Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.45 MB
2010-02-04 21:25:56
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1514
5843
Rövid leírás | Teljes leírás (233.18 KB)

Zala-Somogyi Közlöny 1869. 023-026. szám június

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
8. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa 1869. június 5-én.
yolczadik éviol; f m.
m
SOPRON- és VASMEGYEIRE.
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
BsftBHKltsl-ezills::
IpnttrMlfll ifém eV hladő hivatal:
Előfizetési föltételeit:
| HtffWu káakoa hordául to^lMur^ywfo kflWy^» j
EffÍM ú*r« : - ö frt. - kr. Fíl ?rro - - 3 „ — . Évnegyedre - l . 60 .
HlrúetéaeK
* I
1-Mor 6 íi mln<t<
Ué\\yegú!i miuiit-n BgyvA b, A .Nyílt téri egy petit mr betltUtát
Hirdetéseket elfogad:
bta: IUA8EN8TEIK A VCMJLKR- UpM**, Mv, ?* 3tiH|ftrtbu: &ACHSE4TÍBBA. Bioitwi:OPPELM
4 MsŐhás reform-ja előrajiának kísérlete.
8i quid noTÍrti nctini Uü, Cudldiu impertí, — ti non, bii
Kxen fontos ügy a 1- m. tróubeszéd ér-telmében nemsokára országgyűlési tárgyalás alá kerfllréUt bátorkodom fölötte igénytelen nézeteimet itt minden szerénységgel előadni.
Az alkotmányos elvnek & monarchiákban! fentartására egy loyalis, szilárd alapokon gyökerező aristoeratia nélkfllözhetlen tényező, de mely korántsem mint czél, hanem csak mint eszköz tekintendő. Bizonyos, hogy majd derülcnd azon dicső nap, niidún Üdvözítőnk szent tanai szellemében minden hasonló, az emberiség közt fenálló osztóralak vsszeomlandnak és romjaikon az ész és erény kosszaka emelkedendik ; de minthogy „saltat in natnra non datur mig ez árnyékviiágon azon fldvteljes idő beálland, javulunk koronként minden halandó szülte izftéraényeket, s~ így az aristocratiáét is — ~\'-JM>m Jrertnkrt ittetóleg ennek első oaztá-lyáaaY — a mágrrt\'ri rendnek a felsőházban " h*pTÍzclöi(égc^ormá}át. Mert:
1. Ha a mágnási rendnek ntóbb is jelen állapotban kell maradnia, könnyen történhetik, hogy olykor egy család számos tagjai télnyomó erővel birandnak az országgyűlési határozatok eldöntésében, sőt történhetik, — hogy egy mágnási család elszegényedett tagjai ezen czél elérésére a különböző pártok
. által kortcsek gyanánt fel fognak használtatni.
2. Ha minden mágnási családbői csak egy személység képviselendi családját az országgyűlésen, — akkor az aligha független tesz, minthogy vagy a kormány által neveztetik ki, vagy saját családja tagjai által vá-buztatik meg. Az elsőre nézve szükségtelen Ht több védvet előhozni, a másodikat illetőleg Jfrdig a család tagjai körébőt vagy a hivatal köréből legkitűnőbbet, vagy a legidősebbet (senior-t) megválasztja. — A hivatalt viaelő független leend-e, nem tudjuk,
¦ ascnlor meyfcleleod-e a közmondásnak ,In
: aenfbos consilinm," igen kétes.
S. Ha a birtoknak bizonyos mennyiségével jár a felső táblánáli ülésnek joga a nél-
. kül, hogy ezen birtok jegész tömegében kép-viselói joggal az előszfllöttrc szálljon, majd a felsőház ugyanazon ingó elemekből fog
.illanj, mezekből az alsóház, holott az alaítak rendeltetése a józan értelemben vett stabilitás elvét képviselni és így ezen másodiknak dtensiUyaal szolgálni.
Mindezeket fontolóra vévén, meggyöző-iMtftei szerint a felsőháznak tekintélyét,
JhUéhonjságát év állandóságát csak azon ¦óda* lehat biztosítani, ha ennek szervezése a birtokon fekvő aristokratiara, a paine-rc áilantttatik, mertjninden más mod czéljanak meg nem felel, és már magában rejti a kora enyészet csiráit.
\' *V IV eilkk kfettiér* ¦ iMrsif nr Alul *s?Ull«t-HklC U. Bsork.
Különösnek fog látszani, hogy a szabad elvüség ezen korszakában, hol minden előjogok eltörlésére, a kőzni vei latióra minden politikai irányok összcpontosulnak, painek-nek áltapittatását ajánlom. De ezen szerény sorok írójának kurántseni czélja a moaar-chicus vagy republicanos intézmények előnyeit és hátrányait fejtegetni, hanem csak a felsőháznak kívánt, sőt okvetlen szükséges reformjára nézve, igénytelen nézeteit röviden előadni.
Ugy hiszem, hogy különösen jelen időben egy felülről és alólról egészen függeten és így üdvös czéljanak megfelelő felsőház csak a pairie alapján szervezheti. Azon netaláni ellenvetésre, laiszernít^fi két kamarai rendszernek fenntartása épen szükségtelen, azt feleljük, hogy magának az éjszak-amerikai egyesült államok szabadságának alapitói, noha helyzetűknél és viszonyaiknál fogva erre legkevésbbé szorultak, szükségesnek tartották a törvényhozó testnek két kamarába felosztását, és hogy a hasonlókban elismert szabadéivá föaatorifások és soraikból különösen Stuart M i 11 oda nyilatkoznak, miszennT az egy kamarai rendszerbén is" szükséges conservutiv elem legyen képviselve, mi csak örökös pairie áltól történhetik. Valóban Örökös pairie nélkül a két kamarai rendszer igen is hiányos. Hiszen magiinak az angol parlamentnek lényege ennek bölcs szervezési módjában gyökerezik, benne t. i. az ingatlan birtokon alapuló felsőház és a változható képviselőház alakítják azon két oszlopot, melyeken az angol alkotmány alapul, és melyeken ez a viharok daczára dicsőén fenntartja világhatalmi állását. — A felsóházban a nemzettől és királytól független, gnzdagság, születés és miveltség által kitünó örökös pairie-k ülnek, kik a trón és nemzet között közvetítő állást foglalnak el, valódi aristokratia legnemesebb értelemben, minthogy benne a királyság legerősebb véd-oszlopát, s a nemzet szabadságainak legszilárdabb bástyáját leli. Ily gáton a nemzet vad zajongásí ugy megtörnek, mint n zsarnokság szenvedélyei. Ha hazánkban az erős hatalmas kormányok — milyenekre a dolog természeténél fogva minden statusnak szüksége . van — ellensúlyául egy független birtokon fekvő pairie és-egy democraticus elemekből szerkesztett követkamara állíttatik, akkor a magyar status hajója szerencsésen és győzelmesen indulhat a mindenható által kitűzött pályáján, de ha az érintett tényezők bármelyikének is tnlnyómó hatalom tulajdoníttatik, akkor a fejlődő politikai viszonyokban egy ideig agyán szabadon lobogtathatja zászlóit a világ nagy tengerén, do majd nemcsak zátonyokban fél-akaflancf, hanem az első szirten hajdtörést-Hzenvedcnd, és töredékeivel a szomszéd hatalmaknak részint tatarozására, \'— részint szilárdabb alkotására szereket nyojtand.
Dc ha egyrészről szükséges a mágoassá-got fokvo\'birtökfa, — eteS^üJet&ijíiggal | alapítni, szükséges egyszersmind az Htószü-
lötteknek sorsát biztosítni, és pedig az által, hogj- az, ki családja ré&zére pairie-t kivan alapítni, köteles legyen vagyonának bizonyos részét utószülöttjeire szállíttatni, a pairie-nek minden utóbbi birtokosa pedig köteleztessék testvéreinek vagy bizonyos összeget tőke .gyanánt kifizetni, vagy azokat bizunvus pénzbeli járandósággal ellátni. Mi az utószülötteknek legidősebb testvérjök ellen netalán gerjedő kaján indulatát illeti, ez idővel egészen clenyészendik, és helyébe nemes versengés állaud. A szerencse által vagyonnal kNebb mórtékbeu ellátott utószülöttek. idóMi testvérjukkel versenyezni fognak az értelmis-ég pályáján, nagy szorgalommal vévén Imánál a nevdé^nrk, melyben arzal egyeulöleg i-észe>üluek, és magukat a tudományoknak, művészeteknek és múiparnak nagyobb buzgalommal szentelvén, sikeresebben lépt-ndnek fel a választott pályán, mii; végre a születésnek kisebb kedvelése dúsan fug pótoltatni az érdem felsőbbsége által.
iíls tekintsük a Ie^flpPországnak, külö-n-isfii annak , mely^frJiínd intéztnényeire, mtml itrrfctlmánrnézre fölülmntjn a többieket — történetét, azt látjuk, hogy legjelesebb fiai nagy lészbi\'ii a pairie családok utoszülöttjei vuláuak.
A pairie-k állapítása azon fölötte nagy elnnynyel is bír. hogy általa még számosabb alkaton) mujhitnék minden polgári oszUJy-zat tagjainak éulenieik által a pairie-k sorúba lépni. mint eddig nyújtatott a mágnási remibe soroztát ni, és a pairie természeténél fogva a pairie-k utószillöttjei nem állandóak, miként eddig a mágnási rend minden tagjai elkülönözve a többi osztályoktól, hanem ve-lök összeelegyednének, s minthogy a pair családok tagjaikat a nemzet minden osztályában szétszórva találnák, kellő tekintettel viseltetnék az alsóbb osztályzatok iránt is, melyeknél viszont megszűnnék a magasabb ran»[Mílczon állók iránti idegenkedés és helyébe bizodalom lépne, melynek üdvös eredménye volt a közalkotmányt leginkább biztosító elemek fejlődése, egyesülés és egyetértés.
Mindennélfogva pairíeA állapítása egyetlen módja a feUőház gyökeres életdús re-form-jának; niiiiden más szervezési mód nem egyéb, mint lialál-arcznak rózsa pírral bekenése.
Ne aggódjék senki, hogy a pairiek alapítása által az illető családok tekintélyökben csorbát szenvedhetnének. Mindenki tudhatja, tudja is, hogy az utulsó-rangu pair világhatalmi honjában nagyobb tekintélylyel bir, mint a serdülő magyar földön az cloő-rangu mágnás, és hogy bizonyos, miszerint majd itt is azon családnak, mely csak egy pairie birtokában állami, sokkul több tekintélye és hatálya leend mint jelenleg, hol ,ngyanazim csatádnak tagjai tuczat számra ide-oda el-olazórva" józaa czél nélkül gavallóroskodnak, vagy holmi szngolyokban -dicstelenül ten-
gődnek.
Végre még néhány őszinte nyugtató szó osztálytársaimhoz, kik hiúság szülte okból a pairie alapításától irtóznak. Ha — minden sértés nélkül legyen mondva — maga az indítványozó, kinek családja három századnál tovább Örökös mágnási méltósággal él, azon gondoláitól vissza nem borzad, hogy a pairie-k alapítása által utódinak nagyobb része mindennemű alsóbb osztályokkal elegyedik — másoknak sincsen okok kétségbe esni, hogy utódaik hasonló része ugyanazon sor^bnn osztozand.
Csömöri gróf ZAY KÁROLY.
N ó p,n e v e 1 6 s.
IV, rifviileszeli pályául(1.
1.
„Az ember nevelés által válik emberré.1\' Fichle bölcsész tudomány tanában ez álii-tásánaJ szebbre, és valóbbra alig akadhattuk. Mert c vallomásaral minden erkölcsi személy javának elérésére egy tetemes fokkal emelte iolebb az emberiség világ-nézetét. Alidon a mindenség létemre ki mondja határozatát, vagyis midüu szülétek bölcsészeti nézpontból elismert, és megerősített dolog az, hogy akkor még nem vagyok egyéb, mint bármelyik érzéki lény, mely értendő ösztönök Izgatásai közt nyögi az alsóbbrenduség szerepét. Való ugyan, hogy* már ekkor is észrevehetöleg lappangnak bennem a gondviselés testi s lelki ajándokai; de az is áll, hogy mindezek csak későbben, és lasudan indulnak fejlődésnek, mely ajándékok lia íejlódésökben bizonyos gondnokot nélkülöznek, a csekélynél is csekélyebb fokra szállnak alá. Mig ellenben, ha vezérük józanul kifejlett értelmiség: okkor miként az egyszerű, csirából szép s _ gyümölcshozónövények; ugy a tehetékekből [mert így nevezi a bölcsészet a gyermekim rejlő, s Istentől belé oltott fejtelenségeket) szép tehetségek fogják hasznokat terjeszteni egykoron. És valamint a csirjából fejledezÖ növénykének őrködő szemű kertészre, szintúgy a gyermeknek hogy becsületes bonpolgár váijék belőle értelmes, és erkölcsös nevelésre . van szüksége.
Hol n czélpont talán jól van ki szemelve, dc elérésére a kezdetleges eszköz tévesen alkalmazva, ott a későbben kétségkívül bekövetkezett akadályok csakhamar azt mutatják, hogy a hiba, melyet elköveténk, nem csekély ugyan, de mégis javítható. így áll ez az emberi életre nézve, s ez által a tár- ¦ sadolmakra is. Az ember, és nemétől képezett társadalom hogy boldogságát elérje, és a földi jólétet maga köré varázsoija, feltétlen szükségeiken hogj\' vallja dda««r a nevelésnek, máifllszor a nevelésnek, a harmadszor is a nevelésnek. Mig ebben hiányt szenved az ember, és vele együtt a társadalom, addig ne ütközzünk meg azon, hojy, mindig fogunk találkozni rablók, gyfikoao^ s -cgyátflláii erkölcstelenVemberekkel; SirrktaiffeáV |""fl"r
* hfejflki Iiuyy*ad(He rondoltctési n&nlwn har lidnnk. \' *-...¦¦
Már lia ez áll, a minek megdönthetlenül -\'¦állnia íoü ós bajíz idsóbbréhdüség legnagyobb zömöt alíép teszi, ugyan ki merné azt mondani, bogy a-nép nevelésére, oktatá-sára kitűnő és első gondot kell forditani ?
(Folyt kOT.)
. SZERÍ3NYI ENDEE LAJOS.
Levelezés.
KIs-KanU^rt. június 3. IStJi). Püspök ur ő cxcollentiija kegycB ungedelnie folytán u elBŐ iirnapi unnupély rault vasárnap városunkban U ténycson mogtartatutt. Már reggeli ü órakor taraczklGvésuk hirdetek ax áliita-fua űrömet, mely körmenetkor a nagy számmal hasxwerogistt híveket legmélyebb bazgósigig Áthatotta. A* Ünnepély díszét zunéo ca itt állu-jnáátHtA katonaságon kivül kod vesén omoltok a h kosxortia leánykák,kikotTáji«*z09 Litván tanité . ur frcnUra izJéateljeson utasított. — Szóval iijen swkáigólnifog kttldűnkbeno oapszentolt omlóké, luolyoa Kis-Kanízsa azültittei példinyHzorü val-láaoeaáguk *Ut*l di cséré te»«n megczifalták a felületes, félszeg véleményt, mely egyesek felott ugy mint sokakon legtöbbször igaztalanul töri el levonó krízise pálczájut. — Hol a forrás ily lúxta, a morál polgárisodat* bizton számíthat jövőjére.
Az indítványozók : Faics György tanító ur Ái 6r. l\'Iátider József tcmploin-atyjft fogadják köszönetünket, azúrul mázasukért, mi által nz 1 évcnkíut előforduló szontaéif-bucsu megtnrlhatá- \' tűit is twzkuzöliiiok sikerült. |
Éljenek sokáig az egyház ?8 haza javára ! | ——Végűi írom hagyhatom említés nélkül, hogy | * vámunkban nem rég megalakult iskolatanács ] legközelebb 2-dik ülését lartandja. Fl. Kóny-uye Alajos igazgató ur eljárási buzgósága a kivitel legszebb reményeire] jogosít bennünket. ¦ Sok ilv kitűnő fértitit a magasztos Ügynek!
Kr«i<lifly, máj. 20. 1800.
Egy pár őszinte szó, lm num használ, de nem ü irt\'i Ha valaki egy szobába lép, rendesen így üdvözli á családot: adjon iateu jó napot 1 (I.- i, :-ba nappal megy;) nekom is, miután a „Zala-Somogyi Küzlöny\'t nyilvánosan fényes nappaL üdvtizlüm, óit illenék mondanom; de szabadsagot vuazek magamnak e kii változattal élni : Adjon isten a „í^la-S.-Ktídflny"noh sok elflfiietdt.-T.~Bzt pedig asórt tőszóm, mert e kívánságomban mrtr benao vnu a - jó nap.
L buvezotea utan hona fogok a keszthelyi mozzanatok élvezeldus napjairól irni. I-ó>. máj. hó \'22-<$n a nyári színházban tartatott hangvor-aeuyről coak annyit ozahad legyen megemlítenünk, ho^v úa/.U\\ jövedelem líeiiiviiyi ur kíizrc-mŰkudésévul 1 tlra rogott.
A noincu czelrrt ö-suze-s gyakornok uraknak, éa más inükódó Uigoknnk in azon óhajtásunkat fejezzük ki: iv niagyart»li Utcno Bukáig íiltesso!
Svaatioa ur oca/jigusau iámért gcnialia zona-szerzönk nirg n»Ht i« t>pyri\' raökiHÜk, de egyet sű ád ki, L\'k..\'s/i iiazultiukjábtt : art mondja, \\ majd elhunvúval 1 tós.-tiiükjiajivilágot, a kánlbb- | kori ieuu-muértL>kn»k ha^yoiijnnyozza, íl az ¦ ugyiku lü\'iy must is a luuyiiaziiit ju urog, u \' magyar zamatüi* nóu\'ik ter>initi!\\j\'\'nek, egyaránt \\ jú vig kedvü.
Sokszor inrg rá i.s ímzza. a mflvri/.banitok ] meglátogaijiili. S.-i-ji azt látni (;s liall-ini, iniiiün , kedélyus uyir. ityujt\'-víl a jó üreg nn-^\' numt id i mély vurAz-í-liiin^okiil rüal ki; mély. bún i-s I komoly nóiak.ii hvn, n un lón :> látogató mű vész- | barát távozik !\'"!\'¦. Valóban lumzkf Juhot Kt-ajt-hely vámaa, hn^y j]v művész a vé„\' pi\'n-zcit ü itt akarja loltcui. K tiaso az Iiiten sokáig m ősz bajnok W\'t\'.iai! l> iiL-.izurzöt!
"iU^ kell in. „\' uiulit.;i).o.| f\'aradlmlallan K. J. zungoni-tanilo ur.n i.s. kinok a inult lia»L-ver-Sünybtrn ktdf^a kis tanitváuya JújkíII f"l: vnl«-bun zoiigDntütiti\'.áBiiiiHlt flötiyén; azulgiil, kár hogy ti.,." >tib |i!irtíi»íáitb,iH nem nUüi^tult ,\\ lionvo ¦ ¦ v ,« j i!i is 1 , n r\'-.^ itt im-L\' iít-zd^lin, ha iga? ; ,_ > s a in ul I héten v. ilt il!. I. -_¦ v
mily I- i i ; u. ait !n:\\jd li-v -:i i-.a
hozati\'.\'i, i
M . » - lardo-t-n.l.-.n.k van. i,;y h.s \'.-r,,.
a jilui . ¦ :. .,, :.\' >/./.\'. ¦\'¦k.\'t.
JJojd » ki \'feledém s. jnvAt; egy uj nyári BXinhAzról.VAn szú, bogy Ics* ópilvi-, i»»g ]>»*ilig ktteul a babiloni hideg fllrdöliöí.
A jelenlagi vállnlkozó azullumú Bztuigaxgstú h a réázvén_rlarsulat erélyes dbaja, valpazniüieg tettlugoBÍtik is a szándékut *J
A vUzoutlátásigl
L. K.
He ti szemle.
J udi uh -J, én ItMW.
(Bfi) A Kzcgudi nflegylet nBazAr"janak tiazU
jóveduliiu; : 10G2 fri (VJ kr., muly tnajiiM IT i\'-e lM-llu lurl-\'itott. -- A/, ngyjil. :ilkirai> tmg. huban lena l\'t-titfii. Ko«nilz Miknat, kirul Inru jan, hiitjy N.-K.ni)iz.*an ia jiirt vuln;i, l\'-i^sauban I tiik ol. -— A li[)iitineruI télmlvibUmn nioHi Jol buteg époltutik. i\'epten j«b-nl«g nj\'onda vali. Ivéjiitazant tiirvczuel; iriini\'I Buriand
Trii-HZtbt! «w visrtza tet-ntuncti les/jilli\' >tt apin. - Mari.. Valeria fuli.Tra.-gn» b.-t.-g volt. -SiUilbniArt l\'fiy nlji riika tiIzbjHó virit, inelycii :jit(m ru/.sa vini. A kali\'iiai p;:iiiuk i njillio l\'rtra manale. - Az angui kinilynó tnajuri _\'0 én volt ÓO évoti. -- Az uaztruk alliitiiinl\'Mnag jf\'lni-k-i; 2.II\'.» 1.1 »l\'.7..i 1 "i fri, mel_> bui Ma^yarorn/a^ra :iu7 inillii. fri ofik. — ( >tto bajnr kir. Ji.Tr/.t-[:-iiuk l\'i-riteii ali^\' tudluk vi*n*li-t:l\'"i ->¦ :i 1..i-1 :idni — tjalic/ia e^\'i-iiz t^nil.¦[¦¦» f. .-vi s pi. L t<".J k-v. I v x l.-ngyl ny-lv 1, « a bival.il.M I/tb-lla ki rily nu i\'i nuli\', fallai lart"/;ik a t> puny "1 kunv tirimk. ¦- l\'e.itcu nvilvano-* ( ^i/inati-i/.tii ¦ in ttzet i\'ii^.\'di\'iyu/.<;s.„iTt !¦\'!_• iiu-i.ltali a k.irtuany ¦ lioz. - - l\'j l\'amitnii :-zy <v |.-rti vi-^^-.t ¦ ki inaiai - ri- li ni\'I - A ¦!.:.: m.irli i ni-^-i\'.l - l>r Kalman 1/idor N.-Vara-don ismet city 17 evita lc.-inyt Uilak. kint-k yi\\>h-oldalon van a s/ive. -- Az eU,"> Innivédzun/Ji) mar ulkéflzult. - A gj- ur-^r\'iui vaant kétcua-Miirtiunia egyosiilt. Az akad\'.-imai Nailasd>-j\'italnmra \'J i^\'yami k:i! I A ¦ ri\':..
János vízvezetéket Budán Li léteaiteni akarják. — Klapka BriisiMÓbon botogen van. — KotmUz Jlikait i\'asaauból Pestre SzálUták. — A d«Jepi-tíóTjuI. 4-re hívják összaHöócsbe: — Záluthnáa babonáakodásból egy. hallottat felástak és duzo-lövöldözték. — Lónyai pénzügy minis ter az or. szag Összes bányáit meg fogja látogatni. — I)r. Oroaxhegyi Jóáa a honvédelmi miniateriumtól nyert Begéljlyel Scliweiczba, a szt.-galleoi fürdőbe megy. — A magyar kormány deficitje 1870-ru 12 millió ftban mulatkorik. — At újból szervezett kir. ité|/j tábla 3200 darab Ügyhátralékot vesz át — A magyar jclzálo-* hitelbank mielőbb miígkrzdi mflkíldéaéu llt^xból írják, ho-y n lind<tt>regi futárok szarnám vt\'loeipwl iskolát nyitnak. — A magyar kiípi.j
:i\'.ti tiirRuIal t\'.
ínajn
;il-én tartan
Bzándékolt Bornhuzána jnliiis ;H-ére hnlanztatoti ul. Deun;czi:nbe!i egy uj — hetenkint ott eoi \'iifjgjeleuendó politikai lap indul rneg.
Hírek.
— L a p u n k mai számáhoa van mellékelve boldogult SÜMELWY fkrencz nagykanizsai kerületi orszjiggyűlési képri-solönk kÓnyomatu arczképe ilgyében -kiadott i\'lófuetéái s illetőleg megrendclé-si iv, mely-n«\'l a tís/ta jövedelem a nagykanizsai nagr-gymnasiuujnál „Sünieghy Ftjencz. alapítvány" czim alatt ösztöndíj létesítésére for-diUatván, Hjánljnk o t. közönh.\'g figyelmého. Jj.ipunk időről idóre nyilt számadást közöl.
¦ Hár ni r ; r fordulunk a müvében, azt La|iauzUi)juk, lio^-y <¦ bi\'iban n7. iiinknt tataroE-zjik, n. iin-ly kcrekv[\\gáík(kat éa fiiídrokut behúzzak, t:s annyira, a mennyire hiilárdabb épitA aiiyufríik i[.;Tkri"n\'-T]..:ia.rgyö-"üzotTÍ^TJavTT^atját. Láthatni <.-/.[ iné^ az utulsii kis ffcUban ía csupán Va^-v ¦ Kanizsán nrm, hn\\ a knnronfZni ntczu, ni\' t_\\ a >a-íiii a.\'cnii-)y t\'or^aloni kíizvetitértére, .-„-y o ¦> v, na) a luniiéíz t. alial kijtíltlro Itíiini l.a-. ik ni.i^t i" ii\'li; van kiU -riilliL-tiuu god-r-k ¦¦• p m-,|\\a!:1,.,\'. !;.i|,jit n,!i.i\'V aapazáni\'* • ¦¦ ¦ i I !<¦_¦ i! . liS u n\\ -yr. idöriza k tana-inar . -.-.\'ini l. Ili,^ jnk t-lcl =./ ilb-lek.-a ba-
T AltC ZA.
Egy holdvilágos...
ügy ttuldTiLBgot, íióji, nriin újnakán, Kilukjnlck kis BKiLámn&k abiakin. Klmu*0|(T« néiletn a kia cíilUgot, íi amint liéítíin, lilUm, iingj ugy lefutói
Uh »iép ciiUag, bolilojaLib rngj Iv mini ú Lcfulutuíl, píhcnheUi i!r fnaákio. Ham rtgjoguil bc tdbbn &i éjnahil, —tivm i* f+l*\'\\ > tntp bflfzkff nigmrit.
Y.ej h\'.l\'lriUgoi nép nyífí ijisíkin M>gbaJI|;állam, mit daJol a nattogáriT. A 1\'OkurLan u\\j lnia liangon keBei-^a, Hugj S pifjat mindhiaban kerciú.
Ugy MJnatUm a kii maJArt, e» ArTat, Mely acin lcliS ai 5 piutiiijr kia pArirtL l\'eillf hál én miigsra n ciak n_-y Tnpi-ok, A TÜigbao oly árrán dalolgatuk.
NAÜY KÓBÍÍÉLIA.
.-a/d..^ .-j, u*\\. iiii..: a
e!> l-\'^neiiK-^inki\' n- :n niiltn t"-,i;i buciiv sa-i n.ilkozobb i-lvek \'ki.z. • ¦ oiior karjaiban, az i\'-dcs
Ml
Mi niill\'Inv \'/aii : fi-rti ii_-v. lüiiit a C*\'kki-l\'in.v-ild..tt tőidet uir- [«.r a U\'g mint a/ it/c nyilváiii.l iv. ? idegi-n f..hi..». b.i \' pette ép njrv. ¦ -i i :i t haztt krpe y/tii ti!-ii\'
jiíllk iiL\'iilelilll.
A kit RZ(!rL\'Ciinlí, ni:k javát akarjuk, mözHIiiú l* Ti)gJ<ilí, livlii.-onyitotta ezt SilVlinnyi, a lognagyobli magyar, ki ugywzélván élti- du-lén I már a haziibu érve, itt körültekintett, én annyi I leendőt látott nuiga el>"\'lt , oly hátramaradást 1 egyéb államok nnig-iti, hoiry lidku nlbonilt, — i nagy szivét t.ijgú fájdulom fo^ta el, du nem kesergi-tt ösaíututt k-z^kkel, láti^-lé hu>is/..ire- I tetu nem niarmll m -Idö érzíiménv, hanem kiló- I
idol
itlamcnnyi-
karju!», a ki-erönkkel elu
I petf
t-jll.-k
Tettekben szeresd a linzáí.
a SHWlkal Si^clienji-Siitnntlijjal jutalmai\' tt
Eli folalcmotkodvo 4 míndcnnApiságon, a j° «ti Demos iránti fogékony lélikkel áldatott meg a ghndviselestál, kinek szivét az Önöaség sznny-n^t^ bűne annyira el nem tomp iti még, hogy u agy szentebb ás nemesebb érzelmen maga-gabbaa no dobogjon folj az érteni fogja lelkében j-exni szíveben, arott a költő mondott és egy áemeot áterntt, hogy : .Hazádnak rondűletle-ámltógrBiTol* . - . w -t-Ho az ajkán eayedOl, a arivlen is éljen a axent név,\' mely legfőbb jónkat jelzi. Ki nem tátija, mi Dukunk a haza ? Anyánk, ki szült, \'atyánk, kí táplál,, testvér, kia sorscsapásait enyhítni tndja és akarja, és végtére azon jé barát, kí a» éj-bekövetkeztével keblébe fogad, JttWy, Jegyen a hosuu álom nyugodt és a feltá-..: >Hdás axép,é» dícaŰ.
-í^^aWbaa fifult kebel az, moly a hazáért lin-^o1ni nem tud, a nemesebb bzív érteni sem tudja a\'kOaunyt, ¦ mid An a kdltö azt mondi : „Nescio f|qa natale tolum dnloedino cunctoa ducit, et \'Ínunefnorjs,non eioit esso sui!" érezte, hogy /fäedai^hiheLinindünt, hogy az idd, moly min--: ji^t sebet b«b«ges*t, irt hoz minden fájdalomra, da\'á hazái feledni nem lehet, — a hontalanság fá^dalraáraU* sem létozik. A honszeretet azon-hjMs m maradjon meddő.érzemény, a szeretet, -fttHy ott, a hol kell, .tettekben nem nyilvánul, ~AÍpaif4< cjapiarniely disne- lehet ogyanegy /Wm19Ümkw&ído ** éjet komMy vaT^iságd-
!,,J ¦
tunneniian ;z<t szavak !%:.! : Iilítlt kelljen k-ntú a l.a.a^ iniinyor.ságHiik laak d/.i\'t.\' dolprz(if«/fdi ijili\'d . .;t \' fényt. «-b Dppant jüví-d liin\'i t-.ii.uki rara, «\'.v iiK-^iapit. demijt, iin-ly ".-.> seregi\'t, ]v az fény
bnzdiiott (Stipiti pf-Mrit niutaiott
látta, hu^y tiulo-. d/..\'t.s/ort i\'^-ycs tinliisok . .;t "I - kiT olylau^gyengű .¦i-\'.ilmának «cy c[;i;i/. évi ll.iii:.! t.^te I • a híiz-i oltá-i üiaiíyar tudományos aka-UJ a ina^ynr tudiiaok t"i< U aliai áramlott gyeuge ;ai int iiuii\'S lá.i^^.l nove-
i kell I
- iimv
_-y Sí.dl-iu. .(Tja őrizni,
. tan\'d ¦•¦k k ¦
a bon k\'l\'i^a^al litui torekvO uni v t k e^e-/. s-oro/atai. Tehát ue i"*ak teg^uuk, - - lum-m uuiit-imk mákokat id tuiiiii, kit a luiz:i — mondhatni -ö-ítöüszeruliií bftlt.«nkrf3»Itott szeretete tetti-kre ti- in hi-vit. azt hö^^ppTA minden nemes kcbul-
irani, muh U4jlaltazon hon iráut,üjeiv luultunk k-gyuleteí emlékeivel, jövőnk vára\'m , retile nyeivol üsfzefurr, valúbau liálát kell ére/i. mik. N\'e mondjátok a7t, hogv a hála érzete kihalt i\\z
emberek kebléből. In
l realii
raimával
ki\'djék. — A bü.*i\'ki ^ érzetévi-1 tekintünk fel ily fértiakra, kiket mieinknek iie> e/.hetunk, kik tetteikből oly ma-:.-, alapzatot alkottak maguknak, hogy a/.jn állva, az ugtaz világ megláthatta őket.
Vv Széclmin i behiil ], hogy nemeaak a tudo-Olányo*a-lg, hanem én i.r^ inkább az anyagi téren maradtunk hátra lelke minden őréivé-vcl oda törekedett, h"gy a azjlzudok óta 8 leginkább önkörUltril\'myeink miau visazamamiít orazág a világ egyéb átliituuivaj cgyenlúpést tarthasson. Nem dienérő beszédet akarok itt Széchenyire mondani, do el nem hallgathatom azon — bizonyosan mindnyájunk áltkli— meggyőződést, hogy ha hazánk Anyagilag és szellemileg ma a világ egyéb milvelt államaival egy színvonalon illés legnagyobb részt Széehonyi eréij-cs fellépésénok és tőitekben soha nem Br-iiyniia buzgalmának eredménye. — Ily példák buiiliUannk biyinihikft, a hazát tőitekben rzo-tetníuera niindnyiijunknuk udatott ugyan a haza jebbhiieért oly roppant uuyagi ilduzatnkat hozni, a biilüu gundviiHiUu neui mindnyájunk lelkébo oltotta ugyan iu ernyedetlen tittlnrét, do a haza oltárán a awgény Rlléro ogy értékll a gazdag ezr\'nvol, a szellőm egy termékeny gondolata ogy értékit a gondviseléstől hivatott lélek soha ki nem fáradó munkaképasségévol. 1 „Itt isméi fényes példak/mt áll ulflUUnk 8*é- í chonyi,ki, midőn lionboldogi tó tettei után n \\
;i7. ön-jödéfí karöltve jár, ez nem áll; a komuh tigyelűnek minden nap fényi» peldaki.t lo^ ht. ellenkezőről hozni, isak gondolkodni k\'dl. - a C mdolkoz/: n nyert jótétemény ér/.ete, ezzel a hála szép er. riye fel l\'op el redni a keb« ib\'-e. Hazánktól nyerjük a legtöbb és lej főbb jótéte ményl, azért szeressük azt, szereasuk hálából, lelkünk minden erélyével, tetterőnk egeaz odu-adiUával.
És bek0vetke7.\':.eiik-tí a/ ei»U r éU:.b.-n .dv i.l.Wak. mi-h-.n azt immdbatj.ik. h-gy a h n iránti kfitel\'-asé^nek elegei tettunk, midőn hiszem ben megpihenve annak java es juh kuzonyönné \\ álhatik lílóttünk V A mereteinek íiim-s bajira, omk mini a lélek, m>-l\\-iii-k kifiilyáiwi, a szereh-t, mely megszűnik, — p"ha sem volt az a szó n> mesi-bb i-rtelmétien, hát ott, hol a nyert jőtéteiiiényck Li"-r nem szűnnek, mert a haza egy gyermeke iránt sem mustohn, anyai keliléru úleli őt még akkor i*. miliőn az eh-t tájé sebei alatl meg^oriiM-dv.., a S/enved(;l_\\ ek ridianó árjaitól elesigá/va, is.ik ,n,lg <-\'gy vágy, n pihenés vágya él a kebelben, hát Ott a fzcretctnuk van-fl, h"het-« halára \'* -Nem síéllok ama nagyokról, kik a hazának többet vélvén halálukkal használni, mint t-h tűkkel; édes ürümnicl adák oda életüket; nem emlitem a Reményekut, Dugoviehokat es mip számtalant, kiknek neveit Klio érez vesszejével véste be az ütőkor kegyelete szAmira történetünk lapjaira, do mily olthatlan vágygynl éghet a honsxerelem lángja azok keblébun, kik sokszor egész életükön át a hazából mostoha körűiménvok miatt azámflzve, — élotlík végső perezében azon egy óhajtást nem fojthatták e), bogy portiadé tetumük sz édes haza földjében nyufrodjanuk. — Ki háziját igazán szereti, ki túttercjilt, ki tudományossága fényét, ki találmányai hasznát a hazának szenteli, abbnn ez érzulera issnk az élőt utolpő leholletével nzünik mog; láttuk Széchenyit, mindett gondolata, — minden totto a hazáé volt, s midőn iHikilvalközött oly korszak, melybon a haza javát czélzó iniézményoi a rohanó haladás áriával oeruulo-pi^t nom tarthattak, midőn prófétai szellőmé a
síbe- r..\'hl..i\'j.i! a iia/„ira »ik.ru li lka vuazélyt lat\'-n Ii,na:i:!a()i, i kk^r iiK-gt^r j\\i a nagy léluk, B/.ellenii borii zsibba*zlá el a/ cldi^ ernyedni nem [...b.u tettvágy,it <*s a hazn «/.ive megdÖb-imil n.ijy haiüiL il< vegz.a.a j>"\'őjj felett, de a/ Isti-n ke/yelimsa vult, írutijiii^ jutottak ol a Kaza konyjei , mikel Jügua^obb fia stellerül tkiiulatau Mirt, lía oszlatni kizde u homályt Síé-chenyi lelkéről, Széchenyi iimét — ba lassau bár ~ de munkál ni kezdett azon, bogy hfttá-jártiüou sírból feltámaszflza, melybe azy szeren-enétku végzet lüké; munkait miildaddig, míg bekövetkezett a perez, melynek híre villámként fntá be a hazát, mely megreinegteté a reménytelt kebleket, azon hir, hogy Széchenyi ineglialt. — tlnnszurelmc «Mak halálával szQut mep.
