Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
4.16 MB
2016-03-16 13:21:57
 Zalai Hírlap 2016 03 16 063sz 01, 02old.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
586
2152
Zalai Hírlap 2016. március 16. 63. szám 1, 2. oldal

Visszatérnek a hatvanasok a könyvtárba
Nagykanizsa (hba) - Érdekes folyamatok zajlanak olvasásügyben, derült ki a Halis István Városi Könyvtár kutatásából. Az elemzést a TextLib nevű integrált könyvtári rendszer adatai alapján készítették a bibliotéka munkatársai. - A statisztikát nézve érdekes tendenciákkal szembesülhettünk - bocsátotta előre Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója.
(Továbbiak a 2. oldalon, Kikopó fiatalok cím alatt olvashatók.)
Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója egy olvasópulti számítógéppel, melyen az integrált szoftver fut
Kikopó fiatalok
KÖNYV Kevesebb középiskolás, egyetemista olvas
A nyugdíjas korosztály kiugróan teljesít, ami a könyvtárhasználatot illeti
(Folytatás az 1. oldalról.)
- Meglepő például, hogy az alapvetően 14 év alattiaknak készült gyermekkönyvtári részlegünket egyre több fel-\' nőtt használja - folytatta a nagykanizsai bibliotéka igazgatója, aki azt is elmondta: elemzésükkel nemrég egy szakmai konferencián vettek részt. - Megnéztük továbbá azt is, hogy az elmúlt években mely korosztályok kölcsönözték leginkább a könyveinket. Az ehhez kapcsolódó adatokból jól látszik, hogy az általános iskolás gyerekek még mindig nagyon szépen teljesítenek. Bár folyamatosan csökken a generációjuk létszáma, a könyvtárhasználat mértéke jelentősen nem változott, még úgy sem, hogy mi viszont csökkentettük az állományt, a fölöslegesnek ítélt könyveket kivontuk.
Az igazgató hozzátette, további fontos tendencia, hogy a közép- és felsőoktatásban tanulók kölcsönzései komolyan visszaestek.
- Mintha tőlük nem azt várnák a tanáraik, hogy könyvekből, könyvekkel készüljenek a jövőre - folytatta Czupi Gyula. - Ez a korosztály jobban kikopott a rendszerünkből, ám örömteli fejlemény, hogy a felnőttek 30-as, 40-es korosztálya mind nagyobb számban képviselteti magát. S akkor még nem említettük a nyugdíjasokat, akik ugyancsak nagy létszámban veszik igénybe a szolgáltatásainkat. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy sok nyugdíjas csoportot sikerült behoznunk a könyvtárba, másrészt köze van hozzá az önkormányzat szenior-iskola programjának, melynek keretében a szépkorúak nálunk például számítógéphasználatot tanulnak. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a hatvanas korosztály újra ránk talált és boldogan használja a könyvtárat - mondta Czupi Gyula.

Insert failed. Could not insert session data.