Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
25.21 MB
2023-08-22 14:09:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
187
324
Zala-Somogyi Közlöny 1869. 027-030. szám július

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
8. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nngy-Kaiiizsn 1869. julius 3-án.
27.8«dm.
Nyolezndtk évfolyam.
Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYÉKRE.
Vegére» tartalmú hetilap
¡t szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet körcNl.
) Vm''
Me«d eleiilK:
Minden siowbalOH, ■ cft&m ivrit.
*|«rki»i<<U Iroda t-n Ul«dó hivatni!
WAJlMTb JÓZöKK kOii>vkef«iku<U«jl>on,
Előfizetési föltótelek :
lleljrbea U«tip» >">r.U»»l i* yldikt« JwUh VlllJvj'' K(f.''«> ¿rro ! - fl frl. — l<r. >''¿1 írro • - 3 „ ~ , Kvnígyodfo • 1 « 60 .
HlrtletóaeU:
A Imi IiahAIj»« |>«MUorM l-«»flr 7 kr. S-«or 0 í* iiilii''lou (orAUIil btlkUUjJrt 6 kr IliSlyrg.lij min.Ion tgjo* beikUUxirt 30 kr. A .N''yill íJren" fRjr |>«||| tor bsIkUlA.l JIJ* IS kr.
Hirdetéseket elfogad:
|N.-Kauli»in: » K t A DÓ-11t V ATA 1«. Pettaa: ZKI8I.KH U Bioi-. H«akarB-, Berlta-, fcU}tt»-w.-Kre»kft»rt- <»Baw*-„ be«.'' HAA8KNHTKIN fc VOOl.KK. Upfl»»-r 0»r«-, ¿4 18la»t|«rtbM; 8ACII8Kt T-ÍK8A. Béckitn : ÖPl»ELIK
N ó.p n fl v el 6 s.
IV. novolöaioti pályamű.
(KoljrUti..)
De mig o kellékek érintett nyilatkozókban érvényre nem emelkeduok, addig lehetetlen, hogy helyeslésemet adjam a tekintetben, — hogy a ki Írni, olvasni, számolni, s a káté kérdéseire iinmel ámmal megfelelni tud; képes legyen egyszersmind a népnovelői terhek igényeinek ugy, amint azt korunk követeli, megfelelni.
'' Hajdanta azt tartották, hogy a falusi • i(jóságnak elég, hairni, olvasni, s a kátéból rideg emlékezetre támaszkodva, egy-két feleletet el tudott gagyogui, és hogy tanítónak feletto alkalmas, ki az öreg kátét, vugy bibliát kivülról tudja, E rideg gondolkozás-módtól, mi már messzire vagyunk. Hajdan-tábap a tanítótól kövoteltek annyit, ameny-\iyit raojt a tanítótól kivonunk. Azért most a néptanítóban a már mondottakon kívül ■ tuég éfflDnÜYeltség, és szilárd erkölesjellem föltételezte tik. Mert ha ezeket nélkülözi, a népbóldogságot, minek ő az alapvetője, le-jislotleu. eszközölnie, azaz föladatának megfelelni képtelen.
ftMmövoltség és szoros érteményben vett >4jlár4 cr.kölrajóllcm birtokába csak az juthat,f* ki fáradozni ¡¿zeret. fáradtság, azün-talen munkásság nélkül néptanitót, népnevelőt képzelni részemről nem tudok, vallván •azóta nézetet, hogy valamint a jó pap holtig tánül, ugy a jó népnevelő is holtig fáradozik a nép boídogitásának minden lehető jó irány báni eszközlésén. A népnevelői hivatal —-ügy mint a papi —; szent. Mert mindkettőnek azon kell lennie, hogy a népet tökély tekintetében Istenhez minél hasonlóbbá VegyQ. Azért is, ha valaki hivatást nora érez magában ezen szent hivatal betöltésére, — tegye le az igát, ha talán már vállaira vette *6lna, mert különben a furdaló lelkiismeret gyászos szemfodélt vonand életére.
lla a tanító, mindannak daczára, hogy tanitó, tudatlan : az oktatásra való előkészülésben is ugyanaz, mert aki i(ju korát tunya tétlenségben, — nemtanulásban tölté ól, -- idősb korát is akként akarja elheverni ; lm pedig mindazáltal előakar készUlui, amit rendszerint kell is, természetesen folyton szorgalomra van szüksége. Ez pedig népta-nitóinknál vajmi nagyszerű tünemény, csak a jniudennapi tapasztalas bizonyltja. — Ha néptanító annyi tudománynyal bír, hogy előkészülésre nincs szüksége, beavatván magát már régebben a növelés módjába, do o mellett még egy más — mint szokásos — a jogyzői hivatalban koll eljárnia, ugyan uMJgfolelhet-ü kellőképen miudakettónek ? — Azt mondja a szontirat, hogy : „két urnák egyszerre nem lehet szolgálni." — Hogy a, aientíratuak igaza van, itt látjuk leginkább megvalósítva. Mert hogy a néptanítónak-vagy egyik, vagy másik hivatalát kell ekép eUi&nyagolnia, az mutatja, miszerint több izböü rendkívüli sürgős iratok teljesitéso követeltetik a jegy/ótól, s ő ennek megfe-
lelni akarván, tanítványait haza küldi. 8 igy már a tanítói hivatal nincs betöltve. Hogy pedig a tanítványoknak o haza bocsátása mindaddig tart, mig a jegyzői hivatal sürgős teendő véget nem értök, mi sokszor hetekig terjed, ki kételkedhotik fölötte ? — El kell tehát a jegyzői hivatalt a tanítóitól végképen metszeni! mert míg ozt nem tesszük, addig egy a népnevelés hátrányára szolgáló métely fog rágódni testünkön, melynek következményei igen-igen károsak. — Ugyanezt mondhatjuk ott is, hol a tanitó gazdászattal foglalkozik. Néptanítói, s gazdászati hivatal egymással homlokegyenest ellenkeznek; — miért is egy személy villáin a kettő nem noliezedhetik. Mig ezeken tüzetesen javítva neui leend, addig nópifjuságunk kellő tanítás hiányát szonvedne, tudatlanság s erkölcstelenség rabigája alatt fog görnyedni.
Az alkalmatlan népnevelőket mellőzni s helyöket uj és alkalmas egyénekkel tölteni csak ugy lehet, — lia bírunk elég számú oly intézetekkel, molyok nemzotünk boM dogitására népnevoldékot képez-nok. — Egy-két tizeddol ezelőtt belátták, már olóbbkclőink ezek fontosságát, — és követve a külföld o tekintetbeni pól/^át, számos képezdét létesitének. fo mindez észszerűié« történt; inert ha birunk siketnémák, vakok és árvák intézeteivel, melyekből csak egyesekre háramlik a boldogitás kenyeréből valami, miért no bírnánk képezdékkel, melyeknek az egész nomzet élvezi gyümölcseit.
Mindezék után két dologról akarunk még szólaui, hogy föladatunkat kellőleg megoldhassuk. S o kettő egyike a néptanító nélkü-lözhotlen kellékeit, másika pedig a módot akarja gyenge tohetségünk szerint értelmezni, azon módot, mclylycl népiskoláinkban szokásos, — vagy nyitás következtében felveendő tudomáuyokat tárgyalni koll.
(Folyt kör.)
SZERÉNYT ENDRE LAJOS.
Kérdések,
melyeket a szeszadó megvitatása végett a m. kir. pénzllgymínistor által Összehívót$ szakbizottmány (cnqubto) egyes tzakférfiak-hoz, testületekhez és egyletekhez intézendök-nck határozott.
1). Kcrdchfk
azon nagyobbszerü szeszfőzdék szempontjából, melyekben a czefre-erjesztésre szánt edények összes űrtartalma legalább is 30 akó, és felgyírtásra Uszttartalmu anyagokat, u. m.: kukoriczát, gabonanemiieket, btirgonyát és hüvelyes veteményoket, továbbá répát vagy cinkor - üledéket használnak.
(V o i y u t i».)
87. A főzőkészülék űrtartalmának (ideértve mind a főzőüstöt a) a czefro-mologitővel együtt; b) a czofromelegítő nélkül) micsoda arányban koll állani, az erjesztő kádak teljes űrtartalmához, ha ez p. o. 100 akó-
nyi (élesztő odény és mollékedényok nélkül) h»gy a szeszfőzőnek klsebbszorü fonakadások közbejöttével is, elegendő idejo jusson megadóztatott czefrojének a fennálló szeszadó törvény által megszabott erjtartam alatt könnyen lehető kifőzéséro?
Azon szeszfőzdék™ nézve, melyekben a főzőkészülékek túllépik ezen arányt, nem kqlleno-o a felesleget is megadóztatni, még pcílig akképon, hogy ezen felesleg az adó alá veondó erjürtartalomba boszámitassék?
Vagy az adóátalányozás alapjául az erjesztő ós élesztő odények Összes űrtartalmán kívül jövyro a főzőkészülékek (mind a két főzőüst és czofremelegitő) Összes űrtartalma is folvecudó lenno-o s mikópen ?
38. Mind azon mcllókcdények Összes űrtartalmából, melyek a még nem savanyú ezofro s kttiönfélo nyers anyagok befogadására a czefre bcélosztéso t. i. az erjesztő Bzorreli bekeverése előtt rendeltetvék a milyenek a keverő kádak, élesztő keverő edó-jyok, kdtő bárkák, lugzókádak (kukoricza és répalénél), áztató edényok (kukoricza, árpa, mamapuhitás végett) 100 akós, adóköteles űrtartalmú orjesztő kádhoz száza-lékbau arányítva, mennyi lonno adómentessé teendő :
a) az adóátalányozás mostani alapjának megtartása mollott (moly csak az élesztő czefro és erjesztő edények űrtartalmára szorítkozik) ;
b) az adóátalányozás alapjának kiterjesztésű mellett t. i. a mostani alaphoz a főzőkészülékek, u. m. a két üst és czcfromelegitó űrtartalmának hozzá-számítása következtében, és pedig:
Tekintettol mind a kűlönfélo nyers anyagokra, mind a bolmüvelet módjára, ügy hogy csak a mutatkozandó fölösleg vétetnék fol az adóköteles űrtartalomba ?
3D. A mostani 6 krnyi adó, szeszláugfo-konkint, a szeszgyártás fejlődéséhez s a bei-fogyasztási viszonyokhoz van-o mérve ? s az összes adó (G krral) visszatéritésénok elvéhez minden körülmény közt koll-e ragaszkodni? c
40. Mogcngodhotó-o, hogy jövedéki büntetések esetében a szeszfózdo-tulajdonos bér-lőjo irányában kezességet legyen kötoles vállalni?
41. Hány bécsi mázsa gabnadarából lesz annyi czclVckoverék, a mennyi teljes 100 akónyi erjür megtöltésére kívántatik? s mennyi esik abból a tulajdonkópoui ezefréro, és mennyi az élesztőre?
(Vegyes anyagok használatánál csen mennyiség bécsi mázsákban és fontokban, ugy szintén csiramalátánál (Orüninalz) az erre fordított árpamonnyiség súlya miudeuik anyagra nézve külön kifejezendő.)
42. Hány bécsi mázsa száraz árpából less egy bécsi mázsa csirmalát* s egy bécsi mázsa száraz maláta?
48. Teljes 100 akónyi erjür megtöltésére megkívántató czefrekeverékhez, hány bécsi mázsa mosott burgonya szükséges, úgyszintén boéleőztés végett hány bécsi mázsa vagy font gabnadara és maláta? (a csira maláta árpasúlyban kifejezve.)
44. Önök vidékén minő fjytu burgonyát használnak szeszfőzésre s átlagban mi annak keményítő tartalma?
46. Teljes 100 akónyi eqür megtöltésére elegendő czefrekeverékhoz hány bécsi mázsa ezukorüledék kívántatik, sűrűséget a Beau-mó-félo fokmérő szerint fejezve ki, úgy szintén beélesztés végett, hány bécsi mázsa vagy font gabnadara és maláta ?
46. Ügy szintén hány bécsi mázsa nyora répa kívántatik azon lémennyiség előállítására, mely teljes 100 akónyi erjür megtöltésére elegendő ?
47. A ezefrekeverés és belmüvelet tekintetében minő mód használtatik a megnevezett különböző nyer» anyagok szerint? éa miben térnek el egymástól ?
48. A különböző nyere anyagok az erjesztő edényekben minő legnagyobb vagy legkisebb idő alatt erjednek valósággal ell ? éa ezen különböző nyers anyagok erjtartama minő arányban áll egymáshoz ?
49. Egy bécsi mázsa kukoricza, gabona, árpadarából, burgonyából, czukorüledókből és répából hány foknyi szesz lesz (akár a 100 íoku hivatalos, akár a 40 fokú Wagner-fálo szcszlángmérő Bzerint)? ós mennyi a« átlagos szesznyeremény a netán szokásos, de pontosan megjelelendő vegyületekből? (a feleletben ki legyen tévő, hogy a csiramaláta (árpasulyban) bolo van-e számítva a nyers anyagba ?)
60. Az erjesztőkád teljes űrtartalmából (az élesztő- és mellékedéuyuk üiUiUlmát bele nom értve) akóukint hány foknyi szesz (a 49. kérdés szerint meghatározva) kerül tehát ki 48 óra alatt kukoricza, gabna, árpa, burgonya és répa czefrokeveróknél, és 38 óra leforgása alatt ezukorüledék ezefrekeve-réknél ?
öl. Hivatalos ezukormérő szerint hány fok czukortartalmat mutat a czefre akkor, a mint bcélcsztetett? és mennyit midőn lefó-zésro már elkészült, a czefeaayag különbözőségéhez képest? a ezukortartalom kémlelésekor a czefrohőfokát is Réaumur szerint följegyezvén.
62. A legközclobb inult 10 óv elforgása alatt átlag s évenkint mennyibe került egy tokszesz előállítása (a 40 fokú Wagner-íélo fokmérő szerint) tekintettel a feldolgozott * nyers anyagok különféleségéro h a szösz-fózdo minőségére? hogy t. i. üzletszeré-o vagy pedig mozőgazdasági ?
Nevezetesen :
a) hány krajezárba került a nym anyag boszerzése ?
b) a mui''kabér ?
c) és tüzelőazex ?
(''. Kentének fi kín IMztrii \zbstftid(k&mponIjdból — melyek alatt értendők mindaeok, melyekben az erjesztő edények űrtartalma 30 akótuíl kevesebb, valamint afokh>kI »untén na-gyobbszerilek volnának it, — melyek a Jj. alatti kérdésekben foglalt anyagoktól külön bözö nyersanyagok dolgoztatnak Jel. .•
63. Minő helyzetben vannak azon szeszfőzdék,melyek a szeszadót a fönnálló törvény alapján, szabad kiegyezkedés ütján vagy Árszabás szerint fizetik? és kívánatos volna-o a szeszfőzdék ezen adóztatási módja iránt, jelenleg érvényes határozatokat megváltoztatni? és minő különös viszonyok lennének itt tekintetig yocjidók? '' '' '' ''''
54. A szeszadófizetés ezen módja Alakiban, különösen pedig azáltal, hogy az adókötelezett fél adóját vagy kiegyezés utján, vagy az árszabás szerint fizetheti, — nem gyakorol-o egves adófizetókro egyenetlen ''IjUtáít?
ö.r). Egyenlő adóátalányozási alapokon nyugvó kényszerítőit adómegváltás, nem felelne-o meg inkább a kincstár szintügy, mint a felek érdekeinek? s ezen alapegyenletig uem volna-e azaltal elérhető hogy a főzőüstök töltési és termelési képességük szerint os/tályoztatuának, s a szcsznyere-mény a feldolgozandó nyers anyagok neme szerint megállapított számokban fejeztetnék ki?
(VífS kOretkeitk.) ,/v
- ^ H
A zalamegyei gazdasági egyesület
három rendboll évi fastündljt alapit axon néptanítók rósxéro, kik r, községi faiskolák kozolésé-Im.u, a eiael ösxvokapcsolva a tanulóifjúságnak e icronl cxélsxorü oktatásában magokat ki-, • tüntetik.
Ax első rendű ösztöudij ü darab arany, u II-»odrendü 3 darub arany, a IlI-mxdroudU ogy gyümölcsfa nemesi tési készület, moly áll ogy
fűrészből, egv nagy- é* egy azcmxő késből, éa ogy nyeső ollóból.
Számosabb vor»onyző közt ha az ösztöndíjjal jutAlmazottakon kívül még töblxjn in olUmo-rósro méltó buzgalmat tanúsítanak, első ós másodrendűek dicsérő oklovelot nyernek.
Ax ösztöndíjra pályázhat pnlamegyol néptanító, ki n tanítással s o nmllett a község faiskola kezolésévol foglalkozik; — valamint azon tanító is,.ki köf-ségi faiskola hiányában — vagy ideiglenesen tanítói alkalmazáson kivlll, Baját birtokán, vagy n tanítói állomással élvozósébo jutott területen gy ü ni öles fa-iskólát állit ós kezol.
A versenyzés ideje óvónk int axeptombor hó, melynek 20-ik napjáig, a versenyezni óhajtó ebbéli Hzándokát a gazdasági e;;yosüIot, elnökének iráabnn"bojolcntóní tartozik.
Ezeu ir<i«l>oli jolontkczéshen csatolandó : 1 öKA versenyző kozéléso alatti kert ogéax terülelónek pontos kimutatása, határozottan leírva egyszersmind a talaj minőségét három láb mélységig, ugy a fekvést, s azt is, mióta van kezelése alatt, s mikén közöltetik ?
2-or. Megkívántatik az iskolában lévő mc-motóknek számszerinti bemutatása, a gyümölm-nemoknok külön rovatokban, s válfajonkíntí olősorolásával. Pontosan kUoendő a csomotók-nok kora, a nomoaitós idojo éa módja.
A versenyző előnyóro szolgál, — ha a ku-tot alaprajzban bemutatja, a gyümölcsfa tenyésztésre szolgáló torülotuok beosztását, az ojyes táblákat, ozokbon a csomotók ültotósi a)rát szabatosan kijolclvo.
3or. Mind őzen összeírások, óo kimutaüsok a helybeli lelkész, ós a gazdasági ogyosülofeiok logközelebb lakó két tagja által igazolandók, hitelesitondók.
A nomesitóahex megkívántató oltó- ágak — s a monuyíre kerül — anya fák ú mindon ogycs községi faiskola számára az egyesülőt kortjiből ingyon fognak kiszolgáltatni, do mogkivántitik, hogy ezeknek kinyoréao vógott az illető néptanító óvonkint, doozömbcr hó vógoig az ogjesü-lot kertészeti szakosztályának olnükónél Arvay István urnái Z.-Egorszogon kóréeét bejelentse, 0« határozottan kijolöljo, hány, s minő alany jön nemesítés alá.
A zalaegerszegi központi kortbon a nornesi-tósi, és ogy óbb munkálatokat bár mikor mindenki megtekintheti, s kívánatra az ogyesülot kertésze gyakorlati oktatást nyújtani Aötoloz-totik.
1. , -•.''L''.JL.
TÁltCZA.
i
Volnék
Volnik e«tUlB« U*»r|V* -/ Zöld berek Uíliepcu, A» c.t kelleme» UUtAt
Síel lengetni felein.
l)a r«»k ágy, h* *■ In r&uim Níinn Ksitjn voln* | etütlO* K»bJ».mb»n
Vei t Alá utikálns
Volník bár''«;*-* «lrkere»t,
«UlyídJ ilrluU''CT» Met/cn e*l4uklnt «.''iner^nK K«*«rv, U HJMo-. >
!>• c*«k úgy, ha r> ín ''iliiira
Ui*14 ui/il.n vulns, IlUtoió Xg»lv»l Kn rtim li julua.
Volnék Wr * licgjl bírciek
Kinyílott vlrán«, Vo|(jr a ikíuik |>uuUuigusk
Plroi v»ilnS««iJ/t.

IJe <«i.k úgy, ha a» ín tittlui ■
Tú»p<lt topko lenne, Kiterje«»tett krliclvmeii (Ijakran nirgiiiliei.nl!.
kovách kAuoia.
mutatni, inegbasudtolák szemei, melyek bivon tükrözték vissza lelko viharos állapotát.
Midőn észrovotto, mily óreókonyon hatottak szavijí, csakhamat megbánta klmólotlonsógót. Gyöngyien simult Mathlldhos, kezeit megfogva, mereven tokintett szemei közé.
''ingodj vakon hódoló rabszolgaként lá-

Férj és testvér.
Novella.
(>ll A menn/aok CAsruukibau • • --boldogok IciiQuk.
I. Andor.
'' »t '' '' " ''
— l^ugj-on szomorú o történőt, Andor, <''a .
— Ei é|»en noiu illenék életünk virágcsokrába e száraz levél — ogészité ki az Andornak nu\r Htot» ifjo, uáini kosorfl gánynya| vogyítvo, küldőben gyöngódóü kiejtett szavalt.
K» uM)k uen). tévea/.lék el hatásukat. MathuJ össze rezzent b félig nohoateló, félig engeszt. ''.ú tok intettül votó ábrándos szemeit az ifjurs.
Audor -- elégedjünk inog uddig w ogy szert! U^v vijl, míg alkalmunk lusa velő Wvebbeil meg-!sinerke<liii csinos, sót ifjú, «V alig 20 óvna. «zép kerek szakálla axouüaii fórtias kinó-iMt kölusönöz, különben is erélyes, sokat mondó aresáuak. bzeinoi sötótok4 h«\íi| »sinie, mert a legszebb vi|ágv»kék jollcipó pzoktit ; de tekín-totbou.íG-- ÜArmirit ¡gyekvík oArnot, vigságot
".''l-^ff" esíiKznoiu, onnan ogy sóvár tokintetot •• rjthetni angyali arezodra, nogy megrabolhassam isteni szomeldnok csilUgtürát, — molylyol ápolhassam szivemnek egyedül s örökre érted égő szerelmi lángját.
l^lzas remegés boritá el aikait. Szótlan maradt, do szomoí elárulták, mit ajkai nom bírtak szinrehozní.
Mathild elpirult. Kis kezét, moly a harmatot motcszégyenltó, homlokára emolto s kimondhat-5». bájjal simltá hátra ssőko iürtjolt. Hirteleu, m.''nt ki voszólyés mámorból józanulva ki, menekülni óhajt, ugrott fel a szirtdarabról, s magát Andor mai^Mtaló közeiből kitépve, mielőtt ez magálu« térhetett volna, vetá magát lovára éa
egy .Ision velőd--del olvágtatott.
Andor ,-naga maradt. — Fájdalmasan kui>ott
hajába. '' %
— Ok éa ón o^yügyü, nom bírom lo-
. győzni o roijigÓBt? ~r nyögé, Onina-
gát guvv\)lva, « mint őrült bámult maga elé, azután hirtolW/ivozott.
A tolhov , ^vzoloiu ingerült szüleményei, no1 -•vyc^if.V''^XM tovxik a Mtv nemesebb «.i -
Andor r*}-.vi játóknak votto werolraót,u legföljebb egy-egy érdokos kaland kodveórt túrta összejöveteleket Malhilddal, legalább ezt akarta magával elhitetni; — do monnyiro volt ez igaz, azonnal láthatjuk, ha egy pillanatot vetünk a szívói .. ^
/ (u élot színjvadán nagyon korán önerődre volt uUlva. Környezőiben olég alkalma volt )kulnl, tapasztalhatván, inlrc jut ogy fiatal sziv, lm indulata fékei nagyon korán tójwtnek szót.
Azólot tengoro nagyon vészes. Számos örvény mollett még több szirt lappang kétes fenekén.
Kétes fonokón? mi ez? Kétosnok mondom, inert nom sokan morültok-o ol, kik, habár nagyon disztelou éa homályos volt óletök ólja; --mégis fénvsúcárt hagytak olmorUlósflk helyén. Miért? Mert érzéketleu bámuUUk nom bírták jobban felfogni. — Oh emberiségi mikor fog</. mást is tudni, mint bámulni és kárhoztatni? -Soha I Igon, soha ! ej fatumod.
Kétes az élet tengerének fenoke, mert nem •okán buktak-e abba nyomtalauul, — daczára,
,,m Ax ogyesülpt nlolnökóhoz Sóllyoy László, úrhoz Goisón — posta állomás — szoptombd"'' hónap 10-lg boórkozott voreonyzési iolontkozósok a molléjök csatolt kimutatásokkal együtt azon hónap végével a kertészeti szakosztályhoz áttéteinek, s a szakosztály ha szllksógosnok, vagy czélízorünok látja, saiát kebolóből kiküldendő tag által is az iskolát, Annak kozolóei módját megtekintvén, a» ösütöndijakat, és dicsérő ok-levolokot kiosztja eljárásáról jolontósét n néklo kiadott pályázati irományokkal egyetemben táblás jogyeók mollott az'' ogyosület olnökóhoz bemutatja, moly jolontós a logközolobbi ogyo-süloti közgy ültben felolvasandó, b a levél tárban melléklotei<rol ogyütt fonn^irtand^;" — a pályázatot, és jutalmazott néptanítók nóvsorn . pedig a mogyóíx) bemutatandó, hogy nkép a szorgalmas, ugy Á hanyag néptanítók is a fölügyelő hntóaág tudómásárn jussanak.
Hasonlóul ösztöndíjak alapíttatnak a gyümölcsfa tonyésztósi tanulmányokban kitűnt tanuló ifjúság részérő is, ós pedig az ogóaz mo-gyéro tizünkét rondboli.
A három logolső : .ogy-ogy darab ezüst két forintos, az özek után kövotkoző három : ogy-ogy darab ozüst ogy foriutos, a többi hat: ogy-ogy darab ozüst buszos.
Az o részbeni vizsga óvonkint julius közepétől augustus vógoig terjedő időszakban, a községi faiskolában, • mindenkor az illotó lelkész ós a gazdasági ogyosülotnok logközelebb lakó két tagja iclonlétóbon és hozzájárulásával tartandó, kik is a magokat kitüntetett tanulókat a kertószoti szakosztályhoz intézendő jelenté- '' Bükbon mognovozni, a átaljában a vizsgának egész folyamát, orodményót leírni fogják.
A vizsgának napja előre meghatározundó, az illető lolkósznok, az egyesület legközelebb lakó két tagiának, do a kertészeti szakosztály elnökónok is jókor bojolontondő, hogy sxükség ós. lohotősóg esetében a szakosztály is küldötto által, hogy a vizsgában részt vehessen.
A tanulók ós a néptanítók díjazása egyszorro történik.
A díjak mindonkör Az egyesülőt ogyik ol-nöko, — vagy ha távolság miatt oz nohÓMÓg-gol járna, — az ogycsülotuok a jutalmazottak-hoz logközelobb lakó tóg tagia és az illotő lelkész által, — a községi elöljáróság b a tonuló ifjúság joíoulétóbon — kézbesítoudők.
Ezen szabályok nyomtatásban a mogyoboli minden egyes közsógnok közhirrététel, a nén-tanitóknak pedig tudomás ós a tanodában nyíl-
ván«w»> kifüggoaztvo looudő fohptytá^ vágott a mogyo utján# mogküldotnok, ogysiwrsmind a szaklapok utián is torjosztotnok. - Ak 1808-ifc évben inár közhírré tett ós ául-•jában mindan óvro bzóIó hirdetmény o f. óvru azon hozzáadással nyittutík mog, miszorint a m. kir. földmlvolósi, ipar ós keroskodolmi ml-nisteriumnak ''"Vimo 8zán> «d«11) — «" ogyo-sülot rondelkezów alá Iwcsjltott — kegyes odo-mánya kövotkoztóbon; a községi faiskolák ini-volósóben, — do különösön a tanuló ''Íjaknak a gyümölcs-tenyésztés ós nom-iítósboni oktatásá-ban magukat kitüntotott nóptanitók, köxsógi birák vagy loll\észok résr.óro o f. 18ÖÜ-ik óvro, három v&tiőnydlj tflzotett ki,joloson: 100 forintban, 2-ik és 3-ik f>0—50 frtban.
Ezokon felül nagyságos ós fíJtlsztolondő Tal-lián l''ido urnák n Jiépííkolai növondókok jutal-maxásám Adományozóit 10 dafib ozüst 2 frtos, ezen évben is, gyümölcs-nomcsitésbon ügyc»sé-get tanúsított iskolai növondókok között fog kiosztatni. .
Kelt Z.-Egcrszegon, 1800. jun. havában.
A ¡wíamogyoi gazdasági ogyosület mogbizásából
SALKOVKJS KAnffí.Y, ogyloti titkári''"

