Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.3 MB
2015-02-05 12:51:19
 Vasárnapi Zalai Hírlap 2015 02 01 005sz 01old - Az életre készíti fel őket.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
753
2518
Vasárnapi Zalai Hírlap 2015. február 1. 5. szám 1. oldal - Az életre készíti fel őket

A cikk folytatása:
http://www.nagykar.hu/keptar/7307/60359.html

A HÉT SZTORIJA Az érettségi feltétele az 50 órás önkéntes munka
Az életre készíti fel őket
W. Kovács Ágnes, Benczik Marcell és Mudry Dorottya Anna a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban
Nagykanizsa, Zalaegerszeg - A megújult Nemzeti Alaptanterv előírásának megfelelően az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele, hogy a középiskolás diákok 50 órás, az önkéntességre nevelő közösségi szolgálaton vegyenek részt. A lehetőségek tárháza meglehetősen széles, az persze más kérdés, hogy maguk a diákok mennyire tartják hasznosnak az új módit.
Horváth-Balog Attila,
Jóna István_
- Többféle lehetőség közül lehetett választani, hogy hol teljesítjük a szolgálatot, mehettünk a kórházba, a zeneiskolába, kulturális intézményekbe, az állatmenhelyre, a tűzoltóságra, de például a Halis István Városi Könyvtárba is - hallottuk Mudry Dorottya Annától, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 9. osztályos diákjától, aki a bibliotéka mellett döntött. - Én most a 23. óránál tartok az öt-
venből, tehát van még hátra bőven. Dorka azt mondta: szeret a könyvtárban tevékenykedni, de úgy érzi, maga a szolgálat a tanulás amúgy is szűkre szabott idejéből vesz el. - Egyetlen pozitívuma, hogy visszaszoktatott a könyvtárba, mert az utóbbi időben már ritkábban jöttem, inkább saját könyveket olvastam - folytatta.
- Viszont elveszi az időt a tanulástól és a magánélettől is, mert van, aki zeneiskolába is jár, más nyelvet tanul, szóval a tanórákon kívül is akad bőven elfoglaltság. De ha már mindenhogyan meg kell csinálni, akkor jobb az elején túl lenni rajta, mert már a 11. évfolyam is elég zűrös, legalábbis, ami a tanulást illeti.
Társa, a szintén a könyvtárban „dolgozó" Benczik Marcell a dr. Mező Ferenc Gimnázium ll.-ese, neki azonban tetszik a közösségi szolgálat, amiből egy keveset a Nagykanizsai Tűzoltó-parancsnokságon teljesített.
- Az az igazság, hogy engem mindig is vonzott a könyvek világa, és még most is vonz, a későbbiek-
ben, azt hiszem, szívesen dolgoznék könyvtárosként, de még inkább foglalkoznék írással - magyarázta. - Egy pályázaton már sikerült is közönségdíjat elérnem az egyik regényemmel. Itt segítek a gyermekkönyvtári részlegekben a kisebbeknek választani, keresni, társasjátékot játszottam velük...
Folytatás a 3. oldalon.

Insert failed. Could not insert session data.