Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.61 MB
2010-05-26 14:07:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
708
2453
Rövid leírás | Teljes leírás (319.26 KB)

Zala 1884 március

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

11. szám.
Nágy-Karúzsa, 1884, m&rczius 2-An
XI évfolyam.
*ttas»stTötJ* E EuSSSvT
TAL ftdiHtw 4, »
KMn • UmmU«m I rtwkrrMitkwé linl«n1"j «MáMMM4, MM*-
HnMihMw ItnUk «nk Um*rí k»-Mkbtt tec*italMk
IklnMk tUhu
kSUrtMk.
POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A. ZaUmegyel ttgy^degylgt, I NsgyKanlasal- ásDélsalal takarék péuatárak, Baokegyeeület
hivatalul köilftnye.
M*'irjeienílc NnQn-K<mluMi\n lietenkint t Vwirtfp.
ffiffimm BEI
K<ím hw.....I fti.
fii év
km,
IMMuk MfeASfl
réb MlvMstot WriMjs* ly'iwjva
( fti, umtii wumM mph kr.
ijftk fÜ MII 10"
Nyílttá petlHere 10 kr.
Budapest, febr. 27. 1884.
Beltentó dühbe jfltt a ,,Feqti Napló" volontair köslöuye-a füreudt és egye*ült ellenzéki pártokból összezagmlt hatalom-aspirena csoportnak, arra ai követelésére, hogy ha már éheznek a kormányrajutás után, hát had<Plássuk a jned vét^ Hó a programmal.
' Caakugyin nyomorult ravanZságu vésatit ia a*, programmot követelni e legújabb egyesülés embeibitÓI, kutnek mindegyik töredéke tudna n»gyon, srép hangzatos programmot idol, például tist-lágyi Dezzó 8 Pulstky Guszti a laüika-y\\% vailáe-azsbadtágról, as sbtolut ájlsmi jogról, ai útonállók a kormányrendeletek elleni ellenállási jogáról, Appotiyiék pedig as uralkodó vallás szükségét <51, a régi fbndslls'viszonyok egy némeljiké-bexi visssstérés barsnsiról, t nherallá eszmék közvesséjyességérőj — bem isi említve as Ausztriával való viszony ^ejló-dése követelményeit, melyek iránt a hányan vannak, annyi féle nézettik, E|ty ily pártot programmért zajgstii valóságos kiméletlenkedés, mely megérdemli a legnagyobb viaautorlátt.
De hisz nem is bsgyja magáit a. Nsptt, mint valami hadi gálya, a vizér-' csikkekre kiirt tiazta tengerén naponkint kétszer ia tele vitorlákkal ronjt a .kormánypárt közlönyének a hatvan fontos gorombaságok kai bombázta azt, Vagyis inkább Tiüa Kálmánt, azt állitlvén, bogy a prógrammok követeiérére egyedül méltó felélet : olyan nincs! (elhiserük) nekik, elég progrsmm as, hogy, minden országos bajunknak Tiisa as oka, tiehát le T»«a Kálmánnal I
Nem tudjuk ugyan, bogy mit szól a legújabb ellenzéki siöv^tkeart e prog-rammjáhos a választó közönség, Ili a kormány bivela vita és küzdelem alapjául elfogadjuk e programmot if. Párt-L szempontból avval sseD*lÖrtmég nagvon kedvezónek ia találjnk helyzetünket] Ili as orazágos közvélemény előtt a közle-
kedési, közműveltségi, körgazda»ágl- áa pénzügyi politika terén aaervaaést, Javítást, haladást mutathatunk fel, fel In utalhatjuk a vizszattályozás elóhaladáeát, felmutathatjuk tanügyünk nevesetea fejlődését, honvédségi intéztfiénjüiikttek jeles vi vmányait, ráutalhatunk arra [a jellem* tisztaságra, mely a kotmány Mének • minden egyes tegj«lnsk tulajdouaéga arra aa.Őnaetiru klM'tásra, maljet la többség még pedig a (égi vasúti roiiaxe^slntialia hivatalokkal* aslnekui ákkal mMváaárolt éidekeltaég nélkül, a kormány liánt tanúsít. A jövÓ b stoailására izllgáló as iaíarrt tényezőkkel tsemben állás tij koá-llosió, melynek furcsa c>opoitja chaotl-kus isinvegyüiékkel tárja fel á multat, bogy utbiutatásul ►zo'gáljon, milyen lenne as ezek. általi készítendő jöm kiknek ismerjük nyilatkosatait politikái éa köz-gazdahági leendóink felől, melypkte nézve a bánján vannak, annyi as eágaiát, i égyesltó elemű) nem tudnak máit felmutatni, mint Tiaza neméi) ea gyűlöletét, a e gj ülőietet Igyekeznek] átüiietnl a nsgy 'közönségbe, hogy unimk révén magpkat kedveltessék.ijgy áll a dnlng, igy mutitlosik a lieljiet, i bizony nem ei bizakodás, rniáón azt mi a koimány-pártra nézve nagyon kedvezónek, nagyon elónyöanek találjuk. Egy pártnak aria nézve, bogy többaéget nyerjen as ország válaastóitól^ nem elég a hatalmon levó komáiijfó gjülBlete *, be kell mutatnia, bogy miként, mely eazkörökkel szándékuk a helyzetet jsvitnh Ha as ellenzék ezt nem teszi, evvel csak azt bizonyltja, hogy tli mének )^ü)önféle>ége miatt fgyaégea programm feláiuiáiárá képtelen.
A'•Napló* érti, bogy a programm adás migisgadára pártjának leg^ebhetóbb rétre, a Diák tekmtéljéie bivatkoiik,kl 1846 ben isükrégtelennek jelentéi ki, svi ellenzék létráról programmot atfni. De bát azok írás viszonyok voltak, moat per-lair eniaila köimánjunk van, azt ha ki* lelbtégie jnt, a (többséggé lett elleniék-mk kell a kormányon felváltani. A nem-
setnak tehát tudiilklN, hogy egy ellensált-•ek, mety a kormány eltén tör, mily t*r-Vol vannak a köiflgyek Intéaé-ére néive. Tehát hiába vMog a hátuk t programmot kell adulok. Hk nem adnak, hat ea 1a piogramm leazt 0«akhogy auuak levlt nem a kormáti) párt Isaza meg.
A nagy-kanizsai takarékpénztár
t W" mtm kasaytUM.
I. m jcltnttt.
Tintáit kösgjttléa I
Mindenek előtt engedjék, hogy önöket tUstelt uraim, bővített éa ujonan átalakított hivatalos helyiaéglnkben ld-vözölbe»vük.
Midén eselótt 14 évvel as InléfjBtl házat felépítve helyla/günkei beiendestlk, as akkori vlasonvok éa forgalvmhos mérten as Igényi km k tejesen megfeleltek ; aróta avo'nban az flsVtínigalnm évtóUévre emel kid ve él mgjnbb mérveket öltve, kénytelenek valánk littéieiflnk klterje> désének éa méltó^ágái'ik megMiloleg a tőiben mg)un la aifikké vált liel)Uégo-ket kellőleg átidomítani a megb^ivitetii.
A leíol) t 1888 lk évi fislet foigalom a rendi a ée laibálysaezü keiékvágáiban folyt la. , 1
A giadaiági vlasonyok ugyan ke-v/sbbé kedvezók mint as elósó évben, de egéazben véve mégis kielégítők va-lának*
Idei mérlegünket »s 1889-lk évi klmutatásasl ösazehasonlltva, a követkenó nem Igen jelentékeny Változásokat találjuk.
Betét üzletünk mult évi forgalmi as 1882-ik évit nagyban fölülmúlta. A lelolyi évben 1 068,246 frt 20 kr, vagyla 246,986 fit 86 jirtal több isettetelt viisya mint aa elósó évben, még pedlk 419 800 forint minden felmondás nélkül ; ellenben uj betét la jóval több helyeztetett el ugy, hogy betételtjk átlaga
TárczaJ
A farsang áldozata.
VaM. ami Ml||ikkit kiMtyM éHikifiaM.
I Ugyebár tisztelt hölgyeim, már azt volnának a czim alán hajlandók hinni,-hogy kétiógkivttl kimerítően írok le néhány epfco-dot, az idei farsangban Budapesten 'már eddig megtartott számos bálból.
Ha azt hiszik, igen csalatkoznak ; mert én az idén ép-oly kevéssé vagyok diszponálva bálozni, mint önök a bálból elmaradni.
Nem megyek én sehova, igy bálról nem ie irhatok.
j Az én bálom mindennap csendes, la* la* és emberektől elhagyatott kis szobábs-kámbao, melyben a bálreadeső én vagyok; asztalom «a aaprosan vett terem, fekete nedvtől izzadó tollam ás t papiros a mulató »1-jegyzett pár, a zene pedig ezbesogó egerék-UM felváltva, bús nótát rendező gondolataim.
Ilyképen élvé át,a farsangot, igen t^r-máazetesnek lógják találni, bogy íeasült |ú-váoottságiik tárgyáról »jogász, patyikns, me-dürus, fttosofas, t-cbníkos, regatta, athleta áa tadia isten, hogy még minő bálokról, ném irhatok.
igaz agyán, miszerint bizonyos baaa-pmú riporterek reedkivat asgy birnévre vergődtek azzal, bogy ffiUemeoi ugy tndnák, mfaft máe kősönaégea haiandó^emberfla nem |e ofv aseaiáks fantázia erő és klpaaeágp léfiMK, bogy még eaak feleeleges elmenni atiHk bárhová la, ^ibof valami kőaárdekfi dolog vagy eoaséay tőrtiaék, mert oly hűén fmémé y a lant kasból kiriú, skár esek a laiabsfyaa jeles lettek voiaa, f azért mág-B léairhm saég aaoa dívó azokáat eisaj(á-
titani akarni és n^m in írok olyasmiről, aminek közvetlen >zemlél0i|i nem loltam.
Padig én ia elmondhatnám, ha füllenteni akarnék, vagy ha csak tudm'k is, — bogy a vigadó terineiben^az idén hány pár dőlt már hanyatt, vagy hsára, csókolva a drága snyaíöldet fedett sikos és fényes parketteket; hány fiatal hölgy ájult már el a kedves megijedt anyácskák és lelkiismeretesen i!) örködO gardedámok ölében; hány asoroaan fűzött midért kellett már rubaderekaatól együtt felvágni s a fiatal hölgyecskéket bérkocsiba ültetve' lakásukra szállítani; éa hány halálozási eaet történt már meehüléa ás vigyázatlanság következtében, hány párbai éa öngyil-koaaági áldozat legyezhető fel riválisok között már eddig is, éa tudja az ég, hogy mi még nem volna irható, ha ezen tárgyról be-azélol akarnék.
Mindenkor azon vagyok, hogy a hölgyeknek kegyét megnyerjem. Nem ismerek oly áldozatot, mslyet önökért hosni. ba az hatalmamban áll, nagy, vagy terheimek találnám. Örömömet, élvesetemet önök társaságában lelem tel.
De azért bármennyire vonzódjam la önökhöz, — bármennyire éljek, hiljpi önökért, — bármennyire bnjháaezek is kegyükért kedves hölgyeim, azért engedjenek és bocsássanak meg, ha magamat mint kérlelhet-len ellenségét matatom be mindannak, amiért önök annyira rajongnák vés ami] kösön-aégee emberi nyelven bálnak nevezünk.
A bálok miatt » ár rég a Veszprémben menlekult nOgyfilölök egyesületének tagja kellené lennem, ba gyerló emberi gyengeségekkel azámot nem vetnék, éa ha valóban szívből igazán annyira^nem szeretném önöket
Mint minden vávárnaL mely aa ipar és kétest edeimi ezikkek fölhalmoeóoolt meny-nyisége következtédén, aa árat majdnem ér-léiiteleaiti, agy a leány varrnak is. mélyen a
női báj. a gyengédség; a természetes himnor az érxelmek, a gyermeki IrtaÜaQRág oaak köj-zönaéges árucsikkekké degradálva'áruaittat| nak el; — prinicipiumban gyűlölőjének kellL hogy legyek.
A hál pedig nem egyéb, mint azoroaan vett leányvásár.
A mamák a »Hymen« felirattal dlazeljro sátrakba beköltözbtt vásárra járók, önök fiaj-tal hölgyeim a magukkal hoaott elárusítandó csikkek éa mi férfiak pedig ea önöket meg* vásárolni hivatott vevők kellene hogy legyünk,
Hogy vevők vagyunk-e mindenkor, ami felesleges nekem felelni, hisz azt legjobben
Íudják a kedves mamácakák, kik ugyan gyák-an és addig vitték <drága áruikat vásárra, oig a portéka csaknem értéktelenné váltás a rendes árban m&r \el nem kelt
, Igy jár pedig má napság a legtöbb mama éa a legtöbb leány.
Mert fájdalom, nem komoly aaándék, nem nemea önérset, nem büsske akarat va-aérli a mi fiatal nősüléare érett uracsaink legtöbbjét a bálban, hol az emberiaég gyöngyeit a hölgyvlágot fényében, diaaében, valódi ünnepélyes értékében fellelik, hsnem réssben a mértéktelen mulatáal kedv, de legtöbb esetben pedig a nemtdenség .és mte-lanság sportja, mely moat annyira divatosévá lett, hogy félejt, mimerint Szodam és Gamo-ra sorsára jntúok.
Nem fiatal a lövő nemzedéket megteremteni hivatott egyének vagyunk ml, hanem legt sgyobb résst, eemmf mérsékletet, semmi ambioxiót, semmi önérzetet, semmi büsske-aéget, semmi tisztességet, aemml komolyságot nem iamerő, caak állatiaa vágyak éa öéa-tAnök után élő Ivadékai, nemee öoéraetü lovagias atyáinknak.
Nem fiatalság vagyunk, mely családot alkotni, hazát védeni év nemzetet erőeitenl tudna, hanem a modern a koraaellemmel M-
eaak oaekély 18 488 frt 99 kr. éa 8(4 darab arany fogyatkozást mutat.
Ifizen oaekély apadást ia legiakább as uj«tŐkeksmaUadótőrvéuynek véljük , tulajdoníthatni; mert általa a töke mintegy megtámad ea a megfélamlltvi, részben éa iegjfclább egyídtire visszavonulni' látszott, ami iegjnbbjtn azon kőrttlmóny-bÓi tftnlk M, hogy legtöbb bet ót épen e törvényjavaslat életbeléptetésekor vonatott vissza.
Az említett qj tőkekamat>adátőr-vény folytán esélasaiünek mutatkozott a többi helyi péuzJntéi«i*kol ecetét tő-leg a betéti kamatláb syabáljaaáia Iránt kásöa nit^állapodáara Ifpui.
Jelzálog köleaönelknél a kfllönbőzet as elósó évbes kénest alig em Itéate méltó; mindössze 2A86 frt 81 kr, éa 197 darib sbny többlet mutatkozik.
Az 1882-tk évi ]ó termés folytán sok régi kölcsön fizettetett vissza; mindamellett uj kölcsönök kladáaa által jel-zálog! kölcsöneink átlaga még némi ezekéi y emelkedést la mutst.
A kint levó kamatoknál 480 forint 69 kr. 90 darab aíahy éa 76 frsuk kevesebb'et muntkotlk, a Igy a mérlfig-ben a ovimén még 11,209 frt 68 kn éa 21 duab aiany szerepel, — mely öea-szeg üsletfink kitetyedéaébeg atánjUg nemcsak méiaékelt, de nagyon ia Cee-kéljnek moudhstó.
Ingatlanokat Igen keveset hallett a lefolyt évben as Intését részére vásárolnunk. As elósó évhez képeat ezen tételnél 6966 frt 16 kr. spedáat találunk, mert a kotábban megváaárolt birtokoknak egy réséét kedvtal feltételek mellett eladnunk sikerült i
Áliampeplrjelnk állaga a lefolyt év-bei alig mutat jelentékeny változást; as egász többlet külötiböaet tavaiboa képeat 4660 fotlttt, a Igy as Idei mérlegben mindössze 1,082,760 Irt névértékben azerapeluek,
Ksen nagymennyiségű állam értékek, melyek nagv'bbára még az tjlcaó Itesaer-
éledt erkölcstelenaég, a corrupcsió és a ledér buja életnek istápolói.
vérünkben nem az ös nemes magyar nedv. hanem a romlottság ée elfaialtaág cor-rumpált mérges gennye buaog.
Leheletünk ia a hová ér, ott megmé-telyea mindent; szóval romlottak éa veezé-lyeaék vagyunk akár a kárhozat, a pokol, ée csak zsebünkben van valami — a kinek van I — de koponyánk as üreaaégtöl kong, éa oly gyenge, mint a aaalmaazál.
Igenia ijy fiatalság képviseli a báloknak hőseit. Ea eiekért hölgyeim, érdemee pénit a időt vesztegetni, erőt éa egéssséget feláldosoi ?
Nemde, belátják most, bogy ellenszenvem jogosult.
De van ám egy másik, harmadik é* negyedik oka is annak, hogy ezen dívó szokást perhorreskálom. — ía na mégis oaupán egyet einiUék még fel, azt csak gyengédségből önök iránt teszem.
ts az egy pedig aa a feneketlen, határtalan fényűzés és az a véghetetlen ezzel já-ró feszélyez totazvágy.
Csak bálban látiuk az agymáeaal versenyző, a változó otromba divat után készült pazarló fénynyel diazitett, megbecsülbetlen értékű női öltözékeket
Caak a bálokból kjtndnlva észlelhetjük, bogy a tetaavágy kielégítésére művészies utoo késsült mily szerek éa aoyagok használtatnak. hölgyeink által, nőt bájuk fbkoaáaára, esetleg pótlásává.
Itt nyilvánul éa költetik fol a hajlam, a bűn éa erkölcstelenaég ösvényére lépni.
Itt keadödik a tajtalanaágnak elaő kezdő elemi oeztálya
Ennek ilhmatráláaára, elég legyen eaak agy a fővárosi hírlapok által ia röviden kötőit eseményt a közel múltból felhozni,
E napokban történt, bogy egy 17 éves finom modora, rendkívül müveit impooálo
Mai számunkhoz féli? melléklet van csatol?*
I
zéal Árul mi Ptdlg i ykvénjn-gedte deazember 51 tki ár kelettel vW uk a mérlegben felvéve r— midÓn egy-részról azt ittUUtűákl hogy I mérleg felállításénál nagyon It lelklismeretaeeo el-jartauk vala ; uéküukj minden idóben Ulé kamatozást bisUtaitauak, i netáui tömegesebb felmondások wetén bennünket » meglepetés ellen legbiztoeabban mogóvtU képesek.
Mérlegünk kedvező alakulásánál as idén U tartalék alapunk nagyobbmérrü szaporításáról gondoskodhattunk,
Ajánljuk n jehuftt tartalék alapot 5509 frt 50 krrajl szsporiiant, a így 81,500 foriutra felemelni, Igyekezni fogunk, hogy ezen alap] — moly nagyobb részben értékpapírokban elhelyezve moat mér maga magétól \k saépeu szaporodni fog, — üzletünk mini inkább növekvó kl-terjcdéséhfls képest még továbbra ie lehetőleg szaporittaaaék.
Az aj báebérwM törvény folytén aa
Ítézeti liAs jövedelme is Jelentékenyebb gyatkozást szenvedvén, szükségesnek láttuk a ház értékét] 1687 fri 89 krral leszállítani.
A tisztviselők nyugdíj alapja tavait jelentésünkhöz képeit állampapírokban elhelyezve és külön kezelve, saját kamatai 4!tal évrólAvre gyarapodva, magától fogja idóvel elérni ap^n magasságot, mely agy as intését nngjjsága mint a tisztviselők számának megfelel*
A mérleg 8 utolsó tétele aierint (melyekből a két ebé mint mér egylz ben adéalapnl szolgált, adómentes,) a rendelkezésre álló összeg 25,056 frt 18 kr. 188 darab arany lés 499 frank.
£nknek felosztására indítványozzak a tisztelt közgyűlésnek: hogy minden egy-egy részvény utáni 40 forint, 600 darab részvény után összesen 24000 forint fizettették ki ositslékultovábbá 1000 forintot méltóitáBBék eddigi szokás szarint, az előterjesztendő jegyzékünkben felsorolt városi közjéi jótékony czélokra forditani.
Az ezek után még fentmaradó 56 frt 18 kr. 188 darab árany és 499 frankkal pedig, — mert azon kellemea helyzetben vágyónk, bogyj a mérleg kedvező alakulásánál fogva az intézet jótékonysági bajiaménak még k' megszokott határokon] tul is szabad ' folyást engedhetünk, — hosszas meggondolás után helyén láttak egy oly xiágyobb alapot megteremteni, melynél fogva képerek leen-denénk városunknak idóvel valamely nemesebb ezé! elérhetéséire (ontosabb szolgálatot tehetni. j-T
Ajánljak tehát, hbgy ezen ónzeaen 1315 frt 46 kr papirlrtékre átváitozta-tott ősszeg egyelőre mint ,városi köa-haszna és közművelődési czéla elapa
alkatú/ elOkelO éa zzép szabályos arezszabásu fla magyar iamert nemesi gazdag osaládból sarjadott leányt, vádolt i egy hírhedt aljas asszony lopás miatt a budapesti törvényszék előtt
A szerencsétlen leány a - törvényszék börtönében letartóztatta lévén, egy bötőnör kíséretében a tárgyalási teremben megjelent.
A teremben lévőki k bírákat sem Véve ki, a leány beléptekor | szánalmukat a boldogtalan leány iránt nem (ojthatták el és minden szem legelöleg ezen szerencsétlen nőnek kellemet és szellemet egyaránt sugárzó arczán nyugodott, midőn a vádlottak padján az elnök intésére leereszkedett.
Ekkor az aljas lélekkufár a panaszos asszony előadván panaszát, többek között azt mondta: hogy a leánynak terhére rótt vád annál is inkább solvpeabb, mert — ugy mondja — ilyen leányok! közt a ritkaságok közé tartozik az a műveltség, melylyel Őbir,
— beszél franczia, anjjolJ olasz, német nyelven, anyanyelvén a magyaron kívül és va-Itiaágos művésznő a zongorán és — igy folytatja — nekem már nagynevű éa dúsgazdag mágnás vendégeim mondták, hogy hagy kár aaért s lányért, hogy ilyen nagy házba ker<.
i Kisirt köoytelt szemekkel kísértem a vádlottak padján ülő szerencsétlen, a cor-rupczutaak e szánalomra j méltó áldozatának artoden mozdolatát, mindén arezvonását, midőn a drága ékaaarekkel dftaén fölpiperézett aljas aaaaony panaszát elterjesztette.
A leánynak izéméiből jóllehet igen ko-ráa már a köoyek Usaáradták, mert folyton zokogott, ée könyök szeméiből oem peregtek.
— Arezának* nemes vo+áaalból hiányzott ■ár | táii nagy mértékben volt bál de most a Ms komorság, as élatjuitiaág foglalta el aaaak helyét Bogár fekete aaemaiböl, melyek nlsll tüzet foghatlak, eltűnt a Ha, elfagyott aa élénkség, kihalt aa élet,— sn-
rtri^x^sí »
aáluuk betéU könyveinkére gyüroölcsö aólag elhelyeavé további raadálkezésf ttkre fenntartva letéUméwynsteesék.
Béinépk, miszerint a Hsstelt kös-gyOlés ebbeli IndU^áuyainkat elfogsdva s jsleuiéaüak egyéb részeit is jóvábagjó tudomásul véve nékünk, valemlut a Wr ügyeld bizottságnak a folmfntvényt meg-adandja.
jegyzőkönyv.
Felvéve tyag^-Kanlszán IBB4, (sbruá> hé 19-én, a Qagk-kanizsai takarékpénstár réssvény-társaség [XXXIX'ik évi rendes köz-gyniésében*
Jelenlevők: Tóth l«ajos iiiazgató elnök leU alatt Habóobay.György, Herényi Jóisel. Hlau P|U, Ulnu iLajoH, Bouyai Wn Brorli
Adolf, hanneberg
Jakab, RbeuRpanger l«ii>0i,
Cbenapanger Leó, Sialnger Henrik, Englündsr
La|oa, j Peaselhofet Garai Benő, Gelae Gutmaon László, ' Henrik, íirünhut ( Ferenes, Knoreaei Lőtínger Ignáoa,
József, Kiseher Jóssef, üutmann Henrik, Gelsei lutmann Simon. GrUnbut Olöp, Halplmn MAr, Killk Frigyes, Lővlnger Urael, Maanhanzker Mór, |iayer-
hofer Sándor, Nucte'a Jóssel, Plossaer
náoa, Roeenield
Lájos, Strem é» K Sándor, Sommer Somssich Lőrinc;/. Saukita Nándor
fcdolT, Hosenberg Ivréel,
dr Rothschild Jaki b, Hebara Albert, Beme ke
lein, Stern I. M. Sommer Miksa; Bommer Ignnoz, Sanveber Jóaset, ;.dr. Ullnian István, Vágner
Kát oly, Weiss Manó, Wefss H. I., Vidor
. C. öassesen 4M résavé-darab részvényt kérivl-
Samn, és Weiser nyes tag, kik 370 aelnek.
Tárgy: 1. Eliiök Üdvözli a me||elent részvényeseket, — a midőn ezeknek határo-satképes Hzámbitnl egyQttlétét konatatálná a a közgyűlést mégnyitottnak nvilvánilabá, köeaöneiét fejezi k| m idáig baléie helyezett saivee bizalomért, a mai nappal léiért igaagatóságl elnök tisztét ezéhnel a közgvü-lés kezeibe leteszi és kéri, hogy már a jelen közgyttlés vezetésért) más elnököt jelelnének ki. «T
A nagygyűlés közfelkiáltásai Tóth Lajos urat válaast|a meg és kéri fel a mai közgyttlés vezetésére.
Elnök jelenti, miszerint az intézeti ellenőr éa titkár Valbach Mór betegség miatt a közgyUléaen meg nem jelenhetvén, Garai Benő Qgyvéd urat kérte fel éa bízta meg a iegyzökönyy szerkesztéséhez szUkséges feljegyzések mektételére.
Tárgy : II. A tárgysorozat máaoaik és harmadik tételének tárgyalása következvén, felolvastatott as igazgatóaágnak ielentéae a lefolyt 1883-ík évi Üzletvezetésről, valamfent a felUgyelŐ bizottságnak a közgyü'éshes intézett jelentése, melyben a szabályuserOen vezetett könyvek alapján késsült mérleget a valódi helyzetnek megfelelőnek kinyilatkoa-tatvs, as igazgatóeág állal ajánlatba hosotl oaztaléknak kiadáséi helyeali.
Tárgy; HL A mérleg teherlapjánakitt utolsó tételével mint rendelkezésre álló nyeremény összeg kitUntettetík:
a) házjövedelem. 5682 frt 07 kr.
b) értékpapírok kamatai 14224 frt 70 kr
c) nyeremény 183. drb arany 409.
frank 5149 frt 27 kr.
Óhm*» )88.db.|ar. 4M.fr. tf.OM fit IS kr
ken aa örömnek boldogító mosolya megigéző éa elragadó hatású leheteti egykoron, hiányzott a ruganyóeaág, merevek lettek és esak színét tárták meg, mely ugyanis már fakulni kezd.
A lelketlenlélcjkkufár,aaaaony, befejező-ve panaazának elöaiását, az elnök a leányt azólífja maga elé. Az általános kérdésekre elöaqja, hogy neve X. 17 éves, és egyetlen leánya X. megyei Kőorvos és birtokosnak. Tettét töredelmesen bevallja.
Azón'szánalmat eláruló hangon (eltett kérdésére ás elnöknek, hogy mint oly elő-kélö családból származott nő, miképen zUll-hetett el annyira, a boldogtalan teremtés hosszasan elmondja,[hogy egy gavallér által, kit két év előtt egy [farsangi tjálban magiamért, éa ki neki titokban egy inéig udvarolt és azerelmét hazudik, a azUlöwöl megszö-késre elcsábíttatott, éa midőn már a aziv- éa lelketlen kéienoz himpprától megfosztotta, becsületét elrabolta ésí már megunva öt egy azép4bapon váratlanul elhagyta, kitéve öt a legnagyobb nyomornak. Sem ismerőse, sem pártolója, sem támogatója nem lévén egy aljas, elvetemedett* a {társadalom sségyenére éa as erkölos asoQám, törvény által engedélyesett házba, kergette őt az éh, az Ínség.
„Így kerültem tide is, tekintetes kir. törvényszék l« — voltak utolsó hangos zokogásba kitört szaft).
IHogy a szerencsétlen elitéltelett az természetes, de az tnár nem tartozik ide..
1 Tehát a bálból eredt ismeretség egv lelketlen gaz k<\jenczczel, egy állatiaa vágyak atán ssomjuzó nyomorult gavallérra), ki a szerencsétlennek fejét lek hazudva, gyengéd szivét ríttál megcsslva, ártatlan gondolkodá-sát bókokkal elbódítva, meleg éraelmeit go-noeattl-áíaknázva, őt követni rábírta és vele nem aaak gyengéiden szerető s feláldoió ssU> lök egyetlen és legdrágább féltett kínosét ni-bolta el a kárboaatnak, a kösmegvetés-•ak. a fökli pokloknak, martalékául dob-
* Kaekböl javasoya as Igaséitóséi! toK tessék kl oesta)ékul résstényeairtut forint ss az negyven 'lurlnt vagyis-
000 darab réssvétty után 24.M00 frt Aián|)a továbbá, hdgy a kOvetaeeO kos és jótékonysági awNoara ú< m. s
I* a fymtláltoti laoseumrs tu ffl. 9. a polgári iskola /sáljaira SO # 8. s községi iskola uiéljsirs léi) • \ 4. a kOsségi iskola sssaény-somu növendékéi mnása-tára .jjT 90 *
5. as israelita iskola osé|)aira 140 • 0« as iaraéllta iskola tsegény-sorsu növendéked ruhása-tára . ]! 1 i . Jt) • 1
ti a városi két kórUara Bt* lőn-kQlön 10 fH. Asssesen 140 •
H, kaiesatény Itásji szegényeknek 0. israents bási sseejónyeknak
10. as iparoa segédek beteg-segélfzö egyleté javára
11. a aisoedneveló egyesületre 12 a tUaoltó egy Isim , , . , II. a betegsegélyaő. egyletre
1 • ] mBBB?
150 » IÓ0 •
t 20 » 20 » 00 • 30 » 1MTT
fbfdittassék.
As esek után még fent maradó n6 frt 13 kr. 181 darab' arany és 400 (rank papírpénzre átváltoztatva Összesen l9lA frt 40 kr. értékben pedig egyrlőro gyUmblosöző' leg leiéibe elhelyezve as Igaagatóság által máid annak idején meghatároaandó valamely vároei köamttvelődéai vagy köahasanu i czélra fordittassék
A köagyOlés a felo|vasott mindkét jelentést éa eaokkal egyUU tett indítványokat ugy a nyeremény feloNsiására, mind egyé" bezre tonalkoaólag változatlanul élfogadva, aa igazgatóságnak, valamint a ielögyélö Ili* sottságnak la f^lefblyf Kt-lk évre a fel-mentvényt megjínjn.
Tárgy: IyT Követhez vén aa alapszabályok értelmében lelépd elnök, máaod elnök, (0 igazgatósági tag én 8 felügyelő bl-sottsági tag helyett tujalt, esetleg asoknak isméli megválasatáaa.
A szavaÉitaaedő bizottság taglaiul; Stern I. M, Feaselbofer József. Blan l4i|oa és tíelsei (iutmann László jelöltetvén ki, elnök felkéri a réaavényeseket a Rzavaaatok beadására s egyúttal a stiavtuiáa tartamára a közgyOléat felfttggeesti.
A szavatssedő bizoltsStf munkálatát befejezvén; a köagyUléa elnök jáltal folytatólag ismét megnyittatván, a blzo tsácnak beadott ielentéae alapján a megejteti választásoknak következő eradménye hirdet etett.
Headatott öaaaesen SOOluavasat.
Ebből nyertek:
Igazgatósági tanács elnököknek 8 évi időtertamra:
Tóth La|oa nr 1-sö elnöknek 8C0 szavazatot :
Gelael (iutmann Henrik ur ll-od elnöknek 800 szavazatot; mint igazgatósági tagok 3 évi időtartamra:
1, Ullmann láttán ur ViSmru
Hoaenberg Izrael v 1 280 i
8. Welas Manó » SÍ7H »
4. Kbenapangér teő í1» 1 276 »*
6. Vidor Samttj i. 204 »
6. Ploesaer Ignác* • ! 156 •
7. Killk Ferenez » 251 •
P, Semetke La|oa , , » 1 949 •
9. Löwinger Izrael • 218 •
10. Clelaei Gutmann V u sjtí,, »,,
• si* kém-
kódó szUlökre még maradandó sségyent és gyalázatot ia háritott.
Ezen eeet igazán tanulság lehet önök részére flatal^héjt látogató hhlgyeimil
Azonban oie^|ünk mén egy kbeé tovább. Ugyan kérdezzek meg a fővárosi rendőrség által a lefolyt év végével kimuja-totl, a fövároa területén elő éa tartózkodó IÖ*|,4 ezer proaztituált nőt, hocy mint és hogy a|jasodjbatlak annyira el|l -|-Tés tudom bizonyára egytől egyig keVés kivétellel, azon váiaazt fogja adni, hogy mint ifjú kora, éretlen, tapasztalation leányok, d bálokban kötött ismeretség okozta, eiz erkölcstelenség és bOn útjára tett iépéaOká, a melyről pedig letéres ritka esetben vaii, éa annál gyakoribb a rothadt és bttahödt pozsványban a tejjus elmerfllés az elaOlyedéfc
Ea eaen szerencsétien elaOliöttek, kiknek hivatáaa és rendeltetése asl égből jó anyáknak és |eles gasdaásszonyoknak lenni, undorító lebujokban fetrengenek, rosszhírű kávéházakban tivornyáznak, nOnÖa szalonokban kurjongatnak elvetemedett, ocsmány termekben tánczolgalnak míncüdd|g, mig as időnek vasfoga rajtuk annyink rágódik, bogy mint kórház töltelék laaaan-lapaan egyenkint, fiatal virágzó éa pezzgő korukban a kopár eirba, senki által nem saánva, nem siratva éjnek idején nem tétetnek.
Az ifjú hölgy nemzedébn múlik már most, ezen tarthaüan, oorrnmpalt, veaaélyea társadalmi állapotokat megvááoatatni.
Erényükkel, erkölcsükkel, szilárd jellemükkel linziéit hölgyeim hon és nemsetmentő feladatot teljesithetnek, melyek minden a haza és nemzet iránt ázereahető honleányi érdemeket lelUlmuUa.
Hölgyeim I építaék im hát önök iámét fél azon hajdan volt erős várat, melyet Ujaink lerombollak, és mely minéea ádáz oe-tromokkal dacaolt vala egykoron, ,,a i»uin i» romlatlan magyar irkhmók ét $rénj/Á ka-lalmat tárái • 8itirém Bfiialan.
ssint igazgatósági póttagokra 1 évi idd-(artanö* ; , T . • ' , jj . ^
f. Kisínier Henrik ur ll^ssévas 1 Y. Őrünkül Henrik » 110 . 8. Kaorcsar Frlgvas» 07 U telttgyelö bisottaági tagoaol l évi IdjUMméng t • 1. Juhász Uyör|y ur ttl szava*.* t. Ollop ^amu • <Ht I, EnillOder Lajos » 243 . feiUgyelO btaotisáii taipn 1 \évi léétarUmva! f. Welisdi ?/sjós ur éOssévas.' Tárgv: V ElsOk álial a jeléipök natáni Indítványok efoadásárs íelhiva<(ma-hut Henrik ur as évi Jelentésnek aaun ré-■zére vonatkozólag* >tnely szerint (311 fyj 40 krrsl egy Városi aöabaasnti és kósatotálfrJ dés eaéfu alap taramtassék, inditványé^aa/ hogy jekintettel arra, mlsperint a köarnAVe^ löaésnek nemzeti nyelvűnk terje*zté#nek leghathatósabb eesköse a ssinház, meirnek megteremtésén városunk «*ár évek óta si-kertelenttl fáradozik, ssavasson meg a közgyűlés vároei aalnhás javáfa 10000 frtdt
Elnök urnák ason megjegyaéee után, hogy ezen indítvány nem tárgyalható Mért, mert a napirendre zitttsve nem vo!t,jlpett-spanger Lipót ur szólal fel, ki méltányolja ugyan as Indítványban nyilvánuló ; nemes érsületet. de tekintve bogy a közgyűlés tényleg csakis as intését tissta jövedelme [éleit rendelkeshetik, illetve csakis ezt oMátjs | fel; a lefolyt évi tiszte jövedelem fslopstá-sára nézve pedig az igazgatóság javaalaiaj már elfogadtatott a így nem lévén jelenleg rendelkezésre álló tiszta iövedelem, - az ibdit-ványban kért tizeser forintot eseh okból mm Uhetne most megszavazni Ajánljs, honyj st. ' részvényesek ez iránybanl szabad rendslke-zése tartassák fenn ason időre, a mikor a vainhás építés kérdéze napirendre keriU, mely ajánlat el Is fogadiatott.
Több indítvány nem tétetvén, e|nfk aj tanácskozási sorrendet kimerllaMnek ée aj közgyűlést beféjezeUnek nyilvánítja.
Mire eaen kösgyttl* si jegyzőkönyv be-sáratoti. K. m. f.
A jegyzőkönyv hiteléül.
//momss Jitnf Tóth elnök
Uhcmgtr Ifnáct Onrai Bmi Qgyvi ur MJegjrséM afoaAs BM>k«ti«tu Wslbsik Mflr uk» HkpSsstáH éllMSr.
A polgári egylet ügyében.
Tebét nincs Irgalom, nincs kegyeleni, el kell pnsstqlnia, lassú báléllglíkell véget érnie as Intézménynek, mely méltán megéidrmelpé, hogy az itteni erkölcsi testületek között ne czak utolsó bflyre helyeztessék, hsnem inkább mint a polgárság kötött kiváló társadalmi ón |tözm(lvp-dési tényeió feladatainak betöltéeére eef gitteásék.
Azonbzn a polgári egylet, joobaa mondva a polgárság bizonyos okoknál fogvá meg sem érdemli, hogy érdékel akárhol, vagy üt la ápoltassanak, i az Itt magát irányadónak tartó párt gondoskodott is róla, hogy azon agyénak, a kik beadiák * derekukat, ebben a tekin tatben se a4janak más hangot, mini a ml megfelel*azon böjti vigiliáknak, melyekhez hasonlóan másfél év óta at egylet tarvar és ambitlól a 40 napos böjt soriára jutottak.
M,ár a válaaztmány megválasztása is ai alapszabályok felforgaléaa i a (ár-aadalmi tisztesség megtsfadása volt, üart kifogástalan és tissteiaégee egyének fel nem vétettek, olyanok padig, a kikhez sok szó fér, felvétettek, asonkivQl pedig fele részben nem állván Kereskedők és iparosokból, megalakuláaa sem jogszerfl.
Éh ni történik továbbá ? Nem tartanak köz- éa választmányi üléseket, daczára, bogy alapgzabálysserülai kellé tzámu tag kérte; a költsegvaté t, melyet a köagyQIAenek kellene megiálUpl* tania, egyuerüen a választmányi jelentéibe foglalják; oly tagokat, a kik tagdíjaikkal ismételve nem csak hátralékban nem voltak, de a pénztárnok llyenekeek jelentésében fel sem tüntette, mivel személyükre nésve alkalmatlanok voltak, a tagok sorából kitörlik.
▲ már agy év éta elhitirogoti, eót talán már el is kéaáftlt alapszabályok — módoeitását aló aatf tarjasatík, a kiépi tág foganatosítását poesta manó varból hassák - vonják, kláltal u agylat iá-togatását lehetetlenné teázik, aiyagt helyzetét válságba sodo|)ák g a közel 40 évee intézményt, mely jó és roW napokban egyaránt virágzott, a hisafiságnak éleeztóje, a magasabb intelligentia, a ke-peekedó, Iparos, egyszóval a kllönbözó foglalkozás nemeket képvlseló társadalmi oastályokask faj 4s jtelekezet k&lónbaég nélkül taaivéri ottbeU volt a bakái szélére vitték, ssáoalmsii, elhagyatott gém jattatták
f
PSERHOFER J,féle
VártitvfltA llhriietnb fflttH W^IWM iiMunk dmmIiHi m ítébM 4fM ^
Ml»*"w IflUUatVUR ji J^I mllk, iltd i^inii ilk M Nlf-•Ig, jatíyWn • lakfctaak f*od». k*tl«kak n»<iw(fti U aa* bWonyltöttok Vnlbuj A ||g»»tttk«w*li>> taatekWa. a*frlkW« fgjlb aatr UiktrMaall. nlUloiiutotttb. IkM^mIi iMwulHtywor
n a lagrMMk »«» alktt Ülj* gjégjalAt waéutlayttiak 1 é»U»i 15 UMrimimI 9! ir. 1 I tokarai I iM I frt 6 ir. pMáii klldaa \ frk 10 kr. (| tokaraaall kaiaa.i.1. hmm kOnUtlk atli) Mtf« kllélk utá»»ito! vafj patoutalvaat BtclIéU. ggp* *iai».uUn levéi%k«i|it, inifylk M Imin mvit-• r U*kl<Atifaia. b « lagaaijaaabb b*toga«g|fcl«u ilg4wV'gtlk MjWllll*
ktototiu A kl a»k tgjacar kíatotat Utt vallt, t»t*bt> alantja. A ■miuI-Imu kft.iladlratok Mail, Ma.aaJMkalaa f8>ltt«k it4h»n>»t T
WiOdMolte m Ttti mIL INO. m« II. Mén tagmét/abb k Oaiftnálawal m Is aao4atovl gylgy ttyl'VAlrt* >IS»lMt mtUri örtára I* lafcOi«iaMttl«
Mk'iilM «r! ím óta aaanvadtam aranyam kia. | lwiU*»f ff. t&töblrt[»ku»«
totwakaw 4a httgyrakadi kani olr^wwoatta'w l* májamat, —--f
ft" líSW!\lroJM T^'í rtl> TaWnUlaa él KllJbo«^*a Ml, W
teMiWK^MláM U»#tkwjb«,„ tafca 4t*,r .. o, bTrolaa v • »Av a m*i>.aaaU**
Wlott ka,a mlh.jM «tk a lMIMkily>Ub él* b,n ,6lh ,atíU (fc-TimmL „I.M .taa.ára
k*J»«ay "O korty *l»at tyattam W k a% bírtam a | lv»U,n*»»iyl MajWvMau »>>h*iiim wr Iriuil bUAHnal.
pUMá«, aa&éa aihilia ta ADIidMM mklt MMi j •• "rll-illid
UK arfg M« vígra « aaattlatoa WaMaa , UbOwitllMMi folyamodul, I Um* hm goMblaob
TwtlwUtó IiWwmI haMMl»tto* rölyM..»dl»»,w»»y#>t MM-tniwakái ifc Ml 4l» urMitt WMf-
MM i4TW»l«ttik b»i*«uk»t, • ««•Mrt MMM« j WM imirImmi KfUlUlitiM »»«»
t>ég9ltk«tUa biOomlól Uk*)«l«Ma mmmU- UvklUnl, ml»»i!n1 M««y b#ilUw..Aui 111A11
AiottM. — MImI kflt«tk«móbeu éa « tcklalrtM uruM ttUaa iOkéUi«MN hi«|mO)i|. • ín mm UMmnolml la
vértintltó labrfMMl • mé* <nék «MH g»<knrM«ralrft n„,íiir,„ KOiélMh a Irj, uJAiMom Án #ll««
mrmpto VAlim • UUaitrétMnl ilnialUÉÉM rgyélmléUu Nairi »Umiv»4íh«, U |a fN M
nJwBt — BhrAAI Mély dwulaiMl I nűfnal. — JéUaMt u黫láir4a Hélhlt — ajrll«éaaMé|
Ctimftr Jm0*< «U oUJO* boMéJual ftáy tl»*l*l«u.l
- 1 ' ** I 1111 toWalr w T. ff.
IWaieMe ur | Oly hmiímIi vallaM. vékilM u
la rértWiiió UMmmAm lattalal, «»ly«k aélda \Z~" .. ..
iákat mW«U4! - Ink éia mi.vwJuw frjflüén éa ttaaay, 1VM.
Mélb(ldéab*&i «gy Ur4t>i6m aa la kliüiiö kkilJiailbil TaklntatM arl WatkMy aa «a ^érlNnió-Whilér
UaugatUtt aéltailO darabot • aaau )ü drb laWjawan- MaaéftMaak, a kl évrk Ha MOH Kymorb-lbaii i
na aty taljM iSkélatuta MiyrMII)UXt, bngf M va- MMbaa Manvadall, Mft>«Mk vlwíaJlék ■> élaiai. kan n
MII aaola. -i- K(MmM úauatt kirak még agy aaa- «J lQul arAl U Oailllak bélé, aiáa MlNutlé baiagafgaa
magot kftUaai. T Ma aaaavallk kéréaéra «Mc kjt (akarva «léa«élal mai
/Waka, ím mAnb. II > latli magklUdéaéra kéram ffll. Mély aalaaialtflal
. \ Nr Amárét. Stmik BaUu.
Sayako, IKTt aovambat 11 ——
TakMtatia arl ia lSM4k éatll kaalva agy két ________. fMtta, lé JaalM 1
ívl vAhéMa atM Mytoa katag a agéaaaa oda Multam. P»»rM*v arl Ka éa aokaa miaol
karaadarék- éa oMa)lkÍéaok.^or.éMalytéa,'kl|vUt«|g, kik u ön ^YéMlMlll6.pllúliUakb aaéawéilkat klMM
racrMác. liaiMlaa ^kukákkal voltak éltaatVpi nrH- JM, kkaban f^aaiBk kl IfuniéHabb kiléakal la 01
rakaal. Kaaa II évi IdlkJtkaa lé orvoat kMttl pro- pUulAl wk baiagaégban fnaly a)l*a Mtnnil ii»4a aaa
fMaoit Bkcabbl M*4m taag tanáMadka végalt, df inliid »•» kaMilli, a lM*«dAa«bk aydayarU lat'MlntiAi
kaMlaWa. UJom napAI-lapra aalywabk latt. Mégraak * »*k aériolyAaAaAI, raadadaa bari llaalulAwiél, liugl
aw év pkidfar JÍ4n oltMlaw aa ta aaodalakliwal- rrkadé»i>él, vllk«iéi41. fb< ■'w»r,,fffW
akk kWalMü. atwkoaaitua, adatán aaokal u wiiAr- glrwuél, Méi lléanéK éa f«k rgvéb kaJaél nyflkawM
aaargaa é ké«i Madiam,.?0 évaa létaa daaakra|laMél aagliauak. laUM blulninkia kéMk »'ég II lakaraaai
artta^jaa éa llkélataaaa agéMaégaa vagyok, agy ''"gr 7 ÜMU>^Ul „ . m, .
moat lamét agémn uj tfataak Orraádbatak. rW^t___|_ffaadar KHroly.
Amerikw köwvény-kenB^ fe Cnukamáj obj, SJÍ^'itiUr.Ei!!
aaa kaié, kétaégtalanll legjobb aaar adadan köaavé- Igy ttvag 1 ftt_
nyai éa aaéaaoa ka), navMalcaan hélgartoibaj tag-
^tt^rwlTkí^ Por lábiuadás lellen. ÜJr."luíÜZ
L ~r . f • aa aaAlial kalalkaal kalUmallaii aMgol, di»«u laríj
Arinthprin rtÓÍ vit m, kk. aaak.JvaMd a lAkkalli. éa Ml»kMÜM aaaraak vau Ukíaaayal* AD&TDenn 8zaj-v^7., p0ppj.Q.tdl*UalAiio- SgydokoaAra60kr ]
aaa altonatit ltgjübb foglttlarldasar, 1 Övagcaatt ft 10 I -
ír™. BT^itóSibí. j Georjié Pato peíctoi-ale-ja,
özem e»eiltzia, „6 „u^^^n fa MnUutk- dAa, kObfigéa, rakadlaég, kunt, mail. éa lldlb»J° ■Ára aradatl' IvagaMékbaaAra I írt 50 kr éa l&t 10 gégakAulalmak allaa laéjobb éa lagkallaaiaaalb J ' - -----—j- géuaiaruak AllalAiioaan Wlamorva 1 unboa atalO k
Chinai toilette-szappan, ^^ ! Tannoncliinin hajkenöci., JÍM
SArtAa tarén. BaaaaAlla ulán a bAr béraony alnfa lm . . ____. , T__. , / - 7!
Igaa kaliamaa Magot tart mag Jgaa aokAlgWt éa S. . . ^.l .I^TÍI ^SÍTÍÍ'
* kl aMw aaAyadTl^darab 70kr , ^^ 1
Fiabür^nUr ~ Al'taMaM iMaart jalaa kAaJttáTlia- i ----;-\--—
x laAtti 'lAJiy nit, rakfdtáíg, lojtdkob aib allaa, Vavofümaa éanaar llandal ia|Artdl rAgw
1 doboa Ifi krajeaAr. I H^g} eiCmeS TBpW, éa aalrt Mbak, mér«
. Ftgy-b.lw.rn, I
Marva, MladaaavMl fagybajok éa MUt aabak^b. al EIÍÍÍÍ?!! .T"1 ÖW0'! » 7 ftí • M ] tégdy éO kr T | ■00,(S N»k allaa Jéuak UtonyuU. Bgy tégaíy 10 k
Élet-e88enczia (prágai csepSk , Egyetemes tiaztiltó só, S£n,AaTalí
CVÁH rft<*nn<»k\ ■••gronlott gyomor 1 rom maguvan rméaaléa mliidrn kOvailttxitiéiiyal, «.
vTcrrclk/ aaiéaatM mindcimanja al- fejUjáa, nédaléa, gyomlirgttrca, gyomurbév, arai.y MMl bajok, allaa, kltftbö káalaaw. Egy flvagcaf 10kr. dtigaiéa atb. állni ) raj mag éia 1 Irt.
fln^HT*- Miod^nntiuiO francai* kOlóniag^aaégak vagj ralUrakbau tarUthak, vaftkéráira gjoraa m^*) M olcaon riikölöltrtoaá. ' V 1
. WtT A MáUUdéa paaU atjaa ft Ip^aUn alóU laairgoél CMkk aiaH ballMéM uUn áMki latik, uagyobb öiaxagoél titaatiítel mellett ja. T^ M| 13—13
•kai Aa M aamml mAa aaar
inlioa a»a M) kr.
17267
01.
ZPá.lkráuza.t.
hó l7-*n As íoljtatra laitoH hozott hatírozat folytán a S
Zalatnegye torvényhai^iági birottiágánzk 188$. évi deczembot

