Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
23.53 MB
2023-09-04 14:20:17
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
167
289
Zala-Somogyi Közlöny 1870. 014-018. szám április
17. szám hiányzik!

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
9. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nai?y-Kniiizsu IS70. ¡ipríl 2-s''ui.
14. szám.
Kilenezedik évfolyam.
Zala-Somogyi
Kiterjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú hetilap
a szépirodalom, kerrskwkJniu Ipar, sazílászat, (udomáli) i\s milvmet kArúhtfl.
Megjelenni::
mlndrn »low''jaton, '' <•*/«« • gyakran másfél v«gy tífivm SnrU<n*(i»i innia és kimlii lii\n(nl:
WAJIHTK .!• >/.SKK kUiiyvkcr<Mk<>cW«/l>«n.
Néliéiny szó
a t e g y v e r t a r t á s r ó 1.
A vtulÁHxali törvéuyjnva»ln< Minxitbén.
Most a jelen Átalakulási korszakban, — midőn a nemzetnek némely fenállott jog, kiváltság, és szokásokkal kell az ujabb alkotmányos értelmű berendezkedések közt végkép, és örökre szakítani, — mindenesetre számtalan oly nehóxség is merül fel, melyeket legjobb akarat, legtisztább szándék mellett seiu lehet akadály, nehézség nélkül, mintegy könnyű ugrással áthidalni!
Én az „ Krdészeti Lapok* hasábjain már jeleztem ugyan azon komoly meggyőzó-tjést, miszerint az uj vadászati törvényt a jiiUetó széles alapra fektetett demokrati-cus értelemben kívánjuk megold vt/lát ni, — de megvalljuk őszintén, hogy számos visszaélés korlátozhatása végett e.én eszme nem Csekély zavarral lesz Összekötve, — és ezért minden habozás nélkül bevalljuk azt, hogy a fegyvertartási jogra, az adandó engedélyekre, nagy súlyt kívánunk fektetni, -mert máskép e visszaélések naponként nagyobb és nagyobb mérvben fognak foko-zódni.
Közbiztonsági szompontból, ez ügyet nem tartozik körünkhöz mérlegelni, — de lm futólagosan még is egy rövid pillantást teszünk e mindennapi tapasztalásra, be kell látnunk, — hogy itt a jog, ha minden megszorítás nélkül fog közös minyájunkkal megosztatni, — ugy számtalanok kezében a fegyver nem más fog lenni, mint gyermek kezében a kés — mely tudjuk nem egyszer idéz szerencsétlen körülményt az életben elő.
Mi jobban csak tárgyilagosan, erdészeti szempontból kívánjuk most o tárgyat boncz-kés alá venni, mely szerint azon kényes kérdés iuorül fel, hogy a vozérszoropre jutott democraticus elvek tehát mulhatlanul azt kívánják-e, — hogy a fegyvertartási jog általánosan mindenkire ki-terjosztessék? vagy ellenkezőleg fontos társadal mi1 okok nem azt igénylik-o? — hogy itt, a lehetőségig democraticus jellemben megalkotott törvények is, mely nemzeti jobblétünket, annak minden irányban előhaladását eszközölni kötelesség«, — hogy az bizonyos határig korlátozó és hasznos kellékekkel bírjanak?!
A gyakorlati élet, s tapasztalás számtalan példáját szem előtt tartva, egész meggyőződéssel mi ez utóbbi nézethez csatlakozunk, — óh pedig a nélkül, hogy ezáltal akár a születési előjogok, akár az elavult régi kiváltságok mellett akarnának plandi-rozni, — nézetünket a következő érvekkel támogatván.
Democraticus szempontból sem tanácsos és ildomos, hogy a fegyvertarthatási jog mindenkivel egyenlően megosztások, — mutatja azon számtalan viszszaélés, melyek ez iráuyban a zordon téli hónapokban és a mi több, még márcziusban is oly nagy mérvben mutatkozuak!
Előfizetési föltételek:
I 11.1,1. .. IiAiIio« IiptiUjuaI ók vidékrr piutAn fclUilrn Kglu írrr : • rt fit ki K«''l ívi« 3 • — . ÍJvncgymtri'' I . Ml .
Nem tudjuk honnét, - moly uton do látjuk, hogy kevés van a földmives osztályba^ a kiknek kezei közt fegyver ne lenne. — Annyit ugyan tudunk, hogy a Bach-rendszer önkényes eljárása alatt különös-figyelem alatt osztattak és túlzott szigorral szedettek be! de volt is eredménye, ma midőn alkotmányunk fénylő korában az egyetértés és testvériség jó hajlama mellett egy olyan tért, mint a vadászat, mely a világ forgalomban egy''kereskedelmi hézagot tölt be és mi azt pusztulásnak engedjük, valóban elmondhatjuk a szabad vorsony és haladás korában, hogy a messze jövőben e téren kevés élv és jövedelmet mutathatunk fel aránylag Porosz-, Morva-, Silézia- és Cschországokéhoz.
Kzek után ha a gyakorlati éltutet tekintjük. -— méltán tehet jük azon kérdést, hogy a vad tenyésztés mellett az ipar, a közgazdászat fejlődhetik-e ezután? vagyis a vadászat szenvedélyébe merült földmives osztály hogyan? és mi czélra használja a fegyvert? talán ugy mint az értelmes. hig: gadt ember, vagy pedig tisztán személy és vagyon biztonság tekintetéből csak ? korán-sem, hanem ott hol tilosok és a vad tenyésztésre nagyobb figyelmet fordítanak, este midőn bealkonyul vagy hajnalban veszik elő, — és használja a vadpusztitásra a nélkül, hogy bármely időszakra ügyelnének, különösen a párosodás idejét sértetlennek tartanák! — itt van a vad pusztítás irtó
háborújának csirája megvetve!........
szaporodásról szó sem lehetvén inert nincs törvényünk, mely a különböző vadászati kihágásokat rendre utasítaná — minden li-nián, erdő sarkán, barázdán egy tolvaj puskás, és ha ma nem, holnap vagy pAr nap, alatt a még itt-ott zalámboló nemes vad prédájául esik ! mert a vad rendes váltóját megszokta tartani! — igy vette kezdetét az alkotmányos élőt, mely magát beélve a jövő ivadéknak szép emléket készítünk — ha valahol ugy itt áll, hogy maga kárán tanul a magyar! . . . .
l)o végül még egyszer erősen hangsúlyozzuk, hogy mi legfőbb súlyt a naponkint felmerülő számtalan visszaélésre fektet-jttk, melyek megszüntetéso csak ugy e>zkíL zölhetó, ha a honatyák tevékenység áltaT az eléjök terjesztett törvényt szentesítvén mielőbb életbe léptetik — mely érdemben 18G4-ik évben az „Krdészeti Lapok- III ik füzotében megjelent „vadázatí emlékirat*, a lehető legjobb irányban szabályozva, min/ den érdeket kimélni és biztosítni fótö-rekvése.
Tisztelt elvbarátimhoz még annyit, hogy az e vonatkozathat! uralkodó számtalan visszaélés az eszme cserét minden esetre szükségessé teszi, — azérl minél többen szóljanak most tüzetesen minden oldalról a dologhoz.
N muszidijI''íR JÁNOS,
f.lrrilí«».
Hlraetéseü
A hat lijiAjtlto* jiftil oor.''H |.»»ílr 7 kr. * ''.{•»«or fi ,''■» mlmlni ••ivAMii lirlkl.ii.l«,''r! f, kr. n.''ly''P''lij mind)''» ••j''w « licikliini.''fl ."0 ki. A „N''yill t.''rcn" egy |»-1i1 »««r •lij.''» kr
Hirdetéseket elfogad:
N.-Kanluán: n KIADÓ IIIVATAI,. Prtte«: VttLERil, Bécs-, Hamburg-, Berlin-, Majnaot.-Frankfurt- (■» Bl««l
ben: ll.\A^KNSTKlS'' (< ViMil.KK. LlpcM-. Bem-, Stuttgartban: xacii8k& tAusa. Biciben : oppemk
_____:
A viMlköU''lo/ettsé^röI.
4» Mlth''lilH líl. IXifl).
** '' f Minthogv c ha/a összes honpolgárai
nemcsak az adó ál alánok viselésért'', de h véderónek kiállílásara,tekintettel az 1M8-évi 40 ik törvény l-só jj-én, mely az átal-lános és «xemélyes véd kötelezettséget Kimondja — hivatva vannak, nem leszek tán unalmas, ha ezon fontos tárgyban is egyéni nézeteim elmondom.
fin, ki a törvény iránti tiszteletet mindig szemein előtt tartottam, most sem azon elvből indulok ki, hogy tán azt eltéveszteni akayiám, óh ezt neiu teszem, de tenni mint alkotmányos honpolgárnak nem is szabad, dc e kifejezés (átalános és személyes védkötelezettség) még is. ugy volna jó és kívánatos, ha a szolgálati kötelezettség oz á t a 1-lános kifejezésnél fogva osztályoztatnék, mert vegyük azt, egy atya, ki fiát felneveli bár melyik tudományos pályára kiképezteti. igmi sok esetben ezt azért teszi, mert szorult helyzeténél, anyagi állásánál fogva nincs oly örvmdetés IHyheztetésben, mikép, mindegyik gyermekének anynyi vagyont hagyjon, hogy az abból boldogul meg élhessen, ezen vagyoni hiány helve''t gyermekének tudományos pályát választja s ott akarja boldogít ni. de mi jövője van ezen fiúnak, ha a védtörvény l-só á ij-ára gondol, védkötelezettsógének isf meg telelnie kell, ez aggodalommal tölti cl, mert n 20-ik élet évét elérve a védtörvény 32. §-a szerint korosztályához képest kötelezettségének megfelelni tartozik, igaz ugyjin, ha már annyira halad, hogy egy felső gymnasium tanoncza lehet, hogy ekkor a védtörvény 21 §-ához képest, mint egy éves önkénytes a hadsereg-belli felvételre folyamodhatik s igazolt jog-érvényes bizonyítványok felvételét kieszközölheti, de még az is megengedtetett, hogy 26 éves koráig maga határozhatja meg azon időt, melyben cbl>éli kötelezettségének megfelelni óhajt, ha ezt a törvény betűi szerint vesszük,ugy elkeli reá mondani,hogy ez üdvös intézkedés, de ha azt a kötelezett helyzetére nézve vesszük, ugy bekell ismerni, hogy ez reá, ugy szüleire, ki a fiúnak neveltetésére több éven át ezereket költöttek, káros hatású, mert az az önkénytes az egy évi önkénytesiideje alatt egészen .kimegy a saját sodrából, irányt vesztve, "Sem tanulmányai folytatásában,'' som katonáskodási élvezetében a kellő állást felnem találhatja, mert élete ugyvan mint egy gombolyag fonálé, mely ha uiegszakí''ttatik, s újra Össze köttetik, bizonyosan ugy össze kötni nem lehet, hogy az ismeretlen legyen, — én sokkal ildvöscbbnek vélném ez ügyet ugy intézni, miké)) a tudományos pályát választott fia oskolái befejezte után tartoznék kötelezettségének megfelelni, még pedig az első éven, de tjem, a sorhadhoz, hanem a honvédelemhez leosztva a fegyver gyakorlatot kitanulni, még pedig a tiszti iskolában, igaz ugyan, h<vgy ez állításomra az a kedves teendő, ha minden tudományos pályát válasz-
tott egyén ezzel felmentetik, honnét kerülnek az ezredekhez a tisztek, én erre azt felelem, hogy jó hadi és honvédelmi iskolákat fölállítani s e pályát választott ifjak az ország költségén ott iskoláztassanak, ismét jól képzett és iskolázott tisztekkel lehet az ezredeket ellátni s reájok adandó alkalommal biztosan számítan'', — mert ha az 1868-évi 38-ik törvény az átalános iskoláztatást keresztül viszi, mit adjon az ég, ugy bár melyik községi iskolából kíkerült^gyermek 12 éven tul a hadiiskolába felvehető, sokszor igen sokszor szegény szülőknek vannak jó természetes eszű gyermekeik, kik tudva azt, ha 20 éves korába fiuknak amúgy is katonának kell lenni, szivesebben 12 éves korukban hadi iskolákba adják, mert ekkor megszűnik tartásuk és ruházatukról gondoskodni, sokszor igen sokszor megtörténik hogy a szülök elhalnak, semmi vagyont hátra nem hagynak, legfclyebl>4 vagyö neveletlen árvát, ezek részére is mily hathatósan esnék, ha ók az intézetbe felvétetnének az ily árván maradt gyermekek amúgy is csak a községek terhére vannak, vagy mint ily elhagyottak a henye életet megszokva,belő-lök még jó honpolgár sem válik.
De lm tekintjük a védtörvény 27. §-át hol oly föld mi velő ifjak, kik örökség utján mezőgazdaság birtokába jutottak a tényleges szolgálattólmentetnek fel és a fegyvergyakorlat betanulására csak 8 héti időtartamra vonatnak cl saját körükből, mennyire kivánatosb volna, ha a tudományos pályát választott ifjakra tekintet fordíttatnék, kik nemcsak mágukra és csalá-dukra, de a haza összes polgárai jobblétének előmozdítására vannak hivatva.
Minthogy a védtörvény 31-ik §-a határozottan kimondja, mikép az ujoncz állítás január lf)-tól martíus * 15-keig teljesítendő, és mivel ma ép martius 15-ike van, nem lesz tán felesleges megemlékezni arról, mikép a törvény 42 §-a az önkénytes jelcu-kezést, míg a 33. § az utóállitást tárgyazza, aiuint biztosan tudom az utóállítás napjai iuegállapitvák, az otj* működendő tettes bízottmányi tag uraícMjelelvék, kik minden hó l(>-án és a hó utolsó napján ebbéli megbízatásoknak lüegfclelendók, a n^úködést f. hó utolsó napján megkezdendik, a 33-ik § szerint utóállitása az igazolt távollevőknek annyi, mint annak a rendes állítási naponi megjelenései, egészen más eljárást kiván azon ujoncz kötelezett, ki igazolatlan van távol, mert most senkit azon tudat, hogy én védkötelezettségem nem tudtam, a törvényszigora alul félnem menthet, az igazolatlan távollevők a védtörvény 47-ik §-a szerint mint szökevények lesznek tekintendők, a törvény szava szó szerint a következő. Aki az ujoncz állítási bizottság előtt megjelenni tartozik, de kielégitó mentség nélkül elmarad, ujoncz szökevénynek, aki pedig ót ebben tudva elósegiti, a szökésben bűnrészesnek tekintetik s mint ilyen az alább megszabott büntető eljárás alá esik.
#4,'' '' »i s
Az oly újonc/ szűke vériy, a ki szolgálatra alkalmasnak találtatik, ha elmaradását az ebbéli vizsgálaton igazolni ncui tudja, do «Inként Jelentkezett, a rendes» sorkatonai szolgálat tartanián felül egy évet, ha pedig kényszer utján hozatott legyen bő, kot évet tartozik szolgálni, alkalmatlanba találtatván három havi fogsággal sújtandó. •
Az ujonez állításáról való szökésben bűnrészesek három hónapi, vagy különös súlyosbító körülmények közt hat havig terjedő fogság alá eanok.
íme tisztolt olvasó én a törvényt szórni szóra leirtani, ha orré gondolunk ugy sincs más hátin mint ifjalnkat arra figyel-moztotni, hogy kdtolntilknek pontosan meg-f( kljének, valajuint csakpjn&lni lehet azon sxulót vagy Wtr kit, ki a Kötelezettet a kellú Xilóbeu vissjta tartja, mert igen ritkán tórtómk, hogy a felhívott három kor osztályban a soibani állomány kiállithatásáért u lií/ottmány kei észtül hatoljon mind a liá-m-<»iu osztályon, így azon fin, ki már a 2-—. é* - korosztályból elmarad még azon előnyét is elveszti, hogy honvéd lőhessen, meft a törvény értelme szerint a sorliadhoz fog soroztától, még pedig hnufctésból, az pedig ki visszatartotta, bár szülő volt is, fiát ó elveszti, azon feltll mégis büntettetik.
Fájdalom ez idén épen a 3-ik korosztályból maradt el legtöbb kötelezett, pedig ugy tudom,hogy minden községben nem csak eleve kihirdettetett az njonralfllitás,- de falragaszok, által is ^hirdettetett, tehát a nemtudás nem inenthoKsíuikit.
Aki pedig jty kellemetlensCgtól meg-monekédni óhajff annak tanácsos lesz az utóállitáson megjelenni, mert ugy lehet eluvo észlelni, hogy a rend fontartása tekintetéből a törvény ''17. jj-bnn megbatározott eljárást a kinevezett bizottmány életbe lép-tetni óhajtja KOVÁCS .JÁNOS.
Jegyzőkönyvi kivonat
axi»|»roiilk«irenkt«li''liiiM:HÍ|mrknmnrónnk
lh70. évi február lió 7-én tartott közös üléséről. lt''i>ljintA«a.) II. Olvastatott Sopron szab. kir. városa tanácsának átirata, mely szerint a kamara fol-hivatík, hogy az általa tett azon lépést, mikép
a szab. cs. kir. dóit vasúti társoság a sertvósek- |
lu k fel és lerakodása exéljából, a kősxegi or- ! szag ul mellett Ili pályal''őnok lél«*itósérc kisa- i jútított telken kiilöuüs rakodási helyet''állítson, ; — szinte erélyesen támogatná.
Tokintve, hogy itteni pályafőnek elégte- ; lonsége és czélollenes fekvése, külÖnöfpK ,-edig, hogy az ebből szármául izükig, melynél fogva a vasúti érkező és ismét tovább szállítandó sortvések a pályafőtől messze eső marhavásár-térre s inuon megint vissza hajtandók, — a soproni piacz jelentékeny sertvéskorcskedésére nem csak feletto kellemotlon, do egyúttal káros befolyású is; tekintve továbbá, hogy a sertvés-kereskedőknek érdekein kirül még inás érdé-keK is károsittutnak, nevezetesen, hogy a vásár térről a pályafőhöz történő tömeges marhahajtó által, az oson hosszú vonalon fekvő foldok tulajdonosai érzékeny károkat szenvednek, hogy a köz ős számos inagánépUletek .» kartok lukéi lárma és por által nap- sőt éjhosszat is terheltetnek, és hogy a tömegen marhahajtás, valamint a miatt, mert a pályatő tultümvo lóvén, a sert-vések gyakran félnapig az utón tanyáznak, ax útnak jó karijait tartás:» is lehetetlenné tótetik: a kamara a uAgym. magy. kir. kereskedelmi ininisteriuniot egyhangúlag kérni határoxá, miszerint a helybeli tekintete« városi .tanácsnak felterjesztését a nagyin.''mugy. kir. közlekedésügyi ministeriumnál as itteni piaca sertvéako-reskedésének előmozdítása érdekében erélyesen támogatni nioltóxtassék.
^ ,*IV. A nagyin, magy. kir. kereskedelmi ininisterinm rendelete, mely szerint a kamarának tudomásul adatik, hogy ur. 1*70 óvben hondonban munkás kiállítás rondoxtotik, »V hogy kívánatos volna, lm ezen kiállításnak olő-mozditása oxidjából a nagyobb városokban hely ¡bizottmányok alakíttatnának.
Kz Qgy a közös bizottsághoz utasíttatott, egyúttal ülnök ur felhalalmaxtutván, miszerint tekintve ex (igynek sürgősségét, a bixottmányi javaslathoz képest elnöki utón a nagyin, magy. kir. kereskedelmi luinisteriumhoz jelentőst
V. A cs. kir. szab. déli vasúttársaság igazgatóságának válasza a Sopron ős Duda közt behozandó menet- ős jövetre süllő utijogyeknek behozása tárgyában. Kién válasz tartalma következő :
„Tekintetes kereskedelmi- és iparkamara! Vonatkozással a. m. ó. december hé lrt-án 357 sz. ala''.t kelt becses átiratára, közölni szeren- i cséltotünk : miszerint kívánntának mcgfelclőleg intézkedtünk, hogy f. é. február 1-től fogva •Sopronban menet- és jövetre, Sopron bél Budára és inueu vissza szóié jegyek, és pedig: u Kanizsa és iiuda közt közlekedő személyvonatok 1 használatánál
a 11. osztályért 2fi frt., . a 111. osztályért 17 frt. dij mellott; \
a Kanizsa é* Hilda közt köxlekedő vegyes vonatok használatánál pedig a III. osztályért li> frtnyi dij mellett, kiadassanak ; a II. osztály szerinti dij ar. i«»ébbi esetben változást nem szenvedvén."
„Kxen jegyeknek érvénye 5 napig tart. Azok 50s illetőleg 2í"> font pogyáxnak szabadon viliotéséro jogosítanak."
.Reméljük, hogy nz általunk tett intézkedést azéhajtott siker követendí, és hogy.igyek-vésünk, melysxorint a kereskedelmi osztály rnéltányoa kívánalmait kielégíteni akarjuk, elismerésben részesülend"
.Végre még kérjük, szíveskedjék a fentebbi intézkedéseknek közhírré tételét elősegíteni. Egyébiránt a közelebbi liatAroxmányoklit önmagunk fogjuk soproni állomásunk által közzőtétetní."
(V.''-JJO k«vMl»e»ik.)
Nícréiiy iinujcuyzé* nx . . . . y végtietíl-vei ellátott .Itt ni Mó, inoM |v««y nolin* «''slitift esikkre.
I tár ismeretion előttem a szép frázisokkal telt c/.ikk t. irója, mégis bátorkodom, sőt kötelességemnek tartom arra némi megjegyzéseiét ípnni azon reményben, hogy /itlanicgyének s<>k tani-tója kiiszönettel fog irántam lenui, mui I Vádat hárítok el rédok és nyomasztó holyxotökot némileg kitárom a nyilvánosság előtt, éa a ezikk t. írója máskor bi/.ouyára megfoiitolaudja azt, mit a nyilvánnHSitg elé nd, jól tudván, hogy nem egyedül a tanítok oka, hogy sokan köziilök az alakuló gyűlésen meg nem jelenhettek.
A czikk t. írója utal bennünket a történelem legújabb lapjaira, mi által bizonyítja, hogy a történetben jártas, do nem volt alkalma a tanítók helyzetűiéi is oly nagyon megítmierked* hot ni. Mondja, hogy midőn szeretett hazánk ego vé»z-fellegekkel volt elborítva, a lelkesedés ifjúkból I.«múlásokat teremtett, és aggok hevülni tudtak a szent ügyért; de mindamellett felejti, hogy a lokesedés korú nálunk anyagi gondok súlya miatt elmúlt és csupa materiális-musba ment át, éa ő bizonyosan oly kedvező helyzetben van,hogy a sanyarú tanítói helyzetet cyak a legjobb oldalról, mint oly sokan, ismeri és azért is tud oly szép beszéddel a nyilvánosság előtt kérkedni. Mi is tennők ha súlyos gondok nem terheluék gyenge agyunkat.
Továbbá iriu czikk t. iréju, hogy meglátszik márczius 23-kán, váljon érett-e Zalumogye tantestületi) arra, hogy saját sorsának ura legyen. Minő kérdés!! Valóban nem tudom, hogy kérdezhetett ilyesmit a t. író és még |>cdíg hírlap utján. Mintha az csak azáltal bízonyíthuté Iw, lm a gyűlésen megjelenik. K szerin*. esuk az képes saját sorsának ura lenni,ki az alakúié gyűlésen megjelent, ki podig szUlc anyagi holy-zeto miatt nein jelenhetett meg, az nem képes
arra. Valóban igen merész állítás, nem tudom, hogy annjik állitója minő érvekkel bizonyítja azt be. Kii legalább azon. nem kételkedem és okául csak nyomorú állapotukat hozhatom ft^l. Meglátnám, ha a czikk t. Írójának családja addig Iliig ő gyIllésen van és szép beszédet hall, anyagi »zttkséggjd kll/.done, olyasmit állítani morészkodno-é. Ks liígyjo meg a czikk t. in''»|a, hogy azon taniték, kik mostoha körülményeik által a gyllléson meg nem jelcnheUek ép ugy miwérték a kor szózatát, mely bus la- , kukba is elhunguitt, mint azok, kik kedvezőbb állapotuk következtében a gyülóson részt vót-tek.Ók is felfogták annak értelmét és keblőkota hatalmas szór.U szintúgy átrezgís tudnak a népnév.-lés szent ügyéért lelkosülní. A függetlnnség a haladásuak neuuvtak parányi szikrája él keb-lökbeu, hanem lángol niott;dü lángja nem hovít, hanem éget, nem boldogít, do gyötitdemre vár, inert nem elégíthetik ki lulkök legforóbb vágyait. Ila e ezikk tis/.t. írója ismerné n tanítók helyzetét mint a történet lvgujahh adatait, akkor nem használta rolna azon kitételt, hogy azon taniték, kik u gyűlésen meg nem jelennek, bűnt követuok el maguk és az utókor olleu,oly bűnt, melyet n ,ké«ó utódok méltó clkesenxb''-asel szoktak (iijtani. Igenis sújtani szokták azokat, kik önhibáik által mulasztják el tenni mit ten-niiik kell; de nem azokat, kik mostoha sorsuk által tétlenségre vannak karhozva. Segítenének a községek ugy mint segíteniük kellene és támogatnának bennünket nehéz, rögös pályánkon, meglátná a czikk t. irója, hogy a tanítók '' tömegestől sietnének a fölemelt zászló alá, mt • lyet anyiro szeretett é* tisztelt tanfelügyelő urunk néhány lelkes pályatárssal együtt fi)I-oinelt. Fájva kell éreznünk axty hogy legjobb akaratunk mellett som tehet üuk uníiyit, mennyit tenni óhajtunk azon ügyért, mely ugyszélvn saját egyéni életünkkel ósnze van forrva. Kívánságunk esak nz, hogy adja az ég, hogy mi is mogiiiututhuBsuk a világnak mire és mennyire vagyunk mi is képesítve,''
Végül bátorkodom a czikk t. Írójának axon szerény tanácsot adni, hogy járja be szép hazánkat és főleg megyénket, ismerkedjék meg helyzetünkkel, és küzdelmeinkkel, l''őlvg jöjjön ide hozzánk Muraközbe, uzép adatokkal fogunk neki Hzolgálni, tekiiiUen meg mindent, avassa be magát körülményeinkbe és akkor, ha tetszik, Írjon egy oly czikkot, minőt irt és adja a nyilvánosság elé.
ASS1NÖEK AIX)LF,
i''iáktornysl lanitú.
Heti szemle.
Április 1-4» 187a — Nagy-Várailon is lesz gázvilágítás és [ Nagy-Kanizsán V — A horvát országgyűlés apr. 20-ra hivAtlk ilaszo. — Hirszerint a Oibrnltár
T A li C / A.
Lafitto (vhamuns lova^.
-- KI beszél és. — Rusa Kálmántól.
(Fot>tati».l
Még a férj távol, — vagyonának értleké-ben fáriulo/zitt, hőn szeretett neje egy más férfiúval élvező elvetemedett életének gyalázatos gyönyöreit, egy gazdag maripiis, — felruházva kiilszéjMn''g bájaival, és megáldva bájos szolid nővol, és k^,t kis gyermekkel, — b< í"1)olondult az nsszonytia, és mogmérgezé hí-zelu''ő H/Jivaíval annak rosr.ra inkább, mint jóra —■ bajlaudó lelkét. A férj ezen viszonyról, s miként gazdálkodik más oda haza,még ő távol vau, természetesen mit sem tudott, sokkal inkább bizolt élete párjában, mint sem olyat csak feltenni is mert volna.
— Szegény ember, — sóhajt Livia.
— Nyomorult féreg volt nem ember, meg-tiprott á/alék ! kiálta fel indulattal az öre^> — Do haladjunk tovább, haladjunk tovább, ezután jő a java. A bűnös viszony tartott már mintegy másfél évig, és a férj még akkor sem jött rá az asszony különös'' magaviseletének okára, sót túvol olyas gondolattól, örömmel tellett meg ér- í xékeny szíve,midőn észn.) vette aunak érilekea állapotát, teljesedéshez közeledni látta tizenegy • éves reményét. — Ali I zudiilt fel Willíám, fe- j jét rázva keservében — ég uoni, csak pokol 1 nyújthatott ilyen örömet végső |>erczoiboa olkár- '' hozott léleknek.
A inari(uÍRok mindig érdekultebbon hallgatták az öreg cnapkodő szavait, és . nézték a s*a-vak súlyúval versenyt váltakozott szederjes nrczát.
— Kgy reggiil n férj, még neje templomba menés Ürügye alutt hazulról távozott, valami éidckbo vágó eltévedt iratot keresett, a melyet sehol neiu talált, (^ssxe kutatott sníndent, minden szegletlyukat, * mivel még akkor sem akadt rá, utoljára a háló szobába tekintett be s
ott nézett körül. Klső tekintete, mit a szobába vetett egy rózsaszínű papiron akadt Tneg, mi véletlenségből eslietett ki a diszasztalnak gondosan elzárt fiókjából. Közönyössen vett« fel a papirt, h kíváncsiság nélkül nézettl>ele, de az első sor olvasásánál haja sziilai égnek meredtek A levélben ez volt : „ I71M. jauuar K. Ko<lvos t''laudíám ! Megtudtam, hogy férjed holnap dél * után" elutazik, azon nap esto, esti 10 i''irakor a nzokott helyen, várni fog rád híved — Hnb-
tiste."------(,''sak három sor nz egiínz,
három rövid sor, és mégis igen sok. Wílliám szemein két fényes köny jelent nieg. Hangja zokogáshoz veit hasonló. A boldogtalan em-ber első dühébon Jitánna akart rohannj a szemtelen asszonynak, hogy széttépje izekre, habár az oltár előtt térdelve találja is; d''i az ész meggátolta őrült szándékát, az egészen mást súgott neki. Te balga te, susogá fúriák szelleme, — minek bántanád azt Azogyiket s inig a másiknak kilétét felnem fedeződ, Jlabtiste sok van, csak bajt idézhetnél magadnak a név azonosság miatt, hisx mn van a kitűzött idő, várd meg az esti tiz órát, ükkor tégy mit akarsz, légy má-xodik Nero, vagy annál is kegyetlenebb, szak gasd ki kehb''ibiSI sziveiket és vosil oda a legelsőebnek. \ kétségbe esett ombor kozol volt a niogtélxdy»d:i»iioz.Hiába tépte szakgatta haját, hiába futkozoti egyik szobáitól a másikba,keble fájdalmai eu> liülni nem tudtak, ily állapotban be sem várhatja nejét, dult arczáről azonnal leolvasná az a veszélyt s elejét venné a dolognak eltávozni kell, a friss lég talán képes lesz tettetett nyugalmat adni.Az átkos iratot zseb-jébe gyűrte,fogta kalapját s kifutott a városból
u uzabud mezőre.....Ott járt kelt eszmélet
nélkül egész délig, sajgó fájdalmai csillapodni kezdtek,noha haza felé vonta a kiirthuilun féltékeny szerelem. — Mé^ egy szer látnom kell őt, hallaitom mézes szavait — ezen gondolatok közt forditá lépteit a város felé. — Azután, axutáu történjék a minek történnie kell,ha a nő csakugyan vétkes.Ksiucnard Benőit nincs képzeleted arról inít a férj ekkor érezettlkiálta keserűen Willíám, míg balkezével eltakarta beborult arezát.
As éltes iuar<|uis most, sem értette a dol-
got, félteni kezdte a jó Wíl apót az ész fogyatkozásától.
— A megpróbált ember lassankint haza ért, — folytntá ax, vissza nyert komolysággul, nője már türelmetlenül várta. .Hol voltál?" kérdé tőle a közös bizalom olvadékony hangján, mely esak egy nappal előbb elég volt megelégedést terjeszteni maga körül. De a férj nem hitt ueki,egykedvűséggel mondá, hogy sürgős dolgai illán járt, és hogy délután el is kell utazni, iiiosszo-messzo,iiégy-Ot napig távol marad, előbb semmi esetre sem végezhet. Még beszélt, ékesen vizsgálgatta a vétkes arezát, de üröin, vagy árnyéka sz alattomosságunk,* nem jelent azon. Talán nem is büuös, talán esak próba a szándékosan ledolHitt levél, ingadozott a férj, — vagy féltékeuynyó akarja tenni, uz is inog lehet, azonban az est határoz .... Jly lelki kétségek közt rendező uti készületeit, és ebédjét Végezve távozott hazulról, do nem az előre meg állapított hosszú útra, hanem csak a legközelebbi faluig, ott behajtatott a vendégfogadóba, szobát nyittatott, leült az ablak elé, s onnét nézegette az arra menő utasokat. — Kgy ér nem oly hosszú, mint a milyen hossxu volt a gyötrődő embernek ur. a délután. No de az is elmúlt, óráján a mutató kilenczet mutatott, menni kell a -lesre, a krokodil noni sokára kibúvik fészkéltől, nem lehet elszalasztani, llufogutott, 5 esxo veszetten hajtatott hazafelé, ax utexa sarkon meg- . állittatá kocsiját, azon parancsot advA a kojsis-nuk, hogy ouuét elne merjen távozni, mig visx-sza nem jő, azzal leszállott, kttpftnyébe burko-lődxva ment szomszédjának kapujáig, ott meghúzta magát, és várt csendesen a kitűzött időro.
.......Tiz éra után néhány |>erczre, egy
fekete alakot látott kisurranni lakásából és gyorsitött léptekkel elhaladni mellette. Szívón é|cs szúrás nyilait keresztül, a mint felismerte a járást, a termetet, a nő hűtlensége világos lőn '' előtto. A beburkolt,nlnk igen sietve haladott elére, már a széles utcza derekához ért, ha ott '' befordul a tekervényes sikátorba, könnyön elveszhet az őt figyelő elől. Nem maradt této- '' vázni való idő. Óvatosan követte a sebes lépteket, melyek nem tértok be a sikátorba, hanem megtartva a központi térhex vezető vonalt, as 1
utcza logutolsó szeglet háza előtt megszűntek kopogni. A kapu csak félig volt be hajtva, a lámpával -világított udvarra benéző férj látta, mikor a nő, ax udvar hátterében álló kerti hl; ajtaján belépett. Az épületet ismerte, uzt is tudta kinek tulajdona, de az esze ágában sem, volt, hogy a nős és gyermekes manpiís logyen a csábító. Láhujhcgyon ment ax ablak alá, belátni nem lőhetett, de hallgatózni igen. Az egyes ablakon tisxtán kihallatszott, mikor a marquis mondá: »Ölelj mog édest''laudiám,hadd-élvezem földi• menyorsxágomut." — A hullgutódző megrázkódott, mintha kigyó csípte volnu mog, ez a rövid mondat elég volt n»ki, osze veszetten ro hant lakására, ott felragadott a sarokból egy hüvely telén kardot, árra nem uéxvo sem jobbra •eiu balra, veszett állatként nyargult vissza, lelkében gyülUlottol, kezében a boszu állás öldöklő fogyverével. Ai ajtóban megállott liull-gAtódxni. Síri csend mindenfelé, a kerti lak felett a békés nyugalom szárnyai terültek ol, csak a fellázadt ember keblének dobogása árult ol némi életet. „Mért norn halhatunk mog együtt, a halál is élvezet volna uokoiu a te kebleden* suttogó Claudia, szerelem ittasan.
Williámnak elállott hangja, meg szűnt lélekxeni, e^ak vérvörös szemei forogtak rémületes féuynyol és tagjai moxogtak a mint folma-gasult. x
A hallgatókon hideg borzadály vonult végig. Az öreg elkezdett lihegni, kezével hudu-uázni a légben, és fel ordított.
— A férj hallotta a sorsnak intő sxavát, összegyűlt erővel bo döntötte az ajtót, és a meglepett andalgók keblét, — ugy a mint rol tak egymásra borulva — egy döféssel keresztül szúrta. Willíám sekogva, sirva, rogyott le ,a székre. (
Henoithiui a vér hüledezett o jelenetre, most már mástól félt, nem az öreg eszme fogyatkozásától.
A kínlódó Madger bádgyuttAii tekintett körül, alig ismerte meg azokat, kikhez beszél, pokol fáidalmnk dúltak boiMie könyörtelenül, nem csoda, ha moglörött benne a lélek.
lVlgt< kOvotk(iaik.)
Spanyolországnak visw.aadatik. — Or. Károlyi
Uy,irK>'' li''t"'' *í-íőB-b^wu gyűjtött.nemzeti szin-h/x pénzalapjs .''W0,2f>0 frt 80 kr. tc-sz, moly
nn»l a
belügy ininisteriumban kezeltetik.
Viliin»''« Itwlolf l''éosro várutik. — Csougoriuek 0aiO'' Áldozattal fonturtolt liiuliipcali szemléjét (Jyulal l''iU «karja föleleveníteni, évnegyedes fjyrflrnt alakjában. — Amerikai lapok »/.miit j.;r,|,''.|yl»ól liót ezer szász vándorol az ujvilágba. J. (''songerí által alkotott hnnk-equétei kér-di[h)iitok tárgyalására Horn Kilo is moghivaték. _ A szathmáii és győri püspökök i»i*liAny liuli íWl)iidságidiíro Kómából hazaérkeztek. — Az előkelő angol hölgy világ legyező kíállitást ren-jM __ lionnparto l''éter horozog a gyilkossági viil nlol felmentetett, do u költségek h 25 ezer frank kárpótlásra Ítéltetett. — A Batthányi Mobor bizottsága megalakult. Klnöko Horváth jifihíly, tagjai: b. Kömény Zsigmond, Stupa Oyörgy, Királyi IMI, Váradi Uábor, Kováé« \jji\6, llonszlmonn, Barabás, Székely, b. l''od-DUtnicky Frigyes és jegyző Urvári Lajos. A gyűjtések eddigi orodmonyo 11 ezer frthoz kö-iol vau, mely ujabb felhívások folytán romél-hutólog 22—25 ezerre lesz emelhető. — Klctzor K,ri híre« gordonkás» (iyörött hangversenyez. — I''gy |H}sti hordár 10,000 frtot találván tulaj-(ionosának visszaadta s egy torint jutalmat kapott. — An orosz kormány Magyarországon egy orosz hivatalnokot koros, ki 17 ezer rubellel »lökött meg : nevo I»nczkay Sándor. — Nini-csak Kanizsára, do Szegedre is német szintezek t''rkeznok.— Uyórgyi Ignáez győri polgár mintegy K->K,000 frtnyi vagyonát végrondoletilog a győrvárosi szegényeknek hagyományozta. — Erdélybon méhész-egylet van alakulóban. — Hubinstoin operát ir. — Az oraviezai s félegy-házi lövéaz-ogylotok az ott állomásozó honvédeket tagjaik kőzé vették tel. — Szerdahelyi Kálmán és l''riello Kornélia márcz. 27-én tartották eskűvőjtíkot Kecskeméten.
.....Hirek.
— A nagykanizsai katli. plébánia keiület autonomiui kövotválasztása marczius 31-én megki.zdctvén, upril 1-én is lolytaltatott.
Lapunk bozárUig Királyi T''ál országgyűlési képviselő ur személyében központosult n biza-h*in, inert eddig e kerületben ellenjelölt nélkül volt. "
A Tornaegylet. Derék és lelkes, a kor igényeinek híven megtelelő nagykanizsai tóina-egylot zászlója felavatására egy uagyobbszerü ünnepélyt rondozond; óhajtjuk, hogy ezen élotro való'' egyletnek o szép tervét siker koronázza. Az ünnepély i részletéről jövőre többet mond-hatunk.
A Dóizalai takarók pénztár választmányának insrfz. 27-én tartott ülésében a szűkebb körtl igazgató-tanács inegválusztatván, a következőleg alakult: aligazgató, l*öwy.lózsof, tagok: Martinkovics Károly, Horváth János, OrUnhut Fülöp, llirschl Kde, Albiinicli József, Kaon Károly, l^vríngcr Ignáez, Dobrin Móni, lljváry Illés, Henezik Feroticz (U Weissmityer Mór urak lettok.
• —Távírda. Hogy''menuyiru terjed hazánkban a távirda-hus/.uálat legjobban kitűnik abból, hogy a kisebb városokban, hol ez előtt néhány évvel 2—Jl hivatalnok elég volt a szolgálatin, ma már 10—12, nőt Kanizsán 1<> szükségeitől ik ; a miért is a magas kormány a főállomások számát ezélszerübhuek találta szaporítani, a mi a sürgönyző közönségnek is nagy előnyére szolgál, mivel ha dolga van az igazgatósággal, nem szükséges Pestre v;igy Temesvárra utazni, mert közelebb óri, és a főfelügyelőt tetemesen könyittotik, miután az ország egyes kerületekre osztatik ; ilyenek voltuk eddig, IVst, Toiiiesvár és Debreezen; hanem f. óv folytán főállomások fognak felállíttatni N.-Ka-nizSán, Zouborban, Kassán, Nagy Szebenben, Kszéken, a hol a hivatalt gondnokok (Statíons-vorwalter) vezotendik és Kolozsvárott, u hol igazgatóság fog működni.
— U j 1 aky, 11 i r se h el és fia deszka ós épületfukeroskedők Alsó Doinboruból Nagy-Kanizfián saját ezégük alatt Schlesinger (lyula urnái — mint lapunk hirdetési rovatábau olvasható — fiók raktárt nyitottak.
— K g y o k I « v o I o s segédtanító kívántatik Zalaniegyében Ksztregnye helység községi
iskolájához. Tannyolv magyar. Mindou ellátáson kívül UK) ft éri fizetes biztosíttatik. Az ajánlkozó bóvobb értesítést kaphat a taníolügye-Iőségtől, Nagy-Kanizsán.
— K g y ('' a s t o 1 n o u v ó b a n inárcz. 18-án kelt katonái napiparancsból olvassuk; mi szerint Krncszt főherezeg regimentje Dalmátiából Trieszt és (lörczbo rendoltoték ; ugyancsak oxon torjedolmes napiparancs között olvasható, hogy a liazalias adományokból kövotkező vidékünk-bili megsebesült hurezosok részesültök: Hár-Azcghről Konyár József 20 frt, do seliébon ol-hal váli, utódai, vagy rokonai lógják megkapni; Csurgón''»! (lyurina KercnCz 30frt; Kis-Kanizsá-ról llajdu Ferencz f»00 frt; Alsó Doinboruról Zíinies (lyörgy 20 frt; do sebeibeu szinte meghalván, s így utódai, vagy rokonainak fogkéabo-sittettni; Komárvárosról Kincses István -10 frt; Felső-ZsidnM Szy János KHMH''rt, é« iMKlig 500 frt bankjogybeu, 500 frtot földváltaági kötvényekben s végre Hlapicsináról (Muraköz) Nóvák József szinto lOtXM''rt, és pixligTíOÍ) frt. készpénz-ben, 500 frtot földváltsági kötvényekben. A kegyadomány valószínűleg a sebesülés minőségéhez arányosíttatott. *
— I d y 11 i e s n n d-e 1 o t No 1. Nagy-Kanizsán anno IH70. marczius hónapnnk ogyik verőfényes napján jajgat és sogilségért osd a háziasszony, inert a szolgálója neki esett verni s miért V Valósiiuüleg elfehxlto mondani, kérem nlássan tisztelt szolgálóleány, méltóztassék egy kis vizet liozni, do csak egy pohárral, meg ne erőltesse gyenge karját. . . . Valóban naponként hallunk botrányosabbnál, botrányosabb dolgokat,cseléd rendszerünk oly nyomorult, hogy azon segíteni okvetlen kell.
— Idylli csond-élut No 2. A kereskedő boltjában dolgozik, nyílik az ajtó : alász-szolgája, mivel szolgálhatok ? Kérőin egy kis alamizsnáért jöttem .... tessék I — l''erczeg a toll, nyílik az ajtó: jó napot I mit parancsol ? Már két hénapju betegeskedem, segítséget kérek .... tessék I Parancsot oszt a kereskedőfő-nok, nyílik a^ ajtó, ah! isten hozta I'' — Miatyánk isten, ki vagy .... Itt a krajezár l Kgy könyvet veaz elő a kereskedő, nyílik az ajtó. Kgy krajezárkáért könyörgöm ''. itt van. Most
•gy számlát vészelő, alig néxi, kinyittatok ae
ajtó, kéroih szegény égottek vagyunk, segitaeu valamivel . ; . . itt van I — Ki akar a boltból menni, szemközt jő volo egy «rős, izmos férfi, alázatos szolgája megkövetem egypár hatosért. Mi a manó, már hatosokról bőszéi, ha dolgozik, többét is kap; — kérem én nem tudok dolgozni mert... itt van. Köszönöm I Alig jött kalapjáért vissza a kereskodő, már az ajtónál volt két gyermek, iskolnkönyv koll? Dehogy, kérem szépen, még nem járunk iskolába; kár, hát ini kell? egy pár krajezár; Itt van! sat. ez így megy mindennap, de legkivált pénteken, valódi ostrom alatt vannak a kanizsai koreskedők. Nem lehetne ezt a koldusügyot rendezni ?
üNTyllt póata.
— ftr. ¥• Biintóu. A moil küldött c»ikk«t o«m kOxOlheljnk, ii lBÍr!«iket scouban remíljUk - igaa. A Mt frtot UufrlilgycIS urnák ssonnftl ¿Udtak.
— Hu. K. /MU-KK«r»*K. Atvsttdk s ntksImiUg át fogjuk «lolgAlUtiii.
^ — K. Peti. A Osidstigi Lspokbau tn«gj«Unt hirdetményünkben iiim-tajtó hiba vau, kérjük kija-vitá''Al.
3NTyllt tör. *)
NyilvnnoM ellmueréN.
Klísmerésein mellett nem mulaszthatom el nyilvános köszönetomot is kijelenteni HegodAs István ur, helyboll nőszabó iránt azon tapintatna eljárás- éa buzgalomért, melylyol leányomat igen rövid idő alatt a női ruhák rajz- és szabásába teljesen begyakorlá.
f \ Mint o tekintetben alapos azok értőt Upaaz-talatom után mindazokuak, kik a nevezett foglalkozásban wmoretot és ügyességet szerezni . óhajtanak;-''ezúttal egyszersmind melegeu ajánlani bátorkodóm. Üzleto: Theodorovica féle <• ház 10-ik sz. alatt..
Nagy-Kanizsa, márczius 24. 1870.
HORVÁTH PAL.
*) K rovat alatt kniltlttnkárt fdelduíget útra vállal a Bierk.
ü z
T I-H IRMOK
Nagy-Kanlisa, a|irili» t. )H7(i.
A kodvotiíllóH IdííjjtrfU míg mindig tartja iiiskAI, mily ticmctak liogy a fiíld-inuukálatokat késlelteti, hatiom főleg r<>p|>ai>t kitrlékonynu hal a marim állományok lakarmÁnyoiit''Ara, minők kltvetkoxtíbcu a lakariiiAuy gnbnáuak ára följebb nxálll. A buciira néxvi-minden mende« » utóbbi heti tudó»ilá<uiik óla mind a mi, mind púdig a ponti |>iavxon valamivel még inkább alább «/Alit. A juh tartó gatdák legnagyobb kárl OjJjtlnak o rom i>lőUrá>ban, inert a juhoknak «/áiil téli kéttlcl takarmauya lognagyohbrédt elfogy-
vin, drá^áu kell luoít bnvÁ«árolull ''
_ 1
Piaczi árjegyzék
1870. évi mártiui h o ''.''.''I - án tarlóit liulivánAr alkalmával.
Hiéna k»*é|> in. 2 frt — kr.; jó in. 2 frt 20 kr. •xalina rn. 1 frl ■-''<> kr (iubaca l-alJ rendit m. 1.1 frl; ll-od rcndll m. Ili frt. Gyapjú liliom 100 frl; kluép 6(1 frt. Itepcif í»»*i • Irt — kr.; tavamti — frt — kr. Fehérbab mérttjo — frt — kr. Ilurgonya inérfijo — frt -- kr. Ilnxa legjobb SH fl< I frl .V) kr.; kr.nép-Merll Kö n« I frt 26 kr ; log»llányabb S3 fl« t frl
- kr. ltom legjobb 7S fut 2 fit KII kr.; kötépmeril 7<> ft* 2 frt 2Í> kr.; legnilányabb — frt — kr. árpa legjobb 70 fix 2 frt G0 kr.; klt*ép«icrfl 00 ftx 2 frt 4o kr.; legsilányabb — frt — kr. Zab legjobb tli ft* 2 frl — kr.; knx/p«ierii 11 fix t frt 80 kr.; logxi-lányaldi — frl — Kr. Kukorieaa legjobb Ki! fix 2 frl 70 kr.; kö*ép»*crll Öt ftx 2 frt. .r>0 kr ; logxilányabb frl - kr. Hajdina legjobb 7o fix •> frt W) kr.; kn«ép«erll t!l> fix frt 10 kr.
A nagykanixiai váró* lanáexának árjegytékc k»nyvébl5l kiadta SZIGETHY KÁROLY,
biitox.
■ • - '' Érték- és váltófolyan): april 2.
• ;V/u metalíques (11.30; ó°/n nomz. kölcatfn 70.Mii; I SGO-ki álludalmi kölcsön í)7..r>0; bankrészvények 7.21; hitelintézeti részvények 2H<). 20; London 121.30; ezüst ágio 121.— ; arany darabja 5.Hf>7i0 kr.
Vasúti naponkinti menetrend :
Indul N.-Kanixxáról Harc* felé reggel 4 óra . . délután t óra lluda
Krk. N.-Kanimára
reggel d. n. 1 OltVO
rogg. 4 délben 2 regg. 6 éjjol 11 óra délután 2 óra reggel 4 . délben 12 óra lluda felill röggel 4 óra . délb. 1 óra , oatvo 8 óra délbenl2 óra oito 11) óra reggel 4 óra . . ojto 10 óra rtopronból délben 12 óra
Trient , Héex
* M
Sopronig llarea .
Tiiext
22 por««. 07 .
15
íléex
6f> perct. perez. G óra — . óra 10 óra óra óra óra
20 . 20 . óra 1 ,
Jii .
i!> porca.
63 p
V2 .
3(1 .
10 .
18 .
42 „
Heti naptéir.
Aprlll. 3-tól O la 1870.
1 Hó~éx boti- IKaÚiolíkua nap -1 Proteitáos
nap 1 tár 1 naptár k
14) A aaidók raogakarák Jézutt kOvezull
Ján, VIII, 48 — 69.
3 Vttároap B t Ftk. v- l<5 ftk. V. nf
4 Hétfő Ambroa, ámbraa ftf
& Kedd Farrarl V. Irén, Ablg.
0 8zord. Czoloazt. p. Ireneua ut
7 CzUtOrtSk Horni. ss. Hermina
8 I''éntok Pájdal. ss. Dénes H
ii ■Szombat Dömötör. Dömötör £
Felelős''szerkesztő : Wajdits József. '' Segédszerkesztő : Bátorfl Lajos.
II I
11
I) E T E 1 S E Ii
POPP J. urnák,
gyakorló fogorvos
Bécsben, Staút, Bognergassó Nr. 2.
Nagyontiszteit orvos íir I
Töbl» év óta sa ttnuck lldvöx gyógyorejo Arutlherln-tiájviie*) »tilk-xégl< Iciinó vált. — Több tui''.aat livoggel h.VKiiállalik fül nálam, miért ia képex vagyok, a valódit a hamixitoltól k''tnnyen nicgkfllflubriilutlil >''•* exnkix a kirdolvtt raktárakból igyok»em a/.t bexxori''Xiii. — Mintliugy a*.inban ujabban a hlrdetott raktárak ugyikéből igen gyauux Aiialhorlu-xzájvixel kaptam x ttbb raktár foltíl haxonló i^''anuiitáaokat hallék, annálfogva elhatároztam*- hogy novoxctl Analhvria-xzájvizet cxutáu ax ere-dőli forráxból tzerzm ,bo, éx ezennel nagyon tixztelt orvtn úrhoz, mint feltaláló «/abadaoomtufajdonoxhoa fordulok azon kérénacl, hogy nokom poxlafordultával Anatberin-xaájviaébrd tlz Itveggol poitai utánvét mellett knbleni méltóztatnék.
Iiiaowco, 18<W. fobruár i.
Maradok kililnö tixztelottcl kéxziégos xzolgája
Bory8Íekíewicz Ferenc,
tílíi7 Cl) pléháno» LUoweeban, (lalieiábau, poita Tluxte.
Jrf. jflL. K "JL" j^L Jfc-f. XC
""•n. kitlinS tulajdoiixágal miatt mlndontllt, xőt Némotorazág, Helvélia, TOrr.k- éx Angolorxaág, Aiuorika, Holland, llelgluni, Olaxzorazág, Kolot-''» "él Indiában méltán érdemlett olixmeréabon réxzenOlfi ezikkok lét*z-__________ nek valódi éx frl»» minőségben.
Kaphatók : Nkgy.Kanizxán : llnlux Józxcf gyógyaaeréxz, Itoxenberg, ltoxenfeld A., WaldiU J„ WctlUch, Kexxelhofer é. 8ehwarz A urak ke-rexkodóiébon. Pápán; Tfthopen J. Keailhelyou : Hinger M. WVIta A. Zala- Kgorxzeg eilí laóó K. gyógyxzeréxz. Kapronczán : Werli gyógyxzo-réxz. Varaidon Haltor gyógyxzoréxz. Hzent-ÖySrgy«!!": N''Uhig. 811-megun : Dorner Kájot éa SÍaiuborxzky 1, gyógyxzeréxz uraknál. Sioiu-baihelyen . l''lllieh Keronei gyógytzeréxt urnái. Határőrvidék! riz.-Oyör-jDfOuj flblo K. C. Vonpréníbrt, Mcyr éx Tuxzkán, éx (!iilliar«l Tivadar fiai. Hzékítfebérvár; I«eginauki A., Ilrauu .1. gyógyxzer.''xzck l.uvn»-lloréiiy : Helxlor gyógyxzeréxz. Kalocxa : Horváth K. cyógyxzoréxz Kera-keméten, Uachloid gyógy»,vtitt J),u,af.lldvár: Tcmmer K. Takiou: Horián .1. gyógyxzeréxz. Kttrmondon: Horváth J. Kapoxvár: Kohu J.,* Kögl, llelux gyógyxzeréxz. Saegxzárd: Nourlea A., IJrahxay gyógyxzeréxz, Honyhádon s Kramolln J, .Tolnán: rtchwar* M. Szlgoivárott: llanvartli llaján :Michitxeli 8t. éi Herzfeld tini, lloriog Ignáct. l''écxett, Ztol-u»y W. éx ü. Zách, öipökh gyógyizvréxz.
1PV* Kosirlos
egyedüli hajeltávolitó szer,
"agy ji''tállás mellett minden haszontalan szér vagy hajnövést néliány '' perez alatt teljesen eltávolít, anélkül, hogy n hörro legkisebb hátrányos befolyást gyakorolna. Ezen szer a legmagasb-orvosi hatóságok áltid megvizsgálva, cngwlélyeztetett, scsakegyo dili alulírottnál kapható tégelyonkint2 frt o. é. beküldése mellett. Leipzig, (Szászország.) (:«)2—8,2)
Arnold Hugó.
10024 M»
Árverési hirdetmény.
(36Ö-3.S)
91)

