Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
881.53 KB
2008-10-08 09:35:22
 Zalai Hírlap 2008 09 29 228sz 07old - Kanizsaivá nevel a kvíz.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
258
878
Zalai Hírlap 2008.09.29. 228. szám 7. oldal - Kanizsaivá nevel a kvíz

A cikk szövege:

Kanizsaivá nevel a kvíz
A várostörténeti monográfia lesz a vetélkedés alapja
A tanulmányok szerzői is besegítenek az értékes könyv népszerűsítésébe
Horváth-Balogh Attila
horvathbalogh.attila@zh.plt.hu
Nagykanizsa - Érdekes kezdeményezéssel rukkolt elő a Halis István Városi Könyvtár: internetes kvízjátékkal népszerűsítenék a közelmúltban megjelent Kanizsai Monográfiát.
1994-ben jelent meg a Kanizsai Monográfia első, 2006-ban pedig a második kötete, azóta a Halis István Városi Könyvtár folyamatosan készül ezek népszerűsítésére, ugyanis szerintük a kiadvány még nem foglalta el méltó helyét a köztudatban. Holott Czupi Gyula igazgató szerint egyfajta egészséges kanizsai identitás kialakításához elengedhetetlen e páratlan érték tanulmányozása.
- Esztendőről esztendőre pályáztunk a város kulturális alapjához, hogy támogatást kapjunk a kötetek népszerűsítéséhez -
mondta Czupi Gyula. - Valamiért nem jártunk sikerrel. Akkor felvetettük, hogy ha már a könyveket úgyis mi tároljuk, engedélyezzék számunkra az árusítást is, hiszen látjuk, érzékeljük, hogy sajnos nem fogy, a bevételt pedig visszaforgatnánk a népszerűsítő kampányba. Végül nem túl sok, 250 darab értékesítésére kaptunk engedélyt, valamennyit ezer forintért adtuk el iskoláknak, oktatási intézményeknek. Most ebből a pénzből, 250 ezer forintból hozzáláttunk a monográfia népszerűsítéséhez.
Czupi Gyuláék a monográfia ismeretanyagára épülő internetes kvízjátékot készíte-
nek és a televízióban sikert aratott „Mindentudás Egyeteméhez" hasonló előadás-
Czupi, Gyula az ötletgazda
sorozatot indítanak útjára, a két kötet tanulmányait jegyző szerzők részvételével. Az egyes előadásokat elektronikus adathordozóra is rögzítik, így a későbbiekben majd azok is hozzáférhetőek lesznek.
- A könyvtár közösségi honlapján, a nagykaron már elindult a játék kialakítása, a kérdések elkészítésébe pedig szeretnénk bevonni az oktatá-
si intézmények diákjait is -mondta továbbá az igazgató. - Ez azt jelenti, hogy a monográfia egy-egy fejezete alapján a diákok maguk találják ki a kérdéseket, amelyek aztán bekerülnek a közös játékba. Természetesen a munkához a gyerekeknek mindenképpen fel kell lapozni a monográfiát, vagy el kell látogatniuk a nagykar honlapra, ahol mindkét kötet elérhető. Azt reméljük, hogy így két célunk is teljesül egyszerre: a gyerekek nemcsak a város történetével ismerkednek meg, hanem közösségi oldalunkkal is.
Czupi Gyula hozzátette még: a gyerekek akár a tanórák keretében is elmélyedhetnek a Kanizsai Monográfiában, s biztatták is erre a pedagógusokat, hiszen a tanulmányok közt van irodalmi, földrajzi és történelmi vonatkozású is. A játék végleges internetes változata a gyerekek munkája révén válik majd teljessé, s az sem zárható ki, hogy a későbbiekben a Honfoglalóhoz hasonló játékká növi ki magát.

Insert failed. Could not insert session data.