Midőn ily biizditó példát látunk magnak előtt, midőn látjuk, hogy a tetterőt mily sikrx koszorúzza, felébred lelkünkben n vágy, hoe-"erelmünkriek tettekben adói kifejezést. — éa hazát, melynek java srivünkez nőtt, tettekbitt kell Ls aiiretnünk, inert a meddő érzelem mellett elveszthet a hon, és fájdalmas ktsergésünk ss fel nem támnsztja. Lcgyon hoosrerolmünk oltár, melyen ti helségünUkot, eitUemS s anyagi crőnk-k\'1 «;f. lm kell, vérünkkel áldozzunk; munkál* ji-nk szünet nélkül a haza javultán, morf a hon boldo^ii^an mi boldogságunk, a honfelviragsáa* a mi felvirágzásunk. Ki ily szempontból kiie-•Uiiva haniuAlni kivan hazájának, az caakhamar belátjiudja, — hugy a honszerelem Istentói lel-k ünkbe illtetett legszebb érzemény, a legdícsÖbb erény, mely az élet vé«ei közt bo tagadja mag macát, mely lelkűnknek: elégedettséget és meg-nyu^i áat, szivünknek boldogságot ad. Lebegjen inindiu: lelki szemünk előtt a nagy férfi emleka, kiről beszedem folytai) többszőr incgomlékozóm (K\'ldája serkontseu, — ha erőnk Ulán roskadni kezd, nagy szelleme buzdítson, ha tehetségünk fogytán véljük magunkat lenni\' DS feledjük el, hogy ez a föld a mi hazánk, hogy o kívül nincs a földön számunkra hely, hogy itt élnünk holmink kell. — .Minden pálya dicső, ha belőle hazádra derül fény!" Ezt monda Külcseyilk. azt akard mondani, bogy minden pályán lehtl a- hazának használni s hogy ezt tenni kötelesség is, fenn a társudalnm polexán, lenn a népság réicireiben, mindig és mindenkor jusson ex aa . eszünkbe, mennyivel tartozunk a halinak — i hogy e tartozást lc kell róvnunk ; — ha a hasa minden fiit ily érzelem fogja lelkesiteni,ha:nem caak élni a hazában, é* elfogadni mindennap adu jétéUiményeit, hanem töaz.inotül falvirá-^ozásán munkálni ia topunk, akkor boldog less n hon, mert : „IIabb, alkoaa, gyarnpiu, s a haza fényre derül !-
SPTTZER JÓZSEF.
t^aigot, fordiU» egy kistHÍ ide is figyelmét, im-j-l . biaonT aaon az otoa -járó-kelő s a\'forgalmat Üéniutíi sok idegen Quiu s legkedvezőbb forgalmat fog totbeticw neseteinkről, és haladásánk-
, rtJ] szerezni, ós legalább ttogelytörés^veazdlyoi-
; nek kitéve érkozhet városunkba t
^Dalárda. MA szombaton a kanizsai da-— larda fog tagjainak egy élroxetca estét rendezni » .Zöldfa** kertben.
¦ A Időjárásunk valóban aggasztó ; 27 foknyi hóaegtól alig 8-ra esett, ax őszi ruhák etó rémiek f o rögtöni időváltozás az egt-szaiAgi"1\' ro&zul hatott, mind a mellett legkevesebb szului vagy mezei karokról eddig tudomásunk ni ne a.
^ Torna-egylet. Büszkék vagyi n.k bátran lekatUnk is, mert fél Magyarországban nincs oly vároe, mint Nagy-Kanizsa, mely daczára, hogy alig bir másfél ezer intnlliguna lu kossal, mégia oly számos egyletet bir felmutatói és viraguitatni, minőt egy hasonló vároa sem, mert iparosaink csekélysége, gaédáink csak 11c-hanya tartoznak az egyletnk tagjaihoz i;» m.\'-^is él helyben polgári egylet, nagy casino könyvtárral,\' kereskedelmi casino szinte könyvtárral, takarék-pénztár, segély -egy let, ipar- á* kereskedelmi bank, dalárda, torna-egylet, vadász tár-aulat, lövész-egylet, a tuzoltó-egylet pedig most —van alakulóban, és mindnyájan annyi tuirgal ellátva, hogy ?1 és élhet ; niutt szombaton vult alkalmunk, már előbbi lapunkban is említett, a torna-egylet által rendezett disz torn ázást a gZBldfn kert" ben megszemlélhetői , dauzúni az égető meleg napsugaraknak & Butal rá erős karok feltűnő ügyességgel mulattatták u nügyszámú szép és válogatott kÖtón*.\'>.;<;t. Klúadus után a tagok egy hosszú asztalnál foglaltuk he-lyer,"hat Walbaeh Mór mint elnük és sw\'nmk-hAsUok válogatott szavakban ÜdvÖzJé a .müködó és pártoló tagokat és biven ecseteié az egylet állását válogatott szavakban, ildumus kifejezésekben adá a. hallgatóknak értéiért, hogy miután a torna-egylet elnökei és turna-inetstere n várost elhagy ák, ai egylet árván és vazôfélbfti maradt, de a közmondás szerint : .minél nagyobb a veszély, annál közelebb a segély." az árván maradt egyletnek két kiképzett tagja ru-.|tadta mag a tanítást, idfl és anyagi álUuzattal tárták fenn az egyletet és a mostani fennmara-
dása egyedül nékik küBZünhcttf ; i-/.i-a ifjak nevei : Milhofcr Kde és l\'t illák Ármin urak. --Éljenek !
— A n k a n i 2 sa-kerulcti uj kövútválasztás június 14-én fog megtartatni.
— Szombathelyen Horváth Boldizsár minister nevére iskolai Ösztöndíj alapítvány létesíttetik ; a jelenlegi töke 1H00 írtból áll.
— Knebol Ferón ez szombathelyi jeles fényképésznél egy gyónyüríi olajfestésQ tájkép
| áll eladásra készen.
¦ yi •• 4 k a p t u k » .-..„kor ...|., r- forni i.ir-I gyában u\\wu» .•u.iu.-i(..iIi/„tis«-i,:,k az iparka-
Uiarákln-/. én sj-jilíérti\'.klii-/ m: \'zen ki ni.-.-eit A vaia,/ Dr. Kaik Mi kan ..rh-.-.. a .l\'-M-r l.loyd"
SZltIíi- ..UŰjélieí . c/llk.ira.l.....\\<{ní".r LiT^y;ítitili,
bernien (csen e/.in:<\'j:<Mii|n. . -- A laUcg^iii\'-i .l.-tlárilii f. i\'vi jun. 12-én délután i> oraknr a kaszüluí/.i -unilieii dalfluji.last vai; vi* nviirí tiniialsa¦-..( i n-l-z.-n.l. Kedv.V.tlen i.irj-iráH\'.-s.-tél,,.,. „ „Uir.uiy- fucinili ciisinui helyiségében log iiiei;ian:.tni.
-- A zalaegerszegi templomi /-m knr
ré«/<;p- a vápisbirii s n\'-nies t.-iiní:\'- nj li.m^s/. n-k mcj:sziT/ésé[i t.n-.ki-iük.
- lüztna forni»Im,1 tudjuk, h.-y K:- • féle liáz flutti L\'iteri f-iánk Na^y-Kaul^.t v -Liuái\'sáuak frélyt\'s iutr^kmli-s!- filvtiin ti. : nyáron b.-fcdvtik, s -i^vutlal az ¦ >iti \'.
karba lu-ly-zl-tik. - HiVony ki vanat.^\'i-, •¦ :\\7. n t\'ibb nmillii-li főtéri l v ukjfiunc v-l \' ¦ [. mttyu. a trotnirf ki\'gvcs üzíiivunalara s i ; :v-\\n Ulagud euK-lkeiltíttséjíéri: nyerhussttn - pimi ! i
* Magyar s z\'i n é b z ¦: t. Kimlyi \\ szinUirsnluta jttniiid 1 én kozdé mu,\' Szombat- : bittyvn clüadiLiail a .lioisny-i bos/nrk;inv* ví_\' u(>ert;ttel. Az előadás kielégitó vult, a várakozá- ; miiiknak a azó azoroa érteim.\'In ü inu/ft i"li, mert a társulatnak tübbnyir" a sztni |mlvAr.i hivat*itt egyénei vannak, kik feltoljak liiva tanukat. A küzÁinaég ngyclnie U-^inkAbb ós/- . pontimult Szcntgyórgyinén, ki S.tinl I. n-i her-czegni\'t személy esi té, gyönyóiM\'u <--n-;i_- r. h:m ^ ját b iskolázott énekét eli^iii--ri^-, \', ¦:u!.LJuk tVi. kitűnt továbbá N\'éinethyué De la ilu, M.-l i-ntábun, \\u- Síin^ia+U ab*k » k\'-ll\'-m-ri ttttti-i^vií szinte kivív La a küzüuség tapsait : a íerriak k •-
zül! kitűnt Szentgjorgyi, CrtHju-ferblane u ai-fjiiis - és Pierre HZ-n\'pében Kruftztiai, valamin! Klaguolulben Nénmtliy, «/. utóbbi t^zabuloB és ttiiur hangjával szintű jeleskedik.
—- Máj us 25-én volt Ns.-Vidon é»Csákányban az autonomicus gyűlés, mindkét helyen a világi tagok választása volt a czél — választva letttik Somssich Pál, Zichy Nop, János gr., — Bittó István, Zichy Antal, Llertslendy Kálmán, rjízterházy Pál gr., (pápai) uzek közül 3 póttag. A clcrnn részéről Plonszer plébános urnt sietnélek ki, erről Viíszcrléról volt a szó, >/.al„, Inir- kamui..k urnák egy levele okasta-t \'tt |él, m-lybcM .ízi iejn, liogy a Hzombothelyi I\' *p .kiég lictult.\' "ti I ne- -/ó «.ira volt, Márki
.\'¦ !il!tg-i pe-lig u_-y l.vilalknzotl, hugV Ő V\'oftZ-
]>¦ i ."i akar im gb..li-i.
S / .. tu (i a t li I ? i- ii június d-án fiinyes \'l.-.\'tnriiu/a: t lari -.7. -tram torna egylet, ni.-lyrc >.\'l\'ronl»\'il, .1«. NaL\'v Kanizsánil Ts többen űda-
S o |i v ii ri li a n, mint a/ _<>e. Nr." irja, tniij. liii-i\'ui a s/.aí.a.t kő[Lii»\'-«ipáliuly inugabikult volna, mely hazánkban -\\ b.irmmlik.
, \' F i s e li u 1 n vintiiliij:ilnil X.-K.aiu/jíAn N. St. li. = Zalil\'t mela >!emp...l-i i.-buhr ) katli .gvlnizii^vi liir.l.\'ii^ y,i-„ r. Ii.iz/Ank, melv így hangzik • l\\ n..-y kamrai mi», h áh. p|é-báni iii.i:i, a Iliiig .irf\'zAgi kaili. iiáz ^uii-noiniAjrt ligi eben I". lui ti 7. ~ ik n pjain d. <>. <¦¦* ,1. 11 Tarúndó ,.aí/,-ir;i.i..kia. »ala:innts >.•«/. pr-m-rgyh.tzmegyei ut kath. vii,-! képviselő me.\'vál.u/.tA«ára kituzótl t. li.\', \'.-én reg-.-l •.\' órakor a ?4 évet betöltött, umilio t. v.ilos/.tók & n plébánia — M-\'c-retiezrcinli zárla\'- épúletlvtii iu>\'gj"lenésr\': ezenn"! lisztel-ttri m*\'glii vntnak. Nagy-Ivani/sa, június \'„\'-án Idillt. I^unúos, Vendel ». k. lelkész.
A közoktatási és a lolilmivolési mi-nis/terek által Halalon-Furedeil v et.-rlŐl-g felállitaml... es «Ole.- ^vam-.|.-Ma mt\'v, l-.-i uin-intéz-tiil i> s/oL\'alando tvU-. n-piskoláknak e>y tunitiü állomására pnlyaz.it nyiuntott : a t miti\', kótelessfgt- n ^\\uuI\'-Il\'ooi-ziiI es keni gft/\'l.if lg.
tani:.i-.a\'. illetui\'-nve evi "Ui.i fri, szabttil laka:\' é* i\'-h. n,-y</e_- *.| kert \\ t-lyam »dvanyok atir-*t^ttr? tt" ól-ic n \\ -i]\\:\\u iok l"1 :\'- foldnii vc|o-i iniiii.\'/t riumual.
j -~— A szölőraegváltási\'tiafy\'tabfllák
¦¦ Wajdits .lózstf kr.nykereskedeseben kapháték\\r durulioiiként :} krajczárjával.
— A nyári idény beáltával a kureskedaltni mtaister távirdui állotfiásokat nyittatott meg a balaton-füredi, szláesi, harkányi és tepliczl fürdőkben.
— M u 11 szer d án este tartatok megaaagy- \' ¦~=r^. i kanizsai nagygymnasiami ifjaaignak énak> ém —~
• szavalnti akadémiája kedvezőtlen idű miatt nem a kertben, de a zöldfái szálloda nagy itere-j mé})en ftzép számú köz/ínség jelenlétében. Aiif-j i-u.; y./. p r ndbcti zászlójuk előliengedezése és zene mellett fiÜ hat órakor érktszett a szállodába. Klti\'kiutv! a szavalatok mikénti sikerültéről, ui -\\y k«lzt H/!é[i igyekezel ¦ lelkesttltaág mu\'a k"zo!i, elismerésünk adóját sietünk leit ni az énlerne-i igazgató » tanári kar hazafias nemes óaziünből k\'-h \'-zi-n intézkodéneért, mely által bizonyára a/ fitognUtlanok díiaéru helyeslését vivtál; ki Nyo| őmki>r vette kezdetét a tánca, m-ly s/ép B.\'AmmiU sylljuí egybe Kanizsa a vi- - -duki szepsegi-it, e vidám, feaztalen b kedélyes mulatság késő reggelig tartott, a jelen voltak maradaiidi) •\'¦iltn emlékben tartják e jdl sekerült uniiat-Agot. A tiizverii h-lkes ífjiwilg puldás I r-.-n.Uz. fdi.\'.^ég.-L tatiusiíoii. I - - \\ e t t u k L e h m a n n és W e n-
. t t. e 1 1.....sí kőnyvk.-n-skedflk (tOlrntner-
str s-e 4". i kia.I iáiban megjelent : „Neu-I .\'ite kl-mVilm - Kart- Jer f>sti-rTfieli-ungari- .
*<*h\'-i! -Monareliie" rzimü térképet. Ára lb I kr., egyr.i"ii ,"iO kr. Ugyszinto : BTech-j nisober Lnger-i \'atalog ingyen I. AUgemeino Tei-htiokigie unr! HiltswÍBsenachíiften. II. In-I géné ur - Wlfticii.-\'-haft. Kieeubahn und Tele-L jrr«.wlw.n. Ma*ehinen-K.tmde.- fefg—wrf- Httt-! t-n!.*.:. - III. (iewerbskun.le. - IV. Cin-I w.\'rlwkiind--.
Wsrtlt posta.
\\ Tuf.\'.Hil- i.-.w.-.neít.\'.i vctlitV. mÍRlűtjli kO-
. ti \\ I .¦« \' i.o t)»tt. l\'.Un»nliiik.
¦/ 11 ¦miudr. \\\'ipre vaUbira Volt, ran ¦
¦ m i irs-.i val.\'-, bsiiem---
Hagy-Kaaüsa, 1H69 junin. i-ín.
A Ufoljt üéten s boss ira míronkínt 20—26 ¦rajesárral ime Ike dati, s bouta* etSxietn »»o abati itmU Mi*j\\ emelked«tt*ifi iir<SI «Ubb ssáll^rsméljUk ugyia, bogy kttJviiS ld8~tnaiItivKIu ir-einaltretlsniéB" Itf lolsajre. A vatéiak nálunk s legssebb reménrnjol Brvsndtststaek bennünket, * már Uletik • kist le tik alls as aj Unni ir* 4* pedig feltflnö olcsóbb un, mint «a ánsk ira ran. — A mal hstivásári beboiaul igt-n
Í\' vanga Toll — • t sismi ut eUdi nam volt — hjtt a aid-iC»ködi» li gyér vaia. Knkaricsa axillittatott laftflbb.
Piseli hatl\'Vátárl keletaroh
NAGY-KANIZSÁN, jtinim 4-én. Abó-auiitriai raérünkénL Tamiayctt : Bau «3—85 fonia* 3 írt, TO kr.
-fc« fui. 3 fr. 86 kr 87-88 Ri. -79.fut 2 fr. 40 kr. 79—*
* frt in — fut. \'2 fu 1Î)
Arpa .qrfn.Snek, 70-71 fu fmt» í ir*. 60 kr. Árpa k\\, •jq kr. fi7—Ű8 fu*. fri. \'M 20 kr, S frt 3.") kr. fiuk..,-f« m ut. Sat +4—ifi fri\'. 1 frt \'J » kr. Pohánka 60—G.pi fti frt. <J<) Ir t\'-T Pai»nlj, Uirka \'.\' frt. *n I - frt — kr
Vaauti napontó^menetrend;
h, [.il N K.iPi ...-ir.il Hn.rfpFé ». ! ,lra •."J jn-n-f..
M©ti naptár.
Junius 6-tol I24fl I8G9.
Sialm
Bécsi pénzárfolyam, jun.
5*/n motaliqttus Ii2.in ; .¦."/„ „>,n7.. ko 70.16; l*GO-ki álladalmi knK-sön |nj.|:,. |-részvényük 7.61 ; liiti\'lint/\'/.eti ri*«/.vi.\'!ir.-k
Protendili .-(JJ)
C 3 Sorb
! Palcberia \' Medáld i El»5d
\' Uargrit Barnabás
1 Tobi».
90; Londoi darabja i
1-24.;16 ; 7 kr.
cíelös szt\'rkesztü ScpL-d szerkesztő
Wajdits József. Batorfl Lajos.
H
K I)
E
E
FOSTERV. és TÁRSA
iliut liaszon-ail.i ajánlutik
\' gazdasági gépgyárosok
; Lincolnból\' Angliában
ajAntjAk a m. L gaadáaaoknnk
gőzmozdonyaikat,
- ilagyobbitott iűzszekrúny
elönaiegliível, Osiplöaspel le et,
Mlyik Hiayirtrizái |ife«M««tliM Mérve építtetlek,
arató-gépeiket,
! - ABfOa tattM oysriisol.
[ ARJE(]YZLKEK ím mlndannemtl KELVII.AuOBITASOK l ¦ a lexnagjrobb ksHséijfel bírmenleiotii küld.-lnok
! Pestco, gyár-uteza 33. szám.
mm
LOTZH. estik. PESTEN
váczi-ut 403. ez.
kézi szállító eszközök
minden alkalomra haszniilhati\'> mostanig el nem ért elűnynjel, ktüüiiiirtun loldmunkálutokra
kézi taliga (amerikai navybarrow)
darabja 6 ón (?1 forint o. ó., amoljböl a gyár naponta k*ítszá* darabot k6szit, i \'*\\\\4— 10,6)
. A szőlőniegváltási
NAGY TABELLÁK
WAJDITS JÓZSEF
kdnjrvkerwtoléaili|ÍHiaBhatAk^ _
I Darabonként 3 krajczárjával.
Id. Madarász And. Pécsett
ajánlja GÉPGYÁRA ÉS ÜNTÉSZETE
készítményeit
gűzgiípöit, klllönÜHL\'u podig malom síorkuzotok.it, olaj honkor- éa -mjtriknt, borprósekot, gűz- ils vUvcrotóii csöveket takarák-tOx-helyuket t-s azok egyen rcszüit, kutakat, oszlonokat, rácsoxatokat, minden néreri novozondfl öntvényeket, továbbá
gazdasági gépeit
in. szántó-, irtd-, kujiálii- én tültügulit okáket, vetflgépsJMs, magtakárúkat, roaülkut, orömliveket (göppell lűszurkeaatra,cá^U-giipekijt, kukorícza uiorzBuliikat, riipaés szűcska-vágókat, íüsá: oá daráld gópekaU .__-
Minden a gripószút szakmájába, vágd mogrondeléaeket ,i logg^^ranbh olöállítjls s logjiitányosa\'bb árak melletti «1^*0*
ügy a-gvArbft Viü^utox^ U.ik-«am. slatt/valamint-rajttjf] irodáidban országút 5-ik szám, hol a fentebb olOMrolt ¦ ká«pll»í
nyaktól folytongs\'készletet tart_____^IíZ5lllÍL
Csalt nyerni lehet!!
Nem ígérvények .sorsjegyek eladása részvényekben.
Hogy Qgy barátainknak az eroduti sorsjegyek vaartrlaaiU mepkiiiinyítsuk, azon ínNízkodAjl U-lUlk, huny a lugküdveltubli surejogyekcil az eredotiiuíl kisebb r&rlotflkben
adjak el, éa pedig odúnk
eff7 „ 3til"t<slsoir©Jegyet ÍO Lrtr&irt.»
A« tűdet mcgkötAaAoíl a totö egV álUlnnk kiAllili.h .-l.i Li-i 1-vlri k™r m.-\'«-" « ""r*jcp? fjonmni r-.li B?va VBA, ¦ ínnAIfo(|T» aanak jav-irn jril.»ili , ;„ ,.„,„,,,1,
A aorajegy mindaddig nálunk marad lcluvR) mii; «» f"iv«i.l>. m-lv ...... « av.-r. rii.-i.) nwK, I H> ^\'""^
A fönyerfi az 1864-iki sorsjegyeknél 25U.0O0 frt, !1 i^kiM-bb um, iu.>, i,
165, 180, 185—200 frtig.
um l\'i I l-m jf_-).-fv.- fl ft ümr.j.-ny hiMíiidr Amben ainnnal a VBVÖ tßlajn&-\' iiiin.l\'..:!,;..! t.\'-i\'i„n..;i, ni,,„len I-toni- nelUll nsormiü klflaetjak.
hitelsorsjegyeknél a főnyerő 200,000 frt, a legkisebb
Eszerint tehát a befizetett Ősszeg elvesztése lehetetlen,
bItbI a JegMaabb nyerC is, miként a fflnnobbick1i.il láthat,;, a « BUnSk, btigj om tntAafcedAaael a kOBOnaAg rgy raliidi unkáról\' mit nyajlonk, íiy *ara\\e*j?m.p\\n>B. elCnjsibm magakal, ImljAr ki* A karAabbú t.Tgyoooa, ki reményt akar ««rrfxnj a nyr Biegvétela által ei löbbú Oo« uOksegca. nim-l a revü ugv cupi..\'-baa ran, hogy pAnxAt, mikAut ftlnalili kifujii\'ti-tt, el nem vc»*itln-t
melynek okvetlenül huialnla kell, i-.-«r<
íili.il egyaier mindenkori-:
ml resije-yelnkot minden időben vlaízavaiUak. —
1, «..rjtji\'(j»-^t hlitfíii)«i;\'k mngutnak, má!tsf alfeal-ljiárlii»n Almi n ineréai cB.\'lyfhrt gyarapítják.
n ri\'» Ifiltnu ("in nrlikrc altpdxdlt - rAiajogreink urn .1 jiii. ki,íiui i.-«ilOu-li » aiuu kelleme* tudni-
PIENITZER TESTVÉREK bank- váltó-üzlete l\'e-íen, Dorottya-utezn 10. sz,
Vl.líkröU m.-?l.u;i.-,k LT..........il.l,»,. t.lj.-..........U s a j/u.j.\'k .1..........11........1. -mumi
—¦ Uyéjttfc » temete btroivfaftn ini ¦» aiiMwymwWyir.-gg
ird- éa rajzazerkenskedese Pestan, I~V-ák Ferenc I. szám a., a .foliúr hajó*-bua, njánlja lovdlpapir-kéazleUít a legnjiibbezerU
JEGYEKKEL.
tlfr lg»Alf>api»**ift«»-a«*j*sygy#l 1 frt 3", 1 iti -V 1 ír H\'i o, «-t (.<-rtQtiu a legfinomabb. 100 db loTÍlpapir ín inO db borilók mindegyik khh- n\'>jl\';-\'.l10\'<,l - 1,1 tl"
a frinii frt 6<>. 6 frtig a legfinomabb. Minden 100—100 db levélpapír- íi boritíkhoi r-y li.m-a pii])b..:-;t. k ,n-(fren adaiik.
löÜdhWélpapiréi IO0.U. borillkuútvd í. «iiiierri-l v;lk\'.v k,-. l.l.lli.k kel dine* pAp borítékban 1 frt, 1.50, 2 frtif a le gli rmm a 1,1,.
•p* Látogatójegyek tüstént elkészülve,
ralnrti nyomatban, tBmBr, féaytrlrn bristolpapirra ]\'><\' *l1 ¦ 60 kr, mni.]ni li>TÍbblaorlOkmltAbb!axJnrabrütolpa;>irrn Ir. <¦• illantio j.np.rra-1 frt.o0;kettílalakpapirraaranynro,<int^l I frt.
». ipvpI-ppfséteeK. *m
1000 db irtnyayomaiban 9 frt 60 kr, a legfinomabb ppi-ni\'tYiaix >zinúbi!i haaonld Djomatbaa 3 írt, többéi »»inil .co.iLrrrvfH frt.
Mfc, Férfi papir-gallérkák és hajtókák (mansettek)
1 taeaat ja Ilit kik 56—40 kr. — 8 pár mantdU\'k X\'t
Raktár rovatozott üzleti és kereskedelmi könyvBkben.
Eank külön raegrendelAao ii nlvAllflltAtik é» i- indi n kiuu.i mi,,tn narlnt leg(7t>rMbbáa A» legjolAnj-oib ir irt elk(\'\'*xiit.-iiii-k.
Sallltngjr elvílUlUtnak mindenféle k5ny* 0« kúnyomtlai man\'iili i«.
AjAnloktoTibbikoiOniiAjreairó\'-, irudni- i\'i il--,-lrn(.in, Im-.-ll-.n tAkot, aciéllolUkat, tolltartókat, raja- és ir..r.t in-lm-. p»i>la *X)». bflljry-pcciAtriaait, leljo» rajiitrrt, tanrimt^kct, mA«.l\'\'-i ;i-ioiii .\'¦< h.-íi.il\'. papirt, raj «papiri Iflkeraben, rnA-4ol>>-gepet, niAi.il,\'¦» nlii.irin ti,-i.it. diaié* tintatartót, tollkéat, finykáp-albumot xem\'-v-l ,-i n-ne^or nílkfll, be-aaerreMtt IrAtiikikat, portámonnaikat ú* l«<vt-ltiUknknt, rnUmiut min U-u mii Irodai L¦ iikolai nerek«t nagj válnaitrkhan.
¦V Angol tf fraacaU iuaUaetok, An do Cwl-ipnc i» n lottiti mi i.ibb pl perc-asap p an o k.
Mindenlegeaekéljebb megrendrliSa i* Ic^pantuaabb íior^nlommal tetjnlttntík.
/. . . LevAiboli megrandeleaek ntánrét mellett, rnomaRiiIAifért i\'-i ln\'-lye-^-dU fejíbea 10 krt bouaiaanlttáa, leggyoranbban da ]«sl<nntnrabban «nkOaUtataek.
- \' LéTélakst Igy keram cai maini : -\'-4,5)
Kanitz C. p"pir
(ilíicks-OIRTle.
Oeaterrelohi sehen ¦r Kala eri. Ü
Loose i"i Reg ?rung
.Gottes Segen bei Cohn!\'
»ir.f-iirlia \'Wi\'Mle unintil (*i (Vtiiiieii Itcd nlciid \\ i-r-ilicliitc Cnpitnlicil - \\ it-I \'o.un:;
vi,:, ub r ;i \' , Miili .n.-.i
Nur 8 Gulüen österr. W. ocU-r 4 Gulden Österr. W. <"Ut 2 Gulden Ö. W.
k -jr.-t .-in . m Staate garas-tlrles wirk Sehet 0ri[jiiia\'-S(aal»-
LaOS, iiu-lil i .i"h i um
!! Fele áréi\'t kapható !!
!! Vissza nem húzható kiárulás!! :-L™~
/;il:ir;i^i ii/ <is/ti,ik álhimnkban l.\'-tr/.". Inriuigynbb cs. kir. szabailalutazott lenvászon- (>* \'^/. lehémilia-;M ánnik
4>unkl-hnzbnii. ,i.t n Tuchlnnheii II. bi i férfi ea női fokaraeraS
iktató .aira 1868^
Árverési hirdetmény.
f- , Zatameoe polj-. tBrTeiiTaaAkának mint telekk0uy»í bat<MAimak ^ lOMŰjlBM aiim alatt kait TÍgaiao folytán koihirrA tít tik, .ni-.udnt __?_Bteaadl-Antal, Sándor Juli Aa FUcbar Jakab TAfrrahajtAk rí.íérn Kuli,! ¦V.\' — M írt 2ö kr. Ai iíUfl frt SJ kr. Uk* kOratolei it jAralAkal kitilégitúae \': végtn Fruliner Lajoi ?i nejo Nagy llathlld »ÍgrehajtaJt ¦aoiiTedettskttll : -^J«fogi»lt éa a bottól 46. ttitpa talekjegyaBkanrrben A. -J- 1-9 ,or; — V¦ wéffi i tHkindl 41, n. ykBnyrbtn A. -|- 1—a iorj ai amlrAailttai - 99. tjkBuyrbfn Uh bakkal hatiroaHÜan aranyban kdiOa A. -|- ]—3 lor. aiámlg eyjcdDl Nagy llathlld j TAgre a boneodfOldl 26«. tlkttoyThcn A. X I (ur ta. a Frobuer Lajoi Aa Vagy Hathild tiijaj<l..niíul hUtlt ¦ a . fcoHsl 4473 írtra i a telkied! I3S0 frt aa aadraahidai Aliwe.rkoi illető \' a»alainJoff-r*M 1000 frtra Aa vAgr« a boacodföldl ÍM frlra l.ecaült fogatlnn birtoknak a featebbl «IBaorott rendben TAgre-aajtáa ntjAnl íí r- • elarvamAiB olraudaltotik, enryjk ^oganatoiftiaAra hatirldŐttl
?$!?&bpmfam B-An,;ariuuAr saetAben.aapUmbsr 9-U napjának mindonkorl -¦^{éfMta 10 óréja a b««aiett birtokok balyadoAro kltflaatfk, oly JiuaaA-:%;MM*tV liogr. Ma, birtokok M elíft Arrsrílon caak bnciArun fuldl, a i .?J atlaadlb irT«r»Jcit; itaoBban bsaairon aUl li alfajnak adatni, é» hogy a f -fmtf iííalíkdí^ktA^trenxBl * béeaAr lOt/j-jit kAaipAnaben, aa arra-rit ¦yjm,iPM al^fc a blrél klküldou ktaire ]0tenni tarlósnak Uenje-JJJjJ\'jjiI**"» aa itvereiit a bottól jáTakon kesdSdik • aa «ISlrt
fáltt~j* Zallttnegye teieMiiipjTi hatósága;
Kn werdet
250,000 150,000 100,000 50,0t«0 30.000, 25,000 J h 20,000 1 a 15 QUO ; -? 12,000 ; 11,01,0 ; 4 a 10,000 1 h BOOO » r\'i 6000 12 h 3ojo. 4űa«, M n 3ooo 1"J ;t 2OQ0, l5oo, i- .-i I2oo, 1 ">\'i ii Iojo, :i 5do, \'> .i 300, 1 » 200, >" i!.-«1)111. ii Ho, loo. 5o. 3o.
<iln -k t.i\'-jiliniiirt- ii l.iiihi\', hfll.c
•"•i-- \'""t.....•«!.•? i>.-r.-,i« allein
In Oesterreich die allerbbohaten HauplrefTer > ... 300,000, i225,»o 187 5ca, 152,540. I5Ü,ooo. 130,0*«, mcfii^iU >23,ooo. too odo. kürzlich schon wieder das grosse Loos y-u l27,ooo. n. jüngst am l:>-t*\'ii Uni schon wieder twal der grüsslen Haupt-Gewlane in Wien ausbezahlt ^ 3,2
LJZ.S4MS. COHN ii Hambaro,
liaapt-Cuiiiptoir,
Hnnk- ninl Wecluclgvichilft.
JJ; Ich maclic besonders daruuf iiufiiicrksam, dass nach obi, tul Virli
u-,-K,-ii franktrte i Betrages »dt^i
- Gewinne
\'.So ki. I frt. kr.
3.U0, ; legfiuuBiabb
báló- ingek Louie ujjal
9 frtig.
I. -J.Ml krig. igen fiimm battírtból, ele-ujjal 3..\'.il. .ri,r>0, 7.50 ; nfii nadráguk in Hm 3 "i(l m"i xinkriTÁk harrlirml tagr ffnow r»i : ii.\'i bal ó-f5k Öl5k ¦ - "
¦ ^ntesun Gapi-ung ein langer Zwi^chiiiraniii vnr licgimi einer noui-u eintritt, daher ersuche die sich Intc-ressirenden mir ihre Auf-trüire jetzt noch rasch
ciiuuseiiden.
rj7|m . Central Depot der kais kön ausschl priv Leinen-I XJétálUX . Wasche Fabrik Tuchlauben Nro 11
•¦lOt>OOtiUt>0(ii>i^iOOl)i>»lK>LHKHHJt\'uOI>WOQOIK>OOOOOOOCK>0<>Or^^ e
EGGER TESTVÉREK
PESTEN,
Dorottya-utoza 4. s/. a., a „Magj\'ar király" fogadó
átellenében. HS o s
Kiirn tiiiirririj
BEN,
a 1«»-mayiirtb áron
régi pénzeket
gj-nkat, mindoonumü aranj-, eiilßt i;b drar-akUvokboh.
r^frino-poket, mílvéaid tár- -
Jjfgmagasitbb első nyilvános
Kereskedelmi íaniiiíézeí
liécs, Leopiildiitndtj Pratcrstrasae 32.
Tanulói iroda n kereskeáctmi t-anulmanyokhoz, Porges Károly isiwgatúnál. (2.41—Í2\'fi)
K.k háttérbe vannak Szorítva ezen intézet iisazekötte-tfeítől, n feifüt^athÍBokat folytonosan, 6& oktatást nyernek\' vizsgáig c Bzakha vágó intézetek kéiiviseÍ6a6géro.
vai savanyúvíz.
* Minden eililiu ismert úgy haziii, mint knlfDMi Asvinios vizek lüizütt legtiHüiibb srala.viz — borral vegyitvo-A%" kcllemcilcsebli itjilt nyújt. Ára egy 40-es liidúnök 4 frt 50 kr.; L-sy (JO-as láiIAnak 4 frt 70 kr. gfl^- MegrcDilclísck tmem-aiitttSaolyvára, n. p.-rn Szolyvan, m4jua t^jén UJüS^ (280-3,8)
Bertalan Pál » szolyvai forrás bérlője*
. Wtfjdita JúzEcfkiüdú-, lop. éa nyumdátulajdonoa Nagy-Kanizsán.
jt(agL*l-aiiizBa 1869. június 12-én.
24. szám.
Nyolczodik- ó vfrnyam.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegryea tartalmú HetUa-ip
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
- ¦ ¦ «|^M iV«n.
BarrkmlAl Iroda r» kiadó hl, alal:
WAJDIT8 JÓZSEF hnuyvl\'«e,k"l\',•,,"l,p,,•
Előfizetési felhívás .ZAU-SOMOGYI KÖZLÖNY\'
kiterjedve
Sopron Vasmegyékre
czimü vegyes tartalmú hetilaj)
lfttí9. Ilik félévi fulrsmiriu
Hogy lapunk idei, első félévi folyamát a hirdetett nyílt pályázat mily érdekessé teve, nem a mi teendőnk megbírálni, tnnusitja aion körülmény, nii.szcrint előfizetőink kú-ifll több ply uj van, kik határozottan kijelentették, hogy lapunkat különösen a pályázatok- érdekességeért kedvelik.
Bészünkről minden lehetőt elkövettQnk, b elkövetünk, hogy lapunk figyelmesen szerkesztve jelenjék meg — b lehető változatos olvasmányt nyújtson; fó-irányunk azonban -* Bépncvelés volt, mely az egéaz nemzet-testet behatólag éri s érdekli; népnevelés néDt&l boldog o nemzet nem lesz, s a haza vtnVgTA\'"a kivihpt-\'t-pnJ minden Üdvös intéz-kedéfl Odvtclenné válik, mint szemetea, iszapos b elhanyagolt .földbe vetett legnemesebb növény elsatnyul, sőt a mag ki sem kel.
Ezentúl is fő-czélunk a népnevelés körüli czikkek közlése, de e mellett terünk szük voltához képest állandó rovatainkat is szokott buzgósággal fogjuk kezelni.
Felhívjuk tehát lapunk eddigi pártolóit, hogy köreikben terjeszteni, s élőfizetésüket mielőbb megújítani szíveskedjenek.
Hirdetéseket gyorsan s jutányosán közlőnk.
Előfizetési feltételek az eddigiek, t. i. 1869. évi jul.r-dccemb. félévre 3 írt. ... —sept. Vi-é\\-re 1.50.
SZEKKESZTÓ- s KIADÓ . Jüva-taL
Népnevelés.