Hirdetmény.
(4oo-3,l)
Nagy-Kanizsa város tvszéko rtiszéról közzététotik, miszerint néhai Tóth Therézíának Auerbuch Fcrencziiónek hagyatékaíhoa tartozó, a nagy-kanizsai 7tf7. tjkönyvbeu U04. h. r. sz. s. 5:15. ház szám alatti, IÜ00 frtra o. értékben becsült, — a varasdi ut czában lévő háznak nyilvános árverés utjáfli eladása elrendeltetvén, ennek teljesítésére (■'' é. uiajus 23-ka, s a inonnyíben okkor a bccsár be nem igértetuék f. óvi junius hó 20-ka mindenkor reggeli *J óra a liolyszilién tüzetett ki, egyszersmind a venni «xAndókozók ii^yidm(!2tolnok liojry 10°/,, bánatpénzzel magukat ellássák, s az árverés megkeziléso előtt a kiküldött törvényszéki tanácsos ur kezére lefizessék. Az árverési feltételek a törvényszéki irodában naponkint mogtekinthet^k.
Nagy-Kanizsán 1870 mart. 23-án.
A VÁKOSI TÜIlVÉNYSZÉK...
Zalamegyo polg, Hírvéuyxzékénuk mlut tolokkönyvi httóxágnak 10024 xz. alatt kelt végzéxe, folytán kOihlrré tétetik, miizeriut lialogb Oyuláué Csidor Kául réxzéro l''allér (lyílrgy pOlöikei lakot aJperexn.k a pOlnxkel &:<« m. tkjkUnyvbon A + 1 «or alatt tulajdonául felvett éa 125 ft o. értékre bocxlllt ingatlan birtoknak olárvorozéao elrendeltotvén, euuek fogauatoaitáxára határldSjodl 1870. óvl április bó 4-, azAktég exetében 1870. évi májul h» 4-lk napjának mindenkor délolGttl 10 órája a bely-aainé/o I''OlSxkére kitdzetlk oly hoxzáadiaaal, hogy ezen birtok az alábbi feltételek xzerfnt aa elxő árveréaeu c«ak beexáron felUl, a máxodik árr«-réxnél azonban beexáron alól Ii ol fog adabil.
ÁrveréMi feltételek :
1-Br, A birtok egyQtteaen adatik el.
2-aaor, Kikiáltási ár a beexár.
3-aaor. 10 o|o-tóli bánatpénz letaondO.
4-aaer, A vovS felek a vételárt következőkép lefizetni kOt.letek, ugyanit: aa 1-ift réxzletot vagyix felét azonnal, a 2-ik réizlotot az árvo. réitfil xzámitandó 30 nap alatt, 0 ojo kamatokkal, a bánatpénz az utolxó rOxalotbo tudaUk,
6''íaOr a megvett javat mindjárt aa árverozéx befejozéíokor a v.vS haxználatába adatnak által; amely Id8t6l fogva ogyxterxmlnd minden-félo terhek a vevőt fogják lllotni.
fi-azor. Mihelyt a vevő aa árveréai feltételeknek oleget tett, réazér. a megvett Jóiaág tulajdonjog átiratáxa hivaUlból fog eaakOanlutnl, ellen -kőző oaetbon ha a vovC a foltételekot pontoaan meg nom tartaná, aa el adott birtok a bánatpénz elvexztéxén felül ujabban a vevő kaluégo éx vexzélyérc fog olárveroztetull
.. Kgyuttal a kik sa elárverezendő javak Iránt tulajdoni vagy máx Igéuyt érvényealtliptnl vélnok, felhívatnak, hogy igéuykercaotolkot a hir-detinény közzétételének utolx.''. napjától aaámiUudó 16 nap alatt uyi^Uák bo, kdlOnbon egyodBI a vétolár fnlOalogéro fognak utaaittatnl.
Végro felxzólittalnak azon jelaálogox hitelezők, a kik nem a telekkönyvi hatóxág xzékbelyéu vagy annak közeliben laknak, ...i...ri»i a vétolár feloxzUxa alkalmával lMudő képrlx.lutixflk végett, a hatóiág xzékhelyéu megbizottat rendjlfonok, éa annak nevét az eladásig Jelent-xék be, ollenkoző exolben fAivaUlból klnovezett gondnok Által fognak képviseltetni.
Kelt Zala-Kgertzegon, 18«9. évi december hó 16-én tartott tclokküuy.vl tOnréuytzék Uléiáből.
I UJLAKY, HIRSCHLER* FIA
deszka és épületfa kereskedők
I Alsó-Domboruból
I bizalommal jelentik a radlyen tisztelt dnleklők, u. m. Uradalombir-[ tokosok-, bdrlök-, dpitdszok- ¿8 asztalosmestereknek. k köztudomásra juttatják, miszerint f. t<vi april hó 1-tfíl kozdvo
SCHLESINGER GYULA urnái
Waery-Kanlzs^n,
felső utczán a nagygymnasium átelíenébeni saját házában
firmájók alatt
fiók raktári
\
nyitottak mindennemű deszka <<h ¿píilutfu anyagokból, mire m<zve a lehető na^y választékú raktárt ajánlják; biztowitvan, Im^y a kiszolgálni pontos fa jutányos legz. N
(403-5», I)
¿no:
OSWALT JÁNOS
szállodáját „A MAGYAR KORONÁHOZ44
ZéLirréLl3lt>an
ajánlja a u. é. utazóközönség figyelmébe ;
«ten aiAllod« n korigényei iicrint
ujliúl rendeztetvén
minden lehető kivAnulomnak kényelmesen megfelel, Vj
tiszta s szolid szolgálat és jutányos árak
iu«llutt tuiuél számosb látogatást remél.
IJUzáui alkalmatosságokról, úgymint »«i
KÉNYELMES KOCSIKRÓL ??
minden irányban
• Mátlod«tnl«jdonoR ><-!£».
(404 - 3)1)

H SZERENCSE ( SZOLLOHEGYEN VIRÁGZIK I
200,000 m;
főnyereményt képezi a magas állainkormány által engedélyezett és biztosított
PÉNZSOHSOLASKTAL.
28,900 nyeremény kővé» l«A nlr.n Iiúiomu kihmaiik, e*ek kftxMt
250000, 100000, 50000, 40000, 30000, 25000, 20000, I500Ó 12000, 10000, 8000, 6000, 21-szer 5000, W-szor 300H<!2(»H/.«r 2000, 2<Xi-«or 1000 *at.
A leydaC jiyeroinéitytiuiáa april 20-án hivatalos rllrnffrré«
mellett tailalik ^cj.
I 5yéax eredeti Allamaorajogy An 4 frt. . «»«I r , . 2 ,
I negyed . „ , 1 „
■>. é. bankjegy hektlldéaével.
Mindenki megkapja a« eredeti »<>rajegyet n maga kexéhe, a nyeremény kiflurtri« a* Atlain réaaérííl a loghi/.tnah (¡jrnnllil.
Mimlt''ii megrendel.''» axoniml a I• -iitoa.iblian l.Wténik ; hivatalin tery inegktildetik a mindig ingyen. Megtnrtént hiixAanAI n ««nmjegy*ék megküldetik, n nyeremény 1» atonnal.
A nyeretnényliiuA* e»en ti«^y»K<TÍl lííknkl»<ir*olAanil olliro láthatólag igen élénken ktri''Wll Ica», Igy toaaék e#y ily iiurcneaéa ••''"Jegyet .A mrfnete a sióllohegyrn virágzik" jel ige alatt nA-Jami .Ilonnal megrendelni.
J. "W©init>©r-gr jun.
dünmtor*ji><j(f U<>rttkt*lét,
(■•>07 1,1) llol>e Ilit leheli ,v. ''¿a. llniiiiiurK.
"■ 1 1 líl'' I ül
A nagy-kanizsai
„KERESKEDELMI S IPARBANK
KC
igazgató tanácsa, az egyesület ez évl.cWdes közgyűlésének megtartáséra, batáridőül
1870-ik évi april hó 24-ik napjának d, e. 0 óráját
az intézeti helyiségekbe N.-Kanizsára kitűzte, s erre minden társulati részvényes urat az alapszabályok 17 és f>3-ik §-ára figyelmeztetés mellett tisztelettel meghívja.
A kO/^yiéá lágyai lesznek:
a) az Üzlet eredményért előterjesztett jW^ntés,
b) a zárszámlának a számvizsgáló bíz- .''^.v jelentésével egyfUti előterjesztése,
c) az osztalék meghatározása, ff
d) az alapszabályok értelmétt;y kilép'' 4 igazgató tanácsos és 3 tagból álló számvizsgáló bizottmány megválasztása, vV
c) az igazgató tanács javaslata ax alapszabályok 2 ti. c pontjának átidomít,vsa érdemében.
Jálékámk és tórsasjáfékok.
Ifju és órog, szegény és gazdag számán» olyan dusválas«-téku és olcsó raktára, a milyen Hőcshen több nem létezik. Tanulók számára tudományos játékok, és minden korúak Márnára roppan» választékkal érdekes társasjátékok Uioniinto* árjegyzéke n játékai nknak t
1''ompAian Mtflitetett babák dbja
30, 60, 80 kr. 1, 2, 3, I frt. BAbok OlMietlen 10, 10, 10, 60, «<» kr. I, ''J frt. (?i|>o» fulk''uiA bábok, baiiKKal, inoiKMfojji-l, ki''aiel • láb bal 70, 90, 1 frt UO kr.
Lotlerla /•« tombolajAtík <0, :»0, fiO, HO kr. l(araiiKkal*|iá«« 10, 20, 30 kr. Dominó 20, In, &0, HO kr.; írbakk tlKiirAkkal I.SO, l..''iO, 2 frt; kugli 10. 20, 40, GO, HO kr. I frt,
1 frt fiO kr. 3 frt; koe*kajAl^k 30, 00, VO, 1*1 kr. 1.20, S frt; rajiki •nili''k 30, M, IMI kr.; iiiinikaUrlály 00, SO kr, 1 frt r>0 kr. 2 frt. Piaiak 1.20 kr, a, 3, 1 frt.
Trombita, niji, <1qIi, liegedQ, nío-loiliaui, ilutla, harmonika, baraug-JAték » má> haugn<"r<''k igen juUt-uyoa Áron.
M.l. JAlixStiorek lm»i f><le vA la»at/kk«l 10 kilói I útig. TAr«». JAt/kok »0, 60 krt.''.l 2 frtig.
Miuilonfi''le ki''|ie*knnyv«k 10, 15, 25, «!>, Or», SO kr. I frt - Játmva iiiegtaiiiiljAk n gyormekok t. Külr.n kAiimuukAkat kOnyvokbSI; HO kr, 1.2"), 2., S frt. (Ilobunok: ÖO, HO, l„ l.fiO, 2 frt. I.aterii* magika U kó|i|iel Wi, kr, I frt, 1.60 2. 3, 4, 6 frt, Caudn-tnailAr, a ma<IAilian-gokat iitAnoxia : oak 25 kr. Angol iiifliier-kaxni, niogtöltvo min denfvle liA«lmfi»mrrol i I frt, 150, 2.60, 3, \ frt; kliebb gyormokek-nok : ?5, 36, 50, 80 kr, 1 frt; nyomda, teljéi kí»«nlékk«l, felnlítt gyermekeknek : 8.''» kr, 1.20 1.80, 2.50, 3-5 frtig. KmliM-játék fln inulati.igia inindenkoru gyermekek nek : NI Kr, 1 frt .V» kr, 3 frtig; cftinnn jegyift íi borgol^ klnyvok l{0 immtrAral, 6 kr. Mlnd«nfílo U-nuaAgoii játékok ji iAték>i«rek ka-tnlyAkl.an, 10, 20, 10, »50 kr, 1,
2 frtig.
Meglepet^a éa mnlat<Ag. — 11Azí
Ho|i|)iint ntunnyifiégü oicyöb jAték^zcrck kaphnWk «1 cm ön ogyctlill i! rnktiirlinn. ingyen o«t»tik ki.
tOiijAt^kok aiag nélkül dbla, 3, 6, 8, 10, 16 kn konyha, iniAlaS, bolt, •loba, lmtorantl.il a ain''lklll. Oyer-mok.»inhA>, 35, liO kr, 1 frtig AtvAltoiii Játék, ÍO, 40, 150, W kr, roulett« 36, 60, HO kr. 1 írt. KutA egér, 6<> kr. Kutii viuut 2 frt, X frt 80 kr, gyermek óra tltéuel, 36 kr; olcaAbhMorü, 1. 6, 20, 30, 40 kr.
I''iiatoly, |maka, liTrí!»»erke«ette|,
80, 40, HO kr, 1 frt, l.SU 1.60, Kard pléhbGI, 20-4o krig; aeiélbdl, 90 kr, 1 frt 50 krig. Hokfólo rnágne-aea játékax*r«k, melyek a vlxbcn a mágnea iránya aierint uiadogálnak, 10, SO, 30, 60,80 kr, 1 frt. Poreaollán káréa, theái (■* nbédlU.edéuyok, «0, HO kr, 1 frt, 2 6g krig
Játékok nlb« való gyermekeknek fából a kauUclinkból, 15. 25, 30, 50 kr; kdlnnféle állatok, 6. 10, 20 kr, 1 frtig) Allatok terinóaasteaen alakítva, M kr, 1-2 frtig.
Igen mulaliágoaak minden kornak •íAinAra, a bllvéaikéaanlékll a* ép kaainik, * inelylyel mindonfélv hü-véaa mntatvAnyt meglehet eainAliii kéaadlékek aiámáhua képeit, 1 frt 40 kr, 1.80, 3.60 krig.
A fnld éi lakói, egy tartályban a fnldgnmb él mlndon axonlakii «in-l-. rek nonuoti nltUx«toikbon, bArmn .) elven aláirt névvol, 36 kr. Allatok bőrrel bevonva 30, 60, HO kr, 1 frt, 1 frt 60, 2 frti Allatok ter-méiietoi han, <nl, 60, 80 kr, 1 frt, I frt ÍWI 2 fr''". 60-krig.JKooiik, fo-gatok, oniniUtttfvk » mindenféle a.ckerek plébi.l: 30, r>0 kr, 2 frt, I frt 50 kr. Iléeal lovaa-t, vaautak, lmj.''ik : 60, HO kr, 1 frt, 1 frt 50 kr. ] l''botograph l.»''a«(llék : rtielrlyel va- 1 lódi fényképot la lehet eiinálni : 20, 40 kr. Amerikai katona-JAték, vagy ai amerikai lobogó, mely egyaiera-mind trombita é* plaitolyként ia luiainAlhat^ ; Igen nép : HO kr.
(37H-U)
A. PRIEDMAINTKT
Wlni, l''rntt''rstnmHc Iii.
Az ortxloli állittn nur» «zani reá.
250,000
.Itlllltlli i
Az igazgató tanács.
ljcJry«*1tot^iimul«in?rt lohot "(mnTa^Tt-
Szcronc.sc fel!
mint íő nyerumónyt njánl uz ttj nugy |>énzkÍ8«iroláR, ii mely n ináért« kormánytól ongotlélyozvo i^h lii/.limitvh van. (''«upán nyoroményok le«/.nok httzvn é* |K''dig torvc/.vo knvé* hónapok alatt 28,iHX) nyoromóny, inuly lAjékozAHaul a fónyurumény 2f>0,(HH), IfS),(KX), 1(K),(KK), f>C>,<HM), l(l,(KH», 30,000, 20,00, lí-H/or 20,<*X>, 3 iteor 15,000, 4-ttwr I2,(HK», ö-swir SIKK», 7-aasor íl''»U0, 21-aror íVHK», .''lö-tóir HÍXK), l2(Í H/...r 200, 200-ször HKKI, löö-gzíir fSK), .''k">O iimr ^(Ki; i:j,2<H).»*.ir 110, atlj. — A le^kiizulubbi lni/.ilna o/.oit na^y Állami bir.t<MÍtoU Jk''iiz kinursolAHitak liivatalosan olliatározolt már
april sao-án 1870.
It''i>%, moly mik Ara
1 ogénx onxloti állam-Horrtji''gy 4. —
I , , „ 2. —-
1 nogyinl . . „ 1. — osstrák érték kcW.|>éiiz beküldése mollott.
Mimii n moghizáHok a logpontoiiuhlmu toljoHittotnok i1« mindenki tólilnk az eredeti állum gontjogyot kézhez kapja. — A rondolményekhez a hozzá kiváututó tervvel ingyen kedveskedünk, en minden huzáu után küldjük a hivatalon ere^lményt, — A nyeremények fizotéoo rögtön állami biztosíték mellett eszközöltetik, és lottót az érdekelt kívánat» szerint hozzá kül-
Ídoni, vngv a velünk összeköttetésben levő osztrák birodalom nagyol) helyein felvenni. — Kzon forgalmunk n Hzcrenesévol vnn tnogáhívn, mert a rövid idfl éto 3-szori huzásmll, 3 fónyereményt kimutatás szerint fizettünk ki. — Kzok szerint mindenki ¡K(!ti egyszerű és szerény hozzájárulással tarthat számot nz osztási részt vevésben, miért is n közellévő húzás miatt kérjük a rendelési beküldést mielőbb eszközölni. (¿98—8)
Steiudeckcr 8. és társa
töke és váltó üzlet IlaniburKbnn. Vevós- és eladási mindennemű állampnniroknak, vasúti rész-'' vény és részlet sorsjegyeknek.
12W A téve<lést kikerülni tesszük azon mejyogyzésünket,ho(;y semmi hasonló az államtól valóban biztosított pénzsorsolás a fentebb irt napon nem lesz és hogy minden kívánatnak kellőleg mogfelelhessünk, méltóztassék mielőbb az oredeti állam sors-jogyeinkro becws megrendelését tenni. Kentcl>l»iek.
Nagy-Kaniiaáhoi kn*el lé-l tO terjedtebb gaadAaaalboat
egy «
Gazdasági]
irnok
ikereatetlk. Hővelib fnlvilAgo-aítáaaal c lap kiadó hivnUlaj
aaolgAI. • (401-3,1)
Wajdits József kiadó, lap- és nyomdatulajdonos gyorssajtó nyomása Nagy-Kanizsán.
Árverezési hirdetmény.
Több a vaspályán megtalált gjkülönféle tárgy
miután tulajdonosai után - hasztalan kutatnak, folyó évi april hó 4-én délele ri 10 órakor a nagykanizsai vaspályaudvarban c:árverez cv (3<J4—3,3) Az állomií-fönok
PÖLUV3LA-]Nr m.
Traogott Felte!
fBéc», Klrntaerrioc jfr. 2.
altaiánes árjegyzéke
Papír-
u
nyomtatványokból
Aafot leveíjkaptros. t«tazé«axeríati név-, betfl-, koronával rigj asélkC]
nyomva.
1^0 dtrtb Bvolcud Telin, íe-
bér 40 kr. 1W " » agyanax 100 drfe bo
rítíkkal 65 kr. 100 . ruUír kett«* timi-liíUl vagy vonalox va 60 kr. 100 . ugyanaz 100 db bs»
rítékkal 1.50 kr. 100 , oefyedrét, T.lin 80 kr 100 . - vuUj kettüf »imitá»»al vagy TOU-Iosva 90 kr. 100 . nvolcsad. kalSnbűző
críso» »zinnel <¡0 kr. 100 . ngrinaz 100 atine«
borítékkal 1.20 kr. IpO , boríték bclUl izines-re 55 kr. . angol lerí! - papiro* . divataiéra monogram mai 90 kr. 100 » cpvaraz borítékkal )
irt 40 kr. 100 . látogatójegy elkéazit-re rpr peres alatt 50 kr."
100 . kettőrfénya, i i topra-pbia, meaterílec ké-szltTe 90 kr.
l;db dombornvomú pép név- i*
rsimmel 2.5«) kr. 1 db önmagát sedveiitó (tam- .
piglia 5.50 kr. Eeittl-íéle Ö0MdV*Sit6 Írószer, i iroda »simára * ni*sá.«ra. ?py db bozzitartosvival. 100 darab !
toUal .1.50 kr. 1000 darab tayvweít levelavk
aranyosra ; aagyság teUzra •seríat l.GO kr. 500 darab ngyanas 1.20 kr. 100O Ifjabb, mint'' a pecset-
vi»$z 2-50 kr. 500 db 2 írt. Egy dobos bet« 10 kr.
. TÍrágpee»é.,egy 10 kr. 12 toexat patent acsi-ltoH tizen-
kétíelc 25 kr 1 racsa: tollnyél, finom 6 kr.
Számlák, »sülit/, levelek, mindennemfl nyomtatvány, pe-etétnyomók, üzleti miaoló-köny-vek gyári áron aaolgáltatik.
Post*i utánvéttel U küldhetjük. Bepakoláa díj nélküt.
TRAUÉrOTT FEITEI
szjűIitó-Szlete
Bf«,
Kiirntnerring 2. gegenöber dem Draaebe-Hati*.
Nr. 3._(237—13)
A hivatkozott alapszabályi jkSpp szólnak:
47 Minden részvényes ÍA közösülésen szavazat képes. és pedig ofy formán, hogy egy részvény után i mvazat kottó után 2. három n^n 3. sat. esik, tíz szavazatnál tAbbét azonbaUhiem gyakorolhat senki, bármennyi legyen részvényeinek száma,
53 A közgyűlésen személyesen vagy meghatalmazottjaik által részt venni szándékozó részvényesek 8 nap alatt april hó 17-ig vagy 1 §-ban megemlített elnapoltatás esetében f> nappal a közgyűlés előtt részvényeikkel (elismervényeiket) a mo^ i nem járt szelvényeikkel egyfttt a bank pénztáránál, innen nyerendő té-ritvény mellett, mely egy úttal h lépti jegytll szolgáland, letenni tartoznak. . (39í> —3,2,)
Nngy-Kanizaa 1870. april 9-én.
15. szám.
Kilcnczodik ¿vfolyam.
Zala-Somofiyi közlöny
Kiteijcdve
SOPRON- és YASMEGYÉKRE.
Ve^y©» tartalBt\u hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdámt, tudomány és művészet köréből
MegdelenlK :
Kiadta ixtabatoü,
f{t>* a yyikraa Milftt vajy két ;»*.>. Hsrrkchttói Irodn én kindó hltttlal:
W''A JDIT8 JÓZrtKK köiiyvk#r»tked.''»íb»u.
J
Elűüzetéíi föltétalok:
)l»lvl.*i, h''nliur. tiui<lÍM«l ín *ld4kr« p.nUu kat.l.j Kff/cs ivr» : • rt frt. kt Kél iiI» ■ 3 . - .
í''.vueg y« Jre 1 . 60 ,
Nagyérdemű clsó magyar ministerel-nök hamvai a Szeut Ferenczrendüek pesti sírboltjából átvétettek és Pünkösd utánui héten a Kerepesi temetőbe helyeztetnek át, mely helyen országos adakozás folytán egy nagyobbszerű emlékkő létesíttetvén, időszerűnek vélem én, ki a boldogult gyermok idejét leguagyobb részt, mint uradalmi tiszt együttéltem, hogy életleiratában némi h''.A-nyos közleményt helyre igazítsak.
Az egyetemes Magyar Kncyc''opedia, melyet"íiSz.-István társulatad ki, az 1866-ik évben kiadott ötödik kötetben 814-ik lapján a Batthyáui nemzetség leírásában némely hibás adat kiigazítására következő adatokkal szolgálok :
Leginkább a 825-ik lapon Batthyáni Lajos Gróf Magyarország legelső, s martyr minister-elnöknek óletleirásában tetemes hiba követtetett el az által, miszerint az mondatik, hogy Batthyáni Lajos 1809-ben Posonyban született, és Batthyáni Nep . János Grófnak fia vala — most említett Batthyáui Nep. János Grófnak fia soha sem született, — hanem ueinzotte Herben-itein Antónia Grófnő nejével — Antóniát, Zichy Károly Grófnak nőjét — Josephát
— Eszterházi Ferencz Grófnak, és még életben lévő Johannát Esztorházi Lajos Grófnak nejét. Kövotkczvo Batthyáni Lajos
— mint Batthyáni Nep. Jánosnak állítólagos fia nem lehetett. Hanem Batthyáni Lajosnak édesatya volt József Sándor, ki 1812-évben elhalt, édes anyja pedig Skerlecz Borbála, ki szintén 1834-ik év oktober 24-ik napján mult ki e világból. — Batthyáni József Sándor Skcrlecz Borbálával 1801 ik év szept. 17-ik napján nősült és Lajos fiuk 1807-ik év febr. 11-ón szülotett, -következve édes atyja halálával fiók 5 éves levéu, az özvegyen maradott Grófnő szép jószáguk birtokába lépett, két gyermekét Amália — leányát, és Lajos fiát többnyire Bécsben uoveltette, ahol igaz nagy pompá val élt, és azért pazarló anyának is monda tott, mi azonban még sem valósodott reá, miután férje után is rendkívüli sok adósság maradott reá, Gróf Lajosnak, hogy nem volt a kellő neveltetése, magam is tapasztaltam, miután 13 éves korában hat hétre ön magam fölügyelésére bizattatott, tanuláshoz kevés hajlama levén, — azonban éles eszű, és igen csintalan iflu volt, ez — ami is okozta, hogy édes anyja katouai pályára szánta, és 16 éves korában a hadseregbe ii lépett. Hogy édes anyja ellen pert foly
tátott, mivwl a jószágokat özvegyi jogánál fogva fiiunk által adui nem akarta, áll — azonban édes anyja átlátta, miként perc vesztett lészen; fiával megegyezvén, ennek miudauyi jószágokat által adta, egyedül szalouaki uradalmat tartotta fen magának özvegyi élésére — melyet ia négy évig élvezett, holta után az is Lajos, fiára át szállott, — mely után Zichy Antónia Grófnő, Batthyáni Nep. János Gróf| unokájával 1834-ik decz. 3-áa Összekelvén, pályáját folytatta, s a hazának áldozatja is lett.
Még volua több észrevételem, nevezetesen, hogy Eörs György a mint 813-ik lapon mondatik a család alapitója lett — mert Györgynek, kit azon időben Kis Györgynek is neveztek Kővágó Eörs neve volt. — Az eredetileg nevezett Úrs nemzetség a 14-ik században Miskc magtalan történt halála után szűnt meg, Kővágó—Eörsi Mátyás lépett Úrs Miske javainak birtokába, és akkor vette fol ezen czimet Mathias Kővágó Kőre de geucre Űrs, melylyel 16-ik századáig élték.. — Mátyásnak fia Mihály, önnek pedig Miklós fia volt, ez ifiabb Batthyáni János, ki 1335-ik évben élt, és kivel valódi tlága kihalt, egyetlen egy leányát Batthyáni Katalint vette házastársul, kik is Györgyöt (Kis Györgyöt) nemzették, édes anyja javaiban pracficiáltatott, 1398-ik évben az időben ugy nevezett Batthyáni .földet Polgárdi mezővárossal Zsigmond királytól nyerte ad<> náiiy il, s ezzel vette is fol a Batthyáni nevet — Kővágó Körei neve végkép megszűnt. — Kzt anyiból hozom e mié-kőzetbe, mert kevesen tudják, mikor, és míkép tették magukévá a Batthyáui nevet.
TÁRNOK ALAJOS.
Gránitkő ós klinker.
Klinker-e vagy koczkakövezet ? ez most városunkban a legégetőbb és legfontosabb kérdés, melyről miutáu hivatalos és magán körökben nagy ós érdekes vita folyik, helybeli lapunkban megemlékezrti illőnek és indokoltnak találom. — A napi sajtó egyik legszebb feladata épeu ily kérdésekben a közönség tudni-vágyát kielégíteni, a szétágazó uézeUket meg megvilágítani és netaláui uj eszméket szélesebb körben terjeszteni.
Hogy épen én nem Önző érdekből vagy pártnézetból kiindulva lépek a sajtó terére: igazolásul szabadjon megemliteni, hogy már két évvel ezolótt sokat Írtam ugyan e lapokban az utépités és városrendezésről, most pedig, midőu a városi hatóeág végre az Ügyet felkarolta, szóval és tettel a hol alkalom nyílt közreműködtem és o tárgyat könyvekből és próbák által anyira tanulmányoztam, hogy midőn már nincs kilátásom az épitési bizottmány és a képviselőség körélen szakértői minőségben tanulmányaimat közhaszonra fordítani, megengedhető, ha a még nyitva levő utat, a sajtó
Kiraotéseit
A hat ka*ábo* pcUt «orírt l-»i8r 7 krl S-nor 6 minden toráhbl bolklitiiJrt 6 kr. lUlycgdij minden egyet balklatAilrt 30 ki. A .Nyílt Ur«n" agy pulit tor LcikUtiíi dija 16 kr.
útját használom fel, hogy ha lehet 20—30,000 forintot a város közönsége számára megmentlek. Magamnak ez által, ha vállalkozni akarnék, csak kárt tennék, nem hasznot, mert világos, hogy kisebb munkánál kisebb nyereségre van kilátás.
A tárgyra térve első és legfontosabb a pénzügyi kérdés. Az utépitéshez szükséges pénz kölcsön utján szereztetik be, ós ezen kölcsön kamatai és törlesztése a vasútnál beszedendő vám által födöztetnék. Minden mázsa után egy krajezár vám engedélyeztetvén, és ismeretes levén hány mázsa szokott évenkint ki vagy be szállíttatni, világosan kiszámítható, menuyi évi költség jön be, és épen nem kell félni, hogy a városi hatóság tőbb pénzt fog az útépítésre fordítani, mint amenuyi a vám által födöz-hetó.
Így tehát nem a város adja a pénzt, hanem a kereskedők ós fuvarosok, és miután a jobb utou a fuvarozás könyebb, tulajdonképen senki sem veszt n vállálatuál, csupán a rosz ut miatt óvenkint kárba veszett fáradság és erőfeszítés, kocsitöréd, lovak tönkre jutása, csizmák szakadása fog mellőztetni és e helyett fizetik az illetők a vámot.
Miután igy az utépités voltaképen senkinek sem kerül pénzébe, közel fékszik azon téveszme, melyet nem egyszer hallottam emlegetni, hogy őzen építésűéi nem is szükségos gazdálkodni. Bár igy volna, mint vállalkozó igen örülnék egy oly munkának, melynél a pénzre nem néznek, de még eddig ilyenhez nem volt szerencsém; és miutáu biztosan tudom, h^gy az most sem lesz, mert a munka árlejtés utján feg kiadatni: bátran és őszintén ajánlom, hogy igenis gazdálkodjunk. Ezreket haszon nélkül aföldbo temetni uem volna okosság, inkább, ha nem fér meg a nagy vámjövedelem a városi pénztárban, adják a szegényeknek, vagy építsék a város többi rosz utait is, de mindanyit lehetőleg gazdálkodva.
A józan gondolkodás alapelve : a kitűzött czélt lehető legkevesebb költséggel érni el, vagy megfordítva : ugyauazon költséggel a legnagyobbb eredményt kieszközölni. Nem képjel hetem, hogy valaki ezt kétségbe vonja; de még tán azt is sokan elhiszik, hogy a gazdálkodás első osfckőze a helyes számítás. Számítsunk tehát egy kisső, talán megérdemli a fáradságot.
A kőkoczkák védői váltig azt ismétlik, hogy a legdrágább fajta kövezet, mivel hogy legtartósabb, leggazdaságosabb is : lássuk mennyi mathemikai igazság van-e merész következtetésben. Hogy általában véve nom áll, a ki gondolkodui tud, első pillanatra belátja :''mert ha állana, könyü volna a különböző kövezetek közt választani, mindon okos embor a lehető legdrágább követ keresné, és az egész világ gránitkővel lenne kirakva. Hogy azonban némely esetben a gránit koczka gazdaságosabb mint máa olcsóbb kövezet, azt ón
Hirdetéseké elfogad:
N. Kaalitáa: » KIADÓ HIVATAL.NHia: IBM» M Rio«-, Himburg , Herlln-, Najaa-M.^ raakfrrt- U Raaa
baa: IIAA8EN8TËIN k VOOLKK. U»o«*-. Stuttgartba«: 8ACH8BATÁK8A. lioitw:OPPEU1K

