Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.4 MB
2018-11-29 14:38:51
 Zalai Hírlap 2018 11 24 273sz 03old - Utat és könyvtárat avattak.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
453
1330
Zalai Hírlap 2018. november 24. 273. szám 3. oldal

Utat és könyvtárat avattak
Az életminőség javítása érdekében fontosak a beruházások a falvakban
A könyvtári szalagátvágás pillanata. Az előtérben balról: Kiss Gábor, Czupi Gyula, Manninger Jenő és Szabó Zsolt Fotó: A szerző
SZABÓ ZSÓFIA_______
zsofia.szabo@zalaihirlap.hu
HAHÓT Duplán volt ok az ünneplésre tegnap a faluban, ahol két, egyaránt több millió forint értékű beruházást avattak.
Pályázati támogatásból és a község saját erejéből újították fel a települést átszelő, forgalmas Zrínyi utcát. Szabó Zsolt polgármester jelezte: nagy szükség volt a helyrehozatalra, ugyanis anyagi erő híján évtizedek óta nem tudták leaszfaltozni az említett utcát.
- Az utca állapota folyamatosan romlott a nagy terhelés miatt - mondta Szabó Zsolt. - Tavasszal nyújtottunk be pályázatot a felújításra, és Manninger Jenő országgyűlési képviselő közbenjárásának hála sikerült támogatást kapnunk. Közel 15 millió forintot nyertünk, amihez több, mint 2,5 millió forint önrészt kellett tennünk, hogy az utca több, mint 500 méteres szakaszát leaszfaltozzuk, a temetőtől a buszmegállóig. De a testülettel közösen úgy döntöttünk, hogy a fennmaradó 300 méteres részt is felújítjuk önerőből, mivel erre nem kaptunk támogatást. Ám a későbbiekben ismét sikerült projekttámogatáshoz, több, mint 1,6 millió forinthoz
jutnunk, amit 800 ezer forinttal egészítettünk ki. A Béke utcát aszfaltoztuk le 120 méter hosszan ebből a pénzből. Összesen 25 millió forintot fordítottunk útrekonstrukcióra a faluban.
Az avatón Manninger Jenő ünnepi beszédében utalt a ké-
szülő Magyar falu kormányzati programra, ami a vidéki településeket segíti.
- Hahóton is számos sikeres beruházás történt, ami nagyon fontos, hogy falun élhető körülmények legyenek - fogalmazott a képviselő. - Ezért kell javítani a különböző szol-
gáltatásokon is. A kormány tervez olyan programot is, ami plusz támogatást ad azoknak a fiataloknak, akik olyan falvakba költöznek, ahol nem jellemző a népességgyarapodás.
A folytatásban az IKSZT-ben megszépült könyvtárszobát is átadták a hahótiaknak.
Évtizedek óta nem jutott pénz a Petőfi utca aszfaltozására
Szabó Zsolt hangsúlyozta, hogy igazi csapatmunka eredménye a felújítás, amelyben a helybéliek mellett a Deák Ferenc Megyei Könyvtár, a kanizsai Halis István Városi Könyvtár, s annak csoportvezetője, Bognár Csilla aktívan kivette a részét.
- A régi olvasóteremből kisebb, korszerű tereket alakítottunk ki. Kicseréltük a régi parkettát és a betonaljzatot. A falakat újrafestettünk, a villamos vezetékrendszert és a rossz állapotú ajtókat is modernizáltuk. Minőségi fogadóteret alakítottunk ki, az informatikai eszközökkel, az új bútorokkal együtt - részletezte Hahót első embere.
Majd Manninger Jenő szólt elismeréssel a felújításról, Kiss Gábor megyei könyvtárigazgató és Czupi Gyula kanizsai könyvtárigazgató előtt.
- Nagyon fontos, hogy a kulturális fejlesztésekre is fordítsunk pénzt, amelyek az életminőségünket javítják - jelezte a politikus.

Insert failed. Could not insert session data.