Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.68 MB
2010-03-10 13:51:28
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1074
2577
Rövid leírás | Teljes leírás (150.43 KB)

Zalai Közlöny 1918. 046-050. szám december

Zalai Közlöny
Megjelenik hetenkint kétszer
57. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

57-lk ívfolyum.
Nagykanizsa, 1918. december 2.
46. nzám.
ZALAI KÖZLÖNY
Ssorkoutfiaéy ém kiadóhivatalt Fő-ut 13. »ám alatt,
« HogenrUder házban. TBLBPON: 103 Hirdetések iUJaz«bá» sxerlnt vetetnek fal.
Megjelenik minden hétfőn, a kora reggeli órákban.
BlŐtUetónl árak: Bgy évre 10 K, félévre 5 K, negyedévre K 2.50. Egyei ■ xim ára 20 fillér.
ver. Csak o az érzésben és
Értsük mag egymást.
!rt«: Dr. Lakács JAiacf,
Nem lehet közömbös hazánk függetlenségének biztosítására s jelen államtormánk megszildrdi-tására. hogv közéletünkből mindazt kiküszöböljük, ami a magvai köztársaság egyes társadalmi psztályai közé éket szoros egység, gondolkodásban való harmónia lehet ax a bázis, amelyre jövőnket alapithatjuk. Erre nézve azonban még sok a kivánni való. Minduntalan fölmerül a gyanú egyesek megbízhatóságával szemben, a sugdosó* folyton hallatszik s az némelyek politikai múltjának boncolgatásával azoknak az uj életben való érvényesülését próbálja lehetetlenné és népszerűtlenné tenni. Sőt, a gvanu mellett nemritkán névtelen levelek is disszonánssá teszik a közélet, a közérzés hangját.
Aa élet eme bojtorjánjaival most nem foglalkozunk.
Célunk az, hogy közéletünk figyelmét odairányitsuk: — senki se lásson polgártársában most mást, mint a független" magyar köztársaság szabad polgárát, akinek gondolata, karja egyaránt iga*, izmos és lelkes arra, hogy szabadságunkat megvédelmeszÜK. Hogy százados rabságunk jármát összetörtük, hogy nagyjaink esz-, ménve megvalósult, — annak minden igaz magyar csak örvendeni tud. Ennek a nemzeti általános örömnek helyhében csak üröm volna, ha továbbra is válogatnék polgártársainkat fai, felekezet s áHás szempontjából. Minden szavunk ünneprontó lenne a magyar függetlenség nagy napjaiban, ha azzal az általános egyenlőségen és szabadságon némelyek mellőzésével csorbát ejtenénk. Erőre, erkölcsi kohézióra van szükségünk, ha a körülöttünk zajgó ellenségeinket hazánk feldarabolásától távol akarjuk tartani. A közös cél magasztosságától áthatva — hogy a független magyar köztársaságot megőrizzük — meg kell egymást értenünk, hogy a vállvetett munka sikerrel járjon, mert imponáló erőt csak igy tudunk kifejteni s csak igy tudunk egy biztos jövőt megalapozni.
Klauzulának csak uzt irom még ide: — ha a fogházak ajtait megnyitottuk, hogy a magyar szabadság pirkadáiiakor a foglyok kiszabaduljanak, az elfogultság sok színárnyalatú lakatait is szét kell törnünk. Ne sebezzék nzok senki lelkét, aki a függd len magyar köztársaság iga/, munkása akar és tud is lenni.
A megértés — mint egy bővizű zsilip — árasszon el most mindent a hasábra. Igy leszünk erősek itt é« határ únkon kivül, mert a megértés a legjobban imponáló erő.
Erdély elszakadt.
Budapest, dec. 1. Gyulafehérvárról jelentik: Mintegy kilencfenezer ember jelenlétében tartották meg ma a román nemzetgyÜlést, amely teljes rendben folyt le. Goldis László beterjesztette a határozati javaslatot, amely kimondja, hogv Erdély és Magyarország románlakta területei minden feltétel nélkül csatlakoznak Romániához. Megalakítanak egy nagy nemzeti tanácsot, amely jogosítva van a Romániából kapott autonomia alapján intézkedni Erdély, Magyarország és a Bánát románlakta részeinek ügyeiben. A többi nemzeteknek tejjea szabadságot és olyan kormányzatot kivánnak adni, mely a teljen vallásszabadságon nyugszik, továbbá kimondották a radikális birtokreformot és hitbizományok csökkentését. Végül elhatározták, hogy UdvOzlik a Monarchia igája alól felszabadult testvér nemzeteket. A benyújtott határozati javaslatot nagv lelkesedéssel elfogadták, s mtánna a nemzetgyűlés teljes rendben oszlott szét.
Bécset nem szállják mag.
Bécs, dec. 1...

Insert failed. Could not insert session data.