Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
23.49 MB
2023-08-22 13:37:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
185
325
Zala-Somogyi Közlöny 1869 006-009. szám február

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
8. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa 1869. február (>-á?í.
6. szAm.
í
iVyolczadik évfolyam.
Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú lietllap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
MegjelenlK :
»lidea uombaton,
NscrkeMitöl Iroda én kiadó lilvnínl :
WAJBIT« JÓSSHKP knnytkorí«W».dí«*b«n,
Előfizetési föltótelek :
H«lyben hAnliom bor.lAmAl .''< vl.líkro podAn kUl.lv« >
Króm ¿»io! • 0 ír». — kr.
K«<I .<vr« - - .1 . — , hYiio^cdro • I . 60 .
Naffjr-KltBll»», 1800. jnn. 20.
(B-fl.) A magyar miniszterek magán cou-ferentiái a napokban veszik kezdetüket, hogy a közelebbi országgyűlés eló terjesztendő főfontosságu ügyek felett tanácskozzanak, mig ez történik a felelős kormány kebelében, addig megdöbbenve tapasztaljuk s honfi büval látjuk a nemzet kcbclébcni pártszakadások személyeskedő kinövéseit, törvényt nem tisztelő kifakadásait.
, Átok verte meg a magyart, mert az soha együtt nem tart!" Ezt, ezt csináltassátok zászlóitokra s az olégcdctlen, a nyughatat-lán tömeg pirulva lát munkájához, becsületes kenyérkeresetéhez.
Ha történetkönyvünk lapjain olvasgatunk, többször csillog szemünkben a honfi bti keserű könyjo, melyet a pártoskodás rémképe idéz elő, ne törüljétek ezt le, bocsássátok a könyvre, s látni fogjátok: mily égetőn keserű bár, a nemzeti jólét o megölő betűjét nem semmisíthetik meg.
Hagyjátok a népet meg munkájánál,;''nágy szavakkal, üres Ígéretekkel no szédítsétek el, korán vau még, nagyon korán komolyságra hivni fel, Oeötheként: Mehr Licht! Játszani pedig vélő, a nemzet zömével meg-bocsáthntlan, égbekiáltó vétek.
Szabadjon a jövő hongyülés teendőit kör-vonaloznunk egy kissé, a helyott, hogy hang-1 zatos phrázisokkal élnénk s egyik, vagy másik párt mellett kardoskodva hivatásuukat ezúttal s ó helyen félreértenék.
Beismeri mindenki, hogy szabadabban lélekzünk, mint a közelmúltban, beismeri 1 Deák Ferencz is: hogy a nemzet jogos igényei nincsenek kielégitvo s a miniszterelnök . is folytatólag kijelenté: miszerint sem jobbra, som balra no menjünk, hanem előre! S ha ezt tesszük: be lesz teljesedve Széchenyi lélekemelő szózata: Magyarország nem volt, . hanem lesz. Előro tehát, előre I . A legutóbbi országos vívmányok nagyszerű épülete, kétségkívül betetőzésre vár, '' táegis tesszük, de felette villámhárítóul az ^egyetértés megtörhetleu lángoszlopát emeljük, mert különben a,viharos elemek, nem-. csak kívülről, de belülről is, s ez fájóbb s rombolóbb, megsemmisítéssel fenyegetik. Ke feledjük ugyan egy perezre sem, hogy a ''.népek Istene virraszt a szabadság s alkot-• mányos rend munkásai felett, s hogy valamint a nagy világtermészet működésében ■»nfne« megállapodás ; ugy a munkára s elő-'' haladásra ébredett nemzetek som vesztegelhetnek a megkezdett ösvényen.
A mult országgyűlés tevékenységo egész •Európa előtt nagyszerű hatást időzött elő minden irányban s ez munkára buzdít bennünket, hn világpolgároknak akarunk látszatni. Ezt, ezt fogják kcsülni a müveit nemzetek milliói bennünk, s nem a köcsög-kalapos, frakkos félszegeskedést; ha férfi vagy, légy férfi I móndá Petőfi. Hadür és ősapáink dicsőült szelleműk pedig azt zengik felénk: ha magyar vagv, légy magyar !
Kérdem én : kik idézték eló jelen helyze-
tünket? Azon férfiak, kik zsenge ifjuságuk hajnalától kezdve várták o napot, megannyi szenvedés és oly sok viszály után — érlelő s gyümölcsöző sugarakat lövcl a magyar jogélet tárt, tehát szabad mezejére ; s kik, ha várakozás közben, amint év-év után lealkonyodott , maguk is clcstvéledtenek, de ifjabb társaik szemében lelkesülve olvas-haták a fogadást, hogy ők végrehajtják azt, amit az aggastyánok terveztek s akartak.
Pedig, ha meggondoljuk, hogy midőn constitionalis országgyűlésünk összeült : mennyi beláthatlan rom boritá o hazát s hogy oly hosszú időkre letűnt szabadságunk napját a szolgaság és fajviszály'' milv setét köde takarta volt ; azt lehető következtetnünk, mintha már az ujjás/.ületési gencsis frisseségo is kihalt volna belőlünk. Es ime mit tapasztalunk ! mit hallunk ! riadva zengi a költővel az agg és fiatal, a hölgy és a kis gyermek, a gazdag és szegény, az ép és béna : hogy neked élni kell oh hon 1 s örökre, mint tavasz virulni! 4
Ez oly jelenség, moly azt tanúsítja, hogy a magyar nemzet óriási kincsekkel telt államhajója párthoz ért s mely int : hogy midőn a jövő ujabb küzdelmeire készülünk : no fo-szitsük szemeinket folyvást csak a múltra melyben több szenvedést, több borút," mint derűt észlelünk; a merengés oly beteges lesz ; kevés tűz marad a jövőbe pillantAnunk, pedig életvidorság, férfia? tetterő és törhet-lon lélekfenségro van égető szükségünk ;
A másik azon tapasztalás, hogy nemzetünk alkotmányos élcto azon nap óta, mióta koronás királyával kőzet fogva, kölcsönös bizalommal s minden földi erővel munkál a közfolvirulás gránit alapjain: tetemes lépést tett előre s hatalmas jogezimet nyert Európa politikai s culturalis térképein.
Belátjuk azonban, hogy azon palacstra, melyen a mult országgyűlés megeredt, 8 mely a jövő törvényhozást még messzebb czélok felé kell hogy közclit60, belátjuk, mondom azt is : hogy valamint a múltra, ugy a jövőre nézve sem szabad kifelednünk miképazon souveran hatalom mellett, moly-lyct minden alkotmányos törvényhozás gyakorol ; létezik még egy másik souverain hatalom is, s ez: a kor szelleme, mely a leggyorsabb olőhaladásra készítet minden népet a nagy nemzetek nyomain.
„A nagy nemzetek nyomain* -- ismétlem, kik a valódi szabadságot néni csak a külviszonyokban, do a társadalom bclintéz-ményeiben is érvényesitni törekszenek. Ez az a sugár, melyről a bölcs mondja: hogy fénylik, mint Isten áldása a nemzet homlokán, hogy frigyessé a polgárisodásnak hajnalcsillaga a-közboldogságnak 8 legfényesebb köve a koronáknak.
Ezen feladat az, a melynek betöltése s megoldása a jövő törvényhozás kezeire vár. Előtte a teendők egész sorozata, mely a jövő kifejlés minden magvait magában foglalja. Nevezetesen ;
HirdetóseK
A li.it h»»Abo« pcÜUor^it l-»iflr 7 kr. » •xor 0 í. minden torAbbl bclkUlAtírt 6 kr. ''1-: lUljrgJIJ minden ,gye, boikuUilrt 80 kr. A „Nj-llt táron" egy P''Hi «őr belkUlAtl dija 15 kr.
A megyék s községek rendezése és pedig a községi rendezésnél fótekintet fordítandó a rendezett tanácsú községekre, ezeknek főnökét (biró, vagy polgármester) politikai és adminisztratív tekintetben azon jogokkal kellcno ellátni, mint [melyekkel a megyék szolgabirái bírnak, azaz hogy a megyék gyűlésein szintúgy üléssel s szavazattal bírjanak, az ily városokat illető ügyiratok s minden végzés közvetlen küldessenek hozzá-jok s eljárásaikban a megyék szolgabiróitól függetlenittossenek.. ezen ily értclembcni rendezéssel nemcsak a munka gyorsítását eredményezné, hanem még a polgári elem óhajtásával is nagy mértékben találkoznék.
A hűbéri maradványok megszüntetése.
Az egyleti és társulati jogok szabályozása.
Az irodalmi s művészeti jogok biztosítása. •» Az egyházi autonomia.
A polgári s büntetőjogi codificatio.
Az erdöga/.dászati, vadászati s bérleti töivéuy.
A bánya jog szabályozása.
A házassági törvény.
A hirlapbélyeg eltörlése.
A honosítási s kivándorlási törvény.
A kincstár viszonya.
A ludovicaeum ügye.
A börtönügyi reform s fogházi javítás.
A szabad kerületek rendezése.
A telekkönyvi törvények revisiőja.
Az ipartörvények, czéhrendszer s vizijog szabályozása.
A népgyűlési jog.
Nemzeti intézetek ügyo stb.
Ezen roppant horderejű törvények megalkotásában kell, hogy a szabad szellem győzzön, különbon fából csinált vaskarika lesz az egész. A szabadság és jogvilágát minél nagyobb mérvben ki kell árasztani a népéletro, mert a szolgaság és igazságok elleni actió már magában örökös s kimerit-hetlen kutlcjo minden hanyatlás ós visszaesésnek.
S minthogy törvényhozásunk nagyszerű cselekvéuyci a jogszerű ellcntállás hazafias ösztönéből származnak, a jövő legislatióját soui vezetheti más indulat, ha csakugyan a nem/.otakarat legitim kifejezéso akar lenni. A pártoknak ezen elvek szolgálata mellett, bármely táborba tartozzanak is, niegoszla-niok annál kevésbé szabad, nehogy vak szenvedélytől űzetve, miként a római gladiator, testvér kebelbe mártson tőrt.
A müveit ész a láiapafény, mely kalauzol és fényt, meleget lövcl, sajnos, hogy a nép még nem áll a műveltség oly fokán, hogy vezetés nélkül szabadon mehessen, azért csinján s óvatosan kell velők bánni s nem folzuditani , nyugodtságából felzaklatni, hanem jelezni kell előtte, hogy nem magának, do a kor- s honnak kell élnie. A korral lehetünk világpolgárok s az imádott haza lángszcretctével honpolgárok.
Hirdetéseket elfogad :
N.-KaalitAn: * kiadó hivatal. Pctten : zkhi.kr XI Béoi-, Hamburg-, Berlin-, Hajna-m.-Frankfurt- í. tuiet bee: maask.vstkin & VOOLKR. LIpose-, e«™-, (* Stuttgartban : 8ach8k& tAk8A. Ûècibcn; Ol''PEÍ.IK.
A zsidó tanügy a congressus . előtt.
I. pályamű. *
(Fol/UtA..)
Azt jól tudjuk miudnyájau, hogy igen kevés község van, mely pártokra ne volna szaggatva. Egy kántor, egy tanító acceptál-tutása képes annyira egymás ellen bőszíteni a kedélyeket, hogy ily esetekben a személyes sérelmek som tartoznak a ritkaságok közé.
S vájjon mennyi üdvöset teremthet egy pártokra nem szakadt, békés egyetértésbon éló község mig egy pártokra szakadt község csak üdvteleut szülhet , és kárho-zatot idéz elő. Moraliter kell sülycdnie az ilyen községnek, s ha benuo iskola is van, az iskola is megérzi azt, s pedig sokszor nagyon is fájdalmasan.
A szeretet úgymond Eckartshausenazér-zelmények leghatalmasbika. Ha a törvényhozók ismerték volna hatalmát, ezáltal a sziveket birták volna kormányozni, s a világ nem volna annyira boldogtalan.
A pártgyülölot, mely az egyik vagy másik községi tag egész valóját elfoglalja, átszivárog családjába, gyermekébe. — Ki volna képes szeretetet csepegtetni az ily gyermek szivébe, melyet a gyűlölet átkos csirája mérgezett már meg. Ez épen oka annak, miért szülője annyi üdvtelehségnek és kárhozatnak a pártoskodás, melynek vészthozó angyala, ha egyszer kitárta fekete lobogóját, és maga köré gyüjté a bérenczekct, a lülrtgyülölot érzeluio oly erősön fogódzik szivébe, hogy sokszor csak a maga kárán szabadul ki ha szivét vérig szorította körmei közöl.
Mást teremt a békés szellem, a kedélyek Öszhaitgzása és az öutudat.
De mi oka annak, hogy a pártgyülölot, és egyátaláu a békétlen szellem szokta felütni sátorát a zsidó községekben? Mi oka annak, hogy a pártok oly elkeseredett gyűlölettel birnak viseltetni egymás irányában.
Ennek oka nagyobbrészt a község lelkésze — illetőleg a rabbi, és a/, a kiállhatatlan viszony, mely a rabbi és a község között — ritka kivételekkel —- fenn áll. Egyrészt ismét a községi elöljáró személyo. E kettő képviseli a község szellemi és anyagi oldalát , s ritka eset, hogy o kettő között súrlódás no volna, e két személy sok esetbon egyszersmind a pártokat is képviseli. A rabbi egyrészt, az elöljáró másrészt zsarnok következetességgel uralkodnak az egyik hívei, a másik alattvalói fölött, és az utolsóban ép annyi és ép oly gyakori a lel képtelenség és egyátalin az embertelenség.
Igaz, hogy az egyéni nézetek ép annyi félek lehetnek, a hány egyénből az egész kö-ségi test áll, do ebből egyátalán nem kö-étkeztethetjük azt, hogy minden egyes-nc!s- bizalma nem pontosulhatna össze egy vil.i ztolt elöljáró vagy rabbiban, ha az uto. ó és az első, ha mindkettő a hiVcjc szel-I len.i és anyagi érdekeit iparkodnak ha tel-(Sterkwtöséfji példán;/.)
ji» buzgósággal nom, logalább Vkötelesség-szerűfarclóniozd i tn ni.
H a bizalmatlanság, mclyhrl a község egyes tagjai lelkésze vagy elöljárója iránt viseltetnek, rósz befolyással van az iskolára is, r e bizalmatlanság határozza meg a rabbi és iskola közötti viszonyt.
Községi iskolákban többnyire a rabbi egyszersmind iskolaigazgató is. Már .pedig ha a község (mely az iskolát anyagilag fenntartja) és a rabbi között (ki az iskolát szellemileg vezesse) a viszony lazult, — nem lesz e körülmény az iskola szellemére nézve is káros befolyással ? A rabbi állása Magyarországban egyátalán vévo igen függó és korlátolt; s igy lm ez némileg függetlenné akarja tenni Állását, a község ebben csak rosz akaratot lát, és ez oly hatást idéz elő, mely a közöttünk létező viszonyt még iiémi-képeni tűrhető állapotából kisodorja és egészen tűrhetetlenné teszi.
Az iskolában inúködő egyének — a tanítók, — mi a tanítót az iskolával identificál-juk, és azon viszonyt, mely a rabbi és iskola között fenn áll, átruházzuk a tanítóra és fogjuk constatálni a tanító és a rabbi közötti viszonyt, mert kétségkívüli tény, hogy a tanító gyiipoutja azon szellemnek, melynek sugarai az iskolát mintegy szerves egészet szüntelen melengetik.
A tanító még kevésbbé független (legalább eddig, s a moditícált törvényjavaslat nem nagy reményt nyújt, hogy ez valaha máskép legyen) mint a rabbi, inert mig ő egyrészről a községtói függ, mely ót bár nyomorult mértékbeli fáradtságáért anyagilag jutalmazza, másrészről a rabbitól is, mint iskolaigazgatójától, a kinek mord vagy nyájas tekintete irányában Bcmuiiképen sem lehet közönyös. Tudtiáin ¡Mustrálni e szeretetre méltó viszonyokat, do nem bántom, ismerik ezeket sokan, és Kichter Frigyes (Jean Paul) igen helyesen jegyzi meg: Századunk inkább a tévedéseket pusztította, mínt a tévedések morális forrásait.
A tanító állása tehát oly községekben,
hol a község és rabbi közötti vjszony lazult igen bajos, bajosabb talán, mintsem valaki azt gondolhatná.
Hogy a tanító egészen visszavonulva éljen az lehetetlen, jóllehet a félmüvclt zsidó parvejiue-ktől (zsidó korcs nemesek) lonézc-tik, sót moraliter szükséges, -hogy a gyermek szüleivel olykor érintkezésbe jöjjön.
Mi foltesszük hogy a tanító a létező pártok daczára objectív állást foglal cl a községben a melyben működik; — de hát a baj gyengül c körülmény Lövetke::»ében? -Semmi esetre?
Szükséges lévén, hogy a tanító az iskola-gyermekek szüleivel érintkezésbe jöjjön, az állását valóban aggálylyal fentartó és féltő rabbi, nem veszi-e zokon a tanítónak,- ha ez gyakrabban oly házakban fordul meg, melyek amannak nyílt ellenségei? Kern fogja-e a tanítónak az ily.házakkali bizalmas eljárását rosz szemmel nézni ? Nem fogja-e a rabbi ezen tanítót, már csak ftíért is, hogy ellenségeinek a tromfot némikép visszaadja rosz bánásmód által, és különféle eszközök által hivatalos eljárásában keseríteni? S az ily-viszony mifélo gyanusitgatásokra szolgáltathat okot. ? S a gyanúsítgatás — mondja Deák is — akár az egyik akár a másik fél részéről elkövetve, a legundokabb, legocs-mánvább bün egy nemzet életében. — A ki mélyebben be van avatva a zsidó községi élet ügyeibe, az beláthatja a mondottak nagyon szomorú igazságát, s az ily „Krilh-winkel-féle" csacsogásoknak, a mely alkalmakkor mindig van valami lehordpni bemocskolni való corpus delictí, — meg van sokszor a maga comikus oldala is, s egy ujabb , J)emokriU>s" -na k bölcsészeti tanulmányokra bő anyagot szolgáltathatnának.
Ha a rabbi iskola-igazgató, kell hogy közötte és a tanító között bizalmas viszony létezzék, már az oktatás és nevelés sikeie-sitého érdekében is, — de az említett gva-nusitgatások egyenesen felbontják e viszonyt — s ez nagyon természetes. De ez még nem vége a casusnak. A viszony mindig fesze-
T Á R C Z A.
A nópnevelökhez.
TlUit-lrk ki, lolniyjuii A (AtxliS t Hneiil nr. C.-nnir, incljórt ktlnlr''lrk i
l.rg/tldk tl iiikÁlili AMuantli, — lluyy«cm «•Inmr.vljon n/pclrk.
- I
¿kifliikkel Kuráp« krl>l/n
Mnjilliogjr cirail ívc ki''rkrilUnk, 8 njxatlck fel a műveli vll/<?tirt [-7 HuiulokArA i ott-n luár lifVÍ->V''T '' • ''
Míg Ji hűi i-Mlák linUrouAnnk, Kíiiyc»«-n "mcKAIIliik a lívlyet) Ámde idA« «»crf|> jut a jfivGuek, (lySrcIrmro oioil a* í.«x vriet.
Kik n»ty ütrlnk l.Irv''t c.udiltáU, ■ (l^nyotan mutAlnak liu iránk. — 8*<> ¿>-,li>k, hogy .''.k felflttinlicltak, H oly oia^tarA lOrnl nem ImUiik.
Klfy-e(fy UiMkB«, lAug atclleuiívr'' K liaait ú> .<tr«try»g;iA már, Oh I de mlj; a ní|i, a ní|> nem ílred, NvmaetOnk liaWrt IiIAIia rAr.
ö nem Alit * alkr«''; — Cl emelni lut » c/íl, mit «dá-rf cl ne''ii írt. Vei lebátl derlUJOn 6« homályunk; Odr re!, kl kltid a 1iaJii»IíiI.
Tűnitek ki, liiliogjon a «¿a«|ó ! nir f lír nyomort, keservei ail .... Kyykoron Julalnmlok leend aa l''Uü él a tlialA nntutíal - --
IIAJOATÓ SANDOK
E m m a.
— TOrlrnelml beaaíly
(KolylAlÁa.)
Midőn Mohács mellett haUlos t''^Vvivott nemzetünk a tőrükkel, .Máj ;folfupj''ieríetten járt fel- s ulá Bagolyvárban.'', Arcxán némi komolyság ömlött cl, moly alatt tán a félelem néhány vonásét in ésarovuhtftfUk; olyan volt nreu, mint azoké, kik kiize* államik torvök végczóljáhox, de mégis rov''i-v k a meftlmita-léstól.
A csatlósok arczárói ík bifennyo* titok rojto-getéíét olvashatta lo az avatott szem.
Un találkozott ogyi)t a nuUikknl, suttogtak, do miilün lépteket li^öKa'';, elcsendesedtek, b azon feszbo holyezék magukat, melyet már nny-nvirn megszoktak.
Végro lenyugodott a nap, moly sok víznek volt tanúja, mindenre az éj boritá setét fátyolát.
Hodrogi Bzobáiábnn volt, molyben ót clÖBZÖr Kmmájával találtuk. Kgy kereveten Ilit, nrcza nyugtalanságot árult el.
Ha hinném, hogy az ember kópea clWrczni a velo történendő rend ki v Uh c»oin(Snycket, ugy o nyugtalanságot olWrzotnok nuvezném , így azonban azon aggálynak kell tulajdonitanom, moly ogy oly ember szivát mint Bodrogi minő volt, az ismert kürUlményok közt méltán elfoghatta.
Lépteket hallott a folyosón, nyugtalanul tekintett a már nyiló ajtóra, melyen Máté ló-pott bo, szövétnekkel kezében.
— Mi hírt hoztál? hogy háborgatsz nyugalmamban — szólt, mert minden pillanatban várta, hogy a török vára alá érkezik, — s oly rendeletet tett, hogy oz csetbon rögtön tudósítsák, do különben sonki bo merjen hozzá tnonni,
— Nyugalmadat majd a vár börtönében örökro fölleled — felolt Máté. — Foglyom vogy.
— Foglyod — bc-ho-hn! viszonr. Hodrogi azon lélekjelenléttel moly őt a legkétcsebb esőtekben Bem hagyta ol « moly már aunyiszor
J mogincuté élotét. — Megőrültél szegény bolond ; >gy mersz beszélni előttem, csatlősaim kö-
r I zött. Do majd eszedro hozlak — inond s piszto-. ^ .1 lyát elővonva Márton mellére akará szegezni. K pillanatban léj>ot; elő háta möglll Km ma, Váradi leánya, ki a szob» .litulsó ajtaján jött bo ésíirovéilontll. — Arnzán kimondhatlan fő-lény ült, melynek láttára remegni érzé tagjait a basa; kezében báróm éld tőrt szorított.Olyan volt a magas termeten elömló fehér ruhában villogd »zömeivel ziláltan szétbuilámzö éjfél hajával, s a halvány arcz szilárd kilojezésével mint a boruló Nemezw
— Ah fúria! kiáltott Hodrogi halj inog te előbb — s a hölgyre lövé pisztolyát, do az félro Uté közét, a a golyó, n Iwltozat ivoibo fúródott.
— Vég percééit! közelednek llodrogi — Bzólt nyugodt, méltósáKteljos hangon Kmma •— in-toni jöttelek, szálj magadbn, fordulj Istenhez, ki, kéaz megbocsátani n* ellene vétetteknek.
— Volt valami a hölgy szavaiban, mi netu
sebbé válik, s ha nem mindegyik, de az okos gyermek mindenesetre észreveszi — és ez az elsó lépés a tanító morális bukásához.
Az első tehát a mit a congressustól kívánunk abban áll, hogy mentso meg a zsidó iskolát — a rosz tói ; t. i. a rabbi fclttgyc-lésétől. Vannak igen dicséretes kivételeink. A valódi és hivatásukat az isteni szc''retet alapján végző lelkészeket nem is akartuk soraink által megsérteni. Ezek fájdalom kevesek.
A zsidó felekezeti iskolaügyet illetőleg mi dolga lesz a congressusnak ? .Magunkévá tesszük n Tencer Pál szerkesztette Magyar Izraelita hetedik számának vezérczikkébcn elmondottakat.
A congressus dolga lesz tehát határozni a következő ügyek felett:
1) Méghatározandja a népiskolák felekezeti szervezetét, (a héber tantárgyak ok** tását illetőleg rendszabályt fog alkotni, s megfogja határozni, hogy az említett tárgynak oktatása mily határokig terjedjen a népiskolában, tekintetbe vévo, az egy, kőt, három és négy osztályú tanodákat.
2) Gondoskodni fog a középtanodákon járó ifjak vallásoktatásáról.
3) Foganatba fogja venni a tanítóképezde és a semminarium felállítását, oly módon, hogy azok ugy a vallásosság, mint a korszerű tudományosság kívánalmainak és igényeinek megfeleljenek
4) megfogja határozni a modust, hogy a létező és nem létező pénzforrásokból, miké-pen tartassanak fel az említett iskolák.
6) Pritcise fogja meghatározni a viszonyt mely a hitközség és a tanító közt fennálljon.
Ezek a congressus teendői íelekcüeti iskolaügyünket illetőleg, ezeket fogjuk tárgyalni a mennyire lehet kimerítően és mégis röviden.Nézzük előszóra népiskoták felekezeti szervezetét és a héber tantárgyak oktatását.
HOFFMANN MÓIl.
(KoIvIaIiUa kllvclkrtlk.)
Jegyzőkönyv.
Felvétő tett alsó Domborun a község házába«
1809. évi január hó 81-én délutáni 8 órakor.
T. Kollay Rókus bizottmányi elnök ur a 1». Ion volt, óh" meghívása folytán ogy begy ült bizottmányi (agok ol&tt fölolvassa T. Királyi Pál képviselőjelöltünknek azon válaszát, melyet f. iió 17-én Kottoriban tartott értokozlot alkalmával folvott jogyzökönyv folytán, a muraköai deák-párt állandó választmáuvho* intézett, — mely'' szorint ő a képvísolfljolöltségot elfogadni ktW.nok nyilatkozik, a bizalomért a lotenvel válftsztókortlletnok köszöuotot mond, éa politikai jövondőboli magatartására nézvo eddigi elveit fontartani és szükség osotében ogy r^cle-tozolt programra kibocsájtását igéri, moly nyi-latkozat inellékolvo közöltetik, felolvassa, _ ogyhangulag
hatAroztatott.
Tottos Királyi I''ár ur képviselőjelöltünk le-volo nz ogy''.,ogyültek által a lognagyobb lelke-sültséggol fogadtatván a képviselő-jelöltség elfogadása által bennünk a bizalmat öregbitvén miután oddigi politikai magatartása jövendőbeli elvoiro nézve elogondő biztosítékot nyújt, egy részletezett programra kibocsátásának szükségessége fonn nom forog- Felolvastatik főtisst: Nóvák Jó/aof T.-Szent-márlom plébános ur lo-volo, moly szerint a pártunk bizottmányát ér-tosité arról, hogy a Murántuli testvéreink ve» lünk politikai tekintetből ogy pályán haladván a képvisolői jelöltté kitűzött t. Királyi Pál urat jolöltnok szinte óhajtják, é« tokintetbo vévo törokvésoinok politikai irányát, hozzá hűn ragaszkodnak egyhangúlag
határoztatott.
A jolonvolt bizottmányi tagok részáről fó-tisztclondőNovák József plébános urnák ügyünk körül tanúsított Qrnyodotlen buzgalmáért kö-szönot szavaztatik.
Több tárgyalni való nem lóvén, jolöltünknek éltotéso mellott a jogyzőkönyv bexá-atott k. m. í. Kollay Rókus m. k. értokoxloti c''v«k. Osztorhuober Lajoa, Faics Foroncz, Somogyi György, Topolics Mihály, Vldovica FlJr''án, Promecz Mihály, Horváth Balázs, Markoaica Tamás, Jakopák József, Marsics Károly, Virth Lipiit ra. k. ltunyady János, Friscsics György, Friscsica Vida, Terbóc« Emil értekozloti jegyző mint néviró, IlraAcsinccz Imro, Globlok István, I.i«ziak Tamás, Kongyol István, ra. k.
Az eredetivel ogyezto KOLLAY RÓKUS értokozleti elnök.
csak liodrogit, hanem a körülállókat is, kik o közben a Bzobába tódultak, leigézto.
Bodrogi, ki észro votto o varázst, nom mulasztotta azt hasznára fordítani, mert csak igy látott utat a menekülésre.
— Oh tehát to mégis szeretsz engem, éltomot megmentooi jöttél — szólt -- Emmám I őrangyalom; parancsolj o rablóknak, mint nekem parancsolni tudtál.
— Igen, do o parancs vcsztodro lesz; bűnhődnöd koll gonosz tettoid miatt. — Fogjátok meg — szólt n csatlósokhoz fordulva — b vi-gyétok őt a vár börtönébe.
— A''h alávaló I bánom, hogy mog nom Ölto-lek — liörgé Bodrogi, midőn a csatlósok nom kuvés tusa után a földro nyomták s mogkö-tözték.
A torom kiürült, csak Emma maradt benn.
— S o háznak voszni koll j a basát vosztő-helyro vitto iáját népe, s most ez jut uraságrn. — Oh mi lesz akkor ha mind az, ki o várban lakik ur akar lenni; — do ez nom lobot, megakadályozom én; hamvaiban akarom látni o várt; b aztán én megyek, vagy Miklósom karjai közé boldogságomba, vagy a török fog ol, » akkor itt bizonyos halálom. E szavainál tőrére gondolt s tovább folytatá : „Iston b«giU»l Mária szüzek védőjo oltalmaz* engem!"
Csöndes áhítattal, — ha szabad ugy nevelnem, Annyira nyugalommal hallgatott most el. Sötét szempillái eltokarták a nagy, kék golyókat, halvány arczán szondo mosöly játarott, főjét molléro csüggcszté.
Most volt ő szép, ha valaha valakit igazán szépnek lehetott nevezni; szép volt tcstilog, annyira, mint csak szépnek szülhet valakit az anyatermészet, do ozorto szobb lolkilog. — A legtisztább Bzorclomtől dagadt kobelo, azon szo-rolointól, mely jóvá, oniberszorotővé teszi, magasztos eszniékru voxcti,Yjstont imádni Unitja azt, kit volfl mogajándékoz a" tormészot
'' — Ah do hová is tévodtom oly messze! szdlt mintegy feleszmélvo gondolataitól. — Nohéz tnsa vívatott ma Mohácsnál, lohot hogy ők nom is élnok, — do akkor én is megfogok hálbi, s ott a túlvilágon, ÍBten szino olőtt, oa angyalok sorogo közt leszok boldog volo ogyütt. Jó Isto-i<om I do ugy-e nem engedted meghalni őket, Ók nem vétettek a haza ellon, ők szerottok térő«!, neindo élnok ők VI Igon ők élnok, snekom fel kell keresni atyámat, Miklóst mollotto fogom találni. x.
Erre egy karikában felojtott szövétneket vett
ki, b meggyújtotta veló a szoba bútorzatát, melyből a lángok CHakhamar fölkaptak a fából készült boltozatra, innon a totŐro, s az egész vár-lángba borult.
E pillanat volt az, molyben elhagyók a Bagolyvárra siető lovagot.
Mig a csatlósok oltani siettek, addig Emmának, ki már megvesztegette a kapuőrt, sikerült kimenekülni n dobogón.
Vigyázva haladt olőro paripáján, melyét a kapuőrtől kapott.; tőro kezeben volt.
Alig távozott néhány Bzáz lépésnyire a vártól döbbonvo vette észro a köxelgö lovagot. — Meg-koményitá szivét s tova sietett, a láagok eléggé világítottak Htjában.
— Kí vagy ? kiáltott dörgő hangon a Mohácstól jövő. Emma ráismert a hangra, a lovag mellé ugratott s bonsőságteljoe hangon válaszolt:
— Miklósi
— Emmám I Értőd jöttem.
Egy pillanat b a két szerelme« karjai egybe-Akződtok, kobol koblen dobogott, lelkeik össxe
forrtak.
A váratlan találkozás mámorából kiocsudva Kmma szólt először.
— Siessünk Miklósom, Itt veszély fenyeget bennünket, menjünk Bajára ssüleinkhea.
— Pécsett vannak már ők — felolt Miklós — Baja felé elzárta az utat a török.
— llgy inonjUnk Pécsre.
A szerelmes pár szerencsésen hagyá el a posványos vidékot, s a Pécsro vezotő uton tűnt el.
Másnap clárasztá a török aa egésa vidéket. Bagolyvárt sora hagyta ki, melyet annyival könnyebben tott sajátjává, minthogy a nagy zavar, moly a feiotlensóg, s a rablók közti hasonlás erodmónyo lőn, csak gyengitó a védelmet.
A rablók mind folkonczoltattak, Emmát a végtusában, nohogy török kézre kerüljön, Máté szúrta keresztül, miért ő aztán egy magas janicsár handzaárjától lakolt.
Hodrogi, kiro mivol már mindenki ait hltta, hogy börtönébon ki nera monokülhot, »«nkl som gondolt, egy rojtek ajtón át kiszökött a tömlöcxból, s a hirexolók közt elrejtve magát, szerencsésen megmenekült.
Bagolyvár földig lerontatott.
MILTÉNYI BÉLA.
(KoIvUlá ait kBv.)
Tisztelt bizott má n y.
Üalaniogyénk Lotonye választó kerületének .»l»ó-muraközi választó polgárai áltnl f. évi jan. hó 17-én Kot tori lián tarlóit értckozlof jogy/.ó-könyvit vottem, s hazafias örömmel (irtotlom meg (»bból, hogy azon politika, inolynok olvei iiorint én u lofolyt országgyűlés alatt a kerlllo-tet képviselni szerencsés voltain, alsó muraközi választóimnak nemcsak holyosléiévol találkozik, do határozottan óhajtják is, hogy ugyauezon politika szollomo Vezcsso a kesülot országos képviseletét azon reform-kérdések keresztül vitulóbon is, molyok a már megalkotott alapon hazánk Udvo, s népünk jólléte érdekében kell, hogy napirendre kerüljenek.
A szóp öszhang tehát, mely képviseltek é« képviselő közt itt u sarkalatos elvokro nézvo oly jóltovöleg nyilatkozik, uomcsak örömteljes kötelességemmé toszi az irányomban ujoiog nyilvánított bizodalmat öszínto köszönotom ki-fojozéso mellett elfogadni, do erkölcsi elégtételül is szolgál azon elszomorító megtámadások ollon, miknek pártunk olvei, s igy szentélyem is — . kitéve voltunk.
Szivoson fogadom ol t. bizottmány n nokom felajánlott képvisolójelöltségota jövő országgyliléére, u ígérőm is, hogy — ha a választás on-gom bizand rnog képvisolői küldetéssel, híven s ernyodetlonül teljcsítondcin azt, mit e fontos niínőségbon tőlem a haza, a nép, az alkotmány, haladás , szabadság, éd gyarapodás kövoto-lendítek.
Ila atisztolt bizottmány szükségét látuáannak, hogy a napirendre várakozó fontosabb reform kérdéseket illetőleg részlotozott programúiban nyilatkozzam, — méltóztassék engem ez iránt az elnökség utján értesitoni, s o kívánságnak készséggel, s haladék nélklll fogok elegot tenni.
Fogadja a tisztelt bizottmány''mély tisztolo-tern kifejezését. Pesten jan. 27. 1809. Királyi l''ál m. k.
Levelezések.
Znln-KKcrKxeu, fobr. 2-án 1800.
E hó l-én az .Arany bárány" vendéglő to-remében casino-bál rendeztetett, 9 órakor votto kezdetét s Rákóczy indulóval nyittatott meg, szép Ügyességgel és jó ízlést tanúsító csínnal intéztetett a rendező bizottmány által , miért méltán megérdemli a közelisinerést éa dicsérete», - a hölgykoszorú oly szép volt, hogy szinte ¡ól esnék ogyík másik virágnak nem bókolni, lmnem csak elismerést szavazni minden hízelgés nélkUl, a mint tudniillik miyd külső báj, niajd a/, elragadó táncz, majd azon megle-
Gtést folt Un totó látvány, hogy a nókoszoru ki-
ntakozva a fordo előítélet karjai közül nem d\is ékszorokkol rakottan, hanem a természot-adta virágcsokrokkal jolontek inog ; mindezen szép vonásokat annyira számitásnélkltliekiiok hiszom, hogy a névszerinti foltUntetés, ha szinte nem kellene is <larabokra szegni I''árís almáját — azon szerénységet bántaná, mely minden báj logbájlóbb varázsa, — A bálterem ogy szop trausparronttol vala diszitvo, molyon o szavakat olvastuk : Éljen a haza 1
A társaságra áttérve, mondhatom nagy számmal voltak együtt, 50 pár tánczolta a fraueziát, a füzértánezot körülbelül 80 pár; és mi a ma-gynrhoz, do nem a frakkba öltózöltokhoz illő a .csárdást" az ifjúság ugyancsak jó kodvvel tánczolta, roá-reá melegítették Csicseri Foriro a szakadatlan s végot alig érő hogyvolttal. — Ezen tánczestélyünkot számos vidéki — és szomszédmegyobeliek is szívesek levén megtisztelni, a kedélyes vigalom kívilágos-víradtíg a legnagyobb,; roud és vígság közt folyt lo; az igaz, hogy szép emlékekkel fojoztük boacasino bál gyönyöreit, do mit teszünk majd a hosszú böjtbon V Losz-o a társas élőt után vágyakozó szivoínknok alkalom arra, hogy annak vágyait kiolégitsUk? Alig hiszom, ha szemügyre veszem a mostani mindennaplas társaséíotot, — ''moly ogy idő óta a szó teljes értelmében ked-, vozótlou. Mióta t. i. városunk érdemes tisztikara '' januárban megválasztatott, — és mióta az országos kövotjolülés végottpártkülönbségalukult, azon idő óta nincs oly szép viszony a polgárok közt, mint régen volt. Találkoznak néhányon
városunkban ólynnok, kik szoiivedélyüklúl elragadtatva a látogatotlabb korcsma házuk öU.rr rooit elfoglalják, és taláu egy jó pohár borért is — nem restellenek handabandázni, —- szóbeli és tettleges bántalmazásaikkal a társadalmi élőt viszonyait megzavarni és ''elkeseríteni. — Van o városnak igon sok müveit polgára és józan értolmiségo — kiknok természetét az ilyféln sokszorosan előforduló tények már annyira sértik, hogy korülni kivánják az egymással! találkozást, mert végre is .»ok a mi sok !u
Do nem is tulhajtásokban, hanem mérsékelt és számító haladásban nyugszik a népek jólléto miért is a költőnek ezen szavaival zárom soraimat:
„Egy logyen a czél és akarat, l''ártszakadás romlásra vozot. Egyesülés diadalmat arat, Nyújtson azért kiki orro kezotl* •S mindönki csak a békét szoresso.
UJLaKI mátyAs.
• |
Tninnsi, fobruár olojén 18G9. lMzony jó idojo annak, hogy t. olvasói utószór találkoztak a tamási csősxszol, hogy pedig'' no gondolja a viláp, hogy ugy a csőszségből kí-| vetettek, vagy talán Stambuiba financz minísz-| tor lottom, imo előállók ismét a régi jó kodvvel most ezen kortes világban s meg megirogatom időnként az o tájon történtekot.
Mi is volna mai nap nagvobb újság: mint a jövő követválasztási mozgalmak V Korülotünk-bon t. i. a pínczohelyiRón liartal György volt képviselő köré csoportosul a vélemény nagy részo őt újra megválasztani, vair azonban — mint halljuk erős ellonzéki párt alakulóban Szluha Ignácz részérő.
A múlt héten volt Szogszárdon, a megye székhelyén deák-párti nagyszerű értokozlot, a moly bon mint hallom, nom sok balközép párti vott részt, az orodmény ugy látszik — kíolégilő.
Vidékünkön ugyan csak tartja magát az erős hideg. Bizony elszorul szivünk ha visszagondolunk, hogy ozon ordőlánczolta vidéken, itt a sok nomoa vad ősi tanyáján egy öl tűzifa ára 10 frfonti loend még később. Votésoínkro jó volna már a tartós hó s szépeink is örümestobb szánkáznának a bálokba.
Terményeink ára nom omelkedik, a szép tolnai buza mérője ¡1 frt ''.i frt 50 kr. Kukoricza 2 frt 2 frt 50 kr. Városunkban két olvasó-egylet — valamint párt is létezvén, a téli unalmas catékot itt töltjük kölcsönösen oszmccsoro mellett ; do azért — mint jó polgárokhoz illik, szépen megférünk egymás mollott. A rövid farsangon annyi a lakodalom, mint ó Budán a widó gyerek, duzzognak a pisztolyok, lobog a vőfély kendőjo. Fájdalom, hogy a pártszakadás miatt ozon nagy kiterjedésű s intelligens mező városban az idoi farsangon ogy tánczestély som loond. Február hó 1-én a szomszédos Hógyészon fényes tánczvígalom tartaték a swoitzi vízkárosultak folsogoléséro, erről, valamint más egyo-bokről annak időjében sziveson roferál
a tamás! csősz.
Heti szemle.
Február 5-én 1809.
(B-fi.) Loinouton Emília írónő jan. 22-én meghalt egy kor Hhakospcaro vígjátékait forditá.— A pesti szini tanodába jolontkozésok a jövő tanfolyamra martius 15—20-közt fogadtatlak ol.
— A franczia-osztrák bank fobr. l-én nyitóba meg üzletholyiségoít. — A budai alagút mult évi bovétclo 40,577 frt volt. ~ Rózsa Sándort hír szerint rablásokban! résztvovés míntt ujolag elfogták. — A magyar akadomiának 298 tagja van: 22 tisztoloti, ¡19 rendes, 1G5 lovoloző és 72 külföldi tag. — A katonaságnál büntetésül használt kurta vasat nem szabad többé nlkal-mazní. — Huyuald éreok 15 ozer frtot adott a moldva-oláhországí csángó magyarok részérő.
