Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.97 MB
2010-03-09 09:07:46
 Nagykanizsai Maraton 2010 03 05 009sz 01old - Nagykanizsa madártávlatból.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
191
872
Nagykanizsai Maraton 2010. március 5. 9. szám 1. oldal - Nagykanizsa madártávlatból

A cikk szövege:

CSAK a lényeges látható
Nagykanizsa madártávlatból
Somogyi Győző festőművész madártávlati képeiből még 2009 őszén nyílt kiállítás a Halis István Városi Könyvtárban. A tárlat még ma is látható az intézményben, így aki oda betér, megcsodálhatja a sok más mellett Tapolcát, Szigligetet és Veszprémet különleges módon ábrázoló alkotásokat. Fotónkon Czupi Gyula igazgató beszélget Somogyi Győzővel, aki munkáin csak a lényeges dolgokat ábrázolja.
A Halis István Városi Könyvtár néhány hónappal ezelőtt összefogásra kérte a kanizsaiakat.
A cél, hogy közösen teremtsük meg az anyagi feltételét annak, hogy Somogyi Győző festőművész más településekhez hasonlóan a mi városunk madártávlati képét is elkészítse.
Eddig félmillió forint gyűlt össze, és csaknem ennyire lenne még szükség - mondta el kérdésünkre Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója, aki örömmel számolt be arról, hogy kezdeményezésüket magánszemélyek, cégek, egyesületek egyaránt támogatták. „Sokan feltették a kérdést: a műholdas képek és a részletes térképek időszakában mi lehet a jelentősége egy ilyen alkotásnak? A légifelvételek és a térképek felülről képesek csak bemutatni egy települést, az épületekről készített fényképfelvételek pedig mindig csak egy kis szakaszát tudják bemutatni az utcáknak. Ezzel szemben a madártávlati kép úgy mutatja meg az épületek homlokzatát, tömegét, egymáshoz való viszonyát, hogy térképszerűen is tájékozódni tudunk általa." Mindehhez még hozzájárul a kortárs magyar képzőművészet jeles alakjának, Somogyi Győzőnek az a nagyszerű képessége, hogy a fontos és a lényegtelen elemeket elválasztja egymástól, úgy hogy közben a közönség által nehezen megközelíthető részleteket is megmutatja. Ráadásul a művész azokat a fontos építészeti elemeket, amelyek az egybefüggően megrajzolt részen kívül helyezkednek el, szintén beleszerkeszti kompozíciójába. „Terveink szerint Nagykanizsa madártávlati képe nagyjából 1 négyzetméteres lesz. Azt hiszem, nem árulok el titkot azzal, hogy 2011. május 1-jén, intézményünk 60. születésnapján szeretnénk bemutatni a képet. A másolatokból természetesen kapnak támogatóink, akik hozzájárultak az alkotás megvalósulásához. Bízom abban, hogy aki megtekinti az elkészült művet, az átértékeli a városhoz fűződő érzéseit, s talán vásárol magának is egy képet."

Insert failed. Could not insert session data.