Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
395.77 KB
2020-05-04 09:36:09
 Zalai Hírlap 2020 05 04 103sz 06old - Hiányoznak a cégek - A _kinti_ véradásokra várják a segíteni akaró embereket.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
361
1129
Zalai Hírlap 2020. május 4. 103. szám 6. oldal

Hiányoznak a cégek

A „kinti" véradásokra várják a segíteni akaró embereket
Archív képünk egy korábbi civil véradáson készült. A következő szerdán lesz Fotó: ZH Archívum/Szakony
HORVÁTH-BALOGH ATTILA
attila.horvathbalogh® zalaihirlap.hu
NAGYKANIZSA A koronavírus-járvány közepette sem csökkent a véradásokon megjelenők száma - a nagyobb gondot most az okozza, hogy a kitelepüléses, céges véradások szünetelnek.
Ezért a hagyományos, „kinti” véradásokon meg nagyobb szükség van önkéntesekre -mondta el lapunknak Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének véradásszervezője.
- Vérre és véradókra most is szükség van, hiszen a sürgős műtéteket ugyanúgy elvégzik a kórházakban, mint korábban - bocsátotta előre Goór Violetta - Véradásokat Nagykanizsán túlnyomó többségében a Bazárudvarban lévő véradóhelyünkre szervezünk, de a heten lesz egy kivétel: a hagyományos civil véradás. Ez a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület és a Halis István Városi Könyvtár közös szervezése, melyre mindig a bibliotékában kerül sor. Nem lesz ez másként most sem: az említett helyszínen május 6-án szerdán, 12 és 16 óra között várjuk a véradókat, akik, reméljük, nagy számban jelennek meg. Hiszen - és ez általában is igaz a véradásokra - minden olyan óvintézkedést megteszünk, melyekkel óvhatjuk véradóink egészségét.
Goór Violetta jelezte: még a véradásra való belépés előtt elvégeznek egy rutinvizsgálatot, lázmérés, kikérdezés történik, s aki rosszul érzi magát, köhög, vagy magasabb a testhője, már eleve be se mehet a véradó-helyiségbe. Ez a helyzet azokkal is, akik egy hónapon belül jártak külföldön
- Innentől minden úgy zajlik, ahogy eddig, csak lassabban halad a véradás, mert egyszerre maximum 5 fő tartózkodhat csak a helyiségben - folytatta a véradásszervező.
- Mostanság az okoz nehézséget a munkánkban, hogy a céges kitelepüléses véradások szünetelnek, ez negatív irányba befolyásolta a vérellátás biztonságát. Ezért a vállalatoknál dolgozó véradóinktól azt kérjük, éljenek a kinti véradások lehetőségével, a munkáltatóktól pedig, hogy engedjék, küldjek el munkavállalóikat ezekre.

Insert failed. Could not insert session data.