Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
14.49 MB
2010-05-26 14:32:45
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
515
1808
Rövid leírás | Teljes leírás (260.49 KB)

Zala 1884 december

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

52. szám.
Nagy-Kanizsa, 1884. déczember 7-én.
XI évfolyam.
^mH tlKXABMTá-Tál: Un Mom 4 »
kastaaAay, továbbá IM Nmt >nÜn>, Hililtart mL Ma li>liuilk.
Ilmrtihi bvatsk mk fanMft k»-MkbA) fcpátHasb el.
Ktemtok Tlaaaa m
POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Zalamegyel ügyvédetóet, a Nagy-Kaftlzaai- és í)él zalai takarékpénztárak, Bankegj eiület. ax Alaó-muraközi takarékpénztár részvénytársaság és ÓoMgéljrxA ssővotk. hivatalos közlönye.
iLGrarrtw int:
6 frt ~ to i .
x
Fél érit......
B^sélm . .
' » -' ^
MHiláiik JsliajMM
AmrW i M7«k IütaUIm Unta** ajsk xo kr. Niyi
i w,
rattMMH IOu
......Lift:
Myllttér patltaera 10 kr.
Megjelenik Nagi/-K<mixs<in hetentcint egy*xer: Frrs'trn«p.
Lapunk barátaihoz!
Egy tucat esztendeje lesz immár, hogy • Zala faija azt a kevés rúzsávsl, de igen aok tövissel hintett pályát. mely neki, mint n vidéki hírlapok legtöbbjének. osztályrészéül jutott. Eb aránylag elég bosszú idö alatt e lapnak nem egysser volt alkálira bebizonyf-lani, hogy támogatása ^Ital a közönség maga-■agának less jó szolgalatot * hogy « Zala becsülettel tölti be azt a helyei, melyei magának kiválásitól! a melyen miudig elismeréssel és becsülettel látta és togadta> közönség.
Magyarországon, hol as alkotmányos kornak óta olyan rohamos egymásutánban, a közönség igényei iez képest úgyszólván a legszembetűnőbb aránytalanságban, keletkeznek a mindenféle irányú és tartalmú újságok, igen nagy idö az a tizenkét esztendő. Mert as uj hírlapok nemcsak hogy gyorsan Retkesnek, hanem azok nagyrésze vajmi gyorsan meg is szűnik. Nem lehet czélunk, e helyen azt fejtegetni, van-e nekünk az a asámra és műveltségre nézve kelifi fokon álló közönségünk, mely képes lehetne megjelelő módon fentartani az újságokat a mi a lentebb jelzett lényt nem is annyim a közönség rovására számitjnk, mint inkább hajtandók vagyunk azt annak a — fájdalom — igaz körülménynek betudni, hogy az i\jságok közül a legtöbb nem az, aminek len nie kellene. E tekintetben való nézetünk igazságát Minién ismételve volt már alkalmunk kifejteni a es sem szorul ujabb a bővebb magyarázatra. Hogy csakugyan igaz, azt legjobban bizonyítja a meglévő újságol -vaaó közönségnek is apáthiája, vagy, csak fyengébb kifejezéssel élve, közönyösségé, melyet as újságok iránt tanúsít s melylyel eneknek amúgy sem igen irigyelendő helyzetét tetemesen megnehezíti
As ijps, hogy a sok avatatlan éa lelkiismeretlen kés, mely belekontárkodik • hírlapirodalomnak tehetséget és jellemei föltételez^ mesterségébe, legnagyobb réasbeo maga járult ahhoz, hogy a közönség érdek -lödénél, pártolását csökkentse. S ami még rossabb ennél, az ilyenek alaposan működ-
nek oda, hogy a közönség izléa^t elrontsák s hogy a becsületes, lelkiismeretes újság irodalmat megfoazazák attól a tisztelettől éa elismeréstől, mely azt méltán megilleti.
Elég őszinték vagyunk léhát, megvalk. yán, hogy a szegényes állapotnak nem egyedül a közönség as oka. Amivel azonban épen nem mondjuk azt, hogy a közönségre nem férne rá nagyobb jóa karaj, nagyobb pártolás a közvéleménynek ama orgánumai iráni, melyek valóban megfelelnek hivatásunknak. Hiszen elolvasni csak elolvassák SS újságot, ha valahol ráakadnak a kávéházban. vagy valamelyik olvasóteremben; nagyon sokan már ezzel is nagyra vannak és boldogilsni vélik as illető szerkesztőt vagy czikkirót azzal, ha azt mondják neki: »Kiolvastam ám ezl vagy amazt a csikket; rendes olvaeója vagyok a lapnak; minden asá-mát elolvasom,* V persze ahol ingyen olvassa. Pedig as a szerkesztő nagyon ritkán olyan ideális lény, hogy az elismerései, vagy dicsérettel megelégednék. Jól esik neki, de megélni nem tud belőle. Az qjság kiállítása sok pénsbe kerül, n ráfordított munka is megkívánja jutalmát s maga az ujzág is annyival lesz jobb. mennél nagyobb as előfizető közönség, melynek ssámárairják.
Mindezek egész általánosságban állnak sz összes hírlapirodalomra nézve, de kellős mértékben illenek a vidéki újságok helysetére.
Valóban nagy önmegtBgadás kell ahhoz, ▼tdékon szolgálni ítyaágirásaal a közügyet. Üaui aa árral, bármerre ragad ia ez, vagy eltemettetni általa: ez a kilátás biztatja azt, aki itt tollat fog, hogy újságot írjon. Sok tekintetben túlságosan kényesek a közönség igényei, másfelől gyakran igen kicsinyes nézetekkel kell megküzdeni; gáncsolni, kifő* gásolni valót nagyon könnyen vél találni mindenki. előfizetni pedig igen kevesen hajlandók.
Ilyen viszonyok közt vagyunk mi is, épen ugy mint a többi. S talán as a fő hibánk, hogy mi nem ászunk az árral, — de beléje temetkezni sincsen kedvünk
Mert nekünk ipecziálie a helyzetünk: jókora adaggal több nehezedik reánk, mint
• a többire. A megyében levő újságok közül
| egyedül a Zala as. mely jogosítva van po-
j litikával is fogialkoani. Mint politikai lap, a 'Zala* határozott, talán nagyon is határom*!, ál-
' lásponlot foglal el. Ugjasólván egész Zalaiae-
I gyét elborította as ellensékiáramlat, az HtgyÖ-' zelemre jutott ellenzék nem csak hogy nem
! pártolja, de ellenséges indulattal van minden
I iráni, ami nem az ő asája ize szerint való, — és
. a mely kesdetlőlfogva a száfredelvü-aég s a szabadelvű kormány igaz bivénák
| vallotta magát, megmaradt á zászló mellék
1 melyre fölesküdött, megmaradt alatta és lp-
i bogtatta azt a zászlót s barcznak a a vál-
j aágnák idejében, e zászló alatt küzd és dol-
| gozik most is és lógja folytatni a küzdelmét, ( továbbra. S ime a par ezcelience ellenzéki
| megyének egyetlen politikai lapja a szabad-
, elvű politikának renditheilen híve : r- ssi-
i get a szárazon.
Ehhez nem kell kommentár, te meg-I kíméljük magunka! annak etmondásá!ól,mouf-nyi megtámadistásnak, mennyi bántalomnak , vagyunk kitéve ebben a felette ezponált helyzetben. S nem utalunk arra, mennyi erkölcsi bátorságra volt részünkről szükség, hogy | álláspontunktól ne tágítsunk s mennyi erkölcsi erőre, hogy a zajgó ár középette so-| ha egy egy pillanatig se veszítsük el. lábunk | alatt a talajt, a liberális politikának a hasa ] közöuségere nézve tiszta meggyőződésünk | szerint egyedül áldást boeó, felvirágoztató talaját. Megálltunk rejts, nagy küzdelemmel ugyanl de nem habosva soha egy pillanatig I sem, holott kétségtelenül jobban jártunk, volna, ba engedünk az elvből, ha beletörődünk az áramlatba s ha nem is indulunk vele, de legalább ellene sem feszülünk.
Nem igy tettünk Nem ismertünk kéí-| szinüséget. nem megalkuvást S nem törődtünk ásókkal, akik megvonták tőlünk jóindulatukat, barátságukat, pártfogásukat: botunk politikai elvbarátaink támogatásában s abban, hogy ők segítségünkre lesznek a ne héz küzdelemben.
8, « surtelt tapaiftalatok daetárq, ra-| méljük est most is. A hit kétségtelenül meg-
ingott, ugyan, de a reményről nam mondunk le. Nem tesszük fel, hogy mi, kik a. pártért többet tettünk, mint a mennyit magunkra való tekintettel tenni jó lett volna, a pán részéről jutalmul közönynél és elhanyagolásnál egyebet nem fogunk aratni. Elvtársainktól is osak azt a támogatást kérjük, mely megillet bennünket. Semmi egyebet S kell, hogy nemcsak ideális, hanem rsiionális szempontok is vesessék pártunk embereit abban, hogy est a lapot ernkböl, számukból kitel-hetőleg pártolják. A küzdelemnek koránisin-csen vége s a saabadeívü pártnak sincsen esse ágában sem letenni a fegyvert. Sőt kettőé erőt kell kifejtenie a Iharosban, hogy a megesett csorbákat kiköszörülje, Az ellenzéknek is maholnap meginduQ a lapja. Nem félljük tőle elvünket, mert lmjuk, hogy igaz az alap, melyen állunk. De félünk attól, hogy azzal a lelkesedéssel, aszal a bnzgósággsl szemben, melylyel az ellenzék az 6 lapját már születése előtt felkarolja s melylyel azután még nagy^ mértékűén fog viseltetni iránta, ha ami pártunk megmarad eddigi lany-haságában, nem fogjuk megtehetni azt, amire azulán ugyancsak .jaükség less.
Ssi vünkből remél|ük, hogy ebbeli félelmünk alaptalannak fog bizonyulni. "8 as újév közeledtével njból bizslommal kéljük pártunk tagjait, lapunk barátait, hogy ügyünket a magukévá téve, as uj esztendőben valóban lelkes támogstói legyenek ennek a lapnak, mely érdekeikért küzd. Aa elöfiieté-si ár oly csekély, hogy annak lefizetése senkinek sem kerül megerőltetésébe.
Egyéb tekintetben, is s ezt;, büszkén mondjuk — ugy van szerkesztve a »Zala«, • hogy bármely vidéki hírlappal kiállja a versenyt. Nemcsak a politikai, de az egyéb rovatok szerkesztésénél is mindenha azon voltunk és leesünk, hogy megyénk és*idékünk-nek kedves és érdekes olvasmányt nyujt-snnk betenkint A mi kritikusunk a közönség s mi bátran bocsátjuk magunkat bírálata, alá.
A .Sala" sserkeestőaége.
TÁRCZA.
Az enW hervadása.
Sé lombtdtrad, m madarad', Vénéar tmbtr lépt* alatt Zdrtgnik m Maá. Varjú kért* utáron ágon, Btrvaddi tí m világon Jönni ér Mm a taUt.
Hova UH, mondd, etnbot árnyad f Pillangóid kova nélU»kf / " Hői mm 4a*sd, iUatodT JBhtriadiak a virágok, Ét alul mórt /ám* jérvé, Hú$ vnyésHt, essni van itt.
Oim vm a nyár, m é'et! Mmdtm igy ér, asmf t#, Wfrt, 0>g Immár Im#, oly Msf... Ds mtér* üfvifa tngkén Kúfum féki még « rtpkémg, HÍ* 99 mWt n t&mt.
Kavlaaky fiyala.
As elveszett levélj
á — ytsla4 snésu éM^a. -
— l4tja, aa saép magától, Béla. hogy i ma nem borpiacija ngy le a lejét és nam tam* atsm olran ábrázaital. mint akisek mm jMH a dinnvetóldből Maguk taáak olyas BMignodoUtlanol éa elvan kstegortese áÍH)ák tm M • magét szerint msgábihe ttüen ffMfatt begy e nők wiaaMtmek Pnig h*f ke lAkfmt tatmraét lürcénl ma-MÉa^kknl, Wetve In nlyne eMegnletlewÉ ««HiMk aawmgnk Mmt. piai amttyen rtfo jéé n^Éi • ■HaÉ k*gyea viéila In
bizolt gyenge nemmel szemben, akkor be kellene látniok, hogy tigy nálunk, mint ma guknál épen nem szabály a sCzeazélyeaség, hanem igen ,is, ilt épen ugy, mint amott, igeo aok a kivétel.
Ertem a lecskét é meghajolok #IŐtle, drága Bellám. E szerint tehát maga engem a kivételek kőaé soros, vagyis szememre hányjs, hogy asessélyes vagyok.
— Maga egyenesebben mondta ki as igazságot, mint én. Őszintén megvallva, én azért nem mertem nyíltan beszélni, mert attól féltem, hogy egyszerre csak megint olyan csúnya ráncsokba szedi n homlokát, szemeivel belebámul a végtelenségbe, vacsoránál nem eszik egy falatot sem és egész este nem hallani egyéb szavát, csak est, hogy: *teasék,« >igen,«vagy >nem.«
—. Es maga, édes ssívem, mindezt tinstán annak as én úgynevezett szeszélyes-ségemnek hajlandó tutydoofiam?
— Csak nem tulajdoníthatom vaskö-vetkeseteseégnek a mngn hangulatának áprilisi idő módjára éráról órára történő meg-váHonását.
— fis egyedül n sseasélyeaséget tartja magyarázatnak ?
— Mi más volnn as ok?
— Hát as én végtelen, kimondhatatlan szerelmem? •
— Ejht ne beszéljen ilyeneket Hiszen I én tudom, szerelem tuMi, hagy sseret engem [ a ngyhiazem én aam.adtam okot erre, Imgy
ouk egy pillanatig ia tyeikedjék as én > anarelmnnhap S ennyivel megmagyarázta-I tatlanabbak ások a maga melabés rohamai.
_ finye, de élesen tud néha gánye-lódni, Ballal Ulja. ha igaza volna aa én aateaélyearigeamei, — de stfg aáeskálm-| nek aa kalleae lennem, hogy ezekre a sza-I vakra ress hangulat tofjon eL De Mfl..
én nem vagyok * me^Hyva, se kdvetU-1 amise; - talán aa a hibám, hogy nagyon
is tudok érezni. Hiszen nekem más gondp1 I latom, más érzelmem nincs ennél a forró, szenvedély es . szerelemnél. Erről pedig nem I (ebetek.
Béla e szavak közben, a hévtől elragadtatva, önkénytelenül megfogta éa heve sen megszorította Bella kezét.
— As Istenért, Béla, ereazszen el; már is fellünö less odsbenn a másik szobában, hogy abbahagytam a zongorázás). Hadd folytatom, mert különben bejönnek és akkor vége a beszélgetésnek. Igy megénge-dem, hogy ssólhat boszám, én majd addig tovább játszom. Vagy énekelni akar inkább? Kezdje tehát. Melyik nólát akarja ?
— Köszönöm a kegyem égét, ssép sn-gyalom. Játszszék bármit, én majd jcsak e&» hallgatom s legfeljebb néha-néha belessólok egy szóval, szzal, tudja, amit örökkön örökké hall (ölem. Talán már meg is unta.
Bella, elpirulva, boessu, gyengéd tekintetet vetett Bélára.
De azért pajzánul felelt:
Nem, nemunlam meg, én nem vagyok
Bélára pedig nem hatott kellemetlenni es az ujabb lecske. Igazán nagyon, nagyok azerette azt az édes, kinzó angyalt
A leány elkezdett zongorázni A Béiá legkedvesebb nótéjá! játssU:
•Szeretlek én, egyetlenegy virágom.*
De nem volt soká kedve n JátékhtW Egy hirtelen akkorddal abbahagyts.
* Ulja, édesem, e szavakkal vélte fel njra a beasélgetéa fonalát, engem ignsáe aggasst néha a maga válioaó nmgavMeta Sőt voltak olyun gyenge piltonttnüa, — aft i|aa, hegy maga okosta ttekei is — midőn sskHe lürheietlennek találtam ast na állat pótot Meg is akartam mondani, de ehhee nem vok erőm. - Aztán más áplog levett .k,
- Miom-ta? U
■y- Ha akkor nem mondtam meg, moai ugyan nem tudna ajkamra jönni az a ssó.
elfelejtve az előbbi 'figyelmeztetést, ö.magVsimogaita meg Bélának kigyúl! arcsát
. -r Afc istenre kérem, Bellám, édes szerelmem, ne hallgasson el elöltem semmit. Mi volt as.
.— Meg nem mondom, a világért sem, hanem megírtam, akkor, tudja ? Azt a levelet...
— Nos, azt a levelel?..
-r Azt majd egyszer megmutatom.
—. Megvan az a levél ? *
— Meg. Itt van nálam.
Bella zsebébe nyúlt De egyszerre elhalványodva ugrott fel a songon mellől és ziháló mellel rebegte'
— Nincs meg. Elvesztettem.
4 A levelet?
< — Igen ast Félórával ezelőtt, épen mielőtt öo jötl, még nálam volt. A kertben ki is vettem a zsebemből.
— Akkor ott vesztette eL Megyek keresni.
— Ne menjen, Béla. Nem akarom, hogy as á levél az ön kezébe kerüljön. Majd keresem én magam. Maradjon csak itt
Bella kifutott a szobából. Félóra múlva jött vissza; levertséget mulatott areza.
4 Nincsen meg. Már alkoojodik ia, n fasorban nagy n homály Aztán csúnya aséi ia kerekedett, talán a kertből ia kihord ta est a boldogtalan írást Jsj, istenem, cenk avatatlan késbe ne kerüljön ss a levél; De kivültkén a magáéba ne!
Béla ránézett n felindulástól reeakető leányra 4'
—■ Épen én Httem félti annyin?Olyanokai irt benne, bogv most kétségbeesnék, hs kezembe kerülne? Kérdeste szután,
4 Ram, édes kedvesem, Jussra n ajd vaMbar megmondom én megem. mi volt benne. Onk nmet ne! . , 't. - •
Tlrvéaytzéklak lajt. -
A nagy-kaoitati tőrvényssékrfll Joggal mondhatni, hegr aa onmág tör-vdn jenákei kütOtt Iüvátt helyet foglal •I Kiváló helyei, »fy Ügyforgalom mint ttgymeoet dolgában. A jelentékeny kereskedői én egyéb városi elem, mely Karnisán lakik, azután a tekintélye* iorgalmu vidék, mely a ka-n ifi lOrvénymék területéhe* tartoaik, eat a törvénysséket kiváló fontosságúvá teeaik.
Annál kftlfoöeebb. illetve annál nagyobb elégedetlenségére molgál ai érdekeltek nagy atámántk, hogy ennek a nagyiontomágu törvény sséknsk olvan a helyisége, mely épenséggel nem áll arányban nem annak tekintélyével, Mm a jogot igényekkel, melyeket a belyieéghez ugy a törvényszék tagjai valamint u érdekelt kOaOntég fbm hetnek.
lapunk utőled márnában vettünk magunknak alkalmat arra, hogy aa • tekintetben minduntalan fel felmerülő panaszok egyikéi felelevenítve, ki* fejeiéit adjunk abbeli remény linknek, jobban mondva oeak óhajunknak, li-gy valami módon elérhető le* a tagadhatatlanul létesó baj orvoslása.
Arról volt ugyanis aaó, hogy a mi tOrvényaaékQnknél, hol gyakran napo kig tar'anak a bftndgyi végtárgytlá' sok, aem a felek, sem a berendelt tanuk saámára semmiféle váróterem nin-osen. Felek éa tanuk, tarka vegyületben a sanr >nyos őrökkel ott fásnak, dideregnek a folyosón, hol kénytele-nek végigvárni sokssor két-három tárgyalást, mig rájuk kerfll a sor, úgyhogy a vádhtt stinte jótéteménynek tekinti elitéltetéaét. mert a börtöneiéi Iában legalább fitikailag jobban érti magát, mint ottkflnn, tton a rém aégea folyosón
A tanuk pedig a hosntu várako tát alatt ugy értik magukat mintha 6 rájuk is valami kemény büntetést mértek volna s ctak azt nem tudják, hogy miért
Eat a sajnálatos állapotot említettük tel a minap a sat a reményűnket ▼oltunk bátrak kifejelni hogy a sxinte tűrhetetlen bajt legalább némileg le-hetne orvosolni a tállal, hogy a tárgya láai terem kötelében valamelyik bírói jsobát lehetne átalakítani tanuaaobának, at illető biró urat pedig elhelyetnék valahol at emeleten, ahol cenk akad még egy e caélra fordítható stoba.
Erre néave atonban illetékes helyről máris ast at értesttóat vettük, liogy at áhalunk ajánlott váltottatás lehetet
mégis itt a ssobábin jólormán nen is ke*
- De kátha vsazstt ei. Még Hl reetftk.
usssekutatták t ssobát, u egész la* kást, at egéss hátét, attal at ürügygyei, hogy Bélának vestett el valami fontot abb irtsa. Hiába—a levél nem került meg
Borongd volt ason at estén a hangulat, cfe ax egyszer inkább Bella, mint Béla rtesérftl Béta is l szokottnál korábban kívánt jó éjasakát éa ment.
A néi még mindig dalolta keserves nOtáját a fák lombjai kötött Olyan iáidal-mssan sivított, mintha ő is siratná rsfsmi-nek elveszését Talán a szép nyár eimnlása indította ekkora mtlancholitrt.
Béla nem igen figyelt a terméssel ke-nrgéilrt Gondoletokbe elmerülve haladt kareattftl a kari (ttorán,
— ögyan ad lehet abban a levélben? Mi lehel at t még valami, amit Bella említ en ? Talán megint bestéit neki rólam valami ismeret len ttl maradni óhajtó •jóherát?« Igaa sajnálnám de he mégis tudnám, miről vea aaó, legalább isi világos* halnám. IgttAn, sokért nem —*táirt ha megtudnám annak a
t tartalmát Befis nen mondja meg, « De hm kit
A aeél
Igeo, a aaét Irta rohaaMaal felkap egy nyárié töve meUöi egy lehér papérost. Egye aesan Béla lába elé hordja.
A lataj ember tetvsssi. Bella Irtsa, á tám: •Kedves Bélalt
TBfehet nem olvas belőle. Haseviast a levelet. 0 hntjui ember. A tereim aem Umk atÉt, nem i akanák elkftUsai Is a levél sem at övé. Km a levetet Mm aae-
viama-
I len, mert aa emeleti la eaflk a hely I még aa ottlévók saámára is, úgyhogy ott még egy bírót elbelyeeni mer€ Te-| hetet lenség.
Ilyen Qgyes-bajos állapotban van a törvénysték helyiség dolgában
Felesleges dolog volna, újból rámutatni arra vagy pláne bővebben fejtegetni, milyen hátrányét es as ál' I lapot Megtettük vat már régen és hogy | feMÓltláaunk akkori sikertelensége nem I vette el kedvünket attól hogy a kő | aöneég érdekeinek saemp ntjából újra I felemeljük szavunkat, et aat mutatja, hogy a baj egyre éroahetÓbb lest t : hogy mulbataUftQ ttükaég van, annak I valóban radikália orvoslására.
Ennek aa orvoslásnak kettő a mód ja: vagy épit a kormány a törvény ssék tzükeégleteinek megfeleld épóíe tetf vagy a meglevőnek taomsaédságá ban bérel alkalmas helyiségeket, me lyekben aaután aa egéét sppsratust ugy lehet elhelyeani. hogy se a tör-vénVtték tagjai, se a könDnség ne kin-lódjtnak
E két mád egyikét mihamarább kell ioganatositan<; nem csak síért, hogy a pauaaaok elnémuljanak, hanem főleg átért. mert a stükség vs lóban elsőrendű s a polgár, ki at állam ál tal reárótt súlyos terheket aaiveaen vi seli, etek fejében legalább azt lásta, hogy at ő jogos kivánataival is kellő kép törődnek.
KülOnfélélt.
áash t, eléflaelélaket, kik agées-, léi-, vagy saifféérl etai-e-léal Iteaegeikkel Még fcétralékb»« v »■ H»k, tlaitnlr Hal fslk#rJAk,k*gy kálrálékm eléli seléal dijaikat aal-Ml elébb bfk«|écal s»l»e«keéjf» »ek, mI« el as év végével mémaéá* aálmknl le kall Mrsssk.
' — A lérvémyasékl épil«IMI. A bünügyi tárgyalási terem boaunió hiányain r- mint láttuk — legslább némileg segitve lett at által, hogy a tanuk éa telek váróhelyiségsQi szolgáin tolyosót tárt ájtóvsl látták el, söt kilátás van trrt is, hogy kályha iá jön t folyosóra. — Hát et ia csak valami.
— Kapunk eslméaaakel! — Oe nem most, mikor legjobb dolguk volnt, hanem csak húsvétkor. Qntyí Andor szinigss-galó, ki társulatával jelenleg Saatmártt működik, becaülettol ugyan, de a kötöntég óriási Itnyhaaága mellett, a nyárra megkapta a balatonfüredi arénát a elhatárolta, hogy a húsvéttól juliusig terjedő idflaaakot Kanizsán fogja tbltmi. Miért nem jO (íeröfl ur most, mikor csakugyan legjobb aaisonja volos, ha már Sxatmártt csakugyan olyan rost dolga van? * 1 ' • -
— A >«av4éilg kévékéi. A Nagy-Kanizsán állomásozó 77-ik honvédtászloalj
| körében tflbhttaröé aatmély Változás lértánl, amennyiben IfesáfW Zsigmond őrnagyot Vessprémbe, ámá«n»* János föhsdnsgyot, ki e tásalóalj aeiédliealje volt, Kaposvárra és H*j4* Gyula tiszthelyettest Körmendre helyezték át, Waobtel őrnagy helyébe Hitéii alezredes, Veszprémből, Jö atásslóaljeéláre, ■egédtlsatt^ pédf klnevssték JT/ne* 8emu hadnagyot, ki amiig s 78 Ik sásskW|jeél szolgált mint csapattiszt' A 7%ik zászlóalj aegédllsstjévé heheisz főhadnagy helyéhe VigM Ignádz hadnagyot nevezte ki a minismer.
— Bgj régi J«fyaékény vbél Kgy helybeli lap a minap égy frtvárori stép-irodalmi újságnak valamelyik igen régi aaá-mt után Iftn érdekes leírást ktveőlt Nsgy* Kanittt társadalmi vittonyairól, hogy milye-nek voltak assk 1637-ben. Kivált a kastl-nóbau akkor uralkodott aaeliem volt abban a közleményben igen érdekesen leÍrva.Jlogy asonbao es a leirt* inkább érdekee, mint — igsz, az kitftnik akővetketőjegyzőkönyf-bői, mely a helybeli kasainónak IH37-Ik évi kőagyüléaéről szól ;
* 1837 jan. 9. Kanizsai Tek. Zalamegyei mező Városban tartott kfttgyOiét slkal-infkval: A társaság as igazgatóság válaattá-i>ára atámosan megjelenvén, mindenekelőtt közakarattal az eddig volt igazgató, Varát* József és titoknok ÓhcéIU rereocs urak fel-kiáltásnál qddty viselt hivatalaikban megtna-rasstáltak, továbbá helyettes igazgatónak [JiwenUrin Móricz, válassUtányr tagoknak támerrfsw Boldizsár, CAmoré*y Jótáll, íior-Mttiihy Móricz, Trtntjmmun I/sjos. fip*ini«i Ferdinánd, Hum*r János, B»boJny János, Cktrmt Ignácz, &rr»n4r Vilbelm, Titchimr Salamon, Kai»$r Béni, Hrntuion Izrael mágia pénztárnoknak Hehl* Henrik úr azavak többségével megváliiaztatván^ ttb.
— Mstailstálsgalás. CbrWa Emil császári és kir. közős hadseregbeli altá-
| bornaty és kerQleti parancaaok, e hő 4-én Ntgy-Ktniztán volt, a 48 ik gyalogezred bely-I ben állomásosé zászlóaljat megatemlélendő. i Az tltábornagy a szemle eredményével tő-kéleteaen megelégedve távozott vároeunkból.
— IIIrlrtrM halát. T-hbér Lsjoa I dombovári pincsér Ksnizstrt Jött, sógorát,
Hm»n Perencz vtsuti szolgát megtátogmui. Itt is volt nála egy hétig, mignem kedden, e hú S-án, t látogttásnak atomom módon sztktdt vége, At tmogy is beteges Ttlabért este 10 úrékor megütötte t gutt, ugy, hogy t rögtön odahívott orvos már ossk t beállt balált konstatálhatta As Uv hirtelen balailal kimúltst e hé 5-én temették el közréetvét mellett
— Vére* verekedés Terméesete-sen Kis-Kanizsán. Még pedig nea is vtsér-nsp, lisuem hétköznsp este. K hó 4-érél S-ere forduló éjszaka egy kia-ktniaeti korcsmában PóUti (Fráter) Ferenct összeszólalkozott KM-esőn Pál napsaámoaaaJ. A korcsmában esek káromkodással és a legválogfttoliab hxitkokkal illették egymáai, mig végre Kölcsön ur megúnta s mulatságot, fogta magát éa hazament. Ellenfele aaooban még esek akkor keidett ja vében belemelegedni ebbe a aportba, ö ia fogta magát, atonkivAI pedig egy Jókora vsstsgségu haaéblát, utána ment Kölcaönndi
ét a fával égy találta IQltAvAn lgyel|aez-tetnl a jámbort, hogy nem ósak a*ia, haneat a Köloaön-kopoaya tomgghsaadt. Most Kölcsön az ágyban, Pólai pedig á dutyiban várják a vitás kérdés végleges eldöntését.
•r ftp«rl> A rasgái osgy-ksnizssi l-sö polgáriimk nevező vsdásztá^aaaég a mull hó 29-én sikerült vedásMiot leodesett a nagy-kaniaaal felzOmszön: A vtdássat eredmény* 40 db, nyal lett. -v0j'"W mewi vttárntp, 80-anj ha|tővadáattt volt ahúl II nytjl és egy roke ssftt.
— álsrsaigylil láemvlgafaia nem mint múltkor Irtuk —^ január ll-án, hanem jaauár I7»éín lese e Szarvas termében. A rendszó bltolMág aorgslmestn fiié-sezik éa a mulatság sikere ugyaeóiván már ia bfitoiitva van.
. — Bnlnaieg^e klr. UalelMgie-láje, dr, Hmmm(re Kálmán ur, dr. AtUsfái Károly megyei főorvos kíséretében, e hó ^án éa 4-én vá^oannkhen Időztek, viaagálaiot tel|esiten4dk ams panast turgyában, mélyet egy helybeli ügyvéd terjesstett a vártégy síébe ■ mely sserint a kanizsai Város k-kólákban, a város által iskolai caélokrt (ordított óriási öszsaegek daczára, igen njigy lultömötlMíg uralkodik, kivált a párhúttmos outályoktién, ugy hogy pl. t Msgyar-aleeán olyan tanteremben, ahol 60 gyermeket is slfg lehetne elhelyezni s kösegéaipég é« kőizok-tatáaOgyi törvény szerint, azásharmincz gyermek van összezsúfolva. A feljelentés szbriht ez aa állapot aat eredinényezUi hogy Kani-zaán at iskolaköteles gyermekek egy harmadrésze nincs bmratva ét ntm is réaimOl oktetásbtn. — A tanfelügyelő a teljmiléti vizsgálathoz képest tog et Ügyben intézkedni. Ittlété tikalmából a várni itkolttaék ttnd-kívüli ülést tartott, melyen Jelenvolt a'tah-felfigyelő ur ia, ki es alkalommal (élvéiette azt a kérdési, mennyivel Isnns hajlandó a város hottajárnlni egy Nagy'Kaniztán lléte-aitendö áUami l$l$W> Utinytmnoda aűapgláet költségeihez. Az állam ugyanis Ktnítsán tktr ilyeu .tnnintézetet létesíteni, de jcsak sbban'u ssetben, bs a váris is megjelelő összeget áldoz e csélra. Az lakolstték I természetesen csak ast váisszolhstls a tanfelügyelő urnák, hogy e kérdés eidöntéie á városi képvisslőtestfiletel illeti meg. — Imko-zelebb bővebben fogltlkotunk e reánk néave kétségtelenfi! nagyfontosságú ügygyei, egyelőre ennyiben körvontlozzuk s tskintetben való álláspontunkat, hogy véleméoyfiuk stermt s váróénak e tskintetben nem stabad áldozni túl vasasssrisdnia.Ha már 66 ezer forintot költünk évenkint oktatási czélokra, esetleg még egy pár ezer forint kedveért ne Hagyjunk magunk elől más várol által elhalászni ily intéselat, melyre valóban szfikaégfink van, mely itt valóságos missziót teljesítene s melynek létesítését a leányos szfilök régóta óhajtva váriák. w. — KI akarték kajlaal UntiHtg Imre rózssutezai háztulajdonosnak három ser
De ve^ea el hagy >eakagyta nem eévmaast? Aligha. k vefaa tg|l—yg;
sefcapatimoik. ismén,h*rha-eékm^mgM»éa ilriiifiÉii toseltl
Mégis m^ikönnysbbfillen vess lélekre* let , mikor a levél egészen porrá égett Mei volt elégedve megétal /1 t
Hat hónappal később. A fiatal pár nászúton van Olsszország tiszta, kék ege alatL
As alig négynapos sranyos kis menyees-ke gömbölyfi karjaival sserelmeeen olt 01 férje ölében, körülfonj* nyakát, arczával odasimul st övébst, aztán szinte szégyenkezve etóltl meg:
— Emléknél, kedves, srrs at elveezett levélre 1 Megnumdom mi volt benne*
Béla egy -bosszú, forró csókkal lezárja az édes ajkat.;.
Most már nem akarta tudni, mi volt a levél tartalma.
WéWkaa Imire.
Fővárosi levél.
Hodapeet, decz. I.
Sikamlós világot étink. — Neme nép* stínházrt etélsak, bár talán igy is igtsst moodtnék, htnem esek ss nteták kövezetére.
i Elkezdődólt megint et e gyönyfirösé-ges. élet, stílkor mi emberek máasal se iog-lalkotaak, mint szidják a káimestereket, hogy mürt nem söprik el s hátak slöt t htvai, ezid)ák t városi taaáetm, hogy miért aem rendek el a eöfréat, aaidják a rendőtégti, hogy miért aem bfiatmi meg t maltMlokat s táa még szidják magát aa Istent k, hogy mért MMMte ránk a havai
Szomorú világ is es, mikor ssina aa pkeMoi atenayea hó taka^á a a kövezmea hegyes hatskókká nő a jéÉ. Ha van valt-hol nyomor, agy e tőrároahan van, dttto-váteshet le Utmmhh a nyemor téNi idegén.
He vttlnfa ntgyon ráérne éhben a sie-lőe világhsa. fclmimilhttaé, hogy t hőmér-sék afilyedésévei mMy erÉWlfci áfl a hta-

