Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
16.55 MB
2023-07-04 13:56:32
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
225
391
Zala-Somogyi Közlöny 1867. 016-018. szám június

Zala-Somogyi Közlöny
Ismeretterjesztő lap a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
6. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

M £
Nttgy-KaviizB''i Hatddik évfolyam.
16. s/ám jmiias 1-ón. 18GT.
. Ismerettérj esztő lap szépirodalom, kereskedelem, ipar, sr/dászat, tudomány és mfivészet köréből.
111 i. ——mmmm 11 i n ——
./ . ■" .
Mejdelen:
lllmltn b<J J-Én, 10 ín, él VO-kAn «gi1»» íren.
Wxfrkfhxtöl Iroda cm kiadó hivatni:
WAJD1T8 JOZ8KK kSnyTkeretkedMben.
tmmm
T
Előfizetési föltótelek :
Helybon hyUlioi lioriU»««l viJikro poiUn küldte :
%é»» átro : - A írt. — kr. Kii ivr. - - 2 „ - „ Évnegyedre • 1 , — ,
HlrdetéBeK:
A liftt h»»ábo» petiKorérl l-nör 7 kr. 2 nor 0 ¿» minden további bciktAliiírt 6 kr. 1141/egdiJ minden egye* belkUlA»ért 80 kr. • A .Nyilt téren" ♦gy petit sor beikutáil díj» 10 kr.
Elöllzotósi pénzek ós hirdetések,>
ugy iilntúi) • Up fiollemi tartalmát Illái*''
k ö x l c m é i> y e k, ¡1
valamiül vidéki levelek, bérmentve a kUdébWatalbas
kllldendSk NAGY-KANIZ8ÁKA.
A magyar sz. korona viszontagságai.
(Vége.)
Az ország rendei az olzálogoaitáa uu,n Hunyadi Mátyás trónra léptéig több ízben tettek kísérletet annak kiváltására; do a osászár konökságán őseink mindon fáradozása hajó törést szenvedott. E feladat mogoldása, ugy látszik halhatatlan emlékű Mátyás királyunknak volt fenntartva. ő mindjárt trőnralépte után 1469-bon a Demosz-thén nyelvű Vitéz JánoH váradi pUspök állal újólag fölfogta az alkudozás fo-nnlát. Do Vitéznek, kit o nagy fontosságú küldetésében n pápai követ is gyámolított, csak 1462-ben. sikerült Fridrikot GO ezer arany váltságdíj lo-fizotéso mellett a sz. korona visszaadására bírnia. Ennek szélvészként torjo-dö hlro, viharos örömro gyulasztá az ország lakosainak kodélyét; b valamint mindenkor, ugy az ezen évi országgyűlésen is fényes bizonyságát adták .őseink nemes áldow. kéBzségllknek. ■ Mert midiin a korona váltságdijának előállítása korült a szőnyegre, a jolon-lövő rendek közül egy som találkozott, ki évi jövodolméuek felét a haza oltárára föláldozni elmulasztotta volna.
A magyarok azonban osak 1463 iki juliusban jutottak a korona teljos birtokába. Fridiik ez alkalommal is sza-uorítá azon sötét vonások számát, melyok az igazságos jellomfostő eoseto-áltai rajzoltatnak mollszobrára. A kínos saotnjiizó császár, daozára annak, hogy ,a magyar nomzet miudonkor a loglo-vAgiatd) bánásmódban részesítette, a koronáért iküldUtt ''fényűd és Bzántos k^vjatség előtt, nehogy ezek azt u váltság díj lefizetése nélkül kezei közlll kiragadhassák, üécu kapuit bezáratta, 8 a követség tagjai közöl osak néhányat boosájtátott be. KéBÖbb a koronát kívítetto a város ogyik^kapujához S.o''tt a f>0 ezer arany leolvasása után a magyaroknak kézbo»itetto. Innen a m. .ereklye Budára szállíttatott. Krónikáink- szerint a koronánnk ozon szállítása valóságos diadalmenethez hasonlított, A tornyokban a harangok zúgtak, qlőtto a népség az utakat ellopte, sőt még a vakok, bénák, sánták és nyavalyások is kivitettek eléjo azon l-eínényben, hogy a sz. oroklyénok ha csak árnyéka érinti íb őket, épekké leendnek. — Budának nomcsak főbb rangú lakói, hanem u polgárság minden osztálya az egyházi díszruhákba öltözött papsággal, zászlókkal lobog-.atva kezeikben versenyozvo siottek a Ufc. korona fogadására. Az ifjak tomboltak az öregeknek pedig örömkönyek gördüllek Ősz pilláik alól a sz. korona megpillantására. Csak a nagy király, Mátyás nem osztozhatott a nemzet ezon jnám.oros örömében, Bosnyiábani távol-léio miatt.
. Mátyás sokkal gondosabb fejedelom volt, semhogy alatta a nomzot legbecsesebb ereklyéjét valami viszontagság ér-
hette volna. Do mihelyt öt 1490-ben az álo m jobb létro szondorité, a szép rend és béke angyalai is eltűnt aj; ország határai közül. A diosö király halálakor a koronát törvénytelen fia Corvin János kezei közt hagyta, reménylvén, hogy ez leend utóda. Azonban Corvinnak ll.-ik Ulászlóban vetélytársa támadván, ennek pártja által megvorotott, s most a koronával együttTótorszifgba futott, honnan még a novezett évben visszatérvén, a koronát átadta o nemzetnek; sőt Ulászlónak sept. 8-án Székesfehérvárott történt koronáztatásakor maga vitto azt.
Ezután a bz. korona, a nomzot virágát királyával együtt sirba döntő 1626. aug. 29-iki szerencsétlen mohácsi tragikus jelenetig állandóan az országban őriztotott, és semmi, viszontngság sora érto4 Do alig terjedt cl Ilire II. Lajos elhunytának, uzorinal nyíltan kitűzte véres zászlóját a pártoskodás vad szol-lemo, mely Mátyás óta rágfeneként rágódott a nomzot testén.
A mohácsi gyászoB emlékű nap után, a trón birtokáért ozivődó ellen királyok közül majd Szapolyai majd ismét Ferdinánd ragadta magához a sz. koronát. Do yégro is Szapolyainak letűnvén uze-renoso osillaga, mind a trónról, mind pedig az országból kiszoríttatott. E helyzotébon Szulejmanhoz fordult segélyért, mely tetto miatt nem csak o tiszta érzolom itéli öt ol, hanem a rideg kritika is nevét örökro rút megvetés tárgyává tetto. Szulejman 1620-ben osordáival az országot elárasztván , Budát pedig kózro kerítvén, Bécs ostromára indult. Utközbon Visegrádot is mog-viván, a benne őrzőt bz. korona is kezui-bo került. Eddig még nom ismert veszélyes kezekben volt most a sz. korona mert ha Szapolyai Szulejman kegyoit elveszti, talán örökro elvesz a nomzot legdrágább kínosé is. Azonban a titkon működő isteni gondviselés máskép in* tézto a dolgok menetét. Szulejman Béos-nél vallott kudaroza után ismét visszaadta a koronát kegyenozo János királynak , ki 1640-ben történt haláláig meg is tartotta; okkor pedig kiskorú fiának Zsigmond Jánosnak hagyta azt. Az özvogy Izabella a koronát fia Zsigmond részérő megtartani nem birván elegendő erővel, azt 1661-ben átadta Ferdinándnak. De a hajlékony lelkll Izabella némely pártosoktól felbujtatván, csakhamar megbánta tettét; u mosta kezei közöl kiszalasztott kincs visszaszerzéso vágott ujolag a fényes porta sogélyét oíidoklotte ki. Ferdinánd ily körülmények közt a sz. koronát Magyarországban biztonságban nom látván, 1666 ban Béosbo, onnan pedig Prágába vitetto. Ezután 72 évig inajd Austriában, majd Csehországban tartatott a sz. korona; s időközben csak 2-szer, do akkor is csak rövid időro, t. i. II. Miksa és Rudolf ko-ronáztatására hozatott vissza hazánkba,
A koronájára féltékony nemzet, valamint egyébkor, ugy oz alkalommal ia mélyen fájlalta annak az országbóli tá-
vollétét. A nemzet nagyjai több izbon kérték fojedolmeíkot, hogy a se. ereklyét hoíassa vissza az országba, do kérelmeik elhangzottak. II. Mátyás engedvén a nemzet jogos kivánatáuak , mindjárt trónra léptekor 1608 ban a koro-;nát vissza szerezte hazánknak, s uralkodása alatt nem is érte azt semmi veszély.
Midőn Mátyás halála után II. Ferdinánd 1619-bon trónra lé|iott, a koro-nát már Bethlen Gábor birtokába találta , ki a pozsonyivár megvívása után.n nemiét kincsét is kozéro keritetto. I)o a hatalmas Bethlen azt a következő évben igen jutányos föltételek mellott visszaadta Ferdinándnak.
I. Lipót uralkodása alatt 1683-ban a Tökölyi által behívott törökök olöl a korona más,od ízben is Béosbo vitotett. Do miVel a törökök roppant táborukat Bécs falai alatt ütötték fel, a sz. korona onnan a császári kincstárral együtt Linzbe, innon pedig I''assauba szállíttatott. Azonban Kara Mustapha niegvore-téBO után megint visszahozatott régi fész-kébo Pozsony várába; s többé az országból ki som vitetett''H József császárig, ki azt ismét a bécsi kincstárba vitetvén, ott őríztetotto egész halálig. Ekkor azonban II. Lipót lépvén a trónra, Józsefnek minden rondeletét megsemmisítette, 8 igy a nemzeti kínos is visz-sza,került törvényes birtokosai kezébe, hol az hívén megőriztetett egész 1848-ig. Mily hányatások és viszontagságokon esett keresztül a nyolczszázados ereklye a 48-iki viharok közt és után, az a t. olvasóknak még élénk omlékozetében van. N. J,
Levelezések.
l»CHt, 18G7. múj. 27-ón,
Uralkodónk a király folrándult Béosbo, hogy a némot sógorok országgyűlését is megnyissa; no hiszen ők bo logyonok ro»znbbok mint mi, ti a mi ólvozstlk n& nlkotmányoa in-tóstnóuyok olönyoit uálok is végűt koll votni n saUiiotolótnok. Királyunk ezépon, luéltótáguann, bátran és okosan bossólt, i gy illik u ilagyar Királyhoz. A be-> ozódot itt készitottók Budán, u rol királyi I lakunkban Butul ur » a magyar ministorok , s meg is látszik rajta, morl ösainto, nyilt, férfias munka — • tuidön az uralkodó ily bizalommal, mindon utó gondolat nólkül szól nóinct liivoiboz, biztos romónynyol lőhetünk afolöl, hogy a bécsi Roiulurathban is oly józan többség alakul, moly a kibókülós és kio-gyonlitós müvét folyUtui ós botolőini toljes kótstóggol aegitsnd.
Tegnap vaaárnup lóvén a publikumnak nagy muíiite ága volta „Magyar Ujaága ugyan ia ogy lovolót közló Kosuth Lajosnak raolyot ü l)oák Forenoz.nagy fiához Intóiott, hogy politikai tartalma minő lehot, uzt onnan lohol kiokoakodni, hogy küzxó tótelóro a „Magyar U j a á gu kórotott fob A Magyar Ujaág szerkesztője eddig is valami kiváílsá-gott hazafi portontamnak tokintó maeát, olyas inartiromságra szánt Artatlansápnak, kihez csak pálma ágakkal ós zsolosiuáV közt lohol kőzoledni — fél», hogy o nagv mogtisztolto-téa után oszibo jut, hogy ő valami soroksári Dalai Lima vagy legalább is nagy Kotlája a magyar politikának, hololl noui e^yób mint kisvárosi ábrándozó, órotlon politikus bolo-gos illusiokkal.
Ami Kosuth Lajos lovolót illoti oz a pnl i likai hatás vadászai mitidon kollókóvol elvan látva: Érzékeny megindító hangon bistat kalandokra n vissza akar ijesxtoiil mindentől, a mi hazánkban megelégedést, megnyugvást ¡dézhetnnk clő| ugy látszik nincs kedvén), hogy Magyarország a czivilizalt államok sorába lópjon a a bókomüvoi a fojlődés, az olő-haludás, a munka, ipar és szorgalmin által vivhasaa ki m<>gillotő bolyét a nrmzutok közölt. Midőn látja, lmgy a forradalmárok Európa mindon országaiból klazorulnak azt azo-rutnó, hogy Magyurorazág továbbra ia fogékony (oro legyen az össsceskUvésoknok,'' lázadásoknak, ostrom állapotoknak!
Hógi módi, ókes szóllási eziozomákkal pl-porózvo, épon azon órában szólalt meg, midőn a nomzot királyát koronázni akarja — hogy pillanatnyi hatásában legalább legyen bizonyos drámai bizarság
Szemtanúi voltunk, midőn kétaógbo esésé-bon ós tuhototlonsógo órzutóbon n mugsumiui-aitett ország kormányzóságáról louiondott-caak azórt, hogy a Dunán átkolvo a étim*, jsuiót fölvegye, a tökéletes bukása s száműzetés! állapota még is némi illusiot hagyott azon nomzodók koblébo, mely ogykor vakon kö-* volté, do ő azolta soha so szűnt inog az iilu-siók utolsó foszlányait is szót szaggatni. Koronként inogjolent iratai és nyilatkozatai legkevésbé sem bizonyíték, hogy a napv szonvvdésok oktatólag és illetőleg hatollak volna rája.
Még nincs idője a folloplozésoknok, do ns pó v r o n d s z o ru uz „amerikai bankjegy társulat" ós u„d u n a l a z U V o t-aógoB állomok" iromá/lyal — s u« ozok-kel annyi kin ós szonvedés árán ismerősök élő bizonyságol trhőinek uzon kalandfa oljA-rásokról, melyeknek a „M. Uj aá g" lovelo Osakis ogy ifjabb vorsiója. tíz egyoncsen szándékolt támadás jolen országgyűlés töbU sógo, kormánya ós vezóro ollon — nom is hiba, hanem bűn volna ha Magyarország józan, közönsége többro beeaülnó ogy vasárnapi mulatságnál. Mely addig niig olvassuk, BBóraknztut s aztán szánalmas mosolyra gerjeszt.
Do talán igon is hosszasan boszóltem O tárgyról s az ón olvasóim valami apró újdonságot ia várnának tölom, valóban kevós nz » mit uiomlhitok: korouázás — koronázáa ea az a ezó moly kórül forog mindon olmv> és minden tovokenység ; a domb a lánczhid térő n kész csak várja hogy foliovagoljou rá a dalliás király s kardjával az ég négy rósao foló intvo fogadja isten ember olŐtl, hogy t hazáért ólni, lialui fog; u domb oldala zöld gyep, a febuonö ut rácsozata faragóit, fo bór kő uulynuk felső rószo piros báraonynyal lösz bo vonva ama nagy uapon) a* állványok már késsen állanak, as Ulósok nagy rcszs «1 van''kellvo. Az ablakok kibérolvo, s mos» úsak us országgyűlés működésétől függ a nap végleges megluUrozása. Én azt hisiom junius 10 án loond. tís arraanapra szívesen látom tisztelt olvasóimat, o remélőm minél számosabban fognak mogjolouni e fónyas Ün-népályro. Addig is magamat eddigi kegy«» ikbo ajánlom. r. 1,
Keszthely, mtyus hó utolján.
J^lon mozgalmas napjainkban városunk seui lohotott a jiyugaloinnak központja s ha nom is s.ik, do unnál órdokesobb esoményuék lootidok rövid tolmácsolója.
Az egorszngi válaaztáaok után aajuosan értosültűiik , hogy kojvoa fÖbiriökit mi ia ol vesztettük. Mit tehottünk mást a- megtörtént esoniéuy ulán , minthogy bizalmunkkal párosult szeretőiünk tunujolót foj-z*űk ki azon cgvóii iránt, ki inilködesa lt«jo alatt » közbizalmat éa szorototot vijjyis kivívta magának l — F. líó ti áll tehát ostve a"g»zJasűf;i gyakornok testül )t, ludyhóz a városi pol-
girság 1« c«.itl<iko*.ott, tok. Szzbsdhegyi Sáu-dor föbiránr elé fényes fáklyá»-»etni menettel vonult, ■ itt az est szónokai a kétrendbeli tosiülot bizalmát ói szerototét tolni áozolván, inig egyrészt a mogválás fölölti fájd ilut vt nyilatkoztatták, addig mátrétyt moh ób^uU.U fo jezék ki, hogy előbb jöjjön isinél oly idő, moly-bott a nőmet férfin nyilvánul pályát» tapasz-Ult életrevaló munkáságát, kifejthesse.
Adja aa ég ! —
E<yébb körülményeinket illetőleg a fürdő Idény már a „hévizu-cn boállott, • o koilves ¿•jó bolyon uz ujabb épitkozésok által mindinkább uagyobbuló kónyoloiu várj» a Hlrdö vendéget.
Balatoni fürdőnkön i« orélylyol építkoznok. Hosszú foKUülió« vímoh bo ** örökké káról l.tojapolás miatt ciek''élylyé vált partról a mélyebb é» tisztább vizbo, hol ii ujabb fürdőház emelkedik, moly • iuaga idejére szin-tón kén leend.
B>1 várót i ujdontágainkat illotölog örömmel jogyeshotom meg, hogy egyro aok osi-noa háa épül, mely ha folyton igy t.irt, Koszt-holy nemtokára kivolközik rógi alakjából, amt különben igen kivánatol.
Örömmel olvaslak a lapokból itat Is, hogy koronását után a Fölséges pár kiirutja alkalmával várotuukat it útba ojti. lloaaa ax Eg minél hamarább e pillanatot, melybon ezer-szeres örömriadáttal fngadandjuk feltóget Fejedelmünket, hogy a koronától illotett főnek dicinimbusában pár porcáig mi ia gyönyörködhettünk.
V. S.
Tolnai levelek.
II.
T. Szerkeszti) url Mint elmúlt lovuloiuben emiitóm ia, áttérők jolon levelemben a lamá-• i nevezetességekre. Első holyon áll mindjárt as, hogy itt van szép tártat óletünk. Tamási, aa egy kort, tok fojulÖ bimbó t nyiló virág közt uó a szép egyetértés — fa ■ virágon fák a férfiak t ha találkozik ogykettö, iu«.ly Un gyUiuölotoit lotormotto; még it ifjú kedvvel x oblülni ak ar mindouik. A nap gó-pioa egyforiuaságában szórakozást keretnek hölgyeink : mert itt totlvéri ogyotérlótsol közösen benyitanok ogymáshuz unalmas óráikat olcsovegondök, — hol a beszéd tárgyát többnyire gazdaaasxonyi munkát tárgyuk ko-poaik. A férfiak teendőiket végezve belátogatnak a ctak nem rég keletkezett olvasó egyletbe, moly rövid ídojü fönnállása daoxára •a értelmiség ötszögét tagjainak ismori, Itt, Vagy a szép tzámu lapok olvasásában olmu-rUlve, vagy külutönüt etzmectorók vitatásával ulfoglalva ogyrótzt, va^y tetszéssel él-voaotot szórakozásban töltik meggazdálkodott idejüket« Van Tamáainak órtelmitógo annyi, monnyit batouló mezővárosban hiába kőrútnál 1 mórt a nagykiterjedésű járátnak közepén otvón, itt lúvataluikodik utindon tisztviselője. Van gyönyörű azóp óz tágat temploma, bonno naponkint olog buzgó i\jtu-toskodóvul, hyl vallásos érzoluioinktöl vát-hatva gyönyörködhetünk a járáz logrógibb inotteréuok azivet lágyító buzgó énekébon; Van itt emolotes szép városház, gyönyörű elemi iskola kát osztálylyal, hol közöl &00 kit polgárai a nöi a hazának nyernek naponkánt oktatást. Van továbbá JÓ ál oloaó pisoxa, heti vásárja, hol egy kriyczárért any-nyi tápját kap aa eiubor, hogy tt nap ia bo-árí van «záp ctlnot áa jól rondozott ■
Aozolt gyógytzortára, zzakórtö Ugyoz tová-keny butgó örvotai, tzép • ologondŐ keroz* kodétoi kányelmot voudáglö, póttá hivatal, azóral moiővároiunk nem hagy commi ki* váuni falót utánua. Ha az üdo nyári roggo-lekot a alkonyatot tálára akarjuk használni, itt van a múltnak most már romladozó ernláko a miklóavári kattóly, hová toropá-lyoa hára sorok között kikér el a paoiirta • bilbájoa oaalogány andalító édoi énekével, uág a aaom olá tárul a régi mult diotötég-aek elb.igyott romja
Ffjó áriét fogja ol itt az ombornek ogátz valóját, ha viitza gondol azen nagyságra, midőn ezon kastély míg as tisztorhásy berezeg országot hirü vadászatni alkalmával számtalan külhoni nagytagnak vidor fészkl volt. . • =
Molletto tirül ol szomorúan s elhagyatva a rettonotos nagy vadat kort bokoritott több ozornyi öl kökoritótóvol, vadak nélkül. Gyönyörűen lolr(>% ezt Vas Gerobon n »"agy idők, nagy omberok" ozimü korrajíáltun. Alost ott átl a valamikor víg tanya gasdállanul mint egy éír, halig.tng-.n, ablakain ki s b<» ordít a szál s szellőin áínya a puszta holynek. Régi nagy tág 1 régi diftsősóg, do tirba tzáll-
lálTl..
Körül övodzl mint édes nnya köbölét a jó gyermek Tamásit több gyönyörű putztája a hurozognok egyones róna tortnii földjoivol iKitzogélyozvo az enyhot ndó f.ioorokkal. Mott tekintetes nagyságos izraelita bérlő urak osztják rajt pnrunotaikat. Drága mult, •zomorn Jelon képe, elfordulok tölcd; meri
ártom, hogy ütszctoroklik tollambn a szó, t megtagadja nedvét eretztoni, mo»;t letűnt uag, »ilgodat, bukásodat irjnl . . Vafly minden ctak ideiglon tartó mulandótág?!... Drágn uiult.ll^^inorn jolon ! . .
Láttam válni» i két sziklaoriu«t cgybskötö hidra o szavakat jogyozvo: „Mlndon csak átinonet.- — ki o hidat épitlUto, vagy is inkább e szavakát arra Íratta, felfogta életünk valódi szellemi oldalát. Igaz, hogy életünk, pályánli kisobb szakai, otomónyoi, — változatos vitzonyal, nem egyebük, átmonetek lánozolatánal j az ogétz élet maga is osak átmeneti tzak. moly n szobbot romélteti velünk , még sinlödünk a rosz járma alatt, s szomor-ral fenyogit, élvtől átfont álmaiuk közepet ; do mégis fájóbb ason átmenet életben, mikor a régi nagyság súlyos vétek alatt görnyedve megbukni kénytelen.
Kj mit tűnődöm én mott e keterütégek-kel, hitz régi átok nagyjnink némelyikén, hogy ös emlékeik még az utódokban se éljen. Isteneiül milyon is ez az élőt. Eu itt zzo-bámbar kotorüon gondolok a múltra vittza, ■ ablakom alatt vig danák közt ólvozik a jelenti Ahl hitz igaz sorozás van ma T«-utásiban. Ctak rajU magyar barátaim) le-gyetek vigan, a haza katonái losztok most már ugy is; itt benn édos norazotünk között otzitek majd a dobroezoni ozipót z az alföldi túrót giluikát. Hat év nom a világ.
Minthogy jolon lovolemben ugyii több szomorú hang van mint vig, befojoztem ogy még szomoruabb történettol — mintegy intő például a mai rakonosáilan s Istent — mindenhatóiágát nem félő, s szülőikot nem '' bootUIŐ polgár numzedéknek.
Május Ö-án itt a szomszédos Oy. Javán-csán ogy U. J. novü ujonozköteios legény, ki mint Istenkáromló, szüleit tettleg ia bántalmazó szóval garázda, rosz viseletű volt isnioretes, azt mondta többek hallatára: hogy m -gbotzulja szülőit miolőtt besoroztat-nék, s rottonotes litonkáromlások között oly kifejezéssel élt: ha as Isten Csudát tud tenni, bocs Isson ő reá miolőtt katona lenne oly nyavalyát vagy belogiégot, a minőt ombor ínég nem látott, nom hallott. As Iston — ki sem nem siet, to nem folojt, m«gltiü-gatta a ctufolódó bűnös kérését s épen a mondott napon, midőn őzen olvotomült, édes anyját — kinek már ogyszor nagy patnat haját kitépte a szívtelen — ogy székkel lo-zujtani akarta, a nyaka azon pillanatban hátrahanyntlott, s kovésre rá kileholto a gonosz lelkét. Ezer közül egy találtatik, kínok a rondos időbeni temotésokor hullája oly iszonyú büdös volna, mint ezon Ifjúé.
Tanulhatunk példáján, hogy hogyan káromoljuk azt a jóságos Istont, hogyan átkozzuk el önmagunkat, do inog hogyan tartsuk meg Isten 4-lk parancsolatját. He sokszor is torom az a szülői ferde nevolét az életben bánom virágot. Azt mondjuk igon iz: hogy nem tcsx az most csudát I Nem voszod étzro boldogtalan halandó, hogy mott is sz Isten ujja van rajtad, foljegyezvék a to otole-k cd eleid atyám fia ott, hol igaz azámadás-ra hivnak egykoron.
Most podig a botützodö (öroljo le könye-it, raájd a II "Mk lovélbjn m»gnovottot.
• tamási csőt«.
Zala-somogyi liirok.
— Kosuthnak e nyílt levelet egyo-dill ftzért nem hoztuk lapunkban, miután az politikával nem foglalkozó, mind a mellett kijelentjük azt, mt»soriut mi lelkünk legforróbb órzetóből meg vagyunk gyííztídvo Deiik Foronoz leg-buzgóbbhazaazoretetóbon <5a abban, hogy »zive legszentebb sugarlatiiból tántorit-hatlanhivoa nomzet 6* haza jogon Ügyeinek, azért vagyunk podig hívei ezen nagy hatafínak; mert olvitílzhatlan ax tí igaziig Bieretote, állam tudománya <5s tnog-vexztcgethototlen j''ellome. M.ír pedig ezok mind oly jolletn vonások, nulyek fUltá''len szllkségeaek az ösazos nemzet bizalmának kiérdemlésére. Legyen szabad ezek után istnötelni lapunkban: éljen Deák Forenozaz igazságos!
Ezúttal nem mondtunk többet, mint monnyit mondott az orazág ö^zos értei-mességo akkor, midőn minden vármegye bizalmat szavazott a magas magyar mi-nistot iumuak, mint oly testületnek, mely létét az országos képviselőség vélemé-nyos javaslata kapósában nyoré , hogy nemzet és haza egyiránt legyenok sze-rcnoséi és boldog.
Nyugalmas tUrelem éu telj®» romény legyon vigaazunk, mert n munka dri-
ásí, tnely idiít és e.szkilzt igényel, hogy testté legyen.
Szerkesztő,s tttbb kanizsai polgár nevében. A (Vilsár.) Ei évi ugy>iavozelt j.üiikösdl Vasár június hó 3-án tarlatik mog Nugy-Kanizsán.
"A (Választások.) Városi tisztlég választásának napja még nincsen mogliatározva, tehát van még idő, hogy ogylk vagy másik utcz^ szélről a nagy számú állás foglalók még szaporodhatnak.
A (Nohéz madarak.) Hazánk mindon részeírói hallánK a hirt, hogy a nohéz madarak a kétfejű sasok elröpülnek és holyébe a nemzeti osimer tüzotott ki, máskép van oz Kanizsán, itt több szivar trafikan* oly őrösén szögezte ajtajára a jó madarat , hogy daozárt a míniaztori rondcletnek még máig sem repülhetett el, szegény traflkansi jó barát.
A (Színészek.) Miklósy QyuKv holybon tartózkodó színigazgató l''ostro utazitt, hogy társulatát néhány jó énokessol böviUie, hogy operotte roportoirját a közönségnok bomu-táthassa.
A (Kinovozés.) A volt tevékeny polgármesterünk t. Viassich Antal ur, az ígazsAg-ügyi mínisztor által a holybeli pénzügyi hl-vutalhoz, mint jövedéki tanácaos novozto-tott ki.
f (Gyászjolontés.) Imreh Nándorné, szül. Wajd its Viktória, maga, szülői, testvéről és rokonai, úgyszintén a boldogult zzüloi: Iin-roh Farkas, Iuiroh Lidi és testvérei: Albert, Klára, Farkas nnvében, szomorodott szivvol jelenti fuledhotlon jó férjének, Iraroh Nándornak, életénok 24-ík, házasságának 2-lk évében május hó 28-án reggeli 8 órakor moll-bajban történt gyásios kimúltál.
A boldogultnsk hült totomo május hó 20-én délutáni 4 órakor rómsi kathoíikus szor-tartát mellet a helybeli közöt sirkortben örök nyugalomra tétetett.
Nagy-Kanizsán, május hó 28-án 18Ü7.
Béke hamvaira. A (A tÍBztujitás körüli furcsaságokból ogy pár példányt hozunk fel.) Egy nevezetes városban történt, hogy oz olölt egy közbizalommal megtisztelt ügyvédet nom Is a ra.iga lábain vozottok n város bírói székbe, liánom vitték abba. Lefolyván n 8 év, ugyan azon nép ugy vitto ki a toromböl innét, hogy lába som érte a földet. Holyébo tottok ogy másik ügyvódot, ki még nngyobb mérvbon birta a nép bizalmát. Ilokövotkeztévol az uj tlsztvá-1 tisztásnak kidobták ezt, • IG tagból álló küldöttségot küldöltek a fentiért megkérvéu öt a városi néii nevébon, foglalná el ismét a bírói székét, llolyszinéro érkozvén, 50 fáklya vil itgltás mcllottjceno kiiérettcl ölbon vit ték a városház teremébe, illotölog előbbi bírói szűkébe.
A (Egy uri ombort birón<k tuttok,) pár év múlva birő székéből kiszoritolták, kígyót , békát kiabáltak rá, ■ most újból ugyan ott megkínálták a blróiszékkul.
A (Egy ombort város kapitánynak tottok,) pár év múlva o hivatalából kierősza kolták, s most ugyan ott, épon azon nép által a bírói székkel kínáltatok meg, s erről, ki által annak mogllrült bolyét Örőin rivalgással tóltütték bo, még csak szót hmii lesznek !
Ily változó hép vélemény mellett csakugyan nem sokára oda jutunk a hazában, hogy a hivatalokra kötéllel kell fogdosni az értelmes, jóravaló embereket, mert ugy látásik, hogy legtöbben abban a véleménybon vannak, mintha a ros''tooratio azért volna, hogy mindnzokat, kik eddig hivatalban voltak, ki koll szórni és helyüket másokkal betöltonl.
Idöjo volna valóban, hogy méltányosabb alapra foktotnék a nép véloményo.
lieküldetett.
Fővárosi ós vidéki hirek.
