Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.69 MB
2010-02-17 09:19:36
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1161
3179
Zalai Közlöny 1904. 045-048. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
43. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NteYUIHZM, 1904. november hó 5-én

ElöflMtllk* úri
fJ ént . . . • •
Eyyon Kim » OH. HIRDETÉSE* 6 hóiból |,elltlork«o 14, lt,«.mind«« loviMii torért 10 Sll
HT1 LTTFR 6 E N
petit norenkcut HO fillérért véM-* Lek íe1.
XLIII. évfolyam.
A l»p szellemi rétiét Illető minden körlomény a felelős azerkesitö nevére, anyagi rétxt illeti kö%-leaiényelc pedif n kiadó nevére cimietten X&yjkanlzsára bérmentve lótézéoaStc.
HélUfntetleik levelek nem íogad-utaak el.
Kézirat vissza nem küldetik.
1
___ A Dagykat,iisai .Ipar-Testület,\' a „nagykanizsai Takarékpénztár részvénytársaság,\' a .Kotori takarékpénztár
é é U asíg," nagykanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet," a .nagykanizsai kisdednevelő egyesület.\' a .nagykanizsai tanitéi jirfakör.\' a .nagykanizsai keresztény játékon, \'ZZ - n kaniJai izr jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,\' , .katonai hadastyi»egylet.- a „soproo, kereskedelmi ^iparkamara,- nagykanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETÉN KI NT EGYSZER, SZOMBATON ME&JELENQ TARSADALM1 HETILAP.
Közeleg a tél. Már vége a szüretnek, már kopaszodnak a iák é6 már fagyosat lehel a szél, mely röviddel ezelőtt enyhitSen hűsített.
Orvosi szemponthói ezen symptomái a télnek közömbösek. Ebból a szempontbél az a fontos, hogyha közeleg a tél, közelegnek a járgányok. A járvány épp oiy alkotórésze a télnek, mint a hó, miként a tavasziak a zöld virulás. A tél ellensége » kisdedeknek, mert közülük szedi áldozatait A. növények gyenge vetéseit védi, az emberekéit megöli. Lapunk anyakönyvi rovata szomorú statisztikája a gyermekhalandóságnak tél idején. Természetes, a felnőttek sem mindnyájan menekülnek a tél influenzás kísérete elől. Az iskolákat nem C9npán-a tanulók, hanem gyakran a tanárok betegsége miatt kell bezárni és a hivatalokban a személyzet létszáma ritkán teljes-a fehér évszakban.
Tehát jön a tél I És Kanizsán ismét kettővel megszaporodott az orvosok száma, vele együtt M-an vannak. Közöttük néhány kocsin jár, néhány nem is jár, mert nincs hova. De az első klasszisnak gyorsvonat is elkelne, a második pedig akár ne is töltené az idejét Kanizsán 1 Ilyen aránytalanságok vannak ime az orvosok helyzetei között is, pedig egyre panaszkoduok, hogy kevesen vannak az egyetemen. Nem is helyes a léteit mereven ugy állítani fel, hogy az orvosok száma csekély. Orvos van elég, csak uincsenek helyesen elosztva a helyeégek közt. A városokban zsúfolva vannak, falvakra pedig alig jut. S itt fészkel a baj. Azt hisszük, hogyha az orvosokat
négyszög kiléméterenkiot, s a népesség -vatamely egysége szerint osztanék fel, akkor nem panaszkodhatnánk Magyarországon orvoshiányról. De az bizonyos, hogy intelligens, sokat tanult emberek, akik középiskolai tanulmányaik megkezdésétől kezdve egész a diploma megszerzéséig, tehát 13 esztepdón által városban éltek, s a városi élet nyújtotta előnyöket megszokva azokhoz, mint életszükségletekhez ragaszkodnak, nem szívesen hagyják el azokat, hogy azután egész életüket intelligens emberektől, a megszokott ezerszinü élettől távol valamely göcseji falu elhagyott zugában éljék le. A falusi életet csak az kedvelheti, akit a föld birtoka köt hozzá. Minden emberre varázslatos hatással van a föld. Egy darab térség, melyről azt mondhatni, ez enyém! Ha bankóim vannak, akkor tulajdonképpen még semmim sincsen, csak eszközöm van, amivel minderit szerezhetek. De a bankó nem kelti fel bennem birtoklás érzetét, a hatalom azt az érzetét, mely kél bennem annak meggondolására, hogy ebből az egyetlen egy közös anyaföldből egy rész az enyém, ahonnan mindenki mást kitilthatok. Akit a föld kőt a faluhoz, abbéi válhatik falusi ember, de akit csupán hivatal köt hozzá, az olyan kivágyik belőle. A kíncstelen emberek is a városba tódulnak, b azok is, akik csak a diplomájukból akarnak élni. Ennek az általános szociális ténynek egy részjelensége az orvosok vonzódása is o városhoz, s ennek következményeként az orvosok helytelen elosztása, ami azután előidézi, hogy általában orvoshiányról panaszkodunk.
Kanizsa jól el van látva abban a
tekintetben, hogy kik gyógyítsák a betegeket, de nem tud felelni erre a kérdésre, hogy hol gyógyítsák őket. A kórházkérdésre célzunk. Épp most, a tél, a járványok közelgése idején aktuális ez a kérdés, amelyet még a tél beállta előtt, jó volna megoldani. A járványkórház fel van már épitve. Azonban a kórház általában is szűk. Télben a földre szorulnak a betegek, minthogy senkit sem szabad elutasítani, Előbb legyen tehát elég nagy kórházunk, s azután színházunk, szebb városházunk, aszfaltunk. Előbb jó csatornarendszerünk, kevesebb porunk, nagyobb tisztaságunk, a város közepén kevesebb füstölgő gyárkémén) ttnk, 8 azután gondoljunk a fényűzésre. A kanizsai egészségügyi viszonyok gyarlósága nemcsak a szük kórházban nyilvánul, hanem abban a számtalan, antihygenikus jolenségben, mely léptennyomon, utcán-téren feltűnik előttünk. A korzó levegőjét egy malom és egy gyár kéményének füstje szokta balzsamos illatúvá varázsolni. A sokat meg-zengett por jótékony hatása szintén nem megvetendő kincs. Az alsó városrészekben összegyűlendő viz, pocsolya a lakások egészségessé tételét ugyancsak igen üdvösen segítik elő. Szóval Hygeia Istennő a mi részünkről semmi-léle kultuszban sem részesül dacára .annak, hogy Aeskulapus ivadékai bőséges számmal szerencséltetnek bennünket. Ennek a közönyösségnek köszönhetjük azt is, hogy a Zalamegyére szervezendő megfigyelő-osztályt nem Kanizsára hozták, hanem Egerszegre vitték. Az annak idején leküldött miniszteri biztos azzal indokolta meg az ó véleményezését, hogy Egerszegen szebb kilátás nyílik a
bolondok számára. Mindazonáltal nekünk magunknak kellene ebben az ügyben valamit csinálni, mert ha Zalaegerszegen van is megfigyelőosztály, de nálunk nincs, akkor még mindig megtörténhetik az, hogy a rendőrség által kell őrUtotnünk az őrülteket, ami pedig nagyon inhumánus dolog.
Ezek azok a főbb pontok, melyek városunk egészségügyi politikájának programmját a jövőre ki tölthetik. Komolyan kell velük foglalkoznunk s e téren a vezetés társadalmunk orvos -tagjait illeti meg. Tehát lássék meg, hogy Kanizsán elég orvos van I
t Dr. Sugtl Lajos.
Városi közgyűlés.
Városunk képviselőtestülete a mült hó 31-én délután 3 órakor rendkívüli közgyűlést tartott. Tiz tárgy, amelyek közül egyiknek sem volt nagyobb érdekessége, vagy huszonöt városi képviselő s egy félben maradt felszólalás, ez a rövid foglalata a gyűlésnek. Egykedvűen hallgatták a városatyák az egymásután lepergő tárgyakat, egy-két csendes helyeslés s nagyon sok ásítás kisérte a főjegyző előadását, amely a vége felé a bérleti szerződések végtelennek látszó felsorolásánál már altató danának is bevált volna. A gyűlés lefolyása tárgyak szerint a következő volt:
1. Először a tárgysorozatba utólag beillesztett gimnáziumi tornatanári állás betöltését tárgyalták. A múlt közgyűlésen megválanztott Szőke Elemér ugyanis időközben > győri főreáliskoláoá! kapott állást s emiatt állásáról lemondott. A közgyűlés helyette a múltkor a szavasatok azáma szerint utána következő Wíeder-mann Gyulát választotta meg.
2. Blan Mér és Tallián Ede-féle alapítványok kezelését illetőleg a minisztérium utasítása folytán ugy határoztak, bogy a Blau Mér alapítványát, amely osztrák állampapírokban volt elhelyezve, magyar állampapírokba fektetik, a Tallián-félét pedig míg a takarékpénztári kezelése az értékpapírok jövedelménél nem lesz kisebb, így kezelik.
8. A választási törvény revíziójához elrendelt statisztikai összeírások díjazása fejében 246 K. 40 fill.-t kifizetik. Deák Péternek pedig, aki ezen munkát díjtalanul vezette, köszönetet szavaznak.
4. A József főherceg laktanyával kapcsolatos ty utcák munkálatainak átvételéről szóló jelentést tudomásul veszik.
5. A városi címer megállapítása következett most, amelyet az 1893. IV. t.-c. alapján a város nevének megváltoztatásával (Nagy-Kanizsa—Nagykanizsa) kapcsolatban kellett rendezni. Az eddig használt sasos és bástyás címert az orBzágos levéltár jelentése alapján a belügyminisztérium némi változtatással elfogadta. A jelentés megtétele ntán Elek Lipót városi képviselő indítványozta, hogy a tanácsterem falára festett címert ennek megfelelöleg festessék újra. A polgármester válaszában hivatkozással arra, bog; a szóban forgó címer főié rövid idő mnlva képek kerülnek, költségkímélés szempontjából feleslegesnek tartja ezt. Ebben az indítványozó is megnyugodott.
6. Kövessy Albert színigazgató kérelme a szinkör helyének kőszinház építéséig való átengedése tárgyában. A közgyűlés a kérelmet a tanács javaslata alapján csak három évre adta meg.
7. A magyarországi munkások rokkant és nyugdijegyesülelének helyi fiókja számára 25 korona segítséget szavaztak meg. Közbe szólásképpen emelkedtek hangok, amelyek ezen fontos szociális jelentőségű intézménynek adott segítséget keveBelték, de — sajnos — indítványt nem tettek s így a tanács javaslatát változatlanul fogadták el.
8. A boritaladó és husfogyasztáaí adó megváltásának tárgyalása következett A pénzügyminisztérium évi 105,000 koronát
TÁRC A.
A sxökewénjf.
lilik .\' i. és t. Umj.
— A .Z«U1 ■K6*tony» UrcAja. —
Abban az időben I.-ben voltam államügyész — mondta Tronvílle elnök. — Barom esztendeig unatkoztam abban a nyomorult fészekben. De a végtelen, szürke unalom tengeréből még ma is^-felém világit egy nagyszert, szenvedélyekkel teljes, borzalmasan szép emlék.
Egy ilyen csúnya, esős éjszakán történt, mint ez b mai. Három-négy napja szakadt már az eső szünös-szüntelen. A kis város olyan volt a sok esőtől, inintha özönviz zpgott volna rajta keresztül. Nyakig járt az ember a sárban mindenütt. Egy réraitősn, a szokottnál is unalmasabb nap ntán, éppen vacsorámmal készültem el, mikor előszobám csöngője hirtelen, élesen sivítani kezdett
Egyedül voltam a lakásban. Takaritó-nómet már jóval előbb hazaküldtem, s így magamnak \'kellett kimennem megnézni, bogy ki az a késői látogató.
Mikor a kulcsot megfordítottam a zárban, valaki kívülről\'hirtelen felszakította az ajtót és a küszöbön egy nő alakja merült fél a sötétségből.
Nem volt annyi időm sem, hogy valamit szóljak. Az Ismeretlen nő a folyosóra rohant és esdekelve köpyörgött halkan:
— Mentsen meg I
fa ugyanakkor hevesen becsapta maga
mögött az ajtót- , , . .
Nagyon meg voltam lepetve. A természettől gyanútlan, könnyenhivő kedélyt Örököltem, a igy első mtólepetgetó«n részvétet éreztem a szereneséUéo teremtea
iránt. Különösen, hogy másodszor Ismételte puha, fuvolaszerű hangján:
— Mentsen meg I
A következő pillanatban azonbau már felülkerekedett beunem az ügyész, aki hivatásszerűen keresi mindenkiben a gonosztevőt ós meglehetősen rideg hangon kérdeztem:
— Kicsoda ön és mit keres ebben a házban I
— Nagyon szerencsétleu vagyok! — suttogta az asszony1 halkan, aztán vad, szenvedélyes bangón tette utána:
— Megmentheti az életemet, ha akarja l
_ Az ön élete veszedelemben van?
— Igen.
— Ki fenyegeti?
— Azt nem mondhatom meg önnek
Ez a válasz nagyon gyanúsnak hangzott és egyszerre\' megint az előbbi ridegség vett erőt a lelkemen.
Az asszony hangja azonban folytonosan a fülemben csengett ós lassanként kifogásokat kezdtem keresni.
— Hiszen félig-meddig kötelességem is a titokzatos éjszakai látogató ügyét vizsgáltatni, — mondtam magamban és kinyitva kis-szalónom ajtaját előre bocsátottam vendégemet.
Meggyojtottam egy pár gyertyát
Mikor a sárga-vörös gyertyaláng első sugara az ismeretlenre esett, önkénytelenül lebbent el ajkamról a meglepetés kiáltása. Egy klasszikus szépségű, szőke asszony állott előttem. A haja és ruhája csuron-viz volt, apró eipócskéit vastag sárréteg borította éa mindezek dacára is ragyogóan, észvesztőén azép volt.
Az én elaltatott mesterségesen elnyo-
amelybe a sok évi uualom ós pályám szürke egyhangúsága ejtette. Szilaj erővel támadt fel bennem a vágy a szerelem után. A szerelem után, amely az egyetlen valami, amiért érdemes az embernek azt a piszkos kalandot végigcsinálni, amit életnek neveznek.
És az ügyész, aki a sötét folyosóban ridegen faggatta az asszonyt szépen meghátrált a férfi előtt, aki szivét dobogni érezte l
Még egy halvány kísérletet kockáztattam meg az asszony titkának megismerésére, inkább csak azért, hogy nyugtalankodó lelkiismeretemet lecsöndesitsem.
— De asszonyom 1 Hit mi történt önnel I Mit csinált?
— Vétettem. Valami rettenetes, jóvátehetetlen bont követtem el a — .férjem ellen.
Ez a vallomás teljesen megfosztott józanságomtól. Most már nem láttam látogatómban egyebet, csak a gyönyörű, bűnös asszonyt és mondhatatlan féltékenységet éreztem az iránt a férfi iránt, aki miatt férjével szemben elfeledte bőségét, kötelességeit.
— És miért választotta éppen az én házamat menedékhelyül? — kérdeztem keserűen.
_ Én nem választoltam, — felelt az
aaszony fejét lehajtva. — Nem is választhattam. Tudtam, hogy üldöznek, hát a legelső ajtón csöngettem, amelyik elémbe akadt így jutottam, ide és most könyörgök, ne hagyjon ell
— Nos jól van, — mondtam valamennyire megenyhülve — maradjon itt asszonyom addig, amig ast hiszi, hogy veszély fenyegeti.
Különös este volt az. Ketten voltunk az egész lakásban és én teljesítettem körülötte miudeu szolgálatot.
A kandallóban egypár hatalmas hasábbal felszítottam a hamvadó parazsat, s az asszony oda ült a tüz mellé nedves ruháit szárítgatni és melegedni.
Én a kandalló másik oldalán ültem le és hallgatva bámultam öt. Gyönyörű volt. Leírhatatlan I És lelkem a régen nélkülözött szépség láttára fékeveszetten, tobzódva ujjongott fel a gyönyörűségtől.
Alig beszéltünk egy-két szót egymással. De miért is bészéltünk volna? És mit? Az egyetlen dolog, ami érdekelt volna, az az asszony bűne volt; az, ami odahozta őt hozzám Arról azonban nem beszélhettem, tebát inkább hallgattam és megkínáltam őt egy csésze forró teával.
Ezt elfogadta és lassan, elgondolkozva szürcsölgette.
Három óra telt el igy, rám nézve mondhatatlan, néma gyönyörűségben. És éjfél felé olyan szerelmes voltam szép ismeretlenembe mintha hónapok óta, vagy esztendők óta ismerném.
Hogy ó észrevette-e érzelmeimet, azt nem tudom, bizonyos azonban az, hogy mindig biztonságosabban érezte magát. Most már nem fordította el tőlem tekintetét, ha rá néztem, hanem szilárdan viszonozta pillantásaimat.
t h, milyen szemei voltaki Szikrázó mélységes ibolyaszemek.... Minden lehetetetlen kalandra kész lettem volna azokért a szemekért. Követtem volna azt az asszonyt a világ végére is, ittbagyva pályát jövőt, mindent, egyetlenegy hivő szavára.
A kis városka régen aludt már körü-
löttünk, csak mi virrasztottunk, hallgatva az esó egyhangú csobogását.
Egyszerre hirtelen felállott az asszony.
— Most megyek! — mondta határozottan.
Elkezdtem reszketni a felindulástól;
szerettem volna rárohanni az asszonyra, hogy erőszakkal tartsara magamnál. Pillanatokba telt, amig erót vehettem magamon.
— De csak nem mehet igy egyedül ki az éjszakába, asszonyom?! — mondtam tompa érzéketlenséggel. — Miért nem várja meg a reggelt?
— Mert reggel elfognának. Ma még menekülhetek. Ismerem az utat
És atnig ezeket a szavakat mondta, olyan ártatlanul tekintet fel reám, mint egy gyermek.
De hát mi lehet ennek az asszonynak a lelkében?!
Mit mondhattam neki?
— Megengedi legalább, bogy elkísérjem? — kérdeztem bizonytalanul.
— A hidig elkísérhet, ha akar. Akkor... akkor kétszeresen menti meg az életemet — talán ...
Egy pillanatig sem haboztam, és két perccel később hallgatva mentünk egymás mellett a sötét éjszakában.
Az esó csak ugy szakadt. De mit bántam én az esőt! Szerettem volna csigalassúsággal haladni, hogy mennél tovább tartson az az ut. Az asszony azonban nagyon sietett; szinte erőszakkal vonszolt magával.
Végre elértük a hidat. Ott megálltunk s az asszony kezét nyujtá:
— Isten áldja meg önti Köszönöm. Nem felejtem el soha, amit tett velem.
Ennyit mondott és gyorsan nekivágott a hídnak. Én a zokogással küzködve, égő, száraz szemekkel bámultam imbolygó,
Lagnnk mai számához féliv melléklet van csatolva.
.M
XLIII- ÉVFOLYAM.
(2)
ZALAI KOZLÖNT
kívánt a várostól, « t.nácstól megbízottja Vécsey Zainmond polgárme.ter pedig 88000 koronát igén M.)d swmélje&en feojárváo a minisztériumnál . az államtitkárral érintkezésbe lépve az eddig fizetett 92000 koronát igérta Az állam-titkár pártfogását raefiigérte, döntés azonban mostanáig nem történt: A megváltás ösüzege három évre lenne megállapítva s fennebbiek szerint. Egyutul a regálé bizottság tagjait is megválasztották az eddigi tagok személyében.
9 K«cg Béla és István 1560 korona pótadóhátralékának leírását elrendelik.
10 Föld- és házbérleti szerződéseket jelentik be, amelyeket ujabban kötöttek a város házainál s apróbb parcellák bérbeadását.
Ezek után az elnökit polgármester a gyűlést négy órakor berekeszti.
A villamos árammérők.
Az egyenáramú hálózatban a fogyasztás mérésére egyszerű megközelítő methodus az áram (ámpére) mérése. E módszemek a pontossága attól függ, mennyire állandó a hálózat feszültsége (volt.) Ha az igy mért ámpére-órákat a közép feszültséggel szorozzuk, a watt órákat kapjuk. Ilyen egyszerű és elsősorban igen olcsó ámpére óra-számláló a Danubia ,Ok" typusa. Hibája a szerkezetben rejlik, amennyiben nem reagál kellóképpen a feszültség ingadozásokra és igy vagy a fogyasztó előnyére, de inkább hátrányára mutat. Ugy ezen ámpére órassámláló, mint a gyakorlatban használatban levő majdnem minden egyenáramú compteur (watt óraszámláló) úgynevezett motor-compteur. Ide tartozik ugy a Lux, mint a Thomson compteur. A Danubia ámpére óraszámláló a Thomson compteur egy olcsóbb kivitele; a Lux compteur valamivel gondosabb konstrukció. Mig a Lux compteur indikációja teljes terheléstől egészen 1—2\'/. fogyasztásig néhány százaléknyi eltéréssel pontosan mutat, addig az olcsóbb kivitelűek vagy nehezen indulnak, vagy pedig kis terhelésnél 8—10%-nyira is eltérnek a valóságtól. (Danubia.) A jó compteur iránt támasztott igények: hogy kis fogyasztásnál induljon, de üresen, vagyis áramfogyasztás nélkül ne járjon, indikációi helyesek legyenek, vagyis a legkisebb terheléstől a legnagyobb terhelésig egyformán jól mutasson, feszültség ingadozásokra ne legyen túlságosan érzékeny, valamint gombo-lyitása olyképpen legyen dimenzionálva, hogy temperatura differenciák ne befolyásolják.
Az emiitett compteurok motorzáróit rendesen permanens mágnesek fékezik. A kompteur jóságát nagyban \' befolyásolja a fékező mágnes helyes elkészítése, mert helytelenül elkészített, rossz anyagból előállított mágnes fékező hatása gyorsan gyengül, miáltal a záró gyorsabban forog és a tényleges fogyasztásnál többet mntat az óramű. Megfigyelések alapján a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a Thomson-féle számlálók birnak a legállandóbb mág-
világos alakja után. A baja kiragyogott a sötétségből. Istenem, hogy szerettem 1 Hogy szerettom I... És szólni nem tudtam.
A hid közepén az asszony hirtelen megállott, aztán megfordult és futva jött ismét felém. Mikor hozzám ért, megragadott sziláján, kétségbeesetten és az ajkát odaszorította az ajkaimra, hogy a vér kiserkedt utána. A következő pillanatban pedig elnyelte előlem a sötétség...
Másnap azt az asszonyt a spanyol határon elfogták és harmadnapra ott volt megint a városkában, hogy törvényt üljenek fölötte — férjgyilkosság miatt.
Én lettem volna a vádlója, ha egy jótékony idegláz meg nem szabadit ettől a golgotától.
Hónapokig feküdtem élet-halál között s mikor valahogy mégis összeszedtem magamat, még sokáig nem mertem kérdezősködni az ítélet felöl.
Tizenöt esztendei kényszermunkát kapott az a szerencsétlen teremtés . . .
De t tárgyalison OMn árulta el, hogy hol töltötte azt a hatom órát, amelyről kívüle csak én tudtam volna beszámolni. Nem moudta meg semmi faggatásra...
n essél ée ezen compteur typus előnye még abban is nyilvánul, hogy saját mozgatásukra (motoruk hajtására) legkevesebb áramot igényelnek. Mindezekből , pedig azt láthatjuk, hogy miután 4z óra által indikált mennyiséget fizet a fogyasztó, elsősorban az 6 érdeke, hogy az éra jó & megbízható legyen.
Nagyon gyakori eset, hogy az óra helyesen mutatja a fogyasztott áramot és mégis többet fizetünk, mint amennyit produktív módon használtunk föl. Ez az eset akkor áll be, ha az órán innen (a másodrendű hálózatban) a vezetéknek fóldzárlata van, vagyis az áramnak titkos nton való elvezetése előáll. Ilyen jelenség csak rossz szerelési anyag használata folytán fordul eló és ezért végtelenül fontos dolog a berendezést készitő cég tisztessége, megbízhatósága, mert főleg a fővárosban fordul gyakran elő, hogy harmad-negyedrangu szerelési irodák rossz anyagszállítása és ezáltal bekövetkezett földzárlat folytán a fo-gyasztóközöuség nagy anyagi hátrányt szenved. Németországban levő szabályrendelethez hasonló rendeletet nagyon üdvös volna nálunk is életbe léptetni, mert aszerint határozottan meg van állapítva, hogy milyen anyagot szabad szerelésekhez használni és a szerelésnek milyennek kell lenni.
A-r Gll-sru.
Számv. főnök (miután közben végU-hallgatta a jelenté.!:) Hát kérem, amin "uxlk hallani, még n.m végezték .1 mindenütt a igy jelenleg • •••
Újságíró: De Ilyen dologról másbo már korábban hivatalos jellegű jel.nté.eket adnak a sajtó .Urnára kérés néUrtl azonkívül mégi.\' csak az Önök érdeke elsősorban a jelen dolog.
— Napidija. (látva főnöke arcán a neheatelés felhőit:) Máahol ngy van kérem, nálnuk meg Így. Először majd mindenhol letárgyalják, végül a közgyűlés meg a nagygyűléa, a legvégén kinyomatják .z egészet, akkor foglalko.balik vele . sajtó is. (Senkitől aem zavartatva belemelegszik a humorizálni kezd) No meg akkor legalább apró részletekben «em tévedhetnek a hirlapbau.
Számv. fónök (bólint:) Hanem ha akkor leiz valamire szükség, nagyon szívesen.
Újságíró (hálásan:) Köszönöm, nagyon köszönöm (el.) ....
Számv. főnök (elégülten:) Mégis szép dolog ám, ha az emberhez járnak az újságírók, csak érteni kell az információ adást. v
— Napidíjas (ragyogó »rce..l:) Cok érteni kell az információ adást (Függöny.)
Szezonképek.
(A hlrlaplrás rejtelmeiből.)
Színhely: egy vidéki városház hivatalos szobája. A város közelebbi meghatározását az olvasó tetszésére bizzuk.
Szereplő személyek: Egy ujaág-irő, ki a városi dolgokkal akar foglalkozni. A számvevőség főnöke, ki számokkal
foglalkozik. Egy napidíjas, ki közbe-szolásokkal foglalkozik.
Újságíró (bemutatkozás ntáu:) Ha nem lenne terhére Főnök urnák, adatokra volna szükségem a városi tisztviselőknek most tárgyalás alatt levő drágasági pótléka ügyében. Lapunk a .Városi Újság" miodezideig harcolt az eszme mellett a most is szivesen foglalkoznánk vele.
Számv. főnök: Hm, persze . (szórakozottan) kihez is vau szerencsém?
Újságíró (bemutatkozik újra.) Nem zavarom taláo Uraságodat jelenleg?
Számv. főnök: Dehogy, dehogyI... Melyik lapnál is dolgozik kérem?
Újságíró (türelemmel:) A .Városi Ujság\'-nál.
Számv. főnök: Igen... a .Városi Ujsig\'-nál (leereszkedőleg.) Tavaly húsvétkor olvastam egy jó cikkelyt benne. Valóban nagyon jó volt, igen jó volt, kár,
hogy elfelejtettem miről is szólt.....
De mivel is szolgálhatnék?
Újságíró (igen nagy türelemmel:) Adatokra volna szükségem a drágasági stb. mint fenn.
Számv. főnök: Hja kérem az nagyon fontos dolog, mert ... (hirtelen eszmétől megkapva) nem lenne szives először igazolni újságírói voltát?
U j a á g i r ó (átnyújtja előkeresett igazolványát:) Kérem, legyen szerencsém. Tessék I
Számv. főnök (a mellette levő napi-dijashoz halk hangon:) Izé ... nézze caak,j mit gondol, eredeti lehet ez?
— N a p i d i j a s (szintén halkan, komolyan:) Legjobb volna talán nagyságos ur. Illetőségi bizonyítványt vagy máa hivaUloa Írást is kérni, mert....
8zámv. főnök (leinti.meggondolva a dolgot, visszaadja az igazolványt:) Köszönöm, tessék I ... Hanem mire is volna szüksége kérem?
Uj sági ró (a legnagyobb türelemmel:) Adatokra volna .... atb. mint fenn.
Számv. főnök: Persze, persze, hiszen már mondta i. egyszer (napi-díjashoz fordulva) mondja, hol vannak ■z akták?
— Napidija. (halk hangú táraalgá. után, amelyben megmagyarázza a nagyságos urnák, hogy a ,Váro«i UjságVnem méltó semmiféle pártolásra, mert a múltkor » a városi kövezetet feszegette — fenn.) Kérem alássan azok az akták Itt vannak, de még csak a szegények bizottsága tárgyalta le és a jóléti bizottság, de ..:.
Újságíró (hirtelen:) Pardon ... sem a francia forradalmi hivatalnokokat gondoltam ...
— Napidija. (méltatlankodva:)
Kérem, kérem, aa ur nem tudhatja a mi bizottsági átnevezéseinket.
UjBágiró: Bocsánatl ■".\'- I
(Vásár a temetőben.) Halottak napjának előestéje van. Temetőnk felett az égig világló ködoszlop messziről is bivja az embert éa lélekben megtisztulni. Közelebb érve azonban elszáll a borongó hangulat. A temető előtt közvetlenül hangos zsivaj, az árusnép zajongása kezdődik. Egyik helyen a geszten} é. kiabál rekedt hangon, odább a bábosoknál adnak-veeznek nagy hangon, lármával, csak ugy mint a piacon.
De hamar elhagyhatjuk őket s elértek a: sírkertbe. A szent helyek előtt kufárok
szoktak tanyázni mindenütt, igy van ez a
temetővel is Ilyenkor, nálunk is, máshol is. Benn a kertben blzooyára másképpen lesz.
Keresztüljutva a sokaságon, benn vagyunk végre. Azonban hire-hamva sincs itt aem valami kegyeletes hangulatnak A keresztek keskeny utján a jósedvtt emberek egész tömege jár, taszigálva egymást akárhány helyen. Sétahelynek használják a kijáró utat, kacagva tánalog-nak s enyelegnek egymáasal mindenfele. Körülnézünk s kétkedve kérdezzük magunkat, vájjon csakugyan ma van e a holtakra emlékezés bus estéje? 8 vájjon milyen a lelke annak a tömegnek, amelyik
\'"DB^em^döihetüiik sokat e kérdéseknél, uj látványban van réazüok. Egy részeg ember lép be a kapun, megölelve az ott álló reodőrt nem éppen becéiő szavak kíséretében. A rendőr pedig tovább ereszti, hogy mulattassa a többieket is tántorgáaával, monologjaival. Talán aaért nem ntasitja ki, mert a rendelet caak a kutyák bevitelét tiltja meg, vagy nem akar ellépni a zsirosvindöly alakú adománygyűjtő edény mellől, amelynek azonban caak az ut kétfelé válaaatásánál veszik hasznát De végre is a mi emberünk nem keltett nagyobb feltűnést. Eldöcögött a nagy kereszt tövéig s ott gyönyörködött az egymás hátán haaaió gyerkőcök-ben, akik ott égetik gyertyáikat, elzárva az utat csak azért, hogy a következó napon valami vállalkozó szellem összekotorhassa a szétfolyt gyertya maradványokat
Ilyeu a kegyelet a középső utón. Szerteszét pedig a airok mellett egyedül hagyott ideiglenesen Vesta papnői ezolgá-latra kirendelt cselédlányok fogadják lovagjaik mulatságos udvarlását. Néhol pedig az est előbbre haladtával egy egy settenkedő suhanc oltogatja a má. gyertyáit . rakja a belső zsebeibe.
Akik emlékezni jöttek, avok elvesznek itt» csendesen szemlélhetik azt aa életet.
Hazafelé Unva mégis megváltozik hangulatom. Egy ráncos képű anyókát látok. Hasafelé igyekszik 6 w, de mielőtt elmenne sirja mellől, bárom félig leégett gyertyát tűz a Bzomszéd alacsony air-dombra, amelyikről nem emlékezett meg ■eokl .em. Ki tudja mire gondol? ... Talán azon tűnődik, hogy rövid idő múlva ngy lehet ő róla i. igy emlékeznek meg majd Idegenek?... M iglehet. A kegyeletrontó emberek melletí vannak kegyesek is.
(Egy Inti rwlevr.) . A katholikus legi nyegylet nem igen kedveli a helybeli ujMgokat Valamikor egyik laptársunkat támadta egy felolvasás alkalmával, mert hallgatott, moat pedig telünk száll perbe egy közvetett üzenetet küldve, mert — beszéltünk. Bíráltuk mulatságaikat.
Mi bevallva Igazságukat, helyre akarjuk hozni a mult hibáit Em legalkalmasabbnak találjuk, ha lehető alkalmakkor bírálat helyett ioterwiewokat közlünk az egyesület felől. ■ Szinte önkéntelenül kínálkozott erre aa alkalom mindjárt. Moit tartották elsó szórakoztató délutánjukat Voltak
vetített képek, szavalat, zena . máa szükséges dolgok. De nem erről akarok irnl. Egy i.merőaöo igyetaBZtetott arra, hogy a teljesen k.tbollku. egye»ület ezen délutánján a szereplők egy része más hitvalláa kötelékébe tartozott. En bár mindent szivesen hiszek el, ami a felekezetek közli békességet Bzolgálj., mégis a jelen esetben kételkedtem, a hogy biztosat tudjak, megintervflevroltam az egyesület DU. titkárját Beszélgetésünk rövid volt 6 barátságos hangon előadta, hogy igenl. a dolog ugy áll, amint én értesültem. Ezzel a. egyesület a fe ékezetek közelebbhozását .karja izolgálni. 8őt az a tervük, hogy lassanként mindegyik helyben létező v.llá. tagjai közül fog szereplőket felkérni. Nagyon természete, dolog — tette hozzá - bogy az egyesület ezen szívességeket viszonozni i. fogj". Igy például diskréclóv.l közli velem, bogy mivel a mostani mereplők között izraeliták 1. voltak, ezt alkalomadtán ugy fogják meghálálni, hogy a helybeh Obevra-Kadisa számára az egyesület két celebritása fogja valamelyik szombaton a pénzgyüjtést végezni. Hogy a jöröben más felekezetekkel Bzemben mint lesz, arra nézve még nincs megállapodás.
Én meghatva az eszmétől, elfelejtettem tovább kérdezősködni Pedig érdekes lett volna megtudni, hogy vájjon előadás közben a kulisszák mögött nem Shakespeare Coriolanusából tartanak-e próbákat valami népxajongásos jelenetből. De erről majd máskor. _ ,
HÍREK.
— Halilozis. A könyörtelen halál kíméletlenül ragadu ki az élők Boriból az alig háromhetes szerető férjet gyöngéd hitvese mellől. Városunk igazságügyi palotáján lengedező gyászlobogó PÚeps Ferenc pécsi kir. főügyésznék f. évi november hó 1-én váratlanul bekövetkezett elhunytát hirdeti. A megboldogult kitűnő jogász, megnyerő, kedves modorú társalgó volt Kikkel hivatalos körében érintkezett, azok szeretettel emlékeznek róla Pécsett csütörtökön délelőtt végbement végtisztesség tételére sógora Sándor János belügyi államtitkár is megjelent. Városunkból a kir. ügyészség képviseletében Orotdy Lajos dr. kir ügyész és Piich Ernő aljegyző Pécsre utaztak. A holttestet Pécsről örök nyugvó helyére, Mezőkapusra vitték.
phlepa Ferenc 18Ö3 ban Bzületett Székelykereszturon. Tanulmányait Kolozsvárott végezte. 1902-ben nevezték ki főügyésznek Pécsre, ahol a társadalom minden rétegében közszeretetnek örvendett Az elhunyt sógora volt 8 á n d o r János államtitkárnak. Ravatalára Fe jér-vár y Imre báró főispán, Pécs az. kir. város. Baranyavármegye közönsége és Dr. Oroady Lajos, kir. ügyész helyeztek el koszorúkat. Ezenkívül vagy 18 koszom díszítette a ravatalt Pécs városa nevében Majorossy polgármester fejezte ki részvétét a fóügyéaz özvegyének.
- t Dr. Hagy Lajos. Október 80-án temették Dr. N a g y Lajos volt munkatársunkat az alig 24 éves ifjút A gyász-házoál összegyűltek a helybeli lapok szerkesztői éa a hírlapírók, továbbá az elhunytnak ügyvéd-főnökei és szépszámú közönség. A gyászháznál Dr. Neumann Ede főrabbi megiudité imát mondott Az ügyvédjelölt társak és barátok nevében pedig Dr. BosenSerg Dezső tartott megható beszédet, melyet az özvegy anya és a családtagok fájdílmas zokogása sokszor félbeMakitott Aztán megindult a gyászmenet az utolsó ut felé és átadták a porhüvelyt, a megtört anya reményét az anyaföldnek. £z ifjn társak emlékébeo nem le«z jeltelen a eir, mely Dr. Nagy Lajos földi maradványait takarja.
— Esküvök. Deák Péter Nagykanizsa r. t város rendőrfőkapitánya ma déli féltizeokét órakor kötött házasságot Knortzer Paulina, özv. Tinagl Lajoané úrnővel A polgári házasságkötésnél Lengyel Lajo. városi főjegyző működött közre; egyházi áldással Hütter Lajo. er. lelkész áldotta meg az uj házaspárt — Ezen házasságnál
miat tanuk szerepeltek: Oszterhűber
László táblai bíró. jáíÖMró éa K nort-zer György Ukarfkpéo«tárf vezértitkár.
Karácsony Kálmáa, a sümegi járás .zolgabirája, ca. és kir. tárt. hadnagy t. év október hé 2J-én tartotta esküvőjét Lssencetomajon, Farkas Lujza kliasz-BtooToyal. - Újoncok eskütétele. Há.i ezre-I dünkhöz október hóbaa bevonult újoncok I négyheti ^iképxéa után november hó
1904. NOVEMBER ö-én.
l én tették le az esküt Az ünnepélyes szertartás a kis gyakorlótéren (közkórház mögötti téren) ugy a közös hadsereg, mint a honvédség kötelékébe tartozók részéről együttesen ment végbe. A tábori misét Szitányi Ferenc mondta reggel 8 órakor. Mise után az eskümintát a c». és kir. hadsereg kötelékébe tartozók előtt Marzsó Tibor Bzázado«, a m. kir. honvédség kötelékébe tartozók előtt Schranz Ödön főhadnagy olvasta fel. A. eskü letétele után Czech Józsel ezredes előtt vonultak el a csapatok.
— Negyedik gyógyszertár. Egy negyedik gyógyszertár engedélyezése iránt folyamodott Dezsényi Géza gyógyszerész. Az ügyet a közegészségügyi bizottsághoz utalták.
— Előléptetések a honvédségnél. A nagykanizsai 20. honvédgyalogezredoél I. év november hó 1-én a következő előléptetések történtek: Gombolyai Imre hadnagy — föhadnagygyáElő László, Körmendy Géza, Welnbardt Tibor, Csá-goly József, Pintér Aladár, Bizony Ede, Schmied Károly és Miklósy Aladár hadapród tiszthelyettesük, a két utóbbinak a kaasai 9. honvédgyalogezredbez való áthelyezése mellett éa Farkas Sándor honvéd tartalékos hadapród tiszthelyettes — hadnagygyá; Paláskáry Péter kezelő-törzsőrmeater, a 2. zászlóaljhoz való beosztás mellett, hadnagy kezelő-tiaztté.
A cs. éa kir. 48. számú gyalogezredben D.n.ingér Ferenc főhadnagyot IL oszt. századoasá; - Kohout Ottokár számfeletti, Unité a kismartoni katonai alreíl-lakolánál, Bellosiea Lipót, Bekulicb Tivadar, Gödölley Lajos, Kari Ferdinánd hadnagyok — föhadnagygyá; - John Károly hadapród tiszthelyettest hadnagygyá. k ■
— Kinevezések. Grivicica fcmiit, a ca. éa kir. 48. gyalogezredből! ezredest, a 30. gyalogdandár parancsnokát vezér-őrnagygyá; — Bercelly Kálmáa dr.-t, a győri ítélőtáblához berendelt bírósági jegyzőt a zalaegerszegi kir. törvényszékhez albirévá ő felsége kinevezte. A m. kir. pénzügyminiszter Tuboly Béli zalaegerszegi lakóst, díjtalan m. kir. pénzügyi azámgy.kornokká, a zalaegerszegi m. kir. pénzügyigazgatóság mellé rendelt számvevőséghez nBverte ki.
— Közkntak. Az esetleges tűzveszély és a nyári forróság által képződő porfelhők elkerülésére 2, azaz kettő közkút áaatáaa folyamatban van, ezek közül egy az Erszébet király.é-téren, egy pedig a közönség által kedvelt és látogatott, városunk egyedüli nyári üdülő helyén, a séUtéren készül. A harmadik, mélyfúrású kut eszméje a .bizottságban* már tárgyaltatolt.
— Kartell é« a díjnok urak. A fővárosi éa a megyei lapokban olvashatták, hogy a zalavármegyei szolgabirók egyezségre akarnak lépni, oly célból, hogy a főszolgabírói tekintélyt Bokszor mélyen sértő választási küzdelmeket elkerülhessék. A Bzolgálati rang a Bzóban levőt fogják támogatni, mig ez reájuk nézve csak komolyan megfontolandó terv gyanánt merült fel, addig Nagykanizsa városánál alkalmazott dijnokok már alá is írták az egyezményt, hogy az üresedésbe jövő írnoki állásra legidősebb díjnok egyhangúlag megválasztható legyen, ellene nem lépnek fel, nem korteskednek. Lehet valaki pontos dijook, de kiadó, levéltáros, rendörblztos, előadó vagy rendőrkapitány, megfelelő elméleti előképzettség nélkül nem lehet. A dijook urak egyezményét amint halljuk, a városi képviselőtestület egyálUlán figyelembe nem veszi, az egyezmény megszegőit pedig nem
ítéli el. . " " .
— Saérakoztató dblaUn. A nagykanizsai kath. legényegylet mult hó 30-án azórakozUtó délutánt tartott" Az előadás a Magas-Tátráról\' való vetített képek bemuUtásával kezdődölt Blau Margit k a. énekszámait Blumenachein VilmOBné nruő kisérte művészettel Egy szavalat meg egy páros jelenet következett ezután. A két utóbbi pont között pedlg Hofrichter Emma hegedüművéaznö Hubíyhak egy hatásos csárd.jelenetét, utánna pedig Wienieawiki Legendáját jáUzotta bensőséggel é. mesteri technikával. -Különösen Tmű sajátos színét adó oktavóknak mindvégig bájos összezengése ragadta meg a hallgatóságot A zongoraklséretot Itt is Blumenschein Vilmosné úrnő látta «l finoman, ragyogutva teheUégét
— Babakiállítás. A nagykanizaai izr. jótékony nőegylet emberbaráti célénak előmozdítására közadakozásMl lé wlte«
nagyszabású baba-, játék-kiállítását 1904. november hó Ö.éa 6 £ napján a Kaszinó dísztermében tart,«: meg. A jóazivek által adományozott és
Folytatás a míléklrtia.