— Földváry Károly kir. tanácsosi czímmol dí-wdttotott fol. — Orbán Fotó iró jan. 80-án ol-halt. — Angliában a távirdát a póstahatóság veszi kezébe. — Lipovniszky István nagyváradi püspökké novoztott ki. — A Kisfaludy társaság P. Szathmáry Károlyt és Rákosi Jonőt vá-lasztá rondoa tagjaiul. — Arvavármogyében
>''t-''V plébános tiszteletbeli megyei atjugyzúiiok valr.nztatolt. • A dcbroeíi-iii r-.f. főiskola épi-lésére eddig 110 ezer forint v.in ajánlva; n költségvetés 100 ezpr frt. -- UyóW»tt az ellenzék Kautz Gyula ellenében id. Peregi Mihály gabnakeroskodőt léptette fel kövotjolöltlil. -''-Garibaldi ogvik fia Riccíottí hír szerint Pestre váratik. — Gr. Bolza \''iktor, kí a királyi család több tagjának nevelését vezette, Bécsben szerencsétlen esés következtében meghalt. — A magyar földhitelintézet forgalma záloglovclekbou 20840700 frt volt, az összes vagyoni mérleg 25948181 frtot mutat. — Triesztben a pályaudvaron jan. 28-án roppant tilz volt. - Pcston avult kirakat leomlása egy kis leánykái agyonzúzott. — Aki a Magyarországban megjolonő összes lap s folyóiratra előfizetni akarna 1888 forintjába korülno, csupán magyarnyelven irtra 908 frt igényeltetnék. — A magyar korona tartományaiban a posta szomély-zet 2400 egyénből áll, mig Poroszországban 12482 egyén alkalmaztatik.
H i r e k.
— A csurgói és taranyi uradalmi fiatalság által folyó hó l-én a csurgói »Daruhoz'' czimzett kényelmes szállodában jótékony-czélu zártkörű tánczestély rendeztetett. A ko-délycs délidén jolon voltak pedig kedves hölgyeink t''s fiataljaink a környék szépeivel együtt. A bál mondhatom gvönyörüon sikerült, molyet kedélyesség s fesztelenség fflszerozott, s hölgyeink annyira elragadok, annyira bájtdók voltak, hogy valóban ritkaság közé tartozik ily szép és kedves magyar hölgykoszorunak össze-jövotelo. A nagyszámú közönség ozon élénk és szoros értelemben magyar mulatságot a.nagykanizsai dőrék Boros zenobandája fftszerozto jobbnál jobb csárdásaival, melyek mollott a lelkes fiatalság ugyancsak elegot tott hivatásának*. A míndon tekintetben jól sikerült vigalom közül legtöbb érdom Nénntby Ignácz ba-á''onia'', mint igen ügyes rendezőt, és a ki különös figyolmot fordított a torom díszítésére, illeti. Orömmol említem m\>g, hogy hölgyeink a nom-zeti viselethez num voltak hfltlonok. Izléstolios magyar öltöny egyszerűséggel párosulva, ékc-sité bűvölő szépségüket. Elismerés a férfiaknak is, hogy ősi viseletünkhöz színto hivők maradtak, legyen a magyar külsőleg is magyar, s nem a Bachok s Schmorliugok utóda I
Isten velünk, jövőre többotl
Nagy-Kanizsa, fobruár 4. 1809.
I. Gy.
Q A n.-k a n i z s a i polgári egylet, alakulási évfordulóját, f. Ju£}J-án fényoson ünnopolto mog. A közel sziizra menő asztal-tcrilék páratlan volt a maga nőmében. Mint míndon táblánál ugy itt is talpra csott toastok föszorozék az amúgy is kodélyej szinozotü vendégségot. Az egylet olnöko Sanwobcr ur kezdé inog a pohár köszöntésok sorát, a melyben egyetértésre hgyel-meztoté az ogylot tagjait. Ezt kövoté főt. Könnyo Alajos gymn. igazgató urnák sajátságos szén to-asztja, melybon korlátlan szolloménoK hatalmával, a régóta tervezett — sajnos, évenkon át érintetlenül maradt — kath. legényegyletnek megalakulását s alapszabályait fllzto lánczolatba. — Porczonkétft dorültobbé vált a kör, s felettébb jól esett tapasztalnunk, hogy az üunopély ment volt míndon politikai tüntetéstől. így szép az élet; boldog egyetértés légy üdvözölve I
( j N.-K a n i z s a, fobruár 2. „Tompora mu-tantur, sod vos non mutamur in illís" — fényes bizonyítékát adta ozon átváltoztatott jelmondatnak a mai rciuokolés. — Egy felezifrázott ökör zeno s közel ötszázra torjodő kisérő tömeg kiizött vezettetett, a porhüvolyon felülomolkedui látszó, n.-kanizsa város utczáíu, hogy Kilik Feroucz mészáros hatalmas karjaínak csapása alatt, az iparvállalatok, ¡>énzintézot(tk, különösen az absolut hatalomnak — az emésztő emberiségnek — fontartására, lesújtva, folapróz-tassék. Szeretjük a régiségokot, nom vagyunk gyűlölői ujabb kozdoményezésoknok, ha jók, — do csakugyan kívánatos volna, hogy az offélo — nom a müvolt államok haladási eszméjével összeegyeztethető — mfltétokkol a civilizált nép kivánosi vágyát ne fokozzuk. — Mutassa meg a mester bravourját, szakértők
előtt, s mi inkább neki tisztelői — minisem a
feleziftytzntt baromnak kísérői — leszünk.
—^Alogdö^béütölog hatott reánk az a szomorú hír, hogy nomzeti létünk büszkeség« a magyar tudományos akadémia épülete ég, a a meginérhotlen ér fék ü mflkincs fenyegetve voltj azonban n tűz a kojeti.. szárnytotöz< t.it cgé«s « közéjwő osztályig mogsemmisítollo ugyan, do a mQkincsokbon jolontékeny kár nom iorduít «16, mint egves zúzások. A tüz szerdán éjjel fél ogy órakor vétotott észro; mint keletkezőit még nem tudhatni. A kár 50 ozer forintra mg. a lo-égolt tetőrész 2 ozer forintig volt biztosítva
— A római pápa ő szentséének elhuny« tát jelzó hír valótlannak bizonyult be.
— Örömhír. Egy távirati értesítés szerint a szabad szollomüség- s emberbaráti kegyességbon tündöklő Kovács Zsigmond Pra.d''átus s kanonok urő mga noveztotik ki pécsi püspöknek.
— A szombathelyi tornacsarnok javára ian. 28-án Szombathelyen rondozett tánczvígalom tiszta jövodolmo 171 frt volt. A tornacsarnok építésére podig begyült eddi'' 203 frt 00 kr.
— Vásár Soinogymegyében kobolezett Ig»l községben mindon szerdán heti vásárok fognak tartutui.
— Horváth Gyula Zala-Egei szögről, ki Göcseji Gyula név alatt a .Magyar lljság* mult évi nov. 27-ki számában s ezután önállólag is megjelent .Ösziuto szavak az egorszegi járás követválasztóihoz'''' czimtt bulpárti lolhivást irta volt, tartalma miatt a postí sajtóbíróságnál bepanas/.oltatutt sn napokban idéztetvén Pestre, jegyzőkönyvileg ki is hallgattatott. A f Iségsér-
s egyéu vád 82 |>ontból áll, moly az idézőit programmltól vétotott. Az csküdtszéki végtárgyalás marlius hóban losz. Családja köréi»« ogerszegrei vísszautaztában szorkcsztőscgUnkot meglAtogatá, s a többi közt elmondá : hogy a sajtóbíróság körében mily lovalis érzelem é« b(inásmó<l az> melybon a vádlottat részesítik. Ei ez naivon üdvös hatású is; a hivatalban nem büszkeség- és gőgnek, hanoin udvariasság-cs nyájasságnak kell uralkodni s így cgyszeiT« az érdoklottek a hivatalt Iwcsülní s az ogyént tisztelni tanulják, kü önbon n hivatal tokintélyo vojzt, s az egyén gvülöloto terjed a nép között el.
Nyílt pósta.
— Üolluv.iry Koicne» ur t<xrnt-M4rlArdl l.i|iunkl>sa UiWtílt U''xlák HfyviiL-tt*- i''MlulnOlrs cll«ii.-iilful»tot írván, rúar.int lorjvJrlmrs.ié^o minit, <ln If^klrilll a kiljMify tervről »isgAn • »*<-inil/c« írdi-ki''k táryjr»-l««Ara lórvi''n At, csnk n nvilltírbcn lioxbutink, mily-ert fct«l>''Ss«i<^.it U»ni vitllnlli itu:>k. A»t p<*ill|( Ispnnk huinlnksii l.t Mtvtvl mrllrll i »«UnxUlli. Ijlik.
— U. M. ü.-Kgi''iMr),''. üukulioiu inciivr^iíijo Uf> tott rixxn. II.
— I.. ü. ltakiila. A ktlOn fllxol''iciil kl«.lJ.Sr» néi«a n c-lkkck rofgirlriS''no ntAn ixólhsl-iuk. K<SrJ0k raln.l sx V. cxlkk inlolülilil nnivcK I okttMío^l.
— I. J. I''.*t Hitvesen tl.lvflxliljllk inuuksUrialnk koiiorujAbsn.
— A. I. VIioiiIm''i. Ké»x»ii|(!(*l li>t''»ke(ttHnk.
— - 1>. J. (''«okonj .in l''iiiit.i.xu leljviltjflk.
— T. V. Hi.-|,U«liin. A lu-kllMnit r«r»rc vonstko. x/''l.ij; insgHn levelet irnnk.
JXTyllt
Nyilatkozat.
Biztos kútfőből vett értesülés folytán, hogy a Nagy-Kanizsán oltorjedt következő dalnak: „Martíuihwics lesz követünk, 8 ...... a krumpli csőszünk,
B.......a bojtárja,
E .... a bundáskutyája.'' Bzcrzőjo én volnék; ezennel ünnepélyesen kinyilatkoztatom, hogy o verset neiw én csináltam. — Mint 48-díki honvédtíszt ozon alaptalan ráfogást komolyan visszautasítom, s személyem iránti köteles vcdolouiból, a továbbra! gyanusítgatásnak terjesztése ollon, oxonnel óvást teszek; mort másként a rágalmazót leálcrizva lovagias olégtétolro volnék kénytolon felhívni.
N.-Kauízsa fobruár hó 4. 1809.
SZENTKIHALYI AURÉL.
— K«y Ildi öltüli) •H>«bni«| kerestetik «1«. 11/öl feltételek mellűit Nújr-AlA.Irs Krxutx Juli» u<>i •x»bóhoi. Illvelibl ¿rli >»ile»t uAU, v»(fjr a n.-ksnliail
tudskoxó-lntiietb«»
c»xköxfllhot3
érhetni. Ax »IkxImsxAi sioduU
ÜZLET I-H ÍRNOK:
Nagy-Kaaiisa, 1H69. februAr C>-6n. A ro»x uUk rolsU kevi» boboisUl voll, gsbon« toklntetAboo » h<lcn * c miatt » (f*bn«Uxlot (fyengo volt.. A hit végivel moiiban s köntiyobb oitlil/isln bux» irAut ugyan niml kirdexSikOdia tCrlint, mind » mellett kfltött alkuról jegyietet nem vehetünk fel.
hix niinliigU buaAban felt''iuS hlAny iaileltetetl. áfAk nem vAltoiUk. Arp» eröiebben viseli« magAt, »4(U ebben »x Ar niml etokkeniat aicnvcdoti. UAa fsbnaiieiuben kevia vovS mut*tkoaolt.
Plsezl bcti-vAsárl Ueletárok.
NAOY-KANIZhXN, február • Al«ó »u»»lriai mírSnkínt.
Torwisyek : Ilim 43 — H."> fonloi 4 fvt, 10 kr. tri
|*-M fnl * tr. SO kr. 87-8« fis. 4 frl 00-60 kr. 78 — 70 fnl. V fr. GO kr. 79-80 fnt; 2 fi. 66 kr. ipa a*rf3a3nek, 70—71 fnl.''* fr.Ö0-70kr. 7I-7!Í
fnta U frt. 86 kr. Arps kn*itnaégea, CS-fiO fit 2 fr. — kr. 97-08 fna. 2. frl. 20 kr. Kukorioss 2 frl 40 kr., 2 frt 60 kr. Kuk o rlo as olaaa (calnquantln) i frt 66 kr. Zsb 44-46 fna. 1 frl 06 kr. 40-47 ín» í frt 70 kr. P o b a n k « 08-08 fna. 2 frt 46 kr. 00- 66 Aj 2 frt. 60 kr. Psasuly fehér S frt HO kr. Paasuly, tarka 2 frt. 60 kr. Hxéna mAxa. 2 frt. kr. Hxalma 1 frt 26 kr.
Bécsi pónz&rfolyam, febr. 5.
6% motaliques 01.05 ; 6"/0 nomz. kölcsön 00.75 ; lHÜO-ki álladalmi kölcsön.97.20; bankrészvény ok 0.81; hitelintézotí részvények 205. 60; London 121.-r-{ ozllst ágio 118.76; arany darabja 6.08 kr.
Vasúti naponkint! menetrend:
Indul N.-Kanlxa^él Hud» felé d. ti. I . ... *«lve 0
, , . Uéci , rojgol 7
. . « . wlvo 7
. . Trleat , d. u. 1
, . , . calvn 9
• . Harca , reggel 8
. délutAn 2 lluda feldl röggel A . . d. u.
reggel
K-k. N.-KaulaaArs
Béca Tri''eal''
Harc»
1
8
ealve 7 reggel 5 délbar.13 d. n. 1 r»U 7
óra 22 perci, érakor,
éra 15 perci,
éra 46 ,
éra 60 .
éra 25 .
éra 66 .
éra — .
éra 0 .
éra 20 .
éra 20 .
ér» 30 .
ér» 25 , éra Ai
éra 11 .
ér» :»;> ,
Heti naptár.
Február 6 tél 13-% 1889.
llá-
hctl-
kiühollku«J,MpTTroulSInirT^1
tár I napfatr |utj
Jixuo vakot gyógyít uieg. LukAca XVIII. ni-4:1.
llilfo Kedd
Hxerd. Ca (1 tnrtök Péntek 8xoiubat
aMXmearry
C Ttom. «," JUthai J. Kuthngyé kedd Hamv. aierda
l)«»»5r K.
Jix. 6 ax. aeb. AgAb, Itarn.
fcötvanőT Halamon t Apollonia KkolaaUka Arp Ad KulAUa aa. i II«rnlka
Felelős szerkesztő : Wajdits JfeMÍ. Segédszerkesztő: Bátorfl UjM.
H
É S E K
Einladung zu einem Glücksversuoho !
Am 3. Februar 18«» t
Oeicinniiehuttg ihr ''fronen von der Freiin Stadt Ha mbn ry gnrantirten
Geld-Verloosung.
K.n Tauaend fiewlnne, wontntor fhuptroffer von Vt. _ 20000. 5000,3000,2000, 1000 K. — Am 2i. Februar 1860 b^innön diu Ilnupt-Zleliuimen der grossen von der Freien Stii.lt llmiihtir* garantirton
CapltaXlen-Verloosun» '' oiidigen am 10. M«ra IHM). - KtMl» Tmmend vier lluudert Gewinne 1 Prfiiule und 17,200 Frelloone im lkjlrago von
Einer Million 795,265 Mark Courant
müssen hierbei gewonnen worden. - Don größten Haupttreffer bildet olno «lor nachstehenden Summen : Kl.
225,000, 175,000, 155,000, 145,000, 140.000, 135,000, 133,000, 131,000, 130,000, 129,000, 128,000, 127,000.
Die nähere Einthoilung der Gewinne ist wie folgt :
Prämie Gewinn
M.
125,000 100,000 50.000 30,000 20,000 15,000 10,000 8,000 6,000 5,000
M.
125,000 100,000 50,000 30,000 20.000 15,000 10,000 8,000 12,000 15,000
6 Gew. h M. 4000. . .
io „ it „ 3000fr:
HO „ Ji „ 2000 ...
100 , h » 1000...
100 „ |\ . 500...
100 „ ii , 200...
89D3 . it „ 100.. .
--II. Krt.
9400 Gew. u. 1 Prfimio... 17200 Freiloose h f> M . . .
M.
I. 20,000 '' 30,000 160,000 100,000 50,000 20,000 944,265
1,709,265 86,000
Zusammen M. 1,795,265
!Vur ttewliiue werden «omgon.
Für sitmmtlieho obigo Ziohuiigoti und y.ur Beth.ilung nu allén zur Vcrloosttng kommon-den Uowinncn kosiét
Eín Original-Staats-Anthoil-Loos fl 0 Oost. B.-N.
Ml« Aiifirltge, -l.Mi. il .tor l.olrolTciido lletrag in «».•»!. Il.ink-Soto i belgefllgt i»t , wor.len »..fórt prompt au.gofllhrl. J.der Tlieilnelmior orliüll a«>í»rt naoli statljí^fuinti-m-r Zl''hiing .lio nmtlioho Mate. und Oowlnne wrrden nuinr HlaaL-tinranlio ]>roni|>t aiuheiahlt. Maii 1» liclio »irli dirrrt <11 nemlon *ii
S. Siceliiöleolcer & Comp.
ilank- iliul W.ch.elgf.ebKft In Hamburg.
1213— 4.ÍI)
.......... . ''!________I_tiJ—I___I AiJLPP
lOnyreljínssc Nro 2 in
AlIrrffMCitt Glücke Offerte Du Hplol d«r 0«sterrdchl»cb«a Loot« Ut von ijor Kalterl. Otsl. RefltrMO ge.Uttet.
,6ottes Segen bei Cohn!'' GrofcwMrJigc inltücu Innen bcilrulfnile vermehrlefn-pHnUrn-VerloosaiiR
von Uber Drei Millionen. Dio Veilooiniijc geschieht unter BtaaU-AufalchU
Beginn der Ziehung Jim 14-tirt ü. Uta.
Nur 3 Gulden 50 kr. ö. Wf oder I Gulden 75 xr. ö. W. oder I Gulden ö. W.
kostet olu vom 8taat« garaa-tirtet wirkliche» Orlflaal-Staat»-
lOO», (nicht von den verbotenen l''rometien, au. roeluem Doblt und werden solche gegen franklrto Kin.endnng de« Bretagt« «eil»««, nach den rntfefnte»t«n (legenden »uh mir veraandt. K. frerden nur Gewiaa« ge.ogen.
1)1* Hauptgewinne betragen : 250,000 150,000 100,0Q0 Ö0,0o0 30.000, 25,000, 2 A 20.000 a K 15,000; » k 12,000; »,Qo0; 3 A IQ,000 S A 8000 3 A 6000 5 A öooo, 4000, 14 A 3ooo 10>A 2ooo, 0 A ISoo, <> A l2oo, 150 A looo, ''¿Od A 5oo, U A 300, 221 A 200, 210&0 Gcwinno A llo, loo, öo. 3o.
(lewlnnguldor und amtliche Zle-hungnli.ten neudo meinen Interc.-aenten nach Knlachcidung prompt und verschwiegen.
Durch melno vom besonderem Olllck begünstigten I.ooae, habo meinen luterea.enteu bereit« allein In Oeiterrelch die allerhichstea Hauptreffer von 300,000,225,ooo, I87,5oo, 152,5oo, 150,ooo, 130 coo, inehrmahla 125,000, in o Ii r in a I • loo,ooo, kUrilloh tohon wieder da«
rrotte Loot vou 127,ooo, und am Ungtten Weihnacht tchon wieder den allergrtfuten Haupt- Gewinn In Wien autbeiahlt. (224,1)
UZ. SAMS. KOHN
In Hamburg,
Dank- und Wechaclgeacliäfl.
líj szelvények.
Van szerencséin a mélyen tisztelt közönségnek jelenteni, hogy az 5*/#-es Metaliques és nemzeti kölcsönök uj szolvé-uyekkel cserélhetők be nálam,- és hogy én a becserélést-minden tózadij nélkül, csiipá.y az árkÖlU^ visszatérítése mellett eszközlöm igen tisztelt megbizóimuak
mély tisztelettel
Mandl C.
IViuvAJtá-llssloto, 8opronb»ti Várkerület 201 m.
(218-3,2)
Neue Rente.
Ich beehre mich dem hochgeehrten Publikum die ergebene Anzeige zu machen, dass vorläufig 5% Metaliques und National-Aulehen, in neue Rente umgetauscht werden, ned dass ich dio ümwechslung ohne jede Provision, bloss gegen Vergütung der Spesen, für meine geehrten Committenten be-sorge. Ich empfehle mich
hochachtungsvoll
C. M a Ii (1L
llank- und WechaclgoichHft, Ocdenburg Orabenrunde Nr. 20l.
PAUL HALM 8 Büchorgeschftft, Kn^vl^nsdc Nro 2 in Wien, liefert ^egen portofreie Einwendung von 2 Gulden (ohne Werth«ngabc) übernll hin frnnco iolgondeH MtiHikho/''t:
Kino Sammlung von 59 dir beliebtesten Opern-inelodien aus Cznr und
Zimmermann, Sfradella, Kvnnni, lk''lisnr, Lucia, Prophet, Freischülz, Indru, Kaust, Kreuzritter, 8cta Ohinrn, TannhUu*cr. Zuviipn, Martha, Re^imenlstochter, l''iinz lauget», Lucrotja. — Leicht arangirt zu zwei Hilndcu vom itluaiklchrer Zahn. (195—12,7)
DIE WINTERABENDE AM PIANO.
11! MIPAUEN !! SPOTTBILLIG I! I
gS Garantie für Neu!! Tadellos und elegant
35
KlotUrgloeken . . . . üj kr. Kichard*, Marie . . . . 25 kr.
(lebet der Jungfrau . l''."> kr. , Am Abend . . . 25 kr.
Krhlite» (lebet . . . . r.< kr. ■--, Wandrer. Traum . 2ft kr.
I.''hnue do la |>rlAro . . ••:> kr. Jungmann, llcimneli . . 2.'') kr
Douco lisverlo . . . . ''JA kr. Krtlbllng.lied..... 2ft- kr
Mainrca brillant . . . kr. A.eher, l)o»la .... 30 kr''
l''.oi''K..li an rovell . . . ''.Ti kr. I,l*he.rclgcu..... 40 kr"
Carlllon du cloeher . •.''•) kr. Da. 8llberft.flichen . . M kr"
I.a bell« ama.onA . . . 4(1 kr. Ol« Hehlacht bei l''rag . SO kr"
BP&~ Alle 18 11 i fie zusammen nur 4 fl. "^S^
Opern-Album billlant aui^otlattet, 0 Opern enthallrod, nur 2 H. — 30 der neucatrn un 1 bellr''iteaten TKtiie olnieln A 10 und 20 kr., ■uaaiuiuen nur 2 lt. — Die beliebtesten Opern der (legen»art i Ho bert, Norna, I)oii Juan, Troubadour, Hlgoletto, Martha, Blradella, tautl, llugeuotteu, HebOnn llilena, KrelachUla, Kra Plnvolo, alle 12 auiainuien nur 0 Ü. — 64 d«-r bellebteiten Ouvcrturcn von Moiart, Weber,Auher,lto«ilnl,!Ielliiil,llcrthoren,Cherubini.Doniiclll u «. w. ein-txlii 15. 20 und 25 kr., alle 64 luaamineu nur 6 Ii- - 12 der belieb-U»Un 8al*»C«ai|l«»ltl»Bea vou Junginann, Aacher, t»o|>|der u. a. n. nur 2 fl. — Taax Albaal 1869. eulballend 8 Wnher, f. M*r«ehe, 4 <)alo|<(>, 3 Hedoir.1 u. a. w. Im Oanien 29 TKme nur 2 fl. — Jagead-Alban enthaltend 24 leichte Com)>oalllonen nur ''i Ii. — 24 Opera-Petyeaieri frir Kinder, >u«ammen nur 2 fl. — Jvigmann''e t.ledor-Albnm
1 -i der berllhratctten l.ltder auaammen nur 2 II. — 40 Natloaal-Lleder aller Nationen nur 2 fl, Mewt »Itmnilllcho 18 Honaten 2 fl. — Beetlwven ammtlieh» Sonaten auaammen 3 H. — Frani Schijbcrt, Mnllerlleder, dio WtnterreUe, Sihwanengeaxng, Krlkllnlg u. i, w. m-•ammen 07 X.icd. r für 2 II. — Chopin''» i> berühmt« Walier .luammen
2 lt. — Chopln''s b.-rnhmto 8 l''olonalaen iniaininon 3 Ii. — Pameta, neueilar Walaer »on UodTroy 80 kr.
B3T 111 Garantie für Neu 11 Tadelloi und elegant 111 *tebB
Jeder mit Geld begleitete Auftrag wird sofort promp-test oxpedirt!! Postnachnahme Ist nicht zulässig, da
die Post solche von Deutschland nach Ungarn nicht besorgt, — Für reellste Bedienung haftet die bekannte Firma, an die inau sich direct wenden wolle.!
Halászat és vendéglő bérlete.
A aromoai oradaloiubnn folyó ¿vi April lió 24-től kowlvo 3 egymásutánt óvokro i\ kővetkező királyi ha»zonv«5telck fogunk bt''rlio tulatui, u. ni.
1-Ör. Szemesi határban a Balatoni halászat.
2-or. Szemesi vendéglő, hus- ós borméréssel.
3-or. Szárszói határban a Balatoni halászat
4-er. Szárszói vendégfogadó hus és borméréssel.
A bórloti föltételekről, ¿a a föntebbi bórletokho* csatolt javadalmakról felvilágosításai axolgál az nrodalmi tisztáig.
A bdrleni szándókorók özönnel felazóllittntnak, bérleti ajánlataikat az uradalmi tisztséghez lolyó óvi martiua hó 12-éig ./árt lövőiben- benvujtani, mely naj>on reggeli 8 órakor a bérloni szán-dókozók jelculótébon, — bánatpénz letovéso után az ajánlatok felnyittatván a logtübbet Ígérőkkel a szerződősek megk&ttotnok.
A azámtaHói hivatal által.
Anerkennung
fettend i)oi)cr <2taub<0|)frfoittii uub com)>etente |
über bie ^ciitolvfuttfl cdjtcr Hoff''fdjfu Malz-Fabrikate bei ©niftrtontyeit, «örperf^loä^e, (ftroui^em iiatorr t) :c. ic.
$>en» John im IIolT'' ö C£entraf.^D<|>ot in ©Uli, Ädrutiter» tiitfl Oito-11.
ftilvft m\d)(x von iOoWlabfid* Rurferfabritf, Slau'' billfl, 30. Vlpril 1Ö08. (iütfitllimfl auf IDialj-Ciftract.) SEOöf'' lerobovf, Tr. — Seiitc (Sjjellfitj bev Zentral uub (yoiiwrneur fixt), oott (^dblciij tSufifrtc: .Ich habo mich persönlich von der ausscrordentlichon Heilkraft Ihrer IIolT'' ft^tit Malz-l''abricato ilberzeugt." X^if ljV(ll|tif(l)Oll Diittifler (öwf 001t iMCuuirtf, $Krr t>. b. .{>eibt, tfrjciltititii, tbeufo. (Der Vettere faflt : rSo lassen don nllo Ihro schttnon Malz-Fabricato nichts zu wUnschon Übrig.") ^ürfl Cltiuger''Söallettftrtn ft^vieb : .Ich halte es fllr moinq Monschonpflioht, dio ausgezeichnet hoilsamo Wirkung de» HofFfdjcit ilalz-Extracta OiTentltch bekannt wordon zu lassen." ®e. C jcllcitj bev Staatflminlfter a. D. v. ^l«iter<i(belborf erfattnte dio au8gozoichuoto Iipilwirkttng dor Hoff*feiert Slalz-Fabricato in feinem ^tiixit.^ajaret^e. „Ihro Malz-Ciosund-hoita-Chocolado" — f^rei6t Dr. Maubiity In Sieu —''.half sich mit aufTallondon Nutzen bei Körperechwilcho, Brtut-krankheit und chronischom KatArrh erprobt. Wer, wio ich, die Veraucho machon wird, wird moino Angabo liownlirhoitot findon." — «u« : „Gilt uolie« ^a^r lilt itf) au einer ^ronif^en ?uftrÖl>ren ön(jilrbtiu^ ivoburc^ fo atflef^iudc^t »ourbe, bafl ic^ Appetit tiub2>dj(af fläuAii^ wr< lor. .jjerT Dr. iueeo einer ber beril&mteften «rite In •iVirio — rill) mir ^r ü)ialj.(£{tracl ^fuitb6eit«blcT anju-»wiibeit; biefeut Wa»^, vor Vtllem al>er ^rein ^errli^en Wittel oerbanfe idj meine volle (¡kBeftutfl. Do Quillaumo 21. ruo do Londrea."
^iele Jirtiteit offerireu Mali-Extrnrl. «Jir erfinden baber ba« publicum in feiner ^utereffe, alle aKalj''gabrieatt, bie uidjt ben "JiaiiieuOjufl Johnnn Holt führen, jurfli ju loeifeu. — Dr. Oief.
Der U)ialj.(iytra(t Ift in ^roß-ftanljSa vorrätig bei Johann llosonborg & Josef Wellisch, Adolf Schwärs uttb Josef Sommer. (203—2)
A 19-ik évszázad egyik csodája!
/ESTHETIN.
(200-12,4)
V»I0 -3,3)
HENRY ENGEL
Alter Hluimicg, l''.cko der (''tUtcuiitraasc.
71).
Tiszta növényi szer az ősz haj eredeti, a megószülés előtti szintnek'' visszanyerésére, annak a megószUlóstól s kieséstől mindenkorra való megóvására s a bojnövésnek feltűnő módon
előmozdítására.
Ki Allominj norn ¿rciei, »iíit tak^lct«a n irtaluimtUn, • igtn egy-•icrlt alkalmaaá«n, » li*jnt unni rontja meg • »«Inc nem vÁltoalk. — Kgy (t»eg Aia t írt 60 kr., j><5«Ul elktllji»4el 1 írt GO kr. haaanilaU atailtiual egyUlt, — t^y l''iiiíl eladók totemea aiAiaUkl>au ríaiMOIqek.
« STARK J. fodrász
Joaefitadt, Jo«cfnt*dirr«tr. IC. a>. a. itieabon. l''eaton TÖRÖK WZSEF gy.Sgr.,erJaniil, kirAlj-utc.a 7. ... a.
A „»led. Wocheiihchrin" birál«l«t
„A»lthetla"-aak neve.tetik a.on — 8TAHK ur Által feltalAlt hajfe.13 .rer, mely lia.onl.tl felelt a.on clSnv.iyel blr, hogy íre.kovoriktöl menten iHinMak kArtíkonj befolyA«t nem gyakorol a hajUlajra, hanem orő.itő regyA««eln#l fogra a kelleme.! a lix.iuoxal egyliokölro, a hajat »¿|wn i.lntii . a kie.it.t(í) Arja. Ml..d.n e.iel tett ki.irlet kiAllotta a |.rAbit, a ha.anAlat 1. Igen kAnyelniek
Id. Madarász And. Pécsett
ajánlja
GÉPGYARÁ ÉS ÖNTÉSZETE
kóüzitmónyoit
gázgépeit, különösön pedig malom szerkezotekot, olaj houger- éa sajtókat, borpr^sekot, gőz- és vízvezetési csövokot takarék-tllz-luilycket ós azok egyes réazoit, kutakat, oszlopokat, ricsoxatokat, minden néven novozondő öntvdnyokot, továbbá
■i
gazdasági gépeit
ti. m. szántó-, irtó-, kapáld- és töltögotó okéket, votógépekot, mag takarókat, rostákat, erőmttVokot(g«ppol)lfl8zorkoxotrö,ci»4plfl-gépekot, kukoricza ■ morzaolókat, n5pa és szocaka-vágékat, zuzé-éa daráié gépekot.
Minden a gépészet szakmájába vágé mogrondol^kot leggyorsabb olfiállitáa s logjutányoaabb árak mellett elvállal ugy a gyárba Vitéz-utcza 14-ik azám alatt, valamint raktári, irodájában országút f>-ik szám, hol a föntebb elősorolt kéasitn^
Wajdits József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-KanlzsAn.
Nagy-Kanizsa 1869. február 13-án.
7. ám.
Nyolczadik évfolyam.
Kiterjedve
SOPRON és.VASHEGYÉKRE.
Veg^rea tartalmú HetUap
a szépirodalom, kereskedclei», ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
Mosd ©loxxlls::
minded exombaton,
cf»i''«t Íven.
Mscrkenitői Iroda ó» Uijidő lilvntnl
V/AJD1T8 JÓZ8KK kOnyTkero«kod<S«Abon.
Előfizetési föltótelek

Helyben hAxliox l>ordi»»»l <5» vidíkro postán küldve -
Kg/»a ívro : - 6 írt. — kr. Fél ¿rro - -3 „ — „ Évnegyedre - l . 60 .
. Hirdetésen:
A hat liiuibo« peUtforért l-»»nr 7 Kr. 2»*or 0 ¿$ inindon további licIkuUnVt 6 kr. líilycgdlj minden egye« bciklutiU.Wt :t<> kr. A .Nyílt tírcu" egy petit »iir beiktatási dljn lü kr.
Hirdetéseket elfogad:
jN.-Kanli»An: nK AI>(3-lllVATAr..P««ten: ZKÍSLKK U Béo«-, Ha-nbiírj-, Berlin-, MaJna-m.Frankfurt- óf Basel ben: niASKN.vrKIN & VUDI.KU.''Llpote-, Bern-, t* jj Stuttflarlban: riA(,''II8KA TÁltSA. Béoeben! OPPKI.1K.
m lii''UMMitBi n-».- v^.. .-v*» tr. x •vn''uxu .«x . nv*
'''' Gazdaszati nézetek.
'''' I. gazdáazatí pályamű.
'' II. A jószágtartás.

Mimién törekedés czél felé irányul s minden czél elérésére bizonyos eszközök kívántatunk, mely eszközök helyes megválasztása", ügyes és szakavatott alkalmazása csnjnjiind-inkább biztosítják a mindig tökólyosebbülő czélt.
lg)'' egy rendszeres földmüvelés s tágasabb értelemben mezőgazdaság alig képzelhető jószágtartás nélkül, ifiért jóleliet a napról napra közolterjedésnek indult gőzerő ¡Kitolja ugyan a jószág erőt, de soha sem képes a földnek visszaadni azt, mit a termések óvsorozntán a földből kivettünk t. i. bizonyos tápanyagokat, melyeket egyedül a jószág tartás által nyert ügyes kezelés kö-votkeztébeni trágyázás által pótolhatunk.
Jószág tartás tehát nélkülözhctlcn kelléke a földművelésnek — ikortestvérck ezok, melyek elválaszthatatlanul vannak egyesítve s csak is ezek arányos Összkapcsolata szülheti ama eredményt, mely után a kitartó szorgalom s érez akarat sÓYárg.
Azonban a jószágtartás magában foglalja s legtöbbször kiegészítő része a növelés és
hizlalás, — a midőn is az előbbi által bi-
* »
zonyos jó és nemes fajok szaporítása mellett erőteljes ép és n kívánalmaknak megfelelő jószág növeltctik — inig másod, esetben n már ki igázott jószág czél3z''"-M(\f:;: .-roányo-zás kövotkeztében nyugalopj .;t.Vi mellett bizásnak indul s a befektetett tőkét dds kamatokkal egyetemben tulajdonosának meghozza.
Mindezen egyes részletek együtt-véve initidej?«k előtt a takarmányozásra fordított figyelmei fénylik és pedig :
•1. Az et?tés mindig bizonyos meghatározott időben s kellő rendbe» történjék, mert a gyakori eset bizonyitjk, miszerint az állat emésztő műszere bizonyos megtartott idő és rendhez mintegy hozzá idoi&ul. Nem hagyhatom érintetlenül itt, miszerint az etetésre szánt takarmány mennyisé (.minél apróbb részletekben — (adagokban) tétessék a jószág elé ; mert az egyszer; e cK,; adott nagyobb mennyiségei1 a. jószág 4
rája keresztül járván — Köznyelven « jó - j szág megfújja — rendesen otthagyja — irk áltál isiuét a legjobb minőségű ''fó. is nagy részben elpazarol tátik. *
Ide horzandó még az itatás tá sózá; •.;, melyek az állati műszerek s kffjöuSsöD xi. emésztés kiegészítő részei lévén elkerülhet-ien figyelést Igényelnek.
2. A tisztaság. Hogy mily befolyása van a tisztaságnak az állati wtrvozoírc i^r^cit hosszasan taglalgatnom. ft^legm ;)olna — tutija azt minden gazda s elég fennhangon hirdeti a mindennapi tapasztalat. Tisztán t tartandó nem csak az istáló — jászol — takarmány stb. de még $ C -ág külseje ís. Rendes vakarás és tisztitáí ele eleség -=■ tartja a közmondás.
3. Figyelmünk alapjául veendő végre a czél, melyet elérni törekszünk — ehhez mérten alkalmazandó a takarmányozási rendszer is''; mert mig a növendék jószágnál minden figyelmüket oda kell fordítanunk, hogy az minél erőteljesebben és tökéletesebben fejlődjék — növekedjék, nem kímélve meg tőle bármit is, addig a vonósoknál egyenlő erflbeni tartása kívántatik, hogy az minden perezben bármily előadandó munkára és erő kifejtésre készen legyen.
a hizlalásra szánt jószágnál pedig oda kell törekednünk, hogy az a lehető legrövidebb idő alatt bizodalmas állapotának megkívántató fokát elérje.
likbbatjD béni.
A zsidó tanügy a congressus előtt.
I. nevelészoti pályamű.
(FolyUUU.) ______
III.
A népiskolák felekezeti szervezete.
(A héber tan ,irgyak oktatása.)
A népiskolai törvényjavaslat Y. fejezetének 3-ik §-áuak, illetőleg a törvényjavaslat 2ö. §-ában a folekezeti iskolákat illetőleg a többek között ez is áll: „ Azon már fönállő hitfelekezeti iskolákra nézve (tudtunkkal eddig nem is léteztek mások!) mindazáltal, a melyek eddigelé a község vagyonából és jövedelmeiből tartatnak fenn, szabadságában áll az illető községeknek, az eddigi gyakorlatot továbbra is fentartani stb." tehát a felekezeti iskolák megmaradnak felekezeti iskoláknak, így felekezeti szervezetről szólhatunk is. Miniddon szerveztes-senek tehát felokczetileg népiskoláink ? Milyen lesz azon népiskolák felekezeti szervezető, melyek a népiskolai törvényjavaslat értelmében mint hitfelckezet különbség nélkül közös községi iskolák fognak fenállani ? Mcnnyiro fog terjedni a felekezeti tantárgyak oktatása az elsőkben és utolsókban?
Ezek azon kérdések a melyekre a következőkben tehetségünk szerint megfelelni akarunk, s mindenki beláthatja, hogy ezek fontos messze beható kérdések.
Tlészitsük cl az alapot, a melyen e kérdések fejlődéso és megfejtése fog emelkedni.
Nézzük iskoláink jelenlegi szervezetét és nnnak fogyatkozásait.
llogy i-koláink jelentogi szervozoto a lehető legroszabb azt a körülményekbe kevésbé beavatott egyén is az első pillanatra átláthatja, s ha itt-ott daczára annak is sikeres az oktatás, az a tanítók buzgólkodá-sának és lelkiismeretességének köszönhető, és itt-ott az iskolabarátok lelkes és dicséretre méltó működésének. — I)e szükséges, hogy a czélszcrü oktatás mindenütt meghonostil-jon, hogy mindenütt édes gyümölcsöket teremjen.
Szükséges, hogy a tanitó fáradsága ke-vesbittcssék, mert a zsidó tanitó működését ezer körülmény akadályozza, miről a más
fclekezetbcli tanitó nem is álmodik. Szükséges, hogy fáradságáért ugy jutalmaztassák, hogy kevés órányi szabad idejét no kénytelcnittessék leczkeadásokban, elforgácsolni, hanem pihenésro és további kiképzésére használhassa. Azért szükséges lesz, hogy a felekezeti iskolák s z a k r e n d. szerrel, ne pedig osztály ron d-szőrrel szerveztessenok. Megmondom miért, hozattassék be a szakrendszer a felekezeti iskoláknál. Tudomás szerint a zsidó tanítónak három nyelvet kell tudnia. Hogy mint képezdét végzett fiatal ember a magyar héber, és német nyelvek tökéletes birtokába legyen, ezt csak;- az kívánhatja, ki sohasem tanult ragozni, vagy kinek egy nyelv tökéletes tudásáról igen kevés fogalma van.
Mit tud egy képezdébo lépő fiatal ember, ki három reál- vagy 4 gymnasiumi osztályt végzett? fis három esztendő alatt, eltekintve a többi tantárgytól , melyeket theoretiee ''én practic© magáévá kell tenni, képes o három nyelvet tökéletesen sajátjává tenni? Nem!
Mcgongedjük, hogy vanuak kivételek. De a szakrendszer behozatalával háromszor annyi jeles tanitó lesz, mind az osztályrendszer mellett, mert vannak tanitók, kik igen jeles magyarok ós németek, de a héberuycl-vet nem annyira bírják, Ős azért nem is igen szeretik oktatni, de kell mert osztálytanítók, — és ez a .muszáj" még azoktól a tantárgyaktól is elvonja kedvét, mik máskülönben húsává és Yérévé lettek. Vannak azután igen jeles héberek, kik németül ta-láu igen de magyarul nem tudnak annyit, hogy a nyelvbon egész odaadással taníthatnának. Az oktatás ilyetén czélszcrü kezelése mellett, mindenütt nagyobb sikert lc-hetno felmutatni, és tények bizonyítják, hogy ott n hol a kényszerűség miatt félig-meddig a szak rendszer eddig is be van vezetve, a tanítás igen szép erodményt mutat fel. Nem árt ha a tanitó mind a három nyelvben tökéletes jártassággal bír, sőt többé-kevesbbé szükséges is hogy birjon, de azért a szakrendszer behozatala felokezeti iskolákban is megteremné üdvös gyümölcseit, és a jelonlegi rendszer mellett mostohán kezelt héber tantárgyak oktatása nagyobb sikert mutatna föl, ha mindenütt jeles héber tanitók működnének o szakmában mig a más szakmabeli tanítónak kedve szerinti szakmájában — kövesebb toher mollett — sikeresebben lehetpo fáradozni.
