Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
12.24 MB
2010-06-03 13:28:05
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
757
2888
Zala 1889 január

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


szám.
Nagy-Kanizsa, 188r
B» m ~ ZO UL-J8
*HThMltM|| !j * Immt-MM «rku i
I K tMÉanél a ka ualWail Haifa m*t> B aiMaa Uakaáay.
B ElaééklvM*] VlmkAi íMh 1. I
lataUk «ú lurt kwl-I kaaiuink d
án.
XVI évfolyam.
K+*iratok ft
•Ma htlralMl
ttt in " ns
ZALA
M
^olltilcai és vegyes t*rtalm\i h.|tilap.
K Zalamegyei ügyvédegylct a Nagy-Kanizsai- és Délzalai takarék Pénztárak, Bunkegyesület az Alsó-murakőzi| takarékpénztárrészvénytársaság és öns. szöfetk. hivatalos közlönye.
May)elenik Nayy-Kaniiiiii hetenkint egysnr: vasárnap.
873
ja sx _. cd ' un 1 ül
nArtprtM ái4t>
U Rtfca i*r« ..,..» ái - *r. P num ]. '.... .1 N 10 n w^fMiié .... t , »
Binlatfa^k jaiiajrMM aáiattUtaU É |
! 8 -É
ArwW a afjrih Mvataloa UnUlaOajrU
a m kr Uljra^iinn (attl 100 jnM* !• U uatiaf nín>l«n iiMrt iffHtf.
Hyllttér pstttsorz 10 kr. : xrx "i nt rrroma. tn
EliíKtetéal feltolván á
W
ZALA
ii
nimii politikai hetilap | 1889. évi, XVI. évfolyamára. ■»
Lapunk a jelen évvel XVI-ik évfolyamába lépeH. Hódolva a beveti axokásnak ni ia olvaMkösönségünkbŐx fordulunk, lelkiérve tnvájjbi pártfogásai. Midiin art téve, aa el-multj időszakra pillantunk vissza, úgy hi»x-azdkj, hogy nem köpetünk el sxerénytplen-ségei, ha e visszapillantásból merítünk Jogot •kérelmliiiltre, mert lapunk évrfll ívre r»kn«tt bai|al«aimal törekedett arra, liogy a> olvaaéközönaég Igé-ujell mladra lek lutrikén kle légi tie » a vidéki kdztthNéguek oly lapul ajajlita, Mely politikai é» | támadalittl Iránj u köalenaéujel-»rl, érdekei hírrovatával, tárexa-kttaleményelvel mindig irodalmi sain-vonalon állva amazokkal politikai éa íársa-da'mi érdekeit elömozditaa, ezekkel pedig a mulatiaiái iráni táp'ált követelményeinek elégjél legyen.
Rcjel, vidéki én várowl társadalmi mossanaiaiuk egyike aein kerülte ki figyelmttnket, a nem fogja kikerQlni ezen-túl nem, • igy mini eddig, ezután ia — aine ira «' odio — fogják megbe*zéléseink tár-. gyá( képezni, — rneuien minden elfoguliság-léi, inert a lap a köaőnaégé.
A láraadalini buzgó tevékenyégnek, mely Önxetlenül axolgálja a közjót s akár a jótékonyság, akár a közműveltség tarén jót kíván leteaiteni, mi exentúl ia buzgó meleg saéazólói én pártolói lesünk, épugy támogutiii fogjuk aa egyleti életet, a tár-aasélet emeiá-óre éa nemexilé^ere pxélzó törekvéseiben
Politikai elVelnkel é« Irá-nj unkát ismert aa\ ©Ivaaikőzönaég; az oddig követeli elvnek követői leszünk ezután K a nélkül hogy a politikai ellentéteket a társadalomban in érvényesülni heiye-neknek tarianók. Ellenkezőleg. A táraadat-
mi tevékenységben testvériesen egyesülhetnek bármely párt j falai, mart Hl oly oltáron áldozhatnak, mely mindegyike elölt szent — a aa a hnza oltárz.
Ilirrovutniik ezentúl is vállozaloa lesz, megyénk minden vidékéről gyorsan értesítjük olvasóinkai, Iölekintetlel lévén mégis a városunkban lörtéoö mozzanatokra.
Egyéb kttagasdaaágl, neveléml s egyéb tartalmú qiikkeink ezentúl is bőven fogják tájékoztatói olvasóiokai akár a városban éa megyében, akár az orazagban e téren történő moszaoalokról.
Tárczaközleményélnk mindig eredetisk a iparkodunk azokat miaél váltó-zatosabbakká tenni
Egész bizalommal ajánljuk lapunkat az olvasóközönség pártfogásába s kérjük az előfizetések mielőbbi megújítását.
A Nxerkesitőség. A LAP ELŐFIZETÉSI ÁRA:
Egétz évre: . . 5 frt — kr Fél évre: . . 2 „ 50 . Negyed érre: . 1 „ 25 .
Aa előfizetések legkényelmesebben poa laulalványon
Flaekel FAIttp kladéhes Nagy Kanizsára kQldeodŐk
A kindóliivatnl.
~ i— i ■ 11 . i 11 — U mi ■ -t ■■ - a
Való és lituat.
As emberi élet mindig lelve volt tlvedéeekkel, Sohasem volt ai ment tólQk, mert kirívó jellemvonása as eifr bernek a gytrlóoág, a tökéletlenség Ha as egyes ember életét egéas fejlő* dé«ében via«gáljuk, benne as üaaztár-aadalom fogyatkozásainak éa gyarlóságainak képét látjuk; a újty mint az I egyea ember — kevés kivétellel — gyarló éa tökéletlen, úgy látjuk ast a társadalomban is mely voltáképen nem egyéb, mint az egyesekből bizonyos ezé) éa irány követésére egyesült több-' ség Az egész társadalmi fejlődés tanu-
sága nem egyéb )át, vagy részéi tudatos, vagy öi
r bármelyik csoportvizsgáljuk mint tudatlan törekvés as
életczél felé majd Ilyfen, majd olyan eszközökkel, pré a ugyanennek, kezdése
bálkozás, kisérlatezéa ia nem sikerül újra
Csakhogy w eazkö^ok váltakoznak | koronként, a a liajlambk as összeaégel n
alkotó egyeaekb
Ugy bisazf nem vezetbetjflk kedéaael, mintb véneit vesszük
k. lingy az uj évet be alkalmaaabb elméi i a társadalom törek-kiindulási pontul. E törekvések jel lelkizésében gyakran té ved a legfigye imesebb szemlélő is, mert olyan e Urekvének képe, minta hullámokat vett tenger, mely a tisz án látást gyakran megakadályozza a a figyelmes szem) Hő ia gyakran hajlandó a látszatot valói áginak venni, mert csak egyes a^embept óbb jelenséget itél meg a abból veset lemegfigyeléseinek eredményeit.
A mai tára idalomról belyea Ítéletet bosui egyál alábau igen nebés fel adat, mert tört kvéaeiben éa eszközeiben elannyira < rintkesnek a végletek, hogy épugy té1 ed bet Ítéletében, mikor a pemumismus vezeti tollát, mint hamisan itél, mikpr as optimista asem-I üvegén át uésila jelenségeket Aspjaó esetben sfilyedéat lát mindenUtt: az ! érdem helyén á felfuvalkodott léhaaá got; az erény helyén b'ln'; becstelen aéget, a bol bessületet vár; ravaszságot .az egyenek lel küség helyett; az igazság helyett a hazugságot, servilia-[ mu-t, a hol talái i önéiset vsn; eltiporva, I megalázva ép t meggyalázva mindent a mi azeut; kigúnyolva az e>zmét és istenítve dicsőii ve az anyagot, az önzést, az elvetetiidlt furfangot; a politikában népronU macbiqatiót, a valláa-ban álazenteak dést, a' társadalmi éa családi élet kUl(>nféle viszonyaiban azin-leléat
Táircza.. Csak tündököljon...
Csak tündököljön minden, ami May, S fsak bírja mindar, ki reája vágy: Kered nekem egy virágot törjön, A terméssel, mit kebelén kilárl.
A ierméa<eluek kertje éa nem a Mm^stárs aa, mely engem boldogít. Míg n kergati lolyton a tudási, Bttolii lelkünk amabban a hit. A lény, mii a bolt göröngy augárzik, Hideg lelke s halálnak cxupán, A o atyai as irigy sir magából Bontására aa életnek kihány.
Heay élet mié minden perezben el fOiátjákaa a főidről aa ég felé? j£» bány aa, mely a félmról lehull, S laon a sáaban nem eaéii, de véget ér?
Nela gyöa as yszma, mit anyag vezet, A HM aa égbe d nem jut aohs. A iti békába as anyag szerelme La ketl^aanak a mélybe haünia.
—' Csak itodóáHjáa hát minden, mi May, I jettk blrm eíadias', ki rttís vágy: Kmí aaáam agy vtrá«at törjön A turaiméi mH kaáiHa kitlri
Báétf latváa
Ztl*
• á «ttda* mM »átvaáfa -
ailfcaáfiw t<«# MlaiaafllBMi, a^év aioiára smláássiasaaiiik Aaml Mára. kegy éjiéit asMai üt sár«a tartja MM-
pp Igyam artá a a. é. t« ásaáaak Hp mér évek üa Ml és map^ figii Untjai
AgyMam li sr|->> l|lli<HlÉH
J.
az ablakom ala^t elhaladókat, amint hosx-azú orral mennek el a zárt ajtótól.
Nagyokat [nevetek és lovább haveré-szek. Mert uj-^sziendö napján legigiiácao-aabb (szintén nemzetgazdlmati szempontból !) délig ágyban maradni
Délben fölkelek. Mert habár manapság a koplslál sokkal divatosabb dolog, mint az egyszerűség — szerelek enni is.
Öltözéshei lógok. Isznnyu lassan, von-latottab megy, mint az adócaá|iöHeeziá*.Köz-baa-kö'ban nagyokat merengek ki ab akomoo.
Egyezer csak lá'om a jó Kaschmitler. András bádsit, : amint lakásom leié tártét, kitűnően psrodixálván az európai egyea-súlyt. Ext a jó öreget igen szeretem,-aaoak daczára, hogy mint a léte m. kir. levél-hordó, se nem Iái, ae nem hall magyarul-De moaolyogni — különösen uj-eszieod^ napján olyan értelmesen, olyan félreértbe-tellenfil, olyan magyarán tud, hogy még a legmélyebb és legmakacsabb természetű nadrág-KaebbÓi ia ki mosolyogja a piexulá-kai. Rettentő ellenálihalatlan ember. Neki okvellen&liajtót kell nyilani. I Atayiitja lekötelező nyájassággal a /glücklicbea NeU'Jahr«-t szobán éa írásban. Azzal a különbséggel, hogy a eaava német, aa irása nutgyar.
Kifizeiim piczulákkal. ttmeir
Pár pOlanai múlva jön a Bxinlapbor* é^ se, a aksait csókolom nagysád.*
Xáaker petyhüdt ajkain mosi nem ál tilágfájdalmas mosoly, hanem egy ssál ke* vüy vltglaia aatvar. Ez ia sat jelenti, hogy te|ftBiáoi»t as uj esztendő
KMa jöW isoaolylya), amint felesé-gém sMl kitafásis'aa péftMft csinál.
— »Kezét oaökOÍom nagysád B.a.é.1* AtOyoJtJa a aÉhe mgftföea aa MMée graietáeséél, ami agyat'al haeaa aáel Ii aaot|H. Malálmee rtpmas Valami Má-nyM
ból
kibaláa
e-ziendei nagy b hei az (ajtót bezl
Hinapiri^i ' bóczlevesi. s
A másiodik esetben az ellenkesÓ hibába eaik a visagáló, életet éa vin-láat lát ott is, a hol halál éa herva* 4Íáa van; viiigot a hol csak a penész terjed; erényt, a hol a bllií tanyás, a a hol beiameri a rosszat, ott ia ment aéget talál rá.
Az igazság a középen van.
Az ember gyarló éa tökéletfen; tökéletességet állami és táraadalmi éle . tében hiába kereattnk. így tehát sem oly roaas, minőnek a peaaimiata látja, *em oly jó, minőnek az optimista sze retné elhitetni. Mindkettő a látasstot veszi a valónak. Van sok rossz, sok hiány és sok fogyatkozás az embjri társadalomban; de van sok jó is, Etjek a szélsőségek közvetiltetlenül állnak egymásmellet a valóban könnyen tévedésbe. ejtik a különben figyelmes szemlélőt.
Tagadhatatlanul igaz, hogy áz ujabbkori nagy és óriási haladás nem termette meg azon gyümölcsöket, melyeket a jobbak oly igen azeretnek a haladás fogalmához kötni. De a haladás magu-msgában véve ia jó. A társadalom folytonosan átalakul, egyre változik és igaz hogy bizonyos rideg önzés vett aa utolaó tizedben erőt rajta. A jelen nemzedék pem iffen lak-kééül eszmékért, s habár vannak, lifk ezeket még felfogni klpeneft, á benaő-leg caüggnek is rajtó^ nem képesek a társadalmat es időben oly tÖUlárfb-aan megragadni, mint áz' 'eUnált'Yil-század utow azakaibarr. S' rti^'á^k-gasabb, a fenségesebb eszméli csalt Rs-asn hódíthatnak, mert nem léénerftl azzal az elementária erővel^ gHyjggr* aabb hódításukat bizto«itaná;1 aadi^TJi-zonyoa gonon czélza tu áiariYs&'ijTO-Habban tálálnak hívőkre és sbtémttr hamar elfelejti a józan tó 'k^fWRe teltételeket ia De nagyobb dolgölftrt ia képea lelkesülni a táraadaTótt.R(fia
értik benne lángra asitani a lefkeaédta _ 101
va. (íjföngy-gondolalokban ,van elmondva bénne, h|)gy ml a színész? Azt szonbso a nigyérdémü közönség bölcs Ítéletére bisza, higy mi ja szinlspbordó ?
é. töxönségnek pedig tudnia kall, hogy a sziiiaphordó szintén oly uj-
elóit
lalom,' aki rnl
Ezt is kifia^em pic/.ulákkal Ebédhót Dl
Ivájgyijya! es/em a többi.
Behozzák aj mosolygo sült malsczni. A gyomorban gyökerező szeretem oly
gom-
nagy mértékű oc boldogult ál'a'on
vei
aadáaáSral csüngök ezen hogy Nagy-Ksnizsán min-
denki megirigyel teli vaja tőlem, ... S*ig-ritz ur kiveielévll.
A családfői elsőbbségi jog teljes kéjé-bocsátkozom a malaczfogyaszlásba Cjra kopog alás hállstszik. Belép »Helraz Utlváo ar.« Meglátszik szegényen Magyarország fínsnczislix helyzete Rongyos, komit. Edmondja újévi mondókáját, de miadjárt hozzá teszi ast is, hogy es as ide»|nje«zieodő kutyát sem ér, Mu»t már az ö kseflje ae megy. Ez a kaaft pedig a kéregeti amit valóban azivasen beszüáteibet bárki is. ha lehal.. De — fájdalom! — Magyarországban még nemieket.
Halva* Itjván úrral véget értek a gratulacziók éa áz újesztendei nagy halai-maaságok, akik elölt nincaanek, nak zárt aglók.
Most márl nyugodtan dőlök pamla-gomra és aelmef i pipámból kéjjel wivdta a magyar szu. (psztl) magyar királyi szftz dohányt. Mart a£m atfr áyan la vaa.
öoelégDü Ipoaolylyal győayBriőéőm a kékes bodar füstben és saánom s muszka csért, all aligha lakik jói ajtesieadő nap-fán ropogós héM aék amtaeiesal és algks fedvltái as eeyéfcta IÉWA asivaya^fem mai illatos dokéayt. mart még arról «am
lehet biztos, hogy as égő dohány közöl nem rohan-e elő egy retiénetea, véiamm-jas nihilista? ■
A kényelem lágy ölébe bocsátkozva, előszedem a hozzám*érkezeit »B. u. é, k.« és levelekét
Hadd iáasam : Ink azok a boldog halandók, kiknek még ilyfajta gratuláczióra ia van idejök?
As egyik doktor Hajdn Bőszörménybea, ahol egés/1 esztendőn át egy ember se he-tegizik ínég. A másik ügyséd a szakcsi járásban, a hol be kellett szüntetni a járás-biróságot A harmsdik plébános fíádasdon, ahol még caak most épiiik a templomot, a hivek pedig legnagyobb részt as VEIaé magf. bit. bizt. támulat< nál vannak biztótítva halál-eae<r«, tehát nem sokáé méghalniok csupa hazafiságból, hogy a derék magyar biztosító intézet gyarapodjék.
A többi gratuláló: földbirtokos, Váló* ti levéltárpok, pénztári aHaaér és a* többi é< a többi. Mind igen jóravaló lok, akiknek as ujéatíendei gratnláláaoo kivál semmi ostoba passziojok sincsen. ,. Íílfl A recziprocitás agy hozná magá|Sf hngv éa ía k&idjek nekik egy-egy »B. il,^. k.«-ás névjegyei, ée ez rám aésva rop-psnt unalmai dolog. Astfáa mag. ka mar nekik, aklior a többi ismerősnek .ióharálnak is kellene kiléenma Hássaaa dolo|. TMm ennyit kívánni UMja s felebaráti saéreterk Inkább litwsim aa édes pipái, Ur aa m alág áldoul aa nfivl ádvőaMaV-váltására De éé aaan *MI tollat ia va#k kezembe [ojeasiendő napján. (Kff . a|#Ba nagy ildw!) éa tárcsával ajsodékésdb meg as olvasó közönséget
Hagyiha írom, hogy »B. a. é k.« -fia tárcsáiról leleiősségel rá&faá aadk kai saamkam, akiknek vek (tdMÜMk, oivaani. ta saMvai g» jOK i» évaiea vtottáiiyaí , .B- m. i k.«

rHpfc Hjno eaép oaeme aa ajabhaa ■ÍM ktrilt rebosolge kereskedés Jp^fcajBdNileáése. Peroe u ember kOoj-ijftt im i gondolatra jön, nem vot m+ ceélsaerut b elébb aa európai Mb rekaaolfaaAg meg*sU ntetésére 10 rekedni? Jlert, hogy esen fordul meg a aeeialismua kérdéüe, mely ujabban nátank U foglal kostat ja as államférfi*-kai ée minden pártbeli politikuaokat, aa btaonyoa Egyébiránt theoriákkal nam Igeit lehet majd e kérdést megoldani ; mert, hogy nálunk in élesebb alakban fog felmerülni a gyáripar fej-Ifid éaé vei, mely nálunk is elodázhatatlan, aa bisonyos. Jó elete less tehát jó árral foglalkozni. De legnagyobb rósae a kérdés megoldásában mégis naak a társadalomnak msgánsk lesz, I aa átkerülni is fog neki, a mennyiben as igaai demokratikus gondolko-dásbos fog fispsatérni, s letess stTÓl aa ariatnkratikus gfigről, melylyel a munkával foglalkozó embert lenési. Abban van tulajdonképen as igasi egyenlőség) ha as emberi méltóságot mindegyikben egyformán megbecsülik; ha a gasdagok és vagyonosok cselek véeét a valódi emberszeretet fogja áthatni; hsnem as erőnek ocsmány kihasználása, mások gyengeségének, lehetetlen égének kissákmányoláaa lesz a jelazó, mely alait sokan gasdagod-nak és érdeinetlenűl oly polcsra vergődnek, a melyen érdemesebbeknek kellene állsnia
Egyssóval, ha a való helyett nem a látszattal fognak megelégedni és mentül többen as eszme szolgálatába fognak állani, megvetve azokat a bálványokat melyek előtt a mai társadé* lom oly mélyen meghajol.
Vajha a jövő évben minden téren Ily értelemen való halsdást jelezhetnénk.
Nagy- Kania«a, január 2.
Ab orssággyüléni szabadelvű párt aj évi gretulácsiöjn, mini minden évben ugy as uj év alkalmából is, a szokott módon ment régbe. A párt tagjai pagy azámban jelenlek ■eg ugy Tl«za Kálmán miniszterelnöknél, mint Péchy Tamás, a hás elnökénél. A mi niaztereloöknél lelo'yt grsialacziönak jelen-, tőségei kölcaönsött azon körülmény, hogy as üdvözlö beszédet gr. Szajnlty Gyula lar-lotis, kl hoaasabb beszédben ecseielts Ma-gyareraaágnak minden téren való haladását két évtized óla, és a miniszterelnöknek abbéli érdemeit. Ez Qdvözlöbeoéd nagy jelentőségű enunciftiiúrfi adott alkalmat a mi-eiaa<erolnöknek, melynek jelentőségét még ktkllöldi lapok is elismerik, me'yuek különösen a pénzügyekre i a kösigazga'áara vonatkozó ré«e keltett' élénk visszhangot a pirt tagiéiban s bizonyára országszerte* — Péchy Tamás elnöknél, Falk Miksa szóllotl, kinek eleqaentlája, beszédének gondolatgaz-dagaága, mély benyomást lett úgy a párt tagjaim, mint az ÜdvfaÖll elnökre, ki meghatottan adott kifejezést köszönetének a párt tagjainak kitüntető bizalmáért
I -_nSt&T—-
A sülyedő társadalom.
K ezhn alatt érdeket röpirat hagyta el a aaftÁt Dudapesten. A parlament klérus és ssjtó körüli eszmékkel foglalkozik sokszor asjtron érdekes világításba helyezve jelen ftHapoiaiokat, a mint azok ujabban Jej-lödiek. ^
Nem irnék alá azerzö minden sorát, mert erős peaaimismus jellémai egyátalán e»«mem«nsiét, de a kis SÍ oldalnyi tizeiben sok igazság is vaa, a ez mindenesetre szer-aőaek éi» megfigyelő tehetségéről tanúskodik.
Aa éraekei rtyint szersöje Hrtnnus-gst ária vágat a belilööl közlünk ■ (Özeiből e pkerzA gondolkozásának jellemxéaésére aéként pesseei.
ft MaNehti szólva miedjárt a Ittset «i»)Ü jfj stmelkfdik
•I9ÉM áltaUaosaáfban • magyar kös-tgkaafolé MM less a Indus asm-Mm ka ast Mzeeyos magasabb, kegy Agy mm,Ö*m Mellls sasmpontból vízagátfa. De ÜálllM. kogy a gyakoris]i eredmény IMi kárpoiotja a ssmisskft törekvésekkel aNmkM veié wijátoe elertyedést*
Ma egy eagy társadalmi vagy politikai áfatak* as preeeíease e*áa Isonéak; ka kAevellre agy a aeaaet ertjét H erétyét yrMév *tvé aagv kliédm atáa laieém magm etn a mai magyar táraaiilmiipo-
keQé
aék adni a mivel sa tőrödéi MÍUHri jelen-aégének.< | , T v M
• A nagy átalikul^aok, a nsgy küzdelmek után ipindig alfele nyomoljra találunk a historiábán, A nagy küsdalmn as alapvető társadalmi vagy politikai, llárcgok mindig igénybe veszik a nemzet érkölcsi és anvagi erejét a utánuk bizonyok kimerülés észlelhető. A kiiarsdi, kimerüli elemek pihenni vágynak, s as általános pihenés az ty erő merítésének hizlaló jellegével bir. As. ilfen pihenés nem a hagy e*/mek,.nem a magasabb törekvések, ifém as a( muakásaág. tudatával szemben való közönynek-rfeíe^ hanem égjjmerü fizikái jelenség, hogy úgy mondjam egy fizikai törvény következménye?*
De a magyar közélet, terén most Is-paazialható tétlenség és teheleilenfség nem egy nagy MQzdeltjm ntáni kimerülés következménye. {Hiszen évtisedek óta nem történt e nemzetnek életében olyan esemény, mely próbára tette volna, a mely kilárasztotta volna erejét, vagy megtörhette volna eré-lyét, a meglankászthalta volna urnái1. A mi a magyjar közélet terén ma elernyesztő megszibhaszió ha'fissal veszi körül az egész működést :| az a (zikúinkj. Ez a csutíya betegség. melyet oU línok mindenfelé, a merre fordu ok C/.inismus a minden nemes és azép iránt lelkeséd^sre hivatott fiatslságbsn, czinizmus az erek munkára hivatott közép-osztályban j czin zmns a legnagyobb mértékbea 7- a. történelmi múltjánál, előkelő Állasánál és kedvesö vsgyoni viatonyainál fogva még mind g nagy szerepre hivatott arislokraczíábanj — és cxinisinus a férfi munkája, láradslmai és törekvései közben gyöogéd kézzel való támogatásra hivatott nők világában is. Cziniamus mindenült!
E bevezetésnek alaphangja vonul át a szerző esztnemenelén, miknr a jparlamenlet, a klérust és a sajtót veazi vizsgálat alá.
A parlamenttől szólva, ráinulai szerző a politikai életi sivárságára Aat mondja, hogy magnk a örvénybosó lejtiület tagjai is érsik azt s íjéinr egyszer fianczott már fel a kárhoztató ítélet, hogy a parlamentben hiányzik :i lüktető erö. me y as egész nemzeti közeleinek rugójaképen megadná az j irányt lendületek lejtésre. Ugy kellene, hogy legyen, hogy a parlamentiből induljon Ifi a magasabb törekvésekre 4aló mozgalom ; a p írlamentben kellene felhangzaniok az általános lelkesükre a'.laiinas eszméknek, olyan eszméknek, melyeki kilódiiják a társas eletet uehézkes nyugalmasságából; a parlameutnek áetlene elaö sorban oda, hat- { uia, hogy megszüntesse as fllaíánosan uralkodó nemkánomeágot az olyan eszmékkel szembeo, a melyek a hétköznapi élet unalmas nívóján telü!állanak.« [,
Nem sokkal enyhébben bánik a azer-a kath. klérussal, a melyről azt mondja, h »«y a parlament szisstematice növeli halalmát Jí protestantizmus utóbbi időben való szereplésével sincsen megelégedve. Ast mondja, hogy hierarchiát teremi s azt ssi- 1 goruan. fejleazti, papsága körében megcsinálja az osztály* rendszert s ttiját 1 szegi J papiéi egészséges, érdemszerü haladásnak
— a legulóbb a dunamelléki ref egyház> ,. kerület oly batárosaloi hozott, a mely a liberális elvekkel homlok egyenest ellenke- | zik: t. i. a káplánokra cölibátást léptetelt éleibe stb.
Végül a sajtóról mond igen figyelemre méltó azavakat. De már hosszura is terjedi ismertetésünk. Ajánljuk a füzétet elolvasás végett azoknak ia, kik a sserzövel ellentétes nézetet vallanak.*)
*)A üülyedfi tin&dalom. Parlament kUnu, •ajtó. Irta Jirm**p ára 90 kr Sisger 4s Wotiaer U-xominya. Dudnpeaú
' I 11 "I •1 =j ...... I) ■ I
Ilire tgyájtnk értékpapírjainknál. |
Aa értékpapírok tulajdonosainak sok mindenre kell F figyelniük, s ezt az illetők saját érdekükbén meg ia cseléndk. — Mégis tapasztaljuk, hpgy gyakran a leg'ájékozot-tabh értékpapír 1 uhudonos is figyelmen kivül hagy egy igenlfomos körülményi, t. L» az értékpapírok tlke-esedékénekj szoros ellenőrzését. [ — Pedig ez annál kívánatosabb,
— mivel annak elvestiést'éivékeny kamat és töke ve zleséget von maga után.
Ismeretes, hogy a kamatozó értékpapíroknál kéiljile esedékei aülönbözietünk mén és pedig: szelvény esjidéket és töke esedékel.
A töke eaedék rendszeribt cak a sorsolás alá eső értékpapíroknál i jelentkezik és mintegy belyeaa^tiöie.a más alakban nyilvánuló töke (elmondásának. 4- A lüke eaedék ason időpont, melynek pltelie után a kisorsolt értékpapír többé nem kamatozik. / A kisorsolt értékpapiroklnváltásat ille-jöleg, nemcsak hazánkban, kaaem a küllőiden ia azon eljárás bonóaittajotl Mg, hogy a kisortolt értékpapírral béSrataiaÜ4ák e. mindazon szelvények is, melyek kééöbb válnak eaedékesekké, mint s kinraoláa lolyián -m msga az é^ékpapír |?ljéjei — mivel ellenkenü esetben a hiáeyeó laselvépyek hi-vstkosáfaal a kamatozás méfpöntetéM magából a beváltási lükéből vbi^lik Is. önként érlelődik, hogy Ur eljárás mellett súlyos wiestget aánvedoek azon értékpapír tu-I kgéaansak — kik énékaapiriakaak iflrteaa-| leaéve fteiéol k«or»olá«árél tudomást asm 1 veüsa, r vagy areál ^sgat^ak amjtefl
dést nem szereztek éri ék ps pírjuknak
ditnosuak nem oaak kitva, de kamátresz!
képet nyerjünk a k
és a aeieik köst levő lyisió'igos azelvényeii
jóhissemüleg beváltó llák.
Ez eseiben »e iái az értékpapír tulaj
a tőkéje lesz megcaon-eaége [s, érzékeny.
Hogy ezen ver eleség nagyságáról tiszta
veikeaö példát hozzuk
fel: Egy 100 frt névértékű S«-kal kapató-só értékpapír, mely] 10 évre azóló szel vényeivel léhát 20 drb. félévenkint eaedékea szelvénynyel van ellátva, a 4-ik szelvény esedék idejében lökpiörlesziésre kisorsolta tik, az értékpapír [léhát az 5 ik azelvéoy esedék tői megszűnt Kamatozni.
Az értékpapír lulajdoooa elnézvén ér* tékpspirjánák. 1 örles/.lésre töriént kisorsólá; sál jóniszemQleg berálijs — a folytatólagos 6-ik szelvényt és igr tovább egészen a 20-ik szelvényt ia.
Mivel a szelvényeknek elfogytával illetékes helyen uj szelvényeinek kiadatását fogja szorgalmasai, csók akkor nyer tudomást arról, hogy ér ékpaoirjához nemcsak hogy uj szelvény ivet nam,kap, de bogy ellenkezőleg ö tartozik megtéríteni azon összeget,
melyet as 5-ik és szelvény beváltása
As il.ető értél papír tulajdonná ez eset
következő számlát nyeri.
100 frt.
ben a beváltásról a 100 Irt név. érlékpipir beváltási összege teljes névéiékben le az illetéktelenül darab (6-iöl-2() i azelvényértéke á 2 ki |ár az értékpapír Hogy ezen
ezt követő egész 20-ik lolytán élvezeti.
beváliolt 16 ; szelvényig)
ÍM C0 kr. ._40 |rt.
tulajdonosnak 60 Irt. eszteségek óriási összegekre rúgnak — nem szükséges külön indokolnunk. Elég hJ telemln úk, hogy a járadékok és réasvények kivéielevel n kamatozó értékpapírok oagyobbára sorsolás alá esők és hogy ul időközökben msgjslenö sorsolási közlönyölben és hirdetményekben nagy mérvben növekszik azon értékpapírok száma, melyek kisorsoltál lak, de a tulajdonosok állal beváltásra mindeddig bemutatva nem lettek.
A napi sajló is ujabban behatóan tárgyalta a kisorsolt Mkpapiroknál felmerülő vereségek kérdését anélkül, hogy az azok kikerülésére czélzti leghelyesebb eljárás iránt megállapodás jöhejelt volna létre, legtöbb esetben utalás tönlént az e csé'ra külön közhírré lett hivatalos hirdetményekre és a magánvállalatokban megjelenő sorsolási hírlapokra és értesítőére, melyek szoros figyelemmel kiséréxét ijánlotlák az ületö érék-papírok tulajdonomnak.
Igaz, hogy hazáukban e czélra szaklapok jelennek mek mind a mellett a kQI-töldón jelesen Népeiországban a sorsolás alá eső értékpapíroknál felmerülő vesztesé gek csökkeniésérelegyes intézetek kövelésre mélió intéskedéseaet léptei lek életbe, igy egyebek közt s legfontosabbat emiiive szt, hogy szon értékospirtulsjdonosók, kik kisorsolt értékpapírjuknak szelvényeit jóbisze-müleg beváltotlákj azok értékét ugyan meg-lériteni tartoznak! yde viszont méltányos-aágból az illető iijtézeiek csekélyebb, rendszerint 2 •/» asásalékot javukra számításba hoznál és es állal az értékpapirtulajdonos veszteségéi lehetőleg mérsékelik. — Ezen eljárás a méltányosságon kívül eddig ugyan még nagyon vitatott, de mégis lennálló -jogi alappal is bir, mlrt tagadhatatlan, fyogy az értékpapír kibocsájlója a kisorsolt értékpapírok beváltására előirányzóit tőkéjét a beváltás eszközléseit használhatja, illetve gyümölcsöztetheti.
Az elörebacsáiloitakbau kimutattuk, hogy az értékpapírok kezelése nem áll csupán a szelvényeknek levágásából és beváltásából, de hogy ezen kívül a töke eaedék is figyelembe veendő. De ba csak magát a szelvénybeválláají vesszük azemügyre, el nem hallgathatjuk azon nehézségeket, melyek e lekinietUen különösen a vidéken tartozkodó éri ékpnpirtulajdonos állal leküzdendők.
A beváltán * helyeknek keresése, a szelvényeknek elküldésével járó költségek, az esojleg fizeteapö beváltási jutalékok, mind olyan körülményék, melyek időt, munkát és pénzt vesznek igénybe.
Mennyivel élőnyösebb azon értékpapír tulajdonosok helvzete, kik értékpapirjaikat egy megbízható (mézeinél örizlenk, és az
értékpspi - k döket azokra esetben a megbi
kelésével összekötött leen-ruház/ák. Csak bogy ez :halóaág a lökérdéa és azon
körülmény is, viljon az őrzési és kezelési dijak arányban yannak e a teljesített szol ■ gálaiokk I.
Ezen körüljoényuek figyelembe vétele mellett az érték; apirok letéti őrzésére — a sorsolások nyilvi niartására igen alkalmaa-nak kinálkozik 1 m. kir. póstatakarékpénz-lár, mely aajatikgos szerevezéaéiél lógva
azon helyzetben
sen a napi árföj
■11 letétbe veszi;
azokért azavato}{
levágja ós beválj
dőkéri semmi fi lé dijat nei ba, tehát as egpz kezelést teljesili
Midöo a nak s caélra felemliietiOk,
van, bogy nem csak aa
értékpapírok váfáránói eszközli dijmenle-'amon^«dé még ezen felül a vásárló kinán^ágáia a. vett értékpapírt sorsolásokat nyilván*afija as ea^dékfs szel vétkeket ja, aa r illetői mindetekről esetről esetre éáeaiii, lés naad aaon *ieea-
hoz ssááiilás-teljesen ibgyen
1* bir. poataíákarékpéealár-kiválóan kínálkozó szerepét u'mo'stá*i és tájőko
sási kívántunk nyújtani ások réstére, kik tőkéjükét értékpapírokban óhsjlják elhelyez-ni, és megnyugvást keresnek, bogy értékpapírjaiknak Hsfyteleo kezeléséből svagy s sorsolások elnézéséből reájuk károk ne háromoljsnsk.
Különfélék.
— Eitály gelael (Jstmsna VII klr. InmácaMnai.: Városunk minden ügyeinek s s ssép és nemei dolgoknak pártfogója gelsei Gutmann Vilmos kir. laná-csos ur azon alkalomból, hwy •ssreleli nővére Pollák U)oané arnő és leánya Alice kisasszony caaládja körében időztek, féhyes estélyi adott nagyúri pompával és kényelem* mel berendezett termeiben, meyre hivata- | loaak voltak a város é< vidék elökelöb|>jsi " s mivel az eatély jellege'kiváló'ag a táncz felé gravitált, leginkább a mindkét nembeli fiatalság voli azép számban itt képviselve. A kedves estélyi gazdag lakoma nyitotta meg, melynek minőegyik logása a barátságos lekötelező nyájasságáról mesaze ismert házi-asKzony kitűnő -konyhájáról lanuskodotl. A vscsor 1 alatti — melyhez a hölgyeknek «*ép legyezők, n férfiaknak meg 'oainos bőrkö é-u 1889-re datált oaptárak volíak szervírozva.
— és az ealélynsk jó részén Horvát Laczi bandájs buztji s c-«ak akkor tartott szünetel, midőn a tósztok megeredtek. Első, ki poharát a ház érdemes lejére tiúttmanii Henrikre en.elte, Hirschl Ede volt, utána Plijiál Ferencs a kedves házjasszónyl köszöntötte'tál; Varga • v Lajos elsőben a háziural Gutmann Vilmost. t utóbb majd ia nöi érényekben ékes 3 ess ladiagot: Pollák Lajo^nél, Vidor Sumunét és Rosenteld Adullnei éltette. Vácsora végeztével 'csemege gyanánt* a jelenvoltaknak kellemes szólrakoztatójául agy szintársulalot mutatóit be az ebédlőt eremből akár csak varázs szóra 'akiiiházzá rögtönzött ■ színpadon a legkedvesébb igazgatónő »Donna fioéina de Canossa* a házi urnŐ, ki igeit ügyeaen összeállított Iprogrammjával hoditá meg kö-Itönségéi. Rosennerg Ad Sin volt az első szereplő, mint a hire< chinai udvari kókler és ál-latidomiió »TsinTsín Chon iKong* ügyes mutatványaival Nylon lekötötte a figyelmet. 'Pollák Alice mait »Miss Edithf* bájos lovaglónö ▼olt. »Hires Tflldy testvérekl Ro-enberg Ernő, Székely Tivadar és Rosénlpld József, nagy akrobaták voltak; Grüoleld Emmg k. a., a neves bécsi 1 zongoravirtuóz! tírünleld Ailred nővére szépén iskolásott hangjával fúlbeló-pódzóan éntjkeile a Pollik Alice áltilez atka-lomra készített coupleisserü dalok szellemes szórtéi A navennai vívók Ro«enberg Ernő és Székely Tivadar bravourrsl old ak meg a»nagy lrag(>diát.« Serioso di Moníerisa: R iseuberg Ernő cuptékat énekelt síliitfti; Porták U- * josné és Rosenberg A dám »Sam and M*g-gie« voli a végül General Boul-Roul Rosén-berg EikháTd volli Az ^löadáa alatt az orcliestert Gjrünhut Henrikl szép zongora játéka képezlé; majd hajnalig folyt a láncz. Reggel leié a fi-ttalság szép dalokkal O lop Ernő gyönyörű zongora ] kíséreté mellett mulaitaiá a társaságot, s már a ié i reggel jéggé fagyott sóhaja reá rajzol 1 a virágait a lermek ablakaira midőn a társaság oszladozni kezded, magával vivén egy felejthet -1 len kedves] eatély örök sZép emlékéit, melyekhez tüzödik Gratman' ék neve. A mutató társasági tagjai volíak i Pollák Lajosné, Löwensiein K-ni'né, Vidor Samuné, Riisan-fe!d Adoifoé urnök. Cseresnyés Etelka, Cseresnyés Rqzsika, Grüntejd Emma, Unnár Málviu, Wmss Károlin, Heimlér Frida, Blau Ernesztin, R isenleld Vilma, Rosenfeld llor.i kiaasszonyak. Cseresnyés Sándor, Dr. Szüls Miklós Owhuber László. P.ihál Ferencz, Varga Lajos. Hirscbel Ede, Dr. Tuboly Gyula, I/iwensiein Emil, Vidpr Bamu, Rosenteld Adolf, Eperjesy Géza. Rosenberg A dám, Pihál Vidor, Svastica Benó ilj., Svasiics Imre, Ro«enberg Ernő, Ho*eoberg Rikhárd, Székely Tijadar, Dr. Haimer János, Dr Ráts Kálmán, Goldbammer Károly, Dr. Mayer Ferencz, JDir. N^usiedlerjAntil Englánder Olló, Sommer Ignátz, Belus Laj'«. (íaál Tivadar,- Scherz Ödön, f&o<enfeld J 'zseí, Ollep Ernő, O lop Mór,: Grünhut Henrik, Blau Béla, Léssner Rikhéjrd.
— ISagy beíöréa. Már lepünk mull számában megemliietttuk rftviden. hogy decz. 29 ikéről 30-ára* menő éjjelen CsMnita Károly óramflvea botnál ismeretlen lettesek feltörték s onnan ItiOO trt értéket mghaladó órái éa ékszereket elvittek. Az esetet aa őrjárat éjfélotán 2 óra e0 pereskor jelentene Farkás Ferencz inspectiós alkapiiánv-nak. ki rögtön a helyszínére ment; a bolti helyiséget két toadör örizetére bízta, fhaga pedig elment C^emiia lakésára s öl feliéi-lőtte. Csemila, Farkas kapilánynyal rögtön üzleti helyiségébe ment a mindjárt consia-tália, hogyí 10 0 irtot meghaladja kára. E« alatt telköjtöiiék Baj aUspilányi ia hogy á nyomozás teljes erővel megindittawék. Biy kapitány röglön kiment a vaspálya-ál-loinaahoz s ott a kijáraiekat elkárva\ szemlél tartott az utasok fölött, .hogy nlne+e közjók, gyanús, egyéni itt setnmji gyanús jelét vagy agyént nem laláli. A vaepályáról be-jfvei benij folytatta, a nfomozM'. KihaU|ai-le a szoljjálatban voli reiidóröket a stég-vizsgálta a betörés módmtatát. Mindjárt asoq alapos gfahd|a támadd hogy — tóvel a bstörés irieslert betórőkfe .váltóit — a lettel fővárasí betörőknek keHeti elköveiníók. Fúlievé éri HriMrtaiietie. Sülé Jáae* rendőr
wallémiaa. ki. • lett a^övaMaé éjjeléo a Deák-iéton, hol a bólé belyiaég van, ! <*stemet alton. Ka a rendőr ugyanis azt jjallaita, bogjr látott kél idegen ggyént • pfftw, 4 TftUi Lajoa léia bii falé haladni, kiknek egyike, midőn már éaxre-hogy jköveii őket, hátrafordult s akkor srczsi o\y jól kivette, hogy teljesen hü | prisi! adhat róla. A két idegen, mikor a | Tölft lajoa féle házhoz értek, megállóit a aa | j||tl hangom kíalioila kétszer, három*sor : |r. »fisig, Piaia, gyere(• Aa őrszem zaji ve, togy ezek ném valami jóban törhetik a fa-|Mf«ji, iközelüjkbeu maradi a látta hogy a M-yofli Iára ia bozzájok csatlakozolt * aauián sietyej menték a Te'eky-uiosa feli. A rendőr oda már nem követte' őket, mert- kijelöli ftefjfének elhagyása kWleaeég*zegéa lett volnál: £« man történhetett a be*ftré*i ki*ér lel a Neoiwich léle bolté helyiségnél. Bay az így nyert adatokbólt azon bizton következtetést vonla le, hogy a mindenesetre vidéki e ritka gyakoriotiaágn betörőknek Bécae felé kelleti, lévoeniok. (la e fe'i«»vé>*böl lo Jyoag a rétjei oraságuton azoiiual nlnak indulhatott volna, — amint a következmények megmeuiiak —, ju irányt követelt volna { a a tetteeeket utonérbette volna; de á bérkoraik mind a vaspályán voltak a onnan ke leti' egyet berendelni. Böiecz bérkocsi lü ojdunps rögtön iiinga jön be. Ekkor Bay kaptiiuy 2 csendőr éa 1 rendőr kíséretében útnak indult a eljutottak « Lapi Csáidáig. Mivel azonban aeitol semmi gyanús jeiet •neJi irfftHek.a nyomozást nem folytatták, l)ecz. 3|). a délelőtt fofjamán több egyént kihallgatlak, töbhtjk között azon vendéglősöket fis, ahol a rfiidörok, által itt íh, ott ís látott idegen egyenek megfordultak íjaként aikerült azoknak szeméi yteirasat megállapítani. A sze-mélyjeirásojc alapján még inkább megg)Ö ződőli a rendőrség, hogy fővárosi betörők-ke) van dolga, mert az egyik személy-lei-rés teljesen illett Diamant József, birhedt budapesti betörőre. A nyomozást lebál ily irányban kjelfetl foiytauu. Bay kapitány líi-meni a vaspályaáliamáshoi s olt szigora i szemlét tartva, egymiaJ lőlszólliiolla a kalauzokat, hogy a történt dolgokról az egyea állomások főnökeit érteaitsék e a beszálló 1 utasokat asorgo* ligyelemmel kisérjék. Ez J azután eredményre is vezetett, mert az j egyik leher-voual kalauzai a keszthely-szettt-gyorgyi állomásnál, hol 1 órái- vess-p teglésiik, vnlt, megtudtak egy oltani raktári napszámostól, hogy 8 ember á JH-ad osztályú váróteremben órákat árul. A kmau sok jeleoléat lellek a töuöknek, mire az revolveréi zaebjébe téve, vásánás Ürügyével a váróterembe ment s kérle az illetőkéi, hogy muiaafták etö az órákat, 6 A ven ni akar. A mesén olcsóság a főnököt Sohnet-zer Jánosi, rögtön meggyőzte arról, hogy tolvajokkal van doga Eőrántotta revolveréi' s as óra-árulókra szegezve, iölsxólli-lolla öketi hogy meg ne mozduljanak, mert aki csak egyetlen mozdulatot tesz, röglön lelövi. Aznk meg sem mertek moc/csanni, hanem ellenállás jiélkÜI eugeliek msgukai megkötözni a már előbb e cseira oda rendeli enjberek állal. Ekkor az órákai és ékszerekéi elszedték tőlük s Schnelzer állomási 'ÍMk érlesitéHe a szenigyórgyi elöljáróságot kbldöoczczel, a nagy-kanizsai ka* pitáoyságpl pedig táviratilag. Bay kapi'áuy legelőbb induló vonallal éliók is ment a vasban hozta a 8 elfogotl egyéni Nagy-Ka ni/sára. A rendőrség föltevése csakugyan helyes voli, meri a 3 betörő tolvaj egyike Diairant Jóssef, másika Kossz József, a harmadika pedig Nsgy István (lakaioai lö várnai betörő voll. A két elsőnek neve a' rendönég lajstromában már a halhsiat'ati belőrők nimbuszával van ékesitve. Kihallgatásuk alkalmával ast vallották, hogy az órákai éjt ékszereket ut közben egy árokban találtak s aiért árulták, mert nem volt annyi pénzók, hogy Budspeatig uiazhaltak volna vonaton Aa ékszerek éa órák (valami 6 ttak kivételé vei) mind megtollak még a károst}]' nem *kis */erenoé,ére. A három jómadarát Szilveazter-aapjen ebéd! uián kisérték ál vasban, szuronyok kösöll a helybeli kir. lórvénysiékhns, hol ellenük a vizsgálat most lolfNmaiban van. A vizsgálatot Lovak Kdá lőrv. vizag. biro vezeii.
4-1 Vrt<IAs*alok. A nagykanizsai er 4é tadáaxtársaaág állal as alsö erdőn daez ember hó 8 ián városunk Nimródjai részvéttel nagystabásu ha lóvadászat tartatott, melynek eredménye as, hogy,i3nyul
0 láciáá és l öz esett. — Ugyancsak dect. 27-én ÜUt* Bóbtri pallini urod. bérlő ur illái a pallini umda lomban rendétél(vadászat eredményé'17 nyúl, 8 dg, I róka és
1 vadmacska volt
lillvtsilfr eslél/ 0 Polgári egy lel ben. Még KtrnevsH hercaeg léi api) második részét a mail kedvtöltésére j if sem loglaliéi máris városuiitiban a ma- j laiaégok egymást értk A polgári egylet fé- ! nyeeen atkarttlt Sallvetater ea«éiye, mefy { iMtárvonalai héz es 6« és aj év közölt fcny ben éH' jökeéthen taoét aem maradi as elö- ! SÖ éfék ha-op'á|ia mglétaágaiiol bátra. Jól éteti é> éel napi gnndjaTtól ktfáraasloti •saainak végig teklnltni a cstllogő teremben OHjízegyllIf dmrea bölgykoeaorun; élva lét nyéjiif látvány volt a négyaaekre leláf* i lotf párokat ji'ní, kik minlha éaal kivu lak önWépz nyoinj) akartál volna aa enyészetbe lOni I javán Iiara aáhéa rvet — kivilágrsig otl láflözoliák a murié, jjírét tlkör tima pa«iüsii£n- Tttoitéak á> párt arbtjlgjjak, 1 éaal a dtoaaa áasaora a kévét- fíöiplwrg
kazökböl állM: Bajon{ Dr. Bantzik fe-aMz»é reaoyéa Sáalmaé, nii Eleméről (Nét^tMy my L^jostl, Kpterjeiiy
Bartók BéHoé, ay Odbnaé.Caa-
ttaMá^üOM"
»>, Oaaknf, L Er-{SándonMj üet-
bausemé. ldk« y. Tódor léj llbáss kapitAay-
ná IfaaAn* I hLlZIhí í IfioUAnZ
óasévölgyii lanóné.
né, Keariny |! Jbsaaíaé, özv, Matus J izsetné, Ferenoznéri Iftlczné. lics Károlyié Sjani Lajoané, Soff ich ÍAftnézjaé, SQ mánné, Szpjno erniö, gn^jty La rányi FarenOat é, pr. Dr. Tuboly Ujjuláné, manné, Varga Lajoa
Kjatedinó Markóné. NeádivichW, Ijiihái
Wiener Sénla né, Viq nyés Elei ét I )zsika, ssényi k. aJ Cperjesaj Hegedűs M »rg t, Keim k. a. Marád] o Wérek, vicb Nina. Ric di éa Paulai Ida, Somssch ka Ilonka jé s 1
-4 c
mini mind in lönően eikcrQ jókedv lekiaiélében évekkel. A n •toltak. A tán tombola pedij kösőnségeij T
Svas^ inU
Kál-
KTw
friphmmer l®a«séné, jjiUkánó, üujger BW #J fVághó Ignácsné, Lászlón dj. Mérek j irázs nólrlárak; Dé*
jlolán, nővérek
M ki h. Kyaiiák
áloB íiizeljaJNendi-
Bijuer K ára, Thom-riska
Dr. Htítbachjin Ja !>atnuné, Sallér Ja Samuely Olga k a, Riohárané, Scherz AlberineJ ScbifT^r Sommér pándomé, 0
oAvéralJRózsa^Ölgjyi Sii-hvaaiicsj' Árpádui, JoJan, fen Kálink (loaz Mi
s^lmé if.il vleszlerl I mblatsága eáztenwbeii ez éybén is jti-a minjj lálogalO<mágL mind varsényzeji b előbbi ereménriflrgyak igén szépek ízlé órakor MJdödQti. A a BzUnÉöifen saónkiziatts a jtmbola iQlái) ismét táncz v.ölL mely virrallig lariöítj Aj jeienvbli hölgyek közül e kiiveikezOket sikérült folmgveznüni: Altmann Mór ié. sógciniÖjevei; iI»jcurach N. k. a. (Zágmb Bedő bélé né nivéréíel; Bei-Is'herm (j^ö öné, Bfau Pálné 1 leányával íinka k. i|L lau. Lajoané, Dr. llfat| Simóji-né, Böicskly I ránné, |fiim»n*o|)Bi|ij Vilmjtsne, jiHuiMch H|rtiRtné, Deutséh Ujésne, Kben-spanger iJípójnó, Eisingetj Henrikne, jKeigl-sfok N -tiáj ós nővére Fífc-hl Ifaltiél Fiacber Qjióurió, (tera Jö^setM, Uarö SUda, wofd-Ktpín Jakébné. íiríinleld Emma] Hpjiiiler Jitzefa, Hmjiilér Fíidá pzr mbal^elyj Heimler Mjinóné, Éjlafzó Jánokné. KallivoéaíJánoet'é. Kellert Lsjosné, Lowijiger Krid^riké, íJidti-scliein k «., Lindneijj k.ja (SMbáihey)# Lf|wenS'ein Emiiné, Mngyei ; Bernáthné, Mfcschnnzk|*r plórnéj Messoh k aj (Rsnja-luka), Dr. iNeimenn Edé ié, P.>ll|likné bői) Anna! leány ái al, Polijikné Patilia. I'ollák Sssbina, Frágér Bóiatié, kabné, DH Hoih^h d! nOsné, Saltlei JózseIné, Séherz Ml I.-né, Sel tjrk iBérta (Boglár) ScVtjtU .l.ikabné, fiiéin 1 Morué, ^^—T? Ji Szegő fi)jiiláíté. Dr. ISz^ikiis Náildórné. gái Mslvkhs fSiombalhely) Wrisn Kamiin, I Ufeise NtUa. U
• - JA balmfésil gAzhaJéaá* kérdése minnnkfibb ki«é(e|lik a jnfgnldáa és válósuláa atMiumáliíJ é czélból á kiizlelle-dési minUziejiumban taéácskoz^é less, melybén réazl vesinek a InjnjWieritiM Imegbizoll-jaj, az uj gösnaj6zás|' jlérnutot léa/vénye|ei, Zjiia,- Yétjrpmm- éiilSoaiogyme^yék kOlctiitt-ségei. TéUrhel van vévé egy ázfimélyszál jió gőzösön Itfivü még mjy eherszáj itó gözhnjó b^zerzéae faj mely ujbnnan léieHitendő kikötök kojtl |orgaln|al teremtsen I s a köz lekedési is a Balatjjúntjl halánjs megyékkel trjinél könnyobbé fegye. Ei uj Kikötök lennének Sofíft. ' SAntód, Hoélér, Füred, Kénese, Bél FölöpJ Badsosoní wb.
— A i^asdák éa lpal*eaok álta lános hl|eie|övntké)taiének nagy kanizsai AökieSepe deoz. 3u-tfn qé'után x órakor kö-zös frleljézlelnl tarloll a polgári iskolai tor n itereinllon. Ka alkalommal lejt kihirdetve aj keseiö|pÍ4(iiság, ItéfOleg a lilkielrp meg választolt uj lisaiikUrs, mely sierint elnök: Wucskicsi Jánoa. ejpÖkb. Mnrlközi I^ajoa, titkár s Nyu Isi Í^KjM Dolmáayos Fe^encx, pjlnsiárnjai: WMert rerartes,! Válesztmányi tagok: (jiznihdtn Jiirsel, Popodics fiyörgy, Farka* T kior, Dávm^tics Ulváa; a pénztári ellenőrzőénél eljmk: Hillmiia Jözsef, tagok: fl|edlmsyer Látísló, H"fer Ferenci, Mxrton Uszió, ifj. Iflártner Vímooh, Simán; íjtlvAn. J+- Esea kivűj as éntékezlet egy kjét folyó Ogjet inxtóinli ti.
- A kraHlliel) i m blr. gaa. JaaAgl tamlMtéiet i hallgélHi ssombalon| IB19. éyi jai uáir h<| 19 én sa)||ll|fegylei«javá-| ra as ; t Amaznai | síjállodé áagytermében gazdáié f '[bálIIi iáriatul|.[!A rendelő mioMságl Btingh Tftdor elnök,I tízeép itsx lp alelaök, Debraczeny KodN pénziáros, Csupy Béla uegyzől 'jraser János ejlenőr Kesdeieljl óPak0r.[8itpélyitgf 8 frlj Csa< lAdjegy n fril — fplQ flxeiéseg köazrineitel fngadtainak m Hirl] pil ig niru(fáziaini|k. / kik tividé'bül tseiniv M nem kaptak, az) tféskédjanek a liizojjsá thos fkMiltiL [
J A eaálitairM)al Jólék«ii) iiOekjrlél |889. Mi annár l|? én á jtíaiy itu.| tf Illóba nrayt irmébeijl sors jM ék kai tfgybl»kí|tpr sértklijO lánciatfélyt raadegij HHiémi nij skaótélyejtilt int i MJ Felpieié ésk h hyereménytwg fék ktWiönelltil íogad I tatnak ét hi^laiilag ryuglán'^nsk A szl-j| trs kddálaioéftk tMnek. Hmy ss adoJ éiáakoidil léríjyaky íjéveikM fássá,! él *
Cniiftr [lp Ii flir, Ktíftpvéox j Igháoxnw agyi H Mnökhö] bekO^cjí aalvéafédieoalj. Kas. éata 8 mikori
' llaagverééaf. A keraak^iö il egym baieMélyaö ilspjí
Raonéttj dr. IBMlaohtW Bal
•Walkéré« Ujos úr 4 énekli (itQi
Webar, ÍDsII fejd! Emud k
u
Megy Káliig aa#aibaiéa 11H. január bő Ilii * Ug UM hangjfeisénst MoAa ■ kpktósd áiééervol: l ootmckurtulaiék, mmni
anngoráaí Gjaráf Baat éé k Ml éa larmoai umon B<jaeahai|g Adi m ér i fíitUi »kk liebe Dion«] OjOnfélt, .lelj m Hars verloreof I »[lraumt adámmefatig*. énekli GrüníaldTEMiá k a 8. Walner,íáéax!e(ek bdf. aong fáa tföftjá Haraowits
7fM
dalok, ééeljli Jllr. Mhaohi !ö. Mejenbeltri indulé »A adjak sejoguráa Héiitierjf moniumopJlUfjenber (I Aét érakor. He|yt|r|űt. f! ék
mmcws«-b6l, fi Maéyarnép' Id pamatíé amö-MétáWM, elö
k|| k, la. és hsr úr. Heideie 9 ItTlaariUn 1 Irt
H"
gar Vilma
talanuljha aédtl deds-végig. E|gyHzet| cfaáll nevQ sxtjbi|le|(én{y közvjtéa lja»^j}áyal. va'a lelke iaaulaija hat »alutjre|ia ^sehtőjj íitolia el áll baka-
50 kr., 3. kii sorion |l||frtjpíp ÍL|a töb bi sorokbaji' j>a a k inaRqji I • Irt, belépti dij 60 kp*. jFdiil ft '.eu^k Ip4pneuel fogad lainak és íirhipilag |iyikgUáz|atnai:|. Jegyek előre vájtfiiátük Praajr Wia | ur gytVgyszer-tárában.' r hjangv epeiJy ei^é én pjedig a pénzláirijál A haiijfuaraaiijli táuczj küveti.
zéijelemélélkébikfál. Stvassber-^lybH) |sxi|pUai«{s lékónjy gond-atlíkn |Ne[ Hz aiczin $lflj(f|áiljiit' miaa (tábor egv ; kóriisnadsereghe'i Bíilk ífábarnajk nagy Sirss?berarer lelten, mert a nar ht.< Föiazó-
Í,___oaitáfél, hngjy (énj*> rá
it[ miréj dörninlQftn az a Man-paszurliáiói ís két aröji vágást méri a szkfgianoa legény fnéra ugy hogy orvoanak jkwlKtt a bör^mNvárjrni. A felbujtót i Jeildbraéi; leiarióa|aiiaj.s Átadta a ihrvényH/k iék.: ,
—| 1 livlj Is. IImII ön* aaövel krari január hó 27 mj dt»|jiitáti fogja tartani évi fWdjeis kösgyfféséi a polgári iskolai rajaierenjben^ JA Ufgyjproaaiojl annak idején a JkfbDcsáláiidó |ipe||Íiiv(ik fogják a lagokkaU mdatni.
— A : aala aaimt gréll eaalné állal mait jlecsember nóF3t)|án , megiar-toii kisgyűlés alkalfnÉvkj aí lisáiuii ás meg e|letlvdi,|njegváláMtaiiai elnöa a :uer (iyu-ia. alelnök! Varga Kárai, (mtis árns Kluger jegy/ö Bwkojr os A l»ert, iBnpiá-»ltz Károlyi ÚjtjagV tittt Vendel. Oi»u) llk«MSág. I) ilter Anna özv. Látzlóné ijlváiUíki lalloa, gyógyi«* jeiegtége h| ftili páuléláMn ■ mull de-'2? én háijn^hek táfMtttét föl-hasxnálUni egy kavtdöjel aJ siába gerendájára fönliMjiolls msgáll Mire! 'szoms<é dók ésarévetfék iníilr |ij«g volt
' lleitttréaj k iérleli szenifenenqztek sardajltps már haloliall be |ügyeflí(| h^lpj'ö tnlvai
Sámuel, roe Sch.
Ozoller
hailan
czemhe
lijalvn.. A helybeli kél ízben >k| s a plé-
bánia hitslajl iro^hjdlíjl bénkil vinek el. Újév némilá virrtljlóra megint jeliek kisér-letet. Aa j iroda ftUpn akar ak behatolni. Az abliik keT.s<tvksáí,| már m ijtltjom teljesen el is réspoltAl; pal e llö/Un megriadtak vnMint, s a muti IjAi pdlljejthágyvu el-távnzt4l|. lennek íjjt I^serlpleíjségtiek talán lesxj h(|gr az eddig bizojll plébánia-hiva-gonddal fogják őriz* léig n elég tarftgán ts ytjörőll lolvfijokkal.
annyi pjslása mm il ' csupán latin őrizifíéri lati ItelUslUi nit|cjol|l lótni. Ip4 hossMi kaczéri|i)dpi már a
Íf,4l|»elt «l<Mi|{ákal Uláli a sur-tdlWg (ll|itanán pátldiir helybéli longn.ielemiii nani|is Ferenci surdi e lt|plok ÍO arb lioroö dongónak való fáIi Ai akkor még Ismeretlen leitea beszélliloiia N.-Kaoiiijára s in eljufta fíut-mann n. ptmérnefc, skí azt fgés<en |óhi-ssemOlég fene ntég, nem is aeliva, hogy lopollak. Igjy axulén tflle a oaéndprség mag tmlia as éladól, n nem vólt' más, mint maga a i< MjJ leitéw lp arióllal Iák s éludiák az i leiömts hiróá4ni|l|. BlaaiU ItéUekjmrgg) 0atfeu halnak.
, • • Törvénysréfti Unámos nrl« moadá egy flmal-ligyvéd ím ImeiöaéOlt! jogiudóa-hoi, »llibpa áll |sU[ ölj joggyakorlata nagy sikerének i|ikg?l: ! i
•Igeti lílalal harafomj ebes jegy egész életkor ltui tlmáóya U^ksége* De na mjn-den kaliiégpimef 1[öij)|i|i akarja, a melyekel ex aa évi lordé idjénv pekam }>k<iiotlft akkor köxlönj önaal • I
Ör(oj>mel, Bryépyszéki lanáraos ur ' Ml)kiérte ttíUfáy íéfajok l»ok.«
sik e lel le moodá önr.ek
f élitny na| pa anott n ismét lalálko*