"" "sa (Koronázási hirek) Minden kát-ségot kizáró bizonyosság, hogy a koronázás
jun. 10. és 16-ik közt fog végbomonni. Maga .0 Eolsége Budáról való olutazása olött o tekintolbon határozott rendolotokot adott ki. — a három bécsi nagykövet közül csak a török vette az udvariuostori hivatal ajánlatát igénybe, hogy részérő lakást szorozzon Pesten a koronázás alkalmára, miután az angol nagykövot már béralt szállást, és a franozia nagykövet, hallomás qzorint, íjina báró házában fog lakni. Poroszország, ü.ijororsz lg, Hollandia és Bjlgium követői a török nagykövot példájára szintén aa udvarmestorl hivatalhoz fordultak szállás miatt. A tűrök nagykövot Haydar Eflfendit, Thari boy, Chryssídy offondí ós Menduh boy követségi tagok fogják kísérni. Grammont herczogg. l Postro jönnok Favernay gr., Burgoíng'' b. és Feudenstoln v. Valdnor gr. — A királyné a koronázás alkalmával ezüsttol áttört magyar
Ízubásu ruhát fog viselni. Insszii uszályLyal.
I Fölségo udvari és palotabölgyol szintén
ft''iér ruhába lesznek öltözvo. Az utmontébe*
merre u fölséges asszony elhalad, fehérbe öltözött hajadonok, fognak sorfalat képezni, kik virágokai fognak szórni. — A magyar korona s az országos jelvényok a koronázás olócsltJJén hozatnak a plébánia-templomba, hol a szortartáe végboinonond. 1*1 kővetkező: A kijelölt órában a koronaőrök s az e végből választott főrendi-''s alsóházi küldöttek a várlak egyik osztályában össsogyülnok, mialatt a budai hatótág a kir. várpalota kapujánál várja a menetet. Miután most az Imént említő tt méltóságok a koronát a as országos kincseket, melyek gazdagon ékitott szekrénybon vannak; elhozták s az arro rendelt udvari koosira totték, kövotkozö módon indul meg a menet : Elöl ogy osztály huszár, ezok mögött a koronaőrök szolgaszomélyzeto, mágnások, képviselők s püspökök, kik a mo-notben résst vesznek. Ezt kÖV«ti a lovas jászok és kunok bandériuma, lobogójuk elővl-telo mollott | esokután a testvérvárosok bandériuma j ezt kővotik t a horozegprimás, a püspökök, praolatusok, hatfogatu udvari ko-esikon s a mágnások és rondok j^oaután a miniszterelnök; közvotlon utána aa udvari kocsi a koronával s egyéb jolvényekkol, mo-lyeket két oldalt a budai hálósáff, levett fö-voggol s koronstfrség fog kisérni. E koosi-hoz csatlakozik ogy hatfogatu udvari koosi, molyben a kir. biztozoks koronaőrök fognak Ulnlj a monotet egy osztály huszár zárja be. Osi szokás izorínt a koronázás szlnhelyeUl ■zolgáló város az ujon koronázottnak követ-kozö adományokból ¿Iló ajándékot szokott átnyújtani hódolata jeléül: l) Négy fehér ÖltöoyQ loány 0 Főlségeiknok virágokkal ékitott kézikosarakat nyújt át, magyaros szo. kát szerint sült kulácscsal; 2) négy fehér öltönyü lány 0 Fölségeik elé rózsaszín szalagon négy, virágokkal és szalagokkal díszítőit fohér bárányt vozot j 8) más négy fehérruhás lány a sütőczéh zütoményét viszi di-szos kosarakban, két aütőmestor által követ-vo; 4) négy magyar öltözotü lány ugyanauy-nyi magyarosan készült ozipót visz; 6) két mészároz ftu virágokkal ókoaitott két borjut vozot szalagokon; 6) négy mészárol logény négy fohér hízott ökröt vozot, molynok ara-nyoüotl szarvai virágkoszorúkkal van diszit-vo; 7) ezt kövoti egy, két hordóval terhelt kociii: a hordók egyike fohérro van fostvo arany-abroncsokkal s fehér bort tartalmaz; másika vöröaro van fontvo ezüst abronosok-ka'' s vörös bort tartalmaz. A kocsi kát oldalán két kádárinostor s ugyan annyi logény halad; 8) ismét két fogatú kocsi kövotkozlk 30 mérő zabbal fohér lonzsakokban, melyek a városi címerrel jolölvék, enok fölött aranyozott véWa áll. A hatóság részéről küldöttség jolonti bo ozon ajándékot, molyok rond-szerlnt koronázási érmekkel viszonoztatnak. Az ujon koronázott többnyire jótékony Inté-zotoknok szokta fölajánlani as ajándékokat s miután aa ajándékok áthozói is meglottik jutalmaiva, ugyanazon rondben Indul meg ismét a menet a várlakból a városház felé-honnét aa ajándékok az 0 Fölségo által maghatározott ozélra szállíttatnak. Két zonikar a a városi bandérium kiiérik a várba a menőtől, molyot a magas udvar az orkélyről szemlél.
Hasznos tudnivalók.
A a oozot. M indonnomü szcsztarUlmu folyadékok a lovogö éz bizonyos fokú hölég bebatáza kövotkeztébon megsavanyodnak, azaz eozotté válnak ; ozon folyadékok minőségétől függ az oozot mlnőségo is, a szoribt különböztetjük mog a bor-, sör-, gyümölcs stb. eozotot.
Valódi és tiszta boroozot a bor kellemu illatja és aamatja által könnyen follsmerhe« tő, jóllehot a loleményosség u»t már másnemű oozotoknél is müvéssilog utánozza. A V«r-és gyümölcsoczot lényegon kívül még oi«r-• avat, borkövet, kénsavat, kall stb. iákat tartalmaz,
A gyümölcs-, bo^, mézből kévzfilt oozot napjainkban már osak névről Umet^e», a csak Itt-ott magánháztartásokban talájhnté még, ha t. i. ogyik vagy tnásik folyadék''1 er-jodosnok vagy romlásnak indulva, o czé^.rA folhissnáltatik; legközönségesebb az úgynevezett f.ioozot, vagyis a gyors eoaotkészi-tés azou torményo, mclynólfogva izeszssel ("snirllus) vegyített víz lohotő o«gy hévmér-séklot és a szabad légkör befogása kövotkeztébon sivanyodásnak indíttatik, közön-sóg^son magas, átlynggatott fenekű hordók-bnn forgácsokra szÜrvos mindaddig ismétel-míg a borszoszböl eozotziv képződik.
Tukintvo az oozot alkalm^ausát és hasznát házi irtásunkban, az nomosak nz étolek filszerorésónél, eltartásánál, hanem különösen még a nehéz omészt >tü rostái husnomü ek páozolása, illotölog puhulása u ennélfogva oinészthotÖbbé tót. lénél, ezenkívül még több« féle aöldség- és fŐxilék neműek nomkülön, ben httiitö italokhoz is, mint nélkülözhotlen melléklet, sokszoros alkalmasáéra talál,
Hogy ily fontol éi nélkülöxliotlon cxlkk a Mai modern pancsoló világban linmiiitntlun non) ipáradt, n)agától ért''foáik, s résaint különféle orüí Ásványi snvi.k, rénxint colpös ói mérg"» nUvényatiyagokkal,, nouj ritkán na egésxiég vciifólyáro k''okfVIóképen hniniiit-tatik .
Logküxönségciobbon ixnkái a silány tni-nötégü eexetot kénsavval kovornl, cion a» cgéexaógro annyira ártalmai Anyagok jelon-véíórjü meggyjixötllictllnk, La egy kenn. cxukrot vixban felolvatxtunk, s e/.on olvadékról a viaot Iassu tUi mollott iimót lopá-roljuk, » hátramaradt cxukoraalakra axon forrón néhány osöppet a gyanúi eoxetbttl töl-tínk, mely után ka fokoto foltok támadnak, ás eexot kénsavval, — ha podig később barna foltok ii láthatók, aa sósavval, van ha-pjliitvi.
< Ha aa coxet lanu göa fölött (viafürdöben) beiüriíjtlk, exután podig kihűlni hagyjuk, ixo éi zamatja után logblxtoiabban mogitél-hetjük annak tiaataiágát.
A jó ecaitnek tökólotoion átlátszónak, tUa-tának, kellomoi, nora podigciipöi vagy égető aavanyu isünok éi egy kovéné laesaqp illatának kell lenni] — hogy egyhamar Mne-no forduljon vagy megpimpósudjon, ciokóly mennyiségű borixoiat kuli belcöutoni ■ jól bedngaixolva bűvösön tartani.
A megsárgultvásxonnemüok feli é r i t ó I o. Í5"k mindenféle keveréket haix nálnak a moiónék a váixonnomUuk fehérlté-• ére, chlormeixet, a lavalle-vixot atb., mo-lyuktöl a fehérnemU értékét iimorö éi gondol hásiasasonynk mindenkor óvakodnánk éi méltán, mert lokixor a véletleniég vak } gondatlaniág által felette károi követKozéio lőnek. Ml egy Igen egvsxerü i haixnálatában minden veixélyon nélküli inert n}.\nlunk e oxélra, — éi ox a torpetinolaj. Alkaimsxása ax utolió öblligotéspél vitoaiék olö, a midiin ¡5 oxen viabo néMny ciopp ol«\j öntondö. Ila-táia igen éatrovehotti.
TARCZA.
Megholtak névjegyzéke.
(MáJui hót .)
Poó» Alajot 4 nap, Perger Jánoi 8 ír. Cilrk I.ajoi 14 nap. Horváth Anna SS hnt. JAkai Márt 16 íve«. Boátok llo Idiitár 4 hón, OSlIal Jánoi 1 hel. Hjtrcc» Gyula 0 hón. Klaa Ferenci 44 ír, KoUrlos Jánoi 40 e*. tt.l Katalin tnnr. 1 het. Hagt Olarlln 9 ív. Lu-koriét Márl 7 óv. Kagor Iinoi 48 ór. AorhÁJ Hal-donla II óv. Itnreh Nándor ~i3 ír. Homogyl Frigyes tKrv. 1 óa fél íve«.
Nylltpoata.
Plínovtc«, A boldog vldíkrSl ríg várunk jó híreket. Jánotl Qniatáv. A küldemínj-t kOiaOnettel vettak, agy kit tarelmet kórflak. Füredre. K írj dk a (Hredt óletót figyelemmel kliírnl.
Második István.
(Uallada) iiilkS vertekben.
Jil I 0•:
Mondua nem törte míg fájdalomban Wlked-llol vevíl remínyt, lutly e nehíi türelmet Ki aegiUea tiroli
ABANV.
litván kivont karddal kOielg
lloulnl tírveket Ki trdnra míg mint iQu ült,
U3»t h8i után vexet.
!
Hol Adria hullámat
FQlekbe ingának, Veleneiível megUIkdalk
A h8a magyar csapat. ,
A min rohan, a kard ctOrOg,
Nyilak «OvOltenek, A három aalnO lobogót Vír ár fOrOttli meg.
Kire iAo«olygna gySaelem ,
Ha Iitvin-fílre nem 1 Fatálnak Indul elleno : Mint *iíl a tengeren.
Aa ifja hS>, a nagy király
>(o«t táleiapongra fut A nímet. í> oroiahatár Feli | de tárt aa ut.
„betOnt tehát egemről a
Baerencae calllaga, Hogy btlaike nípem nem hatol JlllenhatáriraT
.Vagy nípem volna ciOggetek T
Tán reme haresl ttla ? Hogy hosaujának fegyveru'' Kllent oly ríg nem fia."
öxóloit haragra gyóluu a Király a nípveiír. Keá aóg-biig a hSi c»apU, fi boaaó*an Így beaiíl :
,Nem ugy király I A hStliíg
BennOnk OrOkre fen I l)e vírllnkot gyllinftlotelen Hullatni nemtelen I"
litvánnak hire elrOpOl Stelllkínt laiiudan, ^ A nemiet í« király köií HaragfelhO tuhan.
Haragja mily gvOniOlceOket
Termett 8 níkle t A vígórák keaervel KOaOU áll bílyege.
Kínok kSaStt íldelte 1*
Virágtó napjait )•) így USrdeU a taíl a kla Caemete ágait.*)
Ctfltt a< óra. A király
«»Ivóra bánat Ul, ,KI ''eaxE''4-i kiáll fi kit a iiík Knglal kllvoliitlklll T
„Ki lenne ai, n kin iilv«« UyOnyOrt, találna míg / O íg beiaíl, ó nyújt» icg. t I Níid, fda a gondban ig !
KI eid, nem eid hanontalaa. Aa íg ftröm ingárt
Boeiál litván írcikebllre | Hit aafidobogra várt
Flíje lin Pál pflipnk, ía Olmar fStiulvlvS.
Fölemlítik, hogy ltíla íl, 8 virul mint aaíp niexS,
„Ó íg! Uhát meghallgatád KOnyOrgD gyermeked —
fiiól a király - a vlgaiatalod Ou titkadt lelkemet.*
Karöltve, Almoa aaíp fiát Budára hoaxa fel,
8 Uroa leányát, aaíp Ilont NeJiUl jegyit el.
A lagal mely fíny, pompa kOat Vidáman folyt alá;
litvánnak ílte küiiObia Vígílvait adá.
így nynjtja át litván király A jogbotot neki.
Magár* meg bdubánatul A iiSrciubát vei''1.
BZKUÉNYI LAJOS.
Mivel á rim olykor aa eaamo noroaabb klfejíUíro
fOláldoiható.
Szobalányunk,
a ki kogyotlenUl loföxött.
(Víge.)
Elmúlt a nap annélkUl, hogy n igobalány moiulyán kívül mánál Ulálkoxtain volna, ■ n iuái nap ii o^jOtt már, melynek ciléjo olyixép roményokkel kocicglotett, ■ már oi to fuló kéixülni koxdtem, midiin a ixobalo-ány beállít hoxxúin egy nyitott lóvéitól, átalván oíou ixavakkal: a teiniaiaxony küldi ifjurnak, tomék elolvAini, hogy vinxn vi-henom; inort már (il^Uxködnuk a kiinix-•xonynyal; exzel a lovél olvaiáihox fogtam, moly anyámnak ixólt, ■ igy bangxik: Kedvei I.oneilm.
Nohoxon várom a pillanatot, melybon ölol-henolok bonnotukut kii oitélyomon, még tóbbon fogunk lonni, mint a napokban mondám j axért légy «ivei néhány ovőeixkiixt elöhigynl, ha nótán ixükiégem Innno rá .igénybe vohoiiom. Itt volt délelütt a ixép R.. Ida ii, ollwixólle, hogy fiad mily pompáim mulatott ax áUrctoi bálban aaobaloá-nyoddal, midiin kérdexlcm, hogy kitől hallotta? azt fololte rá, hogy ixabalányod dl-1 ciúkrdett vele 0 náluk) moit podig oiak at-l tói félők, hogy ixépreményü fiad nálunk nom
fog jól mulatni; lányod (ollottjn li''ar.Oin hogy dlciórotéro válik Anyjának, a eixel ul várva honnoteket cióki-í ^ barátnéil,
L----né.
F<t mint »¿bálvány állottam nar.talomnál, I'' lkom logi/.obb rnméi>y>''iinet láttam tiporva; de hogy ii mohoaiek én oda, hol kudarexom fftlütl még gunynyal fogadnak ? Kxen mcromgéiemWil a várakoxó ii gunyo-aan moiolygó axobalány ébreixtett fel, midőn A/.t ia kérdextoti a teinimixony, hogy cltcisik-o menni oatére? Nom — mondja meg anyámnak, ciókutom kexeit, igen iok dolgom van nem mehetek; nerettcm volna magam menni anyámhox, do már OltÖxnek, ■ a ixobalány gunyoian hagyott ott.
Anyám éi nővérem olmentok, én podig tépelüdvo jártam fOl ■ aláixobámban dühödve kudarexom fólütt, Aa éj kinoi vblt; do hogy ia no ennyt kudaroxot oltflrni l
Eljött a máinnp ia, anyámmili Ulálkoxái, ki majdnem boixuinn kérdé, no fiam hát igy kellett beváltani nz igérotot, axt ixented tegnap a ixobalánVtol, hogy utánunk fogia jönni; mi caak vártunk, utóbb két kövotit ia küldtünk értted, tapedlgaatixentod, hogy »ürgüi oskolai dolgod miatt nem Jöhotix; hát nem lehotett volna axt a lürgíii d- lgot máikorra hagyni ? Igaxán Sándor, ixolla húgom, lokan lajnálták, különöien H, . . Ida En mindexoket nom értve, do remélvo ii, hogy tán itt valami rejtély van, hogy valami tilkoi politika uxl rolern játékát, moly még kiránthat a hínárból; Axért ci ik axt válitaxolám AnyámnAk. Jaj kedvea anyám •okiior moghluiulimk legixobb reményeink.
öxobáinba térve gondolkoxni koxdtent, mort ax cgáax dolog ohaoi volt eliittom, melyből a bojövö ixobalány ragadott, ki midőn elinondá, hogy as álarcxoibáli kaland-ból aonki iom tud lommltii, mert nom akart olárulni; do hogy mégii moglwixulja magát ö irta axt a levelet, ö Utaiitá vímxa, ax értőm küldött oaelédokot, hogy mogfoixthaiiou axon kedvei eitélytöl: valamint én ia mog-foiztám 8t egy ideig kodvoao Uthatáiától, midiin anyáin olütt fűUfldüxtom titkát. Erek után podig kérülog fordult hnxxám, hnCy booiáaink m»g noki él fogadjak ol eikllvü jokor egy vüfényl ixoropot, mort a frlfödütt titok rövid Idii múlva olHr olé körül.
Mit volt tennem, örültem ii har''agutlam ia, megkeltett nyugodnom, mogoxirógatván » axnvakkal bociátottam mog: No Juli iuig.\ ciakuiv''on lefőxOlt.
KISÓMÓDI 8ÁND011.
ÜZLBITI HÍRNÖK.
NA0Y-KANIZ8A, májúi 51. Daoiára annak, hogy a nywgoU oniágokban kártikony fagy miatt panaia-kodnak, a gabnaárak rnógiem bírják magukat fenntartani , a caitkkenóanak indulnak; jele annak, hogy a **Bk«igM araláilg fedetve van.
Vrtóielnk tnkíleteaen megfelelnek kivin, ,''nainVnak, a nyeri«i<-t Kl''-nk, a mindenki OrOmeit tul ád axon , a mit eddig megtartott I.egkevíibbí kedveltetik a
tengeri, miután a kíitlol míg nagy aóaígben megvan.
> ,
Jelenlegi árak alaó-anntrlal mirilkínt • hrlybeli placiea i — BmA 84-88 fni 6 frt 48 kr.S ft—8o — Ko»a 78—70 fontot 3 frt 60 Kukorica 04-80 ai S.tO. Árpa aerfóiíih«* rú\ 70-73 fontoa 8 ft n hr. Zab 44-47 fontoa 1 frt 90 kr — Pohiu: - • ela^-rendil 3 frt — kr. — Paaiuly fehir # ft —, Wka 4 frt Í4 kr. Qubó el»a rendű 8 frt 16 kr.
miatája. 8<llvapillnka SO fokú 83 — 86 frl hordóval együtt Tdrkttlypillnka 30 fok 17-30 frl hordával •nyit». Mt, 18— IS«/, frl. Borkő 28 frl. Nyerib3r6k i
44 frt. ia buta-
(lanyha űitel) 6k»r- it teliin-bírök 48 ÍVI. máuánkínt.
Borok, fehir íi vö.bt (iohil|«r) t»i>2- U 1865-kI — vldiktlnkbell — termi* 8 frt -II frt. — VllUnyl ít
Kegi''Ardl füWnln 18(10. 16--B. UJ hont bor vUiOe
(tehillar) 1» fehir 7 frl-9 frl — kr. Bajatonmaltikl borok 1803- íi 1866-iki fehir 13--frt. akónkínt.
Vlaaa 114 frt — kr. Kía 44-44 frt. Kö«8niiget gyapjúira 110—180 frl. Fuhír rongy ira 7 frt 35—7 frt 75 kr, fekelo 4 frt.
A/.-kunixsni plncxi «r«k juuiut I.
Bortó llcijo :0 kr. Lenem lloai|e 8.10 kr. Bab <to«i|« 0 kr. K6lea ile. 7 kr. Burgonya inírJJo — kr—t fl "0 kr. Harhahui fontja 16 kr. Juhhnt fontja 10 kr. 8ertlt-hni fonti* 84 kr, Bralonn* máiiija 40 frl — kr. 7.tlr fontja 44 kr. Llnq;lliit inK i\Jt 14 frl — kr. Z*em-lyellnt miaiája 13 frl kr. KeiiyírlU''l fontja tl kr. Kukorloaaliait fontja 0.— kr. Árpad ira lomja 30 kr.
ÍCUlMkáta fontja AO kt. Uta<|kiu f«n|ja 80 kr. Faolaj outja 80 kr. KepeteolaJ fontja 36 kr. Leninagolaj fontja 40 kr. l)j bor llotíjo 13 kr. — Óbor ilcaijo 18 Kr. PttU a9r lloiiie ti kr Kanltaal tür llcaóje 10 kr. Oebon*.)>Allnk* tlciije 5U kr. Tdrk»ty-pMlnka iteaije 40 kr eillva-pilinka ilrxije 40 kr. Nyeri faggyA miiaája 30 frt. — kr ÖntóltUiygyá-gyertya (onlja >83 kr. Mártolt foat|a 35 kr. Siappan fontja 34 kr. 8ó fontja 10 kr. Komínyfa Sto 6 frt — kr. Puhafa
dl* 5 frt — kr. Nyeri fa <»1« 4 frl— kr Fa« .»«• rSJe »0 kr. fliina mUiiJa t (Vt — kr. Btaloi» m. 60 kr. Kender fonl{a 40 kr. Len fingja 60 kr.
itrr«i pónxíírfulyiint juniUM I.
6"/* motillquei —♦.ÜO; 5"/« néma. («.Lalin 70.50; 18(10 ki álUdalrai k.ilciön 88.60; b.nnkrÓKxványok 7.23; h>to)iniéxeti Véax-vényok I8ö/— t London 12Ö.90; exdat ágio 123—. | arany darabja 6 frt 22 kr.
Feloliii azerkoixtü t WnJdlU Jdxaef.
H I R D H T £2 B £3
laruvári firdő
-:'' i ^ Bm^oíimt) xx.
május 1-én,
Exen vv^^ BO^Ö^R. íévritek régiimert üdv5i gyógy-hatáaial Lirnxk : álulánoi gyengeiégnélj xáp — éx girrély-korná^ ax iTarizerek gyengeiégei éi beteglégeinél, meddö-■égnéijitb. a máj, lép, és mirigyek daganatainál, idült b$r-bajoknál kitÜDÖcn hatnak az iszapfürdők ciaizox ét k&ssvé-nye« bintalmakban. — Jó «ikerrel hasxniluthatnak elí— és utógyógymódul a kőxellevö Lippiki iblanyoa fürdinéi — Mindennemű ásványos vizek készen tartatnak.
Terczovácz és Veröczén kereiztül a Dráváig, jól épitett országút könn^ iti a közlekedést. Legközelebbi vasútállomás Sinek.
A gyöt főrű fOrdö-pái;k közelében álló czélszerüen felszerelt épüietekbcn kényelme« lakhelyek kaphatók. Naponkinti zene, tánczvigalmak, kirándulások a regényei környékbe kellemetes szórakozást nynjtanak.
Ax orvoii felügyeletet Dr. Siegel kezeli.
Az nrodalmi fürdő-igazgatóság.
• > \ . _*-»
Peatl biztosító latézet.
Ezen 1864-ik évben 3 millió os>xtr. ért, frt. alaptőkével alakított, i n.agat Rjor» éi pontos karrendeie-i»ei áitnl kitüntetett átaíánus magyar biztohitó-intézet — alább fblsorolt biztosításiágazntaira főkép fölbini. Ezen társulat biztosit a többi közt : a) tűzkárok ellen,
1. épületekre s bennük találtató készletekre, gépekre, szelvényekre és eszközökre nézve;
2. árukészletekre és bútorokra nézve, mikre a helyiség micémüségének megfelelő olcaóbbdij azámittatik, mint magára az épületre;
3. takarmány éa sz a 1 m ás-e 1 e s é g r e — akár szabad ég alatt álljon az aaztagokban , kazalokban boglyákban, akár pedig födél elatt.
BV" NB; Szabadban levő szalmás eleségnél, különösen nagyobb földbirtokosoknál, ba az- asztagbk kedvezőiig felrakattak, a lehető legnagyobb kedvezmények nyújtanak, éi a kicséplerdet szemes gabonára ia kitér-jeaztjük a biztosítást, föltéve, hogy a magtári helyiség időjében ? ö 1 j 1 e n t e t e 11. A szabadban maradt szalmára nézve egész a kötvény lejártáig érvényes a biztosítás.
4. mindennemű állatokra:
b) Gyárak éa mindennemű iparüzletek gSzkaxánjai-nak t»xetrobbaná»a folytán támadható károk ellen.
c) mindennemű földtermékek érhető jégkár ellen, a megállapított kár teljes m e g t é r i-t é s é v e 1.
Hogy a jégkár elleni biztosítás igénybevétele a t termelőkre nézve minél inkább megköcnyittessék: váltóval eazköxlendő díj £ xetés^m el l ett ia köttetik biztosítás.
d) Ax embrr életére, éa pedig, mindennemű tóke-kiházasítási és évjáradéki biztosításokat illetőleg.
Az aláirt fi''.ügynökség (biztosítási irodája Sopronban hátulaó kapu 204 sz. 2 emelet) bátőrkodik ezennel biztf''SÍLáat Kereső t. cz. közönséget biztosításai feladására tiaztel-ttel felkérni. Biztosítási dijainak a lehető legolcsóbbak, melyek irái.t az alnlirt főügynökség-nél valamint minden nagyobb helyen lévő ügynökeinél is készaéggi I adatik fulvílágitás.
Sopron, ibGT.évb»-n.
A PE^TI BIZTOSÍTÓ-INTEZET.
S0PR0M-FŐÖGYNÖKSÉ6E
WI LLEU P. _
MIKOLÁS JH SAMU
flaykégésx,
. OLAJ-, SZOBA-FESTŐ és MÁZOLÓ
Kagy-Kanizsán, elvállal minden e szakmákba vágó munkákat, s legdi-íicstbb kiáJlitárért, ralamint jutányos és pontos szolgáktól kezeskedik.
Gyakorlati találmányok. I ü Madarász András
Krrdell PompadoUr-Pnata.
A hirit Pompadour ailtöa/uak XV. l*Jos n.lvarán vo''t ej/ tier«. msljr a vIlAg elStr titokban maradt, melylyel 6 magAnak a< ifjn kloAaisit, u m. vidoi l épteit <f| a bar liraaiAgAl egitt a k**« 8 rangig megtartotta. E»en r«p kiióbb egy megai urlcia''Ad birtokába
jatstt, witraek arc
tlyask arc«»f p>>iro in» !• a bAmulat tArgya 8ik<-r.ilt Kix or-vosladornak e»en eddig Illókban tartott receptéit msgtsersanl I. I,, hogy] ai agáls vlláf Javára fordlllallnatik. K<en föl llmiilhat''an arca-paatlinak ersdminye mLndjn vArakoaAtl fól ¡lmul, iniiO! iiAmoi bi<onyll»ó»yok meg-1 toklntis vigett I. e-.. kKaönaig rendelke iair« Aliauak. A« egyetlen ner e«, mely minden arcaitokat, aicplUt, mAJfoltot .Ib. gyoiiau lipea ellAvoliUnl. E;y tigely ára nlatlllaeat ijjIM 1 frt. 60 kr.
Igen tetemes megtakarítást eszközölhet
Minden hái tartás, vaUailat faladta misUrtmber >• gaí da ai
eginon uj modorban a er-kcaat-U, angol i-abadaiom-1 mai ellátott k»tiftrülS gi-pek AH I (hatxuAlhalók bii mely vAgó, mettxB ater-ixAmra, »igy aa U*«; aieUxéinil la) nchAny mAiodperct alatt kilnnytl arerrel
incgkAa»8rillhetul a megtompult inotn8 a''.ert/Amokal, u. m.t o t 1 <> k a I, kAaoket, kasaAkat a. • t. rnig P''dtg igen iletrv Es annyira a leg. hiunoiabb a tegkeviabbi nilkUI&ib-tő liigy uúuden hA.t.rlAab»», ¿1 A a
oly olcióra van tive. hogy eacn uagy haitnit gip. I birkinok módJAbaii van rgta«r«»nl. — Kgy darab Ara, titmutalAiaal együtt 1 frl. 1
Vlllanyoxott fogkefék Etekkel
[Gzadasági gépgyára ós öntészote Pécsett.
Vitéz-ulOza H. »rám. Ajánlja minden, e szakba vágó gyártmányát.
Figyelőmmel láván a nagyérdemű gusdaköiüniég kényei inére, o izéiből folytonosan kéailotot tart Orsxágut 6. »iám alatti rnktúrábnn, novoaotosi n :
inogtaknr<5, kapáló, töltügetíí- ¿a HZiíntóckdk;
— ló''orüro ssorkcsstett rarplö- axrchkn- répnvngó gépeket} > — nioiii különben bnr*njtók, olajlu-iiiirrek, axelelö 6» ilax-(lló rontók. vetÓHfptk nngy válaaslékbnn knphatók. Ugyaain to 0-14 lácrejíl góiftépikis. Továbbá öntméuyok : u. m takaréklüilirlylriiirxek, hfltó regiek (Bratrliliro) kályhnnj-(óchLjÍU , kerti pndok én rne oxntok, kut-é* vlivezeló chö-vek a legnagyobb választék, legjobb minőség és logjutányosabb árak mollctt, mindig készen kaplintók. Elfogadok mindon o «znkbn vágé megrondeléickot, R)''or*, olcsó «''» ponloa kiszolgáltatás mollott. 8—8.
'' A legnjabb llgoroln-t iíl aier-aaAm (isebben hordható) a lc?gya-korlatlabb ousmbvu. nein dobAuy-«¿k »»AoiAra UaJiolatoa, k6»»nal-ge« HU iier»«Am formAjAra, lAm-
Öval van egybekiltve, mely ne-ny ArAra való gvnanyagol ve»a fel, ugy ho/y pyakran adidA al-k*lontf»<J legott vlUgot lehat gvuj-tanl. Ara caak a gyora clleijtdiae Wgott t''lelcll Ily olcaóra, t 1 t db. «0 kr.
Valódi prratlal hajfeatd sier, legi''lten Ártalmatlan nt>»iny»kb»t
kAáiltrci mind in hájat rg/Mcrro Igen ta''p *íke|Jr.> f. «». Egy debo. kAl Üveggel t* ntaaltAiial t frl.
KolyAkony euyv. I^egnAlkUlAa-hotleoobb sacr inladan KAalarlW b»n, mort övvel mlntlen a hA-ban rlSjdvS JavIlAaokat mindenki ma-ga e»*kftaí h-tll ««n enyv ivekig eltartható ia hidegen haainAlhati. Egy n»gy tt*«g ^ra U5 kr.
Le*uJ*bb rojulapor. 111 toiitolt awr mlndonf.''la rondafollok rltA-To''itAaA-a vAa onV''l, «elyinbSI A» minden mAafilo aalveU kböl, a»lut-bif va«- Ai aciil» trekröl. Egy cs >ma^ A a 25 kr.