rnr Welteklat a „Zalai KSilüny\' 1904. évi november hé S-lkl 4-5-ik «aü»4hn,
xl1u. fiíKOl/t.vs*.
ZALAI KÖZLÖNY
(8)
1904. NOVEMBER 6-éo.
kiállított tárgyak rendkívül mér likéit, szabott árak mellett megvásárolhatók. Belépő-díj felnőtteknek 40 SIL Gyermekeknek 20 £11. Nyitva szombaton éí vasárnap\' délután 3 órától esti 8 óráig.
— illatklniái. Schnid&r András 13-mas számú rendőr uul Teteit véget egy állstkinzási jelenetnek, hogy u állatkínzó nevét felírta. A kegyetlen ember neve Béli Vince kollátszegi iakós. Ebből a jelenetből az a tanúság, hogy Schnidár András az állatot is sajnálja és az is, — bogy irat tud. Ezt a kötelességtudó rendórt mogkell a front elótt dicsérni, de vajjou Béli Vincének fog-e ártani ez a felírás? Ez nagyon kétes. Azt szereltok volna hallani, hogy Béli Vincét 60 K. bírsággal anjtották vagy 5 napi elzárásra ítélték. Akkor talán nem ismételné meg az állatkínzást.
— Szénkéneg raktíir Nagykanizsán. Mint értesülünk, a földmivelésQgyi m. kir. miniszter Nagykanizsa városának a szénkéneg raktár felállítását ongodélyezle. A városi tanúcs a raktár kezelésével a nagykanizsai és járási gazdakórt bízta meg. Ezzel a szőlősgazdák rég óhajtott vágya teljesedésbe ment.
— Anyakönyvi statisztika. Városunkban az elmúlt október hóban született összesen 83 gyermek, kik közül törvényes 37 fiu és 30 leány; házasságon kívüli 7 fio és 6 leány és 2 fiu és 1 leány halva született. Meghalt 2S fi- és 18 nőnemű egyéo, összesen 43. Természetes szaporodás volt 40 lélek. Házasságkötés céljából 31 pár jelentkezett és 12 pár kötött házasságot.
— Hangverseny a templomban. Az újra festett kesztholyi templom leégett orgonája helyett az nj orgonát a rault héten adták át redeltetésének, amely alkalommal hangversenyt rendeztek a templomban. A zenekedvelők egyesülete énekeli, hegedültek és szóló énekszámokat adtak elő, még orgonáltak is. A keszthelyi közönségnek nom tetszik a templomban való folytonos koncertezés.
— Katonai hangverseny. Háti ezredünk zenekara f. hó 9 és 10 én este az Arany Szarvas azálló éttermében hangversenyt tart, mely alkalommal az uj bérlő kitűnő konyhájáról és pincéjéről közönségünk meggyőződbetik.
— A pékek nuflUja. Péntek Ferenc élénk szemrehányást tett Lakits Antal péksegéd-társának, amiért ez a legutolsó sztrájk alkalmával sztrájktörő lett. Lskits azt felelte viasza, hogy dolgozoi nem bün, mire Péntek pofonnal válaszolt. Lakits dühbe jött, kést rántott és Péntek Ferencet életveszélyesen megsebesítette.
— Vissza Amerikából. A bécsi vonattal a napokban 46 ember érkezett vísaza Amerikából Nagykanizsára Az állomási épület előtt borzalmas dolgokat beszélt ez az elrongyolódott had az ottani állapotokról. Pénzzef mentek és szegényen jöttek vissza. Mindnyájan horvátországi emberek voltak.
— Egyházmegyei hírek. A Herte\'.endy István elbuuytával megüresedett lesence-tomaji plébánia javadalmat a kegynrnak szabályszerű bemutató levele alapján a megyés pü.-pők Magyaríts István csicsóí seeédlelkészoek adomáuyozta.
— A Zoltán-féle csnknmájolaj táp-ereje igen nagy s mivel egy tápszer sem emészthető oly könnyen, míut ez, a kellemetlen szaga, Ize nincsen, azért ez félébe helyezendő minden másnak. Üvegje 2 korona Zoltán Béla gyógyszerésznél, Budapesten sa helybeli gyógyszertárakban.
— Hogyan alakítható néprajzi mnzenm. A néprajzi gyűjtés szabálya, bogy a nép házából és báza tájáról hozzunk el minden népies Ízű tárgyat, a melyből eddig nagyobb mennyiségben nem gyűjlötlüuk. Q/Ojihetjük mindazokat a tárgyakat, amelyeket a nép maga készít, a faluban csioáltat, vagy a kereskedésben vesz. Célunk elóU ax lebegjen, hogy bemuUssnk, miként élt az ország, különösen a magyarság zöme: a nép eddig ée miként él most. Mi való a néprajzi muzeueba? Ezt eeetröl-esetre Bzinto ki kell találni. Minden bizonyíték oda való, ami a nép anyagi és szellemi fejlődésére lényt dérit. A néprajzi muzeotn a néplelkét szólaltatja meg. Nem kell tehát kuriózumot keresni. Ne a városias; j\'Mt. a polgárszerűséget, hanem az ősiségét, a maradiságot tanulmányozzuk. Az általános művelődés rohamosan váro-siaait is elvetet az ősi liptutóL Az ügye-sen rendezett néprajzi museumban sok a változatos eredetiség, a tanulság. Az etnográfiái múzeum a tíbbl mnzenm közölt a legvonzóbb, a legszebb, a leg. érdekesebb és legnépszerűbb.
. - KántorvUaszlás n TX.-TU. kerületben. Bogács Ignác lemondásával r. katb. kántori álfát be.
töltésé,e-p4l,ilWot birdeltek. Éftgjoií.
« állát elnyerésára Uj. kiskanixaai származású
- Bgy 20 flHéree Izgató története.
A pénznek, mégha csekély 20 filléres is, megvan az értéke és igy • szerepe is ax életben. £< ez a kerek kis nlkkelpéni nemrég egy családot majdnem egy nagy vagyontól fosztott meg. Ugyanis egy bérmentetlen levelet kézbesített a minap a posta egy ismert táblabíró feleségének elmére, aki azooban visszautasította a 20 fillér portobüntetésael terhelt boriié-kot. Férje unszolására azonban még is kiváltotta az elószobábau utóiért levél-bordótól a levelet. Nagyon bosszankodott azonban ő nagysága, midőn a borítékot felbontva, abban egy sorsjegyet éa ennek nyugtáját találta. A biró azulán megmagyarázta, bogy előző napon vásárolt egy sorsjegyet felesége születésnapjára és ennek számát nem jegyezte meg és a nyugtával együtt a bankházban felejtette. A biróné szemrehányással fogadta e születésnapi ajándékot. A bíró, bogy megszabaduljon a kukli-pn-dikációló\', a klubba akart menekülni. Már éppen az előszoba kilincsét fogta, raidőo két úriember becsöngetett Tőrök A. és Társa (Budapest, VI, Teréz-körut 46. alatti) bankházából, hogy az előző napon vásárolt sorsjegyre a 400,000 koronás nagy nyeremény negyedrészét kifizessék. A biró őrömtől reszketve vezette be a kiküldötteket feleségéhez, aki most már hálásan borult férje nyakába és meg-bocsájtotta a postának is, hogy a borítékról véletlenül leesett levélybélyeg hiányáért 20 fillér büntetéspénzt szedett be.
— Köztudomisu, hogy köhögés, rekedtség és elnyálkásodásnál legbiztosabban hatnak a világhírű Kgger-féle mellpasztillák. melyek a gyomrot nem rontják és kitűnő ízűek. Kaphatók minden gyógyszertárban és drogueriában. Doboza 1 kor. és 2 kor. (Próbadoboi 50 fillér.) Főraktár: Nádor gyógyaxertár, Bpest, VL, Václ-körut 17.
— Üxletáthelyezés. Lapunk t. olvasóinak becs. figyelmét íelblvjnk lapunk hirdetési részében lévő Stern József féle dzletátbelyeiési hirdetményre.
— Ax élelmi cikkek drágnláskhoz-Majdnem minden élelmi cikk árának emelkedése arra kényszeríti háziasszonyainkat, bogy njabb megtakarításokról gondoskodjanak. Ez alkalomból arra emlékeztetünk, amire gyakrabban utaltunk, hogy a Kathreioer-féle Kneipp-maláta kávé használatával nagy megtakarítás érhető el. 8ok esetben a bab-kávé teljesen nélkülözhető, s igy nem egy többlet kiadásért kárpótlást nyerhetünk. Előítélettől mentes háziasszonyok különben is már régen .tiszta" Kaibrei-ner kávét adnak az asztalra, s amint a tapasztalat tanítja, ald egyszer már meg--szokta, nem akarja többé nélkülözni Erősen elkészítve a .Kathreiner féle Kneipp.maláta kávé\' izében igen kellemes, a különösen gyermekeknek tápdus és vérképző. Emellett az élvágygerjesztő kávészin eléréséhes sokkal keveaebb tej is szükséges, mintha az erősen színező kávépótlékokat használjuk, tehát itt is van megtakarítás. Mindezeket az előnyöket természetesen csak a .valódi* Kath-reiuer-féle Koeipp-maláta káré nyújtja. Hangsúlyozzuk ezért a bevásárlásnál a\' Kathreiner nevet és kérjük az eredeti csomagokat Kneipp páter arcképével és ne fogadjunk el nyitva mérlegelt, egyszerűen pörkölt termékeket vagy másképen csomagolt hitvány utánzatokat.
törvényszék!
- A bíróság köréből. A pécsi kír. ítélőtábla elnöke a nagykanizsai kir. törvényszéknél 1904. év tartamára szerveiéit esküdtbíróság elnökéül Tó Ih László kir. láblei bírót a nagykanizsai törvényszék elnökét, helyetteséül Mikost Géza táblai birót Jelölte ki.
- SxélhámÓB fii dmires. A jószág-szerzésnek könnyű módját kísérelte meg Tóth Liga József póai földmives, a ki egy idő óta ismeretlen alapon birtokolt egy Ingatlant, a melynek igaai tulajdonosa Tóth Katalin már több évvel előbb meghalt. Hugy megerősítse magát a birtokban egy szép napon beállított a becsehelyi körjegyzőhöz egy nő kíséretében, a kit mint Tóth Katalint mutatott be s ott előadta, hogy a szóban forgó birtokot lévesén keheiesték, annak idején Tóth Katalin nevére s egy nyilatkozatot la állított kl értől ott, a melyben Tóth Katalin tulajdonos beleegyezését foglalta magában. Ezen hamis nyilatkozat alapján a telekkönyvi hatóság a mnlt év ím. 17-én tényleg el Is rendelte a telekkönyv kiigazítását a fenmondott irányban. — Azonban vesztére, mert ax ügyészség exen bűncselekmény miatt vádat emelt ellenei « melyet f. hó 4-én tárgyalt a nagykanizsai kir. törvényelék. Minthogy a Tóth Katalin nevében szereplő nó:ki-lélét ex ideig megáll api Un i nem tudták a azonkívül a bizonyítás kiegészítést ax
irányban is el kellett rendelni, vájjon van-e Tóih Liga Józsefnek azou birtokra vataml jogigénye — a tárgyalást le el-halasxtottik
■;— Hitlen háziszolga. Lázár 8arolta keszthelyi boltos folyó évi augusxlus 23 án arra ébredt, hogy az üzletében levő pénztárt felfeszítették a a benne levő kilencven knronát s ax ott elhelye-xett oaztálysorsjegyeit ellopták tőle. A gyanú mindjárt Weias Jenőre a tulajdonos szolgájára osett, a kit kihallgatása után la is tartóztatlak. Tegnap tárgyalta az ügyet a nagykanizsai kir. törvényszék, a a beismerésben levő vádlottat hat hónapi börtönre ítélte a vizsgálati fogság betudásával. I
KÖZGAZDASÁG.
Gabnaárak november 4-én.
A gabona-üzlet az egész héten keresztül változatlanul lanyha volt és érdekes Jelenaég, hogy a fővárosi malmok 30%-ea űzemreduktiója nem volt nagyobb befolyással az árakra. Az osztrák tengerparti tartományok malmai, amik eddig román búzát őröltek, felkereaik a magyar piacokat és városunk kedvező fuvar-viszonyainál fogra, jő bevásárlási forrást nyújt. A helyi piac e héten aránylag elég élénk volt.
Piaci árak:
Buxa..... 9 70—9-80 kor.
Roxa.....7-40—7-Ő0 .
Árpa fioomubb . . 7-60—7 70 . , középfimom . 7\'10 —7 20 ,
Tengeri ó . . . 7-50—755 . . uj . . . 6-90—7— ,
— A Csurgói takarékpénztár rt. alaptőkéjét 76,000 k.-ról 100,000 k.-ra emelték , föl, 250 drb. 100 k.-ás nj réez-véuy kibocsátása által. Ax uj résxvények 270 k. árfolyamon bocsáttatoak ki. A névértéken felüli összeg a tartalékalapba fog csatoltatni. A régi részvényesek 3 részvény alapján 1 nj részvényre elővételi joggal bírnak.
— Miskolc város 1905. évi költségvetését a városi tanács megállapította. A költségvetés szerint a bevétel 754,869 k.-t, a kiadáa 1.019,891 k.-t tesz ki. Pótadó által fedezendő hiány 265.022 k. A pótadó egy százalékkal kevesebb lesz az 1904. évinél, vagyis 48%.
— Veszprém város fogyasztási be vétele. Veszprém város tanácsa a városi fogyasztási adó szednének jogát 1906. január l-lől kezdődőleg évi 60,000 k. bérért, három évre, bérbevette a kincstártól.
— A magántisztviselők országos sxÖTetíégének oagykanizsai választmánya folyó hó 2-áo tartott Oléeóo a vasárnspi munkaszünet betartása körűi uralkodó visxás állapotok megszűntetése végett elhatározta, hogy felír ZalaTármegye alispánjához, hogy ntasitsa a helybeli rendőrkapitányságot a munkaszünet pontos betartásának szigorú felügyeletére. A nnvember 15-én kezdődő tanfolyamok ügyében kimoodla, bogy a felmerült nehézségek miatt a tarifa-ügyek tanítását elejti éa ax idén csak a magyar és német gyorsirási tanfolyamot tartja meg.
FRODALOM
— A „Honi Ipar" legújabb számának vezércikkét Neuscbloss Ödön a munkások nagy barátja emlékének szánja, dr. Man-del Pál oraz. képviselő folytatja kartell-törvényzete védelmére a .Honi Ipar\' ban megindított cikksorozatát, Székács Antal rendkivűl érdekes, frappáns uj érvekkel telített cikkben vllágitja meg az önálló vámterület szükségességét ax üveg-ipar különös szempontjából, Gyárfás Oszkár a gyáriparosok iparpártolásának sxentel egy lejtegelést. A közszállltási cikk a a Dunagőzhajózáai-társaság anyagbeszerzésével foglalkozik. A szám egyik erősaége a .Munkaadók Lapja* cimü rovata, mely hatalmas és minden munkaadóra nélkülöz-hetetlen szociálpolitikai anyagot ölel fel. A .Honi Ipar\' hírrovata a legfriaebb információkra vall. A laj> kiadóhivatala november 1-től kezdve Budapest, Gyár-utca 5. szám alatt vau.
ANYAKÖNYVI HIREKT
— 1904. október 29-151 íjorember 4-ig. —
Halálozások:
Auer Erzsébet, földműves gyermeke, 4
hónapos. >
Csizmadia Aranka, eaeléd gyermeke, 1
hónapos. :
Somogyi Bozália, fogbázőr gyermeke, 15
hónapos. «■
Vajay Ferencné, Lehocky Mária, bábeütó
neje. 58 éves. Stand Mária ifjú, napszámos gyermeke, 18 napos.
Házasságot kötött: Simon Kálmán, uradalmi körvad ázz — Simonkai KaUlianal.
Szerkesztői üzenetek.
— 8 L. A villamos cikket Andor György, a Qanx-gyár főtisztviselője Irta Tudjuk, hogy SSranb Sándor Nagjkanixsán volt, de az 6 ta^véleményébea lapunk hozzá nem férhet \' \' mielőtt tt adatokat zendolktzéaQnkro
bocsátott*. mlodenetetre tanácskozhatott olyan szakemberekkel, mOjenakkal csak a Ganz gyár, sa aa Enröpa blro vállalat rendeltetik.
— Gizi. Az igazi nagyság mindenkor szerény. A döljföisíg el akarja velőnk hitetni azt, amit a dölyfös embtr maga sem hisz.
— Paff ár. Minden htrmsdík érben a válatz-tott képviselőknek fele kilép A kilépők újra aegválttxtbatók. Körölbelöl 46. A saabályr. n (leletet a köagyoléanek, a megyebisotttágoak és a belOgyminitsternek kell Jóváhagyói; minden kötgyölétl határozat megfclebbuxhctő.
— KA Tárgyilagos megbeszélés elől sohse sárközünk el Sértő kifeféxéiektől tirtézkodnnk. Öttel nem Irne célt, mert a közönség ön ellen fordolna.
— F. F. Pihenés, hidegrizkara éa maauls.
Httrkatttotír: Dr. ruutnlrt Henrik, felelős nerkf-sitő. Kiadö: WtQdUsJtiae/.
Kérjen mindenki
wjit érdekében
Valódi Kathpei&8r-féÍB
Kneipp-maláta kávét
c*»lc oly CKinuKoklim. a taclyek a Kaopj> pittr véajc^yct éa » Kath-rcinci nevet vixelik, én kerülje jtoado-tux a liliuy uiiáautok elío^adiiil.
VEGYES.
— Ktlal használatra Testrészek fájdalmai, etnzot ét kőazrényet bajok ét mindennemű gynltdások a .K.ll-féli aásbartzsaz\'-sul
győgyitlatntk biztos likőrrel Brr Uveg ára kor. 190. 8,étkQldét naponként utánvétellel >M ». gj6gj5«ét«, ct. ét kir. ndv. tsállltö által Béét, 1. Tnrhltnhon í. A vidéki gjögvtzer-tánkbta ét anyagkeretkedésekben batárosottan ■atl-féle késtitmény kéreodő aa 6 rrád Jelré-nyevtl ét aláiráaáral.
Nyilttér.
Ax o rovat atau köilöttekért nem vállal felelőuéget a eicrketjtőeég.
Vese, hngryhólyae, hugydarn és a kdsxvénybántalmak ellen, továbbá a légzó és emésztési szervók hurutos bánulmainál, orvosi tekintélyek álul a Llthlon-forrns
SALVATOR
sikerrel rendelT® lesx.
Ha«yh»jt4 hfttásv!
uil <** | KÓDijea eaésilkftö
Kapható iavkajtíxkeretkedések ben 6a
gy<i|y«xertArakbao A Salvator-forráa i«axgaUaá(« Eperjcaon
111 íölöDIríoios \\m:
Wilhelm Ferenc, gyégytzetéts, ct. és kir. ndvari saálUté umak Neuokirehen, Alsö-Anaatiia.\'
B.-U j város.
Fölkérem, hogy postafordnltávai knldjö" aekem aa Un Wilbeim-féls anüarthritlkns aatireomailku vértltztltd teájából két ctovagfal. Soldjék ctt a teát Debrecenbe, Siathmáry Qábor ház- ét földbirtokosnak Debrecen, 1M4 háztxáia. tn ajánlottam a betegnek a teat, mert avval Bár sokakat megryögyltottam Kérem tebU On, bogy poatafoidnltával a kért vér-tlzititi-teát magyar ti..—si.i| otaaitáaaal ntáaváttal kttldj. meg, de rnbél gjor-«ak a fenti betegnek la teaa axekáéga, mert " hogy a teát legalább iniWnáUa. •-\'
sabbaa.
még több
azt \' két :
"ég
egyswr vas aaeremaáia a fenti elmet s£MkaaM««* boázd éa kárai a gyors
I.lstkay Foreno, MdUzlokoe.
1 caomag 2 kor. a raktártól. 1 posU küldemény 15 csomag 24 kor, bérmentve az osztr. magyar monarchia posta állomására.
C » \'
íeuiípapLxja. a
c;o v^fc wí pa pí z..
Kapható:
yapiihcicihccciSC-s.n.
Olcsö eseti Éotollat1
5 kiló uj tépés 9 kor-60 fill., jobb minőségű 12 kor., fehér pehely puha tépés 18 kor., 24 kor, hófehér pehely puha tépés 30 kor., 36 kor. Szétküldés bérmentve utánvéttel. Kicserélés és visszavételi porló megtérítés ellenében, megengedve.
Benedickt Sachsel, Lobes 278.
Poat Pllsen, Böbmen.
KXttttXXttttKKXttXX
foitos
Étváxyblányt, gyomor-fájdalaiakat, émelygést,
uyomorgjrongeségct, eueaztésl zavarokat, B-________ fájást stb. megatÖntet
BRÍDY-féle MÁRIACELLI GYOMORCSEPPEK.
Sok ezer köszönő és elismerő nyilatkotatl Kit Oveg használati ntaaitátsal 80 iUlér,
nagy nreg 1-40 korona. —— Gyégyszsrtárakfaaa kapbatd. — Főraktár: BBÁDY C. gyögyszertára a ,Magyar Klrályboa" Bécs, honnan kiránatra , Ingyen küldstlk az árdtksa .SpeoialhrosobBr,\'
nUto 6 »"f, 4.50 kor. beküldése mollstt 8 nagy Oveg lett bér-
Budapest, Király-ntcáTtS
Óva kádjuk ntáazatoktél I A valödl MARIA-CEtU gyomoreaeppek fenti védjegygyei éa aláirátaal kell, hogy ellátva legyenek.
hirdetések felvétetnek e lap kiadó a a n a a hivatalAbak.!


XUII ÉVFOLYAM.
CS.ÉsKIR.
HEIM H
s^MMa-zMi^m H.f^
* ffesfzct Aá/y/id/^^
Heim féle folylonégő-szabáJyozó.-szellozo kályhák TÖBBM//VT65. OOO HASZNAÍA TBA A/.
Utánzatoktól MEIDINGER-OFEN utalással az itt óva intünk ^ H.HEIM ^ álló védjegyre
Folylonégró\'^ kcr%.t/cr//óA
KÖZPONTI FUTESEK
MINDEN RENDSZERBEN,
MI.WEN TÜZELŐ ANYAG/VAK FÍ/STM£A/r£S rüzEiéssa. egy kandalló több helyiséget FÜ66ETLENÜL befuthet.
Sxetfazfefési .bere/rdezéseA,
MINDENNEMŰ SZÁRÍTÓ BERENDEZESEK. növényházi fűtések.
légyott re ferenczM. -< frospe/usoJr és Aö/fségvetés eA ingyen és bérmentve.
BUDAPEST, THONETUDVAR
Eredetiben kaphatók csak fenti helyen vagy Bécs, I., Schwarzenbergstr. 8.
Első kézből, a gyárban vásárol Ön olcsón és legjobban!
Első magyar rillamos erírt berendezett batzszemlr
STOWASSER «/.
királyi udvari baogszergyáros, hadsereg-srillitó, a Rákóczi javított tárogató és a hangfokozó gerenda feltalálója
BUDAPEST, II., LÁNCZHID-U. 5. sz.
1 jinlji Bajit gyiribsn késmlt, iltalioeian illámért kíllőoleges A(specialitls) fa-, réx-, faró él ronól hangtiereit, czlmbalmokit, itb.
Legnagyobb raktár és gyár.
Hegedűk TÁROGATÓ
1Ybb f?1"^4""- rimaw, ujexan billentyűre,
Hangfokozo gerenda, é>ukoUni,«o - rnuireij«t>t>
mely.iltal biraely hogeda »agi m,,„.|„_,i, riléjiirtl gordonka tokkal jobb, erSiebb HarmOfHUfnOK, j^jobb ét ligyabb bangót nyer (blatot .yirtminT, 66 — írttól feljebb, tikor) •, hegednbn jaritíaaal i Irt.
legjobb, cröi, elputatitbatatlao hangokkal S-M,
Harmonlkak, 5_ fc,ri,lU4i (,ijebb. uihi«n
aca41hanga, bangveraenybannonlkik, tájit mintik.
Zenekarok .S^S-S:
télelek mellett, jutányos árban, elismert jó miaöééf, a hadsereg és a legtöbb katonai zenekarok-j nak szállítója vagyok. |
Javítások ^kc"?:,
. leget itakaierü pontoitiigal, ft jntinyoa irbao eaakítOltetiiek |laiti>í[ minden egyes 7 htígllíraíli KI Ti tel nagyban és kicsinyben. Árjegyzék -India kaajtrtrrjl kívánatra Injyen ti bémintvi klidttik.
Tjfitrr v . :r - ;:.:í--[•■ifsw* ZALAI KÖZLÖNY
1904. NOVEMBER 6-éo.
Hock János Istkiijiil 1 forint » krttl 10 hrl«tl|.
t. cz.
NAGYKANIZSA, X904 november hó.
Vagyok bátor legalkalmasabb
1JÍI0ÉI TIIITIIIll
minden nem é. kor aaámira ajindik é. <jl»mO».k, pompás k5,ésü ImakSwv.kerS^vv.k, dlaaEvlIpapIrok, Iritawok, Urcza- 4. fall-napUrak. U™«-Jitikok. legújabb hangjegyei., n.gy választékban találhatók. A haaai Irodalom gyöngyein Itlvul a nlmal irodalom keretett művelt is beszereltem, ugy, hogy minden tekintetben módot nyújtok bocsa igényelnek kielégítésre. 1 Et alkalommal síivel figyelmébe ajánlom
\'\' HÍKSSZERKERESKEDÉSEBET
hol különösen a tanuló iQuság számira szolgálhatok hasznos és maradandó becsű ajándékokkal. Zenétő müveket ás mechanikai hangszereket, melyek díszes ojándékokatképeznek, szintén raktáron tartok s esetleg részletfizetésre is szívesen átengedem. Továbbá legyen szabad több uj betűfajból dúsan felszerelt
K 6 I T I I T I ■ I A ■ A T
beesés figyelmébe ajánlani. Névjegyeket, eskatés! és báH meghívókat ízlésesen és Jutányos árakári készítek el. Üzletemet szives jóakaratába ajánlva vagyok
mély tisztelettel
IFJ. WAJDIT8 JÓZSEF
könyv-, papir-, zenemű- és bangszerkereskedó.
Toljooon folaaerolt meatorhegodü tgen finom kivitelben, kitűnő hanggal, vonóval «a zárható tokkal CSAK lO FBT.
A hol zongora ninoson. s gyönyörű zenét hallgatni és tánczolni szeretnek, ott ríélkülözhetlen a
^ „mignon"
szalon zenéló mű, mely a leghosszabb (fperákat, tánoz-zenét stb. hangjfcgyról játszik.
k táiez-ziiét mgszakltát ailkll szolgáltatja. Ara 25 és 32 forint. Vndé|liiik»k lagyea fontos.
Pallas nagy Lexikona 18 kitstbaa félbörkititkii ára 9B frt, rétzletlzetéira It migkaphaU.
1--Í II i 1 Ili
isi S "51B
~ Sí 83 -í
•S ■§. s I? •
j; 5 Mm 3 M
°ni I
5 ^ 111 Y
» a 2 -a s
® ccz —ri- -1 s
- S<« i • -s
n= -t is x
U
■Si i>
Ili
is i
It s
I 5
fi?
ijíi < -s
ÍÍŰ S--Í3
Bt . .
a ..j-" i sí 3 B 3
á
1-° "s £
Z- ÜGYNÖKÖK 55
kereitctnck, kik at ojoonan kiboctitott
tlrviayttka IdilUtou riirletlwl.et e|-aduiti
ktal foglalkozni akarnak UfMftwW Jilalék, |atalo«dij é» bavl-tlietés. Anyag miatt forduljanak
Dirnffllll TöStfflMí^.,
BUDAPEST, V, Fírdo otoa 4. Mim.
t # ^ ^ ^ ^e^^Oa^ 1
7.50 3~ 6- 72- i
* -wr r s S> St / / y/i/1 t. /» /I/. í-k. \'

///vafotos f>ye/-emé/^/«yyzéte mineto/r J?uzás u/ö/r azon/ra/,/mjrye/> mzmna/t A^zaÚásexz. wgeéi*?\'-"----* ---------" twzaűuúáue us/ííifte&etts. \'

iq.gWajdite Jfrzsef papírkereskedés Ba^ykanizsa,

XLIII. ÉVFOLYAM.
190*. NOVEMBER 5-éj.
KSkSg*, rekedtaég éa elnyalkisodis ellen gyors ét blxtoe hatásúak
Kiváló szerencse Töröknél!
FelflLlmnlliatlaiinl
kedvez főárudánknak a szerencse. RSvid idő alatt 17 millió korona nyereménynél tfibbet fizetfDnk nagyrabeosült vevőinknek, kőztük
a legnagyobb nyereményeket. ■
Ajánljuk ennélfogva, hogy a világ legesélydúsabb osztály sorsjátékában vegyen részt. — A most kSvetkezö magy. kir. szabadalmazott 15. osztálysorsjátékban újból
110.000 sorsjegyre 55.000 pénznyeremény /.
jut éti ödareaea egy hatalman ösazeget, 3
14 millió 450.000 koronát
Boreoluak ki rövid 5 hónap alatt.
A legnagyobb nyeremény a legszerencsésebb esetben
az étvágyat nem rontják ós kltfln izflek.
Doboza I kor. és 2 kor.
Próbadoboz 50 fillér.
Fi- ét izótkűldóai raktári
„NÁDOB\' GYÓGYSZERTÁR
Badapeit, VI., Vád-k6ml 17.
Megfojt ez az átkozott kfibtgétl
Egger mellpaaztllla
csaUaiarieuTíiiritott
Kapható Nagykanizsán: Bellis Lajos, Práger Béla, Keik Gyula és Csáktornyán: Pető Jen? gyógyszertárakban.
Továbbá 1 jutalom 600-000, 1 nyeremény 400-000,
1 a 200 000. 2 a IOOOOO 1 á 90000, 2 á
80 000,1 a TO OOO 2 á 60 000,11 50-000, I i 40000- 5á30.000.3 á 25.000,8á20 000,
8 a 15-000, 36 á ÍO-OOO korona és még sok egyéb; . összesen 55>000 nyeremény és jutalom 14,459-000 korona Bsssenben.
Az I. osztálya sorsjegyek tervszerű árai:
\'/, «reí. sorsjegy írt -.76 va|j kor. f.GO: \'/. oroi. sorcjogy frt 1.68 i. k. 3. 7, írei. torijiij frt 3.- »ajj kor.. 8.-; \'/, írod. sortjog; frt B. - ». k. 12.
, ... . A sorsjegyeket utánvéttel vagy az összeg előzetes beküldése ellenében kllldjtik. _ Hivatalos tervezet dijtalauul. Megrendeléseket eredeti sorsjegyeket kérünk
WtT folyó évi november hó 13-ig
bizalommal hozzánk beküldeni.
BANKHÁZA BUDAPEST.
Hazánk legnagyobb osztáiyso rsjáíék-üzlete.
FőárudánW ösztálysorsjáték-üzletel: Központ: Teréz-körui 46/a. I. fiók: Váczí körút 4/a II. fiók: Muzeum-körut 11/a III. fiók: Erzsébet-körut 54 a.
Rendeisierii iwt,,^. TÖIlOti A. és TAR81 bankháza Budapoot.
Kérek rémemre __ L out. m. kir. szab. oazlálysorrsjáték eredeti
torejegyet > hivatalos tervezettel efijQit kOldeoL
) ottnvételexnl kérem )
Az összeget_korona Ssszegben ) po.UjW*«j«jaI kMlim ../ »A MB telűü lóflató
) Mellékelem baakjegjekbea ibéljegekbon ) )
Van szerencsém a nagyérdemű közönség és t. vevőim szives tudomására hozni, hogy női divatáru üzletemet a nagykanizsai takarékpénztár épületéből.
Kezel ajalak, fojlyok, fácánok, «z.k, szarvasokat Hb. a legmagasabb irón rsas
Julim Mohr jr. Ulm a. D.
tllataaiykeretkséée.
Nyalfogáakox köldök Ofy fogó létrtt ét . mellékelek hálékat. Foglyok és íáeiook axíUcOidé.érc kosaraimat bénaentve kjJ.
döm. \'
__
INGYEN
helyisébe helyeztem át
Állandóan nagy- raktárt és dús választékot tartok a loiajakk íluti kot- ii kllfilil kilőtt- ét tiljMkkto; n-lédl iaj- it lolfoli-filo Tatnak-, tekroll-filo cklfoook-, logjokh oiliöti|l asztal- ét iijooalokkil valamint izöiji-lokkti. -
Valódi oosmanosi mosókelmék; kész női kabátok és gallérok, gyermek-felöltők, férfi- és női fehérnemtek a legnjabb divat szerint valamint minden ezen szakmába vágó csikkek bő választékban.
Figyelmes kiszolgálás, Jutányos árak!
A nagyérdemű közönség szives pártfogását kérve Nagykanizsa, 1904. október hó
tisztelettel
kapja kiváontra o.indeDbi a. mi\' ,
- Érdokin általános árjegyzékünket -
tÖbb mint 1600 képpel, moly bármily szdk Bégleti ezer vagy érdekes qjdonBOgoknál nélkülözhetetlen. Egy lovelezS-lap a pontos cim megjelölésével elég, mire bérmenteaen küldetik az Érdekes álta\'ános árjegyzék
KERTÉSZ HENRIK által, Wien. Fleischmarkt 18 -243.
Védj égy: „Horgony".
pjtij^
zériéaak bizonyult kizttar, mely tnír több mint 35 óv éta legjobb fiidalom-csfflapitó szemeli bizonyait Mazvéayaél, orttaál és ■effellléaekaél bodtasílés-képpen kaszáéira. \'
Figyelmeztetés. SUtey hamisftrínyok miatt Wiatóiakor óratoeat Ugytak és osrtoljan üvogct /oldjunk iánkra
jegyzéssol ellátottdobozbavan osomágolva. in Iregekbro SO fillér, 1 kor. 40 £ és 2 konma éa íxnxóMn. minden gyégy-azertfrUu kaplltó. - Wraktfa: Tsíík Jézaaf gyégyazaréazaél, DXaf<ll»a.
aa „lrüiy oro«zÚMk»z", Prigilwa, \' Elisabethstrasáe\'S oou.
flnom^Wáiy
STERHf JÓZSEF.
^SHgagg&T V1Ü. Jéáef Köráty^
Ml A. «rfgy«nré*z,w. é* uftnri «dUM 4M,
Bto: TactüMmt \'».*«. vniki hhm «»■»»,Hl tia ■iann|iÉM|l> 4 raktárakba* tutik kMrotoUm WJU mtdMs4»U U kínitmhapktí kérni.
ÍRMMMI M HM.
Indulta Haviéból minden sxom-bston. Utazási {egyek a
FranzBtkcba Unla
álUI. Jó éa gyíra ntazás. Kitünó ellátás, borral fa liqnerrel együtt. Amerikai vasútjegyek miadea állo-tnáara eredeti árért. Közelebbi felvilágosítást ingyen Umatn ad a
Mszhlo kivonatai Nszhil\'sunk
Cwk akitor TftlódUk. ha atindflgylk doboc Koll A, rMjeffyéi ét •WíWt tfiateti faL
tuadídif •MTobb^ejjiMrtjwet«y KHeeilelt w
tu^itá.. k Wrt-jwm^\'trwpiurt^_
C«tfc akMar vaiM, moix í. ««j««-r« umm
®ÖLL Gyermek maj^anja.
méoynyel használtatván, gyengéden haahajtók, Bem jobb s mellette oly ártalmatlan, mint e pilnlák •
(Nenstelu-féle ERZSÉBET labdacsok.) E pilnlák hasonló kéaalt-roénjelcná! miodeo tekintetben feljebb becaüiendök; mentek\' miadea ártalom anyagoktól, az altesti szer-rek bajainál legjobb ered-vértisztitók; egy gyógyezer
SZÉKSZORULÁS
legtöbb betegségek forrása ellen. Czakroiott külsejük yégett még gyermekek
is szivesen veszik.
Egy 15 pllaUt tartalmazó doboz.80 fillér, egy tekerea, melj 8 dobéit, tehát 120 pllalát tartalmai, eaak 2 korona. 2.45 korona elólegea beküldése mellett egy tekerea bérmentve kflldeUk.
Utánzásoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk határozottan Kenetein Fülöp hashajtó labdacsot. I Valódi csak, ha minden dobos törvényileg bejegyzett védjegyünkkel lpiros fekete nyomtatásban „Szent Lipót* ét .Netutein Fülöp I gyógyszerész* aláírással van ellátva. A kereskedelmi törvény-t székileg védett csomagjaink aláírásunkkal Tannak ellátva.
■ C US T ÉI■ fOÍOP
.Sseat-LlpiUwi\' caloselt tjífjmnin; Z. K. \'•/„
XLIH ÉVFOLYAH. (6)
1»M NOVGUtEk S.Ca.
az összes gyapjú-, selyem- és mosiszBvetekben, szórme ifekí wk ét n6l ruMzatiezikkeltbaa itt. «ft.
Minden bámulatos olcsói
Gazdag okkM^gfllnfajtk SZÍ
KÍVÁNATRA AZOKKAL iHBrEH ÉS BÉRMEKTVE.
Legnagyobb szélkOldési ház a Monarchiában
LUDWI6 ZWIEBACK £ BRÚDER
Wien, VI12. Mariahilferstrasse Nr. 111.
Stefánia szálló
II, Taborstrasse 12.
köaponti fekTéi, 6 perc ai Ialván-tártSI, 1 perc a virofli pályaudrartól. Omnibui éi Dtrxi raaat mindenfelé éa a pályaudvarokhoz a axállótél. Újonnan éa modemül berendexfo. Villám oi ríUritáa mindeneit, fQrdók és melegWsrexeték. legnagyobb kényelem. Sxobsárak: I. em. frt l\'ÖO, II. em frt 1 60, III em. frt 1 <0 kiszolgálás és világítással. Areogtdaéay kar. ataztkaak éa baaazabb oltarlózkadásaál. Nincs étkeaiai kénysaer.
WÍUmann Károly tolíjdoaoi
Csakis orosz eredeti csomagolásban kapható. Eladási hely: Nen ée Klein-nél.
Llümt. ClfSlel Utf;
■MUr^ki^hlaEiMkr.
BmUfmélt kKitf u
^^kísEi-a1.,
^\'í^^ít^\'o;
MlMltfcWftft, 1904. november hó 12-én. 4 mim.n XLIIÍ
la

