Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.27 MB
2010-04-09 14:21:17
 Zalai Hírlap 2010 03 23 068sz 05old - A köz hasznára.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
154
600
Zalai Hírlap 2010. március 23. 68. szám 5. oldal - A köz hasznára

A cikk szövege:

A köz hasznára
BŐVÜLÉS Idén többen vehetnek részt a foglalkoztatási programban
A közmunkások Czupi Gyula igazgató (jobbról) szerint gazdagítják a könyvtár tevékenységét. A három hölgy (középen Bicsak Erika) például fotókat retusál
Ha mindenki elégedett, hosszabbítható
Szabó István azt is elmondta: ahhoz, hogy valaki szociális segélyre jogosult legyen, legalább 90 napot kell eltöltenie a közcélú foglalkoztatásban. Amennyiben mind a foglalkoztató, mind a foglalkoztatott elégedett a másikkal, a 90 nap meghosszabbítható - volt is erre példa. A foglalkoztatás idejére minimálbérnek megfelelő fizetésben részesülnek a dolgozók. A főmérnök azt is hozzáfűzte, hogy nemrég CÉDE-pályázaton nyertek 11 millió forintot a közterületi munkákhoz szükséges új munkaruhák, eszközök beszerzésére.
Nagykanizsa (hba) - Hamarosan a város még több intézményében találkozhatunk közcélú munkásokkal. A Halis István Városi Könyvtárban már több, mint két-tucatnyian dolgoznak.
Idén nyolcvannal bővülhet a közcélú foglalkoztatottak száma az idevágó koncepció szerint, mely az intézmények, önkormányzati gazdasági társaságok jelzései, munkaerőigénye alapján áll össze - tudtuk meg Szabó Istvántól, a közfoglalkoztatottak munkáltatói szerepét betöltő Via Kanizsa Nonprofit Szolgáltató Zrt. főmérnökétől. Mint megtudtuk: a közfoglalkoztatási terv alapján idén 465 fővel kalkulálnak a tavalyi 384-gyel szemben. A szakember elmondta: a foglalkoztatottak elhelyezése során az igényeket és a kínálatot (iskolai végzettség, képességek) igyekeznek összehangolni.
- Nálunk, azaz a VIA Kanizsánál negyvenen dolgoznak, őket a temetőfenntartásban, a Csónakázó-tó környezetének, továbbá a településrészek közterületeinek gondozásában alkalmazzuk -magyarázta Szabó István. — De dolgoznak közcélú foglalkoztatottak többek közt az uszodában, az állatmenhelyen, a kórházban, a Kanizsai Kulturális Központban, számos iskolában és a polgármesteri hivatalban is. A második legnagyobb munkáltató a Halis István Városi Könyvtár, ahol 26-án tevékenykednek a közcélú foglalkoztatási program keretében. Megjegyzem, még manapság is sokan „lapátos" munkára gondolnak, amikor közcélú munkáról hallanak, pedig ez már nem teljesen igaz. Természetesen, ilyen is előfordul, de van, aki hivatalsegédként, vagy adminisztrátorként dolgozhat, attól függően, mi a végzettsége.
A Halis István Városi Könyvtárban dolgozó közcélú foglalkoztatottakkal a bibliotéka minden részében találkozhatnak az olvasók. Többek közt olyan feladatokat bíznak rájuk, mint a ruhatár kezelése, eszközök, berendezési tárgyak, bútorok karbantartása, vagy a dokumentumok digitalizálása.
- Közmunkásaink segítségével például a korábbinál is közvetlenebbül tudjuk megszólítani olvasóinkat, ugyanis a 12 ezer példányban készített időszaki hírleveleinket ők juttatják el hozzájuk - mondta Czupi Gyula igazgató. - Sőt, idősebb, kevésbé járatos internethasználóinknak is tudnak segítséget nyújtani, ha elakadnának a világhálón. A múlt év októberétől kezdve 100 olvasónkat vezették be az infosztráda rejtelmeibe. A bibliotékát tehát komolyan gazdagítja a munkájuk, jelenlétük.
Bicsak Erika április 30-ig dolgozhat a könyvtárban. Szkennelt könyvlapok retusálását végzi, amelyek aztán az internetre kerülnek - nem mindegy hát, milyen minőségben történik mindez.
- Június óta vagyok itt, s nagyon megszerettem a munkám - így a fiatal hölgy, aki korábban boltvezetőként dolgozott. - Nagyon nehéz álláshoz jutni manapság, így mindenkinek jól jön a közfoglalkoztatás, a baj csak az, hogy ideiglenes. Azért titkon azt remélem, maradhatok majd április után is...

Insert failed. Could not insert session data.