Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.68 MB
2009-11-18 15:19:06
 Zalai Hírlap 2009 11 17 269sz 11old - Madártávlatból.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
154
392
Zalai Hírlap 2009. november 17. 269. szám 11. oldal - Madártávlatból

A cikk szövege:

Madártávlatból
AKCIÓ Folytatódik a gyűjtés a Somogyi-kép elkészítéséhez
Szabóné Kiss Tímea, Bogdán Erzsébet és Czupi Gyula az ajándéktárgyakkal. A kedves kis szuveníreket az adományozók kapják
Nagykanizsa (hba) - Két hónapja indított gyűjtést a Halis István Városi Könyvtár annak érdekében, hogy elkészüljön Kanizsa madártávlati képe. Ma a bibliotéka vendége lesz az alkotó.
Mint arról korábban már beszámoltunk, a könyvtár vezetői szeretnék, ha az adományozók felajánlásai révén a bibliotéka 60. születésnapjára megszülethetne a különleges alkotás. Eddig csupán néhány tízezer forintnyi adomány jött össze, ám senki nem késett le semmiről, az akció 2011-ben zárul. A munkával a Balatonfelvidéki Salföldön élő Somogyi Győző grafikusművészt bízzák meg, az alkotó munkásságának egyik szelete ugyanis az ilyen típusú képek készítése. Azt remélik, a kezdeményezés révén nemcsak egy különlegességhez jutna a város, de igazi közösség is kialakulhatna a támogatók köréből.
- Az a célunk, hogy ötletünket sok százan érezhessék egy nagy, közös vállalkozásnak - mondta Czupi Gyula igazgató. - Somogyi Győző -a kortárs képzőművészet egyik jeles alakja - elkészítette már több város és a Kárpátmedence madártávlati képét is. Úgy vélem, nagyszerű lenne, s a kanizsaiságunkat erősítené, ha a mi városunkról is készülhetne egy ilyen alkotás.
Az adakozókedvet ösztönzendő, a könyvtár saját „gyártmányú" ajándékkal is kedveskedik az adományozóknak: közmunkásaik kézzel festett mécsestartókat, illetve ismert, emblematikus kanizsai épületeket ábrázoló gyufásdobozokat adnak mindazoknak, akik anyagiakkal is hozzájárulnak az akció sikeréhez (Czupi Gyula fontosnak tartotta megemlíteni: oroszlánrészt vállal a munkából Menyhárt Józsefné!)
A könyvtár vezetője hozzátette, az általuk készített kis „ajándékok" egyfajta próbálkozást jelentenek arra is, hogy készüljenek a városról szuvenírek, meglátása szerint ugyanis e tekintetben nem túl nagy a választék. Mint mondta, abban bíznak, hogy olyan intézmények is a segítségükre lesznek, amelyek a Kanizsára látogatóknak kifejezetten helyi jellegű emléktárgyakkal szeretnének kedveskedni, s vállalják a mécsesek és gyu-fásdobozok értékesítését - az ebből származó bevétel szintén a Somogyi-féle kép megszületését segítené.
A művész egyébként ma 16.30-tól a könyvtár vendége lesz, ahol az érdeklődők egy már korábban megnyílt kamarakiállítás révén maguk is képet kaphatnak (szó szerint) a remélhetően sikeres akció várható végeredményéről.
A teljes szerzői jog a városé lehetne
Az akció keretében bármilyen összegű adományt elfogadnak, a pár száz forintostól a többezresig, s reményeik szerint az adók 1 százalékának felajánlása során sem feledkeznek el róluk olvasóik. Amennyiben sikerül összegyűjteni a szükséges pénzt és elkészül a madártávlati kép, azt remélik a szervezők, hogy a teljes szerzői jog a város birtokába kerül. Így ugyanis a majdani remekművet Nagykanizsa szabadon használhatja bármire.

Insert failed. Could not insert session data.