ElSfiiettgi -írt: Egto é™ .. . » k«, _. m ;
Fíl érre . . , 6 kor. — 6|i. Hmy^im . . 2 kor. SÍI S|U
r.is/é, iUik\'Wm \'
- » I R í E T É 4 e K
6 Wíb/w i,qtittort>«n 14. ni&KHli*<>r 12, i comdeit tov*!tlii toit-r*. Ifi üli
N\'Y I CTTÉ I I t N \'
Jietil aoroukcut 2Ű öljéró. I jtfwt-cok fel,
arékpénztár részvénytársaság,
I
& , Koton takarékpénztár
A ]n p szellemi rószót lilotö min-: Jen közlemény afeleíite a«erj£é$?t6; nevére, &nv»gi>réáz.t illető .köx« létiények pröíg s Icíádö nevére cinizeUeu Na^j-kftai^ára bér<-mcotve iofcézenaítt
BérrnVntctlen lovolek \'nem fogadj -\'» tntnalc el.
Kézirat rlHaxa nem küldetik\'.
A kámzsái .Ípar-Iöstüli£,k
tfsartoytársa^," ,nmtotüzs*i * a tfüamboki önkéntes tűzoltó egylet,-- a .ri^ykánizsai kisdedüeTelö egyesület- a „nagyfeanteaíit tanítói járáskör,\'-á J^ykt^mi keresztény jótékböy •^egylet- ^.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete/ a .katonai hadastypegylet,\' á „soproni kereskedelmi jparkapiara,\' nagykwiizfiai kölFálasztmányának hivatala lapja-
HETENKINT EGYSZER, S Z 0MBAT0K M EfiJELE NO TÁ RS A fiA LMT ff fttit, A P-
Nafcjfcaalna, 1904. noremtior n.
A jövő éri költs égyetéströvid idő toulva tárgyalja a városi közgyűlés. Mindenütt a költségvetés tárgyalása adja meg az alkalmat a gazdaság irányításira, bírálatára és az eííén-őrzésnek komoly végrehajtására. Előreláthatólag- a jelen költségvetésnek is lesz valami kritikája, ami nagyon örvendetes dolog akkor fa, If* semmi •határozott eredményt sem matatna fel, .mert legalább az érdeklődést emeli azon tárgy iöral.amélyhez -összes éraekeink fűződnek. Neta is akarjuk a városi képviselőtestületet megelőzni munkájában 8 elébe vágni bírálatinak, csupán az általános haladásra akartaik néhány pillantást vetni ez alkalommal, amely haladásnak ntját elsősorban a mindenkori költségvetés szabja meg.
Általánosságban kimondhatjuk, hogy Nagykanizsa fejlődése nem felel meg egy aránylag nagy budgettel dolgozó városhoz fűzött kívánságoknak. Nem nyújtja a városi élet azt a kényelmei és olyan előnyöket, amelyek arányban \'állanának a kiadásoknak azzal , többségével, amibe nekünk ezen élet kerül. Aíon városoknak, amelyek körülbelül hasonló eszközökkel rendelkeznek, idehallatszik a szivük vérének a lüktetése, az előretörés zaja, mi meg. csak megyünk lassan, nagyon lassan és csendesen.
S__l» keressük az okát ezen állapotoknak, azt találjuk, hogy mimagunk vágynák a hibásak. Mért hit milyen viselkedést tanúsítanak városi képviselőink a város érdekei e elsősorban a költségvetéssel összefüggő dolgok iránt? Minden képviselő át van
hatva azon tudattői, hogy a meglevő -intiénnényefc intenzivéftb kiáláfcnl&sa szükséges és lehetséges is volna, de idegenkednek attől a gondolattői, hogy ezt közgyűléseken nyiltan megkellene mondani, nyiltan síné ira et siudio. De ott a gyűlésben ngy. áll a dolog, hogy az ötféle felszólalásokat félre magyarázzák, mosollyal fogadják és leszavazzák.
Letörik az ambícióját azoknak is, akik dolgozni akarnának. Fentartiák pgy a ^ülésteremben, mint azonkívül a csendet, elismerést és pártolást adva azoknak, akik nem szállnak szembe velük, megölve azt a kevés eszmét is, áihi talán pozitivabb fortnát öltene. Azonkívül éppen olyan ellenségei a haladásnak az .óvatonok? is, akik minden pillanatban attől remegnek, vájjon pénzügyileg nem döntik-e válságba a várost, ha példán! nyáron öntöznének s a csatornákat ngy néha-néha kitisztítanák. Ha valahol látnak egy" várost, amelynek a viszonyai rendezettek, fázva mutatnak rí azonnal elrettentő például: „Lássátok és ne kövessétek, mert ott adósság az utca kövezete, adósság az öntöző viz, adósság a napsugár I* Pedig;nem.egészen n?y Tan. Ha elő is fordul a város mértéken tul való megterhelés itt-ott, általában véve az az egésznek a titka, hogy jobban használják fel a meglevőt és azonkívül, ha adósságra szorulnak, azt is. Azonkívül elfelejtik ezek a rémetlátók, hogy mindezen nagy"\' .óvatosság" mellett á mi adósságunk is meghaladta mái- a négy .miilió koronát. Pedig ez sem csekélység s ha emellett még a legapróbb dolgokban is olyan nagy a nyomorúság, az bizony ngy fest, mint mikor a háziasszonynak
seprűre nem keríDne pénze. Hogy a . nagyobb dóIgokTjan nem tudunk előre menni, az meg tervtelenségünket, gyámoltalanságunkat mutatja. Ezért bűnösek a konzervatív hajlandóságú emberek, legyen cselekedetük rugója akár az érdek, akír a túlzott óvatosság.
De hát kik illanak velük szemben? Kevesen. Nagyon kevesen. Sokan megunták azt, hogy szavuk hiábavaló volt s megszűntek beszélni, másokat a gnny hallgattatott el, a harmadik csoportot pedig érdeke vitte a másik táborba; De azért még mindig vannak, akik nem szűntek meg hangoztatni a kívánságokat s nem fáradtak bele a meddő küzdelembe, akik nem áltatják magukat azzal, hogy nálunk mind jól van ngy, ahogyan van s akik nem félnek attól, hogy a sietésbe bele is \' sántulhat az ember. De vájjon már most nem kiván-e többet ez a csoport, mint amennyit ki lehet vinni, vájjon nem szállítja e le szavával városunkat tekintélyben ? Ami a kívánságokat illeti, még ha folyton sürgetők és talán a reális mértéken tul haladók is, akkor sem lehet hibáztatni, A haladás csak ugy lehet erős 03 egyenletes, ha ■úgiMB áll a kitűzött céi. Azonkívül nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy egészen más a feladata az ellenőrzőnek, mint a végrehajtónak. A kívánságoknak a nagysága csak serkentőleg hat arra, aki komolyan törekszik előre, azokat a felvett terveket leszűrni, a megvalósításra alkalmasabbá ténni, az a végrehajtó dolga. Azonkívül van egyéb haszna is a hangos szónak. Felkeltik az érdeklődést, beléviszik a köztudatba azokat az eszméket, amelyek másképpen soha sem jutottak volna oda. Az
őszinteség magunkkal szemben legfontosabb, mások előtt pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy mi látjuk a hibákat, csak még nem találtunk módot a megjávitásukra, törekszünk előre, csak még az utakat nem találták meg.
így elérhetjük azt, hogy városunk igazi etoporiumává válik a vidéknek s betölti érdemmel ázt a nagy funkciót, amely a Jövő : Magyarországban a vidéki városokra ügy közgazdasági, mint kultufa szempontjából vár s iiémcsak az adja meg jelentőségét, ami most, hogy erre kell átmenni egy csomó vonatnak.
B. A
Á kSztíütaság egy elhanyagolt ága.
(V) A fodrászok és borbélyok kaltnr-élelünkben már helyet foglalnak el. Valamikor orvoii teendőket is végeztek. Ma már csak óéba végeznek sebészeti műtétet, ha megvágják arcunkat. Az ászepszis. és ántiszépszís 8 évtized óta nagyot haladt Ezt a haladást a fodrászok és borbélyok nem köretlék. Az óvatos tisztaság még sok borbélyüzletben kívánni valót hagy. A fertőtlenítés a- legtöbb .Üzletben nem létezik. A betegségek elhordását ilyképpén a borbélyok előmozdítják. Azért kívánatos volna a fodrászok és borbélyok üzemét szabályozni.
A közegészségügy! bizottság figyelmébe ajánljak a kővetkező tervezetet:
1. §. A fodrász és borbélyüzletekben tisztaság és rend legyen. Az üzlethelyiségeket hálásra felhasználni nem szabad. Kutyákat és macskákat azokban tartani uölű szabad.. . :
2. § A fodrászok és borbélyok hivatásuk teljesítésében könnyen mosható vászonöltönyt hordjanak.
3. §. A hsjnylrást, borotválést és haj-féeülést csak tiszta, kezekkel szabad teljesíteni.
-1. §. Az üzlettulajdonosoknak oda kel] hatni, hogy minden félnek lehetőleg saját
fésűje, keféje, szappanja és BZ8ppanos-tála legyen.
5. §.*Áz összes szerszámokat, melyeket a közünség használ, minden használat után gondosan meg kell tisztogatni. Kést, Ollót, fésűt, kefét mindén használat után spiritusszal és lúggal meg keli moeai;
6. Á rizsporoláshoz csak vatta-darabokat szabad használni, melyek egyszeri; használat után megsemmisítendők..
7. §. Minden fél kiszolgálásához tiszta lehérnemtt használandó. Fehérnemű helyett selyempapir használata is meg van
8. §. Olt, hol a hajnyiráshoz használt köpönyeg a nyakrészeket érinti, sóiyem1 papirt vagy használatban nem vóK vattát kell közbetenni.
- 9. §. A fejtámlát mindén kiszolgálás előtt használatban nem volt selyempapirrál. kell befedni.
10. §, Vérzéseket csakis használatban nem volt Bruos wattával vagy vaschlorid-wattával szabad elállítani.
11. §. Felek, melyek bőr- vagy hajbetegségbea szenveduek, nyilt üzletben ki nem szolgálbatók.
12. §". Borbélyok és ezek segédei, amennyiben fertőző betegségben szenvednek, a borbély-ipartól betegségük tartamára eltiltandók.
13. §. Minden borbélyüzletben kárbol-vizzel megtöltött küpöládák legyenek felállítva\'.
14. §. Ezen rendszabály be nem tartása kihágást képez és 30 koronáig terjedő bírsággal büntethető.
Ezt a tervezetet láttak érvényben Magyarország BOk.^ modern városában. Talán mások is/-t~£düak róla. Nem hisszük, bogy volna orvos, aki ezt a rendszabályt nem helyeselné; nem<v hisszük, hogy a közegészségügyi bizottság javaslatára ebhez hasonló rendszabályt városunk\'-életbe né léptetne. \'
Nem lehet ellenőrizni, mondja a kényelmes. Még egy rendszabályi kiált fel az aggodalmas. Megdrágítja a hajnyirást és, borotválást, mondják a borbélyok. -De aki -bőrbetegségektől ment akar maradni, az nem fogadja el ezeket az aggályokat
TÁRCA.
k megbabonázott zongora.
irt.: larlh* Hm,. \' \'— A -Zalai t^rfj*. —
Konzervatóriomnnkban minden esztendő végén nagy hangversenyek vannak a melyeken az állami dijak kerülnek a növendékek között kiosztásra. Az idén a zongora-aziakosztály növendékei kezdték meg a versenyek sorozatát és Áuber mester úgy határozott, hogy a versenyzők Mendelssohn G.-motl koncertjét fogiák játszani a\' nagy mérkőzésen: \'
lg? egyszerűén elmondva a doIo£ roppant .ártatlanul hangzik, a verseny*\' HS.™ azonban nagyon szóméra, rakattatnám: tragikus\' jelentősége véti
Sft. •"»««;\' .»raelyet minden
muértö ember szives TtójgBjW
ytytoto harmincegyszer végjg-élyezhíegy é3 ugyanazt a Cí.-mbll kon\'c^et
W .elefántnak\' is eok lenne. Már pedig a^ersísnyHIrtk erre a
Henyszeréjyezetre voltak elitélve\' — lévén
a zongorá-osztólj, növendékei között éppen "^ny\'WpSíig tizennyolc fiatalember és tizenhárom hölgy, A jury tagjai nemeg megadással wk sorsukat és előre JátíStó vojí na .csak vag_ Viíla^jii
mÉ®
ipwmmm
rt
m
...----- w
na.Mak gnla«é»:;v; "j™ nem éri £ akkor becsolettM\'
egyszeres 0 volt, el i8 Történt azonbaa senyén, amire
elkészülve. Sem én, sem más. Én talán a lékevésbó, mert nekem még ahhoz sem volt bátorságom, hogy arra a Ö.-moll tornára elmenjek s a történteket csak másnap reggel hallottKm egy konzer-vatőrinmbeli kollégámtól, akivel az udvaron találkoztam.
— ífit szól, kolléga: nr, — kérdezte a fiatal ember — mit: szél" a szegény Erard mester kellemetlen esetéhez?
— Az Erard osetéhez?! — kérdeztem meglepetve, — de hát mi történt vele az Istenért?!
Hogyan ?\'.Ö4 még nem tud semniit róla? Hát ön nem volt ott a tegnapi versenyen ?
— Nem. Ott történt talán valami?
Engem nagyon érdekelt a dolog, mert
személyes barátság kötelékei fűztek Erárd mesterhez, a hires zongóra£yéroshoz, azért hát valóságos kérdészáport zúdítottam a fiatálember nyakába, aki yéinre belefogott\'
ft itftlfíir olmüt-AU,-/!,-
Hallgasson idei Erard a tegnapi hangversenyre, egy remek kivitelű, uj zongorái adott kölcsön a konzervatóriumnak. Erard a londoni ..világkiállítás- számára kéiiittetlé a zongoját és roppant nagyra tartotta ezt s\'művét; amiré egyébkent határozottan volt \'is oka,! mart a\' kjllső díszítésen kivűl, hangterjedelemben és tisztaság dolgában is kiváló voít a zongora, Qsak a klaviatúrája volt egy kí«>« keménjr és éppen emiatt adta: köl-«söa á mester á .konZervatóriBmSdt: a hmmmj napjára. Krard ugyanis\': ugy g»Molko»tt( hogyha harmincegy;:, ver . mpt m<mW végigcsépeli rajta a a-^ll kertet rtkor oíym lágy és
ÉBiÉÉi^aiaiMrS
Jf^jíf:
Erardnák. bauem egy eshetőséggel nem számolt. Nem gondolt ugyanis arra, hogy .mi lesz akkor, ht egy és ngyanazt a zenemővet. egy és ugyanazon a zongorán, egy és ugyanabban a teremben, szakadatlan egymásutánban harmincegyszer léját-szák végig. Pedig borzasztó, rettenetes következményei lettek a dolognak. Hanem hát erre igazán nem gondolhatott szegény feje . .\'.
Az első növendék leül a zongorához és játszani kezd. Az ujjaíba azonban csakhamar görcs\' állott bele és megmerevedtek, olyan nehezen lehetett hangot csalni a.billentyűkből. A második,, a harmadik, a\'negyedik ugyanígy járt és mind a n\'égy szerenesétíén növendék sáppadt arccal, remegő igákkal hagyta el veresége színhelyét. A .6, moll hangverseny négy első interpretációja ngyanfe tömiségett a vérlázító technikai hibáktól. Az ötödik versenyző már könnyebben boldogult a hangszerrel, nem volt ugyan annak sem tökéletes a játéka,\' de merevgörcsöt az már, nem. kapott. \' A .hatodik növendék mártiromságáoat nem lehettem tanijjá, mert az egyik versenybírót kellett egy kicsit kivezetnem a levegőre — üdülni. A szeréncséOeh erűbert.ogyanis a Ö.-inolr hangverseny őtinteiprél^V ezánBÍomrá-méltó \'módou megviselte;
Éppen a hetedik versenyző állt fel a zongorától,. miré\' a pályabíró annyira versenyképesnek érezte magát, hogy ismét \'visszatérheti!)ak a hangverseny-terembe. Bs hallottam,, amint a; fiatal émber a színfalak mögé lepve, áradozva mondta:
— őrtoro, hogy mit akarnak
— fcn nem értem, hogy mit akarnak «ek ettől. .. \'zongorától, hiszen: óz jjm> hogy kemény volna, hanem éppen eileh-
lekintetben,\' amit eddig láttam. Ez a hangszer egyenesen a tökéletesség maga.
Az ez után következő növendékek egy lépéssel pláne tovább is mentek. Azok már nemcsak, hogy nem találták keménynek a klaviatúrát, hanem éppen. ellenkezőleg a könnyed puhaságát dicsérték a billentyűknek.
. A hangverseny délolőtt tíz órakor kezdődölt és ngy délutáni három óra felé szerencsésen eljutottak végre a huszonhatodik versenyzőig. Lewy Hermance kisasszony következeti huszonhatodiknak, aki tudvalevőleg irtózik a kemény klaviatúrától és éppen, ezért nagy tréólával közeledett a zongora félé, mert most már éppenséggel nem volt tisztában vele, ■hogy kemény-e, vagy lágy a klaviatúrája. Az első akkordok mán azonban elemébe jutott a kisasszony, mert a billentyűk olyan finoman simultak ujjai alá, hogy játéka szinte lehelletszeraén könnyű volt. A zsűri\' dacára a huszonhatodik interpretációnak, ztgosan megtapsolta a kisasszonyt és neki ítélte oda az első dijat.
Lewy kisasszony tulboldog volt, de boldogságát. egy kicsit leszállította az utána következő két másik versenyző, Vidal és Bonx kisasszonyok,. akik szintén művészies szép és precíz játékot produkáltak, Lewy kisasszonynak tehát meg kellett osztania velők a. dicsőségét.
A zongora igazán csodákat művelt: alig kellett érinteni a billentyűket és a legtökéletesebb, tömör hangok szálltak belőle szét a teremben.
A buszonkilencedik versenyzőnél megint ki kellett vezetnem egy zsűritagot, akit a guta környékezett. Akut, heveny G.-moll mérgezéstonótei mntátkóztak rajta. Szeren-csére az oivos\' elég jókor érkezett meg ós
egy kis érvágás mindent rendbe hozott
Mikor a terembe visszatértem,, éppen a. kis Planté állt fel a zongora mellől és amint lelépett a pódiumról, sápadtan, vá\'cögó fogakkal suttogta:
— En nem tudom,, mi .van. ezzel a\' zongorával! A billentyűk maguktól mozognak, mintha valami láthátatlan erő. emelgetné belül a kalapácsokat Én .. . én igazán félek... .
— Ah, te nyulszivü-l — nevetett a kis Cohen — hiszen tetele vagy lámpalázzal ! . Hogy lehet igy trémázni, há az ember már utána van a dolognak?
És hogy megmutassa nagy lelki nyur galmát,. a . kis Cohen szilárd, ruganyos, léptekkél indult meg a pódium felé....p vötf á\' harmincadik versenyző . . . \' ."\'
A kis Cíohen pompásan játszott, a futamai olyan egyenletesen pertek, mint a tiszta, fényes gyöngyszemek, valósággal lázba ejtett a játéka. Mikor azonban az utolsó akkord után fel akart állani, hogy a színfalak mögé lépjen, a zongora egyszerre csak elkezdte a G.-mólI koncertet magától játszani és játszta éppen óíyán bámulatra méltó precíz művészettel,, mint\' az előbb a kis Oohen.
Altalános megrökönyödés a haligatóság soraiban. Cohen hírtelen felugrik Is esze nélkül rohan le a pódiumról, a zongora; pedig játszik folytonosan tovább, hogy\' tó embereket kiveri a hideg veríték.
Valóságos pánik kerekedett. Végre néhány bátrabb ézivö férfi Odá meiészkér dett a megbabonázott zongorához és . még-, próbálta/ á\' hangszer játékát el állítani. Nem használt semmit; a hapg<& folytonosan erősbödtek, \'a- femj$i^é»kébb lett . és zúgott, á a;-Mresí«ía)a,,, Jsgy, csík ugy zeng^tbelé.\'«törem:
\'■A
Wmm> n&p****
m
XLIH ÉVFOLYAM. (2)
Szezonkép.
A közkutak ügye.
(V. h) A közkutak kírdéne dacára az előrehaladt évadnak még miniig vajúdik. Pedig a vajúdás fájdalmas állapotában csak a begyek sinlenek, azonban katakat nem szülnek, banem bohókás egereket. Nincs tehát kilátás arra, bog; Nagykanizsa város jó ivó- éa használati viizel való ellátása végleges megoldást nyerjen. A nspistenről Siegfriedről jegyzi fel » germán monda, hogy keresztűllovagolt a varázs-lángokon és az alvó Bronhildának, a szunnyadóid földnek övét megoldotta. Ezzel Brunhilda felébredt és nap én föld egymásba keltek. A természet virulésnak indult. Siegfried győzedelmeskedett És mindez s germánok őskorában ártézi-kutak, vízvezeték és közkút nélkQI tőrtént. De ha a mi Siegfriedűnk kisüt a fejünk felett, aggodalommal jáiunk-kelünk az utcákban, a sétatéren, mert akkor tisztára arra vagyunk kénytelenek gondolni, hogy nemcsak porból vagyunk, hsnem azonnal porrá is leszünk. A kilátások, lassankint bár, de javulnak. A nagybeteg állapota, ha javul, csak csekélykét javul, akkor ez a tünet környezetében örömöt gerjeszt. U<íy voltunk mi íp, mikor azt hallottuk, hogy már ássák a kutakat. Hőlte Zeitl mondta Tóbiás, mert a kutak tekintélye i» nagyon alá volt már ásva és a közönség szinte azt hitte, hogy abból a bizonyos mesebeli kútból egyszerre csak valami tengerikigyó fog kihenteregni és vizet sohsse kapunk. Megerősítette ezt a vélekedést az a körülmény is, hogy a fúrási kísérletek az Erzsébet-téren nem eredményeztek semmit — csak aarat és Bárgaföldet, mely tudvalevő csak arra jó, hogy ai embert odáig lerántsák.
Olvastunk is egy lapban olyanféle ápológiát, hogy hát kár is ártézi-kultal kísérletezni, mert az ártézi-kutak idővel kiapadnak és hogy az irtézi kut nem pótadó, mely kiapadhatatlan. A különbség a kettó közt csak az, hogy az elapadó ártézi-kutból a vizet kikeli szívat tyuzni. mig az adót a polgáremberből ki kell srófolni. Ennek a srófnak a kvintje pedig végtelen Bióf.
Mi tehát csak örülhetünk, hogy az ártézi-kut megfúrása nem sikerült, mert a vízsugár nem szőkéit volna ki a kútból, hsnem szivattyúzni kellett vnlna azt. Ezt pedig mély kútból is megtehetjük. Tehát, jobb ha mély kutakat ásatunk.
Fájdalom, szerkesztőségünkben műszaki tanácsos nincs, aki a kérdést eldöntse tekintélyével és tudásával; a mi műszaki tekintélyeink pedig csak a városi tanácsnak föleinek, a városi tanács viszont csak közgyűléseken felel, igy aztán a vároBi közönség csak utólag tudja meg azt, amihez már előzetesen kellene állÍBt foglalnia, amiről már előzetesen kellene informálva lennie.
Az a körülmény, hogy minden vagyonszerző polgár a közterhekhez hozzájárul, nem álterálja ezt a viszonyt, mert az adófizetést a törvény szabályozza, de a publicitást, a nyilvánosságot közügyekbeu, a városi szervezet nem szabályozza. így a kut-kérdéat is egyelőre homály födi, pedig milyen üdvös volna, ha némely ntcáoak csatornáit födnék be sypbon-
Erard is oda sietett a hangszerhez, babrált, mauipulált rajta sokáig, — hiába 1 Végre dühbe jött, (Uui, verői, rugdalni kezdte a billentyűket, a G.-moll szonáta csak zengett, egyre zengett. A haligatóság, a jury kezdett bódulni, az emberek futottak ki a toromból, Krardon pedig valami rombolási doh kezdett erőt venni, felkapott egy székét és azzal zúzta pozdorjává a rettenetes haugézert. A klaviatúra lemezei és a kalapácsok pattogva porzottak szét a földön, de automatikus mozgásuk még olt som szűnt meg. Ott ugráltak, kapálóztak tovább is a földön, mintha mindenikbe egy-egy démon élete költözött voloa. Tűzbe kellett a zongora minden kis porcikáját vetni, hogy megszűnjön ez a félelmetes varázs . . .
így mondta el nekem az esetet fiatal kollégáin és én elhittem minden szavát neki, mert a konzervatóriumi növendékek tudvalevőleg sem hazudni, sem pedig nagyítani nem szoktak soha . . .
—7-
födökkel, nem pedig a közkntak ügyét — homállyal.
A rácsos csatornanyiláaokból ugyanis nem száll fel Yláng-Ylang i|lat, különösen nyáron nem. Pedig egy régi versaor azt mondja:
Saedj Illatos rózsákat, mig tart a nép nyár, Hát mi is szedünk magunkba, nem ugyan illatot, banem olyasvalamit, amin már Hamlet is megbotránkozott. E» persze ezer évvel ezelőtt történt Dániában, amikor még csatornázásról és vízvezetékről az embereknek sejtelmük se volt és csak az ég csatornáira bízták a poshatag szeny-vizek eltávolítását
No de Bebajl Megássák a három kutat és — vele együtt a vízvezeték ideájának sírját is.
hírek.
— Költségvetési elíirányzat. —
Városunk költségvetési előirányzatit a héteD osztották ki a v. képviselőknek. A költségvetés részletességgel terjeszkedik ki a város közigazgatásinak minden egyes ágira. Az 1905. évi szükséglet 825,238 K. 58 fillért tesz. Erre van fedezet 625,863 K. 05 fiit., a hiány 199,375 K. 53 fill., mely az egyenes adónak, 302,494 K 02 f.-nek 667,-át teszi. A pótadó az 1905. évben tehát 66\'/. lesz. Lényeges emelkedést a bevételben mutatüak: A közös laktanya bére 2002 K. Városi épületek bére 5903 K., de azért egészben a bevételek 190 K.-val csökkenlek. Lényeges emelkedést a kiadásokban mutatnak: Hivatalszol-gik és rendőrök illetménye 4863 K. Vírosi tisztviselők rendszeresített fizetése 11520 K. Főgimnáziumi kiadisok 3353 K. Egyházi és hitfelekezeti célok 1364 K. 8zegények segélyezése. 8797 K. Villanyviligitis 690 K. Berki CBatornik tisztitisa 1000 K. A költségvetést f. hő 14-én tírgyaljik.
— üj flyár Kanizsán. A Franz Lajos és fiai cég a jövő év április havától kezdve mfijeget fog gyártani Nagykanizsán. A terv megvalósításihoz a cég egy ingyenterttletet kér abból a régi úttestből, mely a virost a VI. és VII. kerülettel kötötte össze, de pótadómentességre nem tart igényt. Müjeget most már minden nagyobb városban készítenek, mert a jég-szflkséglet beszerzését nem lehet az időjárástól függővé tenni. Kanizsán a jég beszerzése nyiron bizony sok nehézségbe ütközött. A sörfőző és malátagyár volt az egyedüli vállalat, mely a jégelárusitással céltudatosan loglalkozott, csákhogy a jég drága volt. Franzék kristilyjeget fognak gyirtani, még pedig 6 és 10 kilós táblákban kilogrammonkint 2 fillérért. A műjég mir azért is jobb a pocsolyákból beszerzett jégnél, mert vegytiszta és fertőző anyagokat nem tartalmazhat
— Városi közgyűlés. Mozgalmas ülése volt f. hó 10-én Nagykanizsa város közönségének, a képviselőtestületnek. Választás volt Herkules a vilaszutou nem volt nehezebb probléma elé állítva, mint a közgyűlés, melynek rendőrbiztost kellett választania. Hajós Ferenc, Lányi Pál és Bogdán József voltak a jelöltek. Annyi képviselő gyűlt össze, mintha csak a költségvetési tárgyalták volna. C s e r t á n Károly alispán nyitotta meg a gyűlést. A kandidáló bizottságot megválasztották az 6 javaslatára. Ez aztán visszavonult a tanácscsal és átengedte a közügyeket a képviselőknek, kik kedélyes diskurzusban töltötték el azt a félórát, ameddig a jelölés eltartott. Csertáu Károly alispán iámét megnyitotta az ülést, felolvasva a négy vágóhídi állatorvos-jelöltek ne vét Első hely en K e r t é s z Lipót kőízegi állatorv. volt jelölve, kltnjombin egyhangú\' lag megválasztottak. A reodőrbiztosi állás betöltése már névszerinti szavazás utjáo
ZALAI KÖZLÖNY
történt. Hajós Ferenc nyerte meg a legtöbb szavazatot én Lányi Pálnak megkeltett elégednie egy nagyon tekintélyes kisebbséggel. Hajós helyébe Erdélyi Jánost választották meg kiadónak.
— Baba- és kézimunka kiállítás. A szegények, az elhagyatott nyomorgók <* egyéb földi javakat nélkülöző halandók nélkülözéseinek enyhitéaére a .Nagykanizsai Izraelita Nőegylet" állal folyó hó ö. és 6 án k Kaszinó dísztermében rendezett „baba- és kézimunka kiállitáa vásárral1 általában véve ugy erkölcsi, mint anyagi tekintetben nem maradt mögötte az eddig rendezett jótékonycélu mulatságoknak. Ez alkalommal is megmutatta Vidor Samuoé elnöknö, hogy még mi minden mótlűn lebet a jótékonyság oltárára adomáuyokat gyűjteni. Magát az eszmét fényes valóságában láttuk megtestesítve. A kiállításba vezető lépcsőház nemzeti lobogókkal volt díszítve. A lépcsőházban felkeltett érdeklődés a terembe lépéskor csak fokozódott A kiállított babák, a babákból alkotott egyes jelképző csoportok, no meg a női kézi ügyességet feltüntető kézimunka csoport oly harmonikus rendben voltak elhelyezve, hogy az érdeklődők figyelmét teljes mértékben lekötötte. Az érdéklödéB nem volt kisebb az árusító eleven babák iránt sem. A babákból képezett csoportozatokból a legnagyobb és igy általánoa érdeklődést kellett a .szüreti menet". Ezen caoportozat összeállításán és kidolgozásán Scherz Róza és Samué I y Olga k.a.rendkívül kézügyességüknek adtak kifejezést; a menetet B I a u Margit zenészei egészítették kl. Nem volt kisebb az érdeklődés a .Nagykanizsai Keresztény Nőegylet" álul adományozott „Hófehérke és a hét törpe" allegorikus csoportozat iránt sem ; báró Gutaiann Ödönné ajándéka a kiállítást nagyban emelte; a díszoklevéllel kitüntetett „express csomag" Blau Margit leleményességét igazolja. Nagy*-vevő közönsége volt gellerman Pipinek, ki a „sziv"-eket árulta; az anyagi hasznot nem kevésbbé mozdította elő Lengyel Margit és Fiacber Margit társss cég „Szerencse" kereke. Nem hagyhatjuk megemlitéa nélkül RoBenberg Richárdné és Zerkovltz Lajos villanyos berendezésű „Japán tea sátorát", ahol a legkülönbözőbb finom nyalánkságok Üléses csomagolásban voltak vásárolhatók és szinte alig győzték a nagy keresletet kielégíteni. Neumann Vera és Spitzer Berta piros pünkösd hajnalán nyíló piros rózsának megfestésével általános elismerésben részesültek. Lapunk szűk kerete lehetetlenné teszi névleg felsorolni a többi érdekes és érdemes kiállítók rendkívül ügyes munkáit A kiállítás második napján este 7 óra ulán, a tanulságos és gazdag kiállításnak közvetlen bezárása előtt sorsolás volt Sorsolás alá került a küllilott két legértékesebb tárgy a „8züreti menet" és a „Hófehérke a hét törpével". Az előbbit Vidor Samunak, az utóbbit pedig Kraut Margitnak Juttatta a szerencse.
— Halálozások. Hácky Kálmán zalamegyéi nagybirtokos. Zalaszentgrólnak volt oraz. képviselője, 18-aa főhadnagy, a 48 as bonvéd egyletnek elnöke, törvényhatósági s közigazgatási tag, a Gazd. Egyletnek társelnöke, Zalaegerszegnek viriljs és választntt bizottsági tagja, 77 éves\' korában, f. hó 9 éri meghalt Zalaegerszegen.
Dr. Szily Jenő 25 éves ifjú, Szily Dtizsö ollárí bérlő és. nagybirtokosnak a fia katonai szolgálata alatt meghűlt, s ebből fejlődött betegségében e hó S-án meghalt Bécsben. A holtat Zalaegerszegre hozták t a Kaszabási sírkertben temették el.
— Esküvő. Hutya Károly Szabadka városi állatorVbt, ma, tartotta esküvőjét Boiorl Mariskával, Beitírl Ferenc hentes mester leányával.
— A honvédség köréből, Tnli litván tartalékos badapródjelőltet, a m. klr. honvédelmi miniszter, a nagykanizsai 20. bonvéd gyalogezred állomáoyába tartalékos hadapróddá oeveste ki.
— Személyi hlr. j Csertio Károly vármegyénk alispánja L hó 10 én Zalaegerszegről városunkba érkezett ás mintán a részleges tisztújító közgyűlésen elnökölt, ugyanaz nap székhelyére visszautazott.
— A legdrágább város. Az utolsó hivatalos kimutatás szerint a busirak az
egész Magyarországon Nagykanizsán legmagasabbak. Egyetlen vidéki város tincs, amelyben a marhahús ára elérni a nagykanizsai piaci árakat A jő kanizaalaknak egyik hő óhaja teljesült ezzel anélkül, hogy köszönet lenne benne és sajnálatot jelenség, hogy Kanizsa polgárai közül a legnagyobb optimista is caak fájdalommal veheti tudomásul ezen óhajának teljesülését Kanizsa az első helyre küzdötte fel magit Magyarország összes falvai és váróul között A statisztika hitelesen és hivatalosan kimutatta, hogy Kanizsán fizetik legdrágábban a buit Tudtuk, bogy élelmi cikkeinkért nagy árt fizetünk, illetve kell fizetnünk, de hogy Ilyen rekordot érjünk el, hogy széles e hazában a sajtó hirdesse drágaságunkat majd, abban mégis kételkedtünk eddig. De most legalább idegen, semleges emberek, hiva talos közegek elénk állították a rideg valót éa okulhatunk rajta — gondolkodhatunk felette. Kitekintve attól, hogy a hus magas árához a többi élelmi cikk ára is alkalmazkodott, már magát a búst mostani árán fizetni, megkétszerezi kiadásainkat. Pedig városunkban minden kellék feltalálható, amelyek magukkal hozzák, hogy a bus ára ne emelkedhessék magasra.
— Házasáig. Radó Miksa Keszthelyen f. hó 20-án tartja esküvőjét Stellner Jolán kisasszonnyal, 8tellner Mór kereskedő leányával Pécsett
— Vörös kereszt. A Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt-Egyletének nagykanizsai választmánya, a városi szegények segélyezése céljából folyó év december hóban jótékonycéln vigalmat rendez. A rendező-bizottság ez érdemben ma gyűlést tartott
— Zaluvirmegye közigazgatási bizottsága Hertelendy Ferenc főispán elnöklete alatt folyó hó 8-án tartotu havi rendes ülését
— Uj képviselő. Sümegi Vilmos megyénk szülöttjét a Magyarország-hírlap igazgatóját Gyergyószentmiklóson megválasztották. országgyűlési képviselőnek. Sümegi az Dgrou —Szederkényi-féle függetlenségi párthoz tartozik.
— Katonazene. Berecky Lsjos vendéglős azon alkalomból, hogy átvette a „Szarvaa* vendéglőt özv. Tinagl Paula, férj. Deák Péterné úrnőtől, meghozatta házi ezredünk zenekarát. Ez Grossauer Emil ismert és kedvelt karnagy vezetése alatt I. bó 9. és 10-én hangversenyt adott. Szép közönBég hallgatta a nálunk még eseményszámba menő katonai hangversenyt. A koncert persze nagy tetszésben részesült, ép ugy a vendéglő konyhája is.
— Viskó a Fó-nton. Igazin elképzelhetetlen az az ignorantia, amelyet az illetékes körök városunk iránt tanúsítanak akkor, amikor a város középpontján, a városház palotájával azemben lévő viskó-nak, a már régen elkészített tervszerinti megépítése iránt nem intézkednek. Ezen a központban még földszintes háznak Bem nevezhető .viskó" az egész város látképét elcsufiija, mert éppen a vasútról bejövő idegenek látószerveikre rendkívül sértőleg bat. Ha szép szóval, kéréssel nem, Ulán esetleg kisajátítás utján lehetne ezen abnormis állapoton segíteni.
— Kinevezés. A m. kir. pénzügyminiszter Sugár Béla nagykanizáai illetőségű, zalaegerszegi adóhivaull gyakornokot az újvidéki m. kir. adóhivatalhoz ideiglenes minőségben adótisztié kinevezte.
— Névviloztatks. Srőder Jenő nagykanizsai lakós saját, valamint kiskorú gyermekei: Kaulin, Károly éa Jenő családi nevét „Sörlel\'-re változtatta belügyminiszteri engedéllyel.
— Megadott azabadalon. Jozilovits és Fascbing mérnök cégnek 1903. szept. 21-től számítva, 30278. az. a. szabadalom adatolt . Végazög kocsitengelyek számára* cimü találmányra.
— Tűz. Folyó hó 7-én d. n. \'/,8 órakor az eddig ismeretlen okból keletkezett tüz áldozata lett Bóna József éa Mihilec György klskanizaai gazdáknak a házi kertjükben elhelyezett haUlmaa szalma kazaljai. A pusztító elemnek tovább terjedését a teljes szélcsend és a gyorsan megjelent tűzoltók elejét vették. A kir Igy is érzékeny.
— Elgizolás. November hó 7-én d. n. 4—5 óra közt Nagykanizsin a Kazincl-utcíban Stern Sándor téglagyáros kocaisa, Csipa György, az éppen iskolából kijövő
1904. NOVEMBER
Borsfái János munkás 7 éves gyermekét, Borafai Istvint vigyázatlanságból elgázolta. A gyermek sérülése súlyos természetű, de nem életveszélyes, A vlzsgilat folyamatban van.
— A magántisztviselők vasárnapi munkaszünete. A Magántisztviselők Országos Szövetségének nagykanizsai bizottsága e béten feljelentést küldött Cser tán Károly vármegyénk alíjpin. Jiboz. A feljelentésben a vasárnapi munkaszünet szigorúbb ellenőrzését kérik. Felpanaszolják, hogy a teljes vasárnapi munkaszünetet nem Unják be, a szociális fontosságú rendelkezésnek Nagykanizsa város rendőrhatósága már hónapok óta alig szerez érvényt A felterjesztésből a bizottság felkérésére közöljük a következőket: A vasárnapi munkaszüneti törvényei kötelezettség a munkaadó és alkalmazott köiött még ellentétes megállapodás esetén is lennáll, világos szelleme ez a vasárnapi munkaszüneti törvénynek és rendeletnek, mert ha ez az elv nem érvényesülne, ugy ezen az alapon nagy tér nyílnék az áldásos törvény kijátszására. Végül bizalommal kérik vármegyénk alispinját, hogy a törvény bölcs intézkedésének a nagykanizsai rendőrhatóság, de az ösazes megyei hatóságok álul is érvényt szerezni éa rendeletileg utasiUni a hatóságokat a vasárnapi munkaszüneti törvény magán-tisztviselökre vonatkozó réskének szigorú beUrtására.
— Baleset. F. hó ? én, amikoris városunkban népesebb hetivásár volt, Málovec István azepetneki korcsmáros loval a Király-utcában d. u. 1 óra tájban malacaírástól megbokrosoduk és s gyalogjárón haladt Dani Lászlóné, Nagy Lászlóné és Martinec Károlyné kiakanizaal föld-mivesnöket eltiporták. Súlyosabb termé-azetü sérülést csak Dani Láazlóné szenvedett, kit orvosi segélybeu lett részesítés után mentő kocsin szállítottak haza. Martinec Károlyné sérülése enyhébb természetű lévén, saját lábán ment haza. Nagy Lászlóné az ijedtség árán menekült meg a végzetessé válható kellemetlen eseményből. Pákai János kocsis ellen az eljárás folyamatban van
— HlrdetóoszlopoU Nagykanizsán, Egyik helybeli lapban olvastuk a béten, hogy Szombathely megelőzve Nagykanizsát ugy esztetikai, mint szépitéazeti szempontból a„hi r de t ési oszlopok* felállítása érdemében az elómunkilatokat folyamatba tette. Amikor ezen hirt regisztrálta, nem vette észre, hogy Nsgykani-zsán a .hirdető oszlopok\' már állanak, Igaz, hogy nem az illetékes tényezők akaratiból, banem Franz ur jóvoltából és amit nem vihet keresztül az arra hivatott, azt megcselekedte egy kávéháztulajdonos, amikor a kávéházban fellépő orfeum-társulat működését tartalmazó hirdetményeit a Fó-nton lévő villanyvezetéki oszlopokra változatos színezetben felragaszutu.
— Gondos anyik figyelmébe. A gyermekbetegségek ellen való legjobb védekezés az, ha gyermekeinket erőssé, edzetté és a ragályos betegségekkel szemben ellentálló képessé tesszük. Az augol gyermekhalandóság azért sokkal alacsonyabb, mint a mienk, mert a fent elmondottakra ott kiváló gond fordittatik s nincs család, hol a gyermekek a hideg évszak alatt ne fogyasztanák a csukamáj-olajat, mert e szer az, mely óriási nagy táperejénél fogva kiváló eredményeket idéz elő. Igaz, hogy a gyermekek nem szívesen vették be e szert, de mióta a Zoltán-féle csulumájolaj forgalomba jött, azóU minden kifogás elesik s e kiváló szer elterjedése oly nagy, bogy kevés családnál hiányzik és minden gyógyszertárban kapható.
Hiolmax. Tölcséralaku kézi-fecskendő ö—8 liter viz befogadásira. Polgáriéi katonai hatóságok, helybeli és vidéki szakférfiak előtt november hő 8-án lett vároaunkban bemutatva. Használhatósága miatt üzletekben, raktárakban, színházakban és cséplőgépek körül nagyon előnyős, amennyiben kezdőleges tűzet egy perc alatt képes eloltani és igy a nagyobb veszélynek megakadityozisára nélkülözhetlenuek bizonyult Nagyobb tűzeknél eredményesen nem alkalmazható, drága voltánál fogva.
— Almanach 1905-re. Könyvnek a magyar irodalomnak még aligha volt
Folytatás a mellékleten.
U EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES IZÜ TERMÉSZETES HASHAITÓSZER.
Melléklet a „Zalai KízISny* 1904. évi navember hé 12-lkl 46-lk tzíaáíhez.
• j
XLlll. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
(8)
1904. NOVEMBER 12-én.
hasonló népszerűsége, mint az Egyetemei Regóoytár Almanacb-jának. November hónak közepe felé, amikor megjelen, lesi éa várja as egész, irodalomért lelkesedő magyar közönség és klki kereai, aztán megtalálja benne az ö kedvelt iréit. S találgatják, hogy mi leaz az előszónak, amit Mikszáib, a szerkesztő ir, a tanulsága? Mert hogy abban leszűrve, édes humor mezébe öltöztetve, meglesz az elmúlt esztendő irodalmának etikai méltatása, némely bölcs tanácscsal fűszerezve, ami a jövö esztendő irodalioáoak szól: az bizonyos. Igy aztán az Egyetemes Kegénytár Almanach-ja szívesen látott, örömteljesen üdvözölt vendég, aki azzal is kölűnb a többinél, bogy nem fogyaszt, de igenis gyarapítja a magyar háznak szellemi kincseit. 3 elvisz magával vendégségbe egy egész sor magyar irót: a régiebbeket, akik a bázlak szeretetében már bennlaknak és ujakat, akik most jelentik bs igényűket erre a szeretetre. Az idén a kővetkezők érkeznek : Mikszáth Kálmán, Szabőné Nogáll Janka, Andor József, Lőrincy György, Zöldi Márton, Ambrus Zoltán, Jakab Ödön, Sas Ede, Pékár Gyula, Szomahszy István, Gárdonyi Géza, Abonyi Árpád. Nagy Endre. Erdős Reuée, Szemért György, Herceg Ferenc és Bársony litván. ... Lesz tehát öröm a vendéget és az irodalmat szerető magyar házakban. Mint minden esztendőben, ugy az idén is Singer és Wolfoer adják ki az Almanach ot, amelynek ára diszes kötésbeo 2 korona.
— Az osztálysorajáték játékterve. A magy. kir. szab. osztáiysorsjáiék hivatalos jáiéktervét, amelyből az világlik ki, hogy összesen száztízezer sorsjegy közt 14.409,000 koronát sorsolnak ki, a nagyközönség bizonyára ismeri. Tndja ngyan róla azt, hogy a világ valamennyi oszlály-aorsjáiék-terve közt a legjobb, de mégis csupán csak nagy számsort lát benne. Hsoem az élet elevenségét vitték a sorsjátékba azok az adatok, amelyeket uemrég egyes főnyereménjek nyerőiről megtudnunk sikerüli, 8 amelyeket akkor közöltünk is. Egész sor ember: iparos, hivatalnok, kereskedő, gazdn, öoál.ó és alkalmazott vouult el elóttüok, akik hol egy-egy nyolcad, hol egy-egy negyed tors-jegygyel vagyonra tettek szert, ök az eleven bizonyítékai és hirdetői annak, hogy a magy. kir. szab. oaztálysorsjáték játékterve megtelel világszerte elterjedt kitűnő hírének.
— A legkényesebb Igényeknek
is megfelelő a Szarvat Szálloda étterme, ahol gazdag választékban ízletes ételek és italokat, naponta frissen csapolt kanizsai é8 pilzeni sört, kitünó magyar borokat lehet kapni pontos ki 8zolgáláS8al.
TÖRVÉNYSZÉK.
Esküdtszék! tárgyalások.
Első nap.
— Gorlcsanec Imre és Gnszmann lat rím bűnügyét tárgyalta november hó 7 én a nagykanizsai kir. törvényszék, mint esküdtbíróság. A bíróság megalakulása a következő volt:
Elnök: Tóth László kir. táblai biró, törvényszéki elnök, szavazóbirák: Csesznék Miklós és Neusziedler Antal törvényszéki bírák, jegyző: Szenes Dsa.ő. A vádat Orosdy Lajos dr. ügyész képviselte, a vádlottakat pedig Havas Hugó dr. és Bród Tivadar dr. védték. Orvosazakériők 8zlgetby Károly dr. és Schwarz Károly dr. voltak.
Esküdtek: Hnazár Antal, Ciiba Károly, Dolescbal Aladár, Fehér Jenő, Darvas Jánoe, Hertelendy Béla, Verly Ernő, Ploszer István dr., Reiscbl Imre, Lipter Ernő, Mágica Ferenci, Mesterics Aladár; pótesküdlek: Boztay Pál és Péter Ferenc.
A tárgyalás lefolyása a következő volt. Gorlcsanec Imre azelencésl la-*os 1904. julius 18-án éjjel Goricssnec Antal lakásának bezárt ajtaját felfeszítve Goszmann Istvánnal együtt behatolt s megtámadva őt pénzét el akarták rabolni. Azonkívül elsőrendű vádlott még Nóvák B.lázs terhére elkövetett lopástal is volt vádolva.
A beismerésben levő vádlottak vallomásét megerősítették a kihallgatott tanuk n, utáona Orosdy Lajos kir. Qgyész mondta el vádbeszédét rablás bűntettének kísérletében kérve bűnösnek kimondani a vádlottakat Havas Hugó B\'ód Tivadar dr. védők röviden foglalttt össze » enyhítő körülményeiét. Végül az esküdtek határozatboza-"^V\'fOltak vissza elmarasztalva a vádlottakat A verdiktet Hertelendy
T " Mküdtek fónöke hirdette ki.
A bíróság ennek alapján elitélte Go-
lírHiSíffri náV"

