Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
16.6 MB
2010-02-17 15:16:16
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1706
3350
Rövid leírás | Teljes leírás (913.07 KB)

Zalai Közlöny 1921. 273-297. szám december

Zalai Közlöny
Keresztény politikai napilap
60. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

60 évtolyam
Nanvknnliaa, 1921. december I. Csfltörtfik
273. száni
ZALAI KÖZLÖNY
KERESZTÉNY POLITIKAI NAPILAP
S^k^tíiíg kUdáWvaUll P6 ut 13. »x. Int«roxb«n-t»UfoD 78.
Mefjolonik mlndt* kora roRjJcI
KÓSZERKRSZTÓ:
Dr HEGEDŰS GYÖRGY
PI\'.LRLÓSSZEKKRSZTÓ: BODROGKÖZY ZOLTÁN
Blőflxetésl Arak: RKé»* évr4 560 K. FAJÍvm 280 K. Ntjgr** évre 140 K. Kgy hóx» 60 K. Egyoj ttim ára 3 K
A kereszténypárt három pontja.
Bethlen tanácskozásai a kormányzóval. — Ujabb kihallgatások várhatók. — Nagyatádi szerint az egységes-párt megbukott.
Budapest, november 30. A keresztény-pírt m» délben 12 órakor pártkonferenciát lartott Haller elnöklete alatt. Holler rámutatott azokra a felhangzó vádakra, hogy a kereszténypárt a királykérdés megbolygatásá-val agitációt fejt ki. Ajánlotta a következő határoiati javaslat elfogadását:
Ismételten felhangzó állításokkal és felfogásokkal szemben, mintha a kereszténypárt a királykérdés bolygatását célozná, a párt kijelenti, hogy a maga részéről a királykérdés felvetését a jelen viszonyok közt elitéli és az ország békéje érdekében a párt tagjait a pórt ezen álláspontjának megtartására n pártfegyelem erejével kötelezi.
Az általános politikai helyzetre vonatkozólag o kővetkező három pontot terjesztették elő: .....
1. A párt elfogadja a miniszterelnök kormányzati munkaprogramját.
2. A párt megállapítja, hogy n kisgazdapárt által az egységes párt számára felállított feltételeket nem fogadja el.
3. A miniszterelnök a kormányzati párt alakítására irányuló törekvését támogatja.
Mindkét javaslatot egyhangúlag elfogadta az értekezlet. Az elfogadott három pontot Vass miniszter nyomban átadta a miniszterelnöknek.
Budapest, november 30. A miniszterelnök ma délelőtt folytatta tárgyalásait és hosszabb kihallgatáson fogadta Vasst, Tom-csinyit, Huszárt és Rubinek Gyulát és a kisgazdapárt állásfoglalásának végső kövelkez-ményeképen délután 5 órakor megjelent a kormányzónál, akivel két és fél óra hosszat tanácskozott. Értesülés szerint uj előterjesztést tett a kormányzónak a kibontakozásra vonatkozóan és a döntést a kormányzóra bizta. A kormányzó egyenlőre nem döntött, hanem ugy határozott, hogy több politikus előterjesztését fogja meghallgatni. Igy a ki* hallgatások újra kezdődnek és csak ezeknek befejezésével várható, hogy Bethlen, aki poli-tikii körök véleménye szerint újból megbiza-tált fog kapni, megkezdje a tanácskozást.
A kisgazdapárt tegnapi határozata politikai körökben kommentálásra adott alkalmat, különösen az a körülmény, hogy Bethlen határozati javaslatát izgalmas vita után és a párt képviselő tagjainak számához képest csak meglehetősen csekély szótöbbséggel vetették el. Ebből arra a -konkluiióra jutottak, hogy ez rövidcsen a kisgazdapárt bomlására Fog vezetni és végleg eltávolítja egymástól Nagyatádi és Rubinek hiveit. Ezzel szemben a kisgazdapártban rámutattak arra, hogy a dolgoknak ilyen beállítása teljesen helytelen és csak annak tulajdonithaló, hogy a sajtó egy része nem regisztrálta hiven a tegnapi
értekezlet eredményét. A szavazás ugyanis — mondották ma este a pártban — nem a miniszterelnök határozati javaslatának harmadik és kapitális pontjára vonatkozott, mert azt a párt egyhangúlag deklarálta elfogadhatatlan nak. A szavazás a második pontnak egy sti-láris módosítására vonatkozott. így ebből a körülményből, hogy ebben a kérdésben a vélemények nem voltak egységesek, semmiféle komoly következtetést nem lehet levonni.
Nagyatádi egyébként ma a következőket mondotta:
— A kisgazdapárt tegnap esti határo* zatával a legteljesebb mértékben meg vagyok elégedve, mert a határozatban kifejezésre jutott az a rég óta hirdete...

Insert failed. Could not insert session data.