k«gy •
• gel rendkivüt növekszik e két ház lakúinak száma ia. A kiket nem tett beteggé a hideg, atok lopnak, rabolnak, csakhogy melegre jul-! hassanak. I
Valóban at egész időszak változásck-i nak, a tél hidegének a a nyár melegének j »eakieém örülhet a földön, csak a atabú meg 1 a záiogháftulsjdooos. f
A tél nyomorávtl egyidejűleg megkez I dődnek t .él mulmságti is. A. fistalság kü-i lönbözö titulusok sitit, de persze mindig jó-I tékony czélra, már javában tánctól; min-denfetó hangversenyeznek s a asmhátak majd-j nem mindig meglelnek.
Valaki (valami titkos antiszemita) meg is jegyezte közelebb, hogy a színházaknak | most már'nemcsak nézőterét, htnem tssin-| padját is leljeeen elfoglalják e tsidék.
t Hogy hogy ? kérdezi e rugolódótól egy mellette ftiő.
4r, Hát at operébsn mindig e >*i«idó-bőtf, a népszínházban meg es »árendás zsi-dó«-i adják.
No de ott vannak a >Fertály mágnások* a nemzeti színházban, — vipestsitt egy harmadik.
A várszínház még mindig nyomorog az 6 nagy kincse, Bleba Lujzája daczára, nat "fény Fekki bécsi nyakára igy neki zédult t roes drámák áfjt, hogy metl már é It felállitáa villámháriiénak egy bíráló bizottságot Szegény tako* drámeMk, már Itt Is egy ádás klikkel M mégkisáeniők.
Hsnem vállfák be, hogy a írott drámák árját* maga Tdeky indította maga ellen tt tal, hogy olyan sok roes dráaát adatott efő tdaépn kazdalbta.
Beszélnek e zzinhAzi körökben egy mát btktmről it, oMön agytnk egr ajtó ar egy* kanmgyra caakóden kmyithÉtatkaai, érikor épen egy bájos vendége veit No de hM est majd mtgrepmftfye l>Httt: ball gmtak el neveOmi histet Igyk aenmoksrs ■Ivathalrt létté hymta i uram te
ritka e«*É*Mufc e* a
Kgy rtka mmnéaf Imd as iUUi Méta mm tett
Est t ritka szerencséi is et öreg Szigeti Józsefnek köszönheti sz aksdsmis, ki esékét egy kis vígjátékkal foglalta ét |
Meg is látszott sz skademia közönségén hétfőn, hogy érdekei ülés volt. Máskor ossk sz akadsmtai filé*ek tvpikus látogatói egy két rész akadémikus, nénany apró deák s s szfirke hírlapírók voltak láthatók s a Szigeti lelolvesátára t legeiötjbkelő társttég gyűlt össze s az Akadémikusok szfirke soréit a iegbájoaabb alakok tarkították.
A képviselőház a legutóbbi időben — a mióta t i. at antistemlták hallgatnak olyan jól viseli megát, hogy már nem lehet t asinnázsk »orában megemlékezni róla, most már nem komédiátntk tnnyit s bá így ' halad a dolog még megéijfik, hogy komolyén szárnbt vessz fik amit ott caelekáarnak
Ezt a jó renoméját pedig a háznak szerezték az ö fiatal képviselői skik egymásután szólsltfak fel s legíontosebb kérdések -ben, még pedig-nagy hatással.
Htnem vaJsmennyi között leeaikere-sebb fellépése volt Bebits Cusstávatk t ki-ben et irói világnak nsgy kedve telük.
Egy furcsa dolgot mégis csJnáhsk a ngos képviselő urak.
A képviselőhás köaytárnoka ugyanis meghalt s a helyének betöltésére pályáz* tot lognek hirdetni, Meg követelik pedig s pályázótól, hogy tegyen teM vagy jogi, vagy tanári diplomája s eaoekHrfii bM^m némmü, angotai, frtméaÉÉiil, Iáiénál, vagy tmtyá ittta még sMléle képen.
Ugy létsaék em tfctiják t képviseífl arak, hegy lemi kötöttük egy igazán okos ember a kAeyvtárnak. A Mmai igaz, bogv ha ilyen lelt ételekkel kát nmének kép-▼ belőnek vagy akár minísltrnek is embert aegyen kentei kapnának.
Hanem lem mégk egy igen )ó oldalé annak, ha flyea sokat kg taéai, t kápvlte-Mhét kányvtÉrnoka: ha, eeentü Meátts Sándornak leéa, Bekritmwfc eoget, áppo-tyiaak frtoczk, lláeryatkmeg taMé mén-taame iam mtkaégi, hál ed itm trra -a kőnyvtárnek ar. HMCUT.
r
HeH kedden éjjel egy öltkor. Három iakog-•Bo-tölvaj fpgott koazá « oeoiM művelet ■^g^iiékot, de toalheuijuk volt, ameuy-nyiben á nőm na udvaron agy szolgám-gáav felriadt, kármái csapolt ás a károm |6-maaár dissaótaiaaul volt kénytelen saégyen-mura attávnsBi. Miulán ekttanásuk előtt el-Maitatlék navlkai bemondani, ajóeslvü randi* őrség ason fáradozik, hogy kipuhatol a őket Sok sserenosét kiváunk hozzá
— leglilté A. következő sorok közlésére kértek fel bennünket r A létesítendő • balatoni halaaz-szö ve* kezet« tárgyában L é. deosember hó ll-én, vasárnap, d. a 11 órakor, Siófokon, fog megtartatni as alakuló gyűlés, melyre as löesze* érdekeltséget a kiküldött bizottság nevében tisztelettel meg-hivom. llj. &édU4y< Imm grAft b. eloök.
— A egrié kii mzl igylet nagy., kanizsai városi választmánya a t év november 90-án tárt ott gyűlésében tárgyalta a köz-ponti Igazgat óságnak, as Erzsébet-kórház I alapítványi ágya feletti rendelkezési jognak átruházása tárgyában, as alapító tagokhoz intézett fel hívásai; es alkalommal HofTmann Mór indítványa folytán elhatároztatott, miként az egylet mint alapító tag *],, ágy feletti rendelkezési jogát átruházza ugyan a közp. igazgatóságra, de felhívja egyszersmind kiváló ügyelmét arra, hogy a valódi emberbaráti könyörületesség szempontjából nagyon is kívánatos volns, hogy a köriratban meg-jelök ipari munkások betegségük > esetében az időnkint rendelkezésre álló alapítványi helyekre teljesen dylalanul vétetnének* fel.
* Ksswlk l4\JssasalbaaSk* rél. A > Magyar Sálon« most megjelent de-caembérí füzete igen érdekes eredeti kézira-tát közli Kossuth Lajos nagy hazánkfiának Kazinczy Gábor albumából. E kitűnően szerkezetet! havi folyóirat, mely rövid fennállása dacsára a legelső magyar folyóirattá küzd te lel magát, általánoa közkedveltségnek örveod éa méltán, mert a legkitűnőbb in dal mi éa mlvéezi erők csoportosulnak körülötte; sőt közelebb Klotild löherczegnö és lányaii: Mária Dorottya és Margit föbercsegnök is átengedték a »Magyar Sálon «-nak saját kezűleg rajzolt aqnarelljeíket és tollrajzaikzt. A moat megjeleni decemberi füzei is roppan! gazdag, változatos, és mondhatni fényes tartalommal jelent meg. — Azl egész tartalom felsorolása egész hasábjt *e(ine igénybe, azért tehát csak a kiválóbb közleményeket emiitjük meg: Kouuth Lajos as albumokról (Kossuth ere deti kéziratában), — ilj. Ábrányi Kornél a főrendiházról (a magyar löréndihás ülésének képével), — gróf Ismyai Menyhért irodalmi hagyatéka, Vikár Belátói, — költeményeket Dalmady Győzőtől, Vargha Gyulától, Jakab Ödönlöl és Temérdektől, — eibeszé léseket Szabóné Nógáll JankátóJ, Balázs Sán dórtól, Heniallér Lajostól éa Gibányltól, — as udvari vadássatok nagy érdekű ismertetését Fenyő Sándortól és a mit legelöl kellett volna emiilenünk: Jókai és Borostyám regényeit stb. stb. — Felemlítjük még a ne gyoo változatos tartalmú • Egyveleg* rovatot, melyben a »lilkos írásjelekről* van nagyon érdekes cdkk. fcs ezeken kívül vagy tilt szebbnél szebb illwztráczió stb. stb. — A •Magyar Sálon*-nek egy magyar családból sem szabad hiányosnis, annál kevésbbé, mivel rendkívül olcsó áránál fogva, nagyon könnyen megszerezhető. — Előfizetési árak: egész évre 7 forint félévre -3 forint 60 kr. negyedévre I írt- 75 kr As előfizetési pénzek a »Magyar Sálon* kiadóhivatalához (Do-hány-utezn il-ik szám) küldendő, Budapestre. — Karácsonyi éa újévi ajándékul a (Magyar Sálon* kiadásában pompás kis diszköletek jelennek meg. »A magyar Sálon Könyvtára* czímmel. Gyönyörű kis diazmOvek esek, melyek ugy belső tartalmuknál, mint a külső kiálhtss pazarságénál fogva méltók a »Magyar Sálon* jó hírnevéhez. Meglepetésről lévén szó, nem áruljuk el tartalmát, csak sunyit jegyzünk meg, hogy a »Magyar Sálon könyvtára* n karácsonyi könyvpmeznák legérdekesebb és legkeresettebb csikké less. — A pompás díszmü ára csak 76 kr.; Előfizetés egész évre (4 köt.) 2 trt, félévre (2 köt) 1 frt. 50 kr. - Megrendelhető a^ Magyar Sálon* kiadóhivatalában (Budapest, Dohány nlcsn 19 aa.
— A amgyar mlgeégik alku* méask hazafias ügyét a lő városi éa vidéki előkelő társaskörök élénk részvéte már végleges sikerre vezette, úgyannyira, hogy a nagyszámú jelentkezett és fölvett ssép hölgy méltán bépvireii a magyar szép ty-pust. De miután aa album egyik fft mleo-eztója as, hogy basánk legkütiuböeöbb vi> défcáaek i saéyegeí letjes számban legyenek áHnfn bemuiatva. ssükséges, hogy á hazai íQmág vitil vetve támogassa esen
ügyet, melynek győzelme dicsőségükre fog vitat A jeséiaégilbam egy magssrangu támogatója Isglöiilebl) elhatározta, hogy karima lipüilik hölgyét érték* itjjtd
j/effa ápÉaishw, mety egv nevexetee magyar őivgsmü motívuméi mán készülő ékszerből fog áüani Ke ismit egy bUonysÉga jumak, hegy ss ml amaik magasabb körökben is kiváló foaiimápi tetajdumiaeak Buzdításai fog e dtj kftüséae asolgálni nsmaaak a vee» ssaysó MrtMiélik, haasm aa Ifymág-aal la, eeely ivyakeaai mg arra, hagy a saép-ség saimáiát as ft tHékiaik ssépei nyerjék
Ersaébetiér 7) ki a meghívókat % caimsk-aek megfogja küldeni.
— fctüdlvémbea, mell* Imk. 4a mmt h ■sMiigséghia sásswdlk figyelmezietteinek aa általam Belaő-öroaaor-aságbaa felfedezel t s nevem után >H-m*rid-mí*-nák ne-veaattgyógyfünek kitűnő hmására. A szert orvosilag soksxoroijsn kipróbálták és hatása ezer oldalról Is bizonyitlatik, 60 grammos csomag, két napra elegendő. 70 krbn kerül. Poétán csak 6 vagy több csomag küldetik A tHmúaiM* gyógy hatása és haasnálati módja »cximü füzet ára 16 kr. legezélazerüb-ben levél jegyekben. A valódi Hoineriána caak a feltalálónál kapható: Honara Pál, Tiüut-b*n (Ausztria). • 1 J
Irodalom
— Lsgktlvsltskk, legelvmit tabk lapj* ma a magyar köaönségnek a „P«tí Hi>l"p* s nem ia csoda, mert H-el-tekintve attól, hogy konnánylól és pártoktól egyaránt független — jól érlesüllség, élénk* ség, a tartalom gazdagsága és választékossága dolgában a Pesti Hírlap mindga^li^-társát felülmúlja s azonkívül vannak oly apt-ctiah'tátai, melyekkel egyetlen más lap sem dicsekedhetik: as orazágzyüiée tanácskozásai alatt a .tisztelt Házból* és .méltás Házból* cshn alatt Miktod'k Kálmán (Scarron) ír bele kitűnő hunorral parlamenti knreso-latokat; a színi rovatot ftsWt Lajot (bon Pedrő) élénkíti a színi és művészeti világból vett knrczolatokkal s a lap előfizetői minden bélen bekötésre alkalmas 4 o'da'aa ki\l'nnü-nentrllticUM kapnak válogatott jó zongoradarabokkal, tehát évenkint 61 füzetet 80 100 darab zenemüvei A • Petii llirlup* munkatársai kösé a legjobb publicistái erőket számíthatja; vezéradkkeit Pulszky Ferencz, Beksícs Gusztáv, Tön Kálmán, Eötvös Károly, Pesii Frigyes, dr. Kenedi Géza (felelős szerkesztők) irják; tárczáit, karozoíalait: Mikszáth Kálmán, Bartók Lajos, Tábori Róbert (betmunkatársák), tovább* Agai Adolf, Tóth Béla, Kürtby Emil, dr. Radó Antal, dr. Sziklay János, Könyves Tóth Kálmán, dr. Váradi Antal, Sebők Zsigmond stb ; a többi rovatokat Antalik Károly, Schmiiiely József, Luby Sándor, Gyöngyösy Uazló, Za-chár Gyula stb- vezetik. A •l'wi HirUp« — mely ma méltán tartatik a legjobb napilapnak — valóban megérdemli a pártolást, kivált miután előfizetési ára negyedévre csak 8 /•( 60 Icr. egy bóra 1 frt. $O kr^ tehát csak 20 krral löbb, mini a legolcsóbb ngy-nevezeti »néplapoké*, melyeknél naponta 4— 6-ezörte többet boz Az előfizetési pénzek a »/Wi Hir'ap* kiadóhivatalába (Lég-rády testvérek, Budapest, Nádor-nlcza, j7. ss.) küldendők.
Közgazdaság.
Gabona árak.
Nagy-Kanizsa, dee. 6-án.
78 kilogramm Buza 7 Irt 66 kr. 7 (rl 40 kr. — Rozs 6 frt 80 kr. 7 írt J10 kr. — Árpa 7 frt - kr. 8 frt 60 kr — Zab 6 frt 80 kr. 6 frt 60 kr. Kukoriczs I frt, 25 kr. 6 frt, 60 kr.
Nyílttér*)
Miután ügyeim Nagy Kanizsáról] távozásomat igen sürgették, és igy nem vehettem időt barátaim és ismerőseimtől személyesen elbúcsúzni, ezúton mondok szívélyes Isfeuhoszádot és kérem, tnrtsanak meg továbbra is szíves emléküknen.
Kirdfy Forma gydgytitrétt 263 0—1 ét mié.
További véleményi4$ autUriui orvotok réttböl Uránét R. gyégyttrré*! tvdjeti lob-daetaird. Dr. Kopf egészségügyi titkos tanácsos Prágábsn a köveikesőt iija: .Köszönöm a részemre küldött sváiczi labdacsokat s a legnagyobb örömmel k^jeleniem, hogy azok a kellő esetekben kitűnő hatásuk.* -Dr. Wttrser Ede kórházigazgató Hallban I (Tirol) ezt_ írja: »A küldött svficzí labdacsok hatása leijein megfelelt várakosásomnek, kérem tehát szíveskedjék még három dobozzal kfildeni« — Dr. Probinszky; városi orvos Wleliezkában (Gallczia igy fari >Bo-dokovsky Kázéér ca. k. lő sóbánya lel ügyelő ár WieliczkánJ as én tanácsomra as ön avéjezi tabdacáait használja, teljesen kielégítő sikerrel a an engem srra indít, begy megfelelő esetekben továbbra is ns ön lab-daráainak használatát rendeljem meg.* -Braadt R. gyógyazeréaz avájezi kabdacaai a magyarorasági gyógyasartárakbaa kaphatók. Egv dobos ára 7y kr.
i m viu. i-i.
•) As • insrt» ÉgtaMaklrt mm válal tm-
é. mm « enék minél kistoaekkaa eiérhas • aéá, szákaágas, hagy városuk és vtdéke mé-
feWfls V A ÍU
A I.
s kiadó: 4 I •
íarkaiInra
SyujUuiik kuetftt«ereiie"éiiek!
SOO.OOO muriéh
MsjraraNitiTi s/ait baévsU n>lbis s hasÉeral un séaálsarsaraléa. mtkj a sm^m tuMVAajr •• lalJétáWsj"1 * kUMtts van.
gssa aj tervssst #ay* «kbaa á|l. Iirjcy i|iliií»tj Ii'imhü lafoljfAH* áImII 7 wrwlwbjirt fiO Buu a|iraaia|aak fcl-or-..ÍH« «tá k«jt bfrBlíjfa,
kéatSk talnUoiU 600J«e rrtnyl /SnjsVrmétty. rwtlsg |-«dlg: t
1 ayar. a a*. tOOjM M s/ir/á. at. IS^KJU
1 HSV á. w W esi IS njar. s. m. 5SS
ri ajar. t. w. ie%eea |S| nyár. 4. m WK)
1 ajar. a ■ ÍM80 áftl nyer. a m. »K.»0
1 am, a. III 8-MXHi 6 Sisr á. m IfiOs
t »jer a. ai. 1II.IMHI St6 ujer. s. a 1Q0U
1 Ȓw a. ni, 60000 1096 aysr. a. su tMKj
4 nyár. a. B. 40.0"" Mom »fH. s. ja, 14a
8 ifK a a. 4M6I 0-aa. tf lM iivaríw^nv-b
8 nyer. á a. .W.(lUU*tMfpiikliii. toe. 160, ÍI4,
1 "jer á. in. lft.UUQ ISs. K. sy, 40, SS ni
gsss iíjmatéiivslf k»*ll slaft •orUn 4t)S0 a) UswMlMrm 167.000 n. IsMirUibis.
ái tlé snUlvs íímjMciufiij ftOOK) m. tan |# IthosAélh tud 90,000, 8-kű TOjUUO, é «d ICLflOU. Mé i'O.tKX', e-oil 1UÚ.KÜU. l-«4 ptdig •Jeti; p 500.000 «|«c 8<H).0(Ki, 20".'HHi msrk. »ll.
Át ti$i (HtUtj tmhifiéw* már M év 4.«iraWr IM* és ll*4a tálká. 1 lyla srid. tSft£«rssMk ént ».3 frt60kr.o é.
1 , * « • • . I negyed , , t 1\ - Wkn, Vsii.mseiiji ankhii ss Sssisg s|ol|tti SttaiééM VMg| |<*>tMt»t«aB7 iiisllstl kxonnat #s
• téassgyebb gniidi)»t mklaAlltük. itiimlsnki msgiit st iHn.ni miuifei^vel alUtvtt srvdstl aort-jsgjsl Upvaii tfllsh k né hat.'
á uifgr«<iid»léael>lin megkIváut*!^ hlvmUIos Urtwslalk dli néUQt atsiUkmtetesft. etlaéss ka* i«i ataa |wdlg fetscóllUa nélkül káUjlk réMtva-vslifknfk 'h áívhUioa hamui j^gjifLe.t.
gi?sa«tra s blvütetoB tsrvMetst el'-re al-kflidjök béroiintvs luegiieklatM végett *• •ak B/iUtkoiHsk iiamU4<ki. antéban ■ topja-gffkvt ai Inisz iUb|ut«N wrlkttbaisa sieti tlMMvsaai.
A nyartménjak kIái*Un poaloMD a terv nsriat Mrtsalb, »>inaui Ja»«állaa mallatt.
lalliUtailMi Mitudsttkur kedfoutt» na rétien, aok uma taviuté'je* syarsméay kéaét jy>kr»s mi elió tísywrswsayasí Anandvé* aa, ílai iia.vas. leoeea, «»•,••• a».a®«, anb nt«tutuk ki.
ás llj s JagsaHarésbe kU|mmi avagvé vst-Ul.Uial, aiéraUtliateisg B>n.d*uöU Mslueatfgai a lagaléakvbb >M>iéUtrv auaiitíi«if aa kéretik mu
• L6m1| huiéa miatt ia Blüdee iuéf biaut mI-
alAM kSiT«tl«*ai alu irt bnSk- liaaboilnUam
kauímaiin & Simon.
Isak- éa válfé üslat Hsatkergbaa, U i, köszönetünket fejezzük ki ezennel as irántunk eddig tanúsított bizalomért, felkéljük hogy a hivsialoe tervesel megtekintése állal meggyőződni méltóztassék a nagysserü nyeremény-kilátásokról, melye-ket e kisorsolások nyújtanak. 140 7—12.
Isg7 larlnl kiállítási
sorsjáték.
Hutát 1884 dtettmbrr 81 én ét a rd kóvtikotő napokon ^Mg
•OOS nyeremiénj 1 millió frank értdkbeo
301,000 1,000,31 50,000
továbbá S ngeiméng k 20,000,
S k 10,000, OO pedig MMO ÖOOO fraaklgg; ezenfelül 5931 nyeremény 248,000 frank értékbea; valamennyi aranybap ezüstben stb Ml^ A kivatolot hútdti Inittmmok némtt nytlvtn it mtgj>lenn'k ^Mg
Bgym sorsjegyeket 75 krérft, 10 darubot 7 fiiért (poatadlj besaémlt* va) kapható főraktárunkban. E. CmImaiiii V* l-í. banküzlet Bamskarg, NimtrwaUVl.
44H4|tkv. 1884.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Zalamegye összesített árvatára végre-bajlatónak Lévácsícs Imre IV hegykerüleli lakos végrehajtást szenvedet! elleni végrehajtási Ügyében a nagy-kanizsai Sor. törvényszékhez tartozó csáktornyai kir. jbéróság területén levő IV-ik begykerületi 77. sz. tjkvben A.+ 1—2 eor. 110 és 118 hrss. Lévácsícs Imre tnlájdanául felveti összesen 616 fríra becsült ingatlanokra as árverés 76 Irt kr. toka s járulékai kielégitéae végeit elrendeltetik, — a az árverés megtartására haláridőül
1884 éTl dfC/ewber 12 Ik nap|á-nuk tl. f. 10 órAJa
a IV. hegykerüleli kösséghirő hátához kitü-zetik, mely alkalommal 'as ári masni kívánók tartóénak a fenti beesér 10 százalékát készpénzbec vsgy óvadékképas papírban bánatpénz lejében e kiküldőit kezChez letenni.
. As árverési fettételek a hívetek* órák alatt a eaáklarnyaí kir. jbiröaág Ikvi osztályánál a a IV-ik begykerületi eW|ártságaál megtekfntbatftk.
Kelt Caáklorayán,. a kir járMM^aág mént t^vi hatéságaál 1H4 évi aagaislaa Iá
■w
4486jik. 1884.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. törvényszékhez tartozó Csáktornyái kir. jbiróaág területén lévő Domaaíneoz községi 467 sz.'-íjkvben A + 1 sor 141 brssám a. Marnyák Antal tulajdonául '|t rétben, Dervaderiés Júlia, férj. Mernyák Antalné tulajdonául ^J, részben, Leszfák Flórián lulájdooául részben, liesz-ják György tula dooánl 7« részben és Leaz-ják^Lénárd tulajdonául '|4 résaben felvett egészben 82 írtra becsült ingatlanra a közösség megszüntetése czéfyából as 1881. évi LI t.cz. 166 S-nak d) pontja értelmében egészben, továbbá a domasioeczi 431. sz. tjkvben A -f- 188. hrszám alatt felveit 78 frtra becsült Mernyák Anlalt illető 'I, részre. kérelmező Zalamegye öeazesitelt árvatár 68 frt löke követelnének s járulékának U-elégitése véget! s végrehajtási árverés elrendezetik s annak megtartására határidőül
1884. éfl dro/eiuberhá 13-lk napjának e. 10 órája
Domásínecz községbiró házához kilüzetik, mely alkakmunal az árverezni kívánók tartósnak a fenti beosársk 10 százalékát készpénzben, vsgy óvsdékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Az árverési fellélelek a hivatalos órák alatt a csáktornyai kir járásbíróság tkvi osztályánál s Domasinecz, község elöljáróságánál megtekinthetők. \
Kelt Csáktornyán, aN kir. járásbíróság mint ikvi hstóságnál 1H84 évi augusztus hő 28-án. 261 l-l
HARLANDI
kötőfonáUorsóGzérna

A bécsi és párisi kiállítás alkalmával a legnsgyob érmekkel kitüntetve

gy*ri latvaay kile-fesatra
gyárt )alvéay oraauerva
Általán kedvelt kittnó «mítégtért kapható
Osiirák-Hagyarersiág minden nagy és sevesale" kereake* déeéheai.
287 6—14
Naponta fritttn készül! prhni
MT Élesztőt ^m
legjobb minőségül küld megrendelésre min-
den pot-'ai vagy VfuntáUomdtra bérmentve
hgjniányot'tbb ár mellel! e
esegedl elaó éleaalg gyár
Nsegedeu
D. L Valódi szesz és elsőrendű élesztő-
ért kezeskedünk. 229 7—*
Ynlédi
I ORVOSI MALA6A-SECT
A kloelerneuburgi csáas. kir. borkisérleti állomás vegyelemsesei zzerin*. kllQnő Jó, Tnlddl malaca mint kitűnő erősítő-szer eróileaedett be-legek, AdAldk. giermiekek stb. számára, a vémaeg^ujaétf és gyaaar* gyeageaéf ellem legkitűnőbb hatása. 'I, éa 'I, eredeti pelaczkokban a firvéaye* sea bejegyzett vééjvgy alatt a VIHAD0R SPANYOL G0RKER£8KED£SKEK Béaa. Hnaakmrg.
frt MM éa IM 1M eredeti árak mellett, továbbá különféle legfinomabb külföldi bor eredeti pelaczkokban eredeti árakon kapható N'gf-Km*rttén Uémdék Oy. oówáor m „Mtgvd'ídhot* czíazett gy<^gyszertáráhán továbbá Katftr Sándor gyógymerász és JStru-bmtakg Adolf füszerkeraskedő urnái 2ak-. Bg#*Mt*ta. ' ; 104*8-12
Öeexéeeaa. ÍO.OOO xLye xeiaa. ézxry
iflHBHHl

sorejegjr
forint
J«Sr*4k ím.....
u« MgMM«N ■ÉQ»«t lé ka^-mm ■illlliill *
l RlHCSEM-SOfiSJÁrÉK
1; főnyeremény forint
5S,0«e
I. főnyeremény 20.000 3- ^nyeremény 10.000 Wttl « 'rt 190 1—10 A •• r«J«f j r k kaplaalAk:
JJJJ-JJ j i Dajyír iűrar-^yiet B^-raJjtoa jJJJ-JJ
•AAA | | I Haivaai-utcsa gMJBA-FKNT Nemsati (lasino 4
3000 frt. I ügytotia vaksaaaajrt TktOUaskaál, jtotop-tjtokiél to MtT»rtllaié4áall- | ÍOOO Tf I,

11
.sorsjegy
o
A aar^agTat, valami*! a
J'iyA
Ka magkBU aaéptUlla kraj-aaár waJUklaaéé a magrandaltoHai,
Minden nyeremény készpénzben kifizettetik.

Az elsó^kos/trftk
ajtó-, ablak- és padozat-gyár
társaság
RáPO ,V Heuihfllilgaaae IS, nlnplivn |0|7
DÜU5 Mirkirt M. igazgatáaa aleu IO,/
ajánlja kéea ajték, Ablakok (vwaUaul együtt) puha hnjő- úgymint amerikai cserfa ereaetékes- és parquett-padozatokból álló nagy áru raktárát
A gyár nagy uáraa faaaysg késsiete, úgymint késs áruk nsgy raktára által képesitve van stég a legnagyobb szükséglete* hl a legrövidebb idő alatt kielégíteni. lű vállal (Ízleli port áll ék kiállítását, kstonai laktanyák, kórhásak, iskolák irodák sth. berendesését úgyszintén, mint bárminemű más, gépekkel elflállitható, famunkálstokat, raji vagy minta szerint, kivévén lak*
nsks kalsrsksl. 2;8 »-♦
liskadslsisiitl
Gyapot-Hajtós2ííj. f j*if*r 4 C*. Ittkifif
/Mimért* legjobb gyártmányúak
Krfoebh éi ulcméViih a laőrnél. Sem a nedve^iég, sem a hőség nem bér nek reá legcsekélyebb befolyással sem. K ssi lak nem nyálnak, nem csúsznak meg,
sgyeuesen és tnegbislistóati mozognak. Tsrléaaágakért J4UIIA* vállal ájailk.
iKörponli ri'kldr Auttma-M»iggm <n uág rétiért
Béc& I. Maxmilianstraase 13.,
rOHliniiHk) 4 MrHHa.
laa i- u

II
I
I k I k
1
7 k M
19 h
I 1 ferlates réeiletekre |
Részlet lefizetésre kapható.
Mindennemű varró-gépek inga órák ébresstó órák eatlet őrák arany órák etQst lánoaok arany gyflrttk olajnyomat*] képek tflkrOk
loilette aaztalok asztali lámpák ftlggfl lámpák nád asékek ssalma székek gyermek kocsik . léhéniemüek.
19 krajmár rlNxl«»trkre|
Scherz Lujza fl&n&l
Xagy-KasliaáB, es. és kir. ssabsdalom tulajdonon.
258 2-6

siattnimMis. psERHOFERJ.-féle iT^TJ.
,gaié. Sa itii»(»i• aa • m a m ® m.
1/irtlsatltA lahdaaaflk isiéit milam takéscsak nava alatt; t> utóbbi navat tsl-VOrUaZlIlD IflUQBCoUK tM j^, „^.j—Hl, M.i.rl raak*«;.a alig likatik bal*?-•sg. sislyWa t labdacsok caodsa h-tsankat wwwii*wi ba mbi biioajliottok mIm A tf akacwb • aattektoa. aéyitWa saláé* ágyék mm aéksrkslssll alkalmast* tuti. m»s labdacsok •wmUt»na»o» éa s lagrítidabb léá alatt Misa fiéeyalsst tMéméa;Mlak I dobui 16 tibdaracaitl 11 kr. 1 ts«srta é éabssssl 1 frt | kr. poatáw klMf* 1 frt 10 kr. (I Ukwcsadt knéaabb Mm kOldetik atét) guta* Után latéi érkssskt. matjak \rM balak Mondanak s lakdaéMkért wstjakaak s Iafkl»i8nfél#bb k léfM Ijsasbb kakaségskksa iglnajgH halrrsálltlMsl hknénlk. A kl saak agjaam kMrlstst kU falll, tsvsfck ajáalja. A wéstilil llaaf irat késit, ida tnalMkajaa köiIBnk oéh-oyat WafctaaAv aa Tkka w*. ism mt. 14
Mdin tjeim.____
Taklmate ar I IMI ««a —nkw ma;na káft-talMtkMi éa kaz)iikiátilla; krraawtlailaaaVa —g— éa mtUm akar müQJ, ImJom utat naaaalti vélt in. kofj kW MÉM W«sai InmAJM la árwlvsi, la kSak I......... 11II11 klna»llln>; latfaa élvkgj^
A nAk ihaijé^Ét. lÉslelli bari liwtaalAa II, hn*)-raéaééaaél, gSlBBÉUAI. pma|iaM|Wll ét gyaur-afluill, MMéManét 4a »ak agvéb kűáél g|ibwi»a aagtialiak Tallaa blaalnamsl kirak méz Itt tibaiaaai. ■éljr HaalalaMal
KmJtr Mdrolf,
laliaakg kilőtt ba, a sdkalyaat éMk a lniiitllTikk kai *i(7 ap karlv «W njatlaw la la, alig Wrtaa pKflhdéa, Mkéa alMlka éa SSkáaasa ®lalt agjMa
2
■S7* aMdálataa batéau
Taklnlataa kr! KJén kaaafftf* a«». ■ilmiiai w liaatailig fskwnaji pépaaara Iwemúé jéaéggal Mr. aa Cs blraa fagy ba I a aami v a I, matjraaliUnm-UbéarMi baaaMÍaléhaa Myi<Naw,»alyak I ban l«bb Mftlt fagydagwak gyw— v4gat talall,éacakra mm lévaauallék al k>léa«kat. a aagéwM aaakMM j valiuMMtyl ngjita<raaatt nymn aaav IrAotl biaalmat a/if Jltb allaa m—Ml téktiataaan magaaabft-a Haltak. — Mlaak kStiknllkia ém a lakblaiaa srask >fciai lakdsaMl a náa ágyék arMM giáj)aaiiM ll 11 ig 11 III lg ■ kl-
KlvéU Mély SnIlliWil
TaákMM art Ok mmrnmk
llllliMkll él — árak éta m
ét—fém atkmíO imbat, a mm IS t
Céh lalka MkáMasaa MiulSSia. htfj m *%> •aaéa - UllHaUFM kérak »ég agy aaa-aagfl kSUaal £ \
Mata. IMI aéiúij fér éméré*.
MUrm írnak ijfeSfcí Jütk'tX^tm mkmk
kik aa és . . ............... alsÉ*M hSsMa-
•Sk kéUakal As éa
laWaatafta* Mjímm. mh aagilrival magootromnDam líg IN Ma UHolt arany-araa UsbUmMMl. Kgjrálulibao sas natalant éasa* ka vállald, ■hiiitl régi bajom ségj ball kaiiilu S<fn la^aa imiltIMaa siagasAM, • éo MN lakiaaaikal la* markain körébvo a légbttagétAM ajialom Aa •»«• aiava agyUtsUbaa tmmaSi ilmillini. ks én aaaa Sa-nkml, — UUahat névaUlrM wUkö! — nyftvéM«stg alé ékaée* boaa^taal MM* tlaatalatlal
Bék IMI fakrnir SO 7. K.
Amerikai köszvény-kente, g"
tm kMé f k
«k. uk.
£t2tL
UlgwmaaKl IMM
._._______I f
Chinti toílette azappani 'n'TTíj"'^
gjértéa %mU Haaaaáku MÉS S kér kiaeen **» lem S IgM kaÜMMS sn«t tart mag. IgM aaíálg un éa kl aam aaémA. gp ^Mk '
Tajty-balzsam,
Omaay. ísté m^oa 11, Tskktaém ar! muUMgy aa éa .vértiaalké pöolkl* falaaégaamak, s kl éMk Ma I4SH gjoamrMbM a meabM nn:iV.ri--L vt----" ba»km
m iQri mk k tmtmm mm, mm ummit tm^a
kM mi ifk klekét* még két lakarm MAavétal mai
kai ■^tailliln kénm M Métj ni Siliasit Mfémmá Mátém
kalatka»* kat1imallii amgat, éfMtar^a
balakm> kd i IMM, k krtalmaŰM K^éadaémmkr
Sanrp Pite pel
ék, MMaé^ nkillám.
pektorale-ja, JSJ5£
nkiiiam. bavaL mail- éa HWÍ, lagaUoulmak éttw taglabk k toaksUMMsiMr aa-^ -iMaami iWwmvi IMkm ém M kr.
mm
rakk i
iT,' Tannocliiuin liajkenóca, lííiíáíí!
kgérjssa
(agybaj éaMm aakak Mk
Mk k laikusak étül raUm*M;l l^aliMlaéU-MM s l^)iklii> ........I aSa n ktáShaa kfy
Elet e«f«tczia (prágai cseppek, g^éd Cseppek,)
llilnir loHi m kV.
hS i Egjetemes tiaztitó fló, JHí,
__aaafMTSit émkstk «M*aí kévfcikMmkiyat, egr*
VtTmm'ff ti^úmlu ÍátSaWgsm«a müf raktéiau kHatfk, tag) litimih ^ BUws ét sj. lekafMSkbaa kasMmakkk. *lj| . ,
t'ealaí kllíéméajfk Bfitslall mr*rra4*léerkn6l eaakls aa leeuf elllf«ta kékllimr mrlleit aag)ol b íla^regeknél mán-Téttel la eaakMIlMik. lm 2W,
NAGY PÉNZ-KISORSOLAS.
l.agwraM*mal'b Maik«s
500,000
marks a Ifgungjobb iimwwj shsuiburzi kormanv éllal kUtMtlak lafi^abb tafj péaaklNMMllábas. titUjdonLrpan
uy wator • iii é< ks
I a 300000

1 á
2 á I á
1 *
2 á I á
á á á
2 I
5
3. á 26 á 56 4 106 é 258 á
6 á 515 á
1036 á 29020 & 19463 é200, 150,
1*4, 1**, M, *T, 4* ** ftainmi SOjWo njoremény • MMikitM míg ■n jutaték lotíuk 6 ttötjftp »I«U 1 km.
200000 100000 90Q00 80000 70000 60000 50000 30000 20000 15000 10000 5000 .3000 2000 1500| 1000 500 145
tma kisorsojtstní As áső oasiály húsáé a hivaíalban I. é de-esembár 10-ére és U-ére van megállspiive, tát 6-1
A kamlmrgi éHaMhaméay Által m agéaa él laiavagyimiuü katmMatt péu klaamaUa i 100000 Hlki magéban, malyakkél MUWl) — lakéi Ménéi Ifibb — h«i fgyináaulán kétvtka*! •wtfélyaaikaa • mallékalva kiiali nymméiiyakkvl lm>Ainak | a klawealaaSé agém flwaag
9 290,100 mkrkz.
Aa a nagy pém Wbun^léaban bniaiiW düa nyaraményak, valamint a i.ymroényak pdniw* kMaatéaéá UMA l'kmt legnagyo k blalnajlia vé-g»ll a aaraotla mind aé'l kgkltaijadlabb Ijadvalt aécr* 1*1411. Aa slaptrrv aiarlM a aoraolla agy kAwnOaau a aaék* kUavcaanft IgaagaMaég altaű InlailalU al, a aa «g*m vétktai aa élték Utol faltig,tallallH
g WaiMarnía ayyi4 vmiafra éllaMa
aaM MiiiI lirialMN, laff miod aa ÓO,b00 mmMtmitá tMt Mmf Itftitf dfall i» frdif 7. |wMw«a laiaayaiM mmm'I,
Aa alaé naatkly renVaraménya '0,000 mérkél taaa kl, a méaokk oaalély* W.0UÜ atorkét akar-maélké 70.000 mérka, a aaö*Ské kWW toérk*. étéélk tOfiOt mérka. balndlk 100,000 mürkg éa » hatodiké maOag WO.UOO mértét, inljsldosklpan paélg 300,00 • mktét S00.0W méikét atk., atb.
Ta tjamMÜa tk »>éraa|ila«pa| aa
atatyvgyiatt k/t karmkasalml caég van maakava, a nílndaaok, lik aradall aurajaityak vavkk 411*1 ikatvaiisl Útkaaék, mévaMauaaaé ma^rakdv lAaOkat a etíj.k agytkékm baklMasL
A m ígrandalftk aartmkadjanak aa Utalili kt-éargai ntilr.-magyar baalűagyakban fsgy peai*. bél) agakban magramtalémikMa omlolal. és SM> aaagat poalaulvéiiyny«l ia lakat kOMaki • klvk. nalra pualanlénvéir* lait ranürl > é*yak a W^éalt' totaak.
.As alak aaM Imim maly kas. I04g k ll-én itmak, s aenjagyak ér*.
agy saasz eredeti terejagyask 3 frt SOkr. egy fel srcdatl aorsj^ynak I frt 75 kr agy aagysd eredeti aerajsayask 80 ar.
Mtoéaa inaatialiHaik aa Illám allék: ll aradatl * kévaiala* aasl
cilmarl..!
Ugy laaa k SUva a égjldélálaz am torv la, malybaa siéks
a kuaixikal, * kailmk ifrjét 4a s kfllé* kSks I amlliikka vmlé kaSaalanM SaamigMm SM ludulvalék kadbftolvák. — Mtaéaii réarivkvé mMssI * hsak uién ktokaa ka^a a kkéláka Iwaéai la^atramal. maly IMtM magéban Ml*-Urnája * ksamt mémakal A ayar. éaaaaáak jKnika klAutkaért * komktiy kaaaakadllj II. aatoka agy magrtaéalkmk aa slspNrv Mm lalmana, a kaaéa alkt s aorajagyakat nlraáan vtamahpdjak mas ksyaat k«a*k*t *kam-aMlgélto^SlL Kívánatra mt lt4á *kfl*rv atof. taklska végvU lugyan kktéaSk
ÜlUtoa a aanMléaakkM ma aakat vénmk a boáy anaéM s taaM taLmllkiaSnk, kéijflk a ■kriuéilllikm mlüa alkkk, k ikkaianri
1884-Ki dpcitimber IO-i{
•Hm m k<f M a iia'llaMlk agjOkm kkrkto* bakttk.il
StnlL Valentin Sí Cp.
■•■ftfcmrg. ■•mikmrg. Bteinweg 6. Kön etr 86 B9 M
M MM
VvsM>ett Fmebal flüf lafiulajdssisaái Mefy KaujeaáeT^
M0 M aMSaS aankST
aüéM kasasmk aÉbPáMÉt a aaask kkéa Mm aask s Htaaks hmm Waamam tjUa l^iia«4ikk Ml éa Isaasal a bmm uL
M aaaujak, k a* msms éj M Hay^kp torna t»»i