rízsanec Imre elsőrendű vádlottat három évi, Goszmann István másodrendű vádlottat két és fél évi börtönre a vizsgálati fogság betudásával.
Második nap.
Kozma Mihály bünügyét tárgyalta az eaküdtbiróság. A bíróság megalakulása a következő volt.
Elnök: Knorr Kálmán dr. kir. törvényszéki biró, szavazóbirák: Csesznék Miklós és Eőry Szabó Jenő dr. jegyző Fehér Józaef. A vádat Héricb Tóth Lajos dr. h. ügyész képviselte, a vádlottal R/Oaenberg Dezső dr. ügyvédjelölt védtd.
Esküdtek: Imreh Antal, Halvax Frigyes, Péter Ferenc, Fehér Jenő, Csiba Károly, ReÍBchl Imre, Mesterics Aladár, Hertelendy Béla, Hübner János dr., Gslubics Lajos, Doleichall Aladár, Parsa Nándor, pótesküdt Bozzay Pál.
A tárgyalás lefolyása a követkelő volt. Kozma Mihály alsózsidi 19 éves napszámos 1904. ápril 15-én kapálás közben összakapott ifj. Tóth Ihász József társával, a ki öt gyorsabb munkára nógatta. Később Tóth Ihász József kapájával meg is ütötte Kozma Mihály kezét ugy, hogy vérzett. Erre a kissé kapatos Kozma kezének megmosása után kapájával ugy fejbe vagdalta, hogy ez sebeibe 28 nap alatt belehalt. Ezen esetnek volt a következménye a megsebbzett apjának halála is. Fiáért akart boszul állni id. Tóth Ibá-z József s e célból részeg fejjel elment Kozma Mibályék lakására, a hol berontva Kozma Mihály apját elriasztva, anyját pedig ellökte. Erre a vádlott anyjáért való aggodalmában ugy összeszurkálta első áldozaláuak apját is, hogy ez még fia előtt belebalt sebeibe.
A vádlott beismerő vallomáaát itt is megerősítették a tanuk, a kik különösen arra nézve tettek fontos vallomást, hogy a második esetnél védekezésből cselekedett a vádlott, a kit mindig szelíd embernek ismertek. Héricb Tóth Lajos vádbeszéde után Rosenberg Dezső dr. moDdotta el hatásos védőbeszédjét. Az esküdtek határaik azután s az első esetben bűnösnek mondták ki a vádlottat erős felindulásban elkövetőit súlyos testi sértésben, a másodikban felmentették, minthogy a védelem jogos volt.
A bíróság ennek alapján elítélte Kozma Mihály vádlottat bárom évi börtönre.
Harmadik nap.
Bealyán György és társai bűnügyét tárgyalta az esküdtbíróság. A bíróság megalakulása a kővetkező volt:
Elnök: Mikoas Géza kir. táblabíró, szavazóbirák: Kiss István dr. és Neu-Biiedler Antal dr. kir. törvényszéki bi-rák, jegyző: Fülkéi ÖJÖn. — A vádat Orosdy Lajos kir. ügyéaz képviselte, a vádlottakat pedig Remete Géza. B e n t > i k Ferenc dr. és Bród Tivadar dr. védték.
E a k ü d l e k: Persa Nándor, Hertelendy Béla. Imreh Autal, Darvas János, Csiba Károly, Ruzsics András, Verly Ernő, Galubics Lajos, Hübner János dr., Lipter Ernő, Mágics Ferenc, Mesterics Aladár; pótesküdt Huszár Antal.
A tárgyalás lefolyása a következő volt. Bestyán György, Knkurutsnyák István és Vuk Remus molnárii lakósok agyonverték Tischler István vasúti hivatalnokot. A vádlottak eredetileg Láng Iván vasutast akarták 1904. okt. bó 2-án meglesni, de részeg fejjel összetévesztették a hasonló rubáju Tischlerrel. Lang pedig a ki Tischlerrel együtt volt elmenekült. Ezen cselekményükért álltak vád alatt
< A vádlottak vallomása után a tanuk kihallgatása következett, a kik a fen leirt módon adták elő az esetet Órosdy Lajos kir. Ogyész vádbeszéde után Remete Géza, B e n 111 k Ferenc dr. éa Bród Tivadar mondták el védő beszédeiket minden oldalról alaposan megvilágítva a mentő körülményeket A kérdések feltevésének összeütközés volt a tárgyalást vezető Mikoss Géza elnök éa a védők során, a kiket a« elnök rendre utasított Ugyanis a bűncselekmény ál-dozatáu csak egy halálos sérülést állapított meg az orvosi szakértől vizsgálat s ennek alapján a védők a kérdéseket agy formulázták, bogy a bűnösség megállapításánál a bíróság tekintetbe vehesse azt, hogy a halál okozója nem tudhatók. As elnök azonban mind a mellett a kérdések ilyen feltevését nem engedte meg, nehogy a büntető törvénykönyv kiforgat-tassék sarkaiból. A védők aeomiaégi panaszt jelentettek be. Az esküdtek a feltett kérdéaek alapján halált okozó testi sértéaben mondták ki bűnösnek valamennyi vádlottat
A bíróság ennek alapján elítélte a vádlottakat négy-négy évi börtönre.
Negyedik nap.
Ganaer Antalné bűnügyét tárgyalta ax esküdtbíróság. A bíróság megalakulása a kővetkező volt:
Elnök: Tóth László kir. táblabíró, törvényszéki elnök. Szavazóbirák: Kiss István dr. és Eőri Szabó Jenő dr. törvényszéki bírák, jegyző Ssmuely Ottó. A vádat Orosdy Lajos dr. ügyész kbpviseltts, a vádlókat Léke Emil dr. védte.
Esküdtek: Persa. Nándor, Brandl-hoffer Antal, Dentsch Lajos, Mágica Ferenc. Huszár Antal, Bettlheim Győző, Péter Ferenc, Hertelendy Béla Gallubich Lajos, Fahér\'Jenő Verly Ernő. Imreh Antal; pótesküdt Mesterics Aladár.
A tárgyaláa lefolyása a következő volt. Ganaer Antalné sz. Bogdán Veronát vádolták gyujtogatással és lopással. A gjnjtogatást 1904. szeptember hó 26 án követte el felgyújtva fiának Ganser Istvánnak újhegyi lakását. iTettét boaznból követte el, mert 6a őt verni szokta. a lopást pedig a múlt év szeptember havában követte el 190 korooát lopva el fiától.
A vádlott nem akart vallani. Azt mondja minden ugy történt a hogyan a vizsgáló biró előtt adta elő. A tanuk egy része rokonságban lévén a vádlottal nem vallott, a többiek pedig a vádlott régebbi előadását erősítették meg. Orosdy Lajos vádbeszéde ulán Lóké Emil dr. mondott hatásos védőbeszédet a 68 éves, elkeseredésében cselekedett vádlott védelmére. Az esküdtek batározala bűnösnek mondotta ki a vádlottat ugy a gyuj-togatásban mint a lopásban.
A bíróság ennek alapján eiitélte a vádlottat kilenc havi börtönre, a vizsgálati fogság betudásával.
KÖZGAZDASÁG.
A Nagykanizsai Tárházak Részvény Társaság készlet-kimutatása mm.-ban.
BerakUrorás: Buza 910. Rozs 499. Árpa 1416. Zib 100. Tengeri 82. Olajmagvak 250. Hüvelyes 1.
Kiraktározás: Buza 199. Árpa 297. Zab 301. Tengeri 50. Olajmagvak 450.
Készlet: Buza 13462. Rozs 1674. Árpa 80084. Zab 8594. Tengeri 3857. Olajmagvak 2334. Hüvelyea 1129. Különféle 2936.
1904. november bó 11 én.
— Tejsxövetkezetek. Zalában szépen növekszik a tejszövetkezetek sorozata. 21 szövetkezet van már. Legújabban Csáktornyán és Hihóton alakult. Nagy érdeme van ebben Voigt Ede gazda-egyleti titkárnak, aki sorba járta a községeket a létesítés érdekében. A gazdasági egyesületnek védő szárnya alatt létesültek ezek. Ennek az egyesületnek pedig Hertelendy Fereoc főispán as elnöke, aki főiapánná való kinoveiésekor sem hagyta ott az ügyet, hauem meleg-érdeklődéssel és buzgósággal viszi tovább is vezetés munkáját A földmivelési miniszter leiratban tudtul adja egy folyamodásra, hogy ha 25 tejszövetkezet lesz a megyében, akkor 1500 korona segélyt ad. A hétfői gyűlésből kifolyólag feli.atot intéz a szövetség a földmivelési miniszterhez s megkérdezi, bogy szükséges-e a cég-jegyeztetés, vagy sem, s bármelyik esetben pedig, hogy ne adóztassák meg, mert ez nem üzleti haszonra dolgozik.
— A magyarországi malmok fizem-megszorltása immár a formalitások tekintetében is ténynyé válL Az összes fővárosi és a vidéki kötelékbe tartozó iparmalmok megegyeztek abban, illetőleg kötelezték magukat arra, bogy az őrléat csökkentik. A megállapodás 190Ő julius 81 lf fölbonthatatlauul érvényes. A fővárosi malmok őrlés-csökkentése a nagy gyáraknál 49, a kisebbeknél 42 órát tesz hetenként. A vidéki malmok üzemmeg-ízorltáaa átlag heti 42.-órát tesz. A nagyobb provinciális llsztgyárak u idén úgyszólván mindegyike egy-egy rajonnak a központja, amely területen belül a nyersterményt vásárolja és a lisztet eladja, semmi összefüggésben Budapesttel, sőt még a szomszéd vármegyével sem.
anyakönyvi: hírek.
— 1904. aoreteber 6-t5I 11-ig. —
Halálozások:
Gudlln Ferenc, földmívea, 48 éves. Lablits Ignác, házaló, 75 éves. Táloey Istvánné, Dóssn Rozália, magánzó
neje, 64 éves. Horváth Józsefné, Dávid Juliánná, főld-
mives neje, 28 éves. Németh Jenő, cseléd gyermeke, 2 bónspoa. Vörös István, napszámos, 76 éves. Vörös Pál IQn, földmívea gyermeke, 1 napos.
Kis Juliánná, földmlves gyermeke, 28 napos.
Horváth Imre, dékán gyermeke, 10 napos.
Sárközi Gyula, pincér, 44 éve/.
Horváth László, munkáa, 48 éves.
Házasságot kötöttek:
Deák Péter, rendőrfőkapitány — Koortzer Paulinával.
Molnár Imre, gőzmalmi munkás — Preias Bettivel.
Ország József, földmívea — Perkó Katalinnal.
Szerkesztői üzenet.
— Tírataitlia síriiMaik Mióta zörgeti a közönség egyes intézmények negvaléiltását?
1893. éta zörgeti > piaci axabályzstot. 1890. óta a Kinixxy, Kisfalad;, Hnoyady, Szemére és Bátbory-atca rendezésé\'. 1896. éta a etapat-kőrbáz felépítését. 1898 éta a kültelek! oto-dák éa a Nádor.atcai ovoda karbaboaáaát. 1899. óta cet mcgllgyelőszoba létesítését. 1894. óta a kflxkdrbáx Idbívitézét. 1896. óta a Tiroli, tiaxtrizelók fizetés rendezését és 1900. óta a városi azabályazerzexet életbeléptetését. 1899. óla a rendőrök létszámának szaporítását. 189S. óta a
{imoiulcm felépítését 1890. óta a sxegényháx elépítését 1900. dta a temetósxabályzat életbe-léptetéaét. 1890 óta aa otcik éjjeli é> reggeli sípretéaét éz a csatornái kiépítését. 1894. éta a Ti lamos világítás szakszerű ollonőrxését. 189E óta a várnai könyvtárt. 1830. óta modem szállodát, 1880 tfla a cselédjserxéi szabályzatát. 1896 ota az árrahásat itb. atb. Ami pedig a pótadót illeti, eaak Szatmár. Ojvidék él 8zeged fizetnek tóbbet Nagykanizsánif. Ezek ntin nam lehet arról szó, bogr tőreim ellenséggel hangoztatja a közönség a .fejlesztés méreteit- éa hogy mái zárosok ajakig ranoak adósságban. Ka ax élet komédiája, hogy az egyik a .kényelem xaólUjében" érxi Jól magit, a másik apoi-tolf xxerepben tetszeleg, a harmadik meg folyton zQrget ét forroog. Mindez fogg ax Idegsxál lak ellontillé képességéül, de azért ne érjen senkit ic txemreháayáa.
S*erke*UOS4Ío : Hr. VUl&HVl Henrik, felelés laerkeixtí. Kiadó: Ifj. WnidlisJOxatt.

60 kr-tól méteren-kÍQt legutolsó újdonságok. — Bérmentve éi már elvámolva & háthoz szállítva. — Nagy mlntagyttiteménjr azonsai. Henncberg selyem gyfcr, Zürich.
VEGYJES.
— Megbízható gyógykezelés. Zavart emésztéssel ellátott egyének, kik étvágyhiánvban, felfúvódásban, gyomorgörciökben ét rendetlen srékelétben szenvednek, a .Mell-féle aaldUtz-per* használata által rtvid idő molva visszanyerik egészségüket. Kgy dobói ára 2 korona. Szétküldés naponta ntánvétellel Mail a. gyógyszerész, ci. éa kir. udr. szállitd álul Bécs, L Tuchlaobon 9. Vidéki gyógyszertárakban határozottan Mail-féle készítmény kérendő az 5 gyári jelvényével éa aláírásával.
Nyilttér.
Ax e rovat alau közlőttekért nem vállal felelősséget a sxerkeixtólég.
Az Smzbs orvosi tudományok tudora DR. VAJDA MÁRK
fogorvos és nőgyógyász állandóan itt Nagykanizsán letelepedett és rendel naponkint 9—5-ig.
Lakás: Oólzalai Takarókpénztár épflletében (Bazár) földszint II. udvar. Bejárat a Fő térről és a Zrínyi Miklós-atca 35. sz. alatt. — Míndennemfl fogtOmések, mfifogak szájpadlással és anélkül, arany fogkoronák mérsékelt árban, fájdalomnélküli fogbnzások cocainnál és gázzal.
Vese, húgyhólyag, hugydara & a kőnvénybnntalmak ellen, továbbá a légtó és emésztési szervek hurutos bántalmalnál, orvosi tekintélyek által a Llth Ion-forrás
SALVATQR
alkarral reaáelve leaa. Hnnyh»Jtó hatásai
[elints uil | w léujti es&tketó
Kapható áxrácyrixkereikedéxekbeQ ál
gyégyizertirakban. a Salvator-forria igazgatósága Epetjeaaa
(evéípapit^a
fctjja&6 c>■."\'c. i"ipa p:
Kapható:
papti
íz ít ele-s
.Millenlumtelep\' Nagyösz.
Szép és tarto\'8 szol lője
csak aooak lesz. aki Ingyen kéri Magyarország legnagyobb szólóiskolájsakjárjegy-xékét, amely szőlőiskola állami segélylyel és állami ielngyelet mellett létcsQlt.


7730/tk. 904.
Póthirdetmény.
A nagykanizsai kir. tőrvényszék mint tkvi hatóság kőzhirré teszi, miszerint a nagykanizsai takarékpénztár által alapított Önsegélyző Szövetkezet végrehajtatónak ifj. Faics György és Faics Kati férj Tiszai Ferencnó kiskanizsai lakósok végrehajtást szenvedettek elleni 190 kor. 96 f. s Jár. iránti végrehajtási ügyében 6080/904. sz. a. kibocsátott árverési hirdetményben a nagykanizsai 1871. sz. tkvben f 3434/b hrsz. alatt Faics Juli sz. Steszlin Istvánné, Faics György és Faics Kati férj,. Tiszai Ferencné tulajdonául felvet allaki diliéi szántóföld az 1881. évi LX. t. c. 156. §. alapján egészben 32 korona becsertékben
1904. évi december 16 21. napján d. e. 10 érakor
ezen tkvi hatóságnál, továbbá a pa-lini 178. 8z. tkvben f 189 brsz. förhénchegyi szőlő és pince 362 k. becsértékben
1904. évi december hé 22. napján d. e. 10 órakor
Korpavár—Palin község házánál megtartandó árverés az 1881. LX. t.-c, 167. §. alapján Kis Éva végrehajtató érdekében is 182 kor. tőke követelése s jár. kielégítése végett megtartatni fog.
A kir. tvszék, mint tkvi hatóság. Nagykanizsán, 1904. október 12.
Gózony, s.
kir. tszéki biró.
KKKK**Xft*ttttX*K
•w
XLIH ÉVFOLYAM.

ZALAI KÖZLÖKY
1904. NOVEMBER
6h J«|I
Köhögés, reked taég és
elnyitlLá»od48 ellen gyors és biztos hatásnak
Éljen!
Megfojt ez az átkozott köhögési
az étvágyat nem rontják és kltOn IzOek.
Doboza I kor. és 2 kor.
Próbadoboz 50 fillér.
F5- (t uétkoldéal raktír:
„NÁDOR\' GYÓGYSZERTÁR
Budapest, VI., Víd-kCrat 17.
Egger mellpasztllla
csaiüamar rae££yó£Titatt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Práger Béla, Reik Gyula ós Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban.
Első kézből, a gyárban vásárol Ön olcsón és legjobban!
EIsö maoar rillamos erűre berendezett Lantsiereííir
8T0WA8SER J.
királyi udvari bangazergyáros, hadsereg-szállító, a Rákóczi javított tárogató és a hangfokoxó gerenda feltalálója
BUDAPEST, ll.f LÁNCZHID-U. 5. sz.
i jánlja Baját gyáriban kéazölt, általánosan elíamert különleges ■\\(spccialitá8] fa-, réx-, furó í\'b vooós hangszereit, czimbalmokat «tb.
Legnagyobb raktár és gyár.
HegedűkTÁROGATÓ
\'egiobb felszereléaaei. .....
.. - . , , rózaafából, ujciUít billentyüvo\'
Hanflfokozo gerenda, éa iskoiátti, so - futói feljebb, g\'orciookft" ?ok£ei\'johblg,eerő"bí Harmoniumok,
éa lágyabb hangot nyer íbiztoi gyártmány, 65 — írttól feljebb Biker); hegedübo javitáaaal 1 írt. " \'
Hot"mnníU-ilr l^íüobb, erős, elpnutithaUtlan bangókkal. 2*50.
ndrmoniKdK, 3. ^ ö _ forI„uó| Mjobb< Kölöncei
aczélhanga, hangversenyharmonikák, saját minták.
^eneKaroK ,4ib> cWDyö, feI. tételek me-lett. Jotányoa árban, elismert jó mioöiég, a hadsereg éa a legtöbb katotoai ».enekarok-| n&k szállítója vagyok.
lavitásnk ** 6me* bl1 ■ jaVliaSOK íreken, kölöt.-|
. leges szakszerű pontossáigxl. I \\ jotányoa ár\'u&n eszközöltetnek I Jfc\'er.ea»ég minden egyedi 1 hangszernél. Kivitel nagybAn és kic8lnybeD.
Árjegyzék minden hangszerről kívánatra Ingyen éa bérmeutvs küldetik.
Mindazoknak, kik a gyomor meghlltésc, vagy túlterhelése, tömi, nehezen emészthető, nagyon meleg, vagy hideg ételek élvezető által, vagy rendetlen élelm6d következtében gyomorbetegséget, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs, Gyomorfájdalom, nehéz emésztés, vagy nyálkásodást kaptak, ajAtiluuk egy kitűnő hiziszert, melynek kitűnő hatása már évek Óta ki van pröbilva. Ex a
Hubert Ullrieli\' féle uövénybor.
IEzon növénybor kitűnő, gyógyhatásúnak talált fOvakböl, jó borral van készítve és erősíti, életre kelti az amber emésztő szervezetét. — A nővénybor megakadályozza az emésztési zavarokat és olőmozdltja az egészséges vér ujjáképzödéaét
A növénybort idejekorán használva, gyomorbetegségek. még a csirájukban olfoj -Útnak. ,%njptömik mjnt: Főfájás, felböfögés, gyomorégés, fclfuvödi*. rosszullét hányással, melyek ch\'ronikus (idős gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak ólmainak néhányszori ivás után.
^rÁbr/»L\'Áv és ennek kellemetlen következményei, mint szorulás, kólika, szlv-OZCKrCKCÜCS dobogit álmatlanság, valamint vértolulás a májban, ebében és a nagy Zsiger-érben (Arany-ér bántalmak) a növénybor által gyorsan megszüntetnek. A növénybor megszünteti aa emészthet lenség cl és könnyű székelés álul eltávolíttatnak a gyomorból és belekből alkalmatlan részek.
Sovány, halovány kinézés vérszegénység, elerőtlenedés,
legtöbbször a rossz emésztés következményei, hiányos vérképződés és a máj betogea állapotáé. btvágybUnynál, ideges bágyadtság és. tossz kedélyhangulal, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek következtében ily egyének lassan egészen elpusztulnak. W Kövénybor az elgyöngült élőt erőnek uj lüktetést ad. gy Növénybor fokozza az étvágyat, az emésztést és táplálkozást előmozdítja, elősegíti az anyagcserét, gyorsltja a vérképíődést, megnyugtatja a feldúlt idegekot és életkedvet szerez. Számtalan elismerés és hálanyilvá, nitás igazolják eíí.
Növénybor kaphatö 3 és 4 koronáért a Nagykanizsai, Ujudvari, Kis-Komáxomi, Csákányi, Ncmes-Vidi, Tapsonyi, Böhönyei, Ifágy-Bajomi, Fclső-Sogesd^ Csttrgöi, Bcrzenczel, Gólai, Légrádi, Alsö-Dombortd, KoftHl, Mnra-Csányi, Ritkái, Podtureni, J Siclniciai, Alsö-LcndvaJ, PiloJ, Bakiai, Novai, Baki, P41»akei, PncuJ, Ali6-Kajkl. Nagy Hadai, Ketbdyi, Mnraalli, Kaporrin, Nagy-Atádl, Tarinyi, VlrjeJ, Sl.-G«orgcnf, Kallnovacl, NOvigredí, KnpronaJ, Perlaki, Csiktomyai Varai,dl. rtb. gyúgylinkbaa ét nuicrOxlctdcben, él ax outi&k magyar monarchia legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyúgytirak 3 é, több üyeg nCTéoybor rcr.dtlímé! érheti irak mellett küldik mindODÜYÍ a monarchiában.
W Utánzás-októl óvetik.
Kérjenek ciakb
Hubert Ullrich\' féle növínyborL
HIRDETÉSEK FELVÉTETNEK
e lap i adó a a nu a hivatalában.
POPOFF
108 W
a világon.
Csakis orosz eredeti c^omavolá^ban kapható. Eladási hely: Nen és Kleia-nél.
T, cí .
Örömmel van sierencsém a t. köz5nsé« aiives tudomására hozni, hogj kOnj v- és papír kereskedésemet egy uj üzletággal
es
bőviiettem ki. AlUlános óhajnak vélek ezzel eleget tenni, amikor egyelőre 400 kötettel, de azzal a- szándékkal nyitom meg kOlosOnkönyvtáramat Wv azt állandóan bővíteni fogom a MAGTAR GYERMEK és IFirísior IRODALOM legjobb megjelenéseivel.
Nem az volt\' a célom, hogy mennél több könyvet halmozzak Össze hanem, hogy csak kitünó könyveket adjak az ifjúságnak, olyanokat, melyek az ó számára íródtak, amelyekból szórakozik és tannl.
Kölesöndij egy tióiiapra 60 fillér.
Egy napra tehát mindössze 2 fillér esik. Számba sem vehető csekély összeg ez, s méltán remélhetem, hogy minden házban, ahol ifjú olvasók vannak, igénybe veszik könyvtáramat 20— 25-ször cserélheti ki a köoyvet az ifjúság: bavonkéutj mindannyiszor ujabb örömöt, ujabb szórakozást szerezve magának. — Nyárban, ha a forró nap elöl\' mooekül, télben a meleg szobában, egyaránt a legkedvesebb, leghasznosabb, lagnemesobb foglalkozása a fiúnak, leánynak á jó könyv olvasása. Aki csak teheti, minden bzüIö szerezze meg ezt az örömöt gyermekeinek.
Magamat a t. szülók jóindulatába ajánlva maradtam Kiváló tisztelettel
Ifj. Wajdits József.
KÉRJÜNK CSAKIS
GL OBUS-
T/SI77 TŐ-KI VOH A TOT
mint ezen ábra
Síitssi Parii
miután sok
értéktelen
uiáuzatot kínálnak.
Fr itz Schulz jun.
Aktíengesellschaft, Leipzig u. Eger-
Akar ön hűtéseket elkerülni
ugy viselje ön csak s
a BOSTON Rubber Shoe Co Boston U. S A.
Kzek könnyüacgük és elegáns alakjuknál fogva a rigi uehéi folsíczípiiiknól elinyboa rétjZOíQlnek s megóvja lábait tökéletesen a nedvességtől s kellemeseit hordhatók.
Vigyázzu a védjejyre.
Kaphatók: Roaenfeld Adolf fiainál, Alt <Ss Bőhmnél, Halphen L. és fiinál éi MiUényi Sándornál.
PSrakUr: Welllíeh, Pra«kl & Co. WIEN. I.
HJU. ÉVFOLYAM.
ZALAI K Ö Z L\'Ö N Y
(5)
1901. NOVEMBER 12-é.i
c/temv/ece
Afelfalalo , 05 AlEtDIMGER TANÁR ALTflL kizir.jojosifott gyára.
ÜDVARI SZÁaÍTÓ
^HEIM^
^.Ifes/ia -ká/y/töA?^-^
Heim félefolylonégő-szabájyozó.-szellőző kályhák rÖB£M/tfr65. OOO HASZNAIA TBAM
utalással az it)
Ufa\'nzafoktól MEIDINGER\'OFEN óva intünk H.HE1M ^ áiló védjegyre
jFolyíoné&ö\' Jccrydcrfiólt
KÖZPONTI F lí TE SE K
MINDEN RENDSZERBÉN,
MMÍN rüzeiő AHMGMK fÜSrM£A/r£S rÜZ£l£SS£l. EGY KANDALLÓ TÖBB HELYISÉGET FÜGGETLENÜL BEFUTHET.
Sze//azfe/ési, bere/fdezése/f,
MINDENNEMŰ SZÁRÍTÓ BERENDEZÉSEK. NÖVÉNYHÁZI FŰTÉSEK.
leffyoi6 refereacr/sA. frospe/usoÁ és Aö//séff vetése/t ingyen és bérmentve.
BUDAPEST, THONETUDVAR
Eredetiben kaphatók csak fenti helyen vagy Bécs, I., Schwarzenbergstr. 8.
1904.
Pályázati hirdetmény.
Nagykanizsa rendezett tanácsú Táros VI.—VII. kerületében megüresedett rém. kath. kántori állásra a városi tanács pályázatot hirdet. —
Az állással 1400 korona évi készpénz fizetés és a szokááos stóladij van egybekötve.
A pályázók okmányokkal tartoznak igazolni, hogy rém. katholikus vallásúak és hogy a kántori teendőkre képesítéssel bírnak.
A kántori működésből nyilvános próba fog tartatni, melynek határnapjáról a pályázók kOlön fognak értesíttetni, c czimen semmiféle költség megtérítve nem lesz.
A megválasztott kántor köteles állandóan a VI—VII. kerületben lakni. —
A kérvények f évi deczember hí 15 éíg bezárólag Nagykanizsa város iktatójába lesznek beadandók.
A városi tanács.
Nagykanizsán, 1904. évi november hó 2-án.
V ÉCSEf,
polgármester.
Kiváló szerencse Töröknél!
Felülmnlhatlannl
kedvez föárudánknak a szerencse. Rövid idő alatt 17 mil> lió korona nyoreménynálitBfabet fizettünk nagyrabecsült 1 vevőinknek, kőztük
a legnagyobb nyereményeket.
Ajánljuk ennélfogva, hogy a világ legesélydúsabb osztálysorsjátékában vegyen rószt. — A most kővetkező magy. kir. szabadalmazott 15. osztálysorsjátékban ujböl
110.000 sorsjegyre 55.000 pénznyeremény
jut\' és összesen egy hatalmas összeget,
14 millió 459.000 koronát
■orsóinak ki rövid 5 hónap alatt.
A legnagyobb nyeremény a legszerencsésebb esetben
JL,000.000 koi-oiA».
Továbbá 1 jutalom OOO-OOO. 1 nyeremény 400.000.
i« 200000, 2 á 100.000. i a oo-oooTá
80 000, l & 70000 2 á 60 000, l & 50 000* 1 & 40 000.5JJOOOO á»5.000,8á 20000, 8 á 15.OOO. 36 & ÍO\'OOO korona és még sok egyéb; összesen 55<000 nyeremény és jntalom 14,459.000 korona Usszeaben.
Az I. osztályú sorsjegyek tervszerű árai:
V. urai. sorsjegy frt -.75 »igj kor. 1.60; •/, ir«d. sortjegy frt 1.60 ». k. 3. \'/, er.d. sorsjegy frt 3.- (agy kor. 6.-; \'/, íred. sorsjegy frt 8.- ». k. 12.
L-nM\'nt. A sorfi«WeVet utánvéttel vagy az összeg előzetes beküldése ellenében kuiajnic. — Hivatalos torvezet dutalanul. Megrendeléseket oredeti sorsjegyeket kérünk
folyó évi november hó 24-ig
november hó 34-én és 25-én lesz.
ISA
bizalommal hozzánk bekoldeni. miután a húzás már f.
TOROK A. £s T
BANKHÁZA BUDAPEST.
Hazánk legnagyobb asztálysorsjátók-űzlets.
Pöárudánk osztálysorejáték-üzletei: Központ: Teréz-körut 46/a. I. fiók: Váczi-körut 4/a II. fiók: Muzeum-körut 11/a III. fiók: Erzsébet-körut 54/a.
Readsisieféi TÖllOü A. és TARS.i bankháza Budapest.
Kérek részemre__L oszt. m. kir. szab. osztályaorsjáték eredeti
sorsjegyet a hivatalos tervezettel együtt küldeni.
) atáarét«lezal kérem Az összeget_korona ősszegben ) posUntatránjajal koldőm
) Mellékelem bankjegyekben (bélyegekben j )
> A oeei Iclsző törleodö
I
I
Ezennel közhírré tétetik, hogy mintán a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium ellenőrző küzégei a Magy. Kir. Szab. Osztálysorsjáték (XV. sorsjáték) I. osztályára szóló sorsjegyeket felülvizsgálták, azok a főárusitóknak árusítás végett kiadattak.
,„ - . Az,1\' 082U,y bízása 1904. november hi 24. és 25 én Urtatik meg. A húzások a Magyar királyi Miami ellenőrző hatóság és királyi közjegyző jelenlétében, nyilrinosan történnek a Hnzási teremben (IV., Eskü tér, bejárat a Duna nteza felíl). — Sorsjegyek a Hagy. Kir. Szab. Osxtályaorsjáték valamennyi áj.usitóiail kaphatók. "
Budapest, 1904. évi október hó 30-án.
maor. KIR. SZAB. ! OSZTÁLYSORSJÁTÉK IGAZGATÓSÁGA.
{\\ "■ . * . TOLNAI- \' HAZAY.
22252. 904.
hirdetmény.
Nagykanizsa város rendezett tanácsa részéről közzététetik, hogy a városi felsóerdőn a fáalegelőterületen 114 drb. szálfa 1904. november hó 22-én, az alsóerdei fáslegelőn 134 drb. szálfa 1904. november hó 24-én, az alsóerdő erdőterületen 590 drb. szálfa november hó 26-án és 29-én, felsőnyiresi fáslegelőn 285 drb. szálfa 1904. deczember hó S-án, alsónyiresi erdőterületen 1330 drb. szálfa 1904. deczember hó 6-án és 10-én, alsónyiresi fáslegelőn 188 drb. szálfa 1904. deczember hő 18-án és a békástói gyepmesteri telepen 12 drb. szálfa 1904. deczember 15-én mindenkor d. e. 9 órakor a helyszínén megtartandó árverésen készpénz fizetés mellett a legtöbbet Ígérőnek eladatni fognak.
A városi tanáos.
Nagykanizsán, 1904. évi november hó 4-én.
VÉCSET,
polgármester.
_IBÜ

