Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.8 MB
2010-06-03 09:45:32
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
819
2319
Rövid leírás | Teljes leírás (319.43 KB)

Zala 1887 június

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


23. szám.
Nagy-Kanizsa. 1887, junius 5jóü.
XIV. évfolyam
1'
imMf «i Wkkháj mm.
N» tet*a»M 1 U» IMIImI rém*n m^ kaaé'alndas kfekmiajr.
BáiéklnM; rimkii^L
mmant»ü»a lantiak ouk (raJrt |wk-MSI fogadUlnak *L
Ktalratok rima nem kiíratnak.
w*wm
Politikai é& Tregrye© tartalzxivL ia#ti.lap.
A ZnláttYegyííi tjlgy^cl^kylot n Nagv-ivanimií- és Délzulai {nHnrékphnzlArnk, Hankcgvesülol az Alsórinurhközl takarrftptatáf ró.^jivón.ytftrsjasfig és 0n& szöwjik hivatalon küzlünye.
Megjelenik Nagy-Kanizsán hetenkint egyszer: vasárnap.

xn xn HLii KI^FIZKTteí ÁRAK:
B" Ejrfw im.....I fri — .kr
Filérr* .! . . . . • I . W , Naiyádivra .... 1 - S5
|J BlnWUaak Jaláaraaaa'aáariUstask.
[| Arvaréal • amb hivatal* kWaúnéajrak
H» kr bélyaldtjon Mai 100 aaétg I trt. vtontaf álnd»n atAérl agy Ml kr.
1
■ ytltUr pattUort 10 kr.
■é
Az antisemiták Zalamegyében.
Nem szívesen nz^lunk lapunk hasábjain arról a pártról, mely as ulolaó három éves orszóggyillési cyklus alatt megmu-ttata, hogy tud gyűlölködni, tud |zgatni, tud gorombáskodni, de hogy nincs egyetlen egészséges eszméje nem, mely a haza érdekeinek szolgálatában állhatna, ugy, bogv Jdkai Mór joggal mondhatln kaa-nai benzédében, hogy áx antinpmiták mfiködése nemcnak embertelenig, de haza fia tlannág in. Hiszen látjuk hogy kezd nyílni az ország szeme e partnak igaz való czéljai iránt, n nemzej kezdi belátni, hogy e pártnak nemcsak; létjo-goaultaága ninc*, hanem hogy »Z való-nágos veszedelem az országra nézve. 8 hogy mürV párt veszteni kezdi íjépsze^ rflsíget, a hogy a legtöbb helyen, hol ilyen képviselő volt, a választó körön-ég kezd elfordulni a hamia prófétáktól, ez a kftrillmény a'jelenlegi választások alkalmából annál vakmerőbbé teazi őket, különösen megyénkben, a hol az antinemitizmus fájdalom oly nagy hódításokat tett, a hol az antiaemitiamUn gyánz-lovagjai fogók*-ny talajt találnak! sötétség és gyűlölség érlelte veszedelme^ magvaik elli in lésére
Ka igy azt hitték, talán Készthelyen sikerül nekik az eddigi független ségi párti képviselőt, Un (jer Alajost kerIIleiéből kiazoritani a helyébé gróf Khbersburg Zdenkót, megválanstatni; h úgy Kitnzik, izgató beszédeik némely községben megtették hatásukat.
Inger Alajos, kit még nem rég oly lelkesedésnél fogadtak kerületében, a pünkösdi ünnepek alatt be akarta azt járni. Nemes Bílkkön azonban, ;ag anti-sémita vándorképviaelŐk már annyira fanatizálták volt a népet hogy ringért . nem engedték szóhoz jutni, hanem fe-nyégetőleg menekülésre kényszeritjeiték, a táraaaágában volt Siabó Pál keszt-lielyi ügyvédet pedig bántalmazták.
I íme, mire vezet az intinemiták gyűlöl-r ködése! Ujiger á| 4ÍH-as függetlenségi I párt tiszta, jellemű liive, nem foghatják I rá, hogy zsidó. mlkép a mi ellenzékünk | azt a mult választás alkalmával Falk ! Miksával szenilffeii tette; JJnger birta és hirja a kerület; bizalmát .a megjelen ott néhány izgató! «iT»hef, ki valótlan ságot valótlannágija halmoz, a a fllgget-! lenaégi i képviselő jelölt eljnnébeu, kit ott mindenki ismer, egy teljeaen inme-| rétien (úgy mondják .magyarít! ke.Me net, vagy épén nem tudó) embert állita nak fel és ad mjijojrem ant netnitinmi glóriáin annyira felizgatják a népét, hogy az erőszakodkodáai a ia hajlandó A politikai előrelátás én jóaolgatáa ügyes dolog, de nem mindig kellemes ia. Mikor nálunk Kanizsán a mult választás alkalmával az ellenzéki válasz* tófc megjelentek, zászlóikon az Intenapya képével, ugy Szólván profanizálva azt, sajnálatunknak adtunk kifejezéste tapintatlan korteafogán fölött, mért. nekünk a tiszta elvek harczá.ban az ily eszközök sohasem tetszettek, habár politikai tekintetben is, de gnatibus non est dispu tandum, de választási harezokba kár a vallást is bevinni, szenvedélyesebbé válik az, pedig úgy is már eléggé az.
No természetes, az antiaemiták nem elvekért harczolnak, nekik tehát minden enzköz jó lehét, melylyel embereiknek kerületeket szerezhetnek. Ámde az esz közök felhaaználáaának ia van határa, a ha most aajnálattal látjuk, hogy mi képen kelt ki a mag, melyet az ellenzék három esztendő előtt vetett, igazat adva a mi előrelátásunknak, még aein nézhetjük nzó nélkül a köznép fanatizáláaát, mely vakul neki rohan, a hová elvakult vezetői szólítják, de a| következményeket önmaguk kénytelenek viselni, míg e vezetők Pontiuakéntjmossak kezeiket ártatlanságukban. Azzal a vakme rőaéggel szemben, melyet az antisemiták különösen megyénkben engednek
meg maguknak, ialán szükségen és tídjvöa volna olyan hatósági intézkedéseket. fóganntoaitaiú, melyek minden pá|'tnak caa lekvé ai [szajiadnágái garan-tirpzzák. E batóaági; intézkedéseknek erélyeseknek és azigorúaknak kell lenni, hogy az antiaemiták lássák, hogy ők sem cselekedhetnek a törvény ellenére; " - úgyis az növeszti meg 'Szarvukat, hogy leglázitóbb beszédeiket tűrd ménen hallgatják ylgigi vagy pedig gyenge intelemben réazesitik őket, n véifzedelmen áltanaik méregként járják át a köznép kedélyét és lelkét.
Ila azt fogják látni, hogy nekik mitiden azabad. akkor végtelen jtárt fognak tenni az alkotmányon szabadság ügyének, és évekre megmételyezik a népet, mely rőt azt állítják, liogy megakarják menteni, pedig épen az ellen-kezpt caeleknzik. Jji leaz, hogyha a ha'óságok olyan kjhjígáaokkiil szemben, mint a nemes-büki,i éber szemmel fogják kisérni a válaaztási mozgalmakat.
Választási mozgalmak.
A képviselövftlaa*lAnra vonatkozó mox-Kalmnkban e bélen sepi állott bt nagyobb ólénknég: a ni nevexatenen erre vonatkozó órteéüléneinket illeti, exeket a. kftv®tkezftkben foglaljuk önaxe.
M n n k y k n n i z h n i kerti lel ben a axabndelvQpArtnsk még ex ideig ninca jelöltje: a küxünnég köreben egymánuiAn hallani ugyan különbfau jelölteket, de etek újból cask; letűnnek s biztos. éiienQlént azerezni nem lehet, mert a párt Itteni választmánya üléseit n ezek eredméireét titokban tartja* URV» bogy a tanácskozásokból a közönaég közéi semmi ki nem azivirog. Ha már a párt a jüvó válanztáanál is sz aIkotmányos küzdelem o»rére azándékozik tépni, akkor az eljárás ezen nemét helyesblni egyáltalán nem leheti é* sokkal ezélzkerflbb, söt jegyedül helyes és a választök önérzetének megfelelő
,mód lelt volna egy nyílt, nagy értekezletéi öKazeliivni, a á jelölt aaemélyábeq Való mee-állapodáara néxvcj a nagy közönség körété* levő hangulatot kifejezésre juttatni; / mert azoktól, kik a párt megbízoltainák kivAnjttk magukat tekintetni, joggal meg lebet várni, bogy megálbpodlpaikra nézve a választókkal bizalmas lábon Álljanak. — Az ellenz'épc egyébiránt rendszeresen dolgozik s jelöltje érdekében erös tevékenyaégel fe|t ki.
Hasonló aknamunka —: mint Kanisaán — folyik a zalaj-egerszegi kerületben is. a hol az sniisemilák mozgalmain kivü| semm' nyilvános dolog nem történik. A napilapokban olvasható csak, hogy a azabadelvD párt jelöltje KotáM Kálmán miniazl. tanácsos volna.
A I h 0 - Le n (1 v A n a szabadelvű Ftickk Károlynak ínincs a nem is less ellenjelöltje, miután a magyaróvári mandalum lelajánláaa folyláil JV*?/<*r Imre valószínűleg sem a lendvai, sem a lelenyei kerületre neiu fog reflektálni
5 q szerint iLelenyén ia Apáthy István az egyedüli! jelölt, kinek szintén nem lesz nzámbaveheiöj komoly ellenfele.'
Csáktornyán a m. e. Királyi Pál jelöltetett ki a alapon kilátása van egyhangú megválasztására.
i H a k s á n a IQgetlenaégi párt Bartók Lajos visszalépése folytán Otay Szilárdot jelölte kt. j ij
Keszthelyen, — mint Is punk mán helyén in bővebben olvasható — Vngtr Alajosnak roanzúl állanak dolgai az antisemita ' Klel#r*brnj gróíTsl szemben, ki egyre nsgyobb tért foglsl. Hallomáa azerint oly tekintélyea köxaégek is, mint Ksro*. (íalambok< Kia-Komárom, Halaion-Magyarod tele vannak anlisepiiis zászlókkal s ott aUg akarnak * másr<^ hallani.
Szl.-tiróton Eitner Sándorral szemben a mérsékelt ellenzék Skublir* Jenőt kiáJ* tolla ki jelöltjének. HiaszQk azonban, hogy a tulnyomólag szabadelvű választó kerületben a kiváló népszerűségnek örvendő Eitner fogja I elérni a győzelmei.
Táirczsi.
Az igaz sziv.
—- .Néprománcx. —
l/u*Jw rolt életének HrmSnjftrge, baldogtágo, i mip miia ww 9ÍUe öt tíirií mmtofn\ja. — 0 nem marad árvának Hl, Sem hűti már ide atmmi; Viltiyyd meyy falujából: Ki tudja tán felejteni.
KoMHjfi teker öröksége, — S a mit tttrteÜ, furulyája; A jó Itten, bárhová tér, Majd csak gondot risel rája. KIszegődik urasághoz, Zöld sMror* kit királynak; A ki juhfas-leginy lehet, (kin w mEi a rílágnak.
S faítt lm tán elborul is, A ttifdfí majd feiridilja : Virágos táj, madér-éuek Mind e rmtoy Irr/*, hornya. — Üti buját kel* Uéii A csillagos Me egekbe, S'afijtalU meg furulyája futó síéit el sírja egybe.,,,
(totidolkodik, — fel is tékeft* »Istenem ka még tem igy ImJf hatyfak taráké vágyam utéu t miiéstái aüáá nmétuhti. I j remén yuyel mát rméltt% f/egyen, eilgytu, mht a madár;. ms Mii, a ttnmdófe
t 'iymu'ktdsaum, kai marrt sár.
Vagy ka sehol sem találna. Beáll régre katonának: Kteesz a gond, bá azójcnál, A kik annyi sokat látnak. — Elképzeli: — — meg is jött már, Jlajh, de mit éri'* amk kvugre tát. Kiballag aytemetoU, Hol tebérei enyhet talál.
Kinek kincsét, mindéi} üdrét Kay kit halom rejti milyen, Sem talál az boldogságot Ai égést földkerekségen. — .N'irra omlik, éjbe boré!... Sem is ébred soha többet. — Olt a fényes túlvilágon Ki tudja, mily boldog leket.
II aj KM I a Nándor.
Nök a* társadalomban.
— A „Zala* tndati tárcsája —
Sokat beszélnek általában a gyengéd í nőiességről, a mély érzésről, a megindító ; Iwnsösétfröl, a mely általában a nőket jellemezné. Kétségtelen, hogy igen sokan Úrnak ezekkel a tulajdonokkal^ s az is, bogy ezek kiválöan alap-jellemvonásait képezik a nőknek, de közelebbről tekintve a dolgot, még nem oly kizárólagosnak tűnik fel s aa ohjeciiv ítélet szemüvegén ketozt&l lényegesen módosul nézel ütik, szemben a költök képzeleuiszülle ábrándjaival, ha csak egy nagy adag érzékenységet nem akarunk valódi érzésnsk tártani, s avval felcserélni.
A nök alspjei|emvnjűk.>ainak egyiké a gyermeken kíváncsiság. Ln sohasem voltam képen megmagyarázni magamnak, bogy aen-saikHtalis ptirök alkalmával, miért első sorban a nők azok, (ugy a gazdag urihölgyek, adat az 0 szegényebb sorau nővéreik) kik valódi benNsaussal iparkodnak minden áron a tárgyalási terembe Jutni, msgleiedkesve
arról, hogy n tárgyalás folyamában oly dolgok áa fordulhatnak elő,; melyek nemcsak az emberi érzést sértők, hanem a női szeméremre nézve is olykor aabk; de számon ta-I pasatalst bizonyítja, hogy. a^a gyengéd lény erös 'dolgokat ia képes a legnagyobb] hideg-vérUfjéggel végig hallgatni. Lélektani rejtély, | hogy éppen üy alkalommkl a nök azok, kik I a legnagyobb lüreletnmól. a legfessbltebb figyelemmel képesek végig hsllgsiní az ilyen idegrázö részletekben túlságosan guzasg lár-[ gyalásokal. Ez a dolog valóban méltó a lélek-büvát]figyelmére. Mert ily dolgokban férjSaknál át ia Iában kevesebb a kiváncsinágén aj türelem a tárgyaláa véjrig hallgatására, « oniián magyarázható ki talán, hogy a nők egyáltalán nagyobb érdekeltséggel viseltetnek a részletek iránt, s a férfiú, előtt csekélyebb dolgok is tuegragadiák képzeletét és foglalkoztatják elméjét. A lélekbúvár áJr-eaberi élet nem egy nevezetes jelenséfét magyarázhatná ki ebből. £n azonban tovább nem fonom e gondolatot; tartok áltól, hogy félreérihetné* nek. Különben nem hiszetH, mii egy iró valahol kifejez, bogy a nöi kedélyben, | ennek finomsága daczára van bizonyos velesxüle-tetl durvaság, a miből meg azt magyarázza ki. hogy a nő elfajulásában irtózatosabb, mint a térfin; hogy a sziv nemessége nem minden nő tulajdona, bogy a nemesebb érzelmek fellobbanása gyakoribb ugyan, de nem tartós, vagy cssk róviil tartamúi hogy szoréte) és gyülőiét igen Közeli szomszed-ságban vannak a női szivheo.
A nőt a maga lényfbrn lei fogni és megma^aréznit aég sensfijiek sem Aer<, s valószínűleg nem is jog jsikerülni, e lény mystídémnsába behatolni finomabb sservese-tttnék kellene a férfiúnak lenni, mint a mi lyea, a mindenesetre felt&iio, hogy a ktglfllih tulós nőgyülölö, (ilyeq Scbopenhaaer ia) nmlen maradott, a leghitároaottabban élitél-le, a kevés vsgy semmi )ót im mondott róla.
Sokra ráillik, a mit Heine mondott:
Olyan vagy mint a virág «
Oly bijoa, liasla, aaAp
De az eszménytől a valóságig hatalmas lépés, s én sem mártom jelenleg tollamat virág harmatába és soraim aligha szivárványszínben fognak ragyofol
A valóságb&n éppen a nők kőzött igen sok ferde neveíésD nőt találunk, kinek szive puszta üres, s kedélye sem az, a hogy a költök éneklik meg.
Előrehaladott államokban, például Angolországban asszonyok és leányok egészen más becsülésben részesülnek, mint nálunk; habár a lovagiasság még koránt sem veszett ki bennünk is, de ez a lovagiasság többnyire csak külső máz, a cqak a férfi társaságokba kell mennünk, bogy erről meggyőződhessünk, általában a társadalmi körökbe.
A magyar nőt joggal magasztaljuk szépsége, ügyessége, elegsntiája, bizonyos fokú személyes bátorsága s más erényei után. Ez az ítélet helyes. De élénk érzéke vaa a magyar nemzetiség iránt it és hazaszereteté kétségen felül áll, habár volt idö, mikor est oly költő is, mint Vörösmarty Mihály, kétségbe vonta ismert keményen ostorozó ódájában: Az uri hölgyhöz, mely igy kezdődik:
Ffirtidbas Uagarvéasaa tj Hwakkal, mint a caUUgtás. Hal assyi gSg 4é annyi kty RÍ vagy la BárványkaUI asftsf
Természetes műveltségéről is dicaérik a magyar nőt, s ebben is van igaz, Bogy ha az iiélst nem oly általánosan alkalmazható, meri a természetes műveltség Önmagában még nem elegendő a szellem, sziv és kedély fejlesztésére, nemesitesére. Azelőtt kevés lapultsága volt nálunk a hőnek, de a családi élet patriarchalis józansága folytán s bizonyos fradítfók következtében, aaslyek a családbea folytoe
* Tapolcáén IAndor antiké-■Ha etleeébeo a fQggáUenséjp párt ffrnla)br Ujoat állította tel, kinek érdekében a pán-kö^di ünnepek alatt nagy, gyűlés is tartatéit-
A szabadelvű párt ís állított |e|öílel UmM Sándor budapesti, előbb kr»vágö' $ eőrsi sv» lelkész szegélyében.
A lilauláMk I*l«TA(Í«|jf b+M r hé IMáu leasuek. .( la hím Ivrüirtiep ráia.tgtfai rtnöl: Kptfjmff Sdmhr, tbiim ; PtM teretve, MzacazaftzejS kityl. *Íh9k? Baén Kálmán, jegyzők: Sebatény íjaim h Dr. Sendedler Antal. . r.'i"
A franczia válság vége.
Bismarck berezeg, a német vaskauczel- i lár nemosak ügyes és nagyralátó politikus, ! hanem szerencsén is. A sikerek egész Ián- ' czolala fűződik nevéhez, * há igen sókat a J sikerekből határozott erélyének és államlér-fiui bölcsessegének lehel tulajdonítani, kél- I séglelen, hogy e melleit szerencsés is.
Az elflbbi Iranczia minisztérium, mely* ben a kardcsörtető Boulanger vezette a had* jttgyi tárcsát, nagy szálka volt Bismarck' szemeiben, s bifcony bizony némelykor ugyj Játszott, hogy a dolgok roeazul lejlödnek, az ellentétek élesbülnek, « a háború kiké- I rülhetlenné válik. Houlangernek, mint had- j iigyminiszternek intézkedéseit nem jO szein-; mel nézték Német országban, s nem kis meg* erőltetésébe került a kü ügyminiszternek Flouretunek a béke hajócskáját a s'cilla és charibdis örvényei mellett elvezetni, a mi ; nagy államférfiúi tapintatról tett tanulságot, j E nélkül alighanem hajba vo nának már egymással Franczia és Németország s nem Bou-langeren múlt, hogy ez nem eeett meg. De; ; éppen ennek a költekezése idézte eSö a de-1 ficitei, melynek födözését az előbbi kormány í kérte a kamarától, a mit azonban a kamara I megtagadott; igy bukott meg a (íoblet miniaz- i I terium, A válság sokáig tartón, az uj mi* | nissterium tagjait igen nehéz volt összelo-borzani, sőt mármár lehetetlennek látszott úgy összeállítani az uj frauezia minisztériumot, hogy abban Boulanger helyet be lógjon ; ennek a kabinetben maradásit Grévy nem óhajtotta, s nem óhajtották azok sem. i kik most még időelöttinek tartják a revancbe politika tettlegesiiését. A mi azonban oly sokáig lehetetlennek látszott, az regre sikerült, j Hottrirr, ki már I8?3 ban volt tagja a Ftrry s kabinetnek, lett a miniszterelnök s ezzel együtt a pénzügy, a távírda és a posta tár-' czát vállalta el. Flouretts a külügyminis- j téti Frrrou a hadügyi, Failiers a belügyi, j Spúllrr a közoktatási, Mazeau az igazságügyi, j j liarbey a tengerészeti, Daufretne a közműn-1 ka, és Barbey a tCldmivelésési tárczát ve-szik át.
Ebben a kabinetben a mérsékelt köz- i | társasági árnyalat jut kifejezésre, s valóban mint azt egy párisi távirat bizonyítja, a !! mérsékelt köztársasági párt lapjai rokonszenv vei logadják az uj kabinetet; sőt a monar-kbista lapok bizonyos jóakarattal nyilatkoz* j nak róla. Annál ellenségesesebb a radikális j köztársaságiak magatartása az uj kormány i i ellen, melyet ennek tagjai nyíltan megtá- j macinak.
Pedig kétségtelen, hogy Francziaormág I —' habár a háború esélyei kiszámiihatlanok
| — a>ég alig Votfta kéjjé* a alkar bjató* kilátásával > a revanchehábortt megkezdeni, • melybe pedln a kardcsörletjf Boulanger köny-| nyan belesodorhatta volna, ki rtndkivU! nagy nép*erüségnek örvenqett már es rt islert J a Iranczia nép nemzeti hiúságának tudott 1 kedvezni. Távozáaa azonban elég katonáa, visszatérve a hadseregbe*, azt mondja Ö legyen első, a ki tóégadja a példát a katona-| ftágóak'a katonai és pöxtáraasági kettői le* gvelérohez. De az m hadügyminiszternek I Fm-nn-tnk napi parancsa is elég önérzetes: Azt mondja: • Számi t or m i nd n y ájok feltétlen | egigpdelmességére.»Azt a bizalmat táplálom, j hogy a'klTÓttböaö Iegyveru6mek elvaniiak határozva az elöhaladás pályáján meáma-radni. Mozdulatlanul iharadni annyi v$nu, j mint hátrafelé mennünk és a haza ériekéit súlyosan veszélveateinttnk. Elődeinkhez ba-i sonlóan, katonai állományunk reformjáraló-. ! gok törekedni és minden'napot Franczia-I ország és a köztársaság véderejének nevelésire szentelek.*
A béke miiiden barátja örülhet, hogy I a válság igy véget ért, hogy Boulangert sikerült igy távoltartani az uj kabinettől. Mert i az esetleges német franczia háhoru köny-| nyan egy óriási európai bonyodalom oMtvá lehetett vólna, s ki topja, mily .következményei lehetlek volp'a az ily conflagrátiöaak.^ S valóban, csak Francija ország mérsékelt elemeinek köszönhető, hogy a béke megőriztetett, daczára annak, hogy ununk megbomlását annyian óhajtották a radikális és re vsneheot szomjazó elemek türelmetlensége és nyugtalanaága.
Az Európai béke érdekében óhaj íjuk, hogy a mérsékelt elemek lavábbra is < elég erővel bírjanak a radikálisok vágyainak megfékezésére, kik könnyen veezedeímes vállalkozásokba sodorhatnák a még nem épen teljee mértékben cpusolídáll köztársaságot.
A socialis forradalom.
A belgiumi munkászavargáaok ismét a muukáskérdés felé irányozzák a közvélemény figyelmét Vehemensebb erővel tértek vissza a zavarok, melyek már 1886 ban is annyira megvilágították azt a majdnem álhidalhat-lannak látszó űrt, mely a gyáros és a munkás, a töke és munka között napról-napra nagyobb lesz.
Az idők mébe az európai társadalomra nézve veszélyes magvakat hord magában, ott látható ezek fejlődése és növekvése leginkább, hol a gyáii ipar nagy virágzásánál és fejlettségénél fogva,; ezer és ezer munkás van eltoglalva, s a hol ennek következtében a kérdés minden pillknatban akuttá vál-hatik. —
De csalatkozik az, aki axt hinsi, hogy az ilyen slrájkok, a miuö a jelenlegi is Belgiumban, ha egyszer nagyobb terjedelmet nyer, csupán csak az <illetŐ államra vagy területre szorítkozik. Ideig óráig tehetsége* Ugyan est fegyveres erővel sokszor csirájában is elfojtani, de azon solidaritásnál fogva, mely a legtöbb európai ál'am munkásai között létezik a azon körülménynél lógva, hogy ezek elméletileg egy állásponloo vannak, nagyabb és esetleg tovább buzódö munkás sirájk igen könnyen a legélesebb veszélylyé válhatik a többi európai államokra is, és vég kifejlődésében oly socialis forradalomra vezethe^ melynek következményei min-
a nevelés habár szűkebb körű volt az elmé leli ismeretek terén, annál jótékonyabb be- :i folyású a sziv és kedély finomságára. Most ) általánosabb a műveltségi mely sokszor csak külső máéként tapad az egyénre, s nem igen befolyásolja a savét és kedélyt is, mely | ftres és sivá^ marad. A háztartás mesterségét többnyire igen jól értik, de az érzület nemeseige, az érzés gyengédsége szükséges, kellékek a nőknél, a a sokszor igen művelt 1 külső alatt több aestbetikai tapintatot sejtenénk. Ott, a hol a családi hagyományok -folytán goodosabb a nevelés, meg van ez , még most is, de nem oly általános, mint azt sokan vélnék.
Több oka van ennek.
A magyar társadalom ziláltsága lehetetlenné teszi a pezsgő zajos társadalmi J életet, s a társadalmi műveltség első sorban j a valódi társasélet talajából fakad, ámde hol vagy honnan fakadjon nálunk, mikor biAnyá I ban vagyunk a .társadalmi életnek? Ha ve* I lamely csoport alkalmilag vagy véletlenül | összeverődik nálunk, mindjárt érezzük a tár-•adaton műveltség hiányát "
Mintha csak a véletlenség hozta volna imt4 a társaságot, hol a férfiak többnyire ! visszahúzódnak, hogy szivarszó mellett igya- I nak, vagy kártyázzanak; a hötfyek pedig ipa gyakrac abba a kényszerhelyzetbe jatt nak, hogy unatkozzanak — mert nem min- j deoaapí dolgok a kedély, szellem, szeszély, Üc3t elme e a ködet adománya, melyek a pezsgő társasélet felelénkitésére nem hiányozhatnak; vagy pedig ttoczolnek, ba még ma-nák néhány (érfiu, a ki Tserpsyoher^nak kén bóéolaé, a ni korunkban nmén nem oly D«l«rt
Kéiaégtsienul a Mrtak az okai, hogy ÜrtisÜit na kar kifejlődni nálunk, | Ofc eok. Wöt ilhanek a társaságban, vannak i kasaink, egyleteik, a nőknek azonban caak j ayilaifeai Mfaitáigcik alkalmi val nyittatik itfaas erényeik kilejiésére, a itt BBM a kéáaj. Anstokraia aöiakrtM
közénpsztály nőiről lehet szó, kik nemük legszebb erényeit máig is egyesitik magukban, s a nemzetélet fejlődésére alig képzelt befolyással bírnak; nemesek azt a természetes befolyást értve, melyei a családban, mint a gyermekek szerető és gondos nevelői gyakorolnak, hanem azt a befolyást is, melyet akár közvetlenül, yJjr közvetve mint annak egyik fötényezöje az összes társadalmi intézmények körüli tevékenységük által kifejtenek.
E befolyás nem mindig jótékony, nem mindig Gdvös, habár az inlentio mindig a legnemesebb lehet. Hogy azonban e befolyás áldásossá tétessék, szükséges volna, hogy nagyobb általános műveltséget nyerjenek abból a czélból, hogy általuk a iársádalom is mindinkább namesbüljön. A ferde nevelés, mely csak a kélsőségekel veszi tekintetbe s a kedély valódi kiművelését elhanyagolja, kirívóvá teszi azt az üresaéget, melyet aok nő hiába igyekszik takargatni, leplezgetni; a tudatlanságot eftediti nem lehet, e a hol nincs, onnan nem lehet meríteni; a felületes, üres szenvelgő olvasmányból insiructiv lápot nem lehet nyerői Az az elmét meg nem eröteti ugyan, de a szivet ia üresen hagyja, a az eredménye nem lehet társadalmi műveltség. mely a környezetet elbájoló szellemi üdeségben és szeretetréméllóságban nyilatkozik. A bot érzék nincs, az emberiség eez-ményiebb javai iránt, és fogékonyság a nemesebb ártatlanabb élvezetek, a művészet és tudomány iránt, ott az érzelem is alacsonyabb ösvényekre téved s anyagi élvezeteket keres első sorban.
Jó veseléi mellett a nő van híralva a társadalom s véle a társadalmi éa liraas élet regenerálására, ha az emberi gyarlóság éppen a nőnél nem volna! nagyobb mértékben kite}lödve, mint a másil nemnél. Jé eaive e nemes érséee az emberek bajai iránt megóvja ugyan a nagyobb hibáktól, de nem laasá mindig jóvá a kisebb kibákt, a melyek gyakorta süensalyozaák a kűlöabea jó akaial* MM tojó itiefcedintiii
dea másféle háborúét me«me maguk elfőtt hsgyninak.
Valóban ideié volná pAr. hogv ál auro-pal ^llámhatelmak komofyia loglsíkoimAnak a műnkáskérdéiiaei, hogy a snoialUmus rétne, melynek iszonyéit ez emberi kinaalim megközelítőleg sem képes elgondolni, meg szűnjön kísérteni. Praevenilv rendszebályok-kal. a megfélemlitésael stb. Ideig óráig fognék ügyen segíteni, de is által aemceak hofy asm veszik elejét a dolognak, hanem esek rfovelik az dkeaere4etfeéget, s vele aa utóbb mégis kitörendő, el nem maradhstó veszélyt. ' I
Bármily nehéz is legyea a kérdés meg oldásé, nem oly lehetetlen, törvényileg bizto • •itani a munkás jogát, megállapítani zöfeles-séfét, szabályozni viszonyát a gyároshoz s munkaadóhoz. S jobb ehez a doloához előbb boazáfogni, mintkéMbb a társadi^om füstölgő romjain bánkódvi az. elkövetett mulasztásokon, és szánva az áldozatokat, melyek ekkor már visssehozhaiayanok lesznek.
Mentül élesebbekké válnak az ellentétek s mentül saomorűbbá aj nagy gyári városok munkásainak sorilh: tannál gyakoriab-bakká válnak az erőszakos összeütközések, ' melyek végre is oly elkeseredett harooá fognak fejlődni, melyben csak mindkét fél veest-hef, s legtöbbet as európisi civilizatió.
Ép ezért jó volna még idejekorán te* nulinányozni ezt a kérdést, de ne uáy, bogy e tanulmányok-az elméleti okoekodások útvesztőjébe téve'dieaek, hanem úgy, bogy e tanulmánynak gyakorlati haszna is legyen, s e munkások erőszakos kísérleteinek egyszer s mindenkorra véget veseen, vagy pedig azokzt kevésbbé veszélyeseknek tegje. Ugy hisazük, erre sem volna lehetetlen am-promissumot találni a gyáros és munkás köl* csönós érdekei között a lokális viszonyok tekintetbe vételével is, mert ezeket figyel men kívül hagynia nem leheli
A munkás (bármelyik) kétségtelenül nagy tépyeaöje a civilisáuónak. Hogy valóban ez, csak as ujabb időben kezdi leginkább érezni, mikor a gyáriper virágzó közpotjain munkája eredményeit leihalmozva lálja Ha már moet o fényt |éa gaduságol a maga alacsony sorsával egy behasonlít ja, arra a következtetésre jut, hogy Ő a legmostohábbsn istápolt gyermeke snnak a társsdalomnak, melynek vagyoni és anyagi emelkedéséhez ö nem esek el y részben hozzájárul. Ez elkeseríti, elégedetlenné teszi |ielyzeiével s azt a meggyőződést táplálja magában, Ikigy a törvény' csak ö róla nem gondoskodik. Ebben ugyan nincs igaza, de bizonyos,' hogy a muokeadó es munkás közötti viszonynak ssabályeztatnia kell. A civilizálja terem'ette előnyökben öt is részes teái kell. As államhatalmaknak utat módot kell találnio^ bogy a munkás jogos követelményeit kielégíthesse, jogait a munkaadóval szemben meg kell határoznia; gondolkodni kell arról, hogy betegsége esetén, teljes nyomorékká ne Iqgyen; családjára, gyermekére tekintettel kell lennie, s maguknak a munkaadóknak kell szövetkezni arra nézve, bogy minő előnyökét biztosítsanak és biztoeitbalnak neki.
A socialismus oly kérdéa, a mely Ivei okvetlenül számolaia kell s mivel ez, jó volna eanek megoldására törekedni a méltányosság és a |Ogosság kövele'ményet szériát, mert hátha azután későn lesz, s ceak nagy rázkódtatások árán — drága is.
l m
• t
m
H.
Különfélék-
— Bf«gjr lopáa m vasúton. A déli vasul társaság kanizsai állomásának főnökségéhez a szentiváni állomásról távirali megkeresés érkezett, mely szériát oll egy Bécsbe utazó házaspár azt a panaszt jelenlelte be, bogy midőn a kanizsai indóházban a coupéba beszálltak, egy idegen ur a beszállásnál igen előzékenyen segédkezett nekik s maga is be-
I szállt utánuk; a vonat elindulása elölt néhány perczczel azonban a készséges nlitárs, mintegy hirtelen észrevéve magát,; bogy •hopp, hisz es a vonat Béeafelé megy, én I pedig Zákányba akarok menni* — szívélyes I búcsúzás után ismét kiszállt. A gyanútlan | utasok aztán Szent-Ivánnál vették észre, hogy i a férjnek mindkét lárczájá, -mefyek egyiké-i ben 12(0 frl. a másikban 20-30 frt volt, péuzeetül együtt elveaselt, aniden jel oda mulat, bogy azt a beszállás körüli segédkezés közben az utitársjelölt csente eL — A ka »-zaai rendörségnek alapos gyanoia van egy ismert zsebmetszőre, ki Kámzsán gyakorta megfordul s a kérdéses időben is a vasúti állomáson tartózkodott. A rejtélyes ügy felde | rilésére nézve rendőrségünk messzemenő intézkedéseket lett.
- F. évi Jmmlmm ké l-4m a déli [ veeat vonalain a személyvontatok menélter-í vében a következő váltoaisak léptek éleibe
— A bndspest-prágerhofi és a bécsuj-hely-kanizsai vonalekoo as egyaa személy vonalok csak csekély e^doeitáantat szén vednek.
— A badepest-saikesfehérvln vonalffezen S az eddig közlekedett vonatekéi kjvül a nyári
évad alatt még két aj személyszállító Vonat ; fog közlekedni és pedig a Bpdajmstrfi 44-I után 3 éra 16 pmezkor indöl Sl. sz. aj vonal este 6 óra SS percsksr érkezik Saé-1 keslehérvárrs és k QiiÉpléininal reggd
6 óra 46 pereskor induló 7bH «• ellenvonat délelőtt 10 óra 14 pereskor fog Budapestre érkezni. — A kanizsa zákányi vooalrassen
— összefüggésben a m. kír. államvaeutak Zákány és Zágráb közötti beszüntetésével
- s Kanizsáról-Zákányba és viszont közlekedő megfelelő csatlakozó vonatok szintén beszüntettetnek, miért is a közvetlen gyorsvonat összeköttetés Budapestről'Fiúméba és vissza ée pedig már május 81-én kezdve csak PrágerbofSzt-Péteren ál fog renlartatni. Ezen útirányon Budapestről (m. kír. államvasutak központi személypályaudvar) Kelen-Jöld, Pragertiof, St.-Péteren át Fiumébe és vissza és I. II. oszt. közvetlen személykocsi fog közlekedni. — A barcs-pakrácz-lipiki vonalon folyó évi junioa 16-én log egy uj menetrend éleibeléplelletní, mely szerint a mosi délelölt II óra 10 perczkor Barcsról közlekedő vegyes vonat már reggel 8 óra |6 perczkor fog Barcsról indulni és délután I óra 20 perczkor Pakrácz Llpikre érkezni. A fakrácz-Lipikröl most délelőtt i0 óra 56 perczkor induló vonat csak délután 2 óra 50 perczkor fog indulni és este 8 óra 6 perczkor Barcsra érkezni. A most délután 0 óra 10 perczkor Barcsról, és reggel 0 órakor Pakrinit-íjipikrOl induló vonatok csak csekély változást szenvednek. — A teresovac* suhppolje-slatinai és bastaji»konóaoica*zden-ci-i mellékvonalokon közlekedő csatlakozó vonalókon a fenti menetrendnek megfelelően azabályozf alnak.
- HalAlo* iHérn Vellák Tamás nagykanizsai magyar-utezai gasds mull bA 31-ikén a förhénczi hegyről hazafelé hajlott s Lizsnzknál Strém V. csontkereske dö kocsisa. Bakos Mihály jött a nyomába szintén szekéren. A kocsis kutyája folyton zaklatta Vellák kis csikaját, a miért a kocsist az keményen feddeni kezdte, mire a kocsis féktelen indulatba jővén, a kocái egyik lőcsét kiragadta s azzal oly erővel sújtotta löbe VeHákol, hogy ez másnzp a szenvedett tét* lés következtében meghelf. Rákost áisdták a törvényszéknek
— Iáiasovasén. Pallini Inkey Tódort, Zalamegyébeli általánosan ismert fiatal gentlemant, legújabban kinevezték a budapesti államrendőraéghez lovassági lelflgyelövé.
— Yeaapréoal pii-pókék lapunk mult számában ezen cziiá alatt olvasható közleményünkre vonalkpzólag — igen illetékes oldalról veit figyelmezte!és folytán — a kővetkező belyreigaziiást kell lennünk. A püspökök névsortból bárom kimaradt, ami egyébként nem a mi, hanem azon forrás hibájából történt, melyből a közleményt veltfak. E szerint a teljes névaor ez: Koller után; Pézzaki B a y z á I h József (1777 1802) és szenlkirályszabadjal B o s o s Pál (1808— 1800), Kurbély *után pedig makói és geleji M a k a y Antal (1824— 885)
— Vé(iflps tréfa Piros pünkösdi szép napja, meg a homokkomáromi hncsu csak mindenkinek meghozza a maga örömét. Tóth Jánósné kanizsai napszámos asszonynak azt fiozts. hogy a búcsúban többet talált a kouty alá ereszteni abból a jó méz-sörből, mint a mennyi egy gyenge asszonyi teremtéssel is el ne hitethetné a nagy mondás igazzágái, hogy >bej, mégis csak mozog a föld,« mert a mint hazatért volna, a férjem uram kemény hangoo vetette szemére •mozgalmas* állapotát s hogy annál nagyobb nyomatéka legyen a leddésnek, azt mondta az aeazonynak, bogy többét a lőttéből se eszik. — Na erre azlán kijózanodott a búcsújáró, különösen mikor a férj másnap délben ebéd idején csakugyan megkötötte mar gát én nem evett. A szegény asssonv, bogy férjét megijessze, de távolról sem öngyilkossági szándékból. 12 csomó gyufának a mérgét leáztatta s megitta. Ekker meg a térjem uram ijedt halálra, s csak a gyors orvosi segély mentette meg sz asszonyt, a ki szentül leifogadta, hogy »soha többet igy nem tréfá'ódik, — de meg a márezot is csak okkal móddal »kezeli.«
— RstslsuTAred ■egayllása. Hazánk kies f&rdöhdvének, Balaton-Fürednek megnyitása mult vasárnap délelőtt ment végbe a szokott ünnepélyességgel Reggei 9 órakor s szentegyházban ftnnepelyes »Veni Sancte* volt, a mely után jEcsy László fürdőigazgató ügybuzgó őcsceével és még két hivatalos ur társaságában a savanyúvíz forrásához mentek ée mindnyájan megízlelték a gyógy vixe< s constatálták, hogy a gyógyforrás kitűnő hatásos viza aa idén nem vesztett erejéből Ezek uffla a fürdőhely megnyitottnak nyilvánitta!oti. A megnyitó-ünnepélyt nagyban emelték ja • Szeretet ház«. növendékéiből álló dal- és zenekar az uj tanár vezetése alatt A dalárda correktü! énekelte el a >Hymnuat< a |a zenekar több magyar darabot játaaott.
— Vimklm Járnia nagykanizsai gyártulajdonos állal gftzkasáijáaak sz előbbinél több lóerőre történi barbdeaése folytán a gyártelepen épített kéménye már kéaseorlll. A 20 méter magassága épftmény úrposan-aan emelkedik ki a város mlött, e a vidékről jövök már Gebétől lógva folyton láthatják. A hatalmas építmény becsületére válik as a nemű építészetnek.
— Mkkamié igjaftk. Egyik aagy kanizsai fehérnemű- éa divatáru kereskedő czég lejelentést lett a mllnlgail hogy Smétírr Mór nevű utazó ügynöke K9 Irt ártékl fehérnemű miniák eéeüsa éa ehálo-
| BUDAPEST, KOTZÓ PAl
gositása és 400 írt beszedett késspéni elkik- j kasatáfca ulén megszökött. Ugyancsak veken keiíéljés commis voyageur ellen egy bscai | kereskedő cség is tei}elentést toll 150. jfrt ! etókkatulásá miatt. A jó madár 'üldöáöbe
- Aib*lj,ea«e. A • Nsgy Ksnizaáiv | 'állomásozó honvedfeldaudár kezelői iszlje,
K s r U Ciyulw löhainsgy Pécsre helyezleleit si. As áthelyezés s főhadnagy saját kérei- | mért történt.
- A hrlibtlt ksth. ftgjsias' *l«aa aarllnjtepélye mult szombaton ajtö-' tőaarg nagy érdeklődése mellett slép siker' rel folvt 'le; bővebb tudósítás nem jutott boksánk. ', , m,
— Hiletéaftfl naéltáii) »««4k Hogy a Ifl-ik században minő mérveket öltött már a kölcsönös méltányosság, bizonyít* ja a következő eset is: A*fÖkepéazes pénzi kölcsönöz a posztógyárosnak, a poszt ógyáros hitelbe ád posztót a kereskedőnek, a kereskedő pofra ád posztót s szabónak, a szabó
Íjóreménység fejében ruhát készít belőle a sndynak, á dandy pedig 'auisohreibeare ocsibs várna magát s becsapja s ruhái a — xálogháatta!
— '„Eay férdalérs, egy krrtii-gŐre." Ezafi az ártatlan elhatározással tért be pünkösd- napján teker Lajos bádogos legény s »Fehér Galambhoz* czimselt kani-
■ xsaí vendégjöhe, hogy a *bál«-ban ölts részt Tegyen u midőn a zene •csábos* i bsngisí inegsend ül lenek, -sokkal kedvesepb hangoknak |eiszetlek ezek a bádogos lülé-ben, mint a plébksiapácsolás megunt csatlo-gáss. A hogy a »párok« tánezra perdüié* nek, Ecker ■ körüllejté a termei, karján! a hölgygyei. 4 Cssk mikor a láncznak vége szakadt, vetje észre s derék bádogos, hagy & szobában ütegre akasztóit »überxieheT«-jéböl nem m írsdt meg más, mini —-■ a falban s szeg. )e szerencsére a kabát ia még-kerult, nem igyan a bál színhelyéi), haném égést más rt szén a városnak, a honnál mist bizonyos Qzl Iteket hatósági ulon kitelepíteni
akarnak.
— A kocsislegény!
oloitcx. Egy Varga Pál nevű utasított ki és toloiiczollatptt el a rendőrség a város1 területéről, a ki aztán azt e ke délyesség^t követte el, hogy illetőségi bel) él 51 titokban visszatérve, innét néhány kocs, < kollegájának a ruháit, cslz-máit >magáh )z vette*, is aztán elhagyta! a várost — önként és elköltözött —' ismeretlen helyre.
— ős; ;1 iiteáét?. A bivalalfőnök niiics megelégedve egyik alárendeltje munkájával. Kz már túli íegy minden határon, csakugyan
olyan ostoba — Bocsánst
telni! -
1 n> szolgák segi
balhelyi lak Pojlák Sxidd szombat helyi
radt. —
Szinés;
Mult h
ojz előadások hetök, mert kivétel-, de
et Nagy-Eanizsán.
■ti tudósításunk óta sem a Közönség buzgi Ima, sem az előadások sxinvonalában eme kedés nem állolt be. és az esiiék lit dkét télre nézve — valószínűleg -r- egy kis ctalödással végződik. Ezzel (érméssel eSen rem akarjuk szí mondsni, hagy állalábnu nem volnának élvéZ-mindegyikben akad jóravaló gyeden szerepkörben sem loop a közönség i eijesen kielégítőt, nohs ss operettekben I falában constatalbatni — de csak — köz ipes balá«l. *
Szombaton a »(ísscognei nemest cz. operettet Jadis a társulat As etfadás, melyet két tészerep dominál tulajdonkép — egyike volt d legrosszabbaknak, milyent e társulsitól, 4- mely erejét főleg as operettekre fekteti — alig lehetett váruijA climsserepbep Pénzes — mint rendesen derék (törekvésnek sdia jeléi, ide hangja nélkmözi azt a dallamos csenrest, mely az áriákat kellemessé tehetné. Limfmé as egész előádás folysmán látható indispo-síiíötsI küzdptt s talán ennek lehet tulajdonítani, hogy ezúttal bég éneklésével sem tudott hatást kelteni. — Herezsa E&t-nia (KaskaaHai es este *em tudott bcle-mefegedni Aereoébe. £* mivel Keletim (James heipeg) ss operetiekben ügy látszik folyik előkelő szerepeket osztaiíak ki. nem lehet elhallgatnunk, hdgy hangjával kassaoa ssokáknot lehelne a karban, de aok> szerepékre — különösen nagyobbakra — bizony nincs quatiflcálva.
Pünaösd vasárnapján s • NéptolUM* cafat) gaJimsihiást adták élő, de a aytteiMf hangzatos ezím> igen grér kötöqpéget art őaszehosni, daczára, kogv a ssérepiők k jobb ögyhöz méltó igyekezettel iáiiafc IsJadafttkboa. Baromd (Juliska) a néki-vati naiv eaávpbea sok szeretet remélióság gal '|áf«otí hJés (Bátor Láazló) as első íelfo-M taal^éí képező csoportosa Üm* JendOJe-
on, vagy csak tetteti magák ? Nem szoktsm magamat tel-
álla. A nagyksnizssi hivatál-lyegylete ma, vasárnap saját javára jótékdnycsélu Isvaszi tánczvigalnjal tart a »Polgá n Egylet • kertjében.
•I a buba** ? Ezt az ismert kártyamester lége* űzte Kanizsán egy I Jruller Ferenez nevt egyén, a kii a rendőrség végre sok egy ügy ü ember rászedése miatt a varosból kiutasító!
- Dtjfgjiéa. Schlesínger Benő szojn-s május hó 29-én jegyezte jel nia .kisasszonyt, Pollák Arnjin lakos leányát.
Téraalke mtslt lébkresék^ll kéateméa rüsk m J«v< asáasr* taaa-
tes hévvel szálfa aPtiöfi hazafias köítemé-nyeiböt iwazecsináli potpourrit Balog urat hangja 'és egész tet^pe^ltentuiya ugyiátssik a kdifolyabb drámai szerepkörre ufsl a, a ép^n azért.kár, hogy ezen tajiabeli Aarabot szinte nem hozau Igen ügyesen forgott. Krw (Musts) a csizmadia epizód a/erepsben. Borosának a ksmssz (Syuri alakjában volt bálás szerepe. Herrzty ktaasaxony játéks ezuilal is néyiQlösie s szerepe által megkívánt pajzán 'elevenséget. jfVs:** (Miska) csinosan adta «|Ö dalait
Hé l főn a |tunikás leányok*; cz. uj fővárosi éleikén adatolt elő. Az előadók közöl Jfrsori^Kvárgli Jk>bám az, a kit egyedül dicséret illet; á házmester durva komi* komát és sajátos dislectusái igen találóan reproducáfta. Dali Ejszterl sxerépében Liyetinf nagyon csinosan énekelt el nshány dalt. iS'émeth is nagy buzgalommal adta a insgcss-latolt szerelmest. A meulékssereplök közöl Vnior Herminj (Olgii) éa lionm (Dalárdái) emelkedtek ki társaik kijt/ői.
S z e r d á o, Ijigétiité iulalomjátékául a »Szobaeziezus« ez. (Jnekep bohózat voll teper-loiron; a nagyobb rémben intelligens közönség éz este is cssk téSjgj löllé meg a házst. A jqtalmazottát tisztelői jegy csinos fvirág-* bokrétával lepték nieg. j— Miután épen a társulat egyik elsörfndü [tagjának • juiulnn'njól van szó, — ez előadást tarijuk alkalmasnak arra, bogy ezzel kapcsoltban ezen t^rsnlat működése felöl mé{^ egyet-mftst röviden még-, jegyezzünk. Nagyon j jól tudjuk, bogy méltánytalanság, söl képteliuség ia volna a vidéii színészettel szemben támsszthaió kívánalmakra nézve ábsolul szempontokat (elállítani, mert igen számos dk szi^j a mellett,: hogy mindenkor engedékenyek legyünk irányéban és amennyit ctak fehet; elnéz/üuk. Közleményeink, melyeket a [magyar színészei érdekében mmdeakor előzékeny szivességgei j irtunk meg, tnnu*ág reá, hogy mi ezt meg is teltük. Sajátságos viszonyuk közt van | a/ónban ez a láraula'. Vannak csinos disz-leiqik. tetszetős ielniezeik, néhány |ó tag, és még aem láthat ölük a közönség egyetlen ! előadási sem, mely ilözépizerüu leiül kielégíthetné. Ennek oka pedig abban rejlik] bogy épen csak alig egy zéi tag van. a kiben igazi azinpszi temperamentumot lehelne (elfedezni, a másodrangú szerepekre megtelelő I erő nem jut, s az általános s/érepnemtudás a lársujslban annyira elharapódzóit betegség, hogy épen ezen körülmény á jelenetek nagy részét teljesen élvezhetetlenekké leszi. Mindezeket épen a társulat saját erdekében tartottuk alkalomszerűnek elmondsni, mert ba es talán kedvellenül érintene is uetnelye-kel, cssk jó indulslból van mondvs, másrészt pedig az engedékenység még nem elég indok a vélemény n az igszság elhallgatására. Ligetiné asszony (Váczi Terka) például tagadhatatlan többléié előnnyel rendelkezik, melyek idővel tfl kiváló azintt>zuOyé képesíthetik, de ma még cainos hanganyagán, kecses megjeiebésén és szép toileilejein kívül — mást nem Ibir lelniulalni. Az iskola és a jálék művészetté még s jövő. dolga. Ez este is cssk ugy csevegte el szerepét, mely pedig helyes felfogás é« gondos kidoN go/ás mellen igen halas szerep volna. Monori (Trainbuiint a darabnak triyiális félreér'ésekbOl származó k iinikus helyzetéit egészben jól de néhjol erőltetve adta.
Csütörtökén »A párisi• ez! vígjáték került elösdásrs — a bugó nagyobb dicsőségére. Szegény, Thális!
^ Pénteken a >Rip van WinHő cz. operette adaiottelő. w mintha a asereplók az eddigiekért kárpótlási akartak volna nyújtani, az elöadá* minden előbbinek tiatározollan fölötte álti. fínzes (Kip i meleg érxéssel énekelt s a játékrészekben is látható buzgalmat tej-lati ki, noba a III. felvonás drámsi nsgy felenelében neny ludoil a kellő niveeura emelkedni Ligetiné (Lisbel) hasonlóan gondol látszott (ordítani a játékra is: dalaival pedig a szokott lelszépt srana. Monori (Nikki lioross (Orvos) Balog (Derrik) és Keleti (Adrién) hasonlóan jók voltak. A kiállítás mindenben megfelelt fegy vidéki szinpadkivá-nalmainak. Kütöubeij e részlten egyszer sem leheteti kifogást lenni- Cs. ír.
Közgazdaság.
Esett arailf aipMlI btltpégt a róna emésztés t ininleniéli't « modern tteéa roltak • baj ttütüi. mely váratSnul tefp bmé Itennnnkct. A brtcf (ajdolmat éras a niallbenuoldalakhaa ia aökaa hátában. Lavart álmosnak éret marat a beteg; urájiM m, kikMa»a raggotanként. Itagailús nyálka borítja a fogakat. A a étvágy hiányoij, Olyan ireósd van, spintba gyomorban súlyos teher vélaa; aékagyaaga iagatotuág
4raak*4A a gya*mtasá|l«a. atjunltan g|ÉlM Illet mm altgiikMl ki, A' aa*»«k WaaLk, a |ia»k ■ tibak h]<lagi<k a lapaél laaadaásgal von vallj Kavia WR mulya kóluiffr* kiestat U, fWai«a nirsM, s^káay I kasai* uiutva u«|Wi zot'lw salai kApHtal l»i>kl(M I K kilakas a baésJ laveirtaak 4nU aMgw, iaa aa alvás aasiiái iKttttéxt M/látaáik nyiijtaiji \útim 108 nSlvs I ilsNa tacaiaNsm ált ka ia gssoM eIScttjlok tyMrtk, esCÚltáa bn oly .»:r*ra fridail'ka'hirtolan ti láll, atlplk* ssWaa vala ininij- u. A nMil fldlcttlMakiiA bfir awns , ■a Münkiiit torrá. vár aesMrilaáÜlk ia Miik a ss— bbárj* Rárga bnv«atot nyer | s raMTálamk fcaraawUi b allét sslaA, álba atáa aknákat rakta; ta Gyakran bltittfea a Iwvait jtáaláttk aj gjroaáirbAI, raaj<l aavasys. idaaai laa-t; aa vuraa kaH« aatdaknpi éa fnita-ilosáii nitiaiwiktáTklaárte'tla |a látta zytfSál a astwaa pontok látaaaaak k -r«u/ 41Ate tabi'Kni, mi^y lavrit^g ia Mfiáklvllf sraifaatg kiw jultiiiikwxik. Esas ISea-iak blválttra vaoiiak jeleit | Xti* távaálak. ka ssi mynitjuk. hogy awönmag Iskaaágának káaal bl»SM«-VaTnaa b«t«»g4|B vatamely íídkn/^tálan. A Nkakrr éxiract otykén lal as nnaast'1 njwrvek, rrjauyaijarn, hogy, h átalakiifti a B,v<nh|rtti» jatott llájjaarrt n|« aajaggá. mely káMs a py> npp laotliak ttSttlakit nynj-lant, Vu'etynek keiwkeowjf^la tt iegiaeeér. Pioa twr, balé«i a caötlávaí' katásna.1 uMílVip áa milliú Ivagak aáatnak cl inai* j Mraságialtlaa a|kadeasA erjrqun't-nyakát bts»aylti) uiilsiraldk t«nuaki«lo4k gyófryiló |ár®. ásásai a kiaAnbusü mMb Uiagaá'gsnak n«4wk a ruas enu-naKraUii áa ha van egy ba{ anasll a tábbl batagatgak la altttanek, mlva)|rsek mák syalúdi bstsg* aág fcirtwVtfl. aaw>k gylgjupia ,S abaklr-axtrakt b
labdai-a, KiNl a hbMyltiényokiiMt' kátaágba. voubiitanul Uswltjtk batáfb, Ka|walá
iiibutyu |\ii0wrwUi.
I Kcy tvag skakar«tt«H »ra t írt. 2b kr.. agy uubos Seip-MaUlai *, éra 60 tkr. Magyanibaági firak-' tár Badapntcn, ktrnly-atcssilk asám T»rHi * zy'ky* . saartáráhsa b áltála aa. omh ' asádan t7"t> ráhta kspkató I . 1 jj 861 111.
I Anyy-AmhiJxIii; /Vmr iW<k /Vw Hi'ikvM••
J'il/*ífi: i'mcprL' n Ttchtl gjm^fkirmrknrl.
egéssaégét a elveszteti étvágyát. Fogadja esért legszívesebb köszöneten! Wiats Lsjos, nép* iskolai föfaniló. Aláírásom valódiságául ásol-gáljon s hivatalos iskblsi pecsét. (P. H.) Hrsndt K. gyógysseréu svájnzi labdacsai a gyógyszer árakban egy jtobozial 70 kr. kaphatok, Ügyelni kell a rajta lévő fehér ke-resztre vörös mezölieo, a Brandt R. név-sláirasára'. i
Felelős szerkesztő VIKta l« 4 J O M.
Ki I IC IIKTKMKK.
I'srklia seldene Fntlle Praa«a«le, NarSh. Nai lu,ui«arvcineit^ .illaiarjtamaatf. Rlpae uud Taflette II I M per Neter lik ti Í 4.i .vera. ia aiaselaea Kobaa • nad í-iu'-k«*u avIlTral ina pana dsa Srldenfabrik-l^pOt V. Ileaaeberg k. mjil k Itof lifaraal). Xibjlch. Muater am|«hand. BrwW ko«t«n |U kr, FoHo. "SI4 (1)
Kohsrldeaae llH»tkU>lUvr (Mai Nel«le) II. O.ftO per rosupl. Kebe, suwio i<c|i|'«rcTO (|"a-' lititoa TMwndct 11. AbsahaM 'vun mimbatesa w«l Kobaa sotlfrvi ius Uaua ti uh i' Si-iilealabrlk* I)o]h>1 (■* lleaaebers ik. k k. lioilicrunini) Zlkrlcli. Mostar iiingelieud. llrléfa koatea ló kr. Portfl. tj«J4 !
Jlludeii nőnek a legstteleaebben iijöulvn! hidjciua (tíalltía, U- p. jordáuór.) Felesegem majtj eges/ !'ui évig rzen veden gyoiaorbajukbaii, azékeekedesbeiu élvágya is teljesen elveszett, pedig ugyancsak stedie a Murison és IVerhuler-féle labdacsokat, jy végre is liranpt U. gj úgy szeré** svajexi labdaccainak haszualata lilán nyerte vissia
AAAiAkAA^ 4 Fischer Dávidnál ^
I A (Mura Sstl Mária) k
I alkalmazást nyer ottáfcrr hAhati r
< , H i gazdasági liszt^
j a egy körülbelül
| 1 5041 holdnyi bírlak
a kezelésére. ^
I 1 Ajánlntok közvetlen, y
I vv^rwTV? -
tC42|tk. 87. műrcz. 10
| ÁRVERÉSI H1RDETMÉNV.
A nagy-kanizsai kir. törvényszék tkvi osztálya részéről közhírré lélelik, bogy g m. kir. kíncaiár tégijehajtalónak Horváth latvánne, Huba Jánosné, Kertész LásrJónó és Uórócz Fereoczué vpgrehajiást szenvedő kia csernetri lakosok blleni 97 írt 29 kr.
töke, ebből 17 irt 94 k: hó l'lől' jáVó 6% kama Ö Irt 2ö kr. végrehájtá*
jelenlegi a még (elmerül endö költségek iránti
végrehajtási Ügyébeu a tszék területéhez lartozú A -f- 11 hrsz. a. felvet Irtm becsüli és 264 hr köteles lU8 Írtra becsű
. után 1886. január ií 5 frt ü;i kr. per, kérelmi, 8 Irt 6 kr.
fent nevezett kir. vörcsöki II. t|kvben váltság köteles 824 x s. felvett váltság-t ingatlanok
kfialótfakért nem vállal msgára. / i a aserk.
iss;
Ticho Bernát Brünn.
863 - 20 . Krautroarkv Sr. 18.
Saját báxamWd nátklldök otánvát m'elMt
1000 Kammfárn txörri, maradék 6 métir 40 ctm-Jagy teljes fárttulöayra vaWi notluli MbirH II- Z. — 10 milrr fAtjiipju-Cackmir, 100 cUa. aifsm nladaaftla ssisban, egy taljea n<»i rabára A- 4-M
Í-fuU, fül s ea egy t
10 mttrr Ind ju dnppta »*i Sál ruhára 10 miler HímimIMme, ■llIWjr 61 I ctm.
|p tiitjaa
11. a.-fitonfl'
nitb
II. ;Í.ho
10 méter /xíroHi iiyfí»lS» rsptit
(Un tnrtÓK ■ II. 2.«lll
légjobb mimisL' II. 4.SO
F^yfe «. hg-IK_2|áo
mimll-n ffo-
10 méter rako'iiin liöHlCt-ek Sül (ti ■sbb uu'nta I 10 M«rfyii/JM ri/m ii sziliben 00 cIm. aaále tftfw rabára ] II.
3.40
1000 lAt ÍHHÍ *;<~rrfmaradék
3' 4 méter agy taljaa ftd ..'t<.-yní II. 4JM)
l'j}\j rjff Msi rdtíOH 19
béftd Mt II. 4JM>
*/« bícsl rrif A. 3.30
féff rii'iihurffi oxford 29'/t bbai rfíf legjobb ml-BÍNkW. II. 4.50
7ü/// n|/ chífloi] ijjtn jé .*i«0-.vó/3Í« tiéúal rőftflljos II. 3.:tO legjobb uiiu.Wts II. S.3Ü ni/ King+itete (Kinf-\\ ,bel o bíicni nlf eg> teljéd | Vr jdIiH mint váaaoa II. 5.HO
jötib iiii|nM(-g Vií U* aje I Jutt jfiwiiiliira 1 ágy I
sastaíuríti* kuriw-kfirill k'
tokkal _Ü. 3.50
/i/y i ii» {janiilurn 1 ágy b| 1 sntalterítA rojtokkal
• évi juulia hó 28-án (lélelőll 10 óraltor
L , >i \
VőrcsTik köziég házánál Dr. Tu-boly Gyul^tdp. ügyv. vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános, árverésen eladatni Ide.
ár a lennebh kileli
Kikiáltáai becsár.
Árverezni becsár I0%-óvadékképes
kívánók tsrtoznak a ál készpénzben vagy pepirbsn a kiküldött keséhez letejini.
Vevő kötc les a vételárt három egyenlő léss elben, még pedig: ss elsői sz árverés jogerőre emelkedésé lő! némítandó I hónsp alatt.
— a második alatt. — a
it ugyanattól 2 hónap Ibrmadikai ugyanattól
10 mAer gya/yk bélét dmBa ■Hm agy tstyes rakáisJ
Egy ami wiék futvstöniwj l»4í
hosssn | igen tarifa Q nt minták II. 3.30
iii'-i'i
a. sao
l'V-i'i;
Minták és uih.ajtii.-fk ingám
tt hrrinchlri
mint tlkkvi márcziua In! üléséből
Cirf. HGliONNAY
k. elnök:
3 hónap alá II, — minden egyes rémiét után az árverés napjától azámitsndó € 'A ksmalokkal együtt az árverési f< Ítéletekben meghatározott helyen és módozatok szerint lefizetni.
Kelt N.-Kakiizsán a kir. tőrvszék
atóságnsk 1887. évi 12. napján tartott
Í27 l-l
EVELL j«fy*si
Wasser-Heilanstalt Eggenberg
tjei Uras (Steiermark* aaf domlnlrebdfr Aunulie- mit jpirfclraaadrl Walduwgeo nnuflumt, schi Urai nad ITmgeliung, ist dai giimc Jskr hlndnreh pila Proapads vma nuf Varlsagra jedensaas gralia sngesendet dnrch db kos a-lg ' I Cnraral Di
Ulatckaailigs YanssaSt g van frísciem Fiel|t(maaila| Bodeextrad, I Flaacka fiit
ÜbvaUck ftkar
nstar 1
DirccUon
J. Asra 1 BiUlnr 40 kr.
ajánlja, legnjablt kifünS szerkezetű s szilárd angag. bál \ készült gépeit.
IX KHIinfa Harlemre méltók !!
R. Garreít & Sp I B. fiarretf & Soo
UsfMii jKsuju;j I kitünS g&mozgongai
40% lAaeláts.fLLj k6M'w
|r I asllAnt: laitásyak sátkll InJ* taknritásmt. I j IHatt MaM iesmkrteysy-1
MT- otraé árak,
Legjoíb i legújabb sserkozei, ss Iárd angetg, tartás* ság, egy évi játá Ib
re méhókU
IIKOIiaSs fiujrlcM
1 GimlI & Sói
JAI MlRYnif:pbéi
riláymirü rséplSi asab. 4 Mer fnrdithatú nrxrj »i-sakkal Többel jajokbaa dol^mc ni Ügy gyárt más y aem tlfa.
Kedvni fiieléal
lisatil kaprai
i sxarkazet b a nálkll latban KstsA-Ma ssab.
teifjáríáDfíttal
9101-1 atk
elintelek.
Französische Fussboden Sparwichse
n| hu^MMi, Wf^kk«U uiid íMh^rk »#4ra. tólljjtsti'* frfefecitM HallttUiuUiSnítUl furW'jí (wciLt. fljjr paitittslt lall^alk gelli. éaak*)|i«lb, ru(Ml<r«^M uad BiunBrasa íúr faniiMtl und ;W«trkaalabAd»S| Uvckaat sutíitíi aaJ ntitu* ju káraira «ia« tlk»|k*A«q »|»iVg*llblask«a íílan*. Hwr i>4w kr iinil n. k.SÖ. Kir aia |pitipmlg«» iXimaijr malgl 1 Dosdátfékr.
('ra^txfo varwailaa znjtU. j W»J A—tü
NeharMfi* A ('•» . H'lm. 1*.;'Wrmeireeagnaar IH. Slaiitninf(rltpt: /., JffrrfuffWMf UK U«pAl -bei: Mtrlvu & llubeit tir»M>KNHliMi.
Nagy - Kanizsa váíjcm tanácsa által köshiip t/tetik. hogy a népfelkelő csapatok részére szUkséges raktár (* laktanya helyiségek megépítése iránti vállalat
fcjlyo évi juniué hó 7-én <1. e. 10 órakor
a városház tanácstermiben nyilvános szó éa írásbeli árlejtés utján fog kiadatni 4-11
A kttltslg előiránywit 1*367 frt 40 kr] a tervek.' költségvetés, terv magyarázat és) feltételek a v, tanácstermében a hivatalos órák alatt megtekinthetők*,
A aárt ajánlatok 678 írt óvadékplnszel legjkéaMb as árlejtés megkezdéséig a v. iktató hivatalnál adandók be. 1
Mirííl a vállalkozni óhajtók ezennel értesíttetnek
Kell Nagy Kaijissán 1887. év május 31 én.
926 l-l . A viíroal tiiiiÁCM.
OOOQOCXXXXXXPCXXDOOCXXXXXXXXXXX)
A D*- >| A H K. O V I T M - féU
bt budai és svábhegyi
Kral valódi Karolinenthali,
vizgyógyintézet
jiiyult mell és tüdőbaj-i>ban szenvedőknek.
jtirnl vnliWli Harolliien* K Itali I)átM»>thráJa min-Ili df k/llwaö^m »/«$/£-,]
dali ifi-túr ,i (TtkerkaJ**) allék i,iBly|
íiiitHfIiíjmI imn^nyityi'I li;ts/.u;iltauk. ■ En csórna* piK'nka áfa aO kr. élÚA. Néhány i|i;irtiz'V Kral talóili Dát l4kHk<wJ* «»n»>i rli«rjail»-Mrlö| ko-©"•gte v«\ ii.i-irkis'' rt<-ii|'k baaii»iláaokat forcaUimta Imiiii, s liíigw a csalnia* aniial tnljMebk | legyén, é|i Jipy <x"imun|ják, árt Int azt éa tirresattaia. Illat-b"srr mlu>li'n ay-% iMmuhvány hatan nélknii fy-verék, wlr mind arra látóik atkalmaava lenni, (hogy a Kral Yiilórfi liurlmitciilhali lkat Idá-tliea ■ ••«<aiiará«iDaf lii/.'«i»Hilj«n••mi"k ft»lytáa|elh*la-maiam miini'-ii rj»rm>cj*r*kára aláiráwomat kjk Vraiti-Ik'h üs brjrgytett vniUkymuH t a külső ciws*a^nlá»*>n í<r]lia«y.»atni/ Vrív úcmjenid; a Kral laWtdl liuroliia-utliaU éklldt Ikra t. cx. rl*ru-tlöi. foiDih-^va kfctVm mindan haijouncinu gyárt stányokat, meh>kfu ataiKiMim a|MM*s*tt védjegvesi hiánv-
wwoooaooaxtóoa
ö Krteall^n! £
Ml A
Jf A keszthelyi fürdőt látogatni szándé- w W koaó közónségbisjal érdekében tiszte-ö lettel értesitlélik, hngy a szükséges Q
CCOOC CCCCCCOCQCO lr » n tettétta m a teleti,
hogy 1 hírlapokban feldicsért gvogyMarekl közül molyiktt haszuúljn betojesége "líra. ax inoo cbl (•TalrtlUpot Ki'htrr kiadó-intéx«traek liaSSt • kftjej a „Betegbarát;' láma röpiratot. Elkray-VMskélan ttomcM a legjobbaknak bizonyult háiitaerek vannak ráak-u*ra ismertotra, panam
Mi ketegféjekrél wóló Jeleatéaek M
is olrwAialúk. E j«'lratrái»k mutatják, hogy l|ks sok sutben egy egyszerű háziszer is elegendő! arra, bogy nW a látszólag gyógyithatlan betsség is asnvnciéaMi olhánttawk. (Is a l".iegfaek s. ■SgfbláC gyógyaasr tvndrikointwnt áll, alkir néc
Vfrw(i'B)i^|. k> Miisfwis. frkerkér, kör-»i>tj l*«r lSki.'|N.lii») iUí-g , u. u.
OIÍ'I nnowu ui'ilH'U'u^KcU mefK)'ózynl-
tiak a hin.«. jftl i.ahhVi és 'lubb bel- és kkilüldi orvosi l-kinuhuktól ajjinlolt viriisatiiá
Filrst va-semkorja folyadékban,
Ur. Hasar i iÍm1]» «*eriut {elúáltitva, mely FArst JoiMsí ry »sy játtal Prsptbsn — a „Kehrr
| An^val"-li..vs — leit javítva. I'^Q' 6tr( áraI I Irl'io iir, V» úu-k SO kr.
lakásók iránti
a felvilágosítások a vároki iegyzőr iro
n dábsn akár raóval akár levél utján
W ' luindi-uktlr utrytaerezketiik.
w ' Keiitílfií, Í887. május 3l-éu.
A CSIRKE 1VAS
W IKki I—p j r. jegyafl.
» X»tt)00»0Í»O
Jl Uintlrslnljr nyomnt-jf* lilrp*], ^HSt Itsjitak. nrlvvl. n>lndrs fl-llsi
I I l>lb|i pj«ui>.ihon|l. 1
I I i»nrírjüo«»«'c, k"t'ka (h'rrwk, j! I II r0*M »"mi»il«:«. MlrttlnnÍKá*, *
I I frjfáján. »jb. I"k«'l' lr» ék l»Uío» I
S^f^láaéra. A Hat. Jakah-
_jár i nOpprkl as Artra orvü
YUiMf, sSrSja sárünIUrlI inoslflü-1. ! bu Mnlak rínyc .oerint i
k .....■...k*ilr*|alil»c>"»«ynavfay-
| Ml —.xralkoiva, inrelMtk mtmlrgrike kQlön-kfllön mfg ma la nd ranr«v» fkirtal rl, jj . n Sastriéttle folyinn 4 naSpprk baainllaia |
mcll'tt kiránt iiiMm klxtMll. (
! t, KapbatA M klpt fi 1 frt 20 Vfot uif-
crkUvn. F&rakUrl Mi SCHl'Ll, Ilin- | i norcr, ScIiUlerstraue*! Balrator-gyúgyncrtir Kíijwl Á. p'úgysxj? ré«Ziií.| Zágrákbas. I- MSig Veacall giógy ■zartára Jfertiurg, Tífe 16—»
a 111j n■ • c)'#lty»t, r rliio lalauMkKaál. ruté»*S> krllrai^z.. Iianjáv. o«mur|ör(Mk* és cxuiawrr|cr» • ilrn I Iitrf ara 70 kr.
Fürst József
gyúfynurréas a „Fohár Angyal^-bus 1'rácSkaa.
Púraktar: TÖKÖM JÖZMUF |fyógy«í«tW.néli j Itiidap(*i»l. M IrályHilraa I* «*sám.
yáiÜ sokkal kunnyeW»'n valaMibaija |iu*g a Mgn gyógyMOrt. A nijíirat niegkulaM s vöffTsodolönek költségébe asm keriL
GerJiiiMcliloNf
XMQGmQÖKVXXiOOi '—------
anoooocoooooo:oooocoooooooooooooa 8 a Schwalb Adolf §
fttr Thttren und Fennter a un H(ahlt»l«cli Holx Moaaeaalackra aad NrkoratUii Aar*aiar Kmaiei E. N. Raastkala KrbM m 8—6 fHlra.
bádogáruk, bádogi-suoisgoltiáruk gyara, épüietbádogoT^specialista. Gyárhelyi* ség és iroda ezentúl Rttdapeát* feeske-ulczá 16. mb. saját házában. Előáilit nagybani báduRárusat, a legoltaóbb árak inelieu, hiindénneniQ magyar hitelesített .litermértéket, tölcíér, gyorsforraló, kávéfőző és toló fánksütőket, továbbá finom lenymázolt vizedényeket, kQlőnbőző mér- ^
imü öntöző, olaj- és petróleum kannákat, és miiben. -jjLfl
ezen szskba vágó czikkeket CzenkivQI gőngyőléseket, minden nag\>úgu kávé-, czilkor- és plsjfestékdobozokai, úgysKÍnién Iskk kannákat. Kjvállal épQletliádogos n. unka kin. légszesz- és viz-mteiék'bereudezésekei. ! • 929 1—4
Rniis|ifal,ftll«l iit 'Í5., Küifelrk
Apaija a m. k|r. állastvasatak gvpgylrátaa kfaak|*« tis>«ss«lyt alkiritó aaikik t s ssáljnatflárjtsva bsnadtsett
iTtluiím- \ -m ^r'^Ti- o 4
o oc oü oooooocoo:ooooooooooocoooo»
Árverési hirdetmény
^yBCSpfcttj JJr ^T^BH^JBHÉt melyeknél a nagy lüzszekrény
lolyián a tüzelő anyagban nagy JjBMÍm^ggL^^^űl megiaksri ás eredmény estetik; es
ugyanazon gyárban készQlt, lelíH-mülhetlan munkaképességű
48", 54" és 60" széles vaskeretli gözcséplögépeket.
két sxatt. s .kiváló MStWága saerk. njHánal éa pedig; Mi az njl n agak kiijtiiH stgsabgft a skjit lesánú * raatilyast alakjában jgymásra ilWastatt kaaUayh fstarakákból alpotott (InikTMla, Mely sím a U< »kbaa IMnutr knavlk sxrm m«|p visaiadltw;
k) a awgbaaaaabUlait ráiáHMalal nisly a auhsáaak «g< mừdik knáaáaát aasktali t mi állal ja Szalma kSal S1 rvscr kevesebb tnug Marad vlaaia. mint aa rddig lavért lqgjnbbgfiawé|d(V<l#nöl, sady i'rf(lin<"-nytik a mJ^vi^í és kuaai k»(-rl«]ti aUcaua k altat isia utákg jltivalaloHtn kaastatállutap, AxonkiviŰ tjéimv
S, 81, és | lórrrjU l«iconM»bUjaimat
háttáink laitaaá páaesélasegea t»épMflépe)|lurl. valamint aiadraasak jérgáay eséplögípakel Hol llsgsa artk-aaéadgvrrklyákot (tka*aálékkt araU gépkH és aisdaa egyéb Irgj bbakaak bisonynlt éa »idtd éli t~ S | ni*rkss«lt ataágaida^gl gépéket nagyon iMaátlitott árak aslbtt.
MB** Aljegyiék lagyen é* béraeBlee»
Maaenewald Máiidar uieriski bkos csődtömegéhez i{srtozú, a ifőd!el tárban 1 — 423 lelels/ámig leiuti rltHa*. dhst-. liiazemra k . bolll Allká-nyék és relasereléaekb6l pl ló 7897 Irt 60 brra becsült ingóságok a • ső(iválars1mán)nak l. hó l én húzott határozata érlelőében a)áalati utón kés/péijz ftsstfts mellett fognak eladatni.
A zárt atáulatok a liecssr rti'válM'il álló óvadékkal, Vagyis 739 frt í6 kfrai ellátva, í
f. évi junius hó 15. napjának déli 12 óráig
llrJ lt«»lh>cltl'(l Jakab bgvkédnél 19. KaulzaAn nyujiaódók be, a kinél a lelté é* • te'téteiek bt tekint bei rtk Kzek erenkitOl é'seAiMáli József Ögyvál éa tuBMfgoBda* kcái l*erlabaM( is lelt kii, thelők, a kinek kÁabeajőtlével as áru* raktár ugyanitt meg'ekinthető
A válasaiaán) a tegkedijesóbb ajánlatot sem tartozik elfogadni a i Keit $.~K**ti*i*t avi junius hó S*án.
"M-H D« MOTHMÜHILD MANV
ügyvéd eséd«ábsslMáayl MgysA. *
Nyomatoll Físcbel Ftllöp laptulajdoDóenál Nagy-|Kjinisaáa. 1887,
pjpp
24. szám.
Nagy-Kanizsa, 1887. junius 12-ön.
XI\Í. évfolyam.
Na IslÉaiail a tanaatHiad N»fc» wwt. fi kssfl ■ladn ktaUaiay.
fi "dftliUntel: VtradiAsHMM V D -
[J B4r»a»taUaa l9T*íek caak iimtí kaaekf II Ml fogadtatnak al D.
Kiatratek rinka nem klbviask.
ZALA
f-
riAfmÉU ÁIAK:
Kféaa *?ra Fílivra »
i
. » frt - fe . I , i m m
táaittaiaak
IPolltlkal és vegyes tartalmú la.#tilap.
A Zalamegyei ügyvédegylcl, a Nagy-Kanizsai- és Délzulai takarékpénztárak, Banketósülpl az Alsó-muraközi takarékpénztár részvénytársaság és öns. azővetk. hivalaloa közlönye.
Hirdatfaak jslásratsa
Arvaréai a agytb kfraüloa kirdatatojnk 10 kr. Wmélba M«1 100 aaéft 1 tri «iMtaí tafnoan ssMrt agy fit kr.
(Éh
■ytltlér yettleere te kr.
Mtfjtlanik Nagy-Kanizsán he tankint efyiMr: vasárnap.
Tisza E&lmán és as ellenzék.
Az ez idei választási mozgalom, babár még nagyon sok programmbe-ntédot nem volt alkalmunk hallaníj — nem szegény a tanulságokban A pártok eddigi tömörülését tekintve- mérlegelve hz egylés. enunciátidkat s számba vet, ve a küzdelemben résztvevő tényezőket Jí előre ia konstatáljuk, hogy Tíaza Kálmán nagy majoritással fog ki bon* lakozni a választási küzdelmekből, sokkal nagyobbal,* mint a múltkori. Ez a . jelenség két okra vezethető viasza. Először arra, hogy a nép kezd kételkedni sz ellenzéki párt embereinek Őszintesé gében. Azokból az Ígéretekből, melye-ket az ellenzék jelöltjeinek legnagyobb része, választási kőrútjaik alkalmával, | aj népnek tenni szokott 12 esztendő óta, I egy sem teljesült. A másik pedig as, I hogy a nép nagy zöme, most már ösztönszerűleg érzi, hogy az ország j kormányzásában erélye* kéz kell; a I mely kéz válságos pillanatokban is I erősnek, szilárdnak biz-nyúl; a nép érzi, hogy aa alkotmányos szabadság és intézményeinek consolidátiójára a hazafias frásis és jóakarat nem elegen,- | dŐk, hogy ott államférfiúi tapintat, és j l>Ölcaeség is szükséges
Nem hisz már annyira az álprofé* | tiknak, kik túlzásaikkal oly feketén, " szomorúan festik az ország képét, a nélkül, hogy a hasa mostani állapotát | akármely előbbi korszakkal egybevetnék, s a jelenlegi viszonyok tárgyilagos i megi féléiéig emelkedhetnének.
As ellenzéki képviselőjelölt, mindenütt a hol a kormány tevékenységének elfogulatlan bírálatába bocsátkozik • (a mi különben igen ritkán esik meg) kiesik szerepéből, s panegyriknsává válik annak a pártnak, melynek éllé- | nében magát meg akaija választatni, s ha már a pártelvből kifolyó érvekből kifogyott, a mi igen gyakran megtör-
I ténik, akkor neki usik a személynek, vagy a személyeknek ami nem mindig I előnyére válik, legajjftb belátóbh párt' emberéi előtt nem.
Ar ellenzéki férfiak programmbe-» ssédeiből tulajd nképen visszhangja hallatszik ki mindazoknak á támsdá- . I .soknak, melyeket Tisza Kálmán ellen az országhá ban az utolsó bárom e«z-tendő alatt annyiszor ée annyiszor el mondottak. Különösen íjét érvük van,"* a melyekkel a Tisza korm&iiy megbu1--tatásának szükségességét! akarják kimagyarázni, bobizonyitanij Az egyik a [ pénzügyi helyzet ziláltsága, rossz állapota, a másik a corruptio Az mi az előbbi okot illeg nem tagadható, hogy a magyar állam pénzügyeinek állspota sok kívánni valót hagyj fenn. De as általános pénzhelyzetet tekintve, igazságtalanság a Tinzakojrmányt ezért okolni! Mélyebben fekszik az ok Kü lönben erre nézve utalunk lapunk egy | másik ciikkére, mely ebben a tekiu- | tetbeu bővebb tájékozást nyújt
A mi a corruptiót illeti, a vádban j van talán egy szemernyi igszság, de I nagy vakság kell hozzá, s a viszonyo kat teljesen félreérti, j a ki belátni nem képes, hogy a beteges állspotoknak jórészben, sőt legnagyobb részben -a | maqyar társadalom az oka Az a társa- | dalom, mely átengedte magát egészen annak a reactionanps áramlatnak, mely egy pár esztencKT óta többet rontott az erkölcsökben, mint a mennyit az ujabb pár év jóvá tehet A szabadelvű eszmék elárulása keményen nbegboszulja magát I azokon, kik ez árulást oly könnyedén ! elkövették. 8 ha tefszelgett magának ez a társadalom a szabadság legbecae-sebb vívmányainak fum>gáláaában, 1 szükségképen kell l^ordania bűnének következményeit, e ezekért nem vádol- > hat senkit mást, csak önmagát
£ía megjött a kiábrándulás — a mit még oly apodiktioe nem állit ha- !
tunk r- annál jobb, a gyógyulás is hamarabb be fog követkesni, a a most felnövekedő nemzedék ^lán zavartala ' búi fogja iamé| élvezni jizon vívmányok I gyümölcseit, melyeket a télistenek ki vivtakj; s nem fog ugy, mint. a mostani, I vágyó szívvel* és szemmel tekinteni a közelebbi és távolabbi eaomstédok felé. . a hói iosonka alkotmány melletti meg-, nyirbált szabadság árnyékában vesznek össze á nemzetiség és pártok, a frac-tiók stb
Ha tehát az ellenafti pártok vádat^ emelnek a kormány ellen, caak azért tehetik, mert nincs értékük a törté* nelmi fejlemények iránt, a mindenesetre helyesebb taktika volna, ha azt mondanák; Ne várjon a magyar társadalom mindent felülről, hanem éljen nagykorúságával, lépjen a tevékenység mezeiéire, a hol széles munkakör nyílik oly bajok orvoslására, melyeken u kor* mány nem segíthet. Mondják meg nekik, hogy la magyar társadalom legyen őszintéi éa nemes, mini akkor, mikor kevésbbé müveit volt, de volt legalább jelleme, mely époly makacs, mint törhetetlen volt, de legalább büszkeaégé ben tiszteletre mébó.
A miniszteri felelősaég sem terjedhet odáig, bogy a társadalom tévedései és btHieiért i« magára vállalja a felelősséget. Ha a társadalom kevésbbé szabadelvű, mint a kormány, jakkor az utóbbinak intentioi gyakran oly ellenkezéare fognak találni, mely as ország aajátaágos viszonyainál fogva annak tevékenyaégét jelentékenyen megbénítják.
Ha a magyar társadalom ismét aajat maga öntudatára fog ébredni, ta* Iajá^ fogja veszíteni a corruptio is, melyet snnyira szeretnek a kormány rovására írni, a melylyel válasatókat lehet ugyan szerezni, de sz igazságnak nem nagy szolgálatot tesznek.
Tsirczsi. Remény és félelem közt.
(á kiWiaotörilaratáaok paychdlogiájihnz) — A „Zala" eretlsti tarcxá'a —
Mégis csak felizgató dolog lehet es s képviselőválasztás. Ha már a választások psasiv tényezói oly lázas tevékenységet képesek kilejteni, hogy megfeledkezve a maguk közelebbi érdekeiről, a ssenvedéiyen vijftk egész folyamatában élénk részt vesznek s rendíthetetlen kitartással esznek, isznak és kiabálnak — akkor kétvxeresen izgató lehel as ily választási it orgalom lefolyása magéra a képviselőjelöltre nézve, ki a reményi és /élelem vegyes érzelmeinek hullámaiban ringatózva a lelki feszültség legmagasabb fokát éri el a választás napján, a mikor az alkon máayos polgárok fölötte és ellenjelöltje fölött szavasva, gyakran egy szavazattaí dón-liii d i diadalt vsgy s bukást. A/költészet aestbetikája megállapította, hegyis drámai tragicum lényegét a részvét éa a (élelem tinik; a tragédia a nézőben ezen érzelme-^ kJt keltve fúl, a hós bukásában megnyugszunk és részvéttel vágjunk sorsa iránti A ki egyezer a politika, vagyis inkább a válást* fások sestheiikájtl fogfa megírni, ennak a részvét nélköl kell majd elméletét megálla-pitaais, mart aa a kövat jelölt, ki a raméay le léiatom kŐtttH várva sotas eldüWMM; meg-HtAÍI, még avral eam vigasztalhatja magái, knyy szánalmai éreznek bak áss fölött, wert • nemes ttlaastó publikum egy réaae (Írül hááaéaák és kineveti
Mátyása aaeabaa a válasMIsi actoa-' aak nagyon wl* kertet a drámai leWyáers. Kg tannak éfcím ia a mtrtfó személjek, 9| vaa a Mp, meg vatták a aéma ize fjEtt % mrf vaatak aa agyas M»iaüofct
I az ezpositio, meg ven a bonyodslom, meg vsa a tömeg senöja, a sorslordu'at s végre a bukás.
Együtt ül a ú^-tbitottság s az elaök j gondierhes lejét tenyerébe bsjtvs (eláll; a i ékea dictióban figj-eí mezfeli a bizalmi férfi-( a kai, bogy országszerte megindullak a választási mozgalmak, ideje már, hogy mi is gondoskodjunk vajamely országos kapseitás f kijelölénéröl. Nézele szerint legjobb volna, hogyha a hírneves X-e lehelne megnyerni jelöltnek, kinek áltulénoéan elismert lehet-| ségei, nemes jelleme garanliát nyojt arra nésve, hogy a kerület érdekei minden tekintetben kezekre lesznek bízta. A szűkebb körű bizottság elfogadja! lelkes éljenekkel sz indítványt, mely u'án haiározialik, hogy a párt mint ilyen legközelebb meg fog alakulni I s e csélból nagy pártértekezlet hívandó öswe, hol a választókerület minden vidékéről fognak a választók egyetértő megállapodásra jutni. Nagy tevékenység a coullaszák mögött; a levelezés X xel megindul, készít telik a zászlókat. tanakodnak — a: verebek ia azt csiripelik, hogy készül valami. (&sö felvonás) A leiö-t elfogadta a jelöltséget, s megígéri hogy az összehívandó nagy értekezleten programmbeezédjét el fogja mondani, ba azt a tiszteli választók óhajtanák. Nagy öröm mindenütt. Az értekezlet napja kiiratík. a | nagy nap e'érkmdk. Kora reggel máskép kelnek aa emberek, frint közönségesen. A fogadtatásra már megtelték az előkészületeket. A a otezák lobngótisaheo pompáznak, minden srezon Aröfei stÉgánÁki a jó Ivó brúderek előre köszörülik már torkukat a Mtttáal élveretfe. A vilékröl lellobogózoti kocsik bozsák a válas«iM.at és nem válasz löka*, a jelölt tava hangzik miDdeolelől, s tly népszerű ember 0 m, o'inihá mér legalább egy negyed*ássdót löllfíll volna tálassiói íflrébén, As itdi^tásaál nagy sokaság várja. KM lebér ke*i)0#eo, 'alon öltönyben