58. szám.
■ VB—TO !fS
jfogy-Kanizsa, 1884. doctember 14-én.
XI. évfolyam.
wSTmBS" muaSSSTT
UL Nm+tam 4 m.
I. mMMA i h*lá»k, kinkWwA MUé> lillmHI
kfMtaÜM omk tmmm W
■akt* IbffUtatask •!.
ZALA {
POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Zalamegy el ttgj védegylet, a Nagy-Raalini- éiDtlitlaJ takarék péatlátak, Baekegyertlet. ti Aleó-murakösi takarékpénztár reasvénytárssság én Ansrgélytó atövttk. hivatalul közlönye,
Megjelenik Nisgy-Knniarfé htlitikini egynxer: Vtistlrtvip.
w^rurrtoi A tsz
Nl éwn lipitMn
• Hrt - I
j , 9 I . H
■tráillwk JuttttfNM ■laiaJLifc
Aram • Myik ktvstalm MM apk H0 kv. HI7WU* MM tOO mHc 1 ftt. MMtul rUI WAIH \ fer.
Nyltttér petMsero 10 kr.
A2 iftj oiszágbiró
»—. Megtörtént br 8e«nyey Pál nak aa oraaáfbirói méltóságra kine ▼eatetán, vieenlép tehát a jeles haasfí a kötélét taréra A méltóság, melyet elfoglal, at omág egyik legnagyobb méltóságának mondható, mely, ha politikai tevékenyeéget nem is követel, Ita pártálláeeal ÖaneOlggésben ninot ie, mégis a kinevenés tényénél fogva, ói oly konnánynytl hona öesieköttetésbe, melynek működésével korábban megelégedve nem volt. de melylyel etemben nj hatáskörében a abban, melyet még eltoglalandd lett, mégit aaon tény által, bogv ajánlatára e méltóságot és hivatást elfoglalja, kijeleoti, hogy a lé-teaő politikai pártok kOst hona legközelebb áll és teljeeen taakit átokkal, kik tokáig rátámaeakodte. éa még botttabb ideig rá ssámitottak Oly nagy jelentőségű tény at melynek hatását rövid idő alntt látni fogjuk.
bizony abban erős kritika van a mértékeit ellenzékről, midőn ugy elvált attól 8ennyey. Mert bixonyára a mértékeit ellenaákben történt a váltó tát, mely e szakítást előidéete Nbm megy Onk vissza e pártnak at ^Ausetriá-val való kiagyetét ét a boetniti hadjárat alkalmával való magatartására A politikai higgadtság a megaaabb felfogás oly hiányait árulta el akkor e párt. hogy még a netneet könnyen fel ugatható ét kevéebbé magas tminvo nalon álló rétegei ie észrevették aat t elfordultak tőle: népeaerfleégét nem emelhették további dolgai sem, a balét péntfigyi reformokkal szembeni magatartása s. antiezemitaaiagu vándor-apostol kod ásai t k< rteskedés* i
Evvel etemben látsaott Sennyey "élet megfigyelő, szeme, hogy a Tina-kormány bistotan tervaaeröen és koct káaat nélkül htlad előre a közjogi alap megeailárdiláea, a magyar államitág fojlooetéaa, reformálán tekintetében.
Mi terméttetesobb tehát, mint Hogy Sennyey aaon megyőeődéere jptt, hogy ha egyáltalán a küsügyekimk SnolgAlni akar s olyan szolgálatot tenni kíván, mely méltó atakmájáhot a tehetségéhet, akkor nem tehet egyebet, mint hoiry stakitaon meg minden öaneköttetfet at ellentékkel ét független véleményének éa álláepontjának kellő megóván mellett oeeuakoaaék a kormány boa. mely pártiával egy Ott leginkább áll feladata magaslatán a a valódi magysr politika követelményeit leghelyesebben fogja fel ée legsikeresebben képeaazokat megvalósítani. Minthogy pedig nemcsak at orttágbírói méltóságot fogadta el, hanem mint tudjuk, a főrendiház elnökségét is aa ő politikai tapaaata-latai, tapintata ée belátása a törvény-hoaáti aotiónak teljesen megnyerve len, — igas, hogy at elnöki saék páratlan magatlatán, de annál tekintélyenbben, annál hatékonyabban nyújthatja nagy toheteégoinek segítségét tton politikai aotióhoa, melyet a kormány következetesen ét határoaotttággal intéz éeér vényééit.
Meg vagyunk győződve, hogy ennek a ténynek aa ortaág kötvéleményé-re kellő hátán len Ai tagadbatlan, hogy a mértékeit ellentéknek n or nágbtn gyökere ninot, de &ennyeynek voltak ée vannak hivei, még pedig épen az órtelmieégben ét birtokot ontályban ét a ptpság között. Ezek at elemek biulmailantággal viteltettek a Tista-kormány iránt; - moet látni lógják, hogy vezérlik a biiodalmatlantágban nem < aatozík a n észrevétel reméljük n elemek politikai hitvallásának fordulatát fogja élőidézni.
Az ellenzék lapjai persze oontter-nálva vsnnsk e fo rdulat miatt a dU httkben avval a váddal állanak elő, hogy vagy Bennyey végy Tisza feladata elveit e „ elhagyta politikai irá nyát. Nevetséges e vád, mert elárulja, hogy nem értik azon politikai felada
tOTterméifcetét melyek könlabbrŐl a nemzetre várnak, Enk, hol az alkotmánynak (s tülrendi háabevi), hol a yna* gánjognak, ltol a küaigaigetát egyes ágainak reformjára, a pénzügyeknek, valamint as Auntriával vtló kiegye tétnek javitáaára vonat kot nak a e feladatok iránt Tina ét 8ennyey egyet érthetnek t ha a rételetekbea eltérő vélemény merülne ie föl köttük, u nem zavarhatja sem n egyiket a kormányon, sem a másikat magas méltó tágábau.
Sennyey orengbirói kineteatetése kormánynti irányváltoilatátt Bent jelent, atonban etőfeití Tien öijtudátos, nemzeti t magyar állami politikájának biatotitékalt t tzért sít örömmel tld vö aöljük. I 7Í
Törvényszék épllleIlink kérdéséhoz.
E ctim alatt lapunk legutóbbi aaámá-ben hoaott csikkünk a benne felemlített dolgok Iránt e legélénkebb érdeklödéit keltette aaélts körökben. A csikknek egyréest folyt s-tátt, mátréttt kipötlást fytnánt bnvátoif oldalról vettuQk e soroktl, melyek t mtgt vtlöságábtn Ulusttrálják ax álltpot senye-ruságát
A .Zala" f. é. deotember 7-én megjelent 69-ik námábsn a miatt na naszkodik, h gy a nagy kániani ktr. törvényszéknek nincs megfelélő helyi sége e a baj orvoslására két módot ajánl, hogy t i. vagy épitaen a kor mány, vsgy béreljen a meglevőnek szomszédságában még máa helyieégdt
Az bitonyot, hogy a törvényszék helyisége sokkal kisebb létszámnak aem elég e a mostani létszámot, a telekkönyvi osztály kivételével is ottk ugy lehetett benne elhelyezni, hogy a kfl* lön bon sem nsgyon téres ezobákat desz-kafallal két rénre ontották s a régi nagyságból nem maradt máa, mint egy órtáai kályha, melybefi a konyha-
TARCZA. Egy ast klrilynüjo.
PrucstibAt.
OZORAY ÁRPAD.
Ahmtet hivatalnok leánya volt, de átéri bájot ét életvidám. Hoaománye nem lévén, kilátása aem volt arra, hogy gasdag és előkelő férfiúval megismerkedjék, ts megárt se, magiterette ée nőQI vegye. Mstbilde tehát belenyugodott torstba t tgyik minisxteri, el-söbh rendfi titstvineföhöx ment nőfil.
Szegényes életbex kellett ttoknia, de tterenotétlennék éreste magát, mintha le vol-na alnosonyiiva, mert ttstonyok köst tincs osstáiy- vagy rtngkOlönbtig, ha bájaik és ■sipHgftk a teftletétt ét családot pőlolla. VmMriatteteit jrvttngédségttk, tennésxeies ele-gtawlájak, ha)iekoay érteim dk képexik tgye> ettí való bitrtrcWljukst s belyettk cyakraa a aipM való sttgény asssrayt a legftoo-mabb hölgyek sorába.
MatbÚde folyton mnvedett, mert éraá, hegy • as IUi minden kettemtie át elvetétire mlntn A magénymi Itkátben sioyom-va éreste magái, a csúnya bátorok ée ama-tstea lilák ■lailllliriitg még tokábh el->—üati .
■tedeeek e dolgok, méytket ttö hetv-mAn mit nő éaare nem veit volna, gro-lávteft |e kteeaiák ét A hreiagatl vetkoa talpfeláletey látna, ki a háttértárnál gn-HHK hmtnimn A at6aytg*kel havam ilflmilkia gomML melyek keleti Mr> g^Pi s dfága get albtlrkel látetk é • ül mii li'lfm' HMgüaaÉ. K« setteMál M| a Melmn kandalé tlee elmt paáa keres lastlAayekkea pé-
Képnlete nsgy, drága bátorokat tök-rötötl visssa, melyeken ritka műtárgy elvoltak felállít ve és bájosan berendexett és II Istosltott bondolrokst, hol ai ember délutá-nonkint legbisslmsssbb embereivel besaéltet ét ismeretet férfiakkal, kiknek Agyelmét minden eaatony óhajtja.
Ha délben t gömbölytt ttaUlhot ült, mely kopott kendövei Volt terítve s férjét, ki vele ssemben Olt megpillant!, igy txőlt;
— Nincs jobb t világon, mint t sejti kit otthon. — de másrésst a finom ebédekre gondol!, lényes esAst terilékkel) illatos virágokkal, as asttslon válogatott étkekkél és ritka borokkal, arak és hölgyek dissss társasagában, bókok és hitelgések suttegáss köst, melyeket tt ember mosolylyal hsil-gat meg.
Methildánek sem flnom öltözetei, sem ékszerei nem voltok, eeövtl semmije sem volt abból, ml e fényftséshes teHoxik, pedig enk tti anretlt, srrt érette msgát teremtve. KiváMte as volt, hogy teasék, kéressék t
Irigyeljék......
Volt egy/ gasdag barátnőé, Itkolmárs-nt\je; ds est /sobtsem akarta látni, mert ne-non Is érems a van00-különbséget ketle-jök kötőit] é Így lyekrae egéét nap aUt ha-ragjában, bOssnságkbsn Is c«elódánbea
Egy estén fér|e öréaMt sugárzó gres-etal lépett ba Hagy Isvélbonték volt kesében.
— Valamit hatol tsámodrs I — kiáltott neje felé MaihlMe gywma lelnritptU e borinkat t vastag kártyái vett ki ahhil. me* lyea e nrok voltak Írva: «A mlnitsier Is neje, kérik Leéssl ami le emaoayt, hogy t-aaár IMa ette a mlalattiri balótáben tar-leadé lanieályn eegíeleaal mhtthtdH—k « A hmytM ammba, hecy tlrupétmve Imi vetet Báet lárje várta, bommm ékéte g meghivli eteeMÉa tharagten igy teák .
rab annyira tünl, hogy a stobában dolgoeó bíró vagy jegyao bármily ttor-galmas ablaknyuogfatáissl sem győal aat ellensúlyozni.
K bajon az ajánlott két mód egyikével, t 1. azzal, hogy a kormány béreljen a szomszédban alkalmat helyi-Béget, egyáltalán nem lehet eegiteni, mert a mostaninak sem alsó, sem feleő atomttédit ninot.
Hallottunk ugyan már egy ilyen térjenkedéfli tervezetről, t L u átellenben levő katona kórháa bérbevételéről : — n atonban i lehető legese-renoeétlenebb idea, mely emberi agy^ ben születhetik, mert ugyan mi nya-reeég lenne abban, ha n eddigi ctél-narQÜen helyieég mellé, nem lé egy fedél alatt, hanem m utou tuleó fittén, még egy ahhot hasonló némtet-nók : apró ablakokkal, vaatag falakkal, kényelmetlen lépcsővel, ttttk ét tötét halyitégekkel, melveket legfelebb a velenoni tóhajok hídja mintájára lehetne a másikkal ötssekötni; I mel lett ktpna a törvénynék még egy nagy hinduit telve kttlpnftle hannavehetet-len tegaug épületekkel, melyeket te Ián ki lehetne edni bőr raktárnak, hogy a üaetviselők n aoták dohoe magán kivfll még egyéb illatot le élveetenek
De e mellett a legnagyobb lel* ketleneég ie lenne aa intéal körök részéről, ss egén életét a hivatalban töltő tisztviselőt olyan belyieégbe vinni, melyeknek fala, padoaata, plafondja át meg át van hatva kórhám illattel, telítve miaemákkal Ugy, hogy már ma ga n a gondolat, hogy éveket Itt kall tölteuie, elég annak a megény tisstvi-telŐnek, hogy belebetegedjék.
Mielőtt a mostani palotaeeerü börtön épült, szóba bontott, hogy a ka-tónakórháa szerettessék meg börtönnek s bŐvitteeeék a seükeéghn képest; dé a 19 ik udiod humánus mméjM cUcnketőnek találták aii, hogp, a rabok Uy helyitégbe vitessenek.
— Mit tegyek vele?
— De, ásóit félje, itt bitlim, örvendeni fogsi e meghívás fölött, Minden klgon-
1 dolhtto nehlsséggel meg kelleti küsdenem,
hogy i>nmodrt t mtghivást kittskötölhes- | I stm. Forma sasrint vsreked'ek s meghívók-I ért s éri e korét* minlssteri alsóbbrtndü | tiaxtviselck egyike vagyok, kik tbbea a kegy-ben résxesültek. At égést bivtltlot világot 1 együtt fogod látni..
Mstbilde elkeseredell erosesal aésstt férjére.
— |)e w\ vegyek magamra, hogy oda-mehessek? térdé
Erre nem gondólt a férj.
— Ax t ruha* [— hebegte — melret sxlnbnim menet fel itmoktll vennii ul ni-ssem, még iten csinos.
Elképedve, elbsllgllott s nem India mit mondjon, lltte, liogy nljé sir.
jj- Ugyan mi a hs|e ? — kéhlexlc.
MmbUde mar leklsdie lelladnUnt t könytit törölve, nyugodtan felelt:
U Add4a meghívót ttsattámeld egyiké nők, kinek neje (óbban el ven látva mint In ; nekem nincs illendő rubini « átért nem jelenhetik meg ax tanepélyeu
A férj maiomorudoit 1 batároxatra s Igy ttéh: f
— Oendolkntrunk ossk nyneodln, kedven Mathilda. Mennyire vn sxükséged egy nem túlságos öltözetre, melyet íojábM el-ksimáknál Is finxnÉhetnál ?
Mathilde pillanatig goaddkoséU a gyorsan Mámitást telt. Azután némi vönsíodás ulán éklhangjábai némi bfsooytsltns^tl ssftlt Nem mondhatom meg poinan, de Miettem, hogy kBiMheHi 400 frétkkél W-jHmrit. 1
A félj kiesi sfhaltványait, mert ama v|á Ny nagy hteeegM.
400 frankét magitAmriie*, hogy magá-Itgyvart vántal|ea, mÉáktgy
léiövetkexö nyáron néhány barátjával a nanterrei aikslgrt akart mtnni vadászni.
— No jé, txőlt, adok neked 4Ó0 frtn -kot, de gondoskodjál erről, hogy otinot ruhát kopj.
Am ünnepély ntpji köselgett, de Ma-thilde Igen nyugitlannak a aggályosnak látatott.
— Mi bajod ? — kérdésit férje egy estén ? — At utóbbi ntpokbtn oly kulönöt-té váltáL
— As boaattol, hogy semmi ékaxerem nincs; e nélkül pedig igen aaegényeanek fogok láttatni s inkább txtretném, hogy ne vegyünk résst ax tslllytn.
— Terméssetes virágokét tshetss löl, válássolt férje, es ebben as Idössehban igén pompái t tét frankért ktphtlaa kit vagy három pompás rőzsét.
: •• Nem, visxonzá e nő — nincs meg-elásőbb — mint sxjeéényet öltöxelben gasdag Is dissss hölgyei közt mozogni,
— Mily élheteiltn vegy, kiáltott HM a férji hiueD elmebei ss barátaid, ForeeUer esttonvhos s megkérbetéd, hogy adja kölcsön ékszerét. Eléggé Mnlmaa vísxonvben állsa vele, hogy et írást bottá fotdülhata.
— Valóban Igas, arra ama gondoltam
Másnap látogatást tett barátnőjénél «
elmondta látogatáds czél|ál.
Foreailer eaasony alövette Iksseratek-rényét, fehiyitotia s igy átéli 1
Válaesd ki, amelyik neked tetszik.
Matbildt seéss csapat karkötőt, gyöngy-saialrt, HUbevmót la Maesm látoü magé előtt, egyiket a másika aláa klvmie, hogy liljilÉil^e, mapaiam magát t likőrben, és sem tudott vaiaaatete e baféMÉMfll atUém
ferwttar amtony feketa hámmy la* beat veu ti* a attktnyhii, amlyhn pompái gyémánt nyakék veü
*
# a
Bét a 19-ú udiéd hamut mméi-
veihogyantenne éoueoffesMheté «, hcfy a tirtémfuéki HuhimUht vigyék ily helyiségbe akkor, midén át ujjal pótolt • elérteretomié oérooi kárhátra vonat-kméUf kibocsátott érvéré* hirdetménybe stúhégtonsk tartotté a városi haté Ság Me foglalni oson hikőté$t, hoqy a veoé tartozik ast lábéi lebontatni, mután ii mb un való, h»gy egészséges embernek tartózkodási helyül szolgáljon Aa állam eokat kívánhat a kíván ia hivatalnokától, de olyan páriává nem alacsonyíthatja, hogy annak ió legyen olyan helyiség ia, a milyenből a vároei hatáság egészségi szempont-ból minden máa embert kitilt
Eaaerínt nincs más mód, mint építeni.
BoldogulrWlaaaios Antal törvényszéki elnök és utána Qóaony Ferencs h. elnök urak aokaft foglalkoztak ea eeamével a vállalkozók készítettek ia terveket a hajlandók aa államra nézve nagyon előnyös feltételek mellett építeni ; a törvényszéki elnök nr 6 nagy aága avval aaereane magának legtöbb érdemet a avval hagyna maga után legszebb emléket, ha as építést kiess közölni,
Máa mód úgysem képzelhető. — Mert ha a magas minisztérium nem engedte ast, hogy a kir. f örvénynék telekkönyvi osztálya egy kétemeletes háa zárt udvarába, boltoknak épült földszinti helyiségekbe vitessék: nem fogja azt sem engedni, hogy tisztviselői oly épttletben helyesteaaenek el, mely Misedekcn át kérhásnak H gyakran halottai kamrának haunéitatott.
VEBUá.
Állami felsöDb leányiskola Nagy-Kanizsán.
Azon vívmányok között, melyeket az ujabb alkotmányos aera Magyarország számára hozott, köaoktatás ügyünknek nemzeti alapon való rendszeres fejlődése és fejless-tése a legbecsesebb. Mert a nemzet életfaja a nemzeties nevelésben gyökeredzik z as oly polyglótt államban, minő Magyarország, a közoktatási kormánynak eleitől fogva oda kelle kiterjesztenie figyelmét, hogy a lehetőség szerint egyöntetűleg megállapított oktatási szervezetben a kisebb nemzetiségek túlhajtott espiratiói alkalmat ne találjanak aha, hogy minden iakolából egy-egy fészket csináljanak a nemzetiségi gyűlölség Irigyéinek táplálására
Így bistodtjz, a mennyire lehet az 1878. évi 88. t cz. mint népoktatási (örvényünk, s ebből kifolyólag as ezt kiegéssitö későbbi törvényesikkek a magyarságnak a a magyar nyelvnek, mint ájlzari nyelvnek suprematiá-
ját, kötelezővé tevén a magyar nyelv oktatását éa joggal megkívánva, hogy bármely r nemsetségQ honpolgár Ismeije aa állam nyelvét, eaon államát, a melynek tagja > a melynek jogait élvezi. Igy iparkodott a középtanodai törvény, ámbár a nemzetiségek jogait semmiképen csorbítani nem kívánta, as állam nyelvének jogált bislositani, de ax állam jogait ia a nemzetiségi aspirátiókkal szemben.
Nőnevelésünk sz ujabb időben vett nsgyobb lendületet. A népoktatási törvényben meg vén ugyan már a polgári leányiskola terve és Eölvös is felvette tervélte a leányok magasabb kiképezietését, de a leányok kiképesteiesének nsgyobb lendületet adni a páratlan erélyű jelenlegi kultussmi-nisternek, Trefort Ágostonnak volt fenlartva, ki mindjárt hivataloekodása elején terjesztette ki figyelmét a magasabb leányoktatásra.
Ugyanis as f872Mk évre sséló közök* | tatási államköltségvetés tárgyalása alkalmával a képviselőház február 25-én tartott ülé-j sébeo Molnár Alndn saóllalván fel, kitért a I nők oktatásra is, a miniszter figyelmét fel-hiván a felsőbb, leánynevelés ügyére, ynely-röl Magyarországon addig sem törvényhozás I 'sem Aonaány nem intéskedett stb. Fel is kéri egyssersmind s minisztert, hogy vegyen lel e czélra egy bizonyos összeget ss 1874. évi I költségvetésbe
A mintatér, ki a helyes eszmék elől nem zárkózott el sohssem, bárhonnan is jöttek ások, megbízta Molnár Aladárt, hogy a^ja elő részletesen nézeteit a nők számára | basánkban aaükaégas felsőbb tanintézetekről s tanulmányai kiegészítésére látogasson meg külföldön aétftyiy intéztet.
Molnár Aladár már 1873. november 80-án nyüjlotta ál a miniszter úrnak: »Em-í lékirat a nők aráméra hazánkban szükséges közoktatás szervezése érdekében* — ezimö munkálatát.*) Ebből kifolyólag 1*75 év október 20-án meg ia nyilt Budapesten zz állami ' Ielsőbb leányiskola. A minister úr 0000 irtot | vett fel akkor e czélra, i. k a felsőbb leány-j oktatás ioangurálásárs, s e sorok irdjm ugysn-ebben a lapban hazafias örűmmel Qdvösőlte I annak idején a tényt. Es röviden az első állami felsőbb leányiskola keletkezésének tör-! ténele, melyet az alábbiak iránti tekintet bői tartottam azükaégesnek elmondani, mert a dolog ez idő szerini bennünket ksnizsaiakst is érdekel.
Ugyanis:
A múlt tanév vége fielé Eperjemy Sándor iskolaszéki tag ur azon indítványát ter-I jeaztetie sz iakolaazék elé, hogy létessenek meg a szükséges lépések a magas kormán y-I nál- egy állami felsőbb leányiskolánsk állam-| költségen való feláilitáaa iránt, mely iskola I Kanizsán úgy helyi mint vidéki érdekből
•fvTá. Mstaár Aladár: A afikápafa hssáskbsa és s bsdipsatí falafibb MayiatioU. .Ti^iksstaU a s ! misiitarkas iatásMt levél bea.
Matbilde szive dobogott, midőn azt nyakára tette. Azután féMak, vjnakodó hangon kérdezte:
— ide kölcsönződ ezt nekem ?
— A legnagyobb örömmel.
Mathilde hálából megcsókolta barátnőjét, nyakába borult, astán gyorsan elbúcsúzott s kincsével haza ment. * ' '
Aa ünnepély napja elérkezett. Loisd sassony feltűnést keltett a miniszteri ünnepélyen ; szebb volt mint a többi, díszes, bájoló, mosolygott s ez őrömtől ragyogott Az nrak mindnyájan csodálattal ssehuélték, nevét kérdézték s engedélyéi kérték, hogy bemutathassák magnkat A követek attacbéi mind vele akartak tánczolnL Maga a miniszter is észre vetle őt Mathilde mintegy mámorba esett ás örömtől; semmi egyébre nem gondolt, mint a diadalokra, melyeket ssép-ségs aratott s elragadtatta ballgsta a hisel-géseket, melyekkel miadeaielől dkalmoeták
Reggel négy őre felé hagyta el as ünnepélyt Férje éjfél után több más úrral, kiknek nejeik szintén kitűnően mulatták magukat, egy félreeső kis teremben elaludtak. Most előkerült s nejére ócska köpenyt adott, mely igen észrevebetöleg elütött a disses bál őközéktöL Mathüde est aaoaaal éasrevetie ás gyenaa akart távoaai, sehogy a többi hölgyek, kik drága saörmafcöpeeyafcet visellek, ásaravagyéL
Férte vtaszatartotta.
-Várj, — szólt. Megkötöd magad. Bárkámét honol Mathilde ssoabsn nem hal-latm, aasfe mondott, hanem lesietett a lép --- a uiesára értek, ama talál-
hattak kooaíi A rakpartra ének, Üimigii a hátogtfft. Végül' egyikére akadtak ama saeféayea kocmknek, melyek esek éjid ját-
agyaránt fontos, de nemoaak fontos, hanem asükaékea ia. A mini as nam la leket máskép, sz ískolaseék elfogadta es indítványt, áltatta a város tanácsához, s a város tanácsa as Qgyhös kellő gyoraasággsl folyamodott is a minisster úrhoz.
Ez as ügy kerüli aaóba a mull héten aserdán délutáti négy órajour aDr.Hussleska Kálmán1 kir. tanfelügyelő ur elnöklete alatt tartott iskolaszéki ülésen. Miután az ügy amúgy is a legközelebbi városi képviaelötyifliell ülés elé kerül és másképen isi ismeretessé lett, röviden elmondjuk, miről voli szó. A városi tanács folyamodványa aszal kerüli vissza, hogy 0 nagyméltósága, a miniszter ur, hajlandó egy felsőbb leányiskols felálUiása iránt a várossal tárgyalásokba bocsátkozni, ha a város is bizonyos kedve*menyeket hajlandó megadni. K fölött log haiárosui a legközelebbi városi képviiielölesü|leli | ülés. (Közben legyen mondva, hogy az a ^1 város, melynek eddig állsmi fel»öbb leány iakotajs váu, jelentékeny áldozatokat hozott a czél elérésére s ha Kaoizaa ilyen iskolát akar, akkor neki is áldosnia kell majd). A királyi tanfelügyelő ur, ki 'mellesleg megjegyezve lebilincselő modorával megnyerte a sziveket s ki rövid ittléte alatt ia nagy buzgalmának és ttájékozottságának nem egy jelét adta, etn-liléet tett ugyan arról, hogy nem dégednék*e inojí a város azzal, ha — a mi kevesebb költséggel jár — a jelenlegi 4 osztály fölött álló 1 osztályú felső leányiskola helyébe egy 4 osztályú polgári leánytanodát kaphatna, a mely szűkebb körű ismereti anyaggal szintén bizonyos lókig kiképesietési nyújt a leányoknak, de az iskolaszék ugy hitle, hogy a^belyi igények és s vidéki érdekek tekintetbe vételével helyesebben cselekszik, ha sz ytpő terv mellett marad, és másodízben ia raz állami felaöüb leányiskolát kérelmezi.
Mi ez az átférni f-ltóbb leányiskola, azt a laikusok kedvéért, kik az ilyen szakdolgokban kevésbbé járatosak, száraz rövidséggel elmoodom.
Az állami lelsőbb leányiskola áll egy elökéssiiö tanfolyamból (két év, megfelel a népiakola fi és 6 osztályának) és egy 4 osztályból álló kösépiskolai tanfolyamból. Tehát míg e polgári leánytanoda a 4 osztálya iskolához kapcaolódik szervesen, — eddig as állami felsőbb leányiskols első oazlályábs csak oly leáoynövendékek vétetnek fel, kik vagy az elemi iskola 6 osslályát, vsgy a polgári iskola két alsó osztályát végezték jó sikerrel és legfeljebb 13 évesek. Az anyag és czél tehAl egyaránt magasabb as állami felsőbb leányiszolában, mint a polgári leány-tanodában, a mi kitűnik akkor, ha s két iskola tantervét egymás-al egybebasonüijuk s tekintetbe veasssük, hogy sz állsmi (elsőbb leányiskola tanerőitől középtanodai tanári képzettséget követelnek.
Hogy mii fog határozni a város képviselőtestülete f Mennyiben less [hajlandó a mi-
niszter ar igényelnek az áldozáthooztah illetőleg megfelelni, hogy Ipgnak-e á tárgyalások sikerre vezetni és álland-e Kanizsán az állami lelsőbb leányiskola, mely itt Magyár-oraság határszélén már nemzetiségi érdékbői Is nagyfontosságú, mlhdesekre részint nem lehet most felelni; réasint pedig röirld idő mulvg megbeszélhet fik lesznek.
A jelen csikk esek tájékoztató, figyelemébresztő akart lenni'íefhiván a köeao-ség érdeklődését oly dologra, mely megérdemli, hogy vele behatóan foglalkozzanak hivatott köreink. Mibelyest ja* szükség /napával hozza, újra asótandunk a tárgyról, kívánalomnak tartva, hogy mások is szóljaiiak hozza. HOPFMANN MÓf',.
Különfélék.
Aaem I. aMIrntflsket. kik egész-, fél-, vagy aegycdévf elgflae-iénl JUaaefgelkkal ae«g hátralék !»••> vasBsk,llsatalettaÍ falkérjlk.keky kálrftlékeai elllaeléal dljailkaat Minél elZbb kcklléeal aalvrakréjf srk, mivel mn év végével euáiajá* ulskst le kell sáraaak.
- Vsgy Ispán s Qatlmaaa-«««lád»ál. A helyben lakó tielaei Uuilmaiui-család tagjai hosszabb idő óta vetlék észre, hogy a szobákban levő apróbb tárgyak kőiül egyik-másik nyomtalanul eltünedezik A lopási csak házbeli cseléd követhette el és ezek majd valamennyien kipróbált hűségüek és becsületességnek lévén, a gyanú cjsák H*yedüi Antal ellen irányuk, ki előbb mint kocsis, legutóbb pedig mmt inas szolgált (iuiimannéknál. A károsult család az ma* ellen feljdeniéet lett a rendőrségnél, mély Hegedűsnek, ki nős ember, Iskásán e I h<> 11-én, egész váratlanul házmotozást tartott. A házkutatást R>ifny rendórbiztoa te|asi-teite, még pedig a meglepőbb eredménynyel A szobában ugyan nem találtak aemaut, de a sertésólban, trágya és szalma kösé rajive, egy nagy ládát lellek, telve a bosszú > idő óta ellopott, részlten igen értékes tárgyasnál. Hegedűs ugylátszik válogatás nélkül elmem mindem, amihez könnyű aaerrel hozzáférheted. Volt a ládában értékez melltü, porcael-lánedények, album, fényképek, üzleti könyvek, bariznyak, vénkoscijhák, lörülkőaő ijen-dök, a nemrég meghalt Vidor Hogo hegedűje stb. ugybogy a lopott tárgyak mindöéase I letemes értéket képviselnek. A ládát taJtal-mástul s kapitánysági hivatalba ifrállilftilák, a tolvaj inast pedig letartóztatták és sz eíő-nyomozás befejezése után átadják a királyi ügyészségnek.
— Hlrlelea halál. Kit (Laczij An-na 28 eves hajadon, ki helyben mmt cséléd szolgált Neumark szabómesternél, e bó lö-éu reggel gyanús körülmények között hirtelen rosszul lett, és a kórházban, hová gezMja azonnal uálliltatta, néhány órai irtózató* szenvedés ulán meghslL As esetet eleinte mérgezés által elköveted öngyilkossápmk tartották, 4e a másnap, ll-én délután meg-
vaieaaa. A ree de latymÉá. Ki ÜZÉjafe nésve