Iéi4 lé v«láai|a
AdámUé" pj|| |j
^a éa Belláé FrídtJ 7jrlptt* \M* I ravlf köiren.úko-
iei n és a lőr tasj linájo^ emlékesén l|gyvédéi íkérei |re. Kz azonban I hol vsnnák ii ■bnonyitéiok*, hogy •a ígéret ni njilém. Üii^nyosan a ln«or yiiékok gyö/nek meg, t hogyha al ojr 'psol ilélelet monda* |nak vt Jambly Orfoaj nrá|anilnJ íőlÖM éa [\yarnt r Btffe Cme i végy ereiét jbizonyiijják mindéi i éaoeso, gont t]|ko jónajc órvényenen kellent (aé*piálfis Tist íeléi all értesiipm, irja Dr. Botfchérij hb tr aj (lp Warner Safe Cureiel MMaiels^ir n fUsnel krónikus hé-lysg cMotnus eilijn j > sikerrél béssnáliaip)'.
Wsirrjer Sa e CUreMi ára í forint IJvíjgfnkéítt! a [g lígttlhb gyógyszer-
és bérként-Warner H
J I / fbb
rekedflaég éa el-
U efjsk ' NIF ttxsar lltAmgottlat yerl ■§ell|aaia|ilIllOi. . iláol nkl 1.1 olvaaoink íkpbpfái Sp. 60 kros |i |dnhoaffeb|4 Nagy Kan>
lárbanl kH| ható] BméOr ■ve kfilUift aséiJ Cxjai: Társa Pitgiony
mrálíi4me4*ajjei Kaatir | aa*
JkQlöni ii Ifléyeltöé éa I j nos ■ sredl ssáa i Balos Uji

Ii tto« és Saér-

gaéky Béke orék g tgeitugf? Ckgar _ _ Sándor gjátféaHoi orakaál - Béaal áltat* Ookáay o«oÉt Ti as. a. I. too. roOé woéók cwm alatt I MM|N|l*p kólteményeti adja ki. A mű méraanas lMo jeüáfllk meg, algoiaiéoé ért 1 m|ÍH axMre kSMgiji4 (
l'J dlaaao klálllláMI talárok mag Budajjésteo; a aslot alatt; WMpf üLt aaarka#i / Kerné Mmj |l K|í ] Mbden bó 1 éo és 16 éo jélaoik fNt # előfizetési éra egy évit 6 Irt. A lap a ia-rékpár-sportra vonatkozó közleajéoyelttt tartalmaz s aUiha'juk mindazoknak, luk • sport kedveiéi.
Magyar tsinétui
&0«áa/aa, decx. 29-én A'racaéaei 9+ rítta vendegmévéssnö felléptével Komtdiák operetté. As előadás jó voll a kllMaeo a veudégmQvéiznő, ki kilépte alkáliéival a közönség állal lelkes tapsokkal fogaoialotf, 1 mutatott igen aikerflll alkotási! Játéké finom | s minden árnyalatot teliftatetö s éMas etég | jellemző a. kilejesésteljaa. Polgár Gyofa | (Olleiidorfí ezredes szerepében) uiinl mindig ez alkalommal ia teljesen meglaieJöea alakított, M többi szereplők közfii, Ék löb-hé kevesbhé megálltak haiyQkel, ktjlmeijlík még Nyitraitj tbőrtönfeiQgyelö), ki/találó komikumával derültségre lakasztolla> a közönséget, mely bizony csekély számban jelent meg aa eiöadáara.
Vasárnap, az aasoi yyéa^y, aépaaln-j mü GerS Károlytól, meiy darab itt először j adatott. Krtfrdnyi Sarolia töröl metszett | menyecske vpft (Vida Sári szerepéken) éa mind kitűnő játékával mind aaép énekével aa iámét nem nagy arámban rnegieiént közönséget lelkes tapsokra ragadta. Mindáa nagyobb jeleaete után többszöri kihívásban j részesült. A veodégmQvésinö az erkölcsi sikerrel teljesén meg tehet elégedv#1 nem annvira as anyagival, mert közönség (a lulajdonképeói szinhiaíátogalö közöjtség) ea eatén is távol maradi. A löbbi szereplők is megálltak helyüket, különösen tyiM fJé-mag Samu) és Mgár Bél*(Zakariás Flórián) Invá s hatoltak erős komikumukkal J)emény (Faragó Ferencs) bálán szerepét kellf leg er-I vényre jidiaiia. Jrir
Kedden köskivánzira: Ai uzsai gyöngy Krtmlnyi Sarolta harmadik felléptével, ! aserepo^xtásaal. Közönség az alkalommal j nagyobb száinmal vofl.
CtÚtfirítik január 8-án;. Krecsdnyi Sa-I rolta úrhölgy bucsuletléptéül éa jutalomjáté-| knul iti elönör: UJ király v g IdjleréUé I 8 lelvunásbiin. MegelégedésáehconoiNiáljok, j I hogy ex alkalommal nagyobb köxönóftg ielenl ; meg ax eddiginél a sainháxoan, haltár ig*o j sokai láttunk, kik nem voltak olt. ax el0-adás kezdet^ késett, s már 8 óra mull, óikor a közönség türelmei lénk edése folytén végre a függöny felgördült s az elötipás kez-deiéi vette. Allitólsg a vendég ntjm "akart játszani, mert kevesletie a köxOnsélét. A mi . ax operetlet magát illeli, az sem jobb sem rosszabb, mint a löbbi ilyen csinálmáiy, se-néje azonban dicséretet érdemel. A kialiilás vidéki sxinpadhoz mórfon elég szén voll s a vendég művésznő La$uli saerepépen igen sikerült alakilási adott, s as első fal vonás, beli Lesüti keringő eléneklése utálj Hpsok-ban és kihívásban résaesült, mi sz est toly-Ián még löbbasör ismétlődött. lWgár tiyuia (MíT király], TrirtöJc (Eroesfn) é<j Nyttrm (tjtkAr),iVd0 Mari (herozegnö) Mjfár Béla Hirocoo) a maguk részéről is hosséjárullsk az est sikeréhez.
Felelős szerkesztő: VAKUA UJON
Nyilttér*)
Hái rliidáN.
Nagy-Kanisaán, Kereaziuiega 38. ss. sietii hás Szabadkézből eladó, Bővebjbet a tulajdonosnál 1-8 Miller Jámoamál.
Illádé l»oltl felaaaroléJl j Kjkölfitiés lólyián egy füszeres-holiboa való lelje* felaaereléo (u, in. állványok, fiókok, lisztes hotnbárpk, mérlegek, máxsá^ lók aaí saí.) legkésőbb folyő hó! 9ö-1km Ulenyén saahstjkésböl eladó.
Bövelh éneklést ad Dr. Coooapooo káhmáia llgjvéd Letényén. 299 I —■
HIltDKTÉAEKl Kőim Teslférék
Buda/Mit. ÍV,, gróf Károlyi utca 18. zadm, ajéalják a aJé kaaéasAg Uém IpS^k S«s#á
niiifqtii r^kííitv rkoresk^iM^Okot,
MlSSsa asgybsssll régakb Mámfc, vahashá á ligakjjfc ■Ireialasl kUria/* ifttséM »t>>i>aásek ans l«sa i jstástas éma kafáefeA* Httffnr Mfd'tiitmi mérné éU aélsamáéaa
Az Kkadéujisi kőnyvkiadi)|ráltalai Mattól kl*
advá^ysí ölesén magaaarasbétftk NI;OnOfc éa klvta#ek lagiiaakk rtüa-gtamk ée kémziiámak asagvé H pülftisoli é
Vidéki aigrmliUnkyvailai ■ — m Bkakim léeyvHfsik klvAaaWa tagyea ts «s kftMsOk
< u

Gyógyszertár Bécsien
Vértisztitó labdacsok ffíysa
labdnceok oodás li^jbMikai itinannti be nem b'aoa
cRyéhMrsikerlbleualalkalmazUlott.ezenlabdncaok számi l ifeles 1 Isbdataml ti kr 1 tekercs 6 dobozzal A jiénzosikeg előlege* bakiidén mellalt póal ■takarva 2 írt 80 kr; 8 tckircs 1 frt 40 kr; 4 frt f1' krJ Kevesebbet) mint egy tekerc>et ni
Mf* Valódiaknak csak azok a la |J. Pserhofer neve aláírásával van ellátva | névaláírást hordják verea írásban.
Sstmtslan lr1 fik. Mtt melyeknek Imi hált lébb fa leganlyoaabbj betegségekben r^uil|tt helyrééi ▼•lak. tovább ajanl>.
Mf» -A. köjsz Ciiöj levelektől
J Kd licilwi li f.l.ruar 17. 4888. V * TekinHcá|uij! Alázattal alnliiutt az ón valóban hasssoa ét bitiri vél tisztító labdarasiból ujabb 4 Ukcnaurk álkAUM-t kfii. Téljes tinidet tel
Knrrllrr IgaSes, gynk. orvos.
Ilrasche, flnlnig mellett. 1887. szapt 12. Tekintetes U|| Istea akarata volt. bogy labda* raai kesmba kortlUk a aioat etek tndrnfayfr.il írok: •kt'g ágyambaa Mfgi bltrm. agy logy munkámat mm tudtam lobbot vtégami a már oiionyosaa megl allam volna hogyha OMialai.w lalnlaiMi éugrm m m mentettek volta. Isten áldja meg érette ezerszei1, Van bi-zalmstn logy laUiarsai eicn^ea \iwufogjnk adni egínzségantot ugy taiut másokat i« egéazaégeaaé Irttrk.
Hnltte Tkcrcsl*.
Wiazer Neustadl 1887. dnczember 0. Tekintetes urI Ilalnat köszönetet mondok 60 évra néném nevében. l'.t 6 évig idült cyomofliuraikin
én vili bet J ;beit aaiavrtlrtt Klele kin voltreá) néz- Boltrbactí. 188$. febr, 48.
ve h mar r lHi«| I ogy végé lesz Véletlenül egy Tekiataéea Ur! -Múlt év november havában
dobozt kapott as Mi Isldacsailiol a ezekből Ueasab'b eg7 Ukerta lahdanwt readeltem inog önnél. En agy
használat utau meggyig) tilt. Teljes limte lettel mint n«m a legjobb alkart észlel tik. Mindkettői
It címzetti Jeicfa. lievc« fófájáabas é* rom széklet bea szenvedtünk. ——[ ' ' agy hogy ktael voltnak a kétatghaesés as, halár
Mitterisieradorf Kircbd.nl melléit, Felaó ásatris 1886 r**!1 éves* vágynák a^g. Ea ím ; as on lab
jannar 10. daeaal csodákat tettek éa n^gszabaditotlak a baj
Tekintet** Ürt Szive^ejj,k postán egy leker- tál. Tiaxielcttal
caet kitűnő vértisztitó labdacsaiból küldeni. Nem Uaf tatai.
Fagybalzsam.^^!,,!';*^gKK Angol csodabalzsam
fagy bajok allaa Valamint uagvon idillt aab k stb. i - i * < — '
.n.p íi. í tégei^ko kr. iicráituica üt. r, Flakerpor iZ ZT^Tu.tJ. Utlfünedv fetítí'""""",,b'. Tannochinín hajkenőos
. . legjobbnak ismert bajaöraaztó izer 'lumenre orvo-
Amerikai köszvény kenőcs flEJJS íllí ^ <JepM>> ^'iHdobo'1 ^
rhaomaasarf bajék, UgoaggaUa éa ítalnagg»Ua FavAtAmAA kflnnPQ Swu'<>» uaanoivaguit ellen. 1 frt Z0 krj ^bJeiemes és -zűrt aabakra nas
I j ~ ^ indulata fekélyek éa mia^asseaiii dagsaatok ellen.
Ublmdás elleni por.
toL • , • í 4 ______________jóaik biaonjalt. Egy tégely 50 kr Bérmentea kai
pAl.,„nUoO« biztos aaar a golvváanyak déaacl 76 kr.
taa kOldéaaal 6o sr. ___ Egyetemes tisztltó-só Títni hZ-
í'latAcc7önP7Ín (l"''Cft' "'PFM Mgroalott gzor. MindesfUs megzavart emiutéasél.fejfájáisál ÜiieieSSZOnCZla gjomr, nmt euéutéa minden- asédlléftaél, gyoBBorgorcanél arusyara bajlmn, ds-nemQaltesibajok djlen, kitünö líásiaur 1 úvpgcae Lü kr. gnláabaa. Egy awau( l (rt 79«
Baas IU aMgssvauit kéasitmésyaksa gyégykttlÖnlege«Kééek raktáros UrUtaa i és olcsón gondoskodva leend.
pöstal asétkttldésok győri mellett vágj rilánvétellel.
o A pénz élőiegei beküldése
csobbá tételéi eazköili, nunt ni ____
Az első osztrau
• ' Aitó-, ablak- és szobatalaj-eyári
Írunk:
értékén nyilvúnitnnih, s niliidcnött Injnnlunif
f*OOO0O(KXXXXX»O()OO(*XXX)OQOOO(** ,,
B Pttchtausschreibun'g. |
8Au( dar Harr*chaU Slanje (Podravins, Waraadwtr Oomilai) lalangae dia fi I Mnétklli Slaaja, Hlikovee und Knáovljan Kamtnl lundus Inalhidua an cinen Q ' , e»üttonalühtg«n Páohiar «u verpachien. M
Q An (iruodslüokan gahörao dazu: iw
Áckar - — — — - -j 014. i ft
2 WicBen ------ 14Ü. ;m
X Wein, Obsigarlen — — - — 28. * |
V ■ Diverse — — — — — — ' 18. W i
Mm zu 1200 Q Klalicr u| |
ja Retífcianien rrlabran Nábarea sul recom. Ad (ragén bei dar HerrachsHs W
jjr Varvraliung Slanje, Poal Ludbrag. 810 1-2 W j
OBOpOOOOQOOtX XX XX XXXXjOOCXXXXXXXy
j/M I* 0 év éta kim valódi á ■———■
|TFiiJataluoioraóppótTT i [ fiíiipEifíirai)l
■ rblai»slbsUss gyaaar- és bél- ^ I [ * g||f Í|f4|^|É
11 ITk.tkarvssrál. gyomom, gyotsorgAita I f O - |» S |j?l§J 11
H II Uj*sg*én*l. kóllka. g>omoréga'óa. ro« I k A S I? f^H E|
I Jil|iii(ii lébkaés, savanyu felböffenéa. uador 1 [ 9 c C'-^t 3 1 a- P S o — ^ I
W^Vkásyte. felfujóda*, Uirgaaág lép máj éa I f M J- « aÍjS"ff-2gh<«||
I vsaat^jsksal. asékssoralaa *tb Bóvebbtl a míu.ltn ! k > « 5 ? c'S^ 1 bS rift
lavatbas asllékalt proapaktnnliss. - Kapható T ^ fe |-§| & £ ^ ,< "i s u í ? ^
ti gyécraartárakbsa á. Sveg 6«i kr nagy Svag < ¥ ff .„ uSÍ » ^l^d.flf s | E-|ljj
at S0 kr — rór-ktár Torok Jóaasf gyócyaaartáraj ! k {Q Sí —« ^jí^ 2-C «
gadapaai Say Easafl gyógyssaréaa Ssékaafckérráralt.I I í M 't o ? * 1 > J""
Mptcs latvaa éa üóbal láaus gyagyas. I écaatt I k ^ ?q t®3
L__mi \ i s, I a]i|h|91|Aifte g
— ' r IdiíLlBlllÉll::?
► a I1««l®fi fsiiai4'?
► ^ <**i*iiliu nnb
k ^s1gli«if Hlllfii 1 jii^lililillill
Máriaczelli gyomorcsöppek.
KilünO hatású szer a ijy.mor minden betegségeiben.
VedHt} . K-IulinnIhatatlan aiviiyMáMr,
--------m—| n>«a iltatn Ulrk-
írl, IrllliVHl*., MV.DJU rdbúffnél,
kotlka. gy.miorhanit, nwinr^ti, bonok- w tlarakrpiMr*, tnliáRoe nvnlkakö)iMHlf.i, Mrgaaá^, undor éa j I hauyá.«, fiilnjAs (ha a Ky01 w>rt> .1 ored), gyomorgftrcx, nduwslu, a kj'"-iiinmak Hetekkel fal Untokkal való j túlterhelése. Rillsaták, té.|»J, mnj- éa nranjeres li.iutalmak aaalsIbeB. — Ksy üvegme ára bsaaaalatl uin-altáaan^ együtt 40 i|r., kettóa pa-
KftzpontlaMtkfiMéa Bfid, Károly ■ K)-ópynz«rnaz által Kremsletben (Mor-n vkorszái;).
Kapható minden gyógyszertárban.
Ov&a! A valódi tmtriao/eIli cyoinorríőimiikrt sokat bssüaiUkk és utáiiii/zák. A valudiaás Jeleiil minden Avegnek pirm, n festi vfdjp^yjryel altatott borítékba kall göngyölve lennie és a inlndcn üvoghex mellékelt haaználati ntaairá«on mrje kell Jegyezve Ionul, bogy aa Krenulerben liusek Henrik könyvnyomdájában nyo-■itoCt, «sD
Valódi minÖKégben kapható: Xtg/-Kan útin, Pragsr Béla gyógyas. Kadovhil fierk B. gyógy-szert. Kajmrár, Collaar Viscsa éa Babockay. Kálmán gyógyas MavcxaU, KArós Viktor gyógysz. Mti-nyt, Rlaiachar Samu gyógysa. Xofy-Bujm. Körös L gvógysz. Muraitombnl Bölcs R. gyógyss
W trfii
Kapható minden gyógyszertárban.
A valódi tnárlacaelli Ky.imorTaApMket sokat és stáuoaiák. A vatodiaás Jelest minden Ima, a festi vfcfyesyityel állatott borítékba
A legjobb czlgaretta papír.
Naas ílrea reklAm, hanem a tudomány Isfelőkelőbb n^jszemélyizégai állal bebizonyult tény, bogy a
*fn „Les derniére8 Cartouches"
|»Jo|li|zrellaMapir Iraanlala Frérss gyárából. (JMríl, 65. Bou-MÉlitarH Kzélmant,) a lylcönnytbb k IqkUünShb. •♦isinamiwiiw imiim ! A kerrskedelenkn előforduló kOlönléle jobb czi|irtllapapi» rok elökalö ludósok által óaszebaaonliló vegyeljnezisek aláveit, hűllek, ugy Dr. Ml a bécsi vegylani egyetem tanára, Dr. hiebermnn lanár a budapesti állami vegytani állomáa lönöke, Jtliabb időben Dr. tioyka Hygienia-tanár állal a prágai néni. egyetemeti éa mindezen Oaazehaaonlitó r^yc/mat/wi mindenkor lázon eiedményi adlák, bogy a Hraututiin Fiém czég cziga-[reiiftpapirosa a legfinomabb éa legiobb.
Valódi caak azon papir, melynek eiiqueiije mellékeli rajzihoz hasonló és BrnuntttinFrérts czégei viseli: Even tiég czi garetiapapirjánál mioden csomag annyi lapot larialmaz, a mennyi az eiiquetljén feljegyezve van. I A gyár
I BrNUitNlelti Frérea
0/ég aíalt Bécsben, I. ker. Schottenrlng 26. tz. a, raktárt tar-
__[ <:zigaretlapapi|)|ai éa czigarSUabQrelyei elárusiláaárs.
• MBSUtlS »«lwi MS'I " 210 4 25
Sw^M tnn.M uju
B
m
m


