Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
61.88 MB
2011-02-17 09:05:37
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1020
6290
Rövid leírás | Teljes leírás (816.13 KB)

Zala 1897 december

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

96 c<zani.
-Nagy-Kanizsa. 1897. december hó 2-án.
„YX1V. óvlolvain
VtteibáS-*MUt ""W ""F HayvkiiMfclilsISie.
I oarkMitinl éftoktni (shtf aapsa-kist d. «. 4—» in UtL
4. iiiiiitf * Uf mIImI rtnéri
ZALA
Politikai és vegyes tartalmú lap.
DUéklnWi Hwdú t,IM : ftmU MM* ikritanMki.
KLÓrum iSiZ: Igém *vrs II km (• (n - kr rtUm « korost II trt - kr ____|««Mm I >W ilMNk
Megjelenik N -Kanizsán hetenkint kétszer: vasárnap te csUtírtflkfla titMmk j**^.

M mMM i«v»i»1 Mk Win k«*M b il kptui m. dánul aduk IIMU.
Egy— wám Ara: XO Icrajczátr.
Feleifi* nerkesstó: SZÁL AT SÁNDOR.
■yllttér rilliioi II kt.
OHnUnk, .tkalai t ktrii\'É—kji imkiitt fMtl riitf Wwikln iMN •! > \'.iwiMk.
Nagy-Kanizsa közoktatásügye.
Az idei tanítási év elején lapunknak ép pen e helyén szóltunk általiban Nagy-Kanizsa város közoktatás-Qgyéról. Megemli tettük akkor, hogy e város közönsége óriást anyagi áldozatokkal tartja fenn tan intézeteit, tehát jogosan el is várhatja, hogy közoktatásügyünk fejlődése minden vonalon arányban álljon ezzel az áldozatkészséggel. Kijelentettük, hogy kötelességünknek ismerjük közönségünk nevében s a magasabb érdekek szempontjából is figyelemmel kisérni tanintézeteink közszellemét s annak idején — ha a közérdek ugy kivánja, — nyíltan, leplezetlenül elmondani véleményünket Hangoztattuk akkor azt is, hogy bizalommal vagyunk egyes tanítási intézetünk vezetű tényezői iránt; mert föltesszük, hogy Ok h igen jól ismerik azokat az esetleges hiányokat, melyek a nevelői és tanítói szellem hatásának teljen erejű, magasabb színvonalú , kibontakozását itt-ott hátráltatják. Az volt mcggyOzOdésünk akkor is, az a meggyőződésünk most is, hogy a vezető tényezők meg fogják találni az általuk bizonyára jól ismert bajok gyógyító ját is.
! Kijelentjük ez úttal is, hogy érdeklődő figyelemmel kisérjük minden egyes tanintézetünk nevelési és tanítási szellemét s az abban kifejezésre jutó irányelvek érvényesülését. De elhibázott, elsietett dolognak lartanók ítéletet mondani most, évkOzben. És ezt nem helyeselhetnők soha a mások részérói sem. Nem helyeselhetjük tehát azt, hogy most az elemi-iskolával oly sokat él oly egyoldalú felfogással foglalkoznak egyes körök.
Igaz, hogy erre némileg tért nyitott a közvéleménynek az a körülmény, hogy az elhunyt igazgató helyett most uj igazgatót választottak; de a vezető szellem birálgatása még nem jogosít fel senkit arra, hogy pálcát tOrjOn az egész tanintézet felett. Legkevésbé sem jogosít 101 pedig arra, hogy az igazgatói változás alkalmából egy-egy olyan mulasztást pertraktáljunk, amely az általános mükOdés színvonalának nem lehet mértéke * melynek elintézése nem is a nyilvánosság, hanem az illetékes elsőfokú iskolai hatóság fóruma elé tartozik.
Mi is nagyon jól tudjuk, hogy vannak itt is, ott is bajok, hiányok; fordulnak elO konkrét esetek; de nagyon elhamarkodott
dolognak tartanók azokból mindjárt meg* Ítélni az illető tanintézet összműködését, pádagógiai színvonalát Azt meg éppM egyoldalú megfigyelői álláspontnak kell tartanunk egy ilyen nagyobb város közoktatásügyével szemben, ha valaki szakadatlanul csak az elemi iskolára utazik. Olyan napam-asszonyféle politika az : mindig csak a lányomnak szólni, hogy talán menyeim is értenek belűle.
Ám jó, ha valaki minden áron ilyen napam-asszony akar lenni • város közoktatásügyével szemben, formálja meg • maga ítéletét és mondja is ki; de legalább arra vigyázzon, bogy nagyobbal ns jajduljon, mint a mekkorát az általa tapasztalt baj megkíván.
De ha valaki egy-egy ilyen, a itkanisaai elemi-iskolára irányzott ftMjqjdulást megfigyel, szinte kétségbe kell esnie, hofjr (nagy Isten!) hál Nagy-Kanizsán ennyire sülyedt ...

Insert failed. Could not insert session data.