kiJygyl|)éséi»^n 1876Ü|2|l6 jk. zzátu hú ti imrgii, Znla Egoiizeg jft Pfflzk belyekkfi rend»B*r«~itett >1 iWyeiikint 400 Irt évi fitosa ét 200 fri évi otiáialáoy élvozétévlel öfijjcköiött D»eg)fi három áliatorvoai i lo| mázra, melyek a f. máHii hóban tartandó megyei hiroMiágj kOtgyO"! áítal fognak betOitétni, — esennel pályásai hirdeitetilwf
Ereii álhtiuiivoai álláMokra pAlyázbairiak mindaron íclbeilen jellemti k'peiifeit egyének kittÜngyuróí-n'/égla.'i éi vényei állatorvost okieTéilél birnak éa két évi áiibtorvoai gyekor latot kimutainr képeat kj-
Felhivatoik a pályáanijkívánók, hogy a frnt"bt> m-gi'/.Hbott kellékeket igavo'6 pályázati folyatnodványNikat a j«*ien jjiirde'm''»*y nek a hivatalon lapban lurniada/ori m**gjH)enézét^l aa»ijDÍtott nénj hét alatt, és ped!g kOr.hivaialbln állók hivaiMÜ fónAkllk, liiáaok ÜI«m tékea kOeigazgai&^i baióaáyuld u'jAn aiólirotihov aonél bit< nyoaabbaiij benyuj'iik, atart aa elk^aoneij éik**aatt vayy i'abályallrneaeu be*| adott kérvények fij/yoininit kit ül fognak bagyatní / Zala-E^erateg 1884 éit\ február 22#én,
Svastíjl Bánó m. k. alltpán.
RAffiJRai
Á» mtiuiti idény m*(/Mtfn*l bdlort$dQ» ufn iliii$l*>l$ifét jutsnlht Uml,
mmrfat r0drwÍiM a UftíiütM nM»éj$
mé'/ft ós viiltoiat Kipn^ épit^^etí mén?, Iijrdr tóés^ roiuúii ozeoMHit, K roinAu czHinmit óh valódi peri* moosl portltiiid oxement
kMotot tartok er^leil oyérl Irak malUtt; továbbá: a balyban bariodazau| oziiamt áru gyiraiaiiz kiíttnfl él MlOdi porilnnl etnantkAI klixMt ozifáitit lii xilM, tarmlbgalai, vórta 4i lakatf laiobMi. kdiönflli nafyiá(b"D, kOz^oiéti 4i itiaatariigai márvényban gyártják, miodititiamO ^ti(U1' mfiíilíc izáliiuik, Mivailiüok <«aiA*'nt-é|'M#a't munkalatokat a, inij imwi aiia|»'gffijf^, piuit'fi moiitk, píiiiitf •< f'tlptimt, v4ff»f«'jí ot-mnui ewtoiMfe, /<•( M'ittiggii Ultit, vitvmlékvk k <<}ir*\UÚuUiii, tmmamnrhn abrak toromjHfk, abtt bhllfö hadfik it tflffiiüjtök •HUsmiééi. Mteyar hojtnoUköi, t«zk^'Mtl wftrrariil márványt, k#lh*tnj leroimi, «)eatéf'*t«álŐ kátiáijy lamaeakot — kDlünOiao alűnyOiak (aj lak Mirag lilapolbani magiartéiára — karatitégakal* iaikapoiDkat, a niinOiégO vaaból ^éhnkac, uiyiiintín aaMoaáryokiit: j^b
a lMKoloaobb 4rnk mallattjuiáiiitok, általában niindao as épitéesatt é* tfépcsakmába váMl<> nciaMi'4nct«iégMik a lag|tfonabbao éi lagjetányo
•abbao tiljMitiomiz
• ; % r I _ ] ^ \ bfi$<t»ri Oieár I , *
\ 61. I—I. Wagy Kanbakn, KirZly uU-.il gg V
v)O^COOOOOOOOOCOOOC^
gXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXKXX
5 BÉRLETI HIRDETMÉNY.
Nagy-Kanizsa vftrosj rendezett tanicaa részéről közhírré tétetik, hogy a mlekuti téglagy&r 1884. évi márcziuflhö 18-án a vfiroNi nzám vevői hivatalban reg\ |i geli 9 órafcof a legtöbbet Ígérőnek bérbe adatik. I g § A feltételek a városi számveT08égnél betékintj n
g hetflk. J I | -fj'l v 1 I- ITT | B
S Kelt NVgy-Eani28ftnr 1884. febru&r 8
X 56—1—2 1 A v/ironl Unáon. X
E* • \Hm
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
riiiiiiiiimiiiiMiiiiHMiifi
s (
:
STATISTIRA!
Aton bitégiéguk, wAvkuél .a ' mahl'akUii'mtnytk, Httff Jdnn» fé'* rm%dtmr\ h'iundlt'tttak <i kHvyk'iük ; köh< g4», léprtfowi, tüdóiflrvad'tt, ahtth bdu{alma *rdtl»n»dé', iB«g, hit, téiuigé yity tméméti bdnlnlrnnh, — A kattndlh 166 uitményik, mulá'n kivonat raituégi tőr, mn'áia c» koludé, k*>nuen(rdlt mahiini kivonul, nmláttí-méll-cMukorkdk. Ku/.imdwnví « M»f Júnvt taldlmditya ét rtfidi
Afgrg IffTMl.
3
éiotQkat
nagyon oze-bazxnáiitát. De
Sz^nvedökwk
hjecllir>elmélM%a Ezren, kik már yezave voltak, tten gyógybalAaoe uernek közz&nik éi örvendenek annak.
Mtiilvthfos k*$*Önőiwt
Egyáltalában e/hirdaieaekben igeo keiéi bizalommal lévén kóly reményuyel kezdtem el az ön malétakéaziimenveinek a képgelje az örömeii mely caalldomba uralkodék, midőn az ön Holt Jinoe féle! koncentrált malálaMvonatának haiználala mán már hónapok óta{ llveaztettj egeigiégemet tetyeaen intőét vtiezanyertem. Mellem oly egéaiaégei mint a milyen még ioha nm volt, a köhöHi moly folyton gyötrött elmuil> • ma már, bálaj iatennek, egémége^ vagyok I Háláa köazöoeiem érte f
Babfwa, íebr ti. , ÉTKINEK DA TID
HOFF JANÓM legtttbb íajndolpok uíd. iiállilóia oa. k. tan., arany koronái érdemkereszt, poroméi német fennek lovajnáoak, Béoi, Graben Brfluoerztraaie 8.
Njt1lvdtio8 kfmlmöirat Tek. url ön kiiQnfr maláta kivooali-egéaziégi zöre igen gyógybatáaoe. Tiz havi nehéz beiegRégem óta pdfilonan baaználom, vizazaoyertem erőmet Mellékelve küldök 14 fii 60 krt. további i!8 palaogk maláta kivonat! Körért.
Sz«*beh, április IH82. i] | TANGL VILMA. |
líagaa allamarMak a Hofl Jéooa fdla maláta kWonatnak, oaaaaArok, királyok; éa héroaegak áltat ' I. Vilmon német oaáaxár: »Az ön poínpái maláta kivonata,. Ferenc* József osztrák csáwur: >örömmel tünlejem Önt ki.t A izázz király: a királyné! anyjloak igen jót téu.« A dán király::»gyógy hatást tapautaltam.* A mekien-; burg-iverini nigyherczeg: >eliamoréaemet
I** 11 11 r A «r
s
I
I ■
fi
I I
I
9
i 8
i
IÍÍVATALOH t^YOOYJRlíKNTÉS. Czáiz. kir. izáb. központi Sitottaág, atb. Flenaburg. A Hoff János-féle i malátakivonati egéaziégi aör ezerén kiiOnö eröiitö uernek bisoevult
WniGE (őrnagy, ja porosa kórodé képviseltje, ^enái Mohltnpwnat *qévt*iui 13 pal. 1 Irt Vtl kr., 8H pal. 14 frt 60 kr., ÓH pal, 80 írt. { kilo wzaaial«éM I. I frt 4C krn i kiló 1 frt 80kr.II. j kilo I írt8"kr., {kilo9jt kr. IlL 1 kilo t Irt {kilo 60 kr, Ja.Wí^mii-Ml 1 zacskó 60 kr., 3o éi 6 kr., /voant 1 üveg l Irt 12 kr., kia-•ebb 10 kr. — 0.v«M«Je t»f>*Mn hu' t frt. Kyy *»dai.t fun*ó fin éa 60 kr. 5 2 frion a/ól pemminm azálUtlatik. Az első valódi BJf Jdnot féle nyákoldó j X
{maláta n éllcaukorkák kék papírban vanoak. Vövésnél csakis ilyenek kéretnek. J Kai-baio Nayy Kanizaiu.: Kuály IVoDoa yyógyaaaréaa, Féeaielhoflkr •
M Józaef ée Roaenfeld A^olf karaaka^áaében, éa aa ormiig minden ne- H Teaeteeebb gyógyiaei táraiban. 80 4~1SX
küllMNIUMIIMIIIIIIWMki
M l-r«
A A
PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK •TÖBLESZTÉ.SI
I 1 engedélyez
5 -os bank-záloglevelekben
eléayfc feltétoiek iiel|ett áf pedig ftldbirtok'á a manyar koratia tiiftlftén, valamint a vidék niRyobb fátozaiban fekvé bérházakra ii.
£/en O/.lclr© vonalközé hntáruzmáiiyok kivánntm niegküideinek ^flMj
T
MYMTJKfViVII !i'« i íiaCxjtf I VI TA
A Nagy-Kanizsai Bankegyesület Részvény-Társaság
f. 1884. é. márczius KHn délután 8 órakor
» | ' ' I 1.4 JU I ,1 ' . I ' f\ ' , 4 1
HEL^ISEaÉBEH11í ■

tizedik évi


RENDES KÖZGYŰLÉSÉT
íartaiidja, melyre a t. cz. részvényesek tisztelettel | meghivatnak.
I f I.1 M '-Ilii
InJjM A közeyülés tárgyai:
a) Üzleti jelentés; a számadások és mérleg, jóváhagyása a felügyelj) bizottság jelentése alapján. bj Az osztalék meghatározása; I ] ■
cl 2 igazgató tanácsos választása a sorrend szerint kilépő Karczag Béla és Sommer Miksa urak helyett, vagy ezek újbóli megválasztása az alapszabályok 15. §-ának figyelemben tartása mellett
d) A felügyelő bizottság megválasztása
e) Egyéb, alapszabályazerflleg bejelentett inditvány tárgyalása. €'
Azon tisztelt részvényes urak, kik a közgyűlésen szavazati jogukat érvényesíteni óhajtják, az alapszabályok 35. §-ához képest felhívatnak, miszerint még le nem járt szelvényekkel ellátott részvényeiket f. évi* tnárczius hó 7-étöl egész márczius 15-ikéig terjedő időközben az egyesületi pénztárnál letéteményezzék.!
Kelt Nagy-Kanizsán, 1884) február 16.
Az igazgató-tanács.
37-3-3
lllliClfillíil^

XXXXXXXXXXDOOOOCN
31
I I
15 1 8-4
, \ ®7*r, TU-árez M kovácsolható [>ÍW||I|J r« .N. niAntódi Moaonban. | ti 1111 r 1 Sj
H Ah,kuli ISSü-bHit. iUawj 13
IH' t U|ii»Mt élkart, aMa iM0
||[ Magyar
v ,p" I
. IPIS
r HÜ
* BBBMt
41 VP40
*
S\ <
NnkMf
Badapaatan, táoal kírut 81. (Ip a r a d va,r).
kltlIHáaaa a' lafaaiaaaM h tUna* Ajakkal MIMelett
„HUNGABIA DRILL' aorvetőfépelt, iiirvavetóket, ekéket, boronákal, .hengereket, takarmánykéiiiló givtit, járgány ciíplőkésilelcit i mindennemű gaidatági estkiiökelf Magyurornzégon éa a külföldön több mint 58ÓO darab „Hungária Drill* sorvetÓRép működik teljes megelégedés™ I Árjegyzékek bérmentve
3)0000
| * 2 jjj! u Q
IP
m x u ® n o « X X
X fi
ti~j 0 gyártmány] ü
ÁLDÁSI IGNÁCZ
utódja
BINGZU LO/llJZA
Nicj lanimin, főtér, Kntrtur uálloda melleit
jc A ,1 ~k'

ajánlja [bwhpeiti ti Meni Itgiiuu&b ti le$MolMbb hfuUmhyi > MM «UaiU.ku tala im* ti Hrpttu mtntt. I
Tilja mmm/»unmti bermdátitket, étUrwui a hált a*i4* Mj* (thttrtlMtí • Ufdhdetaibtm ét ItJutAnyowb árak mlltU _ tkilUb, ! 41 8 »» ,
i lm M ^yywyifiviyimi > i > immnr
ooooooooooooo«ooooooooooooo< ELŐFIZETÉSI FELHÍVÁS
* J ' |1Z „ M I
„ARLKJTESI KÖZLÖM"
X ÍTÍoljnnára.
EgyadUl a legrégibb, tehát ktltatlaen n kollftldön tii a letelierjadtabb kDalDnyo a« ftaaaea magyaronaági 4a a honi vállalkoa6kal «rdaklfl áoaitrial, hofvAturaitgl, bonniai a kollöldi árlejtéseknek, a molyok mindenrtamQ mQuaki munkákra, épltéaakra, ktu ára- 4* mindenféle niaokanáUlUsokn1 (minden eaakmajiTlyáloe, taros, keraakédO pályáaattval) adta vélolókra, bölolokro atb. vopalkoanak a hivalnloa 4a ma|4n, de mindif 41>d ibnitokból marlielnek.
KiaftróIngOfl kOtiVnya u fiaaraa bivaialda Arlfqlési kliriaoknak, a molyok a uaklapban a logkimorilöbbon aöaOltalnak a (nalyak mellett eaenfaltU aa «8-fiaetft (yora 4a ponioa iuformaUikat i» kap, kivanatrk a nerkent0a4gti)l.
E aaaklap minden aiAmólbevfi mfiauki irodiban, gy&rban, ipartalapan 4a mObeljrban n4lkUiA<hataÜan a mindonnemd birdaUaekra néare épen elterjed-a4g4n4l fogva a lombban qÚibnló.
Pl 1 A f I a e t 4 a i ftn / im , . S—Irt, Ffhn , , Í—M. Negiietliin . , 8—(ti.
KlílMW piaaak la »iaiMli1U»k laMnaMk aa
nÍBLKJTt«I KÓZLOSl"
7 M. '8-|)8, kiadóbivalalába, B u d a p a >1» n, Bál»iny-ulcaa 8. ankra.j
Tan aaar«n«a4m ettnael tiwtolottoljoa«n tudatni, misiorint bolyben ■ (Stícbenji tír n. kaniiaai takarékpínxtir epDlet.) '
Czukrázdát
nyitottam éa lakodalmak, tinnm«laM«Dk ér egyíb annap4ljeaa*-geknél latkaéfall »űtfm*nj«k, rankorkkk uállitáaát ehállalom. Bauttal khflni hirnorU gyárukból aitirmuó llqiirar raktáromat, uját kéiliitaaányt mindég frlaa Ikaa-krayérkákat, legfinomabb caakorkái-niot, aiáp befőtt gydmOloulmet, aaraaladokat atb. atb. Hi uitea flgyelamba ajánlom,
A leRialkilaMrataMbk klaaolgáláat, minden rondeiéanok legfbnto- ■ •abb waktalMt 4a iatáayoa árakat a a, é. ktetaaégstk biitoaitra minél n •űrAbk aaitaa lálofatiat kárra. Éltlat UaatalatUl maradtam H
tírnf Lékm 48-8-8 eaakráaa. |
N70MI0U fiaakai Foi»p laplalajdoaoaail Nagy l»aia»4»
lm* Hl vaa i kép, melr*i m éff- \ M (etjáftfeg MUMft, t Ml u áldást u t váleeetmáay iraittotta reá, mely l bé i« l btlyreállltágg^ • polgári ogylei Igazi aldosocdiiására ragadu msgáhoi meetareégee utón, ámításnál a vesetést I Ezekkel t vteaisélésekkel szemben , caak egy jogorvoslat van,« ez maga a
Wltgyasiatasteriem, hova as as ügybenl vizifálatkéró panasz sir kiküldetett, beaaaa igazságos eljárást remélünk.
Különfélék. {
— Rudoll trónörökös a magyar kereak. miniszter eiöterieéziéaóre elfogadta a budapesti általános iparkiállitá* védnökségét és megígérte, hogy nemcsak \ kiállítás, megnyitásán fog ' személyesen resztvenni, hanem figyelemmel togja kisérni már a* előkészület munkálatait is, » a* országos kiállítás munkálatát pártfogás alá fogja venni
- A ■■cj-kaatsMi isr. nőegylet f. é. február ,23-ki jelmezestélye minden várakozá-.í sunkat felülmúlta, éz mondbstjük hogy a farsang egyik legsikerültebb mulatsága volt. Már régen láttunk a Szárvasban ily nagyssámu közönséget együtt es ami a jelmezek ele-genoziáját illeti, ások bármely nagyvárosi jelmeJkstélyan ia megállották vojna helyüket. A tánca reggeli 5 Óráig tartott én mindvégig faszéi vtelen jókedv uralkodott. A tiszta jövedelem fejt) frt, mely vidéki városok mulatságainál ritka szép eredmény. — tyt t láttuk . Welisch Ida, Englánder Ciliké, Ro-zenberg nóvé> ek, Weia-c nfl vérek,Olop Fánk' Blau Tinka, Wolheim Páni, Rozsay Mariska, Tuboly Aranka, Kronfeld' Emilia, Deutseh Joeefin, Seben Tilka, Fóliák Marcsa, Zucker Viimá. Fischer Júlia, Eisenstttdter Una, Kealer Una. Blau Emilia, Honig Zseni, Lackenbacher Kamiié, Roeenfeld Adel, Kohn Joeefin, Bogyai Ödönné Blau Nándo«né, Pliháf Farenczná, vidor Samuné, ifj. Feeeelhoffer Jó-zaefné, Sommer Sándorné. Varga Lajóené, i ■ Leeeneriienrikné, BlsuLajosné,ScberzAlbert* né, Wdjser .lózaetné, Ollop lmróné, dr. Blau T Símonné, Welisch Józsefnél Grtinhut He<in rikné, Gr&nhut Alírédné, Ebenspanger Lit pótné, stb. kiknek legnagyohb része asebbbt nél szebb jelmezekben jelent meg
—r A ,'hlvstalhekek zártkörűi bo-hócz-estély e« febr. 28-én igen fesztelen, kedélyes tánczvígalom volt. Az.»Oroszlán* éH terme 9 óra után benépesült, a nagy orrok éa boaszu bohócz sipkákkal ékeskedő alakokkal, kik közé két csinos női masque vegyült* A mulatság folyamán megjelent két pique dame is, kik azonban inoógnitojulcat mind végig megőrizték. A teremnek tréfás rajzok s feliratokkal való kidiszitése, és az élőié-' keny fogadtatás és rendezés körül dicséret illeti Lenkey Károly és Fickl Ferencs urs-kat, — s talp alá valóról meg a Tormáék bandája gondoskodott. Szünóra alatt lön kihirdetve á 'legszebb* és 'legérdekesebb« maaqueok részére nyitott coacursus árfolyam vákpzáse; mondhatai, bogy ezen furfangos bórze-üzlet ben erős beüsse-irány uralkodott, • s legmagasabban, jóval a pari-n felül állottak Szakonyi Gizella k. a. (parasztleány) és Horváth Stipóné úrhölgy (kaczkiás paraszt menyecske) papírjai, minél fogva, mint győztesek, az első egy elegáns legyezőt kapott, iá ^legérdekesebb« pedig ,— (valóban eredeti S^ éa*érdekes* meglepetés!) egy olyan apró, ügyes állatkának a másolatát, a melyből Darwin saterintg az ember származott. Szürióra alatt rendkívül viharos (tetszést kellettek a helybeli közös hadseregbeli tisztikar egy derék életvidám tagjának conplel-jei. A táncaiban részt vett hölgyek: Lenkey Károlyné, Horváth Stipóné, Huckstádt Gocsárdné, Bab I nigg Emiiné, Máyer Józsefné, Krátky József-né, Szakonyi Gizella Pránger nővérek stb. — Ez volt a farsang utolsó hálja, — s most iivár egy évre megint sírba szállt Cár-naval berezeg ur, hol parfümé illat, legyező szemfödél és uszály-foszlányok közt alussza éd# álmait; milyen igéző ravatal! És hány báiptos srivecskéböl szakadt fel fájó sóhaj a kedves halott után! — Mi meg hamut hin-tünJc a fejünkre, s komor böjti merengésbe e^ak a Iblétt, bogy mennyi minden kell még ' akis, hagy ne maradjon belőlünk, csak por éa bamp . . . .?.
— Aa 1>alsé>siaraklsl takarékpénztár részvény - társaság* f. hó 24-én tartatta Perlakon saját házában X. évi ren-daS közgyűlését Baneíly Sándor elnöki meg-mfáé beszédében különösen constatálja a lefolyt 10 év fényes eredményét, mely oly saflárd alapot vetett a takarékpénztárnak, bmf azon a következő évek bátran lazább égttbetnek, mert ha viszontagságok as épület* sMf is ingathatnák, est alapjában többé ■p aaa reodithefck. As igazgatóságba ttjp nsegve'sslutuk: dr Böhm Sédoey ipp IJjiaky lettan, Matteodorfer Jakab icgfsifaági tagoknak és Kpeijasy Sándor Main Boldizsár és Jankovieb Jónef telül-vÉMálé bisBÜsági tagoknak. Hivatalos lapul ||P a *Zala< lm ktysiólve.
fsrlskse ezen eafaa alaM: »Az aiiéf moiaközi takarékpénztárral egresült égMy-egylet alakuH, flMÉfM aaé^a külaássa eeáféayeorsa poi-fÉtíám mtémitH takarékoesÉgrs ■erkantani, telink atotOMs saagsaer-
sésre alkalmat nyujlaai t hó H-éa tartott alaknló kösgyAMsan elnöknek dr. Böhm Sidnev, igaagatóaáil tagoknak Banelll Sándor, I Hipoe KArolv, dr. Tersáncsky Gyula, Matlers-darfer Jakab, Jellaoliltá MUiály és Soetarioa Hál, a lelügyel^biaottaágba padig Hlrsohter Henrik, Molnár Antal és Tivadar Ferenos válasstattak meg. K aaövetkeset tényleges mQködéaét leeköselebb megkezdi s hivatalos lapjául a •Zalá«-t jelölte kl,
— A aai7*kaalual kereskedő iflak öaképzö-egylete meghívása folytán Komócsv Jóssef ur által f. é. február iartott felolvasás alkalmával as egylet segély- . alapja javása követksső lelülflietésak történtek ; Sommer Ignáes. 5 frt, Baboci ay György 3 frt, Lengyel Ignáci 3 frt, Deutseh Zsigmond 8 frt, Dobrin István 2' frt,' Székely Tivadar 8 frt Hoffmann Miksa 2 frt. Marton Adolf 8 ftt, N. N. 2 rrt, Reiohenfeld Sándor 2 frt Roasnfsld Lajos g frt, Sohiffer Kálmán 2 frt, Neumann Adolf I frt 00 kr., Shren-feld Antal [ irt, Flaisobhaokf > Albert 1 frt. Fleisehhacker tguács 1 fii, Grünbaum Pál 1 frt, Qrünvald Pál I írt1, Lustgarten Mór 1 frt, Uohtaehein Pá) l Irt, Mayeraberg Miklós l frt, Nen Józol II Art, Pollák Miksa
> 1 ^rt, Sohwara Sándor, I fH, Taohauer Feliz I frt, Taeeh Simon 1 frt,Weiaa Ödön t frt, Zorkovits ü\joa 1 frt, Baohraoh Ernő ŰO kr., Günaberger Gyula 60 kr„ Kaater Miksa 60 kr, Mandl Adolf 60 kr., jN. N. 60 kr., Pollák Samu 60 Ifr., Spitzer Lajos
! 60 kr., Strém Mór 60 kr, Thum Lipót 60
> kr., Toch Zsigmond 60 kf.. Ungár Lajos 60 , kr,, Kohn Mór ftO kr., M. B, 60 kr, Müns-
berger Benő 40 kr., Kaufmánn Béla 40 kr., Kohn !i(náoz éo kr., Kólm Izsó 40 kr., Lackentaoher 40 kr., Msyerholfer 40)tr.,N. N. 40 kr., N. N. 40 kr., Schmers An ita 40 1 kr, Somogyi Henrik 40 kr.( Weiaer János 40 kr, dr. Schreyer Laos 8 frt.. Fischel . Fülöp 90 kr., Ösuesen 60 frt 90 kr. lEsen-
> kivül komócsy Jóssef ur, as irók és müvé-I ssek köre által megállapított s neki felajánlott 80 frt ffssteletdijat, volt szivén áfc egy*
! let könytára javára ajándékozni. Fogadják a szíves Mlfizetők nemkülönben Komócsy ; József ur nemes adakozásukért az egylet l mély köuönetét.Székely Tivadar egyleti titkár
— ii*<\6 HUlyila köiazerete<ben ál)ó légrédi plébánosnak múlt bétfSre esett névnapja megünneplésére s a kitllnö egyházi férfiú üdvözlésére as idén is nagy* izámu társaság gyűlt össae Vasárnap
, délután az ünnepelt vendégszerető 'házánál. A légrédi efőkelűeégen kivül ott voltak : Kosutényi Gfza budapesti kir. trvszéki i bíró, Gaal Miklós sabiró, Baranyai Ödön
< f&ldbiriokos Gayor Lá^os lndbrégi bérlő, Bogyav Ödön.- Plihál ferencs, Kovács Béla, Varga Lajoe, ifi. Merkly Antal stb.
t A kedélyee és barátságos estély alatt asá-
< mos lelkes felköszönte mondatott A vallási, türelem és társadalmi békés együttélés megható példája tárult fel a Jelen voltak előtt, midőn a fenkölt szellemű aath. pap asztalánál as evang. lelkész és a zsidó rabinuzt együtt látták.
i — Pswié <*ri.»ftáR Eanlcsáni Az | isten-ember golgothai szenvedése és halálé-I nak élőkénekben való előadása czéljából, 1 érkezett városunkba a 80 tagból álló ó?bá)or paaaio-táraeaág Allesch £. vezetése alatt a jövő kedden, szerdán éa csütörtökön a I „Szarvsa1 vendéglő nagytermében fogja tartani előadáaait; Megváltásunk müve a hagy történelmi esemény élethű ssemlélete . bizonyára a legfokozottabb érgeklődéat kelti fel s* tömeges látogfatáat vonz, A tájs saség legközelebb bejárta as ország nevezetesebb városait s előadásairól a lapok elismeréssel emlékeztek meg. Felhiv ns ja közönség figyelmét ss érdekes előadásokra.
— A „Tlaaa" biztosiió-társaság felszámolásban. A közel mult napokban a „PhÖnix* biztosi*ó-társaság és a felszámolásban levő „Tiaza" bictoaitó-társaság között egyezség jött létre melynél fogva a
I iÉitónixj a „Tisza' egész tüsbiztositéai: üzleti állományát folyó évi január b£ 1-tŐl fogva átveszi, olvformán, hogy folyó ávi január hó l-től fogva már a „Phönix" viseli a „Tisza* Összes fenálló tflzbiztositisa után a koczkézatot. - Ellenbea a ,Ti-asá'-nái fenálló életbiztosításokra és egyéb bistositáli Ügyekre nézve a „Phönix* semmiféle kötelezettséget magára nem vállalt.,
— Amerikai páriaj következtében öngyflkosaág. Egy 10—20 éves, jó kOl-sejü fiatal ember asáílt be f. bő 27-én este egyik helybeli szállodába. Ez az egyén máa-nap 10 ÓÁ tájban az tltenf távirda-hivatal ban egy Budapestre szóló ,sürgönyt menesztett, mint később kitudódott, atyjához, melyben Ót arról érteeitir bogy *016 ma Kani-ssán meghalt.* Ekkor toég senki sem sejtett semmit; 12-kor a szálloda azon aiobá-jábsn, hol az idegen saáUva volt, egy lövée dördült el, mi a személyzet figyelmét felkeltvén, nyomban a szobába betolták, hol az Ideáén a padlón elterülve wáij mint halott feküdt, kéüjág sem férvén hozzá, bogy as aulaion levál hat lövetű revolverrel, — mely-
i bdl egy kJUHt töltés hiányzott, — balánté-, kon MMte magát. As öngyilkosnak a tükör előtt kellett ábania, és a lövés után a revolvert as aéztaba leejtenie. -4 A saálloda-tu-lüémmhéK intéseit levelében felvilágosítást ' «d kfleMHN, mely síért* ő FaW Ottó, Ba-
dapaátl lakoa, kiskereskedő, kittek alfja ÍNp depeétea (Umódu smber; boonánatot iéij a vendéglőstől, hogy a végsetes tettet ssállo-d^iálpn követte el, melyre amerikai páit>a) kényésarllelte, és kéri, begy a temetés iránt atyját értesítse s ha lehit, holttestét Ma* pestre ssállltsák.Tározájában éfi kf. találtatott
I— A oaáliiarajral állami tanítóképző intését ftalalságs a mull ssombaton taHotta meg hengversenyhKel öe^sekötölt flir-saagii mulatságát, mely mlndan tekintetben I siksréltnek mondható s közel ssy forititnyl tiszta jövedelmet eredményeset! az iniéseti segély-alap javára A kedvéé tánososnök só-lött éti voltak : Péterffy Janka és Lulsá. Lu-perabak Karolina, Dugovlos Beliy. Bemyák Amália. Zakál Tercsi. Martinos^vics Julojia, Benoéák, Laubhaimer, Rosenberg, SehwariSi Mataaovlcs, l«esossnsos nővérek, Nóvák Kr-ssi éé mások. A nQk kösül: Zakál Henrikbé. DugoVios Pálné, Margitsi Jósselné, Bsilágyi Oyulflné Vlassios nyörgyné, )Valló Vllmosné, Benoéák Ferenosné, Ssiakovits Ferenrsné s még többen. A négysst két osoporlban 50 pár t^noaolla, s a jókedv reggelig tartott!.
U KtkaéHalisi1 IIvAnltáa. Alullrt kedvéé kölelességempsk tartom a lólékony" ságá'Ol ismeretes nagy-kenissai takatékpéns-tár-rassvénYtániáság tettes kösgyOlése által a helybeli főgymn. museuma réssérsj kegyesen megssavasolt s kézbesített VO Art. eUo-mánytrt es uton is hasafias kőssőnetsmet
nyilvánítani.
Nagy -Kanizsán. 1884. lehr. 16 án.
A /tyysth. tgtítgnlóiáf.
I— PalJlvaaAa. A^.-kaniasalkeresk Ifjak jönképzö-eaylete migbivása lolytán|i(|. Ahrányj Kornél 1884. márosius hó 8-á|i a Szavas-' vendéglő nagytermében nyilvános felolvasást tart, melyre a 1. es kóiöaséfst liutelellél meghívja a rendeső bisoltság. — A felolvasás tárgya . A féltékeny orvos II). Ábrányi Kornél versben Irt legnjabb Vígjátéka. — Belépti dll; Körszék első sor I frt ÜO kr. 2-8 sor és karzati ülőhely I tfrt, 1 tártraék 80 kr., földszinti belépti dll hú kr ] , Jegyek elöraválthatók a dohány-főtőzadében Miután a tiszta jövedelem ez egyleti kftnyv (ár glyarapltására fordittatlk, — szíve* felül-fizetések Köszönettel fogadta nak s hirlspilag nyuBláslftnak. A terem ei(ái a felolvaaáa kezdetével lezáratnak, a t. közönség -pontos megjelenésre kéretik, Kezdete pontban o órakor.
— A asagrjrar pttapöki kar legMIÓbb gyűlést lartolt, melyben a kath. tanítói |tar segélyegyletének 2U.OOO (Hot szavazotl meg
— A budupcutl papiroa nsgykeres-kedö czég Galltzensteln H ssétküldl könyvkötő vevőinek egy a jelen koraaak viszonyainak teljesen megfelelőin szerkesztett árjegyzékét, gazdagoá felszerelt könyvkötő különlegességek raktáráról; szakkörökből értesülünk. miszerint ezen czég áriegyzékéfel minden versenyt (bltti | mul. Azokv kik ily árjegyzéket óhajtanak, kivánaira iagyen és bérmentve megkapják a .lanti őségtől
— A nsi)*ksnlMsl iparosok pa-titiója az országgyü^hjis ss ipsrtörvényja-vaslat tárgyában. E csélból körülbelül (litQ Iparos gyűlt össze f. nó 2P-án délelőtt a •azarvaz* vendéglő négy termében taijtott érte ezleten, melynek elnökéül Henoz Antali
, 1 jegyzőül pedig| röldy Ferenoz válaartaitak meg. As értekezlet egyhangúlag megállapodott ubbnh, hogy kérvényt intéz a képviselőházhoz, a legközelebb benyqjteu jparlőr-vényjsvaslatra vonatkozólag, melyben kérelmezni fogja, hogy a hozandó törvényben lű-lőnbOztrmék meg éa választaasék el a gyáripar á kézműipartól, és a kézműiparra vonatkozólag annak szakzzerü tantíláaa éa a szakképzettség kimutatása állapiltasssnak meg ezen ipar folytathatásának alapfellételéiül (qualificatlo) (Időközben a képviselőház közgazdasági bizottsága is hasonló érdemben nyilatkozott.) A kérvényezők ezen |kivü a hozsndó törvényben-a fegyenca*lpar rendezését is sürgetik, mint a mely a magyar ipá-' rée osztálynak felette hátrányos oonaurrontlát, okoz éa art akkép kívánnák megoldatni, hőgy infegyenczek dolgozó házaiban osak oly iper-oztkkek állittsssansk elő, mint a Imélyeiért állítólag milliók vándorolnak ki as országból, minők p. o. feli-órák, gyermekjátékok stb. melylyel nézetük sserint el lenne érve eiy-szeremind as is. hogy ezen iparágak elsajátítása esetén a f egyen ezek kiszabadulásukkor sokkal biztosabb asistenliára tehetnének szert. A petltio kiterjed továbbá arra, hogy oly kereskedők, a kik külföldi késmü áruk-ksl árasztják el sz országot, éa az áka^ a hasai ipart elnyomják, a a hazai' iparrnk adóképeaaégét csökkentik, a behozott ezikee-kért kiküldött pénuel a nemzeti vagyont apaastják, fogyssztási, vagy községi adóval rovassanak meg; végül, minthogy a szolid Ipar jellegével Össze nem fér, hocy az Iparos fióktelepet is tartson, klmondata* kérik, mizzerint kézműipert mindenki égy időben esek agy helyen űsheeeen.
«f iKtpstafkéB febr. fé-én Dénes Ferencs közsseretetben álló körjegysönél Igén sikerült' házi mulatság tartatott, melyen a talp alá valót Torma Antal zenekarából Sae-payiekra vándorol! jobbnál-jobb 6 szem móré huzts. Jelenvolt mintegy 40 sseaéiy kft kősói többen, Még másnap 10 ólakor ^
I járták a eeárdást A bölgykOesornbdl a kő-vetkeeőket sikerüli feljigyesnünk. Magy-Ka^ nissáról: Wáídles Inaa és Fiára nővérek s Koosls Apolloniá; Balosáról SobveHasrMaiwka Berta és Ilonka nóéérek, Merenyéről Bzábó Gizella; Bakóé ikról Halamon Irma, Balaam Borbála, Babios Rosa és Csökei Jóbátiáa kiaaassonyok, Sormásról Orüafetd k< 'á« Újlakról: Humor VUma, Hsepetitekről i Bér-ger Rosa k. s
- Isges Tééelem. Magyv iáao« vindornyafoki béres, .Góndos Gergely ugyan oltani számadó JuhásSssal 1888, évi okttftir hó elején Össseeaólslkosoil, s esen Idő Va eHenséges vlssonyban voltak egymással dgy-aánylra, hocy Msgyar János ostóber 2ft4n reggel (iondost feljelentendő, Szántára ment es Tspánhos, kit asooban hon nem találván, vissza felé Indult Midőn haaafoté meave a Vlndornyalpk éa Böds major köti levő! kő* • I hídhoz ért | akkor eressksdett le a Vládor-nyafoki horgosból Gondos Gsrgsly jtthaválá-val ugy, hocy a köhidtól miniagy 40—60 lépésnyi távolságra (alá^koalak, a hol Magyart Gondos megtámadta, öklével srezul vágta. J I Erre tarokat mentek, miközben Magyar János elvéve Gondos Gergely csákányát, gazai tovább menni sksrt; síig haladt azonban néhány lépésnyire, a midőn üondoe Gergely forgóplastoljrlyal rá lőU, de nem talált; mire Magysr asásánynyel Gondost ugy Iöm vágta, bogy es asoanal a földre terüli, e néhány peres múlva meghalt. Esen ügyet február 27 én tárgyalta a nsgy-kanlzaai kir. törvényr szék é« fenforogái látván a jogeűenos megtá-madásaal sgyQit a veszély közvetlenségét, va|yis a fogós védelem (eltételeit, melyek együitiréve a oaslekmény beesámitbatógágát kizárják — a kényszerhelyzet ben tolt Magyart a halált okozott sulyOé léeii sértés bün-tgtle ősimén emelt vád súlya alól (elmentette Az lié)etben á közvádló Is megnyugodott
— TsrrkriM. A lersang utolsó napjainak Iscalmkl a téren la táegkÖveftUéit a maguk áldozatait, vasárnap este ugyanis egyik osapssékben -Németh Mihály kooátst bizonyos Herenpeoker Gyula nevezetű Kne-bei-baka ugy lültövön szúrta, bogy es illetőnek a szála padlásán jöll ki a kés, amely mslheur melleit as a sserencse, bogy % szúrás nevezetesebb véredényt nem sérielt és Igy a sértés sem életveezélyas. Hushegyó keddsn pedig Ssekonyl Zsigmond éa Marton tal Ernő-gyalogosok bizonyos Poleser Bán dor nevesei! kö(< lesinsst egya-bugyéllák el istenigazában oldalfegyv^reikkel. A vhmgálát a tettesek ellen meglnditialott.
Irodalom.
A* tratahal ram «t»n k««l6iuk k>pH*Wk n«crw-étlkMlk KUfh.l rsiflf liSwrrfcwwlnlailiB ifr Itirtnéa te OtAkiomirSa.
- UJ ifRfmii Táborsgky és Parseh nemzeti zenemű kereskedésében mecjslsni »Széchenyi induló* magyar népdalok M-hasxnálstával zongorára marsé ifjo Fshrbach Fülöp; ára 60 kr. , .
— Jéksl lér a világirodalom s nagy alakjának legújabb regényeit olcsó fűsetee kledásban bocsátja kösfe Révai testvérek könyvkiadóhivataia Budapeeten. Aa a osél lebeg a kiadók előtt hogy a hallhatatlan költő regyocó művei bejqseaask nem ossk a gazdagok könyvtárába, hanem a áze-
nebb aomuak könyvpolezaira n Bírhassa ai minden magysr ember, Jókai alakjaiban és bűbájos nyelvében lássa, szereaae hazáját megssépűlvs, a költészet fényével megsrsnyosotian. Jókai! nem elég Ktadni, Jókait el kell teijeazteni. Ezt tűzte mega elé a kiadó czég a mindent meg log lenni, bogy a közönaég Jókai müveit minél olcsóbban s ^ minél élverietöbb alakban kanjá. A szövegbe* Jókai B óza fez ünnepelt bó leánya) fogja rajzolni • képeket, melyek (erméazá-I lesen jobb, igazabb magyarásói éa hanga-latusaiib kísérői lesznek a köllö alakjainak éa esetiemének, mintha idegen kéa rajzolná, seját, némelykor nagyon is elütő Jelfogása sserint. As elip mű, melylyel Jókai Mér túlibb regényeinek kiedáaa megindul: »A lőcsei fehér eaa^ony* ozimü öl köteles regény a nagy köllö egyik legnsgyobbyebásu, leg-érdekénebb alkotása. A vállalát 2'|« ivea, nagy nyolcsedrét0 füzetekben fog megjelenni, még pedig egyelőre kélhetenkint egy lüset. ' . < Egy-egy lüset ára SS kr. Megrendelhető min- f den hazai könyvkereakediaébea. Előfizetési ára: Egész évre (86 füzet) 6 Irt Fejéna (18 füzet) 8 frt Az előfizeiéeek legcsáUse-rübben poetai utalványon küldhetők ke é kiadóhivatalhoz (Budapest, IV. váosi-utcsv 11. ss. a. ) __ T <
Gabona árak,
Nagy-Kanizsán február 21-én. 79(80 kilóg, buza Q. 80 78 kilgg. 9.60
- 77. 9. 40- 1. rozs 8,--D rozsl
60 -áfpa 1---árpa H.--aahA
71 — tengeri köaöaeégee 6.--aprózzam Q
6. 40-kr.
A budapesti Ariékid/tde
febr. 21 febr. II:
magy. kitelréaevéay 81.— Slt^O
oe.tr. B 807 — f 801—
41 os magj. araayjár. 9020 9U.48
6| o« megy. araayjár. 191.60 1/1.76
ft|fe 0 aapirjár. 87.80 87.9^
esatr. magy. áttamvasat 911— Ili—
magy. leesáaa bank dyawsjagyak orel savak
tUsai aorajegjr «#. kir. araay M»ilm d'or vtfco Londonra , Pirim a Berlinre
97.80 81.75
tlö.7ft * 116.76
113.16 (118.16
6.6H 1.70
9.62 6.60
191.66 . 191.46
4110 *48.10
60 JA 60.98
Ve!eMe.aerkeezUÍaUa<fó TAIfll LAIII. HUDETtUEK
7668 nov. 90-án 1888.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY
A nagy-kanizsai kir, törvényszék telekkönyvi osztálya réeaéröl közhírré tétetik, hogy Zalamegye összesített árvatára végre-hajtaténak Kovdcn Juli félj, Bnbg Jifgtufné végrehajtást szenvedd azt.-balázzi lakéa elleni H7 frt tőke s járulékai iránti végrehatási ügyében a fent ne vesett kir. tvsaék területéhei tartozó ut-baláasi 160 sz. tkkvbeo -f- 1490 hrsz. a. Kowiet Juli tulajdonául felvett váltság-köteles, 927 írtra becsült aaőUő, — ugy aast-balásai 398 aa. tkkben -j-I 1781 hraz. a. ugyanannak tulajdonául felvett váltság-köteles, 564 írtra beeaült ssöllő. — Pál Anna férj. Ltnk Jótsafni n. kanizsfci laköa fizetést mulasztott vevő költaégére éa veszélyére, a hátralékot vételár, éa 6 fart yiazárveréai kérvényi költség behajtása végett 1884 évi ápril hó 8-ik napján d.
\ a. 10 órakór / Szent-Balázs község házánál Krotth Jdnot megyei t. ügyész vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyíIvánon árverésén eladatni fog.
Kikiáltási ár a tennebb kitett becaár.
Árverezni kivánók tartoznak a beeaár lOt-át készpénzben vagy óvadékképee papírban a kiküldött kézéhez letenni.
Vevő köteles a vétetárt három egyenlő részletben, még pedig; az elsőt az árverée jogerőre emelkedését öl aaámitandó 1 hónap alatt, a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt a harmadikat ugyanattól 8 hónap alatt minden egyes részlet után az árveréa napjától számítandó 6f kamatokkai égyüU az árve-réai feltételekben meghatározott helyen éa módozatok szerint lefizetni.
Ezen hirdetmény kibocsátásával egyidejűleg megállapított árverési feltételek a hivatalos órák alatt a n.-kanissai kir. tvazék tkkvi osztályánál a a szent-balázsi közaég elöljáróságánál megtekinthetők.
Az elrendelt árveréa a fentirt tkkvekben feljegyzendö.
. As árveriai hirdetmény a tkkvi ható-ságnál kifüggesztés, ugy a Szent-Balázs s a szomszédos községekben körözés és kifüggesztés s az egyik helybeli hírlapban egy ízben beiktatás által köeaététetik.
Az árveréa teljesítésére Fábián Ferenc* végrehajtó küldetik JkL
A nagy-kanimi ídr. törvényszék mint telekkönyvi hatóság 1983. évi nov.' hó'28-ik napján. 58. 1—I.
Tamáeay Kin*
elnök. jegyző.
7168 az. tkv. fcrk. 1883. nov. 10.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. törvszék telekkvi auláivá részérói közhírré tétetik, hogy a m. államkincstár végrehajtatónak Horvdtk Jóttaf éa neje Bohdr Katalin végribaitáat azenvedö kerecsenyi lakóitok elleni 111 frt 89 kr. tőke éa eaedékea 6f kamatok, 14 frt 98 kr végrehajtáa kérelmi 9 frt 60 krjeJen-Icgi a még lelmerQlendö költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett kir. törvszék területéhez tartozA kerecsenyi 342 az. tjkvben. A-f- 1. sor 466 a hraz. alatt felvett váltságköteles 804 irtokra beeaült in-
1884 éri aprll hó 7-ik napján d.
a ÍO órakor Kerecaenyben a községbiró házánál Kro—ct J<ino$ felperesi ügyvéd v. helyettese közbejöttével megtartandó nyilyános árverésen sladafni fog. _
Kikiáltáai ár a fennebb kitett becaár.
Árverezni kivánók tartoznak a becaár -ét készpénzben vagy óvadékképee pa-a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig az ebőt az árveréa jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, minden egyes részlet után az árveréa napjától aaáasitaedó 6f kamatokkal együtt az érvérééi leltételekben megbatározott helyen éa módozatok szerint lefizetni.
A nagy kanimi kir. törvszék mint tkkvi hatóság 1883 évi november 93. Tmmámmj Jptla*
elnök. 17 1-4. Jegyző.
1610. tkv. 1883.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. tirsaék tkvi osztálya részéről közhírré tetetik, bogy Zalame gye árvatára végreh^jtatéaak Téik JA$nj végrehajtás* szenvedői —gyár aeet dahelyi lakóé elleni 148 frt 60 kr. tőke s jár. iránti Végrehajtási ügyében a magyar szerdahelyi 7H aa. tjkvben A f 1 sor aa. a. T*tk Jó W nős kamoru imétd tuügdonáui felvett vélMg k*eias im fctie kacat* m*úm
1804, évi mároslus hó 4*lk nap-
lián cUlelótt 10 órakor Magyar-Maerdabely kőaség hásáeál megiar • taaaó nyilvénoe árverésen eladatni fog. mely alkalommal tartósnak aa árvereani kiválik a fenti becaár 10 aaáaalékkl kés*
tónkban vagy Óvadék képen papírban a W-ttidöu kezéhez letenni.
Az érvet ési feltételek a hivatalos érák alatt a nagy-kanizsai kir. trvaaék tkvi öes- I tályánál s Magysr-Sserdshsly köaaég elöljá- 1 róaágánál megtekinthetők,
A nagy-aaniaBal kir. trvssék mint telekkönyvi hatóság 1889. november 98-ik nap|án. ^ . «
TAMÁ.MY KIBH
s. k. elnök. ' a. k. jegyző. 50-1-1. (ph.)
méűaaOai lalh&vée a ^
„IAGYAR HÁZIASSZONY"
háitartásl, gazduHágl ób HBéplrodalmft
hctilttp, a magyar gaidasusonyok ora. egyletének hlvaUlos közlönye III. évfolyaméra. Szerkesztik: y-
CViWr- Vgrócii Ida, Andrta ét Vériéu W. J
VLÓrilBTfelU Abaki
Egéss évre 6 frt., Fél évre 8 írt., Negyed
évre 1 frt 10 kr. Előfizetések a JIAGYAR HÁZIASSZONY" kiadóhivatalához Budapest, Vácai-körut I". aa. intézendök BC á ,)ti0i r Hástaaasosj" ketttspbót ■oUtréiv asAawkat binsaatasas kaid • kMóhivaUI alsdasok-ask, kik aaiiiat kossá tttsailasartbks lavalasS lapp* JSnlalsak.
■ BlOiaaté—lt a kó Mírmaly aapjálól olá>g*4t*t*ak. é »MHTv jfétlantonf" kiadóhivatala
Budapaatan, VSost körút ao. I ■ukUpnak egyik kástarttaból mm nibUu )>I4 ajeaai, austáa staiiteláasl mtllatt tsbb mAb forintot lakat s UiUrUiWi ai«gtsksitlsal.
47 9-7.
.0M" iervetégép