Fontoljuk meg a két síutkma közötti különbséget. — Sokan fogják mondani, hogy a népiskolai tauitónak — osztálytanítónak kell lennie, ismernie kell növendékeit, szükséges, hogy szünet nélkül együtt legyen velük, — hogy tulajdonaikat annál jobban kiismerje. Novctségcs érvek, melyek jelenkori ncvclészetünk vívmányai mellett füst-kéut elenyésznek. — Az nemnoveló, ki a gyermek tormészetét ki nem ismeri, ha háromszor kiséri figyelmesen ót, a\ játéknál, az iskolában, és a szülői háznál. — A mi
'' f\
meg az iskola ryndszeimk azon ostoba kinövését illeti, a mely szerint egy tanitó ta-nonczait felvezeti az első osztálytól a 4-lg, — e fölött pálezát tör a józan ész és a józan ítélet, — soha meg\etondőbb eszme nem született valami világboldogító (vulgo: világbolonditó) aiémot bölc* agyában, mint az. 10 kilrhozatos, fájd ilán már sok iskolában testté lett • szme, oly szolgalelküsé-get tételez fel egy tanítótól, a inelyr.M nagyobbat még a Bacli-Tluin-féle re;idsior simaszáju inspcctorai sem ismertek, ftfind-ezon körülmények következtében felokezeti iskoláinkban a s z a k r e n d o t óhajtjuk behozataudónak, minta legjobbat, mert mig egyrészt minden n y e I v s /. a k m á r a igeu jeles tanítókat fogunk kaphatni, másrészt az iskolák beszervezése egyszerüsittetik ezáltal, s talán anyagi tekintetben is hasznot nyujtand.
a héber oktatást illetőleg nehéz volna meghatározni a moiiiiyiséget és nehéz \olna racgiWInpiti-ii a modort, mert a hatál t itt nagyrészt a helyi körülmények és a felekezeti iskolák minősége határozza meg.
De ugy a mennyiséget valamint a minőséget illetőleg az országos izr. tanító-egylet fog egy memorandumot a congressusnak annak idején átnyújtani, mely, fölött az országos izr. tanító-egyletnek oktober hó 4. 5. tí. napjain Szögeden tartott közgyűlése alkalmával vitatkoztunk is.
a Deutsch Henrik igazgató ur által o memorandumban felállított elveket mi is többé kevesbbé magunkévá tettük helyeseltük, helyeseltük azért, mert szoros határokat a héber oktatás mennyiségét illetőleg felállítani nom lehet, — és helyeseltük azért, mert az ott kifejtett nézeteket mint a logika egymásutáni következői alapján kifejtetteket jóknak ós körülményeinkhez megfelelőknek tartottuk.
Csak azt nem helyeseljük és ezt a közgyűlésen nyíltan ki is mondottuk, hogy a bibliai anyag versenként felosztva megha-tároztassék, mit és mennyit és hány verset végezhet a tanitó naponkint, — szolgailag ragaszkodni a számhoz és anyaghoz egy-átalán nem lehet.
De osztjuk Deutsch Henrik ur azon véleményét, hogy a biblia chrestomatice ok-tattassék. — Talán senki sem fog annyira meghajolni az öt könyv szentsége elótt mint uií, de a szentírásban előforduló némely helyek oktatási módusát nem bírnók feltalálni, és nem mérnök senkinek sem ajánlani.
S bár Löw H. J. a sátorallya lyhelyi mintatanoda tanítója világos és a lelkesedés mondatolta szavakkal iparkodott bebizonyítani az ellenkezőt, és fél, hogy a szontírás Szentségéből sokat vészit , ha több hely kilingyatik , nem volt képes bennünkot meggyőzni, és csak tiszta meggyőződésünk; nek kölcsönözünk szavakat, ka mondjuk, hogy a népiskolában szükséges, miszeriut a a biblia chivstonutlco oktattassék, — nme (St. rUttiöiéyi ptidány.)
atMl, mintha tuíúu nxt aUrnók, hogy a tananyag szűkebb térre szoríttassák, vagy, hogy o- által .1 tanító terhit könnyittessék, nem, — csupán c«ak lui''^t. Iiwgy. a Körinek sok tekintetben még fcjVUfni «gy»t; 110 terheljük olyanokkal, mik kiilöytéleképen kárára lőhetnének. Azután kívánjak, hogy u tényleges bibliai oktatás még csuk a második* osztályban, vagy ha lehetséges a 3-ik osztályban vegye kezdetét. A mi nálunk még a gépílegos oktatási rendszert reprac-sentalja, ez a biblia, — ezt — kimerjük mondani, nem is lohot másképen oktatni, azért az alsóbb osztályokban kívánnák, hogy a kisebbeknél az időt és lelket ölő gépies bibliai oktatás helyett, egyes szavak és mondatok, kisebb imadarabok fordítása és begyakorlása, a különfélo. házi és templomi szertartásoknál használatban lóvé áldásmondások gyakoroltassanak bo és oktattas-Kanak, ezeken kívül a bibliai történetnek uz anyanyelven tanítása foglalja cl az első helyet. A héber oktatás körébe tartozik ezen kivlll még á vallástan, és a héber nyelvtan. Mennyire hanyatlott ennok az utóbbinak sikeres oktatása népiskoláinkban azt mindenki tudja; — de nincs is nehezebb tantárgy a népiskolai oktatás terén, — tessék meggyőződéssé emelni a népiskolai tanoncában a nyelv szépségeit, — ez bizony nem lát mást, mint szárazsága mellett annak nehézségi it. Dcutsch Henrik ur memoranduma ennek rendszeres oktatását illetőleg sok íszépet és liaszonvehctöt tartalmaz.
Hogy e héber tantárgyak oktatása minden tekintetben sikerdils eredményt biztosítson minden iskolában szükséges, hogy vezér- és tankönyveink legyenek. Ezek hiányát mindenki érzi, a ki kénytelen Ko!m Salamon (pesti hittanár a mintatanodán) bibliai történőiét és vallástarát használni, mely utóbbinak magyar kiadása felekezeti iskola-irodalmunk terén valódi kinövés, telve a legképtelenobb magyarsággal és a legképtelenebb hibákkal, különösen ott, hol a hé-
ber szöveg magyarra van fordítva. Mi a szorzőt egyébiránt becsüljük és tiszteljük, de magyar vallástan Írására egy a talán képe-'' «¡tettnek nein tartjuk; — boc4s$pn meg nyíltságunkért, ügyünk mindenek fölötti szentsége megkívánja, hogy le nem erwxtott sisakkal harczoljunk a küzdtéren, a melyre léptünk. Tehát h é b 0 r v c z é r- é s t a n-könyvek a tanító és tanuló számára, ez elkerülhetetlen „szükség. Ezek hitfelckezoti iskoláinkat illetőleg.
Az ugynovMett községi iskolákat illetőleg a héber és vallásoktatás ugy is cl lesz különítve és külön órákban fog tartatni, ez magában vévo félig-meddig fékrendszer. Ezekben meg kell határoztatni az időnek és óraszámnak, mikor foguak a héber tantárgyak oktattatni, és ezt csak akkor lehet — nézetünk szerint — mikor az iskolák már szervozvo lesznek.
IV.
A középtanodákon járó ifjak vallásoktatása.
Gondoskodni kellend a congressusnak orról is, mert ez is egy/ke fontosabb kérdéseinknek. Mihelyt a népiskolai tanuló a gymuasíum vagy reáliskola első osztályának termébo lép, kezdődik a héber tantárgyak-róli mcgfeledkezés. íls valóban, ha 4—5 évet töltött már az ifjú a gymnasíum falai között, majdnem elfelejtett már mindent, sokszor majdnom azt is, hogy zsidó, s ekkor következik be azon végnélküli indíffercntis-mus, mely vörös fonalként egész életén át húzódik. Ennek oka a gymnasiuiui tanulók fölötte hiányos vallásoktatása (1—2 óra hetenkínt) mi által tápot nyer a közöny. Ezen segíteni feladata a congressusnak, biztos és czélszcrü eszközökkel kell áthidalni az (Irt, mely a népiskola és gymnasíum között tátong. A gymnasiumi tanuló ott kezdje hol a népiskolai tanuló végezte, — a héber tantárgyak oktatásának fonala ketté ne szakadjon. — A gymnasiumi tanuló folytatólag tanulhatja az Ötkönyvön kívül a szont-
TÁRCZA.
M6g alig malt...
Mi''g alg mull cgy j»Ar iva ... rt l: 11 inAr nem I* ainlAkaiel rAm f ll«''j iln li«K)r la emMkeaitil Ou * ktiWoa forjnek k»rjin I . .
Naru ki»Aiioin . .. uivit klvAjinAm .. ?
Ilol.ilog vagy la, nAgyon bolilog ;
B tAn emlikcm mrgiAYAriU
Aat *x il.lot boMogiAgoL OU 1I0 nokfin oly jdl oik . . .
Hun »«Weill ugy vAgy iiIAiiua. .
KiuUkcuiWi \iii>ai>atul Abb« a* eltdat ai4|i mullbn 1
Oil ulix moil 1«, — oil * kottben, I''lros rdiM''bokur melltll, H in melletteil (UvHiUllen Uilvoio ArobrA lebclletad.
KiWIIIntlduk a«it. vlrAgok lllaloinaki a fenn a l.''gben Kit psctlrU fUgg JaIoWa,
llolilogaAg Uol oiiukibeu.
Oil do ¿11 nam balluk iciunilt, Nun lAlok 5 — ciAk nugyal amoi), M .m''|. •ncmcillicn A*t * tliaU, Ail a bnlilog uiouyuitiAgul.
»Ill t^mloltAI,. mil /reitilT Nrm tuloin, mcil nem k«r<l«itom ; •VjI tu.lom, bogy rAin linjolUI, H k.vr.il Ifitnl AtAleltein.
Mig *lig mult ag)|>Ar ive... H tin in At nem It cinlikml rAni T llrj ilo hogy la amUk*»rt4l Oil a karfrea Krjnck kArjAji I..
ltt>KON<M»8.
! } ,
Emma.
- TO rlinrlml lis«»,My — (Vigo.)
IV.
Kgy iSvvel a mohácsi vosxcdolem után lf>27-ik , év oktober havában, távol történotűnk eddigi színhelyétől, a Kárpátok rogényes bérczei közé vosotnok lépteink.
Gyönyört! völgybon, moly a havas csúcsok közó ajkul, kristály tiszta vizű gyorspatak mol-lott AH egy ki« ház, téres "kert által körülvéve, molyuok virágai kollemos illattal töltik bo n hegyi levegőt. f
Gazdog ötvös mester, nőjével s onnek szllloi-vol lakott o házban. Senki som tudta honnan jött a család, miért hagyta el előbbi lakhelyét, csak annyit tudhatott meg a kérdezősködő, hogy jót tesz mindenkivel ki hozzá folyamodik szives vundégflzorotottol fogadja t.-i utazót, mívesen megosztja kenyerét a szllkülködövcl, szóval csak dicséretet lőhetett -óla hallani, inort szeretett mindenkit s őt is »ióretto mindenki.
A nap bucsusugarai a ''.árpátok ágbomoredő ész csúcsait aranyozilk meg, a vfllgybon beállt már az esti szürkület, midőn minket történo-ttlnk hozzájok vozotott.
Orömünnop volt ma a családban, cgygvol szaporodott a/, az anya szép kis figyermekkol ajándékozá meg férjét s szülőit. — Köny csillogott az öreg szülők szemeiben, hála sugárzott arezaikról, molyoken a rojtett bánat néhány vonalát, még az öröm som tudUi elpalástolui. — ö ozt a család minden tagián, bár mily mog-olégodottnok látszott is, fellehetett ismorni. ,
A korcsztelésro a jövő nap tűzetett ki, s elhatározták, hogy a gyermeknek Miklós lesz a novo. /
Kövid «stólizés után lepihontok, kinyugodni a nap fáradalmait, s az onyhitő álom nemsokára stoiuoikro szállt.
A teli hold képo nyájasan mosolygott a fbldro; slrl csend volt, midőn közel a házhoz, ezüst hangú lant szólalt mog. Gyakorlott kéz futott végig a húrokon s aztán mély férll hang kisóró a bús dallamot, uielyot a hurok zengettek.
Az anya felébredt — Ismerotosnek tetszett olőtto a liáng. l>soó«ömőjét ihollér« szorltá; kll-liln»« érzőt lepto mog \ minden tagjábau romo-gutt, b fuszUlvu hallgatott.
Ifjúságiiról énekelt a dalnok; elzengő mily boldog volt, n\int gyermek midőn a gyougód anyai kéz óva őrkötlött fiílötto, midőn kedv-csa|>ongva Uldözé a tarka pillangót, s ha elfáradt olyjól esott noki inogpihonni anyja keljeién. — Oo a kegyetlen sont megfosztotta egyetlen kincsétől, anyját clrsgatlta a halál. Azóta rosa társak vovék körű'', kik szivének minden notuesb érzőimét letarolták, s azok helyett undok szenvodélyokot, féktelen indulatokat Ültettek oila. — Örömét találta okkor ha másokat
i Írás többi könyvét, — folytatólag a vallástant és szertartástant, — a bibliai történetből a biblia utáni kor történetére mehet át, s a szentírás többi könyvével Kapcsolatban a nyelvtant, — do erre hagyon természetes kevés két óra hetenkint, h azért a tanidőt többro kell szabni. Erre ismét vezéréi tankönyvekre van szükségünk.
l)e azonkívül becsületes és hivatásukért buzgó vallástanitókra.
XIi ugy azoknak, mint ezeknek nagyon is hiányában vagyunk.
Ezt illetőleg nincs más szólni valónk, a közel jövő meg fogja mutatni, miképen fogta fel a congressus ebbéli feladatát. Áttérünk a harmadik — legfontosabb — pontra.
V.
Tanitó-képezdo — papnövelde.
Két következmény teljes fogalomnak szóvali kifejezése, mit czikkolyünk homlokára irtunk — tanltó-képezde, papnövelde.
Mi a tanitó-képezdo?
Mi a papnövelde ?
A legtöbben tudják, do mondjuk el mégis.
Az első oly intézet, melyben oly fiatal egyének képeztetnek tanítókká és nevelőkké kik az Ugy iránti szeretetből és buzgalomból szánják magukat az összes emberi tové-kenység legháladatlauabb pályájára. Oly intézőt, melyben fiatal egyének, miután a pályához szükségelt elméleti és gyakorlati ismereteket sajátjukká tették tanítókká ké-pesittetnek.
A második pedig oly intézet, a melyben a magukat a papi pályára szánó fiatal egyének tartózkodnak addig, mig mindazo> tudományok és ismeretek birtokába jutottak mik szükségesek arra, hogy mint a né;> lelkészei hivatásuknak eleget tehcsserck.
Ez egyszerű definiálása volna a két egymástól különálló de számta''an pontian érintkező fogalomnak.
. Jíiudkcttó a nép lelkes, buz.jó vezetője
'' és tanítója legyén. Mostani Jeaibóink ígon '' messzo állanak ettől.
, Ha a Jcsibót jellemezni akarnók, akkor röviden c szavakban tehelnők : pipafílst és dohányszag ; nm>g«ntia és tudatlanság, türelmetlenség és veszekedésí ösztön.
Nem bánom haragmljanak orthodox hit-feleim, kiknek lelkiismereteért daczára szabadéi vüségemnek az enyémet föl nem cserélném, — de senki sem fogja tagadni, hogy Bochurjaínk nagy részóbeu a veszekedést ösztön igen nagy, a türelmetlenség még nagyobb, hogy náluk a tudatlanság és arro-guntia egy karszéken nyújtózkodik, hogy a pipafüst és dohányszag a Jesíbókban nélkü-lözhctlen ingredienzíák. tón ezeket tapasztalásból tudom, mert a Bochurok hosszúszárú pipái még az utczákon is nagy szerepet játszanak. Ily egyének vezessék zsidó népünket még a 15)-ik század közepén is I
Ók, kiknek a békét kellene támogatniok'', — ők szüntelen háborúskodnak, — ők, kiknek a türelmesség példányképei gyanánt kellene tündökölniök, — ők a legtürelmet-lencbbek ; ők, kiknek Izrael népének három ezredéves missiója értelmében a világosságot kellene terjeszteni, — ók a setétSég át • kát hintik szét, vallásunk legszentebb alapelveit, a pártoskodás ós veszekedés tárgyaivá teszik, s nem félnek, hogy Jehovah büntetni fogja garázda fajukat. Valóban egy ujabb özónvizro volna szükségünk, mely elsülyesz-tené a roszak közül a legrosszabbakat, •— egy uj Mózcsro'' volna szükségünk, mely Izraelt kivezetné ily zsarnok I''haraoniták köréből; — egy ujabb Hcrculesrc, mely egvedül képei* volna kitisztítani ez — is-táílót !*)
HüFFMANN MÓR.
(KulytnlAis knvrlkcilk.) . -
•) Tititolat « kivitílcknok I Ildiink u^yAn o ctlkk-■ uruiatot toljetan, ilo mlmlon pontját nem omtjuk t mnnknlArtiinkksl Ctfy illatban nem rsgynnV.
SsarU.
kínozhatott, vérszomjazó lott. l)o ozt megunta, szerelőm után óhajtozott.
Azonban ki szerette volna őt, az undok rablét ? Mégis találkozott egy nő, ki érzékiségét máskép nom tudván kleíégitonl, szerelmével sjándékozá meg. E nőnok is elhullottak ékoi; ujat rabolt magának, do visszarettent ennek nagyságától s midőn a szoroncso — moly eddig környezd — olhagyta, o nő szaval ébreszték fol a rettenetes valéra. — Azótti folyton Uzt a lelkiismorot furdaló szózata, nincs nyugodt pillanata, véghetlen sokat szenved, s azt hiszi, hogy csak akkor szünijok kiniai, ha o nő —• kinok rondithijtlon erényét leakará döntoni — mog fog bocsátani neki. Ezek után így végié szavait a dalnok:
A hosszú szenvedés után Oh Kmmn adj bocsanntot I Erro ogy hur elpattant a lanton, a dalnok kebléből mély sóhaj omolkedott, s megszűnt élni.
A ház ablaka kinyílt s a mint a fényes hold odavilágit, félreismorhotlonUl Emma arcza hajolt ki. ''
Meghalt — szólt a hölgy — Bodrogi volt. Az Isten is ugy bocsássa mog noki vétkeit mint én.
Ezután behúzta az ablakot, forró imát robogott a meghalt lelkéért s ágyába foküdt, do aludni nem tudott.
Ez volt liodrogi —a bagolyvári basa halála. Ugy hiszem ráismert a nyájas olvasó o családra, nom is szUkséges mondanom, hogy az Váradlékhói, s Marczíbányi Miklósból áílott, kik a mohácsi vész után ido menekültek.
Kmma épen azon nap lott anya, s Urvondett gyormokénok, molyen a sok raizat elkövetett Bodrogi ogy övi fóldl szenvedés után , Isten itélőszéko elé hivatott.
Marczíbányi oltejáottetto Bodrogit, és számos éyen át boldoglta nejét. '' Az fireg sulllők s<ikáig örtlltok még unokáiknak, kik hasznos polgár»« lettek később szeretett hazánknak.
Mll.TKN Yl BÉLA.
Egy miudonnapt törtónet.
— llení lyko, —
Egy házban laktak — s az emWck egyszer szokásból bemutatták őkot kölcsönösen egymásnak.
Róza alig volt még tizenhat éves, tehát gyor-
mok, ki dalolva öntözi virágait, olcsoveg a kis kanári madárral, kí órákig elnézi úszkáló aranyhalait s ha valamelyik közUlök picziny hálójába akad, hangosan folkaczag.
Iván sem tölté bo még a huszonhárom évet, do arczán már állandó tanyát vőn uz a férfias komolyság, mely a tongorészek sajátja, ó is tengerész volt, járt az élőt tongerén, ismorto a syrínok örvény bo csaló éuokét és küzdött a vihaiokkal. Azok motszotték arczára azokat a határozott, szigorú vonásokat.
Uóza szijp volt, oly szép, a milyen csak egy tizenhat éves leány lehet — s gyönyörű fokot« haja volt. Ez a haj vészfolhőjo lott az ifjú lóiké nok, mely eltakarta nyugalmának molengotő szolid napját. Ezen álmok gyötörték, ha a lelki küzdelmek után kimorülton ágyára dőlt, ezok a rémek gyűltök körülo, ha imádkozott. Aa álmák ozerszer fölépiték boldogságának templomát, a való mindannyiszor ledöntó azt; a rémek meg aztán ujongtak, kaczagtak o romok folott.
ltozának fényoo vágyai voltak, mik mollott az iHu reményének utolsó sugára is elhalványult. A leány tudta, hogy szép, s o tudat volt a bűvös szárny, molyon a vágyak legmagasabb régióiba omolkodott s igy nom osoda, ha maga körül kicsinynek látott mindont..
Midőn gyormokjátékaiba beluunt, szépsége uj játékszvrokot kezdett neki gyűjteni — férfi-szivokből... s ő játszott velük, talán a nélkül, hogy tudta volna; kezei között sok megtörött a nélkül, hogy föltűnt volna noki. Hiszen csak játékszer volt. Iván tudta érozto ozt, s noiu volt ereje közolodnt, sajnálta szegény beteg szivét oda-dobni egy győrinek játékszeréül.
A bemutatás óta naponkint találkoztak, ilyon-kor udvariasan ttdvözlék egymást; a leányka gondtalanul mosolygott s a szegény fiit szivén minilon ily találkozás, minden ily mosoly után több lett ogy sebből.
Ha nem látta, opodott érto, mint szomjtól haldokló növény a barma(cscppért — s ba találkoztak, megborzadt mint Istent hivő az ön-; gyilkosság eszméjénél. Ott állt hosszú órákon ! át ablakánál, várva a fokoto fUrtü leánykát s ha meglátta, eltakarta arczát, mint a nap forró sugárul elöl bezárja kolyhét a virág, hogy iu jwrrá no égesse. v
IMKKFI JÁNOS.
^t''olyuUa» kor.J
Lovelezés.
CnurKÓ, fobruár 4-ón 1809.
A vidéki lovelozói tiszt nem olv köftnyU, nílnt némely ék gondolják, mort míg az léuk városban minden lanton nyomon oly dolgokra akadhatni, molyok akár írni tudósításokra szolgálnak thonidl, a vidékon vagyis jobban a m.-vároabau vagy falun még a legjobb akarat.és törekvéa mellett alig találhatni okot némi cao-kály tudóeiUssal szolgálhatni, és végre özek u ( sajnos dolgok tjoktak lenni. Nagyobbrészt a farsang szohott legtöbb lovelezésl anyagot nyújtani, do oz nálunk az idén oly caondcaon folyt lo, hogy az egy forrásomat in elapadtunk kellene hinnom, lm nom tudnám, hogy oz olmult bálon kivül, melyet az uradalmi ifjúság a rof. templom javára rendozett a mely kUlÖnfölo körülmény közboiövotolo miatt még a költsegokot ia alig hozta bo, — m«Jg ináa két bál \a fog leqni, a pedig az egyik f. hó 6-án polgári bál ozimmol, a kath. iskola javára (?) ¿a a máalk a zsidó ifjúság által f. hó 2i>-én rendezendő, lvzok '' eredményéről annak időjén bövobbon.
Kzen b. lajkik t. olvasói órtosültck anuak időjén tiszolotbon állott szolgabirónk szoivn-csétlon rögtöni haláláról, ós moat a nem ko-véflbé tiaztelotbon álló tisztolotboli szolgabíró tok. Andork* OyuU ur nevoztetatt ki ex áUo-I imiara az ogósz járás köiöröméro, Kzen előlépteti''« kövotkoztében azonban az cakUdti állóimig jővén üresedésbe h Imi o tárgynál a kollő-né) egy kissó tovább idó/.ünk a t. olvasó meg fog tán bocsátani. Helyben tok. Audorka (ivulii ur rendes csküdtön kivül még kót tiszteletbeli osk(ldt vala alkalmazásban, kik közül az egyik végzett jogász. Az ogósz kerület amint A. (iy. előléptetését ólinjtotta ép ugy az imént említett t. esküdtét ia kívánta s juggal mivel képzettségi) mellett, még azon előnynyol bir, hogy helybeli születésit, és ilyolén a vidéket iil ismeri, mi egy megyei hivatalnoknál meg is (iváuhntó. Do ő nem ia léptetett elő, hanem iSunyos Simon Gyula ur, kit o vidékiyi még nóviől is alig ismernek ííjvczt-k ki a iiiogürülti Jiolyro.
Kz azonban hagyján ! hisz nem ia lohot mindenkit előléptetni és van is még erro való idő; de nem is ez az mi minket o dolognál érdekel vagyis jobban boszant, hanoin ama eljárása a .tok. mogyénok, moly szerint az illető t. esküdt előbb szolgabírónak candidáltatott és miután itt megbukott, mi olőro tudható vala, csak a imWdik helyen jelöltotott ki esküdtnek. Furcsa eoiuequentia, valakit szolgabírónak candidálui éj azután második helyonesküdtnek; oz satyra ó. mi onnok okát nom találjuk föl másban, mint abban, hogy az illető zsidó. — Ezen satyt-a ugy hiszem, nom azt aujtja, kiro mó-rotott. —
, F. hó 3-án tUz támadt nálunk és miután nagy kár nem esott, felesleges volna azzal őzen b. lapok sorait olfoglalni; do mégis szükségesnek tartjuk oit rogistrálnl, hogy bebizonyítsuk, mily égető szükség a népnevelés. Ezen tű» ugyanis egy zsidónál ütött ki, kinél oz három évvel ezelőtt is történt. Síi lerinészotcab tehát, miután a zsidó akkor biztosítva vala és talán most ia, hogy ő rakta a tüzet, így bölcselkedik a csurgói pógá r én igy egész nyíltan hallhattuk : »hogy vulaho. egy zsidó van, mind a tUzbo kellono dobni." Hogy az ily jámbor óhajtások csakis a ferdo növelés következményei, ki som fogja tagadni, és oz pkból mi is óhajtjuk : népnevelés jöjjön el n to országod 1
SINGEK.
Heti szemle.
Obrunr U-én 1809.
(B-fi.^ Miksa császár könyvtárát moat árverezik Lipcsébon, roppant drágán kőinek. — Az akadémiai tüz 12 ozor frtnyi kárt okozott, biztosítás OftOO Irt. — Kisfaludy társaság öO aranyat tűzött ki ogy tan költeményre a költészetről. — A tissai vasúttársaság székhelye Bécsből Postre tétetik. — A''mult év második felében 1KI egyén és család magyarosította nevét — Egerben a polgármestert két katona karddal megkergette. — Tomeavárott földrengés ész-
leltetett. — Egyik j>cati vámvonalnál 2ö ozor magyar szivart foglaltak lo. — A horvát udvari cancollaria jan. végével beszüntetto működését. Vareébaii~-tï bpfogatá8ok ismét kezdetét vették. — l''écsott B frtoa hatnia bankjegyek keringenek. — Várasd városa Deák Fcrenczot és Gr. Andrássy Gyulát díszpolgáraivá választotta. — A magyar orazággyüléo hlr szerint április 18-án fog ogybohivatnf. — Reményi vidéken hangvorsonyoz. — Willmcrs lludolf pedig Pesten van. —■ Csornatoni lapja „Ellenőr" czimü losz. — A pesti egyetem joghallgatói közül mintegy OO-an lépnek bo önkény tusokként a hadseregbe egy évi tényleges szolgálatra.
— Az akndomia legutóbbi ülésén Batizfalvy Soma olvasta székfoglalóját! „a testogyonészot ujabb haladása a tudományos állása napjainkban három kiválóbb kóresottol felvilágosítva.^
— Dr. Dalom fölött Jondrassik Jenő fog om-lékboszédot tartani. — Balla indítványa ogy moteroologiai pályakénlés tárgyábau elvettetett.
— Pesten cgy doctor dajkaíntézotot nyit. — Az erdélyi vasút részvénvoíro 1 millió forinttal több íratott alá. — Négy magyar főúr a magyar kathollkusok novébon a pápának átnyújtandó díszes püspöki keresztre kér adományt. — A „Szögedi Néplap" nom joloník meg. — Ujabban 1018 néptanító közt 73,080 frt. segély pénz osztatott ki 100—80 és 00 forinttal. — A függő államadósság fóttsazogn : 807.880,301) frt 20 kr.
Hírek.
— Za I a-E g or a zog, február 0-én. E hó 7-én tartott polgári bál, moly a rendezők várakozásának kielégítően megfelelő volt, vigan
, telt el. — A hely a tánezolókra nézve annyira
, kodvoző volt, hogy a táti ez Vig kodély közt a legkényelmesebben folyt. A docoratió ogy szerű de egész a dicsérhoiésig csinosan eszközöltetett. Tánczosuőink is kitottok magokon mind az Ízlés, mind a tánezuak kivírndtigi tartásában. — A dalárda néhány darab dúlt a azünóra alatt kodvcson énekelt. — A befolyt tiszta jövede-lom a botog ápolda javára fordíttatott. — Vendégfogadósunk, Czlfrák János ur is mindent olkövotett vondégoinok megolégodéséro szolgálható ellátása végett; csak az a kár, hogy egynémely pínczérje az omber bőrét nemcsak, hogy lofejtoni kéjK-s, hanoin ínég fizetéskor a nagyobb pénzdarabból —- a mindjárt visszaadásra — kovés késés után a vlsszakaphatási jogot is vakmorő eltagadni. — Az ilyen fráto-rckot kordába kellenék fogni.
— Saombatholyro, mint szülőföldén) o hó M én é'' ''.''ozond Horváth Boldizsár igazságügyi miniszter ur ő nmga, hol egyhangúlag már ötödizbon válaaztatík követnek.
— A múlt napokban egy vasmogyei pandúr tolonezot kísért át egyik zalamo-gyei szolgabíróhoz. Amint visszajött, a türjoi erdőben bizouyos távolra gyanús emberokot'' látott, kiket megállásra szóllitott fel ; do a mint azok futni kezdenek, utánnuk lőtt, s az ogylkot fejbe találván, oz azonnal szörnyöt halt. Később kiderUlt, hogy a meglőtt és társai favágók voltak. A pandúr jelenté magát elöljárójánál.
ÍV. 1")
— A1 a ód o n d v a i hirok.-A városi olől-járóság rcstauratiója rlkalmával, mely f. tf., január 28-án történt, vároablró lett: Tomba'' György ur, tanácsosi áljáat vállalt Deryorica Kálmán ur, az izraoliták közül taMicoos«!^ megválasztattak: Rosonberg Horni»;;''M''/.W^'' man Salamon kereskedő urak. —uj elöljárók kezei kört már is szép lendületet nyort városunk elhanyagolt ügye; o hó alején a városi bizottmányok is megalakultak, mo-lyokbo tagul az izraeliták közül szinte több választatott. .Vidékünkön a gyormokvesztésok napirenden vnl , kezdetét- Alsó-I^ndván vette, azóta tÖru-at Uy bűneset Völgyitalun és Petesházán, Hottsi^faluban két gyermokot a trágyahalomba ilstok ol s egyiknek h\d'' '')át a kutyák húzogatták a auozőkön. Szomoru^Ővot-kezéso ez a iiovoléshiányi>ak a ha a törvénynek teljes szigora nem alkalmaztatik a bűnösök ol-len, a rosz példa még több köyotőro ia taUl.
— Meghívás. A zalamegyei gazdasági egyesület igazgató választmányi ülését f. évi
martius hó 1 én; 2-án pedig közgyűlését Zala-Égerszögen az egylet szállásán, mindenkor d. o. 10. ómkor tnrtandja; melyre az egylet minden tagja hazafias tisztelettel meghívatik. Kelt ''/..-Égerszögön 1800 Séllyci l^ászló egyleti alelnök. " — N.-Rnni*aa. Alóllrott Baj«* község bírája által felkérettom, hogy iskolájuk éiiitte-téeére, melyben gyermekeik a köznéptől jelenkor igényelte műveltséget, de különösön a magyar nyol v bon klképeztotést nyorhessonok, ao-gélygyűjtő ivet bocsáasak közzé, én tohát a fol-szóllitásnak annál is inkább ongc<ltom, mort tudtam azt, hogy noha Bajosa községo horvát ajkú ia, do jó magyar érzelmű.
Adakoztak eddig a következők :
Martinkovlca Károly 10 frt BoHiiyl Jé''ief 10 frt. Lövinger Izr. f) frt. S. II. Guttman 10 frt. Darázs Zsigmond 2 frt. Kaán Károly 2 frt. Tárnok Alajos 2 frt. Tóth Lajos 2 frt.''Lovák Károly 1 frt. Belua József 2 frt. Zorkovitz V. A. 2 frt. Sominer József 2 frt. Brunner Foroncz 2 frt. Ebcnapanger 1 frt. Schlosingcr Vilmos
1 frt. Knglilndor Lajos 5 frt. Vollieim Ernő í) frt. Rosonfold Sándor 1 frt. Ungcr l^rlncz 2 fit. Wolisch Vilmos DO kr. Szűkíts S. ftO kr. Eiaíngcr 1 frt. Sohr Lipót 50-kr. Walbach Mór
2 frt. Kohn (kávéa) 1 frt. Hausei 2 frt. Knor-ezer Frigyes 60 kr. Sarotz György 2''i kr. Kno-zovits Jakab 20 kr. Albanits Józaof l frt. Eperjcay Sándor 1 frt. összesen 77 frt. 40 kr. Ezen összeg alólírott által a bajesni községbíró jelenlétében a n.-kanizsai takarékpénztárba té-totoltlo, ésA|»énztár könyvccskoa birúnak kéz-bosittotett.
Szolgáljon o számadás az illetőknek nyílvá-hosnyugtául — hálául pedig azon nemeabüazko Öntudat, hogy áldozataíknt az annyiszor cnilo-gotott népnevelcs magasztos ügyének oltárára rakták lo. — I^egyon szabad most n nevelésügy barátit további adakozásra, o ln|>ok tisztelt szerkosztőjét pedig további közlésre telkérnom. (Szíves készséggel teeszük I Szerk.)
GROSZVARY GYULA. ''
— Koszt helyi t. lovelozőnk értesít bennünket, hogy ina, fobr. 13-án van a biróvúlasz-táa, melvhoz, mintegy 000 szavazó hivaték ogybo. Az oroduiényt jövő számunk hozza. A farsangi tánozvígalmokról írja: egyik mulatság a másik nyakára nőtt s mégis mindig csokély számban vettek részt.
, Z. Fájlalva vettük azon. aggasztó hirt, hogy a hg. Batthyany-félo nagy-kanizsai úgynevezett vadász, vagy Klinsj>ögl kertot irtani kezdik. Jövő számaink egyike bővobbon azóland róla. ígéretét bírjuk egyik munkatársunknak, hogy terjedolmesobb ezikkben fogja e kert a alapítója omlékét mogöríikitní. ■
A A fareang utolsó napjai N.-Kanizaán meglehetős élénkséggel folytak lo; a vállalkozó BzeilomU .Zöldfa" vendéglős kél álarozos tánoz-vigalmat rondoxtotett, amolyroN.-Kanizsanagy monny iségü debardeurie közi'',*, mogleliotőa »zárainál jolontek piögj volt ia itt" nagy szőrű durcb-cínander; dó nemcsak a zöldfa termo, hanem | a lábnyi magas sáros utczákban hol ogósz napon át, az iszonyú klnokbon nyögő marhák ostorcsapások közt izzadnak, csto élénkségro mutattak; a rikogatások csak éjfél után szűntek meg.
A S z o r o n c s é 11 o n s é g. Egy n.-kanizsai jmigárnak 10 éves fia az itteni indóháznál volt alkalmazva, vigyázatlanság következtében a mozdony ifjú életének véget vetett.
A Vorokodós. Mult vasárnap n nagy-kanizsui óriás utezában katona és'' cziyil közt vérep verekedés volt.
— A n.-kanizsai városház építési ügyo élénkon foly, roméljük, hogy nom sokára téglákat ia látunk hordani, már t. i. o czélra 1
— Czégbejogyzéa, 1800. jnnuár 23. A soproni m. kir. vtvszéknél a kereskodolmi társas czégek jegyzékébe bejegyoztotott: „N.-kanizsai gőzmalom" „Gross-Kanizsaor Dampf-mühlo." Nyilvános közkoresoti társulat, moly az «xldig Nagy-Kanizsán fonnállott gőzmalmi üzlet fölytatása végett ujonan megalakult és az
■''¿808. évi deczomber 17 én Nagy-Kanizsán kolt társasági szerződésen alapul. Nyilvános közko-_resoti társak: Rosonberg János, Wolisch József
Nouxnan Sándor, mindhárom bejegyzett ri.-kanizsai korcskedő, továbbá Proűaen József, Bécsben lakó nagykerosk<vlő tís Rottolhoim József korcskodő Kuttinán Slavoniában. A ciég-jegyzésro a három logelől novezett társ jogosított, én általuk oly kép eszközöltetik, hogy bélyeggel (Stampigiával) előnyomandó társulati czég alá, «''» pedig viiltók és adósleveleknél kot-tjn együttesen, minden egyéb okmány és írat jegyzésénél pedig a ezétf¡egyzésro jogosított személyek egyíko sajátkozülog vozeték novét irjn.
— Lakatos Sándor tánczkönyvo Waj-dlts József nyomdájában sajtó alatt van s díszes kiállításban mielőbb mogjelonond.
— A déli vaspályatársaság a ka-nizsa-barcsi vonalon létező Légrád-állomáa folyó évi január 25 én személy éa málha közlekedésre mognyittaték. Ez állomáson a vegyes vonatok mlndegriko egy perczig időzend.
— A nagy-kanizaai takarókpénztár fobr. 16 éa 10-án tartja évi közgyűlését.
r^Invostlgátio történt ma fobr. 13-án reggol Fischol Fülöp urnái a kőszegi sajtóbiró-ság mogkoreséso folytán a nagy-kanizsai fllg-(rotlon balpárt kiáltványa miatt, mely Fischol Fülöp nyomdájából került ki, s mivel a kiáltvány alatt név nyomatva nincs, a nyomdász Idéztetett meg fobr. 22-éro. Lapunk berártával vettük o hirt a így bővebben nem azólhatuuk ''dl®.
T-, A z a m b u 1 a t o r í u a küldöttség a n.-kanlzsai választókerületben fobr. 17-én három ponton kez«li meg működését s a központon az összeírás 14 napig azakadatlanul foly a egyúttal elhatároztatott, hogy a jó rund érdekéből mindon boirt válaaztó igazolványnyal láttassák el, ki''is csak ennek fölmutatásával fog a választás színhelyére bocsáttatni.
A Egy képzett egyén előnyös feltételek mellett azonnal alkalmazást nyorhot szerkesztőségünknél. Bővebb értesítéssel akár szóbelileg, akár levél utján o lap folelős azerkosz-tőjo Wajdits József szolgál.
— Lapunk mult ovi 43. 41. és -IT». számai toljeson elfogyván, azívoaon visszaváltunk néhány példányt.
Nyílt pósttt.
— 8«. r<!c««tt Kí»*»íjgel. mcgknldötink a fíets. miit uámot.
— L. 1). nrnsV s t-ik aiAmot bsnonlig. A liirAlnt *r«"lra<nyo tApsJKtalhutiS.
— .Ai ngg liniiH h*UUn" «»omorkodhstunk uirysi d» vlg»«Mial nom *iol|(álhatuuk. A »»¿p tcliot«^ nyomat liUianak, ««ért Jobbat kirflnk.
— K. uli naptújábdl irt k0i1«m<ojrt ktuDoJnk, <!s megboc«it h* nem hónuk ; uik- vagy onuAif" Inp k<»«»/((*el tonl a teheti , mig ml morféi ériíakrink klaiorlties vagy megciorbiti«« nltkül nem eokOinl-hetjUk. Fogadja aslree OdrnxleIlinket I x mi«ik kltl-domfuyt U vettflk, melyre magin leTÍlben v%gy «ur-n>4lye»«n fclelllnk
_ It. K. Hiombathcly. VettOk, a kBnnnjllk. A exlk-ket mletSbb hoinl fogjak, a he«iílyro n<«vo átolvaUa után nyllatkoihatank. OdvOilet.
— M. H. Hada. 8il*,t|yf« kBnönet a napló e ködre« gynngyxiralírt. MlMShb holtok. KIArl rep*»3 OrOramrl rctte a ox^p knlioim''uyt.
— I) K. A -LendTs. MletSbb felhaxxniljiik •. a hely-relgaxliiU egy klxii erői hangú, ha verni nkxrnak ''benndakrt, bu tait«* a lUUt
— A .Küllőt*»" megvan, <or xterlnt elő kullogni. Miia Ixben klllsn kírjnk a le»íl • a kllldoininy »»Ive« irá«it i lillirt Id-ink máaoláxrs, m. ercb-li le-v. let pedig xxorrny leiemig koxllnkb<i| kls''lui.
llerklnek. ta)nitljiik o «xAuibdli rlmarsiU''At, Jöví? ojt Alítunk okvetlen hoxxa. Krt''xáiijnk : Uígten-ilelúí exerint oelekaxduk.
ONTyllti tér.
Beküldetett Stoiudockor S. éa tára. ismeretes hamburgi nagy kereskedőház a mai lapban eredeti állam részvény - sorsjogvokot ajánl ogy főnyereményekkel gazdagon ellátott kisorsoláshoz. Előre láthatólag nagy részvét várható különösen a közönség azon részétől, moly örömest szokott szolid módon kőzet nyui-tani a szoroncséuck, és kollomes azon körülményt fölemlíteni, hogy a novozott ház mindig pontosan, jól é« méltányosan szolgálja érdo-kcltjclt.
Ü Z L ^ T I'' X n, N ö k;
Nagy-Kaalzaa, 1869. február IMá.. "" K bélen a gsbnáQxtctben, kOlSnSaen m bu»« ¿« rooban íli''akebb buvixirli« tOrtínt. EUS rendű buia kev.U boxatott, ktikorlcss kSxíptxertten.
- Plaoil betl-váiárT k*Mir«k.
N.VUY-KANIZSAn, február lÜ-ín. AUd-aoistrlai mírölikínt. Ter»è«y»k '' I» û « a 83-86 fontol 4 írt, 10 kr. Irt
86 ;mI fut i fr. »U kr. 87-88 ÍW. 4 frt 60-»J0 kr.
!«.. 78-W fut. a fr. 60 kr. 70-80 ftat. ''A ft. 60 kr. rp» «erfÔxSnok, 70-71 fot. í fr.«íü-70kr. TI —íí fltU ¥ frt. 76 kr. Árpa kOiliitégef, 04—«0 ft«. t fr. ao kr. 67-08 fn». Ï. fit. Hí) kr. Kuk orloi a 4 frt l>0 kr-, -»''fil ¡KI kr. K uk orlo «« olux (cdnauantln) 4 Mjft |>r. Zab 44-4ôfti». 1 frt V) kr. 40-47 fu». 1 frt 75 kr. P o b an k a 00-08 fn«. ? frt. GO kr. ¿0-ttó fM ''i frt. 7Ù kr. I*a■ « u 1 y febír 4 írt — kr. Paiauly, Urka 3 frt. GO kr.Hiína mi««. — frt. kr. Hxalma -írt — kr.