m nilitti Cket a amorea mernek M a mar vége veit agyő-ar ena qM, hogy
zett, hogy még egyszer gyönyörködjék saját fényében és pompájában. Egyaserre rémüllen kiáltott fel. A gyémánt füzér nem volt a nyakán
Férje kérdezte, mi baja történi.
Mathilde a rémület miatt alig volt képes felelni.
— A gyémánt ékzzer nincs meg ... Foreslicrné asszony nyakláncza(... elveszett.-/
— Lehetetknl kiáltott fői a férj. -Kereedk
Erre keresgélni keedett a köpeny, a
ruha zsebeiben, de mind hiáben.
— Tudod bizonyossn, szólt térje, hogy a nyaklánca nálad volt, midőn az estélyiül eljöttél?
— Igen, bisonyoean tudom. Kezemmel ériniém, midőn az előszobából kijöttünk.
— Pedig ke az utczán vesztetted d, ez esést hsllsnank kellett volne. A kocsiban kellelt leejtened.
— Az a legvalószínűbb. Megnézted a kocsi számát?
— Nem, viazonzá a férj.
Rémülten - tekintettek egymásra. Végül
Loisd űr igy szólt:
— Vtaeasaaaegyek az uioo. Talán még megtalálom a nyaklánozot az utczán.
Bmaal. Matbilde báli Sllösetében maradt ülve a hideg szobában, nem lévéa képei walkima és határozni.
Hét óra felé tért viasza félje Nem találta meg as ékeseit
Lotsel még az nap reggel a rendőrségre meni, hadetéseket kösöltaisti a lapokban, a viamahtwóaak szép jetalmai iaárve. Egész aap vártakJmgy valami kirt kella-aak. Loaad ur aehekea este hazajött mm-dzazMaéay nélkül.
— Iruod keU barátnödbóz — szólt,— hogy a nyakláacz zárja eltört a es éksse-réashez küldtük jevitas végett Ily módon idfl nyerőnk
MetkAde azy Mt amim lé ié moadta.
Egy Ml lefolyta atáa minden remény i« Is ketten
Loisd ur pár nap alatt évekkel látszott öregebbnek, egy nap igy szólt:
— Más ékszert kell vennünk.
Mathilde magához vetle ez ékzierto-
kot, melynek belsetén as ékazerész ozime volt, kihez elment Az ékszerész megnélte könyvét s astán igy szólt
-e Én nem sdtsm d az ékszert, esek s tokot sdtsm.
Egyik ékszerésztől a másikhoz mentek, hogy hasonló ékszert találjanak. Végre sikerült a Pslais Roysl egyik boltjában egé-ssen hasonló nyaklánczot találniok. As ékszerész 40,000 frankot kért értté s végre 4000 frankot leengedett
Iiolselnek 18,000 frankja volt, melyet atyja Után örökölt, a htánysó összeget kü-löoféle helyeken kikölcsönözve, egész jövőjét átadta.
Midőn Loiselné asszony barátnőjének visszaadta a gyémánt ékszert es igy szólt:
— Korábban váriam volna viamakspnt Természetesen nem tndhaUad, hogy Időközben szükségem leeod reá.
Korestienaé asszony nem nyitotta meg a tokot, Ha észre veszi, hogy más ékszer van kanna, mii goodolhatoU volna barátnőjéről.
Most a nélkülözések éa a nyomor napjai kezdődtek Mathüdra nésve. Tudta, hogy az adóaságot meg kefl fbetniök s ugyanazért mindenféle korlátozásokat be kellett hosnia háztartásukban. A szolgálót sem tarthatta tovább; kicsiny padlás lakásba kdleü költözniük s z legdurvább házi dolgokat is neki kellett végeznie.
Fiamé, lekér keze amgkeményidatt éa vöröeödőtt a löséstöl és mosástól Férje éj-id nappal dolgozott, hogy pár frankkal lök-bet km sasén, mert mtadeo hónapban tőr-leustaaia kellett, adöanágukböL
fiz a aseamru élet már Ú* éve tartolt Ez idő alatt aűndent viesiafUe tek uzsora ka mainkkal.
Haltaidé z tk év alaAi mepüiagadatt, agy aéami me* ká, mÉmaaa^ay Wmaftvaatf;
U
rosszul voli öltözve és hanyagul fésülve, de miatall lére a hivatalban volt, gyakran ea ablakhoz ülve ábrándozott a fényes estélyről a miniszier palotájában, hol öt csodálták és ünnepelték!.
Mikép slakult volna élete, ha nem veszti d sz ékszert? ki tu^ja? Gyakran mily különösen alakul az étet! Mily kevés kdl ahhoz, hogy az éleinek föl és lemenő hulláméi által löiemdtessűnk vagy alámeriueasúnk.
Egyik vasárnap a Champs Eiyséen egy hölgy gyei találkozott, ki olt gyermekkd sétált. Forestierné sazazony volt Még mindig fiaial, csinos és elegáns volt T lr •
Megszólítsa? — Miért ne?.... Ho^l \ lépett >
— Jé napot, Jeanne!
A mepzóktott csodálkozva takiatatt
z zavartan így szólt:
— Nincs szerencsém öiu ismerni...
— Csakugyan nem ismersz? Loisd Msibilde.., j
A barátoé csodálkozva kiáltoU fd:
— Óh, szegény Mathilde, mennyire megváltoztál!.,..
— Igen, sokat szenvedtem és súlyos éveket éltem át miattad!
— Miattam?
Matbilde elbeszélte a gyémánt nyak-ék történetét
— Ast mondod, hogy gyémánt ékszert vásároltál, hogy pótolhasd ast, amelyet elvesztettél?
— Igen is. Nem vetted észre? As ékszer t ebesen hasonló volt, annyira, hogy faaknsm semmi különbséget nem leheteti észrevenni.
Forestierné asszony meghatva ragadta aaeg Mathilde keséi
— Szegény, szegény berátaém! «óiL Hiszen gyémánt ékszerem nem voU valódi I As egéss akg ért 100 frankot
Jöjj hozzám hoJnsp a visszafizetek néked 39,500 frankot, amQyd belyreáJHtbetjáiok háztenádekkea km* ai egy—alyt
HÉéí
I
ej»tt wvnmimámi bonczolái háariteke, hogy I • nmiamiüai leány egy véreáéay uiegre pedáae ákel okoeett keltő elváráéi kévéikéi-tákea keh meg.
— Mpeei A kamuét erdei vadáaslár-maág állel muU szombaton e felnő erdőn ren-deielt kejlőveMulnak meglehetősen nép eredménye voKamennyiben km>ionhel nyul, | károm róka A egy Oi esett
- 4t[, > Aasar tftgy*«. A hely- I beli kir. löniányssék vizsgálóbírája, lovak Kde ur, H-fUydegdörbizloa éi négy rendőr | kíséretében uomgaton. e hó 6-án, délelőtt Kázmotozást tartónak WajéUt József könyvkereskedő, nyomdán és kiadó Qzleihelyisé- i geben, mely alkalommal a nemrég bírósági- I lag elkjobgott Bdmer* czitnü erkölcstelen ; nyomtatványból még kaiuáf példánynál Iliibe! talállak és foglaltak le Ugyniotén megtalállak és lefoglalták as »Amor« czimlapjá- I nak clichéjál is. j
— KiegfaylegéBj illég van a Csapi-hegyen. Egy puskás gyalogbéres-forma j legény pinczesserezni jár és literes Üvegei-? •] nek ingyenes megtöltésére kényszeríti a szöl- j ltisgasdákat. A bort úgymond elviszi jó rej-„ | tekhelyeu lévő saomjas társainak. A csapi-hegyi gazdák (eljelentették ezt a dolgot a ka- | nizaai szolgabiróaágnál, mely most nyomozza az ingyen borászt
. — A a, életből, ily csimQ elbeszélés-", rajz- éa tárczagyüjteményre hirdet előfizetéat Farka* Imre, lapunk társnerkesztöje. A nép kiállitásu kötet iSöü-ik évi február h,,) ^ jón fog megjelenni. Előfizetési ára 1 frt; din-kötésben X írt. Előfizetési pénzek a uerzöhöz Nagy-Kanizsára, intézendök.
— legealpelt tol* aj ÍMmr Károlynak főfoglalkozásé a csavargás, miután pedig ebből nemjlehet 'tisztességesen* megélni, mellékesen el nem vesztett lárgyak megtalálását al szokta kenyerét keresni Miután pedig ez as iparág a hatóságilag nem engedélyezettek közé tartozik, a rendőrség éber figyelemmel kiséri és mindenféle skadályokat gördit Lódnernek mellékloglalkozás- üzése elé. igy legutóbb ss Azenli-házben levő katonaiinti istállóból cbangirozott el a jámbor két lópokróczot, melyet sz ugynevesett röri-gyosboliben escompiirostsloit. Ili rájuk akadt a rendőrség, mely ss eliopoti pokrócokat a tuiaidonosnak, Lódnárt pedig a járásbíróságnak adta át.
| — A-1. közönéig becses figyelmét felhívjuk Fischel Fülöp helybeli könyvkereskedő urnák mai számunkban levő hirdetésére.
— Magyar aratágás litésMiéi vetkezet. A lövészet nemes sportja igen végi idő óla nagyban és rendszeresen Űzetik j" minden csivilizált országban. Magyarországon ia alig van jelentékenyebb város, mely- | nek ne volna a maga lövéasegyesQlete. De mig a többi országokban az egyes I lövész-tftroulalok egyetemleg is összeszövetkeztek, * hogy együttes működés állal egyre tovább tejleasazék sportjukat, addig Magyarország mindeddig nélkülözi az ilyen országos lövész-ssövetkesetet. Ennek megalakítása többször 1 volt már ssóban, legújabban pedig a buda-. pesti lövész-társúlat választmánya nevében * Hadmű János és Hirsch Sebő intéztek igen figyelemreméltó felhívást a hasai összes* lövésa-lársulathos. A magyar országos lövén-agyesületet a jövő évi orsságos kiállítás al- j kaiméval óhujtják megalakítani s e ozélból, i ha az dgyea társulatok részéről e'ég érdek-< lödés mutatkozik, egyetemes értekezlet lest 188S nyarán Budspeslen. amidon as alap-ssabályokat ia ki fogják dolgosni. A hazafias es czelsserü eszmét ajánljuk a lövéaset kévetőinek s. as egyes társulatoknak kiváló j figyelmébe. __ !
Közgazdaság, Ji
Gabona árak.
Nagy-Kanizsa, dee. 13-án. |
78 kilogramm Busa i frt. 40 kr. 7 frt 65 kr. — Rozs 7 frt — kr. 7 trt 2ö I kr. — Árpa S frt 60 kr. 8 frt — kr. 4 Zab 6 frt. 20 kr. 6 Irt. 50 kr. Kukoricza ö Irt, 30 kr. 6 frt 60 kr.
p,
lékát kéaspénzbee vagy óvadékképes peeir-ben a kiküldött keséhez letenni.
Aa árverési fellélelek a hivatalos órák álalt a Csáktornyái kir. járásbíróság tkvi osztályánál a a VI hegykerüleli elöljáróságénál megtekinthetők.
Kelt Csáktornyán a kir. járásbíróság mint tkvi hatóságnál (884 évi auguntus 20. __ 266 f-i-1.
4489|'tkv. 884.
AfiVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsái kir. tvnékbez larlozó csáktornyai kir. jbíróság részéről ezennel közhírré tétetik, hogy Zalamegve Oessesiteti árvatára végrehaj látónak Jurmánn Imre végrehajtást szenvedeti elleni 70 frt töke a járulékai iránti végrehajtási ügyében a ntrabonineez községi 191. sz ^jkvben A -f, 1 sor 164 jhrasám Vidovils Frsnoziska és] férje Jurmánn Imre tulajdonául felvett [ingatlanból végrehéiláftt szenvedeti Jurmúmn Imrét illető fele részre s 160 ÍHra becsüli ingat lanH a végrehajtási árverés elrendel telik s annak megtartására
1884 é?l decawinlwr hó 16-ik napjának tl. e. 11 órkja
a ntrabonineczi községbiró házához ki tűzetik, mely alkalommal az árverezni kivánók tartoznak a fenti becsár 10 százalékát kézpénzben vsgy ovadékképes papírban a kiküldölt kezéhez lelenni.
Az árverési feltélelek a hivatalos órák alatt a csáktornyai kir. ibiróság tkvi osztályánál s nlrahoninecz község elöljáróságánál megtekinthetők.
Kelt Csáktornyán a kir. jbiróság mint Ikvi halóságnál 18H4 évi pb gusztus hó 28-án.
265 1—1.
Felelős sserfcesztö s kiadó: T á K O A LAjél Társszerkesztő Farkas 1 as r e.
HIRDETMÉNY.
448B[lkV. 188*.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék lert-leiébea tartozó Csáktornyái kir jbiréság ré* sséröl ezennel közhírré tétetik, kogv Zala-megye ösazesitell árvaiára végrehaftalóaak Zfcuacn Bálint sávetcsáki lakos végrehaitást szenvedett eÜeni 3ti7 forint 30 kr. töke e jéraMlai iránti végrehajtási ügyében a Vl-fl| kagykmülmf 79. az. ükvbeo A f 1—7 4 i-4 sor B9f. 886, 400, ItfNL 1206 Hiti éol, 1101, 1207a 1*18 éa hm. e. Zsiaées Bábot éa 7*amca Mária férj Le4 veemea Ismásné tulajdonául WveM ingal-laaokböi Zaiaiea Báliaiot illető a 80 frira bmsilt fele resaére a végrehajtási árverés ekeadeHetik a annak megtartására
1801 éti december hö lUk uap-
jáaak 4. f 10 érája a VI ik kagykerületi köaséghéró házákos ki-tiiMfc — aMÉy slásiómmal as kivárnák lm lomok a ími keeair 10
oc
AsabA. valódi, nyllkaváí smtó Hoff Jé
Iftle malátakivouat-ittuknrkák kék ps- ■ plrbas Tsas«k. |
I HofT János-féle | ■alataklvasat-egésaáégl tér Egy üveg Ars 60 kr
Iloff Jásoa-ftls ■alalskivosat • aall
oiskoriák I A YkUdbk wsk kék uokttkv.
10 krjáTa
HofT Jénos-léle conceflrall aa latakivonat. Nagy ftrtf lfrtllkr. kti «r%z 70 >r.
1 M JÍbo*.HU ailáti - Méa<Mgl
ráassMéá. Ml kDo 1.1 írt 4Akr. 11 fl l-SO B«pr«iU.L Irt. l-m 11.90 kr.
Mell- es emésztési gyen
karataa afTeklárxiék. véraae-gényaég #aaler#lleaedéa allém.
Hoflf János urnák,
a malátakivonatok feltalálójának és gyártójának, Európa legtöbb uralkodója cs. k. udvari szállítójának stb. stb. Bécs, I. Grabén, Brávserstraise 8.
Ilflundorfrrtlrant 18. a Engem s HoíT Jánoi féle meiAlakírooet egé«x-i tűr h » nuüi*a cliucoladn ll Qrag kör ia 1 kl Hi.ff Jinon-félfl matlta-tfgéazaAgl-chocolada hamná-laU más gyoraaii áa |Akdleiea<fn kigyógjrllotl léij-cnfilmrutoniWI. MaláUrzuWkftk ímn nagy wíl-lapító luiliiuak. A grógyinódói a* k azért folyla-tnm. hngj a xont Majáiia liffolyásH «llfii »44«a»»-, v*. kérek teiiát (íj Hláisiés t. lvfgtiitlegalib a Irkaielr ettabb bálAval iiúundlam I ém Ihnl Méiia lníróné
azflt Baabyiny grúfofi
'Sxabadballbjrány IMS. dac*. 8 fai. I 4 klláM Hütr Jáno-réle maUtsklvuMi-inell-CMlknrkából kink poauntánrét melleit C sacakóviű. | Twxtaiattal
AnJrtoli'Ballky.iHy grifmi I Stabadbáldiiáay. WafAiár MÜatt
I Orvosi gjégyjelemlé*. | Saaghaak, (Iláclka) 1884. jau. 3-áa
Mintán mk On lloffJiuua>félt uialáukénllményel | Mtatgrm k6h0géaéra «árakaaá«M lelüli Jó liatáwal , voltak, loméi poalautánv«'«llal kirak IS lvan«l s 'IUZ Jánoa-féle m»l*Ukl»on»t éaaaégi aOrbAl ia
II aaetkí Huff Jáooa-l'éla n»Uta<Wo«at mellczukor-1 Tlaalalatlal
| dr Zlgtar J ^
kiás orToa.
RAKTÁRAK NAOY-KAMIZ8ÍZ Uándák Oy.8ind<ir »t6kj*«. -A MerfTáltAhot" Fwell«.fcr J.XoacnfaM AéSi • Z.-EOEBSEEO: UnbiuMkl Ad. Xaaslar 8áa-dor Kráyn. - KZSZTHZLY: WöjjkIi Fareocx. _ KAPOSVÁR; lapéiig Snla* - CSÁKTORNYA X rodo.- r. Onaar — ZÖZMZID: Báca J&ooa kBSZBK : ThSner 8. W. fia; Otanaa J C gjénm. TtOk Slftiea I. Kováea M. gyósyat. ípW S -I SOPRON Molnár L gyógja*. Uok 8. klfilkr F.
rZKKza-rzHZavAa mi u ntawiu nnwo
»*ófT«. SSOMBATHZLY Küdolf AL gT*t/m. yölWia a. J. — 8ZI0ETVÁR Salamon OyuU gjifjm. — ZÁOKÁB 8alrator gjágytaertái évaaU gjigyeaartár Irgal—a ik gyigywariira AlajHtUtott 1847-taa. Bicabaa ia Bodapwtes
I ut a-* iáéi ks.
W
TitSeCi
48i0|tkv.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék telekkönyvi oszlálys részéről közhírré tétetik, hogy Venier Imre budspesll lakos végrehejtsló* nak, Szabó István végrehajtást szenvedő sormást lekqe elleni 400 fit. tőke a jár. iránti végrehajtási ügyében a soraiási 240 sz. tjkv-ben A -t- I. aom. alatt felveit fogetlaonak Szabó Istvánt iUető 2*8 frt |0 krrs becsük •L /agy harmadrészre, a somád 841» sa. tftfU A L l-M mu. a. felveti logatla-nokaak Szaké Istvánt ümö llt frt. ttkrra beesüH 'L-öd (egy Ötöd; ráase, a sormáai 948 aa. Qkvkea A i i—II kna. alak M-
vetl maatlaaokaak Sszbö Istvánt Ulető 16? I frtra SÖ krra bensőit % (fele) része j
1884 évi dec/iwiilier 16 Ik Mp)á- | nak <1. e. 10 órakor
sormás kösseg házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni fognak, mely ^lka-lommal tartoznak az árverezni kívánók a fenti becsárak 10 százalékát készpénáben vagy óvadék képes; papírban a kiküldölt keséhez letenni.
A árverési teltételek a hivatalos örák slstt s nagy kanizsai kir. tszék tkvi oestá-lyánál s sormás község elöljáróságánál megtekinthetők.
Kir. lörvényssék mint tkvi hatóság N.Kanizsán, 1884. uoplember fi én.
267 l-l
4487 ftkv. 1H84.
AR\T!RÉSI HIRDETMÉNY.
A csákiornyai kir. {biróság mini telekkönyvi halóság részéről ezennel közhírré tétetik, miszerint Zslsmegye összesített árvatára végrehajtatónak özvegy Branlllovils Pál-né uQlelelt Klek ár Klára végrehajtást szenvedett elleni l?9 forint löké,' s jár. iránli végrehájláid ügyében a nedeliczi 28 sz tjk-vben A I. 2. 6. 7. és II. 2—6 és 8—'4 sor 206, 1029, ljp: 201 Őjn, .149, 409, 425|b, 427|b, U\ b, f)U8|b, ÖBtlJb, 7ö9|b, 703;b, 2341 b 24tH|b, éi 2448. hrssám z. Brsnillovita Pál és neje Klekár Klárs lúlajdoiiAul felvett Ingatlanokból végrehajtást nenvedett Brani-lovils Pálné, szül. Klekár Klárát illető fele részre s fele része összesen I2ÖS frtra becsült ingatlanokra a végrehajtási árverés elreudelletik, * megisrlására hsiáridOQl
1885 évi jHiioár M 3-1 k nzpjA nak tl. e 10 órája
kitüzelik, mely nlkslommal az árverezni kivánók tartoznak a fenti becsár 10 izázalékát készpénzben vagy óvadékképp* papírban a kiküldölt kezéhez leienni.
Az árverési feltételek a hivatalos órák alall a csákiornyai kir. jbiróiág tkvi ontá-lyánál a Nedelicz közg. elölj, megtekint belök.
A caákiornyai kir. járásbíróság mini tkvi hatóságnál, 1884 évi auguntus hó 28-én
264 I—1
Mkgy tarlal kiállítani
sorsjáték.
M^ Untát 1884 dtatmktr 81 ét a rá kovéikitő napokon ^g
6009 afereMéay 1 millió frank értékben
továbbá 8 nyeremény á #0,000,
8 á 109000v OO pedig 5000 OOOII franki*;ezenfelül 5931 nyeremény 348,000 frank értékben; valamennyi aranyban ezüstben stb. A hivalalot hfÍMdti lajtiromok nt'm»( nytlttn it mtgj'Uuwl. Kgyea aarajegyeket 75 krért. 10 dámból 7 fiiért (poaUdlJ keasaaalt-, va) ksphstó főraktárunkban.
£. Calmann banküzlet Hamburg, AWmuft VI.
Tüdő-, mell-, torokbetegek és aszthmában szenvedők
dgratoaalattatMfc aa illalsm Oraaaoraaág bala^Jiban (al> fadrutt a navam utáa IK'lMKRIANÁ uak atnaraaatt g fSra. Ormiaflac aok«araMUi kit>rdbÜv» ia iqk aaar Uao-nylIvAnyriynl állammá, tígy két napra nU aaoma( ára 70 kr. I'nálin ciak 5 vagy tObb caomag külüMlk, Hauui-lall Sta.ltáM ia syi'^vkatáat tarlalimuUt ffliat iiigyan. V*. t'Wt n»lmWfb«B kapkaló caak nilam, a HumeHana nCviny falladezAjfnél ia prvpanlójteál
Hamere Pál, Trlemt. 209 1 — 5 (AuaitHa)-
A Pain-Éxpeller!
TiseaAt h alatt esaa régbarált kisisssrril esés. küaxvéay ath aél alM auraacaia gyógyoradaiayrk , kasaakMMk arról, ks^- agy bstaf aaa fogja aagŰs-ai. Ka e». flgyalnazUtfa által agy kWrlat (álslárs hl-I rslatt A kgtabb radádaál aár kimlstbss UrUtik a miiéi hoifmf-F»f-híxf«lhr. Ara' aaas aiigornaa I aaolld aradeti kinltaéayaak Igan ■kaikitt. agyaala : pslarskoakist 4<» ia 70 kr. aagyaág assrlat a a lag-! teW* gyigyassrtárbas kiasktbca raa. Hamiait ráay ki-ksrSléaa vteatt taaaik a gyári Jagyra ..Honcoay.ra fl-< gytlsL Ihciltr F Aé. it idrm, Hitt. — Pfiraktar \ j fréf*i*m_ u . araay nroazlás" gvógyaaartárbsa Kik- '
laapkts 7
272-1—C
íQCXXXXXXXXXXXOOOOCXXXXXXXXXXXXX^ Osász én kir, OBzfrfik-inagyar szabad.
Ruganyos fa-mátráczok
6 frt.
6 fit
Jf/#t/ Mfírtrotiy maháczok Mzmlmnznakok hvlyetleMllene finla, tartós és olcsó, különösen alkalmas intésetek és kórházak számára FérmkUkr: Bécs I. Maximiliánstraase 1 szám.
I 280 6-12
poocoooooooooooooooooooooooooooo
Síin arany-frank jutalomdíj a gyűjtök réteérel- jr
Komöeay Jóxsef ujná^n:
ii
„HIRMONDO
politikai, ismeret terjesztő, gazdasági és mulattató képea néplap. Megjfl'ttik mmd-n vatdrnap, fi nagy oldalon nép kiptkk-l.
KI—aeléal ára egy aegytdévrt eaak 1 Irt.
Gyűjtök részére IN araay tramk jutalomdíj van kitűzve, melyből aki Itgttíb elójuelbt gyOjt: 60 arany-Jra kol nyer; az utána következő 80 arany-frankot; az ezután következő 80 numgfrankéi.
A jntalomdijak — tekintet nélkül es előfizetők számára — azoknak, tíkltg-több eUijurtÓt gyfyBtírk, kiadatnak.
Hs valaki <M előfizetőt gyfldl: aza HIraaaéébél egy liszleleipéldányt is kap. As előfizetési pénzek Itgkétibb 1885. január kJ 4-ig, ily ozim akit küldendők: A Hírmondó kiad^hixn'atönnk jhdapttien, egy-tem-ulcx" 4. tt. n. Ajánljuk a Binmandé' mindazoknak, a kiknek nincs idejök, hogy mindennap végig olvassák a nagy lepedö-inságokm; mert a Hnmoud Un minden vaaárnap megtalálják röviden éi.világosaa mindazt, ami a ka§aiét koföldi politikában történik, tudósításokat koSunk sz orttaggyklít minden fl'lafrdj. JtwtrtNtrjettlé ét gatéutégi rovntnnkban közlünk hasznos útmutatásokat, mig lapnak jnjaWfató régiében aép képek mt/lttí érdekes lőnéneieket, verseket talál as elvssö. V A budapetU és ez trttég mheUn Wd^-n I6rtéaö eseményeket kin ttetnnk közli. S O Ugysziníén a frUmi árakat ás ax *p*r dUáeé ia ismertetjük I
O Budspedlea, 1884. Decanaber 5. O
fi 1 Kamáaay Jáaaef s. k. | )
X tt* I—• • »B»siiillt' lakNnasi ás suli ii» k
<x>oooocx>oooooooooooooooooooooooo
8 o
8
u Q
8
>
n
Van szerencsém a n. é. közönség b. figyelmét fölhívni, dúsan berendezett raktáramat
alkalmas ajándék tárgyakra
Karácsony és újévre íj
Imakönyvek elegáns bársony és csontkötésben, pompAs dlszmúvek magyar, német és íranczia nyelven, gyönyörű képes könyvek magyar, német és franczia nyelven, Ifjúsági iratok mindkét nembeli ifjúság számára magyar, német és franczia nyelven, egyszersmind ajánlom dúsan berendezett raktáramat a legelegánsabb és legszebb levélpapírokból csinos dobozokban
legolcsó"b"b dra.li: m sllett
Valamint gyönyörű faragott képrámák, tentatartól-, levélnehezékek, a legszebb kivitelűek, - köizöntö kártyák, minden alkalomra. , ''"^tui
Fischol Fülöp

5,
1
174 1- •
könyv- és pepir-keretkcdö Ntgy-Kaaiziáa ét Ciákttriyáa.
I

ík
1
sorsjegy

zessxx ÍO.OOOnvereraénv
« KlNCSEM-SDRSJflr^
e. é. A Mqfag/afc ▼»!».
■bt • umlM ierSk portom* •M mbHMAM M*U4ból 15 ki Mér —néklwiéi a
MfrtwMlalMa
1. főnyeremény forint
511JOO
2. főnyeremény 20.000 s* tónywemény 10.000 forillt 0 Art 260 S—10 A serajefjek kapliaták :
további tytrtmétysk
5000 frl. 3000 trt.

i magyar taHgjkl isjíjj-iÉjik
Hajvtni-ulcía B|JDA-PRMT Nemteli Gasino Cgyniatáa r*k*aaayl rtltéihihil, kUoRytytökaM éa wdyartfliwilckuól ||
11
sorsjegy
o
tovább) aytraantytk
aooo frt. 1000 frl.
forint
•. é.
if A Nqjnjit tala-niM a vnnolM J«t7»*k port»ii>ra-
U« MgktMÉN csAVtAbóI 1 * knO •aár mallékUmlft a iiigrendcltalit*.
Minden nyeremén/ készpénzben kiíizaletik.
VaJMI
[ ORVOSI MALA6A-SECT |
A kloalerneubnrgi caáss. kir. borkiaérleti állomás Tefyelemtéaei taerin*. kitűnő jó, vniddi nmlnga mini kilQnö erötilű-vzer rrállmrérll be* legek, ilélllk. ijcraicktk alb. uá-mára, t t értsen Inj aéy éa |j«si«r* gyengeség ellen legkilQoöbb hatású. 'I, éa ,|1 eredeti palackokban t térvénye* sen keJem sell t/4Jegy alall t VINADOR SPANYOL CORKERESKEDÉSNEK Bées. Hamburg.
frl 9.00 éa frl 1.80 eredeti árak mellett, továbbá különféle legfinomabb külföldi bor eredeti palactkokben eredeii árakon kapható N 'gy-Koitiztiln Mándrlk Gy. súudoi n „Sfegoáltóhot* cximxeit gyógyszertárában továbbá h'--n'ir Simlor pyógyftxtrésxéfl iPrH* hmtky A'hiU litaxerkereakedö urnái Zaln-Eg*r*i*ya. 204 8-}t
H IMÍÍmi Pl ; ......—1
-i ífífí 1:?| I%;eí« | 1 forinton réul<»tokr«> |
ís j-Mt illa iííLí J -ís ---
|báiil|hi$ íitií 4 *mmhHíí J stiiii,, ti \m tsA= "
|•illíilí! P!ffl 11 \\MtíffiH jf. H ji %1í! isi i
iiúMű L£ wMf P lj f AM flfci ~
í llm J IKH'.IJITLI ki TIK -jf » iíf
'Mmm , riiuiUííUÍM i; i riii ti m ? ii .
1sffi Is SWí! liUil !
SiWjft* l lÉl lW ÜS |áIÉ Éfí| I
5!,-"!i<3!tlii llsiHUMfii'U Hílí fílj iíí] Ifllls-^'S 1
ss iimm iiill M gf i'í] iMiüii i
1 mg, iipil mMiíl ijiij11l^il I
cc Í Unijíii'nH 'lifjia' jqjf "JÍÍ hlf tii j 1 li 1 « •
s iM lW ii s !p|a ■Jfili? liuüifi; ►
• Íilt]M,M«y»S f j)]4! Él * fit
- J ii^ iNíPdi ' 11 ím' iM'ksii * -fen M r
jiiül wli l! É| SW l i
"ÜJS-^n* lfl«irim;"i- lilíH l? ilSliP rJp|' 1 FIII Ff
am^^mmmmmmmmmm^lmmmiiwbiMnWM ■ i i i ■ 1 .......——
Készlet lefizetésre kapható.
Mindennemtt varrA-gépek inga órák ébretstft órák eaQet órák arany órák eitttt, lánctok arany gytirük olaj nyomatú képelj tükrük
toileite mmtalok asatsli lámpák ftjggő lámpák nád atékek ssslma aaékek gyermek kocsik fenérneenflak.
185 krnjrs^kr ré«aletekre
Sohens Liyza flln&l
RaiyUaalaaáa, ca. éa kir. attbadelom talajóonoat.
268 1-6
Wyomaiott FketbaJ Fftlöp lapi«la)doaoaaál MtgyKaaináe.

