Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
720.5 KB
2006-06-07 11:00:09
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
677
2398
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. november 30. 96. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGY-KÁNM8Í,Í879. november S0-4n.
86-llc mm&xa.
Tlaennyolcudlk éiMytm.


f^ Utatm iV:
ez érre fél fjvra . a«o«4 étre .
HMstéssz
• aaaábos pttiuorbaa
7, awoanor 6 I min.)«n
további sorért 5 kr.
aként 10 krért • *- '
af l
| Kincstári illeték ssi | egyes hirdetésért kOlo 30 kr fiaetendf.
ZALAI KOZLOHT
O 2«
e!6bb: ,ZALA-BOMOG
A las Kenui réssft
' illeti koslasaénr** >
ssvkentfkoa.
anyagi rés»*l UlaU koiUasizr/ak r*<U« » kiadóból bermeatve
ijiléaaBdok:
-"ÍA0T-HN1Z8A
Vlsstlsssáz
Beraenteüen lerólak. «jak iswert munkatár-saktól fogaststsak al
ÍKMratok vlsssa oassj kaJdesnk.
N.-KanUaatároii belrkat&iágának, „n.-kanlzsai önk. tuxoltó-egyl«t", a ,n.-kanii*ai kt>r«wko«el>ii s iparbank*, ,n.-kaaix«aj takarékpé«iUr', s .xaistaegyei álUláoos tanltétes tolet", a .n.-kanizsai kiadcd-nOTílo ccjonolf f, a soproni li«reak«ditltal s l»arkansara a.-kanli«al k&lTálsuiztmiuir«" • több metrel é» TártMl egyeafilat nllltalos érteiiUje.
Heienklnl kétszer, vasárnap- s csűiörtOkOii megjelenő vegyes tartalmú lap.
Zalamegye rendkívüli kSzgyfilése.
— Zala-Kgerszeg, nor. 24. —
Ürményi József fSispán ar s zivélye sen üdvözölvén a megjelent mintegy 80 tagból álló megyebizottsági tagokat, a gj ülést megnyitottnak jelenti ki.
Elsó elintézés alá az 1875. VI. t. ez. 4. §-a értelmében a közigazgatási bi-zottságból ez é? végén kilépő 5 tag, név-szerint Árvay István. Horváth Mór, Séllyey László, Sknblics István és Thassy Mik-lós arak, továbbá Belus József nr idő-
- közben megüresedett helyének választás
utján való betöltése került szőnyegre.
Talabér Zsigmond elnöklete alatt a szavazatezedö bizottság megalakittatván,
- működésük befejeztével kihinlettetett.mi-
■ szerint Sknblics István 70 szavazattal,
Árvay István 67. Thassy Miklós 60, Horváth Mór 58, Eperjesy Sándor 52 és Séllyey László 28 szavazatul meg-választanak. Utóbbi Belus József helyére egy év tartamra. Kevesebb több szava-zatot nyertek még: Szalacsy Farkas, No-vak Ferencz, Tóth Lajos, Horváth Ká-roly, Csillagh Gyula, Sknblics Jeoo, Cser-tan László, Tolnay Károly, Pály János és Sibrik Adorján.
Megmaradott bizottsági tagok : G la-vina Lajos, Hátzky Kálmán, Molnár Elek és Nagy Károly urak.
Az 1880.évi megyei közmunka beosztás és utépiteszeti tervezet megállapítása s ezzel kapcsolatosan a közmunka tárgyá-ban egyesek és községek által beadott folyamodások vétettek eló: az állandó választmány terjedelmes beterjesztvénye olvastatott fel, melyről jövő számunk hoz közleményt.
Olvastatott a nov. 23-án alispán ar elnöklete alatt a phylloxera ügyben tar-tott értekezlet elóterjesztvénye, mely egész terjedelmében elfogadtatott. Jelen volt ez értekezleten Cserháti Sándor magyaróvári szaktanár, Balás Árpád keszthelyi igaz-gató s Dr. Müller Ottó tanár. A beter-jesztvényt közlendjük.
A lemondás által üresedésbe jött
kanizsai kataszteri becslójáráa bizottsági
elnökének Inkey László nr választatott
meg. —
Kossuth Lajos Iratai.*)
Kifejeshetlen érzelem-vihar dalta lelke-met, midőn a Világosi fegyverletétel honta-lanná tett.
Nincs szó, mely arról fogalmat adhatna.
Leboraltam hazám földjére mielőtt hatá-rán át lépnék; aokogva nyomtam reá a fiai •ceretet bacsucsókját — egy csipetnyi port vet-tem belőle magamból; — még egy lépés és — ugy valék mint a tört haja roncsa, melyet a ezélvéss kidob a homokra egy sivatagon.**)
Egy török fotisst .Allah" t emlitve üdvő-
aiilt barátaigoaan ; — elvesetett a fekhelyből
melyet Isten szabad ege alatt alánomra késsit-
tatett barátságosan; és — kardomat kérte le-
sütött ssemmel, mint na szégyeBlené, hogy tfl-
rök magyart lőfegyverei. .._
Lekötöttem, átnyújtottam szótlanul, köoy-njel ssememben, és 6 jó nyugalmat kívánva, magamra hagyott bánatommal.
Nyugalom és hontalanság!
Ha tndott e a hitrege Ádámja nyugodni, midőn mögötte, a kitassitott mögött, éden kert-jének kapuja beosukódott,mivel hogy a jó és go-noss tudáaa fájának gyümölcséből evett 1
*) Oie*S hasánkfia nagy mSrének esan el(-saarát hazafioi kötelességünknek ismerj tti közölni.
Slark.
*•) KeTésael alután, hogy hontalanná láttam, az európai sajtóban egéss körutat tett egy boeas-siozat nemsetamhei nevemben. Az köitott isósaL Én sem ait. Bea mást sem irtam
Én is ettem abból a gvümölcaMl éa fel-ismertem a jót és a gonoszáét felemeltem kesé-met s jónak védelmére a gonosz ellen. A gonoss győzött és én hasamból, as én édenemból kita-ssittattam.
Ott álltam tompa merengésben a nem-magyar Duna partján; melynek habjaiba — amonnan felülről a magyar nemset könyeiból ég felé szállott vizpára csapadéka vegyült, — s kis távolságban tőlem rohant tova, a Vaskapu auklatorlassán kereaatul lagva, morogva, mintha asitkoiódnék a meg nem érdemlett vég-set elles.
És hallgattam e augást, mely keblem vi-harával öasaefoiyt; belebámultam e méltatla-nul meghiúsult honfi-remények semmisegébe; és arcsomon öntudatlanul a kifejeihetlen fájda-lom könysápora ömlött alá.
Minden volt a könysáporba, a mi a ha-aafi asivének fáj: minden 1 caak egy sem! a reménytelenség aem; a kétségbeesés basám jövője felett nem.
Ugy tetasett nekem — még akkor a fáj-dalom első lásrohamában is ugy tetasett ne-kem, — mintha az ég csillagainak fénysaik-rásatából kőnyeim fátyolán keresstol egy su-gár löTelleoe felém, mely ast hirdeti borult lelkemnek,hogy nemietem ssenvedni fog ugyan, irtösatosat fog ssenvedoi; mert bossuja rette-■etes a féktelen uralomvágynak, mely a meg alástatáa porából nem maga tehetségevei emel-Jkedik fel; hát esesvedni fog nemsetem irtóma-tbaat De nem hal bele t
Es akkor as érmei mek lásában oaak amo-lyan sugalom rolt, mely átvillan a ssivea, a nélkül, hogy a gondolkosó agy idegcsöveis keresitül venné útját; olyas Talami, mist as, a mit a könyörfilet istene ssokott lSvellesi a Honvédőnek leikébe, hogy meg ne őrüljön a bu miatt. —
Később s török nagylelkűen megvédte életemet és hontalan társaim életét. Megvédte nem vessély nélkül magára nésve. A győsel-mében elbisakodott két ssomsséd hatalmasaág háborúval fenyegette, ha ki nem ad. S midőn « helyset már oly feoyegető szint öltött, hogy a ssultán tanácsosai nem vélnék kiadatásun-
kat kikerulh.taú, ka osak s saesnkvok tón* vallásra nem térnek át, s es által török alattva-lókká leesnek, Abdul Medsid ssultán felemel-kedett üléséből a Divánban s kezeit ünnepé-lyesen égre emelve, ünnepélyesen eseket monda: .Allah hatalmas. Bízom oltalmiban. De ha vennem kell, vésnek becsülettel. Ast s gyalásatot nem hozom nevemre, hogy megsér-tettem a vendégjogot, hogy kiszolgáltattam el-lesaégeik bossajának a szerencsétleneket, kik nálam oltalmat kerestenek. Akarom, hoíy meg is találják. Jöjjön a minek jöni kell. Én nem adom ki. így akarom. így legyen. Gondoskod-jatok a védelemről.*
És nem adott ki. Háborn nem lett belőle. De lett Hamunkra letartóztatást fogság a tá-vol Ázsiában. így látta jónak a ftlgót kösölni as európai diplomaesia.
És mi ott a távol magányban gondolkoz-tunk hazánk multjajelene, jövendője felett. És én Tégigtaglalva elmémben l«4s—49-dikiasa-badságharcsunk keletkezeset, jellemét, Molyá-sát és as okok kútfejét, melyek a bukást lehe-tővé tették. Minél inkább ssámot vetettem a helysettel, minél inkább ssámba vetettem nem-zetem életerejének ugy történelmi mint lélek-tani elemeit, annál inkább megerősödtem sson meggyósődésemben, hogy a hit és remény, mely amott a Duna partján, a hontalanság tájdal-mának elsó rohama közben lelkemes átvillant, a higgadt megfontolásban ossa\ megerősítést találhat
Nemzetem nem nalhst meg a ssenvédé-sek alatt, melyek reá mérettek. A magyar kér-désnek történelmi alapja is van, jogi alapja is van, foldleirati, népességi, politikai, számtani alapja is van: s e kérdés Európa szabadságának Európa hatalmi sulyegyenének érdekeivel kapcsolatos. Ily kérdések belekiáltanak a világtörténelem logikájába. E kiáltást ideig-óráig as erőszak elfojthatja, de a kérdést ki nem törülheti ss események számla könyvéből, hová ast a történelem beírta. — E kérdés helyet fog magának Európa függő kérdései közt követelni mindaddig, mig vagy jog és igasság szerint meg nem oldatik, ragy a nemzet róla maga le sem mond.