—r
Bôcsi pénzôrfolyam, là.
6% metaliques 02.--j 6*/« némz. kölctón 07.— ; 1800-ki álladalmi kölcsön OT^-''lK-Ai.k-réssvéuyek 0.92 ( hitelintézeti réaxvénvfo 7; HOj 1-ondón 121.36; ezüat ágio ll8.7&j ..rany darabja 5.70 V.o kr.
— A .HAZA" életbl«to«lt<S magyarbauk foly/ hl Jan. havi nxletforgalml klmutatá«a 1 UenyuJUtoli 7-1« db bovallii 801,138 frt tők.''ro, fDggSbeu maradi a mult hónapból 889,064 o. A. frt., - I,f43,l9£. t\ bÖl. klAIUttatgtt 8l6 darab 7W.363 frt tíJÍ...— ft.-ipiet. maradt 863,864, elufaultUtott GG>CCr. .G13.I''J^ o. A. A bank mflködí«Anek keidet« ¿U. I. 1867. »«ep-lomber 1-tSl egA«x 186Ö. JanuAr hó ví[toig a« nme« benyújtott bevallA«ok öaaaego : 17,í8fi/!8l frt o, A.
Vaautl naponkinti menetrend;
•^n.-KanlMlrót lluda feli d. iu
IlAe«
Trle.t
Harc«
e«tvo
e«tve
d. u. ettve reggel
I Ara pere«.
0 Arakor.
''1 Ara 16 perci.
7 ora 46 .
1 Ara 60 . » Ara )ii .
8 Ara 66, ,
A-k. M.-Kanliiára
dAlután -J Ara lluda felől reggel 6 Ara 0 , . d. u. 1 Ara ''¿0 liée» , reggel 8 Ara ft) . . o«tve 7 Ara 80 Trleit , reggel 6 Ara Ü5 , . dêlbeol''i Ara 6* Barc« , d. u. 1 Ara 44 . , este 7 Ara 20
u
Heti naptár.
Február 14 t«t 20-lg 1869.
IIA- fi heti nap
Kathollkni nap Ur
J''roto" tAi:e naptár
JAxu« uiegkl • Arlellk a gonota lAiekltíl. M »tó IV. 1x1.
w 16 10
17
18 19 «0
Vaaáraap
ItfifA
Kedd
Kxerd.
CalltSrtOk
l''Autok
Sxombat
rrransr
Kamit J. Julianna Donát K. Simon, KI. JAi. Uv. KI. ulbor
rrfivoú. isi
Kau«tiu Juli
Theodul Concordia UamvAt Kukário
1 H â
Felelős szerkesztő : Wajdits JÓZMÍ. Segédszerkesztő : Bàtorfl Lajo».
II 1 R I) B T B S E K :


J Einladung'' zu einem Glücksversuohe!
Am Ä4. Februar ISflö t
Gewinnziehung der gronen von der Freien Stadt Hamburg garantirten
Ote ld-Verloos ung.
Am 24. Februar 1800 beginnen dio Haupt-Ziehungen der grossen von der Freien Stn.lt llnuiburg garantirten
Capitallen-Verloosimg;
endigen am 10. Min 1869. - Neun Tausend vier Hundert Gewinne 1 PrHmle und 17.200 Frelluoae im Betrngo von
Einer Million 795,265 Mark Courant
müssen liiorboi gewonnen worden. — Don grünsten Haupttreffer bildet oino dor nachstehenden Summen : ,M.
225,000, 175,000, 155,000, 145,000, 140.000, 135,000, 133,000, 131,000, 130,000, 129,000, 128,000, 127,000.
•( Dio nähere Einthoilung der Gewinne ist wie folgt :
1 i''rftmie h M. 125,000 M. 125,000 6 Gow.
1 (Jcwinn à n 100,000 t» 100,000 10 „
1 n h n 50.000 tt 50,000 80 „
1 V à n 30,000 n 30,000 100 „
1 n h n 20,000 n 20.000 100 ,
1 * à n 15,000 n 15,000 100 ,
1 h n 10,000 n 10,000 81)93 „
1 « il H 8,000 *» 8,000 --
2 1» h 6,000 n 12,000 9-100 Gcw.
8 w h •» 5,000 n 15,000 17200 Frei
M. 4000 ... „ 3000...
n 2000... , 1000... , 500... ti 200... , 100... II. Krl.
M.
20,000 30,000 160,000 100,000 50,000 20,000 944,265
Gyapjudús
TENYÉSZ ANYÁK KOSOK
eladók ~ töranvájamban Borostyán kő n, Köaxeg roollott.
(227-3,1) Egan Ede.
M. 1,709,265 „ 86,000
Zusammen M. 1,795,265
Xur Gewinne werden gezogen.
Für sitmmtliehu obige Ziehungen und zur Hethcilung an allen zur VorJooaung kommenden Gewinnen kostet
Ein Original-Staats-AntheiliLoos fl. 8 Oest. B.-N.
\llc Auftrüge, denen der betreffende lletrag tn Oe»l. Hank-Noten beigefügt l»t , worden «ofort proini>t anngeflllirt. Jeder Theiliiohmer erhKlt ».>f->rt naeh »tallgefnndener Ziehung die amtliehe I,l»to. nnd Gewinne werdi-u unter fttaau-llaranliö prompt nntboxalill. .Man beliebe »ich dlreci au vrenden An
S. Steindeolter & Comp.
Hank- und \V«clnelge«ehltft In Hamburg.
12)3 1,1)
Dr. Pattlson''s
Gichtwatte
lindert »ofort und hellt ichnell
Gicht und HlieuintttlHiueu
»Her Art, al< t OoalchU-, Brual-, Hai» und Zahiuohnu-ricn, Kopf-, üand-und Knleglcht, (llledorroUien, Rü-eken- und J.ondenweb. In Paketen tu 70 kr. und halben iu 40 kr. bei Jo». Wajdit«.
Der Untcrueiobnct« hatte «oit alo-bon Jahren die unfHgllchaten Schmerlen Im lluken Schonkel xu ordulden, welche »ich In leliteror Zeit noch (Iber mehrere Thello de« Kflrper» ver-bretteten. Da ward Ich endlich — alle» »elllicr angewandte nicht Ab htllfe bringend — durch ein Zoltung»-blntt auf die Dr. l''atliion''» Oleht-
watto aufmerk»am gemacht Oar nicht ahnond, da«« diele Glchtwatto oino (o llberraaclieiid ichnelle Wirkung hvr-vorbringeu Werde, lie»« Ich oin I''a-quot, bloi nm ihre Wirkung «u prüfen, kommen und legte *or ftchlafeiigehen da»««lbe auf dio Btelle, wo Ich «chon lango dio brounemWten Kchmerien hatto erdulden mttiion. Krüh beim Aufitehen war mein Bchraeri vor-•ebwundon t aber nun *ogon wieder Sclunerien im rechton llolne, rechten Arm, Hand und Finger umher. lUich legte loh dio Walto auf die «chrner« hafteiten Stellen und nach mehreren ¡Stunden hatten auch dieae aufgehnit.
(lar oft und viel liU ich auch an «tarkem Ilruitkrampf| »eit da» Gebrauch« dlo»er Olchtwatte hatte Ich auch noch keinen Anfall wieder vor-pUlt. Ich owpfohlo auf da« Drill-Rendite dieie voitreftllcho Gichtwattc allen au rheumatUchon 8chmer»iu l.eldendon, «io inflgon ihren Sit» ha-heu wo *le wollen, Indem e» noch dam ein «o wohlfotle, al« wohlthK-tigea Hülftiiiiltel fUr dio werden kann, wie fllr mich. Ich aellut la»<« dle«r Watte nie uiohr von mir, damit Ich gewaffnet hin, wenn je wieder ein Anfall kommen «ollte.
H i n d « r f , bei Neuitadt a. d. öaalo, b MKrx IHti».
Ch. Welguntl, Lehrer. (228-8,1) _
PAUL HALM''fl Büchorgoschäft, ICngoIgnsse Nrro 2 in Wien, liefert gctfen portofreie Einsendung von 2 Gulden (ohne Wcrthnngnbe) überall hin franco folgendes Muflikhoft:0
Eine Sammlung von 5.9 der beliebtesten Opern-melodien au» Czar und
Zimmermann, Stradella, Ernani, lk''lisar, Lucin, Prophet, Freisehütz, Indra. Faust, Kreuzrittor, Seta Ohinra, Tannhiiuser, Zampa, Mnrthn, Jiogimentstoehtor, Prinz Eugou, Lucretia. — Leicht arangirt zu zwei Münden vom Musikli-hrer Zahn. (195—12,8)
DIE WINTERABENDE AM PIANO.

KiiiMcü
Herren oder Damen, welche am Kahizsaer Platze und dessen Umgehimg ausgebreitete te Bekanntschaft haben, werden gegen sehr gute Provision als Vertreter für eines der grössten Etablissement für Wien in fertiger Wäsche und Leinwaaren gesucht, für
Anvertraute Waarcn und Mustor-Collectionen sind 8 bis f)00 II. erforderlich. -— Hierauf Reflectirende wolle» bich djrect wenden an das
kuis. kön. ausschl. priv.
ETABLISSEMENT
für fertige Wasche und JiCinen-Waaren.
LOUIS MODERN
''l''uchlauben Nro. 11.
(214-3,3)
llvl di r am 1. Mkrx d J. »tatt-tindendiin von der k. k. fttterr. lieglcniug gegründeten und ga-rnutirten gro»«en Capitalien-Ver-loOffling ilc»riltuilrii-Anleh« ii« vom Jahre 18<it im Iti-trag« von
129 Millionen
983 Ouldon
befinden ''Ich linier 400,000 (lewinnen de* AIlleben« dio hohen Treffer. 20 A 25,000, 16 k 220,000, — HO A 200,000, - »1 A 150,000, 20 A 50,000. - 20 A 25,000, 12t A 20,000, -W A 15,000, - 17 t A 10,000, 851 A 5000 43t A 2000, 78.1 A 1000, 1250 A 500 uud 150 (1. al» iddripter Gewinn eine« jeden Reiojfcnen l.oo»ei.
Kiu I.oo» Wollet 2 Ii. 3 I.oote fi rt. 7 Loote 10 ff. K» I.ooie St) Ii. Oiteir. WKhr. In lUhknoten.
(¡■•fAllliCe AuflrHRe werden rc-Ifen Klniendnng de« llelraKea achuoll, geniueuhaU uud frankirt aiK/efithrl. jedrr BeJl.dtnnj: iler Hplclldan tieigcfllK''. und nach er-fot|{ler Ziehung nie flc»!iinlI«to
jedem Thettnelinv< i;rAt<^ inje-• andl. Man lnliet.te «Ich daher baldigst »u wenden an. •
II. II«¿-h in Jkamen. (922 4.2)


abgeprMat, io Telgform oder ite-trocknel in flli- ktn, kaufen au den beatfn I''rejien WngemniiH, bei & <"-i».
inWivn. -0,1
MISEMONDÓ RUHÁK,
pluviálók, (lalmatikák, albák, rochcttck, volumok, oltárpániák és teritök stb.
China-ezüst ós tüzaranyzott
monstranzok, kelyhek, cziboriuinok, pacifical gyertyatartók
füstölök tömi-nytartóval, s/.enleló-viztartó aspa-
i
sorúimmal, lámpák stb.
(69-2(1,19)
Egyházi-, czéh- és Iskolai lobogók,
bnldiohinumok ds pnntificnl eszköz,konztyü infnln pa.storal, grcminl, harisnyu, czipö 8tb.
• a leggaidagabban ktillltoU
ORNATOK,
6 ti m i u d c ii e k y h n x i iturrí k
leijjutthxyosf) droit kaphatók''. "
Otoeröauer Alajos,
KyArntklArilbiin, vAcxÍ-uIcía 16. »rim a. PE8THN. ML- Arjcvyiékek é* atMltA»«k kívánatra beküldetaek. -ftm
.uHröliren - Entzmiduas, IIiis-ten, Magciischwaclic mid Krllfte-verfall linden durch Anwendung echter IlcilnalirungsinlUel Ihre
tfxrrti .J>üflicferfltttttt Johnnn lloíT''fl atutvot.îXvot In «iltit, »árntittrtiitg Wro 11.
JÖdoMr, 28. ^âttittr 18GU. X>nr<^ 6ml» 5 cm Sörtift- intb ÍKűgtitfíjivá''^t Iribtttb, trat oor Rurjcut tto^ iKÍt''flfr ^iifttn, ?ttftto^ïfn''^ittiilitbunfl, unb
3djlafío(i(iíclt Ijinju. -Ca tyxt Waíjfabritatf, wle i^ fo tiitcitblidj iüifíctt búi VcCcit íT^óllcit tttlb Itt ö^itllcfcu ^tllrn blc uolic Wtfiuib^lt rolcbtr (itflcbtn ^abat, (o tjöbt idj 311 bftiftíbíit metil ÍWfttf «frtraueit, uitb blUí urn tlne ^ôrtlc uoit ^^rfiit ^ritfúiitíit WnUefTrttt-Okfnnb^lWblft unb btr a)lû(i''^tfttnnb^lt«-(i^ocolûbt. «ttb. ^owí, 1. f. etûlssftlbiwtxf. — Ítuí Í)arl6, voit btitt Wíbatteut bts ftraitjofiídjot ^ouruaíó „Uuivcra. ¡íruolito-: txaá)it cö filv íntlitt ^fli^t, ^fjrttti ntelne fet^afte ^frUblgttttg oiiö.yi(yrc<ÍKit, blc «nttxttbunfl ^t>re« Waíje^ttaftfl
mid) fett ÜJioiwttn tm|)fiitb<it lâfet. <2<it 3a^«tt an eincr íöroniftltí, ttamcntli^ ím «.Muttr, beftig tcibcnb, ^at btr^braitcb Wífitnb^lt bit«ő, ttilr tttfint <SWfflrn$tU tuieber gígtbeu. aHdne «rdftc ftttbiurncfgcfcljvt. 2o oft Id, «6rnbft t>or btm Skf)(af{ngc^n fitt W(a« von bltfcm aii«gcjti^it(Kit •Vrü. buci uxmiííaljiit, Ijabt Irf» bí« 9ía(^t Wudjf, luí^rcnb dit l^rt» ts!i(figer .^liften mlv frllfjer ben ®d;laf regeiméig raubte. •í>d) (au ^l)tieit fűv ble(c ït»o^lt^at gat nlc^t gémig banfeit. î-ér rimtor bed „Univ. i»r.", S. íülodj in ^riö- — íöitte nitt ^ufeubimg bou ^ren bufteulöícitbeti ^ouboitfl. ^rau iUíatf). f. Waieiuífi?, geb. IVirouln .Ç>duniufl in ^lediciv.
Pf D.18 Alléin cehfo HofTache M«U-Extraot-Oeiundheltibl«r, wle dle HaU Ccíundhíits-Choooladcn und Malz-Extraot-Bonbom, slod nur Kírntnerrlng Nr. II. Auf den Etliquets eteht der Na-mcnnufl Johann H 0 If.
^ v f i f e : Ü)ialA-üfttact (iitfuubUcitôl''ter mit (ttlatf unb Ükr-ixiduug: 0 Í\lafd)íti 3 fl. 70 Iv. 13 ftlal^eit 7 f(. 28 î\"(ii(d)eit 14 fl. M (\lafcbeit 27 fl. ¡10 fv. 120 ^laf^ett :>."> fl. iDialv^eíuttb^íw.ü^ixolabe -Jîv. I. 1 Uftinb fl- 2-40.
«r. II : 1 1<fuiib fl. 1.60. ''-«ei f> Ufuiib Va Uf»''^ Ö"'' tií, bei 10 H>fimb 1''/» ¥funb. WalA tÎ^cxolabeu^iiloev fiir 2áug(iiige old tírfaumittel ber feljleiibeit Wultcvinlídj 80 uiib -10 tr. îûrafl''ïÛialiboitbouô GO unb ¡K) ftcujtr.
AllfH nb Wien.
Vtx yJíaí^ Cíftroct ïft bT(yrcfi..<?anii«a oovrít^ig bel Johnnn Hosonborg <0. Joscf Wollisch, Adulf Schwnrz, l-''rnnz Uoscnborg tmb C. Ucichontbnl. (232-^ii)
^S®1® j
Torony őrák
a legújabb szerkezettel
templomok, vitrnk, or»/jlghiÍ7nk, gyilruk, indóhAiuik atb. Bzrtinrtrit minden nngyfldgbnn tükíletea jótitllibsal ugy, minl inindoiincmll
függőNSrákat
n legjuüiiiyoitnbb Arnk mellett Bxolgál
Reaob. testvéreit
iinuy órn-ruktnra
ÍJ ó c a b e 11, Mnrinhllfer-strauo Nr. 61.
Árszabályok n rajzok kivánntrn ingyen b bér-montvo küldetnek. A logttjabb időben Bócaből a vidókre ozon gyár azolgAltAtta ki a legtöbb toronyórát. (226—6,1)
mwMWi
Héffl
i''« mindennemű arnuy, »»Űh| ¿3 «Irágn-kövekUcI kiritkult nÍKlí.éKfketj továbbá gyOugyOket, fcxl-ncH kftvckel, nriinynl, cxtlstftt ¿a «BViwiyukot
vééit ón caeról re legmagasabb áron a
rëgisëgek és természetiek irodája
Pattan, Dorattyaatoia a Lloyd épületben, 14. a. Béotbín Htrren-Gatae No. 5.
hot t?y nagyvAlauUka raklir mtndeiinrmll r>''([i«<gek, rígl |>rmi<k. Ronibuk, n»ek ít nienle-kotőkbűl a legolcadbb irou uiyaalntín egy raklir iarányuk, lepkiik, bogarak, ma-
darbörOk, t.ijáiok ót Uvc|f»r.euwk i» UlAlhatdk. Lerelekrn •liveaen v*i»»».»al l-t crte»iUa.«el wol^litlik. (l''Jri Cl
Wajdiu József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizááu.
Nagy-Xaiiizsa 1869. február 20-án.
8. szám.
ii ,.
Nyolezart i k évfoIyam.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE,
Vegyes tartalmú lietllap
a szépirodalom, kereskedelem. Ipar, ¿írzdászat, tudománj és művészet köréből.
Megd elenlUc:
minden MOMbdton,
«gjti Iván.
»■crkrfcstAI Iroda in kiadó hivatal;
WAJDIT8 JÓ7.8KF k8uí»k»re»k»dé«4b«n.
Egy szó mind a kót párthoz.
„Van viszály, vesztegetés, itatás, verekedés olyan, hogy fcletto szomorkodnunk kell. Tisza-Adonyban kót ombort halálra vertek ; Jándon hat omber fekszik nehéz sebekben. Bárányban is verekedés; nincs egy falu sem, melynek lakossága közt a vi • szály magva cl no hintetett volna."
Ezt mondja a „Hon" esti lapjának febr. 10-ik száma. Gyarmaton, Váczon, Uödöl-lón, Nagyváradon, Toponáron hasonlókép történtek kihágások, mint a lapok említik.
Uraim ! a hazát^niudnyájau szeretjük, do mikóp?Eznem hazaszeretet.Ennek niucsnevo.
Az ily téren outott vér nem szent, sőt beszennyezi a haza földét,az elvet,melyért omlik, beszennyezi a nemzet novét a külföld előtt.
Az ily eszközökkel szerzett diadal nem diadal, hanem világos megtámadása magának az alkotmánynak.
Ha a zászlók nem hajolhatnak meg, hajoljanak meg a személyek, az érdekek ; ez n hazaszeretet.
Ezt várja a világ oly nemzettől, mely ezer év ota él politikai életet.
No mondjuk ki négyszáz kerületben Európa előtt, hogy éretlenek vagyunk; mert négyszáz kerületben dobálják majd sárral a legjobb neveket, mételyezik a nép erkölcsi értetét; vájjon meggondolták-e, uraim, mit teremnek majd e magok ?
Itatjuk azt, kit felvilágositnunk kellene; megvesztegetjük azt, kit erősitnünk kellene.
Vajmi gyenge azon alkotmány, mit tántorgó oszlopok tartanak fenn 1
Nincs drágább tulajdona a polgárnak, mint a választási jog; nincs jobb iskola a népre, mint a politikai jogok gyakorlata ; do ha igy gyakoroljuk jogainkat ? ha igy valljuk elveinket? — akkor isten ments meg ez iskolától 1 akkor az alkotmány áldásait nem kiváujuk; minél kövesebb jogo( ugy, mort az ily joggyakorlat sokkal többe kerül, mint a jogtalanság.
Előttem fekszenek még a mult országgyűlés igazolási okmányai; hallom most is Klauzál szigorú feddő szózatát, ki majd pirulva s könyek közt, majd nemes haraggal ostorozik a megvesztegetést, mert az okmány egyik lapján folyt, másikon visum repertum, harmadikon vércseppek sötétlettek.
Klauzál őrző, sejté a jövő viharok szelét,'' azért emelte fel cassandrai szavát, mintegy intő-jelül, a vesztegetések ellen.
Nehéz ea okmáuy, mond, inert egy halott fekszik benne. En u e m igazolom.
Aliért? kérdozó ellonfelo.
Mort tiltja lelkiismeretem; mert nem szeretem, ha a zászló halotti ieplettl szolgál a váliiRztó-polgárnak ; uiert nem akarom, bog)'' utánozzák majd nyomainkat.
Ily ellenfeleket kiváuuuk most is a választási táborban.
EuérteuiKlauzál könyeit és haragját; most értsék nveg a választók, értso meg a nemzet.
(Hazánk.) JÁMBOR PÁL.
Elöűzetósí föltételek
Hol)bon hiaboa hor.Ui»»! ¿1 vidlkro |>oiliii kllldrt''
Ku.''.o út 10 1 - A fit. — kr.
''.! íjtól ¿ff* ¡t- •«•< Evníjfyídro -
60
GazdAszati nézetek.
I. gazdászati pályamű. III. A takarmány.
Földmüvelés, jószágtartás és takarn/ány termolés egymástól elválaszthatlau viszonyban állanak; mert mig a földnek megmüve-léséro erő kívántatik — a jószág ismét táplálására takarmányt igényel — a takarmány földet. melyen terem s végre, hogy a föld is folyton teremhesseu trágya szüksé-goltotik.
Ozélja tehát a takarmány termelésnek, miszerint egyrészt a jós/ág táplálásáról gondoskodva, trágyát nyerünk kizsarolt földeinknek vesztett termékenységének pótlására.
Azonban valamint mindenben, ugy a takarmány minőségében — termesztése és elő állitásában lényeges a különbség és végnélkül csalódnak azok, kik a takarmány minőségét annak mennyiségével akarják pótolni; n jó takarmánynak bírnia kell ama tápré-szekkel és pedig kellő mennyiségben, mo--lyeket az állati test léto fentartására igényel, — már pedig a minőség legtöbb esetben a tartalmazó tápanyagoktól függ és a mily mérvben ''oirja azt a szerint osztályozandó a takarmány minősége; — és ki vonhatná kétségbe, hogy az eső által áatatott úgyszintén rothadás és dohosodás által roncsolt széna — nem a tápanyagok veszteségével történik.
Nézzük mindenek előtt honnét jön a takarmány.
A takarmány kétféle u. m. természetes, a hol is a füvek faj egyvelogét a mindenhatóság rendező kezo egyclité s lehet mesterséges, a midőn az érző takarmányhiány a szaktudomány alapjáu pótoltatik olykép, miszerint vegytauilag megvizsgálva, elegendő tápanyaggal biró s az állat ínyének megfelelő növények termesztve — virágzásuk közepette levágva — takarmánynak szárittatik fel. Ilyenek : a bükkönyös zab, luezerna — baltaczim — stoyor lóhere 8tb.
A jó természetes rét a gazda leguagyobb kincseinek cgyiko, mert egy kovés szorgalommal párosult gondozás mellett a legparányibb bolyról is meglepő mennyiségű takarmányt ad.
Hogy azonban a rét jó legyen, következő tulajdonokkal kell birnia : a) A fű egyveleg no tartalmazzon gazt — tüskét avagy más mérges növényeket s ha ilycsek találkoznának , Bzorgos gondozással azok kiirtására kell törekedni, b) Legyen öntözhető — vagyis nedvossógot igénylő időszakban árok patak vagy egyéb viz reá bocsájtható ló-gyen ; mert a növényzet drts tenyészete sok nedvességet kiván, főleg addig, íuig legalább arasztnál nagyobb vagyis mint mondani szokás, mig árnyékba veszi magát. E végből az oly rétek, melyek dombosak s nem öu-tözhetők s igy legjobb esetben is csak egy kaszálást ad; feltörendók a luczernásokká alakítandók át, miáltal az egyszeri silány

\ h»t IimÍIioi |>«tiUorért l-««Br 7 kr. H-»»or 0 (4 minden toribbl balkUUUirl kr. 1UI)T«|<UJ uilndou f)r«4 bdkUOíitt 80 kr. A „Nriu térin'' ^
egy po''l» ">r belkUtiil illj* 16 kr
kaszálás 3—4 dds kaszálással pótoltatik. c) Trágya és trágya ló által a föld termő •erejét lokozni kell; mert jóllehet a nedvesség már magában is tápanyagot tartalmaz ám de kisebb mérvben mintsem hogy » növényélet (vegetatio) s dus touyészés igényeinek megfelelhetne.
Azonban a takarmány minőségo a jó réten kívül a kezelés mikéntiségétól is függ, mert igen könnyű a legjobb minőségű füvet rosz takarmánynyá alakítani. A jó takarmány előállításánál szabályul álljon:
1. A fü mindig virágzása közepette kaszálásával nem szénát, de igen is szalmát nyerünk, melyben a tápszerek oly csekély mérv bon képviselvék, miszerint a jó szénát háromszoros mérvben sem közelíti meg. Eme állitásom mellett tények szólnak, fölöslegesek tehát a bebizonyító szava«.
2. Ügyeljünk annak szárításakor az időre is ; mert csakis esős idő végén kaszálva várhatunk jó időt s ekként közvetve jó száradást is. Ha ellenben száraz vagy félszáradt állapotban lopotik esőtől meg — megfeko-tül s minőségéből lényageson yeszit. Szárítása lehető gyorsan történjék, öszpontositván a tcljerőt — gyakori forgatás s vastagabb rendek elborzogatása által siettessük azt. Száradása után pedig soká kivül 110 hagyjuk, mert gátolja egyrészt az utóbbi kaszálás növését s mig a baglya tetejét eső, szél , s napsugarak rongálják addig az alja meg-pálva elromlik s haszonuélkülivó lesz.
Mielőbb iparkodjunk tehát száradása után r-índolt és kijelölt helyére vitetni mire pajtin és istálló padlások legalkalmasabbak. Ha azonban kénytelenittetűnk az említettek áiányában takarmányunkat össze rakni ugy, a baglya alját rakjuk ki ölfa darabokkal s erro szalmát tegyünk, mi által az alja sem fog elromlani. Tetejét jól befödve az csó behatása 8 szél rongálások ellen biztosítsuk.
8 végűi ha a mesterséges takarmáuyt a természetes réti szénával összehasonlítjuk — következőt találjuk : A mesterséges ta-karmAny egy vagy két főnömből állván — a folytonos egyformaságot a jószág megunja mig ellenben a természetes jó széna fü nemeinek egyvolego által folytonos ingorlésben tartják az állati emésztő műszereket s folytonos jó étvágyat idéznek elő.
LIEBBALD BfiNI.
Hirdetéseket elfogad :
¡N.-Kanlitln: n IC ADÓ HIVATAL,PttUn: ZKI3I.KRM Uéo»-, Hamburg-, Berlin-, MaJaa-w.-Frankfurt- i* llaieí
ma: haahkn''rt rr.i:; Jt voolkij. Upe»*,
)Stultjarthaot íMOIISKATAkBA. Béobí»: OPPELIK.
A zsidó tanügy a congressus előtt.
I. novelészeti pályamű.
(KolyUfcú ín víge.)
Miért nem akarnak orthodox hitfoleink papuiivoldét ?
Mort nem akarnak! — Ök alkalmasint alapos érveket maguk som bírnának elleno felhozni, — do nem akarják — punktum. Félnek a vallás veszélyeztetésétől? Attól 110 féljenek. íuig a liberális párt tagjai között olyanok is vannak mint Hirsch főrabbi ur ő fótisztoleudóségo, ki türelmes-
ségénok gyönyörű példáját adá akkor, mikor a „I''cster Lloyddal" *zétküldÖzgetto válaszát, Lcon da Modena Redivivus általános érdckoltséget költött könyve ellen: Die jüdischeu Wirren in Ungarn; melyben ez a fenkölt lelkű és nemesen gondolkozó tudós komolyságával moudja meg az emiitett főrabbi urnák, hogy biz ő fótisztelendóségo duó/ára annak, hogy nem vadász, — a theo-logia szélesen kipárnázott hátán is több bakot lőtt már. — Donner und Doria ! Ezt már oly község rabbya ol nem szívelheti, melynek elöljárósága, egyházi átkokat bocsát ki híveire, — és ilyen adta-vette Redivivus, majd megtanítalak kesztyűbe dudálni gondolja a főrabbi ur, és — 110 ugyan eldöngetto — hanem ne emlékezzünk régiekről, — a főtisztelendő ur igen jól totto volna, ha agyon hallgatja azt a kis le:*két, a helyett, hogy méltóságához és állásához nem illő kifejezésekkel öutötte volna le ellenfelét, — ki bizony daczára annak mocsoktalan és — tudós marad, mint volt azelőtt.
Orthodoxaink tollát moudják, hogy vallásos érdekeink veszélyeztetve vannak a seminarium által. És ók különösen 0 szót irtóznak hallani: Seminarium, azt gondolják, hogy rajtuk már a kék revereuda, — pedig ugy-o nem is lesz, liberális hitsorsosa im.
Szegény „Pejcsz," ezok Is az orthodox rabbi nélkűlözhetlou kellékei, pedig a „l''o-lák (lengyel) ból mindent lőhet csinálni a népmonda szerint, csak becsületes embert nem, -- régi szokás, ha rosz is, s ettől oly nehéz elválni, különösen mikor a „Neolo-gok--nak cngcdüuk egy kis tért.
Sok hitsorsosunk tiszta meggyőződésének adunk kifejezést, ha állítjuk — miszerint a semminariuin létesitéso által vallásunk, és vallásunk elvei csorbát nem szenvednek. Orthodox feleink nem akarják elhinni.
Egy papnövelde felállítása hazánkbau ránk magyar zsidókra nézvo elodázhatlan életszűkséggé vált. Ezt minden józanul és a balítélet sötétségén kivül álló magyar zsidó belátja. Szükségünk van pedig oly sorni-nariumra, mely a vallásosság kívánalmainak egyrészt, másrészt pedig a tudományosság és előrehaladott korunknak a felvilágosultságot hangosan követelő igényeinek megfeleljenek. Lehet az cm bor vullásos, do lehet mellette felvilágosult tudós és jeles hitsió-nok és mindenekfölött békés és nyájas ember, ki a felebaráti szeretet magasztos tanát 110 csak ajkán hordja, hanem tettleg kövessa és elsó rendben jó példával járjon elő híveinek.
A congressus legfontosabb feladatainak egyike tehát lesz egy felállítandó papuö-volde alapszabályait az orré hivatottak által kidolgoztatni, és a szükséges theologiai tudományokon kivül tá^as tért nyitni az úgynevezett profán tudomáuyoknak is. — A fUfónoblattannak, irodalomnak, történelemnek, bölcsészet nek, a elasaicua nyelveknek
Cgyátahin''^phílulogiámik legyen helye és érdeme a zsidó papnöveldében. — Kell, hogy korunk igényeinek megfelelő magyar hitszónokaink is legyenek.
Ily körülmények között azután a sárba czipelt és szentségtelenilcit cultusunk fejlődésnek, virágzásnak indulhat s folytathatjuk Jehováhtől kiszabott missiónkat.
Ellenkező esetben elsöpör bennünket az idők haladási vihara, mely foszlányokká tépi az amúgy is sok oldalról sebzett testet, melyeket saját tiai ütöttek az anyán, — a kor forró szele mint hitfclckczct is elporlaszt bennünket, azért ragadjuk meg az alkalmat, és reméljük, hogy a józan ész, mely mindig győzött a csak butaság és előítélet felett, most is fényes győzelmi ünnepet fog ünnepelni.
A tanítóképezde szoros kapcsolatban álljon a papnöveldével, mint ez más állambeli hítsorsosaiuknál is van , hol papnövuldo fennáll.
lizt tekintve csak kevés szóm van. Mindenki belátja, hogy derék és hivatásukért buzgó néptanítók életszükséggé váltak. A szerzetet illetőleg valami különös ujat behozni lehetetlen lesz, hanem e képezdo eltekintve confessionalis szellemétől az államtól emelni szándékolt képezdék mintájára lesz felállítandó, de benne szaktanítók is képeztessenek ki. Utalok a már mondottakra. De egyet nem h-igyhatok emlitctlcnül, és ez a tanítók fketése. A kormány nem tette meg c tekintetben'' azt, a mivel tartozott, s ini nem kétkedünk a népiskolai törvényjavaslat kivihetetlenségén.
írott törvény fog az maradni mint sok más, de gyakorlati érvényre nem juthat soha, mert magában honija a halál magvát s mig egyrészt emelni fogja, a népmüvelés elleni fásultságot, másrészt moraliter tönkre a jó tanító becsét. Még egyidóre a művelődést Magyarországban sorozzuk a pia desi-deríák rubrikájába, — a nép maga ezt éj)
V jf t J
oly kevéssé kíváuhatja, mint a kormány kívánja.
Zsidó tanítónak ezentúl csak kicsapott deák, és életunt talmud tanuló vagy sukter-candidatus fog menni, — mert a koldusbot mely sok évi működés után reá vár, még zöld leveleket soha sem hajtott, — s egy ezüst érdemkereszt, mint 50 évi íuftködés után szakadt kabátjának mellére függeszthet még az éheuhalástól sem óvja meg, ha mindjárt a megváltó képe volna is rajta. Nem saját érdekemet tartom szejto olőtt. ha a tanítók anyagi állásának javítását sürgetem a népnevelés érdekében, mert előre látva a bekövetkezendőket öt évi működés után, lemondok o pólyáról, mely épen azoknak, kik a lelkiismeretesebbek, több keserű mint boldog órát okoz ; de a kinek legkevesebb tehetsége is van belátni a dolgok mélyébe, az elísmerendi. hogy frázisokkal, melyekkel a kormány és a kormány nevelt^ szeti lapja dobálódik, czélt nem érünk. Ki kell lépnünk a tett mezejére, a congressus kötelessége kikapott autonómiája alapján, iskolaügyét is virágzásba hozni, és jó tanítókról, és ezek illó díjazásáról gondoskodni
Ha ezt tenni akarja czélját cl is fogja érni, de tennie kell. Szint keli vallania, ha az orthodox párt még annyira esküszik is, a Schulchan-Aruch sérthetetlenségére. Az orthodoxok azon párthívei, kik a tréfli kirántott csirke evésekor cseppet sem törődnek az említett szertartási könyvvel, ezt igon jól tudják, s daczára annak, hogy színleg a haladas zászlóját tűztél, kí elvül, zokon vennék, ha a külföldi lapok elismerőleg szólnának a magyar zsidók haladásáról, bírván egy a kor színvonalán álló semina-ríummal és tanitóképezdével. Ez utolsó pedig ép gly nélkülözhetetlen mint az első. Do más alapokon kell nyugodnia mint aá eddigi magyarországi tanitóképezdék, ki kellene füstölni ezekből is a régi schlendrián szagát. Aut Caesar, aut nihil. A veszprémi rabbitól kidolgozott terv tökéletesen meg-
TÁRCZA.
Naplómból.
Sicrolník o mtxtxo Unni f llol a lioruilvÁu terein, Hol »»tlkö kuuk felelt áll A fehír inAiviiiiy terem, Ctonka uuhrok nJitián kénllk Meddig kell Igy állrl nóklk 1 8 vertouyca * »ajk* d»l A tenger hulUralol.
Hieretnék o mr«»*e lenni ? l|ol foirdbb a nap, a« lg, A* emberek artm barnább Hirutftk, »IrOk jobban íg, Hol otthon a kClUaxct, i* A betníd oly caudá», uieii» Mlut a aene aeug, a ragyog Mint aa ígl ''cMllAgok.
f-''xeretuAk e mcaixe lenni t <> I no kírd, uiiSrt inoudaníin, Hogy ugy vágyom el, a Itt minden Oly Mjóan hat reám — Hogy a távolba Int a köd « bár o fftld van, ít Itt IckOt, I.elkem elaxállt, IU b»ifvott Nrmaokára — incgbalo*.'',''a—^
MAJTHé.MYI KLÓK A.
Egy mindennapi történet.
— lloaiílyke. ■— (KolyUtáa .V, v,''go.)
Nehéz (<s hosszú csatát vivott a szív ellen az ón*, nielvlmn a naiv mély sebet kapott. Ivánnak nem volt egy roményszála, nent volt ogy vigasztaló gondolata sem, molylyol a wibot bolio-gcszthotto volna — » igy hagyta vérzoni.
A azogény tiu lassankint abbahagyni éloto fenntartóit a tanulmányokat, pedig azok árán akarta magának egykor megszerezni azt a fényes jövét, molyről lelke arnil sxorotott álmodozni. Kroztv, hogy nom fog odáig elérni, ó sokkal jártasabb volt az élettougeren, mintsem éazro no votto volna, hogy jövőjének tüudér-szigetéig ery örvény áll előtte, mely ogy kori álmaiból kimaradt, li moly ót elfogja temetni. Toll» ott hevert botokon át iróasxtaíán érintetlenül, nem volt azzal mit írnia; «színéi egyenkint lekötözték sxivéhox a ott aunak láza» do-
bogásánál Borra elhallak. Igy kezdődik az őrület.
A napok multak — b igy tolt ol néhány hónap.
Egyszer a véletlen isméi egymás közelébe hozta őket. ltóza szüleinél kedélyes társaság gyűlt össxe, Iván nom k''-rülhetto ki, hogy meg no jelenjék, nom véthetett az illem szabályai ellen. Kiment. lWza vele is mosolyogva fogott kezet, mint a többivel, őt is szívesen lát ¿\k, mint a többit — s ez az udvarias szívesség jobban fájt a szegény futnak, mint a legiszonyúbb gyűlölet.
A szép nőt a fiatal emberok egész serogo rajongta körül, mint virágot a méhek, midőn a koliely harmatából szomjukat enyhiteni akor-
Íák s o jtyonpiknak elég volt a bűvös nő egy lizalmas (akiit te te, hogy o vágyuk teljesülve legyen. Csak a szegény fin nem vogyűft a hó-dotób kír''.; Axxlig ő volt az ogyotlon, ki azt a n''vív y-^rji Miért vágyott volna ogy csöpp után, öti''&is>'' neki tengerre, egy ogéaz szerclom-ton-gerro volt szüksógo, hogy szomját eloltsa. Az ő sobei a;kkal égotőbhok voltak, mintsom hogy azokat egy Cfiopp onyhitetto volna.
IWza a társaság kérőimére zongorához ült ós játszott. A vendégek mindon darab végén zajo-sau megtapsolták, mogéljonozték a szép gyor-mok játékát; c*ak a szegény fitt állt szótlamil inoz<lulatlanul egy ablakmélyodésbon u önfe-ledton /ámult belo a zongorán álló gyertya lángját mintha valami rokonságot talált v''olía maga ó* a mind inkább fo^yó gyortya között.
Merengéséből llóza szavai kelték fel.
— Moüdja Öt., hogy mit játszani most? kérdé egy épon elhangzott darab után a kedve» gyermyk.
— En szerutem a népdalokat, különösön ,A virágimk megtilt/»?/ nem lobot" kozdotü dalt.
Ez volt (ip'' ^ínyt. szerelmi vallomása. Víii''«>x a nél !<ny f-y ''^ls oly zavarba hoxta, hogy C|t elpahisU.Vuiidií. a/, asztalon fokvő albumok ciyikét vettu ke<ö>.»:> s elkezdett abban lapoz-giltni. jféza titr > .''d kisérto s amint Iván * ''c/képého* órt, a aongora mellől'',V;;|«Ion fölkelt, s naiv őszinteséggel kérdi tőle: „ ''
— HoRy. .oUi.K önnek exen fiatal ember, nomdo szép ?
— Igon csinos, válaszolt Iván géptxerülog.
— Oh, ,ba ön megfogja ismerni, szorolmes losz bolo — aztán anyjáhoa fordulva télies elrtgadt*..^al szólt; lásd anyácskám ó miu-í <k.iuci ^(«xik.
nyerte tetszésünket, csak a congressusban ne találjon akadályokra. Különben nagy bizalommal vagyunk e jeles tauférfiu szak-avatottságához.
Kellene még szólnunk a vallás oktatásáról a gymnasiumi tanitókat illetőleg, ós fő-kéjK-u még az izr. iskola pénzalap kezelési módjáról, és még több ezeket érintő fontos tárgyról, de megvallom a congressus eddigi működéso félbeszakította gondolatom fonalát, és sok oly anyagot nyújt, mely érett, az eredetitől elütő, megfontolásra szolgáltat okot. Azért félbeszakítjuk jelen czikksorozatunkat, do megígérjük, hogy mihelyt a dolgok fejlődése munkásságra hí fel bennünket, nem fogjuk elmulasztani, a működést felvenni ott, hol félbehagytuk, --addig Isten velünk!
HOFFMANN MOH.
Zala-Egerszeg mezőváros tanügyi mozzanata.
Hogy városunk t. elöljárósága közügyeit to-vókonv buzgalommal karolja fel, tanúsítják a koronként megtartatni szokott közgyűlések. — Ily alkalmakkor sok ügy intéztetik ol, melyek a város javára irányozvák, « ezek közt a nép-noveléa szent ügyo mindig a legfontosabbnak tekiutotett. — Közgyűlésünk különösön ilv ügy be ni intézkedését tűztem ki o bocsos lapok t. olvasóival megismertotni.
