Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1021.97 KB
2013-05-13 13:49:15
 Zalai Hírlap 2013 05 11 109sz 10old - Jubiláló mentőszolgálat.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
526
2196
Zalai Hírlap 2013. május 11. 109. szám 10. oldal - Jubiláló mentőszolgálat

Jubiláló mentőszolgálat
Benedek Bálint
zalaihirlap@zalaihirlap.hu
Juhbélből készült sebvarró, érfogó, szike, alumínium mentőstáska, díszített háromszögkendő -egy kiállítás bemutatott darabjai.
Az egyebek között a mentősök eszközeit is felvonultató tárlat tegnap a városi mentőállomás 60. és az Országos Mentő Szolgálat 65.

évfordulója alkalmából nyílt a Halis-könyvtárban.
Az ünnepségre a nagykanizsai mentőállomás a jelenlegi dolgozói mellett a nyugállományú munkatársait is vendégül látta.
- A lengyel gyártmányú Nysa mentőautó volánjánál kezdtem a szolgálatot - mesélte a 63 éves Kománovics József. - Az eltöltött 18 év során sok kalandot éltünk át, persze kellemeset és borzasztót egyaránt, ez egy ilyen hivatás. Most felfedezni magunkat a kiállított tablókon nagy öröm, nosztalgiázásra csábít. De azoknak is hasznos, akik nem sokat tudnak a metősökről.
Cseresnyés Péter polgármester úgy érzi, a bajban a mentősök jelenléte természetes, ám sokan nem is gondolnak bele mekkora erőfeszítéseket tesznek nap, mint nap azért, hogy segítsenek.
- Nem csak a jubileumon tartozunk köszönettel, hanem mindig - mondta Cseresnyés Péter. - Modern berendezésekkel és eszközökkel bővül a térségi központ, így a mentősök feltételei is javulnak.
Olyannyira, hogy októberben európai uniós pályázati forrásból korszerű, új napkollektoros fűtésrendszerrel bővül a kanizsai mentőállomás épülete.
A mentősök elismerésre méltó hivatástudatára hívta fel a figyelmet Rigó Csaba a Zala megyei kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott is.
Szerinte ahhoz, hogy 15 perc alatt Zala megyében mindenhova elérjen a mentő, komoly fejlesztésekre van szükség. Ezért 2014 végéig Zalalövőn és Söjtörön is mentőállomás létesül.
A Halis-könyvtárban az év végéig látható mentéstörténeti tárlaton a múltidézésen túl fényképekkel színesített tablókon a jelen is megelevenedik. Az ünnepség szervezői, Klaszán Sándor és Horváth Olga gyűjtései közben olyan óriási eddig feldolgozatlan anyagra bukkantak, hogy várhatóan őszre Nagykanizsa mentéstörténete 1960-2012 címmel egy könyvet is megjelentetnek.
Kovács Gyöngyi (balról), Kománovics József és felesége, Kománovics Józsefné a kiállításon bemutatott egykori mentős eszközöket nézegetik.

Nosztalgikus érzéseket keltett bennük a tárlat
Fotó: Gergely Szilárd

Insert failed. Could not insert session data.