moll-fele
Árverési hirdetmény.
Pap Boldizsár éa Mária kiskoraik tnlajdooát képezi nagykanizsai 6M6. »«. tjktben 6689. és 6688/b. hrsz. alaU (elven ingatlan a a rajla le>6 hit
3Q DqgqOCaOOOOOOOOPOtXM «»«nni
reustein.
ÍSE | D UTZ-POlH
i
Csak alücor valódiak. ha mindegyik dobot Moll A.
aliiriait tünteti fel.
előtt 10 tfraktr
Nagyksnizaa város árvaszékinek hivatake helyiségébe* nyilvános ónkénytee árveré-sm, gyámhatósági jóvábagyáa featartfca mellett eladitik.
KikiÜUti ár 1000 korona, melynek ti»dié«éi. vagyis 100 korosát * vert szándékozók tartoznak letenni bánatpéiz gyuáot.
is árteréti feltételek az írrmUM megUkitUwUk a kitalálót érák alatt
XXXXXXXXXXXXXX
ménynyel használtatván, gyengéden hastu nem febb a mellette oly ártahnallin, mtíl
Vidjogy: „Horgony".
A LinM. Capsici a Haf|íBy-Palí-Exp8llif
f 1MU
S áTSÍt 36 4 ffiJtebfaldSS csillapító atomok itonynH ktavéayiéi. 4a 1*1,1 étekaél bodfetaáléa?
koppon haaználva.
Hgrallaeitetés, 80toy iaraisftrfnyok
téteel ollátottdooozbaran otomi
üregekben 80 ffllér, 1 kor. H rona ía úfyaxíhría minden ,
, ^tar gyórroru™ lra»y •vottlAakoi", Prt Eliiakethetraaie 6 net
Óriási karácsonyi okkasió
az összes gyapjú-, selyem- 6* nweitzívatekbM, ezórme áruk, orl- ét n6l ruházaticzlkkekben ttti. stb
ÜKinden bámnlalos
MILKA SUCHARD
Csak
alpesi tej kakaó" czukorból áll-Páratlan különlegesség.
a 140/90*
.fi\' C»a">rgírct <i gynmortér, rtgiott uékrekldét „!;hI , " T ttlalál, aranyér ét a legkelóaboískb all Wliméa* V\' J
érti«d.k óta mindig n^obb SÍSTL\' i\',^\'"2*
deu talmik 2 ker »»eetételt
Hamisítások tgrvtnylleo fenvltt.t,^
M OLL-F^TT
SOS-BORSZESZ
Cwk akkor »«M#,
tét-kerutei ne.e^t™ tSSÜI<°ottttai taa "tiria- A Mell-réte hT.SrS,^. *M*la«mll»a,m badirrtflltl txar ktertoy, M -iSf\'Cá^íK«=»»yei=41 legítmeretetebb oépraar. - e£
MOl.L a. rWjoeyét tOntflü tel .A. MII" felirata inotattal taa tirra. A Mell-féle
,— — - Higg Koreurexo
iiezatl tradeli Irt, éra I ker. 00 M.
MOLL Gyermek szappanja,
• Mr tkwtrl á,elitért gytrukek t ftlaéttifc rétién. "
ÍT\' darakeaktat - 40 Ml St tarai _ l ktr. 80 SÍI. Minden darab ayemak-taappaa ».ll A. védjegyén! »aa tlUita
yoooooQOOoooaoQoaaoooooocM
(Neuiela-Me ERZSÉBET labdacsok.) É pilnlák hasonló kéezit-oínreiaél minden tekintetben feljebb becafileodék; mentek mmdea ártalmas anyagoktól, az altesti szer-rek bajainál le^obb eredték, rértiaztitók; e«y e?ó«JBter e pflolák a
legtübb betegségek (orrán *IIm. C*krw«W Mhej» régett még gyermekek Is ssiTesea vetzik.
Kfy 16 pllilát tártainasó 4«kM 30 lilét. Hl Ukeraa, ae)y 8 dobozt, tehát 120 ptlalát tartalmú, euk i korona. 2.46 korona elfilegea bekdldéM mellett egy tekereg bérmeafre küldetik.
Utánzásoktól kdlónSsen ótakodjaok. Kérjünk batá-rotoltan Neuteln Fülöp hashajtó labdacsot.
I Valódi c«k, ba minden dobog tórtáajrileg _____, _____\'
pizoa fekete nyomtatásban ,8ae«t üpóf «r .Ketawtn Wtíp gyógyuerétz* aláírással van ellátta, k kereskedelmi tOrrénj-1 stékUeg védett esoipagjaink aláirásankkal vannak ellátva.
■ EOSTEII r ÖL fi P
SÍT ** "\'»
BÉCS, t. Hnteinne «. Kapható Nagykanltaán: BELU8 LAJOS ée HS1K STDLA gyógyiteréttabtél.
. _ XLIII ÉVFOLYAM (6)
12-léé.
gyapjuszövetek, selyemszövetek, mosószövetek, divat-- 0 bársonyok, uriszövetek, vászon árukban stb.
KÍVÁNATRA azonnal ingyen és bérmentve.
Legnagyobb szélkfildési ház a Monarchiában
LUDWIG ZWIEBACK & BRÚDER
LfnlssM. Ctptítí tm,
. tiefor-ftfc túbhftíitt.
■ Zxtm é 11 • ■ crt k I tOofi i* L fij<UIorae«llUpltv btJírnilc.ül \' .i. ■■. KuiaUt kMmr b«»k.
Wien, VII2. Mariahilferstrasse Nr. 111.
i-
HASTKftMtZSA, 1904. november hó 19-én.
u\'.-H
4T.ÍÍC szám
XLIII. évfolyam.
BlStiteUti tri
Etil! írre . . 10 kor. — 1111 Fél érre . . . 6,kor. —Ml. NttyodStro . .- *>ltor. 50 Űlt. Epjes szám 30 fltl.
HIRDETÉSEK 5 h&aiboa potiuorbao 14, miaodtior 13, ■ miodeo további torért 10 21!
N YI LTTÉK B EN petit aoronkéot 20 Miéiért Tétetnek fel.
A l.p szellemi réaaét illeti mia-• ItOi.......
deo kötloméoy a felelőt sxerketMJS nerére, »\' «OY«ft rétit lUeit köt-lemények p.tfig a kiadó noréro cin, tetten Noíjkanlialira bír-
meulTC iotéxondők
Bérmca tutiéi, levelek uem fogad-i tatunk el.
Kéxlrmt rluia sem kllldellk.
|— A nagykanizsai , Ipar-Testület,\' a „nagykanizsai Takarékpénztár részvény társaság, • a .Kotori takarékpénztár részvénytársaság," .nagykanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet/ a .nagykanizsai kisdedneveié egyesület," a .nagykanizsai Unitéi járáskor,* a .nagykanizsai keresztény jótékony nőegylet," „n.-kanizsai ízr. jótékony nőegylet," „szegények tapintézete,* a .katonai hadastyánegylet," a „soproni kereskedelmi iparkamara," nagykanizsai kolválasztmányának hivatalos lapja
HBTENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ TÁRSADALMI HETILAP.
A városok élelmezése.
Nem dicsekedhetnénk el vele, hogy valamelyes irányban nagyon sokat törődnénk városainkkal. Mondják, hogy rendezett viszonyok bekövetkezte esetében a kormány megteszi majd a kellő lépést arra, hogy a városok anyagi bajain segítsen és az anyagi eszközök révén módot kíván nyújtani arra, hogy egyéb bajaikon ők maguk segítsenek.
És ezek az egyéb bajok nem éppen kevesek. Kulturális és társadalompolitikai intézményeinknek nagy része a városokat terheli, de csak ugy, hogy tesznek is, nem is valamit. Anyagi erejük hiányos volta, meg az arra irányzott iskolázottság szórványossága roppant mód éreztetik városaink intézményeinek a roskatag voltát. Pedig hiába akarják onnan a középpontból szerteszórni a kulturát, hiába akarnák gócpontokká tenni a vidéket. Minden törekvés hajótörést szenved a városok anyagi erejének fogyatékosságán kívül azon, hogy nincsenek kellő számban iskolázott és képzett vezető férfiaink arra, bogy a városok társadalompolitikai feladatait kellőképpen estimáivá, meg is tegyék azt, amit tenuiök kellene, ami elegendő leuoe arra, hogy a városok az anyagi és szociális fejlődés középpontjai lehessenek.
Hogy milyen roppant méretűek ezen a téren a pótolni valók, a jelenségek egész sorozatával lehetne igazolni. De mi ez alkalommal mellőzzük a közvilágítás, a csatornázás, az építési szabályrendeletek, a városi szegényügy, a házalás, a betegápolás, a járók lerakásának és még sok ezekhez hasonló kérdések sorozatát
és csak a közélelmezésről mondunk el egyet és mást.
A közélelmezés kérdését különösen is akuttá tette & nyári szárazság nyomán járó gondok egész sora. Alighogy csak megijedtünk volt attól, hogy" mit hoz reánk az. ősz meg a tél, már is ijesztő arányokat öltöttek a táplálkozáshoz szükséges legfontosabb élelmi cikkek árai. A városokban, ahol különben is aránytalanul magasak az árak, valóságos . pánik szállotta meg a fogyasztókat, afölött elmélkedve, hogy mi is lesjen a tél folyamán, ha a nyár vége az élelmi cikkek mértéktelen megdrágulásával kezdődik?!... És az ár»knak szinte ijesztően való emelkedése mellett csak fokozta volt a fogyasztók ijedelmét az a körülmény, amire csak most jutottak rá igazán, hogy a városok nincsenek kellőképpen biztosítva a termelők kínálatában. Ha ezek a legkisebb akadályra találnak, avagy a legszerényebb árspekulációba bocsátkoznak, a városok lakói akár éhen pusztulhatnak. A városi piacok ellátása rendszer nélkül való és veszélyes. Ha a termelőnek kedve van rá, vagy ha ráérő ideje is engedi, meg ha az árak Ínyére vannak, végül, ha az eladás szükségessége bántja, bemegy a városba, hogy ott eladjon. Ellenkező esetben semmi sem csábítja az eladásra. Rendszeresítve nincsen a kínálat.
Persze nem szabad gondolnunk" ebben az állitásuokban is fővárosokra, ahol a vásárcsarnokok, meg a közvetítők, tejcsarnokok, vadkereskedők és zöldséges boltok állandó szerződéseik révén biztosítják készleteiket, az állandó piacot. Hanem gondoljunk
Kanizsára és a 10—30 ezer lakossal biró városokra, ahol se vásárcsarnok, se állandó piac, se rendszeresített vetemény- és zöldségkereskedés szervezve nincsen. Ezekben a városokban bizonyos megszokottság, a termelők fölöslege, pénzszűksége, vagy legtöbbször csak a termelés folytonosságának az érdeke látja el a fogyasztópiacokat. Az a. rendszeres, törvényszerűen ismétlődő, biztos bevitel, a mire a fővárosok közvetítő kereskedőik szerződései révén bizton szá mithatnak, az a kisebb városokban hiányzik. És ha a legkisebb zavar támad az ellátásban, vagy ha a termelő üzérkedési szándékból nem akarja a közvetetlen piacot kellő mértékben ellátni, a kisebb városok árviszonyai ijesztően változnak és a megélhetés eshetőségei szinte ijesztő formákat öltenek.
Hogy mennyire igaz az, amit eddig fejtegettünk, csak utalunk arra, hogy a nyár végén mutatkozó drágaság hírére szinte ijedten futottak össze a fogyasztók mindenütt és a fővárosban csak azonképpen; mint a vidéki városokban erős tanakodás támadt a fölött, hogy miként lehetne az ijesztően fokozódó drágaságot enyhíteni, voltaképpen pedig csak azt vitatták, hogy miképpen lehetne a piacokat egyenletesen és egyformán ellátni. És voltaképpen ez az, aminek az érdekében a legtöbb vidéki városban eddig semmi, de semmi sem történt. Vásárcsarnok I.... az a vidéken álomkép, ami ott kovályog az emberek lelki szemei előtt, de Benki se meri megfogni. A piac egyenletes és gondos, állandó ellátása csak vágy, a minek van is, nincsen is reális alapja;
mert hiszen eddig is hoztak a szomszédos falvak, majd csak hoznak ez után is. Még a rendszeres, napi piacok sincsenek kellőképpen minden városban rendszeresítve és bizony ismerünk, nem is egy 20—30 ezer lakost számláló várost, amelynek napi piacán a háziasszony nem kapja meg mindenkoron azt, amit háztartása megkövetel.
És ez az, amit cikkünk elején az előrelátás, a társadalmi és gazdasági szükségletek hiányos ellátásának mondottunk. Látjuk, hogy most nyakra-főre történik kapkodás emerre is, amarra is. Hol nagyszabású szövetkezetekbe terelik a fogyasztókat, hol hatósági szabályrendeletekkel szorítják a mészárosokat a húsárai leszállítására, hol meg a piaci árak közhírré adásával akarják csábítani a termelőket. De miud ez keveset ér. Az ilyen rendelkezések, ha apropos és csak incidentaliter jönnek, sem a kellő eredményt nem : hozzák meg, sem az állandó javulást nem eredményezik. Városainknak rendszeresen, megfontolt tervek és kipróbált minták alapján kellene gondoskodoiok arról, hogy piacaik kellő mértékben legyenek ellátva. Ez által megmentenék a fogyasztókat attól, hogy a legkisebb zavar roppant áremelkedést és szükséget teremtsen, de másrészről rendszeres, egyenletes termelésre birnák a termelőket, akiket aztán szintén nem verne ki sodrukból a termelésnek valamelyes eredménytelensége, hanem termelés és fogyasztás, megállapodott rendszer és mérték keretében folyna le. •
Dr. B. jp.
Városi közgyűlés
november lt ét 15-<n.
A f. hó 14 én megtartott városf közgyűlés a régi városi szabályszervezet 49-ik szakaszának megváltoztatásával, vagyis a városi tisztviselők fizetés-rendezésével foglalkozott. Örömszin terűit el a városi képviselők arcán, akármerre tekintett az ember, mindenütt örvendő leikek szárnya lebbe-nését vehette észre, annyira örültek a városatyák, hogy már egyezer alkalom nyilt megmutatni a nemes-lelkttséget, a megszavazásra való hajlandóságot. Arról, hogy a városi tanács\'fizetésemelesí javaslatából v»lá-mit töröljenek, arról nem is esett szó, hanem csak arról, ki érdemel többet, mint amennyit a pénzügyi bizottság és a tanácsi javasolt.
Az árvaszéki előadó tanácsos fizetésének felemelése mellett szálltak sikra legtöbben. Remein Géza javasolta, hogy 2800 K, fizetés és 480 korona lakbér szavaztassák meg, mig Bród Tivadar dr. 2900 & és 480 K. lakbért javasolt. A felállással való szavazás próbája sehogysom akart sikerülni, mig végül 10 képviselő névszerinti szavazást kért. A tanács javaslatát elvetették, Ekkor Remete Géza visszavonta indítványát. Ezután már a közgyűlés csak Brád Tivadar dr. inditváoyát fogadhatta el. -Az adóellenőr és pénstárnok fizetését a tanácsi javaslatul szemben is emelték. Épugy Atikou Géze és Elek Lipót indítványára a rendőrökét is. A közgyűlés lefolyása a következő volt:
Lapunk egyik mult számában ismertettük a városi tisztviselők tervbe vett fizetésemelését, azonban nem fogadta el
TARCÁ.
Titoktartás.
Ina: ilna tl la Itrt.
— A ,2.1.1 Köilöuy • Urrija. —
— De miérté olyan kegyetlen ? — kérdezte Michail Joanovies. —\'Miért nem akar részt venni a jótékonysági bazáron? Ön olyan szép, szellemes, mindeuki számára tud valami kedveset mondani, sz ismeretségei olyan széleskörűek, meg vagyok rója győződve, hogy mindenki szerencsésnek érezné magát, ba önnek segíthetne. Lássa, én magam vállalkozom rá, * hogy a felét összevásároljam az -édességeinek.
Az asszony hallgatott.
— -"\'Nos, Nadeschda Wladimirovna 1
— Nem tehetem! — felelt végre az asszony.
í\'Míehail Joanovies azonban nem tágitott-Nagyon szerette voloa a szép asszonyt a jótékonysági bazár ügyének megnyerni. A sok rábeszélés végre hatott, s a szép asszony egy kicsit eDgedett a merevségből. Miehael Joanovies észrevette az engedékenységet és még jobban kérni kezdte.
— Hát megmondja? Nos, miért nem akarja elfogadni a meghívást?
— .Jó, — mondta végre Nadeaehía Wladimirovna Geranina — megmondom. Figyelmeztetem azonban Michail Joanovies, hogy csak egyedül önre merem rábizni titkomat, csak önnek mondhatom el, hogy miért nem mohetek a jótékony bazárba pozsgít, meg édességeket árusítani.
— Kiváneairá tesz Nadeschda\' Wladimi-rornz Geranina - mondta Micbail Joano-
b\'ÖíetaMk8 ki\'4ncslsá8 e«Jrike le8BW<>bb
—Tud hallgatni ? — kérdezte az asszony.
— Mint a sir. Becsületszavamra el lesz temetve bennem a titka
— Nemi NeI — vágott közbe az asszony; — ne báujon olyan könnyelműen a becsületszavával.
— Na de ilyet I — álmélkodott a férfi — bát ugyan miért ne tenném ?
— Mert ahogy ón ismerem önt, maga képtelen a titoktartásra ás amit önre bíznak, már ki is van kiáltva a világnak, —\'felelt az asszony mosolyogva.
— Ön igazságUlanul bánt engem, Nadeschda Wladimirovna; — mondU a férfi szemrehányóan. — Esküszöm önnek, bogy hallgatni fogok I
— No, csak vjgyázzon 1 — fenyegette az asszony mosolyogva; — nem ismeri az egyszeri ember történetét, aki titkát az erdőre bizta, ahonnan egy kivágott tölgyfával, amelyikből hegedűt csináltak, belejutott a báltermekbe és az egyszeri ember titkát uemsokára az egész világ tudta.
E\'z a történet nagyon hasonlít a Midas király legendájához, — kacagott a férfi — aki azonban csak szamárfüleket kapott a pletykaságáért; én azonban azt moncfom, hogy nekem szamárfüleim, elefánt-orrmá-nyom és teve-pnpom légyen, ba csak egy szót is elárulok abból, amit ön reám biz I Nos, elég ez önnek?
— Tökéletesen I — felélt az asszony nevetve, — hanem már most vigyázzon magárai Nos tehát, hallgasson ide és ne nevessen ki azért, amit el fogok mesélni.
— Osupa föl vagyok I
— Mint leány egypár évvel ezelőtt £.:ban voltam látogatóban és részt vettem egy ilyen jótékony bazárban, mint elárusítónő. Ne vegye szerénytelenségüek, ha azt álütom, hogy óriási sikereim voltak.
— No ez csak természetes I ■ közbe a férfi.
- vágott
— Figyeljen I Az én sátram folytonosan tele volt urakkal, akik tele beszélték a fejemet, bókoluk és törték magukal a pezsgőmért. Én vettem be a legtöbbet a fiatal hölgyek közölt. Egyszerre csak valami diákféle fiatalembér közeledett a sátoromhoz és egy pohár wodkat kórt. ín készségesen töltöttem s a fiatalember megitta, aztán pedig — képzelje, barátom, egy rézkopekkaT fizetett nekem I Egy rézkopekkal I Addig a legkisebb pénzdarab egy ezüst rubeles volt, amit kapUm. Ki voltam kelve magamból, b hogy meg-szégyenitsem a fiatalembert, azt kérdeztem tőle, hogy mennyit adjak vissza a kopekjából ? — Csak hagyja, — mondU a diák nyugodtan. — adjon inkább még egy pohárkával!
Erre az arcátlanságra megremegtem a haragtól és udvarlóim, hogy a zavarból kisegítsenek, miud - pezsgőt kértek és egymásután dobálták a nagy bankókat asztalomra. A diák természetesen elkotródott.
Miohail Joanovies nevetett és mondani akart valamit.
— Oh várjon caak! — mondta az asszony — ez még nem mindent Egy idegen ur szótlanul nézte végig ezt a jelenetet, aztán odalépett az asztalomhoz és szintén pezsgőt kert. Én azonnal töltöttem, közben azonban kibíró elbizakodottsággal mondtam:
— Igy öt rubelbe kerül uram, — aztán odaárintve a poharat ajkaimhoz, kacagva tettem hozzá: — Most azonban már huszonötbe; és odanyújtottam az idegennek.
A körülállók roppant szellemesnek találták ötletemet éa tapsolva megéljenez -
Lapunk mai számihoz félLv melléklet Tan csatolva.
tek. Hanem az, ami a következó pillanatban történt, még ma is .arcomba kergeti a véremet! Gondolni se szeretek reál
— Nos. mi történt hát? — kíváncsiskodott Michail Joanovies.
— Az ismeretlen ur kivette pénztárcáját és kifizette a huszonöt rubelt, anélkül azonban, bogy a poharat megérintette volna? Aztán reám tekintve és minden szót jól megnyomva, roppant lelki nyugalommal mondta:
— Legyen szíves, töltsön nekem egy tiszta pohárba, ezt majd megissza az inasom.
És még ez sem volt elég mert az idegen egy száz rubelest dobva az asztalra, csendesen utána tette:
— Azért a pohárért, amit az én számomra töft, ennyit fizetek.
Nos, ugy-e ez kemény lecke volt az elbizakodottságomért ?
— Ez nem lecke volt asszonyom, hanem nevoletlenség I — felelt Miebail Joanovies nemes felbuzdulással, aztán lovagias bővüléssel kérdezte: — És nem akadt ott egyetlenegy férfi sem, aki elégtételt szerzett volna önnek a sértésért?
— Oh, igen; hárman-négyen is neki" mentek az idegennek, hogy párbajra hívják és ó készségesen állt helyt mindenikkel Bzemben; én azonban éreztem, hogy az idegen nem sérteni akart, haném üdvös leckét adni fiatal leányhoz nem illő azabados viselkedésemért, amit a közelből megfigyelt. Éreztem ezt a szándékát és éreztem azt is, hogy Igaza van. Nem engedtem tehát, hogy a kihívásokból párbaj legyen, hanem minden álszemórmet félretéve, odamentem hozzá és bocsánatot kértem.
Ez aztán az ismeretlennek is nagyon tetszett és ba igazságos és őszinte akarok lenni, nekein meg az ismeretién- tetszett
nagyon és pedig mindjárt a legelső pillanattól kezdve.
— Na önök asszonyok igazán -nagyon csodálatos teremtések, — vágott közbe Miohail Joanovies — tetszik nekik, ha valaki gorombáskodik velük. És szabad tudnom, ki volt az a szerencsés kópé?
— Oh igen! — felelt, az asszony mosolyogva; — önnek véletlenül igen jó barátja is. .
— Nekem barátom ? 1 Ugyan ki lehet-az ?
— Hát az uram I — .Maga csacsi I
Michail Joanovios felkacagott, az asszony
azonban folytatta:
— Ez hát az oka, bogy miért nem veszek részt az önök jótékonysági bazárján. Ez az emlék megrontaná az egész estémet.
Miohail Joanovies meghajolt az érvelés előtt.
— Hanem ne feledje el, hogy titoktartást fogadott I — figyelmeztette az asszony;
A férfi még egyszer hallgatást esküdött és elköszönt.
Miohail Joanovies meg is tartotta hiren az esküjét, csak éppen a feleségének moudta el a dolgot, de az annyi, mintha el se mondta volna, mert előbb az asszonyt is megeskette keményen, bogy hallgatni fog.
Negyednapra Petrovna Mária nagyban sajnálkozott Nadeschda Wladimirovna \' Geranina előtt, hogy nem volt ott a jótékonysági bazáron és aztán milysn gyerekes ok miatt fosztotta meg magát á mulatságtól, Vera Gregoricstó! tudja, aki Olga Dimitrovtól hallotta. Neki Michail Joanovios felesége beszélte, hogy valami leánykori bolondságról van szó. Nem kell az ilyen dolgokat olyan komoly— venni, édes Nadeschda Wladlmirov Gregorina! . ..
XUII. ÉVFOLYAM.

