Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
24.99 MB
2023-09-04 15:02:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
171
303
Zala-Somogyi Közlöny 1870. 023-026. szám június

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
9. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa 1870. junius''4-én.
23. 8/ám.
Kilenczcdik évfolyam.
Zala-Somagyi Közlöny
Kiterjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú hetilap
<t szépirodalom, kereskedelem, ipar. gazdászat, tudomány és mjlvészet köréin»!.
Megjelenik:
Minden tztmbatoa, <<»•« • gytkrta aiifM vagy kit ¡»«-n. .Ssi''rkcHilől Iroda é* klndd lilvitlnh
VVAJDITH JÓ358EF kflnjvkrro»keűí»íl.«u.
Előfizetési föltétélek:
H«)\1>mi hialu.i tior<Uunl /t \i(Ukrp |>u*tAn VflMvV K|(t''<x ¿vr* : • fii. kr. Kél éVro • -3 . - .. fcviiíKyodiv -I . M) ,
x •

V I "I l .i"1» " T''
---------
Eredményt a népnek!
A tényt, az igazságot, tagy épen a számítási eredményt szépen el lehet mondani, papírra tenni és közrebocsátani; s azon ember, akik rendesen hírlapot vagy épen szaklapot és könyvet olvasnak, abból sokat tanulva, tanulmányukat az életben értékesitik is; de mindez hozzá férhetlen kincs azokra nézve, kik vagy nem olvasna);, vagy elfogultságuknál fogva a leggyakorlati-abb eljárást,sót magát e gyakorlatnak loirását is csupán azért tartják értéktelen s igy hasztalan elméletnek — mert az le van írva, mert azt t. i. ók —'' könyvből vagy lapból olvassák.
így vagyunk ujabb időben is, és ugyancsak az okszorU gazdálkodás tanításával s annak népszerűvé tételével.
Ennek igen természetes és megfogható oka az, hogy az emberek részint a szélsőségekre hajlandók,.részint pedig az, hogy közvetlen és nagy ereWunyt akarnak elérni, igy ugy járva, mint az a beteg, a kinek az orvos a gyógyszert óránként s kanalanként rendelte bevenni; ő pedig, hogy a kívánt s Ígért eredményt rögtön s nagyban kierőszakolja — az egész üveg tartalmát egyszerre veszi be, a mi aztán taláu épen ellenkező eredményt idézvén elő: kétségbe vonja a tudomány számítását, sőt magát a tudományt is — mert ilyen formán ö csalatkozott benne.
fiz okból valahány alkalommal s valahány lapban látom a lelkes s lelkesítő felszólalást ugy a gazdálkodás Összes mint egyes ágait illetőleg is o czélszertt kísérletek eredményére, ezen kedvező eredmények elérése végott pedig az alkalmazásra: mindig ott látom a leggyakorlatiabb eszme hajótörését, hogy a nép ezt csupán okoskodásnak, csupán könyvbeli elméletnek veszi, s igy maradva a régi mód mellett, másoknak hagyja az előnyt, a sikert. .t_ -Mi módon kellono tehát náluuk hatni a kisebb földbirtokosokra s a gazdálkodó népre ?
Sosan azt hiszik, hogy a vidéki gazdasági egyesületek a felsőbb gazdasági tanin-zotek és a földmives iskolák által. De azt tapasztaljuk, hogy az egyesületek leginkább az eszméknek szellemi uton Yaló terjesztésére képcsők, nem pedig a gyakorlati téren alkalmazott kísérletek eredménye által hatnak, miuthogy az itt-ott rendozett kiállítások, szántás-versenyek leszámításával saját oly torületök, s berendezett gazdaságuk nincs, mely kézzel foghatólag igazolná az eszmék vagy elvek alkalmazását; a gazdasági tanintézetek és földmivcs-iskolákból kikerült cgyénok pedig többnyire a már az eszméktől áthatott nagyobb földbirtokosoknak lesznek végrehajtó közegei, vagy magukra maradva, csak mint gyenge úttörők működhetnek, finnek az apró eredménynek hatása pedig nem idéz elő feltűnést és igy uem vonz maga után követőket. .
Hlraetések
A Ilit liMiilio* petit »orírt l-»>(ir 7 kr. y-not tt-ía mliulrii tuv''AliM lirlkui.Wn .''> kr. Itfljrcgdij minden cjfjrit beiklutWr! .''10 ki. , A _Nyílt téren"
• ejty pétit «or licikutini rtij.t l.''j kr.

Továbbá azt is látjuk üjabb időben, hogy a fölmerült különféle vállalatok közül a melyik a legnagyobb osztalékot adja a befektetett tőke után, annak részvényei, papírjai után erősen kapkodnak az emberek, a kik csupán a hasznot, az eredményt- veszik irányadónak, nem törődve azzal, hogy ki mit mond vagy ir erről vagy arról, mert legmeggyőzőbb igazsága tiszta haszonl fis méltán; mert a mely vállalat vagy foglalkozás nagy hasznot ad : az a legéletrevalóbb.
. x fia okból kétségbe pem vonva sem a gazd. egyesületek, sem ft ga/.d. tauiutézetek sikeres működését; azt hiszem, ha ngy a kisebb földbirtokosokra, mint a népre sikeresen akarnak hatni az egyes megyék és vidékek buzgó vezérfértíai, legelőször is saját berendezett gazdaságaik által előidézett ered-inéííynyol kell bebízonyitaniok. hogy a mos-fiui körülmények között mily módon képes a ''gazda az ő anyagi és szolleini tőkéjét lehető legjobban jövedelmeztetni ?
fiz pedig hazafiúi kötelessége minden nagyobb birtokosnak sőt saját és közgazdasági szempontból is, hogy a többség által emelje a vidék vagyonosodását, mert csak ugy könuyit saját terhein, ha azokból az illő részt szomszédai is képelek elviselni; tudván azt, hogy az államháztartáshoz a rendezettebb birtokú gazda aránylag többet kénytelen pótolni, ha mellette néhány tönkre jutott szomszéd kínlódik ifieglehetős.de rendezetlen és nem eléggé jövedelmező területen.
Már pedig az emberek természetüknél fogva idegenkednek a legjobb eszmék ráerő-szakolásától is. A hol pedig az elvont igazság, a^jmpiron való kiszámítás nem győz: ott legmeggyőzőbb ékesszóllás — az egyszerű szám; mert azt nem lehet kétségbe vonni, sem elferdíteni. Igaz ugyan, hogy a talány szerint a 2X2 = is B, t. í. ha egy darab papír egyszer ketté s azután egyik darabját ismét ketté hasitjuk, az nem négy, hanem csak három lesz; do ha valaki egy hold föld kellő mlvelése s a beló vetett mag után bizonyos 20 frt hasznot tud kimutatui: azt már egy gazda som iparkodik elferdíteni, hanem csak utáuozni.
Igy leszünk aztán minden gazdasági ág mivelésénél is ellátva a meggyőző számokkal. Ugyanis, ha valaki beszél arról, hogy minő czélszerü és hasznos a mesterséges takarmáuy növények termesztése, azt bárki is elhiheti; do ha elő áll az eredménynyel: hogy íme egy hold kaszáló ennyi meg ennyi szénát ad, mesterséges takarmány pedig ugyancsak ogy holdon három annyit, mint íme a tény mutatja — ez aztán meggyőző ok és példa.
Az a kérdés merülhot fel most már: mi módon lehet igy az eredményt bemutatni az • illetőknek?
firre nézve három mód van. Kgyik az olvasókörökben rendezendő felolvasások,melyekre a köröknek nem csupán tagjai volnának meghívandók, hanem mindazok is, a kik bár
vállat vonva, próbálkoznának ,há tv a 1 a m i uj dolog meghnllgatására";második mód volna vidékenként egy-egy rendezett gazdaság megszemlélésén! felhívás valamely alkalmas napou; aharmadik mód volna vidéki lapokban való részletes do rövid — leírása, ismertetése az ily gazdaságoknak, az azokban használt mívelési módozatoknak és az elért haszonnak, mini eredménynek közzé tétele.
fizoknek eszközlésére pedig kik volnának inkább Ipvatva, mint a gazd. egyesületek tehetségesebb tagjai, tanintézetek igazgatói, nagyobb földbirtokosok., uradalmi tiszttartók,lelkészek, jegyzők és néptanítók, —- különben is ók érintkezvén a - néppel leggyakrabban, a legéletrevalóbb eszméket is ók terjeszthetik közvetlen, gyakorlatilag és lesikeresebben a nép közölt.
RÁKOSI LÁSZLÓ.
Jegyzőkönyvi kivonat
. ''V
nnoproul kfri-HkcilfliiiiéHlpiirkniiiitriíiink
l sTd. övi ttpril hó 4-én tartott közös tlléaéről.
I. A nagyin. magy. kir. kereskedelmi mi-nisterium következő rendeletet intézett u kamarához :
„A bruxcllesi magyar-osztrák konsulnak, ki már huzamosb idő ótn tette feladatává a magyar lennek kivitelt oszközölni, síkerl^t a bel>;a leniparosok logolsőbbjeiiiok figyelmét ide irányozni, és azoknak a magyar lentorm''csztéa én kereskedő* körüli bővebb tájékozására czélzé tudakoló iratot intézett hozzám."
.Mintán felette óhajtom, hogy fonton én ngy'' minőségileg mint meiiuyiségileg még ¡¿en nagy fejlődésre képes lentorményünkuek az állandó vevőket biztosító előnyös belga piacz megnyittassék, lehetőleg kimerítő és helyes adatok beszerzése végett, azon megkereséssel ferdülök a kamarához, hogy u mellékelt kérdő ivet a rendelkezésére lévő adatok nyomán betölteni,és azt mielőbb idoküldoui szíveskedjék " . .Fölkérem továbbá, hogy a 3-ik kérdésben említett szalmás és kikészített len-mutatványokat, a/, utolsót a kikészítés különféle phasi-saiban, a kamara területén létező nevezetesb lentermolőktől vagy lentermesztő községekből oly módon összegyűjteni »5« szinte hozzám küldeni stÉiveskedjék, hogy azok a helyi lontor-mcsztés minőségének lőhető tökéletes képé; nyújtsák."
A hivatkozott kérdő ív következő pontokat tartalmaz: '' ,
1) Mily áron lőhetne leüt magjától megfosztva vonni:
a'') szalmában ? ''
b) áztatás után a'' kikészítés különféle pha-sisaiban ?
2) Mily inonnyiséget lehetne a kivitel «almára kapni:
a) szalmás lenből ? - ...
b) áztatott és kikészitott lenből ?
!)) Lehelne-e a szalmás és kikészített leu különféle nemeiből -megtelelő mutatványokat kapni? '' .
4) Lehetne-e a szalmás lent sajtolás által nevezetesen kisebb térimére szoritani és milyenre ; az az : például, egy váiuraAuát mily térimére lehetne leszállítani? y
ü) Mennyibe kerülue egy VánunázAa szalmás vagy kikészítet? len szállítása a logkőzo-
Hirdetéseket elfogad:
N.-Kanlí»án: a KI^DÓ IIIVATAL. Pesten: ZKIsi.KIt M. Béos-, Hamburg-, Berlin-, MaJnam.Frankrurt- <>. Baae
ben: K.VASK.N''STKIN & VOULKK.LIpose-. Bern-, Stuttgartban: HACHSKfctÁk$a. Béoiben:oi''l''KMK
t rr n wuanr "srsr.
rwt'' LiJtx"
lobbi vasúti vugy gőzhajó-állomáshoz ? mely mognevozendő.
0) Mi rövideu a vidéken divatozó lentur-inesztés, kikészítés és értékesítés szokásos módja?
Krro válaszoltatott : hogy azon körülmény mellett, mert a kamarai korületben tulajdonképi lentermesztéi uinca, a kamara semminő adatokat nem közölhet. A hol leu itt-ott tor-illesztetik, kizárólag házi szükségletre szolgál, abból kereskedelembe misem iövéu. *
2) A nagyin, mngy. kir. kereskedelmi mi* nisteriumnak rendelete, melylyel a kamara értesíttetik, hogy a jelen év folyamában Tussol-bon tartandó nemzetközi kiállításra küldendő tárgyak a vámmentességet élvezik.
Közhírré tétetett. ,
."») Ugyanazon mínistoriuniiiftk rendelete azon értvsitéssel, miszerint a nápolyi tengerészeti kiállítás ajiril haváról septemberro halasz-tátott.
Hasonlókép közhírré tétetett.
Kzek után a
tniiácMkotiunuyi ügyek vétettek tárgyalás alá.
1. A köz/>a bizottságnak jegyzőkönyve, n " zala-egerszeg — szent iványi lóvonatu vnsut számára kért árszabályi felemelés iránt.
A tanácskozás tárgyát képozi zala-egor-szeg —■ szent iványi lóvonatu vasút engodélyo-seiuok azon folyamodványa, hogy az ongedély-okmányban, jelesül ennek 8-ik §''ban megállapított maximal-dijak, és pe<lig a személyszállításiul:
az 1 osztályban 86 krról 40 krra a II „ 27 ; 80 „ a 111 . IS . 20 n szemé-lyenké.it, — mégis a tohemállitásnál: az 1 osztály« árukért 1''/, krról 4 krra
u II 2 . 5 .
a III „ n 3 „ ti , má-
zsánként és az egész 1 mérföld hosszú vonalra nézve felemeltessenek.
A bizottságnak e lelőtt adott jegyzőkönyvi véleménye következő:
.Miután az egész vasúti vonal csak ogy mérfóld hosszú és igy aránylag magasabb kezelési költség által terheltetik; miután a kérelmezett magasabb szállítási és viteldijak a po-zsony-nagyszombati''lóvonatu vasúton alkalmazásban levő dijjakkal meglehetősen összeegyez-uek ; miután a zalaegerszegi városi tanácsúak a folyamodviiuy mellett levő bizonylata szerint különösen a teherszállítás Zala-Kgerszog és tizoni-Ivány közt a feleméit árak mellett is mintegy felényivel olcsóbb lenne, mint most; miután az engedély-okmány H §-a értelmében a kormánynak jógában áll az árszabásV^xíU^ életbo léptetése után egy év múlva, azon tul pedig minden három évben szabályozni, okként íohetővé tévő lévén, fftz árszabályt az Üzloti eredményhez képest méltányosság szerint rövid időközökből! leszállítani, és ezeu jog még akkor is kevéssé érintetnék, ha a folyamodók kérelméhez képest a leszállítás csak az esetben történhetne, na a pálya tiszta jövodelme két egymás után következő éven át a befektetett tőkének 10 Száztóliját meghaladja; miután a legfontosabb termények, u. m; gabona, liitzt, tűzi és/épületfa, nyersvas, kősó, kő- h faszén, coaks, briipiets, tőzeg, épületkő, t»igla, kavics, agyag és trágyanemüek sziimára egész koesira.kódmá-nyoknál az engedély-okmányban 1''/» s illetőleg 1 krnyi külön árszabás vau megállapitva, mely a folyamodvány által nem érintetik ; miután a katonaság s katonai javak uállitáaa tekintetében a vasúti társulat és a honvédelmi miiijsterium közt egyezségi megállapodás ess-közlendő ; miután az eugodély-okmáuy 11 §-a szerint a kormány mégis jogosítva van, az élei- ''
mlszereknek * bolföldöu beállói: rendlr Vilii drágaság esetére arolc vitelbérét a maximal-árszabás feléig leszállítani ; végre miután az adott engedély csak 50 évig tart és ezon időnek eltelése után az egész pálya az állam tulajdonába ingyen megy át: a bizottraáuy ugy hiszi, miszerint Az árszabásnak kérelinozett felemelését mogongedni lohotno."
A fololvasott vélemény egész terjedelmében határozattá emeltetvén, a jelentéstétel annak érteimébon oirendeltetott.
RÁTZ ÁG 08,
kamarai sltlnok.
SCHINDLER F.,
titkár.
Böngé&zet a gazdászat-iroda-lom terén.
Bármily irányú szaktudomány — ujabb szellemi termékénük mcgjolenésc az irodalom torén kedves és örvendetes mozzanat és méltán, mert azok fejlődése- ■ tökélyesbülésénél — az irodalmi termékok blsőlegcs szerepet viselve — főtényező s emoltyüként működnek. }
S ha tekintottol vagyunk arra, hogy a gaz-dászat — a szaktudományok sorában csak a közelmúlt időben nyerte el — a rn^r rég megérdemlett helyét s ha bensőtikbon megerősödött
— ugy szilván: vérré vált amu iönnhungon hirdetőit tan, miszerint: .Anyagi jólélon alapuló nemzetek boldogsága — egyedül a korszerű elöro haladt gazdászatnak köszönhotő,"
— ugy bizonyára a gazdászat irodalom helyes iráuyu szellemi termékei u művelt közönség előtt mindenkor kedves vt>ndégok leendőnek.
Ily gondolatoktól környezve,tartom ko-zemben a most harraadszor.átol vásott ¡.Útmutatás a kezdő gazda gyakorlati kiképzése'' czimű HahU Arjaid keszthelyi tanár ur művét s elégülten legelnek szemeim annak áttanulmányozott lapjain — mert eg/ nagy héztgot látok betöltvo lenni, melynek foganatba vételo nemcsak egyesekre, de az egész hazára kpzhasziiiivá válik.
Lapozgatva, vissza érek említett mű 73-ik lapjára — újra megakadhak í^Gíntf 10 a kővetkező sorokon: tv \__.
.Jelen mflvecske czéljául csak nz van ki-tUzvo, megközelítőleg s példák által arra utalni, miként kelljen a fiatul embert a gazdaság gyakorlati ismeretébe bévezetni * igy őt a szok-t&no<iaí előadások sikeres hallgatására minél biztosabban előkészíteni.*
S valljon elérte-e szorzó kitUzött czélját miire végzésekor? — őszinte bevallva — igen;
V-- mert müvével nomosak a kezdő gazda, — de az oktató gazda közébe is oly kalauzt ad, mely a jó utak köztll a legjobbat, logbiztosab-bat jelelő s azon kivül a szerző helyen iránya
— tanúsított szaktudományi bő ismereto — folyékony b kedvez irálya a miivel hasznossága melleit — kedvessé is teszik.
Erős hitem, ha ez irányban képeztetnek ki ifjú gazdáink — hazánk fölvirágzása, alapban erősbülve, telj fokát éri s a boldogság révéhez közelgenü.
Adja Isten I
Baksa, május 20-án 1870.
LIEBBALD BÉNI.
Magyar kölcsönös biztosító bank.
'' • r- rta intézet egy erkölcsi teslUlet, molyuok »agj.'' . iisylltt sen biztosítottak s egyszersmind másirányában biztosítók is. Eképen vállvetett önsegélyre oly czélból szö-ye''V''vOk ők egymás között, hogy minden f 01 folyam« alrMaznlap-
sza&W/ok értelmében kifejlődhető kedvező er^loény az összes tagok érdekét lehotő legna-¡¿j v''.ó mérvben emolje; jelesen eshető szerencsétlenség elleni olulmat, a kármentést csakis a tényleges károk és aránylag az intézet fentar tási költségek'' fedezéséhez járulván — nemcsak minél jutányoabbah kieszkö-l''Tölhossék, sőt: a kölcsönösség tisztA értelmében egymásközött a rendkivillibb károsetekre nézve a lehető lognagyobbs foly tóni részvétgyarapodása által, hovatovábbna-gy o b br a te r j o d ő bíztonságot•a aját maguk érdokében-ön magukunk nyújthassák.
A különböző biztosítási három főbb ág szerint, az intézeti tagok mindegyikében kül-lönállóan tömörülnek, és pedig
I. Véletlen tdzáltali károsodás ellen, mindenféle épületek, bútorok,-gyári- és kereskedelmi portékák, gazdasági eszközök és mindennemű termesztmények szemül vagy •««Imájában, szabadban vagy épülotek alatt.
II. Jégverés általi kárellen mindennemű terményre kiterjendőlog. E biztosítási módozat alkalmat nyújt a mezei gazdáknak nyilvániUndó kívánságuk folytán oly elemi csapások ellen is termesztményeiket mentesít-
hetni, melyok-nem csupán''jégvorés, do ezzol egyidejűleg azok mogsommisitésére gyakran több befolyást gyakorolnak.
III. Az embori életre vonatkozó-«5» gyakorlatilag logczélszerübbnok elismert biztositások neműire, oly módon, hogy obből kifojlddó minden nj oremény a biztosított tőkéhez csatoltatik, n ez által a kitizotondő biztosított összeg annál nagyobb mennyiségre fojlőd-hotik ki,"minél késóbbro haladhatott a bekövetkező kifizetési idő elhalálozás sat. esőtek által.
Ilyképon ezen intézet a kiváló biztosítási ágokat- vállvetendő önsegélyül karolván fel, leendő tartalék tőkéjét egyelőre holvottosítondő hito I tőke gyanánt két millió forintig torjodhotő biztonsági alapnak képzésével nemcsak ogy tekintélyes támaszt nyor már kezdotbon is, hanom addig is, mig ezon alap az évi dij fölöslegekből kisorsolás utján törlesztetnék, s igy az intézet fŐtartalékába VHgyisazösszoa tagoktulajdonába á t m o n n o, alkalmat nyújt a tagoknak, a ki-sorsolással kapcsolatban álló s folyton növekedő többlet kifizetésű által magukat jolontó-kony olőnybonrészesitni azon ideiglenes áldozatokért,tuelyÍvel u tőkének az inlézol tulajdonába való átalnkitásáíg alioz járulnak.
És igy, minthogy ezen intézet biz tusi-totttagjaiuak ogyllttos tulajdona, — szabály szabta ugyenlőjoggivl bir abban mindenki. Eshető károk fölvétele s kifizetésénél — lm azokban valami,tisztátalan czél fűlnöm morül — igazságosé* móllá-nyos eljárást a szabályok rendelik, és biz tositják leltét len nyilvános kezelés mellett, a legkiterjedtebb 1 o 1 ü g y o 1 u t e t s n tagoknak közvetlen befolyását; és pedig-AZ által, hogy az intézet egész munkálati területe vidéki v á I u s z l ru á n y o k r a 1 ó v é n fel-osztva, azokbanabiztositotttagok-b ó 1 a 1 a k u 1 ó v i d ó k i V á I a s z t m á ti y o k -nak, melyek küldöttük által a közgyűlésen magukat képviseltetik a közgyűlések tárgy a iés e ló f o rd u 1 ó fontos kérdésük tárgyalás végott előro mogküldet-nok, s igy ezek tudta és boloogyojsóse nélkül, semmi numíl uly tdiry -n eiir f o r d u I h a t e ló, mely netalán a i. i n t é -setéi» nzösszes tagok érdekevei ellenkeznék.
E lényege a „Magyar kölcsönös biztosító bank* bclszervozoténok, mely hivatva van arra: hogy a nemzolgazdászatra és igy a nemzetvagyonosaágra tartós ós kedvező bofolyást gyakoroljon.
Csatlakozni lehel ozon intézethez .közvet len az igazgatóságnál, Pesten, Jóseflér 7 sz. a. vagy po<lig vidéken ezon intézőt ügyvtvőségei közvetítése által, a hol egyszersmind minden kivánhutó bővebb felvilágosítással is szolgálnak.
Tanügy.
H ''wh kiírna
Zalamegyének Zala-Egertzegen 1870 évi md-ju$ hó 2-dn i folytatva tartott közgyUUie jegyzőkönyviből.
II
2109. sz. 135». jk. Olvastatott a n. m. m. k. vallás és közoktatási ministorium leírató, melyben a népiskolai közoktatás tárgyában alkotóit 18ÜB. évi XXXVIII-ik t. cz. 1—4—54 és 121 §-sai nem különben a községi iskola székek számára kíbocsájtott iní-nisteri reudelésbon 10. §-ánnk a) b) pontja értelmében a tanköteles gyermokek rendes is koláztatása, az iskoláztatás félben szakításának meggátlása és a törvényes szorgalom időnek pontos megtartásaaránt erélyesen intézkedni a megyo közönsége tblhívatik-
Végzés, A tapasztalás azt mutatván, hogy u szülők különösen falusi helyeiben gyermekeiket tavasz beálltával az iskolából kifogják, leginkább azon czélból, hogy azoknt barmok és baromfiak őrzóiéro használhassák ; — minthogy uz iskoláztatás félbeszakítása a tanítás ,orcdni4nyót veszélyezteti, és az lötjH. év.i XXXVI11. t. cz. rendeletével is ellonke-kezik, de közrend tartási szempontból sem lévén »megengedhető az, hogy gyermekek, kik a kellő felügyeletre nem is képesek, használtassanak a barmok őrizésére, hogy tehát az innét leggyakrabban eredő kártételek okozása inog szüntetve, s n fennebb érintett népmi-veIődé8Í közhátrány elhárítva legyen,- a koruknál fogva alkalmatlan és törvényes tan-kötelezoltség alatt álló gy«:rmekeknek>bárini-félo pásztorságra n igy zsiba és borgyu pász-torságra is használása ezennel eltiltutik, ''''» azon figyelmoztetV-saol, hogy áz oz ellenében cselekvők ellen a/, idézett törvény által az iskolát mulasztó gyermekek szülői vagy gyámjaira jrovott büntetés azonnal és szigorúan foganatosítandó lesz, oda utasíttatnak ¡t községek, hogy ott, hol a legelő még közösségben van, közös zsiba és borjú ''pásztort arra alkalmas egyénben tartsanak, de uz őrzésre gyer-
mekeket valamint azon helyeken is, hol a legelő elkUlönz4*i már végbe ment, a niagáu legeltetés gyakorlásához alkalmazni egyátalán nem szabad.
Miről o végzés nyomtatott példányokban az összes mogyei községeknek, ugy a fó-és alszolgabíró uraknak is «zig«,ru felügyelés _és foganat szerzés v^.ítt kiadatni rondoltotik. k. uí. f. Kiadta
SVAST1CS BENÓ, m. k.
(Ijl-tfjíu.
Környei Jtíiios Vzveyyéhez /alamryyc néptanítói nevében kllvetkizo ri*xvit*nyüvánuldt in-tíztetett ; megjegyzendő, hogy uz irinteít költemény lapunk 17-ik itdmdba.i jtjent meg. _
N ag y ságos Asszo ny Rág! Mó e n t i ö«-tolt 11 O II I O á II v I
N
Azon mély fájdalom és őszinte bánatérzettói áthatva, melylyel szeretett férjéuek oly korán, a férfikor legszebb szakában történt halálát Magyarország összes taiiférfiui é« Un-ügybiirátai méltán gyászolják : az ide. mollé-j^olt gyászdalban óhajtottam parányi viszhaug-ját adni nzon részvétnek, molylyol a boldogult elhunyta fölötti-vosztoség sajnálatában /alámegy«» összes néptanító! s mindazok, kik Nagyságod dicsőült férjének szellemi működéséről csak némi tudomással is bírnak, hivoti osztoznak.
.''Hazánk tauUgyfoek • tiiiwl «lertllö t»gón egyik vezércsillag volt Környei János, kir. tanácsos ós három megye mit''elügyelőjo, a .Néptanítók Lapjának* ornyedetlen bnzgalmii és ri''ka tapintatu szerkesztője.
Csillag volt, melynek szendo fénysugarai biztosan jolelék az irányt, moly szorúnt a czél felé síkemd haladhatunk.
Mennél nagyobb a veszteség, ahnál mó lyebb a fájdalom, moly Nagyságod családi életét elborítá. Az idi> Ivatalma, az égi hit. ereje,a szelletumekaz isteni végzés bon megnyugvása enyhítsék Nngysáhi>d kest.rvoit!
Mi vigasztalni képteleuek vagyunk ; és csak osztozni akurunk a közfájdalomban, csak fOfró tiszteletünknek é* a megemlékezés szent kötelességének sugalmál óhajtjuk követni, midőn boldogult férjének fényes erényei és kiváló érdemei örilkzöld koszorújába az ide mellékelt gyászversozotbon a kesergő részvét .nofolejt-sét" bánatos szívvel tüzuí szent kötelesst^günk-uek ismerjük.
Midőn az elhunyt tanvezér emlékét áldjuk : fogadja Nagyságod ősziute tiszteletünk «U fogyhatlan részvétünk ebbeli szerény nyilatkozatát.
Adjon az Eg nemes szivének és bús lelkének erőt u fájdalom elviseltWro !
Leljen vigaszt szép reményű árva gyor mekcibcn!
Kolt Nagy-Kanizsán, april 20-án 1870. A zalamegyei néptanítók nevében : BÓJA GERGELY.
kir. Uuictoi It tsnMUgycIS.
Levelezés.
Lángviz, május 27-én.
Folyó évi május hó 23 és* 24-iko közti éj jel, Esztoregnye községben tűz ülvén ki, az a hirtolon támadt szél kövotke/.tébon, alig egy óra alatt« 04 házat hozzá tartozó gazdasági épületekkel egyetemben elhamvasztott.
Fájdalom legy ember éloto is áldozatul esett.
E borzasztó tüzv«i*z következtében 105 család-atya, vele együtt 557 lélek van a leg borzasztóbb nélkülözéseknek kitóve; mert nem csak bogy egy darab kenyerük, do a szó» szoros .értelmében, az egy fekvőségen kivül, semmíjök seiu maradt; ezt a vidék nagy érdomtl közönsége belátva, sietett a nyomor első pillanatában a szűkölködőkön adományával sogilení; — ki-. váló helyet foglalt el 0 r«lazbou : Nagy-Kanizsa város nagyérdemű s részvét-teljes közönsége, honnan nemcsak a vész t>1ső hallatára, az élelmi szerek rögtön küldettek; do naponta szekér •zám érkezik, a* éhező kisdedek-a elhagyott aggok és nyomor-teljes szülők táplálására a küldemény ; küldetett azon felül: 300 drb. ovő kariái 307 drb. főző és ovő edény is, moly a károsultak között, a bizottmány által ki is osztatott.
Fogadja őzért a tettes város nagyérdemű tanácsa é* áldozatkész lakóssága, a károsultuk nevében hála köszönotomet, s minden 0 nemes czélra adakozók, legyenek az <;g ura által ado-mányukert megjutalmazva I
KOVÁCS JÁNOS,
Sopron, muj. 31.-én 1&70. ..
A katonának, szolgálaton kivül való fegyver hordás kárhozatosságáról már oly sokat irt a sajtó, oly sokat és szomoruat tauilott a következés, de mégis tuindon hasztalan ! — E hó 2U-ón csto, az itt tanyázó Johu gyalog ezeredből
egy k ö z v i t ó z egy fiatal 20 éve« legényt uu-ronyávol, molhlt keresztül döfvén, mogölt; — A törvényes lioiiczolás tegnap történvén uz átszúrt tüdő is eléggé tanúsította, miszerint a gyilok kétségkívül szurony volt, és a lőhető legdűhö-sebben használtatott. — A gyilkos,"(ki 0 tettél makacsul tagadja) — mint ezt tanuk bizonyítják — boszuból totto, mert inár a mult héteo meggyilkolással fenyegotó áldozatát. Sajnos, hogy minden, a fegyverhordás szolgálaton kivül való betiltására történt őszinte kérelmek, óvások siker nélkül maradtuk. Do hol is leljen a polgár orvoslást ilynemű gyilkosok elől, hisz a mostani - had ügyér hajdan maga is kard-lappal fizette u bonno hivő polgárokat I Haneiu hogy a mi honvédeink mért;Utánozzák 0 ron szokást és mért nom mén nejt jó példával elő, azt nem értem! pedig oly szép volna mogmu-tatni, hogy a katona. n«i a csöndes polgárok vérével akarja llősi szomját eloltani, hanom ott forgatja majd a fegyvert, a höl nom a bor éa czivakodás parancsolja, hanem a haza igényli, tehát előro honvédok, éljeu a haladá» béko időben, s a roham a csatatéren.
ltövid idő óta 2 tolvajlás és egy rablás U történt nálunk, hanem — hála Isten nem kell etotni-itatni és fekete kávé, török döhánynyal tartva ellátni őket — inert nem fogták meg, (s hihető a mi muskatéros, & rendőrjeink nem 11};fogják megcsípni) tehát u maguk kenyerét e*V,;,"i''y. Holyi viszonyaink, piaezunk oly drága, hogjr az extra Hungáriám & & rég lojárta boldog múltját! Adja Isten, hogy meg ne bánjuk soha azt, hogy népnevelési dologházak gyökeres létre jötto előtt a rablók kényelméről és jó ellátásáról gondoskodtunk, kik napról napra bátrabban űzik mesterségüket, mert hisz veszteni nem sokat, nyerni mindont tudnak.
A soproni diszitő-egylet nagyon sok üdvös munkálattal érdomelto ki a közönség háláját,
— fosoroiatok, utak csinosítása, uj ülteimé-nyok mutatják dicséretes nyomait az egyletnek.
— Hozzá járul, hogy most az utczáink is vizzel fólöntöztclnek, mely a portól ment, é« ezért a város elöljáróinak szívesen fejezzilk ki köszönetünket.
V. L.
Szombathely 1870. évi jun. 1-éu.
(Tlislís tou>|tloinából. A nzomü.ithcl)''i tUUrJá Ugye. i divat a|>oital*i, A »«aWI aloin.i
Kocsisovszky Jusztin győri színigazgató társulata időzött a mult hóbAn városunk falai között, — moly társulat — de leginkább a vendégszereplő hírneves Molnár-pár a szép tavaszi napok kollemos esti időszakait a művészet pártolóknak ólvezet-dussá tevó. E társulatra nézve hallgat bírálatom, nem azért mintha ezen hallgatással a tagok érdemeiből akarnék levonni, nem, hanem a tért, mely 0 lap hasábjain, ily közleménynek csak csekély helyet engedhet, akarom felhasználnia vendég szereplő Molnár-pár művészi játékának kiomelésére.
''Molnárnó Kocsisovszky Borcsa asszony thalíának kiválasztott papnéja, megáldva mind-azzal, mi egy színésznőt a dicsőség polczára emelheti; külulukja, mozdulatai, hangja, öltö-zéki ízlése és öszhangzó kerekded játéka már első fellépésénél közönségünk kedvenczévó tevék őt, oly uiinyiru, hogy az irányában nyilvánult erkölcsi elismerésünk a legmagasbfoKra emelkedett. Különösen jutalom-játékában: Gau-tierMurgif -bau mutatá be magas képzettségét,
— u könnyelmű pajzánságot, a szenvedélyes szerelmot, a szét dult- k<^>el fájdalmait annyira élethűen játszá, hogy szomoinkben mogjolont részvét könnyek feledtetek velünk a sziu-padot. — Molnárról kezdetben azt hittük, hogy inkább kitűnő''rendező mint kitűnő szinéu; azonbttu ,Molier"''bon - jutalom-játékában — megsommisitó ozon vóloményllnkot, magasba törekvő, az akadályokkal ktlzdő, szenvedélyektől korbácwolt Molier ált előttünk, ugy mtnt azt a mű szerzője képzoló," midón, teremtő ósz ore-jóyel a szerepnek lelket adott. Molnár igen jó színpadi alak ;''elég érczes hangja majd folyékony, lágy, maid zugó viliar, hatva ígyis ugy» a közönségro. Egyszóval csak tirlllhotUuk annak, hogy pesti nemzeti szinószetünk ily kitUnő taggal sz<t|iorodoU.
Thalia templomától eltérve — sz«ip jövőro hivatott városunk lukósuinak közönyösségéro térek át, azon közönyösségéro, molylyol dalárr «Iánk végonyeszeiét idézó olő. Mindenhol a fold kerekségén igyekeznek a dalárdákat meghonosítani, csak 1111 engedjük a már megvoltat elveszni hagyni, mint hn a mi szivünk és lelkűnk uem akarna többó nomoHÜlui I A polgárság e vád ellenében a megyei tiszlviselőség fol-tolakodását mellőző ipugatartását hozza fol,
— a tisztvísolőség a szépművészetek iránti n''szvétlon polgárságot itéli el, melyik félnők van igaza V azt bajos volnA meghatározni, do annyi áll : hogy nincs egyetértós, nincs ''inog a kapocs, moly a külön álló erőket összetartsa. Rebesgetik: hogy u torna egylet gyámsága alatt akarják a dalárdát njélotro hozni. Siko-rül-oV — nom t''tdoin, — do a terv rosz, mert a dalárdának önálló testületuek kell lenni, gyámság alatt bizounyal mostoha gyormok less belőle.
A mi korunk öltözéki divatját ill*ti,nálunk
bizony mont nr. ősi meztói, magyar iiltünyt csak néha napján loliot látni, már néhány czi« linder is tolja a szolét; azonban az a vigasztn* lásunk, hogy o czéltalan foj-hűvely nem lesa általáuOB divat, miután alulról affectálnak volo, kulöijöeon olyan .... orgor .... perger- és k(h)ech-félo »oraberok, kik nom régibon telo-pedtek inog közöttünk egy strimpni szárban hozott vagyonukkal, a kik inidón u magyar huzafiság álezája alatt zöldágra vergődtek, jutalmul nemzetiségünknek annak helyen tűrhető, de itt ellenszenvet keltő jelvényeikkel demonstrálnak.
Most pedig menjünk a «zabodba u természet tág ölébe, hol virág himporától illatos a lég, hol szabad szárnyakon szokott kalandozni a merengő lélek. A fák zöld színe, a mezők hullámos votésoi meggyőznek bennünket arról: hogy ity u tavasz, a közöl nyár olőhirnöko. A látvány örömdobogásba hozza keblünket; azonban ha közelről vizsgáljuk a termények állapotát elvetjük a esábképet, mórt a mit anyagi jobb létünk ténvozőiénok tartunk azt nagyobb részint silánynak találjuk, — a takarmány és gabona-nemek, különösen Oyöngyös mollékén küzépszerűeknok sem mondhatók, a folytonos szárazság mindent olfonyaszt, elsilányit; de reményünk mégsem hagy ol bennünket, mert mái napon megnyíltak az ég osatornáis a mint látszik bőséges nedvességgel togja ellátni a szomjas földöt. K napra tervezett deák-majalisba vágyó delWk^ugyan Imragusznak a gondviselés e kedvezméuyéro, hanem a gatda közönség •irömmel nézi mint elevenül, mist fejlik az áldás -dus harmattól fáradsággal elmunkált növényzete. K. K.
Heti szemle.
Janiul 9-án 1870
— Batthyány l,ajos gróf temetési ünnepélye alkalmával az államvasutak fele áron szállítják az oda utazókat; Pestvárosa podig a küldöttségeket elszállásoltatja. — A honvédok a nyárra vászon ruhát kapnak. — A levelezési lapok ügyébeu a keresk. ministerium tévedések elkerülése végett ujolag tudtul adja, hogv két krajezáros bélyeg mellett irott közlemények
csak a levelezési lapokban küldhetők. Más nyitott loveleknél csak akkor olégséges 2 kr.bélyog. ha azok n yomatott, vagy lithogratirozott szöveget tartalmaznak. Más ném lovolozésí jogyre irt közlemények rendes levelek dija alá esnek. — Siinor herezog prmásunk a csalim tatlanság ellen fényes beszédet tartott. — Michigan déli részében egy oly államot szar-, voznek, hol a szóróiéra szabad,melyben a házasság s hűség ismerotlon maradjon. — Kőrös völgyén u hagy máz erősön dühöng.— lirnssóbnn Zajzoni sirja toló emiékot állítanak. —
H ir e k.
— Kisfaludy Sándor szobra egész csendben május 19-én a szobor-bizottság jelen-létébon loploztotett le, május !}l-én a sorvali ordőbon azon vidék ifjúsága zöldben! mulatságot rendezvén, szerették volna a leleplezési ünnepélyességet is okkor tartani meg. A szobor költségo a síremlékre gyűjtött országos udako-tás foloslogéből korülvén ki, méltán megvártuk volna Sümogh t. értelmiségétől, hogy a leleplezést a dicsőült költő iránti keeyolotből országos jelentőségűvé teszik; Kisfaludy Sándor a
J nemzeté s emléke a magyar nemzet szivében örökre él, bizonyára sokau lettünk volna e hazában, kik a szobor-leleplezés pillanatában a a nap üdvözlő sugarai közt a hon ti sziv szent érzetével róttuk volna le kogyoletűnk édes adóját.Szomoru közönyt tanusit biz ez!A casínoi szobor-bizottság számadást igér adni eljárásáról. A szobor a Kisfaludy Sándor lakta házhoz közel azon térre holyeztetett, hol a szentháromság kép állott.
— A magyar jogász-egylet pártolására szóló aláirási iv Nagy-Kanizsa város polgármesteri hivatalához is megérkezvén, az aláírások szépen foltnak.
— Kis-Kanizsa városnPolgári kör"-énok alapszabályai holybohagyva a ministeriumtól leérkeztek; az egylet moguyitása Ünnepélyességgel fog megtörtéit ni.
— Nyílt kére lom Tok. Tersánszky Józsof úrhoz, hazánk jeles szőlószéhoz. Néhány év olőtti jóakaró s bizalmas sorai felbátorítanak, hogy ogy nyilt kérelmot intézhessek kedvességedhez — kérve szeretettel — hogy
bocses válaszát illetőleg tanácsát — bőismere-.toinek tárházából — részemre megvonni nem fogja. A kérdéses kérdés pedig következő: .Mint javítható egy elhanyagolt szölőtolöp(l ''/i hold nagyságú) s miként hozható azon karba, ''-- liógy ne''H—12 akó bor teremjen rajta? Tekintettel, azonban u tulajdonos iinánczíális Állapotára nem különben a befektetett tőke kamataira is? Saives tanácsadó sorait — e laiMik liusábjaíu várva jegyzem magam őszinte ti"telőjéuek Haksa, május 20-án 1870.
LIEBBALD BÉNI.
— Tűzvész, llodusunban mult kodden oly nagy tüz volt, hogy 200 háznál s melléképületeinél több lott hamuvá; nohány emberélet is lott áldozat. A nyomor iszonyú. Dr. Klein Sándor ur Csáktornyáról kegyes adakozásra hívja fel a nomos omborbarátokat 1 Készséggel átszolgáltatjuk mi is a pénzbeli adakozásokat!
-- A a á 11 a 1 u n k közlött 43 éves almára vonatkozólag, a .Szabad Egyház- olyan kétkedő formán utal ránk, kijelentjük, hogy c körülmény leírását nom kuriozurokép közlöttük, hanoin élő tanúbizonyságok hiteles mondása után és pedig a boldogult Novákovicsné s nem miut előbb közlöttük Kadákovicsné •Nagy-Kanizsán élő s köztiszteletben álló fivéreitől. A Sz. E.-n csodálkozunk, hogy egy haldoklónak vallásos kegyolotcsségct érdimlő utolsó hagyománya iránt ily pikáns módon nyilatkozik. A „Hon" figyelmetlenségből Vasmogyében szőre- • poltetí a már most azért is 44 éves almát.
• — Menyegző. Qyőrffy János zalnme-gyei tan felügy elóségi tollnok ur junius 0 án vezeti oltárhoz vasmegyei Noincs-Magasíban a szollemdus Gooht Ernesztína kisasszonyt; az uj bodog pár nohány nipmulva N.-Kanizsára érkezend. Kivánjuk az égáldását a szent irigyre.
— A nagykanizsai uugygymuosium ifjúságának junius 1-éro tervezett zöldbeni mulatsága az «sőzés miatt elmaradván, junius 7-én tartatik meg,
— A győr-szombathelyi vaspálya szerződésileg 1871. aug. 1-én adatik át a foiga-lomnak.
— Mult ''szombatin este tartotta a kanizsai .Dalárda" alapszabályszorü dalesté-
I
lyét a »Zöldfa* kertben; moly alkalomma nagyszámú közönség jelent meg • a dalárda előadását élénk" totí/.óssol fogadta, ^karmester urak onyegy értékos b^llikommal tiszteltottok meg. Elnök Kartsehmaroff ur is közkívánatra solot énekolt s szűnni nem akaró tapsokkal jutalmaztatott. IJtAna táncz kövotkozott, mely késő éjig tartott, Á kivilágítás moglopő volt.
— Lapunk előbbi számában «miitett vasúti szerencsétlenség áldozata lett azon asz-szony; ki a vonat előtti szaladásban tiportatott le; másnap a kórházban meghalt; N.-Kanizsán állomásozó katona fiához akart látogatóba jönni.
— A kórház utozának khnkorozése mAr mogkozdotott a vonathozi közlekedés as ujonan kinyitott utczAn történik. Mindkét bolyon szükséges a világító lámpák feltűnőbb alkalmazása, mert a kórház utczaí ásatásoknál is szombatra viradóra idogon utazók életvoszélyes holyzotbo jutottak.
—-vAz uj utoza-nyitásnál a Itosonborg-Wo-lísch-félo hAz ogy részénok bontAsa oly lassan haladt, hogy ma reggel a bolt boltozata leszakadván, ogy kőmivest jelentékenyen ínegseb- ''• zett. Kárhoztató, hogy a holt hol mijei ideje korán nom távolittattak ol.
— A .Somogy" utolsó számában egy \ mosdatlan fokoto kéz piszkos irkafirkája szórja felénk túléredtségből fakadt idétlen elmeszű-löttjoit, akarván a szeplőtlen igazságot besározni ; csak legyen ó neki dolga a Thimes és Horold féle lapokkal s ne ollózzon az előtte oly kicsiny Zaíasomogvi Közlönyből — semmit. Epcn ezen számában a második oldalon egy egész erdészeti czikkot hoz lapunkból s * az üzloti tudósításunkat ismét. Mi nom polemizálunk volo, do ujolag folhivjük, közleményeink átvételénél lapunk megnovozését, el-lonkező esetben a törvény toréro fogunk lépni,
s alacsony rágalmazásaiért is elégtételt kövo-tolni: Mondj igazat, betörik a fejed! Ma-holnap . bizony nem tudja az embor mit süvegeljen : az amerikaiban a gőzészt-o ? vagy a gorombaságot ? Legjobb előlo kitérni,''mórt valamint a madarat tolláról, ugy ama bizonyos ujabb Münchhausent — beszédjéről rég felismortük.
Ü Z L
T I-H ÍRNOK:
- A „HAZA" fWtbixtolM-bsnk f. ári májú. bavi I flilst klmuUli«» : HruyujUtott 639 dsrsb btYsIli* 606, | 07f> írt ifikére ; függiíbeu mirsdt — dsrsb s mult bóuspból 809,446 frt U''ktr*. Öuicioq 1,403,6*0 frt tőkfrt. KbbBl kiállíttatott 469 dsrsb 6Í2.840 írt töke faggSbtn msrsdt H39.24& fit Xikt, «luUilttstott 91.76& frt t8kc. Ooieten M63.&W frt t6kír«. - A hsuk . mfikOdétintk keidet« ¿Is, t I. 1870. «cpteuiber I-«01. 1Ö70 május hó "¿Kf''K •> 0»»im bsoyujtott be-Tslláiok Oi.i.k« 29.MG.y62 írt o. i.
Piaczi ár.
Nsg^-Ksatsss, 1870 óvl juülu« l-jén ntpjin. Bu*s «3-8''< foDt. 4 frt kr. »6-86 íoni 4 frtöO kr. •7-88 font. 6 frt - kf. Kon 78—79 fout - frt kr. 79-80 fuut 3 frt - ki 80-81 fout 8 fM40kr. Arps »»rföi/.»re 70-71 fout 1? fit 80 kr 71-72 font 3 Irt -kr. Arps kOsflntég«*; 65 <6 font — frt — kr. 87-68 frt kr. Kukorleis 3 frt 40 kr. 3 frt 1<X kr.; Kuko-ricis oIsjx (citngvsntiu) - frt — kr. Zsb 46—47 font J frt -kr. 47 48 fout 2 frt 00 kr. Pohsnks 66 -«8 font - frt; - kr. 68 -70 font — frt — kr. B»b f«h<r 7 kr. — . Bab tsrka 6 kr K«av<rlUtt kCiOuiégci frt kr. Önöm 7 fr60kr. ZieiuUlUst 11 frt 60 kr. Lángllut
kOtOniégea -- frt — finom
- kr. Király-Uyt
k0i9n«ég«a - frt — kr Snom 14 frt 60 kr. Ron-liog kBtöiuégci — frt — kr. finom — írt — kr. Marba-hut fontja 28 kr. Morjti-bu» fontja 22 kr. H«r téf bai fontja 26 kr. Juh-bua fontja - frt — kr. Sialons fontja 40 kr) Zsir fontja 40 kr. Ciibs i<Arja 70 76 kr, Kársa 1 frt 80 kr. Lud sovány 1 frt 20 kr 1 frt 40 kr. I.ud btsotl V frt 80 kr. 3 frt 60 kr. Pujka frt — — kr. Tyuk-toji» 1»/, kr. kr. Uurgouya míroj« 1 frt 40 1 frt 80 kr. Kg)- máiia »írna 2 frt 30 kr.; 2 frt 20 kr. Kgy k&ve nup 10 kr^ Hislroa 1 frt 20 kr. Ujbor rtdékünkboli akója 6 frt Ó-bor vi-dékQukbell akó]« 8 frt.
A nagykantssal váró* tanácsának árjtgjrslko könyvébSI kiadta 8ZI0ETHY KAROLY, bistos.
Érték- ós váltófolyam: junius 4.
f»"/o meuliquös 00.20; 6% oumz. kölcsön Ü9. Üö; 1860-kí áljadalmi kölcsön 90.80; bankrészvények 718; hitelintézeti részvények 253, 60; Ix>ndon 122.76; ezüst ágio 120.50; arany darabja 6.80. kr.
Vasatl nsponklntl menetrend :
Indul N.-Kanitsáról Karc* f<-U r«ggfl 4- óra . . dílütán 2 óra . Ituda . reggel 6 óra
. , ■ . d. u. 1 óra
ntr« 10 órs regg. 4 óra délben 2 óra rrgg. f> óra éjjel ti óra délutAn 2 óra reggel 4 óra , . délben 12 óra Hnds felttl reggel 4 óra , délb. 1 óra , . o«tve 8 óra Trieit . délbenl2 óra , . e»te 10 óra Héc« Se, reggel t óra . , e«i* 10 órn Sopronból délben 12 óra
Krk. N Ksnixiárs
Trieit , • •
Itéci .
.Sopronig lUm .
65 26
V 67 4ft 1»
20 20 1 8« 23 45 63 62 36 10 1H 42
perci, porc».
w
porc*.
peres.
Heti naptár,
Junius 5-től ll-ls 1870.
FroteVtl
"ll^le heti-nap eugem
lUi
11« fi
KMlioliku« nap-
I tár | IIRl/WI Ul
ezeret, a* én bcxédemet megtartja
JA... XIV. ''¿.1—."II
nar
® ut
a Vasárnap B PUnktfid v. B. PUnk v,
6 Hétfő PUnkOd bit. Pünk. h.
7 Kodd Kóbcrt l''ulclierls
8 8i«rds Med. Kán. Medárd
9 CsUtOrtö Ktllcián v. Kl.fid
10 Vi-Mok Mnr^lt Msrgit
11 Hiooibst Usrusb, Usrnsbát