TÁRCZA.
Ott a hideg...
Ott a hideg hant alatt, hol
Gjaszfca barkóit fejfi áll, £ltemeté oda faioden
Boldogságom a halál. Ott a rideg lirbaot alatt
Nyugszik az éa kedvese m, Felette a Hello* is o]f
Féhe aiál], 0I7 csendaaen.
Ket szememnek koBüvpatakja
Öntözi e sír-hantot, — Te ayagtso] ott elhourt lslkera,
Bús dalom már nem hallod. Oljkor-oirkor esendes estén
El-eloézem as eget, Most is rajta atom égni,
Tuoiskolni kü ssemed' —
Honid jo«ok ha a bánat
Tépi árra lelkemet. Tás a bn, a szenvedés, majd
Ott engem is elumet. Oh de hisa ott a bl-, vihar
Jobban s áat ssan tengeren, Ott lódon csak mii/ elhagjotl,
Milvea árva vagyok én ! —
BEBEKL1NQ DÉNE8
Egy tanár életéből.
Bassálr. (Folytatás.)
IV.
Eetve van, az égboltozatján egy csillag sem látható, teljes setétseg uralg, csak a hó színe kölcsönös a homálynak némi világosságot ehhez járul a csikorgó hideg, melv a assbtd levegőjét oly rideggé tesri.
Szabadban találjak magunkat, a hólepte uion egy kocsisián halad, mely a kösellevó erdőoel veszi útját, rajta két férfiú bundába burkolva, kik nem mások mint Kákay tanár és Fény essy orvos. Néms csend uralg mindenfelé est csak s lovsk kaheceelése szakítja meg.
.Harci és küzdelem képezik az életet barátom0 siakitá meg a csendet tanárunk aes legtőbbnyire babér helyett töviseket nyernsk , jsj annak, ki a tövisek szúrásait kiáltani nem képes. Az utak, melyeken as élet emberének haladni kell, tele vannak ily tövisekkel és nem ritkán embertársaink magok a tövisek, s ha ezek ssurásait ellensúlyozni képesek nem va-gyunk, megkell hajolnunk a kényszer előtt, minek megvetés a jutslma. — És váljon e ha-ssontalsn ügy védszuráaait elturjem-e ? — Nem édes barátom, találni fogok módokat, hogy e szemtelen embert asuráaiiban ne csak gátoljam de őt akaratában meg is rontsam."
„Nehés, nagyon nebésamioe* vága közbe as orvos „oly emberrel szembeszállni, kit nem tartunk érdemesnek, hogy vele a harci szín te-rére lépjünk, tűrni kell addig, mig alkalmunk less őt sksrstában gátolhstni; ámbár nem hi-ssem, hogy s gasdaiiast ily semmir^vslónsk adja egyetlen leányát. A lány asép, müveit mindenesetre, t agylátszik mintha csak szá-modra lenne kiszemelve; elég as hossá kedres Aladár, hatni fogunk addig, mig csélunkat ér-jük, én megfogom kísérteni s támadást, neked csak törekedned kell, hogy a osélt mielőbb elérd.-
Ezalatt utasóink egészen as erdőbe értek, mialatt tanáruk, ki nem vala bátorsággal meg áldvs, Mm egyszer fejese ki aggodalmát.
„Mintha susogást hallottam volna" he-begé a tanár .talán csak sem rablók?"
.Dehogy is' felele as orvos .talán csalat-kozol, soha sem hallottam, hogy itt rablók tar-toskodtsk volna."
A kocsis sebesen kesde hajtani, egyszerre nagy durranás rezgeti meg a levegőt, ugy hogy Kákay majdnem lebukott a kocsiról és mindin-kább bundájába burkolódsott.
.Istenem !* szóla a tanár remegő hangon ,el vagyunk veszi e, ha menekülni nem bí-runk."
A lövés égessen mellettok suhant el, mit ágak hsjladozáaa és férfi hangok követtsk, is-mét egy durranás és a kocsis s bakról lesuhsnt s lovak pedig nyilsebesen repültek, ugy hogy elégerejőkbe került őket lecsülapitni.
, Én s kocsis helyére fogok ülni." monda as orvos, a lovakat hajtani kesdé, mely idő slatt a tanár egy hangot sem mert ssólni.
„Szegény kocsis '* szóla szünet után, mi-dőn ijedelméből kissé magához tért ,mi történ-hetett vele, talán örökre elveszett és hogyan fogunk róla ssámot adni ?■ —
,Ne töprenkedj most sson" vágs kösbe as orvos .azon kell lennünk, hogy aa erdőből mielőbb kijuthassunk, különben most már pár peres kell és megvagyunk mentve."
„Még csak egy fél 6ra és cselt ártunk" szóla váratva a tanár, miután az erdőből kiér-tek .es as eset, melyért felelősek lessünk és szegény édes anyám I — oh! — es s soksál is több. Nem is hihetem másként, bizonyosan as ügyvéd csimborált as utanállók kösött, — nésd csak barátom, már közeledünk a faluhoz, mindenfelé a nagy setétseg, csak ott ni, látok Tilágot, nloszuaüleg már késő lehet*
.Körülbelül tizenegy óra lehet," feleié ss orvos s lovakat jobban meghajtva, mialatt a kocsi mindinkább közeledett s faluhoz. A tanár már nagyobbakat merészelt lélekzeni és s kocsiban jobban elhelyezkedett.
Néma csend vsn a faluban, mindenki al-szik, a toronyban 11-et üt az óra; a kocsi egy mellékutcaiba suhant át és egy ház előtt meg-állt, as ablakokból egy lámpa gyenge fénye hatott as utcaira.
A tanár és ss orvos gyorsan leugrottak s kocsiról ás s lakba siettek.
.Beléphetünk 1" ssóla s tanár egy ajtó előtt megállva, melynek réssein keresztül gyenge fény hatott a szobából; mindketten a terembe léptek. Szomorú látvány tárult el szemeik előtt, egy anya feküdt az ágyon hal-vány beesett arcsczal, előtte egy leány, ki az ágy dunnájára hajtva fejét aludni látszik, mi-alatt olykor nagy sóhajok vegyülnek a csen-des álomba.
As orvos közelebb lépe s beteghez, ki mozdulatlanul fekve, gyenge légzés mutatta csak még az életet, mely pár perez múlva el-tűnendő vala, arezvonásai megmerevültek és szemei véglegesen lecsukva látszanak lenni.
„Szegény anya!" só haj ta aa orvos, mi-után üterét megtapintá .még csak nyolcs peres és s boldogak kosé tartozik.'
Emma ezalatt felébredt és midőn Ala-dárt megpillants, zokogva borult keblére, a két testvér sokáig ölelgeté egymást, mig nem a beteg felveté szemeit, egy örömkiáltás as egész, midőn egyetlen fiát megpillaatá, jobb-létre szondára! t.
Elhunyt szegény, a szereti anya, ámbár még élvezhetve a világ örömeit, korán lépe as
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 30-áa 1879.

