Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.88 MB
2014-01-24 10:25:37
 Zalai Hírlap 2014 01 23 019sz 11old - Közelebb a közösségekhez.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1049
3729
Zalai Hírlap 2014. január 23. 19. szám 11. oldal - Közelebb a közösségekhez

Közelebb a közösségekhez
SZOLGÁLTATÁSA klasszikus könyvtári kínálatnál bővebb repertoárral
Nemcsak könyvet visznek, hanem előadásokat is
Horváth-Balogh Attila
horvathbalogh.attila@zalaihirlap.hu
Nagykanizsa - Jelentősen átalakult a kistelepülési könyvtári ellátás, nagyobb szerep jut benne az interaktivitásnak - mondta lapunknak Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.
Az igazgatótól megtudtuk, a rendszer fontos elemmel bővült, lehetővé vált ugyanis a rendelkezésre álló normatívából rendezvények, programok finanszírozása is, a klasszikus könyvtári szolgáltatásokon felül.
- Tehát nem csak könyveket vittünk a falvakba, hanem például kézműves foglalkozásokat, borászati előadásokat, énekelt versek műsorát, számítógép-használati oktatást, ollóvágtát és így tovább - hallottuk az igazgatótól. - Arra is módunk volt, hogy digitális szolgáltatásainkat hagyományos, azaz analóg módon mutassuk be. Internetes tartalmainkat függőleges, a világháló folyamát imitáló papírkígyóra nyomtattuk, ami egyszerűen görgethető, olvasóink ezzel a megoldással találkozhattak már a könyvtárban a magyar kultúra napján.
Czupi Gyula hozzátette, rendezvényeiket egy-egy faluban igyekeztek olyan alkalomhoz, vagy időponthoz igazítani, amikor viszonylag sok lakót lehetett megszólítani, ilyen például a mise, vagy valamilyen ünnepség.
- Kitelepültünk egy sátorral és a már előbb említett lát-
ványos módon próbáltuk megismertetni a falubeliekkel a könyvtár szolgáltatásait -mondta. - Kikerült továbbá a papírfolyamra és kézbe is adtuk a dr. Ördög Ferenc nyelvész nevéhez fűződő munka, a Zala megye földrajzi nevei helyi tartalmát, mely a 60-as évekbeli állapotokat rögzítette. Az emberek ennek láthatóan nagyon örültek, hiszen a lakóhelyük környezetének földrajzi nevei közül a fiatalok már sokat nem ismernek. Vittünk továbbá olyan könyveket, melyekről azt gondoltuk, hogy a gyűjteményünkben feleslegessé váltak, s nem csalódtunk, a kistelepüléseken élők azokat is örömmel fogadták. (Sőt, olyan is megesett, hogy mi kaptunk könyveket...) Azt gondolom, sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött.
értékes emberi kapcsolatokat alakíthattunk ki és így talán jobban megismerhették az olvasók könyvtári szolgáltatásainkat.
A magyar kultúra napjáról egyébként tegnap a könyvtár Kálvin téri főépületében is megemlékeztek éppen az említett „függőleges kiállítással". Az ünnepi eseményre meghívták dr. Ördög Ferenc tanár urat is.
Könyvtári „csődület" Kacorlakon. Az új szolgáltatási forma rövid idő alatt igen népszerű lett, mindenhol számos érdeklődő látogatja meg a bibliotéka sátrát. A kép jobb szélén Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója
Fotó: Tábori Imre

Insert failed. Could not insert session data.