IV. navoleszeti pályamű, (FoJjrUUtO
Előttünk áll a történet. Azt bizonyítják lapjai, hogy a nép bután hagyását minden nemzet miveltségbeo való hátramaradásával "mmtte. De midőn a nemzet e gondatlanságot végi* valahára levetkőző ; egyszerre oly attrgés forgás lepte meg az alnép javát, ne-veléeét latba vetni, hogy egymást érték az aMftfijofe, melyek nevelői, tanítói képezdék életbeléptetését czélozták , hogy azokból tmiomáayoa éa életismerd egyéniségek kérőiének ki üdvBugarakat terjesztendök az emberiség nagyobb száma rendőre.
De hogy saját magunkról kiválói a g szói-Jak, már elindnlnnk a pont felé, de még neatkjaaé vagyunk messze ide, melyen né-ftak boldogságát megállapitni akarjak, s ha ˇaa a* eszköz-alkalmazásiban, hiba mely az éytlothon oant tunoeoatono, még
Uohl dolgon kellően segltni. Nálunk a nép
Előfizetési föltételek
mi hi.lio. l.r,„lij«iü úi vidéki Eitím *»ro : - B frt. -
F.-l ún
3lek : j JELCLrű e>t,é>selt
k -jr »-«»r a\'Ji mluilna további bulkl^táiért & kr.
T ll/.\'v.-.llj n.f„.!......,-v,. LMkUfabtrl\' 80 kr.
1
6" .
Hirdetéseket elfogad :
N.-Kaalxssa: nK\'ADÓ HIVATAL.Pestm: ZFJ8L.EHH
j Biev, HaaAara-, B«4b»-, ---frmillfirl \'iliH
| bw: ha A8ES8TRif ft vom.KR. Lls«»*-, %én-",\'ti" \' Ststtaaribss: SACHSKfc TÁltflA. Bictbn : OPPEUK
nevelés buzgó hirdetői mint látszik, nagyon hirtelenkednek a kivitellel. Lassan rsak. higgadtan fontoljuk meg nemes szándokun-kat, bocsássuk azt a bölcsek érett véleményére, engedjük hozzá férni a lapok nézetét is, szóval rostálják itfcg nemcsak a közvetlen élen á_Mkv liaimiQ^jtz__egtísz nemzet is az elvet, melyre népnevelésünket, mint n nemzet fentartásának talpkövét fektetni akarjuk, nehogy különben súlyosabb legyen a tnlpkó, mint maga a talp, melyre azt biztonságunk okáért fektetni akarjuk, — „Lassan járj, tovább érsz," tartja a közmondás, és e közmondásnak igaza van. Egyesüljünk minden szent czél, különösen pedig ily nagy fontosságúnak elérése körül, észszel, szivvol és lélekkel; csüggedésröl ckép szó sem lehet. Vegyük használatba a közösen legjobbnak ismert eszközöket , s alkalmazzuk azokat, mint már törvényes utón szentesi tetteket a haza minden.megyéjében egyaránt. És mihez jutunk? üem egyébhez, minthogy látni fogjuk népünket vidám, de megfontolt léptekkel haladni a csarnok felé, melyben magát a müveit népek sorába igtatni akarja. Ha már ennyire haladtunk, - a többiről, mint műveltséget illetőkről maga a nép fog akként nyilatkozni, — hogy azok műveltsége előmozdítása — s a más nemzetekkel egy színvonalban való haladásra. És már maga e törekvő nyilatkozat sem fogja megengedni, hogy eddigi intézkedéseink koroaázottak ne legyenek.
De nemcsak magának a nemzetnek kötelessége a népnevelés és tanítás clőinozdir tása, szilárd és más nemzetekét meghaladó alapra fektetése körül tehetsége szerintTfá-radozni; hanem kell, hogy az ország fejei is szentül kötelezetteknek érezzék magukat ugyanarra. E tekintetben elismerő nyilatkozatokra akadunk, ha forgatjuk a Corpus-Ju ¦ rist, hol ugyanis még szent István törvényeiből e szavakat olvasván : „Omnes ho-mines unius sunt condítionis;" nem egyebet magyarázónk ki azokból, minthogy már akkor is elismert tény vala az, miszerint : „a mily mértékkel mértek maguknak a felsőbb rendűek, ugyan olyannal kellett volna az alsóbb rendnek, a népnek is mérniük." Továbbá Ulászló idejéből e felirat alatt: Decrt. 3—ü praef. §. 7. ezt olvassuk : „Cum qui-bus una est nobis nascendi, moriendique conditio, illis prode&se potius, quam ínuti-liter dominari debercmus." Akikkel — ugy mond — együttes születési, s halálozási rendeltetésünk, — azoknak inkább kellene használni, hogysem felettők károsan kor-mánykodni. Ezekhez hasonló, és erőteljesebb törvényekre bukkanunk az utóbbi királyok alatt, moly törvények mindannyian s már világosabban, jelen törvények pedíg még világosabban óda utalnak, hogy a népneve-lésre fő gond fordíttassák. Miből következik, hogy a ki királyainktól a népnevelés körül tett fáradozásait\'tagadná, vagy nem járatos •AiInk .HyJV, t1p "niTinm jarfén**\'1"^11!
-nwgw -^agy
felületesen, rósz diák módjára futotta
azt keresztül. De hiszen még a „Ratio edu-eatinui^ puhlicae per rugnuin Hungáriáé\'\' f) punt ja is így beszél : „A tanítói hivatal lal ,>einuii más teher kapcsolatban ne legyen, különösön pedig a jegyzői hivatal választás-sók el a tanítóitól, -- minthogy alig remélhetni. In)gy egy személy a kettőnek illóleg megfeleljen, a/nn eset kivételével. —-ha a hoiíség szegénysége tiltaná egy külön tanító s külön jeg\\zö illó eltartását. Il\\ ecetben a két hhalalt egy személyre ruházni szabad leend, de csak azon feltét alatt, ha tanító értei njcs, és erkölcsös segéddel rendelkezhetik." Mindamellett idézett JLitio-ban felhozatnak a tárgyak is. melyeket, és a amd, melyszerint élődni kc41 azokat.
Ila mindazok daczára még most sem értünk oda, hová lépteink nevelést illetve czé-loznak , ne rettenjünk visszabdváriaui az okokat, melyek e törekvésünknek oly makacs gótokat vétenek. Azt szeretném tudni, ha , váljon nem hibáxom^v azt állítván, hogy népnevelésünk hátránxa^ftbreudüink szűk-keblüségében, nemze-JS»iek"-f\'észökr31 való megvetésében, külnimizetekt\\ek pedig, dicsőitekében áll ? Ha valaki czáfoló toll alá vévén e nézetet, meggyőz cllennézetéről, megadom magamat; de ha nem, akkor tagad-hatlannl tartom azt, mit épen most kérdés alá vetek. — Ily, a saját nemzetét megvető honBakra, ha élne a hatalmas szavú Cicero, ugyancsak nem csapna védbeszédeket, sót inkább jogosan ostromolná őket mint Cati-linát, ki csak rágódó féreg, nyűg volt a haza testén. — Megtörténik, hogy ily orak" olykor-olykor lerándulnak jószágaik látogatására. Hogy ekkor miről szokott folyni köztök és a jószágügynökök, vagy talán a még ezeknek alárendeltek között is a beszéd, tapasztalás bizonyltja. Természetesen a jövedelem mikénti állásáról. De mikor ez alsóbb rendűek távol levén a tanodáktól, — arról kezdenek szólani a vagyonossal, hogy bizony fiaik nevelése érdekében jó lenne egy isko-lácskát állítani, s azt a kiránt szükségletekkel fölszerelni, ő nagyságuk szakasztva a beszéd fonalát, egyszerű majd szóval elégítik ki a haza jövőjét szivökön inkább viselőket.
Mig cz így tart, addig haladnunk lehetetlen a külfölddel, addig lehetetlen, hogy minden közkatona, minden napszámos, ugy, mint a poroszoknál irni és olvasni tudjon. Mert a fóbbxés alrend, — vagyis a nép oly szoros két kapocs, melyek egymástól elszakasztva, a kor kívánalmainak meg nem felelhetnek, czélt nem "érhetnek. —• Ugyan jogosság-e az, — ha az egyik nem részesül annyira a szellemi tápokban, mint a másik. A jelenkor követeiméihez képest épen nem. Hz által a természetjog tetemes csorbát szenvedne Akaratnak, közjó iránti .buzgóságnak kell tehát áthatni\'körünket. Ha cz Ifirténikj-azonnal lesznek iskoláink,- lesznek
XanitóIulú ég podig olyanok, —- kik" képcsők
megfejelni azon föltételeknek, melyeket ogy
tetőtől talpig népuevelöben alább követelni
fogunk.
Az étidig mondottakban tisztelet, becsfl-let a kivételeknek. Mert tudom, hogy elő-kelöiuk többjei olyanok, — kik áthatva a nemzeties érzülettől, nem ÖnÖsködnek, hanem szent köt élességüknek ismerik a nép boldogságának előmozdítását, kik szóval, lélekkel és tettel Széchenyi nyomdokát követve, — hintegetik a nemzeti műveltség gyümölcsöző magvait,-egyszersmind eszközlik, hogy ne legyen község, — mely népnevelő hiányát szenvedje, liárcsak karöltve járna e követésre méltó példányképekkcl minden tehetősb hazafi, bárcsak mielőbb mondhatnók el fe-lótók, Irogy tuiudeu a hazain haladását czélzó1 tettekben tökéletesen megértették a mi elvcinket. Kkép oszlanak a tudatlanság, pallérozódnék a műveletlenség, tűnnék a babona, testté válnék a még csak igében rejtett boldogság! Hála az égnek, lapjaink, melyekben hazánk ugyancsak nem szegény, egymásután hirdetik a jótékonyság üdvös intézkedéseit. ..Nevelés és tanítás e*z-közíésére van mindannyi szentelve. Tjebe-tetlen, hogy trgy örömsugár ne vonuljon át arezunkon mindaunnyiszor, ha egy ily nemes szív feledhetlen műveivel találkozunk.
,Yerba movent, exemplatrahunt," tartja a közmondás — és c közmondásnak itt is igaza van. Látjuk ezt leginkább napjainkban, midőn minden igaz honfiszívben egy sz, eszme testesitésc honol, a népnevelés eszméjének testesitésc, s minél szélesb terjesztése, midőn napról napra terjed az értelmiség józan elvei folytán a nép ismerete. És mindez nem egyéb, mint a népnevelés eszközlése áltat
Közelismert dolog az, hogy legalább jelen viszonyaink mellett nem minden falusi hír annyi körültekintéssel, miszerint egy terjedelmesebb tanterem létesítésében teljesen megbízható lenne ott, hol a tanalók száma nem megvetendő. — Ennélfogva, minthogy ritka a helység, melyben képzett ember ne találtatnék, tanácsos volna eszközleni, .hogy egy ily ritka egyéniség, ki átérzi a népnevelés fontosságát, kötelességének tartsa — miszerint egy oly emiitett tanterein tittene-léso — vagy ha van — felszerelésének érdekében először is a megye központján eszközölje, hogy a megye iskolahiányos községek számára tartott összegből, a saját községében felállítandó iskolára annyit, — a mennyi abból részarányosán kitellik, utal-ványoztasson, a hozzá még hiányzó részt pedig a község által egészítesse ki. :
Hogy azonban mindez teljesíthető legyen, magának a megyének kellene előbb rendelkezni afelett, hogy a népnevelésrci közakadozásban mindenki bírtokarányosan köteles legyen részt venni. Minek végrehajtása tudom nem a legkönnyebb dolog; de tartván Stobacusnak ezen elvét : Totius rd pobli-cae Fundamentum estadolcscentinm edoeatio; tartom azt is., hogy addig ne fogjank i nlvck vitatáaáliiw, mig a_tc
rendelkezőnk; mert nemcsak azt kell tetín-1 , HarrkcftiMatsW péHÁmf.
_ tanunk, hogy milyenek tegyttnk minniugunk, hinem fősúlyt tartozunk fektetni arra, hogy milyen utódaink legyenek. -
Ha ezen szerény vélemény megyeink köz-termeiben reményteljes viszhangra lel, lia a körüli fáradozását siker koronázza.; akkor a ajakait én mint egyszerű fia a hazának, nem tulaj doni tom enyémnek, Bó jutalmam leend nekem áz, ha örömköuyékben uszó szemck-Jcel fogom látni, szop sikerrel halad nemzete ma többi művelt nemzetiséggel egy vonalban!
Ha már ekép a helység iskola terme fennáll, ismét a megyének kellene rendelkeznie afelett, hugy ne kontúr, hanem tetótól talpig a nevelésnek élé tanitüval láttassék el ugyanaz. Mert hiszen mindennapi tapasztalás bizonyítja, — ha egyesekre van bizva e hatalom, nem ritkán kegyenczek, s többször kontárok viselhetik a nagyfontosságú nevelői, tanítói tisztet.
SZKKÍNYl ENDRK LAJOS. Egy Lajthántuli német lap.
Azon nemzetek joiiniali.itik.ijatol. tm-Uek már századukon keresztül az európai mlnira színvonalán állanak, melyek mar rég a r/i-vilizatió niveauján I\'ejles/tlie\'ik társadalmi életQlrct : sokkal nagyobb humanitást, -ok-~kul uiuv eltebb eljárást követelttn1:. boirys;.m egyszerűen eltnellnzlietnök" !1 , Neue freie Presse" nem rét: tanúsított jogtalan, minden tisztelet nélkiili kifakada-air.
Nem átall e lap interpellál iór iuié/nl felséges királynánkho/, Imgv váljon ímert tartózkodik murit Ma lm arn;--.zágl>aii. mi-. :t szerencsélteti !1 magyar íimii\'/<j!> ¦ - - alkalmakat személyes j.leniét ével . miért nem ~má~rad HersLen \'.\'
Azt mondám ¦ jogtalm é- ti-/telet n, I-küli kifakadás.
Feleljünk meg mindezekre. Noha ismerjük ezen germanizáló hazai érdekeink oHen, törekedi") lap irányát, tudjuk jól, — hogy szeretné "Magyarországot a müveit európai nemzetek si.rábórkjtörölni, de azt még sem tettük vnlna "fel, hogy a szólás-izabadság jogát saját uraikndönéjára
fordítja, és minden reális alap nélkül, legroszabb nézpontból — a Victoria-féle angol viszonyokból — kiindulva, kö\'jogi tudatlanságát elárulva, túlhajtott (•> nem kívánható arrogantiával saját császárnéja ellen lépjen fel.
Igaz ugyan, hogy valamint az osztrák, ug/ a magyar közjogból is folynak oly törvények, melyek körvonnlnz/.ák az uralkodó hol és mennyi iilei^-való Urtózkodását, s melyet az uralkodónak a törvények megsértése nélkül alkotmányos monarehiában áthágni nem leliet, és ha ezt mégis tenné, — akkor jogában áll a nemzetnek fölszóllalni, éa az uralkodót a törvények szigorít megtartására figyelmeztetni, de világosan ki van mondva : hogy c törvények csak az uralkodót illetik.
Már most az a kérdés merül fel, uralkodói joggal bir-e az uralkodónak neje ?
Az uralkodónak neje, miként azt részint az osztrák, részint a magyar közjogi viszonyokból tudjuk, sem itt, Bem amot,t a kormányzat részvétébe nem bocsáttatik — és _ csupán csak az uralkodói czimet és folséget viseli — de lényegileg uralkodói jogot nem gyakorol.
v.. (Hazánkban a 15-ik századig a Királyné -is megkoronáztatott szent István koronájával, de ezen idó után csalt jobb válla érintetik meg vele királyi férjével való korniány-tflhcrbcni részesülés jelcui, és csak az ugy-~n evezett házi koráiával koronáztatik meg. így történtél az 1HÜ7. jun. 8-ki koronázás alkalmával is. Ezt csak azért említem meg, - hogy ncícünk több-indokaink vannak, mint a
.Neue fr. Pressereknek.) v,>\'Jgy állván a dolog, minden ép gondolko-záraíember átlátlwtjaj hogy felséges Kírály-nánkata monarchia egyik részének sincs tflryényeg joga- jly körli I m rnyek. -között interpellálni. , - 1
Említett lap jogtalan és tisztelet nélküli eljárását ügy.hiszem eléggé kimutattam.
De figyelmeztetjük még mi c német lapot azonkívül, hogy egy kis közjogi ismeretet szerezzen tüagáuak arra is, — hogy ha egyszer folyton czivilizatiőról, humanitásról, cultnrárúl beszél, legyen ó is humánus, legyen ó is czivilízált, ne támadja meg uralkodóm-ját azért, hogy a monarchia másik felére. mely oly sokáig rabbilinese!; közi nvögíitt, mely oly sokáig szenu-det t a/, elnyomatás keserű évei alatt, kegves szemmel tekint.
Nekünk jogunkban állott volna a mult idiik ¦í/om-iMi körülményei közölt, törvé-nveinkre liivatk\'iznunk , és nemzeti i\'mér- I zétbol. loyjlitásböl. tiszteletből a fejedelem iránt, niei.vet már oseiiiklél tanultunk, nem tetuik. ellöknek semmi .i"^r-s^ -un^. e-kat akainak önmagoknak formaim.
Csodálkozhatnak-e azon. ha az úgv ydnn \' is, ii!iki\'"!f önök allitjik, h"Ljy a Kini!;.\'e :
vellseg a/Mii \',:i\\i>iKil:ir,i m-üi tudlak >>,- 1 cilU\'ikrdllu. rt-\'üi a „Neue t\'r. !\'n-.-r- l\'.-le tV.i-\'ii .t 1 d.e- ara. h reg.hu -Ctlltur-
fáhig-e. nek n.-xv/u maglikat. h"gj ,1 -akaio •/ >\\ ¦: ¦ n :¦:!!/.¦ -t t .t r-uk 11 1- eV. j
buka-, a Uh g\\e|é> ^/..L\'yi\'llt\'liell s/e;v!|ir].
káiTii\'i\'iniii\' I -un1 -.I-n. liuen <t/o.i ¦/1-baiLágu; r.mjiilHl h;z...it óm-nie^k.-! t-i \'
elinlkedüi -
C>inl.i\' . \'.\'Dl Ih . ina!\' Iij\'Ttl -liek-i\' a/nii. |] i o fel ¦ g • a Ki::,\'; 11 ¦ öi.oke! i^lloralaii\'j.. i
midiin ;i\' ..I i!l. < 11 Vele\'röl 1- t.....:•¦ !¦ .- ¦
k..\'lie:„ ¦ le-.iu;..,!,!) iinlolentiat ko.;
l\'n—é- • - , bn\\ neL!i,-. imvki
ír. Lt L1...JÜ. ,i,..l l-.;.uU í-jj.iííI:ü i...^k íulU."..-
w\\ A>-Ii > ¦ -1 \'. \\
Kérdések,\' ¦
inil-i\'k:.! ¦! uo-ird-it.i.-t-.i rújttt -i
T/l. kii\', y\'nl-i. :ijin \'íll.-\'íer úitltl n.VO itívnll
$zak\'jizúitu.<lHij ; ii\'jnvl\' ) \'--.<;>,\' .< sz .k/\'rjlak-
ho:, tiJtiH- rk!i. z >\'.< t,j>jl--tjji,z inl^u-mik-h /\'•tiroli.
A a!t„MnO> kr,: l,\'f,h.
1. Minő iieiii/etga/d i>z ^znnyaib\'d eredő aLmelve sze-z-fo/uk;,ek alapúi ^/o]. \\etelé-,ekre. -- me]veket
Börse), és mi kívánni való ran az árjegyze-tekre íl\'reisnotirurg) és kereskedelmi ér-tékál lapít ásókra-^Ifliaudels-Usanzcn) vonat-kozólng?
in. Minü mérvben szaporodtak 0 legközelebb lefolyt három év alatt, termelési ké-pességök mennyiségét -illetőleg azon szesz-finoiuító gyárak, melyek vásároltnyers szesz. tömény i lésével (Spiritus-ílectification) foglalkoznak, és kielégítik-e a magyar szeszgyárt á-i s/ük>égletet ?
1 I. lienn a/, országban eczetgyártásra és műszaki czélokni fordítandó szesz utáni adó \\ i>h/,;iténiéM*re né/ve a szeszke veiéinek 1 I >. natnral ion) ^ ez iránti ellenőrzésnek minő ni \'-ij 1 í\'O\'na ke re ./tíilvihető.
| l\\ A Ie-11: >!ihi tíz év alatt ( lMtín. évi j,.,,,;]¦ l-iő! l.e.:lve) az ím vidékén mi volt é , 1! . . . 1) "-j niii/Ajiiikint. a kiik"-i\'i \' ¦, 111 ¦:.. 1. f\'.\'-na!,. árpának, burgeiiyaiuk.
Vi\'.kMMlledé!;iiL\',i \'i
\\\\\\. t. .7. .lkiUöiunén ¦ l,,,..vr,1.\\rr. nie!;ck
11 ^ az m^zag vi-a/uk. melyek a ilhatnak .1/1111 kö-sze~.j-.ulo törvénv
irányában támasztani j-ig\'-ultak \'.\'
2. A szesz.idoa\'al tnv ivnd-/ere átahi-lian mini h.-fi!\\u-s.il \\nlt a magyar szcsz-gyárláM-a V
A szeszgyártásnak minő lielyzete van a magyar korona alá tartuzó "országok-bm az ugyanaznii. szabad lielkelendőségi piaiv.czal biro osztrák örökö- tartományok szeszgyárti-á!ioz képest?
4. Európa különböző államaiban s az észak-amerikai egyesült álhimokban, — a szeszgyártás és szeszadó visszatérítés iránt érvényes sze.-z:uló;örvéuyeknek minő hatása van Magyarországra. ?
b. Mely külországok versenyeznek Magyarországgal, jelenleg vagy maradandó-lag a sze.zre nézve és melyik piaezokon?
(i. Ezen verseny időleges-e vagy maradandó, és káros hatással van-e a magyarországi szeszgyártásra?
7. Ha igen ...... szállítási, közlekedési,
vám-és kereskedelmi viszonyainkat, valamint consulsági kepviselteté>ünk módját illetőié"\' vanuak-e segedelemre vcató rindizabályok, és melyek azok?
fi. Mifélekönnyítési\'k kivánatfi^k a szesz-kivitel előmozdítása tekintetében külföldre a határvámvonaloii keresztül? s az édesített szétzilálok kivitelénél a s/e^zlángtai talomtól •jár* adó visszatérítése iniuü szabályok mellet volna ajánlhatit?
9, A szejtfáregycnlöV\'g szabályozására Magyaronzííg\\miudeii részében minó befolyással volt a pesti árnesarnok (Waaren-
.•) A sínk.-.
Htrylii-n- ldllilon
l.\'prlia
Az 1 -
ogy ogvBzorü levólboti az adatok, de lia lehe^ a kérdéses távBÜrgöoy ogyazerU, de tolje* mi«oIK.
tdaak közlése mellütt volcm, vngj ox Ulotű íültigye\\&béfrge\\ tudatni. Biztoaítum a üiztelt flürgönyzfl közíinségol, hogy oz azon egyetlen ut, melyen módunkban lucnd a hiányokat, noha a nagy forgalom mellett axok most se talságusaa azamoaak, a lohütJl legkevesebbre apasztani. P 0 b t, 1809. uidjtu 2Ö-án.
ii . ,"i -inkal niei;\\;ilta- lítjan. ¦/ei i.it ti/ ¦:!!• li\'.i. IilelUl} llieil Uül-
ez-\'!!ra!i\\\'i-ii.:!. \'- - tia nein e/. lii\'á-i\'.d.a/ ¦¦.¦jii! t.irtain nag\\ -ága 1 1, .. !: ¦ ¦ - 1 iii-\'i ;-:i;e e ni"-t.ini
, 1. Va^
e\'e-ell _Ilie
nie._\'.li.itaro^aiHÍ-\'
a! iiii7ií-:;i/\'I i
lA jelenleg lm:; ;o zas méh ik szeszfőzdédre zolib, me/ogazdusigiakra 1 rüekre né/ve \':
TAKÁCS JÁNOS b. k.,
uaitiljtaoicBOS.
Levelezés.
Znln-Szeiit-ltnlnzN, mAj. 31. 1869. .II11.7 ¦illl.-lil. sirtál, níiilid ílrültck; n(TJ ílj, Hjíj- liuli.-i.lk\'ir aíuk alrjanik, ús tr> örülj !"
Km. v e r.
Sziiiüitiilú ichf.-tiítliinsétfüiik bülcBejéack ioaz-hlny piilyiüt :i lülüiiiiadáa dícsú nitízejóouk hall-fralvn oltutő sirluilma viiltjn fiil. Sajnálandó liKísinyNi\'.^ az, kit fáradalmai végsű jutalmául esak fo-jánuk tieiuáu bucauzú hantjai örvondez-tetnek iim-jí; cjlluiiben irigylendő uagysig, kinek p\'-rkunlö it-ritévtjl kedvL-a emlékét a hálátlan roiiiKolu i,l"p orokrnmu törli el. Nagy férfiak r./..\'11-.m.-l 11:1 v teltekbuti élik tul a feledkező k«-r kii.1=\'].-ilru HKi-itMlitisiigAt, b bár ravatalukat li\'ijOali\'.ia.\' kon\\ük. ázLitjúk, hideg hamvaikat bós hit.-juguk siratják, mégis a boldogult her---l-i\'-iTt ^voriyoni [iiiLakcsák az elhunyt -sn iii.te|i..jisi;i. sLt.:Jli;mi nagyBágdt kegyelva ápolják: a mü\\ei lialhatlan nevét a történet hiiiiiiáiihatlin) láljlaira írják. Ily jeles egyéniség lii.-t.iriai tettén orvL-ud ma Zala-szent-Balázs és niiii\'1\'..\'ii p\'il^\'ár : ki nz első v;iöáruu niugjelRnt. Itri n\'Stini-L\'tiy Ferene? hetidnnk hű, tevákeny |.»>l^ár.L. íu \'.\'li\'Majái\'ol lt:vágutt ezen áldasoa t\'-riLiüAg. kit kn/.f:ijdalomrj nem az országház 1 írv 1 ]]_\'. !.../\'> ttTiiiei, liuiieiu a gyiaxoa temeLj v;t!l .-il.- [!iapT.ii.-iijk. •¦riiyi.\'rleil-.\'n buzgalmával : !1/ ip.,r e- k.i-\'fil-l-.nniek uj lért, uj pályát nyi-| t-n. letruin viisari nv-Tven ki u népeit forrón I kin.]-. ;ö] - t. i e^yi-t urnup,- egyet nagy-
j a>ö/ i-.iy u-Mii aapra : egyet pedig magára az. l!:il-Í7.!- ii:iii ;.-r- K/en első viiaár inkább nép-uuu.\'pai-.k iiy-t*!!"^-; íiiiíH vásárnak, -Reggel -\', \'i-k\';- ttiraczk jurro^ivsok üdvözlé a kéklő :i-:;\' k niüiiii ntiti\'»^\')ly>jil bibornap arany su-_-araii. í meiTr-z^elé 11 vidék fölött uralgó t.\'iiij \'.-\'in .l.\'inlij.ii-i\'.l ledorgú morajával a
Í!ll líj-iií Peatrn, \\A ¦r.nkliUollmiliir-
Megujitott kerés
.\\ i,ÍM..ui r..„,i.-ii..iL^\'p ¦, ¦\'¦< „ ¦...ii-.\'fi,..:.v,iii"t.
IM eirvik. bol másik liiriiiptijin n t.iv-iirgo-nyök . Ik.-s.\'^e v;igy iiiA* ke/.e|e>, ,-en l-tl. iinéj-k ini;itt iíjliöl merülnek fel panaszok: s u/uk*-rt i^eu gvakrau a távirdai koi-máiiy i-\'tvmik iii^-p ; .lig soha nuin ma^-a a kurinaiiy. Iiaa"in a ¦iiiésitet, tőlünk nt.ni fii-riT\'"\' <->\'-i«-k ki\\.•:.¦ 1<-v..-l, u.eS.-k ai.uibaii n-n.lr^-ii n üi on gyakoriak— iiiindig egyes kezeié :i lnüas.
Kgy távsürgöüy elk,W,-ének. vagy tjuiépeii a ezimzett kézéhez nem jutásának hibája lerlu-i-
heli VllgV U fybldót, ki a e.,ÍN„.l nell\'l j..l r.dU
m-g. vagy a luvábl) al-:. ki na -/.al.ályeileiiea lioüzAbbuu hevert ette. a mi a/mikui olykor ennek hibáján kivul is a/, u^yana/.oii venalni egy időben f^ladutt üairirüayók nagy fi/,áin:i miatt is megtürténliütik; terlüdheti továbbá Uiláu 11 hanyag felvevőt, n k iputt sür_;öiiyt hibásan eztinzü kíailiit, a végre a ki\'/\'jesiu\'ssel megbízott ktUil-iiHVttt, víiltv a/.l i.í, ki a ezimzett
távollétében .vnnuk tíürgulivet átvette, de azt lulajdunurtáii k 11 iiia.ua i.I¦ -j¦;Im¦ n ké/bcHÍieni elniuhuiztolia.
Hogy miiKlezen k. /e!,\'-; \'.. ii.löklu\'n a távirdaí !;ermány éa felügyelőség nV-l nem vehei, iizt mindenki bizonyomul áikiitu.
lillenbnn ezeknuk kóteliw-iége. liatáskörilkbun minden czqIbzitü intézkedi^t meglenni, hogy a lehelő hibák elkerültesí-ein k, vagy hn megtörténtek, a hibát kikutatni, én u Imnyag kezelát illően lakollatni. Ezen kiitelességoknek azonban csak ugy tehetnek eleget, lm az egven nmlaflz-üUukról pontosan, a kilellielóleg részletesen tudósíttatnak. Különben, ha a umgvar távirda-bálózatnak éví két milliiira menő HÜrgűnv-for-galmábúl csak L\'D.I" »> 1 nél tórté-aili is kezeliyi .hiba — a mi pedig e-ak egy H/á/.loli lenne — azoknak az átahlno^ui tnrtutt hirlupi niegrövá-. nok nyqmiín valti kipiiliatulámlrii nnir egy egéaz külön liivaüd lenne it/Ukség. a. Az^errc fonlitni kelLotö pénzt azonban ugy a távirda-inlézet, mint a sílrgőnyző k iz ">n^\'g érduk^ben mikkul ezéUzerilbben lehet fi Ihiis/.inilui.
Ilátor vngyok-oniiéltog\'va mindiizokut, a kik-nok ugy BiTjiti;\' írnni\' Imni l,ivrníi-infitzetilntr valódi érdeke igazán bz!vükön\' l\'ólutzik, most — a mint nzl tavai ín teltem — újból is felkérni, legyenuk Kzivesek minden egyen, méltán m\'eg-^ róható LWirdut mulasztást vugy pontatlanságot
t\'iivek hannai eso
pp\'-it:---1 mi mindnyájan t\'ájöal.aiiaial észh\'kük n költi szavait: . Labitur oeeuhe. íalHtquc volatilís aetas; et nih\'l 1^1 ;uniis ve.loeius. — l\'luravere suia non rtsp.m.l.-re fivorem (Jloracz),* mert, ki ezt rtz-Tzé h mt\'-k jT^lik. A legtávolabb vidék iparosai siettek megjelenni, a hábU ozeretetteijea «*tvrt á-MtTiflinnk annak, ki ügyünket oly kitü-nöt-n vedti-lent. s most fon e*d ^zert, mit a halál jégkeze. tovább tolylatni sajnálatunkra sziv-telenü! beáüitutt.K kedves emberbarát itt ia ki* • 11 -:•. 11:>. 111.-tinvire tartá szemei előtt ez. Ágoston em-7. al-i[ini\'indatjit: .Díves et pauper duo BttOt -= i l¦ i n ¦\'Siíafííi : dives proptei paaperom fitetns, et pfuipr-r propter divitem." (S, Aug. serm. 25.) M<iei ,1 vásár, ha nem a szegények éa tehető-, k !>">/::i p\'¦n/f.seri.\'értékeiért ? A feledhetlen nag-. íértii iiHiltjái hálás kegyeletből 9glo-rievmi- misé-vei uhajtá megünopelni a derék clülján-ag. 111- ly hz ájtatos urnő tiltakozása miatt e*ak ubbé.l inarndt el, hogy az Urbaa békében nyugié, szelhüiiét nemmi zaj ne zavarja..... Az egész nap hullámzó örömaradat
volt; kit\'igyhatiiin jó kedvvel, husxonkét akó bor tolvi ti. p hatszáz zsemle szúratott széluép zene??., mell.-tt a vidám nép között, s a mi leginkább dii-sériites setnmí botrányos tény nem zavara i,ivg a nap fontosságát. Legnegyobb élvért. — nevetség,— és mulatságot okoxott & 7\' - <il [ini;;u a mindenféle sikoa anyaggal bekent pö\'.iin mászj\'w, melyről sokan lecsojttánok, végre d. 11. ;\'. ér-ikor Tánezus Gergely tísenSt-éves h.-ihoíi hu kózapplaususra azerencaéaen lelio/á a húsz oHztnik értékű forintra becsült egész paraszt öltönyt. Minden ház tárt kapukkal várta rokonait éa ismerőseit, mindenhol elégedett arczokkal találkozilnk, nálunk üt azép Bxaaiu vendégkoszoru üdvözlé kerületünk tuaéfl nisi arát az országushirü foL Talabér Jánoi urat; a boldogoknak nikonórzésü tisztelőjét, ki sokiwr mondja : .Ki öt — Silmoghyt — ismerte, alig hiszi: hogy elhunyt.1\' Csekélységem e sorok igénytelen írója — nem volt szerencsés ismerhetni a tevékenység 0 híres honfiát, de tetteit tudvn, bizonyára kegyelettől veen.dt, .ba sirhal* mára áldást kérvén csókolom földi maradványa aak dicső porait addig is: migasöröklétben egykor ölelhetjük egymást,
B Jaueruek József.
Heti szemle.
juniaan-éírmt.
(Ilfi) Izabella Királyné június Tégéa^Pragába jő lakni. — Az első polgári háxasság Aradon jun. I-én tartatott uiog. — Deák Ferenc* area-kép-jövedelinóből a pesti leányirvobls javira oddig 10 uzer forint jött be. — P. Szathmir*
Karoly ftonrédbetaiUjei megjelentek, -r- liiO ^Srtmdgosuliamoso internet keaiüJ létesíttetni IjIm Tfmrrf-J\'u vtyáa.-— Magyar Lájzlónok Afrikában egy n^gw nőtől Julio\'fia uaaratic _ peati uj-épulat (népnyelven a rémséges KájLM*j) bMTOuínoJtaUk • bolyán tfihb bank pahr-t^rr* építtet- — A keletázuai expedito oö WBtb*J*** a*** Singapore, Azaiába megJrke-— A pozsonyi varo» kapitány i hivatal ^ tártékpJ\' *" ^ \' —
yes, lnkoy László, Wfassics Antal, G^maanr+r^md)^,^ hogy-vidákr L küaonse-
TT Barint\'.hnv fiviirpv — Tírítkíí VHiálv."\' m-nnk-nt \'^-tA_:A.n>*UK. -__¦ _
10Ö tirtekillT pUl.op) a tán az irtok-
S. ff BoBóehay ayorgy.s_ Bdtka Mihályi T*intdr Endre, Gr.Bntthyányi Zsigmond, Beaao> nyey Krnfl, Bogyay János rendoki. — Vndnay Rudolf, Muzericzky Páter, Rohoniczky Antal, Mórocz Kálmán, Jüry Károly. —Simon Pál, ftagy Pál, KiaaBela, Kiss János, Horváth László, oasba Imre, Isoó -Feroncz, Bokányi GyÖrgyy Grancr Mihály, Skublica Zsigmond, Bozarouy
agtÜT*Íab»ok& raifi» foriníot ö> barfl* brait-i»wyorki fran
iiaffi\'táTirda huxalt o hó közepén.!
t Henrik szegény vas-\' \'őt örökölt várat-fra n abi_ tun ger
__^ ipen_kezdik íesü-
lyesatam. A pesti ferencavároiii sziyargyárban naponta 800 leány dolgozik, egy-egy naponként «a*r ixivart kósiit — A »Ha**ok" láp juh 1-án a- „Hon\'b* olvad. — Wachtol a hires -tenorista, a homborgi játékban 60 ezer frtot veszített.
_TancsicaMihály régibb-s-ujabb munkái sajtó
alá rendeztetnek. — Pest határán az aratást jiuúu* 204n~lWHÜk. meg. — Vidóky László ^Pr^ri^hau udvari mafafikiPeatre haza érkezott.-"X A niagyiíirök-Migély egy létének vagyona legújabb kimntmtás szerint 1^«,488 frt 5 krt to&2. —í Rómaj vízvezetékre taJditak a znglígetben Bndán. — A honvéd tanosztályok 7jtTumbér-pel megkezdették rendes szolgalatjukat, inég^ ¦ ÖO ember hiányzik. — Beauvaís városban t)0 ezer kerekű a ü ezer aranyba került toronyóra iotoult.i— "Pécsett .Balpárt11 ezímfl uj hetilap jelahtjiBeg. — Az osztrák császári ház tagjai kosi á hadi budgetbon mutatkozó deficit miatt snrHdasök^öierüllek fel. Albrecht, Vilmos és Lipót fóhorczegek lemondtak ~a bad ügyi lütol-UgyelóaégekVóL — A honvédség ruházatát kül-fiilHiak liáHiffiK tO óvre, a pea ti iparoaok
tostflletUeg emelnek ez ellen panaszt. — A> aratási időre bizonyos azámu közkatona hzzabocaáttaúk. — Káth Károly kozvádló helyébe Oellári Szabó János neveztetett ki. — Aradmegyében a török kormány lovakat vásároltat—
¦Hírek.