s párt vezérférfisi. Itiszesen öltözött hölgyek j jobbfelöl; sz egyik óriási csokrot tart kesében, melyei egy előre betanult bókkal fog a szeretve tisztelt képviselőjelöltnek átnyújtani. Feszüli várakozás. Végre egy harsány lütty! A vonst berobog sz indóhfialta, a várva várt lérfiu a legharsányabb éljenekkel lidvjö/.öllelik, melyeit peresekig tartanak, az uiazó közönség bámulva nézi a pompái a fényt. Végre elcsendesedik a tömeg. A pártelnök lelkes hangon üdvözli az érkezettelt kit dobogó .kebellel várt a választó közönség. A jelölt kalapleemelve Ali az üdvözlő (térület előli, s mikur a pártelnök elvégezte mondókáját, akkor a jelöli, szél nézve a kőzöiiaégeh, lelket (emelő szavakban emlékezik a dicső kerfilet mu-tjáról, melynek Uo$zá való bizalma szivének utolsó zugát is lelvérte csendes nyugalmából. Azu'án négyea fogaira ülletik, az ablakok lelve, as utczák lelve, mindenüit lelkes üdvözlések, riadó élienek! Igy indultak be a váróéba. (Második felvonás. Expo ailió.) A hűa még elleniállásra nem.találva most még a remény kényelmes hullámain úszkál, mint a kinek a legjobban áll a azé nája.
A nagy értekezlet megkezdődik. A pártelnök fontos arcrczjal a sitoatióbos illő méltósággal nyílja meg az értekezletet, elmondja az eddig történteket, a hogy a bizalom az orsságoa hhü X-lelé fordult, ki leslázia magái a megjelent körünkÁen, s ha i l. vá lasztók fi ugy kívánják, nyomban elnon-dandia progrsmmbassldéi ia. Halljuk, halljuk! A jemlt feláll. Minden saeé reá irányul, a mihelyt elkérdi beszédéi, m'My crand térid el. Hangja betölií a plaesot. Ssavail eoksaor ssakiiják Tétbe az éljenek. Ál nép barátjának vallja auigái, nem Igir semmi), ozak aak hogy szereti | hszát, s ,muukájával akaija elősegíteni őj le Ogyét. Másfél óráig tartott a bt* sséd, a logyott aa alatt a mely most tár nem is jttegy névéi Halba; iriéti lelkesedés
Választisi mozgalmak.
Az ahtisemitákáak Zalavármegyében | Viselt dolgairól szóló púkkünlr, — melynek j nyomán a nemesbükkl szégyenletes eseményről s fővárosi nspilsnok is megemlékeztek, | — igen érzékenyen rslálhstts a vezérlő . antisemils • politikusok «-al, mert csak ennek nyilvánulásskénl lekin hetjük az alábbi sorokat, melyeket a keszilielyi kerület antisemita képviselőjelölölije gróf KUMtberg Zdeako ur küldSil be hozsánkj
Mi ezen nyilallcozatra caak egy igen rövid megjegyzést kívánunk lenni. — Azt, hogy a nemesbükki eset azon körülménynyel, miszerint Unger Alajosnak as ellenfele anti-sémim, — semmi összefüggésben nem állana, esteiem tudja velünk elhitetni a gróf nr; meri amennyire mi Isf ismerjük némiképeo a történelmet és a nép psichologiáját. hát caak abban a hitben bátorkodunk megmaradni' hogy egészen ' más eszmék és máa lérfiak, tudnsk a nép szellemére oly mérvben hatni, hogy as önmagától adja valamely ügy iránti érdeklödéaének akkora jelét, a mint ez a jó nemesliükkieknel történi.
Ezek után közöljük a gróf ur levelét egész terjedelmében:
A »Zala« Tek. Szerkesztőségének.
»A »Zala« m. vasárnapi vezércikkében a Zalamegyei antisemitákkal foglalkozván többek közt rólam azt Írja, hogy »ugy mond- ^ iák magyarul keveaet vagy éppen nem Indok, s
Hál nekem tökéletesen uiindegy. hopy a Zala vagy tudósítója nyelvismereteimről hogy vélekedik.
• A zoiri is n czáfolat nélkül nem hagyhatom az emlitett cikkben foglalt ama téves állitást, mintha antisemils bujtogalások folytán a nép Nemesbükkön Unger és Szabó ügyvéd urakkal szemben kihágásokra magát ragadtslni engedte volna. Nemesbükkön sem én meg nem fordultam, sem Szemneez Emil sem Vadnay Andor sem máa antisemita politikus nem járt, sem zászlói, jelvényt, prog-
| közt proklamál tátik a kerület képviselOjelölI-| jénék, azon -biztatással, bogy ba törik, ha | snkad, meg fogják választani, s a kerületet | ö fogja képviselni. — i Érzékeny buosu a bankellnél, hatalmas szónoklatok," elásott I emberek, rekedt torkok, s másnap reggel egy : kis fölájás. —; A jelolt elutazik, a csend helyreáll, a korcsmárosok, vendéglősök kezeiket dörzsölik és mosolyognak, — azután megint mosolyognak, s azután harmadszor I is mosolyogoak. Mit jelénlhet ez a három-I szoros mosoly, a melyek utolsója elégült ne ! vetésnek is beillik. Te ludod oyájas olvasóm, hiszen neked is van részed annak elöídéxé-; seben. Mikor ssután s képviselő flment kez-, dődik az ellenpárlnsk-munkája. SuflQgás, azután bangosabb beszéd, ellenzéki érlekez* | let, nj képviselőjelölt. Hopp! az eilentálló | akadályok, melyek a bőét szénvedélyre rar gadják. (Harmadik felvonás; bonyolódás.)
As annyi lelkesedéssel felállítod jelölt, ki már ssebjében hiszi a mandátumot egy reggelen levelet kap. Reggeli kávéját aaür j csöíi, hanyagul odavetve magát a kerevetre, felbontja a levelet és olvaaaa. Setét felhő mutaikoaik egyébkor oly derült homlokán. Mit is irbatnsk neki, szomorút. No már most elhis-zük mert a levél igy szól:
Nagyságos Űr I
Ideje less kei ületének egyik másik vidékét beutazni. Mi hívéi vagyunk, de az ellenpárt aknamunkája ve*zólyíyel fenyeget I a könnyen halomra döntheti a mit ni ^Épélk-{ tünk. Koroatalva éa Heverdény meg néhány ktaébb helységben néhány hét óta erta ellenzéki áramlat tspasstslhstó. Hallom én ezt olyan embereklöt, kik arról a vidékről valák, , a a napokban vénáira jővén ide, aaarteesét 1 beszélgeilék. Meg vsgyok győződve róla, bogy Nagyságod személyes megjelenésé ezen alté* I vedt válassiókst ismét a helyes ntra tarai -! hetné. Egyebiránl, ba Jól metélem a dol-I got, tines félni vált ok. Pártuak sokkal
Lapunk mii számához )4 ív melléklet fan csatolva.
rammot vagy egyttb nyomtatványt nem kfldtem. tehát a Nemoabttkkjekét a mon-dáliekbót kifolyólag md a« Qnt|iemltistmiB , p^fifÉdUi (anatísálifk, tanai isálhat fák. Ha - lóri én lak exoessusok, azoknak mái okaik jtél-lelt' bogy legyenek, mely ólok felöl as éroe* kelt Uoger és Slabó ügyvéd urak biaonyo-saa a legjébb fölvilágosítást adhatják.
Nagykanizsán 83T 6 VI. I I . Gráf Kítbdtbfbf Zdttiko.
A zslaegerssegi kerületben * kor-■Anypér — legújabb kir sseriat — Ptíuky* Kiro' t fogja fölléptetni Ssemnecs eHen.
ele nyíre vonatkozólag értesülünk a kővetkező hirröl, melyet szószerlnl közlünk: • Idényén Apáthy István ellenében Tuboly Viktor ksnizsai Ügyvéd — örököt képviselő jelölt — tüzle,ki zászlaját, bogy ^anyadszor, táo maga ae tudná megmondaniI* U-Tuboly I Viktor ur tudvalevőleg noha aem ssokott nagyobb gondokat okoáni ellenfelének, s hihetőleg Anáthynak ez úttal sincs mit tarta-
BÍínUs/
Taptfrzárol írják nekünk : 6 hó 7-én kedden délelőtt tartot's meg Horváth Sándor budapesti ev. lelkész, mint a szabadelvű-párt jelöltje programmbeszédjét nsgy közönség jelenlétében Horváth, ki nálunk már az előtt is mint kitűnő szónok volt ismeretes, észszerű fejtegetéseivel meghódította magának a hallgató közönséget. Szólt az egyes pártokról és helyes bizonyít ékokksl indokolta a kormánypárt intézkedéseit. Ulánna iSttheány báró, és ('zigúiiy Károly szóltak, a miutánK kocsira ülve, elbsjttstott, hogy a vidéken is bemutssss n agát, a hol szívesen fogsdtslott. Ugyanez nap déintán Vadnay Andor tartó11 programmheszédel. Tapolczá-nsk tehát három képvise'öjelöltje tan, mindháromnak van pártja, s igy a választás mindenesetre rendkívül érdekes lesz.
Budapest, junius 3. $887.
n .Ki ne hallotta volna hirét a cseh oro-liánnak. Azon oroszlánnak tudnillik, amely Csehország ezimerét képezi E czimeroroszlán azon nevezetes s a heraldikában páratlan ttilajdonrág-gal. bír, hogy két — farka van, mivel ezek mindig egymás ellen kunkorodva ábi ázol tatunk, jó kedvű élezelők azt fogták rá, hogy ezek a crebc rezági n/metek éa csehek kutya macska teát-v/raégét igen sikerülten jelképezik
Persze ezt nem bánják a csehek; ők igenis irtó harezot akarnak a németség ellen folytatni, mert ea Csehország jellegét veszélyezteti.
Hanem hát az a ba», hogy a caeh czimer kettős ága nemcsak a csehek éa németek harczát jelentheti, hanem jelenti moat a cseh népben
l kitört tesfvérhá twrut ia, Ag öreg Rieger ' Lártlónak, ki inágjoaak ezelőtt rövid-| del ia kétaéglwVonhatlrtn tekintélytl vezére volt nenl setének, fejére nő.iek ai ifjú caehek, kiknek Oregr a veiére Hja, Kiegeren fa bebizonyult ama régi igaaság, hogy bQntetéa nélkül nem játahatik senki a .tűzzel, s a nép a«en ■ védélyei fel költésével. Rieger, a hajdani pánszláv, a caeh táborok véres eaáju népszonoka, a mirhán féle 1848 kipuei protektora,' mnakvai pánszláv ethno-grafiai kiállítás 1888 ki zarandoka vénségére okosabb letit a politikusabb is akart lenni. Önméipékletet, az igények- 1 nek leszállítását merte ,tanácsolni népének, s ma már bimnw>gj,«ogy ez Ötlete a hakniriozévtea népszerűségének jelentékeny csorbulásába került.
Külöiiöaen*egy oti)inoaua kifejezésén botrány kosiak meg Rieger Ijivei. Egyik felsaóllalásában foglalt tanácsának veleje oda mejgy kjj. hogy tv$ ki vánjon mindent a cseh nép egyazétre,„ elégedjék meg egyielőre. legalább »azon előnyökkel, melyeket, a -német aógor felett kivívni sikerült, még nem jöttei az ideje, hogy! a cseh államjogot a. föderaliamua alapján , teljesen a egész pompájában felállíthassák: addig meg kell elégedni azon morzsákkal, melyek úgyis elég bőven liullanak a cseh nép számára, a Tasffe kormánynak teritett pailamenti asztaláról. E beszédet Ügyesen használta ki a dicsvágyó Gregr, megsúgta a caeh klubbnak diskrecziót parancsoló szabályát, Riegernek mon flriását a nagy harangra akasztotta, kihirdette a nép plŐit, s roppant sötét színekkel rajzolta ki azon megaláztatást, mely azokban a caeh nemzetre a annak aspirácaióira nézve foglaltatik. Gregrt ugyan kifúrták a caeh klubból, de azért Í8 megbosfculta magát. Egy követője van ugyan csak neki régi klub társai közül, de vele van a prágai diákság, a pánszláv eszméktől szaturált egyetemi hallgatók, a ezek a caőcse-1 ékkel egyei ülve megkezdték macska-zenével, ablak be ver ével a Rieger tekintélye elleni harezot.
Node hát utczai démonátrácziók másutt ia vannak, azok nem csinálják a politikát; reméljük a prágai Rieger-elleni tüntetés a caeh nép e'enyésző töredékének tetszésével találkozik crak; a nagy többség pedig eliféli azt s vele együtt ama pánszláv irányt, mely még a valláaváltoztatáa eszközét is ajánlsni meii nemzetének az orosz czár kegyének megnyerése végett.
erösebben áll, mintrem hogy egy pár hely-ság elpártolása győzelmünket kétségessé tehetné. De azért az elövigyázatot szükségtelennek nem tartom, s igy szíves örömmel várjuk, hogyha egy nspot kerülete beutazására kitűz, s engem erről értesíteni saiveakedik.
Maradtam mély tisztelettel
N. N. pártelnök.
Tehát felhő jelent meg a jelölt homlokán. — As a kis ezukor, mely a levélre volt szórva, nem igen édesítette meg a felölt keserű érzéséi, ki azt hitte már, hogy egyhangúlag. minden fáradtság nélkül foemeg-válasstatni. S ime másnak is eszébe jut fellépni a választókerület ben, s most! noleas voleos küzdelembe kell neki mrnnie, s az ellentálló akadályokat legyőznie, UH végre is Ö akar győzni. Nem is reménykedett igen sokat ebben, sőt élénk phantasiával megáldva, as etleqjelölt helyzetét jobbnák képzelte, mint a milyen az valójában vejit. Sorsom fordolt, mormogia magában, kávéjának utolsó maradékát felbörpentve, azután táviratot készített s út el küldötte. „Nagyon Is kónikus volt az, cssk ennyit möndott: »jövök a holnapi déü vonattsl a 'kerület beutazása czel jábol • Mikor es el volt sű'dve, akkor lel alá járkált a szobában és j körülbelül ezéket dúdolta: latén veled édes aya-galom! Kezdődik az izgalom! Bárcsak volna irgalom! Hogy visssstérjen a nyugalom. Másnap azután meg is jött a kerületbe, s kesdfldott sz utazás, Érdekes falusi képek. Keresfalvában, és Heverdéaybra nem Is hantik ssófce* jatai, a mellette leve kertem irtairól mint as áradat agy folyt aa imdtság. 8 mikor a körútról viwsatér betett tat moedbaits magának: Jut ia, msrw la. p béatoara aem merte volaa veaai gyözeJ-
éa leríja Mvcé ia a kétség rémifatével tabetsttek a jöveadőbe. iSonJordulst.)
Dl aaaríaesére kőeeladatt a vámsetls •apja. MWee «SB vall késskvi a aegy aapea, a pártek tmpe—e* mérkéaéiéri. A BtÁypia-awm itiiÉpi e választás: a választók Ifttoe-Mfta oifclrel i^Hirt be élet ve JMi-
jükéi. Két oldslt álltak, a közepéit katonaság, mely a szenvedey zajosabb kitöréseit lelohssziolta. Csendben folyt a választás. A választási elnök egy Öreg ur, minden választót, bármely párthoz (srtózott legyen, szíves mosolylysl szólított meg, s jegyzők pedig körmölték a neveket., A jelöli addig egy uri ház belső szobáiábsn beszélte meg » báz kedves hölgveivel a választás esélyeit. Minden félórában sCléta ötl Uj eddig 215, 280,320 majoritás. A jelölt; homloka felderült, talán mégis, szilárdul tartja magát a majoritás. Az ebéd órája is elérkezeti. De az étvágy nem vslami nsgy volt.! A feszült kíváncsiság fellázítja az idegeket, a bizonytalanság kellemet ^n dolog. Letli bárom és négy óra, a msjoritás leolvadt lívle Pártjának még csak kevés ssavaaója vanl Az -ellenpártnál is kevés látszik már hátra lenni. A majoritás ismét emelkedik, az utolsó 50 pártbeli szavazó leszavazott, a majoritás 60-nál több; nagy ss öröm, most talán mindjárt magaksd a dolog. D| az ellenpárt elrontja ezt az örömet Zászlókkal, jkurjongalva közeledik a választás hegyére kétszáz választó. A jelölt kebelében aa éraelmek vihara dal; nincs váhuató, a az ellenpárt! választói egyre nyomják alá azt a majoritást, melylyel a jelölt pártja bírt Végre, nagy éljen az egyik oldalról, szomorú hazak uUogas a másikról. A jelölt leküzdi a bukás okozta mély fájdalmat, nyájas éa szeretetreméltó igyekszik lenni a háziak iránt, de nmy keserves aiczkifeje-zéssel teszi azt. S a hölgyek és férfiak sr-esán mily U^dalnMss kiayomata a csslatko-sásnak. De sseratnánek egyik a másiktól szabadulni*
— Barátom, holnap még itt maradn i
— Nem, nem, hasa kell msaoemi elég veit ebből eoayi. ;
KataaztWfa! U |Ujra fellöekzünk
8 hol vsns képviselőválasztás payeho-tegtájlV kénfezed Míves olvasóm!
Benne van, ésak keresd kii
aui l-i.
A magyar állami péwtigyek 1
referaja én Nséll KálaaáM.
A magyar állami pénzügyek reformja, mit évek óta a laasttraősebp feladatként jellemeztQok, a radikalis és sicélves foga- 1 natositáa atiiiliurnába lépett. Hséll Kálmán fontos beszéde, mely nyílt progra.mmot. tartalmas, lelvilágesitja a közvéleményt s az összes péírtokal a felől, hogy a pénzügyi reform eme kéraéáe kokkal magasaob foson 'áll, hogy sem tovább is párttöredékek érde aeinek eíómosditására es körtés egálokra legyen kizsákmányolható.
Már maga azon lény, hngyi a pénz-' I flgyminisaterium vazntését Tiszw Kálktán maga vetteát, valamint azon nyilatkozatok, mélyeket i Tjsza a farlámentíen s egyéb | alkalmakkor] oly szigortíáu Wörtiiirv^ tett, ■ 4r azt bizonyítják, fio^y Tisza Kálmán és * | Széli Kálmán közt elvi véleménykülönbség, ni nej. . L
Terméiaetesnek találjuk,''jhogy az ellen-zek ennek eflenkezfiét hiszi és akarjji elhitetni S ez áem ia .képez a Vélemények,és pártok küzdelmében meg nem engedett ekzközt. y .. ! . ' t
Széli K^mán' beszéde ipolitikii ese* isény. mert é$y nagyjeleatőa^ll és európai hirű néitzűgyi capaiatás minden pártfegye-lemtől menten, tekintetnélkttli nyíltsággal, nem gyanuajtható loyalitáasal mondja ki abban a teljes igaz-ágot Az ellenzék örül | ezen és őrömének van jogosultsága, melyet j mi elvitatni nem akaruaz, mért az eílenőr-zp8 és kritika kütelessége aa ellenzék ré- i azéről jelentősségében vsak nyérhet azáltal, | lia oly államférfiú,- mint Széli Kálmán, a mult kritikájában pártatlan álláspontból j minden túlzás nélkül közreműködik.
A legszenvedélyesebb ellenzéki sém Örülhet rajta inkább, mint Tisza Kálmán* j
0 ezen közreműködést, ha az a közvélemény I re formálásában ia legédkezik^ ép oly szívesen logadja, mint a mérsékelt ellenzék vezére: Gróf Apponyi Altért
Gróf Apj oayl az Ő' széllemd&s ékes-szólásával hasonlatokra utalt,' melvek az i általa koraiban gyakorolt éaSréll fiáimán jelenlegi kritikája közt léteznek. Ezen utalás, teaintettel a most felyamatban levő választási küzdelmekre, actnalis érdekű.
Tisza Kálmán, mert nemcssk szabadelvű, hsnem egyszersmind államférfiú ia: mindig az elaő volt, ki az ellenzék ellen Őrzési kötelezettségének pélkűlSzhetlenségét hangsúlyozta. Amint sajnáljad, ugy sajnáljuk* mi is hi gy a mérsékelt ellenzeknek számbeli gyengeségénél s egyéb okoknál fogva, melyek a pártprogramm személyi jellegétől ►zármainak, parlamentáris mű líödési képessége és propsgandsjánsk ha tása a választókra s snnsk ezek által való megértbetősége egyre kisebbedik.
Széli programmjának negjativ része, vagyis az állami kiadások leszállítása végeit foganatosítandó rendszabályok összege és rendszere, párhuzamos azon elvekkel, melyeket Tisza Kálmán vall. Széli aem tartja bár az országház építést most el halaszthatatlannak. de biazen e kiadás tényleg tiz évre van elhalasztva, illetve lelosztva. A ! közlekedésügyi minisztériumban e rendszer | ma már 'valósággá lett. A többi miniazteri-I umokban ugyanez fog ugyanennek kell I megtörténni. Tisza és Széli közt e tekintet-| lien is megegyezés létezik Épen erre nézve | képeznek a legkíméletlenebb ée legerősebb nyilatkozatok morális támogatást azon nehéz munkában, mélyet Tiaza Kálmánnak mint pén/ugyminiazternek teljesítenie kelL
A mi Széli beszédének ezen negatív részét illeti, a .P.jC." már bét érv óta társdozik ugyanezen elv népszerűsítésén: | bogy sz államnak minden nem okvetlen i szükséges beruházással várnia kell, hogy aztán később annál olcsóbban inveatálhaa-hfceson Ennek Szükségességét Tisza Kálnián njór a mult évben hangralyosta.
Rendkívül slőtvyös volt az, bogv a kprulbel&l 20 millidnvi póthitel tárgyalása kor az össaes páriok sajtóközegei által { képviselt kösvélenény befoljrára oly irány-bán érvényesölt, mely szerint a magyar i állami pénzügyek rendteéséaek megóvása | vegett a kiadásokban okvetlen nagyobb éa i szigorúbb takarékosságot a befektetésekben I pbilig tartózkodást jog kelleni szem előtt tartani. Csupán okoskodással az állam pénz-I fikyi helyzetén segíteni nem lehet; sőt eflenkezőicg, ha az állami pénzügyek folyton tlaztán csak pártpolitikai szempontból bi j raltatnak, ebből jíágy kár azármazbatik.
Mind a két ellenzéki párt csakis ha-zifiaa és parlamentaHs kötelességet teljesít alelvitásnatlan jogátal él, ka a pénzügyi I káselés fölött égésiben véve s mioden egyes i BUniszterínm pénzügyi gazdá'kodáaa ütött kalön-kűlöa a legszigorúbb tárgyilagos kntikát gyakorenL Caakhogy a túlzás által épen a hagy ttgjymek ártunk, melynek pédig azolgálai akartok. - Ha tebát hibák Uvettettek el e tekintetből, a konsiay csak azt tette, a mit aa öesses par amenti partok a a közvélemény folyton sürgetve követeltek.
Valamely kenáay feladata minden esetre tragssabb, hógyatm a tfirvéaykeaás betüíiérinti engeddhaee végrehajtó közege
1 legyen, murt maadea aikatméiyea konaáay
srkölesileg kötelezve van bisoayos elvek alapjáa nemcsak a vezetés irányit megha-tároaai, hanem saját pártját is esen elvek követése érdskébea, — ha kell még jogos, de nem időszerű kívánalmának megtagadása álul is - befolyásolni Ezt Tiézk Kálmán as őt jellemső tekintetnélkttli nyíltsággal világosan kíjelenteUe, midőp elismerte, hogy as egész országra szükséges egy általános intés m midőn elismerte, hogy némi tekintetben gyöngeség lenne a kormánytól f ba nem volna ereje visszautasítani oly kívánalmakat, melyeknek teljesítéséhez a szükséges pénztári alap nincs msg.
Tisza Kálmán ép ugy, mint oséll, w bevételek fokozásának halaszthatlan esz-kösökként a közvetett és a fogyasztási adók reformját jelölte meg. Bizonyos is. hogy Tisza e tekintetben halogatás nélkül s erelyesen fog eljárni.
Fontos továbbá, hogy épen Széli Kálmán, a legszigorúbb pénzügyi kritikus, — mint ezt a sajtó, kivált a vidéki sajtó min den fontos közegével egyesülten mi is tettük, —• küzd azon veszélyes pessimismu* ellen, melynek költségeit egyes cliijnek javára és ,a külföld hasznára Magvsrország minden adófizetője készpénzzel nzeti meg. Amint Széli Kálmán nyilatkozatai bizonyítják, közte és Tisza Kálmán közt e tekintetben js elvi megegyezés áll fenn.
Az eszközöket ép ugy, valamint a másik szélsőséget -r- hogy a pénzügyi ki-éheztetési gyógymódot kerülni kell, —< már évek előtt előadtuk. Széli beszéde e tekintetben a legbecsesebb megerősítése annak, a mit évek előtt mondtunk azon magyar betegség ellen, mely mindent az állatqtól követel: a társulástól, a személyes ecélynek, a termelési élet önálló tényezőinek s áz érdekeltek szövetkezésének szervezésétől pedig úgy szólván jemmit azon rendszer Szerint, melyet éveakel ezelőtt következőleg fejeztünk ki:
•Magyarország különböző részeinek minden jelentékeny beruházási szükséglete gyskorlatilsg csak akkor lesz kielégíthető, na valahára megszűnik az. bogy minden közgazdssági és bár különben togosult beruházási szükségletből jogezim kovácsoltassák afc állam, vagyis az összes adófizetők | rovására." ! .
Mind e dicséretes czélok csak ugy éghetők el, ha a munka éa a nénzkoczkázát megoaztása által közgazdasági önkor-, mányzat; az érdekeltek felelőssége és ellen-I őrzése a vidék egyrs tájain akként érvényesül, hogy mintun egyes vállalat könnyű | szerrel foganatosítható legyen.
.Anglia e tekintetben mintaországnak ! tekintendő, mert az egyéni erély él kezdeményezés e hazájában nemcaak a tőketársulás egéaz nagy terén találnnlA gyakorlati u'matatást, de találunk a módszerek tekintetében ia, bogy az érdekeltek nagy számának távsulásáoól mint keletkezhetik hatalmas közgazdasági ^szervezet, mel vnt k eséliaira a' legkedvezőbb teltételek mellett ajánlkozik a tőke. • / • ' .
Különfélék.
— L'ruapja. a keresztény világ ezen i egyik legnagyobb übnepe lényes ceremóniák
közt ment végbe Kanizsán.1 Az egyházi kör-menet belátbatlan néptömeg kiséretét*en vonult végig a városon s sz ünnepély lényét a 48 sorgyalogezred egy disz százada, valamint a honvédség köréből kirendelt diszőr-I ség emelte Ugy a honvéd, mini a közöshad* aeregbeli tisztikar is teljes díszben kivonult. — Megelégedéssel éooststálhatjok, hogy az idén a körmenet alatt, egyetlen bolti belyiaég^ sem volt nyitva.
— Agyeasmrla s fiái. Azon sensaiios esetre nézve, melyet a fenti czim alatt több fövároai és megyei lap közölt, jelentékeny helyreigazítást kell lennünk s az esetei s valóságnak megfeleló'eg kővetkezőkben írjuk le. —'Gyúrónk* Mária Krislofics Ivánné mibovlyáni lakos részint a saját, részint özvegyi jogon' a férje javaiban gazdálkodván, György nevü 26 éve* fiát b&ntóiis, hogy a gazdái szerepet nem ö viheti a házban, a e miatt nevezett fin sz anyjával folytonosan gyűlölködvén, est többször szóval éa tettleg is bánlalmasta. F. é. junius hó 1-én a család kora reggeltől fogva kaszálással lévén elfoglalva, ennek végeztével a délutáni órákben a fiu saját feleségével valami fölött öeazeperelt, ugy, hogy mire anvja haza érkezett/ fiát már a legingerültebb állapotban találta. Sötét, bosszús szemekkel tekintett anyjára is, s ki kérdezte ingerültsége okát; a helyeit, hogy a ftá erre megysrázatot adott volna, kapával ment anyjának, mit azonban neje kiragadott kezeiből, utóbb aa öreg szászon y ben ent s szobába, a fin pélig utánna, és aa aayja által levetett csizmákkal azt sötétkékre verte Az anya kétségbeesében egy. as asztalon bsfrcvö kési kapott lel a markába szorítva, védelmi állásba helyezkedve, a folyton tábadólag neki menő fiat intette, begy ne köoeliieen feléje; a figyelmeztetés azonban nem kaassáhia, a Ke hasával beleszaladt jaz aayja lesében ievó késle. As aa ákai Hmadt uurás alig veit
egy-két eénthaéternyí • tx előhívott orvos nem fc találja azt életv^zéiyaanM, pár ölté* ( ael a aebnt bevarrtán. hideg borogatást eea* Arit 5Ugy látszik azonban, sem a sértett, sem a felesége a bajt komolyabbnak nem («tgván lel, aa orvosi masitáauak szigorúan nem lellek eleget, Ibinek követ l»zl ében a •"badll teatréaa gytoln^&ba esvén a fiu másnap Miután meghalt. U. A ;esáklprnynl kir. járásbíróság Kristofta Ivánnék nyomban letart ózlai la, de miután az előnyomozásból a jelen tényállás derült ki, mely szerint szán-dekué bántalmazás alig vélelmezhető, vádlolíat 1 hő ,6-án szabadlábra helyezte, a ügyében k további eljárás folyamaiban ♦an.
j— A vértaaa afféré. I'óltenberg Mimi báróaö alapítványi hölgy, az Aradon kivéizett dicső vértanúk egyikébék, b. H51-tenberg Ernő honvédtábornoknak nővére e. héteil Badacsonyba* elhunyt A magyar sza-badságharcz leverése utáa\a tábornok nővére[rokonai kSrébep,.Fackb\Kafoly vasúti miémgaigain a a fendvai terűié jelenlegi képviselő jelöltje családjában talált menedéket,T honnét Packh liedö ibadacsonyi löld* btrtolofthos költözött át, a ki tunvalevöleg l'öllenberg Ernő másik nővérét lirja nőül, j — s Hit szűnt meg dobogni a nepM aziv. | U- fcréekM uls»A«. A azombalhe- 1 ' lyi brycle-lánMi«ág tagjai közül Földesi :Iá-aoa, Hrideczkí Kálmán, Horváth József, Szabó Lajos! és Vizmalhv (iésa pünkösd napján reggeli 6' , órakor indultak meg •taaparipá-kon« uSala- Egerszegre a az 54 kilpmólernyi utat, beleszámítva a vasvári pihenőt, d.' u. I1/, [óráig tették meg. Znla-SgerBzegen Skubics Imre közjegyző, mint ss ottani bieycje társaság'elnöke, 18-ed marával fogadtam vendégeket, a kik délután Körmendre hajtoialr föl, a hol Udvardy - narencz és Jenő fogadta szívesen a sport embereit.
U Egy alJérAablré legjelari ügye. A budapesti kir, itélö láljla Vioss * Béla moóri kir. aljárásbiró fegyelmi ügyében megbozté ítéletét, mely szerint azt 3U0 frt péazlíöntetéere ítélte, s felfüggesztései meg-^ ssüntétte. A marsazlalt s a közvádat képviselő sir. főügyészi helyettes löllebéztek az iiélet jelien.
4~ Aa egjlell vlgalam^ melyet a ♦Polgári Egylet* kerti helyiségében e bó 8-ikáq rendezlek, minden eddiginél! lanyhább érdek lödes mellett tarlatod meg- Aitánczban a következő hölgyek vetlek részt:] Hegedi* Margit, fiácz Aranka éa Ilonka,, SwslUs Ar-padisléa Ida, Szőke Erzsike 'és Mariska. Talliéfi k. a., Varga Magda. Viotí Mariska. Ezeken kivnl jelen voltak : fíogyay Ödönné, Ihr. Mentzik Ferenczoé, Üohcz Endréné, Uauseia Olioné, Darázs Zsígmondné, Gúzony ÖAndorné, Götze Bobertné, Ilonáin Lipót ne. fíáez Inlalné. Sradite Károlyné. Sebed yJn Lajosai, StOcM (Venle), 1 arga\ Imrené, Vajdai Bá'inlné, Ozr. Vioezné.
— Dr. Hasalok a Kálmán Zala vármegye láradhsilan kir. tanfelügyelője e hó 7-«i éa 8-án fejezte be s nagykanizsai népoktatási tanialézetek líiiogaiásíit. Ez alkalomból a községi népiskolai tanulók gazdaságtani gyakorlatait szemlélte még a város kertjében; meglátogatta továbbá az jzr. elemi népiskola leányoszlályait s a kereskedelmi iskola jkét évIpSyamát. A szerdai M órai vo»
naltal távozott körünkből alelkea lanle ügye'ő, ki e» Ívben most már harmadszori szerencséit el m tsnodáinkat lálogstásávsl. As Isten tsrtsa jbeg a buzgó, mély paedsgoglsi l>elá-
ler teajréretíl (A<fPornbprdról) 10 frt^ Clé-men! üipót. | érti, Inkey László ) Irt, Varga {fjjoa } lit, Kávádnik Alajos 2 t*K Lóskay Jeromos (ZriK-Apáti) 2 frt, Osteszly Antal1 4 frt, Klein llllée 1 Irt. Kaics Lajos 1 frt 1 — A asives fel^Mketóknak a rendezőség eg | . utón téjezi kii bálás köszönetét.
4- A program* as, Egy válaazlókerti-létben, mely [nagyon hirhedt arról, hogy ott! a választások temérdek pénzbe kerülnek, — az egyik párt korteee erősen capad Iái ja az atyafiakat a végül a bugyettári*ára Ütve, .meggyőző* hangon elkiáltja ] »Ez a prog-ramm, aiyáamai!< a asaal felmutat egy drb. egyfociatos bankót. *Mmh — mordul viasza az egyik polgkrtárs — e még igen gyönge beszéd U | '' 4
A $sésat jám. Párisbaa, a szellemes francgiák fővárosában tudvalevőleg szeretnek a gaacogoeiék lelett élczelni, 'ás mindéníéle módon gúnyolják őket [világhírű hárijáneskoctysuklrt. Többek kösötaegy franczia lap következő esetet közli1? Egy gascog-nei ember hazaérkezvén párisi utjárál, hosz-szában-aaéllében beszélte el viselt dolgait; Elmondta, hogy a párisi hadaatyáUok házában Napoleon gárdájának egy katonája van, * kii azámtalan ütközetben aanvira össze-kaszaboltak, nogy caak az orra maradt meg, , a melyet mpst államköltségen látnak el buraöttal. ^
•-Í Nyllváasa kéaaéiaet. Fölkérettünk a .következő sorok közléséré: Gél-ssi Gutinann Vilmot, kír. tanácsos úr, mint a nagykanizsai haflastyán egylet tiastelelbeli elnöke s mint az ■ egylet alápitó tagja, az egyleti alap javára 60 (Hot küldött kezem-■ "íez. Ezen nagylelkű adományért az egylet, nevében ís hálás köszönetet mondok. lory<i * Imre a hadastyán egylet , elnöke. -
—> Vadáaa 4 rét a. Koczavadász bor mellett henczeg..— Igen uraim, mikor Ame-rikában voltam, egyetlen vadászat alkalmá-. vül, hal bivalyt löllem! r Egyvalaki a társa-aágból halkan: Tealv^gyilkoa.
— A MNgj kanlaeal lávirda főállomástól vesszük a következő sorokat: A budapesti lávirda igazgatóság mai napon kelt
1 448f> sz. a. rendelete lolyién a megye szék-i helyén Zala-Egenzegen mától kezdSdőleg h a többi rálaszliii helyeken — illetve a legközelebbi táviida állomásoknál a választást megelőző % napon, a választás napjftn és az azt követő napon rendes éjjeli szolgálatai fog tartani: Alaó-Lendva, Csáktornys, Lele-nye, Keszthely, Nagy-Kanizsa, Tapolc/a, Zala Szl.-Oróthon.
— Hangé-Mi. A Zöldfa térről a Magyarul cza torkolatéig építendő kongótégla-úton m4r erősen dolgosnak. Az ut kiépítéséi sjánlstl versepiy utján Hencz A nlsl nyerte ei
— Frlm<iil\e. Mult évi május 10-én történt, hogy Nóvák Mibályné felső koncov-
! esáki lakos Összeperell anyja szolgálójával | s midőn Zajlravécz (íyörgy szolgalegény [ csiiiiólag köz|>elépeii, Novákné ezt kapávsl F és más bilegekkel bántalmazta, Zadravecz pedig valahányszor az asszony neki eseti, ismételten ellüidösle. Miu'án Nóvák Mibályné sérttsei lolytán még az nap délután megbsli, i Zadravecz vád alá helyezteted s a kanizsai i kir. törvényszjék öl a BK. 301 § ának 1., | ponija izennti minörülö halálos testi sértés miatt 2jévi börtönre ítélte Az ügy Varga j Lajos vwdügjjvéd fellebbezése folytén a kir. lábiához kerülvén, ott a védelem álláspontja, mely szerint Zadravecz önvédelemből csele-| kedett, 4- elfdgadtalott, minek folytán a kir. | lábla vádlottal teljesen felmenieite.
— lakalal érleslléa. A nsgy-kani-
táaaal es nagy lapasztalaiokkal bíró lan'ér- 1 zaai polgári fiu iskolában az 1886-87. lan-ftut megyé k tanügye javára' , p évi rendes vissgálstok
4 Fellanierl halls. A bslaloní halászok' Vonyarcz alatt a nádas mellel l egy már (eloszlásnak indult férfibollát találtak, s abban lüsetes vizsgálat után Baláss nevü hajós tíoittestére ismertek. A hullát Keszthelyre Bzállilotlák be a miután kiiünt, bogy gylktisság len nem forog, eltemették;
— Baleg Árpád aslniaraatala e bó 8«íkán tartotta bucsu eiősdásál. Szombaton és vasárnap (5 és 6.) a > Király fogás* cz. operettet hozták színre csinos kiál'iiás-sal s jó előadásbsn. A társulat innét Keszthelyre jlávozotf. Hallomás szerint a társulni ss őssi ssisonrs msjd ismét Ksnizáárs, tér viaass, mely alkslommsl, — ha a társulat megerősít lelik, — bizonnyal kedvezőbb anyagi s morális sikerrel mUködbeiik. °
— Xfvtielra férflak a afkrél. Piáló áz ssssooynsk hasonló jogókat és oevelletést óhajtóit a férfiakkal: as 0 véleményén] voltak: Plutarc'i, Socrales, Perikies, íiimeatnanes. Boccsctáó sz sngysldk közé emeii ölel. — Dürer Albert igy nyilatkozik: • Még ás egekbe sem kivánkozynL ha ott asszonypk nincsenek.* — birken Zpigmond aa sssflbnyt s csodák csodájának, a a földi kedvességek fogalmának nevesé. — Fichte, a bolesMs igv nyilsikozott: »egy nőllenszemély céak léi ember. • — Kánt elvkor vőfélye vplt egy ígen egysaetlea korúi házas-pérnakc a vőlegény 76, a menyasszony csak íl éven volt A vendégek közölt égy aaz-sasayséa ia volt, ki rég vágyon KattÉil meg-ismiikmlai A mint alkalma nyHt, a amvak-kai kdlifá meg Kantot I »Taaár nrl remél-betök-eTmég e házasságból gywmekek?* Kant vfgig nézett aa asmmágoai azután kmaolyáa azt válassolta: »Nam remélheini p* tmafm félni lekai* bogy lesznek.
r*l*l*rti#a*k. A nagyikaaissai polg. egylet ittál a há Ma rewdesetl tavaszi *igslomljftitdéíméwk gyarspüáaábos Wftl ji Hámi kei a kóveikarta üraliaft: Btodi-
juniuH hó 17-én veszik kezdetüket és tarlansk e hó 24-ig bezárólag; A magánvizsgálatok junius bó 25-én lógnak megtartatni. Enek,- zene,- szsvslsl-és a juislmsk kiosztásával egybekötött zár-ünnepély napjául junius bó 27-e tüsetett ki; ugyanekkor osztjuk ki s bizonyítványokat és as ért égitől. Mindezekre a I. szülők éa tanügybafálokat ezennel tisztelettel meghívja N-Kanizsán 1887. évi junina bó 9-én a polg. isk. Igssgslóság.
- A aagy-kaaiual nép- és lelső népiskolákban az évsáró vizsgálatok a következő sorrendben tsrlstnak meg: Junius 6 án délelőtt: Hittan ss összes fia,- délután: az összes leányoszfályokban. — 7-én délután: Teleky-utczai I. fiúosztály (az osztály-lánító súlyos betegsége miatl.j -4 17-én délelőtt : I. II. felső léányoazL; délután: III. ( fiúosztály, — 20-án d. e.: L II. IV. fiúosztály.; d. u. II. III. IV. leányosst. -21-én d. e.: lJá) Lb)L leány osztály; d. n pár-huzsmoe II. III. fiuoszt; — 22-én d. e Arany Jáhos-uiczai I. fiu- és I. leány- és Petőfi uferai I. fiuosslályok. — 23-án d. e.: Peiöfi-u'czni I. II. leányosst; d. u.; tornászat — 24-én: VL VII. kerület összes osz-lályokban. — 25-én d. e.: Magánvizsgálatok. — 24. és 25-én kézimunka kiállítás a köz ponti iskolában. -— A vizsgálatok reggel 8-, délután 2 órakor veszik kezdetüket Junius 28-án «Te Deum* éa aa érdemsorozatok kiosztífss. Az igasgstóság.
- HásaaMkgl ajáalal. Egy vidéki lap birdtfésftl közt a következő bárasségi ajánlat otvssbsiö: «Egy özvegy aő, a ki még megboldogultja teljes ruhatárának birtokában van, hajlandó volna, egy alkalmas úrral házasságra lépni.*
- Érettségi vlsagálat A vallás, és kósoátaiási magy. királyi miniszlerium részéről nyert kikttéésbss képest a zalaeger szegi áBámlIag segélyeasit községi pokán Aa iskolával kegeeelatM köa«p keraskadelmi
iskolánál lavtaadó eWő érettségi vizacálainál ininisterf biztoi I— Pr. Rassieska Kálmán kir. tanfelügyelő leend, Az érettségi vlsegá-latok íra^MtU része junius hó 10- ás II én a szóbeli pedig mniua hó 13-án reggel Ö órakor fog megtartatni.
&aS>Tar Bsasilil arUt j k4wHkaafl lavakS kaa ■ jak Sars4k&< (Mr*jakl Dr. MnW Uas art pltxirjA-Ut küldött Irag aMuwkara (gjiés Ilka Urak tahit Wvibki kírl ávéggal. kogjr a gjifxmUei, mríf l«lj«á att»awéasai»t LagüJ'aiU MjUawa 4a aüal fnltaaaam larlpilwaa Kgyaéal valódi ■lafirtfW-kajiUaU a' védjegy MaU (kanaa' kargaa/ajat) •/* 1U. iivegakliea 9 H«rka: K, '|.i 6 aAika; «/, Ittam 9 mit- I ka a íjágjiawItlMMa 4a a kNyaalUa tkkslls M. Uaaaarava. Kaklár. '
(»IU|ult«aie> élatklalaslté tár- I aasAg Ürw larkkaa.i Eien társulst egy uj nsgy bórdsrejQ reformmal lép a . közönség elé. Uglyanis »UJ (aallaa* jelzés alatt egy uj ibiztositásT oombinatiót 'vezetett be, melyek változatlan/ díjtételeknél s bizlosiioUakimlc uj előnyöket nyújtanak. { Ekén bÍKtoaitási terv. után jogában áll as első biéiositási év lejárta után 'bármely i bizlositolt félnek hivatását (tényleges hadi | szolgálaton kivftl) értesítés nélkül szabadon válssstaní és ntssáaokal a föld bármely részen szárazon- vagy vízen tenni. — Ha I a biztosítás már két évig érvényben áll^ égyátalán meg riiem lámadhaló s ezen .. időtől kezdve pérbaj vagy éagjllkéaaág avagy bármely néven nevezendő körülmény mint téves ajáuja! slb stb. a kifizetés meg . tsgadására- okot nemi ad, aöt mi több, ezen kötvények1 a társulst állni asaaaal s halotti bizonylat benyújtása után' kifizet-: telnek. Az Equitsble azzal, hogy a legna-' gyobb bíztoaitási törzszsel rendelkezik s j hogy s világ öatzes intézete közölt a leg-I nagyobb üzletet eredményezi be nem éri, hanem iparkodik es intézményi uj kor-szeiü üdvös ujllftsokkal tökélyesbilenl. Az Equilabje 18f6. évben 275 millió forintot forgalmazott s ma már kétséget nen« szen ved, hogv az Í8S7-ik évben a forgalom a 800 milliót mrg lógja hslrdni, ez oly eredmény, mely világossn igazolja, minő mérvben hirja ezen intézel a bizimitó kőfön-ség bizalmát. 931
Hyilttér*)
Aa tadLte savaralrél Az emésztő szervek, melyek által a tápanyagék a test lápláiááára (eldolgozlatnak, egésá-aégunkra nézve léfmészeteien a legnagyobb fontossággal birnak, a szervek mttködésénék minden zavara, ilevtteoyaégi képeseégénék hanyatlása. ItMléUÉága s lönnakadása kórée állapotokat idéz] elő nagyobb vagy kiienb arányokban. A roiáz sméezlés miatt az állms béicsaioroa-áliominye is szenvedő állapollia jut. Ha aztáa kellő helyen a időben nem alkalmastailk a lelyes gyógykezelés, akkor a legkülönfélébb Melegségek tünetei ieíeutkei-nek, mini p. o. vérszegény •ég, sápkór, laftjk z»ibbadáss, étvááy-biány savanyú büfögm, gyomorfájás, nyomás a belekben, általámm alhasi fájdalmak, asorülás, hasmenés, kólikk,* sorvadás, máj- és epebajok. Es emekbn Braodt B. gyógyszerész svájczl Isbóacsait (egy dobozzal TO] kr. a gyógyszertárakba^) sok orvos, mint legjobb szert ajánlja, táivtu kellemes, biztes naiáaa van s egyáltalában nem ártalmas.
*) Az a rovaUiia kSaiAIUkirt saa vállat aagiU a mas.
V A
Felelős szerkesztő K Q A U J
O I,
HIBDETIIIEK.
let
Eira orssák nruiarll brtegsége a roaa tntéazléM; moderiiilet éá modern tHéa voltak a baj taflISi, aaj várollijniil kp meg twnalakrl. A beteg fájdalmat avas a mellbeu ox o^atakbaa M atka a kátéban. Levert átauwaal) mi ronpnl; a beteg; wéjlta maa, kllfiaSa*airaggataskaiL Bagadóa sjrálka iwrilja a fogakat.. Aa; átrágj kiüsyas. Olyas érsáae vas. atstka gyoawrbas ntyaa takkr vbtaa; aéka gyaaga isgalottaág craabftö a py«a>omá|lian, swly aáoabaa táplálék állal mb aiégtlkflá ki A asaaak bcasaak, a kaaek a láhak kidagt-k ■ lapadó Ikzaéaággal Wnirák, Kavéa iéá ■alva köböprn klarint ba, elalaUa aaáraaoa, aékáay k«aap aaha "titViij sáldaa azial kápaUrt Omakőtva. E k&abaa ja beteg levrrtaek érsl aagál, éa aa alvéa wmnii fidgléft aeni lélnik/fiynjteiii Butid Idd araira idegra izgalattaág áll] be ée goaoas elMrsetek gyUrik. Jlsédfiléa éa aly éraée fread ka klnelen felél), mintha faragaa vele miad<-n. A belek ekfsgalaak. A láreaáras h időnkint forró; a rrr s^párSafidik ia paag: a aacai-febérje aárga btreaatétnyar; a Teaeráladék kavesbrdik éa allét aanu. átléa atéa llrdékat rakva la. Oyakraa faibifaa a baráti táplálék a gyoawrbét, fcajd nvaaja, ádmaa iaa-1; ea gywraa karaa ■atvdabogéa éa fkÜa* dosáai n.hamnklól kjaéta'tk, a látás gyvagál a eaiaee paatok látataaak a asem eláll lebegaJ, aagy bverteég és rcadkiráli zjeagaaég érsata ielaalkesik. £aaa táaa-tak falrálltra vannak' jelm. Nea téredtak, ka ast ■«adjuk. bogy as anáág tekoKágénak kásal feleoea-ved eaea betegség valjimely fokoaatábaa. A' Ikaker eslraet olykép bat as rmésxtfi Szervek érjjwyagáfa, bogy as átalakítja s gyomorba Jatott tápszert aly anyaggá, mely képaa n gyenge taataak táplálékát nyaj-taal, aalyaek követktxnénve a jé rgéawég. Kara eaer baláaa a ttodévá] batáaas. Millió és millió üvegek adatnak d éveala efsaágaakkaa a a kedvaal uvdjaA-syekat btaasylté bálaíratok Uaaakudaak gyégytté .ere-jérál. Százéi a kUftabftxé aevá bttegiégeknejc erednek a mas ea^niéabfil, éa ka ezen egy- baj elmolt a tébbt belegnígek ia elilaaab mivel raek nak a vaBdi beteg-eég kórtkaatai, aaaek jgyégyazera a akaker-sztzakt éa aigel-labdara. Ezrei a bisooyttváayokBak jkéteégbe-voabatíaaaf bizonyítják gyó^ité kaláaáL! lapkató minden gyégyaarrtárlaS.
Egy üveg Hkaker-extmt áis 1 frt 161 kr.. egy dobos Beigél-labdaca ára 80 kr. Magyararaay főraktár Badaprstea, királyínlcza ÍZ. atáa Tftrök i. grégy-Kzertárában éa általa as orazég minden gy%y«wrlé-rábaa kapható. 861
Aaff-Aivatcada; Prágtr Betű, Mai HrfWeri Pápán: Kkrmlt h Terhet gyfyi/izn nzrL nfí. Továbbá Kttdtr &undor gtfógytzerttirában Xafa-Kgtrtzegtn.
taOÖ/lkv, 887. márcz. 2.
ÁRVERÉsj HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. trvssék tlkkW osztálya részéről közhírré tétetik, hogy Babos László I ügyvéd n.-kanizsai lakéa végrehajtalónak Föle János végrehsjllk szenvedő gsrabonczi lakos elleni 100 vt töke, 1886. iannftr 16 töl járó 6% kamatttf 0 Irt 95 kr. jvégrehajlfts kérelmi, 9 (t 50 kr. jelenlegi la még felmerülendő kö ségek iránti végrehajtáii ügyébea a ti nevezett kir. tqrvszék. területéhez lartokó garabonczi 83 tlkvben -f 85 hrsz. a. Pflle János tulsidonánl félveti, 506 írtra becsült ingatlan, a (11. a. özv, POle Andrásié szül. Kovács Álma javára bekeblezett boltigjani barzonélvezetí szolgalmi jognak épségben hagyásával, a kis radai 117 Ijkvbfn -f 511 hrsz. aj (elveit váltság köteles in-| gatlanból Pöle Jánost illető 438 írtra bn-| <sült ' , rész, a C 7. a. özv. Pöle Andrásné I szül. Kovács Ains javéra bekeblezett bal* I tiglaai haszonélyeaeti ssoigslni jogának ép-| régben hagyáráial, — és pedig a garabonczi ingatlan I
1887. JunIuh 25 napjának dóieljilt 10 órakor
| tíarabonczon s község házánál, a kis radai I ingatlan pedig ugyanaznap vsgyis
1887. évi JuulOft 25 napján délután 3 órakor
Kis Rsdán a kdkség házánál Blbón Lámjló I lelperesi ügyvéd vagy belyeUéae kúzbejötléivel megtartandó njilváno* árverésen eladál-/4)t fog. —
Kikiáltási ár a fennebb kiteli becsár. Árverezni sivánók tartoznak a becsár lO'/.-át készpénzben vagy óvadék képes pt-| pírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vetelárl bárom egyenlő résziéiben, még pedig: az elsőt*'sz árveres jogerőre emeikejlésétől ssámlisndó I bónáp aluli, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól I hónap slsft, minden egyes részlet után ss árvems napjától számitimdó 6% kamatokkal egyftlt az árverési íelléfelekben megbalározolt hp-lyen és módoutpk szerint lefizetni.
Keit Nagy-Kanizsán, a kir. tssék mim telekkönyvi halókágnsk 1887. évi márcz. ló 6 napján tartott üléséből. Grf. HUtíONNAT
h. elnök. 936 I—I
EVELll
Bndapsst 1886. decz. 1-éa.
A aoaékaaykéakbaa al-kalaMoáaWa álló a Öaák által asámtoM Z drb. li aa. ■aaó- érfacearégép minden takiala'taa ezéleawtaak .ée elunytonejc MsaaySlf midőn eat k«aasé£g^l igju^ljnk, egyid*}>td| k i jat' a íjuk 1msy gépikat aiadasakatk kik-aak ilynejntt fépM aSákaé-gfk raa Ugjabhaa fegjak ajéakai. [
Grand Hó tel Hungária Jlinimmn f- a. k.
nadapaat.j 1886. nor.2Un.
Tapandalat Mj '■ ás \ aw«ó éa faiaanferp MM ni r«aea énewtvai ^o^ket, ■i^MÍat kiput.Ua é« tíaata aaaá^ a fiHimwii - klan%aik«ay-ayá kaaa|W mid, vaisaiat exappaa 4 ídá megiáWaiitáa teklaUtáMH gépik tlk^la teaea aisfepaik áj ásakal kfaváai üÉsffcelaa [ |
Kertéin Téóef f. k. Dorottya Mess I. SS. SbÜ
•77 -1$
A nagymosás kellemetlen-

