Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
21.79 MB
2023-07-04 14:04:17
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
177
262
Zala-Somogyi Közlöny 1867. 037-039. szám december

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre.
Vegyes tartalmú hetilap a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
6. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa. Hatodik évfolyam.
i f'''' i •''.. ''/: '' '' i. i . : r
„ / wf". SZÚ 111,
14.1867.
y.
■ '' r
Á :42ú/>
W ív ; ''

Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYÉKRE.
v©«ye«í tartalmú lietllap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
1 ''U » ■
Megjelenik:
I . . '' . nflil
mlntjcn axowbntoii,
:'' '''' <fr*a.
Nx^rbvMitAt Iroda i''h hindii hivatal:
WAJD1TH JOZBBk" kOiiyvkero.Vo.li.il.cn,
. Az édes any&i hoz.
... tnldCn Illeti,M, Kel hlvo uycr<SI i A hölgyii >. honlcAnyót, Mett hölgy • «i»gy»r leríl.
QARAY.
Magasztos érzés ölel át ridpg magányomban a szotnembun egy-egy édes köny rezeg, midül) a föntebbi ozimro «Káli figyelmes tokiutotom, mert átérzi valóm o iwigy «5» szép »/.dl: any a, moly a ri:oremtŐ „Logyon" szavának <«Ht-yé.r«'' Szinto roszkot közömben a loll, érzem, u\ily halavány árnya lösz oz igény.toleu szellemi társalgás, molyot ozyanol mogkozdoni szorénykodom b ba Isten engedi — folytatom; —• azon ki-fejezheilon érzelmüknek, molyok az om-ber »«ivót dobogtatják az anya, az édos anya bzó hallatára!
Ab édps anyákhoz kívánok szólani, s okokhoz a síiv hangján l o h o t ohu-pán. A bzív, nz égi szórótól kogyolotcs oltára, és oz ol iáinál az anyu földi istenség, melyhu* o*ak szoplőtolon áhítattal közeledhetünk.
E drága oltár, a tormészot legszebb, legékesebb virágival vanfölkoszoruzva, molyot épségben tartani legédesebb kö-tolmoink Icgfőbbiko.
A fa gyökoro, hogy tormékony ágait áldásosán kihajtsa és növelje, gyakori ön-tözgotést igényel; a sziv, hogy log-nomosb virágai kinyíljanak h illatozzanak, h z o 11 o in í tápot szükségol.
Nom mondhatni, hogy korunk nagy-számit olvasó közönségo nélkülözné a szellemi tápot: föltalálja kiki magáét; csakhogy vannak ezen szollomi tápok között, molyok oméaztotlon maradnak, mások megomésztotnok ugyan, da mint a rósz, a fanyar gyümöloi émolygést szülnok — a lélokbon; vagy épen bc-toggó teszik azt h miulütt az illető ész-rovbtmé, szívó, lólko annyira magába Hzivta a kártókony olomot, hogy annak holyro állítására többé — ninos orvosszer !
'' Sohol som található voszcdolmosobb mérogadag a lélok óh szivro, mint a szépirodalom virág oh kertjében! Oly szép színeket játszó n illatos virágok''vannak abban elszórva ! —-Sze-münk gyönyörtelvo tapad reájok, értékeink részegUlten élvezik azok kábitó illatát, — s nom vesszük észre, hogy a «»in* moly szemeinket gyönyörködto-té, ál; a az illat, moly. szivünk u.lol-kilhket elwámorositá, egészségtelen olo-mokkel van telo.
. ; Egy kínosé van mindönkinek, mely-nok mig birtokábán van, a logsanya-rubb körülményok közt, is boldognak érzi magát, mert annak tudata, hogy a korcuztyiz dltul nyert égi ajándékot — ártatlanságát—mindon kisértot ki>-zütt híven mogtírzé, titkos megelégedéssel tülti cl valóját., ,! Bommi foloWsség sem Hulyq«bul any-nyira vállainkra, mint moly a szivünk Bzopltftlen tisztaságának mogtírzéHÓrÖl fonsöbb helyon toendö számadással kap-
ElőflzetéBi föltótelek :
Heljrb«» bixho« boriUUtal ii vUékr* potlAo k(l)itr<t Y.gltí ¿vro ! - í frt. — kr. KÍI irr« • - 8 , — . Kviieg/cdra • 1 , 60 .
mraetések:
A hat huÁbo. (>«llt.ofírt U.iOr 7 kr. 8-.«>r 6 i* minden tovibbl beikUti.ért 6 kr. lUljrogdlj mindon »ftre. beikUUUiit 30 kr. A .Nyílt tiren* tgy petit tor b«lkUti*l dlj» 16 kr.
Előfizetési pénzek és hirdetések,
ufcy *xlnt4n • !»p •■•lleml t«rtnlmát Illeti
k ö 11 e ni ó u y c k,
r.Umlut »Idókl Urolek, birmentr* k kladdbUfttAlho* koldendők NA0Y KAN1Z8ÁUA.
()
OHolatbnn áll! —- Mindazok, kik a kebel gyermekded érzolnioínok megvesztegetésére módút nyújtanak, oBzkUzl szolgáltatnok, szigorúan számolnak egykor tetteikről; s ki van o veszélynek inkább kitévo, mint egy — anya!
Igen, egy anya a mennyország vagy a pokol kapuját tárhatja fel gyer-mokéuok már o füldiJn! Fülöslogos volna itt r^szletokbo boosátkoznunk h kimutatni ukaruunk nz irányt b határpontokat, mily utou b moddig hathat bo cgy anya gyormoko ozélirányos novolé-sébo! Czélunk jelenleg egyedül azt kimondani: hogy n jó nevelésU mind-k é t n e m b o 1 i fi u t a 1» á g o t mi som vosz tegothoti mog annyira, mint a osábótkokkol igenis taltér* holt o 1 v a 8 m á n y o k é I d 0 1 o t e!
NeinakarnnkaBzépirodalmi mlívekro anatheinát mondani, mert hiszen orro okunk sinort ; de. bizony bátran Íiiíyo* tuotesokké tohutjlik az. üvyikért éltí-htá<J édcB anyákat, hogy mioltftt valamit gyermekük kozébo olvasni adnak, nézzék azt meg jól, nohogy kárát vallják.
Legyen az olvasmány hitorkölosös és n e m z o t i o s, mort hÍBZon: Magyar hölgynek szUlotni Mi szép ogy gondolat! —
bAtorfi.
Miért oly solyos a szegónység
napjainkban.
i.
11a valaki unalmát nom tudja máusal elllzni, ajánlom noki, hogy olvassa meg az ajtaján »ürgtf s morgó »addkövete-lÖt" az „armer Iloisonderattíl kezdve, a kiszolgált katonákon, kongyelfutókon, medvetánozoltatókon, két búrá bogedíí-sükön, kintornás cseh és olasz atyafiakon kürüsztUl égé»» az ex profosso kiképzőit koldusig; gondolja aztán hozzá ama mogszámlálhatlan Boreget, melynél még az arozbür nemlott sem eléggé napbarnnlt, som vastag, hogy koldusbotot ragadva tllrolmodet próbára tudja tonni » mog fog győződni arról, ha még saját sorsa eléggé jnog nom gy^^to» hogy a szegénység napjainkban óriási.
Londonban, ,« egyátaljában egész Angliában milliomokat fizotnok évenként Bzegény-pflóul, hogy a konyérto-lonoket az éhségtől megmentsék, h mégis tomérdok vosz el éhen.
A fővárosok mindonUtt a prolotári-usokkal tömvék o a kérogotők száma légió.
De nomcsak mivolt Európánkban van oz igy ; a szcgóuység elhatolt kiaszott arezával egész a fokoto indusokig, hol az idén — mint a lapok irák — 1UOOOÜ-onként vesztek el éhon.
Az inségosokröl nom akorok Bzólni; mort a szogónyoktöl nagyban különböznek, mintán mihelyt a, természet asztala újbóji fültoríttetik, a lognagyobb ré-bzo közölök .elveti magától a koldus ta-isznyát. —
„Szogényok mindig lesznek vole te k" szólt a Világmegváltó. Azonban, hogy o vézna alak ily nagy határt kormányzott volna valaha görosös botjával, mint jolonleg; hogy ily kétségbe-esott arozozal lopte volna mog a szemlélőt, mint jelenleg, azon bátran kételkedhetünk.
Mi (ellát oz áftalános nzogénységnek oka, moly ogyesekro épen ugy, mint egész osaládokra és államokra óusuly-lyal nohezodik?
Sokan, sokfélo okot sorolnak elő, do osak kovés üt a szog fejére. Legtöbben osak a kövotkozinényekon rágódnak h azt szeretnék az útból mozditani; ámde mig az ok forrásához nom jutnak 8 azt bo nem tömik, az okozatot nom fogják leronthatni.
Kísértsük mog tollát az alapot, a fő-forrást kikutatni, molyro azután alkalmazzuk a segédeszközöket a baj gyökeres kiirtására, vagy legalább is tUr-hotőhbé tétoléro.
A szogénység olső oka a közép osztálynál leginkább az ól vezet vágy, ólvkór. Számítsuk mog a tönkro jött kézműves osaládokat s a legtöbbnél o varapy r szívta ki aBnorvus gorendi reru-mot" a pénzt s hitolt, moly után a vér-keringés, a család békés föntartása meg-szűnt.
Yoltak osaládok, molyok jólállás hírnevében voltak, számos segéddel dolgoztak s íme végre megszűnt minden, alig tengedheté számos tagu o*aládját, Mi az oka? Nem mult el nap, hol drága ételek asztalánál meg nem fordultak volna, a legjobb falatnak kerüljön még annyiba is meg kell lenni az asztalon s pedig akkor, midőn még uj-ság. —: Mulató kertekbe, színházakba, vendéglőkbe olnem menni vétók; ha ott ö—6 frt marad egy alkalommal, mi az egy beosUlotes kézművesnek? Azonban a számadás megosalt. — A bovétolt föl-omészté az élvkór; a betegség s más ily-nemti előre ki nem számított osapásra, öregségre,gyermekok neveltetésére gon-*'' dolat nem volt. —
A vérkeringés megállt; a jólállott gazda a koldus botot faragja már. —
Do nemosak a középosztályban van igy, hanem a magas ranguhknál épen ugy, mint a pórnépnél és maguknál a koldusoknál.
Különösön a szogénység másik okával a fény üzóbsoI jő az élvezetvágy on compagnio elő.
Általános vélemény hazánkban, hogy ha a fényűzés honunk nagyjainál kisebb mérve; nem ölt magára: birtokosaink a pénztözsérok zsobjeibe jutnak ; sajnos! hogy nem zsobjoikhea. —
Sokan ellenvotik, hogy a fényíízés a szegénységnek hasznos; mort a gazdagok pénzeiket nagyobb mértékbon csupán IVfényűzés által juthat. Itt osak látazó-lúg van az igazság. Kinél voszi a fény-s pompával duzzadó hölgy suhogó selyemruháját, a kövozeton tova vágtató
nr ozorekbo korülő fogatait; a világot fumigáló uracs tnilaros h egyéb drága kltllöldi szivaraít? A szogényobb sorsú obböl ogy fillért sotn lát, c*ak a kövér orszényokot duzzasztja 0/. mind. melytől százszoroskamattalo.HÍ!<arhatsz ki egy pár forintot, molyen azután papirt vehetsz magadnak, hogy 111 ítol történon-dő tönkrojutásodat fölírhatod.
A városokban a közúpranguak legnagyobb részt rangjukon fölül élnok és ólveznok; mely által agyöngo hAr| túlfeszítve olpattantják. — A régibb idők-bon oly jól hangzású szó: a takarékosság már végképen eltűnt. S daczára a sok takarékpénztárnak, életbiztosító stb. intézeteknek a pénz míndiu-kábbaszogényobbeknél „ingó" vagyonná válik. — Az „idő követelményei* oly szigorúak és nagyok, hogy ?gy pár fillért so.n lehot félro tonni.
A Hzámtalan tánczvigolom, dalárda-cstély, színház, kéjutazások «tb. oly osábítóan hangzanak az utcza sarkon függő papír ól, hogy ellen állni nom lehot neki. — Jön ogy nagyhírű, féllábon tánozoló, bukfonozokot hányó, mezítelen lábosontjuit mutató: barátom! már ha mindnyáján elmennek, én itthon nem maradhatok. — Do non» futja kii — Majd viszok a zálogházba egy 0*0-rnagot jobb ruháimból, adnak egypár forintot reá; az igaz, hogy hetenként 5—10; némelykor 16 — 20 krt kell forintjától fizotnem, mely ogy évro csak 800—900 kamatra rug *
Hogy az unalom ez asylumai .neny-nyiro emésztik a nép vagyonát, hányat juttatnak az ínségesek közé, hány családot tcBZ földönfutóvá, tudja kiki. Népünk mind erkölcsi, mind vagyoni all-íyedésének oka, legtöbb osotbon Baolius templomai.
Azonban ez élvezetkórt ne bámuljuk oly nagyon, ha a nfölvilágosodá«4 emberei uton, útfélen, százankiut nyomatott lapjainkban, molyokot a nép közé it elhinteni monnyire buzgólkodnak, azt kiabálják, azt éneklik:
.Igyunk, Igyunk b«rAilra t
Hflrid a. ¿let, örök • ilr.
No níid, 11 0 nixd n JOvSl
K l y 0 « d •jolout, öflllj a na «IrJ 1" _
Oktalan az ombor, ki még akkor is nélkülöz, midőn nom kénytalon. — „Együnk, igyunk — mondják Ők mint ozelőtt 30Q0 év.vol, az akkori fölvilágo-sodottak — együnk, igyunk, holnap ugy is meghalunk. — Róusákkal koronázzuk meg magunkat, mielőtt elhervadnának''"
.Minden áridtuk lo.«»V»»«d vliiijXt 1 '' Élj <i ld3»ol."
Mit törődrtl a jövőélottol ? A tudósok az egyoteinokon azt tanítják, majomból lett az ember; no légy méltatlan ősapáidhoz, azok so hagyták a gyümölcsöt a fán, ha mindjárt nom is ők tormoszték azt. Az orvosok hirdetik az ifjúságnak, ninos lelko az embernek, o<ak vogytani olemok hozsák mozgásba testünk gé-
.Ti)81 . M >
pezotét; mit tüpronkodol tehát abstraot dolgokról, mik kifiozamodott éstben hk''.ilomlotiük meg. Egyél, igyál, él\f/x; ebből áll minden emberi boldpgWg. --Ily tanok szülik A''fttlkQgbáopolt szenvedélyeket, molyok gátotvát törve, ofw-ládok vomjHÍn'' keresztül'' iparkéflnioi magokat kielégíteni; ho^ azután n »zogónység következik be, annak nem ám a kor jeles fölvilágosodottni az oku, hanoin a nagy aristokrnta urak, ar. uzsorások síb. Mh.
Igy »/.Illik azután a boldogtalan, megpKgtifoltlcii tüíog4i\yok.qt. Mert bái mii/ vgytigyll Icgj''cil ís n föld szegénye, annyitcrmészutoa aazavan, hogy nz lol>ibigO!>it.<U, gyülöl^tó tCHüi
helyzetét, gyűlöltté ppflak állítólagoa okozóit;..» így a szegénység olviaelhot-lenné, —a társadalomnak.veszedelmessé fajul. 8 mikor azután a tenger megda-.. gad a vihar, tör ki: reá rontanak a xsí-. dókra mint (''¿eb- a Oláhországban; az urakra mint Sioiliában; a papságra mint Olflszhonbán; a gyárok s ''ilzlotek tulaj-donoaaira mint Franoziaomágban; a kormán) ra mint Irlandban.
Egykor egy nrmor Koi.sondernok beszélte tárán, hogy a földön annyi bor terein, hogy egy omborre naponként egy pint eaik „Mit mondása?! vága kikbe a máalk. Szeretném tudni, ki itta hát meg nz én boromat előlem, tudom hieg-udná az árát!''''
lm az elkeseredett szegénység ! Oka?
.íüi

A I
u
V?
J l
/
h/> uiiiuuuii uihimunm.--it- ''
a-#fegény»égről t«yl<jt4#k ))ái j^cszédot Az. eg vii «mlit£ hogy a azfcgényaéjj
n.
Minden időben voltak és fognak íb lenni »szegények azonban a szögének állapota,ha általánosságban vosz8zük,nom mindig egyforma. -1 Volthk idők, midőn a nyomor, a vagyontaíanság nagyöbb mérvű volt, mint jelenleg b a társadalomra nézve mégsem'' völf oly Bolyéi, oly veszélyed, olvisolhotlen, kétségbeejtő mint napjainkban1.
Miért? Mert a szegény még öntudatra, súlyos nyomorának tudatára nem ébredett, vagy mint most szokták imi, még non» volt föl világ o-• «odva. A koldus u^t vélto, hogy ő Isten kegyelméből koldua; hogy a Gondviselés vezérelto őt o helyzotbo, a még mostohának som tartja Borsát, hanem hitében megnyugvék. Ö maga. Babb szempontból énekU; mit Petőfink a csavargóról monda:
„Ouki''uiytrlon ni pmbfr Mluilourí\ »..Ulcllk ; Mint n ma^-nt ImUlm.ik
Oli IVim <ivil^o;lk. Ji''.UÖIIumi 1» Ul^xuU C''»»viiri{i>iink •lUti tlmn \ Ctnynr^i vUg/ok éli.*
O még nem tüpronkedott a különbségen, mely a szegényt a gazdagtól megkülönbözteti; non» zúgolódott még miért van ez igy s nem másképen. Százakat láttak maguk mellett eh hullni,!anélklll, hogy a gazdagok elle-i ni lázadás gondolatja <! riíogf Ogamzott volna agyában. „AroppoBítio agazdag-i ság ellenében még nom jutott állapota öntudatára." Fejtogoti Kiohl „A polgári társadalom" ozimll joloa mUvébon, |
Voltak ugyan idők, midőn már mát^ az itt ott roszakaratulag ebzórt parázs (;lángoh gyújtotta volná ot éwmét, s már néiuoly helyen kidugta borzadal-) Ji)«s hydrafojét, a lázadássá fajult 830-génység mint oz a parasztláza-, diilHoknál történt; mindazáltal'' h Com--í ínunisniits az egész társadalmat bukás--tra,vezető pauporismuH''ulattomoa zúgá-i sr., elégedetlensége, a prololariusok oly( rettentő szám« éa kielégithotlonségo ct^ak a frapozia forradalomtól vagy annak okozói- és kezdőiül az elhlntotb s^iifita.tanok fattyú hajtásaiból nőttki; > Ké''gonten kevés valódi szegényt ismert az ember, mert a megelégedés kiszedte a szegény .fuga»''» hogy nz nom . ^piondalhutott a»og4nynok. A föntobb ^•mlitott Uiöhl pL|)nd und Leule" ozimll .''^VUysbon két frtvágó^ bp^óltet, kikkel
az erdőén találkozott. — A favágók a
párbeszédet.
$
rosfc egy állapot, á másik olltinkezőleg a legjobb állapotnak véli a a s«egéuye-kot n legjobb ¿mberoknek; ixtert ha a aíegénység nem lenno a legjobb állapot, Krisztus Urunk som választotta volna magitnak. .. - ], t''
Éj)en azért, «nivol Kriszlus l/runk a si^értytft''^et Hubád ukar^t^ól vála^-t''ÓIM, Ő valddi flZegénynolc iioh''l is Yio-vezhető; mórt ki »lo^t''ny akur''lonni és nmradni, i|z n^gfjílUiik „r/.og«ny;" lenni; esUk az, ki szegény, és gazdag akaY lenni urővul, anélkül, hogy tudhatna az lenni, az fi „valódi szegéjy."
Nézzünk most körül a táhmdalmi lát-körün belül, s ez itt közolt párbeszéd nyomán számithatjuk összo korunk szo-gényo.t. Mit tapasztalunk?
Nemde az ily szegények- Bzáma tömérdek; s állások olyan, mint a jégfol-hő, melytől mindén pillanatban rettegünk, hogy logszebb virányainkat letarolja.
Hogy napjainkban majd minden ember gazdag akar lontti és látszatni, ez egyik novezetos ok jolon szogénységlínk-nek, s e szegénység rémes volt ának.l
Mindenki „ur" akar lenni; a szom-sr.éd földesurat nom .hiszi klllönb agyagból gyúrtunk, ijiint kodvoa ómét. „Sihi 6t hao — mondja ő is, de inas értelomben a hires e^yház>atyával — our non tu Augustine.l''(IIaezck és amazok, mért nem le is Ágoston!) S niegfesziti hurjat, nsuk urat játszhasson és uri(isan élvez-Jiesson: s ki CHodálja akkor, ha annyinn jutnak Acsop békája módjárii, mely oly nagy akart lenni, mint az öitör, — kérőm oaak hasonlat — s annyira föl fújta magát, hogy megpukkadt.
Ismerünk kőzségoket, hol egyszorü pőrok igy ássák alá tűrhető, sőt emol-kodŐ jólétükot''.
Vegyük ezoklioz az óriási igényt, moly eket, mint m,ár érintők, ne.u,i-osak a gazdagabbak, magasb rangunk hanem ,nz cgyszorü. jxír i,s, de móg ^S koldust ,8Qin. kivévo, megkivi''p co<;'',-nélkül myg élni som óhajt, eJ^tU^ is>v-szik korunk szog^nységénok óriási sú-
b«».......
Hogy a pőrnép közó álláspontjánál magasb igények Ofcusztak bo,, kiki ismeri, ki oaak y^hány n.appjt, időző közlök. Nem rég ú^Hottatn, midőn a há- j zi gazda panaszi''lo«lva/hozta föl: c*ak az a finom »cly()iiikeu(lő ijio kéne akiiek a lányoknak, ntng az a sok szagos szappan. Egyszerű par^m családban. Ki nem tudja, hogy a kávé, tlipa, finomabb ételek már non» / iamerotlo-nok a pór konyhájában,hooi. —van idő, niidpji drága pén^t kipálhi^tsz nem kevés liolységben, \Í)ogy, /fi^onx; pecsenyére. teíiesa szórt, du n/it nyísrcd válaszul: hogy. ez, nokljnV j.ó,'' i. , . Lofld meg az egys^örü koldüst,,!;} ajtódban r.oiigyykban,ki)pogtaKeg;'' <v« va krajozárért, nom omlitvo, hog''^ lia fojodhoz Vágja:a kenyerot, a Jíiiro méltatádi magas Büomélyét; losd mfcg őí, mikor a közcllovő Csárdában az éjen át mulat,hogy röpiti ki najiokon kercsztill a,»«pk házi BiegónytÖl. folakodva kir • mánkodott filléreit nem titkár az ei, > ; tómból ideszakadt-fókete, ozinozo-góknak, hogy n !jáváb<>li. húzzon a lábai alá, miután már a csárdás legjava . bora mozgásba hozta lábikráit
Egy szegény családnak t.V> rég --igy beszélik a lapok, ogy hnjd v« d ember ogy kis !ösíz«got juttatott, könyőrülettől indittaty». Egy órával későbben vi-seajő, hogy gyönyörködjék az örömbon, molylyol n sz«gényok a melog levest fogják szörpölgétni, s mily jől fog nekik a boflltött raoba esni, — De mily nagy volt bámulata, midőn kenyér helyett az asztalon fánkot és süteménye-
kot lát. Moglopotvo kérdezi a nőt, miért nem vett kenyerot s fát azon ,a yénzen? — „Uram! mi közönséges ót n>W. ne > flzoktunicV én''móg Alkotó k^nyoret noia ottem.0 ¡i , ?vn
Egy szegény nő uj ajándokul 4 frtot kapott, rnít tesz Volo? fut ímmar-jábAn ív fényképészhez, hogy 2 frtért phptographirozza le öt, ))edig sokkal több oka volt a ozipészro és szabóra gombtlni.
íme minden rangnál, minden állapotban az általánosan ''fölcsigázott igé-nyok! Elvhez értve ti gazdagodási vágyat, iiy tiftgy flönsnin mellett: kérdem, mire fog ez vinni?
Hisz az állam gondoskpdik, hogy a legtöbb gazd^odiísl Vágyát lecsillapíthatja vagy inkább jóltarthassa. S vajon mi ez eszköz? A lottojáték, a lutri.
Valamit az önképző egyletről.
Az önképző-kbrőknok czélja, piíhi már a hév homlokán hordozza, az önképzés, az önmüvolődéu.
A müvoltwég mintlon időbon nagy horderővol birt, n családi körökben ép ugy, mint a ])olitikai életbon. Do ha előny volt valaha az egyéni mdvoltség, ugy napjainkban életkellékké vált az.
Hégento megfelelt a férfin férfiúi ne-vénok, ha elég bátorsággal birt ellenségével félelem nélkül szoruboállani; ha súlyos buzogányokat, nehéz fegyvereket köiiyüséggel tudott forgatni; do napjainkban a férfiúnak ez már netn elég; az olŐlialádt mlfvelt^égérú kényos kor sokkal többot igényol. Ma a férfiúnak néni annyira izmos karára, mint eftze-és tudományára, szóval müvcltsé-géro van szüksége.
Hajdan erős karu kato.-.ákknl nom lo-hotott akadályra találni, ma egy gyor-kŐczo találékonyság- éa ügyes eszközökkel óriásokat toritbot a »Öldro; régente politikai szóviták holyott fegyverrel szoktak találkozni, ma gyakran egész nemzetek átalakulása, vagy mog-oldhatlannnk hitt bonyodalmak reude-céso cgy müveit embernek kezétől függ; ma cgy tudományosan müveit ember csupán szavával százak éa ozorok fölött uralkodik.
A kor halad, egyes nemzeteknek ipar-kodniok kell ¡velUlc/lépést tartani, nehogy a haladó^tőj-el tiportassanak vagy meg\ ctvo éVotít''épl^ioilóknck tartassanak. S az erre vonatkozó kötelmek, mind a férfiú vállát terhelik. 8 valóban noliéz kötelfnei vanünk a féríinnak, ö\i5 a tár-kadaloül'' ügyé, az ő kezébo van letéve ionnak jelene » jövője; övé a társaB körök nihlattatása^ bzotno^n nápokban vi-grttóiüilónak, örömbon mulattatónak kell lonrvio. »•-: • 1
Mctijünk osak valamely családi össze-jöy^lbe, b azonnal látni fogjuk, hogy n^.j -nágkörü ínüveltségro van szükségo egy férfinnaki Egyik helyon politizálni Jhásutt kényos hölgyök veszik ¿>v;''be a férfin Ügyességé., itt heves vitatkozásokban kell részt vennie, a-¿^tt komoly tudbinányoa órtokezetekbo •vonják bo,- Itt férfiak jellemzése, amott társadalmi eszmék körűinek szőnyegre; szóval, kórunk a logtágosabb érteledben veszi igénybe a férfiúknak műveltségét. i ;.
Ezekre azt mondhatja''valaki, elég jó Iskola dz élét; majd inegtanit az''bon-nünkot. '' .. r . . ■ ; ,
Igen ! én is azt mondom, hogy elég jd iskola az élet, de azt is állítom, hogy sokkal több előnynyel bitimk, ha''az élet Bzinpadára'' némi készültséggol lépünk, mintha még osak az a-b-c-nél koll koz-denllnk.
Kérdőm, nom rcttont-o sokakat visz-sza valamely kitűzött Őzéitől, a melyhoz ogész lélokkol ragaszkodnék, az álszé-gyen, melyet a világ alaj)talan ítélete miatt kellone oltüriiiök? vagy hányszor.
kosorll kortyokat nyolünk az élőt in-kólájában nk^u'',,midőn a logkészségo-Bobb iélekkol 4kanmk előhaladni ? vagy legjobb Bíájidókaiuíc, logbuzgőbb törok-vésebik hányszor gunyoltatnak ki az élet ískoMbap néhány akaratlan é» nom is vétke« hibánk miatt? hányszor nevetnek is bonnünket az élet iskolájában a helyett, hogy jóakaratulag figyelmeztetnének hibánkra? s mogtörténik sokszor, hogy csokély járatlanságunk miatt a legnagyobb azeroncsétől üttotllnk ol.
Ilyen az élőt iskolája, kesorllon meglakoltál azért, amit tőle,tanulunk ; nagy előny tollát, ha csaknémi Itészültséggel léphetünk is oda.
I)o hol éa miáltal szerozhotjük azt inog?—mindonosotro szorgalom által.
A magán ftzo^galom igon aokra ké-poBit, b fültétlonlii szükségeB a* wnber-nok, ha haladni akar, dc gyakran osak theorm (észlelet) marad uz, pedig az életbe* praxis (gyakorlat) koll.
Erre nézve igén ozélazorUék, s nagy olőnynyol birók az önképző-körök. Hogy Bzép eredményt képesok ezek előidézni, elég bizonyságok azok. kik valaha ily köröknek szorgalmas tagjai va-lának; osak kérdezzünk meg bárkit is közülük, a legnagyobb elismeréssel fognak azokról nyilatkozni; s méltán, mert egy lelkes önképző körnek messze kihatása lehet az élotbo. . '' ''
Hogy állitásomat igazoljam, tekintsünk meg egy kisüé egy önképző kört! például vegyünk ogy olyat, mely^ a szépirodalom s a azóuoklatb.ini'' önkóp-zúat tűzte ki ezé íjául.
A ki ogy ily körnek tagjává lesz, a szépirodalomra nézve orköloai kötelességévé válik a szépirodalom mozójén buzgólkodni; kötelességévé lesz nz írókat, azoknak jollomzését, mllvolk bo-
osét, a társadalmi élotrei hatásukat ta-* i nnlmányozni, szóval az irodalmat egész
tőrjében megismerni.
\z ózon irányban buzgólkodj ogyén gyakran kedvet kap vagy nz irdk felölt tapasztalt észrevételeit körének nyilvánossága olé boosátani, vagy podig önerejére támaszkodva önkészitotto munkával föllépni.
Az első,''vagyis az irőkbau tapasztalt észrovétdeik gyűjtése s azok közre bocsátása által az irók szollomébo éli bo magát,'' s azok lolkülotét vizsgálva szé-pészoti fogalmakat szoroz magának ; a valljon miro van szükségo ogy fiatal ombornok, minthogy a szép-, jó- én he-mosnok csiráját önmaga éleszszo és táplálja keblében.
A másik, vagyis az önkészitotto kísérletek által öngondolkozásra éb^osz-tetik; s meglőhet, hogy önképző körébe adott 8aoreno<és kisérlete, moly társai kritikáját kiállotta, további működésre buzdítja, b néhány kisérlet. után a nyilvánosságra is íöljéphct | mig ellenkezőleg vagy nom is mer önálló műbe belekapni, vagy pedig az olijd kísérlet fölötti szigorú nyilvános bírálat (irokro szárnyát szegi.
Vagy vegyük tokintotbe a föntnevo-zott körnok másik irányát, t, j, u taó-noklatít 1 r,.i
Ennek ozólja a szónoki képesség tö-kélyetoBitóso.
A Bzdnoklat, mint minden időbon, «gy napjainkban is, az ólotnok egyik saük • ségolt kellóko. A szónok szavával leHi-linosel, nagy szárnyat ád ; a kedélyek huUámait leosendoaiti, nagy a ki» pa-rázst lángokra lobbantja; gyújt, vagy olt, akként, amint a szórtok hatni akar.
Azt mondják: polttn íiascitur, oratór fit (a költő szülotik, a szónok ugy Válik ásszá); igen, a természet adománya saükaéges; do magában véve nem elég. Demosthonos szorgalom és kitartó gyakorlat nélkül nom lett volna minden idő szónokává.
S most lássuk ogy azónoklati kör
mily befolyással von egy kezdő ssónok^ r»V <
A % ily ÖAiképző-kUrbkbou mindenkinek kötoleftaégo szavalni, a szavaló fölött bírálatok mondatnak arra nézvo, hogy mennyire felölt inog''az illető a szónoklat kollékoinok. A bírálatok gyakran egyéni nézetek s mint ilyonok egy-. ind*'' kUsfiii vitatkozásokra adnak alkuimat. Ilyenkor önkénytelenül1'' beleereszkednek a vitatkozó felok egyrészt a szónoklat kollékoinok mogtauulásába, más részt az érzelmük kutforrásába, a sziv-bo, h igy a logcoinpotonsobb értclmoző-ro, az érzolmok kntforrására hivatkoznak vitatkozásaikban, és , ozon nton hatolnak bo ogyik vagy másik Bzónoklati. mű hang alattiba, moly a Bzerző ajkára hangot adott. '' - K ......
S mit érnek «»által el? — először in gyakorlatilag Bzoroznok maguknak helyes fogalmat a szónoklat kollókoiröl, a ér-zeményeikot'' ebbe» alkalmazva hatásosan tudnak előadni bármi nehéz bkó-noklati írüvokot. Másodszor vitatkozásaik- s bírálataikban véloményoikot minden előkészület nélkül kuli előadni-ok, « ezáltal képesitvo losznec bármily alkalommal in nézeteikkel min len ké-Hzlilut h elŐloge« rondezés nélkül fOlló|>-ni. Harmadszor többszöri f<iU4p<S«oik állal társaiknak bírálatai 8 vitatkozásai küat lélokjelenlétro tesznek szórt, a i^y még mielőtt az életbe lépnének, a szószék, vagy bármi mán nyilvános hely reájuk nézve otthonoHHá válik. Iíogy menti.yire szükséges egy szónoknak lé-lokjoUuléttol birni, az élűt erro nézvo elég tapasztalatot nyújt, naidőn sokan hosszas előkészület után is a n\ilvános holyvu ncvetaég, vagy gunytárgygyá lesznek; addig egy önképző-körbuli tag a hallgató közönséget megszokta társaiban, a lélekjelenlétet inogszcrozto gyakori kísérleteiben. a szónoklat kol-luUqit ¡Hídig elinéloti szorgalma s gyakorlati vitatkozásai által tetto magáévá.
Fiatalságot én tűz és vitatkozás nélkül képzelni nem tudok, már pedig egy ily gyakorlati kör elég tért nyit a helyes disputatiókra (vitatkozás alatt én mindig ItaaznoB eszmecserét értök, nem pedig olyasmiket, hogy Ida nagyfiámnak vanilak''0 kisebb kezei, vagy Adélnak; Viotor ának vannak-e szobb szemoi vagy Irénnek? stb). Az ilyoket hagyjuk azoknak, kik abba helyzik a műveltséget, hogy sokat tudjanak beszélni, s beszédeikben azután van-o jdzanság vagy nincs, azt nem tartják lényegesnek-
Az önképző körökben holyos toro nyilik a vitatkozásoknak, inert a menynyi az ember, annyi a vélemény, s igy ogyik a másik véleményét mint helyte-lont megtámadja, a rokonérzelműek egymás mellé tömörülnek, s formális Hzóharozot inditnak egymás ellenj do hogy állításaiknak érvényt szerezzenek, tokintélyokre kell Idvntkozniok, a''mit, hogy tehoBsonek Önkénytelenül is ko moly míivok találmányozá*ára adják magukat, a jeles férfiak elveit s mondatait tanulmányozzák, hogy Iia azután koll, fegyverül habzriálhassák.
S kérdoui» van-e énnél helye-
sebb* mód a fiatal elméktalálékonysága, ofizméik tisztázása, s bármi körülmény közti otthoniasság mogszorzéséreV—- én azt gondolom, hogy hinös.
A« ifjúmig önművelődésére n^zvo, a holyesitfányu s jól kozolt önképző - köröknél jóbb mód nehezen van.
Iskola ez b benne még Bom egyedül a theoria jtnüködik; praxis 02 s még sincs összekötve az élet iskolájában történni szokott kellemetlenségekkel.
Amint itt a szépirodalom s szónoklatra vonatkozó önképiő-körröl szól-lottain j ugy lehet az élotnek bármily pályájára vonatkozólag önképző-kört gondolni s alukitpi. Az öuképző-kör nem más, mint valamely eszmének, vagy; czélnaV iminé) sikereaobb megközelítési
vagy olérés módja. Az élet s társadalom; kívánalmának osak ugy felelünk meg, ha a helyot, moly nekünk jutott, bármily rangú legyen is az, o-mk annak megfelelő műveltséggel töltjük bo iga-i zári. •''»'' ''
*
• #
Erre vonatkozólag szabadjon egy kis 1 megjegyzést koozkáztatnom!
A múlt tavaszszal c bocses lapok hasábjain egy önképző-kör alakulását olvastam, h mondhutom, hogy öröm járta át egész valómat, mert az alakulandó kör ogy igon kellékeit eszmét, a politikai életet tűzte ki ozéljául. Örömömet növelto az, hogy szülőföldöm, Zalamegy 0 ifjúsága tévozto azon kör megalakulását, már többen alá voltak irva,sőt a megalakító gyüléB is kivolt hirdetve , s ezután..... fájdalom, egyszerro elnémult minden; én legalább, ki figyelőmmel kisértem minden logkiaobb szollőt, mely róla hirt hozna, semini tudomáshoz sem juthattam. Do mindezen ti-tokszerüség daczára erősen hiszem, hogy a Deák Ferenoz, Deák Antal, n Kisfalu-dyak, Hortolendyok, Csányi, Fehér Cíyörgy, Császár Ferenoz, 13acsányi János stb szülőföldének ifjúsága, nemcsak megalakitá k kört, liánom eredméuy-nyel működik is benno, hogy nagy elő-doikhoz méltólag léphossenek egykor ők is a küzdtérro. IIAIIASZTOSI.
A keszthelyi azölöazet és borkereskedés h&trAnyai.
A Keszthely-vidéki bortermelők olvo minél tőbb bort termelni; nem sokat törődnek (azaz osak mikor már hordóban van) minőségével. Mennyiro hátrányára van 0 vidókoni borászatnak, adatoljuk pár sorban.
A szőlő nemesb fajai s általában a nemes termények nem űzetnek oly, dúsan, mint a nem nemesek; de sokkal jobb és beosesb gyümölosöt hoznak. Ha ''tollát oly szőlőfajokat válaszúink, loe-lyok szőlőink tahijában bár dúsan'' te-romnelf, de a megkívántató érésfokot mog nem haladják és a jó borhoz megkívántató kollékok ki nom fejlődhetnek, losz több, de silányabb; ellenben, ha figyelemmel megválogatjuk a fajt s nom arra vagyunk különös tekintettel, hogy minél több legyen, loond valamivel kevesebb, de spj^a) éi tékqsobb borunk.
Igen ajánlatos tehát és okszorübb a sokasitás helyett a nemesítés; ekkor a <.>Q—.80 ozor akó (ennyiro lehet tenni a középtermést) a vidéknok feltűnően több jövedolmet, a borászatnak még eddig nálunk ismeretlen'' lendületet, a ami szintén szükségos — hírnevet szorezne-ezt elérvo, nom kolleno aggódnunk: ho-J gyan adunk túl a borainkon, ugy, hogy évi fáradalmainkat kollőlog, dúsan jutalmazza.
A keszthelyi szőlőhegyek talaja mészköves, agyagos-köves és agyagos. E szőriül kellene kipuhatolni, milyen talajban, melyik faj: milyen bort terem; szem elöl nem tévesztvén: micsoda fajok vegyllleto ad legjobbat. Ha igy az erőhöz kollŐ tapintattál is járulunk, ugy fog virágzani 0 nombeli gazdászatunk, s mi osakis ugy mondhatjuk olt „Meg koll gazdagodni."
Igon kivánatos nálunk, hogy 0 Bzak-mában avatott egyénok — kik nem hiányzanak — szőlőink termés kéjníssé-gi uiinőségot kikutatva, a kozolés ozél-Hzorübb módját okadatolva bonozkés alá vennék, bebizonyitnák a még hiányzó okszerűbb kezelés olőnyét, szóval: olö a holyszinen fölállított példával ke-lone olőljárni.
Az elszilrt bor kezelésében i« sok for-do eljárással találkothatni, moly eljárások a bor kellő összeérését nom eszközölhetik.
Az olszámláltakkal nom azt akarom
tán bebizonyitni, hogy boraink talán oly silányak, miszerint a jó burok közt I101 lyot nem foglalhatnak, sőt bátran elmondhatjuk, hogy helylyel-közzol kitűnők is teremnek. Az olősoroltakban inkább óhajomat fejezem ki, hogy ''a bortermelést és kozelést minél előnyö* sebb eazkőzökkel emelnék s igy jőve-dolmezőbbé tennék.
Szóljunk pár azét, amennyiben a kereskedést érdokli, a hordókról.
Általános és pedig méltányos panasza a borkereskedőknek, hogy, ha niog-vesznok fíO — 70 akó bort, rendoson 4— G akó a hiány, holott az akópálozávali mérésnél megüti a rendos mértéket; ennek oka a hordóban rejlik. Ugyanis, nálunk a hórdók minőségükro nézve kétfélék: hosszabb karcsú és rövidebb mélyebbek. A rövid magasabb hordó tér-méje kisebb, mint a mennyit az akó-pálozán inutat. Ezen leleményes oaalás oly divatossá vált, hogy az illető hordó osináltató, a megrendelésnél kiköti, milyen minŐBégü legyen a hordó. Igy is olcsitják a bórt. Igon természetes; inort a borkoreskedŐ tudva, hogy a hordők megcsalják az akőpálozákat, az alkunál iparkodnak rátódni, a mennyit az első esetben vesztenének, ha nem többet, a hihetőbb, és az ok miatt, melyből származik talán méltányosabb is, mint az elsőké.
Figyelmét kérjük az illotő hatóságnak, hogy a végül előadottak megvizsgálására kitérj szszo.
KESZLER GYULA.
A vasmegyei honvódegylet jegyzökönyve
1867. novamber 4-én.