——= Hétfiju, jnnins 14-én lesz a-Nagy*-Kanizsa-kerületi követválasztás; nem szándékunk, hosszú jeremiáddal tölteni lapunk hasábjait, de nem mulaszthatjuk cl helyi lapunk e számában a nevezetes napról pár szóval megemlékezni. — E kerület választó közönsége igen. mélyen érzi e választás fon-tnssigát, amennyiben oly egyénről van szó,
—ki a ha<an#Jk3egte^k^naabb-fwIgárai kS/Őf "^ó7TcJf"a~ nemzet;\'választottjának ismer, s kire büszkék vagyunk*, hogy inugyar. 2sem=~ esak a jobb-, de a balpártnak Is be kelLis-in érnie, ki a hazai ügyük mellett, — saját helyiviszanyainkat is Örvendetes stádiumba helyezni kívánja, hog}- oly országos capacitas (öly tevékeny s jellomszilard férfiút kell képviselőnkül választani, ki nem a képviselők számát, de a tettek mezején haladó érdera-koszorjizottak sorát szaporítja, diszesiteni, él Osengery Antal ily hazafi, őt nemcsak a mult országgyűléseken láttuk, mint tevékeny jegyzőt, — nemcsak mint tudományos férfiút alegjelesebb folyóirat szerkesztőjéül, hanem ott látjuk az ország első pénzictézc-leinélis, hol a bizalom legnagyobb mérvbon tartja Ölel ve, ^éjdem-és- jellem-előtt hajolt "öe^Tyeknté többek előtt ki az c kerületi !b»l5árt jeiöítje Martinkovics Károly főbiró ^ la ópe«-« nenies_tette által, „mint a de-^k ,Kecskeméti lap* is irá, tüntetó ki legszebb hazafiúi érzelmét 8 adá jelét annak,
. fcu^\'méltvlanamzet\' általános; becattlésérc. ?jiisprok szerény irőja Lna. bátor kérni, a t. Választó közönséget> hogy honpolgári meg-^ózódéséve^ midőn az, asztalhoz közeleg, izavazatot adva acabad joga szabad gyakorlatát eszközli, emlékezzék meg a boldogult feüraeghy Feréncz megválasztásakor halla-{ott Iiárom számra, mely 12.\'1 volt. i /Li— Isten, —
* 2 «\'A koronázott Király s a Haza,— | Sr-Szabad, egyenlőség és testvériség ^nftwávaival kiáltsa : Éljen Cscngery An-|al ócizíggyÖlési képviselő! ^,m2a-tamegyei gazdasági egyesülőt több «He*, ** -*rg> tárgy eJmtezcao lekiniütŐBŐrf. , ^i\'jánitu^Sl^B: reggeli 10 órákor Zala-Eger-an, táját helyiaégébanlgazgató választiná-fiB^^mmmni.tu^jrvyllUmt.ia tartand,
aUalL-Öelso junios 8. 18(í0. Sállvey László, ya^tíalelnalc _-!.\'*_
Síi ím egye iskolatanácaa f. óvi-majöT lífcJytaWa tartott kiizgyüleaóben köyet-™*.....1 • ír i-iTMnay. Károly^ Ólaylna v
lilék, Modroyics üergoly. — Horváth Páter,** ^Faica Feroncz,\\Novák Károly, OyörkűB Alajos, Pccsurník János.
— Zalamegy cí jövedelmi add kivető bizottsága f. évi május l\'.í-cn tartott megyei-gytllcs alkalmával kilvutkezüieg választatott ~
. meg ; Csáktornyán bt. (bizottBágU tiig)>.Öíy_ Sándor és Göncz Alajos; — pL (pótiag) Káros Albert éa Pucsuniik János, Kosztlielyefa btrFar-kos Károly,-Beck Kálmán ; pt. Kaglur Nándor, Rozs József vagy ^>zso3 Lttván. Lendván bt^ FaÍBitl látván, Kíbö JiÍiuíh *,""pt- 1\'jW.it Ferunex, Ebrunreich György. — Let\'jityén bt. Szalhe«y -F-nfkan^Oflúzy Kán>ly-. pfc-Hayden—MÜiály, — tiranner Albert. Nagy-Kanizaitn bt. WIbhbíis Antal, Guttmann H, II.; pL Uurjls József, AU biuiich- Flórián. .Sümegben bt. Kdiakúti Sándor, Kitnur Sándor; pt l\'átries György, ürg. 51"izuer Imre. Tapolczán bt. Undrev István, Duíeaz Manci; pt. Vad\'ia.i Ferenez, (TiogiT Irt-vált. Zftla-Lgerazuguii bt. Háry Agukon, Sipus Iíoldí/jár; — pt. Xyáry FeTunez és Háry Já-iíub urak.
— Zalám egy ében a^házadü felszóhuu-lási bizottság elnöke s iilulnitkeül kíiveikezúk yálaaztattak meg a í. évi májusi kiizgyiiléslieii. Csáktornyán elnök tízy Sáudur, helyettea elnök GlHing Alajoa. Ki-arthi.lyi>n n. F"rkttfl KártJl.Yi
h. o. Beck Kálmán. — Alsó-Lendván e. Fuistl István, h. e. Kiás János. Letenyán o. Szalnojiy Farkas, h. e. Cdúzy Károly. Kagy-Knniziuin e. WIobbÍcü,Antal, h. & tíutrrannn S. H. -Snme-ghen e. Édeskútby Sándor, h. e. Kilner Sándor. Tapolczán e. öadroy István. Zala-Egerezcgnu Háry Ágoston, h. o. Sipcw Boldizsár urak.
— Kosrtheíyi t. munkatársunk K. ily. ur értesíti lapunkat, hugy az ottani fiyógyszi1-
ellen több rendbeli panasz miatt a megvir-
günket eleve nem órteaithéttátc o nem mindennapi műélvezetről, városunk, küzttnnégí: — hissztlk — tömegesen fogja látogatni.
* A tornaegylet! tlnnepély f. ávi jun. 0-áu tarlatott meg Szombathelyeo. — Jól entítt \' \'látnunk azon hullámzó nagy tiimogűt, mely a \'^Kauí/sáról és Sopronból tSrke/il torna-téstÜlét küMtitfj\'eit fogadáj tarqgzkok dflrgám, zeng és
tői vizsgáló\' bizottang küldetett ki. — A k helyi dalárda niegaz un térül íb tudouit bun-nünketi
— LnngFiHüp nkanizHni 6zült;tésü jeles baritonista, a nemzeti Hzinház Bzerzűdött tajrja jiüiua 9-én lépett fel először „Krnani\'\'-ban mint Don Carloa a lelkesedve fugadták.
— HölgykÖzönaógünkjdo általában a Bzápirodolom pártolóinak ajánljuk figyelmekbe\' * apujik-mai-itxárua- hirdeiiíai. rüTatábaiL.közl(iít_ „Pesti hölgy divatlap" program mját, melyanayi W"\' AitL ""^l\'^" Itf-rlvi\'npT: lnpj|\\ djvftt-
világnak. Mogjulenlk havoukint kútazer divnt-képek, szövetminták s számos mellóklettel, a lap maga pedig válogatott s jeles szépirodalmi müvekkel figyelmesen szerkesztve jelenik meg.
— Sümeghou június 3-án tartott Autono-mikus gyűlési kövervábuzliLsoál legtöbb szavazatot nyertek : Sontssich Pál, Zichy Antal, — -Hortelendy Kálmán, Pap-János, és Ramazettér Vínezo urak. — Gr. Eaztcrházy Pál, b. Fiáth, Barcza Sándor, Külley Antal, Bogyay Antal és Gr. Pojocsovics urak pedig több-plébániában nyertek szavazatát
— PollákForencz, nagykanizsai-Jakos aaját, továbbá Lajos, Forencz, Szidónia és Gizella gyermekei vezetéknevének „Zala i-\'ra kért átváltoztatása f. évi 11,-141. sz. belügymi-niflteri rendelottel megengedtetett.
—A .Buda-peBtl K-özlöny,\'~ utáuná a .Hazánk* s több lap azt irá — hogy a "VStt-T megby alapítványt" n kaposvári gymnnsitimoál tesszük; sietünk kiigazitaui, hogy nem a kaposvári, hanem a nagykanizsai főgymoosinmnal kívánjuk létesíteni, hot a buldogalt iskolai tanulmányait megkezdette.
— Golsón cs J^égrádon felüLa napokban^-egy-egy hullát találtak. Gelsenél a mbzdony/ zúzott.azít.egy embert, ki a sínekre feküdt, áí-Htólag részeg fÓvel, \'Ldgrádnál pedig\' a Mura1 vize vetett ki\'egy meggyilkolt ifjú lányt.
— Légrádon azpttani.cgyház számára a lelkész Tallián Ede ur egy festett üvegablakot készíttetett, melynek felszentelése \'alkalmával ugyan o derék lelkész 2000 frtot alapított egy Lógradon tótroliozniidó Icánytakoláro.
— A nagykanizsai plobániáu az auto-nomíous gyülcsro .Gróf Szápáry Gdza főispán, Hortelendy Kálmán, Ziuhy Antal éa Babochny János urak választattak meg.
ANagy Károly\' Zala-Egeraz^g kerülöd . képviseltijo a nagykanizsai kÜVetváJaiztásru f. jun. 12-én Pestről a délutáni vonattal ~ városunkba drkozett.
¦ -r Ling-Look ur, a Taohung-Tachi chi-nai császár első udvari müvöaze, ki az 1867-ki párisi vilAgkiállitáa ajialmával rendkívüli nagy íidtünést okozott chj^a\'t tüz- éa fógyvorgyakor-7 Intaival olúadaat tart az, íBmort, ljr-agusá KárölyT ós poje müyászpár kítEremÖködcso jnollott, \'kik atbamtilatog\'mntBtványok\'Tkflgr^iuulaLtató. ká-szindarabokat adnak elő. Nagy-Kanizsán f. ju--ntm 12- és-13-áu JrfJBek: fof-a .;Zoldn;.nagy:
doln/ó, szűnni nem akaró éljanzések után sziT -Vfclyji szavakkal fogadtattak a viszont meleg szavukban adtuk kifejezést nz érkezők érzelmeiknek. — Délután 3 órakor volt az átalános osgzi>jövetol a Rzinbáz téren, hol nagy Bzámu köíönBÓg jelenlétében gyünyürü szónoklatot tartott latóezy GyJzö ur, mint a torna-egylet elnöke, a jelesen szurkésztutt bőszedet gyakran a kit\'irű élj-ino\'t szakasztották meg, ezután a Büuroni íorna-og_> let részórfll tartatott igen jul-l-nij-íi én uláló beszéd, — moly szinte sokszor iii-géljeii-zteleti, vé^-re a kanizsaiak réazéről a M^ép PZiimiki tuhetsxí^güi megáldott Walbaeh ¦Mrir urszr.lort a szivt-khez, s, áltelAnos éljenzés után a ineael mu^itidulti A menetet niognyitá * lurna-egyerffííBáb\'a ültözütt ifjúság nomzeti zászlóm], ezt kövelle á kanizsai-, soproni-, és szomlmtlu\'lyi tiirna-rgylet, és számtalan\' veudég tOy^\'-gi 11 dij-tornázásra készített ti tölgy -koszorút az ur..:iy- éa uziiat ériifkkel ntclra fűzve vállain viite lü\'t tornász, — a menet doh és Zeneszó nívlli\'tt ment n vánwnu kuresztiÜ egész a szCli-ai nniivl^i kerii^, iiul á muiatsú^ volt, üt köztien a ii\'Viiinuiüznk -h naját egyenrubá-jokbnn kék és f.diér záadi\'ivnl csatlakoztak a inenelliL1/. a uiegkezdetuit a mulatság — muly csak ugyan oly jt les volt, oiiizerint mindenkit várukimLiáu í"l-Ílí1 kieléijitetL A társasiig egy részo gy\'myíirkódteté szemeit a turnúszok versenyén, ínTiflök a kert iugusni, sétányain, még 10bb<*n a leriteit asztaluk mullett t<\\hiíuik szórakozást, — u stindt Írója is ez utóbbiak élvezt léhez csatlnkuzoti, a demkaeun liozzii láttuuk, — este u csilláruk gzázui hiuték fizet világiló fényeiket, s a^ukuak szemkápráztató ragyogása éj>eu eléfc volt, hogy néha-nétm egy-egy csipke bokorba üsmik urrunkat. — Éjfél után vetett véget még csak nz átalános orömnapnak.
, Wei»H.J. .. -;:. I kép 7. -fr_ Dölmíoyue György 7.. I ^ ¦>.,-A^. „ Hiracbl Annin ...... 1 \\ , ... — ?
Szigethy Károly ..... 1- ^ ,u — ,-?
Biyztricsányi Ignacz . t 1 a , —¦ ^ Szarvasy Gy. bakonaki 1 a ,. — „ V. Királyi Pal országgyulóai, képviselő^ \'-Lr.
ur ivén : ~- ~ ... -_KtrAlyi 7>?t Pesten . ;.\'gkéD ..-4- -.-j
Hertelondy IC , ; . . . 1 Ihász KczbÖ „ . . . 1 Perczel Béla . . . . I Szabó Imre rerlak . ;. 1 N. N. (olvoahatlan név)-Pesten. 1 Halroosy Endre . B Kajsx Sailárd . . • w Horváth Döme . . B Földváry Miklós. , AVodianer Béla . . „ Harkányi Károly n
Térey Pál......
Bezerédy......„
Bittó....... „
Kerkápolyi Károly„ HzaüÓ Miklós .....
Nedoczky.....„
Goal Endre .... „
Megrendelt kép-mennyiség 83.
Befizettetett 77 forint, mely Összeg a nagykanizsai tiikarékpéuztárba tététett. — A mely névnél pénz kitétel nincs, azok utólagosan, a kép megjelenésekor, fognak fizetni.
Kelt Xsgy-Kanizsán jun. 11-én. 1869.
BÁTORFI.
Boldogult SUHEGHY FERENCZ arczképé.
niegriíndulést b illetőleg elófizetést tettek;
Megr. Fíiotctt I. Tárnok Alaj. Kanizsán 2 képre . . — frt II, Doutsch N. ivén :
Fesselhofer József^s^ 1
F.nglilnder t^j\'tfüSf^--1-
Bclus József-i\'. SPS-/. 1 HL Marliukovics Káról
tíkublits IsL Besenyőn. 1
Szigethy Laj. Lotenyén-1
Kupricz Ferencz .... 1
Buzerédy Elek 1 lencsén 1
Árvay lat. Z.-Egerazeg 1
Martiiikovtcfl K......1
IV. Szigethy Károly ur ivén :
Wbíss Manó........2
Ekiér Viktor.......1
Gózony Ferencz ..... 1
Koch Adolf........1
Wlassieh Ede ......1
Halvax József......1
Wagner Károly.....1
Oszeszly Antal......1
KolloricB János....... 1
Bartoa János........1
Löwinger Izrael......1
\' Rechnitz Vilmos.....1
Vetzter Imro.......1
Blau J. P..........1
Znuchner Henrik .... 1
KiUk Péter____¦----l
" Tánczos Gergely.....1
Goldmann Sarou.....1
Uugcr Lórincz......I
Löbl Miksa........1
Dűbrovita Mihály .... 1
Szommer Józsof......1
Ebenapanger Manó ... 1
Kühn Fülöp........1
"W. Schlesingor......1
Guttmafln tí. H......1
Soílor Péter........1
Brunner-FerOiicz. . . .
Zerktjwitz Vilmos .... 1
Bottüjhoim Samu.....1
Rosoufeld N........1
* Sehiuidt György . . 1
Lodofszky.........I
¦Weissinayer M......1
Wei3s Samu . .......1
Bláu Pál.........rl
Grünhut Fülöp .... ,r. 1
INTyUt posta.
~ !{ P. rsurjA. Uccae* I o Tele iMrint iDtéskeá-n ,lí/iWil«* reitere f- Lfí jnl. — flaex. előfl-
M. Sii-psiinl. UegiifaiitlJitutt; tabbire nérre n lev.\'-llien vÁlíwtullunk.
K. KefiElhelj. TL-ljei«n kOsalva fffeu «?rtí
_ v. -Ewit Ax ?r-UkEB .?let kfllt\'ííKta i ri- _
- cííüjft iii«iik»jA>>«Mi „.iitJtl.-Anv tor tzhíi miatt \' nt.nn nrtn Imíhattnnk CdiTixaljdk! M«ffio Urelst ink. ki-rjtlk b«»u rilMÚL
- II. M. A kúiíralot veliillí, banrm terjtdotalfat^ null li^Tfluieífn átolvauAB dcri t/1 rténhetik mtrg imn.tr. Á küi-VT kicierí\'lletett, aUmlmiUg roa-ím. holvírr kBliljtlk
- S Znln-Y.fcmcg Amonnml feleltUnk
- J Y Pmi VoguJj* min dny íjunk őiilnto riu-
Dr. Prosburger . . . 4 ^Kíraohmir-ATrairr-. . ! •. X
_ Bnboéhay János \'Stainpftil Vendel-. ., Botfy Károly -..". Sehlafinger ?Íarton .

. . i- „ -
ur. ivéu :
m . . 1
B . . 1
. . 1 „
„ . . 1 „
. . 1 n
.. r n
2
. . 1 „
.. 1
.. 1
. . I
. . 1 -
¦ . . 1
n . . 1
.. 1
„ . - 1 , \'
.. 1 I,
n .. 1 n
. .. 1 „
. . 1
- . . 1
¦ . . 1
a . . 1
m .. 1
„ .. 1
. . 1 r
.. 1
. . 1 w
. .1
.. 1" w
. . 1
.. 1
. . 1
„ . . 1
.. 1
n . . 1 p
n . . 1
.. 1
„ . . 1
; . . 1-
r , . 1
p\' 1
~. . 1
.. 1 *
t . . 1
n - .. 2
. .1 .1
Az emberi erő" fenntartását még a leghÜ-sebb korbeliekjvéJUtéiralen^sAnfBiinlajija a Hoff-féle maláta-kivonat _ egészségi afir.
Kik ezen bajokban szenvednek, ariveskedjonek ezen forrást megkiserténL mely as utóbbi éves több százezer, és e gyógyszer feltalálása óta
millió egyént gyógyított ki o betegségből. Udvari szállító HoffJánoB ur központi raktára Karntnerring 11. Becsben.
Két levél, ai egyik 11) év előtti, fa tu.íalk jelenkori.
I. líoff Jsnoi nrnak, a^r&rí nülihi BocUnbsa. Badeo (Oév mellett) 1869. febr. 20. Aa .Vb JlalitSr kirunau oly uodiUtaun Kai 76 i»«trk»rn erCars, ^ hafrj etco grirtmány ablkot n«n todok Immi, ámbár\'" tudom, hofj fiataUbhá nem -tgn.-M«mM -Wpthwy Medorer, orvottiulor.
II. Hoff Jiíooí ur RraktirAba, Brfc*, Klnitaerríáf 11. xsAin Aa flnook Maiita-kiTnnatn tOrvt már BM n^lkalnihctem, mart életemet tartja fenn, aiért -kérem ne ioki rárakoxUtni reá. ilodorcr, orrmtador.
Mint mellékeltnek kOidljak e kOretkeaS lorokal : P^tadatn, 1ÖGÜ. felír, lö Hoej finnek UaUU-kiTonaU is Maliit* egfruegi chokolidíja mk beteget jobbn-liirra (ejriteU, aa a világ elGtt ismerSa, — ausm a-legongjiibh BrOwein »olt, Jiogj epy barátamuk gye**-rueko, (kíakorn, ki anjjii már elvetatvén) aortadAt^ bán tiíovodoU i» aa Ön ciadálatoa Maláta ehooolida porát a núlkBlnxG anyatoj helyett élrejtTÍn, ültkatA-lag jntt er&- ¦ egi=*«*gbei-ujTjannyira, bogy bibe-tDtlenaú vált a nyertnek bot«g»*ge. Wnlfi kereakacIS, Naanéritraanc YX — így bangáik azamialaa eUimenSl mtmli*n oKtályliól. ~ \'~
Árak: Haláta-kt*t>oat egéaaiíg iör oreffel 4a -caomtfnlBwa): B Ü*tg 9-frt 70. 13 H\\ug 7 frt, SB avep fi frt, M flr«g 27 frt 80, UQ üfog* 55 frt; — MpUt-vejíísM\'Sít unkoUdo Nr. 1. ejry font 2 frt; Nr. " II. «(0- font 1 frt 60, Bt fontnál fái foot "Íogyen,\'ti« tonlnál r>rt\' ín cpy negyed fant. UaláU-cbakale.tepar cicc*um!>k sxámára; a hiányai aayatsj- pdttáaára 80 é« -IŐ kr. Mull-maláta-bonban* 60-A* 30 kr. IClntfea BccíbŰJ. - " .
A ralildi adrari MnláU-kiTÖnat _B(rí»»líg1 iBr- > Matalit-e^Jainéiri-cbakolade La UaláU kivonata bon- r boni \'csupán Hoff Janóinál Kaxntaorrlní 11-lk eaim\\". kaphatd Ilícaben. \'\'"ti"
KnphaKt I*e«ten Tnrlk Jd««ef íjdtyft KIrilyntBia.-7-Ík laám, Leitnw -Ím GrílDWala.. — j Kanltain kipUa*4Í UoHubarg J, U. XVel^fbk, Jiifr, Sobwnra^AdoUl .Rosmberg Ftruum ia\'WSih**** C. araknál. • .
•| E ra rat alai i kfl*l»>i«WrK fMSmi^\'wimi:
H
R D E T E SE K :
Puszták haszonbcrbeadása.
FOSTimíJslABSAl
gazdasági gépgyárosok Lincolnból Angliában
Rántják a m. t. gaadijtoknak
gőzmozdonyaikat,
nagyobbított tűzszekrény és
előmelegitővel, osépiö^épeiKet,
¦atyák, lUayu-ontás gabBaoe»e&«í mérve építtetnek,
továbbá
arató-gépeiket,
Aagfla legelsS gyáraiból.
\' ÁBJEGYZÉKEK éa mimlemiemd FELVILÁGOSÍTÁSOK * legnagyobb kéaxaéggel bérmenteai-u küldőinek b«.
Raktár:
j Pesten, gyár-utcza 33. szám.
|2B2 20,4|
A mltgs pécsi püspöki nradalomlioz tartozó BZOXlt SyÖrffyl fcl22/lCt>tt-2El -puszták több
vnliaBZOnttérBe LLdeL%xil fognak, a vallnlknzni szándékozók kívánatára bővebb értesítést adand
Pécsett, 18G9. évi jun. 5-én.
(288—3,1)
lláth Iván
jitiBju\'iki javak fuliigyelűjo.
Legmagasabb első nyilvános
Kereskedelmi tanintézet
Bécs, LcopoldstndL, rraterstrasse 32. Tanulói iroda a kereskedelmi tanulmányokhoz Porges Károly igazgatónál. i24i—i2,9j
Kik luittérbe vannak szorítva ezen intézet d.wi-köttc-tésétéd, c felfogadásokat foh tonnám. é> oktatást nyernek a vizsgáig e szakba vágé) intézetek l,énvbelö>égére.
! A legjuíányosab!) díszes nöi lap! 1
A közkedveltaégü „TESTI HÖLUY-lIETILAr- ümmignt ajánlja 1«-jobban a mílvelt ® magyar hölgyük pártfogásába. Mí vauk annyit teszünk huzzá, hogy u több, mint egy \\h űvtised óta funáUó azépirodalmi és divatlap főleg azáltal vivta ki nagy közönsége meg- ffo eléged ését, muri érdukus éa mulattató irodalmi tartalma nn-llctt — divatréazével még a külföldi lapuk som vörsonyuzhetuuk. Minden azArnban adunk gyönyörű divatképeket, minden idényre kulmamíntákat, mindcuntMiiü Hzabáani bitókat - a legújabb divat me-^jint — ternn^7.et(;fl na.gyw\'-gbnn, fi* nn-ry minta ivek r-t iniiidfii lugotidollinlé fiúi keni mimkak rajzaival. Divattudoaitáaunk a ínu^a nemében ]>ar.nliii). iiiimiLuásiiittk ntiitdent föllelnek, nini a háztartás, divat- és gazdaasazvnykodiU korebe tariu/.ik n i. clütizetüiiik részére mindennemű megrendeléseket a l.\'guagvnbb pmitusiiággal, izkWel és minden dij nélkül toljautttDk.
NagjMerll kedvezményül még ezekuu felül minden évben kétszL-r adunk gyönyörű molapokat, melyeknek tárgyai a nemzet torténote vagy a népeiéiből vannak vévu. Jelen félévi malapunk :
„A pünkösdi királynő"
gánaabb toram falait-ii dlaiítlieü. — E rafllap — miut a mIIvób*i."I erte-iilltünk — jníuui utoljáig alkáliul, ¦ t. elfi (betűinket egy példányában 50 krúrt réazcaitjal-, nxoukivUl ogy-otfy példány 1 frt. ,
Nem, elofiaetflnek 2 frt.__________
A körelkeiS kedvezményekben réaieíUjük t. alűfiialiíiiik.-t *. i\'dditf nx-^vkul m Alapjainkul •abit, rokonaik Yagy limurüacink izámira — a póni előlege* MkflbKMe, va^y uláurot mtílluU —
: M.V.ik Ara 60
.. I\'i-I.r. \'.\'-én ft
l... 1 kivnluiu.].*, liádvárbJl, *<
¦ koTotkeaS áron rendelhetik meg : I 1) .Parányi Ilona a mohicai huaftket temeti." Ara 60 Ur.
I 3) -.Eruébet ?1 Mari» királynők Nauy Lsjui lirjánál II. Kán.ly k<i
—, 3) ,HunyadyMátyá*taláIko..áaaédes nnvjával. Sillabi Kr<.\'-.t>..
f niti alatt, midin Podjebrid fugaágábdl a királyi tróo elK\'Ulúftni indul.-I 4) .Lényal Aliti», erdélyi fejcdolemiiú, fűrjOt, Kcoiiny Jánost a t.il
¦»r«it bocaátja iraba.\'Ara 50 kr. I 6) ,A unnici awiuny. Bobek QjUrgjae, Puoi-.ny Zsiili.n kivi
I fl rendi Lasar a labonciuk rciéro tiaxtdcR el fitte.- Ára 50 kr. . 6) ,A király a királyiluiubun kardrárriíil tesi a világ nt.íj.-i fi-
I T) .Badavár hőiiet bevetelo 1849. májú. 21-én, dtc" ht.ni .\'.l-inl
I 8) .Fejedelmi párbaj.¦ Uúla, ¦aáiuüxütt magyar burcit:<r luLy<"\'>
fejedelmei. Ara 1 frt. I L¦ iri «J inllapnnk, raolynok egy píhÜaylbun ;\')(> krín r>\'«t
kiTÜj egy példány 1 frt. , A mBlapak ctomnguláai díja bárháuy pűldAaylina -10 kr.
1 Magraadelhets taég ¦xcrkesitűiégOnknel »1 .Árulók* gT. Po ni un Ti-rnul 1
\\ -mt* tlt-bfWekfawUŰhb regény a k-it kötetben. Ara I frt.
tj-\'1 HÉT* gjfljtSinknok liat Bjrjiiorre beküldött elKflt. t>~ iitáti Ingóink lií.ílflet|..\'KlAnyáTai
KrfMgálSiaykl Byftlca ftlSflaeUit kaid, aaiuk a mfllap egy pt\'ltlányával h kudi t-skedUiik. JnvGben \\- «hk«a,M%or«an tartjnk magnnkat. XL&tVtKTéfil FELTÉTELEK : fílOTro, uii jnliurtol--decomber ví-risr 4 irt., n.-^r-.l.-rrr-. nmi "\' julittatál—aeptemfaer végeíg 2 frt. Uj mfilapra a ,1\'ünkíi-di kir.ílj <-»..iiia"..líw«a) r\'irvtltt M kr Kait Peateii, janim h&vábau 1H69.

¦sllluok t.
ingyliirU frnn-
HínTliaszon-adő ajánltatik
UIZ ti. és társa rtoltn
váczi-ut 403. az.
kézi szállító eszközök
minden alkalomra haaznftlhaté moBUinig el nem árt elóojajel, küJüanüüQ fíildmunkálatokra
kézi taliga (amerikai navybarrow)
darabja b éa fél forint o. é., amelyből a gyár naponta kátnsás darabot kéoiiL (2&4—10,t>
KHly János,
it ftL uerlcmto ¦ lüadd-tnlajdoi
Komdcsy József,
______ _ _^ ______________ ___ •* miut rűoiiiuktitári.
"AielAOirtéiii peitiek.ii ,,1\'KSTI IIOL(iV-l)I VATI. VP* kiadóhivjitníáím* (Vjvifö-ntcia 18-1U ac a.) ut..nitandók. ^7—2,1)
°.w»oooooooooooo<>oooooooooooooooooooo o
EGGER TESTVÉREK
PESTEN, Dorottya-uteza 4. sz. a., a „Magyar király1* fogadó
átellenében.
L1 O S B E5 KT,
Kflrntnemng\'2.
§ré^i pénzeket
gyakat, mIndorippinü arooyf ezüat éi drágakövük Iran.
rogiBü-gukut,
lar-
*"WWW(KWgQOOO(KWOOOQ
IOOOOOOOpOOOOQOQOQOrKKIO<t(H)fH)OOQOOQOQQOM i
A szőlőmeg^\'áltási
\'1BELLM
WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében kaphat4jk.
Darabonként 3 krajczárjával.
Üdvözlet! Köszöntve
a nép^azdászati korszellemtől!
TRAÜGOTT FE1TEL. elsó Esztriai Magyarországnak ált bizomány-ezálHtö-Qztete|
Kürntnerring 2. gaijenllber dem Úratehe-Haut.
Juci
A"\'jr»ínerí(r. 57
iclyrk ni n»siet hirlapokt\'an elüjloiiok, alulírott által ngyaiiABoD ml- I ar.\'/ii lii.\'-rt in<^\'4Et>r>-ilii\'l\'"k, ninn k<-Uemf» küUtil>|11i(j(rel, hogy a c»"majrolá»ért mi tem itámlttotík. ||
fjen tárgyaknak, mint ajándék okuak egyúttal n»gva" flyakorlati értékik, nitrt -Eien mechanikai úgynevezett SrÖkÖt up-l / "\\JSB I Alf ATfTuY
tárik khUnli^u p„„t..« ci ciciü.an kiál-lr--\'(h ^Jfa, LARfl I Uft.
litra, a f^rü ^> nüi arákon mint érmek M/LSSP <*V(S\\ Legújabb belftré« ¦ tfiablatoB ppyik oldalún meehanian
t éjftíl ho91 trit. a nap fül-kfliú^^Í^mriUet, a uiáiik oldalún n
_ lit-ítrt éx hrjnapot mutatják. — Kgy
darab v al ú di lag uuiy-Oiutl ÍSi kr. pjíysicFÜeD ararrj-*-2ü kr. egy drb, kaxőtiiágM 1U kr.
tarrfíiliui ipvn nxIlki^ircH ki u)> ^SSSBfelulált varrótfl befűifi gép, indylycl! .k In crv |>(*rci alatt a L^liunninMi vnrr>Mflbc ál.tt brföílji\'ti. — Egy tnnagyságu «irlonc»e ára :|n kr. IL»\' atig. »iab. rarrótn, mindfj;»ik darai, akiiből L*> kr.
lakatok
-Egy li
i «icrkcitL-tn nnpol fnj ai napig kt-«iitctt U-. - A kii élét ;(-4-««eri nólkQl, hogy karctulna -
álmáin t a hálU\'-rUe ti li\'iit\'K után élca.tú toaii Kny darab ára 30 kr.
Egyetemes hevnérőt és léflmérfit
eiüftrtintt lappal, caino» ti \' \' háai liti kai pietra felfutnál ¦unnrára miiidiMiki foR ni agának Kpy darab ára kr. Hicmüi-pgek ín egyéb
.ptika
tárgyak
Angol tollkél hc,
késiéi 1 frt 20 kr.
M/undftT A oaodamadár
ri aciílból 2, 3 vapy
,..20l;r - (lyflnpy.
, I darab (TjOngyanya 4
iiniUtíá^a. A t.ii c«il.\'»ll.ig ntáti. -.0 kr., ejri.,1
\'PKí*!
liO kr.
.bllviil, a tár "yobb Nr
Hcy laterna magica birtok áliai mindi\'oki Itdx-nz. K^ry di.\'if-i i ejryiilt.il iljn e, (ircjíiif\'k felvilápo-»llú játék«er, mely 73 kulnnfcW mélyiaú^.-kt\'t niiiidun4etsxéi ni érinti belyri !uáj(<ik1.Au krd.caen fopadUtik, 1 db. i i.lV.kkal 80 kr, nagyobb 1 ÍL ?0 kr. míg
:i, l fn :.o kr.
Egy kotárka -
jiaunal int
illat-aicrckkel ei
IlltVO — [TJ-U tUlll-
ogy-figy darabja Ml, 70,
Egy pyllrll <i| nrnnybál 50 kr; Legújabb ikiarr-tánryak (noni bruna) dupla uj
fnLU-6old1"»;« V";;,\'",„„, ,„„„.„, 3(1,4„
^ fül, Hl kr— I frt.
1 pár fdlfilpRÖ fekato aomaucioal netti vagr UU^-icrint Jl.ri. flO. *t kr. 1 írtig.
CllBOl ajándék egy gyüril cgyea aranyból wiiidri b. ntegliólyegetva.
1 llJl-gyHr. tet«tú» einrtuli aslntl kfivol l.fiO kr.
1 dDI pBO*ét-flyürQ kGvei ) ft ao kr.
1 tiri . . . S«-ki.
1 krt bellivel W,.y
50 kr.
:pj . . . . — "Tiri. Etemyík, alpneen-2.4U, fóUclycra 3.80, *ely«m S-fiO, indkctlű fanyél ?1 aciál alappal 3 ft SO kr. Karperccick tomflr 1 dib. 1 frt l frt 60 kríg. Érmek. TÍ.re, toroánciosr. )0, 20, 40, GO kr. Óraláuciuk, uj párüii 90. SO, 90 kr. Nvnk óraláncEok, aominci gjfJrflTcl dineaen kl-litvn 1 f>t W) kr.
A.->l<I .irnlánciok rSridck 1Ü, \\b, 3UIU. Nyakláucaok
1, 711, !>0 kr.
1 pár kúielCfronh 25, 3fi, 40 kr. 1 a;,, mcllnomb a, f, 15 kr.
1 db. pallúrponib, wont 3 kr, araryorra ö kr. — gjr-i fránya 9 kr.
VarroetzkBi cbIboi bWaaáfcbaa, mely áll 1 olló, p\'dirf, tíltartó, knrömriapoly, AbV, kén, lyukiágito itb. 60 kr. — kíuaor Ilyen nngy I írt \'JO kr. még calnoaabb 3 fit
Earn tárgyak aaarrakkal ¦ vad kan-agyarakkal diaxitre leraáaaetcatéfUuiil bm minden ixoba íi terem diesiti**» a rmAi-aMtkfd veiknek kell erosa m (fri sputarti aaol-gálnak- mini egj dukb L"i« enkOi lurraaffljjel 60 kr; 1 db » rajzolat amertat 1 M íO kr; 1. db oraiartA nar-TMfpjjol 60 kr | 1 db aariaff rad kan - fogakkal és fid)ti 40 kr ; 1 darab gjnjtá«aakoa ni ka- ragy •utTaafejfal 90 kr ; 1 darab ruhatárt* 4 rftd kan-afTjarral 40 kr ; 1 darab
__«arra». Si, rdka/aj tara»*-
nagyaágban I írt L11 kr ; 1 pár diaaea aagy g; artyaUrtif aianrVal 3 frt 60 kr i 1 pár dimad-aaa-rnvnl kóikarn giraudol 9 frt.
Órák iáját kéialtniíay minden formában ét nar;yiágban kit éri jotálláal j«CTg7«L 1 db. nigpi; én ,r. calmine) 1.40. 1 db. ii;ryanai ébre irt fi ve) 1.60. 1 db , purc». aiimlappal 1.60. 1 , . ébrentövcl l.tfO. 1 db. „ „ tltéaael 2.V-0. 1 db.üigadra, aipkreqye fíayrtatt, S mapig járó sicrkeiettel 10 frt.
1 Hrr nuad-óra, hasnál io bai inalható, -relative] fri fiO kr. EzQat angol ziebórakTa latoi aanitbffL mindem irb icguláxvn 1 drb. -4 rnlilunal egy dliiep nj arán láBM-ctnl.n.rlynek tnlogyllrflje «omancseara ran, 1> írt. " ctm&V"*7 Albumok, kofík, fogkefík, riráf»*r*p*fe, gnmmilabdák, brnninemüek, UválnroaaAk, <-bina-<->nit kEaalotok, kanál, tíIU , káa, gyert/alar-lók , pakfotig-f.\'dík , feajrrerek , keaityflk , legyaa^k, nailrágtarUk , gall Írok , iDipunainok, kárí-, thaa-Maiali turitíkek, raJietakftaOk, UkaUk, Urabbi igpn nagy válaaKlika- ¦grennek-Játak- ia támaigJ jáláknk -
3 ft t>Ú kr.