54. szám.
Nagy-Kanizsa, 1884. depgember 21-én.
XI. évfolyam,
flUNUflfffeft• % KJlDófflTi-TÜi «|ü C *
k - i-n _i Uiin i Vnm iiimiiit, iw.
HwwliÜM kfék «tak l.m.rt J/f
aakM Hiátil—k <1/ ktoftatok viaan mm
ZALA
POLITIKÁI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A Zaltinogyei Hgyvédegylet, a Nagy- Kanizsai- én Délulti takarékpénztárak, Bankegjoiülot, ti Alsó-muraközi takarékpénztár reméli) társaság ét öuaegélyté qzövotk. hivatalos közlöuje.
mArmrkm iui
■fftss ém
Ütnf
t^USm
I frt. —*lr.
■héiilsik jsttajn
•ualtUtMi
" V ,
ék UvatalM Mflbbai
irana • sgjrts bivmuim mwmi Byek HU k/ UljMityM MII 100 mM| I frt, aaaatal wítém saáért kt,
Nyllttár petitaora 10 kr.
Megjelenik Nagy-Kani**<ln heten kint egyner: Va$rirwip.
Felhívás előfizetésre.
At nfrtitendfl köteledlének alkalmából felhívjak at olvasóközönséget, hogy lapunkra »aló előfizetését megujíiani, illetve annak eiöfitetöí ftOtaé lépni wiveskedjék.
Üjévtől iogra a lap belső viszonyai ia Változátt szenvednek ennyiben, hogy lapunk tulajdonost, Fiachel Fülöp ur, ismét álvetti a kiadöeágot t igy az ezzel járó tok bajlódástól éa kellemetlenségtől megitabedúl a azerkesstűaég, mely esenlul egész működé-sét, égést fAdstgát kizárólag a lap sae|lemi részének emelésére fogja fordíthatni. Hogy e mellett t lap adminisztráczioja ét expedi-ctiója körül meglegyen a legnagyobb rend éa pontosság, erről ttinién gondoskodva van.
Újévtől lógva tehát a aterkmtiöaég kettőt erővel lóghat munkájához, mely eten-taMt ebben tÚand, a Zalának aaeUemi ssln-veAlát egyre mtgaatbbra emelni, ast tar lahnának lényege ét lormájt által kötktfl-vellaégO olvatmánynyá tenni, megbízhatóság ás ItikHam mát tatig által tovább it birtokában maradni annak a bizalomnak, melylyai a közönség eddig ie kitüntetett bennünket. A lap külső kiállítást is olyan lesz mindig, hogy á korszerű igényeknek teljesen megteleljen.
A Zala tterkesztésénél különben tovább ia at eddig kötetett elvek fognak bennünket vetetni A Zala eddig tem igen űzött omágot vagy épen magét politikát; helyi etailemben, tisatán a helyi érdekekre való tekintetlel, volt aaerkeemve eddigiét igy ktts ezután is. A lap politikai irányát illetőleg, 'természetesen szigorúan megmeredünk at eddig követett élvnél: a szabadelvű politikának rendületlen hívei meredünk ét a att-bedehrü eszmét szolgáljuk azzal at önálló-tággal ét lüggeilenséggel, mely a úszta igaz-tág kimondására mindig képesekké test bennünket, kik egy politikai pártnak aem va-gyank lekötelezettjei.
£p igy voltunk ét maradunk önállók, ami a fennforgó társadalmi kérdéseket illeti. Nem es ^csó népszerűség hsjhássásának, ^ a nem ttipztágottágntk alapján allénk itt is
és tovább is lesz bámraágunk őszinte véleményt mondani jnindph oldal felé. Ignorálni nem lehel t közvéleményt, de uolgtiltg meghajolni aem fogunk elölte aotfa. At éfctln-teaég éa igttaág barátai — ugyhiaataük — velünk lesznek és segítenek bennünket a többiekkel való küzdelemben.
A megye és a város ügyeit illetőleg ttámialanstor láthatta ét tapasstalbatta a kösönség, hogy ezeknek megbeasélésénél is mindig etek at 0 érdéke lobogom szemünk előtt, meBéktekintet, ráatrebt)lái nélkül. Függetlenek vágyónk minden irányben.
E függetleoaéget atonban csak ugy őrizhetjük meg, ha kellő pártolásban, kellő támogatásban részesülünk t közönség oldaláról A Zala uiolaóelötti számában (elhívást intéztünk lapunk barátaihoz, mely feljiivát-ben előadtuk ttokat a nebezségekqt, mellekkel küzdenünk kell, hogy fölytetheesuk est a kösönség érdekében való Önzetlen működést. S kifejeztük abbeli remáoyflnket, hogy a közönség belátva es elismerve azt a hasznot, melyet Mki lapunk folyton ate-resni igyekszik, az óévben nagyobb számmal log sorakozni körénk ekiváltkép pártunk tagjai Velemennyien előfizetőink sorá-bt fognak_ lépni.
E reményünket iejettük kii most is, njból felhivs előfizetésre a I. közönséget, melynek egyéb tekintetben való jigéhyeiro ie élénk figyelemmel vsgyua^, kellő gondot fordítva tárcsa-, újdonság-, .jrodt»m, köt gttdttág ttb. rovatainkra, " melyek! arra hi-vatvák, hogy t" malid! korban iaí ttjtteen látott yendéggé i egyék It púnkat.
At előfizetési ár a szerkesztőség éa kiadóhivattl tetemes költségei dacaira, megmarad régi olcaóaágában:
Egéu évre . . 6 lit. I
Félévre . . . | . . 2 frt p0 kr.
Hcgyeéévrc . . I frt 21 kr.
Előfizetési pénzek a Zala kia lófiivata-láboz intézendök.
A lale aaerlieeUseége éa klaáéklvalala.
li eskiH b a likmlinu.
I Ntgy dolog it, Iáikor már a leg-szahadelvtlbb lap ia aat mondja aa etBMhékttfl, hogy valamennyi poli-likai párt meg van gyózódve ea intéz roéjiy elégtelen voltáról a jogvédelem teríti. 8 tegyük bottá, hogy tényt oon-tUjjált igazaágaaeretóleg t igaaaág* oeéretetét annál Jmagasabb értékűnek tartjuk, mert aa esküdtsaéki intéamény a flzabadelvü tanok legkedvenoeebb kö vetelménye a ea at iránti* rajongás szétfoszlása a liberális tanrendszer égést épületét árnyékba boríthatja,
! Tény, hogy a sajtóvétségek igaz-ságpe ée szakszerű megítélésére sem alkglmts as eeküdtesék, mely polgár rokból '• tehát a társadalmat képező ele-imából - állván, a társadalomban épen urallípdó nézet áramlatok által Ítéleté ben teljesen irányoeva van, kivált az ujanb idóben, mióta a társadalmi ét nemsetiaégi itgatás nagyobb mérték ben felütötte a fejét A napi áramlatok álul befolyásolt, atakeamO bírói qualifikáczióvsl pedig nem diosekedó testület igen alkalmatlan ée igastágta-lan bíró lehet ilyen idókben, még a teljesen consolidált társadalmakban ie, hát még épenséggel nálunk, hol a társadalom egyes onatályai, felekezetei ktjáé as izgatás nem hím veté Qtakeit; e. hol a nemzetiségi -tjjgitaczió nyitott tárhelyeket tart %M}'artág t magyar ^lltmeetme elleni gyűlölet vld iáng' j ti nak minél inteneivebb éleet tétére. A legutóbbi idóból ie taámot példát poahatnánk fel Wra néave, hogy a fe lekezeti vtgy osa)álygyülőiét, vagy a nemzeti aspiráctiók megvesztegették at esküdtszékéknek a bllnöseégre vo-natkocó ítéletét: csak as utóbbira néave elég legyen felhoznunk, hogy Baritint, aa oláh izgatót, ki tajtékzó dühvel ír a migyar zssrnoktágl ellen, ki nyíltan ünnepié H»rál lüoekát, ki st 1848-ikt események megújulásával
m
TÁRCZA,
FehAr lap.
KUiUm tfíUt tintiln, Mm imrkit még tgtf IM(U m |. . Várod, Mi*d agt ni rnibtrl,
Aki putttijd iutbtU*.
Nhnn vrtgty, — di ufmmaHjpd Ugtf negnqtid, u§y kioognt . Arrm kit* m U0*m ml Hofjf bwilni tan&ttífak l |
Hétté in i M és nyír* mén
Dalolni «s én dalomat, Orimiaiif ayniw^
Daniién' fájdalmamat , i «
Té Uff es ái ...........
Ma t§nUma» p bmrétom, ! A ki éUnt a tálkám* &&*Mé9 kétarosi.
A mi m dtnajt at mm Mim4 ma§ffé*i$m majd ta wW, — Baff Hitén l| mimd $ t^kH
A mUfmh kibtréljtd!
Roiz istriazái.
— á ptdb* snaM Mawiájsj — Oimtsak aa UM Ml s szerény kis Bt marad még emléket-i ágö Üklytoa, melyet ott el a kbnyöHtíelten
M, tMÉy egyec arra a M )tmi likillil el
keresztüllártn egy hideg golyó. Hiezen szüksége volt erre t golyóra. Igy előbb Isstbedűlt mrg t kiotói. A golyó hidege hamarább oltotlt el art a nagy tüzel, mely amúgy hosszú gyötrelemmel emésztette volna el az ifjú tettel
Olyen derék ember volt I Rt itt nyugodott az áldások legnogyobbika Jó ssiv és szép ész. Éa ájtik körülvették, ttok mind üzeretettel vették körül. Apja, anyja, btrátai, — a nők.
Bár ezek szereilék volna kevéabbél Vagy inktbb ö ludctt volna kevéabbé lángolón szeretni.
Mert neki mindene jé volt; esak a származása volt rosa
At Azra-tömbös tartozott Ahhoz, melynek ttgjaúmegbsinák, mikor szm^tnek.
Hogy vétkes voli a szerelmei.. j Nagy éa fontos ellenvetés. Or dobja rá' első körei sz, aki tintának érzi mtgát*
De tki nem tngyal. aki nem ttá iaa-gát minden lökK hibától meoinek, at htil-gttst meg ezt t rövid, szomorú történetet. E# azánskozzék, hs tud A ssántlora Ráemeli azt t szivelíjpelyben lakik és csendes enyhülést sd annak, amely felett szánakoznak, fis megtalálja útját le a sir fenekére, és a mindenségen keresztül oda ia, ahol aem tudjuk bizonyosan, hogy a lét folytatásával nem él e szintjén tová£b a fájdalom ée ia ke
' Ovajieak meg et «#k*sm Ilim vüg taláa Uram S «4rt sMál-sáfke 11 tmk wsik a MtL mMövt ■aivaeá. mely armlmiiaieaalénKi^fcy
Váratlan viszontlátás volt, de annál keUaietabb. *
Fáradtan a aafi, jdbbén mondva at ájmtkti n Onkáiöl, redtkesié után agy vir-radeikor beveiődioa a Koronába, mrnynek aaépen eyeayoaoit tapmáü akkórára már Mgkhmöran elhomaíjméioiia az étmikáa át r—ehaln rrrf " füst A gáaesttrok ée rad-tak sokkal dmÜltAié ténni est e meake- és ssharködös timankril.__
Nem is vettem 6i észre olytn bamar. mini ö engem. Aa ö szemét nem it ronlottt el tnnyira t tázvilág, mint az enyémet.
Csak akkor vettem észre, mikor mellém Üli és megfogta a kezemet Hirtelen örömmel fakadtam ki:
— Te vagy, Jenő, vagy caak a hazajáró lelked?
Nem eretzlelle el a kezemet ét felelt olytn btngoti melyben vtltml letrhtiai-Itn voli:
— Holnap kérdezd; ma még nyugodt lehetsz, hogy csakugyan én vagyok.
A meglepetés első hevületében nem értem rá, ezen s meglehetősen elpurkolt fe-leleten gondolkodni. De s ssokatlan hang mégit ieltűnt mindjárt.;
Szeme közé néztem erősen. Vtítmivel halványabbnak találtam,mint amilyen volt más fél év»el ezelőtt mikor utoljtra találkoztunk egy reduma-hengversenyen, ahol as összes féii-CakaX sárgsirigységbe ejtette a legascbb sss-aaonynak feltűnően reá háruló kegye által.
Hejh, sz a legszebb esesonyl Aligha ennek nem voli legnagyobb része ebben et én barátom haltvtnytágábtn.
Persze, hogy ennek kelleti lennie. Be-rátái közül aem szomorilhstta meg senki, t szülei easkaski éltek, aayegi gondjai soha sem voltsk. Csek a atsrelem tsomoritbsiia meg. Mert ebben. legkÖaayebbeo and sseeaorú-atg. Kivált aa az ember asszeayt szerei *
Hőket Is beszéltünk erről a delem-ál mi tnask idmébea, mikor Jenő btriMUnk a fővárosból votó eltűnése állal tgrazéyaind letűnt at események minvonslára is) Iifera^ különben gyakran fordul elő a mamáres-bsn, ahol emberek éa sstméaytk bfJ válto-zetomágUn tÖnnek fel és le, adni valami ériáai kalpidoszkop képei. ía a Jenő hirtm len éft&mMM nem la leu volna amemi regénybe, ha vsls egvOlt asm IM fgkMi el as á;saáp' ___
táplálta as oláh rajongók gyűlölködését és aki nyíltan Erdélynek Romá-niáhot stakilátán izgat, a nagyssabani esküdtszék egyhangúlag fblmentettei mert at ottani etküdtarifc tagjai a ma gyar állameszme iránt ellenséges azá-saok és oláhok voltak. Teesék moet már ily eaküdtsaéki ítéletre bízni valakinek a becsületét, vagy az állameeeme tekintélye megóvását a eaitdeaabsdaág-gal való vitttaélée ellen. E tapasztalások után osak stánalmatan mosolyognunk lehet á liberális tbeoriák könyv-m>lyainak •— kik egyébiránt — fájdalom — államéletünk nem egy terén moet ia etereppel birnak — tton tö-rekvéeén, bogv at eeküdtaiék hatókörét a nyugati ország k példájára a közbűntények fölé it kitaqeeeaék: látjuk épen e helyeken, hogy ss eeküduté kek ítélete, mely a napi áramlatok, kedvence uralgó nézetek aeerint ingadozik, változik, ma bűnnek mond oly ténvt, melyért holnap hóéi babért oezt fol-mentő Ítéletével, á jogfogtlmak teljes Üsetezavarására s evvel a tártadalmi t • jogi rend decomponálátára vetet.
Ma már, mint mondtuk, hazánk* ban a politikai bártok meg vennak győ-tódve e liberális taneredmény hátion-talan, tót károt v> 1 tárói t bár eróeen megtámadták ellenzéki lapjaink Titzát aa esküdtssék felett nyílt ttléeen mondott múltkori lesújtó Ítélete miatt, de azt leginkább csak azért tették, hogy ítéletét pártjainak Wbadelvü nevével ellentétben fcljnutltfa, követhetetlen-séggel vádulbaaták Hiatttlk, hogy egyetlen jótavaló hazafi vagy a jogrendnek egyetlen barátja aem fogja siratni az eekűdtazéki intézmény eltörléeét, vtgy legalább ie hatáskörének alepoe megszorítását t legkevetbbé fogja ellenezni azt a tzabadelvűpárt, mely nódol ugyan a liberalizmus szellemének, de tanai köeül elveti a túlságba vezetóket,akármit kiabáljanak ie emiatt ellene a szürke tbeoriák rövidlátó emberei
Ezt t srégéuyességét ismét ntgyon raökkenietie ez e körülmény, hogy t szép shazony férje tovább ia változatltn fiegytval járt el rendes helyeire, — nappal t börzére, este t színfalak mögé, éjjel tudja isten hova.
A pikáns pletyke, melynek t kettős eltűnét a legmerészebb kombioAczlókra adott okol éa mely egy pár napig elég bűségeaen el ia iárt ebben a dologban, caakhamar el ia hallgatott róla, mintán a férj réazéről nem történt semmi skandalum
Aztán megint volt alkalom egy kia szóbeszédre. Mikor a fecskék hazatértek, kazalért a szép asszony ia/ tkin szintén nem látszott aemai nagyobb változás, caak a lőttel tejei voltak még pompássbbak, mint azelőtt. Es Ö maga mondta el dicsekvOieg, hogy személyese* vásárolta Párísban, ahol kitűnően mulatóit a bőit alatt
Jenő nem jött meg vele. Senki sem India, hová lett
Amennyire szerettük öt mindnytjsn, sunyira fájlaltuk elvesztéséi. £s még jobban fájt, hogy bucsúllsBel távozott el tőlünk ás hogy távozást etán egyetlen egy életjelre sem méltatott bennünket.
..Találgattuk, hova lehetettem leheteti belőle, de semmi okos nyi íjára nem tadtnok jönni a áelognak. Es ínég megdöbbentőbb szint nyert, midőn Jenő asölei kétségbeesetten íojdultsk sorba vtlsmenynyiünknöz, hogy ad)kmk nekik felvilágoaiián fiók hottétérOt.
Be azivtsee szolgáltunk volna ezzel t fW világosi áaaait
Gerébi Lsczi egyszer, egy ggy essteadö mulra, azzal a hírrel kaczagtalott meg bea-nfinket, hogy ö látta Jenöl — RákospekHán. Oit olt s paikbsn, egy pedoo, fdhtjtott kfr-ptaygallérral és mikor ö közeledett feléje, ekkor hirieien fölkelt és s bokrot kösöti sittet 0 ertáa szaladt uláns, kereste, — de Ifzrt ifrbbé nyemág tktdnl.
■m
ím
Mai fflrtpmiriiAg « Pnuiiliii-#wulAt kóDjVjegjzóke van csatolva
— 1 párna fciu<liil|l im«í Gr. fim Mii mmm és étdoktáieei áltat lenre-, au pépe-keszthelyi veaat léssvéeyesst éa lórasrtaBVéeyataek aaáaa uerieli kimutatáss
l
/
106 800
4 400
X 8
i! 10
3 3
t 10
ö II
sj 8
8 98
öl 1
8 3
13 17
18 3ö
1, 10
11 ÖV
1 10
J 10
91 37W
1 1
| 4
ír 6
6 8
84 497
8 12
12, 52
1 2
3 8
4 18
2 21
10 ¥5
6. 10
141 2SS
9 9
1 50
1 ö
1,
68 H4
I. Megyék 48mt tUiri eémWaysJr.
Zala vármegye nov. 8)3-iki köz- g gyűlésén 10 éven át meészsvazoft évi 11,010 Irt aegély kölcsön közveti téarei folhsisnáláis álul.
Veszprém megye óeeaember I* aöi köagyüéaén 10 éven át megszs-vezott évi 60t0lrt. aegély kölcsön közvetitéaiei íelbaaználáaa aUál. ll 4Cö
U. Vtetprém m*gyében köt-tégtk ét eqyeuk által aláíratott. Pápán (ebből e városi 500) Deveceerben
Lörinléo éa Szalmaváran Veszprémi püspöki uradalom terület átengedéssel Vaszar, Pölöske ée Noazlopon Hsthslom és Acsádon Dékán
Dereakée és Somló-Vásárhelyen UJ. Zalamtgyébtn kittégtk é» ipixli éta' alávaloU Leaencze-Tomsjon Lesencze- lat vándon Németfalun és Irsáe Köveskaálon Edericseo Puszta-Oörögdön Szigligeten Töiekén Gulácson
Tapolczán (ebből a városé 200) Badacsonyban Gyulakeszin Hegyeiden MoDOstpr-Apátin Sümegben (ebből a városé 130) Diazelen Caab- Rendeken Türjén
Kis-Görbön és Szalagán Gógánfán
ük kon éa Szegváron Dergecsen
Mihályfán és Zánkán Keszthelyen Diós-Vonyaxczon
IV. Érdekelltégi vidék™ tívBl Ai kfítSnféU jegyiét* Budspeslen A
Ugaá Újfalun Csanakon
Eley éa társa benkbáz ajánlata szerint az előmunkálati költ ségek megtéríttetvén 1884 deci. 8-igj*gyetW*it Önteten 617 4350 A nagyméltóságú vallás és kösokt. rn. kir. minisler ur még az aláirás mennyisége iránt nem nyilatkozott és sz aláirások még folytaltatnak.__(fi fc)
Tollhegyqyel.
Maholnap itt van a see on, aaisoo, idény, évad, Ived.
Tessék válaasteni!
Mindegy, akármelyiket választják az öt. közöl. Az eredmény ugyanaz marad. Öten örülnek neki:
— Ugyan ne isetlenke^jél, Lacsil Még ha ast mondanád, hogy Amerikában, vagy akárcsak Párában, Londonban láttad öt, lehetségwnek lehetne a dolgot tartani De f\Akospelotán!... Tudja iaten, kit láttál te abban a parkban, mely különben sem őserdő, bogv olyan egyszerű dolog volna benne a nyomtalan eltűnés. Telán olyan állapotban voltál te, Lsczi, hogy tulaágo«ah fel-caigázödott a fantáziadén; — vízióid voltak; — mi?
Lacii osak megmaradt as állitáss mellett, mi pedig tovább sirattuk elveszettként Jenőt.
Akadt olyan ia, akinek volt saayi merészsége, hogy a szép asszonytól kérdezte, nem tudjjs-e, hol van Jenő.
A ssép asszony ilyenkor gúny ssn fel szokta bigygyeaztsni ajkát és ezt a választ adta:
— Hát rám bizták öt, honn megőrizzem? £n bizony nem tudom, hol van és nem is vagyok rá kiváncsi
Könnyű volt neki nem lenni kíváncsinak, árikor nála volt fogva Jenő, nála, as ö rákospalotai villájában, melyről nem tudott senki a világon.
Ott Olt Jenő, hirt sem adva magáról, majd mástel esztendeig ; őrizte öl a, szép ásazony, ö meg Őrizte a világ elöli a. szép ssssoay bec*ületét.
Padig ez igeo lazán ttiaaeiáholt becsület volt Még a hásesságtörástől eltekintve is. Mert a szép sasionynek volt még4 egy Ilyen titkos kéjlaka; valahol a budai oldalon, sbbaa Is bezárva tartott egy lovagol.
Ennek jött nyomára, soha sem tudtam meg: mi saédon, Jenő és mikor megbizonyosodott a dulegról» olt hagyta a rákospalotai bávóhelyet
Ott |aondia el aekem as egész lörté-amet as első islálkozáanál. Többet astán nem késsék velem, nem bessélt senkivel.
Agyonlőtte magái aaaap, snélkül, hogy asilaW felkereste vwul
Asért aa stvessmt másMI esztendőért ás még kevéakké síért as asszonyért,' asm vek érdemes mégbaM
De mit lekmeU Jeaáe sBármesáseért? a lórasköa tartóson, malyi
Czigány, divatárus, ssabö, Knortzer Frigyes és a — küjttnféle hitelíntéaetek.
Ezek előtt már mosI olt lebeg s ráess-felhős égen Careevsl berezeg; fején a csörgő sipka, e körül pedig a lángoló lölirat:
t In hoc aiguo vineea!
A pepák is meg Iái iák már a vig báj-isten — szomorú árnyékát B körül már más a klasszikus leiirat:
— Laseisie ogni sporania I » l * ■ •
A lánczVedvtöl égő kisasszonyokkal ellentétben'a hímnemű fiatalság legnagyobb része blazirl. Klóré fogadalmat lellek, liQgyi. a farsang alatt minél kevesebbet fogunk Ián* c/olm és minél többéi inni
Azért járnak most olyan szorgalmasan a hetivásárra kisasszonyaink. Azl mondják, bele akarnak lanulni a hásissssonykodáslta, mert hátha a kegyes Carneyal megajándé kosza ökei térjei.
Pedig voltakép a — petresselyemáru-lá«t tanulmányozzák, hogy fiirsang alatt minél nagyobb ohic-kel gyakorolhassák, e
Hamarjában négy lánczmulalságra van kiláiáMink itt helyben
Szilveszter estéjén a társaskörben és a kasainóban lesz táncz január 6-án lesz a kisdednevelő egyesület lánczvigaluia, l7-én a tornászoké. A többi ezután jön.
Mindenki fog tehát midatni, csak a -végrehajtók nem
Ezek nem émeJrTá.
A kemény téli. időnek Kanizsán ss voli as első ha|ása, bogpbglagyoli a — korcso-lya-egylet
Különben nagyobb bal eonél hogy a
-1'.....yrrv ----- sir nem fagyott meg.
: •'_ LUPÜLU8
Különfélék.
A karéeionylllniiepek alkftliuáhól lápunk legküaechbl száma csütörtökön, e lió 25 Én megjelenni.
Aiae t. ellltefflsket, kik ág^M*, 1*1 . vagy mcjíj edé» I rlőáac-léal émeKelkkel még hálralékkaa vaaaak,tisztelettel felkérjük, liogj hátralékon rlŐflrl*«l dijaik n( ml. Bél clŐI»l» bektildeal nlveskeéje-aek, mivel aaév végével aiéaaéá* •alakul le kell aáraaak.
— Igj-mea. Hinvkltr Jakab ur, az alsó-domborui Újlak y-Hirechlei és fiai czég tagja legközelebb váltott jegyet l'reubvgf Adel kisasszony nyal Körmenden A kötendő szép frigyhez szivünkből gratulálunk.
Xyalvadáust áládea. Nagy szerüee sikerült nyulvadászat tartatott e hó lö-éo somogymegyében a nagyatádi mezőkön, Hirsch és Meller urak által béreli uro-dalmi birtokon. A házigazda Hirsch Adolf, kit a gazdáazst emelése körüli érdemeiért 0 felsége legközelebb a Fermicz József-rend lovagkeresztjével tüntetett ki, felDlmulhatlsn szívességével még emlékezetesebbé te:le a jelenvolt vendégeknek a vadászat sikere által k&lönben is felejtbetlen vadászatot, melyhez hasonlói kevés, megyében és kevés la-teinernek van alkalma lalálbalni. — A vadászat reggel 8 órakor vetle kesdelét s d. u. 4 óráig tartóit, melyben mintegy 40 puskás három kört képezve 7S8 db. nyulai éjiéit' —• Valóságos vérfürdő volt ez a nap a szegény tepsifü.'eaekre, de A iádon ennyi a nyu', hogy még százával ép bőrrel inene külheted meg, igen aok pedig {öl megnyirhád vs vitte el irháját. Izgulóbb helyzetet nem lehet képzelni s tragicu»Bbb látványban gyönyörködni, mini árikor a kör annyira összeszorul, hogy annak hajlásai csak pár azáz lépésnyire esnek egymástól. Kibontakozik a több a/ázra menő hajlók larka vegyülete, piroa szoknyás asszonynépséggel vegyest A nyulak százszámra nyüzsögnek mintha csak a földből nŐnenek) ki. Ilyenkor folyik legtu-kább a bajsza A lövések egymásba lolynák, a puskások nem gyöeik tölteni fegyvereiket, végül megadatik a jel, hogy a hajtók bemen-nek, a puskások kívül maradnak, a megrémült szegény uyul utóbb már a hajlóval elevenen engedi magáf megfogat ni. — A bőrök befejeztével az áldozatok hosszú vonalban egymás meilé (helyeztetnek és eselr száma az első fásban 194, a maaodikban 318, és a harmadikban 8U voli. Vadászai közben egy mezei lekben izleies vadásaskéd, -este pedig e háziúr vendégszerei ö házában jjgazdagon feritett vacsora, melynél szán km letköszCntő anaiúaiuit, váiakosoti a vendégekre Resztvettek a vadászatban: a háziúr éá bérlőtársa Mellár Dávidon kívül Kelemen Lajos tvsmki elnök, Psik Lajos kir: ügyéat Hermán Menő járásbiró Kaposvárról; gróf Hugonnay Kálmán tvaaékl bíró, N.-Kanizsáról, Göde Lajos szolgabíró Keszthelyről, Dr. Kolly Hugó, Keméoy {Alajos, Kspoc*íy Béla é* Jenő, Hild százados, Zgorssky es. kir. kainna-orvos. Farkai Károly, TalHán QfW, Szarvas bérlő; Goldberser, Koüer keaznár, Török tiszttartó, Kriiiena és Hám fŐerdésjÉk, Csorba Gusztáv, Peuer vasúti fjMMrnöa (Zágrábból), Víczl állomásfőnök, JleHoske aljhiró, Stedler s. szolgsbiró, Be* rakoayi Igyvéd, Nagy Béla lelkén. Löszl Géza sljbiró. ItigO Antal ás Hagy arám Gyula jegjaők, Láadö Jóssal lalatllsynmm^
^ Táavém E hó 14-éföl Ifiére for-duló éjjel őrskor lüaláram rieesloUa fel várneunk lakomágát. A msgysrutezán éháawes Jskab házának advari épületei kigyúllak s a lelöfet faanyaga a csendes száraz időbea néhány perez alail teljesen lángokben álht úgyhogy az elisineré^reméltó gyorsasággal a lüz színhelyére ért lüsoltóíc ennek meg-mentésére nem is gondolhatlak, hanem egyedüli törekvésüket s lakóháp ul$zai frootjá-nak és a szomszéd épületeknek megmeotése képezte. Ez másfél őrsi fáradságos munks árán sikerüli Is nekik. A kár leiemes. A leégeti épület a magyar franczla biztosiló-lár-sulatnál voli blaióoiiva, mely, mini halljuk, a kárt mini* megtérítene. Elismerési érdemelnek s honvéd}*kék, kik a tüzjel megadása után röglón futólépésben siettek a sziuhelyre s ott a veszély elmultáig őrizték a rendet és ss égő épülőiből kihányt holmit.
— Ns|).ksaliu éa vHéka •atpelaek ialfcmaaa. A jövő évi orss kiállításra tudvalevőleg EUmgtr liléi buda pesti udvari fényképééi egy negy albumban össseállitja Magyarország szépeit, sőt a legszebb értékes jutslomban fpg részesülni. Ej linger ur lapunk utián már bmélelve felazó-íliitnlla városunk fiaialaágat, hogy a velők lameröa szépek névjegyzékét küldjék be hozzánk, vagy a mi közvetítésünk nélkül egyenesen hozzá, hogy ez mgrnntt lefényképez-letésére való (elhívást elköthessek nekik. Fistslságunk azonban ugylálssik igen lanyhán veazi a dolgot, pedig tta valahol ugy Kanizsán lehet ssép nőt sokat találni. Dt&ey Ede helybeli ügyes fényképéss most azt a dicséretes vállalatot tervezi, hogy — a közvetlen I. ükeiből leién könynyebben menvén a-dolog —j ugyancsak a kiállítás slkalmára ő elkészíti N'igy-fContua ét vidéke ttéf -n-k albumát A je'entkesö hölgyek fényképeit Décsey ur itejeit* dijiatmiul készfii. As ön sésielen. szép vállslmot melegen sjánljuk az érdekeltek figyelmébe. Meg vagyunk győződve, hogy a kanizsai ssépeégalbum arányiig ki fogjs állani a versenyt sz orsságoi ssi. Tehát, ssép hölgyeim, fel Décseyhez!
— Fa«ieUpáa. e hó 15-én este erról értesítették s helybeli rendőrkapitánysági hivatalt, hogy a kis-kanizsai postahivatal helyiaegéhe egy iameretlen egyéo a póslsmester távollétéhen betört éa á zárva volt fiókot sz otílévö kulcscsal kinyitván, abból egy háromszáz forinttal terheli pénzes levelet eliopuii A rendörhivalal kiküldöttei azonnal a helyszínére menvén, konstatálta, hogy a betörő akkép jutott a postahivatal helyiségebe, hogy a hivatalos helyiség melleit levő szobának ablakát be'örle,oda bement, onnan pedig^a nyitva levő ajtón keresztül beint tolt a poetahivaialba. A kulcs ott voli s fiók Is katjában, könnyű dolog volt lebát kinyitnia és a pénze«levelet ellopnia A rendőrség nagy buzgalommal lolytstjs élben as ügyben a vizsgálatot, eddig ppzitiv eredmény nélkül ugyan, de erre való alapos kilátással.
t- Malalaágak. A nagy-kanizsai »Ki* dednevelÖ-Egyesület« I88ő. évi jsnuár ö-án as »Arany Szarvas* szálloda 'ermeiben tóncz-koszoruval egybekötött tombola e«iélf l rendem. Belépti dij: egyesek részéről i 0 kr., csalid-jegy í frt.-Tombolajegy 10/kr. Felülfi/ieié sek köszönettel fogadtatnak* A jövedelem az egyesület ezéljáira fordíttatik. Belépti és ss egyeeü'et bélyegével ellátott tombolsjegy ek előre kspbslók: Fttnelkofer 'Jötte/ és Jwmm-feid Adolf urak kereskedésében, ugy Ptiigtr és Mdndiik urak gyógyszertárában, Tombola kezdeteig ugy a tánezkoszoru alkalmával Torma Antal jóhirü zenekara mü ködik. Pénztárnyilás este 7 órakor, kezdete 8 Arakor. — A , .Kisded ne ve'6 Egyesület* feni irt jótékonycsélu estélye, hogy minél sikerültebb legyen, bizslommal kéretnek az intézmény lelkes párt lógói, kiválóisg buzgó válsastmányí tagjai, tombola tárgyak szíves sdományosására, mezeknek sz egfe-sülel titkári hivatalába (ovoda épület) naponta délután Ír—3 óra közt leendő kegyei elküldém tíntelettel kéretik. A rendező bízol leég nevében: HAM Ff^wWegyesületi elnök. h*dmjI L*jo» egyesületi, titkár. -A „ Hittfkefyi luk WevUé-tgpUf ls«4-ik évi deciember hó St-én ss egylet tűzoltó szerei gyeraptiásáre Keszthelyen, ss •Amszoo* szálloda nagytermében soniolásssl egybekötött jótékonyczélu táncsestélyt rendes. Belépti dij 60 kr., családjegy I frt 10 kr Egy sorsjegy áru 5 kr. Kezdele P órakor. Felül-fizetések - a közhasznú czél iráni i lekin-ikből — köszönettel fogadtatnak s hírlapi-lag nyugtásmiaak. A sorsoláshoz fel ajánlott tárgyak jPöljs Pát egyleti titkár és k főpa-rancroók úrhoz küldendők. Belépti- és sorsiegyek előre váltkstók Schleifter Izidor egyleti péaálárnok urnái s este a pénztárnál ~ A keszthelyi m. kir. gazdasági leninléset lufUgatói asdmbetoa, Ik^Ö. évi január hó IT-sfán a tsmntézét «egélyegylete javára as Amazna szálloda nagytermében sor^átékkal egybeköjött Gntdtítt-fMk reodetnek. A rendező bbmiság: Mészáros Lejos elnök. Antal Fereaos alelnök. Ilayden Jéesel jegyző Tökey Jknö, fiaáa'Gésa, Bakos Béla. Gal-Ima Odöa flaÜublek Béla Hayden Sándor, (*+t «ea
-
Pál, Lénárd Jenő, Leitaar Bek, Mihály* «á-roly, Mihályi Imre Pretieakoisr Jenő, 8ímo-nyt Kálmán, gróf Ráday István. Ps^p Károly,-br. Wimmenmerg Manó Kezdete «0 ősekor. Szeméthegy 2 frt. Cáűádjegy három aze-mélyre ft frt., négy szeÉkéiyre 6 frt.!— I darab sondegy ára tO kr. Ktsorsokmdö tár* gyak és teíülflzetések köszöneilel fogsdtjitnsk éi hirlápílsg nyngtásiainak — A lók léve-désböl maghivót nám kaptak, szíveskedueuek a bizot tsághoz fordulni. — Zala-Egerszeg és Vidéke fial af ságánaL löbb lag ja zisla^Eger szegen, az •AranyBnáay«-hoz etlmesu ssál-lode nagytermében l«í4. évi deesemmr hé 31.én Tuuetet'é'yi rendez a rendezőség. Ur Árvsy látván, ÁrVay Lajoa, Bot ka Féfeucz, Csessnák Ödön, Élő Perencz, FarkasJlmre, Fitos Márton Főzmajer Lajos. Fricz József, (íidró Uszló, dr.Graner Adolf, HorvéáiEdé, Horváth István, Kaflehr Béla, Klugs Ujos, dr. Msyer Ferencs, Marton l^»z'ó( Málics József, Petrioh Lajoa, dr. Ruzaicska Kálmán, Skublics Károly, Szabó Józaef, Szaley láas-lö, Tbsssy Ferennz, Tbassy Kria'őf, ifj Thasey Lajos, dr Tbassy János, dr. Vizlendváy lm* re, dr. Vizlendváy Józaef, Vizlendváy Sándor, Vlzy Géza, dr. Zarka Zsigmond. — Be-lépti-dlj személyénk int I forint. Kezdete esti 8 órakor. Jegyek válthatók este a pénztárnál.
— Egy alkkamlé végrekajtá elf»aaláau. Rendöaégünknek ezen a héten ismét sikerült fogása volt. F. J. szombathelyi végrehajtót, ki elkövetett sikkasztás után . onnan megasökött s kit az oltani kapitányi hivalal köröztetett, iU Nagy Kanizsán a rendőrség e hó 10 én elfogott. 17-én érkeseti meg Szombathe!yről Lrzonder ottani rendőrbiztos, ki a bel y helyi kapitányságtól át vette és vissza, Szombathelyre kisérte az elfő* golt sikkssziut. .
— Déar« Ferencs szepetneki körjegyző ur e hó 15-én ülte hivataloskodásá-nsk 25 éves iubileumát. Közel és tévőiből sok szerencsekivánsl érkezett a iubilálóhoz, kinek házánál vidám lakomát üllek a kinek
(mi is őszintén kívánunk sok szereocsét.
— A Ilucsu-Nscal Láaslé és vidék r lak. Ilzelté^gylet sorsjegyeinek busása cl halaszt batbinni I69Ö évi január 6-án délután 3 órakor Nngy-Kanittán a
' vám.k it nmrytfrmébtn, hstósági ellenőrzésáel, fog megtar atni A nyereménytárgyak Berény József és Milhofer Ödön ns#(y kanizsai ékszerészeknél szereztettek be, kiknél a főnyeremények ki vannak állitva,'bogy a nagyérdemű közönség azokat megiekinthesee. A nyeremény tárgyaknak mind értékére, mind divatos kiállítására nézve s bizottság az ékszerészekkel együtt mindent megtelt, qgyhogy a nyerők nemc-ak értékes, de divatos isléseel készített nyereménriargyak birtokába fognak julni. Ugyanezért egész tiaztelettel ée bizalommal kéretnek meg a nagyérdemű sorsjegy megtartók, miszerint tekintettel! humánus vállalatunkra s a nyereméoytáigyakbe jekteiett tetemes pénzösszegre, a kintierő sorsjegyek a* át f. évi deczember hőben minden körülmények kösött megküldeni kegyeskedjenek 1 A r-ndttö bitóét tág.
[[— Pmmlal aueal Csak Maeccnaara volna azüksége egy tizennégyéves bOjtárfiu-nak, ki jelenleg Rigyácson szolgál az! Inkey-birtokoo, hogy ors/ágos hirü művész váljék belőle. Bedé Sándornsk hívják as ialenadiát, ki annéliül hogy valaha ráoktafták volna, vagy lett volna olyazvalakije, akitől eltanal-batta volna, az ö egyszerű bicskájával a legpompásabb faragványokat készíti diófából. Farag kép- éa tükörré mákat, czukorazelen-czéket, nippe-skstulyákat atb., mind egy darabból s annyi ízléaael és ügyességgel, hogy sz ember, — bs nem látná - nem is ninné, begy ezeket a csinos dolgokat igy tudatlaaj páas-torfiu késaiiette a lehető legprimitiveb'b eszközzel. Ki lu^ja, mi válhaiik a fiúból, ha akad egy müvésiete iránt érdeklődő jóizivü ur, vagy nrhölgy, aki öl igen iz erény igényeihez képeet abba a helyzetbe juttatja, hogy egyelőre pl. a Zay-ugróozi.faragóisko-lában képezhesse magát tovább.
— Iáö»gyÉlések. A nagy tomittm polgári igy'*' % hó 2G-án d. e. tartja évi rendes közgyűlését. A nagykanizsai kaszinó e hó 96-án délelőtt tartja választó Vözgyü-lését.Ugyancsak e hó 26-án délután tartja választó közgyűlését a helybeli izr. hitközség.— Tudtunkkal mindkét utóbbi helyen megmaradnak az eddigi elnökök: amott Ebm-tpmtgtr Lipót ur, emitt pedig (ieieei Öuk-■m Henrik ur. *
— Beikre* fémje* sáppal. Még a külső >tisztesség* iránt való mtadsa érzéket is lassatiékán e'veszitenek i. betörőink Már nem ia bújnak az éj leple alá, hogy el- • takarják vele napvilágot kerülő laasáaiilgök űzését Azok a magukról majd minden bélen hirt adó ismeretlen tettesek e hó t7-én épen délben 12 Órakor lőnék be egész kedélyesen Knkor Idának a Garay-utcsában levő lakárának utesai ablakát, esen át ke-másztjak a szobába, és— mondjuk «*- féayas déli idöbee, egésaan éssrevétleaAl küopáak két araay kereastet, agy eaüst dohost, ag}-pár ssak krumplit, répát, simái, nyoles méter kalmük-, tts méter váakeaarihára vfló saövetet és sok eayéb apróeágot. Névjegyüket ama hagyták hátit és MÜiilÉwÉk ve moatk^ee delng kmyoaaosai a mMMlMi
vz*
**
Közgazdaság.
— A •Phlali* MtlMllMArM* |A| • köeeledö évtenlulat alkalmából ügy (tökeihez *VT emelkedett bangó körözvény! bocaálottt ki, melyből mint közérdélellaégüt, kóvetkoaöket veszünk ál:
Mindenekelőtt kiemelemlönek tartjuk, bqgy lelyó évben fejezi be társaságunk vo évi pályafutását éa negyedévftzáxadi mükö-dóséra nemcsak a társaság tiszteletreméltó kormányzata, de annak eünden egyes kötege éa ügynöke, megelégedéssel eltelt kebellel és bő-zkeséggel p Hánthat viasza, minthogy ezen hosszú Idő alatt magasztos hiva-láaának minden tekintetben fényesen eleget lett, aa iránta mindig szélesebb körökben, á társadalom legkülönbözőbb rétegében nyilvánult bizalomnak minden időben teljes mértékben megteleli és nem rilkán kötelezettségéit Iái ia a jbála biztosítottak érdekeit lertá szem elölt
Táasaságunk működésének hosszú ideje alatt mindig ast tartotta legfontosabb feladatinak, begy aa öt bizalmával megtisztelő közönséget minden tekintetben a legméltányosabban kielégítve, minek loiylán üzletköre lolyton növekedvén, a hazánkban működő biztosító-társaságok közöli első helyet foglal el, amennyiben nem csak közbecsü-lé*beu részesül, hanem üzleiforgalmát, bevételeit és tökéit a versenytáraaságok egyike aem maija leiül.
A legutóbbi sárssámla szerint, arám aaes üzlet ágakban következő bevételek ered-ményeztettek:
írt 4 354,147.77 kr. lüz-dijakimn,
• 2.160,493-65 • élet-díjak Un,
• 1.028,676 9S • szállítmány dijakan éa
• 374.015*7 » jeg-dijakhan kiuiu rrm azaz
Hét millió nm\oáv§%skUmmmtvakéttt*r ,két»§á» Mwmi sin^i ivrité év 94 kr. A vagyonmérleg frt Ö.43W8 36 krt, azaz
ni m itliénigmvéihm méhmbééea«r 8tttdtyg^Vt forint 86 krr*l záródik, mely nagy vagyon nem csak a papíroson, hanem a részletes kimutatás szerint mindig értékesíthető ál-lem- s egyéb jóbitelü papírokban éa tehermentes ingatlanokban ven mrg
Ezen számok minden ékesézólásnál meggyőzőbben beszélnek és eléggé hirdetik tár-aeaágunk kedveltségét, nagyságái éa kétségtelen megbízhatóságát. ' | Társaságunk feonáltaas óta rénzvénye-reinek tokéit mindig megtelelő gyümökjaö-z és ben részesiié ugyan, de azt is n-indig szem elölt tartotta, hogy a biztosítás üdvös uasmé ének fejlezztése egyik legfontosabb leiadata, es és sem haszonlesés Vezérelte, midőn a bukás azélén álló Tisza biztosítótársaság feleinek" menedéket nyújtott és annak lüskár elleni biztosításéit a lelek üjsbbi megterhelteté»e nélkül átvévén, esőket minden megkárorulástól a biztosítási hajlsmot minden umfrázkódiaiáaiol megőrizte.
Megelégedéssel eonaiaiáljuk, miszerint a folyó évben bevételeink a múlt évieket lé a vegaseu piegbaladják, hogy pártolóiak és* feleink asáma folytonosan növekedik, mii nagy részben érdemes ügynökeinknek kitartó és dicséretes buzgalommsl párosul fáradhat-len kösremüködéaének köszönünk.
A Phóniz összes tényezői megelégedéssel pillanthatnak vissza hosszá éa dicsé
teles működésűkre ép a társaság {kedvező viszonyaiban külóeössn annak ssáinoij bis-tosiiottjaí lelhetnek asgymérvű megnyugtatást.
Gabona arak. |
Nagy-Kanissa, dec. 20-án.
.78 kilogramm tyuxá 7 frt. M) kr 7 frt «0 kr. —T Rozs 4 Irt Ü0 kr. p Irt 10 kr — Árpa 7 frt £ kr. 8 frt. r- kr.— Zab - 6 frt. 80 kr. tl I Irt M> kr. gukoricsa 6 írt, 25 kr. 6 frt 40 kr.
Nylljtér*)
Kgy mnayar ti*qtvi*«!ö nyilntkautta. Árva váralja (Arvaineyye), J8*4.' április 20. Hrandi H. gyógyazeraa úrnak Zűriekben f Engem, mint sokat Dlö életmódhoz kötött tisztviselőt,. gyötrő esanyéres bántalmak lep lek meg, melyekben jmindenléle gyógysserek használata daczára huzamosabb ideig szenvedtem, mig végre ás ifgyneveretl svájczi labdacsok haazoáialáljmo kerestem ssabadu* lási bajaimiól, a a egálomat szerencsésen el is ériem, mert már a legjobb eredménynyel dicsekedhetem, melyért logadja ön leghálásabb köszönetem. Tisztelettel Lskoezky An tal. — Brandi It gyéuysesréaa svljczi labdacsai a magyarországi gyógyszrrtárakban kaphatók. Egy dobot ára 70 kr. A vételnél ügyeíui kell, kogy minden áobnaoa nyta van-e a lekér kereszt vörös mezőben a Brandi R. névaláírása. 19i IX U-I
♦) ás a rentbwi fcfkllakárt mm vilid »a-|Éfl MtfMlpÉ ft flftÉflL
Felelős szélesztő a kiadó t V A Mai l,t J e n.
Tárasjmrkepziö .
F ar 1 aa I aa r e.

Hirdetések
6S39. tkvi 884. nov. I<»,
ARVERRSI HIRDETMÉNY.
A nagy kaníeam kir. lörvényazék te-lekkvi osztálya reazéfől hözhirré létmik, hogy Vergs Lajos nagy-kanizsai lakós ügyvéd végrekajlatónek, BeaLö József végrehsjtást szenvedő kis-koraárasii lekús ellem 3 frt löke, 1H8> évi d csmnber bó 13-lóljáróö | kamatok, 9 Irt 10 kr. per,4 frt 90 kr. vég-rehajtás kérelmi 9 frt 50 kr. árverési s meg felmerülendő költségek iránti végrehailáti ügyéhen a fentneve/ett kir. tvaeék taülaH bet tartozó foapi 177. as tkvbea A + Mg luvz. s. lehelt válMpköielea ingatlannak Benkö Józsefet illető 701 frtra becsült hasonfele minthogy bekebleseil hitelező Varga Lajos által utóajáolat tételeit 19uti|84 sz. a. ujabban
188®. éri Január hó tt-lk uupján 4. f, 10 órakor
Caapiban a községbiró házánál Varga Lajos felpereai ügyvéd vagy^kelyeóese kőabejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni iog.
Kikiáltási ár a fennebb kitelt becsár.
Arveresai kívánók tartóénak a becsár |ü*j„.ál késspénsbsa vagy óvadékképar papírban a kiküldöli ketéaei leteaal.
Vevő köteles a vételért 3 igyealö részlel bén, még pedig aa eleüt ea árverés jogerőre emelkedéséi öl ssámitandó 1 hónap alatt, a másodikat ugyanattól t hónap alatt, a harmadikat ugyanattól 8 hónap alatt J minden ogyea részlet után as árverés napjától azámilaadó öé|„ kamatokkal együtt ajc árverési feltételekben megbatározott helyen éa módozalok s/eriíil lefizetni.
Ezen hirdetmény kibocsátásé vsl egy* idejüleg megállapllotl árverési feltételein a hivatalos órák eláll a nsgy-kanizaiii kir. Ivszék ilekkvi oszlályánál s a Csapi község elöljáróságánál megtekinthetők.
Kir. tvssék mini telekkvi hatóság Nagy-Kanizsán IHHI, évi november bő 4-én HWfrY TAHÁSSY
jegyző. 275 1—1. ekiök.
As árverési faltétalak a csákiornyai Ikvi halóságnál, ugy a Fariak város elöljáróságánál megtekinthetők,
A kir. ikvi hatóság Csáktornyán. 1894 szeptember IV-énJ 176 l—l
Tüdő-, mell-, torokbetegek és aazthmftban szenvedők
SU«. OrvcwiUg ük MfS«M HwéUln 4* aafc iw
MtH|ikv. 881.
ABVERÉ8I
HIRDETMÉNY.
égf«lm«sl*M*ti>*k m tllalam OmewwAf UU«j*Uo M. áa«
Miftm
fü kr. Mii emk ft A»y ifibb <mm| kfitdaltk. It»aaá Ml ntMlnui te uimyfilhtá lartflmaaA íüwj Uf^aa A Tetaas i«uai hmmí mmiw i»ji» *u »uinw. w
*uti a navtin itta llOMKKIAVA-Mk ■luarmll frásv-
■BBMpMHÉHMMltot^MHHAri
léaj^lt •IUm«rv«| Kfjr kél t»pr» »>I4 WMMi ár»
A naay-kanissai kir. tasék larüleléhez tartósé csákiornyai kir. tkvi hatóaág részéről ezennel köabirré tétetik, hogy Stelok János végrehsiiaiónak Sokovtea Pál végrehaj-tási Bzenvedö perlek! lakos elleni 100 forint löke s járulékai iránt végrehajtási Űgvébsn a fentnevezett csáktornyai kir. tkvi hmóság területéhez tartozó perlaki 1709 as Ijkvben végrehajtást szenvedeti lukyjdonAul félvdii A -+• 3 sorsa, s jOO frtra beesült belsőség, ház és melléképületek
1884 évi dee«*ml»6r £9 Ik napiénak tl. f. 10 órakor
Perlak község házánál megtartandó nyilvános árverésen eladatni Iog.
Kikiáltási ár a fennebb kilett becsár.
' Árverezni kívánói, tartósnak a becsár Itru ál készpénzben vsgy óvadékképes papírban a kiküldött kesébisz letenni.
(WMNM S t. kSMSMMt, éfáMálAk • ■Élfllll Mf-tk«ln •jinloll, —T~n rift 4tj iTrTffltfftgl' tói V»-Mtll sttiiliizliw k»i*b*«A oaak níkiti, • HrTrrriim Mrlajf Mnéaiáfaél te pH>»>l'J>sÉl
Haaaara Pál, Trlaat lámmfe^
IV I. Task JW Ifilíjll 1/IwbmIiiiII, m |kúilU« hlrtlatv* Van, tltnuittaiU agy • a m » a ll 1 I .H II min' mnumy mal/al Mas* jm K(tobkftfar [fjrttla kAaaS TlWaalUs ZMak '1r mjlijisf dr, inad B. PSaaa IliwUn aaa*J b|i mag rman , wtm kfiu4. kagjr aa á Attak r aa k la m «• slawn kUllUoU Wi-nrli-kánjrajkl a IIhiHmi plpiillttl DlatMag Kbálskr Ryula Allftl Trlaailbau a nkUrn kadraárt itiiltli flMtlk.
869 1-6 V. a.
Kgámmer Imre naptárkiadó- vállalatában S*ékeafejérvár«itt
MEGJELENT
a
Zalamegyei Naptár.
ára M kr. Kapható F sebei Fülöp könyvkereskedésében N Kanizsán. Ksrssztkétáa alatt kMdvs 38 kr,
971 i-t
OOCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOi
Stis ai nny frnmk jutalomdíj a fftjtók réstérr! Keméeay Jémef ajságs :
„HÍRMONDÓ
ii
poUtikai, lameretterjeaztö, gsadssági éa mulattató képee néplap. Moyjrltmik mimd*n vatimtm tl v'dalon nép kép*kk*j.
Eilg*elNI óra egy aegyedévre mak I Irt.
(iyüjtök részére IM araay Iramk jutalomdíj vsn kitűzve, melyből aki UfpM 9tí#utét ff/éji: 60 arany-jra-kai nyer , az utána követkeiö 90 arany• jtnnko' ; az ezután kövelkml $0
A jutalomdijak — tekintet nélkül az előfizetők számára — azoknak, kik Ug-■több .elbjuuttt trytyöitek, kúulatnftk.
Ha valaki V előfizetőt gyűjl: as a nkmiaéihll egy liazteletpéldáoyt iaksp.
Az elöfizelési pénzek UgkéMb 1886. január hé 4-igt ily czim alatt küldendők
A Hirmnndó kiaéékitmalának Brdáprthin, tgyntém-Ufetn 4. as. e.
Ajánljuk a Hinnonió* mindazoknak. a kiknek nincs idejök, hogy mindennap végig olvaasák a nagy lepedő-qjságokal; marta Hírmondóban minden vasárnsp megtalálják röviden éa világosan mindazt, ami a Wui éi kt'fBiéipolHíkában történik; lodösitásokst bdzunk az ornóggytiUi fit ind en tShété1. lmnvrvttvrjvntö é* gatdtuági rovatunkban köz-lüák hasznos ulmuiatásoksl, migflspunk mulattató réséében uép képek mellett érdekes történeteket, verseket talál as olvasó.
A budppeeti és sz origdg mmden vidékén történő eseményeket hírrovatunk közli. Úgyszintén a pincsi árakat éa az ipar dUáeát ia ismertetjük.
Budapesten, 1884. Decsember 3.
Usaáesj Jéaaet s. k. SÓS I—• a .KUaaaéá" takjdoaMa k ■nki1tl>.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOI
ooooo