NIUIANN BRRNJÍT
■BlúálBáfilflS olffil ÁaA Si<*kr a/ehér rárot t
,€at»BB- sesigTéoárziT km-
frl-
Pl^iPPH|mHH|, rviywaii káraisd tkiksi, iliailié re-takm,
•aaelé ksreagekísl (ichla
isa. aérrifwflytll,
lar), .Siteliafe'
klakal|SM g4|i»k«t (trleiir) k aiia-ÍmusI |n4ut|l |lp»kti
GdgmoEdony óh o^jildgrtpek ^
k»«t»»'íl s*p«k JsvIMm •tf»gs4taUti é» Jatáa;** •«a MikftSitoilb. i iuMiiÉt IIVÁRÍTI4 aaasiaarva mOLmatUÍ
^ 10-1-4.
féíjm* «mi WwaftíH elv Htgjr kaüiaask •skeétafc, slayáljiáMéta « hurut «I|m
ariel'• bttásl k ftágyVlltWMMMOM M li kwM talaaili győri áe-
UaSvlMykl kaaiait klalaé' valaaiU ki
káM nliki ssgyra kaaaell
0 [MTZWKGKRICIICZUKOKKAK J (BoBbomJ
IskaMI Mktar ás áaüát iMfte* Valódi miaéaégbea 4kak agyépiérakbaa
m io-te
A UfcJobb

vv árka-pap/.
LE HOUBLON
rraueaia gyárin*áuy. Utáattosktel avallfc.
K istvaikspglr Msk akkar faliéi ba stisáas lap U HOUBLOV M-lyagsüt augás kMlla k aladéilsr kű rMkg
ion as alaal Iái slátiiaaal vas altttva
vMkcrtZaléa . ÍM il-w
V jy
Jt'éei>t_
oawLarv aw>mr,isasfir»anmn,rizi<
XXXXXXXXXXXXXXXX Xxxxxxxxxxxxx
Caáfi éi kir. otmlrAk-nagyar szabad.
Ruganyos fa-mátráczok
HARLANDl
kötófönáh'0|sóczérna
Msel
f»árisi kiél itáa alkal mársl a legaagyob érmekkai
ajrértMvéajr ' kÍMUl#tTi kltl-feéálra
Általán kedvelt kHto6>mkMgi4rt kapbatá
Oszfrék-Hagyarorsiég minden nsgy ás mavaaelaa ksreske-iísébsi.
886-12-16


f |
MM Modt ouy maíf éciok és atmímmt$éMk
krlf/r Urait tar 89 S—lt
tiszta, tartóé éa olcsó, különösen alkalmas intésetek és kérbáaak azt mása Főraktár: Bécs I. Mailmiligoitrazie 1. zzáo.
xxx*xDO(Xxx*xxxxxx)ioacx:
gyárt |etvSay a aé aiiraa

latba m gyora bsláae a ■laéaalkt algyraba-I c»011 fa gyógjnvjlaak bizonyult fipltsaagarlcb
| uevéoyjbál kéeaait ' \
iPITZWEGERICfieZUKORKiK (Bonbonn,)
ZkiaMi vatar éa isJléi B'oakae k|Mgéa. raás«s«g. Maytaéasééa éa karatk atles
Veié di minőségben eaak a g)égytárakbaa.
868. 9-11. !
>000000000;
Nagy-Kani fán a •^aarvaa* 9*ndigU nagytirmib*a
CnbIa 8 elöailaM
1884. márczius hó 4-én (kedden) 5*én (szerdán) éa 6-ánjost*örtöfttöe) A nagy klen|eiiteléflé«l áldoaat m GelgeitkAa
JéxDB Menyedbe és halAla Előadva a 80 tagból álló ó-bajor pasaió-társaság által Alleeob I vezetése alatt.
K L 8 ö S Z A K A S Zs • [ /
Ábrahám hdhi dldoaata B«vonuldi JmudUmba \
A» tlbm'dotdt Egyptamba At utolsó vdertra
'* Jétua gyamttkkora Krintui ni otqjfdk tugyév
Jéius mrgkeí t$st*U*U$* a Jordánban
MÁSODIK S Z A X [A 8 Z:
Krimim Kaifda t!(IU Á fájdalmat ut
Péiar mtgtagaddta at tlÖQ'amokbau A lnvéaitr* fatttlit A mtgkarpndidi ét mtf/oslorO*á$ A WnitrK Unmtléi
Ktntlui Pildiut elő't A iirbn Inéi
ZÁRADÉKUL Kiiaztos dionóeéges* leltátoadása haüottaibol. Helyárak: Támlásszék 1 frt, zártszék 80 kr., földszinti ülőhely 60 Mr.j told-szinti állóhely 40 kr., karzati ülőhely 40 kr., karsati állóhely 2ü kr., aetU- ée katonsjegy '26 kr., . Fénztárnyitás '{,7-kor, kezdete 7 órakor. Ciütürtökön mdhmua hó fám d, a. *L5 órakor kíllhn gytrmek Jóidét fH I b*léj>tidy mtlUtl.
öobooiwooooooooooooooo!
______J
mSIONlCMMMMMKNNIOMKMIOMlOWMMI
r . | ROBEY & COMP 1
0 Szabadalmazott „Robay" gőzgép 0
Q malmok bajtéeira a legjobb gép, nem igénye) külön alzpfslazatot, falazott kéményt, olcsóbb is, felül Q g ia múlja a fekvő (stMbil)gJjet, 46-1—18 g
V
12. stóm.
Nagy-Kaaiiasa, 1884. márczius 9-én.
XI.
évíoly
am.
glIUKmTÓSfc) E ZUOÓÜf á
TáL l%)***t«fta 4
Uaéw i Iimébí vialliva \*ámi I*), wf4>U HtwHLk,
ImmMh taá LMmH U-
■akMl fefwtoíUd «t
Ié«ir»>»k tímu m
I ZÁLA
POLITIKA! ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Zalamegyol ügy védegylet, a Negy-Kaulsael-'éiDélaBlál takarékpénztárak, Bá&kegyeíület. as A leó-muraközi takarékpénitár reeivénytársaság ós AnsegélygA szövetk. hivatalos közlönye,
B/)NZSTÉS1 iláli
fft 4vw .
fc frt — b I é to, 'i ú » ,
HMili«> jsiáaysm
ÁtwM i mit klntek* ■7«k H0 kr.TMytaéües MII JWl mM§ l Irt, sssatsl »Jmw m*k%
Nyjtttér getlteera 10 kr.
Megjelenik Nagy-KanUwIn hetenhint egymter: Vaérimap*
T. olvasóinkhoz!
Lapunk szerkesztőségében a mai azám-tól fogva változás áÖOU be, amennyiben táre-szerkesztőül likerűit megnyernünk Farkai Imre arat, a fővárosban előnyösen iámért hírlapírót, ki ezentúl egész működését kizárólagosan a »Zalá«-nak fogja szentelni.
A szerkesztőség e szerint (okozott erővei ée buzgósággal lesz azon, hogy megér-demeftté tegye azt a közkedveltséget ée olvasottságot, melynek a »Zala* tizenegy éves tenaálfáse óta Örvend, fóénrés élspzetes lapot adunk a t olvasóközönségnek, figyelmünket teljesen a helyi és megyei érdekekre fordítjuk, ezeket mozdítjuk elő, ezeket védjük ée oltalmazzuk. Politikai elvünk tovább is az marad, ami eddig volt: barozolni a asabad-elvüségért minden irányban.
Lapunk minden rovatában tieztán csakis eredeti közleményeknek edunk helyet és minden erőnkből odaiparkodunk, hogy a lapot folytonosan irodalmi színvonalon tartsuk.
Örömmel hozhatjuk a L közönség tudomására, bogy fentebb vázolt nehéz feladatunk megoldására a fővárosi zzurnaliaztika legjelesebb erőit sikerült megnyernünk. Azok díszes sorából, akik megígérték lapunk szellemi támogatázát, legyen szabid a következő neveket kiemelnünk:
Berényi László, Barabás Béla, Hevesi József Kisteleki Ede, Luby Sándor, dr. Márkus József, dr. Prém József, Mle Iván, 8ebók Zsigmond, 8ef> far Lássló, Somogyi Ede, Seathmáry Mór, 8siklay János, Boldsr Hugó. Tóth Béla, dr. Zsengeri 8. stb.
Április hő elsejével uj évnegyedes előfizetést nyitónk lapunkra. As előfizetési árak a lap homlokán ki vannak téve.
Antiszomitizmus-e vagy sem ?
Minden oly hivatásnak, mely bárminő módon Összefügg a nyilvánossággal, melynek működése átnyúlik a közélet terére, megvannak a maga
kényes ée néha Igen terhez kötelességei. Akik meguk a nyilvánosság-nak,.-* küaftnoáffeek feUlőeek működésükről, ások legjobban tudják, akik padig elég szerencsések nem állani sOakritika alatt, eiaok higyék el, hogy a közönségnek •solgálás, amily kevés joggal, annyi nebéa kötelességgel jár, A quot oapita, tol sentus régi igna-ságt ás ha már aa ia J^hetnilen, bogy kél embernek mindeobea tökéletesen agy nésete legyen, kova jutnánk akkor, ba aat kivánnánfc, hogy a g«k eaer fejQ ktiaOnség egy véleményen legyen velünk,, ne találjon kifogásolni faléi neon, amint mi oselekésünk }
Es lehetetlen bárkire névre, a legnagyobb mértékben pedig lehetetlen a kötelességét hivan felfogó ée elvét komolyan védelmező sajtóra nézve. Nagyon könnyű, ég mindenesetre háláaabb dolog volna aa Időszaki sajtóra, ha teendője nem volná egyéb a történő események pu»a«a regisztrálásánál. Mert aa, bogy Károly elvette Emmát, vagy hogy Pé tar agyonütötte Pált, hogy as úri féra*-vényes bálra *ny ssidósetn volt hivatalos, es letsshetik. vágy nem letelhetik valakinek anélkül, hogy, neki eaért kifogása lehatna a sajté ellen, mely őt esekről a dolgokról értesíti.
Sőt a sajtó, ba akaiia, még kényelmesebbé teheti magának a helyzetet. Elmondhatja — a szerint amint eat magára néave előnyöeebbnek tartja — hogy Péter agyonütött v a 1S-k i t, vagy hogy Páll agyonütötte ▼ alaki, vagy akár ugy le mondhatja, hogy valaki ütött agyon va> Iskit. És regisztrál hatnánk mi is egésa egyszerűen, hogy Kanizsán aa úri részvényesek megtartották a báljukat, a czigány vígan húfta, a jelen-voltak vígan járták ki Világos kivlr* radllg. Arról pedig mély bölooeség-gel hallgathatnánk, volt-e zsidó á
bálon, vagy nnmT ha aam volt, miért nem volt? tetesik-n a kanizsai zsidóknak ess a mellősé*, vág} sem.
Ismételjttk, módunkban volna eat megtenni nekünk is, mint lesei más. Es aa e sorok elején jalrslt igazságból kifolyólag mindenesetre iobb dolgunk volua, ba ugy Unnánk. De ml; a kik valósággal felfogjuk kötelességünket, a hivatásának megfelelni törekvő sajtónak súlyos, de kényszert! I kötelosségét, Igenis mondunk vélemény I erről á dologról. Igss ugyan, bogy esael kltesasaük mag un kot annak, hogy ismét fél roérisanek bennftn- | ket épen ások, akiknek érdekében oeeleksaünk, mint félreértettek máskor is, amikor asinlén nem tettünk egyebet, mint áll, hogy kötelességünket teljesítettük. Mi a vesrélylyel saembeo sem tévesei (ük saem elől feladatankat. A tárgy olyan, mely komoly megbeszélésre saorul, ée mi kötelesség üti kfiek isniei jjlk kimondani eg Igatat, ba he«Örik is érte a fejünk.
Eekspiiuláljuk mindenekelőtt a tényt, Aa url résavényea bál renderői egy aeidónak aam küldtek meg-hivót. Nem lg folt veidé jelen a bálon. Alepog értesülésünk sgerint a sei-dók roppant mértékben felháborodtak eaen aa eljáráson, melyet Ők hiszen Zalamegyében vágyónk — egyenesen az aniiisemitiimui Jti* folyásánek tulsjdonitánsk.
Ez maga a lényálléa. Nfm volna benne semmi különös, ée nem lg reflektálnánk reá ilyen hosésadalmasaa, ha benne nem Tolna a lamósus oaa-takiáliás. sz antiszemitizmus. Es már komolylyá, nagyon komolylyá testi aa Ügyet, és hif ki bennünket félemény nyilvánításra.
Íme tehát a mi Őszinte iés igai véleményünk; megírjuk ogY, hogy minél kevesebb alkalmat ádjunk a félreértésre szoknak, kik bennünket félreértettek eddig, ét7 a kik köaül
sokan ugylátsalk félre akartak ártani bennünket.
Mindenekelőtt a zsidónélküli bál retdetőiliea van szavunk. Mi nem háborodunk fel aa ő eljárásukon, mert ea bennünket nem érint, de ha arról-fin szó, bogy helyeseljük-* est aa eljárást vagy éom, bál kerekea ki-mondjuk,(hogy épenséggel nem be-*! lyeeeljük, sőt batárosottao károsnak tagijuk. A rendező uraknak mindenesetre megfúltak a maguk okai, megvolt a maguk ozélja, bogy igy tettek* Nem mondunk nagyot, ba hoa-ráteaaevUk, hogy Ismerjük aa okokat és a caéli. De bármi lett légyen ie eg a kettő: igy, semmi/esetre eem lelt folna aaabad eljárniok. Mart aa tagadhajiatlán, bogy eljárások határozottan a gyűlölség bélyegét hordja magán..Mar pedig a fú gyűlölséget vet, aa gyülolságnél egyebet nem fog aratni Ifi tutijuk, hogy nem ea volt a oiél.i
Aa Ilyen raskOvükkel lsbet a kedélyeket nlmérgeslteni, lehet feeaült viigonyt még feiaüllabbé tenni, deeg ee^iml egeire aem aa at ut, a melyen fennforgó d'ff^renosiákat közmegelégedésre ki lehel egyenlíteni, eg nem a békés megoldáa módja. Ekkép nem etolgálnak, banem ártanak etá ügy* nok. Ilyen eljáráa nem felel meg ai oknak, nem tudja elérni a osólt i
De hát mi ea aaügy, mi ások, ml s ozél ? Megmondjuk est iá* ée es már nem a báliendezőknek esdi.
As ügy nem aa antieenfilismug, na ok nem a'gyűlölet, a ozél nem aa exklusivitásnak, nem s vallási ée táraadslni türelmetlenségnek hivatalos kinyilatkostatása. A dolognak alapja mélyen fekvő ugyan^ de korántsem Uyen vesaéljea jellegű.
Kevés fárosa van Magfaroraság-nsk, hol a saidöság mint.ilyen, ugy számra, mint tekintélyre nésre any-nylrs fontos politikai fsktori képes-
Tárcza.
Két 6 \
Ké*ő, mindén kist már moH, Elhagyom én t* t á vdrott! Fáj ntkam már u a táj it, Ea i*f mát — Jobb volna már a halál w /
RúMm Utt a búbánat, Arresss hűbbet nem tolóikat, Rólad butil minden Upttn Mag ia védi a hűtégem f
Ba rónát lát f raá mutat, Antal ím tttemb* juttat j + Ha egy dalot pintyat hallok, )R$á mondja: a U hangod.
Fohér rágták, dalot pintytk f Nátméntk ha trrt jönnék, Mondjatok mag, aat tiaanam, Art rtbagam:
*kídja mag aa én iatanam 1«
Prém Jéaaat
Megy a gfizBs Kanizsára...
A svsisS Htmáfr
Még góg kórüióUam a^nasyvároe pezsgő, saaakás éleiének sikaütö s^ja, ott vagyok még a gfiaeal és gázzal tattiaU levegő koré* ben, saég lUemhe eeeag a vidéas osiasborák " laigir kik résaáat ssinskoaásl, részint fftftyt vwyMeael nevetésükbe, mikor ióaka-MsÍhé MÍrné ertÜBOdő ábráaattal osztják as «V* fésesfcal
— A»párisi ódondáss«-nál, a Károlyt körúton, jó less egf pár sarkantyút és egy fringiát venned, mielőtt útra kelsz.
— Csak katonatisztekkel kell az elsó ismeretségeket kötni, mikor odaérsz. Párbaj-segédekről soha sem gondos kodba tik eléggé korán az ember.
— Aztán azon légy, hogy megezivili- j záljad a vidékedet; reprezentálj bennünket tisztességesen; jegyezd meg magadnák, hogy pipálni csúnya dolog, még ha az utczán követi is el as ember.
— Ne hagyjad magadat terrorisálni, pajtás, senkitől: löjj, szűrj, vágj, irj — csfk ha a helység bikájával akar valami renqonf treod lámadni, akkor légy te as engedékeny és térj ki, meggondolva, hogy hátha taláty. mégsem születtél sem viadornak, sem mata-dórnak. De a többit üsd, mert egy sem apád neked.
A ssökehaju, halvány lírikna, kinek kedélye távolról aem olyan harczlas, mint ezeké a Bramarbasoké, csak a Heine szavait s(tya útravalóul, persze a saját külön fordításában :
>Ha valahol egy rózsát Játaz,
Mondd neki: tisztelem . i.«
Még hallom mindezeket, még ott ül velem saemközt a kasszstr^nuson a Fiume bájteli Piroskája, felfilmnlbatlan grácziával osztva ld a pinczérnek s kis és nagy esnkrokst, a teához való romot és czitromot; pajzán mosolyával mintegy ast mondja: »Ne menjen el; • már hogyan tudná Ht hagyni est e sok ve-leoesei tükröt, est a fényes nagy csarnokot, ahol anayi a jó embere és a nol gyakran^ ellakott egéss éjszaka anélkül, bogy a kvár-tálypénat Is MosáflÜtoUa volna a kellemes Maki.. •
És még egy szempárt látok, nem sötétet, mint a sokatostromolt Piroskáé, de kikel, mint s ayüó menny éa-Uastát, mint maga a hűség, melyet jelképes. Oiyán mélán,
olyen bánstosan van reám szegeave ez a zzem, mintha delejes ekjével,, meg akarna ragadni, erőzen fogva akzrna tartani, hogy soha el ne szsksdiMrföle, hogy e kéf csillag alatt éljek és boldoguljak. En pedig engedek a bűvös vsrássnakforró csókjaimmal bezárom a méla, kék szemet, nehogy kristály tisztaságát elhomályosítva az előtört köüy, megfogom a felém nyújtott puha, fehér, apró kezet, szivemhez szorítom, ahhoz a heveeen, erősen dobogó azivhes, éa (ogadáat teszek, hiven, szerető létekkel:
j— Nem t nem megyek el; Bem hagy-lak soha, soha t. ♦.
Pedig dehogy látom, dehogy hellom, dehogy ceelekssem én ezeket; csak a képzelet paikos Istennőié vsrássolta elém est az álmot. Nem a Fiume kávéház kényelmea kar székén ülök, hanem a azük vasúti kupéban; a megzzokolt kedves arcsok helyett álmos-képü utasok képezik társaságomat; szemközt velem a bájos Piroska helyett bundába, karmantyúba, kendőkbe és skatulyákba temet-kesve hegyesállú matróna ül, a kin — bogy Wippchent czitáljam -4 meglátszik, hogy valamikor nagyon osúnya lehetett. A kék szemek mennyországa helyett az ahlakoft kereastül ólomszürke felhők merednek reám ée as előtörő könyeket jelképesik bizonyára azok a nehéz eeőceeppek, melyek mérgesen csapódnak oda aa ablakhoa, mintegy daosoaan megmutatni akarván, hogy azért is utolérik ők, a természet zzabad gyermekei, ezt az ember ■ alkotta yaakoeait, akárhogy libeg, zihál, pöfékel ée rohan la az a tűzzel etetett, füstokádó gdsparipa.
Biz es a kép sokkal kellemetlenebb ag előbb látottnál. Kelletlenül, szinte haragosan, hátradőlök a lágyra bélelt sarokba s behányom szememet, hálná ebben a sötétben Ismét kiaytl as a két csillag...
Dehogy gyűl, dehogy ragyoi. Teljesen a valóságé vagyok ismét A sötétség sötét.
marad és a mit magam körül hallok, az körülbelül ennyi
— No de ilyen förtelmes uti idő I..]« Még a vasúton csak megjárja, de azután há- | rom toráig kocsin ... Brrr 1 /
— Csak leaz annyi esse a Károly bácsinak, bogy csukott kocsit küld élibénk. Süsse meg a leánya lakodsimát, ha a vendé- v geit még illendően fogadni sem tudja
— No, no, csak ne fortyanj fal mindjárt, leányom. Azért mégis jó kedved lees a táncshos, .akármilyen kocsin visznek Is be Száraz-Szt.-Oyörgyre.
— Jsj, persze hogy fogok táneaolni, de mennyire fogok tánozolni I Oh milyen ked-veeen kfczdödik ez a böjt 1 már a lábamban, a kezemben érzem a tánezot. Traiala, tralala...
A mellettem Ülő kisasszony ugylátszik épeuséggel nem állt ellqn az éraolemnek, mely lábát ée kesét megragadta. Abból következtetem ezt, mert nyomban megszólalt egy dünnyögő orrhang, melyről rögtön kitaláltam, hogy via-á-viamnek képezi tulajdonát :
— Nem ártana kisasszony, ha agy U-csit mérsékelné a táncsoláai vágyát. Teeeék csak megnézni: egéezen be tetszett hotpass-tani a becses kesével eat a pepirskatalyát Pedig es nincsen as efféle támadásokra berendezve.
A szemem be van húnyva éa mégis látom a kis lány pirulását > Mosolyognom nem esahad. mert hátha engem is rendreutasít a tisztes nölgy.
Feszes pauza áü be. olyan csend, hogy még a nem létező léty zümmögését is meglehetne hallani, ha alattunk a gyorsan robogó kerekek nem rontanák el a baneola-tot taktus nélküli, szabálytalan zörtásükkel.
Erre pedig kívülem nem figyel senki. De én hallgatósom. Mint afféle Cantaesta, aki ast hiszi, hogy neki phvilésiuau még a madár dalát ia megérteni, értelmet adok as alattam dübörgő, reosegő, ropogó keréks^jnak.
ut, mint énen Nagy-Kanizsán, A fii* dókról szólunk) mint ilyenekről, mert Ml Ók maguk li kény talonok alio merni, hogy tömör egéeaot képesnek, köiöi érdekekkel, közös törekvéssel. Ök valóságos társadalmat kéjesnek ei ugy neveseit nagy társadalom kő-sepette, mely nem egyéb, mini fel«»* k esetek re, ooztályokra, körökre ét még kisebb tényesŐkre etomitéll sokaság. jtpen össsetartásukbun rejlik erejüknek titka, ennek as ösavetar-téenak a segítségével képetnek dk hl talmst, nálunk meglehetősen nagy hatalmat.
Benti pobsidentes •.. nekik megvan a hatalmuk ée dk élnek vele. Tebetik, jogukban van. Cselekedjenek a inját érdekekben; aat senki sem kívánja tólttk, l)pKy érdeklik ellenére cselekedjenek. De ha arról van aió, bogy ea ai érdék kollitióba keríti -bet a közérdekkel, akkor nekUnjc kötelességünk résen lenni él vigyázni, hogy a közérdek csorbát ne ízen vadjen,
Nyújtottak-e dk erre mindig se-gédkaaet ? Befolyásukat a politika terén, a város ügyeinek intézése kö rOl mindig ugy hssanálták-e fel; bogy tiaztán éa a legjobban ssolgálják vele a közérdeket ? — Kötelességünk őszintéknek lenni, s igy erre a kérdésre nem merünk határozottan Igennel fe-laljzz. A. zsidóság — lehet, hogy ceu-páh tévedésből — gyakran indult puszta személyes ezimpáthiák után, gyakran nem ceelekedett ugy, abogy cselekednie kellett volna* Nem akarunk elmúlt dolgokat feleleveníteni, felemeltük mi ifigyelmeztelő, intőeza-vúnkaé annak idejében ia mindig, ée akiket illet, ugy is meg fogják érteni.
Ekkép állván a dolog, ne csodálja a zsidóság, há visszahatás mutatkozik ellene, és mert épen hatalmuknál fogva politikai téren nem lép-, het fel ea a visszahatás, tehát társadalmi téren jelentkezik. ' t •
Megmondtuk, bogy nii a viesza hatásnak est a nemét nem helyeseljük és most megmondjuk azt Is, hogy jni nem kívánunk ée nem kelyeselünk semmiféle visazshztást sem. A visz-asahatáa is akczió, mely ismét osak uj reakcsiót szül, érre pedig nincsen szükségünk.
Nem: ez nem módja a megöl dáanak. Igy nem jutunk czélhos. írre caak tfgy mód van; teljes béke, zavartalan egyetértés csak skkor lesz közöttünk, ha kölcs&ubsen elismerjük és respektáljuk egymás érdekeit, ba vállvetve, együtt Iparkodunk hűségesen szolgálni a közérdeket Ez padig nem nehéz felsdat, csak a komoly jóakarat kivátitátik meg hozzá.
Közelednek az országgyűlési képviselőválasztások. Az ellfnzék szer vezkedik, mozog, agitál. A szabadelvű pártnak van ugyan kört, mely ott foglal pártállást, ég oU csinál pártpolitikát, ahol nem kellene ée nem volna azabad, mig ott, áhol tennie'
Milyen-nóta dallama is az, mely eme tisztábban less kivehető ebből a diazharmó nikus robogáaból ?
Aha, megvan I Természetes, hogy nekem szól a nóta. Nem uj, de most az egyszer tökéletesen reám van ssabvs:
»Megy s gőzös, megy a gözöe Kanizsára ...«
Az ám, Kanizsára. Elül megy a masiniszta ; igazítja, igazítja a gőzöst, hogy valahogy el ne késsék s engem a kitűzött időre pontosan odateremtsen rendeltetésem színhelyére. < I i
JÓI van, tehát megyek újságot csinálni Nagy-Kanizsára. Nem viszek magammal aem sarkantyút, aem firingiát, egyedüli fegyverem a hegyes aczéltoll, mely tud szúrni, vágni, ha keUr de elismer éa dicsér ott, ahol elismerést, dicséretet érdemelnek. A katonatiszteket nem fogom sietve fölkeresni, miután programmomba legkevéabbé sincsen főlvévs s párbajosás. Ez talán némelyek előtt nemi pecbutt, nem chic, de annál jobban biztof altja komoly terveink chicerülését. ÍEzért k roaa viczczért bocsánatot kérek Wanimann Mórtól, kinek a monopóliumát sértem meg vele. Kárpótlásai azt a mindenesetre jó kft-vángágot csatolom ide aa ő számára: legyen addig tagja a magyar psrlszsentnsk, mig én ■efláis kerülök, mint Nagy-Kanixas város 4 országgyűlést képviselője. Ambiczióval különben kdükén el v*yok látva)
Civilizátorként sem lesz reám szükség, azt tudom előre Mert meaase terjed ám a jó hírnév. Is afafcea a tsHaieibea KaUasa
kellene, üsiaokuloeoljs kaséit éa vár, amíg körmére ég a gyufa, De nekünk nein etabad várnunk, mig a veszély nyakunkca t>A« Nekünk uee> lekednünk kell, ba sikerre, diadalra akadunk jutni. És az kövös érdekünk a zsidókkal. ElvkQlötibeég agy sincs kO/ti|nw, politikai ozélunk sgy és ugyanaz, használjuk fel tehát az il* ten való találkosás alkalmát egyszersmind #rra nézve la, bogy ne oask a politikai téren, de máe az élet minflen viszonylatában leértsük meg ée respektáljuk egymáat, éa akkor szent leiíi köztünk a béke a társadalomban éa mindenütt.
Chjerlm Ferenes a bakaai válasstó-kerület orss. képvlae'öje, a mársékslt ellenzéki pártkör elnökéhez, Ernuszt Kslemehes intézett levelében kijelenti, hogy a párt kötelékéből kilép. Kilépésének Indító okául ast emiili feli s képviselő ur, hogy ss ö váltósadén ssabadeivüaóge nem egyeateiheló öss-aze azzttl! sz iránynyat, mely a mérsékelt ellenzék Ijáhorábsn utóbbi időben lábrakapott a mely irány a magyar szabadalvÜ politikának eddigi nagy vívmányait Is komolyan veszélyezteti. -» Melyik párthoz fog ezentúl csatlakozni a képviselő ur, azt nem jelentette kl a levélben, de az épen saabad-elvüaégédél lógva úgysem Jöhet kétséges. A mérsékelt ellenzék, köréből vliló kilépése nagy megelégedésünkre szolgál nsktynk, kik a válód I •ssbadelvüséget untuk kl aáazlóokna
l'ager Alajos, a nagy-kanlzzai válautóknrület országgyűlési képviselje — mint halljuk — huavétra városunkba jő boBzámoIufát tartandó. A képviselő ur értesülésünk sserint kizárólag Nagy-Kanissán fog beszámoló beazédet tartani, a kerülethez tartozó vidéki helységek mellőzésével.
A képvlMllháibsa s héten elfogadták a Munkács-besskidi vasút kiépítéséről szóló törvényjavaslatot. Azután bele* fogták a isseszadó reformjáról asóló törvény-iavaalat tárgyalásába. Ezt elfogadták a részletes vita alapjául éa moat vitatják meg a részlegeket.
Választási mozgalmak.
Nagy események messze elóre vetvén árnyékaikat, természetesnek található, hogy az idei nyár derekán megejtendő országgyűlési képviselő választásokra már moát indáinak meg s késsfllódések. Tulajdonképefii mozgalomról még nem igen lehet tóé nálunk, lükébb csak a mozgalomhoz, vkló elékéazületek stádiumában vagyunk. A mi eddig ebben a tekintetben részint megtörtént, részint határozottau hirlik, ut a kóvstk^zókben registráliűk: >
A megyénkbeli választást hirek közül legnagyobb sensácziót fog kelteni bizonyára az az egész határozottsággal álUlott dolog, hogy Fajik Miksa nem szándékosik újra képviselőjelöltként fellépni Kessthelyen. Mint ugyani teljésen megbízható forrásból értesülünk, Fjalk Miksa átengedi kerületét P e s-tetíoh Tasziló grófnak, őt pedig Zala-Egerszegen szándékoznak felléptélni.
városai mellé. Ez azép dolog, de azintén ter-méazetesJ Hiszen nem is kellene ide az g aok iskola, közművelődési és egyéb kulturális intései, hangverseny, felolvasás, melybea Kanizsa annyira bővelkedik, s melynek híre jó előre eljutott hozzánk afövároebe. I)e eljutó 11 egyszersmind a sok szép asszon y és szép leány bírt is, kikben ac a város annyira bővelkedik, mint a Tlavflhalakban. Ok msguk, azt hizzém, czivilizálnaa, ahol erre még nzük-ség Van: ők maguk viruló paradicsomot teremtenek a kopár aivatag helyére és világosságot, 1 fényt, sselidséget árasztanak maguk körül. Nem kell, tehát gyilkoe fegyver, de jó lesz résen lenni, és késsen a védekezésre, mert egy tüzes ssemaugár akárhányszor . veszélyesebb éa nagyobb kárt tehet az emberben s legélesebb töltéaü mor-dálynáL Caak s lirikua kivánaágát leend 'al-ksláuun minél gyakrabban teljesitenii sok rózsát éa aok bimbót fogok találni, kiknek átadom tt ő tiszteletét.
Nini, bogy elgoodolkodik az ember. Az idő elröptl éa a vonat ia gyorsan megy, ha mindjárt a déli vaspálya vonata Is. Egy éles fütty; a kerék lassabban afimmögi s nótát, majd elhallgat egészen
Megérkeztem, Ussállhslok.
Ima tehát, hölgyeim és uraim, me votfá, itt jtagyok. Fogadjanak szivaseo Bátor vagyok magamat bamntainl: mesterségem sa ujságirás, a nevem pedig
FARKAS IMRE.
> ' V
(káktars/áa ÍJ r t á r y Ujo* ellen — mint blriik -Héra latrán járás
bíró log fellépni sssbadalvü programmal* Más versié sserint Jlsebó Imre Jöklblrio-kos Isss a szabadelvű párt ottsni jelöl be. Hsabó már több, éven át képviseli* s paris msetbea a esáktoniyal válaastókarületat
álaé*Lcaéváa Balaton József plébános jsiőlségét emlegetik, kl értesülésünk szerint antiszemita programmal lép fel a kerület eddigi kjépviselöje, V «siirr I Imre ellen.