TRAUGOTT FBITKL
elst au ti trial H^areruifluk alt. biioaiáiiy-azillHi Oliste; Béoi. Kkritatritriist 57, 2. BBCjaalber dajf Draache-HaHae.
ta87-iM>
. "Wajijila József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nflgy-KahízBan.
Ijhgy-Kajitesa 1869.\' június 19-én.
SOPRON- és
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar,
Szerteutt! Ír»<U é» klmii hivatal:
rl
aszat, tudomány és művészet körébői.
Előfizetési föltételek:
| Halybaa Uabaa
Sfén erre : - 6 frt. — kr.
Fii érre - - 8 . — »
ÉTnegyedre - t , 60 ,
9-aanr A é* mírutén to rabbi betkMtdaőrt B kr. Itélyegdlj mind un egyea belkUtáaJrl SO kr. A „Nyílt téren" egy petit >or beikUtial dija lő kr.
Hlrdetéaeket, el
1 otai., Hutof-, MK^MJáM-fáiav\'
| tra: lUASKNKTRIN •¦ •—"---. t\'ai"\' II
jjStlttatrtbu: SAUIiSEaTáBSA,
Él
Előfizetési felhívás .ZAU-SOMOGYI KÖZLÖN Y\'
kiterjedve
cr-imii vegyes tartalma hetilap
1S60. D-lk fHM fotrusán.
Hagy lapunk idei, első félért folyamit a hirdetett nyílt pályázat mily érdekessé tévé, nem a mi teendőnk megbírálni, tanúsítja azon körülmény, miszerint előfizetőink kö-
«01 több oly nj Tan, kik hatáiozottan kije-ientetiék, hogy lapunkat különösen a pályázatok\'érdekességeért kedvelik.
Készünkről minden lehetőt elkövettünk, a elkövetünk, hogy lapunk figyelmesen szerkesztve jelenjék meg — s lehető változatos olvasmányt nyújtson; fő-irányunk azonban t népnevelés volt, mely az egész nemzefc teatat behk6ilág_éii-S. érdekli; népnevelés nélkül boldog e nemzet nem lesz, s a haza
—viiágzása kivihetetlen, minden fliUOs iuléz-kédés ttdvtclenné válik; mint szemetes, iszapos s elhanyagolt főidbe vetett legnemesebb növény elsatnyul, sőt a mag ki sem kel. -. Széntől is fő-czélnnk a népnevelés körüli csikkek közlése, de é mellett terünk szűk voltához képest állandó rovatainkat is szokott buzgósággal fogjak kezelni.
- ¦ Felhivink tehát lapunk eddigi pártolóit, hogy kÖFeikben terjeszteni,. s előfizetésöket mielőbb megujitani szivaskedjenek.
Hirdetéseket gyorsan s jutányosán közlőnk. _
< (Előfizetési feltételek az eddigiek, t. i. 1868. évi jal—decemb. félévre.3 írt, tV; . . ^oept, y.-évrel.BO.
*C\\ SZERKESZTŐ- s ELADÓ klvattl.
iköveftálaszíás.
>\' A.\'UrretvaIa«itaa^
1\'3-an oldott elterjedt várommkb*n_ a hir, kogj. Jókaí Kor sebben a balpárt árdeké-bínrEest^líataiaakliozíinlí, A délutáni Y«a©tsa Jókai Kor él Virágbalmi Ferenc* nfcfclsérkeitekJAüZokUa\' vendéglő szinpa-djáf nagy teremében tartott Jókai Mór or. aja^jiáaígyaolg tartó beszédet a xsúfo-UaigiimgtaltUrembanlétező közönséghez. Besxeüenek főtárgya volt Horn \'Edének ajánlás*-Martínkovits1 Károly követjelölt Wdyébé, Id\'e^alkalcmmal .Horn Kde ja-
^Másnap reggel a szokott Qnnepélyosség\'-gal-gyülekeztek a pártok; — _ajobbpárta tWázlnjnJmlSi^^
benBbrváth-János elnfl^háiához Vonultak,
~ Y^&nciírékoc, Toíaiy (Károly választási (teifear jeles beszédet- tartott Ts kér párt-
hoz, kijelenté, hogy szigorúan a törvényhez ragaszkodik s hatalmával élni fog, — ha a szükség kívánja, azért figyelmezteti az alkotmányos jogukat gyakorló honpolgárokat, a rend kellő megtartására. Nyomban meg is kezdetett a szavazás, mely szakadatlanul folyt esti 10^ óráig. NémT kisebb zavorgár fordult agyon elő, de a nagyszámú lovas és gyalog katonaság s pandnrság azonnal megakadályozott minden komolyabb fordulatot. A választás eredményéül 1901 közül Csengén- Antalra szavazott: 1031. Horn Edére szavazott: 870. Eszerint a győzelem a jobbpárté lón és Osengery Ibi szavazattal JNagy-Aanizsa-kerületi országgyűlési képviselővé kiáltatván, roppant lelkesültséget szült, —míg a bolpártiak lehangoltsága képzelhető.
Másnap a déli vonattal Séllycy Tjászló elnöklete alatt bizottság küldetett Pestre az okmányt.Gsenijeix Antalnak kézbggjtnndog, Nemcsak városonk s. vidékünkön, de aí dnden részében roppant érdekélté
aztájS eredményét,. melyÁ límei mely-jó- és-1
büszke tehet Nagy-Kanizsa s a kerület, de büszke lehet Deák ferencz szülőmegyéje a általában az ország\' minden deákpárti polgára, mert-é győzelem által oly férfid tiszí teltetett meg a bizalommal, .-ki azt méltán megérdemli — szorgalma, tudománya és jeles tehetségénél fogva."
Osengery Antal, most már Nagy-Kanizsa kerületi\' képviselője , szflleteUp 1822-ben Nagy-Váradon, iol atyja jeles jogtudós, ügyvéd s Xkreniekiroaalom \'kedveltgeLlevéní-fiát is alaposan nevelhető, s alkalmat nyújthatott neki, a remekírók műveivel megismerkedni, tjgengery Antal a jngtudominyo-kat Debreczenben végezvén, — tőrvényea gyakorlaton Beöthy Ödön, bihari alispánnál volt. — Ai 1844-ki országgyűlésen, mint megyéje főispánjának írnoka volt jelen. — A .Pesti Hírlap" ez idei országgyűlési tudósításai nagyrészt az ő tollából folytak;. később-e lap szerkesztését is elvállalta, éa több jetes amjikat irt. A .Festi HirUp\'iot 1846-től 19-ig vezette oly irányban, mely! régi megyekormányzati rendszer helyébe a kfizpontositásnak behozatala mellett bnzgól--kodott. A magyar kormány alatt belü&mi-nisteri.tanácsos-volt, s leginkább törvény szerkesztési munkával foglalkozott: A sza-badiágharcz ntanjjésten telepedett lé t több
barátjával a magyar szónokok I atatuaférfialc íájdalom, ez nálunk nincs így.
¦;jellenirajaatiadta kj. «Majd a: .Magyar tud. ----i.-
Akadomia,\'-leveIexő tagja- lón.. Ó\'alopitá s\' •üBmlapcsti szemlét,* 1S nagy szorgalommal szerkesztő.-.—A .Festi Napló"-nak nagy, ideig scgédszerkesztojoTvolt. Macanlay Angolország .történetét forditá. magyarra; / és .ezenfelül számtalan jclos\'törvény- S törté--SettndomJnyiInunkat irt. — ~Azjl8fll-n!s ¦lSli\'/.-M\'orsz»ggyHéS5F\'Nngy-,Várait kff
vete müködótt részint jegyzői, rűstiot szakosztályi mjnóségben, jaiikotE buzgóság és\' tisgy szorgálommaji A- iMagyar földhitel-;
intézet\'-nek keletkezése óta előbb titkára s most tevékeny igazgatója stb.
Üdvözöljük Osengery Antal urat, mint kerületűnk országgyűlési képviselőjét! Erősen hisszük, hogy a nevéhez kötött reményeinket lehetőleg teljesíteni törekedik, — \'melyszerinT\'varoslirnrr\'víffé^ünk java-~és érdeké előmozdítását mindenütt s mindenben hathatós befolyásával szorgalmazni fogja.
Isten éltesse!
A Deákpárt feladata Somogy-és Zalamegyékben.
- Csak- azon-
nyezóje, mely eszmékért lelkesülve, jó és bal sors között egyiránt híve marad lobogójának ; s a szerencse önérzetét dölyffe nem dagasztja, s a csapások zivatarai hitét, reményét meg nem kiakasztják s erélyét meg nem törik.
A sbmogyt Deákpártot kWáló in, a zalait -restben súlyos megnöfeál tatások érték.\'
Somogyban ajűtirtirlt nép árhullámai elboritoták a Deagiárt sajkáját s a nép
küzdött értelmiségével, és azokkal, kik hívek valának nemzetünk ügyéhez a szenvedések kőzött idegen emberekért elfeledte önön férfiak, s más elvek zászlója alá szegődött
Távol legyen tőlem ái eszmék küzdclmé->nek jogosultságét kétségbe vonni — s a hazafiságot.pártszcmponfból mérlegelni, de annyi elvitázhatllm igazság, hogy ott, bol a nép bármi titkos vagy nyilt okoknál fogva, -ellentétbe helyezi magát önön kebelében élő értelmiségével, ott társadalmi baj van.
Igaz ugyan, hogy az eszmék küzdelme s fejlődése nem mutat fel mindig^szahályos -alakot s folyamot;.. — de éjinek soha sem szabad józan vezérlet, bölcs hazafiság mellett oda -fejlődnie, hogy a pártok ellenséges állást foglalva el egymással szemközt, megza-vartassék a népben a hit, az értelmesebbek s vagyonosabbak hazafisága iránt.
. A természetben is a büszke tölgy mellett ott van a gyenge bokor. Az első az ég félé emelt lombkoronával küzd a nap" égető he- -¦vével; az orkán ádáz dühével, mig az utóbbi ;a föld közelében elhajol a vihar eml, s ibolyát rejt köbeiében.
. Isten és az emberiség örök és szent tör-vényVegymásra utalják a társadalom minden osztályát, -iá haza csak összesorolt nemzeti szellem s .akarat által lehet erős.
\'Mintha nem bírná már n hazai .föld magyar nép számát; egymásra törünk, mint hanem volna már kül- és bel-cllcnség,egymást-pusztítjuk I
. Mily távol még a czél, a haza s nemzet ^iiagYsága-«-boldogsagat máris a: czél előtt, a ipálya keánetén mcghnsunlunkl \' :-v,Í)e inlveí" ily Körülmények _4llottak 1k memzetünk életében; s mivel-a Deákpárt meggyőződéso szerint a haza" és- nemzet aagyságát irta zászlajára, síz általa kövc-te(f irányban hiszi akitflzöttczélt clérliető-
nek; -r- ezért meg kell ragadnia alkalmat, b felhasználnia > s törvényes eszközt űgyagyozelaaUez juttatásához. —^^.-^
Zalamcgyében a Deákpárt maglekeUs tevékenységet fejt ki, — de nem rigy So. mogyban.
A vidékeken a Deák-körök a baloldali mozgalmakkal szemben, épen nem alakot nak s ugy látszik, elhangzott Sonuwch Pál és- Zichy/János szava e tárgyban, •—s aam történik semmi a népnek\' — a "Deakpártra térítése végetL , ¦
Midőn ily nagy politikai vezérek oava ngrjif prprinnSnytelenfll, kerfis TTnaésijToi lehet ákkó> .nekem az elfásnlt kedélyeket pozsgó életre költeni; de kőtelességomnck. ismerem, teendőinket röviden jelezni. m
Olvasó-köröket, clubbokat kell feláílita-iniHk, a hol a nép értelméhez és szivéhez szólva, felvilágosítsuk azt, — s a rieairaárt
elveinek megnyerjük. ¦.....~-p* t-
Népszerű könyvekkel 9 lapokkal keli i>-gyen ellátni a községeket. t.
. A-amvinrrláln lapokat odakell esoehHakr^ bár minő\'áldozatok árán is, hogj* az a vidék érdekeinek s érzelmeinek hA, igaz sbecaftU képviselője legyen. -
A szahadclvflség s demoeratia neme, elveit ; — az életben s a politikai térea érvényesítenünk kell; mert: .Minden Domos-thencsnél szebben beszél a tett.". - - ¦
A nép anyagi s szellemi érdekeit Hven feT kell karolnunk. - -
Politikai életünkben pedig oda keHkat. nunk, hogy a -konnáoy iránti tiszteletet él\' bizalmat élcszszuk egyrészről, de másrészről határozottan működjünk azon, hogy a valódi-alkotmányosság s szabadéitűségb&a-tellénül bárki által meg ne törtessék;-szóval loyalitást férfias becsületességgel s husiiu-sággal párositsnnk.
Tehát minden téren becsülettel s hazaSar bátorsággal kell küzdenünk. \'"Csurgó, 1869. jun. U-én.
ANDOBKA QTOLA.
Kérdések,
melyeket a szeszadó megvitatása végett -ts m. kir. pénzügymirdster által ottuhíifott szakbizottmány (enqnéte) egyet uakjerfiak-hoz, testiilctcklmzés egyletekhez intéztudlllf-nek határoxU. . A) iílnUnoa UMtiéL.
(rblyUíá*.) — ......- --.^—--—^
16. Az üzletszerű szeszfőzdék irányában a szesz-adó törvény kedtexésére Jogawla tak-e - a inozőgazdAsági irrrifiifŐadék? — éa ha igen, ... . - .-/^
a) mibcn-áUana ezen kedvezéasz OzM-szorfl ^szc^ózdék Jo^JtJSy3Í^<*ri^*V \'1 nélkül? , - f ^ \' , I
b) cion kedvezés* -IMSZŐfiaé*^ joííb-\' \'^J Józdék-hUonycflflzleti-térja««U»il»^rJ-" \'
kapcsoIqhd,6?\'
Hírrtrssll*é«( \'s>itolsjL-
1^
•* -AiiaS-rrnMl ki&zOlt, a es. Hr. mért4k-hivat»l Altai Búcsbcn mcgviragilt és bélycgcsrtt -
mérlegeli,
j JwtTwtkfl «Ukbu, utolérhoüonok biztosáig-, pontosság- «¦ szi »rK~~ 8 «Vi jótállás mollott.
8 «Vi jótAIUi
3 a 6 10 15 "«0__
¦lB,Sl.fiI,*6,4At6ol 70, HO, 90, 10Ó\\
ntawág- (^TSuudBigrn nézve.
_ 10 fn.
fi ík jdtálUz), eaekfaes tálcák,
iff.
iglaip^njlgtrVa winden esilia 4a haasoalalr» alkalma-5T trrtrr/"i—\'"" irtasitáa norial.
¦Mfcrit T,i, 4, io, », 30, 40, eto, eo 70. w> fnnt.
link, . t fltyio, «, 16. 1BS», ta, SS^7JÍO,30 fn. "
imek, »«rtL»ok, borjak, job ok, továbbá kleebb kí»i kzrtaUc, taligák atb. meninérésére. ^HorderS, 15, 8y tft. 1
Arai i \' "ÍűO.lSÜ. 1M>, 180, BOU frt. DflkftV ásottban a azfikseg** sulyokkal. Fnknr-
^n^\'vkkal minden mérleg 15 frtfcü több. Ve«-k*r]áttal é* tulynkkal 60 frt Lz fai!ebb.
Ailt44ÉmérlffÍ« vért vaabdl, a uld- éa fordilil-rod-•^t égytttt, Jtsídsagilsg EilelealUlt, 10 éri jéiállas. Múj-tarkalt kocsik vag7 több darab illat megmérésére. ÜoWarfi i 50 ot>-70 BŰ lOo 120 160 17t> wO ««¦«. Ürmk t 860 40ll*oOfiüO :V.O «W 650 750 750 frt.
Totlbbi »Inden klgonrlolhsld »irlegak » «ni;ok.
bármily iicrkci
Egyensaly-mérleg.
(«4-12,5) BXJQANTI L. éB TAHBAI
mérleg- ás mérleg suly-gyara is hidmérleg-épitiHirtézete Bécsben.
Faraktár : Stadt, Hia|SfrÄn*.»e \\r. IO.
YlddkL mn(tTBnd«lÄiolt a> Emng bekAM^n xarj atiarél mellett MBimil teljenittetik.
Allet-mérleff.
A mltgs ptói püspöki ura&üomhoi tartozó n ITT IBI II gTörgrl és 1sét|CCrDlSL pustUK MMi jtrciiFUigtontaóinje Eua*s.1axl. fogjak,
a vállalkozni szándékozók kívánatára bovebh értesítést adfi&ä, ¦ Pécsett, 1869. évTjun. 5-én.
(2B8-3.2) BstkJ!xánL/
pttspjju javtk fola^yelíje.
Legmagasabb ebi nyilvános
fereskeáebi íasiníáiei
Bécs, Leopoldstalt, Fratentruse SS.
Tanulói iroda a kereskedelmi tanulmányokhoz
Porges Karolj igazgatónál. (241—is,io)
| Kik bittérbe vannak atoritva ezen intézet öaatekSoft-| tésétél, e {elfogadásokat folytonosan, és oktatást nyernek | a vizsgáig északba vágó intézetek képviselőségére.
c ooomooooouoooooooononon«»oo«XM>oo^
\' EGGER TESTVÉREK
PESTEN,
Dorottya-utoza 4. sz. a., a „Magyar király" fogadó mellett.
vessa ük » leg-rasgaiib
Aron
.33 352 O S B S3 KT ,
Kiínitnernng 2.
régi pénzeket
pynkat, mindennemű arany, exuat ?adrágakövekben.
rágisé-gi-ket, művdazi vtár-
ooopoooeoooooooooo toooooooooooooooooooooooeooogooooooo^ {
! A lep;juíányosab\'j díszes női lap!
\'\'¦A\'karJtedvoltaéga .PESTI HÖLGY-HETILAP\' önmagát ajánlja lég-jobban a művelt f"»*gy«i" hölgyek pártfogásába. Mi csak annyit teszünk hozzá, hogy a ifibb, mint agy l\'t éftiaed Óta fonállá szépirodalmi és divatlap főleg azáltal vivta ki nagy közönsége meg-tjtMgedeaát, mert árdekes ós mulattató irodalmi tartalma mellett — dirntrészdvcl míg a i\'ktlftldí lapok sérn versenyezhetnek. Minden számban adunk gjíinvíirft divatk^poket, r^éinden iddnyre kelmemintákat, mindennomil szabásmintákat — a legújabb divat szo-rint — természetes nagyságban, és nagy minta jveket mindon kigondolható* nóí kézi !/ JBunkak rajzaival. Divattudositásunk a mn^a nemeben páratlan, útmutatásaink mindont r- fiŰklnek^mi a háztartás, divat- és gasdaasazonvkudás korűbü tartozik s t. elíflWtoink I reaaáro mindennemű megrendeléaeket a bgnogyobb pontosaággal, izléaaul cs miudun díj nélkül teljesítünk.
i Nagyszerű kedvonnányül még ezeken fülül minden ávben k^tBzcr úriunk gyönyörű L-\'Jifllapokat, melyeknek tárgyat a nemzet története vagy a népéletMl vannak vávo. * r.; Jelen félévi mülapunk:
¦¦¦ _ • ja ¦ tn ffrt gonre-káp, mely eompoaiUojár* íp any —
,A pünkösdi királynő4* jíj-es? T™tu^r??4,L
I^sWsabk\'iQt\'oa) falait 1* díaaítbeU. — E -afllsp — mint a \' \' ~........
l^sttiaiai; • L «tBfi>t«t81akBt mrj példányiban 60 krert reai l^tm alSAarttlBek 2 frt.
fi ^ t- kOntkaaS kadveaffltar«kb«a HaaotUJSk L elSfiaetr.inkot : eddiff mogjcluut ^rokonaik vagy limerfiaeink aaimára — a pío* elSlegua felktllJúso, ragy dUoi " a\'lllTBtkoalI ároa rendéibetik meg J
¦ 1) iPsrínyl Doaa a auihásai boallket temen.\' Ara KO kr. S) vEf»»ibet U Máiia kixárynQk Nagy Lajoi ¦irjáná! 11. Károly koronixiaát m-itV ára GO kr. & „ S) .Unnrady MalyÁj talilko<iaa^dei anyjával. Siilágyi Erasíhetlel U58. faUr. 9-én Btraa-^mm alatt, mldSa Pódjsbráa togságibal á királyt trán elfoglaliaára InduL- Ara BO kr.
. -t---------4yrBT^Byai áána, aydiryi tojedelemne, férjit, Kamíny Janort a tatár fogság-bál Idráltandd, ék-
úl bocsátja áruba.* líra 50 kr.
• fi) .A rtnrucs unop;. Bfibek Györgyní, Patdcay Zi<3(1.-i kiTonnláu BaádvárbiM, nmlnt ¦dl Lázár s laboocsok Testre Utateleg előtt*.* Ara 60 kr.
¦\'*ír;Írk1ril^"WrÍrydombon kard»á(fA«t te« a tíIír nerry tája felé." Ara 50 kr. —.T)-.Bad»W Msts* bavitala 1B49. mljui 21-ín, dioaít hnnvúdeink iltrtl.\' an> f frt. -^l^-v|T1«}wSi>aÍaal -péWfaakJ**- Bála, aaimfiaOU magyar berezeg légy íí ai Jaruw irt — a Po marin ok riáAáCAra-l frt.
Eo.éri «J atflapbáltí\'malynak agy példányiban 50 kfdrt rú»»ci4l«ok L olÖtlaotQink. A*on-
" A m AUpok ésonafotial dija bar hány példányban 80 kr. \'-llsffsfiialWiraíág axajrkantQiéKunkiiil aa ,AmUk- RT. Punnun dn Torrail uagyl.lrd frnn->\'"*,iagáfdekfe«dt8bb regíoyu kft kDMben. Ara 1 frL
pJktva«..gTB]iSakaek ^at 0«ylH»rr? b«kDl<Mu elBK.Bt.1. után lapunk tUEin)nl]>él<lanyával pky^yeba «19flaetr>t kttlrt, annak a HiflU|> ogy [xíldányával la kDdrunkmilluk. JlWüboa ka tartják magnnkal.
1 TKLTÉTELEK t féU«T«, aaaa jollnalAI—derember vérjiiig * írt., imjrjnil.Wre, aaaa "TulIwaUff "pnileailmr ie|.lU Hfil TTJ mfilapraa ,Vflnka«ili klrályná- cm.nagolúual egyUtt ÍK) kr. í\'íkslt PafMaJaalai bariban IBOU.
¦ \' , ... Komdcsy József,
_ , - ------ ..............mint rOmnnkAUrn.
iSvéMtül órteilUlünk _ Juliin v\'nViig itjOh, asookivUl egy-egy peJdái.y 1 irt
ifllapidlnkat mellett —
fc\\"péW**k » .iPüríTI |lftrL«V-HlVA 1 L\\|»* kUtlóhJv..tnláhoi —^jVílíf^fcw Í8-lk »«. • ) ulattJUttdófa. (187-2/2)
...... !! Egy ezüst tallér egy forintért! 1 (B31_1S;S)
A ca. kir. vámhivataltól %0,000 p<»ro»i (allérérí átvett bleletodt teaárefa a beés-biztoe rendeletire Lf),000 osatr. TorilHért egyenkint vagy egyes uasxeválasstifi&al Aaké@> (evén klnrulliiiunk
a C3. kir. kizár, szabadalmazott
LEN ARUK RAKTÁR ABfiNÍ
Ooldschmiedgasse Nro 3, lm neuen Bazar.
E.-v véc taieJeretdf váuon, 56 berlini, 50 lieti rűf, 20 tallér holyett csak 20 frt o. a. Ew , (Odi Usa» bielefeld! VáSZOn, 50 bécai rGf. S-l tallér helyett c««k g4 frt. Epy . Igen Oson KÖvet &*i berlini, M rüf, 37 tallér hi-lyítt oak »7 frt.
E-y , leflfltTBaabb batUlt-«8vet, &Ü béui rflf, SÓ tallér bflyett caak 35 frt. Egy , uovst, M berlini yagy 30 béc*i röf, 15 tallér helyett caak 15 frt Etry . Uaenkssiltstt nehéz hAzrvászoa, 90 bécai r6f, 10 tallér helyett csak 10 írt.
12 darab blriefíJdl Ifla^MhlBBtlS, 3 tallér helyett caak 3 frt.
13 n sasa filOja^M-UBbtMdtJ, di>a«* we|réIyB«ttel 5 t* fél tallér helyett csak 5 éa fél frt. 17 leirflnrjjnakilUHr^rnatkBwja, atlaaa-uegélyaettél fl, 7 éa » tallér belyetl caak 6, 7 éa 9 frt. LeMutslBaBflfVb nnmrlym, fi rii f.íl, fi, 7 da H t*iiít hrljfri caak 6 éa fél, fi, 7 éa B frt. Tr.bb )UU0 aárSL karUat-elair é« Nnos-kssdoli fioom Srl. Mal himséant, darabja 40, CO *¦ 80 kr. ChfttaJ lelyeakeOdfik a legújabb negélyaettel, nA izáatra. darabja 90 kr.
tt!n irr« it
~fnk »áma ó» aa ára.
Egy db iteii jo vauoulBQ. mindegyik férfi nagyaágboz alkalmasra | caak a nyakmértéket kell hJ^; . - lé. fél, 2 éi fél íi 3 tallir 1 * J" \' — ~ -
é« fű
helyett caak 1 éa fél, 3 éa fél 8 frt. íren finom bldefsldi VálZOOJBgBk, legjobb munka, igeo nép mall-redozettal, 3, S éa fát,
bolyéit \'"V a frt BO kr, 3 éa fél 4 éa fél frL , Igen finom bid Bittel VtazOB-iflnak, aa nj divatú kereait- ragy m el íred 51 ettél 4 éa fáL S éa 6 tallér k*lT«t
caak 4, 4 éa fél, ő éa 6 frt. VászM fertMábravalak báai ráazonbdl 1 50, 133, », i frt 50 krig.
Skirting fftrfl\'Inoek fitiora m ell ur mm lékkel, tetaiéa aierioti aaép azab&cti ?a nagraágn S, 2 éa fái, B tol
belyett caak \'2, 1 éa fél éa 3 frt lirón sxép azrnt eartai-laaftk, legnjabb rau.trájrj 1 éa fél, S éa 2 a fél tir b. caak 1 éa fél it fa ill ft*. HAI vaaiva tagak kUlOoféle formerai telaséi neriaü naeyaágbaa 1 éa fél, 2, 9 éa fél, S talíéf iMf>äck «sah
1 éi fé), 2, 2 it fél, 3 frt.
Finen aLl váfUn Isoek himtié^l « oipkéleUel 3 éa fél, i é* fél éa 7 tallér bolyért csak fl fa ftS, 4 fa
fél fi frtl?.
HQ ItáJé-iBfjBk Hm.ro riaionból 3 éa fél, 4 éa fél tallér b.lyett csak 3 éa fél, 4 éa fél fri linóm uimawfi níi hiló-Jnaek finom ráaiouból 6-0 tallér helyettaoak 6-8 frtig. Nftl Mdrigok finom battiitl.ill vagy ráiionbdl 1.&0, 2, fisom blmaésfl betoldással fa
elegana 2 frt 80 krtél 3 frtig. ini kirMltBnyBk niegan» isafaá«sal, fenállé ragy I«bajté gallérral, 1 és fél, 2 éj fél, 3 tallér bar/att tsak 1 fél, S éa fél, 3 frt.
UltSaykek himaéaael éa caipkóvel, legojabb minta, 4 éa fél, 6-10 tallér belyetl caak S fa fű, 4 fa ÉH ¦géaz 7 éa fúl frt
N9I MSkjtyAk knrU ussályoi mhákhoi, finom kéatltmén} 3 ?a fél, 4 éa fél, 5 éa fél frt, lgtoa
hirn«í.»el ? éi fél egéis 7 frtig Bardal gyaplo-aelUny éa aattráa férfiak ét nCkoek 3 és fél, fél éa 4 tallér helyett caak I és fél, S fa «8, egéaa 4 fnlü.
10,000 rUí harumn.-.o! aiéloa bretafeldl febér fUaJ-vaiZSB, bécsi íGfe csak 85 kr. 20000 rir Unom sbJrtlöfl, rCfo raak 85 kr.
Aj elkOldés ntinv^iul mellett eaik flsKI to tik *¦ o « trák birodalom minden vidék] Tarosába N frt vásár-; Iáinál 6 darab keadS lágyan bozzi adatik.
^ff%7|H a An die k. k. Oaterreíchisclr» ml kttn. UifWA- ind WW- in Wii3n, 6oldschaledBas8e^ 3. toIteuea Biaar,
Die hohen Orts autorisirte
Centi^-A^nl^ii^KanzM "far Industrie,
Hau del und Gewerbe
uifd das Bank-, Commissions-, Prootokten- & Incasso-GeacUft des E. A Liücaci & Comp.
Users Stadl JUtfttoaaptati Nnlfi Pest, bflfaau aicb mit dam An- und Verkuft aller Osttttngeo JMterr. BtaaU- tmdlaitgrtrieftaafar«, mit deaa Vakmd» na PromDisen tou Kredit- uud HtrtaUlqoaen,, ¦JUnrnÜiobeii aTüalladlieken EtToeten und Oowpoaa, Bamaatüek Swisarti ¦ kardselier Papioro nnd Werthe. Vemittelt und gibt Oaidi^raohttja« anf alle Arten SUaUpaptre tmd Lotterie-EF-.tTeotenin grirsscn und kleinen Hümmes und auf einzelne Obligationen und Loose so-.dan Torlheflbattestea BesUa-garigen und auf b«liobige Dauer. Empfleklt alcb aar acbtiellent soliden nnd reellen TemleÜang MÜmw In dasa Bereich doi Handels, dor Industrie nnd Qeworbe einaobllgigen ÖosäbkfUvorflllen, mit dam Vorkanin Waatvat, ¦ Produkten, Wcchanln und »o listigen E (Tee ten, insbosotidero mit allen Dank-, Cammissions, Prod Boten laksa*»- ¦ Gesobaftcn, mit DlonaUniliBtlanireiuiach allen Oatbegorlen, Eloeirungon rön Capttalion, wie ia gmrlnnreioltün und aloborn UnUjrnobranngenrKlnfon, Verkaufen nnd Vorpaobtungen toji^ Admlnlitrationen, VerfuauDg alfer erlaubten dohrifton,\' alz t Onadongesnobe an B«. aposi-\'alajaatli,1 _lUcarsn_ab alle hoben und haehatan Behted*a,-«öwlo aooh Itaeuraeiu Strafsachen, Ocinobo am & _ _ ¦:.PriTlleglen, dorZusürndigkcll mu ErtbeilungTon Qtnmathssebeinen, Conceasionen für Oesobzft« nnd OewiErb«,
V«rfhs*ong van Oonlrsjsten.^Bchuldver*tJiroibnn(tin, fC^lirangen, Quittungen, Basarven, Zaugwlsiasi,\' TastSia ifrm, {jodle»\'"" m*A InUhnUllonen etc. et^ Attfiihr. JUvlaUw* nnfl VnrflUl^l i m naafajWfWjalM Irl; ttlT \' .rutSWHi In die betmlsohen.und fremden 8pntcbeii,13MlrvajMa, ClirrtlilliMTazl oto. etc. —:RpOmAmh vk€ MfaM taraitlrt ni die Vorauri<jakalr ilalt WWrTtVrt^IHa RaaaM lit tl|M VMtUattafari aaitfatajifc-:
Wajdits József kiadó-, lap- éa- nyomdatulajdoiios Nagy-Kanizsáu.
\'-¦^é^Mmxfyeh 1669. junins 26-án.
-¦".¦*r:-------¦
-siV íBSii2Iíí\'?i
+ Ziilii-Som
¦ bű
Kiterjedve
SOPRON- és VAS 91 EGY ÉKRE. a S7i|tlrftria!«m. kereskedelem, ipar, ^pdászat, tudomány és mOvészét köréből.
¦Juta szmbatoR,
r. WAJMT8 kflnj-rau-a*Jip>lúaál\'»i>.
Előfizetési foltételek :
|j H«lyti*i< báauöa hnrdáiuaJ ín vidékre iioaiiui «Utál
50 ,
V bot rnuatio. pctltiat^rr l-t.ilr 7 kr.
l»E<>r 0 A. nnad.iLjaTábW rr^taíi.4
niuSW\'i«»MÍ^»w>lilStl<r»
A .tfj-iír Ijm1
^UliUérl fi kr.
so kr.
Hirdetéseket elfogad
óta: »HIADÓ-HIVATAt..r,«
to: nAAaEWSTEW tVOOllí
Iliflftr^tU^rixCBSXtTiSrU
Népnevelés.
XV. nflrelésxeti pályama. (Folytmlii.) .
: Ha után a helység gyermekei ily nevelői ájttt tudatlanul, erkölcsben elöhaladas nél-\'541 étik nagyobb éveiket, ki lehet oka, mint
rvel óíy kegyesen megajándékozta? — A megye rendelkezése útján ez Így nem történhetnék, mert ott a dolognak Uy igazságtalanul kiütnie nem szabad. — Tartoznék a „megye évefi&ent többször megbízható meg-bjzoUakai kiküldeni a népaeveldék megvizsgálása, a\' lényeges hiányok kikutatására, kik a panaszokat minden oldalról kihallgat-
nák, t a megyét etekről tudósítanák. Ekép ügyök orvosolva leendenc. — Tartoznának .azonfelül az ily kiküldöttek megnyerő beszéddel arra ösztönözni a szülőket, — hogy gyermekeiket Szorgalmasan intsék, figyel-jnaztesaék.az iskolára, mint oly helyre, hol -xaistegv..előleges szántást-vetést végesnek, •|h««lin lléiiii, mely munkásságoknak gyü-•¦Brötestítcssk kesébben, de hálaadólog fog-•^élTtani. A-tehetósbek részéről pedig —
kon javat\' ezéjotva — üdvös hnuie a szegény pórt, ha,gyermeke észrevehetóleg szép te-lstt léggel bírva, gazdag reményekre nyújt kellőképen segélni, hogy de temessük \'eloly sfakron a legszebb tehetségeket, — ;fcogr ne legyén a pörből mindig por. ,íkjí gondolkodván a népnevelés felett, agy látszik, csak egy szent akarattői függ nemzetünk boldogsága, mit ha teljesítünk, f irfit\'ua igaz honflniiag buzdnlnnk, — Miptn tized alatt az európai műveltség latnaasalaajirank. — . -Mistán ezen intézkedések királyi szentesítésen mentek keresztül, szent kötelessége a^íietjéDek, — azok életbeléptetése körül \'jfíníant\' érvényesíteni, ha azt nem tenné, ti abból eredt hiányok kétségkívül a megye \' vetheti: .volnának megrovandők. Törvény-isütlkg U-van fejezve az, hogy shol a nö-voiííkék szárai az 60-et túlhaladja,\' ott "S\'fciÍM\'T01"*\'— tanodát állítani kote-.iMst^issjrtlléi a tudományokban 7-12-f ísal*r%i^a^aamlieliiifjiurfgnak.eUe--yaJtkaMl-asUséfes. Nem- ugy-azonban, mint némely együgyü szülők vélik, hogy t i. ^"Iskk\'or, kUdOTgyermekelket iskolába, .¦Ujtjriíisnkisagijséget illetőleg otthöTfnincs
Szóljunk most közbevetőleg arról, mily egyéniségek alkalmazhatók népnevetekül. — Természetesen csak olyanok, akik ha nem terjedelmes, legalább oly tudománynyal bírjanak, aminő elengedő orrs nézre, hogy uecsak az slnép, hanem o~ műveltebh\'polgárí reud körébe tartozó is elmondhassa felőle, hogy tudományos-és-eikölcsős tanítóval, népnevelővel bírnak. Tartozank-o egy oly a népnél is tudatlanabb, s* léptem nyomon erkölcstelen, iszákos tanítót körünkben megszenvedni, ki nem hasznára, hanem kizárólag karóra van ifjú sarjadéknnknak, ha józan értelműt, és nemes erkölcsöt alkalmazhatunk helyébe0 iíeg vagyok győződve felőle, hogy minden ukos ember azt felelendi — nem! — Akinek mije nincs, másnak rrernTdhafja. Neveletlen, élettapasztalatlan és erkölcstelen ifjú, ki valahová szemtelenség, vagy hatalmas párt-fogolós által nevelőnek furakodott be, sem tudományt, sem erkölcsiséget nem építhet a még tndatlan gyermekekben, hanem csak vakságot, tudatlanságot, erkölcstelenséget terjeszthet környezetében. A község pedig, mely ily nevelővel bír, csak a tudatlanság és_erkölcstelenaég leendő nsgy veszélyének
Urtéeák, -hogy gyermekei kitavaszodástól -/m^\'-)M:jtiiát:taa látják a népneveidét. I&r.ka\'e\'téltídtttben eljárni, hogy-az egy-\'•VfT«„Mnsia|caak\' szülöttjeik feltétlenül, a . -aankíjt*- saanateket kivéve, folyton: egész évem át látogassák a népnevelő előadásait, •Sla^í^ isépszera •oktatásait. Fájdaloml c - Wvotíy^méíjszegése nálunk úgyszólván napis1 ^W^.vsn,.!ZaU.,.beláthat mindenki, oki lássak t filmi tietsl.sskiahelyiiég iskolájába tattá nya>nj-esjs»eRMtazer. betekint, & \'aiíisioiil, — mily nagy kllönbtég létezik Uínjekben a tanítványok száma
von kitéve, mely alól rrfbbntakoznis aztán nem egy könnyen sikerülend, mert tudatlan nevelőjének működése mintegy átokként su-lyosodik reá.