Teremi. Erd lW aov Eliamere-n. bogy aj mmre küldött 1. aa éa facsarógep- minden takla-tatba sagyoacsélanrá eWg káafayaa jár, a a báatar-táakas aélkáláslwÜeB. Orl Beiklea B*ra a k
fla-Vebérvár. 1887.
laaétalva eaakM a lagjak kel aaadkatak BMaágép^Éh re. Tőbb lakea Mg latttá-
rabét
oisí- és íaesaró^iiiiBklill s&"SE2
• ■ kagy aa aaa éli. aert atéMa
(Strakosch ^S Boner ssabsdslms) I tdfibaa agy egéas aasyaas {
egjl aaaaaély agy aagyohb béite^téa f.Wnwakit "Vj *
néhé** ém alán, a foWraaaá reaéhlvéa *
kiaeMeae* leappaa, MaekHiaym *a léé » fr-^*
Mgtakari éaa aaeAatt bsfekérré mma lewiaiiHÉk caisaa éa illieni ktélllláadri. Kafftaiík Kagyar^naár agyad ált vesértgyaiáetkél
Schleínz K és Tirsainál ' Eaalavgea lem. éaa. Ida]
Budapesten, VII eUoslé-utcza 47, éa is fiattaéi wagtaadaH I V . harmincrad-utcz^ 4. j aaésa ■éasi^Upa tf*a já r»ba»naalaiiaeeadás4s.«éwk. aa.kat rrg a T«lj—■ —f BészletAsatés saaUett ls kapkats. I aMpiaa.
Arjsgyséhak iugyaa és bássMaátaJ I Befaer ágawe a k
kék, s eaea vadlak. riehM Béla
e k
(Fal/UUn m mellékletem
i
| P
I —
pSlt^I14' ' f r r í ' f-; . ) if
K)ÖOOO(iOOOOOOCKKKXKXMXK*OOOOOOfc I ■ —' X '" 1
8 Legolcsóbb BÚTOR vás^lás! 1 ! 1 fj^J'yfr %\H
8 Fiálovits Lajos ■ - ______ * .) 81-,
W állandó ^ 9 í ' j E^ ^jj UAmtkhámrÉMMAW ^ j
fButor kiállításábanl! ■ |ijj
5 Nagy-Kanizsán, * . Sehiri Luju fii jUjf
8 A Dél-Zalai takarékpénztár épü- & j | ' ~jTi^lFy'>KM'i—• fTj' 3T--.
• Mltifidl ál
J ilUii r 1 . ^ aMfWffflWflBWHfcrt-^^BSgg^
i~—- . ' •1 i • ooooooooooo* xww»ooí<kk»«wkx«
HM M ^^ ■ O Érlrsllés! g
HM ■■ U ■ m ■ | III O fcSjkl I3" Oiő A ktazihalyi lürdö) láiogain. asándé- W
■Hl n K ■v ■ H l O dl X P kozó közönség ssji érdekében tiszta- ö
„mwnun | IjjilfljSjaJ
O m L . =, í * JJ 0 X felvilágosítások a Ivaros! jegyzői iro if 0 O ® r o • c -.-.-J5 O A ,k4r "^'t k*^ Dl'*n M
q JJ q Q mindenkorimegszerezhetők. Q
o5 Il^iiiir-lM K«*M>"m\8,én- x
0 OK CSIKKÉ IVAR 8
j OgQ íflpj'Ill olw)oooooox)a)ooa 1 OH 5á||||!|i| 0--f--
□ m ^ 01 P o> e j* 9 O
* X F O rJl43|lk. 87 (ebruártk.
5 2 k HiiiiSIil 0
^IRí J-llffiiM o ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
JJ g ^ O JO. £ JS #% X
a ? Jj® i.? 'Í.5 >'•{ z A tiagy»kaniz«ai kir. törvényszék Ikvi ü V O osztálya részéről közhírré tétetik, miszerint
U [íj J 3 Ji c Q osv. Crabovecz Jánosáé úgyis mint kkoru
Q " ?I-Í-S'« «3J5 O ,e4nT*nall l< saerinti gyamia O « í ■ 4i j" X I végrehajlalónak, Mamer ( Katalin as. AufT
■J s ts c ^ « Jí latvánné végrehajtási nenvedő morgán puaz-
y = o Isi Iskos elleni 385 irt 6 kr. tőke, ennek
ü I -*!"!!2 O t* pedig Irt 6 kr utárt l8&". január. q 31-101 jsrő 7% kamatai 100 Irt után pedig
O^ «o£?S*B^ A 1885. oki. I től járő[§•/• kamatai, 10 frt ** végrehajtás kérelmi. 9 Irt 60 kr jelenlegi ! a még Isimerülendő llöltségek iránti végreí
1 ij á Q hsjtási ügyében s lem nevezett kir. tsAk , r w q lerületéhez tartozó a n.-kanizsai 2ü7tf. tkbeu
4- 8087^ brsz a. Mamer Katalin tulaidonánl
•OOOOÜOOOOOO* j r^u ^ ,rrrt b^,
188? Junius 16-Au
■■MHHVHHHHHHHH1 déiei#it 10 Ticho Bernát BrUnn. LlkviK(A44.
1 .. „ ,J ezen kir. (szék tkvi halóságuál
863 an Krsvrt^rkt.Nria f BentailTFerenoa lelp. ügyv.
8,jit ^á,rét -tMt vsgy belyetmse közbejöttévé! íig.
looo Kammpnm uvrti, íooo Mmrí nfr*tmnrad& tsrtsrdé nyilvános árverésen el-
nulik e s*Ur 40 ct«-, y ji^ ^r ^ uij* ftrá sdstoi log. 1 ^u^r^- Kikiílr*W ár • fNMbb U«l
To m/trr frlfpapju-roehmie, gn r«j háti nUtvn «/, »'/, be»ár. I
toi rt«. ■isiioW* ioTrti ü. i jo Arveresni ktvánők tsrtosnsk a
wiabfR. nj ' becsár lO*/J-át készpénzben vagy
Wr,__« rtf s. auw ővadékképel papírban a kiküldött
Től-Irr Udix-k-ftU, frl % r»V kezéhez letenni.
FhiZTbmr, VT+' b egyenlő tésáletben, még pedig: az
■üi<«ér e i ctai 3»bkrirSfuuw i. V* elsőt sz árverés jogerőre emelke-
rt. s.ho ' désétöl saámitandő I hönapalatt.
10 mAer ***** -rfci T * ugyansltől 2 hőnap
^. u^ ii. 9.H4I r^ ^sélTlSa atatí - s>rm.dika. ugyanattől
loRj'ji'i' nlüörfg II. e.ao joM.' n\MH v4 it. 6.50 V 3 hőcap álhit, — minden egyes 10 mL ruhnM^rit r»gy Julii 1 J*« fm^tur» íl"^"*."!® ; ^et Utál) SZ éner* MP|álól kinti""ti eoetsi. n Hc- multait* korán ksrel mj-"J 1 azámttsndö 6% kamatokkal egytiit
■«■»« M- tokkal 1«tJ>0 V ss árverési jel tét elekben meghatá-
10 ÍHrr~jpipjn rifm ninJ#> fyf ríp» l«ri»i7iiij« S igj 4a ■ rozotl helyei és mödozslok szerint
tti»l»n Hü nm iwlrt »s?l 1 'auiuritö njitkkd Bj leflaeloi. I toU^ n»fcár» Kelt N.-Kknizsán a kir. lőrvasék VfStr^m -int .Ikkvibs^gnak 1887. évi
f. j s. h^s K <y.vwy.>ré fl. ajtó ■ lebtnár bő 28. napján tartott
i ^^KÍMnay
***** 4 áHí
4
4 *
4 4 4
J !,
részletfizetésre] Scherz Lujza fia
- Hiiéu\ i KhiiIEMM i—
Ticho Bernát Brünn
-90 KrautmarU'o Nr. 18. (
Saját hátamból Wtkólilök Btástét mnlli tt.
10 m/ttr hnroM MjfStlS* irfnt
igen: tolU. 9.H4I
teKj<|bli niimisíg fl. S.SO
H mmer mhntsSett e-ffJnUi UnfafHr 90 ctB. n.
njal.lt minta_S. ÍM
10 S»r«r~ffKfj* rif mihücn ■sínben 60 ctm. *kéti»9 fpjti telje* mtiara fl. .Í4tO 10 m/irr ffnpj* Mí' éspls
BzfUs egjr teljw ruliak i
II. H.ao:|
„MAGYAR SELTERS"
Vegjrehoexre a badapaeii m. kir. rgjatemeo. bmacri vasví SMfUtrli, kafé* srabad, da sazdag, fáiig kötfitt aténuTt«rUtnM kiváló b«tá*aiuk t iz-niynlt kBIönűa»n tUil6bdntalmaknAl a ko> a n—hadaaáa—T e*akéljrebb j»l«jlátt ntrgövja a beteget a káros, rOt vaasadelmaa Ixgatáaiál, atlaobas n falig köiSt' uánaav gaxdng-a*ga a gjrágyhatiM atkatretfakaek a batag lMtré»xevbe való fjon áa bis'oa felTáralét tatkftalí. Exaa tulajüonud-yáaak UmOoImU a Margit-furris aaoa kiváló alOnyái i«. hogy a hol aaabadaaánwTtarta'ombaa erO«abb i<»áot-
rlrak, minin scin«rsl-glelohoat>ergf, tlidötxijokbazz, kál6oá«»n tUddrérzésoknóI
már neui alkatmasbal/tk. a Margit-forrás itt ia a legjobb üatáa molett folyton baaanálUlik.
A ttí<lotn;tc|fek klimátikur gyágyiotésetoiben, küIOnöíen a leglátognt< tubb Gorl>cr»clorl-bon, a M^r/iT-viz otthonoaná Tálr. — Orvoaí t-kintóiv-ink nada^ataa : Dr. Koráayl, Dr. Get>-híii íir, Dr. NurrstU, Dr. Poór, Dr. Kétly, Dr. Barhést Béclban: Dr. Bum-l»orgor, Dr. Duaohek aib. a legjobb aradaAayoyol alkalmazták a emósstő* óai
Hacci' volc állatftnoa huratoa bántalmaínál.
int ivóvízé
f OOOOOOOOOOO* XXWK)OOCOOOOOOOtt
Érleillés! R
A keszthelyi IQrdől látogatni szándé* koxó közönség ssjsl érdekében tisztelettel értesíttetik, hogy a szükséges
iS. B«i

