Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.99 MB
2009-12-04 15:19:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1065
3343
Rövid leírás | Teljes leírás (309.42 KB)

Zalai Közlöny 1891 045-048. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
30. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


\\AGYKAS1ZSAJ891. november 7-én.
45-llL SSZtéLXXl.
Harmfnczádlk évfolyam.
Előfizetési ár
Egyes szám 10 kr.
HIRDETÉSEK .bo» pf-tluorbao 7, misodsxn lindon további sorért :\'i ki
HYUTTÉRBcN
toronként !0 krér: vétetne .niatári ül.-títt minden egyf
ZALAI KÖZLÖNY.
A lap Kellemi és anyagi réssétj illető minden kOmletníny B\'torfl Lt]ot szerkesztö-kiadi-nevére czi retten Hagy-Kanizsára hénnent intézeodők
RérmentiÜBn levelek nem fog*
Kéziratok vissza nem küldetnek
„katonai hadastyán egylet0
\\ . . . \' Anagy-kanizsai .Kereskedelmi Iparbank*, a ,n.-kanizsai önkéntes tfizoltó-egyltt", a nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület","
,uag>-kaB«s*,janitoi járáskör", a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet", a „nagy-kanizsai izr. jótékony nőegylet-, a .szegények tápintézete*
a -soproni kereskedelmi iparkamara" nagy-kanizsai k ül választmányának hivatalos lapja.
1ETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Politikai divatok.
Nem fogja msz néven venni Jókai, ha a czimét felhasználom arra, hogy npm egy politikai, hanem inkább szellemi áruczikkról beszélek, melynél már előrebocsátom azt, hogy az árucikknél néha a kinálat túlságos, holott a kereslet vajmi csekély, értem\\ alatta a \'beszámoló beszédeket. !
,A beszámoló beszédek politikai jelentós égéről e lap hasábjain neíaí nyilatkozhat ora, de arról már szól Katók, hogy minő felfogással pírnak felőlük és minő színezetben tűnnek lel nemsokára a választási urna elé siető választók előtt. ~""v—-/
Vannak képviselő*, kiknek neve országos programmot képez, kik tehát politikai, jelentőségüknél fogva nem szorulnak arra, hopy választóiknál •írszággyüiési magatartásukat igazoljak, hisz nevük garantia arra, hogy magára a kerületére minden érintkezés nélkül is \'dio fényt árasszon.
Ha megesik az, hogy ily képviselő tart választóihoz beszedet, ngy nem csak a helyi érdek vezérli, hanem valamely politikai irányzat országos enuuciatiója; nem Csupán választóihoz, hanem a haza Összes választóihoz beszél.
¦ Vannak. képviselők, kik még a politika arénáján nem állták ki a tüzpróbát, dc tehetségükről és szorgalmukról,-ayilvánosan szolgáltatnak bizonyitótflí,\' a kik tehát a politika majdani :iagyságának még csak kezdetleges alakjában járnak, ezek feladata néha-néha? egy jól elkészített, a helyzetet jól átértő és helyesen megbíráló, szellemes beszéddel, a közfigyelmet magára vonni, de helyesen felfogott^ rdekéuéí fogva a vá-| íasztőíval váló contactust fentartaoi és minden nevezetesebb esemény etán beszámolni.
Végül vannak > képviselők, kik
politikai körben mozognak, mert eze-Kct sem a politikai nagyságban, sem a közéletben politikai fontossággal biró eseményeknél szereplóleg vagy közrehatólag észrevenni nem lehet.
A napnak hű árnyaként jelentkeznek ezek és ha a nap letűnik, azt kérdezzük, mint a gyermekek, hová lett az árnyék?
Az egyéniség tehát irányadó lesz arra nézve is, hogyan gondolkozzunk a beszámoló beszédekről és mily becsben fognak azok tartatni.
Ha egy választókerület oly szerencsé?, hogy képviselőjét országos hírnevénél fogva hallani kívánja, ugy mindenesetre reá nézve Örömnap, ha képv iselóje válaszlóival érintkezik, mert nemcsak politikailag fontos, hajiem a rethorica egész művészeté vél tartó beszédével képes a kedé-. lyckre hatni, a férfiakban meggyőződést kelt és ébren tart, az ifjakban pedig a hazafiság, a jó és nemes tett iránt szent lelkesedést ébreszt, az ily beszédek kincscsel kínálják meg a választókat, amihez ezek kapva nyúlnak. Ily beszé...

Insert failed. Could not insert session data.