Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.44 MB
2016-05-30 08:56:28
 Nimród 2016-06 054old - Motorcza Gyula életei.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
727
2372
Nimród vadászújság 2016. június, 54. oldal - Motorcza Gyula életei - rendhagyó „Life Story”

Foglalkozását nehéz lenne meghatározni: az államtudományok doktora, katona, olykor egyetemi tanár, író, költő, kritikus, tárcaíró, vadász, világutazó - egyetlen szóval: életművész. Szinte végigvadászta a világot, annak idején kitalálta és szervezte a máig egyre nagyobb sikerű FeHoVa-t, kereskedett régiségekkel, írószövetségi tag, első vadászkönyvét több mint tizenötezer példányban vásárolták meg, autókat, terepjárókat tesztel és minősít, politikusokkal kvaterkázik, rendszeresen publikál a Nimródban -mindazonáltal saját bevallása szerint soha, senkinek nem hajlandó megfelelni...
Motorcza Gyula legújabb könyve az igazi, könnyeden csapongó történetmesélés jegyében született - a gondolatok olyasféle irányított kalandozása szülte, mint amikor a golyó - jelen esetben az események elbeszélése - megszabott pályáján lefelé kezd gurulni az ide-oda kanyargó csőben, s annak hol egyik, hol másik oldalához csapódva-koppanva, egyre gyorsulva gördül előre, ahogyan egy rendhagyó életpálya emlékképei felfelvillannak a kezdetektől a jelenig.
A szerzőnek mindig volt véleménye a dolgokról, hozzá sajátos világképe: gyerekkora óta világutazó akart lenni, neves író, világrekord trófeát adó egzotikus vadállatok elejtője, és feltett szándéka volt, hogy majd vele is készítsenek portréfilmet a televízióban. Nos, mindez jórészt bejött - hogy miként, azt megtudhatja az olvasó ebből a szellemesen megírt könyvből, mely nem hatol a dolgok mélyére, nem keres világmegváltó gondolatokat; szerzője sokkal inkább szórakoztat, sajátos szarkazmussal, jó adag iróniával, fanyar humorral szemlélve a világot és önmagát, emlékezve egysíkúnak és unalmasnak cseppet sem mondható élete fontos és érdekes eseményeire, fordulataira, találkozásokra érdekes emberekkel és idegen tájakkal, szembesülve szokatlan helyzetekkel. Bejárta a földet Afrikától Kamcsatkáig, Alaszkától Chiléig, majdnem mindenütt vadászott, csaknem mindennel megpróbálkozott. Ötvenvalahány országban járt eddig -kedvencei mégis Lengyelország és a hajdani Jugoszlávia utódállamai -, mindenhol megkóstolja a helyi konyha specialitásait is, s ahogy korábban mesélte - igaz, ötévesen, de - vacsorázott Rákosi Mátyással, ebédelt Kádár Jánossal, találkozott és beszélgetett Tito elnökkel, feleségével, Jovan-ka Brozzal pedig a pesti Váci utcában, és annak idején teázott a Horthy famíliával Portugáliában, művei kiadásának ajánlója Pomogáts Béla tanár úr - mindez egy életbe csak nagy ritkán, sokkal inkább életekbe fér bele. Efféle apró esemény- és élménymorzsákból kerek történetek állnak össze, a szerző különös helyszínek, emberek, történések beavatott szereplőjeként ezekkel a „csipegetni valókkal »eteti« olvasóját". Jó étvágyat hozzá!
(Motorcza Gyula: Életeim, Life Story. Czupi Kiadó, Nagykanizsa, 2016. Ára: 2300 Ft + postaköltség, információ és megrendelés: 0630 933 4444)
-rr
MEGHÍVÓ
Motorcza Gyula: Életeim, Life Story c könyvének dedikálással egybekötött, hivatalos bemutatójára. A könyv a nagykanizsai Czupi Kiadó gondozásában jelent meg. A bemutató helyszíne: Nagykanizsa, Kálvin tér 5. Városi Könyvtár. Időpont: 2016. június 9. (csütörtök) 15 óra. Minden érdeklődőt szeretettel vár a szerző és a kiadó.

Insert failed. Could not insert session data.