Ajtó-, ablak- és szobatalaj-gyári
társasig
VIÁrff ,v- Sr. 13, alapíttatott 1019
DOUB ^ WAHHKBT tezeiése alatti Wlll
a/ánlja megy érmrmkláréi kém njlókbó] és ak>ínkokbai |lnl4etoMnunl*Avi»l egjAlt, víjlamini pitim Uajópatlozai és tilgjrábél vnlé neiérlknl
ereaalrkee- és psr^atllr |»nil«anl«|ii
»»»u.
A grár agy ««rai fturnytagek nagy raktáránál mim kész áruinfk készleténél fogta azon helyzetijein van, hogy bármily saökfégleiel ^HiíSéíSh
A gyár azoakivfil ka^emaUknl, kassáreyált, kérkásnk. lakelák Irodák alb. alb. berendezési r«kUdlAknl minden nagyaágban, s gép állal eioaiwaw "
dennemfi Insaiatakáknl a kívánt rajzok éa minták mán elfkllal.
Farugony-matráczok ára 6 frt.
X)QO(X>OOM)9<K«XX)OOQOQO*K
Pachtausschreibung.
8Auí dar Herrsckalt Slanje (Podravins, Warasdiner Qsmüai) getangen dia Maiirkaie Slaaja, Hlikovec und Krtáovljan xamml lundus lnslhicius an aiaen
igen Pachier zu verpachien.
Aa (irundstúoken gehöreo dazu :
Áckar - — —
Wiesen — —
Wein, Obaigarten —
Diverse — — —
Joche zu 1200 □ Klafler
t x
s fi
í
I 1
I
I
X
XXXtOOOOOOeOOOGOOQty
Retí'cianien erlahran Nábarea aul recom. Aniragan bei der HerrMchafis-Venraliung Slanje, fost Ludbreg. 310 1-2
év óta bíraa valódi
Szt -Jakab uomorcsöppök
n
Bá rMalaalbaUas gyomor- éa bél Fa ^T kethsrvsaeál. gyomorgSrcs, gyomorgftits H III g>oaK>rég«'éa, roas
■ ^^^Llwagii lékkséa, aarasyn falbóffeaés, uador '<^9^kaayés. felfujóda*, nárgaaág lép máj éa 1 vsaak^sksAI, asékasornlaa atb. Bővebbet a minden I Zwgbaa mállókéit |iroapaktaabsn. — Kapható W gyógvasertárakluin á. üveg 6" kr nagy Svag • < 'frt 10 kr. — Föroktár Török Jóxatf gyógyszertára M^ai 8ay ttezaö gyógyssoréaz Székesfehérvárott, fóipöcs István és Gúbel Kámán gyógyas. I écaatt
184 ft-lg
6 - a-és 10 léersJA l»coiuoblljalf íh(- azén- éa 8/almulü'ésre, valamini
48" 54" én 60" szélen vankeiein gö/cséplo^pell
kedvező fellélelek n>elleit ajánlja
Fehér Miklós
a m kir. államvasutak gépgyárának vezér-ügynöke
Budapest, Üllői ut 25 sz. „Kőztelek.' 897^-10
Máriaczelli gyomorcsöppek.
Kitünö hatású szer s ijy-mor minden betegségeiben.
Külillmnlhatatlaa aiv4|tyMány, grm'WMipwg, roaa illatú lalei-aét. ftlfutixlits Hivasja fdhólTenéa, kolika. i^yoiiiurhurut, gyóniorégés, lioinok- bs itarak«|rtMta, tnlságss nyátkaksua&de*. sárgaság, undor éa hányi*, ílifítjAs (ha a stmboMI arad), gyomorgíirv.-., mkíjsslM, a gyo-mórnak eleiekkel éa! Italokkal való tattorbelé*e. pülssták, lép-, mnj- éa arany eres bántalmak aaaaubaB. — Ksy fivegme ára haaználati nta-aftsaaal együtt 40 kr., kettóa na-larik 70 kr.
Központi síétkfiléé* Bridj Károly gyógyuzeréaz által Kremsletben (Kor-vaonuág.
hamisttAk és stáuoaiák. A w
kalTgésgyólva lennie és a uitnilra fivaghei mellékatt hsasaálati ataaitá>oa meg kall JeKyesve lesni, hogy sa Kremsiertrto Onaak Ucnrik könyvnyomdájában nyo-■atotl mu
Valódi minóségban kapható: Xgyp-Kunitián, Pragsr Béla gyógyas. KadarLvt Berk B. gyógy-szert Kapo$rái, Collaar Viscsa éa Babockay. Kálmáa gyógyas Marctah. Köröa Vik'or gyógyss. Untnfr, Rlaiachar Samu gyógysa. Xofy-Bujm. Koros L gyógyas. Murauombnt Bölcs B. gyógyss
291 8 -bí i h— ■■■■
Á nagy tir. illaiTsntal peára'
legújabb szerkezetű éa minden tekintetben felülmúlhat lan
Qyakorlatilafi legjobbnak bizonyult
VAN HOUTEN "»*«>
el van Ismerve GACAO"]3
, és a liíi«xiinlrt<b«n
a legjobbnak a legolcsóbbnak.
o
)\ ül
\ kiló elegendő 100 csésze
Ksphstó a gyógyszertárakban, drognerie csemege és flsssrkersakadéaekbea és esgkráaadákbaa
pléhdobosokban a '/„ V*. */• kiló nettó tartalommal. 231 13—15
Elárnsilás' Nagy-Kanizsán, Ito«enfeld Adolfnál.
Fsgybatzsstó^í
farvbajok allaa vsnaist aas
Pacrbufer J.-tfll. évek óta elismerve iatoaabb szer banuilule fagy bajok allaa vaTanunt nagyon idült aab k stb. •Ilan is. 1 tégely'4o kr. Bérsiestaa küldéiaal •<& r.
.......! I ' I ' .' y
rifkfxtnaAv kstarhua, rekadtaég, izamarhurut stb.
umuneuv {ttTÍ| ^ ^ Amerikai kászvény-kenöcs
rhaomsasarS bajék, tagásaggatia éa íhlassgg*taa alien. l frt *0 kr.
Láb Izzadás elleni por. ^ Golyvábaitlfe S^te'
taa küldéssel te kr. j____
ÉletAQ«37enczia(pr4|Iti tt,ppfkLjír?BaoU CilOt.Cdat.OIIVZa* gyomor, rom eméutéa minden-
nomll altostbajuk ellen, kittSÖ liksister 1 üvegcse ü0 kr.
Angol csodabalzsam
•tvagcaa lt kr. tt *Svagcaa I frt kO kr.
FlnlíPrnnr n,at alka 1
r lanci pur dobof w kr |lortoB kAld< M b
Tannochinin hajkenScs^^J
legjobbnak iauart hajnövesztő izar elismerve orvosuk által. Egy elegánsán kiállított doboz S frt.
Egyetemes kenőcs ^
not vagu.it azúrt sebokre roaa indulntn Aki-Ivek és nia^aasaaia daganatok ellen, időszaki feltórésaa lábfekélyek, körömntéreg, sebek, esalógyslsdáai és hasonló''bajok allaa sokszorosan jósak bizonyult. Egy tégely ftO kr, Bénnentes küldéssel 76 k£
Egyetemes tlsztltó-só ríJhíi:
aaar. Mindenféle megzavart eméaztéeaél. fejfájásnál, szédülésnél, gyoasorgörasnél imjvm bajlinn, dugulásban. Egy csoBMg l frt 79n
Eus Itt mjgnevozeit kósziiméayskaa kivül as oai ra< lapokbak klrdatott áaasaa ool- éa külföldi a netalán készletben nem iovő csikkekről hlvánatrs pontosan
gyégyktlóslagasaéáak raktáros tartatnak éa olcsón gondoskodva leend.
fontai asétkttldésok gyorsau foganatusltUtnak a péns elélages kekaidése mellett vágj ritánvétellel. i
fi) A pénz előleges beküldése leghelyesebben (postautalványnyal) a porté ol-csobbá tételéi eszközli, m»nt utánvéttel ____
Gyógyszerár Bécsben
Pserhofer J.-féle
Singeratraaae ni „GOLD.. IBCEAPfr
Vértisztitó labdacsok e"líl1 'íy®le°M iiUiMk mv* *lait; m n,vet
labdacsok r>Más
CSJ'
nyaslak.
megérdemlik, mivel taakugyan síig létaslk |>et«gség melyben . liwftMikai ezersioieain U nem bizonyították volna. A legmakacaabb esetekben minden • as-r sikeiielroal alkalmaztatott, ezen labdacsuk számUlanszor, s a lagrúvidebb idii alatt gyógynláat eradmé-iM«s 1 • Uhdacacasl 21 kr 1 tekercsSdobossal I írt Bar. bermsautlen stánvakeidsméay 1 Irt 10 kr. v u Jr"l,l*TeR n,0'e*M beküldése mellett pénUmastaa átkbldésael ksfSl: 1 teker.. Ubdscs 1 frt » ar. Z takarva S frt SO kr; | t.krrea 1 frt 40 kr; 4 tekérca 4 Irt 40 kr; 6 tekercs 5 frt kJ kr.t 10 tebarca 9 fit 2«i kr.j hevesebbet: miat agy tekercet szétküldeni nem lakat
. n Valódlaknak csak azok a labdsesok tekinthetők, melyek utasítása
J. Pserhofer neve aláírásával van ellátva, a melyek a doboz fedelén ugyanazon névaláírást hónaik verea írásban, ^fcf
Saemtalas levél rrk< aett melyeknek irdl hálát siosdaSak a labdacsokért, malyaksek a lagkllüafé-lébb éa lagan|yoaa)*bj betegaégtkbes rgéasaigkk helyreállítását kÜasbaik. A ki caak egyaser kisérWUt taU veink, tovább «j»nl>.
IcCiBzenó levelektól nénényat ldo irurűc: l
. j PCI lierbach fi.brinir 17. -1888. v T. kint iek fllrt! Alázattal nlu|Írott az As vnió-bas hasznos éa bitiU vél tisztító labdarasiból sjabb 4 tekarcanck átkühUaét kéil. Téljes tinteletlal
Ktarrlirr IgnArs, gyak. orvos.
Hrksclic, jflódaig mellett, 1887. asept 11
Tekintetes la! latas akadta volt, bogy labda* raai kesunbn kuriiljék a most etek eredményéről irok: Ih^'T ágyiiinban mfkl bltem, ugy l.ogy munkámul nem tudtam többit viégátii • már bisonyosaa tsegl allam volna logylm omdHatna lalidafaai rugvm sem men-lettek volis. Istaa áldja meg érette ezenzei1. Vas bi-ulmam |iogy- ísularaai egrN|tcB visasafog|ak adni egínxaégmjpt, úgy mint máaokat is egéasaégesaé lettek.
Maillé Tkcrcsla.
Wlaaer Nruatadi 1887. drnember 0.
Tekiateteai Ur I Oáláa kössósetat mondok 60 évra néném nevébaa. Y.t 6 évig idült gyomofhuratUw éa vlsi bet .' ;beu|»aiuvedelt Klate kis volljwnézve ■ már :jí (.itia logy vége less. VéletleaÜl agy dobost kapott as m laldscasiból ■ ezekből Loaazab'b haásaslat utau meggyigjull. Telje* (isztelettal
Ueinczetll Jeiefa.
Xittarísieraüorf Kiicl.dutf melléit feUo ásatris 1886
jsaaar 10.
Tekintetes Dr! Sziveite4jék postás egy teker-caet kitüsÓ vértisztitó labdacsaiból küldeni Kem
tahetamL l ogy önnek a labdacsok értékére sésre tel iea elistnerésemet aa syflvásitaan, e mindenütt i hol rsalt alkaliunm leas ezeket njánluni fogom. FeI batalmazom, kogy ■ kösziiuctemet tetszés szerint liaszuáll saas. Teljes tiastelettal
HuMztacr Tltereala.
Gollscl-dorf Sohlbacb mellett Osztr, Szilézia Itt októbsr a
Tekintetes Ur I Kérem szíveskedjék nekem ery 6 dobosból álló takercaet as ós egyataaaa vértisztitó lakatsaiból küldeni. Caak i\z fiu caodálatoa labda casissk kiwzonletem, logy gyomorb^oatAI mely bt éves át kisaott ncgaubsilulUsi. lm ia fogass nálam esek elfogyni éa esasnel mély köesAaelet mondok tekiatataaeégeduek. Kiváló tlsstalettel Iwlckl Aaaa.
Bohrbscb 1886. febr, 28.
T. kinteVs Orl -Unit év aovemh«r Kavábaa egy lakerva labdacaot raadallcm meg Önnél ís agy ■int sőm s legjobb alkart észleltak Mindketten bavoa fófájásbaa éa raaas asékletbas aassvadtSak, tr.v hogy kósel \oltunk s kétsfghaeaéa as, habár eaak «»■ éves»4 vagyunk még Ea íbm; u ós lab daexai csodákat teUek éa BKgaubaüUrUsk a baj tói. TiaatakUsI :
List Antal.
Kytaaalott fMbel JTlUOp lapíilajdottosnil Kn|y KiiM»án 1888.
izáin
Nagy-Kanizsa, 1889.' január 13-án.
XYL évíolyam-
t
¥
nx m. m xzz liirtiwllitti . a>Wáy*f 4. Ilafel«4y>atcsa artU j
I S lati—iT i Tia n Hib iébUi rir B toaé ■Ilin klakaaiaj
5 IhÜkÉtmi vtr<kti ium l. I
■a U»#Wk atk iraart ba«l- IJ Ul (bgatiuiaak «1

laklM ik»» IN kllMMl
nr "in —zn tzz zxj
ZALA
\ I , . [( ' I M Politikai ée vegyes tartalmú hetilap.
A Zalamegyei ü«yvédegylet, a Nagy-Kanizsai- éa Délzalai takarékpénztárak, Bankegyesülel az Alsó-muraközi (ákarckpénziár részvénytársaság és öns. szövejk hivatalos közlönye
Megjelenik Nag^y-Kanizaán hetenkint egyezed: vasárnap.
XZZ " UBT: I"" ' "' ' "' .**
tlA9UMft» ARAI:
II Rgéti 4 »rt . . » . • frt — kf R fttém . . # . . I « M M fi Nagyim I. . 1 , » »
jj llir UiéMk jnlinyoiaa «A«ltUl»lk.
í| Arvirful i agyéb kitslilM kfrd«t»éay«k
— . ... Tik__i.iiil IAbi _Ü. I U

SO kr
WMI
I i tgyéü iivaiau* wiMMijii : i UlvaSiliM Mái 100 nálf I H J
■III rrtlmlon *A*h HJ M k I
Nyllttérr petltsora 10 kr. xxt. tn r m " nmn.
A koldus-itgy.
Talán ninoaen Nagy-Kanizaának egyelWn intelligens lakója, aki megbotránkozásának kifejezést ne adott volna valamely helyen éa alkalommal azon mizéria fölött, hogy itt a kol-dua-Qgy még mai napig aincaen a kor kivinalmainak, a kor humaniamuaa köveléléaéuek megfelelő módon rendezve Nincs talán egyetlen olyan ide gen, ki valamelyik csütörtökön váró aunkban tartózkodván, meg ne botránkozott volna azon, hogy nálunk a kolduaok házról házra járnak, még most ia. airánkosva, rimánkodva tartva markukat a krajezároa alamiza náért.
Ez caak ugyan olyan állapot, mely a haladáa magasabb színvonalán álló váróéban mint a minő Nagy-Kanizsa ia, már régen a tűrhetetlenek sorába tartozik.
Ea ideig még sem történt erre nézve aemmi.
A kormány meglehetős módon szabályozta a koldus Ügyet a vándorló kolduláa beszüntetésével, kimondván, hogy minden kttzaég tartozik a saját szegényeiről gondoskodni.
E rendelettel azok a professiona-tus kolduaok, az el kényszeredett gebék által voitl kender hám oa fakószekéren utazó, vándorló kolduak&ravánok letűntek a aierepléa teréről. A kolduláa megastlut aféle vándor-kenyérkereset lenni, mely ai iameretlenaég éa hazát-lanaág előnyeit nem egyszer éa nem egy helyen égbekiáltó btluök elkövetésére haaanálta föl. Megazabadult az ország, megazabadult a társadalom egy sereg léhűtő sehonnai gazembertől, kiknek már caak puszta látása is megborzongatta a finomabb érzést! embert
Most már csak itt-ott egy-egy bu&uii vagy váaári alkalommal találkozunk (különben derék közigazgatá-
sunknak dic-éretére ne legyen mondva) aféle kéz éa láb&uklóban vagy kéz-éa lábtőben elfonpátlanitott, fél vagy kétesemre megvakított nyomorék alakokkal, kik gyermekkorúit idegbor' zogató reminiacencziájukért kegyeljen hangon, irgalmatlen melodiáju rigmu-aokkal óbégatnak alamizsnáért a mellettük elhaladókhoz.
Alapoa reményünk van, hogy moat már ezek aem igen aoká tartják felazinen magukat Vagy kivesznek, vagy kipuaztitják őket. Mert ahuma uiamua azázadának utolsó negyedében az efajta bucaui, váaári óbégatáa a legkiáltóbb türhetetlenaégek sorába tartozik.
Azokról a koldusokról, kiknek illetőaégi helyök van, gondoskodik aa illető közaég. ahova tartoznak. Ilen-deaen a hét bizonyoa napján megjár ják a falut a öaazekoldulnak egy hétre való élelmet.
Talán ez megjárja. Ottj nem azúr senkinek szemet Már csak nzért nem, mert minden községnek legjfölebb egy két ilyen öreg kolduaa van. Ha végig járják a falut, fel aem tfinik
De már nagyobb városban, aféle rendezett tanácsú városban, mint minő Nagy Kanizaa, óriási botrányt képez az. mikor az irgalomért kiáltozó elkényazeredett koldua-alakok aeregesen járják be a várost, házzól-házra menve, rimánkodva, egymást váltva, majd meg egy egy ajtónál egész csomóban tolongva, mi alatt (különösen kissé keményebb hidegben) majd a jó Isten hidegje veszi meg egyiket, másiknt
Na már (engedelmet kérünk!) azt be kell látnia minden elfogulatlanul gondolkozó a finomabb érzést! embernek, bogy ez sem köz'gazgatási, specialiter pedig közaégi kormányzatunk haladottságával, aem a humanis-mua elveivel össze nem egyeztethető. Be kell látnia, hogy ez éppen olyan miseria (a városi viszonyok tekintetbe
rétele mellett) mi it a buosui éa vá aári koldus óbégatna. Be kell látnia ennélfogva mindenkinek, hogy városunk koldus Ugye Is rendezésért limán-kodik, kiáltoz
Városunk irányadó körei ia okvetlenül tudják, látják mindezt; azt föl kell tennünk Ennél fogva tölteaazük azt is, hogy a kpldus ügy rendezése nem erkolcai, hanem anyagi okokból maradt el.
De tán e bajon/is lehet segileni!
A helybeli •Kei' jótékony nőegylet* hatalmas k(lzvacaorát rendezett jan. 5-én a Polgj Egyletben Ennek a közvfcsorának tiszta jövedelme amint halljuk — Jhatazáz forint körül volt.
Ebből azt következtetjük éa pedig teljes joggal, hogy először: a ker. jót. nőiegylet igen ifzép népszerűségnek, fölkarolásnak örvend; másodszor, hogy városunk polgárainak jó réazénél a jótékonyság oltárával szemben nyitva van a sziv is, az erazénj ia. Tehát a jótékony nőegylet moat már báiran éa biztossn akcziflba léphet.
Éa talán motulanunk se kell, hogy egyik legszebb actusa éppen az volna, ha városunk irányadó köreivel, vároai hatóságunkkal egyetértőleg oly módozatról gondoskodnék, metylyel a házaló koldulás' megszültét belő volna.
Tegye meg lest u ^Ker. jótékony nőegylet!* Tegyék meg azt annak lelkes női! E teUök egy fényes lap-ipal fogja gazdagnani Nagy-Kanizsa város történetét.
A véderö-vitához.
I As uj esxtenqö második belében is-nil összejön a magyar képviselőház, mely-|nek karácsonyi szünideje az idén rövidebb [volt, mint évek óta; lenni szokott. A parlament nem engedhet magának hosszú pitiéből, mert nagy számú fonton t örvény ja--
vaalal várja as elintézést, köztük a kezdődő parlamenti év legfontosabb javaalata: az uj védtörvény. Ennek a moat említett ja* | vadainak törvénynvé válla elhalaazihatlaR, sürgői szükséglet/ Nem minlba Európa nem-| zetközi helyzetében létező, vagy fenyegető komplikációk mutatnák sürgősnek a védtörvény javaalai elintézésé'; ez bála latén-nek! nem lorog fenn, a mint bogy mfnd-I 'ama politikai nyilatkozatot, melyre az újév napia alkalmul szolgált az európai politika emp< rumaiban, öezinte békebizloeitás lengi át. Máa okok is ssok, melyek a védtör-. vény mielőbbi létrejöttét megkövetelik: nem a közvetlen szQkaégeaaég indokai, banem az okos előrelátáséi, mely a jövő követelményeknek kellő időben s csendes fejlődésben akar eleget lenni. Ez az előrelátás kivánja tehát, bogy a monarchia védszer-ve/eie haladék nélkül iámét elnyerje törvényes alapját s bogy amaz intézkedések, melyeket a javaslat újításokként kontemplál, a leggyorsabbak be legyenek illesztve véderönk |zervi alkatába, hogy konszolidáljanak benne, mig GUni fogház óra, mely-| ben gyakorlati kipróbáltságuk szintén dönteni fog győzelem és vereség, élet és halál fölölt. És parlamentáris érdek is fűződik e I javaslat haladéktalan elintézéséhez. A ta-vaazsszal fisaié jönnek a delegációk, melyeknek legfontosabb felsdstát a hadi budget I megvizsgálása s engedélyezése fogja képez-I ni. Mikén^ történjék — Írja a »P. C» — \ korrekt parlamentáris eljárás, ba addig a , javaslat törvényerőre nem emelkedik/ A védtörvenybeli uiiiások természetesen álte-rálják a közöa hndsereg siQkségleiét s e szerint a budgelben azámszerOleg kell kifő-| jezve lenniök. Megszavazza talán a dele-; gació a kiadásokai a hadsereg szervezetétien történendő változtatásokra, melyeket ; az országgyűlés még nem is engedélyeseit? i Ex épp oly inparlamenláris, mint czélsse-rütlen eljárás lenne, sőt a parlamentáris korrektség szempontjából elvetendő, ha a delegációk elé csupán azért, mert a parlament kellő időben nem készült el a véd-, törvény nyel. oly javas'atoll kerülnének, melyekben a közeli organikus változtatások még nincsenek budgeiszerQleg kifejezve. El-j sö esetben a parlament jogaioak megsértésével, az utóbbiban a budget ö szeállitá* I sában való őszinteség hiányával vádoltat-| hatnék a kormány. Ét bizonynyal - egyik j szemrehányástól sem menekednék meg, éppen axok részéről, kik ma nem álallanak a | javaslatnak a kormány részéről gyorsított
TáixczsL.
Az ébredés korszakiból.
(Efj lajtait Macjirorasáf caltarfojfödéii tArtiactéWI) 1812-1825 ig mély szunnyadásban merüli nek látszott as orazág; de ezen tél-kalál s<erü álom semmiképen sem volt jele a teljes iQlyedéanek. Oly oép, mely a batalmaaok szabadságrabló machinátiói daczára nagyra becsüli alkotmányit és jogait neo hajtandó feladni, nem esik kétségbe, s némelykor ta^pedésnek indulhat ugyan, ée azért dm» szükséges, bogy egésten jai» ad)a aMaái. Csendesen éa zajtalianul dolgozik egy csoport derék férfiú a nemzeti nyelv kimiWeléaén éa caak alkalom kéli, hogy a nemzet, a karok éa rendek gyülekezése alkalmából isméi alkotmányos jogait sürgesse | és a balalom képviselóii számadái-ra vonja. | Ea aa alélom 1825 bea liuftlkozoit. Ezen esztendő. Magyarorsziágra néave mtndan tekintetben korszakalkotó voli. Két térfte lép ea évben as előtérbe, kiknek lényében éa jellemében áz ébredő Magyarország leghatározottabban kifejeződik: Gróf 8*éeh' tfi látván éa a költő íVön^máriy Mihály. ataö e románticizmué virága a , poli'fklh m Aa a második a roinantíci/iins yt*ea aa trodeloAban. Örökké emlékea^tea gflsN volt aa, mely a régi koreoáaá vároa* aae Foaaeebea, I8Í5. eotaeibeé Ji-áh tar-íaiotl bmp|. Ebbea a magyar nyelv elkaaya geláia mláttl rég visazalojtoil harag Ite-tea kasbea élesea leddo sOt keaerft Ma-veiken MM magának atat, a a nemesi ae* veHa wikségisaágét gyakran éfpen drssti-<dji MWaákal kanisulyoxiák.
fma Mái Hagy Fal, kínpk érdemeit Barveeyi Dániel agy balbataílaa ódébaa alpMMiNi, igg sa*M a gvMfaea: »llagy Hme *ea aa kasai nyeívöiknek, hogy
i-------

németek. Hertzeg Eazterházynak, a mi főis- | pányunknak 4027 fizetést huzó kisebb és na- j gyobb tisztje van, a ez a temérdek ember | mind nérn-i! Ha valamely becsületes ma gyar közükbe akarna menni, azt kérdik leg* I először is, hogy tud-e németül,. nem azt, hogy lud-e magyarul? A magyar nyelv el- j len kél előítélet dolgozik, úgymint a mi- ! niazlerek praejudiciuma, éa a haza kebelébe h vöké, — amazok minden ausa|riai monarchiában lakó embereket németté akar- j nak lenni; basánkbeiiek közül pedig sokan vagy ugysncaak német vagy deák s' lót nyelven jobb sseretnek beszéliM,"1mint magyarul.*
As elvesztett alkotmányi — mondja j ugyanazon azónok — viasza lilrjuk , hódi tani, de a nemzetiséggel a nemzet is kihat'és csakis ennek meglarlásábsn, szilárdításában és biztosításában találjuk lel, egy azebb |ö- I vő zálogát
Elragadtatva ezen lelkes éa lelkesítő szavaitól, egy a nemzet éa annak nyelvéért lángoló képviselőjének lelemelkedsk gróf Szérbenyi István, egy fiatal mágnás, ki | inim huszárkapitány szolgált a hadseregben a fviu egészen korrekt magyar nyelven előr adá, bogy egy magyar tudományos akadémia, mint a magyar nyelvet, irodalmat* és tndomáiiyt ápoló intézetnek felállítására egyéviiecéaa jövedelmét ÖÓtMM) irtot késs áldozni. E nagy jelkfl elhalárnkáa óriási; léi-ksssdtauel logadtatoit és a nemes példa utánzásra talált. Rövid idő alku a aaeksé-gsa alapitásí összeg együtt vall és as akadémia tnáo ban királyi jóváhagyáasal meg-nyii'atoti.
J Ugyanazon évben, melyben Silóba-ayl a magyar todomanyoa akadémia alapi-taitára adott Imnulsust, jelent sneg a fiatal Vöröarnarty Mibálytól '(1800-1865) egy lártáeeii epos: * Zalán tuláaa*, mely egy réaat szerkezetére aésve kéráateam felel
meg az aesthetikai követelményeknek, másrészt nemzeti lettnek nevezhető. A költő, a ki hiába tekint körül korában éa semmit sem talál, a mi hazafias érzelmeit kielégíthetné, a népnek muUiába nyúl vissza és a dicső mull tükrében mulatja a haza dics-koszorúzott höseitJ hogy a törpe utódok, kik e régi dicsőséget elhalványodni engedik, rajtok felbuzdt'janak s a régi dicsőség megmentéséén lelkesüljenek. Fájdalommai lelt leiekkel pihenteti azemeit a borús jelen lefeit és kérdi: Hsgi dicsőségünk hói késiéi az ő|i homályban? A nemzet meg is* érlelte a költő azavát s az alvók mind, kik az uj kor ébredése daczára, daczára Kazinczy, Kölcsey és Berzsenyi páratlan hazafias tevékenységének, még mindig (él álombs merülve sauunyadozáuak, végre ébredezni kezdtek h dörzsölték szemeiket. A mini már omlitettük, Vörösmarty eposa cómposilióra való tekintettel semmikép sem feel meg a szigora követelményeknek; el lenben nyelvezete a a hezamelér kezelése egyenesen mesterjaek nevezhető. E'iekintve e nyelvnek magvas eredetiségétől, e nyelv elragadó tüzxel bn, majd báios éa kedves, majd zúgó mint a vihar lelve hatalmas varáaaZaal, mely megragadja a szivet és léiket. E nyelvről mondja Toldy Ferencz: Mintha ö találta volna fel, mintha verseny-rb szólítaná a világ valamennyi nyelvéi.
így találkozott a kél lérfiunak levé-henysése a magyar nemzeti élei egyik leg^ jelentősebb korszazának küszöbén.
Azon jiillánuiól fogva, melyben Szó-tjbenyi hasafias íajjelmének oly dicső blso-a. kizárólag a haza Ügyé-Rmnaniikus lénye da-_ ikorlatí ember volt a azon élénk agitatió mijlyei rendkívüli buzgalommal kezdeni tehetséges államférfiénak mulatta öt, ki élea 1 ekinléllel ismerte tel, mire van szüksége i hazának. Élve az voli,
éyiiékát saolgaiiat nek szemelte ézára egé'zan gy
i bogy a hazát anyagilag emelje, mindenült a | jólét forrásait megnyissa, mert tudia éa érzé, hogy csak gazdag nép lehet erős és boldog.
Egymásután következő irataiban meg-i mulaiá. hogy nemzetének hibái nem kerÜl-• lék ki figyelmét, s oly őszinteséggel, mely eladdig Magyarországon párallan volt; ledé I fel ezeket a hibákat éa megmutatta; bogy mit kell Magyarországnak lennie, bogy polgárosodott államnak neveztessék; de a keserű sarkasmus és maró irónia sem hiány-< xik irataiban, bogy segítsen és tanácsoljon.
Ö rombolni akar, de építeni is. ö nem elég-| szik meg azsal, hogy sok népboldogító módja Bzariot kárörvendő kaoajjal tegyen figyelhieasá a hibákra, ö egyszersmind az eszközökre is mulat, melyek-i kel segileni lehel czélbói szükség j van a nemzet munkáján. Iratai által az egész nemzetei kijvánja belevonni a regenerálió munkájába. Innen a folytonos meg nem szűnő sgilal)o oly czélok érdekében, melyekel ö soha szem elöl nem téveszt.
• A löt faelemben — mond Báró Eötvöa Józaef a mj t. akadémiának 1860. október lti-én ünnepé.yes közüiésében tartott em-lékbeezédiébsn — kevés példát találnak, bogy valaki (népszerűségéi annak köaaöeta,, mert honfitársait szüntelen hátramaradásukra hibáikra éa gyengeségükre figyelmeztette. Főkép oly nemzetnél, mint a magyar, me-I lyei ellenaégei hiúsággal vádolnak, a mely-| HU legalább azi mondhatjuk, bogy aajlt be-oséuek teljes ludaláb^tn él, kenősen feltűnő tünemény ea; a mégis caak a »Hitelt*i kell keaönkbe vennünk, hogy meggyőződjünk, j miként Széchenyi népszerűségét igy szemle meg. Nem volt aenki, ki a legélénkebb guny légy véreit többször használta volna oly szokások éa iniéza ények ellenében, melyekhez a nemzet, mint őseinek hagyományához ra-gaazkodett: aem volt senki, ki azon irányt i melyet a közvélemény k&veteu, e a térte-
B
•ÉeéeeHli atteetaiuenia sm-PlMagyHé* elhatárolási szabad- j A (ormán) ily iiuMtuilltákkal » nem tértidktttk; tftkat mel- j tttree halad elére azöu aa ösvényen, i ppsp I eMa*k ul«ám a haaafiság éa a i'Hi—>|émi. R«m* he'óleg nam lóg vo- ' mlI-4* a parlament elfogadni ezeket aa áMeettHat, m^yekat • kormánynak kellős leányai sugall: « monarchia véd1 épeeaége ia a pérlameaiári* el|árá*.
A limitén? jótékony oőegy- ; let köznesorija.
Varoeenk aldásoesn működő egylete a 1 •Kffei'eny jótékony nőegylet« saját jőve-1 I deisietnek gyarapítás czéljából e bő 5-én a polgári egyiel termeiben, a jé szivek ado- 1 Banyaiból összegyűlt ételekből éa Italokból j táncosai egybekötött lényes sikerfl közva- I csodki ado>«, •
• A társadalmilag annyira fontos iniéz-roéiy, melynek létczélja a som mostoha j gyermekei a I lapot Inak minél eltűrhelöbbé ea könnyűvé tétele, mint vírusunk jótékony| őrangyala nűködik csendben és rendkívül,' hasznosan, — mint a hasonc/élu <ar. iólé-j kony nőegylet mar évek óta — a tagjai!,: mtéjróit «aadve a társadalom minden réie-gátból, kiknek lelke* ügybuzgalma képes c*k oly eredményt feradozáauk me/ejeo teltsuiatni, mint a január 5-íki estély.
Ha a térti a teremtés koronája, ugy a nó a leg-zebb, a legértékesebb drága gyöngy e koronában s hivatása már az, hogy a keblébe ülte'eli gyengédségénél lógva jóté-j konyaágot gyakoroljon ott és akkor, midőn arra legiukáhb szűkség vari.
Városunk hölgyei. a kor kívánalmát! bivó szózatát megértenék, s valamennyiszer a tett terén működni kelt: ők az elsők olt a a mit mi férfiak ínég csak gondoltunk, ők már rég keresztül vitték, megteremtenék a gyengéd, de a leitekre erős kezükkel létre hozták Jól v/an ez így! Nekik nemcsak a házkörüli teendőkkel kell foglalkozniok, ők nemcsak arra vannak teremtve, bogy a családban működjelek övéik közös boldogulásán; a nök a világéi é» a társadalom é, melynek reájuk legnagyobb a szüksége. Minő eredményekel lehel a hölgyeknek elérni, azt multai le a szóban lorgó eal, melyről igaz elismeréssel, az őaidn'eség meg nem vesztegelhető hangján szólva, kijelentjük, hogy enuél díszesebb közönségei városunk egiy mulatsága sem tudott még msga köré gyűjteni; aki c«ak lehette, az itt részt veit, filléreit odarakta a jó'ékonyság oltárára, meljy-közvetítő köztünk és a mindnyájuk állal reilegeli nyomor ée azegényaég közöli.
Az elismerés hálája, az érdem babérkoszorúja Bogyay Ödönné elnök. Clement ftipótné védnöknö úrnőket, ugy a választmány minden egyes tagját egyforma mértékben illeti.' A választmány néhány tagja szeretete jeléül Dogyainé urnöt díszes éaokorral leple meg
Az 1 egés/. látványosság, mely szempr tnk elé tárult, oly impozáns voli a maga egyszerűségében, minlba csak a kedves kis »köi in késék* otthon jó mamlcskljuk körül segítenének lösni, majd az imént érkezett vendégség számára ialáini, mindegyik megtalálta a maga foglalatosságát; mindegyik tedta bájait, szépségéi az est javlra értékesíteni, mára mennyire uii szegény térfiak azt r megfizetni képesek lehelnénk. Égy Iákor volt az egész kép három sátorával e középülI a generális trónusa - a kassza.
kai1; kikel az felkarolt, nyíltabban megtámadta voiua; s ba mégis mindennek daczára Szécíie-
• eyi népszerűségét 15 évig folyvást növekedni táljuk, a ba késöbh is, miután népszerűségét már eivessielte, befolyásának nagy részéi még asegtártá; e rendkívüli tüne» ény caak onnan Mfysráibaió, mert — midőn eokan azt hivék, hogy léved, s a többség általa leg-forróbb óhajtásában s legkedvesebb embereiben megtámadva érzé magát, — midőn 51 bot a kormány poraiban, hol aa ellenzék padjáé lá'a; sokan nem érték, sokan roaz-szál iák. sokan ellenezték eljárását, de senki egy pereiig nem ketkedett h»safi»ágában.«
A néppnycholog élességével boncból -gatja nemzetének /ellemét, bogy a diaghb-éiai megáltspithaasa. a ea alapjában nemes, de^sok betegség áltat emésztett organiemu*-nak egy részecskéje aem kerüli ki szellemét.
Nagyon természetes, bogy Széchenyi volóban reformá'ó tevékenysége sok oldal-rét kedve'|atiHégei az fitt, de folytonosan növekvő népszerűsége; emléke, melyei nemzete mégftr/.öti, a a név, melylyel a nemzet meg-Máaéékoaia »a legnagyobb magyar* — eléggé m.etalják, bogy az önismeret az élné tápé* a javu áshoz aa egyéni éa állami H* ariadee minden viszonya közt, a bogy aa hamasars' Ma|yeron»/áe»n ia nagy hala-leit A* Sasét leit odaadta, melylyel ftaédbeayé magát a kasa szolgálatának aaee-iei<», a sselym mindenkitől követel, ki a áé»lpyeeá akarja tevékenységét seeotalm, i mi i asa akfcsl kifejő: »A ki a publi-laasit hewreéfaé akar, aanek eisó káté-kaaaée*. kegy Bmaegirél feledkezzék inag ÁÉÉ9 mmá eaamméaie talált étf nrsság-m MsfM, mely végklen aehézaé-léiat k«*d kiaemekesnl a teedaliamee M»fl reforwáó iránya e afltf maai hasi

