Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.76 MB
2023-09-04 10:39:31
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
190
298
Zala-Somogyi Közlöny 1870. 006-009. szám február
7. szám hiányzik!

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
9. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa JSTO. február ö-ón.
(i. szám.
Kilcnczedik óvfo''ynm
Ivi terjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar. gazdámi, tii^máiij es iniivvsni köréből.

■Mm HNiUtH, «(<*• • Qyakraa miirtl vajy két l»«n. HtrrkrMilAI Irodn é* klhdrf hivmul: WAJDITH JÓZ8KF kOnyrk.ro.k.díiib.u.
Költségelőirányzat
Nagy-Kanizsa táros előre látható bevételei és kiadásairól 1870. évre.
Bevételek.
I. Mult évi hátralékok.
frt kr.
1. 1869.évról mégflzetet-len b Nagy-Kanizsa várost illető pótlék .... . 4074 -
II. Községi haszonvételek.
2. Polgári bormérés . . . 9*00 —
3. A fogyasztási adó utáni
6*/, jövedék...... 1100 —
III. Épülotek utáni bérek.
4. Sz.-Györgyvári utczA-ban leró 2 raktár után 1869. évre a katonaság
álul még fizetetlen bér 470 21 ö. A Sz.-Györgyvári ut-czában levő nagyobb raktár évi bére..... 400 -
6. Ugyanott Ibvő kisebb
raktáré.......... 100 —
IV. Kgyéb bevételek.
7. letelepedési és iparengedélyek utáni dijakból ............ 200 —
8. Dobpénz után..... 20 —
9. A törvényszéki költségekre segélyezés fejében reméltetik----- 3400 —
Előfizetési föltótelek :
ll.Jyb.n hiiho* hordiua) ét •rtdíkre po.tin Vttldr« '' Eri»« 4»rei • 8 frt. — kr.'' Fél • • S „ — . Évnegyed re >1 , 60 ,
mj''detóael£
X hM hteÁbo. potlUorirt l-.iBr 7 kr. l M«r « minden további b.lktalisJrt ft kr
liély.gdij minden tgjt* b.ikutiiírt'' 30 kr. A .Nyílt Kren" »KX petit tor belkUUUl dij» 16 kr.
Hirdetéseket elfogad:
[N. Kinluán: *ICADÓItIVAT.W,.P.tl.nj ZKISLKK M Béo»-, Hamburg-, Berlin-, Majna «..Frankért- ó. Baití
j ben: tlAASCSSTKIN & VO(»Lt:it''"Llpoi«-. Bem-, Stuttgartban; s \<:iisk\TÁR8A. Bio.ban : Oí''PKUlK''
kr.
10f>0
350
összesen . 10,664 21
Kiadások.
1. Városi tisztviselők fizetése.
írt kr.
1. Vároa-tisztviselók ösz-ezes fizetéso...... , 7760 —
II. Szolgaszemélyzet járandósága.
2. Hajdúk összes fizetése 2110 —
3. Hajdúk összes ruházatára ............ 880 —
4. Éjjeli őrök összes fizo-, tése.................1176 —
b. í^jeli őrök összes ruházatára ........ . 192 —
6. Szolgaszemélyzet gyógyszereire ......... 60 —
7. 2 uttiíztogató fizetése 480 — (Még eddig nem voltak.)
III, Iroda-költségekre.
8. Papir- és Írószerekre . 300 —
9. Nyomtatványokra . . . 300 —
10. Gyertya- és olajra . . 50 —
11. Fűtő dija és tűzifa felvágása .......... 75 —
12. Tűzifa megszerzése és beszállítása..-..... 100 -
18. Budapesti Közlöny . . 20 — 14. Hivatalos helyiségekérti
évi bér.......... 300 —
(Miután az épület Kia- ¿* Nagy-Kaniza* kim» tulajdona.)
IV. Közoktatási költségek.
frt
15. Nagy-kanizsai községi közös népiskolák szükséglete fedezésére . . . 6000 — (A. költségvetést az iskolaszék szerkosztvén,-1007Ö frt szükséglet mutattatott ki.)
V. Épületek tatarozása.
16. A Sz.-Györgyvári ut-czában levő két raktár tatarozása és biztosítására ................100 —
VI. Tőke törlesztések és kamatok.
17. A Sz.-Györgyvári ut-czában lövő két raktár vétel-árának első részlettörlesztésére .....
18. Ugyanezen két raktár vételára 4961 frt utáni 7 >/» % kamat......
VII. Segélyezésekre.
19. A városi szegények segélyezésére ....... 1000 —
VIII. lígyéb kiadásokra.
20. Illctményfa megvágása és behordása (a tanítók részére) ...... . 150 —
21. Rendkívüli kiadásokra 400 — A kiadás összego . . . 23433 —• Iígybevetve a bevétellel 10664 21 Mutatkozik hiáuy ... 12768 79
A mely hiány városi pótlék utján fedezendő.
A mult évi költségvetésben volt bevétel . . 5086 —
Kiadás..............17629 -
Hiány....................12543 —
Megjegyezzük, hogy mindazon épületek, földek, rétek, erdók s egyéb jövedelmek, melyek ezen költségelőirányzatban elő nem fordulnak, mind Kis-Kanizsával közösek, a közös költségvetésien fordulnak elő, moly wközös költségvetést az okból ncin közölhetjük még,.minthogy a kiskani/.sai választás miatt a közös bizottmányt ülés mult vasárnapról elhalasztatott. Jövő számunkban azt is közlcni fogjuk.
Casanova asszony ós mutatványai.
Fordul elő a teémészetbon, az emberi életben nem ritkán valami rendkívüli, bizarr, mi arra van hivatva, hogy a gondolkozó lényt mcglopjo. Ily valami az, hogy valaki a Yad-állatokkal megismerkedjék, fo-lettök uralkodjék anélkül,, ''nogy voltaképen tudni lehetno, váljon félelem vagy rokon-szvuv''0 az, mi a puszták és rengeteg lakóit az emberrel szemben meghunyászkodni kényszeríti ?
Casanova asszony valóban ritka tüno-'' mény. A hatalmas oroszlán, a párduc*, a kifejlett fürge farkasok csak annyi noki,
mintha hízelgő macskákkal vagy nyájas Ölcbecskékkul játszanék. Előadásai meglepők, de egyúttal borzasztók is.
Ott áll ó egy vasrostélylyal elzárt helyiség közepében, megette egy leterített asztal, felette, a hátsó falon — ha jól láttuk — két czióicr. Kezében lovagostort tart, övében fényes tór villog. A zene rá-zendül, — az oroszlánok ajtaja felnyílik, s méltóságos''léptekkol ballag be a mutatványok terére elől a him, utána a nő-oroszlán. Amint bejépnek, a hitu-oroszlán kíváncsian de méltóságteljesen tekint fel parancsolójára, mintha csak azt vizsgálná, váljon valóban ó e az? Ezután megkezdődik az oroszlán-táncz. A pusztának lakosai felváltva ugrálnak majd fel az asztalra, majd le; Casanova asszony megfogja a nö-oroszlánt, két lábra állítja, megsimogatja, arczát száj-üregébe rejti, majd leteríti a földre s rá fekszik, mialatt a hatalmas him mozdulatlanul ül az asztalon s egykedvűen bámul az egészre. Mi lesz a puszták büszke, szabad urából, a a rostóly és korbács alatt!?
Az oroszlánok után a hyenára kerül a sor. A vadállat, melynek puszta látása is visszataszítókig hat a nézőre, elkezd körben tánc/.olni, elhozza az eldobott zsebkendőt, mint a vadászeb, s keresztül ugrik az eléjo tartott karikán.
De mindezeken túltesz a valóban ''meglepően szelíd leopárd; -— hízeleg, mint a macska, első lábát úrnője kezébe teszi, lefekszik, vagy felkel, amint parancsolják, és végezetül pisztolyt süt cl, nyílt és papírral beragasztott — s a mi még több — egy szurokkal bevont s meggyújtott abroncson ugrik keresztül.
Utoljára jönnek a farkasok. a
fíét teljesen kifejlett, hatalmas agyarú ordíts?— Amint bejönnok, körül tánczolják úrnőjüket pajzán, vidám kedvvel, rá ugrálnak, nyalják arczát, kezeit; egy parancs szóra meghunyászkodnak, majd székeken ugrálnak keresztül.
Villóban bámulatos a rokonszenv, a hízelgés kifejezése, mit asszonyuk iránt tanúsítanak. B vadak közt van egy magyar s egy orosz farkas, ezek — mint Casanova mom^a — folyton a leghevesebb czivódás-baú élnek egymással.
Érdekes látvány az is, midőn Casanova asszony a farkasok közt egy tömeg hust tart kezében, az állatok közelednek, de a szem és a korbács folyton távol tartja őket; végre midőn a hus közéjük dpbatik, egyszerre rárohannak, s pillanat művo, hogy a hustömeg eltűnjék.
Casanova asszony ritka a maga nemében; az ember nem tudja, hogy bátorság, s tán inkább vakmerőség, avagy őrületes merénynek nevezzo-e tettét, midőn élotét naponkint halálos veszélynek teszi ki.
A classicus költő azt mondja : »Háromszoros pánczél fedé annak keblét, ki ol?ö b''zta hajóját a tenger hullámaira;" ós
mi hozzá tess/ük : Casuipya asszony szivét pedig száz»zoroA púnezá fedhoté, midőn először bátorkodott e vadak közt megjelenni.
11—h.
Tan ügy. Hangok a választás után.
Zalamegyo taaf.ilÜgyelője u népoktatási törvény 12ó. 2-ik pontja értelmében N. Kanizsára tott ftlliiváiára nagy s<cáiubau gyliltek öaszo e inogyo községi, illet.''.log közöi LikoUi tanítói á törvéuyndta alkotni Ányos jogukat, a m gyui iskolatunácbun suját tostalotltkot krfj.vi-»elő nrigy lagn.ik iiiugyálaa/.tiUa tokiut»t<3buu, gyakoriaudók.
Kxca oddlg még nom, tolult inojt a logol-aőbbeu szabadon — vlvo/.ott ulkutiiiányoa vil-liuztáa a )ngss«ibb caundboii ót a I :grövidobl> utón folyt lo, úgyannyira, liogy «llxnc kitogáat tonoi nem volna »^yúo, mint axóra''/.AI Iruogü-táa. TAtoI aiuoa vt nzAndtikomlmn a koráimu roxórol ily carfl a jolon aorok i.iU.tuál. De — tekintro t nagy hurdorojü, fonttw lunügyltnli koraZttrll oiuoléan — óa uz által numzulUnk axoS> leini — boldogitAaanuk iilőinuzdiiiUára nom ko-vca biitolyájwal bíró krfpviaolöi váliwztáat, aka-ratoiu ellenére ao Állhatom inog, hogy a tanUgy maguazto. ¿rdoko tukintuUíboa o vAlaaztAara egyéni uézuteinel mégis n legKnzotlonobb érzetben meg no tegyem.
iViniut • bocsca lapok haaAbjnin köszéUitt folhi.Aa mutatja, itiogyénk <ímz<m kiizós iskola tani tói megyéa iskola-tanAcsaukba, négy, ¿kot képriselú tagnak megvAlaszUUAra íiivatuk ö»«-8zoj — tuhAt: M»igyo, — amonnyib.m ozt a tanügy kortzorlt oianlóso, vírAgzAsba ItöíAsa — és v/.ok Által nemaotUnk boldogiiAalval m igbi /.ott összos tnnteatUlotről (méíiAn) muadbatni — hirntott lissze. Monnyi kóesé/i tanítót tartalmai köbeién • megye, act nom tudom, dr, hogy megyénk különböző vidók.''itól iwntoj.itt » még egymást sohs<i látott tmitók o^viuAHt ismernék, wr.l kótaegeanuk álü oin, — |HHÍig: MindenalkotmAnyoa TAIaaztAaaak Icgs/ilArdább ■«lapja a bizalom. A toljoa bizalmat oedig nem ugyofluk ajánlata, hanem kUlöniis azollenrí érini-kozéa utAn származott ismerkedés szillheti. — Otl, hol eu hiánr/ik, nom lehot csodálko/.ni, ha a Tála.ut:la oly mouotot ölt magára, lio^y egye* rárosok népjab tautestilloteí aaját társaik közill egyot pu»eta a^tvnkknl ajánlanak a iá nagy éljent kiáltanak, mely a gyülekezőt részéről - tudja a kó/.öi.Kg miért vagy miért nem, yagy talán caupa 6aiai magyar azokilaai-ból-e? viszhangoztatik. Történt úgy mint történt, kifejezett bolonyugvAíuukkal "küi^ás alá noiu vohotjttk, do mégis hiányzott a/ a mi f<S.
Ismnrotaógri! lett volna azilkségUnk s ezt egy a rendé., vábv.ztást mogelózó ért»kezloten lehotott volna n legslkereaemien eszközülni. — Uja I do ki kozdoinéivyoxzo ezt ? N''iues tán senki, ki hivatva, * Utnügy érdokétól áthatva o nagy hordorojü választásra ennyi rtgyelom-inul lenne? —
Keaorü fAidnloin fatja át egéaz valómat föltett kezdéaekro alkalmas fololotoknok orág csak képzoléso is oly auuyira, hogy .azo^ kimondását kénytolen vagyok N.-Ka''nitsa községi népnovolőiru bízni!
Volt elegendő idő, caak .... A választásra nézve szerény egyéni nézetem összefoglalva nom egyéb, miut iuíikIoii ezután leendő fontos választást egy értekezlet előzzön meg, melyre a vála«ztAst megelőző uű-apou minden egyos törvt uvHilU jogAval élhet
tag a lapok utján v. szabadlevolozési kártyán értesítvo és meghiva logyon ; uiort csak így érhetjük ul azt, a mi egy választásúéi fő, mert csuk így luliot ii itározott s mindenkit teljesen kiolégítő tuogállnp i lásra jutni. — Az ily olő-értjkozluiuok fogún itbii hozása pedig n gyűlés helyéül kltőzött községi tanítók már u tanügy iránti ónlukbó) in collpgiáli» <wnt kötelességük-nek tartsák, mint tut . . . most is tartani jó lett volna, a ini a. tanügy oltár^r/i nom igen drága áldozat lotino.
Túl esvén <i minden kezdettel karöltve járó nehézségen, hisszük, hogy ezután óhajunk szerint loend. — Van még valami, nini »zent k itclisssé^ommó teszi o hangok bofojczésénél meg nom feledkezni Nagy-Kanizsa város dőrék, a tanügy inlnt mély rokonszenvvel viselteti polgárairól, kik az összegyülekezett közsági tanitókwi páratlan szíve* magyar — vetidég-szeretothou részcsílni szíveskedtek, nom csak tiszte» elszállásolás — hanem »ok helyütt teljes ellátás által U. — Hogy mágia voltak, kik tájékozatlanságuk,ismeretlenségük miatt u szive*'' magyal- Vi>ndégs/.jrdtetot nom élvozhotték, az az elszállásolás — v. nz''ozt magára vállaló — hiányos intézkedésének tulajdonítandó. — Dicsérettel koll mog>uiilékoziiein o helyen a Ko-runít> vendégfogadósáról (ki ndgy egyén számára ingyen szállást üjátila föl), annál U inkább, rnort ezt más vendégfogadós tán (?) 110111 is tett«. —
Altija inig o-Hzivos páratlan jótékonyan ható vendégszeretetükért Nagy-Kanizsa nemes ] lolkll, mindon szép-, hasznos, do különösen a 1 tanügyért lángoló polgárait a magyarok Istouo''
IIAKCZOLÓ ZSIGA.
TARCZA.
mm
Soneitek.
«V
VIII.
tfillárd «s éret, «Múl tlrcfcbé, lent 8 penéss n«m éri, mert moeaoktalan. A földnek nli I ml drágA kinr«e van 8 Ml híven űr«l, félti! .. Mit jelent t
A,« ember 1» porOMio»<''ff. kevert, >íijsínt A fold * ai íren moeaoktAUii | Ax érrx, a «.»ív ... A kiknek »nyj* van •la ír*I, érti in«K c-iupin • Ment,
>''.l épugAllU ¿de» éneket I--
Steretnl h8u, »alón anyánk tanít, U»apá»t viielnl, blr&l bátorít.
r»lnlh»l»dvA földi képtetet H hu ilrUpel borltjA h»uivalt,'' flröklie'' h»|(yU *i(vó lánjjaltl
IX.
lUrAgrA ingerelt a*on »larad: lUláll a »ír lelj nagyon al«Ui< — Pedig ctAlAtkoin*, nyugodt lehet*« j — ll b* még te tud»», keresd nyugalmad»!.
Kervidl A bit, rsraány nyug-slmat Ad, NyugAlioAt Int jövSnk, Ha hfln »»eret»», Nyugalmat ont a lét, ha nem feledn, H nymaimat ád • tissU Öntudat.
Teku.Ud A vénanott hideg t«Ut, Ta- ui kAstSaU fel vlráglval, n m fákat ah! g/tlmMei«» ágival.
''(V?,il*Ud,^ ré«UI — *lé«, n« többeket. II , i.lht^&i''« il-iak álmWal,
ttefflotM égi TigylTAl! —''
x.; -
áaa kitt l«e«a(7«d<lnk, J nehét t«h«r gyanánt, -erSnk, okuk tovább ... múltra tér tekintetünk.
II* §or(
R At^MP ■ .i«« .■ >L
sí®
roh-y- tér tekintetünk s talán VUgedáit UUI »«Ivünk a»on I T Hlonnyali 4tveaénk a • nagy hation V.léf, — hl«» emberek valánk csupán I
« kflsb* n»jy halár emelkedik t Mt-»iilkel>b; a tárcy homályoiul; ^lóg »llrflbb, inlyoib; a >*(v tiorul.
V
H meredt e»ou>llnkbe köny ereaikedlk. Kevée a peres, Imátid kell: Világi Kívánj, v»gy Adj nyugAlmAe éjtiakáll —
IIÁTORFI.
Levelezés.
pc»t, IH70 jin. Ii.t 2Ü. ét .
Oröuimol telt iníiglnp. ti''swel olvnsáiii Nagy- I Kani''.su képvisel ói Tnult övi deez. Il-én tartolt I
Lafltte Chamans lovag,
elbeszélés
Rusa Kálmántól.
I.
L I VI a.
Ülésének jegyzőkönyvi kivonatát; losznok tollát Nagy-Kanizsának polgári oskolái is I l)o koll is ám ilyen étónk, hahulófélben lóvö városnak, minó Kanizsa, és csak részrúhajlóság okozU, hogy annak időjén illetó holyou nom akarták bohltni azt, iniro tanít már azon körülmény is, hogy logyen bár 100— 120 az I. latin osztályba léj>ó ti ik száma, mégis csak ritkán érik ol a ncgyvoust a Vl.-ból kilépők, hogy tollát kétszer annyi, novozzük bár alreál vagy algymna-siuin-, vagy polgári iskolákra van szllkségo éa olvitázhallau joga a nép nagy tüinogénok, a polgári osztálynak. Do különben mi nr. a polgári iskola? nouio 0 körülbelül nz, mit ón most már 3 óvo több olókolő elvbarátom nyájas buz-ditilsával a minden nemesért küzdó .Zala-Somogyi Közlöny" több czikkébon „Roalgvmnn-•ium" név alatt aiáulottain. volt, és mítiok tanterve a virágzó F. lövöi íloalgymnasium'' izr. igazgatójával folytatott lovolovtósomiiiol ogylltt ugyanazon holyon közlendő, ki volt már 11 y 01111 a t v a, do inkább más czikkkol pótoltatott. Hjahl háborús, sötét idő járt akkor! —-Kornéljük, hogy ezen látszólagos jobbra fordulás tartós természetűnek fog bebizonyulni, és akkor az izr. hitközség most talán igenis inog fog felölni azon megkérésnek, hogy ongodjo át az általa fentartott és — dicsérő térő logyon mondva — országos liiril hitfolokezoti iskoláját községiekké leendő átulakitása uzéljáböl, mit most pár éve a kormány felszólítására nem voltak hajlandók tenni, moly 3 osztályúra akarta omolni és nyilvánossági joggal felruházni, do bizonyos kényelmetlen kikötések mellett. Es — ugy hiszem — akkor jól totték, azon bizonyos paraszt ember módjára, ki egy kicsiny, do saját tormolésU jó vörös borral töltött csutorával oldalán, megelégedetten járván maga utján, sógorával Uilálkozott, ki annyira megkedvelt" annak Wát, hogy jóhiszomben nzon ajánlattal kínálta volt meg, engedje át neki kevés, de jó borát, kárpótlásul azt engedvén neki, hogy •) a gy o b b csutorába öntheti.
| Hogv mogtetto-o, azon jogosan kétkwlhetünk. j Do én meg úgy gondolom, hogy ezen, jelenleg [ még hitfolokezoti iskola mellett is igen jól . kellene még egy polgári iskol»; azt pétiig, hogy I hogyan fér a gazdasági tanfolyammal mind-1 Ö8SZ0, a kivitelben, nom papíroson, az indítványozó vagy a tapasztalat fogja kimutatni.
Ily polgári iskola romiam befolyású 11 nép cmoléséro; tanulói tnog lea/nek incntvo azon tudákos ''"¡szegségtől, moly főleg az algymná-sistákat jellemzi nagyobbrészt, kik latinságuk ; daczára még Marczi bácsi tinaját som bírják | behajtani, azaz a gyakorlati élet íótudoinánjai-ból: h szépírás, rajz, gyakorlati sz^m* <?a köny v-vitoltan-, n termószot- és vegytan-, az áruísmo-és franczia vagy angol nyolvből kovoset vagy épen sommit nom tanultak. Do még sajá. auya-| nyelvökot som birják olv mérvbon, hogy benno ! szaporán és minden felajánlkozó alkalommal í fogalmazni Jbirnának. E tekintetben a franczia '' nemzet talán egyedüli nemében : lehetetlen jobban szeretni, imádni, do egyúttal ala|K)sab-ban tanítani anyanyolvét, mint a franc/iák teszik, mindent áldoznak fel érto.
Do nom is hinné nz ember : ütik, kik, iskoláinkhoz vjszonyozva, a III. vagy IV, latinba járónk, oly ólvasottsággal bírnak holt és élő íróik rcmokmílvoibcn, és oly biztonság- és jártassággal közelik nnyanyclvökot (és a mellett •ogtöbbnyiro még egy másikat is) és citálhatják nyelvtana legritkább kivételeit és ki hol alkalmazta stb. stb. hogy mi külföldiek csak ugy bámulva néztük. Igpz, hogy ninellott saját hazájuk földrajzát és történetét nz általános földrajz és világtörténelem kárára különös előszeretettel ápol ják ugyan, do van oszmo és némi jogosultság ezen rendszerbon. — Nem morném mondani, hogy egészon utánozzuk a francziá-kat, do eddig elfojtva élt édes hazánk nyelvének egy kissé több gonddal tartozunk.
Azonkívül koll, hogy a jiolgárí iskola az omlitott tárgyakkal még két inÖ«?olt előnyei-vet is tunltson, és így Magyarországnak mAvclt
középosztálya, az állam legerősebb támasza lesz, és múlliatlanul a rózsaszint sugárzó virradóra dorllll szél) nap fog sütni édes hazánkra, csak akarnunk kel|. — Adja az ég!
GHONUAUM MIKSA.
Heti szemle.
Február t én. 1870.
(I)tii) Nóvák Eeroncz győri székosegyhá* kanonok pá|.<''»czi préjwst s püs|Kiki helynök jan. 2H án meghalt, — A régi ozlUt Ü p.ingő kraj-czárosok f. évi marczius végűig forgalomban murádnak. Ur. Míkó Imro — hirtznrínt be-atltu lcmondiiHát a mínistori Urtzaról. — A kis Napóleon házasodni kwzül, Gizella osztrák fö-horczcgnővcl, már ivz eljegyzés napját is tudatja némely franczia lap. — Ósalókózbon a skarlát dühöng. — Garibaldi rogényd ógyszerro négy nyelven jelenik meg, olaszul, angolul, spanyolul és magyarul. —A pesti butor-kézmüvea részvénytársulai csődöt mondott. — Deák Fo-renoz és Ollivíor arczképet cseréltek,— A Dal-mátiai fölkelésben oki. 7-től nov. 30 ig 12 tiszt és 72 altiszt s közkatona csott cl, 244 közkatona s 14 tiszt, megsebesült; 4H kö/,vitéz és 1 tiszt nyom néíkn\ elveszott. Az összes csapat nov. végén 374''iiszt és 14130 katonábóUllott.— Az olasz.t. rmány a velenczei szabad kikötőt mog akarja szüntotni. — A Kisfaiudytársaság vagyona.35200 irtot tesz.— A budai várpalotát megnagyobbitják.*1— A oosti Deákkör rokkant honvédok tnonházá ra 2(KX) ftot ajánlott — Gr. i''iszterházy Géza Pozsonyban legszebb férfi korában elhalt. — Lijwt toscanai nagyl\erozeg 73 éves korában múlt szombaton u>ogualt,me!y miatt utlvarí bál 0 farsangon a magyar királyi családnál nom tartalik. — Gr''Cziráky János és nojo Gr. Dezosso Louizo a r ipokbau tartották ezüst monyokzőjökot. — B. Wouckhoim volt
SS"

Mintegy lizentu^gy évvel a nagy franczia káboru előtt, Magyarország egyik legterjedol-inesebb megyéjének legntlptolenebb zugában, a^cy Almlger Williám nevtl égvén tolej>odett le, megvásárolván több ttilnji|ono.«tiW pár-e/, r
holdra terjedő birtokot, s az azon terület közepén cmolkodö halouiraépitlotett magának kényelmes lakhelyet.
Mértföldokro terjetlő térség választá el Mudger Williámot legközelebbi szomszédaiktól. Kjszakról szabálytalan -hugylánezolat vonult s terült ei kUltiniiotnü fák louibkorouáíval aoszo-ruzoltan, még a dél-nyugoti- és keleti oldal sík rónát képezett ogész a láthatárig, nom mutatkozott a sík téron egy elhagyatott Iwikor vagy kutilgas a figyelő tekintet mogpilienéséro, csak a távol falvnk tornyainak-érez totói csillogtak olykor a moszszo láthatár kéklő homályába.
Kz elzárt, vagyis jobban elszigotolt magányban, — hova még közloketlési ut sem vezetett — vonult meg a rojtélyes ombor magával hozott idegen ajkú csolédeívol s mintegy, kartausi mivel som foglalkozva csak hátra lövő napjainak élt, minek oredményo aztán az lón, hogy a terjedelmes bírtok nagyobb részét felverte a bogáncskóró, maszlag és a vadüröm, az erdő reng»togeibo pedig annyira elszaporodtak a ragadozó állatok, hogy a kastély uj illtet ményes kertjeibe is bemertek látogatni.
Do ox mind jól volt így, Williám, a tulajdonos legkevesebbet som törődött vole, ő miatta teremhetett a elhagyatott téron a természetnek bár minó vadvirága, a rókák, a farkasok és a raodvék ordíthattak a kastély körül, ő benn, a szobájából oly közónynyol nézto és hullgatta, mintha lakházán kivill nörténtok figyelmére érdemesek som volnának.
Wíl ur, a mint őt cselédei novozték, 34-3« éves lehetett körül belől; magas, sovány tor-motévol nom legjobb arányban volt ugy a kissé nagy fej, mely a ho»szu, vékony nyakra nehe-zcdett, de azért mé^ nem lohoto a ruták közt sorozni; szabályos hajlott orr, nagy Mkote szőrnek, magas homlok; tömött fokoto haj- bajusz-és spanyol szakái az érdekeltség szinozetét kölcsönzék neki, ínég hangja lágysága első pillanatra képes volt bizalmat gerjeszteni; mikor mosdulatlanul, óra siáin elült szobájának ablaka előtt, éc nézto a felleg-rétegeket mint tömörültök és ossladoztak különfélo alakokká, jelont mog arczán lelkének sötét kinyomata, az a torzító vonás, molynok látásától megrétnUlni szokott az otífber. ^
'' Házi körében nom volt senki, kiben bizodalmat helyezni látszott volua, tartózkodott cselédei előtt, Madgor Williám igen olóvigyázó tudott loiiiii, a titkot nálánál jobban raogőrízni tán senki sém tudta, tartván azon közmondással .Ha vuiinak titkaid, éa azt akanxi hogy tuogno tudják, 110 közöld svnkivol."
Mngdolena a vén házfulUgyolónó volt eg^''edül az, kivel hosszasabban elbeszélgetett ha az ext óráiban megunta magit; ezen szorosabb ósszeköttotés azonban igcu könnyen .megfogható volt nz olőtt,,ki a házi ügyek részleteseid) körUlményeiho tekintett, uiort akkor tudnia kellett azt is, hogy Magda asszony nom csak házfulUgyolónó, hanem Wíl ur kii leány gyermekének áldója és gondvis >lőjo is volt egy szi''ini''N I eii.
Ki volt, ée hol van édes anyja a kis Líviának ? él-e.még, a vagy meghalt? azt Madger élnem árulta, do még alkalmat sem ndntt arra, hogy azt valaki kérdhesse tőle. Oly átláthatlan homály födte oz ember elő életét, hogy azon átlátni nem lehetett, bár akadt elég, ki annak kifürkeszésére hajlandóságot mutatott. A ki leghosszasabban vele volt, az is csak annyit tudót, mint a legutóbbi, Wíl ur, leányával egy harmadik, olyan családhoz tartozó félő egyén sohasem volt együtt, ezt tudta mindenki, obbon egyet értottek környezői.
Kis Lívia nem lehetett több három évesnél, és nom volt valami szép győrinek, mikor o helyro lotolepodtok ; kis hosszúkás ártván soha sem jolont meg élotpir, sápadt, halovány volt mindég, mitha a vér számúzvo lett volna ereiből, orra sem volt valami szabályos fojlódho-tesre mutató, csak éjsötét szomeibon tűnt fel valami vonz erő mi kodvossó tette mindenki előtt.
Williám sretno fényeként őrizto gyermekét, megszorzott neki mindent, n mit szomo szája megkívánt, ^ cselédség nagyobb része majd mindig uton volt, hogy a szo&zélyc* gyormok vágyai toljtnülvo logyonok mert a fogyatkozás szülte lehangoltság, lett volna az apai szeretőinek. Megszokta már mindenki a kastélyban, u kis Líviának kedvét keresni, és annak akarata mellett háttérbe szorítani Williám ur rondoloteit; az érotlon loány parancsa volt az a sarkpont, mi körül mindon kinek forogni kellett, lott légyon bár az a parancs a lehetetlenséggel azonos, a teljesítés szinozetét míndeuesotro kellett neki adni.
Mért alkalmazta az élos oszü Madgor leányánál ozt a kárhozatoi nevelési rendszert? mért törekedett a gyermek köblében lappangó szonvedélyokot a legnagyobb mértekben kifejteni? azt setn érteni som gyanitAní nem leho-tott; a túlságos apai szerotottel karöltvo járó könyoltuUség lehetett csupán az a tárgy, melyben a fejtogotő gondolat mosakodhatott, do oz nilány feltevése a képzolotnok, mert a mindon körülménybon olóvigyázó és ügyes férfiú könnyelinUséggol épen nom'' volt vádolható. Más ynlamínek kollott itt lonni, int oz ombor szándokát vezotto . . . .
Multak hotok, holnapok és évek, Williám összeesett, haja mogószült; az érdoktolon gyermek Líviából pedig gyönyörUon kifojlott loány lott. Kgyiknok életnapja haldokló fénynyol nyugodni készült, u másiké most kelt lel teljes ragyogással.
Minél iobbnn fsjlődött Lívia, Williám nn-uál zavartabb, nyugtalanabb lott, ha napjában kollott is ogyszor kétszer vole találkoznia, rövid negyedóráig tarthatott legfeljebb, tlzto hajtotta onnét valami rosz, valami gonosz szolletn, nom tudott közolébo maradni. A korán Örogült férfiú legjobban érezto magát.haszobájába térho-tott, és olt ueki adhatta magát rég táplált rojtélyes gondolatainak.
Min. lenki előtt feltilnt Wíl ur magaviselete, csak a féktelen */envcdélvck után r ihanó

I Lívia ttom vett észre semmit. Korlátlanul uralkodni mindenféle, meddig látása terjed;. gyötörni ta kínozni azt, ki törtéuotesen közolébo jut; árkon bokron, keresztül kasul Űzni a legszilajabb lovat, s Ionom esni róla ; megkorbácsolni a nyomorult lovász fiút, ha ez velo érni nom tuti, és több ily szeszélyek foglalák el a büszke gyermeket, nz elnéző. Apának gyötrődő helyzete, legkevésbé seiu érdekelte.
Az istonféló Mngda elszörnyedve látta ne-votulékéuek rakonczátlan magaviseletét, do már nem tohbtott ollono, — nyakára nőtt nz, mint a magas fára folkuszott babér. Ha szólt : durva szavukat nyert csorábo; ha befolyásért az apához folyamodott : válaszra sem lón méltatva; igy aztán lasankéiit lemondott reményeiről, s tanácsosabbnak tartotta bedugni föleit s behunyni szemeit, hogy uo hallhasson, azokból mikot a garázda leány körülötto elkövet. Kköíben megingott Kuropa tqrülotén * béke: a nagv Nnpoloon vívott olkosorödett csatát, hatalmas cíloneivei. "1 <•''..'':
A megzavart földterületen szét szórt hadcsapatok, lófogy veres csapatok, wsako» vitézek, fényos lovagok, — fojülc folott «gy-egy uiog-roncsoltzilszió,öldöklőágyuk,húzód t.''^errr-arra, a mint azokat mozgatni a hadi-tudom m szükségessé tovo. Fegyter zörgt^sro, ágyuk m -rajára, lovakdübörgé«éroébrc<Uazomber.Miiiileiitolélár-ma zűrzavar,verte fel u békés nyugodalmat. A ki olóvigyázó volt, síotott vagyonát olrojtoui; a ki tohette ott hagYta házit, földjeit, és «lment messze, messze, tul a tengeren,hová nem hallatszott ol a moraj, a pusztító ágyuk tompa ,dörrenéso.
Magyarországnak is jutott 0 nagy hadgyakorlatból ogy kisszorap, itt mogjelentok a frank katonák, ké«óbb több itt is maradt, meghajolva a magyar-Ioánvok szépségei előtt, megigézve azoktól a 1)Ubájos ragyogó szomoktól.