M
frt
Felelős szerkesztő: Wajdits JÓZ80Í. ¡Segédszerkesztő : Bátorfl LajOS.
Legjobb győgytápszerek
köhögés, étvágyhiAny, gyomorbajok, ideggyöugeség és nyálkásodás ellen.
Hoff Jdnot udvari «snlliió kAspontl raktárának Hémbcn (405—b.) • 11. K«rntnerliiK II.
Enzesfeld, 1870. jaouir 2. Fölkérotik, hogy HchOnburg bercacgnA rémére 12 üveg malátakivonatot küldjön Wloter.
Czorkow, 1860. doczombor 29. Az Ön malátakivonata b«(eKNégetnbeu az eugem ktiel& főorvostól mint legjobb g><ÍKv(ú|iHier ajáultatott. Síivoskodjék tehát nokom abbéi küldeni. WUiiHdra Orbán, cs. k. törzs-őrmester és katonai építési fulűgyoló.
Ropczo-Lak (Magyarország,) 1809. doc. 3. Kérők nokom postafordultával l''/a fiunt maláUtcgészségi csokoládét és mol|-muláta-bonbont küldeni. Ki kell ismernem, hogy eieu készítmények nagyban eiivbiték köbögéMCinet. Klnfaludy Teréz.
8.-A. Ujholy, 1809. doczombor 2. Midőn két év olött leányom élvrigybiáiiyban, gyomorbnJnkbHn és IdoggyOngPitéKbeii szonvedott, és minden alkalmazott gyógyszerek daczára látható losoványodása kövotkozott be, utolsó kísérletet tettem uz On nmlátn-kivoiinti egéHtaég-HÖrével és annak hatatta oly kltanó volt, hogy 13 Oveg olhasználása utáu elóbbi t''géNifiégét teljcHen vlnmaiiyerte ée anuak ntég niOHt íh örvend. Mivel most magam is n> álkáHodáitbaii éa köhögéhben szenvedek, tehát szíveskedjék az ide csatolt 14 frtért kitűnő malátaklvonatl HÖréliol egy ládával küldeni. Wohriskn Márton, magy. királyi nyug. és városi mérnök.
Szöged, 1809. november 27. Kérek 28 üveg maláta-kivonati egészségsórt. Saivcs-| kedjék mielőbb intézkedni, hogy kltÚitA CKéwaségHÖrét itt U hninlHifatliin inlno-aégben lőhessen élvezni. PorHiáHi Jőiiief, reál tanár.
V9T* Óul», hamitiidt ét utántdt «Uon. MaldtakéiiU• — lÁHlinn IIA0'' minytim öntett ctimkíin meg van « nivvomU: uUIIrtlIll UUlIs
Nagy-Kanizsán : Heicjuuthai C. it Kottnbery & Wtluch urak koreskedésébon kapható.
WAJDITS JÓZSEF
könyvkiadó hivatalában
NAGY-KANIZSÁN
incjjjolent ti« minden hiteles könyvárusmil kaphat/» :
„RAJTA LEÁNYOK MULASSUNK!"!
MULATTATÓ KÉZIKÖNYV
A magyar hölgyek számára gyűjtötte Wajdits József. Ezen ga/dag beltarUlmu, szép kiállítású (közel 500 lapra terjedő) csinos kemény táblába kötött könyvnek étX*8b 1 ttrt. 60 l£T.
TARTALOM:
Hölgyeinkhez. — Az egészségről. — Pipere asztal. — Öltözék szoba. — Illemtan. — Jeles mondatok. — Nőnevek. — Virágnyelv. — Szinnvelv. — Szavalmányok. — Adomák. -- Kérdések s feleletek. — Kártyavetés. — Emlókkönyvbo. —'' Társas-jlUékok. — Tréfás mulatságok. — Tánc/könyv. — Záradék.
»
Weis»
\ -
legrnasfyot»t)
varró-gép raktára
Magyarországban.
PB 8 T B N,
Józsoftér, I4.-Mám.
Tisztelettől alóljegyzott ajánlja valódi amerikai varró-gépeit családok iparosok sztí-miíra, a lejjyutányosabb ^írak kényelmes rds/.-letHzetcsok mellett ügys''zinte (i dvi jótűllással, A tanítás ¡hgyen tetetik / kivánat szerint a házban vagy azon kivttl. Továbbá szinte nálam kapható a gépnek inindeijnemü részletei hozzá, használható varr^ selyem, fonál és csórna.
Végre mindenféle javitások saját nyárom-bán eszközöltetnek.
Biztosítva a rendes és pontos szolgálat mellett, ajánlja magát ,
" " mély - ílsztelettel
Welaa 3D.
41!) 0,3) Pesten, Jónoftér II. «»ám
Popp J.(l • gyakorló fogorvos urnák Bécs, Stadt, Bognergasse Nro 2.
Nyolcz év óta használom ¿innék
A natheri n-száj vizét,
s azóta egyetlenegyszer sincs fogfájásom, pedig azelőtt folytonosan szenvedtem benne, — ez legfényesebb "bizonyítvány azon készítmény jósága felől.
Magas ára daczára is nekem nélktllözhetlen, kérem tehát önt, hogy nekem ismét G üveggel küldjön e nemes vízből. a mely még jobb volna, ha kevésbbé vagyonos szenvedők is használhatnák. Gyors megküldésére esedezvén,
maradtam tisztelettel
Faerber Pál, földbirtokos.
T A
Mini igen clőnyóH é* sulid vállalatot ajánlja aluli; i a l>r«nu-ihwel«l Villnui által tiiKedél) tr.elf éh lil*-(OHÍIOK IUIK)''
Pénz sorsolást
mely összesen egy millió 861,000 tallérból álf. Szeroiuwés esetben 1» legnagyobb nyeremény :
100 000 ezüst tallér, vagy 176*000 forint,
továbbá főbb nyeremények :
60,000, 40,000,'' 20,000, 15,000, 12,000, 2-szer 8000, 3-ssíor 6000, 3-szor 5000, 12-szer 4000, 2-szer 3000, 34 szer 2000, 4-szer (500, J, 155-ször 1000, 7-szcr 500, 261-szer 400, 18-szor 300, 383-szor 200 , 575-xzör 100, 85-ször 80„ 75-ször 60, 50-szer 50, 18,600-szor 47 darab
czÜHt tallér «a». Kzon sorsjátékban a sorsjegy száma félénél több'' huxntlk ki nyereményre: egészben ''40.000 nycroiiiéuy s néhány hé alatt tcrvszcrftleg^j befejeztetik.
• A péA/.illotmény boküldctésc mellett megküldöm az Orcduti sorsjegyeket ar. olml hyoreményhuzás lilvn-
tnloH tervezetével, mely JuiiÍuk 1) é»} 10 éli t#r-tértlk kOvetkező árak mellett:
Egy egész eredeti sorsjegy 7 frt. íólsorsjegy 3 frt. r»0 és negyudsorsjogy I frt. 75 kr. bankjegyen, pontot» szolgálat biztoshasával. Minden résztvevő Wá|» tőlem a bt*Mlit»<liWt''lKÍ állnili által hlztOHllotl eredeti hor-Jegyet. melyet az Igérvenyekkil tt*z-HietéveHXtenl nem kell. A hiviitnloH terv minden megrendelésnél Ingyen incgktlldotik,. ngy nyeremény esetében az «»szeg is és a hlvntnlo* hutnwl-j(''g> Zek,
Azon bizalom következtében, melynél fogva ezen sorsjegyek gyorsan megvétetnek, a megbízásokat elvárom, molyok a legkisebb részletekre nézvó is teljesíttetnek és a legtávolabbi vidékre megküldotiiek. Méltóztassék azért blzalnniieljehcn s dlreet
Birma-elaaAB.
Logeló hiány miatt még tenyésztés és tartásra is alkalmas gyapjndus (420

450
darab különféle
eladatik jJolliásoji, Somogy megyében
BIRKA
fordulni abdirthoz.
(434—2,U)
Haas Adolf,
'' Állaw-íorajegy kereskedése
Ihimburijbítn.
Bábos-üzlet
eladAb.
Nftgy-Kanizsrtn, a piacz közeidben ugy jól berendezett bábos 6a viasz üzlet minden búb ij!¡(te viasz munkához sztlksdges eszközökkel, elegendő irtenuyifdgíi mézzel, ds teli jégveremmel minden óníban szabad kdzbfíl örök áron eladó, az Ilidet da lakáshoz szükséges he-lyisdg bdrbe, vagy örök áron eladás mellett Utasítást Ad a „ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY* kiadóhivatala. _ 1426-3,3)
am
Általános
i357-
g>
V ulckf vevőim különös megelégedésén elegendő tanúságot tesz. az, hogy az 18MJ. posta-kimutatás szerint alulirt
íirMÚ''íl
RAK
RAK
•vröl szóló
|>ostaí küldeményt, 18U8-ban lU,#UU-at
»ten, kltdno tiiUjdou»:igai miatt mindenütt, «öt S''éiuetoMXhg, Helvetia. Török- é« Angolortxág, Amerika, Hullaiul, llul^iuui. Olwor«/*g, Kelet-é* l>él Indiában méltán érdemiéit rll«méré*befl r>''«íiv«Hl". .-tikkek I/-Í«-*-
nek valódi éi frlis minőségben.
*
Kaphatók : Nagy-KnuW«á''i ; llrlu« Jó»«<f gyógytxerétx, Itotenberg, Kotenfeld A., Wajdit* J., WVIIIteh, Kotelhofri é«- Scliwar* A. urak ke-r«tkrd^a^lirn. t''á|><tn : T>vhr|i«i). J. . K«»itln>lyeii: Hinder II. Wrl»» A. Zala- Kgcr»ií''K.''n: jtúú K. |{yó([jr»«»rí»*. Kn|ir<>nc/án : Wfrll iry<''»E>'',*,<'' rí««. Vara«dnu : llnltcr (fyrt(rj«t«>r/-»i. S».riirv(lyjlráyn» ■ Nöthl(f. Síi-nii-^en : Dorncr KitjM Slainborniky I... pyögynxiTÍ«/ inaknál. Sioiu-liatlitlysu . l''illifh Kerenci gyógynian-«« uruál. H»tár«"r»i.likl (»».-Uyllr-tt.vftn; Kibic K. C. Vc«ij)rímbi-H Moyr ín TiHíkAn, >''■< (iutliar.l Tivadar tiai. Hiíke«frli<W»Ar 5 L>t>Kiii*iiu A., Ilrfiuu .1. isv/iirym-n''tn-k Lova«» lleiíny ; HrMer gyigynert-tt. Kaloma : llnrvátli K ¿yó^vmi''rÍM. Kara. ki''iiiétvu, MaohMd Kyú|(yuuriU(. |liinaf''">ldvAr t Tfinmor K. l''akiioii: Klorián .1. gyAgyurrvit. KOrm<*iidoii : Horváth J. K«|''<>»vár: Ko|m .1., Klíjfl, llrlu» gyAgy»irr^»«. KirK«iAril : Nonrir.i A.. lUalnay (fyigytxt>r,4^>, tlunybádon 1 Kramolin J. Tolnán: Hchtrars M. 8«l((0tvári)tt! Ilarwarth
Haján :Mlchilnch St. in llrncrdd llai, Heraoic luná.v.. I''voirtt, nay W. t''n K Zácb, Sipttkb gyigynex&u.
1 A SZERENCSE A SZÖLLÓHEGYEN VIRÁGZIK! K
100,000 tallér
röiiyrrciiiényt képes ^iegujnbb, nn^y én lirnun-HrhwelK-LüiK''bűrul hcrcii''nl óllnm kormány ¿Ital «''iiKedélyciflt n bixtoKitotl
pénz-aorao J.j$b snak
uehány hó alatt ¿ü.tlÓU nyoroménye/Am lui/.atik ki
]>cdij: » t I.
100.000 { 00,000; 40.000; 20.000; l^.OOO; 12,000; 10,000; 80.0Ü0; 3»z.>r0000; 3-wor 5000 ; 12-hzor 4000: *-»«t 2000; 34 «zor 2000; 155-ízflr lOOO; 201-sr.ur 400 tallér aat. A U''^kozclebbi eluö iiyoroinényhtteáH kozdelét v«:«ti
Junius 9- ós 10-ón 1870. ?
1 <•((''''»* rrodflí »<>r«j«t(V i''«ak 7 frt ■■
1 «1 . , , «''¡J .
1 negyed , . " ''J . er Oxicjjiiok out. i''rtOkbcnl l.i>kttldi(i>- la.''ll''rtl.
Miiidtnkl mc«k»|ija n» ervdoti «or»jc(fyet ki''tólu'' n nyo-rcnUny kirt«rti''.o «■ állninkormány állal tílrtá''ivín, a |o|^obb g*-ranciiát nyujtia. > J Mindon im''Kkcn''ni« aionnal lolj<«itutik, bivatalon tt-rvok
\ gratl* kltldotnrk mt(, A nyoromínybu««* hivatnloi ic^y/i''kf aaon J nal uik^kdldi''Uk » a nyeremény ínifK pontvtan áUiármaaUlik. J Kivn na^yticrA |)<i''i»«or»ol»»bo»l ri(»/v.''t rl.''irrlAtbal.Uai;
X éláiiknok inntatkoaváh, luéltóxtauJk a »».>r«no«é» nor«JcKy*i dlrírt j uilain mcgrrodrliti. (lU''j 4,1.)
J| J. Welntoersr jr.
StnnlK-Kirfi''lt''ii-llitiiilluiiKi
Hohe Blelohtn No 29 In Hamburg.
[Papírok, liUosatójegjck, pecsétck|
és más iró-eszközök
cií«
(Inoin íclu''r l.''t kr, v. voiial<»tt ti& Kr.
V''raht/ial • Ivánt név | iyomnl*«Av n '' luO dl., s illgol rri''/júCrl ''««•*!''•• »xlinmll í.''i kr.
IUOiIIi. I.od tinóin filiír K;"ikr. Iilig. tvrivt. v. tonal*. I (., Iioritvk |j-ad fclii''r ;tll kr, «;r«''i» ín) kr, »/.in«''», «•«•I»''« .rM kr, bid''tl >oniAnr<o< (10 I ir; l i''ilrc r«''Czét |>«|>ir i>."> kr.
''ictlnoi brill koiouAvnl n diva l:oi (Obb >xin(l iij.imaib.in 100 pa-ilrra moliogrnuiui .''k> kr, KK) bori | ikra 30 ki.
1(X) dl>.IAtogatójogy,l(i>U<i< fi''ny-náxu |>ai>iron, Ivgtin. konyoniat I rt ugyaiiily«ii leglinom.fekete nyo I n áual 50 kr.
Ac*4|tollak. Kfgiilatortollak a |tí* igaiitAíAra minden pajilrbo/ db 24 kr, 1 tnri.ang. r.''xtoll l"J
iiiiuithéKlieii kOvctkxö potoiiiNron.
■''V(''l|iA|>ir»k. iiiimlrií''Vitjn T>, in, Í5 kr, kllt<tn1ion tino | tag.i korona ingyrn w^mak, űrökké <«> 311, 01, 60 kr.
t''iókémílet«k , kl» nyolc*at''rét I f«U(.vrvlé(néíklllxArrai I.VO.v ''K) I.SO. U^vauilyen telje« belfol^iro [ léu*l darabja a, a.f>0. KhiiIrSI é»| f. lulrai fénylUéiiul klA litva 3.ÓO [ 4, l.''iO. Nagy nvijyeiTrét feltxcrrléil nélkUIt.SO, a.Ví,5e..iei fol.ierelí.icll 3. :».ói», 4. Ugyanilyen fényllxés» iil kiAllitva 4.50, ft, ft.MI.
i''ectét-liélj egek, inel) ck kúnyvl I me.iégUki olcaötáguk t* bili m buJ ri«gai>itA(uk miatt nt oiiya <■» |>et| r«étviaixnAI c*él»»erUbbck, Uglina minö<égb«n, tct«ié*»xerlntl cilm f eilmer. név é* ninnograinmai 5(W| db 1 frt 2u, IIKKi db I ir>''tt<l.
PapirtárexAk.K.g.v »xépíu ellát it j envílopo különféle fény*.''»! ''f^-l rok «''•» borítékkal lelve dbja «gjobb fajban Iti kr, 12 ». ang,|f>0, C<», W» kr, I frt. ¿atoll egy dobiban, feiuiobbi Uyakorlati nlead ajAnd/k ^i; tt I ajban 80 kr, 12 t. aliimiiiiumtoll, broo«!>ntet<l ir.''p.»er*é»»let kl''/ét''l
urak és hölgyek számára.
Kzcn uj érczb/ll (u. n. oj aranyból) készült ékszor iiélkU-llizbutűvé tt:«zi u valódi ékszert, mivol ez uj gyártmány mind hzíii, mind alak tukintutéhun vetélkedik a valódival, éa az a jó bonne, hogy az egé<jz tárgy negyedrésznyibe sem került ft azért annál gyakrabban mcgszerczhetMnindouki a legújabbat és lcgdtvutosabbnt, meri a valódi ezikkeknél a névleges érték csak ''.Q-etKrésze az árnak. — Kbból az a tanúság, hogy valódi t^Swzer cimk holylvül-közzolA mig qz üj gyártiiiány róppaht töihogbeu kázútetik, aaért saját érdekében van mindenkinek, hogy más értékes dolgokba, ne pedig aranyékszerekbo fektesse ]>énzét. fttf Legujíbb ék»''ier«k Kgy pAr fiiggS 60 «0xo kr. i ft
divatoa alak uj arany- . « fllggő cxIUtbo foglalva
bélj mindig m>''gtartjAk a< arany- 1.50, 2 frt.
«(int < átért n log.«alékonyabban ^ Ax „j ftrAU linpiár liMonlitnak n valddibot. emaili- • m«onl||on . »likban,
ratva, vagy ulámott kftvekkel. a dra-fltyelékfll ttolgAI-
mi^t ax alak kivAnja. |,at. E>on naptAr ngy van k黫ltve,
Mell-ékek tinóm 1 db 40, 00, |,ogy napot, keltet, hónapot ponto-J*() kr- Itan jelex é. lírrtk Id.lre haaiiiAlbatá
'' ''«''tf«»- 1M0'' 5 kr. finom 25 valddi aranyoxot
2fit.''X»kr. . I45kr
1,Arj* ^; • Legfln. készített
legliiiomalib I frt .''KI, I GOW* gyémánt ékszer
2, 2.5tl. Még a ttakamber 1« megoalddik
ML- Kgétx kéttlelek,mell-ékek ét Alta''a. Ka ék valódi viUttbe van fUhllggíTk aOkr. I.yo,1.00. legflno- foglalva, arany-aljjal ellátva.'' A* ninbban kéixltvc 2 frt, ''2.60. II frt, 4 juiáiuott gyémántok a legliuoioabb
1.3». 2,
fit, ft forint
Karpereetek linóin HÖkr. I frt. , legllnomabl 3. 3.50.
JM, Nyak-ékek, dbja 0<», ''.Hl, 1.20 1.60 kr.
Medalllonok, liliom ''.tl kr, 40, 00 kr.
. linoniabh.nk HU kr, 1 frt, 1.50.
A. l''fltü-féaílk uj arauynyal «o-, 1.20, 1 50,2—3 frt r. I 1 ft''5t», Sf 3 lt. ''Kereíxtok ét ttive
4 frt.
bau kOitUrdlt liegykrjtlAtyból van-lrlija 50,Inak kétltve, a molyek élénk tlltéii noha lem vetítik el inA« drAga ktlx 1« Itmerliotlenlll vaunak utAuoxva. «*'' Melllflk I, 5,0 ft.
Kgy pár fdlfilggS 4 6 0 ft. <•*'' . „ kéxelS-gomb 2 50. 3 50, i f» ftO kr.
•i'' Egy melltfl urak «xámára 1 80,
2 «0.3 4 fl.
DrágakQvet gyllrfik aranybó
Idxtotltva rottda ellen («1 kr. 1 t. [«auttehuk toll, jó miiiötégii 10 ki; |i t. Iröu jómiiitiiégn 10, 15, 2f> kr.
Nagjr ehliiylliyuj''auak ax uj gép-| róllok; f,i|B«lcge< eteknél n fA-aittó hegyié* , egytxer«mind a/ | ron hegyo bl»to/itv»vau at oltöré« lien. 1 db fAba foglalva, 10 kr. -«outba 15. t db lollnyél é» kétiel >0 kr. 1 töllény S hóra elegendé 0 kr. 1 dl> Uaio radirgumiul tint* •t Irónfollok törle«xtfsíre 5 kr. t Kiiioman vételi periét nyomók | «gtxebb iráttal, 1 db kél bellivel, yéllol ftO kr. Koronáért .10 kr, kll | ''irt egftt névek oletón itáuiiltal <ak. iloihliornyomO prétell névvel •gylltt leglinomabb 2.K0, 3.60 U< | reg (Htaniplgliu) bádogatekréuy-•yel, fették ét ectetlel 4.50 kr, A j ép egy«xerl liedvetlléttel 1000 le-<yomatot ké«xit A Irggyakorla-, itib hivatalok ét irodák txámára 1 .0 leglinomabb vétotlt G frt 60 kr. (iayllhollen rnganyuiiaAmoló táb-
ke<8 10 drbau: I tiutataKó, 1 loll nyél-állvány, I levél uelioxltS, l| irólánip.i, I hévmérő, 1 kéti gyertyatartó, I gyufatartó, I lolltltttltó 1 éktxer-» óralartA. Minden etlu.o • an ét diixeieu kiállítva etak 3 frl
Legjobb raJtelxk«»-*.0 dUij kr, 1 frl. 1.20, 1.50 Ml/^O" kéC 1.80,''J.''Hi. :l. I rajntolr-O kr. 1 k< «;> kl«ebb 30, nagyobb Uo kr.'' : . KOldgOmbnk 50, SO kr. 1.50,2 3 frt Kenléktxefcrényker» legrtno''ní. méxfetlekkel megtOltvf-^l.rbja 30 10, «0 kr. 1 frt, 1.50$< '' Jegyxö.
könyvek llu. 10. 10, 2«.'' . llorbeu
25, lift, ;K) kr. A V :
Leglinomabb lllr .ot peraétvlai? ilbja, piro* H t1''kr. legil.i. kllltín-fél»*xin«tt*n tlbja 10 kr.
Khrí''.iutgus ét txépirát/ali Inl« mtiilAk tanító ét tanulóknak e;
I Ak darabja 5, 10, 15. 20 kr. A leg
aránt niínlbató, 1 kloiny formájúi fittel 12 IrAtneminel lOkrérti 1 nagvl filcet 30 léin ditx-lrátueiumel Oil kr, MinlAk a rajtulAi kltuuyA meg tanuHiAra, legújabb Unmód kex xebb névnapi- é* újévi advötlöjdr>k é» mfikedvelők »xAmiAm, nigyl °í)''eki gyönyörűen kiállítva, da-|váfa»/l.>kb«u, l''filxol 10, 15, 25 kr|
JO minőségben egydtll kaphatók :
PRATERSTRISSE 26i
Oyflrflk, klll''luféle utAnxott I .tízekkel drbja 30, 4U, 60, «iO, 70, l i irt.
. Legtxebb férd • óra - lAnexok ¡(rjMld) 60, 80, kr I frt, l frt fHI. > l.egwobb nyaklánexok HO kr, velf nctei forma 1 A, I f. 60. melllhk 2''l 4''). 50; 60 kr "ÍIell-g.,i,,bok 10, 15, üo, 30 kr. . ''ié*elC gombok párja 20,30, 10, «0 ÖO kr.
Oallérgombok fi. 10 kr.
Eg.Ut kvaalet mell- é« kétrlö gombokból legtxebb kivitel 50, KII kr. I frt. 1.50.
Kgy knieg óra-fityelék, nagyon ctlnotan OttteállUva 00, 80 kr. 1 frt.
Valódi nrany gvHrak, kövekkel 1.60, 2 frt 2.60.
13 lato* exlltl láuexok llltbon arauyotva, rOvid 3.50, 4 frl.
13 Intő* hot.xu nyaklAnex 0 ét 7 forint.
13 lato* oxllat medaillonok tOtben arauyoxvn ét edxve 2.50 ét
»frt.
IW A legdivatosabb aoiél-ék
»ok tiuonian ctltxoll exll«-tiUöll ne t élt xn vegekből llt.xeál-litva.
Kgy mell ék 40 00 SS kr. I fl.
Sjr inelltfl extlatbé foglalv* 1
. - '' " ''
xivek nyakkal, ''J, 3
frt 50.2 3 frt,
c:
Vasiét:
í 1« I .
Drasche-hftzzal átellenben.
Byáwékwer.
Fekete legitebb kiállilát, Igeu tartói, üreg, lava él blv>tl-*tarubó|.
Kgy mclltS 20 30 50 80 kr, 1 ft. ■fié'' . pár miSnfllggo 25, 35, 50, 80 kr, 1 ftj
Karperecaek 30 00 80 kr. 1 ft. Nyak ék dbja 30 50 RO kr, 1 rt, •dt- Óralánea rövid 15 30 00 kr •A'' Ing-gomb /lrbja 4 kr,
Kgy pár kéxelS-gomb 16. 20 .''50. 40 kr.
Kgy tfliC-féril 20 40 «0 81» kr.
OrökUé lllnjozó ék-
HJterek Ind nOvénybSI, tnely tor-métxete* Illatát inludlg megtartja é* legújabb divat ixeriut vau faragva. Ka ék»xer felaliuulhatlau ditxei ét illata miatt iterfeletl kedvelt Ha hölgy Ily éktxerret a terembe lép a terem néhány porc« inulva betöltik
|, luelltfl 80. 1, 120. I.OO-. illat tagy fülbevaló80.1.1-20. t.60.
EuVrp-reci 40 00 80 1.1.60. [•*> t L '' <k 00 HO 1, 1 .V). 2.50. 1 *£0u. 1.40. Ny Ax uj
•A''ÓraU TRINKOMürKltKK.
OWató kétxlot mint óra-tltyelék drbja S0-80 kr,
Wajdits József kiadó, lap- és nyomdatulajdonos gyorssajtó ny^''isa Nagj--Kaiúzsán.
í agy-Kanizsa 1870. junius 11-én.
24. szán i.
Kilenczcdik évfolyam.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Voisyes tartalmú betllap
a szépirodalom, kereskedelem. Ipar. gazdimt, tudomány, cs művészet körélMÍl.
Mejr.1 elenllc:
raladsn sífutóit«*, •gin i gyakran másfél vagy kit lton. SiitIu-kiIAí irudn é» kiadó liivnlal: WAJDITS JÓZSEF könyvker«»ked<JÍI.«n.
Kis Óh nagy klinker.
Ellenkező véloményók összeütközésének természetes kövótkezménye egy kis vitatkozás, és ennok íueg van azon'' haszna, hogy a nézetek tisztulnak és az igazság előbb utóbb kiderül, de meg van azon kjs árnyoldala is, hogy egyik félnek veszteni kell. — Midőn tehát Stelzel Frigyes ur a klin-kerutak tárgyában velem ellenkező nézotet táplálván, ezt kimondja és engem czáfolni igyekszik, az utépittotó közönség részéről őszinte köszönetet érdemel, mert ha nincs is igaza: annyiban igaza van, hogy nézetét kimondja. .........
Hanem hát én még nem capitulálok, sot inkább,mint eddig, ajánlom a nagy téglát, mert a mi czáfolat akart lenni, egyenesen mellettem bitnyit.
Én azt állítottam, hogy a nagyobb tégla jobb uta//ád egész azon határig, melyig , nagy téglát ep oly jóvá lehet égetni, mint kisebbet; ötolzol ur viszont azt állítja, hogy a klinker útnak főtéuyezője a kicsiny tégla. Én állításomat a legvilágosabb módon bizonyítottam ; ő meg nem czáfolta, de kétségbe vonta azon kézzelfogható valószínűséget, hogy az ut legjobb volna, ha egyetlen téglából állana, vagyis, ha az uton hézagok és eresztékek nem léteznének; bajos ozt jobban bebizonyítani, mert úgyis világos: mégis i például gondoljunk a Balaton jegére, mely a téglánál épen nem keményebb, és a homoknál sokkal ingóbb alapon, tiszta vizén áll, és mégis ha 3"—4" vastag már terhes szekereket megbír és a lehető legjobb utat képezi. —
Ellenben, ha valakt állítja, hogy főté-nyező a kicsi, tégla, vagy magyarán mondva fődqlog a tégla kicsisége: ez igy állítva világos képtelenség, mert következik belőle^ mindig kisebb és kisebb téglát csináljunk és végre doininokövekkel burkoljuk az utat. Tudom, hogy Stelzel ur nem ilyen kicsiny téglát akart ajánlani, hanem csak a 2"-nél nagyobb tégla ellen harezol, a mint ezt czik-kének folytatásából sejteni lehet. De miért legyen hát épen a 2" vastagság a kicsiség és nagyság határa, ezt ó nom mondja meg, én pedig nom tudom elképzelni.
Elismertom, hogy mezei utakon, hol a téglát folyvást homok födi, a kis tégla ho-lyéu van, ha olcsóbb, mint a nagy: e fölött tehát nem vitatkozhatunk; hauem én a városi utakhoz ajánlottam a nagyobb téglát, hol a homokkali tak»rás kivihetetlen dolog. Ezen lényeges különbségről tisztelt ellenfelein ugy látszik, nem akar sommit tudni; hanem nagy bátran kimondja, hogy a kliu-ker téglának vásni ftom szabadi — Csak szót fogadna aztáu az a klinker; do ugyan ő mondja, hogy mihelyt az útba berakott tégla a legcsekélyebbet hibás, azt ki kell cserélni; tehát mégis megengedi, hogy zu-zik és vásik a klinker; hanem hát valahányszor egy a lópatkó alatt kettétörik, vagy egy óv múlva egy hüvelyknyit vásni bátor-
Előüzetósi föltételek:
r
i liAtlio* kúrdiual él vidékre po»Un ktlldrr jj K{4s* 4vro l - 0 fit. - kr. Kél ívre • • 3 . - . ¿rnogyodro • 1 „ 60 .
Hlraetéaelc
A Itat haaiftói petit aorjrt 1-Mflr 7 kr. lí-ix<ir G ft mlndsn-további b.lkUtiUírt ökr. llílyegdlj minden egyoi bélkUtiiírt 30 kr.
A .Nyílt «íren" :M.
egy petit tor belklalAal dija 16 kr. 7
Hirdetéseket elfogad:
N.-KanlnAn: a KIADÓ-HIVATAL. Ptiltn: ''/.K1HI.KK M. Béot-, Hamburg-, Berlin-, Matiii-m.-Frsnkrurt- 6« Bss
bon: IÍAA8KNSTKIN tc VOQLKR. Llpott-. Born-, Stuttgartban: SAC1I8kVtÁH8A. Béoaben: OPPELIK
kodik, azt rögtön kicseréljük. Ezt könnyű mondani, do mibe kerül ez örökös cserélgetés? Nem okszerűbb volna-e ,oly téglát alkalmazni, milyet én ajánlottam, mely ne törnék és ne kivárnia rögtöni kicserélte-tést. —
Én saját tapasztalataimon és a tiszta loglcán felül álló tekintélyt el nem ismerhetvén, daczára, hogy eddig mindenütt (?) hol jó utakat akartak épiteni, kis.klinkert használtak : ujabb próbákat ajánlottam, melyek költséget épen nem,ellenben czerckre menő megtakarítást eredményezhettek volna. Ez-e őszintébb ajánlat, vagy az, hogy maradjunk a régi mellett ? Hisz ily régi divatú klinkerut épen városunkban eléggé bizo-nyitja, hogy a 1G évvel ezelőtt eszközölt próbák, Mihalik tekintélye és a kormány hatalma daczára a kis klinker zuzik, vásik és költséges utat ad. — Hanoin azért no próbáljunk jobbat, a klinker legyen valódi klinker, ha rosz lesz is, csak klinker legyen, csak 2"-nél egy hajszállal vastagabb no legyen. —
Szabadjon kérdenem >au-o szó Mihá^ lik könyvében városokban homok födözot nélkül készített tégla utakról ? és az emlegetett 16 évvel ezelőtt készült próbák alkalmával csináltak-e városi utat is, vagy csak országutat? és ki a 2" vastagságot találta egyedül boldogítónak próbált-e kanizsai agyagból készült 3" vastag téglát is? Ha nem és ismét nem, akkor tisztelt ellen-felem capituláljon, mert hűtlen segédseregre támaszkodott.
Utoljára hagytam Stelzel urnák egy számtani talányát, melyet megfojtom nem bírván, hibásnak gyanítok. Azt mondja ő: a négy klinker nagyságú téglának tizenhatszor oly ellentállással kell bírnia, mint a négyszer oly kicsiny klinkornek, mert a kicsiny tégla a reá eső terhet rögtön szomszédjaira hárítja (hát a-nagyobb nem?) és a teher piomentuina nem 4 hanem 1G.
Én is hallottam valamit a momentumokról, de ép azért ily merész következtetéseket nem birok felfogni: hogy a 2" tégla rögtön szomszédjaira hárítja a terhet, a 3" ellenben már nem: ez egyszerűen hihetetlen; ellenkezőleg, ha egy kalapácscsal téglára ütünk, hogy a kisebb könyebben törik, mint a nagy, azt minden kómívei tudja; már pedig a lópatkó ütésé és a keréktalp zökkonéso nom hathat másként, mint a kalapács : tehát a nagy tégla mindig erósobb. Do fő súlyt látszik holyozui tisztolt ellenfelem arra, hogy a homok alapba nagy téglát nem bírja meg: én pedig viszont azt állítom, hogy a nagyot jobban megbírja; ő nem bizonyította állítását, éu röviden bebizonyíthatom. Tegyünk egy kis klinkert az az dominokó nagyságút az elkészült homok alapra és üssünk reá: ha szót uom zuzik, bizonyosan mélyen a homokba sülyed; tegyünk helyette egy vaskos faltóglát, üssünk erro ugyanakkorát, megsom fog moczczanni. Ezután már csak azt lőhetne bizonyítgatni, hogy a kis
téglára soha nem jöhet akkora ütés és teher mint a "nagyra, ezt képzelte magában ugy látszik Stelzel ur, do nom bizonyította és nem is fogja bebizonyítani, mert nem áll.
Végzem a mivel tisztelt collegám kezdte, hogy hát a kllnkerról és több technikai tárgyakról is bizony zavaros fogalmak uralkodnak még minálunk!
hencz.
A tűzifa és kőszén
minií figyelmet érdemlő tárgy legyen ezentúl a nagy-kanizsai közönség előtt.
Egy időtől fogva, t. i. amióta az erdő pusztítás czélba vétetett s Kanizsa területén vasúti állomás hozatott létre, a tűzifának öle évenkint emelkedik áz árban. Nom rég niult időben 6, később 7, utóbb 9, ma iuár 11''/, forint egy öl kemény tűzi hasábfának az ára, a fölvágatás 3 forintba kerülvén egy ölet ma már 14 frt. 60 krba számithatni.
A múlt időben iparkodtak az eladók teljes ölet összeállítani, magasabb és hosz-szabb volt az öl, tették ezt azért, hogy aunál bizonyosabban számithassanak fogyasztókra. Ma, szűkön mérve alig üti meg az ölet, összorakva is ugy vannak a hasábok, mintha csak czélzatosan akarnának kevesbet adni az illetéknél, ha keresztül pillantunk az összerakott ölek hasábjai közt, oly üredéket, hézagot lehet látni, melyeken keresztül ucm csak egerek, hanem rókák is járhatnak. Vadmacska, róka tanyákat lelhetni föl, mi arra mutát, hogy a tűzifának ára ma már oly emelkedett, mely szükségessé teszi a tovább gondolkodást.
A mely családbau elnéző a ház asszonya, a fütő cseléd pazarló, abban évenkint néhány öllel több is füstbe megy, igy jön sok embor zavar és szükségbe, a fa drágasága miatt kuezorog, télen fázik, sok fázik, sok a hideg miatt megbetegszik, do meg is hal, midőn a sok szegény oly merényletekre kényszeríttetik, melyek miatt rajtakapás esetében bűnhődnie i& kell I
Mig a fa olcsó és sok volt, égette azt a gőzkatlan minden folól, kint a pályaudvaron ugy mint bent a gőzmalomban. Ma már 100 — 1000 ölfft tórholyén kőszén halom'' látható, mellőzéséül a tűzifának mindkét helyen csak az ég. Okozta ezt azon körülmény, mért a közel kapható tűzifát mind fölemésztették, s ma a kevesebbe kerülő kő-szón használatára van szorítkozva.
É szükségtől áthatva levén sok család, kozdék próbálgatni a kőszén tüzelést, s minthogy meggyőződtek annak előnyösségéről, ma is folytatnák anuak használatát, ha városunkban kőszén raktár volna.
Tekintve azt, hogy 8 — 10 mázsa jó kőszén egy öl tűzifát pótol, s mázsája 60 legfolobb 70 krba kerül, majd alig lehet juást tenni, mint fa helyett kőszént égetni s o nyílt téren kijelenteni, egy kőszén raktár fölállításának szükséges-
ségét. Igy juthatnánk azon szerencsés hely-zotbe, hogy. a 14—15 frt helyett 6 — 7 frtot égethetünk hamuvá.
A kőszén, kályha és kazán fűtésére nagyon előnyös, egy kis. szőlő venyige, galy vagy egy Öl puha tűzi fa elegendő 100 mázsa kőszén, gyujtalékra. Sokan takarók tűzhely tüzelésére is használják.
Füthetni kőszénnel minden kálhát kívül ugy, mint belül, csak el no zárassék gőzzének szabad elszáll hatása, azért is a kürtök zárjai elvetendők. Rostólylyal - kell bírnia a kályhának, hogy huzatja legyen, ezen..kel), égetnie,.hogy hamuja.azon keresztül essék.
Tüze lánggal nem ég, de égető heves a járása, vízzel kell nedvesíteni, hogy még jobban égjen s hevítsen. Ebből látható, eddigi kályháinkat nagy ós költséges változáson nem kell keresztül vinni.
A nagy közönség gondja már most e figyelmeztetést méltányolni vagy elejteni s ahhoz képest intézkedni.
TERSÁNOZKY.
Tanügy. y
Zalamegyei tanfelügyelő ur legújabban követ'' ketö körlevelet boadtott ki: JJ^ „A nagyméltóságú vallás ós közoki''/űüi mag v. kir. ministor urnák f. évi april 7-én 481 sz. alatt kolt rendeletét van szerencsém •/. alatt mély tisztolettol ido mollékelve hivatalos ha»s-nálitt végott megküldeni.
Igaz ugyan, hogy ozon rendelet a hivatalos és több más lapban is közöl vo volt, do azon nagy fontosságú intézkedések végott, melyekro o rendeletben a tanfelUgyolőség folhivatik, szük-ségesnok láttam azt külön nyomtatásban Zala-megyo iskolahatóságainak bizalom teljes indulattalkézbesittotni.
Évticedok, sőt mondhatni, századok óta Magyarország roindon vidékén a Kárpátoktól kozdvo lo Adriáig, Erdély bérozein, völgyein, a Duna, l)ráva, Száva és Tisza montében szivro-hatólag hangzott ezen magasztos fohász: „Népnevelés, jöjjön ol a to országod" I
Miutogy közimává lott ozon óhaj. Minden gondolkoúó és hazáját Biorető honpolgár elit-móré,~Üiívallá, hogy Magyarország nagy, erős, alkotmányosan szabad éa boldog csnk népneveié* által lohot.
4 A mult századok viszályai, a véres háborúk dúlásai, a sok veszély és szerencsétlenség, molyok hazánkat szakadatlanul sújtották; a nép-novolésnok szent Ügyét, a tudományos művelő-dés fejlesztését, általában a közműveltség tar-josztését annyira gátolták, hogy mindenben, a mit haladásnak nevozhotünk, foletto hátra maradtunk.
Az ipar, koroskodolom, gaxdászat, szépmü ■ vészetek, a humánus közművelődés háttérbe szoríttattak. Mig a békénok jobban örvendhető külföld ériás olőhaladást tott a tudomáu és inü-vészot utján.
Do mig a magasb mflveltség elsajátítása egyes hazai felsőbb fokú tanintézeteink által meglehetősen eszközölhető volt, addig a népnevelés terén általános pangás uralkodott.
(Voltnk ugyan népiskolák, do azok nagyró-szint mind anyagilag, mind szolloiuileg a nyomorúság és as elhagyottság szánaudé állapotban sínylődtök.
Nem volt bizton Irány, inelyszerínt a népoktatás ügyo fojlesztetott, nem volt határozott czél, melynél a törekvő összpontosultak volna. Nom volt törvény, inolyro a uéplskolák szervo-zoto támaszkodhatott volna.
Es fájdalommal moudhatnj, hogy a népneveié« orodményo az elágazó, tájékozatlan és sokfélo mollékérdok által érozhotő haszonban csak itt-ott mutatkozott.
A nép legnagyobb része felnőtt minden képzőt .nélkUl, folytatva-az elavult és sok áldozat ós fáradság mellett is csekély sikert eszközölhető foglalkozást. ''
Es mennél olőbbro ment más nemzet a nép- , növelésben, annál hátrább maradtunk mi;holott , a mi népünk épen oly, sőt sok esetben fogéko- I nyabb tehetséggel van a toromtőtől megáldva, , mint bármely más ország népe.
. Bárcsak volna már népiskolai törvény,
hogy tudnánk mihez alkalmazkodni I
Ily fölállítás még oz előtt néhány évvel is «api renden volt. Es imo alkotmányos országgyűlésünk atyailag gondoskodott ily törvényről, koronás királyuuk fojodolml jóakarat és készséggel szontcsité azt. Es imo mégis a népoktatási •a törvény szontositéso és kihirdotéso óta hónapok multak el anélkül, hogy sok iskola rendezésé ben lényeges haladás történt volna.
A törvény bon előirt tantárgyak-előadása sok helyütt máig sincs folyamatban hozva. Hiányzanak a tanszerek. Az iskolaház Ínséges állapotban soívadoz. Kivül bolül a falak piszkosak. A tanulók nincsenek kellő taneszkö-zökkol ellátva. Daczára a törvény rendeleteinek fa n mogyei bizottmány hazafiúi lelkesedéssel hozott határozatainak az iskola látogatás a le-- hető legrondotlenobb. A tankötelesek akkor járjak iskolába, mikor nekik vagy szülőiknek teuzik.
A tantorom sokhelyütt szűk, a tanulók felét sem fogadhatja be. Ka mivel egy lelerósz be nom fér, a másik felerész som vesz részt az oktatásban.
A tanítás szakadozott, az előmenetel fo-- Ittlét©». Több holyon a tanítók fizetése önkényi-Jeg adatik mog- Aki akarja fizeti a tartozást, akit nom vozet a lelkiismeret s a törvény iránti tisztelőt, az korokén megtagadja a járandóságot, mondván: fiam,vagy leányom úgysem jár iskolába, miért firoiwek? Dehát miért nom jár? Azért, mort gyermokommol szabadon rondolkezhotem. |
Aziskolaszék,ha buzgalommal iáról köteles- | ségo teljesítésében, rágalmaztatlk. A tanító nem mer lolentést tonnl a kimaradások s egyéb bajokról, mort azt mondja, hogy ekkor üldözésnek van kitóvo.
Do hála a józanabb gondolkozásnak, hála.
u lelkes tanügy-barátoknak, hála az iskolai hatóságok erélyes működéseinek — van számos község, melyek iskolai ügyeiket a törvény rendeletei és a. kor igényeinek mogfelolőlog ron-dozték, és kitártó buzgalommal rendezni *Hrok-szonok. A taneszközök számé* község által jnogszorozlettok; mások, ha egyszorro nom is, de legalább ré$zl"tekbon azokat megszerezni buzgólkodnak. lJj iskola házak épijtotnok, több helyen az épitkozósi tervezetek erélylyol kó-szittolnok..
Másutt a tanterom nagyobbittatlk, osztályok szaporittatnak, az elavult helyiségok kijavíttatnak. A tanítók dijai törvényszerülog sza-bályoztatnak, vagy lo^alább komoly szándék van az ország ezen lognagyobb jóltovőit a lehetőségig jól díjazni,s dijaikat pontosan Jciszol-gáltatni.
Áldás és dicsőség mindezen községoknok! mély köszönet az ogyházi s világi elöljáróságunk és mindazoknak, kik az előforduló akadályokat legyőzni, s az iskola állapotát törvényszerűiig javítani hazafiul szent kötelcssógökiiok ismerik.
Ürömmel mondhatom, hogy Zalában a népnevelés örvendetes haladásnak indult.
De még igen sok a hiány, sok a tenni való. Ennél fogva tisztelettől felhívom ós bizalommal kérem ezimzott l.roságodat, legyen kegyes az ide mellékelt mínisteri rendelet, ''a népoktatási törvór.y, ugy a megyei hatóságnak minden községben kihirdetett határozata értelmében mindent elkövetni, hogy a vezetése alatt álló" népiskola v. iskolák állapota minél előbb törvény-szerüleg rendezve legyen.
Hogy pedig felsőbb helyen a szükséget« intézkedések megletethessenek; ministerí rendelőiben foglalt utasítás folytán fölkérem ezimzott uraságodat, legyen szíves a következő kérdésekre hivatalon jelentését legfelebl junliu 2ö-áig hozzám beküldeni.
1. Járnak-e toljes számban a tanköteles tanulók iskolába? mennyi az elmaradottak száma?
2. TéletoU-.o és mily eljárás arra nézve, hogy a kimaradottak szülei a törvény megtartására szőritassauak ?
íl. A községi elöljáróság az Isk. holyi ható ság által felvolt-o szófitva az Iskolai törvények végrehajtására. Ila igen, mivolta folszólilás eredménye?
•1. Igénybe vétetott-o a megyol tek. hatóság, illetőleg a tok. fő- és alszolgabiróság közre-mfl^ödéso? és mi volt az eredmény ?
Elég jó állapotban van-o az iskolaház é* a tuníjói luk V képes-e a tanterem a tanköteleseket befogadni ? Melyik liókközségben kel-
TÁRCZ A.
Csodás hangon . . .
Be<k Károly Mteminyt.
Csodái bau|(on ssólt 5 hottájs Slroltutt ftéUilált fején, 3 * ttellemek beteg királya Ittatan aludt kebelen.
Így virrattt * nők legkeetctbje, 8 a l.út imáira (Ixlt) »xét, A bUijk» tatl, luely (Itt nemébe Hiváu a béke gerllctét.
Tii liliomot stór fürtjeibe, Aj kii* két piros rótsát, 8 felébred édesen ijedre, 8 lm v* bot OrOk gyógyulást
Hierelml etkll, — óh neui bántja Titkolják buldog.águkat, Ctak illatot Urattéj Utj» -EdenrSll nép álmákat
X-hez.
Xenuu ktiltuminye.
• '' ?
Velem tréfálni ne merészelj, Trétf ra nem kOték frlfyet. Ne Játnál, oh ne játss srltemmel Mily tebiett a», nom Ismered T •
Mert érted annyira láugöltain, H gyengének láttál engemet, 8 stlvad éde« honomnak mondtam. A egemnek «»ép tekinteted
Ne kelUd álmából bankettem, A mely hónától eUiakad, H aa eltitkolt bánatú égnek. MindOrOkre hátat mutat.
1IOFFM >NN MÓU.
Egy törvényszéki gyilkosság.
(Vége.)
A kivégzett ügyvédének azonban nyugta •«hol sem volt Akár a kivégzett ártatlnnaágá-róli meggyőződés volt az, mi. nyugtalanságát
okozta; akár pedig azon gondolat, hogy valami különös titoknak kell Itt létezni; olégaz hozzá, ő Bertram előéletéről inarkodott magának tudomást szerezni, s e végből vizsgálódásokat koz-dott Ausztriában, hol Bertramnnk rokonai éltek.
Itt mogtudta, hogy Hortram nős volt^do feleségétől elvált; egy olasz emigrált család fia volt, ki a bécsi polytcchnikumot látogatta, Itt ismerkedett meg egy fiatal özvegygyei, ki szépsége, gazdagsága ós szellomo által kitűnt. Sok udvarló közt ő vala szerencsés kegyét megnyerni, s a titkos szerelem édes gyümölcseit élvezni. E mámoriftmn, ez asszony karjaiban elfeledő tanulmányait, reményeit, sőt jövőjét is. A szerelem kárpótolni látszók őt mindazért, mit a férfiú saját törekvésű és munkája által szo-rezhét.
Azonban oly különfélo körülmények állottak bo, molyok által a fiatal özvegy kéuyszti-rlttotott; Ifogy Bertraftot arra birja, hogy őt foloségül vegyo; Bertram családja ellonvotósei leküzdeltek, s az egybokolés megtörtént. A fiatal pár ezentúl folytonos czlvódáslían és ogye-notlonségbou élt egymással; Hertram sangulni-kus, heves indulatú volt s barátjai előtt nom titkolta szerencsétlen holyzotét.
Végro megtudván, hogy «» magasraugu egyén pazarló nőjétől foltünőou kogyeltotik, mély megvetéssel fordult ol tőlo. Azon csekély élotjolek, molyokút ritkán adott magáról, csak blzonyiták, mikép. nőjét gyűlöli s volo többé semmi érintkezésit jönni nom óhajt. E közbon a fiatal nő mindinkább a kéj és kicsapongó élet árjába roliaut. Nyílt titok volt iumorősoinok körébon, hogy ismét férjot koros, do u kl ,kedély eiobbs engedékenyebb" logyou mint Hertram. Találkozott is egy ilyon Bertram ifjúkori barátjában K. Alfrvdbon.
Ugy látszott, hdgy a nő legbensőbb s leg-szonvedélyesobb s/.erolmét o fiatal emberre tartotta fenn; a miért is Alfrednok a volo való egybekelésében fáradozott, daczára azon körül-ménynok, hogy Ibrtram még élótben volt.
A buzgó ügyvéd vizsgálódásai nyomán tovább azt is megtudta, Hogy Hertrain nojo azon Iparkodott, hogy férjétől elválhasson, mi ocólból sürü leveleiéit kezdott Olaszországban élő férjével.. A levelozós hosszas tartalma azonban arra látszott mutatni, hogy Hortram min egyezik bolo, ugy hogy barátai azou gondolatra
lőne, tekintve a tAnkötolosok számát, s az anya iskola távolságát, iskolát állítani? és mily erővel ?
G. Ha a taukötolesok száma túlhaladja a törvényes monnyiséget, tétotett-o intézkedés uj osztály vagy osztályok lolállitáiára? Ha igen, mily kilátás vau a kivitelre?
7. Ha az iskolaház roskatag, többé fönn nom tartható, szándékozik-o a község uj iskolaházat épitoni h mikor ?
a. Az uj iskolaházat a község saját erojé-vol, vagy államsegély- vagy kölcsön által akarja o létrohoznl. Ez esetben kimutatandó a községi s isk, vagyon, lakosságának ós a taukötolesok száina, az iskola joljege, ogyenos adójának mennyisége után a törvényes iskoltiadó-Öuzveg.
íl. Fel vau-o wí iskoln a törvény ÍÍO. § a szerint a szükségos taneszközökkel szerelvo? KIIoukőző esetben mi az oka a mulasztásnak?
10. A törvénybon olőirt t«ntárgyak olő-adása folyamatban van-e? Ha niucs, mi oka ezen késedoltnezésnek.
11. A tanító járandósága rendesen klada tik-o? A tauitónak van-o képesítő okmánya? Ha Igen: hol ós mikor nyerto azt. Mort a kollő képesítéssel nem bíró tanilók képezdoi tanfolyamra és kópesitó vizsgálatra utasilandók.
12. A t&t;gyakorlat életbe van-e léptotvo? Van-e a fai(k''jf]a számára kerti holyíség? ha van, mily állapotban? ha nincs, mi oka o hiánynak ? Tartatlk o ismétlő oktatás ? ha nem, ipl annakmz oka?
15). Hány tanuló volt bolrva a tanév elején és hány jár jelenleg? Van-e napló az Iskolában?
Azon reménynyel bocsájtoin közre ezen félhívásomat, hogy a mélyen tisztelt iskola-hatóságok, az iskolaszékek tek. elnökei s a fő- s nagyon tisztelúndő lelkész urak hazafiul készséggel s szivélyos közromóködéssol fogják o felhívásomban kifojozott kérolíflokot valósítani.
Ha szent a népnovolés ügyo, ugy a ettél, melyért az szorgalinaztutik, szintén szont. Kik a népnovelóst semlegesem veszik, mind maguk, mind az ömzos emberiség irányában súlyos or-kölcsl mulafztás bűnében esnek. Mert a polgári társadalom alapját az erkölcsös józan novo-lós, és korszorü tanítás képezi.
A tudatlauság napjainkban karöltve jár az erkölcstelenséggel. Az egyház ós egyházlak iránti tisztelőt, a vallás kegyeloto csak alapos nevelés által lesz fentartható.
Hajdan mig az írástudás a inagasb rangúak közt som volt otthonos, valahogy fékezni ós menteni lohotott a tudatlanságot; do most napjainkban az erkölcsi érzület, a törvény és minden szont iránti hódolat csak orkölcsös nö-
velés, csak kor igényólto képzés által fejlesz telhetik.
Alkotmáuyos jogok gyakorlása csak világos értelem, közerkölcsíség; hazafias lelkület által hozhat áldást az országra.
A mflvolotlonség sírásója volt és lesz a szellőim fonségnok, \t társadalmi szabadságnak, rendnek és jóíétnok.
A népnovolést elhanyagolni annyi, mint a vészfellogokot főjünk fölött gyűlni hagyni. É» ha o föllegek egymásra tornyosulnak, ha mog-telnok villanyanyaggal, hol és miként lehet azok rombolása ellon elég háritót készíteni, és lesz-e idő a háritókat alkalmazni? Ki tudja nom lognak-o azok ogyosokro ugv mint a társadalom minden testületére lehullani, és a féktelen eleinek dulásalt kik tudják majd megakadályozni, megszüntetni?
Hazánk összes értelmiség mind állásánál, mind saját érdokénél fogva hivatva van a nép-novolés olőmozditását eszközölni.
Az értelmiség, mely a szabadolvlt intézvé-nyek létrohozatalában a korszollom ujmutatását kövotvo az alkotmány sánczai közé bevette azokat is, kik a régi rondszer alatt a polgári jogok gyakorlását nem élvozhottók : bizonyosan azon gondolat é* szándékkal tovó ozt, hogy az értolem világossága is kiterjesztendő mindazok ra, kik a törvényhozásban és közigazgatásban mint választók részt vesznek, és azokra is, kik n társadalom legalsó rétegét képezik.
Itt az idő, hogy ezorf nomos gondolat való. sulást nyerjen. Mert nézátüuk szerint alkotmányos jogok gyakorlása csak akkor lehet tartós és üdvös, ha n józan értolem vozoti azokat, kik abban részt vesznek..
Nom volt'', nincs, nom is lesz áldásosabb tér a hazafiúi erények gyakorlására, mint a népnevelés tere. Ezen őseinktől örökölt erény, t. le a haza üdvoért áldozni, a népiskolákban igon hálás alkalmat talál.
Néhány forint áldozat taneszközök beszerzése- és iskolaházak emelésénél, nem csak hatályos példát mutat, do ösztönt ad a népnek az iskoláért tenni cs a törvény hoszno* és ssUkséges voltát olísmorní, és azon szilárd meggyőződésre jutni, hogy azon ügy, melyot a haza összes ér-tolmlségo ápol, elősegít, lohototlen, hogy szükséges és logüdvösobb czélú Ugy no legyon.
Az értelmiség egyik legmagasztosabb feladata a tanítói osztály Iránt a népbon tiszteletot, rokonszenvet ébreszteni. Es nemes példával oda hatni,, hogy a nép valahára olhigyo, hogy a tanító a községnok és közvetve a hazának, az omboriségnok leghasznosabb munkása, és hogy
Folytatás a mellékleten.
9ÍB--
jöttek, ő még mindig szereti nejét, s tőle vég-légcsőn olszakodnl nem akar.
Ekkor Alfréd Bécsből egyszerre oltünt ...
Az olasz ügyvéd onnylre jutván vizsgálódásaival Bécsbon, szükségesnek lá>ta, szomélre-seu oda utazni, hol is tartózkodása alatt folytatta titoktoljos működését, tovább kutatván ós tudakolódzván, a világ örömébon élő asszony körül óvatos kézzel fonta ama veszélyes hálót, melyben, őt megfogandó volt.
Bécstől egynehány mértföldnyire egy csl-<nos nyári lakban ólt, n nő hol naponkint számos jó barátjalval gondtalanul mulatott. Az ügyvéd ogy napon ugyanott folkoresó őt; a csinos ker-tecskébon bokrok és virágágyak közt egy vigan mulatozó társaságot talált, melynek éltotő lelke ''ogy igon kollomes külsejű nő volt, kínok vidor és kicsapongó magavlselpto a loggondtalanabb és legszerencsésebb körülményok közt folyó élotrőí tőn bizonyságot. Az ügyvéd kéroté ogy pár szóra. Midőn az asszony belépett, egy kártyát nyújtott át, inolyen e szavak valának ''olvashatók: .Alfréd ós-Bertram utplsó üdvözlő-teK* Egy őrült tekintettel és sikoltással rogyott Össze; qjrorzasztó titok mog volt fejtve . .. Mi-dón ájulásából íulóbrodt, a nyárilak — ama kis paradiosom — kihalt, s a kétségbeesés és szomorúság színhelyévé változott; a nő az őrültséghez hasonló állapotba esett, mojyből néraoly-kor felébredve a legborzasztóbb vallomásokat totto: mikép ó akarta azt, hogy Alfréd Borlra-mot láb alól eltogyo, s valamint, hogy Alfrod búcsúszavai azok voltak, hogyha talán folfodoz* totnók a bűntény, ó inkább kész meghalni, mintsem a titok felfodoztessék. EJ beszóló tovább a megrémült ügyvédnek, hogy sajátkozülog kó-szitó ama mérgot, molylyol Alfréd barátját megmérgezte, kinyilatkoztatá, hogy Adám urának leghűbb s legbocsülotcsobb szolgája volt. Általában a borzasztó tervnek minden egyes részleteit oly hflou és valón adta olő, hogy as összo-fUggés folott logkisobb kétség som lohotott. A biró olőtt is őzen hallomásainál maradt, • csak annak köszönhető o különös por szensáczló nélküli lefolyása, hogy az izgatott politikai viszonyok mindont háttérbe szorítottak.
sW. L. .
Anthologia a legjobb német költők epigrammáiból.
Mumma.