Folyó évi fobruir hó Ü-ára összoluvott közgyűlés vitatárgyait a vallás és közoktatási m. kir. minisztérium 1808 szeptomber 9-éu 15,102 száui alatt kegyes intéz vénye, — mely a helybeli rom. Icnth. fófclumi tanoda tanítóinak állo-másttkbani végleges inegerősitóiét, az évi illetmények cgvonlővó tevését és — igon helyesen -- a vállalkozási rendszer életbeléptetésének indítványozását tartalmazza, — képoxé. - A tanügyet ''mologon felkaroló és ahhoz szakavatottal)" értő városi t. elöljáróság a fonoinlitott intézvénvt elfogadván, annak, mint komoly megfontolást igéuylő tárgynak vitatkozására bocsájtkozott. — Találkoztak — igaz hogy kc-vosen — ollonkiáltók is, kik azonban derék városi biránk t. Hanty Eerencz ur a tanügy fontossága érdemében tett lolkes és tapintatos felszólalására csakhamar némákká váltuk, bo-
látván a népnovoláa alőmozditásának .Uksóges-ségét és a tanügy -oltárára tott áldott dós kamatozását. — Axon közbokiáltónak, ki a fizotéa felomolósénok omlitóaokor a honnauV és miből? stánakozásra méltó hangokat olhangoztatni nem restelto, meguyugtatására idézetül ahhoz, mit t. városbíró ur igen helyesen mondott, t. i. „népnovolósro koll ¡>énznek lonni" — any-nyit «ugok, hogy nózzo meg csak az 1808 évi városi kimutatást, moly mindon névon novo-zondő kiadáson felül tiszta 470 frt 1)9 kr. o. é. j>énztári maradványt mutat fel, s ha irt tudja vagy nem folodi ol, bizonyára elhalgat vala. — Ennyi összeg a javítandó fizotóaok kiegéazitó-séhez nem is kívántatik, sőt maradna még néhány száz forint is. Szép és szükséges a gazdálkodás, kivált a mai ídőbon, do onnok a novolfe rovátám történnío nom szabad, oláno ha csakugyan van honnan s miből. — vitatkozás közbon indítványozta tott a kántorságnak a tanítói hivataltóli elválasztása is, okul omlittotvén, hogy az orönok ilyetén ozélszorűbb felosztása által mind az iskola tanítás, mind pedig az egyházi szolgálat totemes nyereségben részosülend, mert mig most a közbejövő kántori teendők miatt a tanítási időből sok ruboltutik oldozna hivatalnak olkűlönitóso után nx ti. jbé soha, vay igen kivétoles esetben fordulhatand olő ; igy a tanító háboritatl''uuí maradhatván osztályában a tanítás mit áom sxenvodhetend, Ab előadottak szerint a köxgyüléa azon olőnyökot, molyok a tervoxott kántori hivatal elválasztásából kétség-tolonül szánnazandnnk, korszorünck látván, abban ugy mint a tanitók évi illetményeinek és viszonyainak méltányszorü ogyonlővó tovósó-bon — s különös helyeslés közt a közoktatási in. kir. minisztérium által is ajánlott váltakozást rendszer élotboléptotésébon (moly a tanítványra haszonul, a tanítóra nézvo pedig buzgó ösztönzésül szolgál) önkényt és teljesen megnyugodott, -— miért is a tárgy fontosságának tekintetbe vótolóvol egy 7 Uigból álló bizottmány szorvoztotott, moly a logközclobbi közgyűlésig a fentérintett ügyekben eredményes intézkedhetés vógott tervezetet dolgozzon ki, ós adjon bo.
Minthogy o bizottmány tanügyhoz értő tagokból van összeállítva, minden kétség nélkül bizton lehot roményloni, hogy a fonérintott ügyekben (komoly megfontolás mollott cxélirá-nyos intézkedés történond. Melynek eredményét annak időién o lapok hasábjain közölni cl nom mulasxtanuom.
1''} tanügyi értekezlet közben clővótetott a már
Az anya ajkán egy mysttcus mosoly vonult át.
K ez volt Iván szorolmi vallomására a lesújtó válasz.
Abban a pillanatban kinyilt az ajtó 8 belépett az a fiatal ombor.
Itóza az édes meglepetés el nom palástolható hangján üdvözölte őt. Midőn sxomeik találkoztak, a leány arcza kigyuladts egy perozig szótlanul álltak egymással szemközt. Oly pillanat volt oz, midőn a nők olvasni hagynak a szom-bon ,,,,in két fiu olvasott azokban. Az egyik kiolvasta ¡»előlök boldogságát, a másik hnlálos itéletéL
Mindez ogy futó pillanat alatt történt s a vendégek közöl nem votto ésxro senki; — csak Iván ajkai körül rándult meg ogy ideg, do a másik porexbeu ismét ott voltak arczán azok a határozott, szigorú vonások; hidogen sötéten mint márványlapon a sirirat. Iván átlátta, hogy a fokoto fűrtü leányka szivén ogy képet hord, mit arra ox olsó szerelem vésott, s hogy annak letörlését csak ogy őrült kisérthotué meg... és ez a kép nom ax övé volt.
Ama fonntobbi jelonot oldönté az ésr. és szív közötti harezot. Ax ész győzött s a sxivnek vosznio kellett.
A vondégok között mind jobban szélcsbűlt a jókodv ária, melyon lelkeik szabadon ringtak mint szolid folyón ax ololdott s tjka; do Iván lelke mozdulatlan maradt mint a folyóból kiálló kőszirt, ltóza társalgott mindenkivel, mosolygott mindenklro és nem különböztotott meg senkit.
A bomutatás után mintegy fél óra múlva a két fiatal ember a társaságtól különválva halk boszélgctésbo eredt. ^
Sándor — az ujonan jölt vendég — bizalmasan fordult Ivánhoz és suttogva kérdé tőlo:
— Nomdo hódító ogy kodvos toromtéa ex a házikisasszony ?
. — En még szebb nőt élotombon nem láttam, — válaszolt Iván egész önfoledton.
— Ön szintén o ltázban lakik?
— Igen.
— Mily boldog Ön.
— Miért? • ^
— Mert mindig közelében lchpt.
— En azt hisxeiu, hogy iKen szép nők köztd-ié to mindig veszélyezteti nyugalmunkat s o nélkül boldog senki sem lehot.
— Oh, hiffvjn meg, ily nő gyakori látása már magában boldogít.
— Ugy ön akkor is boldogabb mint én.
— líogyau ? liisxon én o«ak olvétvo találkozom velő.
— Igon, do Ön még akkor is h.Uli fogja őt, midőn én már nőin láthatom.
— Nom értőm öut.
— Tovább nom folytathatták, mórt a vedó-gok ogy réaxo távozni készült b Iván is oxokhox csatlakozott. Kalapját vévo Sándor előbbi megjegyzésére csak onnyit válaszolt:
— Kérdoxzo inog a holna]>ot — a az megfogja önnek magyarázni.
Azután ltozáhoa közolodott s amint u szép gyormoknok búcsúzásra koxét nyujtá, nyugod-Un, olfogultság nélkül mondta ol o két szót: „Jó éjszakát."
I''edlg ox végbucsuja volt.
Amint Iván a vendégeket olkisérto a kapuig a kodélyea társalgás és a xongora hangjai ki-hallatsxottak ax utczára s o hangokból oly gondtalan öröm, annyi mogológedcs sugárzott, hogy a szegény, fiúnak önkénytolonül őszébe jutott, hogy mily boldogoknak kell azoknak lonni, kiknek lolktii ily vidám hangokkal szorotnok enyelegni.
A vendégek haza uiontok lonyugodni, hogy holnap u^ örömökre óbro^jonok; Iván is elment lofoküdni, hogy soha többé fol no kellőn.
A távozás után nobány porcx múlva a lulx mögötti kortbon ogy orőa pisxtoly durranás riasztá fol az alvó csöndet — s a szegény fiu nem szeretett többé !
llonn a szobában a jó kedv és zongora viharos hangjai között a lövést nem hallotU senki.
1MHEFI JÁNOS.
A válás emléke.
A kék TUsáfl tu., oU * *fll<l lipgjrck mllgott, Hol nlkonjrbsn moiolvgrn UvosUt • u«|>, t''»«-ii<lo« inagánybsn 41 *>«rény«n n leiny, Kllic* ■ gondolat oly gyakran iImu vita. Kgy »ép Mtín ■ m<la hoU tugirlnil, lliuan, mint vándor kla uiaddr dalolgatAnk, A báa danába a patak aaja ve^ynlt, Moly a liogyekröl ctergedeav* folyt aU. Aa eit xephyr «uttogra aiállt a »OlgyOn Át, H a l.uo.uhangokat »lrltto m«M*lr«, A alkra vltU el, hol a páaitor Hu, A uiéla ir.ck«t mcrfngvo hallgatá Klha.igoaott a dal. En vígbuo*ut vsvAk, A Unykát .Ibagyám, SrSkro tán »eg^uyl, Anita nem <«ng«(l a dal ei ajkakon, Meg.,Unt a dal, d. «1 a U, emlík.-«ot.
POM.ÁK I.AJOflw
Folytatás a mellék te tett.
beszédét számtalan élien követé, öexcellentiája » miniszter Riapáni helytartónk kedv«« nejéro a magasztos honleányra, ki épen az nap névnapját ia Ulto. poharat omolt, ezután több joles beszed következett, izraelita polgártársaink is alkalmi felküszöntéaekkel adták jelét a haladásnak.
a 800-ra menő tömeg előtt a miniszter egy óráig tartó beszédot tartott, melyben tUzetesen megmagyaráz^ a kőzösltoy, deleg>>ti<J, status-údoesAg, quóta, stb. politikai kérdéseket de oly remekül As érthotóen ecseteié, hogy ozt bár moly szélső pArü egyén is aláírhatta volna. — A katonatiszti kar, papság, uri, és polgári osztály mind képviselvo volt — a miniszter ur éjfél tájban hagyá el a termőket mig a többiek egész éjfél utám 8 óiáig mulattak; 17-én délelőtt Vé pbo rándult gróf ICrdftdyboz, do 12 c^rára fámét visszajött, s ekkor obédre óladba Krnuszt Kelemen ur ő nagyságához mont délro főispáni helytartó úrral együtt, 18-án volt délolőtt az Atalános fogadtatás, s ugyanokkor fogadá a városi testületet, olŐttük kinyilatkoztatá, hogy minden törokvéso oda fog iráuvulni, miszerint a korületi fötörvényazékok lehetőleg gyorsan rondeztossonok, a azok közül egynok mint contralia holynok Sopron, éa Zalamogyék hozzá (■Botlásával Szombatholyon oazközöltocsék; — még az nap délutáu Pcatro visszautazott, hogy a nagy munkát, molyot hazája boldogitására megkezdott, — folytathassa.
■-» SZALMAY ANTAL.
.• A Koréi mozgást tovő tőkepénzesek-nők, akik részére az wrvos mozgást rendol, ajánljuk Nagy-Kanizsán üljön fel egy tehor-hordó szokérre és néhányszor kocsikázzék n .városházától az indóházig s vissza, bizonyára az egész test hetekig fogja érozni a rázás és mozgás okozta kint. Oh utcsinálás áldott osz-méjo... szálj lo kis arany pillangó, Kanizsára szállj lo kis csapongó 1
— Váaár vál tozás. Kőszeg bz. kir. városban a hamvazószerdái országos vásár ezentúl a virágvasárnap előtti hétfőn, az urnapi országos vásár pünkösd előtti hétfőn, éa az egyedi országos vásár ügyed utáni hétfón fogmogtartatni.
— Moosolád és l''olány aomogymogyei
község a karádi adóhivatali korUletből a kaposvári adóhivatali kerületbe kobleztetett át.
— 8 o p r o n sz. kir. város Miksa császár trieszti omlékszobrára 60 ftot, az ősszol károsult schvreit-ziak részére pedig 160 frtot adományozott.
—■ A k i sczelli pl é bános — miként a M. U.-ban olvassuk -—o napokban áttért az ág. ev. hitre a hálassági frigyre lépett egy kis-czelli polgár leányával.
— ÖFelségea h jrhodt Juhász üldözésében agyonlőtt Szován György osztopani községi bíró özvegyénok 60 forint-, két gyermokénck 20—20 frtnyi kegydijt ongodélyozott.
— A h oly boli koroskedolmi ifjúság szombaton fobruár hó 20-án a „Zöldfa- vondégló
"nagy tcrcmébon fényes zártkörű tánczkoazo-rucakát rendez, melynek tiazta jövedelme a N.Kanizsán alakulandó .Kereskedelmi aogédeket gyámolító ogylof gyarapítására fordiltatik. lklépti-jogy urak számára 1 frt. Kozdoto 8 és fá! órakor. Jegyek csupáu a. pénztárnál válthatók.
— N.-K a n i z a a főutezáján ogy aor fa már elültetett, agy mn. épület olőtt pedig moat folyik a faültetés. Ez intézkedésnek csak örülhotünk 1
— (Beküld etet t.)Mind hivatalosan, mind a hirlap utjAn itt az idő tigyolmeztptni a pArt-vezéroket, hogy a népet világosítsák folaion'' körülményre , raiazerint minden folforgatási szándékukkal hagyjanak fel, mert oz nomcaak-Hogy törvényellenes, do a közrend és csend fel-forgatására irányzott szomorú következeit törekvés; például: N.-Kanizsán a vidéki szélső balpártiiták nagy zaj és lármával jámak-kelnek és a helypénz fizotést kezdik megtagadni, moly által a közjövodelem szenved csorbát, erélyes fellépés már magában hordja a tettlegcaeég sziliét. Egyébként o sorok nőin Írattattak másért, mint ogyazerü s jóakaró figyolmoztotéaül.
Irodalom.
— .Magyar könyvészet" teljes jogy-zéko a Magyarországban ujonan megjolonő könyvek-, folyóiratok-, hírlapok-, térképek- éa mfltárgyaknak; valamint a nevezetesebb külföldi müvoknok. Közli Aignor éa ltautmann könyvkoroakedéao Pesten. Megjelenik minden hó régén. Ára egész évro 1 trt.
— TáborszkyéaParach urak nemzeti zencmfikorcskodéaökben Pesten következő uj zenemüvek jelentők meg s küldöttek bo hozzánk : .Kis zoml>ori nóta" esárdás Au LnjtMtél ára 60 kr. — „Delegatio polka" zongorára azerzé Jlihályi Ignácz, ára 60 kr. — Eredeti magyar ábrándok l-ó sz. A férfi álma, 2-ik sz. A magány, 3 ik sz. A nűvonxalom, I-ik sz. At elhatározás. Ára 1 frt. — llerdy Ferencitől pedig a következő zonomüvok: .B. Csabai pengotő nóta" induló, ára 40 kr. — Szivdobogó csárdás ára 60 kr. — Tisza- vagy baloldali követvá-Iosztási induló ára 60 kr. - 184K. Honvédek harezomléko, énok és zongora kísérettel, ára 80 kr. — Ajánljuk az illőtök figyelmébe, megrendelésokot a fentirt vállalkozó szellemű Zeno-mrtkcrcskodéa Pesten,'' ugy N.-Kanitsa és vidékére Wajdita József könyv- s zcnemfikervskc-déao kéazséggol elfogad s azonnal teljesít.
Nyílt póata.
— 8a. Hiombathely. Magánlevelet írunk.
— N. A. I''écs. PemmliMmU elSű.cté.t ucm kaptunk On rénérSI, sslveskedjik a postán utánkirdasnl. Többlro nésvo magánlevélben feleltlnk ; addig U fogadja mindkét lap rés*ér8l »»Ivélyes (IdvötletOakatl
. — T. V. 8»cnt-Us»lón. Hslvos vAlaaiodat »Írjak.
— II. 0. Hiegad. A pályamunkát vcltak Mielőbb kösöljQk.
— A „TláulTy kut)a* cximfl be»xélyt Jflrd aaá-munkban keidjulc meg; a ciáfolat caak ennek meg-k«»dú»óvel jöhetvén, o »xámról elmaradt
— W. Oy. i''ciU A faraang rövid, a hallgat*. hoiMU volt í örllltlnk hugy »»tllüfaldjéii uii roánk Is gondolt. A cilkk tértsOke mlr.lt jrtvüro maradt.
— Horváth Sándor vé»el kövotjelölt nyllatkosa-, tát lapnuk jöv» dámára valáuk kénytelenek hagyni.
, r 8«. ráca. Benyújtottuk, tflbblro néavo mielőbb I magén''ovolel írunk.
I A Több megkeresés- és felhívásra határozottan kijelentjük, — hogy Szentkirályi Aurél úrral mindennemű összeköttetésünk megszűnvén, sem működési körét, sem tartózkodását nem tudjuk; tőlünk még február 9-én eltávozott, anélkül, hogy üzletünkben teljesített megbízásairól számot adott volna. Ennyit az illetők tudomására.
ÜXTyllti tér.*)
Nincs többé méh- é«. gyn:norgtircs, ugyszinto havi tiaztulást megelőzni szokott kituó'' fájdalom 1
Méhaetaris havllU»tu|á»ok kornikábaa a nSknéll UJtfT Millió éa millió nők vannak, kik a havi tisztulást megelőz."lug iszonyú kinos fájdalmakat éreznek, a ^meg sem gyógyitatják magukatI Miért''/ Árutlan szeiuérmök miatti — .Miután orvosi tapasztalatból tudom, hogy őzen okból származik többnyire a nőknél -— folytonos szonvedésök mellett — a fehér fájás éa inagtalauság a egyéb méhbajok: oly bizlos szórt kívántam nekik nyújtani, molyok ezen bajokat bizonyosan eltávolítják. Azért kik orvosi tanácsommai élni kívánnak, díjazott névtelen lovelokro ia, vagy vidékre postán utánvét mollott nekik bizton gyógys/oromet utasításommal együtt a legnagyobb titokban tartás mellett megküldondom.
Folyó évi martiua 1-től lö-ig N.-Kanizsán fogok tartózkodni. Szállásomat e lapok kiadó hivatalában N.-Kanizsán lőhet megtudni. Debreczen febr. 17. I860.
ÓCSVÁItY EDE
orvoa i* aattlvan, a m. kir. term, tud. a tObl> tid, táriulat renAb*
'' uri«-Hála nyilatkozat
Alólirott el nem mulasztható és soha el nőin felejthető hálakötolességemnek ismerem t.Gaál Sándor és Szommer Mózos zala-egerszegi szabó fő- és al-czéhmestcr uraknak irántam tanúsított azon igazságszerutó s nemes emberbaráti vonzalmukért — moly által ok nélkül ko-letkozett elleneimnek olémbo vetett remoklé-somot több hétigi időre olhuzó a engem anyagilag is terholő aggodalmaimból incatérségi szakavatottságuk és hathatós folclmráti köz-beniánisuk által kimenteni s/.ivcskedtok; a nyilvánosság uíj^n legforróbb köszönetemet kinyilatkoztatni.
Zala-Egorszegen, I860, fobr. 14-én.
80 ti W A It ZE N BE UU ADOLF ^ szabó-mester.
*) A« Itt k''ialöttakúrt Teleloaacgel nem vállal a
»«crk.
ÜZLET I - H I H N O K :
Nagy-KMlzia, 1U09. február 10-án.
A a naaaea vaapályal ktalokedéíek kO*ponto»ltá»a kflvctkoitábcn mindinkább több külfnldi vov5 láto-
(alja meg piaciunkat. Iltua a liften váltocatlan árral elt kcv£a vevüvel. ltoxa kOiípaaerflleg. Kukorlcia olcsóbban. An»a váltoiatlanul Zabban a«mu>l b»bo-xatal aem voll, már rig IdG óta elhanyagolt Qalet-anyag. 7.ab nólküli tinta bükköny 2 fit W-OQ kr.-jával váaárollalik, mclybCI aionban o hiten nom Igeu foltllliö boliozatal ("»»Ültetett.
Plaozl k .1-vásári k ele tárok.
NAGY-KANIZSÁN, (február 19-án. Alaó-auaitrial mjroukánt.
Termények : B « « a »S-8& fontoa 8 frt, 65 kr. trt
06 - 80 fut. \ fr. 25 kr. 87-88 fta. 4 frt á0-60 kr. ltoaa 78-79 fut. 2 ír. 70 kr. 70-80 fnt. 2 fi. 80 kr.
Árpa aerrlaSnok, 70-71 fo?. S fr. 60-76 kr. 71-72 fal« !2 frt. 80 kr. Árpa kSplmígei, 06—fu. 2 fr. 20 kr. 07-08 fn». í. frt. 85 kr. K u k o r I c > a U frt 26 kr., i frt 30 kr. Kukorlo »a olaaa(cainqnaiitlu) 2 frt 70 kr. Zab U-ii fu.. 1 frt. 70 kr. 4G-47 fn., t frt 76 kr. 1'' o b a n k a 00-08 fua. 2 frt. 60 kr. 00-65 fu 2 írt. 75 kr. I''aaauly fehér 4 frl — kr. P a a a u 1 y , tarka 8 frt. 60 kr. ttxéna mán. — frt. kr. Uaalma • - frt — kr.
Bécsi pónzárfolyam, febr. 20.
b''/0 motaliquos 61.90 5 5c/0 nom*, kölosön 67.90\ 1880-ki álladalmi kölcsön 69.80; bankrészvények 7.18; hitelintézeti részvények 286. 90; I/jndon 122.66; ezüst áglo 120.60; arany darabja 5.79 k/to kr-
Vasúti naponkint! menetrend:
Indul N.-Kauluárdl Hilda feli d. u. » . • • eatve
Uica
Trleit
I ára 22 porca. 9 árakor, reggol 7 óra 16 peroa. eatvo 7 óra 45 „
d. n. 1 óra 60 .
e.tve 0 óra 2S . röggel 8 úm 6*1
Uarca
1 dííütán 2 óra —
¿-k. N.-KanlatárA líuda folSI reggol 6 órs 0
■ • . . d. u. 1 óra 20
, . Üáca . reggel 8 <W 20
a * . ««•*« 7 óla 80
. . Trleat . re .gel 6 óra 26
B » > ■ delb»nl2 óra 62
» , . Barca , d. u. 1 óra 44
d u . . eata 7 óra 20
Heti naptétr.
Febmár 21-tíl 27-Iq I860.
Iló- ¿a heti-nap
KatKoTíkua nap-l tár !
Jíiu. aiineváltoiáaárúl.
naptár
rm
JíL
5TT?íaKiM
" Hát« Kedd Faerd. CaDtSrtnk Pintek Baombat
Máté
VII. 1 U.
ü
tí.''a Klciiiiuru PáL a*.tgf. Villig lteiu Mátyáa «poat. Valburga Victoria
Leánder
emln i O.artg V. Vilii Mátyáa Váli
Thlrcalas Loauder
Felelős szerkesztő: Wajdits József. Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.
H
R D K T E S E K :
!! Fele árért kapható!!
Mfc. 11 Viasza nem huzhatd klárulás!! "M (230_m)
Nagj'' árleszállítása az osztrák államokbau létoző legnagj''obb cs. kir. szabadalmazott tiszta lenvéiazoil és kész tela^l^ruJbLSt-gyárnak uéeabru, Tueblauben li-dlk »sáui nlntt. <áunkl-háKb«n.
Már rígóta nem okoioU oly nagy felUlulat egy klárulá« la, mint a Tuchlaubeit II. »1. a. lovö ea. k. aiab. gyári. — Tiny . hogy töbo mint 3^,000 db. elegáns kát! fér« ál RÍI feb*rae*ll mindenfile nagyaájfgal, aa irták feleirt adatott al. A t. keiBnaíg nagyobb kinyeline vigetl lev^l álull kívánatra a vidék minden városába küldetnek mustrák a klválasstáa megtekinti»« végett mindenféle febiroemftbCI, vá-»»ónból, »»ebbellbíil, asstall ruhákból utánvétel melletti a melv küldemények meg nem tartatnak, ásókért n péua a postán rdgtOn viassa kaldetlk. — A» eladás febr. 7-tn vessl kesdetét is addig tart, mlg a kis»-
let el nem fogy. •__'' '' '' " '', ''.■ ''''
FérB viaZ0«-Ía9Sk k0»Bn»ige» 1.70, s.60, Í80, 8 frt 1 ánom belfMdl vagy rumburgl Vá»»onbÓI 8 frt M Mr, 4.M), 6 írt 60 kr: l.-i-flnnmabt. váxouiiól éa baltUtb.il 6.50, 7.60, 9 Míg | blm»ett vásson mell-be-toldáasal 6.60, 7.5J, 8 lo ínig. Fehér ahlrtlag-iagek a»ép mell-redBietUl 1.80, 2, 2.60, 2.80; augol sblrtlog í frt, 8 frt 68 kr i fehér angol
báli Ingek vásson mellel, elegáns kiállítás egyenes vagy keresst mell-redSiettel 4.60, 6.50 ki. Öxlnea Ingek jó mo»ó mustrákból 1.60, 1.80, t.80; legújabb ang. salnes sblrtlng-ingek 2.70. 8 frt, 8.60 kr. Kgynaerlt vá»z«M BWJajek 1.70, «.60, 2 80| Igen elegáns hlmsttl nSI ingeké, 8.50, 4.801 legfinomabb váasonból, elegáns blmtisael ét caipkisettel 6 50, 7 —lo írtig) vásson nCl háló-lugok bosisu HÜ»1, gallér ia kiselfivel 8.50, á.50 ; legújabb ga»dag blm»i»a 6.60. 7, 0 írtig. NSI háló Bltőnykék 1.60. 1.80 is 2.60-, flnem blm»ia«<)l 2.80, 8.&0, 4.60 krlg. Igon «nom baMUtból, elegánsul 6.60, 8.6© 0 írtig; fodráss köpeny bS va^y saoros i^lja) 8.50, 5,60, 7.501 n8l nadrágok flnoin perkalból 1.60, 1.80, t tri\ n5l nadrágok hlaiaiMel 2 80, 8 60l n«t ssokayák btrehend vagy ffnom »hirtii.gl.5l 3.60, 4.60 i legfinomabb ssoknyák 6.60, 6,60, 7^0» n6l há|ó-í3kül6k legfinomabb vá.»on-ból hlme.to ».60. 1.80, t, 2 50 kr. Vi*IM zsebkeodik férfiak is n8k ssámára, 1 fii tuoaat 80 kr, 1, 1.60, 1.80 | Igen floftmak 2.60, 2.80, 8, 4.50 krlgi hatilst vásxon-isebkenddk t, tJiO, 8.60, 4.60, 6 írtlj t «Inal battl.t saebkendSk kör»«ttel 1 fél tuesat */*) kr. 8 frtlg. • " '' ''
1 db 48 rCfös vásson öne^yed »»éle» 17 írt 50 kr, 19. 21 frtlg j 1 db 60 rfiföa Igen finom 6negyed »«élei 28, 26. 27, 81 frtlg; 1 dt»,50 rSíös legfinomabb batUst s»övet 35, 37, 48 frt; 1 db 80 r6fJ» kési lonáau hásl-viíson 9, 10 frt 60 kr. 11 írtig) finom íehir perkál rőfe 25, 80, 85 kHg Igen finom. 6 »»emélyre aatUlneuid Öa»»eltl8 abross ¿a as»talkend5v«l 6, 7 60 krlg, finom damasthól 9—11 írtig; 12 »»«mélyre 1 abrosa 12 asstalkendSvel 10—13 ÍHIg ; atlas-damastból 20—28 írtig | 6 »»emélyre lenbSl 1.80, 2.50 krlg ; »»ervéták vagy türölkö»8k, 1 fél luosat 2.60 egéls 3 írt 60 kHg.
60 frtnyi vásárlásnál 12 azemélyro való asztalnemű adatik ráadásul.
Mr I»(t*k.rwid*lé.éuél a nyak bőségének tudaláaa kireUk. *
Oentr''al-DepÓt der kaia. kön, aueschl. priv. Leinon-W&ache-Fabrik Tuchiaabon Nro 11.
SCHLESINGER VILMOS
■~M66-n)|
Czim
v^uLiTÓxjasiLjai''ría
minden nagy varosban Igen kedvelt sorsjegytarsillatot itt is NAGY-KANIZSÁN megalakította.
Husz havi 6 forintnyi rd8zletfizote8 melJott azon kedvoz-mónyben részeait, hogy 1» jegybirtokosa 20 dnrab 1864-diki állam-sorsjegy nyoremdnyeiro. melyek a tArnulat idejo tar-tulma alatt kiaoraoltatnáoak, igényt tartbrit; hiW hónapon 4t rendes befizetés után ari{»ztvevjö egy eredeti sorsjegy birtokúba jut
KQlönösen : 18G4-ki sorsjegy 9 húzására 5 frttal ; Ilitclsorajegyro 8 búzásra 8 frttal; löGO-iki ötötlro 6 frttal 3 húzásra és húsz hónap után a t. cz. résztvevők szelvényeikkel együtt 10 frt vissza fizetés mellett; Salrí-sorsjogynél 4 húzásra 2 frttal; Waldstein sorsjegyre I frt 40 krral 4 húzásra; Rudolf-sorsjegjért 4 húzásra I frttal és Clary sorsjegynél 4 húzásra 2 frttal részt vehetni.
A n. é. résztvevő közönséget tisztelcte^caen meghívja, az o tekintetbeni mw-l dyántaté értekezlot végett vAltéirwlájába N.-Kanizsán o „ZÖLDFA" szAilo.la mollett. 1
BT Mindennemű kamatos és kamat nélküli állam- és köfesön-papirok, fdldtehermentesitési kötelezvények, soral^yek és részvények oylijteléke, szelvények, kulfinfélo bankjegyek,
.ARANY" ¿h rEZŰST" pénznemük bo fölváltása.
Mulluktct a „Zala-Somotjyi Közlöny" Ö ik
özöfttt to''lTriuUloi ''/.. lH/.eptőTSícIIl• ¡ MUI|g
tervezett lóvonatu vasul 1». A* eszmék szétága-zása, Iliiül «/. ax afféle nj vállalatoknál lonni sxykott, heve* tanácskozásra nyújtóit alkuimat. A iuo«áll«|MHlii<i végre abban történt, hogy ax Ut kijelölésének megismertetése után egy nép gyűlésre halasztatik a vé^határozat hozatala.
SZEl.IG FERENCZ
fő elemi tanító.
A n-ltanizsai takarókpónatár
F. «Sri fobrnár hó lft-én tartotta évi rendes közgyűlését. — A* igazgató-választmány <>z 18t>8-ik évi űxlötkimntatását, és iríérlegét szép számmal megjelent részvényesek olé terjesztvén kimutatta, muxűrint 1808-ik ¿von Ati forgalma 1.102,¿(>9 frt 00 kr. o. é. rúgott, «» szerint ax lH07-ik évben volt forgalmihoz véve az 1808-lk évi lwvétcl »37,440 frt 48 krral omolkodott. Deezombor 31-én számadása bezártával készpénz mariul.-1 »a 25,263 frt és 7 kr. volt. — Kimutatván niiud a bevételek, mind a kiadások egye« tételűit, és levonván n lovonandóknt, a részvénytársaságnak tiszta haszon 18,078 frt ti''l krban mutatta ki, melyből a közgyűlés határozata folytán a részvénytőko utáni 0-tos kamatból a/ az
1656 IX bili egy o%y résxvényro kiiiiint fijjébou esett 0 frl 52 kr.
ii fclüluinradott tiszta haszonból pedig mint nyerevéiiy 34 frt 48 kr. moly szerint a műit évi osztalék 40 frtbau Állapíttatott meg.
Ezenkívül a közgyűlésuom folejtkozvéu meg teendő jótéteményekről sem, és különösei» szem-mértékül vetto a népnovolésről gondoskodni, és elhatározta miszerint a magyarnyelvben kitüntető idegen ajkú tanulók számára évenkinti ösztöndijt alakítson, és pedig
a) A helybeli gymmuíuiuí 2 tanuló 20 ft — kr.
b) Az izraelita iskolai 2 tanúié is 20 . — , évenkintegy cgy lOfrtot nyervén az iskolaigazgatók iijáulata
mellett; továbbá icndelt o) a helybeli főgymnasiuiu ala-
pitmáuyához 103 „ — .
d) H. k. elemi iskolák javára 125 „ — „
0) Az ovangol. hitvallású iskola
javéra 12ö . — .
f.) Israelita isko|a. ¡avilrii 120
g) A görög-keleti iskolához l>0 , — .
h) Várixii kórházhox '' 80 „ — „
1) Izraelita kórházhoz 00» — „ k) városi keresztényi házi szegé
nyekuok 1K> , — „
I) Izraelita „ . „ 00 , — , m) Magyar aeadomiának 50 . — „
n) Hudai evang. árva egyletnek 20 . — n o) liAzi szolgának 53 , 04 ,
p) éven At égettek, éd más ogyéb
szegénysorának nnk 200 ft 20 kr.
így tehát jétékony czélokra fordítva lett
Összesen: 1187 ft l-l kr. bevégeztetvén ozcu tárgy, ez évi igazgatón köz-czélok olóinozáitásában oly dicséretes szép buzgalmat kifejt^ Tárnok Alajos ur alkalmi szép búcsúszavak kai totte le a bizalom nyújtotta tisztségét; az igazgatok, és n választmányi tagok választása vétetett fol, mely titkos szavazat nyomAn okkéii teljcsittctott. Igazgatónak Tó t h Lajos ur, aligazgatónak Onttinann S. II.,'' uf, választmAnyi tagoknak podig Albanita Flór. Axonti György, Uabóchay J. Holus József, Herényi József, Hlnn Henrik, liláit J. P. IMau FAI, l)arAzs Zsigmond, Eben»J>angcr Manó, EnglHnder Laj. Mauser JAnos itj. Hegedűs Jó-«¡sef, Jaek Frigyes, KaAn Károly, Koch Adolf, Xöwinger Izr. Löwy József, Mayor Jór^. Ullop Ign. I''Wuer IgnAoz, lV-Mbur^er Jakal>, Hoscn-feld Sándor, Sanw. ber Jó»»ot'', Seb. rz All>ert, ''l''Aruolc Alajos, WvÜsuh
Samu, Weuw Kmán. Weiss''Samu, Wollhelm Manó urak.
A nngy-ksnúpwi takuráki>óuitAr részvény-jegye ezelőtt másfél évvel egyenkint 130- -140 tyion kell, a íuult évben mAr ¡WX) frtra ru-j. knlog pétiig 375—¡180 frtra unjelko
"-f
léjzveluket, uje
ez^m^lioz
el, míves
1869
gotl ti
- V
értéke, nU''ly
Van ÚMzokÜtvc,
áron a yAsárlAs nagy nohown l/a|ihntó.
bajjal
A lctciiyei választó-kerület
Választói közill folyó hó l(V-én többen Jksze-
S, Ulekt«tak Letenyén, mint a kéiílltt saékho . én, s értekezletté alakulva, a kerület orswt^-gyUlwi képviselőjeliíltio iránti mrgAllatHxIAsu-kat jegyzókiiny vbol''óglalták,melyuek kivonata-követkézé: /.- !
Az értekezletet, mely C*u«Y| KAroly és Follv BernAt »irak Altul a legtAgasb értelembeni felhívás folylAu, szép számmal egybegyűlt, s m<h lveu a vidékbeli I. Iki«z urak, a vidék érteimi-ln''go, köz«;gi elöljárók, s minden rendű vála»zt«V-jx-lgAiok pArtkttlönbség nélkül képvisolvo voltuk, — Ostizy Károly mtígúyitván; ''élöáütá Hiií^erint ö Folly llernát ur*a vidék AltalA llos óhnjtásn folytán, azért lAttilk Bzaks»\gesnek ft julun érteke»lyjtot íi*»»olnvnl, hogy Mt ft bokO vetkoíendO orszáagy''Ué»re eze^j yálajutók«ril lottói küldendő kövotjelöltro nézve közineg állapodé* szero«te«ék, » üielcgon megköszön veu « megjelenteknek eaen közérdekű űgy iránti
megjoloin«űk "Utal Umusitottak'';.fellnvja az értokezloti tag urakat: misserint a tiu^-skozmAny vozottWro,elnököt h
jegyről választani szive?kedj-!Uok ; o^yutUl az
elnöki székro nsgos » fótUstelondó J''.tl István ujutt urat, a jegv«í^égro p<xlig Vransils (lábor urat hozván javasUtba, kik is ezon kilóiéit minőségükben az ér.okozlet által egyhangúlag inog is választattak.
KzutAn Csuzy KAroly ur a Mura és Dráva folyón a jégzailAi» miatt* megnehezült kö*leke-dés kövotkeztében mog nem jelenhetett muraközi válaaitó-polgArok Által átküldött nyilatkozatokat, további intéxkodéa vtigelt, a megválasztott elnök urnák átnyújtván, elnök ur székét elfoglalva, az úrtekezleli tanAcíkozmAnyt mog-nyilá. — Meleg staviiklian megköszöné a benne helyezett kOdiuodahnr.t s azután ft muraközi vAlasztó jKilglrtársak nyilalkoratAt olvft talA föl, hogy abtól a jelen nem loho''őknok óhajtásával is az értokoxlel niegisinerke<lhe8sék.
Kollav ltókus ur, Kolt->ri mezővAroa jegyzőjo a jelen értekexhfthez intézett Átiratban tudtul adja, miszerint Kottori, Domború, Aloó-Vido-vccz, Sz.-Máriu, Alsii-MihAlyovecz i''aCísnkovecz községek valasztói a murai révnek ellxintisa; miatt a mai értekezleten szomélvéson ugyan meg nem jelenhetnek ; azonban kijelentik ezen Átiratban, hogy ók egyedül és kizárólagosan minden pártszinuze| nélkül, KirAlyi PAl volt orszAggyülési őzen kcrülétbeni követet óhajtják a jövő országgyűlésié ismét küvotjüknok; mog-küldvén egyúttal az o tárgyban f. évi január hó 31-dikén Domborun a község házálmn tartott értiíkozletökról felvett jegyzőkönyv másolatát is; mely szerint KirAlyi IMI ur, a hozzA ő Altatok intézett felluvAs következtében a képviselőjelöltséget elfogad vén, s a bonno helyezett bizalmat mogköszönvén, politikai jövendőbeli magatartására nézve kyeleuti, miszerint ő eddig vallott politikai elvei mellott ezontul is hivon megmarad; s ha szükséges lenne, egy részletezett programm kibocsátását is igéri; melyre azonban az ottani értekezlet a képviselőit ur eme nyilatkozatát a legnagyobb lelkesedéssel fogadván, miután eddigi igen ismert politikai magatartásában, s azon Ígéretében, hogy ő ezen elvei mellett ezentúl is megmnmd, elég biztosítékot lát, egy részletezett programon kibocsátásának óhajtásától elállott; s mely jegyzőkönyvi másolatban egyntlul az is jöleuilittotik, miszerint fiit. N''ovAk József tót-sz.-híArtoni plébános ur az ottani értekezlethez szintén levelet intézett, me''yben tudtul adja muraközi választó polgártársainak , miszerint a választókerület murán-inneni részében lakozó választópolgárok is egyedül Királyi Pál úrban ösz|K>ntositjAk bi-zo<lalnmkat; melyért nevezett főt. plébános ur-'' mik ezen értekezlet részéről jegyz^könyvileg köszönet szavaztatott.
A fentebbi értesítés köszönettel.fogadtatvAn, elnök ur felliivja ezek Után az értekezletet,-miszerint a követjelöltség tárgyábani nézetelkot nyilvAnitani sziveske<ljonek ; me|y felhívásra az összes jelenvoltak, minden pArUzinezot nélkül, lelkeséljonzésok között egyhangúlag KirAlyi l''iil urat jelölték kijövendő] oli követüknek.''
Kzek után .elnök ur határozatilag kimomlá miszerint a letcnyei vAlasztókerükt értekezlete egyhangú ^nyilatkoziita Bzerlnt k.Tyetjelölttfi^i
Klnök urnák a/ n további kórd.^TO, vajjijn aK értekezlet jelen határozata Királyi Pál u''rriil táviratilag aze.mal tudiisittassék-o, vagy a jegyzőkönyv megküldésével |K>stni uton értesltti*. í ■ék-o? e>''s,''hauguhig elhatároztatott, miszerint t. Királyi Pál ur ezen határozatról táviratilag ¡» létesíttessék; » ennek foganatosítására elnök urat — ''ezúttal tett szíves ajánlata folytán — tisztelettel felkéri; de egyúttal jelen jogvzfi-körtyv is p«v»ta{ utOii orttdotíbók hbk''i meg''kül-dutsék; kikérvén arra, v^uutkozó nvilfttko/a-tAtuik nzértekezlbfl elnök urrali szives közlését.
Végül ollmtAroztátott, miszorint a muraközi választó ]M)lgÁrtÁrsaknak is tudomás s miheztartás végott jelon jegyzőkönyv másolaU mog-k Ü|dessék.
A jegyzőkönyv felolvasása alkaluiAvftl azon AltalAnos óhajtás nyiIvAn\dt, rnlszeVhlt Kúálvi Pál ur felkérexaék, hogy még aiváltisztás rl.itt a választókerületben a váhu^tó-jwlgárok, - lón inejyelenésévcl megtisztelni óhajt, elnök nrral jó eleve közölni no terheltessék; hogy erfŐl elnök ur a választó polgártársakat szintét» érte-sithidso. •
A jegyzőkönyv felolvasása után elnök ur az értek''izkr teendőit hefojezottnok, s a jelenvolt tag urak »/.ive* részvétükért m(.leg köszönetét nyilvAniíván, — awu lelkes óhajtással zárta be a tanácskozást, molyot áz értekezlet is-tiszta szívből lélekből vule ^eng: . tóljou « ba/.a ! — Éljen követünk Királyi l''M I*
Végül az értekezlet ríVzi''ről elnök urnák er.i-vw fárado/ilsíiért köszönet szavaztatván, í''jegy-; zököny v bezáratatt i^s aláíratott. '' i-izon joft vKóküny te fetintn»vez<'' tt kél)v|i>e|ó--jllöltnek |M>sU utján káílKsitt^tvón, hk irányé bau iivilváiiiu.tt bizalom inegköszöné-át, s a jelölt*ég ollOgadAsAt tartalmazó váJa-íllielét tM ortekeílst elnökéhez niug^t\l<lé, indatván
egyszersmind, hogy f. hó 25-én délre I.otenyén a kerülőt székhelyén meg fog jolomii - elö-(ulamlé programmjánnk irAnyelveit.
Levelozós.
ii t''»thfly• vidék, febr. elején'' 1800.
Tiiztelt szerkesztő url
Megfogja eug<KÍni, hogy In-est-s lapját sora-itniunl egy oly tárgyra uézvo akarom terhelni mely minket ¡falusi gazdAknt, ugy mint más kereskedőket, miután mi is csak azok vagyunk iegiukAbb érdokol — ez piaiig utaink jelenlegi állapota.