Egy kora nyári napon, Madger kastélya közelében, mintegy háromozer ombort stámitö franczia csapat telepedett le, és mintha onnét «1 som akarnának monni egész kényelemmel sáto-roKat vertek maguknak ax olhagyatott ugaron. — Williám a kényolmes lotelopodésből annyi tapasztalást szerzett, hogy azok ő irányában ollonségca szándékkal notn lehetnek, azért mog-szokott nyugalommal nézto a forgolódó frank katonákat szobája ablakából, és pár nap alatt már szórakozást is talált az egészben. Szerette volna a tisztokot közolobbról látni, do azok az ! illó távolatot egyformán megtartván, a kastélyhoz nom közolodtek. I Lívia tánczolt, ugrált Örömében mikor azt a sok ernbort ogytömegben meglátta. Mit kereshet apja lak ához közel az a sok ember,arról foga-i lommal seui bírt. jCsuk nézte, csak bámulta a fényós . süvegft hnagokat mint száguldoztak : könnyű-paripáikon, ugy szoretott volna . velük 1 versonyro kelni, do nem, mert a nagyvilág zajától távol novolt loány félt tőlük, ahoz még mosl nom volt bátorsága. • (Fo"lyi. ks».)
bolttgyfoinislornok u főisuánok jan. "31-én egy diszalbumot kézbesítettek a elbúcsúztak túli!. — Aradon szabad kómívespáholy alakult.
Hirek.
— M o g h l v ti h. A zalamegyei tankerületi iskolatanács folyó évi február 7-én délután 4 órakor, Zala-Egerszegen, a vármegyeház tanácskozási teremében tartandó Uléséro az iskolatanács t. cz. tagjait — e lapok utján is — tisztelettel meghivom. Kelt N.-Kanizsán, febr. 1.1870, BÓJA GERGELY, mint az iskolatanács elnöke.
— A rokkaut honvédek menháza ja-yfa — hirszorint — Nagy-Kauirsáu a nagyböjti időszakban hangvorsony rendeztetik. Óhajtjuk, hogy o hir valósuljon, a megvagyunk győződve, hogy oz országos ügy o város- éa vidékéről a czéluomességéfioz méltó elismerésben e* utón is réazosülond.
— A nagykanizsai takarékpénztár fobr. K-án tartja közgyűlését.
— A népszámlálási bizottság folyton mfl-ködik Nagy - Kanizsán; a hiányosan töltött ivekkel sok vesződség van. Ezen adatok szerint Nagy-Kanizsán körülbelül 12 ezer lélek él.
X Kis-Kanizsán a városi tisztújítás jan. 30-áu inon^végbo a következő erodménynyol: bírónak llogodüs László, tanácsosoknak : l''lan-der, Liszai József, Martiuecz József és liolf Kunica György, jogyzőnok podig Hóbor Qyörgy választatott meg.
— L«ngyoítótiból kövotkoző Borokat vot-tünk : A holyboli ízr. hitközségi elöljáróság crélyosségo tolytán f. hó l)-én az ízr. iskola föl-segélyozésére a vendéglő nagytermében jótékony czélu bál fog tartatni. — A t. elöljáróság gr. Zichy N. János ur fl méltóságának szinte moghivójegyet küldött s a nemes gróf 20 frtot adományozott a községnek a fonobbi czélra. Azon kivül még Nságos Vodianer Arnold ur 20 írttal — Skalitzer pesti — a Weisz & Orosz azinto pesti nagykeroskedők 5—5 írttal járultak a nemes czélhoz. — Midőn a nagyrabocsült adakozóknak legforróbb köszönetünket fojozzük ki, ogyszersmind szívből ohajtiuk, vajha n f don ískolánnk ily pártolói volnának I
Ií. Oy.
min-
- /
— A keszthelyi Balaton-fürdő részvény-táreulatnnk alapszabályait a kereskedelmi mintatér megerősítette''.
— A keszthelyi ogyházkerülot jan. 27-én SzeiitgyörgvvArott az autonómia ügyboni papi képviselő választása órdomébeii gyűlés tartatván, legtöbb szavazatot Ferbor Ferón cz oa-peres-pléGáuds ur nyert.
— A b u d a-a o p r o n i vasútvonalon február 1-től kezdvo 5 nnpraérvényosoda-a visz-sza-menoti jegyok szolgáltatnak ki.
— Sopron. A kath. autonomia ügyéboni gyűlés jan. 27-én tartatott a kath. nagy-gym-nasíutu rajzterniébon, melyon közép számítással 400-an vettek részt. A gyűlést Kacli apát és plébános ur nyitá meg, ki is 10 bizottinányi tag választását inditványozá. Választattak: Dr. Steril bon. rendi tnnár, Haoh apát ur, Albort, Zottol, Tibold, Oronmnn, tisz. Boda, l''ichler, Friedel és Ooislor urak. A gyüléibon általános lolkosUltség uralgott. — Egy 40 tuglxíl álló arab társaság érkezett hozzánk 3 testgyakorlati előadást adandó; azonban csak kettő tartatott meg, ez ia kovés számú közönség jelonlétébon, a harmadik részvétlenség miatt elmaradt.
— l''acsa község elöljárósága és birtokosa — mint onnan tudósíttatunk — kérvényt nyújtottak a megyei tanfelügyelő úrhoz, melyben a közös iskola fölállítását kérik; az ottani izr. közönség, moly külön iskolát 62 tanköteles gyermekükkel tart fonn ezt szintén óhajtja, minők bizonyságául a kérvényt o község iskola gondnoka sorsosai uovében aláirta — az ored-ményt mindkét fél óhajtva várja. *)
— A zalaegerszegi dalárda jan. 22-én igen kollotncs és szépen sikerült daloetélyt tartott a bárány fogadóban, melyen számos éa díszes társaság vett részt, mi olég bizonyságul szolgál arra nézve, „hogy Égerszög lakosságának értol-miségo közt mennyire otthonos a művészet iránti élő szeretet éa fogékonyság. A sorrond szerint olőndott dal mind szépen adatott elő közölök főleg kivált az ".Étlap- éa „Vadász bordal" ismételtetett. A dalárda kitűnt szabatos és szépen árnyékolt olőadása által. Előadás után táncz következett, moly roggolig tartott, r. I.
— A nagykanizsai „Polgár-egylet* mint mindon óvbon, itgy az idén is febr. 2-án dísz-
•) Mi ugy lictitxxOk ki a népiskolai törvények-liítl, hogy .1 k(f2tW ixkolát uom a t«ufol(lgycr>*ég állítja fai, liniiom magn a kttxxég, a tttbbxég nyilxtkoxat.l aiorint Jf> lexx ^xt a xxcntcxitclt térvényt tanulmányom!. / Bxork.
j "ebéddel ülte meg alakulási évforduló napját. | Mint halljuk, I)oák Foronoz, Kossuth Lajos, Horváth ilöldízsár és (Jsongery Antalnak üdv-sorokat táviratoztak.
; — Dobrovita Dömötör saját," valamint: Döme, Ilonka, Péter, Sándor és Anna kis- i korú gyorrnokei novébon teljesíti azoi) legszo- J nierubb ; kötelosséget, midőn bírt ád arról, '' hogy szeretett jó nejo született l''opovits Mária f. hó -í-én röggeli 7 óra tájban élőiének ¡L''-jk évében tüdővész kövotkoztébon az úrban olhunyt. A boldogultnak hűlt tetomoi f. hó 0-án fognak délutáni 3 órakor örök nyu-galoinra tétetni, az engesztelő szent iiiíao podig a helybeli Szent Miklóp görög kápolnában f. év martina hő 12-én fog megtartatni. Béke hamvaira! i
— Halálozás. Klinger Béla, nomkü- j lón ben I''losszer Forenez, Józsof, János, Ignác/, j é* István szomorodott szívvel jelentik.szeretett ( nejének, illetőleg nővérüknek, Klinger Béláné, szül. l''losszor Rozália nőnek, folyó lH70-ik évi fe))iuár 2-án, roggoli 0 órakor, hosszas boto-geskedés után történt, gyászos kimúltál. A boldogultnak liült tetemei folyó hó 3-án délután 3 órakor tétottek örök nyugalomra, -r- Béko hamvaira I ^
Hasznos tudnivaló.
— A mezőgazda biztosítása mogcsala* tás ellen hizotl sortésoinok eladásánál. A íöld-míves hízott sertéseinek eladásánál még gyakran megcaalatik, minthogy leginkább a leölt jószágból nyerendő zsitadék, szalonna éa hús monnyiségo iránt nom tudja kellően magát tájékozni, éa a hentessel szembon, kinok o tekintetben nagy gyakorlottsága van, hátrányban marad. Ezen bajnak olojét venni a legbiztosabb szór az, hogy a nizott jószág mázsán adassék ol, minthogy igy az ügylet maga is sokkal egyszo-rübb és a föídmives a vevő csalásu ellen biztosítva van. Az élő éa leölt jószágnak súlya közötti különbség sokkal csokélyobb a sertésnél, mint más hizó állatainknál. Dr. lthodo többször helyesnek bebizonyult állítása szerint jól kihi-zott állatoknál 100 font élő súlyra számítandó:
3 font vér,
21/, , üres bél és gyomor,
3 , szív, tüdő, máj, nyelv, 11 ''/a » ''''áj é» bélzsir, 70 „ hús, szalonna és csont, tollát ~Üö iont használható részek s igy csak 1 font
veszteség az öléa által. Ab ölénreszte ég emelkedik » pedig 5''/, fontig, nem egészen kíhízott fiatul korában levágott ¿Hatoknál. Ha olihez 3 font vért, bél, gyomor, tüdő, máj, tehát oly részeket, melyek a kolbász készítésnél használhatók i)Vj fonttal hozzászámítunk, az ö)ü*vim/.-Kwég még igy is csak körül Mól 11. fönt lesz. .
— A 1 o g u j a b b kimutatások szerint az Egyesült Államikban 22\»,<K>0 cséplőgép húsz náltatott. \
— E pcr tő kó kot, kivált olyanokat, molyoktiek liu^u gyümölcsei Vannak, még * tél beállta előtt bo kell könnyedén száraz gaíy-lyal takarni, minthogy ozoknok a télhideg igen ártalmas és termékenységüket csökkenti.
— It ó p a 1 o v é 1 berakása sóval éa krétával. Erre 1 leiden''következő módot ajánl. Egy máztm répalovél e„»y gödörben lapján szélylyol turjeezietiK, moly lolé 1 font kréta r. savak meg-kötén'':-.-, .4 ugy fél font só szitáltatik. Ezután í»iuét egy mi«ttrép »lovóltorj^ztüjikrá, ugyon-annyl krétát éa sot isméi részitőlva s igy tovább. Minden réteg egy ember által lotapoata-tik és miután u gödör 31/* lábra mogtolt és ismételten jól lotapostatott a gödör Uros részébo a levél fölé Oild töltetik.
Nyílt póata.
— 8*. II. I.apiiuk roui|«<en ^xp»-illáivá van, kírjllk a p''t»tAnl utAnuíiéat. Kgyál»k<nt a kivAot «táiiiokat ujnlaf; mr/k'',M<>ttilk.
— Z»ln-K|{or«»Wr<). A 10-lk »xAinvl in«Kk''ll<t:«l-tUk s ml kórjuk a lil ik iiámot.
— .A tauitó mint Itarangusó4 nagyon elo.oai* ti Ult cxikk 0« kurxxorU. IIoxiil fogjuk. íróját UdvoxíljU!; t felhirjuk minél gyakorlhh''lráír*".
— K«c*koni6tro. KSixhnettel vettük. ,
— Rí. K. ZnU Kgor»irK''. A dicídre''. mbli M AtJcm-n.''I. Axt llxentatl inin<lcnik.
— V. L. Hoproii. K«<lélyoi Imolónok lót novn. tdak, hanem aatán li konárba hullottak ilarahjal. Míg* gyógyultan OrUllink I
OXr^rlXt; tér.
Hely szűke miatt egy jó katban levő zongora ós flshar-monika jutányos aron eladatik Bő vebben értesülhetni Wajdits József tudakozó iiltózetóben-
tr Z L B T I-H I H KT Ö
Nigy-Kaalzta, 187ÓTf«braár 4 -ón.
/
OxletvUionyaink külalakja nam javult. Kgy oldalról •em kfrd«x?»kf>ilí»ok, aem megrenilelcaek nincaenek. A külföld kerexkedflml ttxlete kOlnnOien gabona-fótókrr níxva ttljexen pang i nem Igau van kilátás a javu-láara. Aa időjárásba holyoxxtlk egyodtlli remánydnket aalytCI a apeculáuxok indkűd^ael jelenleg nagymórv-ben függnek. A trli id6járá* ellen moat ninc* panaxx.
A hetivásárokra törtínník beiiállltA«ok, hol ax Arak kOvetkeiölcg inutatkoxnak.
™ s.
Piaczi heti-vásári kelet-árok.
Nagy-Ranltián, febr. 4-ón.
AUóauitriai mórSnklnt.
Termények ¡Buta M—Bft fontos 3 írt, 7ft — kr. 84-M fnt 4 ír. — kr. 87—88 fte. 4 írt 25 — kr. Ke a a 78 fnl 2 fr. 40 kr. 70-BO fnt. 2 A. 60 kr — árpa .erfoaönek, 70-71 fnt. 2 fr.20-4Űkr. 71-72
fut» 2 frt. 80 kr. árpa kUtlnxi^«». 0.''»~fiG fu. 2 fr 20 kr. 67 -68 fim 2 frt 00 kr. KukorlcaaS frt 10 kr., - frt — kr. K u k o r i o x a ol*»x ''u«in>iHai>tin) 8 frt 2.0 kr. Zab 44-46 fin. 1 frt. tt) kr. 40—17 fns. 1 frt 00 kr. I1 n h a ii k a 60 — 6m fin. ''J frl. 20 kr. 60-tó fta 2 frt. 40 kr. Paxauly foliir 4 frt - kr. P a a x u t y, tarka 3 frt. — kr. Hxána luáxx. — frt. kr. ixalma ■ • frt kr.
Érték- és váltófolyam: febr. 5.
6f/0 inetaliquea 00.30 j 6% nemz. kölcsön 00.—; MOO-ki álladaliní kölcsön 70.10; bankrészvények 7.33 ; hitelintézeti részvények 254. 80; London 123.76; ozüst ágio 121.15; arany -darabja ö.tíO1/,, kr.
Iii.lul
Vosutl naponkint! menetrend :
N.-KanixiAról »arci fflw reggel 4 óra . . dólután 2 óra s lluda , reggel ti óra
. c . d. u l óra
. . eitve 10 óra regg. 4 óra délben .2 óra
regg. 6 óra
ójj.d 11 óra délután 2 óra
reggel 4 óra a . «IMben 12 óra
lluda fel''ii rcggol 4 óra
. . déli). I óra
» . e»tve 8 óra
délben 12 óra cxle tO óra
reggel 4 óra . . eM« 10 órA 3oprmib.il délben 12 óta
Krk. X.-KaiilKiára
Triext . Iléci l
m .
Hopronig Harca ,
Trie<t Mica
65 porex.
25 pere*.
— *>
22 porc«. 57 .
V> , 14 .
perex.
Heti n«.ptar,
Febr. 0-tól 12-JJ 1870.
1 fó- éx heti* Kntliolíkux nap-, i''rotextáua
irap tár i naptár ulj
ti) A Jü iiiag^''il «5 xxkféle tolajról. Máté ni '' H
ti •7 8 D 10 11 12 Vasárnap llélfií K«.ld Pxord. CatttOrtnk Péntek Sx-iTnU.it 8 5 l''or. xx. B 5 IJorolty ltom apát .cUikárd VlátbAi J. Snlnmon Apoil. xx, ''Apollónia Skulanl. xx. SkAla-lika Duxi., Fufr. Árpád KuiáliA »t. Kuiália xx. a ** 1 t*
Fclclós szerkesztő : Waj(llÍ3 József. Segódszcrkesztő : Bátorn Lajos.
H I 11 I) E T É S E K :
Altalanos
ajándékok
urafc és hölgyek számára.
Ezen uj érczből (u. n. uj aranyból) készült ékszer nélkü-lüzhctővé teszi a valódi ékszert, mivel ez "uj gyártmány mind szin, mind alak tekintetében vetélkedik a valódival, és az a jó benne, hogy az egész tárgy negyedrésznyibe sem került s azért annál gyakrabban megszerezheti mindenki a legújabbat és legdivatosabbak mert a valódi csikkeknél a névleges érték csak 10-ed része az árnak. — Ebből az a tanúság, hogy valódi ékszer csak helylyel-közzel, mig ez uj gyártmány roppant tömegben készíttetik, azért aaját erdekében van mindenkinek, hogy más értékes dolgokba ne pedig aranyékszerekbe fektesse pénzét.
^ Egy pár függő 60 60 80 kr. 1 ít.
. . függő ezüstbe foglal v « l^í». 2 frt.
^^^ Ax ej örök naptár
medajllon - «lakban , lü^^F óra-filyelékül szolgálhat Eaen uaptár ngr ran készítve: hogy napot, keltet, hónapot ponto-»an jele? é* örök időre használható 5 kr. fiuorn 25 valódi aranyozott 45 kr.
g^^L Lejfia. készített
gyémánt ékszer.
Még a srakember is megcsalódik ált*!«. -- Ex ék valódi ezüstbe van foglalva, arany-aljjal ellátva. Ax r.tánzottgyémántok «legfinomabb bau köszArflh -hegy kristályból vannak kesitve. a melyek élénk tüzén soha sem vesztik el; más drága k."vz i» ¡«mcrhetli-nül vxnriak utánozva.
•a- MclllSk 4, 5, 6 ít.
Egy pár fülfílk.gö 4 5 6 ft. . . kézelő-gomb 2 50, 3 50. » ft.SO kr.
Egy mclltfi urak számár« 1 80, 2 80.3 4 ft
■^Drágaköves gyürfik aranyból
J.20, 1 50,2-3 frt.
Keresztek és szivek ny«kk«l, 2, 3,
4 frt.:
H^ Gyászékszer. ^^ftB'' ^^^^ Fekete legszebb kiállítás, igen tartós, üveg, Uv« és bivxl-sxaruból.
mé* Egy melltfi 20 30 50 80 kr. 1 ft . pár fülönfüggő 25, 35,50
80 kr, 1 ft.
•a- Karperecxek 30 60 80 kr. 1 ft. •a- Nyak-ék dbja 30 50 80 kr, 1 rt. •a- Oraláncz rövid 15 30 60 kr. Ing-gomb drbja 4 kr. Egy pár kéxelő-gosnb 16, 20, ¡30. kr.
| aa- Egy tfixő-f黫 20 40 60 80 kr. ^ Örökké illatozó ék-
f.X»*ri''W Ind növényből, mely tor-uivS/.< -r illatát "mindig megtartja jé* legnjabb divat szerint van faragva. E.- ékszer fclülmulhatta-i diszes és illata miatt szerfelett kedvelt Ha hölgy ily ékszerrel a terembe lép, a lerem néhány [terez múlva betellik ilUttal.
Eyv melltfi 80,1.1.20. 1.50. ■a^ 1 pár fülbevaló 80. 1.1.2 ). 1.50
1 karp-reez 40 «¡0 HO 1. 1.50. •a- Ny ak ék 60 SO 1.1.60. 2^0. M*. Örs lánca 1.4".
TR1NKOMK TEREK. Olvasó készlet mint óra-fitvelék ;4Nbja20 30 kr. .
pÁ Legojabb ékszerek
BH^^E^divatus alak uj aranyból, mindig megtartják az aranysaim s azért a legcsalékonyabban hasoulitnak a valódihoz, esnailí-"•««• vagy tttánzott kr.vekkel, a «■int az alak kívánja. W Vlell-ékek finom 1 db 40, 60, 80 kr. 1 frt. . legfin. 1.50, 1^50, 2, 2 frt 50 kr. Fül be-függők finom.párja50, 80 kr. 1 frt. legfinomabb t frt 50, 2. 2.50.
■ft. Egész készleiek, mell-ékek és fflhúggök 80 kr. 1.20, L60. legflno-mal.ban készítve 2frt, 2.50, 3 frt, 4 frt, 6 forint.
■ft. Karpcrecxek finom drbja 60.
«Okr. lfrt. • . legfinomabb 1.30, 2,; 3,3.50.
M^ Nyak-ékek, dbja 6n. ÍH). 1.20 1.60kr.
'' Bft~ Medaillonok. flnom íO kr, 40,
60 kr.
. finomabbak ÜO kr.. 1 ^ frt. 1.S0. ■ft. Tfízc-fésftk qj arauvnval 80 kr; 1 1 ft 50,2,3 ft. ■ft. Gy firfik különféle utánzott kövekkel drbja 30, 40, 60, 60, 70, vO kr. 1 frt.
■ft. Legszebb'' férfi - óra-lánczok
J rövid) 50, 80, kr, 1 frt, 1 frt 5o. i Legszebb nvakláncxok KO kr, finom velenczri forma 1 ft, 1 ft 60. Un mclltfik 2o. «y, 50, 6«) kr. Mell-gombok 10. 15, 2p, 30 kr. KézelS-gombok párja 20,30,40,60
«0 kr. Gallérgombok 6. 10 kr.
Egész készlet mell- és kézelő gombokból, legszebb kivitel 50, 80 kr. 1 frt, 1.50.
Eg7 köteg óra-fityelék. nagyon csinosan öeaxeállitva 60, 8<> kr. 1 frt. ■
Valódi arany-gyürük kövekkel JSO.2frt.2JO.
^ J3 latos ezüst lánezok tűzben arany ózva, rövid &50,4 frt.
i3 latos hosaxu nyaklánca 6 és < forint.
13 latos ezüst medaillonok K/ben aranyozva és edxve 2.50 és 5 frt.
A lejjdi vatosabb aezél-ék
sok tir.oman csiszolt ezüstét: acxélszövegekb''l összeál-l.tya. V-
Egy mell ék 40 60 80 kr. 1 ft Egy melltfi cxüstbe foglalva 1
^ 5o, 2,5 frt.
\ Üzlet:
TRfiUGOTT FE1TEL
'' - Bécs, K&rntncrring 2s:ro 2. (ísi-ir.»-a Drasche-házzal átellenben.
Pénzszekrények és vOTtigépefc meglepő olcsó áron,
----------------------------pöraittár
M agyar- és Ii r <1 é Í v ország részére . , ■ tűzmentes te betörte »olloni biztos
FÉMSZEKRÉNYEKNEK
PÖFFEL OTTO KAROLY oy*rábó(
további ,
V A 11 lt Ó
BÉCSBEM,
G E P E K
(962-7,4)-
a legjobb amerikai gyártmányok szerint alólirottnál létezik.
INTA.C3-Y IMRE, Pattén,
. OraxAgút, KAroly-laktanya.
Vldéki>menrendelések pontosan teljesíttetnek.
Eladás részlet-fizetés mellett Oktatás ingyen. Vldékhmegrendelések pontosan teljesíttetnek.
Hilliftste ÍMafflSpelIe íttr mM\ und
IX« llnupfiil''derlage fflr t''iiKnrit und SlehenliürKrn der
feuerfesten und einbruchsichern
Kassen
aus der Fabrik den/ OTTO CARL PÖFFEL In WIEN,
feiner
N Ä H M A % C II INEN
der bratet) amerikanischen Systeme befindet 8 ehr bei
- 3BIIVrE3n.IOKC NAGY,
Pest, .
I.nndatraaae, Invaliden-Palais.
Verkaufe gegen Ratenzahlungen. Unterricht gratis. Aufträge nach den Provinzen promptest effectulrt.
Hinlctiiiéiiy.
Egy IG holdból álló PT szántóföld
Zalamegyében a bucsai batár-ban szabad kézből cl fog adatni.
20 és 40 óves köhögés, moll, tüdő ós gyomorbajok a vnló''cli Hoff félő maláta készítmények használata által el mellőztettek.
l-''dvariszállító Hoff János »ír f«-lc központi raktár, Bécsben, 11 K&rntnerrlnff 11.
Uardina, December lift 1-én IKli''J. Miután ön malit* ogéaxaégi cboeilAdój* gyen<lllt gyomor bajomban Igatt J6 eredményt gyakorolt, küldjön iámét 2 font l-iő aa. KOTftOBVlch Jilttf, |>l<*;l»Átt»« éi .gyMekeactl tann-oioi. Ön m.iláti kivonatja neinci.tk p^y 20 évea köhftgéat távolított cl, hanem meg tijr* megerőiitett. fnlkirr V. Ebífhsrd, főhadnagy <1 i<l<Miben. — Zenipelburg. Kbx Marién wrd>v, MAJni hd ''»-ín IH«H. On 1u4l.il* kéaailméuyc nálam ia caakuem ciudxlatoa mólon ¡A eredményt tanualt.>it. 40 ívtől íog''a takár-hu-fothan taenvadtem mely &0 évea koromra «gy nem reoké ly fcati tfvrogwaégot i< előállított. Ön maláta kivo-nat-ogúaiaégi i''lre IwhiaHI, hManálatának kötaönötn n.''in>''<.tk víiim nyert egéaaaégi erőmet, hanem caudA-latoa ru''ídou régi klh.igó»,viiet i< elveiatottem. Kiüniti. r P. öavegy, aiill. Gstltadt. — lít-pr<rl»k. iMagyar-• raaAg) Deceuibor kó 3iu Im''i''J. Megkereaeiu, nekem poata foidulattal l''|, font maláta egéaiaégi Chocolá-, 4ét éa mell-nialata bonbont k.lldjön. KI kell iamernnm, bo^y eirn kéaiitmények kiihő^éíemul igen caökken-
uilili Thcseie V. Kisfaludy.--Do.narai. llJhiue.il Auguat bú H I.Hf.y Miután nŐmnél-ki (idillt köhögéa-
be« éi gvumorUkirbau aaenvodett, a dióért llolT féle maliit kivonat haaaiiAlata után,. in«lyb5t inár kit iaegr«iid<rÍéat. Akalv.ittem, Umél egy raomagot küldeni. GQftler Lwptld, gaxdaeAgl udvar-bérlő.
Kigyelmextelis linmilán é* uliiiiiaxrn
« :ivc. Mint!cit tilnku tii»láfu-lit:»itKiiié-
Mvenieii nóvkcíVoti .Mtin Inlnlhn<ó
Johann Holf.
Nagy Jvaaizaán a valódi esakis F. Hesonborg c* J. Wclinch urak kereskedésében kapltaUS.
(869—2,V?) A világhírű » folUlmuiliatlaa
oüoszLhi-szeliditőnő
CASANOVA FANNI
asszony Nagy-Kanizsára megérkezett és néhány- bámulatos
művészi-előadást
tart« yiöldfn fciuli^Uí helyisééiben. mP*" Közönftd^csen c«nk egy előadás tnrtatik, mindeukor esto 0-kor veszi kezdetét, •
Itóvchb tu<l(i»itjUt BUOöétll
it.v.NéiiietliMlhályiié
asa/.oir, sÁgiull nyerhetni.
(362) (3-3)
Vendéglő haszonbérlet,
Tűrje mezővárosában,
hul ntlgy OMíágoitviWár is tartatik a pr6i>o«tságt kUlsA nagy von-dé^lö, bor • pklinka mériUi jifaA «Sä Itutz hold nzAnUi óilddol egyiltt, folyó év aprlli* oUojótúl liároin óvro hiuxonbérko kiadatik. A Wrleni kívánók folkörotnuk, hogy nziiz forint bánatprfneicl ellátva folyó óvi febru/tr hó 2.4-ik napján, dólulótti U órakor iu urodaltni irodábaa jeloujonok meg, hol a nyilvános árvorún fog ucgtarUtni. -y
(367—2,2) '' • ^Siságkrrmányzó.
III! WICHTIG FÜR SPARSAME HAUSFRAUEN 1111
I)ie allgemciue Nachfrage and der stark« Absatz von den
k. k. ausschJ. priv. autonomischen Dampfwaschkesseln
veranlagte die Fabrik schon nach kaum einem Jahro mit den Preisen dieses beliebten ArtikcUlbedeutend herab zu gehen,und haben diese bedeutend rcducirtin Preise vom lö. Jänner a. c. ab Geltung.
Indem ich dem P. T. Publicum für dca bisherigen lebhaften Zuspruch bestens danke, gebe ich gleichzeitig dio Versicherung, dass die geehrten Auftrüge nach wie vor, in der solidesten Weise ausge/übrt werden, und nicht etwa in Folgo der erheblich billigem Preise eine Schlechtcrc Qualität geliefert wird. »
W. i 7 J C.WEISER.n p
Wien, Stadt, Sailerstütto Nro 7.
''Jen ral-Vcrtrot'' r dir Fabrik " (3ti8-3,2)
Max BoaeACmp. GROSSKANlZSA.
Gyógyszer
foghús folytonos vérzése, csúzos fogfájdalmak és fogkökepződés ellen.
Nomciak a tudamány tekintélye, do «» b^ycick tapaaaUlaUl ia U-imiitjAk, mUterint n >iitj étf.i^ k naponkinti ti<it(ti( eick ép é» egén*-•é<o» Állapotban vnlA frtntnrlA<ilra feletto aillkaéKeaek, ^s betegtégclnuk ép ngy mint minden ciorvi« ét idegbajnak elejét veaiV. Mint e cívloak megfelelő legblituaabb »«er Allalánoaan el van lamerve P o t> p J. 0. gya-korlA íogoryo« (Héciben, l^tailt, llognergaa«« Nr. )í) Anatberin »Uj»li».*) KAlUlmulbatlan hatiiú ea cidioa é« k<>»*vényei fogbajok, kttnnyen vériő • tivaraoa i» kigyulad» foghda, a ktll.ln.Hcn haladt korbau annak tiguláia 4« enyéaiéie, valamipt aflly éi caonUaá ellen, «Ivoaii a mfl. vagy Ivnkaa fogak avagy dobAnyaia okoita kellemetlen bflat a a aljnak jellemei fldeaéget éa tiaita iiet knlcannSa. HxAmtalan ellamerő irat biaonyitja. ea eredinénydúa batAiokat. Többi krtit a követkeaő ia :
.Hokféle gydgyaaer nom volt képea, folyton véraő fogbiWomat, caí-■oa fogadalmaimat a a folytonoaan képiődő fogkövet uicggyógyítaui, inig végre a aokat dlciért Anathorin-aaijviiot kiaértém meg, mely nemenak mt-ga/.Unlelé a fhne.bbi bajokat, hanem fogalmat inlulek.y ujjA éleaaté a a dobÁnyblItt kürlA. ¿rdemaiorint tehAt megadom ama viinek aa nat illető oyilvAuo« dicaérctct, a egyaaeramind Popp bécai fogorvoa nruak legmelo gobb kbaiöhetemet fejcacin ki, llées.
DAr.S Blumau* i. k.
\ nagykanizsai üikarék-pónztAr
szokott évi na-gyKyüléaót
1870-ik február H-An. dólolőtti 9 órakor tartamija Nagy-Kanizsán u tárnulitt liivatalon tcrinnibon, molyro a t. cz. r<^7.vónyot» urak ezvnnol tisztolottcl moghivatnak.
(370—2,2) A gyűlés tárgyal:
1. Szátnoiáoi jelent«^.
2. Felyül vÍMgálati bizottmány választása.
3. Az ilzhit lH»V.I-ik <<vi haszna^clotti intóxkodós.
4. A válaszljiiánvi tagok Uözill alapsnabályszutülog kilépett 10 tag holyott másoknak niogváhtsztása.
t"). A/, alapszabályok nutáni im''xlositáHára vonntko»ó indítványok olótcrjiszliW.
6. A takarékpénztár háza mollott nyitandó uj ütem, s a ház épiiéso tárgyában tanácskozás óa intézkedés.
Tóth Lajos m.k.,
__igazgató._i
lliríleí^ióiiy.
Nagy-Kanizsa vájftfá ^vónyszéke mint gyámható-
aAg réaaéről exenuel kíliblr/é téíVW», ~inia<eriiit néhai Homalka Joaefa Ba vegy Ko>aAnyl TamAxné bntryatékAhoa UrtoxA a nagy kanitaal 2AI. aa. tjköoyvbfn h. r. <*. a. f. lj< gvxett .H6t)0 frtra belliit hAxnak liyllvi-noi Ane éa titjAni eladáta eliendeitetvén, ennek, foganatoaltiaira foly>V évi Vartiua b.í ''28 ika, • mennyiben a bceaár ekkor be nem igérUtonk f. t. Ajiril ''JH ik^ mindenkor reggeli 9 órakor a hely ailnér« tfiaeUtl kl. Miről a vrnui aaAnilékoaok aaou (íoaaAailiaaal Arteaittetuok, mlixorlot » bo^íirnak IaxAaalékAval mind a bAustpénatel magukat »lllaaik, egyéb .''■• aa elaüAal t''altrtelck a (rtrvényaaékl Irodib» mlndankor megtekinthetők. Nagy-Kanixaáu, Ihío. jan. Ji> An.
(sn-ü,v; A városi Törvényszék.
taAn t
»
Kapbatdk : Kag;''-Kaniiain i llelua Jóxaef gydgyaxeréax, Roa.<nberg, Beaenfald A., Wajdita J.. Wellllvb, Keaaelhofer éa Hcbwarx A. urak k» IMktdéaében. PAoin: T»chepen J. Keatlhelyeu: Binger M., Welaa A. Zala-Egeraaeg*jv<Iaóó K. gy,<gyai«réax. KaproncaAn t Worli gyAgyaaa rfas. Vaíaaiton •. Malter gy.ígyaxeréaa. 8aent-(lyörgyön: Nölhig. 8U Hegen : Darner Kájat éa Htaiuboiaiky L. gyégyaaeréaa uraknál. 8xom-katbelyen . Plllleh Kerenea gyAgyaaeréaa urnAI. Ilatirőrvldékl í}a -Oyör-S> •.''Kibic E. C. Veiaprémben Meyr éa TuaakAn, éa Outbard Tivadar SaéketfvbérvAr : l.eguiann A., Ilraun J. gyógyaxoréaxek Lovaa-kíriny : lleiaUr gyógyaieréa«. Kalocaa! HorvAth K. ¡.''yégyaieréaa Keca-kamítau! Maobleld gyigyaaeréax .DanaföldvAr: Temmer K. Pakaon: Flórián .). gyégyaieréai. Körmenden: Horváth J. Kapoavár: Kohn J., Kögl. Uolua gyógyaaeréax. SirgaxArd : Nonrica A., Hrabiay gyégyaaeréaa. UonybAdon : Kramolin J. TolnAn : «ohwara M. flaigetvArott: llarwarth UajAn: Miehilaeh 8t. éa llerafeld dki, lleraog IgnAea. l''éoaetti Zaol-nay W. éa K ZAab, Hipökh gyógyaaeréaa.
K"
Üszők eladása.
1 NovimuroM lír odnlotubnii (Horváthorszig) Varasd-tó) 1órtlnyira 24 darab 14 -20 hónapos noiuoe fajú U/tzók ; f. évi február 10-lkétól kozdvo uzabad kézból oladandók. Ertokox-heloi a helybeli kezcló tisztiéi.
(j?a 3,0 Menteik János.
Fa eladás és haszonbér.
Somogyban, Ötvöeben, a tervozett Dombovár-Zákányl vasút vonalán — 4,80(1 szál cser éa W)0 szál tölgyfa azonnal el ad<J — ugyszinto olt »gy Bftí h. birtok lakházzal, kerttel sat. j«vó Szt. Mihály tói több évro bérbo adandó, , esetleg a fonti — 200 holdon lévó— fával óa irtás használatul. Krtesitt^tád Chor-ncl Ignácz, (trá/., Klisabethstrasse 756. — Húsvét Után pedig SUmvg-Kendeken. (373—2,1)
LeqrtyjSt) s legjobb hlraivben^ló doaibor- és szlassayMist-tyár.-^i''
K a n i t ai O.
papir-, író- és raizaz^rke-rcakMéso Festőn, Dcátc Ferenex-utcza 0. szám a., a „fultér hajó"-ban, ajánlja lovélpapir-készlotét t> h ^ujiib''wzerU
NÉVJEGYEKKÉ,.