A bejárónál volt a »llfta és kávé* I ceernok: Uuger Ullmann Elekné, Darázs Tiaka és Hála Ilonka volt a szíves kiszolgáló. A >czukrásdában« Wusell Alajosné, Cseresnyés Etelka éa Heimler Szid sürgölődtek ; a »champagner éa sreazeaiialok* sátorában Sebeatyée Lsjoené, Somslcli Katinka és Hosenfeld Vilma voltak a kedves szép •Qtt(>oeok«, magától lehet érteni, hogy itt volt a leg »pezagöbb« élet Is. A termein ben atoa kivül még asztalok voltak lel ál -litva, melyeknél vezetők és kiszolgálók vol-j tsk: I. aastalnál Clempnt Upétné, Mattos i (iiaella, Keindl Anna, és Ráta Aranka.
II. Somaaich Lörinczné, és Cseresnyés ! Sandorné, Darázs Vilma, Csereanyés Ró» zsi és llngár Máivin. III. Miarkó Aqtalné, Marké Lujza éa Irma, Juhász Lujza és (rruner Emília.
IV. Erdödy Lajosné, Uarázt Máivin, j Wusztl Adél és Sebők Irma V. Jand i Károlyié, Juhász. Emma, tíofTitjann Irma, Jan- I da Hedvig és Farkas Irma. VI, Sáliét Lajosné, Kvacsák Holdi, Rogulja Danióa, Weíaz Ni- I na, Pollák Szabina és Willinger Irma. VII. Mantuanóné. Vajdica Irma, Keindl Irma,-Maniuanó Janka. Vili. Németh Ignáczné, Schlick lika, Polly Jenni és Szaill Delphi-ne. IX. Tass Simonné, Jaek kisasszony, Rolbmann Terka és Ba)or Katic/s. X Szeill Jándsné, Keindl kisaaszony, HofTer Irma, Acslík. a. XI. MorgenbeMserné, Szabó Juliska éa Torma Juli>.ka. A lö felügyeletet az | asztalok körül Willinger Antalné teljesítette. A pénztárnál Dauscha Ott óné llradosolt férjével, Dauscha Olló úrral egész éjiélig. A szelvény pénztárnál Schmiedi Frigyesné egész reggelig működöli Bogyay Ödön ur segédkezébe mellen; a kiosztásnál özv. Szí-gelhy Károlyné éa Tripammer Etelka szorgoskodtak nagy buzgalommal az ételek körül.
Adakoztak ételeket é* italokéi: Ács Vendelné, Berdin Már Ion, Bábics K. Gyula, Barcs György, Dr Benisik Ferencz. Baboa* László, Bogyay Ödön, Bausch Zsigáné, Bajor László, Bogenrieder Jössel, Bolííy Károlyné, Bunczl Lujza, Berger Károlyné, Be-lus Lajos, Belloni Jánoané, tíoncz Andor né, Barioa Béláné, Berényi Elek, Bjlliaica József, Babochay Carolin, Czelli lslvánné, Clemen t Lipót, Csereanyés Sándorné, ifi. Cae-mits Károly, Dsuscha Ottóné, Dezsényi Elekné Darázs Zsigmondné, Dobrovics Domölörné, Dutzmann Józaefné. Darázs Gusztávné. Danci Kálmán. Eperjesy Sándorné, Erdödy La-, joané, Erdélyi Mihály, Erdödy Lajos, Dr. Farnek Uszlóné, Fischer József, Fáncz Dániel né, Fülöp Kázmémé, Fiedler Antal, Fsrkas (iyu'áné, Fiálovics Lajos, Fagyas Lajos, Gósony Sándorné, Gersiner, Gartner, (tölze Róbertné, Groaa Samuné, Grannerné, Geiszliné, Geiszl Aranka, GyöifTy Jánosné, Gógl Lajosné.Gelsei Guimann Viimosné, Gut-tuaun Vilmos, Hleikó J. Hám Károlyné, Hsraai György, Horváth József, Hirsch Adél, HofTmann Ágoston, Halvsz^Frigyes. Halvsx Mátyás, Heim Mihály, Hegedűs Margit, Hoí-ler Ferenczné, Dr. Hsuser János, Hortová-nyi Janka, Jüger Ferenczné, Juhász György-né, Irmler és Vágner, Jávori Nándor, Janky Károly, Keindl, Kosms, Kalivoda János Ki-lik Béláné, Keller Mátyásné, Kráikiné. Kocsis, Kemény Jócsefné, Dr. Kias István, Karczag Béláné, Karczag István, Kollay Lujza, Knauaz Boldizsár, Krippel Irma, Ksán Irma, Kaffka százados, Koltai Ferenczné, Koch Mihályné, Klinger Béláné, Lázár Józsefné, Lilik Gusz-lávoé, Morgenbesser János, Kömivesné. Mar* kó Antalné, Macznyák Jjózselné, Mészáros | Jánosné, Matiosch Józsefné, Merkly Antalné,
zéki, sőt ha ügy akarjuk forradalmi. Szellemi szemei ellőtt as a Magyarország lebegett, mely elavult inléaméayeivel, lombán és létlen várja a megváltó szót, mely az anyagi és szellemi munka boldogságot igérö {ösvényére vezesse. Agitáló tevékenységének első czélja tehát inkábli társadalmi, mint politikai természetű volt, Földmivelés, lótenyésztés a földmiyelö nép felszabadítása a nyomasztó terhektől, a productió gyarapítása, a közlekedési eszközök javítása, az összes szellemi erők együtt működése: ez Isikének lorró óhsja. Meri ö igen jól tudta, bogy a társadalmi viszonyok átalakulása lassankint politikailag ia álalakilja as országot. De voli mégis egy párt, mely Széchenyi hevee előretörését fejcsóválással szemlélte, habár a nép anyagi emelésére czélzi, törekvéseit támogatta. Ugyanazon crélokal követték, de perhorreazkállák az eszközöket. Az ó konpervativeknek élükön gróf DessewfTy Józseffel, ki *A hitel taglalni ja« czime alatt Sséckenyi eszméi ellen lépeti fel y 'ül szabadelvű volt; a szabadelvűek, különösen aa iljabb generálió con-servaiivnea tartotta; esek különösen közgazdasági eszméivel nem indiak megbarátkozni.
Ezek közül a tollforgatók meg ia támadták Legszellemesebb ellenfeleinek egyike kétségtelenül Tnffi Ágost volt, a Űezt Frigyes félen közgazdasági ibeoriáoak pártolója. Uaat tudvalevőleg aa alkotmányos Monarchiának lelkes szószólója.
Aa 161*—?7-ki országgyűlés eredménye mind öasee 45 de mindenesetre footos a saagysr akadémiának már emli-Utt alapitása ée as alkotmány ujabbi bis-losétáaa folytán.
(Egy második közlemény következik)
ÍIoJmanH Mér,
Mantuanóné,!Marton és Huber, Morgenbesser Jánosné Németh (íergelyné, Neisziedler Teréaa, Náljrájczky Lajos, Neodwich Gyn-láné, Orossván Luiaa, Oatfterhulier László, Ooeealy Antalné, Prém Janka (PrangefKá* roly, Pongrác* Adolfné, Potkóné, Pfaff Pe* renoz, Plsff József, Próbáld Kájoly, Pleko-vios Térés, pekraber Károlyné, Paabnn (iyörgyné, <Pá]ffy Alajosné, Pmkné, Kohn Victoria, Relnitz, Rofhmaaa Béláné, Aálki Ferenczné, Rauch Flóra, ^étfela Gésa, lel-sőrajki Rajkjy Lajos, RözaavÖlgti Szidónis, Rau<che Béláné, özv. Ráez Arjíalné, Saeer Clarissa, Szigelhyné, Somsslcll Lörinozné, dr Szekeres József, Dr, Subó Klek, Szaíey Lajosné, Sallérné, Sümegi Kálmán, Szent-györgyi Dezaöné, Szartori Oscer, Sohlickné, Sebestyén ÍLajonné, Simon (Jáborné, Dr, Ssüoz Mikhis, Szigritz Róbert] Szabó Jó-zseloé, Sierbeczkv Ferencz, Benők Lajosné, Szivjnsné, Schniied Fri«yesnéj Schmiedi Ejnil, Siemmer Kálmán, Szeill Jánosné, Székely Ltjusné, Tarányi Ferencz, Teraánczky Gyujáné, Tóth Mihály, Tóthi Lajos, Tass Simbnné, Dr. Tripammer Nezaöné, Özv. Tripantmerné, Tötlöey Béla, Uiiger Ullmann Elekné. özv. Verner Jánosné, Voksni, Vajdica Józsefné, Vusztlné, Wfeber Károly, Wiener Sándorné, Wiener Femnczné, Vildé Ferenczné,'Varga Lajosné, Vágner Károlyné, Wiitinger Anlalné, Werner Ferenczné, Zaihurecsky Zsigáné, Zzdubassizky Lajosné, Zók Nándorné
Fdülfiztttek: Löwlnger pgnácz 8ifri.. Bunczel Lujza 50 kr., Wusítl Alajosáé 2 frt.j Mstosch Katalin 1 frt.I Buchgraber Anna 1 Irt., Gelsei üutmann Vilmoa 10 frt. Faica Lajos 50 kr. Sslfér Laii »s 2 frt., ,Mil-tényi Sándor 1 frt., Markó Antalné S frt 50 kr. Sctyerz Mundi 50 kr Bogyay Ödön 2 fii , ösVk Matoschné 4 frt., Dr. Bchreyer 50 kr., Clbment Lipót (t) Irt., Hajdú Sándor 1 frt., Unser Ullmann E'ek 'frt., Réaen-leld Jóska 50 kr. Otlerhuber László 1 frt., Dr. Szűis1 Miklós 50 kr., Rtiler (Bécsből) 1 Irt 50 kjr.j Dobrovils 50 kr Malter 50 kr.. Kéller Jtoos 50 kr, Vidor Ssmu 50 kr. Vidor Hedwig 5 frt., Grüabir. Henrik 3 Irt, Löjwensteib (Szt. Pétér) I frt 50 kr. Vsrga Lajos 1 fri, Gelsei Gultmani Henrik 10 Irt., Eisinger utódai 2 Irt., Gafii Benő 1 frt, Tass Simon 50 kr., Rosenfel l Adolf 50 kr., Talabér Kálmán 50 kr.r Pra|er Béla 60 kr., Eisinger Samu 1 frt 50 kr., Fantl Mór I Irt 50 kr., FHfjdrich Ferencz I frt., Blau Er-nestin 1 Irt.,, Dr. Szukils Nándor 2 Irt., Dáuscha Otloné 2 frt., Rosehberg Ernő 50 > kr, Hősen be rg Richárd 50 l|r. Kövesy Kal-| máp 50 krM Mersita Ede B0 kr, Szigritz Róbert 5| kr, N. N. Msrosvksárhely 50 ky, Kollay Ferencz 50 kr.. N. N. 50 kr. Kö-I vessy 1 írt. Bajor László 50 kr. Seitl János ! 50 kr., Krjpácz Ignácz 50 Mr, Köbler Antal ! 50 kr., Wáss Tivadar 60 kr., Tarányi Fe-i rencz 50 k|. Lovák Ede 5Q kr.. Gfihler Te-' réz 1 írt., Koortser Gyuri 5) kr., Vialeod
vay Sándor 50 kr., £rdélyi HirschI Ede 50 kr., P ibál
Mihály 50 kr., ferencz. 50 kr.
Ebenspangér Lipót és Leó 23 tri. Oazeszly Antal 2 frt. Az összes íilülüzetés tehát 120 frt 90 kr. |
A beszerzett adatok o román ez ideig még csak hozMvelöleg adh itunk az eredményből bírt, mely aaerínt: Eladatott 391 belépti jegy á 51 kr. 195 ft 50 kr Eladott Bzjelvéuyek után bel olyt 606 ft 20 kr Felülfizetésekből > 120 ft 30 kr
Pénzadományodból > 54 It 30 kr
Ruhatár jövödelme » 45 ft — kr
Rosenfeld A. viaasaléritményi i » 2 ft 10 kr Elárverezett maradékokból • 26 ft 67 kr összesen 1049 It ó7Tr Kiadás körülbelül 7 . , . 492 ft - kr így a liszt a jövedelem . ., . 567 |i 07 kr tesz ki.
A táncz már éjfél kötil kezdődött, midőn a kedv fokozva a hölgyek egész otthonossága által, általánossá li II e tartott egész reggeli 6 óráig. Még reggel I > órakor is 60 pár lánczolta a négyest. Az első négyest 100 pár ténozolla, olt voltak: Dr. uentzjk Ferenczné, Darázs Ágoslonné, Dr. Fárnek Lázsló-né, Fiedler Ar^alné, Folly Bern'|itné| Garai Benőne, I)r. Gerö Józsefné, Geiszeloé, Gölze Róbertné -slaei (íuimann ÍVilmorné, Grün-' leid k. fa. Halién Mórné, Hám Károlyné, Hegedűs Margit k. a. Heimler inalád, Hot-(er Ferenczné, HofTmann Agoalonné, llor-tovlnyl Prém Janka, Jftger. Ferenczné, Juhász Gyflrgyné, Kellivoda Jánosné, Keindl-né, Kellel* Mályásné, Kémépy Józaéfoé, Küik Béláné, Kocli Zsófi k. a. Kohn Mórné, Lá-aárné, Ledofszkyné, Löwansieinné (Szent Péter), Markó Antalné, özu Malos J^z-eíné, Mantuanp Józsefné, Polláki é, Prlger Béláné, Pranger ! Károlyné, Prange k. a Próbáld Károlyné, tözv. Rácx Atialoéj Rbtbmann Béláné, RoUischild Jakabék, özt. Scblickné, Schlezinger Gyulánéj, Sti rn k. a. Szalay Lsjosúé, Tass Simonné, Di. Tripammer Re-saöoé, Torma Imréné. Va] ic< Józsefné, Var-ga Lajosné, Vunzil Alajo«i é, Wiener Sán dorné, Wfisz S. H né, W
a. Wélaf stb. lb.
N5-egyleteink és
jA mult évben egy tást betettünk egyleti élet I vendeteáet jegyezhettünk csérejíremélió tevéken
iisz Kerolina, k. Tivadarod, Zsil ureczky Zsigáné.
—a. /
kis viaasapillan-nkre és sok jk-lel arról a di-melyet külö-
nösen a jótékonyság ssolgál|lábaa álló egy* léteink igasán emberbaráti buzgósággsl kl-fejtenek. Pedig sok egylet van Kanizaáa, minden egyes embernek sokfelé vao igénybe véve jótékonysági érzülete, a bogy daczára annak egyleteink prosperálnak, bogy a jótékonyság legkülönbözőbb ágaiban viszonyainkhoz képest sokat és nagyot képesek létésileni, az világosan mulsija, bogy kevésbbé lehetős, vagyonos lakosságnak-ban ia él azon nemes érzelem, mely más fájdalma iráni igaz és ösziaie részvéttel viseltetik, mely más baját, nyomorát uiánéreziii képes. Caak igy magyarázhatjuk meg magnaknak jólókonyczélu egyesületeink virágzását, azoknak biztos feoma-radásái. Mert bevételük nem csökken, hanem tudtunkkal gyarapodik, folytonosan élénken tartva az adakozáa nemes ösztönét, mely felkeresi azolat, kiket a sors mosiohssága úgyis szomorú helyzetbe Kodori, melyet valóban csakis a jótékony emberi sziv képes némileg enyhíteni
Csak ismétlésekbe bocsátkoznánk, ha még egyszer lel akarnók említeni egyleteinket mind C«ak kél egyletnek tevékenységéről akaruuk szólni, melyeknek működése s legközelebbi sikerei fényesebb bizonyságul lesznek, mint azt bármily szép szó képes volna lenni. Az, egyik a keress-tény-, a másik az izr. nőegylet, de különösen az utóbbi által iniiilll népkonyha, mely ál llsos tevékenységét, jótékooy hallali már érazleti a szegényekkel.
A keresztény nőegylet csak rövid idő óta áll még fenn, s ime mlr fényesen be-bisonyitoiia életrevalóságát s életrevalóságával azt, hogy mennyire szükség volt reája. Rövid fenálláaa óla ia már azép tevékenységet lejlelt ki a jótékonyság terén; de úgy hisezük, hogy nem log megállapodni itt, hanem mentül előbb, nemcaak Ö, hanem az izr. nőegylet is a voltaképen emi-nenler körükbe lertozó oly ügyet fognak figyelembe venni, a mely mélyen beható lontoeságu a családi életre nézve. £r-lema — cselédügyet. — A cselédekre vsló figyelem csak jó követ-kezésü lehal. Ha egyebet nem ia teunének nöegyleleiuk eleintén, mint jóravaló erényea, egy helyen hos«zahb időn 11 szolgáló cselédek megjutalmazlsára bizonyos dijakat tüsnének ki, a ezeket alkalmas időben üa-aepelyesen a jutalomra érdemes cselédeknek átadnák, már ez is Mgyoo jó batás-ml volna a cselédek erkölcsi- és becsérielének emelésére. Ez azután maga után vonná lassanként a többit is, s mindenesetre as első üdvös lépés volns a cselédügy rendezésére.
Fölöslegesnek tartom hölgyeinkel arra figyelmeztetni, hogy a cseléd maga mily fontos tényező a családi életben akár jogi, ' akár közgazdasági, ikir erkölcsi tekintetben veaazük. azi. Aa ia rég elismert dolog, hogy a jó cseléd megbecsülhetetlen egy hlzra nézve, mig a rossz cseléd annak valóságos átka lehet. Mily érdemes dolog tehát a cselédek javilásái szemügyre venni, a menynyire nem méliallan a cseléd ügy arra, hogy nőegylet eink vele foglalkozzanak. Szükséges ez pedig mai nspság már nemcsak azon — a családi életre nézve — fontos lllls következtében, melyet a cseléd a házban elfoglal, nemcaak a háztartási (tehát nemzet-gssdssági) szempontból, hanem humanitárius szempontból is.
A mit a láraadalom a cselédügy re vonatkozólag jót és üdvöset létesii, az magának a társadalomnak éa asükebbértelemben a családnak javára szolgál.
Ugy hisszzük, hogy derék, tevékeny nőegyleteink eddigi lldáaos tevékenységűket a cselédügyre is kifogják terjeszteni és igy gyarapítani azi az eli«neré«i, melyet ők eddig is oly nagy mértékben megérdemeltek.
Farsangi terefere.
• Hegyen völgyön lakodalom* — ea a je'szavunk mostanában, caakhoiy nem begyen mulatunk, mint az elázott azüretek alkalmával, a nem a völgyben, mint ama majálisok idejében, melyek mlr-mlr kimennek as emlékezetből, a melyek ifjn nemzedékünk előtt majdnem ismeretlennek; hanem szépen szelíden valamelyik egyleti helyiségben* Itt azután van mntaliág bőviben a ka végig tekiplünk csak a januárban tervezetteken. önelégült mosolylyal biztathatjuk magonkai : van még pénz — a hoj van. •
Az a nagyszerű mulatság, melyei a keresztény nőegylet rendezett, s melyei re lereosftnk más belyee méltat, valóbea pár-
P^Hfc* ftyea Msate jővödeíem mulat jj^HB • 'Mtfdi ama .Ma mái oétn voll HM*' Alfo* • atégény eláaoitakért ről-PH ^ be satas kételeeaétáaket, párosítva eit f « teatvéft Mf«iK melegével, « legigazibb ^ léasvéttei; aaeet «*g a helyi szegényekért ástak «í aofcea, mert igsaáa olcsó vala aa Ital » így kelendő rá a< fial.
a
Saomkaioa a kaasinóban vaii bírhatva haagversaay, a mely után panma, elmarad-hatatlan a bál a a mellen a színtársulat hirdeti aagy plakátokon: hogy fíálmay lik* irta négy előadásra. S míg a sorok megje fonnak. aa iatujm rfiaa* talán már a •(Véiva aparaeíf e#<$Mny«*beu, maly első előadásnak van hirdetve, kivette a maga részét mOraaicit -kedvelő kőeöoségünk tapsaibúi és eget ostromló éljeneiból. (Gaak
Npú
A hiedelem szérint 1 maga aem'ója Tálán
mindennek megvan a tyidapeati nép-ixrahéi kedveli dívája les/ as a genius, ki parira *wai a helybeli magyar színészetnek elmerült barkáját, h»gy kedveső széllel ismét tovább evezhessen. Mert a hajósbk ezt. igen jól tudják, nincs a hajóra éa népére nagyobb veszedelem mint a szélcsend, sokszor i«bb ennél egy kis vihar, mely végre mágia csak elttl; de a teljes szélcsend ret'
kanetet emlékeztető a — halálra.

A hangverseny után jön ismét egy tbeae»iély s utánna a nagy bál a polgári egyletben. Ab! az a nagy bál. Hány kia revoluiio előzi meg ezt, arról csuk a loi-lette s/obák beszélhetnének érdekes dolgokat, ha ezek egyáltalán beszélni tudnának. De szért végre mégis e'simul minden. S mikor végre a hajba i&zik a rózsái s utó-sót igazítanak a ruhán, akkók a nyájas. .Jtedves külső *mitsem árul el azokból a kia harczókból, apró kellemet lenségek hői, ősz-szeiQ/éseklől, bosszantásokból, melyek ezt a azép barmoniát, ezt a nyájaa kékéi meg- á előzték.

A januárból azután bizonyosan lejtve megy fink át a februáriuska, mely rövidsége | daczára is elég bő alkalmai fog adni a mu- I lalozásra. Oh ilyeokor nem érünk rá soci- | ális éa politikai problémákkal foglalkozni, j Bizony éppen erre a januáriusra keserves munka jutott a mi kedves honatyáinknak. Izzadnak a véderő törvény avaslat tárgyalásánál. Pro ét contra szóilalnak lel »ara- I nyoe ifjuságunk* dicsőségére exek ia, azok is. Haj, inkább böjtre való tárgy, mikor az j embert ájta'osabb gondolatok környékezik,' j mim farsangkor, a mikor Carnaval berezeg I oly bivólag csslogst mindenfelé és pedig j bem hiába csalogat.
Minek is ekkor a hiába való töprén- | kedésl Már a bölcs prédikátor is azt mon-dolla több ezer év elöli: Van idő minden-re. S ha van idő a busongásra, legyen idő a vígságra is; sok ember úgy ia az előbbire hajló, ki venné rom néven azoknak, j kik az utóbbira hajlanak. A bajdankori : bölcsnek manap ia igaza van még éa végre ia air<i való a farsang, tel át faraan- I goljunk 1
Wephisto.
Különfélék.
— Aa egy ház kérébfk Bostá-nyi Ferenet fok-szabadi plébános a csehi plébánia-javadalomra kin«vezieletl éa beik-láttatott. S&hnnjtr Sudolf gyulakeazii káplán a gógánfsi plébániába adm nisstrátorrá nevezieiett ki.
,. — Klae vesés. ö felsége a m. kir. igazságügy min'sz^r előterjesztésére a zalaegerszegi törvényszék elnökévé {Bognár 04* re soproni kir. ügyészi nevezte ki.
- Kgj leli Ml. Kedves hírrel vé-iflak szolgálhatni hölgyeinknek, ha tudomásra hozzuk, hogy az idei polgári egyleti „egyleti bál'\ mely iebr. l én tartaiik az előző évekénél is lényeaebbnek ígérkezik, ameny-nyihea a láradbatlao rendezőség jó eleve már mindent elkövet a siker biztosítására. Mint atkalmank voll meggyőződni, a azé-kaa fehérvári Kocsi banda lelt ez alkalotiffe fel fogadva, melynek két ezimbelmosa van s azon kivll jél fegyelmezett bandája is. De hál rég a tánc*rendek f mily Szépek less nek, s ame leli hölgyeinknek meglepetést ia fognak szerezni, a így bizonyára a polgári égylel éleiében epodtélia jeleoiőségü lesz as idei bál. Ére e sorok napvilágot lálnkk a meghívók is szét lesznek küldve.
— Vlibrreml elé eeléjém Knsusz Boldiaaár vendég szerető házában diatin-gaáli kötöttség gyűli egybe, a házi gazda név Innepét megélni. Jelen vili: Svsstios mö lőispán, Caertáa Károly éilepéa, Bér-teHaéy Bélé képviselőnk, Gelaei Outmann Vilmos. Oerán László, Eperjesv Sándor, flAál Ferveey Erdélyi Mihály, SUoa Gá bar. Lengyel Xajda, Ploawef Ignácz, Dr. Víz lemé vay Joaasf. Vtaieadvay Nándor, Dr. Tabaiy Gyate, SvaaHes Károly, Hirschel Ida, mar Jenő, nejével éa leányával, fia raeyai Mt, Eaurtaer (lyörgy, i Bátort! Lapé *tt» arak A gazdag vaeaoto alan Pli-hát firaata mondta ss elaö mlköszöaiöl a llll patára, Svaaiias Beáé »tpán ur a káahi asup üdvözölte élaa ésavakbsn, a ahJfcea a tüsgéara, Hm as aJéa-mejé Umtm üébor p féfiMteé ra
konokra köeaöalé potjarát. A larSaaág csak as é|fél utáni órákbak oszlott szét.
- Várea«Hkj Jelee fle Dr. Wit-telshőfer Lipél hírneves bécsi orvos, a •Wiener Medieinische Wocbenscbrift* szar-keaziője meghalt. WiUelshőfer 1818-ban szül. N.-Kaniisán s tanulmányait legnagyobb, résaben Bécsben végezte. Üyőrőli kezdte az orvosi gyakorlatot, ho! nagy kereaeiiségnek örvendett. Majd 1848-ban honvéd-orvos leli és végig kQsdötte a ssabedaágbarezoi, melynek le veretése illán megnösQli és Bécsben telepeden le, 1860-ben alapította a »Wiener; Medioinieehe Wochenachrift <-oi, melyei ha* léiéig azerkeszieii. 1HÖ6 ban kiadott na-j' gyobbszabSsu muukájában a beiegsegélye-zési és jótékonysági egyletek alapjait rakiai le, melyek aztán sQröea kelelkeskk. A| katonai egészségQgyi szabályzat kidolgozás sábau is tevékeny részt vett. Az egészség-ügyi pavillon felállilása as 1873. évi bécs világkiállításon szintén Wittelshöler miivé voll. Billrötb és Mundy sebészek támogaiár sával, a tábori egészségügyi szolgálat érdekében magánkonfeiencziát hívott össze, melyen Európa legkitűnőbb szakemberei veitek részt. BylanduRboidl gróf hadügyinlnis/.ier Wittelshöferi bízta meg, hogy az l8ÖH-ban a tábori éa csapai-egészs^gQgyben tartott párisi kongressuson a közös hadsereget képviselje. Bécs egészségQgyi érdekében is I sokat tett A "izvezelét létesítésén tevékenyen fáradoxolt. Több éven át elnöke volt a tConcordia* bécsi hírlapírói éa iróegy-létnek. Késő öregségében sem veazleite el I munkakedvét a úgyszólván íróasztala mel-j löl ragadta el a halál. A magyar nyelvet annyi év után sein felejtene el.
— Hlrarli báré s üépkonjbá-i 11 ak. A nagy' pbilantmp, ki néhány év elöli 1000 Irtot juttatón a helybeli isr. nőegylet nek. ismét síép jelét adá e/en egylet iránti érdeklődésének. Vidor Samuné urnő megkeresésére Binhitz Dátidné, a világhírű I emberbarát msgyárorsyági mégbizotlja az 1 isr. nőegylet elnökéhez intézett levélbén következőleg tudatja a nemes szivtt báré I elhatározását: Budapest. 18M). január 9-én. | Igen tisztelt Asszonyom! Van szerencsém 1 önnel tudatni, mimerint nekem sikerfiit az | ön kilQnö vezelése alatt álló nőegylet ^é-; szére, a felállitandé népkonyha javára Uirifk | M. báró urtol adományképen 60'J formiol I oazt. ért. kiesaközplni. A pénzt jövő hó i2.
folyóvá tenai ea jönnek beküldeni fogom, j Csakis arra kérem, szíveskedjék a báró jur 1 részére a köszönő levelet előterjesztés végeit hozzám beküldeni. Midőn ismételten biztosit om. hogy egy lelök iránt melegen érdek-| tődöm vsgyok kitűnő liszlelellel Birchiilz Johanna.
— Dr. Fttlöp Kázmér az ügyvédi ksr egyik lehetséges ifjú tagja, ki eddig Tuboly Gyula dr.jral közös irodában működött saját házában a Kisfaludy-utczában ügyvédi irodát oy|totl.
— A népkon)hn párt elél. Ujabban Karezag Bétáié 100 forinttal, Györfy Jánosné 26 forintjai növelték a lápioiézet alaptőkéjét. A város ez évben kiutalványozott segélye 100 forint.
— A blróaág Agyforgalmil és tevékenységi kimutatását már szívesen közöltük volna, azonban az egybeáilitendó adalok hosszabb időt igényelvén ezt legjobb esetben csak lapunk )Ö\'Ő azámában közö heljük,
— A bél>eg KjíiJIdk ezután elesnek azon élvezettől, hogy áz általuk eddig gyüjtöu bélyegeket továbbra ki égésit-hessek, minthogy a közlekedés-ügyi miniszter reudeleiileg eltiltotta a leihasznait levéljegyeknek a borítékról leendő levételét, sőt ezen lettet még fegyelmi ügygyé is minősítette.
— A vaaulf f'l«alek szsbsd uli jegye ezentúl nsgyobb megszorítás alá esik, mert az ellenőrzés sokkal szigorúbb lesz,. minthogy az ilyen jegy kedvezmény ben, j ré- | szesülöknek magukat lefényképeztetni jkell
a a vaaufi kalauzok ulaüitva lettek a sza-badjegygyel utazók arczképét is megtekinteni. ;
— A aagy*kaslisal láraaakör ma, vasárnap d. u. 8 érakor jiarija rendes közgyűlését melynek tárgysorozata a következő: 1. N. é. deczember 16-án tajiotl ' közgyűlésből kiküldött 7 lagu bizottság jelentése. 2. Jelenlés a számadások megvá-Isszlásárol 3 A költségvetés megállspiiása 4. Leltár. 5. A választmány megválasztása
6. Számvizsgáló bizottság megválasztása. 7, Egyéb indítványok.
— I.egajabb Lapunk zártakor veaezflk sümegi tudósilónk sürgönyét, mely arról értesít, hogy a boba jánoskáza,-smnegi vasul mfiianrendóri bejárása jsn. lii-en | történt meg Gyöngyössy miniszteri oaaaly- ! tanácsos vezelése melleit. J^len voltak az I ünnepségen M rk főfelügyelő, továbbá Horváth Liios, Burier és Potyoodi (öfelügy'elök; Eitner Sándor orsz képviselő a láneaág részéről, Tskámuföinérnök, Hermann épé ész | vállalkozó éa a Iraanl építésvezető főmérnök Stéig Miklós. A! biaollség dieséröleg njilet-kosott a vasnt elkészítéséről, mslynekaíköz- | forgalomba válM t)allása f. hé 12-én léSféni Az lanepélyesBégat nagy lekoma lejezia be
a réazvényesek lés vidéki fniefligentia részvétével. > j v
— CtákUrajáH a >Haltyu« szállódé ben azékelőI magyar -asztaltársaság lagjai 4h mini fadpiiténk nlenfi [
itlkei kiválóan lar-[lö-üln lánczesiélyt es jövedelmét a kis-fyomban aláírási iv estély költségeinek IliO írt gyűlt' ósaaé. y elörelálólag min-i log ami a nemea kivánatps ín volna, bb körökben lesznek valaki tévedésből forduljon az illető
In
é bó 7 én nagygyűlést larloitsk, melyen | álta|át|oa lelkesedéssel k mondották, miszerint a társaság a Csáktornyán eijiturmissiót leljesi ö s nemzellj nyelv )aeztő ovoda javára fabi. Hmdéjt s a láncae^tély öas dedovjoda javára adja. jboesáiialoil ki a a lánc fedezésére a helyszínén A rendezendő Iftncaesté den lekimeibeii aikerttlsi czél iránti tekintet bői A méghivók a legtágsi kiboésájlva, azonban, nem|ksp<a meghívót, aaztsltársasághoi.
— llyasem. of.J Wollák | Adolf alsó lendvai ügyvéd eljegyezte Hí cl singer Hermina k. a.-i Béosbö!.
— A attasegl kaaslaé mint levelezőnk jelenti, decz. hi 3l-én tariá 48 éves fenniállásának jubileumai 1 ugyanakkor ej-teteit meg a tiszt ujilán ia, melynek ered-méijye: elnök Taláts A'ajos Úgyvéd, Sza-lay Lá»sló kir. áljbjró háznagy, Sümegi Tivadar gazdatiszt pénztárnok; Frommer Józief jegyző, 4 Barkoczi Károly ügyvéd, Slamborszky László gyógyszerész válasz-mányi tagok. '
I - UJ marba éa lólevél iirln
peli. F, évi lanuár
iu 3 és 5 krrs hé'yegl járlati marha levelek
hozattak forgalomba matha. sertés, juh, ily járlati levéltél les j — „Vaavármi
ével egész uj mintá-
igy allé, szarvsa fcske kizárólag csak eladhatb. egy e*4 cáimmel Szom-
szerkesztője - szer-ánk küdöil 1 szám élénk s teljesen szá-
batnelyen uj lap indupi meg Köváry K. Bé la, a Dunántúl 'előbbi kemiésében. Aj hozi minden egyes rovata
mot tevő hírlapnak mjutalkoziki a vidéki bir-lapirodalomban.
— Igegeriajléa. Mendly Károly zala egerszegi polg. iskolai . iparianilót a vallás- ta közoktatásügyi miniszter jelen állásában végleg meJerösiielle
— A uegj-kaiilaeal hsésoljáa egylet f. évi jlebrunr hó 3-án tombolával egybekötött zártkörűIlánczvigalmat rendez; ez ulon kéri tél az egylet jóakaróit, hngy kegyadományoial maiéi nagyobb számban kegyt skedjrnek s vigalom rendező bizottság elnökéhez, Mell János czipészmeaieihez küldeni.
— A kla*kemlzaal pelgárl «l-vasókör 181-9. évfi januur hó 13 án saját helyirégében lánczi inaimat tart Belépti dij: caaládlö 40 kr., családtagok személyenkint 20 kr. Kezdete 8 drakor. A tiszta jövedelem a könyvtár gyarapítására fog fordíttatni. Fölülfizetéaek aöszönetjel fogadlatnak. Jó ételek és italok kiszolgállatá&ról gon doskodja van.
— FelhlváaJ A >magyarországi la-nilók Eötvös alapját uyüjtö és kezélö országos bizottság* ezennel tiszlélpllel felkéri az ügyfeleket, valamink azon nemeslel kii em-berbarálokat, a kik a tanitjó-özvegyek és á^vák sorsának enyhítéséi, valamini a ma-gá>*abb laniniéze'eknen jelesén tanuló tani-lógsermekek jövőjét szivüköá viselik, emlékezzenek meg t m évi járulékaikkal, ille-löleg kegyes adnéiányaikkat a nemzet legszerényebb napezámosainak országos iólé* kony intézetéről és küldjék be adományaikat még f. évi január nó 24-dike elölt örley Jánoshoz, az Eötvoa-alap pénztániokához (Budapest, VIII. kénfilel, szent király i-utezsi fpvárosi népiskola) annyival Is inkább, minthogy számadó könyveink a jelen évben ia január 26-én záratnak le és igy a később érkező összegek már nem gyarapíthatják a jelen évben kiosztandó segélyösszegeket és ösztöndíjakat; Ügyféléinkéi ismételve loko-Jeódó tevékenységre keil kérnünk az *Eöt-Vjdt-aláp* érdekében); mert pmbár alapunk
tőkésített vagyona
gyarapodott, Jjótékór y imézeltink. rendes évi Ijévétele, mely a k osztás alá eső segélyösszegek és öszlü ndijsk me^állspiiásánál
sxámbs veendő, a bevétellel szemben kedésl. A msi péi jelen évi rendes a27l forintot fess. üres kézzel kellj^ forduló lanMó tanuló ifjak nagy lefolyj évünk uto
luli 1887-ik évi rendes még nem mullt emel-slári kimutatta szerint liszta bevételűnk caak Igyanazéri, nehogy ismét s[spubknak a hoszá őz vejgyek, árvák éa jelesen >bb részéi elbocsátani: lkó pereseiben uira lel-
éméljük kérő szavunkat, és éltet bennünket
rendőrségi krónikáink egyik, másik
Üresén maisdea is ntxssiskbsn csak
alán Horváih <Jud ttiüves hejöii a fiával: Horváth (Jó
jelen évben 8750 írttal
hogy felhívásunk nem a pusztában I Budapes-én. Péterfi Sándor, az bisottaágáoak elnöke, a. k. titkár, örley Jánoa
áz a reménység, marad >kiáliő szó' leii, 1889. jsoaár iEötvös-alap* orv tullenberger Ágost é. ki pénztáros.
1 — Kkkssinal eeeadélel Ha
a
béliéi
egy-egy lapja, a kiska -meg meg mozdul a >jö
yér.i Legutóbbi vaiámapon, f. hó 6-án dél
Láazló kiskanizssi föld-b)elvárnába s itt mostoha láa) Györgygyei telivér
aáakákhoz illő virtussal lUák a begylevél Mikor ilyképpen már a nyugalmas földöa nem érezték jól magukat, bérkocsit fogadtak a fól-alá hord jstatiák mainkat a váróéban. Később hazahajtanak Kis-Kaoisaárs a oit is lolylstták s sélákocaiaéat sáská-ikm-póban. A Főtéren meglát la Okét az »asszony* ki Horváth fJnda) Lászlónak második feleségé. Horváth (Jónás) Györgynek pedig édee-anyja. Ez rájok pöröli, hogy méri pazű-olják a pénzt. Erre iu apa fölbuilotla mostoha fiát, hogy anyját (kit kttlönböső ide nem irható titulussal linziéit meg) verje meg. A védtelen nő a közeli rendőrianya felé meneküli, honnan rendőrök siettek védelmére s a botrányosén részegekel letsrtóztatták.
EgJ híres ember ítélete.
Egy német orvosi szaklapból vesszük át a következő kivonatot, mely bizonyára olvasóinkat* is érdekeli. Robson V. E. dr., aá ismert londoni orvos, az illető láp szerkesztőiének ezeket irja: •Rendkívül örülök, hogy közölhetem önnel véleményemel Warner Sale Cure-jéröl, melyei felettébb becaee éa megbízható orvoeságnak tartok máj, vese s a Brighi-féle betegség elleo. Országomban az orvosok igen tartózkodók speciál-gyógy-szerekkel szemben, mindazonáltal Warner Safe Cure-jét már aok tekintélyes orvosunk alkalmazza.
Midőn Warner Safe CurejérŐl először hallotiam én ia, mint a legtöbb orvos, előítélettel voltam iránié. De egy Jialalmas bizonyíték nem aokára legyőzte ezt az elő-Ítéletet s én egy akut Bright-féle betegségnél ez orvossággal szakazerű kísérletet tettem, mép pedig a legkielégilöhb éredmény-nyel. Warner Sale Chrejének kétségkivül enyhitö ég gyógyító hatása van az uretbera belső bányájára, » e szervekre általában. A vesét megerősíteni látszik ugy, hogy vesebajoknál a iehérnye elvesztéaét megakadályozza, ellenben köszvénynél éa pspznál gyorsan s íendkivüli módon az ártalmas savakai a vérből kiválaazija.
Warner Safe Cure-jének ára 2 forint. üvegenként s a leglöbb gyógyszertárban kapható. Brosür ingyen és bérmentve küldetik szél. Czim: H. H. Warner éa Társa Pozsony. 255
288. Beeaéi veszti a legválaaztéko-aabb étel ia — ha nincs étvágyunk. Az él vágy gerjeaaléaére ugy, mint mindennemű gyoiiiorbalek ellen melegen ajánljuk t olvasóink ngyelmébe „Egger díj Jtilalmniott Nróda
PaaalllláltM Kaphatók 30 kros eredeti dobozokban Nagy-Kanizsán: Belus Lajos. Práger Béla és Szörcsöky Béla ursk gyógyszertáraiban. Zola-Egerszegen : Unger Domokos és Kuss-ter Sándor gyógyzzerész uraknál
Irodalom.
— Flaehel Fülöp könyvnyomda-tulajdonos és Ispunk kiadója tudatja as érdekelt közönséggel, hogy Tuboly Vidor költeményeinek kiadását szerződésileg elvállalta s a mü lehelő gyorssn a legdíszesebb kiállításban fog megkészíttetni és a vidéki elöfi-zeiöknek postán legpontosabban lesz megküldve.
— Aa Italaséréel regale ram* deaéae. Az italmérési jog kártalsnitás és az állami italmérési jövedék. — E törvény-czikk napi asükségü tárgyra vonatkozván, mint ilyen egézzen bele vág a gyakorlati életbe, azért ennek ismerete saját érdekeink előmozdítására elkerülhetetlen szükséges, Ara a füzeinek 50 kr. Német nyelven 60 kr. Az érdekellek figyelmét lölhivjuk ezen (örvényre. Megjelent és kapható Lampel Róbert (Wodisner F. és FisÜ cs. kir. udvari könyvk. Budapesten, Andmy-ut 21. az. a.
— A aaees denaluráláaa éz az adómentes azesihasználst szabályai. A szesz adótörvény nemcsak a kincstárnak tesz nevezetes szolgálatokat, hanem a társadalmi érdekek előmozdítására irányul. Megjeleni éa kapható Lampel Róbert < Wodianer F. éa Fiai) cs. kir. udv. könyvkereskedésében Budapesten, Andrássy-ut 21. az. a.
— A 'Tanulók olvasó Iára'* Eliscber József lanker. igazgató, Dr. Jancaé éa Dr. Roross tanárok szerkesziásábeo minden füzettel értékesebb vállalattá válik. A most megjelent 8.[9-ik füzei tartalma: Ka-zioczy Fereocz, Pályám emlékesete és Kis-tslndy Károly Iréoéje. Egy-egy Ifizet irt 20 kr. A hézagpótló vállalat használhatósága leginkább azzal van biaonyitva, hogy a m. kir. valláa- és kÖsokisiásll|yi minisztérium a hozzája eddig benyqjioit íüzetekei 46603 1880. az rendeletével ajánlotta. Megjelent éa kapbaié Umpel Róbert fWndianer F. éa Fiai) ea. éa kir. udv. kÖayvkeraakaéÉaébea Budapesten, Aodrássy-nt 21. aa. a.
— Pekárkieaáaléeek. lrfa Küy-scsbí. Felköasöniö könyv igen ügyese® van össseállitva, a loassiok többnyire rtP vidék éa Jó zamatos magyaraággal vannak irva Megjelent éa kaphaió Lampel Róbert (Wodianer F. és fiai) könyvkereekedéaébet Budapesten Andrássy-ut tl. rfz: a. Ara IQave 6u kr kötve 80 kr.

