Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.07 MB
2010-08-09 17:47:20
 Nyíregyháza-Sóstó, Krúdy Vigadó 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
205
800
Nyíregyháza-Sóstó, Krúdy-Vigadó

A műemlékké nyilvánított Krúdy Vigadó Sóstófürdő központjában emelkedik. A Fürdőházat is tervező Pazár István tervei szerint 1911-ben épült szecessziós stílusban.
A Vigadó egykoron a nyíri dzsentrik hatalmas és fényűző báljainak, mulatozásainak színhelyéül szolgált.
Krúdy, aki személyes tapasztalatokkal rendelkezett e téren, így festette le az akkori világot:
"Különösen volt itt egy nevezetes társaság, amely nyíregyházi és Szabolcs megyei urakból verődött össze, amely a Sóstó kultiválását tűzte ki életcéljául és a fürdő megnyitásának napjától annak bezártáig ébren és muzsikaszó mellett töltötte az éjszakákat. A régi balatonfüredi mulatságok kismiskák voltak ezekhez a dáridókhoz mérten. ... Ha pedig kártyázni kezdtek ezek az urak, akkor nemegyszer vasárnaptól vasárnapig járta a 'csöndes', és szép darab földek cseréltek gazdát. Olyan világ volt itt, mintha itt élte volna ki magát utoljára a régi, letűnt Magyarország. A kis sóstói fürdőn robbant ki minden virtus a magyarból, ami még megmaradott benne apáiból. Ha nem volt kártya, volt leányszöktetés vagy velencei éj a tavon. A kártya izgalmaiért kárpótoltak a nevezetes párbajok..."
A leromlott, elhanyagolt épületet a közelmúltban gyönyörűen felújították az eredeti tervek alapján. Újra megnyitása óta irodalmi estekkel, koncertekkel és Krúdy-ételspecialitásokkal is emlékeznek a város írójára.

Felh. irod.:

Krúdy Gyula: Magyar tájak
www.krudyvigado.hu

A fénykép 2010 augusztus elején készült

Insert failed. Could not insert session data.