jól tudom : csak az a kérdés ós az a számtani feladat, váljon nálunk, épen a kórház ntezában ezen véletlen eset áll-e vagy sem?
Igaz, hogy az utexa rendkívül keskeny, a forgalom pedig nagy : est elismerve következik, hogy a drága kövezet sem kerülhet annyiba mint más széles uton, és kétségtelen, hogy érdemes is igen jó kövezetet készíteni, mivel igen sokan járnak axon uton s igy a jó útnak nagy haszna lesz. Ezt szeia előtt tartva egy szót sem szólnék a klinker mellett, ha be volua bizonyitva, hogy a gránit kövezet nem csak tartósabb, hanem jóságra nézve is jobb mint a klin-kerut: az az, hogy rajta kocsikázni könyebb, sár és por nincs, a kocsi nem zöróg stb. — de épen az ellenkezőt tapasztalásból tudom; sokszor végig kocsiztam a németutezai klln-ker-uton, Győrött és Pesten is jártam gra-nitkövezeten, egyik olyan sima mint a másik mig uj, de egyenlően ráznak, ha kivágtak : hanem hogy a fölötte kemény grauit-kövön a lovak lába romlik, patkója törik és nedves időben a lovak gyakrak elesnek, az tény, és hogy a zörgés nagyobb a koexka-kövön, az is bizonyos, ez pedig nem csekély fontosságú körülmény.
Semmi esetre sem jobb tehát a gránit kövezet; de vegyük fel mégis, hogy épen oly jó mint a klinker, igy a számítás igen egyszerű lesz, mert csak azt kell kiszámítani, váljon any ival tovább tart-e a gránit a menyivel többe kerül.
A ki nem gondolkodik könnyen elhiszi, hogy ha a gránit 60 óvigjeltart és négf-szög ölenkint 50 forintba kerül, egy évre csak egy forint esik; a kliukernél pedig ha csak 6 évig tart és 10 frtba kerül egy évre 2 forint esik. De aki igy számit jobban teszi, ha nem számit, mert igeu nagyon csalatkozik. Mert anyi igaz, da csak auyi és nom több, hogy a fentebbi felvétel szerint törlesztése gyanánt 1 és 2 forint esik egy évre; de hát ugyan hol marad a kamat ? váljon szabad-e azt a számításból kihagyni ? I Az''ópitésre a pénz nemde kölcsön által szereztetik : de mégha másként jönne is be, k e 11 e n e a * a4h a t o k u t felszámláltatni. Bámulva tapasztaltam, hogy nálunk e hires kereskedő városban ezen tételről nemcsak megfeledkeznek, de sokan elsem akarják hinni, hogy ez áll : pedig biz ez áll és nem szabad, nem lehet számításból kihagyni.
Lássak mire vezet a kamatok számítása . legyen a kamatláb ''/„., ekkor 60 frt után 160 kr á kamat, 1 frtkzévi törlesztés, tehát 260 kr az egész évi költség a gránitkőnél ; 10 frt után 30 a kamat, 2 frt a törlesztés, tehát 2 frt 30 kr. az évi költség a klin-kernél. Világos innét, hogy ha éa hol a pénz igen olcsó, vagyis a kamat csekély, akkor és ott lehet védeni a gránit tartósságát. De nálunk a rendes kamatláb •/,„ ; ezt véve alapul 4 frt esik a granitra és csak 80 kr a klinkerre; de feltéve, hogy a Urkut^
az utóbbjndl csakugyan 1 frtal több számít-''liatfj''a mii Cg^ébkint nerii hiszek ; meg akkor is 2 frt 20 kr. évi költség kiiuélte-tik meg a klinkerut által minden ölön.
Ha még ezen 2 frt 20 ki nem látszik valami érdemes összegnek arra nézvo, högy végkép lemondjunk azon szép granltkocz-kákról; jé lesz tovább folytatni a számvetést. Az utcza 300 négyszög öl, Ufliát egy évben csak tíüO frt takaríttatik : ez sem igen nagy összeg talán, de ha 50 éven át mindig meg kímélünk cnyit, 30,000 frt kézpénzt hagyhatunk utódainkra. Ez világos számítás, a ki az egyszeregyet tanulta,utánna számithat, de nem csak eddig van, mert az évenkint megkiméltyö$s^get, kauuitoztaUú a, városj hatóság el ''nem iinilasíl hatja, nem Is oly fáradságos azt a takarékpénztárba */iat kamatra beadni : menyi lesz így 50 év miilv''rf? lt>8,i*28 forint, enví pénzzel azután sok ntat lehet csinálni.
Ezzel bo is fcjézhetnéin mondandóimat hu rtcm tapasztaltam volna, hogy sokaknál az, a mit egyszer wlhittek, habár ok és bizonyítvány nélkül hitték el oly granitkemény meggyőződéssé kövcsodik, milyet egyszerre eloszlatni nem lehet, hanctn rak lassan, ap-rónkjnt összezúzni. Ismeretes anekdota,hogy az egyszeri ember, midőn hosszú magyarázat, jitáu kóidezto térítője : „Hát lii-azi-o ezután, hogy van boszorkány?" ¡tzt felelte,; ..Isem liis*etn uraiu, dc ez az egy pvgís i sak,.boszorkány.* így o fentebbiekre w m)Kí|h uiég azt fogják uionduni : „Mégis csuk jobb volna a gránitkő vezet."
HENCZ ANTAL,
lovrouk «.''• ípití««.
Vár nvilt szó
*
unilik t.Mraadrtlml elli«nynt( ttttoKÚrnl, nt''««.nivleiénfil lovagin* lionntyáioklioz.
i -í * i'' 1 Jtt a ta^viz, hosszú szendéi után a ter-UM /.etol«ii mindenütt észlelhetjük az örvendetes ébredéstszivünk is szabadabbnak énmvéiv magát, hallhatjuk ütőiének vidámabb dobbanását.
Fűzzünk, uraim egy gyöugyvirág-osokrot, nem hervadót, s tüzzitk a szabad-
elvűig kígöngyölitett zászlójára korunk egyik vezéreszméje, a v a 11 ássz a badság, mellé, lutgy jelvényezze n ő i n k polgári fölszabadulását.
N é m b e r n o m o m b e r, volt a sötét szá/adok nyelvészeti gzőázárniaztatása, . . . midőn nőinkre oly méltatlanul silték a rabszol g a s á g át kos bélyegét.
Az önkormányzatot szélcsb képviseli alapokra fektetvén, művelt s Lvagias nemzethez íllóleg, fölvilágosult korszakunk irányelvei szerint érvényesítsük alkotmányunk kei ötén belül a j u s humánumot ugy : hogy nyugodt lélekkel állíthassuk azt, miszerint minden honunkbeli lakos, vallás és u c m i kűlönség iK-lkal e g y e n j o-gositott szabad polgára a hazának.
Ragadjuk ki a nőtlenség rideg állapotából no csak kath. papjainkat; hanem szabadelvű magyar alkotmányunkat is, adván nagykorúsított nőinknek, korunk d c ni o k r á t i k u s irányával öszhangzólag, oly társadalmi jogokat, melyek nekik,*ha egyelőre nem is mint választhatóknak; hanem legalább mint választóknak biztosítsák honpo 1 gá.r női befolyásukat az illető községek- s kerületekben; hNzen 48 előtt a nemesek özvegyei vagyoni ipialificatíojuk szerént megyéinkben mint választók már ugy is szerepeltek, s most ...... t az egyenjogositás világos
sérelmével özvegyeink neiu váltóképesek, értelmi s vagyoni (jualificatiojuk mellett is csak a közadók és községi közmunkák lerovására kötelezvék annélkül : hogy a Közbeszólhatási polgárjog alkotmányunkban számukra biztosítva volna!
Valóban, nem csoda, ha özvegy honleányaink ily sajnos o 1 h a g y a t o 11 s á-g u k b a n a törvényelőtti egyenlőség hangos kjkiáltatása mellett is községeik részérói polgárikig c^tk kiskorú gyermekek gyanánt tekintetnek, s\oly sok méltatlansággal illettetnek! Ez a Szabadság és jogegyenlőség nagy elvei ellen elkövetett átkos merénylet, mit lovagíasb nemzetünk tovább nem tűrhet. 1
Hízunk honatyáink bölcscbégében, hogy a mai kor kövotcliueiiiok teljesben
megfelelendő polgári törvénykönyvünk kör-voiialozásánál, tudváu s átérezvén azt, miszerint az államszervezetben mily fontos intézmény az igazságszolgáltatás, uópolgárfeleink részére is biztositandják a szabadság, egyenlőség s test véri-ség követelményeit.
Uraim, a ha/i''iak nem csak honfiakra; hanem h o n 1 o á n y o k r a is szükség van! Azonban, jogosult kívánságunk-e az? hogy nőink kcbelhcve föllobbanjon a haza szeretet szent tüzénél akkor: piídőn közanyánk, hon, fi a i t ig e n; de I oáhyiii t nein szeretvén, őket poIgári e 1 ha-gyatottságukban sorvadozni engedi!
Vessük el sötét multunknak eme, felvilágosultabb korunk államviszoiiyaival ellenkező rommaradványait, s nemzeti szabadelvű jogi fölfogásunk szerint követeljük nőink p o 1 g á r i a s i 11 a t á s á t.
VAJTI.
Jegyzőkönyvi kivonat
t
a hó proni Uere hkedelnii vh ipart''. * mim rá nak
1870. évi fobruár hé 7-éu tartott k >Z'' s üléséről.
(VAxv.)
A k.unura a cs. kir. Bzub. déli vasuttársu-lutnak őzen engedményét örvendetes tudomásul vevé ugyan, do kielégítőnek nom nyilváníthatta, luinok folytán batározá; hogy tekiutvo u Sopron éa Szombathely, ugy a Szombathely ón Sopron közli élénk személyforgalmat, moly, ha könurltésokben részesül, ínég inkább fokozódni fogna'' a nevezett vasúti társaság megkerestessék a* említett kedvezményt a szombathelyi ¿a kanizsai állomásokra is kiterjeszteni.
VII. A nagyin, magy. kir, kereskedelmi minutarium rendelete, mely szerint a kamara folhivatik, oda hatni, hogy az osztrák-magyar koletázsíai oxpcditíé Által (Miina és Japannak több helyoi, nevozeteson a Hongkong ée Hlmu-ghaibnn rendezett áruminta kiállításhoz a kamara kerület iparosai hasonló árumintákat küldjenek. -
Ezen rendelet közzététetni határoztatott.
> VIII. A kereskedelmi osztályának jogyző-könyvo, Scluflor Antal kamarai tag ur Alul tett abbeli indítvány folytán : „miszerint a kor« ináuyuál eszközöltessék ki, hogy a soproni pi* ucz a rosszabb minőségik erdélyországi só helyett a jobb minőségű marmarosi séval látassék ol,* — tartott tanácskozmányárél.
Exeu osztálynak jogyiőküuyri vélemény»
követkézé:
,Sopron határszéli város éw különösen kereskedelmi környékének egyik jelentékeny része, nevozeioson Sopron vármegyének nyugot és éjs/ak uyugoü részo közvetlenül Austriával, mégis Vasmegyének nyugoti rt^sze, koz-jlobbrél megjelölvo: a t''elsö-w''ri éa borostyánkői vidék, Stiycrországgal határos. Kzon vidékek, folyók számára Sopron kercakedelmi gyül|K>ntul szol-gál, Sopronnnli gyakori közleko<lósüknél fogva, természetszerűen sószükséglotUkot is innen fedezték. Sopron tehát a só kereskedés tekintetében minden esetro jelentékeny holy, mit a magas kormány is elismer, ittholyütt kinestári séhivatalt szándékozván felállitani. Azonban wgy körülmény adta olé magát, mely a helybeli sékereskcdéet igy u magy. kir. kincstárnak érdekeit is •Jsirélyt''ítoti."
^lígyanis Ujabb idd éta- ittholyütt főleg erdélyországi só bocsájtatik eladásba, mely, miután fokete és nagyon földdol vegyített, kei-veltségnok nem örv«nd, K» igen káros hatású lehet, inert az ausztriai főtt sé ennek ellenében mindinkább keresetté válik, és ha ennek nyib vános árulása itt tiltatnék is, az egész határszéli vidék mindazonáltal magát olyanual Austriábél és Stájerországból elláthatja. Világos tehát, hogy nemcsak a magános sókeroskedés, baneui a kincstári sóeladás is okvetlenül csorbát azon-twI, ha itt oly só bocsájtatiic áruba, inely a kedveltebb uustríaí főtt sóval szemben, a versenyt mogállam nem képej».*
„K szerint mind a magános sékorcskodés, mind a kincstári sóüzlotro nézvo ltom voliflt kiesinylendő jelentőségű, ha Sopronbán erdély-őrségi aó egyáltalán nom, hanem cs.tkls mar-marosi aé raktároltatnék és hozatnék kereskedelmi forgalomba, mert cz utóbbi kitűnőbb és tisztább minősége miatt, mindenkor kedveltetett és egyedül képes, az austriai főtt sóval versenyezni és ounek jelonbon nngy fogyasztását, a magyar kincstár önnön érdekébon, meg-•icfitanL"
„Knnek folytán a kereskedelmi osztály javasolja: miszerint n kamara ez ügyben a nagyin, inagy. kir. kereskedelmi miniaterium-hoz jolonUiat téve, ozt mogkérje,,nagyin, magy. kir. pénzügyi ministeriumnál oda liatui, hogy Sopron és állaláu .Magyarországnak Austriávul és Stajerorsz«lggal határos vidékei, a kincstári s<Ulzlotnok saját érdekébon, marmarosi sóval láttassanak cl.*
Kzon jttvoaluta kamara által olfogadtatváu, határoztatott: unnak értelmében a uagyiu. magy, kir. keroakodolini miniatoriumhoz foL-torjosztést intézni.
A jmninrA ctiiük :
TOl''l''LEK K.
A tltkiri
8CHINDLER V.
Folytatás a mellékleten.
TÁBCZA.
S/abúcsi hősök.
TvU-''lk mirfír.»
Mdn »nj .''•»«• U n
ll*j»».
l''urrtkí.Viirk láhoril>*n lUiiunikanlot kn»»Briilin''k, Mint n mípMttl <irorkUii7 C.,li «»lau''.k «''llrnOkiifk.
m»(»)»r nép, l''-l ■ «.it-irn, l-''Sl hmidnktr ultsltniirn I
,- ír-''t
K«i''t > vínt » ku|t li«tAfíu ! M''-nok vAtfl»ln»k olorc, >linl- A vilUm Iljry r<»li»»U»k
liAH^ii földére. I''.''l in.iVvsr ní-|>, fiíl r.mtitr.v í.ln*k ..Itilmitra I
A t -i.ikkOit ImnvK^''s l<i-h tlnr* int iffyn nní<rs,
ii({vu — liÖltbPii'' ''Igl le. <i iv>|.lurk mi.i.lHít »ark.v KM IDMtyor «í|>, fii r«nlXrs. l''.il liautdiiak olutlmiml
Niii(>«e(i vUihiiip f''«*k »l.nn
Ili a Ih>h»«i rel''murk lAn^j*. ).-i|;v<liusk hSii.MÍVg In Iniihati fei, inlst íi Iáv.i, lUltivu »«¿Jltl *;>-flJtiu > tyk''1.*
^li>í)Ar otívvei (.lki«il»o-
,1 ■, * •
.11.".» vitéiim ! A v«''»«»-ljr »»(() '' ll.i no li4K.vjl"S «1 ríuiényUnk I Ali .1 liou iiu lE , .-I nem vr»í|n-l, (''«uk iui ItAirim lrlkr»IU|i|nk »^IkvnlljWik j l .
S/. ut UuIlOukuAk ni«UVi déflll '' , t . '' i » •
f.>ku>iOm a utgy''vgtM* -llí''x \i<4v<i> v'' uw''x ,IÍ»K/i»Ií
H»«>nt liA/ilim''it, inijf r»ik <*t> K. Kfl/ilök SjtirtaW Ó»iwi>l, kAfiMAl '' K« 11 niiíkra .eak.''|v^n„k,
/ík n a hflk, a vili»ck :
■ <
.K.klI.Jüak í ^viit, tttrlietoUon Hnti''KK*! kítvaUInk iniliduliUII K»kun«iiV í Kidre« liSiiukírl
Klv.-, linlva volinl kllxdllnk. K» tv UIhi), lm uivdfiuk, Ki''riluk vedd uiAtfu.ll.in li-lkllnk !•
Kaklldlok fik, t>kn»<»0k Kioj;lu)|»ll«-ii mind liaiálii;. ^
llnnl n liirMk. A inagvar lem H«H in vaultK kard''villáinil. H l»Ar lucnrkví* van rlSllr, Hali, do Milililili mkUvi.M- •
Olkii»»l van. A kit olteii Mint : ít villúm (l«a/<< robli.lli. llarrxMnak mint v/»» a *#•»««♦!, UiítrAk tili-l «''■• iinUlonu. .
Injt n.inlliA i''^li.iiAKjA
Hnlv<>»ediiAk n ma^yAirn!
(''•aii-i^ a kard, omlik a v«-r, Xc>n »arri-n, pnáka i6|i|ian, KüalK''>moly aiáll a> i^ckri-, V/r Ini a Scáva foly<it>an.
a< i-IImi mini a niMiraj IMI » alá eve«, uaaik rajt.V
Klte liaiva kllad a ImIvau Sulii)*, ditrda, pnakA. minden, A mit n magyar iakaiIIiai, í''itr.nili tor krxéltrn. Hajh di> oly »ok ISrhk elUti lUtvau magyar oly labrtlent
Hull a liftatlk, • lelki »lllti''k HaivaiiÁnfk naK)ol>l> riat«,
D* a iMild mí|f acin i-»U^n;t''d, Kflul ah.Ik tart egy c«r|i|> rfiv S ha IrktliiB holt la kOxdiM,
Ah d<> mii.d hplltúl vau fiíilvc.
Kt»« lt mind erylll p(tyi(r S ki A*, a ki rnttf i* kiUdhet I l.«X»dt A Irrniut«« hód Kit ini''-f lii>ni«erelme ¿Ilit.
Hnh d* «el.nl krp,-
S fAjiUlinAliAu i''im/y Kiakad.
Sir a «(«Ilii, air a/ la rÁjilalinÁn a magyar hnunak. Kli-atrk flk, a A taUrnk OiA''IaIiiií lAnnsnt JArnAk. Hniiainreluicn a mA)()arn*k Ki nt ia aivnt trartro g)u(nak.
8/.KUHNVI I.AJoR,
í^ttíittü Chamans lovag.
— Elbeszélés. — ftusa Kálmántól.
(Víffe.)
— At asszony szép piros vére, s másiké* vul vegyülve folyt u padozaton, a boszutálló keres/.ttll gázolt rujtu, nom ismert som irgulmat, sein könyörületet, jéghideg volt minden ott, hol azok teremni szoktak. Egy Ideig nézto áldozatait, s talán megmerednek az állásban tagjai, ha kálmlutából gyermeksirás fel nem ébreszti. A mnnpiis, mikor neje mellett szeretőt tartott, u kerti házat husználta lakásul, mint legalkalmasb helyet, titkos találkozásokra, mindenkit eltávolított onuét, hogy erkölcstelen életének árulója ki so lehessen, csak kis leányát hálutta magárul, a kit különösou szeretett. A szoba elfüggönyözött'' részébon fekvő kisded felébredt, a szokatlan nesztől, sírva fakadt, és kövér közeivel félro búzta a földig érő leplet. A kemény azivü embor látta az ártatlant, hallotta pumiszos sírását, do mennél jobban nésto, mennél jobban hallgatta, anuál inkább fokozó dott kínom elégített boszuvágya, a tetténél még rettenetesebbet gondolt ki magában. — Az apa biluhódéoo nem olég még, rójja le tartozását logkodvneebb gyermeke — ezen határozattal rohant a rácsozott ágyhoz, rántá ki a meg ijedt leányt meleg takarója alól, azután azt köponyo alá fogva, kezében még mindig a kivont véitw karddal futott egyonoson lakására. Fokelo volt az éj, mint annak az einbornok lelko, ki fiWlet-len fővel, zilált hajjal, menokült üldöző rémei elő). Az ég csillagszomei alatt olborult felhők kavarogtak a lég bon. - Elfáradva, kimyrülvo, érkozett haza, de nom pihent meg, píhenéaro nem maradt idő, gyorsan magához ♦ette nagy öaaaeget tevő pénz készletét, melyet a úugori nagynéne kapurgatott <*azo, azzal felvette az Agyra votott gyermoket s a véroa kardot, * US-lekzotet is alig véve sietett a sarkon álló kocái-
4''ához, és bele vetette magát a kényelmes ván-
^k közé......... Három nap roulva
már Sehwoic« regényos Wrczei kötött bolyongott a rablott gyermekkel, a juri által kéaóbbon örökös fogságra ítélt gvuosstévö, s begyek közé
temetett jelentéktelen faluban húzta inog magát, csak midőn telixlékonységbo kezdett menni u borzalmas esemény, jött elő onnan, és tette át laná*át egy kisebb szerű városba. De ott sem maradhatott tovább félévnél, az oda ia meg küldött személy loiráa alapján, gyanúsan kezdték kerülgetni az idegen ember háza táját a jó orrú kémek, hogy a tőrt kikorüljc, menekülnie kellett mi előbb, még volt Idő arra, csak fel kel-lott használni. A ravasz fértiu hamar éearevetto u nem jó kinézésű arezokut, do ugy tett, minth»-lcgkevcscbbctscui törődnék a hivatott kérako-dőkkel, mindenben megtartotta ház tartásának szokott rendjét, ilunein egyszer aztán hűlt helyét találták, egy sötét éjjel gyermekével megszökött, ós SeliMroiczot maga után hagyva, máshol keresett magának nyugalmas fészket.
Henoitnuk kezdett nem tetszeni ez a történet, ugy hasonlított ez egymáshoz, egy őtet is érdeklő szomorú csothoz, mindég jobban jobbau nézto az elbeszélő arczának vonásait.
Altoiis figyelme is mogakadt az előadás egyos részletein, do csak mint őtet nent illető élet előadást hallgatta, annak rejtélyét, — boldogságtól és gyönyöröktől meg telt lelko — nem vette észre.
Az öreg folytatá.
— A végképen magányba vonult eml>ort neiu köté már más az élethez, mint a caábitó apa gyermekének jövendő sorsú, a nyugalom árán vásárlóit boszu, rettentő jövőt tervezett a fejlődő leánynak. Itele szoktatni kényelembe, hiúságba ; megismertetni lelkével u nagyi a vágyást s a/, élet ferdo oldalait; felszittani keb-léúui inind azt a mi utálatos ée gonosz: ösztönt adni az erkölcstelen élothoz, éa mikor mostere losz azoknak, kilökni a nagy világba, belo taszítani a kétségbe esés örvényébe. A terv fényesen sikerült. Tizenhat évea korában már a lé-kezetlen szenvedélyek |>aripáján nyargalt; is-muri mindent, mi meg mérgezi as életet, a aaép ajkakról ömlöttek az erkölcstelen és gyaláaatos-ssavak, a leáuy meg érett mi,át a búzakalász, csak learatása volt hátra ...... Hanem ».z
alatt, még a leány szabadon gázolt az élet mo osárábau, a gyötrő gondolatok súlyától megő szült fértiu fagyon szivében vonzalom támadott,
Melléklet a „Zala-Somogyi Közlöny" 1870. évi 15-ik ezamához.
Tanügy.
ISMÉT
„Itt ni idó, moHt vn^y h:>!mi!*
Assingor Adolf esáktornyai tanitó uhiirds-b»I a „Z.-S. Közlöny" limit hoti száma „¡Szerény megjegyzést hozott ugyan o lap 12-jk számának tanügyi rovatában megjelent „Itt az Utó, niOít vagy soha" cziinü fölhívásra. A uuvezott felhívás alólirt meggyőződéséből «5» tollából eredt, ki azt a legjobb szándokkal azoa reményben totto közzé,hogy oz által az egyesülést. — molyro ogy testületnek sincs inkább szük-lége, mint u tanítói testületnek, a soha som volt odiggoló orro szebb alkalma mint most — elősegíti.
Ismerem n magyarhoni tanítók leszorított helyzetét s isuiorí azt az egész hazában mindenki. Ismerőm Znlamegyo tauügyi állapotát különösen, mert előttem fekszik o mogyo összes tanügyi statistikája s a mogyo tuíndén vidékeiről naponkint érkeznek bu hozzánk erre nézvo egyes adatok. E statistikai kimutatások ,e beérkező adatok bizonyítják azt, hogy tanügy Unk informálására hátramaradt közinivoltsé-giiuk újjá alkotására égető szükségünk van s a nagyszerű átalakulásnak ,inoly jövőnkre nézvo olhatározó fontossággal bír, küszöbén állunk. A tanítói osztály anyagi hely/.eténok, társadalmi állásának változnia kell, az változnLJfog, azon változtatni lehet. A tanítói testületnek ki koll vívnia azon álláspontot, mely társadalmilag és anyagilag, nagy fontosságu szép hivatása után méltán megilleti. A küzdelemben elsőknek kell lenni'' azoknak, kiknek a győzelem loginkább érdekükben fekszik, kikre nézve a győzölom ugy; szólván életkérdés: a tanítóknak. Kzou növelés felvirágzására a tanítói osztály jüvőjéro oly! roppant borderével bíró győzelmet kivíVni, amit századok hanyagsága o téren elmulasztott,holyre'' hozni,nem könnyU munka s egyes embornok alígi sikerülne. Ex esak testülés által ogyesitott erővel'' kivihető.
lia a tanítói kar ura akar lenni helyzoténok,i ha érvényt akar szorozni jogos igényeinek, luv nyomatékot, jelontőségot akar szerezni folszóla-i lásainak s ezáltal sikerrel akarja orvosolni sérol-í meit, erre az én szerény nézetem szerint logbizte-sabb mód a tömörülés, összetartás, s na ebből folyó kölcsönös vádolom. Mert míg egyesek foljnj-j dúlása eredmény nélkül hangzik el as üres légben, nyom nélkül enyészik el a semmiségben, addig! egy tekintélyes többség, egy tekiutélyes számú tagokkal bíró egylet erős szava, az orod-ményro nézvo elhatározó. A ki a tostülot érdo-ke mellett liarczol, az saját érdeke mellett küzd, mert a közérdek egyesek érdokénok :Ülíxogo.A moly tanitó — legyen meg bár nála a
jóakarat legnagy>>bu u.t''rléko, — testülete érdo-kében mást uotif temi it csupán solmjtozik lígy jobb jövő ii án, .1 ki akk«»V, midőn szentesített törvények által biztosított tér nyílt szabadabb mozgásra mást nein tosz, mint gyáva panaszok elavult foszlányaival igyekezik takargatuí tétlenségét, a ki akkor, midőn a tanügy élén álló fáradhatlnn bajnok által fölemelt zászlóra''mutatva önérzetéio hivatkozunk a helyett, ho ;y önfol-áldozó készsé/<»ol c itlak<>zqék a zászló alá sereglett lfflkosiill tf.b .rhos n. ü*t nem.teflz mint jámbor óhajok s kislolkü lamentutiók sovány takarmányán kérődzik, az uem fogja a tanügy folvirágzását, az nem ''togja a tunltóí osztály anyagi jólétét társadalmi enrolkedését előmozdítani soha, az nem log saját helyzotén javítani akkor som, mikor orro kedvező alkalom van, pedig olvotni magunktól az alkalom által nyújtott becsületes eszközöket, ms-lyokkel sorsunkon könnyithetuénk bün,mogbo-csátliatlan bünwaját sorsunk «Ilon. »Semmit som tenni a közügyért, mikor tenni alkalmunk van, bün az utókor ollon, mely u jövő századok kárhoztató itéletébon találja méltó büuhödését.
Knnyit fejeztem ki „Itt az idő, most vagy soha* czímü felhívásomban. Ez meggyőződésem s ez minden haladó korunk színvonalán álló mivolt honpolgáré j ez a meggyőződése Zalamegyo józan gondolkozású tauitói karának is. Ezt bebizonyította márezíus 23-án, midőn a megye különböző vidékeiről összesereglett tanitó urak közt nem egy volt, ki messzebb eső helyről körülményeinél fogva fuvarost, koesít nem kaphatva, gyalog zarándokolt eí a mé^ soha nem létezett zalamegyeí tauító-egylet alakuló-gyűlésére, a kik pedig az ügy iránt lelkesülve voltak, de körülményeik személyes megjelenésüket gátolták levélbon küldték s küldik be most is nyilatkozatukat. Kár, hogy Assínger ur is, ha velünk ogyütt érez, de sze mélyes megjelenése akadályozva volt, s ha a felhívás egyszerű láttamozása alatt nem csatlakozást ért,levélben nem jelentette ki eddig, hogy az egyletnek tagja leuní kíván. Kgyébíránt ezt még mindig teheti s az egylet örömmel fogja tagjai'' közt udvarolni, annál határozottabban .biztosithatom erről, mert a gyűlés egyik legszebb jelenete volt, midőn a derék muruköti tanító urak kövén kivétellel tömegesen a terembe léptek s ugyan ott később többi pályatársaiktól leikos éljon kiáltásokkal tiszteltettek'' mog. • ::
Knnyit kivántain kijelenteni a „Szörény megjegyzés"-^. Azon keserű s néhol agunyo-rosság szenvedélyébe átcsapó kifakadásokra én okot nem szolgáltattam, okot szolgáltatui nem akartain s így azokat válaszolnom nem lehet.
Tiszta, nyugodt önérzettel hivatkozom a közvélemény h a higgadtan gondolkozó zala megyei összestanitói kar részrohajlatlan liirá-
én az harezra kolt, a boszut tápláló kebel mindég óbor ördögeivel, a vén csont bele szerotott annak a leányába, a kit meg ölt, s a kinek halála a boszura még nőin volt elegendő. Nem de gyönyörű ellentéte az életnek, ncin do hason-lithntlan valami, — kaczagá kesorüon, mig kezével eltakarta arcza szégyenét. — A nevet-séges vén ember félni kezdett attól, a kit szeretett, mindig vágyta látni, s még is kerülto, ha velő volt, nem mert sznmeibo nézni, ha elhagyta, bánta gyávaságát, álmai pedig kivétel nélkül azokkal a ragyogó szemekkel vesződtek, ogyik éjszakán ugy mint a másikon. Ki tudja iniro vetemedett volna a másodszor gyermekké lott ember, ha történoteson fel nőin ébreszti boszu vágyát, oyy váratlau körülmény.
Williám gondolkodni látszott, vagy tán a keservtől lo hangolt'' Livía nézésébe merült, azért szakította ol beszéde fonnlát,
Alfons várt az olliagyáB pillanatára.
— Minők szomoritnsz minket életünk legboldogabb napján jó Madger apa, mi czelból boszélsz nekünk rémos történetet. — Szólt hozzá, szemronányólag.
Az öreg ránezokba szedte homlokát, s azokkal a vérbon forgó szemekkel rá pillantott az ¡(jura.
— Minek boszélok én noktok ilyeneket, minők szoiuoritom tuog boldogságtok napját, azt akarod megtudni Ksiuouurd Baptisteuck szerencsétion fia? Várj kissé, majd mindjárt mogmondom, — dörögto hangjának toljos erőjéből. * . ..
Amazoknak még a lohollet is elhalt ttjaikon.
Williám folytatá, tenger zúgás hangján. ny ~ Azért, mert to fia, feleséged pedig loá-...»lí.nnalt * Baptistonok, kit a szerelemfélt« cmb''kitörölt az élők közül! anl |J,7,ia 08 Alfons koholt rázkódtató kiáltás-
^Ak a* asztalra.
láníria°S *TCzAa ki^"llftlil » hősz harag tálra hotrv "m0B ykl«vel olyat ütött az asz-
__ V ";ün tt* üvt!Kck tánezra kerekedtek, mai,« 1„ ,b volt a hoszunál Lafitto Cha-hödtl -VM Wrt«Aniüínif«Kul kiált., dü-<Wtü"'' • helyéről.
Az öreg marquis mozdulatára, ki még mindig össze tudott volna morzsolni egy másikat, amaz el gördítette alóla a széket, hátrált vagy négy lépésnyire, s ott rátoppantott egy padlat koczkára, mire a koczkák rámái egy lukacsos .korlátot képezve erő* robajjal felváltak, és két részre osztották ;i ti rmot.
A háttérbe szorult ember gyűlöletes kacza-ja, rázta mog a levegőt.
— Igazad van Benőit, én ncin Madgor Williám,hanem Lafitto Chamans lovag vagyok, az elcsábitott nőnek boszut álló férjo.
A marquis dühösen rázta meg a korlátot, ki akarta szakítani, do nem lohotett.
— Ah istentelen oinbor, meg ölted gyermekeit is n hibázott apának, —■ sírt fájdalmában, és kozoít tördelte, — do nem menekűUs előttem, ha mini ketten meghalunk is, elérkezott a számadás napja. i
— Csak dühöngj, ordíts, tohotetlen Honolt, én is ugy tottom iníkor testvéred megmérgezte életemet. Nekem azok az elfolyatott könnyek; lelkem gyógyitó balzsamai.
Benőit még egyszer mog ragadta a korlátot, s megrázta Sámsoni erővel. A sarkok töredezni kezdtek.
— Chamans lovag ütött aa utolsó órád I
Mikor látta auiaz, hogy még egy orőfeszi-
téssjl kidül a korlát, hírtelen meggyújtott egy fáklyát,'' és fel pattantá egyik koc*káját a talapnak.
— Kajta Ksmonnrd, rajta, a vén ember készen vár, a vén ember bovégozto pálya futását.
Az ingerlő szavakra be döntötte a marquis a korlátot.
Azon pillanatban eltűnt az égő fáklya a koczkanyiláson, s a másik pillanatban mint midőn két órási hvgy egymásra szakad olyan csattanás rázkódtta meg a''földet, a felcsapott láng pedig kiszakította helyéből a kastélyt, s fnlröpUotlo i» lovi''göbo.
A be épült téren nom maradt egyébb,.ogy inogroncsolt gödörnél ........
. . Lafitto Chamans lovag jól ismerte a puskapor erejét, mikor uzt a komédiát kigondolta.
latára. ítélje meg tartalmaz-e sértő kifejezéseket, tartalmaz-o a tanitóitcstülot ollon emelt vád|>ontokat „Itt az i<lő, most vagy soha".cziinü felhívásom? ítélje meg : mennyit ártottam annak közzé tétele által a tanítói kar érdekeinek, melyeket .inognom sértettem soha, hanem azok mellett hare/oliti minden körülmények közt főfeladatomnak tartottam — s mennyit használt annak Assinger ur szerény megjegy-zéxé» e I !
Kn midőn a tömörülés elmulasztását bűnnek nevezem nom moíidok azokra anathomát, kiknél uz ügybuzgalom megvan, do tömörülésüket előszóval kijelenteni Kanizsára nom jö-hetnok; mert azt kijelenteni levélbon is lobot, a mit tettek és igen helyesen 8 tesznek többen máig is, mint ezt az egylet elnökóhoz érkoző levelek tauusitják, hanem azokról szólok, kik a helyett, hogy a kölcsönös védelem törhetlen hatalmában keresnénok támaszt, sorsuknak biztosítékot, eltaszítva maguktól a segítségükre kinyújtott mentő kart, a.tótlou zúgolódások, kis lelkű panaszok kapott koldus mankóján bak-tatva,-t«liotlonségük gyává érzetében a tettek mezejéről vissza vonulnak, azon rejtett homályos somkba, hová az étető nap biztató fénye is csak halvány sugarakban bir magának utat törni.
Panaszkodjunk,ha erre méltó okunk van, legyünk olégodotlcuek ott, hol a megelégedés a íuiladás sírja, de, hogy panaszunk örökké no tartson, hogy elégedetlenségünk kétségbe no< ejtsen, nem csak panaszkodnunk, nomcsuk elégedetlenkednünk, hanem tcuiiünk is kell.
(JYÓltKKY JÁNOS,
isiikorillct: tullnok. ''
As inkolaMiék («cIm''-ii íh nio^Mlnkult.
/N
TvkíntutesSélyey László ur, mint a ge^seí község lakossága által megválasztott korelnök,^ mai napra n golsei, ugy ozon közst-gí iskolához tartozó Szigot, és Kíllmán községek lakósságát az ískolaszéki tngok megválasztására körijr által összehiván,inindn három községből számosan jelentek mog,igen tisztelt korolnök ur, az össze-jövetoUy.élját a megjelent közönség előtt értelmes szavakkal előadta, lolkcs, és a népre érzékenyen ható beszéddel ecsetelte a népnevelés ini módon lehető haladását, s cgyszersmint felhívta a jelen volt közönséget; miképa törvény értelmében az iskolaszéki tagokat válasszak meg oly férfiakból, a kik a népnevelés szentügyét szivükön hordják, — ezzel a választás megkezdődött: iskolaszéki tagokul Tek. Sélyoy László, Olaviun Károly n. t. Modrovieh János ploba-nos, — Kovács J<)zsof, Hol Sándor, Kalmár József, Dávid István, Hogyi Bálíud, l''irbus József, Bekő József, Uyőri István, Kona Józsof, Balog József, (iorencsér István, Boros József ^(Jelso réazéről, — Kámár János, Kovács Józsof Szigoth részéről, Tek. Dorvarics Ákos, és Bö-röndi Kmiiiidiis Kilimáu részéről megválasztottak, a kik a kellő esküt a múlón letévén, egyhangúlag Tok. Svastics Károly urat elnökül, (miután T. Sélyoy ur azt olAom fogadta,) — alulírottat pedig jegyzőül választották incg.
Nagyon tisztolt Kluök'' ur, az iskolaszéki tagokat szokott erélyosségévoljhi vatásuk pontos teljesitéséni, s a népnevelés előióozditása haladásában, s a kitűzött czél elérésére is szíves közroműködésökot kérte ki, — egyúttal a törvénybon előirt toondő szoros megtartására olnökílog bucditotta, jelszava t. i. hogy tudományos, erélye», munkás, és ió honfiakat nevelhessünk, — minthogy az idő rövidség miatt a többi toondők toljositéséro nézvo határidőül f. hó 10-ik napja kitűzofott, oz ülés folvaína nom folytathatván, oluök ur az ülést befejezettnek nyilvánította.
Adjon az ég a hazának sok ily munkás férfiakat, miut ami birtokos uraink, a kik a népnevelés szent űgyo előmozdításában fáradhatatlanul munkálkodnak, — s csak ig> lehot remény, hogy az elvetett mag megtermi kellő gyümölcsét.
Oelsén april hó 3-án 1H70.
STINGLY KÁROLY,
lakoUiiíki jegysö.
Unitok Mt. Oyftrgy. april 2-án 1870.
Örömmel ragadom meg aa alkalmat, hogy a tanügy iránt érdekeltokot Bánok sst. György község tanügyének előbbi állapot» s annak ujabbi mozsanatairól értesíthessem.
Báuok szt. György köaség lakóinak nagy-résac anyagilag szegény, a szellemi képzottség pedig nagyban hiányzik nálok. — Nem csuda, hiszeu régi szokás szerint iskolai oktatás, vagy egyébb szellemi nevelésben csak igeu kövesen réaxo«Ultok közölök. — Ks oknak tulajdonitható, hogy ők a tanügy iráut uiínd o korig érdeklődni nőin bírtak.
Mig az orsaág más községeibon korunk nagy «szüléje a „Népnevelés* visahaugra talált. addig községünkbon annak csak egy árva szikrája tévedstt. Hála a község értelmesebb
polgárainak, mely e szikrát habár más köaoá-gekhez képost elkésve, do mégis fölfopA; oa lett eredményezője az iskolaszék fölállításának,
mely működését inult év oktober havában meg-ktrzdotto.
. Az iskolaszék első teendője volt a tansao-bát törvóuyszabta módon fólsaerelni • a tanköteles gyermokokot as iskola Utogatiaára szorítani. Habár az iskolaszék ezon törokvéaének ueiu is lott meg a kívánt orodménye, mégis annak némi sikere lott; inort rövid időn aa iskola számára 14 db. fali haugoatató és egy nagy számoló tábla szereztetett; nemkülönben aa ia-kolaszék szorgolása óta 112 tanonca jár türhstd
fontossággal az előbb oly gyáron látogatott i»-olába.
Dicsérettel koll megemlítenem as iskolaszék tagjai s özek élén nagyontisztolendő Kálmán György holyboli plébános — elnök ur ügy buzgalmát; mórt ozoknok sikerült a minden jó iránt közónynyol viseltető köxlakóság nagyobb részével olismertotui, hogy a mostani roskadozó állapotban lövő iskolanás a mellett, hogy a tanköteles gyermekekst sem képes befogadni, a községnok méltán saégyonéro válik.
K buzgó férfiak többször tanácskoztak, míképon lőhetne nyomasztó sxegénységök mellett is a kor kívánalmának megfelelő ''uj iskola-házat építeni, ? mig végre a község érdeme* bírája Tót Béternok indítványára olhatározta, hogy az uj iskola léteslthotése czéljából még ea év folytán 100,000 db. téglát és 20,000 db. zsindelyt készíttet.
Mogbitatása folytán a községi bíró olaszhoni stakértŐ vállalkozókkal már szerződött ia, do ennek elUnébon a minden jót elleneső községi tagok ia tanácskoztak ía saőlőhegyen) és nagy bölcső^ elhatározták, nogy szogény sorsuk nom ongodl az uj Ukolaház építését, maradhat, mogteszí a szolgálatot mig ö«sza nem dől a régi.
A község biráia látván, hogy a torvozett ügy ily módon meghiúslttathatnék, iptrkodott kérésével megkeresni Nagyságos Bója Gergely kir. tanácsos — tanfelügyelő urat, hogy akös-ségőt látogatná meg s ne ongedjo a« ügyet megsemmisülni.
Tanfelügyelő ur a biró moghivására nem tokintve a zord időt és az ut rosszaságát, községünket martius hó 28-án látogatásával szerencséltető.
Nincs szavam a lelkesedés leírására, melyet tanfelügyelőnk szavai as egybegyűlt polgárságnál olíidézott. Szavai átérzettok voltak s a logroszabb akaratuakat is meggyőzték az ügy fontosságáról; s habár községünk lakosságának nagyrészo távol volt, do a jelen voltak elmondása után ifa''ár most egy lett as akarat, a község nyomasztó anyagi viszonyainak daczára is a lehető rövid időn uj ískolahásat épít.
, Nőin hagyhatom említés nélkül azt is, hogy *ki>ztég buzgalmából a mostam tanterem egy földgömb, — térképok és természetrajzi képek-kel fog fóldísslttetní, melynek megssersését szeretett tan fol Ugy élőnk leend szíves eszközölni.
Méltán örömmel sorolhattam ol községűuk tanügyének eddigi mozzanatait, mert hiszem,, habár Bánok szt. György községo a haladásban késodolmező volt is, do nem maradt a legutolsó, s így a visszamaradott más községeknek talán buzdító példányul is állhat.
Közli: FAITS KÁROLY,
bánok ut. tr?Srg?i UniU.
A Brunswick Teróz grófhölgy szobrára
Rapos J. bizottsági elnökhöz beküldött adományok jegyzéke.
VW-lk közlés:
Cairáki János gróf 10 frt, Svajoser fika nőégylotí elnök ivép N.-Váradról 8 frt 60 kr, Horkai György alapnevolő Budáról (2-ik iaben) 4 frt, Macher Endro ov. tanitó Komáromból 1 frt, Göbel János alapnevolő ivén Pestről (2-ik izben) Ifi frt, Eíchberger József ivén Sopronból G frt, Clomontis Gábor o. képv. ivén 10 frt, Rudics Nolla báróné ivén Almásról 27 írt 1 kr, Nádasdi Foroncz grófné, a szoborügy védnöke 100 frt, Ziohi N. János gróf 100 frt, Batthiá-nyi László grófné 30 frt, Nádasdi Lipót gróf 100 frt, dr. Stotsel Lajos 0 frt,t=3ü2 frt 1 kr.
IX-lk kttslés:
Thurn Krzsébot Rostról 6 frt, Gyurikovies Mátyás osp. Nyitráról 10 frt, Dénes István Székesfehérvárról 1 frt, Szitkei József pl. Ó Borosról 3 frt 20 kr, Drusbovics János esp. Vorebólyről 1 frt 20 kr, Lakmau József pl. Gyirótról 1 Irt, Mentler Lajos Szalma várról 0 frt, Hérics János ivén Zala-Égerszögről 0 frt'' 20 kr, llungorleider Fanni úrhölgy ivén Szarvasról 13 frt 70 kr, Bolbe Jánosnó Soaikutról 2 frt, Ziogler János os. k. kapitány Bécsből 2 frt, Mo)nár Endro v. képv. Pástról 2 frt, Osy
Keresői Zsígmondné Debreczenből. 2 frl, Ily Sfcttin Zsombolyról fi frt, Túri AnUl l-epaény-hől 10 fii, Gelencsér Privát rondflJiiök Hulláról 1 3 tVt, Kerekes Honn Miskolciról fi (Vl, Stroiiicz-ki János ivén Oyoináról 4 Irt, Köníg János ivén Szent-Andrásról 0 írt, Jankovies Antalné IVatnM fi fVt. Nyéki (ívni* Makóról fi frt, Zna- '' menAk József pl. Mefléhről 3 frt, Ksitergomi főkáptalnn 1ifi frt; Jármai (lusztAv Pestről 2 frt, Horváth Ilié« Makóról 2 frt,.Hattonberger Ffcrttic* v. képv. lV«str.1l 10 frt, Horváth l«t- • vAnnó- ivén Margítáról .''I frt 30 kr, Schnflller i JlAtyA» Ivén Zaáinbékről 2 frt 20 kr, Zirzcn Junka képozde igazgató ivén Hildáról í» frt 4<» kr, aa izraelita égvház k<izség ivén Iiippáról 12 Irt fiO kr, Láng Mihály ev. lelkész Pestről l«> frt, Samu József főlanitó ivén Zen tárói 2 frt, ernyőd! Thurzó Miklós Troneaénből I frt,1 Horváth ígnácz ügyvéd Kalocsáról I frt, Hit KavictfbSxinoyey Anna ivén 12 frt, Szikom János ivén Nagy váradról 7 frt, Feaztorl József tfk. lelkész (JekénM 2 frt lf> kr, Nemltwich Vilmos gyógyszerész N.-Váradról 2 frt, Son-nenfeld Unka ivén N.-Váradról 10 frt,=2ít> frt, 86 kr. - , .. .
SzAtnudAs nIA vettem és takarék-pénztárba belynrtem Pesten 1870-ik márezins 28-án
CZANYIH1A JÓZSEF s. k
biaottaági pínalárnuk.
Mindazok, akik lirunswick Teréz gróf-hóig)- emlék-szobrára gyűjtő iveket kegyesek voltuk elfogadni, tiszteletteljesen felkéretnek, hogy .ikár n gyfljtött pénzt, akAr az üres iveket a számadás clkészitholése végett Icgflilobb ap-ril végéig alulirthoz okvetlen beküldeni szíves kejjenek.
Szerencsém van egyúttal köztígyolombe ajánlani a bizottság ab''>a|i határozatát, miszerint a szobornak leleplezése alkalmával egy emlékköuyvecako fog közrcbocsáttatni, mely a, Hzolxír létro hozásának történetét n számadás-nál és az adakozók neveivel és adományával'' együtt tartalmazandjas belőle 1 példánya szobor talapzatába fog záratni. B perezben vett jelentig szeréntKi r á 1 y n é n k Ő felsége is 100''fr t ot" tqéltóztatott 1 ogkegy ölni e sebben adni Itrunswick Teréz szobrára.
Kelt 1''esten 1870-i ináro*. 28-án.
KAPÓS JÓZSEF s. k.
bianttaáf! eliiük, Valero u. I.
Heti szemle.
Aprill* tUn t«70.
" — Nagy-Váradon egy per folyt le, mely egy szamár clfogatAsAn. alapszik s a tulajdonos réazére o girás perben 1720. tcz. értelmében 1*2 ezer frtra Ítéltetett alperes, s most mivel a Ifi napi igazolási időt elmulasztA, makacssAgból el is marasztaltatott. — A Vodiancr bankház örököset f»7,f»2(i frt tettek le PoatvárosáóAl, mint a Keglevich sorsjáték oly kihúzott nyereményeit,''melyeknek gazdái még nem jelent-keztok^, van köztük két 10 ezer forintos is. — A tégi ti krajczAros ezüst pénzek beváltásának határideje június végéig meghosszabittatott. — A Hatthyany- emlékre nyivános pályázat hirdettetik. — Kövesd! Dánielről azt Írják, hogy betüszedőgepet talált fel. - Klotild főlierezegnő Jézaef ÍBÍicrezcg neje szorgalmasan tanulja a magyar nyelvet. — A lielUgymitiisterium elrendelt«!,: hogy a népszámlálási adatok tipr. ló ig betorjeazleasouek hozzá. — A pápa egészsége nagyon hanyatló félben van. — József fóher-czeg u unpokban Jászberényben mcgiituicrto dyX á huszárt, kinek markába esapoti''lH45-ben mint 12 éves ifjú. - - A királyi esalád elutazott Huda)K''strő|. — A Vaokonai azolatr Dehreékoii-ben még az éy lolytán felállíttatik. — Uárou íViiodok !M¥X) frtot a Kisfaludy társaság deficitjének fedezettére, 12 ezer frtot pedig Hraasó vidékén a eaAngó magyarok számára építendő ftlsö népiskolai tanintézetre adott. - Debre-ezenben egy csatorna-ásásnál egy cserépkorsó-ban lG-ik századbeli magyar, lengyel, porosz
i''a német ezüst liénrekct találtak..-r-Ilorneo j szigetén repülőbékát találtaké — HudavArosa az országos tan¡l<Sgy ülés tervének elősegitésérií ."»(Hl frtot szavazott meg. - LAczai Szalx» Károly a híres sárospataki malomkövek feltalálója 72 éves korában meghalt. Az országos da-lárszövetség elnöksége íVXK) frlnyl előlegért folyamodóit ÍVstvárosához, mely öwzeg beléi»-tidíjaldxil téritietnék vissza. — Rothschild Tarscua novrt peliztárnoka elfogatott, ki 3 milí-óval szökötl meg. — Az osztrák-ministerek ¡"köszönése miatt az uj kabinet alakításával kr. J''otocky van megbízva.
— (Irodnloio.) lleküldűtett I<ehmann és Weutkel bécsi könvvkcreskedrivikliől egy igun hasznos könyvecske, eztme : Keductiona — Tabollen der gebrituehlichsleii österreioliischon L.tngen-, Flflelton- und t''ubik- Miuisse auf Me-termaass von Kari Kökért Ingenieur. Ara 40 kr.
Pap Clábor kedves tollú költőnk következő felni vást bocsátott kii barátaimnak ösz tönzésére határoztam el luagauiaf arra, hogy verseimből egy kötetet sajtó alá bocsátok. E verseknek jelentékeny rész^f nz élet komolyabb korszakában irtani. A szerető sy,jv érzelmeit visszatükröző dalaim közöl csak azokat iktathatom be, melyek esetlegeseit megmaradlak. (Vak akkor irtain, ha illetve éreztem magamat, de mert arra,.— hogy verseimet sajtó alá ten-dezciu — nem gondoltam soha, nem is gyűjtöttem össze munkáimat, s így az életnek tavaszi korszakában irt Versek nagyobb részo elveszett. Tartalmazni fog a sajtó alá rendezett kötet cm-lékdalokat honvéd életemből, a nemzeti élet fényes és gyász korszakából, — családi képeket, népdalokat, s néhány oly dalt is, mely a szerető szívnek érzelmeit tükrözi vissza. A kötet 10-r-ll ivre terjed. Kgy példány olőfizotési ára fllzvo egy forint. Vászonba kötvo arany vágással 2 forint. — Minden í> előrizetott példány után egy tisxtolnlpéldányiiyal hálálom vissza "a gyűjtő szivek fáradozását. — Oda hol luga-lább is ó előlizutő vau, n jicldányok bérmentve küldetnek meg u gyűjtőhöz. — Az előfizetési-pénzek április 30-káig liérmentve küldendők Pap OAW riíf. lnlkésznek Vilonyára. IJtoIs«''» posta : Veszpiéin. A verskötet julius 1-én jelenik m<»g, s szétküldése azonnal megkezdetik. ~ Az emelkedett keblft költőnek ezen, kiadványát ajánljuk közönségünk szíves pártfogásába.
Megjelent és beküldotctt hozzánk : Útmutatás a Kezdődazda gyakorlati kiképzésére. Hazánk okszerű gazdáinak, de főleg azon ifjúinak, kik a gazdasági pályára készülnek ajánlja llaláp Árpád keszthelyi tn. kir. gazd. felsőbb tanínkízeti tanár. Ara az igen díszesen kiállított műnek l frt. Addig is, mig o műről bővebben szólhatnánk, ajánljuk az illetők figyelmébe.
ja fr e k.
— Katii, autonoiuiai választás. A nagykanizsai választó kerületben f. hó 4-én a központi bizottmány által .össza számíttatott a plébániai kerületekben megejtett választásoknak eredménye, e szerint tehát Királyi Pál országgyűlési képviselő 171* szavazattal a katli. autonoiuiai gyűlés tagjául megválasztatott. Hisszük, hogy o szerencséi választás Királyi Pál szabadsilgszeretetö s függetlensége, ugy a hitbuzgalom szeplőtlen tiszta érzete következtében a benne helyzott bizalointtak elvhűen telel meg. Halljuk, hogy e válntzU) kerülethez tartozó 20 plébániai kerület köz^l csak 1H küldötte be az illető választási jegyzőkönyveket, a többi még életének sem adta jelét, mely szánandó közönbösség okvetlen arra mutat, hogy nép, mely különben is már nagy n''szt mindenki iránt biünlmai)an, e téren is minden üdvös oktatást és útbaigazítást, önjogáraí li^yelmezietést hidegen fogadott.
-- Hotváth Ferenc* nagy kanizsai lakos a Honvédmenház javára következő adakozást gyűjtőt,! a O''Jfi SK. iveit: Horváth Fo-rencz mint gyűjtő 48-os párti 48 kr. llonezik József IH kr. I.őrinczy Pál 48 kr. Hóbár János
*
|8 kr. Simon Oyrtrgv H kr. (lombos István 48 kr. Tiwcheit Antal 4K kr. S*Ü<s Antal W kr. Hajer LAszló 48''kr. Krausz Vilmos Is kr. Pázsit (Jyórgy 4H ki> Halázsóvits János 48 kr. Imrei Feröncz 48 kr. Kollarics JAnos 48 kr. SArecz Ovörgy 48 kr. Vumaty Sándor 18 kr. Dömötör Lajos i8 kr. Hild De''zső 48 kr. Hlázs-kovits József 4« kr. Idelár Antal 18 kr. Kó-váry 1''Vronez48 kr. Itadits József 48 kr. llerki ()ilön 48 kr. Mautuáno Eduárd 48 kr. Péter Kerencz 48 kr. Horváth Antal 48 kr. Összesen : 12 frt. 48 kc.
— Az it j k i r á 1 y i törvényszékek felállítandrik lesznek a ininísteri javaslat szerint, vidékünket illetőleg: Sopron, Kapuvár, Zala-Kgerszeg, Sümégli, Alió-i.endva, (,''silk-tnrnya, Nagy-Kanizsa, Szombathely, Sárvár, Kőszeg, Kaposvár, MarcStdj ós. Szígetvárott. Járásbíróságok podig: Sopron, Nagy-Mftrton, Kií-Marton, Felső-Pulya, EszterhAz, Csopregh, Kapuvár, Csorna, Zala-Egerszog, Keszthely, Ta|>oleza, Sümoglt, Alsó-Lendva, Haksa, Csáktornya, Nagy-Kanizsa, Szombathely, Felsőőr, Vasvár, Német-l''jwir, Körmend, Kis-Czcll, Sárvár, Kőszeg-, Kohoiuy., Szent-dothárd, Ili deg Kut, wri-szont-Péter, Mura-Szombat, Ka-|xi»viir, lgal, Karád, Marczali, Csurgó, Szigetvár és Nugy-AtAdojj.
— M cji y b á r-t Ágoston kegyesrendi tanár,ki Niíp^-Kanízsán is hosszabb ideig tatjár-kodott s itteni volt tanítványainál s ismerőseinél kedves emlékben állott, 1)1 éves. korában Nagy Károlvban meghalt. Áldás emlékezetén!
M u 11 s z o m b a t o n a kanizsai vaspálya udvarban egy 2fi éves egyént a gőzgép oly súlyosan mrgsebeaitutt, hogy két lábát azonnal lekellott- vágni; életéhoz kevés remény van. A ftcéremKétlfln két gyermek atyja.
— (1 u r í o s u m k é p közöljük, hogy e lap szerkesztőjének könyvkereskedésében egyik este, egy nő valami csekélységet vásárolt, s valami értékeset akarván elcsenni, a nyitott tintatartót kapta fel s dugta koíorAbn s mire pAr hAz előtt elment, az nliseriutintn végig fes-totte ruháját s mérgében a lopott tintatartót az árokba csapta. No hiszen megemlegeti az ön-bünhődíVt!
— A n a g y - k a n i zs a í torna egylet zászlőfelavatási ünnepélyét f. évi szept. lŐ-én tartaudja.
^Jyllü ipósl:»,.
« .A »''ílő-iliíiama inegvAlúaa* llgyélieii irt czikk eleje * gyakorlaton már át in eneit ilolog, v«<-
atonban «nletue« volna ajra Joljo/nl, « sí érdek-letteket a inakac<«4g káron ktivetktaniényclr« Hgyl-inettetni.
— <1. 0. Tríonit. KflííSiifttel vtóttfia. Koga>lják liilvö/Utniikrt!
O. V. Hxcnt-T.litlAn T M. (I. 8xc{r«*ánl ?? K. (í. To»*pr<in ? T Y. T. j. fopron 11 lat.
— A. J. AUó-beiolv« 1^:1 « egyet gyíljttni tiltja a •xáintan, ttililiet |ieillg: tsnitja.
— .Hulló lovelok" a konárha hullottak.
1». Kas/.nliáxa. Nem jiiliu«, Ii.mioid juiliua vit-grig tart, mintán márcaiua oUjét.''ll klliajllk. \ kllt ilütt ''J frt ti hát máre*iiii, nprll, május /■» juulut In5-napokra jegyeitetott l>p.
-- I/. TÍ. Hak«a. Xtagáu levelűt irtunk
— llr. K. I''gy tettllnk;
— II. K. Hxomliathnlv. Nem olva»iuk, a lapot meg mAr nem találjuk { kdlllutieu som vagyunk rá klvAnraiak ; ig«/.i vau ouuokr''kl «okat rágóillk valamin, hamai elválik lieln s foga. 0<lvO«ö|j(lk !
It. I Vsten. Ilumralili iileig leinek kilrtlilUen ax Itnnepok elntt » után. Ilii.
— N. 1''iV*. K««»i)iii ltel votlttk * jövlí háton ma . gáli leveliinket vceuitl.
II. A. Keittholy. 8«aké/töl liirálaltal ftgjnk iamertotni, o* peillj egy kin időt vonr. Igényin.
3NTyllti tér. *)
Figyolm«Kt«tés tt Steindoekor S. és társ hamburgi bankház inai számban foglalt hirdetményére. Egy ^nyereményükkel oly gazdagon ellátott kisorsoiásról van itt szó,hogy vidékünkön is élénk részvétel várható. E vállalat annál inkább bir toljon bizalotnmnl, miután mellette a legjobb állam-keztsség nvuj-
'') K rovn» alatt kOili)lt«kért felelíiníígi t nem váll,»! .1 , Hjl.rk_
tátiét, és a fiiutituvezetl bankház szigorúan |mju. tón eljárás iís számos nyeremény killzctéao foly. tán átalitnosan ismeretes.
Azok érdekében, kik örömest ves ''.nek részt elismert szilárdságú pénzkisorsohlsokon, utalunk a J. NVoioborg jr. eégü hamburgi bankház • t lapok mai számában levő hirdetiui''nyéro. A közkedvcsségü államsorsjegyek e jelszóval: .1)as (»1 ü ok b 1 ü h t 1 m W e i nbe rgo- (A szerencse a szőlőhegyen virul) mindenfelől gyocs keletnek örvendenek i5« a novozett bankházat, |K)iilos és lelkiismeretes szolgálatai tníatt, mindenkor legjobban loluit ajánlani.
Woisz Jteof
gyágyszorászn^l Héosbcn ,/,nm Moron" Stftdt, Ttichlaubcn 444., 27. sz. kaphatók.
Pato Pekturale (leorgé: őzen koczka-c^u-korkák grippe, kiitarus, köhögés s rekedtség elen hasznosak. 1 doboz 70 kr. .
Cachou aromatiséj a száj rosz szagának eltávolítása végett, dohányzás, evés <ís azeazes titalok ivása után, nélkülözhctlen : társaságok, báíok stb. látogatásánál. Kzett szer tidjeseti ártalmatlan növény-nlkatrértekhől áll*, óvszer a fogromlás t^» fogfájás elleo. 1 dolioz 7(1 kr.
Dr. Max F. Siriidt fogtineturája : fogfájás ellen s egyúttal szájvíz, mely már félszázad óta nagy haszonnal általános használatnak örvend.
1 üveggel 40 kr.
Szakadás elleni ír, kitiinölcg InuznAllintó az ultrisl-rész-szukadáaokuál. Kéaziti dr. tirüsi gyak. «érvorvos Ibiseiben; pléhdobozban utasi-tással: 3 frt fiO kr.
Fogpaszta, kltUnő szer a fog és foghus megóvására és tisztán tartására ; porczelláli tég-Iíliett: 80 kr.
Franezia folyékony haijí''estő szer, melylyel legfeljebb 10 perez alatt. telV/és szerint: szőkére barnára vugy feketére lesthető tartósan a haj. Az ahhoz vnló készülék, t. i. 2 kofo, 2 csesző : fiO kr. 1 üveg festő szer 2 frt.
Fagyaeh-bulsum, légiiben fiO kr; ez az idült fagysebokeí is teljem» meggyógyitja.
Valódi csukamáj-olaj, kitűnő tiszta izü, üv.genkint 1 frt és 1<JH) kr.
Svajezi f.llviz, gyógyszer fájdalmak a nehéz ha''lás elh i 1 frt.
C.». kr. s/ab. haj- és szakál-essenez, leglia-tályosb szer a baj és szakái s erősítése végett; utasításai : 2 írt.
Cs. kir. ;.zab. Tannochinin-pomádé Psor holertől, haja>. vesztő szer, mely X —10 nap-haszuAlut után a haj-kihullást bizonyosan megakadályozza, anuak növé-sét elősegíti; sziliét, puhaságát megóvja.Orvosi tekintélyek által ajAnltatik. Csínos kiállításával ékessége az öl-tözőasztalnak ; 3 hónapig eltartó szeljjnCzo Ara
2 frt.
Dr. (lölís általános ételjwr.*, hatályos az emésztés, vértísztitás és erősítésre nézve, lm ponkínt 2-szer \ eendő. 1 nagy doboz : 1 frt 2t''> kr., kis : 84 kr. ''
Pastihs digostiv ''sde Itilín «> oilíni euuW.-tcst clősogit«4u|Ái.v, ennek a bilioi «''r^zesvizzid hasonló teloldoz7alkat részei vnnimk ; ajánlatos az emészteti bajok, szél, gyotaorgöi^s, gyo-mortcrheltoté«. felbölógón stb. ellen ; 1 lepwsé-telt doboz áru : ÜO kr.
Szetuviz dr. ltomershauzeutől : a látérő megiivás« h helyreállítására. 1 üveg, |>ontos uta i sí lássál : frt.''
lbtrthaar-Staugon|)oinádé — az utánnövő hajat összetartani s azt megfösteni ; egyúttal bajuszpedrőnek ís alkalmas ; ára: 00 kr.
Több gazilaasHxony, sznkávsnék, urasági kocái», urosiigi inasok és kerté»/, alkalmazást keresnek; bővebbel) értesülhetni Wajdíts József tudakoz«» intézetében.
N.-Kanizsához közöl lévő terjedtebb gazdá-szathoz egy gazdasági irnok kerestetik. lÚvobb fíilvilágositássid o lap kiadó hivatala szolgál.
^ Ü Z L B T I-H X R N ó K: V
Nagy-Kanl/»a, aprili« H. 1870.
Kvdvmíí iilőjáiá» k»» etke»t«''l>eu n lionállilá« im-gyobti mi''íVlicn t,1rt/''nv/n, n t>eváoá(lá«l kedv ia ílín-költ, elannyira, hogy a« árak 1» emelkedtek. KttlSnn»eii a> eUK nuatitáíu hu«a igen kcietell. A kiu<<1hr>ii levfi huav/ti or«aági>a ráaár igen áiénkiiek mutatkoaik.
Piaczi árjegyzék
I«70. ávl aprilia h<> H-án tarlóit hetivásár alkalaiával. s»ína kilíéi. ni frl kr.; jd in. ''J frt 30 kr. aaalftta m. I frt .''<» kr. Onha«-« 1-aA rend" ni. I I frl 2.7 kr.; ll-ud rendit ni. i* frl. (O kr. Uyapju finom 1UO frt; ki.aóp ftt. Kojm ae íiaal Irt — kr.; tavaaal — fit — kr. Kehirl>al> tuérSj» - frt kr, llurgoiiya míroje r-frt kr Huaa lenjobh SH fta \ frt 6í> kr^ aaeift a« fia 4 frt Ml kr f l<galiányalil. 88 Aa -•• frt kr. Koaa legjobb 7H fnt .1 frt -- kr t k»nápa«rrll 7t> fta U frt 7fi kr,; legailáuyahb — frt - kr. Árpa legjobb 70 fia 3 frt — kr i kOaápaierfl M n< :i frt tM) kr.: legailányahl) — frt — kr. Zah lenjohh 4« 0» V frt - kr.; kAi/j»a«er(l 41 fta I frl (Hl kr-t frgai táuyabb frt *- ar. K.ikoiicaa legjobb (M> fu 3 kf-i k^aipaaertl »4 fta ''J frt. tkJ kr.; Ufsiláu)al.b