ZALAI KOZLÖNT
1901. NOVEMBER 19-én.
i képviselőtestület változatlaoul » pint-ügyi bizottság ezen javaslatát Remete Géza a tervezeténél magasabb fizetést indítványozott a következő állásoknál: árvaszéki előadó, kOltanácsOBok. aljegyző, pénztáros, számvevő, adóellenőr. A tőle inditványozottnál nagyobb fizetést kívánt az árvaszéki előadó számára Bród Tivadar dr. városi képviselő, aki azzal érvelt elsősorban: ha a főjegyzői állásnál tekintetbe vette a bizottság, hogy betöltőjének nagyobb fokú minősítése van, méltányos itl is tekintetbe venni. Remete Géza később visszavonván ezen állásra vonatkozó ioditványál, a közgyűlés névszerinti szavazással B r ód Tivadar indítványát fogadta ol, a Remete Géza javaslatiból pedig elfogadta a pénztárosra, adóellenőrre és a kültanácsosok fizetésének emolését. Hozzászóltak még a kérdéshez Lőke Emil, aki a bizottság intencióit magyarázta, Scbwarz Adoll dr., aki bizonyítgatta, hogy az árvaszéki elóadótanácsos fizetését nem szállították le, liperjesy Sándor, ski a bizottság által rendszeresíteni javasolt ruásodmérnőki álláshoz szólt hozzá, amelynek rendszeresítését a közgyűlés el is fogadta, Mikoss Géza indítványát a rendőrök fizetésének felemelésével szintén elfogadták.
A további felszólalások közül Hegedűs Lászlóé keltett figyelmet, aki a fizetések emelését a VL—VII. kerület polgárainak szempontjából nem tartja üdvösnek.
.Azt mondják, bogy a rendöröknek legalább két korona a szükséglete naponkint, bány földmives embernek még egy koronáin sincs és ki viseli gondját? A kis-kanizsaiaknak nincs okuk a fizetésemelés mellett szavazni, mert azt a szerencsétlen városrészt teljesen elhanyagolják. Minap is jelentést tettem, hogy egy nagy téren nincseD lámps. Bejöttem a mérnökhöz, a mérnök azt mondta, menjek a kapitány, boz, a kapitány meg azt mondta, bogy ö szabadságon van most.
Végro ugy segítettek a dolgon, hogy tettek lámpát arra a térre, de elvettek egyet olyan utcából, hol csak két lámpa van.
Látva ezt az eljárást, a fizetésemelést nem szavazza meg.
Az egyes tisztviselők javadalmazása lakbérrel együtt most már a következő: Polgármester 6200 K., főjegyző 4200 K, főkapitány, árvaszéki előadó 3380 K., közigazgatási előadó 2640 K., katonaűgyi előadó 2440 K, kültanácsosok (L—V. ker.) 1000 K , (VI -VII. ker.) 570 K„ aljegyző 1900 K., ügyész. 1900 K., pénztáros 2840 K.. ellenőr 2640 K„ gyára 2000 K , s.-gyám 660 K., árvaszéki ellenőr 1700 K-, orvosok 720 K., mérnök 3880 K., 8. mérnők ■2800 K., alkapitány 2400 K.. köoyvviiő 1800 K., levéltáros 1900 K., adótiszt 1700 K.. Írnokok 1440—1340 K., rendőr-biztos 1700 K„ kézbesitő 920 K., szülésznő 200 K„ kataszteri nyilvántartó 1440 K , rendórtizedes870 K.,rendőrök 820--770 K.
A szabályrendelet letárgyalása titán Fried Ödön dr. a bizottságnak kőszö-ueiet mondott munkájáért, melyet Vécsey Zsigmond polgármester is megtoldott elismerő szavakkal, megköszönve a képviselők szorgalmát is.
A következő napon az 1905. évi költségvetést táreyalták, amelyet minden változtatás nélkül el is foltadlak. Az iparikolai igazgatónak a tanítás alól felmentését indítványozta Remete Géza, amelyet nem fogadtak el. Blau Ottó pedig a világítás ügye iránt érdeklődött
A megállapított költségvetés a tervbe vett 66% pótadőval szembeu 67% ot állapított meg a 202915 K. hiány fedezésére. Ezzel a kö/gyülés véget ért.
hírek.
. Knrtschmaroff Leó.
18M-180Í. Nem minden embernek adatott, hogy jó e\'róben érje meg szolgálatának negyvenedik évét. Ehhez először vás-egészség szükséges, aztán Isten kegyelme és végül a híveknek szeretete, mert akit a hívek nem szeretnek, azt meg nem hagyják állásában negyven évig.
Kartschmaroff Leó, a zsidó hitközség fókántora azokhoz a szerencsés emberekhez tartozik, kiknek a sors megadta mindazokat a kellékeket, melyekkel a szolgálatban félszázados rekordot könnyen elérhet.
Hitközségének szentelte művészetét A napilapokban ugyan neve nem volt sürtlen olvasható, hisz nem volt operaénekes 1 Nem emlegették nevét minden Izraelita vallású financ-ember, nagykereskedő, professzor, vagy iró temetésével kapcsolatban, hitt nem\' a városban volt zsidókántor, hol ax
egyházi funkcionárius nevét minden alkalommal feljegyzik és * köztudatba viszik átl
Azért nevét mégis ismertté tették azok az idegenek, kik csak egyszer is megfordultak a helybeli zsinagógában.
A zsidó-szertartás léoyeges alkatrészét az imák eléneklése teszi. Az éneket a kántor és a jól begyakorlott énekkar végzik. Ének és ima > zsidó istentiszteletben majdnem egy fogalom. A hivó is ezt tartja, mert minden istentiszteleten, ünnepnapon, temetésen, lakodalmon maga előtt látja az eló-imádkozót és hallja énekét, mely ájtatosságra indítja és tolmácsolja vallásos érzületét.
A szertartásos ének egyik leghivatottabb mestere Kartschmaroff Leó, a nagykanizsai hitközség főkántora.
Szegedről jött Nagykanizsára 1864-ben. Negyven éve, hogy itt működik és tisztelőinek nagy köre december havában készül megünnepelni négy évtizedes működésének fordulóját.
Chersonban, Oroszországban született, Mint ifjú került el onnan és életének javát Magyarországban töltötte el.
Aki őt funkciója teljesítésében látta és hallotta, nem fogja elvitatni, hogy a szertartást méltósággal végzi és hogy énekelóadása megható és ájtatosságra hangoló. Mint egyházi énekek szerzője is jelentékeny.
ö teljesen a hivatás embere. Nem áhítozta sohse a nyilvánosságot a templomon kivül. A. hivatás teljesítése és az ének és zeneoktatás foglalták le egész idejét. Családi élete a puritánságig egyszerű és mintaszerűnek mondható. Derék hitvestársával 3 Sut és 2 leányt nevelt, kik mindnyájan tekintélyes tagjai a társadalomnak.
Ezelőtt 8 évvel Dr. Schwarz Adolf ügyvéd egy ünnepség alkalmával felköszöntötte őt. Azt mondta, hogy minden követelés érvényesítése 32 év mulya megszűnik. Karlsohmaroff Leó sohse próbálta az ő követelését érvényesíteni, de azért az ő barátai és tisztelői tartozásukat, bá\'ájukat nem tekintik elévültnek, sőt ez évről-évre fokozódik iránta.
íme elérkezett a negyvenedik év és vele együtt az alkalom, hogy Kartschmaroff Leó hivei beváltsák azokat az ígéreteket, miket Dr. 8chwarz Adolf az ó nevükben ezelőtt nyolc évvel tett.
r. h.
Vidor Samuné kitüntetése.
A király, mint a hivatalos lap tegnapi száma jelenti, Vidor Samuné született gelsei Gutmann Hedvig úrnőnek a közjótékonyság terén szerzett érdemei elii-meréseül a koronás arany érdemkeresztet adományozta.
A királyi kitüntetés láncszeme annak az elismerésnek, melyet Nagykanizsa város társadalma érzett éa érez Vidor 8amnné iránt.
Most, midőn e sorokat írjuk, szemeink előtt látjuk njból elvonulni Vidor Samuné fáradságot nem ismerő jótékonysági tevékenységét. Mert ilyen volt az ő jótékonysági működése.
Negyed évszázaddal ezelőtt állt a nagykanizsai Izraelita Jótékony Nőegylet élére. E huszonöt év alatt fejlődött nagygyá a Nőegylet. Mint az egyesület elnöknője lelkesen vezette ai ügyeket. Vidor Samuné csak akkor volt boldog, ha szeretetdűs működése a szegényekbe vigaszt éa reményt csepegtetett. Lakása miadig nyitva volt a szegéoyek előtt.
A lelkes, jótékonysági tevékenységben sohasem lankadó urnöt ott lálluk soká működni a nemrég feloszlott Kisdednevelö Egyesület álén. Ó vezeti a Népkonyha áldásos intézményét la.
Városunkban nem volt oly jótékonysági mozgalom, melynek élén olt ne állott volna Vidor Bamuné. Számtalanszor aaját otthonát engedte át-jótékonysági ünnepségek, bazárok, kiállítások rendezésére.
A mozgalom sikere mindig biztosítva volt ai 6 kezében.
A királyi kegy e magas megnyilatkozásának hamar bire volt városunkban. Mindenütt és mindenki jóleső örömmel logadla e bírt
Mint értesülünk, a koronás arany érdemkeresztet ünnepség keretében fogják átadni Vidor Samnnénak. (*)
— Személyi hlr. Oelsel éa belisőei Gutmann Vilmos báró, kir. tanácsos szerdán délután városunkban időzött. Szerdán éjjel, Meranbao időző neje és sógora látogatására, elutazott
— Hímen. Kádár Lajos a nagykanizsai ov. ref. egyház tevékenyen lel-késze jegyet váltott Z a k a r Irénnel, Zskar István földbirtokos és Leelössy Krisztina leányával.
— Korai tél. Hó és jég borítja a föld kérgét. A sikamlós járdák éa közhelyek szezónja megkezdődött Az emberi alakok már gyakorlatoznak az utcán, hogy fentartsák az egyensulyukal. Hjal A járda nem költségvetés, hol az egyensúly hiányát adóval lehet pótolni. Fűrész-port kérünk a járdákra, házmester és tulajdonos urakl
— Vörheny éa difterltlsz. Ez a két halálos ellensége a gyermekeknek bevonult a mi városunkba is. Eddig ugyan csak azórványoaan fordultak elő esetek, de tudjuk, milyen romboló ennek a fertőző betegségnek batása, ha egyszer valahol befészkelődött. Azért jó lesz a szülőknek résen lenni és védeni a család bástyáját az ellenség ellen.
— Füstbement dohánygyár. A fő városi híradások nyomán e címmel egy belyi laptársunk azt újságolja, bogy a Nagykanizsán tervbe veit dohánygyár valószinüleg füstbement, mert a kormány Szegeden kibővíti a dohánygyárat. Lapunk kellő információ beazerzése végett egy szakemberhez fordult Laptársunk hirére most csak azt jegyezzük meg, bogy lapunk értesülése szerint a kormány nem háromszázezer korona költséggel bővíti ki a szegedi dohánygyárat, hanem hatszázezer korona költséggel.
— Ktakanlzsa. Városunk VI—VII. kerület polgárai addig próbálkoznak, míg egyszer csakugyan sikerűi nekik — elválni. Folyó bő 13-án a polgáraág egyrésze tervük sikores megoldására a kormányt akarta protektorként megnyerni olyképpen, bogy ezen városrész egyhangúlag lépjen be a szabadelvű pártba. Azonban a polgárság másik része, a régi elvük mellett kitart.
— A nagykanizsai Társaskör folyó évi november 19-én, saját helyiségeiben könyvtár alapja javára családias jellegű Katalin-Estélyt rendez. Belépő-díj: személyeokint 2 kor. Családjegy 5 kor. Kezdete este 9 órakor. Tagok által hívott vendégek szívesen láttatnak.
— A vörös-koreait mulatsága. A vörös kereszt egylet nagykanizsai városi választmánya városunk szegényei segélye-zésére (felekezetre való tekintet nélkül) 190Ö. évi jinuár bó 7-én fényes estélyi rendez, v f. hó 12 én volt alakuló gyűlésen a több. mint 50 tagból álló rendező bizottság az elnöknek Dr. Piihál Viktor egyesületi alelnököt rend. bizottsági elnöknek, Cech Józ»eíoét társelnöknek, Dr. Hubner Jánost és Dr. Rosenberg Mórt jegy őknek egybanauhm mettválaartoUa.
— Varmegyénk hölgyei a tüdó« betegekért. A József főherceg Sz.ua tonuui Euyesűiet védnöke, Józaef főherceg meleghangú felhívással fordul vármegyénk hölgyeihez, hogy segítsék a népszanato-rlumok-létesítés*; evégből a jórékony-céiu sorsjáték érdekében alakuljanak meg Zalamegyében ia a hölgybizottságok. Értesülésünk ezerint az egyesület azoknak, akik nemea célját pártoluí sietnek, a főherceg védnök aláírásával müvésiieseu kiállított oklevelet\' kapnak, ezenkívül aa egye-Olet ugy rója le háláját hogy azon hölgyeknek nevét, akik legkiválóbb tevékenység fejtik ki, a népszanatoriumok márványtábláján örökíti meg Értesülésünk szerint Nagykanizsa és Zalaegerszeg városaiban a hölgybizottság már megalakult, ugy szintén a keszthelyi, sümegi és tapolcai járásokban is, az alsólendvai. kanizsai, letenyei, pacsai, perlaki éa Zalaazentgrőti járásokba most metfnek ezájjel aa egyesület felhívásai, Csáktornyái és a novai járásokba a legközelebbi napokban fog megtörténni. Megjegyezzük, hogy a azanatorinmi bö Igybizotteági tagság anyagi kötelezettséggel nem jár, hanem azzal az erkölcsi kötelezettséggel, hogy az egyesület emberbaráti akciója aikert lásson, bogy a tagok a maguk örállomásán lelkes harcosai legyenek a tuberkulózis elleni
küzdelemnek. Nagykanizsán megalakult hölgyblzottaág tagjai a következők: Oelsel Vidor Samuné, L.jpcig Antalné, Plihál Vtktorné, Mlkoaa Gézáné, ifj. Fesselboffer Józsefné, Hiemescb Frígyeané. Dr. Tri-pammer Rezsőn é, Gózony Sándorné. Dr. Villányi Henrikné, Rosenberg Ricbárdné, Dr. Havaa Hugóné, Pirheisz Gusztáváé. A bizottságot még ki fogják egéasiteni.
— Népkonyha megnyitása. A nagykanizsai oépkonyha választmánya f. hó 17 én tartott üléséo elhatározta, hogy tekintettel a beállott-hideg időjárásra, a népkonyhát f hó 21 én megnyitja.
— A Kath. Legényegylet. A Kath. Legényegylet f. hó 20-án délután előadást tart a következő müiorral: I. ,A rab assszony*. Irta: Kis József. Szavalja: Weisz Lujzika k. a. 2. Perles du vine de Champagne. Morcean de Balon par Cbarles Thern. Zongorán előadja: Pelcz Ida k. a. 3. ,A magyar nők régi öltözködési módja". Felolvassa: Horváth Oyörgy főgimn. Igazgató, egyl. elnök ur. 4. .Magyar táncosok (négykezes).* Zongorán előadják: Erdőssy Lujzika és Pele Ida k. a. 5 .Házassági ajánlat- Víg monolog. Előadja: Domino Ferenc ur.
— Serleg felavató lakoma. A.nagykanizsai Irodalmi éa Művészeti Kör, mint értesülünk, házias jellegű, serleg felavató lakomát tsrt december harmadikán az .Arany Szarvas\' termeiben. A lakomán a dalárdának pécal dalosversenyen nyert diját, az ezüst serleget avatják tel. A rendkívül kedélyesnek mutatkozó kis ünnepség fehér aaztalok mellett fog lefolyni. A dalárda előadja a pécsi dalverseny versenydarabjait, mellyel a dijat nyerték. Az ünnepség részleteit még csak ezután állapítja meg a rendező dalárda.
— Építészeti bizottság ülése. Nagykanizsa r. t város épitészeti bizottsága Eperjesy Sándor elnöklete alatt f. hó 12-án a városház tanácstermében gyűléat tartott, melyben a kiskanizsaiak nagy örömére, a tűzfészekről híres .Tornyos-k ö z* utcának a rendezését hozta javaslatba; ezenkivül kisebb természetű magán-épitkezéaek éa toldalékok iránt benyojtott kérvényeket látta el véleménnyel.
— Magántisztviselők gyűlése. A magántisztviselők f. A november bő 18-án pénteken este y,9 őrskor a .Polgári Egylet\' termében negyedévi nagygyűlésüket tartották. A nagygyűlés keretén belül megünnepelték Klauzál Gábor az első magyar földmivelésügy, ipar- és kereskede-lemögyí miniszter születése 100-lk évfordulóját. Az ünnepi beszédet Sebe 1 hóf ikos elnök mondta. Hochflusz Soma titkár beszámolt a bizottság negyedévi működéséről.
— Nyugalomba vonult tanár. Scbad\' Jánost, a keszthelyi gazdasági tanintézet derék tanárát, 30 évi buzgó szolgálati érdemeinek elismerése mellett a föld-mivelésűgyi miniszter nyogdijazta. A gazdasági taniutézet hallgatósága Schsdl János tanárnak nyugalomba vonulása alkalmából f. bó 6-án este fáklyászenét rendezett.
— A tapo\'eal borvásár. Folyó hó 21 én nyilik meg a borvásár. A rendezőbizottság igen ízléses kiállításban, a városháza tanácstermében adja a vásárlók rendelkezésére az eladásra bejelentett bormintákat A vásárt Hertelendy Ferenc megyénk főispánja fogja megnyitani A borvásár iránt igen nagy az érdeklődés. Msasze vidékről jelentkeztek vásárlók. Bejelentetett mintegy 60 ezer hecto-liter bor.
— Baeaányl János hamvai Itthon. Tapolca szülöttje Bac-ányi János hamvai tudvalevőleg Linzben porladnak felesége, Bmmbrrg Gabriella mellett Mint a .Magyarország" Írja, Horánssly Lsjos orsz. képviselő, aki mostanában Linzbeu járt a költő sírjánál, levelet irt az Ors-ágos Irodalmi Szövetséghez, hogy Bsoáayi hamvait szállíttassa haza. Az Országos Irodalmi Szövetség az ügyet magáévá tette és elhatározta, hogy a jövő év tavaszán Bacsányi és neje hamvait haza fogja szállíttatni. Az ügyet a azövetségoek december 4-éu Kolozsvárott tartandó közgyűlésén fogják részletesen tárgyalnu Mire szolgál a .Bscaányi* alap. Nem jó volna Tapolca közönségének mozgalmat indítani, hol Bacsányi szülőföldjén aludná örök álmát I
— Emléktábla. A keazthelyi gazdaaági tanintézet ifjúsága mozgalmat indított, hogy a világ legelső gazdasági tanintézetének, a Georgikonnak épületét emléktáblával jelöljék meg. A nevezetes épületen eddig mi sem keltette föl az arra haladó lelkében a kegyeletes érzést. Kívánatos lenne, hogy az emléktábla művészi kivitelű legyen. Ezért a gyűjtést szélesebb körben kellene megindítani.
— Uj fogorvos éa nőgyógyász Nagy-kaulzsáu. Dr. Vajda. Márk aa összes gyógy tudományok tudors, mint fogorvos és mügyógyász Nagykanizsán állandót! letelepedett Bővebb felvilágosítást lapnnk mai számában közölt hirdetése nyújt
— Eltűnt nő. Petecs Erzsébet, keszthelyi születésű magánzóoő, Budapest József-utca 8. szám alatti lakásáról eltűnt. A rendőrség nyomozza.
— Értekezlet. Sömeg föszolgabirájs, Sólyomy Tivadar f. bó lö-én értekezletre bivta össze a választópolgárok egy-részét a biróválasztás dolgában. Az értekezlet a városháza tanácstermében, mintegy 00 választó részvételével folyt-le. A főszolgabíró üdvözölte a jelenvoltakat, kijelentette, hogy neki törvéoyadta joga a hármas jelölés, de mint Sümegen uj ember, tájékozódni óhajt, kit tartanak alkalmasnak arra, hogy a volt városbíró utódja legyen. Azután kifejtette, bogy a bíró személye ily nsgy községben a aki oly tetemei vagyonnal rendelkezik, minő fontos; figyelmeztette a választókat, hogy kizárólagosan csak a város érdekét tartsák szem előtt s az értekezletet meg-nyltotla. Eituer Zsigmond orsz. gyűlési képviselő melegen megköszöute, hogy a főszolgabíró ezt az értekezletet összehívta. E tette is mutatja, hogy a legjobb szándék vezeti Sümeg község ügyeinek veze-lésében, majd hangsúlyozta, hogy arra való fiatal erőt állítsanak a város élére s ajánlotta Balasics Józsefet A jelenvoltak többsége élénk éljeuzéssel fogadta ez ajánlatot, mig tekintélyes kisebbség Németh Lsjoa takarékpénztári pénztáros mellett foglalt állást, harmadikul pedig Kis Antalt jelölték, ez ntóbbi nyomban kijelentette, bogy személyének mellőzését kéri. Németh János plébános szót kérve figyelmeztette az értekezletet, hogy szellemileg és anyagilag egyaránt független embert válasszanak a község élére. Ezután a főszolgabíró megköszönte az érdeklődést s az értekezletet eloszlatta.
— Nyugdíj választmány ülése. Városunk nyugdíj alapját kezelő választmány Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt f bó 16 án a városház tanácstermében ülést tartott, melyen özv. Botfi Károlyné szül. Zellinger Juliánná, városi erdömester özvegyének, továbbá Dervalics István és Ugor Károly rokkaut rendőrök nyugdíj illetményeit-vette tárgyalás alá és a szabályzat értelmében el is intézte.
— Tolvaj borbély. Spiegel Rezső tapolcai kereskedő űzletéoek megrablóját sikerült a csendőrségnek Rónai Béla tapolcai borbély személyében kinyomozni. Az ellopott 2000 koronából 750 koronát egy hajkefe hátába elrejtve megtaláltak. A tolvajt letartőztaták.
— A kottori veszedelemből kifolyólag a Mura szabályozását komolyan tervbe vették. E bó 24-én Csertán Károly alispán e nökletével egy a közigazgatásból kiküldölt bizottság fogja a kicsapongó Mura vidékét megvizsgálni. E bizottság tagjai: Deák Mihály, Eperjessy Sándor, Ziegler Kálmán, továbbá a főmérnök, lőszolgabiró, a déli vasút s folyammérnöki hivatal képviselői a Kottor és Murs-kereaztur község elöljárói.
— Az anják büszkesége a szép és egészséges gyermek, bogy ez elérhelő legyen, igyék a gyermek a hidegebb évszakban állandóan Zoltán-féle cauka-májolajat Tápereje nsgy, szaga, ize nincs éa könnyen emészthető. Üvegje 2 kor. a készítő Zoltán B. gyógyszertárában Budapest és kapható a helybeli gyógyszertárakban is.
— Előfizetési felhívás. A .Balatonptrti Ujság\'-ra hirdet előfizetést Kompollhy Tivadar szerkesztő. A .,Balatonparti Új-ág" szerkesztői és kiadóhivatali irodája: Budapesten, II. kerület, Báró Llpihsy-utca ö. az. (Nyáron: Balatonlüred, Ipoly-udvar.) Ide cimzt-ndők (vagy a szerkesztő lakására : Balaton-Almádi. Kompolthy-villaielep) a lapot illető minden közlemény, hirdetés, reklamáció vagy előfizetési dij.
— A Divat DJság minden hónapban kétszer jelenik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó: negyedévre, postán való szétküldéssel két korona busz fillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Rökk Szilárd-utca 4. számú házában van.
— .Nóta UJs«K" cim alatt egy nagyon életrevaló vallalat indult meg Klökner Ede budapesti zenemű kiadónák ^..Csinos kiállítása füzetkékben a legdivatosabb magyar dalok, vigdal és kuplék jelennek meg — csakis azok, melyek minden azinpad- és várisié műsorán .előfordulnak, — egy egy füzetben két-két dal azöveg-gel és hangjegy kotlával. Most egyszerre 12 füzet jelent meg. A két-két zeneszámot tartalmazó fűzet ára 20 fillér. Havonta 4 uj füzet jelenend meg, amelyeket zongorázó, énekes, hegedű vagy cimbalmot játszó egyaránt haaználbat
— A «t. lousl világkiállításon a számos kiállítási tárgyak közt a Ricbter-féle kiállitási-azakasz pompás építményeivel az ismeretes Horgony Köépltőszekrények-kel és Horgony llidépltöszekréoyekksl felállítva, nemcsak nagy feltűnést okozott.
Folytatás a awllákl^sa"
Csabié orosz eredeti csomagolásban kapható. Eladási belj: Nen éa Klein-nél.
= vagy ===== Jooygyoi
laoJoíb. tsgkUdéubb x emiélfogvi lagoluibb szappan, — Minden károt ilkitrézztktei msntes.
Stefánia szálló
IJUUUj ||, Taboratratsa 12.
kbiponU fekvés, 0 pere ax litván-tértől, S perc a Tarod pályaudvartól.- Omnibna ét nteai vaant talndonlalé ét a pályeadvazbkboxa szállótól. Hloo-naá éa modemül berendeava. Villámot világitáa mindenütt, (ttrdik ér melegritvexoték. Lt«-atgyobb kénjelem. Szobaárak: l. em. frt I SO, II em Ml 10, m. em. bt U0 ktaolzáláa éa viláfitáatal. Arsapásslay kar. ituákaak ál haaaxaM attartézk«4áaaaL Hioct étkeiéti
Mindenütt kaphatói
Bevásárlásnál különösön arra ügyeljünk, hogy minden darab szappan a „Schlcht" névvel és a fenti védjegyek egyikével legyen ellátva.
BtvrketUttt: Dr. ruutnrl BtnrUc, felelés surkaaati. kiadó: Irt- WaxUUJOu*.
WitMMann Kérőin talajionot
Vese, húgyhólyag, hngjrdara és a kölzvénybáatalraak ellen, torábbáa légió és emésztési szervek hurutoi bántalmainál, orvosi tekintélyek által a Lith Ion-forrás
SALVATOR
sikerrel rendelte leax. HngyhmJ tó hatásul
Kellemes izsl <«• | Kőosjei emésxtbeio
Kapbaté ásv&nyvixkereskedéaekben éa
gyógyszertárakban A Salvator-forráa Igazgatósága Epeijesen
I üti? I mm h&úmiíá nri\'
90 KRAJCÁR.
Jaltai ím f. 1,20 -Lbííoié Olfl Jamaikaira f. 210 FINOM OROSZ TEA Ma 8 ll LidiiiíH császár keverék Ma 12 li
Kapható:
„DROGÉRIA A YÖRÖS KERESZTHEZ.
Nagykanizsa, Gsengeri-ut és Deák-tér sarkán.
FONTOS
GYOMORBAJOSOKNAK!
íítváRyli lányt, gyomor-rfrjdaliuftkat. émelygést,
gyomorgyengeséget, emésztési xaTarokal, főfájást atb. megszüntet azonnal a világhírt valódi
BRÍDY féle . MARIACELLI GYGHORCSEPPEK.
Sok exer köszönő és elismerő nyilatkozati KI a Oreg haaznilati dúsítással 80 fillér,
nagy üveg 140 korona. ■ ríi ■ s Gyógyszertárakban kapbaté. ■
Fíraktár: BRlDY C. gyógyszí rtára a .Magyar Királybos* Bécs, honnan kívánatra lngy«n klldsHk az trdtksa .Speoialbnosohflr,\' 5 kor. beküldése ntán 6 kii Qreg, 4.60 kor. beküldése mellett 8 nagy Oveg leax bérmentve küldve Képviselet Xagyarország réaxére: TOROK JÓZSEF gyógyszertára Budapest, Király-otca 12
óvakodjusk utánzatoktól I á valódi MARIA-C£LU gyomorcseppek lenti vádjegygyei éa aláírással kell, hogy ellátva légyenek.
tm- ieUéjűet a .Zalai KözlBny\' 1904. évi nevewber hé 19-lkl 47-Bc tataáta,
XUll. ÉVFOLYAM. ZALAI KÖZLÖNY (3) 1904 NOVEMBER 19-ÍD.
60 kr.-tól 8 frt 70 kr-lg xnéterenkint blooiok éa ruháknak. — Bérmentve éa már \'elvámolva a hithoz szállítva — Nagy mlntagyOjtemény axonnal. Hennoberg Mlycmgyár Zürich.
VJ^GYES,
- Tartás gyégytlker. Fájdalmat etataál, a áirék*, testrészek ét a lorgd köményét báa-t almainál a .Mell-féle aia.baraisaz\'-azal rali
bedőrztölét sikerrel haataáltatik. Egy Oveg ára kor. I 90 Szétküldés naponta utánvétellel Moll A. gyógyszeréi i, es. ét kir. ndr. atállitó által Béea, I Tucblaubea 9 Vidéki gyógyszertárakban ét tnytgkereikedéiekben határozottan Mall-félő készítmény kérendő as 6 gyári jelvényével ét tláirátával.
hanem a kiállítás sok exer látogatója a cég állni rendelkezésre bocsátott kóoyvbe a Horeony-Kőépitősxekrényekkel és Hor-gony-Hidépitószekrényekkel észlelt tapasz-talataikat is beirták. Ezen minden német által ismert épilésijátéknak nemzetkózi megbirálása oly kedvezóen ütött ki, bogy valamennyi szülőnek, akik gyermekeik aráméra egy igszáo kitűnő ajándékot keresoek csak tanácsolhatjuk, hogy hozassák meg Richter F. Ad. és Társa cégtől, Bécs I. Opi-rn6a88B 16. a képes épltö-szekrény-árjegyzéket, mert ezen árjegyzék a különféle kőépitőszekrények leírásán kivtll a st. lousi világkiállitásról is tartalmaz bírálatokét.
— Egyedüli füstmentes kávéház á Szarvas kávéháza Nagykanizsán, ahol kitűnő kávé, kávéházi ételek és italok, jó billiárd-asztalok ós számos napi-, hetilapok, képes folyóiratok állnak a közönség rendelkezésére.
TÖRVÉNYSZÉK.
— Házasság a végtárgyaláson. Nem
mindennapi eset történt meg a zalaegerszegi törvényszéknek hétfői végtárgyalá-sán, melyen Dr. Fritz Józsel biró elnökölt, szavazó birók: Szalay László és Skodái Aurél; jegyiö: Dombi Imre. A közvádat képviselte Dr. Rézler Kornél, védőügyvédek- Dr. Arvay László, Dr. Berger Béla, Dr. Hajós Isnác é» Dr. Kereszlury József helyettese Tubo\'y Jenő. A história nemcsak végeredményében érdekes. Címnek is adhatnék szt, hogy: Kontrasztok. Auguazius 14-én bucsu volt Csabrendeken. A szomszéd Sümegről is sokan részt veitek. Részt vett Koroncsy Lajos, Varga Gyula, Pál litván és Gombór Ferenc négy legény, akik 19—20 évesek. Nap számos muukás emherek. mindazáltal hintón tették meg a három kilóméter utat. Ájtatos buctun voltak, mindazonáltal nagyon hátramaradtak tőlük a szabiimé rabló pogány rómaiak és az ázsiai ősi bunugorok. Végül is a börtön lánca helyett ,hymen rózsa-lánca* juta oaxtály részül a don Juonnak. Mert Sümegről Szíjgyártó Borbála is részt vett a bncsun. A uégy iBgény nieRszánla az országúton gyalogló leányt. Felvették a hintóba és elvágiattak vele Sümegen tul a Tüskés-rétre ... A négyrendbeli erőszakért állott törvényszék előtt a négy legény. A törvénykönyv tíz évig terjedhető fogházat mond az ilyeo erőszakoskodásokért. De mielőtt Ítéletre került volna a dolog: az első legény, Koroncay Lajos azt mondá, hogy ó szereti Borbálát, Szíjgyártó Borbála is azt mondja, hogy ő szereti Koroncsyt Lijos azt mondá, hogy ő elveszi; Borbála azt mondá. hogy ó hozzá megy. Szent a békesség. — ítéletet a löbbiekre sem hozhattak, most az ügyész kiböviti a vádat és a tanuzást s a folytatólagos vég-lirgyalást kitűzték dec 12-ére.
KÖZGAZDASÁG.
A Nagykanizsai Tárházak Részvény Társaság készlet-kimutatása mm.-ban.
Készlet: Buza 13887. Bozs 2040. Árpa 32681. Z»b 3496 Tengeri 3758. 0:ajmaevak 2334. Hüvelyei) 1414. Különféle 2936.
Brraktározás: Boza 726 Rozs 41. Árpa 3799. Hüvelyes 299. Különféle 102.
Kiraktározás: Buza 300. Rozs 100. Árpa 1812. Zib 98 Tengeri 102. Hüvelyes 14. Különféle 200.
1904. november bó 18. nap.
Gabna-árak november 18-án.
A gabona-üzlet tendenciája e béteu i.i emelkedó volt, habár a mult bét élénkségét nem érte eL A malmok jelenlegi szükségletük fedezésére még folytatták bevásárlásaikat. A ezilárduláshoz a beállott hidegség is hozzájárult. As emelkedés e héten átlsgosan naponként 5 fillér volt. As időváltozástól általában jobb árakat remélnek és az árpa-üzlet megindulását is ettől teszik függővé.
Piaci áraink:
Buza.....9\'90—1010 kor.
Rozs..... 7 60—7-80 .
Árpa finomabb , 7 20—7 60 ,
Árpa középfinom . 7\'-7-20 ,
Tengeri ó . . . 7 90—8 — , Tengeri uj . . . 6 90—7-10 ,
— Sopron Táros 1905. évi kSlfaég-vetése. Sopron város tanácsa megállapította az 1906. éri költségelőirányzatot, mely 1.143,187 k. bevétel mellett 1698,908 k. kiidáat tüntet föl A hiány tehát Í41,821 korona, melynek fedezésére 4\'/,-<» hái-bérlillért és 63«|.-os pötadót vetnek ki.
Szerkesztői üzenetek.
— (. M. btlykia Az él5 baba tragédiája Hoffmaon meséiből ismeretes. A tragédia magyarul szomorú játék. Ml a Istolyf bétán sok, gyönyörű él5 babát bámulhattunk a Polgári Egylet djuss termében, de ax, amit láttánk, nem volt tragédia, csak atomom játék. A babák minden megigétS kodrettégük mellett aagy kiadásba verték magokat.
— E E. Amit ott rendeztek, aa nem annyira flzetétemeléa volt, mint inkább a .munka\' értékének omeléae.
— Qy. Segédre anoak vaa tzoktége, aki e(y»-dnl nem gySzi a munkát, moat már csak aa a kérdét, tajjon aa illeti gyízt-e? Aa utcák alvója nlnot még megállapítva.
— S S. A rendőrséget nem uaporitották, hanem Síelésüket emelték; ezntán már czak kiképeatotéiüket kellene emelni.
— V 8. Dafkevloa Wladimir oroax generálit, aki aa ntolsd muukáatavargáaok alkalmával nagjon kegyetlonkedott.
— Hirdetmények. A „Badacsonyvidéki Bortermelők Szövetsége* folyó évi november hó 21. 22. és 23-ik napjain Tapolcán a városház helyiségében, a badacsony vidéki összes bortermelök részvételével borvásárt rendez, melyre oly megjegyzéssel hivjuk fel érdekelt köreluk figyelmét, hogy a nevezett Szövetség igazgatósága készséggel szolgál közelebbi felvilágosításokkal.
Kereskedelemügyi miniszter ur ú nagyméltósága f. évi október hó 18-án 66.069/V1L szám alatt kelt leirata alapján értesítjük érdekelt gabonakereskedő köreinket, hogy a bndapeati áru- és értéktőzsde tanácsa a gabonának jegyzési sulyegységét 1905. évi január hó 1 tői kezdődő hatálylyal 60 kgról 100 kgra változtatta meg.
A m. kir. államvasutak igazgatósága a szertáraiban az 1906. év folyamán összegyűlő mintegy 3600 darab kátrányos és egyéb hordót értékesíteni szándékozván, e bordómennylség átvételére pályázatot birdot. Az ajánlatok benyújtási batárideje f. évi november hó 22-ike. A pályáaati hirdetményt és ex ajánlati űrlapot érdeklődőknek készséggel megküldjük.
A kerületi kereskedelmi és Iparkamsrs.
— Pénzverés és fémbevá Us 1906 ben. A pénzügyminiszter 1906. évi költségvetése szerint lz 1905. évben ki fog veretni: 20 k.-s aranyérme 666.760 drb. 11.335.000 k. értékben, 10 k.-s aranyérme 200.000 drb 2.000.000 k. értékben, 2 filléres bronzérme 30.000.000 drb. 600.000 k. értékben, összesen 30.766 750 drb. 13.936.000 k. ériékben Az aranypénz a bánya- és kohómüvektöl beváltandó és részben a magánfelek által átveretés végett beszolgáltatandó araoyhól kerül ki. Veretni fog pedig: a rendes beváltásból 11.120.000 k., msgánfelek részére 2 215.000 k , összesen 13.335 000 kor. A forgalomból kivont korouaértékü pénznemekből átveretésre kerül: 20.000 drb. 20 k.-s aranyérme, 2000 drb. 10 k.-s aranyérme, 10.000 drb. 6 k.-s ezüstérme, 10.000 drb. I k.-s ezüstérme, 100.000 drb. 20 filléres nickelérme, 60.000 drb 10 filléres nickelérme, 1.000.000 drb. 2 filléres bronzérme ét 100.000 drb. 1 filléres bronzérme.
Nyilt-feér.
As e rovat alatt köxlöttekért nem vállal felelöaséget a axerkeaxtfaég.
A Richter-fcle Horgony-Kőépitőszekrények
már annyira iamereteaek és kedveltek, hogy tulajdonképpen nem szorulnak további ajánlásra; már huszonöt év óta a gyermekek kedvenc Játéka, amely alkalmatos kiegé-azilöaxekrények által mindig érdekesebbé éa tanulságosabbá alakitható. Néhány év óta-minden egyea Horgouy-Küépitőazekrény a gyoraan kedveltté vált éa szabadalmaxott
HORGONY-HIDÉPITŐSZEKRÉNY EK
által it terruerOen kiegístitbelő, ngyhogy a gyermekek ilyen tzekrénv hoztávásárlása mán pompát ratbldakat it felállitbaiotk Bővebbet találunk a képes épitősiekréoy-áriM.zék ben, a mely kiránatra kéttséceten beküldetik és amely tíámtalan fölette érdekeTbirá-Utot tartalmaz a at. lonlsl vllájtkiillltásri.1. oruones óira-.
A Btobter-féle Borgony-Xőépllősze> réttyek és Horgony-UldéDltöszokr&nvek valamint a HOBGONY-MOZAIK és egyéb felette érfekes takW-iátékok-T f 12 50 f, 8 kor. és azoa felüli áron minden finomabb játéktzerűtlotben kapbttők Bevásárláskor azonban a sok hamisítvány mittt igen őratottk legyünk ét oljau izokrénjt, a melv a bi ret „HORGONY" védjegygyei ellátva ninc<eo, mint hamisat vfsszantaait.nnk mert ok-talán volna, jo pénzt silány utánzatért kidobni. A kl zenekedvelő, az kérion árlan zéket a hírei Imperátor és Libolllon-zenélőmívekiől. J "
Richter F. Ad. és Társa,
kir. udvari és kimarni szállítók, és raktár-. Bécs, I. Operogtsso 16. Gyér: Bécs, XIII \' (Hietziog )| Budolstadt, NOrnberg, Olien, Botterdam, 8zt.-P6tervár, No*-York.
finom^yárfmány
Ctóreisilóra^ybao /v)agyaronszégoi;:
BRÁZAY KÁLMÁN
^^^___ VW.J6zsefk0rul.y-3j
— 1901. november hé 12-tőt lS-ig. —
Halálozások:
Pavlaszek Balintné, KOzanek Rnn«, koldus, 79 éves. .
Németh Teréz, muokáa gyermeke, 13 hónapos.
Kósa Mihály, koldus, 67 éves.
Kovács Boldizsár, földmives gyermeke, 27 napos.
Schróder Katalin, szabó gyermeke, 4 éves.
Recbnltzer Salamon, szabó, 76 éves.
Horváth István, munkás, 51 évest
Klein Hermina, magáuzó, 32 éves.
Németh Katalin, tanár gyermeke, 2 hónapos
Halász János, vasúti kocsi mester, 66 éves.
Gál György, földmives, 61 éves.
Széchényi Lajos, lakatos gyermeke, 10 hónapos.
Kelemen Mária, cseléd gyermeke, 6 napos.
Hixassigot köl6ttek:
Batyánik József, cipész — Fodor Szidóniával.
Hutya Károly, állatorvos (8sabadka) — Beierl Máriával.
Kesztyűs János, uapstámos — Kraunsz Annával.
Scbwarz József, kereskedó (Keszthely) — Báron Ceciliával.
Kálmán István kovács — Varga Margitul.
Nagy József, napszámos — Szever Rozáliával.
Atyimcsev Pál, borbély — Szabó Annával.
Tandori Antal, vasúti füttó — Bakaa Máriával.
XXXXXXXXXXXUXXXXXXXKXXXXXXXUXXXXXXXXXXnXXXX
Mindazoknak, kik a gyomor meghütéie, vagy túlterhelése, rossz, nehezen emészthető, nagyon meleg, vagy hideg ételek élvezete által, vagy rendeden életraOd következtében gyomorbetegséget, mint
Qyomo\'rhurut, gyomorgörcs. Gyomorfájdalom, nehéz emésztés, vagy nyállcásodást kaptak, njniilitiiW
egy kitűnő háziszert, melynek kitűnő hatása mir évek ót* ki van próbálva. Ex a
Hubert Ullridi\' féle növényből\'.
I Ezen nővónybor kitűnő, gyógyhatásúnak talált fDvekböl, Jó borral van Wailtva é» I oröaitl, életre kelti az ember emésztő szervezetét. — A növénybor megakadó- I | lyozza az emésztési záwofcit i* előmozdítja az egészséget vér ujjéképzódósáL |
A növénybort idejekorán használva, gyomorbeteglégek még a csirájukban elfőj-Útnak. Symptomák mint: Főfájás, felböfógis, gyomorégés, felfúvódás. rosszullét hányással, melyek chronlkos (idős gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak elmúlnak néhányszori irás után.
^AL-r/^L-^H ennek kellemetlen következményei, mint izonüISf-kóHka, sriv-
ŰÍC&1WCUW dobogás, álmatlanság, valamint vértolulás a májban, epében és a nagy Zsiger-érben (Arany-ér bántalmak) a növénybor által gyorsan megszűntetnek. A növénybor megsxQnteti az emészthotlenséget és könnyű székelés által eltávolíttatnak a gyomorból és belekből alkalmatlan részok.
Sovány, halovány kinézés vérszegénység, elerőtlenedés,
legtöbbször a rossz emésztés következményei, hiányos vérképzödés és a máj beteges állapotáé. iUvágyhiánynál, ideges bágyidtság ét rossz kedélyhangulat, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek következtében ily egyének lassan egészen elpusztulnak. W Növénybor az elgyöngült életerőnek uj lüktetést ad. HT Növénybor fokozza az étvágyat, az emésztést és táplálkozást előmozdítja, elősegíti as anyagcserét, gyorsítja a vérképtődé»t, megnyugtatja a feldűlt idegeket és életkedvet szerez. Számtalan elismerés és bálanyflvi-nitis igazolják ezt.
Növénybor kapható 3 és 4 koronáért a Nagykanizsai, Uj udvari, KU-Komáronti* Csákányi, Nemcs-Vidi, Tapsónyi, Bőhőnyd, Nagy-"BajomI, Felső-Segesd* Csurgó Berzenczei, Gólai, Légrádi, Alsó-Domboroi, Kotorii, Mura-Csinyl, Ráiai, Podtureái, Szelni czai, Alsó-Lendvai, Pákai, Báksal, Nővai, Bald, Pölőskei, Pacsai, Alsö-RajÚ, NagyRadai, Kéthelyi, Marczalii, Kaposvári, Nagy-AtAdi, Táránji, Virjel, St-Georgerii, Kalinovaci, Novigradi, Kaproncai, Perlaki, Csáktornyai Varazsdl rtb. gyógytáfakban és fűszer üzletek ben, és az osztrák magyar monarchia legtöbb gyógytárában.
A kanizsai gyógytárak 3 és több üveg növénybor rendelésnél eredeti árak mellett küldik szét mindenüvé a monarchiában.
*«- Ü«fia4«ö*tó\'l (SvSflfc ÜÍ
Kérjenek cukit
r-r-ffin Hubert UUrich\' féle növénybort MBaaagr......."" sin sr-nn. y-—-
Ifj. Wajdits Jözaéf pápirkere«k<
DeiKrma1Si.il

m Afelfáfalo \'U D? A1EIDIN6ER TANÁR ALTAL ÉS a, kizáf.jojojífoff gyára.
11IÍÍ ÜDVARI SZÁUÍTO
CS.cs KIR


