Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.8 MB
2010-08-09 17:51:51
 Nyíregyháza, Bartók B. u. 32.2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
197
537
Nyíregyháza, Bartók Béla utca 32.

Mielőtt a Debrecen felé vezető műút átszelné a vasútvonalat, Nyíregyháza központjától távol, a Bartók Béla utcában ma is álló családi házon emléktáblát találunk: "Ebben a házban nevelkedett Váci Mihály".
A Szeder utca 59. alatt egykor álló zsúptetős cselédházban született (oda sajnos nem jutottam el, a mai épületet ott is emléktábla jelöli).
Életrajzírója, Kovács Sándor Iván így jellemzi gyermekkori környezetét: "Nincs még egy költőnk Illyés Gyula óta, akinek indulását oly meghatározó erővel befolyásolná szülőföld és családi környezet, mint Váci Mihályét. Szülőföldjéről egyszerre hozta magával a nyírségi tájak és a szociális nyomorúság élményét; a tébécé halálos fenyegetésén kívül egyedül ezt jussolta 'névtelen kis cseléd' őseitől, s költészetének és prózájának mindvégig éltető közege ez a kettős inspiráció." A költő 15 éves koráig lakott egy szobában csont-tuberkulózisban szenvedő nagyanyjával. Hat testvére közül csak egy maradt életben.
Ebből a közegből származva végezte el a tanítóképzőt (lásd: Nyíregyháza, Széchenyi u. 6.), majd pályáját tanyasi tanítóként kezdte.
Váci Mihály nyíregyházi emlékhelyeiről kiváló összefoglalás található itt (2010. 08. 29.):
www.vacimihalykor.hu/siremlekek/nyiregyhaza.htm

Felh. irod.:

Kovács Sándor Iván: Váci Mihály. Bp. Akadémiai Kiadó, 1972

A fénykép 2010 augusztus elején készült.

Insert failed. Could not insert session data.