Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.11 MB
2020-10-21 09:32:16
 Zalai Hírlap 2020 10 21 247sz 03old - Mercedes a könyvtárban.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
268
717
Zalai Hírlap 2020. október 21. 247. szám 3. oldal

Mercedes a könyvtárban

Együttműködés egy könyvkiadó és a bibliotéka között
NAGYKANIZSA Megérkezett a Halis-könyvtárba a Móra Ferenc Könyvkiadó által készített Janikovszky Éva-kiállítás. De nem ez az egyetlen kapcsolat a bibliotéka és a kiadó között.
A tárlatot - melyen látható a gyermekirodalomban is jeleskedő, Kossuth-díjas írónő Mercedes írógépe is - 2013-ban, Janikovszky Éva halálának tizedik évfordulójára készítették el, azóta „utazik" az ország határain túlra is. Nagykanizsán november 20-ig lesz megtekinthető.
- A kiállításra szeretettel várjuk a város lakóit, diákcsoportokat is, hiszen Janikovszky Éva munkássága - ő írta például az Égigérő fű és a Kire ütött ez a gyerek? című könyveket - elsősorban ennek a generációnak szól - kezdte Czupi Gyula igazgató. - A Móra-kiadóval együttműködünk az Azolo-, vagyis az olvasás órája programunk kapcsán is. Az olvasást népszerűsítő, a gyermekirodalmat feldolgozó és az internet révén az egész világon elérhető projektre felfigyeltek a kiadónál, és megtetszett nekik. Ennek köszönhető, hogy ötféle könyvük tíz-tíz példányával megajándékoztak minket, mi pedig cserébe ezeket feldolgoztunk az Azolóban. Azt szeretnénk, ha a Mórával folytatódna, más könyvkiadókkal pedig kialakulhatna hasonló kapcsolat, hiszen az Azolo a tanító funkció mellett ilyen módon kiválóan alkalmas akár a legújabb kötetek népszerűsítésére is.
Kovács Zsanett, a Mórakönyvkiadó marketingvezetője érdeklődésünkre elmondta: \' például Németországban sokkal nagyobb figyelmet fordítanak már az alapfokú oktatásban az olvasás népszerűsítésére, s a felnőttek között is nagyobb hagyománya van ennek a fajta időtöltésnek. Ott szintén működik egy, a nagykanizsaihoz hasonló, olvasásnépszerűsítő és a szövegértést erősítő program, melynek részben köszönhető a németek említett olvasásaktivitása. Ezért tartják fontosnak a mi Azolónk támogatását, sőt, jövőre a kiadó indít egy tágabb projektet is, melybe be kívánják vonni majd a Halis-könyvtárat is - de részleteket egyelőre nem árulhat el. HBA
Czupi Gyula Janikovszky Éva Mercedes típusú írógépénél, az ajándékba kapott könyvek egy-egy példányával Fotó: Szakony

Insert failed. Could not insert session data.