Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.99 MB
2016-01-18 14:59:43
 Nagykanizsai Maraton 2016 01 15 002sz 01,03old.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
755
2490
Nagykanizsai Maraton 2016. január 15. 2. szám 1, 3. oldal

Jubileumi év a könyvtárban
Az idei évben tematikus rendezvénysorozat keretében mutatják be a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár elmúlt másfél évtizedét, amelyet már új épületében töltött az intézmény. A jubileumi évre az elmúlt csaknem százötven év helyi időjárását dokumentáló adatbázissal is kibővítették a könyvtár elektronikus szolgáltatásait. 3.o.
Jubileumi év a könyvtárban
Az idei évben tematikus rendezvénysorozat keretében mutatják be a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár elmúlt másfél évtizedét, amelyet már új épületében töltött az intézmény. A jubileumi évre az elmúlt csaknem százötven év helyi időjárását dokumentáló adatbázissal is kibővítették a könyvtár elektronikus szolgáltatásait - tájékoztatta az intézmény igazgatója az MTI-t.
Czupi Gyula elmondta: az 1800-as évekre visszanyúló meteorológiai adatok számítógépes feldolgozását Varga Géza, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa végezte el. Az internetes gyűjteményben (nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu) 1873-ig visszamenőleg szinte valamennyi jellemző adat megtalálható: nyomon követhető, hogy az adott évben melyik volt a legmelegebb és melyik a leghidegebb nap, mennyi eső - vagy éppen hó - esett, mennyire volt szélsőséges az időjárás. A történeti visszatekintés mellett bemutatják az időjárás változatosságát, sokszínűségét, amelyből például a klímaváltozással kapcsolatos következtetetések is kiolvashatók.
Az igazgató arról is beszámolt, hogy az idei év jelmondata a "2016 - az új könyvtárba járunk már 15 éve" lesz. Az 1951 májusában megalapított közkönyvtár - mint a szlogen is jelzi - 2001-ben költözött új épületbe. A jubileumi évben felidézik az elmúlt tizenöt év történéseit, bemutatják, hogy az évek során a "könyvtárpalotában" milyen tevékenységekkel bővült a szolgáltatás. Az igazgató kiemelte: a történeti visszatekintésben fontos szerepet kap, hogyan változott a könyvtár használata az elmúlt másfél évtizedben, hogyan jelent meg a számítógépes kölcsönzés. Tematikus előadáson elevenítik fel az elektronikus adathordozók - többek közt a videó, majd a CD-ROM - megjelenését a könyvtárban - tette hozzá Czupi Gyula. Mint fogalmazott, a kezdetekben "iszonyatos" fénymásoló-kapacitásra volt szükség. Hosszú időbe telt, míg az olvasókat rá tudták beszélni, hogy térjenek át a szkennelésre, a dokumentumok digitalizálására. A funkcióváltozások miatt meg kellett újítani a tereket is: úgynevezett "lego" könyvtárat alakítottak ki, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsan és könnyen mozgatható bútorokkal rendezték be az épületet -idézte fel. A modern könyvtár egyik fontos funkciója, hogy megtanítsák az olvasókat a szolgáltatások, az internet, a katalógusok használatára is - mondta összegzésként. M

Insert failed. Could not insert session data.