Heti szemle.
Juliim 3-án
186U;
(Bfi.) A poitvárosi lány árva ház építóso 122,19.") frtba körül. — Türr István liiraxorinl konstantinápolyi nagykövotnok van kiszomolVe.
— A''magyar-fiumoi hajógyárban naponkibt 550 munkás dolgozik. — Suoz csatorna Unne-pólyos megnyitását nov. 15-ro halasztották. — Shamyl, a hiros csorkosxvozér Konstantinápolyban van. — Ohyc»y Kálmán ák autono-mikus egyházi képvUolŐJÓgról lemondott. -1-Mondják, hogy 2 krajozáros postajegyek bo-csáttatnik ki, molyen nyilt rövid Uzonotokot lohotno az ogésx birodalombar »xótkUldeal. — llaloton-Fürcdon Erdélyi Náo/: tonokar^ mfl-ködik Szögödről. — l''otőft . kfiiteményelhe* Székely ós I>otz fostószeink illustratíók kószi-tósóvel bízattak mog ax Aethoneumtól. — As Oixtrák-magyar állam hadsereg én ok sxtlkBÓglote 1870-ro 78 millió ós ogy sxáxoxor torintból áll.
— Magyarországon jolonlog 002,730 kövotvi-lasxtó polgár volt összoirva. — Kovács Zsigm. ]>ócsi püspök aug. 16-én sxontoltotik fel l«jiteí-
kogy belsejökboa a felvilágosodott lét fáklyája lobogott.
Vak végzet I ha csakugyan to vezetőd a világ forgását, ugy oporáltasd magiul; mert l''haiton-ként nomcsak lopcrzseled szivüukot a hajunkat de gyökorestől kiforgatsz bennünkof.
Andor szivét azonban, ugy a Bamvodólyek viharától, mint ax olfajult romlotuág tökélyeitől mogőrixó. Nom tartozott ő azok közó, kik nyegle pnhálkodAsban ós öriikös sommítovésl>on lelik főelvökot; sőt fórtias bátorság, — oróly s egész az önfeláldozásig nomos részvét omber-táraai balsorsában tovók főbb vonásait iollomó-nok. — Mindozokot azonban mosszo tiilhalatlta lovagi assága.
Míndezon vonásokat majd elsötétité rajongó kapko<lása ax eszményi után. - • E tokiutetbon nem bírt önállóságra vergődni 5 »Kidig ox lényo-gaa bofolyással birt, ugy kül-, mint bel világára. Elotiitia o rósxbon el vala tévosxtve, do sxivo romlatlan volt.
E« a szív sxerelomro von toromtvo. Amoly sziv nom képes szeretni, fokonkint moghidfgül; a világ iránt fogókonytalan lesz. Ilizonyos nomo ax érzókotlon olkábultságnak fogja ol, — hogy lassankint egészon a ridegség éa hideg fásultság kérgével vonja bo. A bzív meghal.
A szorolom ax, mi a szivot villanyos mozgásban, jótékony működéiben tartja, ólotmonotét reiidozi. tulcsapongásait a józanság hatilrain, — lekötő hatalmával kodátoMa. — Hol a sziv sze-rolmo iotóai az egyén életét, ott az élet áldásos s magas rendoltetósénok mogfelol.
Do a szerelem kíiszónftvény, moly csakhanmr felfut s míg indája támpontot ór, rondosen 11Ő; do ha magasabbra nyülott, mint karója, a mindinkább hosszabbodó szár összo-visszakuszálódík, a kuszált növónycsomó elfogja alsó részétől a nap éltotő fényét s az csakhamar olfonnyad.
ki azonban annyira szorot, mint Andor, ós oly igazán, — szóróimét könnyön a mérséklőt korlátai között tarthutja.
A táj a a lonyugvó nap egyikét nyujtá axon képoknek, molyok nemcsak og)- ábrándos ifjúra, do egv higgadtan gondolkozó férfiura is mogrn-gadó hatást gyakorolnak. . , í, <
Egy nom épon mugas, do tőlünk szemközt fekvő oldalán meredek sziklán állunk. Egészon ormán llrogszorü mélyodés van, moly folott ro-inek faragású fohér márványkoresxt áll, 0 fol-iránsal : .ltóxs a."
E kcnwzt orodotót, vagyis a volo egybekötött mondát érinté fenebb Mathild.
O a kereszttel ogybokötölt történetet csak mint egyszerÜ szoinorá mondát ismerte, moly bou a szerencsétlen Kózsa magát a s^irt fokról, hol jelenleg a kereszt áll, a hullámokba ülé. Do ki
volt a szerencsétlen leányka s miért lőn öngyilkossá, azt Mathild c»ak sojté. Andort, ugy látszik, közelobbről érdokolto oz emlék; ex okox-hatta e keserű gúnyt, molylyel Mathild szárait félbeszakitá.
A sxikla alatt tó hullámzik, egyhangú lőcs-cunásaival zavarva a esendőt. A tóból miutegy szirt folytatásai morodnók elő a logurult szíku-darabok. A túlsó parton magas, erdős ormok omolkednok, —• melyok a lonyugvó nap blboir fónyóbon úsznak, visszatükröződvén e miutegy vógtolonségbe nyújtózkodván a tó belsejében, a mint a rodősödő hullámok meg-megindítják h4 kéjKikot. Balra elláthatlan nádas nyülik cl, — melyből olőcscndlll a bivalycsorda kolompla, majd a dobosgém bömbölése s a halássó gélya kel''ipcléso töltik be a léget, végig futva * tó hossxáu s sokszorosan viszhangozva a« erdők mélyéből.
A tó folülotén szorosan a hullámokhoz lapalva, ogy halászcsolnak slkamlott tova, ide-oda cxir-kálva, b nom halászni, — do valamit szemmel tartani, vagy keresni látszott.
Egy vadászkürt csengő hangja, folexvo ax ordők viszhaugját, mogváltoxtatá utiát. A fen» leirt morcdok kziklától jobbra csekély öblöt képezett a tó, — melybe a kis jármft Ugycseu repült bo.
Ax öböl partján férfiú jelent mog, — kinek azonban az est homályában csok kórvonslaít bírjuk kivonni. Fegyverét a vadászkürtjót a csolnakba rakta. 1
— Még ma otthon koll lonnünk, Jánosi hangoztak folónk szavai, molyokot tisztán ótrt-hottünk a beállott csendben.
— Ax bajosan losx meg, nagyságos ur.
— Doha én akarom -— vágott hovesen közln-.
A Jánosnak szólított csolnakos nem válaszolt,
vagy nom látá tnnácsosnnk, ollonvetóst tenni, vagy épon haszontalannak.
—• Itt van másik öltönyöm V — kórdé a férfiú.
— Igen, itt, — vu|t a rövid válusx. * ;
— Ügy nom mogyünk haza — mondá pillanatnyi gondolkodás után, és öltönyt cserélt.
A kövotkoző pillanatban ólos sikoly tás, majd nődig hangos segély-kiáltás hangxott a s«rt felől. Ezt lódobogás és u logvadabb horkolás követé.
A férfiú nom gondolkozott, — hanem rohant axon helyre, honnan a segély-kiáltás, hangzott'' Midőn a morodok szóláro ért, ott ág**ko<k4t cgyonoson a biztos halál torkába rohanó méo,
magával ragatlva a félájult MathihUt.
(Koljrt. kör.)
VEltllAs (IVIII.a
gonibnn. — A^dolegAtio jul. 14-<5n ül össze. — Vukovich Sebő Fiuraóbon van. — A kelet-lixsini oxpbdltio május clojón Cochín-Chinában volt. — Qr. Károlyi Alajos jwwti palotájában <%y olv Ülfclicly van, moly 11 ozor írtba Jcorült.
— A l>udai orarAgbA/. három emelotcssá épül.
— JJ<$cabo várják a portugál király nojdt, Viktor Kmanul király leányát. — Fraueziaorezág ¿8 Algírba küMundfi nyomtatvány b ártimus-trákért 2''/, lattal ti kr. lizottotik juliua l én élotbo uj szerxMé« alapján.
Hirek.
— Nagy-Kanizsáról több polgár 1W-j «zörményi l^Uzló airomlékéro ''20 forintot kUl-, «lőtt, moly ttwzog gyűjtés utjá« tizottetott
! — Meghívás. A „Vasmegyei Deákkör" tagjai tisztelettől felkérotnuk az iránt hogy a folyó é. juliua 5-én reggeli 1» órakor, a mogyoi bizottmány! gyűlést mogelözólog, a „Szarvas"-'' hoz czimzutt vendéglő nagy toromében tartandó közgytdésou a párt sUrgó* érdekében minél oxáinoutbban mogjolonni ■ziveskedjouok. Szombathelyen, 1869. juniua 24. Az olnükség.
— A inogyoi gazdasági egyesület julius hó 4-én reggeli 10 órakor Szombathelyen a mo^yoház nagy Jeromében közgyűlést fog tar-taoKSághy Mihály, az egylet alolnüko.
— A nagykanizsai főtéri Kiss lélo ház cWU tátongott árok bofedése toljosittotott
— Zalamogyoi oknyomozó történolmi társulat szervozóso van kilátásba holyozvo, üdvözöljük! a történoti novozotosségben oly gazdag megyét, mint Zala, régen megillette volua ily élotro való cgyoalllet szervozéso és működése.
— Bizton forrásból halljuk hogy a csurgói jeles dalárda az orzságos pártoskodáB áldozata lőtt, a feloszlott, és most két dalárda akar löto-sültil az egy mogbalt után; hej do ismerete« ám az a kürUliuénv, hogy két csecsemő nom ér fel egy tapasztalatban gazdag éltosebbol.
* Az aratást Szombatholyon éa vidékén mogkozdotték s már minden irányban látni lo-hot a kepéket, érmésünk a középszorüuél jobb, .a szülő is igeu szépen mutatkozik, fc ha jégverés ttem tesii tönkre, ugy a tavali termésnél szint« több hordó töltetik meg. A burgonya és kuko-ricza potllg oly gyönyörűen mutatkozik, — miszerint alapos oknak van hinni, hogy várakozásunk folott jutalmazandja a gazda fáradtaágát. .
* Magyar szinéssot. Tegnap, azaz június 29-én végződött be az olső bérlőt, s újra ») időjulAwa ismét Mrlot nyittatik. Óhajtandó volna, hogy a szö szoros értőimében jolia társu-
lat tfimoges pártfogásban részesüljön. Színésznőink között művésznők is vannak, kik a közönség kcdvoRczoivó lettek, úgyannyira, hogy olőkelőbb házainkhoz vondégekűl is moghivat-nak, a drámai szero|M>kben olső helyet foglal el a szép készültségü lMiilippovicsnó.— mit mondjunk Nómothynéről, o azinpadi fferpetum mobiléről. kinek minden tagja mozog, ~ minden izmával kifejezést ad szavainak s lolkot önt holé. -- Váradi Antóniát, u kedves kis alakot örömmol szemléljük a színpadon mind drámai, mind népazinmű és vígjátékokban, — azonban habár hamis azomei igézők is, o hamia hangot noui szeretjük, mit alkalmunk volt egyik éno-kébon hallani. Szontgyörgyiné, kcdvoncz csalogányunk betegeskedik, s mégígnom tudjuk,ki kényszerítéséi) >1 lépott fol kedden „Fortnnio dalá uban boküfitt nyakkal, — azinto sajnálluk azogénvt. Kecskéané hírea vén asszony egyiránt.
— A k ob z t h olyi orsz. gazdasági felsőbb tanintézet hallgatói közül többen, — kik folyó tanév végén (Juliua hó 31-én) gazd. tanulmányaikat bofojozik, alkalmazást kerosnok. Alólirt igazgatóság minden ex üg)beni küzvotitéero kéazaégeaen ajánlkozik. — Kesztholy, 1869. évi juniua hó 20-án. — A keszthelyi ''orez. gazd. fülsőbb tanintézet igazgatósága.
— Nyilvánoa köszönet. Alélirt igazgatóság kötelozvo érzi magát w uton is háláa kö-azönotet kifojezni: Székeafohérvár éa Veazprém t. polgárainak, a kisbéri és bábolnai Allamja-vak igazgatóságainak, a veszprémi püspöki uradalmak jószágkormányának, a veszprémi káptalani éa nagyvázsonyi uradalmak intézó-ségoinek, a zirczi főtiszt, apátságnak, a balatonfüredi fürdő-igazgastósignak, a balatoni göz-hajótáraulat elnökijének, éa a déli ca. kir. szabadalmazott vaspályatársulatnak, azon szi-vélyoa fogadtatás-, illotőleg hathatós támogatásért, molybou ft keszthelyi orsz. gazd. fölsőbb tanintézet tanári kara éa hallgatói a f. hó 6 tói 13-ig rondozott gazdasági kiránduláa alkalmával a font tiaztolt városok, táraulatok éa igazgatóságok által oly olőzékony éa hazafiúi módón lámogattattak. — Keszthely, Í869 ik éri jun. hó 16-án. — A keszthelyi orsz. gazd. felsőbb taniutézot igazgatósága.
— Hirsxeri n t a N.-Kanizsáról a pályaudvarba vozotő utaknak az önuiogadóztatás ölvén leendő kiépittotéso a ministorium által on-godélyozvo van. Kszcrint tehát aján(juk az illőtök tigyolmébo az utkíépítés torvét szákavatott omberokro bízni, a szükséglendő pdnzösszognek megszerzése iránt jókor lépéseket tenni a az árlejtést mielőbb kihirdetni, hogy valahára jár-hatlan állapotban lövő közlokodéai ut a koroa-
kodolonmok és általában a kör.lokodéanek átadathassak.
I''iipun k előhbi számában közlött t. munkatársnőnk Majthényi Flóra költoményó-következő aajtóhibák fordultak elő : (wlik szakasz, 1-ső Bor : E fÖldro helyett : A földre. K ik »ziikasz, 2-ik sor : szAni helyett : azflr. — U;;yanott 3-ik aor : bonezolgntja helyett : bor-»»Igatja. 23-ik szakasz, 3-ik ««>r : Mint cgyon-kint helyott : Mind ogyonként.
IJoldogult SÜMEGHY FERENCZ «rczkdpóro mogrondoléat s illotőleg olőtizotéat tottek:
Mogr. Kixetctt
X. Kovács János ur ivéu :
Fűzvölgy! iskola.......1 képro 1 frt.
Németszuutmiklóai iskola . 1 . 1 . Homok komáromi iskola .. 1 „ 1 „ Nink János Korpavár. ... 1 „ 1 „ Kovács János Laugyiz ... 1 „ 1 „
Uodína János Palin.....1 . 1 „
Zathureczky Ford. Palin .1,1, Aláirt kép-inonnyiaég 164. 1 kifizettetett 252 forint, mely összeg a nagykanizsai takarékpénztárnál bofizetve van. — A tiszta jövodolom a nkanizsai főgymuasiumnál léteiitondő .Sümoghy Feroncz alapítváuy--ra fordittatik.
Kelt Nagy-Kanizsán jul. 3-án 1869.
BÁTORFI.
JSTyllt. pósta.
— Z.-Egfm*oj;ro. Serami ««m J0U{ levolo <rt«|. miben nem Int<ixko<lhetBnk.
— A „Kfililmlve« UrguUt* sUpM*biljr*U jOrSro hots adjak.
— Kelhívjuk Upank t. iouuk»lir«»l», hogy bce«e< ilolgo»«ulkk»l beanflukot mlníl többuttr íelkereinl iilvoikedjcaek.
(Egy ügyes s jé bizonyítványosad ellátott férll Uiakn«-» szolgálatot korc«.
— Gombos llortalan „KrÓHltö Itala* folyton kapható Wajdits Józsof keroakodéaébon, használati utasitilssal együtt ogy üveg ára 1 frt.
— Dr. Pattison híres .CHiísWflttnjn'' azinto eholyütt kapható. Ára nagyobb 70 kr., kisebb 40 kr.
•J E rorat «l»tl könl.Htokíri folol3»»igot uern
TÍIU1 » Hierk.
ÜZLET X - 3E3C I R N O K :
— Egy falusi lakháx legalább 3 szobával
éa néhány hold földdel örök áron, vagy pedig nagyobb birtok iu haszonbérbe kerestetik; — bérmontea levelekl>on a körülményes leirással értekezhetni Szalmay Antal urnái Stombat-holyon.
— Wajdlfw Jó*Htf könyvkoreakodiU«)- éa könyvnyomdájában Wbb gyakornok vétetik fel előnyös feltételek mellott,Tciknok a kellő i»ko-ísmorot- és képzettséggel kell birniok. llővehbcn akár személyesen, ukár lovélílog értokozhotní.
Legújabb elismerés a legnagyobb figyelemmel.
Kik ezen bajokban szonvodnek, uiveskodjenek ezen forrást mogkisérteni, mely az utóbbi éven több Bzázozer, éa o gyógyszer feltalálás» óta
millió ogy ént gyógyított ki o botogi»égből. Udvari szállító Hoff János ur központi raktára Kilrntnerring 11. IJócabon.
Béci mircdui 7. tSCO. Aklaíl o»cu ctodilaU» míltJ etet inagAt clÓadjA, mluUuahlhoteUeuiiglg elöjöU beteg«íget több ¿» ÓU iicnvcdlciii, g mltiltlolrok. be-C>(lleteinm*l meivu» *«! illlUoL 15 ári« ixenrodlem fol/-tonomin »* arAnyírMn « kapesoklbaaM»3 gyomorgfitc»-b«u, <t»if/Ul»u«(tgí« míg kíiSbb boiiijott i.iellfíjd«-lomli»ii, »limUUn cietet liatiailUm fal, ul haouoj oen volt, mlg vígra o»ctlcgc«en láttam irtadtve ílelem feoo-UrtiUbox rgy (Igyea orroa Utal, kl a Hoff-fela Uallu vgómiigi lőtt mint bauuouicrat aJduU, ug/»»''»to a lloff filo MaUt« eKí«u«gl cbokuliJit éa ilalila-boubool nilutin knellbeta^iígben la •>enre<lt«m. Hihetetlen volt betogtígemnek kdvetkexő gyógyuliaa | minden űvaí MaUta-klvonat, minden dobox inaUu-ebocoUdi luditi meg »¿remet, amely útin naponta orCmhAs jőve .''trigjat nyertem, a klxicnvedt totem it aalrem egíasaégat nyert, minden amit íroxtom átráltoxUtott ia büroin bit alatt eg.i.xx.''-gei lettem. KrtaxBnrtm Ixtenemnek a megnieotí»t é« ajánlom lalkllameratoaan mlndcaklnak elönyöaen a IIofT-fél a kéixlluiényoket.
Kírem a további kaldemínyít 18 Ova|( MaUu kivonatot * font chokoládi ■ 10 doboa bonbont, a legnagyobb tlixtalattal Kom Henrik m.k.Or.llaUhyinyl Jdxxaf jdixág IgaxgatJja.
Arak: MaUu-kl»onat ofáaas4f aör Ureggfl i* ciomagoUxaal i 0 üveg 11 frt 70, 18 övag 7 frt, !Í8 üveg 14 frt, 68 Üveg 27 frt 80, HO flrag Bö frt | -Maliu-agííiaíg-caokoUdi Kr. 1. agy font 8 frt| Hr. II. ogy font 1 frt 60, öt fontnál flí font IngT«». «» iontoál egy ¿< egy negyed font MaláU-cbokoUJapor cxecxemGk axámára; a bláayxá anyatej p<Stlá*ára 80 ¿i <0 kr. Moll-maláU-bonbon* CO és 30 kr. Minden BáaabSI.
A vnládl udvari Ualita-klvonat ''agiaxaágl >8r-Matata-egíiuígl-ebokoUdo éa KatáU klyonatu bonbon* eiupáu Hoff Jánoinál KKrntnarrlng 11-lk tUm kapható lliejbnn.
Kapható I''rxtan Tflrök Jáxaof gyitymrinaH Klrályutexa 7-lk ixám. Laltnar ét UrUnwald. — N.-Kanlxxán kapliatá Itonauborg J. <i Watlltoh J. — Hchvrarx Adolf) Koxonberg Faranex áa KalebenÜM C. uraknál.
Nigy-KaaUta, lfcMJU jullux ^-án.
L''tolíi tudodtáiuuk át." a gabvna, kUlSnSHn buta ílinkQlt Uiletnek náxett olS, ét Jó árjrt vitetik. Ax vaxuti menetrendnél koraaobbaxár megy a tehar-axálűtó vonat Trloaxt ¿1 OlxKorxxá« feló, mint nyugat, Námetoyeiág U Ualratla feli, hol agyrixxröl momentán axllkaéglet vau, mXtriUxröl ax aratá« nem falai meg a kívánalmaknak áx Így a buxaáruak amelkedéia Indokolt.
Ax »rak követkeiSleg ¿txleltettck i
PiaozI hetl-vásárl kelttárok.
NAOY.KANiZSkN, Juliu. U-án.
Alió-nuiitrlal mi ''CnkíiiL Tsrmányek s 11 u r. a Ha—tó fontox 4 frt, ¡10 kr. — öi^-aO.iut. 4 ír. 66 kr. «7-B» fia. 4 frt 70 — kr |to •« —7''J fut %2 (r. ik) kr. 1.''->i0 fut. ''J ft. 70 kr — X r p a icrl?>x<"iiuk, 70—71 fnt. I fr. -r- CO kr. 71 — 72 fal« \ írt. 70 kr. Ar''pa k«»i»naóg«*, <JA~0<5 ft«. 2 fr S''i kr. Ö7-ŰB fit* 1. frt. .10 kr. Kukorlcxa 1 frt pl kr., 2 frt 36 kr. Kukorlcxa ulaxx (cilnijuantlu) 3
TTZT
Kr. Zab 41—46 Int. 1 Irt. 00 kr. 40-47 fn». 1 frt 00 kr. P o h • u k a 00—0» f»«. 3 frt, — kr. «0-86 fu 8 frt. ''it kr. l''aixuly febir a frt 60 kr. l''aiauty, Urka 2 írt. »0 kr. Hiéna máxx. — frt. kr xBlma -- frt _ kr.
Bécsi pénzArfolyam, Jul. 2.
f>7o motallquoa 02.10; 6% nem*, kölcaöo 7Ü.16; 18GO-k! álladalmi kölcsön 102.16; bankrészvényük 7.51; hitelintézeti réazvéuyok 295. ÍK); London 124.35; ezüat ágio 121.57; arany darabja 5.87 kr. _
Vasúti naponkinti menetrend:
Iudul N.-Kauliiáról llaroa feli röggel 1 ára 65 perei.
■ h . . dilután 2 óra 25 porol, • • lluda a reggel (i óra — »
■ • . . d. u. 1 órn 22 perci.
■ ■ . . oiivo 10 óra 67 .
Trlext
regg. íóroífi délben 2 óra 13 regg. 6 óra — . . éjjol 11 óra 20 Sopronig dilután 2 óra 20
Hic.
é-k. H.-Kanl«*ára Üarcx . reggel 4 óra 1
, Ï/ , délben 12 óra 30 .
, , lluda felSI reggel 4 óra 23 .
, , , , délb. 1 óra ti porex.
. , . . e»tve 8 óra 63 „
, , Trióit . dilb«al2 óra 62
, . , a aito 10 óra 36 .
, . Uic« . reggel \ óra 10 ,
. „ . , exto 10 óra 18 .
. . Sopronból délben 12 óra 42 „
Heti
Jalluo 4-tfl 10.(8
líi-iekeU- MollU
»7, ¿rat
aollkui nap Ur
S
rotaatánx Ur
ÏÏT
| napt
odjatok a hauU prófitáT MáU Vit, 16—ff.
Yaûîîirxrmïïc T"" BT «KST
HW8 VUaoa ap. Cxlrllla
Kedd Koalái Kiajái
Pxard. Ylllbald p. Bixter
Cili törtök Kilián p. Olllyi n
Péntok Lukraex. ® AnaU.ll
Siombat Amál *xQx_. Ilma, R.
w
1 S
SS
3
M
Felelős szerkesztő: Wajdits JóTflőT Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.
Kovácsolt vasból készült, a cs. kir. mérték-Jiivatn! által Bécsben megvizsgált és bélyegezett
népyezöfíU alakban, utolérliotlonok biztosajig-, pontoaaág- ((d 8/ililrd.si\»m nézve,
llott.
Hordáról 1 2 3 6 10 15 »0 26 80" 40 60 niáxan. Arak i 1 »7 21,25,30, 4&7 56, 70, 80, UO, 100, 110 frt.
E^ymuty mírlcfl«k 16 óvi Jótállái), ciekhai tálc^tk.i lulndon lliletic i minden riilra t* bannáUlra alkalma-»ak, telixiiiierlntl utailtái ixaríut-llon''erő i 1,2, 4, 10, 20, 80, <0, 60. CO 70, 80 font. Arak i 71. ÍJ, 7.60, lg, 16, Í8T3Ö, 22, ÍÍ2Í JÜjSÖlítT Állat wérlfflek (10 órl Jóiálláa) vert vaiból, ökrök, te-lienck, lerttiek, borjak, Jubok, továbbá kliobb kóx '' onlk, taligák itb. megmóréiérc.
llordar3 i 16, .20, ti\ 30, 40 máxia. Arak i 100, lK^lbO, 180,200 frt.
k"il«t Iiilkol, aionban a ixtlkiégei lulyokkal. Fakor-Iáiul i< lulyokkal minden mérleg 16 frttal több. Vaj-korláttal ál »ulyokkal 60 frt ói feljebb.
Siáiad-fcldaérle«* vart vaiból, a bld- h fordltó-ni''l-úal rgyíltl, l.xló<ágilag hlteleiltcit, 10 ivl Jótállái. Mag-iorknli koraik »agy több darab ilbM megmérAiire. jiorderö : Ml 00 70 »0 100 120 160 170 ÍO0 máxia. |..k ! 640 9Q0 840 fh) 760 tií
- Továbbá minden kigondolható , bármily iierkeicttl
pártogak áa lulyok. 4 Kgyenauly-mérleg.
¿74 7) . BXJaAMYI X-«. és "JL''J^JEl&J^J. <
íiiórlea- és mérlegguly gyára ós hidmórloü épitő intézete Bécsben.
Főraktár rWtftdí, HltiKergHaMe \r. ÍO.
Vidéki megrendrléaek » «laa««g bcWSIdéae vagy utánvét mellatt «ionnal teljailttetík.
1
Birka eladás.
Fackh öedő cr botfai bérjószágán ^fcO db lOlrlca. van eladásra ki-túzvo, ezekből stOO db tenyésztésre alkalmatos anya és 20 db ltos, továbbá
180 ürü. •
Az eladási feltételek megtudhatók :
alulírottnál Botfán, u. p. Zala-Egerszcg,
a szeutiványi ós szentmihályi vasúti állomáshoz egy órányira.
Bőrcsök Antal,
ispán.
(296—3,1)
HÀASENSTEIN & VOGLER)
A nmuiccu- iKxpcdition,
WIEN,
Neuer Marki Nr. II.
Hamburfl, Berlin,
gJohaalaitr.I4. Oertraudteuatr. 1.
Frankfurt a,/M.
groaao UaUuuUau« 31.
Basel,
Leipiig.
UNTSEIRATEÍ
werdau j>ron>pt varmlltcll - unler Berectiaaafl «. 4,
I» dia
/oituu^uu ttllur Lftudur. F/eiUtt«» vtriWefcMxia gralii hVíumo ¿BuogobUttar j*4* laumivo. ''Rabattr^tlMJW, (in »<k d.n M dM
¿•iuinfu (ahwJu Anoncon. ! »!*{.«>> auI WukmJ.
vorhw «j OlaaaUa
Gefertigter ¡at In der angonohmen Lage, elnoin J''. T. Publikum mlUhellcn *n können, da*s
Ii GARRETT ÓC Sohn*
toerülimte
Säemaschtoen
iu vollständiger 8 o r t i r u n g
«in I.nger «lud und können «ofert fort «crilcu.
Locomobilen
mit vergrößerter Keaorbtlrhso und VorwKrmer oIiiiq besondere Aufrechnung vorsehen und wio bisher con-stnilrt «erden, dui llrenii-Materialverbraueh «uf da« geringstmögliche Hui reduelrt und dir eflVtlve I.cl-»tungsflhlgkcit viel gröMer, — als nominell nnyo-Ko''ion Ist.
Dreschmaschinen
im Vorjahr« schon durch Qnantamdrusch hol vollkommener 8ortlrung de» Kornea vom Btroh und Htnm und durch Dauerhaufllgkelt excllllrend, wurden n«a verbessert und 1st rlno Mustermasehlne, wcle(io bei der l''robo 76 Presaburger Melsoa iu oln( r Btundo go-droschou, bereit« nugokoinmoii-
Ferner das durch ihn im Vorjahre iu Ungarn eingeführte
Samuelson & Comp. Getreide- und tiras-ftlähinaschiiieii
Mustcrslttoko vorliegen. - aiolchscltlg bittet Gefertigter das P. T. Publikum, Ihro Aaftrfgo «uf lt. Uarrott & 8ohn''s l.ecomobllen und Dreschmaschinen, auf 8amu*Ison» Mxhinaschineu, und auf einige iu dou frllhorgolleferten Maschinen crforderliclio Kraatastllcko II.« Je eher »uUmaien *u lassen, damit nllon Anforderungen iu gowohnter PUnktlichkult entsprochen worden. (203-8,
DAII! I/M7Á ^''v"''nKfn''cur u- Generalagent für Ungarn und Oesterreich der Herren Maachlnenfabrikanteu It. (iarrett & 8ohn''e TÄUL ftU I ¿U In Lelston. KngUnd._Pest, WalLnerstrassu Nro 89.
Porosa királyi ndvarl kaldS.
ROSENTHAL H. bécsi (Qlycerin gyomor-ital-készitö)
GLYCERÍN-EISEN-LIQUEUR
melyet a* udv. tanácaoa is orrostudor urak
0 jipolzer, Balassa, Vlszánik,
ngyssinte a fS-orvósok
Kovács, Löwy és Dr. Lenk
(Háil orvosai horc»cg8chwarsenbcrguek,)
sárgaság, vérvcHxtt1«, orőtlonsóg t(« női bnjok 9.I-lecu, meggy ór-öd&Uk után jóváhagy irtk. — Kapható ltoscnllinl II., Praturatnuwo 24-dik b/jVui, ugyazinto ím oastrák-birodnlom majd nundun gyógytárában.
Egy nagy flveg Ara V. frt. — kia l.íJO. Pótlók-raktár JWcsbon : JolífWel». p»*dt, Tuclilauben mm Mohreui Wllhelm Raab, Ftadt, i.ugek »11111 schwarfcu Illíren; Dr. Joa. Glrt-ler. Htadt, Krclung Nr. 7; Alit. v, Weldhelm, Ktadt. Ilim-melpfortgass« 17; Helnr. Jeaovlch, Wollsello! l>r. Johann Lanat(Oh.Wiednrr llaiiptstraasc,«urhell. Drclfaltlgkrit, lüafl BraaU,Josef»i«dt, «uin goldciu n l,öwer. ; V.HÜffcr. G Laudstras.««, Ungargassc Nr. 12; A. Vólk, Kudolfshrlm Bchönbrunnerstrassu 1«); J. Pohlmann Kohlmarkt ; F. KiwnhSuacr, Marlal llf xur .Marlahill.-
linktár a birodalom gyógy táraiban : IHpot!.. Telt : Jo''ffv. Tötök, ium hell. Uelst; Ulr.li. ¡J.sovlt«, pliarmae. und Uchnisch-ehomUohos Iiutilul • I)r. 0. Wagnff, "iiiii Kriehspalatln; F. Formágy!, aur Ma-jrla Mntter tlotte»; Elienltadt. Kr. Urlts/nor, sum Ht. Bal-I vator; Gr.-Kanliaa Joscf llelus; Cail l.uvák s-im schnar-L icu Adl«r ; GUae, Kran» X. t-''trchlr, aum naf. Könlg J — 1 Ka^onvir. J. Maiku»; Oídtnburfl. Au-lr. Uciey, aum
!Kiinlg v. Ü''pgariií Stcinamangcr. r''r. i''illich *áin Auge llpttc» i Vtaiprl«. k. Kwaimajr aum >cliwar«- n AdUr; ZaU-Egtrszeg. Aot. UaA. .
Traugott Feltei
UÍcj. KKrntnerrlng Nr. 2.
általános árjegyzéke Papiros
nyomtatványokról
Angol levélpaplros, teUnís iserint Ili», bctU vagy korOuAval Ingyen
nyomva. 100 darab nyolcsad, velln, fe-hér 40 kr.
ugyauai 100 drb boriakkal 65 kr. vastag kettfis simítással vagy vonaloi-va 60 kr.
ugyana* 100 db bo-iltékkal 1.60 kr. nogyedrét, velln 80 kr.
. vastag keltűt slmlUssal vagy vona-losva 90 kr.
100 100
100
100 100
100 100 100 100
100
m
Mint haszon-adó njánltatik
LÖTZ H. 0« PESTEN
váczi-nt 40;i. h*.
kézi sziillitó eszkftzflk
inindou ulkttlouira hnaíniillifttó iuu«tUing ul nom őrt olónynycl, kUlü«tWM)n fíildmunkillatokra
* kézi taliga (araerikai navybariow)
divrubju 5 <''w fiU forint o. <!., nntolyböl iv gyár naponta kótazilz
darubot kót>/it. (204—10,9)
nyolciad, kdlöuliöxű oainos ssinnel 00 kr.-ujyanas 100 lalnes boritíkkal 1.20 kr. borítok belOl ciines-vo 66 kr.
angol levíl - papiros dlratsierU monogrammal 90 kr. ugyana* boritokkal 1 frt 40 kr.
Utogatájogy elkísrlt-m egy perci alatt 60 kr.
kcttSsMnyO, lltogra-phla, mesterileg kí-ttltre 90 kr. 1 db dombornyomá gíp ncv- 6u
(símmel 2.60 kr. 1 db önmagAt nodvesltd itain-
plglla 6.60 kr. Keltel-fíle Önnedvc»lt4 Iróizer, Iroda ssimllra s utaiisra, egy db hosultartosilval, KXl darai) tollal 1.60 kr. 1000 , .''rab enyvezett Uvélaark
tn''f/on> J nagyság tfUivs Slcrlnt 1.G0 kr. óOO dsrab ugyanas 1.20 kr 1000 legújabb,. mint a ptClét-
vlai; a.60 kr. 600 db 2 íiu Kgy doboa 10 kr.
. » vlr/gpccsítjegr 10 kr 12 toeiat pat.-ft awíltoll tUi-n-
kítWo 26 kr. 1 tuciat tollr íAI, 1 : 11 fi kr. DV Síim1 t, sp <-£1 leveb k, .uj.idenueml'' nyop''rSány, pe-csútnyonu''V, .letí sM£»l<i köuy-gviri áron ssolfrí''.tatlk. Postai knidhet-
uk. II, -akol/U - I.
Kltmtiyirrinj-Y. „egonlllier doni flrasche-IIaus.
Nr. 8. (237-12,-i

C OIMHMMHKlOvKXMMH KM11 H>(>( HH''iH HÍ1H H))><M HM><X>000"HHK>0000<>OOiKK)00*)001H>0<>00000<Ky.XXKK>00000000<X>00 o
8
EGGEE TESTVÉ1EE

PESTEN
Dorottya-ntezu 4. sz. a., a „Magyar. Mrályw fogadó
nioUett.
B £5 O 8 B Hl K ,
Kiiro Utorriug 2.
rógiaó-gokot,
» ''eH" ntngiub
Arwu
régi pénzeket
gyftknl, tnindciHHiiiiU arany, cailat ós drA^akíivcklnMi.
ini\v«!j»zi
tár-
«VK««> KKKBIOK**WVWXM>I>«<KKHHllKKKKMMKHXKXKHKXMWHhhhh kmH»H>0<»>
XHKKH~><MM^X>0<MK10<) 3
FOSTER V. és TÁRSA
gazdasági gépgyárosok
Lincolnból Angliában
ajinljik a m. t. gasdissoknak
gözmozdonyaikat,
uagyobbitott tAzszekróhy és elfimelegitővel, osépiöffépeilcet,
melyek M«gy«r»rezio flahnnnemelhoz mérvo építtetnek,
tovAbbi
araíó-gépelket,|
Anglia Icgeleö gyáraiból.
XlMKOYZÉKKK ¿s mlndmineiufl KKI-VII.XgoSITAsOK n lognagyobb kíaxsi(ggel b<!rmontcxeu kllldctnek be.
Huktnrt
icsteii, gyiir-utczii 33. szám.
|282-20,6|
tí Ö tí
CXI G) Q>
r-Z -H
§
p
i
A szölömogváltási
NAGY TABELLÁK
WAJDITS
könyvkereskedésében kaphatók.
Darabonként 3 kvajczárjával.
!! Fele árért kapható !!
MTI! Vissza nem huzhatd kiárulás! 1
Nagy árleszállítása az osztrák államokban létező legnagyobb cs. kir. szabadalmazott tiszta lenvászon- és kész lolaénrmlxet^gyárnak IlécHben, Tu-hlnubcn il-dlk hs''Íiu nlntt. (s''unkl-linxbnu.
Már rigAta nem Oko.ott oly nagy WWnéel. egy kU,ul*a Is, mint a Tuohlauben II. «U. a. lov« ca. k. saab. gyiri. — Tény . hogy több mint 30.0ÜQ db. cle.-aui kísz férű Áa nil fehimMnlI inlml...»!« nagysággal a. Mik feledt adatott el. A t ke.önsig nagyobb kényelme "„etMev« UM\ "S í . vldík minden városiba knldetuek musUák a kiválasaláa megtekintjao vágett mlndenfá e fehlroc nBbC). vi aaonbdl, ssobbellböl, as.Ull ruhákból utánvétel mellett, a melv kUd.«&,.k ¿SK SSÍ
^''JrC r"gWn YlM" k0,''UUk- - Al eUdí" Mr- "« vo.,1 kesdetát J »1, Hfaa
(280-12,9)
Nöl
F*rfl vAezon-lagek koaöuságw i.70, 8.60. 8.80, 8 frt 1 ftno« belföldi vagy rU«u»rfj ,á».o»bAI 8 frt öo kr.
tZ''J «.SS, WiÄVÍA?i 0 f"iK1 Mro"u v''"on -ell-be:
Fehir »ftlrtlng-lngtk ..¿p mell-redSaetUl 180 2, 2 60, 2.80, angol .hlrUng 8 frt, 8 frt 6« kr, fehér angol
báli ingok vásson mellel elegáns klálllU, egyenes vagy k»re.st mell-redösettel 4.60, 6 60 k, S.inee Ingek Já moad m^trákbí. l.Jo 1.80, 1.30, legújabb ang. - »In«, .hlrtlng-lngek Ä ffl írt! Ím kr lesser i váezon nBI4ngek .70 3.60 a KO; Igen elegáns hlm.ett „81 Ingek $, 3 60, 4 80? SuíikS vátionbdl, elegáns hlinsíssel fi cslpkísettel 6 60, 7-lo frtlir; váaion iiß kll,l In.A . IUI
rallár és kí.efSvel 3.60, 4.60 , legújabb gasdag hlLaáaO 6 60 7 0 frtlg bfcló aitönykék 1.60. 1.80 ¿s 2.60, finom hlmsí.sol ».80, lió 4.M kri?''Igen finom b.uUtbrf''cí.
öÄW^i-f-Ä te-sr HSrSSS^É
Váezon zeebkMd&k fírfiak is „8k .«ámára, 1 fíl tucrat 80 kr, 1, 1.60, 1.80, Igen finomak 260 2 80 S
1 db 18 rífrts vásson 6n«gyed aséles 17 frt 60 kr, 19, 21 frtl» I 1 dh IH) rSfa. l..„ __. ,.
23 26 27 3. fnlg, 1 db 60 rőfös legfinomabb WZ''Uríi^
tonásu básl-vásson 9, 10 frt 60 kr, 11 frtlg, finom fehír porkál rSfe ¿6, 80 J6 krl. i.^L ífjL t, asemályr« a.stalnema Össselll3 abros. í. M.talkendSrel 6, 7.60 krlg, finom damastMI Ö-l1 frehTT IH «semilyro 1 abrosa 12 MataUendSvel 10-13 frtlg; .tias-damastból 5o~t8frijt7fi V u
1.80, 2.W k.lg , s.erríták vagy ta.ölkö.Sk, 1 «I tues.t MO hím
f)0 frtnyi vtUárlAanAl 12 íwunólyro való luzUlnomU adatik nUdieul. MT* Ingek rvndel/sinál a nyak bSságinak tudatáaa káretik.
i
Central Depot der kais. kön. auwchl. priv Leinen-Wftache-Fabrik Taohlanben Nro 11.
Czim
Wajdiía József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nogy-K»nü»áu
Nagykanizsa 1869. julhis lO-én.
28. szám.
Nyolczadik évfolyam.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
"Vearye»a tartalmi! ..
íi szépirodalom, Sicreskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és nitt véshet kflréMt.
«•K<!** Win.
Hxt-rk«-Nitái Irodn é* klndó hivatni:
WAJDITS JÓSWKK könyvkereskedőiben.
A zalamegyel gazdasági egyesület
f. évi juuíus 21-éu több fontos tárgy clinté-zéxo tekintetéből, rendkivali Ölést tartott; mely alkalommal Séllyey László ur elnöklete alatt — meglopó örömére — igen szép tóárnu egyleti tag jelenlétében, a következő tárgyak vétettek elő:
1-ör. A n. m. magyar kir. földmivelési, ipar ós kereskedelmi minister urnák az egyesülethez intézett levele; melyben az egyesületnek, a községi faiskolák és a gyö-mölcafatenyésztésérdekében elkövetett buzgó eljárásáért, olismerést fejezvén ki, az o téren kifejtett szorgalom jutalmazására 2ÜÜ ftot utalványoz, — a mely 200 frtnyi jutalom egy 100, és két 60 frtos részletben, Zala-uieg>''e területén a községi faiskolák körül magukat leginkább kitüntetett, s az egylet által kijelölendő bárom néptanitó, illetőleg kOiségi biro vagy lelkész, közt, — nagyobb üumiiíólytsiség tekintetéből, — megyei főispán ur áltaj kiosztandó legyen.
iá szerint, a mult évben, felállított ösztöndíjakkal együtt, van a zalamegyei gazdasági egyesület rendelkezése alatt — a gyü-möl^sfatenyésztés előmozdítására és jutalmazására, hat rendbeli versenydij, és pedig : egy 100 frtos; két 50 frtos; egy 6 darab aranyas; egy 8 darab aranyas; egy a nemesítéshez szükséges kerti készlet; és egy a tanuló ifjúság részérő felállított ezüst húszas, forintos és két forintosokból álló jutalomdíj.
De van ezeken felül még Ngos és főtisztelendő Tallián Kde ur által, szinte a tanuló ifjúsági u téreni nagyobb ösztönzésére és buzdítására felajánlott 10 darab ezüst két fitosból álló jutalomdíj is; mely az egyesület belátása szerint valamint a mult évben, úgy a következő éveken is egyedül a gyermekek közt kiosztandó leszeu.
Oh vajha e nemes és nagylelkű példa többek által is követtetnók, mily paradicsommá válnék ma-holnap a nemesitett fákban és gyümölcsökben még oly szegény hazánk.
Ugyanezen alkalommal érkezett a mngy. kir. földmivelési ipar és kereskedelmi minister urnák egy 800 frtos utalványozása is, a magyar fajú bikák és teheneknek gazdasági kiállításon leendő dijaztatására.
(«érkeztek egyszersmind a péuzügy-mi-uisteriumban alakított szakbizottságok által kidolgozott „Sajtójövedéki," ugy a „Szeszadóra- nézve előterjesztett pontok; vélc-mény-udas, módosítás, s a nép igényeihez képesti minél okszerűbb alkalmazása végett.
Ezen röviden elősorolt tárgyakból is láthatjuk, hogy u m. k. ministerium intézkedései mind olyanok, melyek az emberiség jobblétó-nek előmozdítására s a nemzet folvirágozására czélozvák ; melyek a jóakarat feletti kételynek — egy tiszta kcbelbeni — meghonosodását egy perexig sem engedik. — Nem akárom ezzel azt moudani, hogy semmi kívánni valónk sincs, sót nagyon is sok van
Elöflzetéai föltótelek :
Melyben hiUhoi IioriUn.nl <» vidékre potUn VlíMvn '' Kgfit ívre : - 0 frl. — kr.
Kel ávro • -3 . — , Évnegyedre - t . 60 .
még, — és a legnagyobb kívánni valónk az volna, hogy a tetterőhöz csatlakozzunk, — mert az erő gyarapítása egyedül tőlünk függ és rajtunk áll.
Legyen szabad itten felhoznom azon egyesek szavait, kik a gazdasági egyesülőt tevé-ketleuségét emlegeték, és egyszersmind azon kérdést is koczkáztatnom, hogy kik lehetnek o tevéketlenség legfőbb okai? — nem-o ók magok, a kik zajt ütnek, de tenni mit seiü akarnak s a közjó iránt csak annyi áldozatot sem bírnak, liogy egy párszor terveikkel és jó tanácsaikkal a gazdasági gyűlésen meg-jelennénok.
Ami kicsinyben áll, ugy áll az a nagyban is.
„lléke, kitartás és jóakarat, leront minden útban lévő falat!''''
SALKOV1CH KÁROLY,
zftlnmogyoi gftzd. ogywullot li lkára.
Nép n ö v el é a. ...
IV. nuvoli''azoti (uUyumü.
(KolyUUÜ.)
II.
Elvitázhatlan tény az, hogy általános és különös, vagyis emberi és polgári kettős reudeltotésuek vagyunk viselői. MindkettÓ-nek meg vaunak a maga igényei. Jelesül : emberi rendeltetésünk követeli, hogy böl-cse8égbon és igazságosságban o rövid életen át Istenhoz mindinkább közeledjünk s ezáltal magunkat a vele szorosb öszköttotésre mindinkább érdemesekkó tegyük. Különös azaz polgári rendeltetésünk ismét igényli, hogy az emberi társadalomnak no káráru, hanem hasznára legyünk, vagyis hogy a tért, melyet elfoglalunk, a mogvesztcgethetlcn tiszta lelkiismeret kapcsolatában töltsük be. 8zó levén pedig itt a növelőről, ót illetőleg kívántatik, hogy kötelmét akkép teljesitvo, hívaUlában úgy járjon cl, miszerint azok, kiket az emberi társadalom, mint reményeit gondozása alá bocsátott, ne hasznavehetőn, l.auem derék és munkás, kötelesség ismerő, és érdemes tagjaivá legyenek ugyanannak. Miből észszerüleg következik, hogy nem bárniRly, de csak azon tanitó felelhet meg tiszte kötelmének kellőleg, - ki hivatalát szentnek tartváu, az iránt vidám munkásság- s ösztönszerű hajlammal, és így előszeretettel is viseltetik; továbbá ki a tanítói hivatalhoz megkívántató képességek hiányát nem szenvedvén, magát c tisr.tviselésro helyesen kiművelte.
A tanítónak tehát kell, hogy testi, társadalmi, értelmi s végül min a sdlypont nyugszik, — erkölcsi nemes tulajdonai legyenek.
Különösen az elsőre vonatkozván, minthogy a külöufélo iudulatu, vórmérsékü, pajkos pór gycrkőczczel nem egykönnyen lehet egészség veszélyeztető» nélkül bánni, elkc-rülhetlenül szükséges, hogy » népnevoló és tanitó kellőleg klfojlett erós testtel bírjon, hiáuyával levén mindén szembetűnőbb testi
Hlllotóöote
A hat hn»Aboi petlttor^rt l-»«Or 7 kr. 8 »««r 0 A» müiileu lovibbl belkUlitAit ö kr nilyegdij minden egyet beikUU«Srl 30 kr. A .Nyílt tJren* e((y |-ellt «or belktAli«! díj« 16 kr.
Hirdetéseket elfogad :
M.-KmJmíbs aKlAnó-H«VATAl>.Pestta: ''¿k''.LILf.k M Bée«-, Kiituri., Bwlla-, ItajM-m.-rrMfclWrt- (i BaMJ beu: HAA8K.V8TKIN & VOOLKK. UH«*-, Ben»-, l* Stuttgartban: HAC''HSKU tAkSA. BteibCU : OP PULIK
hibának, melyek következtében a különben is pajzán fiuk günytárgyává lehetne. Főleg pedig mello legyen olyan, hogy szavainak több izbeni ismétlése terhéro ne essék; mert gondozottjainak cgy-kétszeri elmondás által nem igen lőhet a szükségesek sikerét megadni. De nélkülözhotlen a tanitó tulajdonai közt az is, hogy liallása ép, látása éles, szó-ejtése hibátlan legyen, mely utóbbinak ha a taidtó ellentétét birná, azt a növendékek ia igen könnyen tulajdon kárukra magukóvá tehetnék. Tekintve pedig, hogy a tanitó távolabbról nem látva tanítványa tettét, nem hallva beszédét : talán tekintélyét veazt-hetué; ennélfogva a látás és hallásra vonatkozó szabályok olyanok, melyekre kivételt ismernünk egyáltalában nem szabad.
Mindezen úgynevezett testi tulajdonok annyira megvannak néptanítóinkban, hogy ha a szellemi tulajdonokat is ép oly mértékben bírnák, panaszunk ellenök egykönnyen föl nőin merülne; de lássuk csak, mily előnyök kívántatnak még a néptanítókban. A már mondottakon kivül következők között első helyen említendő :
A hivatal-szeretet. Ez oly fontos kellék a néptanítóban, hogy vele gyakran többi hibáit eltakarhatná, habár adná az ég, hogy erre cgyctlon népnevelőnknél se lenne szükség. Sokan ugyan közülök felette szeretik hivatalukat, de ha kérdjük, miért? aligha felelhetnek ugy, mint azt tiszta öntudatuk hozná magával. Mert hányan szeretik hivatalukat csak azért, mivel jövedelmező, nem pedig azért, mert czélja szent, törekvése nemes.
. A hivatal-szeretettel szoros eszmekapcso-latban áll, hogy hivatalviselő meggyőződve levén tiszte méltósága s fennségéról, egész odaengedéssel teljesitso azt, mi határain belül esik. E kettő, hivatal-szeretet t. i. és szorgos tevékenység oly két kapocs, melyek egymástól elszakasztva, megsemmisülnek; mert egyik a másik nélkül szigorú logicai következtetés utján meg nem állhat.
Két jó van, ml fölött sorsnak uiucs
semmi hatalma,
Szorgalom, és az erény, földön az,
égben ez áld.
E kettőt kell néptanítóinknak szem előtt tartamok ; — különben sokszor oly czélból ténykednének hivatalukban, mely annak fennségét tetemesen aljasitaná.
Hogy azonban o két nemes tulajdon néptanítóinkban érvényre emelkedjék, főleg azt kellene kivinnűnk, hogy 110 földekkel egészítessék ki fizetésűk uagyobb részo, hanem pénzbeli fizotésök emeltetnék. Mert ha az előbbi mellett maradunk, nem fogjuk azon, a népnovolói tisztnek tökéletes ellentótét képező gazdászattól ókét megmentoni, hanem inkább sokkal szentebb föladatuk megoldásában gátolni, mig ellenben,, ha az utóbbi elvhez ragaszkodunk, oly néptanítókkal fogunk birni, kik több időt nyervén a hiva-
taluk méltósága fölötti elmélkedésre, minden erojöket annak minél tökéletesebb ¿e töltésére forditandják. Bár ugy lennel
A néptanítói fontosabb kellékek második helyét elfoglalhatja a szivvidámság, és a kellő magatartás. Nem megvetendő tulajdonok, do még is inindkottőnck meg van a maga határa, mert tulfeszitós által az eltó megvetést vonhat maga után a tanítványok részéről, a második pedig pöffeszkedéssé aljasul.
Mig ha c tulajdonok határait a néptanitó jól kiismerte,lehetetlen, hogy tanítványaiból bizalmas, nyiUazivü s barátságos honpolgárokat ne neveljen. Maga részére peoig a tanitó e szép tulajdonok által tiszteletet, bc-csülést, szóval kellő tekintélyt arat. — Ily tulajdonnal azonban nem akárki dicsekedhetik ; mert hogy bírja azokat, csakis a lelkiismeret tisztasága, — erkölcstelen tetbóli mentsége teazi lehetségessé. E tekintetben hasznos lenno a tanítónak Franklin lelkiismeret-vizsgáló rovaüapját birni, mely 18 erényt foglalt magában.
(Poljt kUr.)
SZERÉNYI ENDRE LAJOS.
Kérdések,
a kisr.bbszcr''d szeszjÜzdék szempontjából — melyek alatt értendők mindazok, melyekben az erjesztő edények űrtartalma 80 akónál kevesebb, valamint azok, ka szintén na-(jyobbszeriiek volnának ist — melyek a B. alatti kérdésekben foglaü anyagoktól klllÖn-
bözö nyers anyagok doljoztatnak Jel.
(Víg,.)
66. a) A magyar korona alá tartozó országokban (ido nem értve a gőzkészüléko-ket) miféle főzőkészülékek vannak leginkább használatban ?
b) A főzőüstök űrtartalmára nézvo hány osztályba sorozhatok ?
c) Mindegyik osztályban mi lenue az űr-térre nézvo megtartandó határ? s az illető osztályok szerint mikép mutatkozik A töltési képesség ?
d) Osztályok szerint 24 óra cl forgása alatt hány töltés czefrét és hány töltés al-szeazt lehet lefőzni ? az üstök neme szerint mind a czefre-, mind az alszesztöltések számát külön kifejezvén.
e) A belműveletre nézve miféle eljárási mód van szokásban? először t. i. csak czefre s utána alszcsz vagy pedig három czefre töltés után alszesztöltés főzetik-e le stb.
f) Akóukint a czefróból a 100 fokú bzí»-lángméró szerint, a főzőkészülékek neméhez képest (egyszerű üst vagy kígyózó caővel ellátva) hány fokban mutatkozik a maximai ,éa minimál szesznyeremény, ha a czefre
1. szilvából;
2. cseresznyéből, baraczkból, csontáro« gyümölcsökből;
8. almából, körtéből » egydb magva* gyümölcsökből;
Hs«rfce»s<*«4«l *«<tfá»y
''''•^f ^ykiiövfttyVkWl;'''' •/.
í>. borókabogyóból;
(i. sörházi hulladékból;
7. burgonyából;
8. kukoriczából; . "
í). rozsból s cgyób gnbrmnrntŰPkból}
10. répafélókból;
11. czukorületlékból;
12. borból;
líl. seprőből;
14. törkölyből, és
15. szőlő- vagy gyümölcsmustból készült.
57. A kisebbszer(l szeszfőzdék, vagy a
nagyobbszcrüek, tlo nem liszttartalmu anyagoktól dolgtaóly t<jrai?lvftiyük.tekintet4bon gyakorolnak'' valami hatást az Özletszerü vagy mezőgazdasági szcszfózdóki-ű? a ha igen, miből.álly? hatás?
68. Ncnuetgazd&szati szempontból ezen kj$$l»bszprü ügynovüzett katJanfózők része? sítendok-e kedvezményekben ? -
• 59. A kisebbszerd szeszfőzdék irányában a jelenleg fennálló ellenőrzés clcgcnd6-o és kelleue-c ezen változtatni? a jüvedékcsonki-tások mcgaka^áíyoztatásáuak érdekében ciélszprtl lenne-e az egyes kazánbirtoko^okat arja kötelezni, — hogy a azeszfózési szünet alatt a kazánsisakot a községi elöljárósághoz szolgáltassanak be őrizet végett, .kik azt ismét''visszaadni c-ak azon esetben lesznek följogosítva, ha az illető fél a szeszadó fizetés alá tartózó művelet bejelentését s ezen adó 1 (¡fizetését adóbiirczával igazolandja ?
Kelt Pesten, l8G9-ik májas 20-JÍn. <••.- A szeszadószakbizottmány illéséből: SÜHBDL KÁROLY, JÜ8TH JÓZ8KF,
< nskblx.Umányl n mm- ¿* tiiikoradó »»*k-
, cl.>id . bixvttmányi eluökc.
—p-----r-. • j i
Levelezés.
^alu-Eger&zcK, junius 23. 1869.
A ./,. H. Közlöny" ezelőtti 25-ik számában telt igérotomot beváltandó, közlöm a lohotőlog-ruviduld1 kivonatban a zalaegerszegi plébánia
■■!''::.■•■•'''' t: >''. • • • ■ - : -J.L-1.11—'' ti . j- —i_________________".. .'' .''. i.....— It

TÁKCZA.
'' Szabó,C8i hősök.
— Haliad». —
Mli^. íJrAf Sznpiry fiit* mUj.iír nr Alt.il költeményre kitiltott darab aranyra.
, * V. pályamű. \
Vincitek éa elhulllak Ck, 1 .« Do gyOxt''delmfiaeu,
Tottük «ugara átragyog Klón, cnyéaxetcn.
11 aj a a J.
Mi tomp« xaj alakítja meg Hxabátanak álmait ? tat íiuylö tfix pilyók lífik tku!t határait?
'' '' ■ :. '' i . ''
Vajy » föld kvl kJ aarkihdl ?
Ar. nig oly réiuu«<-n V b kitárni vágyó brltll»«. Mi itt-ott megjeleni
Kilto/j magyarI Nnm fítl.ltfik hí, tfvgin) lud vajltk in,
í-»llid(N( laUit mely vívni jóII * klrtlnl védclt.
Hí r<''»tu á!l a váiscrty, IK-Uxáx udxvtt yíU''x íw '' i.o(<idi Mrnon oldalán llouáért h«hU Kin.
Mind Ii5a&k sJk, míud li^jüok-.k,
J\ouilatIau Oii >éf; Mily á
diilíV nitták terén Korok k«l is felér
'' .ItiijtHnalm!«''''— ay<*.l a vetér —
■ ~rl .Hubára hálánk (ala |
( S l''a voaaui luigytnk hfltlcfiUl,
Megdűlt a hon mag*. ■ W. n ..i< ■■• Kr.iük raekély | do férfikar H a hoúll-Kcretct: v.,, N«JU tt&t artti a icoRrvoRCti A «likla bírriekci.
K.kUdJ.Ick, ha 3*1 ifi,
JI«Wtl váf«Uk, MikV(> ó *ai(, é •irnt hcljet A •(rije véditek
*'' » >.4»H.ljotok'', kft<nttetck
Hogy nlura bitang, a kl )lH»á«|lf Ouridekek miatt liunál fclidhoil!"
ll"gy Kjoi.l.ui büi I..UI Mi ly minket l.-lk»«lt t