plakások irántlg
O M felvilágosítások a Ivárosi jegyzői iro- llf dábsn akár ssöval akár lsvél utján Yr
mindenkor megtsertzheiúk. D
Kwtkály, ,1887. májUK 31 én. ^
(jsiKKE 1VAN 5
WS) i—j V. Jegysö." "ffltf
KX «)ÜCÍK«»00> «««K
fi BlISjö
N - £ O g j
tllil,Mii
* r
nj: -«

o w.
—-c
EEi-!
c «
31 C
b <L s o.ód S
- í £ — "* i 4 o-t
p a í B* 3í c
C- — -C >.
•000OÜ000000S
tl4:i|ik. 87 lebruár 24
árverési hirdetmény.
A nagy>kaniz«ai kir. tőrvényszék ikvi osztálya részéről kőzhirré létetik, miszerint ösv. (írahovecx Jánosáé ugyia mint kkoru Kozi leányának t. éa t. szerinti gyamia végrehajtaiónak, Mamer Kslalin sz. AufT lstvánné végrehajtávt nenvedő morgán pusztai Iskos elleni 385 Irt 6 kr. töke, ennek ée pedig 23S irt 6 kr utárt 188:.. jsnaár. l-töl jlrö 7% kamatai 100 fii után pedig 1885. oki. I től járő|8*/a kamatai, 10 frt végrehajtás kérelmi. 9 Irt 60 kr. jelenlegi s még telmer&lendő költségek iránti végreí i hsjtási ügyében a lent nevezeti kir. tsAkS {területéhez tartozó a n.-kaniasai 2ü7tl. tkbeu + 8087ybr*z a. Mamer Katalin tula|donánl felvett 598 írtra becsftlt ingatlan
1887- jUlllUM 16-áU
o
AYALA k Co.
Jüiycdvli »oHúr
Km gj -K a a isaá n
Físsiofcr Júuef inál.
664 fár-100
OOOOOOOOOOOC 0000
Jógeladás
10 krajcsártöl kezdve minden mennyiségű jég egész napon át kapható
Rostnfeld Adolf
kereskedésében.
Ugyanott jégszekrények rfk tára gyári árén. 937 1—2
FOZlatOS
s építészek és epitörtreloel
szaluidulutazóit vttsQ(k5/,ö H'/erkf/iplii ab In kit Int,
bimntaudó otei'-a aHAIt'tkalS. ápagy Maabadal-■aaaU a|iatai ag ináitlta! lult fordulat araaalck rvaikaarraj malytknj évok atoai tmunuiáaoál átlátasá kanadáauk • n nem (urdatíwtaak cm a aser-kaaat ia aakkal UHunbb kaiat ax t^MIgitkaét. Minin ablakok éa :»j t ók vaaalra avgtokialkalűk Ub|<atl.
Myi i irülre nyíló ablakok a fenti rendszerre juidmyv* dr mellett álráltuzlatUalők.
TESCHAUER VINC2E
Bttdnp«Mt, V., Ilflt hfi-l S—10 épl|6* HH> 6—6 SSSflaS
j***************:**************^^ Finom franczia pezsgők. I
j Taáataáaára kaaaak a tisalelt kSaBaajgaek bagy magyaiaraaágl Siakláiaakai
tápoaaj K. én léraa nraláimk Rudapealen Hizetla-tér /[ — Juyt/efeiii-ntcza 2.
■ átadtuk Mi bfitksl fSStl gyári árakkaa elirnsitjuk: t'et* fttasrlM N>ynw UraMatt* iaagykaa tááákb i II Sí aá aatto I frt j- kr.
I . i , |k May kén , 11 S, ál „ 3 frt is) kr.
twto Mára , „ i»agyban , II. hU. fijl „ t irt — kr.
j. - . • i kf«*íayb«n 9 II. SÜ . t írt kr.
Al HKKTI K A €
■ÖI L l|wseljj ira Ckalaaabas í/irt.
1000 Kaniinijnrn tzvrel, maradók 6 mílor 40 ctm.; agy Uljea flrftuluíajrra valMI mosható szövet a.-r
Wméter f/UnnpybOsek*n •,0 i ctm! nálói mlndanWh asiabea. egy taljos aöl rm-kára «•
10 uielrr Indistk-ftle, fel gyapja dnppln n*>a *t? nűi rabára H» a.—
lo'méter Uiunt Mmr, I itiiuö ■talaéx 6t cUii. aU|«a II. 8.H0
1000 brtyini u§r*/marmUk 8'/« mater agy tatjwi ftrft ó'tiiayn) fl. 4U50
En rég hAst vi4*m </« »'/.
bácsi I«Í fl. IJ®
V, 197, lftai röf fl. 5.50 ■fyy rif rumbúrgi oxford z9'/i bétsi röf tarioVb mi«|
ateág i_^AJt-BO
íl/v nfy r/ii/Ton iVíh Jfmní i bkmrMtahaa fl. M* tagjabb jaiaáaég fl. OJO Egy rój A'inf^pA (Kittg-U'the) -0 ibéari' r{.f acy teljes »/,. jobb altat váaion fl.ft.90 joliti miaMHc % j II. MJ 1 JnU «/«»|íiitHi'i it "igy la I anxuitrrftü korts kftríl raj-Ukkal ' fl- ajo
Egg ript bitruitufa I Í0 4a I aáatoltorito rajiakkal
[__fl. 4^0
fyg mnrai/A- fulőáőityqr 'W
méter bomzu jgon tartáa I V C.V''"».v"ff| allatok II. áJO
déleltlt 10 órakor
i
ezen kir. (szék ikvi halóaáguá! Dr. Bentzilc Ferenot lelp. ügyv. vagy helyettese közbejöttévé megtartandó nyilvános árverésen el-sdaini log. 1
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Arveresni kivánók tsrtosnsk a becsár lO*/J-át készpénzben vagy óvadékképel papirban a kiküldőn kezéhez letenni.
■ Vevő köteles a vételért három egyenlő lészletben, még pedig: az elsőt as árverés jogerőre emelkedésétől ssánÉitandó I hónap alatt. — a másodiaai ugyansltől 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 8 hónap alatt, — minden egyes réssiet után az érverés napjától számítandó 6% kamatokkal együtt as árverési ieíiéielekb'én meghatározott helyei éa módozatok sserint lefizetni.
Kell N.-Kknizsán a kir. lőrvasék ■int ilkkvi (hatóságnak 1887. évi 26. napján tartott
lebtnár hó ü^élöl Cirf. HUGOl
b. elsSkJ
KOVÁCS •1 jw1-
Wasser -Heilanstalt Eggenberg
bet: Uras (Steiermarki
fIcktraMadirl-Watdaagea a—fcaat, acljitaatar Okaraiiek Ikp Uagabaag. int daa ganae Jahr hlaeureh gaSI iuf Varlaaijs jeéesauuia gralia sagaaiadil durch diá IMmtioa
t sraril Dr. J. A ars
aaf daailatrradfr Aak<|tf . Oraa nsd ProKpécte *eWea
e«i 7-+H
tjtelcbiaifga Veraaalatgj vaa fríatliela glckUaaadel taámtnn. I flaaaka BSSMBHBMMUaaaiMwaMBBaaMa
Nyomatott Firchel Fülöp laptulajdonosnál Nagy-Kaniiaán 1887.
G V <)G V FORRÁS,
JURfilf borral használva a legegészségesebb ital!
Kizárolagos ~kt,-4*Mrh \
főraktár
Úgyszintén kapható minden gyógyszertárban, fUszerkereskedésben és vendéglőkben.
k. a<tr.áatáa7. fti UálllMaAl, Saáaywt
prlis«rrstlT • gyógysaerm^k bizonyult Icgközelobh Trlest-Flamébsa KOLERA mvgbetegiHléa ellon s
m i \ I | :■ j| \ } v * ii^* * 1 :,
Melléklet a t,Zhlau 1887. évi junius • hó 12-én, 244iki szamához.
I (ifoiytatá* a főlapból.) ]" MXXXXXXXXXXXXXXXIXXXXXXXXXXXXXXXXX
(Egy-más.! • ;; U |1 T • j L y '1 - v 1
%«ldé éa elleuaég. Ilaiczra készen . -4 UJ aaempoal. Fintul poéla Ml ]} & A ,
all a haderő a várja az ellennél; tamadását. »»»• Választottjához: - Hogy leiszenek | ffN
4 -len kivélik a sorokból ej zsidó bak. WSff^^ Wiffi i I Í»!S| ÉlP Ttóipfe. ÉS ll títílí |Í M tÉJTI tlíjí
es izSrnyő hősies állatba vágka magéi a bari*n4t kölni. Hmli»|>e*tr ütiöl til 'IX., Kttiieick. vei éuylo (isat elöli, igy szól: Jdeniem ölés- -T A m»l c»*lédelnk. .Édes Iate-; ! Afán^a a .. klí. áiiaavaittiak fí,.gyárál.an klasiu, tus aa*lyt elhárító Ukrafcgfaű ciiá.,t« és r» ,»í,.
sar, vitéz kapitány uram, hol van az el- nem mar igazán meguntam a laczér életet f - «*aaim.»i»ía»«i.-«i> iiemmieai-it
len ég? Mi köze magénak áhhoz? Hár Ha találnék egy jóravaló, tiszta és munkás ^pEitímmj-ij mpgj a ■* wCí' .0 H ts 10 I6«'re|ii
kin reui olássan. ki akarnék egyezkedni vele gazdasszonyt,a ki lözni is tud és mags ápolja 'fBft^^M ' ' '& iF Jl
30 |»rfM?zeutra. j gyermekei! beéllanék hozzá jselédnek. áfö ^^J L Ö j Ö 11 fi ]) Í I 0 wll
I "wf tréwérökéa 6 ea. éa Llr. ireáaég. mílyeknél ajnsgy lüzszekrény
i .. kivHfli -aikkek bfarf íí;íhí;.í.ti^.ii:m .i krnii.inin >av;i^ * ^k"v'"z" •/:'i:ili,,al tM^lt* ki ■ lo ytá^^a Ifizelö anyagban nagy
£»;>. \ 10<MU<1J<J. beálltával úlhivjttk Illveiiuit," blracTto ,hyy- tj^B^^^tt*2^^*^ ^" Tuiiilliallan munkaképességű
1 ÍZ U í\ 1VT T\ fl H T? T 48", 54" és 60" széles vaskeretü gözcséplögépeket,
' JEL XX M*M MM A Latariadtebb 1 i I . ' a kiváló f..sl<N*gti swrk. lükásf Uj-ülg:
«éftkt»klatiiyek { I | T?^, , | «> a* tij In uruk kuzt>lt ii;**zu*ü s'tknt WiárA « rnalélysal .slakjtHn 'gí niáam Ulnsta|tb|éaMBrn
hJL j , j aavanyvu. mla«»káktiól alkiototi K.r.U roola. mely által u lOakban IWK-»a«r Ibetearbb aaew meg) vmesilDln;
SaVStuVU vízre! — l,, U mitgllit^ZiUil'ilwH raaáHiaatal wi.-ly t. aaalmiaak rgi iiil W)>lik kiriaáaát i--/.kli/,ll • i^í által a
_____ j . . ' , _. — T|i kiálllláaun eaftlMM kasf t'.^sar kevesebb mag Mámé iIrnb*. mint «a Mdlf bai»Tt legjobbKűaraéptAxé)>^Haél»
BC Horunmbfrrars-r Nteianlii.l»rr**.m "BC . | ni,.Iv rTv.,|ni,Wk a m.-rfvári {a kaa*«l ktaSrtctl állom.,.,k által Kani zarűk-g bivataloaan kuurtataltatUk
miül a t«'jriH-[dli«lit'ÓUti igyágyaacm Ui)l»«VuCn éa rek«»éla«ita*l. «*a«JU , A7...iikiVü|i aiáuloui I '
favaBviivizr u.t clilcklú-. llidu jt*=< nnuarkaralaál^ Valaialal aa alaáleal kiitta teléa ] . , • J - • t
bamiaiuiMinai. • '[ | 2 II. 31, tn 4 lóereju lo««mobIIJniiiml
I Il«rr«| \rj)lhr h lri{frlMT{r»flib ital S ' | 'jjjí j litiuÁjuk Iniloac pancaeiMarsro i*M'plii(i,pi'kki'l Milaminl iiiiinlriiiM'Siil járgány oii^lugt' kii Hol- I
.'újfJ % kr|»u«lorll Mtyiiujpktit >u}«cj. orw. fÓM»kl»m I*}4) ! liuffau'iiib-Mt/iiaíi<roli|ytk«l tkka^aáklkaU araW g^|«kal• fa min-Un <>i:y.'I. l.-gj lilukimk liirirnyuli i.....I»1
tj' ' I M»(iwiwir «« fir/f, Jl-ul if fh«. jj I I j !l|ll -I—fl Íj avrkraell nn'jni(!mila«áti c> j- k« i. ftuiry<>u Irozállitött árak nialli-tl.
Fóiilár KagyKallaaéa K*Mriilrltl A.lolfaai.; i f) - ^ £ .£ xl .. \ A . x _ . --
■ t ! ■ —1 1 SMr" ArJ^jgyRek iÉiy;%y<»,fi es bérmeulve.
NtrliiiilH korouslirrriritut1 A rs. kir. IViiNégr Ifliiiltariarslrrr: I [ aHMMaiaMBMMMailpHBaBHHIiaiaaiaHiaHaiMHl||aa^
t i, r* kir. I"enn-gt- ■ kut<>ualMr<■•inminel veit HiJciuj»i a .K>in>ii.ib< ii jrgH.- M^lauia-lurráit" I
1 ; _ ; -•••-'' |,"">,k xxooocxxxxxxxoxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
J i ■ ' j •»*
^ ■ „ n*i\ BUDAPEST-1 KOTZÓ PÁLI Ullöi-ut 18. szá^xjx""
ideg-erősitö gyógjptala < -^--|nvif'v * ^^ I——--**
Uitmtiy. *tg n kcnial>a<-aalii M*ÍM*ÍMk HJUllI jli. ItffltiabtÁ liitÜHü HZrrkr^ftÜ f llllpljf- I !| , hi/jnlJi t IrijiijtlIJi KinifZft, tíikíffi tini/díj, 11triói-
•coH dUf ili. üfui.rwitMii if>hiLU, i Ióm kétzüu gémH. I: *A<j, cyy hi jiHt'illüt,
' üKüIoiiOm figyelemre méltók!! ÜKüIöiiön fi|gyelemre mlflíóklf
Ifi*' *■< l'11 a8» éuyrlbtl, u om>d látfomiav _ g BBHápáF-SC a A jw.
S^ESHfe R. telt & Sn R. Gamlt & Soo W^SÍL H. Mt i Sh
fpuitkbi t>ajak BtfKstSniriéaa irkMtatAaa. 1 ' l # í - afcf 1 alj tiaatllá aaerkaaat áa a aélkttl
| Cátíttiijbauj^i í kiia*S gümozgényai M^flgflMMM álégkirflcMplSt ka^iatu. Kata^ftu mk.
tviaa ttreff l frt jokr., • díj bekftiftaa vagy I . - J_ . J .. ... mS^Mj/filTflQ WT . . ..... ... I
(iunv»i mrliMi . i ... II koaavea tM>zaáftrl«al& kiváló M^K^K!IBr vflHL' wl aaab.a-aaarforaitaatoacaün« L#,-»„»;),-»n-nftl,Wn|
io,.««ia„,.g iaigggajB Mkwwn-^d-n,! mppjotial
ralralar-o'ywfyfiartár ra Fögal Aj ' asa 1<darilú*#Ü. i lilotl fedalfi taaasakréiysy-l. ^SW^BHB^P'1*' «d agy gjrizláisy ma ítym | MÖ4-I stb.
Kfiaig Vaarp gyégg- Olcaó áruk. "^CrilB^P Kedvélő fisetéel feltételek.
v| »
| # ff ■ - .í-!' I ii '
m
Melléklet a ^ZSila44 1887. évi junius hó 12-ón, 244iki számához
(IfolytatAn a főlapból;)
(Ery-mis.)
. -4 UJ aaensponl* Fiatul poéla s/ive vAlasgtolljához: — Hogy tetszenek ünnek költeményeim ? — Vau egy előnyös tulajdonságuk: nagyon "jól lehet mellellölc harisnya! kölni.
-4- A ml eaélédeliik( *£des Istenem már igazán meguntam a laczér életet Ha találnék egy jóravaló, tinzja és munkás gazdaasszonyt, a ki lözni is tud és mags ápolja gyermekeit r~ beéllanék hozzá cselédnek.
lliHlapeal, ttlIAI ni '2R., Uöélelek.
Afántya a in. kl^. állanvaaniak f«'|ig)'árában káaalill, tus os?.|Myi flhárltó szlkrafogiWal ellátott é» faj aaáa'
h asal^alttz»léara Isiranilrastt
^yt^Mj^-- I.- - , —r&fr-y 0, H én 10 |6erejil
A ftvároHlmn tt-gvllarjaiHebb I áarán v vla.
la kiállitátun <-l»i rcailtt 11 tt u te I i i
KOTZé PÁL
BUDAPEST,
méltdk !!
leiun (jllzmozMHyai kkuna boniftrbatik kivéli ■sili^l: tartáuyok séulil haj-lilott fc-'lclö llaasakraiyBy'l.
i táielésnysg ieJcaritáwú.
Oleaó árak
%«ldé é« elleuaég. Haiezra készen a haderő s várja az ellenség támadását.
Hii leien kiválik a sorokból egy zaidó baka ea izürnyti hősies állásba vágk'a magát a vei iuyki tiszt elöli, igy szól; Joeniem olás-san, viléz kapitány uram, hol van az el> len ég ? Mi küze magának ahhoz ? H^ khi rem olássan. ki akarnék egvezkedui vele 30 proczentra.
Ilrzaé lióiMMÖko* ö ca. én kir. F«>iiaége Hcai nintatarlatun a kr»ail<irii aavaayavlaet a ki>vptke«íi aamakkal liiiilírile ki .Ka |i jó K.rumiurti. — ritkán kián}*alK aastaluakna!" .
\ K)i>K}rta4 iM álltával talbivjuk ligyeliut-t, a birnara*
KRONDORFI
savanyúvizre:
KorunalifmrKar Ntfráaiaofurráara "3H at a l'-.uir^liizbli'úlib iryógyaa<'m> kUhUgfa r» rrk<•«!Isi-ym'-l. BjrMrkltt*. tlldu f* Kyouiorliuratuúll valatuint az alaálral náululiiiutnikt. Iliu-ral vcgyltit' a IfzfrlaririH'bb Ital! \ kroudorll Mtviiii) pktit niM). oma. I<jiruktiirii ^Lriwu,.,- Krtl, UM'i!*^*. íl v
F«>iablár;Nazy-Knlia.*áa KtíMcnlelil itlolliiíil.
NI el it it la kornuialierriegué O r». éa kir. IVnaégi1 IAii«l%nruieMlere:
rí, >•* kir. IVu-ógr- a k^ruaaiD'rcaayrav órbaitnel vett tndl>iuá»i » _K<ír<?uaIj«i'czekSmaaia-lurrás"
k«loa<l<M^fRhi|. j - [' i raiiry aj k.
mélyeknél a nagy lüzsxekrény lóytún a lüzelö anyagban nagy méginkáritá* eredményeztelik; iiz ugyanazon gyárban kéMxüllj leiül uiidliatlan munkaképességű
48'. 54" és 60" széles vaskeretü gözcséplögépeket,
* két|ssab, a királú loatOMiárn a'wrk. iijila»«k' i>««llg:
<«> ax Ili lu uauk köaltll nipaufU a'aknt braán. « rnalálysat .alakjában •gysésra ilkoitelt^aiai-ayfa
rn»Ut*káklwl alkjftolt tarrkroala. mely állal n tö ekban |HO-*««r Jkriearlib »»/.«■ m iih-rj VisaaoilDlM
lo a mf);H«^aalil>it»tt raa6-anatal taaly n axalmának rgi máMxlik kiráaánál cakuall • ^í által a
atalitta kftat t keteaebb ittas marad tUsa*. mint ni Wdlgl laainl lagjobb güaraáiilHg^ifckaM
rnrlv irrailnu'nypk a m.-ttvárí h kaanul ki^rlrtí állonu—k által azaiu zerUb z bivalalman knu««taUUatUk
1 i
Auiukivfilí ajáalotú
„ lix, én 4 lóerejü loeomoblljiiliiiii^ V
b<>zz.vjiik latlóam púitfréNznc" fM-plóacpfbkrl Milaminl mitiilriiiiiinil járgány «j^-k*t Hol liuR*uiirlb->-r./-haA,rftli|yt'k<-t (likarr,ál<ikat, arató c }» k< l í» miaiUn "ttyvb l'-cj- Mukimk Uialmvult »'■« aullit !l|ll <1—fl *J 1 ak4'fkeaet|í mvzügaula*ági ctiuirytiu Irazállflntt arak ntallHI,
titf Arje^yK^k Iftigyefi b^rmenlve.
Valódi csík ezen ridjeiygytl.
l>'. MKIIKlt ;tanár , t
ideg erösitö gyógyitala
'wmi . ti. <it a Ifinuakartabl M«Í|»«MMÍ • •». 1% « * M«l< i|T)<>;,->il-l"'*] Mln4«a i-t«a(*M|1 »IUf«lA, uflw, u|ltltlkll«K ltjbjii, l-jKui • ii. tiliiihií i.i|<a<im, •• iiIm Mtartk • »ih. ij»rt«-» Mtruydirxftáaa.
Aa Mt«-n$»ill t)«riUal, mind a« I vflijrrfM Irft* twwtt nSrényrlUI, at iraul nMaoulay WtMj»iiV tnp«Mtalalal alapjáa ojnr claiiraaipi , *» >ki'kiniriy áluű baui-alkot latrai ennek ; j knntkniilkM telje* bixiHltikm lalayaU a i frutekbl bajak BtemSottiéaa leklatat^Vta. Mlndea Uórelib luilni»«l(Jt rlmond a minden u»r síin meUékelt koeleetf I. Ara '/.tt*afliak lét, ! ö»e» t frt bo kr., a díj bakUikiae rur ' Wáarít mrlletl * |
ForaktAr: Futa áCikaa Dtctu, %' ^gjJynjryaivtár aa agyacarrahoa Prűábaa. ttakufri
ralralor-(lvwcyfs«rlár éa Fikgal A. gyágyaae p*M»J UfiibUa. -• Koaig Vaaqwl gyógy-
«a»nára kartmrg. «|i< lfl—Vtí &/I
I t
hi/jiJJi * Iftfiijtibl/ n&trkrzri, tíihíffl nmjűy, ttiriúi-nóy, ry;/ hi jiUölh'm,
!! KiilöiiŐM figyelemre mállók lf
H. Garreli & Son
tíaaliUi axerkesel fa a aélkttl títéghilf.cdplSl ' ka|icaolatbaa Kotaó léte txab.
■ UraiiMUyittal
at egy gyártaáay aeai ké^aa. j PlO 4-6 atb.
Kedvélő fUetéal feltételek.
|}frXnafhloM
ZE^ollloa-llcen. *
fttr Thtíreu und l'rulrr »u» NuhlklNlS u<i H«li Nonncnptachm und Mi«rul4>la A alatti* Kraaugco L N. lUMHlkali Krbeia
8 M
S *
x
• p
X
XXXXXXXXXXXXXXXXX.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXIXXXXXXXXXXXXXX
Via 4-6
H. Wlra.
A ki ketsegben vti i lelett,
hogy a birla|»ilhaii Mák-aéft awbikH
. atatak közül
lyikat kaauaija batagaif* fiira , ai iqon acyl Wvalaa&lapot ttinktor kiiflo 'iatáaetoask ÖpwíM« • káq* a „Belíjbaril" uaimu röpiratot IS kuny-vauakotwa aam<*ak a legjobbaknak bizonyult kállaitrtk vannak ráaxWi*fi unwrtrtvp. hanem
|0» ketegaegelril nélé Jelenté—k
ia olraabaM E nt.-wk mutáljak, bog) i|«a tok fi
aaatkr a afy agyúira káiitiar ia tla«arta arra, J* hogy mtg a laUivlag lyaayltkatlaa kittiéi ia wiao- adaac alháiittaWi. Ila a h»t««nak a
gyógyaaw naéalkaaéaara áll akkor mag «k okból
■agfrl
•élyna lm; aartan uí| ogvik botogoek aa a kai iInl(W<t ahnulaaztaiii. Eflgyj aagityéyal Hókkal k4aa?vb| a«uÍMg«a gyugraaart. A nwrat megkuldée a megroiulelonok MINégált
mbai a „Belpjílmt'álj* aicginu* mr«aclU) kíayraaka 11 v&Usxtlwtja meg a •fkukiá
ML

3 Va 16ercjü
GÖZMOZGONYOK
fa-, asén- éa mhuMMlém a logazilartlabh szerkezetű, köoy-nyenazá Ilit haló s ji\| szerkezeH)
GÖZCSÉPLÖGÉPEK
Hsag«a dobbal, kattöa tlaztitó ni ü v a I, ár pa to k ly áazol ó va 1 és osx talyoaó hengarral.
Ara HM frt éa aaon felüt.
MUNKAKÉPESSÉG 10 éra alail JWMMt MWi két a JÓTÁLLÁS.
4a iHNOí-tkl
BUDAPESTI ÁLTALÁNOS ORSZÁGOS KIÁLLÍTÁSON
nagy díszoklevél.
MAGYAR 00ZCSEPL0KE8ZLETEK
SS
HI'IIAI'I^TEX.
j ! W ^^^^^ ^ '''
Grossiiiann és Rauscheiibach
F.LSÓ MAGYAR GAZDASÁGI GÉPGYÁRA ktllsfl vjkczi ut 7. BUDAPEST külifl var/i ut 7.
830- 9—10
793 I0...M
x
X X X X 1
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx<xxxxxxxxxxxxxxxxxx:xxxx
4, 6, 8 lócrejü ,
GÖZCSÉPLÖKESZLEIEK
varálta** ilnhjml ft« va»ki>f»ttair legújabb, lsgssllárAabb sssrkssst
* KIK, Ml,
ROSTÁK, MALMOK,
MORZSOLOK. SZECSKA- ÉS RÉPAVÁGÓK
»'» mia<lwitima au*
jUDXAUAXlUHÁUl
OÉPÉK.
Budapestre (elránduló veVök kizárólag él égyenosen gyárunkba (6 perwnylre aioixtr. államvasuttóiyönnl kéretnek.
X
x 1
922 I—12
Az olsö
os7(tra u
Ajtó-, ablak- és szobatalaj-gyári
társaság
BÉCS IV Heuuii>aiil|AS8e i|iPi(u(°(t 1317
Markefi M. vezetése alatt
ajánlja nagy áruraktárát kész ajtók és attakokból vaaaláasal egytttt, továbbá lágyfa padlók és amerikai töjgyfa-fries és parkett pádlókból. A gyár annálfogva, bogy dúsan fel van aterehe uátas faanyaggal, valamint késs áruinak nagy mennyisége folytán abban a belytetbin van, hogy minden megrendelésnek e téren a legrövidebb idő alatt eleget tebai. Továbbá elvállalja portáléit elkészítését, teljen berendezpaukot kftsiárnyák, kórhá-
aak, iskolák, irodák stb számára' továbbá bármiijemU, gépekkel készítendő famunkákát, előirt rajtok és minták szerint, szobabútorok kivételével.
Keiid.feivu.li krlsudLáus.
25. szám.
Nagy-Kanizsa, 1887. junius 16-án.
XIV. évfolyam.

