Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.73 MB
2012-02-24 11:50:12
 Zalai Hírlap 2012 02 24 047sz 04old - Koszorúzással hajtottak főt a névadó előtt.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
706
3083
Zalai Hírlap 2012. február 24. 47. szám 4. oldal - Koszorúzással hajtottak főt a névadó előtt

Koszorúzással hajtottak főt a névadó előtt
Nagykanizsa (ste) - Halis István író, várostörténész halálának 85. évfordulója alkalmából helyeztek el koszorút tegnap a róla elnevezett könyvtárban található emléktáblánál.
A táblát, mely a helyi kézműves, Móricz István keze munkáját dicséri, Steinhardt László koszorúzta meg. Neki -csakúgy, mint a legidősebb Halis-leszármazottnak, a 84 éves Halász Györgyné Gerócs Magdolnának - Halis István egyik nővére, Halis Katalin volt a felmenője.
Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója az ünnepségen elmondta: Halis István egész életét Nagykanizsának szentelte. Aktívan tevékenykedett a Múzeum és Könyvtár létrehozásában, első vezetője, s haláláig az intézmény gyűjteményének gondozója és támogatója volt. Írásaiban hűen ábrázolta a dél-zalai település korabeli történetét, de szépirodalmi munkásságában is Kanizsa és környéke, a táj és az itt élő emberek játszották a főszerepet. Tanácsosként, községbíróként és polgármester-helyettesként is sokat tett szülővárosáért.
- Amikor a városi könyvtár elnevezésével kapcsolatban ötleteket vártunk a lakosságtól, Halis Istvánt javasolták a legtöbben - árulta el Czupi Gyula. - Az elmúlt évtizedben, amióta intézményünk Halis nevét viseli, mindent elkövettünk azért, hogy méltók legyünk hozzá. Többek közt elérhetővé tettük azokat a munkáit is, melyek eddig csak különböző gyűjteményekben jelentek meg, s tavaly számos programot rendeztünk, melyek keretében őt és tevékenységét népszerűsítettük.
Czupi Gyula igazgató a Halis-leszármazottak, Steinhardt László és Halász Györgyné Gerócs Magdolna társaságában
Fotó: Steyer Edina

Insert failed. Could not insert session data.