HX) db l. velpapir axlnea névjegygyei lfrl ''.rc); 1 1 fr 3o egéaa f80
riatlg a legdnomil b. • A
lOOdS li<vélpaplr éa MUI db boríték inlr..ltf»>tk a«'',nea névjegygy el ''J frt «0
!l fii, a frt 60, « agflnomabb.
Minden 100 —100 db levélpapír- éa borltékho "V^diaaea pépboriták in-
pyen adatik. i,. ; ¿frví
100 db lóvéipapír éa 100 db borit k ->^1 vagy keidőbatük-
kel diaaea pépborilékban 1 ^V.''y ¡¡0, ''2 írtig a legfinomabb.
Látogatójcgyolr/t%^t. elkósziUvo,
«ilnca nyomatban, tömör, fénytelen brlVcóIpapirra 100 db fiO kr, minden további aor 10 krral több; aainea briatoipapirra 80 kr, brlllaotio papírra 1 frt. öOi kettőa lakpa^lrra ^ranyoyomattál 1 frt.
l-cvél-pecséteck.
1000 db aranynyoniatban 2 frt f>0 l(i r ''Jegíliiomabb pecaétviaaa aalnéhaa haaonlé nyomstbia''JIJrt, tíaalntt (congreve)« frt.
Fórfl f^rpir-gttllórkák és hajtókák (niansottok) ''"Wjí
I tncant gallérkák ;t.ri~4t) kr. — 0 pár roanioltek 40 kr.
Raktár rovatozott^M^i és kereskedelmi könyvekben.
Kxek kIllőn megre?};> I* elvállaltatik ét mlnd.-n kjvánt minta aaertnt leggyoraabban éa lej. ínyoab Árért «Ikéaaittetnek. '' V
Sxintugy olvAllaltai iák mindenféle könyv éa kőnyomdal munkák la. Ajánlok további, köxöuaégca Iró-, irodai- éa levélpapírt, lerélbori tékot, ai''aéltoUíkiiftolltartókat, raja- éa iront, irodai-, poata- éa asluet hölgy- lieeaétvj^iat, t«ljea rajxaxert, tuafeatéket, máaold-vAaient éa miaoli papírt, rajipaplrt Ukercabeu, máaoló-gépet, miaoló- éa alisarin llntit, dl-axea tlijutartót, tollkéat, fénykép albumot xanével éa aeneaaer uélkal, be sservaiett Irótiakákat, portem-uhaikat éa Uvéltáakákat, valamint nla len mái irodai éa iakolal aaereket nagy válaaatékban.
Angol éa fraueria illataaeiek, Au de Cologne éa a legfinomabb pipere aaap-panok. Uiuden legcaokélyebb mcgreudeléa ia legpontoaabb aaorgalotamal teljraittelik. Levélbeli megrendeléack utánvét mellett, eaomagoláaért éa béljreg«UJ fejében 10 krt hoiaAaaADiilvAn.leggyoraabban él Ufpontoaabbao ea<köaöh«lnek. l.eveleket igy kérem raimeaul i (2«U1 ''¿4,1»)
Kunitz C. ^^^
Wajdits .IójssuI kiailri-, lap és nyomdatulajdonos Nagy-Kani/v«ii.
Nagy-Kanizsa Í870. február 19-ón.
8. szám.
Kilenczedik évfolyam
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap ''
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
Megr.1 elenllt:
minden sxombaton, r«/>i e flyakran mátfél vagy két lr«n. wscrkfhbldl Iroda óh Ulndo liivNtalt
WAJMT8 JÓZSKK könyvUereiUeJúiélieii.
r
Hasznos é a borjukat szoptatni hagyni vagy sem?
Mindon honpolgárnak legelső ós elmu-laszthatlan kötelessége, hogy minden olyan dolgot, melyet akár ros/.nak, akár czélsze-rútlennck tart s amik általánosán szokásba s folytonosan űzetnek — szét bontsa és kimutassa : ím a rosz dolgok egész valósága, s Íme itt vannak következményei Is! Meuy-nyivel inkább kell erro törekedni a hírlapnak, azt itt nem feszegetem; részemről csak kötelességemet kívánom teljesíteni, midőn a káros szokásokat ostorozom.
Ilyen káros éj rosz szokás az, hogy gazdáink, földmívcsnépünk nagyobb része — a borjukat neiu V?» <1° egész éven, sot azontiil is szöpui hagyják ; meg nem gondolván, hogy ez által mi hasznot sem nyernek valamint a borjú növelésében, ép ugy egvéb tekintetben sem, hanem a tej pazar j-lás által — mikor Pécsett 10—15V.rért mérik íjtezéjét —• még nagyon sokat vesztenek is.
A külföldön, Jiol mindenben annyira előre haladtak — egy pcrczig sem engedik a borjut szopni; amint megszületik ez, azonnal elveszik anyja alól, hogy még ne is lássa, így meggazdálkodjék a sózást! E műtétet (az elvételt) azonban ók is csak ott tehetik haszonnal, oly teheneknél, melyek első borjukat vetik, — Igaz azon ellenvetés, hogy az állatok ösztönüknél fogva számítnak arra, miszerint élőlényt ellettek, de ez csak számítás és nem tudás ; így, ha alélok a borjú mindjárt elvétetik, könnyen elfeledik, még pedig anélkül, hogy a borjú szemeszórét kenyérben megétetnék vele (!)
Horju-civálasztásnál ez általános szokás, nemcsak itt, de más vidékeken is.
11a az első műtét végbement, folyton lehet praktizálni! — Az elvett borjú béta-kartatik aztán ruhával, pakróczczal, hogy felszáradjon ; azután az anyatej kífejetik és azon czélból adatik a borjúnak, hogy az (a tej) a borjut azon tisztátalanságtól, melyeket anyja méhében el nem bocsájthatott, kitisztítsa. így járnak cl a múveltobb gazdák és a reudszercs tehenészek, amint ezt itt megyénkben ogyik tehenészetben (Sveiczcrei) láttuk és tapasztaltuk is.
Az elvett torjut azonban — mit tán sokan gondolják, nem „czuczlival" nevelik föl, hanem szintén azt az elvet követik, műszerint a „lcgtáplálóbb az anyai tej." Szoptatják bízók is a borjut, de nem hagyják szoptatni ! — a szoptatásnál meg imígy jártak cl:
Tejet — természetes frísen fejt tejet — egy tálba vagy csészébe öittík, de olyanba, amelynek akkora nyílása van, hogy a borjú szája belefér; a csészébe aztán valaki, akár a gazda, akár a gazdasszony, a kezét beleteszi, és a tejből egy üjját kitartva a borjú szájába adja ; a borjú a tejet megérezvén, az ujjat szopni és u tejet szürcsölni kezdi.
Kezdetben — igaz — uehezen megy
Előfizetési föltételek :
Holjrbeii hithoi hor.Uutl <U tlJékr« poaUo ktlldvo * V.gtu évro i - 6 frt. — kr. >''¿1 évr« - - S . — Kviieityc<lro -1 . 60 .
és sok baj van az elószöri, másodszori kísérletnél — de kitartással legyőzetik ez is és a borjú csakhamar anyira hozzászokik a tej szürcsöléséhez, hogy már az ujj kitartása is fölöslegessé lesz.
— No ugyan sokat érhet is el ezzel az ember! hallom innét is,amonnét is ellenvetni, — sok a baj; vesződség és semmi vagy kevés a haszon.
Nem ugy áll ez atyámfiai: „aki a garast nem becsüli, a forintot nem érdemli,* tartja a közmondás ; enyít a „kevés (?) haszonra." Hogy pedig semmi, vagy kevés haszon háramolnékaz ilyen eljárásból, mindjárt megfogjuk látni, ha közelebbről vizsgáljuk azt a módot c tekintetben, amit gazdáink ma széltében követnek, és mindjárt kitűnik, ha c kettőt szemközt állítjuk.
A régi gazdálkodás szerént szopni hagyják a borjut, a meddig ennek tetszik, ha az anya „leadja" a tejet. Igen ára, de azt neiu gondolják meg, hogy, ha az anya le nem adja, vagy a borjú már megelégelte a szopást, hogy a tej a tölgyben mcgzüllik és aztán a tölgy kifakad, a borjú pedig, ha csak míg megbetegszik, az a legkevesebb baj! Ismét, és nem ám a „megrontásból" ered borjas teheneknél a legtöbb rosz, amit olyan kis Ycszódséggel, mint fönebb mutattam igen könnyen ellehet kerülni. — Az általam ajánlott módnál pedig elérjük még azt is, hogy a tehén nem szokik ahoz, miszo-rént addig nem adja lc a tejet, mig a borjut oda nem eresztik, kifejhetjük mind az egész tógyet s nem csak felét, mert a borjúnak anny:t adhatnak, amennyi épen szükséges ; de más részről még azt is elérjük, hogy lassti tejlevonás által a borjú végkép elszokik o szopástól és nem kell őriztetni a tehenet, hogy ki no vegye a vámot, megvagyunk mentve az „elválasztási bajokMól, a „szeges szíj" felkötésétől, meg attól, ami nom egyszer történt már meg, hogy az anya agyon rúgja ilyen instrumentummal felormányozott borjúját. Aztán mig az ilyen szegkoszoru k iszokU .sebesíteni a tölgyet és igen gyakran egyéb bajt is okoz. A borjú további növelésénél ugy lehet eljárni, hogy a tejet darával, korpával eresztjük föl és már 2—3 hetes korában inkább kapjon ily táplálékot, mint drága tojot. Ez által pedig épen nom ártunk a borjú növelésének, erősödésének, mert a tejet azon tápanyagokkal pótoljuk, a melyeket fönebb elősoroltam, azután megnyerjük azt, hogy egypár hét alatt az anya-tehén egész tej monnyiségét használhatjuk s nom vagjünk kitéve azon kellemetlenségnek sem, hogy az ilyen borjú az anyját megszopja a legelőn ; mert az nem is ismeri anyját valamint az anya borjúját.
De száz szónak is egy a vége, — az én javalatom is csak azon végződik: ne hagyjuk szopni a borjut, mert így a tejből sokkal több hasznot húzunk, s a borjú is szép lesz!''
LAP ... .
Hlraetéselt
A hat hanAboi (írlJJjorírt UsiMr 7 kr. t iior 0 ét mimleu tovAblii tirikUtiíaért 6 kr ><4ly«gillj minden *gr> t t.elkiaUxirt 30 kr. A .Nyill téren'' *KT petit aor bniki.it/Ul ilij* 13 kr.
v -v. -sf.-v-jt
t
Népszámlálási eredmény.
Nagy-Kanizsán férfi 5464; nő 5674. összesen, 11,128. — Kis-Kanizsán férfi 1980; nő 190. összesou 3950. — Sze-petneken férfi 960; nő 1057. összesen 2017. — Sormáson férfi 496; mi 492. Összesen 988. -- Bajosán férfi 172; nő 187. Összesen 359. — Btyeházán férfi 359; nö 355. összesen 714. — Mara-Keresztur egyesült Koliátszegen férfi 567 ; nő 575. összesen 1142 lélekszám.
Esdtcregnyo, Hoiuok-Koiuárom, Lang-viz, Fűzvölgy, Korpavár, Néinet-Szt-Miklós, Oboruok, Palin és Lazsnak mar o lapban közölvo voltak.
Alagyar-Szenlahchjcn férfi 393 ; nő 407. összesen 800. — üocskán férfi 168; nö 164. összesen .''{32. — B''órzónczón férfi 114; nő 101. Összesen 215. — Szent -Balázson férfi 545; nö 555. Összesen 1100.
— l''ölöske/án férfi 359 ; nö 352. összesen 711. — Duztnakon férfi 50; nő 52. Összesen 102. — Kiczorlakon férfi 229; nő 231. összesen 460. — Pábsai Kürtösön férfi 15; nő 20. összesen 35. — tíds''ín férfi 637; nő 653. összesen 1290. — Gelse-Szigeten férfi 178; nő 173. összesen 351. — Ujudoaron férfi 337 ; nő 354. összesen 691. — Kilimánon férfi 134 ; nő
151. összesen 295. — Ats/í /{ajkon férfi 226; nő 200. Összesen 426. Bakóna-kon férfi 437; nő 450. Összesen «87. — Mcrcnyén férfi 379; nó 314. Összesen 693.
— Újlakon férfi 211; nő 199. Összesen 410. — Nagy-Iiécsén férfi 526; nó 531. Összesen 1057. — Ku-ltccs6n férii 144; nó 133. Összesen 277. — Csapin férfi 209; nó 210. Összesen 419. — Szent-Jakabon férfi 212; nö 183. Összesen 395.
— Sárszegen férfi 98; n"> 108. Összesen 206. — Alsó-Hahótori férfi 330; nő 361. összcson 691. — Felsö-Hahóton férfi 476; nő 495. összesen 971.
Alolirott népszámlálási biztos vidékében összeiratott férfi : 17,940, nó 18,248, összesen 36,188 lélekszám.
Vallásra nézvo Nagy-Kanizsán r. k. 8334; görög 32; evangolícus 116; helvét 32; mózeshíttt 2614. Összesen 11,128.
Nagy-Kanizsán összeiratott : könnyű csődör 2; nehéz kancza 10; könyü kuncza 143; nehéz herélt 58; könyü herélt 233-; Csikó 33. összesen 479 ló.
Bika 13; tehén 312 ; ökör \ 42; borjú
152. összesen 629 magyar fajit.
Bika 6; tehén 153 ; ökör ¿0 ; borjú 95; mind svajezí.
Bivaltehén 7 darab, nemesített birka 949 ; kecske 17 ; sert vés 1196; méhkas 6 ; szamár 6 darab.
N agy -Kanizsán van 972 házban 2,475 lakrész. ?
Férfi nőtlen 3375; nős 1932 ; özvegy 121; elvált 27. összesen 5454. JNö hajadon 3171; férjozott 1943; özvegy 528; elvált 32. Összesen 5674.
Hirdetéseket elfogad ;
N.-Kanlisán: * KIADÓ-HIVATAL. Pesten: ''%£I8LKK M Béoe-, Hamburg-, Berlin-, Majna-N.-Frankfurt- 4» Basel ben: HaasknstkiS & VOUMUL Llpoie-. Bern-, Stuttgartban: 8ACMSK&TÁU8A. Bfeetben :oi«l''KUK

---*-''t j


Nagy-Kanizsán 105 honvéd létezik, kik a kitett szám összegben nem foglaltatnak. A rendes sorkatonaság létszámát eddig megtudni nem lehetett.
N.-Kanizsán irni-és olvasni tud: férfi 3028; nő 2132, Összesen 5160. — Egyedül csak olvasni tud: férfi 49; nó 154. Összesen 203.
Nagy-Kanizsán febr, 14. 1870.
PKI MOND FJ3KENCZ,
népszámlálási biztos.
Tan ügy. Városi (j y üI ös.
Zala-Egerezeo, f-jbr. 13. 1870,
Városunk képviselői testületo nm 12-én gyillést tartott. — Alíszori Ignác/, birií ur elfoglalva ív bírói széket, kijelenti, hogy átvotto u váras igazgatását; sok nehézséget, amelylyol találkozik csak ugy viselheti el, Int u képviselő t08tiil.it őt támogatja, — ő tehát magát jóakaratába ajánlja, és a gyilléit megnyitódnak nyilvánítja.
Kft/helyesléssel találkozott szavai után a szokatlanul nagyszámban jelen volt képviselők tagjai megkezdték a tanácskozást az olé-jök terjesztett községi ügyek fölött, midőn már minden tárgy ki vo.t meritvo ; jelontotto birö ur, hogy Hója Gergely ur ő nsgtúl a városi tanácshoz egy átirat érkezett, luolvet a tanács tv képviselői testillet elé terjeszt, — mielőtt ez fölolvastatott volna, szót emelt Kőnigmayor Károly npát ur, s előadta, hogy ó hozzá lUO polgár állal aláírva így folyamodás érkezett, melybon folkérotik, hogy a foloke/.ati iskola visszaállítására közreműködjék. Készéről mint alkotmányos érzésil ember tiszteli minden polgár érzését, do sziatugy küvotoli, hogy az övét is tiszteletben tartsák; ő a -KM folyamodéval ogyet ért, hogy u küsös iskola akarva nom akarva, vallástala''nságot terjeszt, kimondotta ezt akkor i), midőn az olőbbi városhatőstlg a községi Iskolát fölállította. Az elemi Iskolának első c.zélja a vallatoisie ápolása, s ozt maga a közösség rendszere gátolja.
Notn nkaija a maga véleményét sonkiro crószakolai,dönts.mokokérdéíbena szlllők többsége amely ugy so lott megkérdezve, indítványozza tohát; bivassék egybo egy népgyűlés, s tétessék fel olötto a ^érdés, közös vagy feloke-zeti iskolákat akarnak-o V (Tetszés, zaj.) Utánua Arvay István ügyvéd ur szélott , a előadta, hogy miután o tárgy a mai gyillé^r^ kitdavo nom volt, folőlo határozni nomPSttot, mint családos omber ismeri kétszoresen a vallásosság értékét, azonban nom hiszj, hogy a közös iskola mellett voszélyostetvo lenne. — Akkor, midőn az volt szóban, hogy koztfs iskola állitassék-o fel, vagy a folokezeti maradjon meg; ő is a fe-lokozctiek mellett nyilatkozott vol^m, ha meg-. kérdezik, azonban miután már létezik a közös-l iskola, az eredményt kiváltja bevárni, a városra nézvo szégyen lenne, e dologban olhatuarkodva intézkedni, s ha az kívántatik, iiévszerént sza-vazást követel, hogy igazolva logyen kiki, akarta-e a városra o szégyent vagy sem ? (Helyeslés, ollón mondás.)Ksutáu Apát ur kijo-lontollo, hogy ő sem kivánja rögtöu az iskolát iÖliorgatni, c8ak a szillőkotAj tárgyban tncghall-gattatni. — Széltak még .Kaisor Zsigmond ur, ki hivatkozott a 218 adakozóra, akik két ut-czából a közös iskolára oly tetemes összeget adakoztak, s ezeket az Apát ur folyamodásával szembe állította; és Uráuor Mihály ur, aki azou csotro, ha u vallástanítás elégségesnek nom ta-
lAltatnék, a vallási órák szAmAt szaporittatni kivAnta.
Utánuk felszólalt l)r. Hérics JAnos ur. Elő-adta, hogy nzApAt ur utóbbi nyilatkozatát oly-m ódon érti, hogy a legközelebbi évi vizsgála-tok eredménye bevárattassék,'' » ezen inditvá-nyAhoz részéről 1® hozzA járul. Azon eszmecsere molyro Apát ur hivatkozik, neiu o közösiskola folAllitAsakor a képviselőtestületben, hartem n mogválasztott közös iskolaszék olső ülésében történt; amint akkor ApAt ur kifejtette aggodalmát; szóló előadta, hogy ez aggodalmak né-toto szerónt bovnlósulni nem fognak. — Sajnálta, hogy az iskolaszék Apát ur tudományát ékesszólAsAt*'' bölcs Uplntatát nólküli soi .wdt kénytelen, do részéről az iskolaszók Ö9s<c«» t ig-jaival odahatOtt, mikóp azon vád, hogy a közös iskola a vallAstalnnsAgot terjeszti — tények által igazolva no Ugyon.
Az éíot viszontagságai között módjában volt ''tapasztalnia, hogy a vallásosságot miseiUi pótol hatja, s hogy az n léleknek ó|>cn a legnohozebb pillanatokban kölcsönöz isteni orcdetéhez méltö erőt.
Kötelességének tartja a vádakkal szombon ulóadni, hogy n felekezeti iskola mellett a vallás-tanításra csak kót óra fordittatott, inig most ¡1 óm van neki szentelve, s ha oz sem elég, Apát ur huta Imáim» AH, a segédlelkész urakat annak oktatA^Aval megbizni ; s aj. iskolaszék bizony-nyár* tfizend ki órAkat annak előadAsára.
Gyakran felbuzdult ó b többi keresztény tArsa az iskoln szék Mózvjvallásu tagjainak vaí-lAsotsAgAn ; nem hihoti, "bogy akiket tauitók.il az iskolaszék hitsoraosaik közül alkalmazod, ezen fenséges érzület ítéikül volnának.
K váddal a többi keresztény tanitA'' at so lehet illetni, 8 ha mégis bárinellyikökro Al''ana, Ugy sem községi som felekezeti iskolában meg nem állítatnának. — Készéről az iskola gyakori látogatásit alkalmával tapasztalta, hogy alaptalanul vádolják a közös iskolát a viillánUilanság terjesztésével! Zsidó-ó keresztény tanitó a tan-gyakatszen/ncsés-tapinUttal s keblükből meri-tofi őszinte vallásosság ;al, kapcsolatba hozták a Teremtővel, ki ininduyájunWJtyja, s kinek bölcs esége mindenekből jótékonyan előaugárzik.
így volt szóló gyo''inokkorAban is, s nem emlékszik arra, hogy bármikor elemi tauitói ily tárgyaknál a szentháromságra vonatkoztak volna. — A felekezeti körbo szorítkozó vallásosságot n közös iskola csak a külön vallás-fc-lekezcti''órAkra hagyja fen ; egyébkor azon vallásosságot terjeszti, nuly kercsztónynyol zsidóval közös, h összekapcsol mindoit embert Isten-*,ek földi családjává!
A vizsgák eredinéuyo"1cgyon a „próbakő,* melyen megbizonyul, az aggodalmak vagy a bizalom felelt e mog a vallásosságnak V — Felhozta még szóló, hogy a felekezeti iskola visszaállítása esetére — az iskola fentartAsi költségei mcgcsaptmnni nem fognak, mort törvény az, hogy a hol község iVlekezoti iskolát községi vagyonból tart fen, ott aránylag minden felo-ko7et iskolai költségeihez jArulni köteles.
A közös iskola kapocs, mely az embereket cgymAshoz az olsó gyerekkorban hozza közo-lébb, s onnok AldAsa az egész élutro kiterjed, midőn az élőt gondjni között miudnyAján egymásra szorulunk.
iilesik a felekezeti iskola visszaállítása mel)"tt ezen eredmény, s csak költségeink maradnak meg mui nag} sálukban.
A törvényhozAs « nevelés ügyi törvénynyel az iskolAk utjÁn akarta az élotbe Átvinni a pol-gAri egyenlőséget, a folokezoti s nemzetiségi előítéletek, romjain-! K törvény alkotói. belátták, hogy a jóhiszemű omborek vallásos elfogultai-vul s nemzetiségek olöitéloteivel kell megkUz-doni azoknak, kik a közös IskolAt pártolják, s az egyes községekre biziák, hogy o tusAt mos-gyeik között vivjAk ki az ellentétes elemek, —■ nehogy a hazAra veszélyessé váljék ! f.
íjzóló magyar nemzoti szempontból is ^ n közös iskolák mellett van, mort lohotővó tesiik cróibUlésünket azon fajok fölkarolásával — mt lyok mint .a zsidó és a keresztény néinot ? hozzánk simulnak. — A vAros többségeit képező iparos osztály gyermekeinek jövője, hogy a ruindmnap nchézbülő kereseti foltételokhez eW-készittossék — szilttéu követeli, hogy a reális tantArgyakat kellőleg felkaroló közös iskola tartassák fen o városban, lldrmi legyen azonban annak idejében, a városi közönség többségénpk meggyőződése akár Isóó Feroncz, Iletényi — Kniscr — Handlor - Oránor — Szigothy — lírabovszky — s más igen tisztolt elvbarátai után indul — akár másokat fog követni — a többség előtt mert őt is alkotmányos érzés hatja át meg fog hajolni. — Kéri, hosíy végzésül kimondassák, inikép o tárgyban való'' atározat — és illetőlog a vArosi közönség megkérdezése előtt a tanévi vizsgAlatok erednie nye bevArassék. — Kzon holycslóssuh többször félbeszakított — végig figyelemmel kisért h Ata-lAnos tetszés nyilatkozatok köz''Jtt bevégzett beszéd után k határozat ezen indítványozott értelombsn kimondatott.
Fölolvastatott végül llója (lergely tanfelügyelő untak levele, mely bon az ttj városi elül-járóságot üdvözli — iskoláink felett megelégedését nyilvánítja, s kijelenti, hogy a tapasztalt jó ew''mó iyt a kir. közokt. minisztériumnak
{''olenteüu; — s reményünk leltet, míkép a Lérelinezott segélyt megnyerjük ; végül az iskolAt az clüljáróság gondjaiba ajánld. —^ O r v o n-d e t e s t u d o m á s uI vétetett!
így folyt le őzen gyűlés — moly bon a közösiskola elleneinek ólsó rohama ildomos mérséklettel visszpveretett. Hérics urnák baráljai gratuláltak az ügy talpraesett és emelkedett keblű védelméért ; — mi pedig sajnáljuk, hogy a vArosi polgárság oz édes gyermeke — Ital lom A s szór ónt — ískolasz é k i AllAsAról lomond, n közélettől visszavon u ls városunkból cl is költözik.
A városi »iskola könyvtárra" ujabban adakoztak llátorfi Lajos ur Nagy-Kanizsáról ; Lukács Károly ur Andráshidáról. — Fogadják ezen nemes érzelmű adakozó urak nagybecsű jutalmukért legszivesb köszönetünket. — Ezu-tAn is, kik at .iskolai könyvtárt" nagylelkű ajAudéknikkal gazdagítani kegyeskednének, sz:veskodjenek a felajánlott küldeményt az iskolai könyvtártvok.úrhoz intézni. r. 1.
Levelezés.
Higysr-Sztrdahily, fobr. t. 1B70.
Kgy hónap— ismét örömüunopo volt tanodánknak. NngysAgos JJója Oergoly megyei tanfelügyelő ur a község elöljArósAga „Kljén* fogadtatásával délelőtti 10 órakor szcroncsélteté látogatásával.
Őnagysága a tanulójc korszerű nevelése-, s a tantArgyakban tott előmeneteléről Wvebbofl akarvAn moggyőződní, az osztAly egyes tanon-czaihoz a kérdéseket ugy''inlówV hogy ugyszól-vAu : minden UntArgy'' ól felelt pAr tanuló, különös érdokoltségot tanúsított a i>ejz<ld és értelom • gyakorlatok, valamint a földrajz tani-(¿3b iránt.
A tanulók megvizsgálása után ő nagysága M.-Sxordahely és Hocska község elöljáróival az épitondő tanoda tárgyában hosszas ideig értekezett. -
Az iskolaszék-tagjait — melynok egy igon lelkes és Imzgó tagja a külhon szArmazAíu Suchs Araold újnépi bérlő ur — foloskottotvón, ezek valamint a község olőljAiói^ és összes lakólt a törvótiy*zabta"k(itelniök hű teljcsitósóro lelkesítette. Délutáni órákban gondjai lova szó-líták ő nagyságAí körünkből s mondhatjuk szc-roncsésnek órozto ntagAt Mngyar-Szerdaholy község, melyhez — őszintén megvallva — o nagy tapasztaltsAgu s a tanügybon fáradhatatlan férfiú szólott, minden mondatában tanítás és buzditás egyszerre hangzanak.
A béke angyala kisérjo lépteit, torjesszo áldást hozó intézkedéseit a mogyóbsn, hogy vi-rágozzanak tanodAink minél szAntosabbau, s igy teljesülhe.Mon a legnagyobb magyar ouio mondata: .Magyarorsziig nem volt,hanem loazl"
sAkiníikh kAIIOLY.
Alsó-Lesdvt, Mr. 13. 1870.
NAIttnk a vArosi tísztujitAs 187») óvro ma tarta''totl mog roggoli H órai szent miso után. — Az egybegyűlt nagyszámú közönséget t. Dor-varics Kálmán vArosbiró ur ékes szavakkal üdvözölvén s azon ősi ¿tokásra hivatkozva, inelyszerént a közsé^ekNm a tisztujitAsok minden évben megtartatni szoktak, maga és az öfszes tisztikar novébeu leköszönt s felbivta a közönséget, miszerint választási jogá\ »1 élve ezzel azt tisztelío meg, a kiben bizalma ötpontosul. — Megható volt midőn városbíró ur o beszédet illotőlog felhívást elmondva a közön-sig közé vegyült s ott szerényen leült. — Utánna szót emelt t. Molnár Alajos ügyvéd 8 városi bizottinányí tag ur köszönetet mondva t. Dorvarics Kálmán urnák eddigi városbírónak a város ügyóbou tanúsított ornyedotleu buzgalmáért és kitartó szorgalmáért s a közönségnek óhajtását tolmácsolva folkértu Dervarics urat, miszeriut miutáu Alsó Lendva város közönségének szerototót mog nyorto s bizalmát kiérdo-melto n városnak az eddigi, igazságos utpni vo-zotését továbbra is vállalja magára. — Derva-rics Kálmán ur sokáig lemondása mollott csi,<-tázott felhozván, miképötet a nép öt hegységben hegyvámbirájánnk három hegységben pedig a választót hogyvátnbíróság elnökéül kérte fel s ekkép ily bokros teendői mellett telje? loljctot-. lőtt a vítVos bíróságot elvállalnia, —''minthogy azonban n közönség nom tágítva kérésével oddígí szeretett városbirAiAthivatalAnak tovAbbi folytatására ostromolta, foorvarics Kálmán ur o kérelemnok, logfőkép a bonno helyhoztetott teljes bizalotnnnk ongcdvo a váy)3 bíróságot elfogadta. — A tanácsos ttrnl^ds''mínd meghagyattak hivatalaikban, kivédő Collognnth Ferencz urat, a ki n pénzügy mínisteriutn által adóhivatali tisztt^ novoztetvén ki, helyébu Kálivoda Sándor ur választatott tanácsossá, — a Hármas-
malomi külvárosban volt esküdt Drávccz ho-lyóbo podig MusiU Imro választatott meg ugyanazzá.
S. N.
Lengyeltóti, fobr.-14. 1870.
ígéretem folytAn Özorkcsztő Ur ongodel-móvol ezoiinol bAtorkodont a febr. 0-én tartott tánc^vigaloinról tudósítani. — Mielőtt rószlo-tokbo bocsátkoznám illendőnek vélem inogom-litoni, hogy az eddigi adakozókon kivül még Btisch Kmanuol líécsi nágykorMjcodő úr, 20 fr. iSa liosonberg Károly bécsi bankár úr 1» frttal voltak kogycsek iskoláinkról mcgomlókozni. A tAnczvigulomra, mint olőro látható volt, fényoa vAlogatott társaság gyűlt összo, mely kisded falunk s vidékünk előkelőiből állott. A vigalom í) órakor vette kezdetét, s a torom zárolásig volt tolve, ugy hogy a tánezkodvoló fiatalság szűkebb koríátok közzé szorulni kényszerült. Fényes hölgy koszorú volt jelen, melyek közül leginkább kitüutok L\ O., S. J., és V. J. kisasszonyok. — Folytonos derültségbon és kedélyei hangulatban folyt lo a vígalom s tartott kivi''ágos viradtig. A bál jővo<lelmo lovonva a kLJ : tokat, 170frt. o.ó. Végűi kötelességünknek tartjuk mogeinlitoni » kószönotünkot kifejezni a rendező bízottmánvnak, moly I)r. Scltvarcz, J. Wilholm s Kolin Sam. urakból állott, kik nekünk ezen élvezetes estét Bzcrzék.
VEHITAS.
. BetfaUioz, lebr. 11.1870.
Sajnálva koll az embernek bovallauia, hogy vidékünk oly árva, oly elhagyott a fiatalságra nézvo,hogy a fol;&hó 10-én tartott táncz-vigalom alig állóit 20 nőből bdif szamitva a ko rosabbakat is, s kevéssel töblflfertíből, —1 az igaz, hogy sokakat a délutániTosz idő, másokat pedig a Murán való Atjöyot ugy szólván,lehetőt-l''insóge tartott vissza, ugy annyira, lio^y csak is a íielybeliok és nagyon kovés idegen jelen-lieték mog.
Mí a. tánezrondet illeti, mindjárt az első négyest kovés tánezos miatt át kellett ugorni, mig az ozt megelőző tánezok csak ¡9 a jelenvolt izraelita fiatalság által tánczoltattak, mig végre mogkezdtük valamennyien a tánezoliist, ekkor a mulatság éjfélig nagyon jól folyt mit leginkább Steínbeck Józsofnó asszonyság — nyájas, leereszkedő cgy szóval fesztelen társalgása és helyes táncza által ídézott elő, ugy, hogy méltán és büszkén nevezhetjük ki bálnnyáiiknak. Kzonkivül a figyelmet logínkább kiérdemelték Simon Károliita és Tóth Ilka kisasszonyok, Ízléses öltözékük, udvarias éa.müvolt társalgásuk uotu kovésbé csinosságuk által.
"A zenészek kik inindnjAjan Murkovits János holybolí tanít«) ur növendélcoi s YfclékUnb-» rond lakósai mind a fttró mind podig a vonó műszoreken szép jártasságot tanúsítottak.
A mulatság reggi 2 óráig tartott a midőn mfudnyájan, a vendéglőst kivéve, megelégodot-ten oszolni kszdtünk.
0VASZL0VA(K
r'' Hl
l''ARCZA.
^ut a sivatagon.
Hol s tirstsg lehajlik 8 vitjrn rtigat »«m tr A UlliatAriiak ruiislán Hol a u«|> plroMii k«l:
Ali rjrjr kut ftenilcs vliílifn Kgy titok nt<ii>)nil «lant S s nngy pAtma u/tna Arnynral Orit mint n »lit a hant.
K(fy va<t ratitiS Jirva
M"»t litu pitiouni t«''r K>l »loiuuhrn lidii ilam vnn, Ajka kArouiliLit ig/r.
K« a mint fo^t Irhajtja »KTV»rfr • ctmilpurn, .1« nrhua Aloin n/onn''ro r.i tor aii|rjr*l inrgjrlon.
8i/p inlil Afrnt tart kciilifii
If^yrmi hoinlokdt «tils U''rtlcf a rahltihoi >> ¡trr k«*.li «1 itaUt :
.IWgt* r6gen monrktllvo Km- uitut a aiantaujra, Mint \¿«t/I palsira kcl.K''r« Vult •lorilta iitagiata.
K» a f/rf mcggondoltan Ok..« «««nimal uient »15, Ilofy az n«»Yi''r (Si knvftir. At it Cnkn)l ligjrrlS.
.KlUükadtao, eltlkka4tan A forrAahox i''rtonfk, (MvOilSIrg fetbmogtak Kior gynngjrhen a vlitck, ... ^ '' • K.i a pálina meghajolva, l{<-jlolmo»cn tágnl kexd. Teriiéire leborulva, A kl megérthetni} ext. ,
.Itt pihentek, ajkuk enyhllit A forrA«nak gyOngyrin 8 pAr eaepp mint róxxjlii a harmat Volt n gyurmak ajkain.