Ma tattaa&dl a lap HMÜml HnAra mai* kaaé aladaa Hfli^iay.
TlaééhhrUal: VlroakÉa aiaw L
BÉnaaatatba lavalak aaak laaart kásáktól fopfutaak ai
Kfadraiok rima nem kfirataak.
w
in ni' ni'iim
Zffltfk
Fiörjzjrrfai Arak
m xxx xn zp jpHk
. . . . 6 frt - kr. II'
.....2 .. W „ íj
; . . . i „ m , n
3?6'l-ltHcal és sKregryet tartalxxfcvi-hetilap. Á Zalamegyei üjgyvedegylcl, a Nagy-Kanizsait és Délzalai takarékpénztárak, Bankpgyepölet az Alsó-muraközi takarékpénztár részvénytársaság és öns. sSsÖvelk. hivatalos közlönye.
Megjelenik Nagy-Kanizsán hetenkint egyszer: vaaárnap.
ÍFéUvra L KagyaMm-
Hinlatéalk Jatfcajaaaa aiailttataak.
irrarM aI *gyéh biaalataa hlrdataénjrak lm kr bélfaKdliaa falit 100 aaéig 1 frt vaoatal ariaáaa asáirt agjr M kr.
■ytlttár patltsora 10 kr. Eb' m I xxx xxx m az;
A nagy-kanizsai kextlet
váUaiiá kSzieiégéhez. 1
Hazaírna örömmel írjuk e aorokat. A- azabadetvü párt néhány derék férfia még az utolsó pillanatban is talált mó dot arra, bogy a szombaton megtörténendő képviselőválasztás alkalmával ne mint tétlen néző szerepeljen akkor, j mikor az egyesült ellenzék Inkey Lászlót választja meg egyhangúlag. Ne feledjük el, bogy a legközelebbi országgyűlési seseio öt évig tart, a .manda-^ tumofe tehát oly könnyedén átengedni | az ellenpártnak hazafiúi bűn lett volna •a szabadéivá párt elve ellen, Vétekxjett volna városunk érdekei ellen.
As ellenzéki párt férfiai láthatták I tegnap, hogy a'szabadelvű párt férfi-aihan és összes választóiban van lelke- j sültség, s hogy csak a vezetők erélyére | és tapintatára van szükség, hogy ezen ! szunnyadó lelkesedés tettre ébredjen s tüzével megmelegítse azokat ia, kik elhidegült kebellel éa közönyösen nézik I a választási mozgalmak vajúdását.
Szavunk van tehát a nagy-kanizsai választókerület szabadelvű párti pol- I gáraihoz!
Nem hetek választanak el beunün- | ket a választás napjától, hanem napok, j s m> jogosan elmondhatjuk a költővel, j hogy : „minden perez egy század vesz- j teáéig.] Ha valamikor, ugy most van i szükségünk a tömörülésre, most van szükségünk arra, hogy az erők készt* séges egy ülésben olyan aotirft fejtsenek ki, mely a győzelem valószínűségét magában hordja.
Hertelendy Béla nevét irtuk záaz lóinkra. £ névnek hordozója becsületes ember, derék hazafi, a garantiát nyújt arra, h«gy vár- átrak ée vidékünk érde kei hatalmas szószólóra fognak benne találni mindenha.
Egyesüljünk e név köré mindsny-nyian, kik a szabadelvű *párt elvét valljuk magunkénak. Az egyetértő akarat tevékeny cselekvécét ne zavaija meg a félreértésből, vagy személyes sérelemből származott visszavonás. mely tianquo szelleme gyanánt kísértet-kép lépjen kOzénk. Concordia parvae fi crranmf, mondja a latin közmondás a nem vatótainflüen, hogy a kellő actio kifejtése mellett győatlemre vihetendjfik sst a zászlót, melynek fehér sávára Hfrtfiméf Béta neve van trva.
Elv elv ellen kűtd nálunk. Óva kódunk *ttői« hogy a ni nemzeti színű sáeeiónk a pártjáénvedály fékfelen ki-lirései által beeeeimyeztessék; de elvünk mellett állunk emberül, ée — ha kár kevés nap válnaal el bensőnket • tá. iasaiéeHl -í ee elvet férte küzdelem-ben, i nemes törekvés koroly Íví kOsdai»rfbin diadalra alájuk juttatni.
Az elhatározó óra egyeknek találjon bennünket, vidéki elvtársainkat pedig kéljük, hojgy e liAzafiaa küzdelemben nekünk komoly meggyőződésükből folyó hathatós segédkezet nyújtsanak. ». >
Talán mégL most aem késő. A választásnak, ugy mint minden háborúnak esélyei kiazámithatlanok, talán sikerül Hertelendy Béla nevével pártunknak visszahódítani azt a kerületet, mely azelőtt mindig süket volt az ellenzékiek Ígérgetéseivel szemben, melyekben nem hitt, hinni nem akart.
Nagy fáradalmak küszöbén állanak szabadelvű pártunk vezérférfiai, de a kivívandó s úgy hisszük kivívható diadal a jobbak verejtékére méltó!
Fel, fel, választó polgáraink; fel a nemes küzdelemre.
Jelszavunk : FJjen Hertelendy Béla, a nagy-kanizsai választókerület szabadelvű képviselő jelöltje!
KépviselíjelBlés.
A helybeli szabadelvűkor választmánys vaaárnap e hé 12- ére délután 3 órára híva-toU egybe nagy párlértekezleiet a * Szarvas vendéglő* nagytermébe. Délután 3 órára a nagy lerem meg leit közönséggel a a vidékről is nagy Hámmal sereglenek be a választók, kik már síig várták, bogy a választókerület szabadelvű pártja is adjon életjelt magáról és jelöljön ki vslakil képviselőnek.
Röviddel 8 óra után Tóth Lajos megnyitotta az értekezletet a kifejezést ad a fölötti örömének, hogy a pártéifekezletre ily jelentékeny számmal (lehetlek 5*- GOOan) jelentek meg. Tóth Lajos lilán |Dr. Betűzik Kerencz előre bocsátván, bogy a szabadelvű kör elnöke j Eperjesig Sándor úrjmint választási elnök pártértekezleien részt nem vehetvén, öt pljla meg az előterjesztések meglételére, kSrvonalozáxára annak a mit a szabadelvű kor a képviselő kijelölése érdekében eddig tett. A pártértekezlet nsgy figyelemmel hsllgaifa az előterjesztést, és sajnálstial vette tudomásul, hogy eddigelé jelöltét kapni nem sikerűit s hogy Dr. Wlssrits Gyúla, ki előbb feiiéfelesen hajlandónak nyilatkozott s jelöltség elfogadására, később és legutóbb is kijelentette, hogy a jelöltséget el nem fogadja.
Dr. Benbók Ferrncs fejtegeiére után felállt Sgrya Lajos és éles kritika alá vette a szabadelv Ökör intézöségének eddigi eljár rását, mely szfUó előtt megmsgysrázbailan okokból odáígj jotiatta a dolgokat, hogy most, mikor csak már néhány nap választ el bennünket a választásoktól, kell még csak jelöltről gondoskodni. Hely-teleniti, hogy a nagyobb pártértekezlet, hol a választópolgárok véleményüket nyilváníthatják, ily iéföre hivatott egybe. Nézete szerint, Dr. Wlsíátis Gyulának eddig forma-szerűen fel sem sjánl tátott a jelöltség, egy erek msgántspogstójisáfsil erre nézve elégteleneknek la uja, iedÉvtayesze tehát, bogy írenesz* tessék még énei egy nagyobb lűMöttrég fnoen a pértérfekeslettől Dr. Wtsssils Gye-lábos és kéiefwk fol újra a jeAUség eifo-fsdáfáia. Egmervatod aa évtekralet elé terjeszti a d/putstio aévsorát is. Asea Alfa-láees nagy lelkesedés, mely Varga Lajos sssvai etán emitsott, légéi ereiben szóló
bizonyaága volt annak, hofjy a pártban mily | nagy önértékben] megvan ma ia as elvei iránt va^á telkes érdeklődé*, melyet sz' eddigelé g^akorbll helytelen vezérlét ugy ssóltán lenyűgözött ferde irányba terelt, éa csak ezen báilor, ayiU felszólalásra volt | *zükség, hogy s knaga impoaana ereje szerint megnyilatkozzék. — Miután még fiarai Benő indítványa folytán előbb kimerítő távirat fneneazlelelt Wlassits Gyulához, hogy-hétfőn reggel mely órában azáodékozik a lelmenendö küldöttséget fogadni, megslakít-tatott a végrehajtó bizottaág, melynek elnö-I kévé nagy lelkesedés melleit Vana Lajos.
jegyzővé Dr. Siusiedler wlaaztáttak meg, | épugy a nagy választmány is a város e* vidék választó pblgáraiból. i
Varga Lajós megköszönvén n bizalmai, felkéri a választó polgárokat, kik a vidékből bejöttek, hogy maradjanak itt, esti 9 óráig remélhető lévén | Wlsssils Gyula viazonvá-laaza, addigra az értekezletet tellűggeszli, | mely 9 órakor folytatandó lesz. A Wlssails | Gyulához intézendő távirat ponnal megszer-; keszleteit és elküldetett. A nsgyszámu vá-Inszlókózönség tUrelmejlenül várta a válasz viászsérkeziél s kilencz órakor, mikor Varga | <Lajo*, végrehajtó bizottsági elnök sz érte-' kezlelet újból magnyitotia, akkor még nem volt iU. Az éflekézlet folytatása közben ér-! kezett íreg a távirat Wlawitstf.l, melyben az határozol tan kijemiii. hoyy a mandslumot élném fogadja. Az értekezlelj ezt ssjoálattal ludomásol vévén, az elnök1 azt s propositiót le.'zi, hogy sdjon sz értekezlet s végrehajtó bizottságnak 24 órai időt, éz idő alatt a bi I zoliság gondoskodni fog jelöltről és kedden i újra nsgy értekezletet tart.
Az értekezlet köréből azonbsn hsngok emelkedtek, hogy Iszonnal kell jelölni, hangoztatták Dr. Beézik nevét, mire az elnök kijelentette, hogy. Dr. Benizík Ferencz ur oda nyilatkozott, j Jiogy a J jelöltséget nem fogsdja el. Ekkon riadó éijánzésekkel.s fért értekezle HerteÉeadj Béla kijelölleiéaét kérte. Elnök eeuucíáiván a határozatot, azonnal több mim 150 választópolgárból álló küldöttség indult Heríelendyjért, hogy az értekezletbe megbírja. A küldöttségnek végre sikei< lakásában feltalálni s jelöltet, kit az elnök lelkes pzsvakbsn értesitelt kijelöléséről s felkérté, bogy as öt türelmetlenül váró válssztóközjln*ég körében megjelenjen Hertelendy Béls engedett polgártárséi ezen imposansul nyilatkozó bizalmának; a a nagy küldoiii ég fejeneitol kisérve megjelent a pártérlekez'et helyén, bol a választók&zön-rég részéről per erekig tartó éijeneklűl űd-vózölletelt és folyioff^n egujuló lelkes óta-liók largya volt jj
Varga Lsjoat értekezlefi elnök ajánló ! beszéde után Hertelendy Béla ojbél kikiál-latolt kép\iselÖjejtellnek, mire ö est némi vonakodás után él is fogadta és rövid be- j szédet intézett a közönséghez, melyben [a kormány pénzügyi politikáját vette védelmébe s iránta való bizalmának adott kilejezést.
Ezután még a végrehajtó bizottság alakíttatott meg, mely alán a formális gyűlés eloszlott s a közönség tolfIonos éljenzés közt as éttermek len oszlott saét.
Budapeti, juniui 1$ 1$87.
n—. Osek néhány nap választ el már asen fontba időponttól, mikor a magyar nemzét iámét gyakorolhatja népfölségi jogát a képviselőinek meg- j választása utján. Fontos jog, annál '
inkább, mert ritkán gyakorolja, a ettitán még ritkábiaf). Tehát vigyázzon, hogy jól gyakoro ja, mert ellenkező eáotben oly kárát vallja magának, melyet csak hoaazabb idpre reperálhat meg.
Hangzanak a kortes Ígéretek s némelykor bujtogatáaok a különféle pártok jelöltjeitől. Vigyázzon a magyar nép, nehogy elveszítse józsn ítéletét. Hogy el ne veszítse azon mérteket, mely lyel a helen viszonyok tekintetbe vételével kefll ' megvizsgálni a pártok program mjai na k éri ékét.
A jelei viszonyok ismerete nzon rfiérték, me y irányadó a pártálláapon-tok megítél énénél A dolog ugyj áll, hogy hazánk helyzeie nehéz, riemcsak a még miniig ki nem tisztult külpolitikai lát ha ár felhőinek nyomása alatt, hanem a pénzügyi helyzet nehézségei miatt. Egyik okozza a roppant katonai terhek le nem szállíthatóságát, a tnáaik pedig a pénzügyi kormányzat adóbehajtási szigorát, a hitel dr ágasagát Mindezekhez járul a külföldi fogypitó államok magasra csigázott vámrend-szere, melyjlyel termelésünk átuioak nagy veazteségével küzd. Iparunk pedig csalt a kezdet szegényes stádiumában van 18 az Is tény, hogy a külpolitikai helyzet aulyá a belaő pénzügyi válságok veszedelme alatt nemcaac basánk szenved, hanem Eurdpa valamennyi állama kivétel nélkül.
Ezt kell meggondolni a válumtó ' közönségnek, mielőtt szavazatát idja, s ha meggondolta, akkor azavazá iával nem fog méltatlant mandátumhoz segíteni.
A kormány párt jelöltjei lep] kietlenül tárjáiq fel a helyzetet; nem i(építenek semmit, s nem ígérnek tel esit-hetlen dolgokat. ígérik a kormány szilárdságának folytonosságát, íj férik ennek eredményeként a magyar nép jövője biztosítását, ereje szilárdít isit. Oly ígéretek, melyek valóaolhi itáA mellett mÁij tizenkét éves uralom i ved ményeire hivatkozhatnak.
Az. egyesült ellenzék, vagy a mint most magán nevezi a közjogi al ipon álló ellenzék programmja csak egy pontból áll s es a jelszó, hogy: »le Tisza Kálmánnal!< Amivel elállítja, hogy a kormány elnök személye neki nem tetszik Ami végre csak guistua dolga. Monaja ugyan, bogy korm tny-zata sem tetssúk, E bizonyítása oly gyarló, hogy nem igen tudja a nagy közönséget jizlése pártjára csábtani, annál inkábp, mert ígéretei ködösek a ígéretei megvalósítására alkalmas eszközei kitaláfiiatlanok. A szélsőbal j egy szép nemzeti pdeál palladiumja, a függet lensége de tudja, hogy aapirypSnek egyéb pontjai megvalóaithatlanok aj igy nem is igen erőlteti magát a lé fep-tartás feladakán kívül. As aiitiaemitiz-musról nem! beszélünk, ez belaő Bajainknak korcekinövése s azontúl a tár zadalom megerősödésének a nemzet egységessé léteiének egyenes elienJége Ép azért sorsa meg van pecsételne, el fog pusztulni mihamarább és végkwen.
Néhány nap múlva gyakorol* a magyar nép waverain jogát Vigyáaón. hogy jól gmkorolja aa ámítÓkuM felismerése a Barátainak a a nemzeti ügy igaz bajnokainak felismerése utján.
A választók figyelmébe.
A kötőaaég teljeaen tájékotva l*y«» ii 1874 évi XXXlII-tk tőrv. rtikknek alább felsorolandó ^ ai külőnőa figyelembe ajánl tatnak jeleaen
fc. A válaaatóknek aa őeaaeírásnál vagy váíaaztáanál aemminemü teayveirel vagy bottal meg jelen ni nem atahad.
70 S Képviselőjelöltet i\jánlhat a kerület minden válaaztóia, eten ajánlat iráaban adandó be a válaattáai elnöknek, ki att az általa meghatárotandó helyen éa időben a vilaaatást megelőtő napon ia átve heti, legkésőbben aionban ily ajánlat fái-Arival a válaaxtás megnyitáaa után adandó át a válaaatá*i elnöknek Aa ajánlatlat egyidejűleg minden jelölt réatére, mint a *aavazat aaedő küldöttaéghet egy hitalmi férti jelölendő, aaahadtágáWn áll as ^jánlő-nak minden kiildőttaéghet két hitalmi tértit kijelölni
71. Ha axotiban a váaaatáa megnyílta után fél óra alait . aak egv egyén ajánltatott, a válaaatáat elm>k a válaaatátt befejezettnek a at illető egyént megválaaz tottaak nyilvánít |a Ha a kel ló időben több egyén ajánltatott képviselőjelöltnek éa 10 vilaaztó aaavatáat kiván, a válaattáai elnök att elrendelni kötelet. a et eaetben a ata vatta a kirendelt küldőttaégek előtt irggvli órakor megkeadeadó éa megatakitáa nélkül folytatandó.
73. $ A válaattáai joggal »*ak atok hirnak. kik at 1H*7 ik évre érvéayea válaaatáat névjegytékben ben foglaltatnak.
7(V fc. Aaon válaattők. kik atavatáara akkor nem jelentkeatek, mikor a megálla pitott aorrendaterinti vároaré>ten volt a tor, a többi válaatlőknak atavatáaa után atavashatnak.
7t». § A itavatáa nyilvánosan, élő utóval történik.
77. § A válaaatót a atavatátnál utba-igatitólag rábestélni nem szabad.
A válaattáai visazaéléaek meggátláaa tekintetéitől pedig a köveikeaó ok hosat-nak figyelembe
VH» jj. Aki a válaattónak. vagy caa-ládja valamely tagjának azon ( télből, hogy bitónvoa jelöltig »savasaoa, vagy a atava tantól tartózkodjék, vagy mert" valamely jelöltre atavaaott vagv nem szavazott, pénzt, pénzérteket vagy rnaa előnyt ad vagy iger, vagy azt valamely előny elvonásával te-nyegeti. a válaattáai jognak 3 évre feltiig-gea«téeével a Itmn títig terjedhető biraásrgal. vagy t» hónapig terjedhető togaággal bün-tsteadő — Ugyanezen büntetéa alá oaik aton válaattó ia. ki a neki, vagy tudtával családja tagjának a jelen $ ban megjelelt etélból adott pémt, pénzértéket vagy niáa előnyt elfogadta
97 At előtő (IHi.• S-baa kitütött büntetéaael sújtandó at ia. ki aton fc-báti említeti okból etet éa itat, valamint at ia ki eten etetést éa itatáat elfogadja.
W. Jh Aki nyilvánosan, atóval vagy irat terjoastéae által a tulajdon aért hetién-aége, valamelv nemzetiség oaatály vagy hittelekeaet ellen törvénytelen fellépésre ugat, ugyazintén ki a törvények, vagy a törvényét felelősség elleni engedet lena^gre látit. válaattúi |ogának 3 évre feltiiggeaz téaével éa löOO ntig. vsgy egy évig terjedhető logaággal büntetendő.
W. fc. Aki nyilvánosan, atóval vagy irat terjeaztéae által a király személyének sérthet lem éget megtámadja, aki at orazág alkotn anyának törvénytelen módon va ő meg változtatására, vagy a magyar állam egysége ellen izgat, választáai jogának 3 évre való teltüggeaztéaén felül l évtől 3 évig terjedhető börtönre büntetendő.
100. Aki valamely választót válást-táai jogának gyakorlatától erőatakkal, vagy büntetésre méltó cselekmény által fényé-
fetéaaél megakadályot, 6u> frtig terjedhető iraággal vagy 3 hónapig terjedhető tog. aáagal büntetendő. Akik pedig a válaattáai helyen erőaaakot használnak a végett, hogy a válasstáa meg ne kezdethetek, télbe-atakitkaaaék. vagv pedig meghiúsíthatnék, a vilaaztói jognak 3 évre való telfüggeat-téeével éa t évtől 3 évre terjedhető bőr tönre büntetendők.
10QL Aki máanak neve alatt atavaz vagy mátuak neve alatt jelenti magát a atavatáara, \egy aki egy kerületben két-ater vagy több helyütt atava/. ugy ax ia, ki mind eten visataíléaeket tudva segédke aet nvajt, trtig terjedihető biieiággal vagy hat hétig terjedhető fogaággal, esetleg hivatalveaatéeael büntetendő
t03 § Ki a válaaatát atinhelyén a rendet tavarja, vagy oda tégy vert vagy botot vitt éa att a rendre felügyelő köteg felhívására röítön át nem tdja, at illetékes köaigatgatáai hatőaág által rendőri uton három naptól egy hónapig terjedhető aággal büntetendő
104. A lukit va»y (elolt táaaloját. jelvényét unaháxre. állami, törvényhatósági, vároai vagy ayilváoo* iskolára ki-tűzni tilos atb. Nyilvános j»ártgy üléa, párt-ünnepély, kormenet a {volgáimesteri hiva tálnál bejelentendő. Aki a aáailót, jelvényt a fennebb megjelelt helyekr* kitűzte, vagy kitüzéeét elrende.'te, vagy ki a sáaalót vagy jelvényt oly helyről, hová annak kitúséae
megengedve van — eróatakoaan eltávolítja vagy megrongálja vagy a be nem jelentett pártgyüleat. pirtiianepélyt, V&rmm-tel rendeste. a kötigatgatóaáfi hatőaág által rendőri utan lOlT frtig terelhető biraággal vagy napig terjetlhető fogaággal büntetendők
Hertelendy Béla programm* beszéde Kis-Kamzsán-
A n.-kant*aai vátaa«tókerUlel axak>ad-elvű partiSiiak kép>i«^lft|eUMtje kedden este H órakor tartotta meg Kia-Kaniz«án a nagv vendéglő ahMii léren pro^ramml>eazedci.
A stabadelvU pári azSmoa lagia vár 7 óra előtt gyülekezni kezdelt a Szarva* vendéglőben Nagy Kanizaán. hogy a képvi-aelöjelóltet Kia Kamtaára kMrjék.
7 órakor indult meg a 10 fogaiból siló koisiaor. mindegyiken sáatlóvat, az uiczán osHxegyuli aoka^Ag riadó étjeneitól üdvösölve.
Kia-Kanis»a szorgalmaz toldmivelő népe még künn dolgoaoil « ne/ón, a tzániólöldöi . mikor Kia-Kantraára behajtanunk, a a nsgy vendéglőiken leazAlltunk. de c»alhanar el-loglaltuk isméi a kocsikat s köttfjénuk s löbb ulczákai.
Soléiedui kesdeit a ár, o iker a pol gtrok hazaiérve trunkftjukbol gyülekezni kezdenek a nagy vendéglő elölt, nelynek jobb azárnya elé álliioiiak egy asztali, sz sblakia eröaiive i>edig Hertelendy Héla ráaxlója lenged
Nyolct óra uián néhány peict leheled mikor tiyörlíy Járca Ug)vtd, éljenekiöl üdvőtóllelve felállott ss a»'s'ia ► aeasre hallható hangon leitea le>x<dbrn üdvözölte a kia kat izaai válaszlókat éa sjál loda //<»• telemig liéhit, a int oly jelöltei, ki úsaeri bajainkai, lére'meiaket, ki szive weffyőrö-dé»ével elö legjs n ordiisi i (rdckeinkei. Igen siépen utalt arra, hegy li kty Lá>>lól liez-leli, szeren, jó gards, teoúXoa fmber, de mint képvnelö ér el' ür k ö c*m tehet remnui, meri nem ismeri a mi kivána'msiukat slb.
Lelke* éljenzéiek hangaotiak lel, mikor tiyörrty Jánoa bevégezte he^xícVt éa llrrtdemiy IWlu lépett at attialra és lövid de velöa programmLeazfdét álialánon ügyelem köst elmordolta. Történtek ugyan bele-sz óllások az ellenpárnak réaaÉrö', de (iyöHIy caaitamaan odaszólt a egy egy megjegy-tése élénk derültséget keltelt.
Hertelendy Héla beavedjenek első részében as általános |K>linkai helyseitel tog-lalkozcti. Kimondotta, hogy n<ért nem ha-bat ék parti, a megígérte, hogy mindig lelke littia meggyőződését togja követni, a azt fogja megkavarni, a mi evvel megegyes. KUsik réaseben Kia Ksnis>a apecialia vimzo-iiyaiva! toglalalkozoli, a megígérte, hogy e vároa sere ueinck íregci\o»lá>ára — a.ert háia mo^öit a képvi»elöte»iülel — mindéi, lehetői meg tog tenni. A beazed lebb helyen »ajos helyealés»el éa eljenséaektel asskilta-toii leibe a végül. Kl.tn Hertelendy ltéla han gzotl lel mir.dig «a ujrs.
Asuiáu a Kiokai.izsaiak téazCröl Hegedűs La«zló sióllali lel ig«n érte'mesen éa talpraesetten fejtegetve a tcldnuveVa ipar éa I ereakedelem lel\irág>ásáaak tel'é cleii, leikérve a válatziokai, hogy moai egyazer tekintenek el egcaxeu a | án kérdéstől ók, a képviaelöjük unni a nép választoltja kuldea-aek ax orazághaxba.
Hajytó Sétnhr azép éa lelkea szavak kai lejiegeii, hogy nem balpárt as a baba' rák párt, mely ígér ugyan, de keveset teáz inii a kiskanizaaiakat, hogy ne higyjenek a oitlogn axavaknak éa Hertelendy éltetésével tejen be paihetikuaan, rokonatenvet kellő mődou elmondott haasédét, melyet álénken megéljeneztek.
Végül StmoH dobor mondott egy rövid nepiea didiöt, mely találó hatonlataival é» népies fordulataival tel villanyoaó haláat tett a kötönaégre.
— Aa lail lavaaaácl kaégia.
ktrlat, mely mint eat mi régebben lelex tuk. Kanis»án tog megiarlalni. már előre veti Árnyékát. I gyam* a térep megvuagAla •ara hercieg (>oy-l>Üta»en altábornagy, lo-vaa-ági 'eltígyelő, egy vezérkan alezredes, a M>proai hu**Areared atearadene éa egv ve-xérkari azázadosből álló katonai biSOllaSg mAr héltö óla vSroaunkhan idOzik a napom* kirándulásokai ie«x a vidék különlKVaé pont jaira A bizottság jetaileg ax iránt ia tuda-kotrásokat tesx. hogv ó felsége a király éa kiaerote szám ira hol lehelne mes'elelö átállási találni. K lekinielben Hdiselé a következő helyekei hallottuk emleget ni :('-ák tornya, Ke-/'hely, Itigyáca (Inkey-kasiely), l^tenye
— l>N)ea rakllvl. Kovács Itexso lspo!cxai lárási axulgabtró éa b.-lnredi lürdő-bi/ios e hó * an vexeiie idiárhox Stsha I-kán Varga Jolán kiaaaaaonyi, Varsa Karoly «>itani ügyvéd kedve* é* a/etleme* leányát. Ax e»kúiö délután ti ójakor ment végbe a Szer.l-Terétia to*emplomt>an. hová a ná*t-népei diaze* lógat azálUloila a tohl. exer-re naeoö ne»okiol ellepett ulexákon kereax \Ú\ kikkel a templom ia egéiaen megleli.
1 Násznagyok voltak a volegeiiv ré-térol Szent Miklósay t.yula iS|vok vai lö«zolgab»rő .at oltani r\t\eve/éa sxenni konisV a meayaaaxoay résiér^d nagvbáiyia Varga Agoaton sxabad kai to'dbiriokos Vótélyek voltak Tapolczá-r«d (iláser Sándor. Szelely Kmil a in ab-aeiuia (tazteihuber U»zh\ kit közbejöttbe teg>ég állal okozod aksdályo/iatSsa tolyián dr Milaesin Kálmán he'yene»>iteii Szabad-karol ivedig Antuaoxic* l»et-ö. I'inkovica Józ*i, Veiuea Itela, Vojnira l'iata ; kiw.orn lányok Hiro Ilonka, Franki Matyit (l'jv»* dék>, Kozna Mariska, Magyar Marianna, Rokorczy ^/i árdka, SakenderovK-a klrtaike éa Varga Kielka. A tnet yss-zony lehér selyem. a kosaoru lányok nvxsaazinü »elyem ruhákat vi-eltek Az eskeiéai hunal Fereocz le>enczeiom»ji plehánoa lelje-Het'e, lenkóli azellemü a mit denkit megható be»réttel in-téave sz uj |*árhoz a nsla azokáaos ehquen-iiával. Kaküvö végeztével a nászmenet rövid koiutat telt a tároafban Kate lenyea Is kon a volt a mtnyaaazoay a/ülöinek há«á-tál, melyben 5H> vendég ven réail, kótiük 1'aresetit a Kel<x újvidéki tő«'|^án, ltecsey Imre i*. <a kir. őrnagy * Sxabadka vártba tobb kitűnőségé Kelkoaaöeiökét mondottak Dunai Kerencz sz ui hS*aspárra. t'areaelic* Kelix ax oróuspáia Varga Ksrvdvra Né-meih Mátyáa Ügyvéd Varga Kári>íynéra. a jó mohóba anyára, majd ismét Parraelica tiuspánra az oiisni vidék tt>ngyaroaodáaának lelkea elömoxdiiójára . Varga Károly a Zala megyeből le'enlevo vendégekre sat. Vacora után a tiataNág láncsra i«entült, mely aza kadatian jo ktdv mellen ké»o reygelig lar-ion A boldog pár It.-Küredre utazóit. A zalamegyei vendegek élénken lógnak viasaa-emleketui ama parailan vendégszeretetre, melyben a ná>*háxnál a házi gazdinknál Vojnica Máté cs Magyar t)yorg> uraknál a özvegy Vojnva Alajo-ne urt önéi re**esüliek Sírig lariö boldogságot kiváauuk asu) irániak!
— Malaaéaael Halalaa Mrtdea.
Somogy i Károly aziiilSraulala, mint már irtuk lapunkbaii. a nyári ideoyre Halalon Füredre jő A láraulai jelenleg l'éoaeli működik az ujoonan épül: aienában Az igazgalö ki nemcsak szakember, de igazgató »*, ugy a reportoirrel. valamint a sxer/iatlelett tagokkal arra tt^reksaik, hogy a mtugénye kel leljeaen kielégiihe*ae
— >f «••»»»j It lé|» aa eaaaHer eg) év alatl ? Krre a kcrdéare telel meg egv
Htlö&félék.
- Hol Irama kévétválisaa-
lá* ? A közönséget bizony nyal élénken érdeklő eaen kérdéare megadhatjuk a válását. A követválaastAs szín helye Kauisaán a városháza less éa pedig tbldsaint, as oaslopoaarnok, bal-éa jobbfele A választók a főutcaai kapun mennek be a ssavasáahos éa városhás utcsai kapun bocaátUt nak ki
tekintélyea tóvárosi hivatalnok, ki pontoaan följegyezte egy év alatt tett mozgáaát. F. axerint az 1 evet lartalmasó 3t>ö nap alatt len öaatesen 4.9tit,527 lé|^ai, azaz 3Sl8.t» kilométert egy kiU»méterr«I Mm lépéat atA-milva. A napon ál nahonkent átlag le-hát 13.601 léj és, vagy ia l0.fi kim., mire 1.5 óra mozgás esik. Vagyia ez cv H7H0 órájában mo/gásia (Vaateaen «>akt* Dl2.5 óra, at at 3h nap (per 25 óra atámiiva^ még egyebb nappa'i toglalkozusra fsUtl óra. azaz .>43 8 nap, alvázra pedig (eaii ll órától reggeli 7 óráig) 1*007.5 ora, vagyis 73.2 nap esik.
Éljen Hertelendy Béla
a nttry-kmuistai választókerület
kéyviselú jelöltje.
1**7.
Ad nótáin AWa/A /«* «iit izente.
Kamsmi ivírw nySM. Fényes cMllay jár az éyen. Azt jelenti az mineététeJt, S Heiieiemty lenz teritnk. fii jen a A<u»i'
Sttre nemet, Mke li*zta, S em be**ét az ömz«*ía*z«. A ezeyénynek pártját foya, Imterjük már rJftM /«ym, Ö le*z kvirtuHÍ .'
IhKnYk teü tár a sxátm. AV rá, ne keyt* rá^
A mit Kmzét, «fV srm ki*tik, Vizet p*poi, de M iotik Se A»yv/«»i meki!
Ktlemri éojf kiteyeiefi. /V semmit nem Mt,
Sz«r*zt»"k hát mwf ntymr^ K, « *z*rál mef w tnrfj*. A: lem Kírvéiaá.'
I.e*y n t iszlo, f*ü* a *iét, A: mm/atjn, koyy mi a ez/t. * mHe,1eirmáym rem rá irm. /ői .<c«*m**«Njt brnme kizra. A le** kűreiámk
Ketelöa azerkeastö % 4 K U 4 I. 4 J O M.
Hirdetések:


Peiagó
^ A V ALA iV: Co
lii FoyeHnli taktát aau*aaalaaáa
^ Fesselkilfr Jtóstíinil
Jégeladás
10 krsjctárlöl keadve minden menny isésti jég egénz napon ál kapható
Rosenfeld Adolf
kervakedesében. lgv állott jég»sekr«n)vk i akt ara gyán áron.
WKKKKKKOO<KWKK«W
A ÍWirnlUnl H
A keszthelyi lűrtlól látogatni szándékozó kosonség sajai éidekéhen liaale-lettel erlesitienk. hogy aaxükaégea
lakások iránti
telvilágositáaok a vároai jegytől iro dában akár -sóval akár levél utján
mimetenkvi mey*zerezke*iik. Ke*zthetyt 18^7. m^jus 3l-é«.
CSIHKK n VN
aa» g- A v a»v
Kral vakdi Karolinenthal'.,
Dávids-theája
htrnevea és Jónak bl»o-
\
#
nyúlt mell és tüdőbaj-
• bán szenvedőknek
Kral »«iI«mII KaraUaMh mMlé tu»i.U-iH»-*|» •».«
4*an. w« a.- kaimana fér -
»iélt ék k- w w
.101» m il uU-rAuUus ) aIWa. m*lv
ot.ImmioiixI k.»»4llAlUtlk KjO ««>•»• lco.«k» ái« kr OiAs. NrKá«v Kral
vmIoUI l»avl«t—ia«-ajM aHarH*«é*A> k*
tmeg%m V*>. rtrtí. k k»»u»iUtok»t
taaat, • W»*v a . am.«l U-UMat t.
«icy cs,MM4MP»ljak. wiul ut t»\*«»tua» Illat-•la.Uo ilvvs k*»Uttxá*y K»támwlkali k.-vw>»k, IU.U Mutil «rr» Uto.a»k »lk.»tm«»va laaal. k «gy a Kral «mI«»«II Kar «»llu« uIKmII IMvta.-lKea l»ia»»n>ali«-'. mu». k »»h»«a-
ruiUM MiaU<-« «w»M.c%H»k*r* »|«inw«MíI k«-k aaiu w« *« h*><K< satt vkétirmm* a ktWemasMllN »!.,,. ,irv uív'j..»ek % Krsl ial«SI K«rol».M ..lK^U IM»lil» Ikra l « *Ur« n-». ••an, tt>»«>a kfivM Mkladaa ku*.ai»riMa t>arlaa«>»'k*l,
Kik Vt-OMNlaMáUlO .»i»v.k».^a*k.
\er**« a« »)Ss«r«ra.lrkorkar, kar-
vrl^aar (Skesa^Ms) Wti »)aa»r»rt. « »
a%k a kir*. jol i*M*rt n>bb bal- *« ktttKMi •rraai ukiutal^vktal aj4akMi. vértiaaiito
FUrst vasozukorja folyadékban
nr. Itajar mo^ »awl«it alA4llttva, a^ljr J^tMf xu^vaa.iv.s állal tVa<aWa a ,r»k*r Aa^^i" k. » I. it t«j a»e«
l Irt ta I r, «, av«a
0-€UBtrop}aSLXi,
klttafl x>v*v»««i elv át; lalaa»A«aai, kHlrHMt . kanja*-, w»ai»r|ám«k-
ajuutore««M* fllM I a««a ara 7a kr
FÚrst Jóaaef
I^vtar^ a .l^kár áagjaf ^aa
r»takiát VOKrtK Jéistl i)J«jiaraM4l, II...U!>« •!. Hlralj-aloaa I •»
Nyomatott Viochtl Fülöp lapUakjdonoaitál Nagy-Kjuiissán 1887.
26. szám.
Nagy-Kanizsa, 1887. junius 19-én.
XIV. évfolyam,
E^1 m m
«t
1 m hHinllaka—nwértwtw wt-kwá nfeAsfa kIsltaAaj.
í u
BtaSNaftDaa lertWk dkk inúrt kwsk-Ml foguiUtaik d. T
Késtzatek
ktlmaak.

ZAM

H Ké»m
n: zzz" m : zzz - si'J^ Ei^nucrtai liuci
ém . , , . . i frt - lf.

3?oXltllÉal ép vesym tarttlmu lietllap.
Zalamegyei iigyvédegylcl, a Nagy-Kftnümti* éa Délwlai takarékpénztárak, Bankfgyeaület JL ts Alsó-mur&köii iaktirékpóngiár rébxyónytAi^nsAg és Ötik. siövelk. hivatnloft közlönye. Iffip
RW«M JutényoMi - sAalllaaak.
Arv.rtnl « «gjrik ki?«U|M klréstataftS 10 kr, MlratélhM Mit lOOssétf I trt, Monitl rol«d«n mUri HT IW kr.
Wytutér petltaora II hr. zzz m m iv m
Megjelenik Na jy-Kanizsán hetenkint egyezer: vasárnap.
I
A választás napján.
Ma van a nagy nap.
Hazánk legnagyobb részében ma ejtetnek meg a képviselő választások.
Magyarorazág szabad választó polgárai aa urnához közelednek, bogy szavazásukkal legazebb alkotmányoa jogukat gyakorolják.
Magyarország választó polgáraága ma ítél a fölött, vajjoit megelégszik-e Tiaza Kálmán eaabadelvü kormányával, vagy az ellenzék kormánya után sóvárog-e? Ma itél a fölött, vájjon igazán Tisza Kálmán e az oka az ország bajainak, vagy ezek akkor ia voffiá-nak-e, ha véletlenül Apponyi Albert grófnak bírnák a kormány vezért? Ma itél a 'fölött, vájjon megunta-e már a kormány élén Tisza Kálmán erélyea kezeit, vagy ráakarja-e magát máa kezekre bízni, a melyekről nem tudja, bogy elég erősek a kormány gyeplőjét szilárdul megtartani ?
Teljesen nyugodtak vagyunk a nép Ítélete iránt..
A nép ítélni fog.
8 a nép Tiaza mellett fog itélní.
Mert a magyar nép nagy zömének van annyi hazafias belátása, bogy meg tudja ítélni, miszerint ha vannak bajok, nem Tiaza okozta azt, s hogy ő a lehetőség ezerint meg is szünteti azokat.
Ok, kik a magyar nemzet romlását hangoztatják, mikor Tiaza Kálmán ée kormányának megbuktatására szövetségül hívják fel a magyar népet, megfeledkeznek arról, hogy nagyobb bajokat hevert már ki ez a nép, hogy boldogtalanabb, szomorúbb idők ádáz
vUnfrki dúltak feje fölött, e a gondviselés nem engedje meg, hogy e itép innen Európa közepéből kiirtaaaék.
Seamban kicsi, de hazaszeretetben i ée hojfiiti erényekbeu gazdag éa nagy j nép — mindjg tae'g tudott alkudni a , viszonyokkal, s ha klll-j éa belellenkég ( már már leigáani látszott. annál iia-gyobb dicsőséggel emelkedett fel ujru aülyedtaégéből
A magj'ar nép nem hisz az'ál-próféták okoskodásainak; a habár ama- | zok téves okokkal félrevezetni ipjur-kodnak, meg tudja különböztetni az igazaágot az ámítástól és választ ssSve sugallna szerint
A magyar nemzetnek búét év alatt . százados mulaaztáaokat kellett helyre pótolni; meg is tette azt emberül, mi ■ óta sorsa önmagának viaszaadatott. |)e | a körülmények nem olyanok voltak, hogy azt minden megerőltetés nélkül i tehette volna A fegyveres alig meg őHzhetett béke milliók beruházását I igényelte, más téren is költséges beru- ' házások at kel le tenni; az elemi csapások sem kímélték meg .aranykaláazt hullámzó léteinket," gazdag vetéseinkét; tQs, víz és jég megnyirbálták gazdagságunkat. Az ipart most akarjuk meg teremteni; egyszóval az átalakulás minden nehézségeivel kell megküzde-nlink. Erősnek kell ama kormánynak lennie, sokat kell msgában bíznia, mely ily körülmények között ily terhes, nehéz féladatra vállalkozik.
Tiaza Kálmán 12 év óta viseli nzt a nehéz tieztet mely más vállaira nehezedve, azt lenyomta volna. .De ő fent és alaot népszerű, emberül meg-küdött a nehéz viszonyokkal s a külpolitikában is becsült állást vívott ki
hazánknak az európai népek ooncert-jében.
v. Nem lihhefcelőttünk kétséges, hogy Tisza Kálmán nagy majoritást viaz a jöveildő országházba 11
A hépl ítélni fog
» A nép azt fogja mondani: Nem kell még most ellenzéki kormány!
Kljén jn szabadelvű kormány és . szabadelvű pártja!
A képviselő választások
Nagy-Kanizsa junius 20-én. Ileénk kiriadt a pgy nap* A pártok működése kezdetét v'éllo.
S habár megyénkben, löbb olyan hely vnn, a hol lulónös lesitUliséggel nézheiQnk a vAlasstAsnl elé. minket első sorban Ka* nizsa éidekel.
A Hertilendypárt a választások elöli öl aappal kcz«lte el aotjóját. A jelölt be-uiasla a korúiét egyez nagyobb helységeii, mindenül! örömmel ingaélaiva: s babér az Inkey-párt mér betek óla óriási erőfesriié* sekéi telt, a magét némiképeu bizlons&gban érezhetie, még sem riadt vissza oly eszközöktől sém, melyek nem igen férnek össze azzal a nagyképűsködő azóözönnél, melyíyel llorénszkv Kenyvassy itt débütiroslak.
A helységekben lérroris^llák a válasz tokát, a választás napján útközben veréshez és fenyegetéshez fordultak e párt egyes választói, kik a helységekbe küldött iparoskorlesek állal fanalizállallak; de itt e vá-, rosban is szereltek volna többrendbeli verekedést inec^niroznl; ijöt insceniroz'ak is, bogy ezek nagyobb mérvűékké nem fajullak, ez Csak a szabadelvű párt emberei higgadtságának köszönhető. Legtöbbet lármázott az egyesült ellenzék szoknyás regemenije, mely e mjpon letelte a fözőkanalai, liogy a maga részéről áciivj részt vegyen a választásban. As ellenzék veszteségél ugy látszik előre látta* s isméj ahhoz a taktikain/. folyamod-
tak, melyei ml' lapunk egyik előbbi száaá* ban bárom év előttről rosssaltuak. A főkört es zászlajára klIQzetle s etüs Mária képét, s a Harieleody-pártot zsidó párlnsk deklarálva az értelémben izgatlak a népnél, l)o hát nem hsssaáll.
i léggel i 8 órskor kezdődön n válasz-táai akias és tartott saakadatlanul 'eed 10 óráig. leszavazott 29PI választó; Kbből llertelendy re szavazott löüklnköyro 1463 szavazó és igy llnitltndy Iwa lett 50 eaó-többséggel a Hnf/t/'kmíMti nl/tut/<H'trfl/d képviselőjévé válasatva.
Szivünk mélyéből granulálunk a ssa-badolvö pártnak győzőiméhez* K párt megmutatta, hogy az eröa akarat még az utolsó órábsn is sokat képes kivinni.
II óra fi perczkor rekeszietstt be végleg s válassiás.
A llerielendv párt a Bisrvsshos mént és óriási lelkesedés közt éltette Hertelendyt' <* olt maradi éjiell egy óráig s ez alkalom-iiikI as erkélyről Ynrga Lajos bőszüli, mtg> köszönve a választóknak közreműködését.! |
A Mkfa*(/ induló lelkeeiiö hangjai mel-letj óriási néptömeg ugy éjfélkor ment llsr-lelendyvel egyetemben a városházába, bol megvárták, mig a jegyzőkönyv klállittátik és hitelesitteilk. Hilelesilés után Eperjessy vá-1 ' lasziási elnök kilépett a városház külső er* kélyérf éz tudatta a választókkal, Hogy llertelendy válastiatoit meg képviselőül.
Krre egetverő élienek rázkódtatták meg a levegőt, ép a kalonai parancsnokság és kapitányság; felszólította s közönségei e békés távozásit; -6 perezre sz eredmény kihirdetése gtán elozzlolt s ^közönség. A városházán jolonlevö llertelendy párt álnent s Szarvasbs, hol enuek termeiben llertelendy tartod lelkes bezzédel. megköszöuve kjilö-nősen collegáinsk az erélyes támogatási, úgyszintén a választópolgárok bizalmát. A nagyszám!) közönség együtt maradt léi ölig, vigan fnhsrszva örömére az eredménynek. Legolötttór l'anja Lajon szólalt fel, éltetve Hertelendyt. Lelkes éljenzések hang* zottsk Ya/m Ixijotra, mint a végrehsjló> bizottság fáradhatatlan tevékenységet kifej-
TáiroassL.
Kortesvilág.
— A .Isis*1 eredeti UrcxAja —
Míg e sorok nspvilágot látnak, vége lesz a választásoknak, lepdább Magyarország bagy részében. Megyénkben is. A nyugalom lassanként vissza fog téroi a felzaklatott idegekbe, a áz izgalom okozta nyugtalanságot fellogia váltaai az a jótékony bágyadtság, mely minden nagyobb erőieszi-lés uiAn beszökött állani |— Szép dolog a a választások alkotmányos aktusa Szép jog a válaszlók polgári joga, e szabadság követelménye, sőt nélküle némi is lehetne képzelni a szabadságol. A csendes szobában sokat lehetne elmélkedni a Válaazlások alkalmával követendő higgadt, komoly magatartásról* de a ki a nyilvánioa politikai élet porond ián mint eretek vöteges réwlvevö végig-kftzd if|én sdast > elejétől egész az éred-■taiaíg, as legfeljebb n oiolyogbai a tissies ■radleatnrok aaívséfia, seWnndbaija: Khré-lelnek seagjAria, de a való rendesen messze jár az asaaiéaytfll.
Kftai a fétlak aft&ttfaefc, de nebinje eeafci, begy a nőaek semttl réssé sem volna * Ny viselő vállaséinak Vaa
sőt im aag) résalfc vaa Ha ralwely jettt aaá Nkartt a rők fffftrttf, kMAaősea a lalvakWa MayttJ, naéait táplá*bet f^lsekrébef Aaaekas sarsoa/áek «eff»*»ó Hm «s asl a ppÉ i|K: a kit u
a«y)e Mégtadja A syaÉ aa »e»Un« néf-
szóval, s addig beszél a lelkére, mig azt ném mondja: • Jol van Sára, megteszem a kedvedé/t!
Az igazi korlesvilág osak lalnhelypn vén. Szép lobogókkal jelennek meg ott! a kivá'asztoll körtetek, s a korcsmának egyik szobájában tanyái Ötnek, otlsn azután a czen-dés »iszóka* melleit elkezdődik a rábeszélj, mind többen jiöbben gyülekeznek össze, köréje a kori esnek s'áhítattal hallgatják basa-Hsa szavait,. Melyekkel pket megnyerni iparkodik; de a.niagyar foldmivelö nép riániik kemény leje v!an, béinely 'kételyek u erűinek fel agyában, olyankor azntán valahol a nio-báfafc a csillagokat keresve csak kitör belője; Hál urain, ba éppena^'gesen még ;is csak igy vóna jobb, a bogy eddig megvólunkU
De csakhamar megnyugtatja egy máák kortea, s eloszlatja kételyeit, nagyot üilre ti nyerébe, hát bogy éppenséggel mégis cs$k jobb 'eszen igy. Eire azután nem mii dig iáiéi kádeacsiát, de mégis elmélkedik s maisban tartja, bogy mit szándékozik tenni. Inpen azután, bogy olyan veglepetéreket szoktak cserezni a k^pviielőválss/iások. A aflk kinnl tea szólask be-'e, legfeljebb ia zábtojáeok|kal dobálják meg annak a képvi-sefőDek kqrteseíf, s kit nem okaiénak Az igkai kot lés, vsgy akár a képvirelőj^löli kg-«fbb ia ak aaaoayokal iparkodnak meg ayerai. IsSpertem éa egy kénest, aki egész falvakat nsy nyert aea aagáuk, boty a falabeli asktoofóknál kesdia el korteekerié-atji; aefcaókolta piszkos gyermekeit, velük karéi woiiioil, megdicsérie löziükei s mint itarán a nép emb^réaek melsíls magát. SsereMék ps( • akkoriban aea lelt valaa az a !haia'os>L mel| képes lett vdna őt a nye-regből /káaelni. Aa seeroayoá nevét
l/kkj
I ludlUí jó kiéjteni, de azért még sem kellell I volna más, sőt némelykor anbyira fanatizáltak víjltakj: bogy keresztel véieltek, mikor eluiénlek lakása előtt.
Kortesvilágbsn egyszerre nagy tekintélyre vérgődbek s falu értelmesebb elemei a jegyzőj tsnlió, liánlori llyenkpr érzik esek, | hogy nekik M| van egy kis súlyuk s politikai világban. Hogy ne, rilka^sel, hógy a nép nem J ö utánuk indulna, babér arra is van példa, j hogy a tanító és jegyző egymaga képezed pártot faidábán. Az igazi kortm nem mu-jaszlja el, hogy a válaszlásimn/gnlrnak ideje ! alatt ezeliíie^jó Jábon álljon. Ha faluba ér. ! | legelőbb ézekkez ízáll ba, kipulatolaadó a j | helyzetei,j erre as alkalomra veszi elő a | ( jegyző legfcnioskodóbb ercakifiiezését. s a j i kortes az; arczj redőibe látszik lúitolni akarni éles fezemével; bogy oatten találja ki a gondolatot, ibély a jegyző agyán most vonul I kereszt DL! Ti»z>a ellenzéki kerülé^kl»en ki zonyára élleniéki a jegyző is, [alnép nem I jó szemmel nézné, bogyka a jegyttőie más | j párthoz tártozaék. A msgyar tabii^i kar legnagyobb része szabadelv! irányzmeak hódol, n Qveltrége, felvilágosultsága, }óiaa| ítéleiétól ez nem is tehető fel máskép: caak elsaórfaa találni ol^snökai, kik IHkon vagv nyíltan destructiv tendei tiáknek hódéinak, a | míaek oka aéaelyak ssereneeétlen smbl-liójábsn keresendA. másóknél meg a vflág-lól való ^sánasodségaUbaa, melyet a for-gaiomtói távolabb eső fajták magánya s as ebből laamakéat származó etparaeetasodas | oko*. De jezelt azntán irányzatok taaslikasai szoktak lsi«lpa fanaiísmnssaJaasmksaasoa-ban a józan ítélet hiába karcsol. Mikor aztán a vátaaztásoknsk vége, vtsssaasek > régi toapaUságakia. Eslá agy aMaakabénm I való pébeaéeaak. I
. Szép hivatás a kortes liivatáie, de ter-hee és veszedelmes. Terhes azért, mert em lier legyen sk, a ki hsleken birja azokat as — Isgalmakai, meg mindazt a mikkel az Izgalmuk járnjsk; ép oly balalmss étvágy kell shhoz, mini hatalmas torok, a torok pedig nem pasztán s beszédre. Veszedelmes pedig ajlht, mert ba más nem, biztos lebet róls, hfjgy legalább sz asszonyok, meg a gyermekek (dobálják meg ^ sokszor azonban ép oly gyomba kell kereket ofdanfá, mint a mily gyorsan jött, mert könnyen megesik, hogy megrakják —1* azt pedig nem -osztja meg vele pártjának egy embere tea; mert a megvereiéssel Uebei némelykor érdemet szerez ni, de bogy kellemesdolng volna, est még senki sem aoadottal Ea sem hiszem el. Az a vá* lasziási láz hpzra magával, bogy sokszor egy bolond kortes többet tnd végezni, mint egy okos; aa a bolond szót azonban nem a maga közfrUéges 4rteimél>en véve. Mert nem minden dolog bolond, | al ss első pülanstra annak látszik A józan itélef azonban nagy mentékben «zép ssjálaága a kor taicck. a ba mindegyik avval birna, kévét bazagtáfof fs is korteskedésben es a legnagyobb ostobáiig) kellene ilyen időben ávi-lágnak eltömiá.
Itt kezdMik ssotáa a kbrtesek bóaá k. Ebbe bele aaá követjük őket. Elég b*jt»>-dés, ba ézotáa közős rovásra | esztenpalg nem rzabad awik baaadaiok.
tkámmdkr*
t*t elnöké*, s a •NdJj
K SnM.uk mfg többén * ^
L KAnat.*, * Végrehájtő
biaoiiság alelnökéeé üritelte poharát.
A *g I***** * hangjai
molett vlm^tif egvüit
W* • ******
Meavmel tArtáaával huagó képvisel »♦*« vácink és vidékünk érdekeinek.
Kötelesaégüaknek tartjuk még Kpeneav SAmlor éa Ptihál Kerenca válaa.tá.. elnő-köknek a váU^iM lApimaloA ves*é.eért a vágunk Hasért* .s telj" elismerést *** j vaani.
4 xálmnmiánrnU *r+émény+t
A megyebeli képv.-elö válásaidra vona'kotő távíróinkat áron sorrenden
kötőik, n melyben atokal vettük
0»ákt*rM) a, lii«>»>« <A
er UO W mi—t"1*' váUiaHA-
toll meg képviselőnek.
er táv kp, kéftiflAal egy-
hangolag megválasaiatott.
I.eteta>* jun.us IK (A *
Npáihy s,ava,altal Tuboly
va.aia ellenen ma gvátAatiátoii.
iu *al*-«Jrél juttiua IK. * A »/.álá•
fr HM** b imwtmrnto
ellenében 41 MÖlAbhaéffel f^^
Uv 14 ó 40 P) Vadnaynak lisenegy
ásás, Morváiknak WOataTasaia *«n Vadnay «egválaasiása httonyoa
Kea.tkel,. jun.ua iS-án, 5 őra 20 petvz. (a er. táv K peresig keada-
tolt l nger Alajoara asavasat éa Wt-
beNberg gről sntisem.lára t%*4 még három kötnéc nem atava.o!!, * tJmy* jr^-
A válaaziás nagy Í«galo<iság mel'e" Wy, a rend eddig nem za vart a I ott Meg Magántáviratból érteaülünk, bogy l n-ger fényeseu gyösótt. S*erk.)
Eala-K^raaeg. (A .Zala. « > "guJi ft a*p. válnaximou meg Svm-
Ne<*.* tn»»a<emitt ellenében.
4U4 l.fNiht junittt IH. A »/.•!«• er \kx.\ A Warii váUaxtökerú'etben I>r.
/y*«»« * mérnkeit ellenték. í'rfrmy fWvM.^ tűggetlenaér i^1 elleneben 514 atőlöbbaéggel válnatttlöU meg.
Különfélék.
- í.relt. CMk » ki vtltmikor deák volt a át érettségi tittgélál előtti pár hét lignin t.t átélte, foghtijt lel. mit jelent Z a 5a - érettségi vuagálAt után.
A mul'rt né*\e H évi sttkAdállnn tannláa. nnk komoly uorgAlomnák eredményé, á jovóre né*ve léb»áb*duláa at iskolai nyűgtől bitónyos mértékben őnreadelketéai jog. a at egyetemi Hgáraág szabad mo^iaával ián kellemes élet már t. t. annak, a ki ihet válhat. Kreu1' Kedxe* philmter bará-lom a ki e sorokat olvasod, neked logal mad sincsen trről, hogy milyen hatalmát atö et. Vgrás et at egyik világból a másikba Ifiu tanuló i!ju volt még cnldig. a kit aokan £\eteknek tarthatlak, a erre jogot ia lormál lak a most liaUl ember, a ki elolt at egéti világ nyílik meg, a pályák w>ka*ága amtn-denhoxa keeseg'etö icményekkel lephet, ha komolyan meg tkar kúadeni meg a« eaután követkató látAdalmakkAl. melyek atonban nem \assngorral imram^aoiiainak reája, hamm a saját maga elhatározásától — érett ségéiöl lúgg, akar e atámol lenni majdan at emberi táaadak>mban A kani»aai kaih lö-gvmnásium H. oa«t. itiu-Ana U Métté At íeiise»ci vusgAt, allatában a mint kalliuk »0 sikerrel, a eaak kevesen valáuak atok, kiknek a vacatiója n eróa munka ideje leat No de ae bai! Vigaatialják magukat, tóbb ia vesten Moháeanál, » nem olyan hiba a mit kireperálni nem lehet Tegnap (16-án) eate, At érettségi \i<sgA emlékére a helybeli |»olgári eg\leti kertben mulatlak ts egyel; ai uto'as heti Uradalmakra való tekintetből meg ia érdemelték, hogy egy pár |ó éa yig órát aterettenek maguknak. Kgyenkint ^ öaa/e-aen kívánjuk nekik, hegy at eleitxn lelje-tnaék mindtit, a mit a eaalád, a ha/a, éa a nemiet tőlük majdan vArnnk.
— A aaa*aa«lllt balalaaal |4»-kaié ilK)f. Kmliietlftk lapunkban, bogy a • Ital aton-Kg y lei« alelnöke, Kenyxeaay Kerei o, a köt munka ía kSalekedéattgyi mmiatierbet kérvényt nyujioti be a lialatorou léteaileadó meaodik góíhajo ügyében. K kérvéayben kérelmezve xolt a köliség\e«é« megké>tiié>e a kir. mérnökök Altat. Krre xonaikvaőlag Haboaa tÍAl>or kóimunkA éa ké«lekedé»ugyi ministier a koxttketó leiratot intézte Keny-veeay Kerencz urhot. mint a .HAUion-Kgy-lei« Alelmkéhet: Folyő évi uájua Igán hotzám intézett kénényére értesítem aa igatgaiőaágot, miszenni egyidejűleg kelirtn-deletemmel uitwiotiAm a zaIa , K>mofy éa veaAprémxármegyei kir. ípitéazeti hivAialo-kal hogy n balaioi.i hAjókőzlekcdéa éide-kében kiMemelendő kikötőhelyeken a kiAllő-
hely ek létesítésre éa aa odareaelö^ utak építésért" s tenntartAsAra né.vé költségvetések el a. igaagat^ réa.étxM veendő megkereS^ekhez kéj^t a kvMtaégek «Vgténté.e mellett elkéatiueee* Huda^ai IHHT. május HH-iii Haroaa.
Karira allAg. A vA%atUi mozgalomnak nem megvetendő humora ia van. A humor pedig megte, - mind a HjjWv Valamelyik napoa egyik kor^a »^»ko«ik a cs.Ka. ipar egv bu.r^ mrtvelöjévei .Ad,on latén pS na,H>t. móH a kv>riea. .Jó napol, de reg nem volt aa^rencaém* * At Am van Sár 3 éve. »No .m>a« reméé,n c-ak «v múlva leaa azeremaém,. vAUazoli a x AlA«ztö po'gAr, utalva csinialanul aa »uéves mandaiumra. A« egés.l»en van humor é. ai non e ven\ e be« trovAto.
HfaáArl hlr. Hogy Saflért.yula lakatoslegenyjekMt. a mesterjégét mily ügye-,en ludnA a maga rés.ére kihaatnéhai, azt mutatja a következő kis kaland melynek ó kelme aaomoru len Materének
tii>>samann IgnAet lakatosnak a ptnezéjáhe. kukkot c«inált At »ttgyea« ifjú, a onné- Uvrt lopogatott, míg végre asatonyA telten kapta. A rendőrség i*r»ze UtdomAsul velie A sió-rekvö. IíaiaI ember oa.nyjAt a megteelöleg iatitke<ftétt.
Harlrakamer tokonese
lnkeynek Kihmánban megielent a« egyik hát elölt, melyről Hertelendy lobogöja lőggoit le, a liAa elölt |*d.g helyra va»ó menyeke alion. A kortes megállva a há« elölt, a ller-lelendy sástlöra mu'atva kárdi: Hál a tratikA hol vau? - Mié.i.iek.«ié»ea uram?-kérdi a »>enyec*ke. - IIai, liften ez a zaidop*f« .Aatlöja! - mond,a a korle» - t anhtkotik urAm. reptikAl a menyecake ott — M Átellenes hAzra mutatva, hol lnkey tászlő|a lengett a zsidó korcsmároa hAzAn — Ott van » iralikt. tekintem uram* l>« «»» azt a zAaalőt levehetjük, - mirndjA újra a kortea. Ahoz is ember kell! - mondja a menyecske. - A lókorlea aem leleseli tovAbb, hanem egy hát.al odább állott.
- Aag)»k«Mágl klaérletel követen el egy K M navü c^nvrlve-a ki a déli va-in nagy kanizsai állomásán van a fenn minőségben •Ujlmatva^ Az elatAnt ember egy siögletea boiiórrel ..i.leO ative lAjAn S tuurAsi ejtett niigAn, a nélkül azoaban, h»vgy a jeleniekeny seb.ések nemesebb részeket értek volna, minél lógva lelgyiNgyulAaAhot is van remény A vég«etea lepéare AllHölAg at indiiotia volna, hogy a ke/elésére bitoti sekélyebb pénzösszeget, mf!vet alazámolaia kellett volna, vetetlenül elvestneiie K-t most a kanizsai kózkór-hátban ápolják.
TalvaJ caltA«>le*My. Kgy Tóth Anna nevű 11 é>e« kis varróleánynak aaaAO-nya 6 frlot adott át, hívgy azi valamelyik segélyeeyleibe Ulitasse Midőn a lányka a piacAon áthaladi volna, egy kóbor c/igány-leány a t.ebjéböl kilopta a pénAt a attAl gyorsan odább áUi. A rendőrség kéaőbb a azemelyleirás után a ctigAnyleányt elfogiA
— KárétlasgAk A nagy kanizsai itr. laoiniéteiekben az évi lArővizagálAtok kővetkező sorrendien lognAk megiarlalni. jun. IV. éa An ker, iskola. íl én d. e.
1 hosziá'y, d. u 1. leányosziály; én d. e.
2 fioaztály, d. u. 2. éa $ leányosziály . 13-án d a. 3. (iuoaziál). d. u 4. fiuoatlály, 24 én d e. 4. leányoaztály, d. u S. Ruosataly; 25-én ké*i munka kiállítás, átt d. e. Ü. fiuoatlály . r* én d. e. ft. éa ö. leányoatiály éa ének, 2>-án d. e. t^iem itttielei, mely vizsgálatokra a t, aa. s.ülőkei éa lanügy UrAlokal iisztelettel meghívja at igargaióaág
— Uadfgek Balatav Vikrrúru még nincsenek sokan a mii egyréa.t a nem epen kellemea idöiárá»nak mAsréazt pedig a mindenül! Iramaiban levő válaaztá-t mozgalmaknak lehel tulajdonítani. Balaton-Füreden lolyő hó 6 áig 16Í Oirdóvendég volt, a kik caak egy kéi napig lartőt-kodtak MsgyArhon e ktea lürdőhelyén.
— A n-kiamlaaal .ipariskolai évi vu»gAlatok I hó ?6 án d u. S órakor tártainak meg Ugyanekkor leatnek at i|>aria. nonctok AHaI keaziieit tárgyak kiállítva.
At ígAtgAlÖtág.
— KlrAi.«luias. A helybeli »Aiany iljusAg. egy napig lArlő kirAnduláat rendet junius napján a keatihelyi fVirdőbe. A programúi elég váltoaaloa. Azonkívül leat sok eiöre rem láthatő a programmta fel nem vehető élvezel. - Induláa vsauion. reggel — A kirándulásban réaztvennt azAn dekoző urak jeleni kez bet nek Htboaa Lástló e'nök, av agy Kberhardt Antkl péntiáros urak-rál, hol a kőtnégek fedeiésére 10 frt leendő le As induláskor a kirAndulók kötött jázmin bokretAk lógnak kioatiAHH, n ely el jelvényül mindenik a ative lölön tarlónk viselni. vNe-künk ugy ie»aztk, n intba a vArosonkböl Keazthelyre költözőn Bakvgtéie wintáraulat gömbölyű priorAdonnájánAk ia jAzmm volnA a kedvenct virágt.)
— A a A as I letsaaá|l kaégjs-karialak ctéljsira s terep megvitagAlAaa végeit Ktnirsán idötöll kaUnai kttldóltaég agjai — Qoy herczegen kívül - névaterinl a kóveiketók volisk : Trenoenleldt Ltnk alezredes a 11 huazáratrednél, Peoigi HwUr vezérkAn Alemdes, a III. orzt vaakoronarerd íovstjs. éa tilot* vezérken ssáisdoa A kül-dötiaég már bevégetie munkáját s azerdán elutazóit várotuckbőL
- Je«jaAv AlaaatAa. A folyvN hő |4 ikén Kereanur Kv^tátaaegen megtaHott válásai ás alkalmával légcsővé C.yula
v ál a aa tátott meg
Irodalom.
— Ily aaesa. Két régi jő nemes ma-
gvar eaalAd. a jAnkAtalvai Steremley ék éa a maVoi Makay ak rokonaági viasonyba léptek egymá-aal. midőn a muU hélen Uv Sándor iáokatalvai földbirtokosnak leány a örök hőségei eakttdött ltor
hu«tárhadnagynak Aa esküvő és a lakodalom Jankatalván, H«harmegyél>eii igasi m^-gvarws vendég^aereiettel éa pow|*val ment végbe. NásiaagyOk vtvltak fWay tiéaa, fra/er Hé'a. náaia»s«onyok : Kdvánt-
né. .Vaa.'/o/ r iiyuláné. vőfélyek Héta,
AaMav. Márton, /'rfy Akoa, ^wy tuga, nyoa tolólányok Mh Margit. S«*-I<T" Kivira /N^vre Sarolta. Cemennna
Továbbá jelaii voliak as «Vömszü»éken kivttl li.,.in Kálmánné. Mn Ilona, Sínay^ Jm gané. f.War* Jenő és nete. Kde,
> , v Gyula. WrtUy Iván és V^Ue Irma.
Nalráaiaa eljéraa. K.ea cím
alaii a S<ékestehérváron mégielenő .Síékes fehérvár és vidéké* ca. lap t. é. junius hó II iki azámában a kövéikezökei írja •Midőn a helyi kir. lonényaaék /W^iazy Héla
azemélyében ig elnököt ka|H>ti. általánosan el volt terítve aa uj elnökről a»on hír, hogy asenvedélvea lermészeie állal neaa egy itl>en elhagyja magéi ragadtatni. K stáilongő htr siomo.uságunkra vab^ak biA-vnyull A aaemé'yeskthléstöl mindenha távol lariotluk magunka! de a«on dolog, melyről moal érte aüiünk. kötelességünkké teati, hogy a nytl v Anosság terén ggyelmettesaok at alnők urat, miként óvak.aljék hasonló eaeiek eUMdésé-aeiót. A helyi kir. tórvenys.ék tegnap, váW^ üléare, egY kereskedő polgártAraunk. min! váiiö-ülnők. meg lett hivn. At ülnök pontosan magjelent 9 örakor, de a tAnAcaterem |»en polgAr, jver lArgyAliAiván félrevonult. Idők ötben lávosott rövid időre; de caakna^ mar ismét megieleot a tanácsteremben. S » ekkor a lorxénvazék elnöke at ü nőköt, a ki éppen olyan esküdi lagja a birősAgnak th* bár ingyen teljesíti is At ülm%ki teeudökei,-tnint akArmelvik birvSaAgt ateaiély. nyers hangon TokrvV* AdAmhot illő imnlorban, mmt a minőt még a legalArendeltebb ate-mély irAnyAUn sem atokoit műveli ember használni, rákiáliott •menjen ki, ^ várjon a lolyoaön.« E nyera felléy^ a legkmoaabb benyomAsi lette a birvV^ág ,elen levő tA||ara, kik közül egyik, hogy némileg helyra hos-hassa at elnök aLaI elköveMt sértéal, oda a tóit at ül oknek .Sziveakedjék a BogW birvS ur azobAjAbA bemenni.* A torvényazéti eluok lelléj>éae oly botrányon megaériése a saabAd tx»'gAr saemélyének a as ülnöki tiasiségnek hogy reméljük mi-senat a kerea-kedelmi láraiüAi - mln( a mely <M ülöök-nek n egválAaalotiA nemkülönben ülnök láraai teljes elégtételt tognak kérai at igaz ságügy mimsxiertöl. Az elnók atemélye ép stenvedéiyea s nyera^ modora miaU ugym
annyi kellemeilenségre adott okot, bogy a tekintély . as elnök, atékhez kőiötvi.szielet megóvása caéljAból a»ükségesnek lá^m^k stl, hogy elmondhaaeuk .azerencséa utat* Mye lőre csak ennyit akariunk mondán; — a többit iövöre «
leak» kelvek i^wiak r^rKr*, vvK^v kl»44sAM a tt IA <A«at a»r
K fAval Hm «r**\»k HIlAtiA-TáV^' rt. kiiáM • «J>lva aaa
| m^hi WiAataaaaaa A 10 al^V*^ ási«a „starnr eaiaiA k»ia^
t ktartahaaaa* Ira « fH Ajáal fanSrSMU Kay m.rl ara ea kr. gvváartWtal Kmim4« VNseAal i % r*»tr» t Mwi. \ n
(%a«tr* I kr.. », t« tAMlra A IHtak
4>rs NS fSaairv 10 éVHt Kirlti,< a>«M|»a l^ivU taabeMafcae
Vasúti menetrend.
ÍW7. >Mara< I J4HI