Hogy mig keblOnkben vír baaoff,
H karunk fegyvert emel, Nem leng Bxabáca magaa falán A f/dholilas lepult*
8 mtgeaOrdal a nchír aeiiíl
A hCilik oldalán, VíIníd a föld eaalAja ei. Vagy ígattrgí-i talán.
Do ini pirul a boltozat,
A nap magasra »»áll; H oxuiau követ jelentkeilk A vár kapuinál.
,Ve«ír !* — siólott — »Achmed basa
Kegyelmet nyújt neked; H ha várad tUat^nt elhagyod, M.''gn.ontvo életed.
Du jaj I gyűihctlen tábora Ha blUaku daexra lel : Kaiagja a makacakod<St Illaton találja fel.»
Így a követ. De Logodl
Kilelni káxien áll: .Vidd meg báládnak ott alaiit K vár bástyáinál :
Silány kegyelmet a gyávák
(''»opoitja iimer cl, Do nem Sxabáet parancsnoka Vitéx őr»égi>cl.
Kiiály-aaiok tanyája e«.
Maga« ««Irtok felett, H veaaúlybe jut, ki fú>iknk< t - .Dúlni mcrv«xkodotL
Hár hoxi.on Acbmod exreket,
várnípom síkra *iáll : l.rgyen jutalmunk gyí!x<lom, Vngy n |l>°«ö halál !•
— f-''ziMott a Ii5»i nagy hrtre*l /.»j
Kuvi''tte vrgs/avMt H fejjyverxOroj vlaihangozott A ««Ikla-bárcxen át
H küldöttek fik, mint bajnokok,
Ilonért, boeatllotvrti Halomra gyűlt a tar, kova Mi> hé» aexáluk ért.
H habár uehéx hunérxetök Ma-gtöit a siám fel. lt i l>le«r. halálak «»ebb jövS Kemény blmbdja lett.
Hirjok M»U bár nem nyillk
Virág- . babér-l«vél, .Hxabáeal hííaflk* nér alatt
tcrülutéa létezó fóltlmivosoknek U.iiulutl itl»|)-H/abáljait. —- K tármilat Mtvikó Fcroncr huly-beU K»««l«, vo!t vVroiti tnutlwo« fiwlftlnia én biugolk<xlilp?> folytán ¿rótt mogfontoliV» .''.» taj)n»»UlUki)Bk cliapjortektól köri tunáwwk,. mellett «lakúit. F.V /ílja az I»««»» dice-Vgttoek «•WnioídilAsa ra terj^nlAio j — A .Ftildthlvo-s támidat" a kitü/.oti ozöl cb''r.Wre ön mnga nak ala|wral»illyokftt kAíitott ti» ázok pOnto»
incgUríAaAt kötclozölog magár« vállalta. —, Az ulapexabAlyok egyca pontjai oxok:
1. laton áldásának mog<5rdomolhcté»c végett fogadja minden tag, hogy Iston, -ont sriuo olőtt jámborul,vJ«3/Jin ü> igazWgban 6\\ IbIoü ^ tu nnyMr.ontogyháznak paroncsait megtartani botrányos «''w mindou at cjukut »¿rthető kihágásoktól őrizkedni fog. — Áz orokot olkövctökot ¡mogjavitni igjrpktszond. ,
2 A csapások Ai cgyöbb végzők elkorlllliotdso végett az eddig legszokosabbá vált bltnt — a rítt káromkodást igéri minden tag toljos erűjéből kerülni, önmagukat éa c»olédjoikot öttől ol-szoktatui.
A társulat védszontjélll szent Vontlelt tiszteli. j
-I. A társulat védszontjénck Unncpőn sz. misét hallgat, melyre minden tag megjelenik
f). A társulat zászlót visz és arra védszent kójxi festetik. A zászló más ezéhok módjára a a Uraidat ulnűk által kitűzendő egyén által vitetik.
Ö. Az isteni szolgálat fényének omeléséro gyertya tnrtalik azon egyének által, kiket az elnök o czélra kijelölt.
7. A társulati tagok ha közölök y. családjaik közül valaki elbai, a temetésre megjelennek ea a tetemet ö srir égő gyertyával kisérik.
8. Tagja lobot mindenki,kiozon alHjwzubályok mogtnríására magát kötelezi. — Ar eteket tuug nem tartó tagok kizárnttatnak.
ü. A társulat a jórond ÍÖntartásáru kebeWből cluök t- jegyző — pénztilraok — ezek lá-magatására 10 választmányi tagot választ.
10. A bolé|>ö tag a társulat ezéljárn 1 frt.. o. é-tartozik letenni és egyébb költségekben részt vcuni.
Fölilmivcseink ily tömörülése s ily alkalmakkor a közlök kel el kőző gazdilsiati os/.meesero önkény lelentll is reményolteti velünk hogy föld-miveseink haladás zászlóját tűzték ki magoknak szemeik elé. „Csak rajta 111 •
Nem csekély kiemelésére szolgál városunknak a legújabban alakult „Tűzoltó egylet*
'' niolyuek k«lotkozéso Sohoibcr (iir.) várostaná-mot — Ihjrsek kéménysötirő uraknak köwön-hütó. Hz egvlot 12 iwntból álló alapszabályok mellet alakult. Klnöko Ilonok kéményeei>ró -• Ai alupwabályokí ^»váro»i plőljáróiAg által ir» vák alá. — Az alapszabályok rövid kivonatban
ezek. . •»,<!*» ..
|. A liáztotők a lehetőségig cwjrépjicl mdosso-nek deszka kéményük mog no ''engedtosdonok, » n konyl..ik fával ki ne pnllóztassanak.
2. A pajták a városon kívül építtessenek; BpJuiV ízaltna az épületektől mosszetartassanak ; moly tekintetben épitéxi választmányalakitandó, kiknek dij nem jár{*háznk közt lövöldözni til-:tátik. - b
Hordók kiégotésu szél alkalmával szoro-snn tlltatlk, ugy a''dobányzás y.«upo» épülotek kiiit. 1 ■ ■ • •,
4. Zsindvftíztásnál ügyolui kell, bogy az meg no gyuladjon, v. hideg yiz közé ne öntessék al istállók s egyéb jncll^hópülotokbon szabadon gyet tya no égottowou, -r- a szülők gyermok-jik ''e|(51 a gyújtót rojtvo tartsák; tüz és világ lefekvés olőtt ololtassék; tüzes hamu ki no öntessék. s
[). A kéményok rendesen tisztittassanak, ój-jolro vizzel telt edények és egyéb oltószerek a háttulajdonosok által készen tartassanak.
6. A tüzvósz-biztosok és fertályosok évenkiut legalább kétsz^n kétnénysoprőkkol a várost vizsgálják, — hogy a meghatározott oltószerok megvannak-o, miről a városi Unácsnak jolon-tést tenni tartoznak.
7. Az éjjeli őrök a tüz kolelket aiét egyes jelek által tartoznak tudomásrnju >tni,u nagyobb vájárokkor kétszeresen felügyelni.
8. A tűzoltó-eszközök jó karban Uirlatnak, az egyoa háztulajdonosok vizzel telt kádat és csáklyát tartani kötoloztotnok, a községük po-dig a szükségesb oltós/erokről gondoskodnak.
i>. Az olUi-cszközök a biztosok kozéro átadau-dók. Az edényekben mindenkor viz tartandó, elhanyagoláskor a biztosok felelősek. A tűzoltásnál minden biztosnak teendője kijelelve le-gyjn''i ezéhok kötelesük a tűzoltásnál részt vonni, — ugy a kőmivesek, cserepesok, és kéményseprők a tűzoltásnál megjelenni és közreműködni tartoznak.
10. A tanács tagjai, a város szolgát stb. stb. — a tűznél felügyelés végett megjelenti! tartozunk s a lopás miatt a gyanús omborokro felügyelni, az ajtókat bezárni stb. A tüz által sérültek orvosoibntása végett kötoles sebész is
Kmlékök egvr« él
KUN8Z1UTIIY.
Uiegjelonni, a városi elóljárótágook- é* a bivto-Hoknak mimlunkiuek engedőimoskodníe koll; a/, épülőtöket s/ükség nélkül lerombolni tilta-tik, szükség twetér^n po-lig a károsultak kár-.pó^lKst k«5rhotnok a közönségtől.
11. Az oltók és biztosok osak,n tllzvésa vég-Icjjwt elolt.''Ina után távozhatnak, azonban néhány
! felUgvolő a tlií luijyízinén hagyandó.
12. A tiU eI»ő.ó»zrovovöjénok, az oltó-ooskö-zök első hozójának, második moghoiójáaak fokozatonkint megállapitott jutalom adatik. — A tüzoltii-biztosok ismertető-jelül kalapjuk vagy sipkáikon fehér Bzalagot vörös csárdával hordanak. — A tűzoltásnál használt tárgyak leltárba voondők s a városi levéltárba teendők. A befolyt péntek évenkint számadásba veendők, és a városi tanácsnak az orodtnény foljo-lenUyiilő, — A pénzö^zeg a takarékpénztárba holyozöndó.
A városi tanács az alapoz«Ivályokat helybenhagyván, a rnogyo közönsége olé teríti és hely on hagylUát kéri. — Adja m <%, hogy oz üdvös eszmo miylőbb életbe léphessen.
SZ. F.
Koprmi, juliuo 7. 18tW. Kiértünk tehát végre Kgyptoutból is : ólmait az esőzések korszaka. Do ínég som hagytuk <4 — ugy látszik — azon afrikai országot, hiszen előttünk állanak a pyratnisok, nem ugyan co-lossalis sziklákból, hauom — szométbSl, no e* még érdokesobb; kár, hogy uom jönnuk tanulmányozni''a külföldiek! í«o van benne módjuk ugyanozt tonni l''esten, hát kár lenne ido fárad-niok, ha csak azért norn, hogy a Kammorlohor hanyatlását bámulják, s. a riw »zolgálat felett mérgelődjenek. Luxus oz, uom hozza bo I
Aratunk, do nem a legnagyobb örömmel; — most jönnok az esők, mikor már búzánk kévékben fokszik. A szőlőt podig a aá|>or lovori és földjét olhordja. .
Kimúltak az ovangolicus fótauodai éretíségi vizsgák is, a ükor igen szép 1 V . . .
Szinháxunkbau llorrmann és Méhav párizsi profossorok mutogatták bűvészi Ügyewégökot, s nagy közönsiigtöl nagy elismerést nyortok, a mi itt ugyancáak ritkasiig. .— N''o do majd ha tompora iuutantur,otiam nos mutamur in illis,
K.J,
Férj és testvér.
Novella.
(F o I y t a t á «.)
A férfiú mint egy Herkules ragadta meg a vadul tomboló állatot b ogy erőteljes rántással megállttá azt, midőn már majd a mélységbe zuhant.
— Ah! hogy megijesztett a csúnya állatj
— hobegé Mathlld, még mindig romogvc} — do ön uram oly jó volt — és---
— Helyoinben bárki más is mogtotto volna.
— Do szabad tudnom ki ön uram? hogy inegkitezönhossoiu nemes tettét. —
— Tottom oléggó jutalmazva van, hogy ily szép angyalnak, tnint nagysád, voltain szeron-csés szolgálhatni. —
— Uram! ön nom akarja novét tudatni'' l''edig igen örübui atyám is, ha mogmentőinmel kezet szoríthatna. —
— Iyügyon; — mormogá fogai közt a férfiú a azután, a hnbozás végküzdolinoin is erőtvévo határozottan mondá ! — novom Özilvay báró, s élni fogok kegyes engedőimével.
— Szilvay ! V — hebegi) Mathild, ol nem titkolhatva összerázkódnsát. — Kn, azaz atyám •Stcinfeld — susogá alig hallhatóan.
II. Zsarnok apa.
— Oh atyám! ha a könyörülotnok csak egy szikrája ég kohelcdlten gyermeked iránt, ugy no omlitíd''o* »tál», ez általam megvetett nevet
— esdett a szép .Mathild.
— MitV rosz loátív ! Megint búsitod agg atyádat? — »zóla kérlellietlou keménységgel Stoin-. fold, azután olkcseredotton lolytatá : — Oh úgyis átok fokszik életemen, sötét átok! Nincs áldozat, moly lemoshatná azt. Ks még to is ko-sorUe<l aggságom napjait engo<letlenségeddol. Nézd vénségomet, néz<l ősz hajamat, luolynek szálai a bánat tongorében mosó<ltak fohérro; nézd megtört alakomat, — mint görbité meg a szivfájdalom. Todd kezedet axivemro, hogy legalább gyönyörködhessél megszakadásában, to hálátlan vipera.
Mathild összerázkódott. Kgész valóját kínos fájdalom fogá el. A kíméletlen szavak szivéig hatottak s mint méreg az életerőket, — majd agyou marezaiigolák uzt. Majd esdő, mujd ftíj-daínuui tekintettel fordult atyja felé, — bájos ajkait boszédro nyitá; do olölé szavát e^y-ogy új átkoz>Mlás.
Kezeit tördelvo rohant atyjáho*, a kétségbeesetten ragadá meg annak átokra emelt karját.
— Atyám, megállj I Ne átkozd gyermekedet. Fegyvered szivou talált s halálra sebzi azt 1 — esdekelt, s nem birva fájdalma árjával, mely majd szétrepcszté köbeiét, hangos zokogáéban tör\ ki.
Ks oly szép volt ő igy. Kis ktuusit össsokul. csolá, "a a fájdalomtól ellankadva, bágyadtai) bocsátá ölébo. Szelneitiok fényét elfíklé ax előtörő könyzápor, melynek cseppjei patakként otulának arczán, angyali arczán alá. Kebelére boruló szőko fllrtci mohón xzivlák magok 1« azokat, nehogy ogyikét o drága gyöngj-öknek, elrabolja a méltatlan föld. , ,
Mik a nő kÖnyoiV Vaunak, kik drága gyöngyöknek, vaunak, kik zagyva vizcseppokiiok novozik. — Sokszor az e''s''ik a szerelőm vnkitó mámoraba, az utóbbiak a csulódáa koserüségeibo mártván tollúkat. Különben a nő köuyoi, tigy maga a nő is, egy« ni nézeteknek vau alávotvo.
JÍatliíld könyjei drágagyöngyök, a méltatlan szenvedés kön^ei voltak.
Alig tizenhét tavasz lehelé bájait arczilrn, « o rövid tizenhét év annyi keserűséget s oly kevés örömet termett szarnám.
Steinli.''ld mindent elkövetett, hogy leányát a világ iránt fogékonytaluuná tegye. No <^o«lÁÍ-kozzuuk tehát In Mathildo'' éjmn nem ugy nevelteié, — mint azt holyébo.i egy gondos api totto volna. « :
Do volt-o reá csct, hogy k<>pn«x »»irt mvár kaiMinyájáti deli pálm.i vert volna tanfát V Ugy Mathild szivéliől som irthatták ki u női gyengédség virágát, mely, bár elferdítve lön növésében, de m-m akadályozva.
A hibás iránynak neonban, melyben n lánykn gyortnokségc óla vozotvo lón, nem marnduk < \ káros következményei. Mathild majd aa Hna\-masságíg koiiior lón. A falulxdiek a szép Mathild nóveu ismtr;ék; de egyik ^om omlékezt-tt, hogy valaha ví^an látta voina.
Néhány hónapja lovotköxé konionágát s vígabb lőn, moly hirtelen váltoxá»! n«tn Uörnr«-zői, sem az öreg Hteinfold nem birták u>Agokn:ik megmagyaráKtii. — Jli azoubnu megsúghatjuk, hogy az orvon a ,szerelőm" volt.
Mathild szeretett. Kzcrolmo elűzte komoreÁ-gát ; do a tévesztett irány ismét megtenné hibáját. Mathild ábrándos lön.
(Kolyt. k«v.) ''
VKUUÁÖ Úylfkfc
íV í >"í
w Folytatás a molléklften.
Melléklet a „Zala-Somogyi Kfoltfny" 28-lk számához. 1869.
DráVa mén ti levelek.
"Y<" ; '' 11.
JuliUH 1 Un 1800. Még raa is sokan kárhoztatják tanítóinkat, hogy nem akarnak a korral haladni. Tódig hátramaradásunknak okát alighanem másutt, t. i. az anyagi tokototlonségben találjuk. Lehetnek s vannak is ogycsok, kik iskolájokat jól-roszul elvégezvén, olég képzottoknok hiszik magukat a tanításra s növelésre, s o hitökuél fogva felos-legcanek tartják a további önképzést.
Tehát melyik pályán nincsenek ily szánandó
kivételek''( ,
llogy tanítóink - kevés kivétellel - a tö-kélyesülés után töröködnek s minden erro vo-Mtó alkalmat megragadnak : mutatják ezt a már több év óto fennálló tanítói órtekozletek, s ujabban az ország különböző vidékein «laki-lott tanítói egyletek, melyeknek legtöbb czélja
hz önképzés. ,
Tudtomra mogyeiikbon ínég nincs tanítói «gylct megalakulva, do ennok létrehozásán fáradoznak o vidék tanítói, s ez az, mit e lapok t. olvasóival közölni akarok.
Némotujfalusi r. katli. tanitó Elemi Sándor ur egy felhívást bocsátott ki in. hó 22-én a környékbeli tanítókhoz, vallás-különbség nélkül, melyben felszólította őket, — hogv ¿-1-én jelenjenek mog nála lauitéi egylot alakitása tárgyában tirlandó előleges tanácskozmányra. A meghívottak »agy részo meg is jolontok éa . gy nlapsrabálytorvozotot dolgoztok ki, moly a f. hó 22-én tízigetvárott tartandó alakuló gyűlés elé terjesztőim határoztatott. Készitottek ozon-klvül egy a tanítókhoz s tonügybnrátokhoz küldendő felhívást, melyben a tonitói egylot szükségességét röviden kiíeitvén, pályatársaikat az alakuló gyülésro meghívják, E felhívás 2ÖO példányban kinyomatni határoztotott.
Az előleges intézkedésokot okkéjion elvégezvén, egy ngos megyei tanfelügyelő úrhoz küldendő üdvlalfi iratot készítettek a jelonvoltak aláírásával, melyben kifejezték azon óhajukat, vajha a inogyci tonfolUgyelő ő nsága a vidéket mielőbb Mcrencaéltotné bocaea látogatásával.
Ujabb bizonyig ismét a mellett, hogy tanítóink nom teepodnofc, s ha egyedül tőlük f ilggno, a népnevelés már régen virágzó állapotban volua!
Tudósítani fogom annak idején o lapok t. olvasóit az alakuló gyűlés orodményérél is, s bo-kttldendom a majdan olfogadandó alapszabályokat közlés végett, ha a t. szerkesztő ur megengedi. (Kérjük I Szerk.)
Sopron, julius 7. 1808.
Örömmel közlöm a soproni casino - egylot abbéli szándékát, miszoriut azon, a sétatér közelében fekvő romnak holyébo ogy nagyszerű casino-épülotet akar omolni, a terv óriás-léptok-kel siet a valósulás folé, mort már 91,000 forint van aláírva, *) így tehát két harmada az ogész építés- éa ogyébnomü beruházási költségnok; a babutoroztutást is az egylet saját költségén sxersi uieg. Ha oz létre jön — a mi több, mint puszta remény — akkor Sopron csinosságra ply előmenetelt tesz, hogy még a Kípfolhauser is — örül itt lakni. — Adj uram ogy jó melog esőt — do no lanyhát 1 — o terv virágzására addig is éljonok az eddig aláirt őzen építést óhajtó casino-togok, annyival is inkább — no, mort hát én ia köztük vagyok I (X Julius 5-étől fogva tart a níegyoi gyűlés, a napokban azon hír szárnyalt, hogy Horváth igazságügy ér urnák.„bizalmatlanságot" akar a baloldal nohány togja szavaztatni; — szeretem hinni : miszoriut oz olyan .Blindo Alarm'' volt, inert csakis néhány ily baloJ4fcü létezhet a megyében, mort jaj volna roánk riózvo az ilyuomü terv, bal-szándék kinyilatkoztatása is?! nom volna-o kénytelen bárki a külhonban vagy Bécsboti azt vélni rólunk, hogy mivel jó dolgunk van, a jégro megyünk tánczolni, az az: egyotlon egy valódi demócrata ügyérünk van, (« ozt üldözzük logjobban, no do mi sora lott ezen hírből, csak — vakhir maradt
Most adtuk át az onyészetnok köztiszteletben ábó Pálfy József ur, az évang. Praeparandia igazgatójának hulláját. Sopronnak majd tized része jelen volt a toniotéson, és érezto mindönki Hiivo mélyéből a jelonvoltak közül : hogy mily <$yént rabolt ol tőlük a kérlolhotlon halál; — l''álfy Józaof munkássága a közérdekben fel-Ntámolhatlan érdomokot szorzott, —• az evang. Praoparandiát ugy szólván maga építette, do nem oly könnyön, mint eít a dúsgazdagok to-llolik, ó anyagilag szegény, tehát sok fáradságába kot ült mindonj kő megszerzése, do ernyo-dotlon kitartása nom ¡smort gátot; o szellemileg dúsgazdag ravatalánál tint. Torsáuazky lelkész ur tartott ogy siivból jövő, és szlvhoz azóló búcsu-boazédot, odorok magyar szónok gyönyö-
•) Hallod ml előrehaladó Nagy Kaulnaí Sajno», hogy nl U inég csak ft) éve építjük polgári eyyU-ISuket — papíron I''. |>»plto»l 1« « »igák. Úriját * Ul''lknn. Xivrk.
rüen kioniolé a nagy halott érdemeit, kit mi som volt képes visszariasztani a haladás fájától küzdőit szóval, tettel és remok tollával a népnevelés mikénti átalakításáról, köuyvel ország-szorto torjedvo, elismerést nyertek. — Hej sok köny pergett lo a hallgatók szemeiből, hisz kétszeres ok nyítá meg n könycsatornákat, t. i. " nagyon tisztolt búcsúzó, és a remek búcsúszó! konyozott itt család és rokonon kiVül, vallásfelekezet nélkül sok hallgató, kik között minden képvisolvo volt. Adjon az Isten több ily talpig l>ec8üloto8 munkás és meggyőződéséhez tánto-rlthatlan hü polgárt a hazának, mint nugytisz-telondő Pálfy József ur volt és sok ily szivhoz szóló érzésből öiulő remok szónokot, mint tisztelendő Torsánszky gorosdí lelkész ur.
V. L.
18
Hoti szemle. .
Juliua 9-én 1809. (Bfi.) A kir. tábla és kurr^Magjal czontul kardosait jelennek meg az "ülésekben. — l''esten hoiivéd-térparancsnokság állíttatik fel.
— Tirol éjszaki részén jun. 22. és 23-án folyton esott a hó. — királyné Ó Folségo 50 ftot ajándékozott a varas<li nőegytotnek. — Az aradi lycouni építését már kiadták az ottani épitőmestorokiick. — A pestferene/. és józsefvárosi uj takarékpénztárra 3200 részvény helyett 10 ezorert felül Íratott alá. — Egy második alagutat terveznek Hudán.'' - A posti banküzletekben lefoglalt külföldi sorsjegyeket n pénzügyiiiinisteriutn vissza-adntta.
— Peeton sodrony - vasul alkalmazlalik a Draschefélo szénraktárnál. — Aradmegve románjai 7950 aláírással folyamodtak a belügy -minístorímhoz román főispán kinóvozéaeért.
— Bolénycson juniális nlknlmávnl jelen voltak testükön viszketeg vérgyülénok, liólyagok és fájdalmas kolovészok támadtak, mit a töl-gyokesen pusztító miliard hernyó elszáradván, tánczközben felvert''mérges poraik okoztok. — íQ éjszakamerikai állambkban 12 miliő német ajkú lakik. — Ö Folségo a király n nyár folytán (Inllie/.iát ulaznndja be. — Jun. 28-án ttnnépeltoték meg Angliában a királynő koronázásának 31-ik év fordulója. — A csehek a >ápai zsinaton IIusz János perének átvízs-£á ását kívánják. — Amerikában (üvogzaün-de yt használnak több helyűt n háztetőkre.
— A honvédség 1848-iki minta szerinti ruhát kap. —'' Az országgyűlés okt. l-Ig .olnapol-totik. — Víctor Étuanuol brueki táborba váratik. — Hg CWtoriczky László 1000 ftot küldött nz akadémiának ogy pályadíjra: Fejtessek ki azon érintkezési pontok j molyok rog-régibb idők óta Magyar- és I^ong^olország közt léteztek. — Fiume kormányzója — hir szerint — C''olebrini törvényszéki e)uök loaz.
— Az országos lolonczház javára omlékpón* adatik ki, molynok ára 1 frt. — Veszprémben ogy honvédtoukerületí osztály fog fölállít-tntni. -- *
Hirek.
— ó Folségo által szontcsitett loOO-ik uionezozási törvényezikk igy szólt L §• Az állandó hadsereg és hadtongerészót törvényileg szabályozott számorojénok biztosítására megkívántató, a nz 1808-ikévi XL-ik törvényezikk 13-ik §-a értelmében a magyar korona országaira eső évi ig''onez-jutolék 39,339, az önnek ]>óttarta!ékkal ellátására szükséges mennyiség pedig 3,93-1 főben állapittotík.^neg. 2. §. Az l-só §-ban megállapított évi az 1809. évre tettleg kiállítása mogszavaztatik. 3. A megszavazott ujonezok, tokintottol egyfelől nz lHOH-ik évi XXVII-ik törvényezikk 3-ik, másfelől'' az ugyanazon évi Xí.-dik törvényezikk szintén 3-ik §ára, ezúttal kivételesen az 1849., 1848., 1847.'', 1840., és 184b-ik évi korosztályokból állíttatnak ki. 4. §. Az ujouezállitás a jolen évben kivételesen augustus hó 15-től seplember hó végoig lesz''foganatosítandó. 5. §. E törvény végrehajtása a honvédolmi mínistorro bizatik.
—• Nagy-Kauizsa város több száz polgárja részéről Horváth Boldizsár igazságügyi minister ur következő bizalmi felirattal tisztol-totott mog: Nagyméltóságú m. k. igazságügyi Miniszter ur! Az országgyűlési tudósitásokból a legfájdalmasabb me^Ütközössol olvastuk azon
— a parlamontaris illedelmet a legnagyobb mértékben sértő — rágalmazó megtámadást, melyikei a folyó évi junius 24-i alsóházi ülésbon Irányt Dániel országgyőlési képviaolő Nagy-méltóságod szeplőtlen jollomét illotto. K fájdul-munknak kifojezését adandók siettünk Nagyiuéltöságod mint a honüorény , bölcso^ég és igazságszoretot kitűnő példányképo iránt
— legmélyebb tiszteletünk és benső ragaszko-dánuukut egyrxV,rt — másrészt pedig novozott képviselő méltatlan, sértő eljárása tolett mély sajnálatunkat <Vi kárhoztatásunkat nyilváni-toni: — Melyok után hódoló tisztelettel maradunk stb. stb. következik több száz alairás. •— Melyre ő nagyméltósága kövctk<«//i táviratot kQldé: .Qózony Forenez vánwliir.''. urnák Nagy-
Kanizsán. Nagy köszönot- ée élénk hálnérzcttel vottom Nagy-Kanizsa város rokonérzelmü pol gárinak múlt hó 20-án kolt bizalmi nyilatkozatát. — Isten áldása klsérjo önöket azon becses részvét és erkölcsi támogatásért, melyben »zo-mélyoiuot ói nz általain védott ügyet rószositik. Kérem, fojozzo ki ozt és szíves iblvözletomet illet.", polgártársainak. Pest, julius 4. 1809.
1 llüHV^ifll UÜLDIZSÁ«.-
— Csongory Antal országgyűlési képviselő ur a f. julius 8-áu tartott országgyűlésen nyújtottabo a nagykanizsai összes ipartestületek kérvényét az ipartórvények alkotása iránt.
— Csurgón országos tanitóképozdo felállítását tervezi s közöl létosítésbo liolyozí a kormány. A napokban járt a miatt Molnár Aladár osztálytanácsos ur o vidéken.
— Gyászhír. Fájdalommal vettük a következő jolentést: n dunántúli ág hitv. év. egyházkerületi soproni Lycoum igazgatósága a tanári kor novóbon mély fájdalommal jelenti Nogytisztolotü Pálfy Jósef urnák, a soproni LyCouinb.in hittudományi tanárnak s képezdoi igazgatónak egyszersmind egyházkerüluti számvevőnek julius 1-én éjjel 11 órakor munkás életének 57-dik évében hasszas szenvodes után szívbaj következtében történtgyáazoselhunytát. A boldogullat keseredett szivvol gyászolják özvogvo: Pálfy-Stolezor Eliza, gyermekei: Néinot-l''álfy lika. l''álfv Vilma s Pálfy Dénes s unokája Néifteth Vilmos. A hült tetemek julius hó 7-én délután 5 órakor téttotek az év. képezdoi épületből az örök nyugalom helyére kísértetni. Sopron, jul. 5. 1809. Fogadja a ti»/.tolt család őszinte részvétünket.
-- Báró Puteáni ltózsa férjezett Zalabér Horváth FerenoznŐ férjével, báró Puteáni Ödön, Uéza «''« Vilma férjével báró Puteáni Kálmán cs. kir. tüzér sziizlidossal, szonionxlott szivvol jelentik, szeretett i» felojthetctlen édes otyjok, illetőleg ipjoknak, méltóságos kimpáni báró Puteáni Jósef urnák 1809-ík évi julius hó 0-án reggeli 4 órakor, éloténok 57-ik évében idcgszélhüdés által történt gyászos ki-multát. A boldogult Itttlt tetemei f. hó 8-án délutáni 3. órakor a szigligeti családi sírkertben tétettek: az engesztelő szent mise-áldozat pedig f. é. augusztus 5-én fog az urnák tördemiezí anya-ogyházban bomuttatni. Szigliget, 1809 julius 0-án. Béke hamvaira!
_ A porlaki casino julius ll-én évno-gvedes nagygyűlést tort, moly alkalommal kiváltják u könyvtár alapját Is letenni. Sok sikort óhajtunk!
— Honnann Sándor, mint Sopronból érteeiltoiünk : a jelonkor legnagyobb bflvéazo f. julius hó ll-én Nagy-Kanizsán a „Zöldfa"
'' Szemében előadást fog tartani. Ezen, a maga nőmében nagyhírű művész, ki a világ nagyobb részét bámulásra ragadta , uralkodók áltol kitüntetésben részesült, Sopronban a zsúfolásig telt színházban 3 elő.idást tartott és saját ajánlatára pántokon a szogényok javára, a casinóban működött, hogy nz öt oly szívélyesen kitüntető közönségtől búcsút vegyen. Hisszük, hogy Nagv-Kanlzsán h hasonló kitüntetéssel logad-tatik, melyre fel is hívjuk a t. közönség
figyelmét. ...
— (Tanügyi jelenté*.) A^iagy-kaniwa ko-gyes rendi nagy-gyinnasiumbaii az évi nyilvános vizsgálatok f. é. julius hó 4-én a szent Lélek hívása mellett, ugyancsak julius hó 0-kán a hittudományokkal vcendik kozdetöket i egyébb tanulmányra vonatkozólag szaka-datlanul folynak 28-lg, 30-án szent gyónás ^HÍÍdozás, 31-én hálaadó isteni tisztelőt után sorozat nyilvánítás s nz ifjúság szétbocsájtása. mf A gymnasiuini magántanulókra nézvo
vizsgálati határnap jul. 14-lko délelőtti 10—12 óráig.
Kelt Nagy Kanizsán junius 20-án 1809.
könnye alajos «. k.
gyninantnml lga«gató.
— A do!iilx>vár-zákányi vasútvonal kiépi-té^éro a tolna-somogymegyei consortium egyesülve Springer bécsi bankátral, megnyerték az engedélyt.
— Apró pénz hiányán szonved a kereskedés és forgalom Nagy-Kanizsán; kivánatos volna, ha a pénzügyministorinm részéről több apró pénz engedtetnék forgalomba ozon élénk vidékon.
''—- A magyar orvosok és természctviszgálók ez évi szept. 0-án és kövotkoző napjain Fiúméban tartjlk 10. nagygyűlésüket. E nagygyűlésre a beiratás 1809. szept. 3-án kez-dödik, is tort 5-éig. A beíratást Fiúméba a városházán ogv külön bizottmány délgJőtt 9~ 12-ig, délelőtt 3—0 óráig eszközli. Az olkésott tagok egyébiránt a nagygyűlés egész tartalma alatt folvétotnok. A folvétoli dij szomélyonkint 0 frt. o. é. A résztvenni kívánók igazolási jegyokért a fölvétoli díj Itoküldéee mellett f. é. augusztus 15-ig dr. ltózsai József főorvoshoz, a naggyülés pőnz-és levéltárnSkához (lakása PeSt, Deáktér 64-ik sz.) fordulhatnak. A megnyitó ka,ulr« szept. 6-án, a bezáró közüli* pedig azepl. ll-én leond. ''
Irodalom.
— Táncsics Mihály „Aránv trombita* czlraü munkások érdokoit képviselő lap előfizotési ára félévro 3 frt, óvnegyodro 1 ft 50 kr. Ajánljuk a közönség figyolmébo, előfizotósok Wajdits Jóísof könyvkeroskedésébon is olfogadtatnak.
•— Iyöw Lipót «zegodl főrabbi „Magyar zsinagógai beszedői"-ro. Előfizotési fölhívás. A magyarországi zsidóság ogynok érzi magát a magyar nomzettol. Együtt vérzett volo a csata-téron, ogyüt tflrto vele az olnyomatás fájdalmát, ogvült ujongott volo a feltámadásnak, és ogyütt dolgozik volo a liaxa folvirágoztatás ln.
Túlnyomó részo nyelvileg is mogmagy aroso-dott; a hátralévő rész óriási léptokkol lia/ad a czél folé. A zsidók mogmagyarosódátának Iog-hathatósb előmozdítói és szószólói között Löw Lipót foglalja el az olsőhelyet. Ó volt az első,, ki a magyar szónoklatot a zsinagógában bo-hozto, s ott inoghonositotto.
Az olső magyar zsinagógai beszédet ő tartót 1844-bon Nagy-KanizsAn. Mint nagykanizsa majd mint pápai iís szegcdi /őrabbi átalAn figyolmot ébresztett magyar beszédeivel, — az 1849-kí forradalomban mint tábori lelkész buz-ditá fel a zsidó honvédokot 5 10 év óta podig a hazai eultus-községek csaknem kivétel nélkül őt kérték fol ünnupélyoik vozetéséro.
Szónoklatairól a hazai sajtó egyhangúlag cl-ísuierto, hogy azok nz igazi vallásosság, a tisztu erkölcsiség ¿i a buzgó magyar hazafiság bélyo-gót viselik.
Az alulirt kiadó mog van győződvo, hogy a honi irodalomnak szolgál, midőn a hirnovos főrabbinak, ugy zsinagógai, — mint üunepélyes alkalmakkor trxtott magyar beszédoit, molyok csak kivételoson 6s mindig csak kovés példányban nyomattok ki, — összogyfljtvo sajtó alá rendezi. A tiszt, szónok szomólycsen szerkoszti a művöt, és általa irt előszóval fogja azt bevozotní.
Nom kétlem, hogy vállalatom as összos magyar zsidóság, do az értolmos koreszténység figyelmét is fol fogja költoni, annál is inkább, mivel 0 nágybecsü inü magyar irodalmunkban szembeszökő hézagot pótol.
A körülbelül 20 nagy 8-ad rét Ívre torjodő munka kiváló diszszel fog kiállíttatni, (hasonlóan b. Eötvös Józsefnok, Ráth Mór kiadásában nem rég megjelent oiulékboszédeivol).
Előfizotési ár 1 frt 50 kr., a későbbi bolti ár 2 forint lesz.
A raü minden bizouvnyal szeptember elején jolonond mog, éa a t. olőfizotőknek pontosan fog ---szétküldotni.
Szives gyűjtőimnek míndon 10 példány után ogy tisztoletpéldánynyal fogok kodvoskedni.
Az előfizetési pénzeket legkésőbb aug. 15-én és egyoneson hozzám kéram küldoni.
Szogod, 18G9-ki junius l-én. TttAUB B.
könyv- és mű-koreskodő Szögödén.
NylXt pósta.
— Si. N. Kapoirár, N»m kaptak a mlrSI Írtál Odrflxlet 1
— 8. K. A nyomtatványok r«^ nie^kllldt''lle''K.
— T. J, Hopron. KanflnlOk mludk/t ráur5lt
Legújabb elismerés aN legnagyobb figyelemmel''.
Kik ozon bajokban szenvodnok, sziveskodjonek őzen forrást inogkisértoni, mely az utóbbi éven több százozor, és o gyógyszer feltalálása óta
millió egyént gyógyított ki 0 betegségből. Udvari szállító Hoff János ur központi rak-_4;ira Kilrntnerríng 11. Bécsben.
Iléc* uiárcxlua 7. 18C9. Akinél cien eaodÁUlra múltd eiot magát előadja, miután ahlbotetleaiógig clöjoit beteginget (Obb év óta aaenvedtem, a mit Itt leírok, be-c*(llete:iiiiiel merem ait állítani, lő óvlg •leiivedtein íol/-tonoaau a* aranyérbon * kapcsolatban Ii5v5 gyoinorgntci-ben, étrágyt.ilauaAg éa még kétSbb lionAjmt inellfÁjda-lomban, fiAmtalan eiotet batináltam fel, ml haainoinem volt, mlg végre eietlogeien lőttem érteiltro életem fenn-UrÚ<Alioi egy Ugye» orvos által, kl a HolT-féle Maláta egéunégi aOrt mint haaanoMierlII ajánl;!, ugyailute 4 lloir-rélo Maláta egémégl ehokoládét va .MaUta-bonboet mintán mellbetegtégben U sienredtem. Hihetetlen volt b<''teg<úgomnck kOvetkoaS gyégyuláaa; Inindcn tlreg MaUta-kUonat, minden doboi maUta-eliocoUdé Indít?, mog véremet, amely ntán naponU orftinho* jövő étvágya'' nyertem, a klxenvedt tettem é* ailvem eg黫ég«t nyeri, minden amit úretlem átráltostatott éa bárom lu''l nlatt egé<i(égea lettem. Kn««nnilm Iftenemiiek o ine/tm-ut.''il vi ajénlom lolkiUmercteaon mlndciikluek (lony.ljen a HolT.rélo kéaillményekel.
Kérem a további küldeményét 18 llrog M.ilát.vkivo-natot font ehokoláilé a 10 dobox bonbont, a U-gn.tgyolili tUatelettel Kom Henrik m.k.Ur.Huihyányi J.Snef jó.»ig
Arak: MaUta-kii^onat «gviiaég «rtr tlvegg.l é« caomagol.ts.al: C llveg :l frt 71), 18 llvc/ 7 frt, ''_''H üreg 14 frt, 58 drog ¥7 frt 30, 1*0 II reg ftö fri ; M->lála-egé<uég eaokoládé N''r. 1. egy font a frt; N''r. 11. cgv font 1 frt 00, Ot fontnál féi font Ingyen, tia fontnál egy éa egy negyed font. MaUta-nhoko''lédepor ctecaemSk námára; a hlánv«! anyatej |Mtlisjira 8<i é< 40 kr. MclUtaláta-bonboni Cl) éa SO kr. Minden BécabSI.
A valódi udvari MalAti-kivonit o^éaiaéíl iBr-Matata-eg/''xaégi-eliokoladn úa Mtl.tla klviitni bonbont eeupán Hoff Jánoiuál KKrntnerrlng 11-Ik "iia kapbató lléraben.
Kapható l''oiten Tflrök Jú/nef gyógyxeróoa.''l Király«teta 7-lk ».ím. L^ltuer is ÜrUnwald. — N.-Kanii.áu kapható Kosanberg J. U Wolllteb J. — Schwara Adolf; ltoeenberg Karenea «• Iteichenlha C. uraknál.
-állal
K rovat alatt kOalOtlekárt
felelűtiéget uts
fi«o rk.
i
ü 25 L Eí T I-H I H N Ö K:
N«|y-KMltM, l«»''.!'' j.iliu- 8-án.
Klltmcri kuretkedől bá.ak kOretk^C jelentéit aduiki » mindenlUI uralkodó nedvet ét lildeg ldfi|árát tt aratát ttép reményeit felényire apatitotta ét eiért alig lebet kfliéptterü aratátt várul. A buta mlnötége ktllOuftten tokát ticnvedell. Még * kukoricta 1», ha •• njAtl hónapokban u etStét tovább tart ét a nap bevét huMiabb ideig nem élvekhetik, eltatnyulnak, egyébként krtxép ttámilátllig minden gabona nemfl at előbbi évi terméíhex képeit aokkal ctokélyebbnek láttáik, ifi rhhoa ait uyllvánUjuk, hogy 7,ala- 8omogy-inegyébeu <rmml panaMrn tlnei okunk ét etak ait kívánjuk, hogy aa egétx hatában hatonló Aidáinak l.rvendhetteutk a fOldtnlvclSk éi földbirtokotok.
Plaoil hetl-váiári kelatárok.
Termények : H u ■ • 83—tó (Untot 4 írt, ¡10 kr. — hí-8ö fut. 4 ír. 65 kr. 87—6» ín. 4 írt 70 — kr lto ..-7» ínM ír. GO kr. 79-80 int. 2 ít. 70 kr — rÁp a terfotSnek, 70-71 int. 4 ír. — COkr. 71-72
fnlt 4 írt! 70 kr. Árpa kötön.éget, «6-«® n*- a ,ír 20 kr. «7 -OH íu.. 2. írt. 30 kr. Kukorloaa 2 írt 80 kr., 8 írt 36 kr. K u k o r I o i a olaii (otiuQuantln) 2 írt ÖO kr. /.ab 41-46 fi». 1 ít« «0 kr. 40-47 ín». 1 írt 90 kr. Poh»nk» 60—68 ím. 3 írt. — kr. 60-ÖA fia 3 írt. 25 kr. l''atiuly íohír 8 írt 60 kr. 1* a 11 u I y, tarka 2 írt. 80 kr. Hiéna min. — írt. kr aalma --írt — kr
Bécsi pénzárfolyam, jul. 0.
&% motaliqnoa 02.10; &% u<>n,l!- külcaön 70.ló; lHGO-ki álladalmi külesíln 102.15; bank-ré*zvények 7.f>l ; hitelintézeti részvények 295. 00 j London 124.JJ5; ezüst ágio 121.57; arany darabja 5.87 kr. _
Vasúti naponkinti menetrend:
Indul N.-Kanixiáról llarca felé reggel 4 óra 65 pere* . délután 2 ára 25 porc«.
É-k. N.
reggel 1» óra — d. ... I óra 22 e«tvo 10 óra 6? regg. -1 óra 46 délben 2 óra 16 regg. Ci óra — éjjel 11 óra 20 délután tf óra 20 Kanlxtára Harc. , reggel 4 óra 1 , . . délben 12 óra 8ö
, Unda íolSI reggel 4 óra 23 . . délb. I órn 41 , . , e«tvo 8 óra 63
Trlett . délbenl2 óra 62 , . , etto 10 ór* 36
114» . reggel 4 óra 10 , ette 10 óra 18 , flopronból délben 12 óra 42
lluda
Triett , * <■
lléct .
Sopronig llirct „
pore.x.
perci.
II
Heti naptár.
Juli«« ll-tíl I7-Í0 1869.
IIA-"3a'' íietl-''
nap-''
Kathollkut nap'' tár
TvőteTtTn^^^p
naptár jUJi
*7) óvakodjatok a hamii prófétáktól Máté VII, 16-21
li 12
13
14
15 l<i 17
nníüf
Hét/5 ;
Kedd
Hxerd.
Ciütflrtök
l''éntek 8xombat
"BTWm pT
I Henr. etán. , Margit ti. I Ronavent. I Ap. eia | Kar. b. a. | Zoroard. A,
C 7''tTúTu-
Nábor Jenő Jp«| Kamillui Apóit. oitl. '' Kauitut /•Sor, II.
SS 8 H
1
felelős szorkesztő: Wajdlts József. SoKÓdszorkoH/.tö: Bátorfl Lajos.
11 1) K T li S li K:
Lfjrégibb t legjobb hírnévben álló dombor- éi •ilne»nyom-''>t gyár./^«
Kanltz o.
papír-, irú- rnjiKiorkoreakod^u 1''catan, DeAk Fcrt iu''z-uti''/.n Ü. HzAm n., ft .föltör hajó''-baa, njAnljii VÜJw lov^lpapir-készlotót a logujabbszorU yjy
ixtés-V-
JEGYEKKEL.
IIKt db levélpapír miiien névjegygyel I frt 30, 1 frt 60, 1 fr 80 egét* 3 fo-, ri.itig a legfinomabb.
KNIdb lévélptpi'' >''■> I''1" db boríték mindegyik ixinei névjegygyei 2 frt 60 .1 frt, 3 frt ÍU, 6 írtig a legfinomabb.
Minden 100 —11*) db levélpapír- ét buritékboi egy dinét pépborilék ingyen adatik. >,
11KI dli levélpapír é« 10") db borit''k névvel ét ctimcrrel vagy keidőlietllk-kel di''Kfi pépboritékb.111 1 frt, l.''iO, 2 fttig a le^linoniabb.
S? Lsítogatójegyek tüstení. olkósziUvo,
tiin nyomatba », tilmlir. fénvtelei. bri''tolpapirra lik» db .10 kr, minden
(ovátibi xor 10 krral t''VI''b; iiinet bri''tolpapirra ."<ii kr, brlll.''iiilín p.ipiirn I frt, 60; kettői lakpapirra aranynyomntttl 1 fit.

ll*K) db ar-my nyomatban 2 frt 60 kr, a legfinomabb pectétvia«* »/.inébe/. haaonló nyomatban 3 írt, Mbbca aiintt (cungiove) I frl.
ffa^ Férfi papir-gallórkálc ós hajtókák (nianscttek)
1 tnciat frallérkik 35—IQkr. — 0 pár niantetlek 35- lu kr.
Raktár rovatozott üzleti ^/kereskedelmi könyvekben.
K«ek kttlttn megren-lcléie ii elvállaltatik ét minden kívánt minta ncrlnt leggyortabban ét legiut/;iyo»b árért elkéiiittrtm k.
Krint.igy elvállal tatnak mindenféle kitnyv ét kőnyomda! munkák ¡1. Ajánlok továbbá kfti>1niégci iró-, irodai- ét levélpapírt, levélbori tékfit, aetéltollakat, tolltartókat, rajr- ét Iront, Irodai-, potU- ét »«inét hMgy-p«caétvlatit. telje» raj*»»ert, tutfcatékel, niátoló-vátxont mátoló papirt, rajipapirt tekerealx*.., má*oló-gépet, mátoló- !• aliiarln-tintnt, di-txci tintatartót, tnllkótt, fénykép-albumot lenével ét renetter nélkill, l.c-»xerveiett irótáikákat, portemonnaikat é« levéltátkákat, valamint uiin-irn mát Irodai ét itkolal trercket nagy válatttékban.
OV" Angol ét franexia illattteiek, At. de Cologne ét a legfinomabb pipere »appanok.
Minden legcsekélyebb megrendelét it legpontotabb txorgalommal teljesíttetik.
I.evélbeli megrendeléiek utánvét mellett, c«omagolá«ért ét bélyeg-dij fejében 10 krt boiiátiámitváu, leggyortabban ét legpontosabban
eiikniOltetuek.
Leveleket Igy kérem etlraeinl s , (203-21,7)
SE FOSTERV. cs TÁBSA ||
gazilusrttfi gépgyárosok Lincolnból Angliában
ajánlják a m. t. gaadátiuknak
gőzmozdonyaikat,
nagyobbított tűzszekrény és elömelogitövel, oaópiőffópelltot,
melyek MagyaroríJág gabnanemclhez mérve építtetnek,
toiábbA
¡arató-gépeiket,
Anglia legelső gyáraiból.
mt An.ir.tiV/.KKKK é. n.in.l''nn-n.ll KKI.VII,Á(I().SITA>0K *
;i legnagyobb kétatégg.l b.''rincnte«« n killdetncU bv.
Ití.Ulár:
Pesten, gyái''-Hlcwi M. szám.
|2Ö2 -20,7|
pr-
í-ffiue?