.8 tnvAbb mentek, elvonultak Keiti-kexvo xxttntelvn, Nyomaikban arany fénylett A nagy homok fellegeit,
ÁMott legyen itt r p^tma s ¿l.loit e kut gyBngy« itt. Mely egykor a »xent cnalAilnak Mi''genyhité kinait.*''
végxJ a 8eraph * ekkor A haramja éhredett, Nem volt exak egy bArány fslhff, Mely felette lebegett.
.oh ne 4lil)a<t itt « forr*»!'' SxAl i''.» térilre hullt legott, ne AM « Ut mely nMik
Knyhitő Árnyat ailott
.Meg van e hely ugyi« íldva, O pihent e fnl i (»lett, K" ex AIiUii cxreden tul Kgy Jiflnö''l mtgtíritoll."
MAJTHÉNYI KLÓBA.
Lafitte Chamans lovag,
elbeszélés Busa Kálmántól.
(KolyUtAa.)
i
Bizodalmas- közoltxléssel foglaltak helyet, egy mohos szikla darabon.
— Hájos hölgv, — szólalt meg Alfons, elrejtve parancsoló hangját, — a véletlon, — vagy az én lovagiatlunságom, — a mint vosz-szlik, összehozott bounünket, éa meglohot hogy ez első találkozás, egyúttal utólsó ís leond. E bizonytalanságban, mielőtt vakmerő tottomért bocsánatát kérném, ongotljo tnogtudnom novét, hogy a távolban is logyon valami talizmánom, a mi inegvéd a Itarezbnn, vigasztal a békébon, éj fényes kaput nyit álomlátásaimnak.
A leány szorolutoson pillantott fel a selyem ornyők nlól, mint hurinatys láthatároii kelő nnp arauyzó sugara.
— MadgerLivia, — felelt, alig hallhatólag.
— Livia ! Lívia ! — Oh had halliam még e szót, o zengzetes novot, moly kisdiád koromtól fogva leikomhoz forrott, szomorú emlékeivel.
--Nekem is volt egy kis loány testvérem,
azt is Líviának liivták, sáppadt halavány volt szegény, do szentoí feketék, ragyogók, beszélni sem tudott még a kis Ártatlan, csak dödögött érthetetlen hangokat, és én azokat oly jó ''.zűen el szoktam hallgatni, Alfons areza mind iukAbb } olboru''t, a mint szavait végzó.
A fájdalmas szavak AtJArtAk LiviAt, és kél könycsepjtet idéztek szentoire.
^Smmm^mrnmm
— ''S hova lett teatvérjo ? kérdó részvéttol.
A komor ifjú szólni akart, do csak ltaniar
keserűen rázta fejét.
— Noiu, nom. Hagyjuk eltemetve lenni a multat, a hegedő sebet Íolszak(/atja az, és fájdalmat okoz. Az élet úgyis tolo van tövissol, miuok keressük azokat még magunk is.
A lehangolt leány nem merte többé kér-dozni. Elmélázva nézte előtte a kopár földöt.
A beállt linllgatagságot távolabbi,— majd közolebbi — kiAltások szakított A k mog.
Livia ösztönszerűleg ugrott fel, ugy tetszett neki mintha az ó novét kiábáluák. Hirtelen a merengő lovaghoz fordult.
— Ks az ön uovo V
— Hova akar menni ily gyorsan, — kérdó inkább mint felelt Alions, mialatt n leány epedő arczára bámult.
Livia, Livia, — hallatszott ntost már nom valami távol.
— Hallja, eugom körösnek, mennem koll, bizonyai apám lott rosszul.
Do Alfons nom ukr.rlA hallani. Utánna nyúlt, átkarolta karcsú derekát, és oda vojíta maga mellé.
— Kíváncsi ön arra, miként hivnak engem ?
— Igon. De kérem bocsásson, mindjárt itt lepnek bennünket.
Do az nom bocsátotta el m tg.
— Ei nem fogja elfelejteni soha V
— Soha ! Soha !
Mettéklet a „Zala-Somogyi Közlöny* (870. évi 8 lk számához.
Heti szemle.......
Február 18-án 1870.
(Bfi.) Porosx-81«iába az ujonczokat megérik, kiszabaduláskor színto h a súlyt összehasonlítják. — Ersekujvárott katona garázdál-koáók éjjel több polgárt legyilkoltak. — Stand Tárnát szerkosztésévol .Szépirodalmi Közlöny" megjclcné«o van kilátásba holvezvo. — A piros banknótákat egy ideig még beváltiák a pénzügyi igazgatóságok székhelyein. — Pozsonyban a választási törvényben kitett .eg)segéd* alatt nők is értctondőknek jelentetett ki. Pécsett pedig az iskoloszékbo választási joggal a nőtani-tókat is felruházták. — Bém szobrára eddig 8400 ft pvttlt öesze. — Horváth Boldizsár ma-kacs torokbajban szenved. — Tatán épen két *nnyi a nőkszáma mint a férfiaké I — Hir szo-rinl Oorovo közlekedési minister lesz, holyébe B. Mufti Albert emlegetik. — A munkácsvári fegyhiwt honvédlakházává rondolto a kormány. — A herczegprimás édes anyja 87 éves korában Székesfehérvárott meghalt e hó 11-én.
— Oráczban ez év őszén nemzetközi gazdászati szállítás'' rendeztetik. — Bécsben pedig 1873-ban világkiállítás lesz a Práter tótén ; nz összes költség 6 miliő írtra számíttatik. — A hazabocsá-tandó katonák elóbb megvizsgáltatnak ninca-e ragályos betegségük s csak k ¡gyógyulásuk csőiében bocsáttatnak haza. — I«ónyay 20—24 milíónvi sorsjegy kölcsön létrehozásán fáradozik, rncíy összeg Budapest építéséro fordíttatnék.
— A gözsikló próbái már folynak. — Az országgyűlési napló szerkesztését (Jregnss Ágost visz-szaléptévol Nagy Iván veszi át.
Hirek.
— A záká ny-zágr Abí vasútvonalon f. évi fobr. 10-től fogva a 3 és 4 számú vegyes vonatok a IV waggonosztályliau is szállítanak utasbkat mértföldonkint 20 krjával.
— Somogy inogyo bízottmányi köz-pyülésén Jünker Gusztáv és I''app Sándor esküdtekké választattak.
-—Fel o dhotlunk övöt Uuk Sllmeghy Ferencz ogyotlun fia Kálmán a uapokban torokbajban meghalt. A sséptehotségll ifjú Sopronban volt nevelőintézetben, honnan a mélyou sújtott édos anya olhozá s atyja mellé tomotteté. Valóban nagy lelki erő kell a nemes hölgynek hogy egy év alatt szerotett férjét s egyetlen tiát eltemetni bírja. Vigasztalnék a hosszasb s no-mesb örömre érdemes jó anyát, de ily csapások mellett lehetetlen azt meg is kisértonUnk.
— Letenyéről értesíttetünk; hogy a febr. 12-én mogtartott tánczvigalombau a rosz-idő miatt közép számú vondégkoszoru jelent meg; a rend özük mindent olkövettok, hogy a bál díszesen s minden igényt kíelégitőlog léte-siteesék. A roggi (J óráig tartott tánczvigalom-ban táuczrondozőül Lakatos Sándor hivatott meg, ki onembvni szakképzettsége és Ügyessége által tetszést aratott. A terem csinosítása Mágly Sándor vendéglős ur dicséretén) válik. Bálki-rálynét nvm nevezhetünk, mert mindhnnyi'' hölgy az volt. Az egysxorfl, do ízléses öltözékek csuk emelték bájos szépségUkot. N.
— A délzalai takarék pénztár 400 részvényérc első nap, lü-én délig mAr 600-on felül jelentkeztek.
— Bún Samu nagy-kanizsai tanító ur a .Korona* vendégfogadéban működő Neu-manh & Comp előadását személyes meggyőző-
déso után követkczőlog irja le: Föllépett va- | lumi simára borotvált hosszú száju ember és i valamit hangicsált olég .fád" módon. Aztán Neumann úr jött, és legalább a mi a komikust illoti némileg kárpótolt. Do nom sokáig tartott, megint az előbbi fellépett és valami ,''s kost''t jo ait ''u Kopf" czimft csapszék dal kezdett, mit olég undorral hallottam. A dal pedig azon befőj ezéso koronázta, melyben elbeszéli, miut ogykor ogy loAny szoretőjét a mozőre követi és oz egy puszit kérve tőle. Eleinte azt megtagadni látszott; íuiután pedig ogy gabnaföldhöz vezette, végre engodett, és a mi azután következőit, mert ,''s kost jo nit ''n kopf lu — A nép egyré-szo toriiiészctoson tapsolt, novotott cs azt hallván vérem arezomba szökdelt nem tudva, kin boszonkodjam inkább : ily tömegen vagy ily komédiáuson. Megnyugtatásomra egy-két jobb izléeU közönség Által''foglalt asztal mellől sziszo-gést io hallottam, mit azlAn orőmből támogat-tam. — Igon is, valóbaa elpirúltam, mert fiatal leányok, sőt iskolás gyortuckek is nagy részben voltak a hallgatók közt, még podig édes atyjok vagy anyjok őrző (?) vozotéso ulatt. Akkor illo-dolmet, erkölcsöt tanítson a tanító az iskolában! akkor panaszkodnak ily szülők gyermokoik rosz erkölcso fölött 1 cso<lAÍkoznak, mikor özek más olyanokról tudnak, a mikről ők még sok évek-bon som álmodtak! — Ti szülők, kik gyorm«-keitek növeléséről így gondoskodtak ezentúl no panaszkodjatok ozoknok romlottsága végett,hanem magatokban, gondol^tlanságtokban keressétek onnok okát1 — Kn pedig — tauultam fájdalommal bizonyítva láttáin, hogy a ház sokszor ogy pillanat alatt ront, a mit az iskola évek alatt gondos kézzel épit; do o mellett két régi meggyőződésem nyert tápot, hogy t. i. a holycs népnevelési időközönkénti népszerű ne-volcszoti ingyen előadások a szülők és általában a növelés barátjai számára, valamiül népírodul-munk és népdulnínk nomesbítéso és szaporítása által elősegíteni kell.
— Lakatos Károly úrtól kövotkoző korszerű felhívást vettünk: Tudva van a vndá- i szat kedvelő t. közönség előtt, hogy február hó 8-dikától kezdvo miuden nagy és kis rótt s szőrmés vadra (ragadozókon kívül) a vadászat megszűnt e vadászati törvényeink szigoriiau tiltják
ezen idénvontuli vadászatot.daczára mind ezek-« i
nok némely holyen réég in«»st is vadászatokat rendeznek s az illetők a lövőit vadakat kocsiszám a piarezon áruitatják. Legközolobb volt alkalma a nugy-kanizsai közönségnek a piaczan egész kocsi nyulat szemlélhetni, s a vovők kapván az olcsóan mogszorezhotő pocsonyéu ezot-halkéut nyelík-vessik a vadat,do ncmprondolják meg, hogy a moet lőtt nyul bűzös és Ultién, s az egészségro kártékonyán hat. Fölkérjük tehát a városi kapitányságot, szíveskedjék hetivásárok alkalmával a piacholyiségéro néhány lujdut kiküldeni és ázott találandó vadakat elkobozván, az illutő árusokat vudászuti törvényeink értelmében szigorúan megbUntotní.
— A szontlőrínczi, szigefvárí és darányi vasuttávirdaí állomások a magáuy táviratok kezelé+éro felhatalmaztatUk^ -
— Komolyan fölhívjuk a nagykanizsai posta t. hivalulnokait, hogy mind az ogyszorű miud a vovénycs, különösen a pénzes lovolokot a czímzottnok kézbosílsék. Kellemetlenségeink vannak azon esoményokkel, hogy a lapunknak szóló pénzos levelok a színtoN.-Kanizsán megjo-
lottó .Somogy" kiadó hivaUlába adatnak, s
viszont. Lapjaink rendetlenül járnak, levolein-kot a kávéház asztaláról hozzák meg. Ily ren- | dctlenség okozta s rosszul kézbesített levölok miatt biróí törvényes intézkedés vétotik igénybe, , Alkalmilag megjegyozzük, hogy a nom jól czini-lett levelek tartassanak inkább vissza s felbon* I tásuk nz itteni lapok szerkesztőségei közbojöt- j tével bármelyik postahivatalnok előtt történjék I meg, s így a kellemetlen s gyanúsító kifakadá- ! sóknak eleje vétotik, mint ozt a „Somogy* ré- . széről Vőneky Lajos ur személyes közbejöttével legközelebb tapusztnltuk.
— * Szt. OotthArd szomszédsAgAban lövő istvánfalví lakós Ilodics János, ki fenyves madarak fogdozásáról volt ismeretes, a inult hét egyik napján madarász-gunyhója mellett össze égve lialvataláltatott. Az orvosi vizsgálat folytán kiderült, hogy az olőbb agyonlövetott és azután lett meg égotvo. Ezen borzasztó orgyilkosság elkövetésének gyanújával a már letartóztatott Doncsocs István szabadságos katona, és eszol szorolini viszonyban levő Hodics Jánosné — a meggyilkoltnak neje — vannak terhelve, és a mint a megindított vizsgálatból már következtetni lőhet, valószínűleg reájuk is fog bizonyulni.
— * \ Sényi család nagyunyomí kastélyában folyó hó 12-án egy szobaleány a vígyáz-talanságnak áldozatja lott- Ugyan is reggel a szobában gyertyát gyújtván, a könnyeimüon o hajított és még égő gyufadarabot egy nyilt edény bon volt borszoszbo találta dobni, mi azonnal lobbot votott; — a megíjodt nő, midőn azt olakarta oltani, szolcskodésébon ruhájára öntött néhány égő cseppet, molynok következtében ő is inoggyuladva futásnak eredt és sogitségért kiabált, de miro a segítség megérkezett már akkor ogészon összo égett, — azon nap estéli 8 óra tájbau meg is halt.
—Curiosum. A n. é. közönségnok tiszlolcttol tudomásul adatik, hogy mindenféle női- és férfi ruhaneműk készítéseit a legjobb minták szorint, én azoknak megrendeléseit a legpontosabb és leggyorsabb kiszolgáltatás mellett — elfogad é* tökélcsit Nagy- KanizsánV felső templom tér Theodrovíts ház 10-ík szám „Mennyasszony a magyar mágnáshoz* czimü boltba az alólírt. Kegyes pártfogásukba ajánlja magát Hegedűs István és fia, szabóságí rajz-tanító, szabómester. Nők szabói tanításra fogadtatnak.
— Pigmond For o n cz tovékeny s a közügyök terén oly lankad hatlanbuzgalmupol-gártársunkat a pénzilgyminístoríum Ljsonczra novozte ki sótárnokká s igy körünkből eltávozik,mit sajnálunk ugyan,do vigasztal b$nnünkot azon tudat, hogy hazánk minden réezébon atük-ség van minél több ügybuzgalmas férfiakra.
— C h á k t o r n y á n, f. hó 16-én a megyei lanfelügyolőséghez Tallián Ede inogy. iskolaU-nácíos ur által intézett lávsürgöny szerint, a polgári iskola inegalapittatott. Ezt roméltük o vártuk is Csáktornya dprék polgáraitól.
— IIoly roigaz.itás. Mult lapunk tanügyi rovatában közlött jegyzőkönyvből tévődéből kimaradt Muraközből: Ba»nlc« Tamás, Horváth János és Szinkó Liborius tanító urak nevo.
— A porlaki fiatalság fobr. 24-én a perlaki casino helyiségében zártkörű táncz-koszorút rondez, melynél a tiszta jövedelem a Pesten felállitand^.honvédrokkantak menháza
— Igérjo meg Jolkiieinoretéro.
— ígérem.
— IJgy Isten vele szép Livia, nom tartózhatom tovább, de jól mtgjegyezzo ám, hogy
• 180ÍMk évi mart 2-án Esmenard Alfons mar-quissal a franczia lovastiszttcl o helyen találkozott.
— Esmenard Alfons, — robege a szabadra eresztett leány, ki alig tudott lábain állani, az ifjú forró öloléeo annyira lázba hozta mindon Ugját.
— Megálljon még egy szóra. Holnap ilyenkor itt Teszek az erdő szélben, ha beszélni óhajt velem, a legnagyobb tölgy alatt megtalál.
Livia nem tudott válaszolni, hangja elakadt, csak bodroe kis fejével intett istenhozzá-dot, mikor a lovag fekotéjéro folsogitetto, aztán elvágtatott a kereső hangok irányában.
Eemenard mozdulatlan helyzetben, mohó tekintettel kisérte, még elnom takarák előle a lombosodó bokrok, és csak akkor sietett unalomból kapál ód só lovához, midőn a másiknak dübörgését elpyelto a rengeteg.
Hanem Síoet morro térjen? — A nyilás, melyen idáig jutott, alig éezrovohető, de a mennyire kívíhotő is, tomérdok ágokra szakad •1, a valódi ösvényt kitalálnia holylyel Uuicrot-lennel nem lőhet. Talán a szürko jobban tudja mint én, eszmélkedett magában, és rá votve magát, neki ereuté azt, tetszése szorint.''
A figyelő állat nem tévosztotto ol az utat. A mint a nap buoeuiní szállt és bevonta a tájat érvörös sugár szőnyegével, az erdőből ki vlite a /''Iitját, mfropodlga logközelobbi falu est há-
TTW
rang szavát, az olhagyott avar felot szétlerité a szellő, már a táborban U voltak.
A fogadást álló tisztek, — alkonyatkor — már aggódni kezdtek Alfonsnak hosszas elmaradása miatt, azt gondolták talán elbódult az ismoretlen vidékon, és nom fogja tájékozni tudni magát. Emberokot küldöttek utánna, még maguk egy tiszti sátor előtt, letoritott pakróezokra heveredtek.
— Jó estét, — szólalt meg közolttkben Esmenard főhadnagy.
Az ismorotes hangokra, felugráltak.
— Hol voltál? — Láttad o? — Beszél tél-e vele? ElérUi-o a szürke? és több ily kérdéssel támadák meg.
— Várjátok mog egymást, hisz ogy szerre annyinak nem fololhotok! kiáltott közbe.
A kiáltásnak lott sikere, mindannyian elhallgattak, és losték a szót a marquís ajkairól
— Nohát ha tudni akarjátok, elmondom, hogyan szedett rá az az ördöngös leány.
— Halljuk!
— Az erdőig annyira inoghagyta magát közelíteni, hogy kétségem som lohotott többé, menekülhetéséről, a tizenuyolcz ozer frankot már zsebemben képzőjén). Do mikor már becsalt maga után az erdőbe, mintha kicserélték volna alatta a lovat, ugy röpült olőre és hagyott el messzo. En szégyenletemben nom tudtam vieesa vonulni, a mennyire lőhetett követtem. Ismét be várt vagy tia ölnyire, ismét olhagyott, és ez '' Így ment folytonosan, a szürkéről szakadt a , tajték, futáaa lassúdott, még az a másik, az a fjKcto, mindig -joboan ugrált, táuczolt, honcza- | géseivel boszont-\ni látszott az is. Egysz«rre
| elált szám, szemem, a mint cgy izben lokaptatn az ördöngös uőröl tokíntetemot, és ogy fekoto ókorbolí várat láttam előttem, minden ablak nélkül. De ez még mind semmi, hanem mikor kifordult egyik mohos fal, — mint sarkain a kapu — és a nyitott részen bovágtatott leány után visszament holyére, majdnem kőbálvány-nyá változtam.
— Ah I Oh I kiáltottak fel a hallgatók, csudálkozásukban.
— Az bizon, ugy volt, — folytatá legkisebb g amis arczkifejozés nélkül. — Ott ha-
Eott a faképnél, szépen, és még hozzá bonn oly onyatoe neveté* támadott, hogy ezorottem volna a föld alá sülycdnl.
Esmenard marquís ígon jó rögtönző volt, a valótlannak árnyéklala nélkül tudott hazudni.
— No to ugyan megjártad, — mondá a kis hadnagy, nevetvo.
— Meg ám, do legjobban akkor, mikor haza ákartam jőnní, nom tudtam hol vagyok. Jobbra is erdő, balra is erdő, elől is erdő, hátul is erdő, morro menjok hegy ol ne tévodjek, szerencsére a s/.ürko okosabb volt nálamnál, az szépen ido vezetett, s most itt vagyok.
— Átkozott fészkeik lohotnok özeknek a magyaroknak, ki gondolna fol ilyosmit felőlük, —- jogyzé meg a potrohos kapitány.
— Ki állod-o még a harmadik próbát is, — voté oda egy züllött főhadnagy, ki szinte felütött, és leste a három ezerfrankot.
— Állj» ki a ... Mit is mandok, bolondá többé nem te-zom majam Itt a lopási
alaptőkéje nerolésére fordittatík. Belépti dij egy személyro 1 írt. Óhajtjuk, hogy ininti látogatót*'' tabb legyon s o vidék h^iadas érzésű közönségétől bizton hisszük, miszerint a neme* czél minél sikorcsb olőmozditására kitulhetőlog hatni fognak.
— Ugyancsak febr. 24-én a csurgói uradalmi fiatalság szigetvári zonészok közro* mflkő<lésovel jótékonyczélu fényes tánczvigal-mat rendez. Felhívjuk a közönség figyolmét a minél számosabb mogjelenéaro.
— Mint halljuk Sopron mogyében egy modvotánezolfató s nojo a dörmögő tánezoa ki-séretébon hala<lván az országúton a medvo szájabronc-sa vélotlonül lepattant, s folébtedvéo bonno a szabadulás vágya, s egyúttal boszut állva a szonvodott kínzásokért, két útitársára rohant a őket összetépvén,megoldotta a kereket; hasonló eset fordult elő állítólag Veszprémmé-gyében is, hol azonban a tulajdonos vasas botjával fentartA tokintélyét a modvo ollonébon, do ez inog«zaladváii az uton szemközt jövő két asszonyt tépett össze. Valóban helyeién cselo-kodnék a kormány, ha a medvntánczoltatást, s a vclo való kóborlAst botiltaná, s igy a fentjelzett sajnos osoteknek elejét vonné.
— Vízlendvay István és otaládja szonjoro<lott szívvel jolentik forrón szerotett é<les atyjoknak Vizlendvov Józsefnok élote fii» •dík évében, négy heti sulyoe betogség kövot-knztében történt, gyászos kiinultát. Hűlt tete-inoi. folyó évi február hó 16-áo délután 3 órakora nagykanizsai sírkertbe tétettek örök nyugalomra. Áldás • lobigjen a szeretett atya hapivain I
— A znlaogorszogi közös iskolai osztályokban az l8UVi» tanév l>ső félében a nyilvános vizsgálatok a következő roudbon tartatnak meg. Fiuknál február hó 2l-éti délelőtt nG-ik délután''a< i)-dik osztályban. Február 22 -én délelőtt a 4-ik, délután a 3-ik osztályban. Február 23-án a 2-ik, délután az I-só osztályban. Fobruár 24-én reggol sz I-ső párhuzamos osztályban. Fobruár 24 én délután » 3-ik leány-oszlályban. Fobruár 2.:)-én reggel a II-ik délután az I-ső loányoaztályban. Mindon szülő és érdokclt tanügybarát moghivatik.
— Dr. IlériusJánosa kizös iskolánk ogyik lognagyobb bajnoka, ki a tanügy oltárára már több áldozatot nyújtott, a zalaegerszegi közösískola vizsgálatainak megállapítása alkalmával (»irtot a vizsgálaton magukat logkitüut»-tőbb tanulók közti kiosztás végott. — Koinényl. jűk, hogy o nemos példát többon is kövotendik
— A nkanizsai dalárda által febi. 20. kán rondezendő hangverseny érdokes müsoro-zattal szervezteték, utánna bál lesz: a tiszta jövcdolom a honvédmenház javára szenteltetvén ajánljuk méltó pártfogásba s minél számosb megjelonéere hivjuk fel a közönséget.
— A szombathelyi megyés Püspök egy kath. népgyűlésen a közös iskolák ellon határozottan kikelt.
— Sopronban » tornászatot ezerou fölül gyakorolják a növendék ifjúság köréből.
Hirdetmény.
Az osztrák-magyAr kclctázsi&i expe-ditionak China és Jápánban léte alkalmával Shaughaiban osztrák-magyar Arumíutákból
vigyétek, osztozzatok rajta, — vilaszola Alfon» éi oléjök dobta tömött péna tárcsáját.
— Nomde ''gazam rolt? dicsekedett a kis hadnagy, büszkén.
— Tied a dicsőség. Azonban fiuk jó éjszakát, elfáradt é« törődött testem nyugalomra vágyik, — mondá Esmenard, bádgyatlan, és tet-totett justasággal lépegotott sátora felé.
Éjfél is elmúlt már, Alfons még mindij forgolódott helyén, nom tudott elaludni. Fogta köpenyét és kiment a sátor elé, egy karó mellé leült, hozzá vototto hátát, és bsla nézett a tolt holdba, mi ugy függött a láthatár folett mint óriási iázó koszorú. Váljon mit gondolhatott okkor? — Talán ábránd volt csupán, talán vágy, talán szerelem, mi az elmerült ifjú gondolatainak fonalát vezotte, vagy csak a lázas agy egyszerű phantasiája, melyet a nyughatatlan lélok szorított oda, — ki tudná eltalálni. — A távolban egy csillag leszaladt aa égről, fényes vonalt húzott maga után mikor lo esett. Alfons akaratlanul utánna nézett a szép égi tüneménynek, és nagyott sóhajtott a mint az elenyészett, Váljon mit érezhotett ekkor ?
A csendes lég ölén áUuhant szellő egyszer-usak elsunnyasztá a karó mellett, a kemény földön. A mit elnem ért a kényelmes sátor puha fekhelyén, ahos eljutott a szabad termée««t tág templomának fUggő ¡To alatt, és megnyíló« lelki szemei előtt, ábránd viláfának tündér monyortsága.
(Koljrt. kOr*lk«uk.)
kiállítás roudoatctott, mely áluhiuos részvétben részesült, ugy, hogy javaslatba hozatott. miszerint hasonló áruminták Hongkong részérő is kftldossenek a shanghai és já-páni gyűjtemények pedig kiegészitossonek.
Á soproni kereskedelmi és iparkamara tehát felhívja mind azon iparosakat, kik áru mintákat a nevezett helyro szállitnní kivannak, hogy ebbéli szándékukat nála a kiállítandó tárgyak megnevezéso és egyúttal mk térfogatának és súlyának kitétele mellett, legkésőbb f. é. luartius hó 20-ig bcjeloiitcui szíveskedjenek.
A soproni kereskedelmi és iparkamara 1870. éri február hó 12-én.
ISiyut póata.
— 0. A. StátneiuU tud»>«ltá''*it ii «¿¡votcn vo««ttlk.
— 8«. N. A kOnyvklmntatái Héethfill vlm,Jövetel utiu tílrtánhel meg. Kogadd Stiintc réeivétflnket I
— A''toproa« keretkedelmi « ipar kamara i. rlnUk-régének. Kv«ilgyct érdekli'' kbileuióuyoit mindenkor ui.éten vc milk • kiért kütlcmenydijt wámitniiunk tia«afatlan<ág volna.
—• lUi.ya-OravIciára. Megjött. C.tvflxOlJOk. «
~ \V. J. Uket«!l«u krtiúlui | kttlOuben mii alak-bta már uvluiui elniondatot.
— I''. M. Ide U *>da 1« kétitíggel * minden dij nílkUt megkdldnttnk. VluouOdvQilel!
— 8r. H, Jüv8 tiluuukra inaradt, intrt « «iámra A rovat betOltvo voll,
— A »lenti'') kerctrti ndó Ügyében Irt ciikket kOt<i>ncUcl vettllk, tajnáljuk, hogy e itáoibau már nem hothathik. JftvSre okvetlen!
3>JylXt t^r. MT Hely szűke miatt egy jó karban levő zongora és flshannonlka jutányos áron eíadatik. Bővebben értesülhetni Wajdits Jdzsef tudakozó intézetében.
Válasz P. M. urnák.
•tV .Somogy" oíimU lap f. «?>•« 6-ik számában tisztátlan ajakkal c/áfolcntja l\ M. ur «-''„Z.-S. Ktizlüny- fi-dik számában mogjolont CHurgói liálrtil bzoIó r6»rlot'';a tudósítást. Nom • vagyok bariitja n jogtalan felszólamlásoknak, s nom osztom azok jiolytulon nfaettU, kik az Itíszot sokrt''tll kílpenyöbo illotéktt''lonül bttr-kolddsvn, lesik a martalékot — melyet kiki gondolatainak nem épen az ö inyük Bxorintí | — kifojoziWibim tolmdcíoi, mit mohó knpwi- j aággnl fólkapviln, ólotlen k3rtu(>kkolí bonezol-gatííAlmn találják kwlvükot. I)o ott, hol a tinomabb tnilv''cltmfg, u szeplőtelen tisr.tas.Ag kívánja, hol a fenotlen kardcsapások cretlon nyorsciéggol nemcsak , (inmngum, tlo ínég a gyongóbb nőinoni ellen ;í< intnyozvitk : kell, hogy síkra szálljak, s hideg megvetéssel sújtsam a földhöz Isten o legnemesebb tereintmé-nyeínek ellenségét.
A csurgói lakosság, a müveit polgárság, ugyhíszem nőin aristocrata szejn|>öntból indult, midőn jau. 24-dn jótókonyczóllnl egybekOtíitt tánczvígalmat rendezett, s jövedelmét a nép-növelés roppant hiánya fedezésére, a küzségi iskola javára (ordította.______
Nom hiábavaló bír, sem hírnevek után kapkodó vágyból volt « „Z.-S. Közl»ny-b«n ezen bálróli részletes tudósítás, hanem a nemes indulat, tiszta elismerés az iránt, amely érdemben a bál rendeztetett; azonban I*. M. ur ezt nom értó és ellenem oly sitletlonséggel üsszohabart czikkocskét közöl, moly fonák észrevételoibon mcgielonVe, egyenest oda mutat, hogy az irodalom primitív fogalmával is alig áll ismeretségben, h állásához nem illó, xii határozottan'' kárhoztató darabos irmodorral, minden noinesb érzést gúnyoló hahgon támad meg oly intézményről írt tudósítást, mely népnovelői állásának inkább elismerést nyújt, míg ő homlokegyenest rohan á nemes szándék ollon, » így som állását, sem állásánál; hordorejét tiein ismeri.
I''. M. ur a^Homogy li-ik számában ozon bálróli értesítésemet rosznak állítju, s tuegvo-tóleg beszél azon egyszerűségről, mely némely nőt ölv nagyon ékesített; tagadja hz Unnepics öltözékeket, tagad mindent, s egy s/jival a bált lehető legegyszerűbbnek nevezi. Kz nem esodu 1 hisz már a helyszínén, 41 táuexterom-ben is megmutatta 1''. M. ur, hogy kebléén a szépnem u a jó ízlés iránti tisztelet nagyon cgyszorll fokon áll, moginutatta a divatos etnbor»%óló, minden sarokban fUrkésr.clő — » fülükbe sugdosó, rágalmazó szava val mennyire leszólni lőhet egy-két elszogényUlt ]K)lgári jó családból, de illő óltözotben megjelent müveit tiatal leányzót. — ''Fájdalmasan esott az sokaknak! — Valóban ön I''. M. ur néptanító létére ily c4elokvéiiyek után fényes
bizonyítványát adja érotlenségónok, s annak, hogy ön nemcsak a társadalmi élet — talán akaratlan -— mótolyc/ője, de még e jelcu kornak nem is haladó emboro . . . Un azon sötét korszaké . . hol a felvilágosultig, m egyenlőség, n polgátxwodás egysztirli, do Udvöí magvainak híntegotéso s á|M>lgAtbatáHa holyott . . . csak uly ürea fővel, mint u/. öné, épit-hetik a magas légvárakat, a mely uapjaink-ban e-tak ugy ön-félének adhatnak támutQu. latságot. Jogyezzo meg : a domoeratia az iskolában kezdődik, a demoeratíáuak az iskola s u jó nevelés az alapja; hogy ezt megtamd-hassa, gyakrubbi olvasásra jó lélekkol ajánlom a szakjába vágó tanügyi lapokot, mely nálunk e kis faluban is találhatók. — Sokat tépelődik lolkom egy gondolattal, do koll v*. lainit visszahagynom, hogy annak időjében, ha szükség kívánja, öut azon jó accordíiU. v.íl. lepbótogndirozva, az olvasóközönségnek
több lup hasábjain bemutassa) 11.
NKIJSZIKP1.K JÁNOS.»)
*) KQsOtjUk a ioutolitii c*tkk«l ojöis terjed«lmá-b»n, SnMkal, liöity »«Írt felftlffu^et válUlnAnk, Jo konsnl/an v(M<nata«ltjuk I*. M. ur a«on állltiiit, mlnlhír t. munkáttriunk Neuiildler JXnoi tii^iró lonue, touék a „lton* .Krdiaieti I^puk* .l''cdi Ka(>t<S* < mia tokiuU-lyei lap lia«Alijain meRielent jele« »xakértAI kip ■ott«/j(ct tanutlló ciikkít olra.ini a navot.^ROuá vA-lik mafcfcondoUtlsn klfakadA«a. KfyAbkíri» ralamlut mi.upy izIlktA; o«e(él>«u *r. enilili''tt lapok »«erk»«*töi • en| hagyhatják aaú nólklll, midin niunkaUriunk »leírónak novoitetik. Ktn.iéljilk amnlian, hogy ncn c»npin «tein/lyet«A»l>ől e>edt lartalmatlan palemitiU* mlndkit r^airíil liflfrjfavo Ifi*, , Sierk.
Naiy-Kaalxii, lrtío. február 18-in.
A galionaUilftre egj riirallan meglepeti* lópett .''leitta, uiely ugyan jelenleg v»ak hetekig tartó,'' míg!» OrOintiukrt ««algái. A tu«ára erűielib (Ir.lc*. IÁU«ik J6u»l, niulAn nimiteg liagyubb intnnyii/g ki''relik, mit iulajdonltbttunk a már hatok úta uirg««tliitatelt hajiná*.
t.ak. Jiii''df n e«(lrnaxBkt(''gr« K''rnd a« td»( f«,lhs»<u.''<liil<
t
Placzl heti-vásári kelet-árok.
Najcy>Kanu«iín, febr. lH*áu. AUdautlijai ttitrónUinl.
