Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
7.62 MB
2010-06-04 13:28:38
 Nagykanizsai Maraton 2010 06 04 022sz 03old - Könyves hétköznapok.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
162
735
Nagykanizsai Maraton 2010. június 4. 22. szám 3. oldal - Könyves hétköznapok

A cikkek szövege:

2010. június 4., péntek
Nagykanizsai Maratón g
A HÉT TÉMÁJA Könyves hétköznapok
Olvasási szokások helyi közegben
Rendszeresen hallunk olyan statisztikákat, hogy keveset olvasunk és főleg a gyerekek nem nagyon vesznek a kezükbe könyvet.
Ön mit gondol?
Küldje el a témával kapcsolatos véleményét a maratonkanizsa@plt.hu címre!
Varga Tünde
A gyakorlat azonban úgy tűnik, rácáfol az adatokra, hiszen immár 81. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, melyhez városunk is csatlakozik immár évről-évre. Érdeklődőkben nincs hiány, sőt.
„Kétféle ember van: az egyik szereti kezébe fogni a könyvet, úgymond birtokolni, míg a másik a könyvtárban szokik rá az olvasásra." Ez a véleménye Czupi Gyulának. A Halis István Városi Könyvtár igazgatója szerint a gyerekek sem látnak a hétköznapokban rendszeresen könyveket. A szülők nem rendszeres könyvhasználók, nincsen a gyerekszobában lámpa az ágy végében, illetve ezek a lakások nem úgy vannak berendezve, hogy használóik rendszeres olvasók lennének. Tény, hogy már szinte közhelynek számít, hogy a számítógép, az internet tömegessé vált használata teljesen megváltoztatta az olvasási szokásainkat, az olvasási kultúránkat. Az elmúlt másfél évtizedben, világszerte a fejlett országokban élő emberek túlnyomó részének életmódja is változott. A gyors ütemű technikai fejlődést talán már kezdjük megszokni, a változásokat mind inkább természetesnek érezzük.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült összefoglalás szerint naponta átlagosan 50 perccel több szabadideje van a magyar embernek. A szabadidejéből naponta 60 perccel többet fordít tévézésre és az internetre. Az olvasásra fele annyi időt szán az átlag magyar állampolgár, mint 1986/87-ben. Bár a számok önmagukért beszélnek, mégis érdekes, hogy a gyakorlatban azért pozitívabbak a tapasztalatok. „Van egy réteg a gyerekek között, mely rendszeresen olvas és van egy másik, aki csak a túlélésért olvassa el maximum a kötelező irodalmat" - hangsúlyozza a Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola egyik magyartanára. Véleménye szerint évfolyamonként érezni a változást. „Első osztályban a többség még elolvas minden kötelezőt - ez az általános iskola közelsége miatt lehet. Aztán
másodikban már nem nagyon, bár a mi iskolánk talán szerencsés kivétel, mivel drámaórákat is tartok, ott sok tananyagot feldolgozunk, mint például a Bánk Bánt.
„Az ilyenkor megrendezett író-olvasó találkozók tapasztalatai azt mutatják, hogy a legnagyobb közönség mindig akkor van, ha helyi alkotó mutatkozik be."
Talán ez motiválja a gyerekeket, sőt ebből a tantárgyból érettségiztetek is, és ott is nagyon pozitívak a tapasztalataim." A magyartanár kiemeli, hogy harmadik osztálytól ismét elkezdenek olvasni - ekkor tanulják az orosz irodalmat, ami például nagyon közkedvelt a gyerekek körében, valamint Ady a másik kedvenc. Negyedikben ugyanez a tapasztalat, vagyis az iskola végére az esetek nagy részében megszűnik a kezdeti túlélési olvasás, tehát a maguk örömére veszik kezükbe a diákok a könyvet, ám az is érdekes, hogy Jókait például a mai gyerekek nem olvasnak.