1 f " .) ■ j*XXX*)0000<*X K*K* >DO(*XXX)OOOOGO< J
8 Paclitausschreibung. 8
w Auf der II rrnclmfi Slnnjo (Podrsvlos, Wsrssdiner Comilai) gelangen die X
A paierhöfe Slanje, I lllkovec und Kriiovljan aanai lundui Instraolus an ainaa X m paUiionatfthigen Pftthler zu verpeobten V
ft An Oraads üoken gebőren daiu: X
8 ' Áoksr 4 - - -r - Öli X
fi i Wlaaan - - - ~ - léO. JL
X, | Wain, (Ibslgartan — — — — 2(4. w
S Joche iu 200 Q Klalter 8
a Hellectaati n arlahren Nftbaraa aul racuai. Anfragan bel dar Herrschalts- 0
1 ÍJ Verwaltuíig Slanje Póni Ludbreg. 301 2-2 fi
*OOOOOOOC|OOOO(!)WXXÍ>ooocx)GOOOOO(XXS
VAN HOÜTE
ll van tamervo Q
I , |tl | • linMNáUllmn
a legjobbi ak|a legolcsóbbnak, kiló elegendő 100 csésze
Xapkaté t gylgyasartártkbaa, drvgserie eMt|i ia fkeserkera plikdobosokbss a ' „ • I. kiló seltá tartalommal.
KlyuailAa- Sagy-Kani fán, Koseu féld A
i--, . I | —U- , --.—
£XX XXXXXXX X XXXXXXXXXXX>OOOOOOOOC\
ö ** ■Jf01 tftpi frf«J*aM Wuj« vére* b«Uff éa gyalaát foghost gyógyít A
X éa erééit, a fagyvat eltávolítja éa képaftáéeét meggátolja; a nálVtat aaaa V
y | aai merattatetl naponta! k«rtnilat*ál ^g A
|Q páaa. ia kir. udvari fogorvua 4a udvari aiálllló. valódi V
8 . dr. popp a ^ssr 8
X kttster qly nagy palackokban mini eddig. Q
V Kasai •gyidejalag slksIaMiasdó Q Q Dr. POPP fo|pMtU||l maly s fogakat fotytoa egiesaágve ia esip állapotbaa tartja. A
0 * P0PP Anatharin fogpasitfla ft; Q
O I). POPP fnanani ragyogd fehiraágl fogakat kAlrsÓsSs annilkül. kogy mint mái fog- I 1 X rW* WKPWra porok a fogak somincsát mageirtaai í
X Dr POPP nnvÁnvKTnnnnrm á ,0*lobb syégyplpara-asappsa,mindesmmi börklltA- IJ q ur. rurr novenysiapoana Mk ,„„ u kn6gtaíi nNnkkss, , \
X T)r POPP 'AFBAyOBOO / M»a|i- \ (aem giiceri') A legújabb ia a Ugásomsbb divat- V
X * j VfcíUB V |aaa / pipára asappasok. A bórt báraosyásommi laaaik. U
w árak: Anathsrta-eiájvts ■'<> kr., 1 frt ia 1 (rt 40 kr Aaatkerta fOroaaata tégely- A
yj bai l frt 22 kr. Áraautikus fogpaszta :t ■ kr., Fogpor dobóiban SS kr.. TeiéaflMli >\
X "U kr.. Napraforgó-szappan 4u kr Vanna szappan 60 kr. K asarsk kaphatók Vagy- U
V lantssáo: Balua L,. Prager B Kyegyassrásaaksil Roaonfold A, Sommar 1., (S Q Marton á» Hü Dar, Baqhrach L H. karwkadekail. 174 y
a' -A-z ©ldlceló Icörölc elismerés©. tű X
II | I B£ w
V Alóliroti dr. I'opp J. U. ra. kir. advari fogorvoa srask At6bbmI is Igaaeág asarist B A W bizonyltja bogy IsalkarlZ iiájrltit már kaaaiakb Idő éta kaaisálja ■ au g V A a«s eaak |éaága, kaaiai kellemes laéaél fagvi la alsdaaklsak melegea jy. í)
V ajánlja. T g' A Q Hécs. _Eezterházy Terézia herozegnó. Y
O . jstslt arajml Htlva^sdjik nokam további UssskM Uv«gat küldeni kllámé 4as> S& r
thrrla-aaajvIséMI. A legutóbb kildotl fogpor sslaléa kltlai. TissUtatUl V
X Maltiahn Almáay báróné. 2 V
W Volkratliaruheban Macklonbtirg SojiVrorin. & f
Q IllKOuyitiiinJ hogy <Ir. JPopp J. W. ea. kir. udvari ÍQgorvoa Aastksrls »zijvl»M én r
X paasU)it Mir komabb iduióta haaanálom nagy alkarral aa waggyóaédlena lilé> fi V
^ kony kntáaárdi. Báró Píréira Lajos, ra V
VDOOOOQ(|xXXXXXXDCXXXXXXXXXXXXX>^^ 14oh 11 | HHIHHHHHHIHII^B
Budapest, IV., gróf Károlyf utca 28, uám.
ajáalják a a. 4 kijz&iu* g baeM. Ilgynltuibo gatdag —
ha -aadiwiá
ittulquarrkOii] vknro<kiMl^Okot.
mélyítőn asgybscsl rif lib mflvolr, vaUmint a lagsjsbb ; irolairol kiadványok ■ iid|ir( BMcjalasialk iitiu IfM (ulinyóa iron ny&ftik. Magyar tsépirwlélu i mittk j/da ad/aartAédM. ; Ax akadémiai kön; vkiadóvlllalat ösaaea ki ndváiiyai nloión tnegszerezhelftk FolyőIrntOk éa hírlapok legdáaabk rak
FliSá
IP I H' 1
; mm
2 ifi
1 la Hl H
##W
b. íililliDlt
iptnlajdonoanál N^gy-Kaniaaán 1819.
Joche au 21
Helleclanti n Verwaliung Slanje I
ilajdonoanál Mt
■PNt

- 4 ISsil llrlag mely immár aéti kabatkat thaaa, ea léó alatt l|taaiena gfákaraket vart a magyar Httpdvaaé káeaaelg minden ret agéban, hogy aUnMHaa béeeskf mát »»a szorul. mégíá aat taasaak, arra aa a gaadag p^ogramm Mi sínket, a^lybaa hasouiót egyetlen aái taa m hirdet na olvasóinak a jó-H évra
A h*i (iiHnp politikai iránya marad a regi magrar nemzeti politika, jüagellen aaabadelvü irány. Ca irányban irjálf vezér-eaíkkeit a IjgslíifluiidO pabl*oaiaiáa, mini: fWasáy hnaei, Rávarrt Oyüla, KöMt Károly fira Kálmán alb.
A aaépiradalaú réaara a Pesft Hirlap lóTÖre aa addigiaéi ia tflbb gondojt lordit, annyiban, hogy nem log többé Kko»aaabb regényt kfeftlnt, caak bélig tartól a annál lóbbasór log mndftl novellákat hozni,' nem kisebb Íróktól, miát Jókai Mór éa Mik»t4A Kábmin, tehát napjaink kél lég-alaó és lageepaatrübh Írójától. Mikszáth Kálmán, ki immár nyolc/, év óla. larlozik a Peatt Hirlap belsó munkatársai közé. folytatni fogja a l| Házból való karcaolalok éa napé tárcsák írását ia.
.i, heti Hiríap rendes tárcaairói Korába lógnak újévtől keadve tartozni: Ágai Ado>f, .iatéras tollán, Bartilt Lajoa, BeÓtky Zaolt, Boroetyáni Nándor, tAtde Károly, Gozsdu Klek, Judk Zsigmond, Kenedi (>éia, Kiriky Emil. Marreali Henrik. Mikváih Kálmán. Jtadó Antal, lierírzky Gyula, Sebík Zaigmond, S$abó Kadre, Sséeti Ferenca, 7W«aí Lajos, TOri Kálmán alb. Valóban oly tárda, melylyol nem minden lap dicae-kedbetík. ,
A Pesti Hirlap >zinhásí, napiliir és láviral*rovaiai ezentúl ia, mint eddig, leg* eaadegabbab lesznek minden lap közölt. A lap ugy bel-, mint külföldi híreit nagyrétét sajáttudósi lók tói táviratilag papja.
A Pesti Hirlap eddigi rendkívüli kedvezményét, melyei előfizetőinek nyújtott: as la^ysfim heti nnmeUfkletet újévtől aezd-I ve karonként Icétfter mejelenó sorsolási lappal lógja tetézni,' mely ax összes nevezetesebb sorsjegyek búzáid eredményeit közölni fogja a as el&fizetSknek ingyen küldetik meg.
Ismét egy oly ujilás, melylyel a /Wi Hirlap egyedit fog állani a napi lapok közt.
A Pesti Hirlern most megindult ui re* génye: Ki a gyilkos? érdekfeszítő fran-CJtia regény.
Ily lapéri, mely eijnyil nyejl alölize-lóinek, valóban csekély árnak mondható a havi I írt 20 kr, a negyedévre 3 Irt 60 kr előfizeté»i összeg; mely a /Vn/i Hirlap kin dóhivaialába (Hudapest, Nádor alexa 7. si.) kOldendö, bonnál kívánatra egy bélig mutál ványszámokat is küldenék ingyen éa bérmen'.ve.
Hyilttér*)
von aa kr. gomnalert (cs.
lakeana laMaailafle Ma á. tl.ft'í p, M»tar - alatt Ond 180 vsraok Q-.al.)
aaldea tirenadlnea, itchwsrz uqit fárbig (sack alla LUkUkrkM) 06 kr. bia II. 0.2í» p.> Itat ' (ia IH Qasl.) - ; varasadat rokaavaiaa psrto- aad ssUrrsi dsa PsbrlbDapot <1. lleaaekerg (K. a. K. Hofliflf.) XUrlch. Maalsr ungabaad Brisfa koatsa 10 kr. Perts 801
Ház elntláN.
Nagy>Kaniaaán, Keraaxiulcsa S8. az. alatii báx srsbndkézl^l eladó.
Bővebbet e tulafHonosnál
Miller Jánoanál.
•1 Aa a ravsthss káalSUskiit nem vállal fáia kiiUsifit a ssark.
Bladé balti felnkfreléa! a I '
Kiköltözés folytán egy nUzerta-bolihoK való la|Jaa IWIaaaraléa (u. m. állványok^ fiókok, liaxtes hombárok, mérlegek, másság lók sat aat.) legkésőbb folyó hó 96-ikéiJ Utenyéa saabadkáaból eladó.
Bővebb érteaiiésl ad Dr. t^áimpaaai Halmán Mgyvétl Ulényén. 291)
Hirdetések:
KK»n|ooo(X>ooo(H)DonooooooeooQ| FachtausschreÜ )uner.
Auf der Hrrsobaft Slanje (Podravlas, Warasdioer Oomilai) gelangen d(e
Máriaczelli pmorcsöppek.
KHUnd hsUiu far a gyomor minden batagtigallhin. Védjegy
raldlmnlhatatlss MvtejrMAsv, Ü>rKyftiiBiw«K, ruaa Illatú lAlük-a#t. rolnik •xtt*. aarasrs (nlliAirouta,
*<4laa, gyoawnisnrt, nWiragaa,
bninuw- ia áaiak>|iiftifaar ImEms svilaakiMAéia. ai|Mtt undor éa lunyi*. im||ái (mimauitidl)
f».xi»nr«"itr«, «»«'k.inrill*>, • m. ' inonihk Maiakkal *a llal»kk«l valé laltollwHwi, glIlaalAk, Mjk, mSJ- ia anasanp sMtspNk' **«t«n>en. — ui ilvactaa ára hsssaálaü ata-aluaial cgyttlt iO kr„ kattSa i»a-ÍscbÍ 70 kr.
Knspitntl aaMkftldéa Bridj Király RjrégyuaN«i állal Ktaaitark»a(lior-vsonaáaV
KapHaté mindén gyógyszertárban. énáal
JA vswdl slUwwllny.iwnrtalsaaka aokal bamtittJik éa siáa<iaaáki A valMlaAs Jel/UI intndan ivagnak plrot, a ftotl y«|)«mH i'IIAlott SarltMihs kall (Aiiffjotrc laaala ia a síBJaa Ivtflm maüékatt i iasasálsll siastláass m kdl jagjfaava Imml, bogjr I aa Eraaalarbaa Osaak ljmrik Mayvnyumdájában ajro* ■sMt «g
Valódi silsfttégbaa kapható Sayp-Kamuén, Pragar Béla gyégy*^ Kadarkút Baek II. gyógyr asart K* varrj r, Ootlsar Viscsa ia Bsboekajr Kálmán gyógyas. Uaé/tfli, * irta Viktor gyógyít Jítrtnft, Flélicbor Baaa gyógya*. Xoi/y-Hajonl. Korúa L gyógyas. M*ta/Motnial Bftlcs D. gyógyas, ! 208 4 -tt
Aa általáasaaa iarnwt. Jé kvaávask örvandö a több oldalú-tag kvtüntatett oiskarssass kkMttminyam — WaaiMikaál fogva — sok itáaaáaaak lévóu ss utóbbi tdftbsa kfiiva, albslArastsm, bopy azokon ésiaiJagyalsMt rabdosltom ■ arra kik nyomatban uját kásám kálsS alakját vassam M, kaja gysatatvia aat agysaanaláé védjegyként a budapesti Ipar-bjaaláaál. 285
SOSBORSZESZ
cvura asyMtrat aaakuatS ■ jeaaaoa asanaiáa, fagyáa, fag« ée fáf»fat4alaeak, anagyaagaaég, bénulások saaforok alb. allaa 1 lé* kblusüMu s kaé>raa|léa keaé ayaré tfltfnllSÉl (asaaaga) igaa Jé liatá. annak ktaaayalL ragtlaalIM aaeHII ia Igaa ajánlható, a Msasylksa s fefalt fényei alrtaaglll a fagkaal iria bltt. éa a aaá| tlsali. asagulaa lat arar a nam el-pároígáiu stáa, valamint ajjlufaliw • s«sr fa{aiaaáar| la a kaJUr«*k arfl'IWiv^ra, a f^karyaképaláée aaar afcaéál/aaáaára én aMiaak aSaaaaflaiei4séee.
in f míj lifffid l írt, IWk Mpurl kr. [Bfiztjf Kálmán
taáa|MMleaJ KV. kerlüet Knaewa Unt aa aa.
gftabati tfw-üaa'lsaátsi Rnfasfölil A, Hrliwara éslTaa-bar. Mrém H KMb. ÍmmIMv Jbaf, Bsllaa Jóswf.lfrsal-jssysr is Dantaak. Praftf B., MaHaa ás Haksr, Kartoa Adolf, ArttBtt Nátkáa,
Maierböfe Slanje, I llikovec und Krilovljan paUiionsfáhigen Páthter zu! verpachien.
An (írunds önkén gebóren daxu:
Áckar i - — - -Wíeaen
Wain, (Ibslgarian —
Mi verne | — —
200 Q [Kisdér
srlahren Nftbaraa aul Poat Liidbreg.
aammt lundus Instrnolus an einea
recom. Anfragan bei der Herrsehaita 801 2-«2
VAIf HOUTEN «..«.
I vas Unarta OACAO"]®
• ♦ 1 t 1 1 k* • linaaMAIalbaii
legjobbi ak L legolcsóbbnak.
kiló el$gendtí 100 csésze
Xapkaté s gy^gyasartárakbaa, drugasrla esenaga ia flaaarkaraakadisakbaa plikdobosokksa a 1 „ "I, ' , kiló salU tartslosussl.
KllUailás Nagy-Kanizsán, Hasén Teld Adolfnál.
caukráaidákban ül 14—ia
12536 sxám. 1888.
Árverési hirdetmény.
Alulirt kiküldőit végrehajló u 1881. évi LX i. cx. 10)1. 9-a érielmében exeonel köxhtrré teszi, hogy a n-kanizsai kir. jáfáa ' biróaág 11624 számú végzése állal Schfrax és Tauber nka nizssi czég végrehajtató j^vá* ra Vogel Konrád n-kanizsai lakos ellen |B28 • frt, 97 kr. tőke, ennek 1888. év juliusj hó 80. napjától számítandó 6% kamatai és eddig ósaxeaen 43'frt 40 kr. perköltség!kö-vetelée erejéig elrendslt bixtositáai végrshsj* lás alkalmával bíróilag leloglalt éa 4tH) frt 90 krra becsült hordók, básibutorok és egyéb tárgyakból álló ingóságok nyilváooe árverés uiján eladatnak.
Mely árverésnek a 12535/1888.' ss. kiküldést rendelő végxés folytán a helyszínén vegyis végrehajtást szenvedett lakásán leendő eszközlésére
1889 évi. Január hó 2l-lk imp|&-uitk délelőtt 9 érjft)>i
határidőül kit űzetik éa ahboa a venni ásán* dékoxók ezennel oly megjegyzéssel hiválnak meg, hogy aa ériniett ingóságok ezen érve* résen as 1881. évi LX. t. cx. 107. §a értelmében a legtöbbet ígérőnek becsárotyelul is eladatni fognak.
Ax elárvereaeodő ingóeág vételára ax 1881. évi LX. I. ez. 108. fi-éban inegál-lapított feltélelek szerint lesz kiflxeieodő.
Kelt Nagykanizsán 1889-ik évi jnaniiár hé 8. napján.
BART8 GYÖRGY 308 1—I kir. bir. véifehjtó.
^xxxxxxxxxxxxx
r,
raáas.
Dr. POPP
Vtaes többé fogfájáall Kttaayea véraö beteg éa gyaladt fagkaat gvégflt •rostt, a fofktfvst sltáeolltja éa képaftáéeét aseggátelia; a aaájMsI ue« mersxttttteti naponta! kaasnálataál ^g ia | kir. udvari fogorvoa ia udvari eaálllté, valódi
világ- Anatharin hirü >iá]vlze kétster qly nagy palacskokban mint eddig. Kssal ngyidejtliag alkalmazandó Dr. POPP fog;paaiitáJa Wély a fogakat folyton agiasaágsa ia asip állapotbaa tartja.
Dr. POPP Anatharin fogpasitfla ^
T|P POPP fnrynnna ragyogó fakiraigl fogakat kólrsósós annilkül, kogy mint mia fog-lujjpura porok S fogak somincsát magairiaai
Dr POPP tifívÁnVR7ftnnnnn a legjobb K^'pipars^Mppu.'Blidsaaaal UrklIlA* iw. rurr novenysiapoana Mk ,„„ u kiiísBasa fkrdflkkta,
rjr POPP KáPmarOlOÓ /aasp*\ (nem glicsri ) A legújabb ie a Ugásoasbb divat-, VJEMÜB V|.aaa/ pipais auppasok. A bért báraonyfluummá teaslk.
Árak t aaátkerla-eaájvls ro kr., t frt ia I frt 40 kr.. Jkaatkerla fogpaaata tigely*
izriurau 60 kr. K asarsk kaphatók: Vaarf-
-Ül
bes l frt 22 kr. Áraauttkas fogpaszta as kr, Fogyor dobosbas SS kr Vevéayssa :(0 kr., Vaprafoiáó-axa^pan 4u kr.. Veaaa szappan laalaeáa: Balua L,. Pragor B tyegyassrisaaBsil Marton ie Hu bor, Baahrach L H. karsskedSksil.
Roaonfold A, Sommert., 174
Jsjz* ©lólcoló leörök; ollemoréso.
A lói írott dr. Papp J. 6. ra. kir. advsri fogorvso srask értnaial ia Igazság asarist bizonyltja bogy áailkeria ssájvlsét már kaaaaabb Idd óta knasnálja a aal aas oaak |óaága, kan a a kelleuiea laéaél fogva la aaladaaklaak melegen HjAiilJn
Mp
jsUII lirahn!
_Eezterházy Terézia herozegnó.
.SzivMjkodjik nokem további tizeakit tlvegel kllldeni kltáaé Ana-Ikerla-aaájvlaékél. A legutóbb küldött fogpor sslaléa kltáaé. Tisstalettel
Msltzshn Almásy báróné.
__Volkralkarukebaa kecklaeburg Bek veri s.
BisosyitomJ hogy dr. l*opp J. O. ea. kir. advsri fogorvoa Anatharin axájvlsit k psastá)it már konisabb idUldts kaaaaálam nagy alkarral ea meggyésédteaa tóté* kaay katáeárdi. Báró Píréira Lsjos.
vqcxxxxxxxxxxxxdcxxxxxxxxxxxxxxxx!
iro Islmi kiudvútiyok m lutányba
PalyélralOk Iára.'— Kény vek leinek. - aeayi
Ti-slvérek Károlyi utca 28, uám.
g bsesae Ogyalaiba gazdag
Keilfeii
Budapest, / V.. gróf njántják ana klMm bal
MiiflquarrkOÍi
malybea asgybscsl légibb mflvok, VnUmint s legsjsbb
vknro<kiMlé«<Qkct.
vkiadóvjlllalai ösezea ki-ón megszerezhetők
d|árl megjalesielk után igen áros kapfaták. Magyar nipirxrtéltki mderA j/da pilattiMún, Ax akadémiai kön] adványai n|o»
hjlrlapok legdáaabb rak ée keayvtánkk aaagvé. tárak éa egyletek év. esámlára Iváaáralkalaak. I
Vitl.'-ki megrendelénei gUraau éa iostous rlinUatetsak RisSlsteo ktinyvj'gyaél kivásstZs ingyen ia binseat
Á mán. íir. toasotal léptjin
legújabb sxerkexeiü és minden lekinteiben felülmúlhat len
gyakorlatilag legjobbnak hisonyult
»no y
ve klldatik
|. H- éa 10 léerajft !«ce«*obllJ*U fa, saéu éa exalmafü'éare, velamiat
4Hu 54" én f)0* H'/.élfM YiiHkeieifl kedvező leliéielek mellett ajánlja
Fehér Miklós
a in. kir. államvasutak gépgyárának vezér' ügynöke
Budapest, Outi ui 25. se. „KüsUlsk 297 r—10
______—■ a^*
F
szám
Nagy-Kanizsa, 1889. január 2(Mn.
XYt. évfolyam

m nx
»*acitee*téeégi
J luaiáty atcsa earkia. H
| les*—élakaeailkaHiSadw w—*- fi M WH kkM.
|
JJ MraMtMiM ImMt Mk iném b«M|- II
Ul r«ff!uuwl el Q
Mh ktaUwán^
thüllviUl TtmMi-«m L
ZALA
CliöriZETtSI ÁRAZ:

s
Kéairstok Hmm
klIraiMS
tzz zsx xzx zzz m.
Folltllfc&i éo vegyes tartalmvi lietilap.
ejjj A Zalamegyei ügyyédegylct, a Nagy-lvanksai- és Délzalai Wkatjéljriénzfórak, Bankegyesület (£3 as Alsó-imiraközj takarékpénztár részvény társaság és öns. szüvllk. hivatalos közlönye
1> Z«4m é?rt.....lét —kr.
H ÍMém .....1 „ 10 „
f] HégytHff* .... 1 ,
tj lllnUlink jaláejoaui efcalttataék.
[i Artartfti • ecféfc blrauloe klriéUifayek ») tr l4ly«cál)M Mii 100 néig I (rt II üttetni aieiUe nMrt egy fél kr.
■yttttér patttsora lé kr. i - t*t rxt m xjT ~jrt
4
Megjelenik Nagy-Kanizsán hjgtenkint egyszér: vasárnap.
ICacchiavelli a mellényzsebben.
KeUámtják aa agéaa világot a nyakra főre fittyet hánynak az igazaágnak, nemcsak a saját lapjaikban, hanem eontrtbutióba belyesik még a leglár-másabb bécsi ujaágok harsonáit is, hogy a katonai javaslat tárgyalása alkalmából a legtarkáhb, legazenzatiósabb híreket bocsássák világgá.
Mit bánják ők, hogy az általános világhelyzet a védkérdés érintésénél minden jósán potitikuanak a legnagyobb óvatosságot teazi kötelességévé. Mit törődnek Ők aszal, hogy a nagy konverzió, melylyel a magyar állami pénz-' ügyek szanálásának mííve megkoronázva lesz és egy produktív közgazdasági törvényhozásnak uj korasaka nyílik meg a hazában, as előkészítés utolsó stádiumában, a realizálás küszöbén van s tekintettel kell lenni a tőzsdékre, melyek a legenyhébb léghuzam iránt ia oly ersékenyek, mint egy bia-terikim nő. Bántja is őket az, hogy már a legközelebbi óra kell, hogy széttépje1 hamis állításaik szövedékét a felfedezze eljárásuk egész ürességét. ! A mi tiszteletreméltó ellenzékQnknek / tökéletesen elég, lia egy pillanatra látszólag diadalmaskodnak s a felületes lelkekkel elhitetik, hogy a képviselőház szabadelvű többsége szét van robbantva, a Tissaregime megbukott a pálya megnyílt minden streberség és i kiforratlan állambölcsoség számára, a minjszterkabinet és a sím cnrá-k kincses kamarája tárva van..
De hát es mind nem igaz.
Az uj katonai javaslat igen terhes, irjn a „P C.* a jelen alkalomból, J
I — az országra nagyobb pénztlgyi tér-! het ró, ha nemi is oly magaaat, mint I as ellenzéki szám m fivészek az ő egjy-| szerűségük szerint kiböködték; az | a | hadi kiadásokat évente mintegy egy I millióval fogja növeazteni. Nem kidsi-nyeljük azt az áldozatot sem, mely jaz egyéves önkéntesi szolgáíat azlgoritásá-| ban van, jól lehet máar&zt azt aém 1 lehet tagadni, hogy az értelmi vagyon-i i nak és a magyar nemzet befolyásátjak ösazegét növesztik, midőn kényszerítik a tanuló ifjúságot, hogy jól készülten a iameref gazdagabban lépjen a tisztikarba.
Ea a mi a sokat vitatott 14 jj-t illeti, nevetséges lenne ma tagadni akarni, hogy azt,, ha előre, föltették volna, hogy annak formulázása mily viharokat fog előidézni, bizonyára preg- , náusabban szerkesztették volna.
De mind el elég ok arra, hogy a figyelő világnak a különösen a gyönge óránkra alattomosan leskelődő ellenségeinknek egy mindeneseire erőtleiiilő turbulens visszavonás látványát nyújt- | suk ? Nem lett volna szebb a hasznosabb, ha éppen a védkérdéaben vállvetve állt volna egy (Itt az egész nép, minden hazafi?
És váljon minek váljék az javára, hogy a converzió előestéjén azt híresztelik, miszerint Magyarországon fenő. kestül felfordult minden éa a kormány záai viszonyok stabilitását, ezt az alapját as állami hitelnek, elvitte az ördög.
De szerenceére nem sokat hisznek a vésztjósló prófétáknak. Ma már mindenki biztos, hogy Tisza Kálmán hazafias szivéVel, erős kezével s tapasz-
talt állam hülcaeaé Jé vei megmarad as ..áljamhajó kormánirúdjánI A hullámok elsimulnak, a czetnalak ártatlan vízhányó caelleként fognak Előtűnni a a hatalmáa háromárboczoa épen a minden kár nélkttl fog beüszni a kikötőbe.
8zilárdan éa liften áll az őrség a J)'unán: erősek lestünk, mint szövetségeseinké mint ellenségmnk és szabadok és szabadelv (lek, miként voltunk.
Áz 1889-ik év első tiz napja
gazdasági tekintetben nem volt ki-csiüylendö jelentőségű hazánk közgazdssági szignsturájára. Már [az, hogy az utóbbi időben léktelenné vált bécsi 'pénzpiac/, barátságosabb lett s elsőrangú értékpapír a bank-kamatlábon alul lett elhelyezve, magyar üzleti befolyásoknak! volt tulajdonítandó. A budapeatí 'bankok [és részvénytársaságok, különösen iparvállalatok közzétett kedvező oazlalékbeesiéaéi idézték elő ezt a hangú-laijavulást, de döntő volt a háttérben álló nagy konverzióügylét, mely a nagy reali-satió mellett ia öaztönileg hatott a kurzusokra. Jelentőségen és fontos gazdaaági cselekmény lett inaugurálva ama törvényjavaslat állal, mely á vizmentesitett területekről szóló 1881. évi XLIlj t. cz.-nek s e területek adómentességének megváltoztatását czélozza. Az adúreslitutió H* u helyeit ezentúl <*ak u'/9 leaa éa ebből egy réaz az állampénztárak javára marad. E reform ben-aő összefüggésben van az íjj talaj javítási és vizszahá'yozási kölcsön törvénynyel. A hitelcsoporttal immár összeköttetésbe lépeti magyar ftüdbiieiiniézel az alkotandó uj ior-vény szerint fel lész Jogosítva maximális kölcsönként ama colnplezumok részére, melyek a foganatosiUadó műbe bevonatnak s annak biztosilékát képezik, a katasztrális jövédcjlem hatszorosát, a táraulatilag védeti árterület' részére a katasztrális jövedelem tizenkétszeresét engedélyezhetni,
A pénzügyminiszter meglett minden intézkedést a regálémegváliftsi törvény életbeléptelésére.
Az áilamszám izék tárgyában a mult évben tartott enqui te egy. fontos javaslatá-
nak foganatosítás
|
bá a pénzügyminiszter, hogy minden alatta átló közeg az utalványozási jegyzékekel pontosan beküldje az államszámszéknek, mi állal előkészíttetik a kellő időben előterjesztés és átnésée a törvényhozásnál.
A közlekedési miniszter benyújtotta az utakról és vámokról szóló igen fontoa törvényjavaslatot s a természetbeni teljesít-ménynyel bár nem szakit teljesen, de egy municipália útadót állapit meg megváltoz-tatbatlan alapul. Ez egy legnagyobb horderejű reformtény összes forgalmi ügyünkre nézve. A törvény ar egyenes adónak 10*/»-át veszi alapul. A törvényhatóság kimondhatja, hogy a természetbeni lerovás kézi vagy igáa munkával csak az útadó (eléig eazközőlbetö. Hugy a megterhelés ne legyen túlaágoa nagy, I Irt 50 kr-nyij adóminimum lett megállapítva, mely mindenkire kivetendő s az illető kerület összes adójából levonandó; csak ezután történik az útadó kivetéae az említeti százalék azerint. A közlekedéai miniszter jelentést tett továbbá a magyar-gácsor-szági és a magyar nyűgöti vasútnak január l-én magyar üzembe történt átvételéről, a mennyiben az előbbinek üzeme a magyar éjszak-leleti vasútra, as utóbbié a magyar állsmvaautakra bízatott. A tárgyalások még nincsenek befejezve,'de az átvétel tényleg megtörtént. A kereskedelmi miniszter mége hónapban beterjeszti a mezei rendőrségről zzóló törvényjavaslatot. A magyar éazak-keleti vasút államoaitáaa is nspirendre került éa |>edig ennek vonalai Püspökladányig, és Miskolczig meghosszabitlatnának s ezen vssut complexumból s magysr államvasutaknak egy északkeleti vaaut osztálya alkottatnék s direkt a közlekedéai miniszter alá rendeltetnék.4) — A kereskedelmi minisztériumban befejeztetett a trieszti és fiumei szabad kikötők megszüntetésére vonatkozó oszt. magyar vámértekezlet, de a meg-szüntetéa elhalasztását eredményezte Triesztben bizonyos munkálatok befejezéseig. Az italmérési jövedék keresztülviteléhez ia közzétételeit az utasítás. Be kell látni, hogy a kormány tevékenysége e tiz nap alall nemcsak szokatlan voll, hanem fölötte yé». lentékeny és térjedelmea is. De ezen kfrftl s gazdaaági helyzet ismerete végett emli-1 lést kell még tenni számos kisebb, de nem lényegtelen eseményről. Ilyenek: a hatvani ezukorgyár fölépítése, a kisipar résselietése a börnemüek szállításában, a szombathely-
végett elrendelte továb-
*)Iviaka vezérigazgató vsa kijelölve mi an-
lity vúeetűjefit.
Xáirczsi.
Hol s merre járt gondolatod?
'Hal i merre járt gondolatod? Mít álmodál? Sem mondod meg nekem? • ík sejtem álmod titkait: Felfítem álmoddl, szerelmesem.
Se i*álj, ne szólj, óh, ellene! As ámló te toltál önmagad... Vagy mért tapadt ajkad reám, Amm( érintém rózsás ajkadatJf
A kamu, édes csók után Midőn /tiébredéi: ggengédeden Kutattad ittasait fejem Hullámzó, hófehér kebeleden.
Mi élmodém szieed felett" Megmondom én neked, megmondhatom: Eget naflfran// képzetem, S te ültél ott a fényes trónuson
Fájdalom.
Idegenek kéoM Hajléktalan, kenyértelen, A stsnesdés, nyomor U koztaiifik memj , Heteseit a tél faum, Perzseli a afér kese, Sétám áéam, atamarn Kénnyel sok tsliji Hideg U tolt a pésűessm, Hé f borult rsém j ÍH éraUdi fájdalom ma, még nem tndém IMm kéédtlmikm 1 A meséeém önérdekei, biMm yyééslmésm A ként as arénák feléli, A ienreé, teyert mhééket
Tiprói/ni a védetlenen, Ijízelyfi álbanttokat Élődni átván, özregyen Halldm, az esküvő miként Szegé hitét, szarát, Érzéin, miként merite iyrt m Ölelve a barát. Ma már érzem tudom, . Mi a ralódi fájdalom
Dabrencal Gjula.
Az ébredés korszakából.
(Egy fejezet Magyaromig caltirffjlödiM történetéből > — Második közleraúny, -Az országgyűlések, me'vek az 1825-ikit követték, az I8d0-ki, 1832 l836iki, 1839. 1848/4-ki többé kerésbbé politikai kérdésekkel foglalkoztak, még pedig mély jelen-tőeégü politikai kérdésekkel; a szabadelvű éa conaervativ párt már szigorúbban külön vállak egymástól s a bécsi hatslmssok a leghevesebb vitákra voltak ielkőszüivé. De a reformeszméknek, melyek itt vitatémává tétel lek, nemcsak szj országgyűlését) kellett a legkülönbözőbb előítéletekkel mefkfizdeni, hanem makacs és elhatározóit ellentállásra találtak a főrendeknél; mert a föarislokra fia tagjái nem voltyk hajlandók jogaikról lemondani. Némely megye, mely a szabad-aégbares kilöréee előtti utO'aó évtizedben aa alkotmány vstóéi védsánczának i bizonyalt, egéezen éa lejfesen akceptálta' ia reformmozgalmak oonarquentiáii, mely fellar-tóataihatatlan elöayomulásábaa a régi ia-tésményaket eiáraaaláasal fenyegette: ae voltak oly megyék is, melyek az idők jeleit aKgérteni nem akatiák. melyek gravame-nei csak az úgyaeveaetj politikai ssabad-ságra vonatkoztak, különösen pedig a ne-maaek előjogaira.
A megyék kiülföitjei közöli voltak sokas, kik annak tudaiábsa, hogy Magysror*
a tárgyalásra került s elismert reformokat fel-pományossággsl, elragadó ilinével és őszinte meg-tziék; de olyanok is vol-nem tudtak szsr folyton tevékeny reactio gyanánt üdvözölt, nyereség volt az, hogy a társadalmi [tevékenység megindítva egyezer gróf S/échenyj István állal, nem oly könnyen azorittataatotf vissza, habár az
Szág hátramaradott általuk üdvösöknek készülve európai Iu ékeaszólással, é!es gyöződéssel védetni lak, ki a régi előítélettől hadulni a. kiket a alkalmas eszközök De mán nagy
átalakulási 'process
is, mely hivatva volt as
laristokratikus-szsb idelvü éa szabadelvü-con-servativ eszmék tömkelegéből a valódi de-mokratia posjulati mait megteremteni még korántaem lépett a tisztulás stádiumába.
A reformerét iék, mélyekén a 30-as évek második [felét ín és a 40-es évek elején aá ifjúság annyira fellelkesült, élénk eszmecsere tárgyé képezték, a Széchenyi által életre kellel casinókban, különösen pedig a nemzjeli t asinóban Budapesten és más egyesü1ésekb m, melyekre Széohenyi nem szűnt ínég inr pujsust adni. A megyék, ezen en miniatűré, országgyűlések a palilikai ügyeken kívül más közügyekre is for-dilák figyelmükéi, habár a inegyegyülésekeo való ireudkivul élé ik réatyéiel ezen suto-nom Ái nagy jogo kel felruházott testületnek nem egy tubáét is feltárta. **
A megyei ékt, mely a (elfelétörekvő állami tét ezejn ko éban bizonyára nagy éa hatalmú erééyeltf I fejlesztett, másrészt azon alantabb aamfi pa riotismu«l mozditotta elő, mely bizonyos fék imeihen máig ia akadá-lyozzsj a jobb tört kvésl. Keretéke as sris-tokrat kua gittnek és i| fe*é(yesetien dur-vaaégaakr meny a szorgalmas mu kás polgári elem iránti megvetésével minden al-kalomntal kiféjezé t adott nem igazi nemei? érzületének pz ni eglorditoli képe as európai dámokraéánal, mely perzie mai napig
sem lépett mindenütt uralomra és jogaiba, mert sz élére hajtólI nemzetiségi aspirstiék az európai szabadelvüiég folytonosan előrehaladó fejlődését kérdésbe helyesik.
Az a fontolva buzgólkodás, mely Széchenyit, ki mindig szem elölt tartotta a czélt, jelleme/le. nem elégítette ki immár a radikálisabb elemeket, sz országgyűlésen, sem, kik törekvésük és elveik inearnátiéját" Kossuth Lajosban találták fel, ki kevéa évek lefolyáaa alatt Magysrország legnépszerűbb emberévé lelt, s kire a nemzet Önmagát és aoraát bisla.
a
Mialatt a.fölébredt magyar nemzeti öntudat a minden téren hátramaradt ország regenerálióján dolgozott, zajtalanul fejlődőit oly mozgalom, mely egy félszázad óla az ország erejét emészti z az állami önállóság belső kiépítését akadályozza, üdvöe nemzetie? fejlődését maidnem lehetetlenné teszi A mozgalom eleimén irodalmi volt, éa Kollár János (1793-1862) SUwy-Deira (Sláva leánya) czimü költeményére vezethető vissza. E költemény 1824 ben második és 1832-ben 8-dik kiadáaban jelent meg. A pánszláv mozgalom ez, melynek első termékeny lalaia as ág. hitv. proL egyházban keresendő lelkészek éa tanítók voltak na-gyobbrésst, kik a pánszláv eszmének egv-házban és iskolában propagandát csináltak, éa nagygyá növessteltek oly kísértetet, mely mindig tágsaabb körökbe hatolt a Magyarország a a magyar állameazme ellen a gyűlölet magvát Szétszórták. Észrevétlenül éa magyar részről figyelembe nem véve mindig tovább terjedett a mozgalom, de gyt-, mölcseit csak 1840-ben ismerték meg, mikor az országgyűlés a magyar nyelr jogait egy törvény által biztosította. Ettől kezdve a pánszláv mozgalom nyill lelt, mely akkor a bécsi hatalmasok által támogüva, Magyarország földjét aláásta, a magyarokéi szláv
mmék «m* metnyítáaa, a bet-tasaatté* tatgyábaa a ssakta* | fct|»i>|ii, a városi kftagyft-Jppl * ideiglenes fit- |
I Mni Imtöttdt delegált pinák, ki* |
_____ ft bwáiide fttleír* vonatkozó tár-
■PMÜ véfett t bnéape»ii árutőzsde de- | jj^ ttjaival ftgyaftkt teatüiei alapítása Buda-1 keroNwO-eaimöi vicinális vasul metnynása, e aagyaiftd-bareai vicinális va-tf Metij tárgyalások, báca-bodrogi negyei »mm« épfriaáii féasvénytársaság alakítása, • lengén konsorcKtm fekmsiása, t boba-jeanakája eUmeghi vaaul bejárán.
Éa a a>ig oited ezek a gazdasági (er ■iwl gts e» nagy események történnek, aaaftati aejielaeel éa jeleotftaégoaen megtar-latiak a biieltaitéeeti caoport értekezletei j eMkia misén a aacy koavgrziooália müve- , lettek, melynek etne»t*|éu állunk a mely | hivatottnak lá'uik arra. bogy állami pénzügyeinkben u| komakot inauguráljon.
Nőijjrletemk és a cseléd-ügy. !
Uyea etimeo jelent meg e lap 2. axá- I mában ef| eaikk, mely igen tiszteletre méltó j elwmerfeeei siói nóegyléteink működéséről, orfoaitJ «tmMatáljn azon szép emelkedést, baladaet, mely ugy a keresztény, mint as itraettia nőegylet körében és/,lelhető.
A nóegy leli működét méltatása után á* tár ezikkiró a cseléd-ügyre s ast irja, hogy ! rsméaye szerint sem a keresztény, sem az j izraelita nőegylet aem fog megállapodni ax i addig elért álláapootoo. hanem „az I
kr kirükbs tartotó cselédügyet fogják ügye- j kap* esaai.1
Nincs okom »kétségeskedni, hogy — ; miién ezikkiró ezeket irta — legőszintébb jóakarat vezette, -j- Soraiból elég világosan kHnnik ax is, hogy városunk cselédügyi mi satuit eléggé ismeri, sőt talán érexi is. Nincs okán kétségeskedni, hogy talán módoaatok fölojt is töprengett: miként lehetoe a moat ■4r botrányosan tűrhetetlen cselédügyi mi-zenién segiteni? El is jutott töprengése köx- \ bea a * heuréka-ig.
Nini! Hisz itt vannak a jótékony nő* egrietek! As a jótékonyság olyan tág lógatom, bogy az alá oda lehet szqrilani mindent, ami csak arra való, bogy valami bajon aemisen. Mért ne lebetne hát a cseléd Ügyet is Fa jótékony oőegyletek működése körébe I adni. Nesze, ker. és isr. nőegylet, itt is vsn egy baj, egy társadalmilag is veszélyessé j válható mizéria, amin ax illetékes balóaág i vagy nem akar, vagy nem bir eegiteni 1 Segítselek rajta tij
A baió**ág gyönge; nem oyul a kérdés megoldásához. Ragadjátok keselekbe ti erős Wk a oldjátok meg a kérdést ti! Tűzzelek kii eréaydijakai! Jutalmazzátok a azolid, i
Sinkás, egy helyben hosszabb ideig sxol-ló cselédeket t
Eveket akarja ezikkiró.
Még egyaxer hangsúlyozom, hogy ninca
' ' I
polgártársaik ellensége gyanánt kiáltották Mi, kiknek egyedüli cséljuk a szlávok elnyomatása. Hogy as osztrák kormány a mozgalmai nem roses szemmel nézie, sőt azt nBmikép a nemzeti átalakulás meggáilftaára támogat la, mutat ja as, hogy Kollár János Ük arohaeologia rendes egyetemi tanárává tavátólt meg Bécabe, másrészt a 40-es évek padag röpirat-irodai ma, mely röpiratok gajdnem kivétel nélkül gyűlöletet lehelnek Ibgyarorsság ellen. E mozgalomban a némáig elhalálozott gróf Thurn Lso, Austria afanktafáa minisztere as abaolutistikus kor jzakbari is ré-*atveit egy röpirattal, mely-éek oaime A tótok álláaa Mitgyarorazágoo, •ne SteUung der Slowasen in Ungárn) Prá, És 1813 Egy másik röpirat, melyei Béda K irt r* németek és szlávok védelmét Ma-lyaroraiftgon tftai ki eaélul: »l)ie Vertbei-jbgaag der Demachen und Slaven in (Jn* kara* Lipcse IHJ3. Egy harmadik névtele-bftl megjeleni röjnratnak cxime: » a axlá-tok eehéményei éa panaaiai Magyarországiban a magyarok törvényellenes túlkapásai {miau* — (németül: Lipcse 1843J Mindeaen Mpiraiok alaphangja nagyon termésaetesen jgyfilőlet a magyar faj, annak nyelve és ia-jtéaményeí ellen, vegyítve azon nagy sxláv ák>»mal. mely abban .tetőzik, begy a .axlá-vok ágykor még nagy szerepre hivat rák, bftl olyan világ uralom léte a germán éa rónán MniHuéivk romjain. Meglepő dolog, jfcogy Boriáik Mihály a borváliflir mozgalmát jelentékenyebbnek tartotta, mint a lel-{vidékek pánszláv mozga mát. A következmények világosan matatják, bogy a horvátiaknak a défoaláVQknak egy állambaa való | egyemtéaére v gombosé álam aem inlenxi vebb. mini a pánaaiávokaak álomkt pe, a . i Iwgy Magyaroraság a mozgalomnak eddig I aem tadóit urává leüt. A »Proteetani*mu-« aa hMMnaviarnns* .eaimü róptrat (1881) f sjgpfi aáaiiiikaiiag m#aija íki, bogy a ; paansm* prnysaanda fttansivüasbao nyer. i Imgy Ml Ift P?* letkém kóa« 436 háaa-jea imM, m ettenben a gám»láv iá ^ halta iaaM; ÍM laaftó baAii pedig Ué á Havai káarzatnak hódol.
Il^a ■éaásakt, bagy a neaumiieégl ImB drágán ftaette mag Magyar JMÉM^Mftlan. A kületleóség iljfeí nt|m>. a beWSw^ég eltet
Bmaalesílag kall sairveani, bogy ■ iMp tei>aéeaével Magyaror keéaa dlnit|ii Is sánémnljaaak
Ibi Mér.
T
okon őszinte jóakaratában kételkedni, de I engedje mag, hogy esen óhaját as említett aöegylelekkel szemben taihsjtollnak állitaem. |
As általa is eléggé méltatott nőegyle-tekaak ex egyátaláu aem esik hatftaköréba. Ea egéaxen más kérdév A nőegylelek erre •eminenler* éppenséggel nem forditbatjftk figyelmöket; mert azoknak eminenter az anyagi szükségben szenvedőkre, ax anyagi bgjokra kell kiterjeaakedni A cselédügyi mizériák erköloai fogyatkozásokban gyöke-reznek, tehát nemképezhetik eminenter tárgyát a jótékony nőegyleteknek.
Hanem tárgyát képeabetnék (ha képea* nék) halósági intéxkedésnek. De as a báj, hogy a több oldalról lelbangzó panasz és a temérdek hírlapi lötaólslás daczára sem történik nálunk semmi a cselédügy rendexége iránt
A fővárosi lapokban nem egyaxer lehel olvasni, hogy a rendőrség razziát tartott a egy-egy csomó hely nélküli cxelédet kiule-siiqtl a tövároa területéről. Nálunk mindig lehet látni a temető körül s a kertek alján csatángoló helynélküli cselédleányokai, kiknek a caelédi állapot csak firma egyéb üxelmekhöx. Majdnem minden hónapban más-más belyök van. Egy vagy két belet kitöltenek; azután olt hagyják a helyei és hely-nélküliségben töltik as idöl egy két hétig. Mindössze is csak a hel) szerzésben csinálnak ooncurrentiát, ami semmi tekintetben sem kiránatoa dolog,
Igazs van tehát czikkiiróriak, midőn axt hangsúlyozza, hogy'a cselédügy rendezése nagyon szükségén a családi élet szempontjából, amennyiben a cseléd minden bix-tartásban fontos erkölcei tényező ia aso-kott lenni. De a cselédügy rendexését első sorban ax erkölcsi jutalmazásban találni s ezt •emimenier* a jótékony nőegylelek ba-táakörébe sorozni, minden eaetre tévesztett dolog.
A cselédügy rendezésének egészen más a kiindu.ó pontjn. Ott van az" illetékes halóságunk kezébeo. Ott kell azt ax ügyet megmozdítani. Hogy miképen ? Föl kell tennünk, hogy a halóság jól ludja. Csakhogy est nem lehel pipaszó mellen elvégezui.
Különfélék.
I — A társaskör kézgyftlése. A társsskör mull vaaárnap jan. 13-án tartotta ; évi rendes közgyűlését Töttőey Béla a kör elnöke, miután a gyűlés határóxal képessége konstsialtatott, ax ülést megnyitotta s mindenek elölt a mult rendkívüli közgyűlésben kiküldött 7 lagu bixotlság jelenlése olvaststolt tel, melyből kiiünt, hogy a kör bevételei és kiadásai között ax egyemúly lenlorog -án, nincs ok a kör jövő lenállha-táaát illetőleg kéieégeskedni. a bevételek 1962 frt, a kiadások 1945 Irt 7& krral irányoztál! ak elő. Ezután.mée a számvizsgáló biaot tságnak a mult évi ^nztári kezelés megvizsgáláfárs vonatkozó jelenlése olvastatván fel, a pénztárnok a számadás alól felmeoielett s egyszersmind kiváló pontos és ügy buzgó működéséért részére jegyzőkönyvileg köszönet szavaztatott. Következett az igazgató választmány lemondáaa és az újnak megválasztása. Dezséuyi Elek indítványára Tóttöey Béla volt elnöknek és a választmánynak eddigi működéséért köszönet szavaztatott. A jövő évi választmány következő képalakilatoit meg: Eluok-: Varga Lajos. Alelnök: Clemeni Lipót. Titkár: Dr. Mayer Ferencz Ogyésx: Orosxváry Gyula. Pénztárnok: Unger Ulmenn Elek. Háxnagy: Horváth Károly. Könyvtárook: Vághó fgnácx. Választmányi lagok: TOiiösy Béla, Somssich Lő-rincz, Hertelendy l'éla, Buday Józael, Kovács Antal, Dezsényi Elek, Weber Károly, Dr Szekeres Józael, Dauscha Ottó, ifj. Fes-selhoffer József. SzftmvizagaJók: Seb mid' Frigyes, Fábián Ferencz, Ebenspanger Leoo.
— Tzdáust. (ielsei ünimann Vilmos kir. tanácsoa vasárnap, e bó 13-án kis-takosi birtokán hajló vadáaxalot rendeleti, melyre as érkező vadászokat Székely Tivadar fogadta a pusztán; reggeli 9 órakor villás reggeli volt, az után kezdődön csak a yáftszat, melynek eredménye 19 nyui. Az utolsó hajláanál, mely d. u. 4 órakor volt Horvái Lacxi zenekisérete mellett, ax első azónok Gról Hugonnay Kálmán volt, ki axépen kigondolt beasédlan köszönte meg a szíves háziúr éa urnö barátságos vendégszeretetéi. Piibál Ferencz a hási úrnőre, Simon Gábor a caaládra, Erdödy Lajoe a Gutmann gyermekekre ftrité poharát. Ott voltak: (írót Hugonnay Kálmán, Erdödy Lajos, Wéber Károly, dr. Szabó Elek, dr. Kiss István, tiósony Sán dor, Ebenspanger Leo, Sümegi Kálmán, dr. Rothschild Samu, Sebestyén Lajos, Unger Ullmann Emk, dr. Hauaer János, dr. Káls Kálmán Még mint mulftlosók jelenlek meg: Hibái' Ferenci, Dr. Bentsik Ferencz, Dr. Tuhoiy Gyu'a, Hertelendy Bé*4, Könígatein Samu es ueje, Erdélyi Mihály, Eperjesay Sándor, RoeenfeW Jóssal, Dr. Tripammer Rezső, Sasrtory 0«4tar, Jaaky Károly, I Csintalan Pál, Garai Benő, SVasiics Károly, Faics Lajoa, Györffy János, Lovák Ede, SÍmon Gábor, dr. Neneiedlar Antal, Ollop Ernő Hsákety Tivadar, a házi ur és neje A tár-aaaftg rali 11 óráig, mutatott egyftii.
- A pelaftH sgjletbáál, melyről mull számunkban ia adleak hirt, minden tekinietbea igen fényesnek ígérkezik a »tat*a vsa a hajdani iányea megyei bálok bftiyét elfoglalni Magunk ia msgjfcOdttnk, bogy e kÉsesami megbévék mán már la
Sjtiaógy, sőt fűlött re-is jotoaal-1ázásán ké-mnnk olyan Nagy-Kani-~A izíése-
annyi elöjegrsés jatt Tolna, Vaamégyéből is, hoty a bálboi méayeiok esek szonni nagyon lak. Megyénk minden vidékéről Hzülnok e bálra, leas tehát alka fényes bálról irhsini, *á minőt Mán igen ritkán lehet caak Iáit i. sen kibocsátott meghívók |gy t zóluak: j «A nagy-kanizsai polgáfi egyl^L Itt 9. évi .február bó l-én uját helyiségébet egyletilbáli rendes, melyre .... ural ée cs iládját tisztelettel meghívja.. Rendesők: , Lrvay Lajos, Battoss László, Baloghy Mihály Dr. Bárdió György, Bárdon Józael, Bélns L íjon, Berecz-ky Vidor, D'Andrjáe György, )okzsel Fe renloz, Faics Lajos,' Falb Adolf, ilj'. Kar nek László, Fülöp Béla, foldhatni aer Károly, Halis Piats, Halvax Gyula, I iajós Gjfula. Dr, Hausei János, Horváth György,' Dr. Keczer Ákos, Dr. Kies István, Korács Fe-renca, S. Kovács aLjoe. Körm ndy Zoltán, Lenkei Fülöp, Marosi Lipót, Dt Mayer Ferencz, Molnár Dezső, Molnár Elek, Nagy De^aö, Dr. Neusienler Antal, Ollop Ernő, Osziérhuber László, PolgárBé!a Rátony j Já-noé, Dr. Rátx Kálmán, Dr. Rjii uh Zsigmond, Reznek Károly, Syastics Géza, SvaalicsZoi-lónl, Székely Tivadar, Dr. Szül > Miklós] Tripammer Gyula, Várady Józaif, Závodnik Alajos. Kesdele 9 órakor. Siemélyjegy 2 írt, Családjegy 5 frt. Páholjjegy 10 frt. Karzatjegy 2 Irt. E meghívó náara át nem ruházható s kívánatra elümuta andó. Jegyek előn válthalók az egylet helyi légéiben s a bál ealéjén a pénztárnál.*
— A bírósági könyvtárak be reedeaését a jogi szakirodalom hoeszasan és mélián sürgette. Most az igazslLügyi mlnisa ter egy körrendeletben meg ii vetette ezen anhyira fontos és szükséges sitkkönyvtárak alapját. A törvényszékek elnöleihex inlézeli körirat mindeu törvényszékhez egy egy ösx-szeget utalványozol! ax 1888-tlan megtaka-ritoti iroda átalányból ax elnök kekéhez azon rendelkezéssel, hogy bjrótáraai meghallgatása után szerezze meg a szükséges tudományos becsű jogi azakkúovveket. A mi-niazter első sorban a hazai éaküllöldi tudományos folyóiratokat ajánl ja ax alaökök figyelmébe a azonkívül az alapvető muckák-rój, ugy a polgári, mint bűnügyek köréből egif jegyzéket kösől, amiből válogathatnak.
— Aa egykéi körétől. Vaszary István badacsony-tomaji plébános január hd 7-én meghalt éleiének 59-ik évében.
— A Imlaluiil gftahfjésáa ügyében — írja a »Somogy* — értekezlet voli január 12-én a közlekedéeügvminisztérium-ban, a melyben Tallián főispán elnöklete aláli részt vettek a minisxleriufc, az érdekelt
sási részvény kelt megyék »tak, .hogy a Ők éptléséhez, hozzájárulni. Ülalat terveit; ej yelőre a felső járatni. 1890 is egy másik Rtkárd m kir. , bogy Bsross >lja a megala-
megyék és az uj balatoni haj/ társaság képviselői. Az éld képviselői mind ugy nyilaik megyék hajlandók ugy a ki kő mint a vállalat fentartásához Siarvasy Sándor előadta a kiejtette, hogy a vállalat Bálatonon szándékozik gőzhajó tffl kezdve az alsó Balaionoi hajót fog járatni. Rapaich hajózási főfelügyelő kijelentett Gábor miniszter melegen párt kall társsság működését. A vi Halainak hajó-beszerzésre 4000 fn állami itgélyt nyújtott éi megígérte, hogy a lir.su atot évenkint 2Ö01 frt segélyben fogja rém esiteni azzal a k kötéssel, hogy a menetrendi k és viteldijak helybenhagyása a minisztert lleiik meg. A hajózási vállalat képviselői kiji leoletlék, hogy aft egyes megyék részéről ia r egelégednének 2000—2000 frt szubvenczióv ti.
e!y
kilő
— A keaallialyl | itak főgimnáziummá leendő gvában Svastics Béno föispál séga elnökiele alatt f. bó Ifen értekezlet tartatott, p lésre vonatkozó összes Ügyek lék a elhatároztatott, hogy leti Ülés hivatik össze. E'.en ére össze ia hivatott, melyen közül 4 -en vetlek résat. As nyire főispán ur elnöklete al iékeztetek megállapodásai a kápviaeiö-testület elé mint jeszteitek és pedig, bogy a fögymnaziummá leendő meztelik, a város a fögimna inért épűleiet emel; a kft: küldöttségileg keresi lel a ké ros ajánlatát a áldozatÜéaza t véve, kegyeskedjék a kfbővii iiumot évenkint 8100 Irtifil küldöttségbe, mely föispíán u fii hó , 19-én tiszteleg gr. miniszternél, Keszthely k ké 12 tag választatott, a palán selök is felkérelnek a küldői részvételre, továbbá é keszthelyiek és vidékbd&ek
— Hangverseny A egylete állal éa betegsejgélyzi
é hó 12-én tarlóit hangversép sikerült. A kftsramükuok elismerésre méltó módon ifef adatuknak, Oaroi Benőni fíounberg A dám úr kiéért finom technikával játszol rés •Faoel'-jából A mflapraak állott zongorajátékból; és Lajoe úr részleteket Jálazott kure«-jébői a jőle megizokot i Heimler Frida llisasmpny ' saolta Meyerbeer indulőját Öt Is Roaaaberg A dám «r ki
Bul
Imnaaluns kibővítése tár-ur ö méitó-2-én Kéazihe-ea a kibővi-megbeszéllek' épviselöte-ilü-ü'éH t. bó 14-a képviselők előző legtöbb-Ili tartott ér-|imn. ügyre, a avaslatok ter-gimnáziumnak vitése kérel-Aumnak 40 ezer kormányt i, hogy a végéi tekinietbe mdő főgimna-segély esni. A vezetése alatt Csáky közök t. |)v. teslftletéből orsz. képvi; ségben leendő spesien lakó
ker it jak ónk. alapja javára ye igéd szépen kivétel; nélkül ilttik meg fel-nrbftlgy kit <harmóniumon ileteket Jounod még 2 pontja ledig ZerkoriU Wagner >Wal prec isi tással. szépen ját-Próléiá-ból. eérte harmooi-
i [en
flsoo. Mindegyik piecet xsjos tetaxéasel fogadott a közönség, mely kftlöoősea Gani Benőné játékánál nyiiaikozoii lelkesen. A programúi énekré»zében Ur. Rothschild Sémimé és Orüá-féld Emma k. a. Osztoztak. Ax utóbbi első íxben három dalt énekeli sok érzéssel, másodízben egy dall Weber • Bűvös vadáax«-áb6l Mindkél izben a közönség zajos leisxéséMk adott ki* lejesési, mire a k.a a. többszöri kihívás mán néhány magyar dali énekelt magyar ssöveg-gel, a miért lelkeeen megéljenezték, Nem kisebb sikert aratolt Dr. Hotscbiid Samuné pompás magyar dalaival a mikor as éljenzés a kihívás szűnni nem akart néháoy dallal kedveskedett még a közönségnek, melyeket oly meleg érzéssel s oly szépen adott elő, hogy a közönség zsjos tspsokban tort ki. A hangverseny után láocx kövekezelt. Ou Tollak Bachracb Gyuláné, Bachraoh k. a. (Zágráb) dr. Bedö Béláné és nővére, Bischilzky Béláné, dr. Blau Simonná, Bisu Lajosné, Blu-meoschein Vílmosoé, Berger Adolfné, Berger Pepiose, Ebenspanger Lipót né, Fleischerné, Fleischer nővérek (H Báli' Mikii*), Freund-né, Freund Lujza, Fiacher Ferenczné, Giins-berger Boldizsár né, uarai Benőné, dr. Gerő Józsefné éa sógornője, gelsei Gutmann Vil-mosné, Goiilsiein Enáilia,< Goldmanu Samu-muné, Goldschmid) Dftridné. Grunnerné, Grunner Emília, Gsietiler nővérek, llirscbel Róza, Kr tuszító Goldmann tiizells, Kardos-né (MarczaliJ, Krausz Ju'csi, Kohn Fülöp-né, Klein Illésné, Kellerl Lajosné, Kremzier k. a., Komoayné, Kohn Netti (Eier). Lengyel lgnácz»é, Lengyel Bertiálné, Löwinger Ignáozné, Löwinger nővérek, Lőwy Lázárné, Lőwy nővérek, Lukácsné, Löweabachné, Lichtscbein Teréx, Münx Mórné, Mayerhof* ler k. a. (Udvarhely), Pollák LipMné, Pollák Berta és Matild, Pranger nővérek, Pollák Edéué, Práger Béláné. Reichenleld Gyuláné, Rapoch Gyuláné, Rosenfeld Adolfné, Roaenleld Viima, Rosenleld Lajosné. Rosen-berg Adámné, Rosenfeld Vilmosné, Rotschild Samuné. Rosenlierg Jánosné, Rosenbcrg Berta, Rosentbal Regina, Schapringer Usóné, Sámuely Henrikné, Samuely Olga, Sommer Sándorné, Stauber Gizella, Sirem Vilmosné, Saltler Józsefné, Sleinilx'Teréx, Sallér Lajosné, Steiner Klára (Bpéatj, Sirem Bernát-né, Sirem Leopoldin, Strem Lipóiné, Samek Jakabné éa nővére, Toch lipóiné, Toch Marcsa, Dr. Violáné (Gelse), Veitli Roxa Weísx Béláné, Wortmanné, Wortmann Paulina és Janka, Weiszberger Zsigmondoá Weísx Tilda. Wagner Ferenczné, Weiss Józsefné, Weisz Szida, Teréz és Cteczilia Win termein k. a. •Weiss Zsigmondod, Weiss Malvin, Zerkowitz A'bertné, Zerkowitx Ter-ka aat. Ax első négyest 74 pár táncsolia.
— A uagj-kaalaael erdei vadásztársaság ma vasárnap a felső erdőben vadászatot tart.
— A aagy-kaalaaal iparoa ifjúság önképző, segélyzö- és rokkant pénztár egyesületnek vigalom-rendező bizottsága 1889. lanuár 20-án az az vasárnap^ a »Polgári Egylet* helyiségének dísztermében táncz-czal egybekötött jötekooyczélu műkedvelőt előadási rendez, mely alkalommal színre kerül: ÍW/io Klári népszínmű. Szeipélyek: özv. Aba Györgyné Kovács Ferenczné úrhölgy, Afaa András fia molnármester Tóth Lajos ur, Felhő Klári, Felhő Kalicza árvalányok Abáné fogadott leányai Pichler Róza k. a. ős Kiss Verona k. a., Fátyol Fer-kó molnár legény, Abáék rokona Metx Lajos ur, Tenger Adátn molnár cséhuiesigr Css-lányi István ur, Bsliut fia Musikár Vincse \ ur, Caik Vendel szabó mester Szilák Andor P ur, Istók fia Sáreix József ur, Viola £va Sxelig Fáni k. a., Rokkáné, Tenger gazda-aaszonya Borsitxki Mária k. a., Gergő k*> reszt fia molnár inas Blau Mór ur, Szila Pista Geróo* Józse! ur, Tömjén Jáooa es-peres Rónai Béla ur, Tnrbék Máté Földi
I Kálmán ur, Magda cseléd Abáéknál Lirbeim | 'Teréz k. a., 1. 2. 3 4. leányok Vukics ! Mari k. a.. Bódis Mari k. a., Spiegel Gizella k. a., Hirschl Térés k. a., Gyuri czigány Gutientag József ur, Egy legény Hencsics | József ur. Helyárak: Páholy S Irt. I. rendű j zárts7éK I frt 20 kr. II. rendű zftriszék 80 kr, III. rendű zártsaék 60 kr Földssiali I állóhely 60 kr. Karzat 30 kr. Keadete Vt órakor. Előadás után lábcz. Felüfizeiéék köazöoetiel fogadtatnak éa hirlapijag nyug-tázlalhak.
— Alsó Lamtffjanuár bó 12101 fogva Pataky Kálmán é< Vachot Kártjly szerkesztésében mindea vaaárnap megjelenő „Msó'lendcai Híradó" ttximü vegyes tartalmú hetilap jeienik meg., A hozzánk küld&U mntatvány szám válioiátaa tartalma; eldfi-aetési ára egész évre 4 frt:
— Gjréaaklr. A helybeli laniió-lée-lületnek egy nyugalmaaott tagja hunyt el f. hó 14-én Horváth Vtodellten. As a>baáyt hosszít ideig működőit már Kit-Kanizsánl s esek néhány hónapia (a leien tanév elején) v nyugdíjazták, mivel beteges volt. 64 ével élt. Temeléaén szépszámú résztvevők jelenlek meg. Karláraiün kivftl BabÓebay Gyöfgy polgármester és Juhász György városi axáía-vevő is részi véllek a végáíariaiséffta. Hivatalára a gyászoló caaládoa kivül a nagykanizsai polgári iskolai és népiskolai tantestületek helyeztek díszes koszorút,
— RagálfMeg v Ali Aa tekintetében a pénzügy minist lerí umnak egy hirdet ménjét közölte a 'Budapesti Közlönyt, melyben szabályozva van a regálé birtokosok en-rása, kárpótlási igéuye .é* a beielentés, kö-rülirja a bejelentés kellékeit, lelhívfa a kár-
H§eaak*takai, tafy igényeiket aaoa HáaNfruitt ápil, melynek mAködeai
<e*ee ae rtalméréat jog gyakoroltatott i I aaafaeveseafcvel, melyben &
pef igaleeétyMQti, legkártfeb tétig. évi már-mm H ll-etg aaaél inkább bejelentsék, gm**í eftea ittm «*«k aa igények mi bh um sla'i Mm tagnak tekintetbe vétetni; ajaatyiá c hirdetményt érdeklődik köaőnsé-géek tf yeiatébe.
— A as«gf*kaataeal twtti öee* gályáé aan vei kezet 1889. éfvi január hó #7. dsiután t arakor Nag) - Kanizsán, a polgári laáota ketyia^gébea tartja évi rendes közgyünkét. A késgytlléa tárgyai: L Titkári jelenté* a lefolyt Uaien év eseményeiről. í. A faMgyeté ktaoitaágaak aa évi azáamdá-tok éa mérleg ráad jetenWae a ennek kapóén határosat a nyereménynek miképeni tebaateaéra vonatkozólag, 8. Aa alapszabályok 4 9. éa 18. fainak módosítása. 4( Aa elaök ea a aor aaeriul kilépő 8 igaiga* tóaági tag, # p. Erdődy Lajoa, Knortzet tívürgy áa tSéaoay Sándor urak helyett ujak, vagy ugyanazok; ugyssintje 8 lel ügyelő bif «ot*agt tag megválasztása. 5. Netáni inéit vények.
t kereskedl IQak önképié egylete által rendesett jótékony czélu hang* vérvényen a kővetkezők (Izeitek felül* (Jolit-bsaasHtr Károly t Irt, YVeisberger Ödön 20 kr, Zerkoviia Lajos I frt, Herczeg Soma 60 kr. Kohn Á. Ödön 60 krj Zerkovit* Oszkár 60 kr. |)r. Kauch Zsigmond 60 kr, Székely Tivadar I frt, Kieiachbaker H. tiö kr, Wiener Sándor 2 frt, Fleiscfxnann Izidor 10 ár. lengyel Ignácz 5 Irt, N. N. 40 kr. Lő-w inger Bernát 20 kr, Betjger Adolf 60 kr, Kasaier Miksa ÜO kr. KotR N. 40 kr, Weiss lest vérek 60 kr, N. N. 40 kr, N. N. 40 kr, N. fy. 20 kr, Orünhui Henrik 5 frt, Vidor Samuná urnö 3 frt. * « 1
- A asgy-ksalmsl hséusljia* egylet 18*11. évi február 3-án. vasárnap saját árva- éa segélyalapja javára a koro na vendéglő éttermében zári körű tombolával egybekötött tánczvigajmat rendez. Kei-dele eaii H órakor. Belépti dij személyen-kint 50 kr., caaládjegy (ii qzemély) 1 (rt. Egy tombolajegy ára tO ke. Felülfizetések köszönettel fogadtatnak s! hirlapilag nyug--táziatnak.
— Vettük h kévelkesé aor*-kai. ;,tfalapdi'}Heyi/c as jsl8-*4U. éri un-badeágharrtban" csimü inunk ám (II nyO: maion iv (76 lap) fehruát* 1-én 'fog azét* küldetni a megrendelőknek. Akik addig az I Irtot bekü.dik, azok bérmentve kapják, a többiek utánvétellel, meljy kiSsé köttaégé". A könyv csupán csak nálam' kauhaló. And-rásliida, (p. /.sla Eger meg) 18S9. január hó, Nosék Mihály. T
— Pályásaiek. A caícaói községben kántortanító állomá* jővén üresedésbe pályázat hirdettetik, a javadalom 4**0 fai készpénz, pályázati halár • idő január 31. Ugyancsak az alsó dürgiksei községben lebr. hé 4 re pályásai hirdenéleli, jövedelem 5)70 Irt kes/pénz. Mind két helyen a tannyelv a magyar.
— Kesstheljen a mull bélen egy magyar daltáraulat tartóii a Varga-féle vendéglőben előadásokat, eleinte szép számú lérlikönünség elölt, de uióbb nagyon tueg-togyatkozott a közönség, tapaaztalván, hogy a msgysrdsltársulat kevés magyar dalon kívül legtőbbayire a német dalokat kultiválja.
- A balatoni Jég haláasal. mely máskor a legdusabban lizeteit, most oly annyira eredménytelen, hogy a halászoknak nincs kedvük a Balatonra menni, hogy megvessék háléjokat a hsllogáara.
• A periakt társaskör saját könyvtára javára január hé 26-án a városi vendéglő nagytermében zártkörű lánczvigal-mai rendez.
- Aa alaó-leiiilval ütik. tűzoltó egylet február hó 2-án saját czéljai előmos-díiáaára zártkörű táncisgalmat rendez.
Hirtelen halál. F. hő 16-ára virradóra Samodica Hozália, Anila-uíc/pi 73 éves asszonyt balvá találták lakáaán. Megette! vén aa orvoa-rendőri bonczolás, con-•f«iat*aio«i, hogy aa illeíö tüdő vészes álla-ptfbsa volt már s halálát lüdöezelbldés okozta.
' A lenaHasett borjukat gmt olyan idegborzongató módon srállilják he a vágóhidról. Heede»en a huaszáufito í kocái oldals«egt:ire skssz'ják azokat ugy, j .hogy lr{ »k majd a tőidet söpri s nyakuk ] met aeti ré»*e undorítóén tátogat as ntezita járókra. Már e mia't más alkalommal is fulstóllatiunk iV rendőrség intézkedett- is e botrány megszüntetése; iránt. De aa; In-tézkiélniiok — ugy látásik — nem sokáig vaá formaija. Kénytelenek vagyunk tjehát e éologra" újból fölhívni a kapitányság Igystmit.
— Bsfrtspáa. Jauda Károly My-Wi mékenéaanak kertjében a jégverujet f. ; ié IH>éra virradóa íanjeretlen lettewea fel törtél a abból \fiu iteaá sairt elvit telj:. A betörés aem ment valaifi nehezen, mert a jágv*rem esek igen laaáki volt zárta. Jaada Hága bem aen, bagy a kaankkaa volt szándéka aifa eréaebb aárt alsatoaiai. Amim I következmény matatja, kissé megléaett !
taia - I r
* Bellikéi mi é« fiálli arak ujaa-aaa aMfttyMott aafc*aéadé<éi (főtée Bel-ijlféay léü bééi ajánljuk I. olvaaéh* aaé-
lievééibe* lapunk hirdetési
miaeaae elterjedt betegség
Mindazon Iwjok* későit, melyeknek as emberi nem alá van vetve, ninoa me»ssebb atterjedi, mint kimerülés ás általános gyen* | geség.Saellemi éspbisikaisaanvedéseket okok? * nak, mint idegességei, lölájáai, álmallanságot a a helyett, hogy a beteg éji ej as álomtól . üdülae, reggel kimerültében árai magát, i mim este mielőtt lefeküdt volna. Kittje laa- j aankint elhagyja, de a luújdonképeni beteg-ségi ok ismeretlen marad. Csakhamar az egész idegrendszer van megtámadva' a á gyomor nem képes többé táplálékot venni ' s megemészteni. Ha ilyen betegség fellép I legjobb ast as orvoaságot venni, mely más ilynemű betegeknek használt. Dr. Med Beuck | írja többek között : Warner Safa Cureje j aa illető belegeknék jó szolgálatot látszik ' tenni, ... asszony is kinek ugyanezen or- I vosságot rendeltem igen jól érzi magát utána.
Warner Sale Cure-jéuek ára 2 toriul üvegenként s a legtöbb gyógyszertárban kanható. Broaür ingyen éa bérmentve küldetik azét. Czim: II. H. Warner fs ' Társa Pozaony. 255
- Kéhégéa, reked leég én el- | ayálkáeedée ellen csak egy a »zer: Kgaer aaénaoM kllAntetéef nyert | mellpaaallllél. Ajánljuk t. olvasóink különös figyelmébe. Kaphatók 25, 50 krOs | ás 1 frt os eredeti dobozokban Nagy-Kanizsán : Balus Lajoa, Práger Béla, és Szőr-csöky Bela urak gyógyszertáraiban. Zala-Egerszegen: Uuger Domokos és Kuszter ! Sándor gyógyszerész uraknál. '
Közgazdaság.
Nyilttér*)
1narti
I plllfili^iSJ
I liií lj5f?Sa|
Ift Mlliillplfi lllilliltjffll
1 Wwm
! Mi
lihllrlílf • lllijiilii}

xxxxxx
PKLKT-« K« W¥ITl»!
Ezennál van szerencsénk á n. é kőzőnaég becses tudomáséin bo/iji, miskérint helyben a föléran levő hg. Batthyány-(éle házban
n „vttüéuiber' he/- oxlinxett
Raktáron pontoa és jután kielégithetni i'őt pártfogását kérj(
805 1—6
askereskedést
tartunk minden e szakmába vágó ozikket éa ezeknek roe áron leendő kiszolgálása által tisztelt vevőinket irekvéaünk leend éa midőn a n. é közönség szíves k,
marudlünk kiváló tisztelettel
Bettlhim és (hth.
3jociOöQoctooQőt»ae^
Aas állaUsAasa '- U UhIm^ bmM . llWk Ll
ÜalH.
(Saját t&lósilóakMI) /
Nagy Kaaiaaa. 1H89. jaaaár is.
Az uj év első kél hete a huzaüzletre nézve annyiban volt különösen nevezeiéx, hogy az árak igen jelentékenyen csökkenlek. Igaz, hogy majdnem általáuos volt a nézet, miszerint az árak gyokerea forgalomjavuláa j nélkül nem tarthatják magukat, de senki j sem várta, hogy az árcaökkenéa oly gyorsan s o.y nagy mérvben log bekövetkezni. A külföld épugy mint a mi jelentékenyebb I piaczaink napról-napra olcsóbb árakat jegyéz-tek s hogy ily körülmények kíit as átak { nálunk is olcsóbbak lellek, magától értető- j dik Mindemellett a forgalom most sem lelt j é'énkebb. A külfölddel való üsszeköitaíés J teljesen megsrünl, az osztrák mslmok pedig ] — rés/ben a rossz liszt üzlet, részben saját vidékük jó termése következtében —- a lehető legcsekélyebb a jgy a buxaüzlet helyzete valóban sajnosnak mondható. Ugyanezt kell jelentenünk a rozaüzletről is, mégiaguon külömbséggel, hogy a készlelek csekélyebb voltánál fogva az árcsökkenés egyáltalában nem lehet oly rohamos. Arps és zsb aránylag jó keresetnek örvendenek s az árak ennélfogva arányiéfe szilárdak. Csakhogy mindkét czikk készlete már fogytán van * igy nem ésslelhetö a forgalom valami nagyobb kiterjedéae. Tengeri majdnem leljMen valtozatlau maradt, ugy árak, minnt a forgalom csekélysége tekintetében.
Mai uaink 1Ö9 kilóként: baia 7 frt 7.S6; i árpa 6 MbO-7 írt 30; rau b frt— 6Jt>; zab 5 frt | 30-6.CJ tengeri 4 frt 6"—480. cioquintinft frt BO 1 C frt.
Felelős szerkesztő: V A K Q 4 I. 4 J O H

2 5
Aa állaláaoaaa Ismert, jó hírnévnek örvendB a több Udáta. tag ikttflaUteU aáabomaca kUdttnányem — kftlend&Mgfail fogva — aok utiaaámk lévén u utóbbi IdGbra kitéri, nthatiroztaii), hogy hrokon erimjegyeimet mfadoiitom a arra kék nynmatbau nját házam kliUfl alakját veszom Alj baja-gyoztetvéu ast Agyazoramind védjegyként a budapeiÚ iparkamaránál. T 286
SOSBORSZESZ
gyára aayhitáat ankftaOl: eaoaoa axaggatáa, Aigjés» fog- éa fej-fajdalmuk, asenigyaageaég, *-fnaláiak KHUgorok Ntb. ellen t de kólúnöaen a Mtrwéléa kenő-Kjuró-KyóKymódnál (aaaaaaga) igen JóT katá-auaak bixonynlt. FocltaattU aaerél ia igen ajicnlhatí, a menuyibeu.tt fogak fényét elöaegitl, n foghtut erőa-MIL áa a aaa| UaaU, iiafUlaa tat ayar a asm el-ainagáaa után, valnmlnt ajánlatus i iuf lejnioaSapa ia s haj Idegek nrfl«Itávére, • fejkorpsképatfdés , neg-•kndátyoaAaarn éa unnak megaaOntetéaére.
Ara rgi nagy li^fd i írt, rgj iM öreggel 50 kr.
Brázay Kálmán
Budapeatan, IV. kartQat Huzanm körút 23 az. Kapható Kagy-HnalsMUii RosenMd A., Sckvara Is Taa-W. Stri-ro áa Klein, FcMelhofer Józaef, BaUaa Jóiael, Praat-mayor éa Daatack, Pragar B., Marton áa Hnbar,IMarton Adolf, iraatk Náthán.
A legjobb czigaretta papir,

aiAsasma ratais mm
bfiltfiw Utt |
Nem íirea reklám, hanem a tudomány legelökelOblr személyiségei által bebizonyult t^ny, hogy a
„Les derniéres Cartouches" I
QZÍgarella|>apir Brsenateln Frérea g»4rából. (Afrif, B5. Bou• Ifruril Kitimám, i a legkönnyebb és legkitűnőbb
A kereskedelemben elötordul' különféle jobb czigaréilapapi-rok előkelő tudósok állal ösuehaaonliló vegyelmezéael aláveti tbttek. ugy Dr. Hohl a oécai vegytani egyetem tanára, Dr. Liehermann tanAr a budapesti állami vegytani állomás főnöke, Üjabb időben Dr. Soyka Hygienis tanár állal a prágai ném. egyetemen és mindezen összebaconliló cegyeimeeésekmindenkor azon etedményt adlak,.hogy a Braunstein Frérte czég cziga-krei taps pirosa a legfinomabb és legjobb.
Valódi csak azon papir, melynek etiqueltje mellékelt rajzhoz hasonló éa BrttunsleinFréres czéget viseli. Ezen czég czi garetlapapirjánál minden csomag annyi lapot tartalmaz, a mennyi az eliquettjén feljegyezve van.
A gyár
Bmunntrin Frérea e/ég alatt Bécsben, I. ker. Schotlenring 25. ss. a. raktári lar-
czigaretiapapirjai és czigarettahüvelyei eláruaitánra. 27(1 ö—25 ■ ^
Farbige Neldenatofle «aa BO kr. Ma II. 7.05 p. Motor — glatt und geaaatart fcirca SfÜO vararh. Farbea útid Doiuina).
Schwsrze, welae und fsrblge Nelden-Dsmsate von 0. 1.40 bia L 7.7o p. Met. (II | ■ (Jual.) — vfraaadet rvbaa aad atSckwaiaa porto- nad | ' aottrrai da* Fabrik-Depot Itenneberg (K. u. K. Iloflief.) Zürich. Mnatar aagebaad. firiefo koatea 10 kr. Porto. 302 I
Háx eladás.
Nagy-Kanizsán, Kereazfulcra 33. sz. alatti hás szabadkézből eladó.
Bővebbet a tulajdonosnál
298 3 —3 Miller léneanál. í
HIRDETÉSEK
7149/tkv. 1888.
ÁRVERÉSI rilBDETMÉNT.
A nagy-kanizsai kir. töhszék lelekkvi osztálya részéről közhírré tétetik, hogy Pollák Ármin n -kani/sai lakon végrehaitstónsk ml
Fails Lajos Ügyvéd ismeretlen örökösei hajtási szenvedő n.-•160 frt 44 kr. és 165 évi január bó l-től ji frt 38 kr. bekebelezés frt 95 kr. végréhsjtás je'enlegi s még'felmer ti végrehajtási Ügyébe törvényszék ferületéhe zsai 28! s/ikihen A lannak Koronya (íerg becsült fele réaze
int Kcjrooya (iergely (így gondnoka végre-Itanizaai lakos elleni frt 72 kr. tőkét 1887 író 6°/0 kamatai 24 20 Irt 40 kr. per, 7 kérelmi 9 Irt 50 kr. ülendő költíégek irán-i a lent nevezett kir. t tartozó a n kani + 309 hrzz. ingat-tlyi illető 1800 fiira
1889. évi fébrudr hó 6. napján d. c. 10 órakor
Kohn TfNtvérek:
Budapest, IV., gróf Károlyi utca 2a. szám. ajánlják a n. »• kdsöaaég baoaaa t gyahaéka gazdag baraadaaáai
atnlqnar-kőti) v k er c ■< k otl éH ü k o t.
melyUn aagybacal rágabb müvek, valamint!a Ugnjabb irodalmi kiadváayok aiadjárt megjalsnéafik után igaa jutányos áron kaphatók. Mayjiur nzéyirodalmi müvek dús tdlot&ékban. Az akadémiai könyvkiadóláttalal öaazes kiadványai olcsón megazerezliHők
FolyAIrsiak éa klrUpak legddaakb rak-Ura. — Könyvek és kla/rtárak saagvi-telnek. - Héaritárak éa agylalsk évt
aaSaaUrs TSaárolhatnak. Vidéki aiigraadaléaak gyoraaa éa pontosan elihtéztataák. Rcnletaa tkCnyvjogyiék kívánatra ingyen éa bármeat-vo küldetik. j 800 M
c
ezen kir. tőrvszék (tarai Benő felperesi közbejöttével megiarti résen eiadaini fog.
Kikiálfisijár a
Árverezni kiván 10° p-t készpénzben pirbsn a kiküldölt ke
Vevő köteles a lő részletben, még pe rés jogerőre emel ke I hónap aíatl, —' a ml hónap alatt, — .'a ha hópap alatt, -h mindéi az árverés napjaiét tOkkal együtt as érv határozóit helyen < lefizetni.
Kell Nagy-Keni telekkönyvi hatóságul 6 napján.
ételért három egyen-dig: az elsőt az árve-ésétől Számítandó 1 sodíksl ugyanattól 2 ijmadikát ugyanattól 3 n egyés réastet után ámitstjdó 6'/a kama* i feltételekben meg-módozatok azeriat
eés
804 |-l
ki
lelekkvi helyiségében ígyvéd vagy helyettese mdó nyilvános árve-
enuebbfkitett becsár.
k tartóinak a becsár ^gy óvadékképes ps-éhez letenni.
Máriaczelli gyomorcsöppek.
Kitűnt) hatású azar a gyomor minden
Védanr-
sán a kir. tszék, mint 1888 évi éktéh. bó
(»r. HüíiONNAY endelt kir. Isséki bíró.