Taraények: HnraH.»-k.''i fonto« 8 fri, — 70 kr. Ci- Sti fi.l 4 U. 10 ki HT—flH fu 4 frl •>(> — kr. K.ti.iK fut 1» fr. M kr. 7U-8U tilt. 2 II. .¡0 kr -
ÜZLETI-
"Árpa .arir.aönek, 70-71 int. 2 fr. ÍÜW - Jl-J* lat« !2 frl. K) ki. Árpa ka«Sni<gea, 06 — Oft ft«. ''J lr 30 kr. 67-OS fin. i frt 00 kr. Kukorlcaa 2 fet 10 kr., - frt — kr. K ukorlo «a ola«/(ciimiuautlnl 4 frt Sfi kr. Zab 41-46 fii«. 1 frt. 40 kr. l« — t7 fua 1 frt 70 kr. 1'' o h a n k a 00—ina. t frl. 80 kr. 00-ü;i fl» frt. Ili kr. I''a»anly fehér I frt - kr. I''aaaiilv, lirk» .1 fit. — kr. Hxviia ináil. 2 frt lOkr. ««alma I fit ^<1 kr
Érték- és váltófolyam: febr. 18.
f>% mutáliíjucs G0.5K) j í)°/„ nomz. kölcsön ÜO.— ; IHOO-ki á Hada Imi kölesön 70.10; bankrészvények 7.IM; hitelintézeti részvények 2Í>4. HU; lantion lU.''l.iö; ozilst ágío 121.15; arany darabja 5.S0y,o kr.
£t I R M O K;
-TíiűTT naponklntl menetrend :
Indul N.-KauiiiArdt Harci feli reggel 4 óra 65 . Miután ''J óra 26 . . lluda . reggel 0 óra -
• ■ . • d. u 1 óra ''i''2
e»lvo Hl óra íií regg. 4 óra 16 délben ''J óra 16 r«gg. 6 óra éjjel U óra L''O délután 2 óra 2(1 Íírk. N.*Kamatára Harc« , reggel 1 óra l , . délben 12 óra 3«l Hilda faldl röggel 4 óra 2S • p délb. | óra -16 . . e»tvo ij óra ó.''l Trióit „ délben 12 óra 62 » , eito III óra 36 Iléen , röggel 4 óra 10 . „ ?ite 10 óra 18 Sopronból délbeu 12 óra 42
porea.
peroa. ■
perei.
, Tri»«t , p » •
llée. ,
• * w.
. Sopronig
N,-Kanir.iára Harc« .
Heti naptá-r.
perci.
Hó.
é» beti-nai>
Febr. 20-tól 23-ig 187a
v
T''rot«»
''Katholikui I tár
nap
tlnT
uantAr
*8) A vetfirSI í« magról. I,uk. VIII. 4-lf».
T''
.itj
2o Vasárnap
21 Kútfő
22 K»dd
23
•-''» C«ll|Art''lk
26 l''éutok
20 Miouibat
,tt r.lei.llier*,*=^nMÍ'' ''
F.lóonor* OaiSg.
Kleonora fét. laíkf.
Viliig. Ho\V> M.átyái ap-Valíiurga Vletorln
IM ! V» i ft*
Vwu Mi tyáa V áll
T blretlai ------rr
#Hf
Folülós szerkesztő : Wajdits iózeef. Segédszerkesztő : Bátorfl Lajos.
II I R
v riA
r
I Minden nouitcUzó tárgy becsüld essc''gnok l
L^Hujubtj ékHger-tnrgvnk
tb.M al
M«riult iiitlvak aa aranydint iniu-
irgynk I *an auaaállitva 00. UO kr. 1 friig. uj »raujb.M a tegdlratoiabb fnijou , Valódi arany gyfirfikkövokkel |.5 |.
Jig locgtartják, valódi ulámolt k<i-Vekkel vagy ciuallban, k «»ríut. a , mint a faeon Igintll. MílltUk Itftoin JUa^ttOkr. 1 fcligi l«güu»inabb
1.ÍO. l''SO, t. t.N)krlg. KUIbcralók 1 p»r lUi. rx), 80 kr. 1 friig, lin. l.fiO,
2, 2.''>0. Exí«a garuiturik, melllű «• Ittlbevalók «0 kr. l.''W, Úu.2, i.5y,s,s..r0.4 — .''•friig. Karpereoiek Itnomak dhja 60, 81» kr. I frtlg. Kar-pereciek 1.6a 2. ¡1. 3 f>(| krlg. Aleg •i»bb uvaklánoa dbja 1 2<». l.fiO kiig. Medaillonok Un 20. 40. 00 kr. Bn. 1. l.W) kr. Tn*őfc.(lk uj-amur MJel HO kr. 1.60. í. S friig. Qyfli A''« kátaaau utániatt kdlnuféU V,;.>. 1 dbja 3 >. 40. 00, 00. »0 kr. 1 i''rt''g. I.cga<*bb óraláueaok uraknak riuid fS). HO kr. 1. 1.60. 2 írtig. l.v|((iuMt iirkkláneiok lln. velencei (Aijon I. |. ló 1.80.-2 frtlg. MelltUk urak »«iM.ata 20. «0. 60. SOkiig. Inggombok dbja ia 16.20. 30 krig. K4t«lrtgomhok párja ''Ü). 40.G0.K0 krig Oillérgonibok á 6''4i 10 kr. K.géti k4i>lm U''^tiebb Ing- éa Véi. elígoijibok 60. Hll kr.- 1.1.60 krig. Ügy cioiuó óiatUyelgö Igm c«ino
vissza vétetik vagy felcseréltetik. Uj bizonyítéka a szigorú |
p^r- Olcsó ékszer
hölgyek és uruk számára.
K*cn úgynevezett i^j nrnuy fémWl készült ékszer-folesloKeasé toszi a valódi ékszert, I minthogy ez nj gyártmány sent színre, icm kiállításra nem áll a valódi inogott; s amellett még I uzou elonynyul is kínálkozik, hogy csak negyedrésznyibe kerül,mint a valódi aranynak,csak foglalványaért iá tizotni kell; így & legújabbat gyakrabban lobot beszerezni. Méga''ssakember 1» megcsalntik o gyártmány által, oly jól vau minden utánozvft.
1 inelltí 4.6. ti frtig. 1 párllllbevalö 4 6. li frtig. 1 pár kéielőgomb 2.60.
i. 2.60 krig. 13 latoe eillU liiici tQt --- ... .....
aranylott tavid 3.W. 4 frtig. 13 latoe lioimu nyaklánca 0. 7 frtlg. 1H laloi •«Ilit modaillon tficarauyiott ée ao-raáuciaiva 2.60. 9 frtig.
A IcgdivutOM.nbli nravl*
¿k«ier (láaioi finoinail oeieaolt • lOet.aciél-tiogeclkfkbfil Auiere-keittve, Melltl 40. CO. 80 kr. 1 ftig. 1 mellifi eidittel kOrflivo 1.60, 2. 0 frtlg. 1 pir fülbevaló 60, 1)0, 80 kr. 1—7 frtig. 1 pir faibevaló eadittvl kíJrilivn 1 60. 2. 3. 3.60.
Ai uj Arttk naptár, nie-
daillon formában, mely óralityelgo-Ul i« azolgálhal, naptár olyeaern rne-c''uanlcával eiorkveitett, hogy a napot, hónapot é« lUtumot poutoiau jelil, dbja utak 6 kr. flnowan 20, va lódt ariuiyoiott 46 kr.
L*KUnuiiiNÍ)l>au kiálll-tutt K)»:>»>áut-ékmcr. Maga a exjikrrtö i« eláinittatlk. Kien
exer valódi cxOiitbe vairkOrflive,_
aranvalátékkal ét tikkel ellátva, m Utániolt g)4aiáutok mind finom cei-eiult hegyi krittályból, inát drágakövek ia felit mcrliotlvunlutiiibavák
13-Íutos ílnom ezüstnemiiek legujabb fazonban a bécsi cs. kir. próba-hivatal védbélyegével.
Csakis a nagymeniiyiaégU olcs«''. cursus szerinti berásá^lások régi tört ezllstben, lehetsA-gesitik n Valódi exUsttiuinllkiiek a köv«tkerö árak melletti eladását; régi uzlist becaoréltotik.
1 U.íM»a«ttalk<t»k 16 frti villák " " '' " '' ........
16 fit; ea*ia«g«lkíaok 10.60 kr; vtl-14Jk 10.60 l.n evokauál nehét 6S frt;
gyernekkaivil !»6 frl; káv4«kanil 2fr fit; 1 lerttmeritükaiiál 18 frl; füte-lékkenál 12 frt; kalkauál 19 frt;thea «< Ai5 6 frt; esnkorklat''l 10 frl; bura hlutfi U.COkr; caakomlp''" 4.60 kr
3 jO. 4.60 krig. 1 db wri Ifi 1.80,2.00. S -Mrtig.dyémánlgyfirfikaranvból 1.20. 1.60.2-3 frtlg. Kereattek 4t • «ivek in Int nyakjk í. 3. 4 frtig.
(■yi''tHi-ékMiereU. KeketAk a Igen Urtótak, üveg- jet- láva- «a
bivalyi''iamból. 1 mt||ifi 20. 30. 60. 80 kr.''l frtig. 1 pár fülbevaló26.36. f>0. SO kr. 1 frtlg. 1 db karporeciSO. 00. 10 kr. 1 frUg. 1 db nyakékttar 60. 80 kr. 1 frtlg. 1 rövid óraláuca 2ő. 30. GO kr. 1 nyaklánc« 30.80 kr. 1 frtlg. I ingmellgoinb 4 kr. 1 pár kéxeISgomb 16. *0. 30.40 kr. 1 ifi. aöfétll 10. 40.G0. ÖOkr.
Ai Orö\ké illatozó ék* •ter tor m ¿«letlludialno vény böl,m»'' Ivek aterinéiieti jó «tagot mindig megtartják ét a logujabb divatot formálja. Ktcn''ók«£tr mindentfe-Inlbalad ét Illata mialligen kedvelt: ha a hölgy tien úktierl hordva talonba J>(, a«t néhány pecca «lati inegtiagottlja. 1 melltfi 80 krtól I 1.2'''' 1.60 krig 1 pár fülbevaló 80 kitól I. 1.20 krlg. 1 nvakékGOkrtil
1 60. 2. 2.6» kiig. 1 férfi óralánc, |l latoió 1 fi 140 kr.. < >r
a orvétakntfi 4 frt; «¿tartó egvtiorfi 1 ueluő frt; dupla 1060 kr, toJá«tartó '' 6 frl; borkehely uompát Irt fit, — retet ét olajtartó 30 frt; kenyér ét gylIiuMcakotár fii mm.ka 30 ÍM;
1 pár márka nehía gyertyatartó f»<> frt. Otukor- éa etlteménytálciák killsnbst« finom mfivttek 20-2H 30 frtig. Egy hftlgyneccataire, Ur-lalnia* egy Ctflat gylUifil, tadtS taert, egy kétt, egy lynkatttóí, egy gombolyltól, Ottaeten 8 frt 60 kr. egy gyfiaifi masábau UO kr.
kéal gyertyatartó 9.60 kr. - akitall gyertyatartó 7" H" 9" 10" 12'' cioll ,r. 19.60, »3,2», 34.44frHf.
Aa itt olCaoroli Arak o mimWgbeu ily Arkktw OMkiá <u Alólirt raktárban kaphatók.
A. FRIEDMANN mmikm BÉCS PRATEflSTRASSE 26.
A legnagyobb vászonruha-raktárban
váczi utczaYPSILANTI-hoz
Pesten.
Kaphatók a leglcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kész fehónemüek. férfiak, urak ós gyermekek számára, úgymint:
ÜO e«.nr darabnál több férfi Ingek nnubiir^i, hollandi vagy irlaudl váaaunból, darabja í ft BO kr.
3 ft,3 11 60 k, 4 ft, 4 ft 60 k. 6 ft, 5 ft 60 k, 6 ft. ft ft 60 k, 7 ft, H ft, 10. l i fi. 10e»er darabnál több Ilin«» firll Ingek, exer küli.nbóíd mintában 1 A 60, 1 ft W) kr., 1 frt, 2
ft 60 kr, ¡1 ft. • •
Ff^ér mtdipfllán férfi Ingek. 1 ft 60 kr, 1 ft 76 kr, 2 ft, 2 ft 60, 3 ft. .1 ft 6n, 4 ft. Férfi gatyák váizonból, magyar, félmagyar vagy fraucila mintára 1 ft 76 kr, 2 ft, 3 ft 26 kr, . 2 ft 60 kr, 3 ft.
NI Ingek vátionból, «imák 2 ft 56 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft, 3 ft 60 kr, 4 ft. 6 ft. himeave 3 ft, 3 60 kr, 4 ft, 6 ft, 0 ft, K ft, 9 ft, «vbwelil ét franciia inelln.uttrával 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 '' ft, 6 ft, 7 ft, 8 ft, 9 ft, 10 ft. Nól fűlő-vAllak (Daineu-Mieder) 1 ft 60 kr, 2 fi 60 kr, ft, .1 fl 60 kr, I ft, 4 ft 60 kr. Flu lngík VálIOItból 4 íve« 1 ft 80 kr, 2 fi to kr, 0 óv«. I ft V> kr, 2 ft 40 kr, 8 éve« S ft, i fl 46 kr, 10 éve« 2 ft 10 kr, 2 ft O.''i kr, 12 ''ve« 2 ft 40>r, 2 fl 00 kr, 3 ft 6o kr, II éve. • ft 06 kr, 3 fl 16 kr, 4 ft SO kr, 10 évet » ft ftf-fO ft, 4 ft 60 kr. Sxlne» fitt Ingek, 4 éve« 1 ft 10 kr, l ft 2\ kr, 0 óvetíl ft 2ö kr, I A 40 kr, « óvet V, ít 36 lu,
1 II 66 kr, 10 évet 1 ft 00 kr, 1 ft 76 kr, 12 éveV 1 ft 06 kr.'' % ft, H «»«« 1 ft 76 Vr,
2 ft 10 kr, 10 ^ve* 1 ft 76 kr, 2 ft 20 kr.
JJiudennoinU téli «1(6 mellények, nidrAgok, harlinyák ?■« egyéb téli cilkkek fértlak út halgyek ''
ttámára, nagy válaatlitban. Kfiraktára a legjobb »merlktl krllt''oltamk mindenféle t«iu ben 2 ft, 2 ft 2."l kr, 2 fl 60 kr, 3- 6 ftig. Színe» alté sioknyák.U írt 76 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr, 0 ft, 7 ft — 10 ftig.
Í.t tgk egyéb kíia febérnemd caikkek, mclyeknH ai árjegytók kívánatra bVrmenteien elkllldetiu. - Továbbá ajánljuk nagy /akiáruukat rumburgl, hollandi, ét Irlandl vitiaakbaa, vége »7 ft, a« ft, 30 ft, 32 ft 3i ft, 40-120 ftig
Crett-váizon végo 12 ft. la ft Mi kr, 13 ft, 14 ft, 16 ft, 16 it, 18 ft, 30-26 ftig. Váezon ziebkendtk, tuoiaija 3^6 ft, 6 fi, 0 ft, 7 ft, k ft, <t ft, 10 ft, egát* ¿0 ftig. Törülkölík. tuciatia 6 ft 60 kr, 0 It, 0 ft 60 kr, 7 ft, 8 ft, 10 ft, 18-10 ftig. .a. .„, Színes.Agyi canavátz, vége 0 ft, 10 ft, >1, 12 ft, ls-10 friig.- i»*-h,iö)
Vászon asztalkíndák tntiatja 0 ft, 6 ft 60 kr, 0 ft 20 kr, 0 ít COkr, 7 frl 60 kr, « -U ftig. — Abroszok minden nagytágban 6 aiemél)t«l S*-ig. Atiall készletek 6, 12, IS é. 2l.tiom?lyrí. Nagy válatiiát ágyteritók, plquo át trloot paplanodból, kávét- ét oteatdge kendókbSl. •• t- • 1 ifcjilvi*.»:''^ ¿.t •«''.... ''•»> (i bii -sw-rt v; .'' ., .1.1-
Monviiuu''/rttivi lr/iű''/lnfnl/ bevátátlá«ánál fehérnemfllnk roppant halmata kii-lUtlIJ-ltUMUllJ 1 KlBAiltUK vetkealábeo oly helyaetbeu vagyunk, hogy a legnagyobb mennytjegot mindenkor kétten aiolgállatlia^juk.
1
MT Knldeméuyeket minden irányban utánvétellel még a levél érketla uap.ián aaonna elkUldflnk ét ctomagolátt nem ttámltnnk, ugyttinle megia idoléiek legb-tmar ihb elk.''tiitlolnek.
Kollarlts József és fiai.
»»J
POPP »J, (jr. gyakorló fogorvos urnák,
Bécsben, Stadt, Bognergasse Nro 2.
Tekintetes úr! Kérem önt postai utánvét mellett nekem négy pahicz-Jjot 1»Z ön kitűnő Anatherin-szájvizéből küldeni; azért fordulok önhöz személyesen, mert már gyakran kaptam lintui-íitott szájvizet különféle kereskedésekben. (j64—f.) Tisztelettel
'' Titz Kornélia,
05. kir. alezredesnó, Graz, Attemsgassc 1001. Egy palaczk ára mint eddig I frt 40 kr. o. ó.
.. * — *
Kaphatók i Kagy-Kanli.An : llolu» Jór.aef gyógyaxeréix, Ko.enberg, Jt.i.nf.ld A., WajdlL J., Wolllích, Fe.xelhofer é. Hchwarx A. urak ko-r«ik«d<»*bni. l''íp*" i T»;h«pen J. Keaxthelyen i Hitler M., Wela* A. Z»U-Ef*''*"f,n! K. gyógy.xoréix. KapronexAn s \j''eril gyógy**«-liu- V»ra»dpn : llalter gyógyueré.x. Sucnt-Oyör-.''yOn i Nöthig. Hil-m.rtn ! l>»rner KAjrt é. Htauibnr.xky L. gyógj»*oré»i uraknAl. Pioiu* V»»h«ly«n • rilllcli JVreiici gyógy»»«íé»x nrnAI. HAtArfirvidékl Hx -Oyflr-rTín: Klbie K. C. Ve.xprémbeu Meyr Aa Tttaxkán, é. Guthard Tivadar í»l. Bi''krtfeh^rvAr: Lcgtnmiu A., Itraiin J. gyjgy.xdréaxek í.oya«-Wrtay: llcislor gyógy.xeréax. Katoe.a'': Horváth K. gyágyaxeréax Keex-k«ni«Un: MAchleld gyógy.xeré.x lTtinnfnlJv^r : Temmer K. ^Pnk»on : Mofiin J. gyógy«"®»*- KUrniende.»: HorvAliV J. KapoirArt Kohn J., Kfljl, ll«ln. gyógvíx''-ré»». 8*«-g»xArd : Nonriea A., Ilrnliuiy gyó<ry«xeré»í. UoayhAdon: Kramolln J. Tolnán: HcluvArx M. bxigvtrároU t liarwmth Haján: MlebiUeh Ht. it lUrifcld flal, llorxog IgnAex. I''éc.ett i ''/f»ol-\V ci K. /Acf>, Hipnkli gyógr»xeré«i.
RAMAZÉT T E ff^THAU ÉR""
könyvkiadásában (¡w>-s,i)
Veszpré m iben
megjelent s szállíttatik bérmentvo utóvét mellett : „East Linné vagy Lady Isabella." Regény, irta Henri Wood, angolból fordította Darcza Josefa. Áraazf> kötetnek 4 ft. DU3M8 Sándor „Matyót királyné" történeti regény, fordította Sió; 6 kötet. Ára 4 frt. bfléry „yl nizam hnrcza'' regény, francziából forditá ltosos
Klementin. Ara 1 frt. Bolanden , Angéla* fordította JAnosy Gusztáv. Ára 1 forint. Eredeti állauisorsjegyek játéka és vásárlása. mindenütt meg vau engedve. Nyujtsunk kezei a szerencsének I
Már 1870. mkrozlül 2 Ali kexdnduek a lilixiíok A maga. kormány ilUl ci>g.délyex.tt é. bixtodtolt nagy
pcnzklsor^olá.slioz
h vAgtftdnek 1B70. wároziuz 17-én.
12,900 nyereményjnulék é» »xabadtortjegy, ntclvnck flaaxlele
két millió 637,400 folyó márka
II. okvetlenül nyetelnek. A legnagyobb főuyciSt egyike képeii a kflMfe
kexő «»»»cu''. k.Hk : 250.009,200,000,190.000,170,009,165.000,162,0007 160.000. 158,000, 156,000, 155,000, 153,000, 132,000 márka.
A nyeremények köielebbl bc<j»«li/w,>a-.kUvctkoxö ;
Tizenkétezer hatszáz 3ftwrj»$isy ós egy jutalék,
it pedig 1 Jntalik 160.000. 1 nf^^tíf / ■ JW.OOO 6O.U0O. 40.0,10. 20.000. 3 á 15.<»00. C A li.oOO. a A tO.OOO.'' V A J«>00. 1 A 8000. 10 A .MMK). Üő A 3000. 1«:. Á -M(X». lfH) A 1000. 200 A 600. 272 A L>O0. 11,«00 A 11».
CtAkU nyorcmiuyek liúmtuak kl.
A f>ntebl,l natxei lutxAiokrA v* a kixoriol.-UrA jitl<\ nycroni.''nyck-betKVAld rAxrrUlre egy er''dntl AlUm-jntAl^k-róaxvény-eorijrgy ij.i 1) frt bánkji — 4 ,1b S3 frt l>Aiikj. »x{tk4ldj(lk ixukat e^ymkliit li a lrgtA-7»)Ab''> "Idík.kr"- pontoian v* tltoktirtAi>Al a< illetS IlKxrgrk ilölrgee bett(!l,|«*v ''¿t*4w/KirjUA a |.<ntebbl ior>|cgyeket a tiltva lev.''í IgórvAnyek-kel oe túrrextcnl, liAiiom mindenki ax eredet! •ornjegyct tSKInk
k^khex Ví. llttxAi utAn minden ¿rdckelt felünknek fcItxólUtAlAa nel kOI megkttldjilk a liirAtalot jegyxúkot i 1 nyeremények pontoiAn ÁllAtnke* xeníg aIa» kiOirttotnek. KSrAklArnnk ;<vlii<i|g nxereneiitöl vau lAtogAtvA; *ok mi'' jrlnctóiwfny nyeremény utóbbi mArcxiui lutbAn tÁrtott
fSkurAeoknAI a 127^00 márknyi lo^„AKyubb nyereményt, ezutin l''i.000 ft Alig két lió elfltt kU IdökSxOAben kcUxer, Umít a 1 ■gmAR.i«Al,b dija-kkt flieUQk kl feleinkn^c ax itteni vidéken. K»-u AllibUaink IgAxoláiAra a hlvAtAlos blxonyltúk<>!c Vuiadenkinek xxolgAlAtArA Állnak. Minden ineg-MiAat rOgtlu a legnAgyobb gonddal olrégxdnír — a «xllk*éi;ea torveket melUk''ljOk é> mindonféle felvilAgoiItAaokkat dij nélkdl axulgúlunk. Ai illetek aaiveikvdjoneb tebAt lilxalmAiAn fordr. nl
Se Steindecke^ & Co.
bank- és vált6 üzletéhez Haü ;rgb?
TAvedéaeket elkertllendö, világusA) ^jegVeí.''llk : liogy eredeti-AlUm-Jnlalék-réaavíny-aorajogy''-íi, melyek a folyó Ovi mArcilna 2-AMI 17-lf tartó Buie* fSbuiAaokliox érrénycaok, a íeatobb'' SJv'' pedig hivat.tloa torv • aerint megaiabott 9 frtnyl Aron aluli''^tn adsf <-.'' fi/-
Eredeti sorsjegyek & cs*> .vyó -áu leendő uj kisorsoláshoz (tehát egy huzásru U*vénvc?> 3''/, és 1 */< forintjával már most is kaphatók, és egy cdoíc;, ¿Ölünk szállíttatnak. (38i—3,1'') Fentebbiek.

(362-7,0)
Föralctár
Magyar- és Ji r d é 1 y ország részér e f : . tűzmeutes és betörés relleni biztos
PE\ZSZKIÜiE\YEK\ER
PÖFFEL OTTO KÁROLY gyárából BÉUtlEN, tovAbbi ,
YARRÓ-GEPEK
a legjobb amerikai gvártmányok szerint alólirottnál létezik.
KT-A.O-Y IMREI,
Pesten,
OrxxAgút, KAroly lAktAuyA.
Eladás részlet-fizetés mellett. Oktatás Ingyen. Vidéki megrendelések pontosan teljesíttetnek
il.^.x.x 1 ..li.. i''r... ¡TTTTTTT^TT ...»<1 *M
K08-
Kéílielj i grM Hiúiyady Imre ur
tarány-koszi törzsnyáj *
juhaazatában
Tornócz vasút állomáshoz egy dral távolságra
, az 18V0. febr. 10-től
^ l|lJllsstc liink(iiirN(|ii(''l|e W Kasse» und SVftlmuLscIUiien. qg
biu ilnti|itnifdt''rlaKO fitr l''iignra und hiebeiibflrKen der
feuerfesten und einbruchsichern Kassen
aus der Fabrik de* OTTO CARL PuFFEL in WIEN,
ferner
N Ä II M A S C H INEN
der besten amerikanischen Systeme, befindet sch bei
EMERXCH TSTA.O-Y, Pe»t,
I.AndftrAMr, liiVAÜden-l''Alal«.
Verkaufe gegen Ratenzahlungen. Unterricht gratis. Aufträge nach den Provinzen promptest effectuirt.
ályázati hirdetmény.
Homok-Komáromban — Zalamegyélien — a községi tanítói állomás megüresedvén, arra ezen-tiol pályázat nvittatik.
A pályázni kívánók képezdei tanulmányaikról, erkölcsi viseletükről és eddigi működésükről szóló hiteles Ivjumyitványtikknl ellátott kérvényüket, az iskolaszékhez cziotezve, folyó hó 2ó-ig beküldeni, — 2H-án pedig, mint a választás napján, a helyszínén megjelenni .szíveskedjenek.
A tanítói képességen k 1 vili a kántori teendőkben való jártasság is megkívántatik.
Kelt Homokkomáromban, febr. 12. 1K70.
Kovács János,
(380 -1) itkolaaxéki eln''tk.
Árverési liirdc(inciiy.
«»4»_ arámhoz. "W>
(87U-8.1)
Zalamegye polg. törvényszéke mint telekkönyvi ha-
tóíágnnk H9JH). »/.. alatti vágücadvol Hoko Votidol újlaki, és IJcko Katalin bnkúnki lakoa végruhojtóknnk lk-ko lmro lia^yntéka ellőni -10 frt 20 kr., a illotóloi? «;"> Irt ?*/,„ kr. « jilrnlékt\ÍK irAtHÍ kövutul»5aök kiulc^itóao vó^itt, Mokti lmro hagyatékául u bukó-naki ¡Hl), bz. alatti tjkvbou A + 1—1» uontzttm alatt folyott a (10 frt o»/.tr. órtókro bccalilt ingatlan birtoknak uyílvAnon árvoróa utjAni oladáíMi mogrcndoltctott, hatAridojőül 1H7H. óvi inárczitU hó 7-ik, oahotőli^ 1S70. ovi April hú 7-ik napjának dtMobltti órája, holydUl n bakónaki közaóghAztt tllrotik ki. — A fúltótolok tv kapornnki jAráj fóewdgabíröi hivatalánál mogtokinthotők. — Az árvoruzni óhajtók 40 frt bánatpénzzel ellátva ¡ulenjenck meg.
300
HAGŰ-KOS
DARAB
. TENYÉSZ-I
leend eladandó. Mellőzve a nyáj előnyös tulajdonainak kiemelését, szabad legyen csak a lefolyt évre hivatkozni: mi-dón a magas Kormány egy törzs-juhnyájnak felállítását elhatározta s szakavatottak által a leghíresebb ausztriai uímet- ós magyarontzá^i jubászutokat megszcmléltetvén, végre a szakértőkmeg&lfcrjodása nyomán a magyarkormányi
törzs-juhnyájat Gé^''lón a tarányí törzs-nyájból (374—3,2) aH .''otta meg.
VARRÓ-GÉPEK
minden alakban
szabók, czipészek
óa
családok
számára leszállított áron óa biztosíték mollott.
. Kézi varrógép 25 frttól 50 frtjg. Árszabályok kívánatra bérmentve ŰL1J é 1 It -ÜL 1 .mcgküldctnok.
Varrótárgyak minden nemben s a legnagyobb választékban , igen J| t él-nyosúr mellett kaphatók
BOLLMANN Hl. <
BÉCSBEN (838—12,12)
Hotlienthurmstrasso Nr. 31. és Maria-hilfeí-strasso Nr. Ül. 3P©Sti, Jlálvány-utcza, Erzsébet-tér sarkán.
Legnagyobb raktár a varrógépekből I Ismét-oladók kerestetnek.
Üszők eladása.
A \ovimiirofll tiroduloiiilinn (llorváthoreztlg) Varaidtól 1 Vj órányira 24 darab 14—''tfO hónapon nemes fajit ti^zók; f. úví február ló ikétól ke/.tlvo hzuba«.l kézből oladnndók. Krtokoz-
l,c,ni (d72iS!»)kcxo>" li",tcK Mentsik János,
HAASEWÉ^TVÍ)SGLER ijntsbrA.I-JES j
Annoncen- Wxpeditíon, • ^^T^i^J WIEN, j ».. .11« I
• Ncner Xlarkt Nr. li. ^ Zeitungen nllor Utndor.
Hamburg, Be''lin, »zeituaasveneiciifliaieRraiuu.frAnío
g.Jol.AniMti.U. OertrA.idten.tr.7. ^Be íflebUtter «brr jed« In.ertion
Frankfurt a M /RabattvorthelletKaiian«cbű«a beiden
K(Oi>«o UAÍIu>*trA''.<e :it.
Basel, Leipzig.
V /.eitnnRen pettrmlen Anoneen Koitfnan{chlá|je «tehen auí Wmrn

voriier /.u Diemten.
1."» laío
Hirdetmény.
Nagy-Kanizsa városa Törvényszéke mint gyámható-
X.ÍK'' rfaxéról exennel kaxliirré tétetik, iniojerliit n/h*l llom.lkA Jo»»fA H«-ve(ty KooAn>i Tani.''ixní liAttyAtókAIio« tArtoxi''i a iiarv k*nix««i 261. ti. tjklnyvlitn í7!í. Ii. r. »x. n. íelj« tr.vxett HMM) frtrA l,ee«tllt bAxnAk nyilvA-no* Ancri1. otjAni cIaiU»a elrendeltet«¿11, ennek, fo^AnAtoaitAiArA folri ¿vl Marim» hó ''¿8 lk*, n mennyilo n a be. íAr ekkor be nem lifírt.tnik (. V. April •¿8-ika mindenkor reggeli *J örnk.,r a hely »xinéro tfixetflll ki. Miről a venni .xAndikoxük axoii lnixxAa<lA**al ¿rte.ittetnek, 11 loerlnt a beoMtrnak 10% »xAxaUkAvAl mind a liAiiAtpénxiel mAgnk«» ^UixAk, ejtyjblrAnl ax etAdAai fnlt,''telek A t(lrvény»x<ki IrodAhA inlnd.okor megtekinthetők. Nagy-KAuW*An, l«7o. jnr. Vti An.
(371-3,s) A városi Törvényszék.
«(in
Legrégibb s legjobb hlrnevben AHi dowbor- és »ilnetnyoast-pyár/-»*
K a u 1 t z C.
papir-, irtí- ím rajzazerko-roskedéao l''oston, Deák Fercncz-utcza 0. szám «., a «feltúr hajó*-ban, ajánlja, lovélpapir-készlutét a logujabbszerü
NÉVJEGYEKKEL. »=
¡1/0 dl'' levAlpAplr .xinc. uúvjegygyel 1 frt 30, 1 frt 50, 1 fr 3o
rintiu A lo|(linoin>bb. ''
100 db 1«vll|,A|,ir íi 100 dl> boritok mindegyik «xine. nivje^ygyel 3 frt <0
3 frt, 3 frt 60, 6 frtig a loxflnoiuibb. Minden 100 —100 db lev/l|,A]>ir- é( boritvkhos egy dltlM pépboriUk lágyén Ad A tik. ( 100 db IcvAiptpir ík 100 dl, borit <k névvel é» cxlinerrcl vAgy kexdőb.Ilikkel diaxea p.pborltókbin 1 frt, l..M>, 2 írtig a logtlnoinahb,
Látogatójegyek tüstént; elkészülve,
• xinei nyomAlbAii, Ifltnör, fénytelen bri»tol|>Aplrr.i 100 db 60 kr, minden tovAbbi »or 10 krr.il ti)bli; .xino. briitolpApIrra Un kr, brillantin pApirra 1 frt. 60; kelti. UkpapirrA Arniivnyouiattal 1 frt.
Levél-pccsé(jcgyek.
1000 db arAnynyomatban 2 frt 60 kr, a legfinoniAbb pee.étviAíx .linéb.x liAtonló ny.mAtban 3 frt, tGbbe. »«inti (congrcvol 4 frt.
Férfi papir-gallérkák és liajtokák (mansettek)
1 tuexat gAllérkAk 36—10 kr. — 0 pAr manxettek 85—40 kr^>
Raktár rovatozott üzleti és kereskedelmi könyvekben.
Ktck klllnn megrendelíto i. elváilallatik é. minden kivAnS mint» •xerlnt legtryor.abba.n é» legjnlAnyo»li árért .Iké.xitlelnek.
rtrinlitgy elvAllAltalnak mindenféle knnyv, é. kőnyomdai munkák 1«. Ajánlok t.ivniil.a kft«i>m(''ge» lr<i-, Irodai-é. levélpapírt, lerélborl-tékot, a< xélt. 1llnk.1l, tolltartókAt. ia|x- éa iront, Irodai-, po»ta- éa »«inea hnigy- pceiétvlaait, telje» rajx»xert, tuffc.U-k.l, mA.ol<>>vA»»out A» n^á.olö pApirt, rajxpaplrt tekerc.hen, mAaoló-gépet, niAtold- ét alixarin tiutát, di-u«i tintAtartót, tolikéxt, fénykép-Albumot ««nével é» xeueax.r nAIkOl, be-■xervexett IrótáxkAkat, portemounalkat éa lovélláakákat, valamint mlu4eu in A. Irodai éa itkolai »tereket nagy V.Uaaxtékban. r
Angol éa franexiA illAUxerek, Au de Cologun éa a logfinoniabb pipere-nap. panok. Minden lege.aokélyebb megrendelé* 1« 1,-gpnnloaabl, »iorgalnmrna| lelje.Illetik. I.evélbell megrendelések utánvét mellen, ciouugobUArt it Mlyegdfj fejélienlo krt ho«iAa<AmitvAn.leggyor«abl)An A. legponto.abha olxkOxOltetuek. I,évelőket így Kérnn v«im«>ui : 2-4.íírt"
Kanitz C.
fcnil ^^fca Vidéki vevőim kttlttnös megelégedéséről elég tanúságottesz az 1867-ik WfWM^Bg*** évi postakinmtatás, melyszerint 15,000 postai küldeményt és 1808-ban iy,800-at adtam fel. K n/.ámot egyetlen idovaló llzléti-ltáz aom érte el. üKBF^^^» Milideu nem tetsző tárgy visazavéletik, 8 ez uj bizonyítéka n szigorít
bocallletcsségnok! Ilogy h i hi»l»*rn Msniiiitott hasonló r-iégekct ne n» enyéui «ynnúiit vegye a ti kdzónnég. kérem a kflvetkeió ponttiH czlnuéstt FKIKDMANN A. ÍJécs, l''raterstrasso «0. sz. a.