III kr. Haidlirt leglolib 70 fta 2 frl HO kr.-ktlyípaaertl 1K) fU frt AO kr.
W Máreai na líd .10.áu hetivnaár nem volt.
'' A nagykat<iaial várna tauáeaának árjegya^ke kiiuyvéliól kladu 8ZIUETHY KAhDLY, bi.toa.
Érték- ós váltófolyfun: april 9.
{»•/i. moialiques 6.70; fi*/0 nomrf. kölcsön tlO.Qfi; l«(>(>-ki álladalmí kölcsön »7.10; bank-réssvények 7.18; hitelintézeti részvények 2;V,I. 70! Ivuidon 123.90? eaüat áglo 120J»fi; arany darubja fi.8i''i kr.
• A ..HAZA" Íletl.laloiitá bank t. ívl itUiealtul flalet forgalma : llenjnjtatott 540 darab bnvsllá« &:t!l, 410 frt tSk^ro; niggSbrii maradi — darab » mull hdnajiból K4t,l>7íl fit tökére, ömcaen I,«8,4,903 frl lőii/re. Rbbíil klálliltatott 451 darab 47(5^10 frt töke; ftlggátjen tnarkdl M)!l,Sthl frt t.tko , elnlaailtalolt 106,400 frt tíkr. Oa«»eaen 1,8H4.:K)1 (Vt tflkr''r«. — A bank utCkOdésának •koadaU''dta, t. I. !«67. »anptemher I |SI, 1870. febrnáf hó végaig aa (Imk-i beuyujtott bavalláaok liaaaege 1hMUM&) frt.
Vamti oaponklntl menetrend :
tudni N.''Kanlaaárdl llarra felá reggel 4 ói,,
• • '' • . délután ''J óra . . . Hilda . reggel l! ór i
• • • '' . . d. n I ór/.
• > ... eatvo |0 . , Trieat . rugg. t « « « . délbeit J ór.i
N*0« . regg. óra » • • . ''.tjal • 11 óni
• , Hopronig rléltilAii ''J óru Krk. N. Kaniaaára llarea . -reggel 4 óra
» ■ . diilben óra
• ■ Iliida felül reggel 4 ór»
. . délb. I óra . e«tve H óra Trlrat . délbanlü'' órs » . • . oato tll úrn
• • Óé,, , reggel 4 órs
• » . » eato III óra
Hopronból délben IV óra
ora
óra
1>J r>7 4 A
14
yo vo t
SRI
15 ft.1 ftj 35 10 |H l''i
pere«, pere».
perea.
poréa.
ír.r
Heti naptar.
Április 10-tíl 16-1« 1870.
.''.'' —<mtm
-: l''Votettaiia naptár
hoti-
kátholikua tár
nap-
Jóananak Unnepplyea bevounláaár.d Jertiaa. Mátó \\l, 1- H.
B 6 Vlrajv. j B 6 Vir.''V." Len pápa (iyula pápa Joaatln N. ealtt. N. pánt. N. aaoin.
1
10 Vasárnap
11 llétíö
15» Kodd
13 Haerd.
14 radtilrtSk
15 l''éntek
Irt Saomb.it
Felelős szerkesztő : Wajdit'' JÖZíef. Segédszerkesztő : BátoH Lai08-

H
R 1) E T E S E K
vsUflfitp**
Vul.''ki vevőim külonö.t megelégedéséről elég tanúságot tus* az 18ü7-ik évi posták iinutatiis, moly szerint lf),000 jkmivAÍ küldeményt é» 18ü8-ban Hl,HOO-ut adtam lel. E számot egyetlen idevaló üzleti-ház «cm érto ül. Mindou nem tetsző tárgy »issza vétetik, a ez uj bizoyyitéku a szigorú becsületességnek ! Hogy a «niilnHrn hxhiiiKoII IimnoiiIó rzégeket oe az enyém gyanánt vénye a ti közőnttéK. kórem nkAvetkeió ponton ciimiést: FRIEDMANN A. Bécs, 1''ralorstraMo ««. a.
Tessék csak egy próbát tenni,
és az alább megnevezett tárgyak olcsó uráról u vovó meg fog győződni. Minden áru a legjobb minőség biztosítása mellett adatik el.
Itt a logiobb gyakorlati és féuyAzési czikkoknok oly uagyszorü választéka található, minő lJéisben hasonló nem létezik ; gondoskodva van itt liata1 és örogről, ugy, hogy csekélységért azéu és alkalmatos ajándékot nemcsak hólgyok «is urak, de még minden korú ás állású gyor-inekok számára ezerfélo választékban találhatni. Árjegyzék mindenkinek, ozimo pontos mog-nevozéso után ingyen és bérmentve küldetik; nagyonelőnyös tehát a vidéki t. cz. lakosokra nézve, hogy osjy példányt megszerozzenok, miután abban nemcsak az ár, haneiu uiindon a raktárban létezd czikk pontos inognevozése is található. A szétküldés utánvét, vagy a pénz előleges bokuldése mellott történik.
Legjobb s legújabb gyártmányú különféle czikkek kivonata.
BéOtl biriruk » legjobb kimtt-
luúii/ok. Női kéiltáakák «c»íl»b.
ropcscial, Gti. 76, (KTk<\, 1 frt. J .«0 j líjfflnomabli rhsgrlii bSrbSI nr»''• nyoiort »árral U, Í.W, 8.W, 3.60,
4.ft0, 6 írt
Lrsjjabb pémtiroiák 10, UO. H(), 90 !tr. 1 frt, * le/fln, t.tf), 1.60, S,
».60.; baakjegytároiák 00, bo kr,
1 fri, 1.60, lt)(<lnou1«bl»ak 2, 2.60.3, 3.W.; uebhdl legyiíkönyvek »0,
.Otáabaa
W, 40, :>0, 80 kr., t frt. Dohányi&osKók 40, GO, 80 kr., 1
ír«, 1.20, 1.60.
Útitáskák er3. b8rl»8l tárral 2.20
2 60. y.«0. 3. :i.8o. 4.60. ö írt Vízhatlan Utibóründdk alkalma«
)i«rcucUií»»ol 2.40. 3.80. 3.N). 4. 4.60. 6. 6 M.
Féayképi altosatok lagnafrobb vÁUxickbnu. Dlupéldányok 10. 12
II. 18. 20 frt
ZentU album. Mindenik album, ha kinyitják, U .laraboí jáUtlk el a leKujalib • Irgkrdveltrbb táuciila-rabokból, na#y oparákbál, k«4ve-len y»c;igű hangon. 1 db H-adrM 10 frt ■ >< •, 12 frt 60 kr.; 1 db4-odr0l 16, A lagfln. látocrroi távcibvík arkromatical tlvrgbSI.híttoi látorfl-vcl 1,2—3 mtldre 4. MM. 7. frt.
Iróaiappák «árral 1. 1 60. <J frt.; ugrana» Igen gyakurlatÍM fcUioro-I4m«I *. l.íkr. i, trJQQ. 4.6 frt. Hftlgy-Moaaaalr ak minden nSl
varr ''ie»»kfl*ftkkel caluot klllkiálll-lAol.au Ml kr 80 kr. 1 frt, 1.60 kr.;
<t*|tí kniDiihOíC horgolótfivel 16 kr.pf etul 2 vagy 4 köteg kötőtűvel -''.04a 20 kr.; 1 atul 100 kdlfluböiö urútKvel 20 kr.; 1 horgold. Aa ru-. ajrgyavai mintakönyv tO mluU-lappal B kr.
A réyl árnak ftléal 1 pár legújabb formájú vi«*,francuajiorcell*ubál 40. tiO. HO. 1 frt 1.60; na/yobbak 2. 8. 4. A frt
Zaebtflzlsicr kanf>c«c<al fa au4l> kltl drbja 20.80. 40. 60 SO kr.
Legjobb minCiígU vattag ealllt« lemenni ellátott oklna ClOd, jdtál-lá* 10 Avi folytonoi haaanálat mellett. 1 tueaat ovSkanál 16 frt; ká-Wikanál 0 Irt.; kéa U villa 27 frt.; 1 pár gyartyaUrtd 4 frt. Lgyéb chl-nal-oatteuárgyaL gyári árárt. Kaen gyártmány aalu- áa formában a va-lódi oatlatbOa haaonld modorban vau kiöltve.
A ház jeligéje : , Az olcsó tárgyak is lehetnek jók.
ujabb bronxOntm/nyl lr.''.k<5«ilrt 10 drbbdl, 1 nelieaitS, 2 irdlámpa, 1 hévméra, ltHxter, 1 tolltörlö, mind aiApen kAnitve 3 frt.
Legnagyobb válasttéka báli-,
• »inbáxi- éi aAta-legycxSknek. 1 db egyaaerö it ctinoa 30. 40. 00 kr. 1 db aiAp featáiael 40.80ki. I 1.30; 1 darab pompáian kiállítva 1.60. t. i.M. 3. 4.6. 6 frt.
Legjobb tollatte-tárgyak. Fran-ciia aaapiianok külüubUaí! illatokkal lo, 15,20, 30, 36. 40 kr. l.egtin. roimetiijue (KUatoir) dbja 10,16. 20. 36 kr. Leffiu. illataierek''.
Kölni víz jdmluCa/gbeu 20, 40, GO. 80 kr. i frt, ugyaiintAn minden-donnemll máa toilettetárgyak a leg-olctdbb árak mellett.
Legflromabb kautsuk-féiUk. Kgy fodorltd Mail ló. 20. 26. 30 kr ; egy atlrtt f4.ll 20. 36.80kr.; 1 nyelt i tttCL 26. 30. S6 kr.; 1 tartó fiad 30. 40. 60 kr. KOrömkeWk 26. 30. 46 kr.
SHyeh nyakkendők urak «ámára 1 db lekVto vagy atluaa 26. 36. 46. OOkr. Lcg«Uxa)oaabb aelyem-cbar-pi ok dbja 80 kr. 1 frt. 1.60. ^ \cgJobb nadrágtartók tartói gyakorlati, 1 pár angol némából 46. ViO. 80 kr.; aclyembSI 80 kr. 1.20. 1 frt 60 kr.
Logfln. alpacoa • gyertyatartók. Ma.taMÍg « 7'', H*,''J", 10".
I db ára 40. 60. (¡0. 70. 80. (M> kr.l f.
A legszebb flcreatlal bronz asztali gyertyatartók. 1 pár 1 60. 2.60. 3.60. 4 frt. Ugyanolyan kótágual a legújabb mluta .»érint 3. 4. 6. G frt.; 1 gyertyamegUkaritó alabaatrom-b.M 10 kr., aljjal 16.
Legjobb zseblámpák, igen gyakorlatiak vádflveggel, mely nagy au-gárkOrt ad GO. 70.80kr.;n.<gy«ierei vódltveggel 1 frt, 1.10.
Látszeriazl tivoittvttk jó üveggel, melyeken egy fii mértföldnyi távolból 1« kivehetők a tárgyak ; 1 db 40. 80. 1.80 kr.
Nagy végeladata egy bukott oaer-nySgyárnak. — Kgy nagy eaernyö gyapjm»8vetb8l 1.90 kr ; I nagy elnytlhetlen angol I6ai8ri»övatb61 melynek aelyemfényo ran, taáp fogantyúval 3.20. 8.60 4; legj. lyoni
• elyemiiövetbffl 6. G. M frt. A legx. napernyCk divatot klállitáa«.tl minden aaluben dbja 1. 2.66. 3. Ugyanéi legf. mlnSaég 3.60. 4 frt.
ValótM britanla-kanalak (eg,''.,.é gi kanalak). Ki angol gyártmány,
ineut minden móregtartalmu anyag tó), eiért nem oxideáf, mint mát fémek, iguu tartói * mindig fehér éi fény 15 marad, 12 db kávéakanál HO kr.; 18 db gyormekkauál 1.60. 2 frt; 12 db evőkanál 1.30 kr.; t tejmerS-kanál 30. 1 leveimnrő fiO kr.
Legjobb angol tollkések drbja i6 36, 46, GO. HO. 1. 1.20 kr.
Hlilgyekneknólkilltfzhetlen. Hölgy toilette-.iekrényke, nagy, tinóin fé-nyeiitett, sárral, tükörrel felnerel-ye. Mindoia légiin, mlnoiégből öia-•teaeu ciak 4.60 kr
Legjobb szerkezeti! ozlnfeoaken-dók nelktllöihetleu minden báatar tálban, 1 db gyeimekfef''kendG HO kr.; 1 forint 20 kr.
IflM Kaizaálhatósraknak, 1 egye. temet borotváló toilette-aiekréuyke falnorelve.
Valódi tajtók szivar pipák ói ezo-pókák, nép faoon, tinóm metnéiiel darabja 60. 1. l.fiO. 8. 3. 4.6 frt. Tn-
kéleteieii ellátóit doliáuyiáii kú.»Illetek valódi tajtékból boroityánkő-vei tökben dbja 3. 4. 6. 6. H frt.
Valódi tört korallok legduoinabb minöiégtl 1 ior 1 frt.
Hihetetlen ós mégis való! hogy a kÖvetkeiS órák, melyek két évi jót-áliánal adatnak el, a jegyűit Arak mellett logjobti inlniíiégllek. Halonórák brouiból Uvegboritúkkal <gy kiiebb 2 frt; 1 köiépnagy«. 2.G0; I nagyobb 3.20; 1 legn. 4.00. Csinos » legjobb nerkeietü nobaórák I drli brouialanpal 1.40; ugyanai ébrei»-tSvel l.GO. Valamennyi óra ki vau próbálva a ho»»ávaló nehoiitökkel
Zseb hévmérók tokkal egyUU darabja 30 kr.
Ráaik látogatofényképekhez. 1 db köiépfinom 4. G. 10 16 kr, 1 drh legf. franetla 20. 30, 40. 60. 60 kr
Rendkívül oloaok a brouiöntetd dohány lókéul etek. Kgy nivarál vány (rom-alaku), hamutartó tttil-ner él egy ciinos .»ivarpipa legfin tajthól ftasaasen l.60krért.
Valódi alpaooa-kanalak. 1 tucat ovSkanál 2.40. J.80. 8.Ö0 4.60. 6 fl. 1 let kávéikau.il 1.30. 1.60. 2.40 kr. I tove«;iierS I íO. 1 tejmerS 4f). 60.
U»n«tiel bevont fémkaaalak, me lyuk mindig fehéren maradnak. 12 db nagy evőkanál 06 kr.f 12 db ká vállánál 46 kr.
Legfln. angol sváaazkVzök. 1 tcat lába foglalt 3. 3.60; 1 tucat bivaly-aaaruba foglalt 4.60. 6M 6 frt
Oyakartati olosó ajándék. A leg
Kgy úttal tígyelrnoztotom a t. vidéki vásárlókat szállité osztályomra; egyodUli üzlot oz e iM-mben, mely álul a legkisobb s lognagyobW bizomány gyorsan segyenlÁolcüón »zállittatik.
atoen,
A. FRIEDMANN

Praterstrasse 26.
UJLAKY, HIRSCHLER - FIA
deszka és épuletfa kereskedők
A lsó-Dombomból
bizalommal jelentik a mélyen tisztelt érdeklők, u. m. Uradalombirtokosok-, bőrl«ik-, építészek- és asztalosmestereknek, b köztudomásra juttatják, miszerint t\ évi april hcS 1-ttfl kezdve
SCHLESINGER GYULA umt\
N*affy-Kanlz0an,
felső utczán a nagygymnasium átellenében! saját hálában
firmájok alatt
fiók raktárt
nyitottak mindennemű deszka és épületfa anyagokból, mire nézve a lohnt« nagy választékú raktárt ajánlják; biztosítván, hogy a kiszól-gálát pontos és jutányos lesz.
(403-3, »)
ORVOSI JELENTES BOROSZUL
HOFF JÁNOS
(40f>-a) ui<v, izállitó ur központi raktárának liéosben
11. KArutnerrliiK H-
Boroszló, 1870. fabruár 18-án.
Midón tekintetes l.T -aságodnak köszönetet mondanék azon készségo és szivoaaégcért, mely-lyel kérésem folytán szegénységi kerületem több betege számára malátakivonati egészségaört küldött, egyúttal nlkalmnt veszek magamnak készitménvojé hatására néhány szóval visszatérni. Mint ellensége azon szédelgésnek, mely u legkülönfélébb alakokban az embertársak köuuyonhivőoégér* számit, a/. Ou készítményeiről sem tápláltam kedvező véleményt. Azonbau malátakivonati egész-segsörnek alkalmaziUa és hatásának pontos megfigyelése utáu, balvéleményemet cl kollo ejtenem. — A sör mindazoknak, kik azt utasításom szerint itták, igen jó szolgálatot tőn. A betegek miiid idült tddőgulnóban szonvedtok, kiknek emésztési szervezote nagyon szomorú, és erejo is kové^á vígasztaléi állapotl)iui volt. Orvosi rendeletek ezon br.jok ellen olegondő számmal tttrténtek, azonban a betegek szomorú anyagi állapota mellett nem Uliet e rendeleteket, ahol szükséges lett volna, házi ápolással kellőleg segélyezni, és azért csekély eredményüok maradtak. Az Ón maláta-kivonat azonban többet eredményezett, mint magam is vártam volna. Hzabályozáa betegeknél az oinésjtté.tl s ezzel emolé a táplálkodást; enyhité a köhögési ingert és a betegnok erősítő álmot adott. I/e^-többjei megindító módon köszönik meg nekem a jótéteményt, és ma, néhány üvegnok elhasználása után, kinézésükkol tanúsítják, hogy az egészségsör kitűnő pótszer minden más oly táplálék helyett, mely emésztési szerveiknek netán nehez volna stb.
I)r. Jiiliu»bi''rKFr, kerületi szegények orvosa, Kloatcratrasso 15.
Álljon itt még egy orvostól érkezott levél végo, A Hoff-félo maláta ogészségi csokoládé éa mell-maláta-bonbonok gyógyhatáaáról. — „Aggódva néztem a voszélyoa, ongem folyton kínzó kö-högéa mellott, melynek kivetése vérrel volt vegyülvo, komolyabb tüdő bajnak eléje, midőn az Ön maláta-egéazségi csokoládéját, naponkint 2 táczával, és mell-maláta-boubonjait, naponkint 10 darabot használatba vettem, moly utáu a köhögés mindig enyhébb és ritkább lott, és erőm ismét helyreállt." I)r. Nporer, abbaziai főorvos.
Ma megemlékezünk a megelőzött számtalan orvosi nyilatkozatokról, valamint a több mint háromszáz kórházból érkezett bizonylatokról, molyok a Hoff-félo maláta készítmények kitűnő gyógyerejéről tanúskodnak, ugy biztosságuk és jóságukra nézvo a közönségnél netalán még létezi minden kételynek elkeli tünnio.
Őviít hamititd* ét utdnzd* elUn. Maláta kénitmányeim Ilkll''ill II UAflP''
vaíumsnnyt ctimkiin meyvan s nivvontit «fUlldllll HUHt
Nagy-Kancán : Itrlchenthnl C. in Hosenberg A Wellsrh urak kereskodésébeu kapható.
A nagy-kanizsai
„KERESKEDELMI S IPARBANK"
gezgatu tanácsa, az egyesület cz évi rendes közgyűlésének megtartására, hatAHdóQl
l8TÖ-ik évi april iió 24-ik iiapjáiiak (I. e. 0 óráját
a- --intézeti helyiségekbe N.-Kanizsára kitűzte, s erre minden M-ik j<-&ra iigyelmcztetés mellet^ tisztelettel meghivja.
társulati részvényes urat az alapszabályok 47 és
a)
b)
c)
d)
A kO/^yillés tárgyai lesznek:
az üilet eredményéről előterjesztett jelentés, a zárszámlának a számvizsgáló bizottmány jelentésével együtti előterjesztése, .. az osztalék meghatározása,
az alapszabályok értelmében kilépő 4 igazgató tanácsos és 3 tagból álló számvizsgáló bizottmány
_ _„ értelmében kilépő 4
megválasztása,
o) az igazgató tanács javaslata az alapszabályok 2 §. c pontjának átidomitása
érdemében.
tanaos.
hogy egy részvény gyakorolhat senki,
utáu
bár-
A hivatkozott alapszabályi §§-ok cképp szólnak:
47 §. Miuden részvényes a közgyűlésen szavazat képes, és pedig olyíomán, 1 szavazat kettő után 2. három után 3. sat. esik,^ tiz szavazatnál többet azonban nem mennyi legyen részvényeiuek száma.
63 §. A közgyűlésen személyesen vagy meghatalmazottjaik által részt venni szándékozó részvényesek 8 nap alatt april hó 17-ig vagy a 34 §-ban megemlített elnapoltatás («setében f> nappal a közgyűlés előtt részvényeikkel (elismervényeiket) a még lo nem járt szelvényeikkel együtt a bank pénztáránál, innen nyerendő téritvény mellett, mely egy úttal belépti jegyűi szolgáland, letenui tartoznak. (399—3,3,).
Pályázat.
Muraközben alsó Doiuborun rom. kat. oskolában egy al-tanitói hely megürült — annak betöltésére f. évi april hó HO ig szükségeltetik.
Kvi fizetése 200 frt oszt. ért. kéaapénzben, két öl tüai fa, csiuos ugy szoba lakása, privát jövedelmére biztosan (30 frtot számíthat
Kívántatik, hogy horvát és magyar nyolvben jó jártas legyen, földleírásból s természet- történotből tudomány nyal bírjon.
Kzcn állomást elnyerni kivánók Muraközben alsó domborul iskolaszéknél bizony itványnyal ellátva személyesen, vagy irás által a fent kitett határ napig jelentkezzenek.
Domboruu 1870. mart. 22. MARSICS KÁROLY, (898—3,2j rendes tanitó és iskolaszéknek jegyzője.
| Röinerbad |
(Stelrlsche Gastel«.) f
sUjerorazági gyógyhely, a déli vaapályán (junína 1- fl jétól gyorsvonattal Itécsből 8''/„ ''IVíesztből »} ór.) igen, S erős hegyi léggel K. 30°, különösen hatékony a kttazvény, (fi csúz, idegbaj; senyvédés, gyeugülés, riői bajok, vérko-ringéai akadály, csont és Csuklyó-betogaégbeu atb.,
Környékezre kellemes, kiránduló éa árnyékos aéta-helyekkel, bérkoeaik a lakásokkal van ellátva.
Felvilágosító értesítést ingyen ád a Hönirr fflrdói 9) ÍKMlK''«tÓHi«K AI«ó-!>(MjerorHzÚKtiMll 406 -»,1 S
9
Általános
ajándékok
urak és hölgyek számára.
Ezen uj érezből (u. n. uj aranyból) készült ékszer nélkü-lözhetővé teszi a valódi ékszert, mivol cz uj gyártmány
mind ezin,
mind alak tokintotébon vetélkedik a valódivu
í
é« az a jó bonno, hopy nz egész tárgy negyédrésznyibo som került s azért annál gyakrabban mogszerozhoti mindönki » legújabbat «58 legdivatosabbak mert a valódi czikkcknél a nóvlcgta érték csak 10-cd részo az árnak. — Ebből nz a tanuaág, hogy valódi ékszer csak helylyol-közzol, niig oz uj gyártmány roppant tömegbon készíttetik, azért aaját erdőkében van mmdonkinok, hogy raáa értékes dolgo! no pedig aranyékszorok''bo foktosso pénzét
Legújabb ékszerek _»divatot alak uj aranyból, mindig megtartják »n arany-ixlnt i kiért & legcialékonyabban hatoulitnak a valódihox, omalli-rotva, vagy utánxott kövekkel, a mint a* alak kívánja.
Mellékek finom 1 db 10, 00, 80 kr. 1 ír». , légiin. 1.60, 2 frt 60 kr. fefe. KOlbeíUggök finom, párja 60, 80 kr. 1 írt. . legfinomabb 1 frt 60, 2, 2 60.
M, Egén kéiiletek, mellékek ét fdliOggők 80 kr, 1.20, 1.G0. legfino mabban kénitve 2 frt, 2.60, 3 frt, írt, 6 forint. ML- Karpercetek finom drbja 60, 80 kr. 1 írt. . legfinomabb 1.80, 2, 3, a.60.
OA.N7ak-ék*k, dbja«0, 90, 1.20
Gfcfe. Medaillonok, finom 20 kr, 40,
60 kr.
, finomabbak 80 kr. 1 írt, 1.60.
P^.TÍi8-féidk uj arauynyal 80 kr. 1 10 60,2, 3 ft. ML- üyflrflk kdlöuféle utánxott kövekkel drbja 30, 40, 60, 00,70, vO kr. 1 írt.
Leguobb férfi-óra-lánctok (rövid) 60, 80, kr, 1 frt, 1 frt 60. a^Legncbb nyaklánciok 80 kr,1 finom velencxcl forma 1 ft, 1 0 60. ■)
C 60 60 80 kr, 1 ft foglalva
Kgj pír fllggő 60 60 í • ■ ÍOk''gö eiUitbo 1.50, 2 frt.
—, — A«ui«röknnptár
! rasdalllon - alakban ,
óra-fltyclékdl nolgál-hat. Eien naptir ugy van kéaxitve, hogy napot, költet, hónapot pontosan jelei ét örök időre haiinálható 1.80, 2, 5 |lr> (\nom 26 valódi aranyoiot 46 kr.
^tfTFinrrrri Ltflflit. készített
vB^ik gyémánt-ékszer.
Még a itakember it racgcttlódik általa. — Ka ék valódi cxOttbo van foglalva, arany-aljjal ellátva. A* ljutáuiott gyémántok a legfinomabb '' ban kfl**OrOU hogykrittályból vaunak kíiltvo, amelyok élénk Mién toha acm vetítik el; más drága köt li Innerhotlendl vannak utáuoiva. •té* Mclltfik 4, 6,0 ít.
Egy párídlftlggő 4 6 0 ft.
" ■ 18 60. 4 ft 60 kr.
kéieíö •gomli 2 60, ^
Uri mclltfik 20, 40, 60, C<) kr, Mell-gombok 10, 16, 20, 30 kr. KéielS-gombok pAria 20,30,40,60 80 kr.
OalUrgombok 6, 10 kr.
Egén kéailet moll- ét kéiolő gombokból, leg''txebb kivitel 60, 80 kr. 1 írt, 1.60.
Egy kBteg óra-fityelék, nagyon ctlnotan önieállitva 60, 80 kr. 1 frt,
■♦•Valódi arauy-gyQrük kövekkel 1.60, 2 írt. 2.60.
13 latoa exüat láncxok tüxben aranyoiva, rövid 3.60, 4 frt.
13 latoi hoMiu nyakláncx 6 ii 7 forint.
18 latot exUxt medaillonok tH«ben aranyoava ót odaro 2.60 él t frt.
A legdivatosabb aozil-ék
■ ok finoman riiuolt eiUt-töxött acxóltxövegckből önieAI-lllva.
•♦"Egy mell-ók 40 00 80 kr, 1 ft.
Egy mclltfi oxUitbo foglalva 1 írt 60, 2 3 frt.
-
TRAUGOTT FEITEL
(Kro 4.) Bécs, Kftrntncrring Nro 2. (»37-12.11) a Dra8che-hAzzal átollenben.
A smtmt A SZÖLLÖHEGYEN VIRÁGZIK!
250,000 M.
főnyereményt képezi a magas államkormány által engedélyezett és biztosított SORSOLASNAli.
28,600 ayíremény kov/a hó alatt bUtoaan klhuaatlk, caok kltx''itt
250000, 100000, 50000, 40000, 30000, 25000, 20QQ0, 15000, 12000, 10000, 8000, 6000, 21 -»zer 5000,36 szor 3000, 12G »zor 2000, 2()G-szór 1000 sat.
A legel«/! nyerernónyhniia aprít 20-án hivatalos elltnSrzés melfett tartaUk meg.
1 egóix oredoti Allam«or«jegy Ara 4 frt.
;; 1 W . . . a .
i uegyed , . '' » 1 a
o. *. Uokjcgy bokdldíaóvrl.
Mindenki megkapja aa eredeti aortjegyet a maga kexAbe, a ■yeramény kifixctéae ax Állam r/txórfíl a ."logbixtoiili garantln.
Minden mexrondelúa a«''»nnal a legpoutoaabbaii tOrtónlk ; htvatatoa terv megknldotlk a mindig iogyen. Mogtörtciit liuaAauAI a axAmjegyiók megkUldetik, n nycrcmóny la axonnal.
A ujror^aiAnyliii/A« oacn nagyaxerfl t8keklaor*olA«nAI clfiro 1 Álhatóiag igen ólínken kereaott le»*, Igy teaaók egy tly «xerencaó» •o''r.jegjret »A aiareaoae a azillMegyiii virágilk" jel ig« alatt »A-
tam axonnal megrendelni. . ''
jr. Wöintoers j«».
dU<untortjt<jy luiretktdés, (807 4,2) Holt«* It Ifi eben \r. 20. Iluiuburg.
Egy melltfi urak ncimAra 1 80, V 80,3 4 0,
Drágakövet gyflrfik aranyból
1.20, 1 60,2 - 3 frt. Koreixtck ót ailvok nyakkal, 2, 3. 4 írt.
M^» Gyásziksztr.
Hokoto logtxebb klAllltAi, Igon tartót, (l''veg. lava <5» | bival-taarulMI. • x
Egy melltfi 20 30 60 80 kr. 1 ft. m*> , pár ftilCnfOggC 25, 36,60, 80 kr. 1 ft. /
M*'' Karprrccxck 30 60 80 kr. t 0. Nyak-Ók dbja:M)60 80 kr, t rt. Oraláncx rövid 16 30 60 kr Ing-gomb drbja 4 kr. •A* Egy pAr kóxcl5-gomb 16, 20, 30, 40 kr.
Egy trtxo-fía« 20 40 00 80 kr.
Örökké Illatozó ék-Hzerck Ind növiSnybUI, mely ter-móixetei illatAt mindig megtartja ót legújabb divat axerint van faragva. Ex ókaxcr folUlmulbatlau dlixei ót illata miatt ixerfelett kedvelt lla hölgy Ily ék<xcrrcl a terembo lép, a terein uéliAny perci múlva bvtelllk Illattal]
••> Egy melltft 80, 1,1.20. 1.60.
lpírftllbevalóHO. 1.1.20.1.60. MA* 1 karp-rcca 40 tíO 80 1. 1.60. •A« Nyakó k 60 80 1, 1.60.2.60. M*'' ÓralAcui 1.40. Mgpi A X uj
TRtNKOME rEKEK. Ulvató k/nlut mint óia-lityelók drbja 20 - 30 kr.
tíaslet;:
OSWALT^ JÁNOS W
szállodáját ,v>
„A MAGYAlt KORONÁHOZ" 1
ajánlja a n. é. utazóközönség J''
eien axAlloda n korigónyci »lerint .
ujbOl rendeztetvén bc,
minden lehotő kivánalonuiak kényelmesen megfelol,
tiszta 8 szolid szolgálat és jutányos árak
mellott minél számosb látogatiUt roméi.
Utazási alkaimatoMágokról, úgymint
KÉNYELMES KOCSIKRÓL
minden irányban
n »«állt)datulnJdon»» Kondithkudik.
(28IMV.) metii S.
legnagyobb vászon és fehérnemű gyári raktára
llécHbcu, HotlicntliurnintntMHf 21). he.
bátorkodik a t. cz. közönséget hzoii igon előnyt''« alkalomra tigyo.-meztotni, melynél _
föl boesáron
és biztosíték mellett hibátlan vászon és meglopó szép uri é£ női fehérneműt szerozhetni. A pamutnak előnyiis beszerzése és olcsó munkaerő következtében azon kellőim» helyzetben van nevezett gyár jelenleg, (míg a készlet tart) hogy e tekintetben jutányos Arra nézve, reudkivUllt i^-ujlliat, mi a következő árjegyzékből
■ is l''átliutd:
ldb 30 rőföt fehéritetlen vátxou bectár 12— 14 flig, moit rtak 0 — 7 ft a leg
1 , 30 fehéritetlen jó kéxi-
txövetvAtxou '' . 18- 20 . íí-10 » n
. 30 „ feh. rrrat vátxon . 16-18 . 8 U n *
, 31» ■ jelei txiletini vátiou . 21-28 r . 12-11 »1 1»
„ «0 » kit. ruoib. vá«ton . 80—36 p . ir.-i8 í* •
. 34 « irlaudi rxéruaváixou . 28—32 p , 11 —16 p n
. . <0 * rumb. cxérnavásxon , 30—36 * . 15 18 r> *
. 60 * tinta feh. nr. lrnvátton 31 fls * . 17 1!) »• B
. 60 fiuoin írlandi tiOvót . 40-48 n , 20-24 ■ P
. 46 hollandi tiövét legalkal-
niaiabb uii ingekre , 62-00 r . 20—30 m •
1 , 50 brabauti «tövét légiin, legjobb ét legtartótabb,
ami etak létexik « 60-80 . »0-40 »» f
250,000
liendkivdli nagy vnlaiitóku a U-gutlieiobb rumbnrgi «lövófoknrk 24 28, i 30, 36, 40, 46, 60—60 írtért darabja innlyck nxonban kóttxor annyira I IiccíIIIvo vannak.
'' 1 db 30 rőflít ágy-kannváti mlndeiifóle «ilnckben r«ikoxva óa kocikáxva, | bec»Ar l-t — tH frt niott e*ak 7--II frt n legfinomabb, i 1 db 3n rőföa igen finom út tartóa pamut xxövctU atlat-grapli, boctár 18 ! rrtegóix 23 irt, mo«t c»ak 9—12 frt. I db 30 rtfíit« angol ahlrting (tchlfon) igen finom {•» oly tartót, mint a
nAxxou, brrtár 16—24 frt. moit''9 -12 frt. 1 «xegóxni Iklkll lepcdlí, 2 röf aaólea, 3 rőf hoatcu, r«nk 3 frt.
Zsebkendők árjegyzéke.
1 turiat VHtxonxsebkeudő 1 frt 20 krtól 2, 2.60, 2, 3.60, 4, 6-6 írtig a legfinomabb.
I turxat nagy rumburgl vA«xoiix«obkendC 3, 4, 6, r>, 7 frtig a legtiu. 1 turxat Icgfiiiomabb fvliór franrxla battiixt-kenddk, ajó''nr axegóaarl, 8, 10, 12-1!» tfrtig.
I tucxat ixinea vAtxonitebkrnd» biirnóthvaxtiíUók ixámára, igon lindm óx
tartói bertár 8—12, mcg«xer>''xh<''t<l 4 — 0 frtig a logfiuoinabb. 1 tucxat bntisit vátxoni«ubkcndő, írhór vagy xxlnex axególylyrl rxak 6. 6, 7, 8, 0, 10 frtig a legfinomabb.
Férfi- 8 hölgy-fehórnemUk árjegyzéke.
I nfti ing jó váaxonból 1 frt 60 krtól 2 fi] a legfinomabb. I nüi Iiijj kitflnő rumburgl vngy hollandi rá»xonból finom txiv-, vagy
krrr«xtalaku moll liimxratel raak 3 50. 3. 4. 6. ft a legfinomabb. I kőri ing, kitllufí rninbiirgi vagy irlaudl vátxunból, Icgolegáiitabban kóaxitvo — (ax ugyuovcxott Erxtrbel máaxárnó Ingek) iuo»t caak 6. 6. 8 frt a legfinomabb. l nfil ójl felöltő) rortette) kitllml axóp, mo.t cnak 6. 6. 7. 8. ft a lrgf. 1 női altóaxoknyák llfl klllönfélc párili minta «érint, ugy txlntón a moa Altalánonau kodvflt «xegbv \á/«)lt a<oknyák liimrxve, varrott ifxegótxel nioit r«ak 3, 4, 6, 6, 7, H frt a lrgtiuoniabl>. Hölgy pongyolák a legfinomabb batiitból, valódi valnuicnni rnipkívrl /•» raoda-txí''p hinixett bi-tótekkel a Ir^uj.ibb ír IngoIrgAnxabb r nnmbru,
16, 18, L''l. IMI, 36 frt n legfinomabb. Sfil nadrágok tinóin »birtingliől, vagy >A«/onból apró aaocóxrkkrl, vagy
hlmxétrkkol kitttuő kiAllltá«, mo«t etak 1, 2.6o, :i frt a legfinomabb, t.''ri ingek gallérral vagy anélkül, fódroxott mellel vagy ■imán kiUlnö fíu. rhifonból, nely ó|>rn oly tartói, mint a vánron, fehírcn «''•« txlnrxvr, moxt etak 2.60, 3 frt a legfinomabb. Uri ingek, Irgjolib rumburgl vagy irlaudi vAwonbóI, — gallérral, vagy a nélkül, — limáu vagy fodroxott mellel a legnjabh divat ixerint er(>«en varrva, ino.it r*ak 2, 2.60, 3, 4, 6 -6 frt a legfinomabb. Uri Ingrk Írj finomabb batixt inellbctéttrl, legrlegáiitabb, a mi r«ak létexlk
ino«t c»ak 6, 7, 8, 10 — 12 fit a legfinomabb, Uri gatyák Igen jó ít tartói vátxonból, íóllg magyar «xabáttal, — moxt
raak 2 írt .V) kr, egétx 3 frt a legfinomabb. * ;
l/''ri gatyák, igen jó ét tartói vAixonból, magy.ir tiabánal, nagy tileppel
inott rtak 2 frt, 2 frt 60 kr. a legfinomabb. 1 tuciat uri Inggallér, a lcgclcgán»abbaii, ét legjobb divat «irriut, most ;
etak 2.60, 3, 4 írt a legfinomabb. 1 tucxat uri kóxclő a legeirgantabbau ót Irgdivatotabban kiállitva, moit o»ak 4.60, 6, fi frt a legfinomabb
TTp-írAl^- kik 25 ftig vásárolnak, egy íinom liimzett bat. ▼ V l^lVj tiszt-kendőt; 50 ftig, egy csodaszép kávékészle. tel, t. i. kávé abros» liozz;4 illő 0 kávékendővel:) KH) ftig vásárlók egy igon tinóm caeehinir-anztalteritőt kapnak ráadásul. Ingek vagy uri gallérok megrendelésénél a nyakbősi''-^ kitftendő.
Tisztelt vevőim kényelme kedvéért, az oly fehér nemükért, molyok nem jól állanak a tetthez, vagy bármi oknál fogva nem tetszenek, az értök fizetett ;lr bérmentve viszakUldetik. -- Kivá-j natra a késaletbetdovő vásznakból minták küldetnek.
A leveleket kérjük czímezni: S. Béoa
Hothcnthuinistrasse Nr. 2!».
^nXtTáflumsiT»^^
sz«ni r, A- Szercncso fel!
mint fő-nyereményt ajánl az uj naxy pénzkisurulás, a mely a maga« kormánytól engedélyezvo és biztosítva van. Csupán nyeremények lesznek búzva és pedig tervezve kevés hónapok alatt 2b,''.NX> nveromény, mely tájékozásául a főnyeremény 250,(KH), ÍW),000, 1(X),()()0, fK),(KK), 40,000. ¡K),p00, 2b,00, 2-«zer 20,000, H-szor 15,000, 4-szer 12,000, r>.«ör H(>0o, (.szer l)OO0, 21-szer fiOOO, 35-azör 3000, 12U-szor 200, 205-szőr HKK), 155-azör f)(K>, 350-sztir 200, 13,200-azor 110, stb. — A legközelebbi húzása őzen nagy állami biztosított pénz-kisorsolásnak hivatalosan elhatározott már
aprll 20-án 1870.
lesz, melynek ára
. 1 egész erodoti állam-aorsjogy 4. r-
1 fél . „ n 2.
1 negyed „ . . 1. osztrák érték készpénz boküldéso mellett.
Minden megbízások a legpontosabban teljesíttetnek és mindenki tőlünk az eredeti állam sorsjegyot kézhez kapja. — A rondoluiónyokbez a hozzá kivántntó tervvel ingyen kedves ködünk, e» minden httzás után küldjük a hivatalos eredményt. — A nyeremények fizetése rögtön állami biztosíték mellett eszközöltetik, és lehet az érdekelt kivánata szerint hozzá kül-dtyii, vagv a velünk összeköttetésben levő osztrák birodalom Inngyob helyein felvonni. — Kzon torgalmunk a szeroncsévol f von megáldva, mert a rövid idő óta 3-szori húzásnál, 3 főnyo-remónyt kimutatás szerint fizettünk ki. — Kzek szerint min tlonki igen egyszerű és szerény hozzájárulással tarthat számot az osztási részt vevésben, miért is a közellóvő húzás miatt kérjük ] | a rendelési bi küldést mielőbb eszközölni. 4)
Stehidecker S. és társa
tőke és váltó üzlet Hamburgban. Vevés- és eladási mindennemű állampapíroknak, vasúti részvény és részlet sorsj ogyoknok.
A tévedést kikerülni tesszük azon megjegyzésünket,hogy semmi hasonló az államtól vulóban biztosított pénzsorsolás u fentebb irt napon ttom lesz és hogy minden kívánatnak kellőleg megfelelhessünk, méltóztassék mielőbb az eredeti állam sorsjegyeinkre becses megrendelését tenni. Fentebbiek.
egyedüli hajeltávolitó szer,
nagy jótállás mollott minden haszontalan szór vagy hajnövést néhány perez alatt téliesen oltávolit, anélkül, hogy a bőrre legkisebb hátrányos befolyást gyakorol na. Ezen szer a legtnagasl>. orvosi hatóságok által inogvizsgálva, engedélyeztetett, scsak egy© dül alulírottnál kapható tégelyonkint2 frt o. é. boküldéso mollott. Leipzig, (Szjíszország.) (31)2—3,3)
Arnold Hugó.
Amerikai putriit. \ ki
ait akarja, hogy nép i ép fogai legyenek, rit etak nx uj villanyé» knutsohuk fogkefe (serte nélkül) által óxk''iaöllieli. Kron exerfélo bizonylatok által magaixlalt kefe, xerte helyett egúxxcii kaiitichukból van kétxitve, a mely a fogról minden ilrtnlmai réxt eltávolít; ét .t knnt«rhukbnu clektrikai erí! It van; a ml által nmnrxak liixtit.ilo a meg-romláitól 1* óvja a fogakat; axéit már a gyermeknél előnyöton nlkal-maiható. E fogkefe annyira tartót, hogy ogóta óvig lőhet liattnálni é« itnrnliji fiak 9<» kr.
1 frtért egy gózkészülék
ai áitalinai lógtltjtllá«ára. Eienké-tidlék parfllniinol töltetik meg,mely a hntxa alkalmniolt .«xrtilámpa által felhovittetvón, ax okként oiőAlli-tott gö* néhány peres nlait n lógna-gyobb xirobát a ro«x lovugőtöl meg-tlntilja n kelleme« illatul tölti meg. Nélklllöílicllen kórházak, iikolák, infihnlyrk, lakn/obák ót talonok tlb txámára. A két/tilók aranybroniból igeit citnoian vau kétxitvo; dbja 1 f. 1 (Iveg parfüm hoizá, txrixtiel együtt 80. Elég .M) haixnálatra.
Hietnélv és v»nyou-vc-
dolini végMti fegyverek a legújabban javított Lefauchéux-ravolverek
bixtoiitó xárral ■ kettői inokgát««] 6 Idvótrc; ogyt/.eri töltóire egy pere alait 6 biitot lövéi. I db 7''millime-ter 16 írt. It*í t.tllé, 3.60; 1 dbOrpil-, limrter 17 frt. 100töltét4 frt; I ilrh 12 mill 10 ft; 1<H) tUltéa 4.60
A tudoninuy uj viviun-t»ya:nz atlicniprcHervntiv,
— amely a kileh-lléinok mln-len rntx txagát eltAvolitjt; loinden májvliet iiélkülö/.brtővé tetten ifC-leg a pipázóknak ajánlatot. Ex ot-tuntia; uielytyel reggel a»«ájt kikeU
: liké l>
öblíteni; t ennek ínég kellemet hű »¡tő liatána it van. Kien toljcten uj vcgyénxrl''i oljárát ««érint kó~«llll
Exen exikkek a« ot/.l. birodalomban tgycilül alólirt raktárában kaphatók;
A FRIEOM&NN »» Wien, l''ratcmrassc Nr. 26. (a;8 •>■)■
txrr tudományos egyénlxégrk által inrgvix«gáltatváii,klt(lii0nek találtatott. 1 ílvog uUtitáMalOOkr.
Klerlro-KtilvaiiicuH gyü-
rük. Egy hiret párliiorvoiuUtltá*» trerint ujaranyból vannak kóiiltve electromagncllcut drót betótelóvel; t liánnál ót megóv; etdioi, köit-vóny « idegbajokban, retxketegiég, fŐfáját itb. ellcu. 1 gyfirfi etak IKJ kr.
I^gujnbb tnlrílninny. l:t
latot valódi ozllithtíl, felvarrni való iuggomlnW, Exigen elegan» ói állandóan tarlói.Mindrii tucxat gomb-hoa bixonyitvány arról, fcogy *« r»-Iddl eilttt vajy arany.Ak árlgln Jn-táuyoij egy tucxat ixép in(lvexetU8íi kr.; «ima 70 kr.
Érdekes pennatárló. Midőn Illik Napoleon a Jullui C''artar életlratát doolgoxU, axon rendeletet adta kl, mlí/erint káliittenek ai ö ««Amára iáját íeladáia «icrint olyan pennát, nielyet nooi kell ÜnlAba mártogatni. E megtiltatnak 8nan mulvakitduő-log olégtítetetl, - - Exen talAlmány Uochoe (iilbert által tököletitUtett. Kn exen találniAuyr* uéivoax ogye-dilit raktArt tartom ac otxtrAk-ina-gyar birodalomban. A penna-tartó ckinaoxOithdl van; aaxal reggeltől ottig lehet Írni, t a tinta íolyá«át tot-txét t/.érint Igaigatni Alakja igen rtinot ét minden kéxbex alkalmatot. 1 tartó : 1 frt, ohhex I turxat Napo-leoa-penna: 16 kr.
llavnuiin-piiuqiH''t 1 ''/s
krírt: egy 30 kroi txlvar, minthogy ax áltat a legoletóbli nlvar valódi havanna »roinájuvá váltoxtatható; ax ohhex való c.uoncxla valódi ka-vnnnu-doliányból van oitrahalva. 1 üveg elég 600 »ivarra i 1 frtöOkr.
Knoköpviiy , vizlinfInu , elnyllhetlen, Varráx nólkdll kelme; angol kéixitmény. Exen köpeny aként vau kóixitve ; hogy ax a leg-txebb időbwi Ít vitelhető, minthogy inludkót oldalán txóp felnő ruha. 1 db: I frt 60kr.
Wajdits József kiadó, lap- és uyoxudatulajdouo^gyoruiajtó nyomása JSagy-Kunízain.
Nagy-Kanizsa 1870. april lB-án.
ltí. szám.
Kilcnczedik évfolyam.
Zala-Soniogyi Közlöny
Kiterjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Vegyea tartalmi! hetilap
a szépirodalom, kmskníHnu, Ipar, ga''/dámt, tudomány és művészet kOréMl.
IJII''lUjLl''IUI______
MesJelenlU::
■ind«« iibMhatoH, tfbt » gyukran másfél vagy két ivón
Sii''rkt''Hitój Írod« én kiiulú hlvtilnl
W AJDITH JÚÜSKK k<''<>iyvki''D''ckedi''iMiMi.
É^j hazádnak, szived legyen a jótékonyság oltára, s neved emlékkőre nem xzorul.
.Il*rillm ! g.>ml»*kod-jutok nflrn t* gytriixkaitu-rSl.éo hulok 4 baiáúrt.*
(WiukelrifQ A rnulil • wftjei ti''« f 1396.)
Legelső s azért lcgkiirthaüitlanabb érzetek az ornbor szivében azok, melyek gyermekkorában, mintegy az anya téjjel besziva, benno gyökeret vernek. Ezen titkos szent érzetek között a leghatalmasabbak közül való az édes vonzódás, molylyel minden ember a földhöz ragaszkodik, me.Jy ót szülto, melyen az éltető nap féuyét oló-ször látta, melyen a természet tüneményei először kezdettek szivéhez szólani. Oda ütődnek vissza kedves és ártatlan emlékezetei, a melyek saját léteiével mintegy szoros lán-czolatban vannak. Kik után hullnak a még soha nem is isu''ert könyek legelőször is a gyenge tapadd érzésű korban, az élet arany reggelén? ''¿zok után, kiknek karjain s oldalai pic.''lott a világot árnyoldalaival, szép és rut felével ismerni kezdettük. Kiragad-tatik például hona földéről egy ifjú, s bejárja a nagy világot, találkozzék bár élte utjain az öröm rózsáival, mosolyogjon bár reá azon útfélen a »zercncsc Isten-asszonya, de le nem csendesíthetik mindezek hazavágyódását, mert fölmelegedik keblében az ábrándozásig imádott honszeretete, szülőföldjére tér, legyen az bár mily mostoha, de neki kedves vidékeire. A szegény néger is kívánja, valamint mindenek, élete estéjét ott tölteni, hol gyermekségét élte. Semmi vi/. sem oly jóizü neki, mint az, melyet saját kutjából iszik, s nincs reá nézvo egy fának is oly kellemes árnyéka, mint szülőföldjén levő t abba-fának.
A természetnek ezen hatalmas szava igy mutatja magát még el nem fajult gyermekeikben. Mindazon érzetek tehát, melybk az ciul>crckct a szülőföldhöz szorosabban kötik, s őket erényre vezérlik, nemesek. A cynicus, kinek annyi ál-védve van minden nemes érzet ellen, ember-szeretetet szokott fitogtatni, hogy kisebbitsc a hazaszeretetet.
így szól: „Az én hazám a világ; a zugocskának, melyben születtem, nincs joga clóbccsUlésemrc,minthogy nem múlhatja felül jelességekbcn ama sok tartományt, hol az e in bor szintoly jól, vagy még jobban él ; a honszeretet neüi egyébb az önzés egy fajánál, mely az emberek »alamoly csoportosulásánál mcglionosult, csak azért, hogy magukat felhatalmazva érezzék, a több-emberiséget gyűlölni I"
Barátom! no légy csúfja az Ily becsületnek. Illene megvetni az embert, tagadni erényeit, kétségbe vonni nemes tulajdonságait, vagy épen romlottságnak nevezni, a mi ót fenségessé teszi.
Az isteni gondviselés a világ színpadára föllépett nemzetek, mindegyikének
Előfizetési íöltótolok:
II .*! * ti "i> liAxtm» liuriMwnl «• vMMkr''i pmltn kul.lv.- ''
KjiW -évrr • fl írt kr r-
"Két 4vf«i - • 3 „ - , f
t*nr({yuilrc • 1 , TK) ,
1
líiirdetéBeK 1
A hat ImvU.o« |><-tit norúrt lnitllr 7 kr.
''¿-■<i«r <> ín nttndcn torAlihi heiktsUaért f> kr.
Itflyi-tfillj minden egyo» bniklafAs/rt .10 kr. A .Nyílt tírni" "K''y petit *or tipikuiiUí dija l''i kr.

adott egy drága hont, mely minden jóravaló nemzet keblében szent kegyelottel őriztetik. Nekünk magyaroknak is van egy szép hazánk, melyet áldott emlékű ősapáink szereztek s hősvérökkcl megszentelve minden talpalatnyi földet, nekünk unokáiknak oly intésekkel hagyományozák, hogy a nemzeti bccsülctuek hü fentartói legyünk!
A tostvórtelen magyart azon idő óta annyi szerencsétlenség érte, nemzetélctében annyi küzdelmeken ment Keresztül, hogy a higgadt szemlélő előtt eddigi fennmaradása is csodaként tűnik fel. De minek köszönhetjük nemzeti kincsünk, nemzeti lététünk megőrzését és fennmaradását ? Nemde a hazaszeretetnek; nemde azon megpróbált férfiak lángoló honszeretetének, kiket a jó és rosz idők egyformán a nomzet felkentjeiként tanúsított. Kik mindenkor készenálltak az örvényekbe sülyedő nemzet-hajót a hullámok közepéből kiemelni. Igen, a hons''zeretot azon nemes sajátság, melyet a Teremtő a valódi nemes szivnek szükséges koronagyémáutjául adományozott. Azért, ha bármely férfiú vasszorgalommal magas polezra küzdötte is föl magát, s nagy hírnévre tón szert,, hazaszeretet nélkül lehet ugyan futó bámulást gerjesztő bálvány, de a szó nemesebb értelmében ember, s iegszentobb értelmében honszeretet nélkül hazafi nem lehet!
Mert valamint a nagy mindonségben látjuk, hogy ne.u a koronkint feltűnő üstökösök a természet jóltevói, hanem csak a nap, mely világi.U mindenüvé életet: ugy az erkölcsi Világban is, nem az ophcuier-fényüek, de azon megpróbált férfiak ünnepeltjei a nemzetnek, kik nemcsak szóval, de tettel is megmutatták az önző világnak, hogy miben áll a hazafiúság, kiknek szivök mélyébe vésvék ama gyönyörű erény virágok, melyek őket azon lélekemelő nevezetre érdemcsiték.
A hazaszeretettel egybe van kapcsolva minden, a mi az életnek anyai helyünkön bevett szokásait magában foglalja. Ide tartozik főképen a nemzeti öltözet s az anyai nyelv. Világos tehát, hogy a hazaszeretettől elválaszthatlan Jhnak öltözetéhez s nyelvéhez való fiúi indulat és ragaszkodás. Világos, bog}'' egy oly nemzet, mely hazája öltözetét s nyelvét megvetvén, emelni ncin akarja, nemzeti jellemét levetkőzte, s ezáltal az őseitől rcászállott fényt s dicsőséget elvesztegette, inert ezekhez joga nincs többé. Nics annak soha netues ma gyar szivo, ki nemzete nyelvét s .öltözetét megveti, s ereje szerint- a magyar név dicsőségét emelni neut kívánja. Fájdalom I az öltözet tekintetében a mindennapi tapasztalás II. .József idejére emlékeztet bennünket.'' Már ha pedig valaki kevésre becsüli a honi öltözetet, és mégis azt kiáltozza: ,Haza ! Haza I* — nehigyj peki. Képmutató a hazafiságban a legroszabb polgár, fis ha % jövendőben a késó utódok okát keresik szerencsétlen hanyatlásunknak;
midén már az idegen elem foleiifósztett bennünket, azokban fogják azt feltalálni, kik a honi szokásokat s öltözetet megvetvén, rút"idegennel cserélték föl; s majdan elkeseredve szólanak : oh azok a szívtelenek, kik megásták unokáiknak''* önmaguknak a ncm/.cti megszűnés sírját I
„101 volt veszve a nemzet, mihelyt a külföldnek mód nélküli szeretető közötte uralkodová lett. Egyedül a külföldit becsülvén, a honi szokások megszűntek, s ennél fogva a nemzeti gondolkodás lelke is kialudt. Nem volt többé hazája, s az ellenség köny-nyon bánt pulyáskodó majmolójával !* (Mi-ccellen und historischen, politischon Inhalts von Arnolt.)
A hazaszeretet, a feláldozó hazaszeretet a házi és társadalmi viszonynál fogva átszellemülve s megnemesedve hazafiúi jótékonysággá alakul át, s az minden körülmények között a legszentebb hazaszeretet-s a legnemesebb hazafiuságnak szülőanyja.
Van-e — legyen szabad kérdenom — a művelt világban, talán a velünk egyformán sokat hányatott s boldogtalan lengyel nemzet kivételével, nemzet, uiely a legszentebb hazafiságnak élo példáját jobban szivében hordozná, mint o maroknyi, a külföld által soha eléggé nem méltányolt magyar ucmzet ?
Mert vannak c hazában lelkek, kik a nemes sziv felemelkedő érzeteinek fennebbi tájában élik gyönyörűségüket, a kik büszkén féjreréunllve az egyedül csak önhaszon kereséseitől, s futva a mindennapiság lélek zsibbasztásaiban magukat elvesztéstől, az egész haza boldoglétén s nemzetjük jeles emelésén munkálódnak. Azok ók, kikben az emberiségre minden jót hozni kivánó géni u s új meg új teret nyitó intéseivel megjelenik, s általuk vetteti mindenkor elóbbro az emberi nemet haladásában.
Ítészt vehetni egy hazában a közjó előmozdításában, ha a változó szerencse vé-letlensógóből javak birtokosaivá levénk s ezek által a hasznos elóhozására nyomatékosabban befolyhatni elegendő eszünk, — s azokról megválni tudó nemes szivünk «van, mily ragyogó sors !
Napjainkban, midőn az egyesülés szelleme, minden kgrben oly hatalmasan működik, fényes alkalom kínálkozik bebizonyítani hazafiságát, kinek-kinek, kit a sors tehetséggel áldott meg. Töltse be minden igaz magyar a i''umizcti óhajt, szenteljen a közjóig s a szenvedő emberiség nyomorának enyhítésére annyit, a mennyi tőle kitelik s nem lesz szüksége emlékkőre. Mert majd egykor a késő utódok, kik feláldozó emberszeretet, ha nem is közvctlcu, hanem csak közvetve érezték, hálás kegyolottol emlegetik nevüket, s az el nem feledés ihlető fiúról fiúra fog átszállani. Leborulnak majdan sir ha Imán, könyekkel áztatják szendergő porait, s áldani fogják a pillanatot is, melyben ók az emberiség üdvére a világra jöttek. Nem az emlékkő megörökítője ne-
Hirdotósokot elfogad:
N.-Kaalmn: vKiADÓ-HIVATAL. P«it««: KKIHLKlt M. Bécs-, Hamburg-, Berlin-, M«|na-a.-Fraakfirt- ¿* Bate
ben: HAA8BNSTBIN A VOOLKR. Llpoee-. Bern-, Stuttgartban : SAf.''HHKfc TAKflA. Bécsben : OPI''KLJK
vünknek, hanem a jótékonyság, melylyel a nyomorban szenvedőket gyáiuolitjuk,nemkülönben a feláldozó rész rét és adakozás, molyej^a haza oltárára szent készséggel teszünk.
Különben is, dicsőség életünkben és siraiukou, vagy nem dicsőség, az kicsiny dolog. Zengjen nevünk vagy nom, nem a legfőbb szerencsoTA ki ismeri a tettek becsét, ós érdemesíteni tudja, felébb is ért lenni, múlékony hírnév és csillagos gyermek kapdozásán, melyeket az emberi gyarlóság, a szerint emol vagy gyaláz, a mint önszere-tetét sértik, vagy hlzelkedhetik. Az idók örök változtában ugyanazon egy igazságok némelykor nagy tűzzel őltctuok, máskor hallásuk is gyűlöletes; meglobbannak fényök-bon az''cmberek előtt s ismét elnyomatnak. Így emelkedik és hull teremiójük vagy terjesztőjük iránt is a tisztelet és megvottetés. S c mulandó dicsőség legyen-e bálványa és rugója a szép tettekuok ?
A ki felobb tudott emelkedni, s csendesen a magasságból néz, minden jónak meleg szeretetében lebeg keresztül az egészen, s nem esengve fénylő csillogás után. az ó belőle is álló honnak használni kiyán, Lelke megmutatja a jót és hasznosat; a közre szíves ömledozéssel kivágyó érzései azt mindennemű körülmények között is terjesztik. S megtéve a tólo kitclhetót hazájára nézve, elég neki kötolessége tiszta betöltésének érzete. —^
A legújabb időben egy magasztos cs*-mc testesült meg a nemzet''köbeiében, t. i. az 1848-ikiszabadságharczbait rokkantakká lett honvédok részére építendő menház. Minthogy pedig ennek rendeltetését és czél-ját a fenn jelölt eszme magában hordozza, s azon felül már többet hosszasabban szóltak c tárgyról, én röviden csak annyit mondok, miszerint ha már maga az eszme lelkes viszhangra s pártolókra talált, ha a nemzeti dicsőség általános érdeke sebesebb lüktetést idéz elő a buzgóbbak ereiben : nem kell-e részvét iránti reményünknek a legmagasabb fokra cinclkcdnio, midőn azt nemzeti jólétünk emelése, vérünk és hazánk fcldicsóitésc kívánja.
^photnek azonban olyanok, kik, miután mindenféle czélok előmozdításához többnyire ugyanazon adakozók járulnak, ezen újabb vállalkozás ellen szólaudanak. S ebben rejlik is némi igazság. De tekintsenek körül e hazában, s nézzék meg mindazokat, mi már eddig közáldozatok lángzatán létesültek, s vaiyák meg: nem dagasztja-e a legszentebb öröm hazafiúi kebleiket? inkább szeretnék-e ama néhány fillért vagy forintot orszénycikbcn, mint szemlélni az alkotott niftvck büszke sorát, s gyönyörködni a közös erővel teremtett új virulat körül. S váljon ncui önkényt lobben-e el ajkaikról e felkiáltás : .Áldoztunk a legdi-csóbbre, a honért, a hón oltárárai*
3 valamint mi most buzgalmunkat
exeu épületté alakított kövekbe varázsoljuk át, ¿(íydan ezek a jelenkor közlelkületét ábrázolandják az utódok elótt, h mintha lángérzelmünk nyelvét kölcsőnöznók oda nekik, hangosan szóiandiinak a jövóben is: .Neked oh haza clsülycdncd nem szabad!" s a mi lelkeínkben is c szózat harsog jelen-nen, s a legszentebb remény imájával fordulunk hozzád oh hon: »Történeted nagy szerű jelenetek sora; gyakran küzdénck életedben a szabadság örömeivel a veszélyek fáj dalmai, demég nem oltá ki hajdani tllzedeta gyávaság álompora; to felújulandst, s reád kell derülni hajnalodnak!" V. G.
Klinker és Macadam.
(Kolytatáea.)
{■ A városi képviselőség múltkori gyűlésében a klinker és gránit fölött heves vita után egy bizottmány választatott, melynek feladata lett volna az eddiginél még biztosabb adatokat gyűjteni a granitkó jósága, drágasága és honnét mi inódoni beszerezhetősége iránt.
Nem tudom mily erélylyel működött ezen bizottmány, de hogy kutatásainak eredménye a granitra nézvo nem előnyös, mutatja azon körülmény, hogy pái nap múlva megbízást kaptam az egész útvonal költség számítását Macadam szerkezetre átdolgozni. Tehát nem gránit, nem is klinker most már a jelszó, hanem Macadam.
Ennek folytán nem is szólok többet a koczkakőról, hanem a Macadamről néhány , soi talán nem lesz érdektelen. V Mac Adam egy angol mérnök neve, Kinek 1820. évben eszébe jutott megkisér-leni, hogyan lehetne az akkorig dívott útépítési módon javítani, kísérlete sikerülvén, róla neveztetik az útépítés egy neme, mely magában igen okszerű és adott körülmények közt igen helyén van, de legkevésbé sem valami egyetlen és általános csoda-orvosság , mindenféle rosz útra nézve.
Már a romaiakról tudjuk, hogy értettek az útépítéshez, hanem ők nem ismerték azon elvet »többet észszel, mint erővel;" örök időkre építettek, máig is van nyoma.
A romai ütőn legalól nagy kövek malterba rakattak, erre jött kisebb kövekből és malter- '' ból alakított réteg, legfelül faragott kólupok malterba rakva.
A régi utak Franczia-, Némot- és Angolországban hasonló módon készültek, csakhogy a malter kihagyatott, és a hoi a taragottkő drága volt, az ut legfelül kavicscsal fedetett: az egész kőréteg 2 — 3'' vastag volt, igy aztán soká ¡8 tarthatott.
Ilyen ut nálunk is található, hanem természetesen csak akkor ismer reá a/, ember, ha a felső kavics réteg elkopott és a nagy alapkövek napfényre jőnnok : ekkor aztán az ilyen ut roszabb a semminél is.
Nagyon tcrmészotes, hogy olyan vidéken, hol apró kavics volt, ellenben nagy"kő nem találtatott; már régen reá jöttek az emberek, hogy apró kőből is lehet utat csinálni; hanem Mac Adam általánosította o tételt és szerinte csak egyenlő nagyságú apró kövek Ml lehet jó ut.
A macadámizálás tehát röviden abból áll, hogy az útra minden aíaprakás nélkül dió és tojás nagyságú kövek minél vastagabban felhordatnak, é« a kövek közé ragasztó szert alkalmazni sem szabad.
Ezen eljárás igen helyén van ott, hol a legolcsóbb kő épen a dio tojás nagyságú, e kövek minősége határozza el aztán,milyen jó lesz az igy készített ut: a hol a kövek levásott éa törött apró részecskéi vagy az utczai sár képes az apró köveket némileg egy testté forrasztani, folytonos felügyelet, söprés, öntözés folytán, kerékvágások, lukak és törések nem támadhatnak, ott a» ilyen ut a legjobb kövezetnél többet ér, mert rajta nem zökög a kocsi, nem csúszik a ló stb.
lfanem a hol arra való kő nincs,ott jó macudam ut sincs.
Az tapasztalati tény és nálunk kiváló figyelmet érdemel, hogy rosz nlapföld fölött oz. apró szegletes kavicsból alakított réteg sokkal vékonyabb lehet és mégis jobban összetart, mint az alól nagyobb, felül kissebb kövekből készített réteg : tudjuk, hogy például, egy vastag gerenda is többet tart, mint sok vékony deszka együtt; csak az a kérdés oly vékony réteg lesz-e aztán olcsóbb, vagy n több rétegből álló vastagabb ut test.
Általában minden ut építésnél az alap kérdés ez: miféle anyag, mely áron áll rendelkezésre? inig ez nem tudatik, pedig nálunk kevesen fogják tudni, addig az útépítés módja fölött vitatkozni ós határozni korai dolog. A számítás a szerkesztéssel együtt jár; jó utat tervezni minden áron nem mesterség, hanem jó utat olcsón, ez nagyobb érdem.
. Ujabban sokat tudakozódván a vidékünkön kapható nt építési anyagok árai felől, mindinkább azon meggyőződésre jutottam, hogy a )f»olc.sóbbajó tégla: elannyira, hogy ha valaki épcnséggel macadam utat rendelne meg, azt is legczélszorübbnek tartanám összezúzott téglából épitoni. ,.-■<
A jólkiégctt tégla a Keszthely vidékén kapható, különben útépítésre igen alkalmas szegletes mészkő-kavics ellenében a/.on előnye van, hogy keményebb; murai kavics-kővel szemben, habár nem oly kemény, azon előnye van, hogy szóp szegletes darabokra törhető és a levásott téglapor az ut összeragasztására alkalmas, míg a murai kavics töredék laza homok.
Következik, hogy a téglából készitott kavics legalább ti annyit ér, mint a másik kettő, c szerint, ha tudjuk melyik olcsóbb, nincs ok a drágábbat választani.
A keszthelyi kőro nézve biztos adatom van, hogy köb-öle itt helyben, közelítőleg 42 frtba jön.
A murai kavicsról azt mondják, hogy öle 35—3ü frt, ehhez volna számítandó 5 —G frt, az összetörésért, mert hogy gömbölyű állapotban egészen haszonv<jhetlcn, azt régi tapasztalásból tudhatjuk, igy a murai kavics köb-öle 41 frt.
Tégla kell egy köb-öl kavicshoz 13f>0 db,mivel a zúzás folytán nagyon szaporodik; ha egy ezer legjobb tégla ára fuvarral 20 frt és a törésért fi frtot számítunk, lesz egy öl tégla kavics ára 33 fr.
v Hanem megjegyzendő még, hogy kavicsnak alkalmas tégla, kisebb mennyiségben folyvást igen olcsón kapható és igy az ut fen-tartása nem sokba kerülne, mert ismeretes, hogy a téglaégetésnél sok töredék magától áll elő és épen a legnagyobb tűznek kitett, tehát legkeményebbé égett téglák mindig megrepedeznek és szót zúznak; ezen töredék
és ily repedezett, görbo, olvadott téglák ezrét 15 frtal számítva, egy köb-öl kavics téglából csak 26 frtba jönne, tehát 15 — 16 frtal olcsóbba minden más anyagnál.
Ezt csak például hozhatom fel, hogyan kell számítani, és kimutatásául, mily szerepet játszanak a helyig körülmények a tervezésnél : Pesten vagy Keszthelyen képtelenség volna téglából készült kavicsról beszélni, nálunk a fentebbi számitás alapján bátran állithatom, hogy az eszme életre való; a ki nem hiszi, tegyen próbát.
Hanom azért nem akarom egyenesen a tégla-macadaw utat indítványozni; előbb megfontolandó, váljon nem jobb-e a téglát egészben alkalmazni, mi által a töretési költség megkíméltetik ; és lehetséges-e ró-vid idő alatt ily téglakavicsot kellő mennyiségben előállítani ?- HENOZ.
(Kolyt kOv.)
Tanügy.
\nK>-KntiisMM halad.
Haladás alatt értjük elsősorban a szellemi felvilágosodást, őzzel kapcsolatban az anyagi jólét emelkedését s os ebből folyó köatlsztelot, tekintély és hatalom kifojlőtWsót.
Hajdan «Hunort állítás rolt, hogy a hata-lom az anyagi vagyon kifolyása; ma már a tény ok igazol iák, hogy kőzbecsülée és hatalom, tudomány nélkül fonnnom állhat. Azért, midőn ogy községről, ogy városról ait állítjuk, hogy halad, azzal kimondottuk a községről vagy városról azt, hogy a haladás egyedüli alapját a kö/.mivóltséget igyokeaik kebelében virágzóvá tűnni; kimondottuk ast, hogy a köziniveltsóg gyökeróbo, a népiskolai oktatásba igyekezik uj életerőt önteni.
A haladást ozon valódi értőimében vóvo, Nagy-Kanizsa azon zalamogyoi városok egyike, melynek néhány havi mQködése, mivolt, torok-vó szellomA iskolaszékének a népoktatás rondo-zése körül tanúsított buzgóságára mutatva bátran elmondhatjuk, hogy Nagy-Kanizsa halad.
Nagy-Kanizsa város közönségo oz óvbon a tanköteles gyermekek nagy számához képest uj tantcrmoKot, 4 párhuzamos osztályt nyitott meg; a tanerőket uj tanitói állomások alapításával szaporította, a városi tanítók eddigi kevés fizetését fulcmolto, ogy polgári iskola foltl-litását elhatározta s a városi képviselő testület ennek létesítéséhez szükséges lépéseket ós előkészületeket megkezdette. Mindez azt bizonyítja, hogy Nagy-Kanizsa halad.
TABCZA.
Az Ur árulói.
— Lengyel népmonda. —
H»ent igauág itálll n földre,
H metete terjedt eierte ttél, Hogy megváltva boldogiUa
Embernek életét. — Hej, de a konok fonottéig Kern I8ré mcg ti igarat; 8 öldmé sít, s kl néki Iilentől botolt vlgseit. —
ölyv Qldíite a galambot
Btolga aldOsá arái, A ki néki, bár Ovévsl
Kfy uj, boldog éltet ád. -Ke ai űrnek futni kelle,
llogy kerUlje fegyverét; Hogy megmenUo, hogy megóvja A gonoettól életét —
Htflkte bújt aa ÜdvöiitS
Oldöiö actél «151, 8 a* olajfák erdeiében
UtU bokor alá ledSI. -Hullámot ffl lllatárja őt álomba ringatá, Ét felette «engedetve KI» madárka eiratá ...
Rengetegnek oldalában
Ctendben Jappang egy caapat ; Víttga etemmel megkutatván
Lombot fákat, — bokrokat. — Oldalán kard mindeniknek
8 élee lándua fegyverül; Vad dQh — mindeniknek arcián 8 rul gyOlSleég lángja Ql . ..
Btáll elélek kle paciirta Hivja Okét baufotan : 8 már aa OldOaSk eeapatja
Táv utakra elrohant --Hej, d* a fttrj élee bankon
Kikiáltja: .itt eaalad I* Ke ai Oldötflk eeapatja,
Fordul ée nyomon halad. —
Hejt de a kit''árulíkra
Kijőve a bllntelét; kiig jutalmul, etép láváéikor Hogy ka «Oldal a velée i
Kit pnreirta fenn a Ugheii
Htáll lebegve, !•* dalol; fcdee dalok epodexvo Áradnak el ajkiról...
Majd a bibir jS * kiáltja :
.lluvikl* .búvik!* — * a galamb: ,A buk orbanl* utói e elárul
Jól guuiitinak — ctalfa hang. Ke a drága (IdvniltCt ltAt halálra olvlvék, Kt a> átkot Oolgothán fel A A kurvttlre ftetilók ...
Cealfa fflrj fut a vet/» kntt
8 ecyro hajtjiT! .Itt » t a I a d I" Bibict ajkán a .1. u v I k" hang
MindOrOkre nu ginarad ... 8 a galambnak bantvtéeo :
Kára nnm étállhal tuba. -Igy bdnhSdaek, hogy uivhk aa llrlma vala tnoitob*. —
NAÍJV l.AJUH.
A foliór kmnclia.
(Elbeszélés.)
I. A fénykép.
Egész Loi.ilonhan nem volt oh alkalmas hely a csovog^ro, mint az ón .Toddy" barátomnak, May n.''írd E<iuárd festósznek szobája.
MAvószetól már róg abban hagyta s houz-szabb ideig mintogy tóvelygő lovag Iwlygott Spanyol- 6* Francziaonizágban, hoí összevásárolt mindonfólo rógisógucet, odónyeket, (ogy-verőket ós más egyébb rógisógokot.
Saját ízlése szerint berendezett szobájának is tehát igon kUlonti* kinózósónok kellett lenni: K«ze|>ón ogy barna aszUl állott; a kályhát egy üveg harang álul leborított szobrocska diszitó; jól megtelt szokronyok ós kftny vUrtók a szobá-nak legnagyobb rószót foglalták el, inig a falnak többi üreseu maradt rószót viz- ós olaj. fostmónyek borították. Az ablakou átlátszott a Hegent Street hosszú házsorsi, s usak lárma, ló-pósok ós kocsik zaja emlókeztetto az embert Londonra, ha itt egy délutánt édes álmodozás-W akart tölteni.
Egy verőfényes tavaszi napon Toddy barátomhoz mentem, do, mint közönsógesen, nem találtam otthon. Egy, számemra hátrahagyott levélke bírt arra, hogy őt bevárjam. Hogy az emberük cllonsógét, az tiualmat előzzem, szivarra gyuitva elővettem az asztalon fekvő fénykép-albumot, megnézendő, váljon sza]>oro-dott-o a fényképek száma. Toddy Különös, előszeretettel viseltetett a fényképek iránt, s a hol csak lőhetett, a csinosabbakat megvette. Találtam bonno sok ismerőst, sok szép hölgyet elegáns lovagló- és más öltözetben, sok matrónát szép hajékkel; do mégis gyors«n forgat-tam a lapokat, hogy végén egészen ujat fodo-zek ful.
Az utolsó képnél egyszerre, mintegy ön-kéuytelonül megálltam és az ablakhoz lépvo hosszasabban és körülményesebben vizsgáltam mog, mint a többit. Ido-oda forgattam, inig a képet kellő valóságba hozhattam. Kiragadta-tással i^s mozdulatlanul függtek szemeim a fekete fürtökön, a szóp tiszta s vonzó arezvo-násokon, a majdnem megszóllaló ajkakon, a gyönyörű tekinteten, mini egy reám mosolyogni látszott.
Szóval, belo szerettem a fényképbe. Ki lehet őzen hölgy V kórdém önmagamtól és ozon kórtléti következtében kivottom a kópot, hogy legalább a művészt mogismorjoin,do a hátlapon nem volt semmi jel, sommi név. Hol vehette Toddy ozon képet? intéztem a kérdást ismét magamhoz. Talán már férjnél van o höliry.vairy legalább ts eljegyezve ?
Mily sokáig várat magára Toddy I törtem ki türolmotlenrll, mialatt dobogó szívvel jár-káltam fiil s alá a szobában ; azuUn kinyitva az ablakot, az utezára tekintettem, majd umét a kéj»ol szemléltem. Végre ismerős lépéseket hallottam ós barátom elé siettem.
— Itt vagy barátom, szólt belépve, tehát megtaláltad levelűmet és vártál r^ám.
J7 Ted^7 ! ~ kiáltottam rögtön - kinek arcsképo ez ? .
. ~ no*'' — válaszolt vontatva, mialatt pipáját nyugodtan töltö''.te, - egész felhevülés bcu Lalái tógod as ember.
— Igen, fclvagyDk hoyülvo, — szóltam
nyiltan — do adj feleletet kérdésemre: ki ozen hölgy ? Nekem tudnom kell 1
— Mutasd tehát, — szólt ő és a képet ide-oda forgatva szemlélte; igen, igon .... micsoda? Nem a chinai császárné arczképo oz? Ugy ezen esetben ogy idős ós tisztességes személy.
— No tréfálj barátom, —szóltam türolmot-lonül, — mórt okéi» nagyon érdekel; tehát rövi-don, hol vetted o fényképet I
— Mondtam már, hogy a chinai......
akarta ismét elkezdeni, do a mint növekvő tü rolinotlenségomot észrevette, fölhagyott vele.— Csendesedjél bohó, a személyt oly kovósté ismerem, mint te ; a képet az előváros valamelyik kirakatában vettem.
( Keserűen megcsalatkozva ültein lo; inkább szerettem volnn, ha barátom azt mondja, hogy az illető már férjnél van, vagy legalább roám nézve megközelithotlou, minthogy ily kínzó bizonytalanságban hagyjon.
-- Nos Frank, — szólt hozzám kevés idő múlva, — csak nem akarsz kétségbeesni ? Csak nem bolondultál belo o hölgybe? Talán már ogy idős matróna ogy csapatroményteljos gyermekektől körülvéve, vagy ogy hirro jutott pin-czéruó, vagy talán ogy ....
— Már ismét Toddyl Mondtam már, hogy nincs ohhoz kedvem ... Novezz akárminek, de nem tehetek máskép. Csak ugyan nem birs« ráemlékezni, hol vetted o fényképet?
— Egész biztossággal nem, bocsülotsza-vamra mondom! Ha nem csalódom, ugy a Westbourne Urove közelében.
— Megtarthatom e képet I
— Bizonyára; do ha ol akarod fogadni tanácsomat, Frank, vesd a tűzbe.
— Köszönöm barátom I De az utolsót nem fogom mogtonni, — szóltam örülve s a képet tárcsámba dugva. — Adieu, holnap ismét látjuk egymást I
-> Hová tehát oly sietvo ?
— Egy körutat akarok a Wostbourns Orovo környékén tenni.
— Meuj bohó ! — szólt tréfálva,mi alatt éo kisiettem.
tKolyt. kOretkeaik.)
Haladásának egyik szép jelenségét felsőbb leány népiskolájának folyó hó 10-én történt üti-ncpi''lyoa megnyitása képezi.
Előleges megállapodás szerint megyei kir. tanfolügyolő ur o nap dél előtt 10 órakor ti városi iskola épületbe mogérkozvéu, ott a községi iskolaszék Ugybuzgó tagjai, a városi polgármester, a városi kapitány s meg néhány tanácstag által fogadtatott. A tanterembe lépve, hol már a fölsőbb leány tanoda növendékei foglalták el holyoiket, a városi iskolaszék tovékeny olnöko fogadta tnoleg szavakkal tanfelügyelő urat, rövid, do meghatott beszéddel fojozvén ki az iskolaszék és városi tanács novéb-en köszönetét azon önzetlen pártolásért, lolkea támogatásért, melyet tanfolügyolő ur o város tanügyének előmozdítása emelése körül tanúsít, a moly fényes bizonyítéka unnak, hogy az ügy oinbero az Ügyért megteszi ftiind azt, a mit a körülményeknél fogra mogtonni lohot és mogtonni koll.
Tanfelügyelő ur orro adott válaszában ki-omolto a nő nevelés hátramaradását, annak szttkségouégét; élénk szinekbon rajzolván a női hivatás nagy fontosságát nemzetünk társadalmi s erkölcsi ólotéro kiható roppant horderojét.
Az élénk tigyolominol s a lelkesedés éljen-zésoi által kisért szép beszéd végesztévol a tanítói tostülot nevében egyik felsőbb eloini isko-lsí tanító emelt szót; majd a jelen lévő leány nö-vendékok közül egy kisloányka kiválván, siko-rült boszéddol lopto inog a jelen voltakat, maga és társnői nevében üdvözölvo a tanfelügyelő urat.
A keresetlen szerénység, a természetes modor b helyes hanghordozás, moly o kis leánykán és előadásán elömlött,mindannyiunkra kol-lemesen hatott, s nem tartjuk foleslogoanok az elmondott beszédjét szóról szóra ido igtatni:
.NAGY8ÁGOS TANFELÜGYELŐ ÚRI iNsKy^rd^iiia férfiul
Gyermokl szivünk ünnopélyes örömtől ára-doz, hogy magas személyodet o mai napon, ezen iskola falai között szemlélni,és logalázatoesabban tisztelni szerencsénk van.
Mi ugyan is irántad, Nagyérdomü Férfiú I nagy hálával, éa sok köszönottol tartótunk, ki a közérdekű nevelés ügyo iráut ritka-buzgalmu hajlammal viseltetvén, boldog jövőnk eszközlésében oly nagy önfeláldozással fáradozál. Ez uj intézet is a tekintetes városi-bizottmány fáradozásának, és a to erélyes tovékonységodnok köszöni létét. Az ég jiitalmazza meg mennyei kogyelménok dus harmatával nemes törokvós-tokót! adjon kitűnő nomos buzgatinat, és ernyedetlen mflködéstokbun folytonos viruló egészséget. ;
"De végül ogy forró üzenetet bizunk reád Nagyérdemű férfiú. Ugy tekintettünk ma ugyanis téged, mint o drága hon követét, ki eljöttél az ő novébon megnézni,váljon diszlenok-o reménvei, kis csomotéi V Oh vidd meg o drága honnak kicsinyei hő köszöntését, és a buzgó igérotot: hogy minden törekvésünket oda fogjuk irányozni, miszerint ogykor tettleg is hő és szerető leányai lehessünk.
Most pedig háladatos szívvel és lélekkel óhajtjuk, hogy td^ed Nagyérdemű Férfiul és a tokíntotos városi iskolai bizottmányt az ur Isten még i|jon sokáig éltessen I"
Ennek végesztévol megzendült a győrinek-kar, a leánytanoda növendékeiből a derék zo-netanító által alakítva s a szép gyermok és nemzeti dalok összhangeatoa énokléso a> ünno-pély magasztosságának emelésébon főtényező volt.
Midőn Nagy-Kanizsaváros népoktatási Ügyénok tírvendoton jolonségét a nyilvánosságnak átadjuk, nem mulaszthatjuk el kifejozni azon forró ohajunkat:vájhaa parányi magocska, melyet o város közönsége fölsőbb loány tanodájának megnyitásával szellemi életünk századok óta parlagon hevorő ftjldjébo közmogogyozés-sel elültetett s a közös buzgósággal ápol, a nyilvános élst jótékony napsugara által rövid idő múlva oly hatalmas fává növokodnék, moly-nok vódő árnyéka alatt az egész város a vidék,
sőt az egész megyo növelést nélkülöző leányai s nevelő után vágyó »/.«tényei találnának menedéket, oltalmat.
.Nciitcl-Ki.-M.klót april. 12-én 1870.
»• .
,K% nem lehet, htxjy annyi »«iv, hiAbun unta yárt ; 8 kciervben annyi lift kebel, •»akadt meg e honért."
Kifejezhetlen érzelem rozgi át keblomot, midőn ama nagy és dicső omlékü férfiakra gondolok : kiknek érc/keblén annyikor tört inog a vad olloh olbizottsága; h kiknek vaskara any nyiszor hárítá el a yészt, moly nemzetünk felett a halált suhogatá. De nom tehetem, hogy nemzetünk dicső multju felott elmerengve .... figyelmen kivül hagyjam a sebokot, melyeket öntostéu maga ojtott. Annál kovesbbé, mert a nagyra hivatott jelennel szembon elpalástol-hatlan közöny és rénzvétlonséggol találkozunk még ma is.
Az álló viz ólpasvad, s a vidéknek ártalmára van. — Ezen inondatka jelentőségét ugy hiszem mindenki mogérti, s a következmény iránt hamar tisztába jöhet önmagával.
Hanem reméljük a legjobbat 1 Bízzunk a megvesztegothotlen korszollom átalakító üdvös befolyásában s azokban, kik a hazaszeretet magasztos orényoinok lángjától hovülvo, anyagi és szellemi fejlőilésünk elébbvitelére sorakozván, áldásos közromüködésökkol közelebb hoz zák azon kort, melyet halhatatlau omlékü Vörös Mártink így fejezett ki: ^
■ Még jönni kell, még jönni fog egy jobb kor, mely utin, Huagó Imidiiig epodea, iiAteirek ajakAn;*
S inost ongodjo meg t. Szerk. ur, hogy egy éj> oly ritka, mint ünnopélyes jelenetről tudósítsam lapja tisztelt olva»óit
Minél ritkábban történik az ember életébon ránézvo valami rendkívül! esemény, annál meghatóbb, annál megragadóbb és ünnepé-lyesb.,
Eltem legszereiicsésb, legédesebb napjai egyikéül f. hó april 9-et mondhatom, s megvagyok győződvo arról, hogy az egész község és kis iskolásaim is osztják ez érzetemet.
Tekintetes Sollyoy László zalamegyoi gazdasági egyesületi alelnök ur e napon osztá ki a gyümölcsfa-tenyésztés előmozdítására kitűzött jutalmakat, nagyságos Bója'' Gorgoly kir. tuná-csos és megyei tanfelügyelő ur, tok. Martiuko-vits Károly főszolgabíró ur, a golsoi és helybeli iskolaszékok, valamint a m.-szordnholyi és újudvari tanító urak jolonlétébon.
A mind magam, mind tanulóim által mély köszönottol fogadott jutalom értékét sokszorozá azon bőven és molog szavakban kifejezett el is-morés, melyet tekintetes Sellyoy László alelnök ur lelkes beszédében kífojozott; bár minél töb-bon, sőt az ogész megye tanítói halhatták volna.
Nagyságos Bója Gergely kir. tanácsos és megyei tanfolügyolő ur moleg szavakban köszö-né meg a gazdasági-egyesülőt buzgalmát. Ugy üdvözlé oz intézményt, mint a hazában még ritka tűnoményt, azért anuál nagyobb olismo-réssel tiszteié meg, s az ogész haza, do különösen o inogyo hálájára méltó jelenségül tekinti.
Tok. Kovács János laugvizi jegyző ós a helyi iskolaszék olnöko mind ő nagyságának, mind tekintetes Sellyoy László egyesületi alelnök urnák szívhez szóló köszönetot mondott ogy beszédben.
Megható volt, midőn végül ő nga egy 0 éves gyermek által utánmondatva igénytelenségemnek könyozésíg moginditó köszönetet, s miután Ugközolobb körükből távozom, buesu-hangokat mondatott olő.
Az örökre folodhotlon ünnepély igy bofe-joztotvén, a mélyen tisztolt vondégkoszoru Fűzvölgyre vitetett.
Nom mulaszthatom ol es édes emlékű napért s a inogtiszteltotésért, hazafias köszönetemet nyilvánítani a zalamegyoi nagyérdeinfl gazdasági egyesülőinek. ^
ÖVEGES ANTAL,
néptanító.
Heti szemle.
— Amerikai lapok azon hirt hozzák, hogy Újházi Texasban meghalt. — A korouahorczeg f. hó H-án vizsgálatot tett ő felségének számos vendég jelonlétébűn, és minden tantárgyban kitűnő szorgalmat és haladást tanúsított. — Az oporjosi joghallgatók olvasó egylete legközelebbi közgyűlésén Jókai Mórt tiszteletbeli elnökévé választotta. — Béuis Samu egészségi állapota totomosen javult. — Wodiánor Aliiért 2000 frtot adott át az akadémiának, két ga/dászati tanuló külföldöm kiképeztetéséro. — Az országos dalárünnopély ügyo erélyesen halad. — Jankovícs I^ajos oljegyzé Wenkhoim Krístiua grófnőt. — A Boust gróf termeiben tartott jótékonyczélu főrangú olőadások 23,700 frtot jövedelmeztek. — Jókainé asszony nagy-értékü ruhatárát a nemzeti színházhoz szerződött Tóth József özvegyének ajándékozta. — llamann Olga, szépreményű éuokosnő 21 éves korában halt inog legközelebb. — Több pécsi polgár — irja a.P.Loyd*— részvény-társaságot akar alapítani ogy magáiigymnazium létesítésére. — Lónyay május eleién megy liócsbo a közöspénzügyi tárcza átvétoléro. — A l''otoczky minisleríum megalakult. — llcsz Henrik tábornok Bécsben meghalt.
H i r e k.
A V á s á r. Az idei nagyhoti vásárunkat az előbbiokkol párhuzamba vévo, épouséggel nem elégített ki bennünket, mit annak lehet tulajdonítani, hogy a vaspálya az ezokro mouő Nagy-Kanizsát látogatni szokott somogyi kocsikat háttérbo szorítja, mert ezek emelték, és népesítették a vásárt.
Színészet. Kocsisovszky színtársulata Sopronba érkezett £4 előadásra, honnan Keszlhelyro megy. Hát bohnür.ket o^y árva magyar-színtársulat som látogat megV pedig már régen böjtölünk. Oh közönyösség I
A A szabad kőmivosek Sopronban szaporodnak és erősbülnok,. Nagy-Kanizsán is észrovehotni már mftködésökot.
A Honvédok. A nagy-kanizsai hon-védziUzlóalj naponkint tart gyokorlatot, és kitűnő ügyességgel tesz olőmonotelt mind n fegyver- és menet-gyakorlatban, mind pedig a lövésbon.
A Lopás. Egy iparlovag azon ötletre jött, hogy jó lesz a nagy-kanizsai temető kápolnájának nagy (V) jövedelmét megszámlálni ; el is ment és a pénzt magához votto, dó a cson-gotyü csempészeten rajtkapatott.
— Mint halljuk a zalamogyei általános tanító-egylet megalakulását B. Eötvös József közokt. min. ur örvondotos tudomásul vette.
— A z í s k o 1 a látogatást akadályozó magán önzés megszüntetéso tárgyában kövotksző f. é. mározius 2ü-én kolt ministori folhivás intéztetett valamonnyi megyei törvényhatóságokhoz: „A tapasztalás azt mutatván, hogy a szülők,különösen falusi helyokon gyormokoiket tavasz-beálltával az iskolából kifogják loginkább azon czélból, hogy azokat barmok és baromfiak őrzé-séro használhassák; minthogy a* iskolás tatás félboszukitása, a tanítás orodményét veszélyezteti, do az 1808. XXXVIII. t. cz.1>4 §a határozottan is rendeli, hogy a szorgalom idő faluhelyen legalább nyolezhónap legyen : a baj lo-hotő olháritása s a törvény rendoloténok végrehajtása érdokébon felhívom a N. N. közönségét, hogy saját hatás körébon az 1868-ik évi XXXVIII. t. oz. 1, 4, 64, és 121 §§, nomkü-lönbon novozott törvény érteimébon a .községi iskolaszékek" számára kibocsátott rondolotom 10. §-a b) pontja értőimében, orélyeson intézkedjék. — Meglévén győződvo, hogy a mo-
Íyo közönségo a fönbivatkozott törvényes intéződének jótékony és hasznos voltát átlátja ; nem kétlom, hogy az ifjú nomzodék javát czélzó • felhívásomnak honfiúi buzgósággal ologot toond."
— Idyllí esvnd-élet No 3. Hogy lohot felverni a szenvedélyes vadászt délutáni
álmából ? Közel Nagy-Kanizsához egy tréfás ur bekiált az ispánhoz:'' vadludak, vadludakl''A fürge ispán kapja a puskát, kiszalad, látja a ludakat, közibök lő s az elesettet nagy örömmol az urasághoz viszi, hol a gazdasszony felismeri ártatlanul kivégzott élettelen háziludiának hulláját . . . bezzeg lőn pörpatvar,bámulás s nevetés. Az egésznok holyi érdekét emeli még az ia, hogy oz épen ott történt, hol évek előtt vadkacsa helyet denevér lövotott.
(flnla-in llatknznt.) A nemes tettek — bár titkon,mint a azondo ibolya a szflz szerénység fátyola alá rojtőzvo, hintik kollotncs illatjukat, legtisztább öntudatukban hordváu ina gasztos jutalmukat: mégis, mint a nap fénysugarai a folhőkün áttörve, kibontakoznak azok is a szűz szerénység fátyplt alól, hogy másokat is hason orény tottokro buzdítva, magasztos koblfi körotőkot szorozzonok. — Ugyanis :. a honleányi orényoktől tündöklő l''iringer Ilóz» úrhölgy, kiuok vallásos buzgalimr, tiszteletre gorjosztő szerénysége, a novelészot rögös mezőién szorzott érdemei homlokára úgyis horvad-natlan babért fftztok, és méltányos közolismo-rést vivtak ki, a helybeli kegyos-tanítórendí ház uj kápolnája folszoreléséhoz 60 uj forinttal nagylelküon járulái méltóztatott. —- Az ég jutalmazza inog legnomesb szive jóságát, áldja meg logfényesebb tottét,molylyol a legszentebbnek áldozott! Engodio Istenünk, hogy városunk vallásos és erényekben diszlő lelkes hölgyei o dicső tottot utánozva, kápolnánk feldiszitéséro fellobbanjanak I A kegyos-tanitórendi ház
FŐNÖKSÉGE.
Nyílt kOnstfnet.
F. hó 2-án a holyboli dalárda, Todor Ká-rolina és Werly Adello kisasszonyok szíves közromüködéso mellett dalostélyt adott, melynek tiszta jövodeltn« 78 írt a helybeli mindkét néptanoda szegény tanulóinak iskolakönyvt k-kol és egyébb szerekkel való ollátásáru fordíttatott. Vegyék tollát nomos szándékukért és szíves jóakaratukért mindazok, kik a dalesté-lyon közreműködtek a szegény iskolás gyermekek hálás köszönotét. Adja Isten hogy mindenütt ily nemes törekvés és jóakarat viszhnngra táláljon.
Csáktornyán .... r ... f.
ZNTyirt póBta.
— Doctorlta, I.angvir. Ai ígéret nép uó, ha megadjAk Igen jó.
— II. L. l''cat. A jdbél nn tokát, mert meg árt, mint aa Kgemegi haj j II. ö. bucaut >rt>H a kapafA-t<5l \ Oy. Iáno> vaaut vAlaaitottf 8. Cly. dörmög, do javít t H. M. aa iroda loTegdje egy klaaé nehéakei, egyéblrAnt kűldjllk advöaletaket.
— A A. CiAktornya. K aiAmban lebetetlon, kö*-lenl fogjak- i''olemla helyott máat li kérünk.
— V,'' O. P. Bendeiou küldjük a lapot, tAn * poitAn maradt.
axrsniti t^r. *)
Figy olmoztetÓB a "Stoi nd eckor S. és társ hamburgi bankház mai számban foglalt hirdetményére. Egy nyereményekkel oly gazdagon ellátott kisorsolásrói vau itt szó,hogy vidékünkön is élénk részvétel várható. E vállalat annál inkább bir teljes bizalommal, miután mollotto a legjobb állam-kozoaség nyuj-tátik, és a fönt novozott bankház szigorúan pontos eljárás ée számos nyeromény kifizetése folytán átaláuosan ismeretes.
Azok érdokébon, kik örömest vesznek részt elismert szilárdságú pénzkisorsolásokon, utalunk a J. W o i n b o r g i r. cégű hamburgi bankház e lapok mai számában lövő hirdotményéro. A közkodvosségü államsorsjogyok o jolszóval: „DasGlückblühtimWoinborgo" (A szerencse aszőlőhegyon virul) mindenfelől,''gyors keletnek örvondenck és a novozott bankházat,
Sontos én lelkiismeretes szolgálatai miatt, min-nnkor legjobban lohot ajánlani.
*) K rovat alatt köalöttekért felelSaiéget vállal a '' Saerk.
u ejn
ty z Ti*
t x -
I R N Ö K:
Nagy-Kutlzta, aprllla 16. 1870.
Egyréaat folytonosan komoly hideg éa nelea >dS köveUaatébon, nem esak a kUlmunka, do a itAlli-la hAtrAnyban vannak | mAaréait pedig a volt «''Ól/t fogyta, gyenge hetivAaárokat okos. lluaAt éa ro*«ot eaak a fogyaaitó vAaArol, kivitel nlnca. Zab »* ««<»a vidéken elfogy ott, jóminöaégU kukorica a ke-retUiUk, ~ Bor, vidékünk bell, ero.lCrtlben vau. A moitanl Arakat követkeiQkép köaöljük !
Piaczi árjegyzék
1H70. évi aprllit hó 13-An Urtott '' batlvAíAr alkalmával. -Hiéna kö.íp m ií frt JO kr.} ¡6 m. 2 frt 16 kr taalma m l frt 20 kr. Ónba« !.,<$ rill(]a m. _ frt - kr.; H-od rendű m. frt. - kr. Oyapju finom 100 frt; köaép W frt. Kepeié S.ii |r, _ kr>. Uv,„i _ hi _ kr> fehérbab mérője - frt - kr. Burgonya mér3je -~ «''• »"»• l''gjobb 8» (u 4 frt «5 kr.; köaép-«•ra «6 fu 4 frl W kr ; leg.HAuyabb Mi fia f frt
— kr. Roia legjobb 78 fnt S frt — kr.; köxéptterll fl 7C fta 3 írt 75 kr.; legallAnyabb - írt - kr. Arpafl legjobb 70 fu 8 írt — kr.; köaépaaorü «6 ft« "2 frt 60 kr.; legeilAnyabb _ írt — kr. /.ab legjobb 4Ü fU ''J frt — kr.; köaéptiorü 44 fta 1 írt 00 kr.; legsilányabb — frt — *r. Kokorloaa legjobb 80 ÍU 3 írt — kr.; kOaépaaerü »4 fta ti írt. 80 kr ; legallAnyabb
- frt —r kr. Hajdina legjobb 70 fta U frt 80 kr.;| köaéptaerQ 66 fta 2 írt 60 kr.
A nagykani aial vAro« Unáeaának árjegyiéko könyvéből kUdta 8ZI6ETHY KAROLY, bl.toa.
Vasitl napoiiklntl n«««tr«ad :
Indul N.-Kani«Arél llarct felé reggel 4 éra . délutAn !i éra
lluda
10 éra 4 éra
Érk. N.-Kani«.Ara
Érték- és váltófolyam: april 16.
&*/• motaliquos 6.40: 5*/c nemz. kölcsön] 09.70; 1860-ki álladalmi kölcsön 90.10|baok-j részvények 7.13; hitelíntézoti részvények 2Í>4.1 — ; London 123.tW); ezüst ágío 120.60; arany !j darabja ö. 7 kr.
röggel 6 éra , , d. u. 1 éra . . e»tvo Trle.t , regg.
■ . délben "i éra lléet , regg. 6 éra . „ éjjel 11 éra Hopronig délutAn 2 éra Harca , reggel 4 éra . . délben 12 éra lluda felől reggel 4 éra , , délb. I éra . '' „ wtVs 8 éra Trteat , dílbenl''J éra . . eato 10 éra Héra , reggel 4 óra , . ette 10 éra Bopronbél délbou 12 éra
66 perei.
26 perc«.
22 perci.
« .
16 .
''M .
1 .
3« .
¡0 .
45 perci.
63 ,
aa .
36 .
10 .
18 . .
Heti naptár.
Április IV-től 2-3lo 1870.

ilé-''I« heU-
_£21L
Katholíkua nap- Pr"ío«t7i! tAr naptAr
IC; Jéiu.nak dicifi foltámadAaArél. __Márk. XTL 1—7.
18 Hitfi HusvóthétfS H«iv*tMtfl
1» Kedd Tódor, K. Kmma
20 fiierd. Oy8a5 vér. HulplUu* XI Ciütörtök Amelm v. Oda SS Péntek KAj. éa 8. UonldA« 83 Haooibat Adalbert Uéla

3.
Felelős szerkesztő : Wajditl JÓZMÍ. Segédszerkesztő: Bátorfl LajOf.
E 8- E K
ORVOSI JELENTES BOROZSUL
. HOPF j-AJxroe
(•105—b) udv. szállító ur központi raktárának liécítbou
tl. KNrntnerrlng 11.
Boroszló, 1870. fobruár 18-án.
Midőn tekintetes Uraságod nak köszönetet mondanók azon készségo ós szivosaégcért, moly lyol kórósom folytán szegénységi korülutom több botcgö számára maláhikivonati ogészsógsört küldött, egyúttal alkalmat vcszok magamnak készitményo jó hatására nóhány szóval visszatérni. Mint olloasógp azon szédelgésnek, moly a legkülönfélébb alakodban az embertársak könuyonhivősógóro számit, az Ön készítményeiről som tá^áltnm kedvező vólemónyt. Azonban malátákívonati egósz-segstfrnek alkalmazása ós hatásának pontos niegligyoléso után, balvólomónyemet el kellő ojtenem. — A sör mindazoknak, kik azt utasításom szerint itták, igen jó szolgálatot tőn. A betegok mind idült tAdőgumóban iszonyodtok, kiknek emésztési szervoZeto nagyon szomorú, ós erojo is kevéssé vigasztaló állapotban volt. Orvosi rcndolotok ezen bajok ellen elogendő számmal törtóntek, azonban a betegek szomorú anyagi álla|>otn mellett nem lehöt e rendeleteket, ahol szükséges lett volna, házi ápolással kellőleg segélyezni, ós azért csekély crodménVliok maradtak. Az ()n maláta-kivonat azonban többet eredményezett, mint magam is vártam volna. Szabályozd a betegeknél az emésztést s ezzel euieló a táplálkodást; enyhitó a köhögési ingert és a betegnek erősítő álmot adott. Legtöbbjei megindító módon köszönik meg nekem a jótétemény t, ós ma, néhány üvegnek elhasználása
Elégsége« bizonyság arról, hogy a t. cz. közönség mennyire igénybe veszi az nlólirott raktárát azon körülmény : hogy a hív. postai kimutatás Szerint 18(i7-ben : 15,000; 1868-bftn 19,800 postai küldeményt küldözött szét vidékre.
Bécsnek legjutányosb bevásárlási kútforrása

! Az újkor
sson kltünö úrik, melyek bl.to.Wk-lratok mellett a.latnak ol cmcVMj■ Aron nagy íqrffalou. c*.nAIA.v. víRett; e. okon eenkl el ne roul».«« s.on .nOkUlSzhellen »«"«•; megsiere.nl.
Minden óriiért jótállón vnllultntik.
Eev icren »¿n l.ron* rfra rmslloi e*ImU|.p»l 1 ÍVt 40 kr ; ugyanaa finom eme I por«cllánl.<5l frt ¿0 kr, 57?„m £«K5 í írt 80 kr, Abree.tBvel- *>krral .l^ibb-.x^nkillUott nagy^alaku poretelláa érs 2 ÍVt «0-8 frt *0 kr, ugyan.. dbzossbb, ór.Ulíml 3 ''rtjH>-4 W, ''«^ffi tett .»Amlspp.l, vagy arauyk.retben, vagy .vaj«» faragv/nynyal .iár»Uti«el fi, 0, 7, 8 frt. galon-árs bromból, tlvcgboritíkk»! ,<¿-2 írt 10 kr, kSiípiiagy.Agu 8 frt 20 kr, ..agy 4 frt 60 kr. — Angol ulaté Ari tokban a ^^»«tjvol 0 frt. « Hvsjc.l «.cb-óra, 2 évi JétAIIAm, ea n... feglalványo. uj-srany-b<SI Unocal 4 frt 80 kr. - E.ekou kivlll inlnilonftle ¿r* olcsón : nap óra. IrAnytJ ; 26 kar»jc»ArjAval kapható « luogrfmlqlliotő o eiim alatt s V • (378—0.)
IVacht-Bazar des A. FriedlIUlnn in WlCH Pratcrstrassc Nt JŐ.

után, kinózésUkkel tanúsítják, hogy az egészsógsör kitűnő pótszer minden más oly táplálék helyett, mely emésztési szerveiknek netán ueliez volna otb.
Ur. JtiliUNherKor, kerületi szegények,orvosa, Klostcratrasse lf>. Álljon itt még egy orvostól érkezett levél vége, A llolf-félo i
7S <r c*
maláta egészségi csokoládé ós
mell-iualáU-boubonok gyógy hatásáról. — „Aggódva néztem u veszélyes, engem folyton kínzó köhögés mellett, melynek kivetése vérrel volt vegyülve, komolyabb tüdő bajnak eléje, midőn az Ön'' maláta-i''gés-Mégi csokoládéját, naponkint 2 táü/.ával, ós moll-iualáta-boiihoiijnil, naponkint 11 > darabot használatba vettem, mely után a köhögés mindig enyhébb ós ritkább lett, ós erőm ismét ® JL cr helyreállt." I)r. Nporcr, abbaziái főorvos, i
Ha megemlékezünk a megelőzött számtalan orvosi nyilatkozatokról, valamint a több mint, 2 '' T háromszáz kórházitól érkezett bizonylatokról, melyek a lloflf-fólo maláta készítmények kitűnői . £ gyógycrojéról tanúskodnak, ugy biztosságuk és jóságukra nézve a közönségnél netalán még létező x c minden kételynek elkeli tűnni«. 1 f
WMOS^ óvdt kamUUd» ¿» utdntdt elUn. Alaldta kfttiiméuynim InSl''t IIII BIílíl
valamennyi ccimUiu meyvan o névvoiult vUImIIIII IIUII
Nagy-Kanizsán : Itciclieiithnl C. én llOseiilicrg & Welinch urak kereskedésében kapliMó.
ora "A h
" 0 íí
3 »-á
g & - J Q '' N
^ Xil
|
fT < c*
Pályázat,
Muraközben alsó Dombortm rom. kat. oskolában egy al-tanítói boly megürült — annak betöltésére f. évi april hó 30-ig szükségeltetik.
«Evi fizetése ''J(K) frt^szt. ért. kÓHZ|KÍnzl)en, két öl tűzi fa, csínos ogy szoba lakáha, privát jövedelmére biztosan 60 frtot számíthat.
Kívántatik, hogy horvát és magyar nyolvben jó jártas legyen, földleírásból s természet-történetből tudománynyal bírjon.
Ezen állomást elnyerni kívánók Muraközben alsó dombo-rui iskolaszéknél bizonyitványnyal ellátva személycsen, vagy irás által a fent kitett határ napig jolontkouzenek.
Domborun 1870. mart. 22. MABSICS XAliOL V, (808—3,3) rendes tnnitó ós iskolaszéknek jogyzője.
Ezennel van szerenesdni a-t. c//„ közön sítudtiíra adni, ho^y Kosztholyi vasúti állpmas pályaudvarában
Szállítási üzletet
FAKERESKEDÉST
nyitottam. — Haktdromban taMlhr.tó mindennemű fenyő-ópületfa, deszka, lócz. Tölgy-ópületfa, lábfak, padlók, körük talp., küllők, szőlőkarók, fasindelyek
» tmís faneinüek leszállított árak mellett.
KlvtUlalok épületekre .sziiksrgen
sziillitiÍHokat. — Kzen üzletem meKhatfil-mazottja, ki a pályaudvárban jelen Van, teljcHiti nz eladiÍHoknt, czimem alatt levélbeli megrendeléseket pontonan tflje«i-teni
Lengj él József,
407-1,
Somogyi fakereskedő.
orcueMiniIuiwoi^ Tehet venni s ját-
szani reá.
250,000
Szerencse fel!
mint fö-nyereményt ajánl nagy |>ÓRikisurolás, a moly
I SZERENCSE A SZOLLÜHEGYEN VIRÁGZIK I
250,000 m.
7
főnyereményt kópezi u magas államkormány által
engedélyezett óh biztosított PÉKrZSORSOLABIXrAlíf
28,900 nyeremény k«v/n hó alatt blstoun kllnntatik, e*ok k3/i>U
250000, 100000, 50000, 40000, 30000, 25000, 20000, 15000,12000, 10000, 8000, 600Ő, 21-szer 5000, .U''.-szor 3000, J2Ü-szor 2000, 2tX5-s«or 1000 sat.
A IcgeleS uyermtiónyliotAe april 20-ÍB hivatalos flllesiaét uiellnlt tartatik .11. "''
'' 1 pgéee vreJutl állami«>rejcKy ára i frt.
> f-st , . .. a .
1 negyed , . „ 1 .
«. í. bankj«Ky bektllilósóvel..
,kliui|rnki nic^kapja a* i''rvilell *(Vr«jcg;yi-t n nm^a koióho, a 11) eroiNi-ny ki|ixcl<-«e aa Állam r.''.».''r.'':t n írRbUlokb Raranlls. -
klinJen mi''Krviitlel^« axonnal n le|;|ii>iit<iiabban lürlrnik ; hlvatalu* tery iu<-|(kUliletik • niimlitr Ingyen. Mi''gttfrtvnt liuaáai.M a •láinjrKya''jk mt''KkOlileUk, « ityernmény 1» nituiuial.
A iiyerf.o^nyhnxáa ni«m nairyaaerfl ((íkeklKurtoMinAI rlőro Ulhalótax »Ken Alinkén k*r<Mett le«*, l(.»y tf»«(k Ily •Il^r^•lu••í• •o"J*«ye» .A stwwii«»« a siMIMegyen virágzik" jel ¡ue nA-
law aeonnal megrendelni.
■ü JT. Weintoerg j»m.
a dll(ii)HOr*j*ujy kerejlfttléi,
■ (39 T llohe .....
gns kormánytól engetlélyozvo és biztosítva ran. (''supán nyeroményok lesznek húzva és pedig torvor.vo kevé« hónapok alatt 1M,000 nyeremény, mely tájékoztisaul a fónyoremény 2W),0(KT, lfK),(KH), 100,000, 50,000, 40,000. | 30,000, 26,00, 2-szer 20,000, 3-sv>r lf),(HX), 4-87.er 12,(XK), ft-szOr HO(K), 7-azer f.IKH), 21-»z,.r f>000, 86 szfir8000, )2H-szor 2(K), 20T)-sz«r IOOO, lftá-setír ¡»O, ilóO-szer 20t>, 1.%200-szor 110, stb. — A legközelebbi húzása őzen nagy állatni biztosított pénz kisorsolásnr.k hivatalosan elhatározott már
april ao-án 1870.
Ichz, melynek ára
1 egész eredeti állam-sorsjegy 4. —
I h-l . , 2. :
1 negyed . „ „ 1. — osztrák érték készpénz beküldése mellett.
Minden megbízások a''lCj^ontosAhlHin teljt:siüótnek mindenki tőlünk a» eredeti állam Rorsiegyot kózhez kr.jíja. — A rondclményekbez a hozzá kívántató tervvel ingyon kedveskedünk, cs minden lnizás után küldjük a hivatalos erodinéuyt. — A nyeroményok fizetése rögtőn állami biztosíték mellettfl'' eszközöltetik, és lehet az érdekelt kivánata szerint hozzá klii-'' doni, vagv a velünk ItoszokUttotésbon levő osztrák birodalom ¡nag^ob helyein felvenni. — Ezon iorgalmunk a szcrcncaóvol ''van megáldva, mert a rövid idő óta i-t-szori húzásnál, 8 főnyereményt kimutal.b szerint tizettünk ki., — Kzok szerint mindenki igen egyszerit óh szerény hozzájárulással tarthat számot az osztási résztvevőben, miért is a közollóvő húzás miatt kérjük a rendelési beküldést mielőbb eszközölni. (dOJl—fi)
kSteiiMlecker S. és társa
tőke tut váltó üzlet Hamburgban. VovtW t''a eladási mindennemű állampapíroknak, vasnti részvény és részint sorsjegyeknek.
A téve<lést kikerülni tesszük azon megjegyzésünket,hogy semmi luut^nló az államtól valóban biztositott pén/-Horsolás a föntebb irt dalion nem lesz és l.ogy minden kívánatnak kellőleg mogfelclhessünk, méltóztassék mielőbb az eredeti állam sors-jcgye''mkro becsos megrendelését tonni._Fentebbiek.
<08 I,
Az első cs. k. 8zafa.
Harmonika á ra
Ajánlja ellátott
fs
KLEIN JÁNOSNAK BÉCSBEN
(NeuUu Zltfller-ulcT« 17. «rá«)
a legnagyobb választék-kéziharmonikr. raktárát, tartoz<) magántanulható iskolával, összekötve több mintHOOlegujabb és kedvolt zenemüvekkel, molyok az utolsó fordítás szerint betűkkel vannak ellátva ¡ továbbá mindennemű chromatica hangokra iga-aitott kézy}tr,7;inonikák zongorajegyekre, szinte magántanulható Í8kol^f/v ''«»nto harmonika hármonicumok lábra s hf\jtóval, i>,^/i;i:,''niabl. szájhárinonikák sat.
Mindozokro bővobb felvilágosítást árjegyzékünk szolgál, mit kívánatra ingyon küldünk.
Oali-t: Fióküzlet:
(Stadt, Nr. lö.) (Pesten: Kcrepoaí ut 8. szám.)
t»»?/
Ilirilctiiiéiiy.
Mo (400- a,ü)
Nagy-Kanizsa város tvszéko részéről közzóUUetik, miszerint néluti Tóth Theréziának Auerbueh Korenoznőnek hagyatékaihoz tartozó, a nagy-kanizsai 7H7. tjkönyvben 904. h. r. sz. ». f)H5. ház szám alatti, 1000 frlra o. értékben becsült, — n várasdí ut eziVban lévő háznak nyilvános érverő utjáni yladiUa eln^loí-telvén, ennek to\jositóftóro f. é. május 23-ka, » ¡\ mennyiben okkor u betsuVr bo nom ígérteinek f. évi juniun hó 20-ka mindenkor n^ggeli 0 óra a helyszínén tűzetett ki, ogy»zorsmiud a,'' venni gzjtndékozók figyelmeztetnek hogy 10°/» bánatpénzzel magukat ellássák, » az árverés megkezdése előtt a kiküldött Wirvényszéki
1___1------- ... 1-----l___ 1 .. í* —___.''I. A.. A HU/ll-.lj I ..I I Aki I
a törvény-
lilcirlirn ,Nr. 21). Ilniiilturg.
NVajdits József kiadó, lap
tanácsos ur kezére lefizessék. Az árverői feltételek sz<iki irodában naponkint megtekinthetők. Nagy-Kanizsán 1K70 mart. 23-án.
A vAltOsi T<")UVÉNYSZÉK.
DSWALT JÁNOS
szállodáját „A MAOTAR KORONÁHOZ"
ajánlja a ny 6. utazókrtzőnsóg figyelmébe;
i"*er/''. tlloila a kori^nyei aterínt
ujbli ilütíeztctvén bc,
minden íéhetA {¿vánaltunnak kónyolmoson megfelel
. olgálat ós jutányos ^ak
nuft>;''/;oinél eÍMÍniosb látogatást remél. Utazás»¿¿¡ikalmatoBságokró), ugymiut
KÉNYELMES KOCSIKRÓL
minden írAnyhan n MxnlludnitilnjdoniiH goudohkodik.
-
liömerbad
(Stclrlschc tíasIdH.) <
stájerországi gyógyhely, a déli vaspályán (junius 1- ''
jótól gyorsvonattal Bécsből 8''/v TriesztMl t) ór.) igen (
erős hegyi higgol U. ¿K)®, különösen hatékony a köszvény, (
csi''tz, idegbaj, scuyvedós, gyengülés, női bajok, vérke ''
ringési akadály, csont és csuklyó betegségben stb., ;
Környékezve kellemes, kiránduló és árnyékos séta- ( helyekkel, l)érkoc»ík a lakásokkal van ellátvu.
Felvilágosító értesítést ingyen ád a llöiner-filrdöí <
S ÍK««K»tdHág AlKÓ-8t«jerországban. 40ti—3,« (
cs nyomdatulajdonos gyorss;\jtó nyomása Nagy-Kfl^zaán.
Nagy-Kanizsa 1870. april 30-án.
18. szám.
Kilenczcdik évfolyam.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Iietllap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
1 «(in • fyakráa Másfél vagy két ir«n. tiserkeftstöl Iroda ¿8 kiadd lilvntnl:
WAJDITfl JÓM KP kOnyvkorMkedAiAIxn.
Előfizetési föltótelek:
Htlyb.u hAiboi boriUxxl At vldíkrí- |toalAii Vilidre Kgínt Arra: - 6 írt — kr. KAI Avr« • -3 . - „ Kviiegyolro >1 , 50 ,
—i w» r?-..~ a-.
Hlrdetéaelc
A Imt hfwábos potit tor Art l-»«8r 7 kr. 2-«ior G It minden toválibl beiktatásért fi kr. Ifc''lyrgdlj minden ejfyc« beikUlA«^rt 30 kr. A .Nyílt tAres* «KX P«tit *or bciktmA.i díj» 16 kr.
Hirdetéseket elfogad:
N.-Kaalztáa: «KIADÓHIVATAL.Psstea: /.kmlku M. 8*0»-, Hamburfl-, Berlin-, Msjnam.-Frank fu r I- A* Bsio
ben: HAA8KN8TKIN & VOQLKK. Llpoie-. Bern-, 8tatt|(rtbM: 8ACH8Kfc TÁK8A. BAotbea:0PPKL1K
ea> "jwjCTy ^aa^UL''— aias
Klinker és klinker.
Végre ós valahára meg van a határozat, hogy utczáink kövezete klinkertégla lesz, — ideje volna erre egy jó magyar szót kitalálni — de talán a nólklll is megértjük egymást.
Hogy milyeu egy tégl&ut nem szükség mondanom, mert nálunk már van egy darab ; de épen mivel erre sok panaszt hallottam, és részemről meg vagyok győződve, hogy jobbat lehetne és kellene csinálni, ezért folytatom ez útépítési elmélkedést.
Általánosan el van ismerve, hogy nem annyira az ut készítési módja mint inkább a tégla jósága a fődolog, igaz is, hogy jó téglából könnyű jó utat csinálni, roszból ellenben teljes lehetetlen, mig viszont jó téglából hibás munka mellett is meglehetős ut lesz. De hát miben áll n tégla jósága ? közhiedelem, hogy csak jól meg kell égetni: do bizton állíthatom, hogy ez még nem elég.
Elsó feltétel az alkalmas földvegyület, nálunk erről a természet bőven gondoskodott, de azért mégis a sok jó föld közül a legjobbat próbák utján kitudui és még ezt is vegyités által ha lehet tökólyetosítcui nem volna fölösleges. Második feltétel a föld szorgalmas elkészítése, különben a jó földből is rosz tégla lesz: fődolog az agyagot teljesen felolvasztani, s e végre igen jó azt ősszel felvágni, és télen át kifagyni hagyni, de ez csak salitroiuos és kókemónységü agyagnál mellózhetlen,nálunk pedig az''idén már elkésett: szerencsére az itteni föld e nélkül is jó, csak jól meg kell gyúrni, 6* evégre jó volna egy igen egyszerű gépet alkalmazni, két egymás mellett forgó hengert, melyek keskeny hézagon át szorítván n sárt minden nagyobb darabot biztosan szétzúznának.
Jó volna még a téglákat préselés által tömöttebbre készíteni de már ehhez mesterségesebb gépek kívántatnak ; hogy jól meg is kell égetni, .kétséget nem szenved, csakhogy ebben épen nincs különös fortély, egy kissé több fa kell, mint más téglához,ez az egész.
Hanem fontos és nézetem szerint legtöbb figyelmet érdemlő tényező épen az, a mire senki sem gondol, a tégla nagysága és alakja: e tekintetbeu egy kis okoskodás és néhány kísérlet költség nélkül nagy eredményt igér.
Az világos elméleti igazság, hogy nagyobb téglából erősebb utat lehet csinálni: a ki nem hiszi, képzeljen magának még kisebb künkért és azután még kisebbet és vallja meg, bt%y utóvégre porszemnyi tégláin'')! semilyen ut som lesz, és viszont képzeljen utat ölnyi területü téglából ós vallja meg, hogy az ilyen bizony jó volna. Hanem hát azt mondják, a kis tégla jobban ki ég: Abban van valami, csakhogy tudni kellene mi és mennyi? Jól tudom, hogy köb-öl nagyságú tégla nem égne ki, de hogy még egy köb-lábnyi tömeg mely 8 faltéglával és
26 szóval huszonhat klinkerr O egyenlő egy izzó kemeneze közepében 3 napi idó alatt épen ugy átég- mint egy kis porszem azt mind addig vitatom, mig valaki ez ellenkezőt tényleg bo nem bizony itatta, annál is inkább mert fele ekkora igen szép téglát egy igen régi templomnál volt alkalmam látni, ha jól emlékszem Csácson Egerszeg mellett. Hogy pedig Hollandban ós eddig nálunk Ls kis téglát használnak, annak más okai lehetnek, például a régi rosz szokáshozi makacs ragaszkodás, vagy a vállalkozók előszeretete a kis tégla iránt, melyet majdnem oly áron cl lehet ndni mint a nagyot, melyhez háromszor anynyi agyag és fa kell. Azt is megengedem még, hogy külső utakon hol a téglára homokot hintenek, hol tehát a tégla nem vásik, nem zuzik össze, a kis téglából készült vékony uttóri épen annyit ér, ha tehát olcsóbb, akkor elónyösebb : do hátha nálunk épen a nagyobb téglából készült vastagabb ut olcsóbb ? Az pedig kétségtelen, hogy a hol lópatkó ós keréktalp közvetlen a téglát éri a kicsiny zuzik mig a nagy ellentáli, ós a vékony ut hamarább keresztül vésik mint a vastag. Tehát minél nagyobb tégla annál jobb.
Az alakra nézve két eset áll: ha a tégla szárazon homokba rakatik ós az egyes téglák közti összefüggés a ruganyosságot gátolván kárpsnak mondatik, akkor kétségtelen, hogy a koczka alak legolónyöseblí hanem már a könyebb készités száradás, s tegyük fel a jobb kiégés kedvéért mégis kissé lapított alak ajánlatosabb: ha ellenben * téglák közt összefüggés czéloztatik, ha azok kátrány vagy hydrauli mész által összeragasztatnak akkor a hosszúkás szokott alak jobb. A legjobb alakot és nagyságot általában biztosan meghatározni csak számos kísérlet után lehet, és ilyen próbákat tenni a jelen esetben mulhatlan kötelesség volna: tekintély és szokás után mái világban kár indulni; tökéletesíteni kell mindent, ebben áll a haladás.
Ne higyje senki, hogy költséges, időrabló kísérleteket ajánlok : ez esetben a próba igen olcsó és a siker nincs koczkára téve ; veszteni nem lehet mellette, hanem nyerni lehetne igen sokat.
Ajánlanám következő igen egyszerű próbákat, ugyanazonuton felváltva 10—2U öl hosszúságban:
1 Kis klinkertégla szokott módon homokba rakva.
2, Válogatott és klinkermódra készített faltégla dto.
3, Ugyanez hydrauli mészbe rakva.
4, Ugyanez homok helyett egy sor lapjára fektetett tégla fölé rakva.
6, Válogatott ptlastertégla széle hosz-sza 8" vastagsága 2", tehát hasonló a klin-kerhez de nagyobb.
6, Fólkoczka alakú tégla, széle hosz-sza 7" vastag 87,".
Látni való, hogy mindezen téglákat más építéshez is lehet használni, az utolsó
fajt tartom legczélszcrübbnek és a gyengébben égett részt lapjára fektetve járdának igen ajánlhatom. Világos innét, hogy a költségek közti külömbség nem lehet nagy, hanem az valószínű, hogy egyik fej kétszer háromszor anynyi ideig eltart ós igy a próba ezerekre menő megtakarítást eredményezhet.
HENCZ.
Jegyzőkönyvi kivonat
nHnpr<Miik«reHkrrielitii^MÍptirkniititrniiftk
1H70. évi márcz. hó 14-én tartott közös üléséről.
(Polyt A* *Agt.)
.Hogy a részvét élosztossék, és mind az iparosok, mind a munkiUok serkentossenok, biztosi tékilt kclleuo nyújtani annak, hogy a kiállított tárgyak a kiiíll itás befejezése után a tulajdonosoknak ismét rongálatlau állapotban visszaadassauak, mi az eddigi tapasztalat szerint mindig nein törtónt, mert némely tárgy vagy épen nom, vagy hanyag olmálházás kö-vetko^tébon, rongált állapotban érkoztok vissza a kiállításokról, mely körülmény a távol országokban tartandó kiállítások irányában félre-ismerhetlon bizalmatlanságot szült."
„Továbbá magától értőnk, hogy mind az oda- és visszaszállításra vítelbéri mérséklés, valamint teljos váininenUsség szükséges, mert ezen kodvozmény nélkül » kiállítási költségek az egyosek által olvíaelhoflonek."
„A leghatályosabb eszközök egyike különösön a munkások részvétének folköltésérc, tagadhatlanul a torvozotben említett oly alapnak létesítése volna, molyból azon kiállítók helyett, kik maguk arra képtelenek, a szállítási dijak fedeztetnének. Do, hogy az e ozélból megindítandó gyűjtésnek sikere lesz-e, az oly kérdés, melyre inkább nem mint i ge n -n e 1 lohot fölélni."
.A mi végre a helyi bizottságoknak alakítását illeti, a bizottmány ugy vélekedik, miszerint ezen teendők, mint korábbi kiállításoknál szokásban volt, a kereskedőim!- és iparkamarák által volnának végzendők,, ha t. i. a kiállítási és bejelentési határidőnek megtudása után őzen ügy még meg nem késett."
Tudomásul vétetett.
4-) A nagym. magy. kir. kereskedelmi mi-nisterium rendeleto, melylyel a kamarával közöltetik, hogy C''asselben f. é. júniustól fogva septembor végéig nemzetközi háztartási ipar-kiállitás fog tartatni. Magyarországra nézvo főbiztosul Wagner László ur, budai Jósof-mft-egyetemi tanár van kinevozve, kihoz mindazok, kik a kiállításban résztvenni akarnak, forduljanak.
Hirlapilag közzé tétotni rondoltotett.
Ezek után a / ^
tmincMkoiiiiányl flgyck vétettek tárgyalás alá:
I, A közös bizottságnak jegyzőkönyve a bankügyben.
A Pesten ülésező országgyűlési bizottság részéről a kamarához következő kérdések intéztettek válaszolásul:
1) Mik voltak a közelebbi pénzválság okai?
2) Minő befolyással van aa osatrák nem-zeti bank Magyarország közgazdasági érdekeire? Volt-e, és ha igen, mtoő bofolyással volt a közelebbi pénzválságra ? r
Klhatároaható-e általában,mennyiben és éa minő eszközökkel hárítható el az ilyen pénz-válság?
4) Mennyiben alapos az a nézőt, hogy jegybank, vagy jegybankok állítása a pénzválság ellenszere ?
b)Jegy bank, vagy jegy bankok állítása Ma-
gyarországon lehetaégos-o a pénzérték (valuta) .helyreállítása nélkül ?
0) Kivánatos-o és ha igon, lohetaéges-o a péjizérték azouual vissza állítása?
7) Mi módon,minő eszközökkel történhetik o visazaállítáa?
8)Ha Azonnal nem eszközölhető a pénzérték visszaállítása, mí módon koll azt előkészíteni ?
0) Általában minő intézkedésük szükségesek arra, hogy haaáukbau a rondsaeres pénzforgalom biztosíttassák s a hazai hitel ónálló,szilárd alapokra fektettcssék V
Az ozon ügynek tárgyalásával megbízott bízottság u f. évi február 24-én, márczius 6 én és 11-én tartott tanáeskoaiuáuyalbán következő véleményt alapított mog :
1-bő kérdésre: A logközolebbí válság okául koll tekinteni az értékpapírokkali szédelgő üzérkedést, moly a tőzsdéket lázas kórként megragadta, és melyben a népesség minden osztálya részt vett anélkül, hogy legcsekélyebb része csolekvényo horderejénok tudatával bírt volna.
Mindönkinek még élénk oinlékében álló tény, miszerint a mult év kezdetével alapított bankok részvényotíenok szédületes agiot tudtak szerezni, mi nagy pénzbeli nyeremény thozott; oz ösztönt adott ujabbi bankok létesítésére, melyek számára már alig volt név található.
Egy ideig a dolog igen szépen folyt, do -nem sokára bokövotkezett a betizotésokuek idője, minél az ily üzletekru hajlandó pénznek szűk volta mutatkozván, a válság kiütött.
A bizottság azonban ellonmondani kényszerül azon véleménynek, mely szerint a válság általános pénzválaáguak mondatik. Ilyenül az novezhotő nom lehot, mert igon jól tudva van, hogy a legtöbb szilárd alapú hitelintézet, a naponkinti pénzbetéteknek kamatját alig ''/,•/«-»• emelte fel, holott az 1883, 1864, l«t)í>, de sőt 1860-ik évben is, még rövid idejű botétek utáu is szívósén f>% adatott.
A válság a részvényekkeli szédelgése által idéztetett elő és különösen azon üzletneműekre nehezedett, a melyek abban kelletén túl érdekelve voltak; a solidus üzlet csak kevésbé volt érintve..
2-ik kérdésre: Az osztrák nemzeti bauk ^annyiban gyakorol jelontékony befolyást Magyarország közgazdasági érdekeire, a mennyiben a magyar-osztrák kettős monarchiában az egyedüli intézet, mely a szükséges forgalmi eszköznek, a papirpénzuek kibocsátására jogosítva vau.
Bármi kevés oka legyen is a bizottságnak az osztrák nomzeti bank, jolenlegi alakja és szervezető valamint bureaukratikus ügykezelése mellett rajongni : mindazáltal ezen kérdésre adandó tárgyilagos feleloténél nyiltau és tartózkodás nélkül kijolentenie keli : miszerint szabadalmát Magyarország kárára^ki nom zsákmányolta, hanoin, hogy kivált ifjabb időben, jelzálogos kölcsönöknek előmozdítására és igy a nomzeti jólét szilárdulására hatott.
A mi azon kérdésnok második részét illeti, ugy a bizottság véleményo szeriut a nemzeti banknak befolyása a péusválságra csak másodrendű lehetett, miután a mindinkább kétessé vált viszonyok és az omolt túlságos igények miatt, mind az eszélyosség okából, mind az alapszabályaiból folyó kötelmeire való tekin''^tből, a hitolt mogszoritania kellett.
Ezen véleménynek indokolásául elég annak felemlítése, hogy a nemzeti bauk is pénzjegyeinek kibocsátásában korlátolva van, és hogy ennél fogva aa oly rendkívüli péuzsaük-ségleteinek idejébeu legjobb akarat mellett sem képes, minden táiuosatott igényt kielégíteni, a mit egyébbiránt ily viszonyok köat agy pénzintézet som tehet
Mindazon Alul a bisottsAgnak azon sürgős dhsiUat kell kifejelnie: miszerint a nemzeti bank, inig kivételes holyzeto Magyarországon tart, ezen gazdasági tekintetben örvendetes lendületnek indult ország érdekeire fokozott gondot fordítson és részint as országban uj 6ó-koknak készletét a mutatkozó szükséghez ké-. pest felemelje.
3-ik kérdésre: Ezen kérdés megoldásának nehexségét mindönki belátni fogja, ki igyekvő volt u mai nap mindont uralgó üzérkedésnek folyamát tanulmányozni. A gyors és , es«kély pénzzeli gazdagodAanak vágyában a népesség minden rétege olfogulva van; ez ko- I runknak jellege. MindazonAlUl rendes, politikai conflagratiók által nem zavart idóben, tul-esigázott és m önerót (ölül nem rauló üzérko-désnok mellőzésével, pénzválságok nem igen fognak keletkezni, különösen pedig akkor nem, ha a kormány, illetőleg a törvényhozás, szabatos, és szigorú törvények alkotisávd a szédelgő vállas toknak erős gitot vet, mit a kamara különösen hangsulyoztatoi vél.
4-ik kérdésre: A jegybankok Í8c«é\ja: tőkegazdag országokban a pénzforgalmat kibocsátandó értékjegyek álul könnyíteni, mivel az, a* érezpénznok forgalma által nehezítve és késedelmes volna,
A jegybankok intézménye tehát ily országok gazdászati életében teljjogu jelentőséggel bír.
Azonban máskJut áll a dolog, a tett kérdés megoldásánál. Itt avta concret kérdés Alii -tutik fel adandó válaszolásul:
.Menyiben alapos azon nézet, hogy jegybank, vagy jegybankok állítása a pénzválság ellenszere Y*
Ily ellenszerül a bizottság jogybankok felállítását nem tekintheti. Mint kezdetben ezen
Contnál már említtetett, a jogy bankok czélja: önnysn kezelhető forgalmi eszközt teremteni, és mégis pénst könnyen és jutányos kamat mellett adni; da ez álul as üzérkedésre! hajlam csak élesstést nyerhet és a pénzszükséglet na-yobbodhatik, mi kövotkczésazorűen a bankó-at óvatosságra inti és őket a kamatláb fölemelésére inditja, a mi ismét csak válságot vonhat maga utia,
A jegybankok tehát a pénzválságnak nem •Üe''-izereT.
6-ik kérdésre: A pénzérték (ValuU) érvényesen olismert fizetési eszközt jelent, mulynok értéke a nemes érozével egyenlő.
Itt-ott hinni fogják, hogy olegendő alappal ellátott jegybanknak létesítése álul a pénzérték eg> szerre helyreállítva Tonue. Ezen véleménynek osak egy, de megfontolásra méltó körülmény áll ellen: t. i. a megfelelő tőke alapnak beszerzése, a pénzérték mosUni zilált állapoU mellett.
Jegybanknak felállításánál mindonek előtt a megkivánUtó éleslapról kellene gondoskodni, de ilyet mai nap beszerezni, csakis 20%-nyi agionak áldozatán lohetno, minél még ezen fölül Ügyelőmben veendő, hogy Magyarország minden gazdasága mellett, tőkében érzékeny
í
hiányt ssenved, és hogy ennél fogva jegybankok felállításánál idogon tőkéhez kellene folyamodni. I>o, hogy ez a létező viszonyok mellett hajlandónak muUtkóanéko, az csakugyan igen kétséges.
(t-ik kérdésre: A pénzértéknek azonnali visszaállása a kikeres forgalmi élotnok érdekén Ugadhatlauu! kívánatos volna; mindazonálul o körül is óvatosság szükséges. Az agionak két évtized folytán kifejlett visszonyai mellett, az agío mai nap még számos iparos vállalatot oltalmaz,és előmozdítja, különösen Magyarországon, a legfontosabb nyerstormények-nek külföldre való kivitelét.
A bizottság tehát ugy vélekedik, hogy a
Sénzértéknok szabályozású határozottan ugyan, o mindazonáltal lassanként eszközöltessék.
7-ik kérdésre: A pénzértéknek visszaállításé mindenekelőtt az állami házUrtásnak legalább olyszerü rendezését igényli, hogy a kiadások a bevételekkel egyenlők logyonek, és minden hiány megszűnjék; továbbá pedig, hogy az állam a bank iránti kötelezettségének megfeloljon, azaz, hogy tartozásait ugyan azon pénznemekbon fizesse vissza, melyben az előlegeket nyerte, hogy a bank js kötefozettsé-geinok ologet tehessen, ugy szinte kamutlan Allamjegyeit visszavonja ós jövőben ily pénzje-
Í;yoknok kibocsátástól következetesen tartózkodók. Hogy pedig jövőre nézve a pénzérték körüli, calamatáaok mogclőztesaenek, kell, miszerint n bankügy a kormány befolyásától függetlennek nyilváníttassák.
8-ik k érd és ro: Az előző kérdésre adott felelettel, ezen kérdésre is válaszolva van.
Ha a bank pénztárába lassanként ezüst folyik, a bank is fizető képes leond és a pénzérték szabályoztatni fog.
9-ik kérdésro: A rendszeres pénzforgalomnak hazánkbani biztosításra logtermészot-szerübb eszközök: elsőben is az állami háztartásban a kiadásoknak a bovételekkoli Összeegyeztetése s o szorint a káros hiánynak oltá-volitása; ezután |K)dig, azon körülmény mellett, mert az ország saját tőkéjében érzékeny fogyat kozást szenved, ugy hogy az idogon tőkét még torjcdolme* földmivelésnok okszerű üzésre sem képes nélkülözni és azt annál kevésbé nélkülözheti létező, még mindig csekély ipara körül: világos éa szabatos, a személy- és vagyonbiztonságot előmozdító törvényoknek alkotása tendozott, olcsó és gyors ¡gazságszol-gálutás ; végre az országot minden irányban átszelő közlekedéseknek létrehozása és a tengerre li összeköttetés, különösen pedig olcsó viteldíjak, hogy ekként Magyarország képesit-totwék, a világkereskedelemben tényleg részt-venni, a uii eddig az ország gazdászati érdekeinek érzékeny kárára uem történt.
Ha ez megtörténik éa így a taellőzhotlonül kívántató előfeltételek meglesznek, akkor a külföld bizalmat nyerend és az ország számára a hitel, a mai forgalmi élotnok ezen nélkülöz-hetleu alapja, biztosítva leend.
A kamara ezen véloményt helyeslőleg tudomásul vévén, elrendelte: liogy a válasz oz
értelemben sietőleg az országgyűlési bankügyi
bizottsághoz fel törj esz tessék.
II. Az 1870. év folyamában Gritczben tartandó kiállítás ügyében működő bízottság, korábbi átiraU kapcsán átküldi ezen kiállításnak részletes torvozetét azon megkcreséwsol, hogy az minél tágabb körben terjosztossék.
A kamara ozon mogkereavénynok készseg-gol mogfololni kívánván, határosá miszerint korületo kiválóbb holyoinck ipatosai, tekintettel Steioroszágnak szomszédos fekvésére és az e, valamint a kamarai kerület legnagyobb része közt folyó élénk forgalomra, ezon érdekeikre uézve jelentékeny kiállításról különös hirdetményben értesíttessenek. ■* A kamarai elnAk . A titkár :
TÖPPLER K. 80H1NDLE1Í F.
Tanügy.
s
Tanügyi vegye* közlemény.
Mult hó 17-én a megyei Unfelügyelő a palini iskolát meglátogatván, annak mind anyagi mind szellemi állapotával teljes mog-eléged ését nyílvánitá. AíUnitó buzgalma, helyes Unmódja, a tanulók rondszeretoto és az előadott tanUrgyakban tanúsított előmenetele egyaránt dicsérotro méltónak ulálutott. Ezen iskolábau nagyrészt az uradalmi cselédek gyermekei okututnak.
Lélokomelfl látvány * béres fiu éa lány mivolődése; pontos iskolába járása, élénk figyelme és tanulási hő vágya.
Egyik béros-fiutól kérdezőiv tanfelügyelő: „monnyiért adnád oda azt a kis tudományt, a mit már eddig is szereztél" illcdelommel, do a meggyőződés hangján lőn a felelőt: .semennyiért sem." Jótékony, éltető szelleme, ápolója, védője őzen derék iskolának Zalamegye érdemdús köztiszteletü fia, a palini uradalom lolkes igazgatója, tok. Glavina Lajos ur, kínok mindon léptét nem csak l''alin, hanem az egész vidék községeinek áldása kiséri.
Kis-Kanizsa község iskoláibau f. hó 3-án vizsgálat tarUtott. Jelen volt az iskolaszék elnöke ft. Letlingor Kelemen lelkész ur, a hitoktató, az iskolaszék számos tagja s a megyei tanfelügyelő. Mindon osztályban kitűnt a Unitókar és Unulók buzgalma, a hit-és erkölcsUnbau nagy olómonetcl észleltetett. A többi tanUrgyak is örömteljes sikerrel kezeltettek. Azonban a harmadik fiosztilyban, mely két évi Unfolyamra van osztva, az eredmény koronáját képezé az előhaladásnak. A jelenlevők szomoiből a legédcsb órőm sugárzott szét a Unulókra. A bit- és erkölcstan, magyar és némot-nyolv, földrajz, történőt, természotrajz, BzámUn, ének, szavalás kitűnő sikerről adatuk elő. Az iskolaszék gondnoka az áluláuos megelégedés boldogító érzetét a legmagasb fokra omolé azáltal, hogy az iskola-pénztárból annyi ezüst hatost hozott, a hány Unuló volt.
A Unfelügyelő áthatotUn mondott köszönetet az iskolaszékuok, a tanácsnak s mindazoknak, kik o tanévben az iskolák iránt oly szép részvéttel viseltottek.
Vizsgálat végévol a megelégedés jeleűl és ! a nap emlékéül a Unfelügyelő kiosztá a U-nulók saámára as, iskolaszék által felajánlott pénzt. Mindon tanuló egyenkint cgy ezüst 6 kraicsárost kapott.
Ezen osztály Unitója Hajgató Sándor, ki a ritka siker folytán, mint különben is buzgó lelkes, jól képzett, továkeny tanitó nyilvános elismerésre érxlemos.
Mult hó 21-én a tanfelügyelő Bánok-Hz.-Györgyön megiátogaU az iskolát. Az iskolaház a lehető legínségesebb állapotban van. Ellenbon a Unitó Faits Károly ügybuzgalma sikeres Unmódja a Unulók előmenetelét Örvendetes mérvben tünteté elő. — A rozzant és dülőfélbon lövő régi iskolaház helyett még ez év folyama alatt uj, czélszerü iskolaépü-lot emelése tervoztetik.
Fítyoháza és Esxtregnyo iskolaházai kielégítők, do mint értesültünk, annál kovéabbé kielégítő a szellemi állapot. Ac alkotmányostul alkotott népoktatási törvény és a kor igényei szerinti oktatást és olőhaladást ezen iskolákban''hiába koresnénk. A Utitüód és tananyag ugyanaz, ami ezolőtt ÍW) vagy 100 évvel volt.
A fityel.ázi iskola látogatásánál jelen voltak a tanfelügyelőn kivül a kerületi esperes, a járási főbiró s uradalmi tiszttartó urak, Hisszük, hogy az illotő hatóságok intóakedui fognak, hogy r. nevezett községek tanköteles gyermekei is törvény- és korigényolte neve lés- és okUtásban részesüljenek. Annyival inkább, mert mind a két község iskola ügyének javítását kérvényezi.
Gelsémf. hó 2&-én a Unfelügyelő »; is-laszék elnöke tek. Svastics Károly ur, alelnöke tek. Séllyoi László ui számos tagja ugy a községi bíró jelenlétében vizsgálat tarUtott.
A vizsgálat alkalmával az előmenetelekben sok hiányt tüntetett fni, melyek orvoslására a vizsgálat bevégzése után tartott iskolaszéki ülésben a kellő intézkedések megtétettek.
?G-Ae Pölöskét látogatta meg a Unfelügyelő. A Unitó buzgalma, korsztrfl helyes Un modora, megnyerő bánásmódja a jelen volt elöljáróságot is megörvendeztető.
A községi iskolaház rozzant áilapoU miatt a czéinak meg nem felelhetvén, az iskolaszék olnöko s a tanfeiugyciő buzdítása, s meggyőző indokolása folytán a község egy igen czélszerü, szilárd anyagból épült, faiskolának igen alkalmas kültelekkel együtt 8000 frton szándékozik megvenni. Hisszük, hogy a halhaUtlan érdemű gróf Széchenyi István nemes lelkű fia gr: Széchonyi Béla földes ur és az érintett ház tulajdonosa magasztos érzülettel a bccsár áron alul, vagy a fentebbi összogért át fogja a házat ongedni.
Mint értesültünk, 22...jA2»-án Csáktor-
T Á 11C Z A.
Mindhiába beszélsz nekem...
Mindhiába btaWUs nakam Mind hiába ütkolod i Hol tört *ika átka harciol, Boldogaig nam lakhat ott.
Ajkadon, hol egykor öröui, Sisralam-Mny tUndöknlt, Mo«t tg? fájó halvány augár, Kgy fojUtl jaj raig, «OTölt.
Boldogtalan »igy, látom ín, Boldogtalan, na tagadd) H ki t«tt aatá 1 kl oka, hogy Sírig aa 14»» T — Uumagad.
Íoldogtalan Tagy, itcgányl da a míg Inkább aa vagyok ... Csakhogy mindan mily kaaanrat Jól alrajtak, tttkolok. ,
Kgy oaatályban ráaiaidlttlnk — T. bal, án, láad, jobb fal«; Tág«4 önnön aaivad átka, Sagaai magtört átkod öl...
I)a Ugy nyofodtl almultk aa... Ti»d — tárjad kabaUs, Knylm padig — ka aáakol aaaa, Lauu, a mily »lr faaakáa.
NŐTTÜK ANTAL.
A véletlen kelepczébe kerítette!
(l.ogujabb posUaaakl btlnaaat.)
L. Fái, Nagy-Kanizsán állomásozó posU-kalaua, azon rendeletet kapU kttavetlou főnökétől, hogy as ugyuevezett helyi vasút vonatot f. évi inárcziua 2U éu N.-Kanizsáról Sopronba, következő napon 30- áu pedig ugyanast
Sopronból Kanizsára visszakísérje, vagy is tu-lajdonképen, hogy az ozon vonatokkal szállított poaU-küldemény okot azabályazerüleg kezelje. \
Ezen utóbbi visszauUzása alkalmával beérkezvén a szombathelyi pályaudvarba, hol a két ellenkező iráuvból kiindított személyvonatok rendesen találkoznak, s hol azon okból, mert a mozdonyok ujon fűtöttekkel válutnak fel, a megállapodás fel óránál tovább tart, az elő nevezett kalauz, kit további előadásomban egyszerűen csak 1'' á 1 n a k novezendok, miután elvégezé az ott holybeni áUdást és átvételt, kiszállott a posUvagouból, hogy azon kalauztársával, ki a Kanizsa folől jött vonatot kisőré, néhány szót váltson, mert hiszen erre — a vonatvezető AllitAaa szerint, azalatt míg a vagonok ide s tova tolatuak, s as uj mozdony előfogatik, elegendő ideje volt.
A míg azonban Pál a pályaudvarban társával beszélgető, a hAU megett állott azon vonat, melyhez Ö tartozott s moly időközben hol fol hol pedig letolatott, egyszerre csak ismét mog-megindul, s kirobog a pályaudvarból, a mikorra est Pál észrevette, már annyira tovaha ladt, hogy azt ő utána futva sem érhette többé utói.
Pál a szombathelyi pályaudvarban ily véletlenül lemaradván a vonatról, rögtön* Telke-resé as otUni AllomAsfőuököt, előadvAn esetét, felkérte ost, Uviratozna haladékulanul a legközelebbi első Állomásra Molnáriba, és szól-liUná fel as otti állomás főnökét arra, hogy es, as útban lövő vonatnak hozzá leendő beérkeztekor a postavagou ajtait,'' molyok ugyan betéve, de kellőleg besárva, lakatra téve nem volUk, azonnal hivaUlosan ólomzárral lAttassa el azas plombiroztassa le.
Kevés idő váxUtva beérkezett Molnáriból a távirati válasz, melyszerint a posukalaus kivánaU pontosan végrehajUtott, — Pál tehát teljesen megnyugodva ason gondolatban, hogy
a posUvagon, mindaddig míg ő Kanizsára ér-kozond okép lozárotUn fog hagyatni, bovárU a szombathelyi pályaudvarban a Sopron folől leg-közolobbi tehervonatot, s ezzel akart tovább leuUuni, azonban ezen vonat vozotője határö-zotUn kijelenté, hogy őt dijUlanul nem, csak is a kieső személyszállítási dij lotizotése mellett voheti fel és szállíthatja e vonaton, Pálnak p». dig nem volt annyi pénze, igy hát kónytelon vala a felülről jövendő személy vonatot bovárni.
Végre éjjol beérkezett ozon személyvonat is, — Pál egész biztossággal lépett be kalauz Ursához a posUvagonba, do alig hogy abba lábát betevé; ott terem két vasmegyei fegyveres pandúr, s a csendőrbiztos, s ez nevéu szólítva őt leszállítja á poatavagouból u értésére adja a nem kovéssó megütközött Pálnuk, hogy felsőbb rendelet következtében lo kell őt tartóztatnia, amint minden szabadkozásaVelíonve-tései daczára csakugyan be is fogatú őt.
Pál a következő nap márczius 31-ke reggelén az olső személy vonattaT egy fegyveres pandúr káplár őrizet alatt bekisértotvén N.-Ka-nizsára as itt székolő nagy kapornaki főszolga-birósághoz, első teendője volt magát a hivaUl-szobAba bevezettetnie, oly végből, hogy az ott jolon volt megyei esküdttől bofogattAsa s becstelen módon lott bekfsértetésénok okára nézve felvilágosítást s azonnali szabadon bocsájuU-sát kérje.
Midőn itt éppen a legnagyobb indígnatió-val kelt ki azon lealázó mélutlan eljárás ellen, moly alkalmazUtik ő iráuyábau — ki még caak elsem képzelheti, mi Által szolgálhatott volna erre okot { szerencséjére belép a hivatal-szobába a kanizsai állami posUhivaUl főnöko éa a kerületi postafelügyelő, örömteljes bizalommal fordul tohAt esen utóbbihoz, mint ki ót óvok óu becsületességről ismeri, esdekelve kérvén azonnali szabadon bocsátutásának kiess-közöl te tését, mert hiszen teljesen bűntelen lévén, minden pillanatban helyt álland.
Ámde a postafelügyclóbon holyzett < inyo mogniuault, ez ugyanis egész hit
ebbeli
reményo meghiusult, ez ugyanis egész higgadtsággal kijelenté, hogy csakis a végből Jött a főszolgabíróaághoz, miszerint Pál mielőbbi kihallgatását eszközöljo ki, s ót ha caakugyan oly bűntelen, miként állítja, ami különbon majd kitudódik, olulma alá vegye, minthogy azonban birói kihallgatása, az előhaladt idő miatt már csak a legközelebbi napon fog eszközöltethetni, csak legyen Pál addig nyugodUn, s maradjon mog szépen ezou egy éjon át a szolgabíróság őrszobájában.
De ugyan mi is szolgáluthatott őzen épen oly rögtöni mint szigorú iutézkodésrookul?
Hát bizony csak az, hogy midőn azon vas-utvonat,melyről Pál kalauz véletlenül lomaradt, márczius 80-án délutáni 1 órakor a n.-kanizsai indóházba beérkezék, az ottani pályaudvari posUhivaUl egyik kiadója, s egy hivaUlszolgs a küldemények átvétele végett rfzokás szorint kimenvén a postavagonhoz, önnek mindkét felőli ajtóit ólomzárral ellátva Ulálták s miután esen rendkívüli eset okáról a vonatot kiséró vasúti személyzet álul értesíttettek, bejelenték azt közvetlen főnöküknek, a pályaudvari posU-mesternnk.
A poeUtnoster ieraetkzotvén a posUvagon egyik ajtajáról az ólomzárlatot, ezen két egyén kiaéretebou bement a vagonba, a az abban U Iáit poiUküldeményoket azabályazerüleg lelU-rosva jegyzékbe vette, s midőn ezt bevégezé, Pál kalauznak holmiját anuak beérkesteig szintén gondviselése alá akarU vetini, mielőtt azonban ezeket kivitetné, botekintett a PAl nyitva Állott utitáakAjAba,, s ime ebben egy felbontott pénzsacskót, es utóbbinak belse)ében pedig több pénses levélnek félig elégetett borítékét * egy csomó szintén igy elégetett uUnvétlapot fedezett fel. iv*g* köTstkaitk)

nyán volt a tanfelügyelő. Meglátogatta mind n kath. mind az lzr. hitközség iskoláit. Az iskolaszék elnöko t. Molnár Elek ur és szá-iue» ''"gjft előtt a tanfelügyelő a legnagyobb megolégodós kijolontéso mollott a ritka buzgalmú, tevékeny, szakavatott tani-• tői testülotnok ft népnovolés szent novébon Ünnepélyes elismerést szavazott. A tágas, díszes iskolákban mintaszerű fegyeloni, rend g a legkivánntosb tautyódok az élénk, értelmes feleletek, a horvát, magyar és némot nyolvbon tett, osv.hangzó előmenetel a látogatás üröméit a logmatrasb fokra cmolék. Másnap a tanfelügyelő az érdemes és közbecsü-lésro méltó tanítók szerény körében obédolt, — és a kölcsönös folköszöntés alkalmával áthatóan élteté nem csak Csáktornya, hanem az ogész ország buzgó, lolkes és egy szebb jövő réményében tflrni, tonni és a haladás ''utján olőro törni iparkodó,tanítóit.
Délután a városbíró az iskolaszék olnök-M$go s több tag egybegyűlvén a tervozett polgári iskola ügyében értokezlot tartatott, és a kivitelre nézve jolentékony mogállapodás* jött létre stb.
Vegyes közlegényünket más alkalommal folytatni fogjuk.
Levelezés.
• " «»ftU-Llhiló, april 28. 1H70.
Ki világ-esemény ok színpada helyeit órömestobb keres fel igénytelen magányt, vagy ■ukszor csalódott keble érzetével egyszerű, de őszinte baráti körbon több gyönyörét találja, mint a mit csillogó fénymáz és hiu pompa nyújtanak, azt a f. hó 20-ki bánokszontgyörgyi egyszerű és önzetlen falusi ünuepély — saját eredetiségében — toljeson kielégítendő.
A félreeső Göcsej regényes hegylánczainak egyike alatt törül cl ódon kinézésű egyházával a kis falu Bánok- szent-György „—- hajdan Hánti-szent-György; a hires lindvai Bánfvak birtokú, — Kovács Zsigmond pécsi püspök ő mltságft születési holyo — hol f. hó 20-án a z első országos v''ásár ünnepély t-sen megtartatott.
A bánokszontgyörgyi vásárjog az össze« göcseji vidék ipara és kulturájára uózvo tagad-hatlan lendületet okozó esomény, b már csak kegyetlen rosz és náros utainkat is a remény egy meleg sugára rezgi át ozeu körülményből.
Mint jótétemény tollát uz összes vidékboli lakosság közérdokeltségóvei talákozott az uj-vásár m o g t a r t á''s ára kitűzött nap; annyival icvkáláby ¡eert Királyi Pál a kerület képvisolfö: f* y"dnt ki emlitott vásárjog engodólyMtizköal étében fáradhatlan buzgalmat fejtbtt ki — odaváratott.
A vásár, a kitűzött napon népünnopélyok rendezésével, molyből a sült ökörhus, csapos bor és zsákokban szétszórt zsemlye nom hiányo-zának, nyilt meg ós midőn reggeli lOóra tájban képvuelő ur kíséretével a Muraközből mogér-kozott, t&raczkok durrogása, bandorium és nagyszámú össze sereglett nép éljonokkol és lelkesültön fogadta.
Ezután /aic* Károly bánokszontgyörgyi birtokec üdvö/.ló a képviselőt kiemelvén, hogy uoki és illotőlog gondoskodásának Bánok-- Swmt-Üyörgy ós víflfó.ko nom csak vásári, tienem még p o s t a á 11 o m á s t is köszönhet, mely itt a múlt évben állíttatott fel.
Ebéd folott loVkes felköszöntéaek és szép hölgy vondégkoszor/i között kedélyos, családias élvezetben részesük r-airt?''i''Vi pártkülönbség nélk ül.
•v.
Ebéd után Uuczro! kérokodott a kis, do őszinte örömbon áradozó(t&satág éa molog „Is-
tenhozzáddnl* kísér»

éréből csak lutmar
1 /
Pesti o siető >.W»5t és illetőleg nemes
koblü baráty--iinok részére köz, ugy^jint egyesek jtváni töreV.^/tevékeny és résztvevő szelleménél »ogvp, váluztó kerüloto részéről a pártkülönbség néJküli közolismorés ezutul ujabban és mindenkorra biztosítva lett.
TUBOLY VICTOK.
Heti szemle.
Április 29-é.. 1870. ''
Gyulai IMI utódja a szinképozdobon Szigligoti Edolőn. — Királynénk roménytoljos állapotban van. — Pest szépítésére kiadandó magyar sorsolási kölcsönro 240 ezer 100 ftos sorsjogy ada-. tik ki; főnyoromény 250és 200 ezer frt, húzás évonkint 2-szer lesz. — Napoleon császár april 20-án volt 08 éves. — Feroncz volt nápolyi király b nője, királynénk tcstvéro Gödöllőro jönnek hosszabb időre. — Pakson Deák Feroncz József főhorezognok vendége volt. — Győrött egy 20 mázsás ökröt mutogatnak. — A budai gőzslkló épitéso 120 ozer frtba került. — Páris-ban egy gazdag amorikai halt mog, ki a do* hányzás áldozata lott; naponta 80—40 db szivart szítt el, arcza olyan volt mint a sült alma, arczcsontjai egészen meglágyultak.— Uuusehor és Scnwarzonoorg bibornokok éles iratokat bo csátanak ki a pápa csalhatatlansága ollon. — A washingtoni postán közelobbi érkezett mog ogy csomag, molyot még 1848 aug. 7-én adtak ftll Bécsbon. — Uj lovélboriték jő forgalomba, moly ogy ezérnaszál segitségévol nyílik föl. — Horn Edo középszolnok megyében kövotjolölt. —Postvárosa történelmének megírásával Csen-gery Antal Indítványára Salamon Feroncz bízatott mog; a munka dija 1000 db. arany. — Az óbudai szcszfinoinitó-gyár inult szombaton explodált s 15 ember azonnal meghűlt, többen megsebesültök; kár mintegy 800,000 frt. — Gr. Teloky Sámuel özvegyo sz. b. Jcszeuák Lu-dovika G rátzban apr. 20-án meghalt, élt 01) évet. — A szolgálók javítása czéljából Peston nőegylet alaicul. — Jászapátiban ogy kutásás alkalmával mammut csontokat találtak. — A Gr. Batthyányi Lajos szobrára eddig összesen 8830 frt gyűlt bo. — A magyar s erdélyországi uéptauitók közül 714 egyén »0420 frt segélyt nyort az 1809-ro orszázgyülésilog megszavazott összegből. — 1848-49-boli honvédsereg tisztjei-nok rángja királyi elismerést nyert. — l''ompoji-bon köMlobb nyilt mog a uzinház 1800 évi szünet utánT=*- Gyórvidékén ogy rétou a tilalom ^Hn ez áll: Ezon ja rostélyos! azaz: ezen a járás tilos t
L
--—1~
Hirek.
— József Fő berozog Nugy-Kani-zsán. Mult vasárnap csto foló már hullámzott a népség a főutezán és a vasúthoz vezető utezá-kon, hogy a magas vondégetjaz uralkodó háznak ez idő szerint legnépszerűbb tagját üdvözölhesse, ó Fonsógo Varasdróli útjában éji fél tizon-ogy órakor ért a nagy-kanizsai pályaudvarba, hol roppant nagy számmal voltak jolon s kitörő lolkosültséggel éltették, az idő olőludadott-sága miatt a 48-ki sorhad alezredoso Keh-ler és Varga őrnagy katonai rövid szóval fogadták, kínt volt ugyan a város küldöttsége is a polgármesterrel ogyütt. Szűnni nom akaró lolkos éljenzés között ő Fensége Horczeg Batthyány Fülöp uradalmi tiszti lakába szállt. A város fényesen ki volt világítva S az esti szellő vidáman lengotto a sokhelyütt kitűzött uomzoli zászlókat. Másnap roggol 8 órakor a sánezok melletti gyakorló téron a honvédség folott szerbiét tartott, a teljes niogolégodését fojozto ki ő Fonsógo a tapasztalt rend és szabályszerű gyakorlatok meglepő sikerén s a zászlóaljat egyiko a logolsőnok osztályozta. Mogtekíntotto ezután | a laktanyát, raktárt, ■ valamint ezoket ugy az irodavozotéet és kezelést a legnagyobb rendbon találta s örömmel fojozto ki benső mogoló-gedését. Fischor főhadnagy,Woidingor és Svns tics hadnagyokat a honvédség mogkülönbözto-tott jolos tisztjolül jolölto; a legénységet, hogy ősi s"«''kás szerint boráldomással fejezzék bo o nap (auusitott ügvosségöket 37 frt 2í> krral ajáft-dékozá mog. E honvédség a legnagyobb öröm-mol volt oltolvo ő Fonségénok nyilvános dicsé-'' roto által s még a legifjabb ujoncz arczán is a legtisztább öröm s hazafias lelkesültség sugárzott. Hétfőn délben a pesti vonattal Boglárra utazott,, hol Somogymogyo lolkes főispánja azo-
mélyosen fogadta • vondégoül Szőlős-Györökro szállította, honnan ő Fenségo kedden reggol Veszprémbe utazott.
Az uj utcza-mcgny itás végott a lerombolandó ház elvihető részoí már elárvereztettek a a lerombolás még a napokban koz-dotét voszi.
— Az épi t ondő uj kanizsai városház tervei pályázat utján államtatván meg,felhívjuk a közönség tigyolmót oi erdokcs ügyre. A városi képvisolőség czélirányos határozata szerint a torvok a gymnáziuraban ogy külön ho-lyiségbon fognak olholyoztetni és mindenki által szabadon megtekinthetők. Hallomás szerint már is két terv érkozott
— A vallás és közoktatási m. kir. ministor által a zalamogyei kapolcsi izr. hitközségnek az országgyülésileg izraol. egyházi ozé-lokra megszavazott 5000 ftnyi összegből 500 ft segély engedélyoztetott.
— Szalacsy Farkas vontéi földbirtokos apr. 25-én vozotto oltárhoz Dr. Kovács Sebestyén Endre báios s szellomdus leányát Ilonát. A szont frigyhoz az ég áldását kérjük s örvendünk, hogy Zalamogyo hölgy-koszorúja egy nemes gyöngygycl ékosebb lett.
— G r. Batthyány Zsigmond a zalamogyei Deákkör elnöko tudtul adja, hogy a megyei közgyűlést mogolőző napon esti 7 órakor pártértekezlet lesz, mire az elvtársakat minél nagyobb számban megjelenni kéri.
— A szarvas fogat, melyről olőbbi számunkban tettünk említést, nom Keszthelyon, hanem Diszelyon van Sáry István ur birtokában.
— Lapunk előbbi számában rövidoden hirloltük az ihárosberényi makk haszonvehe-totlonségét,szükség esetébon megnovezhotő hiteles egyének mondása után, most Neuszidler János inkoi fővadász ur megtámad bennü^kot, hogy ily hirt minden szakértőiség, erdé^zt-ti irály és terminológiai megnevezés nélkül a^ erdészet compromissiéjára közöltük. Mi e hirtcs-két egyszerüon reglstráltuk,s bolőlo ogész czikk-sorozatot nincs is szándékunk irní, mint nom Írnak apró hírekből más lapok som. Nagyon csodáljuk, bögy t. iuunkutársunk nz apró cso-motékot terebélyes fákká kivánja nézetni. Egyébkéut szakavatott czikkét szivoseu vesz-szük.
— D é 1 z a 1 a i t u k a r é k p é n z t á r május 1-én mogkozdi működését, moly napra Horn Ede az ogylet elnöko körünkbe érkozvén, tisztolotéro bantuét rendeztetik.
— llorozog Batthyány Fülöp a kanizsai Dalárdának 50 frtot küldött, moly noinoe totto ő horczegségénok mutatja, hogy o város intéző-telnek fenálíását s virágzását folyton tigyolom-mol kiséri.
— Meghívás. Amint olőhaladási mozzanataink közt nom kis ügyeimet érdomol egy jól szervozett dalárda alakulása, ép oly mogbo-csáthatlan volna a közöny, mely annak fonálhatását csak némileg is veszélyoztotnó. Városunkban ily kedély noinositő, és társadalmi élotünk jolon viszonyai közt méltán mogkivántató egye-sülothatévon át,a körülmény minden nehézségeivel mogküzdvo működik. Nom egyszer volt alkalma a közönség elismerését is kiérdomolni, és — fonállása mégis iugatag a kellő pártolás hiányában. Felhívom és kérem 1 őzért Nagy-Kanizsa műkedvelőit ügyünk pártolására s a lolkes fiatalságát, ho^y d»!árdánk ujabb szorvozéséro tömegosülni, s ez ügyben f. évi
, május hó 8-án a „Zöldfa" kistermében, délután ! 1 órakor tartandó közgyüléero, a működő és . uártoló tagokon kivül is minél többon mogjo-| lenni szivesked^onek. A közgyűlés tárgyait képezik : az évi jelentés, a pénztári szamodások megvizsgálása, az egyleti tisztviselők és szolgák fizetéseinek és egyéb kiadásoknak további moghatározása, s végre az egyleti tisztviselők mogválasztása. Nagy-Kanizsán, april 27. 1870.
Y v Klnökl mcgbisiUbál,
PETZ ANTAL,
cgyl. litkdr.
Nyílt póata.
— K. J. A Unodal botránjroMá« felUpUUi« irt st ügynek, bociinat, ho|fy nem kbiOlJOk -, ti étde-kolioknok kell >it nrvniolnl.
— B. 2.-Kg*meg. A* sl«lr»t luUutt LUíl^», m ^tölrst tulxjtt ^¡.««»Ajü, « kot tuliiít ellen«ulyoii a mellékelt Iv .Uceérele» tömOlUége; T*jhs mind így
jOnne vinxa.
— V. O. Hoiexa bewíljrt nem fog«dh»tunk eL
— T, A P»pll»no-»ympra Ut «sskérldl víUminyt kUixOnottel vettllk t mlelSbb kOiölul fogjuk.
— R K. Aprilb»n megjelent »iámok»t »» uj elö-flietSnck kioun&l raegkUlUUttük.
— Ft. Pett. IntéikedtOnk.
— 1». l''»c»». Mldöbb hunul fogjuk.
— Hí. Ut>. lielye«, k»««önottol vettük.
Weisz József *)
gyógyszerésznél Bécsben „Zurn Morcn" Stadt, Tuchlaubcn 444., 27. sz. kaphatók.
l''ato Pokturalo Goorgé: ezen koczka-ezu-korkák gríppo, katarus, köhögés s rekedtség olon hasznosak. 1 doboz 70 kr.
Cachou uromntisé, a száj rosz szagának el« távolítása végott, dohányzás, ovés és szöszös litalok ivásu után, uOlkülözhetlon : társaságok bálok stb. látogatásánál? Ezon szer teljesen ártalmatlan növény-all''at/észekből áll; óvszer a fogromlás és fogfájás etloo. 1 doboz 70 kr.
Dr. Max F. Smídt fogtincturája : fogfájás ellen s ogy úttal szájviz, moly már félszázad óta nagy haszonnal általános használatnak örvend.
1 üveggol 40 kr.
Szakadás ollenl ir, kitünőleg használható az altest-rész-szakadásoknál. Készíti dr. Grüsi gyak. sérvorvos Baselben ; pléhdobozban utasítással : 3 frt 50 kr.
Fogpaszta, kitűnő szer a fog ée foghus megóvására és tisztán tartására; porczeilán tég-lsbon: 80 kr.
Frauczia folyékony hajfostő szer, molylyel legfeljebb 10 perez alatt tetszés szerint: szőkére barnára vagy fokotéro íesthotŐ tartósan a haj. Az ahhoz való készülék, t. I. 2 kefe, 2 csesző s 50 kr. 1 Uvog festő szer 2 frt.
Fagyseb-balsam, tégliben 50 kr; oz az idült fagysebekot is teljesen meggyógyítja.
Valódi csukamáj-olaj, kitűnő tiszta izü, üvegonkint 1 frt és 1 80 ki\
Svajczi fűlviz, gyógyszer fájdalmak a nehéz hallás ollon 1 frt.
Cs. kr. szab. haj- és szakái-ossoncz, logha-tályosb szer a haj és »zakál s orősitéso végett; utasítással : 2 irt.
Cs. kir. szab. Tannochinín-pomádé Psor hofertől, hajnövesztő szer, moly 8—10 nap-használat után a haj-kihullást bizonyosan megakadályozza, annak növését elősegíti; színét, puhaságát mogóvja. Orvosi tokintélyok által ajáultatik. Csinos kiállításával ékessége az öl-tözóasztalnak ; 3 hónapig oltartó szolouCzo ára
2 frt.
Dr. Gölis Általános é^olpora, hatályos az emésztés, vértisztitás és erősítésro nézvo, na-
Ejnkínt 2-szer > eendő. 1 nagy doboz : 1 frt 20 r., kis : 84 kr.
l''astiles digcstives do Bilin bilini emésztést elősegítő lopény, onnok a bilini érczesvizzel hasonló feloldozó alkat részoi vannak ; ajánlatos az emésztési bajok, szél, gyomorgörcs, gyo-morterholtotés, folböRigés stb. ollon ; 1 lepecsételt doboz ára : 00 kr.
Szemviz dr. Komcrshauzcntől : a láterő megóvása s helyreállítására. 1 üveg, pontos utasítással : 3 frt.
Barthaar-Stangonpomádé — az utánnövő hajat összetartani s azt mogföateni ; egyúttal bajuBzpcdrőnok is alkalmas; ára: 60 kr.
Több gazdaasszony, szakácsnők, urasági kocsis, urasági inasok és kertész alkalmazást körösnek; bővobbon értosülhotni Wajdits József tudakozó intézetében.
•) K rovüt ftUtt köílottekírt felelSieéget nom vilUI > 8terk.

ÜZLET I-H I R N Ö K:
Nagy-Kaalisa, «prllu ''29. 1870.
At \U4bbl gahnft hetlvA«Ar kalOnOa «Ukot Oltott n>»|4r», .; „, h Jelenlegi kev¿« ¿vi maredvány <« «* meggyengiié pUciunkkt.
lu < alföldiek i )r>dnim<nyflket tennék igeu magaa *r»kp«V,.jÍtendh«lnénk ¡ » ildAieterll kétnsp<SUI Id8 Hsltesi si ttiérkedéev ée reményt nynjt a b«Un»í«re, ^ely »ertnt u emelke.léeét nem rixh»ljuk.
Placzl árjegyzék
1S70. évi aprlll. b6 27-én Urtott heUvieir alkUmÍT&).
H»én* köiép m- 2 frt 40 kr.¡ já ra. 2 frt 26 .kr •taima ra. 1 frt 20 kr. Oub»M I-e8 rendd m. 13 frt 25 kr.; 11-od renda m. 0 frt. 60 kr. Oyapju Unom 110 frt; kftiép 60 frt. Kepcxe Ji»l - Irt — kr.; Uy*íi1 — írt — kr. l''ehérbeti mérője — frt — kr. Ilurgony» mér3jo — frt — kr Őuit legjobb 8« fu 5 frt 26 kr^ kötép-•«♦rtl H6 fti A frt _ kr ; legillinyabb S3 fu i írt
legjobb 78 fnt 3 frt 60 kr.; kOiépuerllJ — kr.; logellAnyabb — frt — kr. Arpa
80 kr. Roa* 70 fu 9 frt
legjobb 70 fl» S frt — kr.; középtzerfl 0« fu 2 frt 80 kr.; legsilányabb — frt - kr. 7,ab legjobb 46 fu 2 frt 40 kr.; kOiépiiertl 44 fia 2 frt 20 kr.; legtl-Unyabb — frt — kr. Kukorica legjobb 8G ÍU 3 frt 60 kr.; kOsépiierd 81 fu 3 írt. 20 kr.; legeiliuyabb - frt - kr. Hajdina leglobb 70 IU 3 frt - kr.; kOiépeiertt 60 fu 2 frt 80 kr.
A nagykanlaial riro« tanáeeAnak érjegyiéke kOnyvébSl kisdia SZIdETHY KAROLY, biitoi.
Értik- ós váltófolyam: april 29.
&•/• motaliqucs 00;4ö; &"/0 nemz. köícsöp 09.60; 1800-ki álladalmi kölcsön Uö.50; bankrészvények 710; hitelintézeti részvények 248. 70; I/)ndon 123.0Í); ezüst ágio 120.OÓ; arauy darabja &.80 kr.
Vasúti nsposklstl menetrend :
Indul N.-KanlxeArdl lUrc* felé reggel 4 éra 66 perc«. „ ! „ • « délnUn 2 íra 26 perci.
. . Hada , reggel (J óra — .
. , , , d. u. 1 éra 22 per?i.
, . « . e«tre 10 óra 67 .
k , , Trieet . regg. i óra 46 . . . « délben 2 óra 16 .
„ „ Béc» . regg. 6 óra — »
. . éjjel 11 óra 20 . . . Bopronig déliilAn 2 óra 20 .
Harcé „ reggel 4 óra 1 ,
, . délben 12 óra 30 „ '' Huda Í«I3I reggel 4 óra 23 , . » délb. I óra 46 perci. . mtvo 8 óra 63 , Trieet . délbeul2 óra 62 . s
, . ette 10 óra 36 . lléoí , reggel 4 óra 10 .
. e«U 10 óra 18 , Huprouból délben 12 óra 42 m
Érk. N.-KauliiAra
Heti naptár.
Május l-t44 7-lfl 1870.
itó- ée heti-nap
-!- -J----m
¡Kalholikue nap-tir
18) A Jó pAlttorról, JAnoi X, 11 - 18.
ProUitAns naptár
T Vasára ap B í í-afop, j; '' 65 M?«ÍreM~
2 HétfS AthanA« Ziigmend
3 Kedd Kor. felt. Kereeit f.
4 ftierd. Mónika Hóra, Amá;
6 CidtOrtOk Piui pApa Piui, J4mb.
0 l''éotek Jiu. ol. Í0». Aldor
7 Hiombat Bianiitló (Hiela
Felelős szerkesztő : Wajdits József. Segódszerkesxtő : Bátorfl Lajot. s
UJLAKY, HIRSCHLER % FIA
deszka és épületfa kereskedők
Alsó-Domborüból
bizalommal jelentik a mélyen tisztelt drdelclök, u. m. Urndalombir-tokosok-, bérlflk-, ¿pítészok- és asztalosmesterüknek, h köztudomásra juttatják, miszerint f. <<vi april hó l-ttfl kezdve
SOHLESINGER GYULA urnái
Naffy-Kani25sAn( felső utczán a nagygymnasium átellenében! saját házában
iirmájok alntt
fiók raktárt
nyitottak mindennemű deszka ön rfpttlotfa anyagokból, mire nézvo a lehet« nagy választékú raktárt ajánlják; biztosítván, hogy a kiszól gálát pontos ós jutányos lesz.
_____iSSSi
-a. 3)
Tüdőköhögés meggyógyult. Az eltűnt életerő erősbtilése.
(406-e.)
Hoff János udvari szállító központi raktárának Bécsben, 11. Kfiirntnerrlii» XX.
Rftdftu«, 1870. február 24. Kórok nekem a mollékolt 14 frtért az ön kitűnő maláta-kivonati egészség-söréből egy ládával kUldoni. Bltflliaau Jánon, állatorvos a ca. k. államtaénoanél.
Boohnia, 18(50. Kérők ujabb küldeményt kitűnő készitményoiból, a maláta-kivonati ogéai-ség sörből, maláta-ogéazaégi csokolAdébél «5« mell-mulAU-bonbonból ft fiu szAmAra. Tüdőköhögéso, moly fájdalom, mkr igon előhaladó« volt, csöknöm végkép olvds*ott már, a'' lélokzot kollomotlen szaga címűit, szintúgy az éjonti iwtadiU, az előbb oly voszodolmos kibAnyAsjobb jellogot öltött, nz előbbi olsovAnyodAs holyéro husboli gyarapodAs jött, a fiu nyer oróben, vidámságban, üde séffbon. (Következik köszönet.) Kui''»t»i''l, hivatalnok.
Woldisch-Tychow, (Belgrádi kerület) Két év előtt nagyobb monnylaégü maláta-kivonat élvezető Által, ismétolt betegségi esotok folytén elgyöngült testi szervozotom uj életerőt nyeri, és a múlt évben a llolT-féle malAta-egészacgi csokoládé huzamos használata Által igon terhes köhögéstől menokültem mog az UrasAgodnak mAr akkor legmélyebb hálámat fejeztem ki. Dr. Hoiubri-K) lelkész. (
mgMN Óvás, hamitihís f* utdnzát elUn. ifuUltaMszit- I||l|«||||| llftjf''
minyeim vahuntnnyi cziviMm megvan e névvondt i VVlIlUIH Hullt
Nngy-KauizsAn: iielcheiitlinl 0,.én HohiiiIhik & WclUch urak kereskedésében kapható.

m/(
»10
Árverési hirdetmény.
(4M-3,1)
Vatmcgye telekkönyvi tOrvényixékének 1870 évi april hó 9-én fi30;H7O fiám alatt kelt végiét« folytán kOihirré tétetik, mitierinl néhai Molnár MlhAly, Paraán elbalt lelkéax OrMkötelnek kérelmére Zalamegy« árvatörvénytxékének 1870 évi jmiuitr SO-án 0216|8C(J »»ím alatt kelt vég-xéto folytán- a inoitn''evexett llrilkbagyó hagyatéka javára fölvett, « a tiombaUielyi Sl-l(c txám tjkben bejegyxett 10.S háx arámmal jelölt <6. i«im hátnak ét bejteleknek, ugy *x 13115, é« IHC» 1813 h»*. »«. jiol^Ari birtokoknak Önkéntes elArvcrexéto :i kOvetkexő árveré«! felt/telek mollett, t, I. hogy a fent kOrlIlirt birtokok együtloaeii 4910 frt. beeaáron fognak klkiálUtni, bánatpénxül n beeaárnak tlxedréaxe leendő ; — .1 vevőfél n leütét napjától keidre 0u/0 kamatozó vóíolár egy harraad rAaaél « leltét napjától »ximltott Ifi nap alatt. ••• n niAaodlk réaxletet * lelttől nap-Ját6l »»ámított kát hó, — én a harinaiKk r.''ailrtot »»inte n lellt.''« .napjától »»ámított nágy hó alatt Vatmegya telekkönyvi liató»á|(áiiál, avagy netalánl blról utalványotá» e»*tén a< illetők keceiro lelUetni tartoilk. — A bánatpáni a vételár eliü rói»letél>e fog bcttlilatni. - A vovóiiok n raegvott birtokok a lellté» napján a»onnal Átadatnak aoal. hogy nt aiok után járó bór óa ba»»onbór a> árvoró» napjától kc»dve öt fogja illetni, a tottlegc* blrtokátadá» pedig c»ak a fenteiibi liírló»i <Ví ba»»onbórlé*l »»er»8dé»ek lejártával fogbvktlvetkcinl, do vUcuit tartoilk a vev.t e»en Időtől keidve a birtokkal kapcsolatot mindennemű kflitorheket é* vr-•télyekot 1» vitelni, a kincatári illetéket, ugy >v Arveréil knltaégeket in megfiietnl, é» a vé^lár teljea l«H»eté»éig a 76. »«ámít lakbAxat é» mellék ápUloteit telje» becaértékben a tnxkár ellen »aját kfllliégin blstoiltani, a hlitodtáxl Igaiolvány lf> nap alatt a megyei telekkönyvi batónágnAI bemutatandó léden.
A tulajdonjognak vevő javára leendfí bekebleiéao ax Arvi''ré.ii feltétolek teljeiitéaével hivatalból e«<kOxOltetni, é» ha a vevő ax árvoré»! rellételeknek eleget nem tenne, »»on é» ubbe|i a bánatpénx elve»»té»én felöl, » megvett birtokok árvorex黫 bármelyik érdeklett fél kérelmére U a vev8 kSlUégel é» vettélyére újból elrendolendtl, é» riak • gy határnap kittlxéie mellett bectáron alul 1» megtartandó árvoré» utján eladatni fognak, elrendeltetvén, ax árveré* foganato»itn»ira ol»ő hatArlilíiai IH70 évi junlu» hó 1-iQ napja, é» »»Ukiég e»«lén inátodlk batArldölll 1S70 évi i Julim 4-ik napja mindenkor délelSttl 9 órára Hxombatlielyre, a megyei j telekkönyvi hivatalba klttlielett axon hoixá adáttal, hogy a fennebb! j birtokok *a el»C ánreréien eiak bee»áron, vagy a»on felül, a mátodlk { árvcréien axonban bec»áion alul 1» eladatni fognak.
A mi ax eláiverexendS birtokok iránt fennálló hérléfti, é* ba-»«onbérléii »«erxíidéteket, éa a bérlők éa ha»xonbérl<!k noveit illeti, erre néxve ai árveréinl kívánók Zámbony Kexiő tOmeggondnokuál, Sxombat-helycn felvllágo»itá»i aieraihetnek.
Egyúttal aion jeliálogo» hlteleiök, kik nem a telekkönyvi hatótág »lékhelyén, vagy annak kőidében laknak, felhívatnak, hogy a vételár feloiitáaa alkalmával leend« képvlaelteté»ők végett a telekkönyvi hatótág tiékbelyán Riombathelyen lakó mcgblxatott rendeljenek, ét aiok nevét ét lakátát at eladátig Ide bejejentaék, minthogy ellenkeiő etetbeu klneveiendC gondnok álul fognak képvlieltetuf.
Végre mtndaiok, kik a lefoglalt fenuebbl javak Iránt tulajdonit vagy mát Igényt, avagy eltőbbtégi jogokat érvényetilbctnl vélnek, tiln-tén felhívatnak, hogy lgénykere»otüket exen hirdetmény kOiétételének utol tó napjától tximlUndó 16 nap alatt, eltőbbtégi bejelontményeiket pedig at Ingótágokra nétve ai árverét kezdetéig, habár kttlOn érteti-•étt nem vettek 1», Vatmegve telekkönyvi tOrvénytiékénél benyujtták: kUlOmben átok a végrehajtát folyamát nem f,»tolván, egyedül a vételár fülOtlogére fognak utaiítUtni.
Yatmegye tOrvényxxékc. mint telekkönyvi hatótágnak Sxombat-helytu 1870 évi april hó 0-én tartott Üléséből.
CZÉDLER IUKK, __hely. eln.
Cs. kir. szab.
DÉ1LI
(413-n
VASPALYA-TÁItSlLAT.
--AA/VUVW-
Annak időjében a Buda és Zágráb közötti utazás kényelmére Steinbrück-tői Zágrábig megindított 513 és 514 számú vegyes vonatok a magyar állami vaspálya társulat Zágráb- és zákányi vonal megnyitása alkalmával nélkülözhető vé lett téve, a forgalom folyó évi
m/yus lió l-jén me^sziinleUeliks
BECS, april hó 1870.
A főigazgatóság.
Jníckiiriik és társasjátékok«
U|u és öreg, szegény és gazdag számára olyan dusválas/.-téku és olcsó raktára, a milyen Bécsben több nem létezik. Tanulók számára tudományos játékok, és minden ko-uak számára roppant választékkal érdekes társasjátékok. KIvountoH árjt-Ky* :ke n játékái ukiink s
tütijAtékok axag nélkül dbla, .1, !>, S, 10, 16 kr; konyha, ittáló, bolt, tioba, butvriattsl «''''«nélkfll. Oyer-inek-»ilnbái, 36, <>0 kr, 2 frtig. Atváltoxó játék, ''¿0, 40, 60, S0 kr, roulette 36, 60, só kr. 1 frt. Futó egér, 50 kr. Kutó va«ut 2 frt, 2 fit HO kr, gyermek óra (Héttel, 36 kr; olctóbbiierll, 1, 6,1»0, 30, 10 kr.
I''iaxtolv, pinka, lOvőnerkexettel, 20, to. 80 kr, 1 frt, 1.s0 160. Kard pléhből. 20-40 krigi aexélból. U ) kr, 1 frt 60 krig. Sokfélo inágne-te» jáléktxerek, melyek a vixbon a uiAgnea irAny>) axerlnt utxdogAlnak, 10, 20, 30, 60,80 kr, 1 frt. l''ornellán kávét, tlieá« ét ebédlő-edények, <>0, HO kr, I frt, 2 6() krlg
Játékok <>Iti<i való gyermokeknek i''Aból a kauticbukból, 16. ''i6, 30,
60 kr;"különféle Allatok, 6. 10, 20 kr, 1 frtig; Allatok terméiieteien Alakítva, 60 kr, 1-2 frtig.
Igen mitlalaAgotak minden korunk nAmára, a büvéttkéaxülékü »ép katinik, a melylyel mindenféle btl-vérx mutatványt meglohot eainálni kéttülékek aiAmáboi képeit, 1 fit 40 kr, 1.S0, 3,60 krlg.
A fold é» lakói, egy tartályba» a földgömb éa minden axonlakó emberek unmxeti Oltflietelkben, bárom nyelven aláirt névvel, 3} kr. Allatok bőrrel bevonva 30, 50, SO kr, 1 frt, 1 frt 60, 2 frt. Állatok ter-méaietei hanggal, 60, 80 kr, 1 frt,
l''otnpátaii OltOxtetett babák dbji 30, 60, 80 kr. 1, 2, », 4 frt. Bábok Oltöicüen 10, 20, 30, 10, 60, 0 '' kr. 1, 2 frt. gépet futko»ó báboU hanggal, moagófejjol, kénél » lál>-bal 70, 00, 1 frt» 20 kr.
Lotterla ét tombolajáték 20, 3" 60, SO kr. Itarangkalapáea 10, 2''» 30 kr. Dominó 20, 3o, 60, 80 kr : trliikk tignrákkal 1.30, 1.60, 2 fit kugli 10. 20. 41»; CO, 80 kr. 1 frt. I frt 60 kr. 3 írt; koexkajáték 3o,
00, 70, Sk) kr. 1.20, 2 frt; rajxk.'' ttülék 30, CO, iH) kr.; munkatartálv 60, 80 kr, 1 frt 60 kr. 2 frt. Pin-nók 1.20 kr, 2, 3, 4 frt.
Trombita, tip, dob, hegedű, uii-lodium, dmln, harmonika, liaran játék a máa hangaxvrek iguij Ju:A-nyos áron.
MAa játaiótierek 1000 féle vá latilékknl 10 krtól 4 frtig. Tártat játékok 30, 60 krtól 2 frtig.
Mindenféle képetkOnyvek 10, 16, 2''», 16, 66, 80 kr 1 frt. - Játaiva megtanulják a gyormokok n külOn-kéxlmunkákat e könyvekből: SO kr, 1.20, 2., 3 frt. Olobutok i 60, 80, ]„ 1,60, 2 frt, Lalornn inagika 2 képpel G6. 86 kr, I frt, 1.60 2. 3, 4, 6 frt, Ctnda-madAr, a madárhangokat ntánoxxa: e»ak 26 kr- Angol mfltier-ka»xni, megtöltve mindenféle hátimfitterrel : I frt, 1 60,
1, 2.60, 3, 4 frt; kliobb gyermekek nek : 26 , 85 , 60, 80 kr, I frt
nyomda, teljea kétiUlékkel, feluSttjl frt 30 2 frt 60.krlg. Koctik, fo gvarmekeknrk : 86 kr, 1.20 1.80,''gatok, oinnlliuiiok » inlndcuféle 2.60, 3 6 frtig. KrObel-játék fln-''tiekerok plébHI; 30, 60 kr, 2 frt, I mulataágra mindeiikoru gverinekek-''frt 50 kr. Héra! lotatut, vaactak, nek : 80 kr, 1 frt 60 kr, 3 frtig/hajók t 50, 80 kr, 1 frt, 1 frt 60 kr. ctlnot jegyxő ét horgoló kOnyvek''Photograph kéaxtllék: melylyel va-30 mnttrával, 6 kr. Mindenfélo ta ''lódi fényképet lt lebol ctinálni! 20, ninágoa játékok éa játékixerek ka-''iO kr. Amerikai katona-játék, vagy tulyákban, 10, 20, 40, 60 kr, I.ai amerikai lobogó, mely egytiort-2 frtig. jminif trombita ét pitxtoljrként it
Meglepetéa ét mulattág. — Háxilhatinálható ; Igen »tép : 80 kr.
Roppant mennyiségű cgy<5b jAtékszerok kaphatók ol ohrtn egyedül e raktArban. Árjegyzék iouyi''U osztatik ki.
ÍA.. F''nxEiiDMA.iNraxr,
(378 - 0) Wien, PraterMrHKM» Wr. 26.
■ in............. tmmmmnmrnmimmmmjmmmmmmummmmmmmm
Hirdetmény.
Somogy megyében fukvé MihAldl helységben, moly Nagy KanizsAhoz két — komArvArosi indéholyhez egy érAnyi tA-volsAgra van, a volt urasAgi pinczöben
M darab vasabroncsos
jó karban levő
hord
o
h hozzAtartozé nyergekkel szabad kózbrtl eladandó, jelesen : 24 darab 5t> akés, 4 darab Oü—70 akim 6» 1) darab 100 akés. Közelebbi tudósítás Nagy-Kauizsán lakozé alolirottnAI vehető.
TÁRNOK ALAJOS, ^
. . jót/ág igaigató.
S- Árverési hirdetmény.
(412-3,1)
%
Zalamegyo polg, tOrvényaxékének inlut telekkönyvi hatöiágnak ''.''.''179 -870 ax. alatt kelt végf''ao folytán knxhlrré tétetik, tnltierinl Itorvát''i Jánot nagy-knnlxaal lakoa vi''grelinjtntónak ¡«meretlen tartóiko. dá«it Traiip.nan ö iHn elleni 260 frt. a járulékai iránti végrobajtáti ügyében nagy-kauiitai 604 ax. alnttl tkjkOnyvbeii Traupmun OdOn alpereanek — Traupman l^ajoa, Traupman Kndro, Traupinau lóxeiTel küxOt tulaj-ilotiáttl felveti -f 1- 3 tor axám alatti, Ottxeten ül 11 frt. o. é. beexült ingatlan birtoka elárverexéto elrendeltetvén, — ennek foganatoiitáaára ba-tátlilőjeül 1870. évi jiiliut hó 22-lk, axdkaég eaetében 1870. évi auguttua bő 22-lk napjának mindonkor délelőtti 9 órája a nagy-kaniatal várót tanáctháxábox kitü/etik oly hoixáadáiaal, hogy oxen birtok az alábbi feltételek txerint a/, elaő árveréten ctak becaáron felül, a máaodlk árve-rétnél axonban heraáron alól lt el fog adatni, ét hogy ax árverétl ola-dAa ax Oxvegy Traupinan l.ajoané txlll. Ktlbn Tereli« attx<inynak exen eladandó javakban illető élet fogytlglanl baaxonélvexetl jogAt nem eaorbltja. Árverénl fcltétcick ;
1-Or, A birtok réatlotek klll''ln adatnak el.
2-tior. Klkíáltáii ár a bectár.
3-axor. 10 njo-tóll bánatpénx leteendő.
4-txer, A vevő felek a vételárt 4 réaxletben leüxetnl kOt«le«ek, úgymint: ax t-aő réaxletet ax árveré» befejeitével ax árverétt fogauatóiltó bíró ur kexérfl, a 2 ik réaxletet ax árveréttől bárom, a 3-lk rétxlet.t ax árve réttől hat, a i-ik réixletot ax árvoréitől kllencx hóra, a mindenkori vételárf hátralek 0 o|o katnatalkkal, a bánatpénx az uloltó rétxletbe »lámittatlk.
Az Arverexé« egyébb feltételei exen telekkönyvi ható»ágnál, t a nagy-kani»»ai t. vároti lannetnál inegtokintethotnok.
Egyúttal a k|k ax elárvnroxendő javak iránt tulajdoni vagy máa igényt érvényeaithetnl vélnek, felhivatnak, hogy igénykereseteiket r. hirdetmény közzétételének uloltó napjától azámltaudó 16 nap ala^t nynjtiák bo, különben ogyedŐI a vételár fOlötl. géro fognak utatitlatnr
Végro feltzólitlalnak azon jeliálogo» hitelezők, a kik nem a telekkönyvi ható»ág tiékbélyén vagy annak közelében laknak, loltxerint a vételár felo»itá»a alkalmával leendő képviteltetéiOk végett, a hatótág tiékhelyén megbiioltat rondeljcnek,ét annak nevét ax eladáalg jelentlék be, ellenkuiő ctetbon a hivatalból kluevezrtt gondnok által fognak képviaolletr.i.
Kelt Zala-Egerticgen, 1S0!>. évi aprilit hó U én tartott telekkönyvi tOrvéuytiék ülétéböl.
mm
Fogjunk kezet a szerencsével ! j;
P< A mint főnyereményt ajäul az uj
250,000
Wajdits József kiadó, lap- és nyomdatulajdonos gyorssajtó nyomása Uagy-Kanizsán.
főnyereményt ttjául az uj nagy pénzkisorsolAs, n mely » magas kormány tél eugodélyozvo és biztosítva van. Csupán nyoroményok lesznek húzva és pedig tor-vozvo kevés hónapok olctt 2Ö,U00 nyoroniény, mely tájékozásául a főnyeremény 260,000, 150,000 10<J,000, t)0,000, 40,000, 30,000, 25,000, 2-szor 20,000, 3-szor 15,000, 4-szer .12,000, 6-ször 8000, 7 szor G000, 21-szer 5000; 35-ször 3000, 12(J-szor 200, 205-ször 1000, 155-ször 500, 350-szcr 200, 13.200-szor 110, stb. — A legküzo-lebbi huzáuft ozon nagz Állami biztosított pénzkisorsolAsnak hivatalosan elliAtAroztatott a mAr
május 18. 19-én
lesz, melynok Ara
1 ogész eredeti Allamsorsjegy 4 ft 1 fél 2 ft. 1 nogyod , , 1 ft.
osztrAk érték készj^énz boküldéso mollott.
Minden medbizAsok a leg])ontosabban teljcsittetnok és mindönki tőlünk az eredeti Allamsortjogyot kézhoz kapja. — A rondolményokhoz a hozzá kivAnUté tervvol ingyon kodvoskodünk, ós mindon húzás után küldjük a hivatalos orodményt. — A nyoroményok fizotéso rögtőn állami biztosíték mollott eszközöltetik, és lohot az érdokolt kivAnata szerint hozzA küldeni, vagy a velünk összeköttetésben levő osztrAk birodalom nagyobb bolyoin felvenni. — lizou forgalmunk a szerencsével van megáldva, mórt a rövid idő óta, 3-szori húzásnál, 3 főnyor«ményt kimutatás szerint fizettünk ki. — Kzok szerint mindenki igen ogyazdrü és szorény hozzájárulással tarthat számot az oszttisi résztve-vésbon, miért is a közeliévé húzás mhttt kérjük u ren-dolési beküldést mielőbb eszközölni. (416- 1)
Stelmlcckcr S. és társa
tőko és váltó üzlet Hamburgban. Vevés- ós eladási mindonnoma állampapíroknak, vasúti rósz-
vény és részlet sorsjegyeknek. 5W* A tévedést kikorulei tesszük azon megjegyzésünket, hogy semmi hasonló az Államtól vuléban biztosított pénzsor-solás a fentebb irt napon nem lesz, é» hogy mindon kívánatnak kellőleg inegfelolhcssünk, méltézüissék mielőbb az crodoti ál-liini sorsjegyeinkre becses mogrondoléaét tenni. Fpntcbblck._

Insert failed. Could not insert session data.