Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.89 MB
2013-11-15 14:19:33
 Zalai Hírlap 2013 11 13 264sz 05old - Akit Verne hősei ösztönöztek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
668
2790
Rövid leírás | Teljes leírás (5.38 KB)

Zalai Hírlap 2013. november 13. 264. szám 5. oldal

ÉLETPÁLYA Dr. Kulcsár Gyula ma már a világ egyik elismert rákkutatója
Akit Verne hősei ösztönöztek
Or. Kulcsár Gyula rákkutató nemrég két előadást is tartott szülővárosában. A Culevit atyja az eddigi eredményekről számolt be
Pásztor András
pasztor.andras@zalaihirlap.hu

Nagykanizsa - Kisiskolásként falta a Verne-könyveket, ekkor határozta el, hogy kutató lesz. Szorgalmát siker koronázta, ma már a legelismertebb tudományos szaklapokban publikál. Dr. Kulcsár Gyula rákkutatóval szülővárosában, Kanizsán beszéltünk.
- Kisgyermekként mindig a közeli asztalosműhely körül lófráltunk, az ott talált maradék faanyagból és pár kicsorbult szögből próbáltunk „gépet" építeni a barátaimmal -elevenítette fel gyerekkorát dr. Kulcsár Gyula, aki a Culevit (a daganatos betegek számára kifejlesztett tápszer) feltalálójaként manapság a világ egyik ismert rákkutatója. - Szóval kreatív gyerekek voltunk, de arra, hogy kutató legyek csak később, a Verne-regények inspiráltak. Azt gondoltam, hogy ennek eléréséhez egyenes út vezet, ha felvételizek az akkoriban tekintélyesnek számító, Winkler Lajos Vegyipari Technikumba. Nagyon jó oktatóim voltak itt Kanizsán és szerencsére a tanulás is jól ment. Tudtam, ha kutató akarok lenni, akkor mindenképpen tudományegyetemre kell jelentkeznem. Csak azért esett Szegedre a választásom, mert azt olvastam, hogy a fiatalság és a napfény városa. És valóban az. Ha Nagykanizsán esőben szálltam fel a vonatra biztosan tudtam, hogy 13 óra zöty-
kölődés után napsütésben érkezem majd Szegedre.
Az egyetemi diploma megszerzését követően dr. Kulcsár Gyula a Pécsi Orvostudományi Egyetem Elméleti Központi Laboratóriumának Kémiai Intézetében kezdett, majd két év múltán átkerült a Biokémiai Intézetbe.
- Hat évet a professzorom mellett segédkeztem, csak azt követően foghattam saját kutatásba. Persze ez abban az időben nem volt egyszerű dolog, az intézet ugyanis nem
rendelkezett megfelelő eszközökkel, így a kísérletekhez először kölcsön kellett kérnem a szükséges berendezéseket.
Dr. Kulcsár Gyula a kutatásai alapján rájött arra, hogy nem az általános védelemért felelős immunrendszer, hanem egy úgynevezett speciális védelmi rendszer az, ami elpusztítja a rákos sejteket, tehát bebizonyította a természetes tumorellenes védelem létezését, sőt a későbbiekben meg is határozta annak működését.
- Ezen eredményekre alapozva kísérleteztem ki a Culevitet, melynek hatóanyagai természetes, az emberi szervezetben is jelen lévő anyagok. A Culevit összetevői bizonyítottan pusztítják a ráksejteket, csökkentik a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásait, egyszóval javítják a betegek életminőségét.
Hogy az elért eremények mennyire korszakosak azt az is jól példázza, hogy szabadalmát beválasztották az Országos Szabadalmi Hivatal válogatott szabadalmai közé, olyan feltalálók és kutatók mellé, mint Puskás Tivadar, Szilárd Leó és Szent-Györgyi Albert.
- Miért nem lehet minden rákos beteget meggyógyítani ezzel az eljárással? Elsősorban azért, mert, ha valakinél
túl későn, előrehaladott állapotban fedezik fel a betegséget, addigra a tumorsejtek száma (akár több milliárd is megjelenhet a szervezetben) oly\' mértékben elburjánzik, hogy egyszerűen nem lehet fölé kerekedni a hatóanyaggal.
Dr. Kulcsár Gyula elárulta: mostani kutatásai arra koncentrálódnak, hogy a jelenleginél is hatékonyabbá tegye a Culevit tápszert, illetőleg ezzel párhuzamosan a meglévő eredmények tudományos alátámasztása is folyik. Ehhez sok, főként amerikai és nyugat-európai tudományos szaklapban megjelenő publikációra van szükség.
- Fiatalon mindig azt hittem, hogyha feltatálok majd valamit, akkor lesz egy pillanat, amikor megvilágosodok. Aztán rájöttem, hogy ez a Heuréka-szerű érzés csak a filmekben van. Az életben általában úgy működnek a dolgok, hogy ha egy problémára megoldást találunk, akkor abból kettő újabb megválaszolandó kérdés kerekedik. Szóval bőven akad még munka, s tennivaló a rákkutatás terén is.
Dr. Kulcsár Gyula ma már csak ritkán látogat szülővárosába. Mint mondta: ameddig szülei éltek, gyakran megfordult Kanizsán, azóta viszont jobbára csak Mindenszentek idején jön. Az viszont feltűnt számára, hogy még a gazdasági válság kellős közepén is folyamatosan változik, fejlődik szülővárosa.
A Culevit összetevői bizonyítottan pusztítják a tumorsejteket
DÍJAK, TAGSÁGOK ÉS SZERVEZETEK
Dr. Kulcsár Gyula kutatásai eredményeinek köszönhetően 1998-ban Genius Prize díjat kapott a Feltalálók Olimpiáján, ami már akkor jelzés értékkel bírt. A rákkutatót azóta számos más társadalmi és szakmai szervezet tagjává választották, így például tagja a Magyar Biokémikus Egyesületnek, a Magyar Biológiai Társaságnak, a Magyar Onkológusok Társaságának. Tagja továbbá az oroszországi Orvostechnológiai Tudományok Akadémiájának, az International Society for Preventive Oncology-nak, valamint az European Life Scientist Organization nevű szervezetnek is.

Insert failed. Could not insert session data.