A bakaai válaastókarületben már I hosssabb idö óla VIÍI v s Jósssfet lemle- ! getik jelöltül. Virava a ssabadeUO pári bive.
ugyanebben a kerületben — mint, halljuk r- Hkublles lAssló Is szándékozik fellépni^ még pedig antissemita programmal.
W
▲ aa«l»adel«0 Nagy-Kanissán I s bó ia án tart értskesletetsaját helyiségélien. K párt részéről jelölteket sürüo emlegetnek. Heged üs Sándor orsz,képviselőről már régóta mondják, hogy a szabadelvű pástnak ö leas s kanizsai jelöltje. Emlegetik 0 j I s k y Jóaaet padaai plébánost ia, ki moat már mint kormánypárti aseretne bejntni a parlamentbe. Még egy jelöltről bessélnek, kit s szabadelvű párt nsgy része fölléptetni sseretne s. kinek mindenesetre s legtöbb kilátása volna a gyöselemre; ez s jelölt Batthyány Ödön beroseg, kit a kánlasal válsaslék legnagyobb réssének ssimpáthlájs kísér.
ej
A asgy-ksslMsI flggstleaségl párt, mint értesülünk, e hó l-án tartott értekezletében elhatározta, hogy a képviselő vál usztátok Idejének közeledte alkalmából máris megkezdi akeaióját. A párt elhatározta, hogy Jelöltei léptét AI, és e osél-ból megbízta aa elnököt, A l,b á n I e h József urat, hogy kerületi függetlenségi nagy óbb páliértekesletet hívjon öseae. Est as értekezletet mározius 15-én lógják megtsrtani as Oroaslán-vsndégtö oagytermében.
Különfélék.
-r MlArenlsm 15-ka BÍ.«Wamlasáa. Városunkbsn mosgslóm indult meg srra nézve, bogy mározius lö-két a Mféroahoa és több vidéki városhoz hasonlóén s nagy nap emiékéhw méltó módon ünnepeljék meg. On népi beaséd, alkalmi mavaiatok éa énekek képezik a tervbe vett ünnepély programmját. — Magát est a mozgalmat terméasetes, bogy nem ossk fsltétlenül helyeseljük, de eöt szivünkből Örülünk rejts A mozgalom megindulásáról szólóhirbes caak aat a meg]egy-' sást tűzzük, hogy egy azélbaveftl — akár nagyobb, akár kisebbazarü — dolog végrehajtásához nem elég az eszmének puasia hangoztatása. Tennie kell annak, aki csélt aksr érni. A hazafias eszme végrehaltán iránt érdeklődők hívjanak öane értekéklelet, s intézkedjenek sürgősen, mert méréstan lö-ike nagyon közel vsn már, és ss s nsp nem olyan, mlttt s majális, melyet akár juliuaban is meg lehet tartani.
— AI Agy Ma aéiktti Ebben a kellemetlen állapotban vsn a nagykaniasai Ur. ügyészség azóta, hogy s volt alügyéaz meghalt Olyan nsgy ügytorgalomu ügyészségnél, mint a milyen a nagykanizsai, ez telette érzékeny hiány, ée csak a jelenlegi kir. ügyész fáradhatatlan szorgalmának köszönhető, hogy az ügymenetben fennakadás nem történik. Est beláthatnák az igazaágügy minisztériumban ia, hol a kandidálni fölterjesztést már jó hosszú ideje lepi a por.
- Maasln* épAlet A helybeli kaszinó körében igen élénk éa ugy látszik aike-ree mozgalom indult mag egy kaszinói helyiség épitéae tárgyában. A tervbe vett költség 60,000 frtra rúg, ée akkép lenne fedezendő, hogy 25,000 frtra 000 db. 50 frtoe részvényt bocsátanak ki, 86,000 frt pedig amortizálandó kölosön gyanánt lem felveendő. A részvényekre, melyek után 6| kamat vsn biztositva, mint bátyjuk) már nagyban tör ténnek is jegyzések; eddig már mintegy 16,000 frtot jegyeztek. — Magát a ksaünó-épfllet létesítésének tervét teljes mértékben helyeseljük. A kaszinónak meg less a maga kényelmes és czélsserü helyisége és városunk egy előreláthatólag diasea épülettel gazdagodik. Tetyes sikert kivánank a aaép vállalatnak.
Fsism, de — sajnos — igaz dolog, bogy a osgy-kanisaai kir. törvényesek iktató éa Irattári hivatalában az ügyvédeknek szánt „dolgosó-aastalM áll egy olyanforma alkotmányból, melyet ha némileg a rangján felül skarjuk titulálni, ehNteabegük mosdóazekrénynek. Csudáljuk, hegy a törvényszéki elnök ur, kinek Igyelme különben még az apró dolgokra ia kttsi^ed, sz ügyvédi karról ennyire meg tudott fllliikswi
— Társai kSagytUa Nagy-Kani sas Város Jrépvlselótaajmeíe s H Mtf a, u. tartott kósflyiléeében megváwtaUak a suk-bizottaágok éa pedig: 1) s fjJgVmnazluml, 91 jogügyi, ü) saesényügyi, 4) ixáo^izsgáió, 6) köse|ésáMmyi, 8) gszdssáflf, 1) tyéaistl, g) pánzügyp, 0) iskolasséki tó) laktanyai, ée 11) ss árvaaséki Mmdegtik bizottságban aanyi tag vsn, kegy lehetetlen azok névsorát térssüke miatt közölnünk. A bizottságok iBgkfóMb meg fognak alakulni.
Ti krlasta* ^letlönénetét és kin-azenvsdássit. végigjeenvemA nemesek vé-glgnésni volt ksssré sorsuk azoknak, akik a héten felelték egy német bMézáros komédia ugyneveétt Igazgatójának,! ki vörőe nlk-kátokon éa sgyébzfnt ia birdlwe, bogy bar-mlnez tagból álló.pseslótársidsiávál megérkezett felső ItyororsságbóL Ír s kanizsai publikum épülésére negvedfll i»előadást* <og tartani s Hsarvas-teremben. éa élelmes németnek naiy közönsége Is vplí mindig, mert hát Jó hiröx van as — oberammergauiaknak. De amit Kanizsán mutogattakJ az legfeljebb parasztoknsk lelsshető pAntomimlka volt elejétől végig. Különben, hogy végig -aa volt, ut esn sejtjük, meri a tls bercznyl közép-pauzát arra használtuk fel, [hogy megszöktünk. Annyit mégis láttunk,!hogy a •társulat «-nak egy igen derék tagja van, aki valóban élethű módon adta ssérepét, — a kl-tömött szamár. Es csakugyan »megállta* helyét. A többiről nem érpemés szólni, Csák aat sajnáljuk, hogy ml is hittünk s • direktor ur* Ígéreteinek ée megdicsértük előre. Est s dicséretet most Ünnépnlyesen visszavontjuk.
— JétékaB/aág. A ItftertW torok kta létén kittek M toasSskat A asáZfsaisMl isr, sS> #gyl*t f. i atoaár t|4a taséMatT)Mbm mMn al> UiaáM a kövatkaaS MttlIsaÖMkl twtéstlk > Beauaer mUtné 10 Ari, Vidor Zssisa* \Q m., aslimlilfc StasMl á frt, \*mm Heartkaé. ibét,liwfctllti dor Ö frt, IkaaMsagH LalM, Baaaeaáear Uséi á ül, Xalaar BáséeraA % Art., MaSr JW 1 él, Dr. Blaa Bltsoa 00 kr., ÜMaar VÚaii á0 kr., Btors Hásder I frl., Dr. Bstsiklll Jikd | fru, BetotkUS Zsaa 1 frt SO kr., fyihtr* M. JÁé jl Iki, KUlígtr. Itwrlk I IH,. Oettaass Varsaa > Dsseskwg ksk 10 kr., BoMakwg Isr-ls4< ÚUItayefkeMr H«. rik I Wy rtnt Iga. 9 frt SO kr., m 1. Bö kr.. iwt Ulkslsi OySsS 10 kr., Oelakl Q«t»kiikIJMlA S IH S0 kr., OrSakst Batrtk Z frt S0 kr., dttsknt áUMd J frt, BAMSkwg nikk&fé 1 trt. tUüock Ojrtls Z üt S0 kr., Dr. Sekimr Ls)«s I MIIii. PetUk 80 kr., Dr. Nmaus B frt s» kr.. fAss* 8áadw 10 kr. Heaaer Mlkas 1 frt 40 kr.. Otlskz IHlmklw ét ás DMikera S frt.. TripUMr érals kr., Wafcnr Jómf IS 01 SO kr., IUd«r Heaflk M k/.,l ■nmfcll AéeÜ S frt 80 kr., Ufcav 1 üt, latMMa, SsmsA > Itt, Osraf H) kr., Lesksv SU t».. (Mafer AaUl 1 frt 40 kr., falai 1*1*4 6 árt, IQ. Fws*lkeÍN Jémtf »0 kr., tkkara1 Blkkárd M) kr. — ngaéliá 4 sMMaktkS Ut-koaák a« egyleti vlti*stiáay ■aiylk^Mleittt. S*4ka<y Tivadar, agyiéit Utkir.
jr— A m$ir4Mparaszt fiskális. Tó^b Jáoos pötrétet földmüvea, mint ss ügyes-bajo* dolgok szsrmeatsrs! iameretea a környékben* /Gyárt bizonylatokat, mindennemű szerződéseket, kereseteket, felebbs^se ket, telekkönyvi, gyámi, adójifeték és minden más ügyekben! folyamodásokat, szóval minden szakba vágó írásbeli 1 munkálatokat teljesít. Minthogy azonban osm annyira sz igszság érdekében, mint inkább sz egyU-gyübbek zsebeinek megkOnnyujiiésére irány-sóit, nem egy esetben roszaMBÜ* kontárkodása által soknak teteme* kárt oko-sott, mintegy 11—20 rendbeli jbünfelielentés . tétetett ellene okirathamisitésj csalás,, zsarolás, hamistan másra csábiéi, zugirászat, atb. ozimen. A teljesített visnálst auStal slspján magánokirat ha misiláz büntette és zugirászat kihágásáért vád alá [helyeztetvén, bűnügyében a vég'árgyalás IL ávi márcans hó 6-én IsrUIOti meg; a bár a kanizsai kir, törvényszék elévülés és bizonyítékok elégtelensége miatt felmentette őt, mügla a kapott leczke folytán nagyon yalóstinÜ, hogy aa igazzág jogos védelmét az ahhoz értőknek hagyva letui, viaazatér tanult z egyedül hasznot hajtó foglalkozásához — az ekéhez.
— Hjanea. Rothscihlild Samu úr, városunk egyik derek fiatal kereskedője, a napokban jegyeate el Krauss Fran-cziaka kisasszonyt, Krsuss Ármin veaz-prémi könyvkereskedő és nyomdám kedves ée m&veUfelkü leányát.
— JagyilrálauUU, Ksrmscaon e napokban ejtették meg a jegyzőválasztást. Körjegyzővé — mint nekünk Írják — általános lelkesedés között Eröss látván urát választották meg
— HalálMáa.Sajnálattal értesülünk arról, hogy városunk ssülöite, Rosanberg Ödön, kl legutóbb a helybeli (iuttmana S. H. cség ungvári üzletében volt alkalmazás* bankett azivazélhüdéaben hirtelen elhünyt Béke poraira.
— A zslaaHgyrl gazdasági egyesület 1884-ik évi mározius hó Ü-én délutáni a órakor Zals-Egerssegeo, az egyesület saját háza termében rendea keagyüléat tart. A közgyűlés tárgyai 1) Elnöki jelentés a léioiyt évi működééről. 2) Nagy-Lengyel vidéki gazdakör megalakulásáról jelentés és annak költségvetése tárgyalása. S) Bikák bevásárlásának elrendelése ée foganatosítása. 4) A megyei gazdasági terméoykiál-litás iránti intéakedáa. 5} Folyó ügyek.
— A karaskaél i(jak önképző körének meghiviia lolytán tegnap tartatta íQ. Ábrányi Kőénél felolvasását díszes és nagyszáma közönség élött. A felolvasás tárgya
I sa irénsk saját aaeraeasényü vigjatéká: „A féltékeny orvoe4* volt. Daczára a hosazura nyúlt előadásnak s nsgyérdekü és remek nyshsaetü költői müvet a köeönaég mindvégig s kgfeasültőbb ügyelemmsl kslkstia él I raodkívüh letaaáatisn féaaesitette. Feiolvaaáo
dWekoma, tnelynél a rokonaaenves vóseámtalan ovetióbaa réasosttU.
t Kaitok Náadar. Tegnap táviratilag árk«iett BudaneelrOl aa • hir, hogy Kotlák Nándor kegyese. áldosár, a nagy-kani—ti togytan. volt igazgatója áa legutóbb takay Láaalóné jóaaágigaagakja, meghalt. K gyászhír biaonyára őasints részvétet fog kelteni aaélee körökben, mart igen eokan voltak, kik aa elhánytat iamerték éa Uaatelték. tagyen neki könnyűi a föld.
— A aaataakák, a hoaaauoaörOek előhírnökei, vidékünkön már mutatkoanak. Már február 24-én lőtt egyet grót Hugonnay Kálmán a nalini erdőben, e hó 7-én pedig egy nemeedádi orvadáaa árult Kaniaatn a piacion. _
Mulatságok.
T- A réuvéayec *rl bált a hó elsején tartották meg a nagv-kanizsai Saar-vas-ssállónak es alkilomra kiváló csínnal ós elegáncaiával díszített termében. Igen diaaee volt a közönség ia, melyet a teremben együtt láttunk,'a mely kora reggelig fesztelen jókedvbe^ együtt mulatott A rendezőség, egy muleaztáz kivételével; melyről máa helyen emlékezünk meg — > teljes elismerési érdemel ügybusgóeágáért és a csínos meglene-. lésekért, melyekben a közönséget a kotiuon alkalmával részépité. A jelenvolt hölgyeknek kedves emléktárgyát fogja képezni S gyö-. .nyörü tánczrend, mely az a farsang •beliek között tagadhatatlanul a legaaebb volt Morzsányi K. budapesti iparos kéeaitette ezí a kis >diumú«-vet, mely áü kék peluche-kötéaü könyvecskéből, belgJ kerek tükröcs-kével (mindenesetre legkellemesebb 'qándék a hölgyeknek) és négy-öt lapon atánesrend-del es a rendezők névsorával. A könyvecske felbogozott selyemzsioóron az övbe volt jkaaylhfttó A hölgyek nem annyira fényes tollettekkel, mint inkább azeretetreméltósá-gukkal járultak a mulatság sikerének emelésére. Az idei részvényes uri bálra minden-eeetre szívesen fognak visszaemlékezni sokáig azok, akik résztyettek benne, £s a fentérintett bizonyos körülmény daczára voltak elegen. A négyeseket körülbelül 40 pártán-czolta. íme itt a jelenvolt hölgyek névsora, mely a legjobb bizonyságot képezi arra nézve, hogy valóbao jó és díszes volt a mulatság : Normann alezredesné, Negrélli alezre-desné, Tamássy Béláné, Wkchtel örnagyné, Somssich Lőrinczné, Piibál Ferenczné, Cle-maot Lipótné, Vágner Károlyné. Kassayné, Vöjnovicsné, Bot ka Jánosné (Újfalu), Molnár ' S.-né, Oszeszly Antalné ée nőv., Rácz Antal né, Bán Kálmánná, Danscha Ottóné.iíj. Fesaelhof-fer Józsefné.Wieber Ferenczné, Makay Oazaőné Makny Emiiné, Tuboly VíktOrné, Varga La-joané, Schuazterné Iháros-Berény), Stejer azázadoané, Hanny Andorné, Hadászyné, (Somogy), Szabó Kálmánná és nővére, Höhn Frigyesné, Godina Jánosné, Ö. Horváth Gyn-láné úrhölgyek, továbbá Hartmann, Somssich Katinka, Kassay Etelka, Tamásy Ilona, Tnboly Aranka, Berzsenyi Eleonora. Ö. Horváth Gizella, Botka Érnesztín, Hanny Katinka, Wieber nővérek, Belns. nővérek, Gron-ner Mariska, Wégner Aranka, Schuzzter Flóra, Rácz Aranks, Höhn Malvin, Hegedűs Margit, Gemersheimi Niesner Fanny, Kirszt Nina stb. kisasszonyok.
— A n.-kamlaasű kaszinóé hó 1-én | felolvasásokkal, énekkel, ée songorajátékkal egybekapcsolt tánczestélyt rendezett sígát ter meiben A mulatság minden tekintetben felette sikerültnek mondható. Megérdemelt tet-széazben részesült dr. Beltelheim Béla felolvasása: .Régiek és mégis ujakról.*Hasonlókép tetszésben részesültek R o s en berg A. és Zerkovitz urak zongorajátéka, JRo se nb er g Rezső ur csevegéee ,a par puca- éscoatnme-bálról,«i 01 lop Imre ur sikálom szerű couplet-i ésWeissmaye-Izidor úr csevegése az idei farsang eeemé nyeiről A hangverseny fénypontját képezték és valóságos tetszés vihart idéztek elő 01-(1 o p- Imréné úrhölgy finom Ízléssel, kel-I 'lemes, csengő hangon és képzett technikával előadott magyar dalai. £ szép műélvezetért a mulatság rendezői valóban nagy hálára lehetnek kötelezve a szeretetreméltó hölgynek, kinek éneke jóval felül van a közöneé-ges diüetantismus mértékén. — A hangverseny után következett a táncz, mely kifogy-hatlan jókedvvel folyt hajnali 4 óráig. As első négyest 90 pár tánczolta. A esákierayalképesdési-bál.
Csáktornya, 1884 márcs. 2.
Tekintetes szerkesztő ur I Érdemes lapjának legutóbbi ezámában a csáktornyai ké-pezdei ifjúság febr. 83-án tartott mulatságáról volt szerencsém egyet-mást olvashatni, mit becses engedelmével még a következőkkel bátorkodom kiegészíteni.
Fölöslegesnek tartom felemlíteni a szép aikert, mely különösen a szép számmal megjelent, a minden ezép és nemesért lelkesülő kős&nség, valamint a rendezők fáradságot nem isaserű ügybozgóságának érdeme. A »hölgy-koaeorut" dicsérni nem lehet, mert snnyi szépet kellene Írnom, bogy tek. Szerkesztő or kénytelen volna becses lapjához rendkívüli meiékletsket csatolni. kalőnben Is a valódi asápeéf nem szorul dicséretre. A mulatság fényét nagyban emelték: Krsaoss Johanna (jftzatntam}: Lupesrsbek Linike, Laubhaimer Mi és Jflíáo, Nóvák Imike és Mariska, Ueesanécs Rózsa ée Aatoiáe, Martincse vici Jaüeka, Molnár Jolán, Zakál Vsmefta. Saabé JElelka és Meíman Györgyike (Keszthely), hmm+m^fam Bea«dikJ Núia, Mataacvias
Kmma, Spiodler Peála. (Baalnloaa); Lfibl Szidónia ée Sehöu Szidónia (AUnd va); Weisz Mlna ée Janka (Cadboveoa); Bselay Szidónia, PétertTy Lujza aa Janka, Mayhen Antónia, Dngovioh Betti, Fiaoher Málvina (Bs.-Jlária); ée még nagyon sokan.
Hogy a a. é. áöaőuaég a jótékony eaélt anyagilag fa mennyire támogatta, aa eléggé kitűnik a (elŰlfteélMBkbÓl: — Uross Jóssef
1 Irt., Újlaki HiraoUer 5 frt,, Peksy Oyöaő
2 frtj Práger Isidon 2 frt, Mlrka Domonkos, 1 frt, Lupeftgbek Jpseef I frt, Luohberier Lajos 1 frt. Dugovieh Betti I frt, Pugovich Pál I frt., N. N. 1 frt» Miskolost Arnold 1 frt, 8emu Jóssal 1 nrt, Pethő Jenő 1 frU özv, Oőnoa Lajosnál 1 Irt, Bárpn Lipót 2 frt., Babios Sándor I frt., Sároeey Lássló t Irt, Grées Alajos 8 Irt, Özv, Gráss Jánosné 8 irt, Roeenbarg Lkjos t frt.y Probest Fe-fenos I frt. Szeifenth Antal í Irt, Matano-vios Péter 1 frt., titolnár Elek I frt., Szilágyi Gyula I Irt, Zákál Henrik I frt, Neumann Albert t. Írt.] Kraeoveoa Ignácz 1 frt, Tódor Józaet 9 frtj Peoaornik János I frt., Bora látván 1 frt., Dr. Sohwaros Albert t frt, PeoNrnik Káróly I frt, Jeney Gusztáv 1 frt., Salek Mátyás 2 frt, Plíchta János 1 frt., Dolmányos Döme 1 frt., özv, Dornerné 1 frt, Köszönet fqjében fogadják ea egy egyszerű közmondást; »A jótett mag* magát dicséri !«
Nagy hiba oaak as volt, hogy a • ki világos kírradtig" daczára a fokozódó jókedvnek mint máskor — ezúttal is eljött s irigy izemmel kacsintott be az ablakon ; világos'reggel volt I
Isten éltesse si kedves kösönséget, hogy még sokáig büszkén fennloboghasson as a sássió. mélyre as van Írva: „Jótékonysági" — éltesse a nagyreményű ifjúságot, kikben minden nemes érdemes pártolókra s mint jövendő népnevelői követendő példány képekre talál. | (Fyt—Tn.)
Irodalom, művészet.
Ab Irodalmi rovat alatt kOalöUek kaphatók ée ilyn-
dolhfllök IImM 'FÜlöpj kOnyvkereeli«léaéb«n'N«f y-liktaia U Geáklomyéa.
— VJ aaaesatvek. Rózsavölgyi és társa kiadásában Budapesten s következő ty zenemüvek ielenlek í meg: »H a ö n e v e t«, keringő, BánII Sándortól, ajánlva báró Splényi Ödönné Blaha Lojza ő nagyságának; továbbá,' Alice-tipegö >Rip van Winkle czimü operett dallamai után zonaorára irta Herzanberger ízt vén. Ajánlva Pálmay Ilka 0 nagyságának. előbbi iuű ára 1 frt., az utóbbié 60 kr.
— Fllaasaaalla füzetek. Beküldték hozzánk az e czimfl havi folyóirat III. (már-! cziusi) tüzetét. A füaetek B -Csabán jelennek meg dr. BáftasMki Lajos szerkesztése alatt. Egy-egy füzet ára 40 itt.
— Laaaarra Hearlk >Lurdes csoda-eseményei* ez. müvére vettünk eldfize-tési felhívást A mü a francaié eredetinek tizedik kiadáaa után van fordítva, ée miot egy 600 lapra teried. Előfizetési ára 2 frt, papnövendékeknek l frt nü kr. Gyűjtőknek tíz példány után egy tiazteloipéldány jár. Előfizetések W o a iln a a k y Mór plébánoshoz, Lengyel (Tolnám!) vagy Rom a is z Ferencs s. lelkészhez, Hőgyész (Tolnám.) in-tézendök.
— .4 Bál4sl*e(áai L>psk' 6-ik kSvsÜMS taitOsBBMl jélvst sug s M*enj8OT a wt-bsttv-kiátlHások és psvffioaek. - as iTw. évi avss. kiállítás SAMMtkft 1 sssaklssOsáiáask alkaééss. — Bajslsstéssk • bnditpMti helyi bíwtuáfUl (l-sö kian-tstás.) — BtjsUntéssk k UaAss»várl h. btsotta&snkl. — Jfartoniny. A qnsliflcslló elvének •Ifocodáu s tsr> m&nyelaflk által. As Ipsísssk tpetolsKljtiil srsd-ményei. As wssáfos iMűUgyssSlet A bndspesU ksresk. és IpukssMil: A sejté. A febr. 17-lki ipsma értekei-let - KidllMii kr—ii«: Rudolf tréaStSkfls védsSk-ségs. Orss. Btvfiúafi-kiállttis. KSIISIdi kiállítások. Kis-ipari nptorok éa uonka|épak kiáüittaa.Béesbsa IttSt. - Hirdetések. — K*w : |As ItfSi. orss. kiállitás ifss-cstéséfi épületének ffihoalokasts. - Melléklet (a ri-dékl L etftflsatfik axámirá): As orss. IpsregyasSlst asa-kálsts as ipar-Urvéajjavaalat tárgyábss.
— jNéjpdalauak legnagyobb gyűjteményéből. a >Magya|r Dal-Album «-ból ez év folyamán jelenik meg az V. kötet, 801—1000 számú dallamokkal, éa pedig 10 havi füzetben, füzetenkint 20, tehát 10 fűzetben öez-szesen 800 dallammal zongorára alkalmazva. A most megjelent márcziusi fűzet j 20 népdalt tartalmaz. As ölödik évfolysnJ előfizetési ára bérmentea szétküldéssel: flű füzetre 1 frt 80 kr., 5 füzetre 90 kr.. erös fűzet ára 86 kr. Előfizetések postautalványon, a •Magyar Dal-Album* kiadóhivatalához Győrbe intésendők.
KÖZGAZDASÁG.
Gabona árak,
Nagy-Kanizsán márczius 7-én. 79)80 kilóg, basa 9.40 •— 78 kilóg. 9.80
— L roáa 7. 80 — t— ü rozs 8. 10 -árpa I 8. árpa II. g.--seb 1.8. 80 -
— II. 7.--tengéri közönségéé 6. — —
epróazemü 6. 60 —kr..
magj
oeetr*
41 oe mag S|*ea mag
|U ,
A bodapeitl . kllelrésavéay
a^. aranylár. megy. araonw* papirjár. megy. áilámvasat
esatr _ magy. lemám. bank e djjsere|efyek taui sersjzg/sk
érléklöwde febr. 29. 812.50 808 — 9041 191.75 87.911 812-87.78 115.75 118.75
márcs 7. 829.— 82180 91.20 121.85 88.65 814.-88.25 11715 I1U0
es. kir. aranyi 6.70 1,11
aaaeloea d'er 9.59 9M
váltó Londonra 121.45 181.46
a Páriára 48.10
N Berlinre 58.25 QOtO
•JTJÉÍ ■SgVlMgálé aliománok
Skublios vjeiw ar, Zalamagye közgazdásági előedója a Következő felhiváa éa értesliés közzétételére kért fel bennünket: A Nasy-méhósámi fóldmiveláei minissteriom 7598. ss, rendelete alapián bá»or vagyok a t gas- ; dakösönség' ligyelmét (slhtvni Illetőleg érte-sitni, hogy u vetőmag vizsgáló állomások legu)sbban a kassai, (tobreosenl. kolozs monostort és kUszthelyl kir. gazdasági intézeteknél is felájliuatnak. Miután nagyfontosságú a gazda közönségre nésva, bogy e vásárolt magvak áruképeeeége ée Ússtasug, minden kétely kizárásával megállapitbam legyen, sgűkségeenek tartotUm erről a t. gasda kösönséget idejekorán érteeifenL
Szerkesztői Üzenetek.
—■ Upenl áeáfM ü oI mfmási árudl ét
hrdtymti Usstsisttal líikéijsk kigy s kSrekWe Mm leli maUayekrOt basaSskat gyurma éa (MUHI kSit'éfeikat aiaésa «Mtbe*
■ ■ uruak Is. m. aaa
MSZI
toééatutsl auvsskadis •slvsaas aagtédljla. Or. t. «. inul
A sstférdskl éslgosilsak Uraslka aaisO la«asgysbb a^aáietuakra un foltuak képessk halyat aaoriuat Se. L srssk TévadéaUl ISrtéal, Naébss vss
mii. HaaraUéaV már vslsai éréakaa MéaiUst látal. A. g A, araak S. W arnk Mm ptti. A* Ígért fel-gok bal kéasak aa fjl bsaálybsaV — l-f M—4 araak hmdafti Assftiaal vágynák kaUsaava Molrstakksl, kegy.ss As dolgoaaUlt koaaowrtut M#littssSnk kell.
Nyllttér,*)
^^S
haaAnk agyik legaaénaserdusabb
SAVANTTTViaSU
kitaaő ssolgáistot tass NOss ss ssaésstást aavarokaál s a gyoménak az lésgvsadsw báaUümáia sJsmw bajaiban. Általában s vis tolnd ssoa kérokaál kiváló Agyaimat érdemei, melyekben a sssrvi álért UmogstAas éa ss léagnadsasr mlküdéeáaek Jdlfohosáss kívánatos.
Borral hggználvg kiterjedt kedvgltlégnek örvend.
1888. éfbm t miilioptltcxk uillilUtott ftl
Frlt töltésben
■taSeaknr k
Kir. «dv. ésrényrlz-sntliltánál leéepeetee Ugyaiintén minden gyógyasartárban, Asnrksrsskedér ben éa vsjééglAkbea.
Felelj szerkesztő s kiadó: T á A I. A J o a. Társsaerkesstö Farksa I ■
r a.
*) Aa a rdvatbsa foglaltakért blalflaaéget a Haerk
vállal asgárs
* ^ qUUMMMTtMM. | Ö078.|t^ 83] ss. firk. 1888. Julias 26.
ARVEBÉSI HIRDETMÉNY.
A nagykanizsai kir. törvsaék tolekkvi osztálys részéről közhírré tétetik, bogy Gyet-gyák György és nefé' 'letenyei lakóé végre-bájtaiónak Zákál Gyuláné, szül. Bán Roza végrehajtást ssenvedö letenyei lakos elleni 1*0 frt. töke, 1882. évi január hó I. nap-1 jától járó 6"j, kamatok, 9 frt 80 kr. per, 9 frt 66 kr, végrehajtás kérelmi, 8 frt jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fentnevezett kir. törv-zzék területéhez tartozó zajki 345. az. tikv-ben 178. hraz. alatt Bán Roza tulajdonául falvett 69 frtre becsült, — és 475. hrss. alatt felvett 216 írtra; becsült váltság köteles ingatlanok
1884. évi april hó 7. napjAn dél-elótt 10 órakor
Zajk község házánál Málits János felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvánoe árverésen eladatni fog.
Kikiáltázi ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a becsár ion. -át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
A nagy-kanizsai kir. tvasék mint te-lekkvi hatóság 1888 évi decsember fé-én. Htmfj • Taroáai
jegyző 84 I—1 elnök.
4712 tkv. 88. ss. érk. 1888. jolius 8.
Árverési hirdetmóáy. •
A nsgy-ksnizsai kir. trvasék tlkvi oszt részéről közhírré tétetik, hogy Réosei Jósaet végrehajtatónak Gáspár István és Zsalek István asenl-adorjáni lakósok, utóbbi mint j kiskorú Varga Ferenca gyásza mindannyian mint Varga Mátyéa ée Tóth Éva örökösei végrehajtást szenvedő szent-sdorjáni lakósok elleni 92 frt tőke 1879 évi november hó 18. napiától járó 81 kamatok, 89 frt 15 kr per 8 frt 70 kr. végrehajtás kérelmi. 8 frt JeWegi a még felmerülendő költségek iránti !
végrfhsjlásl ügyében a fsnt iMáéetl klr#) trvasék területéhez tartosó szeét-adorjánj 10 számú tetek)egysőkétty«ben U 1—ó eor SS alatt (elveti ingatlanoknak Tóth £va! ét -kiskorú Varga Farenoset illető, tartozékkal, erdő és legelő joggal 690 írtra becsült liá- . rom negyed ({) része. - í » ssant-adorjtlni 58 ss. tjkvben 17« hf. ss. glstt Tétb vve tulajdonául (elvett 840 írtra a maróczi #8. ss. tjkvben 188 hr. ss. alsitl iTótb £va (o« Isjderimil iefvett váltság kotMes 'J86 írtra beosűlt ingatlanok, — mé|,pedig a szent* sdorjánisk 188Mk évi sfÁ-íl hó I. napjáci d. a. 10 órakor Hsent-Adoiján község házánál, — a maróczi ingaüáa l8#4. évi aprtl hó 5. nanlán d, n. 8 Orakór Mgrécs lőeség hazánál Mállót Jáoos felperesi ügyvéd4 vggy helyettese közbejöitéveí megtartandó oyÜfé*' nos árverésen eladaud fog.
Kikiáltáai ár a fennebb kitett bees|kr, Árverezni kivánék tartósnak a beegár 10 ssásalékát készpénzben, vagy óvadékképes papírban a kiküldött keaéhes latemii
A nary-kaniaaai kir. törvényszék mjtat tkkvi hatóság 1888. évi déoseaiber 7-én. I
TAMÁSY HIMFY
elnök 68 1—I jegyző
------: ■ ,
MII
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNT,
A nagykanizsai kjlr, trvasék tlkvi oéztj. részéről köshirré tétetik, bogy ögv. Réoéet Ignács VégrehajtatóHak Pan Jankó Jóaaefné végrehajtást ssenvedö pölöekelől lakóé eljenl 10 frt lőke, 18H0 évi márcsius hó 2flUlk nspától járó 6| kamatok, 16 frt Bflkr per 6 írt 95 kr. Végrahsjlá* kérelmi >B Irt 40 kr jelenlegi g ínég felmerülendő költségek Iránti végrehajtási Ügyében a fent nevezett kir. tvszék terű let éW tartozó a pölöakefői 195. az. tjkvebéji f ||• hr,sz. Ingatlannak Kocza Annát illető a 20 frt 50 krra hecéüll J ré^ze, — továbbá tyygn azon tjkvakben ||1 hr. az. alatt tel vett ingatlan-mik Kocza "Annát illető s 8 Irt 25 krra beK»ü|t | része — mégis a habóll 577. agfjbmll-ben felvett 1417. hr.azám váltság kóte-s 5P8 írtra beegült aaélö még pedig |g pölöskefői ingatlanok
1964- évj ápril hó Il ik
ján d e, lO órakör ' Pölöskefö község házánál a hahóti szól lő pedig ugtanazon nsp <L u 2 órakor Hahót kéaaég házánál Enerjéeay Sándor felpereeijügyvád vagy nelyetteee közbejöttével meftartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Aiveresni kivábók tartoznsk s ■I beoeár 10 százalékát készpénzben, vagy óvadékképes papírban a kiküldőit kezéhez letenni,
Vevő köteles k vételárt 8 egyehtö részletben, még pedig az elsőt az árverés jogerőre emelkedésé öl sáámitsndó 8 nsp alatt, a másodikat ijgyanattól asámitaadó 3 hónap alatt,— a harmadikat ugyanattól 8 hónap alatt, - minden egyee részlet után az árverée napjától námitando 6 százalékos kamatokkal égyütt utat árverési feltételekben meghatározott helyen és módesatbk sserint lefizetnit'
A nagy-kanizsai kir. trvasék mint tlkvi hatóság Ib83. évi detzember 8f-én.
TAMÁSY s. k. elnök. 67-1-1.
KIÖ.S s. k. jegyző.
r i
Fogfajdbtmak ^TSí^í
kssok aUr betóo.6ttek a kim kéas klvasaalak baasaálataval •Ihájlthalék. I aéa stotérbetst* leneégéiel vilégkirrs Isti siarl és egy saalééaal asa asllássnéá. Valóéi kis jegekben Sé ea 70 kr. Kapható hagy gaaitaáa iehaárz 4 Teebsr uraknál.
888-11-11
k. A
k legjobb
xs arká-papix ^v T r r r0a
LE HOIIBLON
Franesia ()artu*ssiy. CtáasásokUl avallk.
S anlvarkaaaptr icaak akkSr vaJMi ka minden ky Ül HOÜBLON bé-lyagsfll asgás MvtisésaMaakar tan as alaat lállaté véáfegygysl és slábéml vss etiétva S6b g. —H
BátMuváNgaa
V.SMf r rtnl na. PAálg
érmekkel
STATISTlKAl
Atom betegségek. melyeknél^ a *taLHakiasilmhnyak, Hojf ,lihw/é'>f rendssar, ha* idillt ni t uk * követhetők: kOkVgée, léyctila»ut} tlldótorvadila, alt esi i bántalmak, erőt lenedét, ideg, fát, téyisrgé'iyeéif, m»?iiMm j hdufn/mak. A hiijtandttahh készítmények, maláta kivonat •yietaégi'*lr, w(i» í//(í ca kőiddéJ knnetchlidlt vinhltu * wk nL^gmuy
kivonat, maldta-m«tl*-caukoi'k<(>
Vtilnmennyí fl > Hojf Jdnot taldlmduun éa rrnd-atara szerinti
Ezren,
Szenvedőknek bee se* flcrjelmélMS
kik már yoaive voltak, eien gyögy hatásos uernek köszönik életüket
eien
ée örvendenek ennek. Nyilvános fcőfixfínöírat Egyáltalában e hlrdetéeekben igen kevés bizalommal lévén, nagyon oM« kély remény nyel kezdtem el ez ön malátskészitményeinek e használnál. De s képzelje az örömet, mely családomba uralkodék, midőn as öli HolT János (éle - konczentrált malátakivonatának hazználata után már hóna|>ok öta elvesztett | egeszségemet teljesen ismét vtzzzanyerlem. Mellein oly egésxségss mint a milyen. Z még soha sem volt, a köhögés mely folyton gyötrött elmull, s ms már, hála istennek, egéssséges vsgyokí Hálás kössönetem értei
Babócsa, fs£r. 82. MTKINKB IIA VXII
IIOFF JANÓM legtöbb íqiedolmok ud. sxállitúia os. k. tan., arany koronás érdemkereszt, porosz és német rendek lovagjának, Béoa, Oreben Brflunerstrasse 8.
Nyilvános leőszfinőirat Tek. ur! ön kitünö maláta-kivonati-egéssségi söre igen gyógyhalásos. Tiz havi nehéz betegségem óta pontosan használom, viusanyertem erőmet. Melf lékelve küldök U frt (50 krt. további SW paláczk maláta kivonjli sörért. • Szeben, április 1882. j TANUL VILMA.
Magas elismerések a Hofl János-féle maláta kivonatnék, osássárok, királyok és horoaogek Altot.
I. Vilmos német császár: »Az ön pompás malála kivonata,* Ferenoz t
\ Józsjeí osztrák esásssr: >örömmel tüntetem önt ki.« A száss király: a királyné ]
anyának igen jót tess.« A dán király: »gyógyitaláét tapasztaltam.* A meklen- ■
burg-averini nagyhercseg : »elismerésemet.* •
HÍVATAJLOS OYOGÍYJELKNTfca ■
Csáss. kir. ssab. központi blsottség, stb. Flsnsburg. A k^oft János-léls 3 mslátakivonati egészségi sör egésaen kitűnő erősítő szemek bizonyult
WITIGE őrnagy, a poross kéroda képviselője. H
Arai: Maldtakivonat egéagaégí tör 19 pal. 7 frt 20 kr., 2H pal. 14 írt V
60 kr., 6B pal, 80 frt } kilo maláta csokoládé 1. 2 frt 4 kw, 1 kilo 1 frt ■
■ 30 kr., U. J kilo I frt60 kr., J kilo 90 kr. III.. i kilo 1 írt j kilo 60 krl M»ldtu-ot«- | 2 korkák 1 zacskó 60 kh, 30 és 16 kr., Malttakivonnt i üveg 1 Irt 12 kr., kis- J 5 sebb 70 kr. — Qyermék tdpmaláta liszt 1 frt. Boy maláta fürdő 90 és 60 kr. 9
■ 2 írton alól semmisem szállíttatik. Az első valódi Hojf Jdnos féle nyákoldó Z (P maláta mellcznkorkák kék papirban vannak. Yevésnél csakis ilyenek kérőinek. ™ 11 Kapható Nagy-Ksnlsjsán: Király Ferenoz gyógyszerész, Fésazelhoffbr J a , József és Rosenfeld Adblf kereskedésében, és az orsság minden ne- ■ 2 vezetesebb gyógyszertáraiban. I . 80 5-12 2
külSMWWSWIMlimWMIQki
ELŐFIZETÉSI FELÍVÁS
MÍRLEJTÉSÍ KMM*
f • m
Egyedüli s legrégibb, tehát különösen J külföldön is s léjsltorjedtobb közlönye «a össias magyororazágl és a honi vállalkosókat jsrdskló áuéatríin, horváiorssági, boasniai s küllöldl árlsjtéseknok, a melyek mindeonsjtaü műszaki munkákra, építésekre, késs áru- ée mindenféle tjionkas xálllf ásókra (minden asakmáju gtároe, iparos, kereskedő pályázatával) adás vételekre, bérletekre stb. ronatkoansz a hivatalos és msgán, de mindignlWforrásokbó) maritalnak
Kizárólagos közlönye es öseres tóvstáloaárilltásl kiírásoknak, a melyek e szaklapban s legkimeritöbben közöltetnék s mélyekl mellett ezenfelül sz elfc fliotö gyom és ponios informallókat ia kap, kivanald a szerkesztőségtől.
'K szaklap minden asámoltevö mttaxaki irodában, gyárban, Ipartelepen és műhelyen nélkülözhetetlen a mindennemű hirdetésekre nésveépén elterjed-aégénél lógva a legjobban sjánlhalói
1 A t I * H t A m I á r: / évre , J fii Félévi a . . [N'Mdéott , ,
glAdgaUsi péss^k ki ■iJfaadsiásak itUsstiíku
„illLKJTÉlI Sa 7 H4 kiadóhivataliba, B ödapelite n, liálvány-ulcsa 8 izám.
jöOOOOOOOOOOOOOOaOOOOaOOOOOOO(
Aa épitéusti idény nsgkstdiévsl bátorkodom ason tiasielaita'jaa jaUntést Unni, miaurint raktáromban a lagkúünöbb minőségű
mező és vakolat gipsfy építészeti mész, hydr. mész, román czemeot, I. romAn czement és valódi, pori-moosi portiam! czement
készletet tartok eredeti gyári árak mellett; továbbá: a helyben berendesett czement ára gyáramban kitünö és valódi portlast ozementből készált ozomsnt lemezeket, természetes, vörös és fekete szinbeni különféle nagyságban, közönaégea és mesterséges márványban gyártok, mindéiínemü épület disasitményéket szállítok, elvállalok easement-épitéHi munkálatokat u. m. oana-cziai-teraezi, gránit, motnik, padosat lalpatal, visosÉstő csamant csatorna, fahk stdr'atiá tétele, vízvezetékek hilyreáUitdsát, ásatvaamarha abrak sorompók, abrak [ lehűlő kádak és visgvüjlők elkészítését.
Steyev homokköt, karstl én lc&rrarai márványt, kelhaimi lemezt, elssbgetelö kátrány lemezeket '•*- külünösen előnyösek falak száraz állapotbam megtartására — keresstágkku, lalkapcsokat, a legjobb minőségű vasból gazdonági gépekeu úgyszintén eKewzámokát stb, a legbleeóbb árak mellett szállítok, általában minden az épltéezett ér* gépezákmába vágó megrendelések s leggyorsabban és legjutányo-ssbbsn teljesíttetnek.
hartori Oteár 61. 2—8. VsgrKaaftsskn, Király utcsa í-ső as.
ÁLDÁSI IGNÁCZ
utódja
BUNZL LUJZA
Nagy-Kanizsán, Wtér, KnorUer stálloda melleit
ajánlja budapesti és bécti legdíszesebb és legsmidabb késsitményü nagy választékú botor ámít és kirpllos aúrstí.
Teljes mennyasssonyi berendezéseket. éttermek és háló szobák teljes felszerelését a legdivatosábban és lejutányosabb árak mellett
ébíllalja. 41. 8-12
Vsn szerencsém ezonnol tiszteletteljesen tudntnl, miszerjnt helyben (8zéche$)! tér n.-katiizui tskarékpéuztár epálet.)
Czukrázdát
nyltottsm és lakodalmak, tttnezmolatawk ée egyéb atraepélyeesé-geknél LzOknégelt Hfltomények, ozokorkik szállítását elvállalom. Rfluttal kitünó biruevü gyárikból szármázó Hquenr (rsktáromat, saját kész Mii} fi mindég friss (bea-Krnyérkpkel{ Irgflnomsbb czakorkái-niat, szép befÓU gyümölcseimet, marmolsuoktit stb. stb.: lg szivep flgyelewba ejánlom,
Ai.leglelklismeieteiebb kiszolgálást, minden rendelésnek legponto-szbb eszkjőzlését ée intányos árakat a ni é közönségnek bittneltvs minél sQiflbb ízivcb látogatást kéive, KitÖnó tisztelettel mzrzdtsm
GmfT Ádáz '•líí^iSI _! ■ . ezokrái
KXXXXXKXUKXXKKXKXXXXXKXXXKXKKXXj
RlílRT^TT maú ITMtNY:! *
* BÉRLETI HIRDIITMENY.
X 1 .. ■ ft
Nagy-Kanizsa vAros rendezett tanácsa részéről fi
5 közhírré tétetik, hogy a telekut téglagyár 1884. évi S
márcziushó 18-&n a. városi számvevői hivatalban reg- *
geli 9 órakor a legtöbbet Ígérőnek, bérbe adatik. g
g A feltételek a városi számvevőségnél betekint- H
* hetók. (' 3 m \ H ■ ■ ■ S Kelt Nagy-Kanizsán, }884j február 2p|én. 8
X 56-2—2 A váronl tanács. 2
XX j t. I . I • T XX
UU***UX*UU**1M***%U^*U**U*UMM
Kéttanuló
kerestetik / Lanlitiy ErnA ujan nyitott vegyes kereskedésébe. Bővebbel a kereske-dőnél Keszthelyen.
62 1-8
■klitoi ée gyora h»u»t a silNéaallt BBgjnU* llasttl é« gyégranjtsik bliaayall gpltsaigevlik l|n«Táa;b4l twátt
(PITZWEáRICHCZÜKORKÁK J (IIonlioiiM,)
gkksMt Vfctor és áaltát B aakea tMféa raksáts^g. ' atsyáiáSSéAs éa toraik Utas. .
Vsló di minŐaégbaa eaak a gj égy tárakban.
' 856. W-lt. I
HARLANDI
kötőfonál orsóczérna
A béiOÍ éa páriái kÜál* litáa alkalmával i a!
kitUototva
Kárt latvaay é-roaálra
Uárt |shMay
rsé eHrea
Általán kedvelt kittnő minMgsért kaphalé
O azt rá k - JI agy arorezág minden sagy éa mavasetea keraaka* áéeébtu.
1*86-12-16
66 2-Q
i ' A K .
PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK / j TÖRLÉS ZTÉSjí
ENGEDÉLYEZ
5>os bank-záloglevelekben
elésyüa feltételek mellett és pedig földblrtokta a magyar leróná tudlotén, ralamlnt a vidék nagyobb városaiban felivé bérházakra ia. B^ Ezen üzletre vonatkozó hslároznányok kifimira megklltleinek ^g
Hjomiou FisskeJ Fülöp laptnlsjdoaoaaál Hagy Kaaisaáa.
i
13. szám.
Nagy-Kanizsa, 1884. márcziua 16-án.
XI. évfolyam.
fcgBTÖBÉQ ÉH ZUDÓI1VA-HL I^M IMI 4 «
MIiIm » ImnhmUmiü rtetavoutkoa6 Heketoy, teribkA HMiiiiiit, Mmi-lap'HrTV kteáilfciik útid* iBÜwdtt.
B4m«iteti«n tavalak caak ismert ké-aakböl fogadtatnak ai.
listatok
kUdvtaak.
POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Zala megyei ügyvédegyInt, a NagyKstiIxaai- ésDélzalsi takarékpénztárak, Bstikegyesfllet, sz A lsó-mursközi tMArék pénztár leasvénliárssság áa önpegélyzó ixóvetk. hlvstsloÉ közlönyt.
Mfvjelenik Nagy-K<tni%s<tn heten/cint egyutter: Vasrirhiip.
Kt/wiarmi Áiáti
rtf évaa . Wagyaiém
IH* H. i
t . ta .
HliMiKiiá jBtin/oaaa M&altutask.
Arvartat a acyAk klvalaJaa 'Uféatet-
ÁJ—
I IH. aaaats) ftfadaa aattrt
• W®
ayak Mi kr. Wvaaiíiaa Mái 10U ttlaT
kr.
Nyllttér patllwra 10 kr.
Sorakozás.
A politikai pártok, illetőleg az esek oek megfelelő egyes körök, felébredtek téli álmukból, kinyújtják a bosszú tétlenség által elzsibbadt tagjaikat, és mintha as enyhe tavaszi levegő, vagy máz valami^ uj, életét, uj melegét öntött volna beléjük, munkához látnak, t komoly munkához, hévvel, sietve.
Kgyik országgyűlési ülésszaktól a mázikig bárom ezztendó telik el, három esztendeig érnek rá a pártok arra, bogy szervezkedjenek, hogy megerősödjenek, hogy a jövó választásra elókészülbease-nek és e három évi idó daczára általános szokás nálunk, cssk s közveilenfll a választás elótt levó pár hónapot hasz-' nálni fel a pártizervezkedésre, a válasz-tási mozgalmakra. Bz nagyon helyesen van igy; a munkás polgárnak nem is subád sokáig benne lenni a politikai izgalmak közepette, minél kevesebbet vess-nek el ezek drága idejéból, annál jobb. De ut az id0t, melyet a pártok akczié jukii szántak, zzt azután használják fel, ugy, ahogy a legjobbnak tartják és ahogy lejobbzn van.
Orzzágazerte folyik már a mozgalom. A táborok megalakultak és nevezik vezérüket. Kiadják maguk között a jelszót ifi, kész a csatakiáltás
A függetlenségi párt, mely as egyedül üdvözités tulajdonságát vindikálja magának, tulajdonkép maga sincsen egészen tisztában ennek az egyedül üdvé* gitésnek a módjával. Még fennen hangoztatja ugyan a negyvennyolezaa 'elveiket, de hát me lyiit magyar embernek nem ez ss elve? kinek nem ideálja a szabadság, egyenlőség, testvériség ? Csakhogy ez a párt, a mely azt hiszi, bogy neki privilégiuma van ezekre a jelr szavakra, mennyi máz elemet volt kénytelen programm jába venni, hogy legalább látszólagos létalapja legyen! Mindig f nsgy hazafira, Kossuth Lzjosra -hivatkoztak e párt emberei, és Kossuth Lajos megtagadta éket. A personal unié még ctsk nem is s legelérbetlenebb ebi-mérs e párt prográmmjában, mely foly-
tonosan uj meg uj mauifesstnmokra szorul ; s legutóbbiba, bogy teljesen betegyék ss ajtótjs bogy ebben a tekintetben se fordulhasson ellenük ss ár, bevettek egy jóljora porczió — zsidókérdést 18.
Saját emberei kflzött visaza vonás, kifelé a tekintély tökéletes elvesztése, elveiben a meg nem állapodottság és a mégis megállapított elvek tarthatatlan-ságs — ezek; jeliémzik ezt s pártot, melynek kivel Isz országban vagy rajon-gók, vagy el tannak ámítva.
A mérsékelt ellenzék elvelról bajos volua szólni. Brre uk maguk aeni igen képesek. Talán! nincs is nekik, Hscssk nem tekintjük elvnek sz uralotttsjutáH vágyát, hacsak elvnek nem veamük azt a tetemes adag reskeziót, melyet ez a párt legújabban éa ^alán csak azért vett fel programmjába, jtogy egyáltalában szert tegyen programmra.
Szemben e kátj párttál, mely ugy-látszik föltételei véd- és dsomöveteégre lép egymással, áll1 a! hsrundik párt, az ország legnagyobb ésjleghatalmasabb pártja. Elvében összpoittosnl s szabadság, egyenlőség és testvei igág, mert ez a három együttvéve képazl s liberalizmust, s ssabzdelvüségt't Bz s párt nem indul csillogó álmok Utá^, nem óbsjtjs s fel forgatást, mén távolabb van a reakcsió sötétségétől;. higgsdian, számolva a körülményekkel, de ennél bistneabb lépésekkel hslad elére : nem ámít, de ad, nem igér, hanem cselekszik. Politikáját nem ez ábránd, hauem ás eszély sngsll-ja, emberei nem'rombolnak, hatjpm építenek; czélja az ország békéje, az or-zzág nyugalma éa szilárdsága. Bbben a czélbsn van élvük, ambicziőjnk. Az elv keresztülvitelébe megvan éhben a pártban a szellemi tehetség és a válssztá-sok ujrs meg fogják neki adni sz snyagi hatalmat ia hozzá.
Ebben nem kételkedünk. Hazánk jelenjének és jövójétiek érdekében hisz szűk, megvagyunk győződve, hogy zz értelmes és józan elemek vannak, lűlsdly-
ben a választók köpött, és most midőn' _;_*_
a pártok sorakosnak, vessen magárai számot mindén polgár; kérdezze meg magától, lelkilsmeretétól: a felforgaláanak, a reskeziónak, s kalandok politikáját kö-rejse-e, avagy a jőzan és bölcs haladé sái, a biztosán czélbos vezető gyakorlott politikát } Hs tilgts a lelkiismeret, ba nines elfogulva sem aa éik, m a szív, akkor a felelet nem lehet kétséges. Akik tehát vélünk éreznek, sorskózzansk mellénk, giükség van minden egyée mnn-kájára, si együttes működéiben| van a siker alapja.
Választási mozgalmak.
A aaabaalalvi páH «rlakaalate
Vagy-Kamlsaa, máTea 13.
A nsgy-kanisssl választókerület szabadelv^ pártja az e hó IS-án tartóit értekezletében, melyben a párt tagiéi 4 dicséretekre legyen mondva — hatalmas szám* bán jolenlek meg, nemcsak végrelmltó bizottságéi alakított, hanem egyúttal i jelöltjét is egybsngulsg, általános lelkeeedés kögtyU, kikiáltotta. Sok jelöltet emlegetlek, deagésxen ss értekezlet megtartásáig, nem vog bizonyos, hogy a párt kit fog felállítani- Annyit azonban lehetett előre tudni, hogy a nagykanizsai azabadelvü párt, éretve helyzetének fontosságát, éa tudva, bogy aa agéez or-azág kíváncsian várja, hogy e nagy éa telmes kerület kiben összpontosítja hisalmát, ii indenesetre olyan emberrel log a küzdőtérre szállni, ki hasai jelsseins között kiváló helyet foglsl el. Nem is esaiaikoso(t senki ebben a várakoxáaban. Mikor Nagy tléla homok komáromi kath. leik ász kimondta a F s I k Miksának, minta ssabadelvüpár|jelöltjének, nevét, ss örvsndelee meglepetés és ss általános Islkesedés vilinros éjjenekben keretek kitörést. A választás valóban a lehető legszerencsésebb. Kaik Miksa nemcsak or-i sságsserts, bsnsm Európa-, söl moodhsl-ni, világszerte hírneves ember. Erdemei hazánk alkotmányos éleiében, a politika, közgazdaság éa kultura terén ennyire [iamert-tesek mindenki előtt, hogy e helyütt es alkalommal feleslegesnek lartjuk azok I bővebb fejtegetését. Ebben a pillanatban csalj őszinte
örömünknek és asta óhajtásunknak adunk kltejeeéai, vajha s kitünö hazafi elfogadná á neki {elajánlott jelöltséget. A szabadelvű pátj erélyén, mindnyájunk együUes működésén fog azután mülni, bogy a képviaelöváleaetáa után büssks önérzettel mondhassuk Kaik Mik-aál a nagy-kanizagl választókerület országgyűlési képviselőjének.
a
As érteksalel lefolyását a kővetkezők-ben adiuk:
íW//'mj/' Sándor, a azabadelvü kör elnöke, délelőtt léi tizenegykor megnykván az értekealetet. miután röviden elmondlá annak czéjjál, (elhívja a jelenlevőket, hogy az ár* tekezletre elnököt éa jegyzői válasgsxanak. Elnökké egyhangúlag BiSfaiy Sándori, jegyzővé pedig dr. -HéHuiklftrencaet választják.
Rj*rjiun Slmdor, moat már mint az értskeziet elnöke, tüzetesen Integeti a választás elölt való akuténak ssQkaéasaaégét áa fontoeeágál. Egután áttér a hazánkban I*-vó három poli,ilkal párt jellemzésére. Kilencs éve mull, hogy n j szabadelvű párt többségben van s as orsságnak nincs oka est meg-bácnl; a kormány aa öt támogató többség sezitaégével mindig lalkiismerslsssn teljesítette teladstái. A mérsékelt ellenzék már magában is megbomlott, s lüggstlenaégl páit utópikus dolgokat hajhász. A azabadelvü párt elhatározta ennéllógvá, bogy a kormányt tof vább le támogatni fogja éa jelölteket állit, hogy a párt osélt érjen (éll'-nsés). A hírlapok értesítése szerint a képvlaetöválásstások május vagy legkésőbb junius hs vében iees-[ nek. Vesztegelni való idő tehát nincsen. Két isben 10*tant, hogy s párt ilt kisebbségben maradt. Testtal-lélekkel hoazá kell tehát fogni, g akkor ea a párt, melyhes minden jóssn gondolkozású hazafi tartozik, gyösni log. Szóló azután (elhívja az értekealetet, hogy a végrehajtó-bizottságot megalakítsa.(IHyegléa).
A bizottság megalakul Tagjainak névj-sorát térhiány miatt nem sdhamtk; különb ben la e végrehajtó bizottság még ki fogja msgát sgésslteni.
A vézrehsitó-bizottság megalakulásé után Ismét felszórni "
Rprn'j«$t}i Sándor t A sxervexkedés után legfontosabb á párt által kijelölendő egyénisége. A hírlapokbkn olvassuk, hogy asámes kerületben már Megtörténi a kijelölés, fit mindenesetre nsgy előny. Kérdi, nem volna-e czélsserü tanácskozni e lelett is ? (Allalánoa helyeslés. Felkiáltások : Must I)
BinUk még ástiesysl meg hogy s falj állítandó jelölt sxemélyMége i ánt még síig volt érteke/let. Kéri tehát a jelöltajánlást.
Nngy Béla sz. (erenoxrendi áldó zár ée homokkomáromi lelkéu hosszabb és általa-
r
TárczsL.
Bolflárvilág Kanizsán.
j A .ZsU" eredeti tárcsája. -
Tessék, milyen vessélyes hydra ex á kefeti kérdés, mennyifelé háborít ja a nyugatimat 1 Most már nemcsak Bismarck, Kálnoky, Giers és számtalan apró diplomata származtatja töie ax álmatlanságát, hanem ez a kelleti kérdés ugyancsak közelről foglalkoztatja a — kiskanizsaiakat is-
Arról talán fölösleges önöket biztosítanom, hogy a kiskanizsaiak nem készülnek egy székely pucsféle attentáiumra Európa ^békéje ellen, valamint hogy az sem igen va-lószinü, bogy a muszkának egyszerre eszébe intett volna, épen Kiskaniasát annekUÜni ebből a tejjel-mézael folyó magyar hazából, melynek — akár elhigyék akár nem — akár-hány gyönyörűbb vidéke vsn, mint amilyen S Ktakaeizsáé.
ta mÉndsxonálls] a keleti kérdés befészkelte msgát Kisksnixsán. Befészkelte magát hat szál bolgár alakjában, kik távol hasisokból eliöttek Kiakanixaára fejeket V£gá éa füleket hasítani. Már tudniillik káposrU-fejeket vágnak, éa a fület aem aszal s bizo-ayoe kaodsaárral hasítják, hanem legfeljebb ügy, ha köaöeea, tehát sex tettben, ragy^ita-aak valami bolgár néadalra, melylyel legalább is olyan iaaosye hatást tudnának elérni, máat ssikor a tüdővészes verkli épen Uxez-náaasr nyekkpati el füled heUalára a »kO-rteí Iáay*-^ 1
Daczára a veszélyes tulajdonságaitok, ákslákaa vért aacyoa békés' természetű legények ezek a bolgárok, ettk pár hét éta
olt (anyáznak Nagy- és Kiakanizsa között, és megcsinálják ax utóbbira nézve a keleti kérdést.
Mert hát ami a hajdani Rómának Ssi-czilia, az volt eddig a nagy kanizsai szakács-nékra n£zye Kiskanixsa, legalább a mi a xöldségétSIIeli. A karfioltól a sárgarépáig nn-gyobbára Kiskniiizsn sxolgáltsita nekünk ax •élelmi szereket *, a saját teimésünkből csak petrezselyemirulást lehetett láini, kivált a farsang alatt De a lobbit Kiskanizaa ndla. 0 volt ura a »píncz«-hak, ö szabta i tneg a spenót és a saláta árfolyaméi. Moal pedig egyezerre ideszakad ludj* Isten honniu, talán bizony uram bocaái Tirnoyáról, bál bolgár ember, kiveaanek üz nold löldet Nsgy- és Kisksnlxss köxöit; ex a (öld eddig rét volt, de ök fölszántják, inegboronáliák, gyomlálják, megültetik, -- már a krumplit is elültették s azóta Kiakanixsán mindenpap (agyért imádkoznak, caak azért isii
A keleti kérdés neháj, melynek megoldását mohón vária Kis-Ksnixsa, ennyiből áll: elfagy-e a bolgárok krumplija vagy sem. Ez annyiban fontos a kiakaniaaaiakra, mert ha nem iagy el, akkor a bolgárok sokkal előbb kerülnek a piacira, s bezsebelik ások pénzt, a jiiakaniasaiaknak hagyva as Irigyaéget és azt a bölcs tanácsot: Kaparj kurta, neked is lesx.
Bizony, mikor megnéztem azt a hat qj magyart ott a gőzmalom táján dolgozni fáradságosan, verejtékkel, de azért kitartón éa ügyesen még napiényugtskor is, eszembe ötlött, mennyi mindenféle .népiöl Kell még tanulnia s magyarnak, Jm még a bolgár la kifog rejtá- Mert ezek Ugyznoaák értik ám s meaterságöket. Dó sőt s helyes ÖSslőn azt is megmopaja nekik, melyik n^fts i legkelendőbb Msé-Kaaiaaan.
— Miből termelnek legtöbbet ? kérdeztük Drumbi Slevan urlól, a bolgárok fiatal gazdájától.
Leglibel ? Yirizshsdma, felelt ö a lehető legtermészeies-bb arczkiftjezésaei.
Aztán megmutatta a melegkvyiait, mig a löbbá szorgalmasan tovább ültette s >viriza-hadmái«. Igaxán valamennyien vöröshagymát ültettek Ax ÜltetÓ hagymái, krumplit, mngvnkal sth. magukkal hozták Szigetvárról, hol kél esztendőre állapodlak meg Bol-gárorsságból jövet s cssk axutáil vették ut-jókat ÍKnni/.HAnuk. Olt, Szigetvári tanult meg Stevzn gazda magyarul ugv, hogy most már egéaxen jól tudja magát velünk megértetni, r- Asszonyi nem hozlak magukkal? 0 egész komolysággal (eleit sajátságos sccentuaával: {
■f*' Asszonynak otthon s helya; meg azutáni nem is lehet dolgozni tőle, -sokai jár a azáiá.
Ezentúl igy egészítek ki egy regi közmondást : Oyerezek, bolondok és bolgárok iga sat mondanak. f
Nem télnek, hogy a krumplijokal el fogják lopni? Volt a további kérgéé —• Nem fiiunk, mt\jd vigyáxik. De hiszen a kinek ninos kedvé örökre megválni az oirától, az ne ia memen oda lopni, mikor a bolgár > vigyáxik«. Akármilyen kedélyes ember ö kelme, de ebben s tekintetben nem érti s tréfát llyenzor caak olyan vad lesz, mint bosnyák aaomaaédja. aki néhány honfitársunkat ugy küldje hasa, hogy előbb tnegfoastotla őket a nátha elö-fokától.
Megnéztük a bolgárok konakiáá is — a viskójukat. A falai sárból vannak iapaut-va a alig négy láb magaaak. Fölöttük nagy deazkaleté emelkedik, oldalt meg nyitva.
— Lássák uraim, panaszkodott az em-he rséges bolgár: iszonyú sókat kellett lótj i nunk-futnunk a városi kayata)pa uraknál,
amig végre nsgynehesen megengedték hogy ezt a gunyhót ideépithesaük. Kérdeztük, mivel kell befedni ? Az mondták, jó lesz akár* mivel. Deszkával ia? kérdeztük. Deezkával is, mondták. Tehát készítettünk déazkat* töt Ez belekerült ötven forintba. Mikor kéai volt, akkor megint kijöttek a váMSi urak s azt mondták: le kell bontani a tetőt, el kell dobni a tolót, cseréptető kell ide. Most építsünk t\j tetőt, ez uj pénzbe kerül. A tíz hold földért évenkiut Olexáx fórint bért Ü-xetünk, élnünk is kell, magunknak is, a lo^ vunknak Is; honnan terem ex eló?
Hát bizony (élő Ib. hogy ssegény Stevan-ék nem igen fogják itt megtalálni azt, amit keresték s a mi nehés munkájuk után meg is illoinjé őket,
i A »ház«-ukban nem lehetett kitartani a nagy füsttől, melyet a földön égő fa okosolt. Olt főtt a vacsora. A kunyhó berendezését mindössze egy pár sxalmaxsák képesk
— Oh, less ám itt j sparherd, ssoba, konyha, magyaráata a homár.
De mi sietve távoztunk a leendő ssoba, honyha éa sparherd helyéről, mert nagyon ette szemünket a füst ulti hagytak nemsokára ax egéss bolgár telepet is, még előbb megnésve a földből kiásott sok téglát és fa-ozölöpöl, melyek hajdan sj kanizsai váf alkatrészét képest ék. A hol hajdan sarkantyús daliák gyakorolták 1 a lovagi játékokat, ütöték a törököt és itták gyskrae a hősi ákkxnáát, ott most Dnimi Stevan termeli a >viriashadmái« Czlvilixáczió ez, vagy
alkorcaosodáa ?
ARKAS 1MRK
no» figyelemmel meghallgatott bestédben ■Jáalja a párt jelöltjéül fQh m?U, mint akinél érdemesebbet alig találhat a párt falk moat is tekintélyes kerületet képvisel, öt nagy asareatst volna Kanissára nézve, ha öt megnyerhetné; as fi tevékeny és hatalom egyénisége a legiyáhlhatóbbá teasi megválasztását.
Viharos éljeniés követte NajyBélabe-ssédét és as érloknkt nagy lálkttimt»\ ugy-kongni*/ ilfogadta Fulk Mikin jtlölMgél.
Tamfaiy Béla: örömét fqjezi ki e vá-lasstás telelt és magasztaló szavakban nyilatkozik Falk felöl, ő, úgymond, szivéből gratulál annak a kerületnek, mely elég szerencsés, Falk Miksát nevethetni képviselő* jének.
PHhál Ferencs: Küldöttséget kiván Falkhos menesztetni.
Elnök ftgyelmezteti szólót, hogy Ömég nem mondta ki a határozatot; felolvassa ezután Ujlaky József pscsai plébános levelét: Ujlaky i» teHes meggyőződéssel sjánlja Falk Miksát kénviselQjelfitűl (Éljenzés.)
Elnök ezután határozatilag kimondjs, hogy az értekezlet egyhangúlag Fnlk Miksát kiáltotta ki a azáhadelvtt páit jelöltjén).
Miután a ■ megválasztott^ jelöltet táviratilag tudósították a párt határozatáról, megválasztották a küldöttséget, mely Pestre megy, Falkot személyesen felkérendő a jelöltség elfogadására. A küldöttség tagjaiul megválasztották a következő urakat:
Rptrfaiy Sándor, Ujl»ki József, Nagy Béla, (/Ktmnan Vilmos, Babockoy György, Plihál Ferencs, Dolmávyot László, fortMndíj Béla, Ebwipunger Lipót, Bán Kálmán, Rtjky Lajos, Onray Benő, dr. Beneiik Ferencs, Kiii György, Hnezra György, Hinchl Ede, Nhnti Antaí, Lang Pál, Haha József, GW-lin László, Boron József
Elnök ezután bezárja az értekezletet és fálhivja a küldöttség tagjait, hogy ott maradjanak éé as utazás idejét állapítsák meg.
Az értekezlet erre Falk Miksát éltetve leloszlóu.
A küldöttségbe választott urak elhatározták. hogy márcz. 14-én este indulnak Budapestre, Falk Miksához.
• "VI
Fa(k Miksa országgyűlési képviselő az értekezlet határozatát vele tudató táviratra azonnal a következő távirati választ küldte Eporjetty Sándor urnák:
Nagybecsű értesítését össinte örömmel és mély hálával vetlem) melynek kifejezését kerülete tisztelt polgárainak is átadni kegyeskedjék, mindaddig míg ast személyesen ismételni szerencsét le hetek. Mély tissielettel.
Falk Miksa
A keaathelyi választókerületről azt irja némely lap, hogy Ott Fnhiich Pál gróf (Taaziló festvérje) lépne (el, mint a szabadelvű párt jelöltje. Ez a verzió nem bírhat komoly alappal, miután Feátetich Pál gróf gondnokság al%tt áll s így nem lehet képviselő. Más verzió sserint dégi Festetich Pál
lenne a jelölt • V e
Bomoto Gézáról azt irta néhány lap, bogy a nevezett ügyvéd ur Latamjém szándékozik föllépni függetlenségi programmal. Ktmd* Géza ur személyesen kijelentette előttünk, hogy ö egyáltalában sehol Isem szándékozik képviaelő-jelöltkép föllépni, így tehát téves ama lapok értesülése.
SzinházOgyünk.
Mikor végig megyünk a ksnizssi ujutezán, szemünk Önkénytelenül keresi gzt a helyet, a hol s polgári egylet és as^állsndó színház palotája állna, ha ugyan felépítették volna. De a polgári egylet még mindig ott van, ahol öt év-vei ezelótt volt: tervez, a vagy már torveit is elaltatta ét as illaodó színház létesítésének jobb torsra érdemet eszméje is ctak ott van, abol hajdan volt; már szinte nem it képez pitlogó parazsat a bamo alatt, ogylátszik kialudt, ét mott szárad, assik, míg végre odakerül a fe ledét caöndea piramisába a többi múmia mellé. Hiába volt a tok szóbeszéd, hiába ütöttük a vaut mi it, hiába a szép ál-dosatkétztég, melyet egyik, másik oldalról tanúsítottak a derék ügy iránt; lelkesedés, basgótág — mind biábt. A ttját erőnkben való bizalmatlanság és a kózőDyöttég mindeuetetre - első helyen vannak szók kötött a, dolgok kötött, melyek ellen as istenek lg hiába foar-etolntk /
Bizony ilyen - körülmények kötött nem volna csoda, ba mi it belefáradnánk • küzdelembe, ha aii it lemondanánk az *mtmérél,k6vetva a régi közmoodáat: boti-sza betegségnek halál t vége. És ml még tfltt födjek erre rúttáoni magankst; nem vagynak képesek elhinni, hogy aa eat-mát megint tgétttu, vagy ami ezzel aftJÉMtt tjyratttji, Himjltlie télre
| elejtették ttok, akik olyan ellimeréne I méltó hévvel ketdinány ették .
A kanizsai álltadé astnliáa ügye már valóságos legeiidává nétte kl magát. Bgy bosszú klntteavedét megbitó történtté, möndsná vtlaml poétikus hajlamú ember. De ebben a msrtlrluinbsn, melyen ,a szlnliásűky eddig kerssgtül-műn j, vauunk olyan kiuwtgpgló fénypontok, |melyekből ml vlgautáló ét bíztató gugsrskst láttuk felénk ömleni Hála1 istenitek, ulocten heunünk akkoia petz ! ssim|zmus, hogy egekről megfeledkezünk, bogy etekuek alapján at utolsó pillaua-I tlg Jobbat ue reméljünk.
A délultl lakirékpénitár múlt évi köigyüléiéntk évfordulója tizünkbe jut* i tatja azt át 6000 forintot nagylelkű adományt, melyet u takarékpéuitár a stlu-háztltp Jávára tavaly ^ktmtlotólag latolt. Váratunk köimflvelódéeének történetében et at alapitváuy mindeukor a legragyogóbb lapoknak egy lkát fogja betölteni A déltililhoi méltán ctitlakoilk t ntgykt-i nitiai Uktrék pénztár, mely ex évi kői-I gyűlésében 1860 forintot tlipltványt U-teáitétt közművelődési célokra. Bt tt Ősszeg at olóbbibet csatolva, mlndtne-setre már olyan alapot képei, melyen biivist meg lebtt Indulni a ctél ftlé, tőt meg vtgyuok győződve, hogy t Mgy-kanizHai fakarékpénslár ezzel at Összeggel korántsem merítette ki azt, amit a itiuhiázügy érdekében tebet ét tenni akar. Nem kombináciió, htnem komoly alappal blió hlr, melyet nagy örömmel vet-tünk tudomátul, liogy tbbtn ss esetben ha a| atfnbázépités ügye s mrgvalóiulái stádiumába lép, ja nagykauistii takarék péotiár 11 a e t é r forintnyi adomány -nyal |szándékozik hozzájárulni a nemes csélbos. Azután Itt van a kit Unó virág-gásbán levő bánkegyetület, melyről isin-tén ineg ytgyouk győződve, bogy nem tsgsdná meg s közérdek előmozdítására nem egy Ízben bebiionyitott áldott tkést-gégéi
Ilyen tunpicziumok mellett igstán menthetetlen volna a városunkra nétve olyannyira (ontot eszmének elejtése ét nincsen indokolva at a keservet bútát-lialaaztái, mely Nagy-Kanittán már va>-lóságoa tengeri kígyóvá tette a színház-ögyet.
Több évvel eielótt a polgári egyletre tekintetűink bltalommtl, ebben at ügyben tzép, helyet ét a kivitelhez kötél volt ia terv, mely a polgárt egylet épít-kezesével kspcsolstbsn át állandó színház bgyét It megvalósította volna. De nem voltak si ügy aástlóvivói ét vezóf-íérfiái iránt bitalommal az egylet emberei ét egy nem várt pillanatban halomra döntötték a munkát, a melyet áldotát-kést ét szorgalmai kezek éveken át nagy fáradiággtl létrehoztak. Él mi lett t vége ? Nem csak a izlnházűgy aludt el hosz-bzu időre, hanem tt egylet ttját épit-kezése It a legválságosabb körülmények közé jotottA mi nyáripolgáraink ntgyttabá-rantk találták az rnmét ét Aörnyen féltek a rizikótól; Nem ii mindenki emelked-hetik fel arra u álláspontra, hogy itt bizony nem ia lehel, nem is szabad előre fo-rintonként t garatonként kitsámitani a htszbot.
Műkedvelői társulat is ikart megalakulni. De et sem mehet temmire, amíg helyisége ninct. Pedig, bogy isinbásra mennyire van ttüktége Kanizsának, eg ngybitműk túlhaladott álláspont, mely ujabb fejtegetésre nem ttoiol.
Meglrtpk eteket,, bogy felrázzuk—-ba lehet — közinjükból ttokat, akiket illet Mert hogydgz akarat megvtn. szt sziveseu elbiszttOk. De ez ti akarat mt-gában véve, bármilyen atép it, nem elég iám nekünk, tem at Ügynek, melynek érdekében izélünk. Tenni, ctelekednl kell, ha igaaán ikarjuk, hogy testté váljék u ige. _i|
A kanizsai publikum.
Szinte rovattá akar már válni lapunkban annlk a följegyzése, melyik nyüvános összejövetelnek milyen vallású volt a közönsége. Eléggé szégyenletes dolog, de ugy ván.
A ml társadalmi mosgalmsink vezetői ugy látszik utólsg gondolják osak meg, amit teaanek, különben alighanem máskép cselekednének. Lapank mult számában behstóan foglalkoztunk az orl részvényes bállel melyen — a saját akaratuk nélkül - nem volt atida a ttttt legalá Mi la *yaaakkora lejia-
j gstésre afllbék slkalmunk, seólván at ábrányi Kornél fslolvasasáról, melyen alarva —■ aem volt kpress^dny. Oe esultsl aem le-I sgUhk hosssadalmasek. Véleményünket rövi-| den foglaljuk Aaasé s kereken k|js|entjük( | hogy magáliati véve legalább Is méHáayla-I len, követkesményefhen pedig annál 'Is rots-! szahh ns at eljárásj melyet a kanizsai kö-j zöntég namialtlfi része a mult szombaton ' követett.
Méltánytalan as as eljáráa, mert nem méltó Nagy-Kanizsaj értqjmes közönségének v jó hírnevéhez, nem méltó ezok huzgóaigá-! hoz, kik alkalmai njrujtanak közönségünknek hogy hasai irodalmunk jolesbjeivel itthon személyesen fneglsmeske^jék ás végre legke-I vésbbé inélló magával a kitűnő íróval esem-ben} kl jóekaratulag lejött hotaánk, ha nem | ia hálál, de mindenesetre szívességei, ven-1 dégssereteiet remélve Nagy-Kanizaa közönségétől és találva a helyett hidegséget és ab* ; aolut közönyt épen! aaok részéről, kik as ln-1 telliienosia kizárola|os képviselőinek szere-I tik tnagukat tartani lés tartalnl.
£z magának az a|)árázi^k méltánytalansága* Van ennek még egy oldala, de est ez alkalommal uemlekerjuk érinteni. Pedig épen es a<|ja a dolognak a leggylllöletesehb szint. De ezúttal hallgatunk róla; nem mini* ha attól (élnénk, hogy bennünket Is stragad-hatna' a szenvedély, hanem ezérf, meri távol nknrjuk tartani magunktól még annak az|nél Is, bogy magiinkils hozzájárultunk a létezd fesaültaégnek társadalmi kérdéssé való le8áyasáhot[ De igenis kötelességünk szólni esokról e következményekről, melyek az tayen eljárásból önkényt kifolynak.
Egyaránt kellemetlenek ezek a következmények ugy be> mint kifelé. Befelé, ataa itthon, azt érjük el vele, hogy vároeunk értelmiségének ét pojgáraágának egy rétzt joggal sértve érzi magát, éa arra az átalakuláa-ra, melyet némely oldalról éa némely tekintetből kövelelnek lüle, éponaéggel nem leez l hajlandó. A jogtalan aértée soha nm en-gezzlel, sohasem javít, mindig osak elkese-, rilőleg hal. £a nem is kívánhatjuk, hogy hos-1 tánk simuljon as, kit ssárason, hidegen, viss-• MZHuiasitunk magunktól*
Móg kellemetlenebb, még roessabb sz a halát, mely kifelé mulaikoaik. Megjelenik köstünk egy író, e tekintetben a hasa legjobb nevei egyikének vigelöje; lejön ssivességhől, hogy e negy és értelméé vároe intelligencsiá-ját hozzá méltó élvezetben részesítse. Meg-jelenéss nem egyecttl as Ő érdeme, hanem egyszersmind egy testületé, mely q raját önképzését ily módon' szoros kapcsolatba hozza a vároei társadalom közművelődési éfde-keivel. Az Író megtartja felölvaaáaát, melyre máautt még a vidékről is betódulna mm öijz-szes értelmiség. A leiolvasáson van is publikum de msj^nem kizárólagosan szidó publikum. Művész, Író! basája nagyvilág éa az iró éhben a hasájibsn el fogja mondani, hogy Nagy-Kanizaa városában aa intelligen ctlát egyedül a taidók képviselik. Mert hi-aaeb még abban at eeetben Is, ha a társadalmi elfogultság snnyira menne, bogy még at íróban Is, ki szmmüvet olvas fel, első sorban. azt néznék, milyen valláshoz, milyen fajhőt tartozik, akkordom foroghatott fenn zem-mi személyes anUnathia ifj* Ábrányi Kérnél ellen. Épenséggél nem hízelgő, tehát az a bizonyítvány, melyet közönzégűnknek a mult szombati felolvasáson meg nem jelent része Nagy-Kanizsa értelmiségének kiállított.
Ennek az értelmiségnek érdekében óhajtjuk hinni, hogy ez nem marad igy. Ne állítsuk élükre a dolgokat*, és ne támassssunk visszsvonást ott, gjhol egyetértésre, együttes működésre van szűkségünk. Félre a kicsinyes u|jhusásokkal, legyen világossági
/ KülOnféiéh.
— A Márealaa 10-tke megünneplésére megindult ssép mozgalom azt a véget érte, melyet s városunkben fennálló viszonyok követkeltében előre lehetett ssjtenL összetartás hiányában lemondtak a szép ünnepély megtartáaáról. Ugylátezik, nálunk minden üdvöa mozgalomnak ez a sorsa. Ha bálról lett volna asó, akadt volna elég vállalkozó a rendezésre ée a részvételre. Egy komoly, hazafias Ünnepély pedig csak igen kevés embernek van ínyére. Es a keyés márcs. löta.esta társas vaoeorára fog összegyűlni ée igy szerény kprben, de tiszta szfwel mégis csak meg fogja ünnepelni a zzahe<<aág hajnal hasadtának napját.
- III. Afcrémjl MLarssél moll ssombati felolvasásáról már lapunk a hó 9-iki saáméban hostunk tudósítást. Kit most kkCáad^lk annyiban, hogy MgttriümaAak
a felöl vetést követett bankettről, mely a résztvevők aránylag eeeáééy ssáma és a la-litékenképt S írtjával kksolgahatett ételek rost kiszolgálása daasára elég kedélyes volt s éjfélen tűi tartott. As első ftMatMM I tsmgytl Ignácz, mlaf a ksresk. Ifjak ÓaképzŐ-k őrének élnÖke moodle Ábrányira.' Int Afr-rémyl emille poharát a kanizsalkra. Vorgo Lajos Imiét Ábrányit, BottrfM Lajos az frfó és. nitt vészek társaságát éltette. Ibfmm Mór Kaakea haladására, Himtw Gábor Ábrányira, ártkhipri a nőkre mondott felkö-aaőntőt izóvaTelég vidám volt a lakoma, melyen azonban mégis meglátszott, aogy valami hláijyzjk I jókedv teljes kiegéatitéeébez.
SflmM agy lel tatjai köaőtt stt kőrösnek egy a válaaztmány-htndó peliczfót, melyben t tagok arra ssói|t]ák fel a válaszUnányt, hogy a tagsági díjnak évi 4 frira való ieasáilitáaáf eeskösöljé ki. Nsgv'on sajátságot, moodhstni jellemző, jennek s kívánságnak sz Indokolása., Az ven Ott ugyanis mondvg, hogy aUtzfelt választmány, akármennyi pénzt fizetnek is be a fagok, még >t megy semmire az egylet ügyeivel; ezért teltét elég lesz 4 frt is egy esaféndőre.
< — iá kaiaiba. í hó 18-áa kisérték ^városunkban örök nyugalomra egy boldogtalan teremtési, kl Hajat kora daczára megírnia vlaani a súlyos terhet, mélylyé a sors mostohasága lette számára at életet és ön-msga vetet le est ni mlgjriól, a', balálban keresve azt amit az éleiben meg nem találhatott — aj nyugalmat. A»sserencsétlen leány története,| amily egyszerű, olyan megható. L as k I Una, igy hívták a fcegényt, 28 évjm hajadon volt, ki késimoallájával, varrással tartotta mnn magái, és ízvegy idssanyjá. A leány wptrnaéggel aem volt szép, sőt egy kicsit sántított is. Nem eséda tehát, hogy) I hugs, kivel a terméssel nem bánt Ily rnoaj lohán, előbb talált kérőre, jmint ö. As anya most szu kívánta idősebb leányától, bogy kelengyékét, melyet évek során át a legnagyobb tflradsággal éa Szorgalommal s^eq^tt magánaa, adja, oda bogának. Una ebbe nem akart bmeegyejmi, és e miatt lolytonos szemrehányásokban éa bántó megjegyzéeekben részesüli • Úgysem mégy lejárjhez soha*, mondták neki; >elvén(0u itthon; nem kell as ilyen portéka seakinak; legalább a búgodtól oe irigyelnéd á szerencséjét,* stb. E folyton iiunétlődö bántalmak «égre teljesen oJkaaarílatték a szegény leányt, s helyzete már snnyira lürheieilenné váll, hogy eltökélte annak a legkétségbeeasttebh mddon véget vetal. Szándékát a napokbsn végre it hájtotta a nyolez csomó gyűját oldott fal via-ben ée megitta a mérget, melynek követ-koslében tegnapelőtt meghalt. Tegnap temették el; buga most már boklog lehet a staf-ftrunggu
—|Htte» forint y^It\az e hó l*#o megtartóit részvényét urí bál tiszta jövedelme. A rendesőség ezt u összeget már át Is adla a polgármesteri hivatalnak hogy ast a vároe zzegénya javára fonlitsa.
— \ld«k I talvajlsaaéa. Három napig lartó végtárgyalás veszi kezdetet e hó 18-án a nagy-kanizsai kir. törvényszéknél, A vádlottat ÓbWri György Horvát (Kupai)' Jánoa éé társaik, kjk külöjiféle rendbeli lopások éé egyéb vsgyoni büntettek halmazatával vádoltatnak. A végtárgyalás a vádlottak sokasága éa a terfiökre rfMt bűnös cselekmenyek küiöntélesége miatt igen ér-dekesnek Ígérkezik.
— RéaMset. Kiirnmdtn egy szent-jakabi iharos a gyógyszertárba küldött valami ortoeeégporért e e helyett rovarport kapott, melyet bevéve, két órai kinlódáa után maghalt. &*i<emc<ttdj Gyula körmendi gyógyszerész ellen ez eeetből kifolyólag a törvényéé lépések megtétettak, hogy ziderit-teasék, kit terhel itt a felélösség. Az ügy* buzaó lelkiismeretes gyójgyszerész nagyon a szivére vette, hogy segédje akkor nem volt
I eléggé ólvatue s wlyton korholta is e miatt a fiatal embert Tejesen erőt vett rajta a búskomorság, mely a mult hétfőn végzete* tettre vezette. Heggel belépett a gyógyszer* tárba réVolverrel kezében. A laboratóriumban dolgozó zegédre rárivall; l Kutya te vagy az oks, hogy bajba keveredtem«. a e saavak után rámtt a fiatal embeire, sit hsában talált Látva, hogy a meglőtt segéd összerogyott, önmagáim lőtt. A golyó nem idézett elö balált, miit beretvával félmetszette mindkét karján m ütereket t e mellett még felkapott egy strichnines üveget it i mérget it vett be. A zajra eiőeietök már halva találták, A meglőtt eegéd sebe nem életvoezélyea; más forma szerint, asUktÖ már meghalt — A aaerencséUen gyógyszerész körűnkben it ismeretes volt, miután Lovak Ede, helybeli kir. törvényszéki jegyzőnek, volt sógora.
— |tto( ssame nevt&keia ocsmány-ságu büntettet tárgyalt e bó 8-án a nagy-kaniami! kir. törvényszik. Ai aljas cselekmény elövettye P. Gy. füzvölgyi lakóé, ki 188S auguaatua l-én délután aa úgynevezett kámáncti vágásba csalt ki magával egy bét éves kis leánykái aa alatt az ürügy ale* bogy ott gombát lógnak szedni. A reitett fekvésű helyre érve P. állatim vágyainak kiiáfitáféia használta lel a emgéay Way-kát, ki ás otromba bémáeasód kővaücastéhm
aefyemie Ml Iá séfül!
mHiji TOáKT A wiRk^toílKk ■ a fcMiatést a nyomorult ember ellen, kii a tttvéaysgék a véjárgyakson * kir &H#awég védjára • btkv.838. fiába tttküaö IM miatt aégy évi ítélt.
— Ryaia IMMfor Upói nagy-kattbsai fiatat kereskedő • ké té\áia tartja esküvőjét llrácaban Jfrda«, KmiUa kisasszony uvaí* Kitas D. kelédi (tana.) főldblrtokoe, jaiitalaf gtáczi lakot, leányéval.
— A et|y kealual Itlréi réaa-véay*láftalal «* ért laaáae kttaaarváaát folyó ivi mkimim ké SS4n diWfllt U fcakar k kwli fctad te Iparkaak Wriaé**b« tar^a sag. A kturl léi liqjal; I. Ai tgaagatriaég JiImIém a HlUUl flU-M*ll iltaláhaa él a íaíWyt 4v aalatl •iWmia^érflt. ] 1 A Mlayali biaottaig Jaáaléaa • asaal kapaaalathaa U atóui$»*tatt évi aaáaadáa Matti kaiiraeat S. Aj miMifrt* Narttttt éa a k&aggrtléal lam&köajr
ugyanaaon naptól seassftaidó I hónap alatt as-at ugyanazon naptél aaámltandó 8 kéaap alatt, minden eme vételári rémiét után aa árveréa napjától aaámitaodó 01 kamatokkal ecy&tt aa 1HBI. évi 804t6|l. M. ea. a. kelt
n( kittMtA kél U| »>gTélMrtéwi. 4. A WSajalft bi upasabilyok ér-
uiaéUa kitépett tagok fcatyeU ajak vllaasléaa *HJ
ultttl éa ea laucatéaáf kftsSl aa aki
•) As a rovatban fofUlukért aaa villái sugira fcM6aaégst a Saaik
5100 érk. 1888. jaliua 27.
ARVEÉÉSI HIRDETMÉNY.
Tóth György ée neje végreháj tatónak Saabé (KoaaajT József és nqe Geezi Anna aotiuáai lakáa végrehajtáet szenvedettek elleni végrehajtási lí gyében a kérelem követ-kesetében a végrehajtási árverés 180 frt töke követelés és ennek 1818. január l-t Öl járó 8 ssásalékos kamatai, 26 frt 70 kr pferbeli, 8 frt 96 kr. végrehajtási már megáliapitott valamint jelenlegi 8 frt és a még felmerü-feadó költaégeknek kielégítése végett as 1881 60 t. cx. 144. §. alapján éa a 146 g. értelmében a a.-kanizsai kir. tszék területén ljevő sormást 81 sz. tjkvben i. f sor szám alatt felvett ingatlannak Szabó József és neie Geézi Annát illető 888 frtra beeaült fele részére a fent megállapított kikiáltási árban elrendeltetik, azon megjegyzéssel, hogy a mennyiben a végrehajtató fél ezen árveréstől elállna, a íeatirl ingatlanból Szabó József illetóeége, (sz egésznek 4 része) 444 frt ki-1 kiállási árban Remete tiésa ügyvéd által képviseli Scabó István sorraási lakos 10 frt követelése és jár. kielégítése végett fog ennek kívánatára a kitelt határnapon ée feltételek mellett eladatni
Az árverés megtartására határidőül 1684. éri apriliK hó 2-lk papitok
délelőtt 10 óreűcor Somén község házához tűzetik ki.
inmmá kí vánók tartoznak ss ingatom hssaiiisek I0|-«ft vagyis H8 frt 80 krt Unsplnzkni, a. aa 1881.60. I. es.4t|-ban jeaüt árfolyammal számított és az 188í. nov. 14a SMS. as. a. kelt ig min. rendelet 8 f-ben Ityelöfc évadákláp as papírban a kiküldött keaábea letenni, avagy ss 1881. 60. L ea 1*. 1. érteimében a bánatpénznek a bíróság-nái eWeges elhelyezésért! kiallkott szabály-sügri sfiemsrváayt átaaolgáitatni.
Vevő küéelee e vételért károm sgytzlö ráwislksn, még pedig as elsőt ea árvaréa nsg|étnf ■Éftüeméé I kéaep sku, a Mai