Kanitz C. ,,ftpir-^k"a,Wü
Id. Madarász Ami. Pccsclí ^
ajánlja
c
GÉPGÜRR ÉS ÖNTÉSZETE
készít in é n y c i t
^."./^i''piMt, knUinösoti pedig nmlom szorkogotokot, olaj ltongor- <!« W)tókat, borpróeokot, góí- i!n vizvozotfoi ottivoket tnknr^k-tUz-holvckot <•» n/ok t''gyc« rw/.oit, kutnkiit, osxloiwkat, rAiyioziitoknt, uiiiiilt''ti nóven novowntW öntvónyokot, továbbá
gazdasági gépeit
ii. in. Hinni.»-, irtó-, kupáid- .''•» tüÜögotű okdkot, vctógípokot, i.mgtnkaiViki.t, ruHlákut, cnuntlvuk.it (p;iiiipol) lAazurkozutru, c^plö-jj.^K''k. t, kukoric*« m.irz»ol(\ki»t, rdpn ¿a nzo«tka-vág<Skat, zuzó-
(InnUii g^pukut.
Min.lcn a m''-jMSíz.it btakmájália vágd mogrondoléíokot [li''j<Kyornal>b előállttá» » lóg|tUáiiyo«alil) árak mullutt clválla j"Ky 11 K>''Arl>a Vltíz-utcrji l l-ik_j?ám alntt, valamint raktári lirodijálmu or«záj(»t óik szám, ltol a fon tol) b olósorolt káuittná |i»yc.kl)öl folytónoe kéulctot turt. (17&--IŐ)
Általános
ajándékok
urak és liftlgyek számára«
Kten nj érezböl (u. n. uj aranyból) k&zült ókszer n<5lkü lUxhotővó teszi a valódi óleszórt, mivel ez nj gyártmány mind szín, mind alak tekintetében vetélkedik a valódival, éa az a jó benne, hojry az egész tilrgy negyedrésznyibe nem kertllt s azért annál gyakrabban megszerezheti mindönki a legújabbat ós legdivatosubbat, mert a valódi o/.ikkoknél a névleges érték esak l()-e<l róazo az árnak« — Kbl.öl az a taiiUHág, hogy valódi éknzer csak helylyel-közzel, mig ez ,lj gyártmány roppant tümegben készíttetik, azért saját érdekében van mitidonkinek, hogy más értékes dolgokba ne pedig aranyékszerekbo fektesse pénzét.
^ikafe. Legújabb ékszerek wy Kgy pár fliggö 60 no mi kr, l ft.
£aMKv*dívatot alak uj arany- . . függő exli.tbe foglalva
bői, mindig megtartják a« arany- 1.50, 2 írt «/int« átért a lugctalékonyabban'' batuiilitnak n valódiból, emaill-. rutva, vagy utánto.tt kövokkel^ a
nii.it ax ^jlak kivánla. . fiat. B.en WpUr n/y van kétaiü«,
Mell ékek Hnuin l db 10, 60, hogy napot, keltet, bdnapot pontS-
tan jelet ét llr''lk időre l.atnu.ilható
Axn|ftrfíknnptttr
medalllon - alakban t óra-lltyelékttl ttolgál-
HO kr. I frt. „ legfln. l.nO, I.So 2, ft kr. finom 2 frt M kr. 4& kr.
■ Klilbo-függök tinóm, párja 50, 80 kr. 1 frt. |
. legfinomabb 1 frt 50, 2, 2.50.
2.» valódi aianyoxott
Legfln. készített
gyémánt ékszer.
Még a tiakember it megcsalódik
HL. Kgétt kétilutek, mell ékek ét ílla''a. — Ka ék valódi extlitbo van fillillggák W) kr, 1.20, 1.(50, legfino- foglalva, arany-aljjal ellátva. As maliban kéttltvc 2 frt, 3.60, U frt, I ulántott gyémántok n loglinomab-frt, 6 forint. ban kr-tttlrnlt hegykrlttályból van-
ML- Kar|ierec*ek linóin drbja 60, nak kéiiltve, amelyek élénk tn«<t 80 kr. I frt. |»oba tora vetítik el; mát drága kö-
. legfinomabb 1.¡10, 2,1« iimeibetlenQl vannak utánotva. »,3.50. i ne* Melltfik 4, 5, 6 ft
OA. Nyak-ékok, dbja 60, IK), 1.S0 Kgy pár fíllfűgg.''! 1 6 6 ft. ''•^kr. . , kéxelS-gomb 2 60,3
M. Mcdaillonok, finom 20 kr, 40,<50. 4 ft 60 kr.
•COkr. j Kgy raellt« urak axámára 1 80,
, finomabbak HO kr., 1 2 80,5 4 ft.
írt. 1.60. ; Drágakrtvet gyűrök aranyból
B^TfixS.fétlIk nj aranynyal 80 1.20. 1 5«, 2-:» frt. kr, 1 1 ft 50, 2, 3 ft. ''Kéretitek ét ««ivek nyakkal, 2,3.
Uyfirfik klllOnféle utánxntt 4 frt. kö^vekkel drbja .10, 40, 60, «UO.lgj™ Qy4,likMer. ^Bftrj ¿a i , „ . Kekcta legttebb
SwmVIwm V M1r?:átr";lÍ"",>1<!klállllá.,lBen tártát, «veg.lava ét Wjvld) 60, 80, kr, 1 írt, 1 frt 50. i Mval-nantból.
WT« I.ígtxebb nyakláncxok 80 kr, Kgy melltfi 20 30 50 80 kr. 1 ft.
te^rfiKío^.U''v''r''60- ^»^.„,^^25.35,60.
Mell-gombok 10, 16, 20, 30 kr. , ^ karpereexek 30 C0 80 kr. I ft.
KéxelS-gombok párja 20,30,40,tW
80 kr. Oallérgombok 6, 10 kr.
Kgétt kéttlet moll- ét kéxeló gombokból, legtxebb kivitel 60, »0 kr. 1 frt, 1.60. *
Kgy kOteg óra-fityelék, nagyon etinotan ttuxeállitva 60, 80 kr. 1 frt.
Valódi arany gydrOk knvekkel 160, 2 frt. 2.60.
18 latot exlltt lánexok tűiben aranyoxva, rövid 3.50, 4 frt.
18 latot hoiixu nyaklánc* fi 1» V forint.
13 latot eilltt madaillonok tOtben aranyoxva ét edivo 2.50 ét S frl.
A legdivatosabb sozél-ék
tok finoman ctlixolt exUt-tnxött actélito vegekből Ottxeál-lltva.
Kgy mell ék 40 60 80 kr, 1 ft.
Kgy melltfi eillttbo foglalva 1 frt 60,2, 3 frt.
•Nyak-ék dbja 3060 80kr,l rt. • Oralánci rflvld 16 80 60 kr. Ing-gomb drbja 4 kr. ••''Kgy pár kéxolö-gomb 16, 20, 30, JO kr.
«Kgy tfiiC-fé.fi 20 40 60 80 kr.
v*« Örökké Illatozó ék-merek Ind nOvénybr.l, muly ter-
métxetet Illatát mindig megtartja ét legnjabb divat aierlut van faruK-''va. Ki é.ktxer felUlmnlbatlan dlttet ét illata miatt txerfeleU kedvelt Ha hnlgy Ily ékíierrel a terembn lé|>, a terem néhány perci mntva heteilik
Illatul.
mi, Kgy raelltí 80,1,1.20. 1.60. mé* 1 pár fülbevaló 80. 1.1.20.1.60. mé* Ikar|»-reci40li0 801. 1..M1.
ft** Nyak-ék C0 80 1. 1.60. 2.50. ■A''Óraláne» 1.40. MÍ**> At uj
fijfSQr TKINKOVIl-.rKltKK.
~Wató kéttlet n.iul óra-fityelék
drbja JO -80 kr.
tÍ2a©t:
TRfiUGOTT FEITEL
(Kro 4.) Bécs, Kftintncrring Nro 2. (237-ia.4)
a Drasche-házzal átellonbon.
y
ts TARSA
váltó-il/Me S^feii, Jómftér 5, sz. a.
Ajánljuk a l. cr. knxfiinígnck ax általuuk lcg«l#nyitiobben rendexcH
társas-játékot
valamennyi Ausztriában létező sorsjegyekre
a köretkexS főnyereményekkel:
300,000, 250,000, 200,000. 140,000, 110,000, 60,000, 50,000, 40,ÖÖO, 30,000, 25,000, 20,000, W''í.. '' 10,000 frt .stb.
20 havi részletfizetésre 5 írtjával.
Minden vev.''i egy tárvényben ktállllott ráixványjegyet kap, melynek értelmében a tulajdonol lAt.,nn»l \i vUS''fi írt ré»ilct lefl*eté«4vel a beflxoUa Idejo alatt történondS
76 BorbuzéiB
t^iMMiHMiifttJNiNiiiaa n*»ai
valamennyi nyereményéből» réíit ve».
.•vm-j EgynUal ajánljuk u oly gyoraan megkodvolt táraaa-játíkot 100 üarab
18«4-W 100 Mos sorsjegyet, 6 fitos részletfizetésre, Hitefsonyegyet 10 „ „
s vaJamennyi Magyarország és Ausztriában létező sorsjegyek 12,18 ¿3 24 havi részletfizetésre Általunk megszerezhetik, úgyszintén lKÓrvényell is
njindWi hitfási''a. __
ÍM nyeremény l Nyeremény!, Nyeremény!
Ilojry t. ok. Ualctbarátainknak ax eredeti aorajogyek mogaioreihctvaút megkCui.yiUtlk, ugy In-iéxkedtlluk, hogy a legkedveltebb lorajegy-nomcket kllebb réitlolokben adjuk el, mint a mennyire eredetileg múlnak, ugyan la ;
Egy huszadr. HJLt©l»OraŰ©ar3r©t 10 írtért, hozása jnl! 1.
18e-4rki 100 frtos BOrej, 8 , „ opr. 16. , . X330-ki 3Fiot;nLBOl3Llia sj. 7 „
Mhidf-n «ovü ogy,'' általunk törvényesen kiállított kötelexvinyt ka|i, pontot mogjelolúaével a aora-jegy aoroxata úa ''axáminak, moly uúki huixadrÚKben Mrtokába jut, a axunnal javára jáUxik, anélkül, K-gy további beflretéseket kelleno tennie.
.A Wtelsorsj főnyereménye 200,000 frt, a legk. 170-200 Az 1864-kleké '''''' 260,000 '' „! : r w ; 105 - 200-
Az, 1839 ki JRothschUd-sorsj, 140,000 „ „ 10Ó frt.
Veszteség alig lehetséges,1
minthogy mir ^ legkiaebb nyeremény ii kl.rillbellll egyenlő _
delikor aílxek vagyunk kötelexvényelnket vlaaxa la váltani, még |»''dlg
axeriut.
a aorajegy vételárával, a klllttnbeu la iniii-mindenkor a naj.i árfolyam
NYlTRAIésTársa
"bank- éi vált«''• i>>l<-; Vidéki roegbixáaok poaUi u''^nV) V«l a név éa lakholyuek, buxáai jcgyxókok jV>A->
v »
I^a)fy-Kanlx»in*JVAÍDIT8 JÓZSEF I» axolgál valamint felvilágoiitáiaal, ugy eredeti réaxjegyek-'' . (A/»tJ^il|aehft»no) a hirdetményben pitéit árért, melyek nála »ionnal átvehetők. (233—7
Oyém^ntok, gyöngyök és drágakövek a külföld szamara a ■ ¡legmagasabb arakon vétetnek.
l''ealcn, Jóxaef tér ft. axáui.
: -Ii.it i< |>ontoaan caxkn<nltetnek. Pontos megjelölésé-
uxáa után ilij núlklll kflldjllk meg.

711 i>
.1 t ''
«w/i*
ÍSi A.hi
N
■ * • ■ l''.>r»ax királvi nrt''-iri kltld.''l.
KÜSENTHAL H. bécsi |(ölyoerin gyomot -ital-AószitŐ)
íGLyCERIN-EISEN-LÍOUEUR
mclj et ax uJvi lay^V*".* orvoatn.lur k
. .. a. Oppolzcp; Balassa, Vl^ánlK",
ug>«alul- a fS-orv.ir ;
íj i''l .Kovács, Liwy ¿3 Dr. Lenk
Ü (lláxl "írvoaai Jwic^ifcl^M^''»^ •? ''
íj, y<Srvpa*tj#, cl-
m
k
Miató Koaontlial II.; ftatforvjwtMo •-''••-'' ik bzAiii, J itg^ittítttó ''M o«7.trAk-biroilnIorii nitxjil niiiulon 31 jí-yógytArilbnn.
> í • F^y nagy Ih''eg rtrA 2 frt. — kin l.:K>.
_i| lMtlók-raktAr IWw-Un :
JOíCfWeU, "ladt, Tik-'' laub. ii MÓbren ; Wilhelm
tRaab, ^tadt. i.n^''k • íhwarxi ,''i.Uron; Dr. Jot. Qlrt-j«^iadt,''mluÄg Sr?i ''/"A«t. V. Waldhel», Stadt, Ilim-irel|)f.''rtg»»»e 1T; Mílar. Jííovloh, Wollxellé! Dr. Johann
; La»at»ell, Wiedner llaupUtraaie.xvirhell. Dreifaltigkeit;
KoI<""»n Lnwooi V. Hafer, ''1 l.an.lalraaae, UngargaMe 12; A, Vólk, Uudolfabrlm || HehHnbrnnneratraaae H"'' Poblmann Koblmarkt ; F. | Kannháuier, Marial üfO : ,ikHal»iW.*
lUk t Ar r bln:iifc...fti gyógytár nUmn:
r ''luf*4t io«if V. TBrflk, xum heil. OeUtj Mich-.1 an vita, phgräae. und tecbnlacb-clioinliobea Inalit.it •
Dr. D.Wa»ner.«mnHoieli»i»#latlu| F. Formigyl, Mari» Mutter (lőttéi \ EI»MlUdt, Kr. OrOaiuer, xum H». »al-\ ator: Qr. Kanltta. .1"». f IJelua; CarlJ.ovák »umiehwar-
Htreble, xuqi ung. KOulf > — dr. ileiey, xum lllielt xum Auge
(luileAl Veexprloi. K. Koreuoxy xum aeltwaexen Adler 5 Zala tßeraiea. Am. laa.V ; (-''■»-''
\ nior . ur. Mn.llfl . .»•»''■»■i "iviu. , L «ji. A.llv. ( Gilai. Kr a Ii x X. Htreble, xum ''Kaposvár, Markuli Qedenburfl. And f Kanig1». Ungarn-, Stelnamanfler, Kr. t''i
:t
Wíjdlís József könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán
kapható :
mindennemű régibb ós ujabb
törvénykezési kézikönyvök, miniszteri rendeletek, szőlőváltsági körrendeletek, és hozzávaló taboJlák.
l''jnliliini Irkextek nagyobb iii«-niiyÍH^g(l _ i
iT finom kiilKíldí Íré-tinta
feketo, kék, piros és viola R»''nro, — továbbá
bélyeg-festék, ruha-iró-tinta, hideg enyv
stb. végro kophatii
angol hártya-papir
(Pergament-Papir)
befőtt gyUnjölcaöa Uvogok bokütóatíro, ivonklnt <Sa rőfijukónt, igen jutánj|OB áron.
Postai rendelések leggyorsabban expedláltatnak.
2
WOOOOOOOOüOOÖOOOOO<M)000000<XM>OOOOW(*>000000000000000000000<KXX>00000000000000000000000 o
EG€rEE TESTVÉREK
PESTEN,
''1
Dorottya-utoza 4. sz. a«, a „Magyar király41 fogadé
mellett. BÚOBBE1N,
Kttrntncíring 2.
vesznek r # f kJ A rági^
ftleß- W®jtfík áT!f®!i W\TTH T
magaab
áron
régi pénzeket
pynknt, iiunilonnomll arany, czUat ós drágakövekbon.
niflvó»/.i tiir-
o ooooooo<>ootHM)ooo(K>o<H>()0(KK)<)<)o(iooooooooo(K>oooooocM)oooooooooooooooo<^oooooooooooo O
Of. Pattlton''i
GICHT WATTE
(OZÚZ-VASZON)
lindert lofort und heilt aehnell Qlcbt nnd Itlieu matlamen aller Art, ala: (Icaiehta-, Ilruit'', llala- ii. Zabnachnierxen, Kopf-, I Hand- ii. KnleKlcht, Oliederreii-aen, Klicken- 11 l.endonweb. In l''akuteu xu 70 kr. xu halben xu 40 kr. xu haben bei Joicf Wajdil* InOr. Kanixxa
Seit einein Jalir IIU leb an heftigen Itflekenachmerxcu, weleho in letalerer Zeitlich loveriehllmiuerlen, daa mir daa Gehen u. Blicken xur hOchatcn lloicbwerdo ward. Nach dem eraten Qebranch der Dr. Pat-tiaon''chenOlehtwattebeiaertoaich mein leldonderZuatand lohr marklieh Nach Anw«ndun|{ der xwolu-a AnllaKP bin ich nicht allein von aáinmtllchou Kilckciiaobui.''rxcn KÜuxli.-b befreit, »undeni ich kauu im 7rt..''abro wieder ol.no Kcbiuer-icn «ut Kehou nileli c>u blicken H. ao(f»r obuo lleacbwer.lo etwaa von der Krdo niifnrbuien.
botfai bérjószágán -9tOO db Toirlsia. van eladásra, kitűzve, ezek1x51 200 db tenyó aztéaro alkalmatos anya és 20 db KOS, továbbá. 180ÜT0.
♦ '' Az eladási feltételek megtudhatók :
. i
alulírottnál Botfán, u. p. Zala-Egerszeg,
a 8zcntiványi és szentmihályi vasúti állomáshoz e«y órányira.
(295-3,2)
Börcsök Antal,
ispán.
Kovátsolt vasból készült, a cs. kir. mcrtók-hivutal álul Uécsbcn megvizsgált és bélyegezett
tized, mérlegek,
nlnkban, ntolérliotl
H év
i«jll< ii< k lji/.t«w»ng-, ponto.Wig- «iTinliulgrii nízvi'', i jótiUhls mollett.
Holder Árak
1 •„'' :i f) 10 ÍH,''21,25..r., 46,''
tö 1Ü M ;W) -10 60 niátaa.
, 70. bO. !K), 100,-110 frt.
Egyentuly mfrlegek (f> óvi jótáiiia),..-.-«ckhex tálexák.t min.len (Ixletro a minden cxi''lra .''« bánuálalra alkalina-aak, totaxéaaxerinti utaaitáa aaeriul. Horder.1i U í. 4,'' »0, 80, 30, I", ftO. 00 70, M font. Arak i f>. CfSÖ, «*. 16. 1». 2". ri, R»,«f'' frt''.''
Állat mérleflek llo ávl jd.álláa) ..rt vaaUI, nkmk, tehenek, nertfock, borjak, juhok, luvábl.á kiaebb k.''-x koraik, lal^ák alb. megmíríaíre.
HoVderS s 15, Jn, «>, 40 miaaa.
Arak i 1UO," líO, 140, IbO. ittKI frt."* korlát pi''dkQI, axonbau a nUka^. a anlyokkal. Kakor-láttál ¿1 aulyokkal minden raírlt/ t/» frtUl tobb. V''aa-korláltal i''a aulyokkal 60 frt U fcl|ebb. ,V.
8záiad-hldmirlegek vert vaaból, « bld- U fordiU rud-dal együtt, hatiSaáfftlaK hllelealtell, 10 ávl jítálláa. M«-terhelt koiaik vagy tabb darab állat megmMtitt. UorderSi 60 00 70 80 100 lv>0 160 170 <00 máxaa. Arak i fMTo''uöÖTTóö 6.VI &«'' íNilí.O''frt.
Továbbá mhlílen kigondolható , bármily ixerkeietfl uiárlegek ¿» aulyok.
Ax (jxokh.x aallka.''.goa l.itul,.3 au Yyvk rendki
(¿74-12,7)
Kjryen»uly-mírleg.
BUGANYI L. óa TÁRSAI
mérleg- éa mérlegsuly gyára és hidmérleg-épitő-lntézete Bécsben.
Főraktár : Htadt, slii««-rKitMaf Nr 1<>-
Ví.l.''ki in •gri''lidcli-''íl. »X iS«axoi; l.,kiildiao uláutíl mollett »«o.n.ll telj.-aill. lik.
AlUt-m/rtcg.

Qefortigter ist in der angenehmen einem »'' T P«WikBM mInMIm au klimm, .Im.
R G A11 RET T & Sohn s
üerflTimte
Säema8chlnen
in vollständiger Sortirung
»10 I.ager alnd und köiauo sofort geliefert Vierden/
Locomobilen .
mit vergröaaerter Kcuerbücbse und Von»*rmer ohne betondere A vi free Ii nunc veraelien und WleXüber cot»-»tralrt werden, d*>" Uronn-Materlalverbrauçh aufdaa geringstmögliche Mala red^árt und dl« effsetive Lsl-atungafllMgkclt viel grileaer,- — »1» nominell angegeben Ist-
Dretchmaechlnen
Im VorjsJ.rs .<4.011 durch Quantumdruaeli bei ,„l» koinmener flortlntng dea Keráea vom Stroh und KU«« und durch Paoerbaufllgkell exellllrend, wurden ata »erbwaert und 14 Vino'' MuitorhUae.hJno, welche b.l
der Probe 76 Preaaburger Metten in einer »Und« r. droacheu, boroita angekommen.
Ferner das durch ihn im Yorjalire in Ungarn eingeführte
Saniuelson & Comp, Getreide- und (¡ras-Mälimaschlnen
Mujterettlcke vorliegen. — GlelchxelÜg bittet (lefertigUr d*a V. T. Publikum, ihr« AuflrXge »uf lt. OsrreU & «obn''a Lecowoblla« c.j Dreschmaschinen, auf 8*muelaoiia Mähmaschinen, und auf einige au den frtlhergelloferteii Maschinen erforderlich* KraataatOckaih« jo eher xukomraen xu laaaen, damit allen Anforderungen In gewohnter I''Oaktllchkvlt enUprochon werden. (MS—Hj
PAUL K0T7.Ö Ziv"lng*n,0Ur u'' 0euer*I*Kcui fUr UnK»n> und Otaterreich der Herren UaaehlneufahrikanUo lt. Garrel! & Soka''t
l^je^onjJÇngla n d.
I''eat, Waitxueratraaau Nro 89.
I
Politechnikai
és gyakorlati találmányok.
*
f fUJB.''tU''î
! «>¡u,
alSmint kevéa Idő-ex «18 II a Kyi1tfls-putkák nagy hatAat Jett^k a műveli világ ¿•in, épen ugy a világ ¿ilaexou nagy kere-
tcltségnek Orvsnd a aa _ lsŐt jóval felülmúlja « r,. kir, nab»d*lm»aoll Cbal-
BepOt-féle XI »b pl "tol y, (gyíi»««r) mely I »/» k«SSxW,
nj o»Usw>81 verve, egy ki* nyomás álul cgytoáantáu Ittel. Ara I frt 50 kr.
öonedveallő tolltartók. KtilOn tintatartó nélkül folyton lehal velttk Irpl ; igen ajAnl-l>ati olyanoknak, kik háxin kivlll haaanálják, mint : orvotok, plábAnoaok, klvatalnokok atb. kiknek liáa-bell munkájok vau Egy darab, 12 iucxat tollal együtt 1 frt ftO kr.
S^ Elült oyilrük kék vagy fekete euiailliroxáa-™ Hl, k''1lt"i beUfaltal axarvlm.-.ek siAmára, -i-Áa »xorlut. Igou Ajkaim»» ajándéknak val». Kgy •d»ab »Up tokkal l frt M kr.
Orstárfytk, mint vaauli locomobile »aggó nokkal, fulvx 1 frt futó bAfányk»
gyapjúval 1 frt ; mila íllhl W kr, | futí egérke 46 kr.
iái Állandóan
megaiüñlk a berlini fogeaeppek haaanálatánál.
h
» * «. nin « .
mr.
Iiató olvauo
vSli
Fogfájás , bárminemű , aaonna »gaaünlk a berlini fogcai lláa annyira bUtö*. UotynetnhMxnAlAa esetében a pénx viaaxaadaUk, miért I» o aiernek egyetlen bálban S*m aaabad hlánvoanla. 1 Ovèrf itm'' HO kr.
Igeiv fouloa minden hAtluUaban a legiyab-brti felül il t fehy tlltS k«n4ot,melytyel mindenki a legkAnnyebben a a legaaebben klfényeaitheU IVgt bútorait atb. I katulya <r», m«ly elég egy egíaa gamltnríra, 60 kr. Megjegyzendő még, hogy e kenSea romláanak anha ainca kitéve.
i^iv
tíu-iérr, Egy drb
Elliat fényeilU-flolyó, kitüuC «er minden <fthouU|y«|uU'' ^rcj-lirgy ujjA fa fínyoaaf atiy- Aa'' rabat-mflv^''ektiek n«lktl|Sidi*tlen.
ír» 10 kr.
:,y<W»»»lW'' ^ regulatora a reju^it nao-¿ra comp»aa»l, mindenkinek a legjobban ajint-ható, mert o blxonyira pontoa''órAval minden meclia-nlcoa órát megigaalthatunk, 1 darab Ára Huomau fé-nyetitve kr.
. Uoidó por, K por alkalmaaiaínÁI incgt»k» Uuak 1441, AwnkAt él p*ail, emellett » leg
nagyobb el5»y WÓK a*. >>ugy a nvb». aokkal Jobban
Umélteuki mint kOaünaégea kéiaületnél. 1 fonto» c»o-
roagra W kr. ....,,:
.... Amerikai paUntirniott blztoiltó zár, kl-'' tünC aaerkeaetd a niiudcii betöré< ellen l>l>-toi. 1 db klaebb rendű árs 30, 40, 60 kr. 1 db nagyobb rendű 70, 00 kr. 1 frtlg. 1 uagyobb kél kulca Ui 10 fiiig. — 1 db utjjaó Ulakira való 2.''»,
nggm- OyakQrUÜak^ a, Márte-yMik, melyek » §gtm nadrágot r''úki IdSJáriabau ál rlplmkoMatól rídlk. — E|jp jytr ára 20 kr.
.'' Angol ollók a legjobb acióll|ól, I axabó-WV olló, a legtinomabb iTi, .H.r», M kr. 1 »Iliig-olló, a l,gfii,i.id»bb 20 - 80 kr. 1 olló-Mnea 10 kr.
. N«(ty előnyt nyújtanak a legújabb Qóp-lró nok, megkíméltetünk ax unalmaa hegvexé»t((l biatofaV lábeUtnk, hogy ax ón liegyo el nem tttrlk Kgy ilf. fába ío,;Ulva In kr. Caontba foglalva ára 16 kr. Tölf utóval t''«''ké..el 5K) kr. — 1 megtnltlltt tok.
el ff H hónapra vltÉ.u.1"), 10 kr. — 1 db unlo-radir-giiiuwí ón é» 1-jiIik »»áinárft & kraje.aár.
A I4bak.it Mdveisóstól Melóval mindm-
( kinek AjánUlo»,''inertrí a« egé« «.''gnek aaolgál.
l''Srk<»»ilíamóUii»l, moly a bőrt e ílt.is!*ll»i''ii.A i«»»Í, ugy liogy a hótAxabb járkátá* uUi. lieüvfiaé glieu KvA^''lv lirhatÁ«« nem írexhető, é« a ólo.\k I n g jobb mértékben elégtót«lik. Kgy üveg ára kr.
g^f Hil,i,i*1 fagy-bAlzsaa: exen Hibirlábau Dr.
W^W nolliii Áli«i rég IdC.,áltál feltalált balsaam, mely már AuntriáliAii ¡« tilbb év ót.i kainnM^irexon na»xnállalik a mint a legjobb naxkrx iamertelik. A fagyáaok a daganatokra felette Jó « haaxuoa. Kgj tégely haaxuáUti ntíl«llá»Ml W) kr. '' iM&á Ki''űi)H fénynii kaU''hnkkal vegyitv.., «^^•rtogy a bórt Uib''-Má tegyw. I kaiul»a ára V kr.j''.áely I fontnyi
^^ lejBlabti llaro)n®z»«titBz-sz»íaiáin, a le^-vA
magn UcmábeD, Iliin iloliányrók "Ak ii ajinlntoa, kSiíimófO« tU»«ei#*)l^ kellemi''» ki< ÁjábAa my lámpával ag/e»itve, 1»elyVieháuy órai nyag.it íilve»*, Ugy hogy gyakran ojfljrtv.''i alkal
kán haiuar nmjtÍH^nl* "--''a e.ekély
g/.»>. U'',;. ■!.''.>., ,„„ ,,^mllía! I db. ár» f)0 kr.
l''er/alal ht;*aveiili) izer, miáltal axUrke ha jak rOgtan titaxéa axerint barbára vagy fekr (¿re le«lli,|ök, é» egyaxeramind a tarméxrtea (ri<»ea^ r»t rlaassayerik. Ho\
uaálinallan. 1 c»om»g ataailáaaaf''együtt 2 fit.
Mindéi) aelypm-vailár-
12 drb

VO-fnyekbSl kfa»|lte,tlh!4 ««Mlelm,, .mag utaaitáMal együtt 2 fit.
TIUllfiOTT 1EHÏ1 cl,s
Legújabb rozidspor jótáilá»»al. roxadafoltok eltávolitáaára váaxoitból, bSI a máa kelmékből, ugyaaiutón acxél- éa gyskból. 1 eaomag flö kr.
Tytlklíentijyllrak Angóra pamutból. 86 kr
Minden lAlható le« ax aj x»eb-iuikro»cop által, »arabja 40, "Ki in KO kr.
Burgonya- ¿8 alma-
liámozó-gép,
mely minden klállitámin Páritl.»», Londonban í« New-Yorkban ax elaíi jntal-inat nyerte, minden teUxéa axerint, |/v»plr vékony formában 00 daiabot Siámna tf-y perra alatt ( caekélv ára najpr slt. rJod.We vau »xáinitva. Hulya máa-fól font. Ara .i/rtl kr.
'' Folyóknay fnyv. Minden liáatartáahan nt''-lkO-^**lnxlietl.ui, miáltal a kfilftu-félo a háitarláaban eISjnvS apróbb hibákat magunk igaaitbatjuk. — Kx euyv évekig ellehelő «a hidegon alkalmaxható. 1 flv. ára 26 kr.
Angol bírffflymáz. Minden bőrnek hajlékony ^^ aágot adni éa egyaxcramlnd fjnyoalteni. Kgy kii üveg 26 kr , 1 nagy 46.
Cs. klr. szab. peosétszappsn, mely bánni né-^^»ea navexendS peeaótot minden kelméből kivétel nélkül nohányplllanat alatt eltávolít. Kxen uj ké»xit-mény hatáaára nóavo felülmúl minden eddigi haaonló gyártmányt, minthogy a legkényeaebb axlnt la aértot-lonül hagyja, éa axonAal tnegaaáradva, atag nélkül marad. — A kosxlyük tiaxtitáaára ia külOnflaen Ajánlható. 1 flvege»« ára utaaltáaaal együtt 40 kr.
AltálAaoj tlutltó por, melylyel minden érexet, ^^*arauy, exüat, pakfoug aetél éa rexel tlaxtltanl fény«f|tenl lehet. Kgy katulya ára 20 kr.
- összefüggő Idflórák ealnoaan kóultve, mint egy aalonóra, » aaobát diaaltlk, ax időjáráaát •.''I órával előbb mulatják. Ka»n axáx meg »iáa k(l-axüiiS Iraltal dle»ért mü ára doboxxal (»6 kr. MT* Páilil egyetemei isgaiz, nemcsak a« üveget, porraellánt, kllvet, tajtékot, fát alb. leggyor«abbau megragaa/iaui, hogy ax elválliaüan legven, lianem különfélék egyeaiU''aére la, például fát ór''cxc«el, üveget akként porciellánnal atb., ugy hogy teallé váljék, l''akétja exen minden háxnál nélkalüxhetlou axeruok eaak 10 kr. Ugytnezea rigaiz, folyékony állapotban Igen kitűnő, Ov. »11 kr.
Ruganyoi fogkeftk nílndnn foggép éa uáa ha-«onló anyagok nélkül caupán tiaxta vixxel a fogakat fehéren, aiagtalan va egóaiaégeton tartják. A nagy forgalom miatt dbja caak tiO krra tételetl. MT Szabályzó, a tollat minden kóiliea éa paplrhoa igaiitani, — ugy, hogy iigvanaxon tollal a legtinomabb Aa legvaalagabb vunáaokat lőhet véghea vinni. — 1 i db 24 kr.
ttf Valódi angol toltklsek, 1 dh kél ké»»ol 20, ;)0,
to kr. 8 kéaael, 6<», 60 kr. Ugfinomabb ¡1 k&aael W), 70, 1»0 kr 1 frt, 4 kówel 80 kr. 1 frt, 1.20 kr.
Legújabb angol dagtizhuzó-gép minden erőlle-veaaély nélklll lehet ax üvegek dugaaaát ki hatni. Egy db Ily cxéUaerfl eaakflx ára 1 frt
Legfelsőbb helyról uabsdókoiolt méreg egerek, patkányok, lijrealgnk, óa vakaudok kürtáiárn. A»'' el-»dáa jólálláa mellűit történik- 1 nagy plúli-raelenexe frt.
__ ^ A dió olaj a legjobb, hogy a haj rugaivyoaaágábau ineglartaaaék • a vllágoa .vagy axürko haj amélro fea'' teaaék, a vegjóaxi kéiaülékok mind ártalmaaak. Van aaereneaéui a nagyérdemű kftiOnaéggel tudatni, hogy hamiiitlan, friaa, kétaaerearii llooinitntt dlő-<,lajbi''.| raktárain van. — Kgy kis üvrgceako ára ''_''S kr., nagyobb 46 kr.
(u^. Gyíke.ei azor a tyákizemet Icgf.ljetih h nap
alatt nyomtalanul kiirtani. Kxen újonnan feltalált «ier felliliniil minden eddigit, éa e«ért jótáll»» mellett ada. lik el 1 kntiilvskjM''nAInli iila«itá»»al együtt (ü) kr. W Örököl jegyzőkönyv Legújabb I — Exen perga-oisnt UvelekbSI Kv''^t kOnyveeakp holit lapjá'' vi>e, ujjal le lehet liaaUlni. \ dl. aaópen bokölv« 36 kr ,li>/W''> W kr.
igen finom Mf-etal 3*/t bűv. boaaau valódi tájt-»«. fékkel, t. f. pipa, ailv«r»iivó boroatyánkővel é« dojiányaacakóval lll). ára » frl HO kr. H^K Tolvajlitok e-lleol vidő aug,>l lima. mely a fehér-nemft''jeleléa utáu aohs kl nora moaljat.í éa » ruha fri.»
áíin.....indlg megmarad. Minden há»Mrtá»hoi ajánljuk.,
I üveg ára eaak 20 kr.
<//+• örttktí «zlvarUrló, angol sodronyból, aaéptég* Urtóiaága, kűlönOaeá olcaóaága miatt a dohánytó nilkűInahelUa tárgya. : db kr. bőrből auiélüi-
aettel CO kr.
STéa1
í bizo m il iiy-Özleí e BECS,
KMrnfnerring Nr 2, gegonilber (lem Drasche-Haiis.
i" nlvla.t/ik n»ií> » ii¿.-,lln.''liy t

(237 3,4,
! ! Egy ezüst mît egy forintért il- ;
A cs. kir. vámhivataltól 20,000 poron» (ollt r^rt átvott blHefddl It-t.áruk a becJ biztos rcndoloUíro 20,000 oBxtr. forintért ogyonkint vagy ogyos i>53z0vála«ztii«a| Oiikén» tetten kiúrultatnuk
a cs. kir. kizár, szabadalmazott
LENÁRUK RAKTARÁBAN
Qoldüchmiedgaase Nro 3, lm neuen Bazar.
Kgy vég blllefeldl váizoo, 60 berlini, 60 bécal rőf, 20 tallór belyell eaak 20 frt o. i. Kgy . Igen flnoM blelefeldl vászon, 6(1 bée.l rőf. <4 tallér belyell eaak ül frt. Kgy . Igen flnom eiflvet, 66 berlini. r»0 bécal rőf, í7 tallér helyett caak 27 frt. Egy . legfinomabb battlit-»zövet. 60 bócal rőf, 36 UlUr helyott c»ak flft írt. Kgy . Iiovet, 3<S berlini vagy 30 bécsi rőf, 10 tallér helyett caak Iß frt. Kgy . klnemkóizitett nehéz háilvászoa, 80 bócil rőf, 10 tallér helyen oak 10 frt, 12 darab blelefeldl len ziebkcndó, 3 talUr helyett cask 8 frt.
12 . Igen flnom len-zsebkosdí, dlaxes axegélyxellel 6 éa fól tallér helyett caak 6 4a fól frt. 12 legfinomabb len-battlltkendő, atlaaa axególyxeltel 8, 7 éa 1» tallér h.ly.U caak 0, 7 éa 9 frt. Lea-asztalnemüek ti axemélyro, 6 i* fél, 6, 7 óa 8 Ullér helyett caak 6 ét fái, c, T éa H frt. Tnbh 1001) darab battllt-olslr éa llaon-keaMk finom dó. kéli l.imxéalel, darabja -to, 60 4a DO kr. Chlasl selyernksadtk « legújabb axe^lyxeitol. ajk számira, darabja 90 kr.__ .
SÍT B^iriaes^rlH: VÄJBTOnlj^. tuChiÎ^fÂ^
van Írva a rőfftk ar.áma é» a* ára. _
Kgy díi''ígen 1<Í YàSZOnllf. mindegyik férffuagyaághöa alkalmaivá V eaak ä íiyakmérl^liet'' krtl Vipilatnl.
1 óa fél, 2 i''a f. l ,a ¡1 tallér holyctt caak 1 éa fél, 2 éa fél » frt. Igen finom blelefeldl Váizoa-lngek, legjobb munka, Igen aaúp mcll-rediietlel, 8, 3 éa Ml, 4 4a f4l Ullér
helyeit . «ak 2 fit Wl kr, .i éa fél 4 éa fél frt. Igen lluom bleleftldl vászon-Ingek, ax aj dlvatd korosat- vagy me»redő«ett«l 4 éa fól, 6 éa 6 tallér kalyet
eaak 4, 4 éa fél, 6 éa G frt. Váizon férfl-lábravalók b*«l váacuból 1 60, 1.Ö0, 2, 2 frt 60 krig.
Shirting férfi ingek finom mellereaxtékkel, UUxéa axerint! sxép axabáan éa uagyaágu V, U 4a fii, 8 tallér
helyett caak 2, i éa fól éa .1 frt. igen nép színei oarton-lagsk. legújabb muatr^ju 1 éa fól, 2 éa 2 a fél tir b. caak 1 éa Ml, i, fél frl. Női váizon Ingek kllMi.ról» formával leUxéa aserinll nagyaágbai, 1 óa fái, », V éa fél, .1 tallér Irtlyell naft
líl fél, 2, 2 éa fél, 3 frt.
Finom nóhváizon Ingek hiuiaó.a.l a caipkéactlel S óa fél, 4 óa fél éa 7 Ullér helyett eaak 3 éa Hl, 4 4*
f-l <» frti/.
HÓI biló-lagek tlnom vá»xonból 3 óa fél, 4 éa fél tallér helyeit eaak 3 éa fél, 4 éa fél frt. Kinőni hlmxéaü női háló-Ingek finom vAaxouból 6 - D Ullér holyott caak 6—H frtlg.
N9I nadrágok finom bnttiatból vagy vAaxouból l.iO, 2, 2.60, finom hiinxéaü betoldAaaal éa c.ipVéral igt»
rleuana 2 frt 80 krtól S frtlg. Nöl háló-ültflnyök nlegana aaabAaaal, fenálló vagy lehajló gallérral, 1 éa fél, 2 4« fél, 8 tallvr balyalt «ak
1 fél, ''i éa fól, 3 frt.
ölaSnykbk hlmaéaael ¿a oalpkóvcl, leg.ijal.ti mlnU, 4 éa fél, ti 10 tallér h.lyelt.eask ü éa fél, 4 U NI agóaa 7 éa fél frt.
N8i szoknyák kurta vagy uaxályoa rubAklioa, flnom kéa ilmén) 3 é. fél,. 4 óa fél, 6 4a fél frt, !(«■ .lagau»
himxéiael 7 óa fél egéax 7 frtlg. Berlini gyapju-mellény éa nadrág férfiak éa nőknek 2 óa fii, fél é. 4 tallér helyett caak Î éa fft^J é. fél,
egéax 4 frtig. >.
10,000 rőf hAromnegvnd axélea blelefeldl fehér foasl-váizon, bécal rőfe caak 30 kr. 20,000 rőf finom shirting, rőfe eaak 36 kr.
Ax xlküldéa Utánvétel mellett caikftiftltetik aa oaatrák birodalom uiinden .idéki várotába Ï0 frt válás*
láanál 6 darab kend« Ingye.i hozzá adatik.
An die k. k. österreichische und kon. ung. Leinen- und Wäsche-Niederlage In Wien, Goldschmiedgasse Nro 3. im Neuen Barn.
CZIM
úlöö magyar kölcsönös
ALLOB!nq®;IflRSASAG
Mintán az alakulás megtörtént, s a társaság (Ixlo ót már legközolobb meg-inditandjn, cinu''-lfogva mindazon t. cz. urak, kik Magyar-, Kidély-, ifo váth óí Tótországban, Dalmátiában és a katonai határőrvidéken felülitondó fi - vag) al-ügynökség átvételére vállalkozni óhajtanak, ezennel Elhivatnak, hogy folvamod-vanyaikut a mellúkletckkel egyiltt minél olóbb atlj.ik bo az igazgttóságnak."
Állatorvosok, gazdák, gazt 1«sági hivatalnokok, gyógyszerészek és egvébb szakértők első sorban vőtctuek tekintetbe.
Gróf Zichy Rudolf,
Gróf Forgách Acxél I''étor. Klein Ijpét. l''otényi Ottó. Selnvachhofvr Báró 8ta«<l«< l
elnök.
Mi Imiik János,
I. alelnök.
I g a z g Szaluszky Szilárd, Tutzingeni Tichtl Ferencz,
Kanltz Mór.
MIUÓh) S.iiiiutl. vezórtitkár. Igazgató tanácsosok :
Türr ístván,
li»xtelutb«Ji olniik.
Dr. Zlnnuil Vilmos,
II. alulnftk. ft t ó k :
vezényló igazgató,
Bachmayer Gyijrgy,
(21M5—3,1)
Kdlmán. Pekáry Józsof.
Sifheritiann Manó. Löweuberg J»kab. Ilrllll lápéi Lajos. l.elij Illés. A «lolf. K tirxweil E<1 o.
Oróf Sxláray Vieler. JUláxs Kálmán, l''éohy ''l''aiuás. Hichormann Ignác«.
JleiUmann .Mór. e.óg.)Stoinfold Igná< z. Deutsch UDem.ehl »fi»I)obos Forencz Kodoláuvi Anul. Árvfty XJsjOó.
Uwy Mór. lvadólburg Maaó.
Wujtliu Jo/M-f kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-Kaoizáin.
Nftgy-Kaftixsa 1869. juliua 17-ón
29. szám.
Nyolczadi5í évfolyam.
N Kiterjedve
SOPRON- és YASMEGYÉKRE.
Veíryea tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gimlászat, tudomány és művészei kAréMl.