A vnstuogyoi honvódogylotnok 1807. <Wi novombor lió 4 dn a váro»liáz nagy torotud.-bon tartott kil/.gyíllósl jogyrükönyvo.
Klnökölt Uiváry Iítvda nloirodos olnök, jolon voltak Villon Márton fUntfiindo« «lol-nOk, H*al)6 Vlnozo »1o*rodoi é» Irtva* dan-(blrriok, Tuoíuntlialler Lajog főhadnagy, Ln-ky Furoncz srázado«, lUllnt József hussAr-uzáziidos, Ajkay Nándor urdíadoa, SzakAci János tflzór százados, Tovoly József fiihad-nngy, Vittnyódi József százados, Verdi Qyörgv tüíór tiszt, lfodászy Endro föhnd-nngy, Fülöp János szásados váln«*tniányi ta-gok]'' — továhbá Mngnssy Antal százados irnt-tárnok ób olleníír, l''illich Foronos iegysö, ós móg számos bajtárs,
• I. Klnök olöadja, miszerint n pest! országot honvódgyülósi-o küldött követek Vidos Márton''cs Tuczontballor L íjos bajtársnk kül-dotóseikbon pootosnn eljártak, ó* mogórkez-vén julontóíokot írásban foglalva beadják.
Fölolvastatván, élónk holyo^lds ós él-junzóaok köxt vótutelt tudomásul, s minden ogyes érv irányolvdl ksotgáUnd az egylot jövö istánolására nézvo, nomkülömben mindkét követünk ogósz általánosságban oósotolték n posli központi egylet, vnl.uniht a nagy gytllós czéljnit és kivAnntait, s főkö-tolosségónok Ismerendi ns egylot is minden kitelhető orüvol támogatni és segédkezet nyújtani, miért is az indítványozott nlapezn-bátyáink módosítása nom fogadtatott ol, miután a pesti már is n magas kormány által Uolybon hagyott alapszabályokat tekinti irányadónak.
II. A központi egylot által kövotolt 10 frt o. é. pótlékot BB irodai asskösök fodezésóre, Vidos Márton küldöttünk as egylet pénztárának loilsotte.
Tudomásul vétotlk, s kiadásba utalvá-nyoztatik, as üsstoirásl létszám össsoállitása pedig » kívánt modorban rnng szorlnt clké-szittotní ellmtároztatott.
• III. A* insbruoki fogyvor-gyár ár|ogyzé-koi küldntt az ogyletnok, molybon az újonnan divatozó gyútüs fogyvoroket ajánlja.
Elnök ólmja ogy példányi megrondolui, valamint na ifjabb uotnzcdékot ugy kiváló több sz>ij)lötlon jolloinü houlitársalnkat tisx-tolotboli honvédőkké avatni, s miut''-gy meg vetni alapját n honvéd cscincténok, uiulynok istápolása országszorto elsőrendű Ugygyé vált.
Az indítvány a fogyvor meghozatalára nézvo még k<irainak yéleiuényestotxtt s füg-gőbo tartatván nz ügy mikénti f.-jlödésóig,— a tisztoletbolí honvédok fölavatása végxtti indítvány olvoltotett, mort honvédot cisk iv mult nagy napok hnrozai t ''reiuthottek, s múltút adni uzoknak, kik as 1848 és*1840 ik évi szont barezok vérkeresztsógót fol nom vették, — nom lohot.
IV. A vasvf.rl Inükedvclő exlutársalatnnk kegyes küldeménye 70 fl 09 kr.
Köszőnett. l fogadtatván a jelenlévő Liky Foronos bajtársunknak, ogy a színtársulat ogyóiii-inok, valamint 0 társulat igazgatójának ilídiiBsy honvéd bajtársunknak viharos éljenzés közt mondatott ki a kössönot, — b oz jogyzökönyvilog is felvétototL
V. Hzoinbuthelyon nov. hó 8. a megyei nagy teremben r.indeiott fényeson sikoríllt liang-vorsony eredménye 372 ft 81 kr., 1 dbos.ár. egy db ezüst tallér tiszta jövodolom a vasvári összoggol együtt olyformán utalványoztutott a pénztárnoknak, hogy oson ússzoget mint n vasuiogyel rokkant és aegélyBuiulő bajtár* sak számára külön takarék-pénztári köny-vecskéro bo tegye, valamint saját bajtársaink önkéntes adakozási gyűjteményét a hon-védogylet szü|<séglotoiroosim alatt kosoljo, s a tisztult hasallak és honleányok kösromükö-désuért örók hálás köszönetünket nyilvánítjuk, moly határozatunk másolata minden ogyos taggal közöltetni határostatott.
A kiadások egyrészénok foduxósére Tu* ozonthaller L^tjoa bajtársunk indítványára követ közök járult tk :
Tuozonthaller Lajos 5 ft, Ilartkodcissky Imre 6 ft, IMIlioh Foronos 6 ft, Hiuzky Kálmán 2 ft, Blagassy Antal 1 ft, Kovács Dániel 1 ft, Marton Elok I ft, Vidos Kálmán 1 fl, Foronczy Józsot'' 1 fl. Összeson 22 fl, moly-nok folytán nagyubbmérvü seg ilyozésbon rószosülhotnok rokkantjaink, — köszönettől fogadtatott.
VI. Borús Imre Ügyvéd ur 10 ft->t ajándékozott a lionvédogylotnek.
Kegyes adománya óljonok közt kőszü-nettul fogadtatott.
VII. A rokkantok sogélyezése érdemében ogy választmány össsoáüíUsa njánllalik.
Közfelkiáltással tízabó Vlncso, M igassy Antul és IMIioh Foronos urak inoglmlabuas'' tatnak aa igazolt rokkant honvédek kérvényeit Hgyolemmel megvizsgálni és a pénztárból utalványozhatni. ■■ • ■• . '' '' .
VIII. Indltványoztatott as élotU i lévő ti-bornnWatnUnt ogyl tisateleib. tagokká megválasztani, — az áruló Uörgoy kivétolévoí — általános helyeslés és köarulkláltá^sal Porozol Mór tábornokot, érdemdús hatánktiá'', tisztoletbolí elnöknek KlapkA György, Vot-tor Antal, Gáspár András, INquetti Uu»*láv és Czeos János válatstmányi tagokká meg-választatlak, — kik erről értositundok.
IX. Pillicli Forenca egyleti Jegyxö előadja, miszerint elhalmozott teendői minit még egy aljogysőnak mogválasztása ssükaégcs.
Közfelkiáltással Bsalmay Antii honvéd-hadnagy, ki már eddig Is magának tobb ér-domot szorzott, mogválasstatott.
X. Folyó hó iS&n röggel 8 órakor a ss. fe-renoai saorzet ogyhásábun mogtirtutt gyász-mis a, (oot. G-ka holyolt) hallhatatlan omlékU aradi l''J tábornokainkért toljos féi.ynyul és ünnopólylyol mont végbo.
A ssent forenosleknok a mindon díj elfogadása nélkül tett fáradságaikért köszönet szavaztatott, moly a rend főnökével írásban kötöltotni liatárostntoti.
XI. As ogyleti jegyzőkönyvek hitolositó*4-
re nézvo bizottmány vál isalása ajánltatik.
Elfogadtatott, missorint minden linv^dgyil-lésben három t.ig u»ogválastlassék, kik a gyűlés végén a jegyzökönyvet hitolo«itiiók.
Kelt miut font. F1LLICU FEltENCZ,
•i/i«ti j<r/<s.
A fentebbi megválasztások kővotkoz^bon a vasmegyei hon védogylet kövotkiz-''i érd*»-kos lovolot kapott,1 melyeket közölhetni örömünkre válik: íizerk.
Pest, Üss utcza 14. sz.
1867. nov. 22 ón.
Tisztelt Elnök Alezredos ur!
Hseretott b^jnoktársaiu ! 1 Köszönöm a mogtisatoltolést, szerfolutt beosos nekoi» haiCáiuHsinuk ozon nyilvánítása, nomcsak azérI, mert aa multamat igazolja és dicsőíti, de mort jövö müködósomot fol erősíti, és a sikert biztosítja.
Tömórdok a nulfézsóg, toromtményo a L8 óvui iszonyú «.Arijálkodásnak, nom csokély . aduga a g\ a noinzot vesztő vét-
kek utúbbjaiunk áll utjálmn a szont intluká-tiak. Do nzért osak haladunk, mert kuli, h»ny haladjunk, és gvösni is fogunk, merl; kell, h Ijry győzzünk : laton is ugy akarja. En dőrék, hü bajnoktársaim, kik velem együtt véd nőket ilöbb nz otszágnak s szerzői A ví> lághirü dícsŐNÓgnok, utóbb msrtyrjai a szent ügynek, akkor, midőn vissza hivtak a szám-(lzatésből, és a honvédügy csúcsára omeltrtk, a győzelem bizonyságának ép ngv fötépyo-zöi mint 0'' ő rondü biztosi ¿kai let ok.
Fogad ja tehát tiszteli Elnök, • bajnoktárs uram logös/.lnfébb oiisinorésomet a k»Jvos tudósításért és mogküldött okmányért''
''''.érem, s megbízóin ssivoskedjék a vasmegyei Honvéd ogyloti ssorotott bijnok társaimat értoiitoni, hogy örök hálára kütj
Űztek o kil<tat»téiut>l. Kltom, oa«Jekvö«é-< gem a* ovi,kkol ulyálsssUiAtAtlftniil volt mái'' 1848—4Ü Ih»\) /Iwzofurva, é* eljegyezve, ói »«>» UZ Ünnepélye« Snnotlot nyert.
Ml uiáj is liiu»;i>űiitok végkép megfogjuk igy, éh R« ulv^i menteni a 1101111010'', és ha Isten v>K)'' e karja uisgAt ** emberiséget i», molynok 4<>ran nemzetünk jöv^jélől függ tioMi ijicgvqlendö mértékben.
laton kegyelme, » nld ''.ioui őrködjék folot-í t (ok é«''vezéreljen hennátokét szeretett baj-iiokUrsa.im liil bajtársatok
l''EKOZEL MOH. Vií*i»agyp tisztelt lio»rvédogy Ijténok
Szombathelyen,
Tisztelt honvódoíiyltít
:■/ Kedvet llujtársak I Folyó óvlno voinbor IL-rül keltezett he-o*cw távolét n tisztelt egylotnok, molynél fogvn a vasmegyei bonvcdogylet választmányi «a^''jiii koxo csekély Bzouiélyomot soroz -ni énlüincsitette^. kellemetes meglepetéseid voltom. 1 1 \ 1 i
AdhatnAuak-o ? nyorhotuék-o drügAbb köböt kincset, mint molylyöl igénytelen így-szerűségem A/011 kedven bajtársak megemlékezése ültül megajándékoztatott, kikkel jogtalanul megtámadott «¿ont h<ir.átik oltalma-zású»n vért ós élfitot vinni áldozatul szerencsés lohotók.
Sokat szenvedett, do inog 11011» ingatott lel-koitinok oly jól esik n koroaotlontil föléin liAjlott vitéz bajli''uni li^yolom, liogy azt keh lemben élt) hon szerelmom uiollott npolgat-VA mcgérdomolni kodvou kütelesiégnok fogom |.irtani.
A pályát futott vén katona karjai, ha a fülfogott nohés csapásuk nlatt lAiiksdtAk,1 tvati ernjo hu hanyatlott is, do tárbelien aznl-leinévol b"tni ólinjt u»ég ott, — hol a zaero-i tott''haai^függolloiisége, ~ nyugnlnin, éa állami magas hivutn».i mindenkitől erejéhez mért lUdor.fttOl kiván, kötelességének betöltései parancsolja. .i..!■.
Ilnmtnlkezkék voloin miiiilookoi- Yasme-gyovitéa honvódogylole 0 ¿11 testi 6» lolki erümUil kitulhotőlog sietni fogok, 111''nt a tisztolt honvédogyict bocaei figyel méböl megválasztott választmányi tug, a kitűzött nonioi ozél folé túrii bajtársakkal sorakozni, ( . * (enni mit öröm « tehetségem ongod.
Hazafiúi Üdvözlőiéin kijelentése útin mo-radok l,i 1 , n litztolt I1011 védogylotnok s kedves bajtársaimnak alázató« szolgája
OÁSl''Ait ANUltAs,
honvéd tAbornok.
Tisiielt Bajtársaim I
Folyó bú 11 én íiojí»Ain intéf.ott tu''dólíti-»At, hogy a thatolt vnamogyoi bonvédogyloti ongom vAlhtwstínányt »ftgnolc mogvál taztnni Bzivoakcdott nngyörbmro mnkczombcí kAp-Intii, t» alotclc tiBf.tflt bnjtArs nrnt nrrn kér-ni,nxivoakednék ah Igen tiszt. Vrtsntogyoi hon véd ogylotr.ck oü okból öazinto bi»jUr»r kö-'' BsOnutumbt kljolon''tóni Aton ho<«A tétullol, hogy luv/Ain, óh koronAf-ott kirAlyorrt irAnti kütolcaeégn^not tobutaégem azorlnt ós Aldoznt ké>*»iég|»ftl^nliídég tíijoíitondo''m.
Töbhlkbou bftjlArtii b<«rAt«AgAbA ningooiAt! Ajdnlvdn tolji''g ti«Ktalnttol vAgyok. OroaifrtlvAn, novomb. UiJ-dn 1 HOT «»»intő bftrAti« PiKKTY OUHZTÁV" honvéd tAliornok.
Igen tisztelt alezredes
». honvédegylcti Klnök ur! Oröminol .olvA»t«iM f. hó U-éi» kolt bocac« aorai.t, molyokboii tiidomiiaomr^ adui asivoa-kedik, hoj»y a tiaztolt VABiuogyiá ho^védogy-lot folyó I|ó4 éu tartott kü/.gyülésén kiizfol-kiAltA»a,j| vilja« sliuAnyi tAgjAvá megvAlaiz-tott. " 1
Örültöm 0 becsi1« mogomlékozóxnok, nom-ciftk A*órt, mort bixonyitékA nuttftk, hogy a honrédok vezérttkröl tneg nem felojtkoítok, tlo örvendek különösen A»ért, mert vilAgoian ÍAriuBltjA <**ort lett/hogy A honvédok multjo-knt nőm folodók, mely nerns^t podig dlcsö multját Hfcí-tíi eliJtt tftrtvAn arról le nom mond, Atinnk jAvíijo is v«n, inert h dioaö multnaki lü oinU-kéliúrt cklrAdaik n dicső jUvtí, — A diostí m''ult az, lööfy lolkesil és aaép tettekro imvU. •'' " ■ •
Hziveakodjék tohAI a tisztelt ogyletneU a •*ivélye« tirl vöxlotomot, b 0 tígyeloiiiért log-ftszintébli kfiazOnotomot kifojtenl, atudomAa-rn ftdnl, lm bAr mikor ityilik AlkulniAin, mint vAlftsstmAnyl lag,'' gyflléBoit lAtogatni fogom Magfttn f<)lfltto bíOBOs emlékébe AjánlvAu TtíztoU Alezredes nrnhk vagyok
'' P«»*sony l»t}7 nov. iJl-ón
< > ■ • r tiazitilo l)rtjtAr«n.
Doggenfoldi YKTTKH ANTAL
t«i.S,.,
Levelozósok.
lengyeltóti, doo. l én 1H67.
NAlunk is volt casíiio, voltAk műkedvelő oltiadAaok u ogyéb lél.tk oinc.lö ostólyok, mo-. jyokről dioaéróloK lohutott volna eiélani.tuost a farsangig, molybon egykét tAncavi^alooira szAuiitunk , beérjük a kőaös unalommal, mit a hoasau téli esték kétszoroa mértékből« nc-héaitonék reánk.
Ennyit hővezetésül. 8 i»oat folytatóUg »»abadjou küaségünk két novoatosógórdl: n kalli. és iar. iakoUról azólanom. Novozotoa-aéguok mondom pedig ttkot azért, mort mi dört az olUndAlok mindkét bolyon megkoz dóitok, több tzUlbl foglalkoztfiltA ayAIaszIAs, inulyikbo Adji\ gyermokét V Mikor AztAn ök Így gondolkodtak : miért 110 tUotoók ssivo-no»» J1 ftot havonként aa izr. iskolAba, hol azon klyÜl, hot;y n katli. vAllastanbol mit lem tanlilhatí több idegen nyelvre és sok '' mAara oktatjAk gyermekentot, mlg a mAsik baü egy. forint évi díjért, leazAuiiiva a val |Aai dolgokat, csak olvasni, irni, szAuiolni, mngyarnyel vtanrA és ogy kis fójd raj ara tani tanak, "'',
" Hogy luenbylro hülyca vagy helytelen ha ily okoskodás, itéljo meg kild -saját nózoto •icrint. Én csak «sért hoztam fol 0» Ügyet, raisaeriiit nyíl vAnosau felkórjok néhAny szülőt; hagynának fol ^néltAtlan kioaitiyléso-ikkol a kath. InkolAt IllotÜlog, s lio torholnók enuok ugy Ja annyi lovorükörUlinénynyol kttitdö tanitóit ntég több kellöiuctlenségells, és a mi fii, ao hintsenok niétoly t a nóit Közé, ki uiostiuAr u)|nd011 csokélybégért, példáikat kö.votvo szoros |uagának elégtételt.— •
Ami uz újságot illóti egyébből noni szolgálhatok, mint, hogy egyik szomszéd községben holmi kisértotröl b''s/éluo^ki a aertvés ólak körül c,« téli ként fokoto alakban mutatkozik. KUlönbon az ily kiaértotak fólog advontbon nom ritkAk. A mull napok ogyik reggelén a harangok vészt jolont*} kongAsa riasztott fol bennünket hajnali Almainkból, do hála az ég-nok ! a fü/, nohAny urod. cseléd óljain kivíil nem tett kárt. HAJUATO H^NpOM-
Ilike, dccBcíubcr 4-én 1867. Tisztoli szerkesztő url Somogy róna vidékén irom e uoroj^at. — Ha roogAllunk a Uulaton, és DrAva közt elterülő térségen, roppant ordö^égo.t Utunk olültüiik, melynok óvazAzados bükk é« töl-gyosóbon a téli ''napokban tömérdek dolgA van ax ordéiauok, több isbon vadAisauk burokban u farkait, zsombék köJt a rókAt, szAllas ordőbon aa Őeokot és nyulat, mert most annak az idojo; végro alkonyodtakor Iob^o Is kell Állani, mqrt a földműves fol-ha»*nAlvAn ot alkuimat sio fat« toloruntcsak ugy viizi a fái; —• ily formán kovós idő )ut, hogy bacsos Upja számára különfólo újdonsággal szolgálhatnék j azonban legköaclobbi
vidékdukön érdokos vadAszat tartatott Ihá-ros-Herénybon ns. Pallíni In koy Jóaiof ur uradalmában Itícdor ó« Oogcl fő erdész urak rondoíóso alatt, ti» vonal-, és ny^lpa kör hajtásban j.ilonvolt ik: gr. J5io|ty Jflno», gr. Bitthyanyi Józtof, gr, Kustotich ÁladAr, gr. Fost-jtich Andor, gr. Széohouyi ^qodnr, gr; Vikkunburg, ^''r, íorjrAoh, ÚJ., gr. ForgAoh. 11«. Inkuy Lajos, ínKoy Zfiginond, Inkoy latvA^ u«;Ak é» a tiiult azomólyxot, — négy napi élvezet után a sok lövés élénk tüzo-lésébou eloíott 7 dnrnb ö«bikn 1 sebesült, a5Í) db. nvul 31 aob«ajllt, 8 rókíi l lobo-sUlt, 32 db, fogoly ós í fáezAu. A tnegyénok vftlóban érdoindl stolgál ogy ily uradalom,! hol aa ordő oksaerü, a vadtonyísatés a legjobb kezolésnek örvend. A hajútokra néitvo ^Irponilhatjuk ko«z</rus költőnk Ki«-faliuly Sándor cuie snavait
A v»(!fntA«n mint a rímelti, Jno, meKy, aU • f.ilfoU.—
H irilUni tilííníl nia hMvAm; '' I ri a vad verében lr^ull olv^«*.
! Jtígy«*or»u»ind ouilitéH nélkül nom hagyhatom a földes ur többször tup rutait kegyességét j mull napok egyikén aaoo parancsot adU főordé»»énok,hogy ft leégett szoronoaét-ioii Mibáldiak részérő 200 db. tdlgy, éa 240 db. nyirfAt kiszolgáljon, még ^is a magtárból adatott 60 mérő rozaotj a könyököt ouyhitö tevőt sokan Áldva fölkiáltják, tartsa Isten magyar ItazAuknak, ós im omboriség tovAb bi boldogitAxáral ,
NEUSIÜLEU.
Altul lakhelyeiket elborítva lAtúi. A« Agyutáu figyohuczteté o vAroanWnek lakóit o voazélyfo én alkalmat nyújt vagyonukat még idó olött menthetni. l)e «xoroncjtér« a via mAr másnap Apadni kezdett, A» igy a voawtfy ogy idóre ol-hiritvA lón.
Az egész uovomber hó mAjd kivéUd nélkül és logfókép a két utolaó nap igen viharos volt, s minden réazról Bzomorú liirok érkeznek b/.A mos a/.en;no«étleniiégról a tongoren, k ¡kiitónkbo is több vihar által kAnwult hajó tört ArboozfA-val vagy inAskép csonkitva látható.
A távirati dijak a tongwtuli (lábol által cl»ö doc*. óta loszállitAtUk ogy 15 szóból vagv 75 botülxjl álló sftrgöuyért Ilamhurg, IJj York ód Hostonlg 30 p. tallér »U 20 ez. garas.
Hamburg, Philadelphia éa Ualtimoro 07 p. t. éa 22 02. g. lizotondő.
A hftiuburg-araorikai góíhajó társulat november hó 20-án üléat tartott, a molybon egy uj nAgyszorfl hajó épltéao elhatározvn lón, a költségek fodozéséro 1 millió marc baneot en-gedélyoütotett. l*^zon ujan épülondÓ hajó az utn-zá.st Hamburg, Uj Yorkig majduem egy ogész nappal rövidíteni fogia, osáluú ■** utazAa kod-vo^ö idő mellett alig 9 nap óa ogynehány órAt fog igényelni.
Tizonkilonczodik srAzadhan élünk, a melyben o szó lohototlon megszűnt létezni, rémülettel gondolunk móg ma azon idóro visezn, a mi-dóuuz utiuáí) hquiburg-iy-vorkig 2 liavig tartott éa csak nagy óiutveszélylyol, idóveiztéiiol és pénz-Aldozutok mollott történhotott.
TohAt köszönet századunk haladásának, a molybon ogy még 60 év elÓtt mint borzasztó merénylettel kijelölt utazás, Lv5jutaüá««A alakult.
Néluiny hó óüi _Hamburgban éloa vitára ád azon kérdés ftlkalnmt, hogy mogazünjók-o vA-rohuukban a polgár-őrség (Miliz") vagy nom V Miia tihgyohb városokban épen jolonleg a j»ol-gArórség fölállitásAn fAradoznak; belAtva ezen Bzükségoa éa hasznon bovozotéat, nAlunk egyró-szo a |>olgAn»k)iak Ím nem bia>^yithut«i té^y mellett, »ut 0,kariák oldöntflni, n.mult napokban is egy 14 ezer alAlrásaul tolt folyamodás a pol-gArórwig fentartáaa végett u magaa sonatuahoz nyújtatott bo, én hi»z«*ük ozáltnl valahára őzen ügyöt a közjóra elvégozvo látni.
Hamburgban 0 héten a ház- és szomély-Osz-szeirás vétetett foganatba, 80(X) személy lelt nz ivek szét hordásával alkalmazva, hogy segód-kozot nyújtsanak, az öaszoirást míolóbbou bo-végozni, a statlstikai eredmény t legközelobbon közölni fogom.
Mult héten fényképószotl kiAllUásunk volt, fíteépen föltűntök a Ucai, boi-lihi, pdrlsi ói uj-yorki fényképezek tnAvoi, do a helybeliek som maradtak vis#za, habár ők ig°n kéión lottok a looudő kiállításról értositvo s csak más rég elkészült müvekot Állíthattuk ki, volt alkalmunk 0 szép nftvószotben tett halriláat láthatni. Néhány nap óta az Elba folyam Hamburg éa Al-tona közt ogy jole« i»éldAtiy. tengeri kutya úszkál, moly bizonyosan * w-Hv Ital votódött ki, a hajósok vadiUauak lifé^^^v »,
. y T ZÉLLINOEH L.
•-''.!''(. .11 . / • / .. .
• .1 In" ! T.
Heti szemle.
Ilrtiubuftf, docx. 6.'' J867.
E hó 2-An délu tán nagy Agyudörronés Ijjesz-tetto fel a váron lakóit, mert ogy eróseii dÜ-hpugo nyugoti »/(''■) kövotktuitébon nagy vihar (S(urniílttÜi) támadt, úgyannyira, lipgy az Elba folyó majd 15 lAbra omclkedott ós a számos csatornában, melyek a házuk kttzt vonultjukéi, igen inagussA nőtt a viziUlA», ez Által az alacsonyabb fekvÓ városréazek, do''legfókép u pinci-.téreken lakó személyek, kiknvk száina Hamburgban igen nagy, vwzé''ybo jöttek, kiáradás
Dict. 13. 1807.
/
''c<<+ LaugiowiU török nnvo Liugo bny. — ZoaiboMian Jablonkay Oóza,hölgy miatti pár-bajbt''.u olesett, ötödik l.ivésrn szí vén találta-iott. — Mariiiaros Szlg ..1 a sok esőzés oá mogoly*dett hótömegok C^.vizet röglönözro, millókra inonő kárt ykoz.jtt. — Spanyolhonban az ostromállapot inogsiüut"Uotott. — üiribalJl kijnlonté, hogy Caprerüban nyugodtan vlsoli mwglt. — Az oraa^háa tormo At.ilakiUiia 40 ozor frtb« korUlt. — A tinan-ezok egyenruhája: sötét szinü atilla, ezürk) magyar nadrág és katonakftpony -— fő vogükön a sas holyott a magy» oai/r"^; lesz — A lapokban fol«*óí!ntuuk » ^."«ci''ii Hmn-uyolvü hivrttaloskoai?» ollen. — M i''gyar oon-eulnak n Duna-fejodohmt,égokl> « JJóldy György van ki»zocnolve, A.k^''-^''báz-ban oiásodRlblnökké nyert
azótöbViégoU — A m. U;V ''ivirdáA«atí tanfolyam Jövő évi januA* 10 én ^¿e};}'' lezdotét. Tanulók 18—30 év kOzSttlek leí.otnok.— Hevosmogyének már. mogengedtott bisott-niAnyi gyűlést tartani. — A rjJAgyar ministo rium országos rondőrségot ukar folAllitani angol mintára. —« IV.risbati 1 fórra lalmi ki-állvány miatt tőbb''.a flIfr?í^UHk. — Egy iparlovag Tinny^* nqnt íoint Kossuth ti 1, hol inogvondégoltots. tt, CsabAn azonban ol ver tók. — A kis lutrit Aiis^t/iában fokonkint eltörlik. A jövő éVlwn már 30 hiuás helyett 20 leiz.— liócsb<jn ,i-. bb iib »akik, mint férti ez 204,042, nő 30K''-^í - A budai népszínházát l''ustro akarjAv ttenni, uiAr i. képviseletben. —■ (Voizloiigyolhonban nngtil-taték a gabn«. klvi.tolo. — D.jbroczonben or-ivosi''gyleí alakult. — LongyoUirszág a mostani orosz ujonozozáanAI 120 ozor katonát köteles «dni. ~v A zsidók egyonjúgusílásá-nak omlékéro előkelő izrajliták tetomos ősz-szogot ezántak, minlogy 20 ozor forintot, me-
| lyen ogy „izubaddágot" jolképzö oarraral márvány szobor késaülno s na o^aaágháa osarnokábin loiine folAllitandó. í— (i Folté-go IVstani léte alatt hlranflrlnt II)'' ezernyi honvédaitreg felAllitásAt rendelt«) ol; (A kormány megozáftillr.) — A m» k« hoUfédoUil ininistcriuiu jövő évrei ujonoz-^HitAil rpíjde-Ictét illetőleg több m^gy0 tőrvépypo Ütközőnek találja; előbb aa brBzággynlé«het terjesztendő. —« A marhavész több helyütt kezd dühöngeni lemét. — 10 krajotárosbankjegy a hamisakat kivévo —15 millió forln^nyi^y^n forgalomban; most ujolag 15 millióra akarják omolni, — A szerb hivatalai lapkljo-len''é, hogy a török birodalom «értntldrtségét szerbia noinxoti lótolo élotfoltétoléuok tekinti. — A dooz. 3-ki magyar, «»r^ággyülé»-bon a „cjuota" olf igadlatott, —• 0 Felsége a magyar kirAlynó áldott Állapotban lovón,hír-szerínt iiudán töltondl izlllósi időjét.Az olasz kfllügymlnister h magyar minisztériumhoz magyar nyelveit irk lovól kísérőiében érora-gyüjtomónyt küldött.—KassAróHO ozor köböl hüvelyes votcinénymagot rondeltok FrnAoziaorazAgba. —A bécaí.''araoiial padlásán kondőbo burkolvh őgy''olmotsiiött hói fejet találtak. — A marhavész a mult század vo-goig egész Európában 200 millió •narvaa-marhát ragadott el. . -f,. A fnuuoiok küldött-ségo Pesten a lognfgyobb »aivíjlyoiióggol fogadtatott. — A világtalan Táncsics Mihály a soroksári fiataliágot mágyar nyelvro tanitia. E végből a városháza egy siobájAt Adták rondelkozésóro a egy '' caoilka honvéd vozoti. — Zágrábban Január l-jótöl kozdvo a ««idók földbirtok szerzési képosségo biz-tosittatni fog. — A magyar irósególyogylot vagyona 120 ezer forint. — Nagy Mihály suporliiteiidon« Komáromban n t^moloiuiudvarán elcsúszott a kezét tOrtö.A fiumei tongorésn iskolában joluulug 13 magyar fiu tanul, köztük Konányl IJóU Kngy-Kani-zsai is ?
7<ala-me^yei hirek,
— Dooz 0111 bor 3 tói 12-ig a Ruda-kii. nlzsaí va«pAlyavniinlon,ugy Sopron-kanizsai és l''rag'')rhof-kaniz«AÍn isjkovoaobb ideig ahó tőmog miatt mogciUut mindon közlokodéfl. Enuélfogva lr.puuk ol^.bbi hótpni azAmát nom adtuk ki, azi- t jelonlog kárpótláBul két ivet adunk, s kérjük t. olöl''uetöiuk iziVoi" ol''ué-zését, mely külünbon is nem UilUuk függő akadály miatt történte ■ <
—ü Folaógo zaUbóri Horváth Mór földbirtokos urnák u os. kir kamariisi máltó«ágot adományozni móltóztAtott.
— K u l hy E in II honvédhiidiiAgy ur Ndgv-Kanlzián jegyzéket készített az 1847» diki Bzabadsúgh íróiban oloautt b.ijtái ikról 3 ¡sM a központra bokllldtQ.,, • ,...
— 1''ostaügy. Örö nmei halljuk, hogy Zalaiuegyobou lóob postaállomás s^erVezéso van a kórináuy részorol kilátáuba helyozVo. E ozólazerü s n kózkiváiialiúat kielégítő intézkedést midőn őrömmel Udvözöli)ük, tii.a-tolettol folhivjuk az illető kormány ügyül-inét kilerjeszloni oda, hogy a feladványok-nál, most l''óloff a pénzküldomónyoknél ogyőh-tolüsóg, szilárd pontoulág léptessék élotbo. Így a nagykanizsai postán, hiteles adatok nyomán mondhatjuk, egyforma távolságú helyre nem egyfurmán. számíttatik a ^ital-bér. l\ iluda ós JJéo», Nagy-Kanizsához hasonló távolságra van, inégis midőn Budára 20 kr., addig Béosig 25 kV, azAmitUtík. S néha megfordítva. '' m )
— HoiyreigaeUáa. Af. évi uovoiub. 23-án N.igy - Uécsén kiütött tűzvész által okozott kar lapuukb.tu nagyítva joionvón inog, azt a tulajdonó* ur által boküluött lóvéi alapján köVotkOiölug igazítjuk holyro: a loogott p.jtibju volt 115 szekér Uikarmánv; — i\ bükköny kazalban pedig 55 a«ekérroi ; a rozs ásatásában volt ,35,0 koroizt «;<>»»; leégott mog négy v.a»al őszt saalma? é» így az összes kár az ópüloliél együtt alig toh''útö a közlött összognöVegy harmadára,miuíán a résztveró u raknak ót népnékfolálduzó segélye által sikerült a tÜBol még nagyobb kir nélkül eloltani, . ,, ,
— Kosa uth mint korosztap®- Afő-vároai lapokbán Uövolke''.ö közlbmény jelent míg: Horváth öyula Zala Egorzzogen'' Kos-sulii Lijoat folszolitotta, hogy vállaljon ke-resztap iságot azUleténdö, gyermekénél.A f^l-hívásra n így liazáuktia,jgy vála«?olt Turlu-bol, oki. 11 röl:. „U ram 1 IllotőJéssel'' yot-teiu önnek e hó 9 órŐli IpVolót. MngasztftlA-saitnem fogadhatom bl.'' A kor, melyet élünk eredményekben oly nagyazorü az emberi nem haladás.inak történetében, hogy tál) ópon az ogésznok nagytzorüfége totzi af omb.«i;olfot oly kiosiiíyokkó,'' do kjk még ¿cm oly''kicsi* nyok, hogy még én is nagynak Utt^ftBihrn kö»öltük. MagazttaláiHóz órdoni kéli.1 Az érdotn csak ott kezdődik, holkötolos-z ég végződik. —p«ilig, isten látj«*,lo\ko-
Mellókletí egy egéBz iv* ''
wA Zala Somogyi Közlöny
mai, »0111 multamban, m in jelenemben, nem találok egyelőt * kot. I ifnAtf torjositésének becsüloto^i^ol^tfz''Mii^. f''s adhat benső megnyugvást u baNz^rcncsinok c• tt pá• ni •Inti is. .da magasztal igénynyel nom
bír- Szívesed ádotnMn''"gogyetésomot. hogy születendő gyermekért k korcssUtyjn legyek.
1 WogtUzUltytfr« Yógom mftgamWl'' érezni, lm íifteAnk h''iémVskebltl iWfyrjárífck: Batthyányi Lajosnak özvegye a koroazUzülöi tíaztbon táraánnk oll''o^nJ. l)o nom gondolja ön, hogy okét névvel nagyon ar.k gyászos omlókét csatol ii vallásos szcrUrt^shqz, moly pvormokét na életbe avatja V Pídig a bánatos emlék nom vidor kíséret »3 élet utjain. Do a sors gyakran tola*''1. magának az ellentétekben, — Talán, Ugy Istón (megadja, ha óhajtásom teljesül,) lí»gy o bú» omlókok megkérlolik n végzetnt, hogy ni ön gyermo-kóró örömöt, áldást |irnszst«m, Őrködjék R
gondviselés a leondő a''fiyn folbttnma nehéz, do magasztos perczekbon. midőn nő a to-romtőhöz Icgköiolebb Ali, mert élotot ad. Adjn iUön noki legjobb kivái.Atímnt. Tudosit-sdii kérőm,miként telje/iültck reményi? Nyomja ulsfi atyai csókjá/al gyermeke homlokéra atyai áldásomat. — Tarts.ik mog jó emlékezetükben a száműzött kotosztapál, s r<>gadt ják jó szivvol barátságos üdvü/.letomoi."
— A „Iliin" biztosító bank I. évi nov. havi Uilot forgnlma n követkozjJi,: BenyujU« tott 709 db .bevallás 1,114,430, ft tökére ■/
8000 francs, függőben maradt a múlt hónapból G 18.730 ft töke, öhsxuspu: 1.733,UH) ft tök« b 8000 frnnes. EbMI kiállíttatott 446 db halálosétól 767,010 ít lökő s 8000 francs, 127 «lb''óletesolóiu IG8.900 ft töko, 35 db túlélési csoportokba 27.G80 ft töko, 34 db ol-lonbiutositiUrA 27.290 ft töke, összesen : 080,880 ft töko s 800 frnnes ; fdggőbon iijo« radt 029,820, olutnaitUtpU 122,400, összo-■on 1.733,1.00 » 8000 francs. Soptomb. l étől
nov. végoig felterjesztett biztosítások összo* gt: 3.131,480 ft, 2000 db arany, 6000 tallér a 8000 francs.
— Tiltakozás. Ö Felaógo a magyar ki« -ály lucgkoronáztAtása után még na A<;gs-uiirgor nénike som tagadja mér, hogy ¿»la,« gynrnrazág nom Magyarország, követkokés-kép a közönség s az uralkodó iiyolv Is mn< gynr. Do ozt a helybeli vasnt állomás Chefje még mindig nom aknrjn bpls.uorni, adván ki Kundmaohungoknt irolUn, német nyelven csupán,'' Urain, urain, tisztoll''Chef urain I ez a nagy-kanizsai Uvókony közönség ogy klj-sé több figyoltaet ét''doinolnd. Tillg öu 30—40 Kundmachungut lomásolts( s aláir, nddig nyomullnlhatiin is, hiszen két jól berendezőit nyomda van városunkban, Az irutt Kun-mnuhungoknnk kávéházukban! kifüggoszté-so — a közflnségro nézvo lonlázó és falusias. Nem Uisszilk, h<>„'')• a Décsbon székelődéit vasúttársaság foigazgatoságA no méltányolja önhöz Intézőit umo tiltakozásunkat, moly nem kiváu más ''enni, mint közUnségUnk iúi-vellségo nráhyáliozí bánás módot, figyelmet kövotelndnk • alibo* Igényünk b jogunk van, hogy tío előadandó alkalominmal no Kund-iuneh.ingiik.il, no is irottan röpitson szét, hanoin magyarul Is, és ]>edig mint máshulyütt — nyoAlUláábádjC . u>- r
.— fc''.r* » k.l (iuiirik n- knnÍM«i Ur. vlofní
főtanitó, JÍCSOtél''.novéijv^h;>OIUOgyi''''rnkért átváltoztatása f. évi tiij>v. 2tf-án 20,276 sz. a. kelt belUgyininisluri rondulottol megongedlotott.
— Adj uram yllk''g''oatkjg-''iit nküsak a népnek, lintiom sötétségen szonvodö qtezá-luknak Ss 1 Kzt méltári,kiálthatjuk, hah mos-tini cMékon hnládunk titozálnkon, mórt a folytonosan borult ég ejtnkarjn olölllnk a hold Ingyen világát Is ; az IllotÖ lámpnkezolő pedig a naptárában íéveson ígért holdféóyro számít tvini rovásuukra.
— Karácsonyi ¿d Iijóvi Aj á n dó k o-k u l szolgáló díszes tárgyAk kaphatók Waj-cjjts Józsof könyv és sr,épmft koreskódéséban; mogoiulitjük ezt különösön azok kodveért, kik újévi IWlvkivánntrn ajándékul a mult évi kalondariumot szorotik adni.
— A f. évi nov. hó 4-én Znla-Egcrszogon tartott jótikonyczélu tánczvignloin nlkaliná-ból utólagosan felülfuetésokot toltok: Hott-kn Mihály orazággy. képvisolÖ 15 ft, Blau Kugenin [> ftot; a vidéken elárusított jegyokért befolyt 70 ft; mogmaradott gyertyA darabok áru főjében I ft 60 kr Összosen 91 ft 60 kr., mely összeg a zahraogyol honvéd'' eaylot ulupko Hezoródy Lnjós volt honVéd-oTozrodos unink adatott át. — A rondozők.
— Kljaniorés a* üdvös l n t ó z k o-dé ni pk f lJutos iorrásból tudjuk, hogy n uqgykifnizíí»i városi 3844 holdból álló erdő
szakértők által mcgazQnoléltetótt és mint tuléltttok száz évi ujabb forgásra beoíztnttak. Kz ordŐség jolonlogi becs szorínt 39937 öl-nyifátad; az uj folosztás szerint 100 év múlva a nagyobb monnylségü gubacs s mukk megnyerésén kivül 182,066 Ölet fogunk adui o o szerint jönno ne évi vitgatássnl 182(1 öl; roig most osok 008 ölet ad. E''haugzatos té-nyokben beszélő s valóban lakoiíágunk mól-
3?.
tó elismeréséi érdemli! Intéíkodéslognngyobb
részben tetterő»/ksiillányunk Pigmond Ko-rortez urnák köszönhető. Hlstíink Is, hogy o torv n városi képvisnlöség által, hol pár nap mtilvA alkalmasint tárgy altatni fog, fel-knroltniván, kivltdléro gát nem fordtttatik olé. Az eredményt hozandjuk.
— KözgyQléat tnrt doczemb. hó 2G-án délelőtti 8''/, órnkar a nagy knuizsai sogély-opylot,'' melynok ''tárgya n kővotkozök loon-denek: I. Htáruadásl jelentét. II, ennek, u ?y nz egyleti könyvvezetés mogvlzsgálá-sára stükaégos bizottmány klnovoztúté^e. UI. Jótékony czélokra fordítandó összeg meghatározása. IV. Az IBOVs dlk évr/i loléle-ményezer.dö tartalék-alapösszeg inoghntá<o-zás.\. V. A* egylet érdekében előforduló Indítvány bfhozstaln. Ví. Asorsolás utján ki-mnrndott ti Választmányi tag megválasztás.