w* ííím^lSfiW-'A • Ifif^
Van szerencsém a n. ó. közönség b. figyelmét fölhívni, dúsan berendezett raktáramat i
I alkalmas ajándék tárgyak |
[ Karácsony és újévre
Imakönyv ek elegáns bársony és csontkötésben, pompás diszmft vek magyar,
[ német és franczia nyelven, gyönyörű kópos könyvök magyar, német és franczia
[ nyelven, Ifjúsági iratok jnindkót nembeli ifjúság számára magyar; német és fran-
f czia nyelven, egyszersmind 'ajánlom dúsan berendezett raktáramat a legelegánsabb és
[ legszebb levélpapírokból csinos dobozokban
j > st leg'olcsó'b'b ólxauie icclollett "^H
í Valamint gyönyörű faragéit kégráaiák, tantatartók, levélnehezékek,
\ • ternebb kirilelOek, - köszöntő kártyák, minden alkalomra. ■«>
Fiaqbol Fftlöp
kön] jMfa papir-kereskedő ♦ -
| | Magy-K' aluaa áa Ciakterayaa. JQ
1
Közgazdaság.
— A »Pl»ft»lx« bltlwrflé^ArM-eAg * kOsetodö évtordulat elkslmából Vgy
0 okét bet egy emelkedett hangú kördzvépyt bocsátom ki, melyből mini kttzérdéleltségüi,. kövmkssOket veszünk át.
Mindenekelőtt kiemelendönek tartjuk, k°Cy Myó évben fejezi be táraságunk .6 |vi pályafutását és negyedévszázadi működésére nemcsak e társasig tiszteletreméltó kurraáayeeta, de annak minden egyes kö* zege éa ügynöke, megelégedéssel eltelt kebellel éa bü-skaséggel p llanthat vissza, mint* hogy ezen bosszú idő slatt magasztos hivatásának minden tekintetben fényesen eleget tett, as iránta mindig szélesebb körökben, a társadalom legkülönbözőbb rétegében nyilvánult bizalomnak minden időben .teljes mértékben megtelelt és nem ritkán kötelezettségén túl is a nála biztosítottak érdekeit tsrtá szem elölt
Tarsaságunk működésének bosszú ideje alatt mindig azt 'ártotta legfontosabb feladatának, hogy ez öt bizalmával megtisztelő közönségei minden tekintetben a legméltányosabban kielégii$e, minek folytán üzletköre folyton növekedvén, a hazánkban működő biztositó-társaságok közölt első helyet foglsl el, amennyiben nem cssk közbecsü-lé-beo réssésül, hanem üzlet forgalmát, bevételeit éa tökéit a versenytársaságok egyik0 aem mnlja leiül.
A legutóbbi zárszámla szerint, szösz-szex Üzletágakban következő bevételek ered-ménvezi eltek:
frt 4.334,147.77 kr. lűz-dijakban,
1 • 2.160,493-65 • élet-dijakban,
' • 1.023,676 9-í » szállilmány dijsksnés > a74.oi6 H7 »(ég-d^akban ímum!r tr', azaz
Hü millió nyolcMM<j*kil«ucMV*nkéUM*r kéUtát-bW*«nu7)f forint ét 24 kr.
A vagyonmérleg frt 5.437,fi08-36 krt, azaz
flt "mvJtÓH^yy»taih>n mi»rzhrt*ter Miiiltyoct
forint 36 Krn' záródik, mely nsgy vagyon nem cssk a papiroson, hanem a részletes kimutatás szerint mindig értékesíthető állam- a egyéb jóbilelű pspirokbso és tehermentes ingstlanokban van meg
Ezen számok minden ékewzólásnál meggyőzőbben beszélnek és eléggé hirdetik társaságunk kedveltségét, nagyságát és kétségtelen megbízhatóságát. *. Társaságunk lennél láss óts részvényeseinek fOkétl imádig megfelelő gyümölcsör zésben részesíté ugyan, de esi is* mindig szem előtt tsrtotis, hogy &-.biztosítás Üdvös sszmé ének fejlesztése egyik legfontoeehb lelsdsts, ez és nem haszonlesés vezérelte, midőn a bu)tás szélén álló Tiszai biztosát6-társaság (eleinek menedéket nynjtotl és ennek tűzkár elleni, biztosításait a lelek újabbi amgterheltetése nélkül átvévén, azokat minden megkárosaláatól a biztosítási hajlamot minden megrázkódtatástól megőrizte.
Megelégedéssel consiatáljuk, miszerint a folyó évben bevételeink s mult évieket lé nregesen meghaladják, bogy pártolóink és teleink száma folytonosan növekedik, mit nagy részlten érdemes ügynökeinknek kitartó és dicséretes buzgalommal pároanl fáradhat-lan közreműködésének köszönünk.
A Phönik öfézes tényezői megelégedéssel pillanthatnak vissza bosszú és dicsé
retes működésűkre és a társaság kedv sző vissoafaihaa különösen snnak számos biztosítottjai lelhetnek nagymérvű megnyugtatást.
Gabona urak;
Nagy-Kanizsa, idec. 20-án.
78 kilogramm Haza 7 írt., 50 kr. 7 frl 80 kr. — Bosa 0 Irt 80 kr. 7 frt 10 kr. — Árpa 7 Irt — kr. 8 Rí. - kr.— Zab ' 6 frt 80 kr. « Irt M) kr. Kukoricza 6 frt, 26 kr. 6 IH 40 kr.
Nyilttér*)
Kgy magyar litttvúelŐ nyil'itkatata. Árva váralja (Arvamegye), J§84. április 26. BrandUfRk gyógyszerész úrnak jZüughben 1 Eogeim mintLsokat ülö életmódhoz* kötötoj tisztviselőt gyötrő arain eres bántalmak lep lek hím, melyekben mindénléle gyógyazerek hessnmMppuaczArs huzamosabb ideig szenvedtem, mig végre sz úgynevezett avájcsi labdacsok hssinálstában kerestem sssbsdn-slási bajaimtól, a é csálomst szerenesésen el Ms értem, mert már a legjobb eredménynyel dicsekedhetem, melyért logadjs ön leghálásabb köszönetein. Tisztelettel Leboozky Antal. — Brandt B. gyógyszerész svájczi .lab-dacsai a magyarországi gyógyszertárakban kaphatok. Egy dof>oz ára 70 kr. A vételnél ügyelni kell, hogy minden dobozon rajta van-e a tehér kereszt vörös mezőben s Brandt B. névaláírása. I9l IX 1—t
•) A« • rovatban foglaltakért Mm vállal fin Millsl|S s BMrk.
Felelős szerkesztő s kiadó : I a II II 4 I, 4 J o N.
Társszerkesztő (
farkai Iáira.
Hirdetések:
6S39. tkvi 884. nov. 10,
AÜYERtöSI HIRDETMÉNY.
A nagy kqnizssi kir. törvényszék le-lekkvi osztálya részéről hözhirré tétetik, hogy Vsrga Lajos nagy-kanizsai lakós ügyvéd végrebaj tatónak, llenlö Józsefvégrehajtást szenvedő kis-komáromi lakos elleni 3 frt töke, 1H8> erf d czeiuber bó IS-ióljárój&J kamatok, 9 trt 10 kr. per, 5 frt 90 kr. jvék-rehajiás kérelmi 9 frt 60 kr. árverési s még felmerülendő költségek iránti, végrehmtáfi ügyéhen a fentnevezett kir tvssék térületé hez tartozó Css^ 177. sz tkvben A + Ívsz. a. lehelt -vájltsávköieles: ingatlannak Benkö Józsefet illető 701 frtra becsült hasonfele mini bogy bekeblezeit hitelező Vsrgs Lajos által uttajánlst tételeit 19oü|84 az. f. ujabban
188®. éfi Január hó U-Ik uapjáu (I. o. 10 órakor
Csapiban a községbiró házánál Vsrga Ls-ios felperesi ügyvéd vagy helyetlese közbe-jöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartósnak e becsár l(>Vál készpénzben ragy óredékk#ee papírban a kiküldött kezéhez leteaai.
Vevő köteles s vételért I fgyeálö rész lstben, még pedig ss oleet es ámjrés jogerőre emelkedésétől ssámftandö 1 hónap alatt, a másodikat ugyanattól I hónap alatt, a harmadikat ugyanattól 8 hónap alati, minden agyes részlet után as árverés nsniftól számiisodó Ö"|„ kamatokkal együtt jazárve-rési leltéleiekben maghatározott helyen és módozstok s/eríót lefizetni.
Ezen hirdetmény kibocsátásával egyidejűleg megállapított árverési fellételek s hivatalos órák alatt a nagy-kanizsai kir. tviisék llekkvi osztályánál a a Csapi kösség elöljárókágánál megtekinthetők.
Kir. tvesék mini telekkvi hatóság Nagy-Kanizsán 18Ht» évi oovember hó <4-én.
HIMFY TAMASSY
r jegyző. 276 l—l. elnök.
<[i|tkv. 881.
AEVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nasy-kanizaai kir. tasék területéhez tartozó csáktornyai'kir. tkvi bstóság részéről ezennel közhírré tétetik, hogy Stefok János végrehaitatónak Sokovics Pál végrehsj-tási szenvedő perlski lakos elleni 100 forint töke a járulékai iránt végrehajt áai' ügyében a Isntdevezett csáktornyai kir. tkvi bstóság területéhez tsrtosó perlski 1709 ss Ijkvben végrehsjiast szenvedett tulajdonául lelvett A 4- 3 soraz. a 200 frtra becsült belsőség, ház és melléképületek
1884 évi deoftftmMF 29lk napjának ti. f. IOi ómkor
Perlak község házánál megtartandó nyilvá-nos árverésén,eladatni tog.
Kikiáltási (Ar s fllhebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoztak a becsár 10' át készpénzben vagy úvaqékképea papírban a kiküldött kezéhez letenni.
As árverési feltételek a Csáktornyái Ikrl hatóságnál, ugy a Perlak város előliá-rókágánál megtekinthetők.
A kir. tkvi bstóság Csáktornyán. 1894 szeptember 12-jftn. 276 I— I
Tüdő-, mell-, torokbetegek és aazthmftb&n szenvedők
IgiikMimsiit m áluUm OtwunaA( kiliSikm r»l Mm* 4a navain SU ItOMKKIAKÁ nak tlnmuu irin
Ura. Orraallaa ktevéwklra it mk
ntniamil •lUmtrvci Kgj kél m| VO kr. Poaián caak i vaffjr több éaiwag kŰMaiiL B
•inavMatt g yógj-f>k prn f»|é
UK aliMiUai éa gTápWUM laiUlmaé flUal Imjm. a valódlaAf Jeléül mmn mmm|m r«ji« m aiáiriaoe. Kl> gyalmaMatam • I. k*atea4g«l. óvakodjék • rtlfilll m«c-vélalra ajánlott, nem Vsléél .riONKKlANA" l4l. Való* mliAtéifbdt kapkaid caak nilam, a llomarlina iHh l«llMl»il\jénéi éa |m|NisMJteAI
Hnaaem Pál, Trlesal (Imtv
I*. I. TCrOk Jóraaf bodapMti gy4pwe*iBa*l. »lui aa ^aácokUa kUHf* ?aa, ilénÉMli tgy u • ■ » 14 11 .Humvriána" aSr4s« melyet bttoi jroa RirobhM.i OjruU k4aait TrWtbaa. tűmak UaMjaáfáttl dr. hm4 a. Nauaa Béaabm aaaal bla mag cn«an, trnm kílué. hogy aa A Utak cukli u éa Hámomra UillltoU bii<nvti-váBjrnjral a HowaHaiu Kyógybatáaát UlatSIac KittUbifr álul 1'iiaaitban a raklám kfdraért iIiimIIIi Qaatlk. 2-Ö gj.
Qjuh 200
Saámmer Imre naptárkiadó-vállslatá-ban Saékesfejérvárott
M EG JELENT
a
Zalamegyei Naptár.
Ara 80 kr. *
Knphiiiló F sebei Fülöp könyvkereskedésében N Kanizsán. Ksrasztkfttfe alatt kMdvt 80ftr,
277 1-3
r
oooooooooooooooooooooooooooo
Siói »any-frank jutalomdíj a gyűjtök rétiére! Keméesy Jémef íjsága t
o a o o o

HIRMONDO
ii
politikai, ismeretleijeszlö, gszdazági és mulattató képes néplap.
ÁfécWwü müuis vatá'nap 12 *ngy o'dnlnn nép képtkkA. KléBirtral Ara raj nejo etlévre csuk 1 Irt. Gyűjtök részére 100 araajr Irank jutalomdíj van kitűzve, melyből
aki legtöbb tU'Jutlöi gyűjt: 60 araifjf-jrwkot sytr ; az ntána következő 30 arany' , fmnkoi ; az ezután következő 20 aranyfrankot.
A jutalomdijak — tekintet nélkül az előfizetők számára — azoknak, tík Ug-rlölb.elófitél6t gyűjtöttek, kiadatnak.
Ha valaki öt előfizetőt gyűjt: as a Mlrmáeáibél egy tiszteletpéldányt ia kap. As előfizeléai pénzek ItgkMkb 1886. január kó 4-igt gy ciim alatt küldendők: A Hírmondó kiadóhivatalának Btdnpetim. tgyettm-utczo 4. ts. s. q Ajánljuk s Hinnondói mindazoknak, s kiknek nincs idejök, hogy mindennsp végig m olvassák a nsgy lepedő-ujságokal; marta Hírmondóban minden vssárnsp megtalálják W röviden és világosan mindazt, smi s hutaiéi kt'föléipolitikábau történik ;ludósitásokst Q hozunk sz ornággytíUt minden S'ététől, Iemtroiterjttttő ét gatdntági rovatunkban köz-Q lünk bssznos utmutnlásokst, miglspuok mulattató réttében ttép képek mtlUU érdekes q lörténeieket, verseket talál as olvasó.
jf A budnpetti és sz orttdg mmdsn tidékin történő eseményeket hírrotálunk közli. " Úgyszintén a piocti drakat és sz ipar állatát is ismertetjük.* O Budapesten, 1884. Deczember 3.
Q Hssiémy Jéasef s. k.
g 268 I—• a .UirsMsdü" tujajdonoaa és uurkeMttja.
OOOOOOOÚOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOl
Van szerencsém a n. é. közönség b. figyelmét fölhívni, dúsan berendezett raktáramat
Van szerencsém a n. é. közönség b. figyelmét fölhívni, dúsan berendezett raktáramat
alkalmas ajándék tárgyak j
Karácsony és újévre |'
Imakönyvek elegáns bársony és csontkötésben, pompás diszmft vek magyar, német és franczia nyelven, gyönyörű kópés könyvek magyar, német és franczia . nyelven, Ifjúsági iratok mindkét nembeli ifjúság számára magyar, német és fran- j czia nyelven, egyszersmind 'ajánlom dúsan berendezett raktáramat a legelegánsabb és ] legszebb levélpapírokból csinos dobozokban
00E* leg-olcsó'b'b á.xslüs: aaCLsllett
Valamint gyönyörű faragott képrámák, tentatartók, levélnehezékek, a legszebb kivitelnek, 4 köszöntő kártyák, minden alkalomra. mé|y ti«ui«u«i 1
Fischol Fülöp |
- j || | • könyv- é« papír kereskedő ' J
121 f| lil Nagy-Kaatisás és C|éktere|áa JQ
/ P'
Az elsöffrositrák
ajtó-, ablak- és padozat-gyár
társaság
DAaq IV. HeimOliUii^ II, ilipltfi Í0I7
jf UCOö Markért M. igazgatása alatt ,ül#
ajánlja kém aj lék, ablakok (taaaliasal fj^lU) puha hajó- úgymint amerikai cserfa eresslékes- és parquett-pedo-
zatókból álló nagy ára raktárát ,
A gyár nagy aaáraa lanmyng kéeslete, úgymint kém áruk négy raktára állal képesítve ven még s leeneftobb ssksséf-letet ia a legrövidebb idő akiit kielégíteni, Elvállal (teleli portállék kiálliláaái, katonai laktanyák, kórfaásak, iskolák irodák stb. berendezését úgyszintén, mint bármiaemü más, gépekkel elfiállilhaló, famuokálslokal, rajz vagy minta aserini, kivévén lak-
na ka kmlarakat. m
íi a! i:
N 0
a 0
60 ® 6
I &
"3
04 H 8
9 5iD

■I*íf ll
Olfsl
IfS
uí fl
•5 s
N 3* 1
.TT c
f isj-t
fKÍ-gtj,; ESS a B 8 g mo > o
IS
o
li'i
0 §
§ I p
aos-i3
s-fnir-i
a
Mi-
<5 fiixB » a
M f,
a : .-1
*Ií11i ^ «-í *di " e Z n
•M x
íPil
si
S f
u
r«i
■ e •
£ 8 . -ii
1
ál. B 1 II
5 io
Ili 'ifi • a k
-íít zu o ► -3
k
f a. i f
ll
Mi il
1
3
a ,
ll > 1
ti 1
HARLANDI
kötőfonál ^ orsóczérna
A bécsi és párisikiái-lilás alkalmával n legnagyob1 érmekkel kitüntetve
ly.H Mvéag •
klU-naálra
Al)alán kedvelt mMgeén kapható
OsitHik-Hggyarersiág minden nagy és aeveaelea k ertek t-287 7—14

gyért fakáay ■aáasaraa
lagy larlal kláltláAul
sorsjáték.
/áasds 1894 i$t»tmber H é« és • rd ki—1 keiő napoké», ^fcg
my.rtmémy 1 ■■1ÍIM frank értékben
ö/if Tsaéay 0|j kéeipénsben: tfi
luv&bbá S nyertmént k tO,
S 4 10,000, OO pedig 5WO «HO frmmklgg) seen-
felül 5M2 nyeremény 141,000 framk értékben; vs lamennyi aranyben ezüstben stb
^ hicatnloi kétdsi lujtirowMtk *ém<i nyelven is wtefj-lmmrk ^Mg Bgym lenjcgyaáet 79 kréH. 10 daru bot 7 feléri (paatadU baaaáalt. ea) kapható főraktárunkba*.
B. Calwaan «e i áfl banküzlet limkarg, NmeiwMft.
A Pain-Expeller!
Tlianót áv alatt mm rifbaváh káalemsleés ktevéar, stb sál slkt inniMk utytniu^jek IiisIiU anát. bsgj »cy Wa( aa k(k a*káa-sl. ha mm In itBMltk által agy kfekkt titeikaH-rsiott A kgMfcfe rsalááaál aár kkaklhsa tetetik • nU lufi f«M iapeUer. Árt mm al|s ii i moIM aradat! kéaattalayaak IgM nksékalt, afjsak palacskoskiat ás k 70 kr. aafjaác sssriat a s kelőbb zyógyflurtfebta késaktbM m. Baaűakváaj kl-karftlke véfitt tartk a gyári J«Qn« ltHws»»J"-« fi. (jslaL Mrhtir V Ad. it térm, Hitt. FAraktár tréféum m , araay naaUi" gyigyssertaWa Ilk-7 1718-C

Összesen 10.000an.3r©r©m.ézi.3r
1
sorsjegy
forint
a. é.
A *we«aj»á vaU-
>«ysiá portomw t« ■izfclllhi WiQAböl || kni* aár ■■IMUfil a
h KIHCSEWI-SORSJÁTÉK
1. főnyeremény forint
.yIMHMI
főnyeremény 20.000 ^nyeremény 10.000 forint 0 ^ 200 9—10 A aaraJegjek kapkaték:
további sysreméeysk
60q0 frt
I i lajpr lovar—egylet ^jj-iiÉják
OAAA árt I H*™*-"^ »U»A-PI6MT Nemzeii Casino tíU%í% *rt
OUUU in. 1 Tl|jailitáa tiIibiujI -^r^- '-" '-^cTfVal) li td irt '"-a 1' j IUW jri.
további aysrsméaysk
2000 frt.

11
sorsjegy
o
Minden nyeremény készpénzben kiíizeietik
forint
o. é.
A aonjcyrak, ■kt a umliS J^ytik porloaMa tw ■■gklIOii esAIJából 1 ■ knj-aár ii iSIH i Ha ■igiiriillrtu
= ValMI =
| ORVOSI MALA6A-SECT |
A klosterneuburgi csász. kir. borkiaérieti állomás v egy elemzései szerint kilflnő Jó, vjilódl malaga mini kitünö erőaiiő-azér eréllraedell km> legek, Ad A Iák. gjernsrkek stb. számára, a véraaeféajaég és gjaasar* (jemgeaég ellen legkitűnőbb hatású. '1, ée eredeti palsézkokben s lérvéeye* eem brjegjwii «k|Jegy ala|4 a VINÁDOR SPANYOL BOiKÍREMEPÉttCg Bém. Hamkaig.
ÍM 2 50 éa fH ÍM eredeti árak meOett. tpvábbá különféle legfinomabb küUöidi bor eredeli pelaczkokban eredeti árakon kapható N"gjfKnnitidn Mánddk Oy. 6dndor n ,éíegtá'lukoi* czimzelt gyógyszertárában továbbá Koefer Són i$r gyógyszerész és 9+n-bmssky Adolf füsserkereskedő urnái ZmU-Egertgeen. 104 10-12
HlprlS oiil + ^iiiiiíiíf - fSllli lii r ül? ■■mbmééÍ
ii | l ii MM fii ÍBB
. liWli i is ii 1 ! SIS' ISS É | ÉÉIII i
a IsMlijlii yira ll 'biajllii!'ii.;i
iÉMsiSiÉi i
nlfililllSr5 'íSlMift 11111 -
1 farimima réagletekro |
Részlet lefizetésre kapható.
Mindennemű varró-gépek inga órák ébresztő órák estist őrák arany órák ezüst lánczok arany g) ürük olajnyoma tn képek tükrök
toOette asztalok asxtali Umpák függő lámpák nád aaékek Malma azékek gyermek kaaaik SoéreemOek.
85 krejezár részletekre
Scherz Lujza fiánál
iBgjKaakaáa, ca. éa kir. asahadakmi tulajdonosa.
S6B 4-6
1
k \
M
s
Mjtnka'oU VlggUl Kölöp lapkili|fc i ll Magy-Kaatasáa.
; \
v h ' ' -' '* - ' ' i.. ^ !j f). %
Él SiAm'_ i Nagykanizsa, 1881 deozember 25-én,_XI évfolyam.
TTJ H ÉT • X V Í *v1 1 -
KM* »ih^i niii v mm, ■ mm ! • fi*
tSalwlH, UHkká .......... IWM6- ^ -Ml. • m ■ m m anjeééns . . , 1 , H .
kMüMá. ihiiiini wt iái tüiinim ^r Mmm^L ■ mmtm. » *
M ^ m ^f Mblilliil JaiÉaj'Hai ■■■IMiüit
kwwhi hwm i—n w JHBBB mJEk. jmKKUKm ^L JL. , r^r- __
.JTJ^TIL POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
_ A Zelamegyei igy védegylet, á Nágy-Kaalsnl- éi Délnlti takirékpénttárak, Bankegynilet. NyUtlir aetltnra » kr.
—————— — u Akó-maraközi takarékpénztár rnivénj lámaág éa öaergélytó aaftratk. hivatalos köslőnye. — ' —
Mr a jelenik N(i{?v~K<mixs<in heten leint egy*%er : Vaenrmip.
Felhívás előfizetésre.
Aa npaeteodö közeledtének alkalmából felhívjuk a t. olvaaóköaönaéget, hogy lapunkra «alö előfizetését megelleni, illetve annak elöAsetii kösé lépői azivaakedjék
Újévtől fogva a lap belső viszonyai ia változást szenvednek annyiban, hogy lapunk tulajdonosa, Fischel Fülöp ur, ismét átveszi e kisdóságot s igy es ezzel járó sok bajfc-dáatóf és kellemetlenségtől megszabadúl a szerkesztőséi, mely ezentúl egész működését, egész fáradságát kizárólag a lap szellemi részének emelésére fogja fordíthatni. Hogy e mellett a lap adminisztrácziója és expedi-eziója körül meglegyen a legnagyobb rend éa pontosság, erről szintén gondoskodva van.
Újévtől lógva tehát a szerkesztőség keUős erővel foghat munkájához, mely ezen*x tel is abban álland, a Zalának szellemi ezin-vnaalát egyre magasabbra emelni, ast tar* leírnának lényege éa tormája által közked-veltségü olvasmánynyá tenni, megbízhatóság és lelkiismeretesség által tovább ia birtokában meredni annak a bizalomnak, melylyel a közönség addig ia kitüntetett bennünket A lep külső kiálliláas ia olyan less mindig, hogy a korszerű igényeknek teljesen megteleljen f
A Zala sserkesstésénál különben tovább Is as eddig követett elvek fognak bennünket v esetni A Zala eddig sem igen üsött országos vagy épen magú politikát; helyi ssel lemben, tisztán a helyi erdekekre való tekini ettel, volt szerkesztve eddig és igy lesa ezután is. A lap politikai irányát illetőleg, természetesen szigorúan megmaradunk az eddig követett elvnél: a szabadelvű politikának rendületlen hivei meredünk éa a aza-bedelvü eszmét ssolgáQuk aazal as önállósággal éa függetlenséggel, mely a tiaata igazság kimondására miadig képeaakké tesz beunünket, kik egy politikai pártnak sem vagyunk leköt elesettjei.
£p igy voltunk éa maradunk önállók, ami a fennforgó társadalmi kérdéseket illeti. , Nem aa olcsó népszerűség bsjhássásának, hanem as igazságosságnak alapján állunk itt is
és tovább is lem bátorságunk őszinte véleményt mondani minden oldal felé. Ignorálni nem lehet a közvéleményt, de ssolgsileg meghajolni sem fognak előtte soha. As 6oria*« teség éa igaaság barátai — ngyhknillk — velünk lesznek éa segítenek bennünket a többiekkel való küzdelemben.
A megye és a város ügyeit illetőleg stámlelsnazor láthatta és tspasslalbatta a közönség, hogy esekoek megbeszélésénél Is mindig esek as ö érdeke lebegett szemünk előtt, mellék tekintet, részrehajlás nélkül. Függetlenek vagyunk minden irányben.
E függetlenséget saoobnn csak ugy öhshetjük meg, ka kellő pártolásban, kellő támogatásban részesülünk a közönség oldaláról. A Zala ea évi 62, számában lelhivást intéztünk lapunk barátaihoz, mely felhivás-ben elöedtuk esőket a nehézségeket, melyekkel küsdenünk kell, hogy folylathtmuk est a közönség érdekeben taló önzetlen működési. S kifejeztük ebbeli reményünket, hogy a közönrég belátva és elisn erve azt a hasznot, mélyet neki lapunk folyton szerezni igyekszik, ez qjévben nagyobb számmal Iog sorakozni k'öfjtak a kiváltkép pártnak tagjai valamennyien előfizetőink sorába fognak lépni
E reményünket fejezzük ki piost is, qjból felbivs előfizetésre a t. kösönségst, melynek egyéb tekintetben való igényeire is élénk figyelemmel vegyünk, kellő gondot fordítva tárcza-, újdonság-, irodalom, köz gazdaság stb. rovatainkra, melyek arra hi-vatvák, hogy a családi körben Is nlreen látott vendéggé legyék lapunkat.
As előfizetési ár a szerkesztőség és kiadóhivatal tetemes költségei dácsára, megmarad régi olcaóaágában:
Eféa évre . Félévre , . Iigysiévrs
6 frt.
S Irt 50 kr. I frt 21 kr.
j Előfizetési pénsek a Zala kiadóhivata-láhóa iatéseadök.
A Imim aaerkaeafietge ée klaáéklvslsls.
Karácsony.
Ünnepre jelennek meg e sorok. A , keresztényséj legnagyobb ünnepére. As isten kásába tóduló nép sokasága, a harangtik zúgása, a felnangaó ájtatos saoloasma aa Ünnepi öröm, mely minden arcáról viass a tükröződik : f mind aat hirdetik: mjgaaülatatt, aki a hívüket megváltotta a axeretet igéjével!
8 aa ttnnep mageaatoaaága elfogja a kedélyeket ée fölemelkedik az a aaiv is, melyet rideggé, fásulttá tett a fájdalom éa a keserűség. És megaaállja as a remény, hogy aa ő megváltásának ia fog ütni órája, mert hiaaen nem fog róla megfelodkeani at/ aki végtelen seeretetében megváltotta as egész világot Es a remény, a megváltás reménye. megnyugtatja a zaklatott szivet éa hálatelten ismétli aa angyalok asózátát:
Glória in ezcelaia Deo. et in terra paz liominibna bonse voluntatis!
Dicső ég a magasságban Istennek éa békesség a fbldön a jóakaratú em bereknek!
.. Béke a fbldön! A szent ünnepnek magasztos-ágra nézve majdnem egyenlő aióaaia estei: dicsőség Istennek ! A fbldön békeaaég a jóakaratú emberek kötött! Est hangoatatták as angyalok ugyanakkor, midőu dicsőséget tengt* k a magaaságbeli Ittennek. hogy megváltóként leküldte fiát a földre, ahol nagyon tok a nem jóakarata ember ét nagyon aok helyütt ninoeen békeaaég, ahol pedig gyakran legjobban kellene.
Ea a nótát: ,A fbldön békesség,8 amas ezernyolctttátnyolctvannégy é" óta, hegy a megváltó születésekor aa égi lények ajkiról asállott el. — et a szózat aaóta it hangtik minden eseten dőben, elmondják, nirdetik a felebaráti jueretetnek, a hitnek aegise alatt a szó ttéken ; megvalósítása után .törekednek a társadalom tud mányának búvárai,
éa a politika jelenleg még fantateták-nak elkereastelt ama müvelói is, kiknek fenséget ideálként lebeg szemük előtt at örök béka.
Hit éa tudomány egyenlően tőre k ed nek a béke után; béke után vágyik a jóakaratú emberek ttive ét jól esik nekik a béke ünnepe.
,.., Paz in tarra! Elhangzik et as ige nagyon gyakran éa ativeten hangoztatja mindenki, olyan ativeten, hogy aat kellene hinni: n nca it vittályko-dás ét ninoten gyttlöltég aa emberek kötött. Hitten mindnyájan a béke után vágyakoznak 1
Pedig — .fájdalom — a szent ünnepen, a. béke ét az öröm ünnepén, kettőt súlylytl érettük, hogy bitony van viszály ét van gyűlölség. Ea hogy amire fő szükségünk vsn, as még mindig it első sorban a béka
... Paz in terra! Béke átok kötött, kik jóakaratú létökre nem egymás mellett állanak, hanem egymással nemben. - Bitony e tekintetben nem holta meg a felvilágoeultiág nándt aat, amit hoahatott volna, lrigyaégét vin-tttvonát mindig volt as emberek kötött ; ellentéget viuonyban voluk min-dig egyet oestályok. egyet felekezetek,-as emberi gyanóeág at, mely es elleniéget hajlamokat növelte ét táplálta. De ha előrehaladtunk minden téren a rostnak legyőzésében, miért állunk épen e tekintetben ott, hogy éle; tebb as ellentét, feasültebb a viszony emberekét emberek kötött, miht valaha?
A tártadalom szét van forgáoaol-va apró elemekre, melyek farktmn-met nótnek egymással, irigylik egymástól a mindennapi kenyeret éa ha történik köatflk érintkezés, as vajmi ritkán jóakaratú. Lenétés, megbán tát, gyűlölség bitony többet járják a békénél ét egyetértésnél.
Majd két évnreddel ezelőtt, a megváltát azent müvének foganatosításakor hangzott el aa irányt mutató saótat:
TÁRCZA,
Megállapodás.
Megmutatták nékem „íme itt a pálya, Esen merne, eljutss halhatatlanságra. Mtiadj rajta búban : csillátgnkhos tetet És félistenekkel fogkaUt majdan kent ; Utadba* dieeőeéf t féng tapad neoedket Nagyjaival néped búnkén egy étt neves.
pMnáet ki e emeld fa kaid lengjen a aégdél t JUre, elfra t* e§ rajta ajdué; Sídre, riétt, a csillagos éyleí Ama hqha törpékre, nemas irigységte! Tassad mag agyévét, rútmrve/hdékst, — ftéiad van as srd, elgátolod éket
Baladj, haladj kdtran\ dicsé a pályabér: Bwnak kvtsotnja, méjekadta babér \ OH élhékpfeéH, kara ember étkei, ' SatUaamak trémmén igaspatui népet; — Amién a otíág romát* saakadkai: MM emléket, értemét 'tértfoaéiotP
WQII l><l seiteél 01 aÉmirei f mérnie Mem nasMott vtsssv andvk képpé/merd*, Ham láeéi máráte, nem terke sMékmak, T$rpatég tdéná emktt rém dtéénak; Késskééoe a beijed, saeaáasaéba ooUel, MtymdnHam kdénm, fvamépé kekeüeL
ÉS keimé* mtpyek, tndjo Idén, talém Vjjmpkeáík eppémr mérnm diadalom;
Wmírnámm
8mojd a kir nettmrtil dicsé regét ssélna, AUt re/aa emlékem népeinek tetőében 8 ott lett volna kelyem dtetiknek egében
Elém jöttél te és (dombon megálltam, Új, magosstos, édes ideélt talallam. .. Eldobtam a fegyem t nrked tér dei hajtva, Egyedül tégedet óhajt lelkem tmmja. Mértem érüU kojaa?etétt a katonák
Iára?
(kendét fdwel intvén ssivom boldogsága.
Mért dórt tömi viharában éjnek, Mést erm ategktdvlm sselid, kegyet 4 fénynek f...
Félre, kartol mámor \ Jeten adott nekem, Éa téndőUé napom drága ume/mevm ! Te i ogy as én bérent, eletem jatalma; Nem ropod el léim ég é$ léid kataknm órtít, H a mennytt birio,mátért fárad... NmOj nem megyek tooékb /.., itt maradok
!
J*gvir4golu
Karácsony eméje van Miadtnütt sir i, minibe lába kelao a városnak: | talpoa, as aiesák skokok teleem-hónkká A nők tártáét léptemet tipegnek szűk cÉmőíkbee. A ^tayét. róka vtgy kási-aial pfmtettből enk a kidéről klgiro-toéatt ties látásik ki, mtly ma^ ktenttaa. Kegy taumiasikal megHi
^TuítóíJT
a férjem uram mtgt nem győzi, meg neki nem la ssanad mindedt előre látni.
Még egy két óra a minden hásba beköszönt as öröm estéje.
Egyetlen est as évben, melyen es ön-emberek nemcsak annak örülnek, a mii kapnak, hanem annak im amit adnak.
Aa aazialton most ia látható az uleaák zoologiájs : magános férfiak, sgglegények és msgáoos bölgyek. Nem birván csendes css-ládi körrel,[e szent estén! is majd cssk egymásra lesznek utalva.
A karapasi utoa egy kopottas ruhába öltözött fiatal leány siet a belváros felé. Egy asztallos orvvadán éauteml a áagykaadö alatt it a nép karcn derekat, e minden lépésééi rengő, rugtnyot termetet, a nép, ssa-bályos arcsot, a csókra ttramtt ajkat, a ti-két nemeket t a kánstoa kifejezet. Az ut-cza az ő birodalma, ott 6 uralkodik. Szem-lelenéége jogot ad neki mindenre. Utáaa megy a leánynak. Ka aieüeti lépteit; akkor meg-eaóliija, hogy hova megy, miért siet?
A leány nem fclel; de á férfi aem tá vosik mellőle, ostromolia kérdéseivel e oly beráiaágos, megnyírt hangon hogy a leány i- külftnl.en is érasvée hiányát valakinek, aki elölt megkönnyítheti* léikét,, kipe-aaapotkateá magát — válaasd e kérdésére. Aat feleli, hogy Nargitnak bivjak, azegény varró leány; most a kén munkáját vitai kasa egy hatvani mesei bőkbe; ám, hogy ftivehene érte a kért, mert aenéay, beteg édn snyjs várja ea orvosságét* kis testvérei pedig kenyérért sírnak
— Be len már esákve ilyenkor at a bolt, moadjt a férfi. Stegéay Margit ösaae-retsta e azókra. Ha mom nem kaSá maga kivét, ml len kekloklé édn sayjábél, ékeli lemvMbai? Vég iebkee áetietm Matek. Ostromlót akt hiria kávmai, biztatja, kegy ae saaA kemégke, ha aem Is ka^a kl aká-é, »agy oda la ajáadé-
kozzt. Nem* kivin érte semmit, cssk igy kii barátságos tekintetet, egy kis kézszorítást,egy kis csókot . . .
Msrgit mm hallgatott rá, csak robanL A hatvani utcsa közepén aztán egyezerre megállt; ha kísérője meg nem fogja, a főidre roskad. A bolt már be volt sárvs- Dörömbölt as silaján, de biába. Ások már ha-za mentek, s karácsonyfákat meggyqjiani. Az ló bérét már most caak az ünnepek plán fizetik ki. Addig meghalhat a' beteg ínyt gyógyszer nélkül, t testvérek ken vér hiányában. Nincs többé semmgük, a mit el lehetne adni, vagy sálogba tenni Kétségbeesés környékezi.
As idegen férfi ott maradt mellette. Karonfogva vasette, hogy el; ne essék s ugy suttogott e fülébe. A azegény leány tKg hallottá, hogy mit Csak anyja nyössörgén, testvérei strán csengőit fülében t hallotta, hogy valaki ast moadjs neki: len orvosság a betegnek, kteyér a gyerekeknek, tőt több ii len: ssép ksrscsonyfs, sülte ény, meleg ruhe, mint más gyermekeknek. Msrgit maga sem tudta, merre jár. Szemeit elhomályosi-totfa a köay, lelkét t kétségbeesés Tehetetlensége érzetében talán agy inasan a Donéba fut, ke macára van hagyva. De a férfi ott volt mellette, vigaastalta, hogy nmjd ö ad mvonégra, éttlre, mindepre pánti. Kgytgéss család nem poszt alhat el ina, hidegbta, keleten. Majd ngit ö, nak I tárcsája nincs nálaj ott km feledie. De kim már kösel van* I nak; esek jöjiön fel a kfamnsony is, leg-alebb kipiheni magát a egy kkalt átmiltg tÜk.
IA negény leány csak arra gondolt, I hegy kep pénzt, sok pénzt, kn minden, nem » l halnak meg éken az otíkoa velők: — hagyta megM fölvezettetni az imiKie, be t nthike.
Páléra aratva még roekadosőbb Mfik-kü ment lent ímekirfll. - most ■
.1 r
f i i i : JLt
55. szám.
Nagy-Kanizsa, 1884. deczember 25-én.
XI évfolyam
im\M* éi hadóiita/ TALs l^MMtMM 4 m
UrfcUMk MMAS l*ftImM.
Hwilimii Imiik tnk taM b-
askbtt lipáiiirt st
zmm
POLITIKAI ÉS VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
I A Zelsmegyei Igy védegylet, A Nigy-Ktnitnl- és Délulti ti kir ék pénztárak, Binkegynfilet. At Aleó-miraköti taktrék pénztár renvénj táriaság ét önsegély tó zzövetk. hivitiloe közlönye.
Megjelenik Nagy-Kuni**"n hetenként egyuter't Vfieárnnp.
ELŐflSBTÉSl ÁAAK
Vél ént
fi Ari - kr I . IÖ , 1 . 15.
sytk 10 kr.'WI/eidlJon Mfll 10u mUf I Irt, NNtd rtlrfti Máért % kr
Nyitttk pstittora 10 kr.
Ftlbivái előfizetésre.
At ojesitendö közeledtének tlkalmAbM felhivjnk a1. ol vssóközönaéget, hogy Itpunkrt taló előfizetését —fgyfttni, illetve annak siöfiselői közé lépni szíveskedjék
Újévtől íogvt t lap belső viszony ti it változást szenvednek annyiban, bogy lapunk tulajdonost, Fischsl Fülöp or, ismét Atyeszi a kiadósAgot a igy as ássd járó'sok bajlódást 6i és ksUenrátlenségtől meganbadAl a szerkesztőség, mely ezentúl egész működését, egész láradaágát kizárólag a lap aseUemi részének emelésére fogja fordíthatni. Hogy e mellett a lap adminisstrAcsiója ás expedi-esiója körül meglegyen a legnsgyobb rend ée pontosság, erről színién gondoskodva rsn.
Újévtől lógva tehát a szerkesztőség kettős erővel foghat munkájához, mely ezen-tal ie ebben Aliand, a! Zalának szellemi színvonalát egyre magasabbra emelni, eat tar* talmának lényege és tormája által közked-veltségü olvssmánynyá tenni, megbiihstóság és lelkiismeretesség által tovább ia birtokában meredni annak a bizalomnak, melyfyel a közönség eddig ie kitüntetett bennünket A lep külső kiállítása ia olyen lesz mindig, bogy a korszerű igényéknek teljesen meg-feleljen.
A Zala sserkeestésénél különben tovább Is az eddig követett elvek fognék bennünket v esetni A Zala eddig séta igen ütött orsságos vtgy épen msgat politikát; helyi ssellessken, tisztán a helyi erdekekre való tekintettel, volt werkesttve eddig ée igy lest osutAn is. A lep politikai irAnyAt illetőleg, terméstelesen szigorúin megmeredünk at eddig kövelett elvnél: a sztbtdelvü politikA-aak rendületlen bivei maradunk ée a ssa-bedelvü eszmét szolgájuk Atsal as önállb-. sAggal és függetlenséggel, mely a tinta igazság tymondásárt mindig kettesekké tesz bennünket, kik egy poUtikei pArtntk aem vagyunk lekötelezettjei.
Ep igy voltunk ét mtradnak Önállók, ami a fennforgó társtdshni kérdéseket illeti. Nem aa olcsó népszerűség hsjháarásának, hanem at igattágosságntk alspján Alinak iu Is
és tovább is lem bátorságunk öeainte véleményt mondani minden oldal felé. Ignorálni aem lehet a közvéleményt, de ssoigaiisg meghajolni sem fogunk előtte soha. As ötéi* • teséf és igessAg hsrámi — agyhéssesük — velünk lesznek éa segkenek bennünket e többiekkel való küzdelemben.
! A megye éa a város ügyeit illetőleg ssgmtalanssor láthatta és tspesstalhatta a kötönségj hogy ezeknek megbessélésánél is mindig csak as 0 érdeke lebegett ssemünk előtt, mUléktekinlet, részrehsjlás nélkül. Függetlsnek vagyunk minden irányben.
K lüggetlenaéget azonban csak ugy őrizhetjük meg, he kellő pártolásban, kellő támofstásbsn ré»sesfilflnk s kösönség oldaláról. A Zala et évi 62, számában felhívást iniéstünk lapunk bsrálaihoz, mely lelhivás-bsn elösdtuk szokst a nebességeket, melyekkel küzdenünk kell, hogy folylathttrak ezt a közönség érdekében »tló önzetlen működést. S kifejeztük ebboU reményünket, bogy a közönség belátva és eliiaerve azt a bssznot, melyet neki lepünk folyton szerezni igyekszik, ss qjévben nsgyobb szám-mtl fog sorakozni körénk s kiváltkép pártank tagiéi vtltmennyien előfizetőink sorába fognak lépni
E reményünket fejezzük ki most is, njból felbívs előfizetésre a t. közönségei, melynek egyéb tekintetben való igényeire ie élénk figyelemmel vegyünk, kellő gondot forditva tárca-, újdonság-, irodalom, köz aib. rovatainkra, melyek arra hi-vatsAk, hogy a családi körben ta szilien látott vendéggé tegyék lapunkat
Az előfizetési ár a szerkesztőség éa kiadóhivatal tetemes költségei dacsára, meg: marad régi olcsóságé bsn
Karácsony.
Igém évre . Félévre . . legyeáévre
6 frt.
t frt 50 kr. I frt 25 kr.
Előfizetési péaeek a Zala kisdóhivate-lAhos intázsndők.
A Sala merkémlleége éa klsdéhlvslsla
Ünnepre jelennek meg e sorok. A kereszténység legnagyobb ünnepére. Aa isten hátába tóduló nép sokasága, a harangok zúgása, a felhangzó ájtatos ssolossma aa ünnepi Űrön, mély minden árosról visszatükröződik: - mind ast hirdetik: megszületett, aki a hívőket megváltotta a szeretet igéjével!
8 as ünnep magsastosságs elfogja a kedélyeket ée fölemelkedik as a eaiv is, melyet rideggé, fásulttá tett a tájdalom ée a keserűség. És megesállja as a remény, hogy as ő megváltásának is fog ütni órája, mert hissen nem fog róla megfeledkesni az, aki végtelen euretetében megváltotta as egéss világot Ez a remény, a megváltás reménye. megnyugtatja a zaklatott szivet és hálatelten ismétli az angyalok asósatát:
Glória in exoelsis Deo. et in terra pez liominibus bonse voluntatis!
Dicső ég a magasságban Istennek ée békeeség a földön a jóakaratú em bereknek!
.. Béke a földön! A szent ünnepnek magasstos^ágra nézve mtjdnem egyenlő asósat a essel: dicsósóg Istennek! A földön békeeség a jóakaratú emberek kötött 1 Est hangostatták as angyalok ugyanakkor, midőn dicsőséget tengtek a magseságbeli Istennek, hogy Megváltóként leküldte fiát a földre, shol negyon sok a nem jóakarata ember ée negyon sok helyütt nincsen bé* keaeég, ehol pedjg gyakran legjobban kellene.
Es a szózat: ,A földön békeeség.1 amas esernyolcsssásnyolesvannégy é-óta, begy a megváltó születésekor as égi lények ajkiról eiillott el. — és a szózat asóta ie hangsik minden eseten dőben, elmondják, hirdetik a felebaráti neretetnek, a hitnek aegiae alatt asaó széken ; megvalósításé után törekednek a tártadalom tud mányának búvárai,
ée a politika jelenleg még fantassták-nak elkereestelt ama -piűvelői is, kiknek feneégee ideálként lebeg saemük előtt ss örök békA.
Hit ée tudomány egyenlően töre kednek a béke ntán; béke után vágyik a jóakaratú emberek esive ée jól esik nekik a béke ünnepe.
! ..... Psx in terra! Elhangzik es as ige nagyon gyakran és szívesen hangostatja mindenki, olyan eaiveeen, hogy ast kellene hinni: nincs is vieaályko-dáe ée ninoeen gyűlölség as emberek kösött. Hissen mindnyájén t béke után vágyakosnak 1
Pedig — fájdalom — e szent ünnepen, a béke és az öröm ünnepén, kettőé súlylyal éressük, hogy bisony van viasály ée van gyűlölség. Ét hogy amire fŐ szükségünk vsn, az még mindig; it eltő eorben t béke.
... Pai in terra! Béke ások kösött, kik jóakaratú létökre nem egymás mellett állanak, hanem egymással szemben. - Bisony e tekintetben nem hozta meg a fel világosul tság ssásada ast, amit hosHatott volna. Irigység és viss-szs vonás mindig volt at emberek kösött; ellenséges vissonyban voltak min-dig egyes oestályok. egyes felekesetek, -az emberi gyarlóeág as, mely ez el-leneégee hajlamokat növelte ée táplál* ta. De he előrehaladtunk minden téren a rostnak legyőzésében, miért ál* lünk épen e tekintetben ott, hogy élesebb is ellentét, feetültebb a viszony emberek ée emberek kösött, mint valaha?
A társadalom szét van forgácsolva apró elemekre, melyek farkasszemet nótnek egymással, irigylik egymástól a mindennapi kenyeret és na történik köztük érintkesée, as vajmi ritkán jóakaratú. Lenésés, megbántál, gyűlölség bisony többet járják a békénél és egyetértenél.
Majd két évesreddel ezelőtt, a megváltál szent müvének íoganatoeí táiakor hangzott el as irányt mutató etótat:
TARCZA,
Megállapodás.
Megmutatták nekem tIme itt a félj*, Esen mente, eljutás kalkatathnságra. Baladj rajta hátion: csillagokkor retet & félistenekkel fogkatst majdan kant; Utadba* dicsőség t fény tapad ncoedket Nagyjaival néped bünkén egytít nevű.
Jhnttf ki i emeld fel, hadd lengjen a aá$alé ! BJStére, efére /• et rajié ajdató; JDérs, elht, a ctülogot égbti. Hma kqjtva tőrpékrt, nam at srsgyeégrat footad mag agyiadé, rút mrodkadéht, — NáUd van as sré, elgátolod éket
Baladj, halmij bátran; dicsé a pélyobér: Bernek kaatmréfa utjekadta babér; OH,éllnétegfHÍikoiá ember étket, SnaUemneá INseiás tgaapaási népéit j • Átuáén a véftáf romáéi a toakadUi: JtíééH emlékei, éretnél tartéaaákat f
„Okkéaeéétaéaad! Ok mérnem taréttl... Nem réeaaéaét omaao undok kigytmerét, Nem mk atéráta, nemttrht étiMéknak, Tgrftaég tdtm mtkel rém dobénak; , JTiirflÉiémM, tgtminaéha rnaflet, M^énémhom kéken, fimfgé koétlld
teája leien, taién
Éeiatanéáá magyek, ipengUkk jpii I illii dtadalén; Néáéoáméámeet mmrn oaéna,
8 majd a kir netmről dicső regét ttólna, Alit rplne emlékem népeinek uioében 8 ott lett volna kelyem dicsőknek egében
Elém jöUél te ét ttomban megálltam, Űj, magasztos, édes ideélt találtam. .. Eldobtam a fegyvet t neked téidtíhojtva, Egyedti tétedet óhajt lelkem ssomja. Mértet éeúU kejualméit a katetnak
Hsa?
Otendts üdvvel intvén ssivem boldogsága.
Mért 4ért tárni tikárában éjnek, Méit arm meghódolni sselid, kegyet fénynek
FHrt, karai máméi l Itten adatt nekem, A tündöklő napom dréga ttet elmesem I Tt«egy as én Wrtn, fletem jutalma -, Nem ragod el tétemlég ét léid kataima. örtít, ki a mennyet birva,misért féred... Nem, nem megyek leaétá /.,. itt uunodak nélsd 1
Varkm Imra
JAgvIrágolu,
Ksirácsony estéje van. Mlnéenfttt sir gél fmesi, mintha lába kelne a városnak: jdndmlll tsipoe,az ntetAk sboltok teleem-bevekkei A aflk tproáal lépsfmve liptgaik ssük etMOben. A menyét. Hfta vegy bázi-eyat-piemessibfll esak a hidegtől klpiro-sodoti ares láttáé ki, mely me,d kieaeiten.
■egy csomsgokkal megterkeHea aém-aek haat. A nmmakeá séiakd ámenek. At aM m kdt JÜaai kamar a
a féljem uram maga nem győzi, meg neki nem ia assbsd mindent előre látni
Még egy két óra a minden hásbs beköszöni sa öröm estéje. *
Egyetlen est as évben, melyen tt önző emberek nemesek inaik örülnek, A mit kapnak, hanem tnntk is, smit adnak
Az tszislton most is látható az utlczák zoologiájt: magános férfiak, agglegények és msgános hölgyek. Nem bírván csendes családi körrel, e szent estén is majd cssk egymásra lesznek utalva.
A ke repesi ntoe egy kopottas ruhába öltözött fiatal leány siet s belváros felé. Egy aszfaltot orr r ad ász észreveszi a atgykeodö alatt ii a szép karosa dereket, e aandeo lé* pásnál rengő, ragsnyos teremtet, a szép, szabályos arezot, a caókra termett ajkai, a tű-na szemeket s a bánatos kifejezést. At nt-cza az ö birodalma, ott é uralkodik. Szemtelensége iogot ed neki mindenre. Utánt megy a leánynak. Ka sietteti léptéét; ekkor meg-tiAliUa^ hogy hovi nmgy, miért siet ?
[A íáAny aem felel; ée s férfi nem tA-i Ttaik mellőle, ostvomolis kérdéseivel s oly harAisigéa, megnyerő bangón, hogy a leány U kűlönl.en Is érezvén hiányát valakinek, aki elölt megkönnyebbíthetné leikél, kipa-j nssroibstná magát — válaszol a kérdésére Azi feleli, hogy Margitnsk hívják, ssegény vsrró leány; árast a késs munkáját viszi hasa egy hatvani mesei bőkbe; siet, bogy felvebems érte a béri, mert szegény, beteg édes anyja tárja ea orvosságot, sás testvétől pedig kenyérért sírnak
— Be lees már esakve ilyenkor es a bolt, mondja a férfi. Szegény Margit öaass-jratkán e szókra. Ha moal asm kant meg a kárát, mi lem haldokló édes anyjából, éheié testvéreiből? Még jobban aieUelio MnteiL Ostromlóé aga bfaje kövemig blztstjt, kegy as asséá kétségbe, he nem Is kafés ki s ké-A, vsgy ods Is ajáaéá-
kostt. Nem kíván érte semmit, enk igy kis barátságos tekintetei, egy kis kézszorítást,egy kis csókot „. .
Msrgn nem hallgatqtt rá, caak rohanL A hatvani olcsa közepén aztán egyezerre megállt; ha kísérője meg nem fogjs, i földre roskad. A bolt már bb vo)t sárvs Dörömbölt at sjisján, de hlábe. Ások már haza mentek, turácsonyfáújrtt meggytqieni. At Ő bérét már most enk ez ünnepek ntán fizetik ki. Addig meghalhat a beteg eaya gyógyszer nélkül, a testvérek kenyér biAtyá-ban. Nincs többé semnájök, e mit el lehetne adni, vsgy sálogbe tenni. Kétségbeesés környékezi.
Az idegen férfi ott maradt meiletie. Ka-' ronfogvs vezette, hogy el ne essék s agy suttogott a fülébe. A szegény leány alig hallotta. bogy mit Csak snyis nyöszörgése, testvérei sirán csengett fűiében s hsllotta, hogy vslaki ast moadjs neki: len orvosság a betegnek, keoyér a gyerekeknek, sőt több ia len: szép ksracsonyla, sütemény, meleg ruha, mint máa gyermekeknek. Maigiiamga sem tudta, merre jár. Szemeit elhomályosította a köny, lelkét a kéiségbeesé . Tehetet-lensége érzetében talán egyeneeena Danába fiit, ha maaára van hagyvk. De e férfi ott folt mellette, vigssztsAt, hogy msid ö ad m vosságia, éleire, mindenre pénst. agy égén család nem posstothsl el ében, hidegben, betegen. Majd anft Ö, csak a tArcsájs nincs aála, otthon feiedia De hln már közel ven* iek] esek jűfiön fel e khftsssany is,' kr Alább kipütsni magát a egy kMt átsisieg-sdk.
A szegény leány enk em gondolt, hegy kap pénst, sok páast.len minden, aem halnak meg éhen n otthon valók: — bkgvta muát fölvezettem es emeletre, he a eeohéha, \ Pétére múlva még roákadozAbb lépiek-hH ment'len emeletről, ^-iaraat osAr damve* sstts seaki, srcas sgf«
1 :£ i í

