Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.35 MB
2011-05-06 10:23:59
 Kanizsa 2011 05 05 017sz 05old - Hatvan éves a könyvtár.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1113
6150
Rövid leírás | Teljes leírás (4 KB)

Kanizsa 2011. május 5. 17. szám 5. oldal - Hatvan éves a könyvtár

A cikk szövege:

Hatvan éves a könyvtár
Május l-jén ünnepelte hatvan éves születésnapját a Halis István Városi Könyvtár. A jelenlegi épületet tíz éve, 2001. augusztus 20-án avatták fel.
A születésnapi megemlékezés résztvevőit elsőként Kardos Ferenc igazgatóhelyettes köszöntötte. Azért élhettek meg 60 évet -hangsúlyozta -, mert a város minden lakója mindig is akarta, hogy legyen és működjön a könyvtára, és a város mindenkori vezetése megtett mindent azért, hogy ez így is legyen.
Köszöntő beszédében Cseresnyés Péter polgármester kiemelte: mai gazdaságközpontú világunkban, amikor a hírek jó része a gazdaságról, a politikáról és a sztárvilágról szól, felüdülés a kultúra kicsiny templomaiba, könyvtárakba, közművelődési intézményekbe belépni. Bár sokszor és sokan elsiratták a magyar kultúrát, jó tudni és jó látni, hogy többek között ezen műhelyek munkájának köszönhetően a magyar kultúra él és virul. Nagykanizsa városának fontosak ezek az intézmények. Az önkormányzat fenntartóként és mecénásként vesz rész életükben, biztosítva a működés, a fejlesztés, a fejlődés lehetőségét. „Bátran mondhatom -folytatta -, ezt nem kényszerből teszi, hanem azzal a meggyőződéssel, hogy jó ügyet szolgál, a magyar és a kanizsai kultúra ügyét szolgálja. Ezen a napon a város kulturális életének egyik zászlóshajóját ünnepeljük. Tisztelgünk a hatvan évvel ezelőtt alapítók, egykori és mai munkatársak előtt, akik formálták, alakították és alakítják ma is ezt az intézményt. A születésnapon tisztelgünk a névadó Halis István emléke előtt is, aki tanulmányai befejeztével szülővárosa, Nagykanizsa szolgálatába állt, és szeretett városa művelődési életének meghatározó alakja lett. Munkássága, életútja, aktivitása, közéleti szerepvállalása ma is példa. Azt hiszem, hogy álma egy élő könyvtár volt. A könyvtár, mint szentély, mint egy ódon hangulatú templom igazán az én fejemben a másik könyvtárépületben volt meg, a régi Iparosházban, amely ugyan nem annak épült, de az akkori dolgozók a kultúra szentélyévé tették az akkori könyvtárat, és emlékszem azokra a könyvtárlátogatókra, akik ünnepi öltözetben jelentek meg minden nap az olvasóteremben. Azt hiszem Halis István talán ilyennek álmodta meg a könyvtárat akkor, amikor a megalapításán gondolkodott és dolgozott. A 60 éves évfordulón arra emlékszünk, hogy 1951. május 1-jén alapították Nagykanizsa nyilvános közkönyvtárát, de tudjuk jól, hogy már korábban, 1919 óta létezett a városban könyvtári gyűjtemény, tehát a könyvtár majdnem száz esztendős Nagykanizsán. A múlt büszkeségre ad okot és a jelen is eredményes. A Halis István által megálmodott ház folyamatosan gyarapodik, bővül a szolgáltatások köre, és az intézmény megértve a 21. század üzenetét, a digitális hozzáférésben is az országos élvonalhoz tartozik. Nem véletlenül érdemelte ki az Év Könyvtára címet, és a helyi közösség megbecsülését is jelzi számos díj. A legnagyobb elismerés persze az, hogy a kanizsai és a Kanizsa környéki emberek valóban használják, és ezzel teszik élővé. Az elnevezés nemcsak a falakat, és az itt őrzött újságokat, könyveket jelenti, hanem azt a kapcsolatot is, amelyet olvasóival alakít ki. "
A polgármester köszöntője után Mikulás Gábor információbróker szólt a könyvtárról, mint a magyar könyvtári rendszer egyik tagjáról. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója a Zala megyei könyvtárak együttműködésében mutatta be a kanizsait. Czupi Gyula igazgató a könyvtár elmúlt 60 évéről beszélt. A születésnapi megemlékezés résztvevői közül emléklapot kaptak azok az olvasók, akik intenzív használói a könyvtárnak.

Insert failed. Could not insert session data.