„Természetesen van, aki divatból olvas, ilyenek például most a vámpírregények. Ez már egy új generáció. Míg néhány évvel ezelőtt azt boncolgatták a szakemberek, hogy a Harry Potter vagy a Gyűrűk Ura jó hatással van-e a gyerekekre, mára ez is megváltozott. Ma az Alkonyat a divat, vagy Varró Dániel és Karafiáth Orsolya. Ezek a gyerekek általában azért olvasnak, mert szeretnének egy bizonyos körhöz tartozni és ezzel ezt megtehetik. Ami azonban engem is meglepett, hogy a könyvtáros beszámolója szerint a sport és informatika témájú folyóiratokat, valamint a Fejős Éva regényeket keresik leginkább a tanulók" - hangsúlyozza a magyartanár.
S ha már az olvasási szokásokról van szó, akkor nem mehetünk el szó nélkül a most kezdődő 81. Ünnepi Könyvhét mellett sem, hiszen Nagykanizsa már tíz
Az olvasás nem ismer korhatárt, kicsik és nagyok akár együtt is felfedezhetik a könyveket, sőt. A Halis István Városi Könyvtárban készült fotónk is ezt illusztrálja. Egyébként az idei Ünnepi Könyvhét programjaihoz a könyvtár is csatlakozik.
éve csatlakozik saját rendezvénnyel a programsorozathoz, amit a helyi könyvkereskedők is fontosnak éreznek - mondja Czupi Gyula. „Nemcsak a kanizsai szerzők mutatkoznak be ilyenkor új munkáikkal, hanem olyanok is, akik bár nem városunkban élnek, új könyvük Kanizsáról szól, vagy ehhez kötődik. Az ilyenkor megrendezett író-olvasó találkozók tapasztalatai azt mutatják, hogy a legnagyobb közönség mindig akkor van, ha helyi alkotó mutatkozik be. Hiába hívtuk le vendégnek például Eszterházy Pétert, nem volt akkora tömeg, mint a helyi fogorvos, Dr. Polgár József könyvének bemutatóján. Azt azonban jó látni, hogy az emberek olvasnak és jönnek, érdeklődnek." A könyvtár igazgatója még egy érdekes változásra is felhívja a figyelmet. Szerinte a könyvek, az írók szerepe is megváltozott az elmúlt években.
„Régen az író megmondó ember volt, egyfajta politikai szereppel is bírt. Ma már inkább lírai alkotók vannak, ez a „ki merem mondani" jellemvonás megszűnt."
Az azonban jó hír, hogy a jövő generációja igenis olvas, vagy legalább egy jó része. A nyilatkozó magyartanárnak sincsenek illúziói,
hiszen a diákok nagy része csak akkor megy ki a könyv heti programokra, ha előtte felmerül a téma a tanórán. „ Szeretik Popper Pétert, Spiró Györgyöt, Fejtő Ferencet, valamint Ady Endrét és József Attilát. Az már biztató, hogy könyvet olvasó fiatalokat látok az iskolában is. Ez egy jó jel."
Kanizsai programok
A hétvégén is várják Kanizsán az érdeklődőket a Könyv Heti programokon. így például ma is kilenc, tíz és tizenegy órakor megrendezik „Az olvasás órája" című programot a Deák téren, az Ünnepi Könyvhét sátrainak közelében. Ekkor az Ünnepi Könyvhét kiadványaiból, a könyv heti vendég, a 15 éves Czupi Kiadó könyveiből olvashatnak a téren kialakított „olvasószobában" az érdeklődők. A Halis István Városi Könyvtár által ajánlott olvasmányokból olvasók pedig egy, az olvasnivalóval kapcsolatos kérdőívet is kitölthetnek. Az új könyvek mellett kedvezményes könyvek böngészdéje is várja a látogatókat és a mozgókönyvtár is kinyit a téren, valamint dedikálnak is a szerzők. Ma délután 16 órakor Erdős Attila és Kocsis Katalin, holnap délelőtt tíz órától pedig szintén Erdős Attila és Riersch Zoltán várja majd az érdeklődőket.
A Libri is ünnepel
Több újdonság és akció is várja a vásárlókat a Libri áruházakban az ünnepi könyvhét idején.
