Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
4.26 MB
2015-07-09 14:40:08
 Zalai Hírlap 2015 07 02 153sz 04old - Könyv, középkor, velocipéd.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
602
2426
Zalai Hírlap 2015. július 2. 153. szám 4. oldal

Könyv, középkor, velocipéd
TÁBOR Érdekes és különleges feladatokkal ösztönzik olvasásra a gyermekeket
A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjainak, Dene Tibornak és Magyar Zsoltnak köszönhetően a gyerekek a velocipédet is kipróbálhatták. Képünkön Rupl Lotti ismerkedik a járgánnyal
Nagykanizsa (hba) - A minap zárult le a Halis István Városi Könyvtár hagyományos olvasótábora, mely minden évben az olvasás egy-egy új oldalát igyekszik megmutatni a gyermekeknek.
- 2005 óta vannak olvasótáboraink, akkor gondoltuk úgy, hogy kellene szerveznünk a gyerekeknek olyan szünidős foglalkozást, melynek központi eleme az olvasás, illetve annak többféle módja - bocsátotta előre Kardos Ferenc, a bibliotéka igazgatóhelyettese. - Hogy mit is jelent ez? Czupi Gyula igazgatóval már a kezdetektől az az elgondolásunk, hogy az olvasás nem csak a szépirodalomról szól (habár nyilván, a legfontosabb az élményszerű olvasás), létezik funkcionális olvasás is, ilyen például amikor ismeretteijesztő könyvet veszünk a kezünkbe,vagy épp emléktáblát böngészünk az utcán. Ezt a széles repertoárt, és a különféle olvasási technikákat szeretnénk megismertetni a táborlakókkal.
Kardos Ferenc hozzáfűzte: rövid idő alatt azzal a tapasztalattal gyarapodtak, hogy ha az olvasás nem a szokványos módon történik, akkor az is olvasásra ösztönzi a gyerekeket, e vonatkozásban tehát az internet nem ellenfél, hanem partner, és az első hallásra tán furcsának tűnő módszerek is lehetnek üdvösek.
- Olvasótáborunk „kis könyvtárosok" „képzőhelye" is, amihez hasonlókat még Lengyák István barátunk szervezett gyermekkönyvtárosként - folytatta. - Abban is sok játék és foglalkozás volt, melyek egyaránt az olvasás, a művelődés irányába mutattak. Kicsit ennek a mintájára is döntöttünk úgy, hogy legyen egy olyan impulzív hét, melynek keretében napi 6-8 órán keresztül le tudjuk foglalni a gyerekeket olyan tematikával, amiben jelen van az olvasás minden formában, a helytörténet, a kézművesség, a gólyalábazás, a városi séták és a drámapedagógia is. Az elmúlt években felépült egy rendszer, amely mára bejáratódott.
A lényeg, hogy a foglalkozások forgószínpad-szerűen zajlanak, tehát a táborozó gyermekek kisebb csapatokba szerveződve, versenyezve egy nap alatt 4-5 tevékenységgel is találkoznak.
Az igazgatóhelyettes elárulta: a hagyományoknak megfelelően a mostani turnusok résztvevői is ellátogattak többek közt a Thúry György Múzeumba, jártak Zalaváron, és felkeresték a balatonszentgyörgyi Csillagvárat is, ahol
egy szép középkori kiállítást tekinthettek meg. A gyerekek vendégei voltak a KOKSZ, azaz a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai is, a nebulók kipróbálhatták például a velocipédet.
A két turnusban 80 gyermek vett részt az általános iskola 2. osztályától 5.-6-ig. A szülők terheit az elnyert pályázati források révén sikerült mérsékelni rászorultság esetén. Azt is elárulta: augusztusban lesz még egy 3. turnus is, amolyan multikulturális tábor, elsősorban szegény sorsú, ám tanulmányaikban jól teljesítő gyermekek számára.
A táborlakó gyerekek négy-öt foglalkozáson is részt vettek egy-egy nap során

Insert failed. Could not insert session data.