Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
11.37 MB
2023-08-09 13:45:53
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
292
303
Halis István Városi Könyvtár új épületének átadása 2001 augusztus - Zalai Hírlap cikkek

A következő szöveg a cikkekből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

2001. augusztus 1. 1. oldal
Európai
színvonalú
Nagykanizsa (sz. a.) - Az illetékes szakhatóságok és közműüzemeltetó''k képviselőinek részvételével tegnap megkezdődött a mintegy 1 milliárd forintért felépített új városi könyvtár épületének a műszaki átadása. A szakemberek abban szinte mind megegyeztek: Nagykanizsa könyvtára valóban korszerű, minden igényt kielégítő körülmények közé költözik. Az épületben 3600 négyzetméteren helyezhetik majd el a könyveket, valamint az internetes kapcsolatot és az egyéb célokra szolgáló számítógépeket. Az intézmény környezetét is rendbe teszik, az átadás megkezdésével egy időben fejezték be a tereprendezési munkálatokat. (Beszámolónk hasonló címmel az 5. oldalon olvasható.)

2001. augusztus 1. 5. oldal
Európai színvonalú könyvtár épült a városban
Az intézményt látogatók számának jelentős emelkedését várják az illetékesek
Nagykanizsa (sz. a.) - Tegnap megkezdődött az új könyvtár műszaki átadása.
A mintegy 917 millió forintos költséggel emelt épület minden igényt kielégít.
A tegnap megkezdődött műszaki átadáson a beruházást lebonyolító Kanizsaber Kft. nevében Dombai Tibor köszöntötte, majd az építkezés paramétereiről néhány szóban tájékoztatta a különböző szervezetek képviselőit. Ezt követően a jelenlévők bejárták az új városi könyvtár épületét.
— A közelmúlt egyik legnagyobb városi beruházása ez az építkezés — mondta Rost János, a könyvtár építkezését felügyelő ad-hoc bizottság tagja. - Úgy hiszem, a későbbi látogatók érzékelik majd, hogy a tervezés és kivitelezés egyaránt európai színvonalon készült.
Az épület alagsorában helyezkednek el a raktárak, melyekből teherlifteken szállíthatják majd a könyveket a felsőbb szintekre.
Beruházás ■■■■■■■ Az új könyvtár minden igényt kielégít
A földszinten és az emeleti termekben vehetik igénybe az olvasók a különböző szolgáltatásokat. A hagyományos könyvkölcsönzésen kívül lehetőség lesz többek között az internet használatára, zenehallgatásra és videofilmek kölcsönzésére.
A külső tereprendezési munkálatok során az utolsó simításokat végzik a szakemberek
- Nekem nagyon tetszik az épület- jelentette ki Czupi Gyula könyvtárigazgató -, sokak álmának a megvalósulását jelenti az építkezés befejezése. Korszerű, tágas körülmények közé kerül most a könyvtárunk. Egyetlen kérdésben vagyunk még bizonytalanok: a polcok ideális elrendezésén tanakodunk. Várhatóan váltakozó sűrűséggel helyezzük el a polcsorokat. Más városok tapasztalatai alapján úgy vélem, hogy az új, korszerű épületbe költöző könyvtárunk látogatottsága az eddigi duplájára nő.
Az új könyvtárépület által nyújtott lehetőségekre jó példa, hogy 60 számítógépasztalt helyeznek el az épületben — igaz, egyelőre csak 8-10-et használhatnak a látogatók. Ugyanennyi asztal fér a hatalmas olvasóterembe, melyet ráadásul a könyvtáros egyetlen pillantással átláthat majd.
Az épület felszereltségét, kialakítását gyakorlatilag a műszaki átadáson részt vevő valamennyi szakhatóság képviselője elismerte. Tóth István tűzoltó alezredes elmondta: már a kivitelezési munkálatok során folyamatosan
egyeztettek az építtetőkkel és a műszaki ellenőrökkel, s véleményük szerint az intézmény tűzvédelem szempontjából a mai kor követelményeinek megfelel.
Czupi Gyulától megtudtuk: a műszaki átadás folyamatának végén, jövő hétfőn megkezdik az időközben bezárt régi könyvtárból az átköltözést. Ezt a munkát csak az augusztus 20-ai avató ünnepség idejére szakítják meg, mivel terveik szerint október elsején már igénybe vehetik a látogatók Nagykanizsa új könyvtárának szolgáltatásait.

2001. augusztus 4. 5. oldal
Tisztelgés a névadó előtt
Nagykanizsa (I. t.) - Befejeződött az átadására váró új városi könyvtár névadója, Halis István könyvtáros és helytöténész sírjának rendbetétele.
Az emlékműnél augusztus 20-án reggel 9 órakor a városi önkormányzat képviselői, a könyvtár munkatársai a Halis családdal közösen helyezik el a megemlékezés koszorúit. Véletlen egybeesés, hogy 1855. augusztus 21 -én született Halis István, így a koszorúzás egyben születésének 146. évfordulója előtt is tiszteleg.