— Só liiány. FollUi)öon érezzük Nhgy-Kanlzián n hó hiányát ugy, hogy noiu n ron-des 10— l I kr. fizottotlk már több holyütt fontjáért, hunem 18 krajozárjával. K körülmény orélyes, fntézkodést Igényol; mint halljuk a városi hatóság már jelentést tott a megyénknél.
— ('' s o ]> p o k h ö 1 lesz a tongor, do csop-pokböl lesz a —folt és piszok ír. Amazt nom, do emozt meglőhet akadályozni, csodáljuk is, hogy óbor városi kapitányunk hivntalos orojévoí meg nom akadályozá, mórt hiszon édos mindnyájan kiragyuuk tóvo o csoppok S7.ercusii'',iitö tulajdonságának. Hn a ntt órdo-künkért nem is, do legalább szépeink iránti lovagias figyelemből kérjük Az utczákm ki-pöffeszkedö kályhnc»..W*k oly Irányban! oltá-volittatását, l.ogy Ór löi,ies áldásától inogki-méltethotnénk. Külöi.i on n fötóri Kiss háza olött már egész kit fokutó tongort kópoz.
— A na gy - ka n l »• hI postát — mint halljuk — jövő évi február hóban * kórmány átveszi.
— Szülés. A bajcal erdőben a »ortésok AlUl figyelmessé lott kanász egy nöt talált, ki épen két gyerrüukot hozott n vllágro. He-sz^Ultá Hajcsra, Azonban a szogény nő s ogyik gyermoko meghalt, n másik pedig él.
— TÜaasotok. Hítjmrön deuzombor 1 ós 2 közti éjjel nngy tflz volt. Hallomás sso-rLtl A helység foló leégett. Csér pusztán az épületek, mely Ö/v. TA»sy Gábornéé, többszörös roszlelkü gyújtogatás kövelkoztébeu ogészen lin.m.vá lettek. Lövöi járási lioi''a-bán községben szint«} az utóbbi napokban 14 lakház, m
ollékóptllűt- és o\oséggül lön a lángok martalékát: "'' "
— Olcsóbor. Zárai liaztolt lovolezőuk tudósít bonnflnket, hogy ott n vörös bor it-czéjo, mely erejénél fogvn majdnem fekete, osnk G krajezárba kerül a nyilvános vondég lökben is.
— Adakozás. A nagykanizsai város-közönsége által az országos honvédsegélyo-zö nlnj) gyarapítására megszavazott 300 írt. Ugy gyűjtés által, magán adakozásokból l>o volt 300 frt. 00 kr. készpénz T. évi deotein^ bt^r 9 én tok. Martlnkovlts Károly járásbeli föbiró urunk kézbesittettek oly m"gké-féssol, hogy azt Znla.nogyo utján a nisgas bolUgy-ininlsterlitinhoz felküldonl szíveskedjék. E/.on összegen felül n nftgykanizaai takarékpénztár külön ugyantizön czélra 10O frtot sznvnzván meg, azt posta utján közvet len küldötte fel.
Iiigrád mezOvá^osj'' megyénkbon, minden keddun tartandó hetivásárra nyert engedélyt. i
— {) 1 a»-/, munkások. Doczembor 1 lén 167, 13-áo pödig 106 olasz munkás érkezett városunkba, klk a triontl körűiéiből jöttek hazánkba a barcsi vasútvonal olki''szitésé-hez. A beállt rosz idő s hidogobb égalj«! változás roltatt munki^joknt vlssznhngyák s N.-K^nizsáru seregesen jöttek ; ilt mint ruházat, és pónznélküliok visszaraaradtnk. Kérvény nyel járultak a tok. városi hatósághoz, Imgy élelemmel láttatnának el s szállittatnánok tovább ; o körülmény távirntilng foljelente-totl a bolügyininistoriumnak, honnan azon emberbaráti nemes intézkedés órkezett viaz-sza, hogy állam-költségon látUssunak el s szállitUssnnak haza. A táviratos feljelentés nélkülözhetlonné vált, mert Ily rragySzAmu munkásokat nom rondos laktanyával, som más költsógokkol városi hatóság cinem láthatta. Az olső szállítmány egy obéd s vacsorával, a második pedig obéddel láttatott cl s ugy küldöttek a vasúton kincstári pok-ró''ozokkal ellátva »llotőségök holyéro — a triontl korülotbe.
_ Utaínk a hófuvatngoktól mogtisztit-
tattnk i most már járhatók. Ily hófuvatagok oltávolitiU» jolcDtékony munkája « költségé-bo körül városunknak.
glny barátunkat « Uttr« vozérolték majdnem egéasen ismerellon^k, — azon tör^délu)« birok pedig, melyek e»l(ieig hozzánk jutlt-tak, olyannyira ellonkotők a természet törvényeivel és kombinatióinkknl s olyannyira kényesék, hogy azok fejtegetésébe nem bocsátkozhatnánk keményebb szavak nélkül, — nem ia teszssük tehát ezt, hanem míg n korán elhunyt tehetséges ifjúnak nyugalmat kívánunk, — addig ohnjljuk aal is, hogy az egyszorü fájdalom, melyet a legközelbiek érozhotnok, na legyen nagyobb ioher, mint egyszorü fájdalom, molyet az öhkónyt élté-vedt ifjú kétségbeosett lépése, önmagávsll moghasonlásA okozott. .
h. Simonéi li A. P.'' tanár. — Abdái Azisz (örök szultán udvari bűvésze — a párisi világ kiállítási útjáról hazatérvo — daczára hogy a „spanyol, portugál és berlini udvari fö ooromoniamestortöl előadás rendezésű vételt meghívása van" daczára, hogy ez útjában Kaposvárt érintve — néhány rtiér-földeoskb kerülőt csinált, — városunkban két rondkivüli előadást rendozott. Amint vártuk — volt is közönsége és szép bovó-tele, melylyol városunk iránti rend kirUli előszeretete bövon meg is jutalmazlatott.
h. A dalárda m. hó 27-én Unocal ogy bokötött dalcstély t rendezett. A dalok — mint dalok sem jók — s előadva sora igOn jól voltuk; hanoin ami a UnOzbt llleli, ami a szép közönséget, jó kodvot, fosatoloiiséget, rendezést illoli, féuyosen sikorültnek mondhatni «m.ostét, a bizonyítékot szolgáltatott a dalárda arra, hogy élotkópos, hogy egyik ozéljának kitűnően inegfoleit » ilyes mulatságok roudesésébon fulülinulhatlnn. Annyi szép lyány vuil, do annyi, hogy . . . d>. no>n szólok többet luorl — —> aztán nem is *zép a» a (észrohajl s.
h. A kaposvári ifjúság — vallás-külömbség nélkül csatlakozva, a farsangon „ogyonlösógi bálu oziin nUtt kát tánus-vigHUUwt rendez. Ah elölogos értokozéaokból ismervo is «jáuljuk o szép oszmóvel knpeso-latban levő terv pártolását, moly ifjúságitok orutisogénok jole.
b. Egy városunkboli — noiu tudjuk foglalkozásiról novezni — embert, Hitbás Uyurát ¡\ körületou lövő falvak egyikének korcsuiAjábau annyira összovorték, hogy ebbou m«;g is halt Ueijuioseat in pao«.
h. F. Kováosit>Aii és íLXos községben » mult uapok folytán nagy tüzek \oluk. Első helyi majd 100, utóbbiban 20—25 ház égott le. i
— Vadásaati kihágásról értosittotünk Souiogyból, luelyszerint több helyen rendel-Ionos és Uzérkodési vadászat vozottotik még a párosuliui időben is — a vadtonyé.stés nom csékily hátrányára. Egy úttal Unuaágul incgomli^jdk, hogy tnvnl Kranczinorsságuak, az állami erdők vadáazati hssaonbérleto 000 ezer fr aukot jövudolmozetl.
Somogy-megyei hirok.
h. Pozsonyban a mult hó végén, egy városunkboli fiatal jogász J. golyóval votott véget életének. Az okok, molyok szc-
Soproa-megyei hírek.
—- ilelyroigaaitás. Örömmel vettük a czáfolatot, mely szerint a iolkus soproniak között b. Kölvös ministor urálin! indítványozón népnoveléti ogylet valóban megali-kult • egyhangúlag választott köztlajttolslü olnöko Gróf Széchenyi János ur 6 méltósága vozetéso alatt a legszebb virágzásnak néz elébe.
csTüzvósu. Mult hó 26 én Mosonmc-gyébon fekvő Winden nevű holységben 5
f;azdász*tl épül et 0 pajtával egyelőmben a ángok martnlékja lott. Az elégett épülotok ugyan biztosítva valának, do nom ugy M ben-no fekvő termények, s ennélfogva uz illetők tetomes kárt vallotUk.
Az idol bor, ha nem is jó, mégis hatását gyakorolja. Annak tulságo* élvezése állni nemcsak a körüllevő helységokon • támadnak korcsmai veszokedésok, a minél fogva a mogyoi hatóság több Ízben terheltetik, hnuom sőt Sopron városunkban is alig megy ol ogy nap, molyon ílyfélo fellépések ne történnének; a városi örségnek elég dolga van az ilyon kihágások mogssüntoiésével.
= A z idei gobona-viszonyUtok folytán az Esatcrházy-félo ogyos árondálásoknáí való körülmények oly üdvadóan nlkoták ma-gukut az idűu, hogy pl. ^mjnt állítják a kapuvári társaság részvényesei töljb mint 30*l0 kamatot és osztrnányt nyerlek.
c=sSopronmogy-o ogyik régibbezukor-gyár birtokosa azon tervvul foglalkozik, Vf.ámügyóbon, A vaspálya közelében a Jóf.» óvro cgy uj ezukorgyárt építhetni. A hazai műipar érdokolben kívánjuk o tervnek minél előbbi létesítését.
= A soproni inüogylot doe. 1-én délelőtti 11 órakor megtartotta alk itmányns közgyűlését. Az ogylet 132 tagból áll. '' A > ó A t a lejobb Szállítása avagy A só-árulás a fogyasztó közönség érdekoivol v«ló összhangzásba hozása végett az utolsó ¡u>p-ronmogyoi társulattól, Gróf Viotay Hodbr ur elnökloto alatt bizottmány küldeUtt ki,
wély dec.3.Moprónb*n * Szarvas VeudéglŐbon olső Unáoskozináuyát tartott». E tanioskoz-mánynál a sopr. kereskedelmi • Ipar kamra is k«W küldöttre által részt vett.
=j H ó é s J á r d h. Minap a városi hatóság azon rendeletet levén, oogy miudon hániur, büntetés mellett köteloatetlk minden hó eséa után ».járdái az Illető házak melleit tlssti-tani. E rend«dés irányában telle» mAgolége-désünket nyilvánítván, s*}háláttal kell fol-oinlltonünk, hogy o rondoiothoa nom alkalmazzák iiiagukal ugy n mint a hatósági parancshoz illik. Mert a 2—3-ra való éjzznkán huit hó még sitámos bolyon hiába hoverr« várt n maga elhortlására. — A háziurak jobbnak láták «ton mitckát a nap molegéro hagyni. — Mi az itteni városknpítányságnak csak azt a Unácsot adhatjuk, hó esés Után mindjárt biztos Őrjárókat méltóztassék küldeni, a kik A hanyag háziurakat btlntotésro Voitják.— C''sak ily módou Javíthatók a mostani körülmények. h
Vas-megyei hírek.
— Molnári vasutUgyi ¿rdokos szoll«mh>roz urslg a „Veszprém" é« „Győri Közlöny*4 közt aa ismert molnári vMutÜgy miatt. Még mindég nom találhatni ki, melyik, leaz a kórmány részéről oldöntvo, » U.id>.-
Veszpf.ó^tvolnári, vaay a t^yőr''Pápa-molnári vasútvonal kiépítéso?
** Aranymiao. Mull hó 24-én a vasvári esperes! luegyo ritka s msgasstos ünnepet ült. E napon tarlá t. I. K UazeroiotU es-porotüuk Zsivi.y l''ál arany miséjét. A tisztult 76 lefolyt évéből nogyvenen felültöl-tött be mostani plébániáján Győrvárdtt. Aa ünnep roggelén trn esporesség lelkipásztorai teslülatileg muUták be tiszteletüket, midőn is t. Uóry Antal telmáeaolá saép és velős B*nvakb«n az egybegyűltek érzelmeit, ■ b»-szédje végén gyönyörű mivü ozüsl pAeitíca-lét nyujtn at aa agglelkésznok, kl mély mog-hatottaágában csak néma köszönettel telolho-tott. Ezután folytonos inozSafazás közben megindult a menet és koszorús leánykák és a vasvári templomi zenokar kíséretében n templomba érkozoltll KésvezetŐképon Gó-ry plébános működött, a szónoklatot Néiu ith l''Al ogyházszegi plébános turt>tU. Háthaiós szavakban értékozotl „ft kötelesség teljesítéséről," különös súlyt foktotvén a''ra, hogy mindenki vesaon számot magávál, mielőbb bárminők toljesitését ol vállalhatná | • ha nz minden embornél szigorú törvényként állna, soha nom lennének — gyenge tisztviselőink
A beszéd sUlistiksl részéből kiemeljük, hogy Zs''.ray l''ál plébános! működése »Utt 4ÜÚ0 gyoriueket keresztelt, 4636 egyént te inetett és tizonkátszáz páron felül esketett összo. Míso végeztén pazar ebéd várta a''tiá-iiios vendégot a plébánia háznAl s •nlután Góry plébános az ősz házíurrn poharat emeli, a toasztok hoaazu sora megindult s fesztolon vígaágban végződött a nap. A«\jn (sien, hogy az ünnepelt még soká emlékexhossék vissza éltének legszobb napjára.
••A vasvári „Olvasó Kör" mult hó 8-án tartl első közgyűlését. Aa alapszabályok demokratikus irányuk által tűntek ki s egyhangiiUg e
Ifogadtattak: A Ug,k SzáinA a hutvaiiat ineghala«lja. A váUszltuány közfelkiáltással váhsztatott meg s e köVut-kexö urakból állt Elnök Paly István, pénztárnok HátU Gáspár, könyvtá^nok Lóránt Józsof, Jegyző Gamauf Vilmos. Tag<»k: llog-dán János, Bas János, BÜky Gyula, Krankl Miksa, GyŐry Mihály, Köváry Gábor, iiUd-vlg Gyula, Simon Pál, Szakács Jánoi/Tóth j Bonczo. Gyűlés uUn a« Ismerkedosi estély kezdödött, mely a körmendi zenok»r működése mellett késő éjfélig tartott. Jövő közgyűlés, mint halljuk, deozember l l-en lesz. Az életro való «gylet érdekesebb mozzanatairól, Időről időre tudósítást fogunk hozni.
• • A münelisiri » ér gezésh oArról értesülünk, hogy Báfdussy központi fÖ-blró ur Bécsből érkcaett távirati megkeresés folytán e napokban Ebergényl Júlia szülői házában megjelent. Hivatalos működésének mlbonálltát természetesen titok leplefedi
** Vusmegyo o havi tiezti UUsébwTol-haUroztatutr, hogy a megyei utakon » ka.-vioanak kupaazbani kihotdása megszttÁié-tondö, miután feldülésokre stb. adott aUia]'' inal. Elismerjük Zz intézkedés helyességét o tokintetbon, do kíváncsiak vagyunk, Váljon mikép fog a kavics monnyiség esntán ellenőriztetni ?
♦ Fényképészt tökély. Knebel Fe-t-enoz helybeli fényképészünk, ki a vidékben szorgalmas és tökélyotes képei által a legjobb hirbon áll, legközelebb Bécsből a* ujuhban föltalált és tökélyetesitett fényképek készítésére szükséges gépeket nagy áldozattal megszeretve, a legtökélyct -• ebben készíti * legparányibb rainiátuf, Ugy Az élet nagyságú afozképokel. Ajánljuk a közönség figyelmébe.

* • m « Aa«4 g. ^ uti k4»Wk.<\té« ui«(ii<tBU íVu lávirdánk rA»»mt l<.*ljlp»li»k, M ÍM mu/uIí iiloKO.ieW ¿Ital *nujUi» i^igybo van réve, hogy naponkint W> -1)0 »Jfrgftttydaá« adatik M,
* K latiét ««luiMol, Kftyuogyod áv* «úot*.ndlank ThiUiiaxk A«c«lon fdke-
utUrm p»pjai fvletoudk »án.rfAikal, * aaáuar ko*á*ig *>U«>y lAraatág mÁg U r«U4l«*itii Ull^ IiA*ua1í o. v..n J. — Hja I « v,Uf; lobi, Ui utu pia «Mik, mini ananá«»!,
, * U i r lo 1 *n halál, «alugli Ai>ul V»»t ma#ya lOr» ány»»éki »InDkfc.ÍA. b«lynlt<>» tl-UjaíŰj* kóvatkaaUb«* f. M i> óro
virr»''láU»5 utng««du( élni. lWkn h»tnvsira I
KtfaaogvAry Ovula v«t uiog>*i («ilokk^nyvi fogaluutó »»xUlyursaá. gi ¿«JyaaJU>ld bi«U>«n»k kiiuVu»t>iUU.
''ütUiUívtUr, Folyó hó a iól«gAa>t tí iy oly Lvir«»»»(>''> orkán d(lh#ugQtt vidé-kíukön, inilyanra awbaralnk nom
emlékeznek, hal napig (zdnet üálktll .«rdi* toll • szél oi(i« havatáttal, t oly hófuvato» u»t Idézőit oltt, hogy a vA»j)ály«i köziekedé» rögtön hánylaa
havat az u(i>kr>SI, ile pír óra múlva iaiuAi bo bor»M>lU a tirtUr, sok vidóki uU», kik ill taoruluk, vári.vk-,* viU»^. atillapul tát>
ho*y «KgWó öváik kuróbo |siuét wiolöbb
vi»*aa4érbas«onak.
A müncheni mérgezés.
Koppant ériluk<tltság<>t, d» a u»(lr«''U tárta« korakbou luélló tttko»á«V ia gaxj«M»t»tt * Uboriiiaky-Kbargény i uiogrAaó a»aiuény.
Igórittk oa ögy tigyol«MU ki»4ró»ót, niit tMiuiiik taouvru kOUU»tóg If, mart Upuuk t. ni «mólt kn>,«il«bbi<vl 4ra«kli.
iUuohnnbon aov. tf0-4n Irmallék »1 kA|i-tayanyoyal uiogioúrgoavU Choriatky gr«Jf-niit. K saaroncaótlou nó o*»ládl nftve: Tulfer ki JK> éve. • atelöU ttuolf u<W alatt Uiittt aainé«zntf volljittooreli''», hol fotUlhottbu j«IUnid Által lU.it ki. Of. Cboriutky Károly, liadnn-Badenban iaiuarkodalt luog val« • a» igótiyUbm polgári l*4i«y ply li»từal volt r*A, hogy a»Ul«ilu«k »Ilonéra it UowAb*n nőit! vaUo. Tutfar kis»t»»ony proteaUn» volt, dl a férjbe* luíuntf lokor átt4r| % »óm. k«th. hiiró.. A* «gybokttlóakor íMoaoalobi hergaeg volt ngyik vút''óly. A» al»U Igoo C»o-
4Alatt»« kiJrttimduy fortluU fitt. a j«gy««*k ugyauia m uhár «•löW »¿rüspoilok.i,».» p»p
«iUí alv^^o na^WlrlilroAkul, mi4o»»iki»gy-
OytUOkol akarta voiua ju«gálii*ui, cikkor vutlók áaaro, ho»y »aok liláuy**u*k< A* '' k»tá»L fálU koli« »»aktUoi, tűig gyüi tik olhua^Uakt a b^Loiiá», oU»»»k fojcM^válva
»»»-»oJ.igrtUk, i o há«un«(áf M«r«ooa^|louUl fog vágyódni. Amint iijn>nl>an iíjn najával »büIoí hit. Ab Ah uie£)«leiit, nojo « »«Ülök toltjiónót i« roviil IUd ulntl annyira luoguyorlv, bogy A«ok Urvouilottek liok wál»»*tá»» (i>|oU. U<i a UwMog*«g nőni «okáig torU''U, m\ort » Hatni *r4í 4 r.uitlkivUli a»áp Kburgányi Juli» kia-H4«ftoMy| .uogi»tu<ti tg, nojo iránt og^aaon utogklUMgűlt. A oínlMott n(i it»o*$ o)»g« in-ditványoata, Im^y váljauak ol a Münohgnbo n«, bot ne drog (-horinf ky gr«Jf ,llf«t«»iég<)a ávpiSii»« rondul? *»áioára, ujglybtil «»«rány pvlgáo kOrbflU ¿ll.
ihÁÍ Cboriuaky » bolytarló ba 28 iyr* 5 i*/ w#Jáuól ifjabb, már kor» iljoaágAtól f»g va igait kaUndoa ¿M«t ¿1». Kágyaaor lópotl ki Iih<J»«i<jijImJ| « ogyaoikqnyi»*wr lópot|j ik-b», mimlig n k*üuUótfuóí k«fUtto, do u,
li«i^viaqbb iji) U»»t UM- Joliul«« fi-
U«»«ln»gy volt,« Uc«n Miguulfálo gyalog o»rod-Un.
KWg4»yt Julin MÜhUoU »tyj»
jÓMugán í>»á<,''«ónyb«u ^»owbAtboly uíoHott, kililno novtílé»b«urá««e«ill4.b<M*álOt nyelvrp. ittÜ-A. bon a bi''Uui iiotuea .bölgyok »Upilvá-nyájak üa^UloU hí>lgyává ufye&^lptt, u MÍUÍI bár^nOuuk i» tbiváCAk, kfltaubou UJ. r«f«»t Julio d üborgiiiyi Cb»»nuln«f«o voll. KiWűptorinotil, inkább »alkir»majd-u#üi l''4riÍN«Ak. A«»Ap b4ro# h*ju 4 ,kókaaé-uttt biílgy tt- i^ják konioljr, twmé^adtü
»»ívmoavtl a« balAÜd jolo, ákatort vl »>>». Alyjatól *»érl ki)U6»üU ol, tiKirl l«Aa»* aAgr« káuyaaoritiS, « grófot ia 04«k «jkuvo dolyUil a»ar«tói tűig » gróf balAjig aaorol-v«>U bolá, utAgAi »««-.»»áljroinok og^aaan ¿lávató* Utóbbi Íddbon «tfyUU ettek, ogyült koo»ikáauk.
A <»«tongatMloq gró»''nft arllarak^a h»lAU-. ról inüiHilu''ui rottdttraég árloaliUáit, a nyo-two«á«l tQatáni ot«*gkta<lott«.
MmtUii lupáa nom tArtónl, íeia a ntt elö ¿IdU otígyilkoaaá^ol n«n aajtoMU, 4 rbndör-Mgog^k kitUtui k«Uo * t>rjár»l luUatui »a ^«ináujrt. Ka atyjával ^lUiwboiib« uUa<>(t, hol wiaagálat alá holyoateták, v* nikalumuml ♦liiíttni a koblóu bordóit u4i arvakáp, uiely raariot Kbjrgóuyi Juli«. Laao-
i ript pb^uai roiuldr tao^koi oatotdtt, bogy a , n***««U «öaíl aaigor^i via»g.»Utot oaiküaol-töi tAut, A« oltogató paratioa-ra a kiaaaaaony inog«-<ta»ti|il • lag«vdá, bogy <5 MhM»*. Mindaiucllott let,»rlAit»t»ntók a aaóf«
«algoru kiballgaUavM k«rostul. Kddig
tagadjo aa, luaoayu tattol, aoba * k&rfllntó-uyok igtsu l«rhalik. A W««i lapok utemlo-uomUil ignoráljuk,
i''oiboló kdrüliuányok , uuv. 10 ón ogy c*i-noa üalal hölgy tueut HAc»U)l &ittii«banba qgy i»>w«r»0«u úrral. »1 án Chorin»ky gróf MVKál Uo»*x*bb láto|(1MA«t Utl V*y Mária l>A-rómi nóy alatt. tC«to tkMataki a káaiaaaaonyt kooliórt kuldottók, bogy aainliáab.« ukoli4a •ouek. AaodbaH'' Uliro vi»»»»tárt aa ajl^t tir-ya talál la, gondolái gjatog olrt»out«k. Máa-uap o«umíg» volt utiudon, bArmadnap iqár bat^rlák M Mjtót^ • a aaorouotóliun grófnü hatva találtatok a uaualag uiailatt orrából fyiyt v^rpat«kk»| cJőtt«. (2»óaaója ürc«, do gyanu» k|nóc«4*ttt Vi\y bárónö<S podig telo volt. A báróaö iagftotUu tárt aa «ate aaállá-«Ara vi**aa • 1 óra múlva n»ár IJóuabo viaata-utaaQlt, Aaóta a pinuaárokkol aaoiabcaittatók • Alliyák, kogy ama Vay báróul a lotarlóata-tott Kborgónyi Júlia kiaaaaaony valóbau. ón Uáo»bo órka»vóii, igou iagatott volt, tlo «41 óji utaaáaáiiak tulajdouitUUSk. MAauap íj*oinb*tlH''lyio jött a''yjAhoa, bontlau ason-ball kuvotkoaö 0M|> u^véróv«! Uóeabo viaaaa ula»ott.
l''óuaoi kö*t bajor varotdok ia UlAltattak, mi §»in>o u gyanút >)r<>«iti.
Allilólag ogy tlio.jtdóuyt ia találuk, ujo-lyot oliojtoni akart.
A íotartóatatott hölgy a báo»i ora«ágű» löi -ványlaák foglya, Ohorinaaky gróf pedig h mOnobenio. ldii«l> (Jborinixky gróf helytartói a kamaráai uóltoaága óa álláaáról agyido jül. g lukoaaöul. ügy aainlo tíváro i«;
A g''ófnö mAr tavai U Jalantökoiiy inoll-/ boteg voll, aaoíibau fölgyógyult: aa orv»»» • leint« gyakran kapott iaaiaratlan rokontól kárdoattakMd lovolot ÁllltjAk, hogy kia inorvbon tuár akkor ia luárgaaóa lórtónt volna. i . le
A fogoly K b o r g ó n y i Júlia bárómJ a báoai uraaAgua Wrvony»aók V-ik ouialotón a bO dik aaAinu oolUban vun baaárva. Klfoga-táaa tupján a lóuyuliáa fu Ivó telo vógrlt 10 óráig a „.SloruutoAb''tn" lovtt rendőri fog-bálban volt aaintón ogyödül lolártóilal va, a ÍUDon bárkooain agy rondörbiatoa • asolgák ki«ór«tóbou a« oraaAgoa tUrvónyaaók óplllo-Ubo vaaottalatt ál, moly aipaditió koabon iautólolve áliiloiU klíOj-Ojo olOtl, hogy ozon Ugybon áctatlanaága dao^ra kaTorlotalt. At uraaágua törvén v«AÓk fulvotali irodAjában aa alolri tottt vlaígálatnak alája vottoivóu aaűuat nólkül «irt, találtak a vádiolt hölgynél kéaa jióoíI, do aaiuuii gyanuaitó tárgyat, liogy jubb élelaio&éaéro a aatlkaógoa kolliég runüelkoaóaáro vlljon , kárt«, hogy a rénd-Draég álul tölo alkobxoll, valamint a lakáaán lovö mintegy Ö20 ítuyi oaaL«g nála hagyaaaok, m«ly kivÁuata U>lje«itlo|eU ia. Igónyai igen Oaokéiyak , többnyim lovoa , kAvo a lliaAvul él,« rövid ¿jjoll tiyugalutuu kívül lu.vjduoin ««nkudulLiiul fol * ala jár ootlAjAbdn. S*t vart a újságokat kivAnl bolioiatni, aponbau o»t nem erig<id6k diig. Jólluhdt böbör(öuöxtctó«o ÓU ar« »«ina a vouátai latbatólag mogváltuxlak a toljvaou balavauy lutt, a viasgAlóbiró, orvon • a börtOnúJUgyulvi olott mindig olónk ko-dólyáll»pufot Uuuait, a iamóulvo arról kór-do»ó»koitiK, moddig fog még kinő« bebor-UniO»toté«)) turtanl, Aloggngoiltotott uoki, bogy »uját ágyna»MŰjót ba»»uilbaaaa, • ea mar au olao napon ooll^jába aaállitUlott. Napoukiut kttlöubóaü idöbon, logt^bbaaor o«to . kiballg»tj''ík/ moly alkwlommal miudig olo-gau» ujílloltabau »»»orgtnau rondeaott bajjal jolouiueg-VliuUn uow owgoütok wog^ltwgy blr-lapouat jAraaaon, logalább agy magyar iiua-konyvol kért, mit mgg u »dt«k. A foghAil falUgyoltttOl, ki Öt ktvtolgálja a a vi&agáló biróoló vaaoti, több»»ör ki»rUa»to, bogyUu«»-Uvjw, OUoriuaky gr, főhadnagy »»iuUn bo vau-o bort<knOav* » bolV u''iro larwáaaotaaon v.iIm»íI uoiu kap. lróaiorokot kapott ugyan, do a Uv<>Uaá«t4l aaoroa«t> aitÜUk. (joiIAja előtt AJI a» ór, kínok kötoldaségo öt a gclU rácaoa^tu» »blakAu folyv^»t tigyolommal kitérni. lamétalvo kifojoaio amon óhaját, bogy »adlet moglátogAthatuák ; ioU a»onban m ■»• tanáig iu«g non» ungodtok. Aa ópölotU.t n njegaugodott «ólára wog ogyaaor aem utout ki.
Wogyoródy, Vetter, A«bóth L. á» KóldvAry XArölv köri raj.olt, hűn aikarfllt aro»káo«it » ólotraja»it bo.«»/». Adatokat, ár-deka» leirAaokat a imUdn g harciból. Stáp irodalmi ró«».Uion Vabot Iim''ótÖl nKgy nohu-»aAr" oaimd Ard"k«» rogéuyt boa óa jcloab-néljoloib hanvédköllcmónyokot, molyo kböl ogyat jövő »»imunkban »nuUtványAl boani fogunk. K füíotok Ara l-l fit. A ü-lk fd»et Or. Hadik Uaitláv, Dobosy UtvAu á« Fold-vAry /ilbort arcakó^oit ó» ólutrajanit ho»»nd-ja. Klöliauihatni 6 lüíotrg C> írtjával a iifr> ko»*tő-kia«tó Valiul lwróuól, P<#«, Üíép ut-o»a 3, »a. pioitt multunk. akabadaAgbart>«uuk iránt, kl krgyólaitól vuoltotik, lobofetlén, bogy o töllaógoa válUlatot lalkaaon no ka< roluA fol, uiit ia c»anuel a leginalagtibbon ajánljuk t. olvasóink tigyolinébo, Aa oltfti-aatóai pónaok olkdldóaét mi it kó»»aóggol tyljo»itjQk.
— Aa 1848. XVJU. t. o». alapján fol álli-tutt e*kfldt«»ókok kerdloti köavádlóiuak a aajtótoriuókok ogyogy pótdáuya ujabbi mi-nialori rondolot folytán aainta bokílldondó a tuint kötuloa póldány bármontútlon.
— Magjolaut a beküldőtől! : 1) a b « a o in Jankó uaptára 1808 ra. Am 2 pioiula, aaa* 20 krajcaAr. MalléuyatobuaptAr lovón, kelondttiógro vau kiláUaa.
— Uj évkor két uj ollonaóki lap jotonik mag. Kgyik ,Zá»»lóu oaim alatt, »«orkoasli Matinráaa Jóaef or»». kópviaolö; uuUik „A Nép" kópca ujaiig, »»orkaazti Aldor liuro.
— A NlIouvédu c»imU lapnak noinoa«k járatását, do olvaaá»ái ia u bóosi liaddy.y. min la tor »» ogó»» badaort-^iiél oltiltotu.
— Majtlióuyi Klóra olóli»ot«i»t nyitott .Klagiak kiafiámbo»" calmll 20 kól-toiuóuyböl álló fdzctro példányonként í><) kíjával. A munka uj óvra jülonik meg. Aa öaiaog asentttutlhea lludára íJ«á*zárl''Ürdtt 1 11. «a. a. kdldandtt. A ui .ga« lolkil « mély ércoliuü koltónünok o azomorú nap ó«iorü ologiáit iránijuk olva»ónttiuk nárlfogáaába-
— Kcdvaa muukalártuuk Itákoai Láaaló "A a uj n o ut » a d ó k é » tára a d a I m 1 ro farmja" osiind ko»hiányt pól^o jolüu uiilvóro a» olöfuetéai liatáridiit decaombor végoig véglogoiau inogho»s»abbltván, ajáol juk t. olvasóink tigyolinébo. Klotiao''ási .»vagy mcgrondulóai ára 1 fit.
Nyilt tór.
Zrm U« d vi-lókuek.
Barnbou tat! k(ia«<lobbi lát.ig itásuuk alkalmával, alkalmunk voll ugyanott II o 11 o r J. 11. » o n é I ö, a a o I a n o a r óa » 4 no miirak böl álló valób»u nagyszerű Arukén«-10tói csudálhatni.
Kzon a magi. namóben u lű^kitduttbbol old* teromtaui képes gyárunk forgalmát mosót nagyságúnak s a legtávolabb világróaaekro kitérjadiluek állítják. K gyár kóiziliuónyel-nól valamint zoiióatati, ugy a kUlazinlokinto tébon ia aa ujabb kor inindon haladására
fondot ligyolom fordittatik, unuólfogva a lullgr-fóla aonoinUvoknok ogy tnrenibÖl Vagy családnál taiu kcllono biányotniok.
K uiüvak karácsonyi ajándokul ia kdlonö-sqn alkalmasok,
Megholtak névjegyzéke.
aloni.
a szomorú birt, hogy
írod
— f Mott vottük llóroay Károly, a jelút iró; namea t«irÜ fórtiú, hÜ óa bu»£ö h»«uri f, hó ll éu l''oslau t«i vbajban hirlolui tuoghall. baillutott Balassa Oyarmatun l bil- bon.
— (jjfdrky Aulai a jolo» borát» „Borásza ti Lapok" oaimd aznkko»lónyro uyil uldtizo-tóat nogyodovro l írtjával. Az oldtiaolök a „Borászati Napt«it" 20 krert magkaphatják.
— /«iliutzky Mihály BKottutb d.«lok"-ra uyit alólitatótl egy forintjával, utaly Kilián Uyörgv patti küuyvárutbo* kilblondö.
--Vettük Valiot lov 0 barátunk által tzer-kuKztott a kiadott „Honvédok könyve" oti-,„ü uj folyaui 1-fiJ i* ¡¿-¡k füzolél. K tartalma« « uagybuctü fü«otak Klapka, l''orctnl,
N 0 v e ia b a r h J. N4ui«lh Karaaca I <r. H<lil«''Uir Ukiyi». »a ér. yiuuborl Károllaa I na». JUjio«W Aana M ir. Ni.Jcll, Mari S Ua< tlorvAlb i''ll 8 héu. W»t..-r Km«u*« 4) ír. Marlc« Jijtaofl h»t. Korrilb Jé.« f « h.-t. V«ik* ZglWii It béli. A l«tfk Ojrnta S hén. Orbán (lyOrj/ hon Kl^rMl Julianna « ér. t(«ro«| Katalin év. I''Atíc« Jluo, 4 h >. r«rk«4 Uj«rtr t nap. t''i.chl Tb<vr«>ia »8 év. M«r«io* VUt-ula BJ áv. Putkii Karolina i 4». PootAvac« Jl«««f 4 i*. KUK« UJ»« ti áv Ma-gját Ji«««f T4 4r. Jti«»y K«r»nc, 3 h ''.n. PtUr Kala-llti »3 év. llovvAlh Jót««f 1 h m.
Nyílt póata,
-• I). K. ,A »»Ili« s uiilvé««''t cgy.ltUi orailsla'' cilmil c IkkM ml n<MH k^idlk.-tj Ik. l(al«<U«l •« uiponib >1 váva a xlkk - Jé. boka l(«a f.Wi.t, Vi.l.''ki la(>aak k^iló-uŐ«cn klin4rt prujraiinajAiuk koll Uuui « «vato«»n «illául «Ijí liff/fiJ, n»«l/ vlat»»WU«4tl t«tl auá''.k ll, bo.-y k*««ni, avagy baliia l<-hrt.u a — ntpr*
— TJrfJ«4»j kul.lttll iniinkik*! nun f<ij;uálialiuik •I « u»m k»«*!b«tj lk. Kall aa «¿«««ot bírnunk, b>(y nao(»iiAlba«tak.
— .,A Kngyel Dt«n«k4ll". u>>«ivélr4 éi<l«m.''t , • rokou»a«nvT«| la vl«4!l«IUuk IránU, ál a — rubtll UJra élWi»oto.i,18. >
—1 ''H- H. A. ,>lftiM ra^»r" kUdbttá, a. Oakilt-aí^íro aalr*««u uirgltaiain, tl oinl/iyb* *t ia r««<ain.
— H, ^ toa*«t^''''u.wb« kllMnlt ilolg^aalok n«a rtbetok fel. A« "\«<( k<véi <á to«t»tUa«l — igtnl
— - V.st K«a««. rt»U«< ktaiSnalt«l v«*««tflk 1 lafiniikal inafflnitMuttuk álloiniaira u.lrrtilftünk ktaór«-tév.l.
— T. J. /.ár«. Kogulja aalvíly. a H lY.nlolllilWai! K«J->" " »«• uinik a magyar Uagarpat« <i,l«kérőli árják«« (uJoaitáiait,
1 k. K. tfiuiaerkoduuW a .«irgono«- halálán, a f«IU-mail A« napja aaonban erre néairs kSaalng Várunkl Kgjribbkinl lovai (lukul ia ^naSit^Uük il.lrOilo.UiA kiaé-i*Ut>an.
TÁRCZA.
Magyar Ha dala,
1MT-W*.
Sjava/Utstt a ut*ét Ur. Um4íIm tarlou
tyllváaat vtjsfAlat aikabnávtl.
feta^yar*r««A|( at 4n ba>A«»,
KWrt <kíb<<, * kcrllt MÍr«w, lljú kuioin ««4|i U»Mil», Kiírt lobog fel árxaUts {.«lkom 4drs Tőrré váfya H kaainak boldogváfa.
A ki« na<lár 1« aroiatl
Aat a basái, hol ««flUtatt, BAJe« dalit ott e»«v*gl.
Hol t-yn ttrümtalt ílatat. H bár ia««a • til Bt a tál, P»(v41ku a kon kápa 41.
Ha«r*|lck án ll s«4p hata, TI 1 >t ktblcm «UH dala, H ba Té(««U-m ksrníny «/ara Kl »•»«•« féldra tal val» 1 Ott 1« blvan lltd vag/ok — ItuAra irtod busdnlok.
L*g^itr««bb (tiVin »«kan,
lk-aailxl ék«« uyelVfcUu, X^gkodraMbb ¿UciaUu»: Mrrangul Bal bíia.lan. Olvaanl a tok h«> ctatil Hnnjrallak rinykorsiakAl.
A kiptalM eaiiiArnyuln.
A ra*««ic tauUba a Állva it. — H a blUika rirak tornjr.il.i,
utván a gyí lök »iail.Jil i llilira gyulai ínttom, Ilogy Ily haiám Tan 4nn»k«m.
Ott, bot »« Xirpit artaala,
tgak frlA ««i(t in«r«daa, B hol Adiiinak partjain
Klutna hangja u*ng»<!««i A ««ip magyar hon Áldva il, A hont Ina»'' hl««, ranil.
A a««ut ««abadiiy hajnala
OrAinaugiil ragyog faUnk, ¿a a logo>ai< angyala
Ziatlét errssb )4a «Unk, 8 « «i*<lén trva •> »«¡d«, Xwgy iljau a "iip *««bado|t.
Ilit- a nyelvk ilánbaJg a<i Itgy^u
Vili. fal niofajok kft,ült. Jogban, Uh rbrn rísat ■»♦gyn
Mlnd-u magyarhoni aaoUlt. Taatrirlaig a ké<0« jogok Állal Irgyónk nl»d ««aWlok
A aok v, ««Ily • »laitly utin
I>gy boldog éh k»lr« haain 1 Térdaptl«« a hit /«itaolyiu
>.il««l kOuyBrg ild > lra.Vai. Kiméin, ««ivrm, karom, lla.l, Káinomra nluc. hon klvDItd.
>''.ai>á«l a hounak kSaJavAl Kmc''.ui i^l ériouUnr, Kanal a iKiuuak jijo^it Megválni blWI a rnt oc''nf ily kü» tolna, Ily irali!«!,
A Uguamo.b kdnsi.reUt.
UÓJA UKHQELY.
A scarphoQtl haláM.
A HNovollcn-Flóra" calruU rogénylAr után közli Hükkny fecnit i
(Folytatiaa. I
MindazAllal, inidŐu n szobát kdzalobbröl azoindgyro vové, annak l>orondoz^«ébou logalább semmi viaatalataitó! nem táláig (>aa-dtg tzÖnyegak fodák mos! it afal»kat( fi>''oiu bársony ét bibor ruhák fokvénak még i^otl it agyinitra batmoavu. t o»ü»t od^pyaik, Jav-lsgok, pob-Arak Állottak két»o|t ut »»»talon. l)o a kit olráototoll ablakok, a bor»atató vaatag falak, a bársony ágyftíggönyöV lako-
tfttl azlnol, a botifalazat, moly nom mutatott ifarngott aranyos lombozatot, hnaem csak hidog, kop.tz falat látUlott, olárulák neki, b»gy jalaulogl lakát* egy magányoa öa»zo-dülodozö várnak ogyik szobája, do a moly -bon ogy «Ws»Az»d olOtt amborek laktak, kik-nok erolbon ép azon vér folyt, miül a» Óvóiban.