Me»JeloiilH::
M|«d«n UMtkfttM.
«gét» Iven.
(iirrbrutii IruűK c* klndú liivitlnl :
WAJDIT8 JÓZ8KF kBnyvkerMkedétében.
Népnevelés.
IV. uovolóízoti pályamű.
(Kolyt ét vége.)
Sokat szólhatnánk még a nyájasság, kitartás, vagyis béketűrés, — nemkülönben a szelídség és szerénységről, melyek mindmegannyi nélkülözhetlen kellékeit teszik néptanítóinknak ; ezeken azonban — melyek liosz-szas elmélkedést igényelnének — átlépve szóljunk az okosságról. Ez a néptanító részérói feltétlenül követeli, hogy a számtalan tanmód közül különösen azt válaszsza, melyet a kor kívánalmaihoz képest legczél-szerübbnok fog elismerni, lóvén c tekintetben oly szilárd meggyőződéssel, hogy választott módszertől mindaddig nem tágit.mig czélirányosabbról tekintélyt nem szerzend.
Mi pedig a kültekintólyt'' illeti, - ennek megszerzését a tanítók igen értik. Módjuk durvaság; durva embertől pedig van-e jogunk reményleni, hogy nemesszívü ogye-niségeket kapunk keze alul? módjuk a verés; verekedő -eatartői pedig várhatjuk-«, hogy neveltjében a becsületérzés kifejlődjék ? módjuk a szüntelen szitkolva feddés, mely által nem annyira azt szerzik maguknak, hogy tekintélyes, ha nem inkább : hogy hatalmaskodó embert ismerjenek fel bonnök tanítványaik. Ily bánásmód mellett a tanitváuyok nem tisztelik tanitőjokat, mint ő maga véli, sót inkább félik, rettegik. — És egyedül ezen rettegésnek kifolyása az, mit kérdés alatti hatalmas, nemtelen bánásmódja által tanítványaira csakis ütlegekkel volt képes mázolni.
Aki ezeknél sokkal nemesebb eszközökkel nem birja alattvalóit vezetni, mondjon le tanítói lisztéről, melyen ha marad, — csakis boldogtalanságot készit az embereknek, kik valaha kézé alatt'' korbácsoltattak. Mert kiölte belőlök.tanítójok még kisded-korukban a becsületérzést, mely nélkül napjainkban semmiféle pályán sikeresen működni egyáltalában nem lehet.
Sokkul nemesebb eszközöket talál az okos ember gyermokek közti tekintélye érvényesítésére, és pedig olyakat, — melyek nemcsak az iskolás gyermekek előtt szentek, liánom melyeket bármely pályán tisztelettel szoktak emliteni. S o nemes eszközök mi egyébben találhatók fel, miut a szilárd cr-kölcsjellemben, moly szegényt és gazdagot, pórt vagy egyszerű polgárt egyaránt tiszteletre gerjeszt? mi egyébben, mint az erkölcsös életben, moly mindenütt példányképül tűnik fel? mi egyébben, mint a szükséges tudományok ószrevohető birtokában, melyekből tanító fokozatosan tartja előadásait? vagy a folytouos tanulásban, — mely által hivatala szeretetét bizonyltja bo ? —-És mindezek oly eszközök, molyok az előbb említett nemtelenekre sűrű sötétséget vetnek. A kettő között oly nagy a különbség, mint a fogyatkozott s teljes fényű nap között.
Ami a néptanító tudományát illeti, azt a koí kérdései már magokban rejtik, melyekre
Előfizetési föltételek :
Helyben hé»j)Ot bordérnal ét vidékre po.Un küldve '' K|(é>* ívre : • 8 frt. — kr. Vél évre • • 8 . - f ¿vnegycdr« - 1 » 40 ,
néptanítóknak nem szó, hanem tettel kcllcuo felelniök.
Mit taníttassunk népiskoláinkban? Ez sem esik beszédünk körébe, ha azt mondjuk, hogy o kérdés megoldása népuovclésügyérünk tapintatosságát illeti.
III.
Végül pedig a tanmódnak igen sok nciuc van, melyek közül egyik ezt másik azt ajánlja, aszerint természetesen, amint valamelyik taiuuőd neki előnyösebbuck, sikeresebbnek bizonyul be. Azonban bármennyi legyen is nőmre nézvo a tanmód, elég az hozzá, hogy napjainkban sikert igéróbb alig ha létezik, mint a beli-lancasteri; Bell András és Lan-
castcr József után neveztetvén Így, ..... kik
ennek e!só érvényesítői, és nyilvánosságra hozói valának.
Sikeressége bebizonyítva látható Angol-, Franczia-, Helvét-, Spanyol-, Olasz és Németországban, do még néhutt hazánkban is, főleg pedig az első helyen, hol még most is dirik ettkjd wioion -íalnbag, jnjyd minden iskolában.
Az egésznek mlvolU uem egyéb, mint hogy a tauitó logjele /b tanítványait másod-tanitóknak választja, oly tanítványokat t. i., kik a többiek fe''itt, mind tanulásilag, mind erkölcsileg k''iüntek, s kik azon félórában, mely előtt maga a tanító kezdené előadását, tartoznak a reájok bízottakat kihallgatni, s feleletükről arra készített s a tanítónak átadott jegyzőkönyvben jelentést tenni. — E módon mellőzvo van ''a tanítványnak azon káros következményű feltevése, hogy otthon egy Yagy mis alkalommal nom tanul, mert véli, hogy ha nem régen felelt, következő pár órában ki nem hivatik; sőt inkább kötelességének fogja tekinteni, hogy ha a beli-lancasteri tanmód használtatik, miadon-kor készülten jelenjen meg a tanodában. — E mód szerint is imádsággal kezdődnek, ós végződnek a leczkeórák. — Az igaz, hogy a kérdésben forgó tanmód még sok oly eszközt ú igénybe vesz, melyek részint er-kölcsvcsztegctők, részint pedig a szellemi művelődés határait nem igen ismerik, do mindazonáltal sok oly jó foglaltatik, abban, hogy alkalmazását minden tísztakeblü hontl méltán ajánlhatja néptanítóinknak.
Különösen ajánlja e módszert, a tanítási pontosság, kellő rend cs józan fcuyiték, melyekben néptanítóink közül többen igen htT bás uton bolyongauak, — a verést tartván egyedüli eszközül a fenyítékre, jóllohot józan észszol igen könnyen beláthatunk, hogy emberi bánásmód sokkal szebb sikert arat, —1 hogysem a szívtelen kegyetlenség, s verekedés , melyek többnyire embertelenséggel, durvasággal szoktak karöltvo járni. Ezek a máskülönben is faragatlan. pór gycrkóczból még azon egyetlen érzelmet, a bccsülotérzést is kiölik, mely még benno feltalálható.
Sok ogyóbről lohotno még népnevolésün-ket Hletvo beszólni, do melyeket azonban már csak maguk a néptanítók egészíthetnek
pirdLetéaem
\ Imi liiuAboa pntlUorért l-tiflr 7 kr. S-ttor li ét minden további belkUtiüéit 6 kr ItélyegdlJ minden egyet belkUUtért SO kr. . A .Nyílt téren" egy petit tor belkUUal dija IS kr.
ki, szorgalmas tanulmányozása által a neveléstanoknak.
És ekkép befejezettnek tartom nézeteim sorát, lóvén azon reményben, hogy a magvak, melyeket e lap hasábjain cllhintegetok, neui fognak terméketlen szivekre esni.
Kecskemét, 18GÜ. márczíus 23.
SZERÉNYI ENDRE LAJOS.
Egy pár kalász az aratásból.
I.
(Friw re régi «zulma — clcsópolvo. Bizottmány! közgyülée. Novlulou rufurunu Zaln-Egerezegról. ArattUi porait. ttzurkaextói ronlitáu. Keflexiók a soprou-knuizsui vusut tervezetére. Vasat lóerőre.
Móg <-gy liHirajtk vimut <w a biidafui kWn-bánya — egy fllst alatt.)
Mivel kezdjem? azzal, hogy üres kalászt egyet sem akarok újdonságaim csomójába kötni, tehát az akarat meg van. — A ki aztán benne mégis egy-egy elcsépelt szalmaszálra akadna; no kapkodjon hozzá, hanem vigasztalja magát azzal, hogy azt a szalmát ma nagyon sokan ütik akár — csépszakadtáig. — És hogy ebben az a haszon még is meg van, hogy friss. A friss szalma pedig jó tápanyag, mig az avas régiség a szalmában is csak — szemét, trágyadomb. De majd feledem első helyen megemlíteni, — hogy a megyei közgyűlés ismét közéig! Azonban ez majd csak jövő aug. hó 3-án leszen újsággá, do akkor is csak ugy, ha valami nem reménylett uj dolog adja ott elő magát, addig tehát hagyjuk ezt a kalászt megérni, a minap úgyis éretlenül küldte bo valaki azokat a jól megtörmott dolgokat, melyek az utóbbi közgyűlésen történtek; van ugyanis egy névtelen referense o lapokuak Zala-Egcrszcgről, aki életlen bonczkését a zalatncgyci bizottmányi közgyűlések zöld asztalának paprikás étoleibo is belevágja.— Ezen ételek pedig nem afélék, mint a minőkot vidéki levelezők tálalnak a'' társadalmi tér Feuilleton-jaiba — ezt azért mondom, mert én is voltam, vagyok is vidéki lovelező, például Isten kedvező kegyelméből az ellQn-zéki lapok egyikének, névszerint a ,Hon*-nak már 1866 óta példás türelmű levelezője vagyok — ezen ételeket az existentiák tudományának mérlegével mérik, s abban nőin craindogy: hideg vagy meleg; akár á la glac, akár holssabgesotton, — mert éteknél ha a nagy közönség elé bocsátjuk őket, vigyázni kell, hogy egyrészről izetlenséget no okozzunk azokkal másoknak, másrészről meg no égessük velők a magunk . — száját. — A névtelen referens a .Zala-Somogyi Közlöny" május 22-ki számában a május 19- és 20-dikán tartott megyei közgyűlésről referál, eltekintvo attól, hogy egyedül saját pártjának szolgált, méltán roszszalnl lehet azt, hogy pártérdekből, s hozzá illetéktelenül hozva a gyűlés egyes momentumai fölött Ítéletét, és egy jó kortos örömmámorával kurjantott fel ott, hol pártja részérő vívmányt érezott, míg azt a valót, aiuí nom
Hirdetéseket elfogad :
N.-Kulnáa:*K aoó-iiivatai,.Pesten: zkisi.kk m Béo»-, HtMburg-, Bari*, M«jM «.-Fr»Dkft.rt. é- Bml b«: IIAA8KNSTKIN fc VOOI.KIt. Llpo..-, B.re-, ét jStattiarttM: SACHSKfctAiuí a. B*c»twnoi''m,iK
tetszett neki, örömest elhallgatta. Jövőre tehát több történeti hűséget ajánlunk referens ur nagyrabecsült figyelmébe! — E kis iutcrmozzoval no feledjük, hogy aratás van, s ennél közérdekűbb tárgyról most alig írhatnék, kezdem pedig ősi szokás szerint az időn, melyről most sok here méh szereti Petőfivel elmondani, hogy
Disznó forró idö! Xo> »í>7 jd, lu?n!Abb Ki ottkünn dolgozik, Nom hűti inog magát 11
A hold luegujulásaóta megszűntek minden Isten áldott napi esőzéseink, addig vajmi sokat küzdénk a mezei takarás ezen kérlel-hotleu ellenségével, s bár a jég minket nem vert cl, (szegény Dobri vidékét igen) aratóinkat minden nap kivorte az eső ... . Egyébiránt kitűnő aratásunk van. Én már 12 éve, hogy magam vezetem gazdaságomat, do azóta Zalamegyo o vidékén ily nagy mennyiségű rozs-termést,mint az idei, nem tudok. Egy közönségesen szokott termő évben 100—120 keresztet termő rozs-tábla az idén 140—180 keresztet termett.
Bár mindenkor is, do az aratással beállott „Saison morto"-ban kizárólag az anya szerepeli Ilyenkor az árnyas ligetekben pihenő nagy szellemek csodaszűlöttei helyett szorény mezei munkások esü dalától rezzen meg a lég . . . véres verítékkel kiérdemelt gabna-keresztek váltják fel könnyen szerzett érdemkeresztek hiu ragyogását, költői aloe-k virágai helyett érett gyümölcs a fákon (kivált ha a hernyók meg nem ették volna) szóval: menny helyett föld, sasok hazája helyett vakandturásl magasztos eszmék holyett nyomorult hitvány anyag! Do ha ez mégis aratás! aratás és nem csupán az ón szerény kis gazdaságom mezején, hanem szerkesztő uraimék ott a „ZaIa-8omogyi Közlöny "-nél most ti is arattok! Erős költői phautasiával lehet csak olkópzolni, mennyi pénz-özön foly be most irodátok csűrébe a féléves olófizotők sokaságától! — Szinto rosz néven vehetitek, hogy az én levelem csak az a* egyetlen, moly üroson röppen közétek. De megígértem, hogy Írok, tehát legyen.
Óhajtanám, ha a , Zala-Somogyi Közlöny" eredetéhez, melybe csekély tehetségemhez képest ón is befolytam — nevelni iparkodván őt i(ju korában anyagi és szellemi téren egyformán — tehát eredetéhez, mely tisztán társadalmi volt, — híven : megyéje egyes vidékeinek társadalmi érdekeit képviselné mindenekfölött, — pár vidékét a megyének kivéve, alig olvasunk valamit, vagy csak igen ritkán az egyes megyei vidékek-ipar, és társadalmi mozzanatairól, de e helyütt a jó levolozók m i kén ti megszerzése, helyes felosztás stb. részleteibe nem bocsátkozhatván, állításomat ezúttal azzal jgazo-zolom, hogy imo én is most megyém oly vidékének érdekeit érintem — néhány sornyi közbeszürással — mely vidékről semmivel som olvasok többet a .Zala-Somogyi Közlöny" ben, mint akár Tombuktu vagy Nxcrkc»xtdi^fi pékhiay.
a hajdjm hires ^arokkói birodalom vidékeiről. — Mikor a „Zala-Somogyi Közlöny-Fodor Pál szerkesztése alatt 1862-ben megindult, én voltam, ki a sopron-kanizwfc vonal irányát tervezők ügyeimét — kültt-nősen Holíán Ernő most államtitkár urét is, ki ez érdemben P.-szt.-Lás*lón is megfordult — Zalamegye Göcsoj vidékénok gazdag fabányáira .A Dunántuli vasutakról* czimü czikkem sorozatábaQ felhívni igyek-vém. Igyekvésemnok mi sikere sem lett, de hogy pusztában kiáltó még sem voltam, azt abból tapasztalom, hogy ma már sokan belátni ke?dik, s igazat adnak, miszerint a gelsei völgyet átszóló turfás és költséges irányú vonal holyett nemcsak idyllibb, de főleg practlcusabb képé leendő a cziviliza-tiónak egy 20—30000 holdnyi őserdő tö- '' vében elhaladó, s a jinzai faipart egy óriási lépcsővel feljebb emelő vasút! de eltekintve a gőzmozdony füttvjo helyett legfeljebb betyárok s kondások rikkantásaitól viszhangjó ősvadon fentérintett megfoghatlauul közönyös mellóztetésétól — inig egy újkori Messiás majd o rengetegoket is civilizálja — ha egyébbel nem is - legalább egy pár ezer kránicz-rcform-fojszéjérel, — mQlyból a hazai (?) ipar annyit bizoijyára uyer, hogy e büszke tölgyek idegen országok kincseinek emelői akár az atlanti oceanon is.
* i Szóljunk addig egy, bár lassúbb, de annál
hamarább elérhető közlekedési eszközről, — * melyet lóercjH vasútnak szoktunk ne- '' vezni. Oly lóerejü vasútról akarok itt szólni, mely,Göcsejt h vele a vasutaktól távol eső termékeny s kies Alsó-Leudva összes vidékét a megye székvárosaival és illetőleg a t zalaegerszeg-szentiványi vasúti állomással összekötné. llogv e vidékeknek Síiját vagy ! közeli vasutjok nincs, ez még nem olyan | istencsapás, mint az, hogy a jó szekérutat ! is csak ugv ismerik itt, mint Grönlandban, j vagy akár Afrika úttalan sivatagjain. , ''
Utjá'' és hidjai Göcsej legnagyobb ^észének tulajdonképen nincsenek is, - kivéve azon úgynevezett" vak utakat, melyekre az egyszeri goddwiczi barátként „faétánt etiam pontos, s#d poijos pergunt!"
Kgy lóerqjü vasút Nempthibói kiindulva, Pákán. Uánokszontgyörgyön, Söjtörtta. Bakon, Z¡ila-Kgors." jen át i szentiványi vasúti állomásig — élotszükségc e fában és borban oly bőven megáldott — s el merem mondani a csupán jó közlekedési utakban szűkölködő vidéknek.
S ha már gőzerővel nem rendelkezhetünk, legalább lóerővel hajtassuk azt a tengelyt, mely körül most a világ forog!
j\ vállalkozó szellőméről ismert alsó-londvai neiupthi uradalmi fóbérnökség -mely egy idő óta különösen a Hánokszent-györgyi ispánéban példányszeríl gazdasá-got vezet — legtöbbet tehetne ezen in''tny-ban. De megéjdonili ezen ügy fontoWigu, hogy elmélkedjék o fölött az érdeklőit "birtokos osztály is egy kissé, mert várhatunk ám mi akár itélotmpig a vármegye u;csi-uáltatására. Sokáig kéazül el az, mint a Luezaszérje. Aztán erre ráülni, n^ou meg járni nem leltét. — Menne ez hamar, oak kezdeményem kelloue! Adj uram tehát, de mielőbb — lészvéuyckct vagy vállalkozókat - o. produceus vidék isleuhátamögfittí, s ép azért még mindig ós-priuiitiv állapot-ban lévő kinc<o< bányáinak.
Hogy Zalamegye nlsólendvai vidékének, s főleg Kerku; s Yáliczka völgyének, s így egész Göcsejnek a szentiványi vasúti .illo-íuáss.''ili közvetlen összeköttetése a rtu-gye kereskedelmi jövőjére, a székváros Zala-Egei-szeg emeléséi e, s a hazai iparra általában mily Imi derűvel bir, azt mindenki, ki a faüzlet jövójet e hazában ismeri, s ki e vidék producens és hclyiviszoiiyalval ismerős — egy tekintetre be fogja látni; m azáltal jövő levelemben — eszmecserék » idézhetése szempontjából megkisértem
ud ő-
e
^gyeimet érdemlő tárgyról részleteket iroi. Most még csak annyit mint újdonságot, hogy a budafai (szinte Göcsej) nagyszerű rétegekből álló kőszéntelep bó<*i vállalkozói a kőszénnek * královeczi vasúti állomáshoz leendő (.1 szállítására lóerejü vasutat fognak — o czélból — onnét. t. i. 1 ludafától Krá-loveczig felállítani. Mint haliám, A munkálatok már megkezdettek.
Szent-Lí jzlón, jul. 15. 1869.
TUBOLY VIKTOR.
Levelezés
. . . <miii*Ó, július H IfcO''.K /,. S. Közlöny f. havi hirrovatáhnn olvastam, hogy a csurgói Dalegylot .biztos forrásból* vett érosités Kicriut „az országos pártOfkodás" miatt feloszlott.
A csurgói Dalogylotro nézvo ozon kodvezőt-lon, do tóuyokult alapult hir ellenében van izcrcuuséui t. szerkesztő urat értcsitoni —- hogy a nevezett dnlogylot, főkép a holyí viszonyokból származott ¿retekek kiogycnlithotlonsógo miatt feloszlott ugyan; do az illető ügy- barátok által — kik a dalár ügyöt küzmivelődéeünk egyik ólctre való közegónok ismerve, tlgyszorutottol egybefont nemes «onvedélylyol, nom podig li lógta tó utáuzási szen vclygésből, foglalták el az üresen hagyott tórt, — az olőbbínél sokkal czélszcrtihh é* biztosabb alapra fektotvo a muU hó 2U-án tartott alakuló gyűlésen ujolag szer« veztotott; —jolenleg |>cdig a már megkezdett nemzeties irányban pályáját meglehetős sikerrel folyta ja.
Pártoló ingokban vesztett .ugyan az ogylot, "lo addig is, inig kedvezőbb körülmények folytán az előbbi számaránynak örvendhetnénk, azon meggyőződésben találunk megnyugvást, hogy a daíegyletnek, a testület munkásságából származó morális erő, belroud és fegyolom, nagyobb biztosítékot tog szorozni, mint talán u tagok szímnráuya. — K réezbon ha.meggyőző f példával akarnunk szolgálni, isniervo az ottani dalárdák viszonyait, Zalamogyo híres korcs- | kodö várostól nem küllono nagy utat tonnllnk. [
Kgy tag. •
Heti szern^''
JuIIuh lÖ-án
18G9.
(ijfi.) A nemzetközi kereskedelmi a közraktár-társulat uU(w!íAuAÍyiu jóváhagyattak. — A Duna folyton árad, nyát közepén szokatlan. — Ki» Kunságbau Félegy háza ca Halas között ló-vonatu vaspályát terveznok. - Iladhás vidékén »áskák mutatkoznak. — A győr-grlttzi vasút jul. 9-én az országgyűlésen törvényformában megszavaztatott. — Győr mollott egy iJó óves lud ól. — Szerbiában a napokban alakult egy nagy bank leginkább magyar ■ szerb vállalkozókból- — A* .Autonómia" lap jul. 16-ikétől kezdve »Szabad Egyház" czimtnol jelonik meg.
— lloldogult Miksa császár nojo vég ntpjáhox közJg. — Euékon egy levágott marhában kis borjut találtok emberiével, iléosbo küldötték.
— $ n*a»iilorl («inmcavölgyi és páterfalvi ogye-■Ult. papírgyárak kózgyUlóae egyesülést hozott létre, & réexvóuytóko 4 millió forint, melyből a nezsideri papinjvár egy millió frt kész tőkével vesz részt. — Ittidígier linezi ptUpök rendzavarás megkisértéso miatt 14 uapi fogsjlgra itél-tetott. — József fóhorezog számára a budai llencalétr legszebb |>ontján fekvő Tclokyház alakitattik reudea luJiásuul át — A .Századunk" szőriut ax országban mintegy UOü siket-nóma ól; érdekükben ogy társulat alakul : Ko-Kenossoy Kálwáu éa jlol»oi\yi Géza. törekvésük folytán. — A franczia császárué a zultánt Kon-stantinápolyban mog fogja látogatni. — Hec-konast OuszUív nogyedszer nősUl. — llg Lich-tensteiu Frigyos lovassilgi tábornok a magyar országi hadparancsnok»ágtól felmentetett; helyébe Gabiont tálArnok novoztetott ki. — A pesti egyetemet o tanév első felében 2230 hallgató látogatta. — Egri képvisolő (''siky Sándor li»xtolotéro Kgorbon „Oíiky-pipái:* késr.ittot-nek. — A kolozsvári próba-gőziuoulony Al-vincxnél a Marosba szaladt. — HóíVáth lloldi-zsár törvényjavaslat« 47 szótöbbséggol fogadtatott el. — Szegeden a himlő uralkodik. — Teinosvárott egy szinháiat épitonok, mely 380 ezer írtba kerül. — A szélsőbalok Mohácson aug. 2U-ón * mohácsi vész emléknapján nagy ünnepélyt rendeznek. -- Az állatbiztositó-tár-wwág Pesten mo-alakult. — lJesztorczebányai pUspölf Moysis István o 6-éu 72 éves korábau moghn-t. — Kazinczy Fcroncz Qgykori Bzép-halmi. JaLhelyót a magyar akadémia folyton építteti a nemsokára kés« lesz. —: A budapesti nagy hadgyakorlatok szopt. 5—30 közt tartat-
—~''
K.''r:
T AllCZA.
A koldus.
Ott » li«/ ol''tt Ul Uiiiex HX"roilv», IInjil.iii fi''njH« Öltöny. im>(, koMuirutig/ r«jt.i : .\,mUu .i í.''yd»lou. t.v*»4ÁW»t «.in.MII,
H/i-.iiúI> I it uvomur kii.ltc .v liAjj''it. V r.il.)..^ f.ilí h u«|>, > vlilám n»vrti''»»''i''l
<11 i''.jio »l-m vúvc, hslsil Biel''i-Uo ul,
'' iv.ll^ mlT)'' i«í-|>tn iiúl. - ycv''ícjeilly <•«!» -•• Oh adjatok r^T |»IUv
Nnii l«rtintek-i hál V ''J-r elf«|iilut«k ! ifKltrojycn fdltdnok h«j 1 a boMof tmhcrck ! Nv.-nioiliai» uliif» barnl, nlncn egy i«án^ kehi-l, lÚr íltttnV Uxjavát ködlik imtolluk el ; (.Nom Iniertfk, li*?-«"*. • hej! mert koldul vn/rnk, KnMiil''lom kell, ainit télnin raboltatok !
II" in-in einlllen. r«t .. , n kiMu« <«.lve kér:
oli niliatok ejcy pár «lamlimia-fllli''rt!
NVveiil i1ir*ért valn, Itmerte fírfl, nő, tiv:<ám Illaton jöve ax lllilAtl m«nred8, Vlga''*ulá*t talált a hánat omtke, HukvM''r öiiriiliani a nioítolei^ííö.lte be ; Karomra retteni a< aujátl-.t> kl«dcjet, Sxcruttem ait U, ki tűírcl me^rúro^eit; l''iak eK.vc'' ••''lek ino«t e tek áldixati''M :
. Oh «Ijatuk t)0 |>ár alniolntti...Bllért I
>
Ilit midiin a kltíjú iiovi''bsn kvrteli''k, Kfriírlam-« páDiem, lin|;y romla cg rr meg } h La^áui tit''Ut ne.éro n m p«jtailUl|.e térem T Nem ontáir.-e bővrii ott a (aaUtéren ? Ilin oúlopot akart .omolni netcni- * —-.1.» Oh haljátok el/íit, |J-j Mm •irkP.t«»lii/V, > Minek koldulnak a d;< >3«''<<y, lilr, v ■jíib t''».ik adjatok vgy ^ ¡.»límuaiia llllért !
Ott a hál «lőtt Ul önt«?imgorodva, v "" íjjt. Hajdan íéuyea Oltöuy, h»<ut ''Il., ,,««r. f, u \ Arrián a fájdalom baráxdáV> jiiUu, hxeiaiSbfil a nyomor kiöltú l''Pjül(tot v KöntnröK, eidvu kór, dr. «enli «m V''.gy pár álulnicuö nagyot orvét ''gia; Ki klciordul könjrje... tovább (* sídre kér: — Ul. adjatok t$y pár alauilnna-ailért I
UOHONliOH.
fiijdal-
M
Novella.
(K o lyt alá «..I
Kimerülten táuik^t! J.Ók az ablakpárkáityro. Szemeit, mölvekböt'' ; '' olfgjtott k\u folsaántá a könyökét, l)ágyi aúu vo|ó nx i''gro s átszellemülve merengő''.'', azon.
— Oh itg!"miért nom ongoded ogy txép reg-gtliD. inidön a nap ragyogó sugarai utlakomon beosonnak, ho^y egymjUt üdvözöljük, — hplt,
hideg arczoiiio''i megtörni azokat, -masau olfödé u''/cznt.
— Hallgass leány l meguntam már phanta- j iziádat, melyet valami naplotK» irka-lirkájából szoltól össze, hogy azzal h ilótlba korit». Ismerlek asszonyok ! — rivallt durván StointeM.
Adja a* cg, jó''atyám, hogy nolé^y kénytelen az ellonkoíőról meggyőződui. — Szünetol torta, azután oly kedvességgé), minővel,«-sak angyalod bi(*nak, lonlult atyjához : K.i — gyurmekod vagyok, nxertitlek gyermoki szivem szent hovóvel, szerellek--
—• lla szeretsz, úgy nem Inga/, ellenein szegülni, s vigiut, nem pedig kisírt szemekkel jelensz meg esküvődön — vágott szavába.
— Atyám, ne ölj mog!
— Szót sóin, apád vagyuk, s ha azt akarud, hogy hasznavuliotlon ebként (ki no taszitsnlak, szot fogadj ! Szobádba menj, a kapitány még ma eljövend, kodvcson fogadd. Úgy Ili-zeni, szüksógtolon ligyelmoztotésom, hogy monya»/.- ] szonya vagy.
— A halál menyasszonya! - susogá alig hallhatóan Mathild és távozott.
Stoinfeld gondolkcxlva járt fel-alá; mondhatnók, vadsága küldött az apai gyöngédség ollou, ha bizonyosak nom volnánk abban, hogy kebele nom isinor gyöngédséget.
— Oh, mivé losz a világ?! . . . Hová tüut n gyonnoki sxorotot? — mormová fogai között. — És mégis, — — — ha csakugyan boldogtalan losz, ha boldogtalansága okozóját, engem fog megátkozni I Ha mogszaked sxivtis ón leszek
gyilkosa!---S rémülve, n int kit róg
rettegett omlíkozott kinja gyötök'' tekintett maga körtll. AzL.an sötét tokintottol, moly borzasztó múltra utalt, folytatá ilnnjagával bo-szólvo: — Nem vagyok-o nyomorúltubb, szánandóbb, legutolsó napszámosnál? Az legalább elmondhatja embertársának, sommim siucs! -Srngény vagyok. I)o ón?... Ennem pnnasx-kodhatom sonkinok, hogy szonvedok. — K«s >-rüsógo mindinkább növokodók, ujjait ősz hnjáb» meresxté. — Móg kortom fáinak susogásában is átkot vólok hallani, midőn lolkom kescHlv^t alattok magamnak clpanasxolom....''. Ku nem mondhatom ki őseim uovót, mert o néven gyalázat fekszik, mort vagyonomat átok terheli,
milliók átka!.....Oh boszuló őaoim ! kiknek
diosfénvnyel környexott novét megboostoloni-tém, súlyosan nohozedik reáin büntető jobbotok ! — 8 o kinos gondolatok gyötrelmeivel küxködvo, bámult ki ax abUkon.
A távoli országúton a porfellog vastag rótc-gokbon gomolvodott az ógnok, Iwlepvo a rétok virányait. Steinfeld szemei t.''iló Urlá kezét «^i
erőlködött átlátni u porfalon, do a mindinkább ril^yogvilibau «Uul nap, • a felvert újabb porfol-logek^lleuszegülénokmár különben is gyenge •zomoinok.'' 1
- Ezö — mormogás mégogyszor kitekintett.
— IIóNt ''bilró ö nagysága ni''igórkozett — jo-leutó egy holópő inas.
— -Mondd neki , szobájálutn várakozzzék n-.iiu.-v w távozást intett.
- Osak az a leány, az u leány ! — mondá, midőn magára maradt. — Eh! u manóba, csak nem szerelmes a leány?! No oz kellene még, ördög és villám ! — Szóméi vad haragtól szikráztuk. — Ehl — nyűgé csakhamar előbbi vad komorságába visszaesve; — nom birok o zordon i-sziuóktól szabadulni, pedig éles tőrként hatnak roncsolt belsőmre.
UT. KI volt llózsa?
Steiufeld elment a báró elfogadására. — Ax ajtó, molyen Mathild távozott, egészen észrevétlenül nyílott mog.
Mathild lópott bo.
Arcxáu bánat ült, szemeiben a bágyadt fény,
nem rég elvonult fájdalom viharára mutatott, mintegy utónyomait hagyva szobrász! homlokának mulandó rudőiben.
Mint midőn honszu, elmofárasztó töpronkodéa után megtaláljuk a rég keresett rHixmót, derült ki Mathild arcza, a nóhány redő elsimult homlokán, s ax felöltő szokott, majduom szoborszerű nyugodtságát. Szemeinek szenvedésre mutató halvány fónyo mindinkább élénkült, míg végre lobogó lángban égtek azok. Azon szotuok, melyeknek udv« volt, boldoggá ón őrültté tohotui. Kebele halmai hevesebben hulláiuxáoak; rózsás ujjait dobogó sziyóro nyoiuá, mintha dobbanásai sebességét akarná mérsékelni. Ajkait, molyok nek Udo pirossága oly jól alkalmazkodott aa arox mérsékelt halaványságáhox, belső fölindulásának ingero lázas remegéssel borító.
önkény toleuül kajnitt a közelebben álló sxék támlájához. — Nem bírta el képzelmo alkotta gyönyörét. Alig hallhatóan, mint, midőn hajnali sxollő susog az alig kinyitott liliommal robogó:
— Azt igérte eljön. A kort hátulján fog bejönni. Oh ég ! miért koll o nemes ifjú szerelmét rejtegetnem ? — feleié önmagának s borzadva ogészité ki: Mort atyám, igon, mort atyám oltaszita na mngatól. Muri ő, kiért szivem dobog, szogény vadász: mig én gazdag vagyok; — ■ gúnyosan umétlé: — nagyon gasdag;
— Ha ól szeretem, atyám ejtasxit; — Is-métlé többn/.ör önmagában. —- Ka —»— »W — nom lennék-e boldogabb, kttnn ax erdők magányában egy alacsony, silány kunyhóban Ando-
rommal, mint Hornnal o palota kényolmoi között? — tört ki leirhatlan fájdalommal. — 11a Andort felodnem kell ~ ábrándozók el-olino-rülvo képzelt tündérvilágiílM», melyből azonban kíméletlenül rántó kí a való keserűsége — ugy a szivem megszakad. Oh repedj meg szivem! mort nom szabad élvozucd a miért teremtették! — s zokogva borult a karosszék támlájára.
Kgy szobaleány lépott bo; caoudos Jéptokkol közoledett Mathíldhox, s .Szil v«y bárót jelenté be.
Mathild összerezzent, azután tűnődve fordult a leányhoz:
— Julcsa, ha Andor jŐ, vezesse a kertbe, — '' atyám ,mog no lássa.
— Ertem, csak bixxa reám, nagysád. — Ka magában mondá :
— Szegény angyal! — „ indulni akart.
Mathild visszatartozlató.
— Hol vnn atyám?
— A kapitánynál.
— Ugy bocsássa be a bárót.
Az ajtó megnyílott, s azon Sxilvay báró lépett be. Szép daliaa termetét, aa elharapózott idegon divatok daczára, magyar öltöny fodé. Arczát szép kerek szakái diszité. — Vonásain minden erőlködéa mellett is meglátszik a tettetett vidámság.
— Voltam oly bátor kegyes engedőiménél iogva — —
— Igon örülök uram, hogy megiuontőmnok kezemet nyújthatom — szakltá félbo Mathild, elejét veendő a tok külsőségnek, s barátságosan nyújtó kezét a bárónak.
A* lohojolt, hogy a kis koxot mogcsókolja; de ol nom mulasztható, ogy tekintetet vetui a leányka bájaira.
Mathild tekintető a báróéval találkozott. Oly jól ismerte ő o tekintetet.
— Mennyire hasonlít Andorhoz I — gondolá magában. l)o, mintha valami rémes szollom jelenése zavarná, félvo tekintett a báróra, s resx-kotvo mutatott helyet s maga is loült.
— ljáró ur! —---atyám is igen fog
ürülot, ha bátor mogmentőmot üdvözülheti. — Koxdé meg újra a bosxódot Mathild.
— Hisxon a vesxély nom volt oly nagy, és emlitém, helyembon bárki más, hasonlóan ose-lokedott volna.
.. ~ VM1MÍ|y *olt uram; - orősité
.Mathild « mind szorosabban vitsgálá a báró vonásait. 1 lehetetlen volt kétkedni. Audor és a báró egy személy.
(Folyt, kör.)
vkkhAs gyula.
nak me
jog- »
icg. — A pcsti kir. egyetemnél lè68-9-ki államtudományi pAlyadijt ConchaOyözö nyorto meg ,A inunicipiumok jelen állása Európában" cziraû mûviivol. -- Kranitx János es. kir. főhadnagy „Hadmil«ian- czimû korn/«*U munkát adott ki. — Ait aradi vértanuk közül Damjanich, Lanner, Pöltonborg, Schweigel, yécsoy 6« 1-ázAr özvogyeinok a kormány U-000 forint nyugdijat röndftít.
H i r e k.
— A szabadság fugahnát minden divat-politikus u legszebben tudja detiniálni, hanem azért ahány uml>er van, nnnyiféloképen magyarázza; igy pl. nálunk igou sokszor és gyakran ugy magyarteák, hogy. éj fél után rekedthangu dalolás és fékteleu kiabálás között végig trop-polják az utczáknt, a rcudörség pedig 0 magyarázat ullon uem tesz ellenvetést. Talán iga*-sága lehet, miért szerezne magának néhány alvó tiliszter «uatt kellemetlenséget.
— Kgy ok lo velős nevelő valamely uri házhoz nevelőül ajánlkozik. Alapos oktatáat képos udnin gyiunusiuiui-, roal- é* elemi tantárgyakban, valamint a zongorázásban U. — A levélbeli megkeresek 8. 8. ősim alatt posto-rostuute l''oetro utnuitnndók.
„—A napokban uz a hif szárnyalta bo ííagy-Kanizsa városát, hogy u cocrfói efdöbon ügy óriás nagyságú kigyót találtak volna, melyro több lövést alkalmaztak, mig végro ártalmatlanná tétetett. V-duk, akik a csoda állatot mognézni óhajtották * okkor kiderült, hogy közönséges a —1 lábnyi hosszú kigyó volt.
— Az uj postai helyiség szűk volta miatt naponta élénkebb pauasz hallható, melyet iga-X©l MOH körülmény, miszerint Nngy-Kanir*a város i''a vidékéuek kereskedelmi forgalma folyton nagyobb; csodálatos is, hogy a kor-'' tuánynak magának vaunak szép, terjedelmen ós üresen álló épültei s még Is szflk, a központtól távol esö u drágán bérth helyiségébe szorítja a nagy forgalmú postát.
moçymogyo csurgói válosztókorUlot deákpárti • országgyűlési tudósításokból olvastuk,
— So m o g y in o g y o csurgói választókot II-leténok deákpárti tagjai ~ Háthor Géza ur hazafias índitváuya folytán — Nmltgu Horvát Boldlzíár igflíuiágilgyi mlbiator úrhoz bizalmi szavazatot terjesztendő, ojyv diw* albumot készíttettek Wajditit Jtizsel'' könyvkötészetében, mily albumban a követkoüö szöveg foglaltatott a több száz aláírással láttatott cl : .Nagyméltóságú igazságügyi Mlnlstcr ur! Mi alulírott Somogyin tagjai,«
a képviselőház junius hó 24-én tartott ülésében Irányi Dániel képviselőnek — egyedül csak a képviselői immunitís sáncaival fedott — minden lovagiassápbél kivotkűzött — igazságot nélkülöző — s ()n pllen intézett — rágalomtel-i« »xavalt Hogy- mily felindulást keltott az bonuüukV nem szándékunk itt ocsetelni, — nem szándékunk Irányi Dánlol képviselő ur szavalt felhozni : méltó megilletődéssel fordul el attól minden hozáját szerető polgár. Do nem hallgathatjuk vl, hogy o azándekoa rágalmazással elérni ezélzott politikai tőko csimllás felett méltó aggodalmunl kat kl no fejezzük, s hogy a logazabadabb intézmények egylko az esküdt-stéki Ítélet követktotményét halálra kínzásnak nevező kifojozést rostálva —■ másnak, mint a hatalomra vágyás merényletének no nevezzllk. Nem hallgathatjuk cl aggodalmunkat — a képviselő teremben — a nemzet o szentélyében elkövetett, a pártszenvodély által sugallt, ét az esküduzéki ítélet megbélyegzésére Irányzott kifejezések felett. Do oiltélto öt a mai kor hatalmas fegyvere : a közvélemény; és mi tiszto-le-ttol alólirottnk aláírásainkkal csak kifejezést aduuk, a midőn a képviselőháznak ez érdem-bon kimondott roszszalását •— csekélységünk részéről is magunkévá leszszük, egyszersmind jiedíg Szilágyi Virgil képviselő urnák ez érdemben tett igazsághfi os lovagias nyilatkozatát méltánylattal felemlítjük, ts Önnek, igen tisztelt NngyméltiWágu Minister ur, a képviselőház jnnius iió 25-do tartolt ülésében tett nyilatkozatáért, Ihiusö ragaszkodásunk kifejezése mellett
— kószönetet »zavazva, hazafias hódoló twzte-lettel maradunk — Csurgón lKÜU-ik évi juliua hó i-én. — őszinte tisztelői: a Deákkör tagjai." K disz-emlényt küldöttség viszi l''ostre, » o hó 19-én nyujtandja át ő Exellentiájának.
— A soproni in. kir pénzügyig«»*ntó-:i;c Dui.''l János volt s/olu-abinit, Windiseh Ján.* nagvezenkí lakost és Kiuin Ambrust III oszt. od<5iu»tté| végtellethény Lászlót 111-adosztálya segédtisztié novozte ki.
Ij a p u n k f. óvi 24-ik száma to\jesen elfogy ván, tisztelettel kérjük azon tisztelt előfizetőinket, kik lapunkat nom köttetik be, ezen szám srives visszaküldésére.
— K a p o ■ v á r, jul. 10, Körmondy Sándor balpárti 4ti3 szótöbbséggel megválasztatott or-B/ággyUli^i képciselőnok Zichy Antal ellsnében.
Holdogult SÜMEGHY FEHENCZ ar«kápér»
megrendelést s illotőleg olőfizetést tettek:
Mecr. Kliítolt
XI. Főt. Bcrzay Klók k. r. házfőnök ur 2 dányt H frt utántizetcWl. ,X1I. ld. Dervarics Ákos ur ívén :
Dervarics Ako« Kllimun . . 1 kép 1 Irt.
Dervarics Imro .....1 , 1 ,
Kovács Ijijos Pacsa.....1 .
(Jöde Ujos ......1 . 1 „
Töttösy Károly......1 . l .
Töttösy Károly Kákosy László Horváth János „
.....1
1
l''éntok György......I
Merkly Antal .
1 1 1 1
.....1
Mészáros Józsof t .....I . —
lfj. Dervarics János
Tárnok...........1 . 1
Dervarics Zsu/sánna .... 1 . 1 XIII. Mingly Károly kcr. jegyző ur ivén : Tombász .Mátyás
Golsesziget....... 1 „ —
Hegyi Hállut Gelso____ I , -
Hiilu János.......... 1 . —•
Simon József......... 1 _ -
n
Polkovics János....... 1 Wp — frtv.
. Hekő Józsof ......... 1 . — .
líolczcr Lipót........ 1 n ~ •
Sommor Sándor . ...... I . — .
Matkovlca János...... 1 „ — .
Slingly Károly....... 1 . —• ..
Aláirt Uép-tiiennyiség 1HH. Ikitizettetett forint, mely Összeg a nagykanizsai takarék - pénztárnál tényleg l»efi-zetvo van. — A tiszta jövedelem a nkanizsa főgymnasiumnál létesítendő ,8ümeghy Ferenc* alapítvány*-ra fordlttatik. Kelt Nagy-Kanízsiln jal. Iti-án 1869.
hAtorfi. Nyílt pôeta.
— 8. K .N4|>tsnlt^k l»pj*»sl* n«n »««ronk
curravUioaybs | s »/Annit Ucxyednek me*kOtdftMOk.
— D.''K. A tflrtvnclml Ursula» alakalá»a n«m meirr oly hsmsr, — ktllnnbeu Is as e«smí»tsk mit
írni''kell.
— Pi. I.. t''i-l''Ml. A KlrAUV nerelt el3r« nem kn«nlbetlflk, <le nnnsk Mcji''ben — Ip-n.
— T. 8o|irou. Koletiniik, » mli»ilro ||.''«»0 I« IntéikednnV.
— II. H Honni f->Kluk.
Nyüt tér.
— Igen finom borecicl k«pbat<í kev«''-s és nagy mennyiségben, jutányo* áron. líővobben megtudható a nagykanizsai tudakozó iutó-«otbén.
— Egy ftolMHi iNkllMX legalább H szobával és néhány hold földdel örök áron, vagy pedig nagyobb birtok is haszonbérbe kerestetik; — bérmente* lovolokbon n körülméayvs lujrással értokoihetnl Ssalmay Antal urnái S^nnlwt-hclyen.
— Wwjdltn JoxHi-f könvvkeroskodéso- és könyvnyomdájában több gyakornok vétetik lel előnyös feltételek mellett, kiknek a kellő isko-
I iiracrot- és képzettséggel kell birniok. Bővobben ■ akár személyesen, akár lcvélilog »Vtoke/.hetni.
ü z L B T I - HC ÍRNOK:
Nifly-lUalm, !«•''•••'' Jalltt« 16-Xü!
A gabnaUilel <líiik..''g.;nok pyiri Idiny« tök.U«. tuen beállt. ,V* u ^al-on» ri\klAr*k Ui»rflelietö»«n uiegiirilllek, ai ujbíl mii» kevi« j5 «IÜ, mírel s bu-
tnknrltáiok YÍjeitettek, • a «»¿pli» «•''•({ ke*detíl nem Igen vette. Ai ¿»i «eriui» oly klelígltS, uiinS rég Id6 ¿la nem volt.
A» elhanyagolt borflslet egy ki»^ ¿línluígusk ftrvond í» inlnden oldalról ki''r-le»C»ködnsk áráról, linucm Igun-lgi-n mír»<kclt árt kívánnak.
int* t Irt. íil ur. A re* Honin, vgu», Ü.» -........ -J \t
kr. «7 - ü« fn» U. írt. 311 kr. K n k .. r I » n 2 frt W krn * frt .1."» kr. K tik orie *a olux lr»in<|iianlln) 3 l''rl üi) hr. /.ali 41 45 íu». 1 írt 70 kr. »1.-47 ín» 1 frt H I kr. P o h a ii k a öé—M ina. ''J írt. »0 kr. 60— M fi* 3 írt. — kr. Patmily fehér .S írt iV) kr l''assuly, larka 2 írt. 80 kr. hiéna má<«. — frt. kr xalma - írt — kr
Bócsi pónzárfolyam, jal. 16.
£»•/• inetallaues Ü8.—• ; 67» nom*. kölcsöo 71 DO; 1 HtJrt-ki álladalml kölcsön 104.10; bankrészvények 7.tW ; hitelintézeti réizvények 294. 1*01 I>ondon 124.70; oaüst áglo 121.67} arany darabja 6.91 kr.
Vasúti naponkinti menetrend:
Indul N.-Kanluárdl Harca felé regiül 4 óra 65 |>erci. . . . délután J óra |>ercs.
Plaoz1 hsU-vásári kelotárok.
Termények i Hui»hj -85 fontos 4 frt, — kr. — 86-30 ínl. 4 ír. 60 kr «7-88 ft».- 4 frt «0 -• kr Ko x * -79 ínl U fr. 60 kr. 73-80 int. 2 ÍL.8>) kr — Ä r |i a «*rfo»önek, 70—71 int 3 fr. 90 W) kr 71-72
o
llllll.»
Trieat liée»
I É-k.
, Sopronig
N.-KtiilstirA Karca .
II óra -•I. il 1 óra stlre 10 óra ól reg^. 4 óra 4ő délben J óra li
[> óra —
II óra 20
után 2 óra 20
r<|t««l
reg*, éüel délu
porc«.
reggol 4 óra 1 ,
. délben 12 óra .1ü . Ilnda íelíl reggel .4 óra 23
. »• délb. I óra 45 perci.
. . o»lve 8 óra .
Trlsst . délbaol2 óra 62 .
, , e»to 10 óra 36 .
B46s , regeel 4 óra 10 .
. , oito 10 óra 18 .
Sopronból délben 12 óra 42 .
iüetl naptár.
Julim 18-UI 24-1« 1869.
Iló-*é» heti- .Katholikin iiaj?J®FT)U»UuJ» nat»'' , tár ; naptár
37) Óvakodjatok a hámi» prófétáktól. Málé VII, Ifi 21. Vtüriaa ö LTmegv. HétfS l''aul. V. tlu. Kedd 1114«, p. Jer.» Sierd. Dán. pr. Jál CiOtOrtOk Msid. M. Péntsk Llbór, A. Bsombat KrtaaUn. aa.
Iii M Iii HU—
UlJ
18
19
20 21 22
23
24
C 8 Arnold
Arién, Anr. **
Illó* v fk
Dánlel «iM
M Msgd. ''
Apollln
Jolánt* S
rTTw,
Felolős szerkesztő : Wajdits Segédszerkesztő : Bàttrfl UjOt.
11
I R 1)
K
T li S E K :
f
! Fele árért kapható!!
(2110-12,19)
I! Vissza nem huzhatd kiárulás! i
Nagy árlcszállitása nz osztrák államokban létező legnagyobb cs. kir. szabadalmazott tiszta lenVÚJUEOZl'' és kéaz lelaArsrULllLBL-gyárnak
Uérhlien, Ttirhlnuben ll-dik Htniti alatt. <>unkl-háib«n. Már régóta nem okoiott oty nagy íe1tUné»t egy kláiuláa la, mlat a TucMaaben II. SZ. a, IrvS es. k. »•ab. L''ylré. — T4sy . Uogy tftbb mint 30,000 db. elejan. ktu és «41 íeWrnfatU mindenféle
nagysággal, as érték faléért adatolt ol. A I. keiOmég nagyobb kéavolae végett Isvél általi kívánatra a vidék inlndon yárolába kQtd«4>i«k muslrák a klváú''ilá« megtekint/»« végoU mindenféle íehérneniflból, ^á •ionból, laebbellből, aaalall ruhákból utánvétel mellett; a iqehp knidcmínye a pém a poatán rlgttn vluia kOl.lotlk. — Ai cladá« febr. 7-M
et el nem fogy.
kflldcinfnyok meg nem tartalnak, aiokért ve««| keidrlél éa addig tart, mig a k黫
Férfi váUMtaftfc kSiSn»4gea 1.70, 3.60, 3.80, 3 írt "Unom l...lfOldl vagy rumburgl váfionból fl írt 60 kr 4.60, 6 írt 60 kr| lerPnomabb váaionból é» batlUtból «.fiO, 7J>0, 9 írtig \ hlmiett vừon mell-b«. toldással 0.60, 7.60, B 10 írtig.
Fehér lMrt»«-ie«(k »sáp moll-redüietul 1.90, 2, 2 60, 2.80! angol »ItlrUng 3 frl, 3 frt fi* kr I fehér angol báli ingek vfoaon mellel, elegaua klállltál egyenea vagy ker«it mell-redöicttcl 4.60, fi.60 ki.
Silnei Ingek jó mosó mustrákból 1.60, 1.60, > 30) legújabb ang. - ilnea sklrtlng-ingok 3.70, » frt, 3.60 kr.
>^y.aerll vásZM »ttUngSk 1.70, 3.60, 3 «0; Igen elegáns blmsett nrtl Ingek 8, afiO, 4.80 ( legfinomabb váaionból, elegaua hlmaéaael éa calpkéiettel 6 60, 7—lo írtig ( váaaon nCI háló-Ingek honul uijsl gallér éa kéiolível 3.60, 4 60 | legújabb gawlag hlmié»n 6.60, 7, 0 írtig.
N8I hiló-IHSsykék 1.60. l.so 4» 2.6o | Unom hlmiéuel 3.HO, S.60. 4.60 krig. Igen tinóm bsttialból, ole-gantul 6.60, 8.60 9 írtig, fodrán kOneny bS v*gy aioroa ujjal 3.60, 6,60, 7.60; női nadrágok Unom Párkaiból 1.60, 1.80, 2 frl; női nadrágok hlmiéaael 2 M), 3 60: női aioknyák barcliend vagy tínom ablrtlngbSl 8.60, 4.60; legfinomabb *ioki)yák 6.60, 8^0, 7,60) női liáló fCkHtGk leglnomabl. váaaon-ból hlmesve lüí», 1.80, V, 2.60 kr.
Váizon liebkeaáMt fértUk U nők aiámára, 1 fél tucaat 8») kr, I, 1.60, 1.H01 Igen Hnomak ''¿M. 2.80, S, J.fiO krig-, battlal váaion-n- bkmdök 3, 3.60, 8.60, 4.60, 6 írtig | rhlnal baltlat aaebkendők kflrieUel 1 fél luoat 2Ü0 kr. 3 írtig.
1 db 4S rfiffla váaaon 6-.iegved aiélea 17 frt 60 kr, 19, 21 frUf ; 1 db (0 rőf«« igen finom óuegyeil aiéles 23. 26. 27, 31 írtig;'' 1 db 60 rSÍAa legfinomabb batllit asOvet 85, 37, 43 frt j 1 db 30 ,01». kést lonáau káai-vá^ton tf, 10 frt 60 kr, 11 írtig j finom fobér perkát r«fe 36, 80, 36 krig igeu Hiiom.
6 »»«mélyre aaSUlnemQ n*»Selllő abroai éa aait^lkendővel b, 7.60 krig, finom damaslhól 9-11 írtig j lí aaemélyre 1 abroai 12 aaitalkendővel 10-lí frtlg : atlaa-danjaatból 30—38 frtlg ; 8 »icmélyre lenből 1.80, 2M krig | aiervéták vagy tOrOlkOiSk, I fél (oeaat 2.60 .gé.a 3 írt 60 krig.
60 frtnyi vásárlásnál 12 szomélyre való asztalnemű adatik ráadásul. tftr Ingek rendelésénél a nyak bSaégének tudaliaa kéretik.