I Momina I te hallám, féle* a ^leértettSI I de bohó vagy 1 Hát t* naponként nem látéa a tükörben egyet 1
LE8SINU.
Égi háborúkor.
(mc, alig hogy ax ég beborál, uluciéinbo futok lo 1 itt hlizltek félek T — Nem, hanem Inni n.egyekt
LK88INO.
*
Egy mathtmatikai eh megezáfoldta.
Alt mondják, hogy nlnca.a világban fir, ób de bohók 3kl Hát e tudótok nem Umerlk a »«ebemet T —
LOGAU.
Nitului.
Itt nyugtzlk Nf.ulne! Nltultu, kii bámula mindé n ! Nyert « halál által: por Ura: semmi se roll 1
LK88INO.
Egy hazugnak.
Óh, te ''baindhatas, mennyit akarati hlea nincs hiteled már!
Kgyster csaltál meg i mart Ime nem hiundál T
LK88INO.
A nlik egykor it moit.
Voltak idők, a mldSn kérdették : .állat as asstonyf Van ma, kl iiernt«lenm moqAJa i ,Óh angyali
lény 1»
HCHILI.EK.
Fueka.
Uh t''utkáml ne vasaékelj ugy a vOrOs hajadérti Msrt Bár uera barna la sai barna helyette a bór I
LK8SINU.
Thrtuc 4i State.
Stáxt Thrast nem ttégyenled magadat? tikot a feleséged I
Tbrax: Persia! de Mt hlUem: néma lest ét siket is I
LE88INO. -s
(UtAK 8TKNO.
Melléklet a „Zala-Somogyi Ktt*l8ny" l87Q. évi ,24-lk 8zámához.
a ki embert növel, ki a szivet és elmét''képezi, azt nem lehet, nőin szabad béresnek; és aláren-'' delt szolgának tekinteni.
Mórt, ha oly fontos, olv üdvös ti népnevelés szout Ugye, mint ti milyennek azt,mindén józan gondolkozású mUvelt ember vallja, akkor becsülésro, tiszteletre méltó dijazáara és hazafias védelmezésre méltók azok, kik a népnevelés kertjében munkálkodnak, kik egész életen át az iskola porát nyelik, kik igen szerény állásban, nélkülözések közt teljcsiiik azon munkát, melyről irva vhn, hogy nagyobb szolgálatot a társadalomnak nem tehetünk, mintha tánitiuk és novoljük az ifjúságot. Kikre az öntudat boldogságán kivül alig vár más boldogság e földön.
A tauitó fizetését elfogni, annyi mint az oltárról az áldozatot leszedui, a tanítót rua/.ul dijazni, annyi mint a legnagyobb jótétomény iránt hálátlannak lenni.
A népnevelés, a néptanítók és az iskolák ügyéi egymástól elválhatlanok. Kgylltt kell ápolnunk, támogatnunk és emelnünk mind a hármat: különben a népnevelés országa hazánkba eljönni soha sem fog.
Do nom elég az, hogy az éltesebbek becsüljék és tiszteljék a tanítót, hanem szükséges, hogy n szülök, a családi körben is a gyermekek előtt gyengéd figyelemmel legyenek a tanítói állás iránt. Óvakodjanak úrról gúnyolódva, kicsinylőleg vagy mi több megvetve és gyalázó-lag szólani.
A tanító gyengeségeit a gyermekek előtt tárgyalni, annak családi életét novetségessó tenni, vagy szegénységét gunytárgyul használni, nemcsak az illem, do az összes emberiségi erkölcsszabály által is megrovandó csolokcdot volna.
I Ih a tanítói hivátal tekintélye, ha az iskola iránti kegyelete« érzület a gyennqkbon kioltatik, akkor a tanító Icglmzgóhb akarat mellett sem felelhet meg hivatásának.
• A családi körben szüleitől is tanulja a gyermek a tanítót becsülni, kí öt neveli, oktatja, ki a benne rejlő zsonge tehetséget'' ápolja, tevékenységre képezi, — tanulja meg az iskolát, .mint az ogyház után legszontobb helyet,tisztelni.
Az értelmiség nemes példája e téren is áldásos hatást gyakorolhat. A ezé! elérése végett tisztelettől kérem, legyen kegyes körlevelemnek legalább o pontjait az illetőkkel is tudatni, megértetni és érvéifycsittetni. sat.
Heti szemle.
Június ló-én 1870 — Aradon egy ló-hus kimérőt fogságra ítéltek. — Baranyamegyei Szent- 1/őriuczcu egy 118 éves napszámos nő él. — Pestváros 2000 frtot ad a tanítók gyűlésének költségeire.
— Xántus Berueo szigetén egy oly utáncsot lőtt s kitömött, melyből csak egy példáuy van az amerikai muzeumban. .— Nugyváradon katonai gyakorlat alkalmával tévedésből vett töltény következtében egy golyóval három egyéb lövútett agyon. — Sarolta császárné tébolyodottsága tetőpontot ért. — Rö-derer a chatnpagnoígyár alapitója meghalt. — A honvedmouházru eddig 7ú ezer forint gyűlt be. — Zichy Antal id. intendáns beadta lo-mondását. — A pesti. „Kétpisztoly" helyére Lónyai Menyhért díszes ° palotát építtet. — Borsodtnogyoi Szihalmon .<*rpád vára" helyén ásatások történvén, érdekes régiségek nyeritek. — Washingtonban egy magyar születésű rabbi a magyar dalokat tanítja. — A földön 3l>42-féle nyelven beszélnek. — A prímás Péter-Pál napján szándékozik megnyitni a kath. önkormányzati congressust. — Ez évben Ö3& hajótörést szenvedett Anglia. — A víllóvalí mérgezés jó ollenszerének bizonyult a terpentíftszesz. — A régi ezüst hatosok f. évi junius végéig váltatuak be. — Kölnből két galamoot hoztak Pestre, honnan 8 óra alatt visszarepültök, téve 160 mérföldnyi utat. -r- Saphir Ede a Styx szerkosztőjo 4 havi fogság és 200 frt. bírságra Ítéltetett. — A király s királyné ö felségeik Ischlbe utaztak. — Az egyiptomi alkirály logfényesobb toílottojé-ben fogadta a Szout-István rend átadóját. — Konstantinápoly egy része (Pera) leégett a kár több millió frt, mintegy^ 200 ember is benégott.
— Pesten egy nő 3 gyermeket szült, gr. An-dráuy Uyula a kore«ztatyn. — Pozsonyban egyik követjolölt:- Horn Kde. — Fiumében majd minden harmadnap fóldingások fordulnak elő. — A bécsi várszínház kitűnő tagja Wagner . Jósef meghalt, — A bécsi tanítói gyűlésre 0000-nél több Unitó s tanitóuő jolentkezett. — Temesvárott oly erősön uralkodik a himlő,hogy óvatosságból az iskolákat mind bezárok. Mogható dráma. A londoni esküdtszék olftt ogy festő ült a vádlottak padján, ki egy kötéltán-ezost ölt meg. Vádlott mitsom tagadott s következőleg adta elő, büntottének okait: .Három éve, most, hogy négyéves kis leányom, feled-botion emlékű nőm egyetlen gyermeke eltűnt mellőlem. Kedves gyermek volt, nem volt más
a világon, kit szorethom volna, s nem volt más a ki engom szeretett volna. Eladtai^ mindene-
met, h keresésre indultain, ha elfogyott pénzem, újra dolgoztain, s újra nekí-índultam a három királyságnak, mcljet keresztül-kasul összejártam a nélkül, hogy leányomat megtaláltam volna. Végre a múlt hónapban, midőn a Smítli-field-píaczon mogyek keresztül, egy kötéltán-ezos csapatot látok ott. Egy elsatnyult* otromba kinézésű mutogatta magát épen bukfenczet hányva. Leírhatlan érzés lopott meg; o sinlődő teremtményben, daczára eltorzult alaata és arezvonásaínak sajátleányomra ismortein. Egy pillanat múlva a csapat főnökénél voltam; megmarkoltam nyakánál, a levegőbe emoltem, e leejtettem a kövezetro. — Agyonütötto magát!" — Az esküdtszék a vádlottat fölmentottc!
(Irodalom.) — A jelesen szerkevztott .Közgazdászat!,Közlöny* megszűnt.
— CrelderMárton missionaríus a bukaresti a a Moldva Oláh-Törökországban levő többi ev. rof. s részben róni. kath. .Magyar egyházak történetéro* nyit előfizetést 1 frtiával, moly akár Bukurestbe Kántor I^ajos lelkész úrhoz, akár sárospataki nyomdász Kteíufeld Béla ur hoz küldoudő.
A váczi siket-némák ipar-üzletének igazgatósága nyomdájából mutatvány ivet kill dölt hozzánk a következő részvétre méltó sorok kísérőiében : .Mutatványul boküldütt lapunkhoz mellékeljük a .siket-némák iparintézeti öszinüködő társulatának" alapszabályait ós ejry minta nyomatot, melyből a tek- szerkesztőség meggyőződhetik, hogy könyvnyomdánk mint intézetünk első vállalalja eléggé fel van sxet relve arra, hogy a magyar hírlapirodalom, a közönség becses figyelmébe ajánlhassa.
Minthogy ezélunk a siketnémákat ügyes munkásokká, « ez által a haza hasznos polgáraivá uovclni, ugy hisszük, miszoriut ebbeli korszerű működésűnk által nem csak a szerencsétlenekre, és az azok- sorsán aggódó szülőkre, nézve gyakorlunk üdyöa hatást, hanem egy szorsmimt az egész hazára nézve is, mert intézetünk által növeljük a munka''-prőt, mely alapját képezi minden felvirágzó nemzetnek.
Azon étidig tett kedvoző tapasztalat, hogy ezen a természet által elhanyagolt, szánalomra méltó embertársaink if honban már is szerte, ¡szét munkával keresik kenyerüket'', de a megértetés nehézségénél fogva nem képesek magukat szakmai-tökélyre és öuállóságra fel-küzdeni, azon roinénynyel kecsegtet bennünket, hogy összműködő társulattá csoportosításuk által o tekintetben kitűzött czélunkat el-érondjük. • . . ,
A siket némák elméleti kiképeztotéséről atyailag gondoskodott a haza az országot .v ácsi nevelő-intézet által.
Mi működésünk által o szerencsétlen eiu-berosztálynak munkát, anyagi hasznot és jövőt akarunk biztosítani. Ajánljuk o nemcsczélu intézetet u''t. közönség pártfogó figyelmébe.
— Aigner Lajos tevékeny könyvárusnál Pesten váczl utezs 1«. sz. megjeleltek s beküldettek hozzánk t
a) Az emberi nom mivelődési történetének vázlata. A nőképző-ogylot megbízásából irta Torkos László tanár. Ajoles könyvnek ára l fr.
b) A kortes dalai. Irta Jankai. I. kötet a l(K)''oldalnyi baloldali szellemű könyv ára 1 fr.
c) Véd beszéd, melyet sz. kir. IVstvárosa tanácsának a „Pcst*>r Journal" szerkesztője-o|-leni sajtópero tárgyuláha alkalmával a pestkő-rületi esküdtszék előtt 1X70 évi május 24. tartott l)r. Stillor Mór ügvvéd, mint vádolt védője. Ara 30 kr.
Hirek. Gróf Batthyany Lajos clsó magyar
mínistoreluök s szabadságunk vértanujáuak hamvai f. juuius hó 9-én helyeztettek át a pesti kerópcsi teiuetőbo, a nemzet mély fájdalommal teijesitetto a nagy férfiú hamvai iránti végtisz-Usség lé telét; a közérzületet híven tolmácsolá Komóczy József kedves költőnk a következű költemény nyel: \
.Hajliátok meg n (Asilökat, l.o a íöldlj;
Melyre magyar vír egy eired Óta ömlik } - Ilajtaátolf még a iá»ilökal
Kmlvkérr,
Itt OmlOtt a «labadiágúrl Nemei vére, r
Hajoljon inog le a porig Minden homlok, Itt, bol ai 8 homlokának Véro omlott.
NéraietUnknek bdaikeiégo, . 8«abad»ága — ''
Volt Ii benne porba dttntvf, Mcgaláiva.
Oh neint eten ninc* hatalma A halálnak:
i''iro* víre ciej>jei mind Maggá válnak, '' 8 a nemei fő, maga» Ulek Nagy ciimíi — •
(tt a földön Örök «ltot Fognak ölni t
Kmeljitok fel a xáuMt, Kíl.a« ígret >
I)io»Ö»6g»t zengjen a dal EinlíMre :
Kvllxodok, /-«''«xáxadok Mennek, jfinok, 8 diciÖltve adják nor/l K JdvÖnek!"
Ahelyett, hogy a boldignltuuk életrajzát aduók, vagy politikai mfll.ödé^ét jelleme/nők, »"»badjou utolsó lovolét, melyet halála előtti os-l.-.i irt országosan tisztelt nejéhez, közölni:-
„Pest, 1849-ki oktober ó-kén esteli órakor. Drága, kedves nőm ! Hasztalan reméltünk az emberiség utolsó szikrájában, midőn egymást látók, — ozt is megtagadták tőled. Ismétlein tehát e sorokban mélyen érzőit kijelentését legforróbb hálámnak és csodálatomnak a te tiszta szerelmed mind nzon kincsoi iránt, melyeket megérdemlem sdha sein tudtam; »''oly igaz, a minthogy a halál küszöbén állok, óz bennem a hibának egyetlen tudata, mit magammal a sirba viszek ....
Ezen ünnepélyt» órában.esküszöm neked, hogy a király és birodalom iránti árulásunk soha még csak godolata sem fért lelkemhez. Hogy a hazának nem kovésbbé hivv voltam s vagyok, ki fogja most kétleni? Es azért halok én meg; -- a törvény s a'' király esküje volt az én szabályozóm, és attól sem jobbra sulii balra nem engedtem magamat oltántprit-tatúi: otfiHi uwum pertt.attue *nin -- és azért ölnek meg engemet.
.Ennyit a nyavalyás politikáról, megnyugtatásodra, bár arra noked nincs szükséged, ki egymagad sohasem estél irányomban tévedésbe.
A gyermekeket csókold s áldd inog ue-vciubou. Nt« szégycnljók, nem kell szégyel-.niök magukat atyjok miatt. Elébb vagy utóbb azokra háramlandik vissza lialáloiit gyalázata, -kik engem hálátlanul s igazstlglalaniil gyilkolnak meg. Hagyd el most az országot a gyermekek miat''t; itt nie ő jövőjök csigájában megmérgeztetnék. A t<; vagyoiiod elég leélni nekik; jobb ogy szerény sors, mint az alamizsna azok kezéből, kik őket árvákká tették.
.Az én szegény, jó kedves nővérein! Menj mindjárt hozzá, szükségtek lceiid egymásra, hogy egymást támogassátok!
.Szegény Iiű Jancsimat nj''ánlom neked; lásd cl őt, mcgérdcmelto irántam.
.A gyalázat tói, melyet nekem szántak, menekülni remélek. *) E végre régou van nálam egy Szi)bad|t<>.
.Eh most még egy biicsűcsókot! Isién velőd I Szivemben ogytKlül képeddel, njakimoii a te novtNldel halok meg. •
„A viszontlátásra! <-
liatthydny I.njo».*
Nagy-Kanizsa város tanácsa szinto értesítette a polgárságot, következő körloyéllel: Néhai gróf Batthyány Lajos hazánk első mi-nistcrelnökéuok tetemei folyó hó U-éu fognak ii Pest városi sírkertbe ünno]>éjy<ró)n áthelyez-tetjii.—Hogy hazánk ezen vértanujának örökké-élő emléke iránt kegyeletük adóját városi közönségünk azon része is leróhnssa, mely dl''xg laltsága vagy bármi más >Uból, a fővárosi gyiíszünnopélyeii meguem jelenhet, — az alul-irl városi tanács hazalias kötelességénél fogva, szinte lolyó hó U-én délelőtt U olakor uz itteni Szent-Feroncziek plébániai templomában gyász-misét tart. Midőn erről a t. városi közönség értesíttetik, egyszersmind a gyáxzmisén leendő szíves megjoleuésro felkéretik. Nagy-Kanizsán, 1870. junius 7-én. A városi tanács.
Elismerést érdomol a nemes tanács e méltányos és figyelmes íutézkodéscért.
A gyászmisén nagyszámmal jelelitek meg valláskülönbség uélkül, iui azt mutatá,. hogy e város lakosai hazafias nemes érzülettel visoltel nek minden oly Ugy iránt, mely a nemzeté, mely miuduyájunkó; híven jeloztetett ez által, hogy feledni nem tuduiik, feledni nem bírunk oly eseményt s jelenetei, mely örömmel vagv gyászszal fűzi össze nomz''cli létünk s szabadsá gunk széttéphetlen szálait.
A gymiiáziumi ifjúság másnap tartá meg a városi szentegyházban a gyászmisét, részint azért, mert a plébánia templomban cl sem férr < tok''volna, részint pedig azért, mert a boldogult egyik előde tlróf Batthyány Lajos nádor volt (iz itteni gyiniiázium alapítója, tohát a gymn. ifjúság által la.togatott másik templomban is megkívánták tartani,mi csak is dicséretre méltó.
A kőltő óhajával zárjuk bo a sorokat :
.Nagy l»tmi! ¿do»il«d nieg ott a/''
Öröklétei nagy álmait ;
Terni<««el ! arra n halomra
Clte«d legí/ebb virágaid." ....
— Koszorús kath.egyházi költőnk''l''a-labér Jáuos esperes-plobános ur a népnevelés
________ • ••■ • v . •
'') MidiUi ilúloto felolvatána uláu ajiaditöfvi-in • »*ík cl/il clvoietleték, rómíny/l fsjeaf ki/ hogy In már roeg kell halnia, legalább a. halár médjál váll*» t3uák ngyonlOvótre. Ue ex Iráni haiárotultan tagadó válatal vérén, ollókílle magát UngyilkoMÓgga! mené-kUUi^ »kantái gyalázatától.
iránti lángszoretotének egyik ujabb jelét adá, midón a szontbalázsi iskolának tAnszerokkeli , felszerelési költségeihez két arany nyal járult'' Vajha több helyütt is követnék a nemes példát!
— A kis-kanizsai polgári Kör* f. juuius liA 12-én d. ti. 3 órakor tartja megnyílást ünnepélyét.
— Szabó Lajos csurgói rof. gyiuuasiumi tanár a lévai férfitanítóképezdéhez nevcztitt ki, tanárul.
— Igen érd ok es kis leirást kaptunk egy falusi majálisról irja az .Estílap." Netp felnőttek tavaszi mulatsága volt ez, hanem kis gyermeküké, s melybeii''nem u változatoson rendezett mulatság tarkasága, de oz egészen elbmlő szellem tette a koll mucs benyomást. A.sopron-megyei Pomogy helység iskolájának növendékeit vitte ki tavaszi mulatságra a helység ple-bánusa. A helység bár teljesen német, iskolája örvendetesen magyar szellemű, mi hogy igy van, uz érdem oroszlánrésze a plebáuiist illeti. A kis serég magyar feliratú nemzeti zászlókkal vonult ki a majális színhelyér« a Fertő kiszáradt med-rében alakulf Moxikó nevű gyarmatra, s az eléjök jött magyar gyermekeket egyikök — egy leányka, magyarul iidvözlé koyetk -zőleg: .Tisztelt magyar ajkú testvérek! Ámbár még nem bírunk hazánk szép nyel vével ugy beszélni, mint ti; fogunk azonban iparkodni mielőbb azt maguukévá teuni: zálogául ennek nzt mondom, kedves iekolatársaim s társnőimmel.''miszerint szivünk oly magyarul érez, mint. a tieitok, s ezen szív érzelméből társaim s társnőimmel, azt kiáltom: éljen a haza! éljen a király! éljen a szabadság !"—* Nem szónoki mű oz, » nem is magáért közöljük, hanem azon érzelom méltánylása végett, mely azt sugnlta. Ha ar. ország va-lamenyi nom magyar ajkú falujában hasonló szellemben haladna a népnevelés, egy emberé lot nem telim bele s már feledve is volnának a nemzetiségi viszálkodá»ok. Azért csak azt óhajtjuk, hotiy adna a gondviselés minden helyt^ég-nnk oly buzalias derfk yapbt,milyen Wolil-m u t h A u l a I a- pomogy í plubáuos.
— A n ag y k a ii í z s a''í torna-cgyletnok f. évi szeptemberben tartandó zászlófvjavatási üniie|H>Ive yalóban fényesnek mutatkozik, mert
0 város lelkesb''hölgyei is megkeztlették tevékeny működésüket ós előkészületeket teszm-k többféle megli-pctésr.-, mit előre enuvegui tiltja n nemes hö|g\-ek iránti gvöngédségs különben is szándékuk az általuk «>ly nagy mérvbon birt kíváncsiság birloklatáhól a férfiak részére is ez által juttatni.Mult szouibuton Uutinauné asszony termeiben volt a hölgyek tanácskozása; az eredméuy sikerdus, miről jövő sziíiiiuukban szólunk, csak egyelőre annyit jegyezünk meg, hogy a költségek fedezésére! gyűjtéssel két nemes érzelmű s honleányi erényekben tündöklő urliölgy bizatott meg: Horváth Jáuosiíé ésBlau Námloruó, megvagyunk győződve, hogy minden hölgynél szívélyes öröiíitnel Üdvö*ölt<Hnek.
— K « c s i s o v s z k y J ii s z t i n Keszthelyen működő Társulatához a Mol.iár-pár ri>n-»légszereplésre váratik.
— Válasz. LirJ.bnlti ülni urnák, a Zalp Somogyi Közlöny 23-ik számában hozott kérdésére : i M i n t javítható egy elhanyagolt » z ó | ő t c le p (1 ''/.^ h o I d ii a g y s á-g u) s ni i K ó n t h o z h ii t ti azon karba., — h 6g y 1» o 8 12. a kóbort e re m j o ii r a j t a V tekintettel azonban a t u 1 aj do u os fi-ii á nézi a I i s ál la potá ra, n e m. különben a befektet ett tőke kamataira is?" Tcfcsók eladni a 8. 12. akó liorbó) egy akót, aztán vegyen azon „a jobb szőlőművelés, b o r k é szí t és és p í n c t eg a z d á 1 k <> d ás korszerű könyve" czím alatt 18051. évben kiadott könyvemből egy példányt,olvassa figyelemmé! annak kitételeit, legkivált .a rosz t c r m é si ii d o k a i ii a k fürkészését és elhári.tását" (lap 272. 193. §.) kövesse lii-veu, ugy biztositom, hogy rövid idő alatt a 8. IJ. számok után egy egy zérust fog írhatni. És ha ezt tenni hajlandó nem volna, vagv finánczi-alis állajHíta az elvet követni nem engedné, ugy jobb", adja el telkét, s inkább nyugodjék kényol-mesen pamlagáu, alva, mini műveljen szőlőt, szoi-galom és pénzáldozat nélkül. Kanizsán junius hó 3. 1870.
TEHSÁNCZKV JÓZSEF.
— Értesítés. A szombathelyi torna-egylet f. é. junius it>-én azaz vasárnap, a szőllősi vendéglő c czélra díszesen beroudozott és oste kivi'' lágitott kertjében disz- és verseny-tornászattal, ugy tanczczal égybeköiólt ünnepélyt rendez, melynek tiszta jövedelme a folyó évbeli építendő torna-csarnok alapjahoz fog csatoltatni. Belépti díj: szemelyjegy 60 kr., családjegy.
1 fr. 60 kr., deákjegy 20kr., gyermekjegy 10 kr. Jegyek előre. válthatók Németh és Hodossy urak divatkcrcskcdésébun, délután 4 órától kezdve pedig a |H<uztárnál. Egyleti tagok fülvételi jegyük előmutatása mellett dij uélkül vehetnek részt az ünnepélyen. Kezdete délután 4 órakor. Az ünnepély tervrajza: 1. Az ünnepélyt reggeli. T> órakor taraczklövéoek fogják jelezni, 2. A vidéki ügyletek küldöttségei reggel 8 órakor a vaspálya-udvarban fogadtatnak,
kikkel ogylltt ünnepélye* bevonulása a városba. 3. A pesti és sopronyí torna- * tüzoltő- ugy a kanizsai torna- » u kőszegi ttizoltó-egyletok meghívott, valamint h helybeli lorna-egylot és vivőtársulat tagjai és növendékei * műkedvelő tornászok délután .''( órára n városház udvarán fognak összejön», honin''! n vendegükhöz inté-«endő Udvlzló beszéd befojoztévol, a társaság muo mellett fog az Unnopély színholyéro kivonulni. 4. Pihend után a helybéli növendékek szabad torna-gyakorlatai s utána iskola tornászat fognak előadatni. 5. A bíráló bizottságunk a vidéki és helyboli egyleti tagok által történt megválasztása utáu vorseuy-törnássat rendez-tutik, melyben a vidéki meghívott egylotok a a holybeli torna egylet tagjai éti növendékei ve-hotaek részt. A voraeny*tornászat kövoiltoző eszközökön és díjakért történik: a) Gyakorlat a oyujtóu. Díj egy magyar arany, b) Öyukor-lat a korláton. Díj egy 10 frankost arany. o)Ho-hamfutás ugrással. Díj egy magyar arany d) Sulylökéq. Díj egy ezüst forint. A dijak a bíráló bizottság által, felkérendői hölgyök által fognak átnyuitatoi. e) A helybeli vívó társulat több tagjainak vivő gyakorlatai, f) Szabad tor nászát, g) Tánez és általános vigalom. Az ünnepélyen Vajda Ferenci zenetársulata fog működni. ízletes és.jutáuyoa ételekről is italokról gondoskodva leeud. Szombathely 1870. junius 1-én. A rendező választmány.
— A soproni honvédzászlóauya Mária Valéria főherczcgnő lesz, kit uz,<lnnopélyou egy udvarhölgy Jog képviselni.
— A b e 1 ü g y m í n i s t o r í u in Somogy-megyét rablókra, rablógyilkosok és bűntársaira, orgazdák és gyujtogatókra nézfo a rögtönbírás-kodásí joggal további egy évro felruházta.
— Az erdészeti államvizsgák a f. 1870 ki évben is az eddigi módozatok szerint fognak megtartatni. Vizsgáló bizottmány Kaposvárott in alakittatik.
— Bozóky János süineghi alroálta-nodai tanító Nagy-Kállóbn neveztetett ki nl-reáltanodai igazgatónak.
— Szombathely vár«»» képviselő testülete, tanácsa iís tisztikara a május 28-án tartatott közgyűlésen lemondott a megkereste a megyét, hogy az uj válusztás iránt intézkedjék. ./■ •
A (f''/íivöIdőzés.) Sajnosán kell naponta ajtónk előtt láthatni nz eszteregiiyoi égett^íót és azok-fájdalmas kérését hallgatni,
a hol ittas lakodalmas nép által lőn 10*» család vagyona a lángok martalékává; és mégis fájdalom« a napokban szemtanúi, voltunk lukén az ily monyegzőuek, hol a bortól táp-torgó mulatók u .szalmaházak közt folyton lövöldöztek,; meg nom gondolva, mily kcseril követkozmdnyo lőhet \\r. ily mflyeMnék; és nem is az ily elragadj népet kárhoztatjuk, do joggal a hatóságot, hogy az. ily kihágás ellen nem lop fel erélyesebben, jobb azt időnek előtt lenyomni, mint később az egész vidéknek, egy falu koldusait kitartani, i Öröm inul tudatjuk, hogy a zn-
'' lamogyoi általános tanitó-ogylotuek alapszabályai a vallás- s közoktatási .miniatűr ur 11.415. sz. a. kelt leiratával jóváhagyási záradékkal ellátva az egylet elnökéhez vissza küldettek. Kornéljuk, hógy az alapszabályok felsőbbi megerősítése folytán az egylet.nemes czélu működését kétszeres buzgalóiumnl tat\u>• si.tjii. Kgyszeremiut tudatjuk, hogy f. hó ll-én az az ma, szombaton délután 0 órakor töl>b fontos Ugy tárgyalás« végett az olnöki írodá-v ban választmányi gyűlés tartutik.
— A n a g y - k a ii i z s a i i s k o I a s z ó I; előterjesztése folytán a városi tanács a bécsi általánoB tanítói gyűlésre a közös iskolái tanítótestület két''tagját JO -30 It. útiköltséggel ellátva küldötte. A mily uugy fontosságú az érintett nagy gyűlés, éppen oly diösérotes és közolistuerésre méltó, mind az iskolaszéknek, mind a tanácsnak ebbeli intézkedése.
— A „Siituogy-nak utóbbi számában, ellenünk irányzott s utolsónak .mondott. *
uz az csillaga tünt fel az''előbb czimül alkalmazott »zerecsenbíz helyén, persze a szerecsen Jiiába inosatik, .csak frktlt marad az, ''hanem a csillag ragyogni szokott ; < aztán a vas-tag-betűk vékonyra olvadtak, ezekből ugy Iái szik : önhittségé magaslatáról önként alászállott, vagy is inkább mérgében szétpukkadt, mint At;-sopus békáját juttat ugyan nekiuik ismét mű-vultstgi tárából „tele pofával", do-''¿szánni míS inosolylyalJ ez uttul mi is .agyon hallgatjuk-. Az üzleti tudósításra in.igjegyozzük? hogy a piaczi árakrii Nagy-Kanizsa város tanácsának áfjegyzéki könyvéből iiitelese.o közöljük, k nem piaczi mondemoudii után, az.''i üzleti szemlét pedig N.-Kanízsu első rangú kereskedő házából s így még is csak jogunk van követelni a szomszédlap kanizsai szerkcs/. tőjétől a rend és igazság kegyes gyakorla-
tát legalább — irányunkban. Végül a füllentés nem szép dolog, és sajnáljuk, hogy tisztelt collegánk mosidygo szomére koll vetnünk ; azt mondja ő ugyan i. a lölköm-ndtn, hogy lapunkat, a mint hozzá vitetik, úzontial h kosárba teszi « — nagy sommit; mert nem vagyunk azon szerencséd helyzetben, hogy lapunkra elűzetett volna; cserére •nem méltatjuk ; ingyen nom ktlldjük — — ergo mi utón módon lehet, hogy mégis kosarába teheti? . . . oh! oli!! oh!I! hálátlan üu, erro. tanítod apádat ! lévén négy év előtt négy évig a Znln-Söiriögyí Közlöny szerkesztője a mostani Somogy-é, Adieu, a viszonttalálkozásig!
''V- - " *"" .. ■ í " '' '' '' ", ''Vv/''. ** '' •
^JXTyllt pósta.
— A fővárosi élei kényelme • «It«; „cxiiufi tArexa-riikk«! k<ti*On«ttel vetttlk, do inletütt köxMi<St "íiieg-Icexd*n3k, kérjük egémn. '' ,
- Rigollroiiutik! jó; kmlení fogjuk-. Többire, néxve magAn levelit írunk. ''
V. Soproe." Igen kérjdk a neme* n''sttttnU inditvAuy felöli bövehli éitexitéírc, üdvölUljük I _____
— A néptanítók szejlemí írinlkezí-nóről ii<5l(J jelei kluleim''ujt lnpuuk jUvő eiiíms hozni f^ejs. . • ''
A Úeledre. étidig U mlg liizonyi^alcliilstl tor-jedelme,l> magAii leveliink mehclní, íogsdják (¡.»ilnte j UdvO tletUnki t! A nagybeciU knldénií-nyt megkaptuk, ,
- I,.,Kec»kemít. Pngjrá Aéíl in(ív«ib5l tilveien '' fogndunk. ''
3XTyHt tór.
Woisz József"
gvógvs/erósznél Bécsboít „Zuuj ilorcit * Stadt, Tuchlaubcn 444., 27. sz. kaphatók.
l''ato l''okturalo Oeorgé: e/.en koczka czn-korkák grippe, katarus, köhögés s rekedtség ólon hasznosak. 1 <loboz 70 kr.
(yitchou aroinntisé, a száj rosz szagának eltávolítása védett, dohányzás, evés és szeszes titalok ivása után, nélkülözhetlon : társaságok bálok stU látogatásánál, .Kzen nzer teljesen ártalmatlan növény-alkatrészekből áll; óvszer n fogr<)inlás és foglájás ellen. 1 doboz 70 kr.
Dr. Max K. Smidt fogtiucturája : fogfájás ellen segyuttal szájviz, mely már félszázad óta nagy haszonnal általános használatnak örvend. I üveggel 411 kr.
Szakadás elleni ir, kitünőleg használható az a)t°st-iv8/.-s7.aki(diUokuál. Készíti dr. Orüai gynk. sérvorvoH Hasolbeuj pléhdobozbon utasítással: .''U''rt T)0 kr.
Fogpaszta, kitűnő szer a fogós foglius megóvásári^és tisztán tartásilVa : porczo|bin tég-líben i 80 ki%S
Franozia folyékony hajlestő szer, melylyel legfeljebb 10 pere/, alatt tetszés szerint: szőkén) barnára vagy feketére festhető tartósan a huj. Az ahhoz való készülék, t. i. 2 kefe, 2 csesző a ¡Vl kr. 1 üveg festő szer 2 frt. •
Fagysob-balsant, téglíben fH) kr; oz az idült |*t''agyse,beket is teljeson meggyógyítja.
Valódi csuka máj-olaj, kitűnő tiszta ízű, üvegoukint l frt és I «0 kr.
Svajozt fülviz, gyógyszer fájdulmak a nehéz hallás ellen 1 frt.
Cs. kr. szab. haj- és szakái-essoncz, leglia-tályosb szer a haj »''•» szakái s erősítése végett; utasítással : 2 írt.
(.''s. kir. szab. Taiinochtnin-potuádé l''ser hofértől, hajnövesztő szer, mely 8—10 nap-használat után a haj.-kihullást bizonyosan megakadályozza, annak növését elősegíti; színét, puhaiágát megóvja. Orvosi tekintélyek által ajánltatík. ''t''sínos kiállításával ékességo az öl-tiizőasztalnak ; 3 hónapig eltnrtó szelenCzo ára 2 frt.
Dr. Gölis általános*étqlporA, hatályos az emésztés, vértisztitás és erősitésr«; nézve; naponkint 2-szer teendő. 1 nagy dobos: 1 frt 20 kr., kis : 84 kr.
Fasttlos dígestiveirdü Dilin - biliül emésztést elősegítő lepény, ennek a bilini érczcsvizzel hasonló (eloldozó alkat részei vannak ; ajánlatos az emésztési bajok, szél, gyomorgörcs, gyo-inorterhelteté», íVlbölogés stb. ellen ; l lepucsé-telt doboz ára : (»0 kr. " < •.
Szomviz <lr. Koinorshauzeiiíől : a láterő megóvása s helyreállitására. I üveg, pontos utasítással
3 Irt.
Barthuur-Staugonpoiuádő
nz utánnövő
diáját összetartani s azt megíösteni ; egyúttal bajuszpedrőnek is alkalmas ; ára : lit; kr.
i-.
Vrtllnl .1
ruval .-»Inll kftzlnilokt''rt
(■.•lot.''Un''gi''i Sxerk.
''Lobb gaz^laasszony, szakáesnék, urrsjig kocsis, urasági inasok é» kertész alkalmazás keresnek ; bővebben értesülhetni Wajdifo Jó zsef tudakozó intézetében.
ÜZLET I-H I R N O
Nagy-Ktnlzia, juuiu« 10. 1870.
V4grc aion ponllioi ¿itfluk, Imgy gsbiia-UtlelQnk jOvfij^ríil iiónii hixnnyiKiAggnl nxóllistunk. Mlndrti oldalról ai mauikoiik, liogy n folyó .''vbeii nagymlrvtt kivitel iiakeógelletik Kszáiikliól. rrsiiciÍAoi»«igbsD ai e«ő hiioy ax ujvetéfrkrt Ifinkre »ilinyilA ; a tnbbt nyugati tsrlumAuyokb»» s k<(ié|)*xcrll lernnienil ie alantibb fok Ali ; míg uAIutik Kumpa Allagiai kitxt a legjobb termét ieileltetik ; ainek kOvetkoUben at ó gabna IrAliti vélelkvdv leijei * ii i''lmnll, t kivitelre nem t''«ak helyi axl)kivgl<tie vAaárultallk.
Pláczl ár.
Nagy-Kaiiiiia, 1U70 .''vi juniiu ^-ik napjAu. Km* («J - 8". fon«. 4 frt 7.''» kr. H5 «0 font fi frt kr, 87-88 font. 6 frt »0 kr. K«x* 78-7V font • frt kr 79-80 font » írt - kr 80- 81 font fit «0 kr. Árpa MrtSxéire 70-71 fout i/fifKOkr 71-72 font 3 Irt ~ kr. Árpa kbiOnujge* lift 6i''. font — frt — kr. 67 — 08 font 3 frt. Kukorieia 3 frt kr. .1 frt 3«kr.; Kuko-rloxa olaix (calngvautln) — frt — ki Zab 4.''i —47 font 2 írt .20 kr. 47-48 font 2 frt 40 kr l>obauka 66- 08 int. - írt — kr. C8-70 font . fn - kr. Uab fehír 8 kr. — bab tarka U kr Kenyí-rltext küxöuiígcn » frt — kr. tiuoia kr ZernileUtxt 11 frt 76 kr. LAugliixt
kOxOiuóge« frt --rínom 11 frt 80 kr. KirAlj-li»xt kOxiSntíge* -T frt - kr liliom II frt TiO-kr. lto/<-lAng k(lxOn«ígt''» frt — kr. linóm !> frl kr. Marha-liuf fontja ''i.l kr. llor.íii lm» fontjn 2;! kr. Krr t/a-lius fontja 26 kr. .Inli-lin« fontja — frl — kr. Sxaloiia- fontja 40 kr. /»ir fontja 40 kr. Onibe párjs 10 7ft kr. Knc«a I frt xOkr. I.ud tovAnv I frt 20 kr 1 frt 40 kr. l.tid Ihxoii 2 f,t 80 kr. 2 frl 00 kr. Pnjka frt — - kr. Tynk-lojA» tl/| kr. kr. liurgotiya mérője 1 írt 10 1 frt 60 kr. Bgy mAxia »//na 2 frl 30 kr.; 2 írt 20. l.i,. Kgy kive /anp 10 kr. Sxalmu I frt 20 kr, lljbor vidókllnkbelt akója .''> frt Ó.bor vi-dikdnkbell akója ■''• írl.
A nagykani/>ai vAro« ti\iiArüAnak Ariegyxókc kUnyviből kiadia SZIOETHY KAROLY, blatoa.
Érték- ós váltófolyam: junius 10.
&''/„ motalifjiies Ü0.4Ő; ö% ueinz, kölcsön G9.7Ö; 18ütt-ki álladaltní kölcsön Utl.UO; bankrészvények 723 ; hitelintézeti részvények 2ód. 80; London 121.IK); ezüst ágio 110.— ; arany darab)a 0.7Ö kr.
Vaiutl naponkint) menetrend :
Iielnl N. l\niőx«Aról liare« feli reggnl 4 óra
. ilólntAn 2 óra
ri-vfgel ti óra
d. ii. I óra
<i«lvv> 10 óra r<w I jléllieti 2 regir. •''» éjj.l tt di''li.iAn 2
Kanix«Ara llares , reggel 4 , , . dclli''en 12 óra
, linda felől reggel 4 ór/\
. . di''lb. t óra
, . . r>-ive 8 óra
dell;eul2 óra c»(e 10 óra
reggel 4 óra » , e»le 10 óra Sopronból «Jélben 12 óra
r
Krk. N.
linda
Irieat , • »
Itíe« ,
m w
Sopronig liare.« ,
Trini Ití''s
ura óra óra óra óra Ara
r,:, 85
22 :>7 4 ó
perex. pere*.
Heti naptár.
Juuiu» 12-tői 18-ig 1870.
20 20 1
3''1 23 4^ 63 ''.,•> 36 10 18 42
pere*;
I eti- Katii o iku nap , j tár
nap
'' «JLJ-U O. .''■''
l''rotvitAn«
határnap
13 i llótfo Kedd 8xerda Csűtört. -
l''énlek Hxombat