Uaéti aMgvilaartiaa
— Vaazéljrn kutyák. Vakon Antal nagy-kanizsai magyarutezai hentesnek igen harapós kutyái vannak, melyek legutóbb egy K ó s s nevezetű takácainaat martak meg úgyannyira, hogy ez tizennégy napi gyógyulási időtartamot igényelt teati sértéseket ssen- I vedett A kutyák gazdája ellen a btkv. 190. $-ábe Ütköaö gondatlanság által okozott ad- | lyoe testi sértés vétsége czimén vizsgálatot i indíttatott Igen helyesen
— Cvagféayképak mékiállít* ms nyilt meg e hó 14-én a takarékpénztári bazárépületben. A képek legutóbb öt hónapig voltak kiállítva Pécsett, és as ottani lapok dieséröleg emiitik s kiálltást. A szép üvegfényképek czykinsok sserint ss egjres országok "nevezetesebb tájait ábrázolják, jelenleg a Svéjcz képsorozata van kiállítva. Két napoi kint uj sorozat váltja fel a régit. | Ajánljuk a közönség figyelmébe
— ÜJ zrseailvak Táborssky és Pargch senemükeregkedésében Budapesten megjelent: »Elegáns csárdások* 8-ik lüzet. (A mi házunk felett. . Csicsóné galambom.. Kalapom csurgóra . Csősz vagyok én. . Likad.. Sarkantyú-csárdás.) Zongorára átírta Ábrányi Kornél. Ara t frt.
Szerkesztői üzenetek.
— ■*. í körjogyaö arsak JtcrM*fcJKáJk. Tamiaaaéaaaa ÜvaééabM tartást a Maaüttia ily alak-baa. Ili a kadmmiafir. — Sa. fc araak H.-Firtd. A kakiláStt dolgosatoknak tkasSka Watt sasi karit-la*Sak Myst Yidékabalt taddsftéaokat kérünk.
Njfiíttér*)
Oáláa klsalnel
T. Dr. K r % s o v e e z Ignácz, csák-toraysl járásorvos ár, engemet 77 éves Ireg asszonyt, ügyesen véghezvitt műtét álul (sérvmetszés) a biztos kaiéitól megmentett, miért is \g leghálásabb kő istnetemet ez atoo is köízétenui / kötelességemnek tartom.
Oláktorayáu, 18S4. évi márcz. 11-én. 71 1—1 Ozv. Csrép Imiréné.
Wiaevacai Iskis.
Felelős izerkesztö s Itíadó :
TAIÜi I.4JON.
Társszerkesztő Farkas lm ra
rendeletben élőlrt módon a n.-*antsss< kir.
mint birói letéti pénetáreál lefizetni, A bánatpénz as stoleó részletbe fog beaaá-mittatni.
Aaesen árv. hirdetmény kibocaátásával egyideiüleg megállapított érv. feltételek a hivatalos órák alatt ezen kir, biréeág mint tkvi hatóságnál és Sormás kösség elöljáróságánál tekinthetők meg.
Kir. trvssék, mint tkvi hstóség, Nagy-Kanizsán, 1888 dées. hó lé-én.
Himfy Tatnásy
jegyző ' 61,83 Izsl elnök.
ÍÖÜ érk IH88. deosemb. 10.
ÁRVERÉSI UIRDKTMÉNY.
A nagy-kanlsaal kir. törvszék tkkvi oestálya részérói höshirré létetik, bogy ösv, Uasek Ferencsné n.'kanissal lakós végre-hajtátónak, Selek (lyörgy, miét kk Selek I Oyörgy gyámja, Belek Bábi moet már nagykora végrehajtást szenvedő keresztúr kollát* szegi Iskósqk és Kovács János nagy-kaniaaal I ügyvéd, mint Caepeli Anna térj, Selek | Qyörgyné ismeretlen örökösei részére kirendelt ügygondnok elleni 1)00 frt tőke, 1878 május 1-től járó 8f kamatok, 86 frt 88 kr. per, 7 frt 45 kr. végrehajtás kérelmi, Iti frt 76 kr. árveréa kérelmi s még felmerülendő költségek iránti végrehatási ügyében a fent nevssett kir. tszék lerüleiéhes tartozó ke-reaztur kollátazegi 97 sz. tjkvhen ! 1-4 éa I 6—8 aorss. a. Caepeli Anna férj. Selek tiyörgyné tulajdonául felvett 189 Irt 50 krra becsült ingatlanok I ÍS84-. évi !mAj. hó 27. napjtkn délelőtt ÍO órakor Keresztúr Kollátazeg község házánál Herte-lsndy Béls felp. ügyvéd v. helyetlese kös-bejötlével megtartandó nyilvános árvetésen eladatni fognak.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Arverezpi kivánók tartoznak a becsár lOVet készpénzben vagy óvadákképes papírban a kiküldött keséhez lelenni
Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig as elsőt as árverés jogerőre emelkedésétől ssámitandó 1 hónap alatt, a tl-at ugyanattól 2 hónap alatt a 8-at ugyanattól 3 hónap alalt minden egyes részlet után áz árVerés napjától ssámitandó 6| kamatokkal együtt as árverési feltételekben meghstárazott helyen és módozatok szerint lefizetni.
As árverés teljesilésérs Fábián Ferencs bir. végrehajtó küldetik kl
A nagy-kanizzai kir. tvzzék mint te-íekkvi hatóság 1884 évi február H-án.
KIHh TAÍflAHY
a. k. jegyző. 74 l-l a k. elnök.
4H0 érk. január 24-én 1884.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. ívszék tkkvi oestálya részéről közhírré tétetik, hogy Bak 11-ván és Bsgó István polsi lakóé, mint a dél-zalai takarékpénztár engedményesének Varga István végrehajtást ssenvedő polai lakóé elleni 196 frt töke, és járulékai s 0 Irt. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a lentnsveselt kir. tör vényszék területéhez tartozó polai 491. ss. tkkben -f- 710 hrsz. a. Bécséi Lajos tulajdonául feltett 848 frtra, a polai tl az. tkkben Varga látván tulajdonául felvett, 781. mrsz. 481 frtra, - és 916. hraz. alatt felvett 1>88. írtra becsfllt ingatlanok, Récaei Lajoa becse-helyi, illetve az ennek nevében meghatalmazás nélkül árverező Bécséi József Kalecz Péler és Balassa István polai lakos késedelmes vevők kárára és költségére 1884 óvi ipája* hó 15-ik napjón
de. íO órakór a polai kösség házánál Hertelendy Béla felperesi ügyvéd vggy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kivánók tartoznak a becsár 10 százalékát készpénzben, vagy óvadékképee papírban a kiküldött kezéhez lelenni
A nsn-kanizsai kir. tflrvéngasék mint tkkvi halóság 1884. évi február htfl-én.
KISS TAMA8Y
jegyző 78 l-t elnök
A legjobb |
^arka-pap^
LE HOUBLQN
/ Frauasia gyártiaáay. Blástáiiktal eretlk.
K aatvarkssaylr asak akk«vaML ka adadas lap LI HOÜBLO* ké-1/agsM SMgia ksttk aJaáaakar taa aa alaat titható védivgygyal ia aiáiiiaaal vaa aUátva SM ll-SI

I
sas
anaaT,

I.W^PAIII
gr
ÁLDÁSI IGNÁCZ
utódja
pum ldin
RagJ Kandaán, főtér, Kw*rU*
tMálloda mllatl
ajánlja budapatti ét térni Ugdittaaebb és ItguaUdabb kéuUménfü nagy váUutUku botor inti ét kárpitot mürtíi. Teljek menuyootoouyi berondeoéookét, éUormok ét kdU isobék teljét feltfchttaét a legétoatooMan ét tejulAnyotabi árak mellett tMtalja. 414-11


masetásl fslhiváá a
„I AGY AII HÁZIASSZONY"
háatartáiii, gazdaaAfl ég aaéplrodalmi hetilap, a magyar gasdaasaoitlok » oras. egyletének hitataloB ktalftnye,
111. évfo)yamAta.6zezkesziik: Ctimér- Ugróul Ida, A*4roa U Vélim W. J,
Kióriutkii AB A IÍI Egáss évre 6 frt., t^él évre $ frt., Negyed
évre t frt 10 kr. Előfizetések a JfAGYAR HAKIASSZONY'j kiadóhivatalához Sedapaeft Váczi-kArut | 2". zz. intázandók Mt* á „Nagyér Hiataa*aa)e bat|Ugkél aartalváaV aaáttakat kinsaalaaaa kSM a ktaddljtvatati wlaétam sak, kik aaiiáat kaaai hfáaÜasarSkfam tovalaaB lappá ásaataafc.
■Uásaiiaak a ké binjwly aapjiUt aláigadtataak. é -MW* ttoutmf ktadóktratalt i
Budapesten, Véosi-körnt 80. I asaklapaak agjik kiatsHiakél aaja saakadaa klil ajrasal, alaéia atwlaüaal SMÜatt igkk asés fbrlau* lakai a kialaXSaba angklaitlaBl
47 8-7.
Üvegfényképek mükíálliitoa.
Ma yaaámap ax I. Morozaf VtOllé nsp|a
Nagyszerű utazás a Svájjczon
keresztül a Montblanc meg*
máfiz&sAval-
Hétfőn éa k*4dfn II. aorotit:
Olaszország és Szavoya.
Nyitva naponkint 1-9 óráig délafán. 72-i—i
.Ceres" aervedgáp
✓ tXTMIikisi* -1 g
ál ■^HHVuflu vx'aSh^A.
* IjV
KIUI4NN BERNÁT
■néütiaáiAsi öárcr Ara Sitke* fehér v léről I
Afdnlfa »U*mtrt fi mMtíga ,ORRg|* SgaigTéaÉPKIfsiss* asialé karaagaakai (feaklsfrl* íar), ,nuffka>a' aaiar. aiárvavelágépali, kérna« ak^kai.lltallié r«.iék«i, ksskahaaé gépakat (Trlatar) éa ala-daasaaié gaidaaagl gépvkai.
Ofemosdony éa e^éplAgépek ^J^J
gaadaaagl g^pah javlláaa atfsgaétaUb ia jstáa>a •ah MlkUkMI.
ísimiiéz snrisévsi atamastva ztusvn.
eo-i-a
Estragon-mustár
patkat eaomageláabaa.
Schmidt Viktor éa, fiai
bécal kAlönl<*gsaság legjobb bsliöldi márka \ ^ \ kilét évegekbse esiaimsl éa vád|sgygye
kapható miaden boltban ftlaaer ée deiiaeteeee kareakadéabee.
161-18-88
STATISTIhA!
1
Aton btttgeégtk ^ mtlytbiél a maldlahéukntnytk, Hojf Jánat-fft rtndtitr, hnttnálinftak n küvtiMk: M/gát, légttfaut, tildőtorvaddi, aásWt ádalakaaé, trWtmdéa, adag, lát, aértfrgéoytég, métttéti bántalmak. — Á hatmílfnbb kir ttdmiagtk, majáUt knouai 'gituégi tár, maláta csokoládé, bmcscntráU maláta* kivonat, maláté-rntd-^tnkarkált. Vahnntnnyi a Hojf Járni találmánya ét rtnd-
asara aatrwl.
k
Szenvedőknek bee**** flirjelioébds
Ezren, kik már yeezve voltak/ eien gyógy hatáaoa szemek köszönik életüket és örvendenek znnek.
Nyilvdnoi hóitönöirat '
Egyáltalában a hirdetésekben igen kevés bizalommal lévén, nagyon csekély reménynyel kezdtem el az ön malátskészit mén veinek a használatát. De képzelje ss örömet, mely családomba srslkodék, midőn as Ön Hoff János féle konczentrált malálakivonatának használata után már hónapok óta elvesztett egessségemet teljesen ismét visszanyertem. Mellem oly egészséges mint a milyen még soha sem volt, a köhögés mely folyton gyötrött elmúlt, s ma már, hála istennek, egéaaaégee vagyok I Hálás köazönetem értei
Babócss, febr. W. 8T KI Sí EB DAVU9
UOFF JABÍOfa legtöbb fejedelmek nd. ssállllóis oa. k. tan., arany koronáa érdemkereszt, porosz éa német rendek lovagjának, Bécs, Grsben BrSunerstraaae 8.
J Nyilvánoo komtfinöirat
Tek. ur! Ott kitűnő mslátakivoosti-egéssaégi söre igen gyógy hatásos. Tiz havi nehéz betegségem óta pontosan haanálom, visszanyertem erőmet Mellékelve küldök 14 « 80 krt. további 88 palaczk maláU kivooatí sörért.
Ssebeo, április 1888] j •• TáNGL VILMA
Magas sllsmsvésak a Hol Jánoa-féla maláta kivonatnak, oaaaaárok, királyok és hsvoaagsk áltat I. Vilmos német eaésnér: »Az üa pompás maláta kivoaats,* Fsceacz József oastrák császár: »örömmel tüntetem önt ki« A szász király: a királyáé anyjának igen jót tasa.« A dák király: »gyógyhatást tapassidiaaa.* k meklen-burg-sverini nayyhaiusg : »elismerésemet.« .
HIVATALOS OYOQYJELENTÉa Csáss. kk. asak központi bizottság, atb. Fteasburg. A Hoff János-lék malátakivonati egészségi Sör egészen kitünö erösitö szernek bizonrolt
WITIOÍ Őrnagy, s porosz kórodé képviseltje. i4r<i*: MMatíwmat •gé**ség% tO» lí pal. 7 frt W kr., t« pal. 14 frt 60 kr., 58 pal, 80 frt. | kilo ma'éta csokoládé L I frt 40 kr^ 1 kik) 1 frt 30 kr JII, ^kilo 1 frt60 kr., 4 kilo 00 kr. UIM 4 kilo t frt | kilo 60 kr., MMa-csn-karkák 1 zacskó 60 kr., 10 ée )& kr., mMakipoiud t üveg 1 frt II krH kiesebb 70 kr. — Oysrmsk túpmnlátn Usst I frt Kgg mMta fünU 90 éa 50 kr. t frton alól semmisem szállíttatik. Aa első valódi H»f János féle nyákoldó maláta meHeaakcrkák kék papírban vannak. Vevéaoél csakis ilyenek kéretnek. Kapható Majqr-Kanl»*>; Király fe>enoa gyógy az aréna, Fésszelboffbr Jóasef ée Roaea.íald Artolf kereskadéaében, és as orsaág minden na-Tsaetsaskti gtyógyiwertáraiban. 80 6-it
i
i 5

00000000 »
r /l1'." )
1:Í»íiö>
! iiiiil ' Ijiljj 5
1 * -8II 8 0 f| ij
I :l5lH* I)
ílll ^Í I
SíMS
| | •• -I g fejő
£ 'lltff l*i( gallll^O
'.•SfslallV SlMlllti
\Z Brills * «1S MH1 c
W llSillli %
1 liili*lfi
1 ^llillli i t 5 13
i iiiröixiS ■filll* 5
IfdiíB
Kifli 5
^ífr J
* ? 8 tj * r
JXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX>
Js épiiétstti idény mtght*dtévtl bátorkodom v* tittitUHo{ftt jdmUd mimmt raktáramban a UykitÚnÖbb min&tégti
néifl és vakolat gipsf, épittoti mész, hydr. mész, román czetoent, I. roniAn czemeut és valódi peri-moősl portlnvid özement
kéazlttet (irtok eredeti gyárt árak mailét!; továbbá : a helyben berendel ott szenest ára gyáramban kitűnő áe valódi porttant ozementbój káatAH niaiiat letae-leket, természetes, vöröa áe fekete szinben, különféle nagyságban, köaöpaégea éa meateraégea márványban gyártok, mindennemű épalotdlaaiLmónyfket elállítok, elvállalok caoxnent-épitéaf munkálatokat u. ro. mm e siaiWtraia*, itmN, moiaiür, padotat talpatat, vitvttttő tfUMl oía/oma, /i^tk ttárattá tétou, viivttotéktk hélyttdIUldtat, ttarvatmarka abrak torompók, abrak hhilifi hidak ét vüyyujtfik tlkMétfL Bteyer homokkőt, karotl éa karraral márványt, kalhalml.l lemeat, elszigetelő kátrány lomoaekat ~ külünöeen elönyőeek fa-lak aaáraa állapojbani megtartáaára — k erese tágakai, falkaposoksi, a legjobb minőségű vasból gaasda»*ágt géiiokat, úgyszintén aaorHaámoknt atb, a legolcsóbb árak mellett szállítok, általában minden aa Opttéaaett é+ gwpamakeáába vágó mogrendaléaok a leggyorsabban és Isgjutányo-sabbán teljesíttetnek.
Smrtmri Oicér
61. J. Vacj Kanlaekn, Király uteta I-ső az.
r>
előfizetési felhiva$
MIMfím KÖZLŐW
r terjedtebb áuplBai,
KgyedüU s legrégibb, tehát különöego a kjHfUdőa Is közlönye az üssses magyarországi ée a honi vállalkozókat horvátországi, boszniai s külföldi árlejtéseknek, a melyek mindeapemO műszaki munkákra, építésekre, késs áru- és mindenféle fnuriksázálUtáapfcra (minden szakmáju gyáros, Iparos, kereskedő pályázatával)adás vételekre,' bérletekte stb. vonatkosbir s hivatalos ésansgán, de mindig sí»é (orrásokból merhetnek
Kizárólagos kösiftBre as összes hivatalos árlqjtésf kÜrásolioak, a melyek e ssaklapban e legkimeritőbben közöltetnek s melyek meBett ezenfelül az elő* flsetö gyors és ponlai Informetiókat la kap, kívánatra a azerkeesióeégtői.
K szaklap minden srámottevö műszaki irodában, gyárban, Ipartelepen és műhelyben nélkülözhetetlen s mindennemű hirdetésekre nézveépen elterjed-ségénél lógva a legjobban ajánlható.
JBlAílaétéal á rt t ém \, L 6—/rí. Ffihrt , J |-/ri. N'gf/tdéort I J . t—fH.
KKMsstki pésaok ái si|Hiii|lwl lallaiall m
„ÍBLKJTÉII KÓELÓrtY* 84. 10—tt. kiadóhivatalába, Budapesten, Bálvány-dtcaa 8