'•aa*' 4 %
i'Kf a * ao kUM iu
____ÜSL .
M *» aahiiM «»• •««,
»•»• KrA i t ji, it f. te a u tjn a t »
raM W j^_ |
KA a aVt 1,1% n « M r
leéStlA U^ aTTTal AIA aT5Tr
»M». «*Ml IM« NMIS v,
a a Mt«
KrA I A' • r 10 * y* t


Kútba* S»rN '
4 a
i i> t
««al
k»A u « t* r


4. a
i a»
Nyilttér*)
MII aaer elaiek a leje^elasek ?
A német caáazár az igaigyőngyöt kedveli és rendeaen gyongyékeket ajándékoz családja tagjainak és kedvencaetnek. A német !n>n-örőköa a hővirágot aiereii A .serenoaéllen Lajos király a jázminért rajongoii Tudvale-V őleg király nénk iStaun virágot leit le sa öngy il kot király ravatalAia. Tudvalevő vlolog, »n>gy Kr zsebet királyné esek nehezen mondoit le a lovaglAaről, viváarél, lövésről, mely a»en-vedélye közös legiljubb leaivérével, MAria volt azic.il.ai királynéval Mecktenburg-Sire-Ittt nagyhervsegnö k,tűnő aenemüvéat. valamint FVigyo- Károly poroat herctegnö ta igen jó rena-terzö. As írvVk aoréUn láijuk Viklöri.* angol éa Krfébei román királynékai, kikht s della l*at Mária inlansnö, Kugénia .véd herctegnö, ValdemAr dán hercseg neje es még atámoa iró caailsko»ik lU>gy irón orokoanénk kiiünó rAjAoló, Annak már több uben Adta tanújelét.
— Mily kemsa a Jmmlmn
kaaat E hönA|Un VAn a le|hoaazabb nap éa a legrövidebb é^el, még y*<L« t^é®- Ad dig trég a nAp lokotAioaan boeatabbodik mintegy 17 v>ercacarl. l^éo a nsp 4 óra 2 perczkor kél H órakor nyugatik, tehát a rap hoassa 16 óta 5$ perez, ellenben as éj caak 8 őra 2 petea leat Ettől lógva atuián a nappal isméi rövidebb-rövid«bb laat s t hó végéig S p<rerezel fogy.
_ Mlrleten kalál. IVk Albert nsgy kamtrai isr. nsbö, 93 éves sggattyán a helybeli lüidóhás egyik kádfürdő ében fürdót veti, a miután a azeirelyze'nek st öreg sroksilaiu) hujtaoa lürdözé»e feltűnt, beha-tollak cabinjába s ott öt a vízbe bukva, halva találták. A megejtett orvosi vissgála! a baléi
t'arMcar. aehaara- aa4 walMMlSaaor Atta*
75 kr jht
\rrwivJ,-« ti «a4 Sva<-A«a
ia* IU»* >Im S».,)»afaKnlt (, Maaa+Wr«
k k HaSt« ia aartek Va.u* «a«*Wa4 HnrU k««wa te Ar IVrto
tártig* und »«taar*a»l4+a* t.r^aadlaaa
90 kr. por Motor
l*al im K>.Wa «a4 !*v*<-A»a a>4ltWt
la • H««m ,U< s*.4*ar«KrvA lV»p.>l ü. IttH.rWr, (k saU k N«na>IVraatk Sarlrk li«*t*r arl«k k<w«M 10 kr. t\w*vv ,a>
Teall aaerveaelAnk titkai Kgésa
éven át a vér folyváai haasnálhaiatlan anyagokat választ ki, a melyek, ha idejekorán nem távolit tatnak el a leatböl. különféle sülyoa betegaégekét okozhatnak. vast kor éa óaazel van ai Arra vaIó idő, hogy az áv tolyián tealünkben lerakodott fölöslege* éa az egyea az ervek muködéeét akadályOAö anyagokat t nedvekel (epe és nyálka) egy ata-bályaserü, a testei nem rongáló, tiettitó gyógymóddal eliávoliituk, és ea állal már sülyos bajoknak elejét vegyük. Nemcaak atoknak, kik eméstlési zavarokban, azékre-kedéaben, kolikában, bőrktüiéaekben, vértor lödásokbsn, asédüiéabeo, a tagok eltaibba-dAaában, hyaieriAbAn, aranyeraa bánlalmak-ban, gyomor , máj-, bél alb. bajokban atenvednek, hanem az egésmégeaeknek, vagv a magokat egéazaégeaeknek tartóknak ia sürgősen ajánlanunk kell, hogy aat a drága piroa élei nedvet, mely ereinkben kenng, igyekezzenek a maga leliaa ii*jtaaágában és müködéaének erejében czéiaaerü éa övaloa g> ögymoddal lönlartani. Erre nétve mint legjelesebb aaert, a Hrandt H. gyNgyateréazt féle avAjcti labdacsokat, melyekei legtekin télyeaebb orvosaink ia, ugy kitűnő hatásuk, mint teljeaen ártalmatlan voltuknál 'ogva, melegen ajánlanak, — a legjobb akaraiial a meggyvVsőiiéaael javasoljuk mindenkinek Kgy dobossal 70 kr. kaphalö a győgyateriárakbau
•) Aa a rovtlUa kAal«viuk*rt —m vili i ssasArs
a mark
V A
Kelelöa aaerkeastö M 44 A I. A J O M.
HIKDKTtoKK.
k y btiéfkn ni i teWU
k«cr z AirW*AKa« Mécstit c^^^J*J•rsk kA«Al MTiket AAaná^a br«rgWg« aa inon <w>
Wr<Wvtapot Rs-Ah-r k^lu wM>«-l»a»k a kaija a „aatafAarAf iiiasá iw|arah4 K vacakaUa ornK-aak a lea|etkakaaA klteajralt kállait rak vanaak ÉÉMNHSk um*rMva,
kétégséjákril amélé jeleitéoek
ia olvaftAakvk K jrk nt.«.-k muta^U. laaa aeA aaatAaa agy agyanrt kásiater a etefeas* arra,
Aogy HMg a Utazóit* gyigyltAatlaa kataaé| u asamK^aro »4htr,tta»A Ha a t
MgfalrkV gv-ogyaaar rsoJWkunira all akkor m^ aálroa baj mKmx a gyAgyuUs varAató, • aa okkM agjxk kslagaik aem k*üeoa a „tV-t^taiat" awgraa éaUM alnalaastaDi I kvVayvacaka
aagétyaval sokkal kőanyak^a v Ui.tA«» mr% a
au^iSaS^'kBi^llír^ "tslT* * TSS232S2BX22555}
mu~n
\
ffit márca. 11
HIRDETMÉNY'
. ftigj^tmfi Ur. trvnék ilkkvi .1 a rezétől kftahirri tétetik, hogy fetéiia nagy-karnisai lakos végrehajtat Mimon Rcai térj. Kovács Jóiaetné mim kiskorú Pál Terét magán gyámja imon Ágnes térj. ?£\ Jótaetné mint öw. m Mibályné uW. Pál Juli öröktteeí vég-,táal aaenvedök karkaawntkirályi lako-ellem 100 írl löke; ljBTl éti májai 15. 9L kamatú 15 W. 10 kr. per, \\ trt
végrehajtás kértlmi, « frt kr.> lenleg i,« még ielderütondö költségek iráüti végrehajtási ágyéban t leal nevetett kir. tórvw^K terbltfétax tarto*$ a vórcaöki itt. Ijkvben + hm alatt Mimon Mihályié stiil, Pál Juliánná tulajdonául teheti 186 fara hecaftit váltság köteles ivtfutían, — a vöresöki 485. ijkvben 14b bro alatt ö*l\ Mimon Mibályné uüi. Pál Juliánná tulajdonául lelveti tlH) frlra becaüU váltságkólel** ingatlan
mt évi JuMuh h62* napjának v délelőtt 10 órakor
Vftrcsökftn a kóiaég hásánál, Málici János telpemi ftgyN'éd vagy helyettesé kösbejfttté vet megtartandó nyilvános árverésen eladatni iog.
Kikiáltáaj ár I fennebb fekttt becsár.
Árverezni kívánók tartóinak a btoaár 10%-fct kéatpéntbtn tw óvapfckép* papírban a kiktldfttt kexéhé* leténni.
Vttt Mrles a vételár! három egyenM résalttben, «#§ pedig ; a* tlaftl at árverés jogertire emelkedésétól s*ámiiand«> I hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, «— a harmadikat ugyanattól 1 hónap alatt, pinten egyes részlet után u árverés napjából sxámiiandó íty] kamatokkal együtt ax árverési feltételekben meghalárotutt helyett ée mMotatok s/ertni leflxelni. »
Kelt Nagy-Kaniaaáa, a kir, tsaék. mint telekkönyvi hatóságnak IB6T. éfi márct. bó 19 napján tartott QléaébOl. (írt. HUtiONNAY * Etf&l-
h, elnök.
932 I—t
jegyifl.
41!
„MáRGtT"!
LF ^ - . * ------- M
^■IHBmHmHmHHiHIHK
GYÓGYFORRÁS, .\ , |
„NIIVGYAR SELTERS"
T*|;i1mti s budapaiti m. kir. <gye'etn«n. 8z«v» nc*'* vttvl C^aeftiUls, ksvéc Hitei, ds gazdag, (élig \ kötött atioaavt »tulma kWil6 batáinnak MnnyuU kM&nfta-n tUdKhántAlmskoál 1M1 mti>ii«*ni>* caakilysbb }*leolite me gótja a b«taf«t a károa, töt vssssdalmaa izgat áltál, allsnbsn * fiiig kMMt asinaa* gazdag-» gyAgybstásu ftlkiMmkitt i batsg vili gyors és bit»o» felvitelit tankflili. Basa lulamni
gáaak köt.önhfrtl a Ma»ftt-forria uon ttvilé «ilöuyi» ii. bogy h h»l aa*b idasioaa vl irta)omtea M^tbb^iAiv-vlsek, Miit a soltoml-glelohent>ergt, tUd^buJokbau, ktltatm tUdSránéMUnél már mm alkalmazhatók, a Margtt-forráa lUlii Ufjofcti batis m«U«tv folyton használtatik.
k tUd6brteg«k klimitíkut gyágylatásstelbea, k&lönftisu * leglátogatottabb G-t>rber»dorl-buu, a kUrjfu-m ottbonoani Tilt. — Orvosi Ukintily*tak UndapaaUn: Dr. Koráayt, Dr. <S»«t>-hárdt, Dr. Navratll* Dr. Po6rt Dr. Kétly, Dr. Barbást Bénbu. Dr. llam-t»er(f«T, Dr. Doaohek stb. a ^gjgbb •redmiajay'«l tlUlmaiaák a légsft-, oméastS* és hugyaaerrek iltalinos boruVot bántalmalail.
ri 111 (D 1
m 2 8
1 ö Ilii
I 0 n\*
k I J 1 5
® d !H o 11!
fi i
H
?i U A B
M
Int ivóviz^
prKMrvatlv• gyégyweraek blioayult legkHselebb TrtMt'FIoméban HOLERA megbetegedés ellen a
J\MT knalb»Mal«gegWgmbb ital!
Édeskuty L.
Cl
tc
Kiiárolagos láraktár
■.kir tellirt k. Im«i> vtinitilMftti,
aaéaMM.
Ugyiimtén kapható minden gyógyszertárban, fütierkereikídétben Aa vendéglflkbea.
8 ö
8
Q • lJ -S T O
S ^ jí X ^s s 3
TT M W
Q < ö
s

fl — A
ÉrtMltés! 5
A kewthel|i lördót látogatni siáné. 0 kosó kókónség sejst érdekéhen ttsit* O lettel ártesittetik, hogy a sxQkaégéa ft
akisok irántié
teIvtiágésttások a városi íegysOi vo 21 dában ákár ásóval akár levél utttn W mindfnl'vr mtgi.trexhiifil. I w
Atfiá^y, 1687. május Sl-éoJ w CSIKKÉ IVJNM ö
M0 4—51 ?. jseja. W
»ooooo»OÍ«XK2
I > ......Iiiitai.aii I u i|
I016|tkr. 8l7, érk marcstos 12-én.
ARV1HÉSI HIRDETMÉNY
A nagf-kanitaai kir. törvényszék telekkönyvi oaalálya réssérül kftsbirré jtétetik, hogy Zalamegye árvaiára végrehajjalónak Bedo Juli Hánokssentgy&rgvi lakos vémbaj-tást ssenvMő ellen 67 frt 68 kr. tökei ennek 1860 január Mól járó V/9 kamatok is esek-nek VL káedeimi kamatai, SI írl]87 kr, per, 7 Irt végrehajtás kérelmi, 9 frt 70 kr. jelenlegi a még felmerülendő kAltségei iránti végrehatási ügyében a fentneveseilltit tsxék lerüietéhes Nartosó hSnoks^entgyórg\n tll tkben A \ \ \ aorss. a. (elvett éa 399 Írtra -f 1 sorsa, a felvett éa 308 irtrm + 3 sortxám al tit (elvett és U6 írtra éá végOl + 4 sorai. a. (elveit és 94 írtra Meatttt ingatlanok
1887. évi junluH hó 80 napját dél elölt 10 ór&kor
BánokssenlÉyórgv kósaég hásánál Málida János (alperesi ügyvéd vagy helyettese kösbe* jóltével megtartandó nyilvános árverésen eladatni (oa.
Kikiáliási ár a fennebb kitelt beoaár, Ar verpzui kívánók tartósnak a becsár 10%-ál készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kesébes letenni.
Vevő Köteles a vételárt B egyenlő rész-leiben még pedig az elsőt as árverés jogerőre emelkedésétől ssámilandó 1 j hónap alatt a máapdita ugyanattól 2 hónap alatt ■ harmadikat ugyanattól 3 hónapi alatt,
verési leltét módosatok Kall ^
;y*r siet
minden egy ts réssiet után ax árveréjt napjától ztámit^ndé 6% kamatokkal egyQi] az ériekben meghat árosoll helyen és ixerint lefizetni.
Hgy-Kanizsán a kir. t^séi, mint telekkönyvi I hatóságnak 1887. évturcs. bó 19. napján kártolt bléaéből. (irf. HUGOSNAY ' BVELL
kir. laséki h. elnök. kir. U»éki negyaö.
924 I- 1
IOOOOOOOOOOCOOOOOOCO OOOOOOOOOOOO XXXXXXXXXXXXXXXDOCXXXXXXXXXXXXXXX
Cs.Wt, oaitr&h-TnagyttT ^^^ gxabadalmaiott
Farugony-matráczok

Pótlék szalmazsákok és sodronybetétek helyett
Uszla tartós és jutányos, különöseb alkalmat lat izeteknek ét körhizakntk. Ktcyobb meiTende-tíelö irlceneedés. Ai*sgreudel*«*kaél tz íkt b«Uö uél««*ice és busszá tauaUudá,
• «2t t-is n
V# Mseknél. aifffeíelö irieengedéi
O Kör akt ár: UW'S, t Neuor ^íarkt 7. sz. OOOOOQOOQOOOOOQOOOOOOOOO DOOOOOOOS frcCCCCCCOCOO'.OOOOCOOOCOCOOCOCOOf
Schwalb Adolf
bádogánik. bádcgi tomtgolöiruk gyára, épQietbádogos epectaliala. Gyárhelyi* •eg é> iroda azeutal Bv«d»yHcat, fee»ke-ute»»i 1G. m. zaját bázában. BftálHt nagybani ^ádofánikai, a legolcsóbb árak matleu, mindennemű magyar hitelesít«\t liiennértiksl, tölcsér, norslorralo, k&vélOzü éa toló íánknütöket, továbbá (tnom tiaymázott vizedényeket, különböző mértékű tatOtO, ola)' ée piiroleum kannákat, és minden ezen szakba vágó caikkeke<. E/enkivül gOosyölieeket, ^ minden oagyráfu kává-, csokor- és olajfestésdobosukst,
úgyszintén lakk kannákat Elvállal éptldatbádogos munkákat, légszesz és viz^ vexetékberehdezéseket. 929 3 -4
OOOOcOOCCCOCOCXOOOOOOOOOOOO
a n. \ államvasiitak: gépoára mfiröple ta ili tiulí mi gépoir ktyritelljje
Putlapeal, ttli(M-ut 35., HjüxVelek.
A|í«y» . m, kk. UUanntek (ippiiibu Unill. IBoMiíljl .lliUlU niknínfinl tlUMU U b-jaata-
. aula.Ua.lter. btcndaitl 1
I 6,8 én ÍO lóereju
Locoznobil^kat
menyeknél a nagy Ittassal rény lolytán a tüzelő anyagban msktakarítás eredményestslw; aa ugyanazon gyárban készQlt, ijelül-múlbstlan munkaképesséfltt
1 BlSL- ' * 5 rWI
inU -iiSSPWjf^yK
Kk^cIImEb
S^MB^^HjHjN | o" V '' ' íllHs'fltBlVlr
f

I
9 \
I
48". 54 és 60" széles vaskeretü o
54" és 60" széles vaskeretü {gözcséplögépeket^
két jmb. i ViviUi fMteaégs *mk. «jiiie»ai éa p«lif: m) u si. in aruk ktaMi ségBiSgS s okot tesáró ■ roatilyui slÉijáWs tgymáan UUutMt tmysyfc rnOnokakWil alkotott UrrkmU, Mtiy által a tfrakbas lSa >»ir snwtkk mm ««0 i«w4d4b», b) a megliMasabbíiott ráaé Milal mely a raalnsáikk SMaiik ktfiséait wakbali a »í által a lotuw lettet *'/,-»Mr kr«N«kb mag marad >laaa«. »tat as tUig inaiért legiebkgáaea^WftimSt, mely <tmlm«;By«k a w.-óvári ia kaaai ktaMaU ál!omá*»k áltat tiito aarSlff klratalaaaa koantatáltatlak AaaaklTál ^isloa
t, S'/ss 3, SVs éz 4 léerrJIIsMneklIJalMat
haaa&tsk tartoKú |»*araélaaec«« eaépl*c*»*kk»l «ala»ial »laknurail jérgáay ra^ISfrpakat Bal tiujrtwí.rth ^na^roWytkrt ftfaaaáli^t. araié xf^ket (a »iadaa tpto W^Uakaak Maaayslt éaMÜ III 6-6 *KMrk*s«lQ — éftySaaégi jgtj«*k«rt aasyoa MMiáU árak MUatt
Árjegyzék lagyeu és béraifiitve. ^g
xxxxxxxxx>ooc<opooocx»
141
r
%1\, isksb-csóppsk.
sata 4r c
rttntMwkt
mm mim
a sm Mwsjma-1
I
BUDAPEST,
KOTZÓ FAL
Utlöi-ut IB. szám. ÍS»
MNM twtaük
BBRkia a *«*- Sah^ |
íbuü uiassit. a mn aa«a I
|irr ,4rUkfU wKsa-
SL^&ul^J^^ I 1 111 1
sjanl)a, Iryujabb tcitün&'ézrrkeztti* $ izilárd nVtyrty-M khzült yfyti'(.
lUKttlInés ggyeleaire mi élték ! !
K M & Söb R. Gamtl & Sai
CMyMSi^Mfska l ktíémS fS&mttfttym
a *»»«>■ *!»■ Silt i"n aHjpMiilr •••■a ta^aiHL
■avtéaa
la sacü s erkiw-
IM| VMMMŐ fjéü ■aatarr
. _ \ l kSaayaa 1 mliitiil, ^HU
táaatlaSIM 1
I aaitétS. «artAajok atíkqt kaj-
laiariláSwf^, | Mm Ma* iSameSf*efeyl
» élesé árak. ^Wm

/jtfftU f Itynjftbb ilrbs, BiiUni anyag, taHát-aég, fgy éti jótfflá*.
ti KMÖnüa ftWyetesare ngéltéli 11
R. Gamtl lt Sé
I tiartiU wmkmákt a ailtkSI
mláfkirü mipiSt I 1 ^flllM\m |#flb Lak.
ZZZSZZ. Mtnanttji
al acr tyirt«4aj aa» k< pm. ! SIOS-S alá.
Medvezl Awtésl feliéieéekJ mmmmmmmmmmmmLmmmmmmmmmmmmammmhma
^f^p^Franiösisehe" Futódén Sparwichse
|B AA ||| j flr Nmmtt, Wciih^U aad>laaklrtc BMm.
B 1 "jF 2 A I AÜIigsb* rinbcbu* 'fellmUlaUMMaittal fartyw (wplw)i ftáPaniaaU katlgMb; ff S ff^í fl : diutkaljcptb, rutgUaaa aad attaabraaa Mr Iwqaati nnd WalrbBolabúdaB I Inmvt [hMÜ^^DHE) aoAwt aad fi bt ukar aa Mn(ca »la«D iLtaarbaftan aplagalblaakaa Glaaa \19|»j|■QStf j IV Nmt H5 kr. aad fl. 1.U0. Kur aia garáamigaa ZJauaar ruujrt 1 Doaakfttkr. v'^IIPS^ ("wumt* rai>aadan fnib. SW 7—S0
^^^^ i Nekatider 6 €».. Wlrit. f., VriBieiiagMaf IN. Smreekl, rtn*j*ir ÍM i Stnltni#l<i la$f; /., Herrrrtifa*H W.
'*éiat Hchnlwmi > 'fa irtftr | lkapAl beit HatUn ár Ifluhrr tiraaa-Kaailaaa.
X____^ .,L*-"i , %
rXM)Ö000>J0Ó0000O00000(>00000()0(>(A
Legolesóbh BÚTOR vásárlás! |
Fiálovits Lajos
állandó
Bútor kiállításában |
Nagy-Kanizsán,
A Dél-Zalai takarékpénztár épületében^ az udvarban jobbra.
rxoi XXXXX********
imm
HOOOOOOOOOOOOOOG*
Wasser-Heiianstalt Eggenberg
bei tirai (SfeieriharkM aaf tlouiinlrentlrr Aakékr att f'lrklraaa«l«l-WaldQagea mnxatimt, HehSiwter Obarniick j filter «.raa nad Uagalmag. iit da» gaaar Jabr kladarck geuiliMit. fraapecte Áerdaa aof Yirtaagfii |ed»rnmiini gratin sagaatiulat darck dia Diractioa "fi 7—1* fararsl Dr. jJ, Aura
OMckaaitin Vafaaadubg vou IViacbaa Fitbtaaaadal'Badaéxtraft. 1 Flaarka fltr 2 Badar 40 kr. .
A NEW-YORK
j 4
É Í4 E T B I T T O H I T O - T A B H A S Á G.
Alapi Italait IM.Vbrn a llszláu ktileaöuöaségeu alapul.
1*86 január l én az aktívák 346 millió frankra rúglak. — Felosztliiitó nye-remény-többlet 30 011.032 frank.
A fika tfftttak jftvaáelaa l7*/» ■'Hiú frank, ami aa aktívák éa. a tartalik li'/,7í4t tanai.
Fru Mállása áfa, 1AN6. JauuAr l-ig a társaság kíflsrtetl:
Kaedékes lmtositásokért..................&28.00S.072 frankot
Nyereményekért és vwszvált ásókért........ 388.6N7,458 •
At aktívák többlete a passivdk felett 1885-ben 14 millió frankkal jmodott Az 1865-ben újonnan felvett biztosítások Mo millió frankra emelkedleJt.
A társaság Európa fővárosaiban, épugy minf Ázsiában, Afrikában, Amerikában fiókokat állitoll (el. Miután tisztán kölcsönösségen alapul és miután nincsenek részvényesei, » Itke éa njereaséii) a bUtaallatlak kliárálagoa tulajdona usaraü.
Befereiicg lik
,1 mvjyar tUUdámw hitel bank. StraJuer h Kőniy llud/apézteu.
Mm/ijur keretkulelmi bank. iMnterh Iynáez ét fia.
Magyar pénzeáltó- látztÜmitolá bank.
Közelebbi felvi ágositásokst ad
A „NEW-YORK" ÉLETBIZTOSÍTÓ-TÁRSASÁG IGAZGATÓSÁGA
Bu (iitpcH t, Nádor-uteza 9.
iM
OOÖÓQOOÖOOOÖÓQ
i9S
00 opoqoooo oooöőor
oooooqoo
BQOOÓOQOO
Kral valódi Karolinenthal',,
Dávids-theája
il
hírneves ás jónak bizo-
nyult mail és tüdőbaj-
>ban szenvedőknek.
laoaaal tldéli idttI- h áarsi Mi flrif r <( aMNilaMjaéaii
kral latMI Karait ara* iItali DAt Ma-llirAja utítl-nknitl, d« kÜlítiib^ii tfíitó; It. <LtUrm umétuü i* U: ■%»*-Vfm* (TsaarkaW) aifca, liwly ij'iijijt ka«uiAliatia, Kfy t««»ii«-ia« Ní'tmwj i|Mraa" lírai valAdl IMtMa-tkrAJa •nw-i ka*
CMgta vjí aMi(kii^rMtrk liaaa*ii44nkat forsalotalu iinxtii; a iwsx a caAi^dá* aaíáJ wljaMbb Ufiraa, ép agy biiüagiiijilij áiidt uti; éa < mv<uatt<aa. liiat k«gjr ariáani, iifm ŰjwtvBayika<gÉiaélklfl kavtrik, Jiip(v ailM arra látaak >tkat|aam lm ni, hogy Kralirálödt Kareliarallmik IHkviaa-lbra laaaflutMiaiyi tilniajiillni. ann«N ádytAÍ aikalá r »i»«ni iuíikÍ' H c«nawá<w»Aára alAlmanaiat kák aaia Imu én MrsyiwU it<py«ui*-<frJ»IntM ravmacoUaan MbuutUi. lita U|iy*tj*nak a Kral ^alédl Karallaralluül l>útiil<* tltnW t. ca.atara itéi iotintiri)g» kíivm íiiíndpii liiKtúiiiuiitu syirtaáayukat atalyakaaiaiaicAikHa éa baJafj-aaU vé^jagyta kiéay i t V.Ik - tiáuiuHuí ^rwaljviali! I A'éraarg)r ayaég. gySageaég, f«bérkórf kar véljkAr (Skraimluii) Idrg gyé^graág* a. iui>i"tithiiú|i aálbrlcg^rgak latMaa awggyógyaí-; aak a kMm. JAI imáért h tltib Utl- éi *kttlt<>l<li L orváéi bkiatéiyrktái a]éalatl, yértiaaütá
FUrst jvasozukorja folyadékban,
í)r. It»m módja vaarint •lüélHtta, aaty Furat Jéaaaf srasy«Mré«a által Prigábu -— a „FaMrl Angyar m* — Irtt javítva. Egy Avrg Arai 1 frt ao iir, '/t lit| M kr.
Q-a43txopfa.an.
^ itön'J gyilay»a^r ét« Agj talaaaAgaAl, ratéast-kaUraatfy., ItAnyAa-. gjoaioigéraiAb* < gjaatfrégéa ellen. I ttveg ára IP Ur,
Fttrst József
Kyégyaa*.i)á« a .Fakér Angyal'-hoi Prágába
Kuraklár TÖKÖK JÓZMKV iri^narfaag ItiMtájH-.Hl, k iraiy-alraa I* aaáaa.
A lrgjal»l»
SZIVARZA PAPÍR
A VALÓDI
LE HOUBLDN
Irancsia gyártmány1 (lasia én Hcarf-iAI Fáfkbaa
1 (haMjunf: «« vlástéeektii , B papi* dr. J. J. l'okl, dr. t. Uáatg. Dr.' K UppaMaa arak bétái agyataui vagytaMrak kftlA staaa ajéaljék kitáaA aJaflaéga, au^lui tiastaaága éa aalatt, Itöjy abba aaaai ártaiataa' aavag
mooAmP
§H
batakavarva.
aiamaa •aS 4-^gg
I ^-aSfc
yie-áijiiU aai.'aytm lf,raá<m|» Lmib
COOOOOOKOOOKXOOO
OOOOOOOOOQOOOOOO OQOQOOOOOOQOQOQO
I»l8|lk. §7. múrez, 12.
ARVijRÉSI HIRDETtaY.
A nagy-kanizsai kir. törvény zék ikvi osslálya részéről közhírré (ételi c, hogy Zalamegyá árvatára végrehujjiáións t Kovács Jánosné, sz&l.- Betlen Armá vé [reliajtá*i szenvedő ibánokszenlgyörgyi (Ákoa illeni 120 Irt 85 krJtőke, 1880. január 1-től járő 7% kamatai éji ezeknek 7% késedelmi kstnatni 19 irt 26 kr per, 8 frt 25 kr. végrehajtás kérelmi, Ó Irt 70 kr. (jelenlegi s meg (elmerülendő kéltségek iránti végrehajtási!ügyében a lent nevezel! kir. tszék. terttletékez tartozó bánoksfentgyörgyi 150. Ijkvben A 4- 837. hrsz. a. telveii 586 írlra, éa A + i)6ő hrsx. alatt (elveit 406 írtra beoaült ingatlan
Ticho Bernát Brünn.
863 - 20 ' Kifsutnfisrjct Nr.18.
Saját káxaaibéi nsétkttldük otásvét mell tt.
1000 htmmffarn ufit<t, radék 6 métar 40 etm. HJ taljaa ftránHAayra i valódi ■oakaté navet U. a«—
10 métrt /UgyttfíjH-C^ekrmir, lOt rtm. aaélaa aiiSdaaftU asiabea. agy taij«a ia&i ragéra It. IAO
10 mitrr lHÍi*k-foU, léi gy«p-■ Ja dnptda aaé<aa agy Uljea j nfil rabéra 1. a.—
IrO mitrr himt Lrlmr LVüau | miaov'c 91 etm. SSéiaa II. a.M
s/ős *;»<■> t 11. ÍM)
II. é.ao
10 mitrr j I ignu Uj
' iafjobb
Mg
Ifi méter itaámaSert egy háló ■ i-/i;(/(7<"< t- fló etm. as. lag-: ajabb minta_fl. UO
lO méter i/yopjn ríp* taiaaas [atlabaa tiU etm. aaéi^a agy |i tqljc* rabéra i. S.»0 W méter yya^tt^mMYsspa 'aaélaa agy tcijea rakiia Ü. SJM
1000 brÜHni uScetmuraéék ; 8' ( aatar agj taijaa ttrg i'tfHyw tl. 4M
Efg iá/ héti réutm */* W/i béeai rflf tl. liO
•/. 7'J'L b*cai itlf II. 5.30
Eqg téf mmburyi nxford »•/, bétái röf legj^'.b ab
m^c ' fl. 4.6a
tty réf rhittoii i'jtn Jó minő-(Á/:i t béeatrfiftujaa II. 5^10 Ivgjobb miafl*z__ fl. SJIO Efi rríj Kiny-ezörJe fwM*J ifrét) M Mari nif taljai 7.. jobb mint véaaaa II. SM jabb aria&mg */« „..^Jí? 1 J*l* fa mit unt g égy éa I aartaltaritf koriu-kiirfli raj-
tokkat_fl. A.SS
Kff »•//>* fáraitnra 1 égy éa] 1 aaataitariUi rajiakkal
___ii. «.aaj|
Eijí min "lék fmt&ninfef Ml-12] ■éttr bnaazn igva tartéa.l fjinjüri minták fl. SJMj
I Qg" Minták i* árjij/fiékek infftn 'te bérmentee.
1887. évi JuIIuh hó A-én
tl éle lön 10 órakor41
jDánokszenlgyörgy község házánál, Málics János lelp.T ügyvéd vagy helyettese köcbajAtiére' tnrg-lartandé nyilvános árverésen eladatni log.
Kikiáltási ár a íénnebb kilelt' becsár. * ^
Arveresni kívánók tartoznak a becsár 10%-át-készpénzben vagy pvadékképes papírban a Kiküldőit kezéhez letenni.
I Vevő köteles a vélelári három egyenlő i és* lel ben, még pedig: sz plsőt az árverés jogerőre emelkedésétől rzámitandó I hónÁp álatt.
a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 8 hónap alatt, — minden egyes réssiet után az árverés napjától számitandA 6% kamatokkal együtt Áz árverési feltételekben megbatározott helyen és módozatok szerínl lefizetni. j)
Kelt N.-Kanizsán a kir. törvaaék mint tlkkvi hatóságnak 1881 évi íjjárezius hú napján lartoK illéséből
(5rf. HUliONNAV EV£U.
*k. als&k. 9311-1 Jagysl.
Badap^at
daca. 14a
A aaadkmykéakbas ai-kalauaAatwa 4114 a Cnfik által asáitttott S drk g aa aaaé- la kamdgép mindé* taktata'baa raéiaa*raaak g aHa|imak Haaayal a aiéSs aak k^aaategri igaanljal^ arTid-|al-gki|ai'at|ak hogy gfpSM »iadaaakaak klk-aak ityaavl géMa aaikaa-gAa raa hgjabaaa fagjak ajía'taat. t
flraaá Hátai Hungária
iim/imvut fik.
Náapial iaM. aav.g
Taj**ataiai Mv aa és laaaaiAa1^ aatraaaa I ArtaaMau OaéAal. 4ktaUaá kigaaL laa A* Uactapaaéa aj flMáiali^ kia^í*afkftay-Hf kassIM SH, tiImM wMm kt hét aaglhkaHtAs laktat léAéi jaéga* taAate-taara uagfeknA s isáa Kavaa ajsalkitw.
Ifvtéa TédCf a. fc. i ksg)i liai i. aa, afaét
A nagymosás kellemetlen-
Ii

en -t»
megszűnt
mert
06SS- és facsarógépunkksl
„(Strakosch - Boner szabadalma) rsy aasally agy nagyobb kéaiirtAa kl^aMaik mrkaay ara alatt, a laüfaaari nadUii'l klaaééeMs aaffAa. tö*rl*»au^ag aa idé
smglatiri m aaSlatl kafrkérré moaaa. > aamaagarlAk tstaaa éa caélaaarA kiiltiiámt. | Kagkal A Magyar^raaér agyadsV v«sé*%|sékalsll
Schltins Z. és társánál,
Butfapaaten, Vll ataozió-utozA 47, éa
v. harmlneiatf-tition 4-Mkiaiiki sÉMas a—<léa 4 «L Sarak. BáasIsOsaééa mallstt ts kapkaté. AíjsgisOrsk tagyrsa áa MMÍaattia»
Tarami Krd 1<*83 nov.
Kliaaarau. bogy a rfc-| aaaatfa kaidat! 1. as. aM«é-éa fbcaarégép aiadaatakis-tatbaa aagy aeaélsaarS V*g kásgi ysH jár. s a késtar-1 téaaaa atíkaldakatlaa. Orf. Bethlen JJárk i. k.j
Bx.-Fakárvár. 1S97. méreg. I
laaMNalra eaakia a tagjak w awadtutoA aaaéglpJSk>-ra. TéUi iabaa amg I«ú tér taadva asaa kalytalaa kija ka'caaet ailanriat a rabit runtaaé. padig bixtaaéUaa
Ikagy as sasi áU. mert ntibW idtibaa agy egén aajm* aaasyl kakagyét a«Ua a l^l>pat és a sréjca! ktaaéaali I osytzlata a francain csipkék, a lagkaraaabbat aaa aaaa wdiak. (leUSi KAIaaAa a ki
Fialariaa. 188:. áaa. \4nÍ áa &a#kr.é| taagiaaáak g siéáa akgetto Igaa ft ma* kél «tga nkaamaug vagyak %m Afadra.
Kafaar ágara a k
' i ii 1 mas ,,uM,TTr-J ..............rrrTWBP-^j .
a