Mi oka annak, hogy népnőveidéink több helytt flrcsok^igyannyira, hogy ritkán látogatják egykét család gyermekeinél többen? Kern egyéb, mint a néptanító oktalan módja, verekedő természete, és még oktatásbani hanyagsága is. Mindezek fölött — ha a legegyszerűbb pórnak is szemébe ötlenek, kell-c csodálkoznunk ? Legkevésbé. Mert egy ily pór már csak azért nem járatja iskolába, mert állHja, hogy tanítójától jót, hasznosat, és erkölcsöst nem, de csak károsat tanulhat. Hogy pedig — gondolja magában — gyermekem roszat tanuljon, inkább semmire sem taníttatom. Az ily együgyű, de természetes okoskodás már magában is orra int, hogy hatóságaink a néptanítók kiszemelésében szorgos gonddal járjanak el. Mert különben tudatlansággal kapcsolatban annyira terjed az erkölcstelenség, miszerint annak jává télele csak a késő unokáknál leend sikeres. Vannak, kik azt.hiszik, .hogy ha olvasni, aj uiuiuu uinco imi\' s^m(llni tudnak, káté kérdéseire meg--By-értelmezéa következtében-r-fdeIm UV**&, =>»r » nevelői tisztre is - 1 érdemesek. Korántsem. Tessék előbb átha-
ladni — ha nem kitűnő, legalább középszerű előmenetellel legalább 8 osztályt, tessék előbb meg fontolni, plmélkedni a nevelói tiszt méltósága s czélja felett, s ha érzi magiban, kogy ön jász oly kitartással, bé-ketürésBcra népnevelői pályanrmely a még -tudation gyérkóczezel való bánásra feltéte-loztetlk, igényeltetik; .— *ön*-\'akkor kalapot emelek ön előtt, elismerést akarván mutatni ezáltal arra .nézve, hogy talán ön is népne-lőnek termett. : \' , -
(PoljlHrBr,) *
SZERÉNYI ENDBK LA40S.
„Izrael népe fölénk galamb."
(Válasz Bárány Gusztávnak.)
Ki hátiját fLhi,
Ai írereti legj^bbaD.
Jleg fog bocsátani, hogy Ön ellen, akinek becsületessége iránt tisztelettel, személyisége iránt vonzalommal viseltetem, — lesznek e sorofc Intézve.
Nem Bárány Gusztáv az ember, hanem Bárány Gusztáv" a politikus ellen.
Ön vádolja a zsidókat, hogy miért nem voluk balolduliak, s megjegyzi a „Balpárt\'1-ban, melynek Ön lapvezére, hogy „Izrael népe félénk giilamb.\'
Ez vád akart lenni — de nincs éle.
Azon ország szerencsés, melynek sok oly polgára van, ki a hazát félti.
A deinocratia fejlődésével növekedni fog a vagyonos és független polgári osztály, — mely nem fogja örököloi a nemesség opponáló politikáját, — nem fogja szaporítani a politikus csizmaziák számát, hanem mnn-kája által biztosítja ^óbjt^t; az ipar, kereskedelem és tadomáaÉaereh tör előre, szerez polgári érdemet a g^Lrapítja a nemzeti va-gyonosságot._
\'¦\'.- ezen osztály a haza ügye körül kocz-káztató politikát soha sem fog fizni.
Ezen osztály nem fog demonstrálni, de mindenféle absolutismns ellen, jöjjön felül-j-ől vagy alulról, megfogja védeni a hazát és a társadalmat.
Nehezen érték ezt a nemesség fénykorát megélt férfiak ; s úgy látszik, hogy ön is, ki ismeretes jólelkületérőí, s népszerű hajlamáról, kinek hazafiságában én soha sem kételkedtem; még ön is osztja osztálya cló-itéleteit, s hagyományos szenvedélyeit.
Innen van, hogy nem érti Ön, hogy a zsidóság miért deákpárti ?
Nem azért, mintha a dolgok folyamával mindenben megelégednék; nem azért, mint ha nem volna érzéke az alkotmányosság és vonzalma a haza iránt! Epén nem 1
A zsidóság, mely nálunk a valódi polgári osztály magva; jól tudja s érzi, hogy a szabadság alapja a polgárok jólétének s boldogságának, s hogy ő e hazához szent kötelékekkel van csatolva, de mint gyakorlati és gondolkodó nép érzi és látja, hogy jelen viszonyaink között) midőn a szenvedélyek a nemzet millióiban felkorbácsoltattak; ezen válságos körülmények kőzött legtöbb sikert biztosit Deák Ferencz politikája.
Ha majd lezajlik a szenvedély vihara, ha a liberalismus magasztos eszméi áthatják a nemzet rétegeit, — ha a pártgyttlőlet elveszti élét, és a hazafiság BZent^érzelmében összeforr a nemzet, — majd ha ekkor önök, kik jelenleg balpártiak, felfogják a szent eszmék zászlóit, s küzdelemre hívják fel a haza ügye mellett, s. a kivívandó diadal a haza diadala leendőkkor kövotnrfogja önöket a zsidóság s minden szabadelvű polgár 11
Csurgó, 1869. jnn. 18-án.
ANDORKA GYULA.
Kérdések,
melyeket a ezenaHő megaüatdta vStfett m. kir. pénzilgyminüter által óh ezakbizotimdny (enquéte) egyet tzakj Hoz, testületekhez ét egyletekhez ti nek hatámott.
AlMialém tínUmk,
(FoljUtir.)
19. Ha nem felel meg, mlmV. adó-rendszer felelne meg leginkább a i korona alatti országok érdekeinek? leendő átváltoztatásából minő befolyást lehetne várni a 3— 8. pontokban felemlíteti viszonyokra nézve?
2Ű. A szeszadót nem lehetne-e agy kivetni, bogyazt ntan mint eddig, a termelők fizették a szesz termeivénytői, hanem az a valóságos fogyasztástól mint itaiadő szedetnék be ?
21. A szeszadó jelenlegi kivetési módjának a 20. pont szerinti italadóvá Irmffl átváltoztatásából minő befolyást várni a 3 — 8 pontokban felemlített I nyokra nézve?
22. A-szeszado fizetés és i zés iránt minő i
a nagyobbszerü, mind a kiiebbszerű t dék részéről?
23. Az ellenőrzés mostani módja sseffftV.-". lel-e azon kelléknek, hogy a sz«szadfr4orréig^ c minden irányban pontosan végrer^taatékfi" * a rendtartó szeszfőző a rendnemtartok sSasV védve legyen?
RKe\'raVt*!.
azon nagyobbszerü szeszfőzdék tztmpowtjS-bíl, melyekben a tzsfre-erjetstítn «M edények összes űrtartalma legalább ii Jff akó, is fiigyártátra listttartalmu uwyy -kot, u. m..- kttkoriaát, gabavaiumüJut,^ burgonyát it hüvelyét vetemények*, isv^ txfbbií rejuit vagy czukor-Sled&et Jkusvi-i ndlnak.
24. Minő állapotban vannak a Jeleattf- \' fennálló adőátalányozási törvén}\' behozaJalsl - ; azon nsgyobbszerű szeszfőzdék, melyek iisat-tartalmd anyagokat, répát ésezakarta4éksi> S dolgoznak fel?
25. A nogyobbszertl szeszfőzdék .ISSkr állapota mennyiben alapszik az sdóátiláirat-.:, zás rendszerében átálában? és nynnyiassi. az 1868: XVI. t. ez. némely egyet határa-za tóiban ? T \'íi\'ii|
26. Szintén egyébh riizoayok és Mtt|r \' menyek mennyiben vannak bsMyáasii sasiy. állapotra? ¦>:=>"
27. A magyar korona slá tartásé arsai-gokban, sz sdőátalanyösás fennállózaáéja^ különböző befolyással vaiwr uijnltrts*1. \\>. lésre, ahhoz képest, a mint.felíolfűirittá^ gabananemüok, horgonya, gukorlSdék v»ait,t répa használtatik? " \' *
28: A mennyiben a szesz drágább j gokból fokonldnt többe kejul,iriiit|a«l anyagokból áliltatík\'eM, Vttra^feJ ,esőbb nyers anyajok lstaU.\'\'JfML { iiin ¦!¦ lejkol i e)iip
yoxási randnor?^* ha mbb VAetöség-annyiban az aáSatal*. ¦előnyének *^**d&J&!#^^
í e^faWtetbSfe ?fc |f|
wmmúitj^-fL ttít egytA^^ * dnaabb tar ía -keményítő tarUlnra nyera anya-: ^ ^ok íclbimnálását ? rogy inkább ezek fel-kazználása esetében nem cszközől-e részbeni " kiegyenlítést? r-.-^;\' : 80. Az ad&talanjozás fennálló rend-^ -^iz*rt-IebűtÖyó teszi-e a 12.uantban emiitett i \'-_,^jyOT-ani^]4TféJ^6oíasá^.aW esetben] ¦:^\'"Ít^ lift ezek valamely hátranyoB körülmény J- ^WyTJn^aóSffŰtBcn némileg megromlot-takPS^tffcéTa/H jelenleg fennáílö azeszadó-iörrtoy egyea Imtóruzatain mennyibeiHe-l í&ltfvfíÉtáfatnj, — hogy ezen hiányon, a ^f^Sftt^í mint " JP°rofi,; osztály
_ öűtSeineíiséVelrac néikul segítve lenne?
~ 31. Sa az adaátnlányozás elvben legczél-irányesabbnak maUikoznék, mit kellene Azon még változtatni, bogy egyrészt a szesz-: ipar éráeke veszélyeztetve ne legyen, más-
.....tttzí az~ tm Vonatkozó határozatok egyolda-
¦¦¦¦¦ ^nűAí\'ki ne zsákniányoltassanak? \' ^im^Ak 186&Í-XVI. í. «. 5. §-ban
órán toU-ttzlotmunlut frímbkftdU^ "virozatérítteiik, s ^helyett a s^óz#aL bizonyos siázalékig adúi eleiig^éfilMn jéa*^ ni? bányíKazalélág\'^ehetné fezen adóeU ^Vn\'^MÍtcá? bány^BzazilStii
k,/^U#ek meUet^WK itcktei lehetne 1géDytJadn|; BzeszadoVisszaténtésre7 \' ; -¦.t.íiV,^ 34. Az 18G8: XVI. t. cokkbea ;a különböző nyersanyagokra nézvo megálln-pított erjtartam megfolcl-o a tényleges viszonyoknak ? vagy ohujtimdo-e ez irányban
váltom tatást lutesitem? ___- - :
Atsz(isz/őzési bclmflvclot egyes & különbözÓnlódjühm képest mifélo és pzóttk szerint hány mellék edényre vau szükség? és ezeknek számszerűit ós nagyságukhoz képest minő arányban kellene állani az\' erjesztő kádak teljes ürméreti nagyaág.íhoa képest? — (Aráuy százalékban legyen ki-\' fejezve.)
36. A főzőkészülékek különböző szoi-tr-zetéhez képest, 24 óra leforgása alatt, Iiiu\\ akó czefrét lehet kifőzni, ha p. o.^az első főző üst űrtartalma 50 akó ?
vfuljri. kn»)
- -.—logláltr azon határozat, mely szerint a szünet nélkül dolgozó szeszfőzdékben, 6 _feónap_el-fbrgátt alatt, a közben szünetelő szeszfőzdékben pedig a törvény által megállapított
¦^jSjtBJjdény dalait, az üzlet terjedelmen, vál-utojtíatni, t. L azt sem nagyobbítani, sem stAebbre vonni nem szabad, megfelel-e a ¦nexógazdoság és szeszipar érdekeinek? s ha
-—-Bem, mennyiben lehetne és volna kívánatos, él átalányozásra vonatkozólag azon idótar-
_ ^m-fnegf^ltjntirífB, Tnf\'1y a1"** -M — J>en változtatást tenni nem szabad ? ¦j 33. Tanácsos lenne-e megszűntetni azon kcdv.zményt , mclyszennt a szeszadó 48
Még egyszer a nkanizsai követ-választás b Jókai beszéde.
Június hó 13-án értekezletet tartott a Xagv-ltamrsa vihtaztÓ-kDraieir balkozappRW a Zöld\'fn vendéglú nagy termében. Axun hírre, ho,Tv Jokay Mór fog a választókhoz szelni a kép v ím .-1.% jolült végett, a tereinbun már 3 órakor dmui/m igen nagy számban jelentők meg nem csuk .1 bal, hanum a jobbpárti választék is. Örömmel zajos éljenzéssül fogndtiltott Jókny, midóu né-hány ügy tárcával n teremben mugjelent. Ai értekezletet Horváth ügyvéd ur nyitá m. x azon kijulen teásul, hogy a gyűlésre összclin n-taknak tudtára adja, misi.i-.riat *z <*lébbi ferfj viselűjelölt, Martin kovics ur, a jelöltségről I--mond, Jókay Miir által ujánlutt Hurn hu ¦ javára. K siavuküt Mjirtinkovics ur iöüi-tik-azon mogjcgyzéaaul, lmgy tÜbiriií bivatalti laui-
iltitt nem vállalhatja ol a jelöltségfll, és ürömmcUj r ongedi azt It, az a, tárén igűn jártas éa Ügyes \' Horn Edo urnák, kit kozalobbrol fog megUmer-tetnl a jdoolovökkol Jékay Iftfr-nr néhány szóval. — Eire^jJókay kezdett bzóIdi : - , ^ ;MfauleiMfc^ hogy a.
ayülekezetrű oly tnánioaaa vegjeloatek* -Hé> \'ik«>7raáVal\' \'fslinplíiU!, ..hai|7^«^nárt^iDÍBft> -réloményU ¦ mit klván.^em — u^yizál — fóld-^tldnraholdst, nom carurt, nem forradalmat akarnok, hanem hazát, a hnza garat, és aJkotmá-nyuukat akarjak fontartunL Éa hiszem, hogy mtodnyájan jgy vclukodnuk- De hogyan van az mégiflr hogy\' bonniinkut az ellenpárt zavart eltiíddzil, fórra lalmut akaróknak mondanak? SOt mi ttibb, Kanipa többi állama, Austria-, _FranDzia- és AngolorazágrUy Vágalmakkal illut-lek bunaünkot 4H-bao, és most is., — Ennek oka ez : Hindun hírlap és ajság telve volt e ráyalommul fulílünk 48-ban, hogy mi netn vagyunk soha megoldgedvo, ^- hogy forradalmat idihKlnkoMj murt uí osztrák egy milliót fizotott az njsig As hírlapvezotáknok, hogy igy isuit*r-tusaun meg bennüakot a külföld elótt. Mi ter-rnéftzeteson nom védhettük nlagankat, — mert nom volt pauzánk, és a mi magyar nyelvünk rsak e kía terülotro, hazánkra Bzoritkuzik, — semmiféle más tartományban ozt nem busri\'lik, iís iium értik; mi magyarok ezért nem tolmá-caalhatjuk ügyeinkot a külföldnél, és igy nem vfidbottük magunkat —Volt azonban 2 fértiu, Írnek szivén a haza java és boldogsága volt, kik miután részt vuttok a 4tí-ik forradalmi caauikban — a külfűldro menekültek, és ott, nevezetesen Paris éa Londonban, védelmeztük bennünket teljes eriShűl 20 évon át azon rágalmak ás méltatlanságok ellen, melyekkel bennílnket. illettek; és ezen-kel férüu. nuvc Ludwigh János és Horn Edu. (Zajos éljenzés.)
„E/eu utóbbi, t. i. Horn Ede javára mondutt Iü a jflüluégrol Mortinkovics barátom, ki daczára ii nebéz k\'irUlményeknek, bireu báturko-dott elvéhez ragaszkodni Jutalma vull Martin-kovics barátomnak, hontáraai éljenzése és megválasztása* kepviaelÖjeJüllül. — Megérdenili ű valóban e jutulrnat, hanem, amint mondva volt, azno üzeréay beismerés biríák reá öt lemondásra, hogy uda a fionnczirllifi dolgokban U kitűnően jártas férüü ktiTl, & ITjron Horn Ede ; tuliát én is u^t ajánlom mégválasztásra.
.Eddig l\'iiriaban uirtózkodék, ?3 must az ottani vál.i-\'íüi-t aíkulmával mt\'g akarta őt választani a Siabadülvü párL En erról tudóditva, azt
irániMia „Utfito*! JiriftsaJUhsaJaA^
Teszeaelfi\'mben, (oatoa-flgyek vaaaak eldtetea-
.\'*OttbaL^á^aÉ 20 ezer íraacot iövedel-meaügBáy^MUitbÉsii^ igazgatói iUomáaát, hasa jött, á baaa Unrlgoziait előidézni monkálko-dik ós fáradd 7"
i ^MŐkem\'s^imiBstagy, akár minó valláaa fa valaki, legjobb barátom lehet, ha politikai véls>-mónyünk eUankoxd is, — mert van aekeza ap ellenpArtiak k5xt is jó barátom; annál is inkább, mivel más vallású, de a politikai vélemény tekintetében velem-megegyezik, miért nem pártolnám? Itt továbbá arról ninosen asó, van-e valakinek szép szeme, vagy más szép testi tulajdona , hanem a politikai véluraény farag kórdésbea és mivel. Horn Edíf a mi politikai véleményünkét váHji, tóhít azt válaszxxuk mag.
„Tlizr.nyoa Tőrük Pálra, ki\'püspököm éa igen jó barátom, nom adtató szavazatomat, mart politikai véleményünk ellenkező.
.Miért is nézzük azt, hogy zsidó vállasé-o valaki ?
, Azon, bennünket zsaroló qaótaazed^xaidék-kal ellenkezem, kik 68-Kan a o^táfr\'éa^Wtag ránk róni; do azon zaidóvaHáaa polgartáruink, kik velünk 48-ban egy hajón eveztek, kik harczoltak a haza szabadságáért, — és kiknek mivel ekkor velünk voltak, egy milliót kellett sarexot űzetni, ezekkel.ellenkezni, nem; exekra azt mondom : trasületes honnak, éljenek I (Háromszoros éljenzés.) „Uraim! Ha valaha egy, agy a most kávai-ken} országgyűlés egyike lesz alegfootoambbak-nak. Nevezetes kérdések vannak a hasa ama fülott eldöntendők, és ilyenkor oly egyént kell oda küldeni, kí biaonyára a haasv^a^ért-ár alkotmányunk fenntartásáért dolgozik, "ét H«b Ede ily férfiú, reá büacke lehet a nkanfsail váiaaitókerület. Én .beasületemre mottdom,\' uraim, ha Horn Edét megválasztják, as omág-gyüJés folytán éi annak befejeztével tapaaztalsi fogják, hogy Horn Ede sokat munkálkodott, és fáradozott alkotmányunkért, és a hasa boldogsága előmozdítására törekedett mindig. „ Hangoztassák tehát, araim, e szavakat: E Éljen Horn Eda, orazággTülési kép viselfiflkl* Miután a"-jelenvoltak soká tartó éljenzett hangoztattak, — Horváth ügyvéd ur az értekea-letet bevégzettnek Dyüvánitá, mire a gyfilea szétoszlotL STEDíEB\' LIPÓT.
TÁRCSA.
Pásztai köp.
"urirm^kaiuioínyrfi
.i i UUbOtt a darab araarra
IV. pályamű.
i.-;viit, ¦ ¦
Unasifon, postUságon "larugán.
\'Eátágaa áll ogr^a] -Usaáakáiciu,
r lőj m
\'.Csak 1
OsanUrte nél, rífaar es U«fTlseIU as 148. svv. Pihenni már knaeUbm
•\'¦ A láador (álra aa J5.
^A^^^ViKík a esaasto holJviUfa
^y\'\':^Ki^\'\'»-:a%aJsa^tarúo bo,
: ¦ Ual.asjj íchéz ksloraaj srcx,
>VIH udhraa káita, *alf \'ajagodt\'.
*ú&Fyr:-\' . TBoB sall\'lába oda lano, ^^¦t>\'-*/s»5«Íi»\'|«i»p, most is olyan,
^-•.•>*- - . >aa lát a kaU^aflnini újat, \'
1 W*"J\' \'vr>ST«uiu futásit
áZ^Í m !ÍTival itasfat a*ruaaál, .
wé^^jJi\'i ^**>»<Mf-ael.ai,áraj « föl dm
. Éa atp^sas,.ab acUtan .....
DJa-fsakÉaUlybati sá; valaki, ...kJ*tm Utnatta, í:*ri^í*t atíadl.
viador, (áradt vándor.
H mit Látott a sötét újtien, t» halkan súsja neki.
.MitkijAhoí in.lalt Pista, Itt találta két letűnj, Njulcs bsnká forint nála, Elért hall 5 meg aiegúny !J
Uig SR5Ss«r kibukkan a hold, Míg tr/wer Fistára nís, Aiatán folytatja utjil, Csaudssan felhüns túsz.
llegyrn, magas irct kópos, Odíbb egy csánlára lal, Benn kút beiját Iszik, dalol, -KáronikiyiSk, iuekel
Innen elfurjulrn, ismút Búsan luvabli mvgj a bnld, UsWíny arczán a búb iont Látitik, ncbáuT soit-t ML
Mcgyen-megjen, vissia se ní-x, Már a hegy foiúbo ért, A vOlgybe itali, éi mtg sem iü, Mig «Lí kis ablakhas ért.
ilcnt íslríad a laiujka: BLkndj anyám, údesem 1 Ilit jelenthet rímos álmom, Várben láttam jegyesem !*
8 aa anya úbiod álmából, 8 tgj aaál : .Fiam, aludj rá, Alom ellenkes<ít jelanl, tfenregsGi] less nem sukil"
De a lányka sslve csak ver, Kaaa padig a ssLl snsog, .Bajnál álom iga, álom, Sa aa telJssOlal fog.1*
Dc a hold mojpxáiita St, Baá BntBtte sugarát, Égi fínr mint ígi balasam B«jt8 ssiret járu át
ilpvkáras Jatt, n nultal ICoáoljgva felejti mar, " \' Labnnyt ssímmol, luüoTányan Sáppal U ilmodta jár.
\'-.KtboIlMjS nlp emleklt ~ Mlat Tüágot, malj klbull, ¦ ¦ Mint egymiklnt aÍTÓ gj«m«k Kii fshér kacsálbuL
Baip álom as élet ník), . Ulg^igy holdas éjjolBB -As Altit álammá Tállk MindOrSkra v4gte4eal \' ^^r-
MUTahíYl FLÓRA
h(_i[p»ala
a falu^gíjftiszj képnek.
ElsUvültü fagyos sóhaját a tél zord, fal legek át-kúrbácaoló szele. Letörli az enyhe népsugára tarlott fold fehér ukaróját — Megérkeztek a Léget lakó dalosok s zengik bájdalukat a föléb-rwlt természet fölött. IIbstart lehelnek a tavasz zsenge virágai a suttogó szellő puha szárnyaira, hogy édes csókjával széthintse a még ébredökre. Azúr szint mosolyg as ég a csodái kikeletre. — A hüvos patak kivetkőzve a jégkéreg alól, szivárvány szín gyöngyökkel Xátazuc az ifjú lombok alatt, — egyesítve a vig csörgését a természet kedves hármon iájával. Hol vad aielek zordonan kiicziigva kavarták a fold összessakgatott gyász-ruháját, millió parányok tünedeznek a napsugaras légben.
Vígan, tütyöréazfi földműves vonatja ekéjét fürge barmával a szikkadt földön 6 a tavasz elsó énekese zengve leng fölötte, elfáradván, az ájtöretü barázdán csicsereg s kaczérkodik párjával.
Vig caongós, kolomnoa tarka nyáj népesíti meg a mezöH. Megzendül a méla furulya is a nyájflr ajkain7~= mintha ennek is ájult volna
hangja,---(játszik a szellő ábrándos el-elhaló
dalával. í
Amott a falu körül zsibongó gyorcnekcaoport tánezol a pázsiton, űzve messze azalaaztott lap-* dájokat, kfizben-közben leterelve a sárga poly-heseket vezebfi anyaiudakat a fris vetéatol.
Egyik piros szalagos, kakaabamnLr..s Urány-kával sétál, füzfasipot faragva. ai. csintalankodva legelteti kis gödöllójét egj- másik, — hivpn inásoTva süldfestékes kusztúrával ekét vagy szekérét.
Tovább a pataknál molnárkudik néhány szólus lapátú kerékfaragásBal, s fürge Unykák lisztet hord nak, hol a napsugarak megtAznek a parton b felszáritdk a vizes göröngyökoL
Lejebb egy komoly fiúcska vezeti csónakját a virulni kezdő uefulejtsek között; apró kaví-csokkar-van inegtültve hajója; leszállítja a ki-kUtÓbe; ott veszik meg portékáját a falu nial-manál_az_iikűUU gyerekek; — most kicsinyben kor«kod«Jk, fizetnek pedig ABC-és könyv- és Írásból készített bankópéiiszel, most már nem tártnak dorgáló tanítójuktól, mire ismét iskolába mennek, vosz az apa masikat, — ha majd eladja, a kajla-azarvu „virágot" .a-LÓrincz-napi vaaaroni- . - - \'
-Háta tanító báesi^mit tuioálj mig katonái gondtalan mulatnak í ^ - \'
- Fogja-hoaszuvsziru pipáját, — boUl aa üres iskolába, s fújja a bodor füstöt-egy kopott
könyvben heverő betűkre. Ha megunja < vasast, kimegy é is a mezőre boazaaki w f nl^ \'— hogy töretlenül haver pár hold földje. Innál b* jő a faluba, boatürködni az öreg biróvaL azt is megunván, elmegy a asoniazéUfalnba, megnásoi collegáját, ki talán alszik bodzagajylya] árnyé-kózott szobájában szalmafonása ágyán.
A falon végigmentében betekint Panna asa-azony udvarába — ki egyszersmind komaaas. azonya — megnézi, mint kardoskodik hasa körül. Most épen apró szárnyasait eteti.
Nézze caak komám uram, est a sok alkalmatlanságot, esek pusztítják ám ki ai ocsoa hombárt 1 ^
Kantor uram örömmel nézi as \'\'apró szárnya-sokat, mintha caak az övéi voinának. Olykorolykor kaczag egyet, mikor a kis csirke úrfiak kergetik egymást egy eltévedt buzaáseznert, — vagy egy férgen bíráskodik, kettő három Is, mig a szemtelen kappan el nem törüli orruk elöl. —
Kántor uram tndj\' as Isten, meddig el nem nézné, különféle gondolatokat hajszolva széles karimája kalapja alatt, ha a nap le nem böknék a hegyek mögé.
Bizony eljárt mar az jdA. — Ertavna<r» faluban; már jónek a mezőről a dalos lualsfr sok. János gazda is megérkezett caeleffiyajj, beülnek tehát rövid ha^taágaabessád^4^«BB : hogy a barátságos beaséd rövid) núrt^^lke^ dódik a terítés ideje, eközben gazd aram \'baa-goztatja a holnapra való rfiportoif mint \'
gyaayarália, egyet-kettőt jdjdatvAtt t ~^ bajuazán.
\' Vacsora után, — melyben a kántor tu azabadkozáaa daczára kénytelenittetett . . venni, záradóknl s a beszéd io^CTer»^ttÍ-»Jájp^-Bokaaor kifacsartatott a cin tora tsigoIyá^\'|i|slj műtét a lefejezett kulaca tökéletes aével végződött a így helyeztetett a falsaak-rénybe, mintvahuni momiaasírboltba., ¦ r
ily önkorra as egéas náa\' népe aUlmöaúdoti, nagy része alszik is már s álmodik aranykalászos es golyalaptA mezők ^a ki tudná megmondani, miről ? ... !1-, :\';\'rb
Lazsaaskán kántor uramnak is este lati, a, fa-. Inban, elLU feledte ám régen, — hogy ooi^qjptr ját keltene muláugamL
Most ballag hazafeléaneastelon utrjzáiT,1 ea*k fi s a. halovány hold vannak ébren .attagskti faluban. . ¦¦--------- - -\' .- •
Ki mondja meg, hát ő miről álmodik, b» nyugalomra hajtotta önbeeaávarodott f^jf|[fr ^
KESZUuK G YTJLAt -m:.\'
ar Foiyttti* ¦ swtówttti,
MeMfclrt ¦ „flü^gowBfy 1 Kfattny" 28-ft tzámihtt, 1889.
^-f4^1tJ~.J^Jr.Qjl.^-/J^\'l.,."rf..1 \' —-\'-\'--
Leveleiéi
l 1-I4b 1869. kOh a partfcuzdekm még- mindig fcedélyfjkpíag mindig izgatottak. Egyik ajljft a másikat azzal, hogy kdvetvá-7 etttfmtl, Itatással ¦ vesstegetéssol emog * tö&bségre jutdat, & másik vtf-^\'iJdllallBtBlfBWt azzal, hogT;.fÜldfólosztási igéro-¦1 irfV^fi jutott gjlíxtAamrtt. Örömmel tapaaztaloni lTOT>z ittlétem óta, hogy e vádak alaptalanok, ¦\'t^i\'^joawuhbaktól az ily vádak emlegetésére ^affi\'Agszor hallhatni Üy nyilatkozatot: ,Bixo-\' nyúzatok már be ra vádak közül egyetlen ügyet eQ^BlUftnkre, ne csak núndlg^TlgaHnarzntok 1" - L pártaxenTaddlrtfil nem mentek még a ma-«j>»i^tftll,ganajflk hitt egyének Bem. Pedig - \'-.A frraím— meggondolhatnák Önök, hogy mily roa líajttaa van1 ennek a nép azon részére, mely J44Sfc*«tán vakon halad, • mennyire megrontja \' üpiakben! BJosiainkat a hernyók tönkre tették, ez Cpárt inaséról tulajdoníttatik Modn y-ánsz-kyuaftc, a máaik kárhoztatja & kormánypártot. \' Hm TzJbmely gazdatisztet részeg bérese megüt, kt I&ás volna ennek oka, mint a balpárt, melyet elért Vádol la, — Megtörtént, hogy a Sirigetvá-i*Öttr *pir hét óta működő német azinéazek nagy kBvfrn**% előtt játszanak, mig a netalán oda té-v«d3 magyar színészek c&ak adóssággal terhelteti távozhatnak,— ennek már kétségtelenül a aWWtoypart az oka73uzánkTtoTu von üszöggel, dfliiMJ ennek melyik párt az oka, arról még
üfo^TÁrtna tndnmAanm
Ifff álluk a Drávamentén 1
Ha hallottan), hogy a tarcaai pusztán i\'Iian. ByibU*, Nádasy haszonbérlőnek mintegy GbO db\'^frkJJa összeégett, dc bővebb tudósítással sem birvk.
Rónusr Fléris neveztetett ki t- A ,Keuo Zeit" német lap o hó végével megszűnik. — Megjelent a nemzetközi ngyeamény szövege, mely Péfervárott köttetett a háborús lövegek mérsékléséről.
Heti szemle.
____ ,_____. JuhÍUb éti 1 Slilt.
(Bfi.J A közoktatási miuister évünk int pulyá-zmt utján egy-egy magyar történelmi képet festet. — Murányi Ignáez temesi ioíspán a w*^ rienbadi fürdőben meghalt — A görög király 17-ái nyitotta meg &z országgyűlést. — A londoni magyar egylet megalakult, tagja eddig ti4 van. — As akadémia nj alapszabályait ő Fel-ika J<Mkagj\'ta.— A bruoki táborban, aug. hóban *agy csapa töszpontositás leás. — A dele-gatáo tíáttjpéae hirszerint juL ,4-cra halasztatott ch —- ÍÁ iMlf fiShg-eacg: családjával együtt Ma-
Íi&vrt* nő mérgezései vádoltatott, de a \' laririaj áiUtburask nyilvanrtá. — Az uj spa-
3ol regena : Serrano. — A tokaji pályaüdvar-l vaaoii azeroncsétlenaég történt — Gömör-\'lM^l i.lniw ríjLji társaság alakult, mely szakem-ftnket kllO)laa»»*»gba a fadöntozés tamil-űjááyosásiti. — Ax .Autonómia" napi lapot enjj coisartinin veszi pártfogásába »léteiét biz-4óaithi.\' Debreczenben pezagfityizet tartalm&zű ¦Sgjg&salfak Jel. korral kellentea italt nyújt ^^Vpolaaí emlékre Halasa László tervét foga^Mkisl, avegj.öl magú vasöntvény lesz. — ( A p»)« sijtóíiróeág uj elnöke: Sárkány Jtizscf. Paatsa a söradó 80 krrdl lftra omolteük. — nisftnaf4sal .Tofenzok\'ct. bfmznly-gyüjtemó-aj« OMgjelent — Aradtól Károlyfehérvárig a ˇani BMtitét az olaszok kibérelték selyemto mJJMito li\'qriffi |i]jinTifllliili\'iiii — A Corvina t-érijolirtfoan rnog kezdi működését — " d^aok^alatt a posta 23 millió k&r-i& agát — Aa éri ajonccozái aog. ar korona onzigaiból 44 *k. — Á budai vérmezén karötó katona^ korházat ,%^azLéa\\b«teé írom-
ly 22-én érkirxott Lon-Han Í!>oÓ UiaiBititkái\' Osernatoni t^aa^eUea sajto^,irtott,.mert öt a déli EsMpfl/áhoai viswájs^jsl^yakiiú Km^ taiMrnok Macyajvaaág iSbadparancano--MMstotik ki-bécaiUpok aaeriút— Koca. i^kraj^aaxtad mmden 100 pillangót w%rr> A* Aradaa; JiMgjelen^ . Aiíbíd* Ít)Mj jobboklali lett\' ~ Hitförinez sel-jáayáaztantiió -jött a napokban a pécsi atasafal^yákhoa üuiulmányoisi. — Murika ™ \' r \' \' Bei len időz. — Gr. Batthyányi ,»m.mjákA.a iefogláltrkiibéri uradat tlLW.iy[KHMM fftoí^oaík"— A----J^*tfc,oUt«\' iga^VSWga plöké-k t±wv&mbnLF átköltözködéare. — . i*S^ tsntíkük járnak aa anti-iMftl,~^YiMwt ii Jouvancel kép-.-si. a-míl^m., . ^jajfjpj^fl^^
..tej:^: Pécaatt .....^.Af at^gns hlmca-
H i i-e k.
. — Ijapank mni számához vnn mtíllékelvo elüflzetéüt felhivásunk, ajánljuk t. kö/.üiiáé-günk bzives Ügyeimébe s kérjük az uLüfizc-téaek mielőbbi megújítását, hogy az expediálásban fennakadás ne törtenjek.
— t\'sóg bejegyzéa A ni. kir, aoproni váltó-törvény széknél májua áti-in líSUU. u tár-Bas diiguk kuruskudulmt lajutrumiíbu l>t!Vt!ZoÍto-tett : „N.-kiinizDui kuruikudulmi és iparbank." t) Kzuu réazréuytársulnt jogviszonyul u magos m. kir. ipar- éu kureakmlulmi tuinuteriuiu iHljí). juuuár l^-án kujt hatáiozatabun jóváhagyott uliipstabályukuu alapulnak. *J) hzuu tárautut czélja a pesti angol-magyar-bank küzremflkö-dcsévut Nugy-Kanizsának és vidékeinuk kuruo-kuiiulmi és ipar-fargttimát uuiuluí éa vlümozdi-Uuii. A társulat Bzékhelye Kanizsa. Tartama ÍH> évre twjedi -4)-Az olaptÖku ^?0,000-0,-0, ínból áll, elosztva ÍCOO db 200 o. 6. frtnyi értékű bizunyos nevekre BzállHult, éa átungLtl-múnyezbetó részvényükre. Kiaebb részletükre azuk ful nom oszthatók, ü) A társulat ügyigax-gu^úaa az üliiökbűl és 14 igazgató tunúcsusüúl álló igazgató Uüát» -által vitetik, kettút ezen igazgató tanácsosok közöl az uagol-inugyarbank nevez ki, a többi tizeukettút, ugyimutcii az ui--Qüktrtuko^gyuicQ vozattiúbbucggul-volaiiiH^ft. A julüulegj ulnük Űróf tízápáry Uú-i, Zalamo-gyt lOidpún. Mtigváliwxtu11 igui^\'utó uiuao3u*jk 6. II. tiuttmunu, miniiunnv uin nu^ykuuizaui kuruskedók. 0) A i^égulturós érvéuvesaége u czúg-pccjíéltiü kívül két igazgató tuiiátaua együl-ttüi ncvuláiró^a, ezek egyikének akadályoztatása usowbüu pedig vugy Markbreitur Jakab titkárunk, vugy pt\'dig OÜup Sjiinu nóvahiirusa sziikscgultutik. hzen «iiIU>l u fuuu«vczutt l\'-igttz»;mó tunácaos, ós két hivaiuluuk aláírása bcjcgyeztetL\'tt Tj Jliudtn a tár^ulul nevében kibocsátandó hirdetés u ,liutlapcsti-" ó* a „Zala bomugyi Közlöny" hasábjain fog küízetútutDÍ.
— (_jnií lírunszwick \'rtiertzi^ emléké-uük díaztó szubrut állittatni tutározta ul a magyar alapnevelűk egylüte éa pedig mint uz ul-bunyt numus hölgy enilékéhtiz méltói, küzadu-kuzáa utján. E czélra íyujtű ivüket bocsátott ki az illeti! bizottság, melyek közöl egy ezur-kesztéségtinkbeu is lu van téve. Szívesen fogadjuk ű szép ozélroi adakozást, s nyilvános atá-madás mullett az illető helyrw juttatják — A szuboremulés védnöko ürót* Nádasdy Fercoczné szül. Zieby Ilona grófné, — a buldognlLnak-rokona.
