Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.8 MB
2020-01-20 09:11:38
 Kanizsa 2020 01 17 002sz 09old - A Tüskevártól a Minecraftig.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
475
1694
Rövid leírás | Teljes leírás (4.53 KB)

Kanizsa 2020. január 17. 2. szám 9. oldal - A Tüskevártól a Minecraftig

Gólyalábas, kék köpenyes szuperhős harcol immár évek óta azért, hogy minél többeknek, de különösen a gyerekeknek legyen a 24-ből egy olyan órájuk, amely csak az olvasásé. Erre utal a városi könyvtár kabalafigurájának neve is: Azolo, vagyis Az olvasás órája.

Benke Dániel könyvtáros szerint az Azolo fejleszti a szövegértést
(Fotó: Gergely Szilárd)

Azolót az interneten is meg lehet találni, sőt, ott van elemében igazán - no és persze, a Halis István Városi Könyvtárban. A Czupi Gyula igazgató által megálmodott portál, a www.azolo.hu többféle érdekességet is rejt, de a honlap legizgalmasabb szegletét kétségkívül a kvízek jelentik. A Kálvin téri intézmény munkatársai évek óta, folyamatosan bővítik a rendszert. Eddig ezernél is több gyermek- és ifjúsági kötethez készült kérdőív, a Tüskevártól kezdve a Minecraft-sorozaton át egészen a helyi kötődésű szerzők, többek között Uzsoki Mária meseregényéig. Az oldalon szereplő kiadványok külön jelzést is kaptak a gyermekkönyvtári részlegen, sőt, az Azolo Könyvbank „égig érő" polcain a szokásosnál nagyobb példányszámban kölcsönözhetők a legkeresettebb olvasnivalók. így akár nagyobb baráti társaságok, osztályok is olvashatják egyszerre ugyanazt a könyvet, s versenyezhetnek aztán az Azolón.
- Minden műhöz húsz kérdés tartozik, három válaszlehetőséggel, és lehet passzolni is - summázza a játék lényegét Benke Dániel könyvtáros, az Azolo Kupa elnevezésű versenyek szervezője. - Fontos hangsúlyozni, hogy a pontgyűjtögetés nem magolásra ösztönöz, ahogy az értő olvasásnak sem az a lényege, hogy a történet minden egyes részletére emlékezzünk. Az Azolo sokkal inkább a hasznos időtöltésre kínál alternatívát, amely egyszerre szórakoztató és informatív.
A szakember hozzáteszi: a www.azolo.hu mindenki, tehát az iskolák számára is ingyen hozzáférhető, s ily módon lehet alapozni rá az irodalomórákon vagy a tanórán kívüli foglalkozásokon. Például a Zrínyi-iskola olvasóklubjában kifejezetten olyan köteteket
bújnak a diákok, amelyek fent vannak az oldalon, így később együtt játszhatnak a kvízzel.
- Az Azolóra úgy kell tekinteni, mint egy kiegészítő szolgáltatásra, amely jár az adott regényhez. Egyrészt fejleszti a szövegértést, másrészt az olvasottak felidézésével emlékezetesebb marad a történet. Ha pedig nem ugrik be valami, nyugodtan fel lehet ütni a könyvet, hiszen azt nem tiltja a játékszabályzat.
A kvíz arra is alkalmas, ha valaki nosztalgiából szeretne újra belefeledkezni egy régi, kedves történetbe, a tapasztalatok szerint azonban a kisebb gyerekek esetében érdemes a játékot friss olvasmányélményekhez kapcsolni, mivel azok jobban lekötik őket.
- Többféle felhasználási módja is van a honlapnak, ezért előszeretettel ajánljuk más könyvtárosoknak vagy tanároknak is-fogalmaz Benke Dániel. - A Zrínyi-iskolában már háromszor rendeztek házi bajnokságot, amelyet mi is nagy sikerként éltünk meg, miután láttuk, milyen lelkesen vetették bele magukat a feladatokba a tanulók. Volt, amikor videós könyvajánlót kellett készíteniük, vagy éppen
szelfizniük a bibliotékában. Egy másik intézményben, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában nemrég indult az I. Azolo Kupa, a jelentkezők száma itt is bizakodásra ad okot. A napokban pedig egy másik verseny eredményét hirdettük ki: decemberben a családokat hívtuk „azolózni", amelyet azért találtunk ki, mert egyre több kutatás igazolja, hogy az együtt töltött minőségi idő egyik legjobb módja, ha a szülők és a gyerekek együtt olvasnak. Ez nemcsak a család összetartó erejére van jó hatással, hanem megalapozza a fiatalok későbbi hozzáállását a könyvekhez is.
A program elsősorban az általános iskolásoknak ajánlott, de bárkinek remek szórakozást nyújthat, életkortól függetlenül. A kitöltött kérdőívek számából a könyvtárosok úgy látják, főleg a 2-6. osztályosok körében népszerű az Azolo, a tiniket, ...

Insert failed. Could not insert session data.