Tessék csak egy próbát tenni,
és az alább megnevezett tárgyak olcsó áráról a vevö meg fog győződni.
Minden áru a legjobb minőség biztosítása mellett adatik el.
Itt a legjobb gyakorlati és fényűzési czikkoknok oly nagyszert! választéka található, minő Béesbon hasonló nem létezik; gondoskodva van itt fiatal és öregről, ugy, hogy csekélységért szél) és alkalmatos ajándékot nemcsak hólgyok és uruk, do még minden korú és állásit gyermekek számára ezerfélo választékban találhatni. Árjogyzék mindönkinek, czimo pontos megnevezése után Ingyen és bérmentve küldetik; nagyon előnyös tehát a vidéki t.cz. lakosokra nézvo, hogy egy példányt megazorezzenok, miután abban nometak az ár, hanem miudon a raktárbari létező ezikk "pontos mognovezéso Is található. A czétküldés utánvét, vagy a pén« előleges beküldése mellott történik.
Legjobb 8 legújabb gyártmányú különféle ozikkek kivonata.
A ház jtligtje: »Az olcsó tárgyak is lehetnek jók.*
Béosl bőráruk a Ugjobb kéaxlt-mények. NŐI kézitáskák acaél ab-roneaeaal, WJ, 76, 00 kr., 1 írt, 1.20; legfinomabb ehagriu bőrből ara-nyoxolt tárra! 2, S.60, 3.20, 3.60, 4.60, 6 fit.
Legújabb pénztározák tO.tiO.wi, 90 kr. I frt.ia Ugflu. I.JO, 1.60, 2.60.; bankjegy tározák tiO. «0 kr., 1 írt, 1.60. legfinomabbak 2,2.60,.''J, 3.60.; ztebbell Jegyzőkönyvek 10, 10, 20, 26 kr., legfin. bőrkötésben 80,40, &0,80 kr., 1 frr.
Dohányzaoikók 40, 00, Sokr., 1 frt, 1.20, 1.60.
Útitáskák erfii bőrből tárral 2.20 2-60. 2.8o. 3. 3.8U. 4.60. 6 frt.
Vízhatlan utlbórSndök alkalma» bureiidexéaael 2.40. 2.80. .1,60. 4. •1.60.6.0 frt.
Fényképi slbumok legnagyobb viluxu''kban. Díszpéldányok m. 12 14. IS. 20 frt
Zentló-album. Mindenik album, ha kinyitják, 2 darabot játaiik «1 a legújabb a legkedveltebb tincula-rabokból, nagy operákból, kedve-aen caeiigő hangon. 1 db H-adr.''t 10 frt 6o, 12 frt 60 kr.; 1 db 1-edrét 16.
A legfin. látaxeréaai távcsövek aekromaticai üvegből.biatos lát, rő-vol 1, 2—1 mltdro 4. 6.60. 7. frt.
írómappák zárral 1. 1.60. a frt.; Ugyauax ig.-n gyakorlatias felsxerc-U«e| J. a.6o, 3, .1.60.4.6 frt. ,
Hölgy-ncocssair ek minden női varr.''ir.<Vö«Okkel eaiiioa klilkiálli-lAalian 50 kr 80 kr. 1 frt, 1.6(1 kr ; 1 etul li kül''iuhöxő horgolótfivel 16 kr.; 1 elul 2 vagy I kttleg kölőtővél 10 t-a 20 kr.: 1 elul 100 különböxő varrótSvel 20 kr.} I Iwrgold'' éa ru ''isjegyxéai mintakönyv *0 minta-lappal 6 kr.
B" A régi árnak felén! 1 pár legújabb formájú váaa.fraueaiaporcelünhól 10. 00. 80. I Irt. 1.50; uagyóbbak 2. -1. 4. 6 fit.
, Zsebtüzlszerkauócacxal éaanél-
,*«ll drbja .10. 40.60 fiO kr.
1-i''gjobb miuüaógU vaatag vadat* leménél ellátott ohlna wfllt, Jótállás 10 éyi folytonoa haaxuálat melleit. 1 tueiat evőkanál IC frt; ká-v .''»kanál t» Irt.; kéa éa villa 27 frt. ; 1 p ír gyertyatartó -1 frt. Kgyéb ebi-ual-cxIUtt.-ugynk gyári árért. Kaen :->ártmány aalu- éa formában a va< I> •nJlalli&a haaonló modorban v.nr kéaaltve. *• >akorlatl oloió ajándék. A leg-
újabb broniöutinéiiyl Irókéailet 10 drbból, 1 neheiílő, 2 irólámpa, 1 hévmérő, ltfiiaxer, 1 tolltörlő, mind ixépeu kéaxitvo .''I frt.
Legnagyobb válaaitéka báli-, aiinhaxl- éa aéla-lcgyoiőknek. 1 db egynertl éa etinoa 30. 40. COVr. 1 db axép fcatéaiel 40. SO kr. 1 1.30; 1 darab pompában kiállítva 1.50. 2.60. 3. 4.6. li frt.
Legjobb tollette-tárgyak. Kran-cxla atappanok kttlftnhn<K illatokkal lo, 16,20, 30, 36. 40 kr. Leglln. cosin»tl<iUe ^KUatoir) dbja 10, 16. 20. 26 kr. I.egfiu. lllaUxerek.
Kölni VlZ jómlnSaégbeu 20, 40. (¡0. 80 kr. I f,I, ugyaxintén iniuden-ilennemli má« toilettetárgyak a legolcsóbb árak mellett.
Legfinomabb kaufsuk-fésük. Kgy
fodorító fé«U 16. 20. 26. 30 kr ; egy aliril fév»20. 56. 30 kr.; I nyelei féiü 26. :;o. 3ó kr ; 1 tanú féad 30. 40. 60 kr. Klrftuikefék 26. 30.46 kr.
Selyem nyakkendők urak axámára 1 db I jkulo vagy axin >a 26. 36. 15 liOkr. Ijcgdlvatoiabb iclyem-char-peok dbja K-) kr. 1 frt. l.fiU.
Legjobb nadrágtartók tart ''» gyakorlati, t pár nugot.r<i''-rnAbó| i.V
<J0. SO kr.; avlyemből UO kr. 1.20.''1 frt 50 kr.
Legfln. alpacoa • gyertyatartók.
Maga««Ag l", i''.il". J".8x.tf, Hl". 1 db ára I ». .''>''». ii >. 70. «) ''.Ml kr. I f.
A legszebb floreilinl bronz-aíz-tail gyertyatartók. 1 pár 1 6o. 2.50. a.«!. I frt. l''gyauoltau kvtá^utk a Irguialib minta <<i-rinl 3 -I. 6. li frt.; 1 gyertynue-gtakaritö al.ibaatrom-ból 10 kr., »Iji.il 16.
Legjobb zseblámpák, igen gyakorlatiak vi''illlvoggol, melv na/y »u-gárkört nd <iO. 70.80kr.;ii.''gyaaerea védtlveggel I frt. l.íO.
Látizerétzl táyosiivtlk jó iiveg-gel, melyeken egy fél mértföldnyi távolból it kivehetők a tárgyak ; I db 40. 80. l.ill kr.
Nagy végeladaia egy bukott oter-uyCgyámak. • ■ Kzy nagy eiemyíl gyapjuaxiivetből l i) > kr ; I nagy elnyllhetlon nngol b''MxSraanv>,lbdl molynek aelyemfénye van, »i,''-p fogantyúval 3.20. a.CO 4; legj. lyoni aelyemaatrotböl 6. li. 8 frt. A b-gax. uapernyök divatot kiAUitiaral minden aainbeu dbja 1. 2 66. 3. Ugyanez legf. minöaég 3.6''). 4 frt.
Valódi brltanlá-kanalak (cgóatté-
tnent mindeu méregtait tlmu anyag tói, eaért nem oxldeál, mint má< femek, Igen tirtóa » miudig fehér éa fénylő tuarad, 12 db kávéakanál 80 kr.; li db gyermekkarnál 1.60. 2 frt} 12 db evőkanál 1.20 kr.; 1 tejmerő-kan.tt 110, 1 levoamerő 6<l kr.
Legjobb angol t -llkéick drbja 16.
»6,46. «0.80. 1. I ji) kr.
Hölgyeknek né''kilözhetlin.ll''-.lgy toilelte-axckréuy''-i-. nagy, finom fé-nymitett, aArral, i ;-l^rel felaxerol-ve. Mintlex a li''gfi uliiőaégbőltlis. Kitten eaak t.^0 k
Legjobb izerkez tü czlnfeoiken-
dók ....................indou báxtar-
táabau, 1 db gyermekfecikeiidő 80 kr.; 1 forint 20 kr.
Igen használhatóuraknak. 1 <•„•)''«•
temr-i borotváló toiletle-axekréuyka felaierelvc.
Valódi tajték szivar pipák é> szo-
pókák, «/ép faijou,liliom iiH-taxéaiel darabja .''8). 1.1.60. i. .1, 4.6 frt. To-kél-ite.uin ellátóit dob''inyaáai kó»«H-letek vatóili tajiékli.M bor.xtyánkő-vel tokben dbja 3. 4. 6. fi. 8 frt.''
Valódi tört korallpk Icgiinomabb
minőiégll 1 fot l frt.
Hihetetlen é» mégl» v»ió 1 hogy a
követkeiti tirák, melyek két évi jót-álláaial adatnak el, a''jegyr^tt Arak melleit Ingjobb millőtéjllek. Sálon-órák broiuból livegboritékkal egy kiaebb 2 frt; 1 krtxépnagy*. 2.G0; l nagyobb 3.20; 1 legu. 4.6 J. Ciiuoaa legjobb aterkexelll axobai.rák I drb bronxalappal 1 4l»;ugyanax ébreax-tővel l.''JO. Valamennyi óra ki van próbálva n hoaxávaló neboxltőkkel.
Zseb-hévmérdk tokkal együtt darabja .''10kr.
Rámák látogatofényképekhez. 1 db k''ixépfinom 4. ti. 10 16 kr, l drb legf. francxla 20. 30, 4o. 6o. 00 kr.
Rendkívül olotok a biomnntotil doháuyxókéailelek. Kgy aalvarál-vány (rom-alaku), hamutartó tüxl-axer éa egy cainoa axivarpipa legfin. tájiból Kiateaon 1.60 krőrt.
Valódi alpaooa-kanalak. 1 tueiat evőkanál 2.40. Í.80. íl.''"). 4.i''8). 6 fl. 1 tet kAvéiknnál 1.30. l.«0. 2.40 kr. 1 leveamerő l.<0. 1 tojmerő 46.1)0.
Katlattel bevont fénkanalak, melyek mindig ftbérou maradnak. 12 db na^y evőkanál 96 kr.; 12 db ká-váakanál 46 kr.
Legfln. angol ovíeszkízök. I teát lába foglalt 3. 3.''iO; 1 tueiat bivaly-axaruba foglalt 4.60. 6..M). 6 frt.
gi kanalak; Ka angol gyártmány. . ügj-utui figyelmeztetem a t. vidéki vásárlókat szállító osztályomra; egyedüli üzlot ez (j. bembflli, mely által a legkisebb s legnagyobb bizotnány gyorsan s egyenlő olcsón szállíttatik.
AZ- RSÖAUSTRIAI BIZOMÁNYI ÜZLET: A. FRIÉDMANN ^tu*^?™''

CRausrta
S8SSS3
20 ós 40 éves köhögés, mell, tüdő és gyomorbajok a valódi Hoíf féle maláta készítmények használata által elmellőztettek.
Udvariszállító Hoff János úr félő központi raktár, Bécsben,
■ ''.v . . , '' s t . ■
llKftrntnerrlnK 11.
''¡ ■diiia. December hó 1-én 1809. Miután ön maláta egéaxaégi choeoládéja gvenglllt gvomor bajomban iv er* Iményt gyakorolt, kflldjön iámét 2 font 1-aő aa. Kovatevloh József, plébáuoa éa ¿yUl.-ke/. ti tanA-maláta kivonaija neincaak egy 2«) évea k-llingétl tAvolítrtt el, hanem még újra megfrőaltott. Freltierr •/. Ebsrhard, f^ht lmgy tl.ideiibon. -— Zempelbiirg. Itba Mariemverdor, MAjua b.S í)-én 18ÖJ. ön in*:.11 Ilményo nálam ia raaknem caudálatoa módon jó eredményt tanuaftott. 40 évtől fo^va takár-bu-re.lban-!>v:li.vpjt«m inely 61» évea koromra egy nem eaekély leáll gyengeaégot ia előállított. Ön maláta kivo-n.M-e»í«»»égi aAre hoaixabb baaanáUtának kOaxítnOm nemcaak viaaaa oyert egéaxaégi erőmet,'' hanem camlá-
lat"a Irfódou régi kohogéaemet ia elveaaUltom. Kamnllz^r P. «avegy, aiül. Qulstadt. - Kc|icxelak, (Magyar-
nrar-ij! l>o<e.nber hő A-An 18l!9. Megkeresem, nekeiu poala f.udulattal l''j, font maláta egéaxaégi Ch''oeoli. •I.'' t niell-malata bnubont ktililjOn. KI kell iainerniin, hogy eo-n kéaaitinények k.%hngéaeuiet Igen cankkon-
tcltók. Tíicrss* V. Kisfaludy.--Domaraa. (Uöh.....n) Angutt hó 24 I8fiy Mmlán nőmnél-ki ü,Iliit krthflg^a-
btu éi gyomortakárban axenvedett, a dlcaért ll.''.if féle maláta kivonat haamálaU után, melyből inAr két raegrcndaléat Alulvettem, iámét •gy caomagot kObl ni. Űürtler Leopold, gaadaaágj'' udvar-bérlő.
Mt.
FlgyelnieztetéH hamltnct é- tiftiiixitHrii nésvr. Minden alnku malói ..-kt HzUme-nyemen névkéxvomÍHom tnlñlliató
Johann Hoíf.
tiW Naírv-lvünizsán a valódi csakis F. Iteaeitberg és J. Weltseh urak kereskedésében kapható.
Politechnikai
•t
és gyakorlati találmányok.
Valamint kovéa Idővel cielŐlt a gyótfia-pu*kák na;;y báláit tellek a mfivelt világban, épen \ffj a vllAg-placxou n^gy kero-ae!liégnek örvend a ax «
elaőt jóval felülmúlta a ta. klr. arabadalmaxolt Chss-lepot-félf zsebpisztoly, (gydttar) mely ll/l hüv. boaa.il, nj exllatből verve, egy kii nyoniáa Által cgymáautáli tü-xel. Ara 1 Irt M kr.
Öuuedvcaitő tolltartók. KölOn tintatartó nélkUl folyton lehet veink irnl; igeu i\jaul-ható olyanoknak, kik háxon klvdl baaxnálják, mint: orvoaok, plébánoaok, kivatalnokok atb. kiknek iiáa-bell munkájok van, Kgy darab, 12 tucxat tollal együtt 1 frt 60 kr.
^^ EzOlt jyOrflk kék vagy feketo emallllroxáa-■HL»aal,. knltől lielirattal axerelmeaok- axámára, — tetaxéa »«érint. Igen alksltnas ajándéknak való. K^y darab axép tokkal 1 frt 60 kr.
Oratárgyak, mint vaautl loeomoblle waggo-IPf „okkal, lulta 1 frt 20 kr.; futó bárányka gyapjúval 1 frt; má. állat 90 kr. , futó efférke 46 kr.
Fogfájás , bárminemű , axonnal Állandóan ''úflB»<i''<-R>,(l"ik " b«linl fogeaeppok bannábtáuál A jólállá» annyira biitoa, hogy nemba-axnAláa eaetében a péux viaaxiadatik, miért ia o axernek egyetlen báxbau nem axabad blányoanla. 1 (Iveg Ara 80 kr. ^ ^ |gc„ fontol minden háxtarjaaban a legujab-ban feltalált fényesítő kenóCS.melylycl mindenki <\ legk.(nnj ebben a a legaxebben klfényeaithetl régi bútorait atb. 1 katulya ára, mely elég egy cgéaa garnitúrám, 00 kr. Mecjtgyaendő míg, hogy o kenőca vomlAanak aoha alnea kitéve.
Ezüst fényílltó-golyó, Wltuno axor minden roeghomAlvoault ércx-tArgy ujjá éa fény.iaé ... arany- éa eillat-mttveaaknek nélklIlOxbellon. tételére, , ''
10 kr.
alamcunyl óra regulators a reguláit nap-
Óra couipaaa''al, niiudenklnák a legjobban ajánl ható mert o bixonyára pontos órAval minden movlia-nieuá órA'' weglgaxlthatunk, I darab Ara finoman
Kgy drí. ^ 10
ír
6 kr
Mo»dó-por. K por alkalmniáaánál megtaka-
olló,
nyeiitvo
mník''idStr mu nkát éa pénzt, emellett a leg nagyobb előny még a«, hogy a ruha aokkal jobban améltetik, ''"»Int kttx»u»égea kéaxiiletné!. 1 fontoa eso-inftTA 22 kr,
_ 1 Amerikai patentlroiolt biztosító zár, ki--
k)®» tllnő arerkexi Ot a níliiden betttréc ellen bix-toa. 1 db kiaebb rendit ára 30, 40, 60 kr. 1 db nagyobb rendll 70, ÍK) Kr. I írtig. 1 nagyobb két knlea-eaal egéax 10 frlig. -- 1 db ntaxó-táakára való 26, •10 -60 kr
(Ivakorlatiak k nadrág-védik, melyek a nadrágot roax időjáráaban aa elpiaxkoláatól védik. — Kgy pár ára 20 kr.
Angol ollók « legjobb acaélból, 1 axabó-ol(ó, n legfinomabb 26, 36, 46 kr. 1 aling-egfiuoniabb 20 30 kr. 1 olló-IAnea 10 kr.
Nagy előnyt nyújtanak a legújabb yép-lró-nok, iiiegklm''élteKInk nt nnalmaa fiegyexéatől, a blxtoaak leliettluk, hogy aa ón hegye el nem tűrik. Kgy db fába foglalva 10 kr. Caontba foglalva ára 16 kr. Tollnrtóval éa kéaael ''.Hl kr. - 1 megtöll«tt tok, mely 3 hónapra elegendő, 10 kr. — 1 db unlo-radir-gumini ón éa cxink axAinAra 6 krajexAr. fp^A A lábakat nedvességtől megóvni mindeu-■^®*kinek ajánlatoa, mert ex ax egéa aégnek aaolgál. A Metxger féle kitllnő .bőrkéaxitéamóduAI, mely a bőrt AthatatlannA toaxi, ugy hogy a boaaxabb járkáláa ntán a nedvetaégben a nedv behatáaa nem érexbető, éa a inéinak legjobb mértékben elégtétutik. Kgy tlveg ára 66 kr.
Sibiriai fagy-balzsam; oxen 8iblrjAb.-..> Dr. Ilollin által rég Idő állal föltalált balxaam, mely már Auatriában la tObb év óta k&xtlnaégcaeii gaaxuáltatlk a mint a legjobb eaaktx iainertetik. A agyáaok a daganatokra f. lctlo jó a haaxuoa. Kgy té-heíy bnaxuálati nlaaltáaanl 60 kr.
Kitllnő fényntáz kautathukkal vegyítve, — HHB>»hogy a bőrt tartóaaá tegye, 1 katulya ára 30 kr<, mely 1 fontnyi
Legújabb Llgrolne zscbtilz-szerszám.n leggya-koilatibb a maga nőmében, nem dobáuyxók-link ia ajánlaloa, knxtmaégea tdxaxeraaám kellemes kia foruinjábnu egy lámpával «gyeaitve, mely néhány órnl égőanyagot felveax, ugy hogy gyakran előjövő alkalmakban hamar világot gyujthatul. — A eaekély ár gyora torjedéaro vaii axámitva. 1 db. ára 60 kr.
Perzsiai hajnövcsztó-szcr, miáltal aaUrke ha-uHSt^jak rögtön t.''taaéa axerlut barnára vagy feketére li-atl.i-tők, éa egyaxeramtnd a tirméaxetea frílaeaé-n-t \ i-tjiiny-,ik. Nb''J! nyékből kéaxittetik a tökéleteaeu Laxálmtla I caomag ntaaítáaasl együtt 2 frt.
^^ Legújabb roildtpor JóUlláaaal. — Minden ^V« oiada''foltok eltávolitáaára váaxonból, aelyem-ből a tnáa kelmékből, ugyaxintén acaél- éa vaa-tAr-gyakhól. 1 caomag 3íi kr.
Tyákszen-gylrAk Angora-pamutból. 12 drb 26 kr.
Minden látható lesz aa nj aaob-mtkro»«op által, »arabja 40, l>0 éa 80 kr.
Burgonya- és alma-
hámozó-gép9
mely minden klállltáaon Páriában,Londonban éa New-Yorkban ax olaő jutalmat nyert«, tnlndan tetaxéa aaerlnt, papír vékony formában CQ ''darabol hámos egy pere» alatt) eaekély ára ",*gy (Iterjedéare van ssámltva. Súly« máa-fél font. — Ara 3.60 kr.
Folyékony tayv. Minden háxtartáaban nélkü-löibellen, inlAltal a kSlön-félo a hAataitáaban előjövő apróbb hibákat magunk igaxlthatjuk. — Kx enyv érékig ellehető éa hidegen alkalmaahatő. 1 üv. Ara 26 kr.
Angol bórfénymáz. Minden bőrnek li^jlékony-aágot adni éa egyaxeramind fényoaitenl. Kgy kia llveg 26 kr , 1 nagy 46.
JMft e*. klr. szab. ptciétsiappai, mely bármi né-uovexendő peeaétet inlnden kelméből kivétel nélkül uchányplllanat alatt eltávolít. Kxeu uj kéaxlt-mény hatására néxvo felülmúl minden eddigi haaonló gyártmányt, minthogy ''a legkényeaebb axlnt la aértet-lenUl hagyja, éa axonnal megaxáradva, aaag nélkül marad. — A koaxtyllk tlaititáaára la ktilönöaen ajánlható. I üvegeae ára utsattáaaal együtt 40 kr. ■iEkjfr Általános tisztító por, metylyol minden érexet; arany, exllat, pakfong aexél éa rexet tlástilani
[m. összefüggő időórák calnoaail kéa^ltve, mint egy aaloiióra, a azobát dlaxflik, ax időjárását ■J4 órával előbb mutatják, Kxen axáx meg atár.^ kdf axnuő-irattál tlicaért mll ára doboxxal t!6 kr.
Párisi egyetemes ragasz, nemcsak ni Üveget, porexolláut, követ, tajtékot, fát atb. leggyoraabbaa megragnaxtanl, hogy ax elválliatlan Ingyen, hanem különfélék egyealtéaéro la, például fát ércactel, llve-get akként porexelláuual atb., ugy hogy testté váljék-l''akétja exeii minden háxnál iiélklllöxbetleu Mernek eaak lo kr. Ugyanezen ragasz, folyékony állapotban igen kitűnő, üv. 30 kr.
0V* Ruganyos fogkefék mindou foggép éa ináa hasonló anyagok nélklll caupán tlaxta vixxel a fogakat fehéren, aiaglalan éa egéaxaégeieu tartják. A nagy forgalom miatt dbja caak l>0 krra tételeit. PV* Szabályzó, a tollat mindon kéxbex éa papiriiox igaxitani, -• ugy, hogy ugyanaxon tollal a legfinomabb éa legvastagabb vonásokat lobot véghex vinni. —- 12 db 24 kr.
ST Valódi angol tollkések, 1 db két kéaael 20, 30,1 10 kr. 3 kéaael, 60, 00 kr. legfinomabb 3 kéaael lil), 70, !(0 kr 1 frt, 4 kéaael 80 kr. 1 írt, 1.20 kr.
I.t-gujabh angol dugaszhuzó-gép minden erőltetés éa veaxély nélkUl lehet ax avegek dugaaxát ki-butni. Kgy db ily exélixerü eaxköx ára 1 frt.
Legfelsőbb helyről szabadékozott méreg egerek, patkányok, höroaögOk, éa vakandok kiirtására. Ax eladás jótállás mellott történik- 1 nagy pléh-aaeloncio 1 frt.
A dló-olsj a legjobb, hogy a baj ruganyoaságábait megtattaaaék a a világol vagy axtirke haj. aötétro fea-teaaék, a vegyéaxl kiaxülékek mind ártalinaaak. Vau axorcncat-m a nagyérdnmll köxönaéggel tudatni, hogy hamlaltlan, frlaa, kétixetoaeu finomított dló-olajbó| raktáram van. — Kgy kia Ovegecake ára 26 kr., nat gyobb 46 kr.
Gyökerei szer a tyúkszemet legfeljebb 8 nap alatt nyomtalanul kiirtani. Kaen újonnan feltalált a*«t felülmúl minden eddigit, éa exért jótállás mállott ada. tik el. 1 katulyabaaxnAlatl ulaaítással egytltt 60 kr./ .
Örökös jegyzőkönyv. Legújabb I — Kaen perga-mant-levelnkb''l kéaalllt könyveeiko boirt lapját viicf ujjal lo lehet tiaatitni. 1 db axépen bekötve 96 kr, diaxcsb !K) kr.
Igou finom bŐT-etni 3l/t hllv. hoaaxt^ viUódi tajt-aaerokktl, t. 1. pipa, aaivaraaivó-boroatyánkSvel éa dobányxaeakóval atb. Ara U frt 80 kr. tv*. Tolvajlások elleni védő angol tinta, in«ly a fehér-nemfi''jeleléa után aoha kl nem inoaható •• éa a ruha íria.s axlnc miudf^ megmarad. Minden háatartáalioa ajánljuk,, 1 üveg ára caak 20 kr. i ,,
t#Vv Örökös szlvartartó, angol »idronyból, »xépsége tartóaaága, ktilönöaen olcaóaiga miatt a dohányaó nélktllöabetlon tárgya. db 30 kr. bőrből acxélkör-a«tt«l 00 kr.
TB AUGOTT FEITEL első Wzoiiiáiiy-Ozlete
Kärntnerring Nro. 2, gegenüber dem Drasche-Haus.
Kercakedők és viaionteladók nagy engedményt nyernek.
(237—>6,6.

Ca. kir. szaiD.
DELI tfASPÁLYA-TÁBSASÁG.
íVIcrsckeK »yorsszálliíiiiáiiyi árszaliáfy

gyorsabb szállítási időn éloleni-szállitmányokra.
Folyó évi február 15-én érvényesül egy mérsékelt gvorsszállitmányi árszabály gyorsabb szállítási idővel, élelem-szálíitmányokra, a déli vasúti fó- és mellék-állontá-sokról Bécsig, ugyszinto a hélyi-állomásokra Payerbacli, I^axenburg és Bécs.
A társasági állomások, iigyinint a Bécs, Pest és Oráez városi irodák a felek-kérésére ingycu adják az á-szabályt. Kelt Jlécsbcn, februáriusban 1870.
(379-1) / A főigazgatóság.
Wajdits József kiadó-, lap- én nyomdatulajdonos Nagy:Kaniaáu.
^agy-Kanizsa 1870. fetyruar 26-án.
9. szám.
ii
Kilenczedik évfolyam
• 4
Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú iietllalp
a -s%ft|»lródnlo.iii, km^kwlelcm, Jpr, gjiwiiszat, tudomány és mftvÓMwt kOróbőL
Megjelenik:
minden szombaton, s gyakran máoHI vagy kit Wen.
HicrUtnatöl Iroda i''h kiadó hívnia!
WAJDITrt JÓZSKK kfln) vkere»k»dé«él>en.
Előfizetési föltételek :
Helyben liAibos hor<U»«»l é. vidékre poiláit VdMvj'' Kgéu évre i • 6 frt. — ki.
Kél év.-« • - 3 . - . Kvnr¡»yedre -I . 50 ,
------» I W-fi.---

J5gy pár szó a birkasózásról.
Jtoranyninogye természeti s földrajzi helyzeténél fogva gazdagon van fölékitve a természet minden adományával, és talán ez az oka, hogy anyí rósz gazdálkodási szokással találkozunk benne; ez lehet tán az oka, hogy a magán legeltetés, sokkal inkább divik, mint másutt. — A magán legeltetést pedig egy pár liirkúért szereti népünk leginkább űzni. lízt''onnan következtetem, hogy alig van fáinHdiWyában,különösen alsó vidékén, a sokaa.és német, falvakban, hogy 2ö— 50 juliót és alig liáz, ligl 2-3 db. birkát ne látna ijz, ember. De''még nagyobb gazdasá-
„i.iA <■■'':« . 1 .>.....4/.:______:i.....;.i
gokbai)^ a bírkíitoiíyosztés egyik — majd nem''lo, ftiizdúsznti ágat képoz. És sokszor miértVárinak helyek, hol csupán a trágya kedvéért! ül kell mosolyodni a practicus gazdának, azt hallván, hogy „csak a trágya kedvéért tenyésztik a juhot.* Pedig ugy van! ujjal tudnék rámutatni arra a pusztára, hol 30U0 juh. csak-** trágyát hozza tiszta haszonul!
Hogy cz honnét van? gondolhatja oz olvasó, hogy részint és legfóképen a félszeg gazdászati rendszerből, részint a juhok természeti sajátságuk és részint a juh tenyésztés czólszcrütlon kezeléséből származik. -—. A jó gazdának van elég trágyája, ha marha trágyából nem, van fa íovél, van a delelőkön öntözés által mogrodhadtpolyvából — de a káros juh trágyára nem szorul soha. — A juhok természeti sajátságairól avatottabb tollak egész köteteket irtuk, valamint a juhtenyésztés czélszerú kezeléséről Is. #n csak ez utóbbinak egyik kiváló részéről akarok néháuy szót mondani.
Az a kiváló rész pedig: a sózás.
Juhtcnyósztó gazdáinknál általános bevett szokás az, hogy a birkákat hetenkint cgyszor és pedig szombaton esto megszokták sózni. liz nagyon rosz szokás! fis elke-rülhctlenül szükséges nemcsak a juh egészségének föntartáea szempontjából ez állatfajnál, de átalában minden kérődző állatnál a sózást naponkint alkalmazni, mit előre haladott gazdaságoknál tapasztalni pl, a híres szászországi lützschenaui bir-kászatban. 10 helyen — ugyanis volt csot, hogy 10 év alatt nem hult el egyetlen egy juh setu! De hát miért? mert leölték!
Kern oly nevetséges dolog ám ez, mint sokan képzelik! Az még szorencse, ha nem csak a bőrével számol be a birka és gazdu, hanem a hús árával is. Legalább veszett fejszének a.nyclo! De hát hányszor történik a* meg mi nálunk, hogy nem is lehet meg-ölni, így csak a bőre körül rovás alá. Es mind oz a rendszeres sózásban találja nyitját I
Jjützschenauban 1 font korpát s 1 font sót Összegyúrnak, czipókká dagasztják, megsütik, mint a köuyerot. Az ily czipókat aztán kosarakba teszik ós az odályakban ug>'' függesztik föl, hogy a birkák-folytonosán nyelhetjék, ami egézségökre igen jó hatással vau, és amint az imént említettük: eléggé bebizonyított dolog; — do természe-
tes is, mert a juh a sót mohón nem kaphatja, | és igy nincs a hasmenés veszélyének kitéve, azután a gazda is biztositva van, hogy az ilyen sós czipókat még elsem lophatják, mert nem használhatják másra.
Azt említettük, miszerint jó, ha e juhok előtt folytonosan só vau, de azért kitudjuk mutatni azt is, hogy nem kell több e mindennapi sózásra, mint a hetenkint egyszeri sózásra, sót u korpa miatt kevesebbre.
Átaljában az ily dolognál azt tartom én, hogy valamint nem lehet egyszeri evés által egész hétre jólakni, ugy nem elégséges az, hogy a juhok egyszer egy hétben húzassanak csak. — A mindennapi czélszerll, hasznos és gazdaságos sózás pedig csak az említett módon érhető el.
LAD ....
A személy-kereseti adó
Ügyébe n.
LsrqvIz, febr. IC. 1870.
Minthogy a folyó 1870-ik évi szo-mély-kereseti adó összeírás küszöbön áll, nem lesz tán fölösleges ha az eddigi gyakorlat tárgyában néhány megjegyzést teszek.
A személy-kereseti adó összeírására használt eddigi táblás összeírások helytelen volta felöl bárki ifc njc^győzódhetik; mert az 1-só osztály alá tartozó egyének közt a házas zsellérrel egy rovatban jővén egyforma adó vettetik reá, holott azt tagadni nem le-liet, mikép a házbért nem fizető könnyebben lerója adóját, mint az, kinek az adót és bért napi béróvcl megfizetni kelletik ; ugyanazon rovat 2-ik felosztásában a segédek és segéd-dolgozók értetnek és iratnak össze; de nincs kitéve az, mikép csak az iparosaknál lévő segédek és segéddolgozók, igy következtetve ha egy gazdának nején kívül több 1(5 évon fölüli családtagja van p. o. fia, leánya vagy vele egy kenyéren élő testvérei ezek valódilag segédmunkások, a rovat értelmo szerint ezek sorozandók az iparos legényekkel mint segéddolgozók az 1-só rovat 2-ik vo-nalzata közé.
Minthogy azonban az eddig teljesített személy-kereseti adó összeírások szerint a kisebb földmivelők és segéddolgozók rova-vatába vétettek az ily egyének noha bár azok a nekik szánt elóirat szerint saját háztartást nem vittek; mert a családfővel egy-kenyóron voltak és ha most ezek egyszerre ezon rovatból cl vonatnak és az 1-só osztályhoz Boroztatnak, ugy a személy-kereseti adó átaláity nevezetes apadást idézne elő, ezen a lényeges bajon pedig a méltányosság határa közt akként lehetno segitni, ha u kisebb földmivelők rovata alatt a 11-ik osztály első vonalzata szerint kimutatott általány akként osztatnék be, mikép e kisebb földinivesek, kik alatt csakis a volt úrbéres osztály érthető, a birtokához képest soroz-tatnék, p. o. az ''/« telkes ugy mint a kereskedők I-ső, a ''/i telkes a 2-ik és igy tovább
Hirdetésen:
A bal ha»nbo. petlteorért l-.iör 7 kr.
''Jxor 0 é* minden további beiktalúéit 6 kr llulycgdU inlndun ogyet belktat.-Uérl 30 kr. A .Nyílt téren" tfry petlf, »or lielklatá«!''dija lft kr.
az egész helyes a IV. rovatba; mert azt ugy hiszem, hogy a fizető képcsségi arány itt is a birtokhoz aránylag Van, mert a jövedelem is akként folyik a tulajdonos hasznára, ezen rovatba soroztatnának a 40 holdon aluli nem volt úrbéres birtokosok i« birtokuk arányához képest,.az azon felüli birtokosok azonban a nekik száut III, osztály rovataiba birtokuk kiterjedéséhez képest vétetnének fel.
