Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
636.6 KB
2010-04-09 14:22:47
 Zalai Hírlap 2010 04 01 076sz 04old - Könyvtáriskola és olvasásnépszerűsítés.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
156
575
Zalai Hírlap 2010. április 1. 76. szám 4. oldal - Könyvtáriskola és olvasásnépszerűsítés

A cikk szövege:

Könyvtáriskola és olvasásnépszerűsítés
Zalai Tudástár létrehozására szövetkeznek
Nagykanizsa (hba) - Uniós forrásokat nyert úgynevezett könyvtáriskola működtetésére és olvasásnépszerűsítő programra a Halis István Városi Könyvtár. Ez utóbbi országosan is mintaértékű lehet.
Czupi Gyula igazgató elöljáróban elmondta: az Európai Unió TÁMOP és TIOP programja keretében mintegy 15 millió forintot nyertek a zalai könyvtárakkal együttműködésben létrehozandó Zalai Tudástárhoz. Ennek eleme egy on-line adatbázis, közös lekérdező felület, amelyen keresztül tananyagok, katalógusok is elérhetők lesznek. A projekthez számítástechnikai fejlesztés is kapcsolódik, ami illeszkedik a bibliotéka Haliskola-kezdeményezéséhez. Utóbbi keretében a diákok és a pedagógusok egyfajta „erdei iskolaként" használhatják a könyvtárat. Azaz: a könyvespolcok közt folyhat az oktatás, hasonlóan ahhoz, mint amikor természeti környezetbe „költöznek" ki az osztályok. A napokban érkeztek meg az elnyert pályázati pénzből vásárolt számítógépek, ezeknek köszönhetően az épület bármely pontján számítógéptermi körülmények teremthetők. A könyvtár munkatársai mintaórákat is tartanak majd a pedagógusoknak, melyek során könyvtárpedagógiai módszertani fogásokat dolgoznak ki - ezek a későbbiekben akár mások számára is zsinórmértékül szolgálhatnak.
Czupi Gyula beszélt a Zalai Tudástáron belül megvalósuló olvasásnépszerűsítő programjukról is. Ennek során egy németországi kezdeményezést
ültetnek át hazai viszonyok közé. A tervek szerint honlap készül, könyvajánlókkal, olvasható tartalmakkal. Miután mindezen „átrágta" magát, tudását tesztelheti is az olvasó: érdekes kérdésekre kell válaszolnia egyfajta kvíz keretében. Kezdeményezésük a szakember szerint értő, élményszerző olvasásra ösztönöz.

Insert failed. Could not insert session data.