A niellékutakról oz alkalommal nem is t>kn rok szólni, miután uzok a rósz hidak és feneketlen sárgödrök miatt századunk olső évtizedére omlékeztotnok. — De hiszem, miszerint főhiránk csak nzért is, hogy vidékét boutiuhas&i u kellő intézkedést megteendi. —- Kz utaknál még u siralmas állapotot leliut érloní;-hanem néxzük meg az úgynevezett ínséges megyei utat ennek tatarozására mi sem fordittatik , sőt a legutóbb kijelölt'' utak mnig sinosonck a közlo-kodi''snek titadvn — a régi utak javitásiira a jó /^nénység főjében ki sem iroiidol, igy a Keszthelyről Paesa, tízt.-''.Milnily i<s Dákon keresztül Kgorszegro vezető orsziigut olynnynyirn járhiitlauuá vált — hogy a közlekedés még most Kusxthcly és Szt.-Mihály közt szünetel, n igy kereskc<lőink lm nkarnak utazni kéuy-telonok nagyobb költsi!g s sokszor káros MCvosztoség mellott a Kosztholy-S»t.-györgyi vasútállomásnál fölülni, s azután inégli csodálkozunk, hogy mit olaknrunk adni, minden olcsó, s mi ugyís korlátolt szükségeink feilezá-séro mogkivántotokat drágán vagyunk kényto-lenck megszerezni. — Ja I a kereskedő minden |>crcxét s/ámítja s amink kamatozni kell.
Hogy pedig utaink mindenikéről némi vázat adjak, még áttérek utoljára a Brtóh korezak alatt ugyuevozett Ofner-Wnrasdioner Huupt-strnwe-m 5 — mely ha n jelenlegi tatarozására fordított anyag használata mellett kapná fentebbi elnovezését, ugy az utas önkényteleii azt gondolná mngában, mikép a kormány magn magát satirizAlja. — Kzon útvonalban a Keszthelyről KomAromlg futó egyes részek maholnap a tliellékntakkai''egy categoriAba jönnek, noha mi vidékiek, eniieíc okát előbb is tudtuk és tűrtünk nnélkül, liogv csak r.ugohkltunk is volna; inig a Prizma Collaudlrozó bizottmányt keresztül utazni nem láttuk, s miután annak ügyeimét a magos kormány kijAtszAsával elkövetett ezen legszigorúbb büntot<*m méltó íisszaéléj ugy lAtszik olkorülte, sőt hogy még fczen visszaélésről a m. m. k. közlekedési minisztérium kiküldött tagja no is értesíttethessék a helyeit, hogy mtqt .»zokAsban volt az éjszakát Kcszthelyon töltötte volna el —'' Alsó-Páhokon tartották fenn — most tehát kénytelen vagyok a tisztolt szerkesztőség utjAn nyilvánosságra hozni, miként az utak széleire hordóit, 0 az Átvételkor a megyei mérnök Által uzigoruan megrendelt nzonnnli elterítés alA veendi, a qnanti-tásba egyharmad rénzlio hiányzó, most már el-teritett és sárrá vált külsőleg hár, AtAzott prizmák a leggyalánatosabb anyagból az úgynevezett kesztholy-szigeti felső-rideg homokkőből állittaték ki — éa hogy porrá neziiBassa-nak fak a 1 a p.á''cs c s a 1 vorottok rzét; — mi is az utak joloulogi ros« állapotának egyi> dttlí okozója.-,— * igy csak hazafiúi kötelességemet vélem leróni,''midiin int bee*«« lapjában a nyilvánosság élőit fölhozni magamat ollöké-lettem — annyival is inkább, mivel uzállal a kormány közegoi habár nem Is közvetve tán tigvolmoztotve loondnok s jövőre ilyetén kán«, vállalkozóktól magukat óvni jobban tudják —-és leginkAbb az- utkczolésóknél sztfmlilnmiAst tapasztalható uzsorás vissrjiéh''wektiek elojo vétetik.
K valóban boízantó thoma után áttérek egymás tárgyra moly Keszthely felvirágzásához nem csekély befolyással bir. Gróf ^Fostetich Ta-szilló tábornagy ur ő excoll. a hévvizi fürdőn nj épületek fölállítását elrendelte — nielyök már tető nlatt ¡s állanak — mely építéseknél Uukav Fvrenoz keszthelyi épitész ur kiviteli uzorgnlmAnak nagy mérvben adá jelét. — Ezen njabbi épülőtök által mind n kényelom mind a czi)l tekintetéből ozou, még bölcsőjét alig elhagyott Atrdő sokat fog nyerni, sőt a jövő idény alatt a vendég szobák U uradalmi kezelés alatt loondnok — a igy szabadjon hinnünk, hogy midőn az uzsoráskodó bérlóktól a vendégek megmenekültek, — mogszohadulnnk egyúttal azon rendetlenségektől is, moly az ott mulató és szenvedőket cgyirAnt boszantotta.
Ez olkaloniat telhusznAlva megomlitem, hogy jövő évre a hévvizen a konyhát Halion Jótsof e<ldig keszthelyi ''.vendéglős nyerté meg öt difcsérni nem akarom, mert eddigi viselete és ű/lotjártoMága, a vendégek iránt tauusitott figyebno iW előzékenysége reméuyleni engedi, hogy a jövő idény elmultával un onnan távozó vendégek, némesak 11 viz gyógyhaUUAt, de Halion í''\a is tlk''ítórui
fogják. ( ,
HKKKK8I.
Catirgd. február 10-An 1809.
Ezen b. lapok 7. számában közlött tudósításomban, hallomás szerint többen zokon vették, hogy nma passusnál — miszerint a kath. iskola ja\ ára bál leend — kérilőjelot csináltam. No-hogy ezt kikl saját véleménye éa akarata szerint magyarázza, inditva érzem magamat azon indokot, moly crrcoKOt szóigált nokem, itt közzé tonni.v
TgdósÍtá»om, miről klki moggyőződhetik f. hó 4-én tohát a« illotő bál történte ós egy nnp-pal ezen b. lapok 6. számának mogjoltméso olőtt Íratott és minthogy oit meg az napon a t. szerkesztőséghez juttattam, nem kéteíkodtem, miszerint még a 0. szAmban mog is jelonond.
S ez volt óhajom ; mert k»th. collogámat, ki nz emiitett bál rendezője vola s oz időkor mAr n meghivásokat megtette, figyelmeztetni ak«-rAm, hogy a meghivAsnAI zsidó collegáinil ogé-szon megfelejtkezett nnélkül, hogy ezek az ily mellőzésre okot szolgAltnk volna ; — én tehát azon kérdőjel által collcgAmat kérdezni akarám miért nom hitt mog engem a bAlia. — Ennyi megnyugtatásul azoknak , kik a kírdőjolot roszni magyarázni szerotték volna, ée őzen nrn-kat ezonnoí figyolmeztetem,''miszerint jövőbon viigy jobban következtessenek vagy pe<lig forduljanak ahhoz, ki nekik felvilágosítási adhat.
SINGEK.
Heti szemle.
Február 18 án I8G9.
(IV fi.) A m. kir. póstaí fodezet éven át 150 ezer frtba kerül. — Nem való, hogy Romániában a magyar zászló meggyaláztatott volna. — A lycoumok szervezésére szóló uj tanrendszer elkészült. — Hécsbeii 40 millió ulapp.il vasúti bankot terveznek. — Az egri pinczékben 7ü ezer akó uj s 20 ezer akó ó bornál több van. — Pesten nyári-lnk épitő részvénytáreaság keletkezett. ''— A reiebsrnthok sz>(ma Hécnben 303.
— KolozsvArott gazd. tanintézet állíttatik fel.
— I)r. Argenti hasonszenvi könyve 8-ik ki«-dAst ért. — ZAgrAb városa gr. Andrássy Gyula Deák Forencz és b. (iablenuzet diszpolgilrrá választotta. — Szentesről 0 tél folytán 00 ezer ludat oxpediáltak Pestre. — Fuad basa Nizzában meghalt.—KralovAnszky Hela jogász agyoh-lőtto magát. — A CIáry sorsjegy utóbbi húzása főnyereményét 25 ezer forintot egy kaseai hivatalnok nyerto el. — Aradon f. hó 8-án a szabadságért elesett hősök omlókéra ünnepély tartatott. — Magyarországban most 308 mtfld vusut van, épités alatt h engo<lélyezvo szinto 308 mltld. összesen 730 mtttd lesz nemsokára az össze» hálózat. — A m. kir. pénzügyőrség szabályai 20 fllzotbon megjelentek. — A kath. ogyhá/.bnn 850 püspök van jelenleg. — A felséges királyi pAr marczius 14-én Fiúméban les*.
— Fíuino közgyül.Uo -10 ezer frtot szavazott meg az ez évben ott tartnifdó magyar orvosok s természetvizsgálók közgyűlésére. — A poros* kormány pesti consula Waeckcr Gotter. — A nemzeti szinhAz igazgatósAga a norma napok az^ma leszállítását kérvényozé az előadásokra néavo.
három nap 480 kövotválosztó irntU l>e
H i r e k
— Nagy-Kanizsán az olső : föbr. 17—10-éig magát.
— A mogyar országgyűlés C éy> ''4>ril hó 20-Ara ó Felség^ Altul l''estro egybelil-»uték- — A .hervAt-slavDn-''éH dalmát király-
országgyÜléii''nek elhu|Kilt ülései )>edig mart. 1-én iybö| mogkozdetnok.
— Szombathely. Folyó hó 14-én délelőtt» 11 órakor robogott he a pályaudvarba vArosunk nzerotett iiolgára, >V magyar igazsAg-ügyi'' miniszter ur liórváth ltoldizaAr ő oxcol-loutiája,: egypár ezerre táenő tisztelője harsogó éljen kiáltAssal fogadá u domocratn elvU miniseiért, s a mint a reá váró kocsira follépott Tulok János várusbiró ur Udvözölto, mire ő is Bzivélyos szavakbau adott kifejezést azon örömnek, moly lolkébon buzgott szeretett földiolnek látásán, — ekkor megindult, olőtto léjH^sben u lovas bandérium, s utAnna u Iui.nszii kocsisor; ő exeellontiája a p;isp''iki jmlotába szállott, — '' délután i»menlseit fogadá, esto megyénk szora-tett elíő alispánjánál Takács I>ajou urnái tett látogatást, hol a lucullusi estebéd utAu egész 10 órAig folyt a fonitolou társalgás.
KIAsnap az az 15 én délbe főiapáni helytartó ur ó méltóságánál obiklelt, hova szinte a város összes uri osztAlya, s számosan a tekintélyoiobb jHilgárok közül hivatalosak vulának, ezt azonban megelőzte a délelőtti 11 órakor választóihoz tartott b remek beszéde, melyet a praemoat-rei ház erkélyéről tartott, obbon számót adott » mull hongyülésbeni sAfárkixlásÁról, s a jövőben is (követendő nolítikai hitvallását gyönyörűen fejteguté, azt hitto volna az omlior, hogy e*y lm)parti követjolölt beszélt olveioly Iiher^li»<ik. Kodduu az az 10-án (^ii-sznyák uraaágnAl ebédelt, b este 0 órakor kezdődött a szarvas vop-déglő turiuiiibeii rendezett diazlakoina, az első toaslot lek. Takács I^jos első alispán ur a nM»-gyiy királyra kö«ópté, ki iicmzetUnkot oly ig< f'' s/.ere''l, — átgondolt - I.M.-kből orodő v««.^"
PAUL HALM:'' Büchergeschäft, Engelgasse Nro 2 in Wien, liefert gegen portofreie Einsendung von 2 Gulden (ohne Werthangabe) üb?rall hin franco folgend«« Musikheft-
DIE WINTERABENDE AM PIANO. SSsSs
Zimmermann, Stradella, Ernani, Belisnr, Lucia, Prophet, Freischütz, Indra. Faust, Kreuzritter, .So:n Ohiaru, Tannhiinser, Zampa, Martha, Kegimontatoohter, Prinz Eugeu, Lncrutin. — Leicht arangiri zu zwei IlUnden vom Musiklehrer Zahn. '' (195—12,9)

!! Egy ezüst tallér egy forintért! I (231-12,0
A w. kir. viímlnvntaltól 20,000 porosi tallérért Atvott blrlcfeldl Iciiárak a bcca-bfy.t0» rondolutéro £11,000 oüllr. forintért egyonkint vagy ogycs iáwzováltuiztibanl Ünkéu-tet«en kini-iiltnliutk
a cs. kir. kizár, szabadalmazott
LENÁRUK RAKTÁRÁBAN
Goldschmiedgasse Nro 3, im netten Bazar.
i ii
Kry véK blelefeldl vászon, M berlini, 50 bécal r«f, 20 ullér helyett caak »0 frt O. é. Kgy . Igen flnom blelefeldl vátzon, 60 bécal rSf, 24 ullér bolyolt caak 24 frt. Kgy . Igen flnom «övet, 6« burllnl, 60 béc«l röf, 27 Ullér helyett caak 27 frt Bfj . legfinomabb battUt-íiüvet, 60 bécal rSf, 36 Ullér helyett caak 116 frt. Kgy . alávet, 36 berlini vagy 30 bécal r«f, 16 Ullír holyett caak 16 frt. Kp- . klnemkéultett nehéz házlvátzon, 80 bécal rSf, 10 tallér'' bclvett csak 10 frt. 12 darnh blelefeldl len-ztebketldfi. 3 tallér helyeit ciak 3 frt.
12 . Igen flnom len-zeebkendö, dlaxea axegélyiottol 6 éa fér ullér helyest caak 6 éa fél frt. 12 legfinomabb Icn-balllstkcndí, ntlaia axcgélyxettel 8, l é. 9 tallér helyett caak 6, 7 éa 9 frt. Lea-flíZtílneraUek 6 axemélvro, 6 éa fél, 6, 7 éa 8 (altér holyett caak 6 éa fél, 0, 7 éa 8 frt. Tftbli 1000 darab b«ttht-cl«lr éa lln*n-ke«ddk flnom dáa kéxl biniaéatel, darabja 40, 00 éa 80 kr. CMnnl eelyemkendflt a legújabb .xegélyxettcl, Ok szánUra. darabja »0 kr._________ ,
Mf "Minrtfta-trllr t,• MoM» íegaxllárdabb munkával" "ran
y VÍAMOn kéaxltvo ; a mindegyik darabra pontoaan rá
van írva n rofnk axáma éa na éra.
db ¡¡ön j.V vászonlao, mindegyik fárfl iMgraágtioa alkalmaavai eMk a nyakmértéket kall ludatnK — 1 ca föl, 2 éa fél éa 3 tallér helyett caak 1 é* fél, 2 éa fél 3 frt. Igon flnom blelefeldl Vászon-Ingek, legjobb munka, Igcu axép inelíredíiottol, 3, 3 ét fél, 4 éa fél Ullér
helyett . «ak i frt «0 kr, 3 éa fél 1 éa fél frt. Igen flnom blelefeldl Vászon-Ingek, a« nj divatú koreait- vagy mellred3xottel 1 éa fél, 6 éa 0 Ullér holyolt
eaak 4, 4 éa föl, 6 éa l> frt. Váazon férfl-lábravalik báal váaxonból 1 60, l.HO, 2, S frt 60 krlg.
nagyaágu 2, 2 éa fél, 3 tallér
h. caak 1 éa fél. 2 éa fél frt. 2, 2 é( fél, 3 Ullér helyett i-aak
, . frt 60 krlg.
SWrlIltg férfl-lngek flnom mcllercaxtékkol, totaxéa axerlutl axép axabáau éa helyett nak 2, 2 éa fél éa 1 frt.
Igen axép »zlnca Carlon-lngek, legújabb mu.tráju 1 éa fél, 2 éa 2 a fél tlr
Mi vAtZWi Ingek knllínfélo formával teUxéa •xorlntl nagyaágban 1 éa fél, I éa fél, 1, 2 éa fél, 8 frt.
FIm« níl «ászon Ingek liluixéaael a calpkéxettol 3 éa fél, 4 éa fél éa 7 tallér holyott caak 3 éa fél, 4 éa fél 6 írtig.
hu háló-Ingek llnon. váaxonbél 3 éa fél, 4 éa fél Ullér helyett caak 3 éa fél, 4 éa fél frt.
Kínom blmxéaU női háló-Ingek flnom váaxonból 0-9 Ullér helyett caak 6—» frtlg.
N«l nadrágok flnom bnttlatbél vagy vénonbél 1.60, 2, 2.60, flnom blmxéall l.otoldéaaal éa caliikévol Igo.i elcgana 2 fit bO kilói 3 frtlg. ,
Nöl háló-öltönyök nlcgana »nbÍMal, feuállé vagy lehajté gallérral, 1 éa fél, 2 éa fél, 3 Ullér belyott caak l fél, 2 éa fél, 3 frt.
Oitönykek bl.naéaael éa calpkével, legújabb mlnU, 4 éa fél, fl-10 Ullér holyett caak 3 éa fél, 4 ét fél
•géax 7 éa fél frt. 7
N#l txoknyák kurta vagy naxilyoa ruhikhoa, finom kéa.ltmény 3 éa fél, 4 éa fél, 6 éa fél frt, Igon »logana
agy u>
hlinx.''unl 7 éa fél egéaa''7 frtlg.
fél éa 4 Ullér holyett caak 8 éa fél, 3 éa bécal rőfe caak 30 kr.
fél,
Beriltd gyapju-uelliny éa nadrág férfiak i* ní '' aek 2 éa fél, eg/ax 4 frtlg.
10,00-) röf hárouuiogyed axélea blelefeldl ftAír foiuü-vátzofl, 20,000 rSí finom ahirtlng, röfe c.-ik M Ur. Aa elkUldéa uUnvétel mellett eaxkOxnlteUk ai oaxtrák birodalom minden vidéki vároaába 30 frt váaár-
lá-jnál 8 darab kendő Ingyen hozzá adntlk.
P7III • An die k> k- Ö8torrelcW8che und kttn. unjj. Leinen- und Wflschs-Nlederlage u4liVI. ín Wien, Goldschmiedgasse Nro 3. im Neuen Bazar.
pénzeket,
óa mindunnoinü arany, eiünt éa «InÍRa-kövi-kkel kirakott reM^éKeket; további''. KyOnKyakrt, miI-iifH k5v4''knt, nranynt, ciOstOl ée áHvátl/nknt vc«s t5« caorél n leginagnaabb árou a
régiségek és természetiek irodája
Peeten, Dorottyautoza a Lloyd épülőiben. 14. az. a. Bíoeben Herren Gané K». 5. hol egy nagyvélaixtéku rakUr mlndemiomU régl -é^cW, régi péaxe.k. gombok, Bvok éa meuto-kOtSkbl>l a legoiv«;<bb á>an ■ ugyaxliitéii egr nagy raktár áaványok, lopkéfc, boga -ak, ma- f dArbörnk, tojjaok éa avegaadmek la UlAlhaték. Lw''ilokr« axlveaon vAlaaxaxal éa éitealténcl axolgálUtlk. (198—7)
m Viiterleibsbrnchleldende.
»
Ilire auagexelchuoto Bniehaalbe hat mich von meinem 28-jMirlge.il llruchloldan vollat»ndlg gebellt. l)a raain Urudor auoh am glelchou IT^Bel leidet, a« bitte Ich nm tl Töpfo halb von der gowöhnllchon Borto, b«lb vou der aUUkcrn, Obaobon wir von den oraten Artaten umgeben alnd, ti» haben »dr nool» Keinen gefunden, der einen Uruch ao radikal »it hellan Im BUudo lat, wie 81c. Empfangen Klo dafür die herxllchate Daakaagung.
Pari f, den 7. October 1RC7.
Kaffltr, palUalar, von W.lnfelden.
oieae durehaua «uachÄdllch wirkende Bruohaalbo von 60TTLIK8 SlUHitMtCetH In HeHaan (Scbwela) tat in Tflpfou »u 3 fl. Í0 kr. öaUrr. WKhruug nebkt Oebrauchaaowelauiig und Zougnlaaen Höht au bealeken »owohl durch d«u Krflnder aelbat, ala durch Horrp F. Formagyl, Apotheke anr hell. UaiU iu P«»t , ,
(212—10,3)
ÉLETBIZTOSITASlÖGYHÖköK
kik megtelelő biztosítékkal bírnak, nagyon előnyös feltételük mellett azonnal alkalmazást nyer-hetneU. bővebben tuda-
k ^•<V>l: íni
L enek Samunál
(183-8) Sopronban.
Hol der a.n 1. »Uta d. J. aUU-
Iflnder.den von der k. k. Oaterr. Keglorung gogrOndeton und ga-rantlrten groaaon Capltallen-Ver-looauug deaPrtmlen-Anlehena vom Jahro 1861 Im lletrago vou
7 39 Millionen
983 Gulden
befinden aloh
unter 400,000'' ^owinnou dea Ao-lehont dio hoben Treffer. 20 k 25,000, Ift i .220,000. — ÖO k 200,000, 81 k WO 000, *> k 50,000, - ''jCr k 25,000, 121 k 20,0i>0, -- 00 k 15,000. - 171 k 10,000. 8-''»? K BC^S43l k 2000. 7H.1 k IQUC und 150
B. al« nMri /«''.er .^inn e.'' .e« Joden gei* je! :.a
Kiu I.ooa koatet f 11. 3 l.ooaa 6 fl. 7 Loo»« l^''i 16 I.ooio *0 fi Offtt- W*> ''^>oknolfu.
(.;''• " -o. w.rden ge-
gen cV ,„;ndung H o t r a g e a eck;»,. , gowla^-vA«i» und franklrt .,U> .. I Vi Haatollung der Hple''j.lan ''..•IgeCJgt, und nach er-folgter Ziehung die OewlnnllM« Jedem Tliellnehmer gratia auge-•andt. Kau bollebU alch daher baldlga! j-i wenden an.
)( Uoeh in Uremm.
W i
Dr. Pattlson''s
Gichtwatte
lindert aifort und hellt achnell Clcht und Rheumnlixuirn aller Art, ala : Oealehte-, »mit-. Mala und Zahiiaebinerarti, Kopl-, llaud-un.i Knlegleht , Olledenolaaon, Itn«
cken- und l.endenweb. In Paketen xu 70 kr. und halbou xu 40 kr. tu haben bei JOSEF WAJDITS in Gr.-KnnliHa.
Ka tat dio Pflicht elnoa Jeden Men achen, der gelltton und fUr aelno Leiden ein Heilmittel gefunden hat, daaaelbe bekannt au machen ; von dioaem äe-fllhlo durchdrungen, ateho Ich nicht an, xu bexeugou, daa Dr. Pattlaon''* Olchtwatto mich innorhalb 30 8tundou von cinom Kuucrat aehmerabafleii rheumatiaehen leiden befreit bat.
Mit dar Xuiaminonatolluug dt KahrtonplI-i« meinet Quldo» dCO Cfco-nlm de fbr -beechlftigt, erbelte Ich wlhrcnd mehr ala 3 Monaten tlglicl 14 bia Iß Stunden, und aeit mehr ala 15 Jahren an rheumatiaehen Schmerxon leidend, griffen dleaolbeu dormaanou ineino Selto an, data ich woder altxen, noch ateben, noch achlafen konnte. Hin Kacbhar, welcher alch mit Erfolg der Olchtnatte bedient hatte, ritli mir dleaclbe an, ich lloaa aofort ein l''a<|uet holen, legte »le um dio Hello uud ging xu nett«, den andoru Morgen hatten alch dio Bchmctxou geHudort uud am Abend waren alo gXnilich verichwuu-den 1 aeit etwa SO Tagen arbeite Ich wledur, oüue dau daa liobel aich xelgte.
Ich aegne tauaeudfach den Wo Iii-tliXter, drin ea gelungen iat, ein Mittel gegen aolc''je I.cldon finden, deren unalgiicho Hchmi-rxen oinxig diejenigen xu ermeaacu vcrmOgou, dio damit behaftet aind; Ich ratho allon die an Uhcumaliamua leiden, die l''attlaon''acho Gichtr atto xu gebrauchen und ich hoffe, daaa ale wie Ich von Ihron Bchmerxen befroit und dta Heilmittel verbreiten werdon wodurch filo den Kranken clno Woblthat er welaon.
Ueuf Im Mira 1860.
CHAFFARD,
Verfaater dea fiflldft dii oheaalat de fer.
(228—8,1)
IHISEMONDO RÜHÁK,
pluvialék, dalmatikák, albák, rochettek, volumok, oltárpárnák és teritök stb. 4
Ohina-ezüst ós tüzaranyzott
monstranzok, kelyhek, cziboiiumok, paciflcai gyertyatartók füstölök tömínytartóval, szcntclö-viztartó aspa-soríummal, lámpák stb.
(69-20,20)
Egyházi-, czéli- és Iskolai lobogók,
baldichinnmok ds pantifical eszkőz, kesztyű infula pastoral, gremial, harisnya, czipő stb.
• a leggaxdagabban kiállított
ornatok,
6 0 minden o k y h a sI »terek
Ugjutdnyoib áron kaphatók''.
Oöertoauer Alajc«,
gyArrtikUiriibnn, vAcxi-utcxa lö. asám o. l''KSTEN. IÁrjegyzékek él ntailtáiok kívánatra teküldetaek. -güS
A 19-ik óvszazad egyik csodája!
/ESTHETIN.
("2lX)-12,5)
Tiszta növényi szor az ősz haj eredeti, a megöszülés előtti sziliének visszanyerésére, annak a niegószUléstöl s kieséstől mindenkorra való megóvására s a hajnövésnek feltűnő módon
előmozdítására.
Ka állomány nein érexea, axért tOkélotea -n ártalmatlan, a Igen egy-axerö alkalmaxátu, a hajat nom rontja meg a arine nem váltoxlk. — Kgy üveg ára 1 frt 60 kr., páalai elknldéaaol .1 frt t>0 kr. haaxnálatl utaaltáaaal egylltt. — B<ar- Iámét oUddk totomea aaáaalékbau réaxeadlnek.
8TARK J. fodrász
JoaefaUdt, JoaefaUdteratr. 16. •». a. Uécabon. Peaton TÖRÖK JÓZSEF gyégyaxeréaanél, klrály-ulcaa 7. aa. a.
A „Mrd. Wodirímchrirt'''' bírálata:
„Ae»lbetln"-nak uevexteUk axon — HTAKK ur álul feltalált büféét* axer, moly liatoulél felott axon előnynyel blr, hogy ércxkovorékt3l menteu nemeaak kártékony befolyáat nem gyakorol a haJUlajra, haneai er5alt5 vegyéaaelnél fogva a kelleuieat a haaxnoaaal egybekötve, a hajat aaép«U axlneal a a kleaéatöl évja. Minden exxel tett kísérlet klállotU a próbát, n a haaxnálat la Igen kényelmea.
A legnagyobb vászonrnha-raktárban
vác/ii utczaYPSILANTI-hoz
Pesten.
Kaphatók a legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kés* fehérnemüek. férfiak, urak ós gyermokek számára, úgymint:
2Uexor darabnál t«bb férfl Ingek rttmburgl, hollandi vagy Irlaudi váaaonbél, darabja * ft 50 kr.,
8 0,3 O 60 k, 4 ft, 4 ft ftO k, fl ft, 6 fl 60 k, fl fl, fl 0 ÖO k, 7 0, 8 ft. 10. 1» 0. lOeaor darabnál Wbb színei férB Ingek, exer knlflnbOxS mintában 1 ft 60, 1 ft HO kr., 1 frt, 2 ft 60 kr, 3 fl.
Fehér madapolán férd Ingek, 1 ft 60 kr, 1 ft 76 kr, 2 ft, 2 ft 60, 3 ft, 8 ft 60, 4 ft.
Férfl gályák vátzoaból, magyar, félmagyar vagy fraucxla mintára 1 ft 76 kr, 2 ft, 1 ft 26 kr,
2 ft 60 kr, 3 ft.
N41 Ingek váaxouból, almák S ft i6 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft. 8 ft 60 kr, 4 ft, 6 ft hlmexve 8 ft, 0 60 kr, 4 ft, 6 ft, 6 ft, 8 ft, !» ft, achwoixl éa franoxla mollmuatrával 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 ft. 0 ft. 7 ft, 8 ft, 9 ft, 10 ft. Ml fSzí-vállak (Dameu-Mledor) 1 ft 60 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. , Flu Ingek Váazonbál 4 évea 1 ft 80 kr, 2 ft 40 kr, 6 évoa 1 ft »6 kr, 2 ft 40 kr, 8 évea 8 ft, * ft 46 kr, 10 évea 2 ft 10 kr, í ft «5 kr, fi évea * ft 40 kr, 2 ft 90 kr, 3 ft 60 kr, 11 évea 2 ft 65 kr, 3 ft 16 kr, 4 ft XO kr, 10 évea 8 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. Színes flu Ingek, 4 évea 1 ft 10 kr, 1 ft 2s kr, • évoa 1 ft i6 kr, 1 ft 40 kr, 8 évoa 1 ft 85 kr,
1 ft 66 kr, 10 évoa 1 ft 00 kr, 1 ft 76 kr, 12 évoa 1 ft 06 kr. II ft, 14 évea 1 ft 75 kr,
2 ft 10 kr, 10 évea 1 ft 76 kr, 2 ft 20 kr.
MIudcnnornQ téli al»6 mellények, nadrágok, harisnyák éa egyéb téli calkkek férfiak éa hftlgyek
axámára, uagy válaaxtiahan. pörakUra a legjobb amerikai krlnolinnak mindenféle ailnhen 2 ft, 2 ft 25 kr, 2 ft 60 kr, 3-5 ftlg. Szlnea aM-mknyák. 4 frt 76 kr, 5 ft, 6 ft 60 kr, 6 ft, 7 f\ — 10 ftlg.
Ke aok egyéb kéaa roMniom(l cxikkok, melyekrSl aa árjegyxék kívánatra bérmenUaen olkOldeUk. - Továbbá ajánljuk nagy raktárunkat rií«b«rgl, bollaadl, éa Irlaadl vásznakban, vége •11 ft, 38 ft, 80 ft, 32 ft, 36 ft. 40-12*1 ftlg.
Creae-váazou vége 12 ft. H ft Th) kr. 13 ft, 14 ft, 15 ft, Irt It, 18 ft, 90 25 ftlg. Váezen zeebkendík, tuexatja 3 ft, 3 ft 50 kr, 4 ft, t ft 5<» kr, 6 ft, 6 ft, e ft, 1 ft, R ft, 9 ft, 10 ft, egéaa »0 ftlg.
Tír8lk»Z«fc, tucaatia 6 ft 60 kr, 0 ft, 6 ft 60 kr, 7 ft. « ft, 10 ft, l«-»0 ftlg. „
Szlnea ágyl oanavAtz, vég« 9 ft, 10 ft. ti, 12 ft, la-lfl frtlg. tw-i»,iij
Vá»í0iva»zlalkend6k tucxaya 5 ft, 6 ft 50 kr. 0 ft 20 kr, 0 ft «0 kr, 7 frt 60 kr, 8 — 12 ftlg. — Abroszok minden nagyaágban 0 afamilytSI íl-ig. - Aszta« kéazletek 6. 12, 18 é* J4
''»«»élvre.
Nagy Vktaaatáa Agy terítik, plcjt.0 éa trlMt pa#Ua«kbál. kávés- éa naeas<lf»k»a4ikMI.
Afmivaaa''/mivi irtfift''/lí»tl»lí- •"■»áaárláaánál febémemnlok roppant halma»* k«-iUCIlJ »»»¿Oliyi vetkeatében otr helyaetben vagyuuk, hogy a legna-
I ?} obb mennyiséget mindenkor kétxen aaolgálUtliatjuk.^- .
Küldeményeket minden Irányban utánvétellel még a levél érkeate uapján axonnal elküldünk oacaomageláat uem aaámltunk, ugjaainto meg • ideléaek lejha.naiább olkAuiit Inal..
Kollarlts József és IIa).
«i
Nem ígérvények, sorsjegyek eladása részvényekben.
Hogy «. c, Ugybaritálaknak a, eredeti sorsjegyek vásárlót megkönnyíUük, azon intózkexióat tottUk, hogy a legkedveltebb sorsjegyeket az eredetinél k»obb részletekben-
adjuk e,«-^ eredeti xee^BrJL loo eor^e,yet 8 TrteT*.
eg-y o „ Mtelsorsje^yet lO firtexx,
A. t»lo. megkötni. a v„v5 egy általunk- kUllitott cladAsl levelet kap. m0.,eu * .or.J.gy .oroaat- W a,*ma pento.a» fel van jegyo.ve, . a aor.Jegy h».a.dr*..beu „•»„,! « vev« tuUjdo-Hivá Vilft, .ennélfogva .pnak Javára. JÍU.Ik , '' „ye,emínvö».«e,ret ilvr.M.ük. . A vevSro ..3 jirandéaá«ot rf.allnkrfíll minden levon*, nílknl »aounsl kifi.etjnU.
A''"í^yerJ'' meWkF ^rsitgyek^l S''ooo frt u legkisebb ItC 10», 17Ü-2U0, - hitelsorsjegyeknél a fínyerö 200,000 frt, a legkisebb KIS, 180, 185—200 frtig.
Eszerint tehát a befizetett összeg elvesztése lehetetlen,
mivel A lecklsebb nyerS 1. miként a fön.ebblekbBI Utható, a .or.jegynek - melynek okvetlenlil húzatnia kell, - l.e.xerxé.l árival knr .lbelul egy«„l8, i. ml réújigyeMtat minden Idíben visszaváltjuk. -
5 « ol, ¡Sír W v\l6dl a,Ok.igl^nek feleltünk .„ivei a Wi.bW többeknek kik ninesenek „»„ helyiben, hogy cg«...«^^» "''r.niw.Ket ^r tUk
,,,At nvnitnnk ilr .or.ie/y..»|.irok előnyeiben magukat, habár ki.ebb mérvben ,., ré..eltetni, mig tehetősebb egyének a klllM.Ule .ornaatok „s .»írnok SsssevfaArU»« aIIaI a nyeré.l e.ílyck.l g,Arn,.itják.
"JTt Ü "gXÍ "lI• eddig ígérvényeket vá.árolt. aaílklll. hogy ,,én«eért valaha kárpátlá-t knpo,. volna . a reá kM.rttt pfos Srflkre elve.aet t ré.,jogy, nk
megvétele ¿Ital e. tflbbé^em .*tlk.£3 mivel a vev5 egy csekély letétele álul e,y.zer mindenkorra VlatO.Ilji -.»Áginak a megvett .or.jegy V.lamenny hugira a JAlíkbanl re,.vételt . azon k.lleme, tudatban vau, liopy péniét, miként fönebb kifejtetett, el nem veaalthetl. - Ajándékokra, jutalu.akrA atb., dlsaM kialliti-uk folytán, rés.jegyeink ÍÖlMto alkalmasak.
riHNITZER TESTVÉREK bank- ós váltó-üzlete Pesten, Dorottya-nteza 10. sz.
VldékrSli megbi.ísok legponteaabban teljesíttetnek • a járulék utánvétele mellett i. ea»kn»nltetnok.
(233 — 8,1)
Die Uuclle der (¡cncsung von scliwccrcii Krankheiten.
$>errn £>eíli({traittrii Johnitn Holl" m Central-Depot itt W''lcn, Kiiriituoriliig ¡Vro 11.
<Diatt<r«bWf, 22. ^áit tier 1809. Ta $I>r aitSfle¿eld>nete« nub allgemein teletted vJ>íal \ tíftrolt-OVÍmiHcitobitr ourf) ki iitfiucr ftrau in il?vcm Vcibcít fetjr (jíilfam tvíilt, fo bitte ld> um íüitbcrbolir ftiiiciibiiiifl. £\e¡. loiuffi, (. f. Sftidjtmeifter. — 9ícti<3uflctoiu (,íH. (Söoliii). ^tyr UM^t^aft wivltubt« SJÍaljfabrildt l;ot uiictj vor cincv bitibe von ''^íiljreit oont un« auöblciblitb fdxiiKiibcii ícbo ¡ícvcllcl. 3.*(i bem nciitii ^xroor* litten mciiitd WdiifiiiKtlö Ioiiii irf; Kil;cr iiiir ^ii biefer Ondit b<r (V^iKfiimi oon fo uiflru fdjufcvdi SraiifbciUii ¿urürft^rtii. Jübírfcr, Wittcviiulá^ctjKr uiib (anbíd).ijllid)tr Síiiiuflcr. — tíitt¿, Vanb> fi ra |f c 789, 29. ^äniicv l«i»9. Söittc mu ^ufcitbiinfl ooii iljrer aii^f,\cld)itrt btilfam iwidcubtu yjial.vl^funbbcilö^bixolabf. 15. WWtcr p. Wttnnit^ií. — Ü''ou ^brrm e<ftffimiefnibfii ^rufi Wot.ví''oiibmnJ iiub tyxtr ou<swci<biift ^filfatit<n Wcfimbbfil« (ictjoíolabf erbitte id; 2<iibuiifl. ¡Üaroniti ÜJiiöir, fltb. WrAfin ''» ^tnuil.
Bs®- Das allein echte HofT«<ho MaU-Extract-Geauníheltíbler, vie die Malz-Cejundhelts Chocoladen und Malz-Extracl Bonboni, alnd nur Károtnerring Nr. II. Auf den F.ttiqueU steht der Hs-rocntiug Johann II o (f.
Greife: Waivttrtraet lskfuitbtwitflbirr mit «Mía« liiibSkr*
^(fuua: (i Í^lafd-íu a fi. 7(1 ív. l.H ^Iaf6fii 7 fi. 28 JVlaftbeii I I fí. M ^l.ifrfjeu 27 f(. ¡50 ír. 120 ^íafd>ett í>í> fi. a)Jalj (Jkfunbbelw-tíbocolabe íiv. I. 1 15fuitb fl. 2. IO. fir. 11: 1 Vfuiib fl. 1.00. í''ci f> ^fililí- ''A Vfiutb ara-lio, hi 10 «Pfinib 1''/, "Pfiinb. üBaíi Gb«oíabeii^iilwr fiir Sőiigliitge alo (fríatmittel bev feljlciibeii sJJÍulteriii¡((b 80 uitb -1«) ír. v-l»U!|VJJÍal¿l>oiiboufl 00 uitb ¡K) freujer.
.AII-h hI» Wien.
Haszonbérlet Fitomacáii
A V''nniRd-tízoiitgyörgyi G-ik szAmu hatArCrvidáki ezred 1'' i-t o in a e A it állomásozó századának kiszolgált ordő-folügyolójo .Mlhokmif hál)'' — a 228 nzámu niiját házához tartóz«''» ingat * lan vagyont: mely s/jWitdfilldcky—rótok és szőlőhegyekben 10 holdat tesz; továbbá ujonan felépült liázilt, mely .''J lakószobát, bol-tomtt konyhát, kamarát s háza alatti pinezót tartalmaz, — a gal>-natár ós istáló hároinnogytxl hold bolsíwóg kivótulóvel — több óvro haszonbórbe kiadja.
A liórloni kivánók Pitoniacán holybon, a birtoktulajtlonos-nál f. ó. martius hó 1-tól 14-ig bozáróUg nuigokat jelenthetik
lm Contpagnio Orto l''i tonino a dos Wnrasdiner St.-(leor-gor 0. (Iren/ Regiments, wünscht iler aiisreulirte Waldaufsohor und IlaiiRvater Mihail Mihokovie Haus Numero 228 soiiui Ura-litllt bestehend aus 10 Joeh (Irundstlleke, wuriii Aocker, Wiesen und Weingarton besteht, dann das solid neu aufgestellte Haus, sauiiiit 3 gorüumigo Wohimiumor, g«;wiilbten Küche, Ht>eiaokaiii-mor und Kel''or unter dorn Hauso, auiwer dein eine Seiieuor und .Stillung summt dreiviertel Joch llnuB^nrton auf mehrere Jahre in I''acht zu geben.
Jeder l''achtlustigo kann sich Wim Kigonthümor in der Zeit von liten bis 14-tcu Mitrz 1809 iu loco l''itomaca anmelden. (219-2,2)
)-
Torony órák
Ttx SDtoíi dftvact ifi in («veft.J?anU<w i>ovráll)l|] bel Johann Kosonbcrg & Josel Wollisch, Adolf Schwarz, Franz Rosenberg unb C. Keieheiitbal. (202—8)
SBSS
Uj szelvények.
\''nn szcroncsém a mélyen tisztelt közönségnek jelenteni, hogy az 57V-0S MctaJiqties és nemzeti kölcsönök uj szel vényekkel csenMIicfók l>e nálam, és liogv én a becsei-élést minden tó»dij nólklll, csupán az átköltHég visszatérítése mellett e»í/.közlöni igen tisztelt megbízóimnak
(218—3,«) mély tisztelettel
Mahdl C.
IMnxváltó-Uideto, Sopronban Várkerület 201 h/..
a legújabb szerkezettel
templomok, várak, országházak, gyárak, indóházak atb. számára minden nug)-ságl)an tokólotes jótállánaal ugy, mint niinihiiuetnU
függő órákat
a legjutánvosabb árak mollott szolgál
Resoti teatvórett
RMKjr ónt niMnrrt
liócsbon, Mariahilfer-strusso Nr. 01.
liMj} Árszabályok s rajzok kívánatra ingyen s bó»--montvo kllldotnoK. A legújabb időben Hócsből a vidókro ezen gyár szolgáltatta ki a legtilbb
• (220-0,2)
ÍJ Illek a hí'' nach Hamburg!
AI» eines «lt-r r o r t Ii c \ I Ii n f I e * t o n und lolldeiton Unternehmen emylichlt uiit*f4o''clii»#t«> Ii n n k (i r in a die vom 8t»ata Hamburg genchiiilgt» und garamlrto groaao
BLajtSKJrÖLXJCLlori.-Verloosung von Uber Zwei Millionon (íuldon ileren Qeniliualelniugeii ecliou am 14. n. >1. beginueu.
Dio.elbo um Iii •! 11,60» I l,Oi>a<>, wovon unbedingt roll
Tr.tfur e.iche.n. n mlUien, d» nur Gewlnoo gcaogen nerduu, und a.l.tt./U Kieiluoae
l)io Hauptpreiso sind :
Uuldon 17,»,««lO; 105,000} 70,000; 35,000; 21.«»00; * a 17,500; 3 k 14,000; 2 k 10,500; t k 8750; ;i lv 84001 4 k 7000; * k 5000; 3 U 4200; 5 k 3500; 13 K2000; 1(>5 k 1400; 150 iv 7()(); in allem 22,400 Gewinne, zahlbar in Silber.