I
gA6V \ áLAaSTÉKBAM
VAS és
ra bútor
részletfizetésre! Seben Lujza fi*
K«|y • Kaatgsa. —-aa i
iiiik i
Mycwutott FWkel Ffil0p lapitdajdcnoggiál Mafj-KaBiiaáii IMt
27. szám.
tói
y tonkrur fc wlk J]
I IIIMMÍIiíiimINÍIWNIMI- B
M Mim ktaUsáv
I TUééktvstal ltom** iW l. J
U Nnasatstlaa taraiak műk Uasrt kasak-J M fofadtetMk al J
II Untok vían* ia kSbatMá. II
^gy-Kanizsa, 1887. junius 26-án.
1ÁLA
!Polltlk;al éa vegyea tartalmú limtllap.
K Zalamegyei ttgyvédegylct, a Nagy-Kanizsai- és Délzalai takarékpénztárak, Bankegyesölet as Ateó-murakögi lakarékpénztKT részvénytársaság és öos. axövetk. hivatalos közlönye.
Meyjelemlk Neyy-Kanlieán hetenkint eyyater: ▼aairnmp.
XIY. évfolyam,
in pn—Mi ' EtófMTÉSl iSAS: S«*ax 4v*».....s áft — kr.
ntim V...... . »
*Hlíllnf . . * « I * * BMrii^k Jatáayaaaa nteMstsak.
II ÁmiW
r
r
I
mU sLyftk ktvststas klnUtofeyak ht UiUiki fatftl ISSmüi í *t mÍ4«iaÉ«aM agy BÍkv.
Sftlttár pstitaart IS to 1 MI t Hl HZ
zzz xxx rMH - *** ^^
I i 1
▲ nagy-kanizsai vilasztis
jelleaisésélies. i&tsmátpk. — következmények)
Szükségesnek tartjuk, hogy a mult 1 szombaton megtartott képviaefőválast-táam még egyszer visszatérjünk Tanul Rágós as minden tekintetben, nemcsak reánk néave, hanem különösen és első sorban választókerületünk ellenzékére nézve.
Mielőtt azonban magáról a válasz- | tágról szólnánk, fejtegetnünk kell rövi- I den és a valónak megfalelőleg as álta- | lános szempontot, a melyből azután a mi választási eredményünk plastice kidomborodni fog.
Hogyan kezdte az ellenzék még igen igen régen a választás előtt ? Nagy reményekkel hirdette különösen a mérsékelt ellenzék diadalának bizo- I nyosságát Hogy is ne? Tisza Kálmán I tönkretette az oraágot 12 év alatt! Tisza Kálmán demoralizálta a lakosságot; földönfutóvá tette Magyarország népét, a pénzügyi tönk szilére juttatta j stb. stb ergo Magyarország népe bizonyára meg fogja buktatni Tiaza Kálmánt és nemzetrontó, átkos kormányát, melynek liberalismusa semmit sem ér.
Es mit felelt erre a magyar nép? Azt a minek mi több ízben már ki-fejesést adtunk lapunkban: azt, hogy az ellenzék, de különösen a mérsékelt ellenzék szerepe lejárt, nem hisz többé a szépséges frázisoknak, mert látja és tudja, a/« része nem igaz annak a vádnak, melylyel az ellenzék Tiszát és kormányát sújtja; bogy az ellenzék nem ért egyébhes, mmt az elégedetlenség szitásához, de azt az Üdvözítő* szót sem ismeri, a melylyel a felzaklatott kedélyeket, a felkorbácsolt szenvedélyeket lecsillapítsa.
Még egy, a legújabb.
Tiaaa Kálmán aa oraaággyQléa berekesztése előtt törvényt akart hozni a választási visszaélése^ ellen; Apponyi és Irányi Dániel felszólítására Tisfe Kálmán visszavonta a ház, asztalára letett törvényjavaslatot.
t,
vele.
Tátrcza..
) Deák
Ferenciről
~ ViaaaaaaiUkaaéa —
nemrég szállították el ünnepélyesen Ikók frrtucznek a nagy állsmbölesnek holttestét ideiglenes nyughelyéről állandó Kirboltjaba, mit a nemzet emelt neki, a Halhatatlannak!
Ks alkalommal köslünk<a nagy hazafi életéből egyet mást.
Mikor 1848-ban minisslarré lett, minél kevesebbet ssólt, mindenkor fontosán, r5vi-dee, nemes egyszerűséggel. Jelletoe, egyénisége mindenek közt leginkább öt jelölik ki az etszág közbizalmával környezett igazság-ögymioMferré s parlamenti viselete is teljesen megfelelt ama képnek, melyet Cormeoin as egyes tárcsák minisztereinek különös tsc-itk^jeid ár, mondván: leayen 0 egyszerű és viláigBt otoedáaéhae. mély a törvények roa-gyaráMtábsa, iltedetmas cáfolataiban, ko-magatartásában, test moegalásábsn, iss darában
A tanácsban lUtttkyá** Ujmal, Klrnn-tél pébmitl j Mitxárm Uzárrtú mindig kovetáésetesae pártdts a kiegyealitésrt ve-rvedszshalyokat, élvéé benne s aaomorn aejtiisa, bogy a dolgok i óhajtásának kő-rstkessaéeysi mások lesznek, mtnt a vér-aüa po#tlko«ok araayes ábrándozásaikban képzelik.
k lerradalMB kellé—i elborították aa elet, Miyea ■imiiS saáns lakaikat akarta kenmtai vesefei, mint Hl Vóeas a veres teagsrsa, de at muH egy paicsre sem mssdábetáá ki eitogtsít altemailftrél itatiwimtli berkofca magát. ÍML a
Az vEgyetértés* összegezve a szavazatokat, mély sóhajjal látja, hogy Tiszának nemcsak az előbbi majoritása van meg. hangm, hogy aa még ná-gyobb lesz, és — azon kesereg, hogy nincs választási törvény, mert e mellett, a melylyel bírunk, könny 11 ilyen majoritást összehozni.
De mi azt kérdezzük, hogy honnan és mely kerületekből toborzódik e többség? Azt feleljük rá, ép azokból a kerületekből, melyek erős várait képezték az ellenzéknek: Zala-, So-mogy-, Vasmegyékből és őseged második kerületéből (hol Hermann Ottó bukott ki) s még máshonnan is. És ez azokkal az eszközökkel történt volna, melyeknek elszámlálására ax ellenzéki Ispoknak hasábok kellenek?
Sajnálkoznak az erőszakos kitöréseken, melyek itt ott emberéletbe is kerültek, s melynek nyomait koldussá lett csabidok, füstölgő házromok mutatják ?
Valóban erkölcstelenebb eszközöl*-hes, mint a minŐkhez az ellenzékiek akár nálunk is fordultak, fordulni nem is lehet Játszanak a nép szenvedélyével, csakhogy ez a tfíz őket is felemésztheti, s őket legelőször.
A mi válaaztókerületünkben valóban cmkia a szabadelvű párt teljes elismerést érdemlő higgadtságának, béke tűrésének lehet köszönni, hogy nagyobb vérengzések nem történtek.
Vájjon a mi táborunkban járt körül egy deli amason, ki az ittas polgárokat csoporttól csoporthoz ve-
zette mutatván: es a zsidó, üssétek? I Vájjon a mi pártunk lázított e gyatra versezetü kosteanótákkál, gúnyt, éa j hazudságot ssótrva a másikra? Vájjon | a mi pártunk felügyelő ifjai futotUk-e végig as utcaákon, kiabálva: majd kap ra másik< párt leczkét,ha mi vesztünk? A'mieink támadták meg a békés polgárokat, mikor végi íj mentek az utcán? Vájjon mi uprrorisáltukfe az ellenpárt választóit, hogy féltükben ne ^merjenek a szavazó urnához menni? Vájjon mi | fenyegettük-e ablakbevereiéeekkel és még rosszabb dolgokkal?
Három év előtt, mikor mi voltunk a vesz'es fél, pártunk megmutatta, hogy komolyan férfias, a veszteség fájhatott neki de férfiasán viselte a kudarczot, nem fenyegetett [
És mit tett most a másik párt, mikor éreztéj már, hogy elveszti a ke rületet? sz 4 mit tett, felment annak a szomorú képnek vázolásától, a mit tett volna, ha katonaság ninca nálunk
íme, ez a különbség köztünk. A . józanabb része a földmivelŐ népnek elfordul már azoktól az apostoloktól, a kik eddig mi&Un három esztendőben Ígérgettek minatinfc s minden három i esztendőben szomorúbb, és sötétebb \J képben festették hazánk állapotát Csak kérdezte volna tőlük egyszer az egyszerű földmivelŐ ember: Hát miért I nem segítenek rajta? Aligha tudtak volna rá kádencsát.
A nemzet felelt. A nép itélt Elitélte a mérsékelt és az egyesült ellen-I zéket, mely élni nem tud, és halni nem j bir, s as ítélete azt harsogja fülükbe: ' Eszközeitek erkölcstelenek, nem a haza I, üdve fekszik sziveteken, hanem Tisza . bukása, s ez eszközöknek köszönhetitek a jól megérdemlett kudarczot
Nagy garral hirdetni, hogy a szabad-j 1 elvüségnek hódolunk, s paktálni azok-
kal az elemékkel, melyek önző csáváiknál fogva lángba borítanák a hazát, hogy a zavuosban haMsahaasaaal — ez párthoz jnaaa -méltó taktika, különösen nem méltó ely párthoz, mely magát magyarnak, hazafiasnak, szabadelvűnekI tartja Békés egyetértőben élő lakosokl közé a fajgyűlölet üézkét dobni, már nem ia taktika, hsnem haxáfiatlan eljárás.
Nem tévútra vezetni a népet, fcusp-tán személyes taktikát űzve, hanem felviiágositsjai, es volna az ellenSéki párt s ellenzéki sajtó nemes feladata.
8 mit tesz a helyett? Azt kékdeai j kogy a választások eredménye valókon a 1 népakarat ufejesé$e-e ? Persze,, hugy a negatió szempontjából, melyből ő min-| dent tekinti azt mondja, hogy nem, I hsnem a pétíznek, a muszka brutalitásnak, a csendőrség fellépésének tulajdonítva az eredményt.
Mi pejlig ellenkezőleg vágjunk meggyőződve^ arról, hogy az antise-mitjkus'tenaentiákkal dolgozd ellsbzék terror amusi nélkül a nép akarata ntég inposanzabbul nyilatkozott volnál
A gondviselés, melv pártunk zákz-láját diadalra emelte, felemelé egysaer-smind intő szózatát, azt mondvat Ne további I ' ■ \ í
Meg vagyunk győződve róla, aogy az úgynevezett egyesült ellenzék, mely azonban most már, kivivta a .függetlenségi elveket valló antisianita I mázzal bevont mérsékelt ellenzéki párt" p-diszea névéit városunkban és kerületünkben eIj4tasotta szerepét, eljátspntta, mert józan jntelligentiánk nem engedheti meg, hbgy városunk és vidékének L egészséges fejlődése rovására még to-I vább is és még inkább elméigeeed-I jenek a pártviszonyok, a mi miatt társadalmi életünkben a diasolutio leg-| sajnálatosabb tüneteivel találkoztunk.
csak legazorosabb baráti körökben mutatta fel verzö fáidalmai sebeit s hallatta egyszersmind intő és bisfató szózalát,
A mi Deákban öntudatössn élt U i. btvaiát^ak érzete, as s nemzetben lassanként' mintegy ösztönszerűleg terjedett el. fiisz as SO^s évek vége leié s a 60-ss évek elején Deák úgyszólván ura volt Msgyar-országaak ; a magyarokat megnyerte igas magyarsága, a gondolkozó embereket nagy tehetségei s a nemzetiségeket feltétlen igaz-aágossága, de mind esek együtt sem adhatták volna meg néki ama rendkívüli befolyást, melyet honfitársét elméi s érzelmei lelett gyssorolt, ba egyszersmind nem lett ivolna meg benne ama forró, a szív mélyében gyökerező lelkesedés Magyarország és népe iránt, mely a hazafiságot minden igaz ma-gysr pelitikai hitvalláaának legtöbb tételévé avatja lel.
Hazafi volt tetőtől talpig, de ások egyike, ki érezte ia, a átint maga mondta, bogy •inkább meg van benne hazájának szeretete, sünt basájs ellenségeinek gyűlölete«
•Ha megkonduljuk, mi volt müvének éa befolyásának eredménye, el kei! ismernünk, hogy részben Deák befolyásának köszönhető, bogy a reformált alkotmány hé-peasé lett sz 1849-ik évi iszonya felbomlást, az 6n-ss évek terrorizmusát tol élni ugy, hogy már-már nem csak egy kiváltságos osztálynak — hanem aa egész nemzetnek védeleeAt tnéltb Kincsévé vált.
Ama hsnaiocskét essteedö alatt, mely IBSá. káét, mikor Deák elösaör tnglalt Uelyst a pommeyt országgyűlésen és tWÍ köet Myt le, pikor törvényeim ssgyv kMlyá kore-aásött Haheberif fedelem alatt elMr g|Ht tas BeM^esien szabstS képviseleti periaaw, telelő* seeweti mtetsatertem ve-zetéss msileii, - Msgysrersság a belsB vál-tosások és >nsre<ip>«» a kéfip viharok és káaésl— aly korszakán haladt fceressiai, a
! minőt kevés nemset tapasztalt. De ezen egész | idő alatt Deák maga soha sem tért csak egyszer is azon irálytól, melyet s politika eijá-. ráaa szabályául és indokául eredet iteg elfogadott. Nem túlzás ha mondjuk, hogy e korszakban .voltak válságos idők Magyarország ;j történetében a mikor Deák tartotta kezében hazájának s ennélfogva a két birodalomnak aorsál, — oly idők, mikor ejryei len beszéd !' a meghitt vezér részéről, a kinek hosszas I. hallgatása csak émel{e befolyását honfitársai közt, teljes lehetetlenné Igbetle volna a Magyarország és as jnaairák bírodalótn között a régi vissooy békés viaszaállitását.
Maga sz ellentét a fogász államférfi nyugodt ballgaiapiága, rendszerint jyaló mérséklete és polfártáfssinsk gaenvedélyes, túlzásra hajlandó jelleme-közt, természetes kész-I ségökkel a cselekvésre és gyorsan fellobbanó lelkesedésükkel, Oly hatalmat Micsönzötl neki. melylyel hs;akarts volna a nemzetet | a főhatalom ellenében az ellentáHás oly fokára gerjesztette volna, a mi által könnyen lehetetlenné válik, hogy valaha osztrák &*á-szár alattvalói szabad beleegyezésre! bélé-Ben viselhesse Szt. István koronáját
Deák Ferenes azoobae nagyhatalmát és a helyzet előnyeit a törvény hizj^ntására és védelmére hassoálta fel. Nem igyekezett | a népet baxafiságára, srsbedság éa tünet-lenség szeretetére a mult sérelmek emMmire való hivatkozásoklDal felizgatni Neia. Ö habár élénk tndatáhaa volt a multak keserveinek, kizárólag a ftbgyar tenbészet látna ta-Isjdonságára brvsikozott, melyei r^ia.kívöl oly bavlls Irnamal kivasen éhothetiek volas, ! — ama bsasaMsistt tisztekére a törvény iránt, Mlyről a épp példájával kiinutstta, 1 hogy s nyilvános áljaik nem méltatlan, sem-nem elégtelen tíyéJ Meg tudta éri ami követőivel, hegy MagyároNeág srált nagyságának titka a törvények iráet malaíott ssss nagy tiszteiéi ben vetett.
Voltak Idők, mikor az abstract elvhez való állhatatos ragaszkodás honfitársai tömegével rokonszenvétől egy időre megfosztani látszott. iDyenkor Deák késs volt abesi-zet vezérletét mások kezeibe áibocsátani, hiszen cssk bem jöhetett magával és áfása életének iránjyá^al ellentétbe azért, bogy netalán könnyebben kielégíthesse a pillanat múlékony ki vénáiméit, sőt látszólag parancsoló szükségeit. Soha sem tévesztette ö szem'elől amk lényt, melyet, bogy nmgta-nuljon, mint a nagyssellemü franczia tpHé-netiró mondjál minden nemzetnek oly számos leczkére van szüksége, hogy t. i.: csupán az általáeos elvednek lehet SHssnábató alkalmazása,' i azok nélkül a legelmésebben szőtt tervek is lulsjdonképen csak a véletlenre és szerencsére vannak építve.
A törvényesség nagy bajnoka valőban nem vágyhatott különb jutalomra, mint aogy megérhesse, bogy Magyarország öbkenyt elismerje törvényes királyának hatóságát ás bogy Ausztria császára megfelelő nyílt Ósnn-leséggel elismerje Magyarország teljes wgát törvényes aftojmányáboz. Nem veit péasta udvariassági nyilatkozat, mikor nagy magyar alattvalójának halála alkalmával m fejedelem kinyilatkoztatta, bogy: »hűsége által a trdo és ország iránt Deák megnyert! a királynak és Mefitáreainak bizalmát és Szeretetéin
A Magyarországon az 1867-ik évvel les-dődő uj korssakhaa is sok a dtbásaég kok a veszedelem: [de ha a malist zálogul, lehel tekinteni a jövőre,biztoson hihetjük, begye nemzet, mely áisrsnosásn áthatolt a Bull annyi veszélyén, nem arra van hivatva, a jelen qj veszélyei és bonyodalmai elmerüljön.
Ujat ul nÉtts !<* 1? ittítftti a 1 fnilitfitaiit tíiüsáku atjdsic „Ivar Itoilmt Oj íuta pmpeciin tu amin.
A ki réaat akar venni * fejleast^t telvirágostatAa kötflt munkájában, mt a mi vexéifér fiaink ativeaen fogják látni. A Wpviaeló nemcaak t milnk, bánom at ellenpárt* ia, mert a WbW« atavasalt AlUl képviseli fl ts kerületet, a 5 nem tog pár» különbséget lenni, erről meg lehet gyóaMva Mt ellenpárt ia.
A horvát választások.
W-. A horvát váltssláaok eredménye nin már nagyi*" ekMlttnk tekaxik. A* elen-séki pártok. melyek a kormánypárt ellen egyesülten indították a megsemmisítésre célsó hazámtól. öaaxetörve parányira saugorodva \ egereik tol ntgyrésat megfoaxtotttn kerültek ki a válatsláaböl. Kx u eredmény mi » jellemső aton hírek tgaxságárt néxve, melyek külföldi lapokban kivált sxon mesével iparkodtak távúira ve/etni aa európai kos-véleményt, mely eternit a horvát nép gyülö-lat lel volna eltelve a Magyararsxághos koió köajogi kapocs ellen. Kx ai állítólag magyargyűlölő horvát nep roppant lőbbaégében megbuktatta a semmiség homályába lökte magától a magyargy ülolet apoatolait.
A tiemteti párt imponáló jelentő-ég teljea diadalt vivőit ki a aat becsülettel vívta * meg ia érdemelte. Koieasegét Itiven télje-aité önmaga llorvátorattg a et által kötveive Magyaroraxág iránt, ennél nagyobb dicsére tet nem tudunk róla mondani. Hoassu idó (\ta moat elöasór nevette magát nyíltan éa tartalékgondolat nélkül kormánypártnak a elöaxör • kétaégbevonhallanul moat vallotta magát a Magyarora/ághos \alo köajogi vi- ; aaony hivének Yálttalási kiáltványát Mu gytrortság iránti logalitáa éa barátság jel lemxé, a bisonyaágot tett arról, hogy mint kormánypárt, a maga hivatását leMogta l.ehet-e véletlen*égnek tekinteni, hogy é|»en eieu magaiaitájával gyot'e le elhtiároxö módon ellenfeleit V Nem inkább aat kell e föltennünk, hogy a horvát nép l*leiártdi as oktalan éa meddő vittályba a örvendve ko-atönié a pártot, mely abból ot kivesetui fogad kos ott V
A nemieii párt korábbon más. Magyaróra tág iránt követelödxó a a horvát ultrák aapiracxiöivtl ksctérkodö politikát követelt, peraae aaon htaxemben, hogy evvel a népet a maga sáasltihos köti. Pedig hat evvel caak ellenfelei ügyét mosd ti á e'ö. As ö Unom megkttlóobösteléaeit, lönttHá*tit a uép meg nem értette, s igy történi, hogy as elégedetleneket nem tudta magáhos csatolni a inkább a hajtó axerepét |átasotta a a vad a Star- 1 «aev w-aek kálójába staladi
Moaiant nyílt magyarbarát follé|»é»éiiek eredménye bisonyitja előbbi taktikáiának helytelenségét a ast, hogy a horvát nép nem akarja a hatvsot, inkább tton vágyat láp lália, hogy munkája eredmenyét békében a nyugodtan élve*he»se Nem volt es mindig igy. l>e moat igy vau. Ks oly eredmény, melynek láttára eliamrréaünket meg nem tagadhatjuk a horvát mérsékelt a belátó haaatiaktöl a különben a bántól A Un egyréast engedékeny. má»réast erélye* maga larláaa «aak öntudatot ea crélját *sem elölt tartó politikai akctsiöjának oroaslánréats vau a horvát |n>)iiikai élet e neveaetea kittattu-láaában.
A nenueti part (viadalt leás, hogy e kiliaatulás többé elboruláatiak ne tinóit he lyel. Akkor t tartománygyüléanek a veaér-elemeinek tág tér tog nyílni HorvátoiaaAg érdekeinek á|H>láaára a a magyar horvát vitaouyok eiöaitéaére. Mindent meg kell tenui, hogy t kot jogi ktpooa népaxerüvé vtliék. mert llorvátoraaag jóllétének es as egyedüli tlapjt, a e gondolatnak, e tudatnak, hogy gyümőlceöaó lehtatén, bele kell a horvát nép lelkébe éröduie. Moat a váltutás után ked vexök wre a korUlmények, a t tekiutetben a nemien pártnak tgasán a neraset életére kiható küldeiéat van: nemoaak t maga hatalmát növeli evvtl, hanem htsájáutk megasersé mindaaon jótétemén)eket ia, me lyekntk lorráaa eaak a Magyaróra*ágra valö )á v taton y lehet
▲ választások eredménye.
A» orasággy üléai képviselő váltttláso-kat taár beleieaettekntk lehel tekintem A képvmelók ottxea sxáuiának mintegy har-madréase e pillanat Un még hiány aik bár, de as eddigi eredmény mi tekintetben aem teás alterálva.
A kormány többaáge ma nsár elvitát-hatltn a előreláthatólag valamivel még nagyobb leend. mini volt a mult orasággy ülé-aen. Ks eredmény nem meglepő. Mi magunk ta, mint a .P. C. írja, több héiiel előbb megjósoltuk asl a erre nésve ta oraságbtn tényleg aenkiaem ringtlit magát caalödáaban.
A«ri eten helyseUel wemben némi érdekei kelleni képea, at a pártéletnek a vA-la«tiáaok alatti nyilvánulása Pgy lá'asik, hogy a különtnttó ellentéki töredékek kősOl, melyek a asabadelvü párttal aaemt»eii állottak. a mértékeit ellensek hődilott legkevea-«ebbet. As antiatamitákrö! mint pártröl egyáttlán betaélni netn lehet a ök oaak mini egy társadalmi t>elegaég megteale»ülése jelentkesnek, mely jő éa elmúlik. Aa iga»án komoly ellentéki pártok kosüt atonban, mint mondok, a mércékéit ellenték etekélyebb t atélaö balnál. Ks kéUégen kivüt ountn ered, hogy e pártnak néteieivel a válatalók még ma sincsenek tisstában; caupán tton tórek Vé-ben |»edig. hogy a kormányi megbuktassa, még nem látnak e»ég bisto4lékot valamely ellenték kormány ké|»ességére nésve
A kormány léhát nagy es döntő gyö-telim t vívott ki a válasxtáaokban. Hogy ehet a ssabadelvu párt ssám«4 tagjainak népsaerüsége aaintán hossájárult, magáiul értendő . de ts bisonyoa, hogy a aiker legnagyobb réssé a minissierelnokot illeti, ason embert, kihes uaprvM napra növekvő bisa lommal lordul a nemset a kire as oraság legjobbjai biaalommal tekintenek, mint tson államterftura, ki egyedül van hivatva a jelen hely tel bajait orvoaolnt a Magyaroraság iiiigyaágát elömosdilam
Ha t émely ellentéki korok t asabtd-elvü jártról iVaáHAaként tsl állil|ák, hogy at lultjdonkép mégia caak Tiasa-pári: épen nem asüksége«, hogy est a többség Msasvulaaitaa; tényleg oly benaö eaame-kőtiVaaég van a párt éa annak vesére kösl, hog\- a »Vitat-löbbaég« elntveséa etak kifejeséae a kormány éa a parlamenti több *ég költ fennálló legnagyobb politikai egyér-telmüM'gnek As m parlament mkerleljes mű kodéaének bistoaiiékt atonban éppen ebben van Megváltásivá 5 évre ellenaéki áramlatoknak esetlege* lel torlódásán egyelőre meg-köselitöleg atm indokolt aggtHlalom nálkül. támogatva egy oly tobbaég állal, mely a nem»et iránt tarlosö köieleteDaégftnek tudatával bír é» telelőségének értelében at általános jóiét emeiéaére mindent elkövet; vetetve egy oly kormány állal, melynek állam lérftaa inteniiói máig ia lenyeaen igntoltaitak, mely atilárd parlamenti ví»tonyok kosi még inkább leas ason helysciben hogy asándé kainak megvalöaitáaán munkálko<ljék as uj orasággyuléa biaonnyal iga/olni logia mind-aton nagy reményeket, melyeket as or»ság bottá tüs a működése áltat oregbitendi ama bUIoaitekoknt. melyekben Magyatxraság jóléte éa a monarchia bistonaága nyugasik.
Kstn kedv eső helysei Magyarvimságoo támogatva les* a horvátországi barátságoa fortlulat által. Itt a nenueti párt oly gyötel-met aratolt, hogy as etleiuék majdnem meg-»emmisiieiti\ek látásik. K gyötelem anuyivat jelentőaégésebb, minthogy a horvát nemteli párt nyillan a kö/iogt kiegyetéa tltpjárt hflyetkisleit éa a Mirtodáai politikának hadat isent. Magyaroraságnak a a magyar kormány nak léhát es irányban is trabad kese leat es minden törekvést trra lordithtt, hogy a függőben levő péntügyi éa gatdaaagi Wrde-aek. nem kevé^bbé miud ama hadatok, melyekiöl körülményeink megtsilárdiiása (Ügg, sikeresen íregoldaaaanuk
Ha lekiuteibe veastük, hogy egy kon-asolidált, rendetett viatonyok köst levő Magyaroraság a monarchia nagyhatalmi állására mily jelentő éggel bir; hogy ne eseleaen a keleti hscmssédaágunkbtn élő államok t magyar vívmányoknak politikai éa kulturália terén való növekvését mily figyelemmel kísérik tkkor ason követkesteiéahes jutunk, hogy a asabadelvü pártnak a a miniaslerel-nőknek gyósalme jelentékenyen hossájárul ama békepolilika sikerének tuiioaitáaáhta, melyei Auasirta Mtgytáraság t vele atővet-•eges hatalmakkal tgyelemben követ.
Választási terefer*
ösaéraat.
Kgy bor átoii wlyafi ütődik a váiaaaiáa napján egy öreg urhoa
Mién nem vigyát, adta réateg diaa-nőjt! — rival rá at óreg ur.
Nem vagyok én réateg, — válaasol es asóruyü önértet tel, — én egy sas vasat vagyok.
Kéaaasi veaalk.
Kél. képviaelöjelölt baasélget egymáaaal.
— Hogy késsink elő nálatok a vátaas
tásókra a »savasatokat F — kérdé at egyik.
— Sekogy aem, mi kéasen v eaasük
A aUsssarallaAláa.
A korteatanyán javában itsntk. Arra megy a iiasleletea ur ét igy ától:
— Ugyan as iatanért, hogy lehetoek ilyet ? Nem sxégyenhk legasebb jovukat ániba
bocaájtani?
— Kérem t watt lelet ur, — atóltl tel méliailtnkodvt t korlet, — ne deniwalttáljt embereimet.
Ml#rg saavas reá.
lioaasu. csikornyáa pr»graminbe«séde' tarlótl a ké|»TiaelőjalóH
A dikcsió végésiével as egyik stQrós atyafi igy ásói axomatédjáhos :
— Herék egy ember; már én caak reá
adom a v oka ómat.
— S miért ?
Mert épen eg> óra hoaasal l>eatéll a et alatt egyet ae kopott
Ml a politika ?
Kst kérdette valaki egy nagyasáju kor-teatöl, a ki a kóvetkesö helyes megtejtéal
adu :
— Valakinek ugy lopni ki a «temél, h >gy meg ne lá»aa.
Válastlébjegy.
As elaő válaasiáa vereke<léa miau asél* oaalolt. A máaivtik válaasláanál a asavasáa-kor kérde/i as elnök as egyik polgárem
beriol T
— Van-e válaattói jegye ?
— Van hát'*- mondja kevélyen a odamutat fején egy nagy daganatra. Lat értette válaastöi jegynek.
Aa Aaaltale prograamaaa.
l'jság\>i olvasott a tsídó Jön a jegy tő.
— Ejnye Salamon de nagy politikua len. Talán caak nem akai kövei lenni?
— Sok honatya van. a ki sunyit aem éri a poliiifcáhot, aunt én.
— Attán ha ugy véletlenségből meg-válaastanák, melyik párthos asegtalnékV
Nu — hát ahhos a melyik megvá-
laaslana.
A kaflcllAIAa.
A korteaek keméuyen megagyabugyál-
nak egy |H>lgárl.
— Minek ütik asl a ategény euibsrl, kérdi méltatlankodva egy arramenö.
— Nem verjftk mi kérem, caak kspa-
citáljuk.
~ V \
IIIl»lIn m vAlaaalAaakuál
F.rőaen tolyt a válaastáai kütde^em egy relortnalua faluban a obboldal éa n balptri I köxótt. Mivel a relo. uia'usok rendesen jól tudják a bibliát, a jobboldal egyik korte«e a koveiketö beatédei ereasteiie meg:
•Tissiell |>o)gárt)k! Már a bibliából tudjuk, hogy ax l*ien ts ö tiál. Jesus Kria-luat jobboldala mellé Ültette. $ vájjon mtérlV . Mert a jobMdtlé as elaő. Ha már pedig maga a>: Isten ta a jobt>oldaliiak adta as elaö-égei, hát akkor jobb ia ts t btlol-dalnál
l»t olt volt ám t baloldali kortea, a ki olt mindjárt hevenyében a követketőkép replikásott:
— Sxereielt polgártáratim! Igas, hogy latén a jobbja mel'é ultetle Jésuai, a igy maga a baloldalra ült. I>e mint keieastények att caak nem tagadhatjuk, hogy a fölnégea Atya Uten mégis <<aak nagyobb ur, mini a Kiuislen Már pedig ha as Atya-ialen a baloldalon ül, mégia eaak a baloldalé at eka-aég. -
%X«v«IA Magvaroraaag *
f . Mi - «»»»■■ I —W * »|a » , « X . MMte ^
| I \
Különfélék.
— Raaakalf. A helybeli aatbtdelvü párti váltastök megváltat:ot( kénviaelójük Hertelendy Ítélt tiasleleiére e hó íO-án eate
| 1 , 9 órakor átkerüli Unkeitei rendeslek a Saarvat vendéglő udvarkertjél>en. Látogatottság éa benaó lelkesedé* tekintetében párját rilkiló kosvaenora volt es, a a képviselő < ssemélye iránti liaateletnek ró|uk fel, hogy es alkatomra 3t*>-nál löbb réastvevő foglalt helyet a Iák sorai kótóll felállított aaattiok-nál. A kiiüaött időre t tárataág együtt volt, a lelkes éljeitté»ekkel üdvösölie Mer-telendyi, mikor ea ^megjeleni. A vacaora három togásböt, aajtból és gyümölcsből állott. A máso»bk lógás után /<<»Á.s-Aay tíyörgy pol-gármeater állott felt ki a király ö tölaegére a a teUéget caaládra emelte poharát rövid lelkes beasédben, melyet a kftiönaég állva hallgatott végig s lelkea éljenekkel kiaért. Aaután megindult a tóaxlok árjt. Iary<i Lajos a végrehajtó bisollaáf elnöke a politikai viasonyt lejiegeive megelégednének ad kite-jexéai, bogy a jelölt nevével átkerült a ata-badelvfi (tártnak a kerületet vuaxabódiiani,
Hfrt*i*n<iyr* emelte poharát. HtriAtndy Béla a válaatiő polgárokat a ások nejed *ltetve a parsai Kollár raaládoi emeli ki, kik útban lévén táviratilag ttdvöalik as egybegyűlteket /ói/xm-A liyuta tartalmilag éa alakilag axép t>e**édben üríté poharát i/rrfWem/y Bélára. — Hofinonn Mor Varya l^ijoara, mint a végrehajtó bitoUaág elnökére, éa Kprrj<my Sándor a Ptihdl Kerancx válaasláai elnökökre, kiknek correkt éa kifogáatalan eljárása minden elismerésre méltó, Qrítetle poharát. — SitnoM tiábor, a társadalmi oaxiályok kteólli békére emeli poharát. — VyQrjfy Jánoa a nökei; lhr. lUjós ax ifjúság nevében Hene-lendjt elleti, ugy A'onirs Béla ia, ateileme* tordutaiokban ga/dag felkiWxönföben — Szalajt ax iparoasegédek egyletének elnöke, aaé-|M»n éa tarialmasau a képviaelöt élteit; — /Yiá'í/ Kerencs axon reményének ad kifejeaést, hogy a kivivott j>oaiiiót a jövőben sem fog-luk elvessiteni magvas beasé^lei lelkea él-jetuéaek mellett ax wtérit*' éltetésével vegti. — (•'amv Benő, a pártunk érdekében butgó tevékenységet kifejieil t.yőrrty lános éa llajgttö Sándorra emeli poharát; tyfr/y Jánoa retlectálva tiarty asavairt t tuggetleii-aégi elv puntán je'lemü képviselőjére Irtinyi Hántelre emeli |>oharti. Még voltak más tet-ktMsoniok is nea» gyóslük feijegyesni mind A jókedvű tárivaaág nagyobb réate hajnalig maradi együtt.
— A késel váiaaaiáa ael»e*ttl<jel
A nagy- kanisaai itga'mas képviaelöválaas-Uanak bixonynyal leg^somorubb episodjál kéj»«ste aton vérea jelenet, mely a Polgárt Kgylet kertjében tt Inkey j4rti váltastök legnépesebb átállásán lejátsaödoM. A caend-örtég fegyvereitől a kövelketö kiakanttaat lakosok asenv.diek aérüléaekei. TímárMw* asuráat kapott a jobb oldalán éa balcatpején, (imllin I.aj»ek Ferencs asurást ks}H>tt csomb-ján, Sz*JM Jótaef t btllábán éa \i*tion Jöttei leniének löbb rá»sén. eteken kivül /V/tti Fráter Péternek keroaaiül lőtték a jobb karját. — (iottrrirK Ittdor vttUÜ kalaut pedig a t^sengery uictában táinadtatolt meg a halántékán kapott Üiéa kövttkeslében mosi ia easmeleilen állapolbtn tekaaik
— Jabkpárll karleassáták. Valami lnograflrosoti jobbpárti korieanólál olvadnak aséltében hidasában melynek tartalma aokakal megboiránkotlatoli éa kino* feltunéat keltett Károsunkban. Mi tobbasór kijelentettük már, hogy ennek a písakoa piacai jvoeaianek nem vagyunk barátai s ha valami éretlen fickó lelhassnálva (váriunk nevét ssemélyekel mocakol, aa ojvaat".-kösonség meg lehet győxödve róla, hogy as ily asemélyeket sértő nótákban a pártnak a a (vtrt egyes lertiainak ninca réste A leg határoxotlabban kárhostatiuk as ily éretlen elmeasüleményekei, melyek rendesen épen oda vágnak, a hol találni nem kellene Kiég volt belőle '
— A uagj-kaultaal.Hagyar Ir* dslam fa M«véaiel pártáié Egye-
aillel* vasárnap e hő ?f»-án d. u 6 órakor tartja k^sgyülését saját helyi-cgében (dél salai takarékpéntlár I udv, II. em. Kten kósgyülés tekintet nélkül t megjelenendő Itgok a'ámára érvényesen tog határosni
— Tüa (Isisén. K hó 19 én étjei tielse kotsegben IQs ütöll ki a 9 laköbásat elhamvasstoli. As o'láai muukálatra a nagy kanixsai tu/oltóság ia kivonult. A lüs kelet keteaéuek oka eddig lameretlen.
— Alkatjfiéa. A tsltegerategt kir. törvényasékhes .Vú«/«ija/y Aladár telaó eöri kir. jbiróaági tljegysö helyesiatett át.
— 91 aj ál la. A aormási önkéntes lüs-oltöegylei e hő 29-én togit tartani ts iden már mtroilik nyári vigalmái. A mulalaágra hihetőleg Kamxaárdl ta lóbben kirándulnak
— lg^aasesa. .Homme*- Lui*a k. a. e hó 26 án d e. 10 órakor eaküaaik órok hűséget //eiMsAeiMer (Juutár urnák Béiaihől a helybeli itr •iivahásban.
— II j aaaesa. hr Viola lgnáca gelse* körorvot kedden e hó 21 én veselle oltár-hot (irott l-aura kiaaattonyl, (irota l^joa dióakáli birtokot kedvaa leányát.
— Tasallél Jisklleuaaa. T»polctáról vtaatttk t kövelketö aivrivktt Meghtlö Űnne l>ély tolyt le tegnap délután at ittam felső népiskolának egyik disaiieit nagy termében Ugyauta Krlri-% lauinv, mukodéaének negyedaxáxadoa évfordulóját ülte meg, nvaly-nét nemcsak a volt nóvandékek. de egyéb diaaea kosonaég ia réaat vall. Már t^l 3 órakor gyülekeatek a réaxlvevök, éa a jubiláns nejével esyült caak 3 órakor érkeseit egyik rendelővel, ki fogtlon kiaérte ide Itkáaáröl Mihelyeat a neki kétxiteit emelvényen helyei fogltlt hol körülötte virágcsokrok kv»tejttt t volt növendékek esűtt babérkossoruból álló ajándéka volt tlhelvesve, t rendeaöaeg elnöke Marion Sándor tmedtkua, hála-teliaa aaavakkal tolmáctollt tártai ativé-lyea udvoaletét éa érxalmail. Mire a nap hőae egéaten meghatva ftlall Ktután még egy jelenlegi növendéke Odvőaölte, kinek busditö axavakkal válataolt. A rwtdatö-ég elnöke egy ditxaten bekötött föliratot ayiu-tott ál, mely volt növendéket által »-» aláirva. Kóvetkesott a baérkatelt OJvóslö
nyos szakmákban aajáf gyártmányaink a i külföldiek felett Alinak. Ily példát nviyt ! lu»nfi|ársunk Lingel Károly ki aa egyszerű iparokból firadhaJaflan törekvése, a Némát ' éa Kimncziaorazágban szentelt saakismeretei Bktam
I É|,tJ • naffy iyároeif emelkedett lel. Az általa Vlllltl 2ZLI&atm<L
I alapított I. Matfy. gőzvájoló, esztergályos éa ! 1
asBtabs áruk gyára párállanál áll, hazánkban. 1&87. junius l-jétől.
LI d g I as e ezakba vágó munkákat bosza --, . ■ f. -
! közpiaczra, s saját jeles készítményeivel a
külföld gyártmányait kiszorító la. Ezért szá- j *** • Mp. | s*7io p 1 é.is' tt é. or
mos kitüntetésben részesült, s a legutóbbi ! ~*r 'm^m. ™ilaí(»>gr. «wMaii a », mm. mm
I orsz kiállítás alkalmával is a korohás nagy "ÍT^ft* .fíi" .„f1?, I, , !•»*•'
_,___..! . ..% . . , > niw» Kik I A, (7 p., 10 é. Iá |U1 6. t ' * s® P
! érdemkeresstet nyerte hasai iparunk emelése -~T7mi áii irai
I érdekébea való közreműködéséért, Ö vott as K.wtm. ^-""J" * | .
1878-Ui párisi kiállításba a magr. kormány *mW p. |_ hjs A *-jtO p.
részéről tanulqányOais végett kikü|dve.t r^^n*. j*'0* -1 j. v. sss^jwS
En Aaealkaakil. Anrölhon nyngati i nfc«a , K-k, _j ] jjJ »| é. U p. rértébenDermuhiée gréftágébOS. él (varata Mária, ' -i——1£ji----
_ , . , . I . **■ - i,J. . ., , . ' fltre. VMM aum ronatl Mn, roatl
egy érteiara és ssbrpcsliaas nö.j!kinek sssrressti bele*- Kanh»a-Héreb. 4|)m d. a. ibmU ■égét ta rég* obltt rslA groi* kigyégyzlésé|t aisdss ind II é 11 p < <j54 f | 116 m tu.
nőnek érdekében áj! lasarsí. JKgy nagyobb gsadaSáz- •' '1* * ",' ■ ] L. ~ -——
- iz7 b«3i - ,Toluí^&ra.T.]4go. "eg? TízT
rnaaka kdrotkostékan Mfl^jást kaptam, kAvetvo hnláln.i ; Krkj l in 44 p.| is A ts pl 4 IS a
.gfrenge*égU»| és gyoaorbotogatgMI. aatjr Végre képtelen [ -Wiw^^ii-TÍ m —
, vollam bármily táplálékot vagy italt magamban tartani. j Kanbaa-harei j „ nöat
I Kéoyassrtlra vnttsa uáaiaa bétig agyamat 6rimi | Wjl4 |f J { su
I Nyafslaai és pOnséstSI ktaaé'Jarslrs Isaét araska , ' ' nii nail' --
| után atitrai. da rsakkaawr kiTM fájdalaat irwte* l»»rr. KVnim aáía| 4. a.
fwMplaahaa, SMly krvia US aiotra ágén lastanbaa « J£rk. || A. 19 p.| 140 i < altsijaisi Utaaotl éa a^adaa tasoabur l<vktet»tt. Eat
ktk8(éa éa Hgséal siááaség kdrale. ajy. kegy téfra " - - » . -.Tte in m
• aár mb birtaai aagssiat a s^aod iabcz ia ^zyba Felélőe szerkesztő
extaa, mint goadotéai utoljara. ImarrWim m<mdak. kagy I a a a* aj a ■ . ■ A «
; vézórám iauaár kftaal vsa s sasi,él*k taVább, c*ak sddlf, | " " * 1. 4 J U
■iga tik ajm lblvaasik sAtd taruxi dlazSkst Ekkor "'V*^ '
történt, hagy agy Sáakar röpirat jutott krtaimkr-s Kér- | fllBOJETÉAEK
taa urúut, kossai nekem Irag xtrac- I __ _ * .
! M, BMdyat és ss alapitáakaa híven kezdtem nadai; j
■éf falét aaai raStam ba éa aária jsvslást érataa ' 1T 4o I k 87. márczius 17. állapotomban.. t'(0la«» batagségfa 1833. jnnina hó S4a
kualudütt és asgssztsa 9-ig tartott, midőn a Shaker- A rVPr/Sci V|irHf>t m^Tír
| sztrartot keadtra awlni lg* karéml esstás mit^ | A1VWWI UIIUÜIIIICUJ.
: képaa rohan könnyebb munkák TégiéaAr*. A kSbAcés ' .___. ._. ,. ..._. ... .
íaliagyott éa nem nssradtm többé légiéi „ehérip- ,A kir. lörvszék telekkvi
j ben. MM immár tAkéletaaan MgzyógyatUua. Éa oh OSStályS részéri közhírré tétetik, hogy Dezs-
i mily boldog vagyok l Nem találok sxavakat kálim nyek János légrádi lakos végrehajtalónsk
| kifejezésére, mit a 8bkar-&tnet iránt érxak. Mag | néhai Zaemlics Ferencz ismeretlen örökösei
kall jegyeznem, kagy kerületünk orvoazi Ara intették __». c -i-: i
s népet ezen áldásos aaar kaasaálatáM. ast mondván, ^f? kirendell üg^ondnok Szalai UjOS
| kogy sz nem tats jót és hogy a Shaker ripintok ! "gyvedj - néhai /semliea rsrenezné szül.
j Káoo« ember iwsláaát fogják okozni; éa íme moat «-n ' Rupics Mária illetve ismeretlen örököset ré-
í?f,.?fB aí,lií.kúTn4>! Hénaégwwt. a röpiratot azére kirendelt ügygondnok Tandor Ferencz
i fKívéd vejrehaijJ »zénfedök naK^nlj™
| Tizennyolrz mértfifldril jöttek nkenved.i emberek elkérni Iskosok ellen 52 írt 40 kr. per, 4 frl 20:kr. | ast tóim, hogy asntán gyógyszert vegyenek, tudván, | esküiételi, 10 íh 10 kr. Végrehajtás kére)-| kogy éa agéaaségaamt assa^ kOMnakateai, bisioaas hivéz. | mi, 9 trt 50 kr. jelenlegi s még fehnerttlsn-
i tBSZm^yJSÍ lla i fö költ-é«ek irtknti ^NIM ügjébeo .
I magás aegitaoi, habár már aaásMa orvaa tzsánát vette feot nevezett kir. törvszek területéhez tar-I la izésybe, agy a* tudott rajta aegitrni. tm haartllaai tOZŐ légrádi 219 sz. tjkvben X. 1146. 211). neki a Skakar-axtpartról k* Mgal-UbilanokrIA. swlyak hrsz. alatt ZseBÜCS Ferencz és qeje Runics
^ ioi"jdootui «*« ™,ri™ b4"
J követve Skaker-axtradot vett w íme mo.t z legjobb ingatlan
W^'uS^kTTJ^'X 1887 éTl W6,»i #1-
aratott vidékünkön, kogy az emberek azt mondják, OlOÜ 10 OrAKOr
^ tk^^t ^ía^Lí 1 Ugrtdon .'kjoég hirtnil Vjrgt lio.
Köazvésybaa asesvadiík, kik ágynkzt Arhték ésaii«kat , felperesi ügyvéd vagy helyettesefeőabeiöté-
ia alig bírták mozdítani. auggyAgyzltzk »Itala. Kart- ; vei megtártandé nyilvános árverésén lel-
latflskbss volt agy laéay, ki vizán val« áSassatkor adatni log.
meghűl! éa ut évig nyomta as Agyat xzeruláa éa köas- I If iktáltám i ár s fennekb kilsil banlr
vénye, ttjdaiazkbaa asazvadvén oly aérvlw. kogy * niaititasi sr a lenneno Blietl oecyr.
aár az öngyilkoaaágrz gondolt. Kea volt orvpa A ázom- (" • Arverezúl kívánók tartoznak a becsár
azédoa karSletekbaa, kihez na lordalt volna aagélyért ' 10%-át készpénzben vagy Óvadékképes pa-a xzagéoy laáay aáyja, de mind h*<zUlan! ti jelenték, pírban á kiküldöli kezéhez letenni-
kogy néa áll kataksnkban aagitani. MmIös a lélek- i .. , T , _ . J
váltaág harangot magkondaloi kzllotlzk, Mindig azt Vevő köteles a vételár! 9 egyenlő rébs-
gondoltak as aár neki szúl, azonban a Nhaker- | leiben még pedig az elsőt az árverés jog-eziraet éa Keigjei-iabdarsok uegaazték életét erőre emelkedésétől számítandó 1 hónap •
S/iTlí'i^íníV ÍÍ^JÍÍ' írtt alalt a másodika! ugyanattól 2 hónap alatt jár aa minden mezői munkára kepaa. Mnadaaki báaslt , .... . _ , , r
midőn Ölel kist jásni látta, tudván, hogy úrink > harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt,
óta nyujmta az ágyk Uaszpaág legmélyebb halával minden egyes részlet uiáa az árverés náp*
viaalletik irántam, ^ phikor-extrapt és Isten jósága iránt." jftlól számilandö 6t» kamatokkal egy Üli az ár-
olements MÍRIA. verési feltételekben meghatározón helyen és
Kg}- üveg slaksr-oztivtj ára i frt ífi kr. egy módozatok szerint lefizetni.
dobás Buzel-labdadé ám 50 kr. Himmmiii lőrzk- »•„ « _ »__. . . .»
tár BadapMten, kiiály-ntca 11 .Sörök J gyógy- NagyKsniZSan.skir. tszék. míot
szerláráían éa általa as ország; minden gvógysaertá- leiekkönyvi halóságnak 1887. évi marliuaflló
rabss kjaphaió. 861 26 napján tartott Üléséből.
AWAmtMa; ftulyeij Ma, Mtu StSldtei. - un/*AUMiv rt/n n
PipAn. PÍne,* i,[T*kt1 gp%«rrrráMlW. TonttAd l,r' PUUUttWAl »VÉ*LH
Kwltr Shtit tpáffuuiJrMin Zalatytr*z*yt». elnök. 947 1—1_JOgysŐi
Hirdetmény Malom bérbeadás.
. .j nagy-4nizsai tejarékpénztár rész A „UWri urodalom ter(Hetén vénytársapág 468. szántu bérházában a
li-ik emeleten áry négy szobából és mellék- Zalabéren a Zala partján fekvő égy
helyiségekből áDó lakás kzonna|; a posta- ! jAratn vízimalom 1888 évi áp
hivatal által bérbe bírt helyiségek pedig , . «
1 ; rilis 24-tól kezdve, 6 egymást kővető
1887. wevemiber hé I lől . C^tt
, , , M évre bérbe aaaUk bérbe vehetők.
Bjérbe adkn'dó továbbá azonnal (a Ajánlatok a zalabéri Urodalom
Z'tewfe®]11^ ^ Tolcránba u. p.'Pdij>d
Bővebb felivilágositáé a nagy-kanizsai I intézendők. 946 1 -H S
takarékpénztárnál nyerhető. I ' ' : í I_ • , || í
Ai Ignanlésáf. |
I r kJ I • I, 'Ifi -1 *
1M4. Ia I Hí GKL K í BOLT
■ j ** m /. Mff. kftMi fMttrtiiÁ rAjM tfhafcar) mrtmfééf
A JBs^. dl oaslolm érmk jfirm
Bnéapest, >U kaush. Sima a. á éa • aa. L SJmt^^^^fÉ^ aaty a kar IgAarolask aiftMalélig niyoaiii vsa ham
daovo, ajánlja aladss a issáks végé gyármBaysIt, salat \Wlf w r 1L% a A|t*-. ablak-, pévkámf éa kmtMiakei, saslsp i ,i lll Ii/awI r«k és IshfiBlil, keskalAk és taráé li sűsdanMH
jm.. I hÉhI^KV^ W vájatok 4a tansyaislák maHat Zaalog Aa asAaalé ArAa jfr^fel^^pZTJIIJ ^^ kivágstak asAatsks alaia rsertst. Tarákká aisáasaaal
amtaloa kellékek TsOeSSef és vasiSasslal ealaaak, I ^fffjL I ép agy taswK tkédIA éé alea aaslalskbaa. Agy-,
I lukréa/s u«k , faaleml és N^ke lábak és
I_ ___\ , ■ __«J le^k. Vásik kSUsMs tárgyakkos. ihea lálaAk,
■F pipa . Aekáa; éa aalvSMSSék, tlr% , raka- 4i
W . awrsyétsrMk, ksBsk^isfc, ksoaiaoksk.kálfka
i 1 eOesnék, van*- és gliÉMBniBlkák, diAtáhál, kkaüs
■siwsn kü^sésSeiá. ( . fosott alaki goakekkal [Tesiieas aékfk, tIMke
Irodai éa lakslsl faél*ia fisaiársk éa ftaSéal élhAaiok. U
M^ Tevákbá épUHttU fa éeeerstle réilftsk. FljitalAs alcdia i »»skts vé|A márkák kl«é4H aéikál paataaoa éa gyarass sasá^
sBllétaek. BsáAsfss iBasrAh áffaaJkrk isgyvs As llisblw kSlástasá. M4 1-4'
i1 T il - r p."^^ - •
i • • . * 4-.,;
. ■ ■ ^ : -"■ 1 llK , _ , í .. ' í '
Irodai éa lakokl fsélAra ársk éa fjnléal élhAarok. U
MH Tavikká épllé»etl és éeesrstfe i Ffjfilk micdln i >»skts vágA aaoglk gT kivétel ad)kát sBllétsek. BsáAsfas WaNrAh á^gjtíkrk tsgyvs As k
kttrgóoyök és Ievejek leiolvasása- Lelkes &fMéaak köak mult el ss igszán azfep-Ünne-bély. ás iar. hitközség is lestülelileg üss-felgetl a jubUánsuál, ki nemcsak fláradhatat-lan tanár, de tiszteletbeli buagó jegyzője is á községnek, melynek nevében Dr. fisebár • Uytda üdví^ölte meleg ssavakkal. Még as jskmaasék lagjai üdvözölik Dr. Rosensiein vezeték melled és egyesek is többen^ Este I órakor 00 terilékö bankett v«lt a Grün-ksléMi kávéházban, mellnél szebbnél 'áaabb toasztok / mondattak. A bankett után jánes köveikeietl. mely éjfél ulán 2 óráig á legkedélyeáebb hangulatban eltartott. Kivá-aatos, bogy Felezr Alajos tanár as ötvenéves jubileumát is ennyi tissl elei tel körülvéve ünnepelhesse 'meg.
— Talált lysrsMk. A pálioki katárUn Hévviz kernelében levő réten két áasBOOy kik férjeiknek az ebédet vitték, áyöasőrgésl hallottak: erre körülnéznek és |ify bámulatukra látják, bogy a főben egy rongyokba burkolt csecsemő fekszik, és a* szegeny ártatlan alig bir már lélegzetet venni. Egyik asszony ölbe vet le a kis teremtést és bevitte Hév vízre, bol Jankovinh fördőbizios-áak jelentést lettek. A fürdőbiztos a szeren-éséiien magzatot bevitte O'ovprcsin vendég-^ösbőa, kinek jóezivQ nejéber védő anyára talált. A derék uszony Aegflrösstőtle, ápolás alá veUe és gyermekének is fogadta.
— TartományI főuök villanás A szL-Ferencz-rendi szerzeteseknél is letelt á mandátum a lartomáoyi főnökre nézve. Letelt a 3 év és as eddigi tartományi főnők Eger Zsigmond, leieszi addig viselt főnöki hivatalát s az e hó 23-dikán Csáktornyán tartandó gyttlésen uj tartományi főnököt lógnak választsni'ujabb 3 évré Eger utódául Horváth Lajost, jelenleg csáktornyai rend-iőoőkőt emlegetik.
— Nevelőnő. Egy jé házból való, müveit kisasszony a|ánlkozik helyben vagy Vidéken valamely uri családhoz gyermek nevelőnek, ki mint ilyen már volt ia alkalmazásban. — Bővebbel a szerkesztőség.
— Ablak be verés. Tóik Mihálv lirályuiczsi házának ablakait e hó 28-án éjjel garázda legények beverték. A rendőrség Sieti in Miksa és Iirábek Dominik cseh lertészlegények személyében letartóztatta a tetteseket.
— A kelykell kaik főgyianá-elams kilencz, érettségi vizsgálatot lati ifja, mielőtt >Isten hozzád*-ra nyújtotta volna jobbját, e bó 16-án táncakoszorucskát rendezeti. még egysaer akarts élvezni azon nagyérdemű közönség jelenlétét, mely ifjúsága eraléjteí kőzöd oly előkelő helyet foglal el. A rövid idő daczára, melv miatt csak személyes meghívók adhatták élő legforróbb óhajaikat, a körülményekhez képest elég saép számmal jelenlek meg as *Egvlet kert« andalító Iái alatt, £jléi (elé » közelgő vihar nem birt akadályul szolgálni á habár elvette az éji hüs élvezetéi, villámlásaival és dör-üéseivel csak még élénkebbé lette ar teremben uralkodó, különben is határtalan jó kedvei. A kedélyes családias mulstságot még kelismesebbé varázsolta a saép fiatal leányok kossoruja, mint: Darázs Malvin és Vilma, Eperjesy Jolán, Erdélyi Vilmg. Maloa (íiaella, Spőrer Mariska j* Prida, Thomka Ilona és Vezekényi Horváth liilti, A hölgyek közül jelen yoltak: Bsrtos Béláaé, Benczik Kerenczne, Darázs Gusztáv-ni, Eperjessy Sándorné, Erdélyi Vilma, Matos I Jóaselné, Székely ne Mslos Vilma, Spőrer |
j Károlyné. Thomka Endráné s Verekényi j Horváth Lilla. Többen tekintettel a jótékony | csélra szívesek voltak adakozni éz pedig: Kirsebel Kde 1 Irt, Spőrer Károlvné 50 kr. I Owrei József 4 frl, Zók József 60 kr., Hauser János I frt, Kalmár N. 1 frt. Csintalan Pál 2, Irt, Mslos JóBselné I frt. A befolyt ő»sag-Wíl 10 frt valamely jótékony czélra fordít- | tátik. A rendező ifjak bálás köszönetüket Idézik ki a szíves megjelenésért és nagylelkű adakozásén
— leafvlssgs, Sikerült hang ver- i sényt tendeseti Stemetk Zsigmond zenelánáf,
e hó 12-én a helybeli isr. kereskéd. iskola növendékeivel. A műsor a következő volt: Lj Srkütt: (íavolt »Pour toi,« melyet az öessas növendékek adtak elő hegedűn és | Intvolftn. — 9. .VaprW: Ordőg Róbert, hégedttn előadta A^mmmwm Aphur. — 3. Smaaas: Czigány bárója; előadva aa összes tanulók által, különösen kiemelendő Motter Béls fuvoIajáHNta. — 4. Verdi *Troabadoor« áftrándja, hegedűn előadta Grfinite Károly.
>Magyar ábránd* vonós négyes előadták: Fpcher AlÜéd, Wilheim GyuW Neumann Arthur és Wnsatl Alajos. — 6. As öagaes ispukk által előaéotl Raiibáajy induló volt ajssttaor utolsó darabja. A közönség, mely mjnden ogyss darabol élénk leiszésnyilat-kifsatsiva! késlH, megelégedésének adott kÉsjesésf a felmutsioti eredmény felett, mely s |MB|ítdka Stemeek úr ssaka^alotiaágáaak éaf Cuíkdkatlan basga Imának.
— Pülilvjiilí topunki t. olvasóit a ' pjsnklIn'TárMlat ktsdásáliö degjelenő
ffm KUmihmk Ö JTá^U«r mit** tjMSntf mely KlttllfcÉ vw Mgl wámnakbo* sMet. Msgriiáifbeiő NeM Wlöp kinyvknaskeAÉsiljaa Nafftebta ásaák-
a IéiisMp sasly^yé a U
UkM ft láwBi aéízir hé. ss olAlá áéá*M aaty
»l»afaü ea( a aH a MMÜ táfstftsS aa 0«aá sr ksaaáél sal l^s Ml W-né ++ .ka il 41 W&k kS séa-
isadé ssskimla volnának; skksr ss elixír ebéd stAs mindig italom kasa aajdnem moadasAw, kagy mws-sal kstzsát ésal ss aaksr. éa alraj tza kalWaaa él*-aatiaaernek ia mssoélkalé volna stb. Kgyedttl valódi ■IsMgbas kápható a védjegy alatt; (karsast horgonynyal) V, Ut. ^vegekben g márka; % I. 4 márka! V« lltaaar 6 mátka a gyógysurtárnkbap és s kéapaftbM Sebblz M. lldpaovarz Baktár.
Iro^&lom.
-n A hibára közvetleu fenyegető veszélye egyelőre elodázottazk tekinthető, junius hóval lezajlott itthon a választási háború ia. Remélhető hál, hogy a sajtóban is nagyobb tért foglal el ismét a békés múzsa, melyet onnét sg utóbbi hónapokban egészen kiszorítottak a nagy politika eseményei. A Pesti Hírlap már ia közti vel&nk s általunk a nagy olvasóközönséggé!, bogy -Zola most folyó híres regénye mellett (já főid), mely egyedül a Pesti Hírlapban olvasható magyar nyelven, júliustól kezdve rövidebb, második regényt a ^ehetöíeg minden héten egy-egy elbeszélést (243 szádírz terjedő novellát, stb.) is fög közölni a legjelesebb hazai ék külföldi üóktól. M i kszál h Kálmán ia (Scaiv ron), akit a választás izgalmak legutóbb egészen elvonlak a ti^rcza-fovallói, egész sorozatát fogja megkezdeni a legmulatságo-! sabb válasz ási történeleknek, az uj k'épvi-j selökröl irt és irandó knrczolatoínak s' íolyj-I talni fogja az olvasóközönség részéről oröip* | mel fogadott s »Creviariuui Heöthyanium«-nak elkereszteli mulaita'ó krónika-gyüjte-ménjpt. Azonkívül sikerült a Pesti Hinapnák | a leglelesebb tárczairók közéi löbbekét állandó külmunkatársakul nyerni meg, úgy, hogy a jövő évnegyedtől kezdve e lap hasábjain log előreláthatólag a legtöbb a legérde-kesekb tárca megjelenni. Hogy ma is a Pesti Hírlap nyújt legbővebb anyagot az olvasó-közönségnek s f fősúlyt fektet a mulattató közleményekre, noha pem feledkezik meg ss ismer lterjesztő dolgokról sem: as már általánosan ismeretes s igy szívesen sjánl-hatjuk a magunk részéről is a magyar olvasóközönség pártolásába. Az előfizetési pénzek (negyedévre 3 firt 50 kr, egy bóra I frt 20 kr.) a Pesti Hírlap kiadóhivatalában (Budapest, Nádor-utcza 7. az.) 'küldendők, honnét mutatványszámok is kérhetők.
„A Nevet* Hagyaramig" czim alalt egy rendkivül érdekes adoma-könyv je'eni n>eg a Lampel R. (Wodiaaer F.) czég könyvkiadásában. As adomáa-könyv, —» melyet Uroeta György, a »Budapest* ismert-nevü szerke ztője és Foliinus Emil irólár* sunk állítottak össze, — 316 oldalra terjed, a közel 1000 adomái tartalmaz; ezenkívül 18 pompáa kivitelű czimrajz gazdagítja. A • Bilincsek közt*' (Bach adomák) fejezeten kívül, — melyet szerzők nyitván csaa azért vettek fél a gyűjteménybe, hogy hszáuk történetének e szomorúan emlékezetes korszaka is képviselve legyen, -*- & többi cik-* lusok egészen ujjak s a modern táraadalmi élet keretébe illeaztvék..Maga a »Krónikás adomák* ezimü tejese', mely hazánk és I Európa majd minden szerepvivö neveseles I emberéről mond fl egészen uj s jellemző sprúságokai, megérdemli *A Nevelő Magyar- | ország* elolvasásál. A vaskos kötet gazdag j tartalmáról, leleményes összeállításáról kü-j lönben elég bői tájéku^áxt nyújt maga al tartalom is, mely a következji: I, XírdiMMa adomák. II. Bilincsek kőtt. (Bach adomák.) lll. Budapesti <f/k (Adomák a| fővárosi élei- I bői.) |V. A kiállításról. (Visszaemlékezések! sz 1485-ik évi orsz. kiállításra.) V. A ysnlry. 1 (Adomák a magyar köznemesség éleiéből.) !
VI. Kod&ritdg. (Képviselöválasslási sdoifeák.)
VII. AiuinfaUu^ mögül. (Adomák a színész- j életből.) VIII. BWMsek. (Vadász adomák.) IX. A hol (u igazeágot mérjk. (Adomák a törvényszéki teremből s az ügyvéd életből * X Céipptk. (Orvos adomák.) ÍXI. A kauár- | ngdM. (Katona-Adomák ) XII. Szemiia világ. (Zsidó-adomák.) (XIII Csigáttg kerekek. (Czi | gány-Bdomák.) XIV. Bátűás (Vendéglői és! korcsmsi adomáit.) XV. A tárveuágbil. (Ado i. mák a társas Jetből.) XVI, As iskolából.
(Diák-adomák.) XVII. GfermekJttjdrú$.{Uyer- I mek-adomák.) XYIII. A nép humora. (Ade-mák a népélelből.) — Amint a fejesetek i czimolből is láil^atjuk, -A Nevető Msgysr ország* felöleli a társadalmi élet minden ágát, jnajd mindegyik osztályát, sőt eddigelé érlntejlenül hagyott téren (Budapesti élet, i Genlrv stb.) Is mozog. — Bátran elmond bal jak, bogy Vas Gereben »Nevessünk* és i Jókainak »A magyar nép élese, szép hege- j düstóban* czimi. gyűjteményeik óta, ily j tartaloadúB és szép kiállitásu adomaiár meg nem jeleni. A könyvkedvelő közönség lo- | vábba kaszjujök éa egyletek sietni lógnak megazérezni e legújabb egyetemes adomán-könyve'. Ara szioea czimlsppsl fűzve 1 Irt 80 kr kötve t Irt. Kapható Lampel Hébert (Wodianer Fl) budapesti és minden vidéki: könyvkereokedénben.
K orgazdaság.
4 magyar Ipar emelkedésf.
Hasink iparának emelkedése minden honfi keblet Básinta örömmel tölti el Meg-slégsdásael tapaszi aljak, bogy egyes iparosa-iak az a. a. cháblon m na kából felülkere-kedvéa saját gyártmánTSlkbsn bizonyos őn-állóságot fejtnek ki. As általak előállílotf csikkek ily főkéjyljrel bírnak, bogy szikség-telmé apsrA, miwerinrezekért tdégeu helyre fordaljnnk a hogy szftkaéarleteiaket Itthon ia Mralwjlk, e bátran kegy bézo-
nyoa szakmákban saját gyártmányaink a; i kűlfö|diek felett állnak. Ilv példái ayqjt ] honfijársunk liiingel Károly ki sz egyszerű iparosból firadbalallan törekvése, s Német | és Francsiaoraságban szerzett szakismeretei állal a nagy gyárosig emelkedett lel. As általa I alapitjott I. Magy. gőzvájoló, esztergályos és | aaziabs áruk gyára párállanál áll, hazánkban. Lingl az e ézakba vágó munkákat hozza közpiaezra, s saját jeles készítményeivel a külfetó gyártmányait kiszorító tik Ezért .számos kítOntetóaben részesült, s a legutóbbi I orsz kiállítás alkslmával is a korotiás nagy | érdemkeresztet nyerte haSai iparunk emelése | érdekében való: kOzremflljjödéseért. Ö vott az 1878- Ski párisi kiillitáabá a ma^yi kormány részéről tanulmányozás, végett kikü|dve.t
Egy né lajsIkaskAt. Angplkon ayngati rémAkaa Dai imahin gróhágábj[iti ti nsmaals Máris, egy értalsaa és sargsiass nó, kinek sssrrasstl betegingét és végit oUbI való pont klgyégyzlé^t minden nOnek érdakében ui fnttarní. »®gy nagrobb gssdsSáz-hss* — igy kssatt A „volum alkalalara. Tslaágoa asska következtéi|aii AMjAst kaptam, kAvatvo kaláloa D»ege|égti| és gjOanrbiűgságUfl, atg végre képlalas , voltam bdnaily táplálékot vagyiitalt magamban tartani. I Kéoyasartlvo voltam ásásán" bétig ágyaniat Arisai I Nyugalom és- pűaséstAI kiaaá javniva lomét araska I után néit«rn. da csakhamar kárea fájdalmát érostca , (Jdalaaban. aaly krvéa IdA anlva ágért tastomban < altoijsdsi látasott éa a^adaa tsgoalán; b>ktototL Eat kAkAgAa éa légséal sikáaség kdveté. ngy, kagy végre • már Ma birtaa aagaaat a aáaod iábra ia ágybo wtaa. srfst gondotéa ttoljára. I»ar*aia paodák. kogy ■ vézórám immár kAael von s saa élek tovább, cmk addig, aig s Ük ajm folvassik nőkl tavani dlazSkot Ekkor történt; Jtogy agy gkakar röpirat jutott kezeimbe*. Kértem anyámat, kosaatoekaa Ivag Skain-*rtnc-! M, BMdyat és ss ntasitáakaa kiven kaadtaa anadni; aé( falét aaa vakaa ba és aária jsvslást érostaa állapotomban.. Fioláé betagség*a 1833. jnaina hó 3-án kezdődött Aa osgssztna 9-ig tartott, midiin a Shaker-I extractbt kezdtem áradni Ig«s kovéraal esstás már, : képaa voltaa könnyebb munkák vézsésAro. A kAkögés felhagyott éa nem; azenvodtem tfibbé légzrai nakésaég | ben. Mm immár ISkéletaoan aagzyégj ullsst la ok l mily boldog vagyok I Nem találok szavakat hálám j kifejezésére, mit p Shnker-Extract iránt érzek. Mag kell Jsgyssosoi, hngy kerub-tinik orvoazi óva intették a aépet ein áldásra aaar haaználalától. azt mondván, | kogy áz nem toss jót és hogy a Shaker röpiratok j aaáaoff ember rrailéaAt fogják okozni; éa iaa moat én ! Apás i'Zen Bzernek köszönöm egészségemet. A röpiratot I kikölcsönözték olAIvaisA* végett a a birtokomban lévő mintegy 6 mértfóldnü területet járt ba kézről kézre. Tizennyolrz mérteidről jöttek skenvedö emberek elkérni I ast tóléa, kogy asntán gyógyszert vegyenek, tudván, kogy éa agtaBslges»t aana^ kAasnnkeUa, bizloaas hi vén. ' bogy jé aton járnák. Egy amsosyt i-merfk. ki aár s I halál révén állott, a mondá. kogy aaaaaikép aaa tod aagán argiUni. habár alár aaásraa orvra taaámát volta I Is igénybe, agy attn tudott rajta aegitrnL Én haanéllaa | neki a Skakeroxtrartról éa Saigol-labdoraokrIA, salyak nagybsá alöraosdi^ják as^IöbM hatáaát, a mindkettő I uevét lUirtaa neki. sekogy eltévsaaia. Ú tanáraosut J követve Skaker-oztradot vett Aa iae arat s legfőbb rzészaágnek örvend a az aabaiok ae*M fuldón bámulják eaadáa MgyAgysláaát. Ezen két asor oly sikert aratott vtdéktskfts, kogy az aa berek zst mondják, nekik aár sinra Is tAbbé orroaaágro azSknégAk Ak nak Hhaker-extmtot éa Salgel-lzbdaraot vasssek. Köasvésybso asesvoddk, kik ágynkst oriztrk éa njjokat is alig birták aosditasű. meggyógyzltzk állkls. Karu-tstflnkbss volt egy Isény, ki víiob való áSassatkor meghűli éa ut évig nyomta az Agyat asorolás Aa köas-rényea fájdalaukbas aaaavedvén oly aérv)mB. hogy ' aár as öngyilkuaaágrs gondolt. Nea volt orvba á asoa-azédoa kertletekbas, kihez se fordult volna aagélyért.. a Nzagéoy leány aityjA, da sűad haiatalzn! ^ijelenték, kogy néa áll katakiinkban aagitani. MmIös a lélek-váltaág harangot magkondaloi hallót luk. aűndig azt gondoltak as aár neki szól, azonban a Mkaker-ezlraet éa Nelgel laMseMk uegaanték életét éa aont aár oly egészséges mint bárki níáa, templomba jár Aa ijiindvn mezfli munkára képes. Mnadaaki bámult midőn i let kist jáSnl látta, Indván, hogy aár évok óta nyunita az ágyat Manapság legmélyebb hálával viaalletm irántam,ajBhikor-extrnctés latos jósága Írást" QLEMENTS MÍRIA.
Kg}* üveg Sbakar-e*tra<t ara 1 f^t 25 kr^ agy j dobds Síigel-Ubdara ára fiO kr. Magyamrasági lorak-tár Bndnpcsten, kimly-ntcsn lsJszám TQrök J. gyógy-rtortárábui éa állnia ss orrtág minden gyúgyüasrtá-rabss kjaphaió. i . í 861
iÍWámtijk«( AiM Bek, Bdu» SrSkStei. Pá fim: | /Wtd' da Terkrl ppdaraerreani'iidl. Teráééá KÜuier j^dwrfor grapyazrívJrdoyw ZmhjEgerttztgeH.
Hirdetmény.
A nagy-kanizsai takarékpénztár rész vénvtársapág j«62. számú bérházában a II-ík emeleten diry négy szobából és mellék-helyiségekből álló lakás k?onnaj; a postahivatal által bérbe birt helyiségek pedig
1&87. nivemker hé Mii bérbe vehetők. 1
Bérbe adanHó továbbá azonnal <a Wlasitp féle hátban} egy; a Deák Ferencs térre nyíld bolaalyiség.
Hövebb telívilágozitás a nagy-kanizsai takaréltpénstátalál nyerhető.
Au Igssgstéiág
Vuiti menetreni
Kanh*a Nérafc.
Ind
Felelős szerkesztő V A K G A I. A J O M.
HIBDKTÉNEK. j 1745/ik 87. márczius 17.
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai kir. lörvszék lelekkvi osslálys részéről közhírré téletik, hogy Dezs-nyek János légrádi lakos végrehajtaiónak I néhai Zaemlies Ferencz ismeretlen örökösei | részért kirendelt ügjfondnok Szalai Lajos | ügyvédi — néhai Zsemlics Ferencsné szül. ' Hupics Mária illetve ismeretlen örökösei ré-I szére kirendelt ügygondnok Tandor Ferencz j ügyvéd vegrehajtáat szenvedők nagykanizsai lakosok ellen 52 frt 40 kr. per, 4 frl 20:kr. | esküiéieli, 10 íh 10 kr. végrehajtás kérelmi, 9 frt 60 kr. jelenlegi s még fehnerttlen-i dő költségek iránti végrehsjlási ügyébea a feot nevezett kir. törvazék területéhez tartozó légrádi 2)9 az. tjkvben í. 1146. 2113. hrsz. alatt Zsemlics Ferencz és qeje Rupics Mária inlajdooiul (elvett 366 írtra beeeQlt ingatlan
188? évi JuIíub hó 11 lutfáu <161-eldtt 10 őrikor
Légrádon a község házánál Varga Ijbob lelperesi ügyvéd vagy helyetleselöabejőié-vei megtartsndá nyilvános árvetésén adatni log. t Kikiáltási | ár a lennebb kitett 'l Árverezni kivánök tartoznak á 10%-át készpénzben vagy övadékképes pírban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételár! 3 egyenlő leiben még pedig as elsőt az árverés erőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alalt a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt a harmadikat ugvanattöl 3 hónap alatt, minden egyes részlet ulán as árverés napjától számítandó 6ti kamatokkal együtt az árverési feltételekben meghatározolI helyen és módozstok szerint lefizetni.
Kélt Nagy-Kanizsán, a kir. tszék. mint telekkönyvi hatáságnak 1887. évi martiuaihö 26 napján tartott üléséből. Gr. HGGONNAY EVElii
elnök. 947 I—1 jegyző .
-r-i-rj—-—-tt-'
Malom bérbeadás.
A salakén urodalom terfllelén Zalabéren a Zala partján fekvő egy négy járatn vízimalom 1888 évi áp rília 24-től kezdve, 6 egymást jiöwjlő évre bérbe adatik
Ajánlatok a zalabéri iirodaitxm tiszttartóaágáboa Tölcsánba u. p. Pakod intéaendők. 946 1 -3
LIBídEL KÍROLT
/. Mmff. bptríi fftárirtiii rá/M iFraime) teztergéígoi é sufslra érmk ffdra BsAsyeat, IU keuab. ■issa a. 4 éa i as. nwly s kar Igéayoiark aegWlelWeg aagyraorSan voa bsros daora. ajánlja alades a »sstbs végé gyártmányait, salat AMé> ablak*. pArkOa;. ée kmttéMSkat, soolap fik éa talapcalak, koakolAk éa taráik aúadesarW vájatok éa taroayaislAk asaHnt. Szalag éa aésalé ArAa ki vágat »k asAatshs atsts rsertst. Továbbá aindann aratóira kellékek fSflHui és vasiSasslal eulerak, ép agy easnK ikédlA éé alea aastalskkaa. igy wkrésrv saéli^ fcslsil és sapka likak és arafr lopok. Vásik ktléaftia! tárgyakkos. Ikra Iáira pipa . Aekáa; És ssJvsirtarMk, tlr% , raka- k aaarapiAartik, koMskisaOi, karalaokak, kály ka elleasék, vani- As ftrétaasatalkik, dIAéábáá, kkeéin flsyssott aickJ goabokkil. [Parassl aékrk, álléke
f
MOOOOOOOtt
trUmlié*! ' 5
A keszthelyi lUrdíM tologatni szándékosé kusónség sajst érdekében iissie iMtcl értesíttetik. bogy « szükséges
lakások Iránti
felvilágosítások a városi jegyzői irodában akár saóval akár levél utján mindenkor megezertsketSk. Keszthely, 1887. május 8l-én.
* CSIKKÉ IVAN
030 6~ő v. jrgj'jtíí.
KWÖ0tt»00>XKK:
2020] Ik. 887. mírcz 31.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A n.-kanizsai kir trvsaék tlkvi osztálya részéről közhirré (étetik, hogy Zalamegye összesített árvaiára végrehájialónak Tuboly Viktor ügyvéd, mint k. k, Tuboly Aranka, Rfaa éa Margit t. éa I. gyámja végrehajtást szenvedd n.-kanizsai lakos elleni 38 irt 10 kr. tőkerészlet, 1885. julíuif 1-101 járő 5% kanalai, 6 (ifi per, 7 (rt 90 kr. végrehajtás kérelmi, 8 írt jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fenti kir. tssék területéhez tartozó szent liszlóí 100 tkben + 409/a hrsz. Tuboly- Aranka, Tuboly Hósa éa Tuboly Margit kiakornak tulajdonául felveti 1962 'rtra becsült ingatlan
1887. évi JhIIoh Iió 21lk ntipfán délelőtt 10 órákor a
Szanl Lisslón a község hálánál Dr. Tuboly Gyula felp. ügyvéd vagy l|el jel lese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kilett becsár.
Arveresni kívánok tartoznak a becsár 10%-át készpénzben vagy Óvadékképes papírban a kiküldöli kezéhez letenni.
Vevő kMeles a véielárt barom egyenlő részletben, még pedig: az glsöt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó I hónap slalt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 8 hónap alalt, — minden egyes részlet után az árverés aapjálól azimitandó ;6j/„ kamatokkal együtt az árverési feltéte'ekben mégha táró zoil helyen és módosatok szerint lefizetni.
Kelt. Nagy-Kanizsán, a kir. tszék, mint tlkvi halóságnak 1887. évi ápril hó ?. napján fartolt üléséből
Gif. Hl'IJONNAV EVELL
k. kir. tsséki alsók,, 919 1—1 i kir. tsséki jegyxö.
2022 Ikv. 1887 márczius 31
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir. liörvsaék ilkkvi osztálya részéről közhirré tétetik, hogy a m. kir. államkincstár vegrehajtatónak Posa-man Pál illetve ennek elhalálozása folytán ismeretlen örökösei részére kirendelt üfy-gondnok Szalay Lajos ügyvéd végrehajtást szenvedő n.-kanizsai lak ős elleni 74 frt 64 kr. töke, ennek 18 frt 10 kr. eddigi, 72 írt 7 kr. után 1886. juliu* l-lől jftró típ.p kamatai, I (rt 46 kr. adóbehajtási illalék, S írt 95 kr. végrehajtás kérelmi, Ö Irt 46 kr. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a lent uevezeti kir. trvssék területéhez tartozó a rátkai 135. tjkvben -f 1581a hrsz. a. Poszman Pál tulajdonául (elvett b ■ 632 írtra becsült azölő váltaÉgköteles ingatlan,
1887 éfl julIüH hó22-lk napján d. f. 10 órákor
Hálka község házánál Dr. Tuboly (íyula felp. ügyvéd vagy helyettese |iözbej8iléviel megtartandó nyilvános árveréseri eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett bee Ari
Arveresni kívánók tartoznak a becsár 10%-át késepénzben vagy óvadék képes papibban a kiküldött kezéhea letenni.
Vevő köteles a vétatárt hájrora egyenlő részletben, még pedig: ez elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó I hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 3 hónap alatt, — minden egyes részlet u$án ax ár- ; verés napjától «sáontandó 6% kamatokkal együtt aa árverési feltételekben meghatározott helyen ée módosatok szerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kirj. tssék, mint tikvi hatáságnak 1887. évi április hó 9-ik napjáa larftoU ülésébó' (Irt HKiONNAY KOVÁCS
k kir IssikJ slaSI »tg |~l kir. tsséki !
lM)ikv. 87. február 28-Ais.
AEVEKÍSI UIRDETMENY
▲ nagy kanizsai kir. trvsaák tlkkvi üiálálys restéről kÖtbM téíetífc, hogy &*wfye oas* árvaiára váerthajt siónak Réka Jóaaefoé nál. Hotaáe Jalíáoa* vég-i»fca)ieat saenvedó Jekes paksiét (Somogy •agje, feerae-Bgráéj mU§N) lakás eUni
, 047 írt 18 jkr. hátraléké tőke, 1880. ávi január hó if napjától járó 1% kamatai 48 frt 60 kr. par, 17 (rt 21 kr. végrehajtás kérelmi, 9 ut 60 kr. jelenlegi s még feljme-i rölendo költségek iránti végrehajtási ügyében | a lent neveseit kir. törv. területéhez tartozó polsi 410, sz. íjkvbea -f 920 hrsz. alatt ' Róka Jfessetoé szül. Molnár Juliánáa tulajdonául felvett, 388 írtra becsült vállságknte-les ingstlas
1887 iui'uh l.o 15 .impjáu délelo.H 10 ónkor
Polán a község háaánál Ür. Tuboly Gyula felperesi ügyvéd, vagy , Helyettese kösfte-jötlével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog. '
Kikiáltási ár a lennebb kilelt becsár. Árverezni kívánók tartoznak a becsár I0y#-áf készpénzben vagy óvadékképes papir-bab s kiküldött kezéhez letenni.
Kell Nagy-Kanixaán a kir. tszék, mint telekkönyvi hatóságnak 1887. évi már$z, hó 26. nnpján tartott ülőiéből.! (irf HÖUONNAV KVtVL
kir. tsz&ki h. elnök.:, kir. Iszéki jegyző.
9411-1
?02lfikv. 1887. márczius.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A uagy-kanizsai kir., törvényszék le-lekönykvi osztálya részéről körbirré tétetik, hogy Zalamegye ösaaesitelt árvaiára végre-hajlatónak, Simon Anna !. Komáromi Mi-hályoé végrehajtási szenvedő pacsatüttősí lakoa elleni 74 frt 614/a ,íike. :m frt töke után 1880 január l-tőf 1883 évi aug. 10-ig, 74 irt 61Vs krnak pedig 1883 aug. 16-tól járó 7% kqmatai, 27 frt 84 kr. per, M frt Tl kr. vékrehajtás kérelmi, 9 írt 60 kr. jelenlegi s még felmer&tendö költségek iránti végrehajtási ügyébeu ja fent nevezett kir. tszék területéhez tartozó pacsai 330. tkben + 2109 hrsz. a. Simon Anna férj. Komáromi Mihályné tulajdonául felvett, 478 írtra becsült váli«ágköieles ingatlan
1887. évi JuIIun hó 2<Mk napján I
d&el/ílí 10 órakor
Pacsán a község háaánál Dr. Tuboly (iyuhi felperesi ügyvéd vagy helyetteee közbejöttével i megtartandó nyilvános árverésen eladatni íogj Kikiáltási ár a lennebb jkilelt becsár Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes pa-pirhan a kiküldött kezéhez lelenni.
Vevő kötetes a vételárt három egyenlő | részletben, még pedig: az elsőt aa árverés i jogerőre emelkedésétől számítandó I hónap. | alatt, p- a másodikat ugyanattól 2 hónap I alatt, I— a harmadikat ugyanáltól 3 hónap! alatt, — minden egyes részlet után az árve- i rés nápjálól számítandó 6% kamatokkal j együtt az árverési teltételekben meghatáro- j zott helyen és módozatok szerint lefizetni.1
Kett Nagy-Kanizsán, a kir. tszék, mint { j tlkkvi hatóságnak 1887. évi ápril hó 2-ik j napján tartott üléséből. Grf. HUCONNAY EVELL
h. elnök 938 I—I jegyző.
! 1877/t k. 87. márczius 21.
árverési hirdetmény.
A n.-kanizsai kir. törvszék leiekkönyvi osztályíp részéről közhirré lélelik, hogy a m. kir. kincstár vegrehsjtatónsk ifj. Böjti Kefencz végrehajtást szenvedő becsehelyi lakos elleni 29 írt 60 kr. tőké, 1886 ápril l-től járó 6*/« kamatai 4 frt 30 kr. végrehajtás kérelmi 9 írt 50 kr. 'jelenlegi és a még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fenni neveseit kir. tszék területéhez tartozó becsehelyi 26. tkben I. 1—9 sorsa. a. felveti ingatlanból ifj. Bö|fi Ferenczet illető 816 írtra becsült fele (%) rész, -f 1226 br»z. a. felvett yáiiságköieléB ingatlanból ugyanaat illető 148 írtra becsült fele (l/fi rész, -f 1338 hrsz. a. (elvett vált-ságköieles ingatlanból ugyanazt illető, 116 írtra becsfiit fele ('),) rész
1887. évi Julim Iió 18. napján déléloii 10 órakor
Becaehelyen a [község házánál, Dr, Tuboly Gyula felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kijtétt becsár.
Arveresn) kívánók tartóznák a becsár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes pa-piritan a kiküldött kezéhez leleáei.
Vevő kStines a velejárt bárom egyenlő rá«leibent még pedig: as alsflt ss árverés jogerőre emelkedésétől ssáaaiianáó I hónap alalt, a másodikat ugyanstlól 2 hónap alatt, 4- a harmadikat ugyánaitöl 3 hónap alalt, minden gfyes részlet után aa árverés aaf»jeiól asámitanáó 6*/s kamatokkal együtt as árverési fettételekben meghatározott he lyen éa méáoilak azerint lefizejni.
Kdi Nag^iujiiasáá, a kírj tszék. mini teleWtdlf/ baiósáának 1887. 4«Í márcz. hó 20, napján tartott üléséből, üif MWONNAY KOVÁCS
k Haőt 940 l-l jggyső.
»oooooao)oooooo<
Pemjll
^firliATALA k Co
ígow^yk J&yeffll tnkiá.
W^ggf JJ iM-aSSfaSéS
M\m Jtel iníl.
fáélegy >é4 07-100
Orrüuarhloar
ÍOOOOOOÍOK)OOOOOO(
Valédj ul KII féije|jf|jf2l.
Dr. UKW:U tsnár .
Iiánui'ly. Mff i s leKindMrubb llwitlS Isittfa.s/Sfcuiés MiiwifyásimssfS. lusSss nUsMl ilfURsitwtMr*, fejf«j4»,
fijiCürtai, Mlilikiü, r wlttt^I Imnt
M. unN MrimQ'báiá,
A* lIsjiilWsinjM, mind ss » SUágéM k|irMN*U n^rdUf sa orrotl SNksaiajf lr«nijsl>l> ll|usills«l slspjnn y «lMCSSfS mskneáMAr allal űtusesikollslvs!, ennek
küvcikéit^- n klje* blitoitiékol b nyujl a frnlet?l>» bsjok SMgfcsAaleléM teklnltiíben. Mlifitr.n bfivt'lil) tuilnivsléí elmond S minden
iivi Kiu-tniiillíkejtkíIrkTéj. Am'/.Uvcsneklfrt, **4m Irac 9 M 60 kr., s d(J beküldte rszy noT
uUiivöl mcdlatt I KArsktár: I taU Mlkss KTHJU. % mimnMltár SS efyitsrrnkoi Prifikss. Kskuri
f»r Tkluá nmé ifsiUr mm ItsklMsái mmé NshLssMpfaMkM mmé Ml rmmUi Aafaaiar Unmmtom g. I. mnntmíhmi Érben sti g-e mum.
I RTfljtk. 87. márex. 24.
ÁRVERÉSI hirdetmfexv.
A iiaiy*kantwai kir. törvényszék ikvi osztálya Naséről közhírré lélelikí hogy Zala megye í összesített árvaiára véárebajia-tónak Tila Anna férj. Sárkány Józsdfné vég-végrehajtáit szenvedő újlaki lakok ellen 160 írt, 16 :e, 1878. évi január t{ől járó 7% kamat )k és ^zeknek 1% késedéimi kamatai 18 í 1 63 kr. per, 6 frt 96. It vég rehajtáa k< relmi, 9 Irt 60 kr. korábbi s még
felmerüleot ügyében a területéhes
8kl r s t or-Gyégysssrtár <4 ► A||>úgjrsM rwssél Zágrábiba.. - Kjőaig Vesösel fJHJ Ssartárs Msrbiirg. it* 17—SHi
költségek iránti -végifehajláai fent nevezett kir. törvényszék tartozó újlaki 14. sz. tjkkben I. 14 hrsz. sláii, — 554 írtra - L iQB.krss. alatt 46 írik*. - 1, 306 hrsz. alalt K3 frtra becsült Tija Anna lérj. Sárkány láoosné tulajdonául (elveti ingatlanok
1887. évi JuIIuh hó 14*én délelőtt 10 óraHor
Ticho Bernát Brünn.
363 ^ i Krsu^msrkl Sr. 18.
Saját hásssiból ssétkltdökj utánvét mIML
Újlakon a község bázáiál Dr. u'nboly' Gyula (alperesi ügyvéd I vagy helyettese kösbejöiiéw meg-artandé nyilvános árvetweo el-, adatol log. I Kikiáltási ár a íennebk kitett
re?Ar- .Jmü li
I I • Árverezni kívánók latit znak a j becsár 10%-át készpénz)* n vagy evadékképes papírban a k küldött kezéhez letenni.
Vevő köteles a vételárt bárom egyenlő lésrletben, még pedig: az é&öt az árveréa jogerőre < ímelke-qéséiöl számítandó I bómpalatl, •j- a másodikat ugyanallól! hónap alatt, — a harmadikat ugpnaltól o bócap alalt, — minden egyes' ipzlet után az árverés napjától azámilandó 6% kamalokka együtt | «z árverési íeltélelekl'en méghatá-| íjozott helyen és módosítok [azerinl lefizetni.
Kell N.<Kanizsán a kir. lorvszék mint ilkkvi balóságnak IGB7. évi ■márczius hó 26. * napjánliartolt üléséből'
(jrf. 0ÜGÖNNAY KOVÁCS
k. elnök. 94S 1—1 ' jiwfyzíi.
nocooccccccc:oococooooocoocooooe Schwalb Adolf A
bádogáruk, bádngntomegolóáruk gyára, épületbádogos specialista. Gvárbein-ség & iroda ezentúl Budapest, fecftke-ufczk 16. aa. saját básábáfl. Előállít nagybani bádogárukat, a legolcsóbb árak njellett, mindennemű msgyar hitelesített lilermérlékel. tölcsér, gyorsíorraló, kávéfőző és loló fánksülöket továbbá finom íénymázo't vizedényeket, különböző mértékű öntöző, olaj- és petróleum kannákat, és minden ezen szakba vágó czikiekei. Ezenkívül gön'gyöléseket, minden nagyságú kávé-L ezuknr- is olajfestékdoboaékat, úgyazinfén lakkkannákalt. Elvállal épületbádogos munkákat, légszesz- és vji< vezet ék- berendeléseket.
#oooouoooccocco:occoocooooooi
XXXXXXXXXXXXXXX^tXXXXXXXXXXXXXXXX
1000 KhmtttfarM ttvrrt, maradék 6 siltsr 40 ctni., «gy tfljoH férflijlli'.B)T4 valódi I mushat<í mwt , fl. a.— 10 péter /JÜvopJ+Coekeénir, 100 etm. Nz'éles.! pisdss^ls •sisbss, KS teljes s(i ,rn-hira { . a. 4.50 10 ^Mto" ItuUltk-fele, fél gjttp-ju dnppls síié es egy teljes alt nibára \lO mAer hiw* k'ime, litfmö
■IsÖséf 6i etm. ssét^V _.. ttJAO
10 méttr három ntfütífa ízŰeei igSB tartós 11. 2.HO
legjobb míat^ég fl. 4.50 Ufy kmi | s»- Wf fl. 2.«0
10 nftítr lÍMMrfMf UhMi'fk 60 etm.
sjsbb tsists_
10 méter pfftpj* ri/u minden ssisbes BO etm. súIm «sy | teljes rskárs fl. Z.SÍo 110 méter gyapf* béU* dupla [ ssélas egy teljes rulwrs ;
fl. SA*
Lm
1000 brOnui uífetmaradék gi'( ueter egjr teljes flrá] ö'töíyra fl. 4.90
Egy rég háti véexon % 211'/, Mesi ráf fl. 4 JO j
*/4 iiö'/,, bAcsi röf • fls 5.50
Egy rég rumburgi oxford | •Jlí'/, bécsi röf tsgjotb ml
■Mg__fl. 4^e
Egg rég ekfion igen jó minfc s^li.l bécsi rftflelje* fl. lH|jobb min«W; fl. S^O Egg rég King-tzúeéa (King• W ebe) JO U-cst rfif ezy teljes »/,. j"bb mist vsssos fl. 5.*0 Jolik siísömz */» fl- 4-5®
1 Jnte gorniturn 2 ágy ée I ssital terítő k»i fin korúi roj-
tdkkst _fl. ajé
Egg, ri/Hf guruit ura 8 ágy is] i ssztstterítá rojtokkal
__fl.juao.
Egy maradék ftűiezőngeg tc-lg< méter bwssa igrn tsrtis. Qr-iinyórfi miotúk II. 140
Minták é$ irjtggiflctk ingyen é$ bérmentet.
wm\
*mM81
t o • o