2001. augusztus 7. 1. oldal
Nagykanizsa (sz. a.) - Tegnap megkezdődött a városi könyvtár könyvállományának az átköltöztetése a közelmúltban elkészült új épületbe. (Beszámolónk az 5. oldalon.) Fotó: Erdei András

2001. augusztus 7. 5. oldal
Fontos a pontosság
Megkezdődött a városi könyvtár átköltözése az új épületbe
A teherautóról lekerülő'' ládákból azonnal a polcokra kerülnek a könyvek Fotó: Erdei András
Nagykanizsa (sz. a.) - Tegnap megkezdték a városi bibliotéka több mint 200 ezer kötetet számláló könyv- állománya átköltöztetését az intézmény közelmúltban elkészült új épületébe.
Az új épület műszaki átadásának lezárásával tegnap megkezdődhetett a nagykanizsai könyvtár átköltöztetése. A feladat nagyságát jelzi, hogy mintegy 200 ezer könyvet kell az intézmény munkatársainak, alkalmi segítőinek szállításra előkészíteniük, ládákba pakolniuk, majd teherautóra rakodniuk. A költözésben óriási segítséget jelent a munkaügyi központ által biztosított segéderő, de a szállítás lebonyolításával megbízott
cég is „hozta” szinte minden alkalmazottját.
A könyvek egy része már ládákba került az elmúlt időszakban, a legnagyobb hányaduk azonban még a régi épület polcain várja sorra kerülését.
- Időben megkezdtük a költözést — mondta Czupi Gyula
Feladat
Több mint 200 ezer könyv költözik új helyre
könyvtárigazgató —, és szerencsére az időjárás is kedvezően alakul. Adódott néhány probléma - mint például a szállítókocsik küszöbökön való átjuttatása-, de ezeket megoldottuk.
élik
hatalmas mennyiségű könyvet tartalmazó faládákat ötletes módon, sínként összeillesztett fémcsövek segítségével juttatják le az emeleti helyiségekből a földszintre. Onnan már kiskocsikon viszik tovább a szállítómunkások az udvaron várakozó teherautóig.
A költözést a lehető legprecízebben hajtják végre, hiszen a szállítójárműről lekerülő ládákból egyenesen az új épület polcaira kerülnek a sorszámozott könyvek. A pontosságra a folyamat minden fázisában különös figyelmet fordítottak. Czupi Gyula úgy vélte: a be- és kipakolás 20-25 munkanapot vesz igénybe, így várhatóan szeptember elejére végeznek a feladattal.

2001. augusztus 16. 5. oldal
NAGYKANIZSÁN 20-án az ünnepségsorozat első programjaként 9 órakor a városi köztemetőben Halis István helytörténész, a könyvtár névadója sírját koszorúzzák meg. 10 órakor a Deák téren adnak térzenét, majd 11 órakor kezdődik az új városi könyvtár avató ünnepsége a Kálvin téren, ahol 14 órától játékos ünnepi forgatag várja az érdeklődőket. A programok sorában 16.30-kor népi táncosok mutatnak be utcai menettáncokat az Erzsébet, Deák és a Kálvin terek közötti útvonalon. Az utóbbi helyszínen 17 órakor kezdődik az Alpok-Adria Nyári Fesztivál keretében rendezett nemzetközi népitánc- találkozó, melyet 20 órakor táncházzal zárnak. Az ünnepség végét 21 órakor a Kálvin téren tűzijáték jelzi.

2001. augusztus 21. 1. oldal
Valóra vált az álom
Nagykanizsa (sz. a.) - Az augusztus 20-ai ünnepség keretében adták át hivatalosan a közelmúltban - mintegy 1 milliárd forintos költséggel - elkészült új könyvtárépületet.
Az események a városi köztemetőben Halis István helytörténész, a városi könyvtár névadója sírjának megkoszorúzásával kezdődtek, ez után következett az avatóünnepség, amelyen Ecsedy István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma államtitkára mondott beszédet. (Folytatás az 5. oldalon.)

2001. augusztus 21. 5. oldal
Valóra vált az álom
(Folytatás az 1. oldalról.)
Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra: Nagykanizsán még soha nem emeltek eredetileg is könyvtár céljára tervezett épületet.
— Az a tény, hogy a kanizsaiak álma valóra vált - mondta Ecsedy István különösen fontos, hiszen a most átadásra kerülő könyvtár nem csak olvasásra használható, hanem az ismeretek elsajátítására is. A tudás pedig minden fegyvernél hatalmasabb - ellenáll a kulturálatlan- sággal, az értéktelenséggel szemben.
Tüttő István, Czupi Gyula és Ecsedy István avatta fel az épületet
Ezt követően Marton István, a könyvtár építését felügyelő ad hoc bizottság elnöke adott rövid tájékoztatót a beruházás főbb adatairól, majd Tüttő István polgármester az intézmény névadója, Halis István helytörténész munkásságát mutatta be. Beszéde befejezéseként ünnepélyesen átadta a könyvtár épületét Czupi Gyula igazgatónak, aki köszönetét mondott mindazoknak, akik közreműködtek a beruházás sikerében.
- Csodálatos lehetőséget
kaptunk - hangsúlyozta Czupi Gyula gyakorlatilag minden álmunk, ami nem rajtunk múlt, teljesült.
Az ünnepségen Göndör István országgyűlési képviselő
A tudás minden fegyvernél hatalmasabb
egy kötetet ajándékozott a könyvtárnak, mely a beruházás állami támogatásának megszavazásához szükséges parlamenti háttérmunkát mutatja be, majd
Fiiszár Károly katolikus esperes-plébános, Balogh Tibor református és Derne Dávid evangélikus lelkészek kérték Isten áldását az új épületre. Ezt követően Ecsedy István, Tüttő István és Czupi Gyula a nemzetiszín szalag átvágásával hivatalosan is felavatta az új könyvtárépületet. Az ünnepség végén Fiiszár Károly megáldotta az új kenyeret, melyet Tüttő István szegett meg először, majd Tarnócky Attila alpolgármester kínált körbe.

Insert failed. Could not insert session data.