Ezen észrevételeim közlésével tartoztam, azért, mert több helyütt tapasztaltam, mikép az ''/. telkes a föld — ház és személy-kereseti adóba töb''et fizet, mint a ''/» telkes, és igen sokszor az adóbeszedéssel megbízott közeg, e miatt tetemes kellemetlenségnek kitéve van, holott a külön oszta-IvozÁs ; a segédmunkásoknak az illető ro-vatokhaui elhelyezése leszcsak képes a bajon legkönyebbcn segíthetni.
KOVÁCS JÁNOS, jegyz».
2 n 9 135 9 127 .
3 » 0 100 n 114 .
4 n 128 9 114 „
í> w 0 113 9 132 .
ti 9 9 135) 0 141 „
7 • ■ 0 121 9 100 „
H n 9 147 9 122 „
5) P 9 105 9 105 .
10 r1 9,, 120 n 141 ,
11 n 9 105 9 108 .
12 • 9 120 9 153 .
i;i »f 9 13U * 113 .
14 r* 9 134 a» 113 .
lő n 9 101 9 112 .
10 9 9 101 9 1*> „
17 V 9 80 9 98 .
18 H 9 100 9 129. B
lü n 9 '' 81 9 104 ,
20 9 9 100 9 109 »
21 m 9 01 9 95 „
22 0 0 71 9 138 .
23 n 9 «3 n 74 ,
2-1 » 9 (57 9 100 .
2f> »> 9 92 9 152 „
2tS n 9 91 n 121 ,
27 n 9 05 n 83 .
28 n n 103 n 11«» n
29 n n i»2 0 05 .
30 n n 127 9 152 .
31 n 9 95 II 87
32 0 9 104 » «7 „
33 83 n 0 H1 n
34 n j) 9 ''85 80 .
3ÍJ n 9 8» 9 108 .
3(1 P 0 113 9 103 .
37 n 9 92 n 7ó .
38 n 9 74 • 70 n
30 1) n 45 9 40 .
40 * 9 137 . n 142 „
41 n 9 «1 u . <¡3 ,
42 n 9 72 ti 77 .
43 * n 53 . 38 ,
44 n 9 54 n 45 „
45 w 9 71 * 102 „
4« n D 82 9 «54 n
47 9 9 40 9 27 .
Hirdetéseket elfogad :
N.-Kanlztán: nKiADÓ-HIVATAL.Psstea: ZRI8LBÜ M Béc»-, Hambsrj-, Berlin-, Ma]n«-a.-FranHflirt- é. B««il
ben: IIAA8KN8TKIN * VOOLKlt. LlpC»«-, Btrn-, i Stuttgartban: 8ACH8KA TAH8A. Béoiben : OPPELIK
Népszámlálási eredmény.■
Nagy-Kanizsán 5454 férfi és 5074 nC, összesen 11,1 UB egyed lakván, kor szerint kö-vetkozlleg nlaiviilvdk :
1 óvos van 207 férti, 181 nő.
r--*» "J L Jllli C
48 óvos VAU 55 fórli, (>0 nő,
49 n 40 w 19 •
60 0 9 98 7) 109 ti
51 0 w 55 » 49 0
Ű2 n 9 30 • 34 9
63 H 9 2» n • 27 *
64 n 11 28 • 33 0
55 n 0 40 n 37 9
á(i 0 9 34 » 27 ÍJ
57 9 9 24 *n 17 »t
68 0 9 25 H 21 II
69 0 9 29 » 20 9
00 if • 11 57 If 00 tf
01 ti 11 37 II 30 If
02 11 11 19 II 15 M
03 ir 11 14 II 12 ti
04 11 11 18 II 13 rt
05 0 11 21 H 25 M
00 n 9 19 » - 7 9
07 » 0 12 P 11 1»
C.H 9 0 19 w 13 9
09 * 0 5 • 0 9
7o • * 20 n" • 22 p
71 n 0 14 n 0 r*
72 0 » 7 ■ 8 9
73 9 0 ''5 m 4 n
74 0 9 3 n 9
75 9 mji 9
7<5 s n 0 1» 4 9
77 H n 4 » , 0
7* 9 n 3 9 ,1 r*
79 n • 2 n 2 9
80 9 • 3 9 0 n
Hl n . 0 3 . 1». . 8 9
82 9 n 1 V — n
83 n n 2 9 4 9
84 9 n 1 9 1 9
85 9 9 1 9 1 9
80 9 n 1 9 2 n
87 9 » 1 9 — 9
88 7) ■ , 1- • 1 9
90 0 ( » — * 1 9
92 9 n 1 9 _ 9
93 9 n 1 ti — w
95 9 n — 9 1 y>
90 n n 1 9 — n
98 9 w l 9 1 9
99 0 n — 9 1 9
Tanügy.
Zals-Cgersztfl, febr. 14. 1870.
Megyénk mindönki által örömmol és méltán Üdvözölt tanfelügyolOjo Bója Oorgcly ő nagysága nllg 0 hó óta folyUJtja hivatalos mü-ktklósót, miir is diosórottol lohot megomlókozui azon sikerről, molylyel tanügyünket noinosak lendületbe,'' hanom a legtöbb bolylltt — küztfvo minden nehózsóg és akadálylyal — a logfényo-fcobb virAgzAsba is heztrt. — Mindenütt osztályok ós tanítók szuporittutnuk, tanttói tizotósok törvónyBZoröou omoltotnek, rozzant iskolahílzak a ezóljiak teljesen megfelelő torv szerint átalakíttatnak, sőt több helren mhr ópittetnok is. — Számtalan község, hol a tanUgy ozolOtt csak ötödik keréknek tekintetett, most a legszentebb Ügyeként emeli fól azt mindon tárgyon 5 mert ó nagysAga 11 nópnovolós mezőjén évtizodokon At (szencctt tapnsztalaUúval nom mint s.zigorú
Earáncsoló, hanom mint édes hazánk fialnak orszerá szellemi kikópoztoU''viót mólyen szívón hordó apa Ali olö, osztja folvilAgositAsait, ébreszti a nópok szivében u közoktatAsi törvóny irAnti kellő tisztolotot ós molegon ajAnlja a tanügy korszert! berondezósót. — Mindezek fónyes sikerét örömmol tnpaszluljiik I Forduljunk meg csak''inogyónk bAnnely vidéken, nom polititAló, hanem a tanUgygyol ftiltünőleg órdeklőcn foglalkozó magyar n<<pro találunk. — Oonour©ntia gyanánt tűnik föl mindez I
Megyénk már csaknem a közösiskolák 50-dik számát közelítí mog. Egyik n másikkal versenyezni igyekezik, mi a népnevelés emoléso — és virágzására nem valami jolentéktelen.
Leginkább emeli ezt Tanfelügyelő ur gya-kori iskolalátogatásai által, mely alkalmakkor mig a tanítót atyaiaa szavaival teendőinek minél szorgalmasb éa lclkiismeretesb elvégzésére ösztönzi, addig a tanulókat jutalmí tárgyak kiosztogntása — s lelkcsitő szavai által szorgalmasb tanulásra serkenti.
Ily tapintatos eljárásért mindenki ajka forró köszönetet rebeg.
Zala-Egorszcgnek épen f. é. 8-ka osott azon nagy napul, melyben közös tanodáit ő nagysága inár másodízben szcroncséltotte látogatásával. ,
Azonörömröl, molylyel a Unitók és Unon-ezok egész valója clárasztatoit, szólni képtelen vagyok.
Iskoláinkban tapasztalt megelégedéséről elég tiszta tanúságot tesz a követkoző hivatalos levél, melyet ngos. Hója Girgely ur a Z.-egcr-i szegi tanitótestülethez intézett és molynek szívós közlésére tlsztolottoljeson kérőm a tok. szerkesztőséget.
,Á községi elemi iskolák t. ez. tanítói testületének
Z.-Égerszögen.
.Folyó hó 8-án szerencsém volt az egor-szegi községi Ukolákat hivatalosan meglátogatni ; örömmel tapasztaltam, - hogy a tanu-lók.a legsikeresebb tanmódok haasnáhta mellett ax előadott tantárgyakban igen szép, igen dicséretes előmenetelt tettek. — Kiválóan meglopott as I. fioezUly előhaladása, hol n gyenge kis tanulók nagy réezo alig négy hónapi oktatáa után értelmesen beszél, olvas, ír, számol.
.Általában as osztályok tigyeímezéso s • tanulók bizalmas magatartása, a figyelőm és a versenyzési vágy, az élénk, értolmoa fololet, a szorgalom bocsérzote, az illomes magaviselet azt tanúsítják, hogy igen lielyoa a bánásmód és jó az iskolai szollem.
.Fogadja tehát a tisztelt Unitéi tostülot méltó «Itsmerésomot és a hazai nagyfontosságú népnevelés érdekében tanúsított or-yodetlen buzgalmáért és a tökély felé kUzdő öSmunkás-sága^rt legforróbb köszönetemet. *
I .Nomcsak felfogni, do méltányolni is tudom a tanítói állás nohézségoit, szollemi és anyagi ostromait és ««ért szivem mélyéből üdvözlöm és tisztelom szeretett hazánk mindazon néptanítóit, kik nz átalakulás válságos korszakában a haladás zászlaja olatt tűrve és nélkü-lözvo, egyodUl az öntudat megelégedésében és a tanügyöt átértók elismerésé bon találva <U keresve éltotö jutninmt, küzdenek a kitűzött magabiztos czéj felé, moly nem egyéb, mint a népnevelés felvirágoztatása, az értelem fojlcsz-téso, nz érzelem nemesítése, a hasznos ismeretek terjisztéso, a uéplolkének egéről a Bzázndos ho-mély olüzéso és mindozek által az erkölcsi és anyagi jobblét előmozdítása, Magyarország nagygyá, erőssé, boldoggá tétílo.
.Visszatérve az iskolai állapotokra, ősziu-tén, nyíltan kí kell jelentenem azt i»,hogy miután a leánynevelés és képzés oly nagy hordorő vei bír: legyen szíves a tanítótestület az összes egerazogi leányiskolákban is a tantervet ugy módositAni, hogy a Ill-ik osztályban az ö-ik és 0-ik évi tanfolyamra olőirt tantárgyak rendszeresen taníttassanak. 1
„Mert ezou osztály mostani tanrendszere loglovesebbé som fölélhet meg üdvös föladaté-nak. Ha a 3-ik osztályban, mint jelenleg legfelsőbbikben mindazon tantárgyak sikeresen olőa-datnak, melyek aO-évi tanfolyam nlatt az ó-ík éa 0-ik osztály számára olőirvák : érdeket, vonr-orőt nyer az egerszogi leányiskola is és a tanköteles leánytanulók oly képzést uyernok, milyont a törvény és a korszellem jogosan igény elnök.
.Ajánlom végre, hogy a felsőbb osztálybéli tanulók a fogalmazásban, u polgáií ügyiratok szerkesztésében, a gondolatok szabatos, helyes írásbéli kifejozésében ezentúl is a lőhető legnagyobb gond és fáradsággal gyakoroltassanak. A* tantorv korcsztülvitelo által lesz teljos a siker, melyért önök iránt hálával fog Urtozni a város, rőt az egész haza. Klő lesz mozdítva az iskola iránt oly szükséges részvét, cmelvu lesz a Unitéi tokintély és a tanítói osztály közóhaja szerint egy szebb jövő hajnala nem sokára áldás közt fog földerülni. 17000 Unító imája esdokel a Mindenható trónja előtt ezen buldo-
f;itó hajnalért, melyot meglátva én is boldog eszek.
„Egyébként" stb. stb.
Midőn Unfelügyelő ur () nagyságának őzen, reánk nézve fölötte édesen cső olismoréso-ért hálás köszönetünk -- és örömünket nyilvánítanék, egyúttal kérjük, engedjo roménylo-nünk, hogy előttünk mindenkor örvendetes éa kedves látogatásával bennünket ezenlLil ia minél gyakrabban szerencséi tetuhd.
Mi lelkeson öaztönüzvu vagyunk ígérni, hogy ó/út;''- kétszeres!) erővel fogunk odutüro-kedni, miszerint tanonczaínk szellemi clőhula-dásávnl migyságodnak még több örömet és megelégedést szerezhessünk.
SZÉLIG FEUENCZ, 5-ik oszt. tan. éjj isk. Széki tag.
Heti szemle.
Február ih áu 1870.
— Mohácson igazmondó-egylet alakult. — Bismarck gróf Gaucziában birtokot vett. — Nagy-Váradon a városon kivül az ut szélén egy puszta sír van, molybon azon longvclozro-des jx>rlik, ki 1849-ben egész ozrodévol a honvédekhez át akart lépni, do kitudódván nz oroszok által, ngyonlövotctt. — Zichy Antal lesz valószínűleg a nemzeti színház intendánsa. — Kubínsteín visszalép a virtuosités torérői s magányba vonul. — Tonieavár az Esztorházy képtúr megvétele esetébon reá 4 ezer forintot ajánlott fol. — l''eston a munkások nagyobbszerü mozgalmától UrUnak. — Zivkovics acptom-virVukovártt képviselővé válasstaték.— Országos zone-akadomia eszméjét Csongery Antal a színházi onquotüben megpendítvén, általános víszhangm .folt. — Pesten vasházakat építő társulat alakul. — Kómában a zsinat nlatt oddig 8 püspök halt mog. — Tordán egy G Ugból álló család széngőz kövctkoztéU-m meghalt. — A budai rendőrbiztnsok .római nUfcu uj kardokat kúpnak. — Az orsz magyar gazdasági egyesület elnöke Ixinyny Gábor, i.lelnök Xoriz-mics éa Hajós Józsof lettek. — A nagv váradi Uknrék|>énztár nyereményeiből 10 ozer forintot adott jótékony czélokra. — A zultán éloto olleij összoesküvési merénylet fódöztetett fel. — Angliában a nothumberlandi grófság egyik kisebb
városábtn egy etnberél, kinek 38 élő gvermeko
van;3-szor nősült. - A Mt-Conis uUt ahóomlások egészen botomették. — Sz. Pétorvárott egy he-tedéves orvostanuló éhen halt mog ; segélyogy-lotüket az orosz kormány kíméletlenül felosztató. — I)r. Oroszhegyi Jézoa tovékony journa-lista, b forradalom után törökhoni gyakorló orvos o hó 19-én meghalt a budai rudas fürdő-bon ; a mininterelnökség GO frtot utalványozott temetésére. — Louisinnában „lusták club"-ja czimü társulat alakult. Nálunk társulás nélkül is létezik. — A bécsi szedők is strikcolnak. Állatában spcdőiskolák állítása határozUték el.
— Zágrábváros bovétolo meghaladja kiadásait, ititknség! — Parisban a Sz.-Louis gymua-sium növendékei közül 1G0 odahagyta az iskolát, mivel n házszabályokat szigorúaknak találták; tehát a tanulók is strikf<>lbák— Lónyay Menyhárt hirszorint ''•grófi méltóságra emeltetik. — A királyi »ár Budán van.
— Trefort Ágoston nojo meghalt. — Jókai Mór fobr. ^O-án volt 45 éves, moly napon lap* juínnk bolmi''.nkatársui 2 nagy ívből álló albummal tisztelték meg; n atríko miatt maguk az irók szedték ki a verset.
H í r e k.
— / honvédok monházára álu lam kíosztoi'' ff) gyűjtő Ív közöl már ozen napokban néhár/ /¡sszjiküldotott, és minthogy ozen iveket együttesen, — számbavétele után küldhetem fel az illető helyre, addig is kívánom az illőtöket meguyugtutui és pedig :
1) Guttmann S. II. személyesen adott 50 ftot.
2) A nagykanizsai polgári-egylet, PlichU biztos ur által 83 frt 30 kr.
3) I)crvarica Kálmán ur Londváról 2 frtot.
Ugyanazou ivro Kiss Béla Londváról 4G ft 20.
4) Kiss Károly ur Kosztholy járta őrmesternek Ivo 20 frt GO kr.
5) Ftiszt. Dovics plébános ur Tarányból 83 ft.
G) Szígothy L. szolgabíró Letonyéről22ft50.
7) \Vachtoljárás-őrmester Sjs.-Gróthról21.4 >.
8) Szabó Kálmán járás őrmester G2frt 20 kr.
összőson 341 frt 20 kr.
T Á li C Z A.
cm> —
Temetőben...
Tem*t8ban UlilkoaUm l.cgrlilllBr to *íj«d. fli.tít titkol borlU el Ki«U<t ii*l»iny k«|>r<Ut.
Hxmai^hcn * lájitftluwntk VU i»t UOnjQje taU, líiry n^tU''l ki mint a mrnjrask tiyánuló liut sngysU.
Ah * kiiiiylt, * »» au ínrl t"cjr »flicutik oÍTemct, llu|(y l«(v<J<''. bánstodlisu VlgaaiUluuut ae lahet.
Ki, — oli et Tolt élotsmlieu A Itgídrtb plllkust} rodlf olysu fájdalmsa volt, 8a(veio ui*jd hugy mrgaisks 1l ..
&U11Ü1* uio.it li mlndlf Utuáin Htcmtdben a kOnyekot, B • gyiaifstyoll, * mely balviny Airaod kOrltl >abeg«tt.
Ó/- ax a gyűli akkor ún rám
u(fy ,''llett vón'' mint to rád : Wia»olAd jó toatvéred, Ko — «jtlvtmnek nyut(*lio*t.
NAOY I.\JOf*.
Ls%üte Ohamans lovag,
— elbeszélés — Busa Kálmántól.
(KolyUUa.)
II.
( " Két tOi kBxött.
f^ivia csakugyan jól sojtotte, mikor *azt moudá u franczia tisztnek : apja lehet roszul, ar''irt hívják haza. Mogder Willüiunak jobb felét a szél megütötte.
Elkékült arczczal,boosett szemekkel, ágyában taláíU már azt haxaérkczott leánya; szólni som tudott, mindönki bizonyosnak hitte halálát. Do az összeesett ember nom akart még moghaloi; rejtélyes terve mégnein volt bofejozve, ml h silány élethez köté, a záradéktól nom szabad noki elmaradni, — képzelte tohototlon nyomorúságában, és oz a hiodolom fel támasz tá halottaiból. A kék foltok arezáról lassanként elvesztek, hxo-mi''inek szelíd fényo visszatért, ottak jobb kozo halt meg, azt pedig nélkülözheti az, ki as életet minden áron megvásárolná, ha lohotno.
Az ijixiés, a lótás, futás megszűnt, Wil ur már fonn jár, alig lobot rujta észrevenni nyavalyáját, csak menéoo egy kissé orőtetett még. Most is ép ugy keresi a magányt, ugy kerüli
leányát, mint előbb, a mivel a könnyelmű gyermek legkovosobbet sem törődik, hisz soha sem érzett apja iránt valami rokon vonzalmat, mit érdokolné tehát öt annak az embernek a sorú, a kit nem szeret, • kihez csak a kénytelenség csatoUa, a természet törvényei szerint
Lívia ment újra kalandja után. A szép franczia tisztet sehogy som tudU kiverni fejéből, bármi szórakozást keresett is magának,a tárgyihoz Ujpadt érzelem visszavitto őt oda, honnét oltérm kivánt. Bent járt a forrás medrében, még uotn tudU, mi van a lábai alatt
Másnap a rendes időben ott volt az erdőstél legnagyobb tölgye alatt, seinmíkép sóin tudott olmaradni, a kifojlett szerelem min vonU őt, mint dolcjcs vas p lecsapott villámot.
Alfons már várt reá egyedül.
— Köszönöm szép Lívia,hogy eljött, szólítá mog örömtolt arczczal, mig eléje sietett és megcsókolta patyolat finom közét.
Az pedig ongodto közét mogcsókolni a szép lovagnak és lesogittetnl magát a lóról. I)o azt olnom rejthette,a mi elárulU a találkozás behatását, olnom takarhatta kigyuladt arczát és lázas tekintetét.
— VágyUm önnol még találkozni, susogá érzelomtoljcson. *
Esmenard magán kivül lott, a mint az izgult arezot látta, és susogó szavakat hallgatU. Az öntudatlanság vakmerővé tévé. Mintha kezeit láthatlan karok feszítenék, — terjedtek ki,s mintha ismétösszoyonnák azok — szorította magához Liviát.
A loány némán hajtotU lo forró homlqkát az ifjú keblére. Szlvo vert, dobogott a szoros ölelés alatt
— Livia!
— Alfons! i
Tóbbot nem tudUk szólani, az is csak ugy szökött lo a remegő ajkakról; do annál többot boszéltok az ogymáshoz ért keblek, azokkal a titkos néma jolokkel, melyeket a szerelem tüzén keresztül röpült lelkek is-morhetnok. ~
Az ölelkezés véghototlonnok látszott. Egyik som akart kibontakozni a szouvedély nyomása alól, ogyik
sóin mort szavakat keroeni érzelmeinek kifejezésére, mindogyik n másiktól'' várta a kozdoményezéet, s így, lassankint bucsut vott a nap a vén földtől, éa hoimilyba merült a% idő.
Végre még is erőt vott magán n tiszt. Hogy a férfiak természete edzettebb, azt bo is bizony itotU.
— Szép hölgy, kedves Liviáml szívem dobog, vérem forr, főjem szédül, tudja-e mi oZ ? szaki-totU ketté az ünnopies csendet.
A leány fejét ráxU, azzal jeloutvo kí, hogy nem tudja.
— Az nszorolem, — folytatá amaz, visszanyer vo nyugodt hangját. Igen Livia, én szeret-lok tégod, isten és omberok előtt nom Ugadha-hatom, és ha tudnám, hogy to nom szorotsz, lemondanék az életről, örökre. — Oh szólj 1 — mondd, hogy szeretsz 1 mogosztod volcm az életet, nyújtson bár az mézot, vagy mérget titok-tclica poharából 1 éa én lábaidhoz borulva csókolom ast a port, molyot to tapodsz.
— Szeretlek, és megosztok volod mindent,
— felelt ronicgvo a leány.
— Áldjon mog nz ég szavaidért I kiáltott fel n inorquis, s térdre hullott a nő lábai előtt.
A megpróbáltatás nehéz perezei voltok ezok, a tapasztalatlan Líviának, do keresztül jutott azokon i«. Kezdett lolko beleszokni az tsmorellen érzelmek csodás változásaiban,mind inkább tisztultak előtte az élőt viszonyai, és midőn magához tért, akkor már nom a gyer-mok volt, hanoin egy megérett szűz, cgy átsző-lemült leány. — A térdolő ifjút gyongédon megfogta, és n fbldröl fölkolni kényszeritotto.
— Térdoltji csak a rabszolgák szokuk, és nom a nomos ifjak, — mondá csondeson.
. — 8 honnan tudod te Mt^földro hullott angyulu az égnek V1
— Nom tudom, csak érzem, érzolmoiin i>o-dig nom szokuk csalni. Do most elkoll válnunk édes Alfonsoni, az est csillag fonn ragyog már, távozásra, int.
— Es holnap ?
Livia u távolba muUtott pic''zi ujjaival.
— Látod azt u vörös födelü (Jpülotot?
— Látom.
— Annak a háta mögött van ogy nagy kert egészen összekötve nz erdővol. A kert kc-ritéso nom nagy, könnyön átléphoUz raju. Ha ezen nz oldalon jutsz be, mindjárt találsz cgy növendék hársat, és alatU padot,ott találkozunk,
— MikorV "
- • - Hu a lég szárnyasai elültök, ott löszök.
Esmenard hclybcnhagyólng bólintott fojé-vol, hanem mintha még várt volna valamire, lo nem vette — a beszédes kis ajkakról —- sóvárgó tekintetét.
— Istou áldjon mog addig is Alfons, nc-kora siotuoiu kell. Amint moudá cgyot lépett is előre. Do nz ifjú vUszatartotU.
—■ Hát csak igy akarsz elhagyni, életem mindene, ilyon hidogon, — szólt a neheztelés liangján.
Livia rá bámult, nom értette a noheztolő szavakat
Amaz oly közel hajolt hozzá, hogy megérintő arczát, Udo loholleto.
— Egy bucsucsókot kérek ínég tőled, zálogát mogosztott Hzerolmünknok.
Némán forrUk összo az ajkak, b elcsattant a legncinesébb érzés, — a sicrclem — csókja.
Elpirult mind a kottő, mintha vétket követtek volna el. Livia még körül is nézőit, lu nem látja-e valaki. Aztán némán szoritot a* kozoi s elváltak.
Egyik nvugotnak, a másik koletnok. A kí-pihont paripák vidáman röpültek haza felé ....
Mindon este találkoztak ifjaink a kitűzött helyen és pedig oly ovatosan, hogy som a kastélyban, — som a táborban észre nem vették. — Madgor Willíám rég szobájában szokott lenni, mikor leánya távozott, a esolédok mog nom morték figyelőmmel kisérni úrnőjük lépteit, féltok a villogó szomok parancsoló tüzétől. Ilanoin Alfonsnak anuál nehezobbcíi lehetett elhagyni a tábort és vissza jutni oda. llarczÍM idő volt, a kéinjárutok Bzükségcsok voltak, azok között ol és vissza csúszni nom tartozott a könnyüségek közé. Nodoagazdag mar-quls még is csak sogitott magán, s mindig meg-jelont a rendes időben.
Ez így mont cgy hétig; — ekkor a tábor parancsot kapott elhúzódni kelotnek, hogy csat-lakozhaasék egy másik nagyobb sereggel, a hadi fordulat szükségessé tevé azt.
Az iQu tiszt erro nem is gondolt, annyira beloandalodott szerelmi viszonyába, miszerint azt is felodni kezdte, hogy a legelső csatába szépen lelőhetik; azért mikor oz a hir fűleibo mont, notn akarU elhinni. Nagyobb mognyugU-tás végett pajtásai felkeresésére indult, azok valamelyikének caak kell bővebb tudomása lenni, ha van valami a dologban, — ezen gondolatok között lépett bo ogyik tiszti sátorba. — Ott voluk többen n tisztek közül, épen a másnap hajnali ódébbvonulásról tanácskozUk. Alfons, — a vakmerő bátor katona — megrottenvo hagyta ott őkot, és zavarodUn tántorodott be sátorába.
A találkozás idolo nom csak itt volt, hanem el is mult már, sietni kotlott. Esmenard nem tö-rödvo som a táböri parancscsal, sem a borús felle-gekkol, molyok a láthatáron fonyogotőlog mutatkoztak, felvototto magát a kis szürkére, és
uoki rohant a hideg éjsxaki-szélnok.---
Mikor a helyszínére ért, sötét volt iníndonfelé. A csorba hold fekete felhők alá temotkesett, alig (ehetett megkülönböztetni ogymástól a tárgyakat, csak a kastély alsó osztálvának egyik ablakából vetődött ki a felgyújtott lámpa halvány fényo. Síotve ugrott lo a Ujtékos lóról és mont egyenosen a kerítésnek. Átlép vo a félölos magasságú sövényt, lábúi valami puha s mozgó tárgygyal jöttök érintkezésbe, a mL épon nem hasonlított a föld tahijához , hanem valami olyas rendkivUliséghez, a milyentől borzadály fut át az embor tagjain.
— Huh mi ez? kiálta Alfons és bovoUtte magát a kertbe. (folyt- k«rttks»lk.)
>. 1 ■
A még bo norn küldött gyüjtö-ivoknok vissza beküldéso, még akkor is, ha Ureson maradtak volna, tisztclottol kéretik.
N.-Kanízsán febr. 22. 1870. VARGA,
m. kir. honvéd-őrnagy.
— A za 1 ft m o g y c i honvédég v1ot ft rokkant honvédek menháza ftluptőkejéiiuk gyarapításra 500 frtot adott.
— Budapost egyik logünnopélycsubh mozzanata lesz, midőn Királyi IMI országosan vísxhnngzott azon indítványa teljesíttetik, hogv Or. Batthyány Lftjos első magyar ministereinuk tetóino a forcncziok sírboltjából a korepesi te-motőbo fog átszállittatni. A nagyemlékű vértanú özvegyo beleegyezett az átszállításba.
— Az idoi ujonczozás alkalmával vegyes felülvizsgáló bizottságok, névszcrint vidékünkre szóló Sopronban fobr. £4. 2;''» és 20; marczius 17, 18 és 19; april l és 2 ; május 2 ; június 1-8Ö és julius 10 nnpjain működnok. Sopronban a honvédelmi m. kir. miuisterium Horváth Antal souroiiuegyoí főispáni hclyottea álul lesz képviselvo.
— Halijuk 11 Kgy nagykanizsai lakós a napokban egyik itteni asíUlosnál megjelent a meghagyta, hogy bizonyos idó alatt egy koporsót kékítsen, kívülről irja rá novét « inoghalt 1X70 luárczius 18-án élete -10-ik évóben; kész fizetőnek igérkozott. Az asztalos bámult b kérdé, liiszca tnárczius 18-kn messzi van még s aztán életében akarja koporsóját látui? Denique a kopritó megkészUltjállltván a mogrondolö, hogy ő tudja linlálft napját, s n 0 frtoS koporsó oldalán olvashat^ 1870 februárban, hogy N. N. meghalt 1870 tnárczius 18-án. Már o faiuosua dologhoz nem tudunk commontárt irni.
— Kis-Kanizsán f» könnyfl csődör, t$ nehéz éa 218 könnyfl kancza, 1 nehéz és 171 könnyű herélt, 68 csikó, 2 öszvér, 1 bika, 573 tehén, 429 ökörés 415 borjú van; svnjczi tehén C>3, ökör 1 és borjú 16. — 3 kecske, 447 sortvés, 15 méhkas találtatott u legutóbbi népszátn-lálási összeírás alkalmával. Lapunk előbbi számában közlött kimutfttás elején Kis-Kaniwa létszámában 190 nő helyett 11)70olvasandó; a 1. szám nyomás közhon esett ki.
~ A k o a x t h o 1 y i ni. kir. gnzd. felsőbb tanintézetnél üresedésbe jött vogyUni tanári állomásra idoigl. minőségben dr. Bach József neveztetett ki.
— Lese nczo-Toma j, Istvánd és N é m c t f ft 1 u 457 szavazattal llertolondy Kálmánt \ álaszlá ftutonomíkus követnők.
— A nagy kan izsai nagygymnosium »Önképzőköre* múlt csütörtökön délután tortá nyilvános s UnnopélyosIllését nagyszámú közönség jelenlété bon. Valamint ft szobaiatok, ének-ugy tornászatban is foltüuő haludást tanúsíta-
nak. Az érdoklő uzlllők s tanügy-barátokat, alkalmilag felhívjuk valamint az önképzőkör, ugy a segély-egylet szíves pártfogására.
— Lakatos Sándor ismert táneztauí-tónk ft nnpokbun búcsút vesz Kanizsáiéi, hol több év óta a téli táiifezídényt tölte, és tnárczius 15-én Szombathelyen - nyitja meg táuczisko-Iáját; mint tőlo hulljuk a derék szombathely i-ok.it egy uj „magyar néptáncz" szerzeményé-vel lepi meg. Ajánljuk ti lelkes vasmogyeiek méltó tigyolmébo.
— A „D ó 1 z u 1 ti i t a k ft r ó k p é n z t á r* részvényeit már 10 frt ágioval keresik.
— Helyeseljük, hogy az ut-átszelő járdák tisztititásn megkezdetett, nem ártana a háztulajdonosok intézkedése sem, ha a házuk előtt Uvő járdákat tisztíttatnák.
Felhívás.
Miután a „Dél-zalai takarékpénztárnak nyilvános aláírás alá bocsájtott 400 részvényére 351 aláíró által 885 db jegyeztetett, ennélfogva az aláirt részvénymennyiség leszállítása elkcrQlhctlcmié válván, cz oly mód foganatosíttatott, hogy mindazok, k''k 1—U részvényt jegyeztek, egyet; kik 10—14-et irtak alá, kettőt; kik 15 — 19-et, hármat; kik 20-at, négyet; kik 50-ct, azok 10 darabot nyerjenek.
A fölösleg jegyzett részvények után befizetett pénzek visszaadandók lévén, minden érdekelt aláíró felliivatik, hogy annak visszavétele végett az eredeti nyugta felmutatása mellett 1870-ik február 23-tól február 28-ig reggeli 11-12 óra között, Grüuhut Fülöp ideiglenes társulati pénztárnok urnái megjelenni szíveskedjék, hol egyidejűleg a nagyobb ősszegről kiállított elis-mervónyek is kicseréltetni fognak.
Végre megjegyeztetik, hogy a kik o határidőben felealog-összegoikről nem rendelkeznek, olyanoknak fognak tekintetni, kik azt előre a nekik jutott részvényekre eső további befizetésre visszahagyni óhajtják, és ezektől 1870-ik mártius 1-től kezdve már 5% kamat is fog javukra számadásba vétetni. N.-Kanízsán, 1870.évi febr. 22-én.
Az alapítók nevében és megbízásából:
EPEUJESY SÁNDOR.
Nyílt pósta.
—* Z..Kgersicgre. A 19 ftot vettük, többire aé»ve li megegyezUnk.
— A ház- és jövedelmi adő Ügyében Irt cilkkot kOizöuettet vettük. Hoíni fogjuk.
— K. J. M.-Apáti. Jövő számunk bosnl fogj«, do csak rövidítve.
-- Ur. H. J. Hajnáljuk, de az idei 1 ét 2 a«Aiu-m«l ni.tr nem szolgálh.ituuk A többit mogküldOttük. Fogadj* síivel üdvöiletünkot I
_ M. Oy. Knylng. K^sziéjgel Intéikedt luk.
IMyJLlt tér. *)
— B o k ü 1 d o t e 11. A tél épon mpgjolenő idojo hivesobb és gynkrabban változó idő forrása által külöutíson hat a fog csúszós bajaira, és az ezon bajban szenvodők bizonyosan előro elvannak csűggudve a boallandó fájdalmakért, melyeket éveken keresztül ismerni és félni ta-uultuk minthogy semmi utón módon semmi ellenszerről nem tudták wlinulasztani. Eddigelé csak a legnagyobb tisztaság és u szájnak egészséges természete totto lehetővé, ezon bajokat tartósan és sokáig foltartóztfttni éa kikerülni. Azonban o részben már évek óta fogorvos Dr. J G. Poppnak Becsben készitott Anatherin szájvize mint hasznos szer már több nagy kiállításokon kellőleg elismertetett és több országokban szabadalmaztatott, és az utolsó londoni kiállításon is feltalálójának igen nagy dicsőséget szerzett. Kzon elismeréseknek magokban kevés tényleges értéko van ugyan, do özek az elismerések ezon személy a számos ós hiteles bizonyítványok által n magasabb körökből is annyira támogattatnak és naponként annyira szaporodnuk, hogy az Anatherin szájvízzel a száj és foguk épon tartására a nyelven és pofa falus lévő nyálosság és fakadék olmuluiztása, a borkő letöréso, rósz szagú leholot stb. érdeké boni kítünú haszna felöl, nemkülönben a csont-szú meggyógyítása, és végro mind n fájdalom átftlános enyhítése és tökéletes eltávolítására használ hatóságáról sunkinok kétségo nem lehet. Midőn mi indíttatva az Anathorin szájvix fennebb! tulajdonságai és sikerei által iníndon száj és fogbotegokiiok ajánljuk, azon jóhiszombon vagyunk, hogy azoknak az Igazság érdokébon szolgálatot tettünk, és őket azon útra vezettük, moly áltul mindennemű fog bajokat tüstént mogszüntothotnok.