C^i
Jfesffa ^ályAdÁf^^
Méím féle folyfortéflő-szabályozó-szellőző kályhák rOBBM/VT65. OOQ HASZNALATSAM
Utánzatoktól MEIDINGER-OFEN utalással az itt óva intünk H.HÉIM ^ -álló védjegyre
JFölylörié&at k&//cfcr//óA
KÖZPONTI FUTES£K
MINŐÉN RENDSZERBÉN,
M/f/DM TÜZELŐ ANVAGMK Füsms/vres TüZElfSStL. egy kandalló több helyiséget függetlenül befüthet.
Sxeffazfefési bermdgzés&/fr
MINDENNEMŰ SZÁRÍTÓ BERENDEZÉSÉK. NÖVÉNYHÁZI FŰTÉSEK.
legyobóreferencz/JÁ. - frospe/üsoA ésJfö/fségveféséA irigyen és bérnien/ve.
BUDAFEST, THONETÜDVAR
Eredetiben káphatók csak fenti helyen vagy Bécs, I., Schwarzenbergstr. 8.
T. c.
Örömmel van szerencsém a t. közönség szíves tudomásán hozni, hogy könyv- és papír-kereskedésemet egy ty üzletággal
Gyermek- és Ipági (töic^Bköny vtörraí
bővítettem kL Általános óhajnak vélek eüel eleget tSatiS, aftikór egyelőre 400 kötettel, de azzal a szándékkal nyitom meg kölraönkönyvtáramat, hogy azt állandóan1 bővíteni fogom a MAGYAR 6YÉBMEK- éí JPJU8IGI IRODALOM legjobb megjelenéseivel.
Nem az volt a célom, hogy mennél több könyvet halmozzak össze, hanem, hogy csak kitOnő könyveket adjak az ifjúságnak, olyanokát, melyek az ő számára íródtak, amelyekből szórakozik és tanul, j
Kölesöndij egy hónapra 60 fillér.
Egy napra tehát mindössze 2 fillér esik. Számba sem veheti csekély összeg ez, s méltán remélhetem, hogy minden házban, ahol ifjn olvasók vannak, igénybe veszik könyvtáramat 20— 25-ször cserélheti ki a könyvet az ifjúság havonként, mindannyiszor ujabb örömöt, ujabb szórakozást szerezve magának. — Nyárban, ha a forró nap elöl menekül, télben a meleg szobában, egyaránt a legkedvesebb, leghasznosabb, legnemesebb foglalkozása a fiúnak, leánynak a jó könyv olvasása. Aki csak teheti, mindi-n szülő szerezze meg ezt az örömöt gyermekeinek.
Magamat a t. szülők jóindulatába ajánlva maradtam Kiváió tisztelettel
Ifj. Wajdits József.
tti\'*
4>
lcyjo(>{> cxintíe-viipapix..
/
Kapható: dg. Sfó*s«f
A Pesti Napló uj karácsonyi ajándéka A MAGYAR
lISSQltfíSZlT ALBUMA.
Páratlan dlszO, külső kiállításában és belső tartalmában egyedül álló remekmű az, a melyet a ,Plltl laplí* az I9O4. év karácsonyára szánt meglepetésül, olvasóinak. Eddigi karácsonyi ajándékainak dlstes sorozatát folytatja most a „Patti Iplf," uj és minden eddigi ajándékot messze túlszárnyaló di színűvel, melynek cime ez lesz:
A MAGYAR FESTŐM ÖVÉSZE ALBUMA
less, Otycn, mint amelyek a *3r5a«arty-llkBBat eseménynyé avatták a magyar könyvpiacon.
Ezenkívül a magyar festőművészet történetét a könyvben elsőrendű esztétikumaink érdekes és népszerű előadásban fogják bemutatni. A szöveget azáaot faataíayaak a szöveg közé nyomott másolata fogja kitérni, ugy, hogy az ötven többszinnyomásn malappal együtt á II-lyar FaatSaliiazat ilhaaa a leggazdagabb és legdíszesebb tára lesr a magyar festőművész et-nek. A „laijir Faatöairéizat Alkaait" meg fogja kapni a Paatl lapla\' minden előfizetője, aki as év végéig, akár havonta is, de állandóan és megszakitis nélkül előfizető marad. Minden félreértés elkerülése végett azonban meg kell jegyeznünk, hogy azok az uj előfizetők, akik az 1904. évre szóló előfizetésük fejében a Yörösmarty-Albumot megkapták, a Magyar. Festőművészet Albumára csak ugy tarthatnak _ _ igényt, ha egy további egész évre előfizetnek.
A Pesti Napló előfizetési ára egész évre 2t llr.. félévre \\Í kar., negyedévre 7 HK, egy hóra { kar. 41 flllir. — Szerkesztősége és kiadóhivatala:\'
Budapest, III. Andrássy-ut 27. szám alatt van.
A magyar festőművészet remekelnek gyönyörű foglalatja lesz ez a páratlanul álló díszmunka, amely a magyar festés remekelt fogja felölelni a XVJLL század nagy magyar festőitől, Kipaekj-től és láayakj-tól kezdve egész a jelenkorig, amikor laakáctjr Ilbálj, Székely lartalaa, Latz Káraly, laaczar Bjtla, ladarátz tiktar és Zichy likilf vezetésével hatalmas gárda szol-gálja a magyar festőművészeiét. A magyar irodalomban nincs még olyan mű, amely a magyar festőművészeid ilyen gazdagságban muutja be. ÖtTéB aaiytzakáaa faatnéayt szemeltünk ki, amelyet mesteri kivitelű
ötven mülapon
mutatunk be a magyar közönségnek. Az ötven mülap nagyrésze gyönyörű
sok színnyomású kép
Srhalek Henrik 1
HIRDETÉSI IRODÁJA
Becs, L, Wollzelle li> földszint és L emelel
Al»pla«toit 1873 R Telephon SOS iák. póaúukartkpéozur Cleiring-ixim-
UJl 804. >16. ajánlja mailt UrMtfal meghallok mari é. aloai xiatiititra bal-és kB\'flKi ajatiok
8nkt«íBMk, hlrMitt twvaiat.k, ima
bi.ok di|BBata.as. Ltftjkbb Bk|y UHtMrfW\'k hi/ditikaak lafyaa éa báraastva
Saját yylljtetnényes-hirdet
rotát a
„Hím Fttie Presse" és „Keui Wr. TigtWt"
birl.pokbui miDdeRoemQ hirdeti, réasére, mint: A<Ua-v4tril kBzláaak\' falat-
i|Hk, Tara. kép.l.alatl D|y>Sk!. illáit, kwttf, ajánlati hirdtléllk >tt.
XLIII ÉVFOLYAM (1)
1904. NOVEMBER 19 A.
kt\' tmiií orvosi tudományok tódért
d/t. vajda *fárk
fogorvos éa nőgyógyász
Nagykanizsin állandóan letelepedett és
rendel naponkint 9—5 éráig. Lakás: Délzalil takarékpénztár épületében, II. udiraf- fólászírít Bejárat a F4-térrbl és a Zrínyi Mlklfe-utca 35 azámnál.
Fogorvosi műtermemben mindennemű fogt9ráések, fogak, fogsorok, arijpidlátssal és afléfkOf, arany foflkoronák mérttkölt irbm. Fájdalomnélkilll foghúzások cocalnhal és gázzal.
TT.1H ÉVFOLYAM.
1904 NOVEMBER 19 ÍJ
Kiváló szerencse Tőröknél!
Felülnmlhatlannl
kedvez főárudánknak a szerenose. RSvid idö alatt 17 rnH-lió korona nyereménynél többet fizettünk nagyrabeosült vevőinknek, kőztük
a legnagyobb nyereményeket.
... ennélfogva, hogy a világ legesélydúsabb
osztálysorsjátékában vegyen részt. - A most következő magy. kir. szabadalmazott 15. osztálysorsjátékban ujböl
110.000 sorsjegyre 55.000 pénznyeremény
jul éj Ödöifcjen egy bstalam összrge\',
14 millió 459.04M) koronát
sorsolnak ki rövid 6 hónap alatt ■.
A legnagyobb nyeremény a legszerencsésebb esetben
j|,000.000 koron».
Továbbá 1 jutalom GOO-OOÓ. l nyeremény 400*000, 1 a SOO OOO. 2 H IOO OOO- 1 & 90 000. 2 á 80-000? 1 a 70 000 2 4 60 000, l k 50-000, i 4 40 000.5&SO OOO 3 á25.000.8k 20-000, 8 á 15-000\' 36 á ÍO OOO korona és még sok egyéb: összesen 55-000 nyeremény és jatalom 14,459-000 korona összenhs"
Ai I. osztálya sorsjegyek tervszerű árai:
■A arad. sorsjegy frt -.75 »agy kor. 1.60; \'/, arad. sorsjagy f 11.50 ». k. 3. V, arad. sorsjegy frl 3.- nagy kor. 6. \'/, arad. sorsjogy f,t 8.- ». k. 12.
. A sorsjogy okét utánvéttel vagy az összeg előzetes beküldése ellenében
küldjük. — Hivatalos tervezel dijtalauul. Megrendeléseket eredeti sorsjegyeket kérünk
SST" folyó évi november hó 24-ig
bizalommal hozzánk beküldeni, mintái; n húzás már f. ó. november lió aa-én és «-én lesz
INGYEN
kspja kívánatra mindenki a mi
- Érdekes általános árjegyzékünket —
több mint 1500 képpel, mely bármily szükségleti srer vagy érdekes njdonságoknál nélkülözhetetlen. Egy lovelezö-lap a pontos cim megjelölésével elég, mire bérmentesen küldetik az Érdekes tlta\'inos árjegyzék
KERTÉSZ HENRIK által. Wien, Fleisohmarkt 18-243.
CSOKOLÁDÉK
TEA-SÜTEMÉNYEK
BONBONOK
DESSZERTEK
KAKAÓ
CAKES
KÁVÉPÓTLÉK
BANKHÁZA BUDAPEST.
Hazánk legnagyobb osztálysorsjátók-űzlete.
Föárudánk osztálysorsjáték-üzletei: Központ: Teriz-körut 4&/a, 1. fiók: Váczi körút 4.\'a II fiók: Muzeum körút n.\'a III. fiók: Erzsébet-körut 54/a.
Reoé.i«ie.éi TÖKÖK .1. és TARS.l bankháza Budapest.
Kérek ré zeraro__I o.zt. m. kir. szab osztálysorajáték eredeti
ror-jegyet a hivatalom tervezettel együtt küldeni.
1 ntánv^telezal kérem )
Az összeget_korona öss/ujben ) t>o»UnlHlrá»ynjal k HdOm 1A MII 1(1*10 lirMS
---) .aellékelem baakjegjekbeo ^Mlyejokbío ) ) \' !Z
Köhögés, rekedtség és elnynlkásodás elles gyors és biztos hatásnak
az étvágyat nem rontják és kitOn iziiek.
Doboza I kor. és 2 kor.
Prbbadoboz 50 fillér.
F6- is tzélkoliéil raktárt
„NÁDOR\' GYÓGYSZERTÁR
Badapeit, VI., Vád-kOrat 17.
Megfojt ez az átkozott köhögés I
Egger mellpasztilla
CMttamarmeiuiiffM
Szélűzö éa gSretcalllapiti
HÓDONYCSEPPEK.
Az étvágyat gerjesztó és emésztési előmozdító hiziszer. Ára üvegenként I kor. Kevesebb mint 2 Öreg (utánvéttel K. 2-50) nem lesz postán küldve.
Megrendelhető: Bittner Gyula flfOgyazsrtiráWI
Gloggnitz (Aisó-Auaztrla.) --i-
Kapható Nagykanizsán: Belns Lajos, Práger Béla, Beik Gyula es Csáktornyán: PeWi Jenő gyógyszertárakban.
hüléseket elkerülni
ogy viselje ön csak
Llsltal. tepsid cm,
tlübr-lb Ivm^bM*. Km .tl.Htrt -KltSaS ii
^ ■iHS.HUI, _ , I,
Ilii .írsraol JS»
a BOSTON RubberShoe Co Boston U. S A.
Ezek könnyűségOk és elegáns alakjuknál fogva a régi nehéz felsóozipéknél előnyben részesülnek s megóvja lábait tökéletesen a nedvességtől s kellemesen hordhatók.
Vigyázzon a védje yre.
Kaphatók: Rosenfeld Adolf fialnál. Alt és Bóhmnél, Halphen L. és fiánál éa Miltényi Sándornál.
Fíraktári Wolllioh, Fraakl t Ct. WJBX. L
hirdet ö3ek felvétetnek e lap r kiadó >íiail hivataúában.
M OL!. - F E LE
1904 NOVEMBER 19-én.
XLHI ÉVFOLYAM
óriási karácsonyi okkasió eladás
az összes gyapjú-, selyem- és mosészívetekben, ezórme áruk, url- és női rubizaticzlkkekben stb. stb
kívánatra azonnal ingyen és bérmentve.
Legnagyobb szélküldési ház a Monarchiában
Killeoiumtelep\' Nagyösz.
■íleusteinjffulöp
ashajtó labdacsai
Cuk akKor Talódlak. h« mindegyik dobot Moll A védjegyét és
alAlriaát tünteti fel. A Mell A.\'féli Stldlltr-perik tartól gyógjbatéaa a legmakeeeabb lyiatr- él al-tastbáatalaak, fjomoTfíra ía gyomorhér, rflgadtt azékrlkedét, raajbinlaloin, vér telelés, aranyér és a legknOnbdt&bb léi kettftéoek ellen, e jelei hétitiernek értiaedek éta mindig nagy> bb elierjedétt tiertetl. — Ara agy Itpioiéttlt írtéit! dobatnak 2 ker
Hamisítások törvényileg fenyíttetnek.
Csak akkor valódi, k« "í°?ezTik oveg moi,l a. réjjenét t.i
-- .A. Mtll" leiirata inotattal ran tirra A Mail-féle
séa-ktruaaz nereteteaen mint H|daleaetlliaplté bidlrttilétl tltr
etna ét a seghfllét egyéb koretketményeioél legitmoretetebb néptter. - E|y
étetett aredtll Ivtf ars I ker. 90 U
MOLL Gyermek szappanja.
\' Legfinomabb, legnjabb mOdater titrint kéatilek gyermek ét kílgy tttppan e kér tktrtri ápelétára gyaratktk t fililttek rétiére.
\'\' ára áarakeakiat — 40 llt. öt darab — I ker. 80 Sll. Minden darab gyennek-tsappaa Mell A. védjegyével\' »an ellétra.__
FóTTéTTöTTó»:
Moll A. gyigyszerész, es. és kir. udvari szállltd által, Bécs: Tacblaubeo 9. sz.
Vidéki megrendel étek ntponu potuatin.ét mellett tei|etiue»nek.
A raktárakban tutik határozottan MOLL A. aláírásával is viijtgyévá ellátott kiaUményoket kirni. Raktár: Nagy-Karnisán Rosenfeld Adolf Fial.
Szép és tartös szil Kije
caak annak lett, tki ingyen kéri Magyaromét legnagyobb tx&Gitkolijeak érjegy-aékét, amely ttSléltkola állami tegélylyel ét állanü ielogyelet meíeu léteaut.
Védjegy: „Horgony".
a lorniyPaJt-Expilltr Ml——a—j—BSB
egy n^ünak bironynU hítiator, moly II /"{jíQBOS^fe^.
! • gppg iáSm GLÓBUS f IplÉl I ^ítUé-tómi
■ssrstsxr I lobban IfcMi, .U ttmllr mi. «. mm*\'-
Nyomatott- lg. •ffajdits József ksnvvn»m4«i<k..
NAGYKANIZSA, I
november hó S6-án.
Bicun\'titi ír:
Ejéiz erre . . 10 kor. — 111 Fél étre ... 0 kor. — Mi. Ktfjfdirre . S kor. 5-> fill. Egyea szám 50 fiII.
H I Ft D£T£ SEI
5 baaábov petitaorbao U, máaoilazor 12, a minileu lov*bbi icrt\'r; 10 flll
HYI LTTÉ R HE! petit Móronként 30 fillérért vétót-\' nek fel.
XLIII. átetalya
. I.
A lap tzellcmi réizét llletfi mla-deo közlemény a felelős izerkesitö nevére, az anyagi réeat illető köz; leminjek pedig a kiadó nevén eimzetien .Nagykanizsára mentve intftxénd&k.
Bérmenlelleii levelek nem fogad-latnak el.
Kézirat viasza nem küldetik.
A nagykanizsai .Ipar-Testület," a „nagykanizsai Takarékpénztár részvénytársaság,* a .Kotori takarékpénztár
részvénytársaság," .nagykanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,* a .nagykanizsai kisdednevelő egyesület," a .nagykanizsai tanítói járáskör,* i nőegylet,* „n.-kanízsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete," > .katonai hadastyánegylet,\' a „soproni kereskedelmi iparkamara,\' nagykanizsai
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ TÁRSADALMI
t .nagykanizsai keresztény jótékony külyálasztmányának hivatalos lapja-
HETILAP.
A
A mi lapunk-"is megemlékezett róla, hogy a kereskedelmi miniszter anyaggyüjteményt bocsátott ki, amelynek az a célja, hogy a vasárnapi munkaszünetról szóló törvényt és rendeleteket módosítsák. Miért? Nagy az össze-vísszaság, mopdják, a sokféle kivételtől nem lehet eligazodni.
Csodálatos dolog, hogy Magyarországon a mÍDiszteri rendeleteket nem respektálják eléggé. A vasát napi munkaszünetre vonatkozó Láng-féle rendeletről sem vettek kellő tudomást a kereskedelmi vállalatok és akárhány vidéki városban, mindmáig nem alkalmazkodnak teljesen Láng Lajos világos rendeletéhez. Vasárnap sem a fővárosban, sem a vidéken nincs kereskedelmi hivatali munka, ennyit mond a rendelet. Az irodákat tessék tehát zárva tartani, senkinek tisztviselőt dolgoztatni nem szabad.
A kereskedelem alkalmazottai a miatt aggódnak, hogy a vasárnapi munkaszünetról szóló rendelkezések — nem az ő javukra — fognak módosulni. Elszomorító látvány, hogy Magyarországon kicsinyes harcok folynak ahelyett, hogy nagy eszmékkel, leleményességgel, igazi tanultsággal vinnék uj magasságok leié a magyar kereskedelmet. Pápán például kereskedők nyilvános ülésen foglaltak állást a vasárnapi munkaszünet ellen.
A munkaszünet ellenzői a munkásokra hivatkoznak, mint akik szom haton kapják a bőröket és elköltik, ha vasárnap nem vásárolhatnak. Ha ez a tétel volna, még akkor sem kell a munkaszüneti törvényt refor-
málnunk, hanem más napra kell áttenűnk a munkabér kifizetését. Bx egyszerű dolog, de egyik-másik kereskedelmi testület az egyszerű dolgokat is összebonyolítja.
Hogy a vasárnapi munkaszünet áldott rendelkezéseit kiteremtsék a világból, a munkaszünet ellenségei most egyezerre többet akarnak. Legyen munkaszünet mondják, de csukják be a korcsmákat és kávéházakat is. Jól tudják, hogy ez nem könnyű dolog minálunk, éppen ezért hozakodnak elő a súlyos kívánsággal, hogy kiirtsák az annyira gyűlöletes munkaszüneti törvényt. És érvelésnek is nevetséges, hogy aki vasárnap nem vásárolhat, a pénzét korcsmában, kávéházban költi el. Az alkalom tolvajt szül, de a vasárnapi munkaszünet még nem szül korhelyeket. Aki a korcsmát lelkesen szereti, hétköznap is megtalálja az odavezető utat.
Csupa kicsinyes szempontot karolnak fel a vasárnapi munkaszünet ellenségei. A magánalkalmazottakra is ráfogják, hogy a szabad vasárnapot kávéházakban töltik el. Ha igy volna, mi köze hozzá az alkalmazónak? Az alkalmazott, aki hat napon át a másé, egy napon kell, hogy a magáé legyen. Ezzel a nappal rendelkezzék a kedve, tetszése, hajlandósága szerint. A mai korban senkinek a testi-lelki munkáját nem lehet végképpen lekötni.
A vasárnapi munkaszünet ügye korántsem bonyolult Éppen csak egyik másik kereskedő, egynémely kereskedelmi testület teszi bonyolulttá. A kérdés hatalmi kérdés, amelyet az alkalmazók a maguk javára kívánnak megoldani. Hiszen fölmerült már az a terv is, hogy vasárnap helyett
minden alkalmazó más szabad nipot adjon az alkalmazottjának. Ez a terv merő veszedelem az alkalmazottakra nézve, mert az ellenőrzés csak az általános vasárnapi munkaszünet mellett lehetséges. E soroknak az a céljuk, hogy megemlítsék, mennyire ellenzik a kereskedelem alkalmazottai a munkaszüneti rendelkezés minden változtatását. Minden megszorítással szemben a legélesebb ellentállást fogják kifejteni. A vasárnapi munkaszünet áldás nemcsak az alkalmazottnak, hanem az alkalmazónak is; csakúgy, mint a hétköznapi munkaidő megrövidítése. Szakítani kell a chablonokkal, elmúlt idők ártalmas hagyományaival és be kell bocsátani ajtón, ablakon az uj idők követeléseit. A magyar kereskedelemnek nem a vasárnapi munkaszünet árt, hanem a kebelében itt-ott még felbukkanó kicsinyesség, kapzsiság, elfogultság a haladás minden követelésével szemben.
Kreuixcr Ltpiit.
A járdák tisztántartása.
(V.) Egy vendéglőst Kőszegen a járda elhanyagolása miatt a rendőrség megbüntette. A vendéglős fellebbezett, de u alispán a fellebbezést elutasította azzal az indokolással, hogy az atcák, különösen a járdák tisztántartását városi szabályzat előírja. Rlnk nézve nem az eset — mert ilyen sok lordul elő nálunk — bír érdekkel, hanem az a városi szabályzat, melynek szelleme nálunk nem honosodott meg, melynek intézkedése ellen a házigazdák sokat vétenek és melynek szigorú megtartása mindnyájunk érdeke volna.
A szabályzat a következő:
1. §. Valamely földtelek tulajdonosa, mely földteluk beleesik az utcavonalba, valamint minden háztulajdonos, kinek báia utcavonal! képez, valamint Dyilvános
épületek tulajdonosai tartoznak a járdát sepertetni és tisztán tartani. Bérbeadóit házak előtt a bérlőt térbeli ez a kötelesség.
2. §. A járdák tisztogatását naponkint — üunep és vasárnapokat kivéve, nyáron 7 és 8, télen 7 és 9 óra közt kell teljesítem. Az utca-sepredéket nem szabad a csatornákba sepreui. Száraz időbeu > járdát seprés előtt meg kell öntözni.
3. §. Havazáskor a járdát le kell seperni. Síkos, csuszamlós járdát hamuval, homokkal vagy fdrészporral meg kell hinteni. A havat az utcacsatorna szélére, a csatorna-nyílás közvetlen közelében balomra kell seperni olyképpen, hogy a viz folyása a csatornába megakadályozva ne legyen. Záporeső vagy hóolvadáskor a csatorna-nyílást olyképpen kell kitisztogatni, hogy a víznek lefolyása legyen. A havat a háztetőről nem szabad az utcára hányni.
4. §. Minden háztulajdonos tartozik a báza előtti járdán felgyülemlett szemetet, cserepet eltávolíttatni, amennyiben erre más egyén, kit a mulasztás terhel, felelősrégre nem vonható.
5. § Szénlerakódás következtében bepiszkított járdát a lerakódó fél tartozik tisztogattatok
6. §. Ez a szabályzat jóváhagyás után áronnál éleibe lép.
A szabályzat közlése jelenleg időszerű. Az utolsó havazás alkalmával a háztulajdonosok nem intézkedtek, bogy a hó eltáyoliUa»séj(L »őt a hó_ ott maradja _ járdákon, "nappal"felolvadt, este reggel megfagyott, ugy, hogy a járás életveszélyes volt. A rendőrség ugyan1 meghagyta a tulajdonosoknak, hogy tisztogassák, takarítsák el a havat, de sok háztulajdonos a meghagyást kutyába se vette. Ilyenkor kellene akésedelmes háztulajdonosokat idézésekkel fárasztani, bírsággal sújtani. Ha ezt nem teszi a rendőrség, karjaink, testi épségünk veszélyben forog. Egyensúly-gyakorlatokra pedig nincsen mindenkinek kedve. Csak az a bizonyos Biamár ment a jégre, mikor nagyon jó dolga volt. Slaraffia, a jólét országa már régóta megszűnt Nagykanizsán. Mi a mindennapi
kenyérért küzdünk és ebben ne akadályozzon meg a síkos járda. ?
A saját rovatunk.
Lapunk mai számában nj rovatot nyilunk. A hírlapírók társaságából — ez az uj rovat nove. Az újságírókat fogji^i e rovatban ismertetni. Igaz vonásokkal — saját portájukon festjük le őket, e tükröztetjük viasza egyéni gondolkodásokat. A közönség az újságíró egyéni véleményével ritkán találkozik, Az újságíró bármit írjop is, írásában az egyénisége mellett, a nagyobb helyet a közvélemény kapja. Itt fordítva lesz. Bevezetjük olvasóinkat néha-néha az újságírók kulisszái mögé. Mert ilyenek is vannak. Nem festett díszletekben, mint a színházban, hanem mint ezt az élet mindennapi lármája előidézi. A katonai lap ír a katonákról, az orvoBi az orvosukról, a politikai, > társadalmi a társadalomról. Az újságírók ís szerény tagjai a társadalomnak. Ebben a körben is folyton foiTonganak, váltósnak az eszmék, irányok. Miért ne nyithatnánk ennek aj rovatot írni fogunk igazat, bóknélkülit Hs ez érdekes újdonság kissé szokatlan is leaz tán eleinte — mert mi még nem láttunk más lapnál Ily rovatol — de azért tán nem lesz ériem-nélküli. Tisztázzuk az ujságirási eszméket\' Mi hírlapírók írunk lapunkban orvosokról, tanárokról, ügyvédekről, hivatalnokod), iparosokról, sőt az — utcaseprőkről i». Csak magunkról ne írjunk ? Akkor ki Írjon a mi bajainkról.. . Vagy tán nincsenek?. Nem hiszem, hogy ne lenne óhajunk ég panaszunk. Erről írunk. A rovatban ajtért nem zárkóznak el a mindennapi élet őszinte bírálatától sem. Ezt tesszük ma is . . .
1\'árbé.
T ARC A.
Az utolsó este.
ina: Garlm\'s h|l.
— A .Zalai K&ilöiiy" liretja. —
A stúdióban sötétedni kezdett, de a művész még mindig dolgozott. Egyszerre azonban reszketés vett erőt rajta s ledobta a palettáját.
— Hiába I — raondla — képtelen vagyok befejezni.
A leány szótlanul nézett reá.
— Igaz, hogy nóül megy Pettersonboz ?
— kérdezte a férfi hirtelen.
— Igaz, — moudta. a leáuy gúnyos hangon.
A férfi elfordult tőle. A modell nem mozdult helyéből, s az ajka mellett koserü vonás képződött.
— Esküdjék -meg — kezdte ty-ra a férfi — legalább arru, hogy nem gyűlöli öt.
— Az esküdözés nem elegáns dolog,
— válaszolt a leány ugyanazon gúnyos hangon, mini az előbb — s egyáltalán nevetséges ezt a témát tovább is feszegetni.
— Szeretném megmenteni kegyedet egy szereleranélküli házasságtól, — mondta a férfi, 8 hangja ugy csengett, mint a könyörgés.
— Hogy egy vagyontalan házasság nyomorúságának legyen ki?
— Nita, nincs joga igy szólani hozzám.
A leány ajkába harapott, mintba igy
akarná elfojtani a feltóduló szenvedélyes szavakat, a férfi pedig mélyen felsóhajtott. Elhagyta helyét s oda állt a leány mellé, egyik karjával a szók támlájához dőlve.
— Nita, édes, — mondta gyöngéden —; maga jól tudja, hogy nemcsak magam mtatt akarom megváltani e házasságtól.
Lássa, maga azt hiszi, hogy meg lesz elégedve a gazdag Petterson oldalán. Pedig nein azok közül való, Nita, édes, akik boldogok tudnának lenni szerelem nélkül.
A leáuy felkapta a fejét.
— Ki mondta, hogy a boldogságot keresem e frigyben? — kérdezte ridegen.
— Mi a boldogság? Oly valami, amit milliók keresnek s csak. ritkán -tatálnak meg egyesek. Miért legyek éppen én kivétel? Ha módját ejtem annak, hogy ezt a nyomorult életet egy kis kényelemben éljem végig, ugy bálás lehetek Istenemnek érte.
A művész hosszan nézett reá. Ismerte régen s tudta, hogy álarcot visel csak, de arra, hogy ezt levesse előtte, nem bírta rávenni.
— S maga igazán azt találná, hogy a nyugodalmas élet ér valamit? — kérdezte hitetlenül. — Maga, aki oly széppé tehetné aztl
— Edward Sohn Petterson majd gondoskodik arról is ■ ■ mondta a leány — s azonkívül olyan jó ember, hogy az anyósát is magához veszi!
— 8 ez utóbbiért adja el ifjú szépségét ?
— kérdezte a férfi szomorúan.
A leány vállat vont.
— Hiszen már mondtam, hogy a nyugodt életért teszem — válaszolt kurtán.
— Meguntam a küzdelmet, mely megöli a szellemet s korai ráncokat okoz.
Kosnay Walter nem válaszolt de arcát görcsösen odaszorította a szék magas támlájához Nita odafordult hozzá.
Oly betegnek és sápadtnak látta, hogy aggodalom ült ki arcára s az a szomorú mosoly, amely ajkán lebegett, elárulta, mennyire meghatotta őt u ifja
látása. De mire az a fejét felemelte, már ismét a régi volt.
— Hallgasson reám, W\'uller, — szólt szilárd hangon. — Azt hiszem, máskor is megtörténi már az életben, hogy két ember, akinek utjai egy darabig párbuzamo-ssn haladtak egymás mellett, kényteleu volt elválni egymástól. Ez az eset állt be nálunk, s most „Isten hozzád\'-ol kell moudauuuk egymásnak. Ez épp oly nehéz nekem, — folytatta reszkető hangon — mint maginak. Épp azért nem szabad hosszura nyújtani Maga nem vehet nőül, először mert szegény, másodszor mert nagyon beteges s nekem magamon kivol még elaggott anyámat is el kell tartanom. Nekem tehát gazdagon kell férjhez mennem. Ez az egyetlen orvosság.
A fiatal férfi arca eltorzull a fájdalomtól. A leány nem mert ránézni, mert fé\'t, bogy e küzdelem látása megingatná elhatározásában.
— Nem várhatolt volna még néhány hónapig ? — könyörgött amaz. — Ki tudja, talán adflig jobbra fordult volna a sorsom.
— Vagy Petterson ur megunta volna a várakozást s a faképnél hagyott volna! —• mondta a leány könnyedén, s a szobán átvágva a saját képe elé állt. — Ez a legjobb műve — tette hozzá rövid szütet után.
— Igen, — válaszolt amaz egyszerűen. — A szivem vérével festettem.
Egy pillanatig hallgatva nézett képére a lány. Aztán szenvedélyes bangón szólt:
— Ne adja el neki. Ha ezreket ígérne is érte, oda ne adja.
— Miért ne? — kérdezte a festő fájdalmas gunynyal \'— Hiszen a felesége képéhez joga van.
A leány csodálkozva nézett reá. Meny-
nyit szenvedhetett, hogy ily keserűen szólott hozzá!
— Monuein kell, — mondta halkan, mintba nem hallotta volna az előbbi megjegyzést.
A férfi szótlanul adta reá köpenyét.
— Ki van már tűzve az esküvő napja ?
— kérdezte az ajtónál. \'
— Még nincs.
— Nem jöhetne hát ki velünk még egy vacsorára? A nővérem és sógorom is velünk jönnének. Csak egyszer, utoliára...
A leány habozni látszott.
— Könyörgöm érte, Nita — a régi idők kedvéért ...
S a leány végre is beleegyezett. Otthon anyja haraggal fogadta.
— Nem illik a fiatal festőhöz járnod
— mondta ingerülten. — Mit fog Petterson mondani hozzá? Azt hiszem, legjobb lesz, La megtiltja neked, hogy azzal az éhenkórász Rosoay Wallerrel barátkozzál!
— Mondjon Pettersonnak* amit akar
— szólt a leány büszkén — de előre figyelmeztetem, hogy ha beteg barátomat bántja, ugy vége lesz köztünk mindennek. S éz annál könnyebben bekövetkezik, mivel tudja, hogy nem ezeretem s hogy
anyámért áldozom fel magamat. «
Alice Turner, a Walter testvére írem helyeselte a vacsora tervét.
— Ha úgysem lehettek egymáséi — mondta — miért tovább kínozni egymást? Legjobb fett volna bncsntás nélkül elválnotok. ,
De a fivére areára tekintett\' s abból, amit ott látott, megértette, hogy az egész lelkével csügg e találkozáson. Hogy vigasztalja, Petteraont kezdte dicsérni.
— Nem Adonisz persze, — szólott
— de mindenki azt mondja, hogy jó ember.
— Boldoggá mégsem fogja öt tenni
— jegyezte meg Wallter keserűen.
Másnap este találkozott Nitával az előre
megbeszélt helyen s behívta őt stúdiójába, hogy készeu lássa a képet, melyen aznap tette meg a befejezi ecsetvonásokat.
— Ez hát utolsó találkozásunk I — mondta halkan, amint a kép előtt álltak.
— Igen — válaszolt Nita lesütött szemekkel. Aztán hirtelen megkérdezte: Hát igazán eladja neki ? — 8 ő azt felelte: Inkább meghalok.
A leány mosolygott s lehajolt a képhez és ajkon csókolta azt.
— Isten veled, Nita, — mondta csendesen — te és én soha többé nem tajáj.-kozunk. Te szeretheted őt mindvégig > vele maradhatsz, de nekem meg keli tanulni — felejteni...
Pillanatnyi gyöngeség hatalmasodott el rajta.
— Hogy irigyellek — folytatta mindig a képhez beszélve, — hogy nap-nap után látni fogod ...
A művész egy karosszékbe roskadt s kezeiben temette arcát
Néhány percnyi csend következett.\' Majd megszólalt a leány fátyolozott, remegő hangja:
— Ideje vau a távozásnak. Menjünk
— s a művész felállott és némán követte.
A vacsora alatt mindenki vidám igyekezett lenni, hogy elfelejttessék a bnosn gondolatát a két ilju teremtéssel. A művész arca lángolt, lázfoltok ültek ki nijta s a szemei: égtek Nita csakúgy sziporkázott a szellemtől, s a festő riposztjai minduntalan nevetésre ingerelték a társaságot.
tr.TIT- ÉVFOLYAM.