így gondolkoztam én s így goodolkosoCt u összes magysr emigrácxió. Birmi viszályok keserítették is a már magában is keserű hon* Ulau életet; bár elszoródtunk a föld hatás, mint egy második Izrael; bár legtöbbünknek vállait a hasafi bánat aehéz terhén kivül a b«-osületes megélhetés bizonytalanságáoak ke-r\sstje|is nyomta, a mint tabustak a nyoraora-eág váltoiatoa útjait idegenek költ idegenek, «e gondolkozásban mindig, mindenhol mindan^-nyian egyetértettünk: mint akár barátilag összetartva, akár barátságtalanul ssertebuzvs, egyetértettünk abban, hogy. a magyar ernigrá-cziórs, ssámkivetésében, a rendületlen hasafi* ság tevékenységének sient kötelessége vár.
Elő tiltakosáat kell képesnie a magyar haza állami életének eltiprása ellen Isten és világ' előtt.
SsóUania keil anémasagra kárhoztatott, cselekednie a bilincsre vert nemiét helyett, a bilincsre vert nemset javára.
Fennen kell lobogtatni a zászlót, melyet .névtelen félisteneinknek" honszeretettől ismo-salt ksrjsi enyészbetlea dicsténynyel vettek körül;, s melynek bukása gyászoló megdöbbe-nést keltett a világ népeinél.
Fel kell tartania a magyar kérdést a világtörténelem aton kérdései kost, melyek annak elmészetétól megoldást követelnek, a* erkölcsi világ rendet kormányeó öröktörv ények örökigassága sserint.
Jelképeznie kell a magyar nemiét poli-tikai vallásának ama hitágazatát, hogy ha a hármas hegy orsságank czimerében martyrok vérével áltatott Golgothává lett is 49 ben mint volt már többször ez előtt: a kereset, mely e Golgothán emelkedik, most sem sir fejfája, hanem a feltámsdás jelvénye.
Hirdetnie kell hitét nemzete független jövendőjében, miszerint a világ is higyjen benne s mert hiszem, a magyar nemzetet Hámba is vegye.
S míg ernyedetlen tevékenysége által a bátorítás delej folyamát önti hasa felé, hogy a ■emsét el ne csüggedjen a szenvedések alatt; meg kell magában a magyar nemzet jog- és természetszerű aspiráczióit testesítenie és kap-csot képesnie, esek közt és a világesemények ! közt. —
Nem moodhatotn, hogy a magyar emig-rádió .házi élete' egészen ment volt azon gyarlóságoktól, melyekkel a száműzetések történelmében mindenhol, minden időbea találkozunk. Emberek vagyunk B az ember gyarló teremtés. És annak a szabályszerűden társadalomnak, mely a .számüzöttek nemze-tének" lett elnevezve, kényszerű ziláltsága na-gyon kevéssé alkalma* az emberi gyarlóságot féken tartani.
De a számkivetettség aprólékos nyomo-rtuágai csak amolyan tünékeny buborékok, metyek a történelem lapjára maradandó foltot nem nyomnak.
Ellenben aion elismeréssel tartozik a magyar emigrácziónak a történelem, hogy a hasa iránt hivatásának hiven megfelelt, köte-lességeit becsületesen teljesítette.
Sőt állíthatom, hogy a magyar emigrácsió tevékenysége aem volt befolyás nélkül még a viszonyok azon fordulatára sem, melyet ott-hon uj alkotmányos korszaknak neveznek.
A mi saját személyemet illeti: reám a multaknál fogva fokozatos mértékben hárult a kötelesség, hogy minden erőmből iparkodjam utat egyengetni nemzetemnek, fag-
getlen állami léiének vissssszereshetése felé, melyet egy ezredéves múlt, az ósök szent ha-gyománya, az utódok elidegenithetlen örök-sége gyanánt szállított reá.
E szó .ntegv engetée" sdja meg a kere-tet azon tevékenységhez, melyet külföldön ki-fejthettünk. Mi tehetségünket nem becsaltuk tnl. Sohasem ringattuk magunkat asoo ábrán-dos képzeletben, hogy mi sseresbaljük vissza nemzetünk számára a független nemzetek ke-rek aaztaláoál azon helyet, melyhez ezredéves történelménél és az európai közjog kiegészítő részét képező diplomatikai kötéseksél fogra is kétségbe von hall an joga van. Ezt csak a nem-zet maga teheti.
A mi hivatásunk volt oda hatni, hogy ba tenni akarandja, a külviszonyokban oly tá-maszt találhasson, miszerint — amennyire em-beri számítás bislos lehet — a siker csak aaját határozottságától függjön.
E szempontból indulva, én három irány-ban tartottam kötelességemnek a becsületes igyekezetet.
Az egyik irányt snnak tudata szabta elembe, hogy a kútfő, melyre 49-ben a ma-gyar nemset óriási erőfeszítésének meg-hiúsulása viaszavezethető, az önbizalomban meg fogyatkozás volt.
A másikat Európa viszonyainak ismere-téből merítettem, mely vagy egy általános euró-pai ráskódtatás, vagy egyes függő európai kér-dések felmerülésénél oly kombinácziók tehet-ségére mutatott, melyek az érdektalálkozás alapján nemzetünknek a felszabadítás munká-ját megkönnyíthetik.
A harmadik irányt azon szükség érzete jelölé ki, hogy sikerre még kedvező esélyek felmerülésével ia csak ugy lehet kilátás, ha egyrészt csélban és szándokban szolidaritás áll fenn a nemzet s az emigraczió között, más-részt pedig a kedvező esélyek a nemzetet ké-születlenül nem lepik meg.
Ami az elsőt, ama végzelmes szerencsét-leniéget illeti, melyet az önbizalomban meg-fogyatkozásnak nevestem : éa akként voltam és vagyok meggyőződve, hogy bármi sok ösazeszivárgis táplálta is azon földalatti folya-mot, mely a nemzet önbizalmának partjait alá-ásogatta, mind ez nem volt volna képes a nemset közszellemét a remény teleoségig meg-ingatni, ha nemsefüok magát az egész világ-tól oly kimondhatlanul elhagyottnak nem érezte volna.
Pedig a magyar nemzet ügye távolról sem voh oly reménytelenül elhagyatott, mint szerencsétlen elszigeteltségünkben képzeltük volt.
Mindinkább tért kezdett nyerni az euró-pai kormánykörökben is azon igazság etisme rése, hogy a magyarországi események nem tartoznak az addig nem birt népjogok kivivá-sára intézett forradalmi rázkódtatások rova'.ába, melyek azon időben Európán végig zúgtak. Be kezdték látni, hogy minálunk nem a nemzet csinált forradalmat az országló hatalom ellen, hanem az országié hatalom egy oly törvényes állapotnak fegyveres erővel felforgatáaára, mely diplomatikai kötéseken alapult, s as euró-pai közjog integráns részét, az európai egy en-suly egyik tényezőjét képesté.
Mind inkább méltatásra kezdett találni azon körülmény, hogy a magyar nemzet és az uralkodó ház közti szerződést is nem a nemset volt az első, a ki széttépte, hanem az, a ki fegyverrel lámadta meg a megvédeni tarto-
zott országot, s azt állami lététől megfoss-tottnak, egyszersmind birodalmi tsrtomány-nyá lesülyesztettnek nyilatkoztatta ki.
Aa orosz interventió felháborodást kel-tett világszerte. A fraaczia nazuet gyűlésen a .szabadság jövendőjére veszélyesnek' lett határosatilag kijelentve. — A> angol kal-ügrér — bér ügyünknek épen nem volt ba-rátja — a parlamentben hivmtalna kiíejezéat adott a kormány azon nézetének, hogy a mi Magyarországon történik az fontos euró-pai rendű esemény (an impor-I tant European transaetion), mely I elismervéoynek a' nemsetkösí politikában meg j van a maga ssükségsseru corollariuma. — As éjszak-amerikai kaialmas kSitánaság már éppen diplomatikai ügynököt küldött Magyar-országra; ami előkészítő lépés volt független-ségünk elismerésére, s ssámankra mindazon politikai és anyagi előnyök felhassnálhatására melyeket a népjog ily esetekre biztosit.
Mindezeken felül pedig bstalmasan kes-dett nyilatkozni igazságos ügyünk mellett a mivelt világ közvéleménye. Bátran merem mondani, miként alig van eset a világ tör tetteimében, bogy egy nemzet ssabadsághar-czs nagyobb rokonszenret költött volna vi-lágszerte, mint a mienk*
De mi elvoltunk zárva a világtól. E ro-konszenv melege nem hatott el élet-balál kuz delmet vívott nemzetünk szivéhez, s én azon nyomaastó érzéssel fogtam kesémbe a honta-lanság vándorbotját, hogy az elhagyottaág gon dolatja Bjitotta meg & tért a fondorkodások-nak as öcbizalom azon aiáásására, a mely ba-kásánknak kútfejévé lőn.
Hasafiui kötelességemnek tekintettem tehát azon lenni, hogy a magyar azlbadság-ügy iránti érdeklődés oly gyökeret verjen a szsbad népek közvéleményében, miszerint at-tól ne lehessen tartanunk, hogy ha a magyar nemset újra kitűzné hazájának vérrel ázta-tott földjén a szabadság zászlóját, az el hagy a tottaág érzete erélyét elssibbaszsse.
Feladatom aránylag könnyű volt, mert készen találtam a lelkesedésig fokozott ro-konszenvet, melyet .névtelen félisteneink" vi-lágszerte felköltöttenek; és készen találtam a fájdalmas részvétet, melyet nemzetem meg nem érdemlett bukása s bukására követke-zett martyromaága az emberiség ssivét meg-ráskódtatá.
És e rokonszenv és e részvét nem va-lamely tünékeny fel lóban ás volt. TObb mint két év mait volt mir el a mióta Magyaror-szágra az elnyomatás sötét éjjele reá borult, mi 14n engem a sors assisi letartóztatásomból a szabad Albion partjaira, majd onnan Ame-rikába juttatott, s e két év dácsára a rokon-szenv és réssvét még mindig oly eleven volt, hogy tüntetésekben nyilatkozók, minőket a világ még nem látott.
Mondhatom, szabad mondanom, mert én csak alkalma s nem tárgya voltam e tfiateté seknek, e rokonszenvnek ; ssabad mondanom, hogy az eltiport magyar nemzet egy triam-phsiis menetel 'ártott két világrészben, mi-nőt semmi győztes Imperatorról nem jegyzett még fel a történelem.
Én rokonszenves érdeklődést készen ta-lálva, feUdatomnak tekintettem azt a magyar ugy jogi oldalauak, igazságának, s hazánk halárain messze tul terjedd fontosságának megismertetésével állandóvá tenni.
És én azt hissem, állandóvá lett. A vál-
tosott viszonyok hamut hinthetnek a rokon-ssenves érdeklődés parazsára á magyar név iránt, mely a szabadság egy Istenét imádó népek házi tüshelyéaál a világ minden részen otthonossá lóV Heglehet, hintettek ia. A mai magyarban, mely az osztráknak nevezett ha-talom politikájának örvényében keriüg, bajos arra a magyarra reá ismerni, a ki harminca év elfitt elidegenithetlen ősi jogát ugyanason hatalomtol fegyverrel kezében számon kérte volt; de ha ugy találna megírva lenni ama könyvben, meiyet a Tsllás a gondviselés köny-vének nevez, hogy as események kerekének forgáaa a multat a jövőben ajra jelenné teszi; a hamvaiból feltámadandott magyar Fhoeniz meg fogná lámi, hogy a világ rokonszenvének behamuzott parazsa újra lángra lobban s a ma-gyarnak nem lenne oka magát elhagyatottnak érezni.
KOSSUTH LAJOS.
(Foyt kivetkezik.)
Helyi hírek.
— A nagy kanimsai indóháznál a
napokban reggel egy oonduoteur a vonatok
ütközői közé kerülvén, oly tetemesen megsé-
rült, hogy életéhez kevés a remény.
— A Nádor utouában, — hol az
óvoda van — a terhelt kocáik közlekedése
betiltatott Helyezi
— A foguantó közönség köréből pa-
naszt hallaok arra nésve, hogy a vidékiek
által a nagy-kanizsai piaezra szállított ssák-
bnrgonyák nem egyforma snlyuak; egyik
nehezebb, másik könnyebb s igy nincs arány,
holott az árat zsákonkint számítják. Helyes
lenne rendeletileg intézkedni, hogy például
50 kilós zsákokban szállíttassanak be. Ekkor
a vevők nem tennének megkárosodva.
— Arveréé Zalamegyébén. Kslsugos
János 420 frtra b. ingatl. deca 16. M. Apá-
tiban (tapolcaai. jbir.) — Horváth Sándor