Czim
Oentral-Depot der kai«, kön. ausachl. priv. Leinen-Wftsche-Fabrik Tachiauben Nro 11.
o Oooooooooooooootioooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo o
EGGER TESTVÉREK
PESTEN,
Dorottya-utoza 4. sz. a., a „Magyar király* fogadó
mellett. y
BfilOSB 333I\T,
Kltrntnorring 2.
vesznok r 9 f 1 A régise-
w\á^w\wwáiklr ^kot,
inagasb
áron
végi pénzeket
gyakut, mindennemű arany, ozüst éa drágakövekben.
művészi tár-
O 0000000000000000000000000<>00<><KMK>000000000000000000000000000000000000000000000000000000 O
STEIHMER KÁLMÁN
szerszám ós norinbergi ára kereskedő
Nagy-Kanizsán,
főpiacx, Wlassics Antal ur házában 461. sz.
ajánlja
újonnan megnyílt üzletét,
bármUema
szerszámokban, ^E
bútor- és ^pületvasalágokban, konyha-edény- és eszközök gazdag választékban és jutányos ár mettott (300—3,1)

m
dcfcitlglcr U» In dor aufnehmen Ug«, einem 1*. T. Publikum mitthellen au können, du«
R. GARRETT ÓC Hohns
Dreachmaschtoen
Im Vorjahre »chou durch Quantumdiuach bei vollkommener Sortirung de« Kerne*romßtroh und Htreu und durch Dauerhauftlgkeit excllllreud, wurden neu verbessert und Ut »Ida Mtt»Unom»ehlne, welch» bei der Probo 76 Preaabnrger UeUen in slnor Btundo ge-droaehrn, bordU angekommon.
gazdasági gépgyárosok Lincolnból Angliában
ajánlják a in. I. gnxdAaxokna''« (
gőzmozdonyaikat,
nagyobbított tüzszekrény ós
előmeloflitővel,
oséplöffópelket, melyek M»jy*ror»ráj gabaanemeihtz wérvo építtetnek,
továbbá
arató-gépeiket,
Anglia legelső gyáraiból.
Aiukoy/.í:kkk í. u.i.»iru>.<jwti kki.vii.Aoositáhok
n legnagyobb kíaxxégccl l>írmente«on knldcluek be. Unklar:
Pesten, gyái''-utc/a 33. szám.
|2d2 - 20,8|
Első magyar kölcsönös
eladása
Ezennel értesítem a n. é. közönséget,
hogy
I szerencsés vagyok
elsőbbrendü
blzományát birni. mclyszerínt nálam a legjutányosahb gyári árakon lobet vá-sárolni; ugyszinto
használttakat
bevásárlók.
RoSWlliei''s A. "
N.-Kul>i/»;1 II, hizományoaa az Klirbar, lloson-dorf, Thcídor ntl>. r.>:igvra-gyáraknuk.
NVajdiU József kiadó-, lap- és nyomdátnladonos Nagy-Kanizsán
Säemaschlnen
in vollständiger Sortirung
am I>ager alnd and können aofort geliefert werden.
Locomobiioíi
mit vcrgrílaserter Keuerbdchae und VorwÄrmer ohno besonder» Aufrechnung voriohen und wlo Mahercon-■Iruirt werden, das« Breun-Materialverbrauch auf daj ge ringat mUglicho Masa roducirt und dlo effective I.ol-»tungaflhlgkell viel grOusr, — alt nominell ange-ge''oet.'' lat.
Ferner das durch ihn im Vorjahre in Ungarn eingeführte
Smiiiiclsoit & Comp. Getreide- und Gras-Mftliniascliluen
MuateratUcko vorliegen. (llelcSxeltlg bittot Gefertigter da« P. T. Publikum, Ihr* Aoftrltgo auf R. Garrott k Bohn''i Locomobllen und Droschmaacblnen, auf BamueUon» Mlimaaohlneu, und auf einige an den frClbergolleforten Maschinen erfordorllcho Kr»al««t(lcko Ihm je ober «ukomnun «u laaaen, damit allon Anforderungen lu gewohnter Pünkülcbkadt entsprochen worden. (2W-8.3)
nana »nriA Zlvlllngenlour u. (leneralagent fUr Ungarn und Oaaterrelch der Herren Maachinenfabrikanten H. Garrett & Uohn''a
PAUL KOTZU In L« Ilten, Kniland. Peat, Waltxner.tra.,,, Nro 39._
(280—12,2) METH S.
legnagyobb vászon ós fehérnemű gyári raktára
Uécnben, Rothentburmatratifto 5ít>. **.
bátorkodik n t cz. közönséget azon igen olónyöa alkalomra figyelmeztetni, melynél
fél becsáron
és Itlitoaiték mellett hibátlan vászon és meglopó szép uri éa női fehérneműt szerezhetni. A pamutnak előnyös beszerzése és olcsó munkaerő kövotkeztébon azon kellemes helyzetben van nevezett gyár jelenleg, (míg a készlet tart) hogy o tekintetbon jutányos árra nézve, rendkívülit nyújthat, mi a követkozó árjegyzékhói
is látható:
Vászon-árjegyzék.
1 db .10 rőfOs fehéritctlen vitaion l.ecalr lí-14 Mg, mcat csak fl-7 0 a legf. 1 , 30 . fehérlUtlcn jó kési-
siöret vAsxon . 18-20 . . 0-1« . .
1 „ 30 . feb. erta« rAaxon . 1G-IH . .HU.,
1 , .*> . Jeleaaillealal riaaon . <4-28 . . 13-14 .
1,8» . kik rumb. vAsxon . 30-3« , . H IH . .
1 . , irlandl cxérnavA»xou , 38-32 . . 14-14. .
1 . 40 , nimb. cxérnavAixon . 30 —3ti . , lő —18 . ,
I . 4t> . Unta ícb, or. lcnvA«xon 3|—3S . . 17-11) .
1 . M> „ Bnom irlandl ««övi« . 40 - 48 . . 20 - 24 . I « 50 . hollandi aaövúa legalkal-
masabb uri Ingekre . 62 - 60 . . 20-30 . . 1 . 50 . brabautl««Ovéilegfin.
legjobb 4a legtartósabb,
ami caak lítralk . 80- 80 . . 30 40 . ,
Kcndkivflll nagy vAlaaxtéku a legneheiebb rumburgl asövraeknek il, 2*, 30, 35, 40, 4.''), 50—00 írtért darabja, melyek azonban kétaaer annyira hecalllvo vannak.
1 db 30 rSföa Agy-kanavAax riindeníéle aainekben csikóivá és kocikAxva,
becaAr 14—18 írt, mo«t caak 7—!> írt a logfiiiomabb, 1 db 3:» rőíöa Igen Unom i* tartóa paumt-aillveiQ allaa-gradli, beeair t8
cgi«x 23 ut, moat c«ak U—12 írt. 1 db 30 rőfta angol «hlrtlng («vbifon) Igen lluolO" oly Urtó*, mint a
vía/on, beoair 18-21 írt. moat 9—12 fik 1 aiegéanélkllll lepedő, i rSf aavloe, 3 röí boaaiii, c«ab 3 írt. I ateglanélkAII lepedC 2 egy nogy. 3 róf aiiloa, 3 röí hoatau, in. ca. 3
írt 2tl kr. 4 lagllnoniabb. I damsilt naatalki''ailot 0 aaemMyro (1 a«itAlterlt<1 bonAllló aaitalkond''J-
vel) moat é«ak 5, 6, T, C—15 írtig a logflnomabli. 1 damaaat a*»talk4ail«t 12 aaomclyro (1 aaaUltorltr. lieraAilir. 13 ataUl-
k.ndCvel) mo.l c««k 10, 12, 14, 1(1-20 írtig a legf. 1 tucaat kouyhatörlli mo«t caak 2 fri fi9 kr. ogé>* 3 írtig. I tucxat MitalkendS v. törlllkötő, kUlltiiöaen turtóa, Ara caak 4 írt 50 kr., 6, fl, 7, 8 írt a legflno.nabb.
Zsebkendők árjegyzéke.
1 tneaat vAaioiuaobkcndS 1 írt 2t) krtól 2, 2.M), 2, 3.50, 4, 5 --0 írtig a
legtlnumabb.
1 tneaat nagy rumburgl vAaaonaiobkendS 3, 4, 5, 0, 7 írtig a legfin. 1 tneaat logHnomabb fehi''r francala batllaat-keuiltfk, ajour aiegjaael, M,
10, 12—19 írtig
I tnri.M axinea YMfODUi''bkcndit burnóthsonAlók (ilinAra, Igen fluJm ca
laitóa, brcaAr 8—12, megaiereab- tó 4 — 0 íitig a loKOimmabli. I tiiemt bnliaat vAaaontaobkoudő, fehér vayy ^ainea ««ogélylyrl tuk 5, ''0. 7, H, l), 10 írtig a legfinomabb.
Férfl- 8 Wlgy-fehérn8mlik árjegyzéke.
I n*"| ing jó vAatouból 1 frl f>0 kilói 2 íl. n legfinomabb. 1 nfil Ing kltUnő rumburgl vagy bolUndl vAiaonból finom ««Iv-, vagy
kcrcutalaku mo«t hlmacaael eaak 3 50. 3. 4. 5. ft a legfinomabb. 1 nfil Ing, kltOnd rumburgl vagy Irlandi vAaaonból, IegelegAnaabban olkéailtro) (a* ugyneveactt Kru^bet r«A«iArnó Ingek) most csak 5. G. 7. H. írt a legfinomabb. 1 n«l íjl íolöltS) coraetto) klinnfi a.ip, moat c«ak 5. Ü. 7. 8. ft a legf. N>"l alaóaaoknyAk 10(1 klllöiifélo páriái minta rierlnt, ugy aaint/n a moal Allalinoaan kedveli sxrgbo vAgott a oknyAk blinoxvo, varrott axegjaiel moat caak 3, 4, 5, 8, 7, M írt a legfinomabb. Hiklgy pongyolák a legfinomabb batialból, valóill valenclonnl raipkével 11 eioda-aatp hinixeU betétekkel a legújabb ía legelegánsabb o nemben, IS, 18, 21, 30, 34 írt a Ugfinomabb, N.''l nadrágok finom. ahirtlogbSI, vagy vAaxonból apró" axegóarkkel, va«y
lilmxéavkkel kllUuö klAllltAa, moat csak i, 3.50, 3 fi« a logfinoraabb. Uri higvk gallérral vagy anélkül, fodroxott mellel vagy aiuiAn kitlln» fin. i''blíouból, uicly ípen oly tartóa, mint a '' vi*xon, fehéren é« «xlneive, moat eaak 2.50, 3 írt a legfinomabb. »íri InKck, leyjobb rumburgl vagy Irlaudl vámoltból, — gallérral, vagy a nélkül, — simán vagy fodroxott mellel a legújabb divat axeriut eróaon \»rrva, moat caak 2, 2.50, 3, 4^,5-0 írt a leglinomabb.
t''ri Ingek leglinomabb batUl mollbetétlel, le^elegAnsabb, r. inl eaak létexik,
moal caak (i, 7, 8, 10-13 frt a legfinomabb, t''ri gatyAk Igen jó éa tartós vAatouból, félig megyar axabAaaal, — moat
c«ak 2 frt 5<) kr, ogésx 3 frt a legfinomabb. Uri gatyAk, Igen jó él tartó» vAxionból, magyar axabAaial, nagy (lleppel,
moll caak 2 (if, 2 frt 50 kr. a legfinomabb. 1 tucaat uri Inggallér, a logolegAnaabban, és le^lobli divat axeriut, moal caak 9A0, 3, 4 frt a legtínómabb.
1 tucaat uri kéxelli a legelegauaabban é« legdivaloaabban kiállítva, most
caak 4.60, 6, 0 frt a logtluomabb
kik 25 ftig vásárolnak, egy linóin hímzett bat-V V- VOlV, tiszt-kendőt; öO ftig, egy csodaszép kávékésalo-tet, t. í. 1 kávó abrosz hozzá illő 0 kávékondőve):) 100 ftig vásárlók ogy igon finom caóchndr-asztalteritőt kapnak ráadásul.
= Ingek vagy uri gallérok megrondeléaénól a nyakbőség kitccndó. —
TUzteit vevőim kényelme kedvéért, az oly fehér nemükért, melyek nom iól állanak a tostlu''», vagy bármi oknál fogva nem U Uzeuek, uz erlilk fizetett ár bériuunlvu viazaküldotik. - Kivá iiAtra it kÓulotheuluvő vássoakból minták küldetnek.
A leveledet kérjük ezimazni; Metil Q. BéC3,
ltothentnurmstrflssóís''r. 20.
Cs. kir. szab. Déli vaspáSya-íársaság.
L — I IS || ■ '' - 3—---I- I fc—— 11^^——m i ■ i r
Folyó évi julius hó 16-átől továbbra Buda- és Kanizsa között a 212 oda-1. L Budára és a 211 vissza-, t. i Kanizsára számú vegyes vonattal közben levő minden állomástól a HJ-dik osztályú személyszállítás mérföldenkint és egyénenMnt
12 osztr. krajezárra
szállíttatott le. '' (298-1!
Bécs, juliüs hó 1869.
Az igazgatóság.
Birka eladás.
Fackh Gedő ar botfai bérjószágán 400 db lolrlCCL van eladásra kitűzve, ezekből 200 db t&ny^SSBt^aiTö alkalmatos anya és 20 db kOB, továbbá
18 o ürü.
Az eladási feltételek megtudhatók:
alulírottnál Botián, u. p. Zala-Egerszeg,
a szentívánji és sxentuiih&iyi vasúti álloinásiioz egy órányira.
Börcsök Antal,
(296—3,3) ¡spin.
ÁLLATBIZTOSITÚ-TÁRSASAG
Pesten, kígyó utcza I. pzám.
Miután az alakulás megtörtént, s a társaság üzletét már legközelebb meg-inditandja, ennélfogva mindazon t. ez. urak, kik Magyar-, Erdély-, Horváth- és Tótországban, Dalmátiában és a katonai határőrvidéken felállítandó fó- vagy al-QgynOkség átvétoléro vállalkozni óhajtanak, ezennel felhivatnak, hogy folyamodványaikat a mellékletekkel együtt minél előbb adják be az igazgatóságnak.
Állatorvosok, gazdák, gazdasági hivatalnokok, gyógyszerészek és cgyóbb szakértők első sorban vétetnek tekintetbe.
* Gróf Zichy Rudolf, Türr István,
elnök. tisitolotbeli olnök.
Mihalik János, I)r. Zlamál Vilmos,
I. alelnök. II. aloluük.
Igazgatók: 8zah»iky Szilárd, vezénylő igazgató, Tutzingenl Tkshti Ferenci, Bachmayer Syéryy,
Kanitz Mór.
Mlkló.y Náltluel, vesértitkár. (2tKJ :»,"-'')
Igazgató tanác»oi>ok : Gróf l''Wgáeh Kálmán, l''ekáry Jówof. Oróf HxUray Victor. ItalAw Kálmán. Aczél l''étor. Sicharmann Manó. l''óohy Tamás. Siohermann Iguáo»
Klóin 1 JpSt. I/iwentxTg Jakab. lloiUinann Mór. raég.)Steinfeld Igi)*''-».
Vetányi OtU Urttll I.ipót. Baáttob I.(i»«~u.ki.»«alx>boa Fe.««!». ,
Schwuchhpfer I^jos. I^ul lllé^ Kodolányi AnUJ. Arvay IjUxlé
lián» Htaudfcch Adolf. Kurswoil Kde. l,0wy Mór. Ka*loJburg Üiumí-
z o ii g o r a-
gyárak
FOSTER V« és TÁRSA
Nngy-Kmixm 1869. julius 24-dn.
30. szám.
Nyolozadik évfolyam:
Kitérj od vc
SOPRON- és VASHEGYÉKÍtE
Vagy©« tartsilmu Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem«.ipar, gazdámt, tudomány és ninvészét kflréből.
Megdelenllt: f
wlutJea uwtalM,
«■Réta ITVII.
S*rrk« Nilöi irodn én Undd liivittnlt
WAJUlTö JÓJWKF knnyvk.r«»kp.lé4ébei..
Elöfl''zetóai föltételük :
Melyben liílhnx hordAual é» vidékre poaUn kllMv*« K|;.''«i étre i ■ fl írt. — kr. Kél óvr* • • 3 „ — , Kviiegycdro - I . 60 .
Gazd&szati nózotek.
%
I-só gazdászati pályamű.
XI. A eiiiiról.
Minden jószág-állomány egészségi mivolta a legszorosabban érdekli az illető tulajdonost, — mert mig az egészség felvirágzóvá teszi — a betegség vagy járvány tönkre teheti azt.
Az egészségről szólva mindenesetre a leglényegesb megemUtők közé tartozik azon szer, melynok szükségességét a tapasztalás eléggé fonnhnngon hirdeti — ezen szer a közönséges kő vagy konyhasó.
Sózás alatt tehát az állatokuak részint meghatározott, részint akaratára hagyott mennyiségű só adatik — az egészség biztosb fönntartásába-
A sózás történhetik kétfélekép; ugyan is először : midőn bizonyos meghatározott mennyiségot megtörve és az eledelre hintve vagy vízben olvaszt** nyujtjuk nekik — vagy másod esetben, midőn valamely darab kősót elébe teszünk s a jószágot saját akaratától függő elégségig nyalatni engedjük.
Sózzuk pedig barmainkat — a só hatásának eléréseért — mert az lényeges befolyással van részint a véredényokro, részint; pedig magára a vérre. Tisztítja a vért, U üllopeszti annak salakját — elősegíti az étvágyat -- hajtja a vizeletet s ébreszti a nemi érzékenységét. A csont tömörségét s keménységét öregbíti s mint óvszer szerepol a ragályos betegségeknél.
Mivel azouban a véredényekre legfőbb befolyással van, ép azért leginkább tekiu-tettcl kell lennünk jószágunk vérmérsékletére is —• ez határozza meg leggyakrabban az adandó só mennyiségét — ez jelöli az időközét, mely egyik sózástól a másikig megtartassák. Az állatok vérmérséklete pedig igen különböző, mert mig például ló és birka heves — addig a szarvasmarha és sertés nagyon is mérsékelt természetű. De ép ez oknál fogva ez utóbbiaknak há 2—8 hétben adnáuk egyszer io sót, az meg nem árt, — mig ellenben az elsőbbiek már az időközet sokalván, mohón esnének a sónak, mi pedig legtöbbször gyuladásos betegségek idézójo szokott lenni.
Ily kép tehát, mig ló s juh hetenkint kétszer kap — jól esik a sertvés és szarvasmarhának — sőt elegendő is, ha hetenkint egyszer kap sót, azaz sózatik meg.
Azonban a sónak természeti tulajdona, mihelyt a gyomorba ér azonnal az ott talált nyálkában oldani kezdi magát föl, mivel pedig ezen nyálka monnyiség igen kevés igényéhez képest — több mennyiségű folyadék bevételét sürgeti, azaz szonyuságot idéz elő — ; gondunknak kell tehát lenni arra, hogy a jószág sózás után szomjúságot ne szenvedjeu, mert ilykép még több kárt, mint hasznot idézne a sózás elő.
A sózásnak hasznosságát csakis kipróbálás által 8 után Umorték el — a midőn t. i. 4 darab szarvasmarha heienkint egyszer só-
zatott — másik 4 pedig, melyek az elsób-blekkel tökéletesen megegyeztek — nem kaptak sót. Hat hét multával az egyenlő takarmányzás daczára — az első sózott 4 darab sokkal vidámabb — simább szőrű és jobb hüsban volt, mint a sót nélkülöző utóbbiak.
Két egy-egy mázsás hizlalandó sertés két részre reteszelve választattak cl s egyenlő etetés mellett egyiko sózatott, a másik nem. Az eredmény szerint ''/, év multával a sózott 380, mig a másik alig volt 320 fntos.
XII. A kert»u4Má|.
Young nevű elismert angol gazdász tekintély egykor azt mondá : „Mióta Belgium gazdászatát láttam, azt képzelem magamról, miszerint nem is értek a gazdászathoz."
Amelygazdászatról egy higgadt vérű angol így nyilatkozik — bizonyára méltó arra, miszerint mintául szolgáljon, ennek következtében nézzük bővebben:
Belgiumban a szó szoros érteményében kertgazdaságot űznek — vagyis kert és gaz-darig egyc3 fogalmait összpontosítják — Atvivén magát a kerti műveletet a tág terű földmivelős gazdaságra. Jó lehet ezen átvitel a gyakorlati avatottság, — szorgalom
— 8 kézi munkát nagyobb mérvben igényli mint a szokásos külgazdaság — de az eszes belga nem retten ettől vissza — sokszorosan látván fáradtsága s szorgalmának jutalmát
— a dós eredményben pótolva. Földjét becsülni — annak jövedelmét fokozni, Önmaga s hazája iránti kötelességnek tartja, mert úgyszólván kizárólagosau ezen gazdasági rendszernek köszönheti — hogy túlnépcssége daczára a szükségeseket termeszteni — előállítani képes.
Hogy mily jövedelmező valamely gazdaság — kert-gazdasági rendszer mellett
— erre elég felhoznom : miszerint mig a mi szokásos gazdaságunk mellett alig adja a bevetett mag ötszörösét — addig kert-gazdaság mellett 12—16 magot ad.
Do kisérjük csak kissé figyelemmel a belga gazdát:
Ó mindenek előtt fősúlyt fektet a kellő műyelési munkálatra — jószág állománya mindenkor kellő erőben lévén — földjét bármint igényelje is az, megművelheti. — Iparkodik a kellő időt cl nem mulasztani, szem előtt tartva: „Mindent a maga idején."
Ha őszi vetés alá szánt földje még harmadszori szántás után is rögös volna — nem kiméi fáradtságot, sem költségot, mort ő jól elkészített földbe akarja elvetni megválasztott mag-gabonáját.
Figyelemmel van, hogy vetései télen át is sokáig ne nélkülözzék az éltető leget s ez okból ha magau hó esett s az több ideig tartós — ugy megszántja a havat s utat nyit a lovegó behatásának — tudva azt, hogy ollen esetben a gabona zsenge növényzete, a lég több. ideigi nélkülözése kövctkoitében wegfull. Környékünkben is néhány évvol
JHlrdetéBeic
ím hiUboi peUuorért l-»*Hr 7 kr.
2 tior rt éa minden tovAbbl beikUtAjéri A kr
lli''lyr^.lii minden effye« beikUtAaért :J0 kr A .N''yill téren* .•ny |>Mil lor bnikUlAd dija lö kr
1 7 i ■!. i. lm
ezelőtt egy szakértő gazda vetésein a havat felszántotta — s czivilizált gazdatársai kinevették.
Mihelyt az idő tavaszra nyil — a belga gazda szemvizsga alá veszi vetéseit. — A gyenge és cl nem bokrosodottakat portrá-gyával behinti — a fagy által Elszívottakat boronálással iparkodik helyrehozni — és pedig helyesen, mert dűsan pótolva találja aratáskor, a reá fordított munkát ás azon egyes szálakat is, melyeket a boroua fogai elroncsoltak volt.
Szem előtt tartja továbbá az elérendő czólt — ha t. i. piaezra termeli gabonáját, iparkodik minél jobb minőségűt előállítani; azért a konkolyt, vad borsot s. e. f. szorgosan kigyomláltatja — a rozsot tiszta búzájából kivágatja s iparkodik aczólosság tekintetéből — aratását jókor megkezdeni.
így van ó kapás-növényekkel is — tudja jól, hogy a növéuy élctszervezete a tápszereket csak oldott állapotban veheti magához — figyeloramol kísértő, hogy a tápanyagokat a gyökerek terjedésük következtében keresik — iparkodik tollát a gyökór-zetnok tággá tenni földjét, hogy az vigabban terjedhessen s egyúttal a lég hőhatása — hogv minél több tápanyagot oldjon fel.
Ű eszerint nem elégszik meg azzal, hogy ez vagy ajpjíz növényt egyszer vogy kétszer szokták kapálni; ő a hányszori porlianyitást — kapálást — töltögetést — a növény fejlódéso közti igényhez aránylagosau méri.
Ha tehát földeink becsét emelni — a ga/.dászatot s jólétet virágzó fokára hozni akarjuk — ugy nem eléggé ajánlható a kertgazdasági rendszer behozatala.
LIBBBALD Bf-JNI
cl. fSUnodal Unitd.
F e 1 h 1 v A s
a Pesten tervezett országos kiállítás ügyében.
A hazai termelés minden ágában megindult haladási törekvések egyátalános kiállítás eszméjét ébresztették , — melyet a inagyar kormány erélyesen felfogván, annak kivitelét áldozatkészséggel kívánja előmozdítani, s az alolirt ideiglenes bizottságot felhívta, miként a szükséges előmunkálatokat elkészítse.
Hogy a kiállítás terjedelmére nézve tájékozást nyerjünk, ezennel felhívjuk mindazokat, kik a tervezett hazafiul vállalatban, terményeik, iparezíkkoik és műtárgyaik kiállítása által részt venni kívánnak, hogy f. évi augusztus 1-éig no vük és lakásuk (utolsó posta) megjelölésével ellátott iratban közöljék :
. I ttlftls Urtyiűut azisdikaiaak. kUlllUHT .
2. KSrBlbalBI MSMyl tkt fo«Mk UM tárjak klillltAiAval tgéuybtt vsasl.
E nyilatkozatok, melyek a jelontkozókro nézve kötelező erővel nem birnak és csak előleges tájékozásul szolgálnak, így czime-zendók : „Az ideiglones kiállítási bizottság-
Hirdetéseket elfogad ;
N.-Kialiita: a KIADÓ-HIVATAL. Paatea: 2UU8LKJIU ! Béo»-, Hamburg, Bwtla-, NaJtt-a.-Frukfert- é. Basaf ben: IÍAA«KN8TKIN A VÓC1LKB. llposa-, Bern-, é. Slnliflarlbai; 8ACH8A& tXuSA. Bioibcn: OPPKLIK
hoz az iparegyesülot helyiségében Pesten (régi szinépűlet 1. emelet.)
Át vagyunk hatva azon meggyőződéstől, hogy a kiállítás eszméje általános vlszhangra fog találni és minden gazdát, iparost és művészt, szóval a nemzeti jólét mindon munkását tevékeny közreműködésre fogja bux~ ditani; s azért reméljük, — hogy mindönki sietni fog e felhívásunknak megfelelni, s ez által lehetővé tenni, hogy az előmunkálatokat minél tökéletesebben és gyorsabban befejezvén , a tényleges ''kivitelhez lehessen fogni.
Pesten, 18GD. jul. 3-án.
Az orsz. m. ipar-egyesülőt, orsz. gazd. egyes, és orsz. képzőművészeti társ. küldötteiből alakult
ideiglenes KIÁLLÍTÁSI BIZOTTSÁG.
Kdrdóaek,*)
a földadóreform tárgyában.
A magyar kír. pánzUgyininistor ur által an adóroform Ugyóben felhívott azakbizottmány, kívánatosnak tartván a hazánkban oly kiváló fontossággal bírd földadó Ugy iránt an érdeklődő közönségben, éa aaakértóknól figyelmet 6§ rés*-vótot ébresztőm, ói oazmecsero által a nózotek tisztulását előmoiditani, saivoa vólemdnyozós vágott uz alább kövotkozÓ kórdósokot vólto köztudomásra hoani, a ox alkalommal a nólkül, hogy a nézetek szabad nyilvánulását korlátolni akarná, némely momentum kiemolósót látja szükségesnek, — molyok tokintettől a földadórendszerek nok más adónomok rendszerűitől különböző jollogoiro, a létesítendő reformnál különösen figyelembe veendők.
Köitudomáa szerint a földadó megállapitha-tása, kivothetéso, ós beszedése ezóljából a földadó tárgyai kiterjodésftk és jövedolmök, vagy értókök után, ogy rondazorw» katasterbon vó-totnek fel, ea esőn kataster mlképi kidolgozásában sarkallik a földadó-readszor minősógo óo iránya.
Ily kataster készitéao homu ideig tartó, óa igon köluégoa előmunkálatokat igényel, óa már ezen okokból som ujittathatik mog oly gyakran mint a kivotóai koloa máa adónemeknél.
Ezon kivUl azonban as ogyszer megállapított kivotéai alap hoaasabb idoltt tartamának, vagy ópen állandóságának meghatározása azon aar-knlatoa közgazdasági olvokon alapul, — hogy gyakori adó-omolóa által a gazdaaigi ipar áa szorgalom no siutassók, óa fojíödóso no nehezl-toasók, — a miután a földadó as általa illetett földbiitok értdkónok oly röazót veszi el, meljr uz adótoher tókójónek megfelel, a földadó gyakori változtatása által a földérték viwonyai gyakran mog ne xavartassanak.
Mig tehát legalább nálunk a többi r-dóue-inoknól a kivetós többnyire óvenlcént megújítható, a lótoző tónvleg<Hi viszonyok szerint, addig a földadórendszer bizonyos állandóságot igóuyel.
Ha tohit mindainollett, hogy nálunk fonálló kivetési kulca nom a régibb időből származik, hanem aránylag rövid Idfl ót» van gyakorlat-
•) KU • u^íontoOgyhe. (Árulni kWio-u»k, poulonkUl tArgy*H véleiai«y«»lk<,t Peelro Koria-mlca I.iiilé «InBkkS«, a *M«r*f falJhUel li.li.etb«, « borítékon klUMdS MItímaI .fakUddbell ».»kbl-lottmAnyl flaybea" t>tm»tv> C évi bá uU»l«d
napjAig küldjék b..
Ha«rk«si(á*dfll ptíáÁny.
W uiógU aun»k változtatása, illetőleg javítása közérdekű kérdéssé fejlődött, ugy annak valódi okát a földadó nagyobb mérvű arány talansá-gában kell keresnünk.
Mivel pedig a« adó terhe, habár nagy i», kevés bbó nyomautó, ha azt aa adózók vállai ogy-aránt viselik; tehát aa adófizetés és beated«« helyes arányszerinti felosztás által könylttetik, es eddigi aránytalanság okait koli hogy fölismerjük.
Eaen aránytalanság oka azon kivül, hogv az adó kataster igen kedvezőtlen viszonyok közt jött líitre, hogy továbbá az utolsó 10—16 óvben ujabb köziokodósi eszközök létesüléso folytán sok vidéken a termelési ós értékcsithotési viszonyok kodvoaő lendületet nycrtok, épen ez által máa vidékektől ezen eddig élvezett előnyök elvonattak --- főleg abban keresendő, bogy az adó alá vott'' főldjö vöd elem becslésénél oly tényezők vétottok számba, molyok már akkor sem feleltek meg • létezett tényleges viszonyoknak, mások pedig a* akkori gazdaságig rendszerből ós azóta mogválasztolt gazdasági viszonyokból meritottek; és igy ezen tényozők is heterogen elemokből állítattak tfssze.
Ezen tényezők egyiko például az 1824-ik évben létozott terményárak átlagából vétotett, míg a nyer» termést mint második tényozót aa 1850-bon létezett termelési állapot szerint kellett volna felvenni A mivelésl költség fejében podíg a bruttó jövedelemből lovonandó százalék ismét az örökös tartományokban wonett adatok és az 1824-ik évben létezett munka bérek alapján állapíttatott meg.
Midőn ezen egymástól oly különböző Időszakok és viszonyok adatai nyomán nem jöhetett létre oly eredmény, mely a tényleg« állapotnak megfelelt volna, már n munka kidolgozásánál hintetett el aa arány talanság czirája.
Ennek folomlitését fölog azért tartotta szük-ségeanek a szakbizottmány, hogy ezen körülményekből kimutathassa , miszorint a létező tránytalaniágnak alapos kiigazítását az említett tényezők megtartása mollett elérni nom lohot, és hogy ozon okból az adókíigazitósra vonatkozó javaslatok ez irányban a következő kérdéseknél figyelombo som vétettek; fóldadóro f«>rm végczélja és feladata oly kivetési alap létesítése, melyen az országgyülésileg megállapítandó földadó a mostani viszonyoknak meg-felelőleg holyos arány szerint folosztathassék, és inely ouuélfogva aosszabb időre is liwuná-latban maradhasson.
TÁRCZA.
Sonettek.
I.
Korán a r*(f bíbor augáriban ÖMkeaem veled kit aaryalom, R • lelki kii köaött Imádkoaora ; Miként a méh a róua bájlban.
Iaiiu rOvld, dt hí. Imáiban A UUk fldveatll t a fájdalom — A fOld porán omalU alrbalom — K«.yé»a»l Indul át riráfttlan
Alant keaerv, ciatatkoaás a< én KUérgetía, r«ltllrnl éikealk. Miért taivem gyakorta éhealk.
Ka okbol UdvSaBlhatom, felém Ha 18 a ragg bíbor aulára, mit Saarelmam ¿tana wagvltáfoalt.
n.
i-rréaacgít « kerti Illa tár t Lcréaaegedvo alssou édeaon,
V*M vajf/ok, tivilcd ádtMH, Akit nlvem aterel t cpedvo vár.
l"-ítM ''.ti alant ia«r«tnl kár I <>« UtM u volna életem? ál t^-ky. "ép • taddbfll éldoUni, Te >iir*M világi lét atrár....
T
■.íö''jffidooe ml bánt, a b4 ep-.«t, . > ''1 ági nép tlrág vagy, o.t 1 1» . ,.''<al»d merőn loowladó
r''i<A, aa lg, a tenger, oh hlaa «a IIIt tg köret, moraároa árt adé''. I>e véled i[ a t föld beh bájoléllt
m.
lonielml kéj, ml aaf miért aovárg A lányka éa aa l|1u végtelen, Ml nélkül élni vágyni képtelen, H mtért pokolba U nevetve hág.
. '' ''.. iy.> Mitil »«et, miként a féaackárl lívwéljuk Saaouai.i hirtelen, H a nap parány, goromba, fénytelen, Kerüljek U, miként a l.Uul, ailányt.
Ml Mm Kralétbe tánlorit H aa á*l faa alaUa ulbbad el, Mikéül a bér«''-« aiá MoiUl p«bely.
Apái, Mayái K/SáSlal bátorít .... Jtlífll «le«* el.. Oh »«, jajj kOwl, Tied vagyok, *al>«4d ml« ít, l«b»l I
HÁTOBIT