—§ DOOO#
■■Hfl—'
^e'hméx lv£ilÉlós ' a 1.1 íllaiTaníat Éffára íeiérfiípole és több tíraió cazd eépejár kepTiselóje
Bodapeal, fittől ul 20.. Köslflek.
Ajánljs s m. kir. sUsmvssutak gépgv-sirábsa késsktt, tfis essélyt etbárítk ssikrsfogivsl ellátott és &..Láa-
s asalmatfix-lésre bereadesett
6, 8 lm 10 lé«*rejQ
Locoaoiílohl
meljeknél a nsgy tüjtszekreny folytan a lüaelő anyagban áMy megrakarítás' eredményeztetik; aa ugyanazon gyárban készült, le 01-niúlhatlan munkaképeseéfli
48", 54" és 60" széles vaskeretü gözcséplogépeket,
két sssb s tóvátó fonfaMágs astrk njUásss' L peéif: si ss aágak késMt algsslgg a skot teaáré s riwtálystt ikWhs egyaásrs Illesztett keisMyfs mUaáákkél siketett HrikrwU, mefy által a térskbea ISO a*»r kmaesM mmm rntp i—is<fl
á> s ■sglImsitiMtMt ráiá salsl smiy s aalaáaai cg, siásodtk kirásiaák Mskbsli a tal éM s asalasa káa4 a'/r»ssr kevtwkk Mg asasaá vtessa, miht ss eéélg íaasrt hj|skk|»aalg%t|ikaH, ■s'y ereéaáayek s'm.4v4rf ée kssssl kísérteti állítás k alul nás s^rtlrg kivstsleas k«MlstáÍá|fsá
Asnakivfil

t9 É\t9 S, S' , éa 4 lérr«JK l#»oo«m«bllji»liasal
fossá jak tsitaaá pLsáilsaigis négléiégekkel %skaisl ■iaéeáaims iáigásy laéglégágsket llaiaWMtl Hisagiadktj IM litmákást s«alé gépéket la nlsdsa kkskask bisosyttU és
•i* m jksetksssil meséfssleeági gépeket ssgyca tessállltstí 4isk asŰstl.
MT* Arjrgyaék lagyra éa kérafalre. ^
N/omáéott Fiaebei FflJöp lapUdaj4onoanAl Nagy-
xxxxxxxxxxxxxoxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
1687,
a

V«r«*J, wvnnjmU th* 4h'/C ScJtutsW'to tri§t.
Französische Fussboden Sparwichse
ftkr Parqaef*. Welehhola- mí Iseklrtc BNn. ' billi«stM eiüfochtea Sel! atainlaMntttcl futtán (jrdaai, ftr t'arquatt helljrelli. nlli dnf>kfeJ|r»H». mthbrann und iwkmi ÍBr Panja*t und WcichbotaWdan trocknit sofőrt und gibt ohne aa W#r»t*a «innn dauarhafUm apiegttbtaaken Glaaa. Phr Dom 85 kr nnd fl 1.60. Für ejn gwiuüi|w Zitutnor ijcnüpt 1 Dono A H'» krj Pmpteto waendon *ratia | HMI 8- 20 L
Nrliurldrr^l €•., Wlru. V.. FraN>ei«|MM 18. Stadtniederlage: /., lleirengasse UK D«pAI beis Marion A Huber Ur»M*KtaliM.

oooooc
Vasser-Heílanstalt Eggenberg
bei Clrax ( SincrmarL) ,
auf domiuirt'iidrr Auli»Uc mit flrklraaadrl-Watdiinvfüi unaiaat. whönaur Óbort liek (liter
<»r«* und rajcabM* iat dnn |aaif Jakr hindiireli (WíJltuet. ; l*m)|iadf ftnJa inf Vfriupi jcdei-ninim pilii ndrt durrb dia Umtiui
i~U i 4'uraral Dr. J. Alii*a
trieicfcáeitífcu Vamadniif von friwliam Fi< htannadel Hadwura«;t I Flaarka itir t Bador 41
x5x *x
BUDAPEST,
KOTZÓ PAL
üllöi-ut 18. szám.
km
ajánlja, legújabb kitűnő tar kezet ii s szilárd anyagbél kézült tjéprit
l! KQI&iaöa figyelemre méltók !!
R. Garrett & San R. Garrett & Son
10
!«ap!Ofií juaujau kitűnő yózmozyonyai
könnyen hozzáférhető, kiváló
„ Inaeléaaavaa
Milánt Urtáayok nélkül haj-takaritásmű. fitolt fadalt tümekrényny 1
Ölesé árak.

\ Legjobb s legujalb szerkeze!, szilárd anyag, tartósság, egy éri jótállás.
!! KÜIöiiön figyelemre méltók !!
R. Garrett & Sin <
| , tiaatitó «urkM*t te a wrlköl
kapcaolatban Ketsá-fila tsab.

rilághirü cséfdőf aaab. < if fordítbatu ataél «-Bakkal Tftbkat és jobbaa dolgos ni agy gyártaáay wa kápea. »i—0 j atb.
Kcdvfiíi fiirl^l fellélrlfk.
haranijárcáiijaUal
XXXXXXXXXXXXXXXXXIXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ...............—:--.- -V V - - v..........;r:>;> 7Í
3',, lóercjü
GÜZMOZÖOHYOK
fa-, nra- éa azalmatUselésro
s It'trmtílardabb azerkticttl, ktfay- j n \ i-o * /állit hal" a tlj awrkezetU r'
MAGYAR GOZCSEFLOKEBZLETEK
X
i X X X fi
X fi
X
a a
X x i X fi x
fi fi
fi fi
m • j !/ * I 839 10—10
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx>xxxxxxxxxx:x XXXX
&özcslplöcéfek
I iu(ti dobbal, kettős tlnxtitó ' I müvei, árpatokiyaszolóvalásoas L ulyoió- hengerrel
F Ara .1151) frt é* auoa felül.
1 MUNKAKÉPESSÉG
I 10 «ra ajatl ama törni kéta
JÓTÁL.ÜÖ3.
i &BOSSHAVV b BánSCIEVBAGB-tal j
__ MDAPmjBJL ^! _ _ i
"l " "." [ .........
. j LJ
I '
4, 6, 8 lóerejü
cözcséplökészleItek
j i-rrilkam didibal « vaikwttd, legújabb, legszilárdabb szerkozet
QItt, VETüfÉPfl; ROSTÁK, MALMOK,
MORZSOLOK. ! SZECSKA- ÉS RÉPAVAGÓK
noőiíi/oi^i^i
GÉPEK.
Kral valódi Karolinenihali
Dávids-tbeája
w
hírneves és jon
nyúlt mell és t
ban szenvede lenek
■inal utIútiI Hu ruliiu'ii-lliuli Oátldaalii ája drinfaft tudi4iaj«knfll, d«t kalunö«ra gJf s /<Wá>, Hitt-, é$ hurutnál, itf:kvt<* UhifttnÜ értwrf 'i Korntdd* (Tubrknluar) 11 mfri'i"' |irwlm»nynyrJ haaanallatik.Ii ex «ki a ja: 20 kr. <l%Aa. Nábanv upir áat elfiM
lalMI 0ávl#a-lkrája -ri nrgta ral m#*kiarrtpttrk bami«iia«>i jb»*ni. a bt«r a ctabidat naai tr| Ft' "<y y*aaylj>k. a int nat én
Jt/ta ilyw hainiüitvány katiaa*llk I arra látásik atkalanira' laaJ Kral talédl Karallarotliall Jiat i. ->/,íi.U:iI;ui.ik mr.ONriilj.il). oom-k fobM rmian minden imllinrukin lliiMMiál tra ••» lxi«gT>g1t vpd)tfy*wr« t a kiilm (H<i fcibannálni. rrr» uj?r«»Ijenek é kral Karallarallaall Oátld»thrn i. <S gra krii a niindiMi baamuirMit (yár ■el) •kani alairn«*B h l*jtip»rt| vedjujy
ik bizo-
üdobaj-
l<n. maly
Kral at|H>ird kr-naltiaiba
i ki-vrrék, i b»gy a dflkfa
kék aaia. MflaMW
tllllHll
•ftl
•k.
RÍl - vi,«í»iiliüilia!li vXlVMkmljjd Vrrnai'ffpiyaétf. H) Snirufi. trbrrt ör. kör-v«*lykór (Skni|»dns) Idrg BjOiitfratg. u. a. tu.-'i'Tá' njii ■áll»rlra«*rcrk te^wu a aak a kirw, jól imtri «• tíitib bat* b nrfikl tiAintéli
rn«fyou j kfilfiild! I íÜtil |
Fürsd vasezukorja foiyadt
kban.
Grossmanii «s RauscheiJbaoli
j Budapestre Felráaduló vevők j kizárólag éa egyenesen gyá-
Aa IMMkl
BUDAPESTI ÁLTALÁNOS
ORSZÁGOS JCIÁLL1TÁS0N . MAGYAR GAZDÁSÁGI GÉPGYÁRA j runkba(6 percznyiwaiositr.
nagy ÜlSZOKlevei. \ kula/i váeji utj 7. BUDAPEST kUlsö váczí ut 7. ! állámvasuttól)jönní kéretnek.
Ii- iI.ipir uitMljn 'ii-rini ••l'cillitvu, n sly Mnt Jtiuaí |croffri«er«Ka által frairatian -■■ a ,trL r in<yar-lu>s — )>:tt javitvn Kkj fhf | árat I frt 20 lir, 1, Bt(| 00 kijT
I C^stxopliaxiJ
kltlad |j4%yaarr étváKytalaaNAgoAL aui^Msv-lietlriutM., ItányáiH. gyaaBergétmak* «'*a gyoujorégéN altaa. 1 Aveg Ara TV kr.
Fürit József
lyófyiMNn a .Fakér Angyat'-kof Mágábaa*
Főraktár] TÖKÖK JÚMM grügylaafáaiaál, ItudapcMt. KirAly-ulrxa I* -iáai
.86

Melléklet a „Zala" 27-ik számához.
rxx*eoooooooooooooooooóooooo
Legolcsóbb BÚTOR vásárlás!
Fiálovits Lajos
állandó
k*)
SAUY VAiiaiTHBA.\
! Bútor kiállításában i
X X X X
Nagy-Kanizsán.
j A Dél-Zalal takarékpénztár épü-í xf 1 . 1 x
jj leiében, az udvarban jobbraJ
|i( piHI-IO i
fegXXJOOOOGOOOOOOe^OGC >000000000060
Az első
• '"'"' T ?-
4&JI
' S67 12—*
VAS és
FA BÚTOR
részletfizetésre! Scherz Lujza fia
KájO - üuuizna
M Él
o s zita k
U22 S—12

Ajtó-, ablak- és szobatalaj-gyári
társaság
IV HeunmftlilgitSMe 13, Alapíttatott joiK ] Márkért M. vexetéaé alalt j *
ajánlja nagy áruraktárát kén ajtók éa ablakokból vasalással együtt, továbbá lágy fa padlók és amerikai tölgy fa-fries éa ^parkett padlókból.
A gyár annálfogva, hogy duaan fel van szerelve l/óiai faanyaggal, valamint kéaz áruinak nagy nfeennyiaége folytán abban a helyzetben van, hogy
" ■• I 1 • . j , I '1*11 • ■ \ :
minden megrendeléanek e téren a legrövidebb idő alatt eleget tehet. Továbbá elvállalja portálék elkészítését, teljes berendezéseket kaszárnyák, vkórliá-
..■.-, iifefl . >J | '■[ I I i I j \
aak. iskolák, irodák alb számára, továbbá bárminemű, gépekkel készítendő famunkákat, előirt rajzok ét minták szerint, szobabútorok kivételével.

Insert failed. Could not insert session data.