400 frtra b. ingatl. decs. 2. Botfán (z.-eger-
szeg jbir) — Karika János 383 ftra b.
ingatl. deci 9. M. Kutason. Ugyanott. —
Tóth József 663 ttra b. ingatl. decs. II.
Nagy-Kanizsán. — Balogh Imre 630 frtra b.
ingatl. január 3. Zala Lövőn. — Hock József
401 ftra b. ingatl. decs. 15. Nyirádon (ta-
polezai jbir.) — Gelencsér János 845 frt. b.
ing. jan. 13. Mindssetttkátlán. —
— Uj bHyegjegyek A magyar korona
területén 1868. éri augusztus 1-eő nspjától
kezdve forgalomban levő, sóid aha/omattai
ellátott magyar bélyegjegyak helyett, 1880.
évi január hó l-ső napjától kérdve, más
ssinu alnyomat'al ellátott, de változatlan
alakú jegyek fognak forgalomba hozatni, és
pedig a forintos kategóriájú jegyek alnyo-
mata rózsásain, a krajcaároeoké pedig sötét-
barna lesz. A jelenleg használatban lévő bé-
lyegjegyek 1880. évi január hó 31 ével fog.
nak használaton kivül helyeztetni, A hasz-
nálaton kivtti helyesett bélyegjegyeknek 1880.
évi janaár 31-ike utáni hassnálsta a törvé-
nyes bélyeg kötelezettség nemtetjesitéeével
egyenlőneic fog tekintetni, s as illetéki tör-
vény szerint ezzel egybekötött hátrányos kő
vetkezményeket fogjs maga után vonni. A
forgalmon kivül helyezktt, élnem használt
bélyegjegyeknek a törvényes határozmányok
Folytatás a mellékleten.

aggkorba, fájdalmak és a bánat őt megíszités és még kora előtt, mert még nem vala oly idő; mint amioónek lenni látszott, airba szállá férjét, kit oly hiven sseretett, elvesztve sem-miben sem talála vigaszt, mint gyermekeiben kik olykor elfeledtetek vele a bánatát, me-lyet a sírig keblében hordozott.
V.
- Vannak az életben pillanatok, midőn telmerüloek bennünk oly érzelmek, melyek-hez as emlékek egész serege csatlakozik és a múlt szomorú perczeinek emlékezete tölti be elménket. Mindennapi dolog ez, a szenvedő emberiség eletében és kevés van, kit a sors ezektől megkímélne.
Nincs ember a földön, kiben szomora emlékek fájdalmas érzelmeket nem költenének és tájlő, sebzett szívvel emlékez<k vissza ason peresekre, midón a végzet számára as eldönt-hotleo valóságot kijelölé: — Küldésre vagyunk teremtve és ki sz élet eme jelszava ellen vívna, nem fogja megtalálni azon megnyugvást, me-lyet a küzdés gyümölcse s kedélyre gyakorol. Szomorú emlékek képzetei tolták, el ta-nárunk szivét, anyja elhunytának évfordulati napján' ott hevert pamlagán, szomorúan' te-kintve viasza a múltba és midőn eszébe jutott ssegény ssyja, ki as életben annyit szenve-dett, könnyek hullottak ki szemeiből. As élet esak küsdelemteljes és midónczélankst értük, jutalmunk csak ason meggyőződés, hogy ele-ge* fáradtunk.
Kákay elvesztve ssülőit, reményeiben mindinkább csalatkozva, nővérében találá vi-gaszát, ki hü ragaszkodással és testvén szere-tettel csünge rajta; ott ült mellette, szemeit szenvedő bátyjára függesitve, midőn olykor vigasztaló szavakkal akará őt megelégedésre láriteni.
„Most egy eve* kezdi el a tanár, .hogy szegény édes anyánkat a sirhoz kisértük és ha eszembe' jutnak kedves ssavai, melyekkel mindig bátorított, vérzik szivem. Még élhetett volna szegény, csak 42 éves vala, midőn ben-nünket elhagy a, a bánat és fájdalmak, melyet atyánk halála vont maga után, tevék 5t időssé és aggá és életében nem talála ezentúl semmit, mi veszteségét pótolhatá.'
.Hagyjuk est kedves Aladárom" riga kösbe nővére .hagyjuk őket nyugodni és ne háborgassuk őket nyugalmakban, hisz oem csak magúik vagyunk e földön, kiket a sors így megverő. Gondoljunk inkább a jövőre, ta-lán megfogjak találni azt, miért az életben annyit s. üsd link, a nyugalmat.*
.Soha édes Emmám* sóhsjta a tanár .én legalább nem, eleget próbáltam, eleget fá-radtam, hogy magamnak egy sziret keressek, ki éltem végeveiben támogasson majdan, nem találtam és talán nem ia fogok soha utálni.*
.Nem vsgy velem megelégedve Alsdár ?• szila Emma és ttjóhelyéből felkelt, .nem tet-
tem meg kötelességemet mindeddig és te meg is oly buakomor és elégedetlenvagy.*
.Semmi kedvesem, hisz te a legjobbak egyike vagy, ülj le és ne bossankodj!" felele Aladár. Emma ismét leült a pamlagra és egy kézi munkával kezde foglalkozni.
„Nem kapunk ma látogatást Aladár ?■ kérdé szünet után Emma, .valószínűleg a doc-tor ígérte meg látogatását."
„Én bírtam meg egy theára,* szó la ssó-rakozottan Aladár „ás ma épen oly kedvetlen vagyok, as as ügyvéd, nem tudom hogyan bir-nék útjába lépni, próbáltam sokat, egy éve an-nak, hogy azt hivétn ót tönkre tehetni, nem sikerült; az utonálláa, melyet czimbarák által elkövettetett, őt a hűvösre hozták volna, de as ismerettség, a gazdatiszttel! szoros barátaága, ki igen befolyásos ember, sokat segített rajta; as inas, kitől utazásunkat kikutatá, egészen ellene bizonyított, sióval csak a gazdatisztnek köszönheti ilyetén fordultát. — Különben tür-jank, el fog jönni az idő, midőn bossumat ki-tölthetem rajta' — eszel felkelt, fel és alá kezde járni szobájában, agy látszik a gondola-tok őt egészen megzavarák, egy könyvszek-rény előtt megálla és azok csimeit kesdé ssem-lélgetni.
.Láttad-e Aladár a meghívót, melyet kaptánk?' ssóla vártaivá Emma.
.Mini meghívó? — kérdé a tanár, kí-váncsian oésve nővérére.
.Bakody gazdatiszttől* felele Emma „és még hozzá finom társasig fog együtt lenni, hölgyek is vannak hiva, mint rendesen, t% es-tély pompásnak nyilatkosik. Mindenesetre el kell mennünk, mert a gazdatiszt sokon venné, ha mi hiánysanánk, különben az orvos is hi-vatalos.*
.Csak valahogy kifogást tudnék találni, mert elhiheted nem vagyok igen jókedélyálla-polban, hogy mulathassak és valóssinüleg as Qgyvéd sem fog hiányzani* felele boszusan Aladár.
.Mit törődsz te sz ügyvéddel, mások is lessnek ott, kikkel társaloghatss, ss orvos is ott less s nem csalatkozom, ha ast állítom, hogy szép társaság less együtt.'
.Különben kedéiyállapotomra bizum az egész dolgot,* szila Aladár nővére mellett he-lyet foglalva.
R0SENBEB6ER IZIDOR. (Folyt következik.)
Talány.
rv.
I-vel aem ér Mattit O-vai sp«a •savit. Hársai fejtést varhatw, Hároa atáa járhatta,
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
NOVEMBER 3O-án 1879.
U I R D B T É

AZ ELSÓ MAGYAR ÁLTALÁNOS BIZTOSÍTÓ TÁRSASÁG
962 l-l
biztosit az elsó évre
LAKHÁZAKAT ÉS GAZDASÁGI ÉPÜLETEKET
ugy, hogy a díjfizetés
|V* az ingyen év előzetes élvezete után
csak a második évben veszi kezdetét,
ha ily épületek nála hat évi tartamra biztosittatnak.