Ennek clőrebocsáltóaa után az ozon c«Ura vezető legkívánatosabb útnak minden Oldalról leendő megvitatása a kijolölhotéso végett, a következő kérdések torjesztotnek elő:
1. Mi módon lohotno a földadó arányos fel-osztása, a lehotú legrövidebb idő alatt, ós a lobéul legkisobb költséggel elérhető? t. i. vagy a mostani adó-munkálatok alapján teljesítendő általános rovlsio által, — vagy p^dig egészen
katasteri rendszer alkalmazása mellott.
2. Ila a mostani kataster általános revíziója mutatkoznék kívánatosnak, teliát a katasteri tiszta jövedelem tartatnék meg az adókivetés alapjául, akkor önnek eszközlésére kél inód kínálkoznék, t. i. a föld tiszta jövedelmének olyszerü megállapítása, moly a mostani körlll-ményok között szokásos és közönséges gnzdál-kodás meJloU, póldául a* utóbbi 10 évitek termeiéi adatai szerint átlagban olérotett; vagy pedig a katasteri alapnak a föld 10 évi adás-vovési és bérlési adatainak átlaga szerint való ki''gnzílása.
A kiigazítás ezen két rendszerét közgazdasági szempontból tekintve, molyik ajánlatosabb megállapítására; — a közönséges gazdálkodás mollett elérhető szokásos tiszta jövedelmi alap-''j? vagy pedig a mostani kataster tiszta jövodelmének v-. adiUvov«5sí «^s InSrlési adatokból kifejtett''tényleges szorgalmi érték átlaga szerinti kiigazítáb V
(Végo k6v.)
Levelezés
Sopron, juliua 18. 18G9.
A mily örömmol ragadom meg az alkalmat, ha megyénk vagy városunk terülstén valami fölemlítendő s kiemelendő jön létre, épen oly mértékben fájlalom, ha — mint o jelen esetnél — valami ollonkozőt, s nem utánoz/.ndó történetet vagyok kénytelon közhírre tenni; — ugyanis: a sok kihágás fékezéséért a megyében fennálló rögtönitélő- bíróság kényszerítve lott, egy, a megyében tetton kapott és olfogott gyuj-togatót halálra Ítélni. — Ezen — már magában is nagyon szomorú esőt — sürgetést igényelvén, tehát ennek olérhotéso végott a megyei hatóság ogy kérdés és egy kérést intézott a Sopron városi hatósághoz, hogy engedné meg a város torülotén ezen executio akárhol történhotését, hogy a törvénynek gyors 0) mielőbbi végre-
Férj és testvér.
Novella.
(Folytatás.)
De ismét lerontá hitét az, hogy kerülhetott oz egyszerű vadász — mert csak igy isnioró Andort — érintkezésbe a gazdag Szilvay báróval. Bizonyos volt hiedelmében, midőn egy ujabb tekintettől meggyőződött, hogy a tokintet, a szomek, az arcz Andoré.
— i/ovam már a meredek szélére ragadott
— folytatá előbbi szavait — egy ugrás — ós én veszvo vagyok; — elmerengett, mialatt ujjai gépiesen játszadoztak az asztal-teritő rojt-jaival, s remegő hangon suBOgá : — Ami tan jobb lott volna 1
Szilvay felugrott, megragadta a loányka közét s lelkesülten ölelte át.
— Ami tán jobb lott volna ? Oh Mathild ér-tolok, miért titkolódzam ?
— Ah Andor! to vagy? — kiáltá és elragadtatva örömétől, a báró kebelére rojté bájos arezát.
— De —-„do — mit jolent ez öltöny, o név?
— kérdé aggodalmasan, előre rettegve a választ.
— Oh Mathild 1 nem birtam tőled örökre elválni anélkül, hogy még egyszer no lássalak. Nom bírtam olviselni a gondolatot, hogy egykor jobb napjaidban, midőn boldog lészsz s engem feledni fogan, pirulni lég)- kénytelen, lui cszodbe jut, hogy szegény vadászt szerettél.
— Andor, to kogyotlon vagy I
— A mai viliig fogalmai szeriut szégyeluí koll azt. Hogy ettől menekülhess, felakartr.lnk koresni még egyszer, nom mint vadász. A sors részben kedvosott, to meghívat.
— To nem szeretsz engem! — vágott üu-kénytelenül szavába.
— Legszebb angyal, tudod, monnylro sr.c-rctlok, — ha nom Hzcrotuélok oly igazán, oly tisztin, azt mondanám, nzökjél el velem; de ismerem angyali erényod", ismerem tiszta lelkedet ós ép«|i őzért nem akarom, hogy elfony-uyadj bánatod mardosó tüzébou, mint nap forró hevére kivetett virág!
— Andor! a szívein megnxakad !------
Ohl miért nem bírom kitépni azt!
— Neked élned koll Mathild, atyád öreg, «W leendő férjed — — — v
— Kérjem ~r ördög! ki halálra gyötör! — vágott ttlzzel szavába a leányka. — Oh édesi-Qi
folyUtó — tudom, Hz«vaid nem szívből eredtek; vigasztalni akarsz, holott mugad U szenvedsz. Te noinc* vagy, a nő, ki agykor bírni fogja szlvednt, tíilboldog leend.
hajtásában no akadályoztóasék. Emu méltányos kérést a vároai hatóság kielégltlenül riattt-utasitotta, kereken megtagadta! — Indokot nem korcsok, mert orr« egy óriási é^v is törpe
volna, s tón nem is találnék külÖ nbot, mint —■ a mondáa szeriht-t^ a solc évvel ezelőtt volt ■ ugyanis akkor meg Rusat vároai Mtósága korcs (n ée kérto niog ilynomü oxooutio végrehajtása miatt a soproni város hatóságit, Ingyen szives bitófáját nekik oda kölcaöflözuí, mely kérolom ily határozattal tagadtatott meg Árpád ivadékaítól: — .Nachdom wir unserem Oalgen selbst fÜr u n h bniuehon, so könuei. wir ihu nioktJierluUion!" — az az : vJt^ívcI a bi^la magúnknak kéli, tehát nupi kölc»önö*liotjllk oda!" —CK''nuÜnyelvon í« szeretném áttenni, do nom tudom;«- tón jó \''q)tia e részlten n várostanács tagja egyikéhez fordulni, ki ebbéli k«''t-résem méltáoyosságát elismerve, annak teljcsi-'' tését bizonyosan nem tagadná meg !
Ha civilizált emberek ogyiuáshoz bármílóle kéréssel fordul.iak, aunak luogta^udáxát csak a végkényszer idézheti elő; — ha egy világtalan koldus alamizsnát kéregot, ettől c»ok ogy ha-, soiiló szegénységi! vagy igon fásult szivü képes az irgalmat és segélyt hidegen megtagadni, — oz mogbocsátható, — mert nom sorolom bz első hasonlításhoz, — ha azonban egy mogyoí hatóság n suját megyei fővárosa hutós/iga testületéhez fordul, ós siotve óhajtván * törvény szigorának eleget tenni, a onnét elutasittatík, ezt nem tudom, mihoz hasonlítsam, a rusztí válaszhoz csak nem hasonlíthatom ? *
Azt hallom, a lélekharang huzatósa a haldoklók részére mog fog acüntotni.
Azon hír szárnyal itt, hogy cholera-esetok fonlultak volna elő, és már Ü botog belehalt. A magyar omber nagyon vondégs^retó ugyan, do nem ilyen a szívesen látott, — mert akkor felét az itteni lakosságnak az ily soha som várt vendég miatt k i — felét podig agyon ''harangozná o tangersokaságu harangozó és — — | harangszó.
Tegnap, azaz vasárnap 18-án a két felekezet kísdedóvó intézető részérő ogy hangverseny adatott, o jótékonyczélu előadás »zép reszvotnek j örvendett, do n közremflkö«lök inirgérdemlék I a pártfogást, niort nagyon sikerült volt az egész '' hangverseny. ^
CaulinvAri.CSALÁN DEM ETEK.
!;: IJJ v 0 <U 23. 1800.
(—''f.) E bóbán kéVmogemlítésre méltó eset fordult elő nálunk. Az egyik: a pcatl nemzeti K/inbáz oiHiratagjaiból Ornmy igazgatása alatt működött ojioratArsulftt előadása, melynek míud-.«igyiko a műértő közönség tetszésével találkozott i-n oly tömött házakr.t csinált, hogy többen, sőt nagyon jh sokan s igou gyakran boly nélklll maradtak ; a második osoményt az izraeliták uj zsinagógájának felavatása képozto, — moly tegnap történt meg. Az ünnopély''®/» 5 Wor délután votto kezdetét a zárkő lotétolóvol, foly-tattatott a bíbor, azilr zöld és sárga aolyombár-so''iyba burkolt gazdag aruny-ozüst ékitménytl szt. thórák behozatalával éa végződött Ehrlich helybeli rabbi rövid felavató magvar szónokiatávul. Szónokolt ínég ugyan csak magyarul I^ővr Lijijit a vílághírü szogedí rabbi és némotül dr,, tlirschfeid augabnrgi rabbi szónoklataikat mint valódi remekjeit nhilosophíai logík&k tiszta fejtegotósénok valóban élvezőtos volt hallgatni, hauom.oly tömvo is volt a 20(H) ember számára kéazfllt imola, hogy mozogni sem lohotott Terjosztotték a szónokok ihletett szavakban az Úr világosságát, moly sok ember koblébj mélyen hatott''. — A város is világosságot aKar terjeszteni — reméljük végre mog-szülemlik — megkötötte és a minístoríuinhoz fel is küldötte uzon szerződést, melyet a I é g-b r. o s z v i I á g i:t ó:- társulattal k<l-tött. — Híz'' itt is volna már ideje, ha Nagy-Ív a n i z s n városa is észrevenné magát. Hol áll l''écs még Nag^''-Kanizsa kereskedelmi forgalmához? — és van vízvezetéke, állandó tzínhUra, lovardája, és k:u:áesonyra b^gswMZvi-lágttósa í.i! Egyébiránt teljes méltánylattal vagyunk ax iráut is, a mit eddig Nagy Kanizsa tett, «lo nk holysógoknok van már h^gszoszvilágításuk, mért no lenno Nagy-Kanizsa váriMának ? Csak több akarat — erő, ogy kis ösztönzés, itt-ott egy csíjm1« o lapok részéről
— s erősön hisszük, hogy meglesz.
Heti szemle.
. Julin* 23-án 1869.
(BH.) Dr. Oruszhegyi Józa* egészs«lgo javul.
— A pesti városligeti mag)»r színkör e hó 24-dikén megnyílik. ..— l''est földalatti csatornáinak hossza 31,5117 öl. — Konyáron a jégeső G egj''ént voszélyeson mogsobesitott. — A/, orosz czáréloténok megmontőjo Komíssarow folakasz-
i — A nő, ki szivemot bírja, to vagy. S istenemről a midőn szivemet tőled elszakítják, azt
köblömből is kitépik. —---És a moly
kokelben nincsen szív, az nem szerethet.
— Andor I to hft maradsz s szeretni fogsz engomot?
— Örökre! — s a kimondott szó nulya alatt meggörbülve, el nem fojthatott bánattal hajolt a loányka homloka fölé. Ajkai érintők, a még •zenvédóaóbon is szilárd homlokot. De előbb azt kérdozéd, honnan ez öltöny, o név ? - folytatta a báró beszédét, félve, hogy a szívből eredt csók szívig hat. Es ami gyógyithatlau bánatunkban szivünkbe jut, legyen örvendott», legyen szomorú, osak felzavarja a bánat «!•« fájdalom tenger-özönét.
— Kedvesem — folytatá a liá/ó -- Andor vadáss, kit to mint szogény, egyszerű ííjut szerettél, a gazdag Szilvay Endre báró.
— To a gazdag báró vagy ? Ugy ingom soha sem szerettél igazán, mort különbeu nom bújtál volna atyám olől, mort különben u)í tartóztatott volna, bog)'' nyílt kérőként lépj fel. — Oh ég! hogy még ezt is meg koll érnem?
— To méltatlanul bánol voloro Mathild ! Azt hiszed, ha atyád itt ér, tiszt-létre, elnézésre fogja indítani akár a vendégjog, akár a hála, hogy egyetlen gyermekét mentém meg? Oh nom 1 Vad haragra gyul, s inasaival fog kidobatni. i
. -r Hallgass I Hallgass! — töré meg saavait, kérőlog a leányka, — te móltatlau vagy atyám iránt,
— Lehet Do ha van türelinod végig hallgatni egy történotet, ugy helyben hagyandod
— Ikszélj I oh beszélj kedves Andorom, ki tudja, látjuk-o egymást ez életben.
— Ismerőd a koroszt történetét, ott —; a tó felett? Sokszor niorongtllnk ott ogyütt. Tekintetünk a messzo tóvol bájain tévedezett, szívóinkét ogy közös érzemény forrasztó <*szo. Egy ily alkalommal kérdostom tólod a kereszt történetét. Most én mondom el nokod. Tizennyolca éves voltam. — Naponkint kirándulást tettem, atyáin egyik Öreg szolgájának kiterstébon, & tóra , hogy gyöuyörködjem a terinésaetnek, előttem feltárult végtclon bájain. Mjdőn egykor igy fel-alá cirkáltunk, tekintetem a tar sziktóra osutt. Akkor még kopaszon állolt, csak néhány, hasadókaiban silánykódó kóró, lengedezett ido s tova kapkodva a tóból felszálló párák nodvwségo Után. Mély lélegastel vett, köble a kifelé törő érzemények súlya alatt klfeaaült. Majd lecsillapítva nyugtalankodó gondolat-özönét, nyugodtan folytató : — Miről gondolkoz-
tam okkor, mogmpndani képtolon vagyok. Egyik gondolattöiuog a másikat üzto agyamban, hogy még inkább torholjo azt. A folkolő nap, molynek bájai gyönyörű köntöat ültónok a vidékre, ínég több anyagot azolgáltatott az ábrándozáshoz. Keblem s agyam majd szétfeszült.
Es gondolatait igyokvék rendozní. Mathild figyelőmmel, a loirhatlan fájdalmas gyönyörrel csüngött minden szaván. — A gyönyör isteni mosolyt csalt ajkaira, moly a fájdalom ihletével vogyülve, egyikét alkotó azon mosolyoknak, mikro ogy tekintet olég, — hogy örökro rabbá legyen szivünk.
— Á tar szikla bíbor fényben úszott — folytató Szilvay ; — okkor egy alak jelont meg annak ormáu. Tagjait fehér ruha iodé'' moly dús redőkben hullámzott alá, s kék öv által volt derekáhoa csatolva. Bzép és dús szőko fürtéivel a hajnali szellő pajzánkodott. Kezeit ösz-szokulcsolva bocsátó alá a merongvo tekintett a mélységbe. A görög müthosz PszUchéjo jutott eszembe, midőn Zephír szárnyain Erósz köbölére szál t. Majd elfordult a mélységtől s olfödé szemeit. De egy rögtön feliolt gondolattól lolko-sitvo, kiterjesztő karjait s « inorodok folé rohant; mielőtt azt elérte volna, főjét mellére csüggesztve, térdre rogyott .... Egyszerre kirepültek fejemből a gondolatcsoportok, s én ós János, atyám öreg szolgája, megkétszereztük erőnket, hogy mielőbb a szirthoz juthassunk. Semmi kétség többé, a nő Öngyilkos akar lenni. Alig voltunk annyira, hogy vonásait kivehetők, ó ismét fologyoüosedett, karjait ismét kiterjesztő és a mélység felé rohant. Megismertem. „Rózsa !" kiáltók egész erőmből, s eszméletlenül hullottam a csolnak fou ekére.
. Szünetet tartott. Arczán látszott, hogy a mult fájdalma« cmléko dul kebelében. Erőt vőn magán s a lehető nyugodtan folytató :
— Feleszméltem. Agyam zúgott, mint midőn nehéz betegségben rémképek bántnak berniünket. Alig bírtam goudolkozni, azonban az olérn táruló jelenet csakhamar tudatta v«üoui boly-setoni ogész bofzasztóságát. Előttem János térdelt, lUza* fölé hajolva. A szerencsétlen leányka összezúzva haldokolt.
— IXi ki volt Közsa, hogy annyira inoghatott hatóla? — kérdé nyugtalanul Mathild.
— Ö nővérem volt.
— Nővéred?! Oh jaj! most értelek! — éa megtörten rogyott Andor lábaihoz.
\folyt. kov.)
VERÜAK (IYIJLA.
Folytatás a mellékleten.
Melléklet a „Zala-Somogyi Közlöny" 30-lk számához. Ujjjjj.
tptta magát. — A fiumo-károlyvárosi vasutat -Pongrácz-Erlangcr-Franco bank ©piti 19.-700 ozer forintért. — Az tíjvidéki szorocongrcssus egymás sértcgetéao és erőszakoskodása miatt feloszlott. — Rudigier püs|>Ök nom fogadta el a császári kcgyolmot. — Fejér János prépost s ogyeki plebánoe meghalt. — Horvátit Boldizsár Balaton-Füreden volt. — Molnár „Botn apó" szindarabjával Bécsben megbukott. — A belügymínisler Maosvanczki rabló fejére lOÖO frt jutalmat tűzött ki. — l''ozsonyban 40-nél több egylet van. — A „vörös könyv* meg-feleut. — Az oláhok közt higanyozott krajezá-rók koringouok mint czlist. — Nagy-Váradon létező biztosi tó-intézeteknél jégkárban 1 milió frlnál több jolontotott az idén bo. — Vilmos l''őhercxeg a lajtántúlí honvédség főparancsnokául novoztetott ki. — A magyar vasutak 350 mérlföldot képviselnek 242 millió frt befoktc-- tntt tőkével. — Kollárcsik István rosznyói püspök meghalt. — Király ő Folségo augustus elojén roston losz. — A népszámlálás költségére 150000 frt utalványnztatott. — Deák Fo-rencz o nyáron l''uszta-szont-László helyett a Bánátba utazott egyik nnokaöcscséhez. — A magyar kormány megalakulása óta 10 pUspök halt meg. — Bársonyosi Gyula .Színházi Lapot" iudit meg, mely bélyogmentességot nyert. ; '' Klapka Brüsselbu utazott. — Nakó Antal szerb püspök beadta lemondását. — Madarás2 Vilmos ós Asztalos János a váczi fegy hájból megszöktök, az őröket mákonynyal altatták el. — Reményi Koritnyiczán van. — Kecskeméten népbank alakul. — A pesti hiros Nákó házat a lánczhldd&l szemköztit, 15aron testvíJrek vették meg. — Pesten uj Viírosháe épitésö tervez-tetik, a jelenlegi már sztlk. — TöhSk Jánost a pápa a szent-tlergoly lovagrenddol diszitetto j lel. — Auor Lipót hegodUmfivéaz hazánkfiát pedig, ki jelenleg Szont-Pétorvárott az udvarnál y.ciytnnár, a szász ernesztini érdomkereszttől d¡szilék fel. — A pesti aldunasori rakpart to-vább-épilését tetting megkozdotték. — Magyar román szótár jolent meg Brassóban, ára 8.20 kr. — A hatvan-miskolezi vasúton az olső próba-menet julius 15-én tArtatott meg. — Ktllföldön 10 magyar egylet van. — Kölnbe n ogy ólotúnt épen nagymiso közepén a tomplomban lőtto meg inasát. — Pesten egy nagykereskedőház pénztárnoka 40 ezer frtot sikkasztott el. — Az aacheni lőfuttatáson h nagy dijat gr. Ksztorházy Miklós .Vulkánja" nyerte meg. —» Piketty honvéd tábornok mult vasárnap vosetto oltárhoz lustitorís Ilka kisAsazonyt.
H i r e k.
— L u s z t i g Antahié szülotett Frank Jozéfa elkeseredett szívvel jelenti : felejthetetlen kedves férjénok, Lusztig Antal nyugalmazott gazdatisztnek 18ö9-dik évi julius hó 15-éu dél utáni fél 2-kor a haldoklók szentségei példás, és ájtatos felvétele után oloténok Öü-ík boldog házasságának pedig 32-lk éyében,tUdöeorvadás következtében történt gyászos halálát. A boldogultunk hideg tetemei szombaton f. évi julius hó 17-in délutáni (1 órakor á Hz. .Mihály egyházi temető bon takaríttattak el. Az eligosztelő szent ''misék podig folyó hó 19-én reggeli 10 érakor a soproni Sz. Lélek tomplomában mondattak. Sopron julius 15-én lHül).
— K o h i d a, Deák Ferenc« ogykori lakhelye jul. 12-én délután loégott, a tUz állítólag a sz. gróthí vásárra utazó pipáB koldusoktól erödett volna, kik a korcsmn pajtájában hovoréeztok, kiket a népboszu lángok közé akart votni és csakis a közbejött foglárok erélyes fellépésének sikerült őkot megmenteni.
— VottUk a csurgói h. h. ovang. gymna-aiuo» 1868-09 iskolai évi értesitvényét, moly-azerínt 9 tanár működött a hat osztályban ösz-szesen 101 tanulóval. A második félévet bozárő szigorlatok jul. 2(5, 27 és 28-án, a közvizsgák jKXiig jul. 21» és 80-án tartatnak meg. A jövő tanév okt. elsején veszi kozdetét, — igazgató •Szabó I>ajos tanár ut loond.
— A k u t y a a d ó t minden nagyobb városban behozni iparkodnak ; — hallottunk ugyan ilyesmit mi nagykanizsaiak is, do ugylátssik c*ak jámbor óhaj marndt. Valóban annyi az eb városunkban, hogy foltUuó; majd megkövesülnek száma, ha az ndó behozattatnék.
— A nagykanizsai k. r. nagygymnn-,''tiuiai tornutauulók folyó julius 27-én délután 3 ''órakor tartják az évi vizsgát és dísztorná*«atot az iskolai tornateremben ; ugyauaz nap délelőtt 9 órakor a nagygymnasiumi önképzőkör pedig ¿árgy ülését, mely alkalommal ének- Vm szava-lati előadásokkal fogják az Unuopélyl záfíti.
- I —. (F. gy kis uuV i <>* u iq , 11 íe t j I e g lap tölte Iák.) Ugy feitsdk várJÉiftk társas ¿1«»« kvm dugja Wfülfc »Vllágtasílft torj<»/tő
kor«elUm intő atA/Mu ''elitta kcrJli «/. lumbvri-
■Mg«* süppedt álmából lilriautó civilisatw fényéu «UfMMlAllH, MW i^^M", fcálaitts
fartőn vllUf.il torvozéeébe« kezd nyilat-
kozni. Ugyanis városunk fiatalságának egy^k vérmee reményekre (?) jogosító bonvivant tagja, sokat olvasván a hivatalos, úgymint nem hivatalos lapok hasábjain a gombaszaporaságu rész-vénytársulatokról és azok kedvező (??) működéséről, hogy a különben is nagyon uralko<ló és ragadós „Actionschwíndel" rajta is erőt vett és megteremtette agyában a curiosus ideát Cg^ „Scroundo-Action-Gesollschaft" olnpitAaiVro, mielőtt azonban nagyszerű tervét a nagy nyilvánosság elé bocsátottA volna, olőször szerény körében tolt kiséri etet, — vállalata minő véle-ménynyel fog találkozni, s hogy veszi ki magát egy ily részvényekre ulapitott Mjrunade. Az első föllépést meglepő siker koszorúzta, akadt részvényesekre é* a mult hétb"n az első .Actioullr soronado" bájhangjai zavartak fel nyugodt álmunkból. IC kedvező eiker után az llgy minő slndiumban van, és mi a c-zélja torvozőjénok, nrról hallgat a kmniUa, tollát «ni som Írhatunk többet.
''ki • j i
— A sáskák, ntint hiro a Halatdn mellékét, különösen Siófok, majd Orda és Csehi határát puszlitotlák volna{
folytán jelentéktelenné tétetolt.
— Né moly bolt előtt alkalmazott ernyők a nagykanizsai főutezában oly alacsonyak kezdőnek lenni, hogy az ember kalapja lo-leütto tik, szerencsénkre kevés ctfntlegnatiós kalap rontja a levegőt nálunk; taliu épen özek kedvéért alkalmaztatnak az om^ök oly alacsonyan hogy mngnsodátuk, ha ináf irtoraüter nem, de physiknilag gátoltassék.
-— llaasonBteinés VogloT bécsi hirdetési irodája Genf és Stuttgartban is liók-irodát n) i-tolt, mely eszerint a 9 és 10-ik berondozén.
— Uj takarékpénztár alakítását hírlik Nagy-Kanizsán. A régi s most fonálló — mint a pesti lapokban olvassuk — 1994 írtnyi jótékony czélit adakozást tett a lefolyt évbon. Nom ismerjük az indokokat, miért akarnak egy uj takarékpénztárt létesitoni, holott Nagy-Kanizsán !) pénzintézet elég, van ugyanis nz ol»ő nagykanizsai takarékpénztár, a seg«^egylet » a kereskedelmi é« iparbank.
— Nagykanizsai szQlotésll Szomftr Rá-roly népUmitó a tolna-baranyamegyei tntifbl-llgyelőséghez tollnokká neveztetett ki a Vallás és közoktatásügyi m. kir. mlnUteriumtól.
— Szorgalmi rubrikát lörvoz''iiok a po«t-városi képviselők számára, azon képviselő, ki félév alatt egyszer som jelenik meg, elveszti mandatuinát. K szorgalmi rubrikázás Nagy-KfJ nizsán is nagyon elkolno; hanem erro azt feleli egyik-másik — az esporon ur kértére összehívott utóbbi képviselői Illésben jelen volt: csuk !Mi\st végezzenek annak rondjo-inódja szerint.
— l)o á k Feró n cz megyénk nagy szülöttje az idén nom jő Pusztaszent-Lászlóra, mint rendesen nzokott, hanem Haziásra ntazott nno-kaöcscse Nodce/.ky Sándor képviselőhez.
— Horváth Holdizsár igazságügy min íq terhez folVvást érkeznok a bizalmi felíratok; ilye ket küldtek ujahhan Zólyommegyo közönsége a Heszlorczobányán tartott kör.gyUlértliől, to vábbá a szatinármogyei Deákpárt is. A minis-tor Lónyny és b. Wonekhoim winlstertársaival Balaton-Füredro utazott caaládjához. Több s/.r/. ember ment oléjo a'' parira, a férfiak fokob he öltözve. Zászlók lobogtak, mozsarak dörögtek n Simon tílinnyí apát Üdvödé, megemlékozvén nz országházban történtekről is. .Jól fog esni szivemnek — inondá a minister többi közt — hogy oly helyon píhonhotem ki magaiuat. hol a természet szépségoí mollott reszvétloljos szívökre s jó barátokra találok." Megéljenezték s kis leánykák virágot nyújtottak át neki. I jra dörögtek a mozsarak h a ministort jedu^/ó éa éljenek mellott kis<^rlék — ki kocsin, ki gyalog — a Kocsi-Horváth nyaradig, hol családjával lakik.
— Nüvoldoi értesítés. Tan - <v» iiovelúinté zotomlxin a tanév okt. 1-én vosti kezdetét. A/, intézet a iiin. tn. kir. oktatásügyi ininístoriuiu, vallás tokintetélKin (nxlig a m. győri püspök föfelügyoleto alatt áll, s államérvényos bizonyítványokat állit ki. Az intézőt bolszerkozijte: I. K1 o in i fő t a n o d a, mely négy osztály l»ól áll, s ezek liármelyikélNi vétetnek tel növendékek. Az intézet egyik fő feladata, hogy magyar liuk a lehető logrövidobb idő aUlt némelül folyékonyan beszélni n nKAbatoMh Irai Wo^íanul-jannk, emellolt a rendes tantárgyakon kívül a fraiuzia nyelvben, rajzolásban, énekben, tornii-azat- n katonai hailgyakorlalban flla]>0^ ük lui.inl nyorjenek. Tanittatik még : zene, tám''z i''-s asutl. Növendékeim bevéguzvén elemi tanul-ináiiyiiikat, nyilvános gjninasiuiu, vagy rva|-iskolába lépnek, do továbbra is az iutéAilU-n maradhatnak mindaddig, Iliig fölsőbb tnnuliilá-nvaikat bo ttom végezték. II. T<Hpintéxet, u vilvállon iskolába járó liuk «zámára. Tii|w»z-tnl.islx''il tudom, mily nagy gond nehezedik a/.ou »/ülők vállaira, kik gymiiimium vagy
rcal-iskolábft járófigyennekeikot vidéki váróéban kényteleuek adui. Mennyi táradságukba
megtalálói számukra at alkalmas heíy^tl WM-tán a gycríiteknok yezeb''iro, utnutálóra vau ■xUkségo, ki necsak anyagi sitlksőgloteiuok kit olégit.Wrfll , hanem ofkölc^i ttovol**<ól U atyailag gondoskodjék. Sopfónbfca vaú ki)t ftgymnasíum s ogy fSroáltanoda, ezek valame-lyUf^be riiöyendéKeüuiWyl-^ios felügyelet alatt áftlíak, htíléik áz''iskv>f;Uiilu Tafiltlt tlirgyak külön órákban ínég cgyizer (tujgtnagyiimztatú''ak, s Cinlékezetökbo vésetnek. Stígóru gond lordit-tatik arra. hogy irásbolí feladványaikat pontb-tón és Jól elvégezzék, loczkéikot megtanulják s m. arra rendelt órában naponkint felitiölídják s ijjy készüJellenül :iui i»ko|ui előadásra soha po menjonok. Emellett török vésünk (nla irányú), hogy némotül buszélni s irní mentül előbb megtanuljanak, nz énekben, tornásratban s kutonui bailgy«korlatt»kban szintén kiképcztcsscnck. Egyébb mellék tárgyban a t. szülők kíváu-pjl^ára i— amennyiben ez az iskolai teendő hátrányára nom.történnék — adatik oktatás. Az intézetbon kívülem még: egy franczia. egy némul, két magyar-német tawitó-m volö úti ugy zvnetanitó működik, kik mindnyájan az int<i-zéllíön laknak. — At éHleklett t. szülők megkeresésére az iulézet értesitvényét készséggel megküldöm. Az intézet helyisége : W''pron, Kis niagyuf Uteía. Í8Ul-diU rtzátnu siyjút házamban. Clöndosl. F. ignRgat<>.
— ö»abad feli. Sopron városának képvi-solőtestülato a folyó évi julitia t-én tartott közgyűlésen egyhangúlag ellistilrozta, hogy a jövő taqév kezdetével, t. i. folyó évi október elsejével a helybeli hitfolekezeli jelleg nélküli reáltanodánk n o g y o d í k osztálya, az ur. olső f ő r o á 1 - o s z t á 1 y életbe lé|>elletik. Az oktatási nyelv magyar-némol. — Sz. kir. Sopron városi tanbizottmáuy.
— Azalamogyoi évnegyedes közgyűlés jövő aug. hó 3-án fog mogtartalni.
•— Az annyiszor emlegetett Kiss-felé búi; előtti járda és gödör a teljes átalakítás s illfto-leg javítás következtében a lőtér »inortitásu hutékonyan elómoz<litlatotl, luost a v«dt pwla-hivalal előtti járda javításán vnu a sor, er»">seu hisszük, ez íii,0Vi;tkuzUtfog.
— A koldulá* n.ég mindig boeezantóbb s növekedőbb úllapütban van, holott a munka-ktő oly kedvező jelenleg, hogy kétharmada a Wtegetóknek bátran dologra Hzaporittatliatnék i^-tiatóság által.
• — Miiit halljuk, llulatou-Púredon oly sok vendég van,hogy szállást alig lohot kapni; a napok bau tartandó himeve» .Anna-bál* ''icgyiko loond a loguovozotesobb s legláUígatot-
tal.lmkualc, oz olöttl nap négyszer fog "a gőzhajó közlekedni Siólok éa FüVod köM.
Szor kosatőség Ü n k i^y''ik tagjánál egy igen diszos női főkötő v«íiS«téve, aki olvcsztotUj, Bziveskedjék jolentkezui o lap so-g.''ilszerkesztőjénél, ki azt kc''Wggel álszolgál-, tolja, ha az illető tuU\Jdonosnő uzuuositja tulaj f doni jogát a fókötőhez.
U o r o s Jánosi «enctártasúga <v legújabb darabok buUnútásAn szorgoskodik rt daczára i\ .saiioll morte"-nak, — víg esték töltethetők ez • iparkodó társaiág élvezetes inúködéseiii, több-, "nvire a ,Korona" vondégló éttwroiuébon ját-
ny.inuk.
1'' i r i n g o f lWzu leánym''lveldéjélwn a* övi vizsgálat folyó évi julius ¡u-kéu kzoiii-''bAtoll délután 4 órakor tartatván, «« érdekel-1 ti k lisztolottel nieghivatnak/
i(i))iii>g''ilt SÜMEGHY FERENCZ ^rezképér,.-
megrendelést s illetőleg előfizetést tellek:
Mrgr. KiírUtl
XIV. Mélt. Széli Józsof főispáni helytartó ur ívén : Széli Jóísef Táplánfa ... «"> Széli IJertha Júlia , ... 2 Széli Ignác« .... 1 liertha Antal Kába-Ilid vég 1 llozerédy Ludovikn, Portba
A n tabié Kába-Híd vég
Kortha György.......
Süinoghy Juditli C''scpregh l>obrovils Főrencz
Szombathely......
ítohror L .......
Jagasic« Kálmán......
Aláirl kép-mennyiség 207.
He illettetett 2t<2 forint, mely kanizsai takarék - pénztárnál
kép 5
. 2
. I
. 1
. 1
. 1
, 5
frt.
i''wuiZog a nagy-tényjug Ixjti-xotvo van. — A tiszta jövodolem a nkanizsai fógymnasiumnál létesitondő -Sümoghy Fcronoa alapítvány*-ra furdíttatik. ,
Kelt Nagy-Kanizsán jul. 21 . n iHtí''.l.
Irodalom.
r^ A „Szabad Egyház* o.imfl szabad-elvU katb. napilap jul. lo-íke óta csinos kiállítás, erős és változatos tartalommal megjelenik. Áta Ailévre 10 frt., éWtVgyodre 5 frt.
— Ügorbon a .Cuzogány" humorístíkus «« sntyirikus lap uj 11-dík évfolyama julius IfiWHt szirtié megjelent élénk tartalommal; ezer-kt-sttője Jovánovlts János, kíndója llraun Jósef. Ara félévro 2 frt., évnegyedre 1 frt. Megjelenik havonkínt ll-szor.
Nyílt póata.
.;A K. H. Ilsrrs'' Mi-glapInV a 40 ríkot, de S*<rt B«m mcgviluk hátrn, lisncm lislmlunk | lia a rák Ily gyónta jő Harc» vldrki''rEI, k/pcfljllk, a« nlGfia«>tSk Mm c««l*kfiluck rlioukr<2lr)(. — KoKsdja kn><nn«-
tnnkot!
— A» .fio''lrt-kprlli^n" rzlmft \«rinít }nl>l>Kt ká-iQnkt olvatnl »« ,*|tyl»t krrtliftíi''t jó, m rgyltll ■kertben lenni Jobb, ilo ln|iiuikbairai „r^/lell kertet4 nem hot ni — legjobb.
— B. Kr. Tapsony. Ke»nuett«l v«UUk.
— H*. K. Pi''e«. A lerleilelnie» pilvsn.uukn ki1*-Iratát m*( kaptuk. MlelMilil kflilMt nem ket<llieljllk me(f, inorl rjrv elfllib klll.lnitel kell kOaitlntlok.
Hasznos tudnivalók.
— K á p o b z, l a hernyói o 1 I o n Néhány maroknyi" toll vastagságit száraz fa-vesjsz^ törött foghagymával jól bc<10r>JM>ltctik. ezután parázstüzro egy ftklőn vagy serpenyőn mint füstölőszer alkalmaztatik. Megjogyzeadő, hogy a mAtételiiek inoleg, mindenek fiilÖtt pedig székvendes napon kell történnie, hogy a flUt a palánták között jól elterüljön ; ncgyven-nyolcz óra alatt kétszer vagy háromszor ismételvén oz eljárást, a hernyók mind ol másznak s többé vissza nem jönnek. Kzon műtét sikeréről több évi tapasztalataim után biztosíthatom a magyar gazdaasszonyokat.
— A I á m p á k f II s t ö lé s o o 1 1 o n. I/og)ob!i, ím a boltit tiszta, erős boreczetbeo áztatván, megszárítjuk, « igy használjuk fel.
— A m éh-rajzásra nézvo írják Hatvanból, hogy a inig körülbelül 20 anyaméhre osolt csak ogy természotcs raj, addig a mosterséges rajok a Dziorzou-félo mfimá-hészét által mind síkorültek moly azt is kí-derité, hogy a méhek a mésbőségtől nem arlhatUk toriiuWxetcs rajokat. — Már csak o« ok is eJogeodő lehetne arra nésvo, hogy a mébkereskodők a régi hátrányos kezelési mód helyett a czéUzerübb l)*íerzon-félo rendszert karolnák föl, moly álul annak időjében tetszés szerint lőhet rajt készíteni s a finomabb mézot anélkül elvenni, hogy a méh kü-lönbn is caak három nogyod évig terjedő munkás, x- '' szorgalmas életéből megfosz-tassék.
A c s o n t t ö f é k e n y • é g inog-óvása. Nem les* érdoktolon a gazdákra nézve azon figyelmeztetés, hogy száraz években a Takarmány félék knvtía meszet és vilsavat tartalmáznák( ezek pétiig, amiut tudjuk, a ttsonlképzőilét.-alapját kétiozik, innen magyarázzák aztán, hogy kx ilyen szilraz években növelt állatok csontjai nagyon törékenyek; ajánlható orinŰ fogva, hogy főkép a szarvaumarha takarmánya közé ogy kevés osont-lisztet keverjünk.
Nyílt, t^r.*)
%
— Igon finom l«oroc«et kapható kovés és
nagy mennyiségben, jutányos áron. llővobbon megtudhatií n nagykanizsai tudakozó íaté-zotbon.
—vW»jdllM JiiiMrf könyvkoreskctléso- éa könyvnyomdájában több gyakornok vétetik fel előnyös feltélelok mellott, kiknek a kellő isko-Umorot- és képzettséggel kell birníok. Bővebben akár azomélvtistin, akár levólíleg értokozhelni.
Kgy ügyes s jó bízouyitváuyokkal ellátott ftfrU Nxaká«-» szolgálatot kere«.
— GomlKXi Bertalan .KrönMu itnln" folyton kapható Wajdíta József kereskodésélx*», hasemi lati utasitásaal együtt egy tlveg ára 1 frt.
— Dr. Pattison hírea .i^túiwattnja* s/inw ehelyütt kaphatá. Ára nagyobb 70 kr., ki.oUb 40 kr.
, áii.,1
*| V. rurat slsll kOslattskírt
f»l»lö»».''j;i I n««B Bt.rk
Ü SE I.
Nagy-Kanlna, 18GÍ» j»liu. W in.
Habár a télre gvfljtandB l«i»ÍÉi,«k aratááa U)Jm végét n*m érti, raégla ugy lát»aik a«on Idény «¿ár keidetét volto, mily a gyor« vonalok erejének, köaaön-fc«td. A buta roluo«ége legnagyobb kltünÖ ¿1 »pl mutálj''., hogy ai il«.;rek kö«ött Irlgy.éfrat kell, mlud-amellelt iiálnnk míg tfliele« |ele nem la mutatkoaik na árakra uéave, mely eaak a Mije« betakírltái 4a elvaépléa ideiébeu é«*lrlhító. — lleboiaiil caekály, a ki''rdeaSikfld<i löbb, de 0 tényleg»« alkuköté« la Jelentéktelen. \
Plaoil hell-vátárl keletiről.
Termények iB«t«M -tó font... ÍJ 90 kr. —
HA -Hrt fut. I fr. 30 kr 87—88 fia 4 frt 60 — kr Ko a «-70 fnl 2 ír. 00 kr 70- 80 fut 2 ft. 66 kr — X r )> a aeríS.Óuek, 70—71 fnL 2 fr. 10— GO kr. 7» — 72
m rr x -
f«la 3 frt TÓ kr. irpa kDaOnaégea, «6-86 fU. 2 f7 70 kr. íí-r-68 fn». 9. frt. 86 kr. K a k 0 r I 0 a a 8 frt tO kr., S frt »0 kr. Ktjkorle»aola«»(e»lnau«nUu) 3 f>t 60 *r. Zab 44-16 A»«. 1 fr«. 66 kr. 4ti-47 fn». 1 fr» 86 kr. Pohanka W~48 fn». 2 frt. 60 kr. 60- 66 ít« i frt, 80 kr. Pa««uly febér 3 frt 60 kr Paianly, la/ka 2 frt. 80 kr, 8»éna máaa. — frt, kr «alma — frt — kr.
Bécsi pénzárfolyam, jul. 28.
6*/, moUliquoa 03.— : 6*/» aomx. kölcaöc 71.65; 1800-ki álladalmi kölcrón 104.10; bank-róaavónyek 7.50; hiteUnt<S*oti ráazvduyok 204. 90: London I24.ft>} o*Uat ágio 121.67; arany darabja 6.91 kr. _
Vasúti naponkinti menetrend;
Indul N.-Kai|i«''áról Harca felé reggel 4 óra 66 perei.
„• „ délután 2 óra 26 pere«.
H ï H W Ö ÏC. :
¿-k. N.-Kanliaára
Duda , reggel b óra — .
, „ d. ii. 1 óra 22 perci.
. e«tve ÍO óra 67 .
Trleat , regg. 4 óra 46 ,
. délben 2 óra 16
Héci . regg. 6 óra — »
. . éjjel 11 óra 20 „
Sopronig délután 2 óra 20 .
Harca , reggel 4 óra 1 a
, . délben 12 óra 36 .
Hnda felfll reggel 4 óra 23 <„''
, „ délb. I óra 46 perci.
. oaive 8 óra 63 .
Trleat . délbenl2 óra 62 ,
, eate 10 óra 36 .
Iléca . reggel 4 óra 10 ,
„ , eate 10 óra 18 .
Hopronból délben 12 óra 42 „
Heti naptár.
Jmlut 26-tól 31-ig 1869.
1 rotoatán''«1
naptár
Hó-"fi heti-nap
nap-
Klalliyllkua
tár_
A fariacusról ra pnblicauuardl. I.Ilkára XVIII. U-14.
■U.
N
Tt C 10 Jakab ap. Tft KriiíóV |
26 HétfS Anna b. a. a. Anna >
27 Kedd l''antaleoii Pentclo
28 Haerd. Incio p. Hám.on
80 CKUÖrtÖk Máitlia Viliny«
30 l''óutak Abdon.-Scn. Juda Juliét
31 8«ombat Loj. lg. Ignác.
T? (k
S
Felelős szerkesztő : WajÜitS József Segédszerkesztő : Bàtorfl Lajos.
11
r
Il D E T E S E K

Kovácsolt vMsbol készült, u ca. kir. mérték-hivatal által Bécsben megvizsgált és bélyegezett
tized
ndgy«8gU «lakban, utoMrhotlunok bizIoasAg-, i>ontoaaág- ósaxiíár díágrA ntJxve,
8 óvijótilllAa mellett.
IKiinlerő: 12 3 6 <•> W máraa.
Urak t IS, *f.2^:16, 46" fti, 70," HO, 9Ü, 100,"l 10 frt, Egyeoiuly Mérlegek (6 évi j ''.iáliá«), nrkhe* iálc«ák,l min ieii llaletro a minden cxélrn i''-a haaanálaíra alkalma-aak, l«t-ié»a«erlntl utaaltáa aarrinl. Hurdéről I, 2, I, 10, 20. 80, 40. f.n. illt 7". "0 f»n''. ^rak : :>. ű, 7.6Ö, ¡2, fő, 18, 20, ü, tíM ,,,. Állat mérlegek (10 isi jólálláa, Vtrt »aaból, /.krük, tehenek, arrtéaek. borjuk, juhok, Intábbá kiaebb kél koraik, laligák atb. inegméróaérc.
Ilorderói 16. ;|o, 40 máraa.
Árak : liK), 120,161», IMi, ^ig! fii. " korlát iívlkdl, amnl.au a ailjkaé^ei aulyukkal. fakorláttal éa aiilyokkal minden mérleg 16 frtUl tUlib. Vaa-korláttal úi aulyokkal 60 frt éa fvl|i-bb
Siárad-hldmérlcgek ven vaaból, a Md ía forditó-rud-dal.cgylltt, hatóaágilag hilrlcaiteit, 10 éti jótálláa. Mog-terhi lt kocáik vagy tnbli darab állat megméré«ére. Ilurdero: 60 00 70 NO 100 1«) 160 170 *iO máaia.
Arak: 360 400 460600 660 ÜÖO 6ií) 7SlÍ6Ö"frt.-
Továbbá loinden kigondolható , bármily aacrkcaeta merlegek ri aulyok.
(274 —12,H)
>ityenMily-inérleg.
BUGANYI L. és TARBAI
mérieg- és mér légsúly-gyára és tildmérleg-épitő-hitézeto Bécsben. Főraktár t Qtadt, HliiKrrK»»M« Kr. ÍO.
Vidéki megrendeléaek, u :i«axog bekdldéio vagy után vit mellett aionnal teljealttellk.
A legnagyobb vászonruha-raktárban
vác/J utczaYPSILANTI-hoz
Pesten.
Kaphatók a legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kész fehérnemüek. férfiak, urak és gyermekek számára, úgymint:
ÍOeaer darabnál lobi. fer« Ingek rumbnrgl. hollandi vagy Irlandi váa.onból, darabja i l\ 60 kr.,
S fr, » (\ 60 k, 4 fi. 4 ft 60 k, 6 fl, 6 fr 60 k, 6 ft. 6 fi 60 k. 7 0, 8 0, 10. li ft lücaer darabnál több uin«t ftrft lUgek, eaer kUlftnbB.C mintában 1 (X 60, 1 ft KO kr.. I frt 2 ft fiO kr, 3 ít.
Fehér madapolán férfiingek. 1 ft 60 kr. 1 ft 75 kr, s ft, 2 ft 60, 3 ft, 3 ft 60, 4 ft.
Férfl gatyák válioaból, m*gyar, félmagyar vagy francala mintára 1 ft''76 kr, 2 ft, í ft 2.j kr,
Nól Ingek vánonból, aimák S ft *6 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft, S ft 60 kr, 4 ft, 6 ft. blmeave 3 ft 3 60 kr, 4 ft 6 ft, ö ft 5J.ft, 9 ft, achweial éa francila mellmnalrával V ft, 1 ft .VI kr! 6 ft, 0 ft, 7 fl, fcifl.D I», 10 ft. NÓI ffliJ-vAllak I hamen-Mleder) 1 ft 60 kr. 2 ft 60 kr, 3 ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr Flu-luwek viíionbil i, íve. 1 fl 80 kr, 2 ft 411 kr, 6 évea I ft 16 kr, 2 ft 40 kr, H éve. 1 ft, 1 ft 46 kr. 10 eve« 2 l\ 10 kr, Ï ft 66 kr, 12 évea 2 ft 40 kr, 3 ft W kr, 3 ft 6o kr, 11 éve a 2 ft «6 kr, 3 ft |6 kr, 4 ft 20 kr, 16 évea 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. -Sxlae» tlu ingek, f évo. 1 ft 10 kr, l ft kr. 6 évea l ft S6 kr, 1 ft 40 kr. 8 ive. t ft fókr.
1 ft I» kr, 10 ive. 1 ft ÖO kr. 1 ft 76 kr, ta ívw 1 ft 66 kr. a ft, 14 ivr. 1 ft 1 f, kr.
2 ít 10 kr, 10 óvva l ft 7ft Kr, 2 ft''20 kr.
Mindennemű tíll alti melltavek, nadrágok, har|»nyák él egyéb téli cikkek fértak é» hölgyek
atau.ára, nagy válaa.tUhAK V. i.kUrnalugjobb amerikai krlaoMaaak mindenféle aainl.ci. 2 ft. 2 ft 26 kr, 2 ft 60 kr, 3-6 ftig. Síines r.UÓ »lokoyák. I frt 76 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr, öcft, 7 ft— 10 ftlg.
r.a »ok egy,t|. Wáa feMruemlt calkkek, melyekről aa árjcgya.k kívánatra bérmeiiUten rikiil.ktik. Továbbá ajnnljnk nagy i.kiárunkat raaburgl, hollandi, é. Irlandi váuoakbaa, vége 27 fi, ;w ft, aO ft, :i2 ft 86 ft, 40- 120 ftig. '' b
Crtaa-váexon vég». 12 ft li ít 60 kr, IH''ft, 14 ft, 16 ft, lö it, Irt ft, 20—25 ftlg. Vision Jiebkendbk, tnctja S ft, 3 ft 60 kr, 4 fl, 4 ft 6o kr, 6 ft, 6 ft, 0 ft, 7 ft, S ft, t ft,
10 ft, egé.g 20 ftig. ..<■-■ rürulkörök. tn«atla.f ft 60 kr. ».ft, 6 ft W.kr, 7 ft, 8 ft, lo ft, 12-20 ftig. (1W Silne« Agyi canaváez, vége 0 ft, 10 ft, 11. i2 ft, 13—16 frtlg. (9i-u,l6)
Váaioa-aaitalkefldAk tuf.atja 6 ft, 6 ft (Ai kr. « ft 20 kr, 0 ft 60 kr, 7 frt 60 kr, 8 — 12 ftlg. — Abrowok minden nagyaágban 6 aaemélyt^l S4 lg. — Antali kéaxlttok 8, 12, Ifi éa 21 «»emélyr«''. tl-''[l''iT/ . ''.m j i
Nagy vALuatia ágytefitík, U trloot papUiwkkól, káváa- U oaemdge-keadôkbôl.
AI Í>H VI •''eváíárl.-taánál fehérnemHInV roppant balmaia kt-
OlWl) l KtSZltü R velkealébi-n oly helyeiben vagyunk, hogy a lcKot
gyoblt mennylaéget mindenkor káaaen ««olgálutlialjuk.
clkUl
gap- Killdem.''nyéket minden Irányban utánvétellel még a levél érkeit« napján áronnál -lünk éa caom.goláat U«m aiámltnnk, ngyaalnle idelítck leghan
leghamarálib elkéaaittelnek.
koIIariLs József ks liai*
elsőbbrend íl
zongoragyárak
bizományát birni. molyszcrint nálam a legjnlányosabb gyári árakon lehet vásárolni; ugyszintc
használttakat
bevásárlók.
Uosenbcrs A»
N.-Kuiiizmt ii, bltominyo«» a* Khrbar, lWtaon dorf, Thoidor »tb. longora-gyAraknak.
(29i> .1.2)
Általános
ajándékok
urak és hölgyek számára.
K«cn uj ¿rcxbal (u. n. uj arany Wl) ktWsUlt ókaxor nt^lkU-liir.botővé tcaai a valódi ókaznrt, ntivol ox itj gyártmány mind B/.in, mind nlnk tukintoti^bon votólkodik a valódival, óh ii-/. a jó benno, hogy nz ogóaa tárgy ncgycdróaxny il>o som került h uíórt annál gyakrabban moga/.orozhuti mindrtnki íj h''giijabbi^t óa logdivatoaabbat, mórt a valótli czikknknél a névleges írtók caak-lO-cd róazo az árnak. — Kbból az a tanúság, hogy valódi ókazor eaak holylyol-közxol, mig cz nj gyártmány ropjmiit tOniogbon kiWittotik, azórt saiAt erdukóben van mindönkinek, hogy más árttikea dolgokba no podig aranyókszorokbo fektoano ]>ónzéf.
Legújabb ékererek Kgy pár .Hggíi 60C080 kr. 1 ft.
tiHSw#''livato. alak uj arany- . , fllgg." eallatbe foglalva ból, mindig megtartják aa arany- 1.6«, 2 frt. »«Int a a«ért a legcaalékonyaliban haaonlitnak a valódiból, emalll-roava, vagy utámott kövekkel, a''
» v? !ílli0i"'', ,, „ „ ^ K,*n "»PUr "r> **n kéííitre, BS5T Mell-éktk flnom 1 db 40, 60, ho([). n,p0|> keUot) hlJ„,.lot
1 «'' & . un o !''»n J«1" nrnk W«"» haimálhaló . légiin 1.60, 1.80, 2, f, kr. flnom 26 valódi aranyoiott
2 frt 60 kr. 46 kr a^KlIlbe-faggök finom, párja 60. ^ Legfla. két^UH
legfinomabb 1 frt 60, 2, 2.60.
AmijOröknnptitr
médaillon - alakban ; óra-fityelékOl txolgál
— Kgéai kéaileUk.m.ll-ékek é. fdlioggök 80 kr, l.so, l.GO, legflno- foglalva, artnr-niabban kéiiltve 2 frt, 8.60, 3 frt, 4 utániott gyémántok a legflnomab 5 forint- ban kOfiBrflU hcgykriiUlyból van
Knrpereciek finom drbja 60, nak kéa«itve, amelyek élénk tHaét
;Uk el; wá. drága kfl-
gyémánt ékszer.
Még a ««akember I. megcalódik általa. — Ka ék vfdódl eaQatbe van [Ulva, arany-aljjal ellátta. Aa
aoha.emn ________n___
ia iamerbetlenal vannak utiaoáva. Melltftk 4, 6, 0 ft. Kgy pár ÍUlfüggS 4 6 6 ft. ké«elo-gomb
80 kr. 1 frt. . legfinomabb 1.30, 2, 3, 3.60.
___• Nyak-ékek, dbja 60,00, l.tO
''-''X''1"- ki»el3-gomb 2 60, 3
. Medalllonok, flnoin 80 kr, 40, 60, 4 ft 60 kr. '', •
60 kr. i ; O*/ Kgy melltH urak ciántira 1 80,
, finomabbak 80 kr., 1 2 80, J 4 ft.
frt, 1.60. DrágakSvea gydrSk aranyból
D9L.1fi«3-fé»ak uj aranynyal 80 1.20, 1 60, 8-8 frt. fcrj I ft 60, 2, 3 ft Kercjutek éa .ilrek nyakkal, 2, 3,
Ott- Oyfirflk különféle ulánaolt 4 frt. kjükkel drbj. 30, 40, 60, «1,70,
Uri melltflk 20, 40, ÖO, 60 kr. íJJkr ''l ft! ®8 '' '' "
ISteí,,í 1°'' 1 bl r. '' Karp''ereci.k 80 60 80 kr. 1 ft
KéaelS.gombok párja 20.30,40,60 ^ „yak-ék dbja 80 fiO 80 kr. 1 rt.
Oallérgömbok 6,10 kr. ££ tf^T/l'')
Hgéaa kóaaiet mell- é. kéael« S Kg^VéSíromb 16 20 gombokból, legaiebb kivitel 50,80 J^ofr 16''
^írgy'' Steg óra-fityelék, n.- ^^t^T^C gyon c.lno.au ö«.«eillltva 60, 80 Orökk© Illatozó ék-
1 , Hiervk Ind növényből, mely t«r-tT. V "''»"ygylrOk kövekkel méaaelea illatát mindig megtartja
[T''iVi éa legújabb divat aierínt vau faragig 1» latoa cillit láncok tll.ben v*. Ki ékiaer follllinnlliatlau dl.iei
íül''^V*'' rfivld * f''«- éi Illata mlalt aierfelett kedvelt 11.
1.1 lato. hoaaiu nyaklánca 6 éa
7 forint. *
13 lato. callit medalllonok tOaben aranyoava é. ed.ve 2.60 ¿t Ifrt.
A legdivatoubb aciél ék
«ok fiuoman caiáiöU e.Qc tn«ött aetéliinvegekbSl öMaeál-lltva. .
mrll ék 40 60*80 kr, 1 ft.
frt 60,
Kpr melltfl ean.tbe foglalva 1
''»,5, s ftt.
Iiölgy Ily éknorrcl a terembe lén, » terem néháuy perc* innlva lietelllk illattal.
Oé, Egy mell»« 80, 1,1.20. 1.60. MA- 1 pár fülbevaló 80. 1.1.20.1.60 ** 1 k.rv-reéi 40 60 80 1. l.W-Nyak-ék 6») 80 1.1.60. 2.M). Óralánc« 1.40.
agMr* uJ
PV TR1NROMKVBKK.K.
Olva.ó kéaalet mint ófa-fiucl^ drbja 20 - 30 kr.
xyzlet :
TRAUBOTT FETTEL
(Nro 4.) Bécs, Kárntnorring Nro ». (isT-u.6)
a Draache-haxzal atellenbon.
v A már ívok JU légjobb hirbcn Álló éragyárost.
KOHN 1GNÁCZOT
Pesten, kigyó-utoza B-lk öa. a. •
mint szakmájában kitOnó óa tapasztalt egyént ajánljak a t. cz. közönségnek, miután uáu* talon dicsérő levél bizonyítja a«t, i$ miután ő a lngbircab »vajoxi óragyátakkál öaszeköt-tetéslwjn áll, azért azon helyzetben van, hogy a I o « J o b li és legolcsóbb órákat adhatja ol.
Míudon tőlo vott vagv általa javított swoi-czi zsebóra J évi Írásbeli jótállás mellett adatik ol, és akár. fllggő, fekvő, vagy akármiféle helyzetben a logjwnlosabban s gondosabban van igazítva.
Tisztolt vovŐi ogy általa Irt munkát ujagyar a német nyelven, — az óráknak hosszú ideig tartó nontoaságáról szóló módszer, a kiegyenlítő táblácskákkal oz óráknak napóra utáni igazításáról, — ingyen kapnak.
I
Genfi zsebórák:
nüi-ftig.
Kaüitesilinder-órák 4 rubin-
unl 10 II llg.vanax uprólMppnl . . . 12—1U ( . ni aiiyixegélylyel . I!t—14
. a kettői lapp.il lf>— Itt i . 4 éi 8 rubinnal ugiö-lappal és krlltály-Uveggcl .... 16 — 1,0 KiUst horgony-órák 16 rubinnal lő-10 . 16 rubin ugrólap,aranyisegély 18-17 , 15 . kellői fedéllel
18. 50 22-86 , I.*) . aug krlil.
ugró 18, ¿U 22-2$ . 15 . kriit. kettői
lap i2 »0-27 . 15 , hadiérák, ket-
tőa lappal 21-23 . 15 . rem. nyaknál
himbáló 20—30 „ 16 . * „ kettői fu- ,
déllel 34-37 . 16 . . krlitálylap. 3< —36 , IS . , krl.Ulylau.
kettős fedél 3.1-41 . 15 „ rom. hadiéra
kettőa lappal 40-12 Cxllinder-órák hölgyeknek 13—16 . ugrólappal 13 —
sz. aranyórák 18 krtos.
ftól-ftig.
Arauy eiilinder-óiák 8rubin. 30—112 , . egy aranylappal 34 -30 . horgony lft rubinnal . 35—39 . . 15 rub.-.gy aranylappal . 40, 50, 56-58 . borgonyórák 16 tubln
kettői fedél . 66, 60 - 01 . borgonyórák 16 rub. kettői fedél i belső aranylappal . 04, 70, 75-100 „ borgonyórák 16 . rub.
kristály üveggel ''."44, ''48-68 , horgonyórák 15 iub.
é» kettői láppal 74. 78- ÍOO » horgonyórák 15 rubin remontolrkrlitályllvog, egy arany tedélkl 94,108—13» , horgonyórák 15 rubin remontolr kettői fedél ... 106, 118-125 „ horgonyórák 16 rub., kriitályllv«£, kettői lap éi belső arany-fedél-
let
124 133 — 148
. cxlllndcr-éftlk 4 —8ru-
bin holgyeknek . .24 28 , eilUndar - érik rubln
beli« aranyfcdéllel84. 44-48 . exlllnder-éntk 8 rubln bMgyoknok, kellûl fe-
dél . . 7 . . 89, 41-44
A ran/ exlllndcr-érik 8 niblu . holgyeknek, krist. tlv.
éi kettSifedél . 40, 52-68 . horgoi/érak |6 rub. kettfte fedél éi baUS aranylappal . '' 4«, 68 68 - 00 „ exilluder- é. horgony-ônik pyéirintokkal edxve 66, 78 68 78-95 . Itcmoiitolr holgyeknek -»• ketuis lappal 7. auél-
kUl . . frl 78, 88, 88-146 Kllggô érak iiiaden8-ad nap
ioihui.Midé '' . 10,20,22-24 FûggO érAk ora- ( féMratltéi-
•fl ...... 80-43
, ùra. i negyedéra fit
48, 50, 66-85 llavl regulator .... 80-32
KbresxtS ¿rival .... — 6
Vaiém-érâk, nicly.ktl ucui
axtlkiég felhuxul . .68-00 Vadàsx-ruuiontiiir ... —10
Minden fajUju torony-érék va-lamlat javltâaok t<tgrendaléie a Icg-oleiébb iron fogadlatlk el.
Legszcbb s divatosb minta. Arauy médaillon 14 krt. 7, 10, 13.
18, 22, 30, 85 fUg. Arany médaillon 1» kr. 12, 18, 24,
30. 30, 46 fUg. Arauy r«v!d 18 krt. laaesok 10,24,
32, 40, 60, 0o, 70, 80 ftig. Arany houiu 18 krt. Uncaok 86,
46, 65, 11),'' 60, 90, 100 fUg. ArauygyOrUk 18 krt, 6.60, 0.60, 7.60, 12.60, 15.60. Anuiygyilrtlk 14 krt. 8.60, 4.&0, 6 60, 6.50, 7.60, 8.60, ».60, 10.60 13.60, 14.60. Arany pecaétl« kOvee 14 krt 4.60
5 60, 6.60, 9, 10, 12 ftig. Ar.-ay tdiStdk t4krt4,6,8,10,14ftg. Arany UgelS-gombok 14 krt. pàrja
2, 3, 4, 6, «, 8, 10 fWg. Al ii^t-éxelS-gombok 14 krt. nagy •irja 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 ftig. -.}* ;. rtvld Uniciok 18 prébii 4, 6, c, 7, mg. , , lcgflnoniabb français 7, 8, 0, 10, 12, 14, ftlg. KxUit htuxu nyaklincxok 7, 8, 9, 10, 12, 15 forlnUg.
«H
(VW) .1^3)
MEÏH S.
legnagyobb vászon ás fehénwmü gyàH raktára
«. B^cabeu, Rothenthurnutraese 2». si.
bátorkodik a t r. közönséget azon igen olőnyöa alkalomra figyol-. - meztetni, melynél
fél becsáron
és blxtajMtlk mollott hibátlan vászon és meglopő szép uri és női
fehérnemtlt szerozhotni. A pamutnak előnyös beazorzéso é* olcaó munkaerő következtében azon kellemes holyzotbou vau novezett gyár jelenleg, (mig a késdot tart) hogy o tekintetbon jutányos árra uézve, rendkívülit nyújthat, mí a kövolkező ilrjogyzékből
u látható:
Vászon-árjegyzék.
1 db 30 rfiföi fehér! te tien váaiou becaár 12- 14 ftig, must csak 0 — 7 ft a legí.
1 , 30 ■ fehérltetlcu jó kéal-
•Xövrtvállon » 18- 20 . 10 .
1 . 80 • feh. ereaa-váason s 10 18 . 8 U .
1 r SO * Jelea sallnaial vásson , 24- 28 . 12- 14 .
1 . 80 a kit. runtb. vánoit , ífV 80 „ 16 18 .
1 . 88 * irlandi cxériiaváiaóu , 28- 32 . 14- 10 .
1 . 40 ■ rumb. cxérnavánon . :hi 30 . 15- 18 .
1 . 40 • tinta feb. or. lenváixou 31-88 . 17- 19 . *
1 . 60 ■ fiooni irlandi isrtvéi . •• 40 48 . 20 24 .
1 . 6o a hollandi axövé. legalkal-
raaiabb uri lugekre , 62 co . 20- 30 ,
1 „ 50 ■ brabautl laövéi legfin.^ legjobb éa legtartósabb,