Oegou Einsendung des Betrages versende ich .Original StauU-IyOoMO (keine Prontesica) für obige Ziehung zu folgenden planiuiUsigou festen Preisen: Kin ganze« odor oder V» »1. 3.50. — Ein Halbes oiler */» 1-75. — Ein Viertel II. 1.—Banknoten, un tor Zusicherung p/oiiip-Irxlcr Bedienung. — Verloosungsplun, sowio nach jeder Ziehung dio amtliche Listo wird ohne weitere Berechnung übersandt.
Durch da* Vertrauen, «olcliea »leli diese I.oono ao rauch iu Oealerrelch erworben hab u, erwarte loh bedeutende Auftrag« anlelin werém Iii. au dun kleinsten liest Hungen aelbt nach den euUorulcalon tle.gonduu «tiagefübrL
Man bellubo" alch baldigst vertrsoeasvoll und direkt «a wendnt »n das mit dem VorkAufo obigor l.ooae beauftragt« fifüSe-baadliings-llsui
Adolf Haas
ISUali-Uffoctcu-ilaiidliiiig lu Hamburg.
Hie mel.tcn Haupttreffer fallen gew«hnllcb in mein Deblt, und lube i. )■ diesca Jahr wieder den allerbliohttnn eewla« persönlich In Ungarn ausbezobtt. (V34 1)
|juH »»al.»Bi ''iiuMftl a mu» ton
~Kyapjudu8
Wclácfe,
»bgepresat, iu t''oiglurui oiler go-irocKuet iu SIU. kun, knufou au den besten l''relseu
»Vnnoninitii, Hetbt''l Je Ci».
in Wien. 229 -0,2
íenyésMByák
lcosolE
eladók — törzsnyájaiuban Borostyán k(5,n, ivóazeg mellett.
(227--3,2) Egan Ede.
Neue ftentr.
Ich lieehre mich dem hochgeehrten Publikum die ergebene Anzeige zu macheu, dttss vorläufig 6% .Metiiliqnt« und
Xmional-Anlchcn, in noua Rente umgetauscht werdon, uuil dass ich die IJmwechslung ohne jode Provision, bloss gegen Vergütung der Spwen, für meine geehrten Oominittentcn be-
Borge. Ich empfehle mich
A szemesi uradalomban folyó óvJ April hó 24-től koz<lv.t<-3 egymásutáni évekre a kövotkezó királyi haszonvételek fognak bór be adatni, u. lu.
1-ör. Szemesi határban a Balatoni Italászat.
2-or. Szemesi vendéglő, hus- és borméréssel.
3-or. Szárszói határban a Balatoni halászat.
4-er. Szárszói vendégfogadó hus ós borméróssel.
A hórleti föltételekről, és a föntebbi bérletek hoz csatolt juva ilAllOakról felvilágosítással szolgál az urodalmi tisztség.
A bérleni szándékozók oz« nn31 felszól!!ttatnak, liérloti aján lataikat ur. uradalmi tisitsóghos folyó évi martius hó 12-éíg „Ziirl lovélben* bonvujtnni, moly u«pon reggeli 8 órakor a bórloní szán dékozók jelenlétében, — bánat|>énz letevése után az ajánlatok fel nyittatván a logtfibbot Ígérőkkel a szorződéaok inogküttotnek.
A szAmtartói hivatal Által.
h ocfuicht tingsooll
C. Mandl.
Hank- und WeeharIgearhjift. Oedenbnrg Orabenrnn.le Nr. 80t,
lil. Madarász And. Pccseíí
aj an íj a
tif£YáR4 £S ÖHtSZETE
k ú s z i t in é n y''C i t
gőzg.''-|H!jt,»küljijfiMl>ii pldig.inidoiu si^rkvzotvket, ojjij hpngor- ¿n sajtókat,tfu. árt vízvezetési osilvokot tukárék-tüz-helyeket »''w azok egyos rcMzeit, kutakat, oszlo|M>kat, rácsozatokat, mitideit nóveu novozendÓ ilntvényokot, továbW
gazdasági gépeit
u. m. szilntii-, irt.)-, kapáló- ós tóltögotő okókut, vutóg^peket, ,inax«akurókat, rostákat, erőmüveket (güppel) lőszcrkozctro,c»ópW-gépi-kct, kukoricza ntorzsolókat, ré|>a és szócska-vágókat, zuzó-ém dantló gépekot.
.Míndon n gépészet szakmájába vágó megrendolÓMkot
higgyursabb előállító« h logjutányoeabb árak mollott olválla
ugy a gyárba Vitéz-utcza 14-ik szám alatt, valamint rsktán irodájában országút 5-ik szám, hol a foijtobb elősorolt ké«iUtió-»yokböl folytonos készletet tart. (175 -üj
Wajdits Jiizsef kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nugy-Kaiiizsán.
Halászai cs vendéglő bérlete.

Nagy-Kanizsa 1869, február 27-thi.
9. ¿iám.
Nvojí''/.u(1 ik év fol v nm.
• V ''i
Kitoflcdvíí
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegfyea tart}eamu hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar. »iizdászaí, tudomány és művészet köréből.
MeKjelenltó: s
Minden mutat»», •
rffix Íren.
Sicrb<NstAi Irodn én klndó hivatalt
WAJD1T8 JÓZ8KK köuyrkeretkedéeíbcn.
» tHfcr-g
Előfizetési föltételek :
Helyben Mtho» hordása«! ¿1 »Mikro pottAu küldte '' Kg.''ii 4vrs 1 Kél évre Kvnegyolra
• 0 írt. — kr.
•3
• 1 . 60 „
öazdászati nézetek.
I. gazdászati pályamű.
ÍV. A trágya.
A tapasztalat alapján alapuld elvifázhat-lan tény, miszerint ft trágya u földművelésnél a szükségesek legszükségesbike; mert a terinó föld folytonos termés következtében tápanyagaiból kifogyván a bonne helyzett várakozásnak mindig silányabb és silányabb terméssel folel meg. Példa erre Amerlkáuak kimrolt földjei, melyek csak is józauabbi gondolkozás — szorgalmas trágyázás s ezélszerü vetés-forgás által lón ismét ama állapotba hozva, hogy a bevett magot többszörözni képes. Példa erre továbbá Jethro Tull, angol gazdász, tekintély rendszero kö-vetóiuek hűtlensége, kik a termés tényezőiül egyedül s kizárólagosan a munka a gondozást hallották. Belátják s megvallják már most ezek is, hogy a trágya-gödör a gazda meg-. íecsülhctlcn kincse, s ugy szólváu arany bányája.
Legfóbb törckedése legyen tehát minden gazdának, mennyiségileg legtöbb s minőségileg legjobb trágyát előállítani.
Hogy több trágyát nyerjünk, erre okvetlen szükséges a takarmány mennyiségünkhöz Aránylag a lehető legtöbb jószágot tartanunk. Továbbá legyen akár kevés, akár nagyobb számú jószágunje, azokat mindenkor istállón tartsuk s csupán a mozgásért délutánonként jmjtsuk ki legelőre. Egész napon át a lege-lőui Uirtás nemcsak hogy sok trágy ától foszt meg bennünket, hanem a jószágnak is inkább kárára, mint hasznára Ván ;''merthty(a, legclq jó, ugy pár óra alatt a jószág jólakik, — ha rósz a legelő, ugy ott egész napon á'', tengődtetni ismét csak balgatagság voha. Ugy szintén felednünk nem szabad, — ha jószágunk istállón van, azokat bőven almozni kell — részint tisztaság tekintetéből, részint pedig az állati ürülék összetartással nem birván, felfogó anyagot igényelnek, s erre legalkalmasabb az egészséges és rothadásiéi ment szalma.
Térjünk azonban át felvett tárgyunk másodikára és taglaljuk, mint nyerünk minőségileg legjobb trágyát.
A trágya minősége 1. Nagy részben azon takarmány minőségétől függ, melyet jószágainkkal etetünk. Kettős haszna van tehát a jó takarmánynak, mert mig egyrészt jószágainkat kellő erőben tartja, addig más részt a trágya minőségére is lényeges befolyással bir. Szemes takarmány után rendesen tUzes r- növéuy takarmány után pedig mérsékelt hevü trágyát nyerünk. Például a ló a szárnyasaink jobbára szemes eledelt kapván s Így trágyájuk is lényegesen tüzetesebb a növény takarmánynyal élő szarvas jószágénál.
2. A trágya dombok uo terüljenek szerfelett el, mert ez által az orjedés s ekként közvetve az érlelés.akadályo.ztatik, — ugy szintén inkább fák körül Ültetése által árnyaljuk'' be, mintsem hogy a nap hő suga-
rainak kitéve legyenek. Ne eugedjük kiszáradni, 8 főkép nyáron kóthetenkint ogyszer öntözzük meg lázén öntözésro pedig legalkalmasabb a hügy és trágya ló; niert egy részt tápanyagaiban a trágyát Öregbiti — másrészt a kiszáradás ellen védi.
3. A trágyát állat-, növény- s ásványországból nyervén — iparkodnunk kell, hogy miudezeket egyvelegbe hozzuk. így például szarvasmarha-, ló-, sertés- s baromfi ganajt; nem különben kerti hulladékokat mint tök, ugorka, dinnye-indák -— burgonya szár — káposzta csutka, gyom, gaz s c. ff ugy végül hamu, mész, só s udvar-söpredék együttlegesen engedjük az erjedésnek át.
4. A trágya csak érettségével érte el ama fokot, melyben a kívánalmaknak megfelel, mert azt monaja Frenczel egyik-jeles gazdasági munkájában „Félérett vagy szalmás trágyát a szántóföldre vinni épen annyi, mintha a lónak zab helyett c-sak zab polyvát adnánk.4 Már pedig ilykép háromszoros volna a veszteség, mert mülik az idő — pazaroltatik az erő s semmibe vész a fáradság. Azonban ^a trágya érettségi fokát elérve — tülérik: a midőn is fokozatonkint hatályos erejéből veszít.
Helyéu találom itt néhány sorban a trágyázás mikéntiségéről is megemlékezni. A trágya, mihelyt kihordatott, azonnal elterítendő s mulhatlanulalá szántandó. Ha azonban a trágyázás oly időszakban történik, midőn közvetlen leszántani nem lőhetne (pl. télon) ngy.no terítessék el, maradjon inkább apró kupaezokbau mihdaddig, mig az alá-srsintás lehetővé lesz.
, Minthogy pedig egy szokér trágya közép trágyázással körülbelül 12 □ ölet térit be, ugy egy 1200 holdra 100 szekér trágya szükségeltetik.''
LIEBBALD BÉNI.
Királyi Pal Letenyón.
Lapunk olŐbbi számában jelezve volt, hogy a zalamcgyei letenyei, követválasztó-kcrületnek két izbeni országgyűlési kövoto s jelenleg harmadszori követjelöltje Királyi Pál ur február 25-én Lctcnyéu választóihoz követendő politikája tárgyában beszédet fog tartani, melynek megtörténtéről követkozó-leg értesítettek bennünket:
Köztisztelotü követjelöltünk Királyi Pál ur febr. 24-én a déli vonattal érkezett Nagy-Kanizsára, a vasúti indóháznál több kitűnő elvbarátja és tisztelői várták. Estére Rigyáczrá ment Pallíni Inkey Kálmán ur vendégszerető körébe, hol a szép számmal összojött megyei intelligens vendégek hazafias szellemmel kedélyesen töltötték az estét, lteggel murakereszturi apát Etl István ur ó nagysága négyes fogatán haladtak J^ctenyéré, — hol a választókerületből roppant számmal várták már a követjelöltet, ki a tiszttartói lak előtt a szabadban tartotta két óra hosszáig tartó beszédjét, — molyet
sarasa
Hlraetóaeh:
* Int hstáboa (irtltior^rt t-»i«r 7 kr. 1-aa.ir fi tt minden torAbbl beikUtAiArt 6 kr. IWlyeg.liJ minden egyet beiklAt,Wit 30 kr. A .NyIII (éren-egy petit tor belklMii.i dija 15 kr
Hirdetésedet elfogad :
N.-KtRlilAn: * K''ADÓ-HIVATAI».Ptitcn: ZKI8LKRM Béos-, Hamburg-, Berlin-, Majna oi.-Fraiikntrt- Aa Baiel ben: HAAflK.VSTKIN & VOOLKK. Llpoaé-, Bern-, /a Stuttgartban: öacU8K4tXi''(8A. Béoiben: OPPKI.lg.
igen sok helyen megéljenezték s helyeselték. A deákpárti szellemben tartott jeles beszéd tartalmát nem fojtegeijük, csak annyit mondunk, hogy méltó volt a jeles publiczista fenkölt szelleméhez, oly meggyózó argentá-inokkal élt, hogy e beszéd méltán áthatotta u jelonvoltakat, s a bizalom irányában s a politikája iránt rendületlen lón.
A közörömet s/ült beszéd után ősi magyar szokás szerint díszebéd tartatéit, a helyiség szíik volta miatt GO terítékre, melyen a lelkesítő toasztok sorát apát ur nyitotta meg éltetvén a Felséges királyi párt" s Királyi Pált, voltak felköszöntések Deák Ferenczért, a ministe''relnökért. egyetértésért stb.
Párttüntetésnek még árnya sem volt, oly szép egyetértés és közlelkesültséggel tartatott valamint a beszéd, ugy a díszebéd is.
Királyi Pál ur a valasztó-kerületben körutat tevén, pénteken délben Alsó-l)om-boruban volt, szombaton pedig M-Kercszt-urban Etl István apát ur vendégszerető há-zábau tartatik tiszteletére díszebéd, hová számosan jelentek meg, melyről azonban a jövő számunkban adunk bővebb leírást.
A Kisfaludy-tarsaság közQlése.
Február 14; 1809.
Midőn ft politikai gyármuukásság gőzo fu-valja KÖrUl u társadalmi élűt logfoldóbb rétegeit épen ugy, mint a logalautabbiakat, midőn pro-grnmui és brochura a* egész világ, nem n log-háladatusabb föladatok közé tartozik ogy költő kegyeletére, a széptudomány felvirágoztatásán» alapított egylet közülését regUtrálni. — Do n kik n nomzetUég fogalmával tisztában vannak, azok elisésmerés- és méltánylással olvassák soraimat, inclyokkol csak halvány viszfényét adhatom a f. hó. 14-én tartott Kisfaludy-ünno-pélynck.
.. Toldy Foroucz másodelnök, a nemzeti irodalom-történet rocgteremtőjo nyitotta meg as ülést. Történeti ihlottséggol a muít emlékeinek elragadtatásával pillautott vissza a korra, a politikai körülményekre, a nyelvtani ziláltságra, molyok kö*t a nemzeti költői genius megteremtője a lyrai oapaeitos, a drámai alakitó erő, Kisfaludy Károly fóllóne tt, elmondta a viszonyokat molyok «Kisfaludy- társaságot megteremtették, és a mely már évtizedokon keresztül őrködik a legszebb eredmények öntudatával a nomzoti nyolvkincs, a nemzeti nyelv fejlődés postulatumai fölött, végül, minthogy az anyag a legtevékenyebb rugója a szellőmnek, azon nemes indítványt tövé, hogy az ország menyasszonyai, mielőtt a frigy oltárához lépnénok tegyék lo filléreiket a Kisfaludy-társaság .szép"
nok Áldozott oltárára.--8 most épen a Bők
as élőt szépei vannak arra hivatva, hogy a művészi szép magasztos eszméjét megalkossák.
Ezután Ureguss Ágost titkár jolentése következett a társaság lefolyt évéről, midőn itt ogy részről fájdalom fogja el keblünket, hogy szép tudományunk logjolesbjoi elhagyva hivatásuk zászlaját, a politika lobogéja alá cakUdtek, özek meg nem is igon akarnak emlékezni a társaságról, (Jókayt, már van négy éve,, nem láttuk a Kisfaludv-társaság gyűlésein) másrészről pedig tiszteletünk adóját rójjuk le Szász Károly iránt, ki daczára, hogy buroaukrata, hogy pap, hogy országgyűlési képviselő, hogy jourualista, mégis a logszorgalinasabb tagjai közé tartozik o szép tadomáuyu körnek, ott a Nibeluug énik, Mi aautrope, Ott van számos lyrai ujabb dolgozat*.-
A titkári jelontés egyéb részletei után Vad-nay Károly lépett a tribünro, ki mély érzéssul olvasta föl „Tompa Mihály emlékezetét Lé vaj-József tagtól.
Kxon emlékbeszéd mindon teklntetbon corrcct lóvén, nem szonvedott azon álszorénykodők hibájában, miben emlékbeszédjeiuk legtöbbjei sinlődnek, t. i. a tuldicsérósben. Iguz ugyan, hogy az emlékbeszéd nem kritikai mfl, és notu is igon kell árnyoldalaival foglalkoZuunk, do a méltatásban és nz igazság vezérloto alatt kall a tuldio érésre nagyon hajlandó tollain kat vozérelnlluk. ''.„
Tompa Mihálynak, mint költőnek legjellemzőbb vonása az, hogy költőink közül egyedül ő az, ha futó pillanatot vetünk működéseinek összeségéro, ki nz életkorral arányosan haladt poétái (acultAsában, a többiok ogy „non phts ultra" t érnek ol, és ezen idő után mindig, mindig közelebb jőnok az emberiség mindennapia-sabb gondolkozásához. A magyar zamat, aj élvezhető nyclvtiaztaság, az oinolkedott költői dictio, a nomzoti eredetiség méltatása volt om-lékbeszédünk kritikai részének legfóbb tárgya. Nem feloitotto el őt, myit Jambert, mint családapát, mely utóbbi mily nagy befolyást gyakorolt költői hangulatának elegiai kifojuzéséro, elmondta viszontagságtoljes életét, inig vé^rj két évi hahloklás után önmaga kívánatára : .Fölfelé, csak fölfelé" hagyta el az élotot, ama gyönyörű három elégiával, melyet az őszhöz, ii ropkényhoz és gyermekéhez irt.
Meghalt mint ember, de mint költő élni f >g
tjrökro____...
Most Qyulay Pál olvasta tol Szász Károly »öreg kertész" cziuiU költeményét, melynek ozlménél — őszintén megvalljuk — szép rotné-nyokro jogosítottuk fel magunkat, cszUnkbe jutott Rorangur ,Véu kabát"ja, azt hittük, hogy valamint ez, ugy az .Öreg karsztok" is egy nevezetes korszaknak szemlélője, azonban csalatkoztunk, mert az volt az agész, hogy a nagy-atvja is, ő is, meg a fia in azon a karszéken
Eihent. Szász Károlytól most váriunk, nem pl-onést, no do szegénynek megbocsátható, liiiz úgyis ő legtöbbet munkálkodik hóink köxütt,
hát csak pihenjen.....
Most az ősz, tevékeny Horváth Mihálvt látjuk föllépui, ki harsogó éljenek közt kozdi ;nog „Zrínyi Ilona, élotrajz" eztmü értekozésót, melybon uom tudiuk, a történelmi adatokat-o, a művészileg szép előadást, vagy a dictiosun nyelvet méltassuk-e inkább, mig az adatok felől eltnélkodUnk, elragad bennUnk a nyelv classi-kus omolkedése, a hang tisztasága, ha a ^yelv e szakavatott drágakövozését vizsgáljult, .bámulatra ragad a tartalmasság, inelyot btUzko körettel öyoz a nyolv o csinos hangtani alkalmazása. Önkénytelenül cszUnkbe jutott az a gondolat, vajha Szalay László birt volna o Horváth Mihályt nyelvvel?II
Keresztül megy o sokat szenvedőit nő élotén a munkácsi vártól kezdvo a drinápolyi szerencsétlen napokig, hűon kiséri akkor is, ha családi élőt wteroncsés boldogtalanságában küz-köd, hűen akkor is, ha mint a politikai élőt harezosnőjo lobogtatja a szabadság zászlaját.
Nagyon szép és érdekes, do még sem szépirodalmi történőt voltai omlitettem értokozóa.
Alig, hogy elhagyta a tribünt koszorús történetírónk, a hiros coiuieus, Szigethy Jóasof váltotta föl, ki ügyes, találóan ostorozó, az érzésokot hatalmasan kifejoző ssinészi pathossal olvasta íbl a .Gavallér politikusok" czimü szatyrát. Tartalma a következő:
Ostorozza mindazon egyéneket, kik ahhoa fognak, mihez nem értenek, és os az asylura rondoaen a politika. Fölállít két szélsőséget, ugyanis egy provinexiális dandyt, kostök, csákány, nagy vörila tollal, ki.ugyaní« miudig
(St*rk*»tiá*(yi p&fjlny.)
■ ■ ■ ■
a domocratiát hordj« száján, és szélső baloldali, azután fölálüt ogy hosszú körmű, fővárosi aa-longavallért, ki Széchén Antalról ugy aiokott beszélni: Széchén a Tóni, SoinaalcU a Pali éo azélaő jobboldali atb. atb.
Ha kritikai pillanatot vetünk, ezomttnk előtt tartván a azatyra! poatulatuinoknt, nem mondhatjuk birálutilag sikerült münok, a azatyra óleaen gúnyoló mélységébe neui bocsátkozik, nom ia foglalkozik a belsővel, hunom inkább olyan „Borsazom Jankó"! külazatyráláa az egész, mely inkább a ruhával, mint a lélekkel, inkább a kUlazinnel, mint a belsővel foglalkozik, do arra, hogy az cmbor mulaeaa velo inagát, olég, do hogy azatyra legyón: ahhoz még egy kissé több ia kell.
Kiutált a jeligés levélkék fölbontása kövot-kezott éa kitűnt, hogy azonsőjo Szász Károly ; ugyan o dijra pályázott Koméc.v Józ?~f ia „Nyoglyék" czimü szatyrájával, mely nem aranyát, do elismerést nyert, ,no majd jövőre," szokta mondani Ojrulay Pál.
Végül azon örvendetes hírrel lepte mbg zár-azavában Toldy Ferencz a közönséget, hogy néhányan a gyűlés alatt jelonték bo magukat pártoló tagokul, kiket, mint az irodalom lelkes pártfogóit, haraogóan megéljeneztünk és bucaut vatttlnk a Kisfuludy-táraa&ág ez évi közgyűlésétől.
Azon kéréssel zárom soraimat, hogy Zala-Somogy lelkes hölgy-közönségo so feledkezzék meg a Kisfaludy-társadról.
WLASSICS GYULA.
LovelezéB.
KrNithrly. fobruár hóban 1800.
F. hó 13-án tartottuk meg a vároai tísztviao-lőség válaaztáaát, melyet azonban nom tekinthetjük befejeződnek, amennyiben a tanácsosok ezen alkalommal inog nem választattak.
A választóknak kisebbségben maradt része ösazetéveazté a vároa ügyeit a képviaolőválaaz-tásévol a épen azért boloegyozni aemmi áron nem akart abba, hogy doákpárti gyakorolja a birói jogot.
. A végtelen zaj miatt az elnök a tanácsosok válaaztáaát folftlggoazté, a történtokot pedig a további intézkedésig a megyéhez torjoaztetto.
Két biró-jolült volt, I^aky János ur a eddigi vároabiránk lioiaehel V. ur; ez utébbi pártja a győztes.
Keiaehol ur 8 év ótr\ köztiszteletben állé <<« igazságszorető bíránk, ennyi idő alatt minden
józan ember meggyőződhetett tiszta jolleméről, - épen ezért az igazság érdokébon kinyilatkoztatjuk, hogy ha a sokfélo rágalom indoka nem az értotlonség vagy pártazonvedély, ugy az ezeknél is axegényobb roszakarat.
K. Gy.
Unlaiubok, fobr. 20. 1869.
Folyó hó 7-iko ünnep volt reánk, a helybeli olvasó-egylot tagjaira nézve.
Ugyanis o napon azeretvo tisztelt elnökünk, tok. Gaál Endre ur, a felszóllitása folytán ösz-azegyült egyleti tagok közt mogjolenvén, röviden Udvözlé az ogyleti tagokat, — a a réazint újra megválaaztott tisztviselőket, — különösen hangaulyozá azt, hogy mily Bzorencsés választást tett ogylotünk akkor, midőn helybeli rof. lolkész, t Bokor Benő urat, válaeztá helybeli elnökké, a örömét fojezé ki a fölött, hogy az egylet mecfogyva bár, do mégis s talán ron-dületlenobbüí, fennáll.
Lelkes beszédére t. Bokor Benő ur válaszolt, b Udvözlé a tok. urat ugy is, mint nz egylot tiszteletbeli olnbkét, do ugyia mint a* egylot e választó-kerület baloldali képvísolő-jelöltjét.
Beszédében ogylotünk rövid fonnállási ideje alatt történteket olőadván, különösen kiomoló azt, hogy egylotünk czélja az erkölcsi tökélyo-sedés előmozditáaa, a az olvaaáa-vágy minél szélesebb körbon elterjesztése, a ezen czél ezem elől soha sem tévesztott, s egyletünk soha poli-tikai discusio helyévé nom tétotott
Szükaégeanok látta ezt az olnők ur, már csak azért is, mert a vidéken sokan, különösen pedig a felvilágosodás ollonoi, ogylotünkot Böszörményi — a tudja laton milyen társulatnak nom novezik — sőt tudok esetet, hogy az ily tótét-Bégbon uralkodni szerető férfiak egyes ogyleti tagokat a roszul alkalmazott gúny fegyverével óhajtottak a kilépéaro birni. Találkozott olyan ogyén is, ki azt mondta: „ha galamboki olvasó-egylot fenn nom állna, ugy a deákpárt győzolmo o kerületben biztoa volna."
Pedig eltokintvo attól, hogy egyletünk nom párt, do még nem ia politikai társulat, miként lehet egy ily hovény kis körről feltenni azt, hogy egy oly hatalmas párt megbuktatását eazközölhotné?
SÁNDGR.
Szombathely, fobr. 25. 1809.
K héten a halál tartja gazdag aratását, — ő nmltga Szonezy Foroncz azombatholyi megyés püspök ur f. hó lü-én esti (j érakor megszűnt
élni a 23-áig volt a palota terűmében kiterítvo, 23-án délelőtti 11 érakor ment végbe a nagy pompával! tomotés, mit az egész diasoesisbeli papság s több szerzotea rond jelenlétében Zalka János győri püapök ő mltga teljesitett. A hulla a székesegyház sírboltjába tétetett örök nyugalomra. — Ugyanez nap délután fölkötötték a gyászfátyolt a tanuló-ifjuság zászlójára is; So-bor Károly 6-ik osztály-tanuló élte virágjában cserélte fol a múzsákat a rideg airral, hová az érintett nap délutánján roppant néptömeg kísértő, — 23-án ismét Gasparits B-ik osztály-tanuló hunyt el, kit 25-én azinto pompával temetett el az ifjúság, a koszorúk, molyok ravatalaik előtt vitottok, volok együtt a sírba szálltak.
A kép, molyot most featok, sötét keretet kíván lí--A rögtönítélő bíróság Hőko, máskép Bonkoházi József szombathelyi 22 éves ifiut, a rózsavári csárdában olkövotett rablásáért, kötél általi halálra ítélte, mely itélot rajta o hó 24-én délutáni, 1 érakor zárt körben
végre is hajtatott.--Már a tárgyalások
folyama alatt is — roppant hallgatóság volt jelen. — Az ítélet 22-én reggel hirdottotott ki néki, valamint Moszler Józsi f és Doroczki János bűntársainak w, kik közül az olső 10, oz utóbbi pedig 8 évi aulyos börtönre itéltotott. A kív^gzós! monot délután egynegyod 1 órakor megindult a megyeházból több ezerro monő néptömeg kiséretébon; az ablakból lonózőket mosolyogva üdvözlé fövogévol.
Az ogész uton szivarozott a a midőn a monot megállt, könnyedon leszállt a szekérről, s azt mondá mint magyar fog moghalní. S csakugyan azon bámulatos hideg vér, s önmegadás nem hagyá el a végső pillanatig, a midőn a körbo ért, szivarral azájában közel állva a bitófához, felnézett reá, s azt kérdé, hogy: miként kell orro folmonni ? — Az ítélet felolvasásakor a tö-redolmcsség könyeí hullottak lo arczárói, a azt lovott föveggol hallgatta végig, — ezokután a néphoz beszédet akart tartani, do nokl ez mog nem engodtotott, hanem a bakó kozéro átadatott. A midőn mcgpillantá 6 számára odarendelt koporsót, akkor tiltakozott a végrehajtás ellen, míg más koporsót nom hoznak nokl, melyet kodvcsovott, hiába mondták, hogy már hozzák, ő látni akarta azt, sapkáját a nyakkoudőjét a deszkázaton kivül álló tömognok kidobván, — mondván a bakónak: hiába Bpokulálsz Józsi, a nyakkötő nom losz a tied I Ekkor parancs adatott, a vonakodét megkötözni, do ő nom ongodto magát, míg a koporsót mog nem látja, ekkor pandúrok, b inogyokatonik megragad-
ták, u nagy huzakodás utáu kezeit összekötötték; — ekkor gunyolódv.t mondá: csak szorítsd 1 Mégnébány poroz, » a azerencsétlon kiszenvedő«, azonban a bitófáról hamar 10-oreaztették s még akkor is a szívverés nom szűnt meg egészen, tohát újra a létrára folkötöttók a hóhérlegények. Kedvesének 200 frtot hagy0{( kivel az utolsó órában megesküdni akart, hogy o jó reményben lévfl lány a születendő mag. zattal törvényééit teáson ok.
Ugyancsak a napokban fogtak el ogy leány, zót, ki 14 napos gyomokét a kútba dobta. — Büntetését a kőszivU asszony a helybeli börtön-ben várja.
Alnti-Lendva, fobr. 10-én 1809.
Kedves szerkesztő barátom I
Becses lapod számára igért „Bánffy kutj»« czimü történeti bessélyomot van szoronciém ezennel átküldeni; a resten megjolenő „Hazánk h a külföld" czimü képes lap oz idei 4-ik számában Alsó-Londva látképe s ehhez egy leírás jolent meg, oz utóbbinak végén Bánffy kutjáról az mondatik, mikép az „ahhoz kötött regét nom tudhattuk meg." Sokan vannak, kik azt hiszik, hogy Alsó-Lendva látképét a hozzá a loiráat én küldém meg a most említett pesti képos lapnak, ha tehát most „Bánffy kútja* czimü történőt! beszélyomot ugyanazok bocsca lapodban olvasandják, azt fogják hinni felőlem, hogy magammal som vagyok tisztában — kény-tolon vagyok tehát kijelentőn!, miszerint „Hazánk b a külföld*ben megjelent képet s ax ohhoz tett leírást nem én küldém bo, s nem ia tőlom erod ; o kijelentést azon okból is kénytelen vagyok mogtennl, miután ezen czikk alá onnok azerzője nevét ia olfolodé oda irni. — 8 habár o czikk alá a szorzó nevo aláírva nincs ia, mégis tudom, hogy a mű szerzője nom más, mint Szomor Károly, valahol Baranyamegyében segédtanító, — a ki ily minőségbon évok előtt Alsó-l/cndván volt alkalmazva a oz okból támadt bonno azon viszketeg, mely őtot Alsó-Lendva silány látképének és leírásának beküldésére elragadta. — A kép oly rosz, mikép mogernli-tésro so méltó s az orro bigyosztott három alak •itán itélvo, mindönki azt hihoti, hogy Alsó-iv, dva nom is Zalamogyébon, hanom valahol r. t.encsényí drótostótok országában létezik, — mort szerző Alsó-Lendva vidékén ily öltözotü s viseletű népet soha so látott; — hiányos o kép még azon okból is, mort a város és a két ala* közötti rét forma téren folyó „Londva patak''V sinca feltüntetve. — Ami a leirást illeti, ennnk
T"
TÁRCZA.
ÖcBém halálára.
l.rtOito gyenge óltc.l a vihar, l.rtUito víled aiíp reinínyimet; Kihalt a esd moaelygó ajklíon, Kihalt vala gyermekded Sr6 „ed. Uld3n fAj.11UnUlra Irt nynjták neked, I.iUam, mii» od''addn vr»ád. Midiin jajt ..nondtak ajkaid, Kreitem ín le, mit t« íretíl. Do hasitaUn I elol»a''t íleted, Helyibe caak siabad lett eiellomed, Knilíke indít sírni ídceem Kiírt T To ¿it«d, kit forrdn •«•r«tUl»k, Kihűl «Kykor nagy honfiút reméltem ín. íti lm ho«i Utt mind • >ií)> romínr T Ttlní*«d porrí, seramirí teví.
fllrat atyid, anyád, «íratlak íu, Siratnak JitnA gytrmcktAifald,
Hlratnl tíged oh ml MJdalom 1 T
Bilim ím| raak, do míg uein mondhatom.
Ah ti Iciárt, OrOkr« »írt »omek. Ti rOpko Uhak, jáUal kU kf.ok, »rítok l> cnyíott »Ár * halál | Mort «ItOoíl )i Scaím, «lhalAl
Nyugodtan, mint a hervadd »írig, Ha gyOkeiu mérget bogárka rig.
Lttdntok íltod lejts uap|al, ■ .•«álltak víled mily tlrbant alá. Ne »íld, hogy mink feledre ttgedet, OrSmie »Altjuk napjaink talán T Nem t óh ea nem tlitínik egyhamar, H ba majdan ráuk U Aldátl mond a> ajk, Kgynu fegyOnk I kérd erre eient Atyánk.
Te ott Ortllai, f«-nt angyalok köiStt, H mi IU lent fájdn gor.dolnnk reád. l''lhenll »irág »Iruljon hantodon, Ne báuUa nyugtod taende (¿hajóm. l«t«n »eled 1 Teten veled I
8ZKHÍ-.NYI F.NDRK LAJOS.

IMnffy kútja.*)
(TOrtíneli beeiíly.)
HROí''t év.......
K .- - rszak volt ez Magyaiorazágra, mely-«r :>rVAn Hunyady Mátyás király .1ÍI, kinek kiolthatatlan hazaszeretetét iamerto az egész uer^rj.; — igazaágszeretotét érezte a kunyhótól a palotáig liiinden lakban e magyar ha-xának: — vakmerő a rettenthoUon bátoraágát bámult* Iisdserege, — csapáaainnk borzaaató Aulyát rettegte ellensége a korára nézvo oazét a
''*) Jelen heeiílyt feutebh a le«elc<ítl rovatban . -jíaiott levíl kliíreteben vettnk. H,.rk.
jelca tapintatu haditerveit dicsérto a magasztalta Kuropa.
Boldog az a haza, melynek ily hős fia van, ¿a még boldogabb az a fiu, kinek ily dicső szerep jut a közöa édes anya: a szent haza iránti szeretetét megvalósítani.....
Dicső korazak volt az, melyet még ma ia áhítattal említ oz utókor, a hogy caakugyau volt éa létozett hajdanában Ily boldog világ, tanúa-kodnak róla azon emlékek, molyok maiglan is még fennállnak intójelül, hogy a hóa elődök példáját követve, az utónoinzedék tanuljon lelkesedni és hőn szeretni o kedves hazát l
Ily emlék Alaó-Londván, Zalamcgyébon, a hőa Bánffynnk vám, melyről azon család elő-novét ia vetto — a külÖnöaen egy kut, moly ugyanazon korszakban vette eredetét s mely a hozzá kötött hagyományos h történeti eaoraény-nél fogva azon vidék népcaségo által maiglan ia „BánfTy kútja" néven noveztetik. Kimondom az esoményt o a kútnak történőiét.
n
Hogedo*) várát éa város át, moly bői gyakori pusztító beütések által Vaavármogyénok a illo-tőleg Magyarorazágnak tömérdek kír tétetett, Szapolyai látván, Mátyáa király vozéro, önnek }>arancaa folytán 1480. évi márcziua 0-án csellói'' hatalmába koritette ; a városiaktél ugyanis on-
Íodelmot nyert arra, hogy seregével a :Mvjra idján átmohosaon a törökök üldözésére, kik Krajua éa Alsó Stajororazágot tlullák és pusztították, azonban ahelyett, hogy ezt totto vola*, Judondorfnál hirtelen mogfordult, éjjol nz őri-, xetlen hidat elfoglalta, a megerősítette, a Murán tul oaő várat egy vélotlon rohanásaal megvívta, . aztán a Muráu innen eaő várost körülfogta a a f várból oly köményen lövlildöztotto, hogy aa, ásott lakó gazdag a vagyonukat féltő kcrcakedők. unazoláaára kény tolon volt magát reggolig megadni.**)
így jutott o regényei éa gyönyörű fokvéatt éa környékü ltegodo vára, moly Alaó-Líndva várával, acemközt ugyau, do ettől öt mértföldnyi távolaágban mint óriáai aas-féazok ült a Mura túlsó partján meredeken felemelkedő hegy tetójén — Hunyady Mátyás király birtokába,, ki azt tottleg Magyarországhoz is caatoMa.*''*) ''
.*) Kadkereburg etájerore»ági várót a Mora ln-neneK íe »Ara a Inted partján
**) llonfln IliUorla pannonira decad. IV. Libr. VI. pag. táft. — Tcleky llunyadyak kora V. kfitet 148. lap.
••*) Ulsonyltja e»t llunyady Mátyá. királynak
Itrgrdíhrn HX1. Í»1 májiu 0-án kell le»elr, melyhrn
Azon oknál fogva tohát, hogy a király a törököknek dulását figy( íemmol kísérhesse, gyakorta időzött Regode ét Alsó-Lindva várában b élvozto azon gyönyörű -tllitáat, molyot az ozon két vár közt eltörülő, erdőkkel a ligetekkel vál-tozatoaan koszorúzott a dús touyészottt síkság
szemléleto nyújtott.....
»
Augustus hó 23-íka volt.....
A kelő nap még alig torjeszté szét tüzlángu sugarait, hogy a mult éjjel permetezett eaő cseppjeit felcsókolja a virágokról n a fák levelűiről a ezekot nehéz torheik alól fölmentse, már ia feltűnő aürgéa-forgás történt Alsó-Lindva várában, molynok két nap éta igen kedves vendége volt Hunyady Mátyáa, Magyarország királya, a kit o hajnalon azinto Hegedén) rándul, onnét catéro visszatérendő.
Rövid reggelizés után, moly hidog pecsenye, tej és gyümölcsből állt, útra indult a király ; — kíséretében volt a vár ura, Bánffy Miklós, kit a király mindig ugy tokíetott, mint testvérét.*♦♦*) Szapolyai István, azopcai gróf, a ki a királyt minden hadjáratában kísérte a valamennyiben réazt vott.*****) Oaáky, Drugeth Miklós, Báthory éa Drágfy, ugyszinto több lovento, — a kik a király udvarában tartózkodának.
Bánffynő — a gyönyörű Sagani Margit, kinek szépségben, kellőmben s Ízlésben egész Magyarországon nem volt párja s kínok azon kedvos modora, melylyel vondégeit fogadui ttjdta, fél Európában híressé vált. — a körében időző Caáky Mária, Drágfy Katalin, Frangepán Cella és Báthory Eszterrel az útra indultak, kl-klséréso után a terembe visszamenvén, a magas vár-ablakokból habkacsóikkal „Isten hozzád*ot integettek a távozók után.
Bánffynő férje távollétébon, ha ezt vagy a barerí zaj, vagy valamely fontos s nagyérdekü
Editica családja körétől elvoná, rendesen Alsó-indván időaött s ilyenkor mindig meghívta kedves barátnőit s ismorősit magához, — hogy özeknek kodvos társaságában rövíditso az időt és szórakozást szerei ve magának, elűzze aggo-
világosan meg van Írva i .Dátum In CIvIUU nontra Rakotpnrga* itb. — Regedín tul a Mnreckra vesetí ornágut kOrnyákín máig le látul ason drlAei halmokat, magam la lAttam, melyek akkor MagyaroreaAg határAt kípe.ík, a Jelenkori regédéi lakosok annak tarlJAk a hiaiik aiokaL
••••) Uonín nyomAn Teleky llunyadyak kora V. hOtet 419. lap í< íeríkgyártd Magyarok íletrajial I. kfllcl 247. lap-
••"•) Nagy Iván M.p-aroraaág easlAdal S.apo-lyal cealád XVI. kai.t 4»ri«p. ^
dalmait a nohéz álmait, welyokot hőn szeretett férjének távolléte okozott .
A távozókat soká lehető látn! mignem az ut, kanyarulata által, mely egy ^rdrtn vitt keres* ttll, elvosziték őkot szemeik ö aztán « gyönyörű hölgyek az ablaktól viasza vonulva helyet vőnek a korovetokben.
A terem bútorzata fojodolmi volt Bánffynő ogy aranynyal átvert szövőtű kereveten ült, molynok oldal s olőrojtlai gazdagon megaranyozva valának; a többi bútornak is minden egyeo darabja ragyogott az aranytól s fényben és ízlésben páratlan volt
A szép házinó junói termetét nürke kelméjtt könnyű lovagló ruha folyta végig; — arczának meglepőleg élénk kifojozéso, vérpiros ajka és lángoló bogárszeme! a leghiresb ocaothősnek is mintául szolgálhattak volna, — hogy ezeu egyotlen rajza által is halhatatlanná togye novét
Melletto Caáky Mária ült ¡gyönyörű 18 éves leány, baja oly fokoto volt, mint az éj, szemel pedig mint két meggyújtott nofelojUbokor Ián-goluk.
Tul ismét Drágfy Kataliu és Frangopán Celia ültek, egyik szebb volt, mint a másik; — Katalin mint barna, Colia podig mint szőke, mindkottó remek példánya vala noménok; már-ványaima arezukon még híren megőriavo volt fejlődő koruk érintetlen zománccá.
Az ablaknál végre, molytől megválni nem tudott — Báthory Eszter állt, aranyazőko fllrtü fejecskéjét könyöklő karján pihentetve, tekintett as ezen vártlombtól egéa* Hegedéig elterülő aikaágra s a Stájer hogyokre, melyeknek oau-c»ain az örök hó a reá lövőit napsugarak által azamvakitólag tündökölt ; — aztán iámét » közelben kalandoztak szép szemei, molyok mintegy keresni látszottak valakit, ezt az U bizonyitá, hogy koronként egy-egy viaazafojtott sóhaj tört ki hullámzó kebléből.
