Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.64 MB
2013-01-23 11:23:52
 Zalai Hírlap 2013 01 23 019sz 05old - Magyarságunk megtestesítője.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
664
3179
Zalai Hírlap 2013. január 23. 19. szám 5. oldal - Magyarságunk megtestesítője

Magyarságunk megtestesítője
KULTÚRA Huszonötödik alkalommal ünnepeltük a magyar kultúra napját
Kölcsey korában még küzdeni kellett a magyar nyelv elfogadtatásáért
Megyei körkép (gyf, mh, pa, sj) - Koncertekkel, kiállításokkal, irodalmi műsorokkal tisztelgett megyénk tegnap a magyar kultúra napja előtt. Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon tisztázta le a Himnuszt.
Zalaegerszegen gálaestre invitálta a város az ünneplőket a hangversenyterembe. Az est házigazdája Besenczi Árpád, a Hevesi-színház igazgatója volt. A Himnusz, valamint egy dalcsokor elhangzását követően dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója mondott beszédet, aki a Himnuszt magyarságunk megtestesítőjének nevezte. Kitért rá, ma már a költeménybe foglalt gondolatok és eszmék természetesnek és magától értetődőnek tűnnek, 1823-ban azonban még a magyar nyelv mindennapokban való használatáért is meg kellett küzdeni. Nyelvünk kiteljesedéséért folytatott harcban Zala megye kezdeményező szerepet töltött be. az elsők között rendelte el 1806. január l-jétől a magyar közigazgatási nyelv bevezetését - idézte fel. A jelenhez szólva kiemelte, hogy a mai magyar kultúra, a képzőművészet, az irodalom, a nemzeti emlékezet és tudás tárházaiként szolgáló közgyűjtemények sem nélkülözhetik a ma döntéshozóinak támogatását. Ezután részletek hangzottak el a Szerelmem, Zala című versösszeállításból Csávás Dóra színész és Szépligeti Mátyás Radnóti-diplomás versmondó tolmácsolásában, majd Gyutai Csaba polgármester a hagyományokhoz híven átadta a Kultúra Mecénása Díjat. Idén Dóra János, a Forest Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kultúrapártoló tevékenységét ismerte el a város. A gála Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas jazz-zongorista triójának koncertjével folytatódott.
Nagykanizsán rendhagyó kiállítást szerveztek a könyvtárban, a háromszintes épület kupolájából a Tarnóczky Attila által szerkesztett Kanizsai házak és lakói elnevezésű weblap nyomtatott verzióját lógatták be az olvasók közé, akik kézi erővel működésbe is hozhatták a papírfolyamot. Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója elmondta: idén függőleges tárlattal készültek, amely hasonlóképpen működik, mint a monitor előtti olvasás, ahol az oldalsó csúszkák segítségével lehet föl, s alá görgetni a szöveget. A kiállítás csak apró szelete az anyagnak, ha kinyomtatták volna a teljes honlapot, 1423 oldalt tett volna ki.
Lentiben Új idők regősei címmel a Kis-Hétrét zenei társulás mutatott be összeállítást, amelyben a történelmi Zala megye költőinek megzenésített versei kaptak helyet. Előtte Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés kulturális bizottságának elnöke mondott beszédet.
Keszthelyen Manninger Jenő országgyűlési képviselő a kulturális életét méltató köszöntője után Csótár András, az önkormányzat Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottságának elnöke mondott beszédet, hangsúlyozva: az Európai Unió nem létezhet nemzeti kultúrák, így a magyar kultúra nélkül. Megköszönve a magyar kultúráért, nyelvért dolgozó emberek és közösségek elhivatottságát, Ruzsics Ferenc polgármesterrel átadta a Pro Cultura Keszthely díjat a Goldmark Károly Művelődési Központnak. Az elismerést Csengei Ágota igazgató vette át. Az ünnepség végén megnyitották az Udvarhely, a székely testvérváros című fotókiállítást.
további képek, információk
zaol.hu
Zalai Hírlap Online
Gyutai Csaba polgármester (balról) Dóra Jánosnak adta át a Kultúra Mecénása Díjat, Nagy Kálmán festőművész Ablak című munkáját
A Pro Cultura Keszthely díjat Csótár András és Ruzsics Ferenc adta át Csengei Ágotának, a Goldmark Művelődési Központ igazgatójának
Fotó: Sámel József, Pezzetta

Insert failed. Could not insert session data.