I | ni ■ i iiaptAr |ulj ¿I; Miude.il liataloiu nekem adalolt. MAtó XXVIII. 18 20.
Il I Ht. Iinr.v Kr. «X. v. Vaxul il. p
Vitu., Vid tlriiap líen Adolf Haj. Marcxcll.
C í-x. Ili l''Ad. Al . KII*.)
Kio»e. I<yl>. Jnditli.1 '' ( Adolf Mnrexel
fit'' H
n
M M fft
Folülős szerkesztő : Wajdits József. Segédszerkesztő : Bàtorft Lajos.
H
R I) E
ri^
li S il) K
.(2»9*12,7) - M H TH S.
legnagyobb vászon és fehérnemű gyári raktára
lt<;e»beii, Holli^iilhuriiiHlrnNHc tiü.sz, bátorkodik a t. cz. közönséget azon igen előnyős alkalomra ligyol-moztetni, melynél * 1 ,
. 23BT" föl bocsúrons^m
és biitoxilék mellett hibátluu vászon és meglop szép uri és liói fehérneműt szerezhetni. A pamutnak előnyös beszerzése ép olcsó munkaerő következtében azon kellemes holyzetben van novezett gyir jelenleg, (míg a készlet tart) hogy o tekintetben jutányoi Arra nézve, reudklvitlil nyújthat, mi a következő ¿rjegy-¿ékből
is láthatd:
Vászon-árjegyzék.
Idb 80 röfö« febíritetlen vA<xon bee*Ar 12— 14 Olg, nioxt enak 0-í II a Irg
Kemlkivlili na^''y vAlaaxtékii n Ivgiirhvxeliti rionlntrj;! «xiUéneknek 24 .M, e< iila-ixtp liimxett ,bct^tv](ket a legújabb tV lvgolegAin<abt> o neiiibeu, 30, 36, 40, V>, .''iO-t>0 írtért darabja melyek azonban kótnxer anny.ra Ift, 18, 24, 30.^tf> frt a legfinomabb.
bee »11 Ive y annak. 1 db röfón Agy-kanaváax tniudcuí^lo ixiiiéklien exikoxva •''» ¿tar .14 -18 l''rt mo«t esak 7 - !l frl a legfinomabb.
bee«
1 db 3o röfil,« igen linóin í» tartó» pamut-axiivetd''atlaa-grapli, beenái 18 rrtegíxx 23 irt, moil exak 0 — 12 írl.
1 db 8*1 rőfn> angol alilrtiug («cliiíoil) igen tlnoih óa oly tartóir, mini I
yutxotí, bueaAr tO—84 frt, mon 0—12 frt. I «xcgéant''lkllU lepudö, 2 röf níMcs, 3 rőf Iiomoi, exak 3 frl.
1 . 30
• , 30 . SO , 80
- . 34 . 30 . 60 „ 6o . 48
1 . 60
fehírítttlon jó kéti-
a»0v»l vAxxon 18-20
f«h. cre««-vj.xon r Ili—18
jelei axilexlal vAaxoir . 21 — 28
kit. rumb. VAaioit . 30-311
Illan.II eséritaváaxou , 28—32
ruuib. exirtiaváxxoii '' . 30—3<>
tinta ícli. or. lenvAxxon 3t 38
dnom irlaudi «xövé» . 40-48 hollandi »Köré« legalkal-
maxabb uri ingekre ^ 62—ŰO brabauU xxoví • légiin, legjobb ii leglartótabb, 1
amiciak lítexik . «0-80
0—10 K »
ia —l-l
Ift —18 14
Í6: 18 IT !!»• 20--21
2ü-3<i
30-40
Zsebkendők árjegyzéke.
1 lucxal vAixonuebkeniiő I írt 20 kftói 2. 2.60, 2, 3.60, 4, 6-6 írtig a
legfiiiiimalib. i i mexat-nagy riimbnrgi vá»xoiix«ebííoudlí*Tl, 4, 6, li; 7 frlig a legfin. 1 niexut ''legfinomabb fehér frane<in baltitxt-kendök, ajoiir nxegéuel, 3, 10, 12- lH tírtig.
I lujuiat ixinex viUxouxaebkendő tiurnólhaaiuAlók «lAmAra, Igen. tliutni •''»
larfó» becnár 8—12, inegtierexlittö 4 — 0 fitig a legfinomabb. 1 lucxal balliat vA^xonxnebkendií, f?hér vagy »xini>a »xegélylyel csak ''». ti, 7. 8, 9,. 10 írtig a legfinomabb.
Férfi* 8 hölgy-fehérnemUk árjegyzéke.
I női ing jó váxxouból 1 frt TiO krtól 2 íl. a legfinomabb. 1 női Ing kitl^ilö rumbu/gi vagy hollandi vAnxonból finom ''»xlv-, va. y
l.erentslakn moxf .hlmxéxtel c«ak 3-60, 3, -1,, 6 ít a legfinomabu. t l.öri Ing, kittlnŐ riiinburgi vifgy irlandl vAtxonból, legelegánsabb;.n kénxitve ~ iái ugyneveyit K.rxsébet eiAaxArué ingek) nioxl e«ak 6. <! ■ frl a legfinomabb. / I női éjt felöltő) eorxutte) kitlinő xxóp, most e»ak 6, 0, 7, 8 It a légé,
nöi''alxóxxüknyAk 100 kUHínféle páriái minta axerínt, ugy ixiutón a ......
AllalAiloxau kedvelt txogbe vAguW ■ oknyAk himexve, varrott xxegéxtel moit c«ak 3, 4, 6, ti, 7, 8 írt « legfinomabb. Ublgy pougyolAk a legfinomabb bMWtból, valódi valenciánál caipkvvei ét
N6i padrAgok finom nhirlingliől, vagy \''A«x«nból apró .«xegénckkel,. vagy kocxkiíxv.i liimxéaekkel kitíliiő kiáliittl«, mo«l exak 2, 2 5<>, ■> írt n legfinomabb.
Uri ingek galhVriil^ivy nuélklll, íodroxoti ine||<-l vagy »imán kitdnö lin. ehiíotiból, miTye|<eii oly tarló«, mint a váaxoii, fehéren é* »linexve, mo«t e«ak 2.60, 3 frt a legfinomabb, tlrl ingek, legjobb ritmliurgi vagy irlsudi vAnxonból, — gallérral, vagy a uélktll,-»-* aimAn vagy. íodroxolt mellel n legu|ab|i divat axerlut erő»en variva, uioal exak-2, "J^60, 3, 4, 6 —ti ír« a tegllnomnbb. llri ingek .legfinomabb hatiat mellbotéttel, legelcgAnaabb, n ml exak létexik
tno/it exak 0, 7, 8, 10 — 12 frt á legfinomabb. Uti''gatyAk igen jó éa tartóx vAnxonból,''félig magyar axabAxxal, - uioal
exak 2 fit 60 kr, egéxx 3 frt a legfinomabb. Url.gatyAk, igen jó é* tartós vAnxonból, magyar xitbAnnal, nag) llleppnl
moxt e«al; frt, 2 frl ÍSI kr. a legfinomabb. I tttfx.it uri inggallér, a legelegntiKahlmii,^éa lentibb ditat, jiA-ruil, in.»«t
exak 2.60, 3, I fii a legfinomabb. , ''
I tuexat mi ké/el/''i a le|íe)cgan*ábbaii é< legdivatoxabbai) kiiillilv.i, mo»t exalt -l.fto, ''», Ö fit a legfinomabb.
V^Víilí ^ ^ vásárolnak, egy linóm hímzett bat-T tv V WIV, tiszt-kondőtj ÍR) ftig, egy esotlaszép kávékészl«-tet, t. i. kávti abrosz-^hozzá illő t> kávékoiulővel:) llHI ftig vá- N sárlók egy igen linóin caoohmir.-nsztaltoritőt kapnak ráadásul. Ingek vagy uri gallérok^ megrontlolésénél a nyakbőség kíteendő.
Tisztelt vevőim kényeltuo kedvéért, nz oly fehér noníükért, melyek nom jől állanak a tt»thez, vagy bármi oknál fogva n«Jfn tetsgenek, az értök lizotett ár bérmontvo viszakUldetik. — Kivá-natra a készletbenlevő vásznakból minták küldetnek. A leveleket kérjük ezimezni: Metil S. BéOB Uothcnthuraistrussc Nr. 21).
\\ \\.


ís*
''*rt/
n
Politechnikai
és gyakorlati találmányok.
"t

9 y a r
Az első Ix''-rsi
láblicii-
11 a k
egyedüli raktára
ROSENFELO ADOLF níl
Nagjr-Kanizsán,
a hol niintlonncnIU nöi- és gyorniuk-lilíi-^ boliqk a legegyszerűbb falétól a logiino innbb leidig, nagy vdlnaztrikbnti, jutA-nyoa szabott ároiftkaphatók. 0
Árjegyzék nagy tág dt érint:
Kgysxcrll gyermek-bSr-cilpSk 30, 40, 60-80 kr. «Kin gyernielkbőr-topányok 1.10, 1.20, 1.4(1, 1.60. I.egtln. bőr, brünej, báraoiy 1.60, 1.70, 1.80,2.20. Uycrmek-caixiimk erőa bőrből 180, 2, 2.40, 3.60.
Nö''i topdnyok finomság szerint: Oldalfüxő sarkatlan , 2 írt.
Oldalfüxő aarkot brünel vagy bársony 2 frt. 40 kr. Uuminl betéttel, aarkoa, bőr, bAraony vagy
brüitel 3 frt, 3 frt 60 kr.
Un rumi betéttel, aarkot, 1 >ör, brllnel, tinóm
lakk-orru >'' 4 frt.
Klőfüxő elcgan» Debardeur dlvattopáuyok
brflncl vagy koxlyfl-bőr 1 frt, 4.f)0, 6 frtig. Ugyanefélo dupla aarkoa '' G frt.
(42G — lO,".'')
Allein
a
Nieder
0'' C
der ersten Wiener Schuhfabrick
bei ADOLF ROSENFELD in
Gross-Kanizsa;
grössto Auswahl aller Sorten Damen und Kinderschuhe. Verkauf zu festgesetzten Original-Fabrickspreiscn.
-,
Preit-C''ourunl nach Grüfte:
Or.l, I.odor-Kindertchuh''e 30, .40, 50, CO HO kr. Foino Leder Kiudcratlctlettcn 1.10, 1.20, bin l.W». Feinste Kiuderaticlleltcn, I.cdr, Ilrllnel,
Hamint mit liackapllx 1-60, 1.70, 1.80, 2.20 Knahenatlefel atarko 1 80, 2, 2 20, 3, 3.60
Damenttiefietten nach Qualität:
der Hello zu schnüren <• 2
An der Sei''.o zu achi^lren - \> tl.
Dletelben Ilidnél od. Hamuit mit 8tUckel 2.40. Vorau in achuttren, einfach« tttüekel 2.80, 3 tl. Mit (Jummlxug nnd 8töckel 3 tl., 3.60,
Dieselben f., I,«der, llrüncl m. Lnckspilx elcg. 4 tl. Elegante Deb.- Modelliert. mit l.ack besctxl,
Ilrllnei; Chagrln, Claei-I.eder 4,4.60,6 tl. Dieselben tnit doppelten Ktiickeln I! tl.
ORVOSI JELENTES BOROZSLÓ
HOFF JANOS
(4U.r>— b) utlv. HziUlitó ur központi raktárának Bdcriliun
11. KJlriiiorriiiK II. Horoazló, 1870. február ls-án Midőn tekintete» Uraaágodnak küszönetet moudanök azon készáru t5« »/.ivessi''gedrt, mely-Iycl kórósom folytán nzegénynégi kcraloterji több betege Hzilmára''TnnWtakivonntl ogó*z»iégrt(írt kül-diitt, egyuttnl alkuimat veszek magamnak készítménye jó balásáru nyitány szóval viaazutérni. Mint ellensége azon »zódelg«k)rtek, moly a legkülönfélébb nlnkoklmn az embertársak könnyenbivőségéro számit, a/. Ott készinnétU''oiról űetn tápláltam kedvez/l véleményt. Azonban malátakivonati egéaz-ségbórnek alküfariAzít^íö Itatásának pontos megtigycléao után, balvéleményemet el kellő ejtenem — A sör niitn^vv&lV, kik azt utasitiisom szerint itták, igon jó szolgálatot tón.'' A betegek mind idült tiidóg.iiiií/^i »/.on ved tok, kiknek emésztési szervezete nagyon szomorú, és orejo is kevéssé vigasztaló állapotban volt. Orvosi rendeletek őzen bajok ellen elegendő számmal történtek, azonban a betegek szomorú anyagi állapota mellett nom lehet o rendelotok^, ahol szükségo« lett volna, házi ápolással kellőleg segélyezni, éa azért csekély eredményUek maradtak. Az Ön maláta kivonat azonban többot eredményezett, miut magam is vártam volna. Szabályozá a botegeknél az oiué«*té»t » ezzel omolé a táplálkodást ; onvhité a köhögési ingert és a botognok erősitó álmot adott. Log-• többjei megindító módon köszönik mog nokorn a jótéteményt, és ma, néhány üvegnek elhasználása után, kinézéaükkel tanusitják, hogy az ogészségsör kitűnő pótszer minden más oly táplálék holyott mely emésztési szerveiknek netán neliez volna stb.
Dr. JilliilHberucr, kerületi szegények orvosa, Klosterstrasso 15. Álljon itl tiég egy orvostól érkozott levél végo, A Hoff-félo maláta egészségi csokoládé és moü-malátu-bonbonok gyógyhatásáró). — „Aggódva néztom a voszélyes, engem folyton kínzó köhögés mellett, melynek kivetése vérrel volt vegyülvo, komolyabb tüdő bajnak eléje, midőn az Ön maláta-egészségi csokoládéját, naponkint 2 táczával, é^t mell-mjilátabonboiijait, naponkint 10 darabot használatba vottoM, moly után a köhögés mindig onvhébb és ritkább lett, és erőm isinél hely reállt." Dr. Npnrcr, abbaziai tőorvos.
Ha megemlékezünk a megelőwítt számtalan orvosi nyilatkozatokról, valamint a több mint háromszáz kórházból érkejsotí/btzonylatokról, molyok a Holl^féle maláta készitmények kitűnő gyógyerojéről tanúskodtak, biztossílguk és jóságukra nézve u közönségnél netalán még létező mindéit kételynek elkeV/.''U''iií/. ''.''
dtidi hnmisitdi it ufrf''ntls ellett. Maláta kitzilményeim oaliimtnv.yJ sJmWín megvan e nívuondt
HoHCtiber« « Wf''!
Valamint kevú* idővel ezelőtt n gyntlt« 1''U''kAk natcy ln»tn.«t tettek « iiillvolt vilii-.''-bit", épen tt|»y n vilAg-;.ie*oii n»t(y kere-». midnek tlrvend ■ ax
val felülmúlja n >f. kir. xinlindalmaxolt Chas-lepot-félo Z»ébpl»ztoly,(i<>ii.«M-r) mely I ''A htlv. Ii0»*xti, nj cxllitbül verve, e(?y Ki. nyoináx iiltnl ¿(rvitiAxnlán t(l-xel. Ara 1 Irt ftO kr.
önnedvwiitr> tolltartók. Kiimn tintatartó
______nélkül folyton leltet velitk Írni ; i({eu ajAnl-
ható olyanoknak, kik liánoii klvfll hanxnAljtk, minit orvotok, |>léb<i^o«ok, klvalslnokok »tb. kiknek it*« b.-li intiiikAjok van. Kirv darab. 12 tnexat tollal oRytltt i frt f>0 |,r.
C^A Ezüst gyiirflk kék vnpy fekete cmailliroxAa-k''tltoi bclirnttal «xeielinenek axámára, — tetnxé* iixoriut. Igon alkalma- ajándéknak való. Kgy darab nx^p tokkal 1 frt fKI kr.
gUM^ Oratárgyak, mint vaanti loeomobilo waKKO-ttokkal, fmv\ 1 frt 20 kt1.; futó !>ArAuyka gyapiuval 1 frt ; mAa állat ''.»«> kr; ; futó egérke 4f> kr.
Fogfájás , bárminemű , nxon|ial állandóan u^^BaoniognxÜnlk a berlini foge«eppek li»íxnAlatánAI. A jótnll.-i» annyira bixton, liogy nemli.KXnrílá» esetében a pénx vinKxaailfttik, miért i» e K/ernek egyetlen liáxban nem axabad hiányoznia. I üveg ára 80 kr. jyVjifc. Igen fontot mindén báxtartA«ban a b<gujab-ban feltaUlt fcnycsitö keníc»,ir.elylyel mindenki a legkönnyebben a a teg«zeliben kifényeaitbetl régi blltoralt «tb. 1 katnlya Ara, moly elég egy egíi* garnitúrára, ÜO kr. Megjegj/endő még, hogy e kenura romlásnak aolia ainca kitéve.
RT^^f Ezllat fényesltő-aolyó, kitűnő «xer minden meghoniAlyoault érex tárgy- ujjá é* fényo»ié tételére, arany- éa exüM-mtíveaeknek nélkttlnzhetlen. Egy drb Ara 10 kr.
-Valamennyi óra regulatora a reguláit nap-Óra cotnpaaaal, mindenkinek a legjobban ajAnl.-ható tncr'' 0 blxonyAra pontoa órával minden mecha nieita órá'' meglgaxithalunk, I darál> Ara tiuoinau fé
nvoiitve ő i<r .....
^ Mosdó-por. 1< por alkalmaxnaanal megtaka-8Pv ltunk Idit, munkát é* pénzt, «•mellett a legnagyobb olőny még a/., hogy a ruha «okkal" jobbho mi,éltetik, mint k"xrtn»égea ké«/.ülelué|, l. fontos eao-magra 22 kr.
_ _ Amerikai patentiroxntt biztosító Zár, ki-
i^MKi • tilnő izerkezetll a minden betttréw ellen bix-to>. 1 dl> kisebb rendű Ará 30, 40, ¿''St kr. I db nagyobb rendit 70, !H) kr. 1 írtig. I nagyobb két kulea-eáal egénz 10 frtig. — 1 dl. utaxó-tAakAra való 2.r), 40 - Ml kr.
(lyakorlatiak a nadrág-védók, melyek a nadrágot roax időjAraabau n/. elplaxkoláatói védik. — K.gy pír Ara 2<> kr. „ . Angol ollók a legjobb aexélból, I axabó-
olló, a legfinomabb 2.*), .''!.''), 45 kr. 1 aling-olló, a cglinomalib 20 ő<) kr. 1 olló-IAncx 10 kr.
Kagv eloi<yt nyújtanak a legujabh gép-lfó-tíJBBL- nok, inegkiméltetünk ax unalmas hegyezéatől a blxtoaak lobctiluk, hogy ax ón hegye e(,U<iai ti)rik Kgy db fAba foglalva 10 kr. Caontba foglalva Ara lő kr. Tollartóval és késiéi ''.Hl kr. — 1 megtöltött tok, mely 3 hónapra elegendő, 10 kr. — 1 db unio-radir-gummi ón éa cxlnk axAuiAra ő krajezAr.
A lábakat nedvességtől megóvni mindenkinek ujAnlatoa, mert ex ax egét aégnek szolgál. A Metxgur-félo kitűnő lilirkéazltésinódnAI, mely a bőrt AthatatlannA teaxi, ugy hogy a hoasxabb iArkAlA* ntAn a ncdvciaégben a nedv behatása nem érexlictő, éa a inéinak legjobb mértékben elégtétetik. Kgy üveg Ara f).'') kr.
Siblrial fagy-balzsam ; oxon 8iblriában l)r. Dollin Által rég idő Által feltalált balxaam, mely már AmtriAban is töbli év óta klttOniégeaen gasxnáltatlk a miut a legjolih eaxkCx iamertetik. A ágyások a daganatokra felette jó s hasznon. Kgy te-hely haaxnálatl ntasitáasal ŐO kr.
Kitllnü fénymáz kautaehukkal vegyítve, —
Nagy-KanizsAu
!«ch
Johann lloíll
urak koreskodésébuu kapható.
l>olg. órás Bécsben, (Stofansplatz Nr. 0. Aussonaeite Zwettelhofes) számos évek óta jó hirnévbon részesülő logdusabb tartalmú
óra-raktara
ajátili''A,jliindennemü jól rondozott tiráit nagy választékban, egy évi jótálláf ine\^ ít, a következő árjegyzék szerint. "■W (idifl ssebórnk. *
Jtf- kitűnő minőaégück a ca. k. kéinléixetl hivatal által niegpróbálva» py-Minden •zahályo^olt órával! jótállási hixtoaitó irat adaadatlk. A nem
,Aranv eail. ar.lapGf>,70,80, . ; |
Kér fi órák. ''Jó, 100 120 ft.
K.illat exillud.í á 4 rub. 10-12 ítJ " kríix. üv. a. ax. 55-76 ft.
hogy a bőrt tartóasA tegye. I katnlya Ara 30 kr., mely 1 fontnyi
Legújabb Llgrolne zsebtliz-mrszám,* loggya-IBBBt^korlatíbl) a maga nemébVn, nem dohAnyxók-nak Is ajAnlato», kiíxttnaégea tüxaxerazAm keJlemes kia formájában egy lAmpAval egyeaitve, inoly nehAny órai égőanyagot folvcax, ugy hogy gyakran elöjOví! alkalmakban hamar vllAgot gyújthatni. — A esekélv Ar gyora terjodéaro van azámitva. I db. Ara 60 kr.
Perzsiai hajnövesztő-szer, miáltal axürko ha-IflWfc-jak rögtön titazéa axerint harnAra vagy fékéére tealhetők, éa egyszersmind a természete« frissesé-ret vissxanyerlk. Nö''J nyékből kéaxittetik.a tükéloleaon taxálmtU i i. t csomag nlasltriasal együtt 2 frt.
Mindou aelyen-raa-tAr-
12 drb
Legu''abb rozsdapor jótAHAsaai
rozsdafolt >k eltávolltAsAra »Aixonból, bő| ■ máa kelmékből, ugyailntén acxíl- éa gvakhól. 1 raouwt;: 36 kr.
Tyúkszem-gyUrük Angóra pamutból 25 kr
Mlndc.1 látható leiz aB* mJ xaeb-mlkroacop Által. Darabja 40, (K> i» 80 kr.
'' Burgonya- és alma-
hámozó-gép,
mely minden kiAIU.Ueon PAriabtn, l.ou-donban éa New-
Yorkban ax olafí jutalmat nyerte, minden tetaxéa axcrlnt, papír vékony formában 60 darabot hámoz egy perc« alatt; caekély ára nagy clterjeilé.sro vau axámitva. 8ulya ináa-fél font. — Ara 3.50 kr.
Folyékony enyv. Minden báxtarlAsban nélkU-■^"•löxlietlen, miáltal a kfllön-féle a hAxtartAaban előjövő apróbb hibAkat magunk igazíthatjuk. — E* enyv évekig ellehető éa hidegen alkalmaxbató. 1 Or. Ara 2f> kr.
Angol bőrfénymáz. Minden bőrnek hajiékony-
aAgot adni éa egysxer nlnd fényeattenl. Kgy ki»
üveg 25 kr , 1 nagy 45. '' *
PW| C*. klr. szab. peOlél«MEap|Utn, mely bArmi né-^^"".vcn novexendő peeiétct ti.iuden kelméből kivitel nélkül néhány-pillanat alatt eltávolít. Kxon uj kéaxit-ir.ény hatására liéxvo felülmúl minden eddigi baaonló gyártmányt, minthogy a legkényesebb axlut I) tértetlenül hagyja, éa axonnal megtxáradva, txag nélkül marad. — A kenxtyük tisztítására ia külOnöten ajául-ható. 1 üvegese Aia utasltáaaal együtt 40 kr.
Altalino« tisztító por, melylyel minden áretet, arain, ezüst, pakfong aozél éa rexet tisxtiUnl fénye«!„.|c|,ct. Kgy katulya ára 20 kr. Mk* összefüggő Időőrák esinotan kéitltve, mint egy aalonóra, a axobát dlaxitlk, ax ídSjáriait f ) órával előbb inutatjAk. Kxen axAx meg aili-.ícO-• zlShő iratlal dleaért mll Ara doboxxal 65 kr.
°árlsl egyetemes ragasz, nemcsak at üveget, porexellánt, követ, tajtékot, fAt ath. leggyoratbbao megragasxtani, hogy az elvAlhatlan legyen , hanem különfélék egyesítésére Is, példAul fAt érctcxel, üvo-get akként porexellAnnal ath., ugy hogy tetttó váljék. I''akétja exeu minden háznál nélkülöxhetlen ezernek
caak 10 kr. Ugyanezen ragasz, folyékony állapotban
igen kitűnő, ()v. 30 kr.
Ruganyos fogkefék minden foggép éa mát hasonló anyagok nélkül csupAn tiszta vixxel a fogakat fehéren, szagtalan és egész.ségeaon tartjAk. A nagy forgalom miatt illija csak''lít) krra tétetett. H^1 Szabályzó, a tollat minden kéxhcx éa paplrhox igazítani, -- ugy, hogy ugyauaxon tollal a legfinomabb és legvastagabb vonAaokat lehet véghez, vinni. — 12 dl. 24 kr.
BT Valódi angol tallkések, 1 db két kéatel 20, 30,
40 kr. ^ késsel, 50, 60 kr. legfinomabb 3 kéttol 60, 70, !K> kr , 1 frt * késsel 80 kr. 1 frt, 1.20 kr. p^s Legújabb angol dugaszhuzó-gép minden eríilte-tea éa veaxély nélkül lehot ax üvegok dugattál ki-huxnl. Kgy db ily cxélsxerü etxköx Ara 1 frt. B^*- Legfelsőbb helyről szabadékozott méreg egerek, patkAnyok, böreiögök, éa vakandok kiirtására. Ax eladás jótállás mellett történik. 1 nagy pléh-ttelenets 1 frt.
■A, A dló-ola] a legjobb, hogy a haj ruganyottágában megtartaasék a a világot vagy txtlrko haj tötétre fu-teaaék, a vegyéaxl kéa^Jllékek mind ártalmaaak. Vau azerencaém a nagyérdemű kötönaéggel tudatni, hogy hamliltlau , frlia, kétszeresen finomított dló>ola)ból raktáram van. — Kg.v kit üvegecako ára 26 kr., nagyobb 46 kr.
Gyökeres szer a tyúkszemet logfeljebb 8 nap alatt nyomtalanul kiirtani. Kxen újonnan feltalált sser felülmúl minden eddigit, éa exért jótállás mellett ada* tik ol. 1 katulyahaaxnálatl utasítással együtt 60 kr.
Örökös jegyzőkönyv. Legújabb I — Kxen perga-mant-lovolekből készült könyvecake beirt lapját vitet ujjal lo lehet lísxtitni. 1 db axépon bekötve 35 kr.
disxeab <.K) kr.
Igen liliom bőr-etul 3l/j hüv, hoasxu valódi tajt-azerekkel, t. i. pipa, axlvaraxlvó-boroityánkSvel ét dohány zacskó val atb. ára 3 frt 80 kr.
Tolvajlások elleni védő angol tinta, mely a fehér-nem(t''jeleléa utálj toha ki nem moaható — ét a ruha frltt színe mindig megmarad. Minden háxtarUtbo* ajánljuk, 1 üveg ára caak 20 kr.
Örökös szlvartartó, angol sodronyból , txépaégo tartóssága, különöaen olcsósága miatt a dohánytó ítélkülöxhellen tárgya. : db 30 kr. bSrbSl acxélkör-xöttel W) kr.
TRAUGOTT FEITEL első bizoiiiáiiy-ttzlcte BÉCS,
Kärntnerring Nro. 2, gegenüber dem Drasche-Haus.
Kereskedők éa vlaxonteladók nagy cngedményt liyerne,k.
(837-8,7)
(437
- v -iappal 12-lÍ.ft.i - rémentolr - - - 80,yo100 . V ¿él ugr. S8-1Í ft.l '' '' kot. lappal 100, 120-160 • *8-''.4binnal ^ 16-17 ft. Hülpy ^ r á k
kettőa födéllel 15-17 ft. Kiüti etil. 4 éa 8 r. 13-18 ft.
Arany - - 26-30 ft.
. email. 30 - 36 ft.
it.
a
• kristály üveg. 14-17 ft. % horgony ór. 16 rub. 16—19 ft
- ün. catlat lappal 20 22 ft.
- kettőt födéllel 18-23, ft • finomabb 24-28 "
- »ig. b.krltt. üv. 18-25 • „ • horg.hadlór.k.lap 24—29 ft.,
- rtmoiilolre auyaknái lmzandó fel 28—«0 ft.''
- rem. kellőt fedél- 35— 40 fl
krit«. üvegg. 20 36 ft
- borg, hadi rem 38 - 45 ft Aiauy cxiliuder Nr. 3ar. 8 r. 30-3:1 ftjgtjr
- arany lappal 87- 40 ÍtJ
- hor;<o.iy 16 r. 36 — 44 ft. . fin-^ ár. lap 36 - 60 ft.
• kel-a lappal 60-68 fi
- hölgyórák ar.lap. 35 - 46 ft.
• email, gyémánt. 38-48 ft.
- kritxtálvlappal 38-46 ft.
• kettőtlap 8 r. 40-48 ft.
• email.gyémántok.!>8-65 ft.
- hölgy borg, órák 40—18 fl.
- kettői lappal 50-56 ft.
- romontoirok60,70,
ftO, !K> -100 ft. . • ket födél. IX). 100-110 ft.
Axonkivül mindenféle óranem készletben van.
Kxüit Arák 1 ■ 1 60-lg aranyom tatnak.
Ébresztő órával 7 frt.
iixabályoxotl drbja 2 ftlal olcsóbh. Bfe. febretztő órával a gyertyagyujtó
készülékkel ¡1 ft. if
fff Itiztonaági ébresztő lövéikéiz-lettel, mely egyúttal gyeityAtj" gyujl 14 ft. Páritti brouzói''áknak
legnagyobb éa legolegAnsabb válas<-téka ütőuidvel a legolcaóbb Arakou ni 28, 30, 85, 40, 45, 60, 60 -lOO-flig. | 8ajAt gyártmányú függŐórAknak legnagyobb választéka.
2 évi Jótállás mellett.
Mindennapi lelhuzástal 10, ll.r.''fl. minden 8 napi - , 16, 17. 18, lil.l 20, 21 fl.; dtto óra ét félóra Ütétiel 30, 33. 63. It dlto negyod ütéascl és i»m.48, 60, 65 fl Havi regulator 28, 30, 32 ft. Minden (llggőóra ctomogoíáta 1.60 kr Javítások legjobban osiköxöllct-nek, vidéki megrendelétek ax ötszeg beküldése vagy utánvét mellott pontosán véghez vitetnek. A nem tets/.Q 1 kicseréltetik. Órák átcieréltelnok.
WflJDITS JÓZSEF
könyvkiadó hivatalában
N A U -Y - KAN I Z S A N
mo|jyelenf é.s minden hiteles könyvárusnál kapható :
„RAJTA LEÁNYOK MILÁSSIM!"
MULATTATÓ KÉZIKÖNYV.
A magyar hölgyek Márnára gylljtütte Wajdlts JÓ28ef. Ezen gazdag béltartalma, szép kiállítású (közel 50U lapra terjedő) csiuos kemény táblába kötött könyvnek ÉhJTEL 1 JTirt;. 60 lcr.