Fölkelt, kitekintőit » hullátuó <atigorra nylIA ablakon s a jó nrig BaldulorJt él minők vosjélytoljes utjár.« goudolt. Mint lAzau álom léiiyoi léptek az Grőg b»tás» tzép loáuyAnak, szelíd nyája» ndjo » t*áp fo-koloszamQ fiának határ;>tatlan alakjai kép-aoloténok tzam''oi oU. Ö«»zoro»»ant, taidön aa ajtón b«lk kupogátt hallotta ogóta Idoy sete a» átóll boraadaluiak állal annyira mog-gyüngítletjtt, hogy alig tudni! „tzabad" o| mondani. Dj laljoton vittzanyaró Untét nyu -
f¡almit, midőn M ajtón KimuailnAnak, aha átz loá nyáutk ott not mo o lygó arozát látá batokinténi.
Korábbi nipjxlnnk m^gkidvélt i reá üái-ve majd nom nélkdlüzhotlonokké váll tárgyaitól altzakitva, agyodöi ót a'',Ii»fcyitt«a o durva, kallemnélkdl tartózkodátl helyen va-taólyok által környotvo * 6t»a»8r íátatva kl tacranotéllontégnok, a grófhölgy «»ira vaj-
hajlaudó f»tt Yf^fMty* fOUÍHItil,
A mlcaak né«illig Íi*L 4**r«totroiuéltóB»k tűnhetett föl előtte. Ujrv t«lál.4,hogy Emmelina sselid é»|«»Jjpl«;''•31"» MWíftW.
mAgii álM»*0*^ M''lélyíjWM,,
komolyabb iikolá» tanitá öt, ■ nemiokárA » KAI leány blsalm*e ttVtn \''flbflE''>.
íJBK » »t»''^''«^ I rV fs
hfrrgii***/ kW UrntA^ctM
ongedéit nom tíulá megadni, Jöllohet os nyugalmára nAav« vassélyt hoaévá kosdett lonni.
Mitíitw » V''1 ^rikUn
látogátf Aíbeft, ábaláiknak fi», kit atyja vi»»s«bnpyoít| ho^y *JK>ü vádflloftiröl gOttf doikodJAV, Mwlfét fcisk fArfi nyujthat, nb-▼Artl^k,ikiUcutéjMiiie.oO lúöOhoíyet, git rövid Idö múlva »óvArrnl kesdA « Uto-gatAaokat elvárni, mint egyhangú fogiágánuk logisébb éfáít.
Deekösben * baláas Ham Ur4 visiAA. Egy nap • mAiik utAn ia»U ol, reggirt eit, oa»*» rogg követő, • a cpónak, moly Ama vAgsot-teljes estAn elhagyá a íoarphöutl partokat,
mta.tAr* fi««pm A hfláaa ''ö°Jf Pil"
lanatökat *>t«tt A roasAse vUokrc, • W eite a többi partlakók bArkAl a part folA köse-ledtek, gyermekei elAjök futottak, hogy aty-jo^ utAn tu«Uk''>Vm»i\»><. «1« -r l>M»t»Un. Kifn UivQl ivgymtMo* jdöbon a tAngor Által dfliskadarfcbok, '' Arbooaok A» vitorUk hA-nyaltak ki a wartra, » a loarphoutl egykor oly boldog halAsscsaláduAk homlokát elkomorultak. A kAt másik férfi, ki a halAist ki-■ArAk, nőtlen volt, de rokonaik vAgro as utol ló r»<n4íl)ir9l U lemondta}«,,? a biankón-berghl ítoldogkiaáony-tomplMn panja fölkér«^ tett,aaeltOntok lelkoiArt ssent mlsAkot mondani. A ló öreg fájdalmssan «irt midőn o kérést teyeslteni mogigAré, mórt lóllohet udva-rokat lAtott a agy hatalmM fejedolom hAsá-ban élt,mégli ig«n aaereté igénytelon kössAgét ■ kdlönösen a Jó halála lránvál>an, kinek cié-nakja tlwaradl, kiváló híjlamot táplált. Flandriai Margit, kinek sor«» a isoreocsAtlcn •OArphout» halAisoialád aoraAval annyira össsoforrt, minden egyrs napnak romAnyeit«-Aa aggodalmait maghallá, ha Emmolina sírt, ő (■ airni kesdott • mogssprltá;Albort kcsAt, mialatt a* atya aorta fölölti mAlysn Arsott fájdalmával vigasstalA a tiunak sslvAt. „No-héa vAgsat nvugaaik rajtam", mond A, „a ho-vA oaak Jövök, taanvodéet Aa voaeAlyoket ho-»ok, mig magam a »»»»ólyak «löl menokülnl iuarkodobi."
(iggódJAl a tokini ''ban, fololo AUerf,
mUUtt a MAp leAnv WoW*» ^|kaibün CI9»W; -mi caak amt tettUk rájutok, » mi köteloa-.AxQnk ^nU,'' .Y MÍ; n.írn '' I. íájt^Atják;. ba mlndjArt atyAnkal ia elvoaatóttak volna. Ep oly kovAaaA aggódjAl. aajAt aoraod fölött. A« időknek jobbra keli fordulóink. To bUtoa-aAgban vagy, a ha mAgia a legvAgaftre kftrOl-ne a dolog, utolaó oaopp vAremig vAdelweaoi foglak." ■»«■ i
De «Ár A.lagköiolebbl rt-ggol megválton-UtA a holyautet. AIír hogy vAgo volt a hajnali lulaAnek, mljttu am örtig AldoaAt önofi-ga 1 AtogalÁ 4 bal A»« kttnyliójAt.4 *»u|Ai| h többi lakAaokbala boxólt, mindontttt hovA
jött, örömet Ai rftmAnyt tAmaaatvAn a a»i-
vokbou. Mi, kArdi n nyAjlH olv.»i>ó, volt ily örömnok forrita? - Semmi mAit »|nt *%J AlomlAtAa I Aa öreg, mint mondA, «kJ Almo-dA, hogy a toarphouti halA*»t Alotbon ■ ogA«»»Agl>on UtA, egy hálóval koióbon, inoly-bou roppant MounyitAga h»l ugrált. íi oson •gvuorU Alom aa. «.kkori i^őbon olíg»Agwi troli a bánkódók aaemoit föűaáritani, a aio-morU atfvekbo romAnyt önteni. Albert Mar-
SitUo» röpült, hogy na örvondotea ujtágot öaöljo volo, • nom egy barAUAgoa akó vAl'' tatrttt köiötlQk. Albert most ^ frjrakrab* ban ia jött, nort as öreg Aldoxár valami módon mogtudA, hogy aa ¡Qu hnlias Igon nagy Anfel^kol vitoltotik aion otomAnyok iránt, mbiyoK Flandiant mogronditdk, a jó öreg aaórt miudon nap hosott neki; gukat,'': melyekot a* iamAt a grófhölgygyei kö«ölt. Aa ifjn axonkivQl AiaroVovó, hogy joloulóto fólviditja n niUot, a hogy bonAdo fconak fáj dalmát legalább nAmi idöro olfo-ledtoti volo. Margit ua ö táranaágát annyira kbadA kcdvolni, hogy »at mAg EmmolinAAnak ia olóbo tovó, mort ö több«t.tudott a világról, aa emberekről a as udvari Alolröl mint Emmolina, a ö Ado« köteloaaógnek UrtA, nokl miudaaon vigAaat Aa örömöt mogasorosnl a mlro C»vk kApoa volt. As ifjú lAtogatAaai napról nnura gyakoriabbak lönok a tovább tartottak. Majd torvot kAnitott, Margitot as ö börtönAhöl kiasabaditnni, a*t Emmol|uAv*l együtt egy otóuakban isAp holdvilAgoa Ajjol a tengeron átazállitani akarván, m(\jd iamAt *,rAgi Apdlel omUdoió kovoln ült «a grófhölgy borua gondolatait rAg elmúlt napok törlAnotgiaok elboaxólAaAvel oaalatá aiAt, midőn oten bAatyák ell^uiAgok UioadAaaival dacsoltak, a a^on oaarnokok ixAp hölgyek Ai vitA* lovagok gyülhelyel voltak, kik ás-óta régen mAlyen a föld aUU. porladostak. AsutAn i«ln<.U aaon oiomAnyokot kösóltn volo, ipelyoket hallott, midőn Namur vagy Tournaiban tartóskodott; a korois''t ssolgái-uak hői tottoit a távol faUmtinAban, vagv nedlg fogiAgukiuk ót isQkölköddieiknok boiY)«lmAÍt; UmAt mAakor, in ultin ugydtt altok a parton ónokéit, oly hangon, oly ké-axültaúggol, oly ArAA»»ol, molyok, mint Margit gondolá, nAm UláljAk párjokat ns ogóas világon.
igy múlt ol nap nnp utAn, • a tAp.-usUUt-lan itju grófluilgy o^yisci'' cink ast vovéAis-ro, hogy azivo ax uiaoiohy ilül itóitt Ifjú . »íorclmi bilinoieibo jutott. S mAgii, toho-tatt-o valamit annak mugakadAlyosAiAra ? Nomciak, hogy Albort, legalább as Ö •tornai-bún luguobb fúrti volt, kit valaha lAtott, nomoaak hogy as ssdid, novolt ói gyöngAd volt, hanoin ö a védelom, a logóly, a tAr-• algái, ns oktAtái ■ a romóny tokintotAbon la ogyedttl arra volt utalva, loriA annak «gvotlen axaván függött, s mig as hlvatáiA-nak a föladntánuk roagai mAltóaAgAt büaake-aAggel látisAk AtArsonl, hölgyo nyugtlma Ai bistoiiAga fólölti molog, komoly As asorgoi gondoskudátaal tcljuiitA ast.
8 tudú a ixUs, hogy ax ogy hAUssnak fia ason oraságban, luolyaokő volt drnőja aserel-
roAtviisonosni bátorkodott, igenli tudA —
• ¿einolbŐI ol vasA boisAdAnek hangjából hallá
• ason eröiknr romegA«Aböl ArsA,molyro titkoi vándorláialknAl támaiskodott. így o tinta Ar-solom napról napra nőtt,mig isavak vAltattak, molyoket nem lohetevinsavonni ; Margit bistoiitA Ifjút,mlaserlnt ha asAg ugy akarná, hogy atyjának oriaága iohai«m junon vinsa többA hAsAnnk birtokába, örvendő •sivvel utAiitana el magától fAnyl Ai pompAt
• kötne örök htliAgl frigy ol a ioarj>houti halAss fiával.
Uo as ürog haUis még mindig nem tért, vii»/.A.NApok hotokkA,hotn,i hónapokká lőnok do lommi róU v .¿y tártairól aaolo hír nem jutott a ao«rplt iiiti pirtokra a aa érdeklettek »»A kósdik hinni,hogy asöreg AldosAmak Alom IAt4aauo n volt ogyAb,köaöniA«» álomnál ciak ogy maga a halátsnak oialádja nem osstosott es nralgóvá váld vAlemAnyben. As anya Aa Margit is a jó öregnek Almát oialhatat-lannak lAtasAnak tartani s cs minden nap meg látogttá őkot i hosott nokik hírt mlnd»aon atomAnyekről, molyok as orsságban duló osatárosáiokbAD slőadák magokat.
Esen Idő körűi a franoia király fölkolt, hogy a fhndrlal lásadokAt mogfonyitie, a asifju grófot blrtokaibA holyesso. Ennok h(l bArnökuit sáislól alá asólitván miután kAt tapaiaUlt voxArt Állított loregelnok AlAro, a nyiigtalapl tott tartományba tört.
ElőnyomulAibsn igon kovAi fegyveroi el-lonAlláira talált, jóllobot i rogAnek kAt vagy hArom kiaabb oeipatoistAlyn a főhad-toittől oliíttkltvAn, lomAisArolti^olt. Do es a fojodolbin haragját ciak mAg jobban fölin-gorlA, i ő oiküt tön, hogy oaak a lásadók-nak kiontott vAro Által fogja Jó KArolynak a vela olhullott barátjiinak halálát mogboisul-ni.
Es volt Ason hlr, melyet asőrog pap egyik napon as Av véga f«>lé a halAa» (iának hosott, s molyot es áronnál kösölt M^rgitt*!, ki ast Igon végy >• Arxolinokkol halgattA mog; mert h* mindjárt Ason gondolat, miixorlnt atyjának gyllkoiai moit érdo.nlett bUntotAsökot voendik, s tivórénok jogos IgAnyei a tiandríai koronára érVényoiittotnl'' fognak , őrömro koisteté őt, do mófli a fúlolom AiJblaonyOf iág Attól, kit sser/ite''.í, olssakittAtnl, olhomA-lyoiitA lAtcgAnek ntpfényAt, a islvét «ÖtAt Ajbo temotó.
A logköavlobb! napon ásottban Albirt oly hiroket vön, mélyük fólolom As bontadAnal töltAk ol isivAt. Utirohard a gyllkoaok voxA-re, mi»» a hlr hangsott, agy követet küldött a franosin királyhos ason kArAsiol, hogy, vagy ruAradjon Uvol BrÜggotöl. vagjr en-gűdjon nokl Al társainak asabad olvonulást Ita nom aksria, hogy mAg egy Aldosat oasAk a grófi cialádból. „Károlynak," tevó hossA, rtkit ti JAuak nerestek, ogyetlon leAnya ht-talmamban VAn. Iimerem tartóskodáii holyAt s láuoson tartom öt. Kosoiem loond, kinok véro folyjon, ha logkliobb lalgorral Járnátok el irányomban." -
Albort raAly gondolAtokbA morült. „IgAi mAgAt, „hogyBnrohnrd v..ló-flandriai Mtrgitot?" — Mog-
voIiia" kArdA ban fölföd ősé
győsödöt'' róla, hogy, ha a dolog Igy rolaa, itt as idö, atyja uUaitáiainak egy rAaaét a • grófhölgyot iiletöleg követni, bArmlb« ke-rfllne ia os, a mintán esea utaaitAiok asWint a saerenoiAtlen grófliölgyet veasAly fonye-gotAaAnek ti»o«Aben a tengeren At Francalaor-ssAgba kelluudott asálliUnia, köcnvan elkép-selhatŐ, hogy t> paranoi kivitolAnek Qem ka-vAsiA fájdalmainak kellő lonnle Albortro néava, ki &(argltban egyhangú AletAnek Olil-lagAt látá. De minAl tovább gondolkodott o dologról, annAl InkAbb meggyősődött, hogy meg kell törtAnpi«. (¡''
As utolsó három nap ótA nAgy vagy öt Ide-gon h^jót luhoto a icarplioutip irtok hosasábsn oairkálni látni s Albort elhstárosá, kisArlatet tenni o Jelocát okának kitudáiára. Moltáuy fiául baláaaaaal a ssomtsAd kunyhókból tengerre asállt, ■ miután nomiokára Urögyet talált, A nagy hajók egyikAbpa kösolltoni-tettetott kösönyösiAggol kór«*, kiAi esen hajók? De ki írj* 1« rAmülAsAt As fAlelmAt, midőn ast hallá, hogy a hajók „Uarohardnak St. Donatla urának" hajói.
Asonnal viaisatArvén a partra, elbooaájtá tArsait i as atyai kunyhóba mont, do itt is-mAt ason hírt hallA, hogy a franosia király BrÜggo ollon útban vau a hogy Burobard emboreivel együtt elmenekült.
Ugyanason hir isorlnt a lázadók, kik a franoal* aerog ogy róase Által kmnónyen ül-döstottok, futásukat a tongorpart foló irá-nyiták. As idö drágA volt, a voisAly uillana-ta kösol, do mAg nagyobb veisóly látisAk feküdni minden oielekvAa módbtn, mely lehetőleg vAlaistath >tott volna. A tongoreti való monokvóa Uurohard hajói által elvágA-Solt, Margit tartóskodáai holyo valóssinülog iimoretes volt, ssárasf.tldön való ininok«Ar pedig kAtiAgkivül egyoneson aa oll«niAghor veaotendntte őkot. Alb>rt tehát olh\tároaá, Margittal oa Ogy fölött Artokosni.
ÁtlApdolt r. sötAtei folyosókon s nomiokV ra a **A/>, do sseronoiAtlon grófhőlgynól volt, kinok sOrsA a jövő néhAny poros elhatArosá-sAtól függött. Mindont elmondott neki, dj valamint noki, ugy MurgitnAk ii nngyob''. morAnynok látisott a monokülA*, mint a nn-tradás. Kpw i tongardagálynak idője volt, kevciobb mlo'' t.gy fAlóra múlva a várnAk a asárasföldtöl el kellő válaastatni*, a franoia király as ellenaAgnok isorosan sarkán volt, s mAg ogyAbb mis körülmény.sk tAlAlkoshataudottak Margitnak oltínvAre. MInkább meghalok," monda as utóbbi Alhert-hea, „lemmlnt élvo junak koaoik k''laá a itt ép oly jól halhatok meg, mint mAihol, kodvo-lem l"
nC«ak hullámon át junanak kösolodbe," folelo aa. „Már sok nagy tett vitatott vAghes ogyotlen k^r Által, • ha megvAdolineslietlok mig a király megjön, mentvo vagy."
„Do fogy verők!" monda a isüs, „ninoio-nek fogy vorold ?"
Igonl" folole as. „Sonkiiom lameri o''.on rAgi vArunk tltkAit, mint atyám Al An. Vau itt fogvvor, a monyi ciak ssükiógcs. Várj egy pillanatig tüitént itt loixek."
, (VotjrUttiUik.)



NAOY KANI7.8A, ümí. 14. Msjdittu nyolas uspl Oit*t**Ah»t Htán a kB»J«W«Ji* Urait ,i»b»J Ion, n«w ufyaM aa orrai«oi kö«t»kodi«t, <>« a vaspAlysit llta0-l«g, a xár o«ak Trl»»t ét dílro njrttUthstott meg, inig liAesA« ij«aakMk nlm r«i««»B.
Da«sár* • forgat*ta ai«jt«k»aá»ii»aV a gabonaár t»l-Urdui tartja magU, Ukiutr« a k<«3bbl isAIUlAl ra-min/Alfl» *4m isJAtk^^d, t>ogy J*lent<k«ny vl»»i««»í-•« Unuo, «5t UiVibb acjthntS, hogy » rótt nagy •*•-répát Utiasnn míg, noha nagyrdii* otir kivitetett, a aaük»«gl*t aiooban eddig korán alnca fedeav*.
Jelenleg) árak al*á-*ueatrtai mdrükAnt * heljrbelt »jM4««u | «hsa V -M ftn a frt ~ kr, • A, to kr 6 ft »0 krf fc^M ía-V* fontom- ftt - kr, 4 — 4'' ír. 10 kr.'' Krfí , <e»a 8«-a»ft»t—A — »J « ft80 hf árp« eerfiJUetws
uauly feh4r fr ft, — Wr. Urka 4 frt, — kr. 0uM
r»»da- wV«Aj> >® frt - BallyapálliO''» XO, ^ M-»» íH kordSv.i fgyítrr l^íVf.ljTpAMnk«^ M, tl—80 fri Ui, 1»—HO ÍR,
,rkt S3 írt ókrirbSr míuijA ¿0 tebAaMr 41 frt, tlnábflr 46 írt. • 1 '' >-''• mA
ltorok. frkér ia y»,A« (aehllUr) lHflí- U !8«&-kl _ Tldikttnkbelt — kr>y< 8-1» frt. Vtllinyl it ■•«(. aitrdl fekete 186« 14 ft. — UJ honi bur »ó.óa U Miit 1807-dtkt 3 —6 frt. — UaUtonmelUkl borok 1841- As 184^-lkj f»Mr 8-II frt akdaltAat^ Vtas« tlO — 1t5 frt. Eía" — "íft —- kr. gyipJiTW
tiríryldikl ir* 40-41 frt. K«bir rongy Ír» 9 -9 frt 18 4 ffl- kr''
! ! í .
v
H a t 1 n a p t
»«eeaaher 13 tíl - 21 tfl
M.-knulsHnl plncil Ár«k dcc. H-t!u.
Bor»>> ltc4Je kr. Lene«« ll iíjo IS kr. lUb Itoiáfe 7 torka 0 kr. Ilnrgonya iníröjo — ft 80 kr. — M»r-hukua fontja SO kr. — Juhhua fontja tí kr. 8ert>a. boa fontja lt kr. Hialonna uiAnAJa 40 frt — kr. £aJr fontja 44 kr. Ktrályll.rt O »''.. mijaija 16 ft - kr I.iagliaat l,»«.m4 »AJa 14 frt 60 kr. ¿WglUtl 3 .»., ináaa. 13 frt— Vr. Z»ii"l/ill««l 3. aa. rululja 13 frt 60 kr z»cralj«ll»at i.a/. niiaaija I fr^ "S —Jf. K«n/4r-llaat íebir 5. aa. ui. II fit -- kr. KonyirtUrt 4. aa. m, 11 frt 60 kr. KeiivArlIa.l 7. aa kr. K^nyí,-
llait 8. *», 111A a Aj a 9 frt kr. -- Ká/lláhrf t. |0 Trt — kr . K<> f, láng í .tlk mUsiJa 8 frt — kr. —
Kukorf''.*x»ll/<t fontba ft - 6 kr. Arpatara f«-nlja »0 kr KóU.kA.a llcaíje lt Hr HlaakáH fonÜa - 80 kr. V*u1aÍ fottAla. «P kr. It.-ycieolsj'' ToniJu A1 kr. twimajolaj
^atjW''SOkr. fankor 86 kr tlj bor ilo. lAtKÓborltr. 14 kr. Pesti ailr ltc<4)« U kr. KauU»*l a^r ItoidJ« 10 kr.t
roa*..pAJlttk- lu-adj''i 40 kk 1Mrtrftty-p«tnka tt«s<U kr Saflva-pil inka llo^j,, 4Ű,kr. Nyere faggyd Uliaaija 44 íft, — kr. Öntáttíag^g/A-ji.ciy» („alja d8 kr. Petroleum fontja tl kr. Hiappan f,»ulja tl kr, 8.. fontja 10 kr. MofeAi/ía W. 9 frt — hr. Puhafa 61« 8 frt - kr. Wyer^ 4U \ fri. - kc »''alaAa ■»* r«Je 34 kr. H.4„. iUaiJa 1 ftl ltOHr w. frt
63 kr. Kender fontja U kr. l.e:i folltia 4U kr
80 ''KON deca. hd *-Au. A tíííU1 fjtWjnlitiarhok lankadtabb hangulata rigeU minden Urraeaatiniuyek c.»k «»hon ktvOÍ, nehiny kr^Jcairral aUbbaailltak. Plaettetetl ; Un »84 83 fnta 4 ft 40 -70 kr; 44 -8«fnt. 6 ft »0 90 krv 84 -87 f«U 4fr»0kr 6 fii 87-W
f*ta 6 ftlO -Í0kr.|8rt-90föt«6 f,| 10-40. — Ku„ Y8-40 futa 8 —80 kr. t ft, 8l~8i futa 4 fl 16 kr.
— Kukorl.«» T8-«0 fnta l ft 90 kr,— <frt4Q Arp« 70--7I fnta Sírt, 8 10 kr. 71-71 fnta S fk 10-10
Z»b 44-»46 fut• 1 ft 80 kr. 4T—4Í fntoa 1 80—90 kr 8KOMHATHBLY, dM. 3. I94T. A k Üvltkrén gabona 4r* : busa oa.UI/u 6 ft 40 kr. 7 ílrt, 1. o.
I ft ,--Roaa l-afl oaatAI/a 4 ft 40, 1. o. ft 4
10 kr. — Árpa 1 ft 70, 4 ft. — «Ub t ft — kr.
— Kukorlo/a 3 ft — kr. — 3 írt 801g.
i"ill»t"l»urg, deca. B-én 18C7.
ÍJtoM köxjdsom öta ''»/,, a gabiullxlet i »ak kcvtSi Alottol Volt, oxálUl nagyobb oUddk, hogy raktáraikat némileg Uresitsék, Alábbi áron ol-arlták, Logf5kép basában igou lanyhán folyt as (Ulot, miért is nohexéko (I>ast) 4—8 tallérral Alább kelt. K héton több élőt muUtkoxik. Jtdenlogi árak »/tr^l'' magyar busa aehox. (L. ~ 54 vám mássá) ''»•/,„ é. >•*/„. P- Ullér, hol-stolr.i 4» m/m p. t , inocklcnburgí
"''/,« 30 P. t., roxi kor«stotik magyar
él (xlesial ttoU, (L. 48 v. ni.) ''»»/,„ 17f»/l78 p. t., Amerikai 182/188 p. t., árpa (L. - 48 v. m ) ,M/,..-t37 p t., xab (L. 80 v. m ) hol-a tol ni 82—84 p. t., mocklooburgi 8« p. t.
Hamburgi p 6 n x á r f o 1 y u in : Hamburgi ésxakuiitnoü hank-küksön H^''/i
Mara cour. m. stl.UI.
15''/,
«7« 1 —
ltí IS .8 U
hatttbiigi kötöi (Vcreins) „ I U)1/«
„ StAats-PrJtm. Attl. 18tJü. H{> —
Arany pénxok;
Maro llanco m. acbllL
Angol souvorojnque 13 7 — 20 frano • 10 II''/«
Hamb. arany és diverso 0 ü''/% Ixmlid''or i FridrioWor 11 2»/a Ksüat pénsok: 5 franc 2 1«)— 3 1U —
l''orosí tallér 1 16«/, 2 8-
Oaxtrák forint 1 5— 1—01
llée»l pénaárfulyam deo, 14-étt.
IJS
&*/»mataliqaes 55 50 ; 5"/a néma. I<<>lcs0n 65.-; 1860-kl álladalmi kölciön 81.00 í btiikrAasvAnyak 6.74; liitelintAsetl rAia-
vAnyok 184.20; Londou 120.85; esőst Agic I 18.75 | arany darabja 5 frt 74 kr.
3ÉL X-.
HA. is kelt* nap Kathol Ikua napt. Prote4Ui>a n»ptir UlftrKg-or^aa (",,..! . Illőid : " ItraeliUk n»nt. *.i | n.pttr | '' j Ülj.
KlV^^ fértíaW''Tfc^CjSÖ^^Sl?! kltldiuek. Jinoa I, IV-18 Pr. — 0. Ev. I.nk. XII, 1«.—11. Év., f
U 14 17 18 19 to lt VaaAraa|i Hitf.l Kedd Sierda Oailtórtík Pintek 8aonbat F. S. Ireneua p. K le lka ».Oa Láair, Klár Orsca. Kis tar { Hemeaina Tbvefil f Tani4« ap. f F. 3. Vsldr KUl % Uair Kegy ea Hs«t3 Ámen Tamil 8 A 26 Soph 4 Uorbála 6 Bir.bbaa 6 MlktAl 7. Auibiui 8 Tataplus 9 B. Aiax. f. 18 Din 19 Angel 10 Kaö linan. lt On Oar, k. »1 Divld IS 14 8sb. MiklOl « | Ót m K r» £L
Vasúti naponkinti menetrend ;
Indul N.-Kania»Ar.SI ll.l.U feli; .Ulntia 1 6ra 11 per«akor. » t> .1 eatvo 9
IKca
Krkealk N.-Kanlaaira
dílnlin 1 eatvo 9 reggel 7 >< ,, délu. 3 Trleat „ <W:U. 1 ,, „ eatvo 9 Uu la f, l41: reggel AilutAa
dílbru
•stvs Trieat reggel .. i. dilben
•.
Mc
t.
Arakor >''ra 16 pereikor ■ r.ao „ Ara ftO ,, Ara 15 ,,
5 Ara 6 pereakor t „ tO ,
U „ St . 7 „ 18 .
6 «1 . >» .. 61 .
Oruágos vásárok vidékünkön:
'''' deosombor hóban,
. lb. Morony, K6eaO|;h.
i lt- Ii»oa^8«pr. a>.| )<»fy-Vi»«oay, N.»ts Ibiin,) » 10. C«o|.r«gk, Mohlr», Alaü-I.«udr» , 10. Hajtőik al.
, 31. L''KSraand, Knytng, 8ia!oaa (Yaa in.) Rajka. . 18. Zala-Kgeraatg.
Felolöa ssorkcsstf t Wajdltn Jós»rf.
Die billigste und
n
best« Wäsclic der Welt
Grosse Preisherabsetzung''
der erilm uad yröeten In Wien ke»lehe»d«a Leinen Wä»che Fabrik de» LOUIS MOOERM ia Wlea, TuehlaMbaa Nr. II.
Für Herren, Dämon und Kinder zu Ausverkaufs Spottpreisen.
«4 VNtr'' F.h''hrít, (fiito'' Art« Ii mid pM»endi Fa«ona Wird gerontlrt, trot« Jon ao lierabgelet/ten Prellen, nelfh« gewl»» Jedon in Kratauaan »et/.n, uil.l b I dem Vlciniti-n Vrnnih« «u Nacbfctltrilinifctu vo.anlaéfcín werden Ii'' »Ulluhglm weiden naeh allen Kiehtungeu, allen An-
• l''Aidéiiinfftn cnUproibel.d, Termini»». ..;:(,
Hemden, welche nicht buten» paáata «der nicht «oavralrea, können ««fort raUuralrt werden. I is« 1''reiHc, Mt-lbnl für WledorvcrkAuf^r una Kmiflrutv tiitverlnderlMi.
I
Fertige llerreuhciudeu, beste Handarbeit. '' Fertige pamcuUemdcn, schönst'') Handarbeit.
Wal» Vra-l.cliwMihewIen , . . , , uiiUll 1. Ktlno h''oit» ll>it Kaltr.tbmat . . . olnUtt Ii. IV Id o IrlXudcr oder Kuiuburgor Hemden an», fl. Keine 1 f .11Milser f.ninwan.t Hemden . an«tatt fl. Pein« Kiimb. Ila.nlg- »|>lnn«t-ltemden anitatt fl. Alle. I\ ruixb. Il.nd*n, «eh¿»«U lUudorK «in. Ii. A> < IViinIr b.''lg. Hfkli»t-lrflnwau«l antUtl fl
S.60 nnr-fl. 1.10 ■ r,«liier..l>,ini. uln-nuli-u......tniUll <1..!.— nur A. 1.00
1.60 nur Ii. 8.30 ¿ F«luo Heb«, U-rheinde» nvit Paltenbruti »u»UII Ii. 6.— nur A 1.80
6.— uar 0, 8.80 N..... Paflón reich in Her« „. «lir''.i i »intatt II 6.60 u''tr Ii. SAO
ft ~ r>«r rt. 8.— '' Vla.I> Auloloetl», au« brlg L-inwand. amiatt fl. 6,— nur Ä, 8.60
7.60 r.fir II. Ä 60 ■ Kelch g. «tickre f. Heindun elog. Pagon auttatt fl. 7 — nur fl. 4.80
10.— nur I.''4.60 <r Prlntlo l''arlarr Mt.lo-Honiden tail Vaiancten iibd wir feine Anta*
1.1.-- »nr fl. 5.60 doii»<8poclalitJtrn in r*leh«ter Auiw.,1 I anaUlt 16 und 10 aur
f''H'': U''ltMl
fin. 1. r
rjt in elegant fl.nid.n, alle
g, «tickten uuiieii.« r
ncue«Un Krm.Wn 7, 8 b|i II. 0. II. 7.6(1 und 8.60
ilt Tr*vcrbr|i»t fl. 6 60,. rt 60, 7. . Damd|iho«én an« feinem »ngl. ftl.liting
l(o». n aut feliiatrm Perkall grillet
■ • ■ ......- 1 ■ n...... . »In« Lein«n-l)an.cuho«en ¡ , .
){ Peine Lelncnhdcn, reich ge»t., iMtuln
aniUll rt Í.60 nur fl. ?, • a.Ulatt fl 6.— nur ß, V 80 an»UII fl 6 — nur fl. 3.00 kiiiltlt fl. uur II. 5,60
Weisse und farbige Sliii ting-Hemde».
, l)an>cu-DaicJi«nlhoacu, glall, auch geíliekt á It 2 bi« X.50 Damen Na> M-Corad U, u, no Pafl.m . amiatt Ii. 6 60 nur <1. Ü.80 IT''rrriititmden au« wel«iein flhlrtln^ an»tai| II. Si-t-- nur fl. t.80 ( lVln.i Iiatlit-Cor*>''tU «le^Antvii« Korm andad fl 7.— nur fl. 8 60 An« fi''ltiihim fraiiili»lcli«n Shirting , auaUll fl. 4.60 nur fl. «.80 I Keltli gc«!. Corielt* m. ValaacUn aiulatl fl. I».— nur fl. 5,30 b. fl. T ll ue«U lJutlu» Cirblgor I4*unlru , . h''i»l«ti II. X.bO uur fl. I.8U ¡ >''<!u«i l>am«u-llw< h^»K,''o(««tn a d «.80 bi» 8 60 Kligaiiiq rKfliigo Bhiitiiig Uruiien . . au»l»(i (1. 4.60 nur fl, «60 v lvln>» Daiuon-h''acblbciaiirii lu. laug« Arinoln »ml. fl 6.60 n. fl. 8.60 Kflit framöált.h^ fttiblg« BatWt-Hmndeu aiiataU fl. 0 60 nur II. 3.50 " n^iiicn-Cor«. lU-iTacbtli. bi. f.lurr »-''»Ickrr. (an», fl, 7 50 nur fl 6.60 Nou* »t* f. fLiltbt''mdeu mit glatter Brmt fl. 3 60, LVIb-nbiut» fl. 4 60 < IMm> li-KrMIr-Mli.Wt, m-Xl »n»Un Fchnilto« fl. 5, 6 bl« fl. 8
.Vim''rlkniiUi''hc 1»t«utidhoit» Hmit ll-llt utded mui AitKora-Wollc, dib «chönaten MtiHtcr-lX««iiia h!» auch KIhhcII-Jai eu ttnd UtlterhoHCU, bvaoadera k«''^ " Uicht und Ithcuiuu, olognuto Körnten l fl. 3, ¡J''/t» ^''/i» ft''/t Wnito Kort«.
Preise der Leinwand-Sacktücher, Tlschzeuyo und fertigen Bettwäsche.
. » Bpeolai Ce»obiift in Helrate-AnaaUttaagea, ai» auch 0 egantettar Art und nach Angab« vo* A bi* Z.
Kviji« Wibe-Lc»nw»u«l 48 tllcu, breit »mtatl fl, 30 ixiir II, «0 < duto I^iurn 8ackltlct»r, t|i Dutaeiu) fl, I, 1,60, | ,»0 Kinc O l^tlo Wetxj 60 Kilen, bnlt ,
Kift« finrnltur, 6 l''fllOlich, TUch«wig Kino OarliiUir, 0 tVraonrn, )>ariia»t
»,60
J Ff i lio I»>''liioii-HMl»t-K««klUch <r, ''{ l>.il«cixt Ii, 8.50 «,80. .1,60 Korli,;.'' IWtlwtíchc au» Mir r l.rinw., aowol gr»l„ al» au- h *jiiI''hclt«| > na< Ii dou ne.dMb-n gotchinai kvolUl u ¡Ceichnuu^ru, n Im- Ifan.laib< ita
t)
aa»UU 11, 48 nur 11, 25 aiitlat! fl, tO nur fl. 0 au«latt fl,J 15 nnr fl 0
llrtt''-llniigcn''an» den l''rov''iuaen gi )t< ii N«olii>ahn»e. IVel l»e«t«dluugeu rolt H*rr» Ha»dM wird bw da» M»a»< d«» llaUnml''angr» rr»uckt-AtiftiKge Mite ich nicht au »Ho V''lUal«, »ouJ.rii dlrecl an da« Conlial-Haupt-Yeraendiiag« 1>. p.>l da«
Loulö Moa©m, Tuchlauben Nr. 11 in Wien, richten.
ÁRVERÉSI HIRDETKléNY.
Vag^ Kaiili»» vfro» tvji»4k« mint
li»l»jral«kl ''¿»«Ml kft, 111. (t
t4irtik, li>,ry néiiaJ St/p Kár«ly U g/Kt.''kftlbu* Urt«^<J a n»iíjfk»nl»»«i •-''.''». »«. tjki''''iijrvben «5. h. r. nini a. f.jT.lt ét,7o00 f.tra b''Ciliit V«rn»d nterai lakhU u Warawtl. 1 ré'' ám ttr i^lhait <oia<''k < rUtliri^ • hag/at-''-koi loliold. é''U»»4g..k kíoUKll'',»fr» .le-K< «<1" ni pi l uiif, vg/.|l)a<uu tjkiíii) <• • i^ n f. Ivett r^l- tt »»AubjO''liiík -i» rí.''-KanhUii a'' brlytálufn Ikrlan ld Art* r«''» útin rl .dalui l*..guak. Aa irv»r.*< iialA''l''H<lHI .1867. ívi 4iCl. 1,6 13-dik napjának t. 9 ¿rty», » hn a l> c»4r akkor ncni íif''ií« luck 1808. i<vi Január h''i 141V napira van kitUkv«. A< irvo-r i,I f, If''lélt k1«I«»d ia *m 1» Mn^aignak bctekiiitlietdk a venui kivlnóh
100 l''t bAnatp/ui il ui.gj. lei.nl f.lhl-
A vtrorlln ^k mint g/lmhaí ''»^'' a JÍTcii IJ/njrre pr.íig kili<tnn»eu N. Kaiiixián, un.» .''■. i uov. 16. .|eun< n>li iliratuf
3-4'' _BA?WHAY v.-biri. téli kalapokon kívül téli süvegeket hosazuízŐril fllczből
njrilvino« Snkeiit''» árve d» cl.,UU»n aa 6>0k6«dk Ker^rvi «I
rriulcltou-ll, ''» ennek fog»yAto»iU»^ia 1807. ¿vi ,{tt». hi 19 Ik. jl» ha «kKor a t>»c«ár mili iiflm Ig/rtcltu4k, mitoillk ItalAruapul IH«H. .(vi Januar hl «3-dlk uaplAuak X o. 3 Arája m r^''o»liixi tár-gyaláai terembn kilDioUtl. »re a venni kiváuAk toO rt báuatp^ito''l ellátva ol/ ho»iáadá»»al hivatnak meg, bog» a< árverM fvlt-lU|eli be^«fl k »»okoU Ili*atal"» Alikban báiiiiiknr rleVi. 1« u blrv''iágiiál VtoMnlh''tiík. (t3-|.í) N''. Kanl»«áu, (807. ñrl nov. 1«.
PKTIuk JÓZSEF
44 kftifljTjreirinlic aJAlllJ* >—3
Szonibathelyen
r. <yf február vía fVniiW
kalapjjyárút,
min''
moly K)''or« ó» llldtlolm^a kilrmcglórlUaol lUtal általán«»» ella moré a bon réaaoidl, b.''atoalt n If^jután^oanUi folt^telok é
legroloaötoto aiJaK mellett :
iiivl/''ll* aIIaiI ¿pUlotckot ¿a nzokban levö ¡ngóaág.ikal, lUAHuI I.IHJI aaalmáa gitbim- ¿a tnknrinány-kóaxlnto kot, tctütot hI«U vi»gy aíoUdön.
JELENTÉS!
Karácson és l|j évi
ajándékoknak való ''
GYERMEK JÁTÉKOK
dua vAlnait^kImii tnUlliHtilk * kaptuddk a kjyMtány.^ubb áron,
FŐSZER- DISZMljl'', JUtl'' É5 BÖKIütRU
KEHUSKEÜESRMBKN.
Nagy-Kanizsán, a „KORONA" vertdéglé melkitt.
Alkalmilag li*«UJolUil jolcothototn, atnbb«41
tüjtpipáu, H»lv«r»«opkiik. ug^ igen finom rbuui, tt»0« »«t-¿rkerott korcakodiWnlw, melyekkel ig»u jaUuyoMit aaolgálliu tok, miro iiAívh aulmoa mejpr«odclé«t kíruk.
Mogktil(mlxut<;t''''tt tia/tülottcl maradok
mmJam mmmin
f4t—*)____________ ___________..._______la,_
SE1LEK PÉTBE
óra és erőműIrósfc
ÜMtoláttet Jelenti a nagy<rd*mfl kft«»n«ígnek, ml««eHiit a UgMjahh mu alkattal ellátott or»*ágo»««n tftbb Hfrtjf. n nift^viugált
fekiranyos torony- 6* y.árórálcut
•sápén 4a tartó««« «IhAaait « aioVat kBI«u/4lo nag;»ág«kba<l a Ugjatá ujc»»l.b ár laeilíl eladja. , , ,
Tcbb uagyi''lib városban aaor»clt l.l*<,ujltváuyoVk»l blrvia, a««n ro m(oJU)»\ kec««gteti otAgát, Imgy a reá huaadft tn■•KVv<ll<tl•tA«•het, a log nag/nbti Kyor«a«á)rifal á« t«IJ»< magel*g«dá» • hajundja vágr.,
Káretnek » «¡Mloll Kicx.en t.Mk, bog/ a iu.gren.UU« alkal mávaTT Uen.t.1 •<ámlaj.«.k meniyF^gMl, T«U>ulpl a« «1*5 í« mA«odlk
barangnak «ulváril árteaiuul »»¡*«»ki''<(j«aak..
A bolt hol míudeufilo fdofi-, OyfiUf- h h«rgo»y4rák a leg)«lA Hv''nyo»b árun kaphatók í. |«táHál '' MrlMt wtnd.nn.mü /rák kijavltiira |j J''cIf.igA.llalaak, van a Wtíren ..Sxarva^ ^oadáglÜ 4» fiU kAlékál
kliltt Kagy KaaJiȇa
Jelentés.