— A magyar nyuguti vasút A Székesfehérvár, Veszprém, Kis-Czcll, Üárviir, Szombathely, Körmenden keresztül az orsziig határáig menő nyugati vasút kiépitéséru nézve a m. kormány a következő szerzűüést hagy ti helybe. A vállalkozó engedményesük, az áll. m. hitelbank és Weikersheim czég, kötelesek u második vágányt kiépitem, mihclyest a vasút mer-füldeukint 120 ezer foriutot (ug jövedehutjjni. Uyőrott, Székesfehérvárott és Szombat helyen a pályaudvar a m. nyugati és usztr. déli vasúttársaság közös hasin álala alatt fog állani, — as építés megkezdésének határidőjéül a Győr, Pápa, Kis-Czall éa Szombathely közti vonalra nézve az engedmény megadásától számítandó három hónap, a szombathely-kiscaellire nézve 9 hónap. Az elsőnek 2 ér alatt, a másodiknak három ér alatt kall elkészülni. — A cantio 000,000 frt
— Kegy étlen halai. Vasmegye Korompa helységéből aa ott lakó fQvadasz, a mint e hu 11-én este elment hazulról, nyomtalanul eltűnt Keresték; inindenfelé, mig régre e hó 44-én megtalálták az erdőben/ a mint Összekötözve egy hangyabolyra volt fektutre. A szerencsétlen-embert három nap^ alatt ¦ hangyák meg is ölték. Tudósítónk azt irja, hogy e kegyetlen tettet hat orv vadasa követte el, de nem irja, ha az emberi érzelmet levetkőzött gazok kézre-korültok-o már.
— A aalamogyei Külaő-Ábrahám, Kendek, Kő vágóörs, Haut-BéJrkalla, Mind-Szent-Kálla, K&vc*kalla, Haláp, Monostor-Apáti, Kapolcs, Vigant, Tolián-Dörögd, Fnla, B.-He-nyo, Csicsó, Monoszlé, Ó-Budavár, Sz,-Antalfo, Tagyon,: AIbó-, FeJsö-Kis-DörgicBo, Szopezd, Akait] B,-Udyari. Örvényes, Aszéfö, Tihany, &-Fün4l, Notao^Pooul, Nagy-Pócsol, Váazoly, Aráca, Lovas, Csopak, Palásnak, Alsó- éa FűJaő-Óra, Kövesd és B.-Kis-Szőllfis helységek, s ózok pusztai határábaa levő váltaigköteles szőlők iránti igény ék beadáaara kitűztem a foly 4 évi július 20. A sjigusfaaT8-ka fcöaStti 30 napot; • minek folrtan ftUdtOtt rá vjdékbeíi viltaagg-
goaitottakaiJhogy.* folyó^vi apríits 8 áa kffs-zétett miaiatori rendelj é*^ro#«tt ¦wiiailiittr bMdráayaikaf és U\\úi*tíAuw)mMá4kat> k\\om
iOSaiatt nálam Zankln odjatbe. Zánka, 1869. janin* 18-án. Vodnni Rudolf s. k. szélöráltsági joghiztoe.
AlsóLendván a községi biroaáff aa 1868 óvi LIV. t oa. 475. §-a órtelmábon^e^\' alakíttatván, rároabirául f. é. junina Ü3-iu .Klgynázaabaitki Dervarics Kálmán ur lajtqik-udvra munkatársa » löGri — IJ7 években Volt ¦alamegyei szolgabíró, — uírósági esküdtnek Cpíluf^iath Foroucz birtoküa nr, rendőri fol-ttgyulő B városi gazdául p\'ídig Fehér Mihály ur vAlaaztattok meg.
— A bulügyinínifltor Vosmugyét a rablókra, «*ok bQntársaira, bűnrészeseire, orgazdáira éa
Sojtogatókra nézve, további egy évre rögtön-áakudáai joggal ruházta lul.
— Száz forintot tulajdqnított el nem régiben Bogláron a B.;rger és Braumann czég egyik segéde. — A gyanú mindjárt a ms-gédru esett, de mivel a lopást határozottan nem lehiluU reí bebizouy itoui s a pénzt nem tülál-tik meg nála, be nmn esukliatik", hanem az Oaletbül azonnal ulbocsátották. A aegéd líadu falé vettu útját, a főaökui a budavároai kapitányságot a lopás felöl rögtön tudósították. A kapitányság miig is lellw ;i k.-lló lépésekéi 6 riispi-Jatu brediuényrc vezetett. A fiatal ember tagadta ttgyan. tettét, du a-HZ-ícfurintoa bankjegyet üaszugongyólve b egy pijjuszárba rujtve hohuiai között végre is megtalálóik. A tolvaj és a eorpua delieti a buglári szolgabirómk átsznlgáltaltak.
— Keszthely vidék-\'-rül pippüiit jé-jfaűről ludóailjik a pueli lapokat, h"i a gabnanemüek ugy mint szólék legszei»lnsfi állottak, miután fagy és szárazság l- tájt ni>\'gkira.:lte; Íi-An áz/irayd vihar tombult a vi<iék«-n vúgig a u gn-iouÜJtajás. Jiagiyaágu j--L: si::nmirú lette majdnem itz egész tennést
— - A na gy k n n i 7. < n i nairypvmnasiiinii tanuló ifjúság által juuiui* L\'-á-i turuitt b/.avalati akadémiája- a vigalnuira gyűjtött költségekből fentiiuurodt 11 l\'ri 17 krl saját könvvúruk gyarapítására forJitijiták.
— Ornmiifal köziiljiik a zalavAri apátságnak a nagykanizsai nagy^\'Vm:i:wi\',im íráoti ujabb naííybi.\'csu hVyelinrin-k nyüvánulatát, amellett ho;_-y évi-nkitit l <-/.er frttal, a.: épitéö-liuz pedig égys&T iuÍhtt«-nk<-rTa f^rxi frt tat janit-tak ujabban a LTyuiiiádiiitiii múzeumi nuxirösü eszközök beszerzés.^.\' két száz forintot küldöttek az igazgatósághoz, m^ly nemus ósztóabííl keletkezett figydoru s pártfo^.isért készs^ggtJ nyilvánítjuk elismerésünket s a közügy e mérv-bem el") mozdítása ért őszinte, köszönetünket.
— Küszöbön lévén az aratás, felkérjük vidéki tisztelt leYelaxőijkk^jL§gy minden lelkes üíiybarátot, miszerint \'KHpnösen megyéinkben az. aratás minősége iránt pontos adatokat szerezni B szt Bzerkeaztőségttnkhöz beküldeni aziveaked-jenuk.
— Hirszerint Jókai Mór orsx. képviselő nr ujolag tnegjelenend Nagy-Kanizsán, de ezúttal nem magán, hanem hivatalos módon. Az utóbbi képviselő-választás alkalmával történt kihágások s tettleges bántalmazás miatt bírói vizsgálat van folyamatban; ezen esetnél Jókai nr mint tann szerepel, mert az izr. bántalmazottal ó neki is volt dolga. — Mi luaz az eredmény ? azt később tudjuk meg, de annyi igaz, hogy reá, mint tanura, hivatkozás történt a igy & talamegyei törvényszék idézése folytán valószín üleg magkellend jelennie megyénkbon.
Boldogult SÜSEGHY FERENCZ arczké|iére megrendelést s illetőleg előfizetést tettek :
Mcgr. Fiaatott
VII. Grünbaum Mark Nagy-
Kanizaáu.......1 képro . . — frt
VIII. Németh lg. Dúsnak . 1\' „ . . — „
Pcts tstvan Söjtöy. lüfj Jóaní . : -—• Krert AUjo. . . SyulioHngaSi-LioUa 1
L\\ \'• -:r;
IX. Nagy István plébános ur ivén :
Nagy István Söjtör . . . 3 „
Leránt Tamás......1 ,
Tomasich Sándor .... I r
MéazáxtM Sándor.....1 „
Szekeres József Bakk* . 1 ,
Mnylander Lipót.....1 .
, Kovács Sándor Söjtör . 1 ,
\'¦ Sipos Imre Pacsa ; .. . I „
Marton Pál Söjtör.... 3 ,
Tomasich- Méri......1 „
Föinogy Teréz......1 „
Tatányi F. 5 frt utánv. 1 „ Kerkápolyi Aladárné
Söjtör.........1 .
Caaby János.......1 n
Caaby Lajos....... . 1 n
Fricsovics János.....1 . -
\' Gr. Festetics Jusefa . . 1
Gr. Feateticadfária ... 1 „
Gr. Festetics Victor .. I „
Réfy Lajoa Z..Kgorazeg 1 ,
Sipoa Balint „ 1 „
FáicaX B.-Sa.-Gyorgy 2 n 1 Kelemén István SSitor. J
^^fimtmr N.\'SöjUlr .... 4 , \'
... Woki Füldp........1 ,
¦.;-I^i^tIAW. Sz..Lisalén t ,. ^SftÉiAsily Márton P.-Ma,
T.Tífe*" ¦.......1 »í
tS 1 <&iT"
nkanissai ;PsIfÍr-
FOlnagy Míklóa Hahóf 1 Leránt Mária SOjtOf .. .Ív, Kálmán György B.-Ss.-
.. György.........1,;,
Ozvogy Sümegby Eerancm*
Söitbr........ .W ,
SQmeghy->abián Fám 5 frt
utánvéttel......1 ,
Wlowica Antal urnái a ni egylet" egy példányt utánfizetendfl & rendelt meg. ^ "
Aláirt kép-mennyiség 157. \' \'¦\'\'_¦.*¦¦\'"
BeBzottetett 24ő forint, mely ösázag a ¦agy-kanízaai takarékpénztárnál beüxstre van. — Á tiszta jövedelem a nkanissai ío^nmaaittBBS? létűiitendó .Sümoghy Feroaoz aUpitvinT*-r» fordittatik.
Kelt Nagy-Kanizsán jon. 2Q-án. 1B69.
BATORFL
Irodalom. --------
— Megjelent a hozzánk is bekuldetett J. G. Schinid térfélé .Keuostur Wiener BriefsteHer U. Hnus-Advotrat für die östorreichiach-ujigariseha Monarchie." Az uj törvények alapján átdolgozta Dr. Wagner ügyvéd- A kilenczodik " elc^é ajánlja hasznosságát és czébneruségét. Kiadják Pieíiler <>rvegye és fia Bécsben, Mazfe. jjurothcnpiatz Nru...2. Nyolca füzetben jafaalk . imy, ára füzete nkiuj csak 20 kr. 38 aanr pól-dnnyban nyomatik.
-- Klőlizettisi fulhivás az „U j vilá g* czimü szépirodalmi, ismeretterjoszlő és kritikai lapra. Szerkeszti Benedek Aladár. A lap másfái nagy íven, finom papíron, havonkínt háromszor, — minden hónap 1-aő, 10-ik és 20-ik napján jelenik m,—. A tartalmas lap díszes múlapot ¦ két vAl\'ijiit M zenedarabot is ad. így elfinxetési ára negyedévre 2 frt. félévre 4 frt De ezenkívül a h-n^vetuTTzeTuTT rTsíSrc"külön gazdAg diVátféél-szel s mindenféle divat-mellékletté/ Bjolgál, éa igy ia előfizetési ára egész évre csak 2 frttal több. — Az előfizetések az .Újvilág" kiadói éa Bzerkesztöi hivatalának (papnövelde-ntcza 2-ik azám) küldendők. — Ajánlják közönségünk, de főkép hölgyeink figyelmébe.
— A „Kertész"\'gazda" legutóbbi námában olvassuk: *A jobb szőlőmflveTéa, borkészitéa éa pmczegazdálkodás korszerű\' könyvére" előfizetést birdeí Dr. Tersánszky József, ismert saflB-tzünk, Upunk rendes m»"V***Tsa. A t, orvoa ui neve mellé nem kell ajánló levél. & tudományos készültséggel irott mfivot a L sserső mustrálja 115 , a szövegbe nyomot vónynyeL
Müve jelenleg sajtó alatt levén, azt t bevégezt^ig el nem hagyja. A papiros, nyomat, szóval kiállítás csinos, díszes, hibátlan; tartalma bő israerdtBÓget terjesztő, világosan és alaposan magyarázó ugy, bogy nem csak a már szakavatott élvezettel olvashatja, de a kezdőre nézve is nagy előnynyel bír, a mennyiben a aafiloazeti és borászati téren fölmerüld minden egyes tüneményt legkönnyebb érthetőséggel megwjtf azt mintegy szeme elé hozván, 1 egegyszerÚbben tagbilja: zsinórmértékül szolgálhat, mely után. indulva, nemsetgazdoságunk a JÖVŐ nagy kU-csét biztos sikerrel kiaknázhatja-, s épen ezen körülményeknél fogva teljes joggal mondhatni, miszerint föntemlitett mü egyetlen kend a magyar Bzől&azeti éa horáeaat irodalmi taréa.
Mikép a kézirat után sTtmithafi. aa ágén könyv 90 nagy d-ad (lexikon akk«V:ÍT*fi többre fog terjedni; olífiaetéai ára MK^art. bolti ara mindeneseire I5bb 1—d. _;¦=¦¦¦ :-:í )t
Tartalma 3 roaarö van fBloaztra :
Ebő része előadja a aaőJőnÖvényt m/ffgafi, boncz- és vegytani Bzempo&tboX
Második része megtanítja h olvaaét a jobb szőlőmÜreléBi módra.
Harmadik része tárgyalja a horkéaaiMa «a pinczegAzdálkodás ismaretéL
Ezek után legyen szabad a t boráazUttM*-get eszükségen és hiányt pótló mflpártcllriri B terjesztésre bizalomteljesen-íblkérni, l>V|(v>lj módon kflnnyitve legyen aaaa sok kfmtaPt mely a» mfl kiadásához azakaágulllici .
Aa előfizetési pénzek bennoataa lerAm,» szerzőhöz N.-Kanizsára kuldevdffk átvétele után a már megjelent Jvak 1 fűzve, «xoni\\al dijmentősen női*""\' következők pedig megjcüeaátttk 1 legnagyobb pontossággal «s miaif Wá^S^^ kfll kezbeúttatnfik. -----
Minden 10 példány után egy dánynyal kedveskedik a kiadd, -Elönzetéseket W.jdita Jdzwf 1 . dése is alfogad. MeJc^kjajdj>k»;l| %yelmébe, _
, ^\'áfaS^a^^effi^íjfra^ ¦>«¦ fnfxSl
,„la}«at, "»Í^Íri^e«; «ip-ÍUUok. leölsz; portira,.
Vr?% .S***ntí»*i a Ws-bb varosok etTMel kosM" \' \\slssi falas triM~T* kMtMtttl nmk .fa miclllbb kBaflss* f»tí"k- Alikksaaás t*lnlT#JákÍt ts síiTcson vesssak.
_ L. part. és, L-KenlbBlj. FáMv Tűgín a lap-
Uaddt hivatal leeftdtj* rtmdssen meffnokolt ss»j»>-rftnt,\'** tftT boon kell maradni.
-Nyílt; tór-*) Egy kötelességszerű nyilvános / értesítés.
-Kik ezen bajokban szonvednek, sziveskedjenek ezen fbrníflr megkísérteni, mely az utóbbi éren tübb százezer, es o gyógyszer feltalálása óta
miJlid egyéni gyógyított ki e betegségből. Csupán a Huff János-féle valódi maláta-gyártmáóynak van joga a közönség bizalmát birni," miután több 3" ezer mell, tüdő, -gyomor-bajokkm, köhögés, főfájás aranyér, vérvesztés, gyengülésben szenvedőket gyógyított, a miért a több orvosi tanúság e
gyógy-gyártmány hitelesítéséül szolgál.
.Udvari szállító HoffJános ur központi rak-_ i t«rw, KUrntTi^rring 11. Bécsben.
- Kvaaailá, (Hurkában) IbQB. febr. 5. Kirem Unnak ¦jabbi kuldomtayat aa on maláta-ki Tnna te egéisiégi airdnok, ml*«l tafab belesben hassnAlom i külHn"non Inalt- TiirbiAuyan, l**tg*«ns;arásLn L¦ Pfiji-ait^ aUkbao sseavvd, baiásosan irrojTilja- — Onroa Ilerbig Adolf, loTAg ; künlleii knuég-, uradalmi- íi crAri orrot.
Tricat, febr. Z± 18H9. Twsik toribbi klibU-rné nyit folytatni as Hn malAu-egÉitiöid-üjUJk-tiiéjttiak bogy kikerülj(rm aion kellsinetlan\'bclriBtM, melybe lial patieBMimnel e UitásDi gjójTjasert ncIk.il^iuUiE keltene. — UfíliniacU lgnAcs, u. kir. kai uvorvüi • 08-Ik gralac-esreditél.
llartnez JL-Mernleh 3 rruijwsira Imii ret<.|el«-tát rjntSl uod általánosan elismert jnsáíus n„rT Jí nos-íéle mrllmalála-buiibosból, mely a L.iln^úa ?4 wffllts^mlti A^ nirtá 1 miadau lebben h^soulij }LTArt-
^jfoijiCii ftíxi -lakk vaia«L — kHBd«rv*VVI» Jas, adnantt «lariena.
iraki Itsláta-kivonai offésxsis; sOi tarol«*. T^ÉgtiUisáli « üres; 9 fr|,TO, 13 Btm 7 &ti; 38 <ittMT41 frt,""ÖÜ1 flt9T frt 30, ISO «"f »
StZ^e^UÚ; csokoládé Hr. 1/fDB* * frt l\'Nr. ¦a*y tail I\'M «0, Dt /ontsál «I iont In(j*tt*,,Us llnAT qry ** *fj negyed Tant MaliUíbokölOepar
1L/»*T Tani l~fet «0, Dt /onts*! «1 \'°nt lnKy*tt*l»i« foélnZt\' qcr 4» «gr nBárwl r°ní- 3/alíta-*hostíil*3epor cseééémOk ssdmíra\', a faUirrad anjatsj póüisára 60 ét 40 kr. Uall-mzUU-bonbons 60 ia 30 kr. Wndea Ulcbül. \' 1 , . r1
A ralddl ttdrarl Maliu-b!*onat ojjíss»o(r! 1 aíf-alalata-eK««ssJ([J-chokylBdo i-n HnlALa klronatu -bd"\'-boos csupán 11011 Jánosnál KAnitnurnnj 11-lk altin kapbatd Ueesben. --~«
Kapbatú Pesten T!)r-lk J.\'.ssi\'f BT\'l(0"sorío«ntjJ KíráljTiicsa 7-ik ssám. Lmt.mr ir Ur mwald. - b. Kat.isAAti kafkatú tt"M»W»r J. t» Woltisch J. -Srhwarx AÜolfj llúaonborg Kltoiim v» IttioUunlh* f. iwaltiiAl..-..
Kg»\' jó rMfilnrihelf ifjú nü kores nlk&lma-záat akár mint tárvnlgó házi kisasszony, !&kár mint knlcsárnőnok. Szó, vagy levélbeli kérdo-lűsködesoknj tudakozó s közvetitű intézahiok keszBÓggel nyújt bővebb fc! világosi táet
Lgy ügyes b jó bisonyitványokkal ollátutt |e*rfl szakácsi szolgálatot kerea.
— Gombos Bertalan .Kr5sit5 llBln" í-Iy- , ion kapható Wajdíts Józsof kereskeüóai::\'.< m. használati .utasitáásal együÍT%y üveg ára I frt. j
— Dr. Pattison bires „CHiízwntt.íjii\'\' -zlnto , ehelyütt kapható. Ára nagyobb 70 kr., kií\'j\'ub 40 kr.
Tettau Lázár
*| E rutai alatt kOslOUukért vállal a
!
országosan engedélyezett Ügynöfcsi\'ge, ös.ize- j kötve egy ügyvédi irodÁjával Pesteo. viczi \' utcza ítí. sz. alatt. í
Ezen intézet elvállal nr-^bbtártokat, t.^ie- ! üzletük (Bürscngeachftftr j, uc\\ i zc\'.iíaeu ni1 aui \'¦ papírok , oorsjegyek- és ipanvszvéayek ;¦.<[¦**-vi-viiiiuek köfvetitéséro. Utóbbi tekintciu -a | bátorkodunk megjegyezni, h i%y t;pen rau;: a.i- \' Hág, miilúii a kereskedelem és az ipar 11.1^}" részo réiivéuvtjíníaiiágiik kezeiben van, a\' !11- \' tézet ezen papírok bizalom- éa joveJeluui-kív I
H^^én1 n|i7\'-""\'js7Ínt<\'*,*T^l-\'iv;"" < \'""¦¦\'\'^nt]" 1___ii -
olyan felek rtiszére, kik lókeiket reszvilii^ i-^.-ben elhelyezni szándékoznak. Kieszküilení t -
:mstfem^t*5aet1tm
határldSkro vagy\'tÖrlaszükro bankoknál vagy tnas hitelűitózotoknél, nem különben magány tőkéseknél, és pedig nundeunomü biztosíték! mint-földbirtok, berliázak, állam- és iparpa-pírok,- ékszerek, valamint jó váltók mellett.
KÜlönös&n ajánlatos ezen intézet a t cz. vidéki főiekre nézvu, kik részére egyszerre levelezés utján a szükségelt kimutatások átküldése mellett az itteni hitelinzeteknél jelzálogok alapján kölcsönöket a legrövidebb idfl alatt .és jutányos dij mellutt cazkbxhmd, és o módon ezen loluk-ask a Kvárosok olcsó és kényelmes pénzforrásait mu^ayitandja ; az intézet továbbá a vidéki felüknek a zálog tárgyak kiváltását, meghosszabbítását közvetíti, valnraint a lejárt és ki nem váltott zálogtárgyak eladásából fen-maradt ftileslegut és \'átküldondL
Az ügynöki iroda ajánlkozik \'továbbá A bankoknál és váltó üzleteknél leendő pénzbehajtásokra (inryisso,) valamint altaljában minden néven nevezendő bizományi ügyletekre.
Továbbá közvetíti az intézet gazdaságuk, házak, gyárak, kereskedelmi üzletek és mindennemű más ipar- ós mU.tn.ni vállalatok adás-vevénétés bérbeadását, különösen alkalmas podíg intézetünk részvény- vagv más kereskedtilmi társaságok életbeléptetésének kiizvetitcsérc
Az ü/.teCIr.»du eívirtaljft továbbá ínlabeli munkálatok és fogalmazványok nzerkesztéBét, jelesen levelek, alapaz;ibÁlyok, prugrainmuk, újság- és iiiagánbirdetédek, reclainuk, továbbá hírlapi ezikkek és n legkülönfélébb Bzakér-tokwzletuk elkésziu^et. valamint ezen czik-kekack a bel- és külfíüdi birla\'pokban loendű fi\'lvétuléne-k (eszközlését. Kzen ezélrn az intézőt érintkezésbe tette magát több jel.* újságíróval.
tvülttnttsen figyelmoztétjük tiszteletté! a ~t. cz. közönséget, hogy eióíizetéöekat minden "bel- és kulfoMi hirl.ipnkra, imnikiilOnbenhirdctéftoknrk ezen lapokba való felvitelét ta szerkcsztéut kívévei minden díj n-\'\'!küi közvetitendjük, e tizurínt az előfizető feinknek azuii előny ük leand,, hogy csak egy IcvéJbctt is egyszerit ptisUidij mellett az eljriz\'-tési éá hirdeti-si dijakat több lap számára áiklil-üiütik.
Irodniik ezenkívül vé^eí fordításokat a ma-uémi.t, szláv. rum.üi. sz-irb. francíia, obu./ -\'-i latin ny <*lv.-Lb.U es nwivekre ; ezen e/.élra a l^ügye^\'bb fordítók-
lúigyl.
kai rtndelkezunk, ezen^ mnaJcálaltt-^ftsW
helyessógeórt keMeMtakv-« -
Végül mosrjegyezaükv mely;indáakaál oly, intnzkudóst léptettünk élotbo* mely p*d4 Bommiféle nasóiiló iotásetml nem leteaett ii mely a W öa.Aöaö»egnek különoa fttaWrs éa ^"_TA1"--t"\'Tr\'Vl"nTÍ. t \\ i^nlhsjpMi! tettük magunkat ogr>U* és jot^Ttto-veddel, ki irodáját Uzlatankkel texakaptetlta.
Ezen szövetkezés¦ alapján «a ia^sM^sktv ződéseket e> jogügyleteket taxmlm^jBl^ii. nemű okmányokat szer kész tend> továboá^-\' vállalja a képviselést minden to^ényssáa^kad. politikai és katonai hatóságoknál, pmlL\'pojL tikai és pénzügyi Ügyek olíntézése Tégett, nemkülönhon riiiudenféle folyamodványaa ét beadványok szerkesztését, a torvény^aaki^l és hatóságoknál, nevezetesen minUztaThunok-nái, felső és legfelső törvényszókeknél folya-matbau lorő ügyek sürgetését, az ezen. lji»». taloknál éa hatóságoknál fÜggö ügyek,feháli tudakozódásokat, értesitésekot, mi áltál a vidéki és külföldi t cz. felek a költséges nta-zásokat kikerülhetik; végre as intézet aa ügyvédi tanácsra utaú feleknek ^Mte(|aaío*-kozási irodájában Úgyaiknak legczelkserübb megindítása és Hzorgalmaaáaa tekintetéből mérsékelt dij moilűtt szakavatott tanácsokat és utasításokat adond.
Kzek szerint az intézet azon helyzetben leond, hogy a t. cz. közönséget, nÜOalea tekintetben képviselhesse.
Midőn intézetünket ismételve a L ez. köaon-seguek tísztulottel ajánljuk, még caak, arra bátorkodunk -figyelmeztetni, hogy ezeoiatéaet küUinosen a vidéki és külföld^ L cz. ^\'"íVjwk kiváló előnyére kend, és-azon fedak^réann, kik Magyarországban és~ Hevezetesssa ,ay kót-!űváródban függő ügyeiket szorga^D^aKi-vagy pedig ezöQ országgal éa városokkal taiekötte-ttsóe lépni Bzáiidókoznak, a legjobb és legbisa-lomruméltóbb közvetítési közeget oynjtandja.
Olyan m\'-^bizásokhoz, melyen minden további ki\'zbeojárág nélkül egyszerű válasz által elintézteüietnek, kenuik levelezési dij fejében 1 frtot mellékelni. tisztelettel
Tettau Lázár,
bm-tt^-nSk, rs ai intését tolaidunosa.
Ü* Z X* E3 1" X - KC X J^Z. 1ST O
Kiay-JUatna, 1869 jnnms \'J5-en.
E bétea erfii besiiUlii rolt, ktllnndsan basában a. tndaknaádáj $* keresés fértanSsn élink^bb, mit ax ángnl Ím frantsiaarsTági tr3s kérdesSskSdés id^sslt ?18 nagj rissben, de legkiTÜt- basánk nem<-lj mejryí fibea é» BAnitban elGfoidnlt ross terméstel kilátás 1 áolabas a kedresSÜen IdS-járáa okosott. ai arstAs ategkíaett s «miaU aa ár «13re nem látott mérvben "«malkedctL
FUszi betf-vásárl keletarak.
NAOT-KAHIZHnN, június HTt-ia. Alaá-aosatrial mérGnkínt : B n » a 83—Bö fontg* 3 frt, 70 kr. 84—So főt. 3 fr. SS kr. 87—88 fts. 4 frt \'20 -
Ro *s-73 fnt 3 fr. 40 br. 7.1—BO fut. 2 f\\ 73 kr Árpa isrfüslínek, 70—71 fim S f>. SO-fll kr Ti- ;.\' fats I frt. 60 kr. Árp* kflsAns^prs, 6S-H»i f:%. i ?\'1 kr. «7-08 fos. 1. frt. .40 kr. Kn k « r 1 rrrt Trl it) kr., í írl S5 kr. Kukurii-iíi ubi c^n.]j/niibl tiX 30 kr. Zab *4-4fl fn*. 1 frt. fC» kr. ftli
1 frt 90 kr. Pohánka fns. 3 frt. ÖO kr
Gtt—tíő fts 2 frt. 90 hr P a, 1 n 1 r Tobér l In fVI k, I\'aasuly, tarka 2 frL 80 kr. tistina utáis. — frL ír lalmi - frt — kr.
Bécsi pónzárfolyam, jnn. 25
b0j„ metaliques 62.10; 5% dgiiu. kíil^s-rt: 70.15; lHCO-ki álladalmi kölcsön lü2.I"i;bnuk-részvények 7.51 ; hitelintézeti részvéayok ^i\'ó. 90; London 124.35; ezüst ógio 121.57; anuiv 1 darabja 5.87 kr.
Vasúti na;
Indul .V. Kani
É-k. S.
ikinti menetrend:
!1 Hilda fett d. ». I An 22 peres.
eiivo. <J arakor.
d. n. óra ÍW
rfftTfll 7 úra 15 p
p»tTC 7 .Ws 4:>
Trir.t ". rl. u 1 "m Ml
r»lrt> 9 drs 2b
Kares . reinrcl * tirs 5\'i
délután 2 .Ira -
Ksiifso irn lluita felo repcéi 5 ára ,ö
d. u. 1 dra án
re(T(rpl S i>rn 2<l
i-trc 7 ..r» :i0
dílb. Iá .irs li p
Trióul . recpcl 5 óra 2i
dnlbenlá óra bi
Harca . d. n. 1 óra 4-1
Heti ZXa3*X3t^MT.
Issfsi 27-i* JsBss 3-H Bot
mii [katbollkos nap I tár
A nagy esugbédrfil. Lakács XIV, 16—34.
1 Vssirup
! HétK Kedd 1 «serll. J Csdtnrtnk , PénioL : Saa .>bat
Leo.pap*
Péter Pál
Fii arnlike Tboodorik SarL B. A. Koméi Hai-
ArnUa PÓtar, fát Lnslaa Tlboh Otto, tJrfik
FflclOs szerkesztő; WaJditS MgSflf-Segédszerkesztő; Bátorfi Ls|89>
Ii I H 1) K T E S E K
[FÖSTERMs TÁRSA
gaaUaigi gépgyírosok
iü, i-,;, XAJuvTnffil Angliában
gőzmozdonyaikat,
-.- mgjobbitott tűzmekrény éa
, it „ -sliaslsgiiovel, b««P lö a ép e 1K e t,!
\' wMySi SnyirtmH ntwwwMttn mint éptHgfiiefc.
^átó-gépeiket,
rtiftwbKu^i.sstsv^ssiitsnaa
mlndaimainB rELVILAaOÜIT/UOE ^(A. WpMB*bb Urarifsel htrmpolaHÜ kulüttatk -
S.Mírí
Für Unterleibsbrachieidende.
Ihre aaazeseicbneta Brncbsalb« hat mich von meinem a3-jaUrigen Bnahlaidan volUtZndlfr Beheilt. im mein Urnder aneh am gleicben Uebel Wdot, so bitte loh uro 6 TSpfc Ii üb von dar jrewnhnHrbon 5nrtP halh von der starkem, übsebon «ir v„, den ersten Ärtslen am^hfo *ir«<! .0 haben wir aoeh Kein«i. ^cf.mdc.i, der .in«n Erucb 10 radikal 11, heilen Im Stahle Ist, wie Sie. Empfang.« Sie da/ör die b«rslichste Danlu^nfi.
, dan 7. October 1«\'
Hafltsr, paUaaler, rem Leinfelden.
—. .?\'**" dorch»tt» snsehSdlUb wirkend« Bnoksalbs »on B0TTL1EB
STüMOCafiEB In HorlttB (fícI.M^U) Isi In Tüpfuti m 3 IL 20 kr. flsterx. Viabniae nebst aebr«aeb«anwci»i.ng nnd ienjrnissen lebt in besiebrn selb.t, als dnreb Horrn F. Fonaagjrl. Apotheke
(313-10,8)
SD wo hl dnreh den Erfind 01 sár belL Unrla tu Psst
Zalamegye Kísitlnh város utezájában 54 és &b-ik szám alatt — egymás mellett — két ház, teík, egy kisszerű házzal, — ugy hold •mezei földdel, é» «gj értékes kúttal — a hozzá tarto-: tandd városi joggal — vagy is fájészái — én legeltotéasul, f. eTflillsi 4-én
— szabadkézből---örökben elatfaudó, — 3flvobb tudósítasl
..... nyerhetni —
Horváth: László
"urnái K o ¦ 11 h o I y * i, feMJJi. ulcillWh
Id. Madarász And.
ajánlja GÉPGYÁRA ES ÖNTESZTTÉ
készítményeit
gőzgépeit, különösön pedig malom szerkezeteket, olaj bA>jKW\'\'^l sajlékat, borpréseket, gőz- és vizvisntási csöveket takarat*taa-belyekot és azok egyes részeit, kutakat, oszlopokat, rieaáaaéikatj
minden néven nevezendő öntvónyekot, torábbá !\'* ^
gazdasági gépeit
u. rn- szántó-, irtó-, kapáló- és töltögető ekéket, vettysfiakttj mag takarókat, rostákat, öröm üveket (göppal) lőssarkezvtrftiOPljpsf gépokot, kukorica* morzaolóknt, répa éa ¦Tf^kft-végókaty fWÓ-^ ^ ea daráló gépeket. (;- ¦ "-b.j f.bsiv
_____Minden a gépészet szakmájába vágó mognmdelSsakíJí\'" s^J
(290^2 1*1 leggyorsabb előnllitás s legjutányoaabb árak -meÜetf\'^W^^
* ug? agyárba, Vité»utcsa\\14^trfin-^t^\'!fata^ -t
h^)dájAb>q országul, ö-lk szám, hol a feDtbbbal&nmk\'KádRssW áyekbal folytonos késrietot tart ~~ ^ (^pf^tvA 7
^jWyiWr?^ * íetónwnU gyári raktára
éJónyba alkalomra figyel-mextatai, melynél \'
\\ jj^JC&dJ0f&Lé\\ betyáron *"^^|
-él Mltéaltáfc mellett hibátlan vászon ás meglepő szép on én női tjŰutiaaiíirlWiilftlrfiii " A pamutpak olőnyöa beazereéw és oIokJ • . mattkaarA következtében azon kellemes helyzetben vnn nevezett gyár jelenleg\', (mig a ké-atat tart) hogy o tekintetben jutányos árra dézvo^d^kJvOHt nyújthat, mi a következő árjegyzékből - ÍJÖYT :\'i íi-i í isláthatö:
¦•l\'-i\' \',5f • Vászon-árjegyzék.
1 db 80rfifBi fcbérileUtn vállon becaár lí— Iliiig, moat eaak G —7 fL a Ir^-F-1 , 30 , fehérítette!! jd kési-
uOratvaaion ,
1 , 30 » feh. ore*at»áa»on » 1 , 30 , jelei axileiiai viiian . 1 . »U . kit, rumb. váiion , .
^.jflidlaíipatajioa ,
ntfváuaá
¦\'. fisain IriaadlaiOvei j\' .aaftaaffisiuvlfrlagalkal-busabb nri ínyekre , brabaatl ladre* legna.
18-80 „
Iti-18 ,
21-28 .
31)—3rt „
BQr-SÖ .
31—31 .
40—18 ,
ö -18 .
u-lm .
¦ it«-kl.rn PíikniT,
l-novetü atlaa-gradli.
l\'?«0 *
1 , §0 . bmbaotliaBréi legna. .uOr.áO". Itgjepbai legiartdaabb,
" ani ciak Uiciik . au—au .
Rtndkivflli narr rálaaatékn a legnehezebb rninborgi *ei , ; PO» Bö, 4Ö, 4p, 60-tiU írtért darabja, mely ok aaonba bacsói ve vannak. 1 db SO rfißja ágy-kanaváai miudeiiféln v k#c^ 14—(18 frti mart caak 7—ä frt 1 db 80 rGfOi .igett ftniwn va Urie a pam e • tg^M 23 irt; no« ciak ft-12 frt. 1 ab 30 täfOS aatfol lalrting (lohifon) igen Suora éa oly tartói, mint a\' ráason, becaár Ili—24 fri, must 9 - iL* úl
----WlkaU Iflpado^ 1 ruf iitUui, 3 rflf hau u, ciak 3 frt. j
":(fli"lepe^3 «ct_5L?7- 3 r5f«iIo*,_3 rSf Uomiu, m. ci. 3 i +TifBnoSlEL7
I ausantiauuikéaaUl 6. némelyre il aaitaltcrillj faosxiillG aaatalk.-ud-i-
vsfi á>(duT uak S,*7, li-15 frt ig * I^Gm.i.uM. !
T\'áwaaih akatalkénlat t2 némelyre il auialtoriii) henaill" 1? n.mn!-1 kend5T«l) moti caak lo, 12, U, HJ-äu írtig & b-tf- j
1 lucisi konybal»rll> moit msk 2 fri ft9 kr. nein ?1 fni*. i
1 tacaat antalkeadG v. lörülköiű, kdlOníiien Urtúi, ára mak 4 frt m: \' l pkz« s^ a, 7, JL^Írt allegano-nabb.
ilw i:. IfMÉ^néSk árjegyzéke. I
lebkaiuö 1 Ért 30 krtól 2, 2.60, 3, a,DO, 4, 5-6 írtig a\'
10648 \'
lkUtó iráiu IHíTH.