Weisz József
gyógyszerésznél Bécsben „Zuiu Mohrcn* Stadt, Tuchlauben 444., uj 27. sz.
kaphatók • l''ato l''ekturalo üeorgó : őzen koczka-czu-korlíák grippo, kutnrus, köhögés u rekedtség ellen hasznosak. I doboz 70 kr.
C''ujhou aromatísé, a száj ross szagának eltávolítása végott, dohányzás, ovéa és szeszm italok ivása után ; nélkűlözhotlon : társaságok, bálok''stb. látogatásánál, fizon szor teljesen ártalmatlan növénv-ftlkatréazokhől áll; óvszer a fogromlás ért fogfájás ellou. 1 uoboa 70 kr.
I)r. Mnx F. Smidt fogtinctnrája : fogfájás ellen s egyúttal szájvíz, moly már félszázad óta nagy haszonnal általános használatnak örvend. L üveggel 40 kr.
Szakadás elleni Ír, kitUnőlog használható (tz altcst-rójz-a/.ikiulásoknál. Készíti dr. Kritsi gyak. sérvorvoa Baselbon; pléhdobozbíin utasítással : ,3 frt 50 kr.
Fogpaszta, kitűnő szor a fog éa foghus megóvására és tisztán tartására; porczollán tég-libon : 80 kr.
Fr.tnezia folyékony hajfestő szer, inolylyel logfeljobb 10 porc/, alatt totszós szerint: szőkére barnára vagy feketóro festhető tartósan a haj. Az ahhoz való készülék, t i. 2 kefe, 2 csesző : 50 kr: 1 üvog festő szer 2 frt
Fagy seb- balsam, téglibon 50 kr, oz az idült fftgysebokot is toljosen moggyógyitja.
Valódi csukamáj-olaj, kitűnő gyógyszer a mell- és tüdőbetegségek ollon; kitűnő tiszta izű, űvegonkint 1 frt és 1 80 kr.
.Svajczi fUlviz,gyógyszar fájdalmak s nehéz hallás ellen 1 frt.
Cs. kir. szab. haj- és szakál-essoncz, legha-tályosb szor a haj és szakái növesztése 8 erősítésű végott; utasítással i 2 írt.
Cs. kir. szab. Tannochinin-pomádó l''sor-hofertől, hajnövesztő szer, ingly 8—10 nap-használat után u haj-kihullást bizonyosan megakadályozza ttnuak növését elősegíti; színét, puhaságát megóvja. Orvosi tekintélyek által njánl-tutik. Csinos kiállításával ékosségu az öltöző-asztalnak; 3 hónapig eltartó szolonczi ára 2 frt
Dr. Gölis általános étol|>ora, hatályos az omészlés, vértisztitás oá erősítésére nézve, na-
Eonkint 2-szer veeud.ő. 1 nagy doboz : 1 frt 20 r., kis doboz : 84 kr.
Pastílos digeativea de Bilin —». bilíni •jméax-tést olősogitő le|>ény, önnek a bilini érozosv ízzel hasonló feloldozó alkat részei vannak ; ajánlatos az omésztósi bajok, szél, gyomorgörcs, gyo-mortorholtotés, felböfógés stb. ollon; 1 lepecsételt doboz ára : 00 kr.
Szetnviz dr. Romershauzontől : a látorő megóvása s helyreállítására. 1 Üveg, pontos utasítással : 3 frt.
Barthuar-Staugenpoinado — az utánnövő hajat összetartani s azt megfÖstoni; egyúttal bajuszpedrőnek is alkalmas; ára : GO kr.
•I K
vállal a
rovat alatt közlőitekért
fslelőitégst a »sa
8»«rk.
üzlet i-h: i R isr o
Nagy.Kaalm, 1870. február 36-én.
Már gyakran kijelentettük, liogy e télon nem sokat várhatunk és ha mégU a gab''inaüslethcn momentán valami tillárdság mutatkozik, ugy a forgalom nálunk emiatt nem kevetbbé le»z silány mint előbb, inert ml erre nyíltan kijelentjük, miszerint Franrziaoraiág búzát •a liistet Ilelvétiából vesz, hová lumét ml izállitunk. A befi jezd körülményt a tavam fogja mutatni, mily állapotba jO a gabonailzlel, mihez egyébként az id vetélek állapota Is járul.
Piaczi árjegyzék
1870. évi február b& 23-án tartott '' hoUvásár alkalmával.
Hzéna közép m. 2 frt - kr.; jd m. 2 frt 10 kr. ssalma in, 1 frt 20 kr. Guhacs I-aS rendű in. 13 frt; Il-od rendű m, 10 frt. Gyapjú finom 1UO frt; közép 60 frt. Kepeso bszl • Irt — kr.; tavaszi — frt — kr. Fehérbab mérSjo — frt — kr. Durgonya mérője — frt — kr. llusa legjobb »8 fis 4 frt 10 kr.; középszert) «6 fis 4 frt M kr ; legsilányabb H3 fu 3 frt
80 kr. Ross legjobb 78 fnt 2 frt 40 kr.; középsaerü 70 fu 2 frt 25 kr ; legsilányabb — frt - kr. árpa legjobb 70 Ha 2 frt GO kr.; középszerű fiO at 2 frt »0 kr t legsilányabb — frt — kr. Zab Ugjobb 40 fts 1 frt 00 kr.; középszerű 41 As 1 frt 4ft kr.; logsl-lánynbb — Irt — kr. Kukoncsa legjobb 8(> fts 2 frt SO kr.; középszerű 8t ft» 2 frt. lf> kr.| legsilányabb — frt — kr. Hajdina legjobb 70 fts J frt 00 kr.; középszerű -J frt bO kr.
A nagykanizsai város tauácsáuak árjegyzéko könyvéből kladia 8 Z I G E T H Y,
biztos.
Érték- és váltófolyam: febr. 25.
5*/o motaliquo8 01.50 ; 5% nemz. kölcsön 01,50; IHOO-ki álladalmi kölcsön 71.40; bankrészvények 7.25; hitolíntézoti részvények 209. 80; London 124.40; ezüst ágío 121.05; arany darabja 5.85 kr. v
Vasúti naponklntl menetrend :
Indul N.-Kanizsáról Harcs felé reggel 4 ó(A 65 , i . , délután 2 órn 25
lluda
Krk. N.-Kaniziára
reggel 0 ára -d. u. 1 dra 22 c«lvo 10 dra 67 regg. 4 délben 2 regg. l> éjjol lt délután 2 reggel 4 . . délben 12 dra 30 lluda feli''il reggnl 4 dra 23 . . délb. I dra 15 . . e«tve 8 dr« 63 Triett . <lélbenl2 dra 62 . este 10 dra 36 liées . röggel 4 óra 10 . , e«te 10 dra 18 Sepronbdl dvlben 12 dra 42
pjrez.
peres. *
perez.
Trie«t ,
n a
liées .
m m
Sopronig Dares .
dra 45 dia 16 dra — dra 20 dra 20 dra 1
perez.
Heti naptár.
Febr. 27-t6l Márt. 9-1« 1870.
lló- él boti- ¡Kathollku* uap-uap | tár 1''rotatlTu naptár rar utj
it) Jésus vakot gyógyít uicg. Luk. XVIII, 81-48.
! 2; 28 1 2 3 4 . f» Vaiàraap Hétfő Kedd 8zerd. Csütörtök 1''éiitek Szombat B Farsaagv. • ltomáu Husii, kedd Hamv. Kuueguiida Jéi. 6 sz, seb, Adorján, J. B Oivta. v. Leánder A1 vlu Slmpllclu* Gund« Kázmér Jenő IN Vt í
Felelős szerkesztő : Wajdits József. Segédszerkesztő : Bátorfl tajOS.

Eredeti államsorsjegyek játéka és vásárlása mindenütt meg van engedve. Nyujtsunk kezet a szerencsének!
Már 1870. náreztas 2-áa kezdődnek « hozások « magas kormány» által engedélyezett és biztosított aagy
pénzklsorsoliishoz
és végződnek 1870. márczisz 17-éa.
12,900 nyereménvjutalék és szab»dsorsjegy, melynek összlete
két millió 637,400 folyó márka
itt okvetlenül nveretnek. A legnagyobb főnverőt egyik« képezi a következő .-«legeknek -. 250,009.200,000,190.000,170,009,165.000,162,000 160.000, 158,000, 156,000, 155,000, 153,000, 152,000 tairka.
A nyeremények közelebbi beosztása a következő i
Tizenkétezer hatszáz nyeremény és egy jutalék,
és pedig 1 jutalék IjO.OOO. I nyeremény ÍOO.OOO. 50.UUO. 40.000. 20.000. 2 á 15.000. ; á li.OOO. 2 á 10.000. 4 « 8000. 4 á Oooo. 10 á 5000. 25 (* 3000. Is5 á 2000. 150 á 1000. 200 ¿.500. 27í á 200. 11.800 á 110.
Cuki* nyeremények húzatnak ki.
A fentebbi összes húzásokra és a kisorsolásr« jntö nyereményekben való részvételre egy eredeti állzm-jutzJék-részvény-sorsjegy ára 9 frt bankj. — 4 db 33 frt bankj. és »zétküldjQk azokat egyenkint is a legtá-|vol«bb vidékekre pontosan éa.titoktartással az illet" Közegek előleges ¡beküldése után. Kérjük « fentebbi sorsjegyeket « tiltva levő igérvéoyek-i kel össze ne téveszteni, hanem mindenki sz eredeti sorsjegyet tőlünk kézhez kapj«. Hozás után minden érdekelt felünknek felszólittatás nél-jkül megküldjük a hivatalos jegyzéket éa nyeremények pontosan államke-zcaeég alatt kifizettetnek. Főraktárunk tahidig szercnev-től v^n-látogatva; ¡sok más jclnctékeny nyeremény között az utóbbi mArcziui búban tartott főhuzisoknil a 127,000 márkáyi legnagyobb nyereményt, exntin 12.000 ;és alig két hó előtt kis időkőtókben kétszer, ismét a 1 gm«gas«bb dijakat fizettük ki feleinknek as itteni vidéken. Eien állitás-tink igazolására !a hivatalos bizonyítékok mindenkinek szolgálatira állnak. Minden meg-¡bizást rögtön a legnagyobb gonddal elvigzünk, — a szükséges terveket imenékeljük és mindenféle felvilágosításokkal dij nélkül szolgálunk. As lilletők szíveskedjenek tehát bizalmasan fordulni
S. STKIKDECKKK <k Co.
bank- és váltó-üzletéhez Hamburgba.
Tévedéseket elkerülendő, világosan megjegyezzük -. hogy eredeti-állam-juUiék-réarvény-sorsjegyek, melyek a folyi évi márczins 2-ától 17-ig ¡tartó összes fohuzásokhoz érvényesek, a fentebbi és pedig hivatalos terr ¡szerint megszabott 9 frtnyi áron alól nem adathatnak.
Eredeti sorsjegyek a csak jövő hó 20-án leendő uj ki-sorsoláshoz (tehát egy hozásra érvényes) 3''/: és 1V* forintjával már most is kaphatók, és egyenesen tőlünk szálüttatoak. 1^381_s,2) Fentebbiek.
Legrégibb s legtöbb hírnévben álló dombor- és szlaesayo«at-9yár.^!
K a n 1 t z C. ,
papír-, iró- és rajzszerkereskedése Pesten, Deák Fcrcncz-utcza 0. szám a., a .fehér hajó*-baa, ajánlja levélpapír-készletét a legujabbszerü
névjegyekkel.
1C<0 db levélpapír «zines névjegygyei 1 frt 30, 1 frt 60, 1 fr 80 egész 3 fo
■ rintig a legfinomabb. 100 db lovélpapir és 100 db boríték mindegyik szines névjegygyei 2 frt ÍO
3 írt, 3 frt 60, 6 írtig a legfinomabb. Minden 100—100 db levélpapír- és borítékhoz egy díszes pépbori tök ingyen adatik.
100 db levélpapír és 100 db boritok névvel és czimerrel vagy kezdőbetűkkel diszes pépborit.''kbaa 1 frt, 1.50, 2 írtig «legfinomabb.
Látogatójegyek tüstént elkészülve,
sziues nyomatban, tömör, fénytelen bristolpapirra 100 db 60 kr, minden további sor 10 krral több; szines bristolpapirra 80 kr. brillantin papim 1 frt. 60; kettős lakpapirra aranvnvomattal 1 írt.
Levél-pecsétjcgjek.
1000 db aranyuyomatban 2 frt 50 kr, a legfinomabb peesétviasz szinéhss hasonló nyomatban 3 frt, többes szinü (congrevtO 4 frt.
Férfi papir-gallérkák és hajtókák
1 tnezat gallérkák 35—40 kr. — 6 pár mansettek 35—40 kr.
Raktár rovatozott özleti és kereskedelmi könyvekben.
Ezek külön megrendelése is elvállaltatik és minden kívánt minta szerint leggyorzabban és legjntányosb árért elkészíttetnek.
Szintúgy elvátlaltatnak mindenféle könyv cs kőnyomdjű munkák is. Ajáulok továbbá közönséges író-, irodai-és levélpapírt, levclbori -.ékot, acséltollakat, tolltartókat, r«jz- és iront, irodai-, posta- cs szines hölgy, pecsétviaszt, teljes rajxszert, tnsfestéket. másoló-rá-zont és másoló papirt, rajzpapírt tekercsben, má.soló-gépet, másoló- és aliz«rín-tintát, diszes tintatartót, tollkést, fénykép-albumot zenével és zeneszer nélkül, be-"ervezett iró táskákat, port» mor.niik.it és leréltá^kákat, valamint minden
más irodai és iskolai szereket nagy választékban. Angol és fraaczia illatszerek, An de Cologne és a legfinomabb pipere-sxap-panok. Minden legcsekélyebb megrendelés is legpontosabb szorgalommal teljesíttetik. Levélbeli megrendelések utánvét mellett, csomagolásért ét belvegdij fejébénlO krt hozzáazámitván.legjn orsabb.in és legpontosabb«» •szközölutnek. Leveleket igy kérem czircezni : (ÍG3--24^1)
Kanitz C. papir^kcdéac
Il I R J) E T È S li K :
Xítttlanos
ajándék©
urak és hölgyek számára.
Ezen uj örczbúl (u. n. uj nrnuybtil) készült ékszer nólkü-lözhuiővó teszi tt valódi ékszert, mivol oz uj gyártnnínv mind szin, mind alak tekintetében vetélkedik a valódival, és az a jé benne, hogy nz egész tilrgy negyedrésznyibe som. kcrllft s azért anniil gyakrabban megszerezheti mindenki a legújabbat és logdivntosabbat, mert a valódi ezikkeknél a névleges érték csak 10-ed része az ilrnnk. — Eb búi az a tanúság, hogy valódi ékszer csak hclylyel-küzzel, mig ez uj gyártmány roppant tömegben készittotik, azért saját érdekében van mindenkinek, íiogy más értékes dolgokba
no iH-dig nrunyékiwrekbo foktcsso zét.
Legújabb ékszerek Kjry j»árfUu*« 60CO80 kr, 1 ft.
_»divatos''aUk uj arany- . , függő elllitbo foglalva
bál, mindig megtartják a* arany- j rlf) 2 fr1. rsint t aiért * legeialékonyaWaii * '' Ax ujrtríVk liaplár
haioulitnak a valódlliox, emallU. fflgtgfr ^ mcdalllnn - alakban , ro»v», vagy utámott kövekkel, a( W^BB^ óra-lily«lék<ll ixolgál-mint nt alak kiváltja, K)<>|1 ,Uj,tár ugy van kéixilve:
g^ Mell ékek tinoip 1 db 40, 60, ,|ojry ||a|lola Keltet, hónapot ponto-80 kr. I írt. ^ tan Jele» ¿«Arik Időre ha«tnálhaló
, legflu. 1.50, 1.80, 2, r kr fi|lom valódi aranvoxolt U frt ÖU kr. <ökr
■^Külbs.f0^ok ín»nM.irJ»W - _ Legfln. ké»U«tt
. legfinoni atib i frt tó,! ÖBBUf gyémánt ékszer.
''J,''J.!)*K I Még a •» ikeinber in tneguailódik
IMI Kgéix ké»ilelek, mell-ékek él általa. — Ks ék validl «»Iliibe van ÍOlitlggük 80kr, 1.Í0, 1.00, legíuo- foglalva, arany-aljjal ellát.a. Ax mabban kétiitve 2 frt, 2.50, ¡1 frt, 4 utaniott gyémántok a legfinomabb frt, 6 forint. ■ liau k6ii<trfllt heg.vkrlitályból V MII -
Bfe, Karpereexek finom drbja 60, ,,»k kéiitve, amelyek élénk lllxéit 80 kr. I frt. xolia tem veixlik <-l; in á. drága ki.»
. Icglunmabb ¡J¥), 2, ¡» UincrhctlcuUl vaunak ulánoxvA. '' !). hm: ! MelllKk 4, 6, A ft.
Ife. Svak-ékek, dbj»«''»,W>, 1.2<V Kgv pár NllflIggŐ 4 6 6 ft l.fto kr, : , . kéxeiö.goinb 2 60, s
Mt- Mcdaillonok, Unom ''.>0 kr,40, ftó. ^ ,t AU kr.
kr. ttés Kgy nielltfl urak nániára 1 80,
„ fino(ual>t>ak 80 kr., 1 o 80,3 4 ft.
frt, 1.60. ; Drágak.lv«» gtnrftk aranyból
Mfc.Tflx5>liillk uj araiig nyal 80!|.V0, I úo, <í- X frt.'' kr, 1 1 ft60, 5t. ít ft. ¡Kcreoitok it ilivek uyakkal, 3, 3,
M^Uyfirilk kniüiifélo utánxott. | frt.
k«ivekkel drbja 30, 40, 60, 00,70, mm». Gyáwcktlfr ^«M
vOVr.lfVt. ...... , cW l>k cl« lejjmobb
»a-Leg»i«bb fvrfi • óra • láuoxo« k|4mtói ,rcn Utll5, 0reg,la»aía (rnvid) 60, 80, kr, 1 frt, I frt ft«. . ,, w„i.IMf„,„;,. •
l-cK«cbb nyaklauoxok no kr, ^ K mf,|£ft „„ m kr , f|
finom veleticxel forma 1 ft, I fl 60. ^ . fl,|;;llfl,K „•; ^
bri melltAk 20, 40, 6o, OH kr. 8(, kr , f.
Mell-gombok 10, 16, *o, .10 kr. ^ Karpere.-xek no rto KO kr I ft. Kvxelo-guinbok párja ''AI, 30, U»,<>0 ^ Nyak ék dlii« 30 fs» SO kr, l rt.
. . óralánc» rflvid 16 30 ÖO kr.
(i.illi rgomliok 6, 10 kr. ■
Kgéit» kéaxlut mell- én
píinli k.-. I
Íyon cxinotan öKxeállitva t>0, 80 • 1 frt. '' hzerek Ind nüványbSI, invly tör-
tük Valódi nrany-gyUrtlk k.lvekkel ln^lt)>tet ilixtát mindig megtartj«, 1 M», 2 fit. 2.60. l ¿, |rgujabb divat »xerint vau farag-
II) latot etlltt láncxok tUxbe
"jva. K* éknxer fellllmulb.itlau dixxea aranyoxva, rftvld 8.60, 4 frt. ¡||ata miall »térféléit kedvelt lla
|,ftlgy ily éknxerrcl a terembe lép, a terem uéliány percx inulva hetelllk Illattal.
Kgy melfiir*. 1,1.20. 1.60. 1 pár fillbevaló sO. 1. 1.2''). I .VI 1 karp-isex 4tl RO 8<i I. 1.60. Nyak'' ék 60 80 t. I.M). 2.W. Óralánc* 1.40.
Ax ui TUl NKOM K l''KUKK. Olvató kéttlct mint óra-Htyelék drbja 20 - 30 kr.
liig-goml> úrlij.i í kr.
V-U) |''ár kéxclő-goiul» Ifi, 20,
bókból, legxxvbb kivitel í''iO, «0 ^, kr
1 '' ^ 1««. Kgy''tax.Vfé.fl ?
Kgy klteg óra-fltyelek, na- «
ifi 4(1 60 80 kr. ftrttkkc Illatozó ék-
l.''l latox ho»ru uyakiá icx G •''» 7 foiinl.
13 Utói extlut medaillonok tllrlier. aranyoiva éx edxvn 2.5t) é> Í ícL
A legdivatosabb soiíl-ék
• ok lluomau. ciliiolt extlx-IS<ntt aeiál''xövrgekbSI Otxxeál-
litva.
Kgy mell ék 40 60 80 kr, 1 ft. Kgy melltS exllitbe foglalva 1
3 60,2,8 frt.
Azcmbcrlségjóléte
clómozditására szolgálnak a már 100 ¿v óta a fóldgőmb minden részén ismert Red-lincor-labdacsok. löíí.045 bi-/onyitvúuy,. orvosi tckiuU''lvck és magányzók részéiül elég ta-nuságot adnak arról , hogy ezen labdacsok hatása c.sak-ugvan felülmúlhatlan.
A
Rcdlingor-labílacsok
lnlÁiai v»»aját»ágal: Kxen labdaciok liatliitóa olvyxtó- éi tii»tlló.gyógy«ie-rekliülVanpak naixeállitva. A f5hatáit ax altéit lielréixelre g) akorolják, a ká-roi liatáiu anyagokat, ti>xiállauxá||ot, epét, nyúló* nedveket kiliajtják {$ így ax aheit dagadáiát, inegkemónyedéiét gátojják. — Mellék- éi ntóbatáiuk ai. Iiogy a* étvágyat él étkedvet elötno«-.lilják, ax epót éi Ti''rt tiirtitják. Knyéi-fogva 100 ÓVCI lapMxta''ái alipjáua lilvelkexő exrtikl,en (tdvitx liAtáa.iak e labdaciok. 1) Kpét, tixUtalaniágot, káró* batáiu uod/eket hajtani. 2) Uyo morUrbeléa, ueliéa. kemóuy, xiiru« ól iirbexen tu-éntbctJ étkck''után, melyek. állal feffuvó.l.ii él haigltrci (Kolik) él bainiiló bsjok k«l*tkexn«k knnnyen .'')) Ilypoehopdrt.i, obitructio, felfurái éi iá''x.ba «sek ülő-életmód áltil keletkc*.
,t«k.''4) Ncbt''» él k. niény axékcléiuél.
6) 8árgatágnal, ba ex keményedéi vagy májli.''j által wkotlalott. Oi A máj, veié, lép, inéhauyn >«lból •tl''.ilaganatiaiusl.
7) Itaivii kóríig elleti. 8) 0;iiixták él atok nyulíuk ueilvo ollen. ''.'') O.terme-kek liax|i6ff»déio ellen, ltl) lllionyoi mellbetegxégekben él pedig : léb''jtxeti ixorongaiá«. elnyálóiodí*. tnjob.tj, fej fájá», »»iilit!.» ellen, la exek ero.létüket altcktbn:t)au vcixik ||)Tava>r-kor tiixtuláira é> a niegrBg/ttlt nedvei; moiiliiá''ára,k(ilfliitt<ieiioly egyéneknél, kik (llS-étmódot folytatnak. 12) Uralgó éi járványoi betegségeknél rxeu labda,-. CMok iiaixnálala ajánlható, mert ax általuk ukoxolt hali« folytán a jártáuy nem ngadhat oly khnnyen.
Ujabb i46t>6l éxármaxó levelek a/t liixonyitják, hogy exen labdaciok miM
ItuHZitoH óvhzer a c hitlerit
ellen bixonynltak he.
Redliriger J. C. Augsburyban.
Ax milritk-magyar útiam terdle-tére nóxvo főraktár i \
Fricdniaiuv AT.
• * « iki '' Oxletébeu''L''éc», l''.sltóflj^iM %
04T Egy doboí U''^ná-latl utasítással 25 kr. («7» -''
4C22. BzAmhoz.
Épiíési árlejtés! hirdetmény.
(383—1)
727 frt 30 kr.
1120 II 30 •
307 • 32 N
12vr»U V HO *
29.''l n 80 •
171» t 80 t
1.10 • — ■
210 * — II
8.1 • 10 •
k tinioki m. kir. dobányhováltó hivatalnál f. évi aprll ^ó l-tül egén augimtui b6 végéig lejáró idSiiakbau egy hlvalaii báx fog építtetni, melyr« követkexő öuxegok vanuak clöirányoxva, él padig
a) kÜmüvtl munkákra......
b) , anyagokra ......
c) áci munkákra .........
d) . anyagokra ........
e) antaloi munkákra anyaggal együtt <
f) lakatos „ > ■
g) mázoló , t ■
h) faiokai „ » ■
I) tlvege» . . é • __
ötixcicn^ • • 4381» írt V) kr. Kxtn ópltkexéi átvállaláaa ét kiviteli cxéijából árlejtéii tárgyalát fog tartatni, t evégro txabály-txorllen felixerelt iráxheli ajánlatok, nóbcliekuek kirekentéiévcl folyó 1870. évi martiul hó tlxuímcgy.dlké» dőli lixeiikét óráig a>txuloki m. kir. dohánybeváltó hivatalnál fognak átvétetni".
A inxeteiebh ajánlati rondixabályok éi a. épitéil lerr éi kftltiégveté», valamint ax opitkcxéil fel. tételok reggeli éi délutáni hivatal..» órákban, a tárgyaláira kitllxntt fentebbi napig, a novoxclt hivatalnál
B,eKUk,""nídán. 187a február c-á„.'' A ni. kir. pdnzügyminigterhimtóL
^(■■■■■gaMMMMMIM -.ifci^-» M«U HMMMMBMMMni
Elégséges bizonyság arról, hogy a t. ez: közönség mennyire! igénybe veszi az alólirott raktárát azon körülmény : hogy a hiv. postai kimutatás szerint 1867-ben: 15,000; 1868-ban 19,800] postai küldeményt küldözött szét vidékre.
Bécsnek legjutanyosb bevásárlási kútforrása.
! Az újkor csudája!
aion kitdnC órák, tn*l;ek blxtoilték-lratok mellett adatnak el ciekély áron »agy forgalom c»ll)álá«a végett : ex okon icuki el n* inuliixiia aion iiélkUlnxbotlou tárgyat innen inegix«roini.
•Minden úrúért jótállitM vállaltulik.
" > Kgy Igen txép hron« o''ra emallo» éilmlappal 1 frt 40 Kr ; ugyauax finom »iiiail-porícllánból I
frt f)0 krj ugyanax óraUléitel 2 frt 80 kr •, ébret.tőv») 20 krral drágább ; txépen kiállított nagy nlaku porci.IU» óra 2 frt 8o—8 frt KO krj ugyan»E dlneiehb, óratlté»»»! 3 frt VO-4 ftt 60 kr| ugyanax f^a-telt ixámlappal, vagy arauyktrctben, vagy »vajexi faragványnyal i óratltén»! 6, 6, 7, 8 frt Salon-óra bromból, Itvegíiorltekksl i 2-2 frt 10 krj kltiépuagyiágo 3 frt 20 krj tta?y 4 frt 60 kr. — Angol otaró óra tokban • ébr.»«tCrel C frt. — 8v«je«i x»eb óra, 2 évi jótállásait, c»inoi feglalványoi uj-araiiy hói láncxeial 4 frt 80 kr. — Kxoken klvtll roiudenfélo óra oletóri t nap-óri. Irányt« : 2J karsjerárjárnl kapható » megrendelhető o ctlrn alatt: (378— i))
l''racht-Uazar des A. Friedlíiaíljl ín Wíeil Praterstrasso Nr. 26.
in............. ————————SS——s»»--» f ——pi
Wajöits József
kiailVáuyábau N.-Kanlxiáu megjelent (''» általa mindoii ha tai kereakodéiben kapható :
Halljuk M «lép Siót, exiinn ifolgyar
Mkót/öi tő ^toait-) könyv. ÁiV 1 frt.
Ra ta fiuk. vigadjunk I koxkedvenégu dilkrtuyv Itl-ik kiadása. Ara ax 630 lapra terjedő » dltxMen kiállitott xt«b-kbuyvnek I frt -0 kr., dót aranyuyo-mái- é» nraiiytxcgélylyel 1 frt KO kr OemerAsz. magyar ''királytág fnldle-irnna, hitelei adatok nyomán ára 00 kr. Egyházi éntkkönyv, 116 egyháxl éne-kut Urtaliuaxó, ll-od kiidáat órt etiuo» ar.itiynicUxéliel kéixitott köuyvecike
ára CO kr. Magyar v«tökórt>B, a hiret Ltnormand . xlgáuyjóiu.''itől •''11 *xine»u|t képpel,
magyar aláiiánal, ára f>0 kr. Hadtirszolgilst t Kttonai tankönyv . ára «0 kr.
XTsBlGt
TRAUGOTT FEITEL
(Nro 4.) Bécs, Kilrntnerring Nro 2. (237-u.ioj
a Drasche-házzal atóllenbon.
............ mmiMani——.tjn
Kos-eiaclás.
Réthelyi gróf rtunyaűy Imre ur
tarány-keszi törzsnyáj
juhászatában ^S^
Tornócz vasut-állomáshoz egy drai távolságra
az 1870. febr. 10-tól
300 tenvIszHIGÖ-KOS
leend eladandó. Mellőzve a nyáj előnyös tulajdnnainak kiemelését, szabad legyen csak a lefolyt évre hivatkozni: midőn a magas Kormány egy törzs-juhnyájnak fclállitását elhatározta 8 szakavatottak által a leghíresebb ausztriai uómet- és magyarországi juhászatokat megszemléltetvén, \égrc a szakértők megállapodása nyomán a magyar kormányt
törzs-juhnyájat (lödöllón a tarányl törzs-uyájból (374—3,3) alakította meg.
Árverési liirdetinéiiy.
hü. sziinilioz.
yfg^ (370—3,1/
Zalamegye polg. törvényszéke mint telekkönyvi ha-
ttéágnuk S9ll''.i. sz. alatti végzésével Hokit Vendel ttjlnki, és lieko Ktti»tliii baki''uiki lnkos >> greltiijtókn.ik Hnkit linro bngyntéktv cl-luiti Ili II I JO kr., s ili^tOlug fyi) Irt 7*/l0 kr. s járiiléknÍK iránti k.ivotolés.ik kii''lttgiSése végett, llcko Ituro luigytttékátil a bakéinak i ¡Mii. sz. alatti tjkvbcn A ( '' - (i sorszám ulutt felvett s 410 Irt osztr. értékro b:csult ingatlan birtoknuk nyilvános árverés titjáni eladásit incgrcndcltctett, lintáridojétil 1H70. évi márczius Itó 7-ik, csbctüli.''g 1X7<>. é\i .jiril Itd 7-ik nitjyánnk délelőtti 9 érája, helyéül a Imkéiiaki k<izséghá/Jt tűzetik ki. —A föltételek n kapornaki járás fúszulgnbii''ü. Isi /italánál megtokinthotök.— Az árverezni é.baj''éik 10 t''tt b^itatj^Sízel el'' ltvn jelenjenek inog.
-------..J-»:''^-------"
Gyógyulása üdült gyomor- és altesti szenvedéseknek és kis gyenge] gyermekek erősítése-, hivatalosait [ elismert gyógy- és tápszer iiasz-|
nálata által. H0ffJán08 udvari-szállító központi-raktára Bécsben, |
11 K&rntnerrlnff 11,
l''ola. nor. >9. 1K60. Ön Riiláts «géii»ég|.eliocoládéja I homabh Időtől fogva gyomorgyeiige»ég é< altexti liánlxlinak-ban hctegeikedő DŐnmél, a» el»ő kiiérlctnél meglepő hatált I tett, ennélfogva Ismitl küldeményért megkereiem. ax ido mel
lékelt 6 frlért. Zelíny iinoi, c». kir. tengeréix hlvataliiok. -
Crkvenica, ixapt. 10. 1809. Megkoreiem, nekem lehető gyoiian] imét egy ciomag inalá<''..kivoii»t-egéi*iégi iQit é. maláta-cho-Coládét küldeni. A máreiiui hóban állalvelt ké».«itininv«k Igei'' Jó h»tátt tettek, » axokat mint u emberliégnek Igen haiznoi | kéiiitmóltytkot minden alkalommal ajánlottam. Kgvtneien in-hO» fordulok, inert magamat raen kéixitmények hamisítása el t«H Óvni akarom, Butkovloh Hiti, káplán. - Wltt. nmóojt , oet. 20. 1800. On gyógyllólag ható mell maUta oioooládi porn kis gyermekek eréiltétére családom kírében li eredményezett. | Lohberg C. — A wcp Ital maláta-kivonat egitziégl iSr gyógy hatása által nekem Is rendklvDII Jó szolgálatokat tanúsított. Kaufmann, kir. er.iéix Urllnenberghen
Figyelmeztetés hamisítás és utánzásra nézve
ttwar* Minden alakú maláta-készítményemen névkézvonásom található
tgw Nagy-Kanizsán a valódi csakis F. Rosenberg és J. Wellisch urak kercikedésében kapható. [
Joiiaiui IloirJ
és varrógépek meglepi) olcsó áron.
■ ■ \ • jfp Pör a3£ t&r
M a g y a r - és Erdélyország részére tűzmentes és betörés,elleni biztos
mzm;KltE\YMNEK
PÖFFEL OTTO KÁROLY gyárából BÉCSBEN,
• továbbá ,
V A lt R Ó -,G E P E K
a legjobb amerikai gyártmányok szerint alólirpttnál létezik. iy>2.r77) KTAGY XIXÚlE^EI,
'' '' , . . . , _ , Petién, Or*?ágát, Károly-laktanya.
- reszlot-faetea mellett. Oktataa Ingyen. Vidéki menrenilelések pontosan teljeslttatnek.
Sgp j^fístc i;mk«iuis<iuciie nir líiisseii und NKselK "
? Wí»'' ÍÍM"|»t»l« d« rlnKe üir ri,«,,rn und .Slel.eubfli «» n der
feuerfeste» und einbruchsichern Kassen
aus der Fabrik do< ono CARL PÖFFEL In WIEN,
ferner
NAHMASC II I N E N
der besten amerikanischen Systeme beflndot s ch bei
EMBRICH NAGT,
rr-nr-- >< i r „ . , , .. P«»l, Kand«tr»»«», luvaliden-falaii.
cwr V^''kaufe gegon Ratenzahlungen. Unterricht gratis. Aufträge nach den Provinzen promptest effectuirt.
«t
W''ajdits Jiizstf kiudti-, a»- és nyomdatulajdonos Nagy-KanizsAn.

Insert failed. Could not insert session data.