Alulírott liattclctlil j''iltmtrtm n nagy^rdoinü küaönaAgiink, liogj Saomh-ithclyun a placaoo f«nnáll<!^koroaked^aom móllá a* ttrl utcaábnn egy fiók
fűszer-, anyag- festék-
KERESRE^1^''
»TVl„
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Naty-Kahl»«a vái¿»! tv»«ike rf»«á-r«l kí.l.lrr.t Vte ilk, h >vy i^hal örog Heiu/lk J..««erjrtl ajdouánl a N.-K«nl-uai Oil »«. tjkKi,/ boti 2607, Jl.''VW/ a. A''ltttt ió»»a ut. <«!''» «509. b. r. »».
Irliuihntó 5»rtlilinii i, továbbá uUaá*>kra
fllczcslzmát és fUczczipőt,
Nju«''. bwaiilrft ati.
tf^ánottnyulúfríík I« v4|«tn»k egy
>ncz kerestetik.
miBdciiniiomÜ rnldtermónyket 6»
^kár ellen
¡■Ili 1/ Ú|*aI/ ikllákll tnlnilin vígon ói atáraion »«ál ''III1 KdlUK eUtü lilnndá jnraknt. K bnxal inUaot jeleit id^nybon a gnada urakat kdlftnüion
i\ Hzalnm-gabonu ós takarmány tüz elleni biztowitására
liátorkdilik figyelme«telni.
A* nlálrt fnngyoOkaég f.llkArl Monoel • i ca. gacda itrnkiitJl.|jíigjí_bj>«.l"»ilA»íilk f<>i«diaáv«l vagyboxgA, vngy ao nak mindon nagyobb lielyaéglx''n léle*Ji Ugynükcibex fordul «*ivrgkedjenck. A fSlOtlébl* Jutrttiyoa föltAtel^kröl légi yobb ki''»/.»í''ggol adatik fiilvIlAgiailáa.
Kelt So|ironliHn, IHI17. juliim Imvában.
A pesti biztosító intótet soproni röü^ynökaóire
Mflllcr I*.
T
a „Magyar Királyi hoz
cximcavo nyitottam, keroakodéamu caikkcit a I g"''*«1 raktárakból axoroxvórt bo, axok mlnöaógr« a IngkiiUnübUak. —t Kgy-uIIaI kijolonlom, Imgy áruo*ikkc|met aUrU kcroaottiógUk folytán a Itfgjutáliyniabb áron adhatom.
Sxombaihely, hovomh. hó IW>7. -lő — !U H) tiaxtuloitul
Tot>lö Jóasser.
A síkeiség ¿igylÄ :
35
iU.wlu«. á.uál tovább UlinU".ui a "Mlpdlakább »1-
ketwgbla, livn Idö alatt a/on bajon *alA »ejftí» vígoirUttan «ártom v.rv,./lá«ta I. gblr. *vbb oivoíűhlAL JÜW«ra TÍM''a.tJfi»t4m latja* kaHáa«a««t
inindou nagyobb lielyaóKl« n lótc*Ji ügynökeihex fordulni V blavj.yo» mid»»er álul, m.ly.''t én rgy aok.t uta oll öreg JTng rí««
• - - '' • - - - - '' - >kapilányn«k kKaittnbet^k •, a ino»t már, mlvlán »•»! »^«««H aok «
dttkkrI wait, ra, «''.on «lágtát''len 4« ftrikm«« ra«, ..áinlaian aok k<t-
• (Ai.B ler. let kaptam a«oktAI, kit-nob «ion »nA<I»»e» baa.»! káp ««»o»lá.l «.olgát UUtl
Knoek kóv. Ik«.t^b-n in lovábfcr» I« »acyok a.i« l«a «»''•''
v«dö«ok axon kltUn« gyógym4.l»»«ri, Uf»eot«»ll«tt le».4b<-0 Ukül-lau 5 frlirt Mttr. árlákbea tudtára adni.
Oelsner Lajos
48 S -1 lUrUnbcn, Netfl Pch«nhan»-r 8tr. 11. I "»P
Figyelembe venni kóretik.
lakolomoatorok éa kAntortanitók ró.xóro kö.hiinyt pótló, WAJ1JITS JÓZSEF könyvkereskedőben megjelent ft fontoa UJ könyv megielonáao I v^ j
WAJJ3ITS JÓZSEF könyvnyomdájából megjelent és u^an(,tt utjA" í8, :
könyvkereskedésében kaphatóT laENORMAND, a hírea czigánynő
ElOYKCAZI ÉlHEIKKÖJNnrV, _ „ __ A
II. tetemeseit btíviiett it Ktdolgoiott kiadáa«, axent- VHTOKAIiTlc AJ A. , kereítlmjiJriíflí kájekke) dinxitve, 32 axlue.ett kártyával óa magyar aUlráaaal a magyaráaailal
Ára: kcniéi») kütíhben, arnnjuyttl uyouiVN, caak Bü kr. Ara 50 kf.
A KIK TÖBB PÉLDÁNYT RENDELNEK MEG, JELENTÉKENY KEDVEZMÉNYBEN RÉSZESÖLNEK.
Kisebb és nagyobb alakú líj évi Ílílvft/lcíck, köszöllfésck izlésteljes és jutányos
1 ■■■,)'' u- '' 1 rr i .t o J
nyoínalusára ajánlja a t. ez. közönsóg ft^yelinóbe jól felszerelt nyomdáját
47—2) rgretars^-XCetn.lasfiiéLn. V^ajctxt»
WnjditH Józa«f kiniU''i-, Inp- én iiyomdatulajdonoM Naglr-Kanitaán.
1/f yól -tili ji"t I >
f
spieiwerfee
mU 4 bi» 4S StÄekrn, Woranter Pracirtwork« mit Olocireaapiol. Trommel an<l Glo<-kea^>iel. mit Himm«l«stimmra, mit Mandottum. mit £x]>r*»«iou a. «. w.
Spieldosen
mit ? bu 1t SWck*n, fem« Xe.
jarreaj.U:id<g", «Hiwei-.xerbiaaciea . Pbotojfraphi» - Ai-bum« . 8chreibxen|« . Cigw^n-ehd», Tabak»- und Zan<»k>Udo»cn, «*«xende Poppen, Art>eitati»cbchen mit Utuik, ft-raer&ttthl«,apie-lrad. wenn cu »ich Jarxai »ctxt, cmpioblt j.H. Heller j™ Ben.i*nucn Dieao Werke, mii ihren tiebli-eb«n Tönen Je<l4a C?müUi «rbet-t*rod,.»ol]trn in keiaom Salon und a.a keiuoen KraniiiSl.ette fehlen;
I^ajjerr. fertige« Stacken, kepjratnren werden b«for-t — .«elb«.,.¡elende . r5|ctritthe KU-riere. xa.rrc» tO.frO0. S8 i-l
Nagy-Kunizsa. Hatodik évfolyam.
t
;1H. Agám. (Iccemlx''r 21. 1807.
Kitérjedvc
SOPRON- és VASOTEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú bietilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet KArcNL
3VÍ ofctl elenlt;
wludea üoabaloR,
*fiȇ ir.u. (.
fctorkeMtAI iroün óh kUiló hivatali
w ajowti joasfcl'' ko»jr«km<«k»<u»4>>«í»,
Elöflzotési föltételek
<

Helyben hA.lioi hord4»»*l ¿* vidJkre po.Uu Xlil.lv« i Kk<!»i i»re i • fl (tt. — kr. Kii irn • '' 3 . — . ¿»i.«gy«dt*- ^ l . N) ,
mrdetéaelc
A Int bft.Ábo. i''ctilioróil l-»»0r 7 kr. 2->.nr « l-t minden tovAbbl belkUtiiM i kr ii4ly<(cdij mindon *gjf belktutl.írt 50 kr A .NylU Urrn* rgy petit tor beikUti.1 dlj« 14 kr.
Előfizetési pénzek ós hlrdetéaek,
ugy Hintón e U|> < » e 11 « m I I > r t « I in A I Illeti
k ö i I c in f ii t c I. ,
vaUmiut vt<Wkl l-«4tvk, b4iw)fulr« * KUliM Y.t.Uio» WOldcndok NV(lTKANU8XUA.
A nevelés barátihoz.
Váljon ki »«, kin neveld« barátjának nem hiszi magát ? — 8«nki! 8 mily magasztos tudat; a nevelésnek barátja lenni! Sxíntugy emeli a lelket, s édes gyönyör öleli át egésx valónkat, ha a növelés, a köimUvcItség omoléso-, virágo-záoaért tehetségünk «érint valamit tehetünk.
Daoxára, hogy a politikai osalétkok egésx tömkelegét niotünk élvesni snagyszerű események előestéjén levén, a titkon sejtelmek » zavaron combinatiók ködfát)olképeit oly mohón alakítjuk, mégis a kor igényelte haladás zászlaját rajongó szeretettől lobogtatjuk, melyen az van irve, hogy nevelési
Látjuk országszerte a nevelési Ugy vívmányait mint nyomulnak előtérbe, mort barátai vannak; mert o nemzet jobbjai átérzik annak hatását, annak boldogító orojét.
Az emberiség, noha évezredekot élt, a Ufaiuttii oél tUkílyoh oUrésének óriási kérdéséhex képest még mindig hajnalán van; lehet, hogy a nap még mindaddig lövelli sugarait reánk, mig megnem közelítjük az omboriség valódi rondoltoté-si aíélját, azért a jelenkor „foklúgosodon" emboroi sietnek az, ítju nemzedék előtt az óji sötétséget eloszlatni, » a haj-nalszinü neveié« pirjtWal biborositani a rövid élet látkörét . . . .
Mosoly lobben ól ajkamon mindany-nyÍMor, ha kétség bo látom vonni a magyar nemzőt közműveltségi készültségét. Ugyan nem-e a nevolés előmozdítóinak köszönhetjük a* erélyt, a bátorságot a késxületlonségben is mesteri készültséget, hogy a mivolt nyugot bámulva s mintegy megszégyenülten tokint reáiik, látván, hallván a szellemi klhoAoket föltUhtető harozosokat ál-laméletünk legujabbi vívmányai avagy haro.zai közepett 1
8 ha most éden elégedettség érzető dobogtatja szivünket, még inkább lelkesít az akarat, az ifjú nemzedék még tökélyesb kiképoztotéséro.
Növelés az alapja mindennek, ezt átérezve Báró Eötvös József vallás- és közoktatás ügyi ministornok legujabbi gyakorlati alapra fektetett népnevelési indítványa Zalamegyében is viszhangra találván az elsO alakuló gyűlés f. évi októberban Keszthelyen meg is tartatott. Elnök a népnevelés Ugyeért élő-haló lelkes első alispánunk llaroza Sán-''or lön, ki o nagy horderejű eszme kiviére szolgáló körülményokot tapintatos átgondoltsággal ugy holyozé el, hogy belőle üdv hárommjék » nemzetre, a megyére! Jegyzőül ICönnye Alajos kegyesr. tunár sa n.-kanizsai gymna-sium érdetndns igazgatója lett egyhangúlag megválasztva.
Novemlrcr olojén Zala-Egerszegen tartott megyei közgyűlés alkalmával a talfeiutgyet népnevelési egyesület ügyo is tárgyaltatván, végeztetott, hogy u
szép és nagy eszme minél sikerosb és áldásosb módon valósittathassék, megbízattak a megyei főszolgabíró urak. hogy a járásukban ésslolt tanügyi hátrányok és hiányokat, ugy az uralkodó nézetek és véleményeket s mindazon okokat, melyek a ozélba vett megyei népneveiéül eszme tényleges létosíthoté-»0 olé gördíüotiiok, följegyezve mielőbb betorjeszszék. Igy tehát ninos a népnevelési egylet olojtvo, osak helyes és di-osérotos eljárás és tapintatos előrelátás ból elnapolva.
Van azonban Zalamegyébon ogy mállik, közműveltséget érdeklő tanügyi mozzanat, melyről oz alkalommal szinte akarok szóllani. Es oz a nagykanizsai rculgymnasium ügye.
Köszönet és hála a dőrék kezdeményezőknek, kik édes hazánk o végvidékén o szellemi védvárat biztosítani, állandósítani kívánják s orojökot nem kímélve édos odaengedéssol azon vannak, hogy azt minél fényosb virágzásba hoz iák.
Valóban a nagykanizsai real-gymna-sium létezése nemcsak közműveltségi,do nemzetiségi szempontból is kiváló fi-gyolmot érdemel, mort a szoimzéd tost-vérnépok biztosan küldhetik a közelségnél fogva övei kot ido a magyar nyelv tökéletes elsajátítása végett, a mire po-dig jolon országos vívmányaink közepett égető szükség van. Tudjuk, hogy Horvátországban az unió párt győzodelmo már kétségtelen, biztos kilátásur.k van tehát, hogy a magyar korona népei teitvéries egyetértésben élendenek, * így a magyar nyelvet minél többen kívánják tüzetesen tanulmányozni.
Mint mondám: o roalgymnasium Ugye nemcsak közmUvoltségi, de nemzetiségi jollogU is levén, biztosan hihető, hogy e szép megye lelkes közönségo áthatva az ügy nagy hordorojüségétől, nemes ösztönnel adja filléreit a roalgymnasium s később lyoeum állandósítására, s a most már nélkülözhotlcnné vált épitko-zés szükségleteinek fedezéséhez.
A gymnasiumUgyi bizottmány ernyedetlen buzgalommal mUködik ex érdem* bon s osak örvondoni lőhet, hogy az Ugy ily lolkes honfiak kozébo van letéve.
A gyűjtő ivok folylon küldetnek szét mindazon hazafiak s a feusőbbi tanügy buzgó olŐmozditóitioz, kiknek áldozatkészsége kifogyhatatlan, kik örömmel jáiuluakazon oltár felépitéséhez, melyen az ilju nomzedék áltlásos képzettsége-— s szellemi magasztosultságának tömjénéi terjengnek a jobblétért sóvárgó drága hon sóvár egére. * . Legyenek q sorok igénytelen figyelmeztetők arra nézve, hogy adományozások a nagykanizsai rcalgymmtsiumra folyton tehotők s elfogadtatnak nagykanizsai lakos, tekintetes Tárnok Alajos bixottuiányi alelnök urnái, ki sxívoh készséggel nyugtatványozia az összege-
ket, sőt kívánatra gyUjtőivokkel is sxolgál.
Áthatva az Ugy szentségétől, bizton hihető, hogy a bizottmány működését minél fényesb sikor koronázaudja !
Adja Isten, hogy ugy legven!
HÁTORFI.
Miórt oly súlyos a szogénység napjainkban P
in.
{Vtgf.)
Mog nom foghatjuk, hogy bölcs ál-lamtar.áosouok, kik u haza jólétéro is osak bizonynyal gondolnak, » kik tudják, hogy szegény nép gazdag államot Uom szülhot, a privilegizált lutri, a szabadalmazott sorsjáték ellen egész erély-lyel ki nem keltek. <— Nem gondoljuk ol, hogy ennyi kézzel fogható, sőt számokkal bebizonyítható érvek által, molyok a sorsjáték ellen minden nap tanúskodnak, oz állaiuintézméuy káros voltáról meg nom győződtök.
Mi a sorsjátékban ogy csábító syrént látunk, mely a rögtön meggazdagodni kívánókat édesen csalja magához, hogy azután a hozzá közeledőt édes reménytől olaltutva karjaiban összezúzza.
Nem vélünk nagyítani, ha o játékot igou soknál a szogénység okozójának lenni állítjuk.
Oly körökbon, hol a népot osak any-nyiban ismerik, hogy létozik és hogy számít, az ily szorcnosétleuségről tán csak hallomás után van némi fogalom. Do tulajdon szouiokkol kell a „tömeges elszegényedést* szemlélni, melyet a sze-renose kerokénok folytonos forgatása s kísérlete szül.
Családok léteznek, melyek 4—ö évvel azelőtt jól jövodclmoxő üzlettel bírtak, jelenleg a szó logteljesobb értőimé-. bon koldusok, mivel hogy az egysierro meggazdagodhatás kisérto ténok nem tudtak ellenállni.
A sorsjáték a szegényebb sorsnak állandó voszedolmo, melynek nagy nehezen tud ellenállni.
Vájjon nem lonno-o előnyösb az államra, ha oly intézményt, mely a munkás osztályt a keservesen megkeresett fillérének el pazarlására oly édesen Ciá-bitja, megszüntetné ?
A lutri a szegény emberro nézvo ép olyan, mint mikor ogy gazdag gyors lovaktól vont hintóján ülve az éhes koldusnak kenyeret kinál, melyet gyors futá?sal akar a koldus az ur kezéből elérni, do a lovak gyorsaságával nem tudván vetélkedni, az erőlködés által még jobban kiéhezvo s elgyengülve az útban rogy összo.
Kérjetek népnevelőktől és nép közt élőktől számndást nz egész országból, hány ilyfélo gazdagodni vágyó lett oín-ládostul többé vagy kovésbé boldogtalan a lutri által. Kár kínozni a nyomorultat ily édes madzag által ¡9. Készünk-
re azonban ,elég, hogy a szegénység ismét egyik forrására mutathattunk.
Nézzük most korunk szegénységének egy másik okát.
IV.
Ki van számítva,.— mondja egy idegen lap —, hogy a 10,000 ágya 4 a 3.200,000 puska, molyot jelenleg a legújabb rendszer szerint Európában átalakítottak, a hozzá tartozó készletekkel együtt körülbelül fél milliárd frankba került, mi a mi pénzünkön nem kövesebb mint 200 millió pengő forint.
Fél milliárd vagyis 600 millió váltó forint tökélotosített. rombolási szerre! Ez összeggel, van valahol megírva,-az egész föld körül 2 pengő* tallérkosxo-rut lehetne iiuxni ( Do még jobbra is lehetne ezt forditanj. 10,000 i»kolaházat lohotno érto építtetni, s ¡10 Millió gyermeket 10 évig ingyen tanitratni; 100 ezer szegényt és munkaképtelent lőhetne 10 esztendőig ápolni. ,
E helyett azonban arra fogják fordi-tani a pénzt, hogy a szülők ezreit fosx-szák meg támaszaiktól; hogy a nők oz-reit tegyék Özvegyekké; gyormekok oz-reit árvákká; sok ezer munka képes ifjút dologképtolenokké, nyomorult bénákká. 8 végre is a szomorú törtr''nít -után uii lett mindennek következméifyo? Tán a többit boldoggá tovék ? Igeh''ltml valamelyik oiszág kissé nagyobb lett; valamelyik horózeg vagy mliiMor vagy akár generális egy kissé fölebb liord-hutja a fejét, mint azelőtt; de ezért aztán az egész környékben mindenütt meg van áldva a haza nyomot usá^gal, legénységgel, muukátlansággal « bzllk-aéggel. Még a győzedelmes népnek is fejedelme külső dicsőségét nemcsak vérével, de egyszersmind nagy nyomorral is koll megváltani.
Azonban ntna kétszáz millió pengő forintnyi roppant összeg, melyet Európa jelenlegi fegyverkezésének javítására fordított 8 a melylyel oly nagy nyomort s szegénységet lohotno meggyógyítani b még nagyobbat elhárítani— ezen roppant összeg csak parányi ama pénzmennyiséghez kénest, melyet a fölfegyverzett béké évről évre föloméizt. Erro kétszáz milliónyi összeg végtére is cdak lei idkivüli kiadás, mely ugyan egy-két év ulatt adailk be, do évekre szól: azonban a katonaság föntartására fordított rendes évi köliség évről évre előfordul b borzasztó sulylyal nehezedik az országra és pedig Hemosak snért, mort minden érben előfordul, hanem sokkal nagyobb, mintsem osak olvasóink gyaníthatják.
A katonák száma jelenleg Európában (ideértve a tengerészeket is) nem kevesebb 4 milliónál s onto -1 millió katona évenként nem kevesebbe, uiiut 3 inílli-linrd váltó forintba vagyis ezer kétszáz millió'' pengő forintba kerül.,— Szám t-huk ido, hogy e fiatal, orős ifjak éven-
t }
kint cmk dolognnpot Kzámitva, na-(.ónként egy-egy osak egy pengő írtnyi munkát állit''11» elő; már igy is éven-klut 3 milliárd, frank, vagyis ezer két-száx millió forint p. veim kárba.
[gy tehát körülbelül harmadfél exer millió pengő éveukiMf, fej«snkint több mint 8 fölint h egy öt tagból álló csa-Iádra több mint 40 frtnyi összeg dobalik a kegyetlen hadiaten Mars lábai elé.
Ez összegben mindenikU:.k részt vesz egy állapotos vagy rangos sem kivéve éx | ediií legtöbbször, mikor nem is gondolná, hogy ejre fizetett.
G) t»ktan bitszkék a magas rangúak s örülnek ok nélkül a szegényebb sorsu-ak, midŐa valamely udónetnrw történik a hivat ko''itá». melyet állítólag osak a gazdagabbak fizetnek. — Azonban az adó uevo Oankas adóletevőtől származott » nem pedig attól, ki azt valóban íizetto. A korOMnárus leteszi az iparadót (Gcwerbealeuer); pénztőztiér a vagyonadót; azonban valósággal mégis a vendég fizeti amazt, ezt pedig az, a kinek |>ónr-rfí van szÜkHége.. 8 ilyképen megy minden adónál. A hol a legkevesebb adót fizetnek adó neve alatt, ahol a legkevesebb «dót \etik ki: ott fizettetik a legliinoiiyiiHhbban. * a legtöbbször az adó; t. i. « szegény népnél, a mely már hí általa fizetendő adót alárendeltjeire nem vetheti ki, mivel alárendeltjei nin-ómenek.''-
így például: ha a vámadó nagy, a kereskedő megveszi ezen vámot azokon, »kik nála várbíróinak;« mesteremberek azukoii. akik nálok dolgoztatnak: de az alsó népnek nínos sonkie, kin az adót megvegye; s igy ott van a legtöbb adó, hol az ember nem is gondolja.
Eszerint tehát mindnyájan szegény vug> ; semleges vagy hadar vi-
selők. katonai államok vagy békességes népek, mindnyájan részt veszünk a harmadfél e»er millió fizetésében, mel) et óvenkint a liknak istene, a liáboru megkíván.
Hindiit 6 személyU család megviMzi évenként közvetve 40—60 ftnyi adóját h annál bizonyosabban, minél alsóbb rangban s szegényebb sorsban létezik.
Ha ez folyton így fog tHrtani, mint a legutóbbi évben, az általános elszegényedésnek t em fog senki útjába állhatni. .
A kinek szeme van. most tehát nézzen ; v«g\ is a kit illet az ónsulylyal nehezedő szegénység igája alól megmenteni szerencsétlen népünket, látáson hozzája ; a sebet látjuk mindannyian, okait a legnagyobb valószíuUaéggel föltaláltuk. A diagnoMs itt van; most tehát rajta, kezdjék meg a hivatottak a ourát, akár homeopathiával, akár allopathiá-val ; de itt már az allopathia biztosabb; mi majd laikusok részint szívesen vesz-szük be az orvosságot, részint pedig Mívesen leszünk seoundánsok.
Csak arra kérjük a főorvos ur kitűnő figyelmét, hogy ez előszámlált sokféle eltérő okok, minők a: fényűzés, dologkor lés, élvvágy, lottería. más játé-kok, katona uralom s háború játékok, stb.; utinderan e rettenetes s nagyon ra-gályo* betegség ¿lőídéző okokvnjélyebb gyökerét vegye figyelmes kutatás alá. Qct Miatta kell rejteni az alapforrásnak, melyből a nem tiszta vizek csergedeznek. egy annak a forrása » e fotrá* .... o forrás.. .. nem hinnék saját szemünknek korunk materializmus iránya s ennek pedig alapja a vallás »xámüzése, nz általános, a társadalom mindor\ rétegét többi kevésbbé át mirigyesitett hilef-lensá^. Kérem főorvos ur, tessék ide alkalmazni a miornsoopiumot!
Idegen kntfők nyomán
YÖIX1YI.
1H
Vas-megye bizottmánya
A tzombathelyi lovaitági laktanya ügyé-lxin a következő felt«rjuistést intésé n magyar h>>nvéile(ini miiiistariumhos :<
Nagy inéltóiágu honvédelmi Mlnitterium I
Folyó évi icptember hó 4-én 13.361 ss. s. leiratában rnéltóxtHtott o m<''(tyn közönségét utasitani, hogy a izombstholyi lovassági kuszArnyAnnk — a vArol torheltetéao tnol-lőzétével — KyalogtAgi laktanyává a katons-klnotlár kftltiégén .oxkösleedö álalakitAnlba való beleegyezés'' a vároil kösönaégnél eré-lycicn támogassa, • ss átalakítást ama kér-déstől , váljon a hadkiegéi-zitŐ gyalogsági parancsnokság Ssomhathelyon marad and vagy aem ? elkülönítse.
Akkép vagyunk ugyan megfryös"dve, hogy a föntebbi két kérdés együttlejcoten r* .!iet tnegoldáa elé, mert habár a kéas lovassági kaszárnya gyalogsági laktanyává «lak¡Itatnék ia At, azon érvok, molyok a mogyc kftzön-(égét a katonaság olhelyoxésl juga gyakorlatában vozérolték, változái aIA nom eshetnek , t az átváltoatatái igényelt« totemei kiadAank, terheljék ázik a kinoetArt vagy a váróit, haiitnianul feoséroltetnénnk ol — a múltban —- különben ia annyi kzükiégtolon kiadAsokkal túlterhelt hasa polgAraitól.
Kitekintve azonban a megyo kösönséga o körülménytől la, « tartozó tisztelet éa engc-dolmeaiég Adóját meghozni felelői knrmAnyA irányában köteleiségénok tartotta, a mnlt hó 4-én folytatVA tartott kflagyflléiél>fll 2306. s*. végxéiévol megbízta központi föitolgabiráját, hogy a leiratot Szombathely várotával kötői vén, annak e tArgybani határozott nyilatkozatát terjessze b«.
Mely Intézkedéa folytAn — amidKnSsom-batlioly vAros kösönaégének rtyilatkos tdt ''/. alatt axnronciénk van hlvatnloa V|»*t.•lettel folt«rJoi*teni, hiiaztik, miarorint an na illőm
• sabAlyai ellen vétket elkJivntni, ae a mo. Miniatorltitn irAnyAbani hatArl^lan biznlinnn-kon ctorbAt ejteni nem fogunk, hn a ke gyes loirAiban érintett ipAaik kérdé» tnkint<-téb»n alkotmAnyca nésoteinket iainótolvo olötur-jemjílk.
A tnidftn a bitnrlAa 18 lioatztt évoi fel.''tt s Medékonyaég fAlyidu legördült, • Ö K"l-
• égének — raAr nlnkulAa.i liAjnalAii biaal-raunk telji-aaégévui Udv<>8till kormAnyit a köztörrényhatóadgukat törvényes jogaik ím viaa*Alielyn*te, azon mtiggytlsiidémul valtunk, hogy oxok nem árnyékai iftbbé ogy tölflk Idegen teatm-k, melytHl alakjukot kolcannöaui kényaserltvékt hanem miként as égi lettek aaját körükben n nagy uiindonaég törvényei «zerint •sabndon mozognak, ugy a hi.lóságok is bizton foglaljuk il a tért, óa ca''kia ''tat, mit nekik a törvény kijolölt.
Mi éa voltlnk as orsug Aaaxea nlkotniáuyoa érzoltnU lakói a végrehajtó hatalomban Qjyi-dcjülug a törvények őrét tanultuk a tudjuk io tisatolni.
Ily érzolmok vezéreltok bonntlnkot a* alkalommal ia, midőn megyénk, területén lútosö kstunaaAg olhelyoaéai Uérdéaél tAiiácaknzá-aunk tArgyáva telink, » uh-.lyl, vidéki viaxn-nyuknak, ugy as általunk legjobban lemurt azon köríti ményok toklntut''« • vélulévol, It''igy egyik vidék lakoaaAg* a mánika felett tulaAg -
• an terhel va mi legyun, s hogy a tohor olviao-lóiét lohotölog é» akkép köunyitaük, hogy a katonaságnak méltányos igényei is kltdégitéat nyerluaiottek.
Siettünk is obboll megáll ipodá unk eredményét f. é. aug. 12-én 919. as. s. >i nm. honvédelmi miniateriumhos moii. kérénul fol-ter|eastoni, hogy s Ssombstholyen állomáaozó 16-ik e*red hadklsgéasítö parsnosnokaágát •sáraára általunk kijelölt körmondi állomátrs utaaltsni méltóztassék sunyival Is inkább, mivel itt nom csak hogy elegondlhelyiségek létesnek, hnnem « gyalogságii«k ide leendő áthi lyozését Körmond város közönsége w tg.v is éh^jtjs.
Tőrvér.y oistositotts ebbeli jogunk gys* korlstánál minő fontot okok vezéreltek hv tárosatunk bossislábsn, azok előbbi fultor-jeasiésünkbett ki lévén mutatvn, ismétlésükkel s nm. sainistoriutn türoluiét fárasztani nem kívánjuk, sst azonban tisztelettől ki k''dl jelentenünk: miaserint hazafiul kö|o-leaségünk, törvényhatósági állásunk egyiránt követelik, hogy eaen törvényes elhulyoidii jogunkat katonai boleogycté«»»! ozimaett önkényük áldosatul oda nem dobjuk. Jól tudjuk, miként háború idején u aoregek mikénti elhelyezése nnm tétethetik egyea hatóságok akaratától f''lvgővé ; as inban jalenb.in . — Isteti kodveaö k gyeiméből — a hazának I S ss ugéss birodalomnak annyira kívánatos )>éke AldAsait élvezzük; a miután a hatOsAgnk a leli''ploaett évek kivét dévtd törvénye» gyakorlatában voltuk a katonai elhnlyoséanok, a o joguk ss ujabban azentusitott 1807. XII. t. ox. 12. izakasaában ia bistnsitáat talált az ««Iloné-bon s katonsi hatóságok részéről ss IBOl-ki privilégiumra történhető hivstkosásbsn fentebb idézett szentesített törvényünket látnánk megsértve; ugyan ssért a nm. honvé-
. delrai miniatorínmot újból is tisztoleltel kér-
Ijük , misaerint hntámaatiiiik hova előbbi foganatba vohetéséro módot nyújtani méltóz-trfnaék | tesszük ozt a szoiitnsitOtt törvények Iránt tartosó tisstelntünk a hazitilul kötelességünk érdekében ia.
Kik egyébbiránt mély tisstelettol maradtunk.
Kelt Saombatholyen 1«G7. évi deoz. hó 2-án, a folytatva tartott bizottm. ülésünkből.
j te. ToViÜíbá, ha elhstároxndk U,
fiz-tünk: > teliertöl ínég sem inouokUlhet. I (lénk meg apiumi körülmény kösött. Midőn . be»sé(lét végié,4 a jobli oldal zajosan éltaté lingynevfl vozAr*^». —i''oatvároa köagyQléao u l*otöti az iborr i 1(XK) frtot szavazott. Nagv I Varadol/egy t''oldbirtokos pilnai viaért kcf-dött a boltba, s ott tévedésből vúlasztóvigot t.iltöttnk a Kökorsóhs, melyot nom gyanítva ivott bolölo s meghalt
Levelezés.
Nnpron, d«o. 17 én 18Ö7.
A vásArengcdélyosóa végotti kervényok feltűnő módon szuporodnak. Alig múlik ol ogy gy tiloso a sopr. koroakndelmi ksmsrá-niik hogy 3—4 kérvény nom torjeaz-letnék elő voloményozéa miatt. — Sot moat is tiiláltathatik-sott négy olyan, még P"dig a N. Pln¡til — N. Ssöllör — 8s Antall a s Já-
noaltáza novü községektől.
A lakosság különös fogalmakkal bir a vásárok ulönyoiről. — Do az üzlet viszonyai iránt való értelmes etubor már régon inog-gyözö<lhetott arról, hogy a köalekoilésniazkö-sök tökiiletesitéaével a vAsArok hl''«,(nagyobb helyekon) fogy. — Kisobb helyeken pedig homlokogyonest károsan hatnak a népgazdal-kodásra nézvo, mert ez ált^l az ünnepek szaporittutnak, minél fogva a földműveléstől sok dolgozó orö elvonatik, a lakosság erkölcsiség« mogrontHtik, mivol as illy alktilominal rondcson szeszes italok élvezésére itdja magát a nép. A legnagyobb kárt pedig kétség kivül a vásáros üzlet »»¡jj«; mivol egésaan jelontéktelon helyokon ''való vásárok nagy munuyisoge által az ipar* éa mUctikkoK (portékák) utánni élénk kérdés ot-ökken-totik , miáltal a szegény vAsároa kéi,;<szo-rittelik |)óriékAlt elvesztegetni, err''t hogy költségeit fedezitosao, sexen balviszony öt mind inkább tünkre teszi, do fájdalom hogy usoii igazságot a mesteremberek nagyobb ros<o nom akarja belátni, ők* mindég az ipar azabadsiigra vutik az <ikot a melyol vaklábait elátkozz i, a hely itt, hogy mo* térségét a jelon — Un vetéléseihez alkalmazná. Azonban elég mitra, «non cxikket még u jövöro érintoni fugom.
Heti szemle.
Ueexember 18. 1807.
—• Az orvosok álliláta szorint a himlöjár ványbnn országszorto sokan Italnak ol. — Több magyar est ed saját hsdfogadó tuiülotéro helyeatolik At. — O Kolségu n király knráoson utan ismét Dadára jŐ.t . — A „Néptanítók lapja" olsö féléri költségeinek fedezésére a mugyar tanulniáiiyi alapból 13 exer forint utalványoztAtotl. — A puili o-tkü.Üszőknél 41 aajlópor van folyamatban. — A porosz Dreyso Miklós meghalt, ki n Nzünduadelu
puskát találta fol{ szül. 1777-bnn. — A timnoi koresk. kamara küldötuéget küld Trioastbo Miksa Császár holttaslének ünnepélyos elfogadására, — A bécsi alajrkülvárnában „ulsö bécsi demócrata olubb" alakult. — Pesten 14 nap óta fidyík a bélyegillotékok után-vizsgalása. — P -stoii fr inczia oonsttlság losz folállitva. — A honvé isogolyzö bizottság már iHogkvzdella milkódéaél. — Horváth Mihály püsuök 6000 forint évi nyugdljt kapott élethottxiglan. —
Aazékeifehérvári „Vörös- ''
marty-kÖru fényeton niugUnnepolte doc. l-én a nemzet költőjének szülotéanapját. — A ságrábi udyuri k tnoelUria fel fug osalattatni.
— Hamis százforintosok vsnnak forgalomban , melyoket Laibaoliban gyártottak. — A nsgyhirü agitstor Mazzini voszélyescn Ixjtog.
— Almási Balogh Pál 40 naer kót tböl álló könyttárt hagyott hátra, most ol.idó.— Garibaldi Caprorsbait van 8 jókedvű, vidor. — „IngAtlansógi hitelbank'' megalakult Ur. Károlyi Kde vosérlete alatt. — Uj löp irt találtak fol Svédhoubin, iiielyiiok titkát az oastrák kormány vette meg. — Zágráb ut ozáin vasárnap óta miudsoftilo nemzeti sásx lók lobognak, oföliráaaal: „Éljuii s magyar
Íniol" Aa nnio párt folyvást iióvukodik. — jazak unorikában a halálbünlatéa már log-nagyobb részt eltörültetett. — As irón feltalálásának jövő évben lusz 300 évo. — Az államadótsági kérdés általános tárgyalása bo lön fojozvo. 8 iiapig tartott- D > egy régi in i-gyar közmondás tzerinl végén csattan aa ostor. A szónokok hosszú tora után Deák Peronos bőszéit. Mint mindig, szavait a legmélyebb figyelem kitérte. Hosszú és bölct beszédet tartott, melynek, mint minden meg előzőinek alapvoiiáa* az «-gysznrüaég. Uovi-den ét élet étztz>d körVtinxlozla a kérdést, tisztán ét egyeiioM-n mutatott a czélr.t. KI • mondA na okokat mind«n színezés nélkül, e| lumtdA, hogy as ortiiág lélolónek fönmar.id i* ta kívánja a kiegyezést, t ezért készeknek kell lennünk as áldozatokra. Ha részt nom veszünk az adóttagban, miattunk .1000 millió egytzerro kitöröltetnék a népjk vagyonából, t ellenünk ingerolné a népeket, mint 1848''ban, midőn s reaetió utak azért gyözbo-tett, mart fölingsrült népek állottak utögöl-
Zala-megyei hirek,
— Lapunk mai számúhoz van mullékelve jtfvő óv folyamra szóló előfizetni felhívásunk, melynek hzí-voh fiky^^''obe vétóid»; tisztelettel kérjük. Igyekezetünket méltányoló pártfogás edzi erünket, szítja lelkesedésünket s hatékonyan fokozza törekvéseinket arra, hogy tovább haladjunk hat év óta járt s mégis mindig rögös utunkon. Az előfizetések megújítását mielőbb eszközölni kérjük, hogy lapunkat minden feuakadás nélkül küldiiessük.
— A közlekodea fonakadáta miatt remélhetőleg több t. előfizetőnk nem kapta meg rondotett olöbbi lapunkat, ennélfogva tziveskodjenck uyilt lovelbeu reolsuialní, mig h foloalogetuit nyomatott példányokból ki uom fogyunk, kéttaéggel tsolgálundunk.
— Tisstujitás lotz N igy-Kaníztán a jövő hó «lején. Ki a vivát? Netn jolessük előre, do biatlnk lelkes p^dgáraáguuk rendszerető jollo i''ében, hogy as a legnagyobb a legszebb rondbou tört/nond tueg. MtnU.ouel-lolt ouriotuiuként megemlítjük, hogy egy Valaki már levélborilékon esimoztoti it magának a remónylondö hivatali tiiuluat. lia o.iitit tojtolom, vagy novottegettég bís uz, annyi ásás ember tzivébo látni s olvasni előre, hogy ő leas a vivátl? --
— Kivonatok Zal un ''gyo alitpáni hivatala körosiuényéből: Egy hajadon > asent-jváni Vastlti indóháztól a posta kootín utazván Zal;i Kgeraxogre, útközben a postakocsis gondv.iSolesér-» bisott ládája; 74 ft. ÜU kr. ertekÜ turgy kkal —olveasott. — Miklóti Gyula Kisko.Háromban tartózkodó asinigaz-
I gató társulatában alkalmaxott ltudasi Károly azinéts s színi ofőadásru kölcsön kért egy tsdrko nadrág, egy pár ujoaiaMn, egjrnéM»t tzibsiti rokk ét egy vadas* tarisznya eltol-vajláta tiUn — inogtzökött. Hirsohmatin Lipót hodotáni lakua röfos koroakadö fótijából 2208 Irt- órtekü tárgy Ir/patoti el. — Csáktornyán egy k"rotked& szolgája kiszolgált katona, egy noki a p «slára v.Jó füladás végeit kézbositait lOOflot urialinssó levéllel, nwgtxökött. <— NoImI Malai István hagyatékát kepxtt novai iiigtt)«ntagi\ január M én árvoroztettk matodtZ ir fíovsbin. — A sua-bari köztégi etordát ét ti»al|al a beiúk ogy vizzol telt árkában egy itinerotlon férfi hulla talállatott| orv..sí lelot taurint kUl erőszak által okoaott sódét ia által történt halála-Sumtoi ism jrtota jel noiu talalt^tik kilétéről, sem u lottóink felöl. — Nagy kapor nskou olbalt habján Porouox hagyatok.ilt <z tart .zó ingatlantaguk január IU-án arvorsststnok mátodizben. Ugysziute £>s«''putnoken elhalt Néiuel lttvá. ingatlan hagyatáka j*u, 17 én fog árvureztotni. I A Kntyaadó. llármorro no >gy ss ember egy idő óla mindenhol kutyákat talál. Elvezetik már nemotak a kávéházak és vendéglőkbe, d« még a templomokba It. As ein-'' bor ogyubtt no tegyen, mini éber figyelőmmel legyen, hogy q téUlgaló állatok lábára 1 valahogyan no búgjon, mórt nem » logkole-ineaebb h mgtorlatnk zaklatásainak Idta S | fülünk kitéve. Atérl ajánlauók a kutysadó behozatalát, mig os által talán kovesbednék S kutyák saama, másrészről a bejövendő összegen jótékonyságot lehetne gyakorolni, például uiily jótékonyság lunuo a járdák kövezetét cgyeng *tni j oh ex nemetak jótékonytág lenne, d« az irgaltnaatágnak ogyik tot-ti ctnl kud'' lo I
— Pnstaügy. Folyó évi decs. hó I-töl kczdv.t Képezi-Likon, Vat-Zala-Apáti-és tat Gróth-, ugy Zala-ViHányt>*a poat* hivatalok léplek életbe, molyok közönséges ék pénzei levelük filtételavél v*nnak megbizva a otax >kött té.ük.it tnlndennsp gyAlogpoitA áltál ét p ''dig: lt p^te-L-ik Hajtoikállal, Zala-Apáti Z.ila-Sz-mt Mihálylyul, ázent Gróth Zalabérrnl, Villány Lipanozával nyoreudík.
A Gőzfürdő. Nincs u<yan még Kanizsán gőzfürdő, de I <az. A néhai Szépfel« házat a „Zilidfa" vendéglő mellott Neutzidler ur vetto meg, ki spoculativ szellem ü polgártárt levén, nem megvetendő haszon háro* nmlnék reá, ha a mondott bolyon gőafürd''ü késziltotno, mely által érzékeny hiányt pé-tolna vároaunkbao.