Legjobb barotva-kruO Eien kenik» Alul a boretva k<Ja»Dr Ilin m:ll8.leth"tik. Egy dobo* Ara SS. kr.
IrAtollak regntAlorral. Alkal-maihatik minden ki.hea ia paplr-hoi, ugy h>gy egy ia ugyanaion-tollal a l«gttnomabb il legvatta-g>bb vonAaokal lehet cilnAlul, <2 darab »5 krirt.
Hogy lAball ineg.yvja a nedvw-aiglBt, erre gondja legyen mlnden-ktnok, minthogy »» egia «V larlj.t Ea clirellk a Metigerfele bír-wd otmAny Alul, mely a lAbbo-III puhAvA a AthatlaunA tea<l vgy, bogy a ealpft, bArmcd tlg lapoata legyi-n la a vl«a aaral, inig »etn ir.-ahMnl benne nedve»»igel, X Uvtgcíj Ara 00 kr.
^ngolbör-finymit, mely a Mr-nem lnek eredcll UgyaAgAt vt»i a-wdja ia 1 g" ebb finyre bo<aa, 1 ki» Uregvav 1t> kr t I nagy. Üveg Ar^ 44 kr. *
MU lerfilo bntor-finymA«. mely AttatAnoa eltsmerlaben rinea l.egy IJwgVi 00 kr. MlnjUnfile elavult Ouyl 1 n tárgyak ftkbil, bAdogból agyagból stb. exen fínjrmA«aal vl-. .ont tókileleaen helyreWIIlhatók. Egy Üveggel elAg egy aor bntorra» ÁltalWt tUUlto-por, melylyel mlodtnneuitt ireaet, aranyat, eall»''-lifl, broasiol) pakfong, t. aeailt ia r«iet Ha lAra tU«UUnl ia fiiiycal-tenl Irhet Egy dobo . Ara 80 kr.
PArial Allatáéul ragaai, mely. lyel n*m»*ak tlvegel, poroiellant, »vet, tajtikot, fát itb, a leggyorsabban ia Állandóan meg lehel ra-ga«ataui, Agy hogy elvAlawthatlan mara''l, hanem h<igy luimlen egy. allvo legyen, fAl irracicl, Üreget por«ae)IAnna\ alb. uyy Raaie-ragaa lb\lnl. h»gy egy lealti Irs». Eacn nnudeu kia''nil nilktllöahat.'' leiitll at''ikaigca^ saerbtfl egy dobo*
-al 10 kr. l''gyáa e rágass foljra-dikban, Uvrgbo aaedve S0 kr. -Amorlk.i patenllroioll vealr-í-Arak, mint nilalen btWrhetia el-leul Milodlik. l)nrabja rgy kulCi-ra|t «0 kr , kit kulescaal 1 frt.
Figyelmezteti. ÜLfc
. iránt, mU(crint nok c«sk ia a a^reaetl rakUrban kaphat.k. Otr Jllnd nfJU bl ományok elfogadtatnak U pontosan UlJ<slUstaek.
Árjegyzékek n knphald cilkktkrJI Ingyen MolKÜUtimk.
Az els6 auszi bizományi üzlet A. FRIEDMANN Bécsben,
Prat rftrati.•> ÍO. ss. ia Open.ra.a,. 0. ti , a Dríher aercaaruok mellett
f r (4-1*)''
a fogakat ralmlon f gtapaaa v*gjr fogpor nilk''ll ft pAu hideg vln.l, a legtiebben fehiren, rgiait^geacn <t t ag nilkUI tehet tartani egy. twrU d«rgM''a á''tal. Hogy miiiíl nagyobb legyen a kelcndötig, darabja rtaklt 00 krra-titetelt.
I.evilpacaitltt bilrrgrk melyik kinyclmettíg, olc^tAg it blttoaaA-guk miatt ia minden oatyAnAI vagy viat nAI e''.SnyStbck, legfinomabb it bArmifíle nivvel vagy o igg<d it-calnierret vajy Jegygycl 600 darab 1 frl. 60 kr., 100U darab 1 frl.
Valódi angol tollkíick, e/y- gy S pengivel iO, «0, 40 kr, i 3 oen-givet 60 —ÍO kr. | legfinomabb faj 8 pengivel <10, 70, PO kr ; 1 fl j 4 pengivel SO kr, I Ts 1 ft *0 kr.
IlUróa f Stístel. Egy pere« alatt lehet mlnd"iif''le tArgyra kivitel nilkiil p. fib''.l, kSból, bádogból tlb vató tArgyakra, a legtiebb aquarvll-feititat Allaudóan Átveretni, ugy annyira, hogy a legiigyetebb ki< Altai M''ait tt f.stil gyaliAul fog Ml inni Klll«n»ten ajAulható a> Iparotoknak, minthogy a lArgyakat Igen ralnoabilja it nJAnlóvA leni. Egy ily kip, mely vlrá^ctokrokat. gyilmBlriUkel, lAjkipckel, Allatf.J«-ket, ctoportoaatokat vagy karlka-turAkat kipea, kapható S, 4, 0, 8, 10 krirl, rgy liveg Atvuietíat lakk cligaigea 600 kipre >0 krirt.
l.egf laöbb betyen a>abada|ma-aott mireg. egerik, patkAuyok, Ur-gik it hnrvtSjiSk kilrtAaAra, Ai cl-adAa frUIOtégrj türtinlk. Kgy nagy Kelenf''ie Ara I frl.
A liaj.it Alink Állapotban tarU-nl, a< Ba.t vagy nHkít bnrnAra festi-nl legalkalma«Abb a ilió-o''aj, minden vegyi kif ltminyek kAro-tak. Van aaerem-eím a I. ct. kft-»(Wnígiuk j lenthetni, hogy nAl.tin frla, mrghanilailhat''aii kita er litx-titoll dl''.-olaj kapható. Kit Üveggel 26 kr. nagygyAl 46 kr.
OyAkerta nrr, melylyel n tyúk. f.rmct gyUker ten ki l.het irtani
■idli '' Iov''aLíjI Íí''fl5ie(e? f/lral.^1 »I
minthogy grrautia mellett Árulta-tik. Egy dobo-tal bAtanAlatl utaal-lAiaal egyUtl 40 kr.
Ct klr tiabadaim. 8iraponiu> atlr tthrr, melyiyol n<-bAuy perci alatt mind n bivra nevetendő tfunyfullokal mlndenfile kelmAk. bJl a l-gtliitAbban kivett. Kn-ii uj kíttllmíny meghálál mindent, ml at Ityfile txer^kb-n eddig lile-aetl, minthogy inig a legfinomabb it |rgkínyea:bb ttlnl ti airtetle-ntll hagyja. nnndJArt atárad it nem ttAgot. AjAiilhutó egytaertmind k'' ilyü-tid''tllAara. Egy üveg háta-nálatl nlatltáaaal 40 kr.
-Valódi AtliUxó glycerln-txap. pan, a legfinomabb Illatokkal. Egy kOiípnagyiAgii darab ára 16 SO kr. nagy darab >6 kr. Egy tig«ly valódi mar-*»Ir (Kamn.MO, hajksnecs 80 kr. Egy darab mar-stlr hajni«-pedr9 80 kr.| valamint minden mAt Illat- it toiUlt-sisrnk bal- ia k''.l-fóldlek, a legnagyobb vAlas«tikban. A l-gjobb halolajok.
KiilytU)» tekintettel vendéglő tnlnjdono8ok, gyógy-intézotok éa növeldókro, njiínljn
BURIAN. Fr.
mindennemű agyak
gyiíri rnk t árát D é c », S t n d t, II c r r c n g n h h c \ro 4.
GAZDAGON FELSZEUELT ÉLBfynemek. éa vaBéL^yab:
a legjobbnak ellamert ct. k. t<ab. ruganyoa Agybctitelekkel
legújabb modoni, a legcgytterObbtSI a legfinomabb larealgó Agyaklg. a legolctóbb gyArl Arakou.
------ --:-.-■-■. ------ij.1. , u1...—■—■
Kívánatra a birodalom minden riaaibe minták megkQldetnek.
Arjegytikek it 4.-6.
TAPP KINEK M. Bécsben
nj án Íja eredeti saját termesztésű borsit
f''cliér tíumpuldHklrchuer, Uvegju 40 - 60 kr.
, M-H" »
Vörö» vömIhI kitünó / n 60—80 „
„ „ mint a bordeauxi „ 70—80 „
n „ „ & rubini „ 80—90 „ Hordóval együtt akaja 22, 24, 3ü frt.
Kitűnő pezsgők.
GutnpolpHklrt''hner rajual-burból 1 llveg 1 frt 60 kr.
Aaxtnllbor 1 „ 1 „
n Va .. 70 »
■ H '' n V* » a ''
Az utóbbi ''/, Uvegjo 40 krjával, Puffo név alatt a keresk«-dclomben igen kodvolt és keroaett, ktllttnöscn koreskedök, zukrá szok, vondéglóaők és csemege-árulók réozéröl.
4 tucat megrendelésnél, 4 frt 60 krjával, árjegyzék bjír-montvo küldetik. Mogrendolések a péna bekUldóao, vagy utánVét mellett teljesíttetnek. (4—10)
Arany- és ezüst, férll- és Iiölgy-
^Közereltet
In legújabb és logialotesebb párisi minta szerint asállitoli
hihetetlen olcsó árért.
H0887.U UIH- ia NŐI ÓRAI.ANCZ, 18pr. eadat, gatdagon aranyoav vagy 8mat aranynyal átfutva 7, 9, 11, 18, 16 frt.
UÖV1D UKI- it női ÓHAlAnCZ, 18pr. eattit, gaadagon arsavoavi vagy »mat aranynyal átfutva 4, 6, 6, «, 10, 1» frt.
MELl/fO vagjr » OlUKVALÓ, almáo weUtvo , k8 vagy gyHagy nil kai, etQitbSl vagy 8mas aranynyal átfutva, 7, 9, 12, 16, SO ~
¿UEU , ISpr. eatUI vagy 8mat araayujral átfutott, alma is aota toll 90 kr, I, 1.60, », 8 frt.
8%lVKCt*K£K, 13pr. eadtt vagy Imaa arany, felnyitni való, »Ista v . toinánctoioU" 1.60, », 8, 4, 6 frt,
ELŐINO-GOMIIOK, 18pr. isist, aranyoava vagy 3mat arauynyal ál futva, alma. aománctotoll it kSval 70 kr, 1, l.tO, t, • frt.
KÉZKODOK OOMttOK, 18pr. eadtt, aranyoava vagy 8maa aranynyal átfutva, alma ii tománcioaotl, k8vel 1.60, í, S, 4, 6 frt.
Ovíiríilr 13l>^• <,ü*1 • Sir,M »''»nyoy»1 átfutva", tltna 4t Somán-1*1 UIV c,ojo^ knvekkel I, 1.60, 2, 8, 4, 6 frt
PKC?ÉTOV0n0K 13pr. etOal, aranynyal Alfulva, 2 60, *, 4, 6 frt
KAHl''EHECZEK, ISpr. eadtt, gatdagon aranyoava, vagy dmaa araay nyal átfutva 8.60, 4, 6, 0, 8, 10, lí, 16 írt.
KEl.KÓIiTŐ ÓltAVAL — mely a hátakban elkerülhetlentll aaOkaegea — 7 frt.
INGAÓRÁK mindeu neme, 2 ivl Jótállit melleit.
limit eladók iiáaalikoi kapnak. — Raktárak alakítva leit
nek. — Megrendelitek a legpontoiabbaa teljeilttelnek, utánviltel.
I l''rom lűlOp,
gyArl raktára lloh«BDiarkt 11. ta. a. llici.
licplcsébb vászon a földön.
h,-!Mv I
Nagy ár-lcszállitás
MODERN LAJOS első ós legnagyobb gyári vászon-raktárában, Bécs, Tuchlauben II. sz. a.
Urak, hölgyek és gyermekek üzáiilára, hallatlan ölesó áróft
ertUitiiire. 60 kr.
Kgjr
a hajgySkir Uviggd tO, »0,
A vásiaak tlao«- és jóságukért kezisséfl vállalUtik, a liizálltU.t árak blrosnyára mlidsakatk flgyiliaít waBukra voaják, ás a MfkJa«bk wiflr«ad»:étfk a l^n.gynbh.t fa,jAk «Wdhal. Megrsadelissk, a várakoxtiaak t»kétstsssa «egfslsiét»«, tüjislttitaik. lagek, taeJytk a tut-
hez nem állanak, vUliavititaek.
A vászonnemek árjegyzéke»
Szabott árak, még ismételadók- ós kereskedőknek is.
Kész uri-ingek, legjobb kézi-munka.
Fehir-fonalu vánon-lneek, 2 frt 60 kr helyett I frt 80 kr. Finomabb rAnotoi mellel 4 frt 60 kr h. 2 frt 30 kr. Kínom Irlandl vagy rumburgl Ingek 0 frl h. 2 frl 80 kr. ^ Vinom hollnudi vánon-lngek 6 frl 60 kr li 8 frt. ^ Finom rumburgl kiatelfoiil Ingek 7 frt 60 kr h. 8 frt 60 kr. Legfinomabb rumburgl ingek, legtsebb kitl mnnka 1 frl h. 4.60. Legfin. belgial ballat-váaiouból 12 frt h. 6 frt 60 kr.
A magyar minisztérium
AltéZKÉP-CSOI''ORTOZATA
különféle kiadásokban
kapható WAJDITÜ JÓZSEF könyv korcskodésóben.
Fehér és színes shlrting-lngek.
Url-ingek, fehir shlrtingbCl 8 frt h. 1 frt 80 kr. Legfinomabb franeiia ihirtingböl 4 frt Í6 kr h. * frt 80 kr. I.egnjabb divatú ttlnei Ingek 4 frt 60 kr h. 2 frl 8) kr. Finom ttlnet ahirtlog-Ingek 4 frt 60 kr h. 2 frt 60 kr. Finom francxla aalnea l.aU«t ingek 0 frt 60 kr h. 8 f t''60 kr. Legújabb fehir lánctvigatuii ingek, legfiuouiabb 0 frt 60 kr h 8 20.
Vásznak, zsebkendők, asztalterítők.
Legfinomabb lrlandi vagy ruu.burgi, 60 röf, 60 frt h. 24 fr|. Finom váixen-batliitaxOvel, 60 r3f, 80 frl h. 46 frt. Jó vition-xacbkondők, fillucxatja 1 frt, 1,60, 1.80, 2 frt. Legfin. váixon ballal xtehkendfik . fúltucxalja 2 írt, 2.60. Finom url nyakkendő, íiltucxatja 1.60, 1.80, 2 írt
Kész női-ingek, legszebb kézi-munka és .kézt-köté».
Vátxoa-nBilngek 8 frt holyatt 1 frt 60 kr*
Finom aveini Ingek, ráncsas taellfl 6 frt h. > frt 80 kr
Finom riitonból, hurkolva S frt h. 2 írt 80 kr.
Dlvat-lttgek, legfin. váaionból át kfitÓM.I 0 frt 60 kr h. 3.80.
UJ divatú tilvbaa kötött « frt 60 kr b. 8.60.
Eugénia, uj divatú, katött 7 frt h. 8 60.
Uária-Anlónlt ÍDtS-ingek 0 frt 60 kr h. 4.60.
Vletorla-ingek, kSIve ii finom valencienneiiel 16 írt h. 7 frl
Nfil-altónadrigok, legfin. ahlrtingbSI 4 írt h. í frt.
Nől uadrágok, kölve, váttonból, fi frt b. 2 80
Nfll ijlmcllénykik, angol ahlrtlngbSl 6 frt 60 kr h. 2.80.
Wellinykik legfin. batlat-perkálból, angol 0 frt 60 kr. h. 8.60
Dinét, gaadagoa kntatt mslliaykik 12 frl h. 6.60.
Francxla nieltinykik. legfin. balltlból 16 frt h. 6.60.
Fegfinornabb mellinykik, valódi vSleneienoaiael 20 frt h. 10 frl.
N«l háló-ingek, hotitu ujakkal 8 írt 60 kr. 4.80, 6, «.JO.
N8I fodrán ingek, finom baUit-perkálból 6 írt, 6.60, 0.60.
Vászon-férfl-flatyák. -
1 frl 60 kr, 1 frt 80 kr, legfin. mmb. váttonból i—2 frt »0 kr,
Megrcndolósok utánvét mellett teljcaittotnok. Megrondeléacknél a nyak Wségo kéretik. /
0-12
Wnjdits József kindó-, lap- és nyomdntulnjdonos Nagy-Kanizwin.
An das Control-Depot dor ersten Leinwüschc-Niedorlage des Louis Modern, Wien, Stadt, TuchlaubenN.il.
(ZIVI!
NagyvJhUiitaa Hatodik tW folyam.
> j i i

■» i.
17. szám jutviua 10>4ti. 1867.
11 :.
Ismeretterjesztő lap
a
szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gizdászat, tudomány és művészei krtréliől.
M«K] ©len:
Uliul.il kJ t in, 10 én, ia «O kin egia* l»«n.
flztrkehztfll Iroda én kiadó hivatal:
WAJDlTl) JOtóKF ktlnyvkereakediaiben.

Előfizetési föltótelek :
Itelybeu báihoa hordással ia vldikre poalán küldte
>V''|>
Kg«la ivre i Kii iv
4 frt. — kr. ivra • - » . — . hvnegyodro ■ - l . — „
f
BClraatéseli:
A ImI liaiilioa pelltnorirt 1-asOr 7 kr. 2-»aor 6 4« mind«» további beiktaUairl 0 kr. lli''.yi-gdlj minden egyee beikUtáairt SO kr. A „Nyílt tirau" • egy petíl aor belkutáal dija 10 kr.
Fortélyok a gyíttninölcsfák kiültetóse körül.
f v f £. '' y • • S
A gyümölcsfa ültetése macában véve nem nagy mesterség; do mégis szükséges gyümölcseinkben oly alapot adni tudni, n minők folytán bizton föltehető. bogy gyorsan növekedő, tartón, nngy, <5h idővel bővon termő fiik birtokába juthassunk.
Nem akarjuk a kíllltetéa módjával az olvasót untatni, lUott binui akutjuk, bogy axt ugy ia érti ; azonban niégis ugy vélekedünk, hogy hosznosat inon-dti
nk, ha azon praktikus fogásokra emlékeztetjük a gyUmöleaészot kedvolŐ-jét, a mikot oddig talán kiültetés alkalmával megtenni elmulasztott.
Italosén oselokszl, * ki leendő gyű-möloa-kertjét megforgat tatja, do miu-táu ezen munkálat kivtílt nagyobb területnél tetomoa kiadáat igényel; nem levén mindönkinek unitija azt tehetni: igen oxélaaorüen munkálkodik az ia. a ki o (torokat hosszába vagy széliébe, vagy lm ez nem sikerülne,legalább azon 4!ltílcgo*on kard!'',kai jolölt helyet, a hová a kiülutés osi''k, 2 én ''/, láb mélységre megforgattatja.
A forgatáa előnyön fákra nézve minden kétségen kivUl, éa ha évről évre legalább öt évig kéa alatt turtatnak, föltttto moliónífcjlődnok.
Oltettoni mar én is ez előtt 17 évvel forgatott én forgathin földJbe gyümölcsfát. Ma a forgatott földben lövők emezeknél éppen kótazorte nagyobbak. ¿» lm ea évben termé» less, igen vilá-goH, hogy a kétuzorto nngyobbakoú a termés iu hatványra fog emelkedni.
A növekedés olinnrndt fáimon most azonban ugy #egitett.«m^hogy torület-jöket Öt—fi □ ylivyiro megforgattam. —- A iui pedig a «¡ültetés egyik főfor-télyát illeti, aKtilom a következő el-járáat: 4
Windenf/''o gyVmölosfa (kivévén a didi, aa a legnagyobb hőségben tr.et-ezendő) kiilltetés élőit éles késsel oly formán éa igen tisztán uiegmetaxondő : hogy m korona og) forma arányban legyen a gyökérxottel. Megtörténvén a helyett metszés, azonnal kóoxczal tekor-tetik bo a gyökérzet. Egy késnél álló •dínybe vizet, fris marhatrágyát, homokot vagy kövér földszint öntünk, mindezt jdl összekevervén a osemete kóczozal begöngyölt részét, azaz: a gyökerokot az edénybe mártjuk, éa e*ok után a kiülletést megkezdjük.
A kócznak azon jó tulajdona van, hogy a nedvességet föntartja, a kiszáradást gátolja, a finom apró gyükér-kép-zéat pedig nagyban előmozdítja.
Legyen azubnd még megouilijcnünk hogy a OAumeta koronájának orÖsebb részo csak, a gyengébb pedig dói fölé fordittasaék. A «wurnetének uj állána pedig legalább is egy jó hüvelyknél mugaabra ousék a növeldében voltnál Ültetéukor u vizet kímélni nem szabad. Nyaralttá podig a minél többszöri töld-
ElÖüzetósi pénzek ós hirdetések,
ugy tainlio e Up aaallakal tartalmát Illet«
kflxleiurttyek,
ralaminl \<dik( levelek, birmnitvo a kladdkivat«lliou küldendők NAUY-KANIZHAíU.
porhanyítás el no maradjon. — IMr KzámoMau megkiaértenek a kÓ0/.0£nli Ultutéat I részünkről előro kö»zöuetet Hzuvuznánk mindazoknak, a kik ax eredményről e lopok tisztelt olvasóit unnak idején értoaiteni aeiveHkednéuok.
Egy másféle gyökérképzö azerrel is elkezdottük kixérleteinket már a múlt tavaszkor, . most folytatjuk, s jövöro, ha élünk, elmondjuk ebbéli élményeinket ia ; addig is óhajtván, hogy o »xép Magyarországon minél többen hozzáfognának a faültotérihoB (habár fílal''a volna íh) éa ha minden megye éven* kint osak^egy millidt ültetne is, egy deoenníam elporgésdvel, (pedig elpereg, lm ültetünk, ha nem) viruld ker-ties kinézést nyerne o drága hon. (K. G.) Oszterhuober Péter.
Zajos városi tisztválasztás Nagy-Kanizsán,
lbtroza Sándor, közkedveaségü olsö aliapányitnk, f. hő 6-én mint a választási nap elöoatéjén tevó városunkban első látogatását, a tiszta jellemű honfi fogadtatására, több polgár sietett ttz indóházhoz, holl szívélyesen üdvözöltetett; nz nap e^télyén Nagy-Kanizaa értelmesé-ge által fáklyáazenével tiszteltetett meg, Nusetz József válogatott szavakkal tol-máosolá a polgárság érzelmeit, a moly-re ulispány ur a szokott komolysággal, őzen nem romélt tiszteltetést lelkesen köszönó meg.
Más nap mint a kitűzött városi tiszt-viselŐség választási napján a Zöldfa le-rutuúbcn mlllt u válusttásru kitűzőit helyiségben, • Nagy-Kanizsáról kevés jiol-gár, do annál több Kis-Kanizsáról gyűlt egyben, reggeli 8 óra tájban alispán ur ünnepélyesen nyitá meg a választást, hol az lötíl. alkotmányos képviselők által elnöknek megválasztott Tóth Lajos, tiszt, ügyésznek Kaán Vilmos, kapitánynak Horváth János, jegyzőnok Albamoh József urak helyeiket elfoglalták.
A hol) bali polgáraiig magát az egész idő alatt nyugodtan és higgattan víseló; do máskép volt oz a Kis-Kanizsa részéről, ezen néptömeg kitörő zajjal szemé- '' lyeskedott, éa oly elvekot hozott fel , melyek osak szánalomra méltók. Epés kifakadások közt, átkozáa rendezett tanácsot, a* ügyvédi kart, az eddigv városi tisztviselőket és majdnem minden kabátos embort; ök állítása szerint ily a városnak osak romlásira törő egyének aom kollonok, a fenntebbok holyott néhány kivétellel oly ogyénokot kívánnak a zöld asztal köré gyűjtve bUni, kik a kor igényeinek, a város kívánalmának megfelelni egyáltalán nom képesek. Nom akarunk fényképészetben ereszkedni és néhány eandidatusnak nrozké-pét az olva.vó közönségnek bemutatni, mert egyrészt bámulatot, másrészt pedig szánalmat aratna, osak anmit jegyzünk meg, hogy jobb lenne, azon bi-
zonyos hivatalra vágyóknak hu szokot foglalkozásuknál maradnának, és tovább is kaszát és kapát, vagy pedig gyakorlott mostoiaégeikot folytatnák, ugy azor-galouitual és számit ássál anyagi jobb léteikot emelhetnék, és a város vezoté-séröl /emondanának, molyhoz ugy értenek mint az orsini boml a a philosotiához Ily sajnos állapotban vagyu.ik mi Kn-• nizsán, n jobb osztályú városi polgár nem kedveli n iárm ít, Kis-Kanizsa podig fájdalom, oly egyénekből áll, mely-nuk többségo som írni, setn olvasni i nom tud; de tanulni nem is akar, a res-j tauratiót ugy érti. hogy az eddigi tiszt-vicelőket le kell dobni éa holyettu nem nzavazáa utján, hanem kitörő xajjos lármával tetszésük szerint X. Y. Z. koll választani. Ily lármo közt voltunk Jun. tí-án rcggoli 8 óratói kozdvo kovós^fél-beszakasztátfon kívül egész délutáni fél j 4 óráig, llölos alispányunk valamint J Tóth Lajos urak, többek segitségévol a lehetőt elkövették, hogy az, úgyszólván nyers tömeget^felvilágosítsák éa a törvényes választásra utalják; do minden igyokozotök nieghlusnlt. Erélyes alispányunk jónak látta a választást fellilggeszteuí.
Végül találkozunk a nngy-kanizsai értelmoBséggo], ha kinyilatkoztatjuk, hogy alispányunk komoly, higgat és férfias magaviselete, kit városunkban most legolsöbben hivntalosan működni látánk, megnyeré polgáraink bizalmát és szeretetét, mindnyájunk ér-zelmét tolmácsoljuk, ha kívánjuk, hogy közkedvességü alispányunk hazánk, megyénk és városunk javára közlünk sokáig éljen.
KÖNYVES JÓZSEF.
Levelezések.
Ilulatoit fűrcd.
a) Legújabb tniiikodissk a lakial kiuyelomre niave, Balatonfüred basánknak osakugyan mái-ián eliö rondü, s a külfoldlokkol is bátran vorsenyoahotó fürdüjo késxül lenni, mert tavaly már igon disxos, es kénvolmea uj fürdüjo épült u Ualatonban; parti sétánYAl folyton kiterjedottebbok lesznek; a belső kónyolom mindig ujabb (a art Idén kivált lényeg ja) járulékokat, a felséges tótükOr podig — molyot ogyik koltttnk aa Isten axo-tuénok novosott ol — uj élotot nyer aaon vitorlás és gyors hajéoskák folytán, melyeket oda fiatal mágnások , mint Hxéolionyí lJéla . Hattyányi'', Krdüdy grófok, s mások hozattak, és caulán még nagyobb ssáinmnl hozat imk; do legkivált a* eddigi idényekbea alig hasonlítható pexsgö élotot igér e bájos és jótékony helynok a tulajdonos taeriet ason ólotro való intézkodése, hogy magán a fürdő torülotén, n logssobb kilátással kinylkosó helyen, 30 tőiket husittatott ki magános épitkoxök sxámára, s a/.ok U rondkivül jutányosán , s örük áron ndjo ül, molyok közül már oddig is néhányat megvásároltak, söt már épitkosnek is ugy, hogy juUuaban a ká-
ftolna ssomssédságdbnn uj és csinos nyárlak fogja meglepni a vondégoketj do özeknél talán meglepőbb nton aránylag csekély ár,* molybu ott aa építkezés körül, rondkivül olcsók lóvén aa épitkeaési anyagok, mint
ke, mész, tégla''stb.n-í''íírcd kié fi lé séf egyébiránt liasánK uj éloto Is hutliatós iu ol(jiuoa-ditja, mort n mi tuvuly a küxbojöll báb>iru miatt el maradt, as idén toljcsülliot, hogy cs*'' ssámé ö folségo o holyot uioglátogat|a, 1» átt.il oz intézotet látogatottá tcendi u- i hogy aa uj énltkesöknok még anyagi hasa-nuk is lohot. Miként tudjuk, B.-Für ed területén oz első uj épitkeztí iirregy 8»Uea La-Josné, s minthogy példáját nagyon vmIóssí-nülegjssámosan óhajtják követni, ast ia ido irhati tik, miként Veaapréinen áj Tihanyba nz apát urhos, vagy B.-Fürcdro JScsy LátM intézeti Ignsgutó urhos intéaendü lovelekva bármi kérdésro a logkésxségosobb felvilágosítást fogják nyerni.
b)~ A^ balstonlj yaebt2*«yJetrűl a „M. 0.« calmtt napilap a UvctkcaŐ kOaliat hona :
A balatou füredi vaoht ogylot, moly magyar királyué^ö fslségc pártfogása alatt áll, ozéliául azt tUato ki, hogv a vitorlázást basánkban gyakorlatilag fojlessso, a máarésx-röl a sport aa ogyik íognotucib a legélveae-tesb nemét meghonosítsa. 17 alapitó tagja van, a össaos tagjainak megállapitolt saáina csak hpsxonöt. yaoht-tulajdonos irunyaban azonban as cgylot kivételt tehot. A bulópvsi dij 60 ft., nz évi járulék axiutéu aunyi. As egy lot lobogója vörös, szögletében lelnir sso-gélyü aöld korusst, a koresat köaupotto n magyar korona. A jelatt lobogó szintén vörós, fehér és süli kuroSattol, euuok közepott« « magyar korona. Aa ogyleti rulta aötétkok kabát aa ogylot gombjaival, fehér wollény éo kék nadrág j diaxöltözetben fohér nadrág. A oalmer éa nagy pooaét: vúros mesóben tpli vitorlákkal » luxbokat bMitó „cuttor ;u toU-
f;Ötto a kolö nap. Aa egylotuek í''ürodsu ál-andó helyiaégo/ran.''.mnlyet » tagok folvto-nosan használhatunk, Az ogylot ixsbályai réssloteson meghatároaaák & vitorlázásnál követondó eljárást. Parancsnok; gr. .Batthyányi Ödön, másodparaucsnok gr. 8aéchenyi Béla, kapitány Birly István. Hogy csen lovagias Ogylet mlnü befolyást fog gyakorolni hasai első rangú fürdtfnk etaaTkodéiér* egyelőre olgondolol som lehet.
Adjon Istou kitartást a lolkes tagoknak, hogy a magyar királyné fi felségével meg-kodveltethcssék a WAjoa vldékü magyar ton-gert és a fUrdök fürdőjét, 9JJalaton-fUrd8jét.u (K. gazda.)
Yolnnl levelek.
III.
