Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.11 MB
2022-06-24 08:24:35
 Zalai Hírlap 2022 06 24 145sz 01,03old - Újabb kötetek digitalizálva.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
159
527
Zalai Hírlap 2022. június 24. 145. szám 1, 3. oldal

Újabb kötetek digitalizálva
NAGYKANIZSA Dr. Károlyi Attila ügyvéd, helytörténész három korábbi könyvét digitalizálta és tette mindenki számára elérhetővé a Halis István Városi Könyvtár. A fejleményről sajtóbeszélgetés keretében számolt be szerdán Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója és a szerző.
- Az ezredforduló óta digitalizálunk dokumentumokat, elsősorban újságokat, százezres nagyságrendű oldalszámmal, s a pandémia felgyorsította ezt a folyamatot - mondta az igazgató. A korlátozások időszakában jelentkezett az olvasók részéről az az igény, hogy ami eredetileg könyv formátumban jelent meg, az is legyen elérhető a világhálón.
Folytatás a 3. oldalon

(Folytatás az 1. oldalról.)
- Ennek kapcsán sikerült digitalizálnunk Halis István Színes mozaik Nagy-Kanizsa történetéből, Kanizsa város története és annak jelen viszonyai (ez Nagykanizsa első történeti összefoglalója, 1861-ből), Zalavármegyei évkönyv (benne a város, amilyennek 1896-ban látták), Kanizsai Enciklopédia, a Barbarits-féle Nagykanizsa Monográfia, továbbá a Nagykanizsa Városi Monográfia köteteit - folytatta Czupi Gyula. - Ezeket a köteteket könnyen letölthetik az olvasók akár a telefonjaikra is egy-egy QR-kód segítségével. Úgy gondoltuk, innovatív kezdeményezésünkkel első körben helytörténeti kiadványokat teszünk mindenki számára elérhetővé, nagy hangsúlyt fektetve a helyi szerzőkre. Így került a képbe dr. Károlyi Attila ügyvéd, helytörténész munkássága, melynek több kötet lett a gyümölcse - ezek közül hármat teszünk a sajtóbeszélgetéssel egy időben letölthetővé.
Dr. Károlyi Attila kijelentette: nagy megtiszteltetés számára, hogy az Inkey Breviárium, a Nagykanizsa város elöljárói és a Nagykanizsa város országgyűlési és nemzetgyűlési képviselői című köteteket digitalizálta, majd közkinccsé tette a bibliotéka.
A sajtóbeszélgetés végén Czupi Gyula jelezte: ugyanazon kötet hagyományos, papíralapú kiadásához viszonyítva a digitalizált könyvek kapcsán jelentősebb használatot tapasztalnak. Dr. Károlyi Attila egyik könyve fülszövegéből vett idézettel ajánlotta az olvasók figyelmébe könyveit, melyek a fiataloknak szólnak, arra ösztönözve őket, hogy vállalják Kanizsa történetét és várospolgári identitásukat.
HBA
Dr. Károlyi Attila és Czupi Gyula Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.