Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.48 MB
2012-02-24 11:42:18
 Nagykanizsai Maraton 2012 02 24 007sz 01 04old - Képeslapokon az ország.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
894
4990
Nagykanizsai Maraton 2012. február 24. 7. szám 1, 4. oldal - Képeslapokon az ország

Képeslapokon az ország
Rockenbauer Pál gyalogosan mutatta be az országot az Egymillió Lépés című sorozatban, mi pedig érdeklődve néztük, milyen szépségeket rejt kis hazánk. Nemes László is bizonyos szempontból hasonló feladatra vállalkozott. A kanizsai férfi sajátos módon szeretett volna tisztelegni az államalapítás 1000. évfordulójára. „Emlékművek, szobrok helyett képeslapgyűjtésbe kezdett, célja az volt, hogy az ország összes települését bemutassa, hogy néznek ki az adott időszakban. Elkezdett levelezni, sok különféle csatornán keresztül, kereste a kapcsolatot az önkormányzatokkal. Volt, ahonnan küldtek postán, volt, ahonnan nem jött válasz, oda a gyűjtő elutazott, képeket készített. Így gyakorlatilag az egész országot feltérképezte" - mesél a részletekről Czupi Gyula. A Halis István Városi Könyvtár igazgatója hozzáteszi: „Miután a gyűjtemény kész lett, két évvel ezelőtt Nemes László megkeresett bennünket. Mivel ez egy óriási anyag, úgy döntöttünk, hogy havonta bemutatunk egy megyét. Most a negyediknél tartunk. Zalával kezdtünk, aztán Somogy, Veszprém megye következett a sorban."
Szerdán diákok, érdeklődők és családtagok körében megnyílt a következő tárlat, amely Vas megyét mutatja be. A szervezők törekedtek arra, hogy a kiállításokat mindig olyan személy nyissa meg, aki az adott megyében él, de van zalai, kanizsai kötődése. Ennek megfelelően most Kovács László, a Batthyány Gimnázium egykori tanára, a szombathelyi főiskola nyugalmazott rektor-helyettese méltatta a tárlatot. A következő megye egyébként Baranya lesz.
A könyvtár mást is ünnepelt a héten. Czupi Gyula elmondta: „Névadónk, Halis István születésének 150. évfordulóján emléktáblát állítottunk a példás kanizsainak könyvtárunk épületében. Most, halálának 85. évfordulóján ezt a táblát koszorúztuk meg, ahol jelen voltak a Halis-család ma élő leszármazottai is."

Insert failed. Could not insert session data.