Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.56 MB
2011-09-22 16:06:47
 Zalai Hírlap 2011 09 22 222sz 07old - A muzsika és a gólyaláb randija.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1022
4042
Zalai Hírlap 2011. szeptember 22. 222. szám 7. oldal - A muzsika és a gólyaláb randija

A muzsika és a gólyaláb randija
Belgiumba utazik a két zalai együttes, ahová közös zenés műsorral készülnek
A rögtönzött „vásári feleselés" adja a közös produkció lényegét
Nagykanizsa (hba)
- Idén november elején Belgiumba látogat különleges és látványos közös produkciójával a hévízi Musica Antiqua Együttes és a Nagykanizsai Gólyalábasok csapata.
Szokatlan a gólyalábasok és a régizenét játszó Musica Antiqua találkozása, ám mégis nagy sikert aratnak mindenütt. A reneszánsz vásári forgatagot bemutató előadásban kiválóan kiegészíti egymást az együttes és a gólyalábasok csapata, utóbbiak egyedi ízt adnak a reneszánsz és barokk dallamoknak.
- Immár rendszeres fellépői vagyunk a hévízi kulturális programoknak, így kerültünk kapcsolatba az 1977-ben megalakult Musica Antiqua Együttessel - idézte fel az együttműködés kezdeteit Czupi Gyula, a gólyalábas csapat vezetője és kitalálója, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója. - A művészeti vezető, Varga Endre keresett meg minket azzal, hogy kétévente lehetőségük van belgiumi koncertkörútra, amire meghívhatnak számukra kedves vendégeket is. Kiderült, ezúttal ránk gondoltak, ami óriási megtiszteltetés a számunkra. Ez után kezdtünk el dolgozni a közös produkción, ami abból áll, hogy a Musica Antiqua zenéje közben előre megkoreografált jeleneteket adunk elő, természetesen gólyalábon. Egyfajta színes reneszánsz vásári forgatagot jelenítünk meg, melynek hátteréül nem véletlenül a németalföldi festő, Brueghel alkotását választottuk, ez egy nagy molinón kifeszítve ott látható mögöttünk minden előadás alkalmával.
Czupi Gyula elmondta: a forgatókönyv szerint egy mulatós társaság a kocsma előtt hallgatja a zenét, majd fokozatosan egyfajta speciális kommunikáció, pontosabban „vásári feleselés" alakul ki a két társaság tagjai között. Közben megjelenik a szerelmi szál is: az incselkedő lányokkal táncra perdülnek a fiúk, akik aztán - ahogy illik -megvívnak egymással. Az elképzelt korhoz és a környezethez illeszkedő vásári mutatványok sem maradhatnak el, láthatunk például labdazsonglőrködést, illetve ahogy az egyik kanizsai csapattag gólyalábat egyensúlyoz az állán. Maga a produkció két részből áll, a szünetben pedig, aki kedvet érez hozzá, maga is kipróbálhatja a gólyalábazást.
- Ebben az alkotásban azt hiszem, nagyon jól egymásra talált a két együttes - osztotta meg velünk véleményét Varga Endre, a Musica Antiqua művészeti vezetője. - Egymás műsorát színesítjük - mi a magunk részéről szeretnénk ezt a kapcsolatot a jövőben is fenntartani, s ha már ennyi munkánk van a produkcióban, lehetőleg minél több helyre elvinni. Ennek első jelentős lépcsőfoka lesz a november első napjaiban sorra kerülő belgiumi hangversenykörút, mely során több helyen lépünk fel, s remélhetően tetszésre találunk, s magunk is kellemes tapasztalatokkal és élményekkel gyarapodunk.
A két társaság tagjai utoljára a nagykanizsai dödöllefesztiválon léptek fel együtt

Insert failed. Could not insert session data.