lt
az igazgatóságnak a jelen számban megjelent „ÉRTESlTÉS"-e
FESSELHOFER JÓZSEF
ügynök.
WAJDITS JÚZSEF NAGY- ÉS KiS KÉPES IAGYAR NÉPNAPTARA 1880-IK ÉVRE.
Kapható minden hazai könyvárus és könyvkötőnél
Ara a kötött és vonalozott irópapirral ellátott példánynak csak 50 kr. fúzve 40 kr. kis képes népnaptárak csak 25 kr.
Komárom kanizsai kalendáriumnak 20 kr,
A nagy képes népnapt&r tartalma:

1 Sswetett jó atyámfiai
2 SíineMtt czim kép, Sseged véasnapjai
3 Naptári réti Teres nyomaiul
4 Felséges Uralkodó hás
5 Csillagvizsgáló észrevételei
6 Szál éves jövendő mondó
7 Boldog uj évet költemény Városi Miháljtól
8 A magyar Király és Király ne 2 koppal Za-
lay Lajostól.
9 Hymnus köheméay Lotoocsy Lászlótól
10 Az ikikey tengeri csata P. N.
11 Stéged a ssép magyar rároa poastaláaa köl-
temény 17 képpel irta Vároesy Mihály.
12 Martonfalvy Izidor a budapesti meggyil
költ ügyvéd, 2 képpel.
13 Harez egy óriási kígyóval
14 A tartalék eared csata dala.
15 Székesfehérvár 2 képpel, Zalay Lajostól
16 Mulattató SrdSgségek 3 képpel
17 Gyönyörűséggel tele való kénszenvodés
- -4
irta Mokány Bercii keltemeny 8 képpel
18 Ne vétsünk
19 Magyar népdalok
20 EmlékeiletA naptár meiei gaadák lámára
21 Köagaidaság
22 Husnoe tudnivalók
23 Iialmérési jog gjakorlatáról, b«lllgymini.i-
t«ri rendeletek
24 A talu orvosa
25 Unaágot váaárok
26 Hirdetések
Továbbá: WAJDITS JÓZSEF
101 az az száz és egy éves naptára^ 1880-tol kezdve egész 1980 év végéig. "V| TARTAL1A:
Plató ördög sánta fia.
101 éves naptár, Ai Sr6kös naptár. A hold Táltosása • ennek magyariUaU ábrákkal A oap és hold váltosások. A nap reoduer ábrákkal, A planéták ábrákkal. Üstökösök. Naptár tSrténete. Chaldéai 19 éves holdkör vagy Cyklui. Julián-féle naptár. Gergely-féle r.ry javított naptár. Római .dóssám és as uralkodó bolygópUnéU. A négy év.iak. 101 éves idojoslat ÉM^-W Wlteko csillag«at»i. Ai állatőv csillagsaUi. Al időjárás. Al idárás termesaete. As állatok as idó válloaisának hirdetói. ParaMt regu-lák. A termékeny ét terméketlen évek előjelei. A sserencse és Meocséllensegi napok. A kath. egy»á« Menteinek névnaptára. Az ember terméuete. Ai egessségUn vagy életrendi asabályot. Gasdástati te-endík 12 hóra. A gyttmfilosSk eltartása. Hasi sserek, ember és állat kttlSnféle betegségeiben. Huxnot tudnivalók. Jó könyvek és magán hirdetések, és végre toldalékul álmoskönyv kivonata.

Ára diszes nyomata borítékban kötve csak 90 kr. Ismét eladok százalékban részesülnek, postai rendelések ennek fordultával küldetnek.
Tisztelettel
Wajdits József,

A jó három.
A ^zécheny tér s a városháza az árvii előtt.
t
Élelmi szer kiosztása.
Nagv-KanimáJi, iyouurtott a küdi UptoUjdonos Wajdite József gyomajtój4n,
Nagy-Kanizsán.