ami caak léteilk 00- 80 . • 80- 40 . p
Iil. Madarász A ml. Pécseit
ajánlja
GÉPGYÁRA ÉS ÖNTÉSZETE
kószitmónycit gőzgépeit, különösen podig malom azerkozeteket, olaj hongor- és »ajtókat, borprúsoket, gőz- éa vizvozotési csövokot takarék-tllz-liolyokot éa azok egyos részelt, kutakat, oszlopokat, rácsozatokat.j minden néven novozondő öntvényokot, továbbá
gazdasági gépeit
u. iii. szántó-, irtó-, kapáló- (V töltögető ekéket, votógépoket, maguk-- ''Xat, rostákat, erőmüveket(göppel)lflszorkezotre,cséplőgépeket, kukorícza morzsolókat, répa éa szecska-vágókat, zuzó-éu daráló gépeket. ,,
Minden a gé|>észct szakmájába vágó mogrondoléaokot a leggyorsabb előállítás a logjutányosahb árak mollott elvállal Ugy a gyárba Vitéz-utcza Ilik szám alatt, valamint raktári irodájában országút i>-ik szilm, hol a foutobb elősorolt kéuiUu«»-nvekltöl folytonos ktW.letet tart. (175—1G)
(SOI -60,1)
A párisi világkiállításon
uagy éremmel lett'' kitűntetve.
MoiiUo 1''roliiUir« (munkaórák) kriitAly-llvegg«l, a n-skuál jobbfel« felhuiaadó, Urt''S,«n kelxitve
1-3: trti.
FOSTEH V. és «
'' ; - . i gazdasági j gépgyárak
Lincolnból AngilAb^''^
ajánlják a ni. I. gai'',-. -->kr
nagyobbitfttt túzszoki óny és előmalegitővi)!, osóplösé p elltet,
< melyek Hagy aromán |«he4M«U>'''' *P''"elaík,
UendklvBll nagy váUiitéku • legueheiobb rumburgl ixövéieknek S4, 28, 30, 36, 40, 46, 50-60 írtért darabja, melyek axonban kéUxer annyira bcriUlvn vannak.
1 db :!0 rőfOa ágy kanaváia mlndeuféle axiuekben rilkoava éa kAexkáxva,
becsár 14—18 frt, mólt eaak 7—9 frt a legűiioinabb. 1 dlt 30 rőfBa igen .finom U tartói paaiul sx.lvcill atlai-gr.idli, l.ee.nr 18
egén 23 irt, moit eaak « — 12 írt. ^ 1 db 80 rŐföi angol iklrtlng (achlíönj ÍrÓii finom é« oly tartói, mint a
vásson, beejár 16—24 írt, moit 9-»12 írt. 1 megéiuélknll lepedő, t rőf aaélei, 8 rőf Ihukii, eiak a írt. 1 •segésnélkdll lepedő 2 egy negy. 3 r5f »«éle«, 3 rőf h<is«xu, m. ca. 3
frt 20 kr. 4 legfinomabb. 1 damaaxt aixlalkéulet 6 nemélyre (1 aisúllerltő hozxáillő asxtalkcndő-vel) moit nak 6, 0, 7, 6—16 írtig a legfinomabb.
¡1 damaiat aistalkéixlct 12 aaemélyre (1 aiataltorilő hasxáillő 12 aaxtal-kendível) moit ciak 10, 19, 14, 10—20 írtig a legí. 1 tuoat kouyhalörlő moit raak 2 frt 69 kr. egéix 3 írtig. 1 tucxat aixlalkeudő v. törtllköiő, kfilSuOien tarlói, árn csak 4 írt óll kr., 6, 6, 7, 8 frt a legflno.nabb.
Zsebkendók árjegyzéke.
1 tucxat váixonxsebkcudő 1 frl 20 krtól 2, 2.60, 2, 8.50, 4, 5-0 fiiig a
legfinomabb.
1 tucxat nagy rnmburgl váiionitebkendő 3, 4, 5. Ö, 7 írtig a legfiu. 1 tucxat legfinomabb fehér franesia baltlsxl-Kendők, aji.ur ixegéaiel, 8, 10, 12 -19 írtig
1 tucxat ixlnea váiionxiebkendő burnéthaiiuálók fámára, igen finiliu éi
tartói, heeiár 8—12, megiiornh. tő 4—6 írtig a .í^gfiunmabb. 1 tu. -at batiiat váaaoniiebkendő, fehér vagy nluei ixegélylyel caak 6,
6, 8, 9, 10 írtig a legfinomabb.
Férfl- • hölgy-fehérneműk árjegyzéke.
1 női Ing jó váaxonból 1 frt 60 krfll i fi. a Ivgduomabb. 1 n6i Ing kitűnő rumburgi vagy hollandi vásaonból finom ixlr-, vagy
kerentalaku moit hlmaínel ciak 3 60. 3. 4. 6. ít a legfinomabb. 1 női Ing, kltflnő rumburgi vagy Irlaudl váixonból, legelegánaabban alkésiltvo) (aa ugyneveaett Erxaébet eiáixárné ingek) moit caak 6. 6.
7. 8. frt a legfinomabb.
1 női éji felöltő) roriette) kllOnő nép, moit ciak 6. 6. 7. 8. ft a legí. NŐI aliónokuyák 100 kdlöníále párisi minta ixerint, ugy axlntén a moit általánosan kedvalt ixegbe vágott i oknyák himexve, varrott iiegéne) moit ciak 3, 4, 6, 6, 7, 8 frt a legfinomabb. Hölgy pongyolák a legfinomabb batiitbél, valódi valenelonnl edpkérel éi eioda-sxJp hlmxett betétekkel a legújabb él legelegánsabb e nemben, 16, 18, 21, 30, 3ó írt a legfinomabb. N8I nadrágok finom ihlrtingből, vagy vá««oul>ól apró .«iog''sekkel, vagy
hlmxéiekkel kltOuő klállltáa, uioit e.ak 1, 2.50, .1 frl a legfinomabb Uri Ingek gallérral vagy anélktll, fodr. ioil mull.-l vagy ainián kitfinő lin. ehlíonból, mely épen oly tartói, mint a vás/on, fehéren él ixlnoxve, moit caak 2.60, 8 frt a legfinomabb. Uri lnge|c, legjobb rumburgi vagy Irl.ndi váixonból, gallérral, vary a nélkül, — simán vagy fodroson mellel a legni.ibb divat szerint erőien varrva, most caak 2, 2.60, 3, 4, 5-0 frl a logflmimnhh. Uri Ingek legfinomabb batlit mellbotéllcl, legelegániabb, n mi csak léteaik,
most eaak 6, 7, 8, 10-12 írt a legfinomabb, Uri gatyák Igen Jó éa tarlói váiaouból, félig magyar »»abással, — moit
ciak 9 frt 50 kr, egén 3 frl a legfinomabb. UH gályák, Igen Jó éi tartói váaxonbél. magyar axabásial, nagy tlleppel,
moit ciak 2 frt, 2 írt 60 kr. a legfinomabb. 1 luexat uri Inggallér, a legelegánsabban, éi legjobb divat aicrint, moit
ca*k 2.50, 3. 4 frt a legfinomabb. 1 tucxat uil keielő a Irgeiegani.ibhau éi legdlvaloi.-ibban kiállítva, uioit e.ak 4.60, 6, 0 írt a legfinomabb
VovAl'' ^ vásárolnak, ogy tínoni himzott bat-
* tíszt-kondőt; {»0 flíg, ogy c^odasvéu kávékéazlo-
tflt, t. I 1 kává abrosz hozzá Illó 1} kávékondóvei:) 100 ftig vásárlók égy igon finom caechmír-aszUdteritót kapnak ráadásul.
= Ingek vagy uri giillétlk megrondoleeénél a nyakbőaég kitoendő. =
Ti-itolt ''evőim kényelme kedvé<Vt, az oly fehér nemUkért. melyek nem jól álUnak a telthez, vagy bármi oknál fogya nem tetszenek, az érfik tizotott ár bérmontvo vis/aküldotík. - KiyA-uatra a készletbenlovő vásznaklxil minták küldetnek.
A leveleket kérjük czimezni: ISkOCOtlx 13. BéOB,
Kothenthurmxtifls.se Nr. 21).
(.->■- bbá
arató-gépe
Aaglla legetr'' gyáraikéi.
AlUKOYZf.KKk és nilitfff-.-'' .t KEI.Vll.ÁtlOSITÁHOK
a legnagyobb késnéggv.'' iienUien kllldeinek be.
II .kutri
Pesten, gjár-uto 33. mm.
|282—20,9j
"1TÎ
T-^r;
A szölőniegváltási
NAGY TABELLÁK
WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskodésólien kaphatók.
Darabonként 3 krajczárjával.
t^ LegréBlbb s legjobb Waaévb«» álló dombor- éj ailneínyomat-flyár.''**
üanltz C.
papír-, ír.i- 1« rajxszőrkoroskoiléso l''ostan, Deák Korcncz-utcza ti. szám a., a „fehér hajó"-ban, ajánlja lovélp ipir-készlotét a lognjabbezerU
3NTÖ1V-
JEGYEKKEL.
l''X) d • ov.''lpa.iir s''.lnea névjegygyei 1 frt 30,. 1 frt 60, 1 ír 80 ege i 3 forint!* a legfinomabb. 100 db l^vúlgiiplr 6i tuti db boríték mlndogyik aalnoi nóvjegvgycl 1 írt 4»
, 3 írt. 3 frt 00. « frtlg a legfinomabb. Minden 100 —lotldb lovélpapir- éa boritékhox egy dlixei pépborilék in-gyeu adatik.
100 db levélpapír éa liHld''t borlt''k iiévvol óa edinerrnl vagy kexdőbeltlk-kel dUxea pépboritékb.iu 1 ír«, 1,60, 2 írtig a legfinomabb.
55 Látogatójugyok tüstént elkészülve,
ixlini n oniatHan. mmar, fénytelen lírlitolpaplrra 100 db 60 kr, minden tová''ibi nor lOkrral tóbb; ixiuea brlitolpaplrra 80 kr, brillanlln papírra 1 frt. 60; keltő, lakpaplrra aranynynniattal 1 frl,
Lcvél-pc^sétíegyek.
1000 db arnoynyomatbau 2 frt 6''l.ür, *. legfiuomabb j.ecaétv|a>x «alnéhea hasonló nyomaiban 3 frt, többe« islnO (conpreve) 4 frl.
Férfi piipir-gallerkák és hajtókák (munsettek) "TB®
1 t«e»!\t gallérkák 35 —10 kr. — 6 pár nianiattok 85-10 kr.
Baktár rovatozott üzleti ¿8 kereskedelmi könyvekben.
Kxek kdlöii megrendeléio ii elvállallatik él minden kívánt minta iierint leggyorsabban éa legiutányoib árért elkéaalttelnek.
Hslntugy elvállallatnak mindenféle könyv és kőnyomdal munkák la. Ajánlok továbbá köxöniégea Író-, irodai- éa levélpapírt, levélbort-tékot, acaéltollakat, tollUitókat, raja- és Irout, Irodai-, poau- éi nlnea hölgy-|>cciétviaait, teljei rajiixert, tuiíeitéket, máioló-váixont éi máaoló papírt, rajxpaplrt tekereiben, másoló-gépet, uáaoló- éa alixarln tlnlál, dl-aaea tinUtartót, tollkélt, fénykép albumot xeuével éa seneaier nélkül, be-•lervexilt irótáakákat, portemonnalkat éa levéltiakákat, valsmiut minden máa Irodai éi likolal ixereket nagy válaaatékban.
iV'' Ang<d éa franesia illataxcrek, Au de Cologne éa a legfinomabb plpcrc-siappanok.
Minden legcaokélyebb megrendelés la legpontoaabb norgalommal teljesíttetik.
Levélbeli megrendelések uténvét mellett, riomagoláiért é« bélyeg-dij fejében 10 krt hosxáixámitváu, lojgyoiiabbau ti legpoutoaabban fisköxöltetnek.
Leveleket igy káréin caiiuexnl i (203 -24,8)
Kanitz C.
Poron királyi ndvari kflldő.
ROSENTHAL H. bécsi (Glycerin gyomor-ital-készitö)
GLYCERIN-EISEN-LIQUEUR
melyet aa ndv. tanácsol éi orvoitndor urak
Oppolzer, Balassa, Viszánik,
ugyialnto a fö-orvoiok '' ''
Kovác«, löwy és Dr. Lenk
(lláxi orvosai hercaeg8chwarxenberguek,)
| sárgaság, vérveaztée, erőtlenség és női bajok el-Ilon, meggyöződi^flllk után jóváhagy iák. — Kapható Koson thai II., Pratcrstrasso 24-dik szám, ugyszinto az osztrák-birodalom majd minden gyógytárában. Egy nagy üveg ára 2 frt — kis <J.!M). Pótlék-raktár Hécsben :
losef Wela, fwdt, Tucblauben mm Mohren; Wllhelrt Raab, Sladl, l.ugek aum ichnarieii IlKren; Dr.Joa.Glrt-hr. fiudt, Krelung Nr. 7 \ Aat. v. Waldhelm, Btadt. Mim.
.1 melpfortgaaie 17; Helar. Jesovloh, Wollxall*I Dr. Jalusa I LsMataok. Wiedner llanplatraaie, sur hell. DrelfalligV ''il | F Carl Braata, JosefsUdt, aum goldenen I.öwe» | V. Hflíf r, J Landilraaae, Ungargaaio Nr. 12| A. Vétk, Rudolíshei.a 8chöubrnnnerstraise 100 { J. P oki ma IS Koblmarkl ; f. aaakáiuar, MaHal ilí «nr .Martahill.*
linktár a birodalom gyógy táraiban : Depot in Ptet: Joiefv. Török, aum heil. Ueisi; Mi. b. J loviti, pharmac. and techolich-chemlBcl.es tu.i.ini i Dr. D. WafNT, aum K«lebipal*tla; F. FtraUgyi. «nr Ma ria Mutter dotU«| Elaeaatadt, Kr. Orüaaner, aum Ni. »>1 vator i Qr.-Kaaliaa, Joaef Uelui | Carl Lovák auui ,. li«.>r xen Adler ) 69as, Krana X. Htrehle, aum ung. KSuig , Kaposvár, J. Matkua; Oidoaburs. Andr. M»«*y. »«
ÍKönlg v. Uugaru i Steluamanger. ft. l''Ullob iuw Au^« tlottes ; Vettprla, K. Kereneay anin eehwar«n AdUr . Zala-Eferaief, Aot. í«é. (*4a-lí.i0)
szerszám ós norinbergi árn kereskedő
IVagy-Kaiilzs/ui,
főpincz, Wlassics Antal ur házában 401. sz.
ajánlja
u j o 11 11 u 11 m o g II y i 1 t ii z 1 e t é t,
bárminemű
gja?" szerszámokban,
bútor- és épületvasalásokban * konyha-edény- és eszközök gazdag választékban és Jutányos ár mollett. (300—3,2)
S
!! Egy ezüst taller egy forintért!! uai-wj)
A cs. kir. vámhivataltól 20,000 poroni tallérért átvett I.Mefeldl leltáruk a becs-biztos rendeletére 20,000 o»*(r. forintért egyenkint vagy egyes iwszeválasztással önkén-tmen Mnrultntnnk y)
ft cs. kir. kizár, szabadalmazott
LENÁRUK RAKTARABAN
Goldischmiedgasse Nro 3, lm neuen Bazar.
V-n yt« Welsfsldl váizon, 66 berlini, 60 bécil r5f, 20 Ullér h«l/eU c»»W 20 frt o. é. Kgy . Igen flaom blelefeldl vászon, 60 bécsi rőf, Í4 Ullér helyett c.ak 24 frt. Kgy . Igen JISOKI szívet, 60 berlini, 60 béosl röf, S7 Ullér helyett c.ak 27 frt Kg) . legfinomabb battlet-SZÓvet, 60 bécsi rőf, 36 Ullér helyett csak ¡15 frt. Kgy . Mívet, berlini vagy 80 bécsi röf, 16 Ullér helyett csak 16 frt. Kgy . klntukéultett nehéz háilvászoa, 80 bécsi röf, 10 Ullér helyett c.ak 10 frt. 12 darab blelefeldl len-zaebkíiidJ, 8 tallér helyett c»ak 3 frt
12 . Igen (InOM len-ziebkendő, distes negély.ettél 6 éi fél tallér helyett caak 6 ét fél frt. 12 legfinomabb len battlstkendó, aUass-stegélytetUl 0, 7 é> í* tallér helyett c.ak 6, 7 éi 9 frt l.eo-asztalnewUek C steraélyre, 6 éa fél, C, 7 é< 8 tallér helyett csak & é. fél, C, 7 és 8 frt. Tflbb 1000 darab battUt-oíalr é* llnon-kcndék Unom dós kéli hlmtéssel, darabja 40, CO é. 80 kr. I SdyNritWálfc a legújabb stegélyieUel, nfk Márnára, darabja 90 kr.
labáau é» nagyiágu 2, 2 éi fél, 8 Ullér
IVnnrlPlBTTiTr -ttA «»mrí * 1«-Kj»»»b é. Icgnllárdabb mankárat van mmaen y vászon ké.titve ¡ . mindegyik darabra ponto.sn rá
Vili Irra n rőfflk máma és ai ára.
Kgy db Igen Jó vátZOalsg'' âijndëgylk férfi nagyságból alkalmai va"csak a üyakmértékot kall tudaUl. —
1 éi fél, 2 é« fél éi 8 tallér helyett c.ak 1 és fél, 2 é. félQ frt. Igen flnom blelefeldl Vászon-Ingek, legjobb munka, Igen nép mell-redŐteltel, 3, 3 él fél, 4 é. fél Ullér
helyett csak 2 frt 80 kr, 3 é. fél 4 éa fél frt. Igen II « o in blelefeldl VSOZOB-Iugek, a» uj divatú keroirt- vagy mellredőaclUl -I és fél, 6 éi fi Ullér helyet
e.ak 4. 4 éi fél, 6 és ti frt Vászon férfl-lábravalók bá«l vástonból 1 60, 1.80, 2, u M 60 krig. Shlrtlsg férfiingek flnom melleresstékkel, tetstés asarlnli stép ''«ab
helyett caak 2. 3 és fél él * frt. [ren axéj. színes cartoa-lagek. legújabb mrutráju 1 és fél, 2 é» 2 » fél tir h. esak 1 és fél, 2 és fél frt. M*l vászon Ingek ktllllnfélo formával tela.és .xerlntl nagyágban I é« fél, 2, 2 é» fél, 3 Ullér hely.tl .»aJ/ I é. fél, 2, 2 é. fél, :i frt.
Fisom níl vászon Ingek hlmté«ael • csipkéseiül 3 é. fél, 4 é. fél és 7 Ullér helyett c»ak 3 éa fél, 4 ii
fél « frtig.
Nól háló-Ingek liuom vá.«ónból 3 és fél, 4 én fél tallér helyeit c.ak 3 é« fél, 4"és fél frt. Klnnin hlmaéifl util háló-Ingek finom váatonból 0-9 tallér helyett c»ak f> H frtlg.
HÖI mdrágok finom hattlsthól vagv vástonból 1.60, 2, 2.60, finom himtésU baloldással és csipkével igen
elegáns 2 frt 80 krtól 3 frtig. H«l háló-8ltBn
1 fél, í....., _ ....
Öltönykék hlmtéssel és csipkével, legnjabb minta, 4 é. fél, G -10 Ullér h.lyett caak 8 é. fél, 4 ét fél •gé.. 7 éa fél frt.
NÖI szoknyák kurta vagy uxályoi ruhákhoi, flnom kéi.llmény 3 é. fél, i él fél, 6 ét fél ftt, Igen elegaui
hlmaénel 7 él fél egé»» 7 frtlg. Btrllsl gyapjú-Mellény éi nadrág férfiak éa nőknek 2 éi fél, fél é. 4 tallér hely.tl ciak 2 éi fél, 3 éi fél, egé.« 4 frtlg.
10,IM» ríf háromnegyed »élei blelefeldl fehér foiul vászo*, béc.l rCfe e.ak 35 kr. 20,000 röf finom shirting, rSfe e.ak 86 kr.
A» elkaldé. utánvétel melleit ei.kOzöltetlk as oKtrák birodalom minden vidéki váro.ába 20 M vá.ár-
lá.nál 8 darab kendS Ingyen házzá adatik.
. An die k. k. österreichische und kön. ung. Leinen- und Wäsche-Niederlage
tßnvbk niegan. .laháMal, fcnálló vagy-lehajtó gallérral, 1 él fél, 2 éi fél, 3 Ullér helyeit c.ak
il, 2 éa fél, 8 frt.
CZIM:

in Wien, Goldschmledpasso Nro 3. lm Neuen Bazar.
JBlsö magyar kölcsönös
-TARSASAG
Pesten, klgyd-utcza I. szám.
Miután az alakulás megtörtént, 8 a társaság üzletét már legközelebb meg-^ inditandja, ennélfogrn mindazon t. ez. urak, kik Magyar-, Krdély-, Horváth- és Tótorsziíghan, Dalmátiáhan és a katonai határórvidé en felállitantló fó- vagy al-ügynökség átvételére vállalkozni óhajtanak, ezennel felhívatnak, hogy folyamodványaikat a mellékletekkel együtt minél elóbb adják bc a/ igazgatóságnak.
Állatorvosok, gazdák, gazdasági hivatalnokok, gyógyszerészek és egyébb s/a kérték első sorban vétetnek tekintetbe.
Gráf Zichy Iludolf, Türr István,
elnök. ti«/.lelotbuli ülnök.
Mihalik János, I)r. Zlamál Vilmos,
1. alelnök. II. alelnök.
Igazgatók: Szaluszky Szilárd, vezénylő ignzgató,
Tutzingenl Tichtl Ferencz, Bachmayer György, ,
r Kanitz Mór.
MIUúhv 8''iiiiuel. vüíéititkár. (.''.íUti-a,:i|
igazgató tanácsosok :
GröfSztáray Vidor. Dahlss Kálmán.
-Qazgi
Gróf Forgách Kálmán, l''ekáry József. Aonél Péu-r. Siuhonnnnn Manó.
Klein Upót. Ijöwonbcrg .Inkab.
Petényi Ottú. ilrüll Mpót.
Schwachhofor Lajus. I.vUl Ilié«. Ftárvi Slnmlwh Adolf. kure\v,.il Kde.
Sichermann lgnáoz, ^.vStciuAdd Ignác/..
Péchy Tamás, lleitzmann Mór.
Deutsch I. (Meut.. M « fial Jobos Pereucz. Kodolányi Antal. Arvuy J^isaló, Löwy Mér. Kadolburtr Waiiö.
VaUmiut kővé* lilö-r(|. o»e|"tl n gyiUfli-,,u.k<k nagy halált íe|leK a piIIveit világban, epeit u,;y h világpiacion iiHgy kcrd-i i^tU<''4{iiek Örvend a a « «Uli jéval fcialmulja « ct. kir. itabadalmaaoll Chss-
îcluiîl^iii
találmányok.
gg»*» Legújabb r»ss4apsr JAtálláiaal. — Minden WF r»»sdafoltok ellivolltáaára v.-Uioiibél, lolyo.-n-bfd • iiiáa kelmékből, uffyiiipitéu acaél- éa vaa-lár-gyakbiSI. 1 ciomag 86 kf.
Tyúkizeta-oyBrík Angora-pamutbél. 12 drb 26 kr
. Minden látható lesz a.
által. Darabja 10, GO él 80
• epot-félo zsebpleztoly (gyi\.»«r) mely 1''/» hUv. hoi.au, uj ealt.tből verre, egy Mi nyomás által so «el. Ars 1 frt 60 . kr..
. OnnedvoiltS'' tolltartók. KlUün tlnUiartá
I o^ymásután tn-
___ nélkül folyton lehot velük Irnl ; igen ajánl
hatá olyanoknak, kik liáxon klvlll haiinálják, mint: oívo.ok,''plébánoiok, klvaUlnokok atb. kiknek liái-bell innnkájok vau Kgy darab, 18 tneiat UlNI égyflM l frt fiO kr.
i^SST" Ez">'' Oyilrűk kék vagy fekete euiailliioiáa
S^W ssl, kOltól In lirallnl iierelmeiek náinára, — tctaaéi ixerlnt. Igen alkalmai ajándéknak vabS. Kgy ¿darab a.ép tokknl 1 frt 60 kr.
Oratárjyak, mint vaaoU loeomobllo waggo nokkal, ftitv» 1 frt 20 kr.| fotí bárányka (O''splnval 1 frt: mái állal !K) kr. i fülé egérke 45 kr.
Fogfájás , bárminemű, aaonnal állandéan aa^^B^ineg.alliiik n berlini fogeaeppek hiaanálatánál. A jétálláa annyim blstoa, hogy ncinhaaináláa c.utében a pén« viiaiaadatlk, miért ii o nemek egyetlen báaban nem nabad hláuyoinla. 1 Üveg ára 80 kr.
Igen fonton minden háatartáaban a legujab-HL. bau föltalált feayMlti kenöOS.mclvlyel min-deukl n legkOunyebbou • a legiaebben kifénye.itheti régi bútorait itb. 1 katulya ára, mely elég egy egé.* garnitúrára, GO kr. Meg|egyaeiidG még, hogy c kenura rondáinak ioha .inca kllévo. jT
matf- KzBst féaytllt<-«*:yé, kltiluő i.cr minden tneghotnályoiull érra-tárgy ujjá éi ^fénveiaé tételére arany- éa eiaal maveiekuek nélkUlDilictUn. Egy drb *ra 10 kr.
m^m- Valamennyi óra regulatora a reguláit nap-Óra oompaaial, miudenkinek a legjobban Ajánl-haté morl • blaonyára pontoi érával minden mechn-illem ¿rá* meglgaalthatunk, 1 darab ára finoman fé-nysiltve 26 kr
Mosdó-por. K por alkalmatálánál meglaka-Pr ltunk Időt, Munkát é« pénzt, emellett a legnagyobb cIBny ínég a», hogy a ruha lókkal Jobban liméltetik, mint kOaniieégi-» kéiallletnél. 1 fontoa cao-nisgra 22 kr.
Amerikai pali ntlroiutt biztosító Zár, ki-W^f tönl •aerkeaelU a niludcu betrtré* i''llni Illatos. 1 db kisebb rondít ára 30, 40, 60 kr. 1 db nagyobb rcndll 70, ÍM) kr. 1 frtlg. l^agyobli két kulcs-c.al egén* 10 frtig. - 1 db uU«Ó U.kára val.i 20, 40- 60 kr.
iM^tif'' Gyakorlatiak a nsdrág-védftk, melyik a
$y«§§? nadrágot ro.a Időjáráiban a< elplaaknláalél r''ídík.-— Kgy pár ára 20 kr.
Augol Ollók a legjobb acaélbdl, I ixabé-SMF vlld, a legfiuomabb 25, 35, 46 kr. 1 allug-oTTé, a legfinomabb 20-30 kr. I ollé-láuca 10 kr. wj^p. Nagy eldnfrt nyújtanak a legújabb gép író IJW nok, megkiniéltetllnk ni unalma, hegycaéat il • blito.sk lehetünk, hogy a* ín hegye el nem Ulrlk Kgy db fába íozlalva 10 kr. Csontba foglalva árn 16 kr. Tollartóval él ké.tel 00 kr. — 1 meglftltntt tok, moly 3 hónapra olegendfí, 10 kr. — 1 db unfo-radir-gumml én él Ciink námára 6 krAjciár.
A lábakat nedve»iégt«l Mtivni minden-■^^»■•kluek Ajánlató», mert e« ai egéa légnek imlgál. A Metiger-félo kltUnS bRrké.alté.raédnál, mely a bőrt álhatatlanná tenl, ugy hogy a hoMaabb lárkálá« után uedveaiégben a nedv behalá«a nem éreahctS. éa a élnak I egjobb mértékben elégUtetlk. K^y fivog ára kr.
I^Mf^ Bibirlai fagy-balisan ; esen Blbiriában ltr.
QBW Dollin állal rég Id8 állal felulált bal.a.m; mely már Auatrlábsn la tObb év éla k««nméíeieii hs.análutik i mint a legjobb e.akr« i.merletik. A fagyá.ok a daganatokra fdette jó . Iia.auo.. Kgy tv gely hs.snálstl nU.llái.al 60 kr.
Kllllní fénymáz ksuUchiikksl veg»itv«s I^Wfc»hogy a b6rt Urtú.iá tegye. 1 ''«atnlya ám 130 kr., mely I fontnyi
Legulshb Llgrolns zsebtUz-N«rszáw,a Uggtit-^^•^korlatibb a maga nemében, nem dohányníW-nik Ii ajánlató., ka»Hiuégea tna.nr.aám ktllemei kii formájában egy lámpával egyeiltxe, mely Wikáay ¿rai égCanyagot fely^i*. ugy hogy gyakran Vlfijttvö alkalmakban ha nyír világot ryujthalnl. — A o.ekély ár gyorssterj/déire van aiámllvs. 1 db. ára 60 kr. ''
Perzsiai hajaívsiztí-szer, miáltal siOrke ha
got telvén, ugy hogy gyakran h a nyír világot ryujthalnl. — rj^''lé.re van aiámllrs. 1 db. i Perzsiai haj«8víiztí-iz»r, mlxw.. aaiiiaD lia*
Isk rftgtön tita«é. aaerliit barnára vsgy feke-etr.k, é. egy.ier.iuind a Is-méiietef frlneié-rsl vlsssanysrlk. NfV* ny«kb51 ké.sltteUk s tflkélete.en ta/.álmatlau. 1 c.oroag utailtáaial egyfltt 2 frt.
!
II;.
vn

nj aieb-mlkroieoii 0 kr. y
Burgonya- ós alma-
ll íi 811 0 z ó - g é p,
mely minden kiállításon I''á»i»b»n,Lon-donbau é. Netr-Yorkban na eliG jutalmat nyeite, minden tetsiéi «crlet, papir vékony formában 60 darsbot hámoi egy poréi alatt) c.ekély ára •:*C a''.terjedéire vau i.áiiiitva. rtulya inái fél font — Ara 8.60 kr.
Folyékony eayv. Minden háaUrtáiban nélkfi-Irtahetlen, mlálUl n kfilön-félo a háaUrtáiban el.ljOvt! apróbb hibákat magunk Igaiithatjnk. — Ka enyv évekig •!tehető és hidegen n''kalmaihaUi. 1 Ov. ára 26 kr.
Aagol bórfénymáz. Minden bfirnek hajlékony, •ágot adni é. ogyn.vr.mlnd fényeiítenl. Kgy kii llveg Sö kr , I nsgy 4;''».
(a^ Cs. kir. szab. peosétizappan, mely bármi né-^^""ven nevetendő peciétet mlndeu kelméből kivétel nélkül nsháriypillanat alatt eltávolít Kteu uj ké.ait-mény liatálárn néivn fellilmul minden oddlgl haionlé gyárissínyt, minthogy a legkényeaobb ailnt la lértet-lenlll hagyja, éa aaonnal megaaáradva, .tag nélkül marad. — A ke.ityük ttsitltáiárs I. különíUen njánl-liatd. 1 ü''egrae ára uUdtíUial egylllt 10 kr. ftr^ Általános tisztító p«r, mclylvol minden ércset, " irány, oiüit, jiakfong aetél éi retet tiiitlUni fényesíteni lehet Kgy katnlya ára 20 kr. AKgr- összeníjgó Idíórák c«lno.an kénltve, mint ~ " egy lalonoia, a aiobát dinltik, a. időjáráiát H drávai előbb mulatják. Knen atát meg atáx kO .«»nő-lratlal diriért mll ára dnbottal (¡6 kr.
Párisi etystentes lagasz, nemraak a * üveget, porciellánt, kttvet, Ujtékot, fát atb. leggyorsabban megragaaitanl, hogy na elválhatlan legyen, hanem kllllinfélék egyesítésére la, például fát érctotel, üveget akként porctellánnal stb., my hogy teatté váljék, l''akélja oteu minden báxiál ni''íkölO/liotlen átérnek rsak 10 kr. Ugyanezen isgaiz, folyékony állapotl.An
igen kitűnő. Ov. »0 kr.
038r Ruganyos fogkefék mludon foggóp ,''» máa ha-aonló anyaguk liélkill esupáu liatU vittel a fogakat fohércn, itagtalan éa egélsiégeaen tartják. A nagy forgalom miatt dbja e.ak l>0 krra tételeit. MT Szabályzó, a tollat mludon kéthet éa paplrhox ígatilanl, — ugy, hogy ugyniiaton tollal a Icgfin éi legvastagabb Vonásokat lehet véghot vinni. — IS db 24 kr.
ir Valódi aagol tollkések, 1 db két ké..el 20, »0, 40 kr. * kéa.el, ff». ttO kr. legfinomabb » ké.iel CO, 70, 1)0 kr 1 frt, 4 k.-iael 80 kr. 1 frt, 1.20.kr.
r legújabb angol dugatzhuzó-gép minden őröltééi vrnély nélkül lehet aa üvegek du^a.iát kl-hutnl. Kgy db Ily rtél.tera eatkfii ára 1 frt
Legfelsttb belyról uabadékozott mérog egerek, patkányok, htlrciflgOk, éi váksndok kiirUtára. At eladás jótállás mellett történik. 1 nagv pléli-atelenete 1 frt
A dió Olaj a legjobb, hogy a haj ruganyoMágában ■uegUitas.ék « a vllágo. vagy .türko haj «fttétro fe.-te..ék, a vegyéitl kénülékek mind ártalmaaak. Van aterenciéin a nagyérdemű kliidn.éggel tudatul, hogy hainlaillan, frl.., kélaieroten finomított dió-olajbél raktáram van. — Kgy kla üvcgccsko ára 2ó kr., nagyobb 46 kr.
Qyókt''ti szer a tyúkszemet legfeljebb 8 nap alatt nyomtalanul'' kiirUnl. Ktcn újonnan feltalált ater fölülmúl minden cd ligit, és étért jótállás mellett ada-■ ■ • '' shanuálaU nUaltáaa^l együtt CO kr.
Zjkíayv. Lsgtijsbb I. ® Kten perga-éitűlt klnyvocake beirt lapjál vltsi ujjal In lehet tlistitul. 1 db népen bekötve 86 kr dl.sesb 90 kr.
Igen finom b(r-tt«l 3>/t >''nv. hosstu valódi Ujt-• terekkel, t. I. pipa, salvarnivó-horostyánkővel és dohányaacskóval stb. ára 3 frt 80 kr. ** Tolvajláiok elleni védő angol tinta, mely a fehér-nemfi''jelelés nlát« soha kl nem mosható -- éa a ruha fris. .tlne mindig megmarad. Minden háatartá.hot ajánljuk., 1 üvog ára csak 20 kr. ~
t**> örSkBs advartarió, angol sodronyból, ttépsége tartóssága, klIIOnOscn olcsósága miatt a dohánysó iiéjklllnahellen tárgya. I db ftl kr. bőrből aetélkfll-xcttel IMI kr.''
loliiimui iiiiiiurii ct.
lik çl. I katulyaha. ^ örBktsjeayz
iiiant-levelekbol ké
FEITKL pM lil/omáiiy-ftzlete
Körntnerrlng Hr/2, gegenüber dem Drasche-Haua.
Kereskedők él vlnonteladók nagy rugedmépyt uyornek.
(«37-3,4)
Z 00°''>0''>0000,->00<>0->"00<1"0''^" ^i''MW^<K><><>''''<><>00<>0O0<W00000vXM)t><KK><>00<KKKM;o0UOi)(» 5
! 8 I
V. V
EGGER TESTVÉREK
PESTEN, Dorottya-utoza 4. sz. a., a „Magyar király44 fogadó
mellett. BÉCSBEN,
Krtrr. Inerring 2. viM/.nçk r ® r
iiiii^aab
n ''g
nyakat, mindeitnelán arany, or.tlst ¿t drágakövekben.
régiik)-gekot, mövcszi tár-

Insert failed. Could not insert session data.