pe* ia lm! ée taoet Ma gyŐnttk eléggé haugoetetm laaélelriOni kot) fokion ájre mag óira i kivált a Mka ItgMontebb ünnepének napján, mikor a magmát.« Marnék iráni fogékonyai) bak a aat vek ét elmék.
Tekintaünk körül, bár oaafc leg-köaveilenebb környeMttinkben it, ét taljtMn igaeolva látjuk aeavainket. á hoMtu lejtegetéet e'engedjük magunknak ét aa knak, kik k torukat olvaani fogják. Nem akarunk at ünnep bar* móntájába kellemetlen dolgok emlité-tével kinot dÍMtonanotiát boani De ugyhianük, meg fosnak bennünket igy ii érteni ttok, akta valóban jóaka ratuak t tkiknek velünk együtt táj at, hogy épeniéggtl ninOMtt meg at a mindenki által hőn óhajtott boldogító, üdvöt pax in tarra.
Járuljon at Unntp hangulata ab* hot. hogy valaha mégit otat megle gyen/
A feliöbD leányképzés Ugye flagy-Kanlzeán.
Több oldalról tdttént felitólliát követ-kfttében indíttatva értem magamat it • lapok előbbi uámában mondottak klegéniié-ttül a két IniéietMk L I. a polgári laány* lenodaaek 11 faleöbb leájvybkoláaik Un-terveit önMbnonlitM végett kötölni.
A polgári leánykkola, mini már t múltkor omlíietiük, 4 oittályból áll, benne t következő tantárgyak Itniunntkt I. Hit M erköletttn I t. Magyarnyelv; t) OlvtiM nyelv Irály-tan b) Irodtlomkmertein.
I, Htui mát nyelv: t) Némát nyelv b) A vidék nükaége •xenrii egy Jitxal máa
igyak.
1 4 Menny ingtam lárgytk : a; Hsánvtiea b) Könyvvitel.
ö. Terméitetiudományi tárgyak : a) Ter-mimetr^ji b) Ttnataaeuen c) Vegyien d) Konyhakertén* ét hátianáa.
6. Történelmi tárgyakt a) Koldrajx b) Történelem, belenőve u alkotmány iámért etáM
1. Női kétimunkák
8. Müvéueii tárgyak a) BejimlM b) Btépifát e) CaikiM-
b) Hendk'VilU htihírgyak, I. Fnncxianyelv. 2) Angolnyelv. I) Zene.
A heti érák ömege u M ét má*o-
Leeetálybao 24, e I M 4 -Un M, A kívüli tárgyakra kilöa órák betároltai-nek meg
At állam* leleöbb leinyitkola rxélját t vallM éa kötokiiiátügyi m. kir. mlnítter ítr IMI. évi toguaHM ll-én kiadott rendekte a követketöképea kttárota emg
Cteo nyilváMM unirunei taélja likaimat nyaltánI trrt, Mgy benne lárttdalonmk | női taglal eemük mjatlagonágt éa a tárta-dakm )elen viaaoayok által ttUMmmi, de tgymermaiad oly mérve álialáaM roöveltaé-gat ntrnhnaMih, t mely tgykUI élttki-
meg eleipadi; axemei olyanok velük, mtet-ha M éjatafcái ál Mt voiee, tgfeaa lepte, i járáM bágyadt vtfc.
Mmt mér keiékM volt a pént, etáe- j lett »gyégymert t betegnek, ételt mt éémfé- j aak. ruhát a didergőknek, mép karaeney* Üt a Út gyermekeknek. Van mem mér mén-dea — eaaá erénye oinc*. De minik k aa a aaagéey kénynekt At atgy faxai, mű ; eaek t gtedtfifc itktlatk, dt atek m fgmt I Mk . *.«
mm m
elámir velte kaaike ea
a aepi krekm, egy kiayomaM Itfkaa Ii Mm még ni i áltit y Ugy"
Hü i Mt1
kftaa egv dtowa* t/iai
— Tarrá leány? ftmn? Már eegyea ktaiaMgn Uttaáea k már Mm* énfy&-Maaégm Uktülm t iptlÉi Mégy etá len agfenrve Ttkefüóeeeá ktft Mm*. m
~ A keMg ai eB avŐnMét égyM, e ueiá kaayam kim — lUétrfm ví rá klitáti m gagyAentn, —
taft oHl
A Máié jriaMtfM, bon é larántay la amtm gyégNe m émmkm
Em Mka átán ****** m <ké-
Km i mini fee«tAé Akrk Mtfe m Mi
vatiaakre niktégM ée miitilfil megtelel atee áhalánoa mavekeégnek, melyet e lériek aljái ékteaéljáik érdekéből gymaáiluml M náU lakolal köiéptenodálakbea nyerhetnek A tantárgyak a kövnktaok i Ü) Akadae bmitmtk. I. Hit- M erköítaen I. Magyarnyelv ét Irodalom
I. Németnyelv ét Irodalom. 4. Freooalanyel* M irodalom Ii Történelem, (Mdrajt
tl. Hamun éi Mértan. 7. Terméeaetraj* H Vegytan. W, TerméMtiian. 10. Kgéataéglan.
II. A neviléatan a la pingál mai lH. Teaigyakorlai.
18. *Nöi munkák, ének, ia|i éa népirM. b) HtndkivOH laniárgyak Angolnyelv. A tanórák aaámi i három alaó nai* tályban Ii, a három Itltő MitályUa Uh. a rendkívüli tintárgyek Idejével agyüti 80.
A tananyag eaéljántk 4i terjulrlmének óMithtamiliiáM lekiuletéliöj álljon Ili ügy a polgári leánytanoda, mini m állami fel* •öbb leánylakolt megaaabott linanyaga a magyar nyelvből a II, oaatál|ra; Polgári leányiaimda (4 óra)
a) artelmea é» kellőerj hangiulyoiotl olvaiáa, at olváiioitak lirtilmántk ilfltdáai M magyaráiáM,
b) Ai tlötdM gyíkodéiért t könyv nélkül uiegtanlloii költemények elaMvalialáM-
e) A hallái ulán ftlfogail föriéneti el< beiaéléMk fogalmaaáai. -4 Kilönféle Ügyiratok p. o. levelek, folyamodványok, ár jegyiékek, nyugták kémttéi*.
d) A mondattan llméltll ta eddig It' nullákból ömieállliandó M t körmondtlok tanával tgyÜH meglenllindó.
Állami Itlaöbb laánywkola (4 óra) Ai irálylan folyláiáM éa liefajeiéM. Htép ét megrigidó irály, tx tlőedái álialá-not formái. At iráamüvtk léaytiöi; tartalom, nyelv, alak, vemen, kltönöi tekintettel t haiigtulyoa v irt eltart, At iritmflvtk lajai; köaékii éi mofngtlmMváayok, t kó* életi M mülogtlmetványok réatleleMa.
At irályiaart i főleg a költői Irályra tekietetiel válogmoti kutkb vemM éa próxai — olvatmáayob: Vóráemtriy, Köleeey, f'eiófl, lőtvM, Kisfaludy Károly müveiből, Htemere (gömgnraiági etatánlbóli, Artay Toldy-ja tgéuen (de Toldy itt éje nélkül; t növendékek lelfogáaábot ménen lejiegetve, mint tlőkétxÜlm^lV, oatlály ltnnlmá|g|iiri. Petői Jlaoa vjiéM •
Minden kél héten egy kátbeli filtdat kkiolgűsáat at iakotában, At ofviaotlákbot tlkalmttoU tlbeaxéléaeknak, lelrátokttk M t köséletben a/ükaégM különféle ügyirtiolk nak ónálló fogalimuáá. t* mMibétk lrátánál ktllő igytlem forditaadó nemmk t unalmára, hanem u tkkl kellékekre la, Küllői dembok tMnlátt, A kőitaéget illető bövtMi tdaiok ht' aMraám máa Myfeirn foglak ob^kliv » menet tcünkei
Nagmati nér.
tJkM karáoaeeyla áttoO aa teatef kl-aepM a akiit értékei íjándéfcók veltak t kk OáM azáníára, Út anyja uhm/i karjettme tartva, eaókoleeiati.
Mtímr Béit kik pali, Kit treat |for> ata emgvákoeoti, t gyóegád lekmttm dt^ eMt, btrtgea villám váfcetu lal, méj Hek

Különféléit.
De e kk ie oét kaea ap^áhm, tmg fegfa keeit, ede veemt e kflanyllku, i ejeagre amipitti étái miadam,
Méad «aak pept I m#yet mápj Ki akaáka em 7 a kk Mimé* 1 vagy m édta apa 7 vagy a kedvit mamef
At apa aamamftemtfmeMdtaii t in*
üé. Mealkn ékké Mtgéay árvt gytrmtkét t tMketkal Mmetla é. — 0k aéf kkia-
fle« mim a ai «tmM kifkáÉ IM, -r dervát rükkn< MrfMt
- Ma haame' KiMéagfeiMMif
— Ipa, áe emá «kéf éMt krnmU f Bit egy Mi ey*e* iá ae|Mefc
meéfkM a
Mg?b Umma.'aJei USTl fNük t|
g^f^elM^t i m^tÉka^a mt-
mtgMy km ti lila ii aem mck mlaiaa lüMili brtiMWjt, dt egám Mem k ikikmit.
— |m aani kagátm igveMaema m
^^Ófllmn; ikanMmaf'
igttkjMBMk^aimímlá lyikÉ, —
-eemg MeMá e aammii jég-iklpllM. mértkt m Mm ma í rntétmmmtmár ~ OM kn ma e | £ kagf 3 amk
ami i, MÜwllwhM, kik egéM-, rei, vtg| eag^ellvl efiae éáal >M»aa»lkkel káiralákkam vamnak, I leaielaééal Mk ér Ji u, ke«| Mlrulékm nlMmtM áyalkal aal* mái alikk kahildiii eei«eeke4Je* M«á, Mivel aa áv végjével aaáMaáá-maiaikal la kell aAwmmá
Naraimamf* t béke <e ti öröm laendaa magttaliai ünneim békoaaontotl, m ktenl Itny «aalii| tugtralt áránlva a eMlkll lüahtly kóiá. IMIdug ünnepekel klvánuuk l, ofviaóniknak', kiknek - u^év tlöd mérnem lehetvén aaeiamáéuk veink találkothtllll, aauttal agynerimind lioldeg njevai la kivé* iitttik, erre kérve Őket ttriaauak meg ben nüiikei m uj eetiendölieii la kegyükben; i
magunk réatéröl viaauai Ml igérva^ liogy párttugiaukre mindig érdeminknek lógunk aiutaikMnl.
" A aiagf •kanlaaal peigiri egf • lei kebelében ujabban inuét (gen élénk moa gtlom Induli mag, melynek <ué|ja oda ira nyúl, liogy ah egyletitei régólt megoldáart váró é|iiike4éai Ügye végre valaliára a meg vtlótuláa aiádiumába |u««oii Ai igylei lag Jái kél táliorrt (mólnak a ti egyik rén, amely a lőutnaári akar éf>itkeaii(. uagyaté-mu hlvekei gyttjlöu tlálrát utján, kik mmi námtntk hódolntk él ti illírén Iveken már minitgy 1*0 itg nylláfkoien M épHknáemk n Irány ben vtló fóginiloalfán iráel. Ml köveiktiieieien ti ujuletélm Inndő épiléa mtlleti küldödüek, inlnihőgy Monbtn ttok, kik til i nénit! ikinák érvényre juiiaim i akik leltet e ináaik main képviaeinék, igen lanyhán vniik t dolgm • őrülnünk kell, ha bár a fftuintéra veló éplikeiée mellett butgólkodnak, Márta aokta laiálknantk, tklk belátják, hogy n tgykt mükaegliieiiitk ea méljtintk megltltlö épületet a löiieaám em aaük helyen nem lehat leielal, tehát ekkep akarják a két néaetei óMieegyaaletal, hogy es tgyleinek egy nárnyépülei* köavttltnil t Uvák lele beleötég méltó, ti ujuieiábt jueeon ée m t terv mindtimnrt agyike e legbélye^bbekeek, melyek még eddig ktoaio re kárálták. -» A wmgtlom oly márvttéi öluHi, hogy hinnik, euképM építkaiéiigye lokbé már elodáttaial aem fog i mi t dt eaérum M reilk válfalailmi vároeonk diaié nek i át egylet lolvtngtáaátik erdtkebmi ni vánkből kivánunk lefjn nften
- A ^algárl egplai • hó 11 át» d. t, ff ónkor lartaado évi raadee kötgye Itatnék tárgyaomait, I Titkáii jtkatét í At lead. éti pánitán nimedáeokra voihm--koió námvitt|ák!i biaetldig} jtkaiée largyt' Ián I, Ai igatgüd válemaíány n Htm vingáló biMdiaág váiaeaián. 4 Aa )*# évre vonalkotó kölitégveiét megtlfapiián i, Ikborn láttló, Uttaer iáaoa, kelig At" (al et Tóik Kérolyiiák t vtlanta»á«yl ht lároiei tfleal íeUefibeiéieii lárgytlin i Ar tlkéniiefl épilketáef itrv Mterintia* • aa nak tárgyiján
MaláJeaáa Kefkr Igna>> leletben álló, helyptli Ipemet aályoe nepea ii' Kgyetke iái, a eeékd mfíétéfífét, kintk mtgtétbli kiklpetieiétére, itkíktiiiáairi •
fíjüóm nilék mladmi khelőt elkövetlek eá jfá|á k mdeiéa^ áléit le v ntábea al^gadtt t v* ayörtletknbtiál AneüdténérfÁ gyánjtltaiétt vMikk AteMroMek *umdm4rni aeivvei ftlmtílk anreteti kedfn ké. liietvi tamvértk ée aófMáaek, lépmü
akiétmikn, lelyé évj damrnW hó TTwia d a u órakor, 'a éta* totehea bonm atM-vedéa elán iMlén gtM«neilMmfiá< A degah kik mmn tMén, éanemlmr M fl-u d, e- egy eegytaé I ttnkm UtgMk t MÜ6I káM^ fh-Tr* gy'nryyrin trfne 444 tg; Mád H f «»ag; kíírf-uéí um* á*tá* lakta ekei a keiffali mt. ágik. M^íenkM erük tvagtkMrt MMHá At eagamuk anat aMM éldnM nerdM, émmétr lm tááa é a I lietátr kg a ktéfbéá nan ttmmm--\ plékém rnmpkmtém e MtMniMk kenanüeni Men-KaenaM, fiai, hé £M# Mt laaMn t M itkáayt kemvti kka^ Mer jpün eéa eiyk Ketftv Mt, mm aeyja lŰlar Ipáu fUhcr M arfm fkenk. Kalln Mn* M Vnkk Myeliaa, Mkr íkekM adM aáeá reá' Vétkén Oyek. am aga
tértnek fckigánilm ár* áak ikem aem mtütámjlá tm t MpagÉ gaaaMt, mely M év MaaM leve en kem^ Meváa. kMr knaAntá kk, A neki Maegiaa egytak Pkt Ua «Ma éie^ mát, álmai Meamman watmeik, la-te*e a vtanaü vtaMt UtvnMm mégm aia-igkaana egy lémn nveaM át aem át-mmh*mtá — MáMé ka A vgamé Üün veti MkeMe mámmmmém eame

MMMmaneg aaa Mm aaámip, me Mg am iapdk, bm mMiááiMMiiBM m paeálifJifimerjartM ng n*^
igea vaááak Kitinét, e kknaig kanál tii*' lálkoaik| e hua megviiagáiMi at állaiervié dolga. Kellő elltaöriéi aélkül Mámy kaay-ayea leflilltm i menáryékbe kpkeéi vegy egyék artalmn íiu*( aMMyek élve*éeébflj *-» uiáa kiíAaiéle vnaedetmn b#te|tá|tk keMMi keilietnek Knnek n á'kpotneb aaentHáwk atejái vettkó, tk miail eSább
• A kcmalkalkl ^Igárl alvaaá egplaé llhiliáeiMJi Ktüialnlwk' Iog, kfay nak M^iáity i*ve| le •aaálMI Kniikéty egyike voli amgyéakhee, de amm löldöa k. non várMnkaaké Wl a láraedaliiii vlaanttfok a ItikMiinAlibeft, ai olt leHAilá iláa e kakelleweeebb, e nórtkotM i lé|« kedélydnbb volt. I'ái év óit n • belyni lalinaii iiiagválMII A hanyalláe Itgjtjlni tölib ilnetMil nolgál t KenUielyen jélMő egyetlen lárm tgynülel! ei ugynevfáMi polgár) nlvnó tgylei, klkeHllbeitilea íeináe ián A *K ljf« mull vatáriwpi "»emábé" a kovilknőkti ir|t i »Külóitoa ta meiómki iám melló, hogy a kaaatkályl laimllltM eletti itinin lenje nükaégnntk t láma érint ka«éei, a aiellemi eletei • igeién magérbti jük iiiág til ti id(H, He ea Igy lerí (o^ vihh lé, hoey |ővöl»ea ligioitöiiiit! egyik léirvlioiáaán ráhnkoti ktll kemm emlim kei Atfiiik rriimi i linttánk beküldőn meg' liívÁI) mely iképeit nól A kafkibelyi möí-táil nlVaeíi egviet, iiiliitliMgy gt agyiét jí)Vó évi ilekuMÍioi metkivinitió iiáim igg ÍIT itt Iretkoevén bej aeit itlealkeeeili folyó (jó 8|»éi}> déluiáii 4 óráW «lg egy> lei feltjevláéá uiyél^ii tárkáigifüléii un. melyre ea egfletltiJti iinlaleilel meifilvei' nak, KaMthely, lHé< deei hó i74m, Ai
tllióklágr
- • Ml. Ilel»«rle» krlelhiae át tiádi nyulak ftnedaiméiiik lápeak mait Müáinábán kólóit latrinánál kórülbeml ugy járiuak mim m egynerj atófikoMiii filfNi itéinal) préÍMaMf, eki Mifiháilui imrIi fülg^ nitai vtlemi hltiórial IregédíÁIi ultőllliio aeaéba j|ii. Imgy elleleiittie mtgávti vitiai a leleeágéí, Vlae«amagylibát, beatje ptlhia lauiáii magiul aaoébe jui hogy vniigképM — Mimmii ftlnégt. Ntkünk la iitóleg julotl eeaimku, hogv ta tiádi vértugtők aifából kilelejleiiQk (Momógy* lapiáriuiiknak a*de maklmn megdaaeil a^arkenlöjél, H«ht ktváa ural Muai meg, hogy trröt pótlólag tude Miáel táemak venni, Mthnbl* jtii, hogy ti damn kollegánk iwtejdooka|i natn U volt g Váditwk kögoll, UUl tilUágeeed féglgtl-
vMie t atgy vidámtot - de ntk miéi krónikát, kl gyUjióii erre, hegy tó|»
jának lagkonlabM Námábea Mikiil t»ma , *iro*<|o« 0 egyen lótoidoantt, de e kedelyn lekomt atkalmevtl aigeetaiieti a>illeml ropptaivijirol ea^vtnn koattéliOak, kegy Jó) léitek et
M Halalaif A atgy ktwitni éh gymaMieml ifjatág tnély^ te ###e■egylete jtváia lül jASHir fHka Megf'KemnÍMi A »HnrvM* gaimü vAodáplő nagy tar mebeo idiwiiifjalmml egybak/iMHi Mnaóre MSMiyt itadM' A megkivó aiömeietán mei-kt aévre náie Mtaifegytk váMkMák •
*H§mm* veadég/á f eo,el«lln. M eien
|eoeefr IW ét ll'éa 4 e í '^it, é, « 4 I éráig betárókg éa eae i y**ttlr)ti fomaMv ée KamM^pgy I in ki kr áména knnr/aaM#l mgMitfMk ée kinijr piltg eyugfáiittnek. Keidtíe 1 órtW
At alakalaiadlá Mla^gar* a***! ha—laá ág/ ákaa a I évi tofttn
|#r Hi tti umütí truétrím álul et e'A ieiartkadéatk maguukvt kíkUdóti bimdkág fetadtUUt MjárvM, nmek atvékm §f|ak iNa heoó eittpaa ár f kó gj-ea, int va« eéraap ééieiáa f|p érára a pffaéti ukM rtin#rMbea unandó tkátMó lóevytM kif egvkr, melynek látgyen kglék MptMi} A MaMleág itUMén m eAg jkiatkl' itn raadn ét tHuardi etáM»á#M, i^fákáá t ktnio^'kaviaee kAefiin íreatuti mut kadMrei if Ai em^elify^k »*gMÜk*im t UMttaeg HM ikejamdt urvteet tmiiét I A kaeaiaó mitnnUn»i e^ # maaé, i jmntf', i hétatffy, f pe»naniMié, í igféta aeá ét IV »ii»eiíimáar|i ugtaá »>|gr#iiaa 'in lakat anaatia miáa 4 At fkáé ári kANMgretm tngeHegHán^
mm fal/ááaaalial U^ikmkl (a^-•m ImrM kelykek keaér ar^ tmtmfété mgmélé e harimayn keltk e#fWá 4-
tmtiMMtá kaan tayi0 rwk^vei jáat mea urtégin ake meg*. TnmenmM, kegy i ramünig em Mm k nameni am n á aaagplay taaáveil, Ii aa Upen WágMa Ká fMf kaéfkli kéMe|iáMM ni'MíM <«iM lüt M kk k^eér e#ftda, a ve^eáeii len
n kMaáMg t N ^a aang i M igg a4e atá áeg laatMiei Imáin %* A Mkáeá á*
tgyéá Mi emlyn megaaeén pmtt0aa kété&ém tff léé ém éjjti Mnk ei|MaMé unaammá fcuft e vemnaa
r.tui téna t la vMai< Im iglrti i Mf Magmán k ak igrmen twákmia emna imneau k|nM fe 4k.< átnimie KekaM kr, mtééénmé magiá
: x

• gnegf m aetáemkaa VI 'plplkefif ■Ua
rndmna leMenam a Imttéété 0 (lm ánama. MM
t
IA a.) jövő Itt* éti január lm « MViife log megnyíltaim • ápril hó 15-ik tart K •
éa 4 ta taé^fff^k MW
* ha—44a« frf f Tanulókul
lebétedmk a 10 it AtoévóAel betttiiöit ón-
lakatosok, kumaank a a kűíüifböaö gépiek föfcb munkásai. tovább* cséplőgép-taáaréoaosok, *uokt akik mar locoraobil éa fűmvépiOgépek nualleti foglal koziak, előnyben rÉwHnl A belépőktől erkölcsi bizó-nyilvény kívántatik a tudniok kell írni olvasni A heéraiésnk ax intézet helyiségében L évi éecatoiber hé tft-ik napján kezdéudök a jövő évi jaaaar hé ö-ig e-ts tt órától 7-ig, va-«4ffaap ea Ünnepnapokon pedig d. e. I órá-tol i? ig tartatnak. Vidékiek okmányaik beküldése melleit levélben ia jelentkezhetnek, a tanfolyam megnyílásán azonban személyesen meg kell jelenniük
-llaére vadátstáupsrlamat Iréckrlal fa* ama újdonság, hogy a gr. Zichy éa gr. Kreith által szerkesztett Szemle (Budapest, lövész utcza 6) mostantól kezdve a sport minden neméből érdekes közleményeket éa képeket ad. A még nyomtaiásban meg nem jelent • Vadász ismerettár* (Lexikon) szövegének ismeretterjesztő legérdeke--ebb részen és illnszlráczióit s Szemle logpT közölni. Ezeken kivil s Szemleben u sport mindeo neme u. m. nibíetika, torna, evezés, kerékpározás korcsolyázás stb, továbbá lóversenyek, ügstöver-enyek, Lvas vadásaatok, agsráazatok, vizsla versenyek, vsdlenyésztés vadóváa. vadászeb tenyésztés és idomítás, ragadozó vedsk irtása, bel- és &üliöldi érdekesebb vadászterületek és vsdasssiok ismertetése. halászat a horgász sport és minden érdekesebb sport ismerteive less. Végre sport szemléi ed a Szemle öaazea bel éa külföldi lapok nyomén. A Szemle ezeken kívül irodalmi, társadalmi és gazdasági köz- | leményeket is ad, úgy hogy a Szemlére elö- j fizető vadáss és sportstnan ceeladjs is élve- I zettel olvassa e lapot. A i ^fuetén
óni féü%rs li ' »* yd'fre 2 frt 60 kr. I Szerkesztőség és kisdóbiválsl Budapest Lövész meze b. Szerkesztők és kis dók gróf j Zichy Jenő és gróf Kreiih Béla.
Irodalom
— léhéssftlsl foglalkozók II-gyeimiélk*. Diitoöt r László, az orsz. mé-bészeti egyesület alelnöke, méhészeti vándortanár (lakik Bodspest, Gizella-üt v632. sz.) szerkesztésében éa kiadásában, az Athenaéum által csinosan kiáliitva. megjelent: Méhét t-tt'ipiur IKKö-ik évrr. Ars?
— IlAik Mér könyvkiadó-hivatala Qudspeslen sok oldalról történt felszólítások folytán elhatározta, több mint negyed szA-zad aiali közrebocsájtoti kiadványainak jegy-sékét, most elOször teljesen, e müvek kimerítő tortáiméval és pontosan megjelölve a többféléi kiadásokat, kinyomatni, érezvén a kötelezettséget, e-en, hazánk ujabb korszs-kárs néave oly fontos irodaimi éa politikai adalékokét még oly időben összeállítani, midőn a kiadott munkák legnagyobb része, hóhér csak néhány példányban is, készletben van, vsgy a kiadó magán-könyvtárábsn még megtslálbató, Ezen könyvjegyzék %isö két ive megjelent ós kívánatra mindenkinek ingyen éa bérmentve elküldetik.A többi ivek iéiheienkint jelennek meg éa azintén ipinden írodalomWát rendelkezésire állanak.
— IJtfamság. Menner és Schlenning zeneműkeresksdéaében Szegeden megjelent: Deubrsnssky Viktor zenedet tenértól 8 hegedű gyakorist I-sö lüset eisö fekvésben Hűbér Károly budapesti sk. tanárnak ajánlva), mely vesérfonslnl és elkerfilhetlen s/üksége* tananyagul szolgál minden iakoiához E mü megjelenése nagy hézagot pótol a hegedű irodalomban, smennyiben e ssirsó gondoskodott arról, hogy külön gyakorlatok legyenek e hegedő iskolákban előforduló fekvésekhez, melyek srrs szolgaija nak, bogy s tanítvány a fekvésekben alaposan kiművelhesse msgat valamint a különféle vonás-nemekben is. A fenti mű I-ső fűzet, 8 gyakorlatot isrtalmaz sz első fekvésben; a lobbi lekvésbez szükséges gyakorlatok későbbre kerülnek kiadásra. Ara az említeti műnek 1 frt 60 kr. Ajánljuk a közönség szivq* figyelmébe.
— Eeaekedvniék rénséra legalkalmasabb ajándék IA bekövetkező karácso-
/ nyi és újévi ünnepek alkalmára zenekedvelőknek alkalmasabb sjándékoi nem nyújthatni, mint a Magyar Dsl-Album«, mely öt kötetben li 00 magyar népdallamot tartalmas amforára, két kézre slkslmszvs, és ennek saövegkönyve a „Magyar I leltár*. mely öt kötetben mintegy SttOii népdalszü veget közöl Minden kötet küiön is kapható A Dsl-Albam ■híd as öt kötete fűzve 7 Irt. 80 kr. Kgy diszkót ériben e gyűjtő és songorAre alkalmasé eiezlépévet 12 frt. A Dfllár köteten-kmt Ütve 10 kr., dhutlötésben 1 frt éO kr. ^Megrendelések s Dal-Album kisdóhivstalá* ken Győrbe miásoaéék.
— As ^jaág«lfssés terjedésével re-. hasseesa hamd hirlapirodalmuoi fejlődése.
A a varseey e téren naev etéayáket biztosat ss niisaé fcéeflaesgask. Ossk égy é»iised előtt Is kéfteteaaÉpaak tartották voma, hogy ki I bt éü kiért s haiti t irt lukiért könyiiárt pétié olvasmányt nyshee i egy sapéas, mint am a /Wi H»tmp, |y api hrriti lé lé tú úidaj tartaton* I a kianspikis kél, vasár- és Aaaapaa* m *-« meéáklsnsl ieáeaft meg s
MÜnek minden rAfizetéa nélkül betenkint egy, külön albnmha köthető senemeHékieiteA ia kedveskedik. Pőelőnye, bogy politikai irenyAt illetőleg | kormánytól é< pártoktól le-je*en lűg-geilenüt, egyedül a msgyar nemzeti pofiiks érdekeit szolgát .a, eemokratikus szellemben Vezércztkkeit legkiválóbb publicistáink igák; Pulssky Ferencz, Beksics (iusziAv, Törs Kálmán, Eötvös Károly, Pesty Frigyes, dr. Kenődi Géza. felelős szerkersztö stb. TármAit, Aa karczolatail, melyekből minden asám többet ia tartalmas, a kedvelt tollú Mikszáth KAI mán (Sburron). kinek s >t Házból* ezi-mű országgyűlési karesolatei köz> edveltaégre tették szert; Barlök Lajos (Dob Pédrő), ki sziid karczolatokat Ír; továbbá a bel éskűl-munkai arask bosszú sora szolgáltatja, kikből eléz kiemelni a következő neveket: Agsí Bdolf, (Porzó), Könyves Tóth Kálmán, Györy Vilmos, Caiky fiergelv, Kürthy Kuiil. (Kőltor lován), Tábory Ról>ert (Goluijibu*V toth Béla, d. Radó Antal, dr. Sziklay János, Relios István, Laiköczy Mihály, dr. Milké Izidor, Set>Ök Zsigmond, Szathinári Mór, stb. Tbhbi rovatait ia gooddal éa élénken szerkesztik a nagyszámú beírnunkntársak; Anlslik Károly, (orssásgyülés és zene); Gyöugyösy László, és Luhy Sándor (njdonság ea spróságok), Schmiilely József, (politika és táviratok), Za-chár Gyula (közgsziisság) stb A legnagyobb Janók isrislomböaégévei vetélkedő a motettáié olvasmáuyok tekintetében páratlanul á'ló iWi B riujiot az nj óv a kalmAbvl jó lélekkel ajánlhatjuk a magyar olvnsöközönségpártfogásába. Előfizetési ára negyedévre 3! frt. 80 kr., egy hörn 1 Irt kr., mely a kiadóhivatalba (Budapest, nádor-ulcza, 7. szám küldendő.
Közgazdaság.
— B-lfirré vidékén az idei szüret eredmény e mennyiségre néave közép-szetü termésnek nevezhető. A minö*egre smn lehet panasz, mert daczára az esős s*ű-reli idöjárAsnaa, s must ezukortsrtalms Babó muAtméióje IH-Vt"/. közt vAHakosoll; sőt a musiok savtsrtalms a lentebb jeizett nem magas csukortartalom melleit ia anyoyira nornuüis, — mi minden bizonyayal auysn tartós bőségnek, a nspsugár ve<yi munkájának kösxonbe ö, — hogy s vidéken kiérje-dés mán is a, musiok ieltönöen édesek A borárak ellen sem lebet psnsss, mert s jó stájer borvá-árlók 16 frt 23 krjával is veszik és asállitiái a mustokst seprősen, ossk .sz s baj, hogy ezen jóravaló*vborvásárlók lsssu forgalma, — mert tengerén azáUitják áruikat — nem felel meg a vidék szűkség leiének.
Gabona árak.
Nagy-Kanizsa, dcc. 24;-én.
1H kilogramm Buzs 7 frt. 50 kr. 7 (rt 60 kr. — Rozs 6 frt 80 kr. 7 irt 10 kr. — Árpa 7 frt — kr. 8 írt — kr. — Zab 6 frt 80 kr. 6 frt 50 kr. Kukoriczs 6 frt, 26 kr. 6 (rt 40 kr.