1—12
Két tanuló
kerestetik • Laikay Brnft ujam nyitott vegyes kereskedésébe. BOyebbet a kereskedőnél Keszthelyen. 82 2—8 f'i
1000 forint
/azon hölgynek, ki
SzepIó-BaJxsaniom
hazználata után bárminemű tttplőt, máj-foltot, ragyát, vajgy bármely az artzbőrt! elrutíló sziiieseiet 'felmutathat. -
Egy tégely ára 2 flrt 10 krajczár.
„E^ILAÍOIjRE"
as urczbHii, kém,! knron atb
alkalmatlan helyen M0 saörtet kiirtására ugy, hégy azok $oha jjoM ne nőjenek újra, máig esak egy Jámbor óhaj volt; mert nem volt szer, mély ennek megfelelt volna ,„fWuifétt* kelt tehát azerem ennyivel la inkább, mmlnogy a sikerért te|jeet jótállást vállslok, hogy nepmsak a ssőrsetet irtja kl fe(jeeen, han*m mtmdm, atdaNáeé«< ts meggátol, és nem sikerülés esetében kötelesem msjgam aa egész ösz-
azeget visszaadni Egy kis üveg ára 6 frt, egy nagyé 10 frt
Omrinriimtft^^t
„Brasilin" Hajfostőszer
Mh a la miaais mérrg ét éhumtnftt. minden tetsző azin lonuaban festő, Hőkétől kezdve feketéig valódi ée tartóean. A „Brasilin"-nal festett haj a természetes ssinütől semmiképen sem különbözik.
Ara tan naw tiotantk. 3 frt. ScHkilt*
tgy non ilvtjmtk, 3 frt. íit utánvéti me Utt.
Fischer RobörU'^ ^
2U 2-12
iBées,!. JslwsshisMi fl
Egy gyégyassf ttm 'biioayslt «ir un kuésaasl ISkeglB, rskséMf, slayélkáM>dái sTksrat *t|*a mist • IIMaé s öérvei^l SPITZWNERICH aSvesyM Isssettk m»im ntsait gytn á»-téss sitit s«fyrs kscsSH
flPITZWEGERICH-CZUKORKAK \ (Hobihidmo
leáaMt V»tsr *s Sáliéi valódi mlnSségben esak a gyégytárakVaa.
MV. 11-ti
Nyomatot! FimbeJ Fülöp laptulajdoaoaaál Nagy Kaaizaán.
66 8-« pesti magyar kereskedelmi bank
TÖRLESZTÉSI
L . m «1 jfj^ fi ^ ^^W^Sélyez •
% : ■ 5Vos bank-záloglevelekben '
u «Mayös feltételek MUU ée paüg fMdMHbkr* a ssagyar korona területén* UlamlBt a vidék aegyolit várwiban Mrré bérhásakia k.
Sa*B SalaéM mMbIItmA h«i&nwmAnvak kívánatra mnakildntnnk ^fl
F^B1! "Az elsAf^osztrik j,
ajtó-, ablak- és padozai-gyár
társaság
T DAaq IV. HeamfllilgaRNe It, alapítva |D|7
Markért U igazgatása alatt '01/
ajánlja kéan ajtók, ablakok (va^aláanal egyAtt) puha hájé- úgymint amarikai cserfa eresztéke*- ét per<toett-pado-
f mtotból álló nagy áru raktárát.
A gyár nagy asrárfiss faanyag készlete, úgymint késs áruk nagy raktára által képesítve van még a legnagyobb azükaég-letet ia a legrövidebb idő alatt kielégíteni. Elvállal üzleti portálék kiállítását, katonai laktanyák, korházak, llakolák, Irodák atb* berendezését úgyszintén, mint bárminemű máz, gépekkel előállítható, (amunkálatokat, rajz vagy minta saérinl, kivévén luk-
asoba butorokut j 40 9—12
/ _
MT Orvosi bizonylatok
„Margit-"
GYÓGYFORRÁSRÓL.
KMsySs tolsjilaniitign valamennyi Hzikáleiun vi/.ok ikéiAtt, — vogyi olkstréutlnak inmoiii SsmUUls mbtd néassr, ds Kji/.dsp, félig kötött aiénái? tsrtslai. ' II r línninvi llVlirVPU egystemi tssár és kir. Uaáesos. JóksUssssk Uléltsn sléfstskás gjroaemyálk-ars* ISUl auj 1 r 115-Jvfl hértyálask ksratos báftsltsslaáL A 8sltorst-. Rsdslnl-, Vlohy- itb. vlsskttl lttlAsbA(6l»b cuiikiily«l»b iitbaduoouT tartshséaál fogvü. a Mért Térzéssk lahsttiéfésél, v«gy s hol s vérksrlsfési znrr«k Uyttsaátöl ksll tartani, s ssésssvssy dsssljb vlr.ok fölött •lflnyy«l bír.____; '
• llr (vPhhnrilt Vjltlllfl •t7st*<"t tsail, á^knt-kérkás Igugstéjs. Kiválása jé kstiidatk.MMsytH a Uest^ SFI« o^unaiuii liajvn oroé«ALí>. éá visslAmask ksratoa básUlsislsél olr annyira, hogy Jolenln rokon . sikats uéa áavéayvts kérbáxunkban síig rasdsIlaMh, — ssakélr saabsé sséasav tartalniAnil fogva, oly oMtakbas Is zlkereaen alkalmaitok, a ■tlykbsa a 8«ltor»l-, OléaabOblI-, öleiobenbcrgi-viioknok hasssélata baUroMttijn káros toIss
*' IIr \nVrfit i I lmrA H'1 tanér. fornit-. géga-, légoaö is börbatcg<égb«u Ignn JA, kiváló haUat pedig akkor v.1/1' 11 a V 1 étel' atltl V gy,korolt, ha aa asilltstt asmsk bántolmával rokon MrwéaastS tyosiorlmj volt Jalan.
-.-hm paiip lm ma •t7*t*al taaár.mégsrj"Ifldflk-, gjroaiör^ rtakéljrag Idillt k ars tjét aiistagy sssla^a sít i SFS • 1 WUl SlllljBallarsi, Olaáshssborgl, OlaaaliSblL' KlAsya, Kogy a bsUgsk élvssattal lauzék, » bogy bovévo, a— balétagaara, s fojbsn yagy tSdflböa som okss sssail yértoriódást.
■ ! f|f* • óéi v ITAmlír tanir. Légid, ssUaitA^ssmk horntoa béntaimalnéi jé aráéaiésBysl slksliasstsa Sfl» Ht/lilJ noieij Soltaral.Oleichanbargl.OlaaahabH rlzok fölött klaobb aaénasv UrUlménil fogva olflnnyol blr
1 Dr Rnpkáfl lÁnonf lUkaa-kérkixi SJorroa. LégosS, saéntt- és Tiaalé^ssrrak hnrötöü báaíslaaisál bátrss paroas JOZSCI „^ t ktiauil adkélogos áaványvlzakkot.
P nP RamhAriror ünnrilr *í7,t*"»i tssár, sdvsrt taaicsoa. Légtö-. aaiéaatö-BMrvak IdÖít hnrötJaínAi 1/10 uamucigu llt Hl ia UpMlUU eredmény bizonyltja, hogy gyógykatiaban toljoaon axonoa a Seltorai-, GieaahfibH- éa Vlcky VlsakkaL ___■
lik* Hni>Wlr inilrás sgystsml tsaár, advSri tsnáoaos. OssssUtals és ksllsass iséaél fogva ajánlható i UUPUCk iiuuras ^ ^ a»éasU-aaarvak kórállspötalaál __
W as SMrint Európa lsgslsé és legl&to- ^.XrVtaTa^ nr^ NÜsrgKiáfrás akflöSff- I gatottabb tfldóhetegek kllnsükss gyógyintézet M^öi. S CLWXI ról.-Hok oldala lagksdvssóbl.
eredménysk alapján, melyokat és gyógyintésetsmbsn ,s .Margit" fbrria gyógyvls" alkalaasása által a ltostsk Idill barstes béstalaalaál tapssztsltam, hivatva érssa magZmat ezen basgolm által ksdvssaa fogyaaxtott éa Jól tttr« zyófyvtsst a Iseslrgősebass ajánlani
Oörbaradorf, 1879. máresiu It-éa. T Dr Rdm»u» *étor.
Borral kigmáln a lagegégnégiiebb és Ufkallsmesabb ital
Kiiirtflagoa l^nPQl^TTT V T Mff.Br. Hwl IZÉBIU-föraktár EiLflZiOIVU 1 I JLit nálBviapesteo.
; Kapható azonkívül minden gyógyszertáriján, fűszer-kereskedésben, szállodában és vendéglőben.
14. szám.
* Nagy-Kanizsa, 1884, mArcziua 28-án.
XI évfolyam.
ttiaKtttTtoio t* EUDÖBfA-TAL mj»'*WMÍ A «-
MMm a Upwllwl máwwMUiii Uihaty taeáhbá rttósetéeak, Mm*-
IkmtiMik, klráatéaak eat. Ide tstéeaaéSk
SémeeieUee levelek esek uaart H •ekbftt /fofadtaUak ai. {
Ktatartok vImm Me kflldetaék
mmM ■
pOLlTIKAl ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Zalamogyel figy védegylet, a Négy K.aulzael| éa Pólxulil takarékpénztárak, Hankegjesület. •i Alsó-muraköfí tskarék pénztár r#etvétty lártitlR él Önsegélyző szövetk hivatalos közlönye.
Megjelenik Nagy-Kanix*<ln heten/cint eyy*xer ; V<is<irn«p.
ci/jmrrfen ÖŰÍ
Kgéas ém. . . fiI tv» . . . Negyedévi* ■ ■
tn - fa t . w; i . ti l
Htiéifliik Jeléfiey seéaMelaek.
I egyéb ktvelelee klrdetafc egek HO ke. Mt?(
MgllOu
I frt, mrtil etiedee Iáéért 'jf kr. Nyltttér gedtiere 10 kr.
Falk Miksa. '' d * " L
A nagylfanizszi választókerület w-badelvü pártjának immár un 'jelöltje. Ha az isten agy akarj*, mint magunk, Falk Miksa lesz kerületünk országgyűlési képviselője,
Valóban a lebetó legszerencsésebb választás volt, midén a nagyksnissai eia-bedeivü párt ezt a férfiút szemelte ki jelöltjeü), olyan váiaestás, melyie a párttal együtt méltán büszke lehet az egész ktrfilet. Ha a képviselőválasztáskor — mint bizton reméljük,^ tulny omó fúiybsn teez a politikai étettség és józatyág a többi elemek felett, ikkor enntk az ily értelemben megijttndó Tálaszlés sMmé-nyének slspján bizton remélhetjük azt is, bogy virosvnkra, keiületünkre nj, tzebb aera fog- bikövetkfzni, bogy emelkedni, gyarapodni fogunk minden tekintetben. Erre elég gsrancziát nyújt a Falk Miksa heve, jelleme, politikai, bsufiui n ultjz és jelene.
Nem mesterségünk a dicséré himnuszok rengése, éhünk as, hogy a tett magamagát dicséri. És mikor Felk Mik-iáról vantzé, akkor ugybiszszük teljefen felesleges a magasztalás, a dicséret. Falk .erre nincsen rászotnlva, ismeri őt, tetteit, mindenki, aki hazánk legnjsbbkori történetét ismeri. Az alkotmányos korszaknak nincsen olyan nagyobbszeiü alkotása, mely kspcrolstban ne volns s Falk Miksa nevével, eszel a névvel, mely őszinte tiszteletet éa elismerést vlvptt ki msgá-nak nemcsak a hazában, de bátran mondhatni — az egész müveit világban.
Kicsiny ország ez a mi bszánk, barátja nincsen tok, ellensége van elég. Ezek ss ellenségek ugysncssk gondoskodtak arról, hogy roes hírünket1 keltsék a nsgytilágbsn. A távolban még ^mindig egy. darab keletnek tartják Magyarországot, ée legfeljebb szt mondják rólunk, hogy „érdekes'' nép vsgynnk. De ez az elfogultság, ez az elóitélet — örömünkre szolgál, hogy kijelenthetjük —mindinkább fogy s el fog enyészni végképen,'
hs tovább kslsdsnk ason sz úton, mely mind küzelenb vlss bennünket e nsgy állomok mellei a erőnkbél ki telhetőleg ee-gítjük nehéz munkájukban a nemsut ama napszámosait, kiknek erónk ée tekiuté-I lyünk emelkedését köszönjük.
E férfiak között mindeneaelre nem ntolsó helyen áll Falk. Érdemeinek felsorolására kevée a mi terünk és kevés I hozzá erónk is. Megtették est számtalanszor nálunknál svstottabbek, hivatot-tabbak és meg fogja tenni a legkiterjedtebb mértékben aaa.toll, a Belyprag-maticze fel fogja je(yeinl Msgyarország áilsmi és cnllntális fejlődésének történetét E történet könyvének sok és szép lapjáo ott lesz s Fslk Miksa neve.
Msgában vére nem valami bsngzs-toe, nem valami megkapó es I hév. Szerény és igénytelen, valamint szerény és | igénytelen ss a férfin, aki j viseli. Nem nsgydri kastélyban ringott ás Ó bölcsője, az élet örömeinek, a pompénsk és ké-| nyelemnek géniutza nem volt iz ó ne-velői között. Ném lámogatta őt sem ezü-let és, sem rang, sem a nagyok kegye. | Egyszerű, szegény fia volt a népnek, de véle fzfiletett a legtiszteletreméltóbb faja sz stisztokracziánik, a szellem, a munka és a szív srisztokraciiája. És támogatója is volt pá!} ájánsk kezdetétől fogva. Olyan támogató, akiben joggal bízhatott, akiről meglehetett győződve, bogy aoka sem fog elpártoloi mellőle. Ez a támogató ss ó sziláid akarata, luzgó kitsrtáss volt, mely egyeiaive jellemének m**gállapo-dottságával és személyének kitűnő képességeivel eredményessé tettg munkáját és elismertette érdemeit s bsiában éa a kfllfOldün. A csüggedők bozditásárz mzga Falk mondta egy zlkalomnial, hogy a valódi tehetség, ba s legszorultabb viszonyok között tengődik Is, nem msradhst örökké rejtve, az kitör a felszínre ét elébb utóbb elfoglalja sz ót megillető helyet. Alappsl mondhatta ö egt, mert hiszen ó mzga élő bizonyítéka ennek az állitáanak.
8 ez a aaját erejéből, saját mnn-
Tátr^za*. ———■—•( i • — Magunkról-magunknak.
—• 1 „Zala") eredeti tárcsája. -
(KfivetváliaztáK — Cumberland leftsve. — Két fa ba-nélgttéw. - Hiként*vélakedik agy ékáczfa Fáikról éa Ippoajirót t — Négy kiváló ílrfo csaZléaa. — Hazafiúi íréa ée ssasvadéa aáres. lfnÉk — Utaséi a tI-j tág kBrtl. — Estadiaatiaa — Mit csinálnak. — Homorú fotográfia. — JA Ueáce márvány kövön.)
Még ezen, a kedélyes múzsának szánt helyen. még itt a vonal alatt aem pihenheti ki magát az ember ezen a bélen a politika izgalmaitól. Annyit halljuk mindenfelé, hogy kisértő rémként egy pillanatra sem hagynak el bennünket azok az alakok, melyek a vá-'lasztási aaiaon alatt szellemi éa kedélyvilá-* gnnkbe erőszakkal betolakodnak és minden höl ez oroszlánrészt maguknak követelik. Reggél felébredve, elaö gondolatunkat as képezi, nem termett-e az éjjel hirtelenében uj jelöltje valamelyik pártnak, mert a maga ideiében a gomba sem terem olyan hirtelen, mint mostan s képviselőjelölt. Reggeli sétánk-nál azon vssseiük magunkat észre, hogy józan és aatispiritiasta létünk daczára, tüHe-) agtak már ur. Cumberlandon is; ö esek sz emberek gondolatát találjs ki, azt is csak nsgy erőikőd vp, mi pedig egyaaerre megértjük a még lombtalan laágak weogáéál ia, áuakér szélcsend aaa, és olyan gyönyörű már-exius, hagy a poézis és e szerelem hónapís, sz sasteadö gyöngye, e májashö aligha fog fiién* vate.
Tekéi gsefMűk, mit sattojsak a rfr ggatf gatya** Beints asm igsa érdekel bénáikét ss • botanika történetében páratlan
diskurzus, dl egyezerre olyan nevek ütik meg fülünket, hogy lábunk gyökeret ver, akárcsak maga as a diskuráló ákáczfa, és álmélkodva hallgatjuk, miként vitatkoznak ezek >a természet romlatlan gyermekei.'
Egy idős ákáczfa mellett állunk, esde-battiroz szomszédjával, egy nem épen a legnemesebb fajtabéli a hozzá meglehetősen fiatal gesztenyeiával.
— Látod, szólt az akácz, ha elértük volna már az általános választójog ama korszakát, hogy S fák szsvszstát is elfogadnák, én semmi esetre sem szavaznék Páz mellett, nekem inkább kellene Apponyi.l
—'Indokold est poliiikzilag, öregéin, válaszol hetykén a gesztenyeauhancz.
— A politikához semmi közünk ; neked is mindegy lehet jobbpérti vagy balpárti ember szedi-e le a gyömölo-ödet; azután adót ugy aem fizetünk. De ha mégis véleményt mondok, ezt inkább caak faji. szempontból teszem.
— Faji szempontból ? -
— Igen, ebből. De ~r hogy félre ne ért a, — sietek kijelenteni, hogy a magunk la-jának szempontjából.
— /Engedd meg kijelentenem, hogy est egyelőre nem értem. •
A vén akáeafa gúnyosan folytatts :
-r Persze nem érted. A gesstenyelé-lék sohasem voltak nsgy hirben, ami az évbeli dolgokat illeti.
— Kikérem magamnsk .,.
— No no, nem kell mied|árt felfortyanni. Hiszen caak trák volt és tudatlanságodat kimenti fiatal korod. Mjjd ha annyi
kstsdt el akutsd, mint amennyinek
késségéből lett férfin most ott áll, hogy a közbizalmat egyaránt, birja Ál- él lefelé. Szavát salveeea maghallgatják, leményét kikérik az uralkodó várlakában éa a mintaterek palotájában. |De, is- * merve az 6 jellemét, bizonyára eltalál-juk s valót, hs fölteazzzfik, hogy őja hatal. mások Wzslmát nem teszi nagyobbra a nép bizalmánál. É« bogy es a Ibizalom sincs meg kisebbb mértékben, ianuiftja ss a körülmény, bogy mióts hazánk ismét élvezi sz slkoUnányefliág vívmányait, Falk Mikss mindig ott volt a nép képviselőinek sorában. Ott volt, ée megállta kel)ét, megfelelt, a bizalomnak. Az a kerület, melyet Falk Mikia képviselt, mindig nyugodt volt a felől, bogy ügyei a legjobb késben vaanak, olyan kézbea, mely tenni akar, tehet ét teag is,
A'z áltfJáüog bizalomnak egy csekély kifolyása volt, midőn a] nagy-kanl-mai kerület mbadelvü pártja Felköt megkínálta a msndátnmmsi. Fnlk elfogadta szerényen és hálával. Mi pedig legyünk azon, bogy viszont megérdemeljük II ó bizalmát.
Nem sksrtank dirséró szózatot Írni Fáikról, mi egyszerűen jellemeztük sz é élatét és működélét. Nem tehetünk róls, hs ez s jellemzée s megauulái ailnét viseli. A valódi nsgyság jellemzése nem lehet más, mint msgssstslái. Tőlünk függ, hogy i nigy féifldt s magunkénak vall-baisttk. A kinek valóban uivéa fekszik s hszz és s kerület érdeki i s kl szt sz érdeket j^l fogja lel, u hozzá fog járulni s czél eléréséhez.
Vilasztáil mozgalmak.
A zagy kamlaaal nakaéelvl párt küldöttsége márcz. 15-én járt Budapesten Falk Miksánál, öt a jelöltség elfogs-dásárs felkérendő. Fslk ut mondta a küldött aéghez intéseit bsasédében, hogy a nagy-ka-nizzai jelöltséget ceak föltételesen fogadhatja el, miután Keszthelyt nem lehjt| elejlenie, mig a választók maguk nem nyilatkoznak. — A küldöttség tiszteletére nagy dissebéd
ívolt az Európában, mely dlasebédsu Tisza Kálmán miniszterelnökkel együtt a kormány lobb tagja ts részt vett. — A mlj magát Falk kanizsai jelöltségéi illeti, ez, mint érteaülűnk, az ügyek Jelenlegi álláss, azsrint már teljesen bizonyos; cssk az nem Jtudatik még, ki lesz a Falk^sllenjélöltje. V-' , í
A aagy.kaslMial vála»tAk«r(l* I«tgla**aa a függetlenségi pártiak e hó Itl-án délután tartották meg értekezletüket á*t Oroes-lán-azállóban. Vagy ötven választó volt telén á városból éri s vidékről. As értekezleten különben nem csupán lügge'lenségi pártiak voltak jelen; ott volt-néhány mérsékelt ellenzéki is, kik s választás síkalmára fúzióra asereinének lépni; a függetlenségi párttal. As értekezlet lefolyása a követkesö volt;
Albanjleli József a párt eddigi elnöke, megnyitván az értekezletet, Üdvözli a megjelenteket; agután beadia ügy a mags mint az egész tlsstiksr lemondását, s felhívja as értekezletet uz uj tisztikar s e végrehajtó-büottság megalakítására.
T u b o l y [Viktor azt indítványozsz, hogy itninoenekeléit az értekezlet vezetésére valaazazanak elndköt éa iegyzöt. Es indítvány elfogsdtstván, sbiöknsk Remete (lézáí, jegyzőnek B a b i s s Lászlói választják meg B e m e t e Uéza elfoglalván az elnöki széket, felssőlitja a pártot a végleges meg* alakoláara, hogy határosatot hozhaaaanak. Mindenekelőtt elnököt és jegysöt akar vá-Issitatni Aiánljl elnökül urossvárf (lyulát, jegyzőül B a b o s s Lászlót A vá-Issstás megtörténik ily értelemben.
Orossváry avatott és jártas embert tart szükségéének, aki az elnöki tisztnek miéi* Itón megMelheaaan. Kívánatosnak tartja ^ hogy Bemete megmaradjon elnöknek. '
H e m e t e Oroszváryt t^ból pártelnöknek nyilváililja. Azután elmondja, hogy a helybeli függetlenségi párt veaérférfiai ezt az értekezletet megelőzőleg értekeztek a mérj sékelt ellenzék néhány kiválé tágjávpl, hogy sgyeeséget hozzanak1 íétfe közöttük A váj laazt ásnál ugy is egy a főczárjuk : megbuk-íatni s kormánypártol, ő mindazonáltal kizárólag mini a függetleoaégi pkrt elnöke ta-j szi ajánlatait
T n b o 1 y mindeoékelött a tisstikarl kívánja megválasztalni.
Orossváry ki|slenti, hogy ö a pártelnökséget nem fogadta el.
' Remete három határozati javaslatot terieazt elő elfogadás végetL E határosat
én szolgáltam, mtf árnyékkal, akkor te is tudni fogod, hosy a Falk jelöltaéfét nekünk faj i, vagyis inkább fa-i asempontból elleneznünk kell. Mert tudod, van egy fia, a melyre az emberek különöeen Sokat adnak, sz úgynevezett családfa, melyet nekünk speczisliter pártolnunk kell. Már pedig mig sz Apponyi családfája visszanyelik talán a Noé bárkájabeli olajágig, addig Fáiknak ekkora sincs, ni.
E szavaknál az ákáczfa kidngta egyik legkisebb ágacskáját, a dsmokráta gesztenye pedig lefőzve elhallgatott.
fta már a fák között zkkorz as izgatottság, akkor ne csodáld, ha téged is any-nyira elfog, hogy neked aqnyi idődet veszi el a követválaastáa, bogy olyan furcsákat ál-modol a hogy —Shint hajdan a gvelfek és ghibellinek, miot s fehér és piros róssa ni-., vei — most oly keményen foglal állást egymással szemben a kormánypárt és az ellenzék. — Falk, Unger, Apponyi, DeaaswfTy — szegényeket egy nap alatt hányszor csoklat-ják mag esek a politikus kanizsaiak.
Ha már benne vagyunk s politikában, hadd asó|jak egy füst alatt a márósiss tizenötödik! »bankett *-ról, melynek msgábenvé-vs ugyan semmi köze sincsen a politikához, de a mely épen politikai indokok miatt nem volt olyan »fényea,« mint este > lény es bankett-et emlitO »Egyetértés* képzeli De hát a fődolog, hogy mégis cssk megültük a nagy napot, ha keveeeo k de jó lélekkel. Ittunk s hazáért bort ée szenvedtünk a kasáért to-aaztokat, mint ilyiakor szokás.
| Ebben a szép tavaszi időben duplán fél ssUj sgy kis kirándulás — s világ körtl Megtehetjük s takarékpénatári( beaárben egy élelmas nlassnll, aki ktnyiOa számunkra as
egész föld kerekségét, országonként 2C kraj-czárjával As utazás elég érdemes; olcsó nagyon, és podgyásgt sem kell magunkkal vinni — As előre nagy garral hirdetett muzikális élvezetről, az estndisntins eapanols (Hum-. bugiana) hangversenyéről felebaráti szeretetből e helyen hallgatni akarok.
A halottakról se szóljunk e helyen, ök megmenekültek a választásoktól és az élet agyéb izgalmaitól, mi pedig kortsakedünk, hevülünk, gyülésesünk, agitálunk, kapácsitá-lunk. dsbattálunk, conferálunk, összeveszünk, mintha e miatt a választás miatt csakugyan kiesnék a világ feneke.
Nem es nem fog kiesni, e felöl nyugodtak lehetünk. Legfeljebb egy pár követ választási kocái tog feldűlni az izgalmas időszak alatt, kiejtvé^ magából utasait, kiknek tanácsolom, hogy ilyen (elbomlási alkalmakra a Kis-kanizza és Ssepntnek között lévő homokos utat használják. Ott kieshetnek bátran, nem eeik Jemmi bajuk, legfeljebb s homormüvü fotográfiájukat hagyják ott a fövényben. Tapasztalásból beszélek, méltóztassék elhinni. Mikor ott álltunk éjfélkor a feldőlt kocsi mellett, térdig érő homokban, a kissé váratlan eaés által |wm megfogyva, sem megtörve, akkor elhatároztuk, hogy majd egyszer, ha nagyon sok péazünk less. intő vagyis jobban mondva kérő táblát állíttatunk fel ezen s helyen minden arra koozikázó vándor épü-Jéeére. Ha s tekintetes hatóság megengedi és valami érzéketlen ceorvaaz el nem esseli, az emberiaég üdvére ott fog diszleni a márványtábla, aranyos hetükkel, ezzel az ékez felirattal.
VJN Uretti ftlbornlni*
FARKAS IMRE
r

javuktól körül, melyek ITn g e r Alajos ufból való Rttlfptetéaét ée n« o föl nem lépése esetére a ménékelt ellenifékkel együtt követendő eljárást tárgyalják, igen élénk vita fejlői dött ki, melyhez igen sokan esóltak hogzá a függetlenségi párt résséröl^nig a mérsékelt ellenzék részéről K o 11 e r István ée I) e r-vsrtob Imre emkltek ssót.
Végre abban állapodott meg as értekezlet, hogy Ungert|v\jra felaaólltják s j«mt-séa ellogadására; ha Ö est nem fogadju el, akkor a mérsékelt ellenzékkel együtt továbD fognak frtekaaBl. • l •
A kővetkező értekestetet e hó tttán tartja a függetlenségi párt, ugyanosak as oroszlán-szállóban.
e
Unger Alajos a pártnak koaká-intézett kérdésére hogazabb éa indokolást magában foglaló levélben kijelentette, hogy a kanizsai jélöltséget semmi körülmények között sem fogadja el ; megköszöni a párt luxaimét éa kéri, hogy ea elhatározását még-másithatlannak tekintsék. A függetlenségi pért ennéilogva a mérsékelt ellenzékiekkel történt megállapódáahoz híven, kérdéat intézett gr. A p p o a y i Alberthez, hajlandó-e a jelöltség elfogadására. Apponyi — mint haltyuk — I azintén azt jelentette ki, hogy a jelöltséget I e kerületben nem fogadhatja el. Arra a párt leikérte a grófot, legyen közbenjárója gróf D e s as w f f y A őréinél, a bírja rá a jelöltség elfogadására. A mennyiben es aem elkerülne, gróf K^ r o I y i Istvánt akarják felléptetnL I n k e y László jelöltségéről is volt ssó, de est az/' eszmét ugy látszik mindjárt elejtették.
l'aáktsrnyán a szabadelvű párt tálazztó polgársága igen lelkes és hazaüaa hangú felhiváaban lelazó-litja a válaaztó polgárokat, hogy a közeledő képviselőválaastások alkalmiból s haza és a kerület érdekében a szabadelvű párt közé sorakozzanak. A párt egyszersmind meghívja a választókat, hogy az e hó 26-én délután 4 órakor a Csáktornyái községi elemi iskola termeiben megtartandó szervezkedési értekezleten minél számosabban megjelenjenek.
ttaaaf kelyen Festetics .gróf e iió 15-én hszaérkezvén, másnap Nóvák Ferencs nyugalmazott hétazemélynök és választási elnök, Reischl Wenczel városbíró, Lénáid Ernő és Vértessy Iván ügyvédek és Bogyay Máté földbirtokos tisztelegtek nála, hogy megtudják, minő magatartást fog a választási mozgalmsában és a választásnál követni, s mintán a gróf határozottan kijelentette, hogy ö a kormány ellenMe ée az egyesült ellenzék híve, bár Falk Mikza eddigi képviselő jelöltségét nem is ellenzi, de nem is fogja támogatni. A tisztelgő urak erre kijelentették, bogy e sserint ők is egyesült ellenzéki képviselőjelölt körül fognak csoportosulni és képviselőjelöltül az egyesűit ellenzék részéről Bogyay Mátét állították fel. Boyvsy miután Festetics gr. megígérte, bagfjeiöltségét támogstni fogja, ast el is íogaflla. A mérsékelt ellenzéki pártnak ityjejü áfijf4ilátása van, mert tulajdonképen nincsen is pártja. A függetlenségi válssztók ü"n g e r Alajos nagy-kanizsai képviselőt óhajtják felléptetni/
Tspsináréi a kővetkezőket irje ottani tudósítónk: Nálunk is megkezdődlek a képviselő-választási mozgalmak, a mennyiben a függetlenségi párt felkérte ti y ó r f f y Gézát, a nagyvázsonyi kerület eddigi képviselőjét, hogy a jelöltségei elfogadja, (fyör* f f y-nak itt igen nagy pártja volna és nagyon valószínű, hogy megválaaztanák. ha fellépne. A párt azonban ajánlatára azt a választ kspts, hogy Györffy megakarja tartani jelenlegi kerületét; igy tehát nem lép fel nálunk. A párt mindazonáltal még fog lépéseket tenni Györgynél, ée csak abban az -esetben, ha ő egyáltalában nem fogadja él a jelöltséget, fel fogják kérni dr. D e 1 l'A d á m i Rezső budapezti ügyvédet, hogy a jelöltséget elfogadja
Említenek kerületünkben mérsékelt ellenzéki jelölteket ia, eöt igen valószínű, hogy a mérsékelt ellenzék részéről fel is lép vagy báró Pntheani üéza, vagy Csígó Pál, kit harmadéve ie — bár sikertelenül — fel-szólítottak a jelöltség elfogadására. A függetlenségi párt réazéről Horváth Sándor kövágóeörsi ág. ev. lelkész és Chepely Károly balatonfüredi ügyvéd jelöltségét ia emlegetik. — Dell' A d a m i-nak, ha csakugyan ö lesz a függetlenségi párt jelöltje, kemény küzdelme lesz akár Putheamvsl, akár Ceigó val, ée kár a függetlenségi pártnak any-n yira elbizakodnia. Győzelme egyáltalában nem vehető biztosra; a mult választás alkalmával k csak alkalmas jelölt hiányában nem győzhette le a habarékpárt. (lláU a kormánypárt ? - Szark.) /
Az ellenzék
A czeglédi eeet eok port vert tol a képviselőházban és sajtóban: nagy jeli aa a szélsőbal avarának, fejetlenségének de egyúttal bizonyítéka annak k, hogy a most kővetkeső általános vál eszi ások nagyon viharosak leesnek A szélsőbal mérsékelt ele-mainak uralmát aa e pártnak jutó körben
I kéteesé s pedig veesedetmee sikervei kétessé
- í Igyekszik teanl a politikai és társadalmi túl-
zás reaotiqja » azontúl as ojgyoottlt ellenzék ] is a vele szövetkezett főrendi oppoeitloyal növelni igyekszik a savait, hogy abban ka-lásshasson. 8 as as aggasztó baj, hogy e zavart leginkább a jelen társadalmi rendjog ée fenálló viszonyok ellenségei fogják hsss-nijkru fordítat)!. Azért Jó lesz, ha a basa | soraut saivén hordó, irányadó intellige^Üa már eleve megteszi elökészü'elaif, nehogy véletlenül lepje meg a rósz idő.
Szükségen pedig az elővigyázat annál ! Inkább, mert mint jeleztük, a szélsőbal el-| vesztette súlypontját, az auetorilás elvéi s I bsnne a gyanús törekvések elomei fölűlse-rekedtek, a főrendi s egyesült ellenzéki 1 ooaleált oppositlo pedig programm >nélkül ceak a Tiazakormányt kárhoztató általános ! jelasóval indul a harcsrs, mely léhát! körűi nem korlátolt területen log vívatni éslehan-ceai kMzániithatlanok. Mert ha ez egyesült oppóailif) programmot adna, ba Itimonduná, hogy a közügyeket, a kül- s belpolitikái illetőleg függőben levő vagy közelebb lelmerü-leudö kérdésekben ilyen és ilyen az álláspontja, be fizirozná a Tiszakormányéval ellenlétben áltak ajánlott megoldás módiul! legalább lővonáaokban: akkor lámadhatna két tábor, melynek zászlói közül könnyen választhatna meggyőződése szerint a válaszló-j közönség, s ások körül semmi ürügy alatt sem helyezkedhetnének el oly tendentiák, melyek jjövő fqjlédéeüiik, társadalmi békénk tekintetben a felforgatás elvét képviselik. f)o as s baj, hogy es oppoeilió s Tiszakormány megbuktatása iránt kimondott szán-• dékán kivül nem jelenti ki, hogy mit skar, ellenben oly ielezavakat használ, melyet épen I a felforgató elemek mslmára hajtják s vket; ugy, bogyhs e jelszavak behat ás a alatt zászlója köré tábor caoportoeúl, abban teljee joggal foglalhatnak helyet az. anlieemiták mellett akár a radikális inrsarielmi forradalmárok ia. S az aztán, hogy röpke semmitmondó, do azért sokat kifejezhető jelzzavak hatása j alatt eeetleg a választásokból ily zagyva több-J ség kerülne ki, az nemcsak, bsja lenne e coalitio mostani vezérekmeinek, kik csakba-' mar félretolatnának, hanem veszedelmes len-| ne as országnsk is, mely minden érdekeiben követeli a békés fejlődés, bíztositoil rend meg nem szakított folytonosságál.
E progranuntalan vak oppositio veszélyével s a szélsöbslben lábra kapott fejetlenséggel szemben, lebát helyén van a vigyá-I /at és Önállás. A szei vedéi ylyel, mely az i összes ellenzéki ssjtón jdémoni erővel uralko-dik, s biggsdt megfontolást kell szembe állítanunk. A rágalmak, melyekkel moet aTi-azakormány működésének összes eredményei lepiszkoltatnak, ne lebeeeenek úrrá megfontoló eszünkön, ellenkezőleg zarokba kell szorítni a nagyhangú urakat a programm iránti részleteket kívánó kérdézekkel/Meg kell kérdezni, hogy mi a, politikájuk a pénzügyi egyenzúly helyreállítása s az Ausztriával küszöbön áll nj közgazdasági kiegyezés s a szabadelvű haladás kérdései tekintetében. Mert netn elég ám csak arra esküdni, hogy' hívei vagyunk a közjogi alapnak : egy többségre törekvő párt köteles világos garan-cziákat nyújtani arra nézve, hogy követni kötelezeit politikája annak fenta< tására éa féjlesztéséré alkalmas is; nem elég ám a nagy tömeget bolonditani agrarius éa f szoczíáliz jelszavakkal, hanem el kell "tüzetesen mou-dani, hogy mit akarunk s czélunk kivihktő-ségét be is kell bizonyítani
Ha az egyesült ellenzéki párt ily programmot ad, altkor jó, döntstip s sors köztünk ; de hs tyu, akkor akár tudva, akár akaratlanul, csak a felforgatók szolgálatában müktylik. Egyáltalán a moát készülő iznstáa társadalmi veasély magjait rejti magánan, azért vigyázzunk, mert htzánk legfontosb érdekei kerülnek koozkára, résen legyek, a a ha-talmi vágytól elvakultókkal, helyezzük zzembe a jóáanok éa megfontoltak asövetaégét. 1
Tollhegytiyel.
Itt vsa s várra Tárt, ókajtva .óhsjtott fnuk, s saarslaauak, s rsattayask, a kftitéasataak árnak*. s Ursaa.
JaO. «ssk s kOltéssaté la as volss ss s kikala-taa iái Dssaára saaak, koty aféas kétaa át agyklkM mm látal as éfie, s -- papirkooért sIlatMte aalrvia
— TSSm vsa a tavasa ébndéaét klrdstt varas kát-taaáaykksl, Matt aár assk a kartssaéUk vkaaak
kiirt és Ussláa Haagod aortára Jstaak.
• *
ügy Mjak. aalataaak úuuk Kaetasfca jBaal. átall m járt k prékált aagagyseal s daamssal.
Hfcaa a Kaartaar nak odaadja aski a lomot jé gkaárt, és nlm paktlkaaot kagaak-a abba s n faaahs a jé Bássaaak?
Mást, mi aM ml és s sátánt jsMaa is lofcttaa Asl j>értolii Saolaoáa ás ks tssgéay Aradi • / , asMI Sfyaa époSaépg*! ám kivéssek ashl6 Mg ls» lálss Itt buksi, knaJsbb asaal ylfá—ttiliMaaiia, it'»zr s IsálalrtUS kdllisájs ssSl - l/Wí»( Már.
Us Mis m ÍRHÍs(hn ág sátsak Mvlréfsssi. J In warjnk M!*»sai slklael, ds s«y ks/Mlak, kegy j s ftffaUraaift j« irt |»ályiul|jsi S||áaéik(«ik kltSaal asaak s.sss/s4s Mitiarssk, aki n*vH(t |eal s sskás I kérdést
a f
A kal/aaés sm(fajul JsMlttS — ks sgysa a*a flljattak M bsa^aikst aa laJMáselávti sa Isaa, hagy saiftmlk jj«jj)ltn*k. A )4ftáiéat«a la váüozst-kai, saasaayiksa ■akéaéjéttM| áll S ttéraékalt stlss-séki, vap s fláwIsNaéfi yiáilkas atsUakossl. Üa s ' ksmásyt mg IjaU bafctalsL
Sassksaa Thsa KAIsaánt! i v
A aUsap a kévstkasá |iérlwaa^lH ksllsttasi s
IMérss
- MII vart pérti kasé, siysá> jebbpárti-a vsgy Ulftárll /
Misila^ik fal U wjtM<»iM«ii vagyak uraat j ■sért kát assk llavkrOM, sialylk leér Iflblist.
Tanaik asua a it*tin frfalét alspjáa s>*f | aaradttl. A ntai viltgUn a áflébk aabar a swfsi érti. • ig mir jofgal vét; Igéayt Urtéiu S lUeleaeégsa sivra, aki agy látási 4ulgst. kaiy s kéaálsik Is Jsasos, ká* possts ,1a uiaridJoM 1
Krmktrtfl gvés at<l, y*T isaaocisllaasa lésaraa ss IS liagylmluiii faUsditéUasSl jisokst^s iwadaaertalea Bfiiséesásoks^ Lélyakst s tamáyé'ásk mutatója IdöfVtl Idén fllkUvat,
ll« sysfáted] -.Alj s asél, as aMra lajtja a ytl-tatát. Akkor s laeisydra aaorkt Séka azy félóra tallk táls, alf aa aabf s korosshávékáslél élsaalsd ss stasa aésik sMalárs, Kllaaka Kalatrfll lasfvéa aasalld, ugy járlist* ss sfakr, begy agy aagykil lintlmr alüuial a vaaslrél a vi^iilm', psép ItMSaksásIlaf s álkor a taaplaakus ér, égis kaall atsiiss Mái.
rrsUtaai XI
LDPULU8.
Különfélék.
— Háraalnrf l(Mt nagyobb ünne-pélyesség nélkül, de emelkedett s e mellett vidám, jiedélvee hangulalu lakomával üllék meg vagy hrtrminczi'teu egy helyboli vendéglőben. Haoaflaa szellemű ífflköázőnlöklien terméezeiesea nem volt hiány, sőt egy jelenvolt iparop Petőfinek egyik legszebb, költeményét is elég szépen elssavslta A lakoma ment vojt bármilyen párt jellegtől, tisztán a szabadság, egyenlőség, éa leatvériség eaz-inéie diadalának volt szánva. Még a czigány is tolytonossn hszsfias nótákat búzott, s csak éjféli tájban került a sora »kék nefelejis«-re te a' ^Caicsóné«-ra. A társas vacsorában réaztvevök Kossuth Laiosnak üdvözlő táviratot küldtek ée ami bizonyára ennél nem csékelyebb érdemű dolog, — ez 1848. marcz. tizenötödike egyik kimagasló alakjának, a most nyomorban élő, elaggott, vak Tán-ceioa Mihály számára tizenkét forintot gyűjtöttek, mely összegnek rendeltetési helyére juttatásával a sikerült társas 'vacsora derék rendezőjét, dr. K e I e Antel urat biz-ták nieg. Hát inégis csak van Nagy-Kanizsán i fogékonyság a szép és jó iránt, habár nem I oly mértékben, mint óhajtandó volna. Mert talán felemlítenünk is szükségtslen, hogy márczius tizenötöd kén a városi úgynevezett haute volée épen közönyös hallgatásával tündököli.
— Halián Krná sltábornagy e hó 19-én városunkban időzött, a helybeli hon- ■ védcsapalok megszemlélésére. As altábornngy íir egy nspig volt Kanizsán éaasitt tapasztaltak felett tejjes megelégedését fejesvén ki[ tovább folytattak szem le út ját.
— Alllgyéaal hír szerint- végre vala-I hárs kineveztet a nagy-kanizsai kir. törvényszékhez. Mint ugya|is meghízható ma-
j génforrásból1 értesülünk, as igszságügyminisz-I tar erre az üresedésben levő á'lásrs kinevezte Hetyii Endre m. kirJ igazságügyminiszterí | fogalmazót A kinevezés megjelenése a hivatalos lapban mindennap várható. — As, al-í ügyéazi állomás betöltését rég. türelmetlenül vártuk s ebbeli óhajunknak lapunk e hó 0-iki számában kifejezést ia adtunk.
— As eslndlaiatlaaee|»aa«la pro-' dukálta msgát e hó 10-én városunkban, nem épen nagy publikumot caalva a >Szarvas* nagytermébe. A »madridi főiskola* zenélő »hallgatóit a nem a legjobb hírnév előzte meg ; sem a budapesti, sem a vidéki közönség nem volt elragadtatva játékuk által éa nagyon sok| helyütt kételyeket mertek. kifejezni a barna >müvéezéka valódi • egyetemi hallgatóa minősége iránt Sőt egy napilapban ki k írták rolük, hogy ő kelmék otthon Spanyoloraraghan bizony csak olyan közön-séges muzsikusok, síken túltesz nálunk j akármelyik czigány banda Körülbelül ennyi volt, amit előre tudtunk róluk és innen van, hogy a hangversenyterem szerdán este épen- i séggel netb volt ssufolya Kényelmesen elfért volna bnnne kétannyi ember, mint a mennyi ott volt A hátul álló nagyreményű fiatalság folytonosan treneiikos tapsokkal I jutalmazta spanyol kollegáit, akik mégiehe- I tős tűssel adták elő programmjuk kileocs pontját, melyek kősül egyet - a melyben J aeennor Ignatio Minguea, gyógazerészettan I hallgatóa apanyolul tánezolt, - mégis inráz-tattak. — Különben elég simán ment a dolog éa ostijk ugyan nem volt olyan roasz, hogy még rosrsabb ne lehetett volna. A spanyo- |
I lóktól szép volff- hogy .(negtátogattsk ben-itűnkot és még szebb, íiogy - tssk egy elősdást rendeztek Ksnizaáfli
}' Walkaoli Mér % hó U'áa bünyl el. városubkhan a asgy-ltaní*$eí lakarékpénz-I <ár ellenőre, a tornaegykt elnöke, W a l< jj bach Mór. Walbach, kloeg a váras kőz ' ügyei te/ln sok remjbaH 'bokros érdepnei roi-{ lak, s kinek kitűnő tehetségei általánoe eli^ I meréskeá részesültek, ré0Ate szeovedelt ma-| kaes gégebajban, melynek meggyógyutasáról j! ő' is Jelnondotl A hoaagu szanvedée végrfe 1 efvisdAetlepné ktt a munkához szokott fér-Au előtt és bpláfván, bogy ugy is csak a ha-|| Iái fog végéi vetni szenvedéseinek, síeffette ezt a véget. Kétségbeesésében öngyilkossági klsérletat követett el; rerolverreJ megfőtte megél, a lövés azonban nem hozta' meg mindért si halált, mely cssk boeazu és kínos szenvedések alán e bó 18-án déklött ' vállá meg a szenvedői njr éleTtól EUiónytá* í ról ugy s cselád, mint ja lórnaagylet adtak ki gyászjelenlért * A tumetés '20-án délután 0 órakor mentvégve mgy fénynyel és*a lakosság igen nagy részvéte mellbtt. A tűzoltó lesiület is láljiij díszben jelent meg, hogy megadja az Illő végtisz etaéget annak az embernek, kl oly sokat fáradozott értök. Nyu godjék békével) *
— llaiMion-FAredsn, mint kpunk-nak Írják, azintén megünnepelték k márczius
| tő-él, még pedig zárjkórü tánczéstélylyé), melyet az ottani izr. ii)uság rendezett
— Kual»rröléa vélallonagckál. Nagy azerencséilenaég brtént — mint lapunknak írják — a hó i H-án Kiakomáromban. A mondott nap déluláiyán ugyanis Hajdú István, 14 éves flt'i, egjfedűlvolt otthon szülei lakásán. Ugy hat <*ifn: tájbno a hfkz előtt
i> az ulczán megjelent T ü 116 s Julcsa nevű, j szintén 14 éves leán|r,|á fiúnak jó ismerőse és a nyitott abkkon kérésztől tréfásan Ifezdle gúnyolni a fiút Ez szentén tréfára vette a dolgot, leveszi a falról (atyja puskáját, ráczéf loz a leányra és tréfásán mondja: »Vigyázz, mert mindjárt agyonlökk !• A tréfából azután ezomoru valóság Jw, mert a puska, | melynek még a 'fogásához sem érteit s melyről azt sem ludta, megvan-e töltve, vagy sem, egyszerre csak elsült, és a künn álló Tütfős Juloaa éles jajkiáltással a IfUdra rogyott. A golyó homlokába fúródofl, és a leány s szenvedett seb kövstkestében másnep meghalt. - A kanizsai kir. törvényszék ez ügyben haladéktalanul megindította
a vizsgálatot.
— Mulatság. E bó 24-én zártkörű pikniket rendez néhány előkelő család a •Korona*-szálló termeiben. A mulatság igen kellemesnek ígérkezik a máris igen nagy iránta ez érdeklődés, ugv helyben, mint a vidéken. Ezt es érdakeméget mindenesetre csak emeli a böjti sakon, melybe a mulatság esik s mely hihetőleg semmit sem fog levonni a jókedvből.
1 — A aaalankavndáaant vidékünkön kevés eredménvnysl (oly. Oka ennek a száraz idöjáráá; a legtöbbet eddig Ibároe-Berényben lőtték, tudniillik 82 darabot. A kanizsai alsó erdőn tartott vadászaton három db. esett, Gyurgyánczon pedig egy darab. A mocsárszalonkák is már megérkeztek, minthogy azonban még csapatonként szállnak fel, vaHáazásuk kevés eredménynyel jár.
— Hnláftaaáa. A zala-egerszegi polgári iskola egyik legderekabb tanára. Csitt z á r Pál, mint őszinte részvéttel értesülünk, e bó iő-án d. u. 4*|, órakor tüdökéssben meghalt. Temetése 18-án d u. 4 órakor ment végbe Az elhányt ftanái fiatal kr ra daczára Jeles tudományu, kitűnő képzettségű férfiú vbit, tanítványai szeretett tanárukat, kartársai bü barátot reszíetiek benne Áldás fa-béke lengjen porai lelett
— H*»r*aa*t6 halál. Novai kvek-zőnk eg)* olyan szerencsétlenségről értééit mely éles világol vet arra, mily nagy veszélynek teszik ki gyermekeiket a szülők, ha' felügyelet nélkül magukra hagyják őket A novai szölőhegyea a napokban egy asszony elment iutzulrS, 5 évee kis leánykáját egyedül hagyva A leányka, bizonyosan játékkőz-ben, vigfázatlanBágbó). beleesett egy alig térdig érő tócsába tJ abba belefúlt. Mikor snyjs megtalálta, a gyermek már meghalt. A gondatlan anya elkó vplóazinüleg megindítják a vizsgálatot.
— lagyeeetemléklas. a kira talán-ktvoastgyáros, Hoff Jáaaai Ssliilais éa taniaSsyiask SS évaa ftaaUlása alkslaábál smléklspot aéott kinaly tartftbaasia a XioiNaatAk aioasrcklábaa Atiaattlt tartéashsS aa<aaataaaéfS asssaéat^sl évaaáa sáahsti aorraaékaa, Wvákká nrtabaaa uptárt aa iSSi-ikiésa-toSdUra, vüáfévát k "vilétttrtéaolMl fektosséfa aaaaé-arsk Atjacyiéaét. Ka sattUspot klfáaaOa báiktsak alktűdlk i agya a. Mintán a feaoehb mlltatukaa ktrflt aamataa orvoai ayüatkoaaáakst Is tartshaaá ss asa-1-kUp. ktagak igsa aalvaasa Mák aafkssatal.
— Mik esi veiéi ttlalflCadás volt e hó 12-én Tepolczán. A reodézés — mint nekünk írják, — Schlesinger Lujza kisasszony érdeme; az előadást a kisdedóvó intézet fel-rsereléaének gyarapítására és részben a kraj-czáregyesület mvára tartották. Igen nagy kő-söuség volt jelen és valódi élvezettel töltötték az estéi ag iskola épületében Egy igen
BléSsaiésl felhívás a
„KGY.U HÁZIASSZONY''
háitartási, gazdasági éa szépirodalmi
hetilap, a magyar gasdaaexonyok orsz. egyletének hiraUloB közlönye, III. évfolyamára. 8zerkesztik:
CkfimJr- Ugróm Ida, Andrea ót Véri— JK. J. ELÓriKETÉftl ÁRAKi
Egész évre 6 frt., Fél évre 8 frt., Hegyed
évre t frt 60 kr. Előfizetést* a „MAGYAR HaZIASSZONY" kiadóhivatalához Budapest, Váczi-körut 1". ss. intézendök. BE* A .tli|Yr Háaisssaeaj' beUlapból mjitatváajv laámkfct bérmeataaea kSM a kiadóhivatal mlndasok-ask, kiktfairáat kasai lígcaéUswübbea lavaluft. lappa fordulnak.
SAáestéeek a kó bármely aktitól olfbgadtatoak.
é asuonf tadóhiratalt
Budapesten, Vácst kőrút SO. X isaklspnak fg^tk hástártásból mm ssabadaa kii-ajasai, adatta atavtaftáaai mellett több ásás fonatot lakat a kiiftién megtakarítani.
47 4—1.
jjíjciimm.
DREHfiR AiTAL ^
PALACZK SEBEK ff'
valódiságuk, éa hamisitlaneáguk jótállása mellett
Djetrichés Gottschlig^
Budapesten,
I)KEHEK A. serfózdejébe'n KŐBÁNYÁN
rendelhetők meg.
Mégrendeléseknél mindenkor a legjobb minőségű reservélt kiviteli ser jő eszközlésbe. Bővebb áijegyzékek bárhova-ingyen éz bérmentve küldünk. ítmét'eladóhit wttilblchÖM mérten a lehető legnagyobb előnyökben ét ' jntrínyoi átokban t éeteeitOnk. Es alkatemaal bátrak vágynák egyattel megemlíteni, mlaaariat sű távolabbi kelyekxe történt BMfbisáaokBál, a midfln a ktldemésy hasasa ideig vu aa stoa, vagy aana aeetbaa, ka a aar, raktárra vitstik s asak lasaaakiat áraaittatik «1, kiváastra ni
különtrqr* Mer ékkel
seolgáiksteak, melyeket kilöabes eaak tes|«rtali kflldaméyekaél, kai a aaáilitáa maga M hét vasa igénybe, kassáéinak. ^
Ki asaa ktl&altgee sarakat, melyek arfleebb fBsatftk, 4a kfilSsBsas tsrtelomdasségnk folytán lényegasan nagyobb kétséget akoaaak, patacxkonként caak 1*1, krajcsárrsl asámitmk drágábban ; tsrtóaságek és tisstaségukért lilén jMilAil lételem. Magától *rtetSdik, hogy asaa ktílönlegM Sarak a legforróbb idösxakban atai. nem csak aaa Isasaak sa varosak, hanem eredeti tiixtaaágukat éa sasutakat félév elmultával Is megtartják. 70 (—10
25HHH!H:0<XXXXXXXXXXy
látiünö uiinöhéntt
uj zongorák Huchta (Bösendorfer tanitvanya) ci. kir. udvari szállító gyárából kaphatók KaOV-KANIZBÁN Rotenberg Ádámnál, (Tóth Lajos ügyvéd ur házában / Ugyauott egy átjátzrott, régi, de nagjon jó s«ng#i>ai, (gyermekeknek tanulásra nagyon alkaimas)
00 írtért kapható. | .
r f' J 77 í-í
77 1-8 %
jooooggooö?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx;
Nagy-Kanitta várót tanácsától.
18851
Árverési hirdetmény.
Hajgy Kanizsa város tanácsa, által közhírré tétetik, hogy a város tulajdonát képesé, — az úgynevezett Metkő JakopovittMo telken nyitott niczábsn lévé 11. ház telek és ei dttlevö ház snyags 1884. éfl mároalaa M 27-én reggeli 9 órakor a helyszínén nyilvános át vei és títjáti a várnai képviseld testület jóváhagyásánsk fenntartásával el fog adatni,— mely időre és helyre a venni sxándáké'ók ezennel meghívatnak.
A váz'sjlok éi átverfai feltételek a városi féjegyzó hivatalos helyiségében mindenusp a hivatalos órák alatt betekinthetek.
Kelt Nagy-KanlsaáfM 1884. évi márczius. hó 17-én. ^ 75. 1 1. A raro.il tanáé*. 0
' WWWWWVWWW^tfVWit yyyyy wyyQ
MNNONIMOMNMM<CM«$IMNON,MNMON«
ROBÉY & COMP
buf1«prnteny üHohtí 135,
1" maié-gép
Liiztválasité
henger