T. axorkoeatő ur 1 Pfuj I ea rettenetes ma-logség forróság, képot volnék még azt a sir-ting forma inget is koresni, a minőt Ádám apám hordozott; ablakom olőtt most is ogy-ro potyog a sok kirántott rurébfl a lovcgőből. Furcsa Időjárás, a Uiulthéton olyan hid«g volt, hogv már a bokosotuet akartam kive)t-ni a növelésből, mert tudja aa. ur, más játban gondját viseli nyáron, mini én. Májcm 23 án még olyan aivatar sséí roppant bo, hogy saeirény kis Bttské m , ha téglázó-vasat nom, tott volna asobjébo, talán átkapta volna visa-sza Somogyba, no do olég *ak kárt is lett. Itt nálunk egy szogéuy izraelita asssonyra — ki ogy fólszerbc akart monekülni a roham elöl — o paj tát üssaodőntőtte fője folatt, a azonnal moghalt, mig fia a szegénynek tota-tuosen mogsérult; ember vastagságnyi fákat tepert ki a főidből, most ujég es a folytoaoo forrómoleg, egyromásra forditatja aa ombee a knbátokát — a téli a nyárirá — u kabátról eszfltnho jut, hogy a kis Btyskéw is — hogy moglepjon — mig távol voltam hazulról, elhivatott egy szabót, ki azonban egy sxót sotu tudott magyarul, a feleségem taog németül
s kivánta hogy fordítsa mog a kabátomat._
Kény tolón volt a kis Bőském mimikával mutogatni t. i. ilyon formán: rámutatván t\ rok belső folero mondván : Waa ta, Uz tu, — aa. után kivülrül: vas ta, isz ta, értslmoaul
álom; logyon airjáu zöldebb a ftt, i előnyé/ hull»n a ru<n oralékozés. ..
Végre olcget ()nö*
még ast gondolhatnák, hogy lAÍ-csnk mulatni — do Áldozni n«iA tudunk. ■*}> w jgcrii»; A; k-nyértclón »zogé nyrtk a várnaiul/.ánál naponként lisatmcnnyl. ségben fésaoatilook. Aki dolg»»ui nfear, M-moh«}» n hnáyésZl''éraaáRulr* kap boAilletoa napszamot bár monnyi legyen in. BAr niindaji vidéken, hol oly szAmraftl van * »ok konyór-tolon éhoső, hnsonló kimosott m''ódot t»lálliat-na. íme teliét mi >nul itonk 1«; d*Önlm«ink között hAlAsan emlékezünk szegény oinbor társainkról. Minthogy njövő héton Siófokra 4xámléko«nm Bú fény }i.trAtotiili<>a WtUájigló szolclü szalámijából rés''.í vrfnni megiraiidom aa ottani számlákat. Addig ¡» ha eltalál sz. inon ni a korouAzásra, hozzon valiin! 200 dv rabot abból as arany ezüstből a mit ott el szórnak. Többot nem irok. mort a kUbögős. nek sápfogára megyk füvet köresni, aok tortát harapott a majálison
a*tamási csősz.
nkW^t.i.iMíírU »»í)4WI<>«an,íM l»*venÍki-vül, s a mi kívül as belül, a gouibholyokné ! pedig Ilyen formán : ta oinoz, vldereiuoa, vart a piszli vidor oiuo*. Ug/o poiuj^a lo-botett oz do neui csudas-mor^ tuos^sgái (mo-oalávtü koad tanulni, tV''éa^saiitcs, cit adok nokl locakéket. A iuinn(vkéid»stoiu itíl« ozt a mondatot: „főit a oompTV hogyan tordjt» ná magyarra? — AÜjWiífl kása volt váln-azolván: „megfőtt a krumpli1*. Igy-van édes uram, lám ai uralgó lyptis elharapódzik még a osösznékig is; do nom lohot ellout állni, ö azt mondja: Divat. Már hlszon, liogy n divatot szereti, azt kiteszik onnan is, hogy egy zöld uierinó''a még a 18 ik századbeli szino hagyott kf ispio t legalább ttíár. 20-félo divul-ra csinált, » >''bt áldott''krUpiu, uioly noha u>ég osak 40 évos s inár küzd kopni — oly birka türoloiuiuol engedi magát alátotnl a gyapjuuyiró ollónak. Tudom, mikor még éiles anyám.árulta benne, esek olótt 50 esz-, londovol a sárdi vásárban azt a nagy szürko lovunkat molyuél egy ssidó olkialtván magát, ráütött aa ostornyéllel kérdvén : Mire ih.trlyttk ozt u thómetliő khaput ? méltó lo-betolt Stollborg dalához : „O du süsse lieilí-go natúr" —< illustUtiouak .— s douiquo ax o|t.i pulotouuá Vilitosott át) do ha ugy ak.tr-ja, nckom hallgatnom koll mikor azon eseugö hangon kimondj)»: „inog kell lenni" ) mint T«ll Vilmos mielőtt az uíinára lóit.
Voltunk boz''g a Jováucaii bucsun, és mondhatom, hogy igon jól mulattunk, szóit u zgiio''reggelig. Volt szerencsém ogy hiros ciubirt látni a búcsúba, a ki nrról hiros, hogy minden bucsun sichér kunsch.ift s ugy iszik mint egy nylusi ló. Eidomos voltiu a intisoumbn tenni spitllusba, do azt it lóimul inogáról ; do van is áiu orra akkora mintegy léghajói nagyságra dhzzudt ezerszínű szup bún baltorok; ogy a vérpiros alkony >tból ol-órozott folhÖ darab | egy szikla-talajra épl-tolt világitó toronyi égy magyalbokorral körülkerített Oaiiióbár domb; ogy óriási babér l''Uzér az ágaiban rajongó durázs-seraggol; egy Uaó kályho-lomez —/»mikor ugy ubéd ntin van — annyira felfújódott, hogy félni k«It tőle, hogy szétpattan mint egy túlfűtött gözkatlán.
Do mirtlliogy a mulatságnál vagyunk, inog ninlitom, Híjszorlr. t f. hó 2-án n tatnásy mi I kör gyönyörű majálist^adott a múltjáról I híres vadas kortbOu. Csak ott lohotett ogy os''iütóbjn látni, mennyi sok szép hölgy és uri nő van csak ogy mozövárosban is, hát wág Tolnában. Folyt a tánaz a tormészot készítette parkot» táblán, jurtán fntalság, mig a tánca nom k«dvolők lombos toropélyea hüs fák alatt fogdostak ax ultjmót. Aa ehloi pattogó zsarátnok fölött párolgott a magyarnak kedves éiodelo a guláshus, a molyuok gyó-niAnt illata — ttgy köztünk mondva nokom fölütötte a jxagló sxorvoiuet egy vén csorfa tüvébon ott állott két koszorús kisasszonya •Bachtunnk, molyok egyiko''tfl«os voros borát kin illa — még a másikból ezorovizia nngy-sám suhogós sbhi solyombársonyba babosva kínálgatta hidi-g tnrta|mát.
Ah 1 soha som folcdom o unpot, és ast a ttlyáa húst, mely olyan jó piprikás volt, !»ogy egy kanállal olég Yolua bolülo a bécsi sógorok-t»k égy akó gulyá»hus lo vükbe. Tori-intő Isteni .mennyi fíuom kirántott csirke, tésztái,, torta, mtgrtut is majd ugy jártam , mint n «lig.iny gyerek lakodalomba, kl az-ort sírt kesorvosop, hogy többet nom bit t ^nui, Votogotott is a nagybőgős olyan forma ározot a kirántott c»irke föle, mintha oos<<t-ágy lott volna a szájába. Bizony gyönyörű aaép mulatság volt bis aa ott a természet ölén ssubudon , ott as ibolyák hnzájában, a vadrózsák köat''-, ézWben''anuyi sok bogár, nofetnjts ssoinü szökő, b.trna, fis.-lö bimbó saolíd rózsák között élvozni az üditó tormó-szofut romlntljn nagyszorUségébon, Magamat Ass arjnyir.-t olbdvótt kis kökény szompár, hogy a frnncziáV^ majdnem l) ligurát csinál-t.vn, hiáb \ koiitnili^áltak kis njskómnok v)lliiUtüzds szotuej. A tiitulság is jó visclto magát,'' nom hagyták nyugodni i\ valainonuy 1 ♦zép.''f. Volt a ílitalok kőzött jóf jtt ú. »zon-1>.tu ízi ttV no ugy érts.o Au), uiiutiu I ián vó-taki jó fojjul lott volna, liánom itt volt az én kodvos jó hirAtoui, a jófvtjü Muki horoüogi lmok'', gmtbmtn jó táijozos s a fi ttiilság tón ndójiA mulatsig késő c»to~órt vé^ot, s ''a lióU ll pásztor tüzok olli tutv \dtAy.,l bucmt v/t!ilnk A kcJvos vaihskorttól. Dj.bjlr in ily jól initlAttU(»k is, szoiuunk inógis korosott "v%í..kit. hl.tuyáott közüiflnk ogy''notajs sk -rAn kihaiuvadf, lélok, lií m.gis niUvoltsógó-''vol k''^sr.er..''tot tárgy i volti CH.\k drAjjJ i ot''ú,-léko volt ki$A,tü sk, a mindig ny''.ij a mosoly-
''áftiz, mely gaiujfag íVlUoastolc ttt''tro v »It, '' ¿4 «¡lőzékony szorotot, a ''példás jó itny^ a :i ^rifga jö»águ i4j>myar nŐ "''t ¡tlus«4i Örök ál* in ''vt V tiin Wi iti''u«-''tŐlun. Víg-vaütálja kosor-Angyal iit AIDA tU''lut, hogy nti''g v in os/.t-vít kO<tUnk fXjildmuk. L igyon könnyű néma taW''lrt n rőg,''s4ii|''t»ya ii in.il bókéval otLv lonii
tlirtloUó ágyon, h''ovA oly korán inont Íj fc-
UJul, Vhvl yl/ j^l ősik neki az a qsomks
í
Zala-somogyi hirek.
A (Mologség és por.) Mognőlt n bajunk, roppant a moleg és Kinis^áu lábnyi magas a por, kis szél és na élőt kiállh italian ; már többször erőlködött! Fasaolhofor és Stom ur, hogy «a folöntöztetóst lélro hozlinasák| <L lohetotlon kivívni, mort y uinak köztünk o''y egyének, kik minden, mi oz-''-ljzorü ha pará nyi áldozatban^kortll oltonzlk.
A (Koronázás,) A vnsut társaság a loho-tőig loazállitá Kanlasa Bud i köxt a vítdárt oly annyira, hogy Kuni/.siról Budáig az utolsó helyen Bzoinélyét''ü fit. Ü krrn szál-lilják.
A (Tűzvész ) Kis-KomAroinban nagy tűzvész volt, l''i hAz melléképületei vol lott a lángok martaléka.
A (LóvásArlás.) Tájékunkban nagyobb vArosban vAaAr^ltAtnak a lovak Allitólag a franvtiAk száioár.«, lótnak futnak a kupoczck hiszszük, hogy jó szűrösük v.m,
A (íizukits Orvos ur.) At iiloni niigyar tái sulgő körben K ynizsa vár nitiltjAból na-gyon érd''.''kos fclolvaiAst tartott, m«-ly folol-vasást kovós-idő múlva tArcz.inkban közölni fogjuk.
A (Városi tisztviselők.) !•''. hó O-án zajos tisztvisoliil meghiúsult választása kövot« kúzlébon a megyétől clrondollotolt, hogy uj választásig az oddígi tisztviselők megmaradni kötolűick..
b. (A korház réaaére) BOOft.érUktt böhc* és egyéb eaaköaok megérkeztek. M^r többszörösen kiömöltük a most Jéi««ö kórházi és
cgo-isó^ügyi választiiiáoy ödvi^ lutézkedé íiii V ''"»«d ura torjedo ti^yoltofet, oz »k Ujál'' biaónyiték arra, liogy •lismoraattok ;..tPgórdetnolt üs meltáuyoa Volt. >V
h. (Líjpotk kávés) jégvijriii''i ni. hó 22-on" fölülről vigyáautlaiiságtiól kígytiladvátt «legott. A rögtöni erélyes iutézkedéanok kö-szönllutő, hogy atlűbös szol daczára nemcsak a''uW,1''ívábUi toi''judénc moggatólvn lön, hanem-u Ion tlevJ tető mos sör is inoginorotott.
h. Beraoiiozéii m. ho 10 ón őrös vihar volt, a villám többször leütött, u moz^u két lovu( sgyonaujl''itt, s faluban pedig egy húz ha vA-s azf ei inog két házat elouio vasztott,
b. (''l\>bb bolyról jé(voréiokröl) értoaUb lünk. lgyöaóllos Győrök, Longyoltóti, Lollo Uarozali, p. Kuvái-ai Vurti;4, tiöllo stb. lm-tarait uugyon mogpusalitotta a jég.
h. (ftoiiiogy varon t>ardi Márton) ollón végrehajtás uszaozoltotven, a novozutt a vegro-liajtató izraelitát és kisöbb az ügyvedot is egy baliav.il súlyos in inogsobosil vo megfutamodott s inog kujlitrgukü.iii vau. Most borovol is tisoltiot a szoroocsétinu.
h. (lgalom Osoto Anna) iiuvü loiiny f. hó elojau fölakasztotta ui .gat. Mar mogelózölog lg ni szomorú volt s a louy elült sokat imádkozott. Miut a vusgulalból kitűnt, tottéuok oka toriios ulli>pota volt. /
Kut clot >-gy oallepcsértl ''
h. l''i uapoknaii T-pooárból egy asszonyt ho/.iak ogyik orvosunKtioz azzal, liogy gyom-rnOan egy olö kigyo van, moly nlv.is Kozb-jn nyitott szu;ati luaszott bo.'' Ali oreduiunyo lo»z a vizsgal.iin.»k ku ánuk koaöini fogjuk.
Ii. (Dniui.itzUy B. ui»6, gyülost ktípvis.lo) holyuii az illolo inarcznli jurás l''síss Audol választotta mog túl«úgos.)u-uugy szavazalób-séggol kvpvii<olójüiiek.
Kaposvár.
h. (A helybeli dalárda.) m. hó 27 ón - 20-An kozdutt, do a hirtelen zivataros idő miatt délbou felbousziikilolt m aj A 11 s A t — bufo-juzvo uiogtartotta. Idő, h ily, közönség és aouo jó volt, hogy még a valami n igy kedv nem volt, s a mii volt ím, h >gy ké«ön kezdő dót inért történt? nom feszegetjük. Óaajtnudó volna niiiulonosutro ha lölibször rotulozno a dalárda ily östzojövotolt, hogy uiiiitogy szo-költ latin«; A''ktjailnoég már nz olsö porozok ben otthonosan, jól óroznó in »gAt s nom kot-lono bixtAtás, példa-adás arm, liö^y hát itt táiiozolui inog tArsologni, mog átulaban mulatni és nom különválva kas^toskodul kell ám | — nstáo mog a roudozösóg Is tapistta-lást szorozno a gyakorlat által s rövid idő álul eltalálná..a módot miut! koll mindoii igényi kiulégitoni s a közönséget össxoliozni.
,h. ^A p indi^rok szAporínls >) o hó & ón ténylfig tőftéilf. Tokiutvo az illeti bizottság által oz ügyben kidolgozott szabályzatot, tu.ly a m. bizoltiuAny állal elfogidtatvAn — n már létező a most 80 ual sz iporitott pau-d.trsug, — saáiRsaorMit a^ ogosz m. gyóro nem szilmitva a börtönnel szolgálókat, 170 tő, —, annak órzólnió''joii jó figyóerzottjI (dupla b.ijonótos puska, l.''l''J ruvolvor, pisztolyok) láttatik cl, lovübj»A m igukvís.-ioto , kötolosségoik a nulául küiá^úsaik osotóni büntetés ¡k stb. résflolesm koruliratik — ina már ttiiuilen jót yárhitauk.
h. M. hó 2 l-én 1 irtott bizottmányt ülésben szám.w folyó ü„»yok oliiitézéséu ki vili, n megyének a koionázásuAli kopvisol-toloso a a ¿iiinistoriu.u''ii ili öss/.haitgb i hozatala |ráfit hozatott határoziit... H/. utóbbi tor-jeddtui|!Sol>b holyot ígónyulvcii, csak nz elsorol cii|litjük meg rövid-in, miszerint me-gyónk k>pvisi;lotót tulgos főispán ur, II. Alispin gif. Zioliy, Hunyadi, K unos/. Uy. cz. kuionok, inkoy.okliiíl stb. Ailó küldöttség eszközloudi, B mdorialisták : T«HiAn Kálmán, Jenő ós >SArkö4y stb. l-kzin-k.
h. napokban ó.-kozolt vároaunkha Moísz. nor o r ő ni ű v o a z társulata. Hlóadatait o hó ó én kozdó meg — nőni nagy s nom is vúh.g .tott közönség nlőtt. N dióz ídök jártuk most nz ily trAppokra, könnyebb a mázsás | körtét mint azokat wlvisolni,
Bécsi és Külföldi hitek.
— (A kftniggrátsí csatatérről) szomorú birok«! <.!v;<rái\ % iiieleg. bb i.lö beállta óta átható szag jöii a sirokltól, inolyokbon öltiyi iniigaiiao fck''tlsj^nik a< elesettxk. A rothadás atnga nngy. vidok''<ket bofortőx, s már valtak elolok, hogy <«)oáci munkások szörnyöt halták miatta. valóságot iáoghullámo-knt képos a hull.igáa. A h<>I idéjebon nem gondoskodtak jó vastag foldháuyásokról, ott dö^vészro loholnok készon a nyár fidytán.
— (A viláif leggazdagabb omboro) mindért csntro^Woa^-fninister mirquis unokája Bolgravo lörií feond, ha addig éi, hogy roppant öfoktógo bií t"kAb(» lépjon, mig uagy-k«ru lota.'' Azon időbm, midőn London nz ni részo, moly ina a logfasohinobolabb yáros rész: Balgravla, cí.ik" iri^giA" volt; Bul-gravi mnrquis ast 00 óvro bérbe adá. Mintegy 10 év niulvn, tnitlön a bérlőt idojo lejár, lesz az örökös ls nagykorú. Addig n rovo-liiok majd kissAinithatli.n őaax''tgokr* rúgnak. Joloníog rgy napi jövoiloluvi 1000 font atorling; (1 font 10 ft. o. i ) 10 év mnlvs, 10—20-sz''irta nugyibb l>on«í. A mostani Wosl-mlpistor msrnttls 73 évos; iogídőab fia gr, Ofosvortor 47 és minek logidősb 6* , aa ifjú gróf Bolgravo 13 óv--».
Fővárosi ós vidóki hirok.
= (A hivatalos lap) kösliirró teszi, hogy Ö Kojsege, az igazs.igűgy uiiuiszlcr olutirjcsz-lédül''o in. hó 13 an kelt olliat.uo/.anavat tobb szontgiili (Veszpróiuinegy.-) lakosnak a katonai bünfenyiiő birús ig »Ital rájuk mért borionbtiotelus hátralevő részét öleiig:<llo.
A: (Kotliulyl gr.) lluoyady Luszló a cs. k. kanurasi uiéltósaggal n<hazlutoK fel"
= (A biidapesti höi.vcU^ylet) lvgközo-lobbi koz^yillósoit oltiatarnzt Holt, hogy szó-lítlasMok tol mindoii vidokí honv«U< gylet egy országos honvéd-gyülus megturtas.ilioz U''g l.ibb kul-kol tagol ktihloni; az orsangos hoovóil-gyUles h.itaridcjo ogyoloro nom lia-laroztaiotl mo^, lio^y az a fouuo.''Ülő körülményük által u lelte tő logczélszorUbbou eszközöltessék.
= (Epvrj jsni) o hó 12 én nagy tüszvész ,Hisztito(i; kot óra ul ilt ¿b has es számos auíloképülot lön a dűliungő lángok marta-•ék«, l''uiiiuzkodva irják onnan, liogy bár ^ tti''.vész ICporjoseu gyakori, do tűzoltási in-teakodésoKiöl u hatóság uein gondoskodik, saoiuorá állapot 1
(Külföldre ssóló utlovelokot) magyarországi lakosok számára ezentúl a bolUjy-inisziorlutn, vigy sürgői csőién, az ö fólsó-g > szomolyo inollotti miniaztorium fog kiadni.
(lloszuálló ökör.) liatszogvidékiről különös esetről tudósiUuak. Ott Maozosd no-vU holyaógboti izztku''.z nevű israolita korcsmáros Jaon Nuoxuj uovU olali utyatival ösz-azopirlékogett s o kozbon a koroiiuáros n »»okot oly erővel sujlft Juon Nttczuj foJóliCZ, hogy az halva öksaoruskadt. Mig oz a korcs-uiaban történi, Juou Nuozaj ogyik ökro ax istállóban olszakasztá kólóiét, az udvaron keresztül a kapunak rolniul, a ozt fzarvaval kihyitv.ui, f irkát foloinolvo, böauüíten ordítozva, több utczán koresztűl száguldott a korcsma kapujához. A kaput botórto, s az ud yAroti Uvő néptomegoii Ategyouesim akorus-tuarosnak rohant, szarvával halálra;kiozA. Igy Iriúk ozt. a „Kol. Közl.u-nek.
= (A „II ingok a múltból") czltnü vora gyájttmóny, moly az ltíld— 40-llki korszak sicabad koltoményoit foglalja magában, a íujly a BjcIi-korszak alatt a . legtiltottabb könyvök ogyiko volt, ia.u t mogszorozhotö. Könyvárusi utón lohot megrendelni Mitller lipcsei könyvkereskedőnél.
cs: (Általános szünidő.) Hogy axon alkotmányos Uiinopólyokiiek, molyok" a nomaot Által O es. » apóst. kir. Felségeik, a király és királyné díusöségoá uiegkoronAztatúsuk alkalmából londoztotní fognak, ugy a tanuruk és tanítók, mint a tanuló iijiiság tanul lőhessenek : tnogoudogom, liogy mogongodom, hogy A majd a ti hivatalosan közzétuoiidő ko-roná''zási s axznl osszokutött (iutiopulyok napjai, az «zeket mogolöző ós kövotö ogy-ogy uapokkal együtt, Magyarorszugösszes taniii-tézotelban s/.ünidővéi üuiiopoltosionok meg. Budán, 1807 Ik évi mAj. ÖO án. B Eötvös József, s. k., vallás- ós kőzoktatAai ni. kir. minisztor.
INTyllt poatBu
I - ■ '' V t t
I). >:. II. C«»k ia x nifl^yel bclvistuavok klzUtál kérjük, a köl.lsniinjl slkatiaila^ f»lhM<<iáljá''k. Valicyl. a »»ogi«»vaíjIj c<ikknok le»-. f''>lrt Hiorjnyl A gyskortxt tolbúl ralsnii él«í «ikk neia JOhnliiQ ki ?
II r. V. ilorrotn Jlu, ¡fvonjn mit, ki.lüiU míjl, T tly. 0, T, Kirílak ki*, <l«tjot«ll UooiokliáU ujjy.in Ail.
«__L-»Lt. .. —__ -L i
TARCZA.
A budai honvódsirok felett 1867/. május 21*)
Irtai 8. Pongrátz Enll
.CvztAJok nom volt |>XrM«Ata H ábrándot kiS|>»ciol , , .
CtatAjok a vjjrlinatrtl tírpjoK c«*tájA volt. Melyet •inni c»k(l , M«nt kflt Eltsn narnok llpor»." (Unj»«,)
Hzent nunepet 01 a liatottAk or»«Ajj* r
Üioio()át Ai ¿(le*, hálás kegyeletnek ...
— Htobbou moiolyg as ! . . niAtlár tt- eull > l)alt ¿1 forró Imát velüuk egytltl >eu^u«k (
• . f, • KgyUtt zengQuk Imát n<wt Uo»nk slrjáoál Kik károm »«á».vtiuk tOrtok l)(ájAt Szát, Kegy vert kováo4otva a rotxláa IxikAbM VitiiSl hulllak el a sasut saabaUrágíiL . . , .
— llonábsn »»olg* volt u uáp át kontalan K.mbcr tióllan, uíma, mint tiitvA^y kC^Ajzl/, tlerl, kl ugy btjiélt, mlát éretni niejtsnuH r Elváretstt, elhullt a lióhirbir.l «latt.
A tlr már mtgáava volt milyen ttáiaunkra. Oh I de a nemtet uj ílotro 4br«drtl .. VlMSAlépett inig A inuit tlr ««¿U''rfil; Hogy k*rjA kivívjon ujabb, «»ol>b éUtet.
A sssnt nűujog U as Adás bdnQi Onkíiiy Kelt egjrinA«ra kOtdísre. ctatAra.
Ugy !4|>ntS f«t a naj> mini liMntlj rhtrab , 1 Miut a puuták Minjerttlt oruttláuyik
Kárpát bór.-tellot ld At Adriáig I.elketilvs tengett merótt hsro>i-íiiek. Villogott a ttablya. . . Hullott a ttolgara], I) fuütbzn kerssott hitvány menedóksr.
LelkeidUt heve a honn utvében !. . -- A bOttke jeltaá v«lt: M< elöro bátiau, Ousssusol, törül as átkos rabiuát It.. . tíí egy IlUn lakott mindouik karjibau.
De At ármáojr ajra fílUmelto f^)ít., .
ItAbadtág kuiAbiíl durván kirAgAdt* rutái a fegyvort; t bSttflllen rohant liuk Idegen sioldotok saátesorojrl. r^jja... .
KllOk a tiolgatAg máfgoxStt kenyerét.... (''»ikorgott A rAbliqc« u]ra keiolnksaj Oh 1 de Jobbnn v^raett a "bíká, mély otl Dl* A gondolaton, a ssWsn, Ulksinksu! . .
~ Itt ált krtritlOltsm h3 imát rsbegve Mogmar.idl kU rátas a hot, saeut icregnek t A tflbbl ktirbso, - oh; vagy nagyobb kínban!
— .IfAiAtlan bnjdoték, földönfutók l«U«kP
Föl, At tört fol, At li.ten kálijáig, ^ A aAkUtott iionizót liAlAljajgatÁsa És veift egytltt airt sok •atrayl niartyr, Kinek ssoldot t bakó OrOkra «irt á*a.
A vértanuk szavát iosg)Utlg«Ua Itten, 8 kíliínk kdldó újra s^slioioAkol, Aldv*. TsmnitiAk fel a''holí ¡-«minyt kobteUkbe», Derüljön ránk újra szebb
Felderült a ttslib — ^álJjok ví,|snu!nltt Sí\btlabb Issj njra nivfl^< 4obb:uiáta I • Nincicii már, »lájkoiá^ su^ber Ajkán tabbi .t Si.ib.vt Ajkunk tcudlll a tiAbad tiálásrá t
. III I ^ I : 1. - ••
Oh ! K^y.oriijiiiU meg e drága hantokat l I,o-yoá Aldv.t költünk a hotílk emléke, 1 Kiknek ditftS a evét flrflk Jángbeiakkct t Történet .»uúitijs UU be könyvibe I f
•) 8tAvslUtotl a búdat tomstíbon , üudavir bíffrt ottroraánAk einlúk''tnnspéii és a hnd«l »sUVOrhasi.
K Ariaa l>MU».kiól ^jftjk. V''faot, ,
f ksbUlekStl mintfpcnl ,l4H«.»lí>< UtJJiUAi
LsIkaUkSt. — ¿Vja meg ex a h*iAn»l .1 Vflytt nkw Jiilváuy ronj»ki»l iluIAn»k!
JlflTMJ i p.fcijzl''f!'''':.) I i 1 l _ • •
We akarjunk ttlai tort a romok felett! A maradi romokból loremltlliik életott .Nehogy leijatOljOn e>relív«p álk''lttki„ Hogy óukettluk ím vígiS puiifttUlttok I
MXt saems agy eirtdivaek ni« ránk.. .''. 0 eink Kent telke, • hava kftxénk xxálla i „JogA^At Őrtsd, hft mVAdl magndlioxlt , j j O il rebegjük «1 a txent „ámsut* reiuA ! 1 bis V.l '' '' " • » .
III.''
(Uortabigy.)
„$gy borzasztó titoka
'' A *futtg*rtl „Illustirto Wolt" után közli
UQkkeay Márton.
'' Pántban való tartózkodásom idojo Alatt, ,«» 18-díki év tavaszában Dupin Agostlal voltain Uraorotséfhen, • nemsokára roá bi-aalmaa lábon i*. Nagy olvasoltsága, do különösön képzeletének élénkségé fiiatok ingóin ezen emberhez, kl n balosotok egy egén* s< • ra következtében, molyok Üt érék, n nyilvá-ttot élol oly állásáról, mslyru műveltségénél 1 éa iamerotninél fogva jogosan igényt tartha-totl, lemondott, • most osak tudománya gazdagításának élt. Sokszor volt alkalmain Da-pln barátom meglepő értelmisége fölött kitűnő módon bitt''nyiiH bo itoloténok élessége a kövotkcztctéseiiiok tnlprA esett Valósága egy esemény alkalmával, molyet tartalma-sott általános érdeke miatt Itt elmondani ajándékom.
Egy alkalommal, midiin együtt aa egyik párisi hivatalos közlönyt olvasók, a követ-kusö oaikk voná magára tlgyulniüukot:
„Borzasztó gyilkosság. Ma röggel három órakor tít. Roolio városnegyednek lakói hangos segélykiáltások által ébresztettek föl, molyok a Ruo Morgim ogyik házának negyedik emeletéből, I'' Espanngo asszonyságnak s leányának Camillo V Espanagn-nak lukácsából jöttek, ltövid idővoszlés után, mialatt , hasztalan fáradoatak a szomszédok a rendé» utcn bejárást találni, a kapu erösaakknl fol-töi''otett, a as említett azomszédok néhánya kéhrondörbiztostal A lakás bolsnjébo hatott.
A segélykiáltozás milr megszűnt; do midőn azolső lépcsőn fölrohantak, még világosan több durva hangot lohoto hallani hovos szó váltásiján a ház felső részében. Do áz it-i lötök még nőin ártók ol <}, második lépcső végét, midőn o zaj isipét. elnémult A aogit-sögre jövők szétoszlának s szobáról szobára mentek. Do e»ak midőn a negyedik ''éröolot-Ihj értek, kinálkozott ogy jelenői szomoiknok moly. ráiuüléaüket, do nom kovésbbó csodál-kosisqknt is fölébrcsztó. >- •
„Minden a mi a végzotteljos szobában volt, -A legvadabb rondotlonaég állapotában-/talál". tat</tt. A bútorzat Ötszoiőrvo szgrtcisét ho-
vert ^ padlón. A szobában léví egyetlan ágy űré« Volt, aságyi ruhák Möl<xssintén a padlón hevei tok. hgy trikón egy véms borotva foküdt. a kályha mellett több pamut ssürke haj, mely tövestől látszék kiszakítva s ssin-tén véros volt. A azoba előtti folyosón több Atranyjuéppdnrab találtatott, egy topáz-k^vea felfüggő, több ezüst kanál s két erszény, mo-lyek majd nem négyezer frankra menő arA-nyat tartalmasának. Kgy szekrény föltört a részben, h gnlábh a látszat szrrlnt, tartalmok-tól megfosztott fiókokkal állott a szobában-Egy ki» vas pénsssekróny Aa ágyruhák alat-talaltMott, az ágy helyett, moly alatt renüa. scu állott.