A vasull fliBliflfrMMf.
/Qrusaki, «yMI. ifátásTálMUÚJl^sl^i w a Ma ulataktvasa I caskackák Mk ps> |ÍJ [____ plrtwmsak- |
Hoff János-fele astotsktvsaat • rzéaaaé|l 4r Igj Cnf Ara 00 kr
HoffJáeos-féls eascsstrilt ■s latakivsaat Macr e*af 1 tM ttkr Ua Stag 10 kr.
lUff J&Boa-llla | autlstaklv. ast snM
t'akarták i A wMlit Mk ktk aarakékViB I éAJOjáaalOJkijárat
■merar-
•auta - r|il K|l
rkemii m. SI ka> 1. I m 4" kr, II Siea anriikLl
Ki 19011.10 kr.
Mellbetegség, köhögés ét elertftlenedes meqgy ógyitva Hoflf János urnák,
s mslsiskéazitmenyek felisláUVjanak és ii gyártóiánsk, Európa legiöbb uralkodója ** cs. k. udvari asaliilójáusk stb. stb. B<ei, I. Grabén. Brassírztraase 8. ti
llaalMMlalaaaa»lt
Ojapot-HajtÓBZij.#
£ Qnirtj 4 ft, Iminftt
£ íawrrv« Ugjgbb gyártmányunk
Krésfbb ég o1eaói»H a iMirnél. Sem s nedvesség, sem s höséginem bir-nak reá legcsékélyebb befelyásflal sem. E szíjak nem nyúlnak, nem csúazlksk meg,
egyenesen és megbizhalóan mozognak. Tarlénaágmkért Jótállás vÁltalütik.
Kőspmli rr-Jttér A **struhM*§ysreisség rétté it
Bécs, I. Maxmilianstrasse 13
roaiiansk) d hlrellis.
íse ío-te
f J a-pi.0« al a walÉá»wkas aalkaM lilwat. O X ">Uta m «■ tiléá II ff Jk»4M»llth K — Mal«i»khr«Mi U»««4k'a oun WWap- k »to #ua (j
V —tt rf*..«> Vt^aM)«flMI; IMlka \J o\y mint aá-iátt tulix <-« a MUgS.
mely vé|(UUud kitu- It, tliuull a i«i*nu-k Imin, uw
\f Ull(«'.ctCM« tgi»i>*g«a TB^jfiik. huj{».lJ» V
IMMIMII fl
X "faiWr bAfid X
U kUw R.>a>^fTm.i IMI i«l i tt U
a s4 »í». >«k isís **fp< m. /\
,y T. U. Al Aa II ff J4i>«a-(tl« qliucbv- X
f) taá- kitűnő «lr«lrlurk hlioiijul 4a írljífii mr(f«l«t [)
V arráttek. Kirrk NI6U á umiqt 4 I irt 40 kr f V
liiruiti 60 »rro» u< ka lluff Ja«>a-aU iMÜáiac.a- t?
kurkát | «• «uun M mellet tlaUUlt I.
a • r a a ■ Játaaf üáiiu*ékl ptibioo*
Orw«Ml g)é|)vllssi«réa, Tnklntoira art Vaa umkarm Sasai aimlu tttdkial, h.*y i Huff Játm« Mk au>14iaké»iiiiti«iiy«k •ddi< Hibám li« *<emu«l, akik lilául vátMá-K»Vbvn, á>«áfj kl»u}l»«n, amé aW |pmH|ka
Xh'MB Uá óu a*> uv'tüi.k klkurtl luu-tiüc, n.U« . ti kérii. poktaui&uvct n «H«ti « nbri -. Uukill Jmm yn»>, Iratbrt la Svag Ráálltul Al a* I tamké mUh b. >u<«kot
Kai-íu-Oudi peat 1* f-t «nn»i í'ájt •K* yiTí. rar'sel 1 ■ W|
r 1 — 0 dapeit K»i iiIim 1Crl i i -ar »«•'" e«te • •>' 60
Seaiaa r '** a— 1-J é ii. t: a r
f,^..*.- Ka | aha Ék '•rr'1. e a II |
Rtoh'a • fra *rm. vniuii Hl-' •IA m i vágj. r<UM| ra.gai te |||
S4 a f aaiua ** I Ar»áS|- •agy *—« . Mlr (sU. is r
Kftuis>a*l ut* lud Baica SuriaM lik, d s. 1* Ai ttm. fuual •ál* II A Vf ph ijfitr leaivoMl •Hm* áftTéi f
i. von. m. Vonni
á. u Ml
1 á. i| • hp
lf. *. *aa ■. aanal
e»te '
0 AM » 4á p
• Na 11J0
mii, 'imi » -v W S
'4á fi* mr
ísT" 1.16 . «. aatf! '•SZ*1 i 4 te
1 u
ÍM
Felelős szerkeszm s kiadó: ? A It U A Í. A J O N. TArssserkeszlő Farksa Isirs
" 1T1,
váUalatá-
ázámroer Itnre nai han Székeal
MEG J BILENT
£kiadó-i rvár.tt
Zalamegyei Naptár.
Am M Vr Kapható Fisohel Fű|ép könjvkrreske-dénében N |tsniasán Ksrsaitkstás alatt kátévá 85 kr, Ls'
Mm
x X
J
jai mflb Mg r\
HJ^HJ n.oj.1 aiu V
Hitért W ÍJ
mtllb«tr( X
X
Naponta /itisan készüli jránt
É I fl s z t ö t "fel
legjobb minőségűt küld megrendeléare minden pottat vagy vaiu'tUlonuUra bérmtutwé Itgjútányostibb ár mellett a.
sargrél első élenatg gjár
liigvéis. D. i. Valódi azesz éa elsőrendű élesztőért kezeskedünk. R9 8-
Or Fr+dt Játuf. avas*.
Ont >a Ilii wf m|« |.
K^iíjmm laal wnám 10 Tekinteti« Si! Aa ón kn aáara igen jo ImiA—vultnk. laton Jettie m tr6*bbn«k trá HgH, hili et fcjaiie kl S«Mfe ■ Tlaaiijl «.«k l>*Bt»w • 111 Jáaw Ml i MUi>k*ed ! kai. Íey*an*k4 hane 4U engnaléu-
i4r kajái it lW».*Unei j \
Dr» Si'iátr A. > araii wm. Q ' BAKTÁaAK KAOT-KANIZSZK Máaáák OjÍS*m4^ W (TOftu ..A M«.*ali»kur- KwmUmMt J kfeald * ' AS<4i; • Z, LOUtaZkO: lluiiw-tai Ad Sa»
: auí , f**J'* kfcSXTUkLV: Ua»-rl. liteMae , - KAIOÁYAH. Ujprik Aulai — OAKTOK.NYA Ptoá*.- K. Orutr — KOS»-k.\D: lUc* J4m — h>ZL K : 1 ktrw I r. á>; I > wt» J C. iras. rúcs. SIpára 1. Ktt«*ca M. o*«)n hpmer a —
8
a. aaifor r.
soraoa Mouar l ia,
— f-ziuu* rtntkVAk L. íxeuu. STMM ■júfjw. bZOUUATHLLV KaMl AL tjémjrn. Keleueu M J. — hZIOKTVzk U>aU
V Kr^gyn — ZÁOllln Bahaiw yeieriát éraakl O |)ácyaaartAr bgifa—iA ptpuattn f\ Alapíttatott 1847-baa. Báeabas ás Bsdapaaias 3ft4 6—'• IMI óta.
60 nagaü kitáalftáa
vx
Támaszkodva a bizalomra
bmI Ws a ai l'«ia Eipal ar kisalbeéaytak tákb aiat 16 ár áta a kmoa»r| által léaaSitttaltl. mka<taá|al raaaásk ai|uku>, aaokat kik iaág aaa tiarlk. *tj kiaáiiat tálaiára fblklrai. Kaaa ráff all>»art káalaaar> ack slsca asSkaáf • raclaara, aa áaau|a áhal ajáal-tátik, aaiat aat agy prába ifaaalai k||a. A Paia-Ex* patlar kadAmoláara kaaasáltatlk caáa is kftaaráay alias. Ára áO áa 70 kr. agy írassak. káaaWtkas a legtöbb gyámsattarkas Huűattrásjok alkartláaa rá-gatt, caakis JUckwr iele korgaai Pata Kzpalkr.kánséá a acnimi cactra aa ab fajú. Rickitr f Ai. ae Mtm, iááa. — Főraktár. /Vw|a4— as „araaj orotaláa" gjégyaiiáiábaa, Kiklaaplata. 7. 171 1—A
ocOOOCOOGOOcOOOOOOOOCOOOCOOOOOOO
O Siái many'fra$k jutalomdíj q (ipjMk réttérti
8 o o o
0 0
8 0 o ü o o o 0 o 0
8 o o o
Komóesy Jéisef üjsága t
„H IRMONDÓ"
politikai, ismeretterjesztő, gszdssági és mulattató képes néplap. Ahtljelenik faindfu wttámap 12 ti'iqy ÖMH'om mép képekkel.
Kiélcetásl Arja egy negyedévre caak 1 Irt.
részére ÍOO sraay frank JutalnsadlJ vsn kitűzve.
Gyűilök részére 100 arany frank JutalnsadlJ vsn kitűzve, melyből aki legtihl, eh'i/it'töt fiyiijt: fiO inrimy-Jrw hot nyer; az utána következő 90 nruny-fnmkn'; az eruián következő 20 9r*my-fmnkoi.
A jutalomdijak — ickintct nélkül as előfizetők számára — azoknak, tötag-tfíbb e'bfitrtót lu»d>thták.
Ha valaki w elöfizelöl gyűit: az a Hírmondóból egy tiszteletpéldányt is kap. Az előfizetési pénzek l*gi>e*W> I8H/Í. jnwúr M 4-itf, ily czim alatt küldendők: A IlirmnndA kwd»l.i\atalon- k fi' dnp.tUti, rgytt?ni-utc3» 4. tt. Ajánljuk s //»»i«o«rf.i/ mindnzoknnk, a kiknek nínca idejük, bogy miodennap végig j olvaasák a nagy lepedő-újságokat; mert a Himomlohan minden vasárnap megtalálják , röviden és világosan n indszi. onji s huniét kupldipo'Hlkában történik; tudósitásossl hozunk sz or^tággytílét »i*den i', I*mertUtrjtttl6 éa gntd>**ági rotál**kbnn köz- □ lünk hnsrnoa utmtiialásoksl, mig lepünk sm'-r "nfd rénében uép képek mtlltu érdekes Q történeteket, verseket talál as olvsső. Q
A lyhipt'tiés ss mmden tidfk'tt törtéoö eseményeket hinttatunk közli. ^ Úgyszintén s. pi-ai árakn^ az *p»r dllátdt ia ismerieijQk. Z
Budspeaten, 1884 Decsember $. dl V
Ksnicsy léisel a k. Q 868 i—• M .Himasdá" talijjaaaai 4a asarkaart^a. q
ŐOCOOOOOOOOOOOOOQOOOOOOOOOOOOOQO
xxxxxxxxxxxx 6 .12 : || j]
Chihk éti kir. omfrák-MAgTür Bzübad.
Ruganyos fapátráczok 6 frt
Kiif j *

1 6 frt
JUImÍ M0ét09iy mtéh'déeimh fa tzmltnazaakok hrlyrtftiHror tissU, tertóa és oleaó, kíilönbsen slksbmm intézetek éa kórházak ssámáre ♦
FérmklAlPt Btfos I. lIsMinmliánetreeae I szám. f
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX^
á
H aa.) jövő 189b évi január hé Mt nApján tog megnyittatni s ápni lm 15-ik tart ■ í^Vjwwwi «
éa • AflátoMeé a*.r
kaa*r« éa k*t*U*é fkf f.m^aíui. Tanulóku! lehéieiuaá % 10 ik áletévöAol betfiitéu öo-éttft lakatosok, kovácsot • a klkmhéaA gépgyárak fóbb maaláiai. lóvékba cséplőgép-tala^oooMok. «aok, akik már locoraobil éa gösraáplőgeyok Mérni foglalkoztak, előnyben réaassilaek A belépőktől erkölcsi bizonyítvány kívántatik a tudniok kell írni olvásni A kiíratások áa intézet belyisésébeta L éri éscasuibsr hé llWk napján kezdéudök a jövő évi január hó 5-ig este ö öratól 7-ig, vasárnap es innepaapokon pedig d. e. I óráiéi U tf tarlatnak. Vidékiek okmányaik beküldi «a melleli levélben ia jelentkezhetnek, a tsnfolyam megnyílásán azonban személyesen meg kell jetenniúk
- Ilsére vsééssl ap«rl nsant érdekelni let ama újdonság. bogy e gr. Zichy és gr. Kreith által szerkesztett Szemle i Budapest, levéss utc/a 6) mostantól kezdve a sport minden neméből érdekes közleményeket és képeket ad. A még nyomtatásban meg nem jelent »Vadász ismerettár* (Lexikon) aeftcegéoefc ismeretterjesztő legérdeke--ebb részeit éa fllusztrácxiöit a Szemle fogja kéaölni. Ezeken kívül a Szemlében a sport minden neme a. m. athleiika, torna, evezés, L herékpAmzá>. korcsolyázás stb, továbbá lóversenyek, ügeiőver>euyek, Lvss vadássatok,
» agsrászstok, visslerarsenyek, vadtenyésztés vadóvás. vadászeb tenyésztés és idomítás, ragadóst) vadak kiáss, bel- és külföldi érdekesebb vadászterületek és , vadaszatok ismertetése. hálám ai s horgász aport és minden érdekesebb sport ismertetve lesz. Végre aport szemlét ad a Szemle összes bel és külföldi lapok nyomán. A Szemle e/eken kívül irodalmi, társadalmi és gszdeségi közleményeket ts ed, égy hogy a Szemlére előfizető vadáss és sportsman családja is élvezettel olvassa e lapot. A «e őjuetén éra fil'vr* 6 f>t, »•« yd-vie 2 frt 50 kr. Szerkesztőség és kindóhivslal Budapest Lövész mezs 6. Szerkesztők és kiadok gróf Zichy Jenő és gróf Kreiih Béla.
Irodalom
— léhéaasllet fsgtalkéiék É-gjilaiéfci fűim** r László, as orsz. má-béazeti egyesület alelnöke, méhészeti vándnr-tanár (lakik Budapest. (lizella-üt as.) szerkesztésében és kiadásában, az Athsnseam által csinosan kiállítva. megjeleni: Méhett-u-ip'ar /HKő-ik évrr. Ara ?
— Kaik Mér könyvkiadó-hivatala Budapesten sok oldalról történt felszólítások-lolytán elhatározta, több mint negyed szá-sad alatt közrebocsAjfott kiadványainak jegyiékét, most először teljesen, a müvek kimértté tartalmával és pontosan megjelölve a többféle kiadásokét, kinyomatni, érezvén a kötelezettséget, e-en, hazánk ujabb korszakára nézve oly fontos irodalmi és politikai adalékokat még oly időben összeállítani, midőn a kiadott munkák legnagyobb része, ha bér caak néhány példányban is, készlel ben vea, vagy s kiadó msgán-könyvtárábsn még megtalálható, Ezen könyvjegyzék első két ive megjelent ós kivánetrs mindenkinek ingyen és bérmentve elküldetik. — A többi ivek kéihotenkint jelennek meg és szintén minden írodalomnerát rendelkezésére állanak.
— t'Jdnntég- Menner és Schleuning seneasükeresksdésében Szegeden megjelent -Denbraiissky Viktor zenedet tanártül tt hegedű gyakorlat I-sö tüzet eisö fekvésben Hűbér Károly budapesti ak. tanárnak ajánlva), mély vezérfonalul és elkerülheilen s/ükséges taasayagul szolgál minden iskolához E mü megjelenése nagy hézagot pótol a hegedű iro-éaJomban, amennyiben e szt rző gondoskodott erről, hogy külön gyakorlatok .legyenek e hegedű iskolákbas előforduló fekvésekhez, mélyek srrs szolgáljanak, hogy a tanítvány a fekvésekben alepoeaa kiművelhesse magat valsmini s kűlönléle vonás-nemekben, is. A fenti mé l-eő füzet, 8 gyskortaiot tartalmaz aa első fekvésben; a többi fekvéshez szükséges gyakorlatok későbben kerül, ek kiadásra. Ara sz említeti műnek I frt 60 kr Ajánl-
/ jak s kösönség szirma figyelmébe
— Senek ed vetők réaaéra legsl kalpnaaebb ajándék ! A bekövetkező karácsonyi és újévi Ünnepek alkslmárn zmiekedvetőknek alkalmasabb ajándékot nem nyújthatni, mint a Msgysr Dsl-Album«, mely ét kél* hon 1< 00 magysr népdallamot tartalmaz asagarAra. két kézre eikalmasva, ás enaek szövégkÁnyve s „Magysr Daltar*, mely At kötetben mintegy SnQn népdalszüvegei közöL Minden kötet kÜtön is kapható A Dal-Album eriad as ét kötete fűzve 1 kt 80 kr. Egy iisaAáiáglua s gyűjtő ée songoréra sikál meaé asesAépévnl it frt. A Daltár kőtelenként fttzve 10 kr., díszkfttéshen 1 ftt 60 kr.
. KgMeléeok a Hal-A bem kizdőhivatalá-ken Gyérbe mtésenéőA.%
-á>aJ*ég*i«ssáa lefedésével vo hsasosaa ImWé hírlapirodalmunk fejlődése, fi a verseny e téren aeev eltayéket biztosit se idiéeékfteflesfanik Omk egy évitaed elélt Is lépftaampmk tartották vmna, hagy negyedet I fct lukiért sksrl t ki SOkrért epéae fcéaf ítéli pmlé olvasmányt nymthas-sea agy napAap, mást em a /Wi m*iép, matj aMfcésaasp 14-16 - s© oldal tartaloes-sági e kisaspnfcim kei. vasár* ée Aanepaa-p2m ImÜÜKící M Mg s amk l*som ayapt, eáéAae-
tőinek miaégp ráésetés nélkül betenkint egy, külön albumba köthető senemeltéktmtel is kedveskedik. Pőelönye. hogy politikai irányát üieUHeg a kormánytól é^jpánokiól le ^en lög-getlenűt, egyedül a magyar nemzeti politika érdekeit szolgál.s, eemokrstikus szelíeiuben Vezérczikkeit legkiválóbb publicistáink iriák Paksky Ferencz, Beksic* Gusztáv, Törs Kálmán, kőt vés Károly, Pesty Frigyes, dr. Kenődi Géza. teleíős szerkersztő stb. TftrmAit, i és karczolatail, melyekből minden szám többet ia tartalmaz, a kedvelt tollú Mikszáth Kálmán (Sbsrron). kinek a *L Házból* ezi-mü országgvüle-i karczolalai köz> edvelteégre | tették azért; Bartók Lsjos (Don Pedrőji, ki szátii karczolstokst ir; továbbá sbel^ és kül-I munkatársak hossza aoés szo!gzltaija, kikből elén kiemelni a köveikeié neveket: Agai Bdolf, (Porzó), Könyves Tóth Kalman. Györy ! Vilmos, Csiky Gergely, Kürthy Emil. (Kól»or i lovag), Tábory Róbert (Columbus), T«»th Bé-I la, d. Radó Antal, dr. Sziklay János, Koboz István, Laiküezy Mihály, dr. Miikó Izidor, Sei>ők Zsigmond, Szaihmári Mór, stb. Többi rovatait ia gooddai éa élénken szerkesztik a nagyszámú betmanksiárssk; Anlsiik Károly, (országgyűlés es zene); Gyöugyftsy László, és Lubv Sándor (njdoaság é« apróságuk), ( Schmitíely József, (politika és lAvirstok), Zs-I rhár Gyula (k&cgszdssAg) stb A legnagyobb lanok isrtekNabOwetével vetélkedő a mulat-| tatéolvasmAnyok tekintetében |>áratlanu| á ló ; i-Vz^i Bri«psf az nj áv a kAimábül jó lélekkel ajánlhatjuk a magyar olvast'iközönség párt-I logánáhe. Előfizetési ára negyedévre 3 frt. 50 kr., egy hüra 1 frt í" kr., mely e kiadóhivatalba (Budapest, nádor-ulcza, i. asátn küldendő.
Közgazdaság.
- B-t ürvd én vidékén az idei szüret eredménye mennyiségie nézve kö/ep-szeiü termésnek nevezhető. A minőségre aeui Jehet panasz, n>en dac/ára az esős szüreti idöjarásuaz, a must ezukortartalma Babó mosiméröje IH-VI*/. közt váltakozott \ söt a mustok savtartalma a lentebb jelzett nem magas czukortarislo:n melleit is snyoyira nbroislis, — jni minden bizooynyal a nyári tartós hóségnek, a nspsugár veiyi munkájának köszönhető, — hogy s vidéken kiene-des mán is e musiok leltűnően édesek A borárak ellen sem lebet panasz, meri a jó stájer borvá«áriók 16 Irt ti krjávsl is veszik és ssálliliAk a mustokat seprősen, cssk sz s baj, hogy ezen jórsvsló borváaArlük lassú lorgalma, — mert tengelyen azáilitják áruikat — nem felel meg a vidék aaükaég
leiének.
Gabona árak.
Nagy-Kanizsa, dec. 24 én.
7H kilogramm Basa 7 frt. 50 kr. 7 frt 60 kr. — Rozs é Irt 80 kr. 7 irt 10 kr. — Árpa 7 frt — kr. 8 írt — kr. — Zab 6 frt 80 kr. 6 Irt. 50 kr. Kukoricza 6 frt, 25 kr. 6 frt 40 kr.
jfMsdA vsUK, artitsaélMtfllat EQOA y | Ma aulalsklvoast —karkáfc káá ps-I_gl^n vssaaá |

A vasúti fiieneirí Kid.
I I . m I »""•
ja»aka I im •
k^J* P-líll te*" fetl w
■ MBL
Kmsb a • *ttt ág*4.
j_kál'i* rt
St »lidw I * u f_Erijj l énaf
|Kaaiaaa*i-«c4 A a.
y|i* mt
|an.Nai Baita-XwhHn
ftfkjlll * r»
layH
I
H
••u I- 10
s • m i •agf
mi*
Ml A. ve f
á ia
áiá
••s*^ A s. á * ii e' i<*
hoff János- fele ■atolsktveaal egáaaaégl 4r Egy ávag ára 60 kr
Huff Jánpa-télT
na la la ki vsa at lágy Ivag 1 ál takr & kaas 70 kr.
A s ss z á. «g á ii >
tf. V. >U \ «•>«! •4a "ie—
e á.m «- á» r
tf- v. aamm. <n •«aa rmil 1U0 á - m r.
««. V. tKn.f«Mi
4 0. Ml« -,15 II a m r aa. f, A a. Z4S
Felelős szerkesztő s kiadó : T I II ti I g. A J O H. Táraaeerkeaztö P s r k s a I m r a
^sámmtf Imre neptárkiadó-váDalatá-han ^sékesíejérvár«tt
MEGi) ELENT
a 4
Zalamegyei Naptár.
,árm 99 kr
Kapható Ftaphel Fülöp könpk^raaka-désében N Kanizsán KermiMfáéáe ekttt kilévs 81 krr
m ili
Doff Jáaoa-ftla I
Ínslatsktv aat anll]
SMÉariák A valasua e-.k kak I ■nál>U» | '10.30. lat 10 köátal
H«l JÍM-MI* nsiata - agta srfl rkacst'Sa
Ml Ml" I. 1 frt á" kr
U aies MgyaékLl
St 1 3011,10 kx,
Mellbetegség, köhögés és elertttlenedee meqgy ógyit va. Hoff János urnák,
a msleiskészitmenyek feltslák'ijanak éa ii gyártóiénak, Euró^e legtöbb uralkodóje O cs. k. udvari sanliilojAuak stb. stb. 6 e». I. GratMB. Brásserstream 8.
fj K^pt.U« tl a cralidombM snlk«4á lil^S, K m «■ nui tt ff J«»(iii ii mi 4*aa kr — wlmllr^M lM«4k<i HU klias a "4a f , V** rgilgn
V St'll.
f\ waly v^itUuü kuM-tt, cimatl a lai k lük, «» VsláM(N' rgtM *g«« ragjak. teg^ja »xl<éljá(
r «lpM}trtM; BtUw X
■ÍM M-iStt nk* rt a Hl
L._. áa -I_-I. - ' -- ' l._U - SK
lasbaéal anat t
GjapotrHajt68Zlj:
# «taánj 4 (i
B itmtrté Upjobb fférimdmjmmk
Rrftsfhlt ég elmékk a Minél*
Bem s nedvesség, sem a hőség aem kérnek reá legcsekélyebb befolyásiul asm. E szíjak nem nyúlnak, aem csúszpsk meg,
egyenesén és msgbishetóea mozognak. Tarái—Aguk ért Jótállás v Általütik.
Kórponti rrbtér Autstrta-Hnfym o i sadg réasára
Bécs. I. Uaxmilianstrasse 13.
roanansky é tülreMts. Lai 10—ie
a ■■gi»Ut O m kr la X ntaláiar.H- l
r.
I MfilUT Ikhté
\J bahöm Sivicgpn.i Ihfií. i«l r n V/
A Bá tfa* iák ISTI «»pt ak
V T l' Ai ut H.fi Ji.,M ait agadig' «WW- V O Ud" kMM «,rdf,'-k blumjiil fa lelJcM) largf.lal vk
V s vének. Kéfrk UWa á imitol lln a J Ui»« m • rtw» «ar ka U«ff J*b a-SSa Malki
1 J% kwraai , aaua él latin Wat*Mt
U a a r a a • Umá kaita»ékl pUUma
Q Onwal |jáK)rllawrrf*. O T«ktotai»a ar! Vu.aaiMiia laaal irrwéw Yf t-*n-ai *r|j i Hl Ja«<i Hli rSilaÉBSjil fj aSAg n-iud.u U-^faanB. akik léhgwal u* kéoé-| f\ sailra. é<«ac7 klaii) tmé mid Qf^hii
Kb—iu láá uu w uvráu-k tlkaml hau-nak. n>|«rt . . . k ktrrm, |waUu>iuvét 11 allati a csiier* : Otuchall
J—u« sn«k, IxIktWt Sa S*«g aMá<aki.u.«i y Hta'itl aévt a* S nwké rTiln't ■iiltiria f)
ká káta—L 1 iMiaWiiai V
Dr Fridi Jém/.'ifHi. fj Óm aa isaé. >up mitf g. A a«S-aajMCM laaa horawWr 10 éu. \J TaktaUix it. ' kt tm kaaa>»éM}a< M-ilb lag A aáara !««•■ jé k«ié—I valtak. aa-i k'ia V
Út— jvkbax n yiikUiak éné Magái, nfi ta Q káU««l (rjmai kl kaS • raieeweeyt ia!IUi»g X I ».»k ajaalwai I ll f J|>M ftlü ' Mlaukéad a^i 1/ , kai. itfttmmhd kénm 40 értg , aia»a »gé»u^>- /% ' a4r katáéaél lkMÍNMl
Dr. SmW S. i értti ihn. Q [ aiKTÁSAK XAOY KAXIZáAX Mfáék O, Mu4^r X Ifjogtu Ha.ralialMV- Kawilkiln J knwaaU I AJ-IÍ; - VKOUkUŰ : Hui.ii. mi Ad Saul ' dvr ijiirt-i kfeSZTHLLT:
— laívftváli Ujfrtk a>w — csak torst a Ttd»: V. 0ra«cr — kóS*fcXD: |Um Um - V
i>zka "ihürufr tr.ai ntm* j c. vHjn. A
rfccs Slfiáca 1. Ku«aca M. tj'-t)n Sgniar S. — j£ MJPJIOM MkImt L jjttctaa. k MalWr V ''
— ^XlUUCS tKIlfcKVÁH liaki L. IHaUlta. Ilraun HégjM. KZOklÜATHELY Hoüoll AI. gré-an. Ktltuitu K. J. - SXIOZTViB Salaiewi U}uU gyégjfM — ZÁOliiB Salvuor gjépjwriár éréakl gjögjaurtki k|ihHiiá gyégyaafUam Alapíttatott 1847-bas. Bácabaa ia tklipss 5K.4 A—* 1861 óta.
Naponta fnutm készült pr/sin
Mh É I e s 2 t 0 t
legjobb minőségűt küld megrendelésre minden pootmi vsgy vniu'áilomdira bémuntoá Iggjutdnyoihbb dr mellett a
uegeél elal élesztő gyAr
Szegeden. 0. i. Valódi szesz és elsőrendű élesztőért kezeakedűnk. Itt 8
' .. r\
iirr Sin A t*r»nr» W
roasTA A

kiUalatáa.
Támaszkodva a bizalomra
nal hrti a ni Pals-Eifal ar kiimalajesk lákk m»t 16 áv éta a kaaéaatg által réaMaáttoilk, aaakadaigal vaaiásk nagssksai. aaakat kik nég wm Utoarik, agj kiaérka léteiért klkivsi. tan rég aliannt káalasav-srk sisca aaakaég a ladanra, as ásnaga éJtaJ ajaal-talik, antai aat agy jvába 'garrfa* tagja. A Pala-Ez-gellar kadlraafttéaw kaaaaáhaUk pás ás káasváajr alias. Ára 40 áa 70 kr. tgj ovepotk. kéaaWtka a lagUibb gjágy—térkaa Haaiiátváajok alkarSláaa vá-gait, ctakia ^Kkktar-téé* korgaur Pais Expallar, kévwáá ■ nasni aastra aa nás fajta, Siiánr P Ai. é» táns, Bén. — Főraktár fr»|4ai as „arasj araatlás" gjráfjraaartárákas. Niklaaplat*. 7. t7l J—6.
ÍLOCOCOOCOOCUOOOOOOOCCCOCOOOOOOO
V Ssis arany-frank jutalomdíj a gyújtók rétzérc/
x Keméei; Jóuef íjsága:
ii
§ „hírmondó
2 politikai, ismeret térjeszlő, gazdasági és mnlaltaló képes néplap. Q 'Mwjrlriiff: u,tinim Mtfl'inap 72 oHn'on ntp kép*kk»l. __
O Elájietésl Am egy negyedévre rwk 1 Irt.
O Gyűjtők részére 100 arnaj frank JataUnadlJ van kitűzve, melyből O *ki Ifié Wjii'tfr ffftji: 60 amuy-Jru kot nyer; ez utána kővetkező 30 nr.ny-O fimk* ; az e'/u'áu következő 20 anny-/i'isl|i.
X A juialomdijak — tekintet nélkül ez előfizetők azámára — azoknak, tikkp-JJ teU eVjb-'ót oyüjt^.k, kl'Mtnmk.
O Ha valaki * előfizetőt gyűjt: ez a Hírmondóból egy liszleleipéldányl is ksp. O Az előfizet én pénzek UgLétilé 1BHH. jmiuér hó d-ig, ily czhs alatt küldendők: Q A llírtfiohdA kind-'Lt\ n'nl'in k J1> dnp-t'm, rgy<tfm-ulcz' 4. as. «. q AjánljtÁ a fíi>-».t>ndAi minds/oknak, a kiknek ninca idejűk, bogy mindennap végig V olvassák a nágy lepedő-újságokat; mert a Httmond»hon minden vasárnap megtalálják W röviden és vaágoean n indazt. smi s limaié* lelifafdipo'itlkában történik; tndóajtáeékst O ho/nnk ai'nltaji^lfii t»i%dfn Jtweretlerjtníö éa gnzd<t*ágiropotm%kbn* köz-
Q lünk bassnoe nlmutslásoksl, mig lapunk na>**nté réttibm uép héptk melUtt érdekes q törteneteket, verseket talál es olvasó.
af A ltnlnpe.fi és az ortsdg m.hden vidrh-n történő eseményeket hm tatunk közli, w Úgyszintén a pincsi árok*t ás sz ip-r illatéi ia ismertetjáli P Budapesten, 1884 Decttmber 8.
O kanleay Jésnrf a k.
#6 MM a .Bknaséá" flijáisin áa sstisSs
IOCCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOI
§ 8
xxxxxxxxxxxx
230 6 li
1
C-áag éa kir. •nfrák-ntAgjtr szabad
Ruganyos fa-máiráczok

6 frt ^
napi \
--| - - gyf:^«
y |Mérné Mftrtrotty mmh'éezmk ru Mzmlwnmakok ' V
y hrlgprlteBliear X
N' tiszte, tartós .és oto, különösen slkslmas intésetek és kórházak számáfa x
K ___FérAkUbr i^Bjw l Msxittiliánetraese I ssám^___U

T
)
a
Van szerencsém a n. 6. közönség b. figyelmét fölhívni, dúsan berendezett raktáramat
alkalmas ajándék tárgyak
Karácsony és újévre
Imakönyvek elegáns bársony és csontkötésben, pompás diszmúvek magyar, német és franczia nyelven, gyönyörű kópés könyvök magyar, német és franczia nyelven, Ifjúsági iratok mindkét nembeli ifjúság számára magyar, német és franczia nyelven, egyszersmind ajánlom dúsan berendezett raktáramat a legelegánsabb és legszebb levélpapírokból csinos dobozokban
MP* o. leg"olcsó"b"b áureuk: aaa.©ll©tt "3M
Valamint gyönyörű faragott képrámák, teatatartók, levélnehezékek, a legszebb kivitelűek, - köszöntő kártyák, minden alkalomra. , m<1>' tl«tíl«Utl
Fischel Fülöp
könyv- éa papir-kereakedö
I 274 M Naiy-Kaaltaáa éi Ciáktarayéa.
Összesein. lO.OOOa^yerea^éa^y^^^
I ~ rihcsem-sorsjáték 11
ff ; , 11 sorsjegy
1. főnyeremény forint . c ^^ í
forint SOiÖOO fonn(
2. flfoyeremény 20.000 8 fónywemény 10.000 forint 0 ** lUIUIli
SttK) 4—10 * | ▲ a« raj egyek kapkaták : _____ **
II i4 V ^ WP Imm* Ik
t^ÜÍÜÍI* OAAA - I Hat vaui-utcza MJDA-PKMT Nemzeti Caaino <AAA - ml*
30W trf. |U|jaaiaHe viliwaaari vámfcáeakeái,UttofyájOaél éaMiviitleiHliH lvW lfl«
^ Minden nyeremény készpénzben kifizettetik. ^
VaUdl
ORVOSI MALAGA-SjECT
▲ kloeterneubnrgi csáas. kir. borkiaérieti ál-lomáa vefyelemaéaai éterin*. kllQoő Jó, valódi malaga
mint kitOnö eröeitö-axer erétleaeáetl ka> legek, üdülák. gyermkek atb. márnára, a véraaegéayaág éa gyamer* gjengealg el tea legkitűnőbb hatáaa. % éa '|fl eredeti pafaerkokban a lérvéaya* eea bejeg/aett vMjcfy alatt a VI NÁDOR SPANYOL BOftKERESKEDÉSKEl Béea Haaakarg.
frt 2 50 éa frt 1 SO eredeti árak mellett, továbbá különféle legfinomabb külföldi bor eredeti pa tankok ben eredeti árakna kapható Nagy-Kaniudh Mándék Oy. Sándor • ,MigváMkoi* cximzett fyéfyaaarlárákaa továbbá Knmf§r Sándor gyógyaserénél binuky Adolf tftaaerkereaktdö urnái ZnU> Kpnmron. 204 11—11
biliüll'íir! I flllfp
i«i®3Jiilfc ff1 mm f
"M^SP ^íffií fcwilw h\% 1 hú At -ív If
liiiii ' liip: ll l i j! Ilii
liöpiÉ lg! | II lp tt njv
s mm lüfflifi1 w ^wNiiii
illiiffllplfflll^i? gUSinijl{iílíj«üJíi{ í f MI iífillH ;!* w
; l^ájíííii itiiiíjíiiHS-if Wmi feiiífe Iftiíal es
Silit^iKfciífWteiis J'iSi iií
ftl|tll-i]4? ijli írflít^lll illpilf "V
i m ifiiim
8 1
alPf
ac.il Ii •
®ti rí
EfiJif LM
■Hm
iifcíl Iái'IBII

1 firlalM rteMtkn
Részlet lefizetésre kapható.
Miodannuml varrógépek inga órák ébnmatö órák eaflat órák arany órák eaflat láncsok arany gyflrllk olajnyomata képek tükrük
toüette amtalok aaataü lámpák föggó lámpák nád mékak malma aaékak gyermek kocáik aoámolik.
M hrajemár r óm Makim
Scherx Liga fiánál
»ty M á^á
Mjrimamél Flmfcal Fáfcp liffliji.....él Mi§y ffiilmli

Insert failed. Could not insert session data.