Árverési hirdetmény.
\' Zalamerra polg tnrrínr»i*kénak mint tolnkkSnyvi hatóíipíak l()f>40|]Hfi8 ¦aáni alatt kait tíg»4»d folt Un kOíbürí létatík, mlfaariat Btonadl Antal, Báodor JaH éa PUcbor Jakab TÍgreuajtók rí/i^re 100 fr. — ÍO frt"25 kr. éa 288 frt 37 kr. t5k*-kttrKtoló« (* jamlék.li kielAKUÚ»« TÍg*U Eroliuur Lajoi\'éi neje Hágj Mátbllil v^Nliajtárt ¦¦ftívdcttektM lefújtait ií a háttúi 4fi. iiimu telFkJDZ^IikOqrTbon A. -|- l-í> iur, -mÍRi* a totkiuitt 42. »». tjkflnyvboa. Ai 4/ 1—3 «or; aa andr>>rti<llal 21». tjk-HTTbrn UJlUckkd haiArnaatlan aríiirban ktlrli. A. -|- 1—í) iur-Binmijr .^.-.lil] [ía^ Mntkild ; réffra a boncodfbMi *r.. tikíluyYbru
A. -1- 1 »,jr r,í. .i Fn.lnu-r I,«Jöb Kaiíj Mathild tulajdoniul folvuu a a li.Hldi 4472 frtra; a bsk.iitdí frt a^ andráibldai alperoiekof illotC
tnalomjng-réw »00 frtra ?1 vígr^ a banrodfnl.U 469 frtra lmciQlt inffaÜau birlokuak a f.nt.btu rblnorult midben tíí[r«-bajtlí u^áni
rliiM-rret-si- plicndelictlk, pnut-k fi>|ra»atoiÍtáaArn batiridCQl Ai,u-ii«.tii» 0-i\'n, tillUtcg emtóben íejiUn.bfir tl-ik napjának minüi\'nkori ih\'lol.\'.iti lu órája n nvrecett birtokok lielT"iinírr kitöiuÖk, oly liusú-a<lni»al. tiojrc errn birtokok nx nl»Ö. Ár.rr6aon caak lirr(iAr.,» fúlni, ft m»«»i|ik árritviin.-] mimlmn beexárun alul i-. olfoutink ailntni, 1\'« hvmy a rrvui ¦rntL.li\'kus\'.k l.Anntji.ntitl a becair ln<\'/n jill kLne|>iítizbi>[i, az inr-rís me-ki-rJ.\'. ¦ iK\'-t. 1 birúl kikÜldiUt ki-.rr,- I,-t.>iirti i..ri../i.nU MfStí«-^\'•^tctK\'u, n.l**friul a-i átverezel n liJtti\'.i ja\\:ii,..n l,,-ii;iUik « n< ülOirt rrrull-an f»Kláttatik.
ae ir»ortí« feltúlulfk a aalami-^jei 1. ii-kk^\'-iiyvi batfuúe irudAjibftn *** Pgeritpci JArálibpli fiiiizult^ibiró titiui /¦i!^-Kc;c\'*2i-pt!-im(\'(rtck:utlio-Koll Zala-EjeMíuge,., IHüÜ-ik ít! tri.rmir li» Llf\'-iin.
a—1,1)
Zalainegyc teicikúny,i hatóság-a.
4
"?1 tnrtrt ni;rj_rnir*\'P*ft* *^bA71 3, -1, 5, 8, 7 frtiff a !*^fin. \' i\\ tacaat Ugfinumabb febúr frauciia baUtut-aeuiiük, aj^ur siegu«»i-l, b,
; 10, ia—is inig
• 1 tttéaai aaloM TSai»n»clike\'ndg bumúUiausáJiik siámára, ifjen flüúm i*i
* tartás, becair 8—12, mcg«iereib-ta .4-0 frtijr a legőu-imabli.
I tscaat batiast TÍiaDHiaobkondú, -Wtér va^y iciOcs MugOlyIjet uik 5,
í 6, 7, B, 9, 10 frtif a legfinomabb.
| Feri- s htilgy-fehérnemük árjegyzék*.
. ?1 a5I las M Yiaaaabdl 1 frt 60 krtíl 2 ft a lagflnoaiabh. íl\'Wfl laf SitOaS fpwbargi »apr hollandi Tásionbiil finom íiít-, Tagy 1 knmKalakn aroat himaéaiel eaak 3 50. 3. 4. 5. ft a legfinomabb. J1^ ft5L_ iaz» kilttcí mmhnrgi ragy irlandl váaaonby!, Ie^*lrg-ins«bb*n | , ¦iklsiftv) (aa ftfyaa»«a«tt Eraáébet caiaiárné ingazj most oaak 5. 6.
. :7.,A-\'frta itflaoaiabb._______^ _.....___ _.
tl~bsL ifi JaloltOJ eonaUe) lütOnS nip, moit caak 5. (T.\'^. 6. ft a kfff. fjltft ajsjfsaaayáklQO kOlaoíéla pirlal míoU aauríot, uEy isiut^n a mMl ... ..i-t* _ kciVtU ímegto rágott aioknyak bimeava, TanoU uegéMel 3,.4, 6, 6, 7, 8 frt a legfinomabb, .
olák á lsffinomabb batlitbúl, rali dl taleacianai cilpkével 61 ,bb a aumben.
LpJi»^ lfebaaatt betétekkel a lagnjabb éa logalegini. [_Tt, 18, S4, SO, 85 Ért a legfinomabb,
~t aaáráfok áaon ¦birtlogbST, vagjr váiaattbdl apro ¦¦egéaekkel, Tagy yyaénlihil kij-~\' kiáUitás, taoat caak 2, 2^0, 3 frt a legfinomabb. |Dri bfek addurrsi vágj anélkül, fodraaott mellel ragy «Iman kitftnS fin. I ek/Lfaako^ m*\\y épen alj tartói, mint a ra»*on, fekéren e> iitneiYe, hfipsljbftlr, IW, ? frt a Itganomabb.
jUn lafik, latjobb rarabnrgi rmgj irlandl Táaionbdl, — gallúrral, ragy a j-T^ftejt ifi rt«4fl 7S0 fodroaott moDal a legújabb divat ixerint erőien -í TirrVa, wiiil -«k % ÍM, «, 4, 6—S frt » Ugfinomabb.
Ili /agak IffacMBahh batiit maltbetéttel, togoUgánsabb, a ml aiak letetik,
¦bm caak 6, 7, 8, 10—13 frt a legfinomabb, Dtt-ntták-toa j< *• tsrtéa tátaonbál, félig mirrar 11 ab inal, — matt mtk» írt fiO kt. sgén 8 fit a legfinomabb. VtlgS|fék.Jgts jó éa tartós váaaanbál, magjar laabáaaal, nagy ttleppel, ¦est eaak 51 frt, S frt ÖO kr. a legfinomabb.
f: *ieis% ari^aggajéz^ a lagalajráaaablian, áa lagjabb dítat iiérint, moit task ISO, BT* W * legnaomabb, i L|aaa|a aaá,|DfcaaU S lagilegatuabban éa lagdlTStoaabban kiállítva, moit
faak.i^ fi, * frt a legfinomabb rBTj^J&ly -tik ü6 füg váaárohiak, egy finom hímzett bat-: * PTVtk, tiazt-kendőt ; öO ftig, egy csodaszép kávékészle-tet, ti I kávi abroo hozzá illő G kávékendővol :) 100 ftig vá-\' lWI»>,aW4l,lT faflm caeohmir-aaztaltcntőt kapnak ráadásul,
ˇHJ priműlérok megranfküósénél a nyak bőség -mTmrnmil jtfbafeiTfeaW-^ fttA cu. rr r-+ Tfmm iBiJtWiliiViiiliiiii ilulvéért, aa oly fehér nemükért, ¦ aaa|a^iagaj| jdl\'áTrunl » taatfie%>agy. bármi oknál fogva nem \' JUetott ár bérmentve riszakuldetik. — Kivá-
tajtpmrt.jii fa^kfiw
isräulaklxil min tik ktUdetnok.\' A térdeket kéi^Ok tzimezni : JUL&tiX B. BéOB,
; _ M&t taszon-aűó ajinftűtlk
LOTZm.
Általános ¦ v jaj r wm mm
ajándékok
urak és hölgyek szamara.
Ezen uj érczböl ^u. n. uj aranyból) kégziill i\'kn-ícr nélkQ-lözhotíjvé teszi a viUódi éksz-Tt, mivrl .z nj ^viirtnuiuv mind azin, mind alak tckinlrti imn wtMki-dik a vahídiviií, r* az ^ jó benni\', h«tgy az tígése tiirgy n.-g\\i\'dn^anyil,i- ai-ui került á azért annál gyakrabl-.in megszórlizheji iiiimlunki a Jt\'gujabbat és Iegdivatosabbat, mert ;i valódi czikki-knél a névleges érték csak l<i-<:d n;-.a\' az jirn.ik. - Kli},01 a/, n tanúság, hogy valódi élíszer cs:ik lit\'lyiy.-I-k../zrl. ml<: oz nj gyártmány rnpp;int tünn\'glii\'n keszitifiik. a/i\'rt saját crdckében"van miintfnkiiiéli. \\\\<j%v m;ia ,\'n,\'l;.s d-1 -okti:i
MISEMONDÓ R
boi. i
¦ í"\'
¦K^ [.ir fiift\'-- - fOggü 2 frt.
nu pedig aranyéksz»Telibe fi-ktessf
Lega]abb éksierek M
r.itua iiíak uj nranv P*
m<*ptartj;ík ai aranv- 1 » miut a »irr! íi fcffcssl.tkftnyiibl \' buunlitaak a val^dibui, v.nn ruira, vaey ntan*ott kerekkel,
mint itz aL-ik kirÁnja. haV E».....___ ___
BaT Mell-ékek finom 1 db 40, 80, hogy napot, keltet, hónapot pont,
60 kr. 1 frt. «*B }P\\e% ó, íirük-idűre huxnalbjH
ÍTf^-í-60\' -\' 5 kr. finom 25 vaiddi araByoT
liöt-Öknaplár
fitTfl,\'-k(il,Jolgil-
naptár ugy van kusiitrt,
. 1^0, 1.80, 2 fri 50 kr. 45
* FíUbe-fUggök finom,párja 50,
----Wter-
és fArsa
* vvicb-ut 403. tx, ......dwmbot kittit. \' (264-10,«)
lf»»n, Uniteti Icgflnom.Mi 1 frt 50,\' Vf "V gyémánt ékazer.
2, 2.M\\ ) ytgaHakamberii megcaalodlk
M^Egéiikéi«letck,nM>ll-.\'kfk rí álUla. - Ei ék ralódl eallitbe ran fUliügjrCk SOkr, LiO, l.tU), iegtno- foglulia, arany-aljjal e Hatra. Aa mabban kciiitTo 2 frt, í-il), 3 frt, 4. ntaniou gyémántok a legfinomab-frt,b forint. baa kf.«Örult hepykriitélybdl ran-
Karporecxek finom drbj.i 50, nak kéiaitre, amelyek élénk tűiéi
80 kr. 1 frt , legűnomabb 1.30, 2, 3, :i.50.
Nyak-ékek, dbja GO, 90, L30 1.50 kr.
M» Medaillüook, fiiium iO kr, 40, t\'Át kr.
, finomabbak R \' k*f* . írt. l.bO. ¦ga^Tfiii\'-fi^nk uj nranyuyal SO kr, 1 1 ftfiu, 3.3 ft. ¦gfc. Oyfirűk kfilOnféle ulimott kövekkel drbja 80, 40, 60, tHi, TO, kr. 1 frt
Legeiebb férfi - óra-lánciokl -üUltás, icpii UrUi\' (rflrid) 50, 80, kr, 1 frt, I frt 50. blwl. B»"S*Lnsgr«obb nyaklineaok BO kr, finom veleneaei forma 1 ft, 1 ft 50. Urt melltfik 20.40, 50, 60 kr. Mcll-^ombok 10,15,10, 30 kr. KéaelS-gombok párja 20,3U, 40, GO
80 kr. QalUrgonb»k &, 10 kr.
ika lem reaitik el ; mái drága kofa iamerhetlennl rannak utAiioira. Ut, Melltfik 4, 5, 0 ft. •Mmr Egy pár flilfüitKÖ 4 ü 6 ft, ¦kV , , ké*elu-gomb 2 0il,-3 50,1 fi üO kr.
atV Ejry melltfi nrak uimára 1 80, ;BO,3 4ft.
¦¦V Drágakövei cjllrfik aranybiH 1.20, I 50,2—1 frt. Keremtek ét nirok nyakkal, 3, 3, 4 frt.
mkmmmt^ Gyászikazer. ^BM
Fekete rcj;a*eb!i ^m^m9§
ás
pluviálék, dalmatik4k, aabáV,.rochc velumok, oltárpámúk és teritők1 atfó-1
monstranzok, kelyhek, cziboririraok, pacifical gjertjmtmtiim füstölök tőménytartóval, a zentel ö-yíz tartó up»- S aoriummal, lámpák etb. ^
(,ü«-2«,2 ) r
Egyházi-, ezeh- és Iskolai lobogók.
baldichinumok éspantifical eszköz, kesztjVüinfulaf pastural, ^runiial, harisnya, czijjfí sl.b. s
n a Ugiraxdagabbau kiállítóit-
ORNATOK,
v h in I ii d r ii egyházi »l«rek
la-jjtitdiiyonh áron
kutatók: ¦ -
Ot>ert>auer AlaJOB,
gyárruktárában, váezi-utcza 15. szára a. PESTKN. ; ZS&tr- Árjenyiékík áa staaltások kjyématra beküldetnek. -^fj
Orlttiiuil- "itaata-PrAinlea-Lnuaf) sind gesetzlich
zu äuiuluu erlaubt!
Man biete dem Glücke die Handi —
100,000 Thaler
.ai« h^b-ieu ü..\'winu biotui die HsaestB pratss Bsld-VsWiHSta, — ¦.w.k-he toii dr( Hul.eu Rtaierasf Besaasilft oad zaraatlrt iat Qn-
t\'\'r l\'J.\'J1»1 i ;uk itineji. - welcüo iu ivem^en Uuuaiua xor licbern K.n.rh^uUüs; k.mitrnen, befinden ficb Hauptrefidr von SV. Taaftr
Itt.i, »00. tt;l.;)üi), 4ü,üjtl, «(I.UJU, lt,04>Ot lj.utk), 6UUU, 5i>00, 4000, SUUU,
l"> hl. lOömal 10ÜO etr.
Jf i.Tmaui] crtiäli von um die QriflaaJ-Stiats-Uasi salbst In hhi»1cu. iNicht mit den »arbattaaa Praauasta za rtrslstaasa.) a^Sr Au.inhlumj dt-t U-»,iidc teiltet der Klaat die belle QarAltil und smc^Uc wtr «>ld>c pssktllfitlit nach allen Ge^cndeu.
Wir haben unseres, btterestestes ia dteter flejenit wlsdtr is-ter vielen aDderaa bedsotesdes Bflwlanen erst In März i. i. das grosse Looi von 127,000 H asabezahtt.
Schoo am 5-taa ¦. 6. Jaii (869 findet die liebste Btwiazzia-BttDQ statt.
Kin Viertul Original-SUata-Looi kolUt fi. 3 H. N.
Zwei ddL , Ii. ß B. N.
gegen Eliendong de« Betragei.
VTir fuhrcu alle Auftrfig« \'sorart mit der grauten Anfaerk-lamluit am, Ugen die a^derlti{kca._PUne bal und •rthetlaa Jag. liebe Auskunft gratli. ¦ -
Nach itattgefondenar Ziehung erhalt jeder Tbeilnehmar von uni uoaufg«f»r4«rt die sartHekt Ulte und Qrw-inn« irardea prompt ahertokickt. Man baUebe mak daker baldig** direot sa traadaa aa H. STElXDCCtiCH <k Comp. Baak- aad Wefiteef-fieasUn ta Haaktrz- (292-1)
Egy meUtfi M 30 50 HO kr. I ft. tat* , pir fDMnfQgg« 25, 35, 50, 80 kr, 1 ft.
MSV Rarperccsek 30 60 80 kr. t ft ¦kVKvak-ékdbja30 50 90kr,l rt. ¦gy Óralánc* rfirid 1 fi 30 GO kr. Ing-jomb drbj» 4 kr.
Egén kénlet mell- é. kíiSlü «tvEgr pir kéaelfl-CDml> 16, So, gonbekbdl.leteebb kirital bil, «D . irkr,
**-J \' * ! l aarEgy tfi«ő-fé«fi so 4o oo 80 kr.
^^Sí"Jíffi\'íi,"; - OrOkké illato.óék-
kr. lfrt, Uier^k Ind utWéiiybGI, mely U>r-
•"¦>¦ Valódi arany-gyOrük kövckktl raiiiete» Ulatát mindig me|rtartja 1.60, ZbtjtftJXL ¦•-+ fii legújabb dirai laerint van farag-
at Í3 latoi oillit lincaok tfiabanj r*. Ea ékaaer folUlmulhallan dínei aranjroara, rflyid 3Ü0, 4 frt. ¦S**" r3 Iato* lioiaau nyakláni 7 forinL
¦¦MS latui oafial medaillanok, taabea snaraara da e dar e 2J>0 éi J frt.
A IsadlvatasaM uuél-ék sok finoman ciUiult uiOJ\' -WíOtt acaéiisnr\'agflkbfil 0*aleállítva.
**+ Egy mellek 40 60 80 kr, 1 ft tft-\'Egy melltfi eifistbe foglalva 1
frt fio, 3, a frt.
íi illata miatt iKcrfolclt kedv olt Ka hnlgy Ü> ikaanrrol « turembo lép, a terem néhány perci mulr« betelltk illattal.
sktVBgymciltfitlO, 1,1.2.1 1.60. OaVlpij-miboTalóW. 1 1.20.1.60. ¦ÉV}kar]>-reca4(Mi0rU)l. 1 50. •SViíyak-ék IH) HO 1. l.fiO aJW. ¦avOrrianei 1.4U.
i\\WmT TBINKOUE TEKÉK.
Olvaaé kéaatet mint Úra-fltyelék drbja«-aOkr.
TRAUGOTT FEITEL
(Uro 4.)-— r BOM,\'KimtMlíT«(
_•!.\' _ a^aacb^aSisai:
Isafe*.--\'-
Leyealbb i lesjask kirsártsa állá desiSir éi azlassijstiet-fyar.^Wlj
GbXlltaE\'O.
papir-, iré- és rajzszerkoroskedése Pestan, Deák Ferencz-utazá 6. szám a., a .fehér hajó*-baa, ajánlja s.|iáa levél papir-készletét a legujabbaserO. VUT .j
3MJÉÍV-
JEGYEKKEL
100 db lovélpapirniDci ní-vjegTgTal 1 frt 80, 1 frtM), 1 fr 80 agéaaS^ft^ riatig a lp(rfiuoin»bb. \'-
100 db levélpapír é« 100 db boríték mindegyik ninei néTJagyfjal 9 frt S4> 3 frt, K frt HU, 8 frtíg a legfinomabb. ?,f
Uitidcu 100 — HlOdb loTÍlpapir- é» borítékból egy diaiéi pépboríték la* (p-en adalék.
100 db levélpapír é» 100 Hb boril\'k névrel éi airaemil vagy keidSbetakr kel dinéi púpboritékbao 1 frt, l.üO, 2 frtig a legfinomabb.
E? Látogatójegyek tüstént elkészülve,
„______jomalhan, tílraűr, fúnytelen brbtölpapirra 100 d» M kr,
további *or 10 krrat Uibbi ninei briitolpapirra 80 kr, briUaatln panlfra^ JVi. 601 irftEiTakpápirraarariyiirDmattall frt.
a*. Lcvél-pecséíjegyek.
1000 db araiiynyomatban 2 frt 50 kr, a legfinomabb pecaérriaaa bajonló nyomaiban, 3 frt, tobbei ixinS (,eougrv*a)4 frt.
Férfi papir-gallérkák és hajtókák (mansettek) ^HLj
J tuciat gallúrkik 35— 40 kr. — 6 pAr manicttak 35-Jlkr.
Raktár rovatozott üzleti érkereslcedBlnl ktayiMttM,
Eiek kQlíln megrendeléie Ii elvallnlutík é("b4nd«a Ww4«*jsaa*a| norlnt loggyoraabbao 6* logjntinyrib árért elkéHlttetnek. --*-^t>..;.a
Siínlngy etvéllaltatnak mindenféle kflnyT él VGnyomdai mukák U., *
Ajánlok továuba kBinmégei írd-. Irodai- éi levélpapírt, lorálbori^ tékot, anultollakat, tulltartdkat, raja- éa ironl, Irodai-, poita- é* sslaaj holgy-prciéU-iaait toijoi rajiiiert, Wllkatéket, máanlé-vlnant ssniáaaM papírt, rajipaplrt tekercsben, máiolo-gspet, miaold- éi allaann-tfa***, 4 nei tintaUrtrtt, tollkéit, fénykép-albnmot aanéml él leneamet. niAta,> ¦¦erveaett lnftáiUkát,\'Portemonnaikat él letéltáikákal, valamint r\'-*" mii Irodai íj likolai iierakct nagy Tála«tikban. ^
gZB- Angol éi franaila ll)at»er«k, Au de^ologaa ál a logfiaazUtHlJ |i1p«r«-iaoppanok. • _ ^ r
Min Jen lagciekélyibb megrandrléa Íi legpoatoasbb asor| ^Ijeilttetik. -t-
,_, .XíTélbell mogrtn<l«léiek utánvét mellett, e*o»ag«la»árt éa k
dl] fejében\' 10 art bní»áe«ámlR-án, loggroraabbaa ii lsgpsr*--aaaktíaoltetnek. - - - ---
v « Ijiralikel igy kéram MaMai l-t
Kaiüt "
^aEiaaét", » ca.* át. larték-nlTatil által Bécsben roegvirägalt 6s
ériegek,
mViBisiÉánil ¦¦¦Ut ntOidrlwÜMek bittoajig-, pon Iparág- rfs ejulárdAagra náawy ¦MfWí^;: / \' .Sévijótállái mollott,
ílorrlírC: 1 8 B 5 10 iMO 35__
Aw»i 1Ö,*I,26,HÍ, 46, 56, 70, SÓ, 90, lOD.TlO frt. ~ Brfy arérleflek (6 irt jdtállis), esekhc* Ulcilk, Bifctre * minden eaélra fi hass&álaira alk»lma-* •aeiinü ntsriUs ssertnt !1%^ ^lO, 30, 80, 40, 60, W,_gO font,-jaltT~-e, B, 7.50,- IS, 16, 18, 20, 22, 28,27.50,80 frt. M^étn (10 évi Jótállás) v«rt tMbil, Okrflk, te-T&tS;\' h\'trttoek, borjuk, Jnhok, to«Hibé nU*«H» beat kocsik, taligák, slb. m^fpaárdsére.
nornot8t 15, »1, ifi, 30, 4n másaa. Arak : l«ü, 120, 160, 180, «00 frt\' írlit nélkül, Aionaan a ¦¦nkiaern sulyokkal, r"*korlattal *i (óljukkal minden mérleg 15 -fm*Höbb. Vas-korUrtal i* in 1 jókkal 60 frt éa feljebb.
Száxad-kidmérlrfBk tuI vasból, a bld- éa fordito-ruá-dal eíjOö, hatrWfrilagr hitelesített 10" évi jd tállá*. M«r {erbelt kocsik \'sgy Mlbb darab állat ningmúrvíöru. ilordcrS: fiO GÖ 70 80 lOOj*\' -"° mi.aa,
aaoiU)iÍnÍiiLaau üuíTií&u 750 7&o frt
További minden kigondolható , bármily iserkeioUl
leriegük ás sulyok.
Paszták hoi^aiértadisa,
A mltgs pécsi yiiupiiH" m^Jn»mWt^T»«ijit aOÍWBllt \'
styörarsn <s yamvSOaeusx puat**. «su, óvrciaELss9son.i3«irt>« tarfüsrttaal fogni;
a vállalkozni szándékozók kívánatára Ufahk. SrloStM ssni
Kiesett, 1889. évi jón. 6-én.
(288-3,3) Ráth Iván
pdipSU Javak falif7«Uja.
(274—12,6)
EgyeniOly-mérleg.
BTTGANYI r.. éa TÁRSAI
mérleg- és mérlegsuly-flyára és hldmérleo-épitó-totéiste Bécsbea
Főraktár : Stadl, SlngergnuM Nr. iü.
egr<ti4rfá*A u fl...cg Lkffldfre t»gy utia.ét moüeO uonml mj«mclik. __
Legmagasabb első nyilvános
Kereskedelmi kníntel
Bécs, Leopoldatadt, Fnteratxuas.S2. vr,b> .:)\'"¦
| Tanalói iroda a kereskedelmi tannlmftnyokhos,
Porges Károly igazgatónál. (241—18,li)
Kik háttérbe vannak szorítva ezen intézet ftiazekötte-| tésétól, c félfogadásokat folytonosan, éa oktatást .nyernek | a vizsgáig e szakba vágó intézetele képviaelóségórB. . j
I
tt OOPUIHXKWOOOOOWOOOQOOOOOOOOOOOOQOOOOOOW ?
EGGER TESTVEREK
PESTEN, Dorottya-utoza 4. sz. a., a „Magyar, király" fogadó mellett.
SBBN,
Klrntnerring 2.
Ütégi pénzeket
pynknt, mindennemű arany, exOst da uráíí&kÖVQkben.
rtSgisé-gfeket, niílvópíi
I o oooooooöooooooooooooooooooooooooooooooooooooooajoooo
A legnagyobb vászonruha-raktárban
tváezi utczaYPSILANTI-hoz
Festen.
tpbatófc a legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kész ^ fehérmmüet férftak, urak es gyermekek uámára, úgymint:
iunb.it. da ralija 2 ft 60 kr.,
7 ft. 8 ft, 10, 12 ft
fi 60. 1 fi WO kr., 1 frt, a
kr.
s* danbaál BJbb.ferfl loflek rambnrfi. hollandi rn^jr lriandl • frft.ni&Ofc, * 0,4 ft BO k. ft, (. ft 60 k, C ft. « fl 6i ea-.Aarakaál. tObb izian thti Iának, cser kula&üGsö míntabi
""^-IT 50" kr, "D n,---------- -:
rjr«jk4jf, WMlHtil-ftft bfek, 1 ft ?0 kr, 1 ft TÖ kr, 3 ft, 2 ft 60, ti ft, S ft 50, 4 ft. fáft-falyife fáazaabél magyar, fálmagjar rarr fraacsfa min iára 1 ft 7i> kr, 2 ft, ¦j,Mi.\',.i,aAtt,1ir, 8 ft.
¦tt llflla\' Yinoabál, simák 2 ft 25 kr. 2 ft 50 kr, 3 ft 3 fi &0 kr, 4 ft. 5 fL biaiBiie S ft, 3 t ftü.kT, 4 ft, 6ft,6ft,8ft|9ft, scbweisl es francsia mellmaatrával 4 ft, i ft 50 kr, 6
.fA, • A, 7 ft, 8 ft, 9 ft, 10 ft. _ M ¦zl.TáCak (Damen-Mleder) 1 ft 50 kr, 2 ft 50 kr, S ft, 3 ft 60 kr. 4 ft. 4 ft 50 kr. 1*7 iWris^tHáBUlll i 4 f»oa 1 ft 80 kr, 2 ft 40 kr, 6 of ea 1 A íö kr, » ft 4(1 kr, 8 «r«s 2 ft, rftrlfi-ar,- 10 éves 9 ft 10kr, t ft «5 kr, 19 érés 2 ft 40 kr, 2 ft W kr, 3 ft 50 kr, ll \' íraa * ft 96 kr, 3 ft Ifi kr, 4 ft 80 kr, l/J dre* 3 ft ÖO kr. 4 ft, 4 f] r» kr. SaM tt-tpHk, 4 ira 1 ft 10 kr, 1 ft 25 kr, í d*es 1 ft 35 kr. 1 ft 40 kr. 8 éves 1 ft 35 kr \' 1 11» kr, 10 íves 1 ft 60 kr, 1 ft 75 kr, lü ivei 1 ft fi5 kr. 2 ft. 11 éves 1 ft 75 kr ¦MfltJ\'ftLsOth& UáJM-g ft75 Ja. 8 ft ft) kr. i
¦jtfi ii i ¦WTtia\'aiiait||lu ¦¦*rt|Hi, kartwykk ts epeb UH* esikkak Úrfiak á. br.lgrek a w áll, jM4g-.Tála»Mta>ban, ^rgrsJMá«».aleclobb MirBtlI ariaallwak mlndinfilc ealnben3 ft, 3 ft 25 kr, 2 ft W kr, g_G &¦>. L jUmt alaá«íkjiyák, 4 W 76 kr, 5 ft, B ft 50 kr, G ft, 7 ft - 10 ftlR.
sVfnlX»aL«»k •fffV\'KM íetórnemH esikkek, mel/ckrni as árjnfrjiík kivárt.ttrn hermeitliuen •Ikl "dstík. — Továbbá ajAnljnk nagy raktárunkat raaüMraf, aflnaniD, ím tríindl vászaakbaa, vétre 17 \\W ft^tÜm, 39 ft 86 ft, 40-120 ftlg.
flrt»«rvaaiaf ^en 13 ft, 11 ft 60 kr, 13 ft, 11 ft, 16 ft, lű It, 18 ft, 20—26 fttg.
" k. tncaatja 8 ft, 3 ft. 50 kr, 4 ft, 4 ft &0 kr, 5 ft, 5 ft, fl ft, 7 ft, 8 ft, ft, ______ « Wftlf.
fttaaaitia/O.ft 60 kr, a ft,. 6 ft 50 kr, 7 ft, 8 ft, 10 ft, 11-90 nje. ...
f feaaavlii, "ffE0 9 ft, )0 ft, il, iS ft, lí-lí wií. <w-u,W)
pMattRsk«rfft tttuatja fi ft, & tltÁ) kr, l) ft 20 kf>, C fl 60 kr, 7 frt 50 kr, H -la ftt?, — ; Mmnk minden aagjságbail 6 isamíljtól SMg. — AaitaJI káuieifik fl, 12, 18 Ls 24
i énrMrttfk, ^tflia íi trlett paaUHokbol, kávét- ás ctmdBe-kandäkbdI. •Ttfi^iiiTnaATrtilTrí^íU^MlsTfolr bavásárUaáiiál fahjrnemaink roppant balmasa kO-f7»kl»iM«aDBrlséget mindenkor késsen ísoljfíltttbarjiik.
í^\'tt|^\'tm&emea}\'«ket minden Irányban uUnvotetlel még a lerál irkeste napjln asoonal I^DsMfeUst nem ssámllunk, OgylaiQt« »«Ertadslesek leghamarább elkdealUeniek. .;-
KoUarits Jicf és fial,
1 ! Kgy^züst taHér egy ibrÍBtért4i
__ _ . POI-1^,71
A ca. kir. vamliivstsltol SU,000 p"ru»l tallérért átvett bltlelfcliil Irairak É hó-\' biztna rendolotéro %II.(1UU oHatr. forintért egrrenkint v&gr ogyes ouuválantiml \'Mmtím* kiÁrultatnak / ,
a cs. kir. kizár. szabadalmazoU
LENARUK RAKTÁRÁBAN
tolásé
9f lm neuen B&e&t.
Errj rrc bfelefílllt válIDB, 5G berlini, 5U bocsi n"t, 20 tallér helyett csak 20 frt o. 4. Effy „ bjen flnűn bfeleftMi vál»a, M )^csi rf.f. «4 ullír heljett c*ak 14 frt Efc-y , Iflen Unom SZOVOt, .Mi berlini, &0 bécsi röf, Í7 tallér belycU caak 37 frt. E^j- . leöflorjraabb battJlt-Brfvflt. M beesi-rfif, 35 tajlár bpljeM csak 35 frt t-Tv „ alövet, -\'ti berlini mzv 80 bí«si r."f, li\'i tallír heijetf csuk IŐ frt K V , klnenkészitett nehél hlziváuoa, 80 bécsi rüf, 10 tallér belyett csak 10 frt i.\'*.i*r:tb blelaMai ien-iMbkaada, 3 tallór brlyeti csak 3 ta.
leért flnoltj lea-Mebkemlö, disies sicBélyiettel 5 es fii tallér helyett ^*ak 5 át f» frt 1.\'ifiinumnbb ItR-batUstkendd, ntlass-aiecéljiettel ft, 7 és 9 taUir k*lyett csak 6, 1, és S fr Laa-asztaInefllSek_ty^á>nélvre, 5 ós (él, fl, 7 és 8 tallér heljeU esek & ás fái, 6, 3 is B fr Tí>bl> 1U00 dorj^Eirnst-oiair ás Ifnos-kaadA finom dds kési hlmsAssel, darabja 40, «0 As 80 hr. ChlaiJ aelyeillipP^ a legnjabb saegárraetlel, aft ajtaéárfc darabja 90 kr.
i inra a rCfflk ssama és *¦ ára.
_ _kííiitfí_L.« nLudefjlk darabra yoatoaaa iá
Egy tlbTpTín jó vááualag. tnlDdcfTfik férfi nairyságboa alksimaxva \\ csak a njakmértéket kell tndatoL —¦
1 és fél, 3 és fél éa 8 taUár belyott csak 1 és ki, í és fél 8 frt Iffen finom bldefeMi vaatwlafak, tsd^bb mouka, igen mell-redoaenel, S, 8 és fél, 4 4> fái taOéf
belyett csak 1 frt 80 kr, S és fél 4 és fél frt Íren flnom blalofWdl Váir04r-J»af*, as nj divata keres.1- vagy míOredössttel 4 ás «1, 5 és 8 hlfr bslyel
csak 4, 4 éa fél, 6 íi C frt 1 .
Váuoa fért-takTavalok báxl vánanbdl 1 60, 1.60, 2, 2 W 5n krif.- \' \'
Shirtlne rériHafBk finom mnUartrttékkel, Utnéa sserintl nép ssabsru és negraáftl S, T él fel, 8 tknif
helyett csak 2, S és fő 4a S frt -
fi-rn ascp axlam CiartoB-iafek, legnjabb mnstriju 1 é* fí-1. 3 és 9 s fél Ur h. csak 1 és fü, í ás IH ftf NŐI Váuon iBoek kalnnféle formával tetssés ssertnti nniryúgUan 1 és fél, 3, 3 éa fél, S tallér kwry«a:«r*as
1 és fél, 8, 8 és fii,.8 frt
Finom aöl vászon ingek htmséssel s wipUxettel 3 ét fél, 4 .*\'• fél éi T tallér belyett csak 9 ée fél, 4-«
-fél -tí-frti,!.
N6I balb-logek finom Tássonbdl 9 és tel, 4 és fél tallér helyett csak 3 és fél, I ~ifl\'Bl M. Finom himséin n5l bAbMajek ftnom rásionből 6-8 taiit-r helyett csak 6—8 (rUg. NB1 IsXtrágok fluom battistbtil ra<ry vissonból 1.60, 2, 2..\'iO, finom bimsésfi betoldátsal és tálakéval if*»
elefrans 2 frt BO krt31 S frtig. H8I hJÜO-öltoayök nlegani ssabisaal, fenáUó vagy lehajtó gsllérral, 1 éi fél, 3 és fel, 8 tallér
1 fél, 2 éa fél, 3 írt.
ötU&yfcé* blraiéasel és csipkéről, lefnjabb minta, 4 és fi], 6-JO tallér baljett csak 9 éa M ÍB •gása 7 és fél frt • ¦ ¦
Ml ¦ZSknyák knrta vacr ossalyo* rnbákboa, finom kéi.itminy 3 és fék 4 éa fél, & ás fúl frt, ifim. ebg faimaéssel 7 ds fél egéaa 7 frög-. \\ ff<
BnHal fjapjy-aieUéay és aiárág férfiak és nuknsk 2 és fél, fúl és 4 tallér belyett eaak 3 éi réa, 9 4f fs| " cpíss í* frtig. . . . f \' !
10,000 rSf bárom negyed saéUs hWeMál fpbér foBaJ-VáaiOB, bécsi rSfe csak 85 kr.
30,000 rSf finom shlrtilt, rfife eaak 35 kr.
Aa elkaidés ntánvétel meüott eaakBiOltetfk as otstrák birodalom minden vidakí Táncába M fti, Usnil 6 dsrab kend" Imjyes bázzi: adatik. I
n7lil An difi k. k. SstorreteMscha ind kon. ung. Leinen- and WXsdM
Wiíjdlts József könyvkereskedésében Na^ktiittStf
knpiuté ; mindennema régibb és njabb
törvénykezési kéíikönyvek, miniszteri rendeletek, sídlö* váltsági körrendeletek, éi hozzávaló tabellák.
Ujabbon érknlrk niiKVobli nmtlI^fifsS;
lom külfüJiíi iro-lliila
fekete, kék,.piros és viola lüinre, ^- további
bélyeg-festékAuba-iró-tinta, hideg en\'sN .\'¦{•¦•
Vitvégro kapható " 1
a n g o 1 há rtya- p a pi r
(Pergament-Papir) whoip-s
bafttt gv.ilmOlwVa Hvogok baklitéadra, ivonklnt éa ronakadt,\' IgH JntaaToa ána.\'
—T pctal rsnasléssk leggy(irs^s)sjrsxsis^<ssk;?<p .
.\'dl

Insert failed. Could not insert session data.