A szekrény nyitvA rolt, a kulc» még a laf katba dugva. Csak néhány értéktnlan piplr-darab ■ több régi levél találtatott bonuo.
L Espanago asszonyságnak nyoma soui volt található; do egy rendkívüli raká^ koroiij, mely a kályhában találtatott, a kéméhynek közelebbi mogvU»gálá»ára vezotott, • végro Itt fodeztotótt föl a szerencsétlen leánynaV hullája, moly a lábakkal fölfelé a kéméuybe volt föíszoritva. A hu Ha niég meleg volt., Számos sértés utáltatott rajt i, molyok, ré-'' ssiut a kéinényb.i való föltolás, részint az onnan való kíszahaditá» alkalmával támadhatták. Az ároson és nyakon élos ujjkörmok. nyomait és homályos foltokat viselt, melyek szt engedők kővotkoztotul, hogy a szeron-oaétlen megfojtatott.
A háznak szorgos átkatatása után, egy ov-vol határos udvarban vogro az anyának tos-to is m«''gt ilált ilott. A fej egy ir''osatoa vágás által a nyakról vgészon ío volt vágva a az arcz ssáinos sol) által annyira olitndokilv, liogy lolietetlon volt, a vrinámkit fölismerni. A monnyiró tudjuk, addig a tettes fölfedoaé-sóro legcsekélyebb tárnom t som találtatott."
Ez volt az illető közlönyl ozikknok tartalma. A jövő napon, m ''gjolent szám következőket liozá a borzasztó ossméuyröl:
„ARuo Morguoi gyilkosság. Jól• lohot a tegnapi nap lefolyása alatt a Kuo Merguo-bon elkövetőit tény érdekében különféle egyének idéztuttok törvényszék elé, a jóllehel as utóbbiak mlndon crojökot föl-hnsználák, nz esomény titoktoljos fátyolát föllebbenteni, mégis fáradságuk mindeddig hasztalan volt.
Röviden tehát csak azt közöljük olvasóink-kni, miszerint azt, váljon a moggyilkoltak ilt vagy az ország más részeiben hagynák-o maguk után rokonokat, a törvényszéki vla»-gálutnak nem sikorült kikutatni, hogy a szomszédok öszhangzó tmlósitása sxorintl''i Espnna^o asszonyság leányával együtt kC-rülbolül lint év óta csendes visssavonultság-ban élt illető, különb >n lakatlan házának negyedik emeletében, hogy ritkán lohoto Valakit a házba monni iátiíi, h >gy n háa eíöabla-kninnk táblái miodig zárva voltak, s cs ik a ungyodik emelőt nagy hátsó torménok abla-
kai voltak nyitva, liogy végre I'' E«panagc asszony jómódúnak tartatott s leányával a legfőbb ogyotórtésbon élt.
Magát a szoinorU nAoinónyt ill-töleg kiliall-gitott tanuk köst Musit Izidoré rondörbiz-tosuak bizonyságtételét omlítjük föl ki azt mondja, Img.-, körülbelül r-ggol három ómkor hivutott a házba, hol huss vagy harminca személyt talált iissxeser-g.ilve, kik liiazta-, lan fáradoatak, a Imzbi bejuthatni. Tanú végro a kapat ogy szttronynyal foltöré s podig mindoii különös crökif- jtes nélkül, miután a kapu kót szárnyból álhitt, molynk ugyan elzárva, di sóin f-nn sem lenn rlroti-szolvo nom voltak. A sogólykiáltoziU addig tartott, mig a knpu feltöretett, azután egyszerre im''g szűnt. A kiáltozás oly szomélyoktftl láissék Azármisottnak, kik borsasstó kínoknak voltak nlávotvi», miután hangos és hosszantvout volt, nőin rövid <•» gyors. Tanú elöl mont, a lépőtökön folf. lo. Midőn nz ><|io oinalotb« ért, írmót kot h-tngot hallott, élénk »sóváltásban egy durvát és keményet, s egy cfongöt és álhatót — egy nagyon sajátságos linngot. Az elsőből azt volioló ki tanú, liogy egy fran-c/.iáuak s podig sommi som nőnek hangja, sőt „saitré41 nés dlablo" szavukat is képos volt megkülöiiböztctni. A csöngő átható hang ogy külföldié volt, tanú azt hiszi, spanyolé. A szobának és a hulláknak állipotát tanú ugy Írja le, miut tegnap adtuk, ős ik azt to szi hozzá, hogy n szoba ajtaja bolülról ol vo|| zárva, s hogy a kulcs a lakatbau volt.
„Lényegileg o tanúsággal üszhvigzottak a többi szomelyek bíktonyaágtétnlol is, kik a rondörbiztossal együtt a bázba mentők, különösen azt «rőaílék <>zon tanuk, hogy nemcsak az ajtó volt belülről elzárva, hanem aa ablakok 1», hogy midőn az ajtó betöretett, senkisom találtatott a azobában, s hogy I1 Es-panagn kisasszony teste oly erősen volt a kéménybe fólszoritva, miszerint több férfi egyesített orömogfeszitéséro volt szükség, annak onnan való kiszabadítására. Végre mind eme tanuk még abban ngyoanók mog, hogy két hang — egy durva, molyon több tanú o szavakat: snorédiablé, mon Dl^u hallá, • egy tiszta álható hang volt hallhatói hogy kié loh<-tondott ea utóbbi, ozon egyben ellérnok egy ni ¡Utói a vélmnányek ; legalább o hangban ogy tanú som akart földit fölia-mernl.
„Figyolomro méltók még Mignand Oyula bankárnak, s le Hon Adolph »egódének bi-sonyságtételei. Aa első ssorlnt I* Espanago asszony ineglohetös vagyonnak volt birtokában, hogy már nyolca év előtt tett lo nála
Íiénzt, s hogy sommlt som vett ki abból ha-álátiak napjáig, a melyen 4000 frankot vitt el tölo; « pénz aranyban fizotett ki neki, a lo Rmriogéd mónt Velő, högy aat vigye.'' As utóbbi Azután erösité, hogy ő A nevoaett napon a -10C0 frankot két orazónybon 1'' Espa-
nago a»szony házába vivé^a hogy mldőu aa
......■ ............
»-«..<»T . ^.«kM»<w>Mn »..->. -■-■»« i'' usumMr i
njtú megnyitUtott, 1'' E''oms^e kÍ»M«zonr| jelent meg, ki tői« as «gytk er»zéuyt átvsv« mig az nnya a másikat vivé föl, miután tölo n s»géllltil filUuoauiíntt.
„Tudositásiinkat Duma» Pál orvos bianny- -. mig to telével »Arjuk bí, abból áll, hogy Ö napkeltekor hivatalt a házba a holtotem k meg- ? vizsgálására. Mindkettő am Agyon f«k(tdt, azon szobában, hol az ifjabb I''EspAnagi toste találtatott. Ez tolv<V volt »értésokk -t, « mit tanú vélo iiényo axorint as altal tnhet-" kl-i magyarázni, hogy n kéménybo tolatott föl. i Az áll alatt élca iijjkörmök által ukosott m< ly j bovágásokat, a gégén p-dlg tobb kék foltot lehető látni, m dyok szinto nz ujjak nyomá-í sAtól )át"zAnak a ármazottaknak. Az aroz a vérioduláa krtvoiko*lób»n szinte kek Tölt, , a Ásóinak pedig kiléptek ür.-g ükből. A loány | nyelvét tanú Athar tpva talalA. A gyomon ! szintén őrös sértést lAtott, minlli t a gyilkos térdét fosai lette volna annak- Tanú nézett jizoriut 1'' Espnngo kísnsszony megfojtatott.^ AzanyAnak testo még borzisztóbh módon volt; megvMonkitva. A jobb karnak és térdnék i csontjai valamint a baloblnlnak bordái szét- ^ tőrvo voltak. Tanúnak lohotctlon volt, meghatározni, mi módon oknzUltik-o csouttő- _ rések. Lehotőlog valamely nehés dorong vagy . széles va» embernek közében. A szerencsét-lonnek feje a nyakról ogészen levágatott, mi tanú nézoto aserint, borotva által történt.
„Ma* tígyelemro méltót a tanuk nem mondott ik, Jól lohot még más más egyének is ki-hallgattatlak. Ily titokteljes gyilkosság — Ha o^yálaláii-n tényt annok lohot nevezni — lóiméin tőrtént cd lig Párisban. Maga a rund- j ör»ég »cm tudja mit tarUon róla, miután * logkisehh nyomot »etn lőhet, sem magáról a . tettesről, »oin oUzabadulásAuak, módjáról, '' fölfed ,ani.M
Ugy látszik nokom, mintha Dupin barátom igen élénken érdokolt«tnék oz osomény által do ast csak azon türelmetlenség öl követ-koztotéin, molylyol a napil ipok m <gjoloné»ét ; várá, mort c»ak néha néha tőn val íme \y ¿az-rovatolt a vizsgálat folyama fölött. V«g*a 5 azonban egyszer vélooiéuyomot kóré a no vásott ügyet illotőleg. Ea csak Azt Ismétalh«-tém neki, a mit már egész Paris mondott olőltein. Egy áthatatlan titok látszék aa egésa esoményt boburkolni, » én aom hivém, hogy a gyükoa valaha föl fog fedeztotai.
(Folyt, köv.)
ÜZLETI HÍRNÖK.
r
NAUY-KANIZ8A^ május 31. jpaexár* aonAk,.liojfy a nyugoU ó''/xxágokban kártékony fagy inlAll jiAfcUS-kodnak, a gAlniAirAk mósxom bírják niAgukst/«nnVar-tsnl , t ox»kkenó«n«k ladaloak) jols siinsk, í kógy.a >S«kxAgtet Aratá»:g (edeavo van
V(lé*«tak f)kél*t«MMi airgMsIosk kívánalmainknak, a nyerésact (¿lénk, s nillidcukl örfloi*»! tu| ád axou , a mii eddig megtArtott I.egkevíáibé ksdveltktlk A tengeri, anlutiu A késxlet míg nagy AÖxégben megvAii.
. Jf l«n)ffi árak altó-anSStf lat lHárSkévs ^''helybeli >la«xoAi — Buxa 86-»9 Ai»& frt 48 l/í ft—8o Kon 78—79 fonto* 8 frt 60 Kukorica 04 -86 iu 8.t0. árMMrfósísko» v»|.''., T0-7» foatoy 8 ft Sí 60 %T. Zab tó—-It fonto» l frt 00 kr — Pbkánk» stst^-rsadit S írt — kr, — Pmxuly fehér 6 (X —,tarka 4 frt t& kr. Clubi cliö reudü 8 frt S6 kr.
mtti^ja. K/llvApliinkA VO fokn Sí-í« frt k .rdó-
val « gyúlt. r»irk<ilyp41inka Í0 C«k 17 - 20 frt ho<-b''.vat
Sv''yntl. Mtx 13-131/j frl. ftorka S8 frl. Nyer»Mr«k : (lanyha nxlel) ¿kór- éx tshso- it frt. és bu«a-bórBkitt ftt. máx.ánként, '' ''
Korok, frhér és vó.tu (»«blIUr) I8íí- is UCJ-kl — vidékttnkbril — termé» 9 frl -11 frl. — VllUi.yl ét
s<«gs-árdt fekete 1868. 16^--ft. tij honi bor vorOs
(tcMIUr) is fnkéf 7 írt-0 /rl— kr. PslMonmeilékl borok 18(13- ét 1885-iki fehér 13--fit. sk-nként.
VIasx llif.t — kr. Ws M—tó frt. X» »atégc« gyap)n ira 110 —110 frt. Kvblr rongy Ars 7 frt 46—7f.t 76 kr, fekete i frt.
i - i- t '' ■ i >: ; ;.'' t i:\
.\.-kuuiZHNl plat zl árak Junius 1.
nórsó tlcéj« :8 kr. lt>sé|s 8-14 kr. lUb tte<é|»
0 kr. KiSle« llo. 7 kr. Hurgonya mérJJe kr-t n"0 kr. Mark-ikus font la 1« kr, Jubhns fontja 10 kr. Snrt»«-hu« fonljA 14 kr. 8/alonna mAxtAJa 40 frt — kr. Zsír fontja 44 kr. LAnfllsst má tlja 14 frl — kr. Zaom-lyelltxt mAaxA>13—frt kr. Ksnyirlls I fontja II kr. KiiWIcxaH»«! fontja».- kr. Árpad ira fontja Í0 kr. KiUetkAta fontja 10 kr. RIstkAta főapja «0 kr. KaolaJ foutja 80 kr. llepoxeolaj fontja 84 kr. Lenmag >iaj fontja 40 kr. Uj bor ltoxij«< tl fcr. — Obor lu-aija 18 kr. P.sU sHr ltoxi|s ti kr K*nl<s*l s«r Itexijs 10 kr. 0«bouA-pAHnks llcséjo 30 kr. Tárk''Hjr.pillnks Itosijs 40 kr Bsllva-pAliaka lt«s*J- 60 kr. Nyors faggyá mAltija 80 frt. — kr Ontattfaryg/A-uyerlyA fontja 81 kr. Mártott fontla 36 kr 8xappaa fontja Í4 kr. _ 8,''i fontja 10 kr. Keményfa »le «ftt — kr. Puhaf»''
ól« ft frt — kr. Nyersfa »1« 4 frt- kr rasxia asZ-rSJe 80 kr. 8a4na mtsaája l frt — kr. Ssatau as. »0 kr. Kender fontja 40 kr. Lsn fontja «0 kr.

D^ral |iéHinrMyam Junlaa fl.
B*/s motallquo« —.00; &*/• nems. V^loaíhi ; 70.50; 1800 ki álladaltai kölcsön 88. BO; btnkréssvéayok 7.23; hitelintézeti réss-vényeik 185. — ; London 125 00; müat áglo 123—.) arany darabja 6 frt 22 kr. ''
Felölő» azerkoeztő t WaJdlU Jázaef.
H I R D B T É
t>l5ZTtosltó Intézet.
Ezen 1864-ik évben 3 millió ORztr. ért, frt ala^-íökév«l alakitotí, a magat gior» cs pontos kárrenáree-»ei álul kitüntetett átalános magyar biztosító-intését — alább fölsorolt biztosítási ágaxataira főkép főlhini. Eseo társulat biztoéit a többi közt : a) tűzkárok ellett,
1. épületekre» bennük találtató készletekre, gépekre, szelvényekre;éa eszközökre nézve}
2. á ru k é s z l e t «• k r e ¿»bútorokra nés v e, mikre a helyiség minemüségének megfelelő olcsóbb díj rzámittatik, mint magára aj épületre;
3. takarmány és s z a 1 m á a-e 1 e a-é g r e — akár szabad ég alatt álljon az aaztagokbaa , kazalokban boglyákban,akár pedig födél alatt.
fjtf- KB; Szabadban levő axalmáa eleségnél, különösen nagyobb földbirtokosoknál, ha az asstagok kedve-zőleg felrakattak, a lehelő legnagyobb kedvezmények nyújtanak, éa a kicséplendét »zemes gabonára is kiterjesztjük a biztosítást, föltéve, hogyaaagtárihe- ; lyiség idejében följlentetett. A szabadban ma- \ radt szalmára nézve egész a kötvény lejártáig ! .érvényes a biztosítás.
4. mindennemű állatokra:
b) Gyárak és mindennemű iparözletek gPzknzárjaí-nak szétrobbanáxa folytán támadható károk, ellen.
c) niind-nnemü foldtermékck árhető jiígknr ellen, a mepilUpitott kár teljes megtérítésével.
¡P{r'' Hogy a jégkár elleni bíztositás igénybevétele a t. termelőkre nézve minél inkább megkönnyittessék: váltóval eszközlendö díjfizetés mellett ia köttetik bizto%itás.
d) Az e^tbrr élrtére, és pedi& mindennemű tőke-kibázasitisí ea évjárndeki biztosításokat illetőleg.
Az aláirt íoügynőkaég (bistosRási ir.-''dája Sopronban hátu!*ó kapn 204 az. 2 enu-let) bátőrkodik ezennel biztosítást k<*ri-sö t cz. közönséget biztosításai feladására tisztelettel felkérni. Biztosítási dijainak a lehető legolcsóbbak, melyek iránt az nlolirt főügvnökség-nél valnmínt mir.den nagyobb helyea lévő ügynökeinél is" készséggel adatik fidvilágítás.
Sopron, 1867. évb<-n. ,
A PEsTi BIZTOSITÓ-IKTEZET.
S0PR0IB-FŐÜ6YNÖKSÉ6E
MÍI.LEH F.
Bécsi csizma-fénymáz.
A maga nemiben egyetlen, és az alábbnevexett cxég harmínezkit évi íönÜlixx óta utolérheti cs Uikélytt
PP I écs CBiim-féiijmtit
vitriol nélkül,
Fernolendt Ferencztöl Bécsben,
tSbbi kOxt azon jslea tolajdonokkal bír, hogy S-3 érig folyvást oly lá^y éx Cde marad, mint ele«»te rolt; hogy a bőrre oly elSnyOs hatása vas, miszerint az ia folyvást lágy marad Általa, hogy a l< gkiaebb megerőltetés nólkül oly szép varáaafinyt idés elő, mlnAt más fénymiz által nem nyerhetni stb . mely jelea min-''aégeert ax 1866 bécst jazda-. sáfi UálBtas t. bizottsága a kisaitőt aagy énmmtí tüntette ki. E fénymlx tehát a t kSsonaégnak és a krrexkedo crakcak mint oly ára ajánl tátik figyelemb«, mely minden «tánzáaok daczára a maga nemében legjobb, éx oleaósága miatt átalánox ajánlatra mé^tA Hegrendelk»-tő, ax &asze£ bekOltUse vagy ctúrrtcl mellett font, valamint másis-ttimrr. mázzá akist 0. é. 22 fttjávzi goboaokban, melyekből 1«, 8, 4, S. 1 megyen egy fontra, ltmét eladók, kik legalább egy nissát vásárolnak. megfelelj árelengedésbén réazertlnek.
fT tyir BÉCSBEN, Laaéstrasaa, Kaaptztrasta Nre 74. ím «-1
A magyar minisztérium
ARCZKÉP-CSOPORTÜZATA
kitönfele kiadátokban
kapható W^JDITS JÓZSEF könyvkereskedésében.
. v : ^
... -- itvrrr-*.-^— -- r,
Krrtlell l>o»tip««l»ur-l*MMtw.
A Mer* P.|mpadour aaatonynali XV.'' Lajo» udvaiAa to''I egy »»ff\ mely * vilAg elöli Illókban ui.raill, mfijrljrvl S wa^Anak «< Ifjú kínétól, u m. vldv, •,>ip»igil 4» a bír tlniatAfcAl kM ör*,i*)<ig meRtartotla. Kten r. c p kitobb egy w/g*» urlc.a''Al birtokába'' 1*1*11,'' m»lyu«k areta»ip»igo ma 1» • bAmulat tárgy* t"» Wu*|u<)om»k »«eu cildig Illókban tartott rfffl».ll »«|(iHN''nl !• hogy j at *tú »IWr J»*4ra fordlli»tha»»4k Kwn M ''lwllk»t an arc».p*«»tán*k Vr*7miny.'' w.«d » várakotátl rolllmn), inlröl t»Amo» bLonyltvAnyok meg-UklHtit végett »•«> •. k«»<Wi»i(t t«nd''lko i.ér- Állanak. A» ««/«IIíu ».er «», mely mlu''lvn arc.fr,) Ukat, » ep''dI, wájfolto» •«»>. gyo.»an kipe. eltAvolltanl. íé/oJ/ ár* uta»itá»»al e^yUtt 1 fr». 60 kr. |
Igen teteme« megtakarítást eszkö*Klhet
atlade* káitartt*, v*Ja«lat mImIm M»»l«r»«fc»f 4* 9*1 (i u
egétten uj modorban l cr-K% »»I tt, angol • abadalom-lual ellátott kiUiflr ilrt gi. j»ck Alt 1 (liattnAlhat k bá mely vAgi, metítfl ».er-
»iii.it*, oj/ ai tl»»j melt.itnil !«) nehAny máto.lperc a alt fc..u..yll »<errel me gk"ti6rQlk. Ilii a megtompult ntoUiö » er»''Amok*t, U. m.t ollókat, k 4 » e k • t, k a » » A k a I ». a t. mitf p dlg i^cn 4!*»r.i Ki annyira a leg-k4«ui»<abb * Ugk«v4»bb4 uilklilBakitfl Uigy minden kA.tartátban, ia Aia •ly oloaór* T»n táv*. hogy i aen »W kattnu gépot bárkinek módjában vau u»egn»rotnl. — Kfj da.ab Ara, utinutatA»aal együtt 1 frt.
i„ A l*gi''J»bb llgvrolu-t l»l »fr-ttAm ( a.bbvn h..rJli*US) * le/jrya-korlatiabb o nenib n, ueui dohtuy-,ók »»AmAra I* aJAnlatot, kÖ*8n»A-(t< »4.1 iiwifám lormAjAra. |Aui-pávai vau »(tybokíltv«, utvly »•-l.liiiy Arái* való gyuanyagot r<»» tf\. ngy bo/y ryakr.vn ü^» nt-k atom ni.. I legott vllAgot |eh»l gynj-tauV. Ál a c.ak * gj*r» eltelj ''.léto
vií.tt bM*t«tt ily «letdr*, L l I
nb. <0 kr '' Vali <11 perttlal hajfetlö Hír, Irfírm Ártalmatlan ul1.Aliy»kb<Jt k*«4tv>u lalnd a hajai *«y*«>-rro |g.-u aa-V Wki táxi fnl. ^y dobot kit Uv.Kff«! i* ul»»ltA«»al * fit.
V''oly^kony cuyv. L*(fní|kHI«*-h. tl rnrbb ai t min len MitartA«* b-m, ná''rt »Wfl mlftiUti * liA ban *Mj<ivf JavItAaokat wiudankl ma< Ka re k<>i9 k 111 enyv í.eklj
rltar haA f* hMtgfP b.MtnAlhkló. Kjfy «"»«y u>''( kr.
'' Leaujálib ro^elapor. Ul tontott tarf wlud''Ufílo lo.e.Ufoltok <ll''.-yolllAai''a vJu onb''l, eclycmbSI ia ^•ttxl ■■ mA«(Vlv e»5wkkMl, i»lnt-vai i* a« iU .orekrSI. K/y ctouaj( Aia !S kr.
L«i:Jobb borolva-kouS oa. K.oii kci.dc« Mul a borelva k>i»»«r in- Ilii U lli tik. ilobo» Ara X&. ki.
Iiitollak regulAtorr*). Alkat niaah-itik mlnilen kiiKo . ie paplr-ho'', ugy hogy egy ie ugyana ou-tnllal a I* glluoniabb An l*gve*t*-gabb voitAeoküt IrU-t ctluAlul, <2 ilamb 8& krirt.
Hogy lAbalt mcg.''>vja a urdvea-•iglA!, err* goadja lrgy< n .nlndm-kínok uilntbogy a« »tget f''-n-larlja Ka eMrellk a Mcl<g<rf*lo b9r-*\J oIwAny Által, moly u lAblw llt pnbAvA a AthallannA U»<i ngy, bogy a Vilf.8, bAiuxd''lg tapod* Irgyo n 1» a vl«ee aarat, inig eom irrak tui bruno nedvcetigi-t, I ÜYcgcei} Ara 6«) kr.
Aitfo bír-finymA«, i«<ly a b3r-uMi neki •redetl lAgy^AgAl vl.. a. vdja Í1 l> rbb l>nyrv koiaa, 1 kia ttregceo 16 kr! 1 uagy U"g 4ra
Vr
Mll''lr<Cila kdtor finymi* mely AltalAm.e elf»inMÍ»k»ri i><*»» \,tff 11 Kg^r1: 0(1 kr. Wln''lMifíle elavult PlVjl tJM UrgyaV fkkbil, btilogbil á^ya^búl nb. eten rinymA.aal d-
atout UVkil»U«<>n bélyroAllllkalAk. Wgy u>rg|g«l riig rgy »01 butorr*.
ÁltalAme tl»»illó-|ior, oielylycl wludenDoiuU ir<*e(, aranyai, ««''(»-jM,- broacaot, pakíung, t. aca^lt ia r.««t »UílAxa tlulilaiil 4« Tinyril-t«»l líkft dob*«'' Ara »0 kr.
l''Ail.l AltalAnue ra^as'', uiely-lyal miueaak livegfil, p0(«i*ll*nt, Mvet, tajtékot, fit etb, * leggyor-eabtutii in A|laxd>Sai\ meg lebrt ra-gg.ftaiil. Agy bogy elvAla*>thatlau uiarad, kanra kogy minden »Itve legyen, fAl irrioeel, Ur*-get poraiellAnnal elb. ii^y ne<k«-raj«». tb itnl bogy egy teetti Irta. Kurd mimlen IkAinAI iiMkdl^iket» Uutil kaíicj »»eibftl agy doboa •al |0 kr. I srku o raga»> Tolya-dikb*n, IIvegbí m»dve ,t0 kr.
Amorík l {UtenllroioH vealr-lAiak, mint mln l. o b. tciihrl«1. illeni Sutweiiík. I>ar«l''ja . gy biilea-raa! fiU kf , kíl kalc.caal 1 frt.
0». kir. kU. »Mt>. «l»8 *m«rik*t é/i *ogul wig^lily»*««.
ANATHEJHIN BZAJVIZ.
i; I)r. P o P P J. 0, b 4 1» l í© g o r vo» Alt»l MulAlt »»« » Lkft,H/7'''' lmot egieieu magira vonU, 4* napnJI u»pr* nagyobb mirrben kere.Ulllt Kl>*c»4r* annak, hogr a«imo. vegy4,» vW.gAUt »1A 4a ••■in''»í",tt
kArt4kony r4».t fel ue.n talilt banne. 4. uUnoinl keidtik [honi 4rt4k .1, mivel * l''opp-Wle íog.«iJvi«hU» nem U k*aoulltb*t<5k i le-Poit beblionyult tinys bopy egy * maga remiben. .
A l''opp-file eiijvli ugy i«4lvAn * fog*k 4l»lfeuUrt4 ei«r*, * leg-■ betegebb fogakat ahnyir* moKgydgyllJa, kogy OAgyobb b*J keletkeaí.o iogAaaeo Icbeletlen i tovibbi Igen |ót4ko»y * fogbu.nr n4»ve 1*J 4. uieg-Sr.ienU inlndonfilo véreié, daganatot etb. - Tehít *em cíodAlkoahatouk latont hogy a. aualhorin Bi*j>l» mladenBlt mint legfld«»*bb ««er elfogad-tátott. .
Au atherln fog-pip ir* l frt U kr Kog-dlom S frt 10 kr. Kog por «3 kr. K * p h * t d N.-K a n I « • A n : Foa.elhofer J ifi, WellUob, Uoienfeld ¡A., 4« Hó''* iberg J. 4« V. urakiiil.
A* „Annllirrin M«Ajví*u kiiünö hnlAsAról i«mét órkot-(tok oll.morö ó» háU-i.) Ü^tko^tük, molyok ogyiko körotko-
««lóg »»¿I: ''
Csúzos fogf.ij dalinak*
N«ra 4e 4n le tflbb iven il r»i«»» fogfAj''l»»«mldl Ky»»»''»''»-tllnk ; 0»m.r8«clm kn.lll többen ajinlotlik Bnnek .Aualherlu a«*)» «41,- 4« 4u ait nSminel eg^ att h«..nAlnl ke.di.n , oly tldvBe erei-m4nyt Up*ait*llam , ml.íerint nyltrAuo» kB»a8neU.met kljelenlenl el
nem inulaailhatom, , KA8HOI.D LIPÓT,
• » ilog.''yir- nlajilonoi llicjb>n.
Vlllaiiyoiolt fogkef4k Etekkel a fogakat ailnden'' figlapata vagv
fogpor nilk;lt r«i pAn bldeg vltarí, a lege.ebbrn fehir«n, eg4«i».(geirn 4e • ag nélkül lehet tartani Cfj-
• urtt ''lórgől''« A tal. Hogy mlnil nagyobb legyen a kclcnTö»4t'', darabja ceaklt AO krra (fotelt.
l/cv4lpece4tlti bílyrgrk, mely k k4nyeliue»titgl nlc»->»Ag 4t bi>toe>A-guk miatt le mind b oalyAnAI > »gv Vl** nAI etSnySebek, legfiuomabb i| blrmlfilo né» v. I »agy c egv,«''l ''»* etlmerrel vagy Jogygyel 6U0 Ua ab 1 f.t 6<) kr , 1000 darab t frt.
Valódi angol Mikitek, eh-y gy
4 p. ngivcl iO, S0, 40 kr. | S ixin'' (fivei 60 90 kr. \ legRiiomabb faj
5 p ngivel «0, 70, 00 kr , I ft-t 4 pcngAvrl 80 kr, l A I ft 20 kr.
Ullvile f iMiul, >''.gy pere« alnlt lehet mind nf''lo tArgyia kivitel nélkül p..,fiból, kttbdl, bidogWl *lb való tAr^yakra, a leg»t''bh aqnaroll-fi<it<!iit Allan Ivau Ati eietul, ugy annyira, hogy a leg.lgy.eebb kit Által kittit II f-»tii gyatiAnt feg f It inni Kll.8ii«lei> ajiiilh.1t • at Iparotoknak, minthogy a tArk''yak*l Igen etlno.blljt it aJAn''óvA t. ttl, Kgy Ily kip, mely virA,;ciokiokat. gylliuSli eiiket, lAjkipeket, Allalf-J»-ket, (loportotatokat vagy karlka-tnrAkat kipet, kapható 1, 4, «, A, 10 kriil, egy liveg Atv«<etitl lakk e|igti»''et 600 kipro 20 krirt.
I.e^f. I.öbb helyen nabadalina-■ott mireg, eger.''k, patkAnyok, Ur g4k it bór« tí^ók klIitAeAra. A» el« adi» felelGtrgr« türtiolk. V^y »»gy tt«lencto Ara I frt.
A haj-.t Alink Állapotban UiM-nl, a» öt>l vagy exSkét b:.inóra felt. ul legalkal-uti.akS a illó-o''aj, minden veg)l kit^itinényok kAro-tAk. Vau tterenctim a t. ct. k8 /öu.igiuk J leüthetni, hogy nAIain fiit, mcghamltilbat''an k4tt er tl»t-titott dió-olaj kapható. Kit üveggel 26 kr. nagygyal 46 kr, t
Oyókeret tter, melylyel a lyuk-ttemet gyitker. tíu kl I hol Irtául Kaen ujabban feltalAlt ■ erek min-.1.1,. t«vAkbl diaaieele f4l«at>g.a, mliilkngy gerantla mell. tt Arulta-''tlkT dob« tal hatanAUtl nUtl-tAatal együtt 40 kr.
C*. kU »tabadalnt, Hfapoulu''
atlr llther, melylyel nekAny perc< alatt mlnd n nivi n nevetemlS
• t> nnyfoltokat uiludenfil* koliaik-b4) a legtlt.lAbbau kire»«. Kten uj ki»tltm4uy meghalad mindent, ml *t Ily filé éterekben eddig lite aett, minthogy mig * leglnarrabb 4» |fgk4ny«*ebb »»Int 1» tirleile-nlll bagyja, nimilJATt ttAra l 4t n»m
• tagot. AjAnlkat > nfj »tertinind keit^a-llt lIlAtra. Kgy üveg hat»-uAlatl utatltAttal 40 kr.
