Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
697.79 KB
2011-01-25 14:41:40
 Zalai Hírlap 2011 01 14 011sz 11old - A fogyatékkal élőkre is gondol a könyvtár.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
755
3486
Zalai Hírlap 2011. január 14. 11. szám 11. oldal - A fogyatékkal élőkre is gondol a könyvtár


A cikk szövege:

A fogyatékkal élőkre is gondol a könyvtár
Nagykanizsa (kv) - A Halis István Városi Könyvtárban jó ideje megkezdett akadálymentesítés legújabb eredményei közé tartozik a nagyothallók számára kifejlesztett indukciós hurok.
A látásfogyatékosok legnagyobb örömére, immár két hónapja lehet használni a Halis István Városi Könyvtár folyóiratolvasójában elhelyezett hangos olvasó szkennert. Azóta szerencsére a halláskárosodottak sem panaszkodhatnak mellőzöttségre, hiszen a nemrégiben kihelyezett indukciós hurok már a számukra is lehetővé teszi az előadások és zenei programok zavartalan élvezetét.
- Leegyszerűsítve úgy magyaráznám el, hogy az indukciós hurok által keltett hanghullámokat a hallókészülékem belső jelzőrendszere veszi, mégpedig úgy, hogy a háttérzajokat elnyomja, a hangot pedig felerősíti - fogalmazta meg Horváth Elek, akit gyermekkorától folyamatosan ért hátrány a halláskárosodása miatt. - A könyvtárban két helyen, a nagyteremben s a kiselőadóban is igénybe vehetjük a készüléket, így ha a leghátsó sorban ülünk, akkor is hallunk mindent, legyen beszéd vagy zene.
A halláskárosultaknak, így Horváth Eleknek is komoly segítség az indukciós hurok
Horváth Elek szerint ezek után a hallássérültek a filmvetítéseket is éppen úgy élvezhetnék, mint az egészségesek, ezzel pedig újabb lehetőségek nyílnának meg előttük, például a szabadidő hasznos eltöltésére.
- A városban már több helyen működő ügyfélhívó nekünk, nagyothallóknak nagy segítség - mondta a búcsúzásnál Horváth Elek –, ugyanakkor az is fontos lenne, ha például a kórházon belül, az általunk leglátogatottabb helyeken, a reumatológián és a tüdőgondozóban is bevezetnék az ügyfélhívó rendszert.
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.