_.8«ar« n o • A 11 ^ n »ég. Egy miliály- j
fal marhahajtót a napokbu.i xivalnr utban
érvén, köaol n faluho* me^f ''gyvn t.tlállutott. Mint betxólik Igon f..|p .llnkáxott. Mindig
IgM, bogy
„A pálinka gono»x Ital, Ki aat iaaaa, kofán meghal, Nyáron fonnyaaxt, íél-u fagyaaxt, Ok»* ember nem iaxaxa »■!." k. VáletUft gyilkosság. Alaó-Páho-kon egy 14 áve» fiit nőteatvérét vlgyAxntlnn-• Ágból agyonlőtte. Ea ia hitonyitÓKA annak, hogy: „nem gyermek keiébe való a két, h''<ni a puaka."
Vndámat, A nagykanixsai vad(l»x-táraulnt utóbbi napokban hHjtóvndáaxAtnt tartott, melyben dnuxára a jelentékeny axAm buni réarvevéanek,hiraxerint 18 nyúl éa ogy róka ejtetett el.
A Mily jó nagy urnák axdlelni, axok kérőn fukilaxnek, kéaön kelnek, éa igy nem hallhatják korán röggel vároaunk minden rétxében oly aajátaágnaan megrnjgujuló » elolbaló aivitAankat, a aertéiek végaö bu-caóaáaukat a a*ép eleitől. Nngy a drágaaág, 6 mégia imgy a acrtééölók a ölötök aaáma.
A A roex időjárás mindoti tekintetben kártékonyán hatott ''üleg a várnai tixlot én koreaked-lomro né/.ve, nem olég, hogy a kórliá* mellett térdig érő laiapoa aárban lubicxkolunk a nm-liolnnp na ott flaaxotóduló kocáikon mAH/kálgntunk , hi nem akarunk óranogyedig vrukonni h kocáik «-llávnlitá-aárn, akkor rem.igfl axivvnl l«»allk a axoren-oaét, hogy u l-.vak lábni nltal felfort aárral nyakig ne li»knde<t<!s»(lnk bo, még a dadoló axél egyhangú nyögdioaeléaének va-ráxa gyönyörében ia ingven réaaeatlIhetUnk. A innal lehetni- i,ll<<n»!ilynsnl , de eat még a mogyoró fa pálc/áa derék hajdúinknak alnoi hatníiuáuan tehetni. l''ói.t-k eatu óU Iámét lerg''etogut időjár.iaunk vin, moly mUtt a köxlckedéa valóar.inülog jelontékenyeu fel fog akadni.
Somogy-megyei hirek.
— Oróf K<-glcvioh uradalmából tar-t».*ó öxunt Mik Iónon la v>lt f. hd 10 én ki-aobba&ertl hnjtórrtdúaaal( 14 puskás Krug fnva>lái<í ttr axnkiwatmt rondexéae követkex-téii''-n 88 nyulat ejtett el. Elte vlg éa kedélye« tnulaiaággiil végxödött.
— A péca-bnrcai vaautvonal, melynek kiépítenél a déli vanpálvatáraaság évek óla hiilaxatgutá, m»it önálló táraaság által bo-antik létre, melynek föalapltója a dunagőx-hajóxáiii táraulat, -- mint a m»lynok íeg^ mgyobb érdekében ia áll annak lótrehoea-túlit, minthogy nll/»l.n gixdngpécal köaxén-bányál előtt nAgyax-rfl piaca nyittalik Htájer-oraxiigbait, melynek vnat-lepel jó köaxón hiányát elénk"ii éráik. De mind ab alföld, mind na i-l Dunáéi Dráva vidékére la nagy elítuv leenil, hogy •« vonal a déli államvaa-pil_vav.il, va általa I»triAval, a tengerparttal a >\ ax-imaxédn» mietriai tartományokkal ho-xmihIÍu axnkat kilxvetlan árlntkegéabo} anyera terniék-ikoek uj pinuxrn juthatáaát obbKíIb-lendi. K vi.au vállalntrn na alálráaok f. hó 17. éa 18.kán kfxdettok meg a magyar ált. hitclbntikliál. É* pi''dig Igen elflnyöa f«lté-tirl-k melleit; ugymla a 200 ftról eattatben aióló réaxvényiikr-« Ifltj ftot, • 200 ftról extUtben axóló •UMbbaégi kötvényekre 100 ftot kell caak bi-tíxetni éa pedig pap|rpénab"n (Allnmi vagy bankjegyekben); állani által pedig 6''/« kamat »attatben blatoalttatotl.
Sopron-megyei hirek.
— Vi''u.irvulloatalái Nagy Ilőfluiii uiőir.ö-vároabnn aug. 24 én tartnlni sxukutt ora^itgoa váaár OA>-ntul aa.-pt. Ü én f->g utegl ii t itni.
— A a o p r o n ni i g y c i hon ved igyb-t uj-rh albkult. .Sitikliolyo hopron, de k<<zgj(ilé aeit a megye különféle vidékein Url|«. i > ''c. 15 én Kapuvámtt volt gytlléro. Elnök U.tll''y látván, lakik Mihálibini. Alelnök Pok«paU látván, lakik Sopronban.
= H u n g v o r » e.n y. Híven Igérotünklioa jelönijük, hogy Sxuk Kóxa haaai mUvéxa-nöuknok aa ittotii polgikrogyletbun f ilyó hó 6 én inugtartott inaaodik hangvéraonyo műkedvelőink koaremunkáláan folytán minden eaotro liuogatottibb Volt, inint u olaö; a hilogveraonysönö ia némileg kárpótolva lőtt; — nép-''a látogatáaiirtk ay.onbnu ext aura no vi-xb -1,''ttk, a mi aniial feltűnőbb,m«rt a bogy orteaUKtuk, u rotlvéaeiiii hüiigvvraenyei mind (Cőaxegen, mind ft«i>iubilUelyen kivalólng kcdvexii «rodményt vívtak ki.
= K u t j a a d ó. Egy uehi'' ny nAppal exelőtt ea íttoni varonknpit mybox éa at ebudóügyó-bon kUlOoüa toveku.iyaégot kifejteit egyik várnai képv''.aolöliex f-nyegetö levelek ér-kextek, tele a leggnrnmbább Mérlegelésokkel, melyek ax érintett adónem kereaxttllvitele ollon axóraltak. — A VixagúLt, kipuhatolni ax írókat, folyamatban van.
= Egyháai. A győri megyéa Püapük ő Melióaágának rend>dttére na itteni t«mpln inukban minden «xénián, péntek m éa *x»in-balon konyörgéiiek tartatnék a végre: hogy a Saent Atyát fenyegető veaxóly inogaxünjék ; — aSxékea templomban mindenkor délelőtti tlx órakor nagy miau, — éi délután iiegy órakor litániával; — akik mind a háruin nnp.ni a könyörgéaekbon réaxt veaxnek, bltuelk be-valláaa mellett (oljoa bocaauatot nyernek. Mind a három napon a Siont Atya -aúniái a adhkoxáiuk ia gyÜjtetnek, a ax adakoxáira pjraelyek állittAtnak fel.
Vaa-megyei hirek.
• HonvédgyUléa I8d7. deoembor hó ,2-án. A kosde''íegea áll ipntnak oly igen kirivó axlnuaetéből egyletUuk már kivotkóxőtt a a napunk nt uagynlm téri koiuolyan elfoglaló huiivéddgyi kérdóa foglalkndUt nem vaak bonrtlnket, de általán minden kiirt, a épen ex okbol ndjúk elő mngukat oly. körülmények, molyok ugyan nnnyi megvitatni való tárgyul «xolgáluak, — de hugy ax ogy-lol kitUxött feladatának megfeleljen , leg-olöoxör ia • aogélyt igénylő bajtáranW réaaére idŐaxakonkint kifiaotondő aegély pénu axa-vuxtAtott meg, éa pedig: Drnakovito Katalin elnyomorodott öxvogy, — egyetlen honvéd fiúiiiik bátra hagyott gyerm-ike ápnlátára havotikint4 ft.o.é. — nem külónbon Kutyon Jóaaef rokkantnak aalute 4 ft. o. ó. a/avnx-tátott á* pedig aa illető köxaégeik elöliáró-aága utján helenkint leendő előíogea kitixeiéa mellett, — továbbá Oaiputh Ferenux nyomoréknak havoukint 12 ft., Nyáry Györgynek 8 ft. tisottetni határoxtatnlt minduddig, — mig aa ornxágon aogélyal ip a segélyexéaeket ál nom veaxi. — Exekután Kétholyi Sándor bajtáraunk magát aa Uléabsa mint hadiiAuy igaaolta, ki ia igaxoltuak nyilvániutlvíui eaok aorábu beiktattatolt. Saönyegre került • továbbá a« egylet elnöke Ujváry látván ul-tx-redea daudárnok állni inditványoiolt Honvéd lapnak legalább két példányban! meghoantala, hogy ax egylet tagjai köxt lévő axámoa vagyontalan bnjtaraA ia lanulmányoah taaak a axUk-aó/e» tudni vulókit, — Jj oxou indítvány
axou okból, m -r! minden honvédnek jár.vtni | ax ernlitelt lapot ha/.ntiui axont köl-leKnégO, i — elvettetett. V''-gr« Perü/''l Xíór, Votter Antal, Oá»pár Endre éa Pikéty (Juaatáv | Ikmi ved tábornokoknak aa e^yl tli -x érk*r.ett I I v iloik felni vaatAtván . aok»B->r-ia ui m> fí : eljnnexlettok, a mint intgybeoatl ereklyék aa iratlárba oliételnl rendeltetlek.
— V a a u i. A „Gy K.a Írja: A Oy»r-pá- j pt kcaxlhclyi vaautv-mal «lilmunkálitára nesve fenálló réaxvény taraulat f. évi d-n». j hó 18-án tartott köxgyUléie elhalámx»a, | hogy aa nraxágoa vn«ut b ilAyiilba felvei» i ftHr-grálxi v-iautvonnl Papáról M In .riig vox.ílondö réaxénok előmunk.il tai elkeaxit- , leteaet elváll ilja, éa e végből ax ugyan folyó 1 hó 14-ik napján tartott kö/gyüléa, aa exen '' valbilMtbaii rcaxt venni kívánók ax imára ál | l:>inbixtnaiték megnynréaenek f -llélele alatt, nl.iiráai iveket bouaátotl ki, a Maoknt réna-vónyea^k gytljtéaóre több bolybeli éa vidéki tárauUti lag urnák kiadta.
— Kinevesna Uroaxky Károly körmén dl Adó hivatali aegéiltiaxtet, aoproiii jövedéki fö én ndóhivittali n. gódlitxtle nevexte ki. ''
— Ebcrgényi J u I i u védelméro több in -gyár jogáax jolenkoxett már a törvényaxék elütt, de még eddig eredinénytelouttl. — A vallitláauál lélekjelenlét — ea önuralommal fogadja a vixagálóbiró kérdéseit. SxiUrd mngntArláiiü, vnlnaxtokoa t -ilettejo fnk -lo, aiitét axoinei kiairt ik . iIim fekete Inja kön v-uytl caigákbau fonyja körül vakiló fehér*egtl nyakát. írják nxl ia , hogy a grófné IihIáU nem gyilkoatág, lmn>in amerikai pnrbaj kö-votkexményo, melyet a kél hölgy vivőit; mort Eborgényl J. MUnohenbc érk-xvén élén-kon fenté a grófné elölt férje kiváló ideg-n-kedeaél, valamint aaját legyöxlietlun »xerol-inét a gróf iránt a jav.ml.itli t li''-su a inondott párbajt. Chorlnaky grófné pwlig, ki regényea éa rajongó voltánál fogva Amúgy ia fogékony volt ily javaklatra, beleegyi-aett a bárónő aaán-dékába. Ebergényi kianaaxony még Neinmil aoro vallott arr« néxve, ln>gy ő mérgiate volna meg axántaxándékkal a grófnét.
• aj." «
T A R C Z A.
MaUtváay VaK«t tara - HaavMak káayvM«. -
,l»tm ¥•''•!, Itrdri • Wiioi hat Vra 1 lm tlin.f.-rk b ISI.-.t a cotir«. J<5 magrar nem aka xtja «mtrr» kar Hujr/h* v, i^ljbon látja t ép kaiAjit,
II«n;>otl r ilat, mini a t''nka''Ulf t*o|lAra '' M-jf.''-iit .lt a nn ncl inIitt agir meni Ibi ire ; Verteit a lerrgö ai A«Bk Are/lval, H • v/i h»nr ny lv*n hllUk nj íleire. Oi> anira inojAHA héc«ur-l (/érmeket,
t< bajnok a bSal trlhnt riUh-lto, Il\j04 hala Ion a h e^irel oleufá.
lAborl Ky^xiil vilié lelke« telke.

Megholtak névjegyzéke,
Siombatkeljrra, IB6T. <rl norrmb-r búuapbau.
Ptytcl ZtéflaíO ir. BorUily Jón. í iSir. T«k Tbero-ata 6 ér. Qerfcys BAndor AB ér. Kreuter Jnlla «1 év. Min-be.lot Anna 8 M»«var Tkeru -la 3 ir. Mir Anna IV Ár.
Kriu^l. r Jó/ifl''H i év. NI...... Anna A .W.Krglcr .lAno« ii
tr. L«ltr«b tetvio I ir. Ullitlrt Fcrtact 47 ir. Kolt J ¿tef 9 bon. '' vt
KTyllt
— Varmegyédre. í-kl folyUt^asoe k«»(fyllUtlJf/y-iQkAnyvéuek k0''t*i4re «»Inte nem jelölt tér. HajnAI|uk. A robb (tuatnkra niive ktt Knbru kották »i érd k * kAi-leméni''''ket.
A veetpréml ''l»eiri Iparotok t. ilUlet''n''-k emMklra tAt vettUk, kl»on»lll»K b > andjnk. Ctod-Vipik. bogy lapunkat a lerékrny v<-*ipréiiil«k n-m jAratjik. TalAn mAj''«Ap Irt! >• nj érbni.
— K. Oy. K.ttlh-ly. J.Uite
— Bt. L. ÍJ l»ft |c|! Annyi a kíitral, hogy ntnre IJAak a l«<|"l>b ak»r«t m»lKtt t-m elv&ahetal. Jan»árban re.
At lf]""AK tltkoo-4 le» reményével.
Mint iniilőn »''. Abriml lóra eealoralja i Még arcAu a koia lavatt hArinalAvat, Meni a honvéd, mint a IHmtel A (toiatja. M«taxc-in<tat<< Alltak meg. ét mrtét hé«-r»l Ke» :*k aratni a rtlka iMriSaé^et * midiin f l-f Itt II a Kik e /-In tálé, Lelkdknnk rlllAtna mind-mind jibban éjjel«
at drer Aryii rrngoleg kanyjAra H. etkeUll a fOl.l, mini ai anyai kábel, Ur yen ape, UM><( kütdoil egymia allea, H bot a /yüxdmk a uyd rttr-1 ~ bukni k.ll | IV a k ''iné I -lÜI volt. a gyS.htUtleu,
Lteb ét a halAI elftl UlAthalU; ha felh^iKtotl, bogy „hajtáraak etíre I" K tel Un a halAll lt ou-ilea ragadta.
Ke a nemtel etemt nétva hü AAra — A höt-ik babérjAt kBI lé rl n»kt; B »rlll a tAboruok, hogy a hSt mellére At orttAgnak legtiebb »IrAgM || h»u. tt a lv> a védnek ea 1*11 a UIItmAnJa, Hogy a világ klnc.e
nem érhet IBI vele j Miulha hontterelem Jegy-gyUr^Je volna. Mert at a honvédotk h3«i ér J» in jele I
L-e kl llborAval orttigot rendített, A klvt-l nem bírt at éjt ak órlAta i A I i tak ax ArulAt k Idé a romokba, >lo,-y ott fajdalmAnak a tlrjAt m-gilt<a Hatillan lett klvüi, belSI a batAban, H ha megállott ''Ky-ry romján a« ort-Afnaki U*y néxall ttél ctonkéa. béuAn. tépve-<d<va, Mint egy Ml dobra a UMt atokaáaáfaak ... « «gy lért vitt»», mikéül tt''ni ldld-8l a vAador, A kit nljAl.an a rablAk kif-t tAn.V .. . j Alig mrnlhvté meg dlctfl érd m). lét, '' * B i gy-két l ent darabjit lép- tt tAt.lajAntk!
néljUlTtaajft ehetni. — K. Oy* H*jdu Blitürmény.
H.-l kétel at éji h.miAly.
bauT
— 0«. A.Véaén. KKe.ünet. MagAu levélb n f. lelünk.
— T J. K.-Kani ea JAvKt Aumnk bo-andja
— L. M. Ala>-Uootboru. H.k ál>-1«Iket pArtolé« lapunknak I Btirrt mejbi At * ii''iltl rtel"kvénk.
— Y. K J. Igata van, mé« nem olvatkattnk «1. A .Hédi Iiem''éf mit ir|a.
— .Bíy vta frIv11Agotit.»t* a vaemegyel ga<datA;l egyeetl -t ntdból klAlllUta érdekébea ctlm l«lkk-1 tArgy kaimat Htlatl Wvltr* vartKink kéayta<«aek halattlanl,
— K. K Ái Vdöjiiái ellenünk eiküd-itt Ami halad, el nem marad I
I 1)'' a« éd''t remény tartotta életéi, . IIo 7 mrgrrl még jobb aortát a n -mt tneki | 8 a buJdoaónAl ott volt a kél ereklye. ''■ Meljekre kdoylll motl it luegemlm k j
M-g-meg„éíl, a>-Ml''> hrlyére íll<atl(. i H é.l« tulya al.l fólem.Wu f jét, lt n^l ro*.-a«Jtoe il e ltelt htlur lel''-». A mint iátja diceó b->nvé l-érd-inj.-lél . . . B Ön rvHtel j írbat a honvéd kd »l|0nk, 1 >1. il ba van annyi r*«4 rilf a u-''pekn-1!;
A »w,»r elit'' • koavéd érdé«,»!« — , Tdbb Utt mind n érd*«- ét k««aUlrt-r»a4aél |
HÁKOf''Jl.ÁBZI.Ó.'')
I
*i Midőn a jelet munkatártnnknak • etép k''-lteinénrét I o''vatélnk ügyeimébe ajánljuk, egyttSrimlnd eraaamel je''rntjllk, bogy ISv8 évi eltS ttiniunkban egy kivá-Idan gyflnyOrS politikai kelteményél butink, Bterk.
ÜZLETI HIRN öle
NAOY-KAN1ZHA, dect. tO. 1MT. Kott kilAtAtaJnk vannak ktt An»»«n at egyeterfl ■ kBaépmlnSeégU l»r-ményekre nétv.. Ai''itlrAlla még vetvedelmot con-currentllnk likat, honnan ami terményeink (f ktég-leli rlönyfteen l''.de telik. Nem reodAlUld tehát, ha ei nlőba''adotl idShen ae»i liallanl letoml egyettégk»téi feje téaérdl; podlr minltyv »0 K6 ily eoneettlu ho-olhaluék létre, melyeknél ugyan a hefejeiéa igen n h- en menend, noha''elSbb vagy utébb mégit megtörténnie kell. ,
A l> folyt kétb n a cabnira né .re oaeftd arUkodott. l^h-t, bojry a k« aU''i ünnepnapok avagy ioií utak vagy »''égm a vatntl kl-tlekcdét hlAn/ot volta miatt mindamellett er«a-n leméljflk, hogy a g.bnailtlet a m jAlatA |* t er. pit, habAr Franexlaorttág ttükté^lel« f detv- van lt, da NémetorttAf mé? ti-|Ai mrette van, ét eaen tartonáayok nagy mennyi--éget igény.-lb k.
»-leni ül Afnk altA-a"»ttrlal mérBként a h lyb-M
H
placton: BuxaM-88 fnt 6frl 80 kr, 6 ft,- luSnSOkr. Kon 78 — 79 fontot S frt H0 kr. 4 — fr. — kr Ka-koricta 84—8A fntft uj t fl 80 90 kr árpa Mrf<i<éih«t való, T0—78 fonti 50 kr. 8 ft, Zab 46-47 font 1 frt. 60 kr I fr. 80 kr — Pohánka < frt 80 kr. 8 ft Pattul/ fehér 6 ft, — kr. tarka 4 frt, — kr. Ovbé -M readU u,A tAJa 16 frt ''A- BtllvapAllnka S0 foka 88-»8 frt hordóval eg/iltt. rórkrtl/pAliaka »0 fokú 18- 90 <Vt bordóval «xytt. Ul< 19 —ío frt. Borkó 23 frt dkorbSr máttija «0 Irt, t«b4ab9r «* frt, tlnéblr «6 írt
Borok . fehér ét vörfe (tohlllarJ 186t- A* l8«6-ki
— vidékünkben -termét 8-1« frt. Villányiét t eg-t.irdi fekete I8A6 16 ft. — bj henl bor vdrtte ét fehér 1807-dlki 8—6 frt. — Balatonm«||éki borok 1888- ét 1886-lki fehér 8-19 frt akonként. Vla«< 110
— 116 Irt. Két — frt - kr. Kd^dntéget K/apJe ha-tárSrvidéki Ara «0-8« frt. P.-bA, rongy Ara 9-9 Irt 68 kr. f-kele 4—6 frl - kr.
H -1» iKti
ü 1 n a p t
UocMiker 22-tál - 28-ig.
él r.
tV-kanltnal pUrai árak deo. Ill-iíu. -
Boreó itcéja :« kr. Lanrt- lt-.té|e 19 kr. Hab llo<4|e T tarka 8 kr. Burgonya mérOja —- ft 80 kr. — Mar-h.hut fontja 90 kr. — Juhhna fontja 19 kr. Sertés-hm fontja 94 kr. Btalonna miatAJa 40 frt — kr. Ztir fontja 48 kr Kiril/IU t « a«, mátaija 16 ft — kr. IJUglittl t, ta. miaéja 14 frl 60 kr. Linglli .t 9. t inAte. IS frt kr. Ztemlyllnt 8. tt mAstAja 18 frt 60 III. Zaeml/iditat t. at. mAteáia I frl 3 — kr. Ken/ér-llttt fehér 6. tt. m. 19 frt - kr. K-rayérliéri #. at. m. 11 ftt 60 kr. Keayérllttl T. tt m. IV frt »7 kr. Kenyér-liait 8. tt. mA t\j* <J frl kr. — KoitlAng I. »».10 fri — kr. Kok Un/ 9-dik t Am mAtaAja 8 frt — kf — Kukorlciallt''l lonlja 6-« kr. Arpa-Ura fontja 90 kr. KoleekAta itetéje 14 kr. KlttkAta Inalja— 10 kr. Paolaj fontja 60 kr Kepeteolaj fontja 21 kr. LeamajoUj fontja 40 kr Ctukor 88 kr Uj bor l''e. le ar. <) bor Ili. 1« kr. P. eti tdr lte«é|e U kr Kanl««ai »ir iHtéje 10 kr.
Q tbona-pAIInka Itcaéj ■ 40 kr. Tó kA|/-;.\linka itoaéj« 14 kr B.llva-pAllnka ItejiAje 4u kr Nyert fa^gyó inAtiija íí frt. — kr óntdllíagyg/A-;v;rlya f^nlja 38 kr. Petroleum font|a 94 kr. Itap 14« fontja 14 kr. Só fontja 10 kr.'' Keményfa «1» 9 frt — kr. Puhafa 41a 8 irt — kr. N/ertfa «le T frt - kr Fat»éu mé rSJt 36 kr. B«éna mAttAja 1 frt 1) kr. Ht^lma u. — frt 63 kr. Kender fontja 94 kr. L.«a fontja 80 kr.
Hiteti priiuitrMyftra dec, tt-en.
67»metaliquea &ft.70 5 &*/a ""»na. k«ln»ön 06.--; UtV) ki álladalroi kölcaön 82 {10. j bankréaavények 0.78; hiteliutéxetl ré»x-vény"k 184.30; London 121.30; rxüat á^l«. | 119 2ft( Ar^ny darabja 6 frt 76 kr. ''
k»tb.''yiv
Kalliollkne napi
•At*ér
P.Oleetint 06 r^-orott
naptár n»pt<r
ItraelilAk napt
•''Ano''nak tan aWa. -Ián. t. 19 .14 -
29 Vaaáraap
"Héif.t Ki dd Sztrda CaUtőrt.
Péntek
Fl. Zen , FIAr Vlelorla . ü. ádAin P.v» f
Nagy Karéoaaa titváa vérlaaa
JAuot rvang. Apró tteul- k
iiknc« :i| O^rd/ Kv
i-<l - l''rot. I.ukAc* XIII, 10-17
illőid
Ma
í» e«
nyí.öke
A ''Am Kv
F4 Kiav. in A27 ile.rn tt> Qllár fiaatp
ífl ''
17 Ilié« 91
40 F/Na"« I Tcb Rotch. 1
11 IHulel
12 Hplrldion N. Karáoi. is l u.irat
18 Kánt Tbyr
16 Kli''iithi-r 18 Agnent
litv. várt Jánot Kv. Aprd tt.
Sab
W''lH
ÍA A?

n
Vasúti naponkinti menetrend :
Indul N.-Kanl.tárdl H.ida felé. .UlutAu t tra 99 percakor. , „ „ „ e»t>e 9 /-rakor
. . Béét „ reggel 7 i''ral5 pereikor
„ dela S.''raSO „ Trlett „ «M a. I A,« 60 „ - .. .. etlve 9 óra 26 „
Kiketik N.-Kanittira Ba la f l«l: r.-ggel 6 óra 8 pereikor
dAMAn I .. »0 , ., „ Bée" „ lUitM * 19 „ 31 ,
„ ,, i. ., etlve 7 „ 28 .
,, „ Triett ., regirel 6 ,. 91 .
«¡Un 12 ,. 69 .
Országot vásárok vidékünkön:
dc.cxembnr Iiólmn,
93. Ix>«t<aauKiiyiag, Biaioaa (Va* m.) Ifa^ka. 2H. Zt''a-Kgerefg.
l aluloa axorkoaxtö i WaJUU» Má—f.
Wim
noiomun
c billigste iiiid beste Wäsche
Grosse Preisherabsetzung
r>
t J > X
«er
KUf >;>|illir|t, »elien, und k%i dein kUli.lt, ;l
und Vsite* I« Wie« tif »tfhcndtB l.clnrii-Wa»ohe Fabrik. des LOUIS MOOLRN In Wl««, Tioklaubea Nr. II.
Für Herren, Damen und Kinder zu AuaverkftufB Spottpreisen.
jc.it« Ar Vit «ii.t |>«u<*ri<4< Ftyoiu wild aeiautlrl, trots den »a herabfiel.len Preisen, wel''h» gewin« Jedou In l''-rllaunen Vertu.Ii« tu Ntchb««trl|ua|en ver«nl«isen werden. II ile''.luiigen vr.wdou nach alten Hirbtuuguu, allen An-fordernngru ««itopretbend, rtrciudet. Hcudcn, welch« nicht bettelt puiti oder nicht cosvealren, KOnnea sofort retosralrt werdta. I''lxe l''rclbp, aelbat für WlrdervcrkUuftr und Kntifleute unverÄudrrllrh.
Fertige Herrenhemden, beste Handarbeit. jj Fertige Damonhemdeii, schönste Handarbeit.
, , amiatt fl. . . amiatt fl.
Keine Minder oder liumburftor H«m&«n an«. II. KVIne H>llKud«r 1.einwand HernJin
Wellig *rn-l.clneuhemden K.in» Hoil'' mit Kalteubruit
>.50 nnr fl. 1.80 4,(0 nur fl. «30 6.— aar fl. ¥.80 amtatt fl. 6 — nur fl. 3.— Keine Hamb. lland«. S|ilnnit-Hcind«n auttalt fl. 7.60 nur fl. S M) Allcrf. rnnib ltemdon, sebttnsto lUudatb. au« fl. 10.— nur fl. 4.50 Au* MiuUt beif. M*list-I.elnwand . amiatt fl. 15.— n».r fl. 6.60 PpgtUIIUtea iu elegant, fi''slleklen neuciteu Heind-n 7, S bis fl. 0. Hocbfilno Knuden, aiUrneueeU« mit Trsverbruit fl. ft 50, Ű 50, 7.
Weisse und färbige Shirtlng-Homden.
Herrenhemden au« «eitlem Shilling anstatt fl. 3,— nur fl. 1.80 A><« feinstem franiSsirheii «blrtliif . aniUtl fl. 4.50 aur fl. 2,80 H.''ucit« l). »»¡in fiirblfer Hemden . . «Mitall fl. 1.60 nur fl. 1.80 Elegante fitUt* Hhirtlntf Hernien . . anstatt fl. 4 ftO nur fl. 2.50 Kehl fransi»l« bo fiirblg« )Uti it-IIemdcti amiatt fl. 0 50 nur fl. 3.60 Mea««t« f. Il-Jlb»md«u «all (UtUr ilrutt II. S 50, l''altoubiuit fl. 4.50
1 .«Inen-Dame nh"uid«n......anstatt fl. 3.— nnr fl. 1.90
Kell!« Hchmii''rhemden roll Kaltenbruit amlatl fl. 6.— nur fl. 2.80 Heg« Ka^oii reich In H»r« griilek! i amiatt fl 6.60 nnr fl. 3.50 Mari« Autoluetti'', a n b lj( L-Iaw*ad. an«tatt fl. 8.— nur fl. » 50 H«lch gestlckr«. f. H«oid«n, tloif. Fagou anstatt fl. 7 — uur fl, 4 80 Kciutlo l''arlser Mo<tvll«ai<ten mit Valancien und sehr feine Auta-deui St>e«l»l|l*ten 1» relcbiter AuiwaU aultau 16 und 16 nur fl, 7.60 uu''l S.50
Daiuouhoun am feinem engl. BMilln* amUlt fl. 3.60 nur fl. 2,— Ho«en aui feluitem P''rkall, gestiebt «nititt fl 5.— nur fl.'' 2 80 K«in« I.«lnou-l)«uuiiho<ri) .... amiatt fl 5 — nur fl. 2.60 Keluü Lelnenhi icn, reu b gesl., neuste« aniutt fl. 8.— nnr fl. 8,80 Daincn-llarchcuthosen, glatt, auch geilickíJá fl 2 bis 2,60 Junta Naobl-Corsitl», neue K*g»n . amiatt fl. 6 60 nur fl. U.80 Keine Uatlst-Cors.-tt* e!e,f.iiite»lo Korrn amtalt fl. 7.— nur fl. 3 60 Kelch geit. Conett« in. Valanelin anstatl fl. 12.— nur fl. 5,30 b. fl. 7 Keine l''ameu-ltari b ''Ut-Ouiiells S fl 3.80 bta S 60 l.eiucn Damen-Nacbllieui leu Iii. lan/e Ärmeln aast, fl 6.60 n. fl. 3.50 Dmuen-Cori«tts*Hachtli. in. ftlqer tfticker«i ans. fl, 7 60 uur tl 6.60 Damen.Prlilr«MSht«l, m&dfrniten Hein,Ittel fl. 6, ű bli fl. S
Auierikanlache OeauudhtltM FlaueiMlviHdeii aus Augora-Wolle, dio srbüastou Mustor-Dcssins ala auch Flanrll-Juckcii und Unterhatten, b«*ouders gegen Gicht und Hhouina, ologanto Forinon A ii. 3, ö''/t» ^V»> f)» fein«*« Sorte.
MT Preise der Leinwand-Sacktücher, Tischzeuge und fertigen Bettwäsche,
S^splal-6«echlft In Htlrats Ausstattungen, als ssok e)efl«ate»Scr Art und naoh AagaL« von A bis Z.
Keine Web-V-I.einttand 48 ,till«a, *), breit amlatl fl. 80 nur fl, 20 ^ Uut« leinen Hauklilch^r, Ijt Unuend fl, 1, 1,60, 1,80, 2,60 K.lne feluit« Web« 60 Klleu, brvlt , . aa«UU fl. 43 nur fl, 25 Keine Lclueu-Hatlit-HUcktUchu, . Uiliend fl, 2, 2,60 2,SO, Kin« (larnlturi 0 Per*onen, TUchieuff , ansiatl fl, 10 nnr fl. ,0 ,''< Kertlire Uettwlicbo aus feiner l^ln«*,, iowoI Reit., all aueh eiiiiucr.o
Klne Oaruitur, 6 Personen, Dämmt , , aoilatt fl, 15 nur fl. 9 ! n»eh den neueitrn geichmackTollit-n Zelilniunjen, rrlo''- lUndarbeJt ...... ...... ■ * ■ '' — 11
RV* UeiUlluhjen au« dep Provlasen gvgtu Nachnahme.,Uel Üeilelluugeu von Hfrrn-Hemden «ird uui dal llxais dv« llalsumfauje» ersucht. AsArlf« hl II «leb ulcht an dl« Kilial«, sondern 4''r«c> »n da« C«plral-H*ut>l-V>ii«fnd^n(> Depot des
IjOUI« Modern, Tucldauben Nr. 11 in Wien, xu ricliton.
25 9-1«
\ silífttscg tryógytthaíé.
llarmlne i 4td4| toribb iienTadtem a inlndlakibb frflltldi sl-«tléfk««, * est* id l alalt ima bajou YaW ie{{U« véfatl klAhsu k4rt«ro orvoillat a lefkir. «ebb orrosoklil. Kh^jre yimanjertem tiljei kalltseoist tgx blson/o* mA4auir AJlal, met/et e(jr sokat uU''ott dl cg I«r|«r4ea kapllittynak kSst&nbelík | • moit mir, miutlu «aoa uódM«''l sok iuit|. tljkkel kSaSlte«, aion elAgUtrlem 4« ÖrSmem »»u, h.fjr isimtalap «ok kS-,i»0u» I«». Ut kaptam ásóktól, klkueV aaon n>Ad»*«r kuonlik^p orvoslat ««olgiltatutt.
Kunek köwtke<t''b»n 4n toeibbra U kín ragjrok minden *i«o-
I^redSnek aiou kttiluli Kjrú^/in^duerl, MrmtnteiileU lur/iben beküldStl 6 ífrUrt osstr. 4rtikbeu ludUra adni.
Oelsner Lajos
48 S 8 lleriinben, Neuo BcbÜnbauiir 8tr. II, t Trp
JFLENTÉS!
-tu
Karácson és Ij évi
ajándékoknak való
GYERMEK JÁTÉKOK
» f '' • '' 1 rrr* ■ * v " *'' » ■>•»»♦» /;
■ ''
dus vAlasst^kban taUlliatdk s kaphntdk a logjutAnyonaób áron,
FŰSZER- DISZKÓ , JÁTÉK- ÉS (MRD
KERESKEDÉSEMBEN.
Nagy-Kanizsán, a „KORONA" vendéglő mellett.
Alkalmilag tisztelettől joloutliotoin, hogy szobbnól axobb tnjtpipNk, hsivArHiopkák, ugy igon finom rliutn, tltea sat.
iSrkv/ott keroakodósi^mbo, molyokkcl igon jutdnyosan^tzolgAlha-tok, miro uAtvo szAmos mogrcndoii^t kc''rok.
MogktUönb(izlc(ott tisztelettől inarndok
'' MKSafeYl Q0I.BKSÁE
19 — ®)____________________
3,50 IwajBSs JÓZ8EF könyvkereskedésében megjelent s
Y • ugyanott posta utján is megrendelheti:
LENÓRMAND, a híres czigánynö
ignsmondó <
VBTÖKARTYAJA,
(32 ssinosott kártyával ós magyar alcirAsial s magyarAaatUl
Ara 50 kr.
VON''ALZOtT KÖWVKK,
úgymint kOssögl lEámsdAsokhóa megkívántató
naplók, főkönyvek, telekkönyvi táblázatok,
továbbá a lolkószi hivatalok számára saUksógos
anyai-,''Házassági és halott-könyvek
> • boktlldind/j minták ssorlnt igon gyorsan ós jutányosán olkóssitotnok
POSNER KÁROll HlOS gyárában, Pesten, az Erzsóbettéren 1-ső szám alatt
lovö házban.
A megrendelőknek huszonnégy óra alatt kimerítő íftlvilágositással szolgál az említett czég, a megrendeléseket pedig igen rövid idő alatt teljckiü. A készmunkákat vasúton, gőzhajón vagy póitáu utánvétellol is megküldi. Átalában Kéri á ézég, hogy a beküldendő minták'' tiszták legyenek, valamint a kívántató nagyságnak mértéke is határozott legycu.
u
(81—S-l)
POSNER KÁROLY LAJOS, papirkereskedése
roston, Erzióbcttor 1-stf számú házban.
i I
etnyV~ ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Nn^-Kunln» vfioi ttitáke rissi-rW Vöihlrfi tetetik, h >«cy n<h»l írr«f )lenc|ik Jóasef tulajdoniul a N.-Kanl« as^l 621 pi. tjlúSnjrUn 3507; h. r «a a. lelrett ió»»a uteaal s 2609 h. r » f. yiiAr álliil düll >i s./uUf<Hd«k í: ujlUáno« ttnkáatea Aryerís |>tján leeii .18 «U''laUs« as örökök kertire elv rendeltetett, 4« ennek foganatölltisAra lSqj. ájl<«l«cv»»> «kkpi a
becsir meg nem i//rteitnélí, miioillk liatArnajiul 1868. ¿«1 J»nu»r h''i 23 dik uailAuik d. u. 3 nrAja a vAroihiil lAr-f/alA»!''terem Im klM.oret«. Kr re • venni kívánók 200 fl bVllalp¿ps|el eilAtva oly hosiAadJUial hivatnak, meg, bog/ i.» Ai vei.''-il f>1(4telek A* beesa » ssokvtt hlvalaloi ótákban bAiailkur «lere I« e LkúsAgnAl botokiulbolák. (AS-S f, N.-Kanlssia, 1867. -tI nor. í
PETR5K JÓZSEF
44 aJAnlJ» 3-3
.Szoioabß^r^ielyen
f. erSV''érivKí ¿l\ fennAIIÓ
kalap;Wyárát,
a JoÍ«</ ldínyrv- " '' •Wr<äl6n6»«« ratn-
té^. ''-ríiapok^ kívül téli sU-
veflwei rü fllczWl
bhuibsíti préiiiiiicl, tovAbbá utaiAiokra -
fllozcslzmát és fllczczlpöt,
■Mtást, borsillrát stb.
Ugjran/Jt! ftjüMtfik I« vlltln.K f* egy
tw-mezkereatetik.
Figyelembe venni kóretik.
Iskolamostorok ós kántortanítók rószóro küzhiányt pótló, fontos uj könyv mcgjolonóso I
WAJDITS JÓZSEF könyvnyomdájából megjelent és könyvkereskedésében kapható: 133GYHASÜI ÍDLDraB^öníűTrU-,
II. totenict.en bővített ^.rtldolgozott kiadása, szent-kereszt uljtirithi kéjjekkel díszítve,
A KIK TÖBB PÉLOÁNYT RENDELNEK MEG, JELENTÉKENY KEDVEZMÉNYBEN RÉSZESÜLNEK.
A »* WM umiuoiiv inimi ,
,nely gyors ós illedolmcs kármcgtévitósol áltnl általánns olls> ineHSsbon róazosUl, biztosit * logjutányosabb foltótolok ós lefirolOBótoia dijak: moiioti : ÍA»|/Am nllAII óplllctokot ós asokbnn levö ingóságukat, IIIAKUI LIILII szalmás gitbua- ós tnkarmAny-kószloto-
kot, tctöict alatt vagy szabadón.
jéjskár ellen miiulonnnmuti fuldtermónyekot ós
dciiil károk ellen ¡ör^í:
E basai intósot Jelöli idónyb.ui a gazda urakat kUlönOlon
a szalma-gabona és takarmány tiiz ellőni biztosítására
bátorkodik figyolmoztetui.
As aláirt ftlUgvntiksóg fölkóri ozonno) a t- fia, gazda urAkat, hogy biztosilásnik fUla^AtAval vagy hozzá, vagy annak tnindon nagyobb lifilysógbou lót«zü tigynükeihoz fordulni •aivpskedjonok. A fólilttvbli jutáuyna fi.ltótolokrÖl legnagyobb kóezsóggol adulik, fiilvilAg isilás. , , Költ Sopronban, 1807. juliüs havában.;
A pesti biztositó intézet; . soproni röüvynöluéffe.
mahwp. ____
36
Jelentésé
Alulírott tisztolottól jojontóm a nngyórdomü kOfeOnsógnok hogy Szmnbstholyon a placzot\ íolinálló koroskodósom molló ai uri utczában egy íiok ..'' . ;
fűszer-, anyag- és festék-
KERESKEDÉST
a „Magyar Kir^ly"-hoz
ezimexvo nyitottam, korcskodétótti ozikkoit n legelső raktá-rákból szorozYÓn bo, azok mfd^sógro a logkitünöbbok.— Egy-Ara: kemény k/Uesbcn, arnnynyni nyomvn, cHitk 00 Ur.1«ltHl kijelentőm, hogy Aruoaikkoimot sürü korosottsógük fol/-
'' IX» .. I ...!..*.t........-1.1. J_____IL ji.e \ •
Ián a logjutilnyoHabb Aron adhrttohi.
Szombathely, t)í>vomb. hó 1R07. (45-13-3) tisztuloltel
Tptols József.
Kisebb -és nagyobb alakú lij évi iidvözlclck, ItöSZlIllléSClTizlésteljes és jutányos
47.