Valódi AHAtitó gl^cerln-ttap-pán, a leganonubb Illatokkal. kStipi<agy»i«u darab Ara 16 20 kr. nagy il»r*b 26 kr. Kt-y tigely valódi m*r«*>lr (Kann f ti), b .Jkeneet 80 kr. Kgy darab piar-ulr baj ntr peitrBSO kr.( valamlrt min len in Illat- 4» tollett-iterük bal. it k fóldiek, a legnagyobb vA\«t likban A I gjobb hajolajok, a h»Jiy«kir •iBtltitire, Kgy Uv.gg.l 20. 50,'' 60 kr.
K tlOnüB tekintettől vendéglő luliíjdonunok, g)<5g) inthetek é« nl>vtli!t?kro, njiíttlja
DURIAN. Fr.
min (len n o in ü ágyak
g y il r i rak t ií >• \i t II i( c t>, S i n tl I, II e r r e ti u, a » h o iVro 4,
GAZDAGON FELSZERELT ¿iffynomelt éa vaságryalt;
« legjobb.iák clitmert c«. k. ttab. rng.tnyot igybetételekkcl
legújabb niodorii, a legegy«<erQl>l>t£l a Irgflnomabb tartalgó-ipj''Aklp. a legulr.dhh gviri Arakon.
KIvAuatra a birodalom niiutik iiiegkUliUtiiek.
atuJij.
mluilvu ritiibo
irjegytókek
6.-
it
6.
rajt-
TAPPKINER M. Bécsben
njtínlja eredeti saját termesztésiJ borait. Keliír GutupoldHkirchncr, Uvo^o 40-60 kr.
- „ ''6U~04 „
B 00-60 „
mint * bortlckuxi „ 70-80 n
. I ó .» a rubini „ 80—90 „ Hordóval együtt akuju 22, 24, 30 frt.
Kitűnő pezsg
(•uttipolpHkirclinrr r*jn*l-b»»-biJl 1 üvog
ANKlnlibur
Vörfl» vöhIhI kitűnő
ő k.
1 frt 50 kr.
I
V» 7,
í
70 40
A» uttSbbi Uvcfyo 40 krjávnl, l''uffo nrir nUlt« korctke-dolcmbon igttn kotlvolt ón korvsott, kültinüHon koroskotlök, iukrá-»xok, vcndóglős/lk ón cseraopo-Árultík r«$ozt5rwl.
4 tucut in«gronduW*n<y, 4 frt bO krjAv«l, itrjegyrék Wr-montvo kuldotik. ilogrendelÁtek it péng l>ek(lldé«o, vagy utilnv^t tuoilc''t tvljcaittotnok. • (4-10)
Aranya és czűsí, férfi- és liölgj-
él£Basere)£et
ft lcgttjttbb t(* lcgixlotctfobb pArisi mintA *zeríni BHillitok
hihetetlen olcsó árért.
II088ZU U1H- 4« NÍI ÓKAI.ANCZ, ISpr. etlltt, gat''lagon aranyotv/
vagy 3m*i aranynyal ilfntva 7, 0, tí, li, ló frt. KÖVIl) UUI- 4t N^l ÓRAtJKCZ, t8pK eiOtt, Raidagnit aranyotva
vagy Jntt arany nyal Átfutva 4, 6, <*■. 8, 10, li frt. MKI.!,Tn vagy fülbevaló, tlmán metatvo, k« vagy gyBngy nil knl, etütlból vagy 3m*a arauynyal Átfutva, 1, V, 1», 16, 20 fi. IsKKM , l.lpr. etlltt vagy Smat aranyuyal átfutott, »Ima ét »oinAucxo
»olt »0 kr, I, I.W, UH ...
HZtVKCtiK^K, l.1pr etOtl vagy Sinat arany , felnyitni vakS, alma »
»oniAncKoiolt 1.60. 2, 3, 4, 6 frt. KLÓIN« -(lOMHOK, I3pr. etlltt. aranyotv* vagy Smat uranynytl át
futva, »ima »ománctoxott 4» kSvel 70 kr, I, 1.60, í, 3 frt KAtKODOK (lOMHOK, ISpr. etlltt, aranyoiva vagy 3ma* aranytiya! Átfutva, ti ni a ii »aiuáuctotolt, kável t.60, 2. 3, 4, fl fr». *
r» Vííl''íilr M(ut > 8"''»» aranynyal AtAitv*'', »Ima 4» «omáA-
Ul UIV el„,oU> Wftvekkel I, 1.60, 2. H. 4, 6 frt.
PECfÓT( 1YCltCK ldpr. «»Ott, aranynyal átfutva, V, » 60, 3, 4. 6 frt KAIil''KKHC''ZKK, I8pr. «ulltt, gatdagon aranyotve, vagy diuaa arany nyal átfutva 3.60, 4, 6, 0, 10, 1!, 16 frt.
FKLKÖLTÖ ÓuAVAL — mely a hátakbaa olkorülheüonnl »tüktege.
- 7 fri.
ixoaóhak minden nome, 2 óvj jdtállá» mellett.
Itn.íl eladók ttátal4kot kapnak. — Kakiárak alakllva ''«tt nek. — M<''grcndelvt«k a legpontotabban teljetltletuek, uutav4tt»!.
Frow Fülöp,
gyári raktára Ifoheümarkt 11. •». *. U4<«.
____(''»-«»)

py- Legolcsóbb vászon a földön.
Nagy ^-leszállítás
E R N LAJOS első óa legnagyobb gyáH váaion-raktárában, Bécs, TucWauben II, sz. «.
Uruk, hölgyek ós gyermekek számár», hallatlan olcsó arórt.

vtUMk ta*M- 4* J4tá|«k4r( k»ie».ij vállatUilk, * MUlttt t árak bk*uyára Mlad«*k*«k n,,upkn vonják, é* a l*«kt»»»k'' Martadé 4»ck * lean,gyobbat fogják eláldixai. M<«r«*deUt«k, a várakoiáuak (»kélile««* ne(ft|«14lttf, tclje.iltot0CV. fügtk, , f
-t k«t a tat állanak, vl*»zavét*tMk.
A vászoimemek árjegyzéke, ^jpg
még ismóteladók- és kereskedőknek
8*9
-
-Arak,
ís.
| FigyelÖicztetés. 5S.I,'' b''iíor T.grok ikh«''» «»''»
Iránt, mitti ^int a.ok ű*%k It * a«ve»eit r*k»Arl *n kapb*» k. r- Mlttd Ctil: bt pt.iAiiy.ik i Ifofailtatnak i» pouto»*n I. IJ-»ltletnek.
|.4rje«»*rL#J. n ki.ptiMtd ■ ilkkt kröl iiiKvrn h«iiI*i»II«Iiii»U»
Az olsö auut. bizományi Üzlet A. FRIEDMANN Bécsben,
l''ral r.i/JL»*e Ha tt. ¿t Dpoin,;a»»o 4. »a , a DrJhor
lerctarnok uitllett 16- 1«)
'' iirnip''
Kósz url-Ingek, legjobb kézi-munka.
t k''ehir-fo!>a;n vátton-lnifek, t IVt 60 kr helyet» 1 fr» 80 kr. U Kluoinal.li rtnct.it meltel 4 frt 60 kr b. 8 fit 80 kr.
Kínom Irlandi Tt.-i ri.mlnir«l In^ek fl frt h. i frt »0 kr. Aiioni bolliiudl váttou lnKok i frt 60 kr h 1 frt. , í''lnom rumbnrjjl ki»ie)font ,„, ,k 7 frt 60 kr k. 8 frt 60 kr. \I{é|t<no.iitlil. rumlinr^ '' .<ok, leK»tebb kitl-Mnnka 1 frt b. 4.60. ^«jHii. belgial ballat-t^oubil 11 frt li. 6 frt 60 kr.
Fehér és szín«»'' uhlrtlng-lngek.
UH Injet, f.''..tr 4l.lrtinRből 3 fii b. 1 fr» 80 kr. I*gfliteiuabli frmctla tblrtlnRliJl 4 frt 96 kr b. S frt 80 kr. Lenujabb divatú- ttlnet liij(cl< l frt 60 kr h. 9 ftt 81 kr. Kínom Itluet tl,irilnK''lnKek 4 frt 60 kr k. 1 fr» 60 kr. Kínom-franetla eilnea oatitt Intőik f t^i 60 kr h. 3 f t 60 kr. Legnjatjb febíflánoavlfalini |p. l^''-raabb 0 fr» 60 kr h í iO.
mj uírciz rnaíoax
bajtiSntQval, (f(ipp«l) eg^iUt olajKntlA 8TEKANITS NANDOU-nACKESZTHKl.YBN, « múlom 2 lAor4*cl óránkónl «gy mó-
mm\. ,.
/\)Ky*>.*nnál cziU^rö dorálAk ¿n tó örlük kaphatók.
Mug n» lov. lukro uüonnnl vAlnaaolUtik.
Vásjjj^, íseckenctók. isztalteriték.
Legfinomabb Irlanjll vajjy rjmburT: MVvr3f, 60 frt b. 4 frt.
Kínom vátton.balMtUitt'' .t, 30 «f.'' f^ k. 46 frt. J" vá.ton.*«ebken.1dk, x. l.áO, I.BO,'' • frt
Le*«!», vitton l.ali.1 ^;--;>ad8k . «llueiatja 1 '',t, Í.60.
Kínom url nyakkeudS, fUtueiatl-. :''tO 1.80,
MM
iMcgivailuttiiuK. .u-i..

Kész női-ingek, legszebb kézi-munka és kézi-kötés.
Váttoti-nfiiingek 3 frt helyett t frt 60 kr. Klnotn tvelctl Ingek, ráueto* meltel 6 frt h. ? frt 80 kr Kínom váttonbdl, hurkolva 6 frt h. V fr» 80 kr. Divat-Ingek, legáu. váatonbdl 4» kni<ta.l ü fr( ¿0 kr b. 3.80. Uj divatú iitvben kOUtt 0 frt 60 kr k. 8.60. Eugenl», nj divatú, katfltt 7 frt h 3 60. Xlárla-Antdnla fBtü-Ingck 8 frt 60 kr h 4.60. Victorla-lnrek, kOtvo 4» finom v«lencl«nuettel lö frt h. 7 frt Nfll-altdnadrágok, legtlo. «hlrUagbCt 4 frt h. 2 frt. N8I-nadrágok, kötve, váuonbdl, « frt b. »80 Nftl ijimcllinykik, angol «hlrtlngbSl 6 frt 60 kr k. Í.ÖO. Mellénykik logfln. batltt-perkálbdl, angol 0 frt 60 kr. h. 8.6<i. ))l*tet, gatdagon kötött mellény kék lt frt h. 6.60. Kranetla mell4nyk4k. legán. balittbdl 16 frt b. 6.W. KvgAnomabb mellinyk4k, valddl valeuelennctttl 10 fr» h. 10 f,t, Níl háld Ingek, bot..ii ifjakkal 8 frt 60 kr! 4.60, 6, ö.6o. Nöl fodrátt-lugek, ánom baütt perbálból 6 frt, 6.60, 6.60.
v^ Vászon-férfl-flatyák.
1 frt 60 kr, 1 frt 80 kr, legfln. minb. váttouból J-1 frt 10 kr.
tcljcaittotnuk. Mcgrondcl&ekBc''l n nyak biMg» kéretik.
Cüntrnl-Depot cIcm- ersten LeinwHsche-Niuderlago "r! Suult, Tuchlapboh N.il.

Wajdits Jóxaef kiiuió-, ^p. é» nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
Nagy-Kanizsa Hatodik évfolyam.
Zíilu-S
18. szám junius 20-ási. 1807.
Ismeretterjesztő lap szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdámt, tudomány és művészet köréből.
Megjelen:
MinJou liú !-•?■», 10*¿ii, ci 2<)kAn tgitt ivén.
tixcrkcHitöl iroda vh kiadó hivatni:
WAJDITt} JOZSKK könyvk«rf.ke<U«ébm.
Kifizetési felliivd«
,ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY''
(i-ik év 2-il< felére.
Lapunk, mely körül belül már hetedig évo vidékünknek hű közlönye továbbra is megtartja az eddig követett beosztást, és nzon reményben ha!ad előre, hogy a n. é. közönség pártfogását ezentúl is kiérdemelve az előfizetők számát mindi nagyobbra emelhesso.
Előfizetési feltételek : belybon házhoz hordva, vngy vidékre pós-tán szétklildve egész évro 4 írt., fél évre 2 frt., negyedévre 1 fit. -WAJDITS JÓZSfeí1,
felölő» szorkcsztő 0» kiadó tulajdonos.
ÉSJea öi kirftlyí Éffea a kíraíyftéí
ITaxánk ncmth''jo egy tündöklő .lap-j al gazdugitá Magyarország történelmét, «majd kétéviized gyászos satiem-zet saivvéiével beirt lapjai utón olévlll-hetfen hetükkel jogyzé fel nma napot, melyen » nomzot jogainak diadalát a koronás király esküjének nagyfontosságú szavai hirdeték.
Oly hosszú b kinos szenvedés után, mely alatt ntajd megtört a lipnfi szív, a nemzőt fel magasul t érzülettel véste emlékébe azon napot, mely egy jobb egy boldogabb kornak zálogát hagyá mindegyikünk szivében.
Junius 8-ika az eltapodt jog, a meg-tagodott nemzeti lót és függetlenség lélekemelő diadalának napja volt.
Oly naj», melyért elfeledte n nemzet 19 év keserveit, elfeledte sebeit, me- I lyuk oly hosszan, molyok oly fájón sajogtak, mint hittük gyogyithatlanul.
Oly nap, melyen megbékültek a ha- , záért elvérzett áldozatok komor szellemei, melyen a nomzet martyrjaí örőm-ropesÖ kebellel '' mondának áldást a legelső magyar emberre, Magyarország koronás királyára, s az ország védan-gyalára, az íniádásig tisztelt királynéra.
A szenvedések közt Kiviharzott szomorú mult után a függöny legördült nzon napon, mely az országnak alkotmányos életének tettleges bizonyítékául királyt és királynét adott.
E nap uj aorát jelez népünk történetében. A felkelő napnak Huda vár ormaira esett játszi sugarai, melyek nz uj ocrának kezdpontját, a koronázás nagy napját hirdeték, a nemzet száaezroinok örömkönyeiben megtörve tündöklő szivárváuynyul aranyozák
Előfizetési föltótelek :
Ttclyben Miliő* hor<U»»«l é» vidékre potliu kaUvc = K(c.l»* óvro : - 4 írt. — kr. Kit ¿vro - -8 . — . Kvnrgjrodr« - t . — . ,
Hlrdetéselr:
V Imi h»«ábo» prtlUor^rt l-»»rtr 7 kr. í »«»r ö .''« miudon további bcikUtAi/it 6 kr. lUlyrgdlj minden f^yc« beikt»ti»óil 30 kr. A „Nyílt Kren» cgy peUt sor b-ikuU.l dija 10 kr.
Előfizetős! pónzek 6p hirdetések,
«»intvi! 0 Up i x <• I I o ia I Urltlmil illót*
k ü i I o in é ts y e k , 1
vaUiulul vidéki levelek, bdrixcntvo s kUd^kiv«Ulk»s küldendők N.\<1Y-KAN1/.8AhA.
be Glio éroztábláit, a nemzet uj életének tündöklő tanúságaként.
A történelem komolyszavu múzsája tűnődve áll « napon a mult bns omladékain meglopetvo nézve éroztáb-Iáira, hol a nemzőt reményét jelző szivárvány vakitófényébon a jövő titkos ködéből tükrözik vissza legnagyobb magyar látuokszerü jóslata:
Magyarország nem volt, lm-nem lesa!
Iston segíts I királyok Istene I Ipmeld fúl hozzád u király szivét, Értelme logyou, mint napod szomo, Hogy végig lassú roppant holyzeté», Hogy a ki fénybon milliók fölött vall, Logysn dicsőbb erényben, hatalomban.
Iston segits! népnknok Istono I Tedd jévá, munkássá o nemzetet, Hogy a mihez fog óriáa kezo, Végéro hajtson mindon kezdotot. Add, hogy mit emberész és kéz kivihat No várja mástól, mint szorencsedijat.
Isten sogits 1 országuk Istenol Ruházd föl áldá sodti.il o hazát, Ilogy mint az Őskor boldog édono Jlnsan viritsou béresen, aikon át, -Ks még köblén a hUh Örömben élnek, Pállott mutasson foudor ellőnének.
Iston segits I szabadság Istono I Add, hogy mogsértsdk o nagy szózatot, Adj esüggedetloii szlvot is vele, Hogy tflrui tudják mint szent közjogot: Tiszteljük azt a törvény érez szavában, 8 ha vilii koll, a vérnek bíborában.
Mindonható egyosség Isten, Ki összetartod a világokat/ -Engodd, hogy hármi Borsnak olleno V.ezosson ogy nagy s nemes gondolni, Hogy nemsotünknok mindenik nyomára Ragyogjon ombormóltóság sugára.
Királyi kegyelmi tónyek.
Az alább közlendő legfelsőbb kéziratok az ország minden részeiben örvendetes benyomást okoznak. Az elsőbon kifojezott legfelsőbb kegyelmi tényt vártuk, azonban a másik kellőt, mely a honvédek özvegyeit n árváit oly fejedelmi segélyben részesiti, valóságos meglepetés gyanánt üdvözöljük. A legfelsőbb kéziratok következőleg hangzanak: Ö Fclsája « Király legfelsőbb kéziratai.
I.
Mindazon itéloteket, molyek Magyarországunknak és társországainak bármely lakója ellen, politikai vádak folytán vagy sajtó vétségek miatt e mai napig hozattak, — úgyszintén a hasonló okokból olrendolt vizsgálatokat is özönnel megszüntetjük. — Az elítéltektől elkobzott javakat visszaadjuk, s mindazoknak, kik hasonló okok miatt még külföldön tartózkodnak, az országba leondő szabad visszatérést megongedjük, kiterjesztjük ezt azokra is, kik az alkotmány visszaállítása óta sem szűritek megás ország törvényei ellen törekedni; azonban az ország legszentebb ér-dokei követélik, hogy ezektől megkí-
vánjuk, miszerint a koronás király irái -ti hüsógükre ós az ország törvényei iránti engedelmességre ünnopélyos Ígéretet tegyenek.
E végből hatóságaink a külföldön tartózkodókra nézve kellő utasításokkal láttatnak el.
Kelt Budán, 18C7.juníus 9-én.
Fereno József s. k. ör. Andrássy Gyula s. k. II.
Kedvos grőf Andrássy!
Midőn szerencsés megkoronáztatá-sunk által helyre^ állítva látjuk azon egyetértést, mely^mindon birodalom hatalmának és jólétének alajja, atyai szivünknok ninos forróbb óhajuűa, mint az, hogy » mult szomorú eseményeinek nemcsak következmenyei megszüntessenek, do szenvedései is, ameny-nyiro Tőlünk függ, enyhitossenok.
Ezen óhajtástól vezéreltetve, adtuk ki a tegnapi napról kelt rendeletünket.
Az orAzágyü és küldöttei Magyarország nevében 60,000 darab aranyat azon ozélból alánlották föl, hogy minket ragaszkodásuk ezen jelo által is meg örvendeztessenek.
Mi őzen összeget a volt honvédek árvái, özvegyei, munka- és keresetképte-lenné vált rokkantjainak fölsegéléséro kívánjuk fordíttatni.
Magyar Minisztériumunk föladata leend ezen alapitvány legozélszerllhb kezelése és a kijelölt ozélra való fordításának módozata iránt mielőbb részletes javaslatot elénk terjesztőm.
Kelt Dudán, 18G7. juuíus 10-éu.
F o r e n o J ó z s e f s. k.
Király né ü I''UsAje legfelsőbb kézirata.
Kedvos giőf Andrássy !
Örömmel csatlakozom Felséges Uram és Férjein mai nap önlióz kiadott leg-magasb kéziratának tartalmához, midőn az országos k'' ldöttség által Nekem átadott 50,000 darab aranyból álló koronázási dijt ugyan azon ozélra szentelni kívánom.
Kelt liudán, 1867-ík évi junius hó 10 Erzsébet s. k.
Ez utóbbi kegyelmi tény roppant politikai hordereje olső pillanatra is szembeötlik, miként a tény lova^iassága és neniessóijo mindönkit meglep ós lelogy-verez.
A dioső honvéd név nyíltan, országvilág előtt azon fényes polezra emeltetett, melyet lelkeinkbon eddig is elfoglalt; odaemeltetett azon fejedelem által, kivel egykor e név viselői ellenségként álltak szembon.
Oly vívmánya ez az időnek, mely bizalmat fog kelteni az egész országban bizalmat önmagunkban > jövőtikben,
„A IIonu e kegyelmi tény hordere-kollőleg méltányolva, igen helyesen mondj >, hogy — „o megszületett ténynek uj tényeket kell szülni.
Ha ma a régi honvéd ozim fólúleizto-tik, lohotetlon, hogy az tovább'' is no éljen.
Mi más értelme lehotno e szónak „alapítvány", mint az, hogy a régiek nyomán ujakat növelni? A mostani rok« kant honvédok idővel elhalnak; az alar pitványnak nem lehet más értelme, mint az, hogy későbbi harozok leendő hon-véd-hadustyánai leljenek egy állandó menhelyet. /
Legyenek honvédeink, s a honvéd-hadastyáni inté/.otet. melynek alapját a királyi pár tevé le, a nemzet magáhos méltó nagyságra fogja omolni-*4
Levelezések. Városi levél.
A Zala Somogyi Közlöny 17-ik száma mogemlokesik a junius Ü-Au városunkban tartatott zajos tisztujitásról, moly fajdalom nom épon kodvozö szinbon tUntoté fel as egy* begyült válasatók nagyrószénok érzületét a város bolrondozéso ügyóben nyilvánított nézeteit . — Az eiulitott saám leginkább a népet vádolja. l)o logyüuk igazságosak''I na vádoljuk a népei, ne vádoljuk különösön a kis-kaoizsaiaka», kiknek túlnyomó többsógo mériákolt és randát nam *>\/vnr& egyénekből áll, 8>\jnoa, hogy épen néhány nagy-kanizsai polgár, még a kabátosok kősói is, nem álaflptta a kitöri-zajt és személyeskedést jobban feltüzelni, sajnos, hogy néiaoly hivatal S haszouvadászó polgárok, kik az értelmiség körébo számíthatok, styjái önérzetükkel megrgyoatatni tudták a népet a városi tisztvisolök ellen koholmányokkal tévútra vozótni; valóban nem nagy örtt-mükro szolgál tapasztalni azt, hogy váró-sunklian valahányszor még tisztujitás tartatott, némolyok csak személyeskedés, becsületsértés, rágalmazó koholmányok által iparkodtak maguknak pártokat s«oroaui, hogy így hivalalhoa juthassanak nam gondolván meg, hogy Két három év inalva ül ia azon sora érondi, mely elődjét, kit állásátél foszta meg.
No vádo\juk a népet, mely békés lolküloy ténok nem egysser adta logvilágosabb tanu-joloit; s ha fel volt izgatva bizonyára os lo-olöxményok után történt, molyek » log-nyugodtab kedélyt Is kihozhatják sodrából^
Nyiltan kimondom, hogy városunk ailáU helyzetének oka logfdkép az értolmiségbeu rejlik, moly soha egyot nom ért mely orökifejtést alig hogy hiréböl iimorl. Mi haszna, ha városunk javára bár ml torvez-tetik, bár viszhangra talál, érdekeltséget szili, de ép oly hamar mint a szslmatüa eredmény nélkül hamvadsl? 8 nem-« csupán az értelmiség közönyéi au keisshetjUk as okot? Azon értolmlségben, mely még* városi képviselő testület ugy is ritkán tartandó g)üléseitől Is viszsza vonja magát. Többször megtörténik mint nem, hogy bizonyos tárgyak iránt oly egyének hoznak határozatot, kiknok a tárgyról hogy fogalmuk legyen, kivinni som lobot, kik a régi sso-kásiól eltérni nom akarnak, és korszerű u,it,st a városba b« hozni elleneznek Tekintsük csak a népnevelést, mi volna szükségesobb, és óhsjtandóbb, mint az oskolánkat oly helyaotbe hozni, hogy arok a korigényoinek magfolelhossenek ? Kérdem mit fog városunk tenni a fŐelemi iskola bo-lyiségéycl, hogy ha csak as Qtödik gymna-slalia osztály élotbo lép? es esetben as elemi osztályok egyikénok, a gymnaslalií ép«-» létből ki kell költözködnie,« szerint helyiség nélkül f »g mtradni; do miként fogja huosz ani ez osztályt a fdoleml tanoda aaos-. tini holyiségeibo ? vagy hol, és roiuő helyiségbe fogja as osztályt elkelysani ?
Ttolálta azt a városi képviselő testület, hogy a főolemi iskola helyisége nagyobbi-
táit igényel; a végra blsittmlnyt I* küld tt y.1, »»un utasítással, hogy a» épülothoz kellő (i^ tarv*t ¿a költségvetést torj«ss:ou a képvi• o-selö testület elé. — A bízottul íny mit soiji mulasztott el, hogy föladatának mogfelolb««-•en, a működésének eredményéi, l8Gl>-ik év oktob, l-iő napján Urlott képvi»olölo«lülotl gyüléséivak be fi mutatta, itti i»ok eredménye a» lett, hogy Ooiizl Mor építész urunk tor-ve elfogadtat vált, u tervezett épületnek fölépítése a 42.1-ik sxám alatt ht »ott végzés Mytán luogrendoltetott. H"gy a végzések ideig foganatba nom vétoloiik, »öt assándé-kolt ciél elérésére ínég egyéb előkészületek aotu történtik, ezt ogyedtil a városban ogyidö olta nagyon 1a olterjodt pártoskodásnak lohol, s koll is tulajdonitanuuk, notu pedig aaon körülménynek, molyol as Üodonburgt Kanillaer Boté 08-ik ssámában oinlit, a tisztújítás leiraiánAl ugyan is elmondja a lap-" • olvMÓinnk, hogy niiutAn a vAlnistási ké-pésséggol bíró polgáruk között na o-gyetértést létra hosni nom lehetett, és a* elloupArtuak durva erőszakoskodása következtében a köztiszteletre iuoMÓ első Alispán Tettes üaroza Sándor ur 7 óráig tartott zajos vlUtkosás után a választást fal» fűggosstoni kénytelonitlotott, a volt rondo-aelt tanácsot felsőbb hatóságot roudelésoig ismét előbbi állásába visszahelyezni szükségesnek talál».«.Nom Vagyunk képesük megértőn!, mini alapon állithatja az Oodonburg-Kauissaor tíote aat, hogy városunk ismét a boldogtalan l''rűviaoriuiuuak engedtetett ál, miáltal helybeli érdekeik régi topodié-gökben hngyatUttak inog, valamint az utak, » csatorcák Javítása, a fögymuaiium ozóiba vett létesitéso csak u réginél marad — s. t: e. fi * mindenek fö oka, ainint est a „iloto" ttagy bölnaau állítja « rendoiott tanács, mint a melynek fontarláia három év alatt 30 osor forintba került volna. Már ozon állításból kitetszik, hogy a nevezett néiuet-lap ssor-kesstöjénk, vagy kiadójának nAgyon forda fogalma van a városi tanácsnak,ói a képviselő testületnek eljárásáról, Vagy tán gyönyört talál abban, ha lapját hnmii, rágalmazó, • kofa hírekkel töltheti be, éi »a által városunkat le alacaonltja? Alt aljában ugy ta-pasataljuk, hogy a novezett lap az igazsAg-gal lényegesen ellenkező tudósításuknak ad helyet hasábjain. Itéljo inog Fitchol ur önmaga, illik-o mint kaniziai lakomák lakó helyét ily koholmányokkal a közöuiég előtt anmyira befeketiteni ?
E lap azon kérdésére padig, váljon a fol-hoaott JH) ezer forintnyi költség minő forrásból fedjatotott, jóllehet a isorkosstöiég-<ne"k f«l»»<Mitására folvilágosítást adni nom tartoznám : mindazon által a városi lakóiág-wak, és leginkább » tévútra-vesetett ré»s-nek uiegnyug tatái Ara, aluiirtt, ki sotntnifé-le hivatalt a városban nem visol, és ezutáp sem fog viselni, mint e város régi lakója, és a k''ép viselő testületnek egyik tagja, nom fogja elmulnsztani a Zala-Somogyi Közlöny közelebbi azAmAban a kéri fel világosítást, u ltját tapasztalása alapján msgndni.*) N.-Kanizsa, junius 17-én 18 07:
TAHNOK ALAJOS.
Egy figyelemre méltó sió a magyar Ifjúsághoz.
Fiume, június 12.
Hazánkba már majd tuindon pálya ugy bo Yaa töltve, hogy sxorouosés lenni bármely! Von il kovésnuk aikorül. — Kötolssié gowuok tartom, hasAta ifjúságát egy oly pá lyAra figyelmeztetni, mely fényességre néavo minden másikkal kiállja a versenyt, s o mol lett azon elöuynyel Is blr, hogy igen kove< sen vannak eddig, főleg magyarok, kik orro szántAk éltöket. A tengerészet az, molyrö szólani akarok. Hazánk egy tongoréssutl ta nódával som dicsoke&hetott eddig, de midőn alkotmányunk folytán Ftutuo Mngyarorsság-hos ciatojtntik, itt nyerünk egyet, mely jó ságra néavo Ausztriában. — Midőn még e ridékot, (48 előtt) „Magyar tengerpartinak uevnalék , mAr fönnállóit oz , mint mngyar tengerészt! intézet, do as 1840 után bokö* vetkesett szomorú Idők nlatt zárva volt Több lelkes fiumoi polgárnak köszönhet ujabb életét, kik ozt főleg a magy >rországi ifjaknak akarták fölállítani. — Fájdalom, ex utóbbi években nem felelt inog otno várako sásnak, mórt alig találtatott itt tungyar Hu. Ennek igen egyszerű oka nz: nem volt ha-aánknak tengerpartja, s igy a kereskedelem is csaknem egészen pangásban volt. Alánban rqost a magyar tongorészet.;jJynn jövőnek héa elAJ«, miuŐnek eddig sohasem. — N«ira akarom hinni, hogy hazaim ifjai köxt ne találkoznának számosan, kik ezor.> pályát no válasstanák, s hódolnak a legnagyobb ma-fyar, Kossuth em-» szavainak: „tengerre luaxvar, tengerre."
Kjaiéuyloui, érdokelni fogja a mt^yar ifjúságot aaon néhány pont, molyok állal a fiu-
•) Ui«H> kárjSk U.
Sa«rk.
mol koroskodelmi tongorészeti intézetről lu dósitom.