A Libri Magyarország meghatározó könyvkereskedője. Jelenleg 38 korszerű könyvesboltot, köztük számos könyváruházat üzemeltet országszerte, köztük a Nagykanizsán három esztendeje nyitott boltjában 270 négyzetméteren válogathatnak az érdeklődők a magyar és nemzetközi irodalom legfrissebb és korábbi terméséből.
A nyitása óta egyre népszerűbb bolt munkatársai az egyedi igényekhez is alkalmazkodó, bővülő kínálattal várják az olvasókat, a könyvet vásárolni kívánókat a Kanizsa Centrumban található Libri könyvesboltban. A kellemes környezet, barátságos atmoszféra mellett az attraktív akciós ajánlatok és a törzsvásárló rendszer nyújtotta előnyök gazdagíthatják a vásárlás, böngészés élményét.
Június harmadikán kezdődik a 81. Ünnepi Könyvhét,
melynek a Libri is aktív résztvevője, méghozzá ez alkalomból számos újdonság is látható a bolt polcain. így például a mai magyar kortárs irodalom egyik legrangosabb szerzője, Vámos Miklós új könyve is csütörtöktől kapható. A Kedves Kollégák című két kötetes mű több, mint hetven neves szerző, költő beszélgetéseit tartalmazza. A gyermekirodalomban is közel négyszáz új
könyv jelent meg. Ilyen például a Móra Kiadó Angyalbárányok című kötete, ami szintén példa arra, hogy egyre több az igényesen kivitelezett könyv, ami ugyancsak nem véletlen, hiszen ezek a könyvszerető gyerekek válnak idővel a jövő rendszeres könyvolvasó felnőttjeivé.
Természetesen a hazai írók mellett több külföldi, ismert szerző művei is éppen a Könyvhét apropóján jelennek meg. Paulo Coelho: Brida című új könyve mellett szintén kapható, a tömegeket vonzó Stephanie Meyer új műve, Hajnalhasadás címmel. Emellett száz antológia, verses és prózai mű is rendelhető az üzletben, hiszen a Libri-hálózatoknak köszönhetően a megrendelt könyveket ingyenesen át lehet venni a kanizsai boltban is. M
Nagykanizsai Maratón
Tartalmasabb, hatékonyabb!
FÓKUSZBAN ¦ A nagy könyv
Emlékszem, amikor régen hajnalig olvastam, mert annyira jó volt a regény, hogy nem tudtam letenni. Hiába a számok és a statisztikák, igenis az számít, hogy a gyerek mit lát otthon - legalábbis szerintem. Annál nagyobb motiváció nem kell, mint amikor az egyik szülő saját maga adja a gyerek kezébe, hogy mit olvasson, vagy, hogy lefekvéskor minden este előkerül a mesekönyv, A könyv, ami már gyerekkorban ismert lesz, így szinte a hétköznapok részévé válik. Ehhez kell a szintén könyvszerető és olvasó szülő, aki érez magában annyi felelősséget, hogy a gyerekének is átadja ezt a tudást, készséget vagy képességet. A könyvhét nem véletlenül ünnep, a könyvek ünnepe, ám a valóság mindig árnyékot vet. Sajnos egyre kevesebb család tudja megengedni magának, hogy megvegye a könyvet. Az a néhány ezer forint komoly kiesés lehet a családi kasszából. Sajnos. Pedig milyen jó lenne, ha egy hónapban legalább egy könyvet megvehetne mindenki! Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy sokszor mennyi felesleges dologra is elköltünk, havonta néhány ezer forintot. Néha érdemes lenne erre is spórolni.
KÉRDÉSÜNK"
Olvasol?
Steyer Viktória: Imádok olvasni, szó szerint szinte falom a könyveket. Jöhet bármi, csak értéket képviseljen. Nem egyszer előfordult már, hogy azért fent maradtam késő estig, mert nem tudtam letenni egy könyvet. Hajtott a kíváncsiság, hogy megtudjam, miként alakul a történet vége.
Libri Könyvesbolt
Libri Nagykanizsa Könyvesbolt Kanizsa Centrum, Nagykanizsa, Táborhely u. 4.

Insert failed. Could not insert session data.