........ nyoi^ iás-íia ajánlja a t. ez. közönség figyelmébe jól felszerelt nyonuliuát
■3), '' '' wajmta Józaef.
Wajdits József kiadó-, lap <-s nyomdatulajdonos Nagy-Kanirsán.
Nftgy-^anizsn. Hatodik árfolyam.
j a
3{). szám, (lecombr-
oo
ioi
7.
I: \
Kitüljed vo
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Veffyea tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gázdászat, tudomány és művészei kíiréíMíl,
ifjrrt-
MösdöXonllc:
mMw WO»t»«tOS,
lvtu.
ft*«*kr«*t&ífre4a éh kiadó hivatni:
WAJÍ)tT8 JOMKF kőii/»k«r««k«di«éb»a.
Előfizetési föltételek :
H«lyb»u hitlioi horJiu»! ét viA4kre potUn kfllilr«1 Kcáaa i/VfiJ-t''i (ti. — kr. ''
^ í»r* • . 3 . - . hvnegjrtxlr« -l . 60 .
"i I . . i mmmmmmmm
Hirdetések:
K h*t''b**ábo« prUUorírt t-»»flr 7 kr. t »ior 6 it ralacUn további t>Hkt«U»4rl & kr. ltélx''X>IIJ mlmloii Uikuti.irt »0 kr.
A .Nj-Ih
rgy |>ítít tor b«lkuti«l .tij» IS kr.
n''j a ■'' ■
ElŐjftxotóMÍ péuxek éa hirdetések,
"¡ff •«Inti» k l»p « > • I I • ui i t » r t h I rn A 1 Illeti
kOtlf wrtiyok,
»•IamIi.i vld.íkl Urolvk, blrnxutr* • htad.tMvnlalK«* kltlJcmlük NAdY KANiZaXuA.
Előfizetési felhívás!
t
i : . , , * „Zala-Somogyi Közlöny"
kllerjedvo
i J
Sopron- és^Vasinogyékre, CílraÜ HetJ-Uj» hetedik évfolyamára.
Lapunk jelen számával n hatodik 6v-folyÁmot befejeztük, moly egy vidákj lap életében szép ido, és világosan tanúskodik már maga 0 jelenség arról, hogy alapja biztos, ex alap pedig 0 vidék ¿rtelmes közönsége, mely a szerkesztőség törekvéaéi feliamervo buzgó-an felkarolja e független lap ügyét; moly rávétet továbbra in kiérdemelni fÖtön<i'',tvéaÜnk le»*.
A szerkesztőség mindent elkövet, hogy 0 lap winél tömöttebb, váltoy.a-to»bé» érüekesb tartalmú legyen. A hi-rck köaléaében lekttőlog gyorsan já-runk «Ij «i«r1 moggytlxOddHUnk »»erlnt a helyíórdekok feletti ozikkezés ntollett a« ujuág azért ujnág, bogy a birek íh lőhető btf»égb©u legyenek bonno képvisel va a egy vidéki lap jól felfogott órdokesiténo nem az elszórt történelmi kutatások gyűpontjául szolgál, mert ez a történelmi önálló munkák feladata.
Fölöslege* mondanunk, hogy a caél-nak minél sikeresben csak ugy felelhetünk meg, ha t. munkatársaink továbbra 1» szpllemi támogatásával 8 a ti közönség anyagi pártfogásával találkozunk.
kegyének uilndanuyum üdvöxölvo ál-taluuki! » midőn önxinto köszönetünket a maitárt kifejeztük, n jövŐro is bizal-masnn kérjllk.
Isten áldása velőnk!
A szerkesztősén. Sitöflzetést föltételek:
Januávr-rdeosemW egész évro 6 frt. Január—-juttiuu fél évre . . 3 „ Január-^-martiua negyed évre 1 fr. 50 k r Községeknek egész 4vrq . . 4 frt.
férjük RK olöfiietésok mielőbbi »zi-vea megújítását, hogy a «/.átküldést le heiő pontossággal teljesíthessük.
Hirdetéseket gyorsan éa; jutányosán közlünk.
t.....fT...— i Jv —■■ ■r-■• •*■ --------------a—páaa^ |
mikép lehet a N.-Kanlzsán létre hozandó fögymftaslüítt javára menállapitott azázf ötven ezer f&rlnt alaptőkét, a lehető legrövidebb IdÓ alatt, biztosítani oly formán; hogy az adakozás egyesekre érzékeny ■ < terl^l ne essék?*)
\zt nem lehet tagadni, hogy jolenbon minden emb< r n»gy obb vagy kisobbmérv-ben »Regény 11 temérdek körülmény vonni igénybe''«* egyenek napi keresményét; annálfogva Mtségbovonhatlan , hogy
•) KrtiOljtlk 0 ionlo« (lg) beu (alt »^»minjr njtUÍ niUUt miniten ttlttlíib mp^Jejf;.,!« n^lkfll, kijeUiitY^ii »ionb«ii, hoff/ UgkOielebb ml ii hu«An<ljilk níxtdn
k*t <» m*()eyxi4(«inkct ». inank*tir«uiik Jdtit Urr4-re aéirt. BtorotuSk, h* t«bb*n honá t«4IUnáaak a k)UM«ka tlgyh««. B«»rk.
ma nem Qrfekély fölndat 150,000 forintul egy balomra hozni.
Tudvh azonbnn azl, hogy a közös erők bolyes, tapintatteljes egyesitésével oly dri^« dolgokat lahot valósítani, melyeknek összetétele igyokeietében minden egyo* erőnek halálon törést kell szenvednio: ugy méltán elejthető uz aggodalom, és számíthatni is a vállalatnak fényes ercdun''nyére.
Nem hiusttlliat a nagyszerű, nemen vállalat ott, hol a határosott, szilárd igyezet egyes hazafiak lolkes közromü-ködéaénok egy be-olvasztásával támogat-tatik.
KérdéH most: hogyan én mikép o^yc-stthető a nagy közönség erötehetségo a százötven ezer forint alaptőkének gjors éi> biztos elöteremthetéséro a nélkül, ltogy az adakozás egycsekro érzékeny terhül nehezüljön?
''Pokintettel lóvén arra, bogy a főg\ m-nasium élve/uto, annak olsugárzó jótékonysága orsziígös''íeoild, annálfogva arra kell törekednünk, bogy a támogatást minél több oldalról élvozhv»HÜk s oly hatalmasoktól kapjuk, kik az ügyet biztosítani képesek.
.Biztonságot én osak is ugy roményel-hotok, ha az ügyet a megyo közönsége teendi magáévá, mint oly hatalmas és gazdag testület, melynek egy pillanat elégHéges arra, hogy az említett 150,000 frtot előtoremtve a azzal a tervezgetett főgymnasíumot részünkre biztosiba.
Így vélekedvén, így is állván a dolog valója, java«lom: «¡osuünk Zala Hger-Hzcgro, vegyünk részt így közgyűlésen, kínáljuk meg a megyo közönségét a vállalattal, terjeszszük elő a már olkószült tervet, értesítsük az eddig történtek sikeréről, a még hátralevő teendőkről és kérjük egész bizalommal, a legragasz-kodóbb Hzivélyességgel.bogy tenné magáévá aií ügyet h tartsa érdumének a sikert.
"Tía sikorült megkodveltotní az ügyet a tuegyo közönségével, melynok erszényét így ia, ugy ií kénytelonittetünk igénybe venni, akkor elvan érve a ozél, ellonkező esetben megtörtnek mondható a siker.
tízoronosés működésünk fogja szükségessé tenni, hogy esnk 800 aláirási-ivet hozzunk forgalomba, melyekkel ugy lehetne a leghelyesebben elbánni, hogy minden ivtartó 600 forintig terjedő adakozást hoazon létre, igy azután az egésr. megye ha 300 kerületre osztatnék föl, b minden kerülőt népe három bizalmas hazafi által vétetnék igénybe, ugy bizonyosan nem nagy munkába, nem nok időbe kerülno a 160 000 forintnak a nélkül vald összegyüjtéso, hogy a* adakozás a* cgyeB adakozókra érzékeny terhül nehezülne.
A gyűjtéssel megti«ztelt hazafiakat igen nnépen kellenék megkérni arra, hogy /¿gy honpolgárt bo hagyjanak fi-Kyolom nélkül a Így a* ivoket, ha bár
garasonként in, do mindenesetre az 500 loriut összeg biztosításával vinnék oda visnza, honnan vették kifolyásukat. Az ügy monote tüzetes támogatását a megyei összes tisztikar szívességére kellenék leírni, melybnn közreműködhetnének n kerületi jegyzők, a községi elöljárók, a megyés püspökség utján mindenesetre, az ily vállalatban ugy is mindenkor elég nagy buzgósággal működő leikéssek.
Ilyenkép lehetetlen ozélhoz nem érni,
midőn ellenkező esetben biztos a bukás;
s nom ok nélkül, mórt nem lévén ron-í « • dithetlen, »ziláld alapja a kiindulásnak,
a jövő egyvdül a véletlenro van szorítva.
ha ha, daozára minden előrelátásnak nem jönno a siker a maga ogéaz valójában , ugy a netán még hátramaradt hiány födözhotéaére igénybe veondők lesznek a szomszéd éa legtávolabb megyék, mint oly nagy közönség, melynek egykor é« valahára kölosönöa szolgálatot teendhet tanintézetünk.
II)önkép vélekedvén, nem maradt egyéb hátra, mintjnyilvánoe téren szóba hozni e véleményes javaslatomat, melynek ozélja elérni azt, hogy a szóban forgó 160,000 frt gyorsan éB bizton a nélkül legyen megszerezhető, hogy at áldozat egyes adakozókra érzékeny terhül no essék; uiort a* lehetetlen, hogy N.-Kanizsa népe néhány gazdagnbbnak szives hozzájárulásával a mai nyomasztó napokban 160,000 frt összeget tudjon halomra gyűjteni.
Mindenki legyen szabad nézetével és véleményével; kivánatou azonban, bogy a jobb lépjen elótérhu és győzzön is.
Kelt N.-Kanizsdn deo. hő 18. 1867.
TKKSÁNSZKY.
A keszthelyi szőlöszet ós bor-'' kereskodés hátrányai
Nálunk a nagyobb mérvű boroladáa osak a városban történik; a kereskedők többnyire itt veszik össze a bort. Hogy is hátrányára van borkeroakedó-aünknek, lássuk a* okot.
A kesztholy-nzőlőhogyi uzőlőmüvelők csak igen kivételes osotben jöhofnok éiíntkezénbe a küX- s szintén a belföldi nagy borkereskedőkkel. Emiatt kényte-lonok boraikat a legközelebbi borkoty-vászuak, nngyon természetes, gyenge áron oladni, ki''>-, t. i. a borkotyvásaok, a külömben jó bort ugy elrontják ohemiajnkkal (szaladjon így O9ufolni) hogy n>i, kik ismerjük boraink minőségét, el se hinnők, hogy kesxthelyi bort Ízlelünk, ha nem tudnók, menynyire kikeverik eredetiségéből. Csinálnakők a keves jóból sok roszat a igy boosálják kereskedésbe.
Igen ám, mondhatná valaki, de a ron* bort nem veszik meg eeen ozélból, hogy tova-vagy küllöldro szállítsák.
De bizon megvesrik néha. Hogyan? egy esetet mondok.
Egy grUtzi nagy-bor kereskedő Írt a keszthelyi borkereskedőknek minta borért. Küldtek neki, peraxe tiszta, jót. Knnélfogvanz illotŐ megbízva becsületességükben, szép menn) iségben tette n megrendelést; do a fos/állitott bor vagyis inkább borkoverék, nemcsak olyan mi-i nőségü nem volt, minő n minta, hanem a szó szoros értelmében — silány* A* illető mégis megtartotta; de, mióta ilyen illendőnek éppen nem nevezhető uton megosálták , egy cseppet sem vett nálunk. a- Nein ö a-z első, kit rászedtek, többször is történt ¡Ilyesmi; csakhogy mindenik okult a maga kárán.
ugyan arai borkereskedéaünk rovására történik.
Tud való vő, hogy a Keszthely körül termett ugy-nevezott „falusi - borok -csak ritka helyütt bírnak a nálunk termettek beosével, hogy őszintén »zóljak —» borainkhoz képest silányaknak is mondhatnók, mégis soknxor, mint -í— keszthelyi borok brilléroznak, míg meg nem győzik az élvezőt silányságukról, hanem ezután is keszthelyiek maradnak, mert nkként voltak eladva.
Különösen a* idén, miután általánosan elterjedt vélemény , hogy jó bor aehol a«m tormott, Ugalább nem oly jó, mint szokott: becsempészik a „falusi-borokat" spölöhegyWikbo » mint odavalót adják el. Aki egyszer igy vásárolt azt mondja, a pedig igon helyesen: ilyent falun is kapok a olcsóbban. Vea* tehát falun, nem pedig Keszthelyen r— „falusi bort". A koreakedrf, ki igy győződött meg, az ösazeszodett bort, mint keszthelyit árulja; mert, ugynjond, ott nincs jobb.
Igy veszti jó hírnevét e tekintetben vidékünk, s igy károsul egyesek okn*e-hrűtlen nyervágya miatt. No csodálkoztunk tehát, ha borainkon tul nem tudunk adni ugy, mint óhajtanok.
A ragályossá vált borcsempészésf, miután közérdekünk kívánja s igen sokan károsulnak, a amennyiben ax eladásnak é''nnyi hátránynyal kell küzdeni, ha azt akarjuk, hogy borászatunknak kellő eredményét láthassuk — elejét iparkodjunk venni.
E hátrányt okozó egyéneknek o«ak anuy t mondunk , hogy az eddigi eljárása..! sohasom látnak annyi sikert, mint a ielkismoretesokszerüve''. Es kevesebb jó mindig többot ér a sok rosznál. Igen különös! hogy erre vagyunk kényte-lenok őket figyelmeztetni.
Végül megjegyezzük hogy: vannak helybeli borkereskedőink, kik hitelüket lo nem rontatták.
KE8ZÍ,EIt GYULA.
Tettes Vasmegye 1867. éri de-czemb. 2-án folytatra tartott közgyűlésének jegyzőkönyve.
I. Főispáni holytartó ur 8 mltga el8tarj»Mt-vón, miiiorlnt a Jolcn közgyttióa tanáoako-aásl tárgyát oUö sorban a tncgyol, városi,
. I MMH i I II '' , : I > ''» > * .1
és t t.m bad korUlcli tör vény hatóság ok nak 1H4S IC l. 0». értelmében! taervoséso körvo naK-sására n utalt 1»aví k<\igyillésből kik"!!, dotl válaastmány javaslata, lo»a I. U* IM.8 IV ó v i mogyoi költségvetés ¿i Alattit Üié>íá)l még víissaniará<tj tigyok k.*j>»<imijk, —> a bl zottiuáiiyí ülést roágny itotlMh n> ¡lvánit >ll». minek kflvotkeatéb«>n a iu«g>» il.ö »lUpi*J benyujtolta a köztörvény Ii»t4#é^»k jövendő szervezésének körvoftulosAsáAl a múlt 110 veiuborí közgyűlésből kiküldött válaaatmáuy feljelenteni!, utwly fölolvastatván « tárgy fontossága tekintetéből egészen kiii)omatui, a kulid megfont olhatás végott a blaottiuányi tagokkal közöltetvén, taiiácskoaáa éa végel-doutéa alá vétel.) jövő 18t>8. évi január 8-áu tartam^ l>lúut<tiA/i|i V''ék"» HUeivé»» k» (,Ka-|
sitijük a''ábH « Merk )
M.i ... .¡'', azaz deo. 3-án olsd alispán ur aa évi kőTlségvolés kidolgozásira ! ik.il dott vál.iaatmány ''joUntésé* bly ''Kivatuloa kéréssel iiyujtja b<\, hogy rfa azon liaztviao-lői tUoléaekru uézve, melyeknél a mituka a körülmények lokí»V«lbo vételével javitáa azükaégo forog fenn,'' az illető aránynak meg jrállapilAsn ez4ljábél egy nem tisztvíaolökből, hanem bizottmányt lagozbdl álló vAlaistmAny-nak k¡adassék, nehogy az o|jArAs a tisztvl-tetőkből alakítandó küldöttség a rétzbeni vetemény miása aa érdekeltség színeseiét láUzASték magán viselni, —
Miért ia a jelontéa az ajánlott kültiégvclé-ai tervezetükkel, mégis szomszéd /.alamegyo altat megállapítod t sztviseíői fisotések pét-dAnyuival együtt, Csesznék Lajos, Laky Antal, Szsbó Sándor, Kuaa Joaef éa llalden lm-ro bizottmányi tagokból alakítandó választ-miinynak kiadatván, megbízatnak, hogy a fizetésekre vonatkozó javallatukat, tuég o közgyűlés tartama élatt beadják, oda utaalt-talvAn IvAny Sámuel azAmvovö és Mazoy Antal kiadó, mísaerlot a küldöttség ülésében megjelonvén az igénylendö kvllö folvilAgo-sitúaoknt megtenni «1 no mulaszszák.
Kzokut.in szőnyegre került a Szoiubalho-lyeu lanydió 10. ss. gyalogsorozrod hadkiegészítő parancanokságnak Körmondro leendő Áthelyezése tárgyában hozott megyei végzés foganatosítása végett a múlt nov. 4-ki kösgyIllésből Szoipbatholy városának be-éVVezendö nyilatkozata tekintetbe vételéiről a nmltgu lionvédolml mlntstorium tájból is megkéretni határozatván ab .0 tárgyhuni felolvastatván n mai napi ülésből azonnal foll''erj8»*totott.*)
Továbbá Siéll Kálmán szolgabíró tisztije-, léhtékében azon nézetét torjesxtl a mogyo köaönaége elé, ht»gy Sz.-öotthafdon beszál-lásolt lovassági szakasz, u tliatok, orvosuk éa mostoron)berek kívétoiével innét Réthelyit), a kélttel) I saakaca pedig Téthfalub* lonno azon okból áthelyezendő, ujivol Szt--OőttháWf n istálló Is kevés van, de a népség ia szigony sorsit ipirosokból állván, tulter-helv vaunak) azonban a tiaateknek, és a hzif/adb-li mos torom boroknek itt moghagyA-?J»val a tohor aránylagoson lenne megosztva az ajánlott ojhclyezés szerint. —• hson jólété* íblVti*. a ty.-Oollhárdo«. aaállásolt szakaatnak Kétholym az itlonlnek pedig TéthfaluliAWindiaohdorf) loondő Áthelyezése végsésil.tg akkép rondeltotelt cl, hogy a tísktpk orvosok és a század tuealoroiubo-roí, \ÓvAUbri\ Is.Sz.-Uotthárdon hagyatnak, a SzázadöK pedig as alőterjosatméuy szerint azállásolt''iaaauak el, mely határozat nz dzrud parancsnokaAggal Is közöltotni rondelletott- , i i,
Végro a toluuez számadások kortllvéji színr '' n nmllgu belügyi mlnistoriumuak ko-gyűs lelrztAhoí képest Farkss Károly pénztárnok azon jelentést teszi, mlkéut« pénztár o ozltn alatt sothiuit be nem volt, a kt seut il adott. I,.
A számadást belyoteaitő ome jelontéa a Dmjlgtt belügy ni ín isler iu inhoz foltorjesztotnl romliiUetétt.
! Kzdken klvü! több holyl vibzonyokra vonatkozó, s ogyoaekot érdeklő tárgyak elintézés.! után U miigv a közgyűlést fojozetttiok nyilvánítván, f. hó 7 • é n e loszlo tt.
A tokílitoles mogve közönsége múlt havi közgyűlésének ¡MOty^-lM. ssAmu végaésévol méltézt.itott egy 24 tagitól Álló kOldöllségot megbízni aiii.» fontos kérdésnek körvonalú-zél''irn, mik ép, tnhetne a köztörvónyhatósAg-unk az IB4H. Vi X\l-ik t. cz. értelmébonl aiorvózését a m^goldiis azon at\diumAra ve-zotui, h.igy a iMyli tu.sági.k, — mint ozrod-^vos alkotiManv.irtk vedbislyál lényeges ön-kariuányzAti Jiignlnak megőrzésoy mellett egyúttal a kormányrondelelek végrehajtása /^«lős parj^ptontarls kormányzat ia fenni «t taáaék.
K küldöttség inal napon az alulirt alispán .ylnökleto ^atti|asa«lllvén> jegysőjé^k ko-bolébhl/ meg választásit után o fontos kérdés \h»gt>ltlásál a kdvetk-ző három tételbon látta OraponJv.SuWat
T i l^áiiuk clobUi »^«-''CUrtU % úlUrjcsztréuy ssáss Vözftltctítt. flzork.
l. Miként al£klttasuHak a hdyhatoá-^ hüattmányok, « kik leyytmak aimak (8gj.il f
? SÉiií Éwtáskorrtd bgyeimk Mi vAá-/JlJiOOk ?
3 4 Jhtrteitwitarts kormány irányáltóti •réti üftáanöHtot fbgtoth««aanak d ?
Aa elsőre néavn n> volna »láuatoa vél.tAá-uytliik, h>>g)'' rt helyhatósági bizottmány ok alakítandók ItjiH. V lörv. csikkben kör-v<m«loao|t ncpVépvísoleli aluiion, és ugyan : A lití«áu»k raindazoB polgárai, kik, or-siággyillési képviselők választási jogával felruházva vartuAltf,— vál aziók é* választhatók U''^yynsk,
b) A''válaaatás ksrületonként oSaköaftlteA-sék U év ro ugyan, do akként, hogy a választottak harmada sorshúzás szerint minden 8-dik évben vlsssalépvéu, usak aa esetro tart hassa meg hatósági képviselőségét, ha újból megválasztatík.
- Képviselők azámára nézvo pedig kl-moiidaudónak tartjuk, hogy minden 1000 lé-loksaám után négy hatósági képviselő le-gyon választandó.
d) A bizottmány törvényoa tagjaiul tekintendők ugyanazon közhatóság választott tisztviselői.
A ml 2-szor aa «jkkép alakítandó bolyha-tóaágok hatásköréi illeti | — fönntartandó-nak de anélkül, ho^y a fololös kormányost lehetőségo gátoltatnék, foiiutarthatónak is véloményezzük.
a) A bolyhatóságnak a közjogi Ügyekben is tanácskozási, vítatásí, végzés hoshatási jogát, valamint szinto azt la, hogy belátásuk sserlnt a szükséghez képest () Felségéhez, a fololös kormányhoz folíratokkal — az or-szág gyűléséhez pedig kérvényekkel JArnl-hassanak.
b) A szentesített törvényükkel ellentétben nom álló rendszabályokat hoshaaaanak, s azoknak hatóságuk torUletéu foganatot is szoroshossonok.
c) A hatóságokkal, különösen pedig az ország törvény hatóságaival eddigi hivataloa érlntkezésükot, felirataik, kérvényeik kö-zölheléiét is ide értvo fontarthassák
d) Mind közigazgatási, mind törvénykezési tlsztvísolőíkot szabadon választhassák, azo-kát oljárásukért felolísség alá vehessék. — a választást p«dig hat év tartamára ajánljuk, úgy mindazáltal, hogy a törvénykoséai zsákban 7,-ad as ügyismeret loklntotéböl választás alkalmával újból ntogha;yaasék.
í) Az önkormányzat igényelte kisdások költségvetését megtöltessék, az erre kívántató ötszögöket egyesekre kivotvén, valamint
— Mgy
f) Az országgyűlés állal évről évro meghatározandó országos adót felelősség terhe mellett tísztvisolőik által behajtathassák, és sgját o ozélra felállítandó — külön országos sdópénatArukból aa orazAg föpénztArAnak At-asolgáltathassAk.
y) A felelőa kormány rendeletoinok vóg-r.vliajtását tísztviselóik által egyedül a hatóságok rssközóihessék.
h) KözbíztonsAg torüloti szorvozése és kezelése, ttgy szinto
t) A katonai elszállAaolAa és élelmezés feletti Intózkbdéz joga a köztorvényhatóaágok-nak,továbbra is épségben hsgyatsék.
Azon 4>lk tételre, minő álláspontot foglal» janak ol a kÖztÖrvényhatóaAgok a páriámon-tarí» kormAny IrAnyAb.in ? a küldöttaég vé-leiuéuyo abbzn öaaspontosul, hogy a falolőa-» lóg elvénél fogva Altalándsságban kötele-zettoknok tsrtja Ugyan a hátóságokat, miszerint a kormány — do ciakis a felelős parla-i montaris kormány-rendeloteket tvégrchAjts^ azonban törvénybou is kimondatni kívánja) azt. ''
a) tlogy a kormánynak as orsaág alkotmányát és nemzeti léteiét veszélyeztető rendeleteit, — molyok m országos adónak bo-hzjlAaát és az t^jonosállilásitAk eszközléséi országgyűlési határozat nélkül vagy annak tnellözésévol tonnék c. holyhatóság-ik kötő* lenégévó, vógrohajtanl somml szitt és ürügy alatt nom tartósnak, — s o tekintetben, valamint aa ily törvényellenes rendoletekot ki-boosáló kormány, ugy az ozoket végrehajtani moréi zlők ellenében a fonálló 1504: 1. t. os, értőimében a hitszegéi és beostelenség büntetésének súlyát alkalmaztatni kivánja.
b) Kgyébb olyatén kormányrendeleteknél, melyokot a törvényhatóságok törvénybe ütközőknek látnák, tartassék fenn a jog, hogy végrohajtást előzőleg, éa osnk ogy ízben.felvilágosító nézeteiket a Miulatorium ölébe terjoasthoaaék, a ba a kormány mlndsmollott rocdolntéhez ragaszkodnék, azt Azonnal foganatosítani kötelesek ugyan, fennhagyat-vár. oz eaotben — birtokon kivUl az ország gyűlés elébo leendő feltorjoizthotés jogával élhetniök, s mivel
e) Ilyetén kérdéiok olítéléio i\a országgyűlés hatásköréhoz tartozik, amaz óhajtá-
sát fejesi ki a válaaatinány,. Iiogy « rétire hajtás legkisebb ssluoaolénak is elháriláaa
tekinielébol mondja ki a törvi>jay, tuisaoriut iuinist^rckon kivtll ol> egyén, ki kormányt kinő »eséstől függé bl* italt ?i«ol, képviselői! válaaaihato no lag^eu, fagy ha «Idbb képviselői állást vis ''lt, iu«f<bi»ntá»At kornány lii-vatnlb« Upoaével Irtenni kAlelsa Ugyon.
A midőn megbisaliitunk folytán tuljesitett • Ijáiásuokról oson hivatalos jalan.tésüuket szorenesé^nk van tisxtelollol bogyiglaui, ehhez azon kérő Imiinket kapoaoljult.: méitóa-tssaék a megye közönség« « ''feaínMbéui elhatározását, valamint a felsiAs kortuányayal éa országgyűlésévol, ugy as oraaág össaea törvényhatóságaival is köaölni.
Kelt Szombathelyim, deé. t-éu tS07.
TnkarM l.ajuM s. V. I-sö alispán,
mini * küiaoiUJf ^lu^k*
Jegyzetlo Niahd «yfiray a. k.,
s''ilAóiMgi jíKj.ü
Levelezés.
Vnanirgyri levelek-II.
Tisztelt aaerkeaatő ur I
Bizonyos mogyében gazdasági kíállítást rendezvén az értelmiség magam lo folkero! kodtom, hogy abban illő részt vehessek. \ megelőző napokat sógoromnál töltém » lelki-isntéretesen oszlozámvele a buza válogatás fáradtágaiban. Mi engemet illet, tormésaeteseu befőaöltemmol akartam síkra szálnl, melyet a megye inyenczoi ambroziáhoa hasonlítanak
j0«««1 mert mog kell adnom Kuglornak, hogv aoha som csalalkoatara benne) végre olérkosett a várva várt pillanat, a biráló választmány ünnepélyes komolyaággal vesal kezébe az édosaégoi rejtő flvoget s műértő szakavatott!Aggni kostolja tartalmát. Általános elragadtatás I Aa olső díj bizonyos. Ekkor váratlanul mint monykő uiapás előáll a jury legifjabb tagja (kossrat adtniu nokl inert szélső baloldali, én meg a Deákért élek halok) s hosszan untaid beszédében, ki oiuetve nz istenben boldogult bonvédegylet toudonliáit, a honi ipsr fevirágsásáról értekezve : ollouom azon nevetségos váddal agí-tál, hogy honleány létouiro gyarmati osuk-rot bátorkodom használni I Altalános india-liatiol Erre alelnök izantmoggyőzŐdés sugallta hangján gyönyörű botzédéboti kifejti, hogy répaezukrot vélt felfodeanl s annak tanu-•ágAul fölkéri a bírálókat, áldozzák nomes busgalmukat továbbra ia éa — kóstoljanak újra. Nemes ügysserotettel fognak hozzá a tagok, ellenfelem ia egy nagy ovŐkAnálnyit lenyom — de tántoríthatlanul állítása mollett maradi Ily makacsság hallatlan, s az Ugy az összes Juryolé kerül. Természetoson raog-kérdozvén elődeik mire asavastak, Ők >s a rénaezukor párthoz álltak. Donom engedett« kölyök—Böszörményi s dörgő hangon!„szak-> értőket" kért, két plébánosa ogy tiszttartó vállalkozik o torhoz hivatalra, de a mint hozzá akarnak fogni — siralmas képpol fedezik fel az üres (tvogot, a vitatott befőzött elfogyott tt I Ellenfelem dlsdnlmas aro»-czal idézte Kálmán király egy obsaurus latin törvényét, mely mint hallom annyit toaz hogy: „ a hol nlnoi, ott ne korotiu*J s a jury uoliéa szívvel, do mégis tovább mont, az oltŐ díjjal ssotnsuédném kalácsának Ítélvén oda.
Tisztelt szorkesztü ur terméssotoiu6k fogja találni, hogygyongo idegzotem ily rázkód-tatást mog nom birt. fokvő beteg lottóm a boszuság miatt. Csak nagy uehezon vánszoroghattam ol a honvédliangvorsenyro.tnoly oly rövid ideig tartott, hogy megrendelt reggo-limot tom költhottem ol. Mérgünket néhány csárdás és osopedliben fujtuk ki — uozozit noki áll ogy goromba vidéki lap, gyAaziniaó -röl fanUzirozs boonünket leszól. Mintha bizony hiába varrtam volna tavall terlatan ruhámra aa uj quipurot! különben mogboosá-tok neki, mert - férfi 1 Csupa kudarezot hozott rám os a néhány hét, Képzolle: megkérek egy ismerőst, hogy a honvédegylotbon egy régi kedvono oiamémot pengetto mog, pertzo s^ját nove alatt. Felállott s kifejté, hogy minokutánnaMagyarországban ugy som bővelkedünk Uros ozl-raokbon és aommitmondó egyleti hivatalokban .segítsünk o hiányon s nevessünk kí: „tiszteletbeli honvédokét." De irdalom, nm-berét nem értette a kor, s nagy Szótöbbséggé) elhatároztatott, hogy azután is osak aa vitel-hosson honvéd nevet, ki csakugyan az volt. De azértnom csüggedek, appellálok a minis-terlumhoz és szorkoszttl ur pártolását kérve maradok kész szolgálója . 1
FECSEGI BÖSXE,*) '' tísstelotbolí houloány.
'') UtkatSíegi •ilostrigil uttie noo sunt, nulU qnao-•tlo fl»t.« Hzi-rk.
'') Ami a j ártoláit illeti, lovagias kázssággel ajánljuk koroljrásunkat i kaaesa a minisstoilurn uag/on magaian ül, n«Ms o.la Jutni mág apellátával is. Kag^sádzt kl Utto iliitoltlbell honleány uj á ? Szo-rintUak inkább rendes is valésáfoi honlsány ka-«/•dl Rierk,
Nzegcsl, deea.lft. 1807.
A t os. olvasó köaönaég telaaésévót talál-k.''álfl aaon •i4»d^kí*miként e beoaea lapok a .a&saz.i v^d<*k''g<l| köaöljenek néha ogyot tt.Ast, I''öleg ssilkaé^. siiok tartdm, hogy moat, undön hazánk ötikt''i mányzatra jutott) a aW''Wn:! mozzanatok, s anyagi elOhaladáaok legyeink. A kölcsönös ismerkedés néha ¿]ó néldát, néha :\Jabb essmék érlelését eszközölhet. Ily »ésottöl veaéroltotvo lesaek bAior koronklut Saogodről és vidékéről egyes eseményeket tervekot, caaméket a egyéb hasznos tudni vagy kerülni valókat közleul.
Először is koadjük aa időről, minthogy ebben élünk, a ennek hatása alatt módosul-íkak kltlőufáíe osslakyávy^nk, Mult hó \>i-gátdl nálunk egyszeri4 kldegi-fc váltoaott az idÖ, iikv, hogy nov. ''¿ti —27 én a aaabadban 10—15? foknyi hideg »ott. A Maroson, mely mint tudva van — Szeged ,*U<I fltnlik a Tiszáim — tömegesen jott a jég, a fahidat megrongálta, a köalekodést megzavarta, b » gőzhajózási a egyéb polgári hajék menetét beállította.
E hidog caak uéhány napig tarlóit, utóbb majd hó osetl, ismét komén/ fsgy, ma este ős zies eső ősik. — A Tisaa Ar^d s iezsauk a aavaroa saöko vizet. ,— v»u ¡nálunk
vízvezeték ia, de ha a Tisza áradásban van, a tisstiló gép nom képes a visel tisztára saürui a így teljesen tiaxU vizei »;yiH*o*u-ték sem adhat. <
Aa élelmi oaikkokel [illetőlog valaha Szögöd és vidéke méltán mondatott Kanaán löldjéuok- Moat fájdalom 1 nem diopokedho-tünk a régi jó anyagi állapotul- D/aga minden sjaj aaoknak, kik készpénz*« Kéhylelőnek mindent venni. A zöldség példáiul oly utéreg drága volt | hogy egész töko péuzj>o került annak beszerzése. A fában oly nagy szükséget városunk talán soha sm*'' érzett, mint most. Egy ölfának ára jelenleg 10 — lö frt. Do hihető, hogy 20—25 f*tra is fel fpg omolkedui, mort a Tiszán »».teher szállítmány aligha loiz oizkösölhotŐ, az idő változása miatt. Do az anyAgi dolgokról legycu ennyi olég, ntoaí térjünk át a azellemlekre. E tekintetben ia van olég hátrányunk, do azért mégis ciak mozgunk ós törtksaüttk élűi és haladni.
Nom rég uyiltatott mog éa nődig díszes ünnepélylyol a kereskedelmi társulat csarnoka. E társulai ozélja o ker3»k'':Jd»c< emelni, virágzásba hozni. Sok résúvénynycl éa jnUiitékouy tökopéna^al xgndolktvi''k,
Logujabb asollqmi mozzanatul jolozholem aa „Iljuaági Kör" megalakulását. Esőn egylet Szöged müvollobb ifjúságát, minden Vallás külömbség nélkül foglalja magában. A helybeli polgári kaszinó — as értolmiség társulata — a müvolt ifjúság iránti nemes részvétből helyiségének ogy részét s köuy v-tárának használatát kedvező fultétolok mol-lott ongedé át a novozott körnek. S a kaski-nó tagjai közül már eddig is számosait let-lok anyagi és orkölcsi támogatás végett annak résztvevő tagjaivá. Folyó hó l»én volt as ^Ifjúsági Kör" megnyitása, este diszos lakoma füszerozto a megnyitást. A kaszinó tagjai közöl sok an részt vettek ezen ünnepély örömében, s a lelkes felkössönt^ek-ttok, histsük, hogy a magyarok Istene ia örült. A housaorolot s a »sabaiUág ssftnt esamójo lobogott a gyülokezot fófötf, 1848 v ol l »jelszó, oz van fölírva a$ ifjúéiig szol-lorni sátzlójára, moly alatt haladni, küzdőül, s ha kell: halni késs.
Porozol Mór iái><uMw>k uf,e. papokban fogja Ssogodot meglátogatni. Miként est — a kaszinóhoz, moly őt tiszteletbeli tagjává választotta —> intézel! btvolében uiegigério kétségtelen, hogy fogadUtásA érdotuoiboz illő leond.
Még egy tárgyról kell említést tonuom oz alkalommal. Ugyanis a lapok utján tudva van, hogy ogy asoged-pesti caatorua tervo-zoto nyújtatott be a magas minlaatsriutnhoa. E csatorna Szöged éa illető vidékér« Li-mondhallan hasznot fogua hozni. De e csongrádiak a a vele kapcsolatos vidék lakosai, kisobb, uagyobb birtokosai meg Csongrádtól Poit felé terveznek, hajókázható « öntöző csatornát.
Mindkét lorv előnyo me|loU n»gy.,a ktU-delem. Melyik terv fog a-.mágas kormAnV által elfogadtatni: a kőáél JÓvC jnogniutu-tandja. - ( r ■''
Van nálunk csak nom minden kö^Ugyi téren mozgalom, osak a .tanügy áll pangásban. Pedig a népnovolés Ugye oly izon.t, oly magasztos w oly hatalmas tényezőül tekinthető, mely nélkül hazánk- folvlrulását várni Alig, vagy épen nem lehet- llissszük, hogy országgyűlésünk magas figyoltnu s gondoskodása ez ilgj''ot is nom tokára felknrotandja s a tanügyet az alkotmányos szabadság szol-lomébeu fogja rcutlozní,
BÓJA OEBOELY.
/
Heti wcemle.
»
Df«trMMr 1Í7. 1807.
— Porosshoi.han a tnii.laloríuna « hirlspbé Jyegadót megakarj» ssűillatul ; a hirdetés bé-lyogadét médoiltaul, evégett több laptulaj-dor.óst 4a könyvArust hívott tanácskozásra.
— A „Guttenberg" osimü joleieu ssorkesz-tett nyomdai aaaklap megszűnik. — A ló-hlány minden aggodalmat feleslegeuA tus, ruluwii joloutékeny kéislet szállíttatik mindenfelé. — Kgy poatonyl keraakodö nevét „Jótélí"ra roagyaroalU, nem kivágjuk, de ha buktl lenne akkor meg „itossnyári" váltós-tassa. — A béoal nrakháaa dooa. 20 hl ülé »¿ben aa államadósságra vonatkosé Magyar-orasággal kötött hányad (quota) egyhangúlag elfogadtatott. — Bécaváros legújabban bevallott hásbér Öassege 38 mllío forintot to»s.
— Maeged városa legújabb monographiájára 1000 ft. van kltüave. Erdélyben roppant nagt a hó. — Budán „Dologhás" létoslttollk.
— A pefctl butorssálliték és hordárok egyletet alak Itattak. — A magyar képsömttvésseti társulat aors|átékot rendes a husás Jövö évi mart. 31-én less. Egy sorsjrgy Ara 60 kr. — As orosskormáuy több külföldi kövotét no-hány nspra hasa hívta. Bécsbon doca. 17-én reggel egy apa, nejét, két gyorraokót agyonlőtte, hkrmadik fiát éa saolgálóKt mcgscbe-t» Héttő a végre magát végeato ki. OrUltnok mondják, — 20 raor frnncsio katona
'' »¿állíttatik újólag Kómába. Ő saontsógo ró-•aáro Pesten utolsó advent vasárnapján 18 eaer frankot gyűjtöttek aa elökolö hölgyek. ~ Aa alsóháit deos. 20-ki ülésben n ssídók owancípatlójáról saóló törvényjavaslat, mind általánossága, mind réssleteiben elfogadtatott. — A relobarátban képviselt királyságok ót tartományok pénzügy min istere fol-hatalmaataték ö veliAge Által 15 milió frt erejéig Ingatlan Allainlavak oladására. — As Aradról Nagy-Ssebonbo vosotő uton a poi''takociiról 60,(XX) frt elveiaett — Poiton elhalt I.acskovlts Miklós földbirtokos a vakok IntAsetAnek 20 cser forintot hagyoraá-nyosott — A pAnsttgymlnlster a ItonvAdalap-ra legkegyelmesebben ajándAkosott 100 osur db aranyat 689000 frtnyl bankjogyro vAltot-ta fel. — Pesten Január kösepébon egy nom-aeti tiuti iskola nyittatlk.
Zala-megyei hirek,
- — Mat saámuuk ea Avben aa utolsé. A ladér 1867 mély airb* hanyatlik, hogy folotto egy uj év mosolyogjon aaAlot gyönyörónok I E sorok írója is midőn balkosévei na utolió göröngyöt dobja sírodra 1807, addig jobb kosét barátságos rokonéraolommel s mohó vágygyal nyújtja föléd 18081 Ha ssabud tisztelt olötísetölnkhea biaalommal szólani"; melyhez magunkban saorény igényt tAplá-lunk, ugy a kérelem as, hogy ntidón a páratlan évb«rirV.£&atjtÖink dissos koizonijában üdvösölni ssereuosénk volt, a pAros Avbon kegyoskedjanóV kttvelkeaotoion párosával jönni, s^. ■''.-»''V''V/ía vcsssük családostól is
már t. és lsppártolási ISUIU -
pontbél. Y»«aowt iparkodul fogunk inl i«, 1 k«dv«skaditi, As p«dig párosítjuk | a jó| — saAp^el; a uemoit — hssz»oj|sal; a { győnyörködlotöt -— aoatotikai finomsággal; a aaarAijyséoMt —- bitorkölcaösiAggel; a hasa- '' Másságot — lolkesodéssol; a viiaAlyt — gyöngédséggel; —• a baesnpArlü viszketoglógut — férfias »sánalommnl; és n novotségos különösséget — egykedvű tnegvotéssol.
