Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.53 MB
2010-05-17 09:00:56
 Zalai Hírlap 2010 05 10 107sz 07old - Könyvtár-palota a Kálvin téren.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
202
749
Zalai Hírlap 2010. május 10. 107. szám 7. oldal - Könyvtár-palota a Kálvin téren

A cikk szövege:

Könyvtár-palota a Kálvin téren
A Halis István Városi Könyvtár jubileumi éve
Nagykanizsa (kv) - A Halis István Városi Könyvtárban május elsejével elkezdődött a bibliotéka jubileumi éve, s mint Czupi Gyula igazgatótól megtudtuk: értékes programokkal készülnek a kettős évfordulóra.
Egy újságcikkből kitűnik: 1951 május elseje óta létezik ez a könyvtár, melyet ma Halis István néven ismerünk, s jövőre hatvan éve lesz, hogy Kanizsán működik egy olyan „könyvtár-üzem”, mely azóta folyamatosan fejlődik, s nyújt szolgáltatást, egyre bővülő kínálattal és adottságokkal.
Az 50 éves évfordulón, 2001-ben kezdhették meg működésüket a Zalaváry Lajos Kossuth-díjas tervező által megálmodott Kálvin téri épületben, amit sokan „könyvtárpalotaként" emlegetnek.
- Jövőre 60 évesek leszünk, s 10 éves tapasztalatunk lesz az új épületben való működésünkről, az évfordulók pedig alkalmat adnak arra, hogy összegezzük s rendszerezzük az elmúlt időszakot. Ezt pedig a könyvtár használóival szeretnénk megtenni -fogalmazott az igazgató. -Két látványelem is keretezi a jubileumi évet: 2010. április 30-tól Gáspár Zoltán rajzaiból kiállítás látható nálunk a jelenlegi épületünkről, s terveink szerint 2011. május 1-jétől - a 60 éves évfordulónk napjától - pedig Somogyi Győző Nagykanizsáról elkészülő madártávlati látványát ajándékozzuk a város érdeklődő közönségének.
Sokszínű programokkal szeretnék megszólítani, s bevinni a bibliotékába azt a széles olvasóréteget, mely élete során használta a könyvtárat. A „Haliskolások éve” keretében a diákok és a tanárok már életformaszerűen használják a könyvtárat, végigviszik az olvasást népszerűsítő programot, s a vakációra is leteszik az ajánlatukat. Nyáron nem csak a megszokottá vált városismeretei és könyvtárhasználati táborokkal várják a diákokat, kiválasztották már az első könyveket is, amiket a nyitott „olvasás óra" alkalmával ajánlanak. Azokról kérdés sorozatot készítenek, melyek számítógépes feldolgozásával kaphatnak a gyerekek visszajelzést arról: mennyire értették meg az olvasottakat. Ezzel az akcióval az értő olvasás fejlesztése terén kívánnak segítséget nyújtani diáknak, iskolának egyaránt.
A jubileumi év programjait természetesen a mindennapi teendők - kölcsönzés lebonyolítása, tájékoztatás, internetes tartalmak bővítése -színvonalas ellátása mellett, az olvasóknak szolgáltatva végzi a Halis-könyvtár.
Czupi Gyula a Halis-könyvtár épületét ábrázoló rajzok előtt

Insert failed. Could not insert session data.