Szabadalmazott „Roboy" gézgép
tálatok bsjtáaárs a legjobb gép, nem igényéi külön' alapfalazatot, falazott kéményt, olcsóbb ia, felöl
mkarth aéasaképlettel vette kezdetét aa előadás, as élőképet u OvóMi gyermekek eaa valsts, éneke, kettős ás négyes beszédei kö vették. Ez a réea kaiöoösen sajos tatssésre talált. Még két egyfelvonásos vígjáték; A •Boszorkánymester* és a »Méregpohár« ke rtkh saiare a nagyobb leányok által elő adva. szintén a hallgatóság tstsaáse mellett Leveleaönk esak a teremben uralkodott nag) böaág ellen panaszkodik.
Irodalom.
■egreaéeMalllilktváa. t°v'ff tiflwt' esiméu 1Wi Mihály a urövinesiália lapokban •teaértan megjelent tárceaeaikkaibAl (baeeélysk éa raj* ■«k) II dbot bocsát sajtó alá egy keletbea, a mely jm-aies végéa fog nagjaleaai. K^v-«gy kötet magrandaléal u% SO kr.. balti ára t frt iaead. A asives SMgraadtuk akbaii ókajakat ápril hó végalg tedaaaák aearaSvaJ, (Sa^patk, Zalán, póeta kaljbea) ki is a mivat a MgH jalaaéa után ntáavét mallatt fogja aa 'UietSkaak meg-kSldeaL
Szerkesztői üzenetek
K.j.k árnak /Vova XflMfla)Sk ée sfrivssae lát-j juk a tárcaacilkket. - P á k. L-aü Topolet*. Kft-! asSaatSakat a küldeményért; ujn&latonkra caak aaajit kaaaaálkaUoak M belőle. A többit magjsgjrastSk magánknak. — fitb (. IttfUiimktl 4$ é(trdrmná<t(ujból tiesteiattel fal' éi^Dk, ltom a körökbaa Mmarftló aeve-satesabb iwwiwjrakrtt, khKMaaa a képviaalöválsas-táai mosgalaukról bánátinkét gyorsan éa poatoaaa tu-dóaiteni asivaakadjanak. — T.'..i T...»»Dabraosan. Hagy köaafinettet vatták aeivaa magemlékasését; melyet nagy Mjailatukra as síkidommal aam baasnálhattunk fal.
Nyilttér.*)
Nyilvános köszönet.
Felejthetetlen fiunk, testvérünk, illetőleg rokonunk, Walbaoh Mér urnák 20-án történt temetése alkalmával, közel és távolról a meleg részvét annyi jeleivel találkoztunk, hogy csak elengedhetetlen kötelességet teljesítőnk, mikor mindazon testületeknek, és egyleteknek, barátaink és ismerőseinknek, kik a>végtisztességen megjelenni, azelhúnyt koporsójára koszorúkat küldeni és részvétirataikkal felkeresni kegyeskedtek, ez által enyhítvén fájdalmunkat — szivünk mélyéből fakadó őszinte köszönetet szavazunk.
JN.-Kanizsa, 1884. márcziqs 21. 78 A gyánelé eealáé.
A MOHAI
AGr
hasink igytk legaséaaa'e'ausabb
S AVA "Y" XT "VIZ 3E kitünö esolfálatot t*«i rfllea u emásstást se varoknál a a gyomoraak' as Idegrendsset bástaliaáiB alapuló bajaiban. Allalában a vts nued asoa kéfoksál kiváló figyelmet érdemel, melyekben e jiserti élet lámofstáés 4a ak idegreadeser iMkOdésínek | íül fok oltása kjváaaUa
Borral használva Kiterjedi kedvsllségnek örvend
1888, étben 1 millió páiacak gxálUliatott &
Frls ^ölttatyen
aiiéakw kapbetó',
Édeö^
|m. kir, ii.lv,
TiifiMUIIIlisil gaéapeilae. UgyasinUn minden gyégyesertitjbas, fBeserkeieekedde-l<en vendégtskbein*
*) As e íjovatban foglaltakért tblalÓaaégat a Saark
vállal sugára
Felelős sserkesztö s kiadó: V A U U A I. A J O M. TáraaaerkssstÖ farkas I ■ r s.
HIRDKTÉSBIC.
Cs. k. aab. Platlsi festékek,
néaolám kéas éllapotbaa, )a«ola|aay«éaba áSfaaOtva, Idfij éréa attaa ktiaité, ragyobb eüaat&Ué képmigfat a kftaöMégaa ola)aatéke«l, axép frsjS, paba fa padiénál a klaaálliAaodéat niegakadélyoaó, legalább I eaateadetg tartó. — As aaAe oldalon Irrö básfalra Jó védA másolat, levábbá napvM falakra, valamint va*rr>ieda »IUn, Próba kaonák IMO kilóig 1 írt kilója. — 10 kilótól ffllfeÚ SO kr. kilója Honnileti uiatiiánal tgyüll wilhéUi e Plstfs festek gyár, Béos. IV. Getreldesiarkt iam. is t-i
1000 forint
azon hölgynek,
8zfplő*Bal7iSAmom
használata után bárminemO tttpUtf máj-foltot, ragyát, vagy bármely les srcsbőrt elrulftó szlnesetet felmutathat.
Egy tégely ára 2 flrt 10 ^rsjoaát
..EPILATOIjRE"
as arczbun, kégen, kijron Atb slksimatlan helyen levő svörsét kiirtáura ugy, hogy ások tohn ttbbé ns nöieftek újra, máig csak egy jámbor óba) volt); mert nem. volt szer, mely entnek megfe lelt volna „Feltűnést" kelt tihát azerem annyival ia inkább, minthogy a alkarért te(jea jótállást vállalok, hogy nemcaak a azörzelet Irtja ki te(|eaen, Auaem mmdsn ntdnnOaést le meggátol, éa ne|n sikerülés esetében kötelesem msgsm sjz egéu ösa
szeget visssaadni. Egy kis Qveg ára éfrt., egy hagyé 10 frt
Orvosi varia höii^d ítfit
^Brafiilin" Hajlestöazej
M^ á la aalaata I mértg és éresmtntet, minden tétasö szin tonusbsn festő, teákétól kesdvé feketéig va« lódi és tartósan A „Brsstllní^nsl festett haj a terméaastes uinOlöl setnmlképen aem különbösik.
jdra egy naai Ovepéek 8 frt, 4- SsétkUl dés uiauoét mellett.
Fischer Robertta^TÍM=.n 20 2—12
.Ceres" aervetégép
Hmm BSRNAT
■aéaáíauÁiii ofttfiYlfiá 9z é k t é fek é rf) ú r o i í
Aj4*ljn tUeemi H mfahiff .t zzr.l' SSSIIféskpllTmas-aenalé keresgeakel j(n«klsfrl* ler), nBavkefe' ias Siárvavstáfépail, kármaa ahakas, ll*allsé veviaksi, knsiaeliaaé gépeket ('^leur) ét mle-a ennem I gesdae^gl gjtpfkel.
Gózmozdony én OKéplöképek
gaidae. gi gépek javítása alíogadtaüb és jstáeje> see M«Ui#lUtli. Aa^advaáa uviKim jnksssivvs aűLasTisu
6o-a-s.
Övegfényképek mflkiAllitAaa.
(A UkarékpénaUrl BarAr épületben)
Ma vagárnap 6b hétfói) V. goroaat;
Egyiptom és Nubia Kelet-India, Eina, JapAa és J&va
Kedden ét uerdán Vf. tor otol:
Utaztó Amerikán' keresztül.
Mitirlen sorosat két napig láthatd
Nyílva naponkint dél-uliln 3-iól e»ll 9 éráig.
76—i—í
U közlönye az összea magyarországi és u hóni vállalkozókat erdeklö áusztriai, V
Q horvát országi, boszniai s külföldi árlejtéseknek, a melyek mindennemű műszaki 0
Q munkákra, építésekre, kész áru- és mindenféle munkaszállitásokm (minden Q
g} szákmájn gyáros, iparos, kereskedő pályázatával) adáa vételekre, bérletekre stb.
W vonatkoznak a hivataloa és magán, de mindig el>ö forrásokból mentetnek.
Q Kizárólagos közlönye az ösares hivatalos árlejtési kiiráaoknák, e melyek Q
Q e szaklapban a legki meri többen közöltetnek z melyek mellett ezenfelül ez elő- A
q fl'ftö gyors és pontos iflformatiókat ia kap, kivanatra a azerkeaztöaégtöl. A
Ow ■ E szaklap minden számottevő műszaki irodában, gyárban, ipartelepen v
és műhelyben nélkülözhetetlen a mindennemű hirdetésekre nézve épen elterjed- V
Q bégénél fogva a legjobban ajánlható. 0
O I * - . K Lét1 g.e fc é * I 4 A Q
Q / ívre . . ö—fri. Firvn . , H-n Irt. fayiirrfror* . . 2+-fti> Q áp% ÉlÜtlüotáw pénzek és awgroadoléaak iatésoad&k ss K
X mÍRJLKJTÉMI KÖZLÖK V Q
qq 7 84 ff—12. kiadóhivatalába, B u d a p e at e n, Bálváhy-uicza 8. szám.Qjf
OOOOOOOOOOOOOOCO®OOOOwOOOOOOOOOO
■ái«i»* pj'-n- bsta»n a nafjntK- ^HHHNNMHMHHHBÜK
llcKtklt és tíjócyrrfjniiek bizonyult Kpitx«rg#rirk J Kvaf^ityi ai kéaxfitt
fl P1TZ Wt'GERICHCZUKOBKiK J (Bonbon*,)
IkMdt VaUr és Sortét B osbeo klkigás. nMbi| , steyátkáeeéás és kerstk sttss
Való di minSségben esak a gyógy tárakban.
868. 11-11
i
kr.,} kr., 30 Oyermalc1 semmisem
ALlUSI ÍOKÁCZ
U UbI fÍHay Kftíii'/Híin, főtér. Kiwrtrn | I J I
f ijjúllofta wl/mt ' J
1 ajánlja budajtesti és bécsi legdítsesehb él legstolidM késsUményü I
é nagy válanstélcu bátor ámít é's kárpitos mŰrfftT I
1 Trljn ménnyaeetonyi berendelés^, éttermek és háló SMohák j
á trljss felsirrelését a legdivatosahban és lrjutányosabb árak mellfU A
i dvlMUa ! | PL 41.6 jg L
< > xkxxxxxxxxxM^
* ('Hánt tn kir. oHgfrák-mggyftr h/mImő. X
98 4-4 | :.
TT3 Hl Bi'skfér
ili H, Budapesten, váeal körút 81. MM (lp aifuíd var).
#Ua: jl \ ]l| II' V
a leg ojbboak elUraerl, minden flddigl átállításon a legiuaoasabh él sMrseél dijakkal kllgststeti
„HUNGARIA DRILL- aorTátéjépsdt, ssórimd6kft,\ ekékborévákat, hengereket, takarmáni/k^eilA gémeit, jár• 1 gány cséptékéssleleit s mindennemű gttsdasdgi esrmtöket.
'Msgystmszágou a külföldön több mint 581)61 ' í Miucy ar darab „Iluugária Drill* Mirvet&éB műkő lik Hhxaí Ipnr teljes iiiege fedésre | , gyártmány*
1 I Árjevyz*1 Lek bér mentbe* í | I \
CXXXXXXXXXXXXIVXXXIXXXXXXXXXJOCXX
Gyár, vss^érez és koiráesolhstó
yssőntóda Moso^ban. Alakult MSSl-bUH.
A legjobb
arka-p(
K asltarkapapir rssk akkor valódi, ks mikdos kp LE HODBLON bé-lyo|sdl méfén hordja éa adadoa kar ihi as alist létkalo védfegygrol ts alélrénal ivás ellátva 8w»—gg
STATISTIKA!
Amn belegtégek. minknél a matáfékJesitm/nyek, títifi Jánntfék rendwr, baunáhnttuk a kövotüiÓk : k&kOgée, légttHetut, lUdOeorvad-h, aHeeti bántalmak, *rötl*%idé», idttg, lát, wér$»tgénytégt tméiStéii bántalmak- — A kasimltfabb ké* isitwények, maláta kivonat *g't%tégi. t9r, ,maWa-wkfMdé, koneientrált mahltn-kivonat, maUita-owll-cM*koik(il\ Víilaminnyi o H"ff ihinu.t tubUmünya ét rend•
eme uerM,
■ Szenvedőknek
# becNtpN UtfiiiiiielM*.
■ Ezren, kik már yeszve voltak, e^sn gyógy^tatásos szernek köezánik életüket Q é8 öegendenek annak.
1 Nyilvtluo* Jhf^etőn/Hrtff
fi Egyáltalában a hirdeiésékben iigen kevés bizalommal liivéii,j nagyon ese-fi | kély remény nyel kezdtem el az ön inalátakészitményainek a hasznáíaiai. De
2 képzelje az örömet, mely eealádomna tpralkodék, midőn az ön Hog János féle ™ konczentrált malátakivonatának baasnáláta után már hónapok óta elveszteti
egeszségem^t teljesen ismét vtaszanyertem* Mellem oly egészséges mint a milyen még soha sem volt, a köbögéa mely folyton gyötrött elmúlt, a ma már, bála istennek, egészséges vagyok I Hálás köszönetem érié I
Babócsa, febr. 22. N1ÜINKU IM VID
HOFF JAWOM legfőbb fejedelmek ud. azállilóia os. k. tan., arany koronás O érdemkereszt, porosz és német rendek lovaajának, Uéoa, (iraben Urflunerslrasse H.
Nfjdvdnoe kőizfinőirat
gH Tek. ur! ön kitűnő maláta kivonali-egéssségi söre igen gyógyhalásos, Tíz havi nehéz betegségem óta pontosan használom, visszanyertem erőmet. Mel-lékelve küldők M frt 60 krt. további palaczk maláta kivonati sörért. Szeben, április IM82. TANüL VILMA.
H Mdgim eUsmeréeak a Hoft János>fólo maláts kivonstnsk, osássárok, királyok fi és hertB'vek által
fi T. Vihuos német császár: >Az ön pompás maláta kivonata,« Ferenoz 2 józsef osztrák császzr: •ijrőmmol tűntetém önt ki • A szász király : a királyné 9 anyjának igen jót tesz «*A dán király : >gyógyhatást tapaszUilUim.« A mekleii-
■ burg-sverini nagy berezeg : > elismerésemel.«
HIVATALOS cíyogvjkLI:NTÍ;H.
■ Csász. kir. szab. központi bizottság, stb. Flensburg. A HofT János-féle malátakivonati egésazégi sör egészen kitűnő erősítő szernek bizonyult '
WlTZGE őrnagy, a porosz kóroda képviselője. Arak i Mahitakivonat eqé<seégi eöt 13 nal. 7 frt 20 kr., 98 pal. 14 frt 60 kr., 68 pal, 80 frt kilo maláta ctokoUáé I. 2 frt 4 • kr., 1 kilo 1 frt 30 kr, II. Ikilo I frt60 kr., j kilo 90 kr. Ifi., i kilo I frt } kilo 60 kr., UihUn-es,,- \ korhűi 1 zacskó 60 kr., 30 ée 16 kr„ Mal-itaUooiuit I üveg I frt 19 kr., kia- 1 sebb 70 kr. — Gyormek' topmnláta liett I frt. Kyy mnblu füttlö üti és 00 kr. | 2 írton alól semmisem szállíttatik. Az első vaíódi Hof Jfdnoe féle nyákoldó i maláta meüczukorkák kék papírban vannak. Vevéanél osakia ilyenek kéretnek. ' Kapható Na^y-Kanlzsj'm : Király 7e>enoz gyögyaaerétz, FósazolhoíTbr | Józseí öa Roaertfeld Adolf kereskedésében, éa aa oraaág minden ne- | vezetesebb gyógyszer táraiban. 80 7-12 |
i s s
X
I <&
Ü o
X fi v
LffglBSgSgSBIgig|g|g|g«g«ggMlki OOOOOOOOCOOOOOOOtDOOOOOOOOOOOOOOI
ELŐFIZETÉSI FELHÍVÁS t
0 Jmnúi KtfZL0\Yéi
1
o o
o •
Q
o
Q
0 o 0
0
1 8
I £
írt. É
Q \Mtiil 1huíí* uu\i utttlt i\v/, olt e.% »zwineéi likait 3 hi'lyritexltfné 1 89 8-12.
W liJzla, tartós és o|osó, különösen, alkalmas intézetek és kóniazak számára ! FflrnláiArs ll c< 1. MHiiiniliaiiiitrassis 1. jikni.'
}Ood^xxxyc xxx* xdíck xxxxxxxxxxxxxx; /ixxxxx^xxixxxxxxxxxxxxx^
it Mis 6.« gjfrn bstá»o a niiudaufitt nufyntK-CKfljlt és zy^y^rrjtlnok bizoiiyiilt Kpitxargorirk uöí'iiyirSl kéaxfilt
J P1TZ WtGERICHCZUKOKKAK J (Bonbonná
gklseldl Vlktar és gsHél B oakeo kikiféa rskodts*|. , aisyétkésséáa és heretk alias
Valé di minőségben esak a gjógjtárskbsn.
358. 11—11
kerestetik . > Lanhti) Ernő luan nyitott vegyes, kereske I dósóbe, Bővebbet a kereskedőnél Ke^íthélyen
62 3—8
pesti magyar kereskedelmi bank , törlesztési
JELZÁ^-Oa-KÖLCSÖ^rÖKLiT
ENGEDÉLYEZ
5 o-os bank-záloglevelekben
elónytk feltétoh-lk mellett és pedig földbirtok? a a magyar korona tetülvtén, valamint a vidék nsgyobb városaiban fekvő bét házakra is. _Emi Qftlelre YonatlroKÓ lialároaroApyok khánatrn niDgkflltleiiiek
Nyomatott Vtieliel Fülöp laptulejdonoeoál Nagy Kaoizaán.
Fogfájdalmak ^T^^ÍT^
kasok slár botáuMnk a híres laaéha* klvonn-loh ksssuálaUval elhárlthntók. K axer slolérbstat-loaaéfévsl világhirm tolt sisrt és egy oaslédfiol aara Molláiaadl. Valódiikia Qvogókban 86 és 70 kr. Kap-ható hagy-Kaaúsái Bekwarz á Tssksr urak nal.
888-14-11
15. sz&rn. ' Nagy-Kanizsa, 1884, márcziua 30-Arf. XI. évfolyam?
HZzazKszTtVie fe< zi adóhív a TAL 4 ml
KUh t \tftm\km\ iteaérráalkes* kUlirtiy, továbbá •Mmümk, fclsaó-tsatbik kinl»U*k utié* iatéMWtAk
Bémeatetta, levslaft cssk Ismert ke< MkkSl ágadtataak ú.
Késirstok vissza hu kttldetmk.
, ZÁLAi
POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Zklamegyoi űgyvédegylet, a Négy Kanizsai- és Délzalil takarékpónatáralc, BankegyuOlel. az Alsé-murakfai takarékpénztár részvénytárssség és önsegélyző ssövetk. hivatalon közlönye.
ci^riziTkai áeaz .
■ éne. , , • . 4 frt. kr. rú ér» i 'f t i r % . m>\ legyeién* , * . » I „ * •
BMeUsek JsOajaaSa seéaritisfask.
ArVsréfil a Mjrtb kHfcUlee UrLei uy.k so kr. Mimtíijes^lil lOd eeétf I flrt, seeetal ■ísáse iáéért ['
Wyllttén pttlIiorsfO l|.
Megjelenik Nnqu-Knnl*$tm hetenkint egy mer: rámlrtvip,
T. olvasóinkhoz 1
Április hó l-jével uj negyedévi előfizetési nyitunk a »Zalá«-rtu
Azt hiaaaaük, nem lógunk csalódni a közönségben, midőn azzal a kérelemmel fordulunk boszi, hogy lapunkat minél tömegesebb előfizetés Által pártolja Városunk éa megyénk müveit Ízlésig közönsége, mely U szükségét érzi tisztán csakis aa ö érdekeit felölelö újságnak, bizonyfura megtalálja a »ZaJá«-ben'azt, amit keres: Olyan lapot, mely amellett hogy irodalmi azmvnnalonklli nem mosog általános télen, nem kotnyeleskedik bele a nagy politika kérdéseibe, hanem megmarad itthon éli amihez hozzászól, amiben véleményt mond; az csakugyan mindnyájunk éíjdeke.
A „Zala" politikai la)). E tekintetben sem vádolha^a senli kétszínűséggel, vagy eainrejtegetéssel. Mi nyílt programmal lép-tQnk ki a síkra s habár a politikai szinbe-vallás sohasem jár ellenfelek szerzése nélkül, mi nyilt sisakkal küzdünk és ellenfeleink elvét tisztelve, megköveteljük tőlük, hogy ök is tiszteletben tartsák a mienket.
Nekünk politikai hitvallásunk es: A haza, a megye, a kerület, a város érdekeit, jólétét előmozdítani a józan és higgadt szabadelvű politika segítségével. Ezt az elvet pedig velüuk együtt vallja* haza értelmiségének tulnyomólag nagyobb része, ezt az elvet védelmezni hazafiúi kötelességünknek tartjuk.
Küszöbön vannak az országgyűlési képviselőválasztások. Az agiláeziónak, a szenvedélyek kifakadásának tág Itere nyílik. Mi es alatt .az időszak alalt sem fogunk eltántorodni egy pillanatra sem kitűzött csé-lunktól, nem fogunk tágítani nyíltan bevallott elvünk mellől, mi küzdeni, harcsolni fogunk ügyünk többi harcaoaaival egy sorben, lesz annyi bátorságunk, hogy véleményünknek mindenkor őszinte kifejezést ad-jfcnk; mindazonáltal sohasem fogunk megfeledkezni arról, milyen iatárok között mozoghat ez a harcz. Mi nem személyek, hanem elv melleit, nem személyek, hanem elv ellen
harczolunk s eszközeink mindenkor aa elv tisztaságához méltók leesnek.
A mellett figyelmünket folytonosan odairányiljuk, hogy közönségünk oly lapot kapjon, melyet elmétől végig élvesettel olvashasson, Minden egyes rovat glválő gonddal van szerkesztve a tisztán helyi és megyei érdekű eredeti közleményeket tartalmas. Lgpunz nem élősködik z fővárosi újságokon, a »Zalá«-t nem ollóval szerkesslik, neip a vidéki lapok számára Budapesten gyártott kőnyomatos levelesésekkel tömi meg hasábjait, a »Zala« minden izében eredetit, jót és érdekest akar nyújtani olvasóinak.
Lapunk szellemi részének változatossá-gáról gondoskodnék helybeli, vidéki éa lö-városi t. munkatársaink, ez utóbbiak az iro* dalom legjelesebb nevei kösé tarfosván.Tudósításaink gyorsak, pontosak és mindig megbízhatók.
A t. olvasó kösöoség lapunk tartalmát megítélve, el fogja ismerni mily ssorgaiommal, mfly buagósággal és lelkiísmsretséggel csüggünk nehéz feladalunk megoldásán. Es elismerés velünk szembén csak ugy nyilvánulhat, ha tömeges pártifogás állal bennünket abba a helyzetbe bozhak, hogy továbbra is lankadatlanul munkálkodhassunk a mindnyájunk közös Ügyénez érdekében.
* E mellett \a lap előfizetési ára oly csekély, hogy senkinek sém kerül megerőltetésébe annak megszerzése. A BZala" előfizetési ára f évre 6 frt, íélevre t frt 50 kr. negyedévre I frt 26 kr. Elöfizetéeeket elfogad a kiadó-hivatal.;
A „Zala" sierkesitSséfe és kiadó-hivatala.
Az egybeolvadt ellenzék.
Megtörtént te hit az, anii felél kerületünk ellenzéki matadorjaí az ntolné pillanatig aggédó kétségben voltak; nagy-nehezen, a képzelhető legmagasabb áron •kaptak embrrt a jelöltségre. Vsn most ujjongás éa örömriadzi az ellenség táborában s a nagy hühé, a boldogság Szelétől ál hevült arczok a biztos diadalnak
széltében hangoztatása, mind ezen az egy dolgon alapezik : van jelQH I — Uá-rom négy helyről Is viiűkutisitvi, eddigi képviselőjüktől a fikéjpuél hagyva, mintán az i elveket teljezen! figyelmen (tl*| vül hagyták és tisztán cs|k személyek és szeméi)** hsjlnmok körül tapogatóztak, mindezek után - mondjuk 4. szinte csodálatos és mégis viló: fogták jelöltet.
Moet tehát van név és tan védd-pajzs, amely alatt hsrczoi hatnak (olvaáct í korteskedhetnek), van czégér, amely alatt áiulhatják portékájukat. Hogjy megint ott legyüug, a hol voltunk a van Jelöltjük.
Van |ám, de olyan drágán vette ezt a jelöltet k függetlenségi pán-l Odaad ta érte meggyőződését, hs ngvan van meggyőxédéae, odaadta érje' elveit, ha ugyan vannak elvei. Bz t jpárt 4 csakhogy nagyobb réaze legyen! az igltáczié-jánsk sikerességére valé kiilátágban saját ellenlégének eladta msgát testestől-lel késtél.
Ne vegyék télünk iqbz néven est az éles hangot a volt függetlenségi! pártbeli urak, kik a rsdikállnius hiveiből egyszerre felcsaptak a kotttervativiz-mus kórtereivé; ne vegyék rO«z néven ezt z kemény* biiálalot Krkölcal meggyőződésünkhöz híven ugyanezeket a szavakat használnánk akkor ha nem a szsbsdelvü pártnak volna bfive a pZala", hanem as alá a zászló alá tartoznék, melyet a függetlenségi párt főemberei egy elvük ellen fordnlé puszta kilátás kedvéért, eldobtak kezükből.
Igenis, ugyanilyen bírálatot mondanánk akkor ís e felelt az eljárás felett. Mert I mi tiszteljük a meggyőződést, tiszteljük sz elvet,. ba a minnkkel ellenkezik is. Hz ut akarjuk, hogy mások tiszteletben tartsák a mi ejvünket, akkor nekünk is tisztelnünk kjell a másét. De ezzel aj tisztelettel csaU ugy tartó zunk, ba valéban elv az, á mely a mi elvünkkel szemközt áll, • ha a mienkkel rokon tárgyú, de ellenséges | iránya esz-
mével van dolgunk. A ionban á bol azt látjuk, hogy g meggyőződés nem mlió-ban av, hogy as elvet j csak I köpönyeg-számba veszik, melyet tetszée szerJiitjMr-gatnsk a azerint, amint jobbról Yiiy balról fúj a szél ; az ilyen meggyónó* dést, ezt sz elvet nem vehetjük kdmn-lyan számba. fc kei), hogy kihivjs leg-éleeebb birálatuukst az a jelenet, mikor vásárt cgspnak a meggyőződéstől) cwne-bere tárgjává teszik a politikái hltWl-lást és szofizmákkál érvelnek a lelkíitjmje-ret ellen.
Avagy nem szofizma-e sz, mikor z nsgy függetlenségi párt azt jnbndjá a hozzá képest elenjészéleg csekély wmér-sékelt" ellenzéknek: „Igaz ugysu, hogy te is ellenségáok vsgy, legalább is akkora ellenségOnk, mint a< kormányaim, .Igaz, hogy a te lapjaid egy idében érfljl-teknek és közveszélyeseknek neveztek ben-. nünk' t, igai, bogy vezérférfisid kOgll néháoyan nyllun hirdetik, bog} Kossuth Lajos még c*ak hazafi sem 4olt seha, igaz ugyan, hogy li — ha vállba flia-daJta jutnátok — legelőbb a függetlenségi párlot ii tanátok ki ugy, hogy Éség nyoma sem marsdns — mindez igaz. de fUt a ti nevetek is sz, hngy ellenfék, ti Is a baloldalon ültök és ezidjátuk Tisza Kálmánt, mert szerelnétek a ti nág|-mogultokat odaültetni az ö helyébe: tehát ti is tlllenzék lévén, mi lemnndni|k a mi elteinkről, ée hsrczolni fogunk z tietek melletti Úgyis elég ideig volüujk függetlenségiek ; megpróbáljuk moat, hogy érzi msgát as ember, ha ménékelt ellenzéki.'
Uraim, bol van itt a morál, de ibél van az önök saját érdeke is? Még ba a függetlenségi párt velna l számra nézve kliebb, [ba túlnyomó volea a mérsékelt ellenzék, mely—érről megvágjunk győződve — ebben az Mwtben «óba sem állni I függetlenségi párttál, 4- Aégil ily körülmények között éitbétő és menthető volni az, bogy is egyik elleniék, belátva saját tehetetlenségét, elenyésző
TáurczsL,
Oh hn tudnád ..
Ok ha tudnád, 1 Ok ha volna arriH tejtelmid Hogy én érted adnám üdvöm*t, Hogy Idu tépi mindjen idegem. Ujjúdhoz ka ér forró hetem
Ok ka luinád,
Szép ezemed hogy álmomban kiéért Ée hogy én rgy-tlci» dákodéi t Földköt vetnék fényét koronát, Vívnék éited euekkel huát...
Ok ka tttdhdd,
Hogy r eiró ttélvéei. bús dala Epedő szivemnek eókaja És hogy Tuntalutaiak esete, Kínjaimról szóló l út rege...
Ok ka tudnád...
Qnrrmek vagy és umesen sejtelmed, Kincsed még a etüzi kcpzeűt, Örömeid gyermekörömök: Hóeo'yogit, mig én megŐrüWk /
farkas Inéra.
CÜQásyélat
— A JUe' tnés* táveséja —
A tfiazedö végre megkapta az utolsó kéziratot. Kiérkezett a lapzárás ideje. A azer-keastöaégi Irodákban be ven kgesve e aranka, araly bengyaazorgalommal folyt a kora dékaáai ésaktl keadva, egáes Hmmáií kél óráig
Szakadatlan munka, ez ax újságíró oaz-tályrésziL: alig van három-négy veres betűs nsp a kalendáriumhan,[mely a mi réssünkre pihenőt jelentene. A közönség Ünnepel, tfyi dolgosunk, hogy másnap lapot kapjon az olvasó. Lspot ? Óhó, ezzel a mai világban már nem elégszik meg az előfizető. Legyen az rpgény, legyen politikai disssertáczió, nemzetgazdasági értekezés, börzeértesitö, hü tükre a, bel- és külföldi politikai konstellácziónak, hozáson idegrázó szereimi drámákét, ksezagtató apróságot, legújabb és legfrissebb hireket a szudáni hareztér legmesszebb pontjáról, legyen tíitikai szemle, tudományos olvaamány, i-zóval egyetemes,.hssznos és ismeretterjesztő, mulsttató, mennél nagyobb és leijedelm^s, mennél szebben és díszesebben kwlitva. Csak akkor ismeri el a közönség jó lsqün^k.
3 az t^jságiró egyedüli ambicziója csak az, hogy lapja kiérdemelje a közönség elismerését, egyedüli öröme, büszkesége, ba látja éa tapasztalja, bt/gy a lap, a melynél dolgozik, elterjedt, kedvencz olvasmány a fővárosban, az országban
Ez as egyik dolog, a mely bennünket odavonz az íróasztalhoz, melynél több időt töltünk mint otthon, mint as ebédnél, vagy ss ágyban. Aa egyik, mondám, mert, a ez a mi szerencsénk, munkánknak meg van a maga/sokoldalú varázsa Izgalmas, érdekes és lelkesítő. Műhelyeink, a szerkesztőségi irodák, legkedvesebb tartózkodási helyünk, melyet kösülünk esek iien kevesen unnsk meg. De esek sem hagyják el egyszer z mindenkorra a hírlapiról foglalkozást. Visszatérnek elöbb-nlóbb, visszavágyódnak régi mester-ségfikhös, mely vonzza őket, mint valami ha-taSaas ánágnes.
Egyformán lelkesül mindannyi? a riporter* kinek arczárói leolvashatod as öröm jtifljiiilifi ka jé is érdekes hin szerzett meg lepjáaak, as ajdoneágiró, ke van aok
eredeti garmond ritkilolt'ujdoesága, melyek ' oly azépen tűnnek ki a hasábból, szinte kínálkozva az eloiváftásra. a segédszerkesztő, megelégedéssel nézi a lspot, nz ügyes be osztást, as érdekes tartalmat, |a vesérczik-ket, mely egy-egy hatalmas, szózat, lelkesítő, buzdító, serkentő, a tárezát, mely ok-lat, mulattal, a gazdag távirali Rovatot, melyben a világeseményekről szóló legújabb hireket találja meg az olvasó. S miért ne örvendene a közgazdaságos ? Hisz az ö rovata hozza a legrészletesebb tudósítást a józsefnapi, vásárról, a legutolsó jegyzéseket a párisi tőzsdén ptb.
Kettős őröm mindnyájunknak; gyönyörködve nézzük saját rovatunkat, és gyönyörködünk az egéesuen, no hát ierméazetesen nem minden elfogultság nélkül; mely azonban könnyen érthető és megbocsátható.
Czigányélet. Ezt írtam a lárcza elejére czímnek. A mi életünk örömei azonban korántsem csak ennyiből állanak. Munka után, mikor már javában zakatol a gép és ontja megszámlálhatatlan mennyiségben a késs lapokat, munka és éjfél után összegyűlnek az ujságirók, rendes főhadiszállásukon, mely je-lehleg a >Fiume* kávéház. Ott .láthatod kisebb nagyobb csoportokban a zsurnalisztika zömét. A különböző szerkesztőségek tagjai ülik körül az azztalokat; megférnek egymás mellett békességgel, sőt mondhatnék szeretettel Egy nsgy család tagjai vagyunk mindannyian, szorosabb kötelékek Tűznek bennünket egymáshoz, es Összetartás, egyetértés edzi erőnket.
8 az a családi kötelék egyesíti nemesik a fővárosi hírlapírókat, hanem magába Öleli a vidéki ssurnaliaatikánik azt [a rézaét ia, mely méltó és érdemes a hírlapírói névre Aa dy Vidéki újságírók szjveséi látott vendégeink, ka utyuz a fővárosba vezérli Őket, vendégeink aa fróf körbon, veádégeiak privát jeltsgü öaaa^öveteiainknél
Es a czigány élet; ilyen a mi munkánk és szórakozásunk. Míg a főváros lakossága mély álomban piheni ki a nap1 fáradalmait, mi dolgozunk éa munka után, mig iá* gatottságunk lecsendesül, mig idegességünk, ez a közös betegség, gyengül, találkozunk a Fiume fényes helyiségében.
Folyik a társalgás politikáról, színházakról! színészekről, művésznőkről, írókról, sportról, szóval minden thémárél; csillagászát, mathematika;1 optika, orvosi tudomány, mind es szóba kerüL Filo- és antiszemitizmus, szélsőbal és kormánypárt harcsa vila tárgyát képezi; kellő méltánylás-, ben részesül Bastinn és Cumbertand, spiritizmus és anlispirttizmus.
Az itt leírtak után ítélve azonban ne higyie a közönség, hogy az ujságirók zsörtölődő, komor öreg urak; kevés kivétellel kedélyes fiatal emberek, vígak, egy -kicsit könnyelműek, no de ez már alkatréssévé vált az újságírói vérnek.
Kedélyességük nem hagyja el őket a szerkesztőségben, midőn munkájukat végezve, írnak, dolgosnak, még kevéebbé a szerkesztőségen kívül.
A legkomolyabb vitiba belevegyül egy-egy jóizü megjegysék, szellemes, szatirikus, cinikus, mely magkacaagtatja az egész társaságot.
Kacsagunk másokon és magunkon; nem érzékenykedünk, ripossUrozunk és a mily mértékkel kritizáljuk a nem újságírót, ép ely mértekhez illesszedünk magunk
Jókedv és vidámság egyik fö tényező az igaágiréknál, — a czigány életben.
••Mar Hagi
voltát, mégis, hogy polgári jógáit gyá* koroljá, szavke él reá mvts a másik ellenzék jelöltjére, habár ehhez ien mi-te egyéb szimpátia, ceek az, bogy ea la elteuaéki. De es — ismételjük — csak is agy képzelhető, ba a kisebbség oda csatlakozik a többséghez. A ttbbeégnek a kisebbség kedveért tálé elv feledése, 01 amilyen abuurd, olyan csúnya dolog li. De hát a vezMfrflH beleugrottak ebbe a fureaa koalfzióba, pa a vezérférfiak magukkal rántok a Béffaéget, katonaságot.
A bekövetMKdé harci esélyeit elére kiszámítani nem lehet Ml nem hiusiük, aem akarjuk! hinni, hogy ai ellenzék kivívja a győzedelmet, de ha ez mégis bekövetkeznék, nagyon' rövid idén a legkeserübben bánná jmeg épen a függetlenségi párt, már tudniillik az a része, a mely a koalíczid daczára megtudta tartani függetlenségi elveit.
Nagyon jellemió lolog az ii, hbgy az ellenzék — ez alatt a függetlenségi pártot értve, mert a mérsékelt ellenzéknek táléban létezd 104-20 embere más körülmények között számba sem jöhetne — csak ugy tudott jelöltre izert tenni, hogy elleniégei élvekéri harciolé jelölthöz csatlakozott. Sz neln történhetik va-la, ba azok, akik a pártot képviselik, első sorban politikai elveiket tartják izem előtt él az országgyűlési képviselőválasztásnál sincsenek főtekiut<£tnl megyei éi helyi dlfferenczIákraJ A vidéki biazé keny uépet könnyű meggyőzni arról, hogy az ó érdekében tdrténtez az „egybeolvadás'*. A vidék, igen a vidék, ennek érdekeit fogja lépviielni Inkey László 1 De hát hounap veixik, honnan adják erre a garáncziáj és hogyan fogják ók a népet meggypzni arról, hogy miért fog épen Inkey többet tenni Falk nál? Erre. igazán kíváncsiak vagyunk.
Csakhogy nem mggyflnk tovább ezen a téréin Mi caak az elvról akarunk szólni ez alkalommal, aem a személyek ról. A kfizdtelem hossza ideje alatt ráérünk majd, fi választási kérdést minden' oldalról megvilágítani. ,Vost csak azoknak az érzelmeknek akártunk kifejezést adni, melyeket az ellenzék jelöltnevezése bennünk mint az elv i la politikai er-kölcs embereiben ébreinett. 8 ha függetlenségiek volnánk, elaó kötelességünknek tartanánk, a saját embereinket óva figyelmeztetni/ hogy ne rohanjalak ha 1 nyattbomlok ebbe a reájnk nézve annyira veszélyes szövetségbe.
Senki lem vetheti! a szemünkre, hogy n$m vagyunk őszinték. Fényei bl-zonyiágot tesz mellettünk maga a. függetlenségi párt Vezérlspla, az Egyetértői. A .függetlenségi41 párt vezéremberei jónak találták jelöltéllitáaakát ügy diadallal megiürgönyöznl az Egyetértőinek éi a mérsékelt ellenzéki Pesti Naplónak. A Pesti Napló tennéazeteeen örömmel 'veiz tudóméit a dolgoknak ilyetén nem várt és nem ia remélt fordulatáról. De a függetlenségi pártnak j indokolitlsn «lvbsgyása annyira meg- v döbbentette, még a Naplót is, bogy örömének nem h&rt kifejezést adnj, egyszerűen tudomásul Wette a táviratot De az Egyetértés ezt a megjegyzést kapeaolja hozzá.
„Ha a távirat' tartalma váló, s nagy-kanizsai fBgzetlaaaégi párt, mely a két' legutóbbi választás alkalmával Gager jelöltségével oly nép győzelmet aratott, most még a válaattási küzdelem előtt, karca nélkül egyszerűen lerakná fegyvereit a nélkül, hogy meg , ia kisérleaé kibontani a fflggstfeaaégi párt aéulaját A kormánypárt ellen való asOvsuéséso a kétalftaaék-nak caak lagíblebb a tizenegyedik órában jogosalt, a iáidon- a dftató választást barcaaak oaélyalt már határozottan lehet mérlegelni. Ilyenkor ia ka s konaáay-párinak ily médon való Begtoktátás* nem ogéasoa bl« aopyos, a szűkebb válaastéara kall hagyat a azöVet-kaaéat A válaastási küzdelem elétt a jelelt felállítása nélkül való asóvotkeaést, a kivált oly kerületben, a melynek eddig függetlenségi képviselője volt, m m Haljuk ktlftitlm."
Ezt nem mi mondjuk, ezt a függetlenségi pírt vezérlipja mondja, fényei elégtételt szolgáltain a mi néze-, tünknek. Nikünk tulsjdonképenői ülnünk kellene a függetlenségi; párt ,felbom Iá-ián, de mi politikai ellenfelünket ia ciak njnálni tudjuk, [ba diatelenftl, nemtelenül elbukik, tyrt arról legyemk meggyósódve, bogy a ménékelt ellenzéki diadal nem az ó disdslaz. Lehet egyei uraké, de amily mértékben emelkedik az ag) nevezett mérsékeli ellenzék, azon mértékben bukik a íéggetlenségi párt Akik gegédkasrt nyijtankk hozzá, siók viseljék a fsliláeaégetámlátpártjakelótt.
la, ezek aa vrak -4 ba ast hiszik, hogy a Tisza-Kálmán személye, bogy a
Jelenlegi kormáav ellen valé általános I ellenséget ekkép diadalra, legltik — akkor ii csalódnak. Nem hlizszük agyanli,hogy a függetlenségi párt valameonyl embete megtagadja elveit. Ezek tartóskodui fog- > nak a uját elleuiégük gyózclémre Jut* tatástól, A kudatczról aztán teáséit szintén izámot adni, egybeolvadó és egybe* j olvadt jó uraim 1
Kötelemégüüknek tartottuk, egyelőre csókot elmondstii. Hadd láma a fügfeeK lenségl párt, hogy ba elletislge vigyünk | ia, de legelébb nyílt, ósilnte ellenféllel van dolga. 4
Választási mozgalmak.
A nsfy-ltmnlual aanbndalvtt párt végrehajló bizottságának gyűlése e hó i 25-én délután a rósz időjárás daczára igen látogatott volt ugy a helybeli mint a vidéki J i tagok réazéröl. A városi értelmiség zöme a szabsdeltü párthoz thrtozík és as együttes möküdé*, melyet a gyűlésen szabályoztak, j szerveztek, a pártnak nagy segítségére leend a választási küzdelemben. Maga a gyüléa a legpéldáaabb rendben és az ügyhöz méltó i komolysággal éa higgadtsággal folyt le. A tanácskozás nem egyedül a végrehajtó bizottság szervezkedésére vonatkosott, hanem gasdag volt nevezetes politikai nyilatkozatokban is, valamint, hogy a párt össses te* emlőire is kiterjesztette ügyeimét. Maga a gyüléa letol yása a következő volt:
.ffiftrjmy Sándor elnök megnyitván a gyűlést, mindenekelőtt elmondja az utolzó pártértekezlet óta történteket. Elmondja a budapesti küldöttség fogadtatását és ezen ut eredményeit Falk első izben esak feltételesen jfogadta el a kanizsai jelölteéget, ne később ífeílét'enül elfogadta. - A.ssóló ezután áttér a helybeli ellenzéki pártok fúziójának jellemzésére. Ez a lúzió a mérsékelt ellenzéknek szolgált javára, a szabadelvű párt ellen caak a mérsékelt ellenzék állit jelöltet, a mérsékelt ellenzék, melynek egyéb programmja sincs, mint a kormány meg buktatáfa. A koalicsióval szemben a szabadelvű pártnak minden egyea ember buzgé működésére van azüksége. (Élénk helyeslés.)
A gyűlés azután lelkesedéssel elhatározta, hogy Falk Miksának lijabbi bizalmi nyilatkozatot küld. E bizalmi leiirat szerkesztésével dr. Benozijk Ferenczet bízta meg a gyűlés.
Következett a végrehajtóbizottság végleges megalakulása és szervezkedése. Elnökké \ybó Eperje hh y Sándort, jegyzővé dr. B e n c z i k Ferenczet Válaaztották meg. Vá-laaztottak továbbá egy központi bizottságot, amely aj sürgős és halaazthatatlan teendőkét intézi é^ eszközli a közvetítést a vidéki bizottságok jfca a végrehajtó bizottság között.
Megalakították *zután a ;vidéki bizottságokat !is, melyeknek feladata mindenegyes köijegyqőeég székhelyéről előmozdítani a párt érdekeit A paczaí járás messze esvén a központtól, nttj saját bizottság fog alakulni. E vidéki bizéUzágok folytonos érintkezésben lesznek magával a végrehajtó bizottsággal.
A szérvezkedés ekkép télies lévén, szót emelt qjra Eperiessy Sándor elnök,fejtegetve a szabadelvű párt elveit, és kitár-táara, buzgó müködézre szólítva föl a párt tagjait, hasonló értelemben szólalt fel rlfc h á 1 Ferenoz kir. körjegyző és U) I a k y József pacsai plébánoa, kinek rendkívül mag-vaa és formailag is szép beszédét zajos él-jenzéesel fagndiák. a jelenvoltak.
A gyűlés ezután Falk éltetésével feloszlott
A nagy-kan Izasl l|g|etlea> aégl párt e hó *3-án tartott értekezletéből egy csapással mérsékelt ellenzéki értekedet lett Ea egybeolvadáz felett elmondtuk nézetünket a jelen szám vezérezikkében; most, mielőtt magáról az értekezlet lefolyá-sáról szólnánk, el kell mondanunk, mikép jött létre ez a különös íüzió. Ungtr Alajos, mint ezt már lapuna mult számában megírtuk, a neki újra fgkjánlott jelöltséget határozottan visszsutsStotta. Ez a visszaút a sitás azt eredményezte, bogy a'tüggetlenségi párt veaérférflainak egyszerre megcsappant az eg^zz bátorsága és egész könnyedén eltekintve az előbbi értekezlet alkalmával olysn fennen hangoztatott »ebfZilárdságtóN, uj jelöltet .keresték a — mérsékelt éllenzék táborában ; felszólították gróf Apponyi Albert tettjhftii gr. Vt*tnrfy Aurélt a jelöltség* elfogadására. Mellesleg báró Prónay Gáborhoz ia intéztek:-bizalmas kérdést1 nem volna-e hajlandó felcsapni jelöltnek, demsndahárom helyről tagadó választ kaptak, lnkty Lászlót -is emlegetták, de est czak a végső szükségé esetére tartották fenn. E közben elér kepeit S a • nagy« értekezlet nepja, márcz. ?ö-ika és a pártvezér urak még mindig jelölt nélkül voltak, bekövetkezett tehát az a fentérintett végső szükség és a pártvezérek 25-án délután egy órával az érteaezlet megújítása előtt eibaTároeták, bogy May Lászlót léptetik lel, ha a mérsékelt ellensékiek bejönnek ea értekezletre és ha Inkey egyáltalában hajlandó less a jelöltség elfogadására. A máwáksk ellenzéki utak csakugyan bejöt-
tek, ámbár mindóeage Igen kevasep. és velők jött Inkey E« eleinte vonakodott a jelöltség elfogadásától, de végre engedve a ,fUggeUenaégI" urak unszolásainak, belegfe-zelt a dologba. Tehát rnégia osak mutathat' tak be jelöltet a függetlenségi párti válasz tőknek, habár ea a jelölt épenséggsl nem valUa le es 0 e veiket. Hírre azután fáivonultak az Oroszlánba u egybegyűlt Vidéki függetlenségi pártiakhoz; (láza fel-
olvasta az Ung*k isvWét s k(jslentette, hogy erre a választásra a függetlenségi párt összeolvad a mérsélloH nlensékiel s hogy az ekként egybeolutUt ellenzék nem lüggetlen-ségi, hanem méreéke|t ellenzéki jelöltet állit. Ezután megalakult az t^j — most már mérsékelt ellenzéki I— pírt; elnök /foMeHIstván rajlti földbiitokkw, helyettea elnök /?«m«ia fiíztt, jegyző mlrnt liazló lett, A végrehajtó bizottság s megalakuld; ennek elnöke Tubaly Viktor, Jegyéóje dr. Antal. Kövei kesett a jemliajlMiláa. héiy még ott is vonakodott a Jelöltség elfogadásától, de ez-I után engedett Koljer,. Dértallos, de főleg Rémit* rábeszélésének. Inkeyi tehát egy* hangulag kikiáltót tak a mérsékelt ellenzék jelöltjévé, a vezérlérflak Öröme teljes lett, a párthívek pedig ez emelelrtü levonultak a iöldazintre éa otlt megitták ag áldomást.
A kraitkelyl IcaHtlrtbdl. Kaik Miksa levelet intézett dr. Lipp Vilmoe keazlnelyi gvmn, igazgatóhoz; e levélben Falk [indokolta azt, miért nem lép faj Keszthelyen. Azt mondja Falk, hogy tudomására jutott, hogy a mérsékelt ellenzéken kivül a tüggetlonseci pán is jelöltet állit, még pedig Falk szavai zzennt egy tekintélye* és! ro-konssenves személyiséggel kzándékdkik (a függetlenségi párt) küzdtértm megjelennir — %lk onnólíogva, hogy még honvolultab-bá no legye a helyzetet, arra kérte bárátaü, hogy jelöliségét végkép fjtsélt el s végfe biztosítja Őket örök barátságáról. Az a teliin* télyea éa rokonságúvá* személyiség, kitFsIk mint a keazlhelyi (terület függeilenségi képviselőjelöltjét emlftJriem máa, mint U n g e z Ala-
Í'oa, a nagy-kanmi választókerület jelenlegi ;épvlaelöje. U n g a r é r t Keszthelyről tegnap ment depuláczióí(indapestre, hogy öt a jelöltség elfogadására (elkérji Kaiknak szintén küldöttségileg köszönik meg a keszthelyiek eddigi fánadozáaait.
Ceákfornyán, mini értesülünk, a vdrosi!szabadelvül párt e hó 25-én nagy réssvéí mellett mcuslakult. Ejz a megalakulás annyival ia örvendeteaebb. miután a megalakulásra irányuló mozgalom nem felülről, hanem alulról, megának a polgárságnak keheléből indult kii i Az értekezleten elnökké Molnár Eleket, alelnökké /Vksfdrs Alajost, jegyzővé dr. W4* Gyulát válaaztották meg. Április 6-ára egybehívták a kerületi pártér-lekezleiet. Urvaru I«njon( a kerület [eddigi jelöltje, mint hirliLnem is lép ]fel ebbed á kerületben. A méraékelt ellenzéki vezértérflak pedig hajlandók aj kormánypárttal ktjmpro-miaazumra lépni, ka ez kiválóbb egyéniséget állit jelöltül, tóról ia van tudomásunk, hogy Molnár An oí perlaki plébános is tapogatózott a kerületben, szintén szeretett volna fellépni, pártáilázáról azonban eddig nincsen tudomásnük> A hangúlat a szabadelvű pártra nézvé felette kedvező^
A tspolcasl kerületben — mint ottani levelezőnk irja — eddig semminemű észrevehető mozgalom nem indult meg. Emlegetnek különféle neVeket, de' egyiket sem hivatalosan.
Aradi Govjtf színtársulata K Nagy-Kanizsán.
Most már teljesen valónak bizonyult U a hir, hogy amitől oly régfcneg vagyunk fosztva, nemsokára megkapjuk. Aradi Gerő, nálunk Kanizsán {is előnyösen ismert színigazgató, április bó első -felében városunkba jő és húsvét vasárnapján megkezdi f előadásait. Ennek felette örvendünk annyival is inkább, mert feltételezzük közönségünkről, bogy n legkiterjedtebb mértékben pártolni fogja a társulatot, mely a pártolásra valóban érdemes. Társadalmi életünk úgyis nagyon nélkülősi a nemesebb szórakozások alkalmát és kiváUképen most, mikor a politikai izgalmak úgyis fogva tartják a ^kedélyeket, az ily módon nyújtott változatosságot kész örömmel veendi mindenki.
Az Aradi ndntársulata már őszi ittléte alkalmával is pánolásra méltónak bizonyult A közönség mindazonáltal nem érdeklődött a „ múzsák gyermekei* 'iránt oly mérvben, hogy ezek kizárólag kellemes emlékeket vihettek volna láagukkal. Nagyon aaeret-nénk hinni, hogy • a kanizsai műértő publikum es álkalmnmal helyre fogja ütni azt, amit az őszazei elmulasztott.
/Azóta — mint haljuk t— Aradi ia kellő lépéeeket tett arra nézve, hogy a pártolásra még méltóbbá teg^e társulatát. A társulatot egészén újra szervezte a mi a fő, értelmes közönség igényeihez képeet kibővítette. Míg tavaly Osak két énekmnqie volt a társulatnak, most bárom van. Mindahárom fiatal ée csinos, ennyit eddig hallottunk róluk. Hogy a hangjuk ia fiatal ée oainoa-e, est még nem kösőlték velünk, de Aradi ur isléeében bízva, eét előre merjük föltételezni. A nevüket Is megmondjak as irántuk előre érdeklődőknek: Halmy Etel, Nyilas lion
ée Aradi EfOllie, ez a pdmadonnatHfoUumr melyhez nagy sereg paatlakozik. tpbbnylre olyanok, kik nemcsak a „népség, katonaság ^"'boa tartósnak. A mát tavalyról Ismert l^icsenmayer kisasszonyok Is iu leesnek s megint Iés4 alkalmunk t^gyss játékuk- és fses tánezukban fyönyőr^iödni, — Jó. less fiatal és örtip uraim, a gukkfret megreparáltatni,
A társulat ismét saját, jól azervezett zenekarával jő hozzánk s klválólag az operettet fogja kultiválni. Ehhez ugyan volna némi hozzászólásunk, mert ámbár épenséggel nem vagyunk ellenségei sír operettenek, de még semisséretnénk, ha énnek a kedvéért elhanyagolnák hazai azinmOirodaltminka|,Je-lésen a nd^azfnmüveket; különben e tekintetben talán Aradi-ur ia egy nézeten van velünk, a igy Itt aem leez kdztünk differenczia.
A kardalosok és daloaoök száma Is msgsZaporodott, a níi minasneseire igen elő* nyös és szükséges ez oly ráfsulatrs, a mely kiválólág az értekes genrét fogja kultúrálni. A társulatnak jó szinpsdi | díszítője és; díszlet festőle is van, a igy reméljük, fógv a darabok kiáDIfásávar Is meg | leszünk elégedve, Amdi ur nagy ízkmmál.ui darabokat is vett pe müsorána, igy utnre fog kerülni a • Csókon sinrzett vüTeenfa, »Nézd meg az anyját«, »Kip van ezeken ki-
vül a a Berlini koldusdiák életkép dalokkal, »Szerolém bolon4jal*, ' isi. A váma sem leez tehát elbanyagoKa, sőt Moliére és Shakespeare neveiből is néhány ott van a re-I pertoireon./1 ; T
Ujolag kifejezést adank abbeli remé-pyünknek, hogy a tánulat pártolásábsn Ka-I nuwa nem hagy magán taltmni Pécs által, I hol a miénknél nem kevéntté kényes közönség Aradiékkal tökéletesen meg volt elégedve, t Mutassuk magunkat képeséknek egy saintár-[ sulat fenlartáaára, mert hnaén a háttérben ott la(ipang a mi tengeri zigyónk: a nagykanizsai állandó színház Ügyé. Aradit és de-; rék társulatul örömmel üdvözöljük; a ma-I gunk részéről helyzetüket épenséggel nem | fogjuk megnehezíteni: a kiérd emiatt I elismerést sohasem .fogjuk megtagadni (tőlük.
Különfélék.
— Lepünk nsal azánsánslcitár-rzáiára különösen felhívjuk a t. közönség figyelmét. A mellemes tárcsát lapunk egy fővárosi bsráljk, S o) d e r | Hugó ur, irta a »Zala* számára. A »Czigánjyálet« írója mags ís a iczigánytok* közé tartozik, aboljelss tulajdonságainál fogva elébb-utóbb megteszik vajdának.
— PsaUrnblAa. ViqékOnk közbiztonsági1 állapotaira szomorú fényt vető büntettet követtek el e hő 24-ét, kedden, este a Kot toriról Alsó-Domjjorubs vezető uton. Á postarablás híre már másnap reggel elterjedt városunkban is és móst már a kővetkező részletes tudósítást közölhetjük az eseményről: A kot lórii posta jhétfön este — mint rendesen r> 7 órakor indult el Kőkoriból DomborjAba. Aa idöjárfls bonts, esős volt, és fél nyolozkor már tökéletes sötétség borult az útra. Ebben az időtájban ia postakocsival asemközt, Domború ielöl, kocsin jött három ember. A postakocsi mellé érve, az egyik ember bunkóval hatalmas ütést mért a kocsis fejére, ugy* hogy ez rögtön lefordult az ülésről A gazemberek ezután leszállva a kocsiról, fejszével mentek neki áldozatuknak, és nyakán, meüén, és egyén testrészein hét sebet ejtettek. Mikor a kocsist ekkép teheteüenné tették, a postakocsiból kifogták a lovakat s odakötötték a hid korlátjához, melynek közelében a bűntett történt Azután hozzáfogtak a kocsiszekrény feltörésihez. A szekrény fedélét feszitették fél és kiürítették a szekrény tartalmát Különös véletlen következtében éppen ezen az estén semmi pénz vagy egyéb értéktárgy nem volt a kocsiban i Így csak leveleket v ilieüek el magukkal. A rablók — elvégezvén gaztettöket — senki; áhal észre nem véve, miután a kocsis félholtan, aléltan, feküdt az árokban, ismeretlen irány felé távoztak. A szerencsétlen kocsist kéaőbb kocsin, arra menő emberek megtalálták, felismerték1 és bevitték Dombomba, hol most életveszélyes sebekkel boritvá fekszik. — Az esetről azonnal értesített Csáktornyái szolgabíró még sz éjszaka megkezdte az etonyomosást a szerencsétlen kocsis kihallgatásával. Es ugyanis időközben annyira umsgáhos tért, hogy a szolgabíró kérdéseire öeazefüggő válaszokat tudott adni* E kihallgatás alapján küldte szét a szolgabíró a zskndárokat Ezek már 26-án este tjfoglék a fettsssbf, egy Sj>. it. nevű embert, továbbá egy Kondit nevű eurdi fiaskót ée egy 8ipot (f) nevü belezlfai czigányt E három individuum ellen, bár mindeddig tagadnak, annyi gyanuok merült fel, bogy teljes biztonsággal reájok mondhatni, hogy ők követték el e rablást Minden kétaéget kizáró corpus delictit ís találtak náluk. Aaonkivül a helyszínén találtak agy
tysaét, melyről asietén bebizonyult, bogy náluk látták, fia ami eveknél in több, • pjfc | lökön f>o» borúban megeteti aaembeaitéalál t kocsis ia ráiantsrt « rablókra. A rabjök kiöyomoiáaára a* vezetett, hogy a bünmtt elkövetése Wa következett napon Légrid-nál a réven feliamerte őket néhány ember, aki vefök együtt katonáskodott. Ezek mindjárt rosszat sejtettek as épenaéggel nem jó hirben álló egyének ottlétéből, a mikor a poatarabláaröl értesültek, a zsandárokat figyelmeztették a három emberre. A isaniá-rok meg is találták nyomukat és a tettei e-ket már,27-én éjjel erős tedezet alatt átkísérték a nagy-kanizsai kin törvényaaék b >r-tönébe, hol a nyomorultak most megérden olt büntetésüket várják.
— Hok rab. A helybeli kir törvéi y-siék fogházában, mint halljuk, ez idői en rendkívül felszaporodott a rabok létssát is, ugy hogy messze t lalülhaladja a fogház I e-legadási képességét Mig ugyanis es a befogadási képesség 130 rabra terjed, addii a törvényszéki fogházban a rabok napi Útszáma 200*on felül* van. Vájjon mi enne i a felsaaporodásnak az oka ? Az erkölcsök i a-gyobbmérvü romlottsága-e vagy a btint stö tönény fokozott szigora ? Talán mindake t(í.
— láger AlaJan, a nag)kanizmi választókerület volt képviselője — mini lapunkat árteaitik — húsvétra városunkba jő és húsvéthétfőn fogja megtartani bessám>ló beszédét.
— Nagj t ü»a éaa, volt e hó 28-kn, vasárnapról hétfőre Jorduló éjjel, Tapolczkn. A tüz mint ottani, levelezőnk irja — égy meUékutczában támadt épen éjiéikor és csakhamar " két' ház, hét pajta és ; néhány istálló lett a I dühöngő elem martalékáv á Emberben nem esett kár, de a leég és- melléképületek tulajdonosai érzék anyagi csapást szenvedtek.
— Mulatság. A néhány előkelő c ia-lád által e hó 2Í5-én a Korona terpnében r in-dezett piknik, ami a jókedvet, a kedély »-aeget ea,.tesztelenséget illeti, igen jói' sl ;e-rüit. Bár nem igen sokan voltak a „páro t," de annál több volt a tánczkedvük ea járák ia vígan, Bmig a kakas öt 'órát nem ku o-rikolt." A kaposvári czigány, Barcza Jó ai, igazán élvezetesen húzta a különféle cs ir-dasokat, melyek a tanczrendben atulnyonó
• majoritást kepviseltek. Ennivaló ancyi volt, hogy egy ostromlott vár legénységet hár >m hónapig lehetett voiba belőle ^Itartani, a 'sámpánjer pedig* — mint mondani azokás — palakokban folyt, A hölgyek kis vzámát j 6-tolta nagy szépségük, igy tehát láthatja m u-denki, hogy azemnek, szájnak es — lábnak bőven kijutott a jóból.
— BUagy telvajkaaéa a ti»r vlnyazlk eWU. Lapunk ez évi liUk számában említést tettünk arról a nagy tpl-yájbandárót mely sokkig űzte vidékUnlo)n garázdálkodásait, mig végre az egész érde-
KiefcUjN u.
itt hálák érzékeny
mes kompánia as igasságasolgállatás keséi kösé került. A végtárgyaláa ebbé* az ügyben négy nstyig tartott. A n -kanizsai törvény ezék a végtárgyaláson nem kevesebb mint nyoloavan tanul hallgatott kl; ea a megtárgyalás sz államkincstárnak 16? frt. 6? kr^josárjába került. A vádlottakat Merkly, Orossváry, Remete és Fárnek helybeli Ügyvédek védetmesték. A tórvéuysaák (elnök Tötttöey Béli, birák: gr. Hugonnay Kálmán és Horváth ^erenoz) a mull szombaton hirdette ki az Ítéletet, mely zzerint a banda tagjai közül Honét {Kupai). János kiUfw* évi, dteayéri György M évi és társaik ia 3—é }' év közt váltakozó fegyháabüntelésre és megfelelő ideig tartó hivalalvesslésre és politikai jogaik lellüggéaztésére ítélteitek.
— Ttiuoltai »or«Jrgy *k. Felkértek beaaiZktl e klvstkaaó aerek kfleaétételéw: A Daoaa-tfaout-Uaaló ki vidéke tték, .tlsoltó-agylat által — íhlHÜbb angodéhlyol — kibocsátott aarsjsgyak hasáai idsjéask kt>aeltdtáv*l tklkéHSk e aemraesiS kUttbn-ségat, aüeairlat e keselk uélj levS saiajsgrtk elirusitisa, tll«tv« asgvétqla által, ka^aans villalatnakat olttm* (tteel kegyankqdjék. A B,v«rraéav tárgyak air kl vas-uuk állítva, e aegasamUthalAk Nagy-Kunjaain Bsiiayi Jéieaf ée Mllbdkr őüéa ékieeréSa erakaál. A randi-ad bizottság.
— Ilimen HTafsr Vilmos ur e hé 80-án déluián 4 órakor, Martja esküvőjét Schreyev Béjjla kisasssonyiiyal, dr. 8chreyer Lsioe ur kédvee leányával. As esküvőt a helybeli izr.í, templomiján tartják meg.
— A gflxflíirdft a kasáatiastitáai nftvaUt aalatt április bd B-án zárva leea. Anrijis ké 1S41ÓI fogva pedig állaadóaa aiadea nap a aóaóaség rendel-keaéeéra fog á|aa|. A ftirdd derék bérlAie Btklar LaJoa ur, ki karaSakat a tatiak kAeléaira Miért, aár «oat gondolkodik a hldrgviakftr* létsaitésérAl.
— Aa iivegfézjképek müUlál-IIMea naponkint nsgy és szép közönséget vonz a délzalaitakaréknénztár bazárépületbe. Nagyon érdemes is megnézni ezeket a valóban kitünO képeket, melyek meglepő plaaati-
-csitásssl tárnak elénkiországot-viíágot, ugy hogy ski az egészc<tik|ust végig néste, szinte ugy érzi msgát mintha bejárta volna az egézz földet f— tizenkét óra alatt.
1)1 aesMsmi. Tibonaks i* hné ee-Beailkai^ekeMaéWa talap—áss mágjusat i JnttOM
r^rtfitit Héréút* sas|erára MNité Dilié ftvie. I rrt
fii Uf
uU HilMCIflU.
Gabona Arak.
Nagy-Kanizsán márczkus 98^án.
70)80 kilóg, buza 9.10 - 7É kilóg. ö. 80 — I. rozsX X — — II ross H. 10 -árpa
l--árpall. — — sah 1.6. 80 —
-»» II. 7. — — tengeri közönsége^ —• — spróuemü — — kr.
A vasúti menetrend.
Hirdetések.
8174|tk. 1868. sz.
Árverési hirdetmény kivonat
A aaéktordyai kir. járásbíróság mi$t telekkönyvi hztdság réaséröl közhírré télétik, síiként Csemcaecz (C^ernecz) Ilona szül. Gáspárics csirkovljánf lakásnak Rezsők Miklós esirkovljáni lakés végrehajtást szenvedő ellen 828 frt. töke e jár. iránti végreh^jtáU ügyében a nagy-kanizaal kir. törvényszik ts^üleléhek tartozó osáktornyai kir. járásai-réság területén (évö Czirkoviján községbén fskvö é09. ss. íjkvében A + H «r •§» Ti'Tt Ti fül I1. 771'ée 'f'-hrlU a. vágrshajtási szenvedett Resask Miklóa tsz* Isjdonául felvett, s ösazeaen 806 frtra b^t caült ingatlanok s tartozékai
folyó óv! ntrll bó M-lk íiap|áb délelőtt 10 órtkor
Czirkoviján községháznál megtartandó nyuit vánoa árverései a; megállapított ki£íáltá4 áron alul is ela|latn| fognak.
As árverezni ssándékozók 'tartoznak! ax ingatlanok kikiáltási áráosk t0'*, kéflH' pénzben vsgy gs 1881. évi jLX. [t ez. g-áhan előirt óyidékképia pápirban a kiküll dött kezéhez leunnl, a többi letételek e bl4 róságnái megtekinthetők.
Kelt Caáktornyán, a1 kir. jirásbiro ság n\in( telekkönyvi hatóságnál j 1880. septem-beé hó 28-lk nlpján.
i I 79 l-ll
I r
Üvegft|nyfcép4k mflkiállitása.
(A tuknrékpéiiKiáil Buxár
épület IMII) Ma vásárnap jutölőó napja a
v Ytt\ sorozatnak: lénieiorMAtti egy rajnai utazással kap-
| csolatban. 13 éti Ön 8 kedden IX. sorozat: Oroszország és Skandinávia.
jGT'Vpl/ < yy norozüt csak kei *topig (of/ta/ö.*m Nyitva naponkint délután 3 órától eóti 9 óráig. öl—1—1