I. A ttnodl''nn oUsz a tannyelv, ■ ogjo dül tungyar ifj.ik vétőinek fel ugy, ha bál a tannyelvet nnn is beszélik. — A» oluiz«n i-kivill fraiiczla, angd, tungyor, uótuot s illyr nyelvek adntnak (Hö.
''i. A kutoskodolini tongorészotl tanoda 8 osztályból áll. — Az olsőbo os«k n»ok vétőinek fel, kik a gymnasiunt vagy reáliskola bármely nszlályát kellő eredményű bisonjlt-ványnyul végezték, — A 2 ikb», kik legalább 3 gyinnasiumol v. reált tanultak, a3.-Ua pétiig, kik ti, 7, 8, gymuasluraot v. ti reált végeztek, e mellűit nz olasz nyelvet is őrlik.
3. A tanév kezdető november 3-án, dé kik olaszul akarnak tanulni, a szüuuapikat isiit tolthotik.
4. Az intézeti tanulók két réizrs oizlanak: kinnlakókra s bonniakókra.
liénnlukók csak azok lehetnek, kik még a 18 évet túl nom haladták, s viszont kinn'' lakó, ki már a 18 évet elérte.
b. A külsők évonkiut 200 frt. (fölét ezüit-ben) tartóinak tizotni, félévi részlolokben olöre. Csupán a magyar ifjak tizetnok ennyit, s a más ueiuzotboliek, ha nom Fiumobon születtok, még onnok D pet.
0. A bonnl.tkók fizetnek óvonkint 500 frt, fölét ezüstbon, (v. az agiu ráfisetéié vol) szintén félévonkínt oliire. — Eronkivül w köny vekre s más kiiobb kiadásokra felévenkint 60 frt tétotík be, melyről pontos számitál vozottetik.
7. Ki itt a 3 évet elvég xto, annak az intézőt igizgntónága szoroz cadetli állomást, 2 évig ondetloikodván hndnagygyá lesz, osak
i 2 évi hadnagyoskodás után lesz kapitány.
8. Azoknak kik az Intézetbo Jönni szándékosnak, s ogyoi pontok folöl még felvilágosítást is akurnnk. válaszitznl s programmal az intézet szivnson szolgáland. (A lovalok igy ozitnozondök : Al Sgnr. Yinoonsio Oonte de Uomlni. — Fiume.)
(1\ II.) Karcsal Lukáos ftyula, magyar lengőrész.
Zala somogyi hirek.
A Fölhivá». A Znlnmegyei volt honvéd tisztek lölkérotnok, hogy n leg-ktizolobbi megyei biiottmiinyi közgyil-ltíw második nupjtín, reggoli 8 ómkor, ZalH-Kgoruzcgon, u nngy vendéglő teremében, a huiivédnugélyezü egylet pénz-táriinnk rcndbelioznluln éa egyébb na egylet kUréhez tartozó netán tfeUkségelt intézkedébek végett tartandó értokozlet-ben réHztvbnni »zivpiikedjonok. Kelt Zuln-Egorszegon, jttn. 3 tín 1867. Bessenyei György,
honvédsegclyeiwí egyleti jegyztí
A (Koronázási ü,n h o p ó l y r c,) vidékünkről tömérdek nép siototla fővárosbn, Örümünkro volt hallanunk, hogy a Z.il* és Somogyi bandériumok diszos és izbtos öltözetei nagyim kitűntek.
A (Elénk- ^Jlrgönyzis -) A» pkAsz ídőiaukon At N.Kanizsára naponta több ssáara menő sürgöny érkoaott.
A (D* l A rd A ) A hélyboll dalárda f. hó. 29-én vAlogntott lorosattal a Zöldfa kertbon oitoll mulatságot szeroz, i\jánljjk a közön • ég figyolmébo.
A (S a i l á g y 1 Teréz,) fiatal szinéisné, ki liónyei társulatával hulyban is működött, mult napokban meghalt.
A (Munkaorö.) Mindenfelé hallánk as Iparosoktol a panaszt, hogy az utolsó ujonozosás óta Cink csokéty számú segéde-kot kashatnak.
A Fáklyás se ne, F. hó 20-An a lolkes tanuló ifjUiág érdemdús és fáradhatstUn buzgó igxzgatójukot, f. t. Könyo Alajos unt, mint novo ünnepélyének clóoitélyén fáklyás sonével tisztelte meg. ''
A Megjelent legújabban ós kapható Waj. dits Józsof könyvkoroskedéjében N.-Kaul-aián n k o r o n á z á ■ i a l b u ;n , a izép kép-csarnokot és a koronázási ssorlartás főbb helyeit foglalva magában. Ara 2 frt o. é.
A Magyar igazságügyi ministerinm t. évi
Íuniós bó 8-án kelt clőtorjosvtéso folytán a Övélkezö f.''gyonozok, vagy vizsgálat alatt Alló egyéneknek, úgymint:
Zalamegyéböl: Mi\jor Adám, Hajgu Imro, TamAs Uyörgy, Tólh János, Hóbor József, Golublts Iittkác», Csossár Albert, Lisziák Vlnczo, Vortici Pul, Némothy Foreuos és Subwarcz litván ;
S«mngymegyéből: Sznlty Forenox, Somogyi Mihály, Uornát János, Kovács Zaigtnond Kováci Jánoi, Veriga József, Czirk Józiof, Fohér Vendel. Naixladi Dánlel, Toer Jánoi, Czirk vagy Tóth Annn, Kin Zióiia és fiör-csi Erzsébet kogyolmoztottok meg.
Kaposvár.
h. (A koronázás örömére) f. hó 12 én tartatott tuog városunkban a „to 4.U-u mu. A fényei cgyhási ssertartáisul nton dott miién jelenvolta megyei tisztikar, ügy védi kar, a helybeli katonaság, o a var.» mindenrendü közönsego számosan képvisel VO. Mit az ogéiz haza örvendve ünnepel hogy a „magyar király" neiu Uros szó csak mosttnár, hogy Magyarország nom n régibb mappákon exUlttl c«ak, hanoin tényleg ko-koroiiás királya alatt olfoglulU bolyét Európa országai közi, hogy ozrod óta épült .''I-kotmányunk alapjaiban inegorösitve újra cl, — ott ragyogott e tudat nz itrozokon, a sxo-inokbou, s a szemek örömkönyüibun, s kelt a legbensőbb ima . . . mit nem rég is alig mormogott ns iskolai fogynom alatti diuk-oiapat ... az egész közönség köblében s érzésleli sóhajban repült az ég urához: „Tartsd tuog Is Ion a mi ktrAlyun-k»tlu
h. (A koronázás alkalmából) megko-gyolmosésro ajánlott tizon három m og y o i f o gy o n c a — tényleg tnog-kegyolmozvo o napokban hagyta ol n megye s illetőleg Lipótvar, Vács stb. börtöneit. A mogkegyoliucsettok kivétel nélkül oly bűntények miatt lönok elítélve, miknek alapja, noiu a megrögzött, vagy eleve elhatározott bűnös szándék, mint puldául a lopás, csalás, hamisítás, rablás stb. hanotu molyok a rög-lönfolhevült indulat rohamában, vagy om-bori erőnket telülhaladó nagyobb erkölcsi kényisorbon találják alapjukat, p. emberölés, gyermek vesztes stb. Muidouosotro as ügyészi hivatal tapintatos eljárást tanúsított as ajánlat által.
h. (A helybeli sétatér es év folytán oly gondos kezelés alá vetetett, moly ogyréiz-ről as illető hatóiág iránti olli neréiru tarthat igéuyt, mái részről pedig kivivju a sétánynak azon polozot, melyen igen kévéit hazai város muiató-knrtjo, ligeto stb, kelből volo versonyru.,, s dauzara ennek a sétány ürei, zajtalan, olbngyott, a közönség t.otc. élvezi, notu látogttja. Honnét vau oz V Csak ugy szokott az luitui, ha bírunk valamivel notu használjuk, ha nincs, sóhajtunk utáuul
h, (Haladunk!) Legalább azt kell hinnünk hn az ulczára megyünk, s alig lépünk néhányat, nyomunkba tuutad egypár ti- \ agy loánygyormok s üldöz száz lépesen keresztül ilralmasan koosorogva: „egy krajezárt nagyságos ur kenyérre, moghalt »pám, elégett a házunk, árva vagyok, nem ettem két napjai stb.8 Eddig a „gumiuokat" Hugó regényéből ismertük csak, inost színről szilire latjuk s csak jó humor koll hozzá,, párisii utczán képzelhetjük magunkat. Notu, vagyunk szívtelonok, részvétet érzünk s tehetsegünk szerint segítünk is a nyomoron, do még is igon óhajtandó volna, ha az emberbaráti izerotot ilyetén gyakorlatától felmentetnénk, ha az alkalmatlanságtól, gyakran formális zavarba jöveteltől valami ozol-szerű hatósági lutézkodés ullal megszabadi-tatnáuk.
h. (A hus Ara) e hó l-jétől két kraj-oz Árral felobb ment, mészárszékünk. VujjL vagy 8 — 10- a fogyasztás a régi, sasért még is ro»z h.ts, rosz mertük. Esőtöket nem is említünk, do az bizonyos, h <gy áujános igazs igot mondtunk, és as is bizonyos, hogy es a baj tuár jó ''régi. Miud >u font huss.tl notu mehet a cselédjét pjrczíg sem uélkü-lőshotö s tán személyesen is elfoglalt gtzdn, vagy gazdaaiizouy ptnaizra, hanem valami kii áulános hatósági felügyelet, egy kis moglepotós tnog én ndin tudom miféle köny-liyü doininstraezió sogithotno biz ozon!
h. (E hó 16-én o s t o j Ö11 a i v a t a r) sok kárt tolt a ssőlőkbon és gabuákban, d tozár.t azonban ennek, a gubuatorinés átalán oly gyUnyöraon áll, hngy a legkitűnőbb ovro lehet roméuyűnk s m busa Ara már is 14 ftról 8 ft. 60 krra lossálli.
h. (A dunáu túli ruf, o gy ház körül o t) f. hó 18-án a folytatva tartandó gyűlésére megyénkből CsépAu Antii I. alispán, a kor. esperes és Ssabó Kálmán ügyvéd urak mennek kövotokül. A gyűlés tárgya a főogy-ház gmdnok uiogvalaszlaiára louudŐ kijelölések i a válaiztázi IdŐ óz boly mojbatáro •ása loecd.
h- (E hó 18-án) volt Mikébon 20évos korában elhunyt grf. S 0 m s i i o h Pongráoi temetése. A szülök potolhatlau fájdalmát számos mogjoleut barátok, rokonuk s tisztelők oszták.
b. (Kadar kutóu) bizonyos Ss. Mihály felakasztott tetemét találták inog. As eset oka nom tudatik. Nagyon olharapódzik ma már as öngyilkoiiág köznépünknél is.
Fővárosi ós vidéki hirek.
=3 Ő FeLégo mogongodui méltóztatott, hogy azok, kik as ujonozozás alkalmával maguk helyett holyottost Allitot''ak, de ennek
alkalinntlani-iga miatt kéaőhb ők bosorostat-tak, f. ó. június végoíg uj helyetloit állit-
''i ttnnk.
= A péos-barcii vasút közigasgatáii bejárása f.>é, j.tii. 20-An kezdődik, liar^nyame-*yo ki gyűlése o bejárásra megyei képviso-lékül a tiszti főügyészt, a főmérnököt, s as illető járások fószolgnbiráit küldőt to k!.
= (A koronázás elóentejéu) O Folségo a király táviratilag fordult Kómába, kérve pá-pi ö szentsége Apostoli áldását, ö szontségo •zt azonnal táviratilag kiildto meg.
= (O Felsége a Királyné) jótékony ozé-lokra ti''XK) ftot méltóztatott legkegyelmesebben adományozni; és podig: 1. Ások számára, kik 0 Felségébe* • -gjUyozésért folyamodtak 2000 ftot, melyből 0 Folségo legmagasabb óhajtálához kép ''st, a többi közt Mo-zoi József megvakult foslönok 100 ft. juttatandó, hátralévő rósz pjdig a többi folyamodók közt magyar klr. bolügyministor ur ö exoolentiája állal meglmtározandó réizleluk-bon kiosztandó. 2. A l''osten n király uteza köztlében eső kiededóvó intézotnok 1200 ft. 3. A pesti árvaháznuk 10.X) frt. 4, A pesti gyermekkórháznak 3U0 ft. 6. A budai beteg-nőápoldának 200 ft. ti. As Ellsabcthinumnak Kassán 6(X) ft. 7. Aa tyvidéki kísdedóvó In-tózotnek 300 fl. 8. A krompaolti nőegylet-nek egy leányiskola alapítására 300 ft. 0. A soproni Erzsébet ogyhtnek 20t> frtot.
= (A magyar ft"pnpok) közül a koronázásnál n következők I .vagnllak : a Itorczog-primás, nz egri es a knloosai ériek, a vosz-
Iirómi, pécsi, sxékoi-fohérvárí, győri, szóin-luthülyi, váoxi, erdélyi, csanádi, izathmAri katli., a szamoittjvári, lugosi s n nagyváradi görög szertartású s n munkácsi megyéi püi-pökök, a pannonhalmi főapát, továbbá a ke-resxtvivő Lipovnluxky István, gróf Forgáuh A^ost s Liptliny András c. püspökök. , ss (Fiuméből) juuius 14 dikéről tAvirják : Éppen most vonul bo roppant néptömog a városba. 4,()00 ombír magyar zászlókkal éa nomzoti /.önével Hukknrl városából ót l''ro-liotló, Szt.-József Fellő- és Alsó Krasilosa korülotuiböl. Csatlakozást követelnek a uyi-gyar tongormollókhcz. NagyszorU manlfezta-tiokkal ajánlják fel hüiégikot a királynak és nz anyaországnak. A fiumeiek lalkeiodéi-sel fogadják és a városi zonévoi kiiérik vili-iza a határig. A város azonnal kitűzte a lobogókat, 1 Inulik titkár átvovón közeikből a kérvényt, szűnni nem akaró éljonokot har-sogtituakn magyar királyért, mihez a fiu-m :i ik is sintlakoznak. A visszatérés alkalmával H^dlos háza miliőit olbnladvAu, lol-kosen éljonaxték.
s=s Budán a hg. Uitt''iyAnyi Fülöp palotAja volt különös fénynyel disaitve. A uoroxeg invábbA azon Itkói szAmAra, kiknek ablakai nem nyilunk utozAra, é« tiiztalöinek egy diszos l.itszint oinoltotetl, s o ,kedves voudé-goit''jegyekkel hivu meg a lAtvAnyra.
.= (A kirAlynó DoAk Foronosct — blr szerint — ogy, s íjíU közével hímzett, női iuun* kával készül meglepni.
= (Miskoluzon) o napokban ogy 14 évos fiu kötéllol végzó ki magát.
= (A Szobcn melletti; IMatos és Ontfoit erdőségeiben tnAjus 13,. 15. Iti An* kiütött roppuit égésokröl a „II. Ztg.u mAr most kö-aulubbi adatokat is hoz. Ugyanis máj. 13 áu hétfőn a váróihoz tartosó l''iatos h ''gységén erdőégés ütött ki, molyot alkálin i»ii>t fatol -vájok okoztak; minthogy azonban saél nem fútt, cajk kovés h ildra terjedő fonyŐordöség esett a tJz Ald izt iul. AiinAl borzasztóbban dühöngött azonban a tntj. 16 én sz.irdán a groszszaui fonyvoslnn kiütölt tüz, moly őrös nyugiti szól által szítva, n jó széhs hogy. utou keresztül as outfostl ordőiégbo is Atvi i totott, hol is 10 holdnyi igui (tzóp tix éves fenyvest egéizan olharavaiztotta, süt két helyütt a Sautlosa hegyi folyócskán Is átszökött s odaát m városi ordőösbvl''4^ Altul csak nagy ügygyei bajjal fojtath itoxí o!^ Végre csütőrlökőo máj. Iti An n IMatos VíVÜ városi hogyí ordöbon ptjkos gyújtogatás követkes-tébon ujolag kiütött a tüz, muly alkatommal 40 holdra menő városi erdőség egészen elhamvadt. Ealódi délamorikai állapot >k !
» (M. U.)
=3 (Eskotéiek.) A központi hivatalos ita-tistíkai bizottmány kimutatása szorint 1851 —1864 közt az ausztriai birodalomban éven-, kint kötéptsVnilAiial 279,320 osketos fordult elö. A legnagyobb szám 18)l-ben éro-tott el: 316,23ti oskotéssol. 1856-bon u nagy drágaság és 1859-bon as olass háború miatt érozliotő fogyatkozás mutatkozott, olyannyi-ra, hogy 1864-bon nz esketésok száma 228, i) |5 i-o ntiad. Föltűnő volt ama róny, hogy »a oskotésok a konyér Arával fordított vlssony-ban állanak. A gibona ulaoiony Aránál sok oskotéi történi, például mint az 1851-lk évben, midőn a bttza mérője 3 ft 88 kr., a rozs mérője 2 ft 47 kr értékű volt. Magas gabna-áraknál elleubon kevés osketés történt, mint as 1866. évben, midőn a gabnnArak ti ft 4 kr és 4 ft 42 kron Alltak. 1866. drAgaiágl évben még nötloneknél is fogyott aa oskotésok
száma, mig olly házasságok, molyok Özvegyek közt jöttök létro, a kösépszámnál 2000-rel növokedttok. Toklntv''o nhónapokat, a legtöbb oskolás februárban n f.irtnng idején 0» novomborbon, a» advontl Időben törtónt, mind n polgári oaatálynál a nagy városokban, mind a vidókon 0« a hadseregnél.
Bécsi és külföldi hirek.
— A hamburgi katonai uszoda mult hóten kirándulást tott lefoló Pozsony alá. Elszaki-totta kötolcit ós a kapufólfától vott bucsut. Ab uszoda megakarta mutatni, hogy nomcaak tanit úszni, do maga is uszík.
— (A minapi nagy ^üzvész) Hrody városában 1,850,000 fira menü kárt okozott. Biztosító társulatok obbon mintegy 300,000 ftig vannak érdokolvo, Az ínség enyhitéséro ott eddig is 18000 frtot gyűjtöttük ós eleséget is miudonfolől nagymennyiséiben kü''d''-nok.
— íQuerctaro bevétele- ós Miksa olfoga-tásárólj a „Messagor Prunco Amerikain" kö-Yotkozökot közli: „Marqnoa tábornok, a császár utolsó renjónységo apr. 10 ón vorezó-get szenvedett, tehát azon napon, molyon 8 év etött Miksa a moxicól korona szomorú ajándékát olfogadta. Néhány napra rá Fi-schcr pátor a császár gyóntatója és tíalm herczcgnő a juaristák főhudiszálására jöttök, hogy alkudozzanak, mi azonban vísszauta-sittatott. A otászárí táborban ezalatt a toljos fölosztás állapota állt bo. Portolla hadügy ministor a fővárost a jaurlstáknak át akarta adui, ha szomélyes biztonsagáért kezeskod-nok. Egy más minister Oltoran szintén oltalmat keresőit a köztársaságiaknál és kész-nok nyilatkozott, azért Marquez tábornokot kiszolgáltatni. Májú» löén azon magaslatok, molyok Quorotaro fölött uralkodnak, Esco-bedo csapatai által n császári hadsereg utolsó miradóka is -Megadásra Volt kényszerítve. — Miska császár ás vele Mojia, Castillo, Míra-mon kónytolenttvo voltak magukat föltétlenül megadni. Az ujabb táviratok szorint, Querotazo mogrohanása árulás által tétetett lohotövé. Miksa mint fogoly állítólag Mexikó városában vau.
— (Miksa császár sorsi.) Az uj „From-dcnblatt" Írja: Mint illotókts holyröl értosü-lünk, a hétföl nap folytatában egy a tonger alatti huzalon jött a távirat azon nositlv hírt hozta a bécsi nm.-rikai kövotséghez, hogy Miksa császár oz lile ö sürgöny föloldása idején még életbon és hadi fogságban volt. Hasonló biztonsággal jolontik, hogy jövöro is nom fonyegotl életveszély a császárt. Allitó-Isg Juarez személyoson A legkötolezőbb és megnyugtatóbb ígéreteket tette a hozzá küldött ameiikai biztosnak. Kövotkozö részletekről értesülünk azon fáradozásokat illotölcg, melyek itt és Prágában tótotnok f a végből, hogy nz esotro, ha Miksa császár élotét pén i zen kollono megváltani, a szükséges összeg inegszereztossék. Mihelyt liiro Jött, hogy a császár Quorotarobnn bo van zárva, s hogy elfogatása valószínű, a cr.ászári család tagjai rögtön értekozlok, mikéntflenno egy nagyobb összeg beszorezhetö. Első rendben Ferdinánd császár igérto meg segélyét s a mcxlkői csá-ssár szülei is mlndon tölök kitelhotfit meglőnek, hogy készpénzt tartsanak rendelkezésre, így azon csotre, ha váltságdíj kövotultotnék, egy tekintélyes pénzösszeg már is készcu tartatnék.
Nyilt levél.
T. Schludler Kcrrnr* »»erktMtö úrhoz Soyroubao.
Becses szerkesztése alatt, helybon megjelenő Oedenburg-Kanizsaor Bote vasárnapi számba közlött nvllt levélre, vagyok bátor Önhöz tisztolt pályatárs néhány felvilágosi-tó baráti szót intézni.
En On», a« Utóbbi többszöri lapjábah «Honom intézel bántalmazásokért nom akarom okozni, hanem becses lapjának helybeli úgynevezett''Administratoratt, melyok közt logol-söbben is t. Markbreiter urat említem fel,
ki már évek óta őrei szemólyom, valamint üztotem ollón a gyűlölőt mérges fulánkjalt, moly jolenleg Fischel ur ogyügyüségévol párosult, özek egyedüli okozói hucitoa lapjában többszöri epóskcdéíoknok, ntoly jolonleg annyira terjed, hogy az emlitottek köpenye alatt a nyilt térro egy ütto Zsigmond nevot használtak fol, ki sajnálat daczára fiatal élo-ténok annyira sülyét, hogy részegségo által ogósz a baro.tságíg loaíacsonyult szomé-lyétől a megvetés undorával távozik cl minden notnesubb érzésű jámbor halandó, kivel a logkissebb vitába ereszkedni saját önérzetünk tiltja.
Meggyőződést szorozvo, hogy n többszöri bántalmazás inolyot én eddig minden válasz nélkül hagyám Ön tisztelt pályatárs tudta és akarata nélkül törtónt ennok folytán fogadja szíves tanácsomat, szabja korlátok közé Admínistratorainak valamint újdondászának jogát, nehogy ők cröszakossau hívják ki az cllonségoskodést, nem mintha félnék a kezt/üt felvonni, do öntől kérdőm tisztolt pályatárs minő czólt fogunk akkor olórnl, ha olvasólukat folyton tartó súrlódásokkal, opéskedésokkol és sülyjodésig terjedő személyeskedésükkel untatjuk, inog vagyok gyözödvo, hogy csak is önmagunknak ártunk. Holyosen mondja hazánk bölcső lőporral lőhet várak at rontani , do nom lehet épitoní, ezt tartsuk szóm olőtt mi is.
Fogadja ol tehát tisztelt pályatárs a bé- I ko ajánlatott s mint az említett lap felolös szorkosztöjo korlátolja ugy is a latban nem sokat nyomó adiuluistratorait. Szerk.
KTyllt posta.
II, I)enet lte*ten. Napokban incgy magán levelünk. II, Pannonhalma, OrOmllnkrn hekfttnüntöll. II. Z. Kaposvár. IJ ecset nevét kérjük.
Udmssa
rífc»
TARCZA.
A koronázási ünnepélyre.
VII «» 1 Inie iic.it ünnep van Ma tán a nagy teruiétietben Ilogy ol/ bájos, oly motolygó 8 oly Mimiin mluden — mindon?
A nap arcia vakítóbb ma, Hugara) éltetöbbek Mologéro a föld keblén Kternyl virágok nSnok. .
8 a kék égbolt I ma txáttioiU NyAJluabb lelt fényét aresa, Mintha róla le s földre A inennyortxág motolyogna.
Hát még aa a btlbáJot dal. Mely olhalón stáll a légbsn 01/ cihalón, mlut a (óhaj Mely tter?luiet sjkról reppen. —
Miért mindez T Ml taent varáat Uralg ma a termeaieten, Talán bla a nent teregrk Nagy (lnnepet Ölnek Ott fenn.
Igen, igen ünnep van ma, Kaent Ünnepe égnek, földnek, Ma virradt fel ttebb hajnala A toritól vert magyar núpnok.
Annyi ittlét »spok után Kénye« hajnal virradt rája, Kényét hajnal, dlctí ünnep, Ma keneük fel klrátyá.
Ásért olyan ragyogó ina 8 vakító a napnak arcia Me.t hlts fényét magyarornág 8zent koronájától kapja.
8 a kék égbolt oly nyájasan Aiért tekint le a fBldre | Mert réta • nép dlctSült Sselleuel moaolygnsk le. —
ÍU az a dal, moly s légben Mint egy tltkoa »óhaj tiárnyal. Véghangja egy aaent hymnutmak Mit az egéts magyar, nép dal. —■
Kgy saívvel ét egy ajakkal Énekelik lelketOlteni Magyarhon felkent királyát, Kltetso soká aa Itten 11
UKNDKKY.
„Egy borzasztó titok"
A stuttgarti rIIÍ(?jtírto Woltu után közli UQI^t''Hy Márton.
(Polytatát.)
„Ily fölülotos vizsgalat után nom azab.id Ítélnünk,u fololo ő. „A párisi rendőrség öles-eszüségo miatt oly igen híres ravasz, do inás soinmi. Kutatásaiban semmi rend —- sotuini módszert sem követ, ns irány kivételével , melyet neki t >bbé vagy kovésbbé fontos fölfedezések föleröszakolnak. A ini őzen gyilkosságot illeti, önmagunknak kell vizsgálatot tennünk , mielőtt a tottna fölfodezésonek eszközei fölött ítélnénk. Ez egy kis szórakozást fog szerezni, s ozon felül a befogott Lo Bon egy alkalommal egy szívességet tőn velőm a miért hálával adózom no ki. Én a rondürségi olnökhöz fogok menni, kivel is-morös vagyok, s Jiigodolmot kórondok tölo, hogy az illető házba mehessek.u
Az engedély megadatván, mindon késodo-loin nélkül a Iluo Morguobt tnontünk. Ezen utoza a lognyomorult.tbbak ogyiko, molyok a lluo Bichelieu és a Kuo St.-Kocho közt ol-húzódnak. Délután volt midőn oda értünk, s a ház már mossziröl jTolismorhotö volt azon omborsokaság által, moly a kapu összogyü-lokozett e osélnélküli kiváncsiságbal bámulá az epülot bezárt ablaktábláit. Közönségos ház volt ogy kapuval, mely mollott a házmester szobája volt. Mielőtt bomontünk Volna folytatók utunkat az utcza hosszában, s egy mellék-utozába térónk, honn in a végzottoljes épületnek hátsó részét láthatánk. Miután én már el- get láttam, észrevevén, hogy Dupln még folytatta kutatásait s az egész környo-zeiel oly pontossággal fürkésző, melynek ogész ozélja titok volt olöttom.
Vieszamonvén, ismét a ház olé érénk, olő-mutitánk bolépti-kártyáiukat, s azonnal bo-bocsájtatánk. Fölmonénk a lépcsőn azon két hulla kiterítvo fekült. A szoba ugyanazon állapotban hagyatott, a melyben a szomszédok reggel tnlálák. Eo sommit som látók azon kívül, a mit már az illotö hivatalos közlönyből tudtam. Dupln mindent mogtoklu-tott, még magok a nullák som kerülék el legszorgalmasabb megvizsgálását. Azután a többi szobákba montünk, és az udvarba, fol-touosan egy rendörliívatnlnok által kisértúc ve. Csak midőn már tolji-s sötétség állott nyil vánítá Dupin vizsgálódását bofojozottnoK. Midőn haza montünk, útközben néhány pillanatra a napilapok egyikének hivatalos irodáján« lépett bo, s azután ismét visz/\jött a. ••¿IMII, hogy nokem megmondta volna, mi4 t.-tt vagy akart ott.
Egyátalán barátom ozon este egyetlen szóval zotn órinté a borzasztó osoményt, s csak jövő nap délfelé azakilá ineg hallgatását, midőn is nzon kérdést intézé hozzám, nem f«.doztem-e íöl v <lami különös figyelem-re nrt é 11 ó t a gyilkossá," színhelyén.
„Epco somiul figyelomroraéltót1'' volt fulolotem, ^ssmmi mást, mint a mire amúgy is el voltam készülve."
„ Ugy látszik," fulytalá barátom, „hogy* közlöny figyelmét o tóuynok különös boraadást táiuas/.tó oldalai kerülék ki, külötnbon nom akarunk o lap nézotoíröl tovább beszélni. Ugy látszik nekem, mintha ozon esomény mások előtt ugyanazon okból volna rojtélyes, moly ok elém épen mint könnyön kímagya-áll tja azt, t. I. az irtózatos téSzletok miatt, melyük környozik. A rendőrség nem aa indokon ütődött incg, moly e gyilkosságot elő-hivá, hanem azon ombertolonoégen, molylyel olkövotteteft. Lehototlon a törvényszékeknek, azon tényt, hogy bét hangot lehotofönn hallani, azon ép oly tagadhatatlan faotummal össsoegyeziotui, miszorint ott nom voltak eszközök a inotiokoésro, s azt képzelik maguknak, hogy az Ifjabb hölgynek gyilkosa nom hagyhalá ol a házat ugy, hogy a botó-guló töiuoggel ne találkozzék. A vad rendellenség, moly a szobában uralkodott, a kéménybe fölszoritott boltt ítem , az öregebb hölgy testének borzasztó mogcsonkitása — o körülmények elégségesek, hogy a rondőrség élososzüsógót mogsemísitsék, a helyett, hogy
inkább fölizgatnák.. A r mtlőrség azon szokásos hiába esett, a szoktalaut a kim agy a-rázbatlannal összecserélni. S mégis, épen özeit a szokásostól a közönségestől való eltérés az mi az éles észt na igazi nyomhoa vezeti. Ilynemű kutatásokban nem annyira azon kérdésből kellene kiindulni: „Mi történt itt?" mint inkább abból: „Mi történt itt, n mi eddig még soha som történt?" — Valóban, azon könnyfl»ég, melylyel én o talánit megfejtéin, vagy lignlább még mocfejton-dom, ép oly nagy, mint a megfejthetloniég-nek látszata, melyet o titok * hatóságok szc-molbon bir."
Elképzelő bámulattal tekinték a boszélöre.
„Most várom ol azon személyt," folytatA az, „mely, ha ném Is közvetlenül maga kö-voté cl ozun mészárlást, de a melegnek velo többé vagy kovésbbé mégis összeköttosben kell állnia. A borzasztó cselekedőt logterho-sobb részébon ezon személy valóssinUlog nem bűnös — reményiem hogy ebben nem tévodek — mort ezon gyanitásra támaszkodik, ozon alapszik a talánynak általam való mogfejtéso. Most várom ol ezen ombort, ezen szobában, mindon pillanatban. Lohetséges, hogy nom jön el, do mégis valószínűbb hogy öljön«, 11a o|jön, ugy szükséges lesz, öt Itt lotartóztatni. Vogyo ön oló pisztolyait} ha a szükség ugy hozza magával, tucfnl fogjuk azokat használni."