Ig*n timtclt vov''iim
külftnAa megelégedéséről elegendő tanúságot te» ax 1867. ¿»I poitakimutatáa uielyszerint Alólirt ,1 •>, poataküldeméuyt éa sx 186K-lki. inelyazorhit IU.xiH>-.»t adott fal. K azáin.ot egyetlen idevsló üzleti ház «fin érte «1.,_____
Hogy az ¿■ItAira lűáaitott haton:6 czég alá jegyzettek az enyémmel fel ue oiereiteisenek, tisztelettel kérem, gondom ozl-
merni a levekkel: fRItOMANN A.-boz, Bécsben, Prateretrassc St6._ ■ " ■ _
Minden nem tetsző tárgy visszavitetik vagy teleser<Mlelik. Uj bizony itékn a szigorú boeslUetossöguok.__

(278—h)
I,gyedüli raktár Ausztria számára.
. Ai áltsFsm kereakedéabe hozott
Intóö. POMPADOUR-PASTA,
inelv kitűnősége Alul Atn• Iáim« clismeréal érdemelt kl, darab Idő óta több czég áll«l hamiiittatik. Hzolgál-jun tehát ez tudóaitáaul a L kőzönaégnek, hogy a valódi eredeti arezpaata egye-
_ dül eaak e elégnél kap-
ham. r.t azolgál minden arczhlánynak töké-letei eltávolítáaára Atkák, szeplők, májfoltok eltdnuek ■ kiváltkép meglfjul s azépül az arc». — Egy tégely 1 írt 60 kr.
Minden Isltttség«*- Ki hitte vulna, hogy még olr eizközt, mely megkíméli a nemet a «írnának tflbekuzásánál V Kgyazerii »zclfeindáa eazkös e*, mely megkíméli a sxcnict. A gé-pec*ke ulsiitáiaal 25 kr.
NlnOI tlbbi fOflfálil. Kheuma vagy meghü-14* következtében azármazolt mlndeniiemll fo>r-fájáa, ni uj berlini fogcaoppck által agy pere* gyógylttatlk. A gsranlia annyira hlxtoa, hogy eredménytelenség «aclében a pénx vlaataada-tik. 1 Üvegcse utsiltáaaal 80 kr.
FéaytlJti paata. Meghecatllhetlcn háxlixer, melylyel minden elavult é* elvakult bútort Itb. legnagyobb könnyedséggel legazehhen klfényeilthetnl. Egy doboz utaiijáisai (elegendő egy hutorgarnltnrAra) XO kr.
Eriit ttaatitó-gotyó. kiinni: azer mindén ho-myiyoaaá vált érexlArgyskst fehérré éa njjA váltoitatnl, nelkülözhelleíi sn.ny- ra ezllal-míveseknél. t db 5 kr.
Mlndea árának regulatora a reguláit napé™ eompaaaal, mindenkinek legjobban ajánllintó minthogy ''exen blzonnyárA bizonyos órA után minden gépezettl .»át Igatllani lehel. 1 drb inoni 25 kr.-''
MOlÓ por. — Kxen por haarniíláaáiml Idő, munka és pénx megtakarítható. A legnagyobb •mellet ax, hogy a ruha Inkább kiinéltctik, mint rendea clőkéaxOletekuél. — Kgy fontos caomag ára 22 kr-
Amerikai szabadalm. blztoiitó-lakatok, ki tünfi axcrkexut, blatoa minden betöré* ellen. 1 darab ''klaebb alakban 30, 40, 5n kr., egy nagyobb 7ü, <*0, kr. 1 írtig 1 nagy kit kulcs-ia*l 1 frt. utaaótAakAliox I .tb 25, 40, 50 kr.
Ciélizerüek a nadrágf entők, melyek a nadrágot roax IdőjArArkor plaikitáa ellen vídlk. 1 pár tO kr.
Angol ollók, l.ggjobh argóiból 1 axabáai olló legeno/iiabb ''¿A — 45 krig. I hiiiiaű olló legfinomabb 20 -30 krig. I ollólánex 1» kr.
Nagy előnyt nyttjtanak ax uj gép-lrinok, megtakarítunk aa unalma* hegyext''a éa blx-toaittatik a begy tOréae, 1 db '' fával axegv« 10 kr., raontba 15 kr., 1 db tolltartó éa k/a-ael 90 1 db uulon-radirguiuini irón- éa tintára 6 kr.
Hogy lábalt megivja a nedvenégtól, erre
gondja legyen mindeukiliek, minthogy ox ax egónaéget fenntartja. Ka eléretik a Mrtxger-féle bÜr-aajtolmány által, inely a lábbelit puhává éa áthatlanná teixi ugy, hogy a ixipő, bármeddig tapoata legyen la a vlxoa »arat, még aein érealielni benne nedveaaégel. 1 (Jv. liu.
Kitűnő lakfénymáz kauUchukkal vegyült, hogy a bi5rt tartóaaá tegye. 1 dobox (1 fnt) 30 kr.
A legújabb llgroln-tűxl iiorizám (xaebbeu hordhaió) a leggvakorlatiabb e nemben, uein dohányxók axámára la ajánlatos; kftxnnaégca tUxi aaeraxáin formájára, lámpával vau egybekötve, mely néhány órára való gyóanvagot vess fel ugy, hogy gyakran adódó Alkalom-n.al legott világot lehet gyújtani. Ara eaak a gyors elterjedés végett Ily oleaó, 1.1- í .11. fi() kr.
Porulal hajfeití szer, melylyel ax öaxhajat perex alatt barna és íeketáre íeithotni, a egyúttal megóvja a terméaxelea ndoaóget. Nfivényekböl kéaxtll éa egéaxen ártatlan. Kgy dobox utaai-táaaal ''J frt.
Legújabb rozidapor. ltutoaitutt axer min deuféte roxadafollok eltávolltáaára váaxnnhM. aelyemből éa mlndeu inn»li''le »»(ivetekből, — ailutugy va«- é.a aexélaxerekrCI. Kgy paoiuag ára S6 kr.
Lopás ellen védelem A« angol jegytlnla. niely a fchérnenittbSI »oha ki nem mogy a fria« axinét inlndlg megtartja. K< minden báxtar-táanak ajánlható. Kgy üveg ára caak 20 kr.
Tyúkszem gyűrűk Angóra gyapotból, 12 darab ''itt kr. .. „
Angol bőr-fénymáz, mely a bSruomitek ere- éa a feji<jegek«t erőalti, a cxAUaI a detl lágyaágát vtiaxnadia éa legatebb fényro aét meglepH rflvld Id3 nlatt még hoz/a I kia (ivegeae 2fi kr. Kgy nagy üveg íijréazeken la ára 411 kr.
Folyékony enyv. I.egnéIkal.lxlicllenebb azer minden házUrláaban, nieil ezzel a házban elCjöví! javiláaokAt mindenki maga eazköznl-heti i ezen enyv évekig eltartható éa hidegen haaznáiható. Kgy nagy Hveg ára 2Í» kr.
Szagnélkllll vízhatlan ágybetétek. Minden
háztAiláoi.Ak ajánlható kivált. kUlflnOaon gyermekek, betegek éa gyermek-ágyaa nőknek nélktllöxhetlon. ''.><• kr., 1 írt 20 kr., 1 fit &o. kr. egéax t frt 70 krig.
Cs. klr. szab. Szaponln-zslr-üther, melylyel néhány petex alatt minden néven nevjxendfi azeunyíoltokat mindenféle kelmékből a leg. tfaxtábbau kivehetni. — Kzeu uj kéizitmény meghalad mindent, ml ax ily a/erekben eddig létezett, minthogy még a legfinomabb éa leg. kényoaphb azlnt ia aértetleuUl hagyja, mindjárt axúrad éa nem azsgoa. Ajánlható egy-axeramind kc»xty« tlaxtitá»rA. Kgy üveg haaz-nálAli utaaitáaaal -10 kr.
Altalános tisztító por, melylyel mindennemű
ércxi-t, ArAuyAt, ozll.tftt, bronzot, pAkfongot, ncxéll éa /e''xet tiaztítAUl éa fényeaiteni lehet. Kgy dt.be« nr* W kr.
Porok a lábak izrndáaa ellet».'' Kz eltávó-Htja a lábak izxadáaát»a ax ezáltal élőidé.elt k.''lleirtellen azagot. Kgyazeramind a lábbelire ia haaznóa 1 doboz haaználati utaaitáaial, elég ;( hónapra, f>0 kr.,
Papltl általános ragasz, melylyel.nemraak
(Ivegei, porezellánl, követ, lajtékot, fit atb. a leggyoraabbm éa állandóan meg lobot ra-gaaztAiil ugy, bog) elválAasthatlan marad, bánéin hogy minden egyealtvc legyen, fát érez-czel, üveget porcxellátilial atb- ugy ilaazf;ra-gaizthatnl,. hogy e^y teatté leax. Kzeu minden háznál nélkülözhctlrnül axükaégea azerbŐI egy dobozzal 10 kr llgyan o ragaax folyadék-l.au. Üvegbe aze.lve ,''10 kr.
Villanyozott fogkefék. Kxekkel a fogakAt minden fogtapaax vagy fogpor nélkül caupán hideg vixzel a legazebbe■•■ fehéren, egéizié-geaeu éa azAg nélküf lelift tartani egyazerü itKrgöléa állal. Hogy inlníl nagyobb legyen a kelenilőaég, dbja caaki- 0" krra tétetett.
Levélpeosételó bélyegek, melyek kényeim«*-• íg, oleióaág Ha hizto»»nguk miatt ia minden oatyánál vagy viaaznál elíliyüibek. I.egtlno-rnabb éa bármiféle névvel vagy cxéggcl éa exlmerri-l vagy ¡egygvel .VK) darab I frt 30 kr., HXM) darab 1 írt .''»> kr.
Irőtollak regulatorral. .tlkAlmazhatók minden kéxhes ía papirb»/., ugy, hogy egy va ugyanazon tollal a legfinomabb éa lejrvaata-gabb vonáaokat ii lein t eainálni. 12 darab ára «4 kr.
Valódi angol tollkéiek, egy-ejy 2 pengével 20. :K>. 40; 3 pengével fi0-,t»0 kr; legfino-inabb fajtájú pengével («». 70. 1)0. kr. I írt.: 4 pengével 40 kr., 1 frt 1 frt 20 kr. Legfelsőbb helyen, szabadalmazott méreg,
egerek, patkányok ürgék éa hörtangnk klir táaára. Az eladáa felelőaaégre törtéuik. Kgy nagy axelencx ■ ára 1 frl.
A h.ijat élénk állapolbnu tarlani, az őiz, veiry azokét darnára feat»ni Irgalkalm''aaabb a dióolaj, minden vegyi kéisitmények károaak. Vau «xereucaém a t. ex. köxlWiaégenk jelen-
axer tiixlltolt dió-olaj kapható. 26 kr, uagygyal 4fi kr.
Oyttke^SS wsr, melylyol a tyukaxeinet 8 . nap alatt gyökeroaen kl lelet irtaoi. Kxen ujabban feltalált axcrsrk minden további di-»••érető feleilegei, minthogy garantia mellett árul. — Kgy dobozzal haaználati utaaitáaial együtt 40 kr. I
Az árnlka-Oiaj egyedüli raktára Auiztria < axámára. Knnek azon eaodahaláaa vau, hogy A íejhotcgiígeket olmnlaaztjs a hajgyökorot
haj nővé-a kopaax
előmozdítja, Mint gyógyaxer halályor znzáiok, kitieznmodaiok, taghaaoga-tódxáaok, rhrnniA égetések atb. ellen bővebben a haiználatl utaaitáaban, 1 üveg 1 frt.
Valódi átlátszó glyoerln-szappan a legfino-
mahh jllstokkalj Kgy középnagyaágu darab ( ára 15, 2» kr., nagy drb 2ft kr. Kgy tégely '' valódi insr zair (Ksiumfetl) hajkeíjSc* 30 kr. 1 Kgy darali, umr-Xílr bajtiazpedrS 30 kr.; va-lamhit minden má* illat- éa toilette-azerek bel-é* külföldiek, a legnagyobb választékban.
A kltOnő szobapadlo fénypaszta (kantiebuk-kai), mely a padlói legazchb fénynycl látja cl, éa tarlóaaágrs.nézve az eddigieket fölülmúlja. Dobozként (elegendő 1 szobához) 1 frl. (
A legnagyobb takarékonág. Minden háx-tsrtáa, kéimlve* él gazdaemberro iiézve a< | egéax ujoimaii aserkeaxtetl angol azabadalm. kiizörilló gép áltsl (hsaználható minden vá- '' góeazközhrz, szlutugy üvcgmet«zú(rc) legua- | gyobb ki''úuyüaéggrl néhány máaodpércz'' slattv éitelen vágóeaxközök, úgymint olló, kél, ka- j ai.» atb ig.''U éleare köazörülhetők 1 db 25 kr.
Btfrpaizta kauUekukkal p. bőrt elnyühe-tétlenné tenni, külUnöaen ajánlható lóazer-axáinok goiidoráasra I bádogdoboz 00 kr.
Legjobb borotva-paszta. K pAizta íölöalo-•geiaú teaxi a borotva köizörüléaét. 1 dobox ára 25 kr.
Orvosi kenőosszsppan, candaazappsnnak ia
neveztetik : kipróbált éa biztoa *zer minden bőrbetegaég. u. rn. kiUtéaek, atkák peraené-aek atb. ellen Kelllőttek éa gyermekek Által egyaránt h.KxnálliMtó, Kgy darab haaználaM uta«itáaaal 3.*) kr.
Enqrivolr, a fohérnomükbr.l vagy más azö-vetekből minden uj vagy régi tintafoltot ki-ve.*, 1 üveg VO kr.
Az uj bolhafogo tzerkezetek kaphatók, darabja vi kron, '' Légylrtoszeiz azobák, konyhák, azslonok, ■xámara. Igen jó illattal bir éa egy fél óra aIaII roppant mennyiaégü legyet puixtlt el í üveg ára .''(0 kr.
PF< Legújabb találminy. luggomtmk fel-varráia 13 bróbáa exüatbt''l. K találniáuynyal e azakmáhan a leguiagaiabb erellmény ér* tett el, Iliivel itt a axép ti hAaznoaaal Itaaxe-köttetett ; ha azámba reaizlik, hogy az iíy gomb örökre eltart a haiználhatlsn ingekről levehető > i<mét máiokra AlöAlmnzható, a mellett értékét mindig megtartja, inig má* gombok moaáa, rnángorlái, éa vaialáa által eaakhsmar ''tönkre jutnak. Műiden goinl ho''/ 1 jótálló; az ezüat valodiaá''gÁr.il axóló irat van csatolva, az ár oly eiekélyre ezahatott Síért,''hogy e találmány minden háxtartámál alkalmaztaiaék. t tuexat gyönyörfi mfivtl gomb exüatből 85 kr., alma 70 kr.
Minden láthatóvá lesz sx uj xaeblkroakop által] mely 10, íO egéax axáxaxoroasn nagyit minden tárgyit ugy, hogy exen kereaxtül n.égatiaxU vixben la megláthstui a axálagokat. K mlkroako-p.ik aokaxoroaan haaxnálhatók p. liazt, gabona, vetrinéiiv.magvak, »zövöáruk * tennéazelvlxa-
gálatoknál. I db l0.<H)80kr., I. 1.20.1.60.
Halál u alkalmatlan rovarokra I Ax újonnan feltalált rovarirtó folyadék által. K nemeaak hogy a rovart gyoraáu elpuixtitja, de óvazeiül azolgál nzok beféaxkeléae ellen. Igen alkalma« poloaka, inoly atb. ellon, I nagy üveg 30 kr.
teui, hogy nálam írli, meghainlaitatlau, két-lllfí^HÍÍI * Minthogy-nevosett áruexlkkek 1«, figvelnioxtftem a t- ex. köxönaéget, hogy valódi niiuőiégbon caakia « novu . líU nxletben kaphatók — Árjegyzékek minden a raktárban létexS tárgyakr.M ingyen adAtlk ki Kgyuttil bátor vsgyok a n. .5. vidéki lakoiok, figyelmét köxvctltő üxletemre - a maga nemében egyetleu üzlet felhívni, hol a legki sebb mint a legnagyobb megrendelés minden ágban é* nemben gyo.''a.-tii éa olcsón eszhPzölietlk Számo* megrendelések kivitelére sjánlja niAgát
FriedDiann első kö/vctlí6''-liitézete Bécsben, Pratersüvísse .26.
BIRTOK-ELADÁS.
Puazta-Eaerlosen (Zala-Szcnt-MiliAly-vnswti állomáshoz két rtra járásnyira) lévó ósbirtokomat, mely 132 hold terjedelmű szántóföld, 66 hold rét, 50 hold logeló, 3 hold bclsótelokból áll, ezen a Bzüksóges s teljes jó karban levő gazdasági épületek, u. iu. egy lakház negy szobával, cselédlak öt szobával s íiiuét különcselódlak egy nagy szoba ^ kt.nyhftvul sat. léteznek. Többen is megvehetik feldarabolásra, a mcnnyibtjn alkalmas fekvése s mindségéiicl fogva parcellálni lehet, — szabadkézből eladom; a venni szándékozók mielőbb jelentsék magukat nálam s valamint egyezségre, itgy a vételár elónyös. feltételeire nézve intézkedhetem. Tisztelettel
Báró Mérode-Dtfry Karolina
Weiss D
íeffnagyoW
varró-gép
M a{ry n r< >rszáp;bn n.
P E 8 T B 3NT.
Józseftór 14. siám.
Tisictelcttol alóljegyzott ftjiinljn valódi amerikai vnrró-gdpoit csnhídok óh iparpsok «zá-mára, a lopyiitíinyosabb árak és kc<nyelmes ré»z-lotfizetdsok mollott ugyazinte ó dvi jótállással, A tanítás iugyen tetetik, kívánat szorint a házban vagy azon kívül. Továbbá szinte nálam kapható a gepnok mindennemű részletei hozzá, használható varró-selyem, fonal ¿a ezórna.
Vdgre mindonftUe javítások saját gyárom-ban eszközöltetnek.
Biztosítva a rendes és pontos szolgálat mellett, ajánlja magát
mély tisztelettel
Welss D.
(419 6,4)
Psston, Jóxaeftér 14. szám.
(Recreati-
tó nedv
ons-Fluid)

LOVAKNAK,
Cliraust, cs. klr. állatorvostól,
mely a bé.al insgAa egvaxaégügyi bslóaág illelékea axAkfértlAl * tekintélyei ált.tl megvizsgáltatván a a inagaa kfreakedelmi inlliliz-teriumnak 186». év. Márt hó A-én 4330.72-t azámu kiboeaájtványa folytán egyes egyedlll mint gyógyszer lovnk kűliő betegsége ellen elismertetett. Mint kórmogelőzltaxer haainállistó A lovak nagyobb klhajtáa.i előtt és utÁu, minthogy exen axer iámét erőait a n lovakat megrokkanástól óvja. Több tekintélyektől kiállított legjobb bizonyítványok exen gyógyszer eladóinál megtekinthetők.
Ara egy üvegnek haaxnálali utaaitá**al I frt, 40 kr.
Elagenfortl állatgyógyszer lovak-, szarvasmarhák- és juhoknak
mely a koroeubuigi marhapornál é* má* avatatlanok által ö**xe> állított kéaxitniényeknél sokkal előbhro vouhatóbb, mert ex nem egvedül sx előforduló köxönaégeS állslbelegaégokbeii, mini orrío-Ivií«, nllrlgydsg, különféle hurutok aat, gyors éa bizonyos aegitaé-get nyújt hanem még lázaaabh belaő *xenvedé*oknél ia legjobb eredménynyel haaznáiható. Kltávolitjs n belök makac* beilugulá-aalt, a verőezeér rendazerhenl hAborgatázokat, előmozdítja a kl é* elválaaztáaokal, éa nagy mérvbon emeli a tohenek tojeléaét. Mint kórmegelősőazer — tavasaznl éa őaazel, midőn ax Állatok gyakrabban betegeskednek, eredménynyet haiznAlható, minthogy •ok betegaégek kitöréaél akAdályozzs, sz Allatoksl jókedvOekké teaxi, a azőrvedlé*! és étvAgyat előmozdítja éa ax eméaztéat erőalii] Végrn meg kell jegyeznem, hogy az én Allstgyógyporom nem cask jobb, mini. a korneuburgi marhnpor, hanem eaomagaini ia nagyobbak éa olcsóbbak, (iyőgyazerciii eladóinál A legjobb blzouyttvá-''^'' flyslm mogtek inthetők.
- . Ara egy raomagnak liaaznAlali utaailAaaal 40 kr.
Figyelmeztetés.
Köteleaaégeinnek tartom mint Állatorvos a t. cx. lótnlajdo-noaokAt figyolineiteitii, hogy a korneuburgi Kwizda ur llditő nedve egyAltalAban nem gyógyszer a lovak betegségei ellen, hanem eaak mint kórim-gclöxő azer »«abadalmaxtatott, (kórmegelőxő aze-rek lehetnek egéazaégea Allatok azAmAra, de nem betegeknek) különben a inagaa ca. kir. kereakedelml minUsteriumnsk 1869. évi mArtlua 5-én 43361724 azAm sUtt gyógyazerem végett részemre kisdott hstArozst értelmében Kwizda urnák hatArosottan megtiltatott e mosóvizének (Keatilutlona-Fluid) nyilvános hirdetésekben a haaz-nAIsll utAaltAaokban gyógyhatAat tulajdonítani, dn Kwizda a tilalom daczára aem engedi magát eltévextetnl, hogy talAlmányának gyógyerejü hatáat no tulajdoultanw, melyet sx soha sem bírt.
K 6 r a k tá r: az osztrák-magyar birodalom szAmAra Crsnst állatorvoinál Klagenfurtban.
Kzen szerek raktára Nagy-Kanizsa « vidt''ke reszdre egyedül.
(429-2)
Rosenfeld Adolf,
kereskedésében vau.
(438 —t)
2ala-Egerszegen, fehérképi utcza 309. ház.«Ám.
S-''
_______ Basel,
Wajdits .József kiadó, lap- és nyomoatulajdönos gyorssaitó nyom/Lsfl^n^C^irJ^"
Mh^wéian l vflfcLER
Annoncen-Expedition, s W I E N,
Neuer Markt Nr. lt.
Hambúrg, Be lln,
g.Joha ni«iir. 14. Oerlraudtenatr. 1.
Frankfurt a/M.
groaa« Galluaatraiao 31.
Leipzig.
werden prompt vermittelt unter Bereohnung n. d. Origlnalprelsen
in die
Zeitungen aller Dlndcr. Zeitunge-verzelobnlsse gratis u franco Be.egeblltter über jede Insertion. ^Rabattvortheils, ganz nach den bei den 1 Zeitungen geltenden Auoncen. Kostenanschlags stehen auf Wnsci vorher su Dlenateu.
^agy-Kanizsa 1870. jiinins 18-án
25. szám.
Kilenczcdik évfolyam.
<v
N
Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászal, tudomány és művészet köréből.
Mofi^j olenlK:
minden ixombiton, "k''*> i gytkran másfél vsgy két íren.
HscrkfHslöi Jroilit é* kiad«» lilvnlnl;
WAJDITrt JÓ/8 EK könyvkcr»ikedí«íl *ii.
Előft/.otósi foltételek:
It.''lrlioi. liArlior. liorJAwM í" Vldíkr» puatAu iVtll.lv« Krí«i ívre: • ft ftt. - ki. Kii • -3
Évnegyedre -1 . 60 .

XMTT /¡ni 1
Hirdetések
A li»t biuábo« petit »urírt 1-iiOr 7 kr. .V-M(|t>» ^ U mindén tovAbbl hrlktMiUírt 6 kr. Wly«K"''ij minden >''K.ro« lielkl»lA»írl 30 ki A .Nyílt tfrun* i''tiy l''Ctit «or liriklAl.ÍM d.ijn 16 kr.
■ uu..»gBtrv -