ZALAI KOZLÖNI
1904. NOVEMBER 26 áa.
A hírlapírók társaságából.
A szenzációs babaklállitásról.
A Itp barátja: Borzasztóak ezek a helyi lapok. A városban szenzációval volt teli a levegő, vagy jobban mondva a — kirakat és Dem akadt egy reporter antn, aki erről referált volna.
Az újságíró: Beszélj világosan. Nem értelek.
A lap barátja: Az iljuságképiö egyesület szenzációs babakiállltáaára célozok. Lásd furcsa emberek vagytok ti njságirók.
Az uj Bágiró: Miért?
A lap barátja: Mert tl újságírók még a szobaleányok és ezakácanék mulatságáról is referáltok és Brről a sokat hirdetett szenzációról nem.
Az újságíró (körömbösen:) Nem.
A lap barátja: Pedig minő óriási látványosság volt az. (Szsggatoltan felsorolja a látottakat:) A szenzációs kiállitás kinyitása ... a kiállitás bezárása... újból kinyitás. . újból bezárás ... vetített babaképek fénynyel . .. aiutáu fény nélkül ... szökő kut... nem siökő kut... tündéri háttér...
Az újságíró (türelmetlenül félbeszakítja és gyorsan folytalja:) .fénynyel, fény nélkül, kúttal, kot nélkül. . .* Dayan kedves barátom ne untán ezekkel az elkoptatott reklám jelrökkel. B-nnűnket ez a sok fény nem kápráztat el. Mnrt ennek a „ok fénynek, sokk*l több — sötét .baltere vau.
A lap barátja (kíváncsisággal:) Békélj, érdekel.
Az újságíró: Mi njságirók nem ludunk ilyen mulatságért lelkesedni. Macunk előtt láluuk ecy nagy tömeg, szeeéoyebb osziályboz tartozó varróleányt vagy iparos család gyermekét, A cigányzene bódító ütemeire ott lejtik a táncot csillogó, dinzes jelmezben. Otthon tán kenyérre is alig telhk. A csillogó jelmez nem takarja el előttünk a Bzegénység gúnyáját. Olyan ez, mint mikor fenn az ernyő, nincsen kas.
A lap barátja: De tán csak nem akarod eme ogyesQlctet a mulatság rendezéstől eltiltani.
Az uj aágiró: Távolról sem érdekel bennünket annyira az ö ügyük. Csak az újságok nem akarnak ily téves eszméhez hozzájárulni.
A lap barátja: Minő téveszméhez?
Az njBágiró: Ez bz egyesület saját anyagi ügyének\' emelése végett óriási költségbe veri az egyesület tagjait. Borzasztó fényűzés látható ott. - A lap barátja: De hias te még a fényűzés gazdasági fontosságát is leakarod cáfolni.
Az újságíró: Az ó fényűzésüknek nincs is gazdasági előnye. Hisz ott a szereplő leányok jó része a szerényebb viszonyok között élő néposztályból kerül ki. Náluk a fényűzés a nélkülözhetetlen rovására történik és a család nyomora árén lesz megszerezve. Náluk a fényűzés az élvezet, az élvhajhászás szolgálatába szegődik. így nagyon könnyen meglazulja nak az erkölcsi rugók is ...
A lap barátja: Ezért nem irtatok tehát?
Az újságíró: Nem is irunk ily mulatságról, mely játék közben, gyanútlanul, dönti szegénységbe — a szereplőket.
A lap barátja: Szociális elveidet elfogadom. Értelek.
Az ujságiré: Nem az éa elvem ez. A tagok egy felvilágosultabb réme már tavaly ennek kifejezőit ia adott. De nem hallgatott szavukra a vezetőség. Azt mondták róluk — szociállaták.
Alapbarátja: Pedig nagyon igazuk
volt ezeknek a — szoclálistáknak ... •
A beszélgetés hiteleaaégát tanúsítja:
BHmunkat&ri.
Bizottsági ülések.
- Saját tud bitónktól. —
(A negyedik gyógyszertár.)
A közegészségügyi bizottiáglbó 28-án tartott üléata városház kis tanácstermében Szekeres József dr. elnöklete alatt-AIV-ik gyógyszertár tengerikigyója került napirendre. Dezsényi Géza, oki. gyógyszerész keszthelyi lakós, aki helyben is mint gyógyszerész 7 évig működőig folyamodott engedélyért a belügyminiszterhez. A bizottság véleménye az, bogy a harmadik gyógyszertár felállítása óta a viszonyok Kanizaáu annyiban változtak, hogy néhány gyárat létesítettek ugyan, ds ezek üzemét bennszülött éa helyben lakó munkásokkal Unják fenn. Kívülről tehát a lakóaaág nem szaporodott annyira, hogy egy negyedik gyógyszertár felálli-táaa az Eötvös-téren indokolt volna, különösen árért sem, mert egy év óta gyógyszerára kereskedést is állltotUk fel belügyminiszteri engedéllyel.
A városban szórványosan előforduló vörheny éa difteritisz terjedésének meg-gátláaára a bizottság indítványozta, hogy a gyakorló orvosok az előforduló eseteket az elsőfokú közegéezaégügyi hatóságnak az iskolai igazgatókkal való közlés végett jelentsék be.
Végűi a bizoltaág elbatározU, bogy a sugár-uti bűzös csatornák kitisztítása végett átir a városi tanácshoz.
(Egy tervezet.)
A péntöttyí bizottság f. hó 19-én Ep-rjesy Sándor b. elnök elnökletével unott ülésén tárgyalás alá vette az épilőbúoltság által elfogadott város\' utcák szabályozása és uj utcák nyitá-ára vonatkozó tervezetet és oly értelemben határozott, hogy aunak keresztülvitelét a város jelenlegi pénzügyi viszonyai nem engedik meg, azonban egyes konkrét ügyekben eaeiről-esetre fog véleményt adni. A Zsigárd köz (Kiakaoizaán) szabályozása folytán kisajátítandó területek vételárát négyszögölenként 2 koronában állapi-totu meg. A város utcáinak keméoyj, anyaggal való burkolását illetőleg elfő-\': gadta a városi mérnök javaslatát - a bazalt-kövei való burkolást éa kísérletképpen a felsőtera p lomtól a temetőig vezető utat bazalt-kő burkolattal való be-fedéaét hozta javaslatba. Hardy Gyula gyámi ellenőrnek beteg fia gyógyítási költsége citnén 100 korona segélyt szavazott meg.
Végro Alice feliállt és megbontotta az asztalt. Egy kissé meg volt ijedve, annyira természetellenesnek találta a művész élénkségét.
— Az est hátralevő részét otthon töltjük él, — mondta — késő már színházba menni.
A férje helyeselte e nézetét s két kocsi\' rendelt. Alice ellenezte, de a férje nem tágított.
— Utolsó estéjük ez együtt, — mondta •— nem érted, gyermek? Gondold oda magad a helyzetükbe. Sirni szeretnék, ha csak rá is gondolok. 8 ez a tettetett vidámság még rettenetesebbé teszi a dolgot.
Nitá és Waltér elsőknek érkeztek, s a világos folyosón Walter megfogta a leány kezét.
— Örülsz, hogy eljöttél? — kérdezte szenvedélyesen. — Láttam a szemedből, hogy szeretsz, hogy az. ami az én szivemen végigreszketeU, a te véredet a lángba borította. Oh, Nita, — könyörgött — esküdj meg, esküdj az anyád életére, hogy ó soba sohasem fogja a szemedben látni azt a tekintetet...
BkA, leány felelni akart, de a többiek is megjöttek éppen s mindannyian bementek a nappaliba.
— Énekeljek? — kérdezte-Aliee, aki--tép hangja volt.
testvéréhez fordolt, de az nem vála-£
i
szolt Sáppad! feje a szék támlájára hanyatlott, s vézna teste aléltan csúszott le a szőnyegre.
— Szívszélhűdés — mondotta az orvos I — és már régen betegnek kellett lennie.
Nita akkor ment el hozzá, mikor a ravatalon feküdt. ! — Isten veled I — mondta fennszóval-Nita búcsúzik tőled, csak az a földhöz kötött szegény teremtés, aki anyja miatt kénytelen tovább cipelui a létnek terhét. A te Nitád akkor halt meg, abban a pillanatban, mikor kezeink utoljára fonódtak össze, olt a kép előtt . ..
(Ktry Klára hangversenye.) A azlnögy 1 bizottság eaütörtököa érdekes ügyben határozott A gyűlésnek, melyen Oszterbuber\' László elnökölt, egyedüli tárgya Kűry Klára hangversenye anyagi sikerének biztoaitása volt. Az erre Irányuló kérvényt Porgácb AoU! fővárosi hangverseny-rendező adu be, mblyben a város részéről a hangverseny Jövedelmét 1200 koronában kérte biztosítani. A bizottság eme kérvénynek ez érdemben való tlbiráláaára nem UrtotU magát illetékesnek.
"hírek.
A korcsolya-egylet\' közgyűlése.
- Salát Uddaltb.kUI. -A korai tél már mozgalomba hozU a téli sportok kedvelőit. A korcaolyázáa hívei már nagyban készülődnek kedvea szórakozásokra. A nagykanizsai korcsolyázó egyesület is már mult szombaton megUrtotta évi rendes közgyűlését, a melynek lefolyásáról a következőket írják lapunknak:
Ranachenberger Adolf, elnök megnyitó beszéde ulán 8 z é k el y Nándor, titkár tartotu beszámolóját. Örömmel emlékezik meg a» egyeaűlet erkölcsi éa a.tyagi szaporodásáról. A tagok száma már több mint száz. Vagyona is azépen gyarapodik. Kegyeletes szavakkal emlékezik meg arról, akinek e siker elsősorban ie köszönhető. Az egyesület tavalyi elnökoőjéröl, boldogult Deák Peteméről. Ö volt az, aki felrázva a közönyt, megkedveltette széleskörben a korcsolyázást. Majd elmondja, mennyire óhajtott volna a választmány már ai idén, a mai kor követelményeinek megfelelő pályát létesíteni a jelenlegi helyen. De a terv hajótörést szenvedeti, mert a váaártér rendezésénél e területre minden pillanatban ezüktég lehet. Megemliti azonban, hogy a jelenleginél alkalmasabb helyen szemeltek ki helyet, melynek megszerzésére az előkészületek már sriotéu meglétettek. Végül i-merleti a most folyó munkálatokat Nagy tetszéa és éljenzés közölt fejezte be beszédét.
Ezek ttUn következett a pénxláros jelentése, majd az elnökség éa választmány lemondása. Az uj válaazUs egyhangú felkiáltással történt. Megválasztattak: Elnökké: Dr. Plihál Viktorué és Ranachenberger Adolf, igavgatóvá: Calry Salez, titkárrá: Székely Nándor pénztárossá: Feaaelhoffer Józaef, kinek lemondáaa ezen tisztséget Strém Ottónak juttatta
Az ellenzék értekezlete megyénkben.
Nagykanizsa, bot. 26.
Lapzártakor értesülünk, hogy Zalavármegye ellenzéke hétfőn, november 28 án Zalaegerttegen értekezletet tart.
Az értekezleten a politikai helyzettel foglalkoznak és határozni fognak, hogy a megyei ellenzék jelenleg minő magatartást Unusitson. Beavatott helyrfil ugy értesítenek bennünket, hogy eme értekezlet célja egy megyei ellenzéki nagygyűlés előkészítése.
Az értekezletre szóló meghívókat a fővárosból küldték szét. A meghívót a megyei ellenzéki országgyűlési képviselők és a megyei ellenzék több oszlopos tagja nevében bocsátották közzé. Ez utóbbiak - -beleegyezését távirati uton kérte ki az értekezlet főváros előkészitó bizottsága.
Emlékeztető-naptár.
Nev. 17. Az Ur. hiütóaáz, Utkasltaal polgári olvalókor éa a karuk, társulat kóx-crniáM.
Dm. 7. Aa írod. ét mor. kór aarlag-Mavató lakomája.
Dm. 10. A malátagyár éa aórf. r. t kfegyaHM. lu. 7. A Vörös-kereaat egylet Jótékony estéje. Faár. 4. A Kor. Jót Hőef^et mulataá<a.
— Eakűdtblróaágl elnök. A pécsi kir. Ítélőtábla eleöke a nagykanizsai kir. törvéayazéknél aa 1906. ér tartamára szerveseit esküdtbíróság elnökéül Tóth László kir. tábla! bírót, a nagykanizsai kir. törvényszék elnökét, helyetteséül pedig Mikosa Géza Ublai bírót jelölte ki.
— As Irodalmi kSr alelnöke. Az Irodalmi és Művészeti Kör legutóbbi igazgatósági üléaén Neumann Ede dr.-t az Irodalmi szakosztály elnökévé választotta. Ezzel kapcsolatban megírhatjuk, hogy a kör az idén Is megUrlja szokásos felolvasó délutánjait
— HAznsság. Steiner Lipót Novi-marofró! dec. hó 8-án esküdik örök hűséget Bergstein Lipót vendéglős leányának, Irmának Nagykanizsán.
— Erzsébet em\'ékezete. A helybeli állami polgári fin- és leányiskola halha-Utlan királynénk nevenapján, f. hó 19 én az intézet tornacsarnokában méltó keret ben rendezett ünnepélyt urtott Az ünnepi szónoklatot özv. Pappné Svastics Janka tanárnő tartotu, előadásával a hallgatóság figyelmét mindvégig lekötötte.
— Vidor Samuné kitüntetése. Vidor Samuné kitüntetéséhez számos előkelő a/emélyiaég gratulált Köztük: Her-telendy Firenc Zalavármegye jelenlegi és dr Ja nkovich László gról megyénk volt főispánja, dr. Lukács György békésmegyei főispán, a József Főherceg-Szanatórium Egyesület elnöke, Boanyák Zoltán miniszteri oszUlytanácsos, Cser-tán Károly alispán, dr. Ruzsicska Kálmáa kir. tanácsos, Uulelügyelő, G e I-
I é r i Mór kir. tanácsos, az Országos Iparegyesűlet igazgatója, Ny\'iry Sándor dr. műegyetemi tanár, az Orerágos Kép. Ur őre éa még tok hivatalos és magán-személyiség. Az Izr. Jótékony Nőegylet választmánya éa az Irodalmi éa Művészeti Kör igazgatósága jegyzőkönyvben adott kifejezést örömének
— Kartschmaroff Leó jubileuma. Lapunk mult számában Kartschmaroff Leó negyven évea működéséről irt közleményünk — örömmel regisztráljuk — élénk viszbangot keltett. Mint hírlik december hó 24 én lesz a jubileumi ünnepség.
— Védekezés a vörheny ellen.
Dr. Goda Lipót városi orvos figyelmeztette a kerületében levő iskolák igazgatóit, hogy azokat a gyermekeket, kiknek szülei házánál vörheny van, ne engedjék iskolába járni, amennyiben az egészséges gyermek nem laknék a beteg gyermektől elkülönítve. Az iskola a ragályos betegségnek tenyészhelye már a gyermekek szoros érintkezéseinél fogva. Azért c«k helyeselhetjük a városi orvos intézkedését. A hitetlen Tamások persze, kik sohse látták lényegében,\'hogy történik egy-egy fertőzés, nem hisznek a vörheny rendkívül nagy fer-tőzóképességében. De hát nem a tudatlanság bábáin múlik az egészségügyi rendszabályok alkalmazása! Akik pedig nem akarnak hinni abban, hogy vörhenybetegség ellen a legjobb óviptézkedés az elkülönítés, akik bátran tul teszik magukat ezen óvintézkedésen, azok ugyancsak a Don Quixotte nr bátorságát mutogatják...
— Közgyűlés. A nagykanizsai izr. hitközség folyó évi november hó 27-én, vasárnap délntán S\'/a órakor a hitközség Unácstermében rendes közgyűlést Urt báró Gutmano Vilmoi kir. Unácsos elnöklete alatt A gyűléa tárgysorózau: L Az 1905 évi költségvetél megállapítása.
II Az elhalálozott Hirkányi Ede helyébe egy községkerületi képviselő válaaztáaa. ÜL Esetleges indítványok.
— A Ker, Jét. Nőegylet kfrébtl.
A nőegylet elnöksége részéről érte-sitjttk a d. é. közönséget, hogy dec. 3. és 4-éa megtartandó karácsonyi kiállításra vonatkozó adományok nemcsak az elnöknőhöz, hanem bármelyik vál. taghoz küldhetők, kik mindannyian jogosítva vannak ezen adományokat átvenni. Ugyancsak értesítjük a közön-
séget, hogy a szokásos farsangi mulatság 1905. évi febrnár 4-én lesz megtartva.
— Körorvos-választás. Balatonszentgyörgyön körorvosnak megválasztották dr. Várkonyi Deszőt, a budapesti Szent-István kórház alorvosát Vasúti orvosnak Is kineveztetett.
— Katalin-est a Társaskörben. A .szokásos KaUlin-estélyt november bó tizenkilencedikén tartotu a. Társaskör. Előkelő éa díszes közönség töltötte meg a kör termeit, ahol a siker jegyében zajlott le a kedélyes házi estély. A mulatságon a köroyékröl ia sokan résztvettek. Megjelentek:
Astzanyek: Boda S&adoroé (Aba), Cech Józtefné, bar. Forintot Kálmánná, Hertelendj Jóstefoá (Vindornyalak), Hochrelter Koniélné (Cattrgól, Borvith Jánoind, Jerffy Adolfné (Nagyrécse), Katxeobach Józtefné, Knortxer Öyörgyné, Pleheltt Gntativné, dr. Pllbtl Vik-torné, Bcbmied Frigyemé, Scbrant Ödönné, Btlrliü* Sindorné, Tórók Ambrusáé, Tnboly Gynláoé.
Laáayok: Boda Marjlt (Aba), Donóűy Micike (Véie), Hcrtclcndy Melll ét Irén (Vindornyalak), Hocbreiter Bóxtika (Cturgó), -U \'"Uh Zteni, Horváth Irma, Horváth Botko, Jarffy Vilma ét Bótko (Nagyrécte), Katxeabach Ida, Knortxer Paula. Nyuli Maritka, 8knblica Fáúi, Stirlinj Marianna, Tórók Glxl, Tórók Feriké, WoUa Evélitt.
— A keresk. társulat közgyűlése.
A helybeli keresk. társulat holnap \'/,12 órakor délelőtt a városház nagytermében közgyűlést Urt, melynek tárgya egy törvényszéki kereskedelmi ülnök választása. A tiszteletbeli állásra Blau Lajos, Grilnhut Henrik, Hullai József és Weim Tivadar kereskedők pályáznak. Amint halljuk, Sehwan Gusztáv visszalépett.
— Hangverseny. Stoyer Ilonka a m. kir. operaház jeles énekesnője, Haidlberger Artbur zeneszerzővel a mult vasárnap Keszthelyen szerepelt a keszthelyi Ifjuság-kép/ő körének estélyén. Az Amazon termét a közönség zsúfolásig megtöltötte.
— A .Polgári Egr\'et" köréből. Wajdita Géza p. és t, tiszt, Pécsről 10 (tiz) koroua érL összeget adományozott a P.iiaári Enylet céljaira. Amidőn ezt köztudomá-ra hozzuk, egyutul a nemeslelkü adakozónak, ki ezen tette álul is szülővárosa iránt érzett ragaszkodásának \' adta igen szép jelét, ezúton is hálás köszönetet mond a választmány.
— Az áldozat. A difteritisz járvány egy ifjú diákemiiert ragadott el. Karcag Jenő gyom. 1IL o. Uouló az áldozat. Özv. Kohn Ötöuné gyermekét siratja az elhunytban. Ravatalára oszUlytársai, kik a ragályos betegség miatt a temetésen nem jelenhettek meg, díszes koszorút helyeztek.
— Postafiók 8. szám Nagykanizsa. A cim utáo ítélve az olvasó azt hiszi, hogy e sorokban valami érdekes poste restante levelezési kalandról less azó. Nem. Sem szerelmes história, sem pedig valami detektív kaland nem fűződik a postafiókhoz. A felhívást a nagykanizsai öok. tűzoltó egyesület zenekari vezetősége bocsátotta közzé Nagykanizsa város áldozatkész közönségét kéri a tűzoltótestület, hogy ezt az igazán humánus éa emberbaráti egyletet támogassa azálul, hogy ,a zenekar pártolóUgjai jorába belépni szíveskedjék.\' A nyilatkozatot küldjék ahova e hir cime mutatja: Postafiók 8. szám Nagykanizsa.
— A hivatalos lapból. Kinevezés. Á pénzügyminiszter Tóth Kálmán nagykőrösi lakost ideiglenes minőségben pénzügyi számgyakornokká nevezte ki a zalaegerszegi pénzügyigazgatásig mellé rendelt számvevőséghez.
Pályázat Aljegyző a zalaegerszegi törvényszéknél. Dec. 8.
Dj gazdasági tudóaltó. A föld-miveléaűgyi miuiazter Arvay Gábor nemesapáti lakóst, Takács Endre zalaistvándi lakost vármegyénk egerszegi játásárz nézve a gazdasági tudósítói tiszttel bizU meg.
— A klskanlzsal polgári olvasókör
folyó évi november hó 27-én este 7 órakor saját helyiségében közgyűlést urt.
— SzörakoiUtó délután. A nagykanizsai kath. legényegylet é hó 20 án UrtotU szép számú hallgatóság olőtt, e saiaonbau U. felolvasó délutánját A szereplők mindegyike dicséretre méltóan járult hozzá a déluUn sikeréhez. A műsor
AZ EGYEDÜL ELISMERT KELLEMES
IZÜ TERMÉSZETES HASHAJTÓSZER.
XLIII. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
(S)
1904 NOVEMBER 38-áii.
első pontját Weiss Lojzika k. a. iuu-lata képezte, aki azép drámii erőre valló tehetséggel elő Ki" JÍMÍ .B,b
Asszony\'-át. Pele Ida k. a. nagy precizitással olőadott zongora játéka után Horváib György igazgató tartott a régi magyar női ruházkodásról tanulságos /elolvasást. Erdőssy Lujtika és Polc Ida kisasszonyok által előadott .négykezest" meg kellett ismételuiök. Dominó Ferenc ur pedig monológjával vig hangulatra derítette a közönséget. A vezetőség, egyszersmind eruton is kéri azokat, akik a szereplő hölgyeket virágokkal, csokrokkal megkívánják ajándékozni, bogy zavarok éa félreértésok elkerülése végett, ne a szórakoztató délután tartama alatt adassák at.
— A népkonyha köréből. Ex az emberies intézmény hétfőn nyilt meg. Az első napo\'c 326 iskolásgyi-rmek és 50 felnőit étkezett.
— A sQmoglek panasza. A sümegiek közgyűlésükön elhatározták, hogy rossz vasúti menetrend miatt H e r t e le u d y Ferenc lőispánhoz, a közigazgatási bizottsághoz s Eituer Zsigmond orsz. gyölési képviselőhöz kérvényt inlézuek, hogy e rossz vasúti menetrend orvoslást nyerjen.
— A felső keresk. Iskola Erzsébet királyné emlékét f. hó 20-án ünnepelte. A megnyitó beszédet B un Samn igazgató, az ünnepi bes/édel Kaufmaun Jenő önképzököri elnök tartotta. Ünnepélyek voltak a város összes iskoláiban.
— A zalaegerszegi honréd«huszár laktanya. A jelenlegi zalaegerszegi bonvéd. huszár laktanya nem felel meg a követelményeknek. A honvédelmi minisztérium megbízásából a minap Zalaegerszegen járt Papp Béla altábornagy, hogy a városaal egy uj laktanya Ogyébon tárgyaljon. A tárgyalásban résztvett a laktanya ügyében kiküldött bizottság a zalaegerszegi bonvéd-busiároíztály parancsnoka és két vezérkar; tiszt. A bizottság teRjai elvileg az uj kaszárnya építését határozták el, még pedig olyképp, hogy a varos elsőrendű, uíyoevezetl normál kaszárnyát építene. A tárgyalásról felvett jegjzókőnyvet felterjesztik a hadügyminisztériumba.
— A mentótanfolyam. Szombaton és vasárnap meniőtsufoiyatn volt Nagykanizsát!. Résztvettek mintegy 60-en, a helybeli és köruyékeo levő gyárakból és néhány városi rendőr. A tanfolyamot vizsga fejezte be.
— Kaposvár halad. Somogyvármegye fótiro.a jeitíntékeuy lépésekkel halad a modem polgarisodás uján. A vízvezeték munkálatait már mzgkezdték. A csstor-nszásrs nézve pedig megknpta a város a féldmiveléai minisztérium határozatát, hogy a szükséges terveket és költségvetést a minisztérium készítteti el s a város rendelkezésére bocsájtja.
— Uj kórháa. Dr. Háry István megyei főorvos Keszthelyen a kórbázbizoltsággal értekezletet tartott. Ennek eredményeként elhatározták, hogy Keszthely szégyenfoltja: az eddig bacillusfészek a régi kórház helyett az uj kórházal a jövö tavaszszal építik meg. Az eddigi kórház szép telkén a Balaton muzeum épül.
— Furcsa engedély. Valami vásáros bódé tulajdonosa a Fő-ulon, a legélénkebb forgalmi belyeu állitoita fel tíz öles társzekerét, amely barrikád építésre már terjedelménél fogva is alkalmaa. Furcsa, hogy a rendőrség r. tanácsú városban ilyesmire is ad engedélyt.
— A szombathelyi á\'laml menedékhelyet kedden avatták fel nagy ünnepségek keretében. Az ünnepélyen jelen voltak Ernuszt Kelemen v. b. 1.1, Ernuszt. József főispán, Ruffy Pál miniszteri tanácsos, Éhen Gyula képviselő. Bezerédy István vasmegyei, Ctertán Károly zalai alispán, Brenner polgármester, Szegedy György, Szegedy Béla, Liky Kristőf ca. és kir. kamarások. Szegedy Győrgyné szül. Gsrlicy Irma bárónő, Ernuszt Józsefné és a vármegye nagyszámú előkelősége. A kormány képviselőjét, Frouszt főispánt Ruffy Pál miniszteri tanácsos üdvözölte és felkérte az intézet átvételére. Ernuszt főispán hosszabb beszédben válaszolt. Ezután a főispán a gyermekmenhely nemes célját vázolta és azt rendeltetésének átadta.
— Sonkások értekezlete. A magyarországi szabómnakások és muokásnők szakegyletének helyi fiókja folyó hó 27-én vasárnap délután 2 órakor a .Polgári Egylet* helyiségében értekezletet tart.
— A déli vasút állomás nevel. A déli vasút 1906. január hó 1-től ezámi-taodó érvénynyel Budapest—prágerbofi vonalán .Promontor", .Promontor őrház" és .Téiény" állomások és megállóhely nevét .Budafok déli vasút", .Budafok déli vaanti megállóhely" és .Nagy-tétényre" változtatja.
— Nem szeret katona lenni. Ka tanéi János drávavásárhelyi legényt tz őszezel besorozták . 48 Ik gyalogezredbe. A kaUwaéfet nem tetszett neki. Süketnek
magát, ezért olvitték Szombat-
helyre megfigyelés végett A kórbálból azonban megszökött s hazament szQloibor. OU elcsípték a szökevényt a vUaza-szállitotlák az ezredéhez.
— Uj kfizltg A balatonparii Fonyód-fírdí-lelop lakosai gyalést tartottak a elhatározták, bon elszakadnak a IS ka.-re fskvj Lcogyal. léd-tét és .Foojéd-fdrdJulop" mér alatt oőllló községgé afakolaak.
— JBró és egéaaaég a gyermek kincse, mert Igy lesz ellentálló • fertőző betegségek csirái ellen. Hogy pedig erős éa egészséges legyen, igyék a hidegebb évszakban Zoltán-féle csukamájolajat, melyet azivesen vesz be. mert ize, azaga nincsen. Üvegje 2 k. a helybeli gyógyszertárakban.
— Orosz-japán háború, a .Polgári Egylet" nagytermében Nagykanizsán. Egy jobb hírnek őrvendé mozgófénykép (kine-matograf) tulajdonosa városunkba érkezett, ki az ország minden részéből dicsérő levelekkel rendelkezik. Bizonyára ezf közönségünket érdekelni fogja a Igy ajánljuk lapunk mai hirdetését
— Egy jó tanácsadó valamennyi szü.őre nézve, akik gyermekeik számára egy oktató játék- és foglalkozási azért keresnek, a képes árjegyzék Horgony-Kőépitőszek tényekről és Horgony-Hid-épitőszekrényekről stb.-ről, amely R chter F. Ad. és Társa, kir. udvari és kamarai szállítók által (Bécs. 1 Operogasse 16.) kívánatra bérmentve bcküldetik, mert ezen könyvecske a különféle Horgony-Köépiiőszekrények és Horguiiy-Hidépitő-szekrények kimerilő leirá-án kívül elismerő bírálatokat tartalmaz a at lousi világkiállítás számos látogatóiról a Rich-ter-fále kiállítási szakasz felett. Ezen nemzetközi bírálat egyhangúlag elismeri, bogy nem létezik jobb játék- és foglalkozási szer mindenkora gyermekek szamára, mint a Richter-féle Horgony-Kőépitőszekrények és Horgony-Hídépítő szekrények. Azért valamennyi szülőnek azon jóakaratú tanácsot adjuk, bogy karácsonyi ajándékok beszerzése elölt olvassák e) előbb ezen érdekes Richter-féle köonyvecskét.
— Hova szálljunk ? A Szarvai Szállodaba, hol nagyon szép, kényelemmel berendezett bútorozott szobák vannak. Mintaszerű tisztaság és jó kiszolgálás.
KÖZGAZDASÁG.
A Nagykanizsai Tárházak Részvény-Tartaság készlet-kimutatása mm.-ban.
Készlet: Buza 16901. Rozs 1793. Árpa 82374. Zab 8700. Tengeri 8700. Olaj magvak 2384. Hüvelyes 1514. Különféle 2948.
Beraktározás: Buza 4156. Rozs 204. Árpa 697. Hüvelyes 100 Különféle 51 Kiraktározás: Buza 1150. Roza 246. Árpa 1255 Tongeri 75. Hüvelyes 100. Különtéle 99.
1904. november bő 25 én.
Gabnaárak november 25.
A gabona-üzlet a hét olején teljesen ellaoyhult és csak az otolsó napokban kezdett ismét szilárdulni. Amig a bnza és rozs üzlet a régi mederben folyik, addig az árpa üzlet, amely most már téoyleg kezdetét vette, élénkebb képet mutat Tengeriért, az eléggé jó, ha Pia la tengeri versenye miatt, csak alacsony árak érhetők cl.
A hozatal piacunkra e héten a rossz utak miatt igen csekély volt.
Piaci árak:
Bnza..... 9-80—9 90 kor.
?oza..... 7 70—7-90 .
Árpa középfinom , 710—7\'80 . Árpa finomabb . . 7\'80—7 60 ,
Zab.....660—6-80 ,
Tongeri (nj) . . . 6 80-7- .
— A nagykanlzsál malátagyár éa Börfózóde r. t, december 10-én d. e. 11 órakor Nagykaoisán a Kereskedelmi és Iparbank helyiségeiben (Csengery-utca 4. sz.) tartja rendes közgyűlését a következő napirenddel:
1. Az igaigatóság és felfigyelő bizottság Jelentése.
2. A zárszámadások előterjesztése, a mérleg megállapitáu és a tiszta jövedelem hovaforditSúa, valamint aa igazgatósig éa felügyelő bizottság részére adandó felmoatvéoy iránti határozathozatal.
8. Alapszabályok módosítása. 4. Hivatalos közlöny kijelölése. 6. At alapszabályok 20. §-a értelmében kilépett Eperjesy Sáodor, Linzer Béla, Dr. Rothachlld Jakab és Vidor Samu Igazgatósági tagok helyett három Óm ujabbak megválasztása, vagy ezek újbóli megválasztása.
6. Öt felügyelő bizottsági tagnak egy évre való megválasztása. . s
MBBMMMi
" — Karkcsony és i magyar Ipar. A« Országos Iparegyesület végrehajtó-bizottsága most, karácsony közeledtével lelkes felhívást intéz • közönséghez. Ebben a felhívásban t bizottság otal arra, hogy a magyar ipar ma már sok olyat termel, ami ajándéknak kiválóan alkalmaa és ezért kéri a közönségei, hogy karácsonyi ajándékul csak magyar holmit váaároljon.
IRODALOM
— A .Honi Ipar" november lő-ikl számában Dr. Mandel Pál országgyűlési képviselő folytatja érdekes éa tanulságos fejtegetését a kartelltörvéoy tervezetéről. Vágó József az iparfelügyelök működését kritizálja; Kellner Antal alapos tanulmányt közöl a magyar gépgyártás éa gépkereakedelem jövöjéről; a lap felelős szerkesztője Sugír Olló egy igen érdekes konkrét eset kapcsán a vámközösség hatását vázolja az apróbb fogyasztási cikkeket előállitó gyárakra. Aa .Iparfejlesztés" rovata a gyáralapitási tervekeo kívül a kereskedelmi kormány Iparfejlesztési terveit ismerteti. Igen érdekesek éa az eleven életbe markolnak a lap többi rovatai is, amelyek .Önálló vámterület éa iparpártolás", .Munkaadók Lapja", .Közazáilitáai Érieaitö", .Ipari és kereskedelmi hírek", .Mü-zaki birek" stb. címek alatt közlik és vllágiiják meg kritikailag a legaktuálisabb kérdéseket.
— A hírlapirodalom szenzációja. A fővárosi zsurnalisztika olyan szenzációjáról van saó, amely a legközvetlenebbül érdekli a vidék közönségét A hírlapirodalom elismert erőinek közreműködésével indul meg novomber 26-ikán a főváros aj napilapja: A Nap. Független, érdekes, tartalmas és teljes krónikása lesz a nspnak s már a kora reggeli órákban kapja kézhez a vidéki olvasó. Reggel olvaabalja a lap gazdag anyaga éa minden rovatában kimerítő közlései sorában a nap egész történetét éa kritikáját: i teljes országgyűlést, a politikai információkat, a külföld s a vidék híreit színházi, tőrvényszéki, sport éa egyéb eseményeket, — továbbá a pontos és teljes tőzsdejegyzé-seket. A Nap felelős saerkeaztője: Braun Sándor, főmunkatársa: Ábrányi Emil. Politikai cikkírói élén Dr. Vázsonyi Vilmos és Ábrányi Kornél, a magyar pub-liciaztlka kitűnőségei állanak. Belső dolgozótársai: Ábrányi Emil, Ábrányi Kor-nél, Bródy Mihály, Csergő Hugó, Cbol-noky Viktor, Feld Anrél. Gergely István, dr. Hajdú Miklós, Holló Uárton, Kemény Simon, Pásztor Árpád. Székely Miklós Ssabolcs Bálint, dr. Vázsooyl Vilmos. Ez a névsor - élén Braun Sándor szerkesztővel — kész programm. Hangban, unalomban, formákban, színekben éi elevenségben uj oz az újság. Külön aten-zációjs, hogy a legkorábban megjelenő újság a legolcsóbb la. Egyes azám ára 2 krajcár. Előfizetési ára egész évre 16 K., félévre 8 K., negyedévre 4 K., egy hónapra 1 K. 40 fillér. Az érdeklődőknek A Nap kiadóhivatala (Budapest, VJUI. Rőkk Szilárd utca 9.) készséggel küld mutatványszámot.
ANYAKÖNYVI HÍREK.
— 1904. november hé 19 tói S»-ig. —
Halálozások:
Lublitz József, üveges, 86 éves. Kovács József, napszámos, 76 évea. Kockáé Márton, kalapos-segéd, 54 éves. Karcag Ernő, gimn. tanuló, 12 évea. öxv. Hlacher Ferencué) Krámer Katalin,
kéregető, 81 eres. Dervallcs Anna, földmivee gyermeke, 8 hónapos.
Gozdáo Sebestyénné,\': Knjcsár Katalin,
földmivos neje, 68 éves. Horváth Anna, földmívea gyermeke, 7 hónapos.
Szekeres Erzsébet, munkáa gyermeke, 8 éves.
Steiner Ferdináudoé. Anhalczer Llna,
üzletvezető neje, 53 éves. öir. Póröoió Istvánné, Ktuter Teréz,
magánzó. 67 éves. Málék Lászióné. Martinét; Rizá\'la, föld-míves neje, 08 évea.
Házasságot kötöttek:
Cslza György, házmester — Németh
Rozáliával. Grabaut József, távírda munkáa — Kocsis Rózával.
Kolompár Flóriáo, clpéaz (Nagykapornak)
— Férat Annával.
Szerkesztői üzenetek.
-H U. ltlatUcwaégl H volaa aaabad a kösOgysket
Azért falasé laláaa helyin való volt A szónoki *-v—Appoayl Albertje legyen ax, akink nurpellácfo utján vtlaatt eléről.
— H-y 1 A csatorna még mindig bdxllk a Sugár-utoo, Azt a axagot ylaogos cikkekkel nem lobét elUlnUtai
— Z. Za. A flxstésoaalés Mekkájában Ifoba-ssedosk a prófétának nevét, csak térdencausara sxabad emlegetni Ha megndröxölttnk. beköltóx ködbet Qok a nullák Eldoráddiába. Aa ellez>xékl embert aa igaahlioek a társadalom leprabetegé. usk tekintik. Most tessék vilazsuoi. Axért n.héx ax igaamoadás — vidéken.
— P. E. Ba 91 ember egjnu 01, attól ne teasék mindjárt megijedni. axok sokaxor csak a foatoakodáa miaisztoríomáaxk tagjai.
8M«rk«ntWa : Dr. VUHmvi BcnrUc. ielelSs s.erkezsUS. Hadé: Ifj. WmjdUéJimMt.
60 kr.-tól II (rt 36 kr.-ig méte-renklnt. legolcsóbb ujdoniá-gok." — Bérmentve és már elrámolva a hixbox szállnia. — kagj minlagjOjtomény axounat.
Heaneberg arlyomgyár, Zírtoh.
VEQYEST
! — Biztsa gyéiykáUs. Mindaxok, kik rossz eméntéa vagy aaékrekedé. ko.elkextében fel. tolódásban, srorulásbao, Rrájátbao, étváirv-hajokban azonredud^a Ifí, f\'lil10 bssxnáút,
által blxtos gyógyulást érnek el Egy dobox ára 2 kor. Xaétkoldés naponta oUurétellcl *• CrógTMerési, ca. és kir. udr. sxá fití-tót Béa, I. Tnchlaobea 9. A vidéki gyórysxer-táz^tbsn határozottan Holt A. készítménye as 5 gyári jelvényével és aláiráxáral kérandí.
^NyiTttérT^
Ax e rovat alatt kóalóttokért uem vállal felelősséget a szerkesztésé,.
óvás!
Tudomásomra Jttloll, hogy vásárokra utaaó cégek a t. vovókózooség meglé-vrsxtésére áraikat nevem alatt ámíitják a tóbb mint S5 év óta fóünálló
nöi felölifi-cxBpiBi
Ily módon bitorolják. Ezen hamis illi-táxsal szemben a legbatározoltabban je-lontem ki, hogy én áruimat kizárólag FSOalrtembm:
Budapest, Kossuth-Lajos u. 9.
FUkaxlclcmbm:
Temesvárt, Rezsi utca 7. sz.
árusítom, vásárokra rauátlatántum utasom, dc n«m U ktpvttcUOem tndoam.
Tisztelettel kérőm ax igen tisztelt betgykOiónxéget, méltóxuiaék b. meg-rendoléa.lket hozxám Juttatni s miodou. kor a letnuxmoAb figyelem t pon-lo—árral MtktiUm aiokat. Asou cézek ellen pedig, kik ily üiitwafgtel.n modon ókajlanáuak velőm versenybolépni, jörSre a legszigorúbb megtorlással fo. gok élni.
Elváló ti.ztelettol
HOLZER SIMON
cs. és kir udvari sxállitó.
Vese, húgyhólyag, hngydara éa á küazvénybántalmak ellen, továbbá a légaó és emésiMsI szervek hnrntea bántalmainál, orvosi tekintélyek álul a Llthlon-forrás
SALVATOR
sikerrel rendelve lesz.
Hnnyhajtó hatásn!
uil -m I Köddjíi____
Kapható áaványrixkereakedésokbeu éa
gyégyaseitárakbao. A Sahator-torráz Igazgatósága Epezjeaaii
Wilbelm Ferenc urnák, gyí és kir. udvari sxillitd Alsó-Ausztria
London.
Érek óta használom ax On Wilhelm-féle aotiarthritikus aoUreumalikus vér-tizx ti tó-teáját, mert csak ex tudott mog-sxabadiUni erós reumámtól.
Tisztelettel Dorn C F.
Loadoo 48. Moseum Streol, a Britltch Muzeum mellett.
Wilhdm Ferenc uraak, gyógyszerész, cs. és kir. udvari sxillltó Keuukircheu, Alsó-Ausxlria,
Orosxmoxö.
Nem mulauthalom el Nagyságodnak legtisaleletlofjesebb kósxónelSnct kffe-jestii a küldött Wilhetm-féle antlarth-rltikus aatlreumatikus rértiutitó teáért, miután két teljes esalendóu keresxteü lábaimon rettenetes reumával kínlódtam és ax an vértisxlitó-teájának haxxnálau Által ettól megsxabadoltam, amit lehAt most és a jóróben a kóxónséguek tudomására hozok.
Lekötelezettje SuArstörer Henrik, adóbesxedó.
Kapható Franz Wílhelm, gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállítónál Neunkirchen, Alsó-Ausztria, valamint a nevesebb gyógyszertárakban és drogueriákban.
Stefánia szálló
II, Taborstrassa 12.
koxponti fekvéa, 6 perc ax István-lérlíl, S perc a városi pályaudvartól. Omuibua és utcai Taxut mindenfelé és apályaudvarokhox a xxállótól. Djoo-naa és modernOI bereadexvo. Villamos világitAs Leg-
miudenatt, (Qrdók és mel\'egvisvezeték. íkw-oagyobb kényelem. 8xobaArak: I. em. frt 1-80.
u »m e-t i .n ití _ , . .. ...\'
IL em (rt 1 60, tU em. írt 140 kUxolfáíix és vüágitAsaal. Araajed«éay kar. ctazikaak és hosszabb attartózkedáasál. Nincs étkexéxi kéaysxor.
ffWunann Károly tulajdonos.
pályázati hirdethéhy.
Az .Oltárci Keresztény Fogyasztási Szövetkezet" üzletvezetői állásra pályázatot hirdet.
Feltételek: 55 korona havi fizetés lakás és világit&s. A pályázók ajánlatukat Czimmermann Péter fogyasztási szövetkezeti elnöknek nynjtsák be.
Az állis 1906. évi január 6-án elfoglalható.
a „Polgári Egylet*\' nagytermében.
Élő képek egy londoni mozgó fényképkészüéken. Eredeti felvételek a hadijelenetek Rogeps QySrgy ur által (Oron-omág) 20 angol mértföldnyi távolságról a háború színhelyéről lettek féuy .. képészetlle* felvéve. — At eliadisok CMdálttra móltök ezen ■ téren,, melyeket a legfelsőbb nralkodóház tagjai Pozsonyban is magas jelenlétükkel megtisztelni kegyesek voltak.
Csak szombaton 1904. november\'hó 26-án és vasárnap novemberi 27-én mindig 6 és 8 órakor este kezdődik.
Helyirak: L hely 2 korona. IL hely 1 korona 20 fillér. HL hely 60 fillér. Állóhely 40 fillér. — Katonák, tanalók és gyermekek a dii felét fizetik. 1
MT Fénxtár megnyitása mindig S drávai as el*. »d>. ei&tt.
moll- f e le
HszWo kivonat-fal Nszh\'t\'sunk
Caak aJucor vaiidiak. ha mindoxylk dobot Holi A »édJ«Byit ét
A Richter-féle
F6szétkftldé»: Mtll A. gyógyszerész, cs! és kir. udvari szÜUtd által,
Bécs: Tucbtaubeo 9. sz. Vidéki megrendelétek mponta pottautánvét mellett tel|etIttotoek A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával védjegyével ellátott kfuüményeket kérni. Baktár: Nagy-Kanásán Rosenfeld Adolf Fial.
. a , ,--------, ■ ojh iwroa unioaet raxau-jaieawc —ío 1,1 a.wv
I, S .kor. él ttot felöli éroa minden Soomabb jéiékncrtsletben kapbKék. BeviaárUaltoi mlltt \'S" intcui legyünk éi olyan ttekrényt, a mely a II <M .HOMOOT védjegy gyei ellátta nincen, mint kaailaat Tlsstaata.lt.nnk, mert ok-töaa TOlos, le péaat illiny nténttlért kidobni. A ki tenekedrelö, at kérjen átjegy-«éket a Üres Imperátor éa Ilbellioa-tenélSmlrekrJl.
Riohter F Ad. és Társa,
r+l| kir. udvari és kamarai ssAUlték. I]f *
Jkljjllroda és raktér: Béct, L Optrngaaie 16. Gyér: Béct, XUU,\' (Hleütleg Jíá I j Kudolttadt, Ntlniberf, Öltan, Botterdtm, Sát-Pétervár, Hew-Xo*. Ij^J^
Killeniumtelep" Nagytsz.
Ml LKA SUCHARD
Csak
alpesi tej kakaó" ezukorból áll Páratlan különlegesség.
A Moll A.-félt Stldlltl-ptrek Urti. gyógjhatáaa t legmakaeaabb iya.tr- ét .1. teitbéatalaiik, gyomorgoret <1 gyomorhér, ragtótt tzékraktdéi, inalbanial.,n ... teleiét, aranyér ét a legknhnbotdbb >él betegtégek ellen, e jelet háti.t\'ernek értited.k óta mindig nagyobb .\'.erjedett taerte.t, - Ara egy l,,toiétX art-deli dtsenak 2 ker
Hanisltások törvényileg fenyíttetnek.
SOS - BORSZESZ
Az összes orvosi tudományok tudora
űr. vajda
FOGORVOS
Nagykanizsán állandóan letelepedett és
rendel naponkint 9—5 óráig.
Lakás: Délzalai takarékpénztár épületében, II. udvar földszint, Bejárat a Fö-térröl és a Zrínyi Miklós-u>ca 35. számnál.
Fogorvosi műtermemben mindennemű fogtömések, fogak, fogsorok, szájpadlással és anélkül, arany fogkoronák mérsékelt árban. FájdalomnélkUII foghúzások cocainnal és gázzal.
mér annyira Iimereteaek éa kedteltek, hogy tnlajdonképpen nem tiomlnak torébbi ajka-■2" hn»I°n6t év óta a gyermekek kedreno játéka, amely alkalmától kiegé-ttilottekrényak által mindig érdckeiebbé ét tanoltágoiabbá alakithaté. Néhány ér étt minden egyet Horgony.K5éplt5tiekrény a gyortan kedreltté vélt ét taabadalmatotl
H QRGOMY-H/DÉPITŐSZEKRÉH YEK
által lt tervmartea klegéialthejS, ngyhogy a gyermekek Ilyen ttekrény hettivátárléta otáo vatbidakat is (elálUthacntk BStebbet találunk a képet épit&iekrény-árjegyiák-»eiy klréaatra kétttéteten bekoldetik ét amely ttámtaltn felette érdekes blri-tftalmai a st. loaisl világkiállításról.
í "\'SÜSÍríílS Hotyeny-KSépitíeiekréayek ét Korgo ay-HidépItSitekrénrel it a HOBGOHT-MOZilt él egyéb felette éideket rakáti-iátékok —76 Ml! »■ él aaoa felöli áron minden í nemibb jálékueríUletben knphuók. Beviaárlátjte
Akar 5n híiléseket elkerülni
ugy viselje ön csak
Siorm-Slíppe?
és
hócslpSkot
a BOSTON Rubber Shoe Co. Boston U. S A.
Ezek könnyüségük és elegáns alakjuknál fogva a régi nehéz felséczipóknél elíuj-beu részesülnek s megóvja lábail tökéletesen a nedvességtől s kellemesen hordhatók.
Vigyázzon a védjegyre.
Kaphatók: Rosenfeld Adolf fialnál, Alt és Böhmnél, Halphen L. és fiinál és Miltényi Sándornál.
Főraktár: Wellitcb, Franki í Co. WIEN. t
A Pesti Napló uj karácsonyi ajándéka A MAGYAR
tSTQXÚVÍSZIT ALBUMA.
Páratlan diszü, külső kiállításában és belső tartalmiban egyedül 4116 remekmű az, * melyet a ,P»*tl laplé\' az i9o4. év karácsonyára szánt meglepetésül, olvasóinak.\' Eddigi karácíonyi ajándékainak diszes sorozatit folytatja most a „Pltll lapló," uj és miuden eddigi ajándékot messze túlszárnyaló diszmüvel, melynek címe ez lesz:
A MAGYAR FESTŐMŰVÉSZET ALBUMA
A magyar festőművészet remekeinek gyönyörű foglalatja Icíe ez a páratlanul álló dUzmunka, amely a magyar festés remekeit fogja felölolni a XVIL század nagy magyar festőitől, Iipickjr-töl és lánjokjr-tól kezdve egész a jelenkorig, amikor lukicjj Mihály, Székilj Birtalao. Lotz Károljr, luczir Bjata. Iiiariiz Viktor és Zichy llháljf vezetésével hatalmas gárda iiol-gálja a magyar festömüvészetet. A magyar Irodalomban nincs még olyan mü, amely a magyar feitomüréxzetct ilyen gazdagságban mutatja be. Ötvin Bigyt/ibáto fntméayt szemeltünk ki, amelyet mesteri kivitelű
ötven mülapon
mutatunk be a magyar közönségnek. Az ötven miilap oagyrésze gyönyörű
sok színnyomású kép
Olyrn, mint amelyek a Y5r5»«arty-AlbBBOt eseménynyé avatták a magyar könyvpiacon.
Ezenkívül a magyar festőművészet történetét a könyvben elsőrendű esztétikusaink érdekes és népszerű előadásban fogják bemutatni. A szöveget azáaioi fiatariayaai a szöveg közé nyomott másolata fogja kisérni, ugy, hogy az ötven többszlnnyomásu műlappal együtt k aia-lyar FaatíaríTészat Albtma a leggczdagai>b és legdíszesebb tára lesr a tnajjyar festőművészeinek. A „laijrar Faataaiviazat Albanál" meg fogja kapni a Pesti lapló minden előfitetője, aki az év végéig, akár havonta Is, de állandóan és megszakítás nélkül előfizető marad. Minden félreértés elkerülése végeit azonban meg kell jegyeznünk, hogy azok az uj előfizetők, akik az I9O4. évre szóló előfizetésük fejében a Vörösmarty-Albumot megkapták, a Magyar Festőművészet Albumára ctak ugy . tarthatnak igényt, ha egy további egész évre előfizetnek. A Pesti Napló előfizetési ára egész évre 21 kar., félévre 14 kar., negyedévre 7 kar.. egy hóra 2 kar. 40 fillér. — Szerkesztősége és kiadóhivatala:
Budapest, VI. Andrássy-ut 27- szám alatt van.
1904 NOVEMBER 26-án.
LlnlmBDt. Capslcl cím,
Uckttr-lik Hwiwj Pilv£i#l!tr.
Excn elismert kltűoS ca L fajjalomfsill*jíjv\'i Ixd0rv5lc»űl
---h»sinjtli hiiisior bevá-
aárlásaoitl, — a »ely inln.lea pyógyaierfirbin kapható. - of»dl« tzre-Irmmel Irvjuuk a T" v^lffro.
XLIII ÉVFOLYAM. (4)
Csak akkor V&fődi, ht uiodegylk Öreg moi,l a. TéJjeryét töuiátu tel
... ■ ___íelimtu őaozatt&l y»d Kirta. A Moll-féi*
aéa bartteaz nev«etc«e0. nint ffc HaUaanillapIttf bad8rzalltal anr köa»r «r, can* éa & moghQléa egyéb követkexményeioél legi.moretetebb népaa«r. - Eay óaozott eredatl üveg ár* I kw. 90 HU.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legu)abb módtter iserint kéttltek gyermek ét kolgv uannan a bér aktieri á„látára lytr.tkek , f.lnlttek réué£ PP
iva daraboaklet — 40 III. flt darab — I ker. 80 «ll. _Minden darab gyemek-itappan leli A. vád]tfyével vaa ollátra.
Kapható Nagykanizsán: Belns Lajos, Práger Béla, Beik Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban.
Szélüzö és görcscslllapitd HÓDOHYCSEPPEK.
Az étvágyat gerjesztő és emésztést előmozdító háziszer. Ára üvegenként 1 kor. Kevesebb mint 2 üveg (ntáovéUel K. 2\'50) nem lesz postán küldve.
Megrendelhető: Bittner Gyula gyógyszer tárét bdl Gloggnitz (Alsó-Ausztria.)
Védjegy: „Horgony".
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Paia-Expeller
pótléka
ogy réejínak bizonyait háröxer, mely mir tőbb mint 35 ót óta legjobb fájdalomcsillapító szernek bizonyult köazvénynél, csúznál és negbOléseknél bodörzsolés-kóppen használva.
Figyelmeztetőn. Siliny hamisítrinyok miatt bevásárláskor óvatosak legyünk ós csak olyan üveget fogadjunk el, a moly a ^Horgony1 vódjegygyel ée a Rlebtw czég-jegj-zí«sel ellátott dobozba van csomagolva. Ara ü vegek bon 80 fillér, 1 kor. 40 f. és 2 korona és úgyszólván minden gyégy-szertárban kapható. — Fórakfcir: Törik Jówef gyógyszerésznél, Budapesten.
Rlchter gyógyszertára az „Arany oroszlánhoz"," Prágában, Elisabothstraaso 5 nou.
Ki szereti
« ayíagéd, azepK adlkBU, tiazta troot, puha, aiaa birt éa róaaáa arcbírt ? ax mosakodjék naponként, a« ismert aaedlkal
BERGM A H N-f éle
Lilioilfli-mppDal
tVédéjegy; 1 bányáat.) vagy Bn-gatnt í Oe. Drezda ét Ttliebee a|B.
— Ára 8o fillér. — Kapható: 6ELTSCH es 6RAEF
.0B08ÉRIA" Matykaalttáa.
Öh ja|t
Megfojt ez az átkozott köhögési
1 liter Mm háztartási mm 90 KRAJCÁR.
MM raí.1,20 - LttlÉ Olfl Jaltai Hl f, 210 FINOM OROSZ TEA Ma 8 li LesnaomaütJ császár Imnt fleka 12 li
Kapható\'
„drogéria" a yqrös kereszthez,
■agykanizsa, Csengeri-ut és Oeák-tér sarkán.
KShőgés, rekedtség és
elnynjkáitodás ellen gyors és biztos hatásnak
illái
az étvágyat nem rontják és kltOn izflek.
Doboza I kor. es 2 kor.
Próbadoboz 50 fillér.
F5- ét ttétkaldéti raktár:
„NÁDOR\' GYÓGYSZERTÁR
Badapeat, VI., Véci.kömt 17.
Kljén!
Egger mellpasztllla
csakhamar tn6£2fó£yltott.
Szép és tartós szöllje
ettk annak lett, tkl Ingyen kéri Hagyar-orttág legnagyobb ttéléitkeláintk árjegy-tékét, amely ttélSltkolt álltml tegélylyel ét állami ieldgyelet mellett létetált.

Insert failed. Could not insert session data.