Kézhoz vovérn a pisztolyokat, anélkül, hogy tudtam volna, mit teszek, • bizonnyáre anélkül, hogy hittom volna mit Dupln mondott. Barátom mintegy önmagával beszélve folytatá azon hidog és élettolen hangon, melyet rajta mindig ésxrevevék, valahányszor azon csodálatos rendkívüli tohotségoket ta-nusitá, melyekről már beszéltem.
„Hogy a hangok, melyeket e szó váltásban hallani lohotou, folytatá. „nótá voltak az Illető nők hangjai, er. a tanuk által/megállapított tény. Ez megszabadít bennünket minden kételytől azon kérdés fölött, hogy as örogobb hölgy először leányát ölé meg, azután podig öngyilkosságot követett el, mit as esomény némely fölületes megítélő! állították. Ezon pontot csak azon rendszer miatt érintem, moly nézotemnok alapul szolgál, mort önmagától érthető dolog, hogy 1'' Esp«-n«go asszony soha oly testi erövol nom birt, melylyel leánya testét a kéménybo föUr.orit-hatt* volna asonkivül soboinok minősébe is kizár mindon öngyilkosságra való gond.''latot. A gyilkosság tehát egy harmadik által kövottotott ol, s ozon gyilkosnak hangját lo-hoto fönn a szóváltásban hallani. Mondja meg immár nokem, nem tűnt föl önnek as e hangot illető biznnyaágtóteiuok egy sajátságossága ?"
Azt fololém, miszerint % tanuk abban mindnyájan megegyeztek, hogy a durva hang francziáé vöt4, c hogy az ogyraáonnk ellentmondó vélomények a tiszta átható hangot
illeték.
„így hangzott a tanúság,*4 válaszolá Du-
Íi''in, „ „do még ebben sem állott annak sa-átságossága. On osak as ellenmondáet vevá észro a nyilatkozatokban, annál, hogy annak sajátságosságát is figyolembe votto volna. Az ogyik hangot iilotöleg a tanuk mindnyá-
Í''án m-igúgyeztek, do a másikat illotölag, halár még oly különbözők voltak is válómé nyeik, abban mégis mindnyájan megegyeztek szinte, hogy Idegen, hogy külföldi volt, kit hallottak. A tanuk mindegyike bizonyoa abban, kogy nom volt földiéi valamelyikének hangja, mely fölülről hangzott. Mindegyik azonkívül nein oly ktllföldlnek hangjával hasonlítja azt összo, kinok nyelvét 1 • m e r 1, hr.nom oly nyelvvel, moly előtte toljesen is-morotlop, melyet talán sohasem hallott. A hang inkább rikácsoló volt mint durva ■ szavakat, de még osak hangokat is, melyek szavakhoz hasomlltanának, a tanuk nem tudtak ismételni. Kom akarom még önnek kimondani, mi vjW gyanúm, midiin a tanúságokat olvas lm s fölüttök gondolkoztam) logyen önnek elég, hogy o gyann határozott vezérfonalat adott kutatásaimhoz a gyilkosság színhelyén.
ÜZL.B3TI HÍRNÖK
~:VQY.KAN1Z8A, Jan. 10-án As slSltünk álló bS Uy .-''-r ¡íOvetkaaibon slst mlndsukl, kl míg gabná-,v£n ^ró, eUlétán lul adni, má.ró»»t a fogyzistó 1«, ''ejtak lőhető Isjsadksógesjbb rátal ssersl be, s tfIndrmellett, hogy raktárjaink Uretedéeben Jöttek, '' \ Á ''ak tnág Is csak ksvsast caökkentA.
-*^->sn megy ea évi gyap!.. Ualet, melyet mond-ZzMrkmuiM* ssíp mlnóiígü, iiiU külöiiOiep * Udaip oxtálynaVhak 10 frt, — •/., %U«anient, okát -. >ínivU>onyokban krretendo, íi ai utoltó I.ondu--AukUobsk, mtly Európát Au»trallal kll<áp gyapjúval elöutötto, flnorn gyapjú aiquban mindig krrci-♦•tik, sí egynerQ bztárSrvldókl gyapjú 66 frt. vétetik.
Jelenlegi árak alsé-aosatrlsl mérőként • boly bel I piacion t — öuia »0-88 fu» ö Yrt 10 kr. 4 A—10 ~ Uo<j 78-79 fontos 8 frt - KakorUi Oá-;86
ns Í.JO. Arp* seifóxésbi s valé, 70—7J fonto» 8 ft. n 60 kri ''¿»b 46—47 fontot 1 frt. 90 kr — Poh*uU *ls&-r*adll 8 frt. — kr. — P*sauly fehér & U —.tarka 4 frt «6 kr. Gubó eit« reudü 8 frt 86 kr. mé tája. fl.IWapállnks 80 fokú 88-8« frt hordóval rg/Utt. rórMlypálitika 80 fok 18—17 frt bordával •együtt. M»t 13-181/» ft». Uorkd 84 frt. NysrsMrSk t (lanybs ü«let) 8k«r- ét tehén- 4i frt. és buta-WS-ik 48 Őrt. mástánként.
liorok. febér ét v»rtts (tchlller) 1868- ét l8<Jft-kl — vldékltnkbell — tirinét 8 frt -18 frt. — Villányi*!
t-egt árdl fox. ta ltíúO. 16--- fl. Oj h-;»l bvr vófftt
(tchlller) ét fehér 7 frt—9 írt — kr. lUUtonmellékl borok 18ŰH- éi 1886-lkl fehér 18---M. ak>>nkéat.
Vlats 114 frl — kr. Hét 44 — 46 frt. K0.óutégv''t gyapjú ára 110—180 frt. Febér rongy ára 7 frt 86—7 frt 76 kr, ftksts 4 trt.
Ai.-kuitlzMni pinczi úrak Juulun 1.
Jlortó Itcéje :e kr. Lsnos« Itoiéfs 8.1« kr. Bab ltoté|e 7 kr. KIUm Itc. 7 kr. Ilurgonya mérője — kr— l f» 80 kr.'' Mttrhthui fontja 16 kr. Jahhnt t''ontj» 10 kr. 8ertlt-hut fontja 84 kr. 8<«lonna tnáitája 40 frt — kr. Ztlr t''ontj* 44 kr. Lán«IUit má táj* 14 frt — kr. Ztem-lyelWit mástá^t 13— frt kr, Kanysrllt t fontja 9 kr, Kuk»rtci*l|trt fontja«.- kr. Arpsdira fonlj* ¿0 kr. Köles kát« t''.intja 10 lir. Klt»k\»* fontj* 80 kr. Faolaj foutjs 80 kr. K <po<eot*j footj* 30 kr. Lonina{>UJ fontj* 40kr. Uj bor lloiéje li Kr. — Óbor llvtéje 10 kr. P. sU tdr llctéje 14 kr Kanlttal tlr ltotéj* tO kr. U .boiut-pAlliik* llctéjo kr. Tdrkóly-pillnk* Itattje 40 kr Hallva-páliuka Itr.tAJ» 60 kr. Ny-r« (*UfA máttf.j* 30 frl. — kr öntdltUjygyé-aytrly» lontja 88 kr. Mártott fontja 36 kr. Siappau fontja 8i kr. 8ó fony* 10 kr. Keményfa »le 6 frl - kr. Puhafa
ólt 6 frt — kr. Ny rtf* óle 4 frl— kr Pástén ni-r3Jc »6 kr. Hiéna mittája t Irt — kr. Bzalm* m. 60 kr Kondér fontja 40 kr. Leu f m^Ja 80 kr.
tlérnl penzárfolyam junltta i.
ft"/, rnotaliques -—.60; 6"/« nemz. k''doaíhs 70.50; 1800 ki álladalmi kölcsön 88. 60| btnkrószvényok 7.23; hitolíntézetl résa-véuynk 185. —; London 126.90; ezüst ágle 12J-. I arany darabja 0 frt Ü kr.
Felolös szorkesztŐt \V»*J4ltiá Jdzttrf.
^ V
gyakorlati íalálmáiiyo
Krcdctl l»oiiipndnttr-l»nstn. A hir.» P.juipa''l>''ir attxoiiyimk XV I.aJoS 11.tr.A1An vo I egy Hí»'', mely n világ riat» liloktiMi amrailt, ta<lylyel 8 Piaiunk a» tfj''i kloi.Ai''l, <> vMoi « AptAgel r* I\ biir «lma«Ag.\l ,l«g.(t« t. kí»8 8r-».:e^lg inegUtlott*. Kxrn r c |> kAa.bb egy uirgat «rleta''fcV birtokAb.. |ntolt, m.lyntk »rc^x''p.Jiö in. U a bámulat lArgya SAVr.11 Uú w-
votlud..ni.ke.e..«ddlg Illókban Ur''r.lt rrwpMI .1ncgtarr«''!»! ». L, hofry
*,.z4»S*Má* javára fmdUlalhMaAk. K.«» frtl Jinulhít nu area-pa«»tiu»k ^r.dmínr.fliinVn vArakoxá.l fdl Hn.ul, mi»«''. ..W. bt-0UXllyA,.jr0k meg t. klntAa Víg, » I. c . k8.Snt<g rendik«, ¿«ír - állanak. A. «W«''") •<« ,n,ly «nliid''a ar*,folUkat. S-cpUl, mtítoM «!»>. «l«*»o»»*»|
Kgy lAgoly Ír« ntaaltáatál sgylltt I frt. 60 kr.
(yen tetemes megtakarítást eszközölhet
minden háztartás, valamint * ^ minden Mesterember és gaz da az
egAtxen uj modorban • er-kvSSt''tl. angol » nb.\d»lűni-mai ellAlott kil»»Ör ilő gA-p.-k Alt t (haáin/.lbtt''k b.li
___mely vAgó, imtaxS ter-
«»áoira, "gy «1 meUrAtnAl it) neli\ny másodperc« a''a«l k"uuyU ftrt I .aogkö»»8rUlh«tttl • migtoinpntt bi.''U.Ö • ert Amokut, u. tn.: o 11 4 k k A • • k 0 t, kassákat a. » I. wjr pdlg igen Aletrn Ki annylra^foc twxnoiabb » lfgkor<«bkd ttAlktllöili t« tA kjt nüuden liártarUtba,*, t* A a oly oletóra van tAvo. hogy ikon ua^-y h-Uxntt gApvt bárkinek nwdJAbau vau efsssretnl. — Egy darab Ara, iitinlitatátaal eg/Ult t frt.
Villanyoiott f-gkqfAk. Exekkel
| TAPPEINEll M. Bécsben.
njrfnljn eredeti saját termesztésű boralt.
Fehér Guiiipoldnklríhiief, üvegjo 40-&0 kr.
„ ■ » MHM n ;
VflrÜH vühIhI kitűnő ,, . „ 60-00 „ „ „ mint a bortlcnuxi „ 70—80 „ „ n „ a rubini „ 80—00 „ Hordóvul együtt nknja 22, 24, 30 frt.
Kitűnő pezsgők.
GtitupolpHkiri-hiicr rwjnni-borbál 1 Uvcg 1 frt 00 kr.
, Ahilalibor 1 „ 1 „
„ n 7a ™ -
„ „ Vt n 4«) n
Az utóiibi >/» livogjo 40 krj*VAl, Puffo nóv alatt n kcrcskc-íilolitinbcíi igwt kedvelt ón koroaott, kalfintteen kereskedők, zukrtl-Utok, Ycndóglőtiük cwiincgo-HntMk rtWAűl.
4 tuciií'' mogrondi:léan«5l, 4 frt f>0 krjAvnl, Arjogyrék lx4'' ''montvo küldetik. XlogrendclAiok n [x5ni bekUldóno, vagy utAnvi''t mellett tfljoaittetaok. (4 — 10)
'' A IfgMlabb llgorotn-tlil »w-r-aiAw (>a«bbon hordható) a lo.''gj»-korlatlabb o uamb n, nem dohluy-a6k iiAj»Ara ia ajinlatoa , kSadoaA. gtt t lit a<ara<Am foriiikjira, IAui-pAval van rgylxklltve, niíly nr-KAuy ArAm raló gyoauyagut v. ta fol, ngy hofy nyakran adAdA al-kalomm«! Irgutt vllAgot líhot gynj-tnl Ara rtak a gyora «IterJ.''dlao tiltiX lAloti- II Hy olctóra, t. 1 ;
db. «0 kr.
Valódi prratlal haJfoalS a tar, Artaliaallaa aa*Aayakb«l kA»<l|Tei mind n hajai rg/»fcrr« ig»n *aAp frk*Ur» f-«». Kgy dobo» Ml Orrcgfl é* utadtAaral 1 frt.
FolyAkouy enyv. LegnAlkillia-hatlcocbb aa''r mladca kAalartAa« baa, mírt aTrrl rolndan » hA bau riajSví javltitokat mindenki maga *»ík«aí h''tli eren cnyr Avcklg altarlható A* hldrgcn haaanAlbald. Kgy oagjr üveg Ara 86 kr.
Legújabb roitdapur. Ili («»Holt lut mlud-nftMo ráiadafullok rllA-volltAaA''á v.U oub-M, iclyombBI A*
mind -n mAattlo »x6y«Wkb«l, aalut-vaa A* ac^U erekről. Kgy caomag Ara lft kr.
I^opjobh boroWa-kíuí.». E.en Venttoa Altat k boralva kfterfr''ilAsj umIIS tethrtik. Kgy dobo» Ara «5. kr.
I rátollak regulAtorral. Alkalmai kat A k minden kAxhoi A* papír/ hot, ugy hogy egy Aa ugyanatoa-totlal a Ugfiooinabb Aa Irgvaita-. g.bb voaAaokal laki oilnilnl, 18 darab S6 krArt.
Hogy lábalt meg''WJa a nrdv#$-aAgtfl), erre gondja lágyra minden-kln«k minthogy aa rgAa a<get fen-i tartja Ka elítélik a Mrt/g. rfMo bír »«J olmAay Alul, aiely a lábbelit puhává a Alhallaimá tea 1 vgy, hogy a e»l)>8, bármid lg tapoita Ugy« a la a vltea aaral, wAg aem Arr »hctul be u no uedvtaaAgvl, 1 Üvege«« ára 60 kr.
Augo bflr-fAnymá», mely a Wr-; nem neki *r«d*U táf)<Ag4l «la* »dj» Aa tegaiebb f.''nyro ho<aat 1 kia fltegct« >6 kri 1 ujtgy Uv«g Ara 42 kr.
MtlIlerfAlo bntor-rtnymáa. toely-általánot eliamatAiben rAaaea í,egy Untggr''f 00 kr. UlnAenfAln ela''ttlt lAujrl'' I li tárgyak ÍAkbdl, UdogbAl agyagból alb. oxen fAnymátaal vU «¿ont tökAloleaen helyreálllthaldk. Kgy Üveggel elAg egy aor bútorra.
Altalánu« tUatltv-por, m«lylyel mludenuetutl Arcatt, aranyai, eaü»-líl, broneaot, pakfong, I. ac«<ll Aa treaet tintAra tUiUtanl A« fAhye»l-tonl lehet Kgy dobot ára 80 kr. f fArial Általánsa raga•/, mely-lycl atMMak Üvegei, poroxallant,. vot, tajtAkot, fát *tl>, a lrggyor-tabbau Aa Állandóan meg lehet ra-gktautil, Agy hogy •IvAlaaithaltan marad, haaen h"gy ntladen egy< *ltva legyvo, fAt Arractel, Üveget poroaeltAnnat ''«tb. h/y Baaao-rajtaa Ihatni, hogy egy teallA lm. K»en minden hAxtiAI nálktimahet. lentit ea''lktAg««.»>erb8l egy doboi iái 10 kr. Ugyan o ragaaa folya-dAkb«n, tivegbo aaedrn 80 kr.
Amortk 1 nalenllroaotl vexlr-aArak, mini mlnleu bct<lih<tAa e|. leni blalotlt/k. IMrabJa rgy kitlca-ea«l B0 kr , kAt kulcac*«! 1 frt.
a fogakat min len f glapA''a vagy logpor nAIk il <* pAu hideg vtaá'' l, a legaaebbrn fehAten, egla «lg**1
Aa • ag bAtVtlt a < rtl dSrgOl''*
Ivhrt Atal.
Iivilanl «, y-
Hogy luinAI nagyobb legyen a keleniWtAg, darabja etakla 00 krra tAt lctl.
L«»A|pecaAtlö bAlyegek, melyk kAnyelmeiaAg, o|ca.''«ág Aa bt toa«A-gnk miatt la mind1 ti o»tyAiiál v«gy vlaa nál «''SnySahek, legnnnmabh Ai báriulfAlo nAvvrl vagy n Aggrl A»-catmerr«t vagy Jepygyel 600 daiab 1 f i. 60 kr , 1000 darab 8 frt.
Valóul angol tollkAaek, egy- gy | 1 (jengAvel irt, 30, kr, ( 8 t>en-gAvel 60 - 40 kr. | legfinomabb faj
3 pi''ngA vet «0, 10, M kr ; 1 ÍVt
4 pcngAvel »0 kr, 1 fi t fi 80 kr.
HUvit* f at-''auit. Kgy perc< alatt lehel mindnf In lAi^ya kivitel nAIk'' I p. fából, ktlbal, bádogból atb vaU tárgyakra, a leg*iebl> aquarell-fealAtil Allaudóau átveutiil, ugy. aunylra, hogy a legügyeacbb kAi Által kAailt It f. «lAa gyanAnt fog f It inni KII KnSacn aJAnlhaló a> iparoiokuak, minlliogy a tArgyakal lg«it ralooabilj.i Aa ajánlóvá trixt, Kgy Ily kAp, mely virá^caokrokal, gyUiu8|i«aki l, UikApvkel, állatfrje-kel, ctoportoxatokat vagy karlka-turAkal kApea, kapható 8, 4, C, 8, 10 krArt, egy Itveg Atr«i«tAa< lakk eUgaágei &00 kApre 80 krArt.
J.egl'' l«8lib be''ven cabadalina-»«tt raíreg. eg»r«k, patkányok, Ur-gAk Aa Itdr. aSg''rik kilitAiAra. Aa rl-adá* feUltta !grc lörlAulk. Kgy nagy aieleaca« áta I frt.
A hajit AIAnk állapotban tartani, aa 8«<t vagy aaákAl barnAra feaUnl l»galkalmsabb a ''lló-o''nj, minden vegyi kAailiiuriiyek káró* aak. Van «aoronuaAm a t. ci. k8->bu«Agtwk j.''lrnthctn!, li ''gy nálam fi la, mrghaoilallliat''an kAli er tlaa-tilotl dió-olaj kAphatd. KI« Üveggel 86 kr. nagygyal A6 kr.
6y%k«r<* *jf.r, *>«)>tyel a tyak-aaemel ryilkrr aen kl l.hel irtani taon ujabban f Italált • Ilik min-ddn további dleaArete fAUalegea, minthogy grranlU mi<IUtt árulta-tik. Egy dobo tal haaiaálati utaal-táa«al egyUtl 40 kr.
Ct. klr «»»b^dalnt. Rraponln-aalr Itber, melyiy.''l n. b «ny perea alatt niitid n nAy. a ncveaendd (trnnyfollokal mlndenfAlo kolmók-b''íl n Irgtlt.lábban kivi <■. Kivn uj kAaaltmAny meghalat mlnd''-nt, ml a< Ilyl''Ala »«erekben eddig tAlo-aett, mlnthogr niAg a 1« gfinoiratb Aa li gkAnyea''bb a«lni la «Artelle-ntll hagyja, mindjárt «»ára I A« nem. aaago*. Ajáalhaló eg) »aerimia-l krat)Q-tl««titáera. Kgy Üveg ha««, nálatl ulaalláaaal AO kr.
Valódi átláHaó g|,c rln-««ap-
pan, a Irgflnonu.....
k8<Apnagv«Agii nagy darab 86 lódl mar-ialr (Kami 30 kr. Kgy darab mar-aair l''.tj''X-p« «''r8S0 kr.t valainlrt uiln.leu mAa i''lat- /« talUH-t t tak b.''I Aa k I-''. f.t .ll.k, a lci:ii*7y»hb vál a lAkbaii A I gj-bb hajo''ajok, • baj jyrtk.''r e.8allA«ír-. K^y Uv.gg I 80, 10, 60 kr.
K. .1*111» h tékttitetröl veifdígíö tnhíjdüiionok, gyög)-intézotok ín növel j ikre, njilulja
BUEIAN. Fr.
hí iiidc n n c in ü n g y a l\
J
a \
gyári rnk I d r á|(*.
f • . f
II i: e f, H t a it t, II n r r e n g n h h c \r<> 4. GAZDAGON I KI^ZEUKLT ágynemelt és vaBÉtaryali:
a legjobbnak cliamvrt cm. k. ««ab. rugitnyo« Agybotótelokkol
ap-«
legújabb modorú, a legrgyniordhhtöl a legfinomabb taraalgd-Agraklg. a legolcsóbb gyári Arakon.
KivAuatra a birodalom ailuden rca<ébo mfttlAk uiaRkUIJe<nt>k.
ii iiim i liit i>
árjegyaókvk A*
0. —0.
n. könyv-, mű-, hangjegy-, hó- és rajzszer-kereskedó-w se, kölcsönkönyvtára, a pesti és bécsi mö-egyletek ügyvivője, könyvkötészete, kő- és könyvnyomdája dombornyomó-flóppel, a ,ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY'' kiadóhivatala Nngy-Kanizsán.
Ujonan fcliillitott, dlüzcíion felszerelt és ilusrak-tArrftl ellátott iró- és níjzszcrkercskedésbcn jóniiuosé-gll levélpapírok feltűnő olcsó árért kaphatóik, u. m.:
100 Hnoni nyolc/a(Irótü levélpapír 100 borítékkal és egy franrzia szlnos-nyoniiitu tokkal, mely a papírokat é-s borítékot befíiilí, Ara cxnk GO, 70, 80, 90 kr; továbbá 100 finom 8 i/tü levélpapír 100 gumírozott borítékkal és egy díszes nrnnynyomatu angol tokkal ellátva, 90 krtól eg''sz 2 frtig; végre s/lnes levélpapírok, valamint valódi angi.l dupla-nehéz levél-papírok nagy választékban, olcsó árért. — 100 Wvé''.papirra bármiféle uév yagy jegy nyoiiís.lért esik 30 kr »zá-miitttik.
A fentebb oinlitott olcsil luvól-p.''ijiirokon kivtll móg ktfvetkcxó bel- óa klllfuldi Irt''» ó* rnjx»xrri k kapltatók, szintén olosd-árért, u. m.: mindennemű írd- t(s rnjzpAjiiruk, solyunmáttoló kArty«-p«pirok, egygxertl fcxtvtt papírok, simAn é» préaelve, valiunint nrnny- fa fe«tilkiiyoinntunk, mArvAny, nrnny, «rali«», róqmpirok, trjnilon axinü vlrAgpa-pirok, minden niogkivántaUS nngyiá u belföldi i''n liollaudi, valamint VAlódi frauozia »/ino/ett liikpnpinik, IhU-hÍ ó-t Angol uiáHtdó vAa/.tui pnpir, brisxtol, luk- i1« krétA-|>npitok, f«5uyitett lAtogatójegvpapir, rajzoló ea/.kőxTik nngy vúlAarló-ka, inindónnomü iró, rajzoló Át fcetott irun^ok, angol t''lrlö gumi bt''i- óa külítildi iró- <S» mAroló tóntAk, vtgydxzi téi)tA bdirAxokra Alkalmaxluitó, *t minden min/Wgü,
valamint |>oca4Ít<iatyAk bt I- óa ktlfbl li, nmorikni nczóltollak nagy rnktirA, fa- i4« caonttollnyclok, bnmbnrgi ludtollnk, azivarnnpirok, rnjzdf azkAk, körzetek, azeglot-niértékek, \lo-DAlnzók, tovAblA h hototlon oloxtl Árért rnjrcazknz.lk, rajzszegek, törlők, fehér és feketo rAj''zkrétAk, fosték-tiirülők, hajtogAtó csontok, ín és bAdog díszes uti téntntnrtók, oca''et J és festékek, Angol vAszon olajfistvényekre, fcstéknyomAtu diszjevél és kőaxttntő jmplrok, liorlté''kok, lAtogató, festék-l fa i nnyn-yoniAtu küsziintokArtyAk, lovélrngntxtók a mi''g-'' ^ kivAntató névre KKlOtlb 2.fK) —8 frt, enyvezett Armxikk-[ jegyek, frnnezin liitlog enyv, vAszjulnmtékok pénzkllldeint''. nyekre, és Wbb-félo o sznkmAba vAg.i itt fel nem vett tiVr-lgy«k is knplintók. — Frf i) k(''p| nlliumnk nAgy vAlnsz-tékbAn 25, 60, 100, 200 képre; Ara 70, 80, CO kr, l frltól egész 2ő frtig.
UT* Piítal negreadeltxek gyónta ét pontoian teljetlttelaek.
La»al «0 kr. IIAlató ghe rln-a<»p-omabti Illatokkal. Kgy rn darab Ara 16 80 kr. I 16 kr. Kiry lAg-iy v». I (Kamu f tl), b.ijkeui-ta I
Legolcsóbb vászon a fólilfti 1,
Nagy ár-Ieszálliíás
M ti D E R N L A J 0 8 elaő és legnaöyohb gyári vászon-raktárában, Béqs, Tuchlauben II. sz. a.
Urak, hölgyök ós gyermekek számára, hallatlan olcsó árért.
A váuaak flnom- és Jótájukért keittiig vállaltatik, a leszállító t árak blzonayára mlndenknek «gyeimét Magukra voaják, ét a Itfklsrtk megrendc''éitk a legnagyobbat fogják előidézni. Megrendelések, a várakozásnak tökéletesen wcgfelelóleg, telje»lttetneV. Ingek, melyek a ta It
hez aem állanak, visszavételnek.
A vaszounemek árjegyzéke.

Szabott-Arak, móg ismóteladók- és kereskedőknek
Is.
Figyelmeztetés.
unvexett rrlkVek meg ia lin-bálor vagyok flgyelmcal tol-a Iránt, Inltierlot a-ok crak la ^ neveseit rtll4r »n kaphat k. • Uiud ''ufélu bl.ouiiuyok . lfogadlatnak Aa pnutoaau t''lj sltlalnek.
Arjegyaékek * knplintó - zikktjkröl litigvra agnlgáltiitnnk.
Az elsfi auszt. bizományi üzfét A. FRIEDMANN Bécsben,
IVat<VaUa«ap 86. aa. At Opcrngatao 6. tx , a Drlblf tercAruok moll. tt {: <6-1»)

utatca
KÓ8Z url-Ingek, legjobb kézi-iuunka.
KebAr-fonalu vAaaon-Ingek, 8 frt. 60 kr helyett I frt 80 kr. Kinofttabh ránotoa mellel 4 frt ¿0 kr li. 8 frl 80 kr. Kínom lrlxn.il va/y rnmburgl Ingek <1 frt h. 8 fit »0 kr. Finom bollnudi vAa»oo-ingek • frt 60 kr h 8 fit. Kinőni ruiubttrgl kóxxtlfonl Ingek 7 frt 60 kr b. 8 frl 60 kr. Legfinomabb tuinliurgl Ingek, legttcbb kA«l innuka I frt h. A.60. Lflgfln. belglal balltt-vátxouból 18 frt h. 6 frl 60 kr.
Fehér és színes shirtlng-ingek.
Uri-Ingek, fihAr thlrtlngbBI 3 frl b. 1 frt 80 kr. Legfinomabb franexla tliIrlingbSl 4 frt 86 kr h. 8 frt 80 kr. Legújabb tlivalo aalaet Ingek 4 frt AO kr h. 8 frl 8 i kr. Kin ont aalnea ahlrting-lngek 4 frt 60 kr h. 8 frt 60 kr. Kínom fraiietla atlnra batlit lngek A frl 60 kr h 8 f I 60 kr.
Legújabb fehír láiieívlgalml Ingek, legfinomabb 0 frt 60 kr h 3.40.
I _
Vásznak, zsebkendők, asztalteríték.
Legfinomabb irl*ndl vagy ruuiburgl, 60 r.lf, 60 frl h. 4 frl. Kinőni vAaxeii-balitiUiövel, 60 r3f, 80 frl h. 46 frl. Jó vAaton.asebkend.1k, félluetalja 1 frl, 1,60, |,80. " frt. I.egfln. vá.ton batltl »»el.kendök , féllueiatj* " .», t.w. FI oim url nvakken.lí!, fAllite^atla 1.80,1.8» 8 írt/
Kész női-Ingek, legszebb kézi-munka és kézi-kötés.
«
Vátxou-nCIIngek 3 frl helyeit 1 frt 60 kr.
Finom aveicil Ingek, ráuctoa mellel 6 frt h. 8 frt 80 kr.
Fiuom vátaouból, hurkolva 6 frt h. 8 frt 80 kr,
Divat-Ingek, legfln. vátxonbAI At köUWl 8 frt 60 kr h. 8.80.
Uj divatú axlvben katait « frl 60 kr h. 3 60.
Kugenia, uj divata, kfttOlt 7 frt b. 3 60. '' ■ ■ <
Mária-Antónia fttx6-ingek « frt 60 kr h- A.60.
Vietorla-ingek, katve ét finom valenclennettel 18 frt h. 7 frt.
Niti-altónadrAgok, legfln. thlrtlugbdl 4 frt h. 8 frt.
NSI-uadrágok, katre, váaxonból, ű írt h j 80
Nal AjimrlIéiiykAk, angol ahlrtingbSI 6 frt 60 kr h. 8.H0.
MellAnykAk legfln. baUtt-perkálbdl, angol 8 frt 60 kr. b. 8.60.
Djtxet, gaadagon katait mellAnykAk 18 frt h. 6.60.
Franexla mellAnykAk. legfln. bstitlUóI 16 frt b. 6.60.
Fegfinomabli mellAnykAk, valódi valanolennasael tO frt h. 10 frt,
N81 háló-Ingek, hotixu ujakkal 8 frt 60 kr. A.60, 6, 0.60.
N61 fodrAix-ingek. finom baliat-perkAJból 6 frt, 6.60, 8.60.
Vá8zon-fárfl-gatyák.
1 frt 60 kr, 1 frl 80 kr, legftu. rumb. viaaotiból 8—8 frt 10 kr.
A magyar minisztérium
'' Aili''ZKIíÍM SOI''OItTüZATA
különfólo kiadásokban kapbatd AJD1TS JQ/.SEK könyvkereskodésóbpn.
JMogrcndo u.m.M mell it teljeíittotnok. Mégrcndelésoknél a nyAk bőaégo kérotik.
f-lt
f]ZI Vf • An dns Centrol-Depot der ersten Leimvasehc-Nicdorlage des Louis * Modern, Wion, Stodt, Tuchlauben N. 11.
W»jdlt8 József kiadd-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-Kaniwán.

Insert failed. Could not insert session data.