Melléklet a „Zalai Közlöny4' 1879-ik évi 96-ik számához.
Folytatása a főlapnak.
megtartása mellett, a bélyegraktárakaál é> Itir. adóhivataloknál ingyen leendő kioaerélé-„ére l«8O. évi február hó 1-étól 1880. évi 4pnl hó 30-ig terjedi halárida tazetik ki, Itw|j határidő útin a forgalomból kivont W-Wegjegyek sem kicseréltetni, sem megtárit-tatai nem fognak. Ipar- és kereskedelmi k6ny-i&r nemkülönben oly válló-iirlapok, számlák ■tb., melyekre még az eddigi bélyegjegyek 1880. évi január hó 31-ike elölt eaakSiölt szabályszerű hivatalos felülbélyegzés által alkalmaztattak, ezen időponton tul is akadály ta laoul vétethetnek használatba.
— A postai uj szállítólevelek alkal-
mazásánál panasz merül tel, at átvevőnek
kétszer is alá kell írnia, hogy a szállítmányt
átvehesse, míg üzleti számadása mellé igazol-
ványt nem tehet.
— Krób Pál Zalamegye érdemes tan-
felügyelője Maraközben tesz hivatalos látoga-
tást, hogy a magyarnyelv tanításáról meg-
győződést szerezzen. Ily zord időjárásban tett
taradhatlan butgalora elismerést érdemel. Al
eredményről Bzeretnők tudomást venni.
— Szép kor. A zala-szeotgrótbi ag.
ev. imaháznak múlt vasárnap történt felszen-
telése alkalmával az elao gyónó egy 105 éves
asszony volt. Özvegy Szarka Mihályné, hó-
di)8Í születésű, jelenleg Aranyodon lakik. 55
év<! él özvegységben : hallása nehéz; látása
még igen jó. E*y lánya van neki, de erről
n--ra szeret beszélni; mert — úgymond nam
a£ ó nyomában |ar. Aranyodon Szent Gróth
m -liett — saját kis egy szobából álló házi
kójában lakik, élelmet azonban a helység
tehetósb, jószivü családai felváltva adnak neki.
— Angolok Balatonfüreden. Éosy László
a baUtoufüredi fürdő igazgatója, szokott ószi lá-
togatását a fővárosban arra használta föl, hogy
Balatonfüred iránt az érdekeltséget az angol
qpnsulatus utján terjeszsze. így maga az angol
consul, már a jövő évre egy 12 szobás villát
vett ki 5 hóra; készitteti „ys.ch"-ját, annak
neve „királyné" lesz. A dániai angol consul,
Arthur de Crapet Crowe, a jövő nyáron szin-
tén Balatonfüreden fog lakni. És közvetítésük-
kel több angol család készül odamenni. Egész
yacht-társulatra lesz kilátás. Bizonyára nagyon
fogja Balatonfüred jelentőségét emelni.
A Balatonban ez, évben oly kevés hal van, hogy Kenésétől le egész Keszthelyig alig lehet fogni. A halászok és bérlők mütenyésztés által akarják a veszni indult halakat pótolni, különben nemcsak a bal pusztul ki egészen a Balatonból, hanem a vidék lakosai egyik jöve-delmi forrástól is el fognak esni.
—2tféref7&e«>erónóktár8ulata.Z*l»-eger-nzegi levelezőnk irja a következő meglepő és kissé homályos hírt: Kőszeg mellett a rendőr ség e hó 24 én felfedezett egy női társaságot, mely már tiz év óla foglalkozik azzal, hogy az (ltjában álló egyéneket megmérgezi s igy teszi el láb alól.
— A felnö-rajki kath. uj templom fel-
szentelése 1880. nyarán, Anna-napkor lesz.
— Légrádon megyei főorvosunk l)r.
Urész János ur Svastics Benó alispán ur jelen
létében 1 állitólag marhavészes állatot feltilvizs
gall a napokban, -z eredmény az lett, hogy
nem volt keleti marliavcszes Állapotban. Ugyan-
~csak a n>aihavészre vonatkozólag jelenthet-
jük, hogy a hozzánk legközelebb álló lutten-
bergi kerületben teljesen megszűnt, mit részint
az alkalmazott szigornak, részint a téli időjá-
rásnak köszönbetní,mert a hideg idő visszatartja
a marhák kintlétét.
— Pacaán még most sem kesdődött
"meg a téli iskolázás ; az iskola épület oly álla
potában van, hogy duczkokkal támogattatott meg. A bennlétel életveszélyes. Felhívjuk a tanfelügyelőség 6gyelmet esajoos körülményre.
— Síö'VUl hírek- Eugénia excsászárné
anyja meghalt. — A zultán ismét elzárkózottan
él. — A druzok fellázadlak. — A „Presse,,
bécsi lapot Nassau iró 100.000 ttért vette meg.
— His Lurline Münchenben állítólag a vizbe
fuladt. — Amerikából a léghajózás számos ál-
dozatait jelentik. — Leitmeritzben bogircsipés
általi vérmérgezés folytán egy egész család ki-
halt. — Algierban a színház leégett s l-t ember
benn fuladt. — Gr. Szápáry Gyula pénzügy-
miníster lemondását emlegetik a lapok. Utóda
Krauta Gyula lenne. — A „Falu rossza* (Der
Dorflump) Bécsben nem aratott sikert. —
Francziák állítják, hogy az ázsiai ísólótüt i
pbylloxera nem bántja. — Budapesten „Veréb
Club- alakult. — A hadsereg hadi létszáma
ró! szóló tarvényjavaslatot ujabb 10 érre 2ü5
* szavazattal 158 ellenében elfogadta az ország-gyűlés. — Dieckeos özvegye meghalt. — Kenz cirkuaa a fővárosból eltávozott. — Miletics Svetosáx TÍMsaoyerte szabadságát, — Bodapes-
tea nagy az izgatottság, a kormány ellen, bogy a Dunsaaabályoiás ügyével nem sokat töfodik. — Gusinjében az albánok meggyilkolták Muk-tár basát
ki nyert?
Braun, nov. 26-éta: 6, 19, 87, 33, 62.
Irodalom.
(E rovat alau megemlített annka Nagy-Ka-nizsán Wajdit* Jóuef konyrkersskedése által meg-rendelhető.)
— „KortBrtíntlmi rajzok' ciim alatt je-lent meg Dr Neményi Ambrus jeles essaysta kétkötetes müve, melyet közelebb tüzetesen fo-gunk ismertetni', egyelőre közöljük gazdag'tar-talmát: Újság és köayv, journülismus hősko-rából, Jules Grévy, Renan Ernő a franczia akadémiában, Dupanloup, Littré, Oemieuxnél Paul de Cassagnac, Uément Duvernois. A ber-lini sajtó. A német birodalmi-gyűlésből, Bis-marck herczeg a parliamentben, Bismarck és Palmerston, Kóma IX Pius halála után. A bíbor-noki collegium a sixtini kápolnában, XIII. Leo. Egy római nópgyüléa, IX. PIUS AUessraodro Franchi. A római zsidók. Mindenféle nemesek, A jelentéktelenek. Országgyűlési ifjúság, Isko-labetegsé^, A Ubornokné, Kémál bej, Ada-káléh, Reform vagy forradalom, Királyok a száműzetésben, Névtelen Oroszország, Lastellar az opportunísmus mellett. £ könnyedén és vonzóan irt easayk lapokban elszórva jelen-tek meg, és annak idején nagy tetszésben részesültek. Hatásuk igy egybegyűjtve még előnyösebb. A díszesen kiállított mű (2 kötet ára 3 frt) Aigner Lajos kiadásában jelent meg , ki azon kevés kiadóink egyike , kik a jelen moBtoha idők daczára sem szűntek meg, irodalmunkat egy egy maradandóbb becsü munkával gyarapítani, a mi manap határos a hazafias áldozattal.
—Aláirán és előfizetési felhívás! Van szerencsém tisztelettel értesíteni a nagyobb adófizetőket, (urodalmak, földbirtokosok, ház-birtokosok, földbérlok, takarékpénztárak, se-gélyegyletek, vállalkozók, ügyvédek, orvosok, kereskedők , tőkepénzesek , nagyobb iparosok és a többi nagy adófizetőket). ugy az adó-ügygyei foglalkozókat , (városi, községi elöl-járók, adókivető és adÓfelszólamlási bizottsági tagokat, urodalmi-ügyvédek és gazdasági tisz-teket, a pénzügyi, pénzügyőrségi, adóhivatali és községi jegyzői, vagy bármely oly vizs-gára készülőket, kiktől az ado és jövedék Ugyekbeni jártasság megkivántatik) , hogy a következő munkát bocsajtom sajtó alá: Ka-l.ii! az összes adó <-s jóvediík ügyekben. (Wegweiser in allén Steuer- und Gefalls-An-gelegenheiten.) Előfizetési ára csak 20 kr. Ezen könyvben egybegyiijtvék az összes adók és mindennemű jövedékek iránt fenállo oly szerfelett számos törvények és rengeteg szabá-lyok nyomán a (törvények idézése mellett) alaposan, rendszeresen, világosan s kielégítő terjedelemben (nyolc»adré', sürüjn nyomatott 30 oldal) a szerfelett hasznos és okvetlen szükséges tudnivalók és útbaigazítások — melyek ismerete megóvások felesleges és ter h.» költség, kellemetlenség és fáradtságtól. Az érdeklőiteket felkérem, hogy a csnkélyre szabott előfizetési árnak közvetlenül hozzám való (mielőbbi) b -küldése által a Kalauzt ma-guknak megrendelni és ez által egyszersmind annak kiadását megkönnyíteni szivmkedje-nek; megjegyzem ezúttal, hogy csakis az előfizetőknek szükséges példányszám < >g ki-nyomatni, és a könyvkereskedői térre nem bocsájtatik. Kaposvárott (Somogymegye) 1871) november hóban Dobos János, m. k. pénzügyi togalnazó és somogy n-egy ei adófelugyelői-helyettes.
— Dr ToUíy Láizló által Hellwald Fri-gyes és egy b szerzők nyoraáu kidolgozott „A föld és népei' czimü becses vállalat 12.13és 14 füzete megjelent. Kiadja Mohner Vilmos. Ara 30-30 kr. Ugyancsak Mehner Vilmos kiadá-sában megjelenő „Képes Családi Lapok, II ik kötetének 4-dik füzete, illetőleg 7 és H száma b-küldolett hozzánk, melyből Benedek Aladár jeles költőnk egy szép költeményét fogunk mutatványul közölni. E tartalmas füzet ára is 30 kr.
Vegyes hírek.
— Értnitit a t, biztosító közönséghez a lakbázak és gazdasági épületek hat évre szóló biztosításáról az ingyen év elöntés élvezetével. Budapest, november bó 1879. A t. biztosiió közönség és főleg t feleink, a kiknek rokon, szenve és bizodalma emelte társaságunkat, több egyéb tényező hozzájárulásával, jelen ál-lására, nem fogják tőlünk megtagadni annak elismerését, bogy társaságunk mindig szilárdan
I megmaradt azon alapon, melyre fekteté üzletét és hogy elveibe* bű maradt a nyomában kelet-kezett veraenytársaságoknak az ő eljárásától nagyon eltérő kísérletei közt is. Ez elveit azon rendkívüli eredmény igazolta és jutalmazta meg, hogy már a jelen 1879 ik év végével tár-saságunk 3.000,000 fttnyl alaptőkéje kés. pénzben teljesen ki van egészítve, tartalék alapja pedig 1.000,000 frtra emelkedett, és hogy a károk fedezésére szolgáló díjtartalékot, társaságunk, vagyoni állásánál fogva a jelen év végével oly nagy összegben viheti át a jövő évi számla javára, bogy ennek folytán ezentúl elő-reláthatólag mindig abból fedeztethetnek a kő vetkező éven át előforduló károk. Ez eredmény elérésére törekedett mindenek felett társasá-gunk, mert meg volt győződve hogy a hasai biztosítási ügy érdekének általában és különö-sen t feiei érdekének az által tesz kiváló szol-gálatot, ha az üzlet nyereményéből oly or6« ala-pokat, tartalékokat alkot, mik minden eshető-ségre megnyugtatást, mert kellő biztosítékot nyújtanak, s a mily teljesen befizetett nagy alaptőke- és tartalékokkal csak a legkiválóbb külföldi társaságok bírnak. Asonban a t. bizto-sító közönség és különösen t. feleink ast is bi-zonyíthatják, hogy mig mi egy részéről ily mó-don igyekeztünk megnyerni, igazolni, viszo-nozni a bizalmat, addig más részről társaaágunk, fejlődésének, erősödésének arányában s üzleti viszonyaihoz képest szem előtt tartva a bizto-sító felek s a társaság közt létező érdekközös-séget is, mindenkor kész is volt t. teleinknek ujabb előnyöket és kedvezményeket nyújtani, mit többek közt az által tanúsított, hogy élet-biztosítási feleink ez osztály nyereményének fele részébe, jégoaztálybeli feleink pedig ez osz-tály nyereménye egy ütődében részesittetoek. Ez a mi eljárásunk vezér elve moat is ; és en-nél fogva, midőn oda juto'.tttuk, bogy teljesen befizetett alaptőkéié] és teljes tartalékokkal folytathatjuk az üzletet, társaságunk ürömmel foganatosítja az ily eredmény esetére rég kitű-zött szándékát s ezennel a tfizosztálytian is njabb kedvezményben kívánja részesíteni biz-tositó feleit. Elhatároztuk ugyanis, s e felől kívánjuk ezennel a biztosító közönséget ér-tesíteni, bogy a l«k-li*v«fc és a gazdasági épületek biztosítása nálunk ezestu) azon ked-vezményben részesitteasék, hogy t. i. ba a háztulajdonos vagy a földbirtokos kötelezi magát as ily épületnek hat egymásután kö-vetkező éven át való biztosítására, társasá-gunk a szokásos Ingyen érül az elsó évet sdja, ugy hogy a biztositó fél az Ingyen év előzetes éhezése után a második évtől kezdve tartozik csak a dijakat fizetni. Hisszük, ez intézkedésünk előnye teljes méltánylásra fog találni a birtokos közönségnél mindenkor, d* főleg a jelen évben s a közel időben, midőn a jelen sanyarú év hatása még érezhető lesz, s midőn a gazda körül oly szűk a pénz. Ez intézkedésünk ugyanis még az ily szorult vi-szonyok közt is lehetségessé, könny üvé teazi részére a hosszabb időre való biztosítást. És ez előny annál nagyobb, minél tetemesebb az évi | díj a ann ik a jelen vagy a jövő évbea való • előzetes megfizetése minél nehezebben esnék a jelen év gazdasági viszonyai Alul suj ott gaz-dának. De az előzetes ingyen év hasznát érezni Ingják azon feleink is, kik hosszabb időre kvén már biztosítva, as érvényben levő biztosításuk-nál ingyen évül az utolsó évet élvezik, mert ezsn biztosításuk megnjitasa által egymást | követő két ingyen ével fognak feleink élvezni, i u. ra. a mostani biztosítás tttOlHÓ (ingyen) évét, s * megújításnál a 6 évi biziositás első s így előzetesen élvezendő ingyen évét. Hídon ez ujabb kedvezményről kívánjuk a t. biztositó közöoségel ezennel értesítési, nem tartózko-dunk azon meggyőződésünk kifejezésétől, hogy a t. biztositó közönség, a mint ez intéakedé nüokben készségünknek, ugy az ingyen év elő-zetes élvPíratének kedvezményében iránta kife zett bizodalniunknak jelét fogja felismerni. Ertezitvéo még a t. biztositó közönséget a fe-lől, hogy ügynökeink, de magunk is szívesen szolgálunk mindennemű felvilágosítással, tisz telettel maradunk az Első magyar általános biztositó társaság. Harkányi. LétaL
— A hanuos foggyógyszsrek közt min-denesetre az első sorban kiemelendő a dr. Popp, bécsi cs. kir. fogorvosoak (Bognergasse 2. sz.) híres anatherin szájvize. Ezen aaathe rin-szájris már 30 év úta, mint a legaikere sebb szájgyógyszer, ezer meg szer üvegben azállitatik a világ minden részébe. Nagyon ajáolha'ó még dr. Poppnak nővénykivonatu iogpora is, melynek napootai használata a fo-gak tisztaságát és éppentartaaát sikeresen előmozdítja. Az anatherin fogpaszta üvegté-geiybeu, ép ugy dr. Popp illatos fogpasztája 35 krért a legjobb és Ingjutányosabb szer a fogak éppeotartására. Az odvas, üres fogak kitöltésére legjobban ajánlhatjuk. Dr. Popp
fog-plombját, melylyel mindenki maga betöm-heti ür es vagy odvat fogát, eszel a fog fáj dalmát és a rothadta terjedését meggátolja. Ki jó és szép fogakat akar maginak biztosítani használja dr. Popp J. G. anatbetÍB-foggyógy-szereit. (Bécs- Bodnergaase 2.) Különösen ajánlható még dr. Popp illatot növény szap-pana, mely a bőrt puhítja s annak fehérségét s ifjn ttdeséget kölcsönös. Dr. Popp ezen készítményei ksphatok minden gyógyssertar-ban és díssmükereskedésben,
A rxUdrhelyi mascená*. Egy vásárhelyi színigazgató Rónaszéki Gusztáv jutalomjátékára mely a múlt héten volt, egy leolt mámftf diss-nőt küldött föl a színpadra tisztelete jeléül a néhai disznó mindenféle ingrediencziiival. — Többet is ér az egy babérkoszorúnál.
— ÉUtmenlS maaka. A múlt héten egy
macska öt egyént mentett meg. Egy ssegény
családnál szénnel nagyon befUtöttek, s hogy a
meleggel takarékoskodjanak, a kályha szélien-
tyüjét elzárták. Éjféltájban a szobában levő
macska vadnl ide-oda ugrálni kezdett, s mikor
erre nem ébredt fel senki, a bölcsőben fekvő
kis gyermekhez ugrott, megkarcsolta, mire as
sikoltozni kezdett. A lármára szomszéd asszony
odasietett, s mivel a szobaajtó csukva volt, az
ablakot betörte. A betóduló friss levegő a szo-
bában lévő széngóst kiszorította, s a benn lé-
vők megvoltak mentve a biztos haláltól.
— lUatkít iv rmUva Hint Pécsről írják:
Az 1867 ben meghalt Girk György pécsi püs-
pök végrendeletében rokonain kivűl több pécsi
egyéniségnek és főleg az ottani kösintézétek-
nek, mint a püspöki lyczeumnak, a városi pol-
gári kórháznak, az irgalmasok kórházának stb.
hagyott vagyonából tetemes összegeket, melye-
ket az örökösök birtokba is vettek és eddig
jogos tulajdonuknak tekintették. Most 12 év
után jelentkezik a kir. fiakus és hivatkozik egy
17l3-ki törvény 16. § ára, mely a püspökök
végrendelési jogát vagyonának csak egy har-
madára szorítja, mig egy harmad az egyház és
egy harmad az állam javára esik ; ennak alap-
ján a fiskas beperelte az összes örökösöket a
Girk püspök után öröklött vagyon kiadása iránt.
Ez érdekes örökösödési por kimenetelét aa ér-
dekeltek és a jogásskörök egyforma feaztUt-
séggü várják.
Űfclet.
A magyai borok ntán Budapesten élénk karea-j let mutatkozik néhány nap ót*. Baranyában Versecs vHékén a Hegyalján es az Érraellékén egyaránt | asámos vevS jelentkezik s különösen két tekintélye* l franexia cség szándékozik nagyobb vásárlásokat ess-közölni hálánkban, Paiugyai Poxsonybao acintéo na-gyobb mennyíá. g t vásárolt Sssse az ornság kfllőn-b5z<5 vidékein. Korainknak a kBlfSldi votSk előtt való bemutatásánál roppant hátrány ax, hogy hasai üveg-gyáraink kttltoldi fogyautók által megtxokett palacx-kok előállítására semmi gondot sem fordítanak, ugy-annyira, bogy például a Palagyai cség palaczkbAn bemetatott boraihoz a palánkokat Sxássorgságban vásárolni kénytelen.
Paptrszeletek.
Ki* tévedés. Egy igen öreg tábornok elvett egJ nagyon fiatal leányt. Némi id5 mulva-, a DÓ be-tegf* kezd lenni, ideges rohamai vannak, annyira, hogy a vén katona megijed, a orvothis megy vele múg pedig nperialiaiábox, a kit sem 6 sem ősmer sem ai Ót Demkülöraben. AJ orvot kikérdezi a &atal nőt, a kit bájosnak talál, * mosolyogva súgja a tá-bornoknak, „ftemmi baj ! Csak adja férjbea a kisasi-tsonyt"!
Havreban a tengerparton tétái egy matrói £*emkr>*t vele jön egy zsidó. Alighogy a matróz est meg! ltja, odaronan * irtostato pofont mér arcaára. „Micsoda uemtelen dolog «/ kiált a bántalmazott, „hisx én 3nt nom is ismerem!" „Ti fe*litettétek meg Jczat Krisztust,' kiált fel a matrós nufretéasel. .Hisz aaaak már esernyalcsnáasoetvenkileac* eve ! rArról nem tehetek" felel a tengerész — én csak tegnap tadtam meg."
Ax om ni boában. Egy hölgy abban a perezbea fogj* meg szomszédjának i kezét, mikor az tárczá-ját akarja zsebéből kilopni. „Pardon asszonyom" szól meg nem zavarodva a jó madár, — otthoa felej-tettem a tárcsámat, a caak a vitelbért akartam meg-físetni."
— Effj helységben a kutyákra adót akartak kivetni, a, kBxaegi gasda lévén megbízva ax r>sazeál-litá»sal. Ö tehát kBvetkexó oaszcállitást adott b« as adúkivető bizottságnak. ,Tek. Kutya adókivetS bis«t-ságl KoretkezS 3nzeállitáct terjeaztem be melynek helybenhagyását kérem. A községi elöljáróság — egy kutya. A kösaégí jegyzd — egy kntya. A kőrségi orvos — egy kutya. A községi tanító — egy kntya. Összesen négy kutya.
Szerkesztői üzenet
HiSS SK 5. Béc* K&ss5D<ntel vettük.
3753. V. K Siombathely. Fogadd beotes réa» véredert a*c.«g kéa*Koritá«omat.
37fi<) p. Cl. Am Írásról gondolom a kért két lap meRkalilé»ét Szíves k6M5net ! A 2 frt 80 kr il megérkeseit.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
NOVEMBER 30 in 1879.