*
8 X 8 x
I 1 8 X
tt
í X
1945\84
HIRDETMÉNY. [K
Nagy-Kamata vdrot rendezett tandeta rétiéről kÓzhirré tétetik, hogy a vdroti magán földbirtokokon a vadászati jog 1M84. érv 1 májua elaa'Jéföl számit ott egymásután Itövetkeió O évre f. évi áprll hó S-lk napján reggeli 10 órakor a táros {aj ácttermében a legtöbbet ígérőnek a t. e. képviaelő testület jóváhagyátdnafi (entartása mellett bérbe adatik. Az árveréti feltételek a város tanácstermében a ii
alatt megtekinthetők.
I 1 I i
latalot órák I .
Nagy-Kanizsái, 1S84. évi márciius ho Mén.
09£ , ' A városi tanács.
•X9X9X%X%X9X9X9X9X9X*X9X*X*X9X—

tXXXIXIXXJI
I " II o Ja
\tM4 is
I 6S|| II
$ íil 18 i | 6> $ &
I , b m a fa
t lí^lfi 8
Z 8 B3Í 8
I S « S h g M
I - a-g-S o S
W* I
[ - V||ltfi
I «láií8
í ° ma s
s - Jajéia l * £§ el
» E » « O N S
I B ileila
| » S|i|l 1
K aa ^-^-rí J|
; ml i - fifili I --bü 8
Z «-r ZZ
II
I JI1M 5
t II 5
▼ ac n 18
M II
S "32 8 ft <&ts fi
8 S
stragon-mustár
fatsot eaomagoláaban.,
Schmidt Viktor és fiai
i 1 J,. béonl knlönlegestfié^
^^ legjobb belföldi márka •/, J, »|, ki ét üvegekben eaimmel éa védjagygysl kapható minden boltban űliser éa aeiieateaie kareakedéaben.
261—19—26
HARLANDI
kötőfonál ^ orsóczérna
A bitéi éa párisi kiél-litáa alkalmával a legnagyob érmekkel kitüntetve
gyári leMay eséeairM
Általán kedvelt kitflaó mmőségsért kapható

■rárt Mviaj kltf-fsaálrs
m
Oazt rák -91 sgyareraiág minden nagy éa aevaaetee kertakr-téaébeau
Z36-U-1Ö
Efí t»i|y»»»r aaoi klvoaiatt atv aagj kaUaaaak ftSbogto, lakaéMf, alayalkM^áa aa kkmt alUa iniat a MlSal a frSffTa«^S SPlTZWHiERICH aavSavbl ItaiOU é* butoa valamit gyora ka-táia aitall aa|yra beekttU
(PITZWEGERITCÜKORKAK J (Ilon Iiodn ,)
lilall Vttsr és Valtát valódi miaflaégbaa eaak agyégyiámkbaa.
m. iz-tz
t
WÜMC VÍW-U: %á jtf %tnrpásur Süfjtt x&w/Wimf ^.TIJ ^tiFur%íryr\tTt* 'irtf wítI
BGP Orvosi bisoo^ktok g
„Margit-"
GYÓGYFORRÁSRÓL.
Elunyfig tnlajdgn.saga valnntnniivi aiuikétffes1 viuk kii/itt, — vpgyi alkátréazoiaak siaroncaii Sanatétal* ti-ré* aaahad »*^B«ar, do fcarüajr. félig k«<IAÍt acéaaav tartalma. . !
Ili* Iá nnávrvS EVSo i'iio 'syf"™! tanári éa kir. taa'ápiaa. Jó katitaaak találtam a lógntak éa gyomornyilk-VI* IlUIUIiyi rifl^yivS h^ünak linrtttoa báotalaUaáL Á Öelterai-, Radeint-, Vicby- atb. vizektói kttlSnbő/otilt c*> k«l3r«fa| axabadaaenaav taitaínjánál fogva, a azért )rArzének lahetÓaégéaél, vagy a kol a vérkeringéai luntk ligRiiailölkttj tartani, a izénAaraor daaabb vizek /Blött élóaynyal kir.
hr Celllliinlt I .. :|kw -Kv^i.m]Tanár. IWkm-k(irháilgaagatója. KÍvŰóan jó hatiataak bisonyalt alépő-, lfl* UtUliai Ul liajVA en,e«.uj. éa Tiulóaurrak korutoa bástalaainál oly annyira, hogy jalanlag rokon-alkata njáa áíTányrlí kórkáiuokban alig rondeltetik, — csekély btabud aséaaav tartalminál fogva, oly aaatakbaa ia aiktraata alkatmaazik, a melyekben a Selturai-, GieaahflbU-, Glaickanbergi-vizeknek használata határozóttan káró* volna.
Ikp IVarraiil Ini'tf't- Torok-, féga-, léfotá- és bórbaUgaégbaa igen jK, kiHdó katáft padig akkor j1**' S»*»l ÍIHIP gyakonflt, ha aa ejplljett warvok báatalmával,rokon teriMSazetfi gyomorbaj roltjalai.
fia* pAiíf I ni i*<» agyat**! tanár. déga-, tSdftk-| gyomor, vithólyag idült hurutját 4íintngy oaztatja, mint a I irr* 1 UVI lllll V Mt»nl, Oldekeabargi, OI«cakSHlL Előnye, hogy k botegek Hlvezettal Utazik, a bogy
aem btvért, aen belélegezve, a fejben vagy tSdóbaa nem okos MaSl vértorlóiiai _
Üh ^ jírvr ÍIíC Pa| r rgyt tanir7 Légzö. emésztó-azérvek hnrntoa bántalmainál JA eredménnyel alkalmaztam I
irz* miij Itm wij 8«lton>f,pieichcnbergl,qieaahflbli vizek fOlött ki<ab» aséasav tortalminál fogvaslóaayal blr. |
Ur Uarlkiífi JÁvuAf Üókaa-kórfcási (Sorvas. LégesS, saaésstó- és ViMlÓ-azarrak karatoa biatalAinil bátran I
■FZa Wi oas aOWCI veraenyö^ a kSlfStdl szikéleges ásvinyvlzekjkol.__M
Ill» R<ll«lhArn>nr Honrilr «S7«t»l aair, adrari taaácaoa. Légzó-, améssM-saarvak idült hnrnljaina. W irr* Jlllinuci^tr ntllllü tapacztalt eredmény bizonyltja, hogy gyógykatisbaa tajjaaes aaoaos a | Seltenri-, QieaghBbli- éa Yfaky-vi«akkaL___■ _ I
H. Hnjilinlr inilr^u ogyttenil tanár, udvari tanácsai. Öaszetét^Ie éa kallemaa izénél fogva ajánlható a E llr* UUniCl ilUWl léyzó és MnésatS-sasrvsk kórillapatalail. | I
UT Zt ídfi áxerint Európa legelw is iegtito- JSRkTW a iMaraltMorris gyógyhatiaá- |
gatatiakb tléáketafsk ktlaatlkaa gyégylatézet ööiöttWÜ ráiT— Sok oldala hgkadtraaóbb I
«radnény«k alapjia. malyeket éa gyógyiatéMtsabcn ,a .Marflf -forria gyógyvta" alkalmazása által a lésatsk Műt I
karvtea káatataaiaál tapasztaltam, hívatva érzeia sugamit asaa botegeim által kadvssaa fogyasztott és Jól tan I
gyógyTtaat a HftlrfliaStai ajánlani / I
OSrksrsáarf. 1879. mireaio* 18-in. ' Dr. RAmplar Téder. %
Borral baatnálva a Ufftféncaéfeiabb ét legkeUemeiebb ital. ^M |
Iiiá^iagoi I^TM^QI^ITTY I W'fa.ihirl m\i-fftraktlr EjLULDIVU I I Lés lilBliQestn.
Kapható axonkirfll minden gyógjrszertáirban, füszer-koroskedésben, ssállo-
diban és TindéglSben*
K'aalssa I 1
fsrgslai uáei ■ I . I
árksilk | Indul jl i
4) t»MHjl.*l* li
' ÜMaa l. II á, IS a. I Ara i A4«hU» »*f r »'••*' I (S<térwY)'
• .10 i. S0 a. tt A. 4 a.! MU «a«y- *OMZ i (sa, t. Zt-
l.j 4 A II f I A lí f r*aa«l •*•»»«•«*' fej laia*'Z«M-
iOMy I.! IlórsSp. II A I I 4||al »0it*i
I IA. II a. I A II p. r*ti«> vagy.veusl 'W. V. sl I hányból.)
M I A 41 f l A tt S-^i U vagy. vaast II. a) Hpaat- j ,
hng*rW I. lé Mp. I A 41 f 4 a. ssaa^vaaa
l.lj 10 A. II f.10 é. 84 p.1] *Ma iy*i**o«w
l,| 4 A ll f. 4 é 41 pi '-vaflMl asawi.foM
4.! I A lt p *M* vsgy, vaas

(ipast . I. I ó> 41 p.! I A, |i gyafSfaaa
I.ll I f II I !• Ija. M«ifi. vaas |
I. riA ii p ll ó. 10 pJ |1|M B **aa
J_4. ] I 7 ó. II p.! H^|l vsgy. ,
Pslslösszerkeesté s kta&A: VAIKM I.AJON, 1 TlrssserkesstO ]< Farkas I a r e

STATISTlkA!
Ason betegeégek. melyiknél használtatlak * következők \ kökfaée, erőtlenedéi, ideg, Ide, vénicgényiég, I leitmémyek, maláta kivonat eaUeeégi efir, maláta-eeokolddé, kmc/cnirdlt makUa-trka*. Valamennyi a l/ojf Jáme találmánya 4$ rend* esetre eeerint.
malátakJeeitm/nj/ek, Hojf Jánoi-fé'e rendeeer, Ugeeőeeue, tfldőeorvadáe, aIteell bántalmak, eméeztéei bántalmak, 4- A haeznáUaltb W-
kivonat, maldta-meí-cáukor

5 I 8
Szenvedőknek
becMeti flfoelmébe*
Ezren, kik már yenzve voltak, eion gyóffyhatáeos uernek köszönik életüket ée örvendenek annak.
Nyilvános ktistönőirnt
Egyáltalában a hirdetésekben igen kevée bizalommal lévén, nagyon ose-kély reménynyel beadtam el az ön malátakészitményeinek a haaanálatát. I)e képzelje az örömet^ mely családomba uralkodók, midőn az ön Hoff János (éle konczen trált malátakivonatának használata után már hónapok óta elvesztett egeszségemet teljesén ismét vtsszanyertem. Mailem oly egészséges mint a milyen még soha aam voli, a köhögés mely folyton gyötrött elmúlt, s ma már, hála istennek, egészsége* vagyok I Hálás köszönetem érte I
Babóosa, febr. M. ITKIIEH DÁVID.
HOFF JA MM legtöbb fejedelmek ud. szállítója es. k. tan!, arany koronás érdemkereszt, porosz és német rendek lovagjának, Bécs, 0rabén Dráuneratraase 8.
Nyilvános koszflfiöirat
Tek. ur! ön küünö maláta ki vonat i-egéa*ségi söre igen gyógy hatásos, Tiz havi nehéz betegségem óta pontosén használom, vjaazanyertem erőmet. Mellékelve kQldök 14 frt, 60 krt. további 88 pelaoák maláta kivonati sörért.
Szeben, április 1882. TANüL VILMA.
Magas elismerések a Hofi János-féle maláu kivonatnak, oeáeeárok, királyok ée hevoaecek által. f« I. Vilmos német császár: »Az ön pompás maláta kivonata,* Ferencs József osztrák csááutr: »örömmel tüntdtsm önt kl.« A ssáss király: a királyné anyjának igen jót tjssz.* A dán király : »gyógynatáat lepaaztaltam.* A mekleu-burg-sverinj nagyharczeg i »elismerésemet*
hivatalod gyögyjblentéh.
Csász. kir. s^ab. központi bizottság, stb. Flensburg. A HofT Jánoe-léle malátakivonati egészségi sör egészen kitűnő erősítő szernek bizonyult
WITIGE őrnagy, a porosz kóroda képviselje. ; Arak: Mahlákivonat egiegeégi eőr 13 pal. 7 írt 96 kr., 28 pal. Id frt r#0 kr., 58 pal, 8Q frt ^ kilo maláta csokoládé I. 2 frt 40 kr,, I kilo 1 frt 00 kr., II. { kilo I frt 60 kr., jkilo 90,kr. III., é kilo 1 Irt 4 kilo 60 kr., Maláta-etu-korkák 1 zacskó 60 kr., 9ü és 16 kr., MalMakivonut I üveg I frt 12 kr., kis-sebb 70 kr. — Qyprmek tápmalála liett 1 frt Ray maláta fürdő 90 és 60 kr. 2 írton alól semmfcem szállíttatik. Az első valódi Hof Jdnoe féle nyákoldó maláta mellczukorkák kék papírban vannak. Vevésnél csakis ilyenek kéretnek. Kapható Nagy-Kánlssáa.t Király Ferenoz gyógyazerész, FéeeselhOflbr József ée Roaenfeld Adolf kereekedéaében, éa as orsaág mindéit ne-vezeteeebb gyógyszertáraiban. 80 8-12
! ELŐFIZETÉSI FELHÍVÁS
„ÁRIiJTÉSl" KÖZLÖNY"
X • évfelysatérs.
fcgyedüli s legrégibb, áehát különösen a külföldön Is a llfgilierjedtebb közlönye az Összes magyarországi és a honi vállalkozókat erdeblő áueztrial, horvátországi, boszniai s külföldi árlejtéseknek, | melyek mindennemű műszaki munkákm, építésekre, kész áru- ée mindenféle. munkssfállitAsokra (minden szakmája gyáros, Iparos, kereskedő pályázatával)* adáa vétáfékre, bérletekre stb. vonatkoznak a hivatalos ée magán, de mindig eUo forrásokból uieritelnek.
Kizárólagos k|íz!llnve az öaares hivatalos árlejtés! kiírásoknak, a melyek e szaklapben a legkimerllőbben kőzőlletnek e melyek mellig ezenfölül ez előfizető gyfrr* és pontos Informatiókst ki kán, kivanatra a szerkesztőségtől.
E szaktan minden számottevő műszaki irodában, gyárban, ipartelepen ée n^übmyben nélkülözhetetlen e mindennemű hirdetésekre nésvíépen suerjed-ségénél fogva a legjobban ajánlható.
\ II) 1 A f I s e t é s I A rt
I éere' . tf—frt. Félévre , . 8-frt, N>guedjere . . í—/rf.
BMsaUd pfauak 4s MffsadSUaak tstétMaéSk as
„ÍBIzEJTÉJII KtfZIiOHYM ^ 7 84 19. Ik4dóhivataláha, Budapeston, Bályány-utcza 8. szám.
OOOOOOOOOOOOOOOSOOOOoOOO
TTcxnTtmr.
DRBIIER ANTAL


XXXXXXXXXXX* " i!
PALACZK SEBEK
vítlóílináguk i'h hamisitlancáguk jótállása mellett
Diétrichés Gfottschlig-"*'
llki
L üHMWiOTIIMSÜIIIgSglI
m
Lptól
Jri vi! I ilííK* I
* U\ . .» t *
I ^^B^fc j
ÁLDÁSI IGNÁCZ
utódja
IIINZL LUJZA
Bagy Kantortn, főtér, Knortzer szálloda mellett
ajánlja budapesti is bécsi legdíszesebb és legszolidabb készitményü nagy választékú botor ámít és káspUos mürslt. Teljes ménnyasszonyi berendezéseket, éttermek és háló szobák teljes felszereiéséf a légdiv^osábban és lejuiányosabb árak mellett elvállalja. ! 41.6-12
f:
á U i
Budapesten,
IIKEHÜK 1 aerfőzdejóbén SÓBÁNYÁN
rendelhetők meg.
Megrendeléseknél mindenkor a legjobb minőségű reservált kiviteli ser jő e«-közlésbe. Bővebb árjegyzékek bárljova ingyen és bérmentve küldünk IméteUidókat SételbkkSs mérten a lehető Ugnagyobb előnyökben te jut un y»M ihakbtin »ésteeitOnh. Is IlkalaMaal kátrak vacyaak sgyatlél aii^aUltsal, alssaHst mi távalsbki Ulyskrt törtint atiUsásaksál, a sildúo a ksldméay ko#saa toatg vaa aa atai, regy ssm MStbM, ka a ssr, rakurra altaUk ■ «éak laasaakéat 4raaittaSk al, kiváaatra sat
1 kütőHirgeM oerrkkri
asalfálkataak, Mlytkat káláajbas caak taazartall kU<Ua^a/fkaél. kai a tsállitb si|t 5-4 két vasa i|áaybs, kaaaaátaak.
Mi fui klllabfCM lartkst, aMt/fk fróatbk AaalSk, éa klltaáaaa tarUlaa^BHiná felrtáa Ueyagsaea aafyatik kbllaépt akossak, toalacakaakéat caak I krajfaéml asáahaak árlfibbas . Mrtáaalfvk fa UasUsAfukM filiei uHátUu mUalea. JfagáldJ ártatMík, kegy aaaa klltalagas aarak a U|forróbb IdSsaakkaa sm, sala caak s*a laaaaak savsrassk, kssaa atedaU tlaatasáfakat h saaatakat téUr ^tmltával á »a|tartják 70 f—10
5000000G2HZHHHH
Hllttaé iiiiiiÖNéstt
uj zongorák, fiaclita (Bősendorjfer taoitvanys) e«. kir. udvsri szállító gtárából kaphaiók NAGV KA^IZSÁN\Ra#en&ar0P Ádámnál, (Tóth Lajos ügyvéd ur házában) Ugyanott egy átjátszott, régi, de oagjon jó sunggorft, (gyermi k(\iiek; ptiuláat* nagyon alkalmas)
60 frtért kapható. 77 2 3
Snőüsetéel felhívás a
„MAGYAR lUZI.mZIM"
húztartási, gazdasági és szépirodalmi
hetilop, a magyar gáidaaronyok orgs. egyletének hivatalos közlönye, III. éTfoljamára. Szerkesztik:
Otietér- Ugrócti Ida, Androaie Vfrtoss W. J.
ELÖFlXETÉgl ÁIAE t Egész évre 6 frt, Fél évre 8 frt, Negyed
évre 1 frt 10 kr. Előfizetések a „MAGYAR HaZIASSZONY" kiadóhivatalához Budapest, Váczi-körot 2". sz. intézendők. BC A .Map i r HáaiasBwej* kstih#MI Mtatsáav ssáaakai Urasitaasa kaid a khéékhrata^ slaéaaak-aak, kik aaiiáat kaasá la|failw<lktiaa lavttafi lappá foidalaak.
Klfllsstéaak a ké bánaaly aapjáWI DÜfa«adtataak.
4 kkdókntolo
Budapeaten, Váoal kőrút 2o. I Bsaklapaak afyik klstartáaMI sn aaabadu kiá-ayaeai, sdstáa ataatatáaal aaiktt több más Matat lakat a káatailAabas moitakaritaiü
47 6~-7.
---r®---1-----
68 6-« , PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK
I T ő R L E SZ^É S I
JELZ^-LOa-KÖLCSÖlTÖKUT
EN Q EDÉLYEZ
SVos bank-záloglevelekben
elónyds feltételek mellett és pedig földbirtokra a magyar kofoua területén, valamint a vidék nagyobb városaiban fekvó bérházakra ia. mtF Kzen liletre vonat kotó határuzmányok kit Inaira mgMi<fet»ek ^M
Nyomatott Viaekíl FtllOp laptulajdonoanál Nagy Kaaisaáa,
p' Az e 1 só ^^ osztrák
ajtó-, ablak- és padozat-gyár f
társaság
DAaq IV. Heamflhlgasse IS, alapítva |0|7 Műkert fa. igazgatása alatt >01/
sjánljs kénz ajtók, ablakok (TouaalAewal egyattmpnba hajó- ogytoint amerikai caerfa eresztékes- és parquett-pado-
zatokból álló nagy áru raktárát. A gyár nagy nz&raz faanyag készlete, úgymint kész áruk nagy raktára által képesítve van még a legnagyobb szükségletet is a legrövidebb idő alatt kielégíteni. Elvállal {kzleti portálék kiállítását, katonai laktanyák, korházak, izkolák, irodák atb. berendezését úgyszintén, mint bárminemű más, gépekkel előállítható, íamunkálatokat, rajz vagy minta azerint, kivévén lak-
■soba bátorokat 40 8—12
Hllünft iiiiiiÖKégti
' uj zongorák, fiaclita (Bősendorjfer taoitvanys) e«. kir. ndvsriszál-
' Illó gtárából kaphatók NAGV-KANIZSÁN Roseriberg Ádám-
1 nál, (Tóth Lajos ügyvéd ur bázáben) Ugyanott egy átjátszott, régi, 1
1 de tiagjon jó sunggorm, (gyermi'kt\tiek; piiulésttti nagyon alkslmas) '
60 frtért kapható. 77 2-8

Insert failed. Could not insert session data.