r
Kapható
Főlúlmalhatadan SiMjáStt piwiiigjUiiiiiLwa Olátalélak-■aMIkTUu, Mfkayi MMMi kéuka, gj-oBtortmrat, jpémHfls bomuk- aa darakípiSdK tnWa^a uUkakftnaAte, eárpaágJaaiar 6-ktafÉi,m|aikioiaMina MaÉMhs wékiaonilAi a gr* amaak éaUkkd éa ISMbl val tattcrhMew. uíliutik. uwaa Untainak aNSa -In laiat Ara haaiaátati ata* áBbaat agren 40 kr, ma patánk 70 kr.
R&ip«oti aaMkflldéa In Kárdf (Bae
gyó^yiitrtártan.
értil A ral VJI wAríafwlll OiW^MW
fcSSkalna, a (Ml dUtPttTorttakhl
mranárnva kaalc és a fcvtfbM |n»Hékaa haaaaálaH «tuliá«»a m« Wl Jt*jr«nr» tag aa KiiwiIiiIm UaMk Uaarlk klaj isjaaiStiftaa aya* aulott aaa
Yaládi aialaéfkaa kapható: A'aw Ksateá^ Pragar Bála fyágyaa. Baek B. gjé».
uart. Kepmér. Coljaer Ttasaa és ! Bskoalay Kálmán gyágyas. Morttali, KMattktaS gyágjas. Mrrmft, gtaiaekar 8aaa gyágyaa. MffBejm.
K&rfia L gjágyas. Xuritxmbl Béka l^e*.
fi
r
HIRDETM
é
Az 1$88 évi XXXII Cet. állal i Hagyat' kir Pénzügy miniszter fel-Sktataíiáit ftywt a forgalomban levő magyar fDIdtehermentesitéai köteleivé-■T«k*l — beleértve u erdélyi éa temesi földtehermentesitési adósságot is — ' vtestafitelésre (elmondani, amennyiben a bevonandó köteletvények birtokosai aa idéwtt törvény 6. §-a szerint kibocsátandó mérsékeltebb kamatozású köt* * vényeket cserébe elfogadni hajlamlók nem lennének.
Ai új földtehermentesitési kötvények az 1888. évi XXXII. L cz. 8. M alapján a magyar kir (öldtehermentesitési alap igazgatósig által 199.509,000 forint névértékű összegben lltO, 500, 1000, 5000 és 10000 forintról szóló kötvényekben bocsáttatnak ki, esedékességükig évi 4-%kal osztrák értékben, május 1-én és november 1-é.i lejáró félévi részletekben kamatoznak és 70 évi alatt félévenként történö áörsolásek ulján törlesztetnek. Felmondás és nagyobb mérvű kisorsolás a legközelebbi 10 éven belül ki van zárva.
A kötvénybirtokos a kamatokat és a kisorsolt kötvények értékét a lejárt kamatszelvényeknek, illetőleg a kisorsolt kötvényeknek beszolgáltatása ellenében tetszése szerint felveheti
á magyar királyi központi állampénztárnál Budapesten,
valamint az eddigi beváltó helyeken, továbbá BUDAPESTEN---a Magyar Altalános HMhanltnál
NY.
BÉCSBEN----- a <», kir. aaí. osztrák kereskedelmi és iparUteüitézet
—' t— a rt. kir. mh. általános osztrák JlMMtelintaklnél
— j— S. M. non fíothselültl bankháznál BERLINBEN 4- — — « \pisi:mUu-CÍtselliéaJt itjaigaúUágánál it 1
— f-.ij, Bfa'rhrüder Imlá&mdl
M. m. FRANKFÜ1ITBAN if\ A. m Rothschild & Mm bankháznál.
Ki új 4° levő kamatszelvény mentve, s azoknak biztosíttatik, i
földlehermentesilés
os földtehermentesitési kötvények, valamint az azokt ek minden fennálló bélyeg-illeték és adó alól fel vanm á teljes bélyeg-illeték és adómentesség a jövőre (íme
A földleh irmenlesitési kötvények kamatozási és lörleglésí stüksé|
leiének alapszerfl I izlosflására törvény szerint az egyenes adók utáp radend
pótlék rendeltetik; amennyiben ez a szükséglet fedpzésér
elegendő hem vplnja, a hiány az állam általános jövedelmeiből pótlanqó.
Az 1888. évi XXXII. L cz. értelmében a jelenleg forgalomban leví ki nem sorsolt, valamint az 1888. november havában és 1889. januát havában kisorsolt magyarországi (záradékos vagy záradék nélküli), (emesi (záradékos vagy záradék nélkulij és erdélyi földtehermentesitési kötelezvények birtokosainak a kicserélés új
4°0-os adómentes földtehermentesitési kötvényekre
ezennel kővetkező feltételek alatt felajánltatik:
1. A kicserélésre szánt kötelezvények következőkép fogadtatnak el fizetésként:
a) Magyarországi és temesi földtehermentesitési kötelezvények (minden kathegoriája) j--------105 frltal — krral
hozzáadva az 1888. november 1-töl 1889. május l-ig folyó 5% kamatszelvények fejében T '„ jövede'mi adó levonásával - 465'. 2 » 45 krt.
összesen--- 107 frt 45 krral.
Erdélyi földtehermentesitési kötelezvények — 105 írttal— » hozzáadva az 1889. január 1-töl május l-ig folyó 5% kamatszelvények fejében (% jövedelmi adó levonásával = 4-6ft%--1 » 63 krt.
Összesen ---106 frt 63 krral
2. Az új .4%-os földtehermentesitési kötvények, ellátva félévi szelvényekkel, melyek elseje 1889. május 1 én esedékes, névértékű o. é. 100 írtért
88%% árfolyamon-----------o. é. 88 frt 50 krral
hozzáadva az 1888. november 1-1011889. május l-ig folyó
4%-os adómentes kamatok fejében------»> .2 frlot
összesen tehát---o. é 90 frt 50 krral'
hatatnak számításba.
/ • 3. Ezen számítás szerint az aláíró megkapja a 4%-os ISIdtehermen-tesitési kötvényeknek 100-al osztható névértékét, amennyiben az a beszolgáltatott 5%-os kötelezvények beszámítási értékében fedezetét találja, míg az utóbbiaknak ily módon ki nem egyenlíthető részéi a kicserélési helyek készpénzben fogják megtéríteni. .
4. A forgalomban lévő kötelezvényeknek birtokosai, a kik lelajánltjj kicseréléssel élni kívánnak, kötelezvényeiket kicserélés czéljából
1889. Január 21 tol bezárólag február 9-ig
letenni tartoznak. E letétel történhetik
•A Magyar királyiktizpqntiállampénztárnál (pénzügyminisztériumi palota), valamint a Hl. kir. állampénztárnál (ffivámház) Budapesten, « Irir. állampénztárnál Zágrábban, valamennyi magyar királyi adóhivatalnál, továbbá
a t'.i. kir átlapMIfi h uonkivBI
Budapesten Bécsben
látsági jiénzlárnál Ménben
«t Magyar Általános Hitelbanknál
a es. kir. szab. osztrák kereskedelmi ét iparhitelinUátnil,
a es. kir. szab. általános osztrák földhitelintézetnél \és
>S' M. von Itothschilű bankháznál
BrQnnben, Lembergben, Prágában, I a es. kir. szab. osztrák ktteik. is Triesztben jés Troppauban | iparhitelintézet Rákjainál:
ő. A kicsiirélésnél továbbá a következő határozmányok irányapók: u) a ki cserélendő földtehermentesitési kötelezvények benyuj ása az azolhoz tartozó folyó szelvényekkel együtt két bejelentési iv kisé etében történik, a melyekhez minták a kicserélési helyeken költiégmentesen kaphatók; h) a b< jelentési ivekén a kicserélendő földtehermentesitési kőte-inyek a bejelentési iveken feltüntelell kalhegoriák szerint i ön!Ive, sorszám szerinti rendben veendők fel; serélés végett benyújtott 5%-os földtehermentesités köte-enyekről tanúsítványok és ezeknek visszaszolgáltatása ellenében 10 nap lefolyása után az esetleg járó készpénz kiegyen-[ lilésiel együtt az új 4%-os kötvényekről a m. kir. Psozügy-miniszter állal kiállított ideiglenes elismervények adatnák ki, melyek 1889. ápril 15-t6'l kezdve végleges 4%j& kötvényekkel kicseréltetnek; d) az i leiglenes elismervények, valamint a végleges kötvények kiszolgáltatása ugyanazon kicserélési helyen történik, a melynél a ki cserélésre rendelt kötelezvények letétettek; ej az : 889. május 31-ig át nem veit 4%-os földtehermentesitési kötvények ez időn tul az átvételre jogosultnak számlájára és vesiélyére az illető kicsirélési helynél maradnak letétben 6. Az A) betűs, valamint a katonai házassági biztosítékok gyanánt kőtményezett löldte tiermenlesités kötelezvények tulajdonosai kötelezvényeiket a fennebb körülírt elj írás szerint, azon fizetési hely közveiflésével küldik be • m. Ur. földtahe -mentesítési alap-igazgatósághoz kicserélés (végett, a melynél a kamat izetést nyugta ellenében kapják j
Budapest, 1889. január 16-án. „
307 1—1
■agyar kir. Pónzúgymíniszterínm,
OOOttWWÜOOOOCHXtfVXXg
.Haszonbérleti hirdetés. *
Zala vármegyében, Csabrendek község határában 3153 holdsai birtok. 16 egymáiután következő évre haszonbérbe adatjk. A birtok áll 1400 boM szántó, — 120 hold rét, — 330 hold legeffi — éa 1303 Irald errffts JegélÖjtöl.
BSrcbb Mvilágosítást ad, közvetítők kizárásával, . Ij
g Chemel Gyula
] | *1—1' Kaposvárott H
&00000000000000t)0(v)0()(x)0000000(x
VAN HOUTEN «<»!«
an lnniervc OACAO'JS
, ^ , (hl tmalilatbai
a legjobbnak L legqlcsóbbnak.
l, kiló elf gandö 108 csésze
ptíldoboujkbM > % •
II
k>pluU 1 fi«i rmrllrrtliin, lUipurlt jáiinip íi DnilimtiWtn fa cnMaédikku
/, klH iM, UriaJauuL
Bár uilái' Muff-Kuutafo. RwnMi Aéultmtl
MfoautoU HaaUI FBlOp Itptnlajdonoui] M^-KaaóOa 1818.
/
iihi ii i IMIM
4.sz&m.
#
Nagy-Kanizsa, 1889. január Í7-én.
XVI. évfolyam
i xzz zzz. mm ra sl üirtiwtiiili | tkttáfáay- át iUfelafv-iirM Nrfcáa jk frilwál * Up a**tl«nl rWn IMM tHMv
| EUéékl vaui atatt I.
'I lérwtMlN Ml Immti k«k-
B ui á^wiutMi O.
n
Kéafrttafc »(*«*» mmn lllraiMk. ** ^x m itx m m ra
ÍM
ra ra. ra ra : 8rz ÁRAK
r^ *vr«
Filérrt
N«unJirn
fi frt -1 .. GO I . tt
H
^Politikai és Tregyea tartalmji hetilap.
»J Htr UliUl jtiiáiiyoMi p.imillajinVk.
Arvarr«l a afjréb ItlWalw hlrdatUéiajrak *» kr UI/ax4i|M falul 10(1 a«AI| | «rt J
K Zalamegyei ügyvédegylcU a Nagy-Kft ttizsni- és Délzalai lakafél pénztártak, Bankegyesülef
az Alsó-muraközi takarékpénztár részvénytársaság és öns, azi
Megjelenik Nagy-Kanizsán hetenkint egyes er: vasárnap.
Szélsőségek a társadalom fejlődésében.
Aa utolsó évtizedek rohamos lej-lődéaét aenki sem veheti tagadásba Az élet-viazonyok tökéletesen megváltoztak, a annak a kedély eaaégnek, a csendes, láasu menetnek, mely ly el mindenki a világ folyását nézhette — annak tel jenen vége van. Egész oaztályok ki voltak zárva azelőtt a nagyobb táraa-dalom érdekköréből, a a kisebb művelt aég, valamint a aajtd caekélyebb terjedtsége a fel-felmerülő eszméket caak lio*zalb idő után azivárogtatU szélesebb körükbe! 8 igy is a társadalom nagyobb része nem igen volt érintve általa.
A viazoilyok gyökeres változása as emberi élet a mozgalom minden térén oly gy Ók eres átalakulást hozott az egész társadalomba, bogy as általános érdekkörből most már nem vonhatja ki magát a nemzetnek legkisebb tagja sem. A sajtó maga ia ezer szálaival fűződik a különféle életviszonyok mindegyikéhez, a a ki azt akarná monda ni, hogy ő nem törődik semmivel, történjék minden a hogy akar, nyugodtan akar élni: azt ki lehetne nevetni. mert szép volna a jóakarat a jámbor ember részéről, de lehetetlent akarna keresztül vinni. A fiatalabb .nemzedék nem tud abból semmit, hogy azelőtt hogyan volt, tehát úgyszólván felnőtt azzal a nervozitáasal, mely a mai kor tevékenységét annyira jellemzi, az tfregebbek, kik Uniti voltak a dolgok nyugalmasabb fejlődésének is, csodálkozva látják e rohanást, mely mindennap balomra dönteni késs az előbbi napok építményeit és vívmányait s folytonosan ujat meg ujat akar létesíteni. Elannyira, hogy az emberi fejlődéa egyetlen korszaka sem kivdnta npff annyim a szellemi is phisikai erők oly méitéklten való Meg feszítését) mint
a mai, mely túlságos követelményekkel lép as ember, a honfi, a polgár elé. Nem a kötelességek lettek, súlyosabbak, melyeket mindegyiknek teljesíteni kell, hanem a kötelességtől jeaités módja lett complicálubb; nehezebb és + valljuk meg sok emberre nézve majdnem lehetetlen.
Átmeneti korszakot élünk, s ez a körülmény teremtette meg a lárasda lomban azokat a szélsőségeket, melyek-- uek tanúi vagyunk, melyek caak laa Bank int, a társadalom fejlődése folyama iában fognak kiegyenlődui.
Ezek a azélaőaégek úgy a szellemi, mint a phiaikai oldalról mutatkoznak, természeteaeknek fogjuk találni, hogyha forrásukra megyünk viaaza, s e terméeseti kényszerűség előtt meghajolva a helyett, hogy panaszkodnánk, kutatni lógjuk azokat az eszközöket, melyekkel az átmeneti processusnak mentül hamarabb véget lehet vetni, hogy az egyensúly helyreállíttass ék.
Abban as időben, mikor nem volt általános védkötelezettség, általában phiaikailag erősebb volt az a nemzedék, mely a katonai sorozóbizottság elé állott, s nagyobb volt a percent, mely a katonai szolgálatra alkalmadnak találtatott, ezzel azemben sokkal kevesebbet kellett tanulni, as iskolai túlterhelést még névleg sem ismerték
Mert as általános védkötelezettség korszakában, a követelmények amott ia. emitt is szigoruabbak. A miveltség általánosabb lett. tanulnak az oly osztályok gyermekei is, kik azelőtt nem tanultak, s a középosztályul tantervek oly követelményeket szabnak h szak-pályára lépő fiatal ember elé, hogy minden azabsd ideje el van foglalva, s teaiének edzésére, még jóformán a mozgást is nélkülöznie kell. De kspott ezért 2 órai toi nászást, dohos, poron teremben hogy ez ellensúlyozza a szellemi kimerültséget, a mit ez ellen ú-
veik. hivatalos közlönye.
imiiil mimlan nAárt «gy Mtr
■f tittár pttlUora te tt. <&r ra ra ra xtt r ra
1
lyozni sohasem fog, no éa azonkívül theoretice az egészségtant is megtanulhatja.
íme a nemzei ék testi satnyulásának forrása s egyszer imiud annak is, hogy oly sok a (szellenileg) gyenge tanuló.
íme két elentét, melynek kiegyenlítését, egyensúlyba hoziWit ál laiuférfisk. tanár ik, orvosok, katonák folytonoasn megkísértik; de bizony nem igen sikerült ez »ddig. A szélsőségek harczoluak egymással s nem bírnak kiegyezkedni, s est a társadalom sinyli •meg az ifjú nemz jdékben, melynek kötelességei lénye ^esebben nsgyobbak éa nehezebbek hjint voltak csak 3 évtized előtt is,
De nemcsak alakította át gy
ezeket a viszonyokat keresen az a rohamos fejlődés tért haladás; hanem az ipari,
gazdasági viszon
vokat iá, melyek nem
kevéssé életbevágó tényezők a társs-dalom fejlődéséb ui. Hiszen lagtidlnr-tatlan, hogy e rohamos fejlődéi* sok jót és üdvöset ii hozott msgávsl: sok tekintetben szebbé, élvezetesebbé tette az életet magái, finomította a külső életviazonyokat, sok tekintetben rom-bolólag hatott az osztályokat elválasztó válaszfalakra, s ha nem ia teljeaen lényegileg, de lqgalább a látszat ra nézve demokratikussá nile a társadalmat, nagyobb egyenlőséget teremtvén, kifejtette, sőt virágzóvá emelte sz egyleti életet, — de i sásképpen nehezebbé tette az élet kütfelmér, a létért való harczot, s nem volt szomorú befolyás nélkül az erkök sí korcsosodásra. Igaz, hogy) a nyilván isság eflijesztővé leszi a példákat, de lem igeji szünteti meg Igaz. hogy áltaánoaabbá tette a mű veltségei, de ?||en sokaknál felülete sebbé is.
De hát ni neti időszakban mányait szereti, a rosszat is a
iics az máskép átme-a ki a haladás viv annak | el kell fogadni melylyeí jár, annál is
Téirczsi.. Téli kép.
Ikdsg van ott Mak egyre fagy.
A s*H taáocra rásza SedrnyM, kis lányi as ég alatt
Bolyong, ikesw. /üti*; Knsrgt ajkán régig régig (iördülnrk néma kőnyek ajkéról a tokáss as égig é
Felhat, igy sorsa kónyebbl
Otthonját édes anyja rég
A néma sírba fittet Smrén a bánat sebe ég,
hsars e félédet meófiiifjet Meghittje? ok, kogy ui ne tolnai
Mi raha hét á bánat! Mely lépteit strkertbe rónia — -flantjákos as pnyának
Mtahmnl, kínnal fel*
A sok*, ajka rétiket, Maid kél karjára! Mái hékotja a ktrtriet Aa Mdés, mtaók rifmtt hot Bér merne kúyttí ás*k: •Anyám, anyám ölelj mapadkos Ht Imm kis linyoé
A lék uS kémes mvtt
A réésj, néma sorra; Mfy rmyyo* énét temask élt M mma MÉÍ eéeia fa te smMt haüm
Ml kési mér a réssoét!' lh fasm tmiW fmty* % mfyal trkeUsi*
ra Ifér Ms
„Itt egy bútorozott szoba
NÚNEK kiáll" Elfógoit azon érzés me^y az »Kj rá érQnk arra roég« kolieméoyéi Petőfinek sxQlie, értem a lustaságot: későn kexdiein el lakás titán járni, pedig már nagyon kilr-inörare éged a dolog.
De hát azt hillem, hogy olyan nasy városban mint X., ss ember csak akad kiadó lakásra, tálán annyit lát, bogy válogaliiai is gusziusa szerint
Nyakam kozé vettem tehát a világot a ulo/áról-utc/ára járva kerestem >egy bokrot, mely azállást ad a belyárnak.< Megvallom, találtam is a kspukiiratok utasítása szerint nem egy lakásra, oeíly a magam fajta garöon embernek leginkább megfelelő volt, csak as árak nem voltak tárcsám foglalatául összhangban, egyik 80, másik 2b Irt havi bér mellett fogadott volna csak filelö karaiba.
j Mentem tovább, válogattam a vndkör-léijen, volt benne módom, mert ez nem kós-lált semmit, sson kívül a dolgok utáni e fajta jArfts amúgy is foglalatosságom, levén orvosilag elrendelt kúra a méntül ifibb séta, szóval testi mozgás.
Cljalonsa Igy a röldfa-utoába, hol egy kapu elölt Önkémelenül megállilott a Igyelmeeiet magára voat bélyegleien hirdetési »ltt egy bútoroson saobs nőnek
Pmie bementem, bf vili a kíváncsiság, hogy vájjon milyen lelet as a szoba, amely aóaek kiadó; mert kérem, én sok helykeresés melleit már mfatannltaoi szí, kogy rendszerint következtetni lehet a kebelorosott szoba kiaétéeárftl arra is. aki mi kiadni szándékozik, arra is. hogy egyes kieek vet az szánta, a lárssdalom melyik állásávsl bW<aak, ve|jon olyanoknak-e, .li-
161 a szoba bér n ndea fizetését várni lehet, vagy a kikiölj mindig félni kell, hogy megj szöknelc.
Mm bijtyjék i neg önök7 hs p'dl. a lavuár mindiári s/etoibei( nö helyr»- van áHiiva, aki kor a saobs berei dezéseból azi lehet követ-keztet.iij, bogy a I iszinép liszla. s azt akarjs hogy a (esin, pikn r, vagy a tinlá«njju írnokj ki bozká ifiu száll fcsra mindig tiszta legyen Ha nagy lükör luig a falon: az annak ar jele, ih'ogy a bázi nép szereli magát nézegetni; legyeoitebti a lakó is olyán, aki hs a tükörbe néz, ne kapja el megszégyenülve tekintetét, hanem illegesse magát oly módi-kásán, bogy a hó gyek legalább is azt kérdezhessek: ogyan mi lehet ennek az urnák a neve ? Ha fiion, rnhatarió szekrény is van a bérbesdsndó szebábsn: ez agglegények, tőkepénzesek számára való, mert ezeknek van, lebet mii szókba] elhelyezői; éppen a/ért a jogáaz szobájában uyeo sifotjérok feles legesek. Ha arépl gamiiurn van, ruganyós divánnal a uobiápan: akkor az nobel urnák való, kiről a házínr lelióiélezi, hogy szokott vendégeket - fogad li s maga is eljár mások látogslására. Ha «zépf gazdagon srsaynzoti keretre képek dis sitik a falakat: ez a körülmény [arról tárnia codik: hogy van érzéke a házi népnek a ai tvészer iráni s megkövetel a lakoiól is annyit, hojiy kíméletben tartsa ugy sj lanujelHi, nin« a bázi népei.
Ily meggyei ftdés tapasxlalaíáfrtí vezérelve léptem a M asámára kisdan^ lakás kftssAMt ál, hi l egy váa asyoka fogadott sj kérdésié, aivel lebet esolgálatomré. — Kérem, kórem - - ssab^lkozism, - csak le kötelek nagysád, ka ssires leend azon lakást, fcely BÖ m Imára liadaadé, megmn lálni, egy en^kiiiövérem, :— szegény anyái len, spáUsa Arvi. számára kellene felfogadnom, idejön, eost smésler sksr lenni, tanulnia kell fő poüér, amellett még tá»irdásisi ben is jártamé i azereseie
inkább, mert azokat az eszközöket is megteremti, melyek a rossz; leküzdé sét elősegítik. Nekünk belejkell nyugodnunk ezekbe a viszonyokba is, a hol a szélsőségek érintik egymást,* -egy boldogabb kor lehet hivatva a rohamon fejlődéanek érett gyümölcseit élvesni
A Balkán miié. Bécsliöl írják s •F. C-nek:
Politikai körökben bizonyáré emlékesni fognak arra a tervre, melyj a Balkán-országok közölii szövetséget j ponlemplált. Diploiuaiiai körökben és a bir spokban e terv élénk megbeszélés tárgyát Képező. Románián moll, bogy a tervet elejtenék, mely királynág, ba jól vagyunk értesülve, a német birodalom kauezeiiár* hivatalának la-nácsára tanuaitotia visszautasilö magatar-lásái. S iiue, Miklós montenegrói fejedelem újra életre kellé az eszmét és azi ki is lejtette terjedelmes emlékirsl alakjában, melynek kivonatát lényegében | ezúttal közölni logom.
A lejedelem lerve, melyet I az uralkodója leányait ki»érö s Szent Péiejvárrs útban lévő Pelmvics Bozo vojvoda lerjeszi msjd a czár elé, amaz öl állam ó-biiQ keresztény szövetségét czélozzs, melyek sz! egykor az oltoman birodalom luisjdooát kiépexö területen alakullak, név szerint; Görögország, Románia, Szerbia, Bulgária és Montenegró. Ez országok egymás közt béieszövetséget kőinek s kötelezik magukai, bpgy egymás ellen hsrczrs nem kélnek, ellenkezőleg min den vitás kérdést, mely köiöttlk föl merülhetne, sréopsge elé leijeszienek Ez aréopage az öt szövetséges fél megbstsiiaszotiisiből alakul meg s tanácskozásait Görögország elnöklete slstt fogja folytatni, mely ország a legrégibb keresztény IQggelleo állam a Bslkánon. Határozatait az aréónag szótöbbséggel bozza, egyetlen és meg nem feleb-bezbeiö instantiában. A szövetséges felek kötelezik magukat, továbbá. Hogy keresztény hstalmssság ellen sobs lámsdólsg fői nem lépnek, de ba valamelyik közQlök bármely hatalmasság állal megtáésdlsloék, a többi szövetségesnek rés^t kell vennie s megtámadt fél megvédelmezésépen.'
A mi a jövőt és a Balkán félszigeten beköveikeiö átalakulásokat illeti, s szövetséges országok egymás irányiban aéliá-
Az anyóks hamiskásan mosolygott, lurcsán forgatta szemeit, ugy, hogy egészen zavarba jöllem.
— De kérem, ne tessék mosolyogni, én nem űzök tréfát, én Iskás j után nézek, lessék nekem a szobái megmuiatai, különben távozom.
— Ne olyan gyorsan fiatal ur, bissen még meg se msgysrázis, hogy lulsjdonké-pen unokanővére számára mily igénynek megtelelő szobái akar; még azt sem tudom, komolyan beszél-e, vagy tréfából csak szén nézett ide be, hogy kíváncsiságát kielegilse.
A boszorkány lefőzöd, le voltam fegyverezve. De nem «zért van tapsszislatom, bogy a hínárból ki ne keverődbescem s a tatietett önérzet sértett hangjain, tiltakoztam a »groisz mujder« e csípős megjegyzése ellen. Látla aztán, hogy nem [ tréfálok.
Bevezeted egy szép szobába, volt in ágy, szép botor, pulm pamlag, szőnyeg, uips-dó készlet, nagy — nagy tükör, varró gép, pipere asztal, meg egy dobos, j
Hát e dobozban mi vanr — kérdém irolió kíváncsisággal.
Est uram csak annak I szabad meg tudni, ki e szobát kiveszi. — Np vén asszony, gondolám msgambsn, nsgyoo sokat (adok kíváncsiságomért áldozni, de ázt még sem teszem, bogy kivegyem lakásopat.'flyen szűk fináncziák közt pláne.
Vedem kalapomat, indaini kássAliea. - De bál tfrágáljs e lakást? Mrdé d,ialán meg tudnánk alkudni, ne si»wn.
Tehát mi az ára?
— Foglalóul egy csók - mondta vigyorgó arczczsl - aztán beköltözéskor a többi s igy megegyeztünk.
Brr l erre már kivftl voljam aa sjtáe.
RH
i mm ftáfovMeaak, i poé-H| kaeeei a qaaÜftoélt ^sésémmk komoly
HÜ Wkhüt*, • még haaaé a leglé-BMm* teleeve. a ea aa a iáay,' te • artveuayai iwüfifc a már véd-PPÍ|» élá ftNcyék magukat helyezni, ki aam a leghatalmasabb szláv i éhi
* loeéala*, Hanem aa egé« o-hito e«\ laa émart teje.
Ham tudjuk, ma* tapadjak maid a Malkéa Mlamak a tamoau* lerveK a vájjon Hm királyiak tan a nagy kedve Miklós ^aéaéaaaaM ifajta .munka* végezni: ast aMahaa — manója a »P .Cl* 4 tudjuk, kafy mm Áusztfia-Magyarország «am Angol araaég aafaa Marj ye«é»*et nem togték adni al| *arv kwaiueéihez, melynek nincs más rsé^ja, mint as, hogy oross heiolyás alá juttftaaa a Halkéaoraaagokai.
A magyar kiiadésság kötvé oyeiaék ponverialása immár kezdetét vette. A hivaiakw lap mér közölte a vasúti köl-caéa o—aas kötvényeinek juliua haváig ea? köaeadft beváltását A proapedus tnegjcie aé«i melyet aa ügyre vonatkozólag a Kqph* achúd < eepori tétet közzé, nem késhetik ajár soká. Áa európai péazpiarz teljesén bizii a Tisza-kormány rendíthetetlen stabilitásában éa ageaa nyugalommal Ingadja a nagymérvű hiteim u velet et.
I í kaiiixai. lir. törvényszék a i-tiel-mi Ur. itfíhtéí éi a területén levő bt itÉliirotá[ok iofwialBi és leié-leojséíi kimutatása ai 11. etto
á aeg|»kaalusl kir. tor»>4>azék Altulihios ilj/yfarf/tihni l&Hti. érben.
IH87 ik év hátralék 1888. évben érkezeit
(Összesen Ebből elintéztetett Maradt
40 ,23041) 3550"
'23051 29
Ennek részletezése IH87. év végén polgári 39 1HHH. évben érkezeiI 8062 Osazesea 8101 Ebből elintéztetett 8t>79 Maradt 22.
1887. éV végén lelekkvi I j 18^8. évben érkeaett 8881 j
Összesen $882 Ebből elintézve B882 Maradt "15
1887. év végén buti 0
1888, évben érkezett 6t)jjÜ
Összesen 6066 Ebből elintézve 6069 j Maradi % T.
év végén tegyelmi . 0
'888. évben érkezeti 81 1
össsesen Hl i
Ebből elintézve 31 j
Maradt 0.
|M7. év végén elnöki é
1888. évben érkezeit 109$
Összesen VÜ9Í
Ebből élintézve lá»99
Maradt IT Közpolgári per:
! IMal. év végéa maradt 3t5 IBél. évben érkeaett 29) összesen GM elintéz lei att ítélettel i9» Egyemággel 10 Vágaáaatl Sa Összesen -24r, 4>4
Maradi "15Í.
Vittó é$ ktrttkedeimi i>rrrl\
IMB7. év véféa maradi 4é 1888 é*bee érkeaett 49$ Összesen TTf Ebből élintéave 5ei
Maradt BtMyyi riamélot 1*91. év végéi befejezetlen marad) Inga. érkezett
OsSsaaee KMM Weyeaiaifit
Maradi
I BémnU, 0r:
IfMIT. év MÉj| auiradi IIM Éi érteam
hlyééi fofyó ügyel 1887. év végével maradt* SS 188a, évben érkeaett ömseáen,
Elintéztetett
Maradt Czégbejéstysesek 1887. év végén maradt 18*8. évben érfcaaati Oaaéeen
Elintézted
Maradi Cééyéitfrlét: 1*87. év végén maradi l8pM. évben érkezett
Összesen •
Elimézieteit
Maradi CsSd ügyek:
1887. év végén maradi
1888. évben érkeaett
Oaazeaen
K'ir.tézt eleit
Mtradl
818 in
tts t
14
84 2.
O
15 IS 15 0.
24
IHHi. végén | 188H. érkezeit
(trvköiAtési ügyek tfl j
i
©aszejien IÍ8(J
#K
152 m\
215.
Kiiatézteiett
Maradi
Telekkönyvi figjek.
7Vekkönyei per:
IHS7. év végén inaradi 7
1888. évben erkezeti _H
Összesen 13 ■
Kbbül elintézteti Ítélettel 4 Végzéssel 3
Összesen 7 7
Maradt ii
Telekkönyvi folyó ügyek:
1*87 ev végén maradi I
18h". évben érkezeti 4903
J Önzésen 4904
Eliu tér telelt 41*04
Maradi ti.
lg.
Nagy Kaaalxael kir. figjészvég. I gyforgalom.
\t iktatóba érkezett beadvgnyok: 1B87. évről elintézetlen maradi 1888. évben érkezeit
összesen 1B88. évben elintéztetett maradt
0. &45S
SS .i362 98
Felielmtáek uáma a kir Hyyét&égilel.
Mímellek iránt
kihágások iránt ' —
Szemlék és egyéb bírói cselekmények száma melyeknél s kir. ügyészség közben járt 2.—
Belejezett bünlrizsgálsti ügyekben tett Írásbeli indítványok száma 1278
írásbeli büntetőperek száma —.
A kir ügyészség közbenjöttével lartolt szóbeli végtárgyalások száma .148.
A benyújtóit teliébe/ések száma. a) lörvéoyszéki Ítéletek ellen :
Sikerrel « 108
siker nélkül 91 *
függőben maradt '93 >
összesei!
h) egyéb törvényszéki határozaiok el|*-n
sikerrel 5
siker nélküí 1
A ofszeseu 1 6
56
m TSi
197

Eká-w wieiéaae
Mt 00 8M
CMaaMaaH Mraé> i |p Ifiéi (Vk
m M
t Mg «f mm meredt • I H Mii 707
A jarásbin^ágok illetősége alá tartozó ügyekben
Áznn ügyek száma, melyeknél a kir. ügyési^ég inditvány'éiellel befolyt 467 fellebbezések száma sikerrel 182
siker nélkül 88
ösazesen 220 Fegyelmi ügyek. At eljárás megindítása iránti indítványok száma 4 Vádhatározal iránti indítványok száma 2 A megtartott végtárgyalások száma 2
/. Feljelentések száma. Hivatalból üldözendő büntettek IMJ7. év végével maradi Ile8. évben érkezeti
I összesen Ib8ft. évhkn elintéztetett " ■ I aiaraét
Hivatalból Üldözendő vétségek iránt.
1987. év légével maradi -4 (888.év ben érkezett
őaszesea 82
évbe! elintóietetl 89
mara^ 5"
Hagéavádra üldfeendő bftatéfiek iránt Ipl. év véfávsi maradi ' —
P8 évbea érketen JM
• sazeaen 19
1988. évben eUaiésteieit 19
irént
485 ""4J6 485
T
I Magánvadra üldőseadö Véfégek iráni j 1887. év végévtel maradt
11886. évben édkaaell 46
össáeaan ír
1888. évben elintéztetett . 46
maradt tl
II. A vizsgálatok szán a. I. Hivatalból üldtízendő hünijlttek iráni IH87. év végévbl maradt 1818. évben inuinaíott „
ű»ueett 1888. évben liétejezteieit [^k maradt
i. Hivatalból üldözendő vétségek iráni I8H?. év vegévej maradi 1888. évben indíttatott
(tuskésén 1888 évben béíejezletett maradt
3. Magánvádra üldözendő líünieliek iráni
1887. év végésel maradt IM évben iiídittaiott
Összesen i8*)8. évtie.n helejezteieU maradi
37 17
TI 2& 29
1 Magáuvádra üldözendő véiaégek iránt 1888. év végével maradi | I8s8. évben indiltatott
összesen 1888. évben befejezteted | maradi
III. A rádlatlak k; ámít. Kik iránt n vizsgálat 1887. évben befejezetlen maradt Kik iránt a vizsgálat 1888. dvbeii indiltatott
összesen
Kik iránt 1«88. évben beteiezi^ieti férti 917

