Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.17 MB
2018-05-15 10:15:13
 Zalai Hírlap 2018 05 15 111sz 03old - Népszerűkkel csábítanak.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
578
1704
Zalai Hírlap 2018. május 15. 111. szám 3. oldal

Népszerűkkel „csábítanak"
A legfrissebb irodalmat viszik el az iskolákba a nagykanizsai könyvtárosok
Benke Dániel a Zrínyi-iskola diákjainak tartott rendhagyó tanórát nemrég Fotó: Halis István Városi Könyvtár
HORVÁTH-BALOGH ATTILA
attila.horvathbalogh@zalathirlap.hu
NAGYKANIZSA Új szolgáltatást indított a Halis István Városi Könyvtár annak érdekében, hogy még több gyermeket nyerjen meg az olvasásnak.
Az új kezdeményezéssel lehetőséget biztosítanak a gyermekek számára a népszerű olvasmányokhoz való könnyebb hozzáféréshez.
- Fiatal kollégáink találták ki, hogy legyen minden nagykanizsai iskolának városi könyvtárosa - bocsátotta előre Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója. - Fontos a városi jelző, hiszen a legtöbb iskolában valamelyik pedagógus látja el a könyvtárosi teendőket, a mi szolgáltatásunk azonban kicsit más és természetesen ezt a feladatot a Halis István Városi Könyvtár munkatársai végzik. Első fecskeként a Zrínyi-iskola mutatkozott ebben a kezdeményezésben nagyon fogékony partnerünknek, de őket már mások is követik.
A városi könyvtár igazgatója hozzátette: az iskolában már 2. éve, hogy folyik a program, s az első év „tesztidőszaka", tapasztalatai után megfogalmazható, hogy a gyerekek örülnek a változatos könyvkínálatnak, a friss könyveknek. A városi könyvtáros rendszeres megjelenése pozitív, baráti viszony kialakítására nyújt lehetőséget a gyerekek irányában, s nem utolsósorban: az iskola könyvtárosa és a városi könyvtár munkatársa között intenzív együttműködés alakult ki, amely mindkettejük munkáját segíti.
- Ez azt jelenti ugyanis, hogy bizonyos időközönként a kollégánk megjelenik az iskolában, s rendhagyó óra keretében, játékos formában bemutatja a legújabb, az iskolai könyvtárban nagy valószínűséggel még nem elérhető könyvkínálatot, illetve arra ösztönzi a gyerekeket, hogy éljenek a lehetőséggel és a könyvtárt sokszor, sokféleképpen használják - folytatta Czupi Gyula. - A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a Zrínyi-iskolába tavaly összesen 627 darab könyvet vittünk ki az állományunkból, legnagyobb örömünkre ebből csaknem 1027 kölcsönzés realizálódott, s 63 tanuló gondolta úgy, hogy mégéri beiratkozni a városi könyvtárba is.
Az igazgató hozzátette: tapasztalataik alapján igenis, az olvasásra megvan az igény a gyerekekben, de ezt új, népszerű könyvek nélkül nehéz fenntartani. Az iskola városi könyvtárosa program keretében nagyobb példányszámban megvásárolt, ma közkedvelt könyvekkel pedig azt is segíteni tudják, hogy akár egyes osztályok is választhassanak közös olvasmányt. A világ kitágult, a kínálat sokrétűvé vált és a könyvtárosszerep is átalakult - ezt pedig tudatosítani kell a kisebbekben is annak érdekében, hogy az olvasói utánpótlás később is biztosított legyen. Szándékaik szerint éppen ezt a missziót hivatott betölteni az iskola városi könyvtárosa.

Insert failed. Could not insert session data.