3761. D. C. Bfes ÍOldjll.
3768. S K. KSsSljUk.
376S. Fehíri E4e költeményei nem kstólhotík.
3764. Futárnak. F8TÍTOSÍ letslet ncn kSsSl-««"3uk, cuk ha kiraló n«llemdn«u fu inra.
3766 8i. Bfea. A kirdéfea naptár •tegjdeot. R«nd«> mftgjegyaiéf eaak m ta*as*azal less; rendkí-vüli most TOIL A. besiélyt átolrassndjnk.
3766 A. h. Bp.lt A n«sjírd«k5 mdbSl ko-snnk mutatványt. Ssivei fidvQslet !
S767. D, i. Kapolrir. A» érdekelt fílet be Midiiét i. kérjük.
3768. „A hadnagy rirrerse*. Rajnalatnnkra
s*n kBtSlhetS.
3769. .Kertre nyílik, ... ,Ast benélik, . . .
kazoljok. Mánkra oéiTe na(án letelünk megy.
3770. U. .Nem kérdem én. . .* ktnftiettel
TOttOk

3771. Kis-Soialyira. Megkaptak.
3772. .Varom-tárom . . .• Bit csak tárjon —
ítél etnapig.
3773. K. L. „Megcsalt engem atseretám1* sat.
Mssbo 1 kereaflen ortoslátt.
Felelős szerkesztő: BátOffl Lajos.
*ft*
Zenélő játékok,
mely 4—200 darabot lábasnak, diaénlteg baiánf, dob.éa nan-
dolin, hárfajitík oennjei hantokkal. 954 1—3
Zenélő szelenezék
melyek 2—16 darabot játssanak, totábbá necaiasere, axitar-álviny, Svájcai káxseikák, fényképalbumok, levíln«he«itők ssitarkéiiletek, iro eszk5.sk, keitytartók, levélnyomok, do-hány <s gyoíatartók, dolgosó anlalok, palaokok, tarczak, ..ékek itb. mindenik lenével ellátva. A tegnjabb ilynemU gyártalányokat ajánlja
J. H. Heller, Bern
Cuk egyenes magrendeMs maut ralódiságot; vi. deki gyártmány minden mű, mely nemű én neve-met viseli. A gyár saját hasamban van.
1 pq qty
mo|*inf jmm 3i«i[udi
f 3
ooo'or, s™ <w«*i * ooi