összesén 1128 Kik iránt 1^88. évben hefeje^jetlen maradt
A kir. ft|fyéaz%é|r laicjatyiak lesé keajiégr.
fíogyay (klön kir. 8y>
1887 évre maradi közönséges
1888 évben érkezett •
o«wesen 18h8 évii. elintézett közöns. 36 maradi
36?.*! 86
I>r. Sass tiemér kir. al Igyész.
2-ig.*)
1888. januar 1 löl juliua
1837. évről maradi 1h8h. évben érkezén * összesen 1888. évben elintéztetett maradt Dr Kies Itt rá a kir. fit
1888 szeptember, 23-tól deci ember )l'ig
1888. évben érkezeti e intéztetett nnarndi
#j Az aisgfmt'áltál 1888. Ja (•mbar £l-áig ttratadé«t|M volt.
(s kir. járáabii^iágok ikliiztibáját lei
a.t 41 "74 M
tt35 jtl3l
W
128
53S
elnöki — » 405 » 405 > 405
95t 95Í 9M
ytsz.
1.12 736 96"
1'tÚI i KZPp
köMlülili adjak.)
Hajmeresztő bűneset.
— Saját tnJohitúoktül • -
Megyénk székvárosának UUegerazeg-nek a máskor oly [ csendes ml•ámzásban mozgó életét, órián izgatotls! g békéljem telte meg, egy oly bűneset, i.ely minden jó érzéaü emberi a legnagyol b felháborodásra indii éa a/inle szégyen irzés borit|s orczáját azon tudat gondola! rs, hogy a legállatinsabh ösztön hatást nem ismerő kicsapongásainnli egy ember nem bir. t^ kei szabni.
inger I hm ohm zala-eger s '.eresz hosszabb idő óla rosai éli nejével, mi okolhatta a c értés felbomlását köztük, az nem tudatos. Mull évi ofclón ünger iameföseinekj torok ba kodon s azon ürügy alatt, boj lorokbaja csak meleg ég hajiéi el: uto:ik indult, Oiaazoosághs gával vivén szép leánykáját 15 éves voll. Déli utjukból gén érkeztek haza a január 4 latts magái sem az apa, Sem nuár 4-én a kedvea leány olt leien a halálos ágyon, meghal tállal. E szomorú váratlan elh nua híreket vert íel; igy lör rendőrség a leány holtestéoek elrendelte, mi meg is történvéb azt konstatálták, hogy a gyem fc halállal mull ki. Ez a szakéi elnémitá a keringő hírekéi, e}qii mii a tudomány kimondott
Már-már te!edé»be ment t dolog, cask as édes anya nem [ludiii leled ii, nem India lázongó lelkiismeretének mard «ó szávai éa az Aavád hangját elfojtani k rbtébea: olt lebegett elölte haldokló kis leé lysaak halál-sápadt képe; viassa zengett I Ikétie pnrha lipori aayai érzésének elfojt pél előidéző vallomása drága leánya elh ió ajkának hogy 0 apja ál atiakaáfának íi I haíá'os ál-dozaia. Szegény ai-siony mig Un la, oaak lürta. man kiaz a kit vem löielékek azéisaaUtám
dic
'egi gyógy-viszonyban i ládi jó egyel-világ jelöli r hónaptnnr j król paniaz y. megrögzött alall mttlhat meni, máj-Józefint, aki zembier vé> ig nem ma-leány ; ia-leküdt élet-hirtelen ha* lálozás gya* ént, hogy a elboncznlásái aa nreoeok természetet oi kijeléniés ne mindenki
838 481 819 462 357
60 <9
735 81 58
alán is mégis esik férje voll, s most kedves leánys halálát ennek lujajdnnithalja. Ily roppan! lelki fordulások vezérelték öl a földi igaz-sáa szolgáltatás kapii|a elé: elmondotta //<(/# litván Ügy védnek as eéées esetet, es aztán bünfenyítő /íljelentéet tett az ügyészségnél — tulajdon férje, a szerencsétlen Itis leány apja ellen. E feljelentésben az foglaltatik, kogy a meghalt gyermek utolsó lírájában j liorzajuttó tódat emelt anyja elélt édes apja ' etlenj; elmondja, hogy aa volt oka, hógy an-i lyos( betegen érkeaett haza az olaazországi | útról a hogy e bó 4-ikén lén a beteg nagyon rosszul a ekkor elküldte az apa Szabadót | gyógyszerész segédet egy llallné nevü Iffi-: béért, az apa éa a bábaasazony okozták »a, gyermek halálát.
A (Ö'jelentés alapján Unger Dumokostl aznap délntán lelnrtóztatin a kir. ügyész ! 1 ség. llallné a bábaasszony a leiarióziaiás I hirére őngyilkoaaágol kisérlelt meg, kútba ugrott, de élve kihúzták a még az nap dé -után el ia lógták. A letáriözialás után (inger i még kihallgatása elaő estéjén, e bó 20-án | önheiamerő vallomást leit.
Midőn leisriósiaiták uein sokára jelentette Szabados gyógyszerészsegéd, hogy a I "trychnin tartó üvegcséből hiúnyzlk, az rwyra ! nézve kevesebb, mint snnak előtte ^volt. Un'-gert a jelentés következtében a legszigorúbban átmotozták, levetkeztették, de nem 4-liliak nála semmit bár, mégis január hó 20 án reggel kél órakor börtönében meghall, s a megefletl bonczolás még is azt bizonyi-(olts, hogy rsakugyan stryehnin mérgezés következtében állott be a halál. Kitűnt aztánj hogy a aapkája tetején levő gomb alá, —1| miután előbb azt levágta és egy emberélet! kioltására elégséges mennyiségű sirychnint lelt, isinél felvarrta.— rejtette.
A főhünös a löldi igazság elöl a tul| világi elé'menekült. A vizsgálat azért folyik remélhetőleg azok ellen, kiknek a bűnben valósággal vagy látszólag részük lehet.
Olvasóinknak e szomorít esetről a jüvfi azámunkban még fogunk bírt adni.
Különfélék-
— A láraaakér lakomája A tárl saakör tagjai a folyó évre való megalakulás éa azervezkedés megünneplésére mull s om-balon, január 19-én saját helyiségükben lár|| sas vacsorát rendeztek, melyen a tagok ki*V zül mintegy 50-en vetlek részt; az ételeket Szigl ricz Róbert Korona-vendéglős szolgáltatta jul lányosan, közmegelégedésre az italokai maguk a résztvevők adták. A mulatságnsgyszerüen sikerült, s alkalmul szolgált a Társaakör-hüz való mély ragaszkodás kifejezésére al tagoknak ugy egymáshoz, mint a |>olgárság éi tisztiksr közti szívélyes viszony és bará!**! ápolása iránt táplált lelkes érzelmek öazinti
j nyilvánuására. A leiköezönlöket Tuboly Vidor kezdte meg, szokás Mzerint, —- er alkalomra — rögtönzött verses áldomást mondván Tőtlősy Béla volt elnök s az uj elnök Varga La jósra; ftezsényi Elek a kör háznagyát, Horváth Károlyt éltette; Varga Lajoa a polgárság éa mindkél tiaztikar közötti azeméiyea viszony leniailáaára, melynek á|K)lása a Társast kör egyik prograinmját képezi mondott felkö-j | azöntöt; báró Bibra Frigy es honvéd alezredea igen rokonszenves szavakban a társaskör tag-j jajra, sssvsi éléuk tetszést s mély sympá>biái keltenek. Vsrgs Lajos báró Bibra alezredesre utóbb Xorszky Antal honvéd örnsgyrs, Orosz váry tiyu-a igen lelkesen s közös hsdserei lisziikarára s a jelenvolt legidösb a/izadoara| Kovács Antslra; Kovács Antal a polgárság éa katonaság közti szivez es hasznns egyelj értésre; Höltösy Béla 'egymást árt szellemén ! telkŐHzöntöivel, melyeket Varga Lajos, Oroszt váry Gyula és Unger Ullmsnn Elekre mon-j doltj viharos te'azési aratott s egészen na-j gával ragadia a társaságot, Dr. Mayer raj rencz az egy test és lélek-szerint nyilaikoza testvériség és barátságra, Tuboly VictoB sajtó alall levő búmoroa költeményeiliői azaj va:t egy-kettői, mély roppant díirüliaégel és | tetszést kelten. A kedélyes mulatság átnyúlj ' a reggeli órákba s a résztvevők igazán kelj 1 lemesen eltültöli estében mutálták magu kat.
— Kii Idol iáé* Keazthely vár | képviselőtestülete által s gymnasium ügybe ii
gr. Csáky Albin vallás és • közokmtásügyj miniazlerhez menesztett küldöttséget a mij I niszter I. hó 19 én igen szívélyesen logadiaj Svaslila Benő főispán ur ö méltósága, a külj : döttség vezetője terjészté elő igen szép be| szédben Keszthely város kéreia>éi. A mipiszj j ier kilátásba belyezie a kérelem leljeaitéséj A küldöttség ezután timelgelt Beraévicat és Gönozy állam'itkároknál éa Klamarik mim osztálytanácsosnál. A köldöilség tagjai voll lak Ifiispán úron kívül: dr. Dunai Ferenci apátplébános. Farkai Miklée igazgató. |)i| Cnaády Gusztáv, Léaárd Ernő, Tloffmanii Soma, Hencz Antal, Csirke Iván, — loyébbá L Unger Alajoa, Radocza János és Eitner Sándor onrn.. képviselők, Baronyi Benedaa, j Dr. Nsgy Lajos síb. A kftídéuaégi tagok Bpesten bankettre jöitek össze, melyen Gönczv állam!iikár is részt veit.
— Heréaylet. A keszibely-b>-azl[ györgyi M^sututon t. hó 90. 21-ike k6«t \étf éjjel — egy merénylet folytán - majdnem nagy szerencsétlenség történt Ugyanis ml dőn Keaathelyről éjfélkor elinduló vonal 8zi| György télé a Balaton hídja közéletien haj-ladt, aa éber gépész egy szokatlan aurlódáSt
I vall éaara. Kinézell a azonnal észrevette,
:
f
ft WWlMJ I • Vágáeyoe MNOZt-K^hj aagy átrak ti van A különben it W Imi fNi KM megjfülítá t lépé a * •ÜMlMrift MikitőlfU MtfUH'SétliMéf
ül votná okozója.; — A pi M-
rteytó állítólag «|t vasúti alktlaiasott, kit * kfott a csendőrség, «íe u ip*e tagad.
— 4 fsadáaakál. Keszthelyen t.
19 tn t»ie, m .Amazon. taallodábao
g^n »*t|> atkerrti folyt te. tJtt voltak. Ültey tiuídmte, ttaucfisné, VérteM) I vénné, Roaa Uuan»e. Jánoené, lieischl V.-né, Jonetae, Steftnitts finné, urnAk, továbbá ttatanák Klemi, Yénet«v nővérek, £agy Mentit, Rím Margit, ljmei« Qiti, Kom Matild. líar»er Zhaoi, Keierhl Irma, Steia-■tc» eóv*rek, Kvtrak Irén. Kummtr Kosa, No|«fr Magda, Meszáro* Mariska, Torkos Kiaa, stb. k, a.
- A keljbell f'aatmé diszlermé-ben e ho tíMu thea tmiety ; volt. mely min-,tr(, itktn'ethrti Kikerült ; a tagok a ezek Utal lmon vendégek igen nagy élvezetet találtak a hei$e*«u uiegválaaatíttt éa fcszbátli-»oii programéiban. Aa eetéíy Tanhiiuser ifomiftfrt kezdődött Hlunenrcheinné úrnő éa Buditok y ur művé«zi játékával, fiakí-«m »U«éU czimü monologjái Weísx níhs k i adta elő ügyes alaki] ások W. JUra-jMfc" duettől Ollop Imre én BischitAy utak-" adtak virtuozitással. Uomirnrk Kamiin k
a tíakáoyi *Az ujlskó* czjmü versét szavalta szépen. Schreyer Nel i k. a. szépen énekelt , Mór ur néhány «*ép magyar dalt luvoiázott meleg érzékel. OJlop Imre társadalmunk ügyes komikusa, mulattató luplékat dalolt, ostorozva ! ezekben a kor leltzegségeit; majd meg Ollop Ernő elbüvö-tiien zongorázott. A prográmm pontjainak eljátszást után egész reggeli órágig tarló láncz következeit. Az esi >jkere tiztyö (lyu-la háznagy urnák kóssönlielö.
~ Aa Kg) háx U őréből. A nemrég megürült alsó lendvai plébánia hivatalhoz Kiss Pál íelső-ftiemenyfi plébánost nevnzte ki a szombathelyi püspök esperes-plébános-nak. Eddigi hatáskörében * a társadalmi életben egyaránt kedveli egyházi lérliúnak elö lapieiéte általános örömei oloozott. — Tomks liézt gógáolai káplán Badacsony-Torna jra ideiglenes lelkésxhelyei lessé neveztetett ki.
- Kylliástii kttueurl éa ná« mndáa. Vettük a következő sorokat: A tolyó évi január hó 20-án, megtartott »Fel-ttö Klári* népszínmű mtíkejd velői előadással egybekötött tánczvigalom iende/.é*ére alakult bizottság ugyan e hó 93 án az alább is meghatározott 230 frt 09 krnyi összegei adta á^ a nagy-kanizsai iparos ifjúság önképző, segély/Ő és roakant pénztár egyesület választmányának, mint a fenli színi eiőádásból maradt tiszta jövedelmei. Addig it míg esen *4ép eredményről a legközelebbi közgyűlés tudomást sreres, fogadják I rendexö bizottság tagjai, valamint a közreműködők návsaerint: Kovács Ferenczné úrhölgy, Pichler Rozs, Kis Verona, Szélig Fani, Borsitzky Mária, Lirheim Teréz. Vu-Itics Mari, Bódis Mari, Spiegel <Ü/ella, Hirschl Teres kisasszonyok. — Tóth Ujos, Méta Lijos, Csallányi István, Musikár Vin* ezt, S'Uák Andor, Saretx József. Bltu Mór,
/Oteoci Józael, Rönai Béla, Földi Kálmán, Guttemag József és Hencsiu* Józael urak, kik ez ügy érdekeben önfeláldozóiig fáradságot nem kiméliek, valamint azok, kik txellemileg is közreműködtek a legősziniébh elismerés kifejezéséi buzgó fáradozásaikért, A n. é. lelüfixeiök a következők: Dr. Heu •er János ur 2 Irt, Belus Lajos ur 2 frt, i>r. Tiipiimmer Rezső ur 2 Irt. Nagyságot Tarányi Ferencx ur 1 Irt, Fischel Fillöp er t Irt 60 kr, Rothman Menybéri ur 1 frt, Simon (labor vendéglős ur I Irt 20 kr. Htimtz Lajos ur 1 frt, Bubik Nándor ur 1 frt NJ kr. Práger Béla ur HO kr. Verbo-| ve'z i.Svál») Jóxsef ur CO kr.* Pál Gyula ur I 50 kr Hell János ur 50 kr. Miliéoyi Sán-dnr ur 60 kr. Kripácz kávésné 60 kr. T. H kr Szarvasból iöpinczér ur 50 kr. Bognár Mihály er 50 kr. Csillag Béla ur 50 k/. Tkurn üpót ur 40 kr. Pollák Jó-zseft fir |íi kr. jOoldberger J ur 40 kr. Mát Mér ur 40 kr. Hltikó János ur 40 Sieter István ur8e kr. bieinhach Nándor ur 30-kr. S A. (Kalocsa) 2 t kr. Scbtprínger Izsó* | ur kr Sttpánek Albert ur 90 kr. RA-ss^őlgyi Antal or 10 kr Cleiger Ignicz ur 10 kr. Erdélyi Krrvncs ur 10 kr., őssvesea tí Itt 83 kr. agy a szíves felOHlzetöknek valamint a n. e. kozóo*égnek, mely nemes pártíogíi Aval ezen eredményt lehetővé lette, hálát k&^töne^nket nyihániijuk. As i'mrt hé*étel 413 Irt AS kr., t kiadás 118 | íft M le. maradi tiszta jövedelem 880 frt 90 kr. A aw hniim iptnm iljurig őn* kémti mfttfto é$ rokkant ftMjíér tyyerilé mtmahMmf*-
- A M||*lsi|iiar|tl|árl* «*|l«t as tlOzft étvkhet hiven rendes köz-
^ tehraár hó Jt-ea tartja. Aa Üét
i|rg)ieieuie: I A xlte^tmány éü jelen • fást tSsiaivissyem l'izotirii jt!ta»éN. S. ás 1|H éti lOfoégvttfi nr|ti»pntia. 4. látiéffl liserseNwa. &, Támüar, válsacl* •é»y <s •■ám»iwgal« bltöt'sag vá'ásaiá»a. ti Mtiáeé iaievaayol
- iéksl Éér komon* irénk bele-•emffeiaét íií^jat Mkketlvi Jéa^ volt vett-0m» tpeti 90f$ Mg.
lát #t«e ftll BMkaltllI leiál Um*r#e Timt^all«"élMibály uM-^ eí«<« áMte lae p beriteii meg a sírásói ■C | i^tkt tm eMitai, itfj «e|satt,
* • / í | ,
I smmI jól moiauaatk# mert Oagyilkot lesz. I
A meghívottak persze tréfának takioletiék I Kötél uram Iswaédlétt jól eltek, inak fogyasztván as ^töltök voli hasanot dolgokat; másnap axoobaa meggyőződtek arról, hogy a síivta vendéglátó mégsem trjjfáli meri csakugyan kivAgeata magát ^ egv kötéllel.,
— A aat* ff#ra»f|l dtlárdt-egye- | tültt által uját péiutára javára Schitinia-ger Erntaxtin r. a. ét Engelamann J. ur
I sxivtt közreműködése mellett Zals-Egersxe
j gen, 1849. lebruár hó 2 án a ^Kereske*
[ delmi kör* termében zártkörű dalestélyt
] rendes t következő műsorral: 1. (írkel. Ferencx: »H7mnu^«, énekli a dalárda. 2.
|[ Wohlfart Ferencz: *Spnale« (Opi M.i II.
| előadja hegedűn fongora kísérel mellett
j Engelxmtnn J ar. 3. Magyar népdalok:-
I »Fehér galamb* s »Hivom ki, csalom ki*, j Énekli a dalárda, 4. Liszt' Ferencz: *Bánk
bán*, magyar ábránd, songorán előadja ji Schleininger Ernesztin k. a. 6. Konti Józael: *Egy-kfltiö!* részlet a »Subancz*'ból, ' zongora-kísérel melleit a dalárda. Kezdete
II 8 órakor. Delépii díj: I irt. Feljlilizélések j köszönettel fogsdiailnak s birltpilag nyűg-P lázlainak. Ax előadási lancz követi.
— A <*»Aki arnyai >szohrnuye* Lfasztaltársaság, — melyről már említési let-
tünk — feliruár hó t6án zártkörű táncz-I estélyi rendez, melynek liszta jövedelme a | Csáktornyái kisdedóvö egyesület javára van azánva. A meghívók mellé még tréfás hangú ukáz is van csatolva s ebből győződhetünk meg, hogy a kedélyes asztaltársa-' ság élei ere a humor örök kedves forrá-' sába visa, s igy fényes )ÖvO is éli elöl le.
A kibocsát olt meghívók igy szólnak. Meg-| hivő a Csáktornyái' *Szobranye« 'jiszjaliár-i saaág állal 1899. febr. 16-áo Csáktornyán, a »Hattyú* szálló dísztermében rendezendő .zárlkftrü lánczeslélyre. Kezdete D órakor, j Belépti díj, mely tiaztán a Csáktornyái i >Kisdedóvó-egyesiHet« javára fordittaiik t ; frt s ugyan e crélra telülfiseiések is köazö-nettel logadtsitnak. Ezen meghívó kivánaira S eiö mutatandó.*,
— Readárnégfink Ügyeiméi felhívjuk azon botrányos és ideg^siklan-dozó állapot erélyes megsxüntetésere, melyet sz utezsi pereczesgyermekek éktelen ordítása idéz elő azáltal, hogy négy Ól ily suhsnez is összeverődik egy helyre s egéss taktusba torok vásásig kiabálnak *s igy rec-lamiro7nak elárusítandó perec?ük érdekében.
— Dr. Ntrem Tódor köz- és váltó Ügyvéd a Magyar utcza 2 sz. alatti Lang-féle házban ügyvédi irodát uyiiolL
— Keaziliely en jen. 26-án a nőegylet áltrozos bált tart, — febr. elején az ipartestület, — febr. vegén pedig h Zslame-gyei fiatalság rendez bált.
— Leien) «• liatalaAga február hó ' 9-ikén Léienyén a nagy vendéglő emeleli
termében zártkörű tánczvigalmai rendez. Belépti dij I frt személyenkint A tiszta jövedelem a letenyei ftpkéntes tűzoltó egylet javára lordiltalik..
— ZSrJerzky Vinne a hrg. Eszter- J házi család Alsó-Lendva Nemplbi uradalmi
■ nyug. ker. liszlartója t az alsó-lendvsi takarékpénztár vezér igazgatója meghtlt. Alsó-Lendván Nagy és általános a részvét, melyei s méiyen sújtott család iránt megye szerte éreznek, mert a megboldogultban, ugy az E*zterházy berezegi család, mint as alsó-1 lendvai takarékpénztár és lárssdtlom egyi-ráni hü őszinte barátot vesziieit Fogsdjs a mélyen sujtoll család a mi részvétünket is
— Pál) ázat. A nagy-kanizsai kir. járásbíróságnál Űrrsedésbe jött segély dijss joggyakornoki^ állásra a helybeli kir. tör-véoysrék nsgos elnöke pályázatot hirdetett;
| pályázók szabályszerűen felszerelt kérvényei* ket 2 bél alatt nyújtsák be.
— Hemet singerek tartottak a 1 mull napokban előadásokat városinkban; I I ülönösen azon estén, midőn a polgári egy-| lel éiierrélen énekellek, igen szép számú I disiinguált közörség hallgatta végig.
— KésgjAlé*. A n.-kanizsai iparos | ifjúság öoképzö srgélyxö és rokktnt pénztár
j egyesület évi közgyűlését f. évi fejbruár bó I 3 án a városház nagytermében tartja meg. fc Az muöbiy.
— An éj lovagjai. Hogy | bírnának [ ellenállani innak a rsábrs mosolygásnak, | annak a ragyogó pirosrágnak, annak a má-I moritó illatárnak, mely iobbtn: megbűvöli á I felkel, erOsebben, legyőzheietlenebbul ingerli I a sztfüdegekei. mint tx ylang-ylang illata. I Föl kerted tek Ok is éjoek éjszakáján, I ogy
minden akadályon, akár mindeni poklokoo kertestül bejussanak Neuherz Ftrenczné Pe-i tői uicaai házába. Fölbontották a zsupteiöt s ott ti padláson gyönyörittssan ölelték ma-| gukbowa mosolygó, pirospofáju sonkákat és j eódarmtt. El it rtgtdiák mtgukkkl. De hát . ts t rttirae'es onü rehdön égj melynek | éfpen olyan jó orra vaa t lűstOHhosot éji j lovsgokia, eliógta (ket s tnost a pndörségi hOrötöbtn á'mrdaak ta illatoi ftelO'őkiOI.
— Dlrmant-Jártfa. Ha ^olt tatár-J járfs, vér* ne lebetnt DitmanijjárAs is? | Ax utíl'bi ideien eeákugytn valóságos Dia-I mtai-iáiit vta rá'aak. Alig pár keié lógták el l>itatai Jóx»elet, és ersxigoé hir-
| ré^re vergődőn (Óvárosi hetöröi, már ia uj Ditmtat sOiétlett a nsgf* ktniseai rendőr légiink bQlönben ia hoitt* egtfnj Ditmsnt Jgi ácz rtemeljében, aki sraki mis, mint t i hírnevet letOifeek édes ttaivéni. A leg-* etóbbi iispi'k egyikén (Ott váifisunkba t
Itt erre arra bandukoln , vakisziaűleg azoe Iónt fejéi, hogy• miként láthatná viszont az itteni börtönben viaqrfk li foLjolyként mar:> tirkódó uagynevlj bátyjí t ? Ksfaeooban aem sikerült uekf, mert rei dörtécftoá Itttriót-tattá t eliolonczólla illc őségiíhelyéét.
— Baaalál UrUl( rendőrségünk ismét u hamis lii'erttek ellen] A vendéglős urak egyike, másika az< nbtn f-j úgy láltzik ~ még miijdig neq^okilt, mert ez alkalommal iS 63 liamis üvege falán jaj rendőrség. Ext a gyakori szigorú razzia tartási csak hely esel y bei lük s hisszi k is, [hogy ba a bírságolás h kellő szigo uságáal és miaden személy válogatás nélki I liirtenik, - a közönség meg lesz men ve ax ily uion való csalástól
288. IIi cnK veaa I a leeválasztéko-sabb étel iá ba nincs étvágyunk. Az étvAgy K^rJcaaiMrr ugy, mint mindennemű íjjoiiiorbajjok ajánljuk 1.1 olvasóink
..Kuurr illj Juta Faoatll Kaphatók 30 kros Nagy-Kanizsán; Belül éa Szörctöby Béla ura
Zala-Egersregen : Unge • Doáokpt óh Kiisx-
ter Sándor | gyógyszeréi
Iroda
moi
két d
A -Teeli czimü miissaki é« ipar keszti és kiadja Tábor technológiai iparmuzeui i a kóvetkező tarlalomn szó. — uljabb dins Slrsub Sánnortól. —- A vizfogysszlás Ujabb szerkezetű munkáink. A bükkit siiése. — Nyílt rovat, nyek. — Iparmúzeumol oktatás. —I Iparkiállilák ügyek. ~ Szak irodaiéi n Iparkiálfiások naptára lati árlejtések naptára nál éa ipart vállalatok és ilyenekre vonatkozó tok és aiánlsii árlejtés ik latok. Véiel és elsdás kesztői Qzcjneiek. A czimiára Hirdetések, pok* elffuetési dija: gyedévre I írt fO1 kr. mint e lapot illető e szerkesztő ts kiadó er Holienbiller u'cza 34.
iái
F íja
— A ..Nauj-a czimü heiilnpnak megi a következő tarlalomn körűi. Jókai Mórtól, asszony régente^ Fere lói. A fűtéstől Dr. Inl sültek titka, De tieri nök idegessége; haaznt fi tenyésztés, konyhászs félék, hymen kérdés é.< salgó stb.t Munka utá tartalma: Blaba Lu nyánszky Gyulától, Bu< Gyöngéd anyt (cstlái nök; A köményes leve Darvas Camillától; ~ elbeszélés peniczky lele szereled G. Bűttndr talányok sjb. Ezenfelül Az egyeileni, már H>ik háztartási lapot ajánlj mébe, mert kellemes
4 záal nyújt. Kiadóhivt szívesen tűid mutatv kiálliiásu lap ára négy
— >YégrebaJt ilalméréai jövedék éa éleibeléptelbére.* A viiaioif regálé ügy czéljából i löldbirto; pénzügyi hatóságok, kÖ78égek és községi használhatjuk, a 96 zet még tájékozásul it iromány példáiból a leijeten lájékoxhatják nu fűzel áija 40 kr. ki csász. és k r udvari I
— Btkiildele oktatás ügyi szemle* i nedek. Elölzetési ára
— Aa iirbéi ffiggO ügyek telöle' teijedelmes munkára Gedeon nyug. kir. tön btdkti űgykéd. A n ü, lapra lerjéaö nagy lesz, májusi végén jel ára 4 frt, bolti ára 5 pénzek mtrezius hó Székely Siihoo könyv k
Közgaiiasig
•Tkb Omhé llriatsl Ltatfs jtlci e>e, mely sz 18 f eje;ett 40[ftzekvr0l 1888. december 18-1 gyűlése elé terjessletl ván, annakI köveiket Az elmúlt i v ertjdn tőnek Koadbató. A
melegen
alleo gyeimébe msxttll N rrid itali.-
eredeti | dobozokban Lajos Práger Béla gyógyszert áraiban.
uraknál
om.
logitttl Lspski az a li folyóirat, szer-ky (Utó a m. kir. igaagst^ja, I. száma sl jelsnt meg: Elö-' noélekl romos gépek Cseber-féle fúrógép, déséljez. jllés Aladár, p IróleiimégOk. — Vasnak ; ipari értékesi- j — {Apró közlemé* j , műszaki éa iptrot j lOk. I— Szabadalmi . — Aj borítékon * ' Pályázatok és aján-Müjrsia hivatalok- I
betöltendő állások ajánlatok. Pályára-. L'xletek és válla- | Egyaégárak. Szer-rechholoigiai Lapok* ■Technológiai La-
z évre 5 frt, ne- i Üz e'hfíséiések, vala- I i| yéb küldemények a | n ére: Búdspésl, VII. | izám aláj intézendök. i r Háx|aMxnn)M I •leni11 3 ik száma | al: A nök a tűzhely Milyen v volt a házi iczynié Zty Aloy/á-ey Vilmostól; a jó ndó Anion inától; a ! s tudnivalók, baromheti étlappal, külön- 1 felefelék, nyilt tár- j cz. mellékletének < (jvers) Rod-apesij éléi Jó-Zsyiól; li kép). | A spanyol ! ;, novelejte Almásay össakolt boldogság, j jza Lenkétől; Két-Júliától; irodalom, regény melléklel. évben lévő magyar hölgyeink figyel-hasznos szórako-al (kárblykörut 8) áfyszámokat. A csinos dévre I ; Irt 00 kr.
áal rendeleiek az lárttiinitási törvény lem rég országosan könnyebb eliniézéte | os Osztály, bérlők, megyei tisztviselők, j elöljárók előnyösen olda'ra terjedő kis fű- | szolgál', amennyiben regálé tulajdonosok nagukal. A közhssz-dia ! Lámpa) Róbert i myv pereskedésé. I: s Egyetemes köz rerk. Dr. Jsrcaó Be-gérnj évire 4 frt. éa' esel egy ke 1 séi magában foglaló I I irdei Előfizetést Baky énysséki bíró éa ssa-tely mini egy 500 rét sltVa kötet mik meg, el6fire*ési Irt kp, az előfizetési 15Íig Szabadkára irfskedöhöx küldendő.
(iához.

8-id
m> élelkl*Uallé i^banl E lártulai évi 8. június 80 án be szól lés s részvényi aek taifoit lendes kOx-retaelkexé>finkra ál-föpjtntjtit közöjjűk: ékye renokivfil kedve tt rsulvhml aa utolsó év
alatt 5932 biziotMáti ajánlat nyqjlaett he 60 971.160 frank értékben, melyek klizOl él-logádtatolt 5817 db. 48,998,760 frank bit-lotiiáti ősszeggel és erről a megfelelő tzáw kötvény ki is állíttatott. A díjbevétel á vitts-biziosilási dijak levonása után I4M4.278 frank 96 olsra reg, mely őetzeglen ea 1.696.249 frank 17 cltt levő titő év diiek bennfoglaliatoak. A kamsiszámla Uárlegs 4.217:010 frank 78 eit-ot lesz, t mi által a társulat évi jövedelme a díjbevétel hozzá-számításával 19,161,298,73 frankra émelke-deit. A táraqltt az flmult év folyamában 8,478,973 frank t0 cta-pt utalványodé oly követelések folytán, melyek életbiztosítási kötvényekből eredtek. Lejárt kiházasltási és vegyes biztositások fejében fizetett a társulat 2,082,000 frakk 76 cls-ol, kötvények visszaváltására 1,188,986 frank 10 ots-ot férdilólt. A biztosítási és járadékslspok 4,2431051 frt 36 cts-mel gysrspodisk. Az összes cselekvő vagyon az üzleti év végével 102,846,282 Irk. 47 cfs-ra rúgott. Tokebefek[élések|: 672238 frk. 03 cd. a brit kománk értékeiben, 628,119 frk. 23 ds. m iWiii és gyarmati kormányok értékeiben; 16.518,180 frank 78 ds. idegen állsmok értékpspirjai-han; 2,374,807 Irk. IB ds. vasúti részvé nyek ben, eltőbbtégek ét gtranlált; 43,^10,000 frank 63 cta. vasúti és egyéb kölcsönkötvé nyekben ; 16 347,199 frank 28 ds.á [ársaság ingatlanaiban, mely öttztgben a társaság bécsi és budtpetti házainak értéke bénfoglal-tatik: 8.488,624 frk. 06 kit, jelzálogban és végűi 16,701,559 frk 34 cta. különböző értékekben. A budapesti fiókigazgatóság az intézet saját palotájábaa a Ferencz József téren van. 310
Fraacalaoraaáf bortermé«e j éa a pliylloxers.
Francziaortzág bortermése a phyloxera pusztításai folytán az 1878. évtől I kezdve rendkívüli htnyatláat mutat, mire nézve a legutóbbi 10 év tdilai szomorú bizonyítékot szolgáltstoak. 1869 tői 1877-ig sz évi bortermés még 50—83 millió hektóliler közt váltakozott; legtöbb volt 1875-benj (83.83 millió hektoliter), mely év után « terméa nagyságára nézve az 1869 év következett 71 millió hektoliterrel. Már 1879-ben 26 millió hektóliterre szállott le a termés.1 Ax 1888. évben 30 millió hektoliter boátermeii, a mi sz 1887 és 1886 évekkel izemboo jelentékeny többlet, mindazoaáltal a* nem lehet még a phyllozera elleni vfldekezés eredményének tulajdonítani.
Annyi bizonyos, hogy a francziák erélyesen védekeznek a phyllozera ellen és különösen elleniálló amerikti szőlőültetvényeket már nagyobb területen létesítettek. Izy Haurli depaimtniben az összet szőlőterületet 77' ,-t amerikai szOlővtl vaa ball-tetve.
A termés csökkenése folytán előállóit szükséglet fedezésére részint gyümölcsbor* készítés részint külföldi borok bevitele utján történik. A gyümölcsbor készítése évi átlagban az utolsó 10 év alatt 13 millió hektólitert tett. A külföldi borok beviitié fokozatosan emelkedik;.1878-ban tett P/1 millió hektolitert, 1879 ben 3 milliót !88tf[ban tl milliót 1887-ben 12 milliót. As 1B88. év el»0 tizenegy hónapjában már közel ll millió hektoliterre rugóit a bevitel. Franczia-ország borbevitelének legnagyobb [j részét Sptnyolország tzolgáliaijt.
— A flllezera elles Síkor Jözsef dr, győri orvos, egy egysserű tZert, a nafla-lini ajánlja. As eljárást következőleg írja le, dr Síkor József: »Van egy vegyláni termény, ugy hívják, bogy nsfialin. (Ez egy lehér jegeczedeit só, a mely sajátságos bűzénél lógva minden rovarnak még áz eddig fölledesetieknél legnagyobb mérge, annyira, hogy egy gramm ily só letétetvén egy kamrába, a hol a svábbogarak ezer számra nyüzsögnek, huszonnégy óra alatt többé a rovarokoak nyoma nincs. Ezt a sőt nagyon kis mértékben beadva gilitziakóroa betegnek, igen rövid idő alatt teljesen ki vannak irtvS| a bel férgek. Csodálatot az az Sldőklő btiás, t melyet a naltalin minden rovarra egyaránt gytkorol. Ilyet gyakorol főleg a mikroszkopikus rovarokra, a melyekhez t filloxtra is tartoaik. E s sernek löerényt még az is, hogy vízben él vadba-latlan és igy a földben évekig terjeszti ast t bűzt, a mely mindtn rovart megöl. E szer igen olcsó, kilója nem keim többe, legfeljebb 80 krbs, 10 kiló egy. egfisz ket. hold szőlőre elegendő, mert huu szór anayi homokkal ösazevegyitve, a nedves* Jo'.dre elszórva, biztomn megöli as ott Jlirakődott rovarlojásokat ét as élő rovtrokat Aa a körülmény pedig, a mit e rovarok .élétéböl löUedestek, hogy ttoknak nösiénjei lepke tltkban repülnek és lójába ikai a ; ieoyigék tövére rakják, igen elősegíti azoknak a l«p* szerint való irtását, mivel maga st aaye e szerrel behintett területre tévedvén, azne-nalr elvész, aég a tojátok leraMsa a|Blt Ht t venyigének győktre van már mtm-madva, elég tgy vatdoron ggal lyukai 0'oi a gyökér mel lé éa abba e szerből enanlÉal vegyítve csak igen keveset belééreeatiüi. Végtelen örülnék, ba e csekély f^rtdaágiMB | a nemzeti vegyon e nagy pus^i ullksái taeg-i akadályozná*
Felelöt tzerkemtO: V A K tu I, A J O M
b
■Pyoooooooooo*^
Haszonbérleti hirdetés. 8
ZtUvártnegyében, Csabmndek község határiban 3153 hol-4m birtok, 16 egymásután következő évre haaxoobérbe adatik. A birtok áll 1400 hold szántó, - 120 hold rét, — 330 hold Wptt éa 1303 hold erdfta legelőből,
• BÖvebb felvilágosítást ad, közvetítők kizárásával,
Cherivel Gyula
Kaposvárott
WOOOOOOOOOOOOOŐ
ifi 8 ! I \ I|
»O0OOOOOOCK!KXX!
OZLET-ff EGMYITÁA!
Exennjtl vaa szerencsénk a a. é. közőnaég becsei tudomására hoini, ifiaaerint helyben a íöiéren |evö hg. Batthyány-léle hisbss
a „vasember* he/, c*l inaeít
Vaskereskedést
ny
Ml l-l
| Kaktárot pontoS én jutát kielégíthetni flí1 pártfogását kérj
fi 806 5x*
7403 tkv 1886.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
A nagy-kanizsai kir, törvszék lelekkvi eaatálya részéről közhírré tétetik, hogy Jakab Sándór végrehajtatónsk Erdő József végre-kajlán szenvedő kacaoriaki lakos ellen 88 Irt 74 kr. töke 1886. évi szeptember hó 18-tól járó 6*/, kamatai 17 frt 58 kr. per I frt 86 kr végrehajtás kérelmi 9 Irt 60 kr. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fent nevezett kir. törvssék terület éhez tartozó karzoHaki íl sztjkvben A + 80, 38 hrsz. a. végre-hatást szenvedő tulajdonául leivel! 272 Írtra becsüli ingatlan
1889 évi február bó 26. napján
<1. e. 10 órakor Kaczorlsk község hásánál Tuboly Vidor lel-pareai ügyvéd vagy helyettes közbejöttével megtartandó nyilvánoa árverésen eiadstni fag még pedig ■ tekintve, hogy örv. Erdő Józsefné Dani Anna javára lakás szolgai-mijog est megelőzőleg pedig jelzálogoa követelte ia van bekebelezve ennél fogva a fenti ingatlanok a azolgalmijog fenlartásá-val bocaájtattak ugyan árverés alá de csak úgy, ha a megelőző jelzálogos követelés
fedezésére szükségesnek mutatkozó 200 frt* ben eiennel megállapított Összegét as in* gstlsaoknsk árverésen beígért összvéteS ára megüti, a mennyiben a beígért árak ezen 200 irtot meg nem ütnék amenyiben asj árverés hatálytalanná válik, a az i lígal la. nok a szolgalmijog fenltsrtáss nélkül a len-lebbi halárnapon újból árverés alá bo-csájtatnak.
Kikiáltási ár s fennebb kitett becsár.
Árverezni kivánók tartoznak a becsár 10°t-t készpénzben vagy óvsdékjtépea papírban a kiküldött kezéhez letenni
Vevő köteles a vételért három egyen-lő részletben, még pedig: az elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól I) hópap alatt, — minden egyes részlet, után az árverés napjától számítandó 6f, kamatokkal együtt áf árverési félléleiekben meg határozott mód szertnt a nagy-kanizsai kir. adó mint letéti hivatalnál lenzelnj.
A kir. iszék, mint telekkönyvi hatóság Nagy-Kanizsán 188Kj évi pktób. hó 24. napján.
Gr. HlKiONNAY 309 l—l kirendelt kir. tézéki biró
A lauj kir. illa
legújabb szerkezetű éi felülmúl
oltuiik.
tartunk minden e szakmába vágó osikket éa eaektjek yoa áron leendő kiszolgálása által tisztelt vevőinket Örek vésünk leend éa midőn a né közönség sziyea ik,
maradtunk kiváló tisztalstiel
Bettlheim és Guth.
vasutak pfjára
minden tekintetben istlsn
gyakorlalibtg J igjobbnak bizonyult
■1HS3Bamál£vtl W^íM r.vS
« - H- éa 10 léerejL loroiasoklljalt fa,- szén- és szalm JÜtésre, valamint
Máriaczelli gyomorcsöppek.
Kttltnfi hatásé uer a gyomor minden bakfjéfeáia. VMJnfyj l'úlülmulliataüan étrájjjhlánT.
KjooMmOontéf, rou Illata lélek-Mi. felAjvAdli, uvanyu fltiílffk kwka, gyomurliurut, jryOUbnM homok- m ilaraU|»tÁau, jtuliágos ny*lk»képxödí's7urg«A(C, undor ét hányás, foíAJá* (ha * gyomortól ered), gyoaorfftn*. aukaaqraláaj a rjf-mwuak eleiekkel é* italokkal vald tulterlirlr.e, fUkUák, lép., máj- áa aranyere* bántalmak eMtabea r* Z*y InffM ára' kaauájatl lU-altiaaal erytttt 40 kr., keltfti pa-lacck 70 kr. f
Köiponti esélkflldée Bré#y Kitolj gyvgyaatréea állal ZraaelefÍM(Mar-raoruá^.
Ksphstó minden gyógyszertártaa-
éváal A valódi ináriarzrlli piworuflpMlrt lokál batnliltják éa uláanaiák. A raUMlaAc leiéit minden Iryaa plma, a fenti védjeggyel ellátott borítékba kall göngyölve lennie •« a iiilnilcn üvegbe* mellékelt kaeaaálail ataaitáasa nifK kell Jegyezve leitdl, hogy Kremilerben (luwk Henrik könyvnyomdájában nyo-
48" 54" ti 60* h gővesépl
kedveső fellélelek
'.élen vauk ereid jgépeli
mellett ajánlja
m
j iíU \ -
Valódi aiafeécboa kapható: Sayyllanwd*, Pragar Béla *yógysz. Kádárkát Beck B. gyégy-aaari Kapotrítr, Collner Vlaesa áa Babochay Kálmán gyágyas. Uniczali, Körfla Viktor pégyss. Hermyt, Fleiacher Samu gyópyaa. Sagy-Bajom KOrta L gyágysz. JJmattoinbal Bölea B. {gyárfás.
298 6 -5*2
Fehér IHiklós
*U**UUUUUU*M*****\***UU*UU***U*X*
a m. kir. államvasutak
ügyn ike
8
i XLTO. évt rendes közgyűlését,
A nagy-kanizsai takarékpénztár részvénytársaság
évi 1889. évi február hó 5-én délcIÖU 10 órakor 'ttu tanúja
8 *
n
i
8 X X
IS 8i
melyre a t ca. részvényeseket az intézet hivatalos helyiségébe tiszte
lettel meghivja
__ttz (ffdxí/atősdff.
Timáenkoiáal fárgyak aorrendje:
1. Kltiöki megnyitás. — A közgyűlési jegyzőkönyv hiteleeitésére 2
részvényes kijelölése.
2. As igazgatósági éa felügyelő- bizottsági jelenléseknek felolvasása.
8. A mérleg előterjesztése, aa osztalék megállspitáaa, — az igazgatóság éa felügyelő bizottaág felmentése lelett határozat hozatal. 4. Aa alapszabályok értelmében sorrend szerint kilépő 10 igszgatóeági tanácsos, valamint aa időközben elhajt 2 igazgatósági tanácsos ugy a 3 tagból álló felügyelő-bizottság helyett ujak, esetleg azoknak iaméti megválasztása, és pedig a sorrenden levő Babochay Gjörgy, Blau Lajoa, Ebenspanger Lipót, Eisinger Henrik, Időeb Fesselhofer Jóaaef, GaraiBenő. GrUnhut Henrik, Práger Béla Roaenfeld Sándor éa Roeenfeld Adolf igazgatósági tagok helyett 3 évre, Tauber Alajoe igazgatósági tag helyett 2 évre, tílau Pál igazgatósági tag és a 3 felügyelő bizottsági tag' helyett 1 évi időtartamra r
& Netáni indítványok.
leoaatl á t. ráaaváayaMk flgyalaNatataak aűaatriat auvazó-lapjaikat folyó 1PS9. áví Mraáv ké 44k sápján délelőtt S-l* éa dálatáa 16 árát| aa tutáaat kalybégálM átvehetik.!
Megjegywtatik. kogy a' atapasabályok 64-ik §-a aaerínt aaávauli Jogot csak aa igényel • W. ktaak réasváay* a kSsgySláat megelözölef 4 háttal aovára átiraton.
X X X X X
X §
X X X X X X X X X X X X X
i §
X
X
X.
X
X
X
X
Budapest, üllői-ut «
297 4—10
K ii Ii ii Ti
Budapest. IV., gróf Ki rolyi uten 28. uám.
ajánlják a
köaöaaég l,
herendi leid
gépgyárának trézér
5 ss. „tCösteUk.1
kl vérek
•caea rgjeimébe zaSdag
ti ii 11 q ii ti r- k ö ii y v kh re ^ k tMl iMlkd.
aielyben aagykacall rtgolib a kok, valamint a legújabb irodaiéi kiadványok miadiái t aagjeleaéelk után igás kaphatók.
j*Jt dia féiatxíékban. iövállalal összes ki-viegszerezhetök
jutányos á«on Magyar áíijiirodalmi mit
Az akadémiái könyvkia ad ványai olcsón
Folyóiratok éa hlrle tára. — Kis/vek latiak. - Héayuárak saáaalára váal re Vidéki megrendelések gyoraai Részletes k&njfvjxgyzik kivlp vo külde
I ok legdásabb rak-kSayTtArak ■sagvé* k e0leUk évi Ikalaak. éo pontosai aliatáatotaoL atra inpyén áa báraest* ik. 300 4-5
bútc
ipei tei
XXXXXXXXXXXXX X xxxxx xxxxxxxxxxxxx
HaSa: aa ogyedlU telep Aurppdk bútor ffnykft*ktt aaátklk válaaatkatRL mint aaaalé, aogteklatáa; végett a caá| ion Maii tilsdrlójmdl
tokát, áoyy tff czfg tm
aaallé
itúlkr&Wm
r Ca____ pff.-Sa-'BÍ S B T'Sfál
► ItíiifiiiL. ilíiP
fililfefftffifPl
► wl
iiáSiMéi
: •iiiiliiillili n
ONT OS EÖZLE1CEN7
MTEI9TBACB SÁNDOB
r nagykereskedése
Fereaei Jéneflér a aa. a láncaklSdol iteaáea oa, mely képes tiU uis asoáo btrtndtshrt teijedö bntorraktárárál trtdtH |eni; Ezáltal a t. ridéktn lakóknak ama loadki Ili eldny nynjutik. áp «n
---- kft
ama rendki Ili előny nynjutik. áp . a*gje)aaáaaél, amennyiben kívánatra fényképek, szövetminták éa árjegyzék bánoeatro küld aaát % mig további MwrWoy oááoo 411, hogy aadal hrtn-ibeni árak htlyrtt nagybani árak gzdm\ttatnak. Ebből kifolyólag bálra ájiitkelá rry>fí olnóbb dt'akat szabni. Illaselgállsuaaérl keseakedik a őség Nft |é klraave.
•I
I
Nyomatott FmeheJ FtUöp laptalajdonoanál Nagy-Kai iaaán 1889
Ae fist ^^^ ositraa
Ajtó-, ablak- és szobatalaj-gyári
társaság
BáfiS ,V- I,el,níölílgas8€ Nr. 13, alapittaUtt 1019
M i MM KgtT *. veaetése alLlt
a/éel^a aag; áreraklMI kéea ajtékliél is ablakekkél lakaleaeiHnkával igylIL valamint peka kejépkdoaal és titgjfákéi veié amrlkal
ereaalékea- ée parqnelle paésiálsksak.
É gyér ágy aaéraa áMayatsk nagy raktáránál eiat kéaa áruinak kéaaletéaél lagva azon helysétlien van, »ogy bártnily szDkségletei a legrövidfbb idő alatt' kielégítheti A gyér aéaakivit kegNieeleket, kasáéra;ák, kérkáeak, lekelák Irodák atb. stb. berendaaééei! ral ládákat mincjen nagyságban, a gép állal előá|litandó h»iu-
denneml láaseekákat a kívánt rajzok ás ai|mák alán Ivállal.
Farugony-matráczok ára 6 frt. , I f „,

Insert failed. Could not insert session data.