„Fogadni mernék, ~ monda Bánffynő, » csöndet mogtavarva, — hogy mire a nap leáldozik, ő Felsége a király, kodves férjem s vendegeink is mogérkoKondnek Regedéről, sejtslmem augia ozt, a nem caupán csak óhajtásom."
„Jé volna valami meglopotéet caíuálni azá-mukra," _ vága szavába (jaáky Mária.
„De mit ?• - kérdé Bánffynő kíváncsian. • ICMjUlU kOv.)
Itgyházjuibükki DERVAWTS KÁLMÁN.
már az eleje is hibás, szerző Alsó-Lendvát Göcsejbe helyozí, s Göcsejnek határát Kerka, Zala, Mura éa Válicka közé teszi, — — holott ha Zalatnegyében lóto alkalmával kissé figyelt a kérdezősködött volna, mindenkitől megtudhatta volna — hogy a Göcsej Szala, Kerka éa Válicka folyók körött torjod el, b fővárosa, Zala-Egomzcg éa nom Alsó-I-cndva — mint ő állítja — mert oz már a Kerkán tul esik j az őzen leírásban olvasható történeti adatokat po-di^ egytől egyig mind az én „ Alaó-Lendva" czjmlk czikkomből csente, moly czikkom a „Vasárnapi újság" 1854. évi folyamában 381-dik lapon volt közölvo, a ki nom hiszi, vcsso össze Szontor müvét az ón 1854-bon mogjelent czik-komraol. Alsó-Lendva történetének kideritésó-ben ón már kót óv óta búvárkodom, ozon okból megszereztem magamnak következő mflvokot:
1. Itinorarinm Antonini. — Berlinből, kiadta l''arthoy és Pinder 1848-ban.
2. Schönloben: Carniolia antiqu''a etnova. — Labaci 1681.
3. Muchar: Das römisoho Noricum. — Graz 1825.
4. SchÖnvriesner: Antiquitatum et lliatoriao Sabarionsis Libri octo.
5. Atlas antiquo D''Anvilliauus (térképek^.
0. Dr. Fridr. Kruso: Atlas zur üboraicht dor Oeachichto europllischon ÍJtnder. — Halló 1827.
7. Tomko-Szászky: Introductio in Geogra-phiam antiqui ot módii aovi. Posonii 1781.
8. Severíni: Commentatio hisroríca de voto ribus incolis. Sopronii 1767.
9. Timon: Sinago antiquao Hungáriáé 1762.
10. Carl Schmutz: Historisoh topogr. Loxicon von Steiormark. Graz 1822.
11. Bel Mátyás: Notitia geogr. Hung.
éa még másokat, molyknek nyomán már meg-kozdém Alsó-Lendvának történotét megirni Krisztus születésétől kozdvo b önnek nyomán elmondhatom, miszerint Alsó-Lendva oly szép múlttal dicsekodhetik, s történoto oly dicső, oly vonzó, mint kevés városé hazánkban. A rómaiak idejében Ilalicanum, Alicanum éa Olimaoum volt neve, nom egyszerro, hanem századok múlva; Aliik halála a a hunbiiodalomnak felbomlása után a frankok alatt a folyó partján Ültetett magas hársfáktól Linda«, Lindbach novot nyert s német novot nyort a német novo maiglan is Untor-Lindbach. — Fosslor szerént Goschichto dor Ungarn 8-ik kötet 486-ik lap a) jegyzés 1546. évbon könyvnyomda ia volt AlsóXcndván Toleky Hunyadyak kora müvo szerint a dicső emléktt Hunyady Mátyás király 1480. évi augusztus 28-án Alsó-Londván mulatott stb. nagyon zokon oeik tehát, midőn valaki avatatlan közökkel az én czikkomnok felhasználásával, tollát plágium olkövotéaévol előz meg Abő-Lendvának imigy-aiuugy ósszcférczolt történoto közlésé bon a épen olyan, a ki Alsó-Londvának so múltját, so történotét nom ismeri, podig Szomor Károly nem ismeri, amint ezt «*on müve íb igazolja.
"Kedves szerkesztő barátom I Ismert loyalitá-sodtól megvárom, miszerint őzen — nom any-nyira cziiolatot, mint helyreigazítást ós folvi lágoaiUlst becjics lapodban közölni fogod.
Egy házasbükki
DKBVARTTS KÁLMÁN.
a „Z»U-8omogjl Kö»löny" munkatáras.
Heti szemle.
Február 26-án 1869.
(B-fi.) Zágrábban nagy előkészUlotoket tesznek a királyi pár fogadására. — Méroy Miklós Pesten agyonlőtto magát. — ó Felsége az idoi udvartartási alapból 60 ezer frtot ongedélyezett a nemz. színház számira. — Szászország betiltotta a magyarországi szarvasmarhák bővítőiét.
— Bécsváros közvagyona 19 millió frt, adóssága hatodfél millió frt. A közhelyek 20 millió értékot képviselnek. — Nagy Jakab PárfsUa tlílhkózik -— a pesti koronázási halom sfcéthor-dáaa ellen ő Felségének somiul kifogása nincs.
— A .Haza" biztoaitó-bank márcz. 10-én tartja közgyűlését— Radeczky hadihajó a lesinai vicekoa légbe repült. — Marczibányi Antal 2
ezer forintot küldött az akadomia-épület leégett tetőzeto felépitéséro. — Az izr. congrossus vége felé jár teendőivel. — Dobroczen város az otti főiskolához 10 éven át 10,000 forint ára téglát adományozott. --- Az adóhátralók után késo-dolmi kamat fizettetik, az olőfizotők podig olon-gedéaben részoslttotnek. — Haulik bibornok jobban van. — A frankó-magyar bank mog-alakult, elnök Gr. Károlyi Kdo. — A P. N. fclszóllal Szomoro Bor talán iratainak ösazegyfij-téso érdekében. — Aradon állandó szinlutz építéoo torvoztetik. — Kísa József olasz alezredes a menekült fobr. 17-én érkozott Dcbre-czenbe. — Egy éjszaki vaspályai hivatalnok 260 ezer frttal megszökött. — Berlioz l>eteg.
— ........ t
H i r e k.
— Biítos forrásból értesülünk, hogy, 6 Felsége a Királynő Zágráb és Fiúméban} utazta közben, mártius 8-án a nagykanizsai indóháznál több pcrczig időzni kegyeskedvén, fényes fogadtatására történnek előkészületek.
— Buda fán, Zalamogyébon s nom Vasmegyében — mint a bécsi lapok s általok több magyar lap is hozá — jolontékony torje-delroü kőszénmedonczét fedeztek fol. A kőszén néhol alig van botakarva fiilddol j torjodolmo 1500 holdnyi a Kanizsa-Pragorhof közötti vonalon. Králieveczi állomás mollett Zichy Istváu Budafa birtokosa szakértőt kérvén fol azon telep megvizsgálásához, oz több furatást
I tett, raely«kből kiderült, hogy a tolop 8-10 . lábnyi vastag a legalább is 128 millió mázsa sötét-barna szenot tartalmaz, moly minőségra nézve a köllachi ós traunthali szouot határozottan fölülmúlván, jolontékony szolgálatot tehet, mint a már kiépített, mint a még építendő vasutaknak s az ottani gőzmalmoknak, hámoroknak, cxukorgyáraknak stb. Hazánk ipar mozgalmaiba tehát ismét egy jelentékeny forrás kínálkozik; do hogy kí s miro fogja azt is fölhasználni? nom tudható. Most ugyanis már a bécsi lapok hirdetései közt mint oladandó üzlet-anyag szerepel az egész tolop j bővebb folvílá-gositást csak Bécsben lohot nyerni s hihotőlog, hogy akár magán vállalkozó, akár valamoly társulat fogja megvenni, ozon kőszéntclopnek sem fogunk többot köszönhetni, mint a többek-nok, molyok folott bécsi üzérek b kereskedők rendelkeznek.
— Azon bizonyos Hartmann novozetü soproni illotőségü ogyén, ki Gödöllőn axon ok-bél fogatott ol, mórt a királyi udvarba tolakodása gyanút gerjosztett, Postmogye főorvosa által megvizsgáltatván, csakugyan molanoho-licus őrültnek bizonyult. A vizsgáját alatt igon csendesen viselto magát , mihelyt azonban a hozzá iutézett kérdések azon térre vitottek, moly az ő agyrémeivel volt kapcsolatban, s melyek az ő álomlátásait képviselték, igon nyugtalanná vált, s mintegy fanatikus átszellemültséggel orősité csalhatatlanságát. — Szülőhelyén Sopronba kísértetett, s miután őrültségo nom veszé-lyos, szabad lábon hagyatván, rendőri felügyeletet kértek ki részére.
— Többen kérdést intéztek hozzánk, mi van a N.-Kanízsán létesítendő s Ranolder János püspök ur ő oxccUentíája által ;I8 ezor forinttal dotált apáczai zárda kórdósóvol V Felelőiül ogy-előro adhatjuk: hogy a képviselő testület ogy bizottmányt nevezett ki, moly cgy tervot s ezzel költségvetést kés/ítson a elfogadás esetében azonnal ő,excellontiájának terjosztotik fol. Ugy Útjuk azonban, hogy az Ugy lassan halad olőre 1
— Sopronmogyébon a lövői választókerület fobr. 14-én mutatta be a deák-párti jo-ölt Ürményi Miksa magát választói egy részónok. A kerUlot, hogy irányában tiszteletét megmutassa, azon titon, melyen jövendő vala, összegyűlt és sorakozott 9 órakor érkezett meg az, Unnopolt Salamonfára. Röviden Udvözöltetett éa ta monet niogindult Megnyitotta azt löOdélczcg ''lóvas legény, köztük''több zsidó atyafi, fehér" gatya s lobogó ingben, pörgő, felszalagozott kalappal Szakonyokon ftdő Szabó István helybeli plébános s esperes ur szép beszéddel fogadta, melyre ő ékesen válaszolt Rövid társalgás után
Bükre ment, hol az érkezőkot t. Gonzalles Károly ur, a ezukorgyári igazgató fogadta, és a szerény villásreggoli után Bük mezővároson át IaWj községbe jutott, innen estefelé vissza Bükre Itt na^y tanácskozi»4ny tartatott, mintegy tiOO választó jolenlétébon. Ezt krtvetto a lakoniA,ron-dezvo a szivélycs háziuráltal,melyet fUazerezott a sok, szebbnél szebb felköttöntót.
t Mély mogillotődé*scl jelentjük, hogy nagyméltóságú Szonozy Ferencz szombathelyi megyés püspök ur a kitűnő főpap, jeles hazafi és neineskeblU omborbarát február hó 10-én esti 7 és fél órakor megszűnt élni. A boldogult született Szombathelyen az 1800-dik évi Bept 17-kén tanulmányait szülővárosában és Pesten végezvén 1821-ben a szombathelyi papnöveldében tanulmányi igazgatóvá lön. 1823. pappá szenteltetett a mint a seminárium tanára mAködött. A tanári ; pályán szerzettérdomeinok méltánylásául azent-. széki ülnökké, majd házassági védővé, utóbb kanonokká, s végro az 1852. évi szopt 4-kén püspökké neveztotott ki; püspöki székét 1853. Juli. 4-én foglalta el. 1868-ban val. bolső titkos tanácsosi méltóságra is omoltotott. Bennoaz ogy-ház, a tudomány és a haza egy kitűnő bajnokát vesztetto ol. Áldás poraira I V. L.
— Acsurgói s tarányi uradalmi fiatalság által fobr. 1-én rendezott zártkörű tánezví-galom mikénti lefolyta becses lapjának f. évi 6-dik számában I. Gy. ur által ki a mulatságban személyesen is részt vett közöltetett; alulirt csak annak 19 frt 2 kr. tiszta jövedolmét, hozza nyilvánossigra, mely öszeg a rendezőség által az illető czéira loondő fortlítás végott Főtisztdő Vorbay István evang. lelkész urnák lott kézbo-BÍtVO.
Sínger ur.--r- jövőro ha valamit a n. t. közönség tudomására kíván hozni — szerezzen előbb alaposabb tudomást arról — miről írni szándékozik I - Csurgón, fobr. 23-án 1861».
N. I.
— GrófSzóchcnyi János ur ő mltga szelomdu8 leányát, Mártát sárdi gróf Somsich József fia Imre eljogyezto. Áldást kívánunk a szont frigy ro!
— N.-Á t á d mezőváros elöljárósága felfogván a népnovolés fontosságát,iskolája javára a farsang utólsó napjaiban tánczvígalmat rondozett. Ez 133 frt 75. kr tiszta jóvodolmot eredményezett Voltak, kik a ozél szentségét tekintve, ehhez fölös fizetésekkel járultak; do mindenek előtt hálás tisztelőitől koll omlitonúnk az adakozásban kífogyhatlan mikoí Somsslcb Imre gróf urat, ki o czéira a rondezőknok 103 irtot ajándékozni méltóztatott. Kodvoskötoloaaégünkot érezzük lo-róhatní, midőn a nomos grófnak, ki jótékonyságát e tanodával nom most érezteti először — a nyilvánoság előtt hálás köszönetünket kifojoz-zllk. Az Isten a népnevelés és haza javára sokáig élteaao I
— Zalamogyo 47 frt 50 krt küldött a budai népszínház segélyezésén).
— Lapunk nyílttéri rovatában hozzuk a jolcs orvos ócsváry Edo ur jolontéaét, moly-szerlnt márcz. 1-től kezdve 15-ig Nagy-Kanizsán ''artézko<lik, a városi templom mcllotti Vértesy-fólo házban, hol a bejárat külön van. Ajánljuk Ócsváry urat mind helyben, mind vidéken lakó oly illőtök figyelmébe, kik orvosi tudományát s tapasztalatait igénybe venni kívánják.
~ Kanizsa. A bajosai iskola épitéséro adakoztak még a következők: ü^bócsay György 2 frt — Polák Vilmos 50 kr. — Singcr Samu 50 kr. — Stora és Pollik 1 frt — Schwarcz 1 frt. — Weíss M. 1 frt — Dobrovics Dömo 1 frt — Markbreiter Jakab 1 frt — Lipnics Gyula 50 kr. — Neusiodler Pál 1 frt — Öllop Samu 50 kr. — Matulnik Antal 1 frt. — VolfT István 50 kr. - M. W. 50 kr. — Zorkowitz Zsigmond és társa 5 frt — Axenti llyörtcy 1 írt. - Dervarits Jáno« 20 kr. -- Webcr Wil-íiios 1 frt — Benczik József 50 kr. — Nagy { Károly 50 kr. - Blau Pál 1 frt — Plichta I Károly 20 kr. — Oroszváry 50 kr. - Kec*ke-irtíthy Alb.rt 1 frt. Összesen 22 frt 90 kr. — •Ekén összeg az olóbbi 77 frt 40 krhoz mlatván, a''fWsszog lesz 100 frt 30 kr.
''.lWtorkodom ezúttal egyszersmind közzétenni a^f, hogy a gyűjtőiv általam a tekintetes fó-
szolgabirói hivatalnál tétetett le, így tollát a további odakozásokróli számadás ongem illetni nem fog.
Most podig fogadják a neinoslolkü adakozók a nmlt szímban tolmácsolt Ililanyilatkozatot, o lapok tisztelt szorkeeztőjéuok podig a sogély-zettok nevében legyen szabad szívós közléséért köszönetemet szavaznom.
OROSZVÁRY GYULA.
Irodalom.
—-ÍKorszorü munka.) .Alapszabályter-vozotek. Vidéki bankok, takarók-pénztárak, részvényokro alapított ípar-vállahitok és öiiso-. gélyző cgylotok számára." Szorkosztotto: Németh Imro, titkár a fiJldm., ip.\r- ós keroskodolini mínisteriumban. Kiadta a Posnor-fóle nyomda részvény-tiraulata. A 105 lapra terjedő, igen csinosan kiállított munka nagy hézagot fog pótolni, meri utrautatóul fog szolgálni minden kclotkoző részvóíiy társulatnak, nohogy az ólotlteléptendő vállalat a roszul, vagy hiányosan szerko3ztett alapszabályok miatt kósloltotóst szenvedjen. A munka a legillotékosebb kézből származik, inort szerzőjo, minta fönczimzett mioisteríuin korosk. osztályának titkára éa a részvénytársulatok elő-ad.lja, legjobban ismeri az 1840-ik évi XVIII. t. cz ido vonatkozó szakaszainak hiányát éa azon vezér-olvekot, molyok ozon hiányok pótlására a jelenlegi kormánynál mogálapittattak minél fogva ozon munka biztos kalauzul szolgálhat mindazoknak számára, kik hívatva vannak vala mely résxvénytársulatnnk alapszabályokat ké Bzítoni. A kor-és ezélszerü munkát" ajánljuk az illetők figyelmébe.
üxryilti xpóatet.
— 6K. L. I''erlak. K^ax^ggol m«gt«n >llk ; vlxnnt kórjuk »» lg4rot bovAllitilt.
— 8». KcMkomit MegkOldSttak,
— II. J. IUUto.i-»ldók. 7A kr. *gt''-4z ; »lk,|.
mll*g kérjük xi ct.lfl«.-!.''«! nuie^geli a<ivc< I.AüIJmíi.
—• H. O»l»inbok. Aionust potlAro telink mind B két dimot | 30 krt kírűiik bekUMcai.
— II. 8. Ords. A bordal kívánalom « cint mint pAtyamfl meg fog Jelenni''
— K. t. pipin. J».iutr -.''.•tkin kell Icrclíl n.ir ltom hoihaljuk, megkéiolt. A miltlk U jő
— N A. Píc«. A* »mlíkkönyr Kerkeot >e- ia klsdAairál temniit iim tudunk. TObbliu ueatu intja-kedUnk. Ü dröiflljtlk I
■JSryttt tör. *)
Nincs többé méh- Ai gyomorgörcs, ugyrzínto havi tisztulást mogelőzni szokott kinzó fájdalom I
Mthmttuti NavlUutttlisok korsiakábaa a nőknél1
B^r''-'' Millió és millió nők vannak, kik n havi tisztulást megelőzőleg iszonyú kinos fájdalmakat éroznok, b meg Bem. gyógyíutják magukat 1 Miért ? Ártatlan azomérmök miatt! — Miután orvoai tapasztalatitól tudom, hugy ezen okbél azjtrmAzik többnylro a nőknél — folytonos szonvodésök mollett — a fehér fojáa és magtalanság s egyéb méh bajok: oly bi/.tos szert kívántam nekik nyújtani, melyek őzen bajokat bizonyosan oltávolitják. Azért kik orvosi tanácsommal élni kívánnak, díjazott névtelen levelekro is, vagy vidékre postán utánvét mollett nekik biztos gyógyszeremot utasításommal együtt a legnagyobb titokban tartás mollott megküldendőm.
Folyó évi martíus 1-től 15-ig N.-Kanizsán fogok tartózkodni
a fóutezán, Piaristák temploma mellett levő Vértesy-félo házban, — ahol Mikolásch fénykép-irodája van.
A bejárat külön van.
Dobroczen fobr. 17. 1869.
ÓCSVÁRY EDE
Orvo* 4« «iUI/«*, • in. klr. I#rm. tud. • több tud. tinuUt ron !•• tigjs.
•) E rovat alatt kOriOtteklrt felel« • ">
rállal a -^Siork.

Ü Z L B T I-il I R N O K
Nagy-KaaUsa, 186». február ''¿7-íu.
tefol/t Mlon a g»bou_U«l«lben ¿linkebb b*bo«»Ul fordult ugjau el«, de aa it 10 perc«»oU«l lejobb *>iltl, utt''-ason körülménynek tul^Jdoulthatonk, mert a knl-fSld »aks/gletét nem éroiteU velünk oly mérvben, wUt oit különben várni lehetne.
A munka er«k ifénybe vétetnek, a kora tavaas éleiét ölt mlndonbe.
Plaozl bstí-vásári kelaUrak.
NAOY-KAN1/.8XN, február W7-éu. Ahá aaialriat mérőnként.
Termiayek : B u a a 83 — 80 fontoi 3 frt, Cö kr. Irt
86-8« fnt. 4 fr. 26 kr. 87-88 fl. 4 frt é0-60 kr. Uo ■ i 78-7P fut. 2 fr. 70 kr 79- 80 fol. U ft. 80 kr.
Árpa terfRaSnek, 70—71 fnt. í fr.M)-7&kr. 71 — 72 fate » ftt. 80 kr. Árpa kö.öniége», 05—«0 fto. í fr. 20 kr. »7-«8 fin. 8. fr«. 3ó kr. K u k o r I o í n S frl 2ö kr., S frt 80 kr. Kukorio »» ola**(calnau»j,llu) 2 frt 70 kr. Zab 41-45 fne. 1 frt 70 kr. 46 -47 fn. t frt 75 kr. Pohánka «0-88 fn». r frt- GO kr. 60-66 fta 2 frt. 76 kr. P»»«uly fehér 4 frt — kr. I''atsuly, tarka 3 frt 60 kr. 8»éna má»». — frt. kr. Múlnia - - frt — kr.
Bócai pónzárfolyam, febr. 27.
5®/e metaliquea .02.56 ; 5% nemz. kölcaíln 00.15; 1800-ki álladalmí kölcsön 89.20; bank-réazvények 7.25 ; hitelintézeti réazvényok 202. 40; London 122.00; ezüst ágio 120.00; arany darabja 5.79 ''/.e kr.
Vaauti naponkinti menetrend;
ludul N. K»nl»«iról
É-''k.
N.-Kenltiira
lluda feli d. u. . eetve
né«
»/ára 22
0 érakor. 7 óra 15
7 éra 46
1 óra 50 0 óra 25
8 óra M
reggel . eetvo Trleet . d. n.
, eátve Harca , reggel
. délután 2 óm lluda fel«l reggel 5 óra
. . d. u. lléce . reggel . eetve
perci, perci.
Trleit
Ilaroe
délben 12 óra bi
d. u. I óra 44 eite 7 óra 20
«
óra 20 óra 20 óra 30 óra 25
Heti naptar.
FtbnUr 28 Ul aiártlris B-lg 1060.
" 11 nrCatTTSOC
1L
kui
Ur
nap-
TátSnAf
II élÍ8
Kedd
''»ord.
t;»0törtök
l''éntek
ítnoinhat
Jéiua ördögöt fii ki. Lak- M. 14 -8a ''é á^ftomla"
taurtáüeHcp
naptár iiítj
Albin p. Pimpllo Mit kSxtH Káiuiér Adarján Frigyei
TTTKainilí
Pejérke
Stniplioiua
(Imid a Káiuiér JnuQ Prigyce
e
m x
1
Felelős szerkesztő: Wajdlts Jóiaef. Segédszerkoszt.v: Bátorfl LajOS.
11 I R 1)
K T 14 S
Üdvözlőt! Köszöntve
ii ní''jiü''íizilászaíi korszellemül
f
TBAUGOTT FEITEI, első ausztriai Magyarországnak ált bízomány-8zállitd-Uzlete|
Jiéct, Kürntnertlr. 57. ét KUrntnerring 2 gtijanlibtr </<t»i f)r<uche-Iíai''t. Tárgyak é» árut. miuden különbaég nélkül, melyek ai flaue* hírlapokban elffj.innek, alulírott általi
ugyanaio.....luít.égbei. •!• a>ou árért mejrMereibetík, .aaon kelleue» klllönbiéggel, hojr a < loiuagoláiért
mi »cui aiámlllalik. (¿37-12 1)1
Ekn tárgyaknak, mint ajáadékokaak egyuttül megvan gyakoriul! érlékUk, mini •
LAKATOK.
t.egiijabb hetflréa » tflibUlo*
I a k á í o k
1 db. ki. I . . . . ; M kr.
1 db. nagv.....I fit.
Eaarayík, ilpatea 2 40, félaelyem 3.W, .elvem (i 50, | mliidkctt.''í íanyvl át ac«él alappal U ft 80 kr. Karjiereciek tOmOr 1 drb. I írt 1 írt 60 kriif. £rmek, vé»ve, «ománeioxvn 10. 20, 40, 60 kr.
Oralánciok, i.J páriái 30. M), 1)0 kr. Nyak óralánriok, lománci gyllrflvel dliieien ki-1 állítva 1 fit IW kr.
Aeiél óralánciok rövidek 10, tfi,30kr. Nyakláncok | 30, 70, »0 kr. 1 pár kéaelSgorab 2.\ 35, 40 kr. 1 db. mellgomb 3, H, 15 kr.
I db. gallérgomb, C<ont 3 kr, araryoiva 6 kr. — | gyflngyanya 9 kr.
Varróí»ik&z oilnes bírládákban, moly áll [ 1 óllá, gjrtUatl, tfltartó, körömráspoly, fi''il,
En* mtchanikál úgynevezett írökí« nap tárak kQlflnflien ponloi éi ciinoiau klál lltia, a férA éa nftl órákou mint érmek i viieltelnek, At egyik oldalon mechanliuiue l.iltil a nap él éjfél hóinál, a nap fel ''keltét éi lementét, a máilk oldalon folyd hetet él hónapot mutatják. — Kyy IdarabtalódilAg aranyoiott -16 kr. rpyaacrOoa aranyo |>otl 26 kr. egy drb. köiőniájei 10 kr
lA varrálhoi Igen iillkaége» a» ujon
1 feltalált varrótű bífllxí flip, melylrel Ja rak I* egy perci alalt a legfinomabb varrótnbo la aiilat befdihetf. — Egy tfinagyaágu aielencie ára jraak 30 kr. 100 ang. ««ab. varróta, mliidígyik darab (jobb ««tálból 20 kr.
Egy likaeaoa «i«rkeietd angol feni minden a mai napig kéaiitett la lálmányt a báltérbe aiorit. A kél élét 3—4-aieri fenéi után élcité tenl, a nélkül, hogy karciolna. — Kgy darab ára 30 kr.
vi-7^íll^^iíífii«!e8ye,ewe, hav■,,érí, 41 ''*«"*r4t
0 mffWW1''1 nüitftioit lappal, oainoi tokban H '',,^1 " ■ lillkaégletre felfOggentenl,
»agy utaiá»ra, bltonnyára mindenki fog magának
aaereanl. Egy darab ára 36 kr. Haemllvegtk éa egyél optikai tárgyak.
Anflol tollkis benemerl aeiélból í, 3 4 kénél. Cionttal 16, 20 kr, - Uyöngy-« nyárul 40 é» M> kr, peciétnyomóval éi két botUvcl öO kr, 1 darab gyöngyanya 4 kéaiel I frt 20 kr.
XS>Wundgf* A eiodamadár aranyoiott ércibfil a "TaBteW. Jjjk^ kedve* IQutáguak moat a legaiebb mulaUága. A t»va»il énekelek dalalt cialódáiig ntánona. Egy darab ára ÍO kr., egén lianggnl tH) kr,
a , - <fif laterna magica birtokában ^lÉl^ri mindenki bllvé»». Egy dlaica a <"K)ll,lA'' 10« ''a öregnek felvllágo-X^^S.Ité játékner, mely 7i különféle neveiete» aiemélyiaégckel minden tct''iéi aieiintl helyre bűvöl, a táriaiágokban kedvoaen fogadtatik 1 db. a hoiiátartoi amiókkal 80 kr, nagyobb 1 ft. 20 kr. még nagyobb Nr. 3, 1 frt 60 kr.
Egy koaárka — Illat-nerekkel éi iiappaiinal megtöltve — gylluiöl-előkel képeinek. — Háromféle uagyiágban ejy-egy darabja 60, 70, 80 kr. "»
kéa, lyuk tágító atb. 60 kr. — kélaaer Ilyen | nagy 1 frt 20 kr. még calnoaahli 8 f.t.
Egy gyllrU uj aranybél 60 kii i.egnjabb ékaier-láigyak (umn broui) dupla uj ranvbél kénltvo. Melltfl, I db. calnoi tokban, 30, 40, CO, HO kr— 1 írt. 1 pár fülfllggß feketo lománeieial aeiél vagy telaiéa aierlnt 36, 60, «0 kr. 1 fitig.
Csinos ajándék egy gyürit egyei aranybál inln.len db. inegbélyegeive.
1 nö-gytlr'''' tet»«é« »«érinti ailnö kővel l.f>0 kr. 1 női peotM-gylirU kővel 1 ft 80 kr. 1 férfi . . » . 2 ft - kr. 1 db. kél betűvel véavti .1 ft i''KJ kr.
E»en tárgyak darvakkal * vad kan-agyarakkal diailtve terméaieteaaégüknél fogra minden noba él terem dlaiitéaére a vadá-axatkeiIveloknek kelleme« lueglepeléalll aiol-gálnak: mint egy darab l:á. eiiköi •larrtilV.ljel 60 kr| 1 db a rajiolat aierlnt 1 fit 20 kr; 1 db óratartó iiar-vaafejjel 60 kr i 1 db aeile< vad lián - fogakkal éi fejjel 40 kr; 1 darab gy.|jló,.i«kfii róka- vagy iiarva*fejj.-l 20 kr ; 1 darab ruhatirló 4 vad (an-agyarral 40 kr ; 1 darab _ aiarvaa, Ci, rókafoj termé-aietei tiagyaigban 1 írI 60 kr; 1 pár dl»»«« nagy gyertyatartó aiarvval 3 frt 60 kr; 1 pár dámad-aia-luval kélkaiu girandol 9 frt.
Órák »aját kéiiilmény minden fornában éi nagyiágban két évi jótálláil jegygyei. 1 db. függS óra ar. ciimmel 1.40.
1 db. ugyanax ébrentőrel 1.60. 1 db. , porex. náinlappal 1.60. 1 db. . . ébreaitovel 1.80. 1 db. . . lilénél 2.80. 1 db. ingaóra, aiekrényo fényeiott, 2 napig járó aierkexettel 10 frt.
1 db. iitaió-óra, híinnl li lin»xnállintó, ébrentSvel 6 frt 60 kr. Ezllst angol zsebórák 13 latoa eillatböl, minden drb reguláivá 1 drb. 4 rubinnal rgy dlixe» uj aran lánc«, cial.''i.elynek tológyllrlljn xoináucinxva van, 12 frt.
Albumok, kofék, fogkefék, vlrágcaeropok,
gummilabdák, broninemüek, levélnyomók, ehlna-eiltit kéiiletek, kanál, villa , ké« , gyertyatartók , pakfong-félék , fegyverek , keaityük , legyeilök, nadrágtartók , gallérok , tüxaieraiámok, kávé-, tliea-éi naltali terilékek, rajieaaköiök, lakatok, továbbá Igen nagy válaiiléku gyormok-játék- éi táraaiágl játékok atb.
Allrrnfuisto OlUcks-Offerle
Da» Spiel der 0«»tMTeieW»ohia | Looso i»t von der Kalierl. Oeal.; Reglrruitfl ge.utte«.
,Gottos Segen beiCohfi!'' (irofcsnrtlKe inltftfwlnnen bt''rfi''Hlt''iido vcrnifhrteC«'' pitnl''i''ii-VrrlonMiHpt
von Uber Drei .Millionen. >lo Vorlooaung geachleht untcr|
8U»U-Auf»ieht. lleglnu der /.Icliuiig am |4-tM d. Mta.
Nur 4 Gulden österr. W, oder 2 Guldert österr. W. oder I Gulden ö. W.
ko»tet ein vom 8taata fUM-tlrtei wirkliche» Orlglflal-Staata-
t.oo», (nicht von den verbotenen l''romeaieu, aui lucluom Deblt und werden lolcho (regen franklrte Kiniondung de» ßrftagc» »clbet, nach den enlferutcateii Gegenden von mir versandt. Ka werden nur Gewinne geiogco. 1)1« llauptgewiiinn betragen;
2S0.000 130,000 100,000 50,0o0 30.000, 25,000 2 K 20.000 s A 15.000 ; 2 A 12,000 ; H,QuO; 3 K 10,000 i a 8000 -H \ 6000 6 A öooo, 4ooo, 14 A 3ooo 104A2«oo, 0 A ISoo, 6 A l2oo, 166 A looo, 206 A 5oo, 6 A 300, 22! A 200, 21660 Ocwiuuo A Ho, 100, 50, 3o.
(lewlnngelder und amtliche Zie-hung»ll»ten »endo meinen Intere«-aonten nach Entscheidung prompt und verachwk-geu.
Durch meine vom beiondercm Glück begünstigten I.ooi«, habe meinen Intereiienten bereit» allein In Oesterreich die allerhfichsten Hauplreffer von 300,000,225,0*0,* 107,5oo, l52,5oo. i50,ooo, 130,coo, iiiehrmahl» 125,000, m o h r m a I a loo.ooo, kürzlich »chon wieder da* I grosse loos von 127^00, und am filngsten Weihnacht schon wieder | den ollcrgrössten Haupt-Gewinn In Wien ausbezahlt. (239,1;
LAZ. SAMS. KOHN
In Hamburg,
Dank- und Wcchaclgcachkfl.
.i.rrr-ji''.. i-j-mmBT
KiiKleiieben Ist Fllcrnlclicii; die Erliiiliong des civsleni Ist die lidcliste Wonne der Kltciii.
I ßirrtt .^oflifffrontfn Jnhisiin llgfi" n Centrnl-Urpot Iu
Wie«, KrtriiltierrlhH; \ro 11.
«ktliii, iHtfciiHjaterfiraffc H, HO. ^őnntr 18öU. Xiit^
bett mrfjrm&frntltycn aWalA lSfíraít«. mil»
aürfuiib^cil« tSljiKolaWn''Uulwrt Icbtt ba« ¿um Stclctt ab-fltiiiajcrtc Jliub (ömilitb »wii^cv auf. Sic föuucii b(u faut uní» bic Wonne einer üHutttr btufeu, bie lt>r Minb frfjou wrterfii flab, uub (ö iu fo unerwarteter íkkife lolcbcv flerettet fidjt. Jraii it. Jreubeii^elm. — «utb meinet gtau íéiftet §f)vt au«fle¿el(^nete ü)iali.OJefuub&eitö.(S^o<olabe bie vortreff. li<^ftfii Ticiiftc. ilVber, Pfarrer In «itenroba. — x vor-iílalic^fá sJ)iaIi (Sftratt-Wefuub^eit«bler ^at auf iiteinett Datíen-(tn llbmaf^dib ^eitfain gewhft ördfiu JHiiif^aru ju @oltn«, rtfb. ,vi yjfeuburfl uub ©ilbiii^eu in sürunt^ai«. —
§t)xt vJ0íal¿-1)rvi|Mratf fittb au^dd^nct, mau faun fie i>a. itaceeeii nennen; i^ bitte um ¿ufenbintí ücii iDlaíjttfttoft. fuubbeiwbier uub beu f^Ieiitilöfeiibeu 45tuft''Waljboitboit8.
Vv. ai c i <t), praft. ttrat. O®- Das allein echtc HoffVhe. Malz-Extraot-Geiundheltsbler, wie dio Malz-GesuRdhilt*-Cltocolad«n und Malz-Extraot-Bonbona, •Ind Hur Kttrnlnerrlng Nr. II. Auf den Ettlqueta steht der Na-meniiug Johann Hoff.
greife: aJíatj-Cftract-Ökfunb^eltőMer mit Wtaa uiibSkr-txtduttfl: G 5laf«6eit 3 fl- 70 fr. 13 ^(af(f)eii 7 fl-•Vlaf^eit 14 fl. r>8 Älaf^eit 27 f(. 30 Ix. 120 ?(af^cit Ö5 fl. 3)iaU''WffuubljéYtd''U$ocolabe íir. I. 1 ^fuitb fl. 2.40. Oír. II: 1 Wuub fl. l.ÜO. «ei f> Vfmib «/, ^fimb Qxa-titf, bei 10 Ufiinb I''/» W"«*- Walj.ti^oeolabeif''Vutwr filr Sittflliiifle al« Crfabmittet ber fcljleubeii üMuttermit^ 8D uub 40 tr. «ruft-''iialjbc''iibouö 00 uub 30 treujir.
Allen ab Wien.
jfljjr Ter 0)iaij-(iftra(t ift in Mro&<ttani,\éa oorrát^ifl bei Johann Kosenborg & Joaef Wolliseb, Adolf Heb war, Franz llosonberg uitb C. Kciebontlml. (232—8)
TRAUGOTT FBITEIL
•tai aaaitrlal Magyarországnak ált. blzominy-szAlllté Ujlete, Bios, KKrataorttratso 57. és Kaerntnerrlng
2. gegenüber dem DrasChe-Hause.
ím
Vendéfflö
haszonbérlet,
Szabad kir. város a Knpron-rxán n „Hzarvaa" vondógfogndó lnindon hozzávaló ópQlotokkel, ugyaxinte mintegy H líöld konv-linkért, gyUmöloaüa, szántóftjld kaszálóval ogylltt
tnbb óvre
luutzonbórbo kiadandó. A bórleni kívánók Jnkopek Mllinly tulajdonos urnái Kapronczán jo-lenUók magukat.
(238—3—1)
Wcinliclc,
abgepreait, in Tclgform oder getrocknet in Stíleken, kaufen an den beaten 1''relioii
WüKüiiinuit, Nr)bt>l «St Co.
in Wion. 22y—ü,3
Gyapjudúa
tcnycsz-anyák
éa
Itosolt
eladók — tör/anvájamban Ho-rosty ánkón, Kőnzeg mellei«.
(227-3,8) Egan Ede.
DIE WINTERABENDE AHI PIANO,
•5''
PAUL HALM s Büchergeschäft, Kiijrolgnaflo Xro 2 ¡11 Wien, liefert gegen portofreie Junseiulun^ von 2 (inUlen (ohne Worthnn^abi») überall hin f''rnneo folgondos Musikheft:
Kino Sammlung von Ö5J der buliebtesten Opern j melodion aus Czar und
Zimmermann, Stradella, Ernani; Beiisar, Luoia, Prophet, Freischütz«, Indra. Faust, Kreuzritter, Sota Chiara, Tannhiluser, Znmpa, Martha, Kegimentstoohter, Prinz Kugeu, Lueretia. — Leicht arangirl zu zwei ililndon vom Musiklehrer Zahn. (105—12,10)
A 19-ik százádnak egyik csodája!
\ESTHETIN.
(200-12,6)
Tisztn nóvónvi szer az dsr. baj eredeti, a megőszülós előtti színének viss7Jinyertsóre, annak a raegószüléstól k kiosó-slől mindenkin ra való megóvilstira s a hajnövésnek felt Unó módon
elómozditására.
Ka állomány nem érciea,,aiért tnkéleteien ártalmatlan, a Igen e^. •«■■U alkalinaaálO, a hajat nom rontja meg ■ nlne min váltoiik. — Kgy Uv.g áia t frt W) kr., páital elknidíiiel 1 frt f>0 kr. ha»»náhti uU»llá»»an MT" eladók tetemei iiáaalékbin ié»»e»llln> k HHt
8TARK J. fodrász
JoaefiUdt, Joaef»tlídier»lr. .10. »». » Híc feiten TÖRÖK JÓZSEF gyégyiieréíanél, klrály-ntna 7. »». a.
ibeu.
A „Med. Wochenschrift" blril«!»»:
.,A»»thítla"aak neveltetik aion — HTABK ur által feltalált h*jfeit8 <,»>. iu oly baaonl.M felett aion elÖnynyel blr, hogy *r«»kcvorékW>l menten MtMh kártékony befolyá.t nem gyakorol a hajUlaJra, hanem er««lt8 .fogva a kallomoat a haianoiaal egybekötve, a hajat népiu l » klr»é.tf.ln ¿.J». Minden e»»el teU ki»éilcí klállotta a próbál, • , a ba»»náUl li .Ige kúnyolmea.
Torony drák
a legújabb szerkezettel
tomplomok, várak, orazághAzak, gyáruk, indóházak atb. azániárH minden nngywigban tökóletea jótállásául ugy, tuint iiiindenneinU.
függő órákat
a legjutányoaabb in»k mellett szolgál
HeBoh. teatvórett:
nnny ótn-raktórn
Bócabon, .M«riahilfor-»tra»«o Nr. 01.
fjtf" Arazabályok « rajzok kívánatra ingyen a bérmentve küldetne*. A legújabb idúben Ik''caWl u vidékre ezen gyár azolgáltatta ki n legtObb
toronyórát. (226-0,3)
■ I«
„Halljuk a szcp szót!"
„Rajta fiuk, vigadjunk!"
- . -.«- (187--c*)
.Megjelent »^s minden hazai k»iiyvkorcake<liSabon kaphat ó :
„Hallj ute a szép szót!"
czitnll magyar lolklWzíint.'' (toimt) kíinyV, mely kötött ¿t kötetlen mindennemű felkrtaz''Wsti''at tartalmazván, dlszoa kiállitáaa tömött tartalma, ugy hasznos óh mulattató voltánál fogva az ifjúság tigyolmóbo különösön ajánlható. — A 150 lapra torjedó ó« 145 többnyiro eredeti felköízöntAít tartalma/^ »ziuen kotuénykötóell könyvnek ára 1 ft.
Továbbá megjelent
a dalkedvelő ifjúságnak különösen ajánlható
„RAJTA FIUK, VIGADJUNK!''
közkedveasógll dalkönyv második javitott éa totomeaon l»óvitett kiadása.
K nagy szorgalommal összeállitott mfl közöl 1000 válogntott dalt tartalmaz, óh azinoe boritóku; cainoo kiúlli-tásánál fogva in kitUnö, mondhatni : ogyotlon a maga uo-móbon. Az első kiállítás 2000 póldAnya igen rövid idő alatt elkelt, mi ológgó tanusitjn, hogy mól tó Hgyolmet wlemel. Ara az 530 lapra torjodfl a dlaztnon kiállitutt zaebkönyvnok 1.20 kr., díiH arany nyomás- t''n nranyszcgólylyel 1.80 kr.
Vógro ugy anott mogjolont
L K NORMA N i),
A HIBES gzigünynó IGAZMONDÓ VETŐKÁRTYÁJA
32 színezett kártyával, magyar alálrásaal «fa azóvoggol. — ¿xra 50 kr.
Mind « h irotti XaKy-KauliNitn, WnjdÜH József köny vkcrvHUcdéséltcii t*gyszerrel véve, valamint utánvéttel együtt rendelve 2 írt 5*0 kr., ós 10 példány után egy tiaztóletpéldánynyal is szolgálok.
Minden jioatai utánvét mollett a megrondelö azi-voskodjék bérmentea levéll»on az emlitott összeg egy harmadát mellékelni.
WAJDITM JÓXHKF,
'' knnytkereikedB Nagy-Kaulaaái.
Wajdits .ló/Hof kiadó-, lap óh nymndatulajtlonos Nagy-Kanizsán

Insert failed. Could not insert session data.