Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
784.15 KB
2024-04-09 07:54:17
 Zalai Hírlap 2024 04 04 078sz 06old - Bankjegyek, bélyegek, lapok.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
27
360
Zalai Hírlap 2024. április 4. 78. szám 6. oldal

Bankjegyek, bélyegek, lapok
NAGYKANIZSA A Halis-könyvtárban nemrég nyílt meg Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró kiállítása A lempirától a latin fiestáig címmel.
A tárlat április végéig látogatható, Gelencsér Gábor minden kedden 15 órától megfelelő létszámú érdeklődő esetén végigkalauzolja a látogatókat.
- Szerzőtársammal, jó barátommal, Kalmár Anikóval közös kiállításunk Közép- és Dél-Amerika országainak kultúráját és sokszínűségét villantja fel - mondta Gelencsér Gábor. - A tárlat apropója két nagykanizsai kötődés. Ősze András szobrászművész éveket töltött Peruban, a limai egyetemen tanított művészettörténetet, sőt Brazíliában is megfordult. Rá is emlékezünk, és a Halis-könyvtár jóvoltából róla szóló kiadványokat is kézbe vehet a látogató.
A másik nagykanizsai, akihez kapcsolódik a tárlat, egy mérnök, Tóth László, aki a földönkívüli civilizációk kutatásával foglalkozott. Egyik nyáron elutazott a mexikói maja romvárosba, Palenque-be. Az ottani feliratokat vizsgálta, s a témában készített tanulmánya megjelent egy német kiadású tudományos kötetben.
A kiállításon a spanyol hódítás előtt a dél-amerikai kontinensen élt népcsoportokról is láthatók képeslapok.
- Az adott országok zászlóit szintén kiállítottuk - mondta a nyugalmazott újságíró. - Czupi Gyula könyvtárigazgató ötlete nyomán ezek most nem az oszlopokra kerültek, hanem két gólyaláb közé kifeszítve. Sokféle bankjegyet is hoztunk, az egyik különlegesség a lempira. Egy hondurasi népcsoport vezetőjéről nevezték el ezt a pénznemet, mely ma is forgalomban van. BB
Gelencsér Gábor a kiállításban
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.