— Hali'' i>át. Jellomisilárd ós kitűnő gaadáh''«) Késmárky Miklós ur f. hó 20 án D8 évos korában tüdössélhüdós V'')v*otk«stAbon maghalt; a lasstanyai airkortbo toi.>attóték el. Ót gyermokot és gyászoló öavegyat hagyott hitra. — Schwars ssűlotett Weiss Hósa ásatott '' aslnte e hó 25-én hunyt el hossaaa ssouvodós utAn Aloto 20 ik óvé-bon \ e qMttáaa kisosolli ssUletAstl volt. Hék« kaa«V >.-a''. ;
— A a a i a tv e ,: v a ; . % d»« u A g i e gy o-9 ű 1 c, t dics. Síi Au di o. 10 órakor Zala-Egerssegon gyllUst 1^1
— Nagy^anir llotósü lolkos főpapunk Tc. /: pécsi kanonok ós aaAkosogybCV. föo8p»resi»ok ö Folsége U HBoldog«igos S*asr^) nevosett bolyi (B. M. y do Boly) ualnseteiá apátságot logkogyol-monebben adományoata.
M 1 11 i V a t a 1 o i. Megengedtetik , hogy a postahivatali pAnsutalvAnyok isolvényoiro bárminemű iro''i köalésok s Igy as újság ejtffiffDfi ad.ri,.■jí''U följegyestothoiionok, as • otc.A; ''áon os^éalött ujiág olöfuotéioknél a sejIv. r.y olö vagy hátlapjára a czitnszalag is felidgassthité. Post, decs. 18. 1807 , n fóldml valél'''', Ipar» As koroskedclmi m. kir. minisU-: ;umtól- Ea iméskodAat örömmel üdv< ^.w.^ik.
— ,r ha véss joloulog lapunk által is képviselt négy megyében nern uralg, do a siomisAd OyörmegyAbon as eörkAnyi puss-tAn, vessprAmmagyot Yassar, As fohórmegyoi
CsAkbarAny kössAgekbon Igen; olövigyáaatul említjük fal.
—-Egyleti működések. A nagy kanissai segélyegylet, a nagykaasinn Aa a polgAri segylat ileoaouib. 20 án tartá Avi vAlasstó köagyOlAsAt. A segAlvegyluti, mint halljuk, nagy UrmAval folyt le. ÓtAvifeu-álláaa óta mintegy ''/» milióval rendolkeslk ; a pénstár gyümölosöaotlan össseggel levAn tolvo, határosaiba ment, hogy tagjainak nagyobb mnunylaéyat adnak kölosön, mintsom arra aa alapsaabályok ArtelinAbon joga volna. A pol g ára gv lat tiistikarakövetkesö; Elnök Ujváry Illés ; titkár l''loiior Ignáos; pAns-tArnok Bottfy KAroly j vAlssstmAnyi tagok Mantuano Hessö, Franger Jóssef, Weiermann JAnos, Bolus Jóief, Dsráss Zsigmond , Herényi jesef, Axonti György, Englándor Lajos , Blau FAI, Eperjessy Sándor , Kaan KAroly, Uuttmann H. l''óttsgok Kasn Vilmos, ürttuhut Fülöp As Vlaaioh Antal urak láttok. Akiaagitöegylet alapssabá-lyai Artolmében hat válaiatmányi tsg sorsolás utján kimarad a ujuk valaostatnak. Kimaradtuk: Stoinbergor Josof, Woliimoyor Márkus, Uuttmanu íiimon , Grűnhut Eűlöp Galtmanu Alajos és ttokéra Alajos urak; megválasstattak: Btelnbergor Josof ujolsg, L''Aukunbachor Jósef, Wohlhoint Ernő, Öle-singor Yilmos, Guttmaun Simon ujolag éa GrÜubut Fülöp ujolag. — Anagy kasainóban l-iő igssgató Englkndor l.ajos, 2 ik Löwingor Sándor, titkár Saukich Nándor, pénstáruok Blau Lajos, vátasEliuányi tagok: Uuttmann II. H. Ebouipauger Emauuol él Lipót, lioionborg Koronoa, Blau Lásár, Ol-lop Samu, Soltcrs orvos, Lövlnger Urául, tiubreybr Lajos orvoe, Albauioh Flórian, Blau Pál, Eugol orvos As Ueiohenfeld Márkus urak láttak.
— Toruaagylot al .kult Nogy-Kani-ssán, alapsaabályal fölsőbb holyröl mogerö-sitvo lo is érkestek s igy alakuló kösgyttlé-sét ráült novomber hóban mogtsrtottaJ L elnök Teriánssky Jóssof, 11-od olnök Valbaoh Mór, — titkár Baohraoh Gyula, — pénstár-nok Pollák Ármin, — müfolUgyolő Hambau sok Norbort, — ssertárnok Vogler Foroucs, — s válassttnányi tagok: Löwy Lajos, Halfon Mór, Ebenspangor Lipót és Milhofor Ödön urak lottok. Vau o derék ogytoluuk oddig 40 működő s 15 pártoló tagja, iduig-lonos tornacsarnokot Apittotott tovékony titkára s két téli idónyro as ogyloluok bórbo adta. Első olnöko Torsansakyur több oldalú qlfoglaltságk miatt, nohogy aa ogylot ülósei-böli olmsradosása végott busgó tovékonysé-gAben hiányt ssonvodjon, lekössönt a igy as (.''nő olnöki állomás Uroion hagyatott, végox-vén onuok tiűstAt a Il-od elnök Valbach Mór ur. Városunkban aa egyotűloti oiamo msjd uotn páratlanul virágaik, ennAlfogvn romAl-jük, hogy o korsaerU ogylot is mAltó pártolásban réssoslttottk, melyet Artolmta kösön-Bégünk tígyolmébo mologon Ajánljuk.
A „KauiasaiDal árda" kodden 1807. docaombor 81-én pártoló tagjaiuak a nZöld-fa" voudóglő nagy toremAbeu Grür.bauiu Jó-siof aonokaráuak mükődóio mollott „L)al-oBtólyt" rendeaend kövotkosö müiorozattal: Nyitány olŐAdja a sonokar. 1. „Népdal" Anokli a dalárda. 2. „Dio Ehoitandigobotou magán négyosdal, Kuntaotöl, előadják Floisohmunu, Seloli, Lcdofsky As Milhofor urak. 3. „Mágánolöadáiok* ogyloti tagok által. 4.''„Bordal" Ziinaytól, Anokli a dalárda. 5. „Lied für Tonor" morgó négyes mü-ködéssol Abttól, elösdjAk Fleisohmaun, Milho''or, Soloh, Ledofsky, As Polláok urak. 0. „Das UomAnkapltel" nagy fórlikar souo-müködAiiol EngolsborgtŐl, óuokll a dalátg da. Kesdeto 7*8 órakor.
—• A hóaivatar, moly docsombor 20-tól kesdvo több napon át rendkivülog dühöngött, moly aa adriai tengernek ugynovosott BorafAlo ssAlorkáqja volt) nAlunk is minden oldalról hihototlon gyorsAsággsI mogakasztá a köslokodésokot. Több vonalon a mosdouyt össsos vonataival monotköabon tomotto bo s naponta több ssás munkás dolgosott fol-ssabaditásán. Ennek követkostébon nagyon torméssotcs hogy aom nom kaphattunk som mi tőlünk tiora kaphattak aa illőtök som lapot sora lovolét} som— kristkindlitI — A sopron-kanlssal vonalon'' kösol Palinhos ogy ssorgalmas vssutör, több gyormok AtyjA, » sinikröl hányta a havat s a boldogtalan as o.-káu bömböléió köst nom hallotta a mos-dony monoton fütyüléaétn mielőtt jöttét Asr.-rovotto volna többdarébbaaustaössse) VAsár-nap ¡temottotott el Pallnban. Váljon ssogény osalAdjAnak ad-o nyugdijt a társulat?
— A karádsonyl ssont ünnepek ke-gyelotes megtartása jcerosstAnyi hitéletünk egyik fénypontjA lóvén, as vAroiunkl>An a legszubb rondbon Unnopoltetott mog. Botrányos volt ugyAn, hogy a templomok körüli hó TAkAsok ol nom távolittattak, do hiison a nagy ktísönsAg kis iigyoloinbon nom mindenkor réssosittetik.
— Lakatos Sándor helybeli tAnos-müstor januáf 11-Ad a „ZöldfA" vendéglő
teremében „TAnoskossorúC rondes , melyre a tánoakedvelő kftsflnsAg.it, különösen a mindkét nembeli ifjúságot mrghivja. A farsang eleJAn Ily féssitolon mulatsAg rendesé-su kétségkívül alönyöl ■ annak pArtolAia kívánatos. Hiiisűk li, hogy vároiunk vidor fia-tsliága As tűsről pattant deli UAnyal oly nagy ssáinban vessik IgAnybo, hogy ismert tánoa-tnesterünknek panaasra nem Yoend oka.
-— Kaniaia aágrábi vas''ut. Zágrábból (elentlk deos. 21-ről a nDebAlteunAk hogy hitoles pesti hirok iserint a kanlssa-Ságrábbi vasút klApitAso iránt a ssersődAs a Weikerihelm-Bontons őséggel alá van Írva. As Apltés asonnal megkesdollk.
— A városi erdösAg njabb forgásra! boosatásáról kAsaitett terveset, — melyről lapunk doosombor 14-kéröli ssámában em-lékeaAnk. a városi tcitülot által mlnóen »áltoaás nélkül olfogadtatott, moly körülmény kétségkívül a nv''t''váiálat csAlssurUsé-géről tanáoskodván, ujolag toljes elismerésünket. nyilvánítjuk as üdvöi iutéskfdéi folott,
Somogy-megyei hirekefc
a köslokedéi fonnakAdAia miatt nom kaptuuk.
* Befogatás. V. N. M. kössegl lakóa a hites Ügyvéd, többrendü sikkasatás, Iblvij-lás, hamis levelek koholáaa bünAval vádolt egyén bofogatott, a pandúrok fédnseta alatt a megyeháa bftrtöaába kiaáriotalt.
— EbergAvyl Júlia, f. hé 17 iki vallatásánál g.4f Óhoriusaki (JU«aiár elleni viaagálattal megbiaott Galger viwgéló biró Münchenből volt jelen. A vlasgbefője** te előtt meg egysaar oljö. Fís<^im M, orsa. tör», tanáoioa padig WOuoka#bo fog utatnl, hogy jelen logyan * gtóf agy ik val-latásAn. UjabL tudósítás aaarint ,huu»aaitás As egAissAgügyi" saempontbél wegenfadt«-tett neki a sslvarosás, t L a kls*assonjrnak.
ISTyllt póata.
— Tl«»t. It miinkatir»alnk»t •Kycukiat ■
ujolag falkírJUk a további iiírrf m''iKit M«fn ItoMo^ uj ívstl
— Rapoavárl t. Isr«lsi0nk talán T
— ÍJ, L P»«t. A obrrsetarát nem kaptuk yltSM.
— H. VI. Matfán UvA''.bon.

TABCZA.
Sopron-megyei hírek.
au TengerAsaoti kiállítás. Sopron 1807 Deoaembor 17-An. Aa 1868-lk Avben Havre-ban tongorAsseti kiállítás fog tartatni. A kiállítási bisottmánynak kössAtott körös-vAnyo sserint a kiAllítAsi tArgysoroaat 43 osstAly ra szakad, molyok öt otoportban, u. ra. hajósAs, Aruk, halAssat, visntU As oat kiogA-•sltö osatályok csop írtjában laerouelnek. Aa áruk oiopor^jában, különöion pedig a 3t-lk osstályban mind Ásón kéialtmények, áruk, gépek éi termékek találnak falvételt, molyok nom tartoznak ugyan a teugoréisothea, do a molyok a hajósAit mint isállitmányi tárgyak (ápláliák. A''31-lk osztály toltál tormelő országok részéről leginkább less fígyolembo voondő. Habár a kiállítási holynek nagy távolsága miatt, ml aklAllitAst tuludou esetre igon kbltiégciió toisi, országunk rAisAről ciokély réiavét várható: mtndaaonAlul kiállításra figyolmcstotni jónak látjuk, min,^- '' hogy á borok, lisat, oaukor, saesc, fanemüok, kondér, len, gyapjú, a. t. o. tárgyaknak kiállítása kereskodoímünkro jövodolmeső lehetne. Netaláni kórdesok a kereskedelmi- AS iparkam.tráklios intéshotők.
=3 Ismét k u ty a adó. A behozott kutyaadó, itt, hogy ugy szóljunk, igazi kotnikua játékkösökot ídósott olö; — a többi kösött: a napokban ogy gasdászali egyéniség jött kutyájával ogyütt a város h''AzAhoa i a kapó előtt Allé hajdúktól aat kArdozto, hol van a kutyahivatal? miro a hajdúk ast folollAk, hogy ők semmifAle kutyahivatslt nomöstnor-nok, a földi AsonbAit kisérőjére mutAt, s iparkodik mogértetni, hogy ő olyan hivatAlt koros, molynél as ofélo kiaérö tnegadóstatlk. Ab irodAba Arvo, kAzdesto as ott lövő hivatalnokoktól: m«lyik maguk között a kutya-hivatalnok? a mikor noki aat fölélték, hogy Itt nincs kutyahivatAlnok , ismét klsérfljéro mutatott, i ugy vélokodotl, hogy ő ast a hivatalnokot kerosi, kinél kísérőjét, tudniillik kutyAját megadóztathatja.
Vas-megyei hirek.
* Borzasztó orkán. Folyó hó 20. 21-An IsmAt puistitólsg dühöngött u vihar városunkban, a hó sürü polyhekben hullott, s rá IsmAt as eső, Ajjolro podig dermosstő fagy, miáltal a földet mostjAg pAucaél boriba, még ma is g^rAzdAlkodik aszAI, bár nem oly mAr-'' tAkbon, mint a novoxett nspokbAn. A vihar oly fokta hágott 20-án, hogy Apületek toto-jót tApett lo; bolt kirakatokat, ablakokat, oaimtAblAkat dobált As rombolt öneo, a távírda sodronysít as újvilág As kámoni utczá-ban megsommisitotte, s Jtóg más számtalan kár okozója volt.
* Balosot. Egy ssogAny Ssonibathely vidéki füldmivea uojo túrót, tojfolt, és tójást hosott a heti vásárra, a roppant síkos gys-log uton mogOBUBzatnodván az egyensúlyt olveiztotto, labAt ki, fűjét bo, tojásait podlg üisaotörte, — szogény asssouy önnek nom volt örvendetoi karácsonja. "
* Halál sséngös által. O Porlntbon egy kAtonA a 10 ik iz. gyalog ior osrodböl osto kii kamarájába széntűset ólesatott, tán A hideg ollen, a szükterü kis szobáoska hamar megtolt o fojtó gőszol, minnk s szegény harozoa áldozata lott.
* Tűzeset. Városunkban 22-én virra-dórA ogy hásnál tűz ütött ki, —• több rendbeli kunyltA eszköz lett a láng martaléka, mely a kéményben a kormot mrgtűtoiitvén, a tűzssiporkákat a házak totojét fedő hóra szórta, s igy ártalmatlanná totto.
„Isten hossott*'' PÜIHOZEIIi MOJR.
h o n v é d-t á b o r u o k h o u
a vlusatlátáikír Sujssirtfea, W«7-tWl évi Jeiisi U M Atkái
liUo hosott kttrUakba Biimd.ött dallal Istsa koiolt — kasáakaak kgylk lígkH.k fta. -
Ner»4o — mafwt bltUd, Hogy Ián ki^k valaha
Ily sxafcaéea s<srltkat Kobléko« a kaaatt
Hajh — tiltva a haiávU Lcnal — nsfy sxaavedls I Tauuja ss vgyotUa Kgy s tAi iráaiBritéil
UA,»tvatlUok aokogtuak KsbUJ f4J.UI.naln, A hooflt>Au, k^serváa B tongtrayl klnjatn I —
IK. raoit fátyolt oiokr«, k''átyolt a bAra ma, H ftr>tm-h»u({.>t s«n«gj«n A Uotaak dallamul —
Mart iára ... a hoDUlanitf OyStralmri k»i»tt TliíaxvélCí ír dacaára Letkld'' rotg a*m t«r«U I
Lslksd ■ sxivMl 0 kát kUas
Kp«ágb*a intfutaradL Oaadlf tapaiilalással H ápoa hoaád m*g ast. —
ÖamerJ Ik Jol s kínosat K*i«» árUkibsn, Kiállta ráf a próbát A hon vetaályltxu. —
Síi-alt • klnaaro k«tt«i A ísJiAiIim s a kan,
111« a« kiUötlUuk Immár ICtSaOa, mlul egykoron. —
Út a király laglakáhk Tarthat hoavá Jogot, Ki a hon vád f«j£* UJ koaaorut fonott.
KI a honvéd hUi.
Ít önt«tl ■ kalsssjast, rval- s ttivatfjr^uak JaM sorsot aitcutott |
Ki fSImagmUlA a IHeaí boavtéaavit:
Inoa. dra —Joggal—SI toll
öv aáli/bb árJ ;m-l I —
! tí''''.ta • >ua/aaato«, Y. <pj«d«lml Uny Cflllagkánt tttadlktt! rtau A nagy világ á^«« i
A*oW a raagjar .. . num Kcillt mtn «rdaf.M, Caak . ..ssety laesSrFkitf
A höa houvádnsv^t. —
Honvéd at«r«lns l«nnt Kott már m tudva gysrsk [ÍW
ft hogy of/kor nim taapolt Moat bánja as »rc«
Baután már » magyar affc — Ka Amaaon-a«rr-g — Caak hSsükat la llaa.task ft mind csak honvádtk.t I
VaráassrSI — csodásat — K»Jt a honvád aavai Mh a királyt magát la MaffbUvSIá rvUl —
íly blrnovf a »«regnek Valál .g/kor f.J. Tábornok I — aa novsd L«g«a«bt> á(AsaaJ->U |
Sokáig álj « hoahou
8 álra ad Jobbláulá. B fogadj «1 éjra UlkOak K hő UdvSalstál i
i *■'' * * t . J
laton koiotl kOrünkba .
híáirtiiaítt dalia t
I.t.n hoaiH — haUaknak
Kgylk leghűbb dal —
A hM^*^ wtém.
A scarphonti halász.
A „Novollou-Flora" csiraii regénytár után közli Dflkkeay Márton.
(Vág..)
Távolléte rövid tartamú Volt, do midőn vluzajött Margit paissssal és lilákkal,karddal éi vlvóbárddal fölfegyveresvo látá Őt, da páncél nélkül, moly jólehot soboktöl mogóvta volna ötjdo mégis ason ügyességnek s ki njed-aégttok ogy részétől »osztotta volnA tneg mely egyudűl képesitheté öt, sokak ollon kelni ki harta-a.
„Csak Emelinát kűldhetnóm ol." rnond-midön bolépott „hogy a ssomsaéd kuuyhók-ból a derék hAÜsslogénységet saólltbatnám sogitségünkro, i^y azután már két óráig tarthatnánk insgunkat."
Margit fololeto abban állott, hogy kosével a távol hotuokhilmnk egy helyére mutatott; h»l egy körüllielűl ssás omberre monő kis lovnsesapatot lahete látni, mely megerosktett kmtlArsaárral vágtatott Hoarpboui felé. Albert beláIá ho^y segitségot hivni immár későn van .axért csupán csak körültekintett, hogy hitunja mily módon Wdolraeshetné magát legjobban, veszély esetében. Egy erős tömött fal, moly mletőtt * tenger egésa a várig dngadl, az e^ész épületet körülfutA, de ntosl már a romoknak ciak agy rAssét fedA, állott ki a visliöl.mely Annak többi rAsaét elnyalé. Aa egyik oldalon o fal körülbolül 20 lábnyi inAjrn-■nn állott a föld fölött, a máiok oldalon ix-dig körülbelül 26 lábnyi magaiAn a fonger föioti; a rajta, a mollvAdek kösött egy folyosó volt, mely
Ua alig állhatott n»«g ''2 «mbar egy tuáaWI lett-A köavpéo egy kip tornyooak* állott, a itt gondolt Albort Margit azáüiára meuholyot találhatni, mig 6, míg osak élne, »* átjárhat rnindon támadás ollon n szárazföld folöl védolmcahetondné.
K torrét közié ia Margittal, os mindon felolet helyett »jakiba!borult éa airt. De Allűrt tocsókolá könyoit a vigasz- és reményteljes aaavakftt lüléao bozaA. Jt ;Nétd oaakl" qtoadá, „a tongor elborítja már aa országutat köztünk a » laáraz fold kÖUÖtt, a lia mt elfojtott folyoaó titkát nom Ismerik, mig á teugorapály bo uom all, cl dt>tn érhotuek bouuüukel."
Midőn szemeit a part toló forditá, a lovaaok körülbelül fél roórtfuldiiyiro közolodék a várhoz, do ugyanakkor klmOmlliatlan öröméro a hom< klialmuk leg*«lí végán, alig ogyutért-fbldnylro a*'' ollonséges lovaaok mögött, ogy sokkal Biáraoaabb hadtoatot látott aiolvo közeledni, lobogó zászlókkal és hadi jelvó-nyokkol,a ogy boláthatlan láudsaerdö villogott a napsugarakban.
„A francain király I A francai« királyi" kiáltá örömében de ua olaü lovaaesftpat mindazáltal tuiitdlgközolobb jötU A lovasok el-érók a partot, inegAllíták lovaikat, midőn láták, hogy a tongcrdagály beállott, nzutúu ogyazora j kunyhó ffllé fordultak o a legközelebbi pilljuialbau Albort anyját és Km-mellnát Iá iá a homok fölött " tovafutni. A harcotoknak ogészon máa volt eazökbon, mint ökal üldözőbe vonni, « Albert meggyőződött, hogy Margit immár mindent a* ö bálorságá-tói volt várandó óa roménylendő.
„A toronyba, kedveseiül" klálta Albort. „a toronyba 1" fi Üt félig vlvo,''(o raanholyro hugi o elfoglalá állását n folyosón.Uj lélok látszók öt lelkesíteni; uj fény villogott aaomoiböl, a asavakkal, uielyok a* ország legelőkelőbbjének ajkaira jól illotok volna figyelineitoté Margitot, hogy állhatatosságát a lolki jolonlé-tót it veszély pll Unatáb.\u örizso mog, tekínt-aoo mindenfelé maga körtll, őt mindarról, a uiit a torony nyílásain átlátni fog.tudoaltandó.
Krro egy várakozástoljea poro kövotkoaot /; mindkotlö hallgatagon a kótkedvo állt holyón, de « francia sorogék mindig közelebb a kö-stolobb Jöttök a már a király «¿»¿lóját mog lohoto különböztetni, moly n különbözö hü bórcaek ezor máa xásaloja közt vlgau lougo-dozett.
A remény növekedett Albert kobláben, • ő biztosan hlvé,hogy mielőtlBurchárd abemene-to; fólfédhstné a kieröaiakolhatná, » boazuló öt ulolércndotto.
Hlu remény volt, mert a gyilkos igon jól ismoré a hblyot. • csak azért kéaedolmoike-delt, hogy a bolt i^jUj.»t biztosítsa, hogy így üldözöl öt az általa válaaatott uton no kóvot-hossék. Ejy porcool kéiőbb a romok közt vad zsivaj kozdo hangozni a a mint Albert ós Margit a mennyiro caak kóposek voltak ol-rojtók magukat, a vad, vérszomjas llurohar-dot láták társaival ogyütt az Ogész várat utá nok átkutatni, A francia lobogók mindig közelebb jöttök, a mielőtt Btirohárd a két kod-voanok rejtőkét fölfódözholto volna, a part fél nyillüvéaiiyl távolra lovassággal yolt mog-szállv4. \ in tgMÁlló''í oly k.Ual állottak, hogy a hullámok osendea attaogáaán át ogy királyi hírnöknek hangját lohoto hallani, ki u lázadókat megadásraaxól Itá, i mindnyájok-nak, a ti» föoiukoa kivétolóvol, királyi ko-gyolmet biztositott.
Urditó, dacoa harci zsivaj volt az ogyot* Ion felület, mórt ugyanazon nillanatbnn lluro-hard azumn mogjiillnntá Albort alakját, ki ópon a mellvód mögött lohnjolt, a a támadók tömogoaon a bcm inotnok rohautak. További olrojtéa sominit somgyUraöloaÖzhotott, azért a vivóbárddal kozébon elöugorva a halásznak fia a lázadók és Margit között állást foglalt, A partou lovöfraoolák Qioat szintén láthaták öt a miiit toaténok felaŐ réazévol a moll véd-hol kiálloti a olulálni látszának axáudékát, mert néhány Ijáa előlépett, a halálon nyilait Uurohárd rmboroiro lövé, amint ezek n höa ifjú mngtámadáaára keltők.
A lázadók néhánya loterittotott, do a többi tovább előro tört, a magának Albertnek biztossága visizntartá a lövéstől ar. Íjászokat, mliliin aa végrd kéuyloltm volt férd férfi ollon harcolván tagadni meg nz elleniégtől nz átjárást. Vivóbárdjátiak minden csapása látható volt n partról s midőn egyik ollonség a má-híK után teritto ott lo a höa ifjú őrös karjn által hangos üdvözlőié* ösaosnyilvánitna hangzott föl a partról barátjainnk részéről. Mindig uj ellonségek törtök előre, a most magát Margitot ia megpillantá, amint oxt kodvoseórtl legyŐzhollen félolomben a torony ajtaján kitokintott. Száz dühöa izom volt ogyszorrű roá irányozva, miután mindönki
tudta, miszerint, ha ő megkorittethatnék vagy a király réazéröl kogyolom vagy legalább, boszuálláauftk lehetöa^go volna a kő-votkosmény, de ''—''caak ogy omber férhotott hozzá ogyaaerro, Albert olött pedig a holtaknak éa haldoklóknak már ugész ogy aáucxa kelotkeaott.
Ezon pillanatban Burchárd, ki valamivel hátrább állott, a várudvarra mutatott lo, hol nagy mennyiaégü régi deaaka, éa fatörzsök hovort rothadva a napfényben. Embereinek néhánya leugrott, megragadá anovezntt tárgyakat, molyoket nokik rontatott, a torony lulaó réazéii fölállttá a falaknak anom-■okára ogy ingó ugyan, de a czélnnk mégta mogfolelő állvány omelkedott föl azon hely mögött, hol Margit höa védélmezöjo állott. Ea a harccal lévép elfoglalva, nam látá, mi történt, Margit azonban éazrovovó azon vo-azodo.lmoa olőttyt, molyhos ellenségoi jutottak a mint vitlamoly azelleto olőlobegvoa toronyból szorosan hős vódclmozöjo mellé lépott mondván t „Jönnek, az istenérti a másik oldalról jönnek I — olveaztünk lu
Albort visszaforditá aroát, a azonnal mindon világoa volt előtte. Egyotlon roméuy kínálkozott még noki.A logközolebbi tárna dót,ki az ol öt to fokvö hullákon átinászolt, földre teritve az «aulán következőre oly hatalmaa második ősapáit mórt, hogy ea éíettolon tár-s.»i közé bukott vissza. Erro vlvóbárdját éa paizaát olvotó, Margit könnyöd testet karjaiba vové, fölugrottá mellvédre s osen kiáltással i „Isten aegita I" torhével egyUtt a mély teq-gerbo veié magát, mialatt ugyanazon pillanatban uj megtámadók fejei tüutok föl a fal tulaó oldalán.
A rémülot ós oiodálkozáa ogy kiáltása hangzott föl a partról a a franoia király önmaga lovagolt két öaz lovag kisérutébon oly kö zol a longorhea, hogy k víz n lovak patkóit érinté.
Albort és Margit, azonnal oltUntok a viz alatt, de a logközolebbi pillanatban ismét fölmortlltok, a a lialáss, ki a hullámokknl már régóta bis^lmaa lábon állott, molyok Öt most mint régi kodvos barátot susogák körül. Margitot h;il karjával átölolvo tartá, mig a jobbal törtotvo a part l''olé evozott. Mindig közolobb hozá a parthoz a aatlzot, a mint bárány a páaztor inollón, foküdt na mozdulatlanul, bátor olhatározottsággal kütdvévt lo félolmét. ifaugia ör.mrival-
gás fogadá a hő» i(jllt, i^lWa , a parthoz kö-celedott. Vógró lábai feneket ériutoaek a mindkét karját a szita köré fonva, biatoaan éa teljea épaégbon vívó ^ fllöre, n»ÍK a puha száras homokra lépott. Ezután a király »lőtt letérdelve, szép terhét gyöngéden „. fbldro fekteté — do kezét nuiu boú&ájU sza badon.
Megálljatok, noiuesoim I Megáldatok I kiáltu a frauoaia kifáljf, lovától laugqfva. "Mielőtt valaki üdvözölné őt én akarom o*t tenni, oly üdvözlettel, molyet uly igen kiér doraelt. Tarisitok a aáazlót füléuk I ^ot»lo-guoi Albort én tégod lovi^jg''l üllek I Légy mindig oly vitéz, hogy dőrék és hü, mlut mai E* ajutnloiju, molyut neked wluqk. Flandria azúp leánya, azt hiszem, hogy to i" tartozol neki jutalommal, do azt ia hiizepa, hogy bölca törvényoiok azarint a haliaanftk ss, mit a tengerből hoz, Isten és omber oiÖlt jogoa birtoka. Nom igy áll a dolog, Uoulo-gno érdomea ura? a itt a király egy uj-avau öreg férfihoz fordult, ki mellulta állott. „No-kod ezt mindnyájuk közt legjobban kell tudnod, miután liz évig játssád u pxrtokou a soarphouti halász szerepéU
A nomesok haugusan fólujoug nk o öröot könyökkel szemében öleié át a* öreg bonlo-gnot gróf -• mert ü volt az — höalélkll fiát, mialatt ugyanazon időben Wavriu Ura léptél elő s Margit kozél mogazabaditójáéba tgvát), mondá: „tíire, a grófnő atyja Végrendeletében, kötolosségoiumé tové,loánya kezö fölől» rendolkozui, s én csak kötelességemet teljesítem, ha azt olyannak ajándékozom, ki *M annyira ktérdemlé. Egyazersmind nagy vigaszul szolgál azlvomnek, hogy ^emesfelkU uramnak, boulognoi grófuak kárpótlást nyújthatok «¿on ig-»ziágulauiágért, moly-lyel öt óvok olÖtt illőiéin, s moly neki, Önhibája uélkdl, Fölséged ¿«gyének elvesztését a tízévi számUzetéat okozott. 6 uokom mogbocaájtott, do én m ig«m még nom bó-caájték mog magamnak, S bünháualomnak tauuaágul aat Ígérem itl,,hj)gy minden javaim halálom után flandriai Margit birtokai-val ogyeaitteaaonek."
Nuiu akarunk időinl Burohardnak, St. Do-natia urának halálánál. A nyomorult meghall, mint megérdemlő —• a vérpadon. Olvasóink képzolotéro bizzuk, bogy „a acarphrfti-ti halász" további életének rajzit Önmaguk ogószitsék ki.
"CTSÜI^EITI lílHisrOK.
''.'' HM/rnt» yrl ■
NAOX-KAKIZ.SA, He«a. 87, 18«7. Nj-ulc« uaji ¿U inliid»n or»tig-.», poalaiáa VMpAlyal ^ilckv.Uf« iiilkill ílUuk, Íjjíh ng/ illtcblta furgalom Jif-nlrg, inlnt 8 nap elölt ''állolt a ««mrnln , 6a <»«k a> Mlkrt<V hógy a kil»lekad4a siabaddá Utoto nUn Innál rgjr nagyobb««erU h< fuValagáltal{ap*U«tUnk tneg, K^rdaitUk i as akadi-l/ok valóban oly AlbagbaUIIanol, hogy ayolei nap éta a fdvárusokwM «g^saon «lkllltuöivo vojrynnk 1 vagy a> emberi orO é* a vaspályát IgAmgaUUg AMo»atk<»ii«<lge oljranuyira leszállott, hogy bennünket Utlon nózOkkí kipez ¿» kitadja vágre, a ítlelöiiífet kt veSnl magira ily h ostsM aiUnol után 1
J6 >zerenc«<re a ker »kciclem az ünnepek miatt különben 1» buijkult | van a «ónban ezen kivtli érdeke* magán termáo<«t4t«ág, moly bonntlukel a hínárból klsegt-tr ni látásik.
A< ártk rnUlv válloatatáaaal a nsulthorihoz kápest kdvetkezd''og alekntvák i
irak alzá-ansatrlai rflárüUnt a helybeH
piuctou: Diiza 86 —81) fn» 6 frl «0 kr, 0 a.- ki 0 ÍV 40 kr. Ilon 78 —7U fonto« 3 frt VO kr, 4 fr. 4 rt 10 kr Ku-korlcza 8t—85 fntfl — uj S ftOOkr 3 ft. Xrpa »«rftfzM»« v»16, 70-73 font— — kr. 8 Zab 45-47 font 1 írt. 00 kr t fr. 70 kt — l''obánkaü trI 80 kr. ft P»-ssnly f«h<r 6 fl, — kr- lark* á ,frt, — kr. Oubd el.u rendű má/sája 16 frt — Szilvapálinka JO fokú 28-íB frt hordóval együtt. r»»k\lty pálinka 80 fokn 18 —10 frt hordA»«! eKylltt. Mt« 19—SO frt. llorkd 24 frt ÖkürbSr tnáziija 0« ftt, lolUubdr 55 írt, tilidbdr 65 írt. borjnbír 110 fit
liurok. IVMr *> v.trS» (»ehlllnr) 1862- 4« 1865-ki .— vldikünkbeli —termái 8-18 frt. VilláuyT^« i«eg-.«4r.ll fekete l&OÖ. 16 ft. tlj honi bor vörtti
i* l''ebír 1867-dlkl 3 — 6 frt. — UaUtonmsIléki borok 1803-4* 1805-iki l''ohár 8 —12 frt «kóukónl. Ylax 124 ''— — irt. I<4* — frt — kr. Kö.nuiAg.:» gyapja hs-tÁrörvl.UkI ira — 6« frt. K«Ui rongy ára 11— írt — kr. feket« 6 t>l 60 — kr.
\.-knnizaAl piarzi nrak dcc. 27-élt.
Iloreó itc4J« kr. Lonesn luzéjo 12 kr. Bab ttczá|o 7 larkaO kr. burgonya m4röJo ft 80 kr. — Marhahús foutje 20 kr. llorjuhus fontja 34 kr. flortAs-bui fontja 24 kr. HzaioniM máziája 40 fit — kr. Zllr fontja 44 kr. KirálylU.t 0 ... máziája 15 ft — kr. l.ingll.»t 1, ss. iná.lája 14 frl 50 kr. I.tngllsrt «. »«. mázs. 18 frt— ír. Zsemlysli.st S. ss. minIS frl 60 kr. Zi.''inlycliszt i.az. máziája 1 frt 8 — kr. Kenyér-liszt fehir 6. •«. in. 12 frl - kr. K.''uy4rll»U 6. ««. m. 11 frl 60 kr. Kcnvárlliil 7. is. m. 10 Irt 67 kr. Kenyér-lixt 8. Sí, máistja 0 frl kr. — Rozsláng t . .«.10 frt — kr. Kot» láng 4-dik szám mázsája 8 frt — kr. — Kukoricaliszt fontja — 0 kr. Árpadara fontja Iá kr. Kóleikừ itciáje 10 kr. Illafkáta fontja— Jt8 kr. KaoliO fontja 60 kr. Kopozoolaj fontj* 32 kr, l^enmsgoUJ fontja 40kr. C»ukor 83 kr UJ bor KO. 10 ar. ü bor Itr. lí kr. Pesti «''tr lloiále 14 kr K.nlz.al »*■• U. z4Je 10 kr.

iTTTT
hell-
H © t i n a p t éh r.
IX«. 29-UI IM7.—jaaear 4-lfl 668.
»-iiaJBaiWLaMuiJj a««li —V
»">■''• K
tO Prot. Kv. Kv. Lu
Oabona-|>Allnk« llc.ijí 40 kr. I''örkaly-pállnla itffaáj. 32 kr H.ilva-pAli lik a lte«4U 80 kr. N^an fagg/ó mátsija 22 frt. — kr Ontottlag/g/á.grertya. lo4tJa 40 kr, Petroleum font|a 24 kr. ü''zappZn foutja 24 kr. «1 fontja II kr. Keményfa Mo 0 frt — kr. Puhafa 6U 8 frt — kr Myer.fa ¿lo T frt kr Pa».4n mi roje 35 kr. 8«4na 1 írt — kr. jHtalla« m, w- frl
70 kr. Kondor fontja 24 kf. l.su fontja 60 kr. ,
Bioiiibatbcl/en ,l«o<. 24-4u kelt gaboiui I.
o»zl, t ft iO, i. oi .1. 6 fl »0, 3. o»zt 6ftt0 kr. — «<yi» t ont. 4 ft 20, 2 o« .1. 4 ft. — Am>« 1. o»-.t. 2 ft 80 2 ont 2 ft 70 kr. — Zab 1. 011». I ft HU, í. oi«t 1 ft 70 itr-— Kukorica 1. <w«t 2 ft 80, t. e.rt- » ft W kr
Kalliolikui napt
i''rotcitáiiij tlOidg-oroi« | nap * naptár | mpllr
IKalbol. Kv. Jézfcí 4» Mária (»odálkozának. Lukác« Jj
síp !F Tamái pk. r Jgvatíii 17 A 28 l>«n Dávid király " " J ''
Sierda
C.otortök
Pántek'' »mbat
Makár, Xbel
¿♦Kovíra'''' • ÍTIuis pu.pak.
síassmstm
Dávid
¡¡"¿r
bel liála Dániel
18'' KebMtráo 1» llouiíácz 20 Dccz 1807 2f. Julianna ti. Ana«U«ia 83. 10 yírtann

24.
3 Oit Oun":
4
5
rt Teb 66Í8
7
8 Höjt törr. ford'' ''J «, Ve.Jehi
fl—Ml
Vaauti naponjeiuti menetarond;
Indul N.-Kanlz«árdl lluda íWá i iláluláa 1 bra 22 pereskor. „ .. .. estvn 9 órakor
e»lvri
léggel 7 óra 16 perczkor dolu 3 óra 30 ,, <Wlo. 1 Ara 50 „ «t ■ -vi «»»vo 9 éra 26 „ Krke.lk N.-Kaniisir* Ha la fi )ő|: r.-ggol 6 óra 6 parcskor
U4e»
Trlest „
B4e.
l.
Trlest
I I H D B T Él 8
dálután 1 •14lben 12 eitvo 7
reggel 6
•Ulbeu 12
»0
31 28 21 62
Bíc»l pétuiirfolyttrw de«, 88-ím.
.t
BVs''netaliqttes 04.60; 6*/« nom». 64.10; lHÖOkl álladalmi köloi^a Hl; i\). bankrészvények Ö.C9; lulolintézoti résk-
vényak J81.40} IrOndop. U9.60; e zOs^ igjo tl9.26| arany darabjh 5 frt 78»/,, kr.
Faiolös szorkesztfi W*j«!U* JdaaeC- ;í
VOJVALZO-TT KÖNYVEK,
úgymint községi számadásokhoz megkívántató
főkönyvek, telekkönyvi táblázatok,
továbbá a lelkészi hivatalok ftzámára szükséges
anyai-, házassági és lialott-könyvek
bokilldendő minták szerint igeu gyorsan és jutányoaau olkészitotnok
P0SA1KK KÁUOiY LAJOS gyórában, Pesten, az Erzaóbettóren 1-ső szám alatt
levő házban.
naplók
A megrendelőknek huszönnígy óra alatt kimeritó fiJlvilágositlssal szolgál az emlitctt czíg, a megrendeléseket [M''.dig igen rö\id idő alatt teljesíti. A készmunkákat vasúton, gőzhajón vagy póstán utánvétellel is megküldi. Atalában kéri it/czég, hogy a beküldendő minták tiszták legyenek, valamint a kívántató uagyságnak mértéke Is határozott legyen.
POSNER KÁROLY LAJOS, papirkereskedóso
(51. 2 1) l''eaten, Erziébettér t-sö azáwu házban.
4 sikcíscg gyógyítható.
Harntiaoi árnál tovább »«enredtem a mindinkább er5ibüfl4 tí-kítstgbMi, itwa Idd alatt aion bajca való >eg(l4» vág«tt bUUn Vártam orrodásta leghíresebb orrotoktól. Klvágro viaszaa/«^t«n> taij«« iuUláZ^iaat egy bizonyos módszer által, melyet 4n egy sokat uUiott a.cg UagtrLt kapitánynak kötzönhetek i » mo»t már, miután asoa módsseri »ok szenvedőkkel kB>5ltea>^.asoa eUgláteletn 4« OrSmom van, hogy »«ámUlan «ok kó-isódS levelet kaptam »soktól, kiknek asoq uóditer Kazonlikáp orrodásl szolgáltatott.
Knaek kSretk«it4ben án továbbra Is kász Vagyok uindea l»«n redínek azon kilOnö gyógyinódiserl, b4rmeute»ltett Ur4lben bekiildítt 6 frtórt oistr. ártókbea tudtára adui.
''8 8 2
üelww Lajos
llerliuben, Ne''ie Hebíuh«u»«r 8tr. 12. 1 Trp
W»fdit^Józi>of kiadó-, lap- és it>ouia»tulajdoiiy» Nagy-Kiuiiaaáu.

Insert failed. Could not insert session data.