Piru I vllágkli.1 litas 1873 2 irsiy- ét s|y ezlst é
GANZ és TÁRSA,
vasöntöde és gépgykr-rést-tény-UrsnUt, Bnd» pesten II. ker.
Ajánlják (808 20—20)
kérgöntetü hengerekkel ellátott hengerszékeiket,
melyek néhány év óta a bel-és külföldi malmok-ban eddig használatban levó köveket mindinkább háttérbe szorítják, és a kisebb malmokban is, az őrlés kitttnóbb minősítése végett igen előnyösek. MT EienkiTfil mindennemű gep és öntödei mun-kálatokat, kérgöntítnjü kerekeiket bányásiatl mankklatokat sth.
1 óra, alatt veszély és tajdalom nélkül olUvolittatik.
4 frtnak beküldése vagy utánvét mellett a gyógyuer bérmentes elküldése eszközöltetik Sjllwaschj gyógysze-réas Kaaselban (Heasen).
*) Eredmény feltétlenül biztositutik, és sikertelenség eaetén az öeazeg visssafisettetik, ngyazintén minden elö és vheaési KyÓKjbiináii valamint • rieiaas olaj bevé-tele meremnél felnlesjes ét a legkisebb gyermek is kiiüni5en haaználhatjs.
K nyónyniPr nem (ártalmai kamala, kouxs é»
Itraoat a^ökert (958 4-1 í)
MILHOFER JÓZSEF
ékszerész, Jöutcza a városház átellenében.
Ajánlja dnsan felszerelt gyémánt, arany és ezüst ék-szer raktárát jutányos legolcsóbb árak mellett.
Nagy választék gyémánt s más kövü gyűrűkben,
úgyszintén jegygyűrűkben, óralánezokban, garnitúrákban, I
medallionok s keresztekben, ngy szintén ezüst álványok, |
gyertyatartók 8 egész ezüst készletekben. |
Minden nilam vásárolt ékszertárgyak a kir. fémjelzó | hivatal ellenőrző próbájával el vannak látva.
Vidéki megrendelések pontosan eszközöltetnek, nem tetsző tárgyak készségesen kicseréltetnek. (777 12 —12) í
0000000000000000000000
0 Valódi! csalás nélkül!
Q . Haláleset és Qrököuég végett kénytelenek vagyunk
0 ■&. ChinaezQst gyárunkat *Vi
rt eRéBKen felhagyni ps siáraos chinaeziisl k^.iiitményönket felp áro
X eladni. Bővebb Árjegyzékeket kivánatra in(ryen beküldőnk.
V |% 5o'/, lé éJ
el5bb most kis tartó 5. - 2.70 le»esmert 5— 2J0 wjmerí 3.60 1.50 cankorcsipó 2.20 1-Tajtartó 5— 2.60 1 pár syertya tarti 9 8 4.— 1 frt. I drb cigaretta dohány-(961 4—6)
előbb mo«t
kávéskanál 3 60 1.80 I étkesokanál 6.50 3 — ! a>staU kis 6.50 3.— aratali villa 6.50 3.- . csemege kes 6.— 2 70 6 ,, csemege vili. 6.— S 70 Legújabb manchetta-goaibok géppel tar;6 2 frt 20.
6 drb 1
1 „ 1
1
0 G drb
6 6 «
A t. es. köiönség 6gyelms«sé tétetik, hogy as én árui: sem agy neveaett britaniaexflst, nely nem más mint csimeaett pléb, hanem a legfinomabb eitutlapoa fém, kitűnt népségében »i-lódi ^zostöl meg nem kQlönböatetS.
I _ Karácsoari ajándékul lesJotilian titiMi "W§
6 drb evőkanál fi . kés
tS frt helyett csak 10 frt 70 kr.
>> , Tilla 6 . káTéskanál Megrendelések utánvétellel gyorses pontosan eszközöltetnek
PREIS E. Bécs, Rothetithurit:<ttratse 29.
oooooooo
Van szerencsénk a n. é. közönségnek tisztelettel tndomisára hozni miszerint:
NAGY-KANIZSAN
LÖVIN6ER féla hájban Knortzer szálloda mellett
budapesti- bútor- gyári raktárt
kapcsolatban egy papirkárpit (Tapeten) raktárral
ELLENBERGER - TÁRSA
ezég alatt nyitottnnk
Ajánljak ezen mindennemű fa éí kárpitozott
bllttrOk — butorkelnék, valamint fali szőnyegek
(Tapeten) és éhez való diszitményeklien gazdagon
felszerelt raktárunkat. P*6 7-17'
Mindennemű kárpitos mankálatok ugy helyben
mint vidéken az általunk e végre felállított kárpi-
tos műhelyben jutányos árak mellett pontosan eszkö-
zöltetnek. ,
Ellenberger és Társa,
££l Majdnem ingyen
ezOst gyárban a küveikeso 42 darab rendkívül tittta brittanuia-esQst tárgyak csak 6 frt 75 krba kordinek, csak nem negyed ré-tse a> olíillitAai árnak, tehát cjaknem ía^yen eladva, ét pedig :
8 drb. kitűnő jó a«U*-k«s Britinia esHttnyél é* ^ "2 &
▼alódi angol eiQstacxéi pengével. ^ ^
6 . legfÍDomabb vHlák Brítania eiUtabol egy drb b-n "£*>•-
6 . nehéi Bríiioia esOtt evikukál
6 „ biitADÍa exÚHt karéskaDál legjohb
1 , erői Brítania eiüst teJBWt

1 , nehOx BrítÁuia exüst leveuier<
6 „ Brítánii ettut keítartí
6 „ angoi Víktori* cséaze finom vés^ietel.
2 „ hatúos Británi* ezönt gyertya tmrW.
1 . Brítania ezOst etterni asztali caengetyü emfljt
Iifl
hanggal.
1 brituniA estlat theautirS füllel vagy fogóval.
40 drb. (956 3—12)
Mind esen 40 drb. a legfinomabb Briúnia exfistbol vannak késxitre mely egyedüli a Tilagon létezendő érc, mely Sr&kké f«hér marad és a valódi esflstöl 'JQ éri haasnAlat útin kttlÖmbÖBhetŐ meg, miért Jitálva ltS2
Csim és egyedüli rendelési hely a cs. kir. ogstrák magyar városokoak.
Genernl-Depot der I. fogl, Brltania Sllber Fabri ken BUu & Kann. Wien, I. Elisabetbstrasse Kr. 6.
Nyilvános naagyarázás.
A tömetgoodnok aaoo nem reg tönkrement átvett tárgy-V*.uóWáltjÍ8 és takarítás Tépett töhb raktáritkban negyed rénén avaló«li iron alul eladatnak. 2 frt 95 krért kaphat mindenki k.ivttkexő 58 darab gyönyttrü játékot, alkalmas fiák (■* leányoknak minden időben, jó csomagolT» utánvétellel kflldetnek és pedig: 1 párisi variété ssinháx igen gySnjörfl, és népen dekorálva. 1 HBTéssskatynlya, egy elfogott basát tarUlvaxva, mely belSle
menaökni akar.
1 Nikolo rendkívüli s»^p karácsoni emher, ki egyszersmind CMI-
korsseleocxe. (95t> 'i — 6)
2íi s*ép karác*nnfadtsftita$, legújabb múd itseríut.
I Chiniú rrnuut. mindig ixorgalmas és igen nevetséges. 12 azép jyertyatartú karicsonfa iáim ára.
1 jap. kiosk, m(lmunka, egy moagá i'-neklű kolibrit tartalmazva. 1 Itaja«o,mütetjei»; m*«ly a legnagyobb mfivt'imetet cainslja. 1 EHTjördfig, mi« jelseóra nyelvét mutaj*. 12 szép kivilágító gyfrtya. 1 baba kocoiban, nxépea Qltnstetve mi a- hazásoil mogdal, f«rg6-
dikét kiabál
1 ó -római kocsi fogattal.
5« drb. úiösneseit 2 frt 95 krba kerfll. AsonkÍTÜl eg^saen i n R y e n kap mindeuki ri6a«tés ni>lkQl a j':'.t£k<>k átvételénél 1 jatalmat, áll
4 darab finom arzHm^izttii képből.
R»«n kípek rcndkitdi sikerült máfloUtok.as^p látványokat terjenx-tenek PS l«>grxé)m«ral>bek termekbe, vajy feloőti'-kn'k ftjáudrknl. Kórétnck a meurfiideíéseketkSvt tkezőeo irui :
An das Exporthaus internationaler Waaren, Wien, Stadt, Hemrichshof, Magaziné 8 9

A legolcsóbb és legkellemesebb időtöltésül ajánlja
WAJDITS JÓZSEF Nagy-Kanfesán
újonnan és temérdek uj művekkel tetemesen bővített, több mind
3000 kötetből álló
KÖLCSÖNKÖNYVTÁRÁT
Az olvasási dij havonkint csak 50 kr. negyedévre csak 1 frt. 30 kr.
Előfizetés a kölcsönkönyvtárra e hó bármely napján történhetik. Tisztelettel
WAJDITS JŐZSB

Insert failed. Could not insert session data.