Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.33 MB
2010-12-21 14:52:12
 Zalai Hírlap 2010 11 17 267sz 07old - Könyvajánló.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
819
3773
Zalai Hírlap 2010. november 17. 267. szám 7. oldal - Könyvajánló

A KEDVENC KÖNYVEIM
Turgenyev: Apák és fiúk
A világirodalom népszerű alkotásai a Pannon Lapok Társasága kiadásában
Hű marad-e?
Zalaegerszeg (mh) - Ezen a héten Ivan Turgenyev (1818-1883) Apák és fiúk című regényét kínálja lapcsoportunk. Az 1862-ben megjelent mű főhőse egy fiatal orvostanhallgató, aki barátja vidéki otthonába megy, hogy minden idejét tudományos kísérletezésnek, elmélkedésnek szentelje. Jelenlétével azonban felkavarja a csendes udvarház egyhangúságát, nem is beszélve a szomszéd birtokon élő szép özvegy lelki békéjéről. Vajon hű marad-e elveihez a fiatalember, aki mindaddig csak kerülendő, végzetes betegségnek tekintette a szerelmet?
A11. kötet, az Apák és fiúk mindössze 990 Ft-os áron megvásárolható november 23-ig a hírlapárusoknál. A sorozat egyes kötetei vagy akár a teljes sorozat megrendelhető a napilapban megjelentetett megrendelőszelvényen vagy weboldalunkon.
Jólét és rideg légkör
Közel állt hozzá Flaubert, Maupassant és Zola is
Zalaegerszeg (mh) - Turgenyev előkelő nemesi családban cseperedett. Otthon franciául érintkeztek egymással, a nevelőnőktől németül, a házitanítóktól angolul tanult. A hatalmas kastélyban több szobát töltött meg a családi könyvtár. Bár minden kényelme megvolt, nyomasztóan hatott rá a rideg légkör, különösen szülei földesúri önkénye bántotta.
Gyakran töltötte idejét a cselédekkel, eljárt a falvakba, ahol megtapasztalta az orosz parasztok nyomorúságát és érzelmi gazdagságát egyaránt. A század közepétől főleg Francia-
Ivan Turgenyev portréja
országban élt, ugyanis beleszeretett egy spanyol származású, francia énekesnőbe. Flaubert, Maupassant, Zola egyaránt közel állt hozzá. Az orosz írók közül elsőként vált népszerűvé nemcsak Európában, hanem az USA-ban is.
Ajánló
Nagykanizsa (mh) - E heti kötetünket Gál Erzsébet, a kanizsai Halis István könyvtár munkatársa ajánlja.
- A mű a generációs ellentétek felülmúlhatatlan ábrázolása, ami a maga korában élő klasszikussá avatta szerzőjét. Középiskolásként olvasva nem hagyott bennem maradandó nyomot, most azonban igen. Főhőse Baza-rov, a mindent tagadó, becsületes, de elviselhetetlen fiatalember, akinek példaképei a század közepén a sok problémát felvető anarchisták lehettek. A szerző ezt a típust nihilistának nevezi, e kifejezést Turgenyev találta ki. A főhős kijelentése: „Az ember jó, a körülmények rosszak" majd százötven éve ver visszhangot fülünkben.

Insert failed. Could not insert session data.