i, Hirdetéseket elfogad:
i N. Ktnlnán: a KiAUÓ HIVATAL.PsstM: 7.K191.ER M. r Bécs-, Hamburfl-, Berlin-, MOMHN.-Fraakftirt- «» 0««
I ben: II .tJlflKMTKIN ti VOdLER. Lípoie-. Bern-, :t$j«ttgafíbfcii: sa<:iihk&tAr8A. B^oiben : ori''KI.IK
f-tSWWM» •
Rigolirozzunk!
Hogy a uövények ép ugv mint az állatok táplálkoznak ez elvitázhatlan tény,mely-/ nek valóságáról a fürkésző észlelés s a mindennapi tapasztalás fényes tanúságot tesz — ép oly élet edényekkel s szervekkel bírnak mint amazok, csakhogy az a körüli módozatot változtatá a természet s törvényeinek. keretébe szőritá növekedése s léte időtartamát.
A növények.táplálkozása ugyanis természeti alkatoknál fogva kettős irányban történik — a mint a tápanyagok felvételére rendelt részeik kettősek.'' Gyökeik által táplálkoznak u főidből s leveleik segélyével a légből. A folytonos légmozgás által ujabb s ujabb tápanyagot lelnek/— inig a. földből merített tápanyagot visszapótlás által egyensúlyoztalak (merítés é3 trágyázás).
Ha a földbe n/milég lehatolunk ''— a vizsgáló szouinokyjkvetlen különbséget kell tenni u föld minősége közt — s föltéve, ha bár leggyakrabban meg nem engedve - hogy a felső réteg az alsóval homokos agyag —• mégis azon mélyig — a meddig a lég meleg » nedvesség behatolhattak, — a föld vegyi alkatrészek — oldott állapotúak lévén, — az alábbiaktól (oldatlanoktól) lényegesen különböznek. S minthogy a tápanyagok a növényi szervezetre csakis oldott állapotban használhatók u oldatlan állapotban a növényzet diszlését elő nem mozdíthatják, ekként két réteget kellett megkülönböztetni u. m. felréteg (termő réteg) s alréteg (holt^ réteg),
Kzeket előre bocsátva — áttérek felvett tárgyamra. Szíves olvasóm, ki tán előszeretettel vonzódik u töldmivelés, növény teuyé-szet (kertészet) iránt, napjainkban gyakrau találkozott eme kifejezéssel rigolirozás, mi scui többet soiu kevesebbet nem jelent a földnek megfordításánál. Az eszme ugyan régi, — de a szükségesség elórántá a feledékenység zugából s mo t rigolirozzunk nyakra főre. Lássuk tehát mily mérvben érdemli meg ezen közelterjedtséget.
Növényeink faji természetűknél fogva, nem bocsátják egyenlően gyökeikét a föld kebelébe •— mert mig a hiczerna 1—2 lábnyira a földbehatol, midig a öinnyo gyökei sekélyen terülnek szét. Gondoskodni kellett tehát, hogy azon növények, molyek mélyebben bocsátják gyökeiket, a földbe szinten használható — tehát oldott állapotban levó tápanyagokkal látassanak cl. Tapasztaltatott ugyan is hogy valamely szőlő, bármily rendesen műveltetett is — s bár . mily iueuyiségbon trágyáztatott, diszlésnek nem indult; gyökei t. i. mélyen hátolván a földbe — az altalajban tápanyagot nem találva — s ezen hiányt a feltalaj bármily tápdussága — ki nem egyenlítvén — csak tengett s évről évre silányabb terméssel ked-vetlenité tulajdonosát.
A rigolirozás által c bajon segítve van — meít ilyenkor az egész földtelep megfor-
dittatik — a feltalaj, vagyis-termő tulaj alul kerül,míg a terméketlen altalaj fölül jön s lég meleg s nedvesség behatása folytán szintén termékenyül. S ha'' ily telepben a növényzet vigau nő s szemgyönyörtetóleg diázlik, ugy ennek egyedüli élómozditőjii a rigolirozás.
Eszerint tehát, hol szőlő, gyümölcsös luezerna stb. szándékoztatik telepíttetni okvetlen szükséges a rigolirozás, mig dinnye-, bab, ugorka- stb.-nél idő pazarlás lenne.--------
A rigolirozás pedig következőleg történik: az egész földterület egyes szakaszokra osztutik s a munka szakaszonkínt vitetik véghez. Az olső szakaszuál 2 lál) széles s 2''/v láb mély sáncz ásatik, s á föld belőle kihányatik ezt végezve ''at első mellett úgyszólván közvetlen egy második sáncz ásatik s a föld az első sánezba hányatík át s így folytattutik a munka az egész szakaszon át/ Azutolsó sáncz természetesen üresmar.idváu — az első sánczból kihányt föld talicskáz-tatik bele. Ugyan így a második s a többi szakaszoknál is.
Megjegyzendő azonban, hogy.e munka mindig ószszel történjék, részint, hogy a föld alsó rétege, mely fölül kerülvén, télen át termékouyüljön, részint pedig, hogy a föld önsúlya következtében leüllepedjék.
1,1 KUBAIÉ BÉNI.
A néptanítók szellemi érintkezéséről vidékenként.
Minthogy általános tapasztalás szerint valamely eszme kivitelében, tökéletesítésében az egyes erők minél sikeresebb működését neiu csak elősegíti, de fokozza is a kölcsönös eszmecsere, valamint a tájékozottság : nézetem szerint igen üdvös volna ugy a tán-cróknck, mint tanügy iránt érdeklődő férfiaknak vidékenként egy-egy szellemi központot alkotnlok; jobban '' mondva oly közegről gondoskodniok, melynek közvetítése által ugy a fölmerülő ez ügybeni eseményekről, .mint némely helyi érdekű dolgoknak mintegy nyilvántartásáról értesülnének s esetleg hozzá szólhatnának. .
Mert ha országos központban van kiválj felekezet nélküli ilyen Közeg, az leginkább érdekelheti a tanfelügyelőket s a tanügyi irodalommal foglalkozókat valamint a közművelődés általános mozzanatait figyelemmel kísérő ügybarátokat; do a vidéki tanítóknak legfőbb szükségük van arr^hogv első sorbau vidékük tanügyi állapotát ismerjék legjobban; foi anuál is szül^égosebb, mivel bármely felmerülő esetben hivatva vannak a dolog érdoméhez hbzzá szólni.
Lehet a néptanítók részéről vidéki .egylet, melynek tagjai bizonyos időközben gyülekezés által éríntkezhotnek egymással; de sokkal czélszcrübb volna, ha emellett rövidebb időköziben és lehető legkovesebb költség mellett érintkezhetnének egymással, a mit csupán egy olcsó s pártatlan lap eszközölhetne.
Igen; a néptanítóknak lapra, szellemi érintkezésre van szükségök.
Ma már a tudomány és ipqr majd minden kiváló ágának van közlönye; sőt van a tanítók számára iskolai lup is; dó én emellett azért látom czélszerünek a vidéki csoportosulást egy-egy lap körül; mivel az országos központi lapnak nincs elegendő tere, • sőt feladata sem lehet az egész ország minden egyes vidékét a legapróbb részletességben képviselni,
Olyun közlöny alapításáról kellene tehát gondoskodni, mely tisztán a vidéki érdekek előmozdítására s a vidéki néptani'' tök gyakori érintkezéséré szolgálna. Mert a mint látjuk, vannak, az országos központbanpolitikai, napi és heti szaklapok, mindaz által majd minden vidéknek van saját lapja, moly ha jól van tart va, a midőn egy részt a vidék embereinek szolgál szellemi érintkezési közvetítőül, másrészt olyan helyi vagy vidékbeli ügyeket tárgyal, vagy az eszmék kivitele, tisztázása s alkalmazása körül buzgólkodj^, molyok az országos hpókban csak itt-ott s hónapok multával merülhetnek fel. t. ¡. akkor mikor már sokan más irányban vannak elfoglalva, vagy amazt el is feledték. ''
De egy ilyen Közlöny fentartása költséges, ''már pedig a tanítók jövedelme oly korlátolt. hogy inkább emelni kellene, nem pedig apasztani. e
Mjképen volna tehát ez o.szme létesíthető? Németem szerint ugy, ha a tanitók csoportosulnának vidékük vegyes tartalmú heti lapja körüly K csoportosulás alatt pedig azt értem, hogy mindén néptanító felmerülő esetben c lapban közölné nézeteit, tudósításait, sérelmeit stb. E czélból természetesen a szerkesztőnek a tanitók számára egy reu-des rovatot kellene tartania.
llogy mi módon jussanak a tanitók e közlönyhöz, s igy érintkezzenek egymással? Nézetem szerint az sem lenne nehéz. .
Ugyanis: a.megalakult iskolaszékek és alakulandó népnevelési körök nemcsak magukat az iskolákat fogják segélyni,hanem a néptanítókat szintén kell anyagi helyzetük javítása mellett szellemi eszközök által is a lehotóségíg (ámogatniok ; s ugyhiszem, hogy az ily lapot a néptanítók számára iuár azon szempontból is szükségesnek látandják megrendelni, mivel ugy társadalmi, mint gazdasági tekintetben egyaránt érdekes czikkeket fog- tartalmazni — a tisztán tanügyiek mellett. Továbbá az olvasó-, népkörök, kaszinók vagy a községek eszközölhetnék azt; hogy az ily lapok megrendelése által egyszersmind módot uyujtauának - saját közvetlen. haszuuk mellett — néptanítóknak is szellemileg érintkezni, és sok esetben a a tanügynek isv szolgálatot tenni.
Már pedig az is kétségtelen, hogy valamint bármely téren vagy pályán működő embernek szakmája mellett szükséges társadalmi irányú könyveket és lapokat olvasnia: ugy a néptanítónak sem szabad egv oldaluan
csupán a szakmájába vágó könyvek vagy, lapok mellett maradnia, különben, mint szokják mondani, a Világtól marad el.
Ezt átfogják az illetők látni, valamint azt is, hogy igen sok tanító, hoz szerény tehetségéhez képest-áldozatot hasznos könyvek vagy lapyk megszerzése végett, mert hiszen kiben lehetno nagyobb ösztön a tanulás,művelődés iránt, mint a ki közvetlen arra van hi-Yatvá.Uogyanép közművelődését egy ik ténye-zókéut maga is elő mozdítsa? Pe a ki u mindennapi megélhetés gondjaival küzd, a kinek csaladja fentartásáról és saját gyermekei neveltetéséről is kell gondoskodnia,s emellett igen gyarló módon van fizetve fáradságos munkájáért: igen méltányos dolog, és polgári erény azt nehéz pályójáu segélyni, támogatni, pártfogolni.Megvagyok győződve, hogy a néptanítók örömmel vennék az ily. szellemi pártfogást, sőt azt is hiszem, hogy lesz több olyan ügvbarát.a ki az ily áldozatot nem fogja sajnálni, mört^azt hazafiságból teendi a népnevelés előmozdítása érdekében*
Adja isten, hogy az eszme ne maradjon pusztahang, és ne maradjon eredmény nélkül!
ItÁKOSI LÁSZLÓ.
- Tanügy.
r:i''ile«0H tudósítás.
A zalamogyei általános tanitó-egylol t. oz. tagjaival s a tanügy nemes lelkű barátaival vau szerencsém tudatni, hogy az ügylet szaklapja .Zalai Tanközlöny" eziin alatt o f. hó végével mutatványképpen inog fog jolenoi. Ezen Zala-megyében uj, zsenge csemetének élete függ a tisztelt tanitók, minden rendű tanfértiak és minden osztályú tanügy- és népneveié« barátok szellemi és Anyagi ápolásától.
Az előfizetési felhívás a mutatvány számban fog közzé tétetni, Addig is legyen szabad tisztelettel tudatnom, hogy a czimzett közlöny mint a .zalamegyei általános tanító-egylet* »raklapja megjelenik egy egész íven hotenkiot egyszer. Előfizetési ár: vgési évre 4 frt., félévre 2 írt., negyedévre 1 frt. Ax olőfizotési péuit • a kéziratokat aluJirott bizalommal várja.
Jelszavunk : előre ! és pedig a népek Istenének nevében.
BÓJA GERGELY, J
mint * .Z»l»l TftoküiICuy* ((«rkMitSJe.
Zula-szt, Halázs, máj. 30. 1H70.
.M.ijus 29 én nagyságos Bója Gergely zala-megyei tanfelUgyeló ur becses látogatásával szerencséltette holységUnkot, mely alkalommal az iskolaszék tanyai ós helység olüliárói az iskola helyiségében gyültek Öesze. Lelki Örömmel kell joleznUnk a hangulatot, moly a gyülekezetben uralgott, mert a nép érett belátásáréi, szépért, jéért és nomosért hovtllni tudó lelkületéről adott örvendetes bixouyságot; de köszönetet kell szAvazuunk tanfelügyelő ur i nagyságának is, hogy szolid, nyájas és begyóző előadásával, a már egyszer főt. falabér János osperes-plebános ur által ismert buzgalmánál fogva örvendetes eredmény nyel kezdeményezett szeut ügynek ujabb lendületet adolt Miután 6 nagysága szivot-elmét ogyaránt megható be-
/X
tzédjében a gyertnok nevelés hasznáról 6a áldá-tairól meggyőzte volt a ktllönbon is már eleve beoktótott és kvllőleg «Ikctzitott hiilységí elöljárókat felszólitá őket, Imgy a törvény kívá-ntlraainak megfolelőleg rendezték bo iakoUjo-kat, melyet kétség kivül édes véreik boldog, mig a fog feltarjtzni. ''Azután a jelet voltak tetszés nyilvánítása közt lépett a tzűk ét sötété» iskolába, hol a gyortnekek vixsgáláta *lkal-ínávnl ügyesen és tapintatosan adta elő míud-azt, mit a tanitéDak az iskolai érvények ér-t«.Tűiében tauitsnia s a gyeimukeknek tónul-uiok kell, s kérzel foghatóltg mutatváu meg, hogy mily «ép leend, a szüléknek mily lelki örömére váland, ha kedves övéik mindezt megtanulják. E tapintatot eljirás még inkább fokozta a folhovülést s rögtön határozatba ment: 1. Hogy a jelenlegi szűk helyiségbél az iskola kiköltözendő (?) s a szomszédság jél épült házát,(?) moly a fenséges kegyuraság magán tulajdona, fogják számára megvásárolni, ha t. i. illó áron hozzá juthatnak, minek kivi-teléhez <5 nagysága Bója Gorgely tanfelügyelő '' ur szivet közbenjárását, a jelenvoltak kösr.önot-nyilvánításától kisérve, fel is ajánlotta. Azon esetre pedig, ha szándékuk m-iu sikerülne, a je-lunlrgi iskolaházat fogják czélnak megfelelőiig átalakítani.
2. Az iskolaszék megalakulta alkalmával főt. Talabér János esperes-plébános ur beható érvekkel támogatott felszólításából meggyőződvén a helység elöljárói arról, hogy 151 tanköteles gyermek közt a tanító legjobb szándéka, nio« feszi tett szorgalma daczára sóin mutathat fel óhajtott eredményt, már akkor halározolba ment, hogy egy ügyes és buzgó tanítót fognak alkalmazni sogédi minőségben, illetékét 200 osztr. ért. írtban állapítván meg. Nagyságos Bója Gergely tanfelügyelő ur áltól is szóba hozatván, enüek saüksége, az előbbi határozat ujolng megerősíttetett, de ő nagysága tanácsa folytán azon módosítással, -lioey az iskolaház felcserélése,, vagy megnngyobbitátaig mint segéd, azután podi^ ogyből két osztály alakiitat-ván. mint független és önálló tanitó fog működni a törvénysVabtó illetékkel dija/.tatván.
Üt-^Vég^tetu11,. h ogy az eddigi kántortanítónak szegényes fizetése a törvény által meghatározott összegre emeltetik a kántori illetéken fölül, helyesléssel fogadván ó nagysága azon / szavait: .ha megkívánjuk a jó tanítást, adjuk meg az illő fizetést is.*
4. Minthogy taneszközök nélkül az óha jtott eredményt elérni nem lehut, azonnal„öukénytes adakozások folytán öszvo jött 30 otztr. ért. frt. | adatott át nagyságos tanfelügyelő urnák, ki a 1 szükséges eszközök beszerzését nemeslelküleg j magára vállalni kegy>skellett. Az iskolaszék j megalakulta alkalmával adaktétak : főt. Tala-. bér János esp. plébános ur 2 urb aranyat, Takács Ferencz káplán 3 frt, Holl F»irencz 1 frt, Varga István 1 frt, Szűcs István 1 frt, lléder József l''frt, Szekeres István 1 frt, l''app Lőrincz 1 frt, Kiss József 1 frt, Ferencz József 1 frt, Szűcs Ferencz 1 frt, nagyságos Bója Gergely tóutclüpyelő ur ittléte alkalmával pedig umét
főt. Talabér János esp. plébános ur 1 frt, Csizmadia József 1 frt, Bakonyi László 1 frt, Kiss József 1 frt, Szűcs Ferencz 1 frt, Andalíts János tanító 1 frt.
Kzek után nagyságos tanfelügyelő ur feloszlatta a gyülekezetet folytatandó útját főt. Talabér Jánot etporct-plobán»* ur társasági ban u szomszéd Hahóira, mely útjában azon óhajtásunk kisérto: adjon Iltnn édes hazánknak^ sok oly ügybuzgó férfiút, Vnint Bója Gergely ő nagysága .sok oly lelkes helységet mint Zala Szt. Balázs I és népnovelésüuk a többi európai müveit államok tzinvonalán meg fog állani nem tokára."'' FEKETE GERGELY.
T AR C Z A.
Setét az éj . . .
Setéi ni íj buon miß a cisljitáuy, ANiik m íj, n ilyen sitiik bű« d*!án, l)c nem slutoni íii, a ««Ivem folilolioj»,
Dm dnlánil Uuyks hotiá''l Kondulok.
*
Vík«d íUi, mint » inndár í» boldognl, Keim pedig »etít binst alkonyul, Mindre (Iliin«, míg k ion I« «Ucucm, r* oh »Had iniml cil bUtskén «ieiivedom.
Bánkt í« «tenvodíi e<lii * »ii»et, Bienvedck liAt ín t« «mig c»»k lehet, Já *i I«l-.n, ittojrl megtxAnj» «orsómat, ti feldoriU letűnt noldogtÁgoinAt.
Dalolj, dslulj kit mnilArka dalt nekrm, ll«n»lo«»t, mint * milyen íletem, Mert un a«,« lioldogtA; ? sli,; tuiom. Hi»« ejryru nS *» idörsl bánatom,
. * ZAL.AY LAJOS.
A kis-kanizsai polgári olvasókör alapszabályai.
Jel ni: DeeiQleletfíg <ll haladAi.
1. A kör czime.
1. A kör czime: polgári olvasó-kör.
II. A kör czélja ét liatdtköre.
A kör i''zélja zártkörű társas egyesülés, olvasás, közhasznú ¡«morétok gyüjtéso, azoknak egymássalí közlése s általában szellemi Önművelés.
Kis Kanizsa törekvő, értelmet polgáraiból erkölcsi erőt és hasznos honpolgárt nlkotní; társalgás és eszmecsere általié város felvirágoztatása iránt érdeket kelteni és annak mind szellemi, mind anyagi fejlődésére jótékonyan hatni.
E czélnak mcglclelöleg a kör:
<j) alkalmat nyújt a tagoknak, hogy idejű-kot hasznosan eltelhessék;
b) hogy értekezések, felolvasások és szónoklatok tartása áltól a.művelődés iránti érdé-kulttég fokoztassék;
c) figyelemmel kiséri a kör a testvérváros és vidékének mozgalmait a társasélet, közművelődés, irodalom, művészet, gazdaság, ipar- és kereskedelem terén, s a jót iparkodik meghono-titani és teijeszlcui.
III. A kör tagjai, (ttok jogni ét köt«Unig«i.
3. A kör tagja lehet minden feddhetlcn jollomü férfiú, ki a kör alakítása czéljából előterjesztett kötelező erejű* .nyilatkozaf-ot aláírta, vagy későhb valamely rendes tag ajánlatára a választmány által a szabványok értelműben tagul fölvétetik. Az ekként ajánlott novo az ajánló ivén a beválasztás előtt 8 napig a kiír helyiségében kifüggesztendő, s elfogadására a választmányi tagok szótöbbsége kívántatik.
4. A kör tagja a belépési időtől kezdve évenkint vagy1 egyszerre négy frtot, vagy ne-gyedévenkint egy frtot, s azon felül folszcrelésí díj fejéiion egyszer mindenkorra egy frtot tartozik fizetni a kór pénztárába. — A fizetések mindig előre történnek. ^
ű. A tagok a kör minden kedvezményeinek rész''''soi, índitványozási, határozati és szavazati joggal biinakés tulajdonosai a kör vagyonának.
Ö. A körből időközben kilépő tagok annak tommínomü vugyonára igéuyt nem tarthatnak,
kötelozottségeik azonban a kilépés időjétől számítandó fél évig fonmaradnak.
7. Az egyleti jog személyes levén, ai souki mátra, még a kórtag halál* esetén annak örö-kösoire som ruházható.
A városból végkép elköltöző tag, ha a körboli kilépését elovo bojolenti, a kötelezetné-gek további tóljesitéséro nem szorítható.
9. Ha a kör valamelyik tagja bocsülot»» hírnevétől elesnék, a tagok sorából mindaddig, mig jó hírnevét vissza nem szerzi, vagy hat tag indokolt indítványára véglegesen is kitöriilte-tik. Ez esőtek bon a kizárt tódnak mind joga, mind kötelezettsége a kör iránt megszűnik.
10. A késedelmes fizetőtől egyszeri megintés után a be nem fizetett összeg per utján fog behajtatni. '' "
11. Minden rendes tagnak joga vau a kör-'' be vendéget bevozotni, tartozik azonban a bevezető saját és vondégo novét az illotő vendégkönyvbe bojegyozni; az igy bevezetett yondég látogatása csakis három egymásután következő napra terjedhet, azontúl köteles egy o. é forintot, vagy a körülményekhez képest többot is a pénztárba befizetni, az ily rendkívüli tag a botíze tett egy frtért a kört két hónapon tiU nem látogathatja, vagy igen, de akkor a 4. pontbani szabályhoz köteles magát tartani. Vendégek gyanánt csupán vidéki lakóíok vagy külfftldiok tekinthetők; helyboliek, k''icgve az ideiglen helyben lakókat/ vendégü" lie nem vezettethetnek.
1^. Jeles hazafiak és külföldiek körébtfl tiszteletbeli tagok is választhatók ; ez azonban a választmány ajánlatára egyedül a közgyűlés által történhetik.
13. A kör ingóságai közös levén, e tekintetbon senki mások felett előnyt nem gyakorolhat, még akkor sem, ha a kört, czéljának előmozdítására péuzboh vagy egyéb adománynyal tjá.udékozuá is meg.
Ii\ A kör Ugytinek vetitétt; közgyUlét.
14. A kör, alakulásától kozdvo minden harmadik hó utolsó vasárnapján roudes közgyűlést tart; főtárgyai lösznek:
a) ülnöki jelentés a kör lefolyt negyedévi működéséről;.
b) a választmány által előterjesztett jelentésük és indítványok tárgyalása -és lehető élőt beléptetése *,
c) az alapszabályok módosítása iránt tctl indítványok tárgyalása. Hogy azonoan valamely különálló indítvány az közgyűlésen tárgyalható legyen, szükséges, hogy a három nappal a közgyűlés előtt a választmánynak írásban előterjesztessék s az által köztudomás végett a kör helyiségébon kífjggcsztcssék;
d) az utolsó évuogycdi ülésbon a költség vetés megállapítása, s a számadások megvizsgálására bizottmány kinevezése;
0) határozás a kör további fcnállása felett, ha ez netán kérdés alá vétetnék;
0 a kör anyagi erejének felszaporodása esetében a tagsági dijak leszállítása vagy a tzűk-téghoz képest azok fölemelése;
A művészet és lyra korunkban,
A művészet az istenség kifejozéso, mely-lyel az emb.rt, mint legmagasztosabb ajándékai b kedves teremtményét ábrázolja. Ellenáll-liatlan ösztön, hogy isteni képmásra teremtsen, é* u belső életet külsőiéi; is előállítsa. Csnk egy i.iflvészet van, do többfélo nőmét ós formáját 1 ihnt megkülönböztetni. ,
A régiek mü történelmökou-vz órtátépülo t''ik elévüihetlen betűivel irlák meg; némelyek etekből fenmarndtak, melyek művészeik erő-t .ljess utánozliatlan teremtő képességétől tanús-k''jdnak.
A görög műveltséggel a görög szépség lé-
pőit az óriás h.ilyébe; a világ el lett árasztva nagyszerű, liarmonicus és plasztikai müvckk-l.
Ez vala a mftvészetnek fénvktira, és marad is az; mert a látás — kimüveltetvén a szoreu-esés éghajlat s életmódban kifejteit minta által — nonplut "ultráját érte el.
C.ak a későbbi idők adták a f stészetro műformák által a koronát. A kereszténység alap-eszméjével elnyomta az Olymp isteneit
A festészeti iskolák képesek voltak az ifjúság képzésére miKéiit jolen időnkben. Az ig-tn szegétiy, de tehetséges ifjú meglelé tanitój 1 há zában élelmét, ruházatát, lakását szovul minden szükségének fedezését. Több évig látás által s lassú lépéssel sajátitá el a müvés/et tecbnikájá'', s kiállta a''legráradság i«abb harezot az alak és szilinél, ha az a gondolat teljes pompájában az átszell-mult ifjú keblébo behatott.
, Ismeretes, mily ritkán yivatott kí a festőművészet kemény harczn u későbbit közelebbi időben az élettul. ,
A művészi értelem a könnyobb és hamarébb ur.dkodó zenéhez fordult, múlv virult, teljes magasságra és szép*égro omelkedolt. A zeno-eszközök lehető tökéletesítéso, törvényeinek mathematikai pontossága, mestereik nayyszurü müvei mutatják, hogy uralmának fénypontjáról kís izlés és profán terjedés kövolkeztében a költészet javára lebukott.
A szó az, m«ly az anyagot, s^int, irónt és ecsetet háltérbo szorítja, elfoglalva a pyramid azon csúcsát, molyot a művészet az emberiség torlénulmébsn épített.
Mi Egyptom és Judiára az épitészot, Gö-Töghoura a plasztika, Olasz és Német- Alföldre a festészet, az vala Németországra a zene, a ked-venezhely. mely felé legszebben mosolygott.
A szó a költészet eszköze, az egész föld közjava. A gondolat i s 10 11 i a z i k r a, mely lángra lobbuntju Alt, hogy inolcgit*«>ii <S* világítson. Az északi sarkon az eszkimónak, az
Aequatornál tv négornuk szintúgy tnogvatf Schiller ós Göthejo, mint nekünk. E''kÓzönségesnok látszó tnégís oly ritka terjedéso eszközének, 0 közönsógeniok látszó, még is oly ritka hajlam a költészetre, azt minden időben és nép által öntudatlanul a többi míformi uralmára emolto, bármily magasságot értek legyen is el.
Mindenki versel, mindenki ir.
Ha az építészet összehasonlít ható a növekvő s rétegülő főiddel, molynok egyrészéből önmaga áltól k^pződvo avval egyel tesz; a plasztika az egyszínű, «-aendes méltóságú vízhez, a festészot a fénylő s világító színeket játszó tűzhöz, a zene a lengedező léghez: ugy a költészet hasonlítható a riMndonséijhez, moly mindent magában foglal, t azt egy egészszé egyesíti.
Ezen alak, ntolybua művészet oly örömest burkolódik, 11 drámai költészetben érto el totópontját, s közönséges kifejezésre a lyrát használja, moly jolonlug gyakran valódi elkényeztetett kedvenczo magasztos anyjának. Az antik lyra politikai természetű volt. A görög ét római republikánus és szabad.
Azon joga volt, hogy mint rétzo ez egésznek személyes hozzájárulás által a közügy vo-j zetésénél együtt munkáljon ; s 0 szabadság vala életgondolató és kedélyének tartalma.
Lyrája ozistenoknek hódolt, melyet állatni életének élére állított, melyben réeztvett, t meg-dicsőíté nemzeiének legkitűnőbb hőseit, azoknak legbátrabb és legmerészebb tetteit. Az antik lyra azon korban vonzó volt, mivel hason gondolkodásúak s hason érzőkre talált. A beltő én-nek tükrözésére, szerelmesnek dicsőítésére ritkán pördültek meg a lantnak húrjai.
Nem ugy a modorú lyra, melyjiomcsftk a szívnek belsejébe hat, sót abbau feléled, do mily dúsnak kellene lenni 0 mélységnok, hogy ax önkénytulouUl odujulOtUt AllauUóuu lebiliu-
ctelje. "
g) a tisztviselők, valamint Í5 tagból —. beleértve a tisztviselőket is — álló választmány, nak szótöbbséggel egy évro megválasztása;
h) tiszteietbeli tagok választása.
1£>. Ha az elnök, alelnök vagyis igazgató, . pénztárnok és jegyző tisztét el nom vállalná, uj választásnak van holyo, a lemondott választmányi tagok helyét a legtöbb szavazattól bírók foglalják el.
16. Érvényes határozat hozatalára logalább ötven tagjelonlétu szükséget, s ha a közgyűlést a kollő szám hiánya miau megtartani nem lehetne, az elnök 14 napra itmét közgyűlést fog hirdotui, t az akkor joleniévők áltóláuos több-ségo határoz.
>17. A közgyűlés végzétoi a jelon nom volt ,tsg\>kat is kötelezik.
18. A választmány szükség esotoin, vala. miut 20 rendes tag indokolt irásboli előterjesztésére, rendkívüli közgyűlést elhatározni jogo: sítva s illotőlcg kötolozvc van, ilyonkor a rendű közgyűlésnél előforduló szabályok tartaudók meg.
lö. A jegyzőkönyv közgyűlósilcg kíuevu zett Öt tag áltól hiteleiitondő.
V. A vdlatztmdny szervezet» ét teeiidöi.
20. A választmány lő tagból — beloértv« a tisztvíielóket is — áll, s az elnök vagy ennek akudályoztntásu esetén a másodelnök (igazgató) előüléso incllott havonkínt legalább egyszer ülést tart. ^
21. A tagokul ajánlottókat szótöbbséggel titkos szavazás utján színlén a választmány választja.
22. A válaszmánynak joga van a D-ik czikk értelmében a kör bármely tagját kizárni.
23. A kör anyagi fonállását tárgyazó miut don ügyekben s u-közgyülée által megállapitott költségvetés halárui közt a választmány ad, vesz, köt, tesz, végez mindent, mit a kör fou-állása és gyarapodása érdekébeu szükségesnek lát.
24. A kör számára mngrondolondő hírlapok, könyvek melyikének beszerzéso felett határoz (czón határozatát a közgyűlés elé terjesztvén cl vogy nem fogadás végett.)
25. Meghallgatja a jelen léseket és Indítványokat, s azokat saját véleményével ellátva helybehagyás vagy életbeléptetés végett közgyűlés elé terjeszti.
20 Meghatározza azon összeget, melynok erejéig az igazgató szükség esetében utólagos jóváhagyás mellett, választmányi megegyezés nélkül is kiadásokat tehet.
27. A közgyűlés határidejét a kör termeiben kifüggeszti.
26. Szükség* esetébon az egylet feloszlatását a közgyűlés olőtt indítványozza.
29. Érvényes határozat hozatalára s uj tag fölvételére az elnökön kívül 9 választmányi tag jelenléte szükséges.
30. A választmányi jegyzőkönyvöt az elnökön kívül legalább négy választmányi tag Írja alá.
Mindenki szeret! Ez régi történet, mely mindig ugy marad. Azoiibnn szeret 0 kiki oly igazán, hogy érdemes legyon érzelmeit vortbo foglalni? Időnkbon uinjd gúnyosan, majd fájdalmas mosolylyal teszi félre az olvasó, a szero-lom és szívhez szóló dalokkal telt könyvet, s bármily nagy legyen is nnuak idejében olY«oott lyrai költeménynek varázsa, a számtalan szerelmes dalnak egyformasága a költészettől át-halottra nézve is fárasztó és terhet.
Mi nngyszorü események magaslatáu állunk, az idó bunnűnket a saját én-ból az ogész életre vonz. Moly egvéu hiszi még a másiknak, hojy egy asszonynak csókjában ololvadna? Mely nő van arao balvéloményben, hogy a költő lábánál akar meghalni? Az ily félőönhitUégeo alapuló ártatlan tctszelgés eltűnt, t következményének rátukmálata hatzontulan fáradtág.
A jelenkori, lyrának, hogy magát feDtartta, mát «lakot kell ölteni. Ha ez< lőtt kedvet lányka volt motoljgó virányon, logyon az mott az it-tennők tzentelt templomban komoly papnő. A lyrának zeugzete legyenek azon hangok, me-lyok a lelkesülő népek keblébon vitzhangra találnak ét no a mesés érzelmek annyiszor ituié-telt erőttetettsége.
Ah költemények! mondja haragosan a szerkesztő, ha egy boküldött csomagot felbont. Ah költemények j szól ásítozva az olvasó ét átfordítja a lapul. Es még is a költemény a költői lélokuok legszebb virága;ez azon világos aranynyal szegély zett felhő, moly-az urnák kiválasztott seregét az ígérőt földére vozoti.
Koruuk lyrája I no rejtőzzél el félénken, inert dalaid már nem tetszenek, már nem telsz-hotnek; van még hangod, moly az egekig hat, vannak húrjaid, melyek atzivokben víszbaugra találnak. Tanuld meg az accordokat és haugoz-latd azokat jövő dalaidban.
Németből: H. F.
VI. EgyUti l''nttvUelbk. •) egy elnök,
b) egy ulelnök vagyia igazgató, <0 W jögyzö, d) egy púm tárnok.
(Vége következik.)
Heti iBzemle.
JunltlS 17-én 1870.
— Texasban él egy 80 éves magyar aggastyán, neve Borbély András, kit .Audrás Apol-tolnak" neveznek; vallását nem tudják, több állatot tart izobájában a testvéreiként szereti a megrondolto, hogy halálakor mellé temessék. — Omsban egy rabbi minden áron azon van, hogy orthodox hívei csalhatatlannak nyilatkoztassák- ki, — Győrött római régiségeket találtak a Viczay-ház lebontásánál.
— A magyar korona összes országainak népes-sége:férfi 7696947,nő 7782291 együtt 15429268.
— Tamásiban egy ügyvéd leánya písztolylyal szivén lőtte magát. — Kszékon a napokban halt mog egy 111 óvea nő. — Az országos tanítói gyűlés Pesten aug. 16. 17 és lb-áti fog megtartatni. — Debreczonben egy négy lábu csirke, Henyében pedig négy lábu pulyka jött a világra. — Hollán Ernő az állam titkárságtól felmenteték s a Lipót-rend közép-keresztjét nyerte. — Pápai brevo által a azQinbatl hőit teljesen roegszilutottetctt, pénteken is bármiféle zsiradékkal szabad főzni. — A kecskeméti Dalárda zászló felavatási ünnepélye jun. 6-án tartaték meg. — Dickens Károly (Boz) Londonban jun. 10. moghalt. — Polából aürgönyzik, hogy olasz szabadcsapatok szándékoznak Istriá-ban kikötni. — 1871 márt. 12«én lesz 50 éve, hogy Kolozsvárt az s|ső állandó magyar szinház megnyilt. — Az A/honaeum ez évi részvény osztaléka 20 frt. —JrA -Tanulok Közlönyé* -nek szerkesztését Batizfalví István gymn. tanár vetto át, — Ifj. Károlyi István grófot rendőri kihágásokért 4 heti fogságra ítélték. — B^Jjrp községben oly sast lőttek melynek nyakán aez''él karika volt s rá vésvo 164 5. — A egyptotni alkirály Ha Pestro váratik. — A fontaonobloaui erdőségbon 400 holdnyi leégett. — A-pesti polgári körnek I20J tagja van. — A polgári házasságról szóló tórv. javaslat a jövő, liéten kerül az . igazságügyi ministeriura törvód.vkészitési osztálya elé. — -Váczon női dalárda alakult. — A honvédség tábori főpapjául Rómer Flóris van kiszemelve. — Hirszerint Tóth Vilmos nevez-tik ki intendánsul. — Lónyay 3 ezor frtot adott Pozsonyban a bortermesztós előmozdítására. —
A Batthyiiny-ünnepélyhoz.
Qróf .BaUhyiinyrU köitönö UveU:
Szivem mélyéből megindíltitva azon pá-ratlau s nagyszerű részvét által, mely Istenben boldogult fé''jom, néhai gróf Batthyány- Lajos hűlt tetemeinek neme«''Pest városa által rendezett ünnepélyes eltakarítása alkalmával a nemzet minden osztálya részéről nyilvánult: ezennel kedves kötelességemnek tartom legfor róbb hálámat fejezni ki mindazon melyen tis t lt törvényhatóságoknak, egyleteknek és testületeknek, melyek kiküldött képviselőik által a gyászUiinopély nagyszorüaégét emelni törekedtek; do egyszersmind bensőlog mugrondülve kedélyemben a gyászos mult keserű emlékeinek felelevonitése által, legmélyebb sajnálattal kény* toloi valék lomoudani azon szerencséről, hogy. jelenlegi megindult k •dóly-hanguíatomban a kiküldött tisztelt választmányokat egyenkint »zomélycsen fogadhattam volna.
Meglőhetnek győződve a tisztelt küldöttségek tagjai valamint a hasa minden polgárai,
lg 25 f. 14 nő; 51-60-íg 15 f. 21 n''.; 61-70-ig 13 f. 6 n.; 71-80-ig 8 f. 13 n.; 81—tfn-ig 4 f. 5 n. Ezek közöl erőszakos ha1álnemmol;l^f. törvényes, 1 f. 1 n. törvédytelen sjzületésü, ö«-szeseri: 3. Kiadta TerKánuzky''"járás-orvon.
— L a p u o k előbbi számában említettük hogy t. hölgyközönségüuk közül számosan bttz gólkodnak a torna-Ünnepély minél fényesebbé tételén; ujabban értesülünk, hogy a költségek fedezéséhez! gyűjtéssel .Maschanzkor-Gutmnnn Idn és Kochuó úrnők szinte fáradoznak s már eddig mínt-''gy 180 frt gyüjtotctt le.
— Tisztelettel értesítem az érdekel j tekot, kik znlamogyoi tanfelügyelő Bója Ger- ! gely ur ő nga arczképét birni óhajtják s nm- I guknál gyűjtő iveket tartanak, mielőbb hozzám küldeni szíveskedjenek, mivel az élothiven sikerült kőnyomatu urc*kiip Rohn A. mftintéze-téből a napokban teljesen, megjelenvén, expediálása kezdetét vo<zi. Ara 1 frt. A tiszta jövedelem fele a zalanie/yeí általános tanító-egylet javára (^jánliatott fel.
BÁTORFI L.
— Végro valahára jó időt síkorült j választani a nkanízsai ngymn. ifjuságnakjjunius 15 én tartotta mog zöld néni mulatsagát s/ép ó* nagyszámú közönség jelenlétében. A tánczlie-lyisé; díszesen el volt rendezve, ugyszinte az étkezésre szolgáló intézkedés is mindenkit kio légitett; egy kis gyöngéd figyelemmel lepte meg Schmidt vendéglős ur az étkezőket, midőn ogy igen helyes ésczélszerü jelvényes papír asztalkendőket rakott az as/.talokra. A mulatság kedélyesen s a legszebb rendben folyt re^gi 4 óráig : délután és éjjel egymást érték a fogatok a vendégek ki- s beszállítás«« következtében.
— "A z u r n a p i körmenet szokott val lásos kegyelettel tartatott tneg; a diaxjövéseket a Nag\ -Kanizsán állomásozó 77-ik honvéd zász--lóalj teljesité dicsér.-tjs öszlutngz tttilh Alkálin''.-lag megjegyeztük, It > »y a „Honvéd" cziinü lap -í-ik szájnil-köziisztofetü-polgártársunk Varg t Imre m. kir. h.tnvédóinagy nrczkijj>ét s életrajzát hozza. A jeles férfiú életiajzát jövő szá:uunk
hun, mi,,jn Jgfrtdfliy.-..^-.^..
^ —.A kórházutez a 1 ásatások alkalmával egyhilyütt hat ogy máshoz rendetlen helyzetben levő eitiber csontvázat találtak, melyek valószínűleg még a török-időkből valók; mint állítják oz utcza hosszában posványos árok létezett s a küzdelem véres áldozatai lehettek az illetők. Lzen körülmény folytán helyesélh''fftő intézkedés lentié,ha az illeték hatóságilag figyel-meztbttetnének, hogy bármily iieitiü régiségekre találnak, azzal óvatosan bánva u helyszínére azonnal szakértőt h.ivjanak.
: ''-1-Hirlik, hogy a torna-t-trylet és dalárda részéről Űrnapján Palinban együttes-in tczkelés folytán kedélyes mulatság rendeztetett. Megemlítjük azért, mert a két egylet testvéries egyetértéséről tanúskodik,mi csakis dicséretre méltó! Különben értesíttetünk, hogy apatitti uradalmi tisztség — különöset! Qlavinn Lajos jószág kormányzó tir s szolid jólelkű leinya részérő'' igen szívélyes fogadtatásban részesültek.
— Megtartatott m kiskanizsai polgári körnek ünnopélyes "megnyitása junius 13-aj)ué*
Eudig délután 3 órakor vette kezdetét, amidőn [ajgató Sándor egyleti jegyző ur előadá a kör c/.ólját s felel vasa a felsöbbileg megerősített nJtip$?abályokut, többszörös tnozsarazás s zeneszó mellett az ogyl.-t helyisógeioo vonultak. Ijtt Bója Gergely tanfelügyelő ur ékes szavakban jelezé az eszmét s felhívá minél erősb Összétar-táara a haladás embereit s vo!e együtt örömmel üdvözöltük az eszmét, mely ténylöi/ tCrvénvi-s vulósulást nyert. A felavatást késő éjig tartó kedélyes mulatság követte. Vendégek Nagy Kanizsáról is nagyszámban jelentek meg. Az alapszabályokat lapunk inai számában közöljük.
— Somogyi Ede alapos képzettségű gyorsíró a nagykanizsai nagy gymn. 6 ik osztályában naponta rendkivülileg magánórát ad
tűiként mélyen s örökre szivembe vésvo mara-dand, s gyermekeim által szcut kegyeletiéi fog ápoltatni emléke a -folyó évi június hó legközelebb mult három napjának, melyek tolyamábau Istenben elhunyt feiejthetlen féljem hamvainak Pest városa nemes kezdeményezése s áldozatkészsége, ugy a nemzet uagyszerü részvéte ált«) igazság szolgáltatott
Kérem a t. szerkesztőséget jelen nyilatko-tatomnak becses lapjában közzétételére.
Pest jun. 10. 1«7Q.
Or. tíadhylny Lajot öxv«gy*.
A* lnin,
melyet ezelőtt busz évvel írtak a Batthyány árvák számára, következő: Az árva imája.
Mindenható ur Isten, árvák irgalmas atyja s kesorgők vigasztalója! Te hozzád emelem gyermeki bizalommal bus lelkem fohászait .Ilonához hű szeretettel ragaszkodó elhunyt drága jó aoámért. — Nem hullott ő ol a csatamezőn, som habok Örvényo nem sodorta el; ''hanem —
--de oh nagy isten bocsáss meg nekik édes
atyám dicsőbb h ilállul nom végeziieté fi)ldi pályáját. Hónáért, nemzeteért halt megő. Szabad •ág*, egyenlőség- és testvériségért áldozta fel vagyonát, életét s mindenét. Bünn.-I vádoltatott bár : de ugy-o jó istenem ! ö azért, hogy vádoltatott nom volt bűnös. Hiszen te vagy az. népek nagy istene! kl szivet alkotál a bele éri dineket, szeretni lángolón hazát és nemzetet, ó pedig csak hazáját és nemzőiét szerelte hőn. Halála nem azért fáj nekem; nem is azért siratom őt, mert purancsid teljesítésében halt meg. Csak egy busitja kesergő szívómét, oz: hogy drága atyám sirja hazáin romjaiból készült, hogy honom sírba temettetett — ezért vérzik kobelem de félre a panaszs/ul! miként magasztos hitem tanítása szerint vallom a test feltámadását: ugy hiszamj hogy te nagy Istonl szeretett hazá-mat ui életre fogod költeni.
togadd kérlek drifga apám lelkét kegyel-
ip.Hílbo, véfét-B^fc^''W-yiwlA és nemzetem bűneiért, s légy kegy és .vigasztalója a börtönben sinylédő ós száműzetésben hontalanul kesergő honfiaknak.-Amen..
Az eredeti kéziratból lemásolva,'' Pesten, april 4-én 1850. __ _ v
— A sarkophágnak, melybou gróf Batthyány Lajos hamvai örök nyugalomra helyeztettek, felső 8 alsó végén egy egy érczlnp van alkalmazva. Az elsőn következő distichon olvusható.:
A nemxe*. ko«inmt te«x vért»mt. ilrAgit porn<tir.i, Két csepp Mg« levelén: hA» Ind o*, piros nx.
A másikon pedig a nagy halott neve, ha-lálának ideje: 1849 oct. 6. — és temóté» napja: 1870 jun. 9. — vann*k feljegyezve.
a gyorsirástanból; 24 óra alatt befojezi * tanítást s őzért 2 frt fizettetik csak; tekintve a gyorsírás szükségességét és hasznoiiságát igeu helyesen csolekosznok, kik a kedvoző alkalmat neiu mulasztják ol.
— Gróf Batthyány Lajos özvegye, a honleányi erények s női hűség oz ünnepelt angyala a fővárosi gyászünnepély bofejeztávol június 11-én Nagy-Kanizsára érkezett, három napon át a szomszédos Bzentmiklósi jószágán tartózkodott fiával együtt s 14-én Ikervárra utazott.
Hirek.
• *— Zalamegyo népessége férfi: 1574P, nő 158762, összesen 316179. Soraogymegyében férfi: 143653, nő: 144783, összesen 288430. Soprontnogyében férfi: .113072, nő: 118529, összesen 231601, é< Vasm.ígyébon férfi 165114, tíO '': 169677, összeson 334791 lakik.
— Népmozgalmi k i m u t a t á s Z tla-megye kapornuki járás alsóvidékének kerületében 1870. év első negyedében: I. Népszaporodás : született 212 fi s 225 nő. törvényesen; 43 fi, 85 nő, törvénytelon; összesen 545 II. Népapadás: meghilt 213 fi, 18 j nő, törvényes 16 fi és 21 nő tervénytolon ; összesen 430. fcízok közt egy évosig. 87 fi 49 nő törvényes: 15 fi és 21 nő törvénytelen születésű, összesen 172. 1—5-ig 23 fi80nő törvényes, l fi törvénytelen, összeson 54; 5 —10 ig 8 fi, 12 nő, összesen 20. 10—20-ig 6 f. 7 n.; 31—»40-ig 19 f. 12 n. 41-50
üNTyllt tór. *)
Weisz József
gyógyszerésznél Biícsbea 4Zum Morén" Stadt, Tuchlauben 444., 27. sz. kaphatók.
Pato Pokturnlo Georgé: ozon kocika-czu-korkák grippo, katarus, köhögés s rekedtség elen hasznosak. 1 doboz 7<) kr."
Gaohou aromalisé, a száj rosz szagának eltávolítása végott, dohányzás? evés és szeszes titalok ivás t után, nélkülözhetlen : társaságok bálok «tb. látogatásánál. Ezen szer teljeseit ártalmatlan növény alkatrészekből áll; óvszer a fogromlás és foglájás ellen. 1 doboz 7n kr.
Dr. Max F. »Smidt fogtincturája : fogfájás ellon s egyúttal azájviz, moly már félszázad óta nagy haszonnal áltnlánosMiaszmilatnak örvend.
1 üveggel 40 kr.
Szakadás elleni ir, kitünőleg használható az nl^eat-rész szakadásoknál. Készili dr. Grlisi gyuk. íérvorvos Baselben ; pléhdobozbati utasítással : 3 frt 50 kr.
Fogpaszta, kitűnő szer a fog és foghus megóvására és tisztán tartására ; porczollán tég-
liben: 8" kr.------—.....................—- -------r~
Franczirffolyékony. hajfestő szer, molylyol legfeljebb 10 pjroz alatt tetszés szerint: szőkére barnára vngy feketére teSlhető tartósan a haj.
■W íit-^itófó^-créttír^''-
50 kr. 1 üvég festő s''zer 2 frt, ''
Fagyseb-baisam, téglibeo 50 kr; ez az idült. fugysebeket is teljesen meggyógyítja. •
Valódi csukajnáj-olaj, -kitűnő tiszta Ízű, .üvogonkini 1 frt és 1 8n kr.
Svajezí fdlviz. gyógyszer fájdalmak a no-héz hallás ellen l frj,
Cs. kr. szab. haj-és szakái cssencz. legha-j. tályosb szer a haj és szakái b erősítése végett; r utasítással :.2l irt.-
Cs. kír. szab. Tannoclunin-pomádé Pser hofertól, hajnövesztő szer, mely .8-~ln nap-használut után a jiaj-kihullást bizonyosan megakadályozza, annak nbvéSót olősegiti; színét, puhaságát megóvja. Orvo*i tekintélyek által ajánltatik. Csinos kiállításával ékesség« az öl-tozőasztulnak; 3 hónapig eltartó szeleuCze ára
2 frt.
Dr. Gölis általános étel pora, hatályos ot emésztés, v''értisztitás <Js erősítésre néíve, na;-'' ponkint 2-szer > eendo. 1 nagy doboz : 1 frt 26 kr., kis : 84. kr.
Pásti les dígestives do Bilin >■» bilin i emésztést elősegítő lepény, enuek a bilini érczesvizzel hi^onló feloldozó alkat részei vunuak ; ajánlatos iik emésztési bajok, azél, gyomorgörcs, gyo-mor''erho)totés, felböfbgés stb. ejlen ;1 lopecsé-tejt doboz ára i''60 kr.''
Szemvíz dr. Romorshauzontől : a láterő megóvása s helyreállítására. 1 üveg, pontos utasítással : 8 irt.
Barthaar-Stangenpomádó — az utánnövő hajat összetartani s azt mogfösteni ; egyúttal, bajuszpedrőnek is alkalma« j ár*: 60 kr.
vAllal a
r<jvat alatt ktslOttskirt
f«Ult»ígat nem Sxerk.
7
CJ Z L EI T I-H I JE*. IV O KL :
Nagy-Kanlisa, juniu* 17. l»7o.
K h4ten sok viltotiU ésxleltetett n gabonaQxlet-ben. Annyi blsouyos, hogy a vetések Nyugoteurépál>ati »«ShIAny miatt, kUlfln''iten Kraticxiaorsxiígban »okai •xcnveiltek. KranesIaorsxágbsii| rosx buxaaratAi, rox«. kOiépsierO, árpa <i sab valamivel jobb termés mu-Ulkotik. 8xéna agy ália.ábxn nincs. Algierbél gaxdag Urmés jeleitetlk. Ugyancsak KrancslaorssAgbau ax Ojlg vili itÜkUgltt níucs fa etv« • iunen van, hogy » buxa-ára egy kissé emelkedni látásik.
Piaczl ér.
>ÍMty-KanUsa, 1870 évi jtjnltit 17-lk napjén. Itina K3. íont. 4 80 kr hb (jé ,onl ö fr, _ kr>
87-88 font. 6 frt íö kr. Köss 78- 7» font - frt kr 79- 80 font 8 frt 80 kr 80- 8t fout 3 fit 40 kr. Arp* serf^xétrt 70—71 font íf.t 80 kr 71-72 font 8 Irt -kr. Aipa kmonséges 66 60 font— frt - kr. 87-68 főni 3 frt. Kukorlcsa 8 frt Ü6 kr 3 frt - kr.; Kuko-rlexa olasa (cslngtantln) - ftt_ kr Zab 46-47 fdut a frt ¿b kr, 47 48 font 2 frt 80 kr l\.hanka «0 Ott. fnt _ f,t - kr. 68 - 70 font - f,t _ kr Habfehér 8 kr. - bab tarka ti kr Kenyérli.it khxtíiuégv .8 frt 60 kr, 6uom kr Ziemlell.xl la frt kr. Unglisxt
| kOxtlnnéges — frt - finom 16 frt — kr. KirAl.v-llsxt | kMitnségo» - frt — kr finom - frt — kr Rox«-Uftig kti»ftn»éges — frt — kr. finom •• frt . — kr. Marha hu» fontja 2» kr. lloriti h«» fontja 2.'' kr. 8cr tés hus fontja Sö kr. Jub-hus fontja — írt — kr Sxaloua fontja 40 kr. Z>lr fontia 40- kr. C>H>e péija 70 76 kr. Kác*a 1 frt KOkr. Lud sovAny 1 frt 20 kr 1 frt 40 kr. JLud hlsot'' 2- fit «0 kr, 2 frt 60 kr.
Pajka frt--kr,Tyuk-tojá» l5/» kr. kr. Uurgouya
méreje 1 frt 40 1 frt S0 kr. Kgy tnáxta síéiia 2 frt 80 kr.; 2 frt 20 kr. Egy kéve xsap ,10 kr. 8«al...a 1 frt 20 kr, UJbor vidékünkbe» akója 6 frt O.bor vi-dékOnkbell akdia 3 frt. . '' '' ''
A nagykanlasal víro« tanA--»ának Aricgyxéke kOnyvébCI kiadta 82IGETHY KAROLY, blxio«.
Érték- és váltófolyam: június 17.
57» motaliquos 59.85; öu/0 nemz. köjesöu 68.40; M6t»-ki álladttlmi kölcsön 95.20; bankrészvények 719; hitelintézeti részvények 255. 20; London U8.80;.ozüst ágio 116.75; arany darabja 5.69 kr
Vasúti naponkinti menetrend :
Indul N.-Kanix«Aról-Uarci feli; reggel 4
délután 2 nggel 6 d. u 1 e«lve 10 4
■télben 2 regg. 6 éjjel 11 délután 2 rogg».-l 4
* '' . délben 12 lluda felől reggel 4
. délb. I
• . cstvo 8
Trlott . <l,.|beol2 . . ette 10
Héo» .. reggel -I . ''. eiiu 10 Soproubél délben 12
érk. N. Kanltiára

llu.la
Trióul ltéc*
Sopronig Itarcl ''
óra 65 óra 26 ót».,— <Sra 22 óra 67 óra 45 óra ll óra -óra 20 óra 20 óra 1 óra 3>> óra 23 óra 46 óra 63 óra t,i óra Ol óra 1<I óra la óra 42
perrx. peres.
K .
perex.
perct.
Heti napt&r,
Június I5d5l 19-ls 1870.
Hó- és lietl-nap
ÜT 20 21 Ti <8 24 26
Vasárnap
ItulfS
Kedd
í''ierda
C.ötör.
Péntek
Sxuinbat
Katbolikus nap ^ ________lA r___ ^
íö)Tii«g, eitebéd''Sr
Lukács xiV, 18-21.
Proteitáns naptár Inti
H i Prot 0y. Sllver. p. Alajos hltr. Paulina Cberlia d K. sí J. Pro»p., M.
oI ff*
Kl^ra M
Alajos W
Albán ^
Sildcnla Iván .v Ariba
-V*
üli tts
Felelős szerkesztő: Wajdlts József. Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.
Lapunk előfizetési fölhívását a következő évnegyedre jövő számunk hozza, mindazonáltal előfizetés eszközölhető pp^tai utalvány mellett, mely esetben 10 frtig csak 5 krajezár fizetendő a bérmentesítésre. Ara e lapnak felevre 3 frt évnegyedre*! frt 50 kr. ♦
¿i
JfeA^t^L Vidéki vovőim különös megelégedéséről elég tanúságot tesz nz 1807-ik ffiH^^B évi postakimutatás, melyszerint 15,000 ppsíaj küldeményt és 1808-ban flBBBM^^ ll»,800-at adtam fol. K számot egyetlen idevaló üzleti-ház sem érte cl.
Minden nem tetsző tárgy visszavétetik, n ez nj bizonyítéka a szigorú becsületességnek! Ilouv a ''■•«ulnnrn Hxániitott linnotiló eiégvket ne ni riiyrm gyanánt v<*í$vt ii li küzniiaéu. kérem a Mlvetkijtő ponton cztmxca :
KKIKDMANJÍ A.Ilécs, Proterstrnsso 2«. ez. a. '' ,, . .
Tessék csak egy próbát tenni,
és az alább megnevelt targyak olcsó áráról .1 vevő nicg fog győződni. .
Minden áru a legjobb minőség biztosítása mellett adatik el.
Itt a legjobb gyakorlati-és fényfizfoi czikkeknek oly In agy steril válns/''ékn található, minő Hécsben ¡hasonló uojii létezik ; gondoskodva van itt fiain és «regről, ugy, hogy .¿stíkélységért azéu és alkalmatos ajándékot nemcsak hölgyek és urak, de még minden korú és állású gyor-mekek számára ozerféle váhibztókbnu találhatni. Árjegyzék mindenkinek, e/.imó pontoa''mcg-n evezése után Innycti és liérnientve küldetik; uagyo''nolőnyüs tehát a vidéki t. cz. lakosokra nézve, hogy egy példányt megszerezzenok, miután abban nemcsak az ár, hanem miudon a raktárban létező czikk pontos megnevezése is található. A szétküldés utánvét, vagy a pénz előleges beküldése mellett történik. » •
Legjobb s legújabb gyártmányú különféle ezikkek kivonata.
A ház jeligtje : „Az olcsó tárgyak is lehetnek jók.
ujabb brouxftntményl Irókénlel 1<I ——'' ■••''»■•-.....■''■................
Bèoil bőráruk a legjnb)> kétxit-menyek. Nil kézitáskák aexél «»,-roncscaai, UC, Ï6, UO kr.,. 1 frtv1.00¡ legfinomabb chagrín bCrbfll ara-nroxott xárral 2. ''.''..Ml, 3.20.8.6«». 4.40, 6 írt.
Legu|abb péazlározák 10,00. tm, •Okr.,'' 1 írt, -a legen. 1.20, I.MI Î, 2.6n.; bankjegytárczik «W). so kr., 1 fil, t.M), legönomabbak 2.2.60, ¡I. 8.60.« iiebbeli jegyzökönyvek 10,
).''>, 20 26 k t., leg tin. bőrkmétbiu 80.4n, 60, 80 kr., 1 Cri.
Dohányzaoskók lu, 00, hu kr., I írt, I 20,1.60.
Útitáskák erűi bCrli.1l (Árral 2.Ï0 2-60. 2.80. 3.8.80. 4.60.6 frt.
Vízhatlan utlbőrBndBk alkalmat hrreiMexéMcl 2.40. ''.''.An, ¿fiU. t. 4.60.6. « írt.
Féayképl albumok legnagyobb válaixtékbáu. Díszpéldányok 1». 12
14 1h. 20 frt
Zenélő-album. Mindenik album, li.-i kinyitják, 2 darabot júl</ik .1 > lrgujnbb « legkedveltebb táuexdn-
¡¡VoVi''étigíT hangon. 1 db N-adret 10 frt «''Hi. ia frt 60 l.r.; 1 db 4-cdrét 1.*. A légiin, látiierétii távcsövek kromatU-ai üvegből,bulo*latero-»cl 1,2-3 mtldic 4. 6.60. 7. írt. • írómappák ''árral I. 1.60. a fit.;
iigyniax igen gyakorlatiam fel»xere-lí-''.cl ï. a.iMi. s, .1.60.4.6 ín.
Hölgy-necessalr ek minden n-i varróettkruökkel cuino* klllkiálli-láthaii 60 kr 80 kr. 1 frt. 1.60kr., I «tul ti kltlllnb/lxii horgolótűvel l.''l kr.; 1 stttl2 Vagy 1 kAtog kMőtővel 10 éi 20 kr.; letul 100 kHlöiibi.xti varróldrel 20 kr., 1 horgold- ét iu-bajegyxéii mlnlak''inyv ''„''0 minta-tnI>i>.\t ft kr.
A régi árnak feléal 1 pár legújabb formájú váta.francxiaporcelhiiibói 40. ßft. 80. 1 írt. 1.60, nagyobbak 2. 3. 4.5 frt. ZsrbtQzIszer knnôcxcr.il ét
miéi-
ktil dibja 20. 30.-40. 60 150 kr.
1 egjobb mliiőiégü vastag eiütt. leuie,xel ellátotfflllfla-eZÜH, jótállás |0 évi folyton»« Ijaixnálat iim-I-lelt. 1 tuciat evőkanál 16 írt, kii-ritkánál 9 Irt., két él villa ''¿7 fit. ; 1 pár gyertyatartó 4 frt. Kgyéb ebi-iTal-exiUllárgyak gyárt ár«''-rt. Kx<-n gyártmány »xlii- é« formában a va-Idd! rxlUtlitJx haionld modorban vau k^txilve. Gyakorlati olosó ajándék. A leg-
, .libból, I liiilii-xitíl, 2 Irólámpa, I j bévniérö, lldinicr, 1 tolllOrl«). mind «xépen kénitvo 3 frt.
Legnagyobb v.lu«xtéka báli-. oxinliAxi- •''» léla-lcgycaőknek. 1 dli '' cgysxtfrtl <<a ct|noi ¡10. 40. tíOkr. 1 db ixép fexléxxel 40. 80 kr. > 1.S0 -, 1 darab pouipá«au kiállítva I..''><>. 2.60. X 4.6. •! frt.
Legjobb tollette-tárgyak. I''mh Olla *i»ppaiiok killnnbOo''í illatokkal |. 16 »0 Mi "6.4ti kr. l.« gt''i.. coxuivlli|iti< (Klxatolr) dbjr. lo, 16. 20. S6 kr l.rgtin. lllaUrrrok.
Kölni víz Jőniln"«égb»u 2o. 40, til). (Hl kr. I fit. ugysxintéu iiiinden-dennonilt M-i« tollrttvtárgyal. n Irg oletóbli árak melleit.
Legflnontabb kaulsuk-fésük. Kgy
fodorító íí»il 16. 20..26 80 kr -, egy .11 til féall20. 26. Itikr.v>nyclc» fí.tl 26.''30. 3f'' kr.; 1 tartó íé«tl 3o. 40. «1 kr. Kllra^ikcíék 26. .10.46 kr. Sílyeitt nyakkendők urak »xá.náM ••agy
I db t''lUctc
»xiiie« 26. 3.*>. 15.
•1*» rV/ihfi-Jrtfemíefíír. "
peek.dbja SO kr. 1 Í/U 1.60.
í.cg|obb nadrágtartók tartót gya-korbti. 1 pár nigol cxéruából 4Í>. i»0. Hl kr.; selyemből tilt kr. 1.20. 1 frt Mi kr.
Legfln. alpaocn • gyertyatartók. Magmtájr I". h".«;", 7". 8",íl", |HH. I db .ira I". .Ml. <;<!. 70. 80. trtíkr.l í.
A ''egszebb florcntlnl bronz asztali gyertyatartók. I pár l.fm. 2.M». 3..rK>. I tit l''gyniiolyan kí-táguak a legiijnbb minin «/.erhil 3. 4.6. l> frt.; 1 gv''ortynmc|{tnknritö alaba«troin-bi>l 10 kr., aljjal 16.
Legjobb zseblámpák, Igen gyakorlatink védtlveg/cI. inely nagy ou-gárk.''Wt nd ''lilj 70. bOkr.,négytxt ret vvdtlveggeí 1 frt. 1 20.
Látszerészl távcsövük jó üveggel, melyeken egy fél uiérlfnldnyi'' távolból 1« kivehetők a tárgvak-. 1 db 4o. 80.1.20 kr.
Nagy végeladasa e^y bukott vtvr. nvCgyáriiak. Kgy nagy eternyC gyapjnt/.avetbó| • l.''jn kr I nagy^« elnylllifll.n angol lötxörnxti.''ÍpMl '' melynek «elyemfényn van, «xép ío-gaiil.viiv>13.''20. 3.60 4; legj. ly. cl tclyeiu^. tl.r.l 6. (I. 8 frt. A légó napr#f!yük dlvaloí kiállításai min-•len •xiuben dlijn I. 2.66. 3. Ugyanét le^''f. ililiiőtég 3.60. 4 frt.
ment min len míregtartalniu anyag-t<il, cxérl unni otiil. ál, mint mái fé-mek. igen tarlóst mindig febór ét ftnvlo tn.ira.l, 12 db kávófknnál 80 kr.; 12 dl< k''yer''iickkauál I^Hl. 2 frt; 12 db evőkanál 1.20 kr.; I tejinefö-kanál 3», I lovntiucrő 60 kr.
Legjobb angol lollkések dil.ja 26.1 36.46. Su. 80, I 1.20 kr. í
Hölgyeknek néHtUlijzhetlcn.ll''ilgy
toiletti-cxekrényke, nagy, liaum W« me«ilftt, ¡tárral, tUk''irrel felszerelve. Mlndexa legtln. iuinö<ógbö| öt»-■xeteu c»ak l''.Vl kr.
Legjobb szerkezetű oziafeosken-dók Iielkttln/bctleii iiiiiiden háxtar-tánhan, I dl. gveriiirkfectkeii''lö >S0 kr.-, I forint 2<l kr.
Igen hasiiialható uraknak. I egyetemet borotváló toilettv-arvkióiiyko felt/erei« e.
Valódi tajték szivar pipák >•» szo-pókák, nép fnijon.liliom ineUxéstel darabja ÍM». I*. 1.60. 2.3. 4.6 írt.Tö. kélelctcu<<ll.tl.itl .lohAuyxáti kétxU-letek v iló ti t.ijtól.''.öl borii>ts ánkii-
'' Valódi tört korallok legfinomabb iniiiiitvgll I tor t fit. f
Hihetetlen és mégi^ valói hogy a kOvotkeiö órák, melyek két évi jól-állnttnl adntnak el. a jegv/alt árak mi ll«U lu^jiJ.li Iiiin.''.t/yltt Sálon'' órák brourból llveghorll.''-kknl egv kitebb 2 frl; 1 kó^.''pnagy». 2.150; I nagyobb3,20; 1 legu. I..VI. V''titiott legjobb ixerkexett) «/uli.iör.ik I drb broiixalappal I 4«'':iigyaiiax óbr«-«x-tővel l.ltO. Valameniiyi óra ki v.iú próbálva a linor.á«aló iieb«VTt">kkel.
Zseb-hévmérók tokkal ejoint darabja 30 kr. '' íA
Rámák látop ¡tef^vk^tkhez. I
db kvtu-ptlliom V.Í1 jkr I «•»■•»
legf. frnni-riü ''ÁhÚ&iÜ? ,ni 60 kr.
Rendklvlll olosok a broiixöiitciii
dohányxókétrlrtrk. Kgy txivarál-váiiy (rom-alakul, |ia''mut.''irtó tllil-''■liv ét cgv ctiuot xivarpipa legliu. tajtból O.ttxeieti l.''ill krérl.
Valódi alpacca-katiajak. 1 tm-nat evőkanál 2.10.2.80, 3.60. 1,60.6 ft. 1 tél kávé.Va-iál I 30. 1.00, 2.10 kr.
1 l. vemi.-rő I 20. 1 tojmerő 46. UO,
Kxiltttcl bevont fémkanalak, melyei. mindig feliéren wnr.vliiak. 12 db nagy evőkanál ''.rt SS,.-, Idb kávájánál 46 kr.
(.egfln. angol «svöeszközök. 1 text tálni fvglalt 3. 3.M); l tue/at l.ivvly-trartlthcfoglall 4.M>, .''''..">0,1) frt.
üdvözlet! Köszöntve ,
a iit''iiü;a/ilásza(í korszcllcmlől
TRAUGOTT FEITEL, első ausztriai Magyarországnak ált. bizomány-szállitd-llzlete
• JHc», KHrntn«r»tr. (rh ét KUrutnerrhuj -V íjtujtnUbtr ilmn bmtrh.-J
■árgrak ét árak mln.len kntnnbtégiiélklll, ar. n«txet birlapokl.nn el-j -nu. k. alnlir-tr eli ,1 ,„ „o„ ,,„. « Kiégbeii ét''axon áféit incg«xcrcsl.él*k, axoii kellouet k«iv)ub»;''Wj. Iiegv .•,<..,,..1 „.■„.. .....¡„„.j, (
1 ''..... . I .11. !«.''.< K.iillui.l »#.,.»..^ •i •''..,» I _ %
Tárgyak ll^xégt
Ezen tárgyaknak, mint ajándékoknak egy Ezen mechanikai úgynevezett örökös napiárak kOlniinttív poijtot ét ctitiotaii kinl lltva. a- fvrfi ét női órákon mint érmek viselteinek, nt egyik oldalon nicchaiilsmus által a nap és éjfél hosixát, a nqp fel keltét é» lementét, a tnátik oldalon a folyó hetet é> hónapot mutatják. — Kgy lf urttti.ovalódllag aranyoxott 46 kr{ egysxerllo arauyo-v* 2A kr., "egy drb küxőntéget 10 kr.
■ • * - /^i A varrátbox igen txllktéu''e« ax ujpn QSSgEBftjrfellaláit varrótű befűző gép. melylyel
a vak li egy percx alatt a legfinomabb varrótfih»''
a nálat bceHihetl. — Kgy ttiiingyiágii txelencxe ára
JO kr. —. 10) aug txab varrótfi, initnlrgyik darab tíoin acxélból 20 kr.
kél bellivel vétve :t il .V» Kr.
, • LAKATOK. ^
I.egujabli IfelOrét t HlxbixtoS txab.
lak a tok

Kgy likacsos «»erkexetll augol fenő ''iniiideii a mai napig kétxitelt ta lálmányt háttérbe txorit — ANkét éléi 8— l-ixerint uéx után éle«»ó teixl, a nélklll. ) hngv karexolna Kgy ilaiab áia 31) kr.
''^InÁf^taBuííl^^Egyetemes hévméröt és légmérőt
»VíJ»>VflJVffB ''. <<il.tlii()ll lappnl, ctiuot tokban. ] " * háti Iiliktégletre íelfilggct/teui
ánagy utaiátra, lilxonuyára iniuilrnki fog magának tr.er«xni. Kgy darab ára 36 kr. SxemOvegck ét egyéb optikai tárgyak.
|j '' S Angol tollkts heoemrri acxélból 2, 3.vagy
>s -I ktttcl. t.''tonttal l''i, 20 l.r. - y.v.ingy-\ anyával 10 ét 60 kr. pcctélnyonióval ét " kél lu-tllvel 60 kr. I darab gytlngvanya 4 kéttel I frl 20 kr.
jJíVüfldCf.'' A osodamadúr aranyoxott ércxb»l a kedvet iljutágnak inott a legttebli inulaUága. A l.watxl éneketek dalait etalódátig utánoxxa. Kgy darab ára 20 kr., egétx hanggal <io kr.
Kgy laterna magica blitokábau mindenki hllvétx Kgy ditxet t egyúttal ifjú ét Üregnek fcl''ilágo-titó játéktxer, melv 72 klltliiiféle nevcictct »xcuiélyitégekel minden t.-t«xét txoriuti helv''rc
MíílJte í^í »»tó fojfüttwlftíf-^ "éni^ír
hoxxíGrloxandókkal HU k;., nagyobb I ft, 20 kr. uiég ''nagyobb Nr. 3. I frt 60 kit
Egy VosáVka — illal-txerckkel ax.í|tfUuuaN4uc£t ¡lllve — gyilmii cx<J<«t képexuck. — ilároinfél iiagy.iágbau o,jy.egy darabja &0¡ #0 »11 kr.
Kgv gyllrll nj aranyból /.() kr: I.egujabl éktxer-lárgyak (.ne''ii bronx) dupla nj aiauyból kétxilve.
XMIlfl I db. ctiuot tokban, 30, 10, t!0, htl kr— I írt.
1 pár fillfllirgő fekete xoniáliexeral acxél vagy leltxét ticiinl 36, 6», NI kr I írtig.
Csinos ajándék egy gyllrll egyet aranyból minden db» megbélyegezve.
1 nő gyilrt. ti-ltxét txeriuli txinll kővel 160 kr. utlal megvan gyakorlati értékük, mint-I nöl peosét-gyiirll kővel I fi ho kr. Igen
l íérli . . . 2 ft - kr. játék.
1 db. kicsi.....60 kr.
| db, nagy . . . . . I frt. Esernyők, alpncca 240, félselyem 3.80, telyem Ö.60-, mindkettő fanyél ét acxél alappal 3 ft 80 kr. Karperecnek lUmör 1 drb 1 frt 1 frt 60 krlg. ftruu-k vétve xoináncxoxv''a. 10, 20, 40. 00 kr. Óraláncxok, nj páriti 30, 60,03, kr.'' Nyak óraláncxok, xománex gy(lrUv«l dixxesen kiállítva 1 frt 80 kr.
Acxél óraláncxok, rövidek 10, 16 30 kr. Nyaklánc/. 30, 70, »0 kr.
1 kéxolőgomb 26, 36, -10 kr.-I ,||, mellgomb 3, 8, 16 kr.
I ,|li gallérgomb, esoul 3 kr. aranyozva 6 kr.t 6
rr''itiin''sn^ '''' * .
Varróeszköi oslnos bőrládákban, melv áll I olló, gylltxll, Kitartó, knrnmrát|i0lv,''íUxő-két lynkiáglló ttb 00 kri. ~ kéltitr ilyeu nagy I frt 20 kr.niég ctlnotabb 3 frt.
Kxen lárgvaktxarvakkal » vad kau-agya-rakkal ilitxitve tcriné.«xeto»«égllknér fogva minden »xoba ét leiem dltjilétére '' k vailá-axatkedvel.llcaók keliemoa meglepelétUl txol-gáluak • mint egy I darabiró-ettknx txarvatfejjel 60 kr; Q.. I «"i a raji ólat axerlut 1 frt;
20 kr; I db órntsrtó axép vatfejj»| t;o kr ; I i|ik »«rar-va.l kan - fogakkal é, fejl«g. 40 kr; lt<jar.«b gyujtóeeixknt róka vagy xxarvasfejlol 4, 20 kr; 1 darab ruhtlartó 4 ft 20 kan-agyarral 4i( kr ; 1 darab txarvat, őj, rókafoj a termé-txelet nagyságban 1 frt 60 kr ; I pár ditxoa nagy gyertyatartó sxarvval 3 frt M kr.; I pár dámvad oaru-nl kélkarn glrnmlol ''.I frl.
Iiagytágbnu két évi jótállási jegygyei. I db. íllggő óra ar, eximmel 1.10. I db. iigyauax ébretxlővel l.tW). • 1 db. , porc*, txámlappal.1.150, 1 d!«. , . ébretxlővel 1 .Ml.
__l_db. . » mMiim;"
1 db. Ingaóra, t/ekrényo fénye/elt, 2 iáró txerkexcttcl 10 frl.
1 db. utaxó-óra liáxnál it liajr.nálható ébretxlővel 6 írt 6(1 kr.
Ezüst angol zsebórák 13 latot oxiitthől, minden drb legiiláxva '' rl'' 4 rnbinual egy ditxet tt| arau láncs-.it, :iielyn<"k talógyllrlljn xomáiiexexva van, 12 frt.
Albumok, kefék, fogkefék, virágeterepek, gtiinuiilabdák, broiixiieinlli-k, levélnyoinók, liina-eall''tl k«''*xli|«k, kanál, villa, két, gyertvatar-léik. pakfoiig-íélék, fegyverek, ketxtyllk , legyexők, nadrágtartók , gallérok , tllxsxortx.áinok , kávé-, thea-ét avljli ii-rilékck rajxottU.''liHk,
ét
napig
nagy k tili
lakatok; tóvábhá
>álntxlóku gyermekjáték- ét tártaiági
TRAUGOTT FEITEL
első ausztriai Magyarországnak ált. blzomány-szállltó üzlete, Bécs, Knrntnerstrasse 57. -^s Knernlnerrlng
2. gegenüber dem Drasohe-Hause. (237-13,)

Valódi brilanla-kanalak (egésxsé-gi kanalak) Ka aneol gyártmány,
Kgy úttal ftgyoltnezti''leiñ a t. vidéki vásárlókat szállító osztályúmmá; egyedüli üzlet ez c nemben, moly állal a legkisebb s legnagyobb bizomány gyorsan s egyenlő olcsón sztllliUntik.
_ -^--i. '' Béostoen,.,
Praterstrasse >8.
------------V ..........- UWAJUJI.IIJ
a első tusTRiii bizományi úzlet : A. FRIEDMANN
Tüdőköhögés meggyógyult. Az eltűnt
életerő erősbülése.
M06-C.I
HERZ m.
Kiült ctlliud. úr. 4 rub. . • agrólappal
> ar. txél ugr. • 8 rubinnal
}H)lg* órás Béesbön, (Stelansplatz Nr. G. dcs Zwottelhofcs) számos évek óta jó hírnévben részesülő legdu''>*>l
ORA-RAKTA RA
ajánlja mindonnemü jól rendezett óráit nagy választókban, egy, mellett, a következő árjegyzék szerint.
iafisll asclióri'' k. w
pv* kitűnő mlllőtégllek n et, k. kéinléixetl hivatal áltnl'' megpróbálta. "VÍJ
abályoxotl órávali Jótállái'' bixtoiil.''. lrat adaadatik. A nem urabályoxott drbja 2 ÍMal olexóbb.
,Arany cxil. ar.Upl5.''>,70,80, ütiL- Kbrrtrtő órával a g.- -.-l^igyujtó
. I 1K), 100 120 ft kétxilUk^cl ''.) ''
10—12 Íl I • * kriix. ilv. a. n. 66 76 fl lliitoiwíí^-ébtéi^fj/ lövéskétx-
12 13 fii! • reiuentolr - - - 80,1)0-100 fl let(«^hly egyúttal gyeii»át
13-14 ft.'' • • 16-17 fl.''
• kellőt födéllel 16-17 ft.jKa(Ut - kristály ttíeg. 14- 17 ft Arauy
- horgony ár. 16 rub. 10- líl fl ¡ ; fin. xinit lappal 20 22 íl. kettőt f.idrllol . 18- 23 ft.; íromabb 21-28 ft
• ang. h.kr''isx. Uv. IH 26 ft.
- horg.hadlór.k.lap 21-2«./t.
• reiuontoire a nyaknál hiiiandó fel W 30 ft.
- reui. kettSs fedél- 86 . 40 ft
- - kriix. Iltegg. 2«.) 38 ft.
- horg. hadi rem 46 ft Arany e«illndo»Sr.3 at, 8 r. 30 33 ft.
• arany lappal 37- 40 fl.
• horgony 16 r. 36- 44 ft. 8noui. ar. lap 3f> t>0 fl.
• kettSs lappal 66 - 68 fl
ft. gyújt ft.
Pitrixi broitxói''ákonk
13-í-ltJ fi.l legnagyobb ét legclegár.aabb válatx-26— 30 ft.< téka Utfiiiiflveh « legolctóbb árakon - email. :k)-3<J ÍI.Í21, 30. S6,<4;)"% 60, 60- 100-ftig.
, ■■ i
ket. lappal 100, 120-ifK) 11 öI g v órák
etil. 1 ét H r.
- hülgytirák ar.lap. 36 — 40 ft. Maját gj,»íJ,..4nyu fUggőórál.uak . cinail. gyémánt. 38-48 fl.''legnagyobb v^-. «téka.
krisxtálvlappal 38^46 fi. 2 évi jótállás mellett
- kettőilap 8 r. 40-48 fl.| Min.Uf''iüpi Ivlhuxáttal 10 h. 12 ft.
- email.gyémántok.6K 156 ft. Iutn4«í> 8 napi • Ití, 17. 18, |«l,
- hölgy borg, órák 40—18 fl., * 20, 22 ft. . kellő« lappal 60-M íl j dtlo óra ét félóra tlténel 30, 33. 63, ft
- rewonloirokG0,70, I átló negyed ntésael ét iim.48,60,66 ft
80, 90-11)0 Íi.íllaxi regulator 28, 30. 32 fl. ket ftnlél. 9t), l(K)— 110 fl.j Minden ftlggőóra caoinogoláta l.fiOkr Atonklvill mindenféle ôraue«i| Javítások leg|obban «nkösöliet-kéixlethen vau. u<k, vidéki uicgrcndclétck ax Östxeg
Killtt órák 1 tatnak. Ébreszti órával
1.60-ig aranyox
7 frt.
beküldése vagy Utánvét melletl poil toinu véghet vitelmek, A nem telsxQ kicxeréllvtik. Órák átcieréllelnek.
Hoff János udvari szállit központi raktAninak Bécsben,
11. ICétmtiaerrliaer 11. - %
ltadauz, 1870. február 24. Kérek nokiiin a ''»ellék0''1 írtért az Ön kitűnő maláta-kivonati egészség-söréből egy ládával küldeni. Ilittinnmt Ján->f, állatorvos a ch; k. állainménosnél.
llochnia, lHOÜ. Kérek ujabb küldeményt kitűnő készítményeiből, a maláta-kivonati egészség-sörből, maláta-egészségi csokoládéból és mell-maláta-bonboiiból a liti száiuára. ''i''üdőköhógéso, moly fájdalom, níhr igen olóhaladott volt, csaknem végkép elveszett már, a lélokzet kellemetlen szaga l itnult, szintúgy az éjenti izzadás, az elébb oly veszedelmes kiliányás jobb jelleget öltött, az előbbi elsoványodáa helyére husbeli gyarapodás jött, a liti n^-or erőben, vidámságban, üde ségben. (Következik köszönet.) KiichhcI, hivatalnok.
Woldiaeh-Tychow, (llelgráili kerülőt.) Két Ov előtt nagyobb mennyiségű maláta-kivonat élvezete által, ismételt betegségi esetek folytál) elgyöngült testi szervezőjéül uj életerőt nyert, és a mult évben a llotT-féle maláta-egészségi csokoládé huzamos használata által igen terhes köhögéstől menekültem meg az Uraságodnak már akkor legmélyebb bálámat fejeztom ki. Dr< Hoittlierg, lelkiísz.
WMt^^ Óvdt, humisltilt ét Hfdnzd* ellen. 3/«lUUakéttit- lollillll lliiíl''
fp^^r minyoim valamennyi ctimkéin .iiunjnan « névvondt: »lUlMlllll IlUlle
Nagy-Kanizsán tllcichrntíinl C. én RohciiImth Al WHÍmpIi urak kercsktdr-sébon kapható.
BIRTOK-ELADAS.
Puszta-Eperlcaen (Zula-Szcut-MihAly-vasuti állomáshoz kót óra járásnyira) lévő ójrtriflől.oniat, mely |32 hold terjedelmű szántóföld, 66 hold rét, 50 hold legelő, 3 hold belsótolckból áll, ezen a szükséges s teljes jó karban levő gazdásági épliletek, n. ni; egy lak ház négy szobával, cselédlak öt szobával s ismét különcselédlak egy nagy szoba s konyhaval sat. léteznek. Többon is megvehetik feldarabolásra, a mennyiben alkalmas fekvése s minőségénél fogva parcelláim lehet,— szabadkézből eladom''; a venni, szándékozók mielőbb jelentsék magukat nálam s valamint egyezségre, ugy a vételár előnyös feltételeire nézve intézkedhetem. Tisztelettel
Báró Mérodö-Dőry Karolina
(438—2)__Zala Egersiegen, febérképi ulcxa 30D. háx.xám. _
Wajdits József kiadó, lap- és nyomdatulajdonos gyorssajtó uyomása Nagy-Kanizsán.
Nagy-Kanizsa 1870. junius 25-én,
26. szám.
Kilenczcdik évfolyam*
<v
N
Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYÉKRE.,
Vegyea tartalmú hetilap
a s/eiílrodalóiii, kéreskedcieiii, Ipar, ^¿i/dás/ai, íiHliHimiy és »lövészet köréből.
Megjelenllt:
minden erowbatoa, «(in a gyakran máifél vagy két Won.
k*crk«''NSt«W iroda én klnilú lil> «tnl j
WAJDITS JÓ/.HKK köujrYk.r«»k«díiíl;en.
ü Előfizetési föltótelek:
IM)''l>fl> hiirlioi )iordÁ.*Al í» vidékre po.tAh Xlll.lve
A zalamegyei Gazdasági Egyesület
által 1870. évi szeptember 12-én N.-Kanizsán rendezendő
MsnrvnMiitarli* kiállít unnunk
programmji,
mely a f. é. ápril 26 án tartott Állattenyésztési szakosztálynak javaslata folytán, k máj«« 4-iki
által, ugy, a mint alább kővotkezik, helyben hagyatott.
A kiállítandó tenyész. szarvas állatok-két osztályban dijaztatnak.és pedig: az I-sö osztályhoz tartozhatnak azon tisztavérü és jellegű szilajfaju tenyészbikák, és tehenek, melyek a nm. ui. k. föld/iiivi lési- ioar- és kereskedelmi ministerium által adományozott 300 frtnyi állam-;jutalomra pályázhatnak, és melyeknek, megbirálasánál. főleg a vér és szilaj faj tiszta jellege, továbbá testi nagyság-izom-és csont- végre egész testi alkotásuknak szabályos kifejlettsége fog tekintetbe vétetni.
Ezeű osztályhoz tartozó és pályázó tenyész szarvas állatok következő dijakban részesittotnok. u. m.
A legjobb 3 évet betöltött, de 5 évet-tul nem haladt bika nyérhet 50 frt.
A második legjobb 3 évet betöltött, de 5 évet tul nem haladt bika nyerhet 20 frt.
A legjelesebb 2 évet betöltött,de 3 évet tul nem haladt bika nyerhet 40 frt.
A második legjobb 2 évet betöltött, de 3 évet tul nem haladt bika nyerhet 20 frt.
A legjobb fejős vagy borjas tehén, mely 4 évet betöltött, de 8 évet tul nem haladt nyerhet 50 frt.
A második legjobb fejős vagy borjas tehén, mely 4 évet betöltött, de 8 évet tul uem haladt, nyerhet 20 frt.
A legjelesebb 2 betöltött szűz meddő nyerhet 40 frt. *
A második legjobb 2 évet betöltött szűz meddő nyerhet 20 frt.
A legjelesebb ós legkifejlettebb 1 évet betöltött, do 2 évet élnem ért bika nyerhet. 25 frt.
A második legjobb és legkifejlettebb 1 évet betöltött, de 2 évet cl nemért bika nyerhet 15 frt.
A 11-ik osztályhoz tartozhatnak minden nom magyar fajú tenyész szarvasmarhák. lízeu osztályhoz tartozó és pályázó szarvasmarhák megbirálásánál, uem egyedül tiszta vér, és fajjelleg, nagyság- izomcsont- és testnek szabályos kifejlettsége, haneth a fejős teheneknél, a tejbőség is latra vetendő fog lenni.
Ez utóbbiaknak dijaztatására a megyei Gazdasági Egyesülőt által adományozott 200 írt jutalomból — következő össze gek állapíttattak meg. u. m.
A legjobb 3 évet betöltött, de 5 évet tul nem haladt nem magyar fajú bika nyerhet 35 frt. -
Ju
Kglis irrt : NI i''vro -Érn*jjy«dra
6 frt. - kr. 1 . 60 .
V
A második legjobb n. m.faju bika -mely 3 évet betöltött, de 5 évet nem halla-dott nyerhet 15 frt.
A legjelesebb 2 évet betöltött, de 3 évet tul.iefa haladt n. m.faju bika nyerhet 35 frt. !
A második legjobb 2^évet betöltött, de 3 évet tul nem haladt u. m.tfaju bika nyerhet 15 frt..
A legjelesebb fejős vagy borjas tehén, 1 mely még 8 évet nem haladott tul nyer- , hu 2£ írt.
A második legjobb fejős váíí''y " borjas j tehén, mely még 8 évet nem haladt tul j nyerhet 15 frt.
A legjelosebb már 2 évet betöltött, do 3 évet túl nem haladt szilz meddő j nyerhet 35 frt.
A második legjobb 2.évet betöltött, '' de 3 évet tul nem haladt szűz meddő nyerhet 15 frt.
A bíráló bizottság 3 tagb >1 áll. mely a kiállítás napján a megjelenő, de ki nem állító látogatókból fog megválasztatni.
A bíráló bízottság maga kebelében meghatározza azon arányoiittási elvet,melynek alapjára bírálatának eredményét fektetni fqgja, mindazon által díjazásra csak^oly tenyészállatok érdumesittelnek, in e I y e k a kiállító tulajdonos gazdaságában s z ü 1 e 11 o k ós á l.t a 1 a neveltettek. Külhonból behozott marit» fajok kiállíttathatnak ugyan, sot az ez által nyújtott ismertetés, köszönettel vétetik, azonban az ily kiállított állatoknak, a bíráló bizottság általi minősityénye, ugy mint a pénzjutalomra nem érdemesít tetteké is, — dicsérő ok-levelek által fog bizonyittatiii.
A bírálat a kiállítás napján reggeli 9 órakor kezdődik — melynek befejezte elótt, el nem távolittathatik.
\A kiállítandó állatok Berényi József uradalmi tiszttartó urnái Nagy-Kanizsán f. ó. augusztus 15-éíg levél által bejelen* teudók fognak lenni, megjegyezvén abban a kiállító nevo, a gazdaság, hol az állat neveltetett, továbbá annak nemzés kora.
Ezen bejelentés mellózhetlen szükséges.
\ 1-ör, hogy a jegyzék elkészíttethessék,
2-or, hogy a kiállított állat elhelyezéséről és élelmezéséről, a kiállító terhére gond fordíttathassák.
A rendező bizottság Csuzy Károly elnöksége alatt S/alacsy Farkas, Berényi József, Grunner György, Inkey Kálmáu, üelus József, Torsánczky - József, Kocb Adolf, Babochay György, Blau ,Pál tagokból választatott meg, kik a kiállítás körüli teondók és a rend fentartásához szükségu-seket saját belátásuk szerint fogják elintézni.
Kelt Szt. Mihályon^ jun. 22-én 1870.
ZiiUMri i
IIOUVÁTH MÓR,
AlUttonvií»itc»i •ttkoiiláljr ólnak., mint .kii tervei«! clkl«ilté<4*«l «• kiboc.i tA»Av»l » Qard. K^vlet koi^UI.Í»» Alul lett uiOtfbUuttja
Hirdetések;
Int IimAI.oi p.''t i noiiil 1-miir 7 kr. !í-»n.r l! .t* ininili''ii r.iv.-ililii ImiktatiWrt .l kr. IKIjr.gdij minden egjrei beikUti.lrt .10 kr.
« .\ _Nyílt tArun"
!■•■ rgy petit tor bciktntA.i dtj» ló kr.
Kell-e a magyar s/.iiiügyet. országosan pártolni?
tekintettel a nagy kanizsaiaknak e téreni
mostoha viszonyaira.
A nemzeti csinosodásnak ama gyönyörködtetve tanító-intézetét, melyet színháznak hívunk, mi magyarok, I<ík a gondviseléstől elég dúsan nyert egyéni s nemzeti sajátságainkon kivill a szinmuvészetre talán VkltfékVfíágon legszebb éHegw4kalm««*M>-anyaggal áldatánk meg, igen sokáig nélkülöztük. Mert azalatt mig más népek roppant'' számmal rokon ivadéktól'' környezve, békés évtizedek,"néha félszadok élvezetében - világokat derítőnek mind hazájok, mind az emberiség ismeret körére, addig az idegi,-n földre települt magyar, egy messzeha-gyott honnak test vértelen raja. c.->aknem ezredéves életén át saját léteiéért küzde, és kü/d napjainkig ellenséges nemzetiségek olsodraui készülő özönében.
Csak midőn már a kor előrehaladott,, midőn a/, emberi tapasztalat a tujluuányok, művészetek, vagy bármiként nevezhető utján a felvilágosult művelődésnek tovább és mindig tovább'' haladt, midőn a művészet kezet nyújtott a természet fiának, nyerhetett a színészet nálunk is határozott nlukot, mely az idők szellemével képződött, széles-bült és mődosuft. Lön valahára a magyaroknak is nemzetj szi házuk, miután már elóhb vo>t drámájuk, coiuoediájuk.A pesti országos ipagvar színház, moly hazafiúi áldozatok lángzatán létesült.besugározta fényével az egész hazát; föllelkesítő a szuny-nyadó kedélyeket, s utánozásra buzdított sokakat Több szabad szellemű város követte a nemes példát, s állandó színházakat nyitottak. • . -
De mig a magyar színészet ily polezra jutott, míg a nemzet elméjét a Kárpátoktól az Adriáig keresztül világította a nap uj sugára, addig hány, de hány szegény színésznek lába vérzett az ut kövétől, hánynak ruháját tépte össze a tüske, hánynak forró könnye omlott az imádott szent föld hálátlansága miatti ki tudná elmondani azon tört szivek történetét, kik egy örök láng martalékául dobva, kétségbeesett kebellel tértek az epedve-várt sírba?l . . . . .
Kétszeres dicsőség jut e szerint Tbalia papjainak,
kik a gátló körülmények daczára, magukat a színművészet kifejtése s a nemzeti nyelv emelése által lettek kitűnőkké a hazában. Mert hogy a magyar színészet hatalmas befolyást gyakorol a hazai nyelv felvirágoztatására, azt senki sem vitathatja el. A jeles színészek érdeme elfogyhatlan fényű, és nem csekélyebb, mint azoké, kik az irói vagy hadi pályán áldoztak vért vagy életet. Ók is a haza felvirágoztatásáért fáradozásaik, küzdő bajnokai voltak a léteiért csaíázó nemzetnek elszánt, nehéz harezokat vívtak a butaság, balítélet és vakbuzgalom, szóval a szellemi sötétség óriásai ellen; hoiu-
- Hirdetéseket elfogad:
N.-Kuliian: «K ADÓ HIVATAL.Pesten:¿Kint,EttM. Bécs-, Hamburg-, Berlin-, Majaa-ai.-Frankflirt. •''•< 8ae ben: II\.\8£.»ariC!K -h VOUbBU. Llpote-. Bern-, .^ttgartba''n: SACMSK4 TÁIWA. Bioebtn : oi''PEUK
lokveriték közt egyengetvén az ösvényt a fel-vílágosulás és nemzetiség mennyei nemtójo előtt. A csata bajnokainak köszönhetjük, hogy még fenáll e haza, a tudományok és uagyrészbon a színészet embereinek, hogy virágzik; hogy c félreismert s soha eléggé nem méltatott magyar nemzet összetörvén az idegen hangok nyolc/, s/ázados jármát, nemzeti nyelven gondolkodik, és boldogabb fényben dereng, s férfi isan kezdi felemelni fejét a szab.id iienuetck sorában, •wa. K&iM>ycn- belátható van a,,
nemzeti színjátéknak a hazai nyelv csinosítására. Midőn csaknem mindennap láthat a néző vagy szivet megrendítő, vagy elmcsség-gel teljes, vagy egyéb festések által szivéhez szóló játékot saját nyelvén előadva, kétszeresen fogja becsülni a hazai szózatot, s kedves lesz előtte annak zengzete. Még azok is, kik idegen földről beszállván, lakhelyet a nemzet földjén fogadtak, mulattatásukat a hon nyelvén találván egészen hazaivá lesznek gyermekeikben. Vagyha azzá nem változnak .legalább gyermekeikben, nem érdemlik mog, hogy a törvényes védelom palástja alatt magva szakadt dicső eleink hamvai földjének termékenységéből, tőlünk idogen-kedve, társaink legyenek I
Ezek azonban idegenek, ha nem egy könnyen barátkoznak meg a hazai nyelv szeretetével,js így a magyar játék-színnel, nem esik oly szigorú ítélet alá. Do fájdalom I méltányos panaszt emelhetni aonunk több tös-gyökeres magyar városaira, milyeu többi közt Nagy-Kanizsa, melynek különben nemes fiait s hölgyeit is nem rég német színészek mulattaták.'' Talán mentségül hozhatnák fel, hogy nem megy körükbe magyar társaság, s így csak a kénytelenségnek hódolnak; de csak vallják meg, nemde ez is azó részvétlenségükön múlik? mort miként a fc''Zala-Somogyi Közlöny"-nek minapi számában valaki helyesen megjegyzé : a nagykanizsai színpadi dicsőségnek legtöbbnyire h u k á s a vége. Igen szép bók! világot dérit az egész városnak a magyar színpad iránti érzelmére. Oh ha hatalmamban lenne, azon nemesen érzü-Mkes honfiakat, kik a nemzeti színészetért élnek s halnak, mint például a győriek és snpronyiak, mint a nemzetiség tiszta tükrét tartanám homályosult szemük elé. hogy láthatnák, miszerint e nép nem felejtkezett mog születésével öröklött nemzetisége felől, nem hagyá kebelében elbamvadui hona iránti lángoló szerelmét, még akkor sem, mikor a közel szomszéd némethon szokásai, miket e nép körébe az alkalom kedvezménye s ezernyi keroskodósi közlemények utai áthatni segélyének — azt felforgatni''iparkodáuak. Még <x<ak 8 — 10 évvel ezelőtt, midőn még szerencsés valók az imádásig szeretett kedves város falai közt lehetni a magyar színészek Nagy-Kanizsán otthonosak valáuak I Fájdalom azon idó ót* igen sok változott! Megvagyok győződve, hogy ezen segítve lesz s nem les* Nugy-Kauizsa, mint az ország egyik legucvezete-
sebb TáiW oly mostoha * magyar színé szetben.ezen pedig lehet segíteni,csak akarni kell. Igen jó volt azeszmo, melv a múltkor e lap egyik hasábján megpeudittetett, hogy egy sziuügyi bizottmányt kell alakítani, melynek feladata legyen, hogy Kanizsán is működjenek az évnek valamelyik részében a magyar színészek,
Sajnos, hogy vannak e lupában olyanok, kik minden néven nevezhető játékszínnek ellenségei, következőleg a magyarnak is. Ók ugyanis azt az elpuhult idók szüleményének nevezik. De ez nem áll, ez ellen sok derék nemzet példái czáfolólag szólanak, mert az elpuhulást e^yéb okok szülik,mint a divat, fényűzés és iiitgyrtivágyás, mely korántsem a fórcndileknél csapong tul határán, de épeu a polgároknál. Ez a mai k<tr bélyege, napjailikra illeuek helyesen a római láuglclkü szónoknak ezen sokatmondó szavai: O tompora I o móres I . . . .
Huzáui kedves'' szülöttjei!. vegyétek különös részvétetek s meleg pártolástokba a magyar szinügyet, hisz az ősapáink szent vórévcl megszentelt honnak a nemzetiség magas önzésére való kifejlődését mutatják a benne fennálló ily jeles intézetek, s a hol a nemzetiség becshen van, ott egyéb nagyhoz is energia leszen.
Nem maradt tehát egyéb hátra, mint az, hogy a nemzeti színészetet országszerte, különösen Nagy-Kanizsán a legmelegebb szerei ettél fölkarolni és pártolni kell. Tegyen kiki, a meiiyit tehet! - A z á 1 d <> z a t bármi csekély, de ha szí vb ói jó, miudene az áldozónak. ''íjju.-. S ha igj- a-nemact mjtwhmliv i^tw-s/erüleg becsülni tudja saját jeles színészeit, napjainak ii^iymjópéldája az összes nemzetet nem fogja píhenS] engedni, de egyesült erővel, egy szivvcí, lélekkel, uilnt égy férfin tett erős iljuságának érzetében, mindent elfog ''kömni, hogy az ót megemlítő polezot a müveit nemzetek sorában elérje!
VII. Altaldnos határozatok. , ; v
3ó. A kör helyiségében a szolgálatot ogy szolga teljesíti, kinek kötelessége a helyiséget tisztán tartani, mindenki ¡ránt kellő tisztelőitől viseltetni, mindon szükséges szolgálatot a kór holyiíigáhon megtonni, azonkívül csakis valamelyik egyleti tisztvinolő rendelésére; tartozik a kör bútoraira felügyelni, u hírlapokat illő rcndbm tartani, s miután mindi mind a folyóiratok óv végén hokölleteiidők lesznek,azokat használat utón a kör jegyzőjének épségben átadni.
üti. A birlapok inegérkezéiök után IS óráig a kör olvasó-termében feutartatnak, mely ha''* táridő letelte után n kór bármelyik előbb jo lentkező tagja a/, egyleti szolga ellenjegyzésével kiviheti, do-JX órán tul inagátiár.ncm tarthatja. Heti lapokat csak az uj s/áni megérkeztével lehet a körből kivinni. '' ''
37. Kik nyilvános előadás vagy''(elölvasás-
V. G.
A kis-kanizsai polgári olvasó-, kör alapszabályai.
Jetrió: l)ec*illete»óg él lialaillW.
(Vége.)''
Elnök.
,31. Az elnök hivja Össze a köz- és választmányi gyüléaekot s uzokon elnököl. v
A kör nevében aláir, megjelen, védelmek vagy kercsotckro nézve intézkedik, szóval a kört mind a hatóságok, mind egyesek irányában képvisoli.
Az évi közgyűlés elé írásos vagy szóbeli jelentéit ad a kör szellemi és anyagi állapotáról, ugy u kör egyéb viszonyairól ód működéséről.
Alelnök vagyis igazgató.
.''52. Az alelnök, mint az elnök helyettesé enuek akadályoztatása esetébon az olnöki tisztet gyakorolja.
A körbcli tagok által tartatodé felolvasá sok éa szónoklatokra nézve intézkedik. Azoknak tárgyát tartozik az elnöknek mindenkor bojolentoní. A kör baligazgatása körül mint igazgató intézkedik, ugy annak bevételei és ki''-adásiái Iránt, kiűzetések csak az ő utalványára történhetnek. Ezen felül felügyol a rotidro, tisztaság és kellő szolgálatra, a bútorzatra 8 egyéb .holmira gondot visel, s működéséről a választmánynak bcazáinol.
Jegyző.
33. A kör jegyzőjo vezeti a könyvet a választmányi és közgyűlések alkalmával,<oz utóbbiakon mint cgyloii tag szavaz.
A kör könyvtárában levő könyvek az ő Őrzése és számadása alatt állanak, melyekét n használni kívánó tag téritvény mellett kivihet, azonban minden egyos tag a kivitt könyvek valamint>birla]xik kára vagy eltévosztéseért felelős úgyannyira, hogy azt- újbóli mogrendeléa-aui saját költségére pótolni tartozik.
Jegyzőkönyvi kivonatokat saját aláírásával ellátva kiadhat.
Pénzldrnok.
34. A pénztárnok a kör pénzvagyonának kozelője, a tagsági dijakat nyugta "mellett be-szadi, a gondjára bízott pénzért felelős s fizetéseket csuk az igazgató által aláirt utalvány elóiuutatájM esetén tesz. A választmánynak havoukint számolni tartozik, s az évi számadást a közgyűlés elébe terjeszti.
sal fellépni akarnnk. neveiket az evégre tartott napi''jegyzőkönyvbe.legalább előtte való nap nz előadás tárgyának megnevezésével boirják.
Ily előadás nz egy órát megnőni haladhat ja és csakis esti óráklmu tartható.
38. A kör termei reggel 8 órától este 10 óráig nyitvák.
311. A kör javaslat- és séreleínköny vet tart, melybe minden tag:a kört .illető javaslatát,''! észrevételét, vagy sérelmét saját nevének alá írásával bojogyezhot», s Ita az elnöknél elégté telt nem kap, a közelebbi.választmányi ülésen* tárgyalás qlá vétetik.
40. A kör helyiségében és javára tartandó z>>iie vagy fánc/soslelyok iránt a közgyűlés. Vagy ennek épen nem tarthatása esetében n választmány, határoz.
•II. Pénzgyüjtések és kijátszások ¡t kör helyiségeiben csak választmányi engedély mellett történhetnek.
•12. A kör helyiségében hrzártl éa nyerészkedő játékok filtvák.
b lépni tilos,
•II. A kör becsületbeli kötelességévé teszi '' minden tagnak a netalán okoyolt kárt feljelen-_j«ui éa megtéríteni.
•ló. Minden l/ig szorosan köteles magát a kör és illem szabályaihoz tartani.
40. Az alapszabályok valamint a tisztviselők és tagok névsora a kör termében kittig-¿esztendők. " „._ - ,
VIII. A kör pecx''tje.
•17. A kör egy* nyitott könyv koszornban a jelszóval h e körirattal: .Kin-Kanizsai jnilgári olvasó kör 1*70." ellátott pecsűtet lutsznál. mely a kór elnökénél áll.
IX. A kör felotzldsa.
48. Feloszlása esetén a kür vagyona helybeli egy vagy több jótékony czélra fordittatik,
Kis-Kaniísán, april 10. 187(1.
Hajgató Sándor. Dávldovics György,
ji''lfy*!?...........cliiilK
2781. U. szám. .
Látta a magyar királyi buliigyminister.
Hudáu 1*70. évi május hó l.''l-áti
a lUlllUti-r, ¡..Jyott ^
P. H. Tóth Vilmos m. k.
ill.Miitilk.ír.
Levolezós
Pest.Jun 22. 1870.
.Mindamellett, hogy inult heti kanizsai utazásomat''egy terjedőim, sb pesti lapban közöltöm, nem tehotem, hogy c becses lapban, tnint illó-'' tékes helyen - einlitetlenill hagyjam.
.Minden háznak van keresztje, azonban az embernek háröitt háza van : egyház,''lakház és a sir.
• lvz utóbbi örökös hajlék jelvényének lelop lezése buzdított bennünket — nőmmel ~ mak-falvi Mozoy Lídiával — Nagy-Kanizsa újbóli meglátogatására, nwilt héten — jitnius l-l-éii j követk. napjain. --- Oltani sírkortbon ötök álmát szendergő — 24-ík évben, elég korán el-hunvt jellemes, müveit keblű volt nyomdász fiunknak .Nándorunk ravalali emlékét meg-örökítendők 1
Alkalmat vott magának utazó meg toki illeni a várost és környékét, úgyszintén útjában cső mezőkot, Voleuoze- és Balaton-tavakat, Siófoknál a balatoni gőzhajót, Bulaton mellett le-; golésző 8 delelő gulyákat éts a túlparton ololma-radozó erdős-völgyes tájukat Füreddel együtt, nemkülönben a vasutvonalt környező regényes erdőket. ...
Bámulattal szemlélte, mit képos létrehozni vasút Segélyével, az emberi szorgalom s a polgári egyetértés I — Mint küzd fiatalodni ~ előbb teapedéaben szendergő.— most virágzás reggeléit ébredező Kauizsa város és vidéke.
Héti sfcemle. i /S
Június 21-én 1870.
— Biharmcgyébcn Ileőthy Andor fői >iró a vármegyének aouvorili jogot követül, vivát f''ő-szolgabíró ur! — A budai gőzsikló 182,300 ftha került. — Azegyptomi alkirály diszkertéaze Sípos nevű magyar. — A török iskolákban « tudatlan és szófogadatlan gyermekeknek sza-márfövegül cylinderkalnp adatik. Boton « Bombáéit utczában uj zsinagóga épül. — Konge Pesten hitreforináló. bizottmányt alakit. —• A nvárad-kolozsvári vasútvonal ümiopélyes meg. nyitása jul. íő-én lesz. — A mnrosujvári sóbányákban 3,hétig terjedett tüzet a pesti tűzoltók ."» iiiáWjjJijyí oltóporral elnyomták.— A Batthyány-árvák imáját Szántófl''y Antal prépost 8 esztergomi kanonok irta. — IX Bilis jun. 17-én lépett uralkodása 2f>-ik évébe. — A in.''kir. egyetem jun. 2''i-én üli fenállásának UO-dik év-napját. — Munkácftí Mihály a gonínlis festés/. I''esten van. —• Joromo Bonaparte I Napoleon anokaOCBCftc, a westfaliai király fia (»4 éves korában meghalt. — í''eston »régészot-kedvel''i-kör alakult. ~ A pénzügymiuíster minden vasárnap 10órától l-ig magán kihallgatásokat ad. — Bálint Oá bor fiatul orientalistának az akade mia400aranyat adolt Mongolországbnni utazására
1 lunfulvíJános szinte 400-at ajánlott. — A frnn-czia tr<ínórökil8 u betűszedést laouljai — Mihá lovies József dulmí püspök zágrábi érsekké veztetett''ki..— Mohácson egy magát betegnek képzelt utbiztos jun. 21-én agyon lőtto magát. --- Bécsről hírlik, hogy jun. 22-én a honvédek és dragonyosok laktanyája leégett.
— (Irodalom.) A Bestén mogjolenő ,Szépirodalmi Közlönyt" o nngyértékü irodalmi, szépmtlvészoti t5« krítikiii hetilapot, moly hetenkint kétjven jelenik meg, ajánljuk t. kö-zöiivégünk méltó pártfogásába. Szerkeszti Szana Tttinás, kiadja Fekoto Bernát. Ara évnegyedre
2 frt í)(» kr. félévre f> Ir. ogészóvro 1)) fyJujÜi,. ^lAttyefraPf¿űTiiváíát''VítjiSíI''kwíljiiMi- " dőn rövid három hó előtt a ^Szépit''iHlalmí közlöny,-! megindítottuk, czélunk volt a mivolt magyar közönség kezébe oly lapot nyújtani, mely no ;>snk a s/.étnzórl jobb szépirodalmi erő-'' kot egyesítse, hanem mindannak hü tükro • legyen, a mi az irodalom éa szépmüvésiotek terén figyelemre méltó történik. Hogy czélunk és irányunk nz olvasó-közönség jobb részének méltánylásával találkozott s lapunk hézagot iyltbe, arról hozzánk sílrün érkezett magán levelekből.
h a hazai és külföldi sajtó méltatásából meg győződtünk. K körülmény uj erőt ad munkásságunkhoz, 8 mi ezután is mindent olkövotűuk, hogy a „Szépirodalmi közlöny''! folyvást oly jeles írók találkozási lielj''0 legyen, kik dolgozataikkal vagy épen nem, vagy csak kivételesen keresnek fid más la|H>knt.
Lapunk rendos kisebb rovatai,, melyek az irodalom kép''zö-művészot, színház és zenészét öss''Jfes érdekeit folknrolják, ezután is, sznkfér-liak vezetése alatt állanak » ti''trcza Íróink to-; yább''ra is a könnyed és uzcllcmdus- tollú Bor-e zí k Árpád mnrjtd.
\ jtivjfl évnogy.edot 8zob o r é n y i Lajo8 egy igeit érdekví^ irodalmi történöti tanulmányaival nyitjuk meg, »lég wf. olső számokbait közöljük i( legújabb mngyar költői nemzedék és müköllészoti irány ¡HiutirtetésétD ö mötör J á-nes szakavatott tollából. Kiadandó kézírniaínk között van korán elhunyt jeles humoristánk Beöthy László ,1''ri tréfa" cziinü rajza is, melyet, mint eddig még sehol notu közlött bo-.C8cs irodalmi hagyományt, bizonyára érdekeltséggel fogad a magyar közönség.
Ily törekvések mellett a közönség folyvást növekvő pártfogására számítunk, s irodalmunk
i ."''vAz építkezések, uj utczák-, térek nyitása ezok kőhiányában téglával burkolása — az első teendők közt folytatta.uak. — Az anyaszentegyházak külsőleg, belsőleg csinosak, téresek és a helyzetnek idáig megfelelők.-
Sirkeríje időszerint reudszeresittetik, ottani .^íikőkószitő Woiszberger által máris számos Bzeblmél szebb sirctulékekkol diszeskodik ho-mokKő-,gránit-,vörös- éa cararai fehér márványból; ez emlékekkel még koraibb hantok beruházása is kezdetit vette.
A temető gondoztálik. *
F. Iló lí>. d. u. órákban a tanuló ifjúság dobpergetéssel a zöldbe vonult majálist élvezni Kanizan egyik szobb erdejében, hol étel, ital, ének, és zene mulattatá a „éjdor kttzönségot; mirt hiU a vánjsban tniudeii ló <Sí kocsi mozgó sittalott ez alkalomkor és minden éj.e,tr%! való lakója*) városnak iparkodotto szeréuy éléuk árlatlan idényt megtekinteni, kész ölömmel robogtak é4 sétáltak ki a nem épen közel lévő hely színére.
Szetu|é)ő iwt hitte, hogy az egész közönséget elnyelte a szürkülő est az erdő, mivel a város majd hogy üres nem maradt; azonban csalódott, mert, habár éji rövid pihenés után is, de másnap, a szokott időben, az Urnapi buzgó imában és s/.-nt járdalatban''e város legtöbb lakója réiztvett. . .
Kanizsának virágzó kereskedés»*, vendégszerető lakói, liTIzgó lelkészei, ügyV*» tanítói és szorgalmas tanuló ifjai vanhak.
Wajdits Józsefnek jól felszerelt, gyorssajtóval ellátott élénk nyomdája kínálkozik. Határait a természet megáldotta. Utazó --amezőket legdusabbaknak találta Keszthtly táján - kclet-dél-lelé.
ld. IMBKH FAUKAS,
»
l»enli uyoimliUz.
Az Ks/.tcregnye községben f. évi május hó 23- és 21-ike közli éjjel kiütött tűzvész által károsult lakosaiig telsogélve/.ésére adOmánykép begyült élelmi szerek éw> készpénzről, moly a lakosság közt u''hi/ottiuány által kiosztva lön, a kövei kezó:
I. Nagy-Kanizsa város t«kintc''cs s nagyérdemű közönsége adományozott kenyeret 240(1 fontot, ovőkanalat ¡500 darabot,főző 8 evőedénvt 302 darabot, íiUtölthust és zsiradékot 20 fontot, sót 12 fontot, kiíszpénzt 20lf Irt 04 kr.
II. Kis-Kanizsa nagyérdemű közönsége kenyeret Of>0 fontot, lisztet l-l-''» fontot, zsiradékot 30 fontot, babot í> mérőt, gabnát 12 mérőt, krumplit f> mérőt, káposztát l''/i akót.
HL Langvizi jegyzőség kenyeret 3(50 fontot, babot 3 inéról^ gabniluotnüt ¡1 mérőt;, krumplit 4 mérőt, készpénzt I j''»7 kr.
IV.. Szopetueki jegyzőség "kenyerét 78 fontot, babot 4 mérőt,-gabnivnemüt 8 mérőt, készpénzt 7 frt 2£> kr. -
V. Tettes Holdon Mihály ur sói 200 fontot.
VI. Tisztelendő szepetueki plébános ur , kényeret 42 fontot.
VII. Tettes Iliid N. jószág bérlő ur Becse-helyről babot 2 mérőt.
VIII. Főinéltóságu berezeg Batthyány Fülöp ftrúÓO forintot
IX. Xagynágos Inkoy Kálmán ur ;>() frtot.
X. ''A tekintetes palliní uradalmi igazgatóság ört frt.
XI. Nagyságos Csuzy uraság Becsohely ről 20 frt.
XII. Nagyságos lnkfcy László uraság 10 frt.
XIII. Ngos llalasy Aladár uraság 10 frl.
XIV. A rigyáczi tettes számtartó ur kenyeret 30 fyntot, babot ''/a mérői.
A vész első perczébeti tettes Mnrtiukovits Károly főbíró ur és tettes Burányi Jósef tiszttartó ur Kanizsáról együtt 47 font kenyeret mély '' azonnal nz éhező kisdedek közt ki is osztatott. 11
Mindezen elsoroltak világosan tanúsítják, mikép vidékünk áldozatkész lakossága egymással vetekedve sietett o végnyomorra jutott lakosság nyomorát enyhíteni, fogadja azért mindenek előtt elsősorban legmelegebb köszönetemet az adományozó nagyérdemű közönség, ''— másod izben azínto köazóuetwn''nyilvánítom azon mélyen tisztelt elöljáróságnak,'' kik a fáradságot nem kímélve siettek az adományra kész lakósok küszöbén megjelenni s azt összeszedni, o nemes tett, ezen áldozó készség K»z-teregnye község összes.lakosságában örök időkre emlékezetes lesz, kik -velem együtt mint az adományért, mint pedig a fáradozásért a mindenható irgalmát kérni fogjuk.
Ki midőn e uyilt számadásomat a nagyérdemű közöuség előtt leteazem," fogadja isníét érette őszinte köszönetem.
LangvíZj junius,21-én 1
'' KOVATS jANUS,
je«y*8.
egyetlen komolyabb törekvésű szépirodalmi hetilapját az irodalom és. mílvéazetok minden igaz barátjának figyelmébe ajánljuk."
- iwgjeleiit * beküldetett hozzánk: „Az adó." Krtekozés Magyarország adó reformja iránt: tekintettel a fogyasztási adó, a doliány-egyedárusig, valamint t) lotto.8 bélyogjövedék és az illetékdijak megszüntetésére irta Mellyca Belizár, nagymarosi jegyző. A tanulmányt ta; nusitó » élénk érdekű röpirat több rovatos ismeretekkel van ellátva. McgsrorezhotÖ Fekete Bernát pesti könyvkereskedés«^títján. Ara?
— Lapunk nrni számához van m°llékelvo a.Notter Ffoier Lloyd" előfizetési felhívása; az ellenzékhez tartozó német ajkú közönség figyelmébe ajánljuk. ''
— Sc b in d I er Fero n c 7. a soproni ipar és kereskedelmi kamara titkára a az Oedenbttr-ger Nachrichten szerkeszíőjo .Oedonbtfrgor Kalender"-t ad kí 1870-re. Előfizetési ára 1 ft. Megjelenik azepf. végén.
H i r e k.
í -apunk mai számához van mellékelve a jul-det''zomberi fólévi'' folyamra szóló előfizet (isi felhívásunk. Az előfizetések szíves megújítását mielőbb osxköiöltctui
kérjük, nehogy a lap expediálásában fenn-.
kncíás történjék.
— A regi oz ü s t liutos.uk csak e hó vrfgoig vállutimk be, figyelmeztetjuk t. olvasóinkat o körülményre.
•— Kgy csinos szolgáló ismeretlen okból u napokban spirititsban felolvasztott kingynfá val akarta magát kivégezni, ilo rajta kapatván, niegmontctctt.
— Jun. 18-án vidékünkön oly viliar volt, hogy a villám több helyütt beUtött; lvis-Ko-mároin-mollott a kápolnai.pusztán ennek kövot-" keztében több épület leégett.
— A bel Ugy m i n is t e r Vusmegvét rablókra, rablógyilkosokra, azok bűntársaira, bűnrészeseire,orgazdáira és gynjtogatókra nézve a rögtön-bihiakodási joggal további ogy évre felruházta.
— Vas megyébe kebelezett Kis-Czell mezővárosban az eddigi egy hetivásár mellett minden hétfőn is hetivásár tartása engedélyeztetett.
—József főhurezug ő fenségét Körmendit! léte alkalmával fáklyás zenével tisztelték meg, beszédet ez este l''öutully bonc/és tanár tartott.
— Sopronból értesít lapunk egyik munkatársa, hogy ogy pár kanári madara február óta kél izben két-két líat költött, most ezek közül egy hím h egy nő két hót óta külön kalitkában vaunak'' s mind a kettő tojást rak le. Ez aztán már kUlonÖH természeti jelenség volna!
* , — Gyilkosság, Jiinius l-l én a rajki határban fekvő töttösi pusztáit a felállított kut mellett egy pásztorféle egyén meggyilkolva találtatott; feje és arezn több fejszevágással majd egészen keresztül vagdalva erőszrtfcos gyilkosságra mutat. A tettes uyomoztatik.
— Majdnem meghalt n I''aglittud Sírit})-tói ! M. I. N. kanizsai foldmives el veszté étvá-| í>.'' á jg.Y e P géj k ed őjl I In pótba esett. Egy jó akarója tmtaesfra egytifás uYiVii tóf v tatófag bévoH két.üveg --.(2 frt 20 krára) l''aglianó Sirupot melytől megszűnni nem akaró széktlrület állván be, ágyba fekvő beteggé lett. Öt hat hétig tartó hasmenése folytán annyira jutott, hogy papot hivatott, meggyónt s végrendeletet is tett! Ujabb jó akarói arra birták, hogy orvosi segélyt vett igénybe, s épen nekem jutott, a «zorenesi\. vér-hassá fajult hasmenését megszüntetni. I)e tán életét is megmenteni. Ma oly nyomorult, any-nyira erövesztett, hogy állni,, járni alig képes, dolgozni épen nem tud, Jábaí reszkeduek, moly-
* nélfogv^n ftllölt aggódom. hogy végtagjait mog-Uti a sxél! Ennyit hozhatok újból azon magasztos I''aglianó tixiru ¡> uoi versül gyógy erejéről, mely nem régmúlt időben hozatott általam e lap hasábjain szive« emlékezetbe. Tessék ezt is mogjegyozuj a t. ez olvasó közönségnek és magát ebez képest alkalmazni. Kelt Nagy-Kanizsán jupius 21-én 1H70-. .
. tkusAnczky József,
•tUzii orvoi.
..(Midőn az omboríség jóvoltát óhajtók nevében, t.. munkatársunknak figyelmes buzgóságáért köszönetünket jeléznők, csodálkozásunkat fo-jezzllk ki, högy «számtalan honpolgár életét fölemésztő ily ártalmas koty valók árulása hu nem tiitatik. Egy kis jóakaratú szigor s jelentékeny pénzbírság kiszabása és az üzérek onomit raktárukat beszüntetik. Sztrk.)
A nagykanizsai liatalság töbo tagja által uz „Egylet kertben- jun. 23-án zártkörű tánc/mulatság'' rendeztetvén, igen sikerülten tartatott meg; (az idő kedvezéso csak növelte a rendezők Ugybuzgalmát, mely a helyiség feldíszítése és kivilágításában minden igénynek megfelelően nyilvánult Szép hölgyeink nagy számban jelentek meg, nagyon tormészotosen az élctvjdor ifjúság ily esetben-szinte nem szo kott elmaradni. Az ismert kis tánczliclyiségen 42 pár lejtette^« franezia négyest. A lombdus kertecske ogy kis olympiai játékszint öltött; mondják, hogy a kutató szemsugarak át-át lövell"« a phuntásía tarka képletén, h zörögve-hö-
rögve zavarták az epedő szerelmosok halk sóhajait, melyeket a lágy zophir oly édes bájosan vitt az ímádotthoz, ámde azt is állítják a poino-logusok, hogy a Iák is jajgattak oz nlntt a fájdalomtól, mert héjokba a lámpatartó sodrony boveretett. No de hol vau rózsa tövis nélkül, öröm üröm nélkül, boldogság fájdalom nélkül, iánez fáradság nélkül. A kedélyes mulatság röggi 4 óráig tartott h azon édes óhajjal tértünk haza, vajha egyhangú társaséletünket íly''élve-zeteiv estekkel fűszerezné minél gyakrabban a fiatalságnak ama jo!>b érzésű több tagja.
— Lakatos S á iidor ismert tiíucztabi-tónak egyetlen fin Károly a napokban kezd-itto.| inog táncztauitói pályáját Körmeudon önállólag,
s mint Körmendről értesittetünk á törekvő ifjút lelkesültséggel fogadták s szép szánni tanitvá-nya''van. Tudva, hogy atyja színtű 17 éves ko rábait fogott önállólag ir táneztanitáshoz, h eddig 80 ezernél több tanítványa volt, hinnünk engedi, hogy atyja után fin méltó terjesztője lesz a tánezmfivészetnek; mihez sok szerencsét kívánunk!
— Z a 1 a m e g y é be kebelezel Baksa községnek éveiikint marczius l''.l és jynius Iáén tartandó országos vá^lrra engedély adatott.
-— (.'' tt r i os u m. Sopronba „Széchenyi-tér" I). sz. alatti |iázb:t egy levelet küldöttünk, mely következő megjegyzéssel érkezett vissza: „Haus No. 6.u S zégye n i t ér íst der Attrosat nieht bekannt." Bizon »zégyenítő eset,hogy u magyar posta főigazgatósága székhelyén oly egyén is találtatik a posta személyzet között, ki még a Széchenyi nevet kiírni rtem tudja, következés-kép o I v a s n i még kc.véshbé; jó lesz egy kissé stllahizdlnf tanítani.
— L a z s n a k o u a lövészegylot jun. 30 án diszlövés/.etet s tánczmulntságot tart, kedvezőtlen idő esetében nyolez nappal később fog megtartatni.
— Sárköz v K e r e ii ez pesti zeuelársn lata mulattatja esténként a nagykanizsai közön-
f«U''áltv*Jiul egyik, brtl «.»»Atik-.Viwbití''i: lőben.
— II o f f ni h ii ii I'' á I felolvasásokat szándékozik tartani a „Zöldfa" nagytermében. Mit olvas fel s mikor tartja, jap.unk |ie''áriáig nem, jött tudomásunkra.
t F r e i w i r t b 1, •• o p <> 1 d liirneves szépiro-uak szépirászuti mintái s egyéb hozzátartozó kénz.li»tei Wajdits József könyvkereskedésében, mint e vidék egyedüli hizományos-rnktárábiin kaphatók egy forintért. Ajánlásul szolgáljon zalamegveí tanfelügyelő ur következő bizonyít-, ványa: T. ez. Frciwirth Leopold tanár ur inni napon nálam megjelenvén bemutatta szép cs | gyorsírászati minta iratait, c^yszersmint mégis-I lyerteté velem gyors és szép irási tanmódszerét, i Kber tigyoleminel megvizsgálván,a példányira-tokát teljesén átértvén, tanmódszerének ezélsze-'' rüsé> ét és a gyakorlati alkalmazásban kitiinő előnyeit; kedvos kötelességemmé vált a fen tisztelt urnák gyors és szépirászati tanniódszerét a t. ez. tanférfiaknak és mindazoknak, kik rövid idő alatt gyors éj» szebb írásra akarnak stfert tenni kiváló figyelmébe, meleg részvéte és párt fogásába ajánlani. A szép és gyers irásrat haszna a közéletben oly jelentékeny levén ozon ritka . taninód a közcrdekcltségot méltán megérdemli Kelt Nagy-Kanizsán, juníus 21-én 1870.
Hasznos tudnivaló.
■ <
— Romlásnak induló borok az „Kgészségügyi Tanácsadó* szerint ismét helyro hozhatók molegités álthl, valamint hu gyengébb fajú borok iiiegeczetei>e.lésreha|lahd >k, egyszeriig megmelegodés által tartówik lesznek, és pedig tartósabbak,.inint akár minő más erős és egészséges bor, aoz eczetesedéstől teljeso i megl íhet. azokat óvni. Az eljárás ígon egyszerű. Egy Vas-'' vagy rézedünyben a bort 40—02 R. fokig kell megmelegíteni ; sőt Franczinországban a boríte-roskedők már rendesen Űzvén a bormfelegltést, azt bordókban eszközlik, a hordóba t..t. esöyot
vezetnek, ebbo pedig forró vizgőzt, mindaddig mig n bor kellő fokra felmelegedik, azután bordókba közönséges módon elteszik. Ezen melegítés által a bor biztosítva van minden betegség ellen.
ipóatet.
— Ha tc fehér..,. Anskreoui daluk... nem
kiir.MhrtSk.
7.. I,.-Kíváncsian várjuk ax eredményt; ma* gán torainkat megkaptA ?
— K K. A .Képreliu»*-on ját neveltek itt 1«. A csikket ki.ixflnettcl v. Illik.
— II. K. Poxiony-»xenl-(lylr|fy. Sxive» ígéretére •rámolunk, l-''og.idja ildvoiletllpket.!
— S. K. A liekUldGtt románexot érdemei volna még egjráxcr átdolgoxni.
-- V. (». „Válaix a modern felvilágoiodsi egy lg<n »«erény liArcxoiátiAk- cilmll oxáfolat oly éllel '' vnn Irv«, hogv li|iuukb.-\ni kilxléiét ily niodórh''an nem exkltsülheljilk; mi in hnllotluk a dnci''1g3 iiekéren dnrgéeielö hsndabandáxá*t, dn nem méltattuk mái figyelemre, mint a ixegény sixkdrban menvedőu • axoii k^rillinéiiyeu, hogy ax ornágoi tébolydábAii ne n rendér még polkái, ixánakoxni. — Kgyébként m.''.doiitva k''ixdllieljllk.
— K- I,. I''eit. K.lixönettel vettllk » kn»|é»él jövK sxámunk tá/ctájában in^gkeidillk. Odvfltlet!
V. I,. Sopron. Szomorú jeleniége a». Időnek : leljeji-ii o,iljiik hu nézetét. A nemei érez miuilenkor neuu-i marAd, bár mint iparkodnak i* ragyogáiát be-»áio/va — elbomályoiitani.
I.. S !*|ioinb*lbely'', K>triueudre azonnal elkUl-dbltilk. A/ ily nemll iulézke-léi gyorian ixokott menni
S. J Páka. Nekünk kllldmt tandgyi cz>kkét .1 .Z.nhi TanközlUny" izerkeiztíjiégéuek adtuk át. lllcték.iHlib lielvo van ott. '' ^
K. I''eil. K izámlM megkésett.
A tllzkár elleni blztoiilái Ügyben irt csikket kis»,inettel vettllk • mielőbb közölni fogjuk
ISTylXt tér. *)
— B e küldetett. A tél éjien megjolenő ideje hívosebb és gyakrabban változó idő forgása által különösen hat a fog csúszós bajaira,
"és aX ''ii/eívMflfitn^^ szeiTvedők •Btzó''nyosatí^Míró"
elvonnak csüggedve a beállandó fájdalmakért, melyeket éveken keresztül ismerni és félni tanultak minthogy semmi utón módon semmi el-lenszern.''l''miin vtudták elmulasztani. Eddig<dé csak a legnagyobb tisztaság és a szájunk egészséges természete tette lehetővé, ozon bajukat tartósan és sokáig feltartóztatni és kikerülni. Azonban o részbon már évek óta fogorvos l)r. J. <!. Boppnak Bécsben készített Aiiutheriu szájvize miht hasznos szer már több nagy kiállításiul kcllőlog elismertetett és több országokban szabadalmaztatott, és az utolsó londoni kiállításon is feltalálójának igen nagy dicsőséget szerzett. Ezen elismeréseknek magokban kevés tényleges értéke van ugyan, do oz<>k a?i olÍJinenUiík ezen személy a számos és hiteles bizonyítványok által a niKgaíabb körökből is annyira támogattatnak és naponként annyira szaporodnak, hogy az Anatborin szájvízzel a száj és fogak épéutartásra » nyelven és pofa falus lévő nyálosság és fakadék elmulasztása,a InirkŐ letörése, rosz szagú lehelet stb, érdeké-beni kitűnő haszna felöl, noinkUlötnbon a csont-szú meggyógyitáss, és végre mind a fájdalom általános enyhítés« és tökéletes, eltávolítására használhatóságáról senkinek kétsége nem lobot. Midőn mi indíttatva az Aiiutheriu szájvíz fen-nebbi tulajdoiiiágai és sikerei által minden száj és fogbiitegeknek ajánljuk, azon jóhiszembon vagyunk, hogy a zoknakaz igazság érdekében szolgálatot tettünk, és őke*,oly útra vezettük, mely átal midennemü fog bajokat tüstént megszüntethetnek.
- ÜK}'' rövid nyilatkozat.
IIusz évo Xoly immár, hógy a lajwkbnn ezer és ezerre haladó hála- és elismerési nyilán kozatok jelennek meg a valóban megérdemlő
«) K rovat alatt knxlnttekért felelősséget nem
vállal -s f, 8zerk. ,
Hoff János udvari szállitóKóz Berlinben (Bóc^ bon kftrtnorring 11.) az ő Üdvösen basxno* gyártmányára maláta kivonati ogészségi sör. maláta egészségi ehooolado, és maláta mellczu . kor, melyek táplálja ó» könnyű lélokzést Idéx a gyomorba, bolbajok, tüdő, nyak- és lélokzési cső veket stb. gyógy it. Senki tioiu mondhatja azt, hogy az olismerő ogyénok nom léteznek, mort biztosan vanuak jelölve. Senki nom mondhatja, hogy a gyógyszer igéretéöek nem lelolt megs mort ellen iratok nem jöttök. Senki se mondhatja, hogy a hála nyilatkozatok hamisak, mort magasabb • rangú aláírások szolgálnak adutokul, végro az érdera-jelok nvujtíák a Hoff j íélo maláta gyártmány jóságának olismorését.
Mindozokből következik az is, hogy az üdvös eredmény folvtán lolyton jönnek napi . elismerések és az óvok óta mindig nagyobbszerü rendelményok igazolják szinte a méltó elísmo-réseket.
Woisz JÓZ96Í
gyógyszerésznél Bécsben ,Zura Morén" Stadt, Tuchlauben 444.\27i sz. kaphatók.
Pate Fekturale Ooorgé: ezen koczka-ozu-korkák grippo, katarus, köhögés s rokodtség elen hasznosak. 1 doboz 70 kr. .
Cachou aromalisé, a száj rosz szagának eltávolítása végett, dohányzás. §yés és stesces titalok ivása után, nélkUlözhotlen : társaságok bálok stb. látogatásánál. Ezen szer teljeaon ártalmatlan növény-alkatrészekből áll; óvszer a fogromlás é*fogfájás ollon. 1 doboz 70 kr.
Dr. Max F. Sinidt fogtincturája : fogfájás ollon s egyúttal szájviz, mely már félszázad ót* nagy haszonnal általános használatnak örvend, t Üveggel 40 kr.
Szakadás elleni ir, kitünőleg használható az altesl-rész-Bzakadásoknál. Készíti dr. Orüsi fjyak. sérvörvoá'',Bftsolbeú ; pléhdobózbán atAst- *" tással: 3 frt 50 kr.
Fogpaszta, kitűnő szer a fog és foghut megóvására és tisztán tartására; porczellán tég-liben:«0kr, — -•■--
Franezia folyékony hajfestő szer, melylyol legfel jebb 10 porcz alatt tetszés szorint: szőkére barnára vagy fekotéro test be tő tartósan a haj. Az ahhoz való késaűlék, t. i. 2 kefe, 2 csesző » 50 kr. 1 üveg festő szer 2 írt.
Fagysob-balsatn, téglibon 50 kr; ozaz idült fagysebekot is teljeaon meggyógyítja.
Valódi csukamáj-olnj, kitűnő tiszta isü, üvogonkint 1 frt és 1 8() kr.
Svajezí fül víz, gyógy szor fájdalmak a nehéz hallás ollon l frt.
Cs. kr. szab. haj'' és üzakál casoncz. logha-tályosb szor a haj és szakái • erősítése végett; utasítással : 2 irt.
Cs. kir. szab. Tannochinín-pomádé Pser hofcrtől, hajnövesztő szer, moly 8 —ltl nap% használát után a haj-kihullást bizouyosan megakadályozza, annak nóvéSót elősegíti; színét, jiuhrrtágát megóvja. Orvosi, tekintélyek által ajánltatik. Csinos kiállításával ékessége az öl* tözőasztalnak ; 3 hónapig oltártö szelonCzo ára 2 frt.
Dr. Gölis általanos ételpora, hatályos as emésztés, vértisztítál és erősítésre nézvo, naponkint 2-szer \eendő, 1 nagy doboz : 1 frt 20 kr!, kis : 84 kr.
l''astiles dígestives do Bilin »> bílini omész-tést elősegítő lepény, onuok a bilini érczesvizzol husonló feloldozó alkat részei vannak ; ajánlatos az emésztési bajok, szél, gyomorgörcs, gyo-mortorheltetés, felböfögés stb. elten ; 1 lopecsé-t^)t doboz árá : 60 kr.
Szem víz dr. Homorsbauzentől : a láterő megóvása s holyroállitására. 1 Üveg, pontos uU-sitással: 3 frt.
Barthaar-Stangonpomádé — ax utánnövö hajat összotartaní s azt mdgfösteni ; egyúttal bajuszpodrőnek is alkalmas ; ára : 60 kr.
Ü Z L E

JnC
—r—
ÍRNOK:
i i/<
Nagy-Knnlzsa, junlus -J4. Iö7n. i
A''gsbna (Ízlel mérlege in<>«l mindig ii IriursÍA- J ''""Ági tudóstiÁloklél váltakozik, s luajil emelkedéit, inajd alábtiszálliísi mulat; ínygil ax Uxlvt nom bir egy feltűnőbb kiterjedést nyerni, mert n készlet hiányaik, r.llenben egy ineglcheiöi szállilmány van'' kilátáitia helyezve, ktllonöien búzára nézve, és mint tudjuk már ** u|. bgzateruiéire foglalóxáiok történlek ¡. ez azon-bnn semmi szilárdságit nem níulaj, mert a minőség n.kat határoz. A mérő szamitás'' laiian'' kimegy a ^Aiználatbdl és ,oty vétetik figyelembe.
" , • Piaczl án
Xagy-Kanizis, juniiu J''J-ik napján,
tiius s;l « , font. t tr< ¡*S)«Vr. hí, . H»;'' iont .''» írt - kr. 87 .h» font. 6 írt 26 kr. Ito,, J»_ fisist -- frl kr. 7U-W fpnt 3 frt 2«) kr tHI^At főni:« ÍM 30 kr. Árpa •erfőzésro 70-rl font 2 fit 80 kr (1-^72 font 3 Irt -kr. Aipa közönséges (>5. flö font ~ frt kr. Ot-C.8 Aint , ftü Kukoriesa 3 frt kr. a fn víti Kuko-Mcza olaia tciingvánlni) - _ kr Zab 4.''» >il íout í frt — kr. 47- 18 font 2,frt 20 kr. I''obauka ŰC .0« fcl. - frt - k.- OS- ÍOtorv- tv, kr, lUb fehér 8 kr. - bab tarka U t** Kenyérlisst közöuiégci >«r: huűm a frt 6u kr. ZieuiUlitat ÍUírt, kr. X-»u(jluxt
közönségei ~ frt — finom -- frt — kr. KirályslUtt közliIiségos - frl — kr finom 1.*» frt r* kr Itozs-láng közönséges — frl —. kr. finom fl'':frt. 50 kr. Mnrlia lius fontja 23 kr. Horju hu«, fontjl^.2''i kr. í«er tél im, fontja 20 kf. .luiebUi "fontja r frt — kr Bzalona fontja 40 kr. /sir fontja 40 kr. Csibe páija 7117ft kr. Kácsa SO ''.» i kr. Lu liovárfv l írt 10 kr 1 frl l''Ml kr. Lud hizólU 2 frt 80 kr''. 2 frl 00 kr; Pujka frl — - krrl''yuk-tojái kr. kr."llurgouya inérej« I frl I0-1. frl &0 kr, Kgy inána aréna 2 frl 10 kr,; 2 frl SO k''r. Kgy kéve xiup 10 lf.-. Szalma Ifit 20 kr. L''jbör vidékUnkboli akoja -.''» frl é»-bor vi dékltukbeU akója H frt.
'' A''<\ agy k «.n i z sa I váro. tanáciának árjegyzéke
könyvéből kisdia ...... SZIflETMy ''KÁROLY, biztos.
........... -
Érték- ós váltófolyam; jüníus 25.
metaliijues 60.50; ö% neiuz. kölcsön U8.W;'' I^Wi-ki ailudalmi kölcsön i>5.70;buuk-részvéyyiijc 721 ; Iiiteiiutéaoti részvények 257. 5(1; London 11Ü.75; ozöst ágio 117.60; arauy darabja Ó.72, kr. *
Vasúti naponkint! menetrend :
Indul N.-Kaniziáról Harci felé reggel 4 óra 6!>
. . . délután 2 óra 25
, . HuiIa . reggel G ára —
. . . . „ d. ii 1 Ara 22
ti . , ii.tve 10 óra 67
, , ^„Trieit '', regg. \ <5ra 46
, . . » délben 2 -dra 15
. IKc« , regg. 6 ára —
, , éjjel II óra 20
Sopronig délután 2 óra 20
Karc* , reggel 4 óra 1
, . délben 12 óra Urnla felöl reggel 4 óra 23
, délb. I óra 45
r- . eitve ö óra-63
Triost . délbenl2 óra &2
, , elte tO óra 35
lléui , reggel 4 óra 10
. elte s10 óra 18
Sopronból délben 12 óra 42
porez.
|iercz. „
perci.

Krk. N. KaultiárA
perez.
•1
Heti naptár.
Juníus 26-tól Július 2-lg 1870.
IIÓ- és heti-nap
mernem Kathóllkus nap tár
2tT
27 88
81'' 3o 1
2
26)~Az elveszett juhról. Lnká » XV. 1 — 10.
"Prottiliui''1
U^fL-.
IQfi h
Vasárnap H 3 J. é»H. B 1 Jerem.
ll.tfő László klr László
Kedd Leonpápa Péter él Pál Arizlán
8ierda Péter Pál.
CiOtört. P«1 emléke I.uzins
l''éntek Thcodorik Uibolt
Szonib Sarl. 1). A. Ottó, UrUk
tf*

5
i
Felelős szerkesztő: Wajdits JÓz»«f. y Segédszerkesztő : Bátorfl LajOt.
II
R I) E T E S K K

FIGYELMEZTETÉS!
Egy idő óta kereskedők pompás birdotésok által ront órákat ajánlanak a t. ez. kozön-, különösen a viddki lakJsok félrevezeléaéro. E koreskeil.".k som órások, som — mint állitják — óragyárosok, ennélfogva a* órának bolezervezetéről legkeveso''ib értelmük sincs. Eladnak például avult lógonyművet, pakfongállványban mint uj szabatos müszcrU órákat, valamint másféle log közónségoaobb érákat valódi angol órákul stb. Azért óvakodjék mindenki ilyfélc haszontalan órák vovéaétól.
A ki egy valóban jól rendezett és olcsó órát akar venni, forduljon u jó himevü órásHoz
HERZ M.
ki átalában csakis as éragyártással foglalkozik. Uécsben, (Stefansplatz Nr. 6.)
HERZ HL
Tniiíjíoll l''Clh''l
Bír.*. KKriitiirriing Nr. 2.
általános árjegyzéke
l''oplr-
nyomtatványokból.
polg, órás Bécsben, (Stefansplatz Nr. ti. Ausionsoito dee Zwettolhofes) számos év óta jó birnévbeu részesülő legdúsabb tartalmú
ÓRA-RAKTARA
« gy évi jótállás
nagy
választókban,
ajánlja mindonnemü jól reudozett óráit mellett, a következő árjegyzék szerint.
^ fienll z»ebór«ík.
f0f kitűnő mlntiiÍKtlpk a ca. k. kéinlétseli hivatal altul megpróbálva. Minden isabályoxott óráróli jótálló adatik. A nem ixabályot drl>|a 2 fitai nlcaólib
(4 37-12, 2)
Férfi órák.
EiÜit henger ór. 4 rub. 10-12 ft. aranyker . ugrólappal 12 18 ft.
. ar. stél ugr. 1.3-14 ft. • kellőt födéllel 16-17 ft. . - • Tristáljr oveg. 14 17 n. - horyony bt. 15 r.tb. 16-19. ft . '' o 6n. etűil lappal 20-22 ft
• keltől födéllel 18-23 ft. ■ finomabb 24 -28 ft
• ang. h. Writs'', üv. 18 25 ft.
• horghadiór.k lap 21-3« ft
• ramontolre a nrak- - i oál btisÁiidA M • 25-i>0 ft.
. einail 80 -38 ft
- höl/y.irék sr.lap. 35 -40 ft''
• email. ^r^iiiAtit. 38 -48 ft ■ krltxtálvlappal 38 45 ft
• kettfliláp 8 r. 40 49 fi
• «mail.gyémántok. 58 05 fl.
- hölgy Imrg. ArAk 40-48 ft.
- kettőt lapptl 50 -50 ft
• r4montoirok00,70i
80. 90 100 fl
• kei fődét. 90. lOOrliO ft Axonkivlll mindenféle óranein kétxletbcn van
Kittit «Irak 1 1.60-ig aranyoa-tatnak.
ellendrftx 40 48 fit.
I.egtiagvol''b válíart-''-k a le*
liiiiMehli pirlsl bronoi órákban, 18.
20. ¿2. ''''5 -3 i frtjir.il; ugyanax Htlmflvel J8, í8, :tl> 3j, |U. |J9
- 100 frttal.
Legnagyobb raktár Ingaorakban,
Tulaj Ion gyAitiiutny, két évi jólAlláaaal ; Naponta fellnixandó 10. II 12 fit. — Minden 8-nap lelliuxandó 10. 17. 18 1.» 20.22 frl. - Ugvamx óra- ét félóralltétsel 30. 33 35 írt
— . óra- é« negycdóialllóatel 48. 50 bh frt. Hónapot regulatcur J». 30 32 frt. Ca •un/olát iiii.iór.ik n íl i Irt 60 Itr.
KtUtl etil. Arany
Kxilst óratánciuk 2 frt M> kr ..,• A:MtJcltJCáuW > U+M*. c AlctW. Ixvvt*»«.!«
Arany óraláncxok I* 2"> 28.!jo,ili.vi vége«te nvk Vidéki megren-30. 40. 50 80. 70.80 90 100. frt.deléiek a« n«tx.-gnek kétikeo liekill-Keltó (ír V»l 7 fit. U''ánv-<t mellett
- Kelt.i Arával, melv a kel- «W»»«»;*''*» ««''J''« ""
,, ,. .. „ / . i, nőni lel»l . ornk kn .«erőltetnek,
tejnél gvergyát grinl !l fr.\ - Itix- ,t ,, ,, .. ,. . ,
. .1 C l."r i .( i I OíAk nl''-rúlir n «. fo^-nd ntna t.
toiitó ke ti), ria«/l''t tll<iel. moly ,,„,,. ... . .,..,,,.. , r ..
, . », ■. , i e . KHItln kívánatra k-lltlJfk beinit n»«/e-
ezvttrrimlnd ir>''-r/vAt ívűi! II frt . , . . ......
o'' • i i ,.i i i. i if.''k.''it nritnylai; ■•r.ik.it é> Uiev.i.k^t
— rarm knl''o ilr.i dittea brone»- ,,• .. . .
lokhaii 12. 13 14 frt, vAlavtA,.,. é, a^K n«,.r srmtt
Hordozható őrségi ellenőrzi orák. ■*•»"«>*■■»•»
,7 "u^''».v'';éie, r..i.,..n,i, a^ Kérem flayelombB venni!
eddig léi x''ik kllxitl l.«i(jolibaií ha«x !
iiAlliat.''i •nindeii VMpálya''i Ivari íné-1 Muid-ni .Aru.i riiek.
«tér«, sxinliuakban, gyaMklnn »il> j<« k reifc«di>k v.i v niitii iir.l«i.k Al>
- horg. hadi rem 38 -45 ft. Arany hengérArNr 3ar.8r 30 30 ft.
- horgony 15 r. 35-44 ft • finom. ar. lap 85 60 ft.
keltát lappal 55-65 ft
• '' '' araoykn-
penynyel 65. 70. 80. 90. 100 120
- jrgeiüvegg. 42-60 fi Arany etil. ar.lap 50,75
romontoir ÍK). 100 120 ft
- krl»*. tlv. a. «t 66—75 ft
• rementoir - - - SO.''.K) 10-1 fl . ^ ket lappal 100, 120-150 ft.
II ft I g y Arák
Angol
név*
100 darab
um» , 100 „
100
IINI 100
100 100 100
|IM)
1IHI
4 é. 8
13 —18 ft. Kten JrAku ik 25 -30 fl l«erve»vr, hogy
iii.n le;
DPU.SZtieL-E3t>örlOS©n.(Zala-Sz(nt-MihiUy-va.Mitiállo. máshoz két óra járásmira) Wvő ósbirtokmnat, inely 132 hold terjedelmű szántóföld. 66 hold ''rét, 50 hold legelő'', .3 hold helsótelekbol áll, czeii a szükséges s teljes jó karban levő gazdasági épületé%^». m. egy lak ház negy szobával, eselédlak öt szobával s ii-inét kttlóncselédlak cgy «?gy szoba s konyhával mu. léteznek. Többen is megyelletik tyidímibolásra. a mennyiben alkalmas fekvői* s minőségénél fogva parcelláiul lehet, — szabadkézből eladóm; aveiini szándlStcozók mielőbb jelentsék magukat nálam s valamint egyezségre, ugy a vételár előnyös feltételeire nézve intézkedhetein. Tisztelettel
Báró Mérocle-Dory Karolina
_ (438-2)
MMi!
Zala.Egtrsieosn,
» i mmtammmm
feliérképí nlctií. IiAx yAm. ''jmmmmmmmmamúmmmmimmm
levílpaplro», tettxéxixerint betli-, kerynAvíil vagy nnélkil nyomva. ■ n^olcxad vclln, felié). 40 kr.
ugynnnt 100 drb bu
ritékkal 05 kr ''
vnntag ki.ttili nimi-tn«».il vagy vonali)/., "xva «0 kr. ugvanax 100 db boriakkal 1.60 kr. negyedrél, vellil 80 kr, vaatag keltőt timitAital vagy vona-loxva 90 kr. i
nyolexad, kllllinböxü otinnt ttinnel 6<l kr. . i ugvanax 100 axiiiet boiitékkal 1.20 kr. boriték bclul txiuex-»e 65 kr.
an< >1 levél - papirot divnttxeril monogram mai 90 kr.
ngvanax boiitékkal 1 frt 40 kr.
látogatójegy elkfcjM.it-. • 50 kr.
10(1 . kettöiféiiv II, litogra-I pliia, nietlvrileg ké-« l tnilvo íhl kr. I. i^jS do\bnrnyoinó gép név- én
r (liniiieP^-fK.1 kr." 1 Mb (iiimagAl nedveiltA ttam-piiflia 6.''i0 kr.
Keiiel fél.« önnedvcilti Iróizer,
iroda »/n.iinit « tlInxAtrn egy illi li../.»nl iilo/.iiVal, IUI) dnrab tollal I 60 Kr. löoo darab enyvezett levélmark
aranvoxv.t ; iia„-v»ág Ivltiét •xerint .1.60 kr. 500 >1.11 «!> n.''vanax 1.20 kf IlKK) I0411jtl.il. mint a peCSSt-
Viasz ''.''.50 kr. 60O db Irl. Kgy iliili-ix lieifl l''.l kr.
. vlrA^pPctétiegy 10 kr. 12 lmi.1l ptteilt actélloll tixen-
kélf.de 25 kr I lncx.il tollnyél, tinóm 6 kr. q^* RxAinlxk, fíálliló levelek, ■iiiiideiiiK-mll nyointalvAny, pe-c«étiiydmdk, llxleti inAtolé-kllny-v«-k gv-''ri Aron nxolgAltatik.
Postai Utánvéttel u kiadhatjuk. lli-pakiilAt dij nélklll. ,
TRAUGOTT FEITEL
szállltó-Uzfete l»e h,
KKriitaerriiig 2. gegenüber dein
l; lanctic-llaiis Nr. 3. -1237-''in
....................... " —''T '' - j
[Sensation!!
Aincrikiii patent. \ kl
,ul .«karja, hogy aióp t ép fogai le-gyoiii k, cxl ctak ar. uj vlHanyCS kautsohuk fogkefe vserte nélkül) Által e«tkiliM!iotl. K«en excrfélo bt-tonylalok Által niagatxtall kefe, ter.c helyett egéixen kaiiUchukból van kétillve, a tnely a ggról minden Ártalma» rétxt eltAvollt| ét a kauttchukban olektrikal erd It van; n ml Által neinctaW tltilil.dna ^eg-romlAtlél It óv|a a fogakat ¡'' átért inAr a gyermeknél olö''nyttten alkal-iiiaxhaiA. K fogkefe annyira tartét, hngv egétx évig lehet hastnálnl és larábja '' »ak 90 kr. I frtérl euv gőzkéHzaiék
»1 Altalmas légtitxlitAtAra. Ktenké-t lilék parfilmmel tftlietlk mrg,mely a lioxxA alkalmaxntt «x.etxlAinpa Állal felhevittetvén, ax okként elöAlli-tolt gfix néhAny percx alatt a legnagyobb axobAt a roix levegőiül nieg-litxlitja » ktdlomet illattal tOltl tneg. Nélkiilftxlietlen kórhAxak, itko>Ak, mdliclyck, laktxobAk éstalvn^k stb »xAinAra. A kéttlllék''aranybroutbél Igen rtlnoiati van kétxltve; dlijs 1 f. 1 llvog párfőm lioxxA, - ttettt''tel .égy(Itt 80. Kiég 60 hanxnAlalra''
szfinéiv- é-« v«K.v«u-vé-lel mi végeit i fegyverek a legtliab-Iikii javított Lefaúoheux-revolverek liixlonltó tárral t kellőt inoi^áttal íl Iflvétrei egjtxori Udtésre egy perc alatt 6 bixtoi Ittvéa. 1 db 7 milliméter 15 frt; 10J lítlté« 3.60; 1 db 9 mii-liinoter 17 frt. 100 inltét 4 frl; 1 drb l i 111III. 19 ft; 100 Iftllét 4.50
\ tud illliuv uj vlvtiiá* Myntnzn''rhefttprí''KVi''VHtlv,
- a mely a kilelejlléanek minién rotx «xagát ellAvpIitj i; minden a/Ajviret nélklll''ixli.-iővé tetten »főleg a pipAtóknaVajAnl itoa. Ki et-aenlia; inelyl.iel reeg«l nanAjlitikell Sblitenl; x eifnek iKVg kollemej hfl--•it". batAta it van Kten teljeaea nj vegyétteli eljár«» axerint kéttíílt
axer liidomnnyoa egyéllN.''gek Allíl niegv|/_*j|.tViiUvAnkirinőiiek talívlta-lott. 1 üveg ut*aitAr«al9Ó kr.
Klecro-^Mlvatiit''UH uyü-rUk. Kgy hires pArlai orvos ulatltát« txerint ularanybdl vannak késtftva clcctro-magncticm drót betételével; shatsnil ét megév; csásos, kOtt-vény x idegbajokban, retikotegtég, rófAjAt ttb. ellen. 1 györö csak W) kr.
LiKuj tbb trtl »Imi iiy. 13 latot valódi exUatbSI, felvarrni való Inggombok. Ka [g«n elegáns és állandóan tartós Minden t-ietalgomb-hot bixonyitvAny arról, bogy as valódi etilt! vagy arany.Ax ár Igen ju-tAn> os; egy tucsat szép in6vo«otti85 kr.; ilma 70 kr.
Érdekes pennalártó. Midőn link Napoleon a Julim C''aetar életiratAt doolgoxta, axon rendolelet adta ki mltxerinl kétxlueiiek axŐ''tsAmára tajAlfeUdáta txerint olyan pennát, melyot nem kell Untába mártogatni. K megblxainak 8nap malvakitűnő log olégtétotett. • Excn találmány Kocliee Oiiborl által tOkMailttolatt. ¿n exen találmányra néxvc as egye-dllll raktárt tartom ax osxtrák-raa-#yar birodalomban, A penna-tartó ckinaexUathőI van; axxal reggeltől o>tigloliet írni, t a tinta folyását tet. txét txerint Igatgalnl Alakja igen csinót é» minden késhax alkalmatos. 1 tartó : 1 frl, ahhex 1 tucxat Napo-leon-peuna: 16 kr.
Ilitviuiiia-pntiqtin t Vt
kréit: egy .10 kros sxivar, minthogy at által a legol''-sóbb txlvar valód£ havanna aromájnvá vAltoxtatható. at ehhex való exienctia valódi ha<'' Tkt&ra-d ótiá nyWr vau rxi/*b«lv*v-l üveg elég 600 txivarra : 1 írt 60 kr,
K«a&U0p>''ilv, vishnlluiK
eliiyllhelleii, varrá« nélküli kelme; ango^. kéatitmény. Kten knpeny aként vaukéxxitvc: lipgy-as a leg-stebb Időben ls vltclliAŐ. minthogy mindkét oldatán txép féltő itiha. 1 db''; r frt 50 kr.
Kren rxikkek a 1 n«xl. liirodalomliaii egyedül alólirI raktárában kaphatók:
& FRIEOYANN >» Wien, Praterstrasse Nr. 26. W* ''D
i\Ic»iiji-
(Reereati-
tó nedv
*
ons-Fluid)
Weiss
> .
legnagyotJö
varró-gép
Magynrorsztigbnn.
8TB 1ST, Józseftér 14. szám.
A, k.Y"^ fogorvos 1» <pp llé .fiién, htudt, llout. rjca««he
2. k''é#,íítVti^kcrcskcdéabo Aen''heriii-tziijvl« név alatt hozott győ^Mt-rtOmalmaíii volt hosszabl/ideig használni ^yakurlatom-hat.. a''V/.zal i^üti vlőnvöa és iiiegh''(iő sikert eszközöltem.
Az owugitt gviigyszer, a mely semmi egészaégelloncs anyaiéit nem basznoíuak bizonyult különösen a fogak vá-;»:<íWgV.^^giiljAimAI, borkőképzőilésiMií''éa száj rodhadásnál, a »-/-•(jókat nyakran íröii rövid időn mogszüntotte. A többi közt a.knliii^^ « szert rosz büzü lehellet ellen, a moly baj a beteg-'' •tek i kUl.Vnöaen környezetének oly kellemetlen, s amely az ií-j lel«'', li-teg annyiféle szert használt, és 4 —8 heti alkalmazása j utá>. e/en szernek naponta többszöri kiöblintéao által a szájnak, j a-baj megszűnt. (8'')7—h)
bizonyitom Popp J. Öi urnák tapasztalatom alapján.
Tiazti''letfel nlrtljenyzett ajánlja valótli''^íu-rikni varró-gd J)«i t ouilticloK i|>aro*ok szd-niárn, u le^jutáiiyosabb tíruk ds kónyuhneH letfizetdsok mullett u«ry«ziníe t?vi jófnllí^^; A tanitiU higyen tiUotik. kivditat sztíri^)a htizbnti vagy azon kívül. Tnvábbá szinMí hdlmn kapható a gépnek mindennemű rt^ak''toi liozzií. lias/.nálliaió varró-selyem, fonal és ezórna "Végre .mintlenlV''lu javitdsok 8ajdt gydroin-ban eszközöltetnek.
Biztositva a rendes és pontos szolgálat mellett, ajánlja magát ,
mély tisztelettel
WelHS D.
t419 6,4) Pestea, Jó»»eitér 14. stám.
dr. M irk^ kir. törzsorvos.
u, január i)-én 1858
fijiy Egy palaczk ára mint eddig I frt 40 kr. o. ért. RAKTARAK
oxen, kitűnő tulaidóniAgal miatt mindenütt, tőt Némelortxág, llelvétia, Tílr-lk- ét »ngdortxig,.Amerika, Holland, llelglun, Olatxornág, Keletét él Indiában inéllAn érdohdett elitmerétben ré»xé«0lő cxlkkek létex-nek valódi é« fries miaóségben.
Kaphatók : Nagy-KnuixtAi : lleliit Jóxaef gy ito«>Af«l.| A., WajHitt J., Wellitcli. t ettelhofer'' ét íicliwarx A. nrak ke-
yógyaxerétx, Holenberg.
nrak Welti
retkedétében. PápAn : Ttchepen .1. Keixllielyen : Hiuger M. Zal i-Kgertxeg. u : Itó''ó - K. gyógytxoróix. Knpr.n)c«án : Werli gyógytxe-.] iét/ Varatdon : llaller gyógyA.-réxx. 8xeul-Uy»rgy0nNötlitg. 811-'' nieg.-ii : Doiner KAjel ét 8tainbortxUy L. gyógyax««ré|x uraknál. 8«om< ! Iiaitielyeii. I''lllleli Kerenex gyógytxer.''tx urnái. Ilalárőrvtdékl áx.,Oy0r- | gyOüj l''ibio K. C. Vettprémlien Mcyr ét Tut«kán, ét (Inlliard Tivadar tiai. S»éke>fehérvár; Legmann A., Itraun J.'' gyógytxerétxck'' l.ovn«-lleiény: lleitler gyógytxoréax. Kalocta : Horváth K gyó(qf_txeréti. Keot-keinél, n, Maoblei.l gy»igy»«eré»t. Uunafoldvár: Temmer K. Paktoiu: Uoiiá.i J. gyógytxerétt. KOrlneodeu : Horváth J. Kaposvár: Kohn .J., Kiigl, llrlnt gy«lgy-icfétt. «»egaxárd : Nonrlc.i A., Ilrahiay gyógyaxerétx, I lliinyl. tdou : Kraniolin J. Tolnám Schwarx M. HxigeivArolt-. Itariusyth f
ItajAn iMiehilteh 81. ét llertftld Hal. Ilerx ig Ignác». I''éctetl, JUbl-nay''W. éa K Zách, Sipftkh Ryógyticréan
LOVAKNAK,
Ohráust, C8. kir. állatorvostól,
mely a béeti inagat egétxtégllgyl halótág illoléket txakf.''rflal s tekintélyei Állal ipegvixagállalvAn a a maga» keretkedelml mlliiss-leriiinlnAk Ifl6!». év • Márt hó 5-én 4.138 724.»xámn klboctájlvAnya folytán egyes egyedül mint gyógyszer lovak kfllitt betegsége ellen elismertetett. Mint k''Vrthcáeiősbtxer hattnálhaló a lovak nagyobb kihiijtáaá előtt ét ni in. minthogy exen txer itinél erőtil » a lovakat .megrokkanáséi óvja. Tobl''i tekintélyektől kiállított legjobb'' bixony-tvAnyok exen gyígytxer eladóltiAl megtekinthetők.
Ára egy üvegnek haaxnálati ntatiláttal I frt. 40 kr.
''------ ^
Klagenfurti állatgyógyszer lovak-, szarvasmarhák- és juhoknak
mely a komeuhu gi marhapornál ét mát avatatlanok által Ottte-Állított kéixltményeknél tokkal előbbre vonbatóbb, mert ei nem egyedül ax előforduló k''ixtfnaéget Allalbetégté^ckben, mint orrfo-lyát. mlrigydag, klllltnféle hurutok tat. gyors" ét blxonyos Segiué-get uyult, hanem még lá^aa.ihb beltő txenvedéteknél is legjobb--, ercdméiiynyel haainálliató. Kliávolltja a belek makacs bedugulá-tait. a verőexeér rond»xorbenl hAborgatásokal. eiőníoxdltja a kl. é» elvAlatxlAaokal. éa na''gy mérvben emeli a tehenek lejelétét. Mint kórmegelőtdtxer lavanaxal ét őtstek midőn at Allatok gyakrabban helcgetkedilek, ''ercdmépynyol haimAlható, minthogy xok bolegtégek kitöié«él akadályotta, at állatikat jókedvünkké teaxi, a ttőrvedlétl ét étvágyat i lőmoiditja ét ax einéaxtéit eröalt¡, Végre meg kell jogyea icm, hogy ax én Allatgyógyporom nem ctak* jobb; inlnt a kornoubiirgl marlup ír, hanem ctotnagalm Is nagyobbak ét plctóbbak. Oyógytxerem eladóiiiál a legjobb bltonyilvá-Byalm inegtokinlhetők. - v
Ara egy rt..magnak liattnálali ulatUáiial 40 kr.
Figyelmeztetés.
Kftíele*»ég«fiiiick tartom mint állatorvot a t. ct. lótulaido-noaokat figyelmetlelnl, hogy a korneubiirgi Kwlxda ur üdítő nedve egyAIWtti.au nem gyógytxnr a lovak betegségei allén, hanem ctak mint kóriiíegelőxS txer uabadalmaxtatotl, (kórmegelőxő tte-rek lehelnek cgétx./gex Allatok »xámAra. de |i«m betegeknek) kü-. Inubea .i maga» ex. kir, kcretkcdclini iniiiltxleriumnak 1H«9. évi inArtiua 6 én 4:136/724 axáin alall gyógynerem .végell rétxemre kiadi.it- határuMt ert,dméí/cn Kwixda urnák hatArot.man megtiltatott o motiívixéuek (Rettitutlons-Flntt) nyilvAnot hirdetétekben » hass-nálatl ulaiit.íiöVban gyógyhatáxt • lulajdonilani, de Kwixda a tilalom daexára teni engedi magát eliévextetni, hogy talAlmányának gyógyofejü háláit ne lulajdo''nTtan», mtlyel at toha tem bírt.
K ő r a k t A r! at otxtrák-magyar birodalom txámára Crautl állatorroinál Klageufurlban.
ÜV ,Kzen-szerek raktdra Nagy-Kanizsa s
vidéke részére egyedül. '' ''
(429-2)
m
Rosenfeld. Adolf,
keretkedétében van.
\Vajdit8 «^I;ef kiadó, lap- és nyomdatulajdonos gyor&>ajto